مسعود طاهری، سازنده اثر، مستندسازیست که به شکل تخصصی به زندگی و پروژهفکری اسلامشناسان میپردازد. او پیش ازین درباره ایزوتسو و کربن هم مستندهای دیدنیای ساخته بود.
اگرچه که امیرمعزی بُت شیعهشناسی آکادمیک محسوب میشود اما بهنظرم یکی از دلایل اقبال به او در فرانسه این است که در پروژهفکریاش از تشیع روایتی قرین به مسیحیت کاتولیک میسازد که خودآگاه یا ناخودآگاه در برابر اسلامجهادی اهل سنت یا تشیع انقلابی، نوعی قرائتی فرانسوی پسند از اسلام میسازد.
آثار امیرمعزی در شناخت تشیع اولیه به غایت حرفهای هستند. پروژه امیرمعزی تصویر تشیع غالیانه و ابتدایی را اتفاقا تشیع اصیلتر بر میشمرد و ازینرو کاملا با قرائتی از تشیع که فقها، متکلمان و روشنفکران دینی برای ما در طول اعصار توصیف میکنند در تعارض است.
به باور دانشگاهیان فرانسوی امیرمعزی پس از کربن و ماسینیون یکی از بزرگترین اسلامشناسان سنت علمی فرانسه است.
او روش شناخت تاریخی و پدیدارشناسی را برای فهم تشیع به کار گرفته و ازین رو ماحصل اسلامشناسی کشور فرانسه است.
اینکه یک ایرانی، اگرچه از ابتدای جوانی در فرانسه زیسته، مبدل به اسطورهای در اسلامشناسی آکادمیک غرب شده حتما برای ما قابل افتخار است.
خواندن آثار امیرمعزی به خصوص اثر “راهنمای ربانی در تشیع نخستین” به کسانی که به تشیع باطنی، عرفانی و عامیانه علاقهمند هستند کمک میکند تا برای حفظ باورهایشان به مستندات دقیق تاریخی و ادله منسجم نظری دست پیدا کنند.
✍سعید صراف
@AmirMoezzi