جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی @dr_bokharaei Channel on Telegram

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

@dr_bokharaei


تلاش من در جهت توصیف، تبیین و تحلیل پدیده‌ها و مسائل اجتماعی ایران معطوف به «آینده» است… منتظر دریافت نظر شما پیرامون تحلیل ارایه شده هستم. با سپاس: 👈 https://t.me/drbokharaei

www.dr-bokharaei.com

Ahmad Bokharaei, Sociologist

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی (Persian)

با خوش آمدگویی به کانال تلگرامی جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی با نام کاربری @dr_bokharaei. این کانال توسط دکتر احمد بخارایی، جامعه‌شناس ایرانی فعال، راه اندازی شده است. تمرکز این کانال بر توصیف، تبیین و تحلیل پدیده‌ها و مسائل اجتماعی ایران با تأکید بر موضوع «آینده» است. این کانال جای مناسبی برای درک بهتر و بررسی عمیق‌تر مسائل اجتماعی کشور ما محسوب می‌شود. دکتر احمد بخارایی پذیرش نظرات و پیشنهادات شما را در خصوص تحلیل‌های ارائه شده در کانال خود انتظار دارد. تازه‌ترین مطالب و تحلیل‌های اجتماعی را از این کانال دنبال کنید. برای اطلاعات بیشتر و ارتباط با دکتر احمد بخارایی، می‌توانید به وب‌سایت www.dr-bokharaei.com مراجعه کنید. با پیوستن به این کانال، شما هم بخشی از جامعه‌ای فعال و آگاه از مسائل اجتماعی خواهید بود. منتظر حضور پررنگ شما در این کانال هستیم. با تشکر از شما همراهان عزیز. به کانال تلگرامی جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی به آدرس https://t.me/drbokharaei پیوست کنید و از محتوای متنوع و سرگرم‌کننده آن لذت ببرید.

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

11 Jan, 07:41


#ضعف_جمهوری_اسلامی! (۳)

| شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: پنج‌شنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ از صبح تا غروب در کتابخانه‌ی ملی، همایش حکومتی «وفاق ملی» برگزار شد. #رئیس‌جمهور و سازمان‌های متبوعش، طراح و برگزارکننده بودند فلذا گفتم: «حکومتی»!

علی‌الظاهر ده پنل برپا شده بود و اگر در هر پنل ۵ نفر هم می‌بودند حدود ۵۰ کارشناس حضور داشتند. اما واقعاً ملاک دعوت از این افراد چه بوده است؟
آیا این افراد به رئیس‌جمهور گفتند که در آغاز باید دانست که کدام‌یک: غین یا قاف، آخرین حرف کلمه «وفاغ‌ق» است؟! این الفبای فهم معنای «وفاق ملی» است.

نمی‌دانم آیا کسی از میان این مدعوین مقرب درگاه به رئیس‌جمهور و به معاونانش و دستیارانش گفت که: نوع برگزاری همین همایش حکومتی، ناقض وفاق ملی است زیرا خبری از آن ۵۰ درصدی که نوبت دوم به #پزشکیان رأی ندادند نیست؟!
وفاق با چه کسانی و در چه بستری و با چه عناصری و به چه هدفی؟!

آیا کسی به پزشکیان و اعوانش نگفت که وفاق ملی به معنای جمع کردن صوری چند عنصر به ظاهر متعارض اما متحدالهویه نیست؟

آیا کسی به ایشان گفت که احوالات نظام جمهوری اسلامی نامساعدتر از آن است که وفاق تحت ولایت، معنا یابد؟

این همایش نمونه‌ای در میان صدها نمونه از ضعف کارکردی نظام جمهوری اسلامی است.

| یادداشت‌های پیشین:👇
https://t.me/dr_bokharaei/972

https://t.me/dr_bokharaei/973

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei?hl=fa
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

10 Jan, 04:09


#ضعف_جمهوری_اسلامی! (۲)

| آدینه ۲۱ دی ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی:
ـ حکم #اعدام معترضان سیاسی را صادر می‌کنید …

ـ در دیوان عالی کشور، احکام اعدام را تأیید می‌کنید …

ـ در بازداشت‌گاه، متهم را اذیت و آزار و تهدید و تحقیر می‌کنید …

ـ در #سلول‌_انفرادی، #شکنجه‌ی_سفید می‌کنید و بسیاری بازداشتی‌ها را روزهای طولانی در سلول انفرادی قرار می‌دهید تا با روشن بودن دائمی چراغ روشنایی، امکان استراحت از او سلب شود و همه کار می‌کنید تا زندانی از حالت طبیعی خارج شود …

ـ معترضان فهیم را زندانی و تهدید و تحقیر می‌کنید …

ـ مانور و رزمایش در تهران و شهرهای بزرگ برپا می‌کنید تا نیروهای #بسیجی‌ و گارد، مردم را بترسانند …

ـ چهره‌ی خشم‌ناک و چندش‌‌آور به #جامعه نشان می‌دهید …

… و بسیاری کارهای بد دیگر …
و آن‌وقت رهبر جمهوری اسلامی می‌گوید: آمریکا و دشمن تلاش می‌کند نظام جمهوری اسلامی را ضعیف جلوه دهد؟! عجب …!

اگر برخوردهای غیر انسانی و غیر اسلامی با مردم نشان از ضعف و خوف نظام جمهوری اسلامی ندارد پس نشان از چه دارد؟!

واقعاً نظام، قوی است؟ اگر آری، چرا نیروهای گارد و #بسیج، به چشمان معترضان در خیابان‌ها، ساچمه شلیک کردند و باز هم تمرین برای تکرار می‌کنند؟

آیا این رفتار نشان از اقتدار جمهوری اسلامی دارد و آیا فقط این دشمن است که تلاش می‌کند نظام مقتدر ایران را «ضعیف» جلوه دهد؟!

اندکی انصاف …
اندکی تأمل …
اندکی انسانیت …
اندکی چشمان باز برای مشاهده‌ی آینده‌ی نزدیک و #اعتراضات قریب‌الوقوع …
اندکی …

| یادداشت پیشین:👇
https://t.me/dr_bokharaei/972

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei?hl=fa
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

09 Jan, 04:10


#ضعف_جمهوری_اسلامی! (۱)

| پنج‌شنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: ۱۹ دی ۱۴۰۳ آقای #خامنه‌ای اظهار داشت که دشمن می‌خواهد نظام جمهوری اسلامی را در افکار مردم ایران، ضعیف جلوه دهد و نگذارید چنین شود! و نیز متذکر شد که آمریکا از ما باج می‌خواهد و رعایت مصالح آمریکا، تهدید #مردم‌سالاری در ایران است.

۱ـ خدمت ایشان عرض می‌شود ضعف جمهوری اسلامی صرفاً مورد ادعای آن‌چه شما دشمن می‌خوانید نیست بل‌که آن‌جاست که در اخبار می‌خوانیم چهار #فعال_صنفی معلمان در استان خوزستان به ۲۴ سال زندان محکوم شدند!
بله ضعف جمهوری اسلامی آن‌جاست که به گزارش کانال تلگرامی «چالش صنفی معلمان ایران»، #کوکب_بداغی_پگاه، #پیروز_نامی، #علی_کروشات و #سیامک_صادقی_چهرازی که روز ۱۶ آبان سال جاری در یک پرونده‌ی مشترک احضار و محاکمه شده‌ بودند، روز سه شنبه ۱۸ دی‌ ۱۴۰۳ با اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به یک سال و «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» به پنج سال حبس تعزیزی (در مجموع ۲۴ سال حبس تعزیری) محکوم شدند.

۲ـ مردم‌سالاری در ایران، چند دهه است که تهدید شده است آن‌جا که حدود ده میلیون ایرانی فراری و نیز چند برابرش در ایران در آرزوی مهاجرت‌اند. گفت‌و‌شنود با آمریکا در چارچوب نظم جهانی، نه فقط تهدید مردم‌سالاری در ایران نیست بلکه مطالبه‌ی درصد قابل توجهی از اهالی اندیشه و شهروندان است.

۳ـ ضعف جمهوری اسلامی در تأیید حکم #اعدام مددکار اجتماعی زن کرد، #پخشان_عزیزی در دیوان عالی کشور است که می‌خواهد در #جامعه اضطراب و ترس ایجاد کند. زندانی و اعدام فعالان سیاسی که از جمله متعهدترین اعضای جامعه‌اند نشان از ضعف جمهوری اسلامی دارد و این ارتباطی با درخواست آمریکا از جمهوری اسلامی ندارد.

۴ـ اگر جمهوری اسلامی می‌خواهد نشان دهد که ضعیف نیست در رزمایش و مانورهای نظامی، این اقتدار حاصل نمی‌شود بل‌که ایجاد «#اعتماد» در جامعه به منظور افزایش سطح «#سرمایه_اجتماعی» منوط و مشروط به باز کردن دروازه‌ی زندان‌ها و عذرخواهی از #زندانیان_سیاسی است.

۵ـ هر چند زمان و فرصت را از دست داده‌اید اما در همان دقیقه نود هم می‌توان «بازاندیشی» داشت. بدانید سال ۲۰۲۵، سالی کاملاً متفاوت با سال‌های گذشته خواهد بود و بدانید جمهوری اسلامی، ضعیف‌تر از آن چیزی است که تصور می‌شود زیرا اقتدار یک نظام در میزان #مشروعیت و مقبولیتش نزد مردم است.

… سردمداران نظام جمهوری اسلامی به خود آیند …
مسئولیت رخ‌دادهای ناخوشایند آتی در شهرهای ایران به عهده‌ی ایشان است!

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei?hl=fa
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

07 Jan, 03:54


| منظومه‌ی فکری ولایی: ناکارآمدی جمهوری اسلامی در داخل و خارج!

| سه‌شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

| مناظره‌ی احمد بخارایی و محمدعلی رنجبر درباره‌ی سیاست خارجی جمهوری اسلامی و ربطش با سیاست داخلی به میزبانی رسانه‌ی گفت‌وگومحور «آزاد»

| پخش جریان مناظره: 👇
https://youtu.be/Br77Gz60lCE

| گزیده‌ها:👇
https://t.me/azadsocial/3462

https://t.me/kianmeli1/56651

https://t.me/koochehnewschannel/5985

https://t.me/azadsocial/3469

| #احمد_بخارایی: بیش از دو ساعت با دکتر رنجبر، دانش‌آموخته‌ی روابط بین‌الملل و حوزه‌ی علمیه و استاد دانشگاه باقرالعلوم مناظره‌ی چالشی و بدون تعارف داشتم و به این موضوع‌ها اشاره کردم:

۱ـ حال ناخوشایند #جامعه در ابعاد: سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی.

۲ـ بدتر شدن حال مردم در مواجهه با صورت و سیرت روحانیونی هم‌چون #احمد_خاتمی و #حمید_رسایی.

۳ـ تجزیه نشدن ایران در صورت #فروپاشی جمهوری اسلامی.

۴ـ لزوم منازعه نکردن با نظم جهانی و تن دادن به نقش بین‌المللی که برای ایران مقرر شده به عنوان شرط پیشرفت در جهان هم‌چون کشور ترکیه که هفدهمین اقتصاد پویای دنیاست.

۵ـ آرزوی واهی سردمداران جمهوری اسلامی در مورد #سوریه و تنش‌های پسا بشار اسدی به منظور ترساندن #تحول‌جویان در ایران نسبت به شرایط مشابه در پسا جمهوری اسلامی.

۶ـ #سیاست_خارجی جمهوری اسلامی در منطقه و جهان، معلول منظومه فکری ولایی و ناشی از سیاست #استبداد_دینی در داخل.

۷ـ فروپاشی #محور_مقاومت مطابق پیش‌بینی قبلی، پس از حمله‌ی #۷_اکتبر #حماس به #اسرائیل.

۸ـ سال ۲۰۲۵ متفاوت از سال‌های قبل برای جمهوری اسلامی.

۹ـ … و موضوعات بی‌پرده‌ی دیگر …!

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

02 Jan, 07:30


| مسیرهای بن‌بست گفت‌و‌گوی دولت و ملت در ایران!

| پنج‌شنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳

| گفت‌وگوی روزنامه آرمان ملی با احمد بخارایی درباره‌ی «رابطه‌ی دولت و ملت» | منتشر شده در ۱۰ دی ۱۴۰۳

https://www.armanmeli.ir/fa/tiny/news-1152201
| نمایش گزارش (آنلاین👆| چاپی👇):
https://cdn.armanmeli.ir/servev2/CJoCvtjz1xqX/hngO2u4M1_M,/07.pdf

| #احمد_بخارایی:
ما بر روی نامگذاری‌ها باید حساس باشیم. موضوع #دولت_ملت معنای خاص خودش را دارد ولی در نظام جمهوری اسلامی باتوجه به تجربه انقلاب 57، واژه امت-حاکمیت را باید به کار ببریم زیرا آن چیزی که در جامعه مشاهده می‌کنیم رابطه #حاکمیت و #امت است. آنچه اکنون امت نام دارد حتی پیش از سال 57 به‌صورت فعال، تدارک #انقلاب را فراهم می‌کرد. این امت همان محتوای ایدئولژیکی است که به یک ساختار ارائه می‌دهیم. همه اتحادها، اختلاف‌ها، تضادها، تفاوت سلیقه‌ها و... از فردای 22 بهمن شکل گرفت. حتی در 8 سال #جنگ ایران و عراق همین امت توانست با واژگانی مانند شهادت و بسیج همگانی در میدان حضور داشته باشد. اینکه می‌پرسید گفت‌وگو بین #ملت و #دولت چگونه باید شکل بگیرد، یا باید از نظر تئوری و نظری بررسی کنیم که به درد بحث امروز جامعه ما نمی‌خورد، یا باید مسیر به مرحله اجرایی را ترسیم کنیم. اگر می‌خواهیم که بحث ما جنبه انضمامی داشته باشد، باید براساس نیاز کنونی #جامعه و اینکه چگونه می‌خواهیم و می‌توانیم بستر گفت‌وگو را گسترش دهیم صحبت کنیم. حالا باید اشاره‌ای به ابتدای بحث داشته باشیم که توضیح کوتاهی در مورد امت و حاکمیت دادم، توجه داشته باشید که دیالوگ شهروندان و دولت را در این چارچوب مورد بررسی قرار می‌دهیم.

در چنین فضایی گفت‌وگو به حاشیه می‌رود چون این گفتمان و دیالوگ باید براساس یک متن مشترک جلو برود. نکته مهم اینجاست که چنین اتصالی باید با تاکید بر اشتراکات و احترام گذاشتن به تفکرات و عقاید طرفین شکل بگیرد. مجموعه بینش مشترک با زبان مشترک که از راه مکالمه بر ذهن طرف مقابل تاثیر می‌گذارد، باید از یکدیگر استقبال کنیم. با این دیدگاه باید بگوییم که بین دولت و شهروندان در ایران دو گفتمان مختلف وجود دارد که نشانه‌های آن را با توجه به نتیجه #انتخابات_ریاست‌جمهوری سال جاری باید بررسی کنیم. اکنون گویی دو زبان مختلف وجود دارد و همین باعث می‌شود پیام‌ها بین طرفین به‌خوبی منتقل ‌نشود. چندی پیش رییس‌جمهوری عنوان کرد که می‌خواهند به وفاق ملی برسند و صدای آن 50 درصد را که در انتخابات شرکت نکرده‌اند، بشنود. پیش‌نیاز این گفت‌وگو داشتن یک فضای مشترک است. با این وجود باید بگوییم که دولت نتوانسته صدای آن حدود 50 درصد را بشنود. پس به این نتیجه می‌رسیم که ابتدا باید به فضای مشترکی دست پیدا کنیم. در حالی که شعار گفت‌وگو و وفاق ملی می‌دهیم باید توجه داشته باشیم که از فقدان فضای اشتراک و تفاوت گفتمان‌ها ضربه می‌خوریم.

مجموعه بینشی دولت-ملت، گفتمانی است که رابطه شفاف بین این دو را می‌‎طلبد و اقتدار عقلانی و قانونی را می‌پذیرد. این نشان می‌دهد که ما باید به برخی دیدگاه‌ها که از ابتدای انقلاب با ما جریان داشته، نگاه دیگری داشته باشیم. بیش از 4 دهه است که از ابتدای انقلاب عبور کرده‌ایم اما باید توجه داشته باشیم که با پافشاری بر برخی موارد، طبیعتا هزینه‌های بیشتری باید پرداخت. شهروندان گفتمان متکی بر قانون را می‌خواهند ولی هنوز طیفی فعال است که به تفکرات آن سال‌ها تعصب دارد. وقتی این مسیر اصلاح‌ نشود هزینه‌های حاکمیتی هم افزایش پیدا می‌کند. بخشی از این هزینه‌ها همین مشکلات و بحران‌هایی است که کشور را با سختی مواجه کرده است. حالا می‌بینیم که رییس‌جمهوری با اسم ناترازی‌ها به این ابرچالش‌ها اشاره می‌کند. در بُعد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با انباشت چالش‌ها روبه‌رو هستیم. از سال‌ها پیش چنین وضعیتی قابل پیش‌بینی بود که البته تذکر داده بودیم که چالش‌ها به اوج می‌رسند. مثلا اگر بخواهیم وضعیت روانی جامعه را بررسی کنیم می‌بینیم که وضعیت مطلوب نیست. اینکه بگوییم ناترازی روانی داریم آیا چیزی حل می‌شود؟ تغییر واژگان تاثیری در تغییر وضعیت ندارد. اختلاف دو گفتمان مورد اصلی است که باعث می‌شود اتصال شکل نگیرد. | ادامه:👇
http://blog.dr-bokharaei.com/2024/12/blog-post_30.html?#more

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

29 Dec, 04:23


⟩ خودکشی دگرخواهانه‌ی سیاسیون: کیانوش سنجری!

| یک‌شنبه ۹ دی ۱۴۰۳

| گفت‌وشنود درباره‌ی «نسبت سیاست در تصمیم به خودکشی» با حضور مهرداد ناظری، احمد بخارایی و مهدی مطهرنیا در اندیشکده‌ی سیمرغ باریخ | برگزار شده در ۴ آذر ۱۴۰۳

| برگزار کننده: انجمن جامعه‌شناسی ایران (گروه جامعه‌شناسی سیاسی با همکاری گروه آینده‌پژوهی)

| نمایش گزارش:👇
https://www.didarnews.ir/fa/news/176530

https://t.me/ahmadbokharaei/7
https://drive.google.com/file/d/1D6n7G53SgC4UsXRa00i4h9Q8IC3R0XTQ/view?usp=drive_link
| پخش جریان نشست: (شنیداری👆 | دیداری👇)
https://drive.google.com/file/d/1fXmjsZULEZq2Yq3nAX0uElIHIcryErVM/view

| #احمد_بخارایی: نشست «#سیاست و #خودکشی» پس از خودکشی زنده‌یاد «#کیانوش_سنجری» برگزار شد. هدف از این نشست تحلیل انواع خودکشی در #جامعه ایران به ویژه #خودکشی_سیاسی کیانوش سنجری بود. من با ارجاع به بحث خودکشی در نظریه #امیل_دورکیم، خودکشی سنجری را یک #خودکشی_دیگرخواهانه تحلیل کردم و گفتم که :
از دو زاویه می‌توانیم رابطه‌ی بین خودکشی و سیاست را بررسی کنیم. یکی صفت و موصوف، خودکشی سیاسی؛ و یکی مضاف و مضاف الیه، خودکشی سیاست.

حالا در مورد جامعه ما هر دواش صادق است؛ و خودکشی سیاست به این معنا که سیاست، در داخل، در درون مرز‌ها خلاف جریان رود، رود بین الملل شنا کند؛ و به نحوی به نوعی به دنبال خودزنی باشد و سر ناسازگاری داشته باشد با آنچه که در دنیا جریان دارد و قرار است جریان داشته باشد. حالا پشتش نظام سلطه است یا هرچه هست، بحث تبیینش را نمی‌خواهیم ورود کنیم. به هرحال آنچه که هست و وجود دارد؛ و شما دو راه داری. یا اینکه طبق نظم موجود، که جنبه جهانی دارد، حرکت کنی یا اینکه خلاف آن شنا کنی؛ و خودکشی سیاست اینجاست که بخشی از عملکرد نظام سیاسی ما متأسفانه یک نوع خودکشی سیاست است، اما خودکشی سیاسی بحثی است که زمانی که ما این عنوان را برای نشست انتخاب کردیم، مصادف شده بودیم با خودکشی زنده یاد، کیانوش سنجری.

خب ما‌ها وظیفه‌ای داریم دیگر. تعهدی داریم. تریبونی داریم. مخاطبانی داریم. حالا به اعتبار عضویت در انجمن جامعه شناسی یا در دانشگاه به اعتبار اینکه معلم ساده‌ای که هستیم، یا در مقام پژوهشگر، به هرحال ما وظیفه‌ی برساخت را داریم. موضوعی که مهم است، اما در ذهن جامعه به عنوان امر مهم قلمداد نمی‌شود، ما بتوانیم این را برساخت ذهنی کنیم. مونیتورینگ کنیم و مطرح و برجسته کنیم. به این اعتبار، گفتیم نشستی بگذاریم که خودکشی سیاسی را با توجه به اتفاقی که افتاد و اتفاق کوچکی هم نبود.

ممکن است جامعه در این پیچیدگی‌هایی که آقای دکتر ناظری فرمودند و در این انسان اقتصادی و مصرفی، این حرکت‌ها که بسیارمعنادار است که اسمش را گذاشته ایم خودکشی سیاسی کیانوش سنجری، این‌ها به حاشیه برود و آن طور که باید و شاید برجسته نشود و به آن توجه نشود که این احساس هم دست داد. جز در یک فضا‌های ویژه در مورد این خودکشی، خیلی بحث نشد؛ و جالب است خودم در یک گروه تلگرامی بودم و اساتید دانشگاه بودند و اینها، آنجا همان ابتدای آن شب اتفاق، دو تا یادداشت در کانال تلگرامی ام نوشتم با نام «خودکشی دیگرخواهانه»، دیدم همانجا با چالش مواجه شد که شما چرا می‌گویید خودکشی دیگرخواهانه؟! این دیگرخواهانه نبود.

حتی در فضا‌های مجازی که تخصصی بود و انتظار می‌رفت که درک و فهم شود. بر آن اساس، من یک مراجعه‌ای به دورکیم داشتم و این کتاب خودکشی دورکیم (کتاب را رو به حاضرین در نشست می‌گیرد) که کتاب خوبی است در حد خودش. با توجه با ظرف زمانی و مکانی، ما باید از این، دوباره یک روایت جدید و نوینی داشته باشیم.

چیزی که می‌دیدم در بحث‌های خودکشی، یک مقدار به آن، کم توجه می‌شد، به ویژه وقتی می‌خواستند از دورکیم نقل قول کنند، این بود که خیلی مرزبندی خاصی بین انواع خودکشی‌هایی که دورکیم نام می‌برد، قائل می‌شدند. مثلا می‌گفتند ببینیم این خودکشی، خودخواهانه بوده یا دیگرخواهانه یا ناشی از بی سامانی اجتماعی و بی هنجاری. یعنی این یا آن یا آن در اصطلاح منطق، می‌گویند قسیم. یعنی این دو، دو چیز کاملا مستقل از هم اند. این دو قسیم اند. نوشیدنی که دو نوع است؛ و متأسفانه این تصور هست که فکر می‌کنند بین خودکشی‌ها یک مرز مشخصی دارد، یک سیم خاردار دارد، یا این است یا آن یکی، یا این است، و ما حالا باید بگردیم ببینیم کدام است. من برای اینکه این سوء تفاهم از ذهن خودم برطرف شود، به صفحه ۳۸۹ این کتاب خودکشی دورکیم که آقای نادر سالارزاده امیری ترجمه اش کرده، مراجعه می‌کنم که جمله‌ی جالبی دارد. این را بخوانیم خوب است. می‌گوید: «هیچ اندیشه‌ی … | ادامه:👇
https://blog.dr-bokharaei.com/2024/12/blog-post_3.html?#more

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

23 Dec, 11:46


نشست «سوریه و ایران ـ دیروز، فردا!»

| دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳

| گفت‌وشنود درباره‌ی «مناسبات ایران پیش و پس از سرنگونی بشار اسد در سوریه» با حضور علی بیگدلی، احمد زیدآبادی، احمد بخارایی و مهدی مطهرنیا در اندیشکده‌ی سیمرغ باریخ | برگزار شده در ۲۵ آذر ۱۴۰۳

| برگزار کننده: انجمن جامعه‌شناسی ایران (گروه جامعه‌شناسی سیاسی با همکاری گروه آینده‌پژوهی)

| #احمد_بخارایی: در این گفت‌‌و‌شنود به موضوع نقشه‌ی جدید برای #خاورمیانه اشاره و گفته شد که تجزیه‌ی کشورها در نقشه‌ی نوین، مطرح نیست و آرامش منطقه مهم است. هم‌چنین به آسیب‌پذیری جمهوری اسلامی پس از فرار #بشار_اسد اشاره شد.

گزارش مبسوط این نشست در دیدار نیوز منتشر شده‌است.

| نمایش گزارش:👇
https://www.didarnews.ir/fa/news/177396

https://t.me/ahmadbokharaei/6
https://drive.usercontent.google.com/download?id=1InPLBaoHBZoNrXAQw696W6Xglbulz2qp&export=download
| پخش جریان نشست: (شنیداری👆 | دیداری👇)
https://drive.google.com/file/d/1dgvX5jKQzUj29RP8aOIq_Ut6LZ9HIB2O/view

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

22 Dec, 04:58


⟩ وفاق ملی؛ مکانیکی یا ارگانیکی؟

| یک‌شنبه ۲ دی ۱۴۰۳

⟩ سخن‌رانی احمد بخارایی در همایش «چیستی، امکان و موانع وفاق ملی در ایران امروز» (۳۰ آبان ۱۴۰۳) در کنار صادق زیباکلام، سعید معیدفر، زهرا نژادبهرام، علی‌محمد حاضری در پنل نخست

| برگزار کننده: باشگاه اندیشه با همکاری انجمن جامعه‌شناسی ایران

| گزارش تفصیلی دیدار نیوز:👇
https://www.didarnews.ir/fa/news/176111

https://drive.usercontent.google.com/download?id=1w3QFo30fbq2hSgTT7InELOWcTO0689Rp&export=download
| سخن‌رانی بخارایی: (شنیداری👆 | دیداری👇)
https://youtu.be/7GldS10CmeY

| کل همایش: 👇
t.me/bashgahandishe/12381

| #احمد_بخارایی: با این پیش فرض که از صحبت‌های جناب معیدفر شروع می‌کنم که اگر نخواهیم وفاق ملی را در نقطه مقابل تضاد و کشمکش قراردهیم و بخواهیم تلفیقی نگاه کنیم و هر دو را در صحنه‌ی تحلیل آن، حاضر و ناظر داشته باشیم، چگونه می‌شود این تلفیق را ایجاد کرد؟ و البته از آنجا که شروع می‌کنم، طبیعتا وفاق ملی را به عنوان یک امر محال نمی‌بینم.
یعنی آن بستر و باب را تعریف می‌کنم. از زاویه‌ای دیگری، ممکن است همدل و همسو باشم با آقای دکتر زیباکلام، ولی از این منظری که می‌خواهم خدمت تان عرض کنم، یک نوع وفاق ملی حداقلی که من اسمش را گذاشته ام مکانیکی؛ (در عنوان صحبتم) و یک نوع وفاق ملی حداکثری که اسمش را گذاشته ام ارگانیکی، وامی که از دورکیم گرفته ام. سعی کردم بازتعریف کنم دو مفهوم همبستگی مکانیکی و ارگانیکی را و بیاورم در بستر وفاق ملی. تلاشم این بوده. بر این اساس، با آن نگاه تلفیقی که خدمت تان عرض کردم، ما کلا چهار فرآیند اجتماعی داریم.
یک: رقابت
دو: کشمکش و تضاد
سه: توافق
و چهار: همرنگی
ببینید، علی الظاهر، این مفاهیم، متضاداند. ولی در نگاه نوین، و در نگاه تلفیقی و ترکیبی، قاعدتا عنصری از صحنه‌ی تحلیل و تعاملات اجتماعی به طور مطلق نباید حذف و نادیده گرفته شود. همه عناصر در صحنه تعاملات اجتماعی و به تبع آن، در صحنه‌ی تحلیل حاضر و ناظرند.
چرا این چهار مفهوم را مطرح کردم؟ می‌خواهم بعدا بپردازم به آنچه که در ایران اتفاق می‌افتد و وفاق ملی که اسمش را گذاشته ام وفاق مکانیکی و وفاق ارگانیکی و اینکه نهایتا در ۹ بند و در ۹ موضوع، تفاوت بین وفاق ملی مکانیکی و وفاق ملی ارگانیکی را بتوانم از هم تفکیک کنم و نهایتا این را می‌خواهم بگویم آنچه را که اکنون در جامعه ما جاری و ساری است، یک #وفاق_ملی از نوع مکانیکی است. نمی‌خواهم اساسا سلب و نهی کنم. چون یک چیزی وجود دارد. شما تفاوت را می‌بینید در دولت آقای #پزشکیان، در دولت آقای #رئیسی، در دولت آقای #روحانی. این تفاوت‌ها باید دیده شود. ما براحتی نباید از کنار این تفاوت‌ها بگذریم. این‌ها وجود دارند. ممکن است تفاوت‌ها خیلی معنادار نباشند، ممکن است در تحلیل آماری، اختلاف معناداری وجود نداشته باشد، ولی وجود دارد. من سعی کردم همین حداقل تفاوت‌ها را ببینم.
بحث رقابت وقتی مطرح می‌شود، رقابت، صورت بنیادین و عامِ #کنش_اجتماعی است. یعنی یک جامعه پویا آن چیزی که در بسترش تعریف شده، اسمش را من حالا مسامحتا گذاشته ام علت فاعلی که البته قابل ایراد و نقض است، یعنی چیزی که در گذشته بوده است در بستر کاری و فرهنگ؛ و تا حالا و اکنون نیز پیش آمده است. آن چیزی که از گذشته تحت عنوان علت فاعلی بوده در یک نظام مدرن و پویا، می‌تواند مطرح باشد تحت عنوان رقابت است.
مفهوم دوم، درباره کشمکش بود. در بحث کشمکش و تضاد، که معادل قرار دادم با علت محتوایی. به #جامعه آگاهی داده می‌شود. آگاهی بر اثر اصطکاک با دیگری در بستر رقابت، رسمیت پیدا می‌کند. در بستر رقابت، در بین دو گانگی‌ها و دو بودن‌های شان که بر اثر رقابت، این آگاهی ایجاد می‌شود. در پی اش کنش‌ها شکل می‌گیرند.
در مفهوم سوم، یا در فرآیند اجتماعی سوم در اینجا به توافق می‌رسیم که اسمش را گذاشته ام علت صوری. از همین ظاهر رفتار آدم ها. از رانندگی شان، سلام و علیک شان، آیا سیمای وفاق دارد یا نه؟ حالا توافق یا وفاق، تعریف شدنی است، اما در چه بستری؟ قبلش چه بوده؛ و بعدش به چه می‌رسیم؟ بعد از کشمکش و تضاد، به توافق و وفاق می‌رسیم. ما در این فرآیند و در این مرحله می‌بینیم که تضاد‌ها و کشمکش‌ها فرو کش می‌کنند، از بین نمی‌روند، فروکش می‌کنند. در بستر تضاد، #دیالکتیک شکل می‌گیرد و از دل دیالکتیک، سنتز در می‌آید. یعنی یکجا بالاخره این تز و آنتی تز یک نوع رابطه ایجاد می‌کنند.
در فرآیند چهارم، اسمش را همرنگی گذاشته ام. مترادف با علت غایی گذاشته ام. فرآیندی که در هم آمیختگی ایجاد می‌شود. این همرنگی، اتوماتیک وار زاده می‌شود، | ادامه:👇
http://blog.dr-bokharaei.com/2024/12/blog-post_20.html#more

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

21 Dec, 05:48


⟩ جمهوری اسلامی در دوران گذار! (۱)

| شنبه اول زمستان ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی:
۱ـ سال‌هاست در همین کانال تلگرامی، گفته‌ام و نیز در گفت‌و‌شنودها تحلیل کرده‌ایم که #جمهوری_اسلامی هم‌زمان با چند بحران مواجه است و تجمیع آن‌ها یک «#ابربحران» را آفریده، اما گویی قرار حاکمیت بر «نشنیدن» بود. تازه برخی تحصیل‌کرده‌های کم‌سواد و گاه «حکومتی» در حوزه‌های #جامعه‌شناسی، #علوم_سیاسی و #اقتصاد، ما را به کج‌فهمی و خلاف واقع‌گویی متهم می‌کردند. اینک بخش کوچکی از همین بحران‌ها در گفتمان #پزشکیان #رئیس‌جمهور به «#ناترازی‌ها» تعبیر می‌شود و البته ایشان هنوز به کثرت و عمق بحران‌ها پی نبرده!

۲ـ یک هفته پس از حمله‌ی #حماس به #اسرائیل در هفت اکتبر ۲۰۲۳ یعنی ۱۵ ماه قبل در یک مناظره گفتم که برنده‌ی این سرآغاز تهاجمی حماس، اسرائیل خواهد بود و #غزه نابود خواهد شد. اما برخی جاهلان گفتند که بنده، سیاست نمی‌دانم و تحلیلم ناصحیح است.

۳ـ بارها گفتم که هلال مقاومت و جنگ‌های نیابتی ایران، فرجام مثبتی نخواهد داشت و این، رویه‌ی حکومت‌داری نیست اما نخواستند بشنوند.

۴ـ همان روزی که وعده‌ی اجرای عملیات «صادق ۳» داده شد گفتم که عملیاتی نخواهدشد و هیچ وقت هم نخواهد شد!

۵ـ اینک به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی با یک دورانی شبیه به «#دوران_گذار» روبه‌روست. این دوره‌ی گذار، خیلی دور نخواهد بود. همه نگران این دوره هستیم و عقلانیت ایجاب می‌کند که با کم‌ترین هزینه، بیش‌ترین فایده حاصل آید.

دوران گذار چه ویژگی‌هایی دارد؟ ارتباط عناصر #نظام_سیاسی کنونی با دوران گذار به چه نحو خواهد بود؟ چه‌گونه می‌توان هزینه‌ها را کاهش داد؟ و … نهایتاً «گذار از …» چه‌گونه به «گذار به …» می‌انجامد؟!
این‌ها موضوع‌هایی است که ذهنم را درگیر کرده و از شما عزیزان درخواست کمک ذهنی دارم.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei?hl=fa
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

19 Dec, 03:56


| قانون عفاف و حجاب یا هنجارستیزی؟

| پنج‌شنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳

| گزارش رادیو فردا درباره‌ی بیانیه‌ی ده‌ها جامعه‌شناس خواستار لغو شبه‌قانون عفاف و حجاب در گفت‌وگو با احمد بخارایی از امضا کنندگان بیانیه | پخش شده در برنامه «۲۲»، ۲۶ آذر ۱۴۰۳، ساعت ۲۲

| پخش گزارش (بخارایی): 👆=👇
https://rfe-audio-ns.akamaized.net/frd/2024/12/16/ff2b060c-bdea-4484-a046-b6577ea3038f.mp3?download=1

| پخش گزارش (کل برنامه):👇
https://www.radiofarda.com/a/33223058.html

| #احمد_بخارایی: در گفت‌وگوی کوتاه شش‌دقیقه‌ای با رادیو فردا به مناسبت انتشار #بیانیه جمع کثیری از جامعه‌شناسان در محکومیت شبه‌قانون عفاف و #حجاب، به ضد قانون بودن این مصوبه به علت هنجارستیز بودنش و نیز به لزوم #مقاومت_مدنی اشاره داشتم.

| بیانیه:👇
https://t.me/dr_bokharaei/963

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

17 Dec, 10:44


| شبه‌قانون عفاف و حجاب: تشدید #تبعیض_جنسیتی!

| سه‌شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۳

| گفت‌وگوی روزنامه آرمان ملی با احمد بخارایی درباره‌ی «قانون عفاف و حجاب» | منتشر شده در ۲۷ آذر ۱۴۰۳

| نمایش گزارش: 👇
https://www.armanmeli.ir/fa/tiny/news-1150387

دقت!
| #احمد_بخارایی: در این مصاحبه گفتم که موضوع اصلاح مصوبه عفاف و #حجاب از سوی دولت در ماه‌های آتی، یک امر بی‌معناست زیرا تمام بخش‌های این شبه‌قانون و ضد #هنجار، تبعیض‌زا و #ضد_زن است اما متأسفانه در روزنامه به نحو دیگری منتشر شده.

| متن گزارش: اینگونه نیست که یک واقعه و رخداد اجتماعی سیاسی را به‌صورت تک بُعدی و بدون در نظر گرفتن آسیبی که به موارد دیگر وارد می‌کند، تحلیل کنیم. از ابتدای مطرح شدن #قانون حجاب، جامعه نگاه و انتقادش را به آن مطرح کرد. طبق مثالی که در ابتدا زدم قانون حجاب هم باید در زنجیره طویل اجتماعی بررسی کنیم. اگر مشکلاتی را که بزرگ‌تر از حجاب است نادیده بگیریم و سراغ مشکلات کوچک‌تر برویم حاکمیت از #جامعه فاصله خواهد گرفت. اکنون قانون حجاب نه‌تنها مورد انتقاد کسانی است که حامیان حجاب اختیاری نامیده می‌شوند بلکه مورد اعتراض دینداران و برخی مراجع هم قرار دارد. احساس مذهبی‌ها این است که برخی می‌خواهند از موضوع حجاب برداشت‌های سیاسی و سوءاستفاده‌های ابزاری کنند، آنهم در جامعه‌ای که با چالش‌های اقتصادی مانند تورم، چالش‌های معیشتی، افزایش قیمت دلار، گرانی روزافزون کالاهای معیشتی و... دست به گریبان است. اکنون با #بیکاری و #فقر روبه‌رو هستیم و طبق تاکیدات اسلامی باید فقر را از جامعه دور نگه داشت، چون به کفر ختم خواهد شد. در این شرایط متمرکز شدن بر قانون حجاب، سوالات متعدد ایجاد کرده است. در پوشاندن ابعاد فقر نباید دچار اشتباه شد و لازم است در مورد آن با ملت شفاف بود. فردی که کافر می‌شود، حقیقت را پنهان می‌کند و در ادامه ممکن است دست به هر تجاوزی بزند. این موضوع می‌تواند مورد بسیار مهم‌تری باشد. در همان مجموعه‌ای که در ابتدا اشاره کردیم باید به چالش‌های دیگر هم بپردازیم. تشدید #فاصله_طبقاتی بین لایه‌های مختلف جامعه و به‌خصوص بین غنی و فقیر نگرانی‌های زیادی ایجاد کرده است. همین آسیب در کنار چالش فقر، جامعه را وارد همان فازی می‌کند که در مبانی اسلامی درباره آن تاکید شده است. برای جلوگیری از آن کفری که بعد از فقر وارد جامعه می‌شود، باید پیش از رسیدگی به چالش حجاب، زیرساخت‌های اقتصادی را بهبود دهیم. این نشان می‌دهد که ابتدا چالش‌های اقتصادی نیاز به رسیدگی و بازبینی دارد. باتوجه به لغو مقطعی قانون حجاب باید بگوییم می‌توان دریافت که مسئولان نمی‌خواهند فاصله را بیشتر کنند و چنان که می‌بینیم در برخی از موارد اجتماعی و سیاسی نرمش بیشتری نشان داده می‌شود. در ابتدای مطرح شدن این قانون، اعلام کردم که باتوجه به عقلانیتی که در حاکمیت وجود دارد، این قانون اجرایی نخواهد شد به این دلیل روشن که پیاده کردن آن، جامعه را با چالش‌های امنیتی روبه‌رو خواهد کرد. دولت باید بداند که در فرصت به‌دست آمده چه مواردی از قانون را باید تغییر داد. آیا در مورد میزان جریمه‌های نقدی یا میزان حبس در نظر گرفته شده، می‌خواهد تغییراتی بدهد یا بر موارد دیگر تاکید خواهد شد. حدود این اصلاح باید با نظر جامعه همخوان و به‌نوعی باشد که قانون اجرا شده، به ضد قانون تبدیل نشود. در داخل نظام سیاسی ما عقلانیتی وجود دارد که می‌تواند از روزنه‌های به‌وجود آمده به سود آزادی‌های بیشتر جامعه استفاده کند تا در ادامه قدرت چانه‌زنی شهروندان برای #مطالبه‌گری افزایش پیدا کند. نشانه‌هایی وجود دارد که می‌توان گفت‌وگو را جدی گرفت. مسئولان احتمالا توجه دارند که جامعه به چنین روزنه‌هایی نیاز دارد تا بتواند در هوایی آرام‌تر تنفس کند. با‌توجه به مجموعه رخدادها باید گفت که عقلانیت حاضر در کشور باید تحرک بیشتری داشته باشد.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

16 Dec, 10:51


⟩ بیانیه‌ی جمعی از جامعه‌شناسان ایران در اعتراض به مصوبه‌ی عفاف و حجاب در مجلس

| دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: عادی‌سازی #خشونت و تشدید #تبعیض و ناامنی، محصول شبه‌قانون عفاف و #حجاب! بیانیه جمع کثیری از جامعه‌شناسان در محکومیت #قانون_عفاف_و_حجاب را توفیق داشتم امضا کنم.

بیانیه‌ی جمعی از جامعه‌شناسان ایران در اعتراض به مصوبه‌ی عفاف و حجاب در مجلس:

تصویب شبه قانون «حمایت از خانواده با ترویج عفاف و حجاب» که برخلاف اصول اولیه فلسفه قانون گذاری است با محتوای مجرم‌پنداری جامعه و تجویز خشونت نسبت به‌ شهر‌وندان از سوی نهاد قانونگذاری که قرار بوده خانه ملت باشد، موجب شگفتی و اعتراض جامعه مدنی و اندیشمندان حوزه‌های مختلف شده است.

ما جمعی از جامعه‌شناسان ایران، ضمن تصریح نکات زیر، قاطعانه خواستار ابطال و لغو این فرمان و پایان دادن به استمرار تبعیض و مزاحمت نسبت به خانواده‌های این سرزمین به‌ویژه زنان جامعه؛ در پوشش قانون هستیم.

۱- قانون باید بر سازنده یا پشتیبان هنجارهای معقول و رشد دهنده جامعه باشد و هر مصوبه‌ای که موجب تشدید ناهنجاری باشد، فاقد اعتبار قانونی است.

۲- این مصوبه به طور آشکار، بیانگر مداخله‌ حکومت و دولت در زیست فردی و حقوق شهروندی ایرانیان بوده و حقوق انسانی آنان به‌ویژه زنان را دچار محدودیت، ناامنی و تبعیض می‌سازد.

۳- برونداد اجرای این مصوبه؛ عادی سازی خشونت، ناامنی زیستی، نابرابری، رویکرد امنیتی و کنترل‌گری شهروندان به‌ویژه زنان ایران است.

۴- موجب آزار روانی دین باوران و اعتراض و خشم آنان بخاطر استفاده‌ی ابزاری و سیاسی از حجاب است.

۵- این قبیل مصوبات تحت پوشش قانون، موجب تنزل سرمایه اجتماعی و تضعیف انسجام اجتماعی و وحدت ملی است که پیامدهای امنیتی خطرناکی نیز خواهد داشت.

۶- تشدید کننده‌ی اعتراضات سرکوب شده پیشین در قالب آشفتگی و از هم پاشیدگی اجتماعی همراه با خشونت است.

۷- موجب ترویج قطبی سازی و نفرت در بطن جامعه و تشدید بحران‌های اجتماعی- سیاسی و گسست اجتماعی است.

بیست و ششم آذر ۱۴۰۳

امضاکنندگان به ترتیب الفبا:
پرویز اجلالی، آرش احدی مطلق، شیرین احمدنیا، امیر اراوند، اسماعیل آزادی، محمدکریم آسایش، معصومه اشتیاقی، ریحانه اصلانزاده، شهرام اقبال زاده، حسن امیدوار، نرگس ایمانی، عمادالدین باقی، احمد بخارایی، سمیه بیابانی، فهیمه بهرامی، زهرا پلمه، احمد جعفری، انسیه جلالوند، حسن چاوشیان، لیلی حاجی آقایی، محدثه حاجی حیدری، حمیرا حاجی محمد کاظمی، حسین حجت پناه، الهام حسینقلی زاده، عبدالعلی حسینیون، گیتی خزاعی، سید مجید خلیلی امین، نازنین دلنواز، محترم رحمانی، نرگس رحمانی، محسن رضوی نیا، پرنیا رضی پور، پیام روشنفکر، سیمین زمانی، زهره سروشفر، حسام سلامت، مهدی سلیمانیه، علی سمیعی، ژاله شادی طلب، ثریا شارقی، مرجان شجاعی، عالیه شکربیگی، مینا شیروانی ناغانی، الناز شیری، سید هاشم صاحبداد، حسن صارمی، ریحانه صارمی، وحید صدر فضلایی، مهران صولتی، سحر طالبی، رضا طالشیان جلودارزاده، مرضیه فتحی، اسماعیل فکوری، ساناز قربانی، حسین عبدالهی، زهره عزیز آبادی، امیر عظیمی، فاطمه علمدار، محمد علی پور، رضا علیزاده، مهناز علیزاده، عزیزاله علیزاده، مریم غلامی، مرتضی قلبی، نعمت اله کاظمی فرامرزی، فاطمه کبیرنتاج، علیرضا کرمانی، امین کنزی، لیلا کریمی، ندا گل بهاری، پوریا گل محمدی، رحیم محمدی، شایان محمدی، مریم محمدی، بی‌تا مدنی، میترا معدنی، سعید معیدفر، علی ملک پور، امید منصوری، فاطمه موسوی میرک، فاطمه موسوی ویایه، هاشم موسوی، سمیه مومنی، بیدا میرحسینی، سید مجتبی میرهمایونی، ندا میلانی، مهرداد ناظری، زمینه نژاد اصغری، الهام نظری، فریبا نظری، فهیمه نظری، علی اصغر نظری، عباس نعیمی جورشری، علی نوری، حمیدرضا نوری فرد، زهرا وکیل، محبوبه سادات هدی، مجید یونسیان.


@ensafnews

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei?hl=fa
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

13 Dec, 16:54


⟩ نشست «سوریه و ایران ـ دیروز، فردا!»

⟩⟩ گفت‌وشنود:
دکتر #علی_بیگدلی
دکتر #احمد_زیدآبادی

با حضور دکتر #مهدی_مطهرنیا و دکتر #احمد_بخارایی

| برگزار کننده: انجمن جامعه‌شناسی ایران (گروه #جامعه‌شناسی_سیاسی با همکاری گروه #آینده‌پژوهی)

| تاریخ: یک‌شنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳
| زمان: ساعت ۱۷ تا ۱۹
| مکان: اندیشکده‌ی سیمرغ تاریخ
| نشانی: تهران، خیابان مطهری، نرسیده به خیابان ترکمنستان، پلاک ۲۲، واحد ۳
| پخش زنده: https://link.sahar.media/live

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

12 Dec, 04:07


⟩ تطهیر فلسفی نظام: بیژن عبدالکریمی!

| پنج‌شنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: برخی فلسفه‌خوانده‌ها مانند آقای #بیژن_عبدالکریمی سعی وافری در تطهیر جمهوری اسلامی ایران دارند و از آموخته‌های فلسفی خود مدد می‌گیرند تا #گفتمان_انقلاب_اسلامی را غسل تعمید دهند. این تلاش تا بدان‌جا پیش می‌رود که #سیاست_خارجی جمهوری اسلامی در تشکیل و تقویت #محور_مقاومت و حمایت پیشین ایران از #دیکتاتور سرنگون‌شده‌ی #سوریه، #بشار_اسد را هم شامل می‌شود و به بیان دیگر «بی‌اخلاق سیاسی» هم توجیه فلسفی می‌‌شود. نگرش جنابان بیژن عبدالکریمی‌ها با چند چالش مواجه است:

۱ـ فاقد بنیه و بینش تاریخی است زیرا تعارض مذهبیون انقلابی با روند عقلانیت‌گرا در تاریخ معاصر ایران از #شیخ_فضل‌الله_نوری تا #آیت‌الله_کاشانی و #نواب_صفوی و … جریان داشته و این‌گونه نیست که تعارض گفتمان انقلاب اسلامی با عقلانیت مدرن، جنبه‌ی نوین داشته باشد و مختص سال ۱۳۵۷ باشد.

۲ـ عملکرد نامقبول بیش از چهار دهه‌ی اخیر منتج از نیروهای متکثر برآمده از گفتمان #انقلاب_اسلامی، نشان از وحدت در «خروجی» و پی‌آمد گرایش‌های چپ و راست درون حاکمیت دارد. به بیان دیگر به رغم وجود گرایشات به ظاهر متعارض در درون حاکمیت، برون‌دادها و نتایج، یکسان و هم‌سو بوده‌اند فلذا تطهیر فلسفی گفتمان انقلاب اسلامی، تلاشی بیهوده و آب در هاون کوبیدن است.

۳ـ تطهیر فلسفی گفتمان انقلاب اسلامی در محتوا و اساس با چند مشکل جدی مواجه است. گفتمان انقلاب اسلامی، حداقل در ده مقوله‌ تعارض ذاتی با روند عقلانیت داشته است که این تعارضات ریشه‌ای مانع از آن می‌شود که به کارایی و کاربردی بودن گفتمان انقلاب اسلامی اذعان کنیم. اولین آن‌ها، تعارض گفتمان انقلاب اسلامی با گفتمان «#اومانیسم» و #انسان‌گرایی با توسل به «ولایت‌محوری فطرت‌گرا» است. دوم، مقابله با جهانی‌شدن با توسل به گستره‌ی #شریعت و #فقه است. سوم، تقابل با رهبری عقلانی ـ قانونی با تکیه بر رهبری کاریزماتیک (در سه سطح: خرد، میانه و کلان) است.
چهارم، مقابله با روند تدریجی و تطوری رخ‌دادهای تاریخی با توسل به #انقلاب است.
پنجمین تعارض ذاتی گفتمان انقلاب اسلامی با روند عقلانیت‌محور عبارت از تقابل با واقعیت تنوعات و تکثرات اندیشه‌گی، نسلی و قومی با توسل به وحدت‌گرایی انشایی و تحکمی است.
ششم، مقابله با صلح‌گرایی با توسل به خشونت‌گرایی است.
هفتم، مقابله با کیفیت‌گرایی اسلامی با توسل به کمیت‌گرایی مسلمانی است.
هشتم، تعارض با #دموکراسی و #سکولاریسم با توسل به گفتمان برآمده از تلاقی قدرت و #ایدئولوژی است.
نهم، تعارض با عدالت با توسل به شعارهای عدالت‌جویانه است یعنی: #عدالت، علیه عدالت و بالاخره دهمین و آخرین وجه تمایز ذاتی گفتمان انقلاب اسلامی با روند عقلانیت، تعارض با هم‌گرایی فرهنگی در ابعاد مادی و غیر مادی فرهنگ با توسل به به تأخر انداختن فرهنگ و عقب‌ماندگی بعد غیرمادی فرهنگ است. با وجود این همه تعارض ذاتی، #غسل_تعمید_فلسفی بیژن عبدالکریمی‌ها به چه کار می‌آید؟

۴ـ جناب بیژن عبدالکریمی بدانند این «تطهیر‌سازی»، برچسب نامیمونی برای فلاسفه به ویژه هایدگری‌ها خواهد بود که بسا به هم‌دستی با صاحبان #قدرت و #ثروت در داخل تعبیر شود. ایشان را به گفت‌و‌شنود باز دعوت می‌کنم.

۵ـ «تطهیر‌سازی» گفتمان انقلاب و جمهوری اسلامی، مختص برخی فلسفه‌خوانده‌ها نیست و در این آشفته‌بازار، گروهی از #دانش‌آموختگان_حکومتی در حوزه‌های #جامعه‌شناسی و #علوم_سیاسی و #اقتصاد هم تلاش در جهت #غسل_تعمید نظام کنونی دارند. به آن‌ها هم خواهم پرداخت.

۶ـ اهالی برخی از رسانه‌های مکتوب و غیرمکتوب هم در این میانه، جانب‌دارانه کنش می‌کنند و گاه #خودسانسوری دارند. اهالی محترم #رسانه، خود را ارزان نفروشند و آزادمنشی را حفظ کنند.

| درباره‌ی سرنگونی بشار اسد:👇
https://t.me/dr_bokharaei/956

https://t.me/dr_bokharaei/957

https://t.me/dr_bokharaei/958

https://t.me/dr_bokharaei/959

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei?hl=fa
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

11 Dec, 04:13


⟩ خوشحالی مردم ایران از سرنگونی بشار اسد؛ چرا؟

| چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳

| گفت‌وگوی رادیو فردا با احمد بخارایی درباره‌ی سرنگونی بشار اسد در سوریه | پخش شده در ۱۸ آذر ۱۴۰۳، ساعت ۲۲، برنامه «۲۲»

| پخش برنامه (بخارایی): 👇
https://youtu.be/4cjhpZfRoBk

https://drive.google.com/file/d/1UANe2VFCDykWgdRIlTs5_K6x1vLcyuYI/view

| پخش کل برنامه: 👇
https://www.radiofarda.com/a/33213730.html

| #احمد_بخارایی: حدود هفت دقیقه با رادیو فردا گفت‌وگو داشتم و از مواضع متضاد سردمداران ایران نسبت به سقوط #بشار_اسد و علت خوش‌حالی بخش قابل توجهی از ایرانیان از این سرنگونی گفتم. نیز از دولت تکنوکرات نخست‌وزیر #سوریه (محمد غازی جلالی) و دیرهنگام بودن نگاه اصلاح‌گرایانه‌ی اسد گفتم و این مواضع، شبیه‌سازی با انتخاب #پزشکیان در ایران شد. در پایان متذکر شدم که مستبدین در هر نقطه‌ی دنیا و نیز در ایران باید متوجه عملکرد خود باشند.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

09 Dec, 10:59


⟩ اسد در اسارت اسرائیل!

| دوشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی:
۱ـ اگر رادار هواپیمایی که #بشار_اسد سوار بر آن فرار کرد خاموش نمی‌شد الآن بشار اسد در اسارت #اسرائیل بود … بنابراین دیکتاتورها اگر خوش‌شانس باشند تازه می‌توانند فرار کنند و اگر شانس نداشته باشند اسیر خواهند شد تا در دادگاه پاسخ‌گو باشند.

۲ـ وزیر امور خارجه دولت #پزشکیان پس از فرار بشار اسد گفت: سرنوشت سوریه را ملتش تعیین می‌کند! و پس از آن در تلویزیون گفت: ما به درخواست بشار اسد به #سوریه نیرو اعزام کرده بودیم! جناب عراق‌چی، متوجه هستید دچار تناقض‌گویی شده‌اید؟ از یک طرف، ملاک را «ملت سوریه» قلمداد می‌کنید و از سوی دیگر ملاک را «خواست بشار اسد» مطرح می‌کنید؛ چرا استانداردهای دوگانه؟ چرا به خودتان هم دروغ می‌گویید؟
مگر همین بشار اسد سیزده سال پیش در مقابل خواست مردم نایستاد و سرکوب وحشتناک نکرد و پانصد هزار سوری را به کشتن نداد و چند میلیون آواره به جا نگذاشت؟ آقای عراق‌چی آیا شما مدافع مردم سوریه بوده‌اید که اینک ژست آن را می‌گیرید؟

۳ـ قبلاً گفته شده بود که حفظ سوریه از حفظ خوزستان برای ایران با اهمیت‌تر است … مدافعان حرم و زینبیون و … راه انداختیم … میلیاردها دلار، پول و نفت به سوریه اعطا شد و اینک طلبکاریم و همه باد هوا شده است … تکلیف شش‌هزار کشته به عنوان مدافع حرم چه شد؟ … و امروز آقایان سردمدار در ایران تلاش می‌کنند نیروهای برانداز محمد جولانی را به رسمیت بشناسند. چرا این‌قدر آشفتگی؟ آیا چوبی به هوا رفته است؟

۴ـ بارها و بارها گفته بودند و گفته بودید (کم‌سوادان تحصیل‌کرده و اصحاب قدرت در ایران) که هر نوع #براندازی توأم با خشونت و نزاع‌های داخلی غیر قابل کنترل خواهد بود. حال آیا دوره‌ی انتقالی قدرت در سوریه (با تثبیت موقت کابینه‌ی گذشته) واقعاً چنان بوده است که شمایان همواره ملت را هشدار می‌دادید و می‌ترساندید؟!

۵ـ ای صاحبان #قدرت بیدار شوید! حاکمیت در ایران، به تحلیل‌های آبکی تحصیل‌کرده‌های کم‌سواد «حکومتی» در حوزه‌های: فلسفه و علوم سیاسی و اقتصاد و جامعه‌شناسی، دل خوش نکند. پایان اسد عبرت‌آموز است. محمد جولانی در طول زندانی بودنش نقشه‌ی سرنگونی بشار اسد را طراحی می‌کرد. زندانی‌ها در ایران هم بسا چنین کنند. زندانی‌ها را آزاد کنید. به تحلیل اندیشمندان فارغ از ایدئولوژی گوش بسپارید. فرصت، بسیار اندک است. دل به موشک خوش ندارید!

| در این‌باره:👇
https://t.me/dr_bokharaei/957

https://t.me/dr_bokharaei/956

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei?hl=fa
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

09 Dec, 07:45


⟩ امید مردم ایران به دست غیب نجات بسان سوریه!

| دوشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۳

| گفت‌وگوی بی‌بی‌سی فارسی با احمد بخارایی درباره‌ی سرنگونی حکومت بشار اسد در سوریه | پخش شده در بخش خبری ساعت ۱۸، ۱۸ آذر ۱۴۰۳

| پخش ویدئو: 👇
https://youtu.be/mahKm-LkprQ

https://x.com/i/status/1865796516608119142

https://drive.google.com/file/d/1TtV1pLUq6_AhiWlOn0H2R8tli0JyFhcA/view?usp=drivesdk
| #احمد_بخارایی: در گفت‌و‌گوی کوتاه با بی‌بی‌سی اشاره داشتم به آشفته‌گویی‌های در مقامات ایران در مواجهه با رخ‌داد سقوط #بشار_اسد در #سوریه و نیز علت خوشحالی برخی از مردم از موفقیت نیروهای #برانداز حکومت سوریه به عنوان پیشانی #محور_مقاومت!

| یادداشتی در این‌باره:👇
https://t.me/dr_bokharaei/956

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

08 Dec, 04:00


⟩ سوریه: فعلاً سکوت …!

| یک‌شنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: حکومت سوریه سقوط کرد اما اینجا در جمهوری اسلامی، چرا سکوت؟!
کجاست ندای وااسلاما و وازینبا و وارقیه‌ا...؟

وزیر امور خارجه ما می‌گوید: آن‌چه تقدیر الهی است در مورد #بشار_اسد اتفاق خواهد افتاد. عجبا …! تاکنون که #سوریه #محور_مقاومت بود حال چه شده‌است که تقدیر الهی ۱۸۰ درجه تغییر جهت می‌دهد؟ مگر تقدیر الهی هم از جنس سیاست‌بازی حاکمان ایران است؟!

این چه هنر بزرگی است که جمهوری اسلامی ایران دارد و با جریان‌ها و کشورهای دوستش چنان می‌کند که وقتی نیروهای داعش‌گونه هم به آن کشورها حمله کنند موجب خوش‌حالی معترضان در ایران می‌شود؟! چه هنر بزرگی … به بزرگی هنر‌نمایی در تهی کردن صندوق توسعه‌ی ملی!

این روزها نوبت فلسفه‌خوانده‌ها، علوم سیاسی‌خوانده‌ها، اقتصاد‌خوانده‌ها و جامعه‌شناسی‌خوانده‌های حکومتی است که یا دوباره دست به توجیه بزنند یا خود را پنهان نگاه دارند و از روزنه، نظاره کنند. آیا این کم‌سوادان وابسته، مسئولیتی ندارند؟

در این میانه‌ی غوغای سیاست، جمهوری اسلامی چه جایگاه و نقشی دارد؟ آیا هنوز در خواب است؟
یک روز قانون عفاف و #حجاب، یک روز هجوم به آزادی‌خواهان و زندانی کردن، یک روز صدور احکام #اعدام، یک روز محور‌سازی مقاومت و … و در لایه‌های پنهان، #رانت و #فساد و توزیع نابرابر #ثروت و … و رئیس‌جمهورش با دانشجویان در ۱۶ آذر از «#عدالت» سخن می‌گوید! عجبا …!

چه زمانی می‌خواهید بگویید که راهی که همه‌ی شما #اصلاح‌طلبان و #اصولگرایان پیموده‌اید سال‌هاست که خطا بوده و چه زمانی سر از لاک بیرون خواهید آورد؟!

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei?hl=fa
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

07 Dec, 16:09


| وقتی جمهوری اسلامی فتیله «حجاب اجباری» را بالا و پایین می‌برد!

| شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۳

| گزارش رادیو فردا درباره‌ی قانون عفاف و حجاب در گفت‌وگو با احمد بخارایی و صدیقه وسمقی | پخش شده در برنامه «پاراگراف اول»، ۱۴ آذر ۱۴۰۳، ساعت ۲۰:۳۰

| نمایش گزارش: 👇
https://www.radiofarda.com/a/paragraph-aval-vasmaghi-bokharaei-mandatory-hijab/33228262.html

| پخش گزارش:👇
https://drive.google.com/file/d/1THHRR2syYTtDeeu4cEIhgdwmZVfVQ8qA/view?usp=drivesdk

| #احمد_بخارایی: این قانون از جوانب مختلف نقد شده و حتی اصولگرایانی که نمی‌گویند این قانون نادرست است، متفق‌اند که قابل اجرا نیست و از عواقب آن نگرانند.

طبق ماده یک #قانون_مدنی، مصوبات #مجلس شورای اسلامی و نتیجه #همه‌پرسی پس از طی مراحل قانونی به #رئیس‌جمهور ابلاغ می‌شود. رئیس‌جمهور باید ظرف مدت پنج روز آن را امضا و به مجریان ابلاغ نماید و دستور انتشار آن را صادر کند.
تبصره همین ماده می‌گوید «در صورت استنکاف رئیس‌جمهور از امضا یا ابلاغ در مدت مذکور در این ماده، به دستور رئیس مجلس شورای اسلامی روزنامه رسمی موظف است ظرف مدت ۷۲ ساعت مصوبه را چاپ و منتشر نماید».

اظهارات زهرا بهروزی‌آذر معاون امور زنان رئیس‌جمهور ایران درباره «اثرگذاری معکوس» و «ابهام‌های اجرایی» این قانون نشانه‌ای از اشکال‌های ماهیتی و معنایی آن است.

مطرح شدن #قانون عفاف و #حجاب برای #مسعود_پزشکیان و دولتش کارکرد پنهان دارد.
«آقای پزشکیان نیازمند اعتبار‌سازی برای خود است و این موضوع می‌تواند به نفع او و به عنوان سوابق مثبت دولتش در نظر مردم ثبت شود».

«مسعود #پزشکیان کسی است که همه نیروهای معارض در جامعهٔ به بن‌بست رسیدهٔ ایران به او امید بسته‌اند و ممکن است این اعتبار را به او بدهند تا بتواند پشت آن شعار صوری و ظاهری وفاق ملی ادامه مسیر بدهد».

وقتی مقوله‌ای فردی مانند حجاب زیر نظارت رسمی قرار می‌گیرد، این مسئله واکنش طیف‌های مذهبی را هم به همراه دارد. آن‌ها هم که حجاب را انتخاب کرده‌اند واکنش نشان می‌دهند، «چون آن‌ها هم می‌بینند از حجاب و اعتقاداتشان استفاده ابزاری می‌شود».

در باب عملگرایی زنان در جریان اعتراض‌های ۱۴۰۱، آن‌ها از جمله خانم وسمقی روسری‌هایشان را در شرایطی برداشتند که تحت فشار و آسیب دیدن بودند، برای آن هزینه دادند، هنوز هم هزینه می‌دهند و آماده هزینه دادن هستند. این مواجهه باعث اتحاد و انسجام بیشتر میان #زنان خواهد شد.

چند‌ چهرگی، تظاهر و تعارض بین نظر و رفتار به عنوان امری نهادینه شده در جامعه ایران شده و حجاب «وجه‌المصالحه» #حکومت_اسلامی است که با استفاده ابزاری به تناسب فتیله آن در راستای اهداف صاحبان #قدرت و #ثروت بالا و پایین کشیده می‌شود.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

05 Dec, 08:26


⟩ پزشکیان مات!

| پنج‌شنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: جناب #مسعود_پزشکیان؛
شما را #تأیید_صلاحیت کردند و آوردند و #اصول‌گرایان و #اصلاح‌طلبان پشت شما قرار گرفتند و آمار #مشارکت در #انتخابات_ریاست‌جمهوری را به حدود ۵۰ درصد رساندند تا چه شود؟!

همان روزهای اولی که #رئیس‌جمهور شدید نوشتند (… و نوشتم) که شما اگر صادق باشید با فهم مسائل و مشکلات ساختاری به زودی #استعفا خواهید داد و الا مجبور خواهید شد جاده‌صاف‌کن نظام حکم‌رانی فاقد کارکرد باشید.

این روزها هم مسائل بدیهی (که سال‌هاست داریم می‌گوییم) را بازگو می‌کنید و از بن‌بست اقتصادی سخن می‌گویید. باز جای شکرش باقی است در همین فصل اول ریاست‌جمهوری‌تان به وجود مشکلات ساختاری اذعان و اقرار می‌کنید و نمی گذارید برای فصل آخر دوران ریاست جمهوری‌تان.

جناب #پزشکیان بدانید و آگاه باشید که مشکلات و بن‌بست‌ اقتصادی ریشه در بن‌بست‌های سیاسی و اجتماعی دارد. تا زمانی که #شورای_نگهبان هست، همین نمایندگان فاقد وجاهت در #مجلس و همین رئیس‌جمهورها را خواهیم داشت. تا زمانی که وفاق ملی جنبه‌ی مکانیکی و صوری داشته باشد و از جنبه‌ی ارگانیک و معنادار تهی باشد همین است که می‌بینید.

جناب پزشکیان؛ به حرف‌های برخی اقتصاددانان و جامعه‌شناسان حکومتی که دور و بر شما هستند دل خوش نکنید. حقیقت نزد روشن‌گرانی است که فارغ از ایدئولوژی، سخن می‌گویند و تحلیل می‌کنند.

آقای پزشکیان؛ نظام حکم‌رانی به دنبال یک شخصی بود که اندکی وجیه‌المله باشد فلذا شما را برگزید تا از زبان شما به مردم بگوید چقدر با بن‌بست‌ها مواجه است.
شما وجه‌المصالحه قرار گرفته‌اید.
اگر من جای شما بودم استعفا می‌دادم و افسار حکومت را به دست مدعیان ولایت‌محور (پیوند قدرت و ثروت) می‌سپردم تا بیش از پیش، آن‌چه باید، عیان شود!

جناب پزشکیان؛ در ضمن تا یادم نرفته بگویم که این داستان تهدید مجلس به ابلاغ #قانون عفاف و #حجاب (که به زودی قرار می‌شود نهایتاً و فعلاً ابلاغ نشود!) و این همه هیاهوهای ساختگی، مقرر است جزو سوابق موفق شما ثبت شود. این طراحی حکومتی، بازی دیگری است از جنس «مسکن‌ها» (با ضم میم و تشدید کاف!).

به این بازی‌ها و به این اعتبار‌سازی‌های مجازی دل خوش نکنید آقای رئیس‌جمهور!

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei?hl=fa
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

04 Dec, 06:13


| قانون عفاف و حجاب: تحقیر زنان!

| چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳

| گفت‌وگوی روزنامه اعتماد با احمد بخارایی درباره‌ی #قانون عفاف و #حجاب | منتشر شده در ۱۲ آذر ۱۴۰۳

| نمایش گزارش:👇
https://www.etemadnewspaper.ir/fa/main/detail/226088/

| #احمد_بخارایی: اولا به اين موضوع توجه كنيم كه نامگذاري اين مجموعه قانون تدوين شده تحت عنوان لايحه، يك خطا و اشتباه است. لايحه چيزي است كه از طرف دولت به مجلس ارايه مي‌شود. در دوره رياست‌جمهوري سابق، قوه قضاييه اين لايحه را تدوين كرد و مجموعه‌اي را به نام لايحه عفاف و حجاب و صرفا از طريق دولت به عنوان حلقه واسط و رابط به مجلس داده شد. بنابراين آنچه لايحه خوانده مي‌شود، لايحه نيست. قوه قضاييه تدوين كرده، امروز هم مجلس مي‌خواهد ابلاغ كند. عنصر اصلي كه قوه مجريه هست هم از ابتدا تا انتها عملا بدون نقش است. اينكه چرا اين طرح الان تصويب مي‌شود و از طرف نمايندگان مجلس مي‌خواهد ابلاغ شود، به دو دليل است؛ يكي اينكه موضوعي بوده كه در دولت آقاي رييسي مطرح شده بود؛ دولتي كه افكار تند و راديكال درش بود. عملا به جريان افتاده بود و نمي‌توانست مسكوت بماند. منتها در زمان انتخابات رياست‌جمهوري جديد براي اينكه جلب مشاركت مردم شود، موقتا اجرا و رسيدگي‌اش را در مجلس به تعويق انداختند. بعد از برگزاري انتخابات رياست جمهوي و راحت شدن خيال‌ها از اينكه نيمي از مردم در انتخابات شركت كردند در چند ماهي كه گذشته ما در سياست خارجي خيلي موفقيتي به دست نياورديم، چه در خصوص مسائل منطقه‌اي چه در خصوص انتخاب ترامپ. مجموعا احساس مي‌شود خيلي موفقيتي در سياست خارجي نداشتيم. معمولا اين مواقع توجه‌ها جلب مي‌شود به سمت داخل. موكلين هم از وكلاي خودشان اين نوع مطالبه‌گري‌ها را خواهند داشت به دنبال اين دو علتي كه عرض كردم لايحه عفاف و حجاب مطرح شد.

محتواي قانون به نحوي است كه متاسفانه همه را درگير مي‌كند. به نظر مي‌رسد بيش از آنچه با كساني كه بي‌حجاب هستند، برخورد مستقيم شود، با كساني برخورد مي‌شود كه مستقيم با افراد بي‌حجاب مواجه مي‌شوند؛ از جمله كسبه و مكان‌هايي كه زنان در آنجا حضور پيدا مي‌كنند. درواقع روند مردم عليه مردم مي‌خواهد تقويت شود، به شكل رسمي از مردم خواسته مي‌شود كه گزارش‌دهنده باشند و براي ارايه گزارش‌هايي در مورد بي‌حجاب‌ها از مردم و علي‌رغم ميل‌شان استفاده شود. اگر اينگونه نباشد دچار جريمه‌هاي سنگين مي‌شوند و در اصل دچار تضاد رفتاري مي‌شوند. خيلي از مردم و كسبه موافق اين نيستند كه گزارشي دهند، اما در عمل وقتي به اين كار مجبور شوند، تضادي بين نظر و رفتار شكل مي‌گيرد. در جامعه ما متاسفانه از اينگونه تضادها چه در سطح كلان بين مسوولان كه بازتابش را در ساختارها مي‌بينيم، چه در سطح خرد مثل اعضاي يك خانواده ديده مي‌شود. اين تضاد در نظر و رفتار كه متعاقبش دورويي، تظاهر و دورنگي را به دنبال دارد، گسترده شده. يكي از عوامل گسست اجتماعي همين تضاد بين نظر و رفتار است. با اين كار مي‌خواهند توسط كساني كه صاحب مشاغل و نيروهاي ناظر هستند و ذي‌نفعند، اين را تشديد و تقويت كنند كه علي‌رغم ميل‌شان درباره بي‌حجابان گزارش دهند.

مي‌گويند «الانسان حريص علي ما منع» انسان حريص است بر انجام چيزي كه از آن منع مي‌شود. اينكه بخواهند با زور و ضرب و جريمه و ترس و تهديد و نيروي پليس حجاب را به اجبار به فرد علي‌رغم اينكه ميل ندارد، تحميل كنند، ترديدي نيست جز اينكه فرد بيشتر تشويق و ترغيب شود به اينكه كاري كند كه نسبت به انجام ندادن آن كار نهي مي‌شود. بنابراين اولين اثرش بين زنان اين است كه خودشان اتوماتيك‌وار به بي‌حجابي تشويق مي‌شوند. شايد در شرايط عادي با آن شدت و حدت معتقد به آن نباشند. يعني اگر عادي رها شوند، بي‌حجابي را ساده‌تر برگزار كنند. زماني كه از آن منع مي‌شوند، بي‌حجابي را پيچيده‌تر يعني توام با رفتارهاي بدني، انواع آرايش‌ها و مسائلي از اين دست توامان انجام دهند. موضوع دوم اينكه در جامعه متلاطمي چون جامعه ما كه سياست‌هاي داخلي و خارجي، مسائل معيشتي مردم و... همه و همه مساله‌ساز شده، ما هم‌زمان در چند بحران به سر مي‌بريم؛ بحران فرهنگي، اجتماعي، سياسي و حتي اقتصادي. حالا در بين اين فضايي كه چند بحران وجود دارد در ميانه اين فضا بيايند افراد را علي‌رغم ميل‌شان به كاري وادار كنند كه مورد قبول‌شان نيست. اين تشديد همان فضاي بحران‌گونه اجتماعي است و گسستي كه در جامعه بوده را افزون مي‌كند. آخرين آماري كه از گسست اجتماعي داريم، در زمان انتخابات رياست‌جمهوري بوده. به رغم اينكه همه توصيه مي‌كردند كه به فردي مثل آقاي پزشكيان راي داده شود و اميد اصلاح هم داده بودند و … | ادامه: 👇
https://blog.dr-bokharaei.com/2024/12/blog-post.html?#more

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

30 Nov, 03:52


⟩ گفتمان «انقلاب اسلامی» توان و قابلیت راه‌بری جامعه به سوی «اصلاحات ساختاری» را ندارد!

| شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳

| گفت‌وشنود #بیژن_عبدالکریمی، #سروش_دباغ، #احمد_بخارایی، #مهدی_نوربخش و #محمدعلی_محمدی_قره_قانی در نشست «اصیل‌ترین و قدرت‌مندترین نیروی تاریخی و اجتماعی امروز ایران؟»، گفتمان انقلاب اسلامی ایران؟! | برگزار شده در ۷ آذر ۱۴۰۳

| برگزار کننده: کلاب صدای فردا

| سخنان احمد بخارایی: 👇
https://youtu.be/hANcnxaifL4?hl

https://drive.google.com/file/d/19wlZ-64EGhuHY5rR-LpPfFmtnX-Answ-/view?usp=shar

| پخش جریان نشست (کل برنامه): 👇
https://drive.google.com/file/d/142jwX_J0xz8-ciOGdYZ29AcSNnVaRb3b/view?usp=drivesdk

| #احمد_بخارایی: بیش از چهار ساعت گفت و شنود چالشی در موضوع «گفتمان انقلاب اسلامی» در کلاب هاوس «صدای فردا» داشتیم. چالش عمده‌ی من با مواضع و استنتاجات دکتر #بیژن_عبدالکریمی بود البته با دکتر #سروش_دباغ هم زاویه داشتم‌. مطرح کردم که گفتمان انقلاب اسلامی اساساً در ده مقوله‌ی تعارض ذاتی با روند عقلانیت داشته است که این تعارضات ریشه‌ای مانع از آن می‌شود که به کارایی و کاربردی بودن گفتمان انقلاب اسلامی اذعان کنیم. اولین آن‌ها، تعارض گفتمان انقلاب اسلامی با گفتمان «#اومانیسم» و #انسان‌گرایی با توسل به «ولایت‌محوری فطرت‌گرا» است. دوم، مقابله با #جهانی‌شدن با توسل به گستره‌ی #شریعت و #فقه است. سوم، تقابل با رهبری عقلانی ـ قانونی با تکیه بر رهبری کاریزماتیک (در سه سطح: خرد، میانه و کلان) است. چهارم، مقابله با روند تدریجی و تطوری رخ‌دادهای تاریخی با توسل به انقلاب است. پنجمین تعارض ذاتی گفتمان انقلاب اسلامی با روند عقلانیت محور عبارت از تقابل با واقعیت تنوعات و تکثرات اندیشه‌گی، نسلی و قومی با توسل به وحدت‌گرایی انشایی و تحکمی است. ششم، مقابله با صلح‌گرایی با توسل به خشونت‌گرایی است. هفتم، مقابله با کیفیت‌گرایی اسلامی با توسل به کمیت‌گرایی مسلمانی است. هشتم، تعارض با #دموکراسی و #سکولاریسم با توسل به گفتمان برآمده از تلاقی قدرت و ایدئولوژی است. نهم، تعارض با #عدالت با توسل به شعارهای عدالت‌جویانه است یعنی: عدالت، علیه عدالت و بالاخره دهمین و آخرین وجه تمایز ذاتی گفتمان انقلاب اسلامی با روند عقلانیت، تعارض با هم‌گرایی فرهنگی در ابعاد مادی و غیر مادی فرهنگ با توسل به به تأخر انداختن فرهنگ و عقب‌ماندگی بعد غیرمادی فرهنگ.

بر این اساس گفتمان انقلاب اسلامی توان و قابلیت راه‌بری #جامعه به سوی #اصلاحات ساختاری را ندارد.

نظر به این‌که این تقسیم‌بندی از جانب بنده صورت گرفته قطعاً قابل نقد است، فلذا لطفاً فایل شنیداری را بشنوید و نقد فرمایید.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

27 Nov, 11:40


⟩ نشست «اصیل‌ترین و قدرت‌مندترین نیروی تاریخی و اجتماعی امروز ایران؟»
گفتمان انقلاب اسلامی ایران؟!

⟩⟩ گفت‌وشنود میان:
#بیژن_عبدالکریمی
#علیرضا_شجاعی_زند
#شهریار_زرشناس
#احمد_بخارایی
#سید_جواد_میری
#محمد_علی_محمدی_قره_قانی

| برگزار کننده: کلاب صدای فردا

| تاریخ: چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳
| زمان: ساعت ۲۰
| پخش زنده: www.clubhouse.com/house/صدای-فردا

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

23 Nov, 11:08


نشست سیاست و خودکشی

⟩⟩ گفت‌وشنود میان: #مهرداد_ناظری، #مهدی_مطهرنیا و #احمد_بخارایی

| برگزار کننده: انجمن جامعه‌شناسی ایران (گروه #جامعه‌شناسی_سیاسی با همکاری گروه #آینده‌پژوهی)

| تاریخ: یک‌شنبه ۴ آذر ۱۴۰۳
| زمان: ساعت ۱۷ تا ۱۹
| مکان: اندیشکده‌ی سیمرغ باریخ، خیابان مطهری،نرسیده به ترکمنستان،پلاک ۲۲،واحد۳
| پخش زنده: meet.google.com/cpo-avbz-gtp?hl=fa

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

18 Nov, 14:31


⟩ همایش «چیستی، امکان و موانع وفاق ملی در ایران امروز»
https://t.me/iran_sociology/7762

⟩⟩ سخن‌رانی #احمد_بخارایی با موضوع: وفاق ملی؛ مکانیکی یا ارگانیکی؟

| برگزار کننده: باشگاه اندیشه با همکاری انجمن جامعه‌شناسی ایران

| تاریخ: چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۳
| زمان: ساعت ۱۵:۳۰
| مکان: باشگاه اندیشه
| پخش زنده: http://instagram.com/bashgah.andisheh.live

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

18 Nov, 04:19


⟩ وفاق ملی از جنس «پزشکیان»!

| دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: شنیده شد دو هفته قبل گروهی موسوم به «جامعه‌شناسان» با #رئیس‌جمهور دیدار داشتند. این امر مسبوق به سابقه است و عده‌ای از جامعه‌شناسی‌خوانده‌ها (بخوانید: جامعه‌شناسان حکومتی) در دولت‌های #اصلاح‌طلب در یک لیست مشخص (حداقل ۹۵درصد آن‌ها) همواره با رؤسای جمهور دیدار داشته‌اند. این دیدارها بیش‌تر جنبه‌ی نمایشی داشته و دارای نتایج کاربردی نبوده است به دو علت:
۱ـ جامعه‌شناسان منتقد و جسور در میان این عده نبوده‌اند تا لب به سخن در سطح کلان با واحد تحلیل «ساختار» بگشایند.
۲ـ اساساً مسائل جامعه را در یک نشست رسمی و دولتی نمی‌توان عمیقأ پی گرفت و رؤسای جمهور هم چنین عزمی نداشته‌اند.
بدون شک در تدارک این لیست، دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور (جناب علی ربیعی) به مدد جایگاهی که در انجمن جامعه‌شناسی ایران دارد نقش ویژه داشته است.

اما آیا این‌گونه افراد، افکار و مسیر جامعه‌شناسانی هم‌چون دکتر #سعید_مدنی (#جامعه‌شناس زندانی) را نمایندگی می‌کنند؟
جناب #پزشکیان از «#وفاق_ملی» می‌گوید و مشت نمونه‌ی خروار است. وفاقش با جامعه‌شناسان، این‌گونه بوده و همین است منوال سایر وفاق‌ها با سایر گروه‌ها و قشرها.

به زودی در یک نشست، پدیده‌ی فریب‌ناک «وفاق ملی» واکاوی خواهد شد.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei?hl=fa
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

17 Nov, 05:18


⟩ رسانه ضد رسانه!

| یک‌شنبه ۲۷ آبان ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: کیانوش سنجری به پایان رسید اما آغازی دوباره است. او از اصحاب #رسانه با بیش از ۲۵ سال فعالیت مدنی و رسانه‌ای بود. #خودکشی «دیگرخواهانه» را برگزید تا پیامش را در جامعه منتشر کند.

پرسش: کدام حوزه و چه عناصری، بیش از همه مسئولیت این انتشار را به عهده داشت؟ مگر جز این است که انتظار می‌رفت اهالی رسانه‌های مدعی #اصلاح‌طلبی از حرکت نمادین کیانوش در جهت «برساخت» مفهوم «#تعهد_اجتماعی» بهره جویند؟ مگر #کیانوش_سنجری از اصحاب رسانه نبود؟
متأسفانه کم‌ترین #کنش‌گری در راستای پیام‌رسانی به #جامعه را همین رسانه‌چی‌ها انجام دادند. برخی از آن‌ها نه فقط فضای تحلیلی کنش کیانوش سنجری را نگستراندند بلکه با ارسال توییت به مقابله با کسانی پرداختند که پیام‌رسان سنجری بودند.

مدیر پایگاه خبری «#انصاف‌نیوز» از این دسته بود که انصاف را رعایت نکرد. این‌گونه اشخاص نه فقط حقیقت کیانوش را بازتعریف نکردند بلکه به مقابله با کسانی پرداختند که سعی داشتند پیام‌رسان کیانوش به جامعه باشند.

ای اصحاب رسانه‌های #اصلاح‌طلب_حکومتی، شما هم مسئولیت دارید … اندکی اندیشه …! مگر جز این است که یکی از اهداف رسانه‌های اثرگذار، دامن زدن به «چندصدایی» است؟ شما به چه میزان چنین می‌کنید؟!

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei?hl=fa
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

16 Nov, 15:37


⟩ خودکشی امروز، پی‌آمد آبان ۹۸!

| شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی:
۲۴ آبان ۹۸ بنزین گران شد. از لیتری ۱۰۰۰ تومان به ۱۵۰۰ تومان سهمیه‌ای و ۳۰۰۰ تومان آزاد. بنزین فقط ۵۰۰ تومان سهمیه‌ای و ۲۰۰۰ تومان آزاد گران شد اما بازتاب وسیعی داشت. شهرها خیلی سریع، یکی پس از دیگری #اعتراض کردند؛ اعتراضی جدی تؤام با تخریب. برخی مجسمه‌ها و نمادهای سیاسی ـ ایدئولوژیک هم پایین کشیده شدند. فضا امنیتی شد. تعداد زیادی کشته شدند؛ بنا به برخی اقوال حدود ۱۵۰۰ کشته از طرف مردم به دست نیروهای انتظامی ـ امنیتی و بیش از ۵۰۰۰ بازداشتی که برخی بعدها #اعدام شدند.

چه شد که چنین شد؟ آیا صرفاً گران شدن بنزین به مقدار ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان در هر لیتر، عامل اصلی #اعتراضات بود و آیا اگر این عامل نبود، جامعه آرام بود؟
آیا #جامعه مستعد #شورش نبود؟

در یک نگاه جامعه‌شناسانه به نظر می‌رسد گران شدن بنزین همانند جرقه‌ای بود به بشکه‌ی باروت! وجود #تبعیض در عرصه‌های اجتماعی ـ اقتصادی، قبل از آن آزاردهنده شده بود. وجود کم‌اعتمادی به نظام سیاسی از سوی مردم، بسترساز بود و نمی‌توانستند پوزخند رئیس‌جمهورشان را در موضوع عدم اطلاع او از گران شدن بنزین باور کنند و نیز نمی‌پذیرفتند که هدف از گران شدن، کمک به مردم است و برای تقویت جیب دولت نیست! وجود فشارهای ایدئولوژیک هم قبل از آن جامعه را ملتهب کرده بود. این‌گونه نبود که یک عامل و آن هم گران شدن بنزین به ازای ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان برای یک لیتر، مردم را با آن شدت و حدت برآشفته‌ سازد …

آن دوران گذشت تا #خیزش_مهسا در ۱۴۰۱ و گذشت تا امروز که می‌شنویم آمار انواع #خودکشی افزایش یافته از شکل دانش‌آموزی‌اش تا شکل سیاسی‌اش در پایان بخشیدن به زندگی خود توسط #کیانوش_سنجری. و داستان ادامه دارد، جامعه ملتهب است، فشارها همه‌جانبه است، تبعیض دامن‌گستر است، امیدها به #پزشکیان روزبه‌روز کاهش می‌یابد و همه یک فریاد واحد دارند:
«ما می‌خواهیم زندگی معمولی داشته باشیم … ما می‌خواهیم به حساب بیاییم … ما می‌خواهیم دیده‌شویم».

آن‌چه از عوامل و علل و دلایل در #آبان_۹۸ موجب اعتراضات جدی شد امروز چند برابر در جامعه وجود دارند و جامعه ملتهب است. عناصر نظام سیاسی به خود آیند!

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei?hl=fa
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

15 Nov, 09:18


⟩ خودکشی «دیگر‌خواهانه» و سیاسی کیانوش سنجری!

| آدینه ۲۵ آبان ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی:
۱ـ بنا به روایت پایگاه خبری «دیدار نیوز»، #علی_ربیعی؛ دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور نوشت:
«ـ فرایند #خودکشی مرحوم #سنجری باید دستمایه‌ی واکاوی علل و توجه به روان اجتماعی باشد.
ـ در سال‌های اخیر خودکشی در رزیدنت‌ها یا نوجوانان، آژیر هشداردهنده‌ای برای بحث و بررسی این مشکل بود که به خوبی از سوی سیاست‌گذاران و تصمیم‌سازان به آن پرداخته نشد.
ـ #مرگ، خود معمایی مرموز است اما خودکشی چیستانی غریب و لاینحل است.»

۲ـ آقای #ربیعی که از جمله «مردانی برای همه‌ی فصول» در #جمهوری_اسلامی و اینک نیز دستیار اجتماعی #رئیس‌جمهور است در بیان خود:
۲ـ۱: مسئله‌ی خودکشی #کیانوش_سنجری را به «#روان_اجتماعی» تقلیل داده و این خودکشی را هم‌وزن و هم‌ردیف دیگر خودکشی‌های معمول #جوانان در جامعه قرار داده است!
۲ـ۲: این خودکشی را مصداق «مرگ»ی هم‌چون همه‌ی مرگ‌ها که غریب و مرموزند خوانده است!

۳ـ ساده‌سازی #خودکشی_سیاسی کیانوش سنجری از سوی عقول کوچک صورت می‌پذیرد. این خودکشی سرشار از پیام‌های دیگر‌خواهانه و مظهر #اعتراض بلند سیاسی به سیاست جمهوری اسلامی است. کیانوش سرشار از #عدالت‌خواهی بود. او با مرگ انتخابی خود، ناقوس بیدارباش را در گوش سنگین سیاست‌ورزان به صدا درآورد. او زنده بودن سبک‌سرانه را وانهاد و زندگی سرشار از مسئولیت و دیگر‌خواهی را فریاد زد. مرگ او، زندگی است.

۴ـ در جمهوری اسلامی دو نوع خودکشی رواج یافته: الف: خودکشی ناشی از شرایطی که نظام سیاسی آفریده (از جمله اعوان و انصار راست و چپ همین آقای علی ربیعی)، ب: خودکشی «سیاست» در قالب «خودزنی» که یکی از هنرهای نظام جمهوری اسلامی است.

| یادداشتی دیگر در این‌باره:👇
https://t.me/dr_bokharaei/943

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei?hl=fa
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

15 Nov, 04:04


| جمهوری اسلامی و ترامپ!

| آدینه ۲۵ آبان ۱۴۰۳

| نشست بررسی «عواقب #جنگ #جمهوری_اسلامی با #اسرائیل در بستر ریاست‌جمهوری #ترامپ!» با حضور صادق زیباکلام، احمد بخارایی و مهدی مطهرنیا در اندیشکده‌ی سیمرغ باریخ | برگزار شده در ۲۰ آبان ۱۴۰۳

| برگزار کننده: انجمن جامعه‌شناسی ایران (گروه #جامعه‌شناسی_سیاسی با همکاری گروه #آینده‌پژوهی)

| گزارش تفصیلی دیدار نیوز:👇
https://www.didarnews.ir/fa/news/175506

| پخش جریان نشست (بخارایی): 👇
https://youtu.be/K4MczStpeiY?h

| پخش جریان نشست (کل برنامه): 👇
https://youtu.be/9CqLW5Npz4w

| پخش جریان نشست (شنیداری): 👇
https://drive.google.com/file/d/1WHxk7wqIFZQr0rhbjurzcmz-vFcwy9w0/view?usp=drivesdk
| #احمد_بخارایی: حدود دو ساعت و نیم در خدمت آقایان #صادق_زیباکلام و #مهدی_مطهرنیا گفت‌و‌شنود داشتیم پیرامون داستان #اسرائیل و درگیری نظام #جمهوری_اسلامی با آن کشور و نیز عواقبش در آینده‌ی نزدیک. من گفتم که عناصر نظام جمهوری اسلامی، متناقض صحبت و موضع‌گیری می‌کنند و گاه دروغ می‌گویند. متذکر شدم که بر اساس چارچوب نظری #جان_تامپسون، مواضع ایدئولوژیک ایران در مقابل اسرائیل و آمریکا با استفاده از راهبرد «ریاکاری» با تاکتیک «نامفهوم‌سازی» است و توضیح دادم که چگونه در یک #ایدئولوژی، ابتدا مفهوم‌های نامفهوم ساخته و سپس منحصراً توسط نظام سلطه، تفسیر می‌شود. در این چارچوب مواضع جمهوری اسلامی علیه اسرائیل را تحلیل کردم.

لطفاً ملاحظه و نقد فرمایید.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

14 Nov, 04:23


⟩ «خودکشی» یک بزرگ‌‌مرد در اعتراض به دیکتاتوری در جمهوری اسلامی!

| پنج‌شنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: کیانوش (مهدی) سنجری حدود چهار ماه در انفرادی بود … سال‌ها زندانی بود … #شکنجه شده بود … غل و زنجیر به دست و پایش بستند … به شدت تلاش می‌کردند تحقیرش کنند … پس از آزادی به آمریکا رفت. دوباره به ایران بازگشت … عاشق ایران بود … دو روز پیش در شبکه‌ی اجتماعی ایکس اعلام داشت که اگر چهار #زندانی_سیاسی از #زندان #جمهوری_اسلامی آزاد نشوند جانش را فدای ایران خواهد کرد … #کیانوش_سنجری، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی در #اعتراض به وجود #دیکتاتوری در نظام #ولایت_فقیه و آزاد نشدن زندانیان سیاسی و با امید به #آزادی ایران، دیروز دست به #خودکشی زد … یاد این بزرگ‌‌مرد و این مبارز شجاع همیشه تابناک خواهد ماند … او با اقدامش، پیام‌رسان بود و ما موظف به تداوم بخشیدن به راه و اندیشه‌ی او … وای بر نظام سیاسی‌ای که افراد شجاع و فرهیخته را به خودکشی وا‌ می‌دارد …!

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

13 Nov, 18:56


⟩ به چه جرمی، شش قصاص در اکباتان؟!

| چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: حکم #قصاص برای شش متهم #معترض خیزش: #زن_زندگی_آزادی، به جرم کشته شدن یک #طلبه #بسیجی!

ـ آیا برای کشته شدن یک نفر، باید شش نفر قصاص شوند؟

ـ آیا دفاع از «خود» در جریان حمله‌ی بسیجیان به معترضین در اکباتان و کشته شدن یک بسیجی مهاجم در شلوغی و هیاهوی دفاع و فرار، مصداق «#قتل» است؟

ـ آیا سکوت ما در مقابل این حکم ناصحیح، هم‌سویی با #ظلم نیست؟!

ـ دیروز حکم #اعدام #زنان کنش‌گر، امروز حکم قصاص معترضان، فردا حکم اعدام منتقدان … کجایید ای #رئیس‌جمهور مدعی و اعوانت؟ سکوت شما، مصداق همکاری با «#قوه‌_قضاییه» ناعادل و مصداق «دروغ‌گویی» به #ملت است آن‌جا که وعده دادید حامی #مظلومان خواهید بود!
دیر نیست #طغیان مظلومان!

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

12 Nov, 16:54


⟩ چرا خوشحالی برای آمدن ترامپ؟!

| سه‌شنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۳

| گفت‌وگوی بی‌بی‌سی فارسی با احمد بخارایی درباره‌ی استقبال افکار عمومی جامعه‌ی ایران از انتخاب دوباره‌ی دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا | پخش شده در بخش خبری ساعت ۱۷، ۱۶ آبان ۱۴۰۳

| پخش ویدئو: 👇
https://x.com/bbcpersian/status/1854521576756011070

| #احمد_بخارایی: در گفت‌و‌گوی کوتاه با بی‌بی‌سی اشاره کردم که احساس می‌شود اندک امیدی که برخی به #اصلاحات آقای #پزشکیان داشتند اینک با تزلزل مواجه شده و به همین دلیل، از پیروزی دونالد #ترامپ در ایران استقبال شده است. از سوی دیگر مردم امید دارند که با آمدن ترامپ، روند «خودکنترلی» در داخل تقویت شود و نظام #جمهوری_اسلامی با دقت و تأمل بیش‌تری رفتارهای سیاسی‌اش در خارج و داخل را سامان دهد.

| یادداشتی در این‌باره:👇
https://t.me/dr_bokharaei/940

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

07 Nov, 06:05


⟩ «عواقب #جنگ #جمهوری_اسلامی با #اسرائیل در بستر ریاست‌جمهوری #ترامپ

⟩⟩ گفت‌وشنود میان: #صادق_زیباکلام و #احمد_بخارایی

| برگزار کننده: انجمن جامعه‌شناسی ایران (گروه #جامعه‌شناسی_سیاسی با همکاری گروه #آینده‌پژوهی)

| تاریخ: یک‌شنبه ۲۰ آبان ۱۴۰۳
| زمان: ساعت ۱۷ تا ۱۹
| مکان: اندیشکده‌ی سیمرغ باریخ
| پخش زنده: https://meet.google.com/jkm-hwhj-vda?hl=fa

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

06 Nov, 11:00


⟩ چرا برخی از مردم ایران از انتخاب شدن ترامپ خوشحالند؟!

| چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳

⟩⟩ #احمد_بخارایی:
۱ـ اندک امیدی که برخی به آقای #پزشکیان داشتند به نومیدی تبدیل شده و می‌بینند که ایشان ورژن دیگری از حاکمیت فاقد کارکرد است.

۲ـ برخی اندک امیدی داشتند که آقای پزشکیان از کارشناسان خلاق و نوین استفاده کند که اینک مشاهده می‌کنند از وزیر خارجه‌اش تا وزرای داخله‌اش و از مشاورانش تا دستیارانش، همگی مصداق همان تکرار مکررات ناکارآمد و حضور دوباره‌ی افراد تاریخ‌گذشته در مناصب است.

۳ـ در این شرایط، وجود عامل بیرونی در روند سامان‌دهی داخلی، بی‌بدیل و به نهایت مؤثر خواهد بود. این عامل بیرونی می‌تواند سیاست‌های ویژه‌ی #ترامپ در مقابل سیاست‌های معمولی دموکرات‌ها باشد.

۴ـ به نظر می‌رسد از امروز مباحث پشت پرده در میان صاحبان قدرت در داخل معطوف به چگونگی رویارویی جدید با #اسرائیل باشد به گونه‌ای که موجب تحریک کم‌تر اسرائیل و ترامپ شود.

۵ـ متأسفیم که سیاست‌مداران ناکارآمد داخلی، اذهان مردم را به سوی اثرگذاری عامل خارجی سوق داده‌اند!

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://t.me/dr_bokharaei
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

06 Nov, 04:01


| طغیان دختر دانشجو: جنبش اجتماعی!

| چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳

| گفت‌وگوی پایگاه خبری اندیشه معاصر با احمد بخارایی درباره‌ی واکنش دختر دانشجوی دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات | منتشر شده در ۱۵ آبان ۱۴۰۳

| نمایش گزارش:👇
https://andishemoaser.ir/?p=2040591&

| #احمد_بخارایی: زمانی که حرکتی به‌طور کامل از رفتارهای جاری در جامعه متمایز و مشخص است و مرزبندی واضحی دارد، می‌توان آن را استارت #جنبش_اجتماعی دانست. برای شکل‌گیری یک جنبش، باید مرزهای آن با زبان تند و گزنده و همچنین متفاوت از جریان‌های غالب جامعه کاملاً مشخص باشد.”

“این حرکت نه‌تنها یک کنش فردی نبوده، بلکه در قالب یک #کنش_جمعی درک می‌شود. چنین عملی بازتاب‌هایی اجتماعی داشته که موجب دخالت وکلای مختلف و بحث رسانه‌ها پیرامون این موضوع شده است. این نوع از وضوح و تمایز در عمل، نه تنها بد نیست، بلکه برای یک حرکت اجتماعی ضرورت دارد.”

“مرزبندی اخلاقی می‌تواند برای یک فرد معنایی خاص داشته باشد، اما در تحلیل جامعه‌شناختی، موضوع به هنجارها گره می‌خورد. این دانشجو در ظاهر رفتاری هنجارشکنانه داشت، اما این عمل معنایی فراتر از اخلاق فردی دارد. در #جامعه‌شناسی، به جای نگاه اخلاقی، باید به این رفتار به‌عنوان کنشی اجتماعی نگاه کرد که دیگر در محدوده فردی قابل تحلیل نیست.”

“مرتبط با مفهوم طغیان، #مرتن معتقد است که در #جامعه افرادی که هنجارها را نمی‌پذیرند و به اهداف یا ابزارهای پذیرفته شده وفادار نیستند، به سمت رفتارهای هنجارشکنانه و طغیان روی می‌آورند.”

استفاده از برچسب‌های اخلاقی و غیر اخلاقی در تحلیل این‌گونه کنش‌ها، نوعی ساده‌سازی و مغالطه است و باید به درک عمیق‌تری از پدیده‌های اجتماعی پرداخت.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

04 Nov, 09:19


| پی‌آمدهای ناخوشایند جنگ با اسرائیل برای ایران!

| دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳

| مناظره میان احمد بخارایی و علی متولی درباره‌ی تنش نظامی ایران و اسرائیل در دانشگاه امام صادق به میزبانی بسیج دانشجویی | برگزار شده در ۷ آبان ۱۴۰۳

| گزارش مبسوط دیدار نیوز:👇
https://www.didarnews.ir/fa/news/174763

| پخش مناظره (بخارایی): 👇
https://youtu.be/nQMrMEJgHOI

| پخش مناظره (کل برنامه): 👇
https://youtu.be/qUgDuAhNlss

| #احمد_بخارایی: نشست ما به شکل «#مناظره» با حضور دانشجویان دانشگاه امام صادق حدود ۳ ساعت به طول انجامید. در این جلسه به این موضوعات اشاره داشتم:

۱ـ هفت ویژگی در جنگ‌های قرن کنونی شامل:
۱ـ۱ـ میزان تمایل به جنگ در میان نیروهای نظامی؛
۱ـ۲ـ نظامی‌گری پسامدرن به شکل ترکیبی و هیبریدی با سه مؤلفه شامل بازیگران دولتی و غیر دولتی؛
۱ـ۳ـ تجهیزات نظامی ـ تخصصی؛
۱ـ۴ـ جهت‌گیری جنگی در راستای ثبات در روابط بین‌الملل با مهارت سیاسی؛
۱ـ ۵ـ میزان انسجام درونی در جامعه؛
۱ـ۶ـ وجود مشکلات و مسائل موازی در جامعه (عنایت به شعار: جنگ‌افروزی کافیه، سفره‌ی ما خالیه!)؛
۱ـ۷ـ تلاش #جنگ برای #صلح و نجنگیدن!

۲ـ با توجه به عناصر هفت‌گانه‌ی فوق، جنگ ما با #اسرائیل، از نوع «#جنگ‌طلبی» و از قبل، شکست‌خورده است!

۳ـ تحلیل میزان آسیب‌رسانی به سایت‌های دفاع هوایی از جمله چهار سایت S300 در جریان حمله‌ی اسرائیل به ایران در بامداد شنبه ۵ آبان ۱۴۰۳؛

۴ـ اشاره به #تاریخ پادشاهی #یهودا در قبل از میلاد در اسرائیل کنونی تا قراردادهای #کمپ_دیوید (۱۹۷۹) و #اسلو (۱۹۹۳) و جایگاه عرفی و قانونی کشور اسرائیل؛

۵ـ تفاوت میان تحلیل علمی و دانشگاهی از پی‌آمدهای جنگ ایران و اسرائیل با تحلیل‌هایی از نوع: #شریعتمداری در کیهان، #سردار_سلامی در #سپاه و #حمید_رسایی در #مجلس!

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

27 Oct, 12:23


⟩ «عواقب ناخوشایند جنگ برای ایران!»

⟩⟩ #مناظره میان: #احمد_بخارایی و #علی_متولی

| برگزار کننده: بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق

| تاریخ: دوشنبه ۷ آبان ۱۴۰۳
| زمان: ساعت ۱۹:۴۵
| مکان: دانشگاه امام صادق
| پخش زنده: https://meet.google.com/gzw-dbpw-jbt?hl=fa

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

24 Oct, 11:27


⟩ حکم‌رانی خوب و آینده‌ی ایران!

| پنج‌شنبه ۳ آبان ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: در بخش دوم این گفت‌‌و‌شنود صمیمی و خودمانی با «کانال راه و چاه» (پس از #ترور #اسماعیل_هنیه در تهران) به انواع #خشونت_سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در ایران اشاره داشتم. پس از آن به نقش فاقد کارکرد آقای #پزشکیان پرداختم (که امروز پس از گذشت چند ماه از آن گفت‌و‌گو شاهدش هستیم!) و نهایتاً به آینده‌ی ایران اشاره کردم و این‌که، چهار سال آتی در سطح کلان، تعیین‌کننده خواهد بود.

لطفاً بشنوید و نقد فرمایید.

| بخش ۲:👇
https://youtu.be/EIkOVNR-3-A

| بخش ۱: 👇
https://t.me/dr_bokharaei/921

⚠️ درخواست: بازپخش پست‌ها در هرجا، لطفاً مستقیم از کانال یا با درج پیوند پست و نام کانال صورت پذیرد؛ هرگونه تغییر در ترکیب و چیدمان پست، شایسته نیست.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
|  dr-bokharaei.com
| https://t.me/dr_bokharaei
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

21 Oct, 09:47


⟩ آقای پزشکیان، قافیه را باخته‌اید!

| دوشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: در ۲۹ مهر و در جمع صادر‌‌کنندگان نمونه، جناب #پزشکیان فرمودند:

۱ـ جنگ را به ما تحمیل کرده‌اند و شرایط را بدتر هم می‌کنند!

آقای پزشکیان داستان ۷ اکتبر ۲۰۲۳ یا ۱۵ مهر ۱۴۰۲ و قضیه‌ی حمله‌ی وحشیانه‌ی #حماس به #اسراییل و کشتن و اسیر گرفتن چیست؟ آیا ۵۰۰ موشکی که تاکنون از ایران به #اسرائیل شلیک کرده‌اید در پاسخ به چه چیزی بوده است؟ آیا به سمت شما موشکی شلیک شده بود؟ آیا پاسخ #ترور #اسماعیل_هنیه، پرتاب ۲۰۰ موشک از جمله #موشک پیش‌رفته‌ی فتاح بود؟ خدا وکیلی چه کسی جنگ‌طلب است؟

۲ـ جناب پزشکیان شما از وضع نابسامان مالی در بانک‌ها گفتید. آیا این‌همه که گفته‌اید: باید کار کارشناسی کرد و ما هم مشغول کار کارشناسی هستیم، منظورتان همین است که یک سالی هم به بدیهیات بپردازید و به اسم کار کارشناسی، تکرار مکررات کنید و دوباره بگویید: شیره، شیرین است؟!

۳ـ جناب پزشکیان شما مقصر نیستید چون ماهیتاً تفاوتی با حاکمیت ندارید. مقصر اصلی #اصلاح‌طلبان و رسانه‌ها و سایت‌های خبری‌شان هستند که در #انتخابات، کمک‌تان کردند و اینک هم در سکوت مرگ‌بار به‌سر می‌برند.

همه‌ی شماها مسئول نابسامانی‌ها و فشارهای مضاعفی خواهید بود که در روزهای آتی به این مردم وارد خواهد شد!

⚠️ درخواست: بازپخش پست‌ها در هرجا، لطفاً مستقیم از کانال یا با درج پیوند پست و نام کانال صورت پذیرد؛ هرگونه تغییر در ترکیب و چیدمان پست، شایسته نیست.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
|  dr-bokharaei.com
| https://t.me/dr_bokharaei
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

07 Oct, 17:28


⟩ چند موضوع بی‌ربط: بخندیم یا بگرییم؟!

| دوشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی:
۱ـ چند روز پس از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ در ۱۵ مهر سال گذشته (۱۴۰۲) در مناظره با آقای #صفارهرندی گفتم: نبردی که #حماس با حمله به #اسرائیل (پرتاب بیش از هزار راکت و پهباد و کشتن افراد غیرنظامی و اسیر گرفتن حدود ۲۵۰ اسرائیلی) آغاز کرده، پیروز نهایی‌اش اسرائیل خواهد بود و اینک پس از گذشت یک سال، می‌بینیم که حماس و #حزب‌الله به حاشیه رفته‌اند.
https://t.me/dr_bokharaei/732

https://youtu.be/Vm3nPH5WC1Q

۲ـ همیشه گفته شده که ما (بخوانید: #جمهوری_اسلامی) مهاجم و حمله‌کننده‌ی نخستین نخواهیم بود و فقط از خود «دفاع» می‌کنیم. نمی‌دانم حملات موشکی ایران (آن هم با آخرین و قوی‌ترین ورژن موشک‌ش یعنی «فتاح») به اسرائیل در پی کدام حمله‌ی اسرائیل به ایران بوده‌است؟ اگر #اسماعیل_هنیه مد نظر است که «دفاع» ایجاب می‌کند شما هم یک نفر از سران اسرائیل را ترور کنید. حمله‌ی وسیع موشکی در پاسخ به چیست؟

۳ـ چرا به اسرائیل حمله می‌کنید و بعد در صدد یافتن راهی و تضمینی برای پاسخ ندادن اسرائیل برمی‌آیید؟
درست است که حمله‌ی موشکی نشان از توان موشکی ایران دارد اما چرا این‌جا خرج می‌شود اما از تلافی‌اش، نگرانی وجود دارد؟

چرا با حمله‌ی موشکی به اسرائیل، چراغ سبز به غربی‌ها و حامیان این کشور نشان می‌دهیم تا اسرائیل را آسیب‌پذیر ببینند و از ترس جمهوری اسلامی، متحدان اسرائیل را قوی‌تر تجهیز کنند؟

البته بگذریم که معاون اول رئیس جمهور «وفاق ملی!» یعنی #عارف (که بویی از شناخت جامعه به مشامش نخورده است) گفته که احتمال حمله‌ی اسرائیل به ایران، یک شوخی است! ظاهراً جناب #پزشکیان و اعوان و انصارش در خواب به‌سر می‌برند و آن چند میلیونی که به ایشان رأی داده‌اند هم سر به گریبان فرو برده‌اند.

۴ـ یک موضوع بی‌ربط: آقای #علی_ربیعی (مردی برای همه‌ی فصول) با دکترای #مدیریت_استراتژیک به عنوان دستیار(!) اجتماعی جناب پزشکیان منصوب شد. نمی‌دانم حالا که همه‌ی مقامات (به قول پزشکیان) با هم برادر شده‌اند و سر یک سفره نشسته‌اند چرا آب از آب تکان نمی‌خورد و درها بر همان پاشنه‌ی سابق می‌چرخند؟ نمی‌دانم آقای ربیعی که در طول چهار دهه‌ی گذشته، همواره مسئولیت و فرصت داشته (اما کاری نکرده) چرا باید دستیار اجتماعی #رئیس‌جمهور شود اما دکتر #سعید_مدنی #جامعه‌شناس و #پژوهش‌گر و محقق اجتماعی و #نویسنده‌، باید هم‌چنان در زندان باشد؟

۵ـ من فکر می‌کنم اگر آن‌هایی که به پزشکیان رأی دادند به جای او به #سعید_جلیلی #رأی می‌دادند حداقل الآن تکلیف‌شان روشن بود و سر در گریبان نمی‌داشتند … هر دو ذوب در ولایت … هر دو اسرائیل‌ستیز و جنگ‌جو … و هر دو اهل توجیه و تفسیر و شعار …! اما متفاوت در جنس رأی‌دهنده‌ها …!

اما آیا واقعاً این دو دسته‌ی متفاوت رأی‌دهنده به آقایان پزشکیان و جلیلی، در خروجی و پی‌آمد و کارکرد #ریاست‌جمهوری هم تمایزی دارند؟ به نظر نمی‌رسد تمایزی به اعتبار «کارکرد» ریاست‌جمهوری در بین آن ۵۰ درصدی که در #انتخابات #مشارکت داشتند وجود داشته باشد.

پاسخ این گروه و بوق‌های رسانه‌ای‌شان به عملکرد رئیس‌جمهور و یارانش چیست؟!

⚠️ درخواست: بازپخش پست‌ها در هرجا، لطفاً مستقیم از کانال یا با درج پیوند پست و نام کانال صورت پذیرد؛ هرگونه تغییر در ترکیب و چیدمان پست، شایسته نیست.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
|  dr-bokharaei.com
| https://t.me/dr_bokharaei
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

28 Sep, 06:29


⟩ گنگسترهای کوچک تابع گنگسترهای بزرگ حکومتی!

| شنبه ٧ مهر ۱۴۰۳

| گفت‌وگوی کانال «چند ثانیه» با احمد بخارایی درباره‌ی سرقت‌های گنگستری

| نمایش گزارش:👇
https://t.me/chandsanieh/468713

| #احمد_بخارایی: گفت‌و‌گوی کوتاهی داشتم پیرامون افزایش سرقت‌های گنگستری و این که الگوهای کلان سرقت‌های سازمان‌یافته از عناصر #قدرت و #ثروت در ایران، قوام یافته است.

روند سال‌های اخیر نشان می‌دهد که «فرهنگ گنگستری» با سرعت در حال گسترش است. آمارهایی که در مورد #آسیب‌های_اجتماعی منتشر می‌شود #جامعه در حال «#طغیان_اجتماعی» را معرفی می‌کند. این طغیان خود را با واکنش‌هایی مانند جرایم خشن در بین شهروندان نشان می‌دهد. جرایم جدیدی مانند «سرقت‌های هالیوودی» از منازل و .. به‌حدی است که حاکمیت هم نمی‌تواند آن را تکذیب کند.

محققان و کارشناسان از سال‌ها پیش در این مورد تذکر می‌دهند ولی به‌نظر مسوولان با نگاه جامعه‌شناسان سال‌ها فاصله دارند. با این تعریف در ادامه مسیر با آسیب‌ها، انحراف‌ها، هنجارشکنی‌ها، جرایم خشن، خودکشی، افسردگی اجتماعی روبه‌رو خواهیم شد.

بخشی از جامعه بر این پندار است که باید جواب سرقت را با سرقت داد. این جامعه سعی می‌کند از فرهنگ گنگستری الگو برداری کند تا کلاهش را باد نبرد. به این جامعه نمی‌توان چیزی آموخت یا گفت چگونه باید از خودش دفاع کند. در این جامعه که تحلیلش‌ می‌کنیم، نابه‌هنجاری‌ها به #هنجار تبدیل شده‌اند و از پزشک و جراح زیبایی گرفته تا دست‌فروش دوره‌گرد همه آموخته‌اند چگونه با دروغ جلب مشتری کنند.

حالا هرکس با قانون خودش سعی می‌کند به زندگی ادامه دهد چون ضدفرهنگ‌ها به فرهنگ تبدیل شده و جامعه خود را با این ضدفرهنگ‌ها هماهنگ کرده است. در وضعیتی که در بدنه دولت‌ها با اختلاس‌های بزرگ و کوچک روبه‌هستیم چگونه باید به یک سارق، شرور یا معتاد متجاهر گفت که دست از #سرقت و آشوب بردارد؟

این تیپِ گنگستر که خود را به فرهنگ جامعه تحمیل کرده است هیچ خطری برای دولت‌ها ندارند. این قشر از جامعه که پخش مواد مخدر، تشکیل باندهای سرقت، باندهای تبانی در ورزش و ... را مدیرت می‌کنند به‌خوبی قانون را دور می‌زنند و باتوجه به اینکه می‌توان با آنها برخورد کرد ولی آنقدر دیر عمل می‌شود تا برای پیشگیری وقتی نباشد.

⚠️ درخواست: بازپخش پست‌ها در هرجا، لطفاً مستقیم از کانال یا با درج پیوند پست و نام کانال صورت پذیرد؛ هرگونه تغییر در ترکیب و چیدمان پست، شایسته نیست.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها 👇
| Instagram | YouTube | Site |

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

25 Sep, 16:37


⟩ فراخوان شرکت در نظرسنجی پژوهشی «سوسیال دموکراسی»

| یک‌شنبه ۲۵ شهریور ۱۴۰۳

عزیزان من، همه‌ی ما نسبت به کشورمان و شرایط زیست‌مان حساس هستیم و امروز و فردا برای‌مان مهم است. بر این اساس کتابی در دست تألیف دارم پیرامون «#سوسیال_دموکراسی». بخش پایانی کتاب به نتایج پژوهشی مربوط است که پایین‌تر، پرسش‌هایش را ملاحظه می‌فرمایید. ممنون می‌شوم لحظاتی را به این تحقیق اختصاص دهید و پاسخ‌گوی پرسش‌ها که اندک هستند باشید.

با احترام
#احمد_بخارایی، شهریور ۱۴۰۳
درود به شما و سپاس فراوان

| فرم نظرسنجی:👇
https://links.dr-bokharaei.com/social-democracy-research-survey

⚠️ درخواست: بازپخش پست‌ها در هرجا، لطفاً مستقیم از کانال یا با درج پیوند پست و نام کانال صورت پذیرد؛ هرگونه تغییر در ترکیب و چیدمان پست، شایسته نیست.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها 👇
| Instagram | YouTube | Site |

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

21 Sep, 03:53


⟩ دو برابر شدن خودکشی در ایران!

| شنبه: ۳۱ شهریور ۱۴۰۳

| گفت‌وگوی رادیو فردا با احمد بخارایی درباره‌ی روز جهانی پیش‌گیری از خودکشی | پخش شده در برنامه‌ی ایستگاه ۱۹، ۲۰ شهریور ۱۴۰۳

| پخش فایل شنیداری:👇
drive.google.com/file/d/1VlGRbukYeHXUPI6nU8By1VPHt3ItnRyz/view

| کل برنامه (از دقیقه ۴۷):
https://www.radiofarda.com/a/33112105.html

| #احمد_بخارایی: در روز جهانی پیش‌گیری از خودکشی (۱۰ سپتامبر / ۲۰ شهریور) با رادیو فردا گفت‌و‌گو داشتم و اشاره کردم که #پیش‌گیری_از_خودکشی نمی‌تواند ریشه‌ی روان‌شناختی داشته باشد و چون طی ۱۵ سال اخیر نرخ خودکشی در ایران دو برابر شده و هم‌چنان سیر صعودی ادامه دارد پس خودکشی یک شبه‌مسأله‌ی اجتماعی و یک نماد هشدار دهنده‌ی جدی است. این مسئله آن‌جا اهمیتش روشن‌تر می‌شود که حدود ۲۰ برابر نرخ خودکشی، اقدام به خودکشی وجود دارد و از آن بدتر، چند برابر اقدام به #خودکشی، میزان «فکر یا تهدید به خودکشی» است. خودکشی با احساس بی‌هنجاری، احساس ناتوانی، احساس پوچی و نهایتاً از خود بی‌خود شدن رابطه‌ی مستقیم دارد که همه دارای ابعاد اجتماعی و ساختاری است.

⚠️ درخواست: بازپخش پست‌ها در هرجا، لطفاً مستقیم از کانال یا با درج پیوند پست و نام کانال صورت پذیرد؛ هرگونه تغییر در ترکیب و چیدمان پست، شایسته نیست.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها 👇
| Instagram | YouTube | Site |

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

20 Sep, 16:53


جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی pinned «⟩ فراخوان شرکت در نظرسنجی پژوهشی «سوسیال دموکراسی» | یک‌شنبه ۲۵ شهریور ۱۴۰۳ عزیزان من، همه‌ی ما نسبت به کشورمان و شرایط زیست‌مان حساس هستیم و امروز و فردا برای‌مان مهم است. بر این اساس کتابی در دست تألیف دارم پیرامون «#سوسیال_دموکراسی». بخش پایانی کتاب به…»

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

19 Sep, 09:05


⟩ آقای پزشکیان استعفا دهید اگر …!

| پنج‌شنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳

⟩⟩ #احمد_بخارایی:
۱ـ در دولت قبلی برخی اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها و برخی دانشجویان را تعلیق یا اخراج کردند و نیز بر #حجاب_اجباری پای فشردند. این دو موضوع آن قدر بی‌منطق بود که اگر آقای جلیلی هم رئیس جمهور می‌شد برای جلب نظر مردم احتمالاً او هم تجدید نظر می‌کرد و این دو موضوع را «وجه‌المصالحه» قرار می‌داد. این اقدامات اولیه‌ی آقای #پزشکیان جنبه‌ی شیرین کردن دهان فردی را دارد که از گرسنگی فریاد می‌زند و شکلاتی از جیب خود فرد را به فرد، هدیه می‌دهد.

۲ـ من به عنوان یک عضو علمی دانشگاه اعلام می‌دارم حاضرم از دانشگاه اخراج شوم اما کشورم به طور واقعی آسیب‌شناسی و درمان ساختاری شود. بنابراین راضی به «وجه‌المصالحه» قرار گرفتن نیستم و نیز زنان ایرانی حاضرند روسری بر سر کنند به شرط آن‌که فکر فاقد کارکرد حاکم بر جامعه، ریشه‌ای تغییر کند!

۳ـ در نشست مطبوعاتی، ایشان مرتب به کار کارشناسی ارجاع می‌داد حال آن‌که سال‌هاست منتقدین به تحلیل مسائل اجتماعی، اقتصادی و سیاسی ایران پرداخته‌اند و تبیین آن‌ها «اظهر من‌الشمس» شده‌است. از جمله، من صدها گفت‌وشنود و مصاحبه و مناظره و یادداشت داشته‌ام و فقط به عنوان یک جزئی کوچک از جامعه‌ی دانشگاهیان به تبیین و تحلیل پرداخته‌ام و دیگر تحلیل‌کننده‌ها به مراتب عمیق‌تر از بنده سخن گفته‌اند. حالا جناب پزشکیان آیا می‌خواهید از صفر، چرخ را ابداع کنید؟ چرا وقت تلف می‌کنید؟

۴ـ متأسفانه اهالی مطبوعات در نشست مطبوعاتی، ضعیف ظاهر شدند و نتوانستند مسائل ساختاری را با رویکردی «آینده‌نگر» مورد پرسش قرار دهند و پاسخ‌های کلی رئیس‌جمهور را به نقد و چالش بکشند چرا که بیش از ۹۰درصد مطبوعات اصلاح‌طلب از محتوای پویا برخوردار نیستند، تکلیف مطبوعات اصول‌گرا که روشن است!

۵ـ بهتر است آقای پزشکیان در جمع منتقدین دانشگاهی و غیردانشگاهی حاضر شوند تا نقدها و تحلیل‌ها را بشنوند و درس آموزند و زمان را به بهانه‌ی انجام کار کارشناسی هدر ندهند.

۶ـ آقای #رئیس‌جمهور! اگر متوجه نشوید که موانع جنبه‌ی ساختاری دارند در تحلیل مسائل، آب در هاون خواهید کوبید. تا زمان باقی است به خود آیید. اگر من جای شما بودم برای این که به زعمای قوم «تفهیم» کنم که موانع رشد و توسعه و نیز عوامل عقب‌گرد جامعه‌ی ما جنبه‌ی ساختاری دارد استعفا می‌دادم تا حداقل یک کار بزرگ یعنی همان «تفهیم»، تحقق پذیرفته باشد.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://t.me/dr_bokharaei
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

19 Sep, 07:40


ضعف اهالی رسانه در نشست مطبوعاتی آقای پزشکیان!

| پنج‌شنبه: ۲۹ شهریور ۱۴۰۳

| گفت‌وگوی روزنامه آرمان امروز با احمد بخارایی درباره‌ی کنفرانس مطبوعاتی مسعود پزشکیان | منتشر شده در ۲۸ شهریور ۱۴۰۳

| نمایش گزارش:👇
https://www.armandaily.ir/?p=59416

| #احمد_بخارایی: به‌رغم اینکه فضای نسبتا آزادی برای گزارشگران و خبرنگاران در مقایسه با روسای جمهور قبلی در سالن وجود داشت، انتظار می رفت که خبرنگاران به موضوعات مهمتر اجتماعی و با وسواس بیشتری از رئیس جمهور پرسیده شود و با چالش کشیدن موضوعات، از این فضای آزاد، استفاده بیشتری کنند. به عنوان مثال فردی که سوالی می پرسد یا نظری می دهد، همانجا باید به موضوع به نقد کشیده شود، دوستان رسانه ای البته می دانستند که رئیس جمهور در روزهای آغازین کار است و نباید از ایشان توقع اشراف کامل بر مسائل اجتماعی قدیمی داشت. به عنوان مثال وقتی بحث فیلترینگ مطرح شد، باز هم پاسخ ها کلی بود و اینکه چه زمانی و طی چه دوره زمانی این عمل امکان پذیر است، نامشخص باقی ماند. البته فیلترینگ نسبت به موضوعات حاد اجتماعی که ما داریم شاید از دید من، درجه دو تلقی می شود، چون این مانع در حال حاضر به نحوی دور زده شده است. یا در مورد گشت ارشاد انتظار وجود داشت، که یکی از مواردی که مورد تجدید نظر در دوران ریاست جمهوری آقای پزشکیان قرار می گیرد، گشت ارشاد خواهد بود. متاسفانه در موضوعات اجتماعی طرح اینگونه مسائل، جنبه وجه المصالحه دارد.

در مواجهه با مسائل اجتماعی آیا به عناصر زیرین و پنهان، علل ساختاری توجه می شود. موضوع مهمی که اشاره شد رواج دوباره کرسی آزاد اندیشی در دانشگاه است. در دانشگاه ها و در دوره جدید شما تغییر عمده‌ای ملاحظه نمی‌کنید و همان روند گذشته باقی است. این کرسی آزاد اندیشی یکی از مواردی بود که در دولت های گذشته بیشتر شعاری با آن برخورد شده از جمله در دانشگاه خود ما که هیچ وقت حتی برای یکبار در طول این چند دهه، یک بار کرسی آزاد اندیشی تشکیل نشد. این موضوع متاسفانه و این در حیطه اختیارات آقای پزشکیان نیست، چون که عمدتاً نگاه‌های حراستی و امنیتی دارد.

مسئله مهمی که رئیس جمهور به آن اشاره کرد، عدالت آموزشی بود، که البته موضوعی کهنه و قدیمی است، اما باید دید که ایشان چگونه می خواهد عدالت آموزشی ایجاد کنند، وقتی که روند گزینشی در سال‌های گذشته به نحوی بوده که معلم و استادی جذب شده که از شایستگی های لازم و تخصص برخوردار نبودند و در مقابل بسیاری از اساتید دانشگاه حاشیه نشین شدند و احساس می‌کنند که با طرد اجتماعی مواجه شده اند و انگیزه‌هایشان را از دست دادند. وقتی با این دو تا پدیده مواجه هستید، شما چگونه می خواهید عدالت آموزشی را ایجاد نمایید. کنشگر اصلی آکتور اصلی در محیط آموزشی در آموزش و پرورش معلم است و در دانشگاه استاد و عضو هیئت علمی، زمانیکه به اینها کم توجهی شده یا اینکه افرادی آمدند که از تخصص و محتوای لازم برخوردار نبودند، آن زمان با کدام آکتور اصلی شما می خواهید به عدالت آموزشی برسید. یکی از مصداق‌های عدالت آموزشی که از زمان ریاست جمهوری آقای خاتمی در سال ۷۶ تا ۸۰ دنبال می شد، انتخاب رؤسای دانشگاه ها از میان اعضای هیات علمی همان دانشگاه بود، که عملاً این اتفاق نیفتاد چون برخی با این نوع انتخاب موافق نبودند.

این‌ها مسائل ساختاری است و اگر من خبرنگار بودم این سوال را از ایشان می پرسیدم که در قانون اساسی و اقدامات، تضاد وجود دارد، می افزاید: در یک جا صحبت از آزادی و رشد و شکوفایی می شود، اما در جای دیگری اهرم های نظارتی شدید وجود دارد. اینها تضاد است و چگونه باید برطرف شود که بازتاب آن در مکان های آموزشی یا در عرصه اقتصادی و عرصه فرهنگ و… مشاهده شود. بسیاری از مسائل اجتماعی ما هم همچنان ناگفته و پنهان باقی می ماند، مسائل معیشتی هم خیلی ریزتر، مشخص تر و جزئی تر مطرح شد و می توانست به آنها بیشتر پرداخته شود. مسائل اجتماعی از نوع بیکاری، اعتیاد، طلاق، حاشیه نشینی و… دیگر ناهنجاری هایی است که متاسفانه آنقدر مطرح و کلیشه شده که به نوعی به هنجار مبدل شده است، ولی مورد توجه قرار نگرفتند. اما ناهنجاری در جامعه وجود دارد و مسائل عدیده اینچنینی که می توانست به طور مشخص و مصداقی مورد توجه خبرنگاران قرار بگیرد، آنها از آقای رئیس جمهور بخواهند که پاسخ بدهند.

⚠️ درخواست: بازپخش پست‌ها در هرجا، لطفاً مستقیم از کانال یا با درج پیوند پست و نام کانال صورت پذیرد؛ هرگونه تغییر در ترکیب و چیدمان پست، شایسته نیست.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها 👇
| Instagram | YouTube | Site |

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

15 Sep, 18:18


⟩ فراخوان شرکت در نظرسنجی پژوهشی «سوسیال دموکراسی»

| یک‌شنبه ۲۵ شهریور ۱۴۰۳

عزیزان من، همه‌ی ما نسبت به کشورمان و شرایط زیست‌مان حساس هستیم و امروز و فردا برای‌مان مهم است. بر این اساس کتابی در دست تألیف دارم پیرامون «#سوسیال_دموکراسی». بخش پایانی کتاب به نتایج پژوهشی مربوط است که پایین‌تر، پرسش‌هایش را ملاحظه می‌فرمایید. ممنون می‌شوم لحظاتی را به این تحقیق اختصاص دهید و پاسخ‌گوی پرسش‌ها که اندک هستند باشید.

با احترام
#احمد_بخارایی، شهریور ۱۴۰۳
درود به شما و سپاس فراوان

| فرم نظرسنجی:👇
https://links.dr-bokharaei.com/social-democracy-research-survey

⚠️ درخواست: بازپخش پست‌ها در هرجا، لطفاً مستقیم از کانال یا با درج پیوند پست و نام کانال صورت پذیرد؛ هرگونه تغییر در ترکیب و چیدمان پست، شایسته نیست.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها 👇
| Instagram | YouTube | Site |

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

14 Sep, 04:54


| وجه اشتراک انقلابیون؛ شاه باید برود، هیچ وجه مشترک دیگری نداشتند!

| شنبه ۲۴ شهریور ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: اخیراً یک گفت‌و‌گوی خودمانی با مدیر کانال «راه و چاه» داشتم. از #انقلاب_۵۷ و آن‌چه از آن دوران به یاد داشتم گفتم و این‌که در آن زمان چه فکر می‌کردیم و چه شد! بخش اول این گفت‌و‌گو منتشر شد:👇
https://youtu.be/1zOxaIrux1c?

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

02 Sep, 08:50


⟩ پزشکیان: تکرار حکایت شیخ و شیره و شیرینی!

| دوشنبه ۱۲ شهریور ۱۴۰۳

⟩⟩ #احمد_بخارایی: جناب پزشکیان، شما در مصاحبه‌تان با سیمای جمهوری اسلامی مطرح کردید که برای رسیدن به رشد هشت درصد به بیش از دویست میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در داخل نیاز است.
آقای پزشکیان آیا کشف تازه‌ای کرده‌اید یا این‌که لزوم سرمایه‌گذاری از سوی داخلی‌ها و خارجی‌ها جزو الفبای اقتصاد بوده و دهه‌هاست هر تحصیل‌کرده و حتی تحصیل‌ناکرده به آن اذعان داشته‌است؟!

آیا این سخن شما شبیه به این گزاره نیست که: برای کوه‌نوردی، کفش کوه لازم است و نمی‌توان با دمپایی به کوه رفت؟!
از کرامات شیخ ما این است، شیره را خورد و گفت شیرین است!

آقای پزشکیان، رئیس‌جمهور محترم شما لازم است بدانید:
۱ـ چرا در دهه‌های گذشته، سرمایه‌گذاری امکان‌پذیر نشده؟
۲ـ در زمان حاضر، جلوه‌های توزیع سرمایه در مسیرهای انحرافی چه‌ها هستند؟
۳ـ در زمان اکنون، موانع ساختاری سرمایه‌گذاری چیست؟
۴ـ چه ترفندها و چه سیاست‌هایی برای تولید سرمایه و جذب سرمایه‌گذار داخلی و خارجی وجود دارد؟

البته پاسخ پرسش‌های چهارگانه‌‌ی مذکور، روشن است اما آیا شما مثلاً اعتقاد دارید که مالیات بر «درآمد» با وجود امکان وسیع فرار مالیاتی، سرمایه‌‌ی لازم برای رشد هشت درصدی را فراهم نمی‌آورد و لازم است مالیات بر «سرمایه» از صاحبان ثروت اخذ شود؟
یا این ‌که آیا به این مهم رسیده‌اید که ناامنی سیاسی و دامن زدن به جنگ‌های نیابتی، مانع از رشد و توسعه می‌شود؟

جناب پزشکیان اگر با همین فرمان پیش بروید و به حفظ‌خوانی نهج‌البلاغه اکتفا کنید بسا حداکثر تا یک سال دیگر بتوانید از شیرین بودن شیره برای مردم ایران، حکایت کنید و پس از آن باید تسلیم حقیقت و واقعیت شوید.

ما هنوز درگیر بگیر و ببند و خشونت‌ورزی داخلی هستیم، حال چگونه می‌خواهید احساس امنیت در ابعاد: روحی، فکری، جانی، اقتصادی، ملی و … را تقویت کنید؟!

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://t.me/dr_bokharaei
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

31 Aug, 04:52


⟩ شادی گم‌شده

| شنبه ۱۰ شهریور ۱۴۰۳

⟩⟩ گزارش دیدار نیوز از سخن‌رانی «احمد بخارایی» در نشست گروه صلح انجمن جامعه‌شناسی ایران در فرهنگ‌سرای ملل با همکاری کانون فرهنگ و زندگی، برگزار شده در ۶ شهریور ۱۴۰۳ | منتشر شده در ۷ شهریور ۱۴۰۳

| پخش ویدئو:👇
https://youtu.be/4bwpM9F1JIc

| نمایش گزارش:👇
https://www.didarnews.ir/fa/news/171207

| #احمد_بخارایی: مقوله‌ی #نشاط_اجتماعی در بحث بحران معنا کجا قرار می‌گیرد؟ #بحران_معنا یک نوع گمگشتگی و غفلت است که از نظر جامعه‌شناسی، معطوف به سه زمان گذشته، حال و آینده است. معطوف به گذشته، بحران معنا یک شبه خلق نشده و تاریخی و فرهنگی است. آن قالب گیری تاریخی و فرهنگی، کمک می‌کند به این دوره‌ی بحران معنا.

در این وضعیت، یکی قالب ایدئولوژیک و نگاه اعتقادی مد نظر است. دیگری جنبه‌ی محلی و منطقه‌ای دارد که وقتی با بعد ایدئولوژیک در هم می‌‌آمیزد مثل بتن آرمه می‌شود. چون وقتی می‌گوییم معنایابی، ذهن فرد باید خالی از ارزش‌های متعصابه باشد. سومین قالبی که به لحاظ تاریخی بحران معنا را دامن زده، قالب اقتصادی و نفت‌خواری است.

عطف به زمان اکنون، بحران معنا را این گونه می‌بینیم: دو حالت قالب و شکل دارید و یک محتوا و کانتکت.

به لحاظ قالب و شکل، با چشم غیرمسلح هم می‌توانیم ببینیم. یکی ترجیح منافع و توهمات و عادات فردی به منافع و فکر جمعی یا همان خودمحوری. در رانندگی‌ها نمود دارد. جا‌هایی که کنترل نمی‌شویم، مثل نیمه شب‌ها که مامور نیست، ممکن است از چراغ قرمز عبور کنیم یا، چون کسی نمی‌بیند، زباله را از ماشین به بیرون پرت کنیم یا ته سیگار روی زمین بیندازیم.

دوم: تظاهر است که بخشی از فرهنگ ما شده.

بحران معنا در زمان اکنون در بعد محتوایی عبارت است از ضعف در تخیل و خلاقیت (البته که نیازمند آموزش از دوره کودکی است) و نیز
دوم، اسارت در قالب‌های گذشته و
سوم، مقابله با اصلاح و نوآوری
و عنصر چهارم، بی‌نشاطی اجتماعی است (یا همان موضوع نشست ما که شادی گمشده است).

این شادی گمشده را ذیل بحران معنا می‌بینم با تعریفی که از شادی داریم. و اما بحران معنا معطوف به آینده، خودش را در نومیدی به آینده نشان می‌دهد. این چهار زاویه معطوف به سه زمان، جلوه‌های جامعه‌شناختی «بحران معنا» در زندگی هستند.
و اما نشاط اجتماعی هر جامعه با رشد اقتصادی و اجتماعی آن #جامعه رابطه دارد. در آمار سازمان ملل در سال ۲۰۰۵ آمده از بین ۱۲۹ کشور، ما رتبه صدم را داشتیم که کم کم در سال‌های بعد، به رتبه ۱۰۸ هم رسیدیم. یعنی در آن یک چهارم پایانی هستیم در نشاط اجتماعی در دنیا.

اینجا یک تعطیلی که می‌شود، ملت به سفر می‌روند و به شمال و جاده‌ها قفل! در تونل‌ها هم می‌رقصند! میهمانی می‌روند، جوک می‌گویند، می‌خندند و ....آیا این یعنی نشاط اجتماعی؟! در کشور ما موضوعات اجتماعی به شکل منفرد دیده می‌شوند و نسخه‌های نشاطی که ارائه می‌شود، موقتی و دل خوش کنک است. ما در سنجش نشاط اجتماعی باید ببینیم «رضایتمندی» خودش را چگونه نشان می‌دهد. اینکه شهروند، احساس بی تفاوتی نکند. این که به او اجازه داده شود که مشارکت کند و او هم به #مشارکت، رغبت داشته باشد.

یک نمونه اش در #انتخابات_مجلس، در اسفند ۱۴۰۲ مردم کمتر از چهل درصد در کل کشور شرکت کردند و کمتر از ده درصد در تهران؛ و این یعنی مشارکت پایین است. رضایت پایین است و اعتماد هم پایین است. دور اول #انتخابات_ریاست‌جمهوری در تیر ۱۴۰۳ هم ۴۰درصد مشارکت بود. اما در انتخابات ۱۴۰۳ آن حضور ده درصد اضافه در دور دوم #انتخابات ریاست جمهوری به چه معنا بود؟ آیا احساس رضایت را می‌‌شد دید؟ خیر، آن ۱۰ درصد هم عمدتا امید لازم را نداشتند و گاه احساس می‌کردند بین بد و بدتر دست به انتخاب زده‌اند. آنجا هم که بحث #بی‌تفاوتی_اجتماعی مطرح می‌شود، این با #افسردگی_اجتماعی ارتباط دارد. یکی از نشانه‌های بی تفاوتی هم، بدبینی است.
بدبینی و قضاوت کردن. وقتی نسبت به دیگری که باید حساس باشیم، نیستیم. سرمان را گرم کار دیگری می‌کنیم یا یک دیگری‌‌ای برای خود خلق می‌کنیم و این جاست که به قضاوت بدبینانه دست می‌زنیم.
و ...

| بازتاب در روزنامه آرمان امروز:👇
https://www.armandaily.ir/?p=57810

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها:👇
| dr-bokharaei.com
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists
| t.me/dr_bokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

29 Aug, 20:43


| آقای عباس عبدی چرا خلاف واقع می‌گویید؟!

| پنج‌شنبه ۸ شهریور ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: آقای #عباس_عبدی در خط آخر نامه‌ی سرگشاده به آقای سید #محمد_خاتمی در شش شهریور ۱۴۰۳ در خصوص دلیل «سرگشاده» بودن نامه می‌نویسد: «… این موارد را باید در عرصه‌ی عمومی به بحث و گفت‌وگو گذاشت …».

آقای عبدی شما بارها دعوت به #مناظره را رد کرده‌اید. شما اهل گفت‌‌و‌شنود چالشی نیستید. شما در محفل «#روزنامه_اعتماد» در خدمت #اصلاح‌طلبان قدرت‌دوست و ثروت‌طلب هستید.

آقای عبدی بدانید چهار پیش‌فرض غلط و نیز چهار #مغالطه در نامه‌ی‌تان مستتر است که اگر واقعاً معتقدید باید در عرصه‌ی عمومی گفت‌‌و‌شنود داشت شما را به این مهم دعوت می‌کنم تا مستدلاً بگویم که در کدام حلقه‌ی معیوب اندیشه‌‌گی گرفتار آمده‌اید!

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://t.me/dr_bokharaei
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

28 Aug, 16:50


| ناهنجاری‌های هنجار شده: فروپاشی اجتماعی در ایران!

| چهارشنبه ۷ شهریور ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: پلیس آگاهی اعلام کرد که در اواخر سال ۱۴۰۲ حدود ۸۰۰۰ مال‌خر شناسایی و دست‌گیر شدند. خدا می‌داند چه تعداد دیگر وجود دارند که شناسایی نشده‌اند. از سوی دیگر کیف‌قاپی از رایج‌ترین جرم‌ها ذکر شده. سن کیف‌قاپ‌ها در اکثر موارد حداکثر ۲۲ سال بوده. اگر بپذیریم که کیف‌قاپی و مال‌خری یک #جرم و بنابراین یک «#نابهنجاری» است اینک می‌توان گفت این نابهنجاری، «#هنجار» شده است بسان #رشوه‌خواری که هنجار شده است. یکی از نشانه‌های #فروپاشی_اجتماعی در هر جامعه‌ای عبارت از: هنجار شدن نابهنجاری‌هاست!

آیا این دردآور نیست که در جامعه‌ی ما #جوانان زیر ۲۲ سال در سطح وسیع کیف‌قاپی و گوشی‌قاپی می‌کنند؟ آیا این جوانان مادرزاد، سارق بوده‌اند؟ آیا این جوانان استعداد دیگری نداشته‌اند؟ آیا این‌ها مورد ظلم اجتماعی واقع نشده‌اند به گونه‌ای که در شرایطی به سر می‌برند که مجبور به سرقت شده‌اند؟ اگر عمدتاً جز «جبر بیرونی» عامل دیگری در رفتار مجرمانه اثرگذار است آیا نمی‌بایست پس از دست‌گیری و زندان رفتن، ارتکاب مجدد جرم را شاهد نبودیم؟ مسئولیت وجود فشارهای اجتماعی با چه کسی و کدام مرجع قانونی است؟

اگر در چهارچوب تئوری سوسیالیستی، رفتار مجرمانه تحلیل شود ریشه‌اش در وجود فاصله و شکاف طبقاتی و نیز در وجود تبعیض در توزیع نابرابر فرصت‌های رشد و ارتقای اجتماعی است. اگر در چهارچوب جامعه‌شناسی محافظه‌کارانه، رفتار مجرمانه تحلیل شود به دو مؤلفه برمی‌خوریم:

۱ـ ضعف پیوند فرد و جامعه موجب بروز رفتارهای هنجارشکنانه می‌شود و یکی از عوامل این گسست بنا به نگاه #تریویس_هیرشی، ناشی از نبود سرگرمی و مشغولیت و به دنبالش، نبود تعهد است. حال آیا وظیفه‌ی حاکمیت نیست که اشتغال و سرگرمی را تدارک ببیند؟

۲ـ بنا به نظریه‌ی #رابرت_مرتون، مجرمان گاه افرادی هستند که اهداف اجتماعی را پذیرفته‌اند اما چون وسائل لازم برای رسیدن به اهداف را در اختیار ندارند دست به «نوآوری» (به معنای منفی) در وسائل و ابزار می‌زنند و در این‌جا جامعه، آن‌ها را کج‌رو قلمداد می‌کند. بر این اساس اگر در جامعه‌ی ایران، پول‌دار شدن و یک‌شبه ره صدساله رفتن به عنوان یک هدف و مقصد، ترویج و تبلیغ و اجرا شده باشد چرا باید یک جوان جنوب شهری که این هدف نهادینه شده را پذیرفته به دنبال خلق و ایجاد ابزارهای انحرافی لازم برای رسیدن به آن اهداف نباشد؟! آن‌هایی که سردمداران این جامعه‌اند در فضای مه‌آلود رانت و باند، روزگار می‌گذرانند و برای کسب قدرت و ثروت، دیگران را زیر پا له می‌کنند حال چرا یک جوان نباید به هر طریق به ثروتی برای امرار معاش دست یابد؟ قواعد اخلاقی در یک جامعه چگونه نهادینه می‌شوند؟ مگر می‌شود شما کاری کنید اما دیگران را از انجام همان کار برحذر دارید؟

این جوان دو راه دارد: یا #انزوا و #اعتیاد و #خودکشی را انتخاب کند یا وجود اجتماعی‌اش را در صحنه‌‌هایی اثبات کند که برچسب «#مجرم» می‌خورد.
بسیاری از مجرمان همانند بسیاری از کارتون‌خواب‌ها و همانند همه‌ی #کودکان_زباله‌گرد جزو مظلومان جامعه‌اند.
به خود آییم!

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://t.me/dr_bokharaei
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

28 Aug, 04:50


| بی‌سوادان جامعه‌ نشناس!

| چهارشنبه ۷ شهریور ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: در برنامه‌ی زنده «شیوه» از سیمای جمهوری اسلامی، رئیس دانشکده‌ی علوم اجتماعی #دانشگاه_علامه_طباطبایی که به ظاهر #جامعه‌شناس می‌نماید، کشته شدن زنده‌یاد #ژینا_امینی را «نفله شدن یک دختر کرد سنی» خواند. او دکتر جامعه‌شناسی‌خوانده و رئیس یک دانشکده‌ای است که دانش‌جوی #جامعه‌شناسی تربیت می‌کند اما هنوز الفبای جامعه‌شناسی را فهم نکرده است. او هنوز درک نکرده که نگاه مصداقی و «ابژه‌محور» به رخ‌دادها و امور اجتماعی در یک #جامعه ربطی به جامعه‌شناسی ندارد و نگاه یک جامعه‌شناس، جنبه‌ی مفهومی و «سوژه‌محور» دارد. رخ‌داد بزرگی به نام خیزش #مهسا_ژینا_امینی ناشی از یک #قتل_حکومتی و فراتر از یک «مصداق» خاص است. گذشته از این، کشته شدن یک دختر، حتی اگر خیزشی را هم به دنبال نمی‌داشت، «نفله شدن» نیست! از هر زاویه نگاه کنیم این تعبیر آن آقای نامحترم یعنی #اردشیر_انتظاری، ناموجه است. این گونه افکار تاریخ‌گذشته و غیر علمی متأسفانه بر دانشگاه حاکم است و امیدی هم به اصلاحش نمی‌رود. ایشان را در موضوع «ابژه و سوژه‌محوری در جامعه‌شناسی» به #مناظره دعوت می‌کنم.

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها: 👇
| dr-bokharaei.com
| https://t.me/dr_bokharaei
| https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei/playlists

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

26 Aug, 04:09


⟩ برای دریافت اعلان انتشار ویدئو‌های تازه مشترک کانال یوتیوب شوید:👇
https://www.youtube.com/@AhmadBokharaei

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

24 Aug, 04:30


وفاق ملی بر باد رفته!

| شنبه ۳ شهریور ۱۴۰۳

| گفت‌وگوی روزنامه «هم‌میهن» با احمد بخارایی درباره‌ی «وفاق ملی» در آستانه‌ی رأی اعتماد مجلس به وزرای دولت پزشکیان | منتشرشده در ۱ شهریور ۱۴۰۳، شماره‌ی ۵۸۴

| نمایش گزارش:👇
https://hammihanonline.ir/fa/tiny/news-19822

| #احمد_بخارایی: گفت‌و‌گوی مفصلی با «هم‌میهن» داشتم. در این مصاحبه به انواع وفاق ملی و نیز انواع بی‌ثباتی سیاسی اشاره کردم. نهایتاً نتیجه گرفتم که آن‌چه به نام «#وفاق_ملی» در دولت #پزشکیان در جریان است یک وفاق ملی معیوب و ناقص است و نیز بی‌ثباتی سیاسی در ایران موجب فرار سرمایه‌های انسانی و مالی شده و خواهدشد.

چندوقتی است که مباحثی پیرامون وفاق ملی در تریبون‌های سیاسی از سوی چهره‌های مطرحی چون رئیس‌جمهوری شنیده می‌شود. اخیراً هم احمد میدری، وزیر پیشنهادی کار در جلسه دفاع از خود مانیفستی پیرامون این موضوع ارائه کرد. به‌عنوان اولین سوال چطور می‌توان ثبات سیاسی را بر ایران حاکم کرد تا منازعات تبدیل به وفاق ملی شود؟

ما دو نوع وفاق ملی می‌توانیم داشته باشیم؛ یک نوع وفاق ملی از نوع مکانیکی است و نوع دیگر وفاق ملی از نوع ارگانیکی خواهد بود که هر دو به نحوی با بی‌ثباتی و ثبات سیاسی پیوند می‌خورد. اگر ما به وفاق ملی نگاه مکانیکی داشته باشیم، جمع کردن آدم‌ها دور هم با مواضع مختلف خواهد بود که من آن را وفاق ملی از نوع انباری می‌دانم. چطور در انباری ما همه چیز را دور هم جمع می‌کنیم، در مدل مکانیکی شاهد این نوع انباری هستیم و این نمی‌تواند وفاق ملی به معنای واقعی کلمه باشد، بلکه فقط از سر خود باز کردن است. ما نیازمند وفاق ملی هستیم که جنبه ارگانیکی داشته باشد، یعنی به نحوی افکار و اندیشه‌های جدید که فراتر از جریانات امتحان‌پس‌داده، ایجاد شود. بحث فراجناحی بودن و آدم‌های اندیشمند، نگاه از نوع ارگانیکی است ولی اگر صرفاً نگاه مصداقی داشته باشیم و بگوییم این آدم از این جناح حضور داشته باشد و فلان فرد از جناح دیگری باشد و اینطور وفاق ملی ایجاد کنیم، این نوع نگاه به وفاق ملی که از نوع مکانیکی به شمار می‌رود، ارزشمند نیست و راه به جایی نخواهد برد.

اما اگر نگاه مفهومی داشته باشیم، براساس یک منظومه فکری نوین حرکت می‌کنیم و آدم‌هایی حضور داشته باشند که حتی ممکن است جهت‌گیری خاص سیاسی نداشته باشند و بعد از آن به مفهوم توجه داشته باشیم؛ یعنی به توانایی‌ها، اندیشه‌ورزی‌ها و طرح‌ها و برنامه‌های نوین توجه کنیم. اگر وفاق ملی به معنای ارگانیکی مدنظر باشد، آن وقت است که بحث ثبات سیاسی معنادار می‌شود. ثبات سیاسی از چهار جنبه قابل تحلیل است که یکی مربوط به گذشته، یکی مربوط به حال (از دو بُعد صوری و محتوایی) و یکی آینده است. ثبات سیاسی چیزی نیست که یک تعریف مختصر و محدود داشته باشد که مثلاً بخواهیم بگوییم قانون‌گرایی به معنای ثبات سیاسی است.

تعاریف ثبات سیاسی تاکنون پراکنده بوده است و مهم این است که ما از آن چهار زاویه به ثبات سیاسی نگاه کنیم. اولین زاویه این است که از گذشته اگر نگاه کنیم، در یک جامعه اگر ثبات سیاسی وجود داشت، شما شاهد کارکردهای مثبتی بودید. به‌عنوان مثال مثلاً تاریخ را می‌کاوید که مثلاً روند #مشارکت_سیاسی چگونه بوده است؟ سیر صعودی داشته یا سیر نزولی؟ اگر سیر نزولی داشته معنی این است که #اعتماد، #رضایت_اجتماعی، حساسیت و اثرگذاری اجتماعی و همه حلقه‌هایی که این زنجیره را تشکیل می‌دهند، براساس نگاه گذشته همه اینها در ایران با بحران مواجه بوده است.

گذشته چراغ راه آینده است و شما وقتی یک تحلیل داشته باشید، براساس کارکردها و خروجی‌ها می‌توانید بگویید ثبات سیاسی وجود داشته است یا خیر. زاویه دید دوم معطوف به زمان حال است که نگاه صوری و شکلی دارد. شما وقتی نگاه معمولی و سطحی به جامعه داشته باشید، می‌توانید حس کنید که ثبات سیاسی در جامعه احساس می‎‌شود یا خیر. اگر ثبات سیاسی در جامعه وجود داشته باشد، جامعه دچار التهاب و نگرانی نیست، جامعه احساس عدم امنیت نمی‌کند. در این زمینه، اطرافیان و نزدیکان می‌توانند مثالی باشند که آیا واقعا ثبات سیاسی وجود دارد یا ندارد. زاویه دید سوم که باز معطوف به زمان حال است، جنبه محتوایی دارد و اینجا بحث خیلی جدی می‌شود.

در اصل بی‌ثباتی اگر تعریف شود، ثبات سیاسی معنادار می‌شود. در یک تعریف کلی ممکن است بگوییم ثبات سیاسی به … | ادامه:👇
https://blog.dr-bokharaei.com/2024/08/blog-post_54.html?#more

| دیگر تحلیل‌های #انتخابات_ریاست‌جمهوری ۱۴۰۳:👇
https://www.youtube.com/playlist?list=PLdLUMm-rYSf2yIB01AUfRZk-RTByKURnQ

https://blog.dr-bokharaei.com/search/label/%D8%A7%D9%86%D8%AA%D8%AE%D8%A7%D8%A8%D8%A7%D8%AA%20%D8%B1%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA%E2%80%8C%D8%AC%D9%85%D9%87%D9%88%D8%B1%DB%8C

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها 👇
| Instagram | YouTube | Site |

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

22 Aug, 06:27


| راه به جایی نخواهیم داشت!

| پنج‌شنبه ۱ شهریور ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: جناب #پزشکیان از #مجلس #رأی_اعتماد  گرفت نه وزرایش! رابطه‌ی صمیمی #مسعود_پزشکیان با مجلسی‌های ۴۰ درصدی (آمار #مشارکت مردم در #انتخابات_مجلس ۱۴۰۲) و مجلسی‌های کمتر از ۱۰ درصدی (رأی ۳۰ نماینده‌ی مجلس در پایتخت!) موجب #رأی آوردن وزرای پیشنهادی‌اش شد. هیچ‌کدام از این وزیران، ایده‌ی نوینی ندارند و بسان عروس پس از استحمام و آرایش هستند.
اگر جز این است فقط به یک پرسش پاسخ دهند: حدود یک‌سوم بودجه‌ی حدود ۶۵۰۰ همتی (هزار میلیارد تومان) سال ۱۴۰۳ از محل فروش نفت و گاز تأمین می‌شود، اینک با کدام ترفند و تاکتیک و سیاست می‌خواهید دوسوم باقی‌مانده‌ی بودجه را تأمین کنید و اگر هم موفق شدید با کدام بودجه‌ی اضافی می‌خواهید طرح‌های نوین را عملیاتی کنید؟!

مگر می‌شود با دنیا سر جنگ داشت و هم‌زمان سرمایه‌های مالی و انسانی داخلی را فراری نداد و نیز آیا می‌شود هم ولایی بود و هم سرمایه‌گذاران خارجی را جذب کرد؟
در کجای تاریخ در فضای بی‌ثباتی سیاسی، توسعه شکل گرفته است؟
اندکی تأمل …!

| دیگر تحلیل‌های #انتخابات_ریاست‌جمهوری ۱۴۰۳:👇
https://www.youtube.com/playlist?list=PLdLUMm-rYSf2yIB01AUfRZk-RTByKURnQ

https://blog.dr-bokharaei.com/search/label/%D8%A7%D9%86%D8%AA%D8%AE%D8%A7%D8%A8%D8%A7%D8%AA%20%D8%B1%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA%E2%80%8C%D8%AC%D9%85%D9%87%D9%88%D8%B1%DB%8C

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها 👇
| Instagram | YouTube | Site |

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

20 Aug, 05:30


| شادی گم‌گشته!

| سه‌شنبه ۳۰ امرداد ۱۴۰۳

| گفت‌وگوی مجله‌ی تجارت فردا با احمد بخارایی درباره‌ی افول شادمانی در جامعه‌ی ایران | منتشرشده در ۲۷ امرداد ۱۴۰۳، شماره‌ی ۵۵۷

| نمایش گزارش:👇
https://drive.google.com/file/d/1b1qxUfDgf_hOEKyzxiszJfSYeK6EBpHN/view?usp=drivesdk

| #احمد_بخارایی: نشاط اجتماعی یا #شادی اجتماعی پیوند تنگاتنگی با رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی در هر جامعه دارد. در جامعه ما نشاط اجتماعی کمی وجود دارد و از میانگین جهانی آن کم‌تر است. از سال ۲۰۰۵ تاکنون شادمانی ایرانیان بر اساس گزارش سازمان ملل متحد سیر نزولی داشته و در بین ۱۳۵ کشور رتبه ۱۰۰ را داریم. اگر نشاط اجتماعی را در جهان به چهار بخش خیلی زیاد، زیاد، متوسط و کم تقسیم کنیم، ایران جزو گروه چهارم قرار می‌گیرد. به ظاهر شاید بتوان گفت که در جامعه عناصری که نشاط‌بخش باشند وجود دارند؛ از جمله در شهرها فضای سبزهای نسبتاً کم‌وبیش خوبی می‌بینیم که در فرصت‌های کوچکی که نصیب خیلی از خانواده‌ها می‌شود به مسافرت می‌روند. آن‌ها یا به محل زادگاه خود سفر می‌کنند که اغلب مناطق خوش‌آب‌وهوا است یا به مناطق شمالی و جنوبی می‌روند. در فرهنگ ما شب‌نشینی‌ها و مهمانی‌ها کم‌وبیش نسبت به چیزی که در خارج در بین خانواده‌ها می‌گذرد، رواج بیش‌تری دارد؛ پس در این‌جا در یک نگاه سطحی، شکلی و فرمی به نظر می‌رسد عناصر نشاط‌بخش در بین خانواده‌ها وجود دارد؛ اما چرا میزان نشاط اجتماعی نسبت به چیزی که در جهان وجود دارد، کم‌تر است؟ پس نشاط اجتماعی فراتر از چیزهایی است که در ظاهر می‌بینیم.

وقتی بحث #نشاط_اجتماعی می‌شود، احساس شادکامی احساس خیلی مهمی است؛ یعنی ارزیابی که فرد از خود دارد و در نهایت می‌خواهد درباره‌ی خود و پیرامونش قضاوت کند.
احساس شادکامی یکی از شاخص‌های نشاط اجتماعی است و رضایت‌مندی و احساس خشنودی یک شاخص دیگر است؛ یعنی آن روی سکه‌ی نشاط اجتماعی #رضایت_اجتماعی است و اگر رضایت اجتماعی، وجود داشته باشد افراد در #جامعه احساس بودن و زنده بودن می‌کنند.

یکی از نشانه‌های زنده بودن #مشارکت_داوطلبانه یا غیر داوطلبانه است اما در جامعه‌ی ما دیده می‌شود که کم‌وبیش یک نوع بی‌تفاوتی اجتماعی وجود دارد و در این بی‌تفاوتی اجتماعی افراد منافع فردی خود را به منافع جمعی ترجیح می‌دهند. پس در جایی که شاهد وجود #بی‌تفاوتی _جتماعی هستیم معنی آن این است که رضایت اجتماعی در حد مطلوب نیست و در جایی که رضایت اجتماعی در حد مطلوب و به‌طور متوسط وجود نداشته باشد یعنی نشاط اجتماعی نیست. این‌ها حلقه‌های به‌هم‌پیوسته‌ی یک زنجیرند.
بی‌تفاوتی اجتماعی مولفه‌ها و ابعادی دارد و اگر بی‌تفاوتی اجتماعی را مترادف با افسردگی اجتماعی بگیریم، در اصل بیان‌گر یک حالت بی‌احساسی است؛ یعنی احساس فرد به جامعه و پیرامونش تعلق نمی‌گیرد و دیگری به عنوان یک موجود زنده و شهروند کم‌تر مورد التفات فرد واقع می‌شود و فرد بیش‌تر در خودش گرفتار و غرق است.
یکی از ابعاد بی‌تفاوتی اجتماعی بی‌احساسی است. یکی از ابعاد دیگرش بدبینی است؛ یعنی داوری که فرد درباره‌ی دیگران می‌کند به نحوی توأم با بدبینی است و کم‌تر اثری از نگاه مثبت به پیرامون وجود دارد. بعد سوم بی‌میلی است و این که فرد احساس میل و علاقه در خود نمی‌کند تا با پیرامونش ارتباط خیلی پویا،زنده و تعاملی برقرار کند. این سه بعد حکایت از سه موضوع دارد؛ بی‌احساسی درونیات فرد را بیان می‌کند و احساسش را می‌گوید، بدبینی منطقه‌ی قضاوت ذهنی را می‌گوید. بی‌میلی توجه فرد به بیرون از خودش را می‌گوید در واقع در همه حال واحد تحلیل فرد است یا درون، احساسش، نگاه، ذهنش یا توجهش به پیرامونش. در هر سه بعد واحد تحلیل فرد است … | ادامه: 👇
https://blog.dr-bokharaei.com/2024/08/blog-post_17.html?#more

| بازنشر در سایت انجمن جامعه‌شناسی ایران:👇
http://isa.org.ir/%DB%8C%D8%A7%D8%AF%D8%AF%D8%A7%D8%B4%D8%AA-%D9%85%D8%A7%D9%87/7049-%D8%B4%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%DA%AF%D9%85%E2%80%8C%DA%AF%D8%B4%D8%AA%D9%87

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها 👇
| Instagram | YouTube | Site |

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

18 Aug, 04:38


| آقای پزشکیان قافیه را باخته‌اید !

| یک‌شنبه: ۲۸ امرداد ۱۴۰۳

| #احمد_بخارایی: نطق وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش جناب #پزشکیان در #مجلس برای کسب #رأی را شنیدیم. گویی ایشان آمده است تا در #آموزش_و_پرورش، انقلاب کند. می‌خواهد #تبعیض را از بین ببرد. می‌خواهد حرمت معلمان و دانش‌آموزان را به ایشان بازگرداند. می‌خواهد پویایی نوین ایجاد کند و می‌خواهد خیلی کارهای دیگر انجام دهد … عجب! مگر ایشان سابق بر این سرپرست وزارت آموزش و پرورش نبوده است و مگر معاونت وزیر در بخش پرورشی و فرهنگی را به عهده نداشته است؟ اینک چه‌گونه است که می‌خواهد کارهایی انجام دهد که قبل از این هیچ‌یک را انجام نداده است؟! مگر می‌شود یک شبه، یک فرد این‌قدر متحول شود؟ البته می‌شود به شرط آن‌که عصای موسی داشت …

ایشان وعده داد دانش‌آموزان را وطن‌خواه و ولایت‌‌پذیر، تربیت کند. آیا او نمی‌داند این دو مقوله اینک در تضاد با هم به سر می‌برند؟ آیا باز هم می‌خواهید «ولایت‌پذیری» را تلقین کنید؟ آیا کافی نیست و آیا تاکنون پاسخ گرفته‌اید؟

جناب پزشکیان، وزیر پیشنهادی شما برای وزارت‌خانه‌ی آموزش و پرورش آیا فراجناحی و مصداق «#وفاق_ملی» است که تا سرپرستی وزارت فشل آموزش و پرورش پیش رفته است؟!
دم خروس یا احادیث نهج‌البلاغه، کدام‌یک را باور کنیم؟!

| دیگر تحلیل‌های #انتخابات_ریاست‌جمهوری ۱۴۰۳:👇
https://www.youtube.com/playlist?list=PLdLUMm-rYSf2yIB01AUfRZk-RTByKURnQ

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها 👇
| Instagram | YouTube | Site |

جامعه‌شناسی افق‌نگر ـ دکتر احمد بخارایی

17 Aug, 09:10


| برشی از #مناظره میان #احمد_بخارایی و #علی_باقری درباره‌ی دیدگاه «موافقان و مخالفان #مشارکت در #انتخابات» پس از انتخاب #مسعود_پزشکیان به میزبانی دیدار نیوز

https://t.me/didarnews1/97602

| نمایش یادداشت:
https://t.me/dr_bokharaei/901

| پخش مناظره:👇
https://youtu.be/n0f-kzZxSYQ

| نمایش گزارش:👇
https://www.didarnews.ir/fa/news/169534

| دیگر تحلیل‌های انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۳:👇
https://www.youtube.com/playlist?list=PLdLUMm-rYSf2yIB01AUfRZk-RTByKURnQ

| دیگر یادداشت‌ها و سخن‌رانی‌ها 👇
| Instagram | YouTube | Site |