دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری @mohsenhesammazaheri Channel on Telegram

دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری

@mohsenhesammazaheri


محسن‌حسام مظاهری

نویسنده و پژوهشگر
مطالعات اجتماعی تشیع و مناسک شیعی
عضو حلقه شیعه‌پژوهی سرو

کتابها:
رسانه شیعه
تراژدی جهان اسلام
مجالس مذهبی در ایران معاصر
ساکن خیابان ایران
و...

@mohsenhesam

توییتر:
@mohsenHmazaheri
اینستاگرام:
@mohsenhesammazaheri

دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری (Persian)

در کانال تلگرام دین، فرهنگ، جامعه با نام کاربری محسن‌حسام مظاهری، شما می‌توانید به تحقیقات و نوشته‌های یک نویسنده و پژوهشگر برجسته در حوزه‌های مطالعات اجتماعی تشیع و مناسک شیعی دسترسی پیدا کنید. محسن‌حسام مظاهری عضو حلقه شیعه‌پژوهی سرو بوده و تعدادی از کتاب‌های معروفی را نیز نوشته است، از جمله:n- رسانه شیعهn- تراژدی جهان اسلامn- مجالس مذهبی در ایران معاصرn- ساکن خیابان ایرانnو غیره

برای دنبال کردن آخرین اخبار و نوشته‌های محسن‌حسام مظاهری، می‌توانید از آی‌دی توییتر و اینستاگرام او نیز بهره ببرید:n- توییتر: @mohsenHmazaherin- اینستاگرام: @mohsenhesammazaherinnبا عضویت در این کانال، فرصت بازدید از تحولات فرهنگی، اجتماعی و مذهبی در ایران و جهان را به دست خواهید داشت. پس حتما از این فرصت استفاده کنید و به جمع دنبال‌کنندگان این کانال بپیوندید.

دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری

22 Nov, 16:12


✔️سانسور کتاب و بایگانی پژوهش(گزارشی از یک تجربه)🔻

🔸رضا تاران

🔹دوست فاضل و گرامی آقای محسن حسام مظاهری در مطلبی با عنوان «ممیزی کتاب: مهم‌ترین مانع «وفاق» در حوزه‌ی فرهنگ» درباره نحوه مواجهه نهادهای رسمی با انتشار آثار علمی مطلبی نوشت و مشکلات و رویه‌های نادرست این حوزه را توضیح داد. من هم تجربه خودم را می‌نویسم به امید اینکه رویه‌ها تصحیح شوند.

🔹بعد از رویدادهای پاییز سال ۱۴۰۱ پژوهشی با عنوان «دین‌داری نواندیشانه؛ چالش‌ها و اولویت‌ها» انجام دادم. این پژوهش بر یک پرسش اصلی متمرکز بود؛ «نواندیشان حوزوی با کدام چالش‌ها مواجه هستند، چه ظرفیت‌هایی برای حل مساله‌ها دارند و کدام مساله‌ها برای آنها اولویت‌ دارد؟». دغدغه این بود که نوگرایان حوزوی از سوی حکومت رانده شده‌اند و مخاطب اجتماعی خود را از دست داده‌اند، با چنین وضعیتی چه باید کنند.

🔹با ۱۸ نفر مصاحبه کردم: ۱. محمدعلی ایازی( استاد حوزه علمیه و عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه) ۲. محمود شفیعی(عضو هیات علمی دانشگاه مفید) ۳. حسین واله(عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی) ۴. میدرضا شریعتمداری(عضو هیات علمی دانشگاه ادیان) ۵. کاظم قاضی‌‍زاده(مدرس حوزه علمیه و رئیس موسسه فهیم) ۶. مهدی کاظمی زمهریر(پژوهشگر اندیشه سیاسی) ۷. سیدمحمدعلی ابطحی(فعال سیاسی) ۸. عبدالوهاب فراتی(عضو هیات علمی  پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی) ۹. سیدصادق قادری(رئیس سرای قرآن هاشمی رفسنجانی) ۱۰. مهراب صادق‌نیا(عضو هیات علمی دانشگاه ادیان) ۱۱. محمدتقی فاضل میبدی(عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه) ۱۲. خلیل قنبری(عضو هیات علمی دانشگاه ادیان) ۱۳. محمد مرادی (عضو هیات علمی دانشگاه علوم حدیث) ۱۴. مسعود آذربایجانی (عضو هیات علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه) ۱۵. علیمحمد حاضری(عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس) ۱۶. رحیم نوبهار(عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی) ۱۷. محسن کدیور(استاد پژوهشی دانشگاه دوک در آمریکا) ۱۸. سیدصادق حقیقت(عضو هیات علمی پژوهشگاه امام خمینی و انقلاب اسلامی).

🔹بعد از انجام این مصاحبه‌ها که هفته‌ها به طول انجامید، محتوای آن را در صد صفحه تحلیل کردم؛ این تحلیلی در پنج بخش تنظیم شد: ۱. چیستی نوگرایی حوزوی ۲، چالش‌های نظری ۳. چالش‌های عملی ۴. راه‌کارهای نظری ۵. راه‌کارهای عملی.

🔹بعد از تدوین و تنظیم و ویرایش و صفحه‌بندی برای اخذ مجوز از طریق یکی از انتشارات در شهر قم اقدام کردم. بعد از چند ماه معطلی پاسخ غیر رسمی این بود؛ «این کتاب غیر قابل انتشار است». با مشورت دوستان قرار شد از طریق یکی از انتشاراتی‌های تهران اقدام کنیم و بعد از چند ماه با این پاسخ غیر رسمی مواجه شدم: «این کتاب غیر قابل چاپ است".  در نهایت قرار شد حضوری من را بخوانند و توضیح دهند چرا انتشار این مجموعه به مصلحت نیست که تاکنون چنین جلسه‌ای نیز برگزار نشده است. به امید اینکه با تغییر رویه‌ها نویسندگان مجبور نباشند کارهای خود را خارج از ایران منتشر کنند.

@namehayehawzavi
https://imgurl.ir/uploads/p760142__.jpg

دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری

21 Nov, 15:57


🔸اقلیت‌ها و خطای دولت‌ها 🔸
به‌بهانه‌ی انتصاب رییس «شورای امور اقوام، ادیان و مذاهب»


✍️محسن‌حسام مظاهری

[قسمت ۲]


طبق این رویکرد، هر سطح از رشد جمیعتی در اقلیت‌های مذهبی، دینی و قومی یک چالش امنیتی به‌شمار رفته و باید تدبیر شود. گو این‌که اقلیت‌ها حق توسعه‌ی جمعیتی ندارند. ناگفته پیداست که یکی از محرک‌های اساسی سیاست‌های توسعه‌ی جمعیتی در سال‌های اخیر، مقابله با همین تهدیدات جمعیتی اقلیت‌های مذهبی بوده است. به‌عبارت دیگر، مخاطب اصلی سیاست‌های تشویقی افزایش جمعیت، نه همه‌ی شهروندان، بلکه بخشی از آن‌ها بوده و نمی‌توان منکر انگیزه‌های مذهبی (شیعی) در لااقل بخشی از دنبال‌کنندگان اصلی این سیاست‌ها شد.

در چنین وضعیتی، انتخاب یک مقام امنیتی سابق برای شورایی متشکل از اقلیت‌ها نخستین پیامی که به افکار عمومی می‌دهد این‌ است که رویکرد اطلاعاتی امنیتی به مسئله‌ی اقلیت‌ها در دولت چهاردهم نیز مانند دولت‌های پیشین ادامه خواهد داشت.

پ.ن.
آیا بهتر نبود ریاست محترم جمهور که بالاخره پس از چند دهه تابوی حضور یک اهل سنت در هیئت دولت را شکست، برای دبیری این شورا یکی از نخبگان اقلیت‌های دینی و شهروندان ارمنی یا کلیمی یا زرتشتی را می‌گماشت؟ آیا در آن صورت پیام مناسب‌تری به افکارعمومی و نیز جامعه‌ی جهانی مخابره نمی‌شد؟

در همین زمینه:
گذار از «وحدت» به «تعایش»: (ضرورت صورت‌بندی جدید در مسأله‌ی تعامل شیعه/سنی)

@mohsenhesammazaheri

دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری

21 Nov, 15:56


🔸اقلیت‌ها و خطای دولت‌ها 🔸
به‌بهانه‌ی انتصاب رییس «شورای امور اقوام، ادیان و مذاهب»


✍️محسن‌حسام مظاهری


[قسمت ۱]



رییس‌جمهور، امروز (۱ آذر ۱۴۰۳) طی حکمی آقای سیدمحمود علوی (وزیر اسبق اطلاعات) را به سمت دستیار ویژه‌ی خود و رییس «شورای امور اقوام، ادیان و مذاهب» منصوب کرد. طبق حکم ایشان، شورای مذکور قرار است ترکیبی «متشکل از نمایندگانی از اقوام، ادیان و مذاهب»‌ داشته باشد و هدف از تشکیل آن «پیگیری مؤثر مسائل مربوط به امور اقوام ادیان و اقلیت‌های مذهبی» و «تقویت همبستگی ملی، ایجاد وفاق، همدلی و تحکیم وحدت بین اقوام و مذاهب» دانسته شده است.

یک
اولین نکته، چرایی کنارهم‌گذاشتنِ سه مقوله‌ی مستقل گروه‌های قومی، اقلیت‌های دینی و اقلیت‌های مذهبی است.
مسئله‌ی قومیت‌ها یک مقوله‌ی فرهنگی ـ اجتماعی است با مختصاتی که لزوما با مسئله‌ی اقلیت‌های دینی و مذهبی مطابقت ندارد. اتفاقاً یکی از خطاهای راهبردی ج.ا. از ابتدا همین بوده که مسئله‌ی اقلیت‌های قومی را در پیوند با مذهب فهم و به‌تبع آن سیاستگذاری‌ کرده است.
اینکه به‌دلایل تاریخی و جغرافیایی، برخی از اقلیت‌های قومی در ایران همزمان در موقعیت اقلیت مذهبی قرار گرفته‌اند، زمینه‌ساز چنین خطایی بوده است.
این درحالی‌ است که مسئله‌ی گروه‌های قومیِ کرد، بلوچ و ترکمن به‌مثابه‌ی یک مقوله‌ی قومیتی یک چیز است و مسئله‌ی اقلیت مذهبی اهل سنت چیزی دیگر. هرکدام این‌ها مختصات خود و تعریف خود را دارند. انطباق این دو، نتیجه‌ای جز پیچیده‌ترکردن موضوع و هم‌افزایی دو چالش متفاوت نداشته است. مقایسه‌ی تجارب حکمرانی در دو نظامِ پهلوی دوم و جمهوری اسلامی به‌خوبی گویاست. مولوی، ملا و ماموستا باید به‌عنوان نمایندگان اقلیت مذهبی طرف مذاکره‌ی دولت مرکزی باشند، نه آن‌که همزمان اقلیت‌ قومی را هم نمایندگی کنند.

دولت مرکزی با انتخاب روحانیت مذهبیِ گروه‌های قومی به‌عنوان طرف خطاب و مذاکره‌ی خود، اولاً یک پدیده‌ی چندوجهی اجتماعی را به صرفاً صورت مذهبیِ‌ آن تقلیل داده است (که در عمل به‌معنای نادیده‌انگاشتن و طرد مضاعفِ بدنه‌های غیرمذهبیِ اقلیت‌های قومی است) و ثانیاً ناخواسته به تقویت رقبای مذهبی خود و افزایش نفوذ آن‌ها در مناطق پرداخته است که نتیجه‌ی آن را در بحران‌های سیاسی سال‌های اخیر می‌توان دید.

یکی از خطاهای راهبردی در سال‌های نخست انقلاب، متأثر از فضای چپ‌زده‌ و هیجانات انقلابی آن دوره، سرکوب خوانین محلی و برهم‌زدن ساختار اقتدار سنتی قبیله‌ای بود که سبب شد در خلأ قدرت پدیدآمده، الیت مذهبی جایگزین آن‌ها شوند و روحانیت اهل سنت، با حفظ سِمت، همزمان نماینده‌ی گروه قومی خود نیز به‌شمار آیند. این خطایی است که پس از چهار دهه همچنان ادامه دارد و تشکیل شورای مذکور یک مصداق آن است. من تصور می‌کنم گام نخست حل مسائل گروه‌های قومی، فهم و مواجهه‌ی عرفی با این گروه‌ها در بستر تعامل با فعالان و نمایندگان مدنی و نخبگانِ نه‌لزوماً مذهبیِ آن‌هاست.

دوم
نکته‌ی دوم، انتخاب یک روحانی شیعه آن‌هم با سابقه‌ی امنیتی برای ریاست شورایی است که می‌خواهد در تصمیم‌سازی برای حل چالش‌های فرهنگی اجتماعی مؤثر باشد.
خطای دیگری که در دولت‌های مختلف، اعم از اصلاح‌طلب و اصولگرا، هم در فهم مسئله‌ی اقلیت‌های قومی، هم در فهم مسئله‌ی اقلیت‌های دینی و هم در فهم مسئله‌ی اقلیت‌های مذهبی وجود داشته، غلبه‌ی رویکرد امنیتی به این مقولات و تعریف آن‌ها به‌مثابه‌ی چالش‌های سیاسی امنیتی است. همین نگاه سبب شده که حاکمیت همواره تنها الگوی انقباضی را در قبال اقلیت‌ها مطلوب شمارد. بر همین‌ اساس، رشد و توسعه‌ی این اقلیت‌ها همواره یک خطر و بحران تلقی شده و از مراجع تقلید و روحانیون شیعه تا دستگاه‌های اطلاعاتی نظام نسبت به آن حساسیت بالایی نشان دهند. از رشد اهل سنت گرفته تا رشد مسیحیت و موارد دیگر.
فهم امنیتی‌ از مقوله‌ی جمعیت و تغییرات جمعیتی در مناطق پیرامونی کشور متأثر از غلبه‌ی چنین رویکردی است.

ادامه👇

@mohsenhesammazaheri

دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری

18 Nov, 15:28


🔸ممیزی کتاب: مهم‌ترین مانع «وفاق» در حوزه‌ی فرهنگ🔸


✍️ محسن‌حسام مظاهری



صفحه‌آرایی کتاب جدیدم تمام شده. مجموعه مقالات و تأملاتم است درباره‌ی نسبت مناسک با سیاست هویت و دین عامه؛ مباحثی که تصور می‌کنم اگر منتشر شود، مورد توجه علاقه‌مندان این حوزه خواهد بود و زمینه‌ای برای گفتگوهای تازه ایجاد خواهد کرد. اما دستم به نمونه‌خوانی کتاب نمی‌رود.

چراکه کتاب قبلی‌ام (تورم مناسک) ـ که پشتوانه‌ی این کتاب است و برای تألیفش سه سال وقت صرف کردم و زحمت فراوانی کشیدم ـ از اسفند سال گذشته تا امروز کماکان پشت دیوار ممیزی ارشاد گیر افتاده و بلاتکلیف است. تما‌س‌ها و پیگیری‌های مکررم از کانال‌های مختلف بی‌فایده بوده و مسئولان اداره کتاب، با رفتار آزاردهنده و غیرمسئولانه‌ی‌ همیشگی خود، حاضر به پاسخ‌گویی نیستند.
خبر دارم که در بین اهالی قلم و نشر، بسیاری دیگر نیز وضعیت مشابهی دارند.

یکی دو روز تا پایان اولین هفته‌ی کتاب در دولت جدید باقی مانده است. کاش متولیان وزارت فرهنگ به‌جای دیدارها و برنامه‌های نمایشی در این هفته برای وضعیت فاجعه‌بار و آسیب‌زننده‌ی ممیزی و سانسور تدبیری می‌اندیشیدند. این بهترین هدیه‌ای بود/هست که دولت نوپا می‌توانست/می‌تواند به بدنه‌ی خسته و دلسرد اهالی قلم و نشر کتاب اهدا کند و امیدی بیافریند.

من از دولت نخست احمدی‌نژاد تا امروز، هم به‌عنوان نویسنده و هم ناشر، با وزارت فرهنگ و ممیزی سروکار داشته‌ام و می‌توانم شهادت دهم که مدیریت حوزه‌ی کتاب و مشخصاً ممیزی، در دولت قبل به سیاه‌ترین و مبتذل‌ترین سطح خود رسیده بود. تنگ‌نظری و برخوردهای سلیقه‌ای و بی‌ضابطه، در کنار رویه‌های غیرشفاف و عدم پاسخگویی سبب نارضایتی و خشم بسیاری از نویسندگان و مترجمان و ناشران از طیف‌های فکری مختلف شده که فریاد اعتراض‌شان به جایی نرسید.

امید داشتیم که با استقرار دولت جدید گشایشی حاصل شود. اما عجبا است که به‌رغم مطالبه و انتظار گسترده‌ی فعالان حوزه‌ی کتاب، تا امروز کوچکترین تغییری در بدنه‌ی بی‌کفایت اداره‌ی کتاب داده نشده و کماکان شاهد استمرار همان رویه‌ها و سیاست‌های مخرب دولت قبل و سیطره‌ی همان تفکر هستیم.

به گمان من، مصداق روشن شعار «وفاق» که مورد تأکید رییس‌جمهور است، در حوزه‌ی کتاب، ایجاد تحول بنیادین در سیاست‌ها و ساختار و رویه‌های ممیزی کتاب است و باید دید در بدنه‌ی مدیریتی جدید وزارت فرهنگ اراده و همت و جسارت ایجاد چنین وفاقی هست یا خیر.

@mohsenhesammazaheri

دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری

17 Nov, 20:02


.
گروه جامعه‌شناسی دین انجمن جامعه‌شناسی ایران با همکاری باشگاه اندیشه برگزار می‌کند:

انگاره‌های آخرالزمانی در جنگ جاری خاورمیانه

با ارائهٔ
عمادالدین باقی (نویسنده و پژوهشگر)
احمد زیدآبادی (نویسنده و تحلیلگر سیاسی)
ماشاالله شمس‌الواعظین (روزنامه‌نگار و تحلیلگر سیاسی)

🧭سه‌شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳
ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰

خیابان انقلاب، خیابان وصال شیرازی، کوچه نایبی، پلاک ۲۳، شبستان باشگاه اندیشه

حضور برای عموم آزاد و رایگان است.
پخش زنده از صفحه‌ اینستاگرام لایو باشگاه اندیشه

📝درباره‌ی نشست:

در خشونت‌های چند دهه اخیر در خاورمیانه همواره طرفین جنگ با توسل به مذهب به مواجهه با یکدیگر می‌پردازند و اکنون که رویارویی‌ها نسبت به گذشته اوج‌ و گسترش گرفته و میان اسرائیل با فلسطینیان، اعراب، مسلمانان و ایرانیان دوقطبی شده، با وجود اینکه مسأله ارضی و اشغال مطرح است، اما باز هم خصلت مذهبی به خود گرفته است. بررسی نقش باورهای مذهبی و عقاید آخرالزمانی در کنار متغیرهای دیگر در جنگ جاری خاورمیانه موضوع بحث این نشست است.

#انجمن_جامعه‌شناسی_ایران #خاورمیانه #باشگاه_اندیشه

@bashgahandishe

دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری

17 Nov, 05:02


فروش ویژه
به‌مناسبت هفته‌ی کتاب
۲۳ تا ۳۰ آبان ۱۴۰۳

۲۰ درصد تخفیف همراه با ارسال رایگان

سایت چهارسوق
4soooq.ir

#کتابهای_سرو
#نشر_آرما

@mohsenhesammazaheri

دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری

16 Nov, 07:15


🎮 جامعه‌ی ایرانی در مواجهه با دین
☁️ محسن حسام مظاهری | جامعه‌شناس، دین پژوه

جامعه‌ی ایرانی در سال‌های اخیر از دین فاصله گرفته یا به آن انس بیشتری یافته؟ اساسا دین در دوران مدرن، کماکان کاربردی است؟

در گفت‌وگو با محسن حسام مظاهری تلاش کردم تا از منظرهای مختلف -و تا آن‌جا که دنبال کرده‌ام، کمتر پرداخته شده- به «دین» نگاه کنم و از تعریف‌ها، کارکردها و جایگاهش در جفرافیای ایرانِ امروز سر در بیاورم.

❤️ https://youtu.be/eliJhhPXfPs

😀 https://castbox.fm/vc/4862636

😎 https://kargah.net/mohsen-hesam-mazaheri

دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری

14 Nov, 07:53


فروش ویژه کتاب‌های نشر آرما
به‌مناسبت هفته‌ی کتاب
۲۳ تا ۳۰ آبان ۱۴۰۳

۲۰ درصد تخفیف همراه با ارسال رایگان

سایت چهارسوق
4soooq.ir

@nashre_arma

دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری

10 Nov, 21:40


📔 عقل دریابد تو را یا عشق یا جانِ صفا؟

Schellenberg, J. L., "Reason and Religious Commitment", The Stanford Encyclopedia of Philosophy, Edward N. Zalta & Uri Nodelman (eds.).

🔵 آیا می‌توان همزمان دین‌ْورز و خردْورز بود؟
🔵 آیا تعهد به دین با تفکر نقادانه سازگار است؟
🔵 آیا عقلانیت و دین‌داری تضاد بنیادین دارند؟

🔺دین‌ورزی یا دین‌داری -به معنای باور به دین و مشارکت باورمندانه در سنت‌ها و آیین‌های دینی- بخشی اساسی از تجربهٔ تاریخی بشر است که در فرهنگ‌های مختلف و در طول تاریخ نمود یافته است. از سوی دیگر، در عصر مدرن، که شاخصه‌اش پیشرفت علمی و تفکر نقاد و پرسشگری شکاکانه است، بسیاری از خود می‌پرسند آیا هنوز تعهد به دین می‌تواند توجیه عقلانی داشته باشد؟ این چالش به‌ویژه از آن رو جالب توجه است که دین معمولاً مشتمل بر ادعاهایی درباره امور غیبی، فراطبیعی یا متعالی است که به نظر می‌رسد فراتر از افق دسترسی علم و خرد است.

🔺این پرسشی است که قرن‌هاست ذهن فیلسوفان و الهی‌دانان را به چالش کشیده و شاید امروز، در زمانهٔ ما که عقلانیت و خردورزی سکهٔ رایجش است، اهمیتی بیشتر پیدا کرده است. جان لـ. شلنبرگ، فیلسوف دین برجستهٔ استرالیایی که به سبب آراء و آثارش پیرامون دلیل اختفای الهی شهرت دارد، در یکی از جدید‌ترین مداخل منتشر شدهٔ دایرة المعارف فلسفهٔ استنفورد (SEP) با عنوان «خرد و تعهد دینی Reason and Religious Commitment» به این پرسش پرداخته و نقشه‌ای کلان از رویکردها و نظریه‌های مختلف در باب نسبت میان دین‌ورزی و خردورزی ارائه داده است.

🔺شلنبرگ در این مدخل شش رویکرد متفاوت را، که فیلسوفان دین برای تبیین چگونگی سازگاری دین‌ورزی با خردورزی پیشنهاد کرده‌اند، بررسی می‌کند. شلنبرگ به جای تمرکز بر اثبات درستی یا نادرستی باورهای دینی خاص، به این مسأله عام‌تر پرداخته که انسان‌ها چگونه می‌توانند در عین تحفظ بر دین‌‌ورزی خود، به الزامات خردورزی نیز پایبند بمانند.

🔺شش رویکرد معرفی شده در این مدخل عبارت است از:
🔸طریقهٔ برهان (استفاده از استدلال منطقی در توجیه باورهای دینی)؛
🔸طریقهٔ تجربه (استفاده از تجربه‌های دینی و عرفانی)؛
🔸طریقهٔ گواهی (استفاده از گواهی به عنوان منبع معرفت)؛
🔸طریقهٔ تنزیه (رویکرد سلبی و تأکید بر وصف‌ناپذیری و فراعقلی بودن امر متعالی)؛
🔸طریقهٔ کثرت‌گروانه (پذیرش تکثر و تنوع در امر دینی)؛
🔸طریقهٔ تکامل‌گروانه (پذیرش نگرش تکاملی در معرفت و تجربه دینی).

🔺شلنبرگ تلاش کرده است به بررسی نظام‌مند هر یک از رویکردهای پیشنهادی فوق برای آشتی میان دین و خرد بپردازد و هم دیدگاه‌های دینی سنتی و هم رویکردهای جدید و نه‌چندان‌متعارف را در نظر بگیرد. این مدخل تنها در مقام معرفی کلی همه این رویکردهای مختلف است و نه ارائه یک پاسخ قطعی به مسأله رابطهٔ میان دین و خرد، اما شلنبرگ در پایان پیشنهاداتی عمل‌گرایانه و رو به آینده ارائه داده و معتقد است که اگرچه ما امروز شاید نتوانیم به طور کامل میان دین‌ورزی و خردورزی آشتی برقرار کنیم، اما می‌توانیم راه‌هایی بیابیم که ضمن تداوم رشد و تعمیق فهم‌مان در گذر زمان، دین‌ورزی‌مان را نیز حفظ کنیم. در واقع این مدخل به جای ارائهٔ پاسخی قطعی، چارچوبی برای اندیشیدن فراهم می‌آورد؛ چارچوبی برای اندیشیدن به این سوال که چگونه می‌توان در عصر مدرن، به شکلی عقلانی دین‌ورز باقی ماند.

📎متن این مدخل از این لینک دستیاب است.

#معرفی_مقاله

@AlBasatin

دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری

10 Nov, 19:13


.
🎙پوشه‌ی شنیداری
نشست آغازبه‌کار میز مطالعات مدارس اسلامی

0:04:34 | جبار رحمانی | ابعاد و موضوعات مغفول در مطالعات مدارس اسلامی

0:40:47 | محسن‌حسام مظاهری | ملاحظات روش‌شناسانه و اخلاقی در مطالعه‌ی مدارس اسلامی

1:14:48 | سیدعلی باروتیان | ضرورت و مسیر پیش‌روی میز مطالعات مدارس اسلامی

1:53:00 | گفت‌وگوی ارائه‌دهندگان

2:11:17 | پرسش‌وپاسخ شرکت‌کنندگان

🕓یکشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۳

▪️به میزبانی مؤسسهٔ زیتون با همکاری انجمن انسان‌شناسی ایران و حلقهٔ شیعه‌پژوهی سرو

@SSISDesk

دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری

06 Nov, 12:50


🔻ترامپ؛ ایده‌آل تاریخی مسیحیان انجیلی

✔️تعجب و مورد خیانت واقع شدن؛ این اولین عکس العمل بسیاری از آمریکایی‌ها هنگام مواجهه با رأی ۸۰ درصدی مسیحیان انجیلی به ترامپ در انتخابات ۲۰۱۶ بود. چگونه می‌توان باور کرد که مسیحیان او را به عنوان اولین گزینه انتخاب کرده‌اند و پس از آن با وجود دوران ریاست جمهوری سرشار از رسوایی، اقتدارطلبی و نژادپرستی به حمایت از او ادامه دادند؟ 

🔹کریستین دومز، تاریخ‌شناس دانشگاه کالوین میشیگان نیز از این حمایت (البته نه به اندازه بقیه آمریکایی‌ها) متعجب است. او در کتاب جدید خود با عنوان “مسیح و جان وین: چگونه اوانجلیک‌های سفیدپوست یک ایمان را فاسد و یک ملت را منکسر کرد” معتقد است که اغوا شدن مسیحیان انجیلی توسط ترامپ تاریخی طولانی دارد.

🔹دومز می‌گوید: “حمایت مسیحیان انجیلی از ترامپ حاکی از فریب خوردگی یا ناشی از یک انتخاب عملگرایانه و پراگماتیک نیست، بلکه این حمایت بیشتر نشان دهنده اوج علاقه آنها به یک مردانگی ستیزه‌جو، یک ایدئولوژی که به دنبال تقدیس اقتدار پدرسالارانه و پذیرفتن هرگونه عملکرد بی‌رحمانه در داخل و خارج از کشور است.”

📎 پیوند به متن کامل این گزارش در سایت دین‌آنلاین

🆔 @dinonline

دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری

04 Nov, 18:45


یادداشت آیا «آن لحظه‌ی موعود» فرارسیده است؟
افزایش تنش ایران و اسراییل: مصاف دو الاهیات سیاسی آخرالزمان‌گرا

پیوست ۳:
دعای دسته‌جمعی گروهی از مسیحیان اوانجلیست با حضور دونالد ترامپ

«تو رو سپاس می‌گوئیم ای عیسی مسیح که رزمنده‌ای مثل دونالد ترامپ را برگزیدی تا برای کلام خدا بجنگد.‌ اینک او را در پناه خود بار دیگر بر مسند ریاست جمهوری قرار بده ...»

نقل از: حساب سیاوش اردلان در شبکه‌ی ایکس

@mohsenhesammazaheri

دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری

04 Nov, 18:34


یادداشت آیا «آن لحظه‌ی موعود» فرارسیده است؟
افزایش تنش ایران و اسراییل: مصاف دو الاهیات سیاسی آخرالزمان‌گرا

پیوست ۲:
برش‌هایی از مصاحبه‌ی احمد رهدار ـ عضو هیئت علمی گروه «فقه سیاسی» دانشگاه باقرالعلوم ـ با خبرگزاری ایکنا نمونه‌ای دیگر از ادبیات الاهیات آخرالزمانی که این روزها هم در طرفین جنگ رونق گرفته و حامیان تصعید جنگ‌ ایران و اسراییل از آن بهره می‌برند:


🔻رویارویی جبهه مقاومت با اسرائیل رویارویی فراتر از دعواهای سیاسی است و به لایه فلسفه سیاسی و الهیات سیاسی و تاریخی برمی‌گردد و به همین دلیل نتایج آن هم بسیار بزرگ است؛ اینکه مقام معظم رهبری از جنگ برای بقا سخن گفتند به همین دلیل است و بر اساس مبانی قرآنی هم این رویارویی، اجتناب ناپذیر است یعنی حق و باطل تا آخر نمی‌توانند با هم کنار بیایند زیرا تضاد آنان تضاد ذاتی است؛ هم آرزو و رؤیای حق، از بین‌بردن باطل است و هم رؤیا و آرزوی باطل، از بین‌بردن و محو کامل حق است لذا باید از تعارف بیرون بیاییم.

🔻به نظر بنده هانتینگتون در کتاب «برخورد تمدن‌ها» صادقانه گفت ما به سمت رویارویی پایان‌تاریخی در حال حرکت هستیم و در این رویارویی به تعبیر ایشان نماینده تفکر غرب، آمریکا، نماینده تفکر کنفسیوس و شرق، چین و تفکر نماینده اسلام، ایران شیعی است. ایران به نمایندگی از تفکر اسلامی با تمدنی با محوریت آمریکا در حال جنگ است و اسرائیل، سربازی است که به خاکریز و خط مقدم فرستاده‌ شده. در تحلیل آنان حزب‌الله و غزه خاکریز ایران است لذا اگر از تعارف دست برداریم ماجرا رنگ و بوی دیگری دارد و بسیط و ساده نیست.

🔻ما در وسط تاریخ قدسی خداوند قرار داریم و به عنوان نماینده جبهه حق در حال کنش هستیم و باید از این کنشگری خودمان استقبال کنیم و با باور الهیاتی و باور به صدق وعده نصرت خدا وارد این میدان شویم. الان هم در میدان لبنان و در این وضعیت خاص که حزب‌الله در راس خود، سیدحسن نصرالله، دبیر کل مجاهد و فرماندهان میانی و فرماندهان میدانی خود را در ماجرای پیجرها از دست داده است مهمترین منبعی که ارتزاق روحی می‌کند همین تفکرات الهیاتی و باورهای دینی است.

🔻ادبیاتی از این دست که اگر سیدحسن شهید شده است خدای سیدحسن زنده است؛ ان تنصروا الله ینصرکم. ان مع العسر یسرا و اینکه سیدحسن در رجعت بازخواهد گشت و پروژه مقاومت را تکمیل می‌کند؛ خداوند سیدعباس موسوی را از اما گرفت ولی سیدحسن را به ما داد و اگر سیدحسن را از ما گرفت شیخ نعیم را به ما عطا کرده است. این ادبیات الهیاتی و دینی است که برای کنشگر حزب‌اللهی در برابر اسرائیل تولید نشاط و مقاومت و صبر می‌کند.

🔻در مورد تعابیر آیت‌الله میرباقری هم ایشان از منظر الهیات تاریخی و از پایگاه تحلیل آخرالزمانی مطالبی بیان کردند که غلط نیست ضمن اینکه ایشان از تعبیر مشروط و «لو» شرطیه استفاده کردند یعنی قرار نیست که ما افراد زیادی را بکشیم تا به هدف برسیم ولی اگر دشمنان شرایطی را بر ما تحمیل کنند که دین در معرض نابودی باشد اگر افراد زیادی هم کشته شوند بی‌منطق نیست.

▪️▪️▪️

پی‌نوشت:
«مأموریت‌داشتن از طرف خدا» و «نمایندگی جبهه‌ی حق» و «کنشگری در تاریخ قدسی» از جمله باورها [یا توهماتِ] مشترک آخرالزمان‌گرایان و بنیادگرایانِ جنگ‌طلب در ایران و اسراییل و آمریکا است. در باورِ یکی فرمانده‌ی سپاه خدا عمامه‌ی سیاه بر سر دارد و در باور دیگری کیپای سفید بر سر و دیگری کراوات قرمز روی سینه. فرقی نمی‌کند.
همه خود را نمایند‌ه‌ی خدا می‌دانند (بدون آن‌که معلوم باشد دقیقاً کی و کجا و چگونه چنین مأموریتی به آن‌ها ابلاغ شده)؛ و همه برای پایان‌دادن به عمر جهان تعجیل دارند؛ و همه می‌کوشند صفحه‌ی آخر کتاب تاریخ بشر به دست آن‌ها ورق بخورد؛ و نیز البته ابایی هم ندارند از هر میزان خونی که ممکن است در این مأموریت مقدس بر زمین ریخته شود. به قول جناب رهدار «وقتی دین در معرض نابودی باشد، اگر افراد زیادی هم کشته شوند، بی‌منطق نیست».
البته که افراد آزادند باورهای خودشان را داشته باشند (ولو آن‌که آن باورها از نظر دیگران توهم باشد)، اما مشکل جایی ایجاد می‌شود که افکار امثال رهدار و میرباقری با تحریک به تصعید جنگی ویرانگر و به قول خودشان با هدف «تولید نشاط و مقاومت و صبر در کنشگر حزب‌اللهی در برابر اسرائیل»، یک ملت و سرمایه‌ و آینده‌اش را در معرض نابودی قرار داده است.


@mohsenhesammazaheri

دین، فرهنگ، جامعه | محسن‌حسام مظاهری

04 Nov, 14:40


.
🍂اولین مدرسه فصلی آکادمی طومار اندیشه در پاییز ۱۴۰۳

🌐فرصت‌ها و مهارت‌های آکادمیک در جغرافیای بین‌المللی علوم انسانی

۶ استاد | ۶ ارائه | ۱۲ ساعت | فقط آنلاین
🗓 پنجشنبه و جمعه | ۸ و ۹ و ۱۵ و ۱۶ آذر

۱. 🇨🇳 فرصت‌ها و مهارت‌های حضور در آکادمیای علوم انسانی در چین


👤امیرمحمد اسماعیلی

۲. 🇸🇪 فرصت‌های علوم انسانی در سوئد: بررسی چالش‌ها برای دانشجویان ایرانی

👤محمد فضل‌هاشمی

۳. 🇩🇪 چشم‌اندازهای تعامل آکادمیک با حوزه علوم انسانی در آلمان

👤سیدمحمدهادی گرامی

۴. 🇫🇷 توانمندی‌های لازم برای تجربه‌های آموزشی و پژوهشی در فرانسه

👤سیدکوهزاد اسماعیلی

۵. 🇮🇹 پژوهش‌های ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی در ایتالیا

👤مینو میرشاهولد

۶. 🇹🇷 تحصیل، پژوهش و بورسیه در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی ترکیه


👤پیمان اسحاقی

🕚مهلت ثبت‌نام: تا ۶ آذر
🕥مهلت ثبت‌نام زودهنگام: تا ۲۲ آبان

✉️برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت‌نام به تلگرام یا ایمیل آکادمی طومار اندیشه پیام دهید:
@toumareandisheh
[email protected]

🗓طرح درس و رزومۀ اساتید را در سایت طومار اندیشه مطالعه فرمایید.

🆔 سایت | تلگرام | اینستاگرام