آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

@sociologicalperspectives


محمد حسن علایی
دکترای جامعه شناسی نظری فرهنگی
مولف کتاب "گفتمان وفاق؛ ارمغان دو دهه زیست آکادمیک" و "شریعتي و تفکر معنوی در روزگار سیطره‌ی نیست‌انگاری"
ارتباط با مدیر کانال
@Dr_Mh_Alaei

صفحه اینستاگرام:
http://www.instagram.com/dr.alaei.sociology

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

22 Oct, 18:25


ویژگی های"تفکر غیر تئولوژیک-غیرسکولار" در آرای دکتربیژن عبدالکریمی!

 آیا تفکر هایدگر به منظور غلبه بر نیهیلیسم دوران مدرن و نقد مبانی تمدن غربی ما را به گذشته و نوعی تفکر ارتجاعی دعوت نمی‌کند؟ آیا تفکر هایدگر برای غلبه بر نیهیلیسم دوران، ما را دوباره اسیر نوعی تفکر تئولوژیک نخواهد کرد، همان نحوه تفکری که بشر غربی طی دوران متمادی قرون وسطی آن را با ذره، ذرهِ وجودش تجربه کرده است؟ ‌ 
اینجا دقیقاً همان چالشگاه اساسی است که تفکر هایدگر اهمیت خود را نمایان می‌سازد. مساله این است که آیا ما صرفاً با دو امکان اساسی روبروییم؟ یکی متافیزیک و سوبژکتیویسم غربی که در نهایت به مرگ خدا و نیهیلیسم می‌انجامد و دیگری تفکر تئولوژیک که ما را با دشواری‌ها و خطرات بسیار، همچون خطر جنگ‌های مذهبی، استبداد دینی و انحصارگرایی مذهبی روبه‌رو می‌کند؟
از نظر بیژن عبدالکریمی تفکر آینده هیچیک از دو امکان مذکور نخواهد بود و همانگونه که پاره‌ای از قرائن نشان می‌دهد، بشر راه‌ دیگری را خواهد یافت که نه در استمرار تفکر سکولا‌ر غربی است و نه تفکری از سنخ تفکرهای تئولوژیک مرسوم. ظهور تفکر خود هایدگر یکی از همین نشانه‌هاست. به بیان دیگر هایدگر، به اعتباری معلم تفکر آینده است. وی افق و راه تازه‌ای را به ما می‌نمایاند. این راه و تفکر تازه را باید تفکری "غیرتئولوژیک‌ غیرسکولا‌ر" نامید. 
اما به راستی چگونه تفسیری معنوی و غیرنیهیلیستیک از جهان در عصر تکنولوژی امکان‌پذیر است؟ این مهم‌ترین پرسش دوران ما است به نظر عبدالکریمی بشر و تفکر آینده، راه تازه‌ای، خارج از افق‌های تفکر سکولا‌ر و نیز تئولوژیک کنونی را به جان خواهد آزمود.
فکر آینده‌ی بشری تفکری غیرتئولوژیک و غیرسکولار است. بشری که هم نظام‌ها و تفکرات تئولوژیک و نتایج زیان‌بار آن را در طی قرون‌وسطی تجربه کرده است و هم عقل سکولار و نیهیلیسم پیامد آن را در جهان مدرن با جان آزموده است، شیوه‌ی تفکری را در ورای هر دو تجربه‌ی تاریخی خود جست‌وجو می‌کند. اندیشه‌ی متفکرینی چون کی‌یرکگور و هایدگر نه تئولوژیک است و نه سکولار؛ به همین دلیل برخی با تفسیر معنوی از تفکر هایدگر مخالفند، چون فکر می‌کنند هرجا معنویتی هست باید نظام‌های تئولوژیک نیز حضور داشته باشد. کی‌یرکگور و هایدگر هر دو گام‌هایی بلند در جهت تخریب نظام‌ها و تفکرات تئولوژیک برداشتند بی‌آنکه بکوشند ما را به تفکری سکولار و نیهیلیستی سوق دهند.

از نظر عبدالکریمی، نه اندیشه‌های تئولوژیک بیگانه از عقلانیت جدید و نه سکولاریسم جزمی و ضدسنت عقل روشنگری هیچ‌یک افق تفکر فردا را تعیین نکرده است، این «گشودگی به هستی» است که دین و مذهب فردای تاریخ بشر خواهد بود.

هایدگر می‌گوید: «روزگار ما برای خدایان گذشته بسیار دیرهنگام و برای وجود بسیار زود است.» در تفکر آینده «امر قدسی» تعبیر دیگری برای «وجود» خواهد بود و «امر قدسی» و «وجود» در وحدت و این‌همانی‌شان مورد تأمل قرار خواهند گرفت؛ چراکه وجود یگانه امر قدسی همان است و «وجود» در وحدت و غنای سرشار و خوف‌برانگیزش جانشین همه‌ی خدایان بومی، قومی، نژادی و فرقه‌ای خواهد شد.
انسان امروز با تجربه‌ی دو دوره‌ی اساسی و بنیادین تاریخی، یعنی دوران‌های سنت و مدرن و با تجربه‌ی دو نوع آنتولوژی که در بنیاد این دو دوره‌ی تاریخی وجود داشته است امروزه خود را با فروپاشی هر دو نظام کلی آنتولوژیک، هم آنتولوژی‌های سنتی و هم آنتولوژی‌های مدرن و در همه‌ی اشکال خرده‌نظام‌های بسیار متنوع و گسترده‌ای که تحت عناوین کلی آنتولوژی‌های سنتی و مدرن وجود داشته‌اند مواجه می‌بیند، آن‌چنان‌که وجودش در زیر آوارهای همه‌ی نظام‌های وجودشناختیِ ازهم‌پاشیده و تکه‌تکه، خُرد و وامانده شده است.
لیکن برخی از متفکران راه سوم دیگری را جسته، بر برخوردی غیرسیاسی، غیرایدئولوژیک و غیرتئولوژیک و مواجهه‌ای پدیدارشناسانه با همه‌ی سنن نظری تاریخی از جمله با سنت متافیزیک غربی و نیز همه‌ی دیگر سنت‌های نظری تاریخی تأکید می‌ورزند. این دسته از متفکران خواهان نشان دادن این حقیقت هستند که مسیر تفکر ما برخلاف گذشته، نه از شرق‌شناسی و نه از شرق‌شناسی وارونه و تسلیم شدن به منطق درونی شرق‌شناسی، بلکه از مسیر تازه‌ای از تفکر می‌گذرد که در آن دانش از قدرت و ایدئولوژی تبعیت نمی‌کند. این مسیر تازه‌ی تفکر عبارت است از مواجهه‌ی پدیدارشناختی با تاریخ و اجتناب از رویکردهای سیاسی، ایدئولوژیک و تئولوژیک با همه‌ی سنت‌های تاریخی، هم با شرق و همه‌ی سنن بزرگ معنوی شرقی و هم با غرب و سنت نظری متافیزیک یونانی آن.
سنن حکمی و غیرمتافیزیکی شرقی سنت‌هایی سوبژکتیویستی نبوده‌اند و به همین دلیل در تاریخ بسط خود به نیهیلیسم متافیزیکی منتهی نشدند و تا قبل از سیطره‌ی عقلانیت جدید در جهان درکی از این نیهیلیسم نداشتند؛ لذا تفکر آینده برای مواجهه با بنیادی‌ترین پرسش خویش نمی‌تواند بی‌توجه به سنن حکمی و تاریخی مشرق‌زمین باشد.

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

16 Oct, 13:47


♦️وفاق به مثابه نظریه و روش؛ ضرورتی بی‌بدیل برای ایران !

دکتر محمدحسن علایی
(جامعه شناس و مولف کتاب گفتمان وفاق)


🔸️روزنامه همدلی

۲۵ مهر ۱۴۰۳

https://hamdelidaily.ir/index.php?newsletternumber=2519&page=8

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

15 Oct, 11:09


♦️ "غفلت از نیهیلیسم" از زبان دکتر محمدحسن علایی در جلسه رونمایی کتاب "شریعتی و تفکر معنوی در روزگار سیطره‌ی نیست‌انگاری"


باشگاه اندیشه
۴ مرداد ۱۴۰۳

#نیهیلیسم
#علی_شریعتی
#بیژن_عبدالکریمی
#حسن_محدثی
#سیدجواد_میری
#رحیم_محمدی
#محمدحسن_علایی

@sociologicalperspectives

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

14 Oct, 15:49


از کلاس درس که فرود می آیم
با این خیال که از شغل انبیا فارغ شده ام
در خیابانِ شب راه می پیمایم
انبوه آدم‌ها را می بینم که هر یک به گونه ای
از نبود تکیه‌گاه و لنگرگاهی برای سردرگمی های خویش
در حالی که از خلأ بزرگ هستی رکب خورده اند
سراسیمه از کنار هم می گذرند
و حتی آویختن از لبه ی مدها و مزون‌ها
زخم ایشان را نمی پوشاند
به قول فروغ در "ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد":
"من از تصور بیگانگی این همه صورت، می ترسم"
...
وسوسه ی شبانی امانم نمی دهد
دوست دارم خود را حامل پیغامی بیانگارم
که از گرمای تکیه گاه و پناهی پشت این همه کثرات
برای این همه عابر مضطرب
حتی شده در قاب صورتی تکیده اما بخشنده
جرعه ای پشت و پناه ارزانی‌شان کنم
حتی آنگاه که به واقع جامی در کار نیست
و در همین افکار به خود نهیب می زنم
تو حق نداری با شانه‌های افتاده راه بروی
شکل راه رفتن تو باید پناهگاهی را به ذهن عابران متبادر کند
...
اما دروغ چرا
هنوز دلم آشوب هست
باز در دلم از خویش می پرسم
چگونه می توان بی آنکه خویش را تافته ای جدا بافته انگاشت
بی آنکه گرم‌خانه ای از آن خویش سراغ داشت
پذیرای کس دیگری بود
کسی چه می داند
شاید بتوانم
در هرم نفس هایم اندکی از برودت‌شان بکاهم
نه چونان شبانی
که چونان بره ای...

۲۳ مهر ۱۴۰۳
اردبیل
https://www.instagram.com/p/DBHCstdKd2i/?igsh=MTI0dm1ybnMyNW94MA==

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

13 Oct, 12:46


♦️وفاق به مثابه نظریه و روش؛ ضرورتی بی‌بدیل برای ایران!

دکترمحمدحسن علایی
(جامعه‌شناس و مولف کتاب گفتمان وفاق)


در این جستار به عنوان نظریه‌پرداز گفتمان وفاق به مثابه یک نظريه اجتماعی، به اختصار اهم سخنان دکتر علی ربیعی؛ دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور محترم، در نشست "گفتمان وفاق؛ دولت و جامعه در ایران" را به استحضار مخاطبان عزیز می رسانم و مباحث تکمیلی و انتقادی خویش را در جستارهای آتی تقدیم خواهم کرد.

دکتر ربیعی پیرامون "فهم مسئله" در سطح حاکمیت، دولت، نخبگان سیاسی و ‌..‌. و از فقدان فهم مشترک و راه حل مسئله مورد وفاق سخن گفت؛ و به فقدان فهم مشترک در مورد فهم جهان و تحولات جهان و مفهوم توسعه اشاره کرد. وی گسل‌های ناشی از این فهم مشترک را به بی ریختی سیاسی تعبیر کرد و از وفاق به مثابه نظریه و روش؛ و ضرورتی بی‌بدیل برای ایران یاد کرد.

وی وفاق را به عنوان روح جمعی کل جامعه معرفی کرد و از نگاه نازل‌گرایانه در خصوص وفاق انتقاد کرد. وی از وفاق افقی و عمودی سخن گفت. وی وفاق بین نخبگان سیاسی را وفاق افقی قلمداد کرد که اصل موضوع در آن را فهم مشترک از مسائل و ایجاد اشتراک نظری برای حل مسائل کشور به مثابه روش تلقی کرد.
وی همچنین از وفاق عمودی رو به بالا و رو به پایین سخن گفت، وی در وفاق عمودی رو به بالا به برخورداری از اعتماد حاکمیت برای هم‌افزایی بین نیروها اشاره کرد و در بحث از وفاق عمودی رو به پایین، به ذکر اهمیت جامعه مدنی و جامعه میانجی و نهادهای میانی، انجمن های علمی و صنفی و ... در شکل گیری وفاق عمودی رو به پایین پرداخت.

دکتر ربیعی یکی از بزرگترین تهدیدها را وجود کوهانه‌های ارزشی متفاوت جامعه با جامعه قلمداد کرد و ایستادن این دو کوهانه ارزشی جلوی همدیگر را بسیار خطرناک برای انسجام جامعه قلمداد کرد. وی در نهایت به ضرورت آشتی بین گروه های اجتماعی ذیل نظریه وفاق اشاره کرد. وی در ادامه در پاسخ به منتقدان "قبول تکثر" و به "رسمیت شناختن دیگری" را پیش شرط هر گونه تلاش برای نیل به فهم مشترک در بحث از وفاق قلمداد کرد و فروکاستن و تقلیل وفاق به سطح ایدئولوژی را رهزن تلقی کرده به تفاوت مفهوم وفاق با آنچه در ادبیات جامعه‌شناسی آمده است اشارتی داشت.

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

13 Oct, 12:11


🎵 پوشه شنیداری نشست گفتمان وفاق؛
دولت و جامعه در ایران

🗓 دوشنبه 16 مهر 1403

💢انجمن جامعه شناسی ایران💢

💢انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات💢

💢خانه اندیشمندان علوم انسانی💢

🆔 @iranianhht

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

12 Oct, 10:30


https://mtdd.ir/%DA%86%D8%B1%D8%AE%D9%87-%D9%86%D8%AE%D8%A8%D9%87-%D8%B3%D9%88%D8%B2-%D8%AF%DA%A9%D8%AA%D8%B1-%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF%D8%AD%D8%B3%D9%86-%D8%B9%D9%84%D8%A7%DB%8C%DB%8C/

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

11 Oct, 12:54


"رند حافظ" از نظرگاه شایگان!
با تکیه بر کتاب "پنج اقلیم حضور"



دکترمحمدحسن علایی
(جامعه‌شناس)

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

10 Oct, 18:06


‍ ‍ ‍ ‍ ‍«جامعه شناسی علم شناخت واقعیت اجتماعی است»

🌎اتحادیه جامعه شناسان ایرانی در تلگرام (اِجادَت)، فهرست زیر را در شاخه‌های گوناگون علوم اجتماعی تدارک دیده‌است. با انتشار آن در کانال‌های مختلف، به ترویج بینش جامعه‌شناختی یاری رسانیم.

          🔹 پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۷/۱۹🔹

🔹🔹🔷

فریبا نظری
🔹جامعه‌شناسی گروه‌های اجتماعی
🆔@Sociologyofsocialgroups

عادل سجودی
🔹جستاری در جامعه شناسی
🆔@GILsociologist

حسین پرويز اجلالی
🔹جامعه شناس ایرانی
🆔@iransociologista

🔹کانال علمی مطالعات زنان
🆔@womenstudiesisaorg

محمدحسن علایی
🔹آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه‌شناختی
🆔@sociologicalperspectives

مسعود زمانی مقدم
🔹پژوهش کیفی
🆔@qualitative_methodology

سودابه حیدری
🔹رادیولوگ؛ پادکستِ اجتماعی، علمی و فلسفی
🆔@Radio_Log

مصلح فتاح پور
🔹تحلیل آسیب های اجتماعی
🆔@Analysisisocialproblems

سعید معدنی
🔹هفت اقلیم
🆔@Saeed_Maadani

ح.ا. تنهایی
🔹جامعه‌شناسی تفسیری‌پرگمتیستی، نظری و درمانی
🆔@hatanhai

مسعود زمانی مقدم
🔹نوشته‌ها، مقالات و دوره‌های آموزشی
🆔@masoudzamanimoghadam

علی نوری
🔹خانواده ایرانی و مسائل اجتماعی
🆔@iranian_familyy

اصغر ایزدی جیران
🔹آکادمی مردم‌نگاری
🆔@academy_mardomneghari

فاطمه موسوی ویایه
🔹زنان و مسائل اجتماعی
🆔@women_socialproblems

رضا تسلیمی طهرانی
🔹جامعه شناسی عمومی
🆔@taslimi_tehrani

احمد فعال
🔹تحلیل های نظری در جامعه شناسی و سیاست
🆔@bayane_azadi

محمد زینالی اُناری
🔹نکته
🆔@thing

مینا شیروانی ناغانی
🔹جامعه‌شناسی اقتصادی و توسعه
🆔@Sociology_Development_economic

کاوه فرهادی
🔹انسان‌شناسی یاریگری، توسعه پایدار و زیست‌بوم‌داری
🆔@kaveh_farhadi

بی‌تا مدنی
🔹مطالعات فمینیستی با رویکرد تفسیری پرگمتیستی
🆔 @sociology_of_sport

🔹🔹🔷

🔻To join us, click here:

🆔@madanibita
🆔@dr_shirinvalipouri
🆔@Mohamadzeinaliun

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

10 Oct, 18:06


🎙"گفتمان وفاق"؛
اجماع نخبگان برای توسعه ایران با شعار وفاق ملی
!

♦️دکتر محمدحسن علایی از چرائی حضورش در انتخابات به عنوان کاندیدای دوازدهمین دوره‌ی انتخابات مجلس شورای اسلامی می گويد...

🔶کانال تلگرامی آکادمی وفاق:

https://t.me/sociologicalperspectives

🔸گروه حامیان گفتمان وفاق:

https://t.me/+OSVDXsXnvqQ1NjQ0

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

09 Oct, 14:41


🔴هم اینک. شبکه خبر

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

08 Oct, 06:22


ارتقای تاب‌آوری اجتماعی در سایه عشق به هم نوع

محمدحسن علایی

✔️شماره‌ی هشتم نشریه‌ی انجمن علمی
‌دانشجویی جامعه‌شناسی دانشگاه خوارزمی
#دیالکتیک
@kharazmi_sociology

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

08 Oct, 06:19


✔️شماره‌ی هشتم نشریه‌ی انجمن علمی ‌دانشجویی جامعه‌شناسی دانشگاه خوارزمی
#دیالکتیک
@kharazmi_sociology

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

06 Oct, 07:20


⭕️ فراخوان مقاله برای همایش «بایسته‌ها و ابعاد مفهومی وفاق ملی»

معاونت راهبردی ریاست جمهوری برگزار می‌کند:

همایش وفاق ملی

دبیرخانه وفاق ملی در معاونت راهبردی ریاست جمهوری در تاریخ ۱۲ آذرماه ۱۴۰۳ و همزمان با روز قانون اساسی، همایش وفاق ملی را با حضور اندیشمندانی از سراسر کشور برگزار خواهد کرد. در این همایش ابعاد نظری و مفهومی وفاق ملی، چالش‌ها و موانع احتمالی آن و لوازم عملی و بایسته‌ها و نتایجِ تحقق وفاق ملی مورد بررسی و گفتگو قرار خواهد گرفت.

وفاق ملی که توسط رئیس جمهور محترم به عنوان ایده محوری دولت چهاردهم مطرح شده است هنوز از حیث بنیان‌های نظری و مفهومی و البته مصادیق و اقتضائات عملی، برای بخشی از شهروندان و صاحب‌نظران مبهم است. در عین حال، این ایده استعداد غنی شدن و ساختن دستاوردهایی در جهت حل مسائل کشور و بسط خیر همگانی ایرانیان دارد. «دبیرخانه وفاق ملی» در معاونت راهبردی ریاست جمهوری می‌کوشد با جلب همکاری طیف وسیع و متنوعی از صاحب‌نظران و اندیشمندان و تصمیم‌سازان کشور ایدهٔ «وفاق ملی» را نظرا غنی‌تر و عملا پردستاوردتر سازد.

همایش وفاق ملی، نخستین گامِ دولت و دبیرخانهٔ وفاق ملی در معاونت راهبردی برای تبیینِ ایدهٔ محوری وفاق ملی و مفاهیم و نظریات مرتبط توسط اندیشمندان، صاحب‌نظران و مسئولان است.

🔴 محورها:

🔹 ابعاد و مولفه‌های مفهومی وفاق ملی
🔹 نسبت گفتگو، مذاکره و وفاق ملی
🔹 نسبت سیاست توافق‌گرا و وفاق ملی
🔹 نسبت همبستگی و وفاق ملی
🔹 نسبت عدالت و وفاق ملی
🔹 نسبت مصالحه و وفاق ملی
🔹 نسبت توسعهٔ فراگیر، فراگیری نهادهای عمومی و وفاق ملی
🔹 نسبت امنیت ملی و وفاق ملی
🔹 نسبت سیاست خارجی، قدرت ملی و وفاق ملی
🔹 نسبت کشف و حل مساله با وفاق ملی
🔹 اقتضائات تقویت سیاست توافق‌گرا و افول سیاست ستیز
🔹 اقتضائات کاهش شکاف‌های درون‌حاکمیتی،‌ بین حاکمیت و جامعه و بین گروه‌های اجتماعی
🔹 ابزارها، فرآیندها و فناوری‌های توافق‌ساز
🔹 مدل‌های طراحی و تحقق توافق‌های برد-برد
🔹 ابزارهای مصالحه برای حل مسئله
🔹 وفاق ملی، قانون اساسی، برنامه توسعه هفتم و سیاست‌های کلی نظام
🔹 مبانی نظری نسبت توافق‌سازی و وفاق ملی
🔹 تجربه‌های کامیابِ داخلی و جهانی وفاق ملی
🔹 زمینه‌ها، چالش‌ها و فرصت‌های وفاق ملی

محققان و اندیشمندان محترم می‌توانند برای شرکت در این همایش ملی چکیدهٔ مقاله‌ یا طرح سیاستی‌ که ارائه خواهند کرد را در ۵۰۰ کلمه حداکثر تا تاریخ ۳۰ مهرماه ۱۴۰۳ به [email protected] (آدرس ایمیل دبیرخانهٔ وفاق ملی) ارسال کنند.

🆔 t.me/css_govir
🆔 instagram.com/css.ir

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

05 Oct, 20:31


❇️نخستین همایش ملی وفاق ملی توسط معاونت راهبردی در همکاری با نهاد ریاست جمهوری، اعضای دولت چهاردهم، اندیشکده‌ها و جامعهٔ مدنی برگزار خواهد شد.

@sociologicalperspectives

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

05 Oct, 06:40


گفتمان وفاق؛ دولت و جامعه در ایران

با حضور:
#علی_ربیعی
#غلامرضا_غفاری
#مقصود_فراستخواه
#سعید_معیدفر

🗓 دوشنبه 16 مهر 1403، ساعت 17

🏡 سالن حافظ

🔹برنامه به صورت حضوری برگزار می گردد.

🔷 ورود برای عموم، آزاد و رایگان است

انجمن جامعه شناسی ایران

#انجمن_ایرانی_مطالعات_فرهنگی_و_ارتباطات

خانه اندیشمندان علوم انسانی


🆔 @irancsca

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

02 Oct, 19:43


♦️باید نخبگان را وارد میدان کنیم!

جستاری در ️ضرورت اقدامات عاجل در فرایند شایسته‌گزینی

دکترمحمدحسن علایی
(جامعه شناس)



♦️علی رغم تأکیدات مکرر رهبری انقلاب در حمایت و دفاع از جامعه‌ علمی و نخبگانی کشور؛ مع الاسف باید نسبت به ناکارآمدی ساز و کارهای شناسایی و جذب نیروهای متخصص و کارآمد در سطح نخبگانی در سال‌های اخیر معترف بود!
تأکید بر تأسیس پژوهشگاه‌ها و اندیشکده‌ها و تأمین زیرساخت‌های پژوهشی و آزمایشگاهی در جهت جهش علمی کشور در راستای مهار مهاجرت نخبگان و رفع موانع بروکراتیک پیش روی نخبگان، همه و همه در جهت افزایش اثرگذاری نخبگان ضرورت هایی ست که بی‌تردید در مقام عمل می‌تواند و باید در وارد کردن نخبگان به میدان مطمح نظر مسئولان قرار گیرد.
️لذا انجام برخی اقدامات عاجل جبرانی در فرایند شایسته‌گزینی در نهاد علم بایستی از اولین اولویت‌های دولت جدید باشد.
بر اساس مطالعات میدانی نگارنده و با تکیه بر تجربه‌ی زیسته‌ی خویش - که در کتابی تحت عنوان "گفتمان وفاق؛ ارمغان دو دهه زیست آکادمیک" پیشتر به چاپ رسیده است- باید اذعان کرد آنچه امروز ضرورت قطعی نهاد علم است تمهید ساز و کارهای شایسته‌گزینی در نهاد آموزش عالی کشور است. با روی کار آمدن دولت وفاق ملی، انتظار می‌رود فرایند اسفناک جذب هیئت‌های علمی؛ نخبه‌سوزی و تسلط خویشاوند سالاری به جای شایسته‌گزینی؛ غلبه روابط بر ضوابط، تبعیض‌های ساختاری و ... در اسرع وقت متوقف و ساز و کارهای کارآمد جایگزین گردد.

♦️فرآیند جذب هیئت علمی در دانشگاه‌ها در سال‌های گذشته نه تنها شایسته گزینی را ملاک عمل قرار نداده است که کمر همت به حذف شایستگان بسته است و این یعنی ظلم در حق نهاد علم و در نتیجه ظلم به رشد و توسعه کشور. فرایندی که بیشتر به مصائب اسطوره‌ی سیزیف شباهت دارد تا یک روند قابل دفاع برای شایسته گزینی. در ساز و کار معیوب جاری متقاضی جذب هیئت علمی مجبور است هر بار به فراخوان‌های کذایی و دروغین جذب خویش را بفریبد و به طرز ناباورانه‌ای؛ هر بار مصمم‌تر از پیش شکیبا و خستگی ناپذیر به بارگذاری مدارک و مدارج تحصیلی و برگه‌های زرین تخصصی و اسناد افتخار خویش مداومت ورزد و راه روهای تو در توی این هفت خوان را بارها و بارها گز کند بی که حاصلی داشته باشد. آنگاه فرد بایستی روزها و هفته‌ها و ماه‌ها  و سال‌ها را در انتظار  بگذراند تا نهایتا یکی از نورچشمی‌ها با رانت و توصیه بی‌کمترین صلاحیتی به کرسی استادی دانشگاه تکیه بزند.

♦️ مجموعه‌ی این اعمال خلاقیت‌کش و خسته‌کننده را می‌توان ذیل مفهوم "چرخه‌ی معیوب نخبه‌سوزی: ساز و کارهای بروکراتیک جذب هیئت علمی" صورت‌بندی و مفهومینه کرد. برای جامعه‌ای که چنین بی‌محابا نخبه سوزی می‌کند با وجود دشمنان قسم خورده‌اش چه آینده‌ای می‌توان متصور بود؟! این واقعیت تلخ بی‌تردید بزرگترین آسیبی است که مع الاسف در دهه‌های گذشته در ساحت علم و اندیشه رخ داده است؛ و حاصل آن شده است سلب اختیار و ابتکار عمل از جامعه‌ی نخبگانی؛ نخبگانی که زیر آوار تلی از بلاتکلیفی‌ها و بی‌توجهی‌ها عاقبت الامر یا پا به فرار می‌گذارند و مصائب مهاجرت به خارج را به جان می‌خرند و یا در هاله‌ای از بی‌اعتنایی در جامه‌ی انزوا می‌پیچند و کنج عزلت اختیار می‌کنند و به تعبیری کوچ به درون را چاره‌ی کار می‌پندارند. امید است در دولت وفاق ملی به واقع شاهد رفع موانع رشد نخبگان در میدان عمل باشیم.

آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه شناختی؛

28 Sep, 18:52


🔻احبائی/ عزیزانم
ترانه‌ای برگرفته از نامه سیدحسن نصرالله
که به شهرت جهانی جولیا پطرس انجامید


🔹در جنگ ۳۳روزه لبنان با اسرائیل، سیدحسن نصرالله در پاسخ به نامه رزمندگان مقاومت در نامه‌ای‌از آنان تجلیل کرده و می‌‌نويسد:من دست و پای شما را می‌بوسم
جولیا پطرس خواننده مسیحی که با شنیدن نامه به‌گریه می‌افتد، فکر می‌كند شايد از آن نوشته، ترانه‌ای بشکوه بسازد ؛
ترانه‌ای که به شهرت جهانی او انجامید.

سراسر این ترانه، نامه سیدحسن نصرالله است

احبائی ! احبائی !
استمعت الی رسالتکم
و فیها العز و الایمان
فانتم مثلما قلتم :
رجال الله فی المیدان
احبائی ! احبائی !

عزیزانم ! عزیزانم
پیامتان را شنیدم
که نشان‌دهنده سرافرازی و ایمان است
و شما همان گونه که گفته اید
مردان خدا در میدان جنگید




#لبنان  #مقاومت  #جولیا_بطرس
#نصرالله #فلسطین #غزه  #آپارتاید_اسرائيل