تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ @taamoq Channel on Telegram

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

@taamoq


وب‌سایت:
Taamoq.ir

کانال:
@Taamoq

اینستاگرام:
instagram.com/taamoq

یوتوب:
https://youtube.com/@Taamoq?si=G4DzuLr7NwfNxLir?sub_confirmation=1

باقی:
https://zil.ink/taamoq

تبلیغ:
@taamoq_ads

نشست‌ها و دوره‌ها:
@taamoq_archive

همکاری:
@taamoq_writers

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ (Persian)

با خوش آمدید به کانال تلگرام "تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ" با نام کاربری @taamoq. این کانال جایی است که علاقه‌مندان به فلسفه، علم و تاریخ می‌توانند به دنیایی جذاب و عمیق وارد شوند. اینجا جایی است که مطالب متنوعی در زمینه‌های فلسفه، علم و تاریخ با دقت و عمق بیشتری بررسی می‌شوند. اگر به دنبال محتوای الهام‌بخش و آموزنده‌ای در این حوزه‌ها هستید، این کانال بهترین انتخاب برای شماست. به کانال اصلی ما نیز در آدرس @Taamoq مراجعه کنید و از مطالب ارزشمند و جذاب آن استفاده کنید. همچنین از ما در اینستاگرام با آدرس instagram.com/taamoq و یوتیوب با آدرس https://youtube.com/@Taamoq?si=G4DzuLr7NwfNxLir?sub_confirmation=1 دنبال کنید و از تمامی محتواهای متنوع و جذاب ما بهره‌مند شوید. همچنین باقی اطلاعات و لینک‌های مربوط به کانال ما را در لینک https://zil.ink/taamoq پیدا کنید. اگر تمایل به تبلیغات در کانال ما دارید، با کانال تبلیغات ما با نام کاربری @taamoq_ads تماس بگیرید. همچنین برای شرکت در نشست‌ها و دوره‌های ما و همکاری با ما، با کانال‌های @taamoq_archive و @taamoq_writers در تماس باشید. با کانال تلگرام "تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ" عمق بیشتری در دنیای فلسفه، علم و تاریخ تجربه کنید و از مطالب متنوع و الهام‌بخش آن بهره‌مند شوید.

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

13 Feb, 18:46


تزهای آنتی‌فاشیستی (۱)

از کجا باید آغاز کرد؟

فؤاد حبیبی - سروش سیدی

سیاست مترقی اگر می‌خواهد از ژانر اخلاقیات، آسیب‌شناسی و مرثیه‌خوانی برش کند، چاره‌ای ندارد مگر فاصله‌گذاری از این تثلیث نامقدس، با در نظر داشتن توام هر دو لحظۀ منفی (گسست) و مثبت (تأسیس)، به قصد حرکت به سوی یک اخلاق ـ سیاست رادیکال. با چنین نگرشی است که ورای دوگانه‌هایی همچون سیاست هویت / سیاست طبقاتی، می‌توان از تفاوت و کثرت به تقویم همبستگی در عین تشدید تکینگی پل زد.


https://t.me/msandus
https://t.me/chaosmotics

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

10 Feb, 13:31


سرمشق‌گرایی اخلاقی

گفت‌وگوی آنلاین با حضور:
#امید_کشمیری؛ مدرس و پژوهش‌گر فلسفه و روان‌شناسی
#امیرحسین_رشنودی؛ پژوهش‌گر فلسفه

زمان برگزاری:
چهارشنبه، بیست‌و‌چهارم بهمن ماه، ساعت ۲۰:۰۰

لینک ورود به جلسه:
http://meet.google.com/tcm-muhs-bqw
(ورود به این جلسه برای همگان آزاد و رایگان می‌باشد)

#فلسفه_اخلاق، #سرمشق‌گرایی_اخلاقی
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

09 Feb, 13:33


برای شنیدن در یوتوب کلیک کنید

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

05 Feb, 11:43


تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ pinned «»

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

01 Feb, 17:17


تاخوردگی، تاگشایی، دوباره تاخوردگی

«تا» در هنر ریشه در سنتی طولانی دارد که هم در نقاشی، هم در مجسمه‌سازی و حتی در معماری دیده می‌شود. در واقع، از دوران باستان، چین‌های لباس‌های مجسمه‌ها نشان‌دهنده‌ی پیشرفت قابل توجهی در تکنیک مجسمه‌سازان بوده‌اند. در پایان دورۀ هلنیستی، تاخوردگی‌ها به‌قدری ماهرانه کار شده‌اند که باعث می‌شوند چین‌وشکن (چین‌وچروک پارچه) طبیعی و واقع‌گرایانه به نظر برسند.
در نقاشی نیز هنرمندان تلاش می‌کنند تا استعداد خود را از طریق نمایش چین‌خوردگی‌ها به نمایش بگذارند. از دوران رنسانس، استادان بزرگ به نمایش پارچه‌های نفیس با چین‌های ظریف و سایه‌دار توجه ویژه‌ای داشتند. به عنوان مثال، می‌توان به اثر «ونوس اوربینو» اثر تیسین یا در فرانسه، به چین‌خوردگی‌های بسیار هنرمندانۀ نیکولا پوسن اشاره کرد.
اما همه این‌ها صرفاً مهارت هنری را نشان نمی‌دهد. در پس این تمهیدات هنری، تلاش برای به نمایش گذاشتن تصوری از هستی در کار است که قدری با تلقی مرسوم ما فرق دارد.

﹏﹏✎ #ابراهیم_رنجبر
#تا_خوردگی، #هنر، #فلسفه
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

30 Jan, 12:43


فهرست درس‌گفتار‌ها و کارگاه‌های تعمق:

۱. دربارۀ آزادی | رضا یعقوبی
۲. ریاضیات برای اهالی فلسفه | امیرحسین رشنودی
۳. لائیسیته و سکولاریسم | رضا یعقوبی
۴. ایدئولوژی‌های سیاسی | رضا یعقوبی
۵. تبارشناسی از نگاه نیچۀ دلوز | شهاب‌الدین قناطیر
۶. فلسفۀ زیست‌شناسی | امیرحسین رشنودی
۷. اندیشۀ سیاسی جان استوارت میل | رضا یعقوبی
۸. نیچه و ایران باستان | شهاب‌الدین قناطیر
۹. مکاتب فلسفی | رضا یعقوبی
۱۰. آموزش زبان لاتین | ابراهیم رنجبر

🔸برای ثبت‌نام در کلاس‌ها، به پشتیبانی تعمق مراجعه کنید:
@TaamoqSupport

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

28 Jan, 08:56


سیر مفهوم آزادی در اندیشۀ لیبرالیسم

در این نشست #رضا_یعقوبی (پژوهش‌گر، مدرس و مترجم) در باب مفهوم آزادی در سنت اندیشۀ لیبرال، سیر تطور آن و همچنین دربارۀ فهم‌های مختلفی که از این مفهوم در نزد اندیشمندان مختلف بوده، سخنرانی کردند.

- برای شنیدن نسخۀ کامل در یوتوب کلیک کنید -

از رضا یعقوبی:
- کانال تلگرام
- صفحۀ اینستاگرام
- درس‌گفتار مکاتب فلسفی

#لیبرالیسم، #آزادی
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

26 Jan, 16:19


متأسفانه جلسۀ امشب به علت مشکلات فنی و غیرمنتظره لغو شد. تاریخ و ساعت جدید به زودی اعلام خواهد.

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

25 Jan, 13:31


سرمشق‌گرایی اخلاقی

گفت‌وگوی آنلاین با حضور:
#امید_کشمیری؛ مدرس و پژوهش‌گر فلسفه و روان‌شناسی
#امیرحسین_رشنودی؛ پژوهش‌گر فلسفه

زمان برگزاری:
یک‌شنبه (فردا)، هفتم بهمن ماه، ساعت ۲۰:۰۰

لینک ورود به جلسه:
http://meet.google.com/tcm-muhs-bqw
(ورود به این جلسه برای همگان آزاد و رایگان می‌باشد)

#فلسفه_اخلاق، #سرمشق‌گرایی_اخلاقی
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

23 Jan, 14:31


مخاطب ادبیات چه کسی است؟

تکثر گفتمان‌های مدرن ادبی و مناسبات جهان پساسرمایه‌داری، نویسنده و منتقد ادبی را با این پرسش مواجه کرده است که مخاطبان ادبیات واقعا چه کسانی هستند؟ این پرسش پس از انقلاب مشروطه در ایران، توسط گروه‌های اجتماعی مختلفی، به شکل‌های متفاوتی پاسخ داده شد. اولین پاسخ به این سؤال، پاسخ روشنفکران نسل اول بود که در واکنش به ادبیات بازگشتی درباری شکل گرفت. آن‌ها دست به خلق ادبیاتی عوام‌فهم زدند، چیزی که با توجّه به آثار کسانی چون عشقی و رفعت و ماهیّت ژورنالیستی آن، مشخص است. چیزی که آن‌ها می‌خواستند این بود که ادبیات که چیزی منفصل از تحرکات اجتماعی و مردم بود را با آن پیوند بزنند. این پاسخ که در یک سمت آن روشنفکران و در سمت دیگر آن ادبای سنّتی قرار داشتند، بعدتر دوباره مطرح شد. اما این‌بار این ادبای سنتی بودند که روشنفکران را سرزنش می‌کردند. این حرکت ادبای سنّتی واکنشی علیه نوعی از ادبیات مدرنِ در حال شکل‌گیری بود که برای عوام قابل فهم نبود و آکادمی نیز از درک و تبیین نظام زیبایی‌شناختی‌اش ناتوان بود.
شفیعی کدکنی در کتاب «ادوار شعر فارسی» دست به ترسیم یک نمودار برای بررسی و ارزیابی شعر، شاعران و دوره‌های شعری می‌زند. این نمودار چهار جهت دارد: زیبایی‌های هنری و فنّی، زمینه‌ٔ انسانی و بشری عواطف، پشتوانه‌ٔ فرهنگی، گستردگی در جامعه. * شفیعی کدکنی تلاش می‌کند تا از میان معیارهای ذوقی و ارزش‌گذاری‌های گفتمانی، یک نظام ارزشی فراگفتمانی و فراتاریخی ایجاد کند‌. او شاعری چون حافظ را به دلیل این‌که در هر چهار جهتِ نمودار پیش‌رَوی کرده است، شاعری چهار بُعدی می‌نامد و سپس شعر نوی فارسی را به دلیل این‌که در گسترده‌شدن در جامعه شکست خورده است، شعری سه بُعدی می‌نامد. دقیقا در این نقطه است که تاریخ‌مند بودن این نمودار نمایان می‌شود و مشخص می‌شود که بیشتر از این‌که فرا گفتمانی باشد، خود ریشه در باورهایی دارد که پس از انقلاب مشروطه وارد فضای ادبیات ما شد و زمینه‌ساز شکل‌گیری اسطوره‌ٔ مخاطبِ عام شد.
گفتمان آکادمیک ادبیات در ایران برای مشروعیت‌بخشیدن به ادبیات کلاسیک در برابر شکل‌های پیش‌رَوی ادبیات مدرن، متوسل به اسطوره‌ٔ مخاطبِ عام شد و این باور را رواج داد که دستِ کم شکل‌هایی از ادبیات فاخر کلاسیک، محبوب و مقبول عامه‌ٔ مردم بوده‌اند و هستند. این در حالی‌ است که اسطورهٔ مخاطبِ عام خود زاده‌ٔ جهان سرمایه‌داری و نافی ادبیات گذشته است.
گونه‌های مختلف ادبی همیشه مخاطبان‌شان را از میان کسانی می‌جستند که در ذیل مناسبات اقتصادی و فرهنگی‌ای بودند که خود اثر نتیجه‌ٔ آن مناسبات بوده است. به بیان دیگر ادبیات همیشه ماهیتی طبقاتی داشته است و گونه‌های مختلف ادبی بیشتر از این که نتیجه‌ٔ خلاقیّت و ابتکار آفرینندگان‌اش باشند، نتیجه‌ٔ طبقات و مناسبات اقتصادیِ آن طبقه‌ٔ خاص بوده‌اند.
آکادمی ادبیات در ایران دچار یک‌ نوع کُلّی‌نِگری نسبت به ادبیات گذشته‌ٔ ماست به این صورت که آن‌را در کلیّتی منجسم قرار می‌دهد که از رودکی تا جامی همه در تصویر هم‌سان و هماهنگی قرار می‌گیرند و همه میراث فرهنگ ایرانی هستند. ایرانی که با توجه به مختصات تاریخی و فکری قرون گذشته قابل تعریف نبوده است. در این میان طبقاتی که شعر رودکی و شعر جامی را ایجاد کرده‌اند نادیده گرفته می‌شوند. این مشکل تا حدّی به‌دلیل فاصله‌ٔ چند قرنی و از بین رفتن پایگاه‌های اجتماعی این اشعار ایجاد می‌شود. از سمتی دیگر اکثریت چیزی که ما به نام ادبیات سنّتی می‌شناسیم و آن را میراث فرهنگی تلقی می‌کنیم، تنها آن بخشی از ادبیات ماست که زاییده‌ٔ قدرت و بازتولید کننده‌ٔ مولفه‌های قدرت است. رمانس‌ها، ترانه‌های محلی و شکل‌های شفاهی ادبیات، حجم کمتری از این میراث را شکل می‌دهند و کمتر نیز در این تصویر هم‌سان و هماهنگ قرار می گیرند. ادبیات عوّامانه در مقابل ادبیات فاخر قرار می‌گیرد، نه به‌دلیل تفاوت در ارزش‌های هنری بل‌که به این دلیل که این تقابل بازنمود کشمکش طبقاتی موجود در جامعه بوده است. سیر تکوین و تحول‌های ادبی نیز موازی با تحولات اجتماعی و اقتصادی صورت می‌پذیرد. به طور مثال نوع ادبی‌ای مانند رمانس که ادبیات طبقات فرودست بوده است در تبدیل جامعه‌ٔ فئودالی به سرمایه‌داری، دگرگون می‌شود و رمان از آن پدید می‌آید. ...

برای مطالعهٔ متن کامل کلیک کنید یا Instant View را در پایین پست لمس کنید.

﹏﹏✎ #جواد_هدایت
#میخائیل_باختین، #تئودور_آدورنو، #طبقه، #ادبیات_عامه‌پسند، #ادبیات، #نقد_ادبی
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

22 Jan, 05:32


کتاب «هفت گناه مرگبار روان‌شناسی: مانیفستی برای اصلاح فرهنگ پژوهش علمی» نوشتهٔ کریس چیمبرز و با ترجمهٔ من (نیما اورازانی) با همکاری انتشارات طرح نو منتشر شد.

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

21 Jan, 04:32


🏛شهر فلسفهٔ ایران برگزار می‌کند:
📌 خوانش و فهم ادیپوس شهریار به‌مثابۀ فلسفه - تراژدی
📢 مدرس: صالح توسلی
🗓 سه‌شنبه‌ها ساعت 20-18
تاریخ شروع: 23 بهمن 1403
📍نحوهٔ برگزاری: حضوری - آنلاین
🔗 جهت ثبت‌نام می‌توانید از طریق لینک زیر اقدام بفرمایید 🔰🔰🔰
ثبت نام
ثبت نام
ثبت نام
#ادیپوس_شهریار
#فلسفه_تراژدی
#صالح_توسلی
#هگل
🌍 نشانی: تهران، بلوار نلسون ماندلا (جردن)، کوچۀ گلدان، پلاک 5، طبقۀ 3
☎️ 02122053556
📞 09361135000

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

19 Jan, 16:03


📣 یارا: مرکز پیشبرد فلسفه برای کودکان و جوانان(ICAPCY)، زیرمجموعه موسسه فرهنگی هنری رویش دیگر(پیدایش)، برگزار می‌کند:


🟢 دوره آنلاین "فلسفه برای کودکان"؛

🔼 ارتقای مهارت‌های تفکر نقادانه، تفکر مراقبتی، تفکر مشارکتی و تفکر خلاق در کودکان؛

♦️ویژه فصل زمستان ۱۴۰۳؛

🔻تسهیلگر:
دکتر محمدرضا واعظ؛
پژوهشگر فلسفه، دانشگاه بن آلمان؛ دکتری فلسفه علم و دانش‌آموختۀ دوره حضوری تسهیلگری مؤسسۀ توسعه فلسفه برای کودکان دانشگاه مونت‌کلر آمریکا(IAPC)؛

🔻تسهیلگر دستیار: الهه محتشمی؛

🔆 ویژه گروه سنی:
۱۰ تا ۱۳ سال؛

🕙 زمان:
پنج‌شنبه‌ها، ساعت ۱۲ تا ۱۳؛

🔽 جلسه اول: ۴ بهمن؛

🔵 تعداد جلسات: ۸ جلسه؛
🌿 هزینه ثبت نام: ۹۹۰ هزار تومان؛

✅️ به دلیل ظرفیت محدود، اولویت ثبت‌نام با کسانی است که زودتر ثبت‌نام خود را قطعی نموده‌اند.

🔊 شیوه‌ ثبت‌نام:

از طریق پرداخت به شماره کارت ۶۱۰۴۳۳۷۸۸۹۶۳۳۴۳۲ بانک ملت و ارائه اطلاعات و کدپیگیری پرداخت به شماره واتس‌آپ یا شماره  موسسه.

🔻 شماره واتس‌آپ و همراه موسسه رویش دیگر و یارا:

☎️ ۰۹۱۹۵۹۴۹۹۵۴

https://t.me/yarabookhouse

https://instagram.com/yara.icapcy

https://t.me/tanhaatarazyekbarg

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

16 Jan, 14:30


سیر مفهوم آزادی در اندیشۀ لیبرالیسم

جلسۀ آنلاین با سخنرانی:
#رضا_یعقوبی؛ نویسنده، مترجم و مدرس

زمان برگزاری:
دوشنبه، یکم بهمن ماه، ساعت ۲۰:۰۰

لینک ورود به جلسه:
http://meet.google.com/tcm-muhs-bqw
(ورود به این جلسه برای همگان آزاد و رایگان می‌باشد)

#لیبرالیسم، #آزادی
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

15 Jan, 13:44


تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ pinned «»

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

15 Jan, 13:36


🥁تاریخ جامع موسیقی غرب - دوره دوم 🥁
📯هنر دوران رنسانس

رنسانس فرو ریختن ستون‌های سترگ کلیسا بود، موج‌های بلندی که از قرون وسطی به راه افتاده بود از دیواره‌های سخت مسیحیت عبور کرد و حیات بشر را دگرگون ساخت
طاعون، انسان‌باوری، تجارت، ماشین چاپ و ... اتفاقاتی بودند که هر یک به تنهایی توانستند مسیر جدیدی را برای انسان‌های سده‌ی پانزدهم هموار سازند. موسیقی نیز از این اتفاقات بی نصیب نبود. شاید چندان بی‌راه نباشد که بگوییم بی شناخت رنسانس هرگز هنر امروز را نمی‌توان شناخت چرا که بسیاری از اتفاقات رنسانس دلیلی است برای اندیشیدن هر چه بیشتر در هنر
در ادامه تاریخ موسیقی غرب، بعد از بازخوانی قرون وسطی، حال در دوره جدید به دوران رنسانس می‌پردازیم و به واسطه موسیقی نگاهی داریم به اقتصاد سیاسی، الهیات، فلسفه هنر و ادبیات. در این دوره (که حدود بیست جلسه به طول خواهد انجامید) سعی بر این است که رنسانس را از دریچه موسیقی کندو کاو کرده و بر همین اساس سرفصل‌های زیر را با هم به اشتراک می‌گذاریم:
▪️اروپا در سال‌های1400 تا 1600
▪️موسیقی انگلیسی
▪️زبان
▪️تحول سیاسی
▪️آهنگسازان فرانسوی و فلاندری
▪️موسیقی مذهبی در عصر اصلاحات
▪️مارتین لوتر
▪️کالونیسم
▪️الهیات جدید
▪️موسیقی لوتری
▪️اسپانیا و دنیای نو
▪️آلمان و میراث موسیقی قدیم و جدید
▪️آوازهای غیر مذهبی
▪️موسیقی سازی
▪️ایتالیا، خانواده‌های سفارش دهنده
▪️و...

1⃣شنیدن آثار موسیقیایی این دوران، گپ و گفت درباره اتفاقات، هم چنین اندیشیدن جمعی درباره جریانات و اتفاقات به همراه پیشنهادهایی برای خواندن و دیدن در این دوره بخش‌های دیگری از این بازخوانی است. به هر روی تلاش بر این است تا با میانجیگری موسیقی تفکر و تأمل درباره روزگار ما نیز شکل گیرد.
2⃣شرکت در این دوره نیاز به آشنایی تخصصی با موسیقی نداشته و برای همگان مناسب است.
3⃣شروع دوره از نیمه دوم بهمن ماه
4⃣روز برگزاری سه‌شنبه‌ها ساعت 8 الی 9.30 شب به صورت آنلاین و در بستر گوگل میت است.

📌برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام:
09212823468
@aligharibdoust

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

09 Jan, 06:35


📲 تعمق را در اینستاگرام دنبال کنید

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

03 Jan, 12:54


«دیگری فرودست»
نگاهی اسپینوزایی به مسئلۀ مهاجران افغانستانی

در تکمیل بحث پیشینم پیرامونِ مسئلۀ افغانستانی‌های ایرانی، لازم دیدم که برخی از وجوه آن جستار را روشن‌تر و برجسته‌تر کنم. این نوشتار در پی آن است که نه‌تنها بنیان‌های نظری این نقطه‌نظر را نمایان سازد، بلکه با پرورش لایه‌های ناپیدای آن، افق‌های تازه‌ای را در باب شیوه‌های مقاومت و امکان‌های رهایی بگشاید.

مفهوم "کناتوس" از منظر اسپینوزا، به این معناست که هر موجود زنده، تمایلی به حفظ پایداری در هستی و گسترش توانِش‌های خود دارد. این نکته اساسی‌ست که تلقی از این مفهوم را منطبق با نظریۀ سیاسی او بفهمیم. این تمایل به گسترش توانِش‌ها و کوشش برای به فعلیت رساندن قدرت‌های خود، به معنی حذف "دیگری" نیست. با وارد شدن این طبیعت‌گرایی به حیات اجتماعی، این مفهوم باید جرح و تعدیل شود. برای بسط این نظر لازم است که مفهوم کناتوس و قدرت فردی، در پیوند با کناتوس و قدرت جمعی قرار گیرد؛ در این صورت‌بندی، موجود زنده برای بقا و گسترش توانش‌های خود، نیازمند مونتاژ شدن در یک بدن اجتماعی بزرگ‌تر است، چرا که هر بدن به تنهایی، واجد قدرتی متناهی‌ست و به همین علت، خود نمی‌تواند علت تام و تمام همۀ حالات خود باشد. این بدن در ارتباط با سایر بدن‌ها به تعیّن می‌رسد. در این فرآیند ایجابی، هر آن‌چه که توانشِ او را برای وجود داشتن و تداوم وجود کاهش دهد، دفع می‌کند. بر این اساس، هر گاه بدن‌ها نتوانند در یک اجماع بدنی، توانش‌های خود را محقق سازند، شرّی ناظر بر یکایک بدن‌ها بر آن‌ها حادث می‌شود.
در تحلیل گفتمان انتقادی، «فرودست» به موجودی اطلاق می‌شود که در پیوند با مناسبات قدرت، در موقعیت‌های زیرین سلطه قرار دارد. این موقعیت، نمایانگر وضعیتی‌ست که فرد در آن به‌طور مستمر در معرض کنترل، اصلاح و بازنمایاندن از سوی گروه‌های فرادست قرار می‌گیرد. فرودست به‌عنوان سوژه‌ای که در روابط قدرت غوطه‌ور است، نه‌تنها تحت سلطه و سرکوب قرار می‌گیرد، بلکه در روندهای پیچیده‌ای از این مناسبات درگیر است که در آن، بدن و تجربۀ زیسته‌اش محل تلاقی نیروهای متضاد می‌شود.…

برای مطالعۀ متن کامل کلیک کنید یا Instant View را در پایین پست لمس کنید.

﹏﹏✎ #علیرضا_علوی
#افغانستانی‌های_ایرانی، #نژادپرستی، #مهاجرستیزی، #باروخ_اسپینوزا، #افغانستان، #سیاست_رهایی‌بخش، #میشل_فوکو، #فرودستی
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

01 Jan, 08:36


تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ pinned «»

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

31 Dec, 10:12


تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ pinned Deleted message

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

30 Dec, 18:31


▫️ اینجا با فلسفه هنر و هنر معاصر دنیا آشنا می‌شیم.
▫️ فیلم‌ها و نقاشی‌های خاصی رو تحلیل می‌کنیم.
▫️ و دوره‌های زیبایی‌شناسی برگزار می‌کنیم.

@zibaishenasi
@zibaishenasi

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

29 Dec, 16:32


📣 آغاز ثبت‌نام دوره کامل فن ترجمه انگلیسی (زمستان ۱۴۰۳)

هشتمین دوره که در نطقیات برگزار می‌شود.

👤 مدرس: دکتر عبدالرسول کشفی (استاد دانشگاه تهران)

🟢 لینک رزومه دکتر کشفی در سایت دانشگاه تهران

🔺 اهداف این دوره آموزشی:

۱. توانایی درک و ترجمه‌ی متون عمومی و تخصصی انگلیسی

۲. آشنایی با دستور زبان (گرامر) پیشرفته‌ی انگلیسی

۳. آشنایی با مبانی نوشتن (رایتینگ) آکادمیک به زبان انگلیسی


🗓 زمان: هفته‌ای دو جلسه: (شنبه‌ها و دوشنبه‌ها)

ساعت برگزاری کلاس: ۱۷ تا ۱۹

🔴 مجموع جلسات: ۲۰ جلسه (۴۰ ساعت)

🗓 شروع دوره: دوشنبه دهم دی‌ماه ۱۴۰۳ ( فردا)

📽️ نمونه کلاس

🌐 کلاس‌ها به صورت برخط (آنلاین) و در اسکای روم برگزار می‌شود.

نکاتی در خصوصی دوره:

۱) این دورهٔ نسبتا مفصل (۴۰ ساعت) می‌تواند شما را به سطح قابل توجهی در مهارت ترجمه برساند.

۲) دوره برای تمام رشته‌ها مفید است و اصول کلی ترجمه در این دوره تدریس می‌شود.

📞 برای ثبت‌نام و مشاوره در خصوص دوره لطفا با آیدی زیر تماس بگیرید:

t.me/nutqiyyat_admin

🔴

🔮 t.me/nutqiyyat

🔮 Instagram.com/Nutqiyyat

🔮 https://youtube.com/@nutqiyyat

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

22 Dec, 14:40


منتشر شد
خوش‌فکری؛ کاربرد تفکر نقادانه در تصمیم‌گیری، حل مسئله، و اندیشه‌یاری
نویسنده: مایکل کلت
مترجمان: مهدی خسروانی، مائده محبوب
ناشر: نشر نایش با همکاری نشر اریش

🔰 مشخصات کتاب:
تعداد صفحات: ۳۲۰
قطع: رقعی استاندارد ۱۴/۵ در ۲۱/۵ سانتیمتر
کاغذ: بالک طلایی ۵۵ گرمی
.
💢 بهای کتاب: ۳۵۰ (با تخفیف ۲۰ درصد در ۴۸ ساعت نخست انتشار کتاب: ۲۸۰) + بهای ارسال پستی: ۶۰ تومان
.
🔰 فایل پی‌دی‌اف گزیده‌ای از کتاب را می‌توانید از اینجا دانلود کنید.
🔰 متن پشت جلد کتاب را می‌توانید اینجا بخوانید.
🔰 برای خرید کتاب به آیدی زیر پیام بدهید:
@Mkhosravani

♻️ نشر نایش:
❇️ @nayesh_pub
〰️

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

12 Dec, 13:31


دربارۀ ووکیسم
مسخ کثرت‌گرایی در عصر سرمایه‌داری متأخر

در آغاز قرن بیست‌ویکم، جنسیت و هویت وارد بحرانی پیچیده و چندلایه شدند که در ظاهر، پاسخی به سرکوب‌های دیرینه بود اما به سرعت در دایره‌ای از ساده‌سازی‌های فرهنگی و کالایی‌شدن افراطی گرفتار شد. یکی از پیامدهای این تحولات، ظهور پدیده‌ای است که می‌توان آن را ووکیسم نامید: جنبشی که در ظاهر، دفاع از عدالت و کثرت را هدف گرفته، اما در عمل، نوعی از بنیادگرایی گفتمانی و اضطراب اخلاقی را رواج داده است. ووکیسم به جای تقویت کثرت واقعی، آن را به ابزاری برای کنترل، سرکوب و بازتولید ایدئولوژی‌های نابرابری تبدیل می‌کند.
این پدیده، که می‌توان آن را به مثابه زوال حقیقت‌گویی رادیکال (پارسیا) تحلیل کرد، به شکلی از سرمایه‌داری متأخر خدمت می‌کند که تنوع را به کالایی جذاب اما تهی از معنای واقعی فروکاسته است. با بازنمایی خود به عنوان نماینده قربانیان، ووکیسم اغلب در تقابل با خلاقیت و جسارت فلسفی قرار می‌گیرد و به جای پرسش‌های بنیادین، سوژه‌ها را در بازی بی‌پایان کنترل گفتمان غرق می‌کند. در این میان، آنچه از دست می‌رود، نه‌تنها امکان بیان حقیقتی آزاردهنده، بلکه فرصت برای تخیل دوباره‌ای از عدالت و کثرت در جهانی است که به شدت به آن نیاز دارد.
ووکیسم، همان‌طور که در نقدهای معاصر بر آن تأکید شده است، پیامد نهایی ساده‌سازی‌های انگلوآمریکن و مصرف‌گرایی فرهنگی است؛ وضعیتی که مفاهیمی چون جنسیت و هویت را به شکلی سطحی و کالایی عرضه می‌کند، در حالی که تناقضات بنیادین خود را پشت نقاب عدالت‌خواهی مخفی نگاه می‌دارد. …

برای مطالعۀ متن کامل کلیک کنید یا Instant View را در پایین پست لمس کنید.

﹏﹏✎ #سروش_سیدی
#ووکیسم، #سرمایه‌داری، #کار، #ناسیونالیسم، #ژان_فرانسوا_لیوتار، #میشل_فوکو، #پارسیا
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

09 Dec, 12:53


«زن» در فلسفۀ نیچه

زن در فلسفۀ نیچه بیشتر به‌عنوان یک نماد و نشانه است تا یک جنسِ خاص. حتی می‌توان از استفاده‌ای که نیچه از این واژه می‌کند از سه سطح مختلف سخن گفت:
۱: نماد فریب
۲: نویددهندۀ حقیقت
۳:نیروی حیات‌بخش
(ن.ک به ژاک دریدا و متافیزیک حضور، محمد ضمیران، صص ۲۱۵-۲۱۶)

نیچه ناچار بود از زبان جدید و سرشار از استعاره، فلسفۀ خود را بازگویی کند. او در آغاز کتاب «فراسوی نیک و بد» عنوان می‌کند اگر حقیقت یک زن باشد چه؟
زن در این پرسش فارغ از جنسیت، به‌معنای هر آن چیزی‌ست که توسطِ فیلسوفان مورد نفرت قرار گرفته و تبعید شده است؛ زن به‌معنای خطا و ناحقیقت، تناقض، ناشناختگی، ابهام، چندپهلویی، فریب، دگرگونشوندگیِ مدام و…؛ از طرفی او در این جمله نکته‌ای را به فیلسوفانِ عبوس و جدی‌ای که گمان می‌کردند می‌توانند با آن زبانِ خشک و جدی راه به حقیقت پیدا کنند، گوش‌زد می‌کند که ممکن است راه را اشتباهی آمده‌اند؛ مثل این‌که یک مرد عاشق (فیلسوف) برای معشوقۀ خود (حقیقت) نامه‌ای اداری بنویسد.
از طرفی فلسفه همواره به خود خصیصه‌ای مردانه گرفته است. هم‌چون کاری سخت و طاقت‌فرسا که تنها مردان بایستی به آن مشغول باشند. در این نگاه، دوگانه‌هایی که در طول تاریخ فلسفه پایه‌گذاری شده‌اند به شکل نمادین به دو جنس مرد و زن سرایت داده می‌شوند. نیچه خواستار است برعلیه این کلیشه‌ها بایستد. کلیشه‌هایی که در آن‌ها یک‌سو نور، اصل، عقل، جهانِ بالا و برتر و… حضور دارند و در سوی دیگر تاریکی، مجاز، جنون، جهانِ پست‌تر.
در دیدگاه نیچه، مردان مدام سوی اول را نمایندگی کرده‌اند تا بتوانند فاصلهٔ خود را با سوی دوم، مشخص کنند. چنان‌که سوی اول کم‌کم به خود خوی مردانه می‌گیرد و جزء صفات ذاتی آنان می‌شود. نیچه درصدد تفکیک این صفات از یک‌دیگر است و ناچار می‌شود برای این مقصود، زبانی دیگر و غیرمستقیم را به‌کار ببرد. این‌که حقیقت تنها از یک راه و آن هم آن راهِ مرسوم گذشته به‌دست نمی‌آید. راهی که اتفاقاً مردان، مدعی بودند تنها خودشان می‌توانند در آن قدم بگذراند. حال نیچه این احتمال را پیش می‌کشد که شاید آن‌چه این فیلسوفان، غیرحقیقی و خطا می‌دانستند و در این‌جا در هیأتی «نمادین» هم‌چون زن عیان می‌شود، خودِ حقیقت است. با پیش‌‌کشیدن این احتمال، روش‌های رسیدن به حقیقت نیز دگرگون می‌شوند.
هم‌چنین نیچه در سطحی دیگر مفهومِ رایج از زنِ سنتی را به نقد می‌کشد که در آن به موجودی صرفاً «منفعل» تبدیل شده بود. زنی که از خود هیچ عاملیت و فاعلیتی ندارد تا چه‌‌رسد به این‌که بخواهد. زنی که تنها با حیله و فریب و بزک‌کردن خود به شکل‌های مختلف و با مبهم‌ساختن خود می‌خواهد سطحی‌بودنش را در برابر چشم‌های مرد پنهان کند و خود را عمیق نمایان کند تا دلِ مرد را از آن خود کند. در این‌ میان زن هیچ عمقی ندارد و با ایجادِ فاصلهٔ بیشتر از مرد تنها می‌خواهد خودش را خواستنی‌تر کند؛ چنان‌که ای بسا اغلبیتِ جامعۀ زنان تا همین امروز و تا زمان‌های بسیار طولانی‌تر در بندِ چنین تصوراتی باقی بمانند و نتوانند آن عفونت‌یابی و جراحیِ عمیقی که نیچه در فرهنگِ بشری انجام داد را دریابند. نیچه به این شکل به ناخودآگاهِ فرهنگ‌ها و تمدن‌ها می‌رود؛ ناخودآگاهی که هر فرهنگ و تمدن بر مبنای دوگانه‌های ارزشی:
در درجۀ اول رفتار مردان و زنان را نسبت به یک‌دیگر «جهت‌دهی» می‌کند؛
و در درجۀ دوم به هر یک از ارزش‌ها خصلت‌هایی مردانه و زنانه می‌دهد. ...

برای مطالعۀ متن کامل کلیک کنید یا Instant View را در پایین پست لمس کنید.

﹏﹏✎ #عبدالله_محیسن
#فردریش_نیچه، #زنان، #فمنیسم، #حقیقت، #فرهنگ

- همچنین بخوانید:
حقیقت زنانه | امیرحسین رشنودی
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

07 Dec, 17:51


گفت‌وگو‌های تعمق

🔸در مدیوم «گفت‌و‌گو‌های تعمق»، با هدف روشن‌سازی زوایای پنهان و مغفول تفکر معاصر در فضای فکری کشورمان، به گفت‌وگو با صاحب‌نظران هر حوزه می‌پردازیم. این جلسات به میزبانی امیرحسین رشنودی برگزار می‌شوند.
🔸دسترسی به این برنامه‌ها تماماً رایگان می‌باشد، لذا برای حمایت از تعمق و کمک به تداوم گفت‌وگو‌ها، می‌توانید از طریق دهش به ما یاری رسانید. هم‌چنین سابسکرایب‌کردنِ یوتوب تعمق و تماشای گفت‌وگو‌ها از این طریق، کمک شایانی به ما خواهد کرد.
🔸برای دسترسی به تمام گفت‌وگو‌ها کلیک کنید

فهرست گفت‌وگو‌ها:
۱. نقد‌هایی بر گفتمان روان‌کاوی | نیما اورازانی
۲. در باب زبان‌شناسی تاریخی | شهاب‌الدین قناطیر
۳. فراسوی علم اقتصاد: ژرژ باتای و اقتصاد عام | سروش سیدی
۴. در باب روان‌شناسی دین | سعید گرمارودی
۵. تبارشناسی نیچه‌ای-دلوزی | شهاب‌الدین قناطیر
۶. در باب جامعه‌شناسی دین | حسن محدثی
۷. چیستی روان‌شناسی تکاملی | جلال خادمی
۸. زیبایی‌شناسی شکست: فلوبر، بکت و ماهیت آفرینش ادبی | فرهاد محرابی
۹. فلسفه برای کودکان | محمدرضا واعظ
۱۰. تنوع و شمول در سیستم آموزش کودکان | نگار گلکاری
۱۱. نهم آبان ماه و برآمدن پهلوی | علی مرادی مراغه‌ای
۱۲. نژادپرستی: از نظر تا عمل | کتایون کشاورزی
۱۳. نگاهی به خشونت خانگی | رضا محقق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

01 Dec, 13:30


زیبایی‌شناسی به‌عنوان زندگی در وایتهد-نیچه

ریچارد ام.میلارد، شش «مقولهٔ مهم» از فلسفهٔ فرآیندگرایانهٔ وایتهد را به‌عنوان «شیوه‌های تکمیل زیبایی‌شناختی» شناسایی کرده‌است:
(1) فردیت هماهنگ،
(2) پایداری،
(3) تازگی،
(4) رویارویی،
(5) ژرفا،
(6) آشکارگی یا تنجش‌گری.

به‌نظر می‌رسد که این شش مقوله نشان‌دهندهٔ مدلی از یک معرفت‌شناسی زیبایی‌شناختی است که برای (درک) فلسفهٔ نیچه اساسی است. از نظر وایتهد، این دسته‌بندی‌ها با تصور او از موجودات‌ کنش‌مند که پیوسته برای تنجش‌گری (بیشتر) و جورسازی متقابل تلاش می‌کنند، مطابقت دارد. این موجودات فرآیندی، از استقامت خاصی برخوردارند اما هیچ مادهٔ ابدی‌ای (کنش‌مندی) در این سیستم فکری وجود ندارد. در واقع از اهمیّت محوری مقولهٔ تازگی است که شایش‌های آفرینش‌گرانهٔ فرآیندهای کنش‌مند بازتابیده می‌شود. به‌طور خلاصه، مقوله‌های اهمیّت وایتهد از تجربه انضمامی یا موجودات کنش‌مند، شرایط تنجش‌گری هماهنگ، یعنی شرایط تنجش‌گری (برای همیشه) فردیّت زیبایی‌شناختی است که مبنای واقعی و موجه همه فرآیندها و فعالیت‌های جهان است. علاوه‌ بر این، فلسفه و معرفت‌شناسی وایتهد از ابتدا زیبایی‌شناختی-هستی‌شناختی است، زیرا شش مقولهٔ اهمیّت او، پایه‌های معرفت‌شناسی واقع‌گرای زیبایی‌شناسی‌ای هستند که از پدیده‌های شهودی شروع می‌شوند، و اساساً با معرفت‌شناسی‌ای که براساس قضاوت‌های مفهومی بنا می‌شود متفاوت است:
آموزه متافیزیکی، که در این‌جا توضیح داده شد، پایه‌های جهان را در تجربه زیبایی‌شناختی می‌یابد، نه - مانند کانت - در تجربه شناختی و مفهومی. همهٔ نظم صرفا جنبه‌های معینی از نظم زیباشناختی است و نظم اخلاقی صرفا جنبه‌های خاصی از نظم زیبایی‌شناختی است. جهان واقعی نتیجه نظم زیبایی‌شناختی است.¹ 
به دلایل زیر، به استثنای مورد اوّل، فردیّت هماهنگ، مقوله‌های مهم زیبایی‌شناختی فوق‌الذکر را می‌توان به نیچه نیز نسبت داد. اول‌ از همه، این مقولات عناصر اساسی معرفت‌شناختی هستند که به‌لحاظ عمل‌گرایانه اجتناب‌ناپذیرند: مثلاً، هر معرفت‌شناسی برای مقابله با جهانِ شَوِش باید تصوری از پایداری در زمان و رویارویی در دریای هرج‌و‌مرج اتخاذ کند. مفاهیم تازگی، ژرفا و تنجش‌گری نیز برای تمام نوشته‌های نیچه اساسی هستند و در سراسر نوشته‌های نیچه وجود دارند - مفاهیمی مانند «خواستِ نیرو»، «ژرفا» و «غلبه بر خود». در نهایّت، حتّی «فردیّتِ هماهنگ» را می‌توان به نیچه نسبت داد، اگرچه او ممکن بود در برابر مفهوم واقعی هارمونی مقاومت کند؛ اما بدون شک مفهوم افراد ساختاریافته و ملموس یا فردیّت زیبایی‌شناختی برای نیچه اساسی است، مثلاً وقتی او درک خود از یک شخص مستقل را توضیح می‌دهد؛ قطعا به چنین موضوعی می‌اندیشد. آموزهٔ تقدم مقولات زیبایی‌شناختی، و به‌ویژه تسلط زیبایی در نظام ارزش‌ها، عناصر اساسی فلسفه نیچه و وایتهد هستند. در تعریف وایتهد از زیبایی یک بیان بسیار انتزاعی آمده‌است که چنین است: «زیبایی، جورسازی متقابلِ عوامل متعدد در موقعیتی از تجربه است». وایتهد در بسیاری از مواقع در نوشته‌های خود به‌وضوح بیان می‌کند که زیربنای این بیانیه مفهومی از هماهنگی، یا حدّاقل، بهینه‌بودن جورسازی متقابل است. در نگاه اوّل، چنین فرضی برای نیچه غیر قابل‌‌ قبول به نظر می‌رسد، زیرا او این ایدهٔ هراکلیتی را پذیرفته‌ است که جنگ، درگیری یا نزاع «پدر همه‌چیز» است. با این‌حال، با بررسی دقیق‌تر، تفاوت بین این دو نویسنده چندان سترگ نیست: از یک‌طرف، وایتهد، در فلسفه فرآیندی خود، هارمونی را به عنوان روند مداوم جورسازی متقابل از رویدادهای کنش‌مند (به جای توصیف یک حالت ایستا) درک می‌کند. ...

برای مطالعهٔ متن کامل کلیک کنید یا Instant View را در پایین پست لمس کنید.

﹏﹏✎ #شهاب‌الدین_قناطیر
#فردریش_نیچه، #آلفرد_نورث_وایتهد، #زیبایی‌شناسی، #فلسفه_فرآیند، #هستی‌شناسی_زیبایی‌شناختی
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

01 Dec, 06:30


تعمق برای تداوم فعالیت‌اش به حمایت‌های شما نیاز دارد!

لینک حمایت مالی:
https://daramet.com/Taamoq

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

20 Nov, 17:30


۳۵٪ تخفیف اتمام طرح تخفیف
برای تمامی دوره‌ها و درس‌گفتارهای تعمق به مناسبت روز جهانی فلسفه
به مدت یک هفته، از چهارشنبه، ۳۰ آبان تا ۷ آذر ماه

برای کسب اطلاعات بیش‌تر دربارۀ کلاس‌ها کلیک کنید.
ثبت‌نام: @TaamoqSupport
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

17 Nov, 13:56


گفتگو درباره‌ی «ایران و مواجهه با مهاجران افغانستانی» (بخش دوم)

دست‌کم دو «ایران» وجود دارد. «ایرانِ» ناسیونالیست‌های نژادی و «ایرانِ» میهن‌دوستان جمهوری‌خواه. اولی به اتکای بسیج خشم و ترس و نفرت پیش می‌رود، دومی بر قدرت‌های همدلی، دوستی و به‌اشتراک‌گذاشتن جهان تکیه می‌کند.

@demos1402

https://www.youtube.com/watch?v=xeIihdFrybU

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

17 Nov, 13:56


گفتگو درباره‌ی «ایران و مواجهه با مهاجران افغانستانی» (بخش اول)

در این گفتگو عملاً فهم‌مان از خود ایران را به اشتراک گذاشتیم (دست‌کم من تلاش کردم چنین کنم). می‌خواستم توضیح بدهم که من کدام «ایران» را دوست دارم.

@demos1402

https://www.youtube.com/watch?v=iIEZVyN28rU

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

14 Nov, 13:21


دکتر داوودی رفت،
آن‌ها ماندند
و حتی خندیدند


شدیداً محافظه‌کارانه است که بخواهیم از محکوم‌بودنِ عملِ این قاتل، موجه‌بودنِ سیستمِ درمانِ فعلی و مظلوم‌بودنش را استنتاج کنیم. مسئله به هیچ عنوان افراد و کارگزاران نظام سلامت نیست؛ بل‌که باید دید چه چیزی در سیستمِ فعلی و گفتمان و نظامِ دانشی مرتبط با آن، چنین خشمی را بر علیهِ اعضای این سیستم برمی‌انگیزد، به گونه‌ای که چنین فجایعی امکان وقوع می‌یابند؟ چه عواملی در بطنِ نظام سلامت فعلی، وقوع این فاجعه را ممکن کرده و اساساً انگیزۀ افراد از بکار‌بردنِ خشونت بر علیه پزشکان چیست؟ ساده‌انگارانه است که بخواهیم این امر را به بی‌اخلاقیِ افراد یا مشکلات روانی آن‌ها تقلیل دهیم، چه این‌که گفتمانِ روانشناسی و روانپزشکی (و همینطور دیدِ اخلاقیاتی) برای سالیان سال با بیمارانگاریِ عناصر "نابهنجار" در جامعه و ارزش‌گذاری آن‌ها، در صددِ حفظ و تحکیم قدرت حاکم و گفتمان مسلط بوده و اصول انضباطی را در قالبِ مکان‌هایی چون آسایشگاه‌های روانی بر این عناصرِ نابهنجار اعمال می‌کرده...

برای مطالعه متن کامل کلیک کنید یا Instant View را در پایین پست لمس کنید.

﹏﹏✎ #محمد_نوری
#میشل_فوکو، #پزشکی، #دکتر_داوودی، #نظام‌_سلامت، #فلسفه_علم، #قدرت
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

14 Nov, 06:31


🔻 فلسفه هوش مصنوعی: اپیزود چهارم: خطرات هوش مصنوعی

✍️ ‌سی مارچ ۲۰۲۳، مردی بلژیکی به نام پیر بعد از شش هفته تعامل و گفتگوی عاطفی و احساسی با یک چت‌بات به نام الیزا خودکشی می‌کند‌. در اپیزود چهارم از فلسفه هوش مصنوعی بر اساس فصل دوم کتاب تازه منتشر شده آینه هوش مصنوعی توسط انتشارات دانشگاه آکسفورد به این خبر و پیامدهای ارتباط احساسی با هوش مصنوعی پرداخته‌ام‌.

📺 ویدئو کامل را در کانال یوتیوب
ببینید‌.

https://youtu.be/mhyShIdJ9Uo?si=zDXiqf17nivS0Zio

https://t.me/tanhaatarazyekbarg

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

12 Nov, 11:46


نگاهی به خشونت خانگی

در این نشست #رضا_محقق (روان‌پزشک و مشاور بالینی در کانادا) و #امیرحسین_رشنودی در باب مفهوم و چرخۀ خشونت، عوامل و ساختارهایی که موجب ایجاد خشونت خانگی می‌شوند و راه‌های مقابله با آن به گفت‌وگو پرداختند..

- برای تماشای نسخۀ کامل در یوتوب کلیک کنید -

از دکتر رضا محقق:
- کانال پادکست
- صفحۀ اینستاگرام

#خشونت، #خشونت_خانگی، #روان‌شناسی، #مشاوره_خانواده
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

08 Nov, 13:30


نژاد‌پرستی: از نظر تا عمل

در این نشست #کتایون_کشاورزی (ناشر و جامعه‌شناس) و #امیرحسین_رشنودی به گفت‌وگو در باب تاریخ نژادپرستی، سطوح و نمودهای مختلف آن، ریشه‌های عینی و اجتماعی این پدیده و بررسی چند مثال‌ زندۀ آن پرداختند.

- برای تماشای نسخۀ کامل در یوتوب کلیک کنید -

#نژادپرستی، #نژادسازی، #سیاست، #جامعه‌شناسی
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

07 Nov, 14:00


تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ pinned «»

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

07 Nov, 13:31


نهم آبان ماه و برآمدن پهلوی

در این نشست، #علی_مرادی_مراغه‌ای و #امیرحسین_رشنودی در باب چرایی و چگونگی شکل‌گیری سلطنت پهلوی، مخالفان و موافقان آن، مضرات تبدیل رضاخان از رئیس الوزرا به شاه و نقش دول خارجی و عوامل داخلی در وقوع این رخداد به گفت‌وگو پرداختند.

- برای تماشای نسخۀ کامل در یوتوب کلیک کنید -

از استاد علی مرادی مراغه‌ای:
- صفحۀ اینستاگرام
- کانال تلگرام

#پهلوی، #تاریخ_ایران، #رضا_خان، #رضا_شاه
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

04 Nov, 06:31


@zaniarebrahimii
@chaosmotics

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

03 Nov, 13:31


تنوع و شمول در سیستم آموزش‌ و پرورش کودکان

در این نشست #نگار_گلکاری و #امیرحسین_رشنودی در باب چیستی تنوع و شمول، معنای آن در نظام آموزشی به‌ویژه آموزش کودکان و چالش‌های عملی پیش روی برقراری چنین نظامی به گفت‌وگو پرداختند.

- برای تماشای نسخۀ کامل در یوتوب کلیک کنید -

از خانم نگار گلکاری:
- صفحۀ اینستاگرام مؤسسۀ آموزش تکثرگرا و سکولار
- صفحۀ اینستاگرام خانم گلکاری

#تنوع، #شمول، #تکثر #آموزش_و_پرورش
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

02 Nov, 13:31


نه کیکِ محبوب، که آشِ نامطبوع

کیک محبوب من (ساختۀ مشترک بهتاش صناعی‌ها و مریم مقدم) مرثیه‌ای‌ست برای بی‌چارگان. آینۀ تمام‌نمای بلایی که سانسور بر سر این سینما و سینماگران‌اش آورده. روایتی که بیان‌اش سینمایی نیست و مسیرش، مسیرِ بیانیه‌نویسی‌ست. گویی این آسیب‌ها در آثاری که سعی بر مقاومت دارند بیش‌تر مشهود است. آن هم نه از مسیری که خودشان می‌خواهند، بل‌که از ولنگاری‌‌ای که به آن دچار می‌شوند. از این‌که این ظرف دیگر می‌تواند از هرچیزی که دل‌مان می‌خواهد پُر شود، پس بگذار از عقده‌هایی که به سالیان در اعماقِ وجودمان ریشه دوانده پُر شود.

البته که این عقده‌ها ویژگیِ مشترک همۀ ما هستند، مایی که شِکوه و شکایت ذکر زیرلبی‌مان گشته و تنها به‌وسیلۀ آن است که خود را آرام می‌کنیم. به همین منوال شخصیت‌های درون فیلم هم از این قاعدۀ غم‌انگیز مستثنی نیستند. مهین (لی‌لی فرهادپور) در معرض روایت‌های اطراف‌اش خود را محتاج عشق می‌بیند. مفهومی که گویی سال‌ها برای‌اش موضوعیت نداشته و حال، این انزوای پیری فقط حسرت است که برای‌اش به ارمغان آورده. مایی که مهین را به این شکلِ تازه در خانه می‌بینیم هم به‌اندازۀ او در حسرتِ خودمان غوطه می‌خوریم و به آثار پرشماری فکر می‌کنیم که محدودیت‌ها گریبان‌گیرشان بوده‌ و در پِی‌شان این لحظاتِ معمولی مفقودالاثر بوده‌اند.

سازندگان می‌توانستند فیلمی درخورِ چیزی که از ابتدا داعیه‌دارش بوده‌اند بسازند و به این حسرت پایان بخشند. امّا فیلم هرچه پیش‌تر می‌رود، خود بدل به حسرتی تازه می‌شود و کلیتِ ماجرا، جد و جهدی بی‌حاصل را نمایان می‌کند. شاید برجسته‌ترین وصلۀ ناجور، که حتی دوست‌دارانِ فیلم هم به آن معترف باشند سکانس گشت ارشاد باشد. امّا به‌نظرم باید به همان میزان که خودش سطحی‌ است به آن نگاه کرد و بیش‌تر از اشاره‌ای کوچک به آن نپرداخت. به‌جای آن، سکانس رستوران را به‌ خاطر بیاورید: آن جمعِ بازنشستگان در ناهاری دورهمی‌. وضعیتی که به‌نظرم نمونه‌وار است. خلاصۀ بحث‌هایی که در آن‌جا شنیده می‌شود بر سر هماهنگی برای رفتن به تحصن و بی‌هودگیِ اعتراض و درنهایت گرانیِ قیمت قبر است که یکی از حاضرین صدای‌اش درمی‌آید: «آمده‌ایم دورِ هم ناهاری بخوریم. حرف‌های خوب بزنید!».

برای مطالعه متن کامل کلیک کنید یا Instant View را در پایین پست لمس کنید.

﹏﹏✎ #متین_کیانپور (کانال)
#نقد_فیلم، #سینما، #کیک_محبوب_من
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

01 Nov, 12:51


فلسفه برای کودکان

در این نشست #محمدرضا_واعظ و #امیرحسین_رشنودی در باب نسبت درک رایج از فلسفه و تعریف آن در فلسفه برای کودکان، سویه‌های روان‌شناختی فلسفه برای کودکان، نقش تسهیل‌گران و والدین در برقراری شرایط مناسب و ابزارهای آموزش فلسفه برای کودکان به گفت‌وگو پرداختند.

- برای تماشای نسخۀ کامل در یوتوب کلیک کنید -

از دکتر محمدرضا واعظ:
- کانال یوتوب دکتر واعظ
- کانال تلگرام دکتر واعظ
- صفحۀ اینستاگرام دکتر واعظ

#فلسفه، #فلسفه_برای_کودکان
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

29 Oct, 12:46


نهم آبان ماه و برآمدن پهلوی

گفت‌و‌گو با حضور:
#علی_مرادی_مراغه‌ای؛ پژوهش‌گر تاریخ (کانال)
#امیرحسین_رشنودی؛ پژوهش‌گر فلسفه

زمان برگزاری:
چهارشنبه، نهم آبان ماه، ساعت ۲۱:۰۰

لینک ورود به جلسه:
http://meet.google.com/tcm-muhs-bqw

#تاریخ، #تاریخ_ایران، #رضا_خان، #پهلوی
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

29 Oct, 06:30


مهاجران افغانستانی در ایران

در این برنامه با دکتر نیما اورازانی، دانش‌آموختۀ روانشناسی اجتماعی از دانشگاه ماساچوست اَمهِرست دربارۀ مهاجران افغانستانی در ایران و شرایط تلخی که این روزها برای پناهجویان، مهاجران و همچنین افغانستانی‌تبارها وجود دارد گفت‌وگو کردیم. اورازانی پژوهشگر پسادکتری دانشگاه ملی استرالیا بوده و اکنون نیز پژوهشگر دانشگاه کارلتون کانادا است.

نسخۀ صوتی این گفت‌وگو را می‌توانید از کست‌باکس گالری خانۀ کابل (اینجا) بشنوید.

نسخۀ تصویری این گفت‌وگو یکشنبه 14 آبان 1403 (4 نوامبر 2024) ساعت 19:30 به وقت تهران در کانال یوتوب خانه کابل منتشر خواهد شد.


گالری خانه کابل
@KhanehKabul_Gallery

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

28 Oct, 17:13


تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ pinned «»

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

28 Oct, 06:30


چرا افراد خداناباور می‌شوند؟
بخش اول

علتِ خداناباوری، پیشروی در عقلانیت و تفکر منطقی است؟ گوینده در این ویدئو باور دارد که شواهد برای نشان دادن این موضوع یافت نشده است. در عوض، او مسیرهای دیگری را برای تبیین خداناباوری ترسیم می‌کند که در دو قسمت به آن پرداخته می‌شود.

برای مشاهده بخش دوم کلیک کنید:
بخش دوم

رَوا | روایتی روادارانه از روانشناسی دین
https://t.me/Ravaschool

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

26 Oct, 13:28


هنر ظریف نیندیشیدن:
جردن پیترسون از نگاه اسلاوی ژیژک

پیش‌تر در نوشته‌ای تحت عنوان "پدیده‌‌ای به نام جردن پیترسون" به ریشه‌های پیدایش پیترسون و پدیده‌های مشابه در سطوح مختلف پرداخته بودم. حال اما قصد دارم به طور دقیق‌تر و با تمرکز بیش‌تر بر خود پیترسون، از چشم‌انداز جدیدی به مسیری که وی در آن جهد می‌ورزد بپردازم.
در ساحت فکر معاصر غرب، عبارت "هنر ظریف نیندیشیدن¹" به بررسی انتقادی چگونگی عملکرد برخی شخصیت‌ها مانند جوردن پیترسون، با ایده‌های به‌ظاهر پیچیده می‌پردازد. این افراد، اغلب همه‌چیز را ساده‌سازی می‌کنند (و برعکس چیزهایی را که واقعاً ساده باشند، پیچیده می‌کنند!) یا از بررسی‌های عمیق فلسفی طفره می‌روند و دائم در چرخه‌ای از گزین‌گویه‌های رواقی گرفتار آمده‌اند. اسلاوی ژیژک، فیلسوف اسلوونیایی، توضیح می‌دهد که این پدیده ناشی از تمایل به پذیرش روایت‌های ساده‌انگارانه به جای مواجهه با واقعیت‌های پیچیده هستی انسان است. برای ژیژک، امتناع از مواجهه با تناقضات و پیچیدگی‌های موجود در جامعه و خود و به‌جای آن، پذیرش درک سطحی و قابل قبول‌تری از مسائل، عین نیندیشیدن است. چنین نقدی زمینه را فراهم می‌کند تا به بررسی پیامدهای سخنان پیترسون و هم‌خوانی آن با یک زمینه فرهنگی وسیع‌تر بپردازیم. …

برای مطالعه متن کامل کلیک کنید یا Instant View را در پایین پست لمس کنید.

﹏﹏✎ #امیرحسین_رشنودی
#جردن_پیترسون، #اسلاوی_ژیژک، #فلسفه

همچنین ببینید:
- پدیده‌ای به نام جردن پیترسون | امیرحسین رشنودی
- پاسخ به جردن پیترسون | ریچارد وولف
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

25 Oct, 13:26


تنوع و شمول در  سیستم آموزش و پرورش کودکان

گفت‌و‌گوی آنلاین با حضور:
#نگار_گلکاری؛ مربی و دانش‌پژوه آموزش کودکان و شاغل در آموزش و پرورش کانادا، مدیر مؤسسۀ آموزش و پرورش سکولار و تکثرگرا
#امیرحسین_رشنودی؛ پژوهش‌گر فلسفه

زمان برگزاری:
یک‌شنبه، ششم آبان ماه، ساعت ۱۹:۰۰

لینک ورود به جلسه:
http://meet.google.com/tcm-muhs-bqw

#آموزش، #آموزش_و_پرورش، #تنوع، #شمول
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

22 Oct, 17:30


🏛 شهر فلسفۀ ایران برگزار می‌کند:
🔔 نام دوره: دلوز فیلسوف رخداد
📢 استاد: شهاب‌الدین قناطیر
🗓 شروع دوره: دوشنبه 7 آبان 1403
ساعت 18 تا 20
‼️ برای ثبت نام لطفاً به لینک زیر مراجعه فرمایید:
ثبت نام
ثبت نام
ثبت نام
#دلوز
#رخداد

برای اطلاعات بیشتر با شماره‌های زیر تماس بگیرید:
☎️ 021-22053556
📞09361135000

🌏 نشانی: تهران، بلوار نلسون ماندلا (جردن)، کوچۀ گلدان، پلاک 5، طبقۀ 3
www.philosophycity.ir

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

22 Oct, 13:30


زیبایی‌شناسی شکست:
فلوبر، بکت و ماهیت آفرینش ادبی

در این نشست #فرهاد_محرابی و #امیرحسین_رشنودی در باب زیبایی‌شناسی شکست از منظر بکت و نسبت آن با آثار فلوبر، هولدرلین و آگامبن به گفت‌وگو نشستند. در پایان نشست، دکتر محرابی بخشی از کتاب Hölderlin's Madness از جورجیو آگامبن را (که توسط ایشان ترجمه شده و در نشر ققنوس چاپ خواهد شد) برای مخاطبان خواندند.

- برای تماشای نسخۀ کامل در یوتوب کلیک کنید -

از دکتر فرهاد محرابی:
- کانال تلگرام دکتر محرابی
- صفحۀ اینستاگرام دکتر محرابی

#ساموئل_بکت، #گوستاو_فلوبر، #شکست، #زیبایی‌شناسی، #ادبیات، #فلسفه، #جورجیو_آگامبن
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

19 Oct, 17:31


📣 #مدرسه_تهران برگزار می‌کند:

📌 «تهی‌دستی» زیر سایه جامعه، اقتصاد و سیاست در ایران امروز

🎙 با حضور

■ دکتر محمد مالجو
(پژوهشکر اقتصاد سیاسی)
● تهیدستان شهری در آیینه طبقه؟

■ دکتر کیهان صفری
(پژوهشگر اجتماعی و مدرس دانشگاه)
● تهی دست بودن یا تهی دست شدن؟ مکانیسم تولد زیست غیررسمی

📍یکشنبه ۲۹ مهرماه، ساعت ۱۸ تا ۲۰
♦️حضوری و آنلاین
🔺️ حضور در این نشست رایگان است
🏫 مکان برگزاری: خ انقلاب، خ ۱۶ آذر، خ پورسینا، نبش جلالیه


📮 برای ثبت‌نام به آیدی زیر مراجعه کنید:
🔗 @Pouya_teh_82

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

19 Oct, 13:30


فلسفه برای کودکان

گفت‌و‌گوی آنلاین با حضور:
#محمدرضا_واعظ؛ دکتری فلسفۀ علم، دانش‌آموختۀ مؤسسۀ گسترش فلسفه برای کودکان (کانال)
#امیرحسین_رشنودی؛ پژوهش‌گر فلسفه

زمان برگزاری:
یک‌شنبه، بیست‌و‌نهم مهر ماه، ساعت ۱۹:۰۰

لینک ورود به جلسه:
http://meet.google.com/tcm-muhs-bqw

#فلسفه، #فلسفه_برای_کودکان
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

18 Oct, 17:30


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
اخلاق علیه اخلاقیات؛
۳- زمین‌شناسی اخلاقیات: علم کوچ‌گر و سرعت‌های اندیشه
به‌هدایت سید محمدجواد سیدی
طول دوره: ۸ جلسه‌ی ۲ ساعته
شروع دوره: ۱ آبان ۱۴۰۳
روزهای سه‌شنبه: ۱۶ تا ۱۸
@bidarschool
@bidarcourses

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

18 Oct, 13:30


چیستی روان‌شناسی تکاملی

در این نشست #جلال_خادمی و #امیرحسین_رشنودی در باب چیستی روان‌شناسی تکاملی، روی‌کرد‌های مختلف در این رشته، چالش‌های مواجهۀ روزمره با نظریۀ تکامل و نتایج روان‌شناختی برآمده از آن به گفت‌وگو نشستند.

- برای تماشای نسخۀ کامل در یوتوب کلیک کنید -

از دکتر جلال خادمی:
- کانال یوتوب رادیو جزیره
- کانال تلگرام رادیو جزیره
- صفحۀ اینستاگرام دکتر خادمی

#روان‌شناسی_تکاملی، #تکامل، #فرگشت، #دگرگشت، #چارلز_داروین، #زیست‌شناسی، #روان‌شناسی
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

16 Oct, 13:30


زیبایی‌شناسی شکست:
فلوبر، بکت، و ماهیت آفرینش ادبی

گفت‌و‌گوی آنلاین با حضور:
#فرهاد_محرابی؛ دکتری ادبیات مدرن، پژوهش‌گر فلسفۀ سیاسی و ادبیات تطبیقی (کانال)
#امیرحسین_رشنودی؛ پژوهش‌گر فلسفه

زمان برگزاری:
پنج‌شنبه، بیست‌و‌ششم مهر ماه، ساعت ۱۹:۰۰

لینک ورود به جلسه:
http://meet.google.com/tcm-muhs-bqw

#ساموئل_بکت، #گوستاو_فلوبر، #ادبیات، #نقد_ادبی، #شکست، #فلسفه_هنر، #زیبایی‌شناسی، #وبینار
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

12 Oct, 13:12


در باب جامعه‌شناسی دین

در این نشست #حسن_محدثی، #امیرحسین_رشنودی و #ع_وارسته در باب چیستی جامعه‌شناسی دین و روی‌کرد‌های مختلف در این رشته، و هم‌چنین دربارۀ موضوعاتی چون خداناباوی، بنیادگرایی دینی، رواداری و تساهل، و آیندۀ دین در جهان به گفت‌وگو نشستند.

- برای تماشای نسخۀ کامل در یوتوب کلیک کنید -

از دکتر حسن محدثی:
- کانال تلگرام زیر سقف آسمان
- صفحۀ اینستاگرام دکتر محدثی

#جامعه‌شناسی_دین، #جامعه‌شناسی، #دین‌پژوهی، #خداناباوری، #آتئیسم، #بنیادگرایی، #دین
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

08 Oct, 19:36


تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ pinned Deleted message

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

08 Oct, 13:31


کمدینامیک: برگسون و سیالیت کمدی

کمدی ذاتاً سیال است و تحت تأثیر برهم‌کنش هنجارهای اجتماعی، رفتارهای فردی و زمینه‌های فرهنگی شکل می‌گیرد. نگاه هانری برگسون در باب کمدی در اثر مهم خود، «خنده»، بینش‌های عمیقی دربارۀ ماهیت سیال کمدی ارائه می‌دهد. او استدلال می‌کند که کمدی اغلب از جنبه‌های مکانیکی رفتار انسانی ناشی می‌شود و نشان می‌دهد که سختی و انتظارات اجتماعی می‌توانند موجب ایجاد شوخی شوند. این کیفیت دینامیک تنها بازتابی از جوک‌ها یا اجراهای فردی نیست، بلکه نظری کلی دربارۀ تعاملات انسانی و ساختارهای اجتماعی است.
برگسون تأکید می‌کند که "خنده یک رفتار اجتماعی است" (خنده، ص. ۹) و بر این نکته انگشت می‌گذارد که کمدی در یک بافتار جمعی عمل می‌کند. مخاطبان نقش مهمی در شکل‌گیری تجربۀ کمدی ایفا می‌کنند، زیرا واکنش‌های آن‌ها می‌تواند بر نحوۀ ارائه و دریافت شوخی تأثیر بگذارد. این برهم‌کنش میان اجراکننده و مخاطب محیطی سیال ایجاد می‌کند که در آن کمدی در لحظه تحقق می‌یابد. خنده‌ای که از یک شوخی ناشی می‌شود، تنها پاسخی به محتوا نیست، بل‌که هم‌چنین به درک مشترک و پیوندهای اجتماعی میان مخاطبان وابسته است.
علاوه بر این، برگسون اهمیت بافتار را در شکل‌گیری آنچه که به عنوان شوخی در نظر گرفته می‌شود، مورد تأکید قرار می‌دهد. او می‌نویسد: "عنصر کمدی نتیجه‌ای از یک صلبیت مکانیکی خاص است" (خنده، ص. ۱۴) و نشان می‌دهد که شوخی اغلب زمانی ظهور می‌کند که افراد در موقعیت‌های غیرمنتظره رفتارهای پیش‌بینی‌پذیر و مکانیکی از خود نشان می‌دهند (تضاد رفتار/کلام استاتیک با ماهیت دینامیک زمان/تاریخ). این سختی می‌تواند در مقابل سیالیت تعاملات انسانی واقعی قرار گیرد و نشان دهد که کمدی می‌تواند به عنوان نقدی بر هنجارهای اجتماعی عمل کند. با تغییر زمینه‌ها -از طریق تغییرات فرهنگی، فناوری یا دینامیک‌های اجتماعی- ماهیت کمدی نیز سازگار می‌شود و جوهرۀ سیال آن را آشکار می‌سازد.
تکامل سبک‌های کمدی نیز منعکس‌کنندۀ ماهیت سیال شوخی است. برگسون اشاره می‌کند که "عنصر کمدی همیشه بر دورۀ تاریخی ابتنا دارد" (خنده، ص. ۳۶) و نشان می‌دهد که آنچه خنده‌دار است می‌تواند به طور قابل توجهی در زمان‌ها و فرهنگ‌های مختلف متفاوت باشد. این ایده، یادآوری این مهم است که کمدی استاتیک نیست؛ بل‌که به صورت مداوم تغییر می‌کند و به چشم‌اندازهای در حال تغییر ارزش‌های اجتماعی و تجربیات جمعی پاسخ می‌دهد. با ظهور مراجع فرهنگی جدید و تکامل هنجارهای اجتماعی، هم‌چنین منظر کمدی دستخوش تغییر می‌شود و آن را به یک فرم هنری زنده و پویا تبدیل می‌کند.
علاوه بر این، نقش زمان‌بندی و ارائه در کمدی، ماهیت سیال آن را بیش‌تر نشان می‌دهد. برگسون اشاره می‌کند که "تاثیر کمدی به غیرمنتظره‌بودن آن وابسته است." (خنده، ص. ۵۰) و تأکید می‌کند که عنصر شگفتی در ایجاد خنده بسیار مهم است. کمدین‌ها اغلب بر اساس واکنش‌های مخاطب زمان‌بندی و محتوای خود را تنظیم می‌کنند و این امر یک حلقه بازخورد ایجاد می‌کند که تجربۀ کمدی را تقویت می‌کند. این سازگاری، سیالیت کمدی را نشان می‌دهد، زیرا اجراکنندگان در برهم‌کنش دائم با رفتار غیرقابل‌پیش‌بینی مخاطبان و بافتار‌های مختلف هستند.
در پایان، ماهیت سیال کمدی بازتابی از ارتباط عمیق آن با رفتار انسانی و ساختارهای اجتماعی است. برگسون در "خنده"، نشان می‌دهد که کمدی یک موجود ثابت نیست، بلکه پدیده‌ای زنده و در حال تکامل است. این هنر در تعاملات میان افراد، هنجارهای اجتماعی که با آن‌ها مواجه می‌شوند و زمینه‌های فرهنگی که تجربیات آن‌ها را شکل می‌دهد، شکوفا می‌شود. هنگامی که ما با کمدی درگیر می‌شویم، در یک گفت‌و‌گوی دینامیک شرکت می‌کنیم که پیچیدگی‌های زندگی انسانی را منعکس می‌کند و خنده را به جنبه‌ای اساسی از هستیِ مشترک ما تبدیل می‌کند.
ایدۀ «کمدینامیک» از مشاهدۀ بازی و پشت صحنۀ بازی متیو پری، بازیگر سریال کمدی "دوستان"، ناشی می‌شود. تغییر دیالوگ‌ها و خلق شوخی‌های لحظه‌ای براساس واکنش‌های مخاطبان، مهم‌ترین مهارت یک کمدین است.
این متن به روان بلند متیو پری تقدیم می‌شود. 

﹏﹏✎ #امیرحسین_رشنودی 
#هانری_برگسون، #کمدی، #فلسفه، #سیالیت_کمدی، #خنده
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

07 Oct, 15:48


کتاب «از امپدوکلس تا ویتگنشتاین» نوشتۀ آنتونی کنی
پانزده جُستار تاریخی در حوزۀ فلسفه. کتاب «از امپدوکلس تا ویتگنشتاین: جستارهایی تاریخی در فلسفه»، با عنوان اصلی From Empedocles to Wittgenstein: Historical Essays in Philosophy، گشت‌وگذاری‌ست در مقاطعی از تاریخ فلسفه، از دوران یونان باستان تا عصر مدرن و تأملی‌ست در بعضی مسائل و دغدغه‌های بنیادین و همیشگی آدمی، از منظر چند فیلسوف بزرگِ تاریخ فلسفه.
آنتونی کنی در کتاب «از امپدوکلس تا ویتگنشتاین» شمه‌هایی از تاریخ فلسفه را به ما ارائه می‌دهد و نیز موضوعاتی مانند جهان و انسان و آفرینش و ایمان و موقعیت آدمی در هستی را، از منظر چند فیلسوف بزرگ تاریخ فلسفه، بررسی می‌کند.
تأکید آنتونی کنی در کتاب «از امپدوکلس تا ویتگنشتاین» بر چند فیلسوف خاص و مهم دوره‌های یونان باستان، قرون وسطی و عصر مدرن است و او عمدتاً با محوریت این چند فیلسوف، که جزو فیلسوفان محبوب و مورد علاقه‌اش هستند، به شرح مباحث فلسفی مرتبط با اندیشه‌های آن‌ها می‌پردازد و دیدگاه آن‌ها را دربارۀ موضوعات بنیادینی نظیر جهان و انسان و دین و اخلاق و مرگ و جاودانگی و زندگی پس از مرگ شرح می‌دهد.
متن اصلی کتاب «از امپدوکلس تا ویتگنشتاین» اولین بار در سال 2008 منتشر شده است.

مروری بر کتاب «از امپدوکلس تا ویتگنشتاین»
افلاطون، ارسطو، توماس آکویناس و لودویگ ویتگنشتاین؛ این چهار فیلسوف فلاسفه‌ای هستند که جستارهای کتاب «از امپدوکلس تا ویتگنشتاین» عمدتاً به آن‌ها و افکارشان اختصاص دارد و کتاب حول محور آن‌ها و دیدگاه‌هایشان می‌گردد.
آنتونی کنی در هر یک از جستارهای کتاب «از امپدوکلس تا ویتگنشتاین» بحثی فلسفی را، دربارۀ موضوعاتی چون هستی و جهان و انسان و آفرینش و اخلاق و دین، از دیدگاه یکی از فلاسفۀ بزرگی که نامشان آمد مورد بررسی قرار می‌دهد و این‌گونه، ضمن طرح مباحثی فلسفی، ما را با وجوهی از افکار و اندیشه‌ها و دیدگاه‌های این فلاسفۀ بزرگ آشنا می‌کند و کلیدی ارائه می‌دهد برای ورود به جهان پهناور اندیشه‌های آن‌ها و امکانی فراهم می‌کند تا از منظر چند فیلسوف بزرگ و مهم تاریخ فلسفه به موضوعاتی نظیر اعتقاد و ایمان و معرفت و جهان و انسان و زندگی و مرگ و باور به جهان پس از مرگ بنگریم و نیز با مواضع خود نویسنده دربارۀ این موضوعات آشنا شویم.
کتاب «از امپدوکلس تا ویتگنشتاین» صرفاً منحصر و محدود به معرفی دیدگاه‌های چند فیلسوف بزرگ تاریخ فلسفه نیست. نویسنده در این کتاب با مباحث و دیدگاه‌های علمی عصر حاضر نیز درگیر می‌شود و دغدغه‌های بنیادین و مهم جهان امروز را، در متن افکار و دیدگاه‌های چند فیلسوف اصلیِ مورد بحث در این کتاب، مطرح می‌کند. مثلاً جستاری از کتاب «از امپدوکلس تا ویتگنشتاین» به طرح مباحثی درباب داروین و داروینیسم و نیز نقد بخشی از نظریات ریچارد داوکینز، زیست‌شناس برجستۀ معاصر بریتانیایی، اختصاص دارد و در جستاری دیگر از کتاب هم، با نگاهی نقادانه، به مباحث علمی و عصب‌شناختی دربارۀ آگاهی پرداخته می‌شود و نویسنده موضوعاتی مربوط به فلسفۀ ذهن و علوم شناختی را پیش می‌کشد و آن‌ها را، از منظری فلسفی، مورد نقد قرار می‌دهد، اگرچه در دیدگاه‌های نقادانۀ آنتونی کنی در کتاب «از امپدوکلس تا ویتگنشتاین» اغلب نه رنگی از قطعیت جزم‌گرایانه که ردی از شکاکیت و تردید به نظریات خود نیز به چشم می‌خورد. آنتونی کنی همچنین در این کتاب، ضمن شرح دیدگاه‌های فیلسوفان محبوب خود، به نقد وجوهی از افکار آن‌ها هم می‌پردازد.
گفتنی‌ست که نویسنده در جاهایی از کتاب «از امپدوکلس تا ویتگنشتاین» هم، در تبیین موضوعی فلسفی، گریزی به ادبیات و آثار ادبی زده است.
کتاب «از امپدوکلس تا ویتگنشتاین» از مقدمه و پانزده جستار تشکیل شده است.
جستارهای پانزده‌گانۀ کتاب «از امپدوکلس تا ویتگنشتاین» عبارتند از: «هفت مفهوم آفرینش»، «حیات پس از اِتنا: نظم و نثر امپدوکلس»، «فضیلت و خوبی از نگاه افلاطون و ارسطو»، «معیار ارسطو برای سعادت»، «صدق عملی نزد ارسطو»، «مقولات ارسطو نزد آباء لاتین»، «ماهیت و وجود: آکویناس و فلسفۀ اسلامی»، «زندگی فردی انسان از نگاه آکویناس»، «توماس و توماس‌گرایی»، «آکویناس در امریکا»، «فلسفه فقط چیزهایی را بیان می‌کند که همه اذعان دارند»، «علم‌گرایی شناختی»، «ویراست‌های آثار ویتگنشتاین»، «معرفت، اعتقاد و ایمان» و «وحدت معرفت و کثرت اعتقاد».

منبع: بنوبوک

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

07 Oct, 15:33


منتشر شد..
از امپدوکلس تا ویتگنشتاین،
نوشته‌ی آنتونی کنی،
ترجمه رضا یعقوبی،
نشر پارسه،
۲۹۶ صفحه،
قیمت ۲۹۸ هزار تومان،
این کتاب حاوی جستارهای آنتونی کنی درباره‌ی موضوعات مختلف فلسفی است که چند جستار ادبی و ذوقی هم در آن گنجانده شده است. جذابیت کتاب در آن است که او نوشته‌های فنی خود را با نثری روان و با استفاده از متون ادبی و هنری دلنشین ساخته است.

لینک خرید کتاب با تخفیف:
https://www.bennubook.com/book/1994348/%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D8%A7%D8%B2-%D8%A7%D9%85%D9%BE%D8%AF%D9%88%DA%A9%D9%84%D8%B3-%D8%AA%D8%A7-%D9%88%DB%8C%D8%AA%DA%AF%D9%86%D8%B4%D8%AA%D8%A7%DB%8C%D9%86-%D8%A7%D8%AB%D8%B1-%D8%A2%D9%86%D8%AA%D9%88%D9%86%DB%8C-%DA%A9%D9%86%DB%8C-%D9%86%D8%A7%D8%B4%D8%B1-%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D9%BE%D8%A7%D8%B1%D8%B3%D9%87

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

06 Oct, 11:54


تبارشناسی نیچه‌ای-دلوزی
این جلسه، پیش‌مقدمه‌ای است برای دورۀ «تبارشناسی از منظر نیچۀ دلوز»

در این نشست #شهاب‌الدین_قناطیر و #امیرحسین_رشنودی در باب غایت‌شناسی و روش‌شناسی‌ تبارشناسی نیچه‌ای-دلوزی، نسبت فلسفۀ دلوز با ریاضیات و فلسفه‌های پیشین و اهمیت مفهوم زمان در آن به گفت‌وگو پرداختند. در انتهای این جلسه، تازه‌ترین درس‌گفتار استاد قناطیر تحت عنوان «تبارشناسی از منظر نیچۀ دلوز» معرفی شد.

- برای تماشای نسخۀ کامل در یوتوب کلیک کنید -

برای ثبت‌نام در دورۀ «تبارشناسی از منظر نیچۀ دلوز» به پشتیبانی تعمق مراجعه کنید:
@TaamoqSupport

#تبارشناسی، #فردریش_نیچه، #ژیل_دلوز، #ریاضیات، #فلسفه_زمان
Taamoq | تَعَمُّق

تعمّق - فلسفه، علم و تاریخ

04 Oct, 17:30


«درونماندگاری» یا «حلول مفهومی» بود که اندیشه‌ی معاصر را بیش از هر مفهوم دیگری تحت‌تاثیر قرار داد. «هستی حلولی» یا «درونماندگار» با کنارگذاشتن تمام تصورات قبلی از هستی و ماده و کیهان، از انسان و ساختن و تولید، به جای مفاهیم متکی بر امتداد، تفکیک، تعالی و در یک کلام، بازنمایی، هستی‌شناسی و هنر را بر بنیادی نو بازآفرید: تاخوردگی. آنچه دلوز نامش را «سرگیجه‌ی درونماندگاری» می‌گذاشت زمین جدیدی بود که تمام آنچه هست را خارج از مقولات سنتی هستی‌شناسی‌های تاکنونی می‌اندیشد، بدون تفکیک‌های دلبخواهی‌ای که خود را قرن‌ها بر اندیشه و هنر تحمیل کرده بودند، مگر در مواردی خاص، در صداهای اقلیت، در فریادهای کسانی چون اسپینوزا، لایبنیتس، برگسون. اینها متفکرانی بودند که به جای پذیرش الگوهای بازنمایانه و متعال از هستی و کیهان، به جای تسلیم به تفکیک‌های متعال بین ذهن و بدن، بین شورها و اندیشه، تمام آنچه را که تا پیش از آن به حوزه‌های منفک و ماژور تفکیک شده بود در مقام درجات و قطاع‌ها و چین‌خوردگی‌ها و در یک کلام، تاهای یک بافت ضخیم و یکپارچه و چگال توصیف کردند. «تا» یا «فولد» مفهومی بود که امکان ساختن جهانی جدید را فراهم می‌کرد. در نتیجه با فراروی از تقسیم‌بندی‌های همیشگی و فراخی مثلا تفکیک حیات و مرگ، ارگانیک و ناارگانیک، به هستی همچون یک بافت مادی ضخیم و چگال اندیشید که در آن تمام اینها درجات مختلف غلظتی واحد هستند. در میان این لایه‌های دلبخواهی و اینهمان، تاخوردگی‌ها تا بی‌نهایت صورت‌ها و ماده‌های جدید تولید می‌کنند. زمین و کیهان خود تبدیل به درجات مختلف تاخوردگی‌های ماده می‌شوند که در آن به زبان لایبنیتسی کل هستی در یک ذره‌ی بی‌نهایت خُرد فشرده می‌شود: مسئله همه‌جا بر سر درجات فشردگی یا غلظت تاخوردگی‌هاست. در این دوره به چیستی مفهوم «تا» یا «فولد» می‌پردازیم و با تکیه بر این مفهوم مروری می‌کنیم بر اندیشه‌های اسپینوزا، لایبنیتس، برگسون و دلوز.
@chaosmotics