ایران فردا @iranfardamag Channel on Telegram

ایران فردا

@iranfardamag


نشریه «ایران فردا»، ماهنامه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است که اول هر ماه، در تهران و دیگر شهرها منتشر می شود.
ارتباط با صفحه ی رسمی ماهنامه ایران فردا در تلگرام:
@iranfardamag

ایران فردا (Persian)

معرفی کانال تلگرام «ایران فردا»nn«ایران فردا» یک نشریه ماهنامه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است که به منظور ارائه مطالب متنوع و مفید برای خوانندگان عزیز خود، هر ماه در تهران و شهرهای دیگر منتشر می‌شود. این نشریه با هدف پوشش دادن به موضوعات مختلف از جمله فرهنگ، اجتماع، اقتصاد و سیاست، به عنوان یک منبع قابل اعتماد برای افراد علاقه‌مند به مطالب متنوع در ایران شناخته شده است

اگر به دنبال یافتن یک منبع مطمئن برای مطالعه و آگاهی‌یابی درباره موضوعات مختلف مانند مقالات اجتماعی، اخبار اقتصادی و تحلیل‌های فرهنگی هستید، کانال تلگرام «ایران فردا» یک انتخاب عالی برای شما خواهد بود. با پیوستن به این کانال، شما فرصت دسترسی به آخرین اخبار و تحلیل‌های تازه را در اختیار خواهید داشت و می‌توانید به راحتی با مطالب مهم و جذاب نشریه آشنا شوید

با پیوستن به کانال تلگرام «ایران فردا» با نام کاربری @iranfardamag، از امکان ارتباط مستقیم با نشریه و دریافت اطلاعات به روز و موثق برخوردار خواهید شد. بنابراین، اینجاست که شما می‌توانید به راحتی به تمامی محتواهای منتشرشده در نشریه دسترسی پیدا کنید و به روز بودن خود را از آخرین اخبار و مطالب فرهنگی و اجتماعی اطمینان حاصل کنید

به کانال تلگرام «ایران فردا» بپیوندید و از فرصت بی‌نظیری برای اطلاع از مباحث مختلف بهره‌مند شوید.

ایران فردا

24 Dec, 21:12


🌺 کریسمس به یادآورنده‌ی مفهوم نجات و رهایی؛ مبارک باد !

@iranfardamag

🌲 گر چه آن کاهنه‌ی مرگ‌آشنا ، شاعر بزرگ روزگار ما گفته‌بود : "نجات دهنده در گور خفته‌ است" ، اما هر بار که گاهشمار تاریخ فکرها و نبوت ورق می‌خورد ، مفهوم نجات و رهایی به خاطر ما می‌آید. "گاه"ها برای متن دین‌های ایرانی چندان مهم است که از مسئله‌ی جهان و اشیاء تا مرحله‌ی آفرینه‌ی بزرگ مردمان را در بر می‌گیرد. این هیجان آفرینش یکتایی‌ی مفهوم پر درنگ "نجات" در قامت انسان ، همان است که در کتاب ما ایرانیان"هَمَس‌پَت‌مَدیم" (‌hamas pat midim) نامیده می‌شود ، که در آخرین روز سال ، آدمیان پدید می‌شوند.

🌸 عیسی نیز نجاتِ خود بود ، همچون یک متنِ باز در خلقت انسان، در همس‌پت‌مدیمِ روشنی که در واپسین لحظه‌های ترس و تباهی، رخدادِ بودن و شدنِ آدمی‌ست.

🌿 شاید میان این باورها راهی به هم باشد. در پیچ و خم این کوچه کوچه شدن‌های نهان ما که از آگاهی‌ی کوچک ولی غنی‌ی ما می‌رمند ، اما در زیست و مرگ ما با ما یگانه می‌شوند. اگر چنین باشد ، چه بسا میان مفهوم پر ثمر مردان آذر اندیش، شهزادگان مغان ، که از کوه سلوت یا ویکتورالیس در منتهی‌الیه شرق ، "اییریه ویجه" ، برای زادن عیسی جمیع ملت‌ها را خبر خوش می‌آورند ، نسبتِ آفرینشِ دوباره در عصر عسرت را برای یک باکره‌ی زایی‌ی نجات‌بخش تجدید کرده باشند.

🌹 این "گاه‌"ها لحن "رخداد"ها را دارند ، چنانکه پل ریکور آن‌ها را "روایت بنیان‌گذار" می‌نامد ، و چه بهتر که ما آن را "گاهِ" مردمان بنامیم تا به جای ظهور منجیان، منجم ستاره‌های بخت نجات در آسمان فکر و خیال خلاق خود باشیم.

☘️ با این وصف ، کریسمس اگر چه در خیالِ مردمان عیسوی‌مسلک، گاهِ زایش روشنی و فرح‌بخشی‌ست ، برای انسان امروز، هر"گاهِ" نشسته در خیال خلاق و فرحبخشی ، وقت خوش آرزومندی و رستگاری ست.

🍁 آدمیان در خلقت ، در زندگی و در مرگ هم سرنوشت هم‌اند. سرشت یگانه‌ی ما و جهان، برخیزاندنِ نجات از گورِ نجات‌بخش است ، چون همرنج هستیم و چه بسا که گورهای بی‌شماری که در وجود یکایک ما گوهر نجات را در ما کُشته است ، ما را "معصیت" کار به نظر آرد.

🍀 ولی طریق "عصمت" در خلق‌ و بدعت‌های دوباره تعبیه است ، در باکره‌زایی‌های آزاد اندیشی نهان ست ، در ، عیسی‌یِ تفکر را به مسیحِ کُنش رسانیدن است .

🌻 کریسمس وقت جهان را نو می‌کند ، همانگونه که نوروز رخت گیتی را تازه می‌کند. این جشن‌ها "یزشن" دارد ، نیایشی و ستایشی از کار و بود گیتی ، و ، بود و باش مردمان ، که خویش را ، عیسی‌ی درون را ، به مسیح جهان بپیوندانند و نجات را از گور وجودِ در گور خفته‌ی خویش برهانند، تو گویی نیایش‌ها یا یزشن مردمان سر در شکوه قامت فراز کردن و انجام کار دارد . تو گویی ستودن نجات‌بخش ، ستردن غبار فراموشی و غفلت از رخ معشوق نجات بایست بوده باشد.

🌱 ما نیز در کریسمس، تمام، یک تن می‌شویم ، چون بدان محتاجیم ، بدانسان که در نوروز ، بدان گونه در زایش مردمان در هَمَس‌پَت‌مدیم .

🌷...و آن شهزادگان مغان ، نیاکان خردمند ما ، که آتش ایزدان را از کوه سلوت به ناصره بردند ، گویی مفهوم نجات را در همه‌ی روزگاران و جمیع ملت‌ها می‌جویند. کریسمس باید ستایش رهایی ، آرامی جستن روان‌ها ، و التیام جراحت اندوه به خاطر مردم کشی در سراسر زمین باشد. هر جا که دل ریشی از ستم کیشی‌ی تجاوز به حق حیات ، قلبی بی‌پناه‌ را مقروح و مجروح کرده باشد ، کریسمس خبری دارد از اینکه : آری ، اگر به سخن کاهنه‌ی بزرگ شعر اکنون ما ، نجات‌دهنده در گور خفته‌است، لیک ، نجات اما در قلب کوچک انسان ملت ما تپشی گرم دارد. "پسر انسان" ، همچون آذری که مغان با خویش به جلیله و ناصره به ارمغان بردند ، شبستان گیتی را فراخی و روشنی خواهد بخشید ، مادام که مُجَدِّدِ عصمتِ خلق و بدعتِ تازه در جمیع ملت‌ها باشیم .

🍃 کریسمس همچون هر" گاهِ " توانبخش در میان مردمان دیگر ، عید شادمانه ، گاهِ نجات‌ورزانه ، و باور به پایان عصر عسرت است . ما در اقلیم همه‌ی این گاه‌ها مقام داریم و مقیم هر لحظه‌ی شادورانه و نیک آیین هستیم و خواهیم بود ، زیرا ما به آگاهی ، آزادی ، خردمندی و روشن رایی ایمان راسخ می‌ورزیم . این روز و ایام را که شادی در آن نورباران است ، بر یاران خود و بر همه‌ی آدمیان بویژه مسیحیان جهان مبارک باد می‌گوییم.


🌺 ایران فردا


#کریسمس
#ایران_فردا
https://cutt.ly/PeMsrQi3
http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

24 Dec, 10:33


به نام خدا


▪️دوست گرامی‌مان، دکتر سیدرضا مظهری، از میان ما رفت. افسوس! و چه زود!
به همین مناسبت و به یاد او، گرد هم می‌آئیم.

▪️زمان:
پنج‌شنبه ششم دی ماه ۱۴۰۳ از ساعت ۱۶:۳۰ تا ۱۸:۳۰

▪️مکان:
میدان توحید، ابتدای نصرت غربی، پلاک ۲۴، واحد ۴ ، دفتر مجله چشم‌انداز ایران.

▪️مقدم تمامی دوستان را گرامی می‌داریم.


🔹 چشم انداز ایران 🔸 ایران فردا



#ایران_فردا
#رضا_مظهری
#چشم‌اندار_ایران

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

23 Dec, 21:52


@iranfardamag

🔹(۱ اسفند ۱۳۰۶ – ۳ دی ۱۳۹۶)
🔸یادبود هفتمین سالروز درگذشت‌کهن‌سرو سیاست ایران«حسین شاه‌حسینی»
🔹مردی که عمری در راه مصدق زیست
🔸بر بلندای آرمانهای انسانی ایستاد
🔹و با صداقت در گفتار و پایداری در رفتار سرمایه‌ی بی بدیلی برای ایران بود
🔸نام و یادش گرامی باد!



#ایران_فردا
#حسین_شاه‌حسینی

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

23 Dec, 03:42


🔴 خودآموز فروپاشی

🔷 کمال اطهاری

@iranfardamag

گذارت از آستانه‌ی ناگزیر
فروچکیدن قطره‌ی‌ قطرانی‌ است در نامتناهی‌ ظلمات
(الف. بامداد)


🔸یک، سرکوب کُن: دولت مدرن به‌مثابه حافظ و مجری امر عمومی، هنگامی موجودیت و بقا می‌یابد که امر خصوصی موجودیت و بقا داشته باشد، حاصل این رابطه‌ی دیالکتیکی بین امر عمومی با خصوصی، تشکیل و بقای «دولت-ملت» (nation-state) یا شکل‌بندی معینی است. هدف از تشکیل دولت چیزی نیست جز فراهم آوردن شرایط برای تکامل آزادانه‌ی تک‌تک افراد جامعه. این افراد برای آن از آزادی‌های فردی خود صرف‌نظر و آنها را به دولت می‌سپارند تا آزادی‌هایی بیشتر به‌دست آورند، نه معکوس. بدین‌ترتیب هرچه جامعه‌ی مدنی قوی‌تر شود، دولت یا حاکمیت نیز قوی‌تر خواهد شد. اما به‌طور معکوس، مانند آن چه به‌تدریج در حاکمیت جمهوری اسلامی ایران رخ داد، هرچه جامعه‌ی مدنی بیشتر سرکوب شود، حاکمیت به فروپاشی نزدیک‌تر می‌گردد تا آن که در ظلمات گم شود.

▪️دیکتاتورها و دیکتاتوری‌ها ازین‌رو بقا نمی‌یابند، که این رابطه‌ی دیالکتیکی بین دولت با جامعه‌ی مدنی قوی را برنمی‌تابند. در جامعه‌ی مدنی قوی، دانش لازم برای نوآوری و ساماندهی دگرگونی‌های زیربنایی (ساختار و سازمان تولید) و دگرگونی‌های روبنایی (ساختار و سازمان مناسبات اجتماعی و فرهنگی) تولید می‌شود؛ در نتیجه می‌تواند در صورت بروز وقوع بحران‌های داخلی و خارجی، شکل‌بندی جدید اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را کشف و با آنها مقابله کند. اما دیکتاتورها و دیکتاتوری‌ها هرچنـد بتوانند به‌تبعیـت از جامعـه، ابتدا یک دولت-ملت با شکل‌بندی یا نظام نوین اقتصادی-اجتماعی برپا کنند، اما به‌دلیل دانش اندک، کهنه و منجمد خود در نهایت دچار «مرگ سازمان» و فروپاشی نظام می‌گردند. چون درخود فرو می‌روند، یا به اصول و مواضعی که باعث موفقیت اولیه‌ی آنها شده بود تقدس می‌بخشند، و برای بقای خود با نوآوری‌ها و دگرگونی‌های نهادی مقابله می‌کنند، در نتیجه به قعر ظلمات تاریخ درمی‌غلتند. فرق نمی‌کند که نام این نظام شاهنشاهی باشد، یا سوسیالیستی، بعثی، و یا اسلامی.

🔸دو، رانت‌جویی کُن: در نظام جهانی (world system) امروز، شرط لازم برای بقای یک حاکمیت سیاسی این است که توانسته باشد نهادهای یک رژیم انباشت درون‌زا و برون‌نگر را تعریف کند که زنجیره‌ی داخلی ارزش آن متنوع، و در پیوند با زنجیره‌ی جهانی ارزش باشد. حال اگر این حاکمیت بتواند به مرحله‌ی نوآوری هم برسد (که رفاه و دموکراسی شرط آن است)، شرط کافی را برای توسعه‌ی پایدار در این نظام جهانی به‌دست آورده است. وگرنه کشور را در تله‌ی توسعه انداخته، و خود در اثر بحران‌های اقتصادی ، اجتماعی ، سیاسی و محیط‌زیسـتی ، رو به فروپاشـی می‌رود . حاکمیت جمهوری اسـلامی ایران از عهده‌ی شرط لازم برنیامده تا به شرط کافی برسد . در مقاله‌ی «برآمدن و تثبیت شکل‌بندی نوفئودال در ایران» (اطهاری، ۱۴۰۰) نتایج پژوهش‌هایی متعدد را درباره‌ی ابعاد کسب رانت در ایران ارائه نموده بودم. از آن جمله خروج سالانه ۳۰ تا ۸۰ میلیارد دلار از ایران را که حاصل رانت‌جویی، و به‌طور متوسط دو برابر سرمایه‌گذاری در بخش مولد بوده است. در آن مقاله آمده بود: «در نوفئودالیسم (خلاف فئودالیسم) رانت‌جویی انحصاری نیست، بلکه از انواع روابط با مدیران دولتی حاصل می‌آید که با اعطای امتیازات ثروت می‌اندوزند. با دگرگونی نهادی ناشی از رانت‌جویی، حکومت سلسله‌مراتبی مشابه نظام فئودالی به‌وجود می‌آورد که در آن برگزیدگان دارای امتیازاتی ویژه هستند». به‌عبارت دیگر دولت‌ نوفئودال، شبیه آن چه در جمهوری اسلامی پدید آمده، روبنایی مبتنی بر انحصار و زور ایجاد می‌کند که بر زیربنای سرمایه‌دارانه حاکم می‌شود؛ در نتیجه جلوی قانون سرمایه‌داری یعنی «تولید و بازتولید گسترده با انقلاب پیاپی در تولید» را می‌گیرد. ازین‌رو با ایجاد بحران ساختاریِ دائمی و فزاینده‌ی اقتصادی، فروپاشی خود را رقم می‌زند. در اینجا چند تحقیق باارزش جدید را ارائه می‌نمایم که در آن مقاله نیامده بود و ابعاد و چگونگی رانت‌جویی را در حاکمیت جمهوری اسلامی روشن‌تر می‌کند:

▪️در پژوهشی قابل‌توجه (مهدیلو، عباسی و عصاری، ۱۳۹۴)، نویسندگان اثرات غیرخطی فرصت‌های رانت‌جویی بر رشد اقتصادی ایران را سنجیده‌اند. آنها ابتدا با استفاده از منطق فازی و متغیرهای ورودیِ شکاف نرخ ارز رسمی و غیررسمی، نسبت ارزش افزوده‌ی بخش ساختمان به GDP و اندازه‌ی دولت، روند فرصت‌های رانت‌جویی طی سال‌های ۱۳۵۹ تا ۱۳۹۱ را شبیه‌سازی کرده‌اند.....


🔹متن کامل:

https://cutt.ly/DeNc0VxF

#ایران_فردا
#کمال_اطهاری
#خودآموز_فروپاشی

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

21 Dec, 21:42


🔴جنبش مردمی برای خرید اوراق‌قرضه ملی
▪️به مناسبت اول دی سالگرد اعلام قرضه توسط دکتر محمد مصدق

🔷امیر طیرانی

@iranfardamag

🔻نهضت ملی شدن نفت به رهبری دکتر محمد مصدق نه‌تنها نقطه عطفی درتاریخ معاصر ایران به شمار می‌رود بلکه آن حرکت، سرمنشا و الگویی برای کشورهای جهان سوم برای آزادی از زیر یوغ استعمار وجنبش‌های رهایی‌بخش بود. یکی از ویژگی‌هایی مهم وتاثیرگزار نهضت ملی حمایت عمومی مردم از نهضت و شخص دکتر مصدق بود. همراهی و همدلی مردم از نهضت ملی و حکومت دکتر مصدق به‌رغم توطئه های دشمنان داخلی و خارجی وتبلیغات همه جانبه آنها از جمله درخشان ترین ویژگی های آن نهضت بود.
یکی از جلوه ‌های همراهی و حمایت مردم از نظرات و دیدگاه های دولت ملی در جریان فروش اوراق قرضه ملی برای کمک به دولت مصدق بود. در این نوشته تلاش شده است تا تصویری خلاصه از این حضور پررنگ و میهن دوستانه مردم ارائه شود. 🔺


#ایران_فردا
#امیر_طیرانی
#محمد_مصدق
#اوراق_قرضه‌ی_ملی


http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

21 Dec, 21:28


🔴آیا توسعه‌ی ایران نیازمند شورای عالی توسعه است ؟!

🔷کمال اسعدی

@iranfardamag

🔸اخیرا علی لاریجانی در مصاحبه با شبکه دانشگاه تهران در ضرورت تشکیل شورای عالی توسعه گفتند که راه حل توسعه کشور را ایجاد و بستری به نام شورای عالی توسعه می دانند که با توجه به شناخت ایشان از ساختار نظام تصمیم گیری فعلی جمهوری اسلامی، ابراز این دیدگاه اتفاقا دور از نگاه توسعه، جز اینکه وزنه ای دیگر به پای مدیران ارشد می باشد، چیز دیگری نیست.

▪️درحال حاضر باتوجه به شرایط فعلی کشور وجود نهاد ها وشورای های مختلف دست پای تصمیم گیری اجرای سیاستگذاری درست و به موقع را توسط بدنه کارشناسی و مدیران ارشد در نظام را گرفته که نمونه آن را در خصوص رفع فیلترینگ توسط دولت می توان شاهد بود که نهادهای مختلف از وزارت ارتباطات، مرکز فضای مجازی تا شورای عالی فضای مجازی و نهادهای امنیتی در آن دخل و تصرف دارند تا امکان تصمیم گیری و اجرای یک سیاست مفید که روزانه چند هزار همت به کشور ضرر می رساند، گرفته شود.

🔸همین نمونه نشان می دهد که تا چه میزان وجود مراکز مختلف در نظام تصمیم گیری و نیز شورای عالی (باحضور افراد متفاوت) باعث اختلاف و فلج شدن حوزه های مختلف جامعه می شود. به گمان نگارنده حالا که بحث از توسعه ایران که با بسیاری از بحران های مختلف هم مواجه می باشد هست، ابتدا باید نگاه حاکمان و اتاق های فکر در نظام در سیاست های جاری کشور تغییر کند. آنها باید با این پرسش شروع کنند که آیا ادامه این نگاه در جهت منافع ملی و توسعه می باشد یا خیر ؟ و سپس به اصلاح ساختارنظام فکری و تصمیم گیری. در ابتدایی‌ترین حالت اصلاحات ساختاری، نظام تصمیم گیری کنونی منحل و این نهاد ها مختلف سیاستگذاری در بدنه کارشناسی دولت و مجلس که هر دو این نهاد ها برخاسته از رای ملت و حاکمیت ملی می باشد و وظیفه ریل گذاری سیاست ها و اجرای سیاست ها با این دو نهاد می باشد، ادغام شوند.

▪️اگر چه در بسیاری از برنامه های توسعه نوشته شده و به نتیجه نرسیده علت های مخلتف دارد که بگمانم یکی از علل آن تصمیمات غیر کارشناسی و یک شب در سیستم تصمیم گیری بوده است. نمونه آن را که می توان یاداور شد سازمان برنامه و بودجه کشور است که در دوره ای ( دولت نهم و دهم ) تعطیل شد که بعد از آن ، بازسازی ساختار کارشناسی به این راحتی امکان پذیر نبود . سازمانی که چندین دهه فرمان توسعه کشور را در دست داشت و خبره ترین کارشناسان در آن فعالیت می کردند در یک تصمیم نابخردانه منحل شد، که جز به وجود آوردن هزینه ای سنگین برای کشور ، حاصلی نداشت.

🔸تا زمانی که تغییر در سیاست های کلان جاری نشود امکان توسعه با شعار و وجود شورای های مختلف انجام پذیر نیست. از لاریجانی انتظار می رود اگر که قصدشان جدی است ، با توجه به جایگاهی که دارند قدمی در چابک سازی و اصلاح و بازسازی ساختار نظام تصمیم گیری کشور بردارند. که ایران امروز ما باتوجه به سرعت تحولات جهانی در حوزه های مختلف نیازمند توسعه و باز شدن درها و جبران عقب ماندگی ها مختلف می باشد. درغیر این صورت ایران همانند روستایی در حاشیه کشورهای در حال توسعه و یا توسعه یافته خواهد بود.


#ایران_فردا
#کمال_اسعدی
#علی_لاریجانی
#شورای_عالی_توسعه
#توسعه_و_تعدد_مراکز_تصمیم‌گیری

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

20 Dec, 20:50


🔴منتظری و پای بندی به اخلاق، عدالت و کرامت انسانی
🔷آیت‌الله‌العظمی حسینعلی منتظری ( ۱ مهر ۱۳۰۱- ۲۹ آذر ۱۳۸۸)

@iranfardamag

▪️اهمیت آیت‌الله العظمی حسینعلی منتظری از برجسته‌ترین شخصیت‌های سیاسی و دینی ایران در تاریخ معاصر را می‌توان از جنبه‌های مختلف بررسی کرد که شامل نقش او در انقلاب اسلامی، مقام فقهی، تلاش برای حقوق بشر، و انتقاد از نظام جمهوری اسلامی می‌شود.

🔸آیت‌الله منتظری یکی از برجسته‌ترین شاگردان آیت‌الله بروجردی و آیت‌الله خمینی بود و در زمینه فقه و اصول به درجات بالایی دست یافت. جایگاه فقهی او باعث شد که از او به‌عنوان یکی از صاحب‌نظران اصلی فقه شیعه یاد شود. او کتاب‌ها و نظرات مهمی در فقه و حقوق اسلامی دارد که مورد توجه حوزه‌های علمیه بوده است.

▪️آیت‌الله منتظری نقشی کلیدی در تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران داشت. او از اعضای اصلی مجلس خبرگان قانون اساسی بود و در تثبیت ساختار ولایت فقیه در قانون اساسی نقش داشت. با این حال، بعدها خود او منتقد جدی عملکرد این نظام شد.

🔸پیش از انقلاب، آیت‌الله منتظری از مبارزان اصلی علیه رژیم پهلوی بود. او سال‌ها زندانی سیاسی بود و در این مدت به چهره‌ای نمادین برای مقاومت تبدیل شد.از او به‌عنوان یکی از رهبران فکری و اجرایی انقلاب یاد می‌شود که هم در زمینه نظری و هم عملی نقشی برجسته داشت.

▪️آیت‌الله منتظری در دهه ۱۳۶۰ به‌عنوان جانشین آیت‌الله خمینی انتخاب شد، اما این جایگاه را به دلیل انتقاداتش از سیاست‌های جمهوری اسلامی و مخالفت با اعدام‌های سال ۱۳۶۷ از دست داد.این اتفاق نشان‌دهنده شخصیت مستقل و اخلاق‌مدار او بود، چرا که حاضر نشد به دلیل حفظ قدرت، از اصول انسانی و اعتقادی خود کوتاه بیاید.

🔸منتظری به‌عنوان یکی از مدافعان سرسخت حقوق بشر و آزادی‌های اساسی شناخته می‌شود.او بارها نسبت به نقض حقوق شهروندان، سرکوب اقلیت‌ها، و اعدام‌های گسترده در جمهوری اسلامی اعتراض کرد. این مواضع باعث محبوبیت او در میان طیف وسیعی از مردم، حتی فراتر از ایران شد.

▪️یکی از مهم‌ترین دلایل اهمیت او، نامه تاریخی‌اش به آقای خمینی در سال ۱۳۶۷ بود که در آن به اعدام دسته‌جمعی زندانیان سیاسی اعتراض کرد.این نامه، که نشان‌دهنده شجاعت اخلاقی و انسان‌دوستی او بود، جایگاه او را به‌عنوان منتقد برجسته نظام تثبیت کرد.

🔸او همواره ازعدالت اجتماعی،برابری وآزادی بیان حمایت می‌کرد. منتظری تأکید داشت که اسلام واقعی باید در خدمت مردم باشد،نه ابزاری برای سرکوب.مواضع او در زمینه حمایت از اقلیت‌های مذهبی و قومی نیز از نکات برجسته زندگی او است.

▪️منتظری به دلیل شخصیت شجاع و مستقل خود در تاریخ ایران برجسته است. او حتی پس از کنار گذاشته شدن از قدرت، از بیان دیدگاه‌های خود دست نکشید و تا پایان عمر به نقد عملکرد نظام جمهوری اسلامی ادامه داد. این استقلال فکری باعث احترام بسیاری از ایرانیان به او شد.

🔸منتظری پس از کناره‌گیری از قدرت به نوعی به مرکز ثقل اپوزیسیون دینی جمهوری اسلامی تبدیل شد. او الگوی کسانی شد که معتقد بودند می‌توان به اصول دینی پایبند بود ودر عین حال از عدالت، آزادی و حقوق بشر دفاع کرد.

▪️آیت‌الله منتظری الگویی از یک مرجع دینی است که سیاست و دین را با اخلاق و انسان‌دوستی تلفیق کرد. آثار او،از جمله کتاب‌های فقهی و نامه‌ها و بیانیه‌های او، همچنان به‌عنوان منابع مهمی برای پژوهش‌گران، فعالان حقوق بشر، و علاقه‌مندان به تاریخ معاصر ایران مطرح هستند.

🔸آیت‌الله حسینعلی منتظری علاوه بر جایگاه برجسته‌اش در فقه سنتی، به دلیل نوآوری‌های فقهی و دیدگاه‌های پیشرو در مسائل اجتماعی، سیاسی و حقوقی نیز شناخته می‌شود.او تلاش کرد تا فقه شیعه را با مقتضیات زمان و نیازهای جوامع معاصر تطبیق دهد و در این مسیر دیدگاه‌های نوینی را ارائه داد.

۱. نگاه نوین به حقوق بشر و حقوق اقلیت‌ها
▪️منتظری ازجمله نخستین فقهای شیعه بود که مفهوم حقوق بشر را وارد گفتمان دینی کرد.او معتقد بود که کرامت انسانی و حقوق بشر نه‌تنها با اسلام تعارضی ندارد،بلکه در متون دینی به آن تأکید شده است. نوآوری‌های او در این حوزه شامل:
• حمایت از حقوق اقلیت‌های دینی و مذهبی: او تأکید داشت که اقلیت‌های دینی،از جمله بهائیان،باید از حقوق شهروندی برخوردار باشند،هرچند از منظر فقهی آن‌ها را مسلمان نمی‌دانست.
• مخالفت با تبعیض بر اساس مذهب و اعتقاد

۲. تفکیک میان «اسلام حقیقی» و «اسلام سیاسی»
🔸منتظری تلاش کرد میان مفاهیم اسلام اخلاقی و معنوی و اسلامی که به ابزار قدرت تبدیل شده است تمایز قائل شود. او معتقد بود که فقه باید در خدمت مردم باشد و نه در خدمت حکومت. این دیدگاه به‌خصوص در انتقادهای او از عملکرد جمهوری اسلامی و ولایت فقیه پررنگ شد.....


🔻متن کامل:
https://cutt.ly/feNxhsQg


#یادمان
#ایران_فردا
#آیت‌الله‌العظمی_حسینعلی_منتظری
http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

19 Dec, 08:09


🔴 یلدا ، قرار سیاست‌های مهرآبادان

🔷 مسعود میری

@iranfardamag

🔸یلدا هر چه که باشد ، یک قرار شبانه برای مردم ایران است.
شب‌نشینی فرصتی‌ست تا تنهایی‌های خود را قسمت کنیم ، از ثقل رنج‌های روزمره بکاهیم ، وزن زندگی را زیاد کنیم ، و از نیروی جمعی‌ی همنشینی برخوردار شویم. سیاست مگر چیست ، جز آنکه یک فرد یا جمعیت در اقلیمی معین به روزمره‌هایش بیندیشد و در باب‌ آینده‌اش راهی برای رهایی بیابد؟

▪️در مدنیت‌های کهنسال دعوت هر پیاله‌ای که در نوشانوش حیات پذیرفته می‌شود ، رنگ عهد و مودت و پیوند دارد.
در ملت‌های پیر و فرزانه ، هر سفره که گرداگرد آن زانو می‌زنیم هوای پند و دانایی در خود تعبیه کرده ، هر چند چنان به چشم آید که شبچره برای زنگار غم زدودن است و بس .

🔸و بسی بسیار که نیاکان ما در جدال خیر و شر ، در هماوردی‌ی کاوه و آژیدهاک مار سر ، در تهی‌دستی و عسرت نسل بشر ، در تنگ و تاریک قرون پشت سر ، داستان بقا و برآمدن از تنگنا را ، در همین مجلس کردن‌های کوچک ذکر مصیبت کرده‌اند و در همین غم عالم گفتن ،شوق دمیدن دوباره را مبدع بوده اند.

▪️سیاست مگر چیست ، جز آنکه در نگاه‌داشت اقلیم خسته و خالی ، و پاسداشت آیین نیک مردمیاری ، کسان ، بی‌آنکه از پیش اندیشیده باشند ، در لف و نشر همسخنی‌های به ظاهر معمول ، عقل زندگی کرده باشند و نقل رهایی را زیر لاله‌ی گوشِ رفیقان  و رقیبان ،  زمزمه‌ی مستانه آموخته باشند؟

🔸تمدن‌های طولانی و معمر ، چون مادری زاینده ، پاطریارخ‌ها و کهن‌پیران بینش‌هایند و کهن‌الگوهای زایشگرانه‌‌ی‌شان ، چه در نام ایام غنوده باشد چه در نغمه‌ی ارغنون ساز فلک ، حاصلش همین باید باشد که از دارایی‌های ناچیزمان توانیم ثروت زندگانی بیافرینیم.

▪️من می‌اندیشم نیاکان این خاک خشک اما پر ثمر ، در دهان و جان پیام‌آوران ، شهریاران،  پهلوانانان ، گوسان و خنیاگران خود،  نقل ماندگار کلمات تاریخ ، دین، افسان‌ها و حماسه‌ها ، ترانه‌ها و سرودها ، موسیقی‌ها و بسیاری چیزها را که قد و قامتِ مرام و مردم ما را ایستاده و بلند نگهداشته ، رسم بودن و باراومندی‌ را به فرزندانش هبه کرده ، در این پیوند‌های قند و تلخِ به هم آمیخته‌ی شبچره ها ،حرف حرف‌این جان‌پناه‌ها را بر زبان گوینده‌‌گان خرد ساز ما نشانیده است .

🔸ما تهی‌دستان چه داریم جز با هم بودن ، در عزا سر بر شانه‌ی دوست گذاشتن و زار زدن ، در شادی غریو خوشی در محفل تنهایان بلند کردن ، در هستی و مستی ، سُکر سکوت و همدستی را پیشه‌ی مردمانگی و فتوت آوردن ، در پس جنگیدن‌های بیهوده و بی رسم ، جراحت تنگدلی را به مراثی‌ی جامعة بن ایران ، این ایزدِ ایزدانِ بانوانِ مُلکی ، در آغوشِ اندوهِ زیرلب آوردن .

▪️ما چه داریم جز خودمان ، خیابان‌های مان ، رفقای از جان شیرین‌ترمان،  از خانه‌های چشمِ تَرمان ؟
ما چه داریم جز خاک خسته اما پیوسته به معناها و مدنیت‌های آبستنِ به دعوت‌های انسانی‌تر ؟
ما بی‌چیزانِ سیاره ، همین دل به دوست سپردن‌ها را توشه‌ی راه داریم.  که اگر ایرانِ مادر را در آغوش گرفته‌ایم و به دامان شریفش سر گذاشته‌ایم تا از  بابت آن است که دغدوهای یلدا و نوروز و مهرگانش ، سوز اندرون را با خنکای وجودشان مرهمی بشوند.

🔸و این حکایت فقط از ادبیات نوشتن نیست ،که  خود ، سیاست‌ _سروش و دُرّ معانی درنیوشیدن نیز بایست بوده باشد . چون   ادیبانه سخن رسانیدن در دهان  فقط باشد هم ، به آنی ادبیاتِ نوشتن‌مان  لحن فردوسی و دقیقی و طوسی می‌گیرد ، در کلمات غلطیدنِ ما هم روح خیام ، سعدی ،حافظ و نظامی می‌پذیرد ، با کلمات بازی کردنِ ما هم ژرفنای سیاست‌_نوشتِ برازنده و فراز آوردنده‌ی رویایی ، براهنی ،  اخوان و شاملو به خلوت و جلوتِ سخن ساختنِ ما می‌‌افزاید .

▪️ما در این شب‌گویی‌ها و شبخوانی‌ها ، جام و جان جهان آینده‌ی خویش را سر می‌کشیم ، روز را به شب ، و شب را به امید روشنی‌های فردا  دَجگ و گره می‌زنیم ، و هان تو بدان که سیاست در حاق معنای خود همین‌هاست .

🔸یلدا هر چه باشد ، به هر داستان و افسان و اسطوره‌ای که در آن‌ها سکونتِ معنا داریم ، حالا روح و روی تازه‌ای دارد ، ازیرا این مناسک احیای وجود است .  نَسکِ سلام و احترام در مجلس شبچره‌اش ، آیین اتفاق در خود نهان دارد . گویی کسی بگوید ما هنوز زنده‌ایم ، هر چند این نهانگو وَخشورِ  خاموشی در مجلس کوچک یاران و عیّاران مدهوش عشق و مهر در خاندان شما باشد . ....


🔻متن کامل:

https://cutt.ly/QeB1rYOl


#یلدا
#ایران_فردا
#مسعود_میری

https://t.me/iranfardamag

ایران فردا

18 Dec, 04:27


🔴کشورهایی که بعد از سوریه فرو خواهند پاشید و آینده خاورمیانه!*

🔷د. شهاب المكاحله


@iranfardamag

🔸در چندین مصاحبه تلویزیونی و مقاله در کانالهای تلویزیونی عربی و خارجی، یا حتا از طریق مقالاتی که سالها پیش منتشر کردم، هشدار دادم که تا پایان سال ۲۰۲۴ منطقه شاهد آغاز سایکس-پیکو-۲ خواهد بود. امروز ما در این لحظه زندگی میکنیم. سوریه در حال تجربه یک لحظه تاریخی تعیین کننده است، زیرا در آستانه بقا یا تجزیه قرار دارد. در زمانی که سوریه با چالشهای داخلی و خارجی فزایندهای مواجه است، این پرسش در افق ظاهر میشود: "بعدش چیست؟"
این پرسشی است که تنها به سوریه مربوط نمیشود، بلکه به کل خاورمیانه مربوط میشود. با تشدید حملات اسرائیل که زیرساختهای سوریه را هدف قرار میدهد، به نظر میرسد که منطقه در حال وارد شدن به دورههای از تنظیم مجدد استراتژیک است که تهدیدی برای ترسیم مجدد مرزها و سرنگونی رژیمها است.

کارزار سیستماتیک اسرائیل: شکستن سوریه از درون
▪️تحرکات اسرائیل در سوریه تصادفی نیست، بلکه بخشی از یک استراتژی عمدی با هدف تضعیف این کشور و تضمین تجزیه آن است. با تخریب سیستماتیک زیرساختهای سوریه - از جمله فرودگاهها، تأسیسات حیاتی و داراییهای نظامی کلیدی- اسرائیل به دنبال فلج کردن توانایی سوریه برای بازسازی خود به عنوان یک کشور متحد است.

🔸هدف روشن است: ایجاد یک سوریه تکه تکه شده که دیگر تهدیدی برای پایان دادن به نفوذ منطقه ای ایران نباشد. این تصور با جاه طلبیهای ژئوپلیتیکی گسترده تر سازگار است و به اسرائیل اجازه میدهد تا نفوذ خود را به سمت شرق ( به سمت آسیای مرکزی ) و به سمت غرب( به سمت مدیترانه) گسترش دهد و دسترسی بدون مانع به منابع و نفوذ منطقه را تضمین کند. برای اسرائیل، سوریه تقسیم شده، سوریه قابل کنترل است.

چشم به عراق و اثر دومینو
▪️زمانی که سرنوشت سوریه مشخص شود، توجه به عراق معطوف خواهد شد، کشوری که از قبل از تنشهای فرقه ای، بی ثباتی اقتصادی و مداخله خارجی رنج می برد. گزارشهای اطلاعاتی نشان میدهد که عراق در رتبه بعدی در لیست فروپاشیهای احتمالی قرار دارد. به نظر میرسد که برچیدن شبه نظامیان، به ویژه آنهایی که از سوی ایران حمایت میشوند، بخشی از دستور کار است، با انتظار یک کودتای بزرگ که میتواند دولت فعلی را سرنگون کند.
🔸پیامدهای بالقوه چنین حرکتی عمیق است. عراق نیز مانند سوریه یک محور ژئوپلیتیکی در منطقه است. اگر بی ثبات شود، می تواند به سکوی پرتابی برای ناآرامیهای بیشتر در سراسر خاورمیانه تبدیل شود که پیامدهای آن از لبنان تا خلیج فارس گسترش می یابد. به احتمال زیاد داعش این بار به خلیج فارس خواهد رسید.

پنج سیستم در معرض تهدید
▪️گزارشهای اطلاعاتی نشان میدهد که سوریه و عراق تازه آغاز راه هستند. گفته میشود که پنج رژیم عربی دیگر در آستانه کودتا هستند که ناشی از ترکیبی از نارضایتی داخلی، دستکاری خارجی و بحرانهای اقتصادی است. هدف این دگرگونیها تغییر شکل چشم انداز سیاسی در منطقه است، و راه را برای خاورمیانه جدیدی هموار می کند که با منافع خارجی و نه خواسته های مردم آن همسو باشد، که در آن اسرائیل بر اساس دکترین خود از نیل تا فرات حرف اول را می زند و این نمادی از آغاز فرآیند و جهت های آن است.

سایه درگیریهای فرقه ای
🔸در این ترکیب ناپایدار، روایتهای آخرالزمانی و پیشگوییهای فرقه ای قوت گرفته است. برخی در مورد ظهور بعدی شخصیتی به نام «السفیانی» صحبت می کنند که بر اساس روایات معادشناسی، پیشبینی میشود که از سوریه برای شکست گروههای مختلف و تسلط بر منطقه ظهور کند. در حالی که این گونه روایتها رد می شوند، اما منعکس کننده نگرانیهای ریشه ای در مورد آینده منطقه و احتمال تغییرات رادیکال در قدرت هستند.

نقش نیروهای خارجی: چه کسی ریسمان را می کشد؟
▪️ایالات متحده، روسیه، ایران و ترکیه در آینده سوریه منافعی دارند، اما اهداف آنها متفاوت است. ایالات متحده به دنبال مقابله با نفوذ ایران است، در حالی که روسیه قصد دارد جایگاه استراتژیک خود را حفظ کند. از سوی دیگر، ایران، سوریه را به عنوان یک حلقه "حیاتی" می بیند، در حالی که ترکیه برای تأمین امنیت مرزها و اعمال نفوذ خود بر سوریه تمرکز می کند. با این حال، نقش اسرائیل با چشم انداز بلندمدت برای تضمین هژمونی منطقه ای برجسته می شود. اسرائیل با تجزیه سوریه و زمینه سازی برای بی ثباتی در عراق و فراتر از آن، خود را به عنوان یک قدرت بلامنازع در منطقه نشان می دهد......


🔻متن کامل:

https://cutt.ly/keBTJwVM

#ایران_فردا
#آینده‌ی_سوریه
#آینده‌ی_خاورمیانه

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

14 Dec, 20:35


🔴 مصدق بدون نفت (۷)

🔸دکتر رسول رئیس جعفری

@iranfardamag

قسمت هفتم: مصدق، والی فارس

🔸در بخش قبل ما به قرارداد ۱۹۱۹ رسیدیم. احمدشاه از اروپا برگشت و وثوق الدوله را عزل کرد و مشیر الدوله پیرنیا را به عنوان نخست وزیر منصوب کرد تا وجهه دولت را بازسازی کند. بسیاری از اقشار جامعه با این قرارداد مخالف بودند و انگیزه‌های ضد استعماری هم در این باره مهم بود. به هر حال کار به جایی رسید که می‌توانستیم قرارداد را لغو شده بدانیم و شرط مشیر الدوله پیرنیا هم برای پذیرفتن نخست‌وزیری، لغو قرار داد بود. در این باره غرامتی هم ندادیم.

🔹مصدق در همین دوره قصد برگشت به ایران دارد. دو دلیل دارد؛ یکی رسیدگی به مباحث مالی و حساب و کتاب‌های خانوادگی‌اش و دیگر اینکه می‌خواست دختر و پسرش را به ایران برگرداند. او ابتدا تلاش کرد از هند برگردد اما به دلیل شرایط جنگی به او ویزا ندادند. باز تلاش کرد از مسیر قفقاز و بادکوبه به ایران بیاید. به استانبول، بندر باتوم و تفلیس رفت. در آنجا فرزندانش مریض شدند و مجبور شد به سوئیس برگردد.

🔸اواخر مهرماه تلگرافی از مشیر الدوله دریافت کرد که به او گفته بود شما را به سِمَت وزیر عدلیه منصوب کردیم و به زودی به ایران برگردید. به همین دلیل توانست از انگلیس ویزای هند را بگیرد و از مارسی به سمت بمبئی حرکت کرد و بعد از چند روز اقامت در هتل تاج محل با ایرانی‌های مقیم آنجا مانند شاهزاده سلیمان میرزا و عیسی میرزا و ... ملاقات کرد. وثوق الدوله را هم همان جا دید و از مصدق درخواست دیدار کرد که مصدق نپذیرفت و تا پایان عمر او، هیچ روی خوش به وثوق الدوله نشان داد. حتی در زمان نمایندگی مجلس در دوره پهلوی، وقتی وثوق الدوله به عنوان وزیر معرفی شد، مصدق علیه او بسیار صحبت کرد. حالا جالب است که آنجا مدرس موافق وزارت وثوق الدوله است. به هر حال آخرین دیدار با او این است که وثوق الدوله می‌گوید تکلیف ما را روشن کن که مصدق می‌گوید می‌خواهم به اروپا برای تحصیل بروم.

🔸مصدق از بمبئی با یک کشتی به سوی خلیج فارس حرکت می‌کند. کشتی که در چند بندر ایران می‌ایستد و مقصدش بصره است. تصمیم مصدق این بود که با همین کشتی به ایران برگردد. در این کشتی یکی از شخصیت‌های تاثیرگذار تاریخ معاصر، سِر پرسی کاکس وزیر مختار بریتانیا هست که در عقد قرارداد ۱۹۱۹ نقش جدی دارد و در جنگ جهانی نیز در کنسولگری ایران در شیراز نماینده بریتانیاست و نقش مهمی در تحولات بعد از جنگ جهانی اول و تقسیم کشورهای ذیل عثمانی دارد.

🔹سِر کاکس مصدق را از دوره تهران می‌شناسد و خودش را معرفی می‌کند. از مصدق می‌پرسد کجا می‌خواهی بروی؟ مصدق می‌گوید: می‌خواهم به بصره بروم، بعد با قطار به بغداد رفته و به ایران بروم. چون مسیر جنوب ایران به دلیل درگیری‌ها ایلات و عشایر نا امن بوده و یکی از مسیرهای راحت مسیر بصره به بغداد و از بغداد به تهران بوده است. در توقف کشتی در بندر، کاکس در مکاتبات با بغداد می‌فهمد اعراب راه آهن بصره - بغداد را خراب کردند. به مصدق می‌گوید: می‌خواهی چه کار کنی؟ مصدق می‌گوید: در بندر بوشهر پیاده می‌شوم. کاکس می‌گوید: بوشهر مگر بندر ایران است؟ مصدق هم می‌گوید: ما آنجا را بندر ایران می‌دانیم. کاکس بلند می‌خندد! مصدق می‌گوید من هیچ وقت این بی حرمتی کاکس را فراموش نکردم و دیگر با او صحبت نمی‌کند و خودش می‌گوید به رگ ملیت و ایرانی بودنم برخورد که او هنوز بر اساس داستان قبل در بوشهر، به من که وزیر دولت هستم می‌گوید مگر بوشهر بندر ایران است؟!

🔸البته داستان بوشهر پیشینه‌ای دارد. بسیاری موارد درباره بوشهر و قیام تنگستانی‌ها صحبت شده بود و گفته بودند مصدق در سرکوب قیام تنگستانی‌ها نقش داشته است...

🔻متن کامل:

https://B2n.ir/u25417

ایران فردا

13 Dec, 09:50


❇️بیانیه بیش از ۲۴۰ نفر از فعالان اجتماعی ، فرهنگی و سیاسی

@iranfardamag
به‌نام هستی‌بخش

🔴زنان ایران‌ تاب تحمل تحقیرها و تبعیض‌ها را ندارند!


🔹حکایت غریبی است؛
🔸حکومت ایران در طول حیات چهل‌وشش‌سالهٔ خویش شاهد سرنوشت چند رژیم استبدادی بوده که برای حفظ قدرت به هر قیمت به مردم خویش ستم می‌کرده‌اند امّا گویی هنوز عبرت لازم را نیاموخته و حتّی سقوط ‌ناگهانی رژیم سوریه نیز که زمانی از سرمایه‌های جانی و مالی ایران تغذیه می‌کرده، تلنگری به غفلت حکم‌رانان ما نز‌ده‌است.

🔹عجب است که در موقعیت بحرانی کشور و منطقه، رشد جمعیت ۳۰ درصدی زیر خط فقر در سایهٔ تحریم‌های سخت، دور باطل تورم‌زایی و ناترازی‌های اقتصادی، اُفت ارزش ریال در ردهٔ ضعیف‌ترین پول‌های جهان، سیل مهاجرت جوانان و متخصصان در چند سال اخیر، فسادهای افسارگسیختهٔ کاسبان تحریم، از جمله ۳۰ میلیارد دلار از نحوهٔ تخصیص ارز، آمار حدود یک میلیون کودک بازمانده از تحصیل، کسری بودجه ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی در منابع و مخارج دولتی، نا امنی مرزها، ادامهٔ اعتراض‌های صنفی و معیشتی معلمان و کارگران، نارضایتی روزافزون ملت از ناامنی‌های اجتماعی-معیشتی، آلودگی هوا و محیط‌‌‌زیست، شکست‌های دیپلماتیک پیاپی درسیاست‌های منفی منطقه‌ای، از دست دادن بسیارانی از متحدان «محور مقاومت»، تهدیدِ نسل‌کشان قرن در غزه با شعار «تغییر مرزهای خاورمیانه» و در نتیجه کسری مشروعیّت نزد اکثریت ملت و ده‌ها معضل و‌مصیبت دیگر، هم‌چنان مهم‌ترین مسالهٔ اجتماعی ما «حجاب و عفاف» بانوان مطرح می‌شود و اینک در غوغای بحران‌ها، تصویب قانون موسوم به حجاب و عفاف توسط نمایندگانِ انتخاب‌شده با حداقل رأی مردم (۳۰ درصد در کشور و ۱۵ درصد در استان تهران)، در برابر اکثریت ملّتی که هنوز داغ مهساها را فراموش نکرده، عَلَم می‌شود.

🔸این میزان از پافشاری و اصرار از چند حال خارج نیست: یا مقصود انحراف افکار عمومی جامعه از بحران‌های جاری است، یا طرح و توطئهٔ کودتایی درون‌حکومتی برای شکست قوهٔ مجریه، یا باور به اجرای «شرع» (به‌جای دین) به‌سبک طالبان، و یا احساس نیاز به گسترش دامنهٔ سرکوب در برابر خطر فروپاشی.

🔹انگیزه و نیّت هرچه باشد، جملگی با روان جامعه و بویژه نسل جوانِ جویای آزادی و زیستی در شأن و کرامت انسان، بیگانه است. امروز فقط جامعه زنان نیستند که تاب تحمل تحقیرها و تبعیض‌ها را ندارند بل‌ که اکثریت آحاد جامعه دیگر جور و اجحاف را تاب نمی‌آورند؛ و مباد بیش از این هزینه برای ملّتی که همواره به‌شکل‌های گوناگون و به‌شیوهٔ خشونت‌پرهیز، لب به اعتراض گشوده است.

🔸از این‌رو، با آگاهی از همهٔ بحران‌هایی که آسایش و آزادی میهن ما را تهدید می‌کند و نگران سرنوشت نسل‌هایی که حق برخورداری از حیات سالم و آزاد و عادلانه را دارند، هرگونه حکم و اقدامی را که بر وخامت شرایط بحرانی و ناامنی می‌افزاید، محکوم و منجر به شکست می‌دانیم و به نتیجهٔ عکس دادن آن یقین داریم و خواستار الغای فوری این "روند قانونی‌-سازی مخل امنیت و عدالت"، بویژه نسبت به ساحت شریف شیرزنان ایران‌زمین هستیم.


🔻لیست اسامی:

مسعود آقايى, رضا آقاخانی , محمدصادق آخوندی, مهشید آذرفر, محمدرضا آهني, زهرا آقاخانی , مژگان اورند, سپیده ابطحی, شهروز احمدی, محمدرضا احمدی, پیمان احمدی, کمال اسعدی, محمدرضا افخمی‌تابان, سیدعبدالمجید الهامی , مرتضی الویری, زهره امانی, الهه امیرانتظام, سیروس امیری‌زنگنه, رضا امینی, کاک‌حسن امینی, کیمیا انصاری, هوشیار انصاری‌فر, سعیده ایزدی, حامد آئینه‌وند, مصطفی بادکوبه‌ای‌هزاوه‌ای, هاشم باروتی , محسن باقری‌چناری, آرزو باهر, مجتبى بديعى, افسانه برزویی, فرشته بقایی , جلیل بهرامی‌نیا, هلن بهشتی , امیر بهمنی, الهه بیابانی, بهنام بیات , فاطمه بیگدلی‌آذری , عاطفه پهلوان, عباس پوراظهری , پارسا پورغفارمغفرتي, میلاد پوشانه, محمدرضا تحویلداری , عزت‌الله تقواييان, علی تک‌فلاح, مصطفی تنها , مجید تولّایی , درخشنده تیموریان, حسین ثاقب, روزبه جامه‌شورانی, حسین جزایری , جلال جلالی‌زاده, محمّد جمادی, همایون جنتی, جعفر جودکی, امین چالاکی , سیاوش حاتم, اميرحسين حاجبيان, ناصر حاجیان‌مطلق, حسین حدادنژاد, طیبه حسنلو, حبیب حسن‌نژاد, سیّدخلیل حسینی , میرسلیمان حسینی‌مقدم, رضا حضرتی, تقی حق‌بین, علی حکمت, عبدالکریم حکیمی , محمد حیدرزاده, علیرضا خاشعی‌پور, حوری خانپور, شبنم خان‌مصدق, نگار خدادادی, امیر خرّم, شیرین خسرو شاهی , محمّدحسین خوربک, ابراهیم خوش‌سیرت, بهرام خیری, اکبر دانش‌ سرارودی, ناصر دانشفر, محمود دردکشان.....


🔺متن و اسامی کامل:

https://cutt.ly/geVONNjE


#ایران_فردا
#بیانیه‌ی_حجاب
#نه_به_حجاب_اجباری

https://t.me/iranfardamag

ایران فردا

11 Dec, 23:43


🌺تولدت مبارک! نستوه آزاد!
@iranfardamag

🍀چه تعبیر زیبایی که خبر از تولد سعید اقا می‌داد.

🌹دوستی دیگر در ذکر یادش به تلاشهای او و دغدغه مندی اش برای ضعیف ترین اقشار درسیل خرم اباد اشاره کرد و نیز زمانی که برای دفاع از میهن به جبهه های جنگ شتافته بود و رویه‌ی جوانمردانه اش در موقعیت ها و رویدادها.

🌿و دوستی دیگر در نجابت ، شرافت ،خلوص و پاکدامنی اش .

تا نسوزد برنیاید بوی عود
پخته داند کاین سخن با خام نیست

🌸 ۱۴ آذر روز تولد انسانی است که با قلم و قدم و با کلام و عمل امید به فردایی بهتر را زنده نگاه داشته است. او ثابت کرده باور به تغییر، تنها شعار نیست بلکه مسیری است که هرچند دشوار، شایسته پیمودن است.

☘️ ایستادگی «سعید مدنی« در برابر سختی‌ها، تعهدش به عدالت و آرزویش برای ساختن ایرانی آزاد و آباد، الهام‌بخش همه کسانی است که رؤیای تغییر را در دل دارند.

🌼تولدت مبارک! نستوه آزاد!
🌺باشد که در این مسیر دشوار، همواره پیروز، استوار و امیدبخش بمانید.


🌼ایران فردا

#تولد
#ایران_فردا
#سعید_مدنی

https://t.me/iranfardamag

ایران فردا

09 Dec, 20:41


🔴صلاح الدین خدیو در گفتگو با ایران فردا :

🔷تحولات اخیر سوریه می تواند به یکی از بدترین باخت های سیاست خارجی ایران تبدیل شود


@iranfardamag

ایران فردا- روح الله سوری : سرعت تحولات در خاورمیانه به حدی است که پیش بینی وقایع را بسیار سخت و پیچیده کرده است شاید کمتر کسی می توانست پیش بینی کند در اوج جنگ میان اسراییل و حزب الله شاهد برقراری آتش بس میان دو طرف باشیم. در همین حال در حالی که چند روز از این آتش بس نگذشته بود صحنه سیاسی سوریه بار دیگر دچار التهاب شد و گروه تحریر شام با سرعت غیرقابل تصوری شهرهای مهم سوریه را یکی پس از دیگری از کنترل دولت بشار اسد خارج ساخت و در این میان نه روسیه و نه ج.ا.ا نتوانستند و یا نخواستند که واکنش مناسبی به تحولات سوریه داشته باشند. تغییر در موازنه سیاسی در سوریه سوالات فراوانی را برای ناظران ایجاد کرده است‌. اینکه چرا در این مقطع زمانی به یکباره نیروهای مخالف دولت بشار اسد توانستند این سطح از قدرت را به نمایش بگذارند و یا اینکه تحولات اخیر سوریه چه تاثیری بر نظم آینده منطقه خواهد داشت از جمله سوالاتی است که انگیزه مصاحبه گروه ایران فردا با صلاح الدین خدیو را فراهم کرد.

صلاح الدین خدیو در این مصاحبه رخداد هفتم اکتبر را همانند وقایعی می داند که به جنگ جهانی اول ختم شد. از نگاه این کارشناس روابط بین الملل، ترکیه و اسراییل دو بازیگر تاثیرگذار در وقایع اخیر سوریه هستند هر چند که هنوز نمی توان با اطمینان از هماهنگی این بازیگران در وقوع تحولات غافلگیر کننده سوریه سخنی به میان آورد. خدیو علیرغم اهمیت بازیگران خارجی معتقد است که نباید در بررسی نقش کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای در بحران سوریه افراط کنیم و به سلب عاملیت از بازیگران داخلی برسیم. این کارشناس مسائل کردی در مورد کردها به این نکته اشاره دارد که اگرچه کردهای سوریه مورد حمایت آمریکا هستند ولی نمی توان گفت که آمریکا با آنها کاملا موافق است و به آنها اجازه خواهد داد به کشورسازی بپردازند و باعث اصطکاک منافع این کشور با ترکیه شوند‌. خدیو در مورد ایران بر این باور است که وضعیت کنونی یکی از بدترین باخت های ایران در سیاست خارجی است و اگر تدبیری اندیشیده نشود باید ایران را یکی از بازندگان تحولات اخیر در سوریه به حساب بیاوریم.


***

1️⃣سرعت تحولات هفته های اخیر در سوریه سوالات زیادی را در ارتباط با چرایی رخ دادن و چگونگی تاثیر گذاری این تحولات بر عرصه سیاسی سوریه و خاورمیانه بوجود آورده است. به عنوان اولین سوال بفرمایید که چه عامل یا عواملی را باید در قدرت گرفتن گروه های مخالف اسد در این مقطع در نظر بگیریم؟

▪️سرعت تحولات و پیشروی مخالفان و عقب نشینی دولت اسد بخصوص در شهر بزرگ و استراتژیک حلب تمام دولت ها و ناظران سیاسی را غافلگیر کرده است. می توان گفت دو عامل در این تحول ناگهانی در جبهه هایی که سالهاست فریز شده و به نظر می رسید باعث توقف جنگهای داخلی سوریه شده بودند موثر باشد. یکی از این عوامل را باید تحولات یا پیامدهای مستقیم و غیر مستقیم هفتم اکتبر در نظر گرفت . به باور بنده حمله هفتم اکتبر که به نوعی رخدادی بی سابقه و غیر منتظره ای در تاریخ منازعات اعراب و اسرائیل بود تشابهاتی با ترور آرشیدو فریدیناند وارث تخت و تاج پادشاه اتریش در سرایو در سال ۱۹۱۴ دارد که شعله های جنگ جهانی اول را روشن کرد.

🔸منطقه خاورمیانه بعد از تحولات بهار اعرابی و بعد از اشغال عراق به دست آمریکا شاهد رقابت فشرده و جنگ های مستقیم و غیر مستقیم و نوعی حالت تنش فوق العاده بین بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای بوده است. مجموعه کشورهای بازیگر در خاورمیانه نتوانستند به سمت یک مصالحه و توافق پایدار برای تقسیم حوزه های نفوذ و تنش زدایی موثر که بتواند نظم تضعیف شده گذشته را با یک نظم منطقه ای امنیتی جدید جایگزین کند پیش بروند . وضعیت نظام جهانی را نیز می شود همین طور ارزیابی کرد. مشابه ابتدای سده ۲۰ که قدرتهای اروپایی بدون اینکه هیچ قدرت بلامنازعی وجود داشته باشد تقریبا همه هم سطح بودند و در نتیجه بر سر مناطق مستعمره با هم رقابت می کردند و کسی انتظار جنگ را نداشت اما وضعیتی هم که بود بگونه ای بود که نمی شد به صلح خوشبین بود. نهایتا یک اتفاق جرقه ای در انبار باروت شد....


🔻متن کامل:
https://cutt.ly/LeCTFyrm

#ایران_فردا
#روح‌الله_سوری
#صلاح‌الدین_خدیو
#تحولات_سوریه #سیاست_خارجی_ایران

https://t.me/iranfardamag

ایران فردا

07 Dec, 20:53


🔴اجبار به حجاب؛ راهبرد محتوم به شکست!

💠فاطمه گوارایی

@iranfardamag

▪️از همون بدو انقلاب مسئله بود؛ مسئله ای که تا به امروز داستان آن ادامه دارد!
بعد از چهاردهه با تغییر باورهای جامعه، زنان و دختران ، نسبت به حجاب که حکومت از آن به مثابه سنگر ایدئولوژیک نظام بهره برده است، مطالبه‌ی آزادی پوشش در برابر اجبار به داشتن حجاب، آن را به یک مسئله‌ی اجتماعی و ملی تبدیل کرده است . مسئله‌ای که اگر در دهه‌ی اول انقلاب مسئله‌ی اقلیتی از زنان متجدد شهرهای بزرگ و فعالان جنبش زنان بشمار می رفت، از دهه‌ی سوم و سپس چهارم انقلاب به یک مطالبه اجتماعی در سطح وسیعی از زنان جامعه و عمدتاً نسل‌های جوان‌تر تبدیل شده است .

🔸حاکمیت بالاخص بخش تندروی آن هرگز دغدغه اصلی خود یعنی مقابله با بی‌حجابی را رها نکرده و برای تامین دیدگاه خود هر راهی نظیر گشت ارشاد ، گشت امنیت حجاب، حجاب بانان ، سفیران نور و ... را امتحان کرده است. و البته در هر بار نیز با نتایجی شگفت انگیز از مخالفت و مقاومت جامعه و به طور اخص زنان مواجه شده است . تا جایی که بعد از جنبش زن، زندگی، آزادی به نظر می رسید سعی می‌کند از کنار مسئله عبور کرده و این تمرد و مقاومت را نادیده بگیرد . اما به یکباره قانونی با این سطح از اهمیت که سالها میان ارگانها و نهادهای مختلف حکومت در رفت و آمد بوده، در دستور کار - نه صحن علنی مجلسِ منتخب اقلیت جامعه که در کمیسیونی از آن- قرار گرفته و به سرعت تصویب شده و می رود که مثلا از ۲۳ آذرماه اجرا شود !


1️⃣ چرا لایحه حجاب و عفاف در شرایط کنونی تصویب شد؟

بازگشت کنترل اجتماعی
▪️پس از اعتراضات گسترده سال ۱۴۰۱ ، به‌ویژه جنبش "زن، زندگی، آزادی"، حکومت با چالشی جدی در حفظ نظم اجتماعی مواجه شد. لایحه "حجاب و عفاف" بخشی از تلاش برای بازگشت نظم و کنترل است، به‌ویژه با تاکید بر حذف برخوردهای مستقیم مانند گشت ارشاد و جایگزینی آن با ابزارهای نرم‌تر مانند پیامک و جریمه نقدی.
پس از اعتراضات گسترده جنبش "زن، زندگی، آزادی"، حکومت تلاش دارد با تصویب این لایحه نظم اجتماعی مدنظر خود را بازسازی کند. این اقدام پاسخی به تغییرات فرهنگی و مقاومت مدنی زنان محسوب می‌شود.

تقویت انسجام داخلی حاکمیت
🔸لایحه به‌عنوان ابزاری برای تقویت پایگاه محافظه‌کاران تندرو و نمایش انسجام ایدئولوژیک میان ارکان حکومت و نیز تسویه حسابهای باندی مورد استفاده قرار گرفته است. قطعاً در دستور کار گذاشتن این اقدام در این شرایط، ناشی از اقدامات عناصر افراطی‌تر حکومت است و در عین حال، اختلافات میان مجلس و دولت در اجرای این قانون نمایانگر تشدید شکاف‌های درونی است.

منحرف کردن افکار عمومی
▪️تصویب این لایحه در شرایطی که ایران با بحران‌های اقتصادی عمیقی مانند تورم، بیکاری ، کاهش ارزش پول ملی، فساد سیستماتیک از سویی و انزوا ، محدودیت و تحریم از سوی دیگر روبرو است، می‌تواند ابزاری برای منحرف کردن افکار عمومی از مشکلات اقتصادی و وضعیت خطیر منطقه ای هم باشد.

پاسخ به فشارهای داخلی و خارجی
🔸لایحه به‌عنوان پیامی از سوی حکومت به مخالفان داخلی و بازیگران خارجی است تا نشان ‌دهد همچنان پایبند به ارزش‌های ایدئولوژیک خود هست و حاضر به هیچ گونه عقب نشینی ایی نیست، اما غافل از آن که یکی از تبعات مهم آن در این وضعیت وخیم بین المللی و منطقه ای، این است که احتمال دارد که این مصوبه از سوی نهادهای بین‌المللی به عنوان مصداقی از آزار و اذیت و تبعیض جنسیتی شناخته و در دستور رسیدگی قرار گیرد.

2️⃣ نقدهای وارده به لایحه

▪️لایحه با نقدهای بسیار متنوعی از سوی کارشناسان حقوقی و امر قضا و امور شرع مواجه شده است .برخی آن را از اساس فاقد قابلیت اجرا دانسته‌اند .برخی دیگر معتقدند اجرای حتی بخشی از آن می‌تواند به بحران‌های عمیق ملی منجر شود. ابعاد عجیب و غریب مجازات‌ها، صاحب نظران ، افکار عمومی ، حقوقدانان و جامعه‌ی زنان را برانگیخته است و عملا نوعی تحقیر ملی را رقم زده است .مشخص است لایحه اساساً قابلیت پیاده‌سازی ندارد ، فقط شأنیت قانون را بی‌اعتبار می‌سازد، نارضایتی را افزایش می‌دهد، شکاف اجتماعی را بیشتر می‌کند ، مشکلات بسیاری برای مردم به وجود می‌آورد و بر فاصله ، بحران و نارضایتی می‌افزاید.

نقدهای شرعی
🔸بسیاری از علما و منتقدان بر این باورند که اجبار حجاب با اصول شرعی، مانند آیه «لا إِکراهَ فِی الدّین» در تضاد است. در این دیدگاه، حجاب باید انتخابی آگاهانه باشد، نه اجباری. مراجع عالی رتبه ای در جهان تشیع و نیز در داخل خود ایران وجود دارند که داشتن حجاب را اجباری ندانسته و با اعمال زور برای آن مخالفت داشته و دارند...


🔺متن کامل:

https://cutt.ly/geX6oiUU

#ایران_فردا
#فاطمه_گوارایی
#نه_به_حجاب_اجباری
#آزادی_پوشش_مطالبه‌ی_ملی

https://t.me/iranfardamag

ایران فردا

07 Dec, 14:20


▪️به نام خداوند جان و خرد
@iranfardamag

رضا مظهری
بزرگ بود
و از اهالی امروز
و باتمام افق های باز نسبت داشت
و لحن آب و زمین را چه خوب می فهمید
صدایش به شکل حزن پریشان واقعیت بود
و پلک هاش مسیر نبض عناصر را به ما نشان داد.

▪️رضا، به رغم سختی‌هایی که بر او تحمیل می‌شد، آسان پر کشید!
خبر، ناگهانی و جانكاه بود! رضا رفت!

▪️او سال‌ها در محرومیت ‌زیست، تحصیل و تدریس را پی‌گرفت، طاقت‌فرساترین شرایط مادی و سیاسی را متحمل شد؛ اما با آن همه سخت‌کوشی و مقاومت که در او سراغ داشتیم باور نمی‌کردیم چنین ناگهان و سبکبار و پرکشد!
رضا، همواره به خانواده‌اش عشق می‌ورزید و با مرامی مملو از مروت و فتوت، دوستانش را در تنگناهای و سختی‌ها غم‌خوار و یاور بود.

▪️رضا، از همان سال‌های دور، به عنوان جوان دانشجویی پردغدعه، همواره غم مردم، درد آزادی و شوق برپایی عدالت همه وجودش را فراگرفته بود. او هیچگاه از تلاش برای آموختن و آموزش دادن و برپایی جامعه‌ای عاری از ستم و استثمار، دست نکشید. به‌رغم تنی رنجور، هر جا سوسویی از آرزو و امید تغییر می‌دید خود را پرشتاب می‌رساند و تلاش خود را آعاز می‌کرد. جلسه برپا می‌کرد، به گفت‌و‌گو می‌پرداخت، از عدالت و آزادی می‌گفت و از ستم طبقاتی می‌نالید. هرگز از تشویق دوستان و شاگردان و همراهانش برای دست‌یازیدن به ایرانی آباد و آزاد خسته نمی‌شد.

▪️همین نیّت خیر، روحیه پر‌انگیزه و تلاش همیشگی‌اش، همواره برایش دردسر ساز بود. او در برابر هر سخن نسنجیده‌ای، حرف حق بر زبان می‌راند و برخورداران از زر و زور را از خود می‌رنجاند و بی‌‌اعتنا به هشدار تزویرکاران، به راه پر مخاطره‌ای که در پیش گرفته بود، با همراه و حتی به تنهایی، ادامه می‌داد. رضا تلاش بسیار کرد تا جهانی بهتر برای مردم بسازد و در این مسیر ناهموار خیلی راحت جان پاکش را به خداوند وجودش تسلیم کرد.

▪️ما، با قلبی دردمند و مملو از خاطرات شیرین از آن یار دیرین، فقدان برادر مبارز و دوست گرامی، دکتر رضا مظهری را به خانواده محترم، دوستان دیر‌پا و آشنایان همراهش تسلیت می‌گوییم. مهربانی‌ها و دغدغه‌های انسانی‌اش را همیشه به یاد خواهیم داشت.
روح پاکش نزد خدایش آسوده و شاد باد!


حمید احراری, محمد اسکندری، کمال اطهاری، مسعود پدرام, حبیب‌‌الله پیمان، زهرا حیدرزاده، علی دهقانی، علی دینی، علیرضا رجایی، حسین رفیعی، محسن رنانی، هادی سیدی، احسان شریعتی، حسن طائی، سعید عیسی‌زاده، حمید فراهانی‌راد, بهمن فرقانی، مسعود فصیحی، همایون فینی، علی قاسمی، محمد مالجو، سعید مدنی، مینو مرتاضی لنگرودی، محسن محسن‌زاده, محمد محمدی آملی، فرشاد مومنی، لطف‌الله میثمی، ابوالفضل مینویی‌فر، کاووس واضحی، رعنا هاشمیان، ناصر هاشمی‌راد.


#تسلیت
#رضا_مظهری

https://t.me/iranfardamag

ایران فردا

07 Dec, 14:17


▪️ پیام تسلیت برای درگذشت دکتر رضا مظهری تلاشگر "عدالت، آزادی، و عرفان"

@iranfardamag

▪️ به نام پروردگار محرومان

▪️ دکتر رضا مظهری، استاد دانشگاه گنبدکاوس، روز گذشته، ۱۴ آذر ماه، در سن ۶۵ سالگی، از میان ما رفت.

▪️ این پژوهشگر عرصه‌ی اقتصاد و کارشناس آسیب شناسی بحران های اجتماعی ناشی از فقر و محرومیت، از نواندیشان مسلمان و از تلاشگران تحقق آرمان های "عدالت، آزادی، و عرفان" به شمار می آمد.

▪️ فقدان ناگهانی این آموزگار و پژوهشگر متعهد و ملی و موحد را به جامعه‌ی علمی و فرهنگی کشور ، دوستان و خانواده‌ی ایشان تسلیت می گوییم و برای آن عزیز سفر کرده، از خداوند طلب آمرزش و آرامش داریم.

▪️ روانش شاد و راهش مستمر باد!


▪️ اسامی :

امیراصلان‌آقایی, حمیده ابراهیمی, هادی احتظاضی , حمید احراری, شهروز احمدی, امین احمدی, خداداد احمدی, حسن احمدی, شهروز احمدی, زینب احمدی , ابوطالب آدینه‌وند, مریم اربابزاده, مائده اربابزاده, بیژن ارقند, مهدی استیری, کمال اسعدی, محرم اسلامی, احمدرضا اشتری, ابراهیم اصغری, حمید آصفی , مرتضی افشار , رضا آقاخانی, زهره آقاخانی, بهنام آقایی, اعظم اکبرزاده, محمد انصاری, محمدرضا آهنی, مرضیه ایزدی, هاشم باروتی, مسعود باریکانی, بهمن بازرگانی, هاله باستانی, رضا بخشی, ناهید بلالی, صادق بندیزاده, بهنام بیات , مسعود پدرام, بهاران پدرام, عباس پوراظهری, محمود پویانفر, حبیب‌الله پیمان, مهسا تاجیک, رضا تحویلداری, سونیا ترکمن, علی تک فلاح, سیدمحمدباقر تلغریزاده, ناهید توسلی, مجید تولایی, درخشنده تیموریان, محمد جمادی‌ثابت‌قدم, باقر حاج‌آقاپور, حسین حدادنژاد, محمدعلی حسن‌نژاد , فاطمه حسینی, خلیل حسینی‌عطار, تقی حق‌بین, زهرا حیدرزاده, فرید خاتمی, ولی‌الله خان‌بابایی, تیمور خدابخشی, حسین خدایاری, امیر خرم, ابراهیم خوش‌سیرت, کاظم دانشگر, محمود دردکشان, ملیحه دردکشان, فاطمه دردکشان, امیرخسرو دلیرثانی, محسن دینی, آرمان ذاکری, علیرضا رجایی , محمدجواد رجاییان, مجتبی رحمتی, جواد رحیم‌پور , یونس رستمی , سعید رشتیان, بهمن رضاخانی, امیر رضایی, محمد رضایی, محمد رضایی, حسین رفیعی, رحمت روستاپور, رضا زعفرانی, مسلم زمانی , علیرضا ساریخانی, ابوالقاسم سالارنیا, مجید سجادنیا, فریدون سحابی, شهربانو سرداری, بهزاد سعیدپور, محمد سلطانی, رضا سیدزاده, محمودرضا شاه‌حسینی, مهدی شریعتی, سوسن شریعتی, مونا شریعتی, ماریا شریعتی, سارا شریعتی, احمدرضا شریعتی, احسان شریعتی, مهدی شریعتی, سوسن شریعتی, احسان شریعتی, مونا شریعتی, کاظم شکری, ‌سعید شهرتاش, محمدحسین شهیدی, سپیده شیرازی, فیروزه صابر, سعید صاحب‌محمدی, فاطمه صادقی, ابراهیم صادقی, باقر صدری‌نیا, محبوبه صفاری, کیوان صمیمی, رحمان ضمیری, ناصر طالبی, طاهره طالقانی, محسن طبسی, محبوبه طهرانی, علی طهماسبی, علی طهماسبی, حمیدرضا عابدیان, مطلب عارضی, سهراب عسگری , نازی عصایی, حسین عطوفی, لادن علوی, شهین علوی, حسن علیزاده‌توفیقی, مهین علینژاد, محمود عمرانی, نورالدین غروی, نسرین غلامحسین‌زاده, مهدی غنی, فاطمه سیف‌الهی, مجید فتحی, مهدی فخرزاده , غلامرضا فر, حمید فراهانی‌راد, کیومرث فرجاد , محسن فرشاد, سعید فرمد, مصطفی فرهودی, مسعود فصیحی, حرمت‌الله فلاح, حسین فلاح , زهرا قزلباش, نظام‌الدین قهاری, محمد کارخانه‌چین, رحمان کارگشا, رضا کاظمی, امید کریمی, محمد کریمی, احمد کفیل, بهناز کیانی , رضا کیانی , بهروز گرانپایه, بیژن گل افرا, ناصر گل‌آبادی, محمدحسن گلرخیان, حسن گلکارفرد, فاطمه گوارایی, هوشنگ گودرزی, مسعود مانیان, حسین مجاهد , مصطفی محب‌کیا, محسن محسن‌زاده, زهره محققی , حمید محمدنژاد, فرحناز محمدنژاد, محمد محمدی‌اردهالی, بهروز محمدی‌لویه, حسین مدنی, سعید مدنی, ماشالله مدیحی, مینو مرتاضی, فرید مرجایی, حسین مصباحیان, احمد معصومی, ثابت مقدم, حمد ملکزاده, سوسن ملکی‌نیا, مهدی ملکی‌نیا, اصغر ممبینی , سهیلا ممتحنی, قدرت منصوری, اسرافیل مهارتی, میراسد مومنی, الله‌کرم میرزایی, حمید نتاج, علی نظری, محمود نکوروح, کامبیز نوروزی, رضا نوری ‌زاده, حسین نوری‌زاده, ناصر نوری‌زاده, ماریا نیک‌ورزشریعتی, ناصر هاشمی, محمدتقی هاشمیان, سیدعبدالمجید الهامی, محمدحسن واصفی, مهرگان وثوق.


#تسلیت
#ایران_فردا
#رضا_مظهری

https://t.me/iranfardamag

ایران فردا

05 Dec, 21:34


🔴سه قطره خون،سه آذر اهورايي
@iranfardamag

🔹«اگر اجباری كه به زنده ماندن دارم نبود، خود را در برابر دانشگاه آتش می‌زدم، همانجایی كه بیست و دو سال پیش،«آذر»مان، در آتش بیداد سوخت، او را در پیش پای «نیكسون» قربانی كردند!

🔸این سه یار دبستانی كه هنوز مدرسه را ترك نگفته اند، هنوز از تحصیل‌شان فراغت نیافته‌اند، نخواستند ـ همچون دیگران ـ كوپن نانی بگیرند و از پشت میز دانشگاه، به پشت پاچال بازار بروند و سر در آخور خویش فرو برند.از آن سال، چندین دوره آمدند و كارشان را تمام كردند و رفتند، اما این سه تن ماندند تا هر كه را می‏آید، بیاموزند، هركه را می‌رود، سفارش كنند. آنها هرگز نمی‌روند،همیشه خواهند ماند،آنها «شهید» هستند.

🔹این«سه قطره خون»كه بر چهره دانشگاه ما، همچنان تازه و گرم است. كاشكي می‏توانستم این سه آذر اهورايی را با تن خاكستر شده‌ام بپوشانم، تا دراین سموم كه می‏وزد، نفسرند! اما نه،باید زنده بمانم و این سه آتش را در سینه نگاه دارم.»


دكترعلي شریعتی

#۱۶_آذر
#ایران_فردا
#علی_شریعتی
#مصطفي_بزرگ‌نيا #مهدي_شريعت‌رضوي #ناصر_قندچي

https://t.me/iranfardamag

ایران فردا

05 Dec, 14:07


▪️ دکتر رضا مظهری به ابدیت پیوست !
@iranfardamag

▪️دکتر رضا مظهری استاد و عضو هیات علمی دانشگاه گنبد کاوس که ایران‌دوستی، مردم‌دوستی و عدالت‌خواهی از ویژگی‌های برجسته او بود و از جمله صاحب نظران در حوزه مسائل مبتلا به آحاد فرودست جامعه بویژه مسئله فقر و نظام سلامت و .... در سن ۶۵ سالگی به ابدیت پیوستند .

▪️دکتر رضا مظهری لیسانس خود را در سال ۱۳۶۶دراقتصاد نظري از دانشگاه مازندران، فوق ليسانس خود را در اقتصاد از CESP / JNU ُ دانشگاه جواهر لعل نهروی دهلی نو در سال ۱۹۹۴، اقتصاد ازCESP / JNU در سا ل ۱۹۹۷ و دكتری اقتصاد نظري خود را از CESP / JNU در سال ۲۰۰۳ دریافت کرده بود . از ایشان تاکنون مقالات متعددی در نشریات داخلی و بین المللی منتشرشده است .

▪️ایران فردا درگذشت ایشان را به خانواده محترم ، دوستان، علاقه مندان و اهالی اندیشه و فرهنگ تسلیت می گوید و برای ایشان از خداوند بزرگ رحمت بیکران و برای خانواده و دوستان ایشان آرزوی صبر و پایداری دارد .


#تسلیت
#درگذشت
#ایران_فردا
#رضا_مظهری

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

05 Dec, 06:28


🔴 کاظم سامی؛ نمادی از یک مبارز ملی ـ مذهبی
(تولد یافته‌ی ۶ شهریور ۱۳۱۴ – درگذشته‌ی ۴ آذر ۱۳۶۷ )


🔷 امیر طیرانی
@iranfardamag

▪️کاظم سامی کرمانی در سال ۱۳۱۴ در شهر مشهد به دنیا آمد. پدر و مادرش اهل کرمان بودند ولی جاذبه مذهبی مشهد آن‌ها را به سوی خود کشیده بود.

🔸كاظم سامي بعد از پایان دوران متوسطه تحصیلات خود را در رشته پزشکی در دانشگاه مشهد پی گرفت.سال های پایان تحصیل او با نهضت ملی شدن صنعت نفت همزمان بود و او در این دوران با شرکت در جلسات کانون نشر حقایق اسلامی در مشهد که توسط استاد محمدتقی شریعتی تاسیس و اداره می شد با مفاهیم مذهبی و سیاسی آشنا و جذب نهضت ملی ایران و جریان روشنفکری دینی شد.

▪️بعد از کودتای ۲۸ مرداد سامی با انتقال به دانشگاه تهران، در تهران ساکن و در کنار ادامه تحصیل، فعالیت های سیاسی- اجتماعی خود را از طریق عضویت در نهضت خداپرستان سوسیالیست که به حزب مردم ایران تغییر نام داده بود و نیز نهضت مقاومت ملی و انجمن های اسلامی دانشجویان دانشگاه دنبال کرد. در اواخر دهه ۱۳۳۰ او موفق به اخذ مدرک دکترای تخصصی روانپزشکی گردید.

🔸 بعد از تاسیس جبهه ملی دوم در تابستان ۱۳۳۹ و پیوستن حزب مردم ایران به آن سامی نیز به فعالیت در داخل جبهه پرداخت و مسئولیت شاخه دانش جویان خارج از کشور جبهه ملی به وی واگذار شد .

▪️بعد از سرکوب خونین قیام ۱۵ خرداد جناح رادیکال حزب مردم ایران در نخستین کنگره این حزب در خرداد ۱۳۴۲ دکتر کاظم‌سامی و دکتر حبیب‌الله پیمان مبارزه قهرآمیز با رژیم و تغییر مشی جبهه ملی را مطرح کردند که با مخالفت اکثریت روبه‌رو ‌شد . به دنبال این مخالفت سامی و پیمان به منظور سازماندهی مبارزه قهرآمیز درصدد راه اندازی تشکلی جدید به نام جبهه آزادیبخش مردم ایران (جاما ) برآمدند.

🔸جاما کار خود را با عضوگیری و انتشار نشریه‌های تحلیلی در تهران و چند شهر دیگر همچون بندرانزلی آغاز کرد ولی ادبیات تند و براندازانه آن خیلی سریع توجه سازمان امنیت را به خود جلب کرد و در نتیجه درسال ۱۳۴۴ عده‌ای از اعضای اصلی و موثر آن توسط ساواک بازداشت و در دادگاه نظامی محاکمه شدند. براساس حکم دادگاه نظامی بازداشت‌شدگان به زندان محکوم شدند که سهم دکتر سامی و دکتر پیمان به عنوان دو عضو اصلی و موسس جاما سه سال زندان بود.

▪️سامی مدت بازداشت خود را در زندان قصر گذراند ودر سال ۱۳۴۶ از زندان آزاد شد . بعد از آزادی از زندان دکتر سامی در کنار فعالیت حرفه ای خود درزمینه روانپزشکی ، فعالیت های سیاسی و اجتماعی خود را دنبال کرد و از جمله در فعالیت های حسینیه ارشاد حضور موثر داشت .

🔸فعالیتهای تشکیلاتی و مخفی سامی در اواخرد عمر رژیم شاه باردیگر شدت گرفت و از جمله در تاسیس جنبش مسلمانان ایران که به منظور حمایت از جنبش مسلحانه شکل گرفت حضور جدی داشت.

▪️با پیروزی انقلاب، سامی به عنوان وزیر بهداری در کابینه مهندس بازرگان منصوب شد. بیست و سوم تیر ۱۳۵۸ دکتر سامی طرح «طب ملی» را در اجتماع مدیران بهداری‌های سراسر کشور در مشهد اعلام داشت که به موجب آن هزینه دکتر، دارو و درمان همه ایرانیان از سوی دولت تأمین و تأسیس بیمارستان غیردولتی غیرقانونی می‌شد. این طرح، مراجعه داوطلبانه مردم به مطب خصوصی پزشکان را در ساعات غیر اداری منع نمی‌کرد. در مقدمه طرح آمده بود که تندرستی و درمان رایگان حق مردم است. دکتر سامی قبل از استعفای دولت موقت در ۱۴ آبان ۱۳۵۸چندین بار استعفای خود را به خاطر نارسایی‌ها و کمبودها و دخالت‌های بی‌مورد، تقدیم مهندس بازرگان کرده بود، اما نهایتاً چند روز زودتر از ۱۴ آبان استعفا داد ومورد پذیرش دولت بازرگان قرار گرفت.

🔸کاظم سامی در اولین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران نامزد شد و با کسب ۸۹۲۷۰ رأی در رتبه ششم قرار گرفت......


🔻متن کامل:

https://cutt.ly/HeLAmEKS

#ایران_فردا
#کاظم_سامی
#امیر_طیرانی
#قتل‌های_زنجیره‌ای

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

04 Dec, 05:33


🔴 طرز زندگی‌ی زنانه و "تمکین"

🔷مسعود میری

@iranfardamag

▪️آنچه بعنوان لایحه‌ی حجاب و عفاف در اختیار رسانه‌ها قرار گرفته شده نمونه‌ای از نابسامان‌شدن کامل عزم نهادی در حل و فصل مراوده‌ی حاکمان با مردمان‌شان است. شاید غلاظِ شِدادِ نهفته در بطن و متن لایحه را هم بتوانیم نشانی از استیصال مواجهه با زنان ایران بدانیم،هرچند مخاطبان این غلاظِ شِداد آموخته‌اند چگونه در میدانِ اثرِ زورِ حاکم بر رویکردهایی اینچنینی راهشان را به پیش ببرند. متن لایحه به ما می‌آموزدکه با زور و قدرتِ کل نهادهای دولت قرار است"اجبارِ"فارغ از لحن قانون‌نویسی‌ی متعارف، خارج از عرف جامعه، زنان را به مثابه اقلیتی سیاسی‌شده در اپوخه‌ بگذارد تا تغییر مورد نظر نگارندگان لایحه را تن بدهند.

🔸نکته‌ای اساسی که از چشم تیزبین نقادان بی‌شمار این متن به ظاهر حقوقی و قانونی دور مانده‌است، روح این لایحه است. شناسایی‌ی روح قانون در بسط مفهوم‌ورزی و درک قصد و عزم نگارندگان مسوده‌ی هر قانونی، راه را برای تنقید و تمییز نتایج آن بازمی‌کند. به‌نظر می‌رسد روح این متن لابد و ناچار است به اساس‌های فرهنگ غالب سنت، در ذهن و زبان نگارندگان توجه‌کند و توجه کرده‌است. رابطه‌ی مردان و زنان درایران به نقطه‌ی سرفصل و ممتازی رسیده‌است.گویی زنان دریافته‌اند که می‌بایست شهروندان هم‌ترازی بشوند تا از میمنت این هم‌ترازی به حقوقی برابر نائل آیند.شیوه‌ی دستیابی به هم‌ترازی برای زنان تاکنون پرهزینه ولی پرسود بوده‌است. شیوه‌ی زنان از راهبرد عبور از دره‌های هولناک تجربه‌ی"طرز زندگی"‌ی زنانه گذشته‌است.

▪️زنان در همه‌ی کشورهای جهان با یک اصل اجرای"طرز زندگی‌ی زنانه"، به یک هویت مشترک به مقصود استیفای حقوقی برابر با مردان، همکنش شده‌اند. بیداری‌ی احساس بدن فقط برای زنان رخ نداده، بدنیت چه بدان باوری داشته باشیم چه مخالف آن باشیم ، غول چراغ جادوست و این غول برای آدمی اعم از زن و مرد اتفاق افتاده است. زنان این بیداری‌ی غول چراغ جادو را به طرز زندگی یا لایف‌استایل خود به منزله‌ی نحوه‌ای از مبارزه‌ی اثربخش تبدیل کرده‌اند.
پرسش اینجاست که اولا این لوایح غلیظ(که می‌گوییم در چه) و پر شدت(از باب مجازات‌های خلاف حق‌حیات و زندگی) می‌تواند از پس این ماجرا برآید؟ و دوم اینکه روح این لایحه در چه عنصری از سنت، نزاعی تاریخی و بزرگ را عریان کرده‌است؟

🔸در پاسخ به سوال اول، به نظر می‌رسد چون زنان کنشگر نیستند، چیزی بیشتر از این باید اذعان و اعتراف شود، زنان زایشگر کنش‌هایند، زنان زوال و ظهور قانون‌ها هستند، و زنان آفریده نمی‌شوند،کارِ آفرینش در بطون کنش‌های آنان است ، پس جنگیدن با آنان مادام که از یک استیفای حقوق برابر بشری خبر می‌دهد، کاری عقلانی و منجر به نتیجه نخواهد بود.

▪️در پاسخ به پرسش دوم در یک کلام کوتاه می‌توانیم گفت که اساس و بنای این لایحه یک چیز است : "تمکین"!
تمکین زنان تمنای بزرگ سنت است و شریعت نیز در سیر تاریخی‌ی تدوین خود این اصل برساخته را فربه و پر زور کرده‌است. عالمان زمان‌شناس دین و مذهب قبل از هر چیزی باید این تمکین یک طرفه را به تمکین دو طرفه و برابر بازتعریف کنند تا سنت از این قید پرهزینه خلاصی یابد. ملاحظه‌ی اصل تمکین نه در محاذی‌ و مقابله‌ی "تمکین" و "سروری"، بلکه در توازی‌ی حقوق بشری‌ی تمکین کنندگانِ برابر و مساوی در اجرای حق زندگی، چیزی است که سزاوار است شریعت‌پژوهان بدان نیک و پر نیاز بپردازند و باز بنگرند. از این‌رو آنچه این متن را غیر حقوقی و خلاف‌آمد قانون‌نویسی کرده‌است، افزون بر غلاظِ شِدادِ عریان آن، همین غلبه‌ و شمول بی‌حد و حصر عجیبی‌ست که قاعده‌ی "تمکین " در تمام وجوه و عرصات زندگی‌ی روزمره‌ی زنان اِعمال می‌کند. به گمان که این اصل تمکین مضیق و بسته‌تر از آن بوده باشد که چنین موسع و پر شدت بار سنگین مطالبات سیاست را بر دوش کشد.

🔸اینک باید دید چطور می‌توان از این برهه گذشت. زنان راهبرد‌های خاص خود را دارند که در بداهه گری‌ی رویارو شدن خود با رخدادها آن‌ها را بازسازی و دیگرسازی می‌کنند، اما به راستی حاکمان و دولتمردان توان پرداخت هزینه‌های سنگین مقابله با این " طرز زندگی‌ی زنانه‌" را خواهند داشت؟ حتی اگر به حد اسراف حیطه‌ی اشتمال قاعده‌ی تمکین را گسترش بخشند نیز نمی‌توان به آنها شانس موفقیت داد.

▪️توصیه‌ی عادلانه و عقلانی به دولتمردان این است که این لایحه کناری نهاده شود . اگر سخنشان را نیک و حق می‌پندارند به شیوه‌ی دعوت(که روش ابرار است) روی آورند، در این کار (یعنی اتخاذ شیوه‌ی دعوت)حاصل آن هر چه که باشد ، دست کم زیان کمتری به سنت وارد می‌شود ، زنان آن را بپذیرند یا نپذیرند، چیز دیگری‌است.



#ایران_فردا
#مسعود_میری
#زن_زندگی_آزادی
#حجاب_و_عفاف
#نه_به_حجاب_اجباری


http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

30 Nov, 04:42


ایران فردا pinned «🔴چالش‌های بازنمایی و سوژه‌شدن زن در هنر معاصر ایران 🔶فرزانه هورشید @iranfardamag 🔹هنر معاصر ایران در چند دهه اخیر، گویای تلاش‌های هنرمندانی است که نه تنها خود را از محدودیت‌های سیاسی و اجتماعی آزاد کرده‌اند بلکه در عرصه‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی، پرسش‌هایی…»

ایران فردا

29 Nov, 23:30


🔴چالش‌های بازنمایی و سوژه‌شدن زن در هنر معاصر ایران

🔶فرزانه هورشید

@iranfardamag

🔹هنر معاصر ایران در چند دهه اخیر، گویای تلاش‌های هنرمندانی است که نه تنها خود را از محدودیت‌های سیاسی و اجتماعی آزاد کرده‌اند بلکه در عرصه‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی، پرسش‌هایی بنیادین را طرح کرده‌اند. یکی از این پرسش‌ها، مسئله بازنمایی زنان و نقش آن‌ها به‌عنوان خالق و سوژه آثار هنری است؛ چالشی که در تقابل میان سنت،مدرنیته و سیاست‌های جاری بازنمایی درفضای هنر قرار دارد.

🔻یکی از عرصه‌های عمومی نمایش آثار هنری موزه‌ها هستند که با ارائه مجموعه ‌هایی منتخب، نه تنها معرف هنر هر دوره محسوب می‌شوند بلکه بخشی از اعتبار مادی و معنوی اثر را نیز رقم می‌زنند. در این میان، موزه هنرهای معاصر تهران به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مراکز نمایش و حفظ آثار هنری معاصر، نقش بسزایی در معرفی هنر ایرانی به جهان و آشنایی مخاطبان داخلی با هنر بین‌المللی ایفا می‌کند. با این حال،حضور زنان در این فرایند همواره جای سوال بوده است.

🔹نمایش اخیر گنجینه موزه هنرهای معاصر که بیش از ۱۲۰ اثر را دربرگرفته، تنها شامل سه اثر از هنرمندان زن می‌شود. این امر به‌طور طبیعی سوالاتی درباره سیاست ‌های کیوریتوری، نگاه مردانه مسلط بر بازنمایی هنری و نحوه حضور زنان دراین فضاها به میان می‌آورد. به‌ویژه هنگامی که آثار انتخاب‌شده نیز تا حدی بازتاب نگاه خیره مردانه به زن به‌عنوان سوژه و ابژه هنری هستند.این یادداشت در پی تحلیل سه اثر از سه هنرمند زنی است که در این نمایشگاه به نمایش درآمده‌اند، با هدف بررسی مفاهیمی چون جنسیت، هویت و سیاست‌های بازنمایی.

لیلی متین‌دفتری (۱۹۲۵–۲۰۰۷)|عنوان اثر: پرتره نسرین

🔻 لیلی متین دفتری، نقاش و گرافیست ایرانی، یکی از برجسته‌ترین چهره‌های هنر معاصر ایران است که با تلفیق عناصر مدرنیسم و نشانه‌های سنتی ایرانی، زبانی نوین در آثار خود خلق کرد. او که نوه محمد مصدق بود، در بستری سیاسی-فرهنگی رشد کرد و توانست هنر خود را به گونه‌ای فراتر از چارچوب‌های رایج ارائه دهد. کارهای او اغلب با رنگ‌های پرشور، ترکیب‌های خلاقانه و سبکی انتزاعی شناخته می‌شوند که نمایانگر کشمکش‌های میان مدرنیته و سنت هستند.اثر پرتره نسرین، که در این نمایشگاه ارائه شده، با نگاه مستقیم به مخاطب و استفاده از پیکره‌ای ساده و گوشواره‌های بزرگ، مفاهیمی چون هویت، زنانگی و فردیت را بازتاب می‌دهد. رنگ‌های تخت و جسورانه اثر، در کنار ترکیب‌بندی مدرن، نوعی مقاومت در برابر کلیشه‌ها را به نمایش می‌گذارند و در عین حال، تلاشی برای بازسازی هویتی زنانه و سیال ارائه می‌دهند که فراتر از مرزهای کلیشه‌ای است.

ماری کاست (۱۸۴۵–۱۹۲۶)|عنوان اثر: مادر روستایی و بچه‌اش

🔹 ماری کاست، هنرمند امپرسیونیست آمریکایی، در آثار خود به مسائل زنان، نقش مادری و جایگاه آن‌ها در اجتماع پرداخته است. اثر مادر روستایی و بچه‌اش، که در این نمایشگاه ارائه شده، لحظه‌ای صمیمی و جهانی از رابطه مادر و فرزند را به تصویر می‌کشد. ترکیب‌بندی اثر و انتخاب رنگ‌ها حسی از آرامش و نزدیکی را القا می‌کنند، اما در لایه‌های عمیق‌تر، تضاد میان نقش‌های سنتی و هویت فردی زن را نشان می‌دهند. مادر در این اثر، چهره‌ای پشت به مخاطب دارد و به فرزندش خیره شده است. این زاویه، در عین حال که مفهوم مراقبت و محبت بی‌قید و شرط را منتقل می‌کند، هویت فردی مادر را در حاشیه قرار می‌دهد و او را بیشتر به نمادی از مادری تقلیل می‌دهد.

معصومه مظفری (۱۳۳۷)|اثر: بدون عنوان


🔻 اثر بدون عنوان از معصومه مظفری، نمونه‌ای از توانایی او در انتقال مفاهیم پیچیده انسانی با استفاده از تکنیک‌های ساده است. این اثر که زنی را در فضایی مینیمال و انتزاعی به تصویر می‌کشد، نه تنها به مسائل جنسیتی بلکه به پرسش‌های فلسفی و وجودی نیز پرداخته است.چهره زن در این اثر، در حالی که در سکوت و تأمل غرق شده، در ترکیب با دست‌هایی که در پس‌زمینه دیده می‌شوند، نوعی تنش میان گذشته و حال، و میان هویت فردی و اجتماعی را القا می‌کند. فضای اثر، حس مبارزه‌ای درونی را منتقل می‌کند که زن در آن به دنبال رهایی از محدودیت‌ها و تعریف هویتی مستقل است.

نتیجه‌گیری

🔹 این سه اثر از سه هنرمند زن، تلاش‌هایی متفاوت برای بازتعریف زنانگی و هویت زنانه ارائه می‌دهند. متین دفتری با عناصر مدرن و زبان بصری انتزاعی، به مسائل هویتی و فرهنگی می‌پردازد؛ کاست، در تقابل میان نقش مادری و استقلال زنانه، تنشی مداوم را به تصویر می‌کشد؛ و مظفری، با نگاه مینیمالیستی و سایه‌های مفهومی، زنی را نشان می‌دهد که فراتر از کلیشه‌ها به سوژه‌ای مستقل تبدیل می‌شود.

🔻 بااین‌حال، کمبود تعداد آثار زنان در نمایشگاه “چشم در چشم” نشان‌دهنده تداوم نادیده گرفتن مشارکت زنان در تاریخ هنر است.


#ایران_فردا
#فرزانه_هورشید
#موزه_هنرهای_معاصر

https://cutt.ly/aeZuytex

ایران فردا

26 Nov, 05:19


🔴منع خشونت علیه زنان و چالش‌های انسان‌های مدنی
🔹به مناسبت ۲۵ نوامبر ( ۵ آذر) روز منع خشونت علیه‌ی زنان

🔶محترم رحمانی

@iranfardamag

🔹فعالان مدنی و فعالان حوزه زنان باید در مسیر منع خشونت علیه زنان و دختران راه زیادی را طی نموده و برای همراه نمودن فرهنگ های علیه زنان از گذرگاه های سختی عبور کنند.

🔻خشونت ابعاد ویژه، عجیب و گسترده ای دارد و جهان اطراف ما را چنان در بر گرفته که برای بازدارندگی و پرهیز از آن باید کوششی فراوان صورت گیرد.

🔹اما خشونت علیه زنان در جرائم جنسی، خشونت خانگی، قاچاق زنان برای بردگی جنسی، خشونت آنلاین و زن کشی و در کشورهایی مثل ما با قوانین برعلیه زنان و عملکرد حکم رانی خود را نشان می دهد که با توجه به تاریخ و فرهنگ هر کشور و میزان آگاهی جنسیتی از بار خشونتها کاسته ویا بدان افزوده می شود.

🔻ما در طی سال های اخیر شدت یافتن خشونت فیزیکی نسبت به زنان را در اعتراض های خیابانی در اشکالی چون کتک خوردن، جریمه و... مشاهده کرده ایم . به قول «خانم کتایون مصری» پژوهشگر مطالعات زنان و جنسیت، شدیدترین شکل خشونت فیزیکی یعنی قتل های خانوادگی، نظیر زن کشی و یا همسر کشی را نیز شاهدیم. و زمانی که آمار مربوط به کودک همسری و خشونت اقتصادی و...بر ان اضافه شود، وضعیت زنان و شکستن کرامت آنان بیشتر مشخص می شود.

🔹"طبق آمار رسمی ؛ طی سه ماه نخست سال های ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ دست کم ۸۵ زن و دختر توسط شوهر، پدر، برادر، یا سایر مردان نزدیک کشته شده اند. و بیشتر موارد قتل در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۳ در شهرهای ارومیه، تالش، تبریز، مشهد، ایرانشهر و تهران بود که در تهران با ۵ مورد زن کشی در صدر قرار دارد.

🔻از خرداد ۱۴۰۰ تا پایان خرداد ۱۴۰۲؛ حداقل ۱۶۵ مورد زن کشی در ایران گزارش شده است؛ به طور میانگین، هر چهار روز یک زن در نقاط مختلف به دست یکی از مردان خانواده خود به قتل رسیده است. استان تهران (۲۵ مورد) آذربایجان غربی (۱۳ مورد) و فارس(۹ مورد)بیشترین آمار این نوع قتل ها را شامل بوده و بقیه قتل ها با پراکندگی در استان های مختلف ایران رخ داده است. از این تعداد، علت ۸۷ مورد قتل "اختلافات خانوادگی" ، ۳۸ مورد "ناموسی"، ۱۰ مورد" مسائل مالی" و برای ۳۰ مورد دیگر، دلیل روشنی ذکر نشده است. در بیشتر موارد، زن کشی توسط شوهر انجام گرفته است. از ۱۶۵ نفر کشته شده ، ۱۰۸ نفر به دست شوهرشان، ۱۷ نفر توسط برادر، ۹ نفر توسط پسر، ۱۳ نفر توسط پدر و ۱۹ نفر توسط سایر اعضای خانواده همچون پدر شوهر، برادر شوهر، شوهر سابق یا پسر خاله به قتل رسیده اند."( اعتماد آنلاین ، ۱۴۰۳/۸/۲۴ و ۱۴۰۲/۱۱/۲۸)

🔹بنا براعلام یونیسف، از میان برداشتن کودک همسری ۳۰۰ سال طول خواهد کشید. آمارهای مربوط به طلاق و زاد و ولد کودک همسری که خود خشونت دیگری در حق کودکان، زنان و پسران است هم قابل تأسف است. چنان که در زمستان ۱۴۰۱، در زنان(بخوانید دختر بچه های) کمتر از ۱۵ سال،۲۰۶ مورد طلاق ثبت شده است. و در کل سال ۱۴۰۱، ۷۷۹ مورد طلاق در زنان زیر ۱۵ سال اتفاق افتاده است.

🔻همین کودک مادران ۱۵ ساله، ۳۰۶ فرزند به دنیا آورده اند و از مادر نوجوان ۱۵تا ۱۹ سال ، ۱۶۱۹۱ فرزند متولد شده است.

🔹همچنین نرخ بیکاری زنان همیشه فاصله معنا داری با مردان دارد.

🔻در میان" نیت ها"(NEET) یعنی کسانی که نه درس می خوانند، نه دنبال شغل اند، و نه مهارتی می آموزند از ۲/۸ میلیون نفر، حدود ۹۲۸ هزار نفر از آنان مردان و یک میلیون ۸۹۵ هزار نفر زنان هستند.(اقتصاد نیوز)

🔹 بازدارندگی از خشونت و منع ان علیه زنان ، یک روش مبارزاتی نهادینه شده است، چه زنان و دختران دارند در برابر خشونت هایی که در مورد آنان در خانواده، جامعه و قوانین حکمرانی انجام می شود اعتراض ، اعتصاب، بایکوت و یا نافرمانی مدنی می کنند. وقتی حکمرانان با قوانین و مصوبه ها در حق آنان خشونت اعمال می کنند و یا به خشونت متوسل می شوند از آنجا که آنان مورد ستم قرار می گیرند به منظور احقاق حق خویش به صحنه می آیند و از اهرم نافرمانی مدنی که بدون خشونت است بهره می جویند چرا که با سرچشمه هایی از عشق، صلح و دوست داشتن که در زنان نهفته است از عهده خشونت پرهیزی بر می آیند و نه تنها از خشونت منع می کنند بلکه خود نیز در حق دیگری در خانواده، اجتماع و سیاست خشونت نمی ورزند.....


🔸 متن کامل:
https://cutt.ly/YeLeaRXB

#ایران_فردا
#محترم_رحمانی
#نه_به_خشونت_علیه_زنان
http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

25 Nov, 05:46


ایران فردا pinned «🔴عبور از معرکه‌ی حجاب 🔹به مناسبت ۲۵ نوامبر ( ۵ آذر) روز منع خشونت علیه‌ی زنان 🔶فیروزه صابر @iranfardamag ▪️مبارزات خشونت پرهیز و مسالمت آمیز جامعه زنان در بیش از چهار دهه برای برابری ‌و آزادی های اجتماعی در متن حاکمیت نگاهها و رفتارهای خشن و تحقیر آمیز…»

ایران فردا

25 Nov, 05:37


🔴عبور از معرکه‌ی حجاب
🔹به مناسبت ۲۵ نوامبر ( ۵ آذر) روز منع خشونت علیه‌ی زنان

🔶فیروزه صابر

@iranfardamag

▪️مبارزات خشونت پرهیز و مسالمت آمیز جامعه زنان در بیش از چهار دهه برای برابری ‌و آزادی های اجتماعی در متن حاکمیت نگاهها و رفتارهای خشن و تحقیر آمیز و متحجرانه و با دستآوردهای نسبی آن ، در سال ۱۴۰۱ ، به نقطه ای رسید که نه- به - حجاب اجباری‌ در شعار زن ، زندگی ، آزادی فراتر از خواسته معمول شد و جامعه با حمل همه هزینه های سنگین ، آن را آگاهانه انتخاب کرد.

🔸گشت ارشاد و هیاهو های ائمه جمعه و تقلاهای سه قوه برای قانونمند شدن پوشش اجباری و به رخ کشیدن هیبت مأمورین ‌نظامی و‌تلاش برای رویارویی مردم ، جلودار دختران جوان‌ نشد.

▪️دامنه حمایت جامعه مدنی به سهم خود به عنوان پشتیبانی قوی در حفظ و‌گستردگی این مطالبه تعیین کننده بود، به طوریکه حتی شعارهای انتخاباتی برخی کاندیداهای ریاست جمهوری سال جاری ، با ادبیاتی گوناگون متأثر از این خواسته مردم ‌بود. حتی رئیس جمهور منتخب تصریح کرد که «نمی توانیم با زور حجاب سر زنان بپوشانیم و حق برخورد اینگونه را با جوانان نداریم ».

🔸اینک پس از گذشت سه ماه از آن تاریخ که ظاهرا قوای سه گانه و بخصوص دولت به ناچار در برابر خواسته مردم برای نه - به حجاب اجباری موضوع را مسکوت گذاشتند ، پرده دیگری از نمایش «کلینیک ترک بی حجابی» در اوج بحران اقتصادی و اجتماعی و نگرانی از جنگ و عواقب آن گشوده شده است .

▪️گو اینکه این نقشه نیز در متن جامعه مصمم امروز ایران نقش بر آب خواهد شد ، اما حکومتی که مشروعیت اش زیر سوال است و در طوفانی از حوادث درگیر است ، اولویت نخست و مشغولیت ذهنی اندرزگویان اش هم چنان «حجاب» است . نماینده های دولت یا نسبت به موضوع اظهار بی اطلاعی کردند و یا به عدم ارتباط کلینیک‌های ترک بی‌حجابی با دولت اشاره داشتند. نکته آن است که در میان هیجده نفر عضو این ستاد ،شش وزیر دولت هم عضو هستند . علاوه بر آن گفته شده است که در بودجه سال ۱۴۰۳ رقم ۱۵۵ میلیارد تومان بودجه از ردیف بودجه عمومی‌ و ۱۰۰ میلیارد تومان بودجه اختصاصی دریافت کرده است( روزنامه اعتماد ۱۴۰۳/۲/۱۹)

🔸چنین تصویری ، سنگینی مسئولیت دولت را در قبال موضوعی که در نزدش مقبولیت ندارد ، اما به هر حال سهم تاثیرگذار ی در آن دارد را بیشتر خواهد کرد . چرا که از یک سو ، دیگر شرایط اجتماعی به گونه ای نیست که انتظار در فرایند امید به اصلاح طلبی به مدد آید و روح ‌ و روان جامعه برای تحقق اش صبر پیشه کند و از دیگر سو، جامعه بویژه نسل های جوان وارد این زمین بازی نخواهند شد. واقعیت آن است که جامعه زنان بویژه جوانانش از این روندها عبور کرده اند و ابتکار عمل را برای انتخاب پوشش خود بدست گرفته اند. هزینه های گزافی هم‌داده اند . زین رو دلیلی برای بازگشت نمی بینند ‌و هم‌چنان با علم به حق آزادی اجتماعی ، نه - به حجاب اجباری را برگزیده اند ‌.

▪️به عبارتی منتظر اعطای حق آزادی از غیر نیست ، خود راه آزادی را گشوده است . چاره ای بر دولت نیست که‌ اگر این شرایط را درمی یابد ، خود را با این‌مسیر همراه کند و‌ سدهای بر سر راه را به جد بردارد . فرصتی برای تکرار حرف های بی حاصل نیست . سنگلاخی است که با مشارکت اجتماعی به مفهوم واقعی خود و تغییر ساختارها صاف خواهد شد.



#ایران_فردا
#فیروزه_صابر
#نه_به_حجاب_اجباری
#روز_منع_خشونت_علیه_زنان

https://cutt.ly/feLq9nnC

ایران فردا

24 Nov, 10:21


بیانیه‌ی تحلیلی بیش از ۲۵۰ شخصیت اجتماعی، فرهنگی و سیاسی

🔴نه به تمامیت‌خواهی؛ نه به جنگ
@iranfardamag

💠به‌نام هستی‌بخش

🔸در بهار و تابستان سال ۱۴٠۳ ایران دست‌خوش تحوّلات غیرمنتظره‌ای بود که هم بازتاب‌های عملی آن و هم ارزیابی‌هایِ پیرامون آن هم‌چنان ادامه دارند. در پی سقوط هلیکوپتر رییس دولت سابق، کسب مجوز حضور نامزد اصلاح طلب در انتخاباتِ قوهٔ مجریه به‌معنای شکست قطعی برنامهٔ یک‌دست‌سازی حکومت توسط جریان حاکمی بود که پیش از این، بدان امیدی فراوان داشت.

▪️با هر نقطه‌نظری نسبت به موقعیتِ دولت کنونی، در این نکته اتّفاق نظر وجود دارد که عمق بحران‌های کشور صرفاً با ترمیم‌های صوری و جزیی در سیاست‌های کلان کشور اصلاح‌پذیر نیست. در صدر این بحران‌ها گونه‌ای از اضمحلال اقتصادی مشهود است که از بارزترین نشانه‌های آن -تا آنجا که به این دولت برمی‌گردد- کسری تراز عملیاتی بودجه‌ معادل ۱۸٠٠ همت است که برای سال آینده پیش‌بینی می‌شود و به گفته صریح یکی از مسئولان، تقریباً تاکنون چنین رقمی -بجز اواخر دوران جنگ- بی‌سابقه بوده و بدین‌ترتیب عملاً ۳٠ درصد بودجه تبدیل به کسری بودجه شده‌است. کاهش شدید درآمدهای نفتی، ناتوانی و مشکلات ساختاریِ صندوق‌های بازنشستگی در تامین هزینه‌ها، کاهش بودجهٔ عمرانی و برداشت ۱٠ میلیارد دلاری از صندوق توسعهٔ ملّی، تصویر واضحی از اقتصاد ناپایدار ایران را در سال آینده ترسیم کرده‌اند. آمارها نشان می‌دهد که درآمدهای نفتیِ دولت در سال ۱۴٠۲ به‌نحوِ بی‌سابقه‌ای به کمتر از ۲٠ درصدِ درآمدهای سال ۱۳۸۸ کاهش یافته و در مقابل، در بودجهٔ سال آینده، درآمدهای مالیاتی بالغ بر ۳۹ درصد افزایش داشته‌است. پیامدِ عمومیِ این موارد همانا کاهش سرمایه‌گذاری‌های عمرانی، کاهشِ واقعی یارانه‌ها، رکودِ اقتصادی و نهایتاً فشارِ مضاعف بر شهروندان و کسب‌وکارها خواهد بود.

🔸به اعتقادِ کارشناسانِ اقتصادی، تداومِ چرخهٔ آتش میان ایران و اسراییل، افزایش احتمالی فشارهای تحریمی با بازگشت ترامپ و جمهوری‌خواهان به ریاست‌جمهوریِ آمریکا و مجموعهٔ ناترازی‌های اقتصادی، بودجهٔ ۱۴۰۴ را به چالشی عمیق برای دولت تبدیل خواهد کرد. چالشی که در آن دولت ناچار خواهدشد با کاهشِ یارانه‌ها، استقراضِ بیشتر و افزایشِ فشارِ تورّمی، سعی کند مخارج خود را به تعادل برساند. یکی از عمده‌ترین مسائلِ پیش روی دولت، مسالهٔ افزایش قیمتِ بنزین است که یک‌بار در سال ۹۸ به خیزش اعتراضی سراسری انجامید. برخی نمایندگان مجلس تخمین زده‌اند که عملاً -و نه به‌طور رسمی- "در لایحهٔ بودجهٔ سال آینده افزایش قیمت بنزین تا ۴۰ درصد آمده‌است چرا که بیش از ۲۰هزارمیلیارد تومان برای آن منابع پبش‌بینی شده‌ است" و این به معنای افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت بنزین خواهدبود. مستقل از معادلات اقتصادیِ روی کاغذ، به‌لحاظ اجتماعی، از مدّت‌ها قبل پژوهش‌گران نهادگرا دولت کنونی را از افزایش بهای بنزین برحذر داشته و با توجّه به اتلاف منابع گسترده در اقتصاد کشور، به حذف حجم قابل‌ملاحظه مخارج غیرضروری و بی‌حاصل و انضباط مالی بیشتر توصیه کرده‌اند. چنان‌چه معضل بهای بنزین موجب تکرار وقایع سال ۹۸ گردد، این رخداد جز تیر خلاصی بر شعار "وفاق ملّی" دولت نخواهدبود. وفاقی که پیش از هر چیز تامین مشارکت همگانی و پاسخگویی به مطالبات فوری مردم نظیر آزادی زندانیان سیاسی-عقیدتی، رفعِ‌ حصر و سانسور، لغوِ نظارتِ استصوابی لغوِ حجاب اجباری، رفع فیلترینگ، آزادی مطبوعات، آزادی فعّالیت‌ احزاب و تشکل‌های مدنی و کارگری، کاهش میزان غنی‌سازی اورانیم و توقّف پروژه‌های غیرمولّد به ‌لحاظ اقتصادی و زیست‌محیطی، حذف هزینه‌های شبه‌مذهبیِ پوپولیستی و تخصیص منابع آن به معیشتِ اقشارِ آسیب‌پذیر، و بدین‌سان، مهار نسبی فقرعمومی و زوال اقتصادی در سرفصل آن قرار دارند و در غیراین‌صورت صفتِ "ملّی" دیگر موضوعیتی نخواهد داشت!

▪️ بنابراین برای کشور ما که از حمایت قدرت‌های بزرگ بی‌بهره است، واکنش اصولی، در برابر بی‌عدالتیِ حاکم بر نظام بین‌الملل، پیشبرد نوعی دیپلماسی ملّی و سیاست خارجی و منطقه‌ای مردمی و منطقی بر اساسِ اصل "توازن منفی" است؛ یعنی سیاستی که افزون بر اعلام همبستگی اخلاقی-انسانی و دفاع از حقوق پای‌مال‌شدهٔ ملّت‌ها، بر ضرورت صلح، تنش‌زدایی و حسن همجواری با همسایگان نیز تاکید ورزد. .....


🔻متن کامل و اسامی :
https://cutt.ly/aeK3fldh

#ایران_فردا
#نه_به_جنگ
#بیانیه‌ی_تحلیلی
#نه_به_تمامیت‌خواهی
http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

22 Nov, 07:37


🔴اصلاحات ساختاری؛ پیش‌نیاز پیشگیری از اعتراضات آینده و خروج از وضعیت بحرانی

🔷جمع‌بندی سعید مدنی از اعتراضات آبان ۹۸*


@iranfardamag

▪️شورش اعتراضی است به یک سیاست یا برنامه خاص اما جنبش علاوه بر اعتراض به سیاست و برنامه خاص چشم انداز و آینده کمابیش روشنی را نیز ترسیم می کند لذا جنبش در مقایسه با شورش ماهیتی ایجابی دارد. اما میان این دو کنش جمعی یعنی شورش و جنبش تفاوتهای مهم دیگری هم هست از جمله این تفاوتها تداوم در حرکت است هر جنبشی عموماً با شورش آغاز می شود ولی عوامل متعدد دیگری از جمله تداوم اعتراض و شکل گیری منظومه ای از مطالبات که تصویر آینده بهتر را می سازد می تواند شورش را به جنبش تبدیل کند.

🔸در اعتراضات آبان ۱۳۹۸ وجوه سلبی اعتراض را به روشنی می بینیم اما تبدیل این اعتراض به جنبش نیازمند حضور نیروی اجتماعی است که آن را سازمان دهی کند. حاصل آنکه می توان نتیجه گرفت اعتراضات آبان بیشتر شورش بود تا جنبش. طبقانی وارد یک کنش اعتراضی میشوند که انگیزه لازم را برای آن داشته باشند. افزایش قیمت بنزین بر اساس مطالعات متعدد زندگی طبقه فرودست را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد مطالعاتی که در ایران انجام شده نشان میدهد بعد از هر بار افزایش قیمت انرژی به ویژه ،بنزین هزینه خانوارهای دهک اول تا ششم جامعه دچار تغییر می شود. به این ترتیب که خانوارهای کم درآمد ناچار میشوند از هزینه تفریح آموزش و مسکن بکاهند و هزینه خوراک و حمل و نقل را افزایش دهند. لذا از کیفیت زندگی آنان بسیار کاسته میشود. در اعتراضات دی ۹۶ شاهد حضور فرودستان بودیم اما از آن زمان تا آبان ۹۸ جمعیت تهیدستان به شدت افزایش پیدا کرد و جمعیت بیشتری نگران عواقب سیاستهای اقتصادی از جمله افزایش قیمت بنزین برای معیشت و زندگیشان شدند. بنابراین علاوه بر شوک ناشی از افزایش قیمت بنزین نارضایتی های پیشین نیز انگیزههای قدرتمندی برای اعتراض فراهم کرد بالا بودن نرخ تورم بیکاری و پایین بودن احساس امنیت انسانی، همه اقشار جامعه به ویژه گروههای سنی جوان را مستعد اعتراض و شورش می کند.

▪️این تصور که فرودستان فقط حاشیه نشیان شهری هستند خطا است. با توجه به افزایش فقر و نابرابری در سالهای گذشته فقرای جامعه فرودستان) جمعیتی بسیار بیشتر از حاشیه نشینان شهری را تشکیل می دهند. علاوه بر این حاشیه نشینی شهری تعریف کاملی برای کسانی که دچار فقر مسکن هستند نیست مطابق برخی برآوردها حدود ۱۱ تا ۲۰ میلیون نفر از جمعیت ایران در سکونت گاه های غیر رسمی زندگی میکنند تمام کسانی که در محدوده اقتصادی شهر ساکن هستند ولی جذب اقتصاد شهری نشده اند در شرایط اسکان غیر رسمی یا به تعبیر نه چندان دقیق حاشیه نشینی به سر می برند منحصراً کسانی که به دلیل جاذبه شهرنشینی و رفاه ،شهری زادگاه خویش را رها کرده و به سوی قطبهای صنعتی و بازارهای کار در شهرها کشانده شده اند حاشیه نشین نیستند بلکه بخش مهمی از ساکنان مناطق حاشیه شهرها را کسانی تشکیل می دهند که قبلاً ساكن مراکز شهری بوده اند اما به دلیل هزینه بالای مسکن ناچار شده اند به مناطق پیرامون شهرها با مسکن ارزان تر بروند ساکنان مناطق اسکان غیر رسمی در سکونت گاههای غیر متعارف در کنار ساکنان بافت اصلی شهر زندگی می کنند.

🔸 سکونت گاه های غیر رسمی نظامهای اجتماعی پیچیده و پویایی هستند که در معرض تغییرات پیوسته قرار دارند. در مناطق حاشیه نشین چهره فقر به شدت نمایان است. در اعتراضات آبان ۹۸ طبقه فرودست نقش پررنگی در اعتراضات داشت اما این اعتراضات در متن و بافت اصلی شهرهایی مانند شیراز و اصفهان هم گزارش شد. در این اعتراضات علاوه بر طبقات محروم جامعه جوانان هم نقش پررنگی داشتند پس در واقع ما از یک سو با شورش معیشتی ناشی از شوک افزایش قیمت بنزین سروکار داشتیم و از سوی دیگر با جنبش جوانان که به طور کلی از وضع موجود به شدت ناراضی اند.

▪️جنبش جوانان شهری تلاشهای ناهماهنگی است که جهتی عام دارد و به آهستگی و همراه با تأمل به آن سو حرکت می.کند جنبش جوانان طولانی مدت و مداوم است این جنبش معمولاً رهبری شناخته شده ای ندارد و تبلور یک اعتراض یا ترسیم کلی نوعی موجودیت آرمان شهری اما فاقد تعریف دقیق است. از حیث جمعیت شناختی منظور از جوانان افراد در بازه سنی ۱۵ تا ۲۹ سال هستند. در غالب جنبشهای جوانان و جوانان شهری دانشجویان و دانش آموزان محوریت دارند....



🔹متن کامل:

https://cutt.ly/2eKIaydW
#آبان_۹۸
#ایران_فردا
#سعید_مدنی #موسسه‌ی_رحمان #اصلاحات_ساختاری

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

20 Nov, 20:53


🔴کلینیک‌هایی که باید دایر شود

🔷مهدی غنی

@iranfardamag

▪️درخبرها آمده بود که طرحی برای مقابله با بی‌حجابی پیشنهاد شده که از این به بعد به جای جریمه کردن خانم‌هایی که حجاب را رعایت نمی‌کنند، آنها را به کلینیک روان‌شناسی دعوت کنند تا مشکلات آنها مورد بحث و گفتگو قرارگرفته و به آنها خودباوری را برگردانند. این طرح که تحت عنوان کلینیک ترک بی‌حجابی مطرح شد واکنش‌های زیادی به دنبال داشت و برخی آن را توهین به مردم تلقی کردند و درمطبوعات و فضای مجازی به نقد و تخطئه آن پرداختند.

🔸خانم مهری دارستانی، رییس فعلی اداره زنان ستاد امر به معروف، گویا از حامیان آقای جلیلی که از مدافعان این طرح هستند در پاسخ به کسانی که گفته‌اند چرا کلینیک ترک اختلاس و ترک رشوه و .... تأسیس نمی‌شود؟ گفته است اتفاقا" خبرهایی به زودی در این زمینه خواهید شنید.

▪️به گفته ایشان طرح با همکاری مختصصان و دغدغه‌مندان در «ستاد امر به معروف و نهی از منکر‌» تهیه شده است. نهادی که در بودجه سال ۱۴۰۳ رقم ۱۵۵ میلیارد تومان بودجه از ردیف بودجه عمومی‌ و ۱۰۰ میلیارد تومان بودجه اختصاصی دریافت کرده است(اعتمادآنلاین).

🔸حجت‌الاسلام دکتر محمدحسین طاهری آکردی، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور در گفت‌وگو با «صبح نو» اعلام کرده است: هدف اصلی ما از این طرح، کار فرهنگی است، نه اجبار. ریاست محترم جمهوری نیز بارها تأکید کرده‌اند که بحث عفاف و حجاب نباید امنیتی شود و باید از مسیر فرهنگی پیش برویم. این طرح دقیقا در همین راستا طراحی شده است.

▪️ایشان همچنین یادآورشده است: ستاد امر به معروف همیشه آماده شنیدن صدای دوستان و منتقدان است. معتقدیم که نقد منصفانه می‌تواند به بهبود عملکرد ما کمک کند.

🔸دراین زمینه چند نکته به ذهن محدود نگارنده رسید که با ایشان و ناقدان محترم در میان گذارم:

1️⃣ اول اینکه منتقدان دلسوز توجه کنند اینکه نهادی از اجبارمردم به نوعی پوشش و ایجاد فضای امنیتی و انتظامی درمعابر عمومی برای زنان و دختران و دستگیری آنها دست برداشته و به اینجا رسیده که «اجبار و تحمیل» کار اشتباهی بوده و باید از راه گفتگو و اقناع و آگاهی بخشی کارکرد، خود به نوعی پیشرفت و اصلاح است و باید به آنها تبریک گفت و از آن استقبال کرد.

2️⃣ این نهاد به هرحال عده زیادی کارمند و مأمور استخدام کرده و همه آنها معیشت‌شان به این کار بستگی دارد. بنابراین باید به فکرآنها هم بود و برایشان کاری پیشنهاد کرد که بیکارنشوند که بیکاری هم خود مفسده انگیزاست.

3️⃣ با طرح کلینیک هم می‌توان گفتگو کرد و از جمله پرسید آیا کسانی که گمان می‌کردند با زور و اجبار می‌توان یک امرفرهنگی را بر مردم تحمیل کرد، خود نیاز به کلینیک و آگاهی ندارند؟ درحالی که این شیوه سال‌ها قبل توسط رضاشاه پهلوی انجام شد و نتیجه منفی داشت، درقرآن واسلام هم چنین شیوه‌ای درباره حجاب تجویز نشده و بزرگانی چون آیت‌الله جوادی آملی و آیت‌الله مکارم و... هم این مسئله را متذکرشده بودند، با همه این مسائل، باز کسانی برآن اصرار می‌ورزیدند، آیا برای اینان نباید کلینیکی دایرکرد و مشکلات‌شان را بررسی و درمان کرد؟

4️⃣ آیا کسانی که زن و دختر مردم را بخاطربیرون بودن موی سر از زیر روسری روی زمین می‌کشیدند و یا مأمور مرد آنها را بغل کرده و به داخل ون هل می‌داد که تصاویرش هست، نیاز به کلینیک ندارند؟ بویژه آن که رفتار آنان چه بسا در واکنش بانوان معترض به حجاب اجباری نقش برجسته ای داشته است.

5️⃣ آنان که می‌گفتند با دیدن موی سر زنان تحریک جنسی می‌شوند و دین و ایمان‌شان را از دست می‌دهند، آیا نیاز به روان‌درمانی ندارند؟ با توجه به اینکه درآیه حجاب سوره نور، قبل از حجاب، به چشم چرانی اشاره کرده و گفته از خیره شدن به زنان پرهیزکنید. به نظرمی‌آید اگر کلینیک برای این آقایان دایرمی‌شد، خود به خود مسئله حجاب از اهمیت می‌افتاد.

6️⃣ آیا بهترنبود قبل از طرح کلینیک ترک بی‌حجابی، برای اختلاس‌گران و مفاسد مالی و رشوه‌خواری و رانت‌خواری کلینیک یا بیمارستان یا هرراه حل دیگری ارائه می‌کردند تا اعتماد ازدست رفته‌ی مردم را به درستی و امانت‌داری خود باز می‌گرداندند و سپس به کارفرهنگی می‌پرداختند؟

7️⃣ به این هم فکر کنیم آیا به جای پیچیده کردن مسائل و هر روز طرحی نو درانداختن، بهترنیست به این نصیحت مرحوم سیدجمال الدین اسدآبادی عمل کنیم که دو قرن پیش گفت بزرگترین خدمت مسلمانان به اسلام این است که به دنیا اعلام کنند ما مسلمان نیستیم تا آنها خود اسلام را بشناسند و به آن روی آورند؟


#ایران_فردا
#مهدی_غنی
#کلینیک_ترک_بی‌حجابی

https://cutt.ly/yeKvi0jR
http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

20 Nov, 05:55


ایران فردا pinned «»

ایران فردا

17 Nov, 23:08


🔴سایه‌ی توفان

🔷کمال اطهاری


و در این دم
سایه‌ی توفان
اندک‌اندک
آیینه‌ی شب را کدر می‌کرد.
(الف. بامداد)

@iranfardamag

یک، در یادداشت «ترامپ؛ بناپارتی که امپراتور نشد!» /۱ (شرق، ۲۵ آبان ۱۳۹۹) پس از شکست وی از بایدن نوشته بودم: «در کشورهای پیرامونی چون ایران، دولت‌ها باید علاوه بر هوشمندی در روابط بین‌المللی برای تعریف شیوه‌ی انتظام جدید، و برقراری تعامل مثبت سیاسی و اقتصادی با جهان، با اتحادیه‌های کارگری و کارفرمایی، انجمن‌های مدنی و تخصصی و جماعات محلی کشور خود برای هموارسازی راه دگرگونی مشارکت کنند، و برنامه و نهادسازی شایسته برای پشتیبانی از خلاقیت و نوآوری، سیاست اجتماعی سنجیده برای رفع فقر داشته باشند. دولت‌ها در ایران تاکنون از این هوشمندی همه‌جانبه دور بوده‌اند و رنج آن را جامعه‌ای برده است که با درایت و استقامت و شجاعت، دلیل اصلی شکست استراتژی فشار حداکثری و ناکام ماندن بناپارت قرن بیست‌ویکم بوده است».

▪️ حال این بناپارت برای احیای امپراتوری ایالات متحده بازگشته است، برنامه‌ای که حزب جمهوری‌خواه برای سلطه‌ای ۱۰۰ ساله از دوره بوش پسر داشته، و با تسخیر مجلس سنا و نمایندگان و دیوان عالی قدم به قدم به تحقق آن نزدیک شده است. همان‌طور که ترامپ با رای دیوان عالی توانست به‌رغم محکومیت‌های متعدد مالی و اخلاقی و امنیتی، به رقابت انتخاباتی بازگردد. اعتماد به‌نفس عجیب ترامپ و رفتارها و گفتارهای دیوانه‌وارش نیز ناشی از چنین پشتیبانی‌هایی است. پس موضوع جدی‌تر از آن است که برخی در حاکمیت ایران کودکانه بپندارند که در آن دخالتی داشته‌اند. در واقع حاکمیت ایران باید مواظب حرکت بال کوچک پروانه‌ای خود باشد تا توفانی را که سایه‌اش در افق پیداست، به‌سوی خود نکشاند. آن چه روشن است از جامعه‌ی مدنی به‌شدت رنج‌کشیده و سرکوب شده‌ی ایران، «خود در شبی این‌گونه بیگانه با سحر» دیگر حاکمیت نباید انتظار استقامت داشته باشد. یعنی یک اشتباه حاکمیت کافی است تا جامعه‌‌ی مدنی شجاع ایران مجبور شود پایانی رنج‌آور را جایگزین رنج بی‌پایان چند دهه‌ی گذشته کند.

🔸از سوی دیگر شرایط جهان، منطقه‌ی خاورمیانه و ایران به‌گونه‌ای است که ورود به هرگونه جنگ رودررو، می‌تواند ایران را به تباهی کشد. چه این جنگ رودرروی حاکمیت با آنهایی باشد که به‌غلط تضادی قهرآمیز را با آنها ادامه می‌دهد، چه تعجیل جامعه‌ی مدنی از تبدیل جنگ مواضع خود به جنگ رودررو، در هنگامی که به هیچ وفاقی برای نظام بدیل نرسیده است. در واقع اکنون دشمن توسعه، آزادی و عدالت ایران چهار‌گانه‌ای است مرکب از احیای امپراتوری سرمایه‌داری انحصاری با ریاست جمهوری ترامپ، ولایت فقیه یهودی جنگ‎طلب نتانیاهو، نفوذ ولایت فقیه اخباری جنگ‌طلب در حاکمیت ایران (که خود نفوذی می‌تواند باشد)، و شتاب زدگی تحمیلی به جامعه‌ی مدنی تا پیش از انسجام و توافق درباره‌ی یک نظام جایگزین.
در این یادداشت می‌کوشم به‌طور بسیار فشرده تحلیلی از این شرایط به‌دست دهم.

دو، در همان یادداشت پیش‌گفته اشاره کرده بودم جناح‌هایی از بورژوازی ایالات متحده، که نماینده‌ی آنها حزب جمهوری‌خواه است، همواره خواهان بقای امپراتوری این کشور به عنوان تک‌ابرقدرت اقتصادی، سیاسی و نظامی جهان با اعمال «فشار حداکثری» بر رقبای جهانی و منطقه‌ای بوده‌اند. به‌نظر می‌رسید که شکست ترامپ در ادامه‌ی ریاست جمهوری در دور دوم (که اتفاقی نادر در انتخابات ایالات متحده است) به‌معنای آن بوده که این بناپارت جدید به‌گفته‌ی مارکس «که گرفتار الزامات متناقض موقعیت خود است... دست به‌کارهایی می‌زند که کل اقتصاد بورژوایی را آشفته کرده است» در نتیجه می‌بایست کنار گذاشته شود. اما به‌دلایل زیر چنین نشد:

▪️در درجه‌ی اول هزینه‌هایی که دولت بایدن برای حمایت از دولت فاسد اوکراین و بعد به‌اجبار در حمایت از دولت ولایت فقیه یهود اسرائیل متحمل شد، وی را از پشتیبانی کافی از جناح دانش‌بنیان بورژوازی ایالات متحده و رقابت مؤثر با چین بازداشت. در نتیجه کسی مانند ایلان ماسک (ثروتمندترین در جهان) که پیشتر به‌دلیل مواردی چون عدم حمایت ترامپ از سرمایه‌گذاری در خودروی برقی (به‌دلیل بی‌توجهی به محیط زیست) از دموکرات‌ها پشتیبانی کرده بود، ناگهان عدم حمایت از برنامه فرود انسان در مریخ را (که مانع تحقق برنامه‌ی ساخت موشک استارشیپ وی بود) «تباهی انسان» توصیف و با صرف پول کلان و شبکه ایکس از ترامپ حمایت کرد. بدین‌ترتیب حزب دموکرات از پشتیبانی بخش پیش‌رو و پیش‌ران بورژوازی، که پیشتر از ترامپ «آشفته» بود، محروم گشت…..


🔻متن کامل:

https://cutt.ly/eeJNpZPi


#ایران_فردا
#کمال_اطهاری
#تحلیلی_از_توفان_جهان_منطقه_و_ایران

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

16 Nov, 09:09


💠کوروش احمدی در مصاحبه با ایران فردا :

🔴توافق احتمالی ترامپ با ایران محدود به موضوع هسته ای نخواهد بود


@iranfardamag

🔻روح‌الله سوری - ایران فردا : با انتخاب دونالد ترامپ، جهان اکنون در انتظار سیاست های دولت جدید آمریکا و سرنوشتی است که این سیاستها برای آن رقم خواهد زد. جهان اکنون درگیر دو جنگ مهم منطقه ای یکی در اروپا و دیگری در خاورمیانه است که به شدت امکان گسترده شدن دامنه و بروز یک درگیری در ابعاد جهانی را دارد‌. در چنین شرایطی روی کار آمدن مجدد دونالد ترامپ این نگرانی را ایجاد کرده است که سیاستهای چهل و هفتمین رییس جمهور آمریکا جهان متشنج کنونی را بیش از پیش دچار تشنج کند. با توجه به اهمیت موضوع به منظور بررسی تاثیرات و تبعات جهانی انتخاب دونالد ترامپ، گروه بین الملل ایران فردا مصاحبه ای را با آقای کوروش احمدی انجام داده است که در ادامه می خوانید.
دیپلمات پیشین ایران در سازمان ملل در این مصاحبه این احتمال را می دهد که با آمدن ترامپ از حدت و شدت جنگ اوکراین کاسته شود چرا که اولا نوعی علاقه متقابل بین پوتین و ترامپ وجود دارد و دوما طولانی شدن جنگ، دشوار شدن پیروزی اوکراین و بازپس گیری کریمه ممکن در نهایت موجب شکل گیری تفاهمی بین طرفین شود. در ارتباط با تاثیر جنگ اوکراین بر اروپا نیز، احمدی بر این باور است که روسیه با توجه به ضعف هایی که از خود در این جنگ در انظار جهانیان نشان داده است نمی تواند تهدیدی برای اروپا به حساب آید. از نگاه احمدی تضعیف و غیر فعال کردن نیروهای نیابتی ایران در دستور کار اسراییل قرار دارد و آمریکا و کشورهای عربی نیز از آن حمایت می کنند. نکته مهمی که این دیپلمات پیشین به آن اشاره می کند پایین دانستن احتمال بروز جنگ میان ایران و اسراییل است چرا که از نگاه ایشان جنگ‌ با ایران فقط در دو صورت در دستور کار اسراییل قرار خواهد گرفت و آن دو حالت یکی دست زدن ایران به اقدامی در دفاع از نیروهای نیابتی خود و دیگری تصمیم ایران به ساخت سلاح هسته ای است. در مورد توافق احتمالی ترامپ با ایران، احمدی بر این باور است که هدف ترامپ تنها محدود به موضوع هسته ای نخواهد بود و سیاست های منطقه ای ایران را نیز در بر خواهد گرفت. 🔺


🔻▪️🔸🔹🔺


1️⃣ علیرغم رقابت تنگاتنگی که میان ترامپ و هریس در نظر سنجی ها وجود داشت اما آنچه در نهایت شاهد بودیم اختلاف تقریبا زیاد آرای مردمی و الکترال به نفع اقای ترامپ بود که او را به عنوان چهل و هفتمین رییس جمهور امریکا وارد کاخ سفید کرد سوالی که مطرح می شود این است که چه عوامل و دلایلی را می توان در این رای مردم آمریکا موثر دانست. چرا اساسا اقبال عمومی در جامعه ای دموکراتیک همچون آمریکا متوجه کسی شده است که به وضوح نظرات ضد نژادی، ضد زن و حتی بعضا ضد دموکراسی دارد؟ آیا می توان این رای مردم آمریکا را به نوعی پیروزی رویکرد انزواگرایی آمریکایی در مقابل رویکرد هژمونی لیبرال در نظر گرفت؟

پدیده ای که در آمریکا شاهد آن هستیم البته پدیده منحصر به فرد یا عجیب و غریبی نیست. در همه جوامع صرفنظر از نظام سیاسی آنها تحت شرایطی ظهور پوپولیسم چپ یا راست محتمل است. در همین آمریکا در دهه 1830 و دهه 1890 سابقه دارد. پوپولیسم در شرایطی که اکثریتی یا بخشی از مردم به دلایلی از نخبگان حاکم و نهادهای ریشه دار ناراضی باشند، امکان ظهور و بروز می یابد. ما مدتی است که نه تنها در آمریکا بلکه در دیگر جوامع غربی و صنعتی و دمکراتیک با چنین پدیده ای مواجه هستیم. و یکی از دلایل اصلی آن را نیز می توان پدیده جهانی شدن و اتخاذ سیاست هایی از سوی نخبگان و احزاب سنتی حاکم اعم از راست و چپ در جهت تشدید و تقویت این روند جهانی شدن دانست. یکی از عوارض روند جهانی شدن انتقال مشاغل بویژه مشاغل صنعتی سنتی به خارج از این جوامع صنعتی است. انتقال این صنایع به خارج مثلا به چین یا بنگلادش یا ویتنام و مانند این کشورها طی دو سه دهه اخیر موجب بیکاری شمار قابل توجهی از کارگران صنعتی سنتی در غرب شده است. از آنجا که این صنایع به اصطلاح labor intensive یعنی کاربر هستند و نیروی کار زیادی را لازم دارند، این روند تاثیر قابل توجهی بر برخی مناطق آمریکا داشته است. بویژه اکثر همین ایالات هفت گانه نوسانی از ایالاتی هستند که به این دلیل متحمل خساراتی شده اند. این روند جهانی شدن عوارض دیگری نیز دارد از جمله اینکه شرایطی ایجاد می کند که مثلا سرمایه آمریکایی به جای اینکه در آمریکا به کار بیافتد راهی کشورهایی شود که دستمزد و سایر هزینه ها در آنها پائین تر است و این به ضرر اشتغال در کشورهای صنعتی شمال است.....


🔹 متن کامل:
https://cutt.ly/AeJSWhvC

#ایران_فردا
#روح‌الله_سوری
#ترامپ_و_ایران
#کوروش_احمدی

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

14 Nov, 21:51


🔴مسئله‌ی اصلی انسان است
▪️نگاه انضمامی به « امر ملی »

🔷گفتگوی ایران فردا با امین بزرگیان
🔻به کوششِ مصطفی محب‌کیا
@iranfardamag

🔸سایه شوم جنگ و تهدیدات فزاینده خارجی
▪️سکوت و انفعال جامعه روشنفکری،طبقه نخبگان و حتی طبقه متوسط
🔸عوارض فاشیستی ملی گرایی و تعریف همبستگی اجتماعی با ایجاد دگرستیزی نژاد پرستانه توده
▪️بروز رگه هایی از بودهای ارتجاعی در درونی ترین لایه های جامعه
🔸وضعیت همبستگی اجتماعی ما در ایران امروز
▪️پاسخ های روان پریشانه جامعه به دولت
🔸درک و دریافت انتزاعی و غیر مادی از ناسیونالیسم و امر ملی و وطن دوستی و تبدیل امر ملی به یک ابزار سیاسی
▪️قرار گرفتن امر ملی ذیل مسئله انسان و درک امر ملی یا امر محلی در ارتباط با امر کلی و جهانی
🔸ضرورت احیاء و بروز نیروی مقاوم در معنای میهن پرستی در معنای اصلی و انسانی اش
▪️هدف گذاری غلبه بر نیروی ارتجاعی درون خود وجامعه‌مان برای یافتن امکانی جهت بهبود و تغییر شرایط اجتماعی.



🔻متن کامل :
https://cutt.ly/oeJkskCG

#ایران_فردا
#امین_بزرگیان
#مصطفی_محب‌کیا
#نسبت_مای_ملی_با_مای_جهانی



http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

14 Nov, 10:58


🔴مرزهای ملی‌گرایی و فاشیسم؛ در زیر سایه‌ی جنگ

🔷گفتگوی ایران فردا با «امین بزرگیان»
🔻ازمصطفی محب‌کیا


▪️ با توجه به ضرب‌آهنگ تندی که اتفاقات ملی، منطقه‌ای و بین المللی پیدا کرده، و تهدیداتی که متوجه ایران و منافع ملی شده است که هر یک، اثرات مستقیمی بر کنش‌ها و واکنش‌های جامعه ما گذاشته و می‌گذارد ، ضروری است برای رصد آنچه در عرصه‌ی اجتماع رخ می‌دهد و فهم هر چه بهتر آنچه در زیر پوست شهر در جریان است، هر چه بیشتر به نظرات کارشناسی جامعه شناسان رجوع شود.

🔸بی تفاوتی بخش‌هایی از جامعه و انفعال و سکوت بسیاری از روشنفکران نسبت به دخالت و تجاوز خارجی

🔸 چراغ سبز بخش‌هایی از جامعه برای حمله ی اسراییل به ایران که با ساده سازی آن را حمله به جمهوری اسلامی و نه حمله به ایران قلمداد می کند

🔸 ملی‌گرایی نژاد پرستانه و فاشیستی (با نمودهای افغانی ستیزی)جایگزین ملی‌گرایی مترقی و انسانی شده و در بخش هایی از جامعه تسری یافته است

▪️زمینه ساز گفتگو با #امین_بزرگیان گردید که به صورت پوشه‌ی صوتی و نوشتاری تقدیم شما می شود.

#ایران_فردا
#امین_بزرگیان
#مصطفی_محب‌کیا
#نسبت_مای_ملی_با_مای_جهانی


http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

11 Nov, 20:32


🔴فقر و ادراک از فقر
▪️بررسی وضعیت کیفیت رفاه ایرانیان در یک دهه گذشته

🔷هادی کحال زاده

@iranfardamag

🔸هر ساله، پس از انتشار طرح هزینه و درآمد خانوار توسط مرکز آمار ایران، فرصتی برای محققان حوزه فقر فراهم می‌شود تا وضعیت رفاه و تغییرات آن را ارزیابی کنند. نخستین سؤال هم عموماً میزان تغییرات خط فقر است؛ پرسشی که پاسخ روشنی نیز به آن وجود ندارد. آمار سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که از شدت روند افزایشی فقر در ایران کاسته شده و وضعیت رفاهی در سال ۱۴۰۲ کمی بهتر از ۱۴۰۱ بوده است، اما همزمان شاهد افت کیفی رفاه خانوارها در ایران هستیم. به عبارت دیگر، با نوعی بهبود کم‌کیفیت رفاه در ایران مواجه هستیم.

▪️برای توضیح بیشتر این گزاره که از شدت فقر کاسته شده اما کیفیت رفاه نیز کاهش یافته، من با استفاده از آمار بودجه خانوار مرکز آمار، برخلاف رویه معمول، از تعداد بیشتری گراف برای توضیح منظور خود کمک می‌گیرم. برآورد من از خط فقر مبتنی بر روش «هزینه نیازهای اساسی» است. متوسط قیمت اقلام غذایی لازم برای تأمین ۲۱۰۰ کالری (سبد مطلوب وزارت بهداشت) در بودجه خانوار را در سطوح شهری و روستایی استان‌های مختلف در نظر گرفته‌ام و ۶۲ خط فقر جداگانه برای ۱۴ سال محاسبه کرده‌ام. عموماً از این روش استفاده نمی‌شود و صرفاً یک سال و بر اساس قیمت‌های بازار فقر غذایی محاسبه و سپس سایر مسیر برآورد خط فقر طی می‌شود. بنابراین، تغییر در هر یک از این متغیرها، به‌ویژه برآورد میزان سهم غذا از کل مخارج، می‌تواند نتایج بسیار متفاوتی برای خط فقر مطلق (درآمدی) به دست دهد. به عنوان مثال، برای سال ۱۴۰۲، بسته به تعریف فقر، روش محاسبه و نحوه وزن‌دهی به متغیرهای تعیین‌کننده، احتمالاً اعدادی بین ۲۰ تا ۵۰ درصد به عنوان نرخ فقر بیان خواهد شد. بدون ورود به موضوع پرمناقشه تعریف خط فقر، آنچه بیشتر حائز اهمیت است، میزان و روند تغییرات خط فقر است. احتمالا محاسبه نرخ فقر مرکز پژوهش های مجلس نیز برای سال ۱۴۰۲ این افت را تا زیر ۳۰ درصد نشان خواهد داد. اعداد محاسبه‌شده من نشان می‌دهد که خط فقر از شرایط شوک تحریم‌های ترامپ و شوک کرونا عبور کرده و کاهش یافته است.

🔸شاخص دیگر، سرانه حقیقی مصرف است که عموماً از چالش کمتری نسبت به خط فقر برخوردار است. سرانه حقیقی مصرف، حتی بهتر از برآورد خط فقر، بهبود شرایط رفاهی کشور را نشان می‌دهد. شاخص استاندارد کیفیت زندگی نیز در سال ۱۴۰۲ نسبت به سه سال پیشین خود بهبود قابل توجهی نشان می‌دهد، اما همچنان به سطح پیشین خود در ابتدای دهه ۹۰ بازنگشته است. این بهبود البته با افزایش نابرابری درآمدی نیز همراه بوده است.

▪️شاخص چهارم، سطح متوسط مخارج حقیقی خانوارهای شهری و روستایی است. این شاخص نیز نشان‌دهنده بهبود وضعیت رفاهی، به‌ویژه در شهرها است. شهرنشینان در جبران رفاه از دست‌رفته گذشته، رشد بهتری را تجربه کرده‌اند، اما ساکنان روستا علیرغم بهبود همچنان فاصله معناداری با وضعیت رفاهی خود در دوره پرداخت یارانه‌های نقدی و پیش از تحریم‌های سال ۱۳۹۰ دارند و حتی به سطح پیش از تحریم‌های ترامپ بازنگشته‌اند.

🔸همه این شاخص‌ها نشان از بهبود رفاه خانوارها در سال ۱۴۰۲ و عبور از اثرات شوک اقتصادی تحریم‌های ترامپ و اپیدمی کرونا است. احتمالاً مقامات دولتی نیز رشد اقتصادی ۳ تا ۴ درصدی سال‌های اخیر و افزایش پرداخت‌های نقدی و یارانه را مهم‌ترین دلایل این کاهش نرخ فقر ذکر خواهند کرد. اما آیا خانوارها به این آمارها باور دارند؟ به عبارت بهتر، آیا برداشت عمومی جامعه از فقر با اعداد رسمی همخوانی دارد؟ احتمالاً نه!

▪️شاید شما چندان به این آمار باور نداشته باشید و با مقایسه وضعیت رفاهی خود با سال‌های دوره برجام، تورم گسترده و افت قدرت خرید مداوم سال‌های گذشته، این آمار را در خوش‌بینانه‌ترین حالت ناشی از دستکاری مرکز آمار یا اشتباه محاسباتی نویسنده در نظر بگیرید. با پذیرش اینکه همواره امکان خطای محاسبه نویسنده وجود دارد و اطمینان از کیفیت آمار مرکز آمار ایران در جمع‌آوری که یکی از بهترین پیمایش‌های بودجه خانوار در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقاست، اختلاف ادراک شرایط احتمالاً به دلیل افت کیفیت رفاهی خانوارهای ایران مرتبط باشد.....


🔻متن کامل:

https://cutt.ly/oeHXVzT5

#ایران_فردا
#ادراک_از_فقر
#هادی_کحال‌زاده
#کیفیت_رفاه_ایرانیان

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

08 Nov, 20:37


🔴برای آنان که نبودنشان از بودنشان خطرناکتر است!

🔶فاطمه گوارایی

@iranfardamag

▪️حصر الگو و روشی است برای دربند کردن - و تو بخوان سرکوب - ناراضیان برجسته‌ای که از سویی بودنشان تهدیدی است مداوم علیه مراکز قدرت و ثروت و از سوی دیگر افرادی که به دلیل برخورداری از پایگاه اجتماعی مرگشان خطرناک‌تر از زنده بودنشان است.

🔸حصر راه‌های ارتباطی محصوران را با مردم و جامعه می‌بندد. آنان را با تحمیل شرایط فوق امنیتی از طریق نظاره شدن و شنیده شدن دائمی و ورود دلبخواهی مامورین در هر لحظه از شبانه روز و باقی نگذاشتن کوچک‌ترین حریم شخصی ، خصوصی و خانوادگی تحت فشارهای روحی و روانی شدید قرار می‌دهد.

▪️ حصر برای به سکوت واداشتن آنان را با جان و امنیت فرزندان و عزیزانشان مورد تهدید قرار می‌دهد تا از طریق اعمال این روش‌ها اهداف خود را تحقق بخشد. آن اهداف چیزی نیست جز آن که :

1️⃣ آنان را به عقب نشینی از مواضعشان و اعتراف به اشتباه بودن دیدگاه و عملکردشان وادار نمایند.

2️⃣ در صورت عدم عقب نشینی، از اثرگذاری آنها در جامعه و بر هوادارانشان در کوتاه مدت کاسته و در بلند مدت با انزوا ، فراموشی ابدی ، مرگ تدریجی و در نهایت مرگ ابدی همراه سازد.

3️⃣ ذهن و اندیشه‌ی محصوران را از فعالیت باز بدارند و در یک کلام از مدار تاثیر و انتفاع خارج سازند.


🔸اکنون بیش از ۵۰۰۰ روز از حصر آقایان موسوی و کروبی و خانم رهنورد می‌گذرد. عدم پذیرش بازداشت از همان بدو رویداد تا به امروز توسط حکومت ، مشمول مرور زمان و فراموشی نشدن مسئله حصر ، نداشتن پاسخ منطقی به چرایی آن ، ریزش درونی نیروها و از همه مهم تر تبدیل موضوع حصر به عنوان یک برگ هویتی و یک استخوان لای زخم ، نشانه شکست این سیاست در نزدیک به ۱۴ سالی است که از اتخاذ و اجرای آن می گذرد. این بدان معنا است که حکومت نتوانسته در کاربرد این استراتژی کاملا به اهداف خود نائل شود و این خود ، بسیار میمون و مبارک است .

▪️بر محصوران سلام و درود می‌فرستیم و سلامتی و تندرستی و رهایی آنان و همه دربندان را انتظار می‌کشیم!


#ایران_فردا
#فاطمه_گوارایی
#زهرا_رهنورد #میرحسین_موسوی #مهدی_کروبی

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

08 Nov, 09:50


ایران فردا pinned «»

ایران فردا

07 Nov, 07:56


🔴 رویکرد غرب به نسل‌کشی در فلسطین و لبنان؛ بازتعریف منافع ملی ایران در خاورمیانه‌ی جدید

🔻 با شرکت:

🔹آذر منصوری (رییس جبهه‌ی اصلاحات، دبیرکل حزب اتحاد ملت)

🔸نعیمه عطامنش (مدیر موسسه علمی پژوهشی راه تابان)

🔹سید علی‌اصغر غروی (پژوهشگر فلسفه و مفسر قرآن، نماینده‌ی شورای انقلاب و دولت موقت در لبنان،عضو شورای مرکزی نهضت آزادی ایران)

🔸ماشاالله شمس الواعظین(روزنامه‌نگار، مشاور مرکز مطالعات راهبردی غرب آسیا)

🔹یاسر میردامادی(استاد دانشگاه و پژوهشگر دین و فلسفه)

🔸محمد توسلی(دبیرکل سابق نهضت آزادی ایران)

🔹حسین رفیعی(فعال سیاسی ملی مذهبی، عضو شورای ملی صلح)

🔸حسین کمالی (استاد دانشگاه، تاریخ‌دان)

🔹محسن آرمین(نماینده‌ی تهران در ششمین دوره‌ی مجلس، پژوهشگر دینی)

🔸مهدی معتمدی‌مهر(عضو شورای مرکزی نهضت آزادی ایران)

🔻زمان برگزاری:
پنجشنبه ۱۷ آبان‌ ۱۴۰۳، مورخ ۷ نوامبر ۲۰۲۴
ساعت ۲۰:۳۰ به وقت ایران، ۱۸:۰۰ به وقت اروپای مرکزی

▪️ برگزاری در بستر:
کلاب «گفتگوهای ملی» :

https://www.clubhouse.com/house/گفتگوهای-ملی

🔗لینک دعوت اتاق


##غزه
#نسل‌کشی
#منافع_ملی
#حقوق_بشر

@goftegoha_melli
http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

06 Nov, 20:57


🔴اَبَرجنبش تام و تمام در گذر زمان در جامعه‌ی لحظه‌ای

🔷پرویز پیران
@iranfardamag


1️⃣ سرسخن
https://t.me/iranfardamag/5318


2️⃣ جنبش های اجتماعی نوین (New Social Movements )
https://t.me/iranfardamag/5323


3️⃣ جنبش های اجتماعی جدید در ایران با تاکید بر ارزیابی محدود ابر جنبش تام و تمام در گذر زمان
https://t.me/iranfardamag/5326


4️⃣ ماندگاری و پایداری جنبش زن ، زندگی، آزادی
https://t.me/iranfardamag/5330



#ایران_فردا
#پرویز_پیران
#زن_زندگی_آزادی

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

06 Nov, 06:45


🔴اَبَرجنبش تام و تمام در گذر زمان در جامعه‌ی لحظه‌ای – ۴
▪️ماندگاری و پایداری جنبش زن ، زندگی، آزادی

🔷پرویز پیران

@iranfardamag

🔸اجازه دهید ابتدا به سابقه جنبش ها هر چند گذرا اشاره گردد. نگارنده از سال ها پیش، به سطح آمدن و مشهود شدن جنبش های اجتماعی خشونت پرهیز ایران را از انتخابات مجلس شورای اسلامی دوره پنجم رصد کرده و بارها اعلام داشته است. بر اساس پژوهش های دامنه داری که تا کنون ادامه یافته است، علیرغم فراز و فرود های کنش های دستجمعی و به ژرفای جامعه رفتن جنبش ها، در مقاطعی که بسیاری آنها را دال بر انفعال کنشگران و پایان هر جنبشی به شمار آورده اند، چنین باوری نداشته و بر پویایی جنبش ها تاکید کرده است. روشن ترین برهان عدم امکان انفعال ، درک هزار توی جامعه ایست که انقلاب و مدت کمی بعد جنگی عجیب و هشت ساله را تجربه کرده است.، جامعه ای که تا بوده تجربه های هولناک همگانی را بارها به تکراری باور نکردنی در تاریخی دور و دراز تجربه کرده است. ولی هنگامی که دشمن در خانه است، مشکلات گوناگون و همرا ه آنها ، گله ها نیز رشد می کند، اما وجدان جمعی جامعه اجازه طرح آنها را نمی دهد. پس شکوه ها فرو خورده ولی دایما فربه تر و متنوع تر و گسترده تر می شوند. در جامعه ای که معنوی بودن عام چند هزار ساله اش ، گرچه به شدت صدمه دیده است، به ساکت ماندن و افزایش همنوایی ارادی و آگاهانه فرمان می دهد.

🔹با پایان جنگ و دگرگونی های ناخوشایند پس از آن، گلایه ها پر رنگ تر به سطح می آیند و مورد تاکید قرار گرفته، به بحث روز بدل می شوند. پس از مدتی تحمل و انتظار ، زمینه شکل گرفتن و به سطح آمدن جنبش های اجتماعی فراگیر آماده می گردد. همانگونه که تاکید شد، اولین جنبش در انتخابات مجلس پنجم خود را نشان داد.

🔸وجدان جمعی جامعه نیز آگاهانه میل به دگرگونی ژرف مورد درخواست خود را با گرایش به جوانانی که نشانی از جنگ بر زندگی خود داشتند، به روشنی نشان داد. زیرا همنوایی بسیار چشمگیر و همگانی دوران انقلاب و جنگ گرچه در حال تضعیف شدن و تجزیه بود، ولی هنوز قدرت عمل میدانی و تاثیر گزاری بر جریان های سیاسی واجتماعی را داشت. انتخابات دوم خرداد در جامعه ای به شدت جوان به بهترین وجه، تجزیه ساختار رسمی قدرت را آشکار ساخت. در چنین شرایطی درس آموزی از جامعه اجبار می کرد که با یکپارچه کردن قدرت رسمی ، دگرگونی های معنا دار و منز‌وی کردن فعال ترین تضاد آفرینان، برخی از خواسته های طبیعی جامعه جوان مورد پذیرش قرار گیرد و توسعه فراگیر مردمی جامعه رخ دهد و پایدار گردد. آنهم همراه جلوگیری و مبارزه بدون استثنا و چشم پوشی با سالم سازی و قدرت بخشی همراه با نظارت نیرو های مبارزه با جرایم و قوه قضایی، از فساد در حال رشد و هدف قرار دادن صاحبان زور و وابستگان آنان جلوگیری شود و مبارزه ای سالم و شفاف، نهادینه و پایدار گردد. از دیگر سوی با حفظ وتقویت همبستگی و علاقه میهنی شکل گرفته در دوران جنگ ، علیرغم رو به کاهش بودن آن ، در جهت افزایش سرمایه اجتماعی و مهم‌ترین وجه آن یعنی اعتماد همگانی استفاده شود.

🔹متاسفانه در گیری های گروه های داخل حکومت ، دلسردی ها ی دستجمعی را قدرتمند تر کرد و در عمق جامعه جنبش اجتماعی در حال ورز دیدن و قوام گرفتن را تا حدودی واکنشی ساخت که فرصت بیان ویژگی های گوناگون آن وجود ندارد. با تداوم این شرایط ، انتخابات هشتاد و هشت جنبش اجتماعی بسیار قدرتمندی را در متنی قطبی شده‌ اصحاب زور به سطح آورد. بی تدبیری های دوران مبارزات انتخاباتی ، متن قطبی شده را حداقل در سطح گفتمانی تخاصمی ساخت وکلید تجزیه همبستگی اجتماعی تضعیف شده را زد. در همان حال از پیشتر همبستگی تضعیف شده ، با فساد رو به رشد، آغاز شدن سواستفاده و رانت خواهی برخی کنشگران در قدرت باز هم نحیف تر و پر تناقض گشت. نکته ای که برای جامعه نیز مشهود و رو به گستردگی نهاد. از دیگر سوی به دلیل عدم رعایت بخشی از اصحاب زور و منزلت از همان ارزشها و هنجار ها، در سطح جامعه نیز آرام آرام علامت کمرنگ ، شدن ارزش ها و هنجارهای مورد تاکید شدید اصحاب یادشده ، آنهم به اغراق و ‌ به شکلی روزمره ،مشاهده می شد و در لحظه های معینی تشدید می گردید. باز هم و به ویژه در جامعه ای شایعه محور.....


🔻متن کامل:

https://cutt.ly/OeGHlpGq

#ایران_فردا
#پرویز_پیران
#زن_زندگی_آزادی
#ابر_جنبش_اجتماعی

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

04 Nov, 20:01


▪️به نام خدا
@iranfardamag
▪️ برادر گرامی؛ جناب آقای مهدی فخرزاده

▪️با کمال تاسف مطلع شدیم پدر بزرگوارتان آقای محمدرضا فخرزاده به رحمت خدا رفته اند . درگذشت ایشان را که از خوبان روزگار بودند ، تسلیت می‌گوییم و از خداوند بزرگ برای ایشان علو درجات و برای شما و خانواده محترم صبر و پایداری آرزومندیم .

▪️ایران فردا

#تسلیت
#ایران_فردا
#مهدی_فخرزاده
http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

04 Nov, 12:43


ایران فردا pinned «🔴اَبَرجنبش تام و تمام در گذر زمان در جامعه‌ی لحظه‌ای – ۳ جنبش های اجتماعی جدید در ایران با تاکید بر ارزیابی محدود ابر جنبش تام و تمام در گذر زمان 🔷پرویز پیران @iranfardamag ▪️برای درک شرایط سهل و ممتنع ایران باید به سیر تحول جنبش های اجتماعی،آنهم در…»

ایران فردا

04 Nov, 06:49


🔴اَبَرجنبش تام و تمام در گذر زمان در جامعه‌ی لحظه‌ای – ۳
جنبش های اجتماعی جدید در ایران با تاکید بر ارزیابی محدود ابر جنبش تام و تمام در گذر زمان


🔷پرویز پیران
@iranfardamag

▪️برای درک شرایط سهل و ممتنع ایران باید به سیر تحول جنبش های اجتماعی،آنهم در چارچوب جامعه ی کهنسال و پیچیده ایران عزیز، اشاره کرد. دلیل آوردن واژه محدود در عنوان این بخش ، صداقت با خوانندگان عزیز است. زیرا پرداختن به تمامی جنبه ها، از جهت های متفاوت و اشاره به تمامی متغیر های دخیل، به دلایل متفاوتی، ممکن نیست. بدیهی است که چنین محدودیتی به درک کامل موضوع آنهم در دنیای نسبی زیان می رساند.از دیگر سوی پرهیز از دخالت های هیولای درون هر آدمی نیز ضروری است. تا چه قبول افتد و چه در نظر آید.

1️⃣ برای آغاز بحث باید به موضوع دیالکتیک عام و خاص آنهم در رابطه با جنبش های اجتماعی ایران پرداخت. نگارنده این موضوع را از چهل سال پیش گوشزد کرده و تاکید داشته است که بدون این موضوع تمامی بحث های علمی و در سطح جامعه تلاش های عملی یا تجربه ای، سترون می ماند. در نتیجه معدود اندیشمندان و یا صاحبان تجربه دود چراغ خورده و استخوان ترکانده استثنا به حساب می آیند. متاسفانه برداشتن و چسباندن مطالب غربی ها عمدتا با غلط ها و کج فهمی ها و بی ربط به جامعه ایران ، میدان دار گشته است. در چنین شرایطی بحث علمی به ویژه در علوم انسان( منظور علوم انسانی نیست. نگارنده مفهوم علوم انسان را در بر گیرنده علوم انسانی، اجتماعی، علوم فرهنگی، انواع انسان شناسی، علوم اقتصادی، علوم سیاسی ، تاریخنگاری، حتی علوم فضایی( معماری،شهرسازی، انواع برنامه ریزی، طراحی شهری) در یک کلام تمامی دانش هایی میداند که سوژه آنها انسان است، موجودی که چون سوژه های علوم طبیعی یا “ دقیقه” منفعل نیست و می تواند در مطالعات و نتیجه گیری های علوم انسان نقشی گاه تعیین کننده داشته باشد.

🔹غرض از عام دستآوردهای اندیشه ای بشری است که در هر لحظه تاریخی در دسترس است. کارل مارکس به درستی تاکید کرده است که دستآوردهای بشری به تمامی آدمیان تعلق دارد و هر انسانی می تواند ازآنها استفاده کند. اما تقلید سخت غیرقابل پذیرش و از اساس نادرست است . باید دستآوردهای بشری در هر زمینه ای یا همان عام را فرا گرفت و به خوبی بر آن مسلط شد. سپس به نقد همه جانبه آن پرداخت. نباید فراموش کرد که بخش بسیار بزرگی از این عام در هرموضوع مفروضی ، غربی است. از این روی مشروط به مکان آنهم در زمان ها ی گوناگون ،‌ ضرورت ها و مقتضیات ویژه زمانی- مکانی است. دیگر آنکه اززمان روشنگری آلوده به نظریه و الگوهای سلطه تدوین شده در آن عصر است ، در نتیجه تحت تاثیر نظام قدرت جهانی است. البته تمامی این گونه حرف و حدیث ها از ارزش بسیاری از دستآوردهای علمی به ویژه تجربی نمی کاهد . مساله درک شرایط حاکم بر هر موضوعی است.

▪️ از دیگر سوی ، خاص در دیالکتیک یاد شده، متن( context) ویژه ای است که عام پیش گفته درآن به کار می رود. در اینجا خاص ایران عزیز ما است که همه کم و بیش به شیوه های گوناگون بدان بد کرده و همچنان بد می کنیم. ایران به عنوان خاص در هر موضوعی، شرایطی بس بغرنج دارد.

🔹زیرا از سویی خاصی برآمده، ورز خورده در جامعه‌ای آکنده از خشونت در فراگیر ترین معنا؛ ز گهواره تا گور، اشغال شده برای هزار سال، سرکوب و تحقیر شده ،درگیر دایمی انواع تجارب تروماتیک طبیعی و انسان ساخت و انسان باعث و در همان حال شکل داده به فرهنگی تالیفی و کم نظیر است. آن خاص بغرنج با انواع تضاد و تناقض در بیش از صد سال اخیر نیز با آوار شبه مدرنیته ای نفهمیده، هضم نشده و آنهم آکنده از تناقض روبروشده است.بدیهی است شبه مدرنیته یاد شده بنا به ماهیت از دستآوردهای مثبت تجربی چشمگیری نیز بهره داشته است.اما ماجرا به موارد یاد شده محدود نمانده است زیرا گروهی از تحصیل‌کرده ها به یاری غربیان به ویژه شرق شناسان بر اساس همان شبه مدرنیته ناتمام، نفهمیده، مهندسی شده، به تحریف کامل و گسترده تاریخ این سرزمین و روانشناسی مردمان اش پرداخته و با رد تمام گذشته تصویری نادرست و ناروا را نهادینه کرده اند. .عجیب تر آنکه برخی تحصیل‌کرده‌ ها و بخشی از مردم عادی توهین به ایران و ایرانی را بدون تحلیل ضرورت های گفتاری ورفتاری نکات منفی، مجانی در خدمت اشاعه آن روانشناسی آگاهانه تدوین شده برای ایرانیان، ادامه می دهند.و در خدمت پروژه ای هستند که بدون تردید برنامه ای مهندسی شده در زمان قاجار بوده است و ادامه آن به خود ایرانیان در شکل توهین به خود واگذار شده است.....


🔻متن کامل:

https://cutt.ly/ZeGlOy23


#ایران_فردا
#پرویز_پیران
#زن_زندگی_آزادی

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

01 Nov, 20:00


🔴"یا مغضوب!"

🔷تیمور بیدقی


@iranfardamag

تو اکنون کجا هستی،
در حال فرار از ترکش موشکی و یا اصابت تیری؟
- با گمان یافتن حائلی و یا داشتن سرعتی از آنها بیشتر!

تو اکنون کجا هستی،
در زیر آواری مدفون و یا افتاده در گوشه ای مجروح؟
- مأیوس از نجات و یا در حال احتضار!

تو اکنون کجا هستی،
به امید یافتن زنده ای و یا مرده ای از خانواده ات؟
- در میان افرادی فراری و یا لاشه هایی متلاشی!

تو اکنون کجا هستی،
در جستجوی خانه و یا بازیابی محله قدیمیت؟
- در میان بناهایی منهدم و یا بین محلاتی محو!

تو اکنون کجا هستی،
کنار خرابه ایی بی تاب و یا زیر چادری لرزان؟
- گاه گرمازده از تابستان و یا سرماخورده از زمستان!

تو اکنون کجا هستی،
در پی نوشیدن قطره آبی و یا یافتن تکه نانی؟
- از چاله هایی در بیابان و یا از زباله هایی در خیابان!

تو اکنون کجا هستی،
در فلسطینی معلول و مُنفصل و یا در غزه ای مضروب و مُضطرب؟
- در خیال داشتن وطنی و یا رویای بودن در کرانه ای امن!

تو اکنون کجا هستی،
در اندیشه نشنیدن انفجاری و یا ندیدن کشتاری؟
- با گرفتن گوش ها و یا بستن چشم هایت!

تو اکنون کجا هستی؟
-نمی دانم-
ولی می دانم:
- دشمن تو،
- یا "الله" ست مغضوب او و تو انتقام او،
- یا او مغضوب "الله" ست و تو امتحان او!

مهر ۱۴۰۳

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

30 Oct, 21:13


🔴اَبَرجنبش تام و تمام در گذر زمان در جامعه‌ی لحظه‌ای – ۱

🔷پرویز پیران

@iranfardamag

سرسخن
🔸پیش از آنکه با نگاهی خالی از سوگیری و حب و بغض های به شدت رایج شده و زیان رسان به بررسی ابرجنبش تام و تمام در گذر زمان ، آنهم درجامعه ی لحظه ای شده، پرداخته شود ،ابتدا باید از مفهوم دیگری یاد کرد. این مفهوم که از برای حرکات جمعی،مفهومی کلیدی یا مادر تلقی می شود، رفتارهای دستجمعی است . زیرا جنبشهای اجتماعی از هر نوعی که باشد، نوعی رفتار دستجمعی متعلق به گروهی از مردمان در سرزمینی مشخص و تعریف شده است. به دیگر سخن، رفتارهای دستجمعی همواره فضا محورند و در زمان و مکانی ویژه شکل می گیرند. شایداین پرسش مطرح شود که چرا رفتارهای پیش گفته، رفتار گروهی نامیده نشده اند. دلیل اصلی آن است که رفتارهای دستجمعی گاهی جمعیتی‌پرشماره را در بر می گیرد. جمعیتی که اکثریت جامعه یا حتی بخشی از جامعه جهانی به شمار می آیند. در این صورت مفهوم گروه مقصود را نمی رساند.

▪️به هر تقدیر، رفتارهای دستجمعی(Collective behaviors) به اشکالی از رفتارهای انسانی گفته می شود که دفعتاً و سخت ناگهانی رخ داده و از منطق، تجارب پیشینی و راه و رسم های جا افتاده و مورد پذیرش جامعه تبعیت نمی کند. شورش ها، زجرکش کردن دستجمعی (مورد قذافی در لیبی و ده ها مورد دیگر)، هجوم برای خرید سهام، ارزهای خارجی و نظایر آنها، رفتارهای جمعی مال باختگان، مهاجرتهای توده وار و شیدایی ناگهانی ‌‌گروهی به دلایل گوناگون، از آن جمله اند.

🔸باید توجه کرد که منابع و متون بسیاری جنبش های اجتماعی را نیز از جمله رفتارهای دستجمعی معرفی می کنند ولی نگارنده چنانکه خواهد آمد جنبش های اجتماعی را از جمله رفتارهای دستجمعی می داند که فاقد برخی ویژگی های بقیه رفتار های دستجمعی است. زیرا گرچه با وقوع جنبش های اجتماعی به ویژه در متن های نامساعد با این گونه رفتارها، دفعتا به سطح می آیند و مشاهده می شوند و برای بسیاری غافلگیرانه به شمار می آیند، ولی در ژرفای جامعه از مدتها پیش در حال ورز دیدن و به قوام رسیدن بوده اند.بدین دلیل بسیاری از مطالعه کنندگان این گونه رفتار های اجتماعی از مدتها قبل وقوع آنها را پیش بینی می کنند.

▪️تفاوت دیگر جنبش های اجتماعی با سایر رفتارهای اجتماعی آن است که بسیاری از رفتارهای دستجمعی معمولاً و حداقل برای مدتی ، فاقد ساخت مشخصی هستند و برخی غیرقابل پیش بینی به شمار می روند. در عین حال باید توجه کرد که فقدان الگوی ساختاری متداول (بر متداول تاکید جدی می شود) فقط در برخی از رفتارهای جمعی که آغاز و انجام نسبتاً کوتاه مدتی دارند، صادق است. در سایررفتارهای دستجمعی که آغاز آنها مشخص ولی پایان یافتن آنها در زمانی نسبتاً طولانی رخ می دهد یا پایان آنها نامشخص به نظر می رسد، به هیچ روی صادق نیست. معمولا در گروه اول رفتارهای دستجمعی ، افرادبر پایه رخدادی ،تحریک شده، گرد هم می آیند. برای مدتی رفتاری مشابه انجام داده و سپس پراکنده می شوند.

🔸عمده ترین نوع از این جنس، رفتارهای گروه هایی است که اوباش (MOB) خوانده می شوند. اوباش مفهومی است برای نامگذاری گروهی نسبتا گاه پر شماره از مردم، به ویژه گروهی بی نظم که نیتی جز مشکل آفرینی یاخشونت ندارند. هنگام وقوع چنین رفتارهایی مردم نمی دانند که چگونه باید واکنش نشان دهند. زیرا رفتارهای یاد شده با هنجارها و چشم داشت های مورد پذیرش جامعه، هماهنگی ندارد و غیر قابل انتظار است. فراتر از گروه های اوباش، رفتارهای دستجمعی می تواند در بین مردم عادی به ناگهان شکل گیرد. در این گونه مواقع محرکی قدرتمند اکثریت حاضر را به نحوی درگیر هیجانی شدید می کند. واکنشهای جنون آمیز در زمان برگزاری کنسرتهای موسیقی از این گونه است. برای مثال سال ها پیش ، در کنسرت های گروه بیتل ها چنان واکنش های جنون آمیزی مشاهده می شد . مورد بسیار عجیب ‌و‌ غیر متعارف دیگر ساعت هشت شب به افق شرق امریکا به تاریخ ۳۰ اکتبر ۱۹۳۸ ،زمانی رخ داد که ایستگاه رادیویی CBS اعلام داشت که موجودات اسرار آمیزی به همراه ماشین جنگی نابودکننده ای به سمت شهر نیویورک در حرکت هستند. ۵ میلیون نفر این اعلام را شنیدند و یک میلیون نفر به شدت ترسیدند. بسیاری با نزدیکان خود در کلیساهاگرد آمدند و به زاری و دعا مشغول شدند. گرد آمدن مردم در اطراف آمبولانسها و ماشینهای پلیس شرایط پیچیده ای را رقم زد......


🔻متن کامل:
https://cutt.ly/ueFFVEXB


#ایران_فردا
#پرویز_پیران
#زن_زندگی_آزادی

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

30 Oct, 21:12


🔴آیا جنبش "زن زندگی آزادی" یک جنبش پایان یافته است؟
@iranfardamag

▪️جنبش «زن زندگی آزادی» برآمده از "انبوهی از مسائل انباشته و حل نشده ی چهار دهه گذشته"، "بحران های مزمن"، "ابرچالش‌های متعدد" و "شکاف های متعدد و متقاطع" بود و سرآن داشت تا مناسباتی عادلانه تر و زیستی آزادتر را برای جامعه ایران و شهروندانش به ارمغان آورد.

🔸دال مرکزی جنبش «مهسا» رهایی زندگانی از هرگونه سرکوب ،محدودیت، کنترل ، فشار و ناامنی بود و تحولی پارادایمی را در ذهنیت جامعه ایران و ایرانی رقم زد. جنبش به ظاهر سرکوب شد اما هم دستاوردهای غیر قابل انکاری به همراه داشت و هم تاثیرات عمیقی بر لایه های مختلف اجتماعی بر جای نهاد تا جایی که تضاد حاکمیت و ملت را تا آستانه غیر قابل ترمیم پیش برد .

▪️از آنجایی که جامعه ايران یک جامعه جنبشی است با تراکم بحران ها و انباشت نارضایتی ها ، می توان این پیش بینی را داشت که دریک بازه ی زمانی نه چندان بلند و نه چندان دورمجددا شاهد رخداد اعتراضات و سربرآوردن جنبشهای اعتراضی دیگر باشیم. اما لازم است تا از زوایای مختلف و به صورت مکرر به این حرکتهای اعتراضی به صورت عمیق پرداخته شده و هزینه ها و دستاوردها آن از سویی و آسیب شناسی آن را از سوی دیگر مورد توجه قرار گیرد . با این چشم انداز که بر انباشت و بار تجربیات جامعه‌ی ما یاری رساند.

🔸در نوشتار زیر که در چهار قسمت تقدیم می شود ، دکتر پرویز پیران بر آن است تا جنبش "زن، زندگی و آزادی" را یک بار دیگر از زاویه ای متفاوت مورد بررسی و کنکاش قرار دهد . فایل کامل آن نیز در پایان چهار قسمت ارائه می شود .


#ایران_فردا
#پرویز_پیران
#زن_زندگی_آزادی

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

28 Oct, 20:57


🔴 مصدق بدون نفت (۵)

🔸دکتر رسول رئیس جعفری


@iranfardamag

قسمت پنجم: قرارداد ۱۹۱۹

🔹مصدق شخصیت مهم سیاسی دوره معاصر کشور ماست. به دلیل گستره فعالیت، او حتماً جز مهم‌ترین رجال سیاسی کشور نیز هست که تاثیرگذاری عمیقی بر تاریخ، فرهنگ و سیاست کشور داشته است. حجم بسیاری از مطالب موافق و مخالف درباره مصدق، طی این سال‌ها گفته شده است و همیشه جزو بحث‌های داغ سیاسی کشور است.

🔸این خودش سوای از ارزش گذاری فردی روی آدم‌ها، نشان می‌دهد که او فرد تاثیرگذاری بوده است، چه کسی معتقد باشد که این تاثیرگذاری مثبت بوده یا منفی بوده باشد. هیچ نخست وزیری در تاریخ به اندازه مصدق نامش برده نمی‌شود. شاید هیچ سیاستمداری به اندازه او این طیف گسترده از موافقان و مخالفان را ندارد. از اقشار کاملاً مذهبی در مخالفان مصدق دارید تا سلطنت‌طلب‌هایی که با گروه اول زاویه دارند. در موافقان او نیز از بین انقلابیون ۵۷ افرادی را مشاهده می‌کنیم و از سوی دیگر از بین سلطنت‌طلب‌ها، ملی مذهبی‌ها و ... هم در بین موافقان او وجود دارند. بنابراین طیف مخالفان و موافقان او نیز بسیار متنوع است و می‌شود از معمای مصدق نام برد.

🔹پرداختن به او مستلزم باز کردن صفحات زیادی از تاریخ کشور است. در بررسی کودتای ۲۸ مرداد نمی‌توان از نقش محوری انگلستان در ۱۰۰ سال قبل غفلت کرد. در ملی شدن صنعت نفت نمی‌توان از تاریخ قراردادها از دارسی تا کنسرسیوم چشم پوشی کرد. نمی‌شود ساده‌اش کرد. پیچیدگی‌های گسترده‌ای دارد. در تغییر سلطنت از قاجار به پهلوی نیز مصدق جزو بازیگران آن صحنه است. در قرارداد ۱۹۱۹، در خلع قاجار و روی کار آمدن پهلوی و همین طور در دوره حکومت رضا شاه، ۲۸ مرداد و نقش انکار ناپذیرش در انقلاب ۵۷ نمی‌توان نقش انگلستان را نادیده گرفت.

🔸در اشغال سفارت آمریکا من از زبان بسیاری از انقلابیون شنیدم که یکی از عوامل تسخیر سفارت تجربه تلخ کودتای ۲۸ مرداد بوده است. اینها چیزی است که به اصطلاح معروف ِگذشته چراغ راه آینده است، آینده را رقم زده است. شما دارید با این ژنوم زندگی می‌کنید...

🔻متن کامل:


https://B2n.ir/q38160

ایران فردا

26 Oct, 18:10


ایران فردا pinned «🔴با هرتعرض، تجاوز و تجاسری به میهنمان "ایران" مخالفیم! @iranfardamag 🔹ایران در بهت یورش بیگانگان به اقلیم اهورایی‌ی خود هرگز سکوت را سزاوار خردمندان خویش نمی‌داند. تردیدی نیست که ملت رنجدیده و مظلوم ما که برای رهایی از استبداد در این سال‌ها خون داده…»

ایران فردا

26 Oct, 14:08


🔴با هرتعرض، تجاوز و تجاسری به میهنمان "ایران" مخالفیم!

@iranfardamag

🔹ایران در بهت یورش بیگانگان به اقلیم اهورایی‌ی خود هرگز سکوت را سزاوار خردمندان خویش نمی‌داند. تردیدی نیست که ملت رنجدیده و مظلوم ما که برای رهایی از استبداد در این سال‌ها خون داده و زخمی و رنجور در تندباد حوادث همچون نماد جسم خود ، همچنان سرو باستانی‌ی سرفرازیست که سر خمیده ، اما سُتوار به فردا می‌نگرد و از هر جنگ و نزاعی رویگردان است.

🔸ایران رزم‌آوری آزاد اندیش است که پای وجب به وجب خاکش تا پای جان می‌جنگد ودر عین حال برای صلح پیامبر فروزه‌ی آرامش است؛ اما هرگز هجوم به دیگران را و تجاوز به خود را قدر نمی‌نهد.

🔹با این وصف این سال‌ها شأن ایرانی به وصف منزلتش قدر نهاده نشد تا آنجا که طمع در شبستان ددان طعمه یافت. توافق ناجوانمردانه‌ی روس و چین و اخیرا اتحادیه‌ی اروپا با مدعیان خاک پاک ما در مورد جزایر سه‌گانه ، نشان از یک تجاوز دیپلماتیک به حریم ایران یکپارچه دارد و بر یکان یکان ایرانی‌ در سراسر گیتی‌ست که خود دیپلماسی‌ی فعال صیانت از مرزهای مهربان ایران را برعهده گیرند.

🔸تجاوز آشکار اسرائیل به خاک ما ، گامی دیگر در مسیر شکستن هیمنه‌ی میهن ماست. هیچکس به هیچ عنوانی نمی‌تواند این تجاسر و تجاوز را توجیه کند ایران ، جان مردمان ماست؛ مردمانی که فرهنگ "پهلوانی" و "مهربانی" را توأمان به فرزندانش آموخته است، و نیز دفاع از زاد و بوم تمدن آفرین اش را . این مردمان نمی‌پذیرند سرزمین کهندل‌شان به لوث تجاوز بیگانگان آلوده گردد.

🔹خون سربازان ارتش ایران بر خاک افشانده شده است ، دفاع دلیرانه‌ی آنان را می‌ستاییم و درود جاودان نثار جان جوان‌شان می‌فرستیم.

🔸به کسانی نیز که به دلیل خصومت با حاکمان کنونی‌ی ایران ، خاک وطن ما را متعرض شده‌اند ، چه کسانی که در روال ناخرسند کننده و غیرخردمندانه‌ی دیپلماسی‌ی امارات متحده‌ی عربی مدعای زشت مالکیت بر جزایر سه‌گانه را طرح کرده‌اند ، و چه دولت خشن ، تندخو و مردم کش اسرائیل ، یادآوری می‌کنیم که فروزه‌ی خشم این سرزمین در برابر تجاسر به میهن‌شان خاموش نخواهد شد.


🔻ایران فردا


#ایران_فردا
#تجاوز_اسرائیل
#جزائر_سه‌گانه‌ی_ایرانی


http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

25 Oct, 21:03


🔴 بحران فلسطین و راه‌حل‌های متصور؟!

🔷سعید فرمد

@iranfardamag

🔸تحولات منطقه به نقطه حساسی رسیده است.دربدترین حالت، ممکن است آتش جنگ منطقه ای وسیعی افروخته شود که بنظرمی آید بجز دولت افراطی ونژادپرست اسراییل وشخص ناتانیاهو،بقیه دولتها شامل امریکا وایران سعی دراجتناب ازآن دارند.اما اکثرصاحب نظران متفق اند که حل بحران منطقه دور از دسترس بنظر می رسد و نگرانی از آنچه ممکن است روی دهد برفضای سیاسی ورسانه ای جهان سایه افکنده است.

▪️ شعارها وخط ونشان کشیدنها وتندگوییهای ایران واسراییل بعنوان دوقطب اصلی مخاصمه برعلیه یکدیگربه اوج خودرسیده است وظاهرادورنمای امیدبخشی درافق تحولات دیده نمی شود.اما بنظرراقم سطور روندی متفاوت امکان پذیراست که البته باقید احتمال وبدون ادعای قطعیت بیان می شود:

1️⃣ بنظرمی ایدهردو حکومت ایران واسراییل درمسیله فلسطین بتدریج به سمت انزوای جهانی رفته ودراقلیت قرارگیرند.دربحران غزه ولبنان ،روند حوادث به سمت تقویت ایده آتش بس هم درغزه وهم درلبنان جریان دارد که البته مطابق میل دولت دست راستی اسراییل نیست ولی ایران وحماس وحزب الله دنبال تحقق آتش بس هستند.

2️⃣ پس ازانفجارپیجرها وبی سیم ها وترور موفق سران حزب الله وبخصوص سیدحسن نصرالله ،بنظرمی رسید اسراییل دست بالارا دارد وبه فکراشغال جنوب لبنان هم افتاده بود وکشورهای غربی که تاچندهفته قبل ازاسراییل انتقادات تند(البته بظاهروبدون پشتوانه عملی )می کردند ودرخواست آتش بس درغزه راداشتند بدون شرم وحیا ازسرکوب حزب الله وحماس ویکسره کردن کارآنها توسط اسراییل حمایت کردند اما حمله موشکی موفق ایران وهمینطور مقاومت حزب الله دربرابرتهاجم زمینی اسراییل وحملات موشکی اش به شمال اسراییل وبخصوص حمله اخیر به مقرتیپ گولانی که موفقیت نظامی واطلاعاتی بزرگی به شمار می آید باعث شددوباره ورق برگردد وسیل انتقادات غربیها وامریکا ازناتانیاهو دوباره شدت گیرد.بخصوص که مشخص شد ایران توانایی زدن هرنقطه اسراییل رادارد وگنبد آهنین اسراییل ناکامی خودرا درمقابل موشکهای ایران نشان داد وبخصوص با توجه به نداشتن عمق استراتژیک وضربه پذیربودن اسراییل ازنظرپالایشگاهها ونیروگاهها وبنادربسیارکم شماری که دارد علیرغم رجز خوانی اسراییلیها وپشتیبانان امریکایی آنها،امادرواقعیت تصمیم گیرندگان اصلی این دوحکومت عمق خطربرای اسراییل را دریافته وبشدت نگران آینده اسراییل شده اند. وحزب الله هم ازشوک ضربات وارده خارج شده ودوباره خودرا بازیافته است. جای فرماندهان کشته شده با فرماندهان جدید پرشده وحملات حزب الله به شمال اسراییل با تعداد موشکهای پرشمارتر وبردبیشتر ادامه یافته است واسراییل هم ازنفوذ وتصرف جنوب لبنان عاجز مانده وتلفات زیادی روی دستش آمده است.

3️⃣ اکنون که این سطورنوشته می شود یحیی سنواررهبرحماس هم توسط اسراییل کشته شده وهمچنین سامانه ضدهوایی تاد ازطرف امریکا به اسراییل تحویل گردیده وراه اندازی شده است.مطابق اخبار رسانه ها،اسراییل پذیرفته درحمله انتقامی به ایران ،ازحمله به مراکز هسته ای و صنعت نفت ایران خودداری کرده و منحصرا به مراکز نظامی آن حمله کند.ظاهرا قراراست درروزهای پیشرو وقبل ازانتخابات امریکا این حمله انجام شود.اما ایران تهدید کرده هرکشوری فضای خودرا برای حمله در اختیار اسراییل قرار دهد اقدامش خصمانه تلقی شده و ایران با آن کشور برخورد خواهد کرد.و همینطور ایران تهدید کرده هرحمله اسراییل را با شدت بیشتر تلافی خواهد کرد.شایدگره مشکل به این شکل بازشود که اسراییل حمله محدودی به بعضی مراکز نظامی ایران انجام دهد که تلفاتی نداشته باشد ولی بتواند ادعاکند تلافی حیثیتی راانجام داده وایران هم ان حمله رابی اهمیت وانمود کرده وبگوید درحدی نبوده که نیاز به حمله متقابل ایران داشته باشد.نباید فراموش کرد که بدون استفاده ازفضای کشورهای منطقه ،مسیربرای اسراییل طولانی شده وامکان حمله بزرگ تر وموثرتر هم برایش کمترمی شود ضمن اینکه درآستانه انتخابات در امریکا، وقوع یک جنگ فراگیر بین ایران واسراییل به ضرر حزب دموکرات درانتخابات تمام می شود وبایدن برای محدود بودن حمله اسراییل به ایران برآن کشورفشاروارد می کند.

4️⃣ اما روند حوادث به سمت فشاربردولت تندرو اسراییل برای پذیرش آتش بس درغزه ولبنان جریان دارد.بخصوص اگرحماس پس ازکشته شدن سنوار بتواند انسجام رهبری خودرا حفظ کرده وهمچنان به عملیات پارتیزانی خود برعلیه نیروهای اسراییلی حاضر درغزه ادامه دهد وهمینطور حزب الله هم مانند روزهای اخیربتواند حملات به عمق اسراییل تا ۵۰ کیلومتر و بخصوص شهرحیفا که با ۳۰۰ هزار نفر دومین شهر پرجمعیت اسراییل است ادامه دهد....


🔻متن کامل:
https://cutt.ly/UeDNJRxo

#ایران_فردا
#سعید_فرمد
#راه‌حل_بحران_فلسطین

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

25 Oct, 09:40


ایران فردا pinned «»

ایران فردا

22 Oct, 12:41


ایران فردا pinned «‍ ‍ 🔴 چه کسی می‌تواند برای نجات و بقای ایران قدم بردارد؟* 🔳 بازخوانی میراث - ۱ 🔷 عزت‌الله سحابی @iranfardamag ▪️نیاز ما با پاسخگویی به این پرسش اساسی است که چرا ملت ایران به‌رغم پیشینة شکوهمند تاریخی و استعدادهای فردی، امروز در جایگاه شایستة خود در جهان…»

ایران فردا

21 Oct, 22:44


‍ ‍ 🔴 چه کسی می‌تواند برای نجات و بقای ایران قدم بردارد؟*
🔳 بازخوانی میراث - ۱

🔷 عزت‌الله سحابی

@iranfardamag

▪️نیاز ما با پاسخگویی به این پرسش اساسی است که چرا ملت ایران به‌رغم پیشینة شکوهمند تاریخی و استعدادهای فردی، امروز در جایگاه شایستة خود در جهان قرار ندارد؟ [در واقع علل ضربه پذیری و شکست زودرس جنبش‌های ملی در ایران چیست؟ ]

🔸در تمام این جنبش‌ها، اعم از حرکات رجال دولتی قرن نوزدهم تا جنبش‌های مردمی قرن بیستم تاکنون، ارزش‌ها، فضيلت‌ها و فداکاری‌ها و گاه تفکرات و تعقل‌های عظیمی هم بروز نمودند‌. متأسفانه این همه زحمات و صدمات، نتوانست نتیجه و ثمره‌ای ماندگار برای توسعه و آزادی ایران به بار آورد.

▪️بنابراین وقتی یک جریان یا یک اتفاق طی مدتی طولانی و برای چندمین بار شاید دهمین بار تکرار می‌شود، حکایت از وجود نوعی کاستی یا انحراف در سطح ملی می‌نماید‌. نمی‌توان تمام این شکست‌ها را تنها حمله‌ها و دسیسه‌ها با ظلم و جنایت طرف مقابل نسبت داد‌. باید جست‌وجو کرد که اشکالات درونی و اجتماعی ملی ما چیست؟

🔸ما طبق عادت شکست قائم مقام فراهانی و امیرکبیر را به رویکرد دولتی و شاه گرایانه و فارغ از رویکرد مردمی نسبت داده‌ایم‌. شکست‌های مشروطیت و نهضت ملی را به دسیسه‌های استعمار انگلیس و روس و سپس امریکا در همکاری با استبداد داخلی معطوف کردیم و برخی که عمیق‌تر می‌اندیشند، این شکست‌ها را به فقدان اصلاحات اجتماعی و وجود فئودالیسم، نسبت دادند‌. و سرانجام شکست حاصل بعد از انقلاب ۵۷ و جنبش دوم خرداد را به مقاومت و برتری‌طلبی و انحصار گروهی خاص نسبت می‌دهیم. ولی پاسخ این پرسش را کسی نمی‌دهد که چرا در دیگر کشورها که همین‌گونه مسائل سیاسی اجتماعی و انحصارطلبی با دخالت‌های استعماری یا دسیسه‌های متعدد خارجی و داخلی وجود داشته است، مثل ژاپن، چین، هند، ترکیه، مالزی و..‌. آن‌ها هفت شهر دموکراسی و توسعة اجتماعی ـ اقتصادی را طی کرده‌اند و ما هنوز اندر خم یک کوچه‌ایم؟ کمتر ملتی را در جهان می‌یابیم که در این فاصلة طولانی، این همه قربانی و هزینه برای کسب آزادی و عدالت و استقلال و توسعه پرداخته باشد، اما امروز بر سر ساده‌ترین مفاهیم حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش مسئله داشته باشد‌. در حالی که جنبش‌های ملی ما ـ مشروطیت، نهضت ملی شدن نفت و انقلاب اسلامی ۵۷ـ هر کدام در زمان خود بسیار بدیع و درخشان بودند و تأثیرات ماندگاری روی ملت‌های منطقه و جهان باقی گذاشتند‌. هم نهضت ملی شدن صنعت نفت و هم انقلاب ۵۷ در زمان خود، سرآغاز جنبش‌های دیگر در سایر کشورها قرار گرفت و موجب تحسین و شگفتی غرب و شرق بود.

▪️پاسخ به این پرسش، که عمده‌ترین چالش ملی امروز ماست، نیاز به تحقیق تاریخی عمیق‌تری نسبت به دوران دویست سالة اخیر و ریشه‌های آن دارد‌. اینجانب برحسب مطالعه و تحقیقی که در تاریخ معاصر از زمان جنگ‌های ایران و روس به این سوی دارم و نیز اطلاعاتی که از برخی کشورهای همسایه با آسیایی‌ها به دست آورده‌ام، معتقدم که میزان پایبندی ملی و وطنی یا به اصطلاح جامعه‌شناسانة وجدان ملی، در درون ما ضعیف بوده است‌. به نظر بنده دردهای این ملت و سرچشمة عقب ماندن جامعة ایرانی ما در دو نکتة زیر خلاصه می‌شود:

الف- خصيصة نگاه به خارج (که از دیر زمان از زمان قاجاریه) چه در میان دولتمردان و چه در میان روشنفکران و فرهیختگان مردم رواج داشته و دارد‌.
ب - جدایی «فرد» از «جمع» یا بیگانگی شهروندان از دولت یا کلیت وطن.
تا این دو ویژگی یا بیماری مزمن، ریشه‌یابی و به‌طور مرحله‌ای با یکباره بهبود نیابد، مسائل اجتماعی ملت ما نیز حل نخواهد شد....


الف: نگاه به خارج

🔸وقتی که عده‌ای از دانشجویان، نسل جوان و تحصیلکردة ما نسبت به دخالت امریکا، امیدوار و بی‌خیال می‌شوند و با عده ای به نام ملیت جداگانة آذری آهنگ چسبیدن به پان ترکیسم یا آذربایجان شمال «ارس» را سر می‌دهند و یا تعدادی از ایرانیان خارج از کشور از امریکا و انگلیس با اصرار می‌خواهند تا به ایران حمله نمایند تا جمهوری اسلامی بر فرض برانداخته شود، یا آنکه در زمان جنگ با رژیمی مثل رژیم عراق همکاری نزدیک علیه ایران می‌نمایند، آیا این حاکی از فقدان یا ضعف وجدان ملی با پایبندی به ملت و وطن نمی‌باشد؟ چرا هر از چندگاه مقام یا شخصیتی امنیتی از ایران می‌گریزد و مقدار معتنابهی اخبار و اطلاعات درونی کشور را به دولت‌های بیگانه (یا سازمان‌های جاسوسی) می‌دهد؟....


🔻متن کامل :

https://cutt.ly/yeDt5gKA


#ایران_فردا
#عزت‌الله_سحابی
#راه_نجات_ایران

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

20 Oct, 08:44


ایران فردا pinned «🔴تا اطلاع ثانوی ؛ امریکا ، ایران و اسرائیل بازیگران اصلی منطقه 💠رحمان قهرمانپور @iranfardamag با گذشت یک سال از هفت اکتبر ارزیابی شما از روند رویدادهای منطقه چیست؟ این روند چه تغییراتی نسبت به گذشته داشته و بازیگران اصلی رویدادهای این یک‌سال کدام یک از…»

ایران فردا

20 Oct, 08:38


🔴تا اطلاع ثانوی ؛ امریکا ، ایران و اسرائیل بازیگران اصلی منطقه

💠رحمان قهرمانپور

@iranfardamag

با گذشت یک سال از هفت اکتبر ارزیابی شما از روند رویدادهای منطقه چیست؟ این روند چه تغییراتی نسبت به گذشته داشته و بازیگران اصلی رویدادهای این یک‌سال کدام یک از نیروها بودند ؟ بر اساس این ارزیابی دورنمای شما برای آینده چیست و آرایش های نیروهای منطقه را چگونه ارزیابی می کنید؟

🔸درباره بازیگران منطقه به نظر می رسد سه بازیگر در تحولات یک ساله گذشته نقش اصلی داشتند؛ آمریکا، اسرائیل و ایران. با اینکه حضور نظامی و استراتژیک آمریکا در منطقه نسبت به سال های قبل کمتر شده اما همچنان اصلی ترین بازیگر فرامنطقه و بیرونی در منطقه ماست که می تواند در ایجاد ثبات یا جلوگیری از جنگ و مداخله نظامی نقش ایفا کند. روسیه به دلیل درگیر شدن در جنگ اوکراین و چین به دلیل حضور در دریای شرقی چین ، انگیزه و توان لازم را برای نقش آفرینی در خاورمیانه ندارند.

🔹اما به جز امریکا ، ایران و اسرائیل دیگر بازیگران موثر منطقه ای و جزء قدرت های منطقه ای هستند. اسرائیل به عنوان یک قدرت هسته ای و فناوری نظامی پیشرفته با ارتش مجهز به فناوری روز و ایران به عنوان یک قدرت بزرگ سرزمینی ژئوپلتیکی با جمعیت زیاد. اگر بخواهیم وضعیت کنونی را با بعد از بهار عربی مقایسه کنیم در تحولات یک سال گذشته عربستان و ترکیه به دلایلی که محل بحث مان نیست خودشان را از این رقابت کنار کشیدند. فقط اینجا ضروری است اشاره کنیم مهمترین دلیل رفتار عربستان و ترکیه به هزینه های اقتصادی ناشی از حضور در مناقشات منطقه ای از ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۷ باز می گردد. یعنی در این فاصله زمانی رقابتی که بین ایران و ترکیه و عربستان در خاورمیانه وجود داشت از لیبی و لبنان گرفته تا سوریه و عراق باعث شد، این بازیگران هزینه های اقتصادی زیادی بپردازند و ترکیه به دلیل اینکه توان پرداخت این هزینه را نداشت سعی کرد محترمانه خودش را از این رقابت بیرون بکشد و روابط با مصر، امارات و عربستان را عادی سازی کرد. ایران هم همین استراتژی را در پیش گرفته بود و می خواست روابط با امارات و عربستان را بهتر کند که با میانجی گری چین، ایران و عربستان به توافق های مهمی هم رسیدند و سفارتخانه هایشان را بازگشایی کردند. اما هفتم اکتبر باعث شد ایران دوباره به صحنه منازعه کشیده شود.

🔸محور مقاومت با اسرائیل درگیر شد و اسرائیل بر خلاف ارزیابی هایی که وجود داشت بیشتر از زمانی که انتظار می رفت این بحران را ادامه داد. در گذشته فرض بر این بود که جامعه اسرائیل توان تحمل جنگ بلند مدت را ندارد و بعد از وقوع جنگ به دولت فشار می آورد تا وارد صلح شود. این الگوی رفتاری را در جنگ ۳۳ روزه لبنان دیده بودیم. بعد از گروگان گیری یک سرباز اسرائیلی در لبنان، آمریکا میانجی گری کرد و جامعه مدنی اسرائیل هم فشار آورد و صلح برقرار شد. تصور این بود که این بار هم همین الگو برقرار شود. وضعیت نتانیاهو و وضعیت شکننده کابینه او در داخل و فشارهای بین المللی و بی میلی آمریکا در جنگ باعث خواهد شد نتانیاهو تن به آتش بس بدهد. اما این بار این اتفاق نیافتد شاید تاثیر ذهنی و روانی عملیات هفتم اکتبر و کشته شدن یهودیان در ذهن افکار عمومی در اسرائیل نقش بسیار داشت.

🔹اگر بخواهیم رویداد هفتم اکتبر را در تاریخ اسرائیل بررسی و ان را با پیش از آن مقایسه کنیم از ۱۹۶۷ تاکنون چنین اتفاقی در اسرائیل نیافتاده بود که یک گروه چریکی بتواند در این حد عملیات گسترده انجام دهد و امنیت اسرائیل را تهدید کند. وارد سرزمین اسرائیل شود و تعدادی را بکشد. این مساله تاثیر عمیقی بر روی روح و روان اسرائیلی ها داشت و باعث تشدید این مساله شد . اسرائیل سرزمینی است که از ابتدا بر اساس یک ترس بزرگ از هلوکاست و کشته یهودیان به وجود آمده است. هر بار تعدادی در اسرائیل کشته می شوند ترس و نگرانی از کشته شدن یهودیان تکرار می شود. بعد از عملیات هفتم اکتبر باز این اتفاق رخ داد. از سوی دیگر در اسرائیل سیاستمداری مانند نتانیاهو برسرکار است که سماجت خاصی در حفظ قدرت دارد. کسی که به هر ابزاری متصل شده و می شود که قدرتش را در اسرائیل حفظ کند و چون یک اپوزیسیون منسجم نیز در برابر خودش نمی دید مانع جدی در برابر ادامه جنگ ندارد. هر چند در داخل اسرائیل اختلافاتی بین ارتش و نتانیاهو درباره جنگ غزه وجود داشت اما چون نیروی سیاسی اپوزیسیون قدرت لازم را نداشت و بنت از سیاست کنار کشیده بود و سایر نیروها نیز انسجام لازم را نداشتند بنابراین نتانیاهو در موقعیتی قرار داشت که مجبور نشود آتش بس را بپذیرد....


🔻متن کامل:

https://cutt.ly/5eSMGcGr

#ایران_فردا
#بازیگران_منطقه
#رحمان_قهرمانپور

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

17 Oct, 14:36


▪️پیام تسلیت شخصیت‌های اجتماعی ، فرهنگی و سیاسی به مهندس فرید طاهری


▪️به‌نام هستی‌بخش

@iranfardamag

▪️ آقای مهندس علی‌اکبر طاهری‌قزوینی قرآن‌پژوه،از جمله یاران زنده‌یادان مهندس بازرگان ودکتر سحابی و از فعّالان سازمان مخفی نهضت‌مقاومت‌ملّی در مقطع کودتای ۲۸ مرداد،پس از زیستی شرافتمندانه و پراثر به دیار باقی شتافت.

▪️ درگذشت ایشان را به آقایان مهندس فرید طاهری و مهندس محمدتوسلی تسلیت می گوییم و برای وی رحمت و آرامش و برای خانواده محترم طاهری صبر و‌بردباری آرزومندیم.


▪️اسامی:

مسعود آقايى, زهره آقاجری, رضا آقاخانی, زهرا آقاخانی , ابوطالب آدینه‌وند,مرضيه آذرافزا,امیر آریازند,سیدیعقوب آل‌شفیعی‌فومنی, فروزان آصف‌نخعی, حمید آصفی,محمدرضا آهنی, معصومه ابتكار,غلام‌حيدر ابراهيم‌باى‌سلامى,محمد ابراهیم‌زاده,حمید احراری,حمید ابراهیمی, زهرا احمدى‌پور, شهروز احمدی, زینب احمدی, نورسا اصغری,فرزانه افشاری,مهدی اقبال, عباس اقبال,سیدعبدالمجید الهامی,جواد امام, زهره امانی, الهه امیرانتظام, حمید امین‌اسماعیلی, محسن امين‌زاده, اکبر امینی, کیمیا انصاری , سعيده ايزدى, هاشم باروتی , محمود باقری, رضا باوفا , علی‌رضا بنی‌علی, امید بهروزی, امیر بهمنی, بهنام بیات , فاطمه بیگدلی‌آذری‌قمی, مسعود پدرام, عباس پوراظهری , حبيب‌الله پيمان , وفا تابش, سیدمصطفی تاج‌زاده , مهدی تاجیک, محمدرضا تحویلداری , عزت‌الله تقواييان, مجید تقی‌لو, علی تک‌فلاح, سیّدمحمّدباقر تلغری‌زاده, رضا تهرانی, حسین ثاقب, حسین جزایری , جلال جلالى‌زاده, آبتین جهانی, امین چالاکی, نیره حاج‌عبدالوهاب, علی‌محمد حاضری, آرش حبيبى, سعید حجّاریان, مهرداد حجّتی, حسین حدادنژاد , حسین حریری, محمدعلی حسن‌نژاد , فائزه حسنى, سیدمحمود حسینی, خلیل حسینی‌عطار , عبدالکریم حکیمی,منصوره حمصیان, زهرا حیدرزاده ,حمیدرضا خادم, حوری خانپور, هادی خانیکی, تیمور خدابخشی, علی‌اصغر خدایاری, مهرداد خدير, شیرین خسروشاهی , محمدحسين خليلى‌اردكانى, محمود خواجه‌نژاد, محمدحسین خوربک, ابراهیم خوش‌سیرت, محمود دادیزاده , محمد داوری, فاطمه دردکشان , سعید درودی, فرید دهدزی , معصومه دهقان, جمشيد ديوانى, رسول راست‌گفتار, فاطمه راکعی, محمدصادق ربانی‌املشی, زهرا ربانی‌املشی, علیرضا رجایی, محمدجواد رجاييان, مهدی رجبی, علیرضا رجبیان, محترم رحمانی , جواد رحیم پور , على رحيمى, یونس رستمی , مصطفی رسته‌مقدم, مریم رسولیان, بهمن رضاخانی, محمد رضایی, حسین رفیعی, صادق رهبری, رقیه زارع‌پورحیدری , نفیسه زارع‌کهن, محسن زمانی, جعفر زمانی , علیرضا ساریخانی , نرجس سالاری , مصطفی سبطی, فریدون سحابی, حسین سربندی , پرستو سرمدی, میثم سعادت, بهزاد سعيدپور, فاطمه سعيدى, عبدالله سلامی, عبدالفتاح سلطانی, داود سلیمانی, رضا سیدزاده, محمودرضا شاه‌حسینی, سعید شریعتی, مونا شریعتی, سارا شریعتی, سوسن شریعتی, احسان شریعتی, عاليه شكربيگى,مهدی شعبانی , پرویز شهپر, سعید شهرتاش, مجتبی شهریاری, علی شیخ‌الاسلامی , فیروزه صابر , سعید صاحب‌محمدی, مسعود صادقی, سرور صحرانورد , فاطمه صدرعاملى, سيّدمعروف صمدى, کیوان صمیمی, عطا ضمیری , هوشنگ طالع, طاهره طالقانی‌,مجتبی طهرانی, امیر طیرانی, اسدالله عابدى, کریم عابدی, حمیدرضا عابدیان, فیض‌الله عرب‌سرخی, روئین عطوفت , سیدهادی عظیمی, علیرضا علوی‌تبار, حانیه علی‌زاده , نیما علیمحمدی, محمود عمرانی, نورالدین غروی, منیژه فتحی , مهدی فخرزاده , ژاله فرامرزيان, محسن فرشاد , شیرین فرقانی, سعید فرمد, مهدی فروزنده‌پور, علی فرید یحیایی, امین فرید یحیایی, رضا فرید یحیایی ,حسین فلاح , ابوالفضل قدیانی, زهرا قزلباش, مرتضى كاردر, محمدجعفر کبیری, حسین کربلایی , محمد کریمی, صدیقه کنعانی, بهناز کیانی , بهروز گرانپايه, ناصر گل‌آبادی , بیژن گل‌افرا, محمدحسن گلرخيان, مجتبی گل‌سرخ, فاطمه گوارایی , وحید لعلی‌پور, لیلا لیاقت, مسعود مانیان, سیدمرتضی مبلّغ, حسین مجاهد, مصطفی محب‌کیا,مجيد محتشمى, فخرالسادات محتشمی‌پور , زهره محققی , جلال محمدلو, حمیدرضا محمدنژاد, اروجعلی محمدی, سپهر محمدی‌اردهالی,محمد محمدی اردهالی,نگار محمدی‌زاده,مهدی محمودیان,سعید مدنی,ندا مرادی,عبدالله مرادی,مينو مرتاضي, فريد مرجايى, یاسر مروّت‌پور, علی مزروعی, زهرا مشتاق, اکرم مصباح, پوریا مطهری, مریم معلّمان, بدرالسادات مفيدى, صدیقه مقدم, محمّدرضا مقیسه, احمد ملکزاده, مهدی منفرد, ژیلا موحد شریعت‌ پناهی, عبدالله مومنی, محسن میردامادی, اسماعیل میرزایی, فاطمه‌ السادات ميرفتاحى, سیّدمحمود میرلوحی, محمد نانکلی , زهرا نژادبهرام, مسعود نصیری , علی نظری , نصور نقی‌پور, عباس نمازی, حسین نورانی‌نژاد , صادق نوروزى, مصطفی نیلی, مجتبی هاشمی, تقى هاشميان, مسعود هوشمندرضوى, مهرگان وثوق, صدیقه وسمقی , علی یارتوکلی, هادی یزدانی, مناف یحیی‌پور .



#تسلیت
#فرید_طاهری
#علی‌اکبر_طاهری‌قزوینی

ایران فردا

14 Oct, 21:28


🔴دولت چهاردهم و سیاست‌گذاری آموزش عمومی در دهه اخیر:
تداوم تهی‌سازی*- بخش دوم

🔷رضا امیدی

@iranfardamag

در این بخش می‌خواهم در مورد سیاست‌های خاصی که در ۱۰ سال گذشته و به‌ویژه در فاصله سال ۹۷ یعنی نشست قبلی تا امروز اصطلاحاً اوج گرفته صحبت کنم. خیلی در مورد آن نوشتیم، بحث کردیم، رسانه‌ها بعضاً گزارش‌های خیلی خوبی در مورد این مسائل تهیه کردند و من خیلی سریع از این‌ها می‌گذرم که ببینیم در این وضعیت خود سیاست‌گذار چه می‌کرده است؟ یک مسئله مهم که در این سال‌ها خیلی پرسروصدا شد، به‌طور مشخص از سال ۹۳ بود اما در سال‌های ۹۶-۹۷ اوج گرفت، مسئله تغییر کاربری مدارس بود یا دادن مجوز به مدارس دولتی برای اینکه بتوانند از فضای فیزیکی مدرسه درآمدزایی کنند؛ یعنی اینکه به‌عنوان مثال بخش‌هایی از فضای مدرسه را به شکل‌های متفاوتی به فضای تجاری تبدیل کنند. مثلاً نصف حیاط مدرسه را تبدیل به مغازه کنند و آن را اجاره بدهند یا خودشان متولی شوند. جدای از فسادهایی که این‌ها داشته و حرف‌وحدیث‌های بسیاری که در خود مدارس ایجاد کرده، این یک سیاست غلطی بوده که ما در این دهه و به‌ویژه از سال ۹۶ به این طرف ادامه دادیم و متوقف هم نشده به نحوی که بعضاً ادارات آموزش و پرورش فیلم‌های تبلیغاتی از موفقیت‌های خودشان در این زمینه درست کردند و با افتخار می‌گویند که چگونه دارند فضای مدارس را به فضای تجاری تبدیل می‌کنند. بعضاً کلاس‌های یک طبقه مدرسه را به یک شرکت اجاره می‌دهند و مسائلی از این دست تا اصطلاحاً دست مدرسه در جیب خودش باشد.

این گزاره مولدسازی هم که در این سال‌ها باب شد به این موضوع دامن زد، یعنی به لحاظ تئوریک انگار این را برای آموزش و پرورش توجیه کرد و این تبدیل به یکی از دغدغه‌های مهم در آموزش و پرورش شد که ما چگونه می‌توانیم از مدارس کسب درآمد کنیم، بدون توجه به اینکه این می‌تواند چه آسیب‌هایی به اعتبار مدرسه، به اعتبار کادر آموزشی و به کیفیت آموزش بزند. تا جایی که بعضاً آموزش و پرورش در بعضی مناطق به ویژه مناطقی که طبقات بالاتر سکونت دارند، برای اینکه بتواند مدارس دولتی را آزاد کند این سیاست را با یک سیاستی مثل «اجاره صندلی از مدارس غیرانتفاعی» کنار هم گذاشت تا بتواند یک سری از مدارسی را که در موقعیت‌های مناسب تجاری بودند خالی کند و آن‌ها را مثلاً تغییر کاربری بدهد یا بفروشد.

گزارش‌های دیوان محاسبات نشان می‌دهد که در سال‌های ۹۶ و ۹۷ جمعاً در حدود ۱۷-۱۸ استان، ادارات آموزش و پرورش درخواست تغییر کاربری حدود یک و نیم میلیون مترمربع از فضاهای آموزشی به فضاهای عموماً تجاری دادند. بر اساس یک تفاهم‌نامه‌ای که در سال ۹۳ یا ۹۴ بین وزارت وقت آموزش و پرورش و شورای شهر تهران انجام شده بود، تفاهم کرده بودند که این تغییر کاربری‌ها حتی نیاز به مجوز کمیسیون ماده ۵ شهرسازی هم نداشته باشد و خود این باعث شده بود این مسئله شدت بگیرد، بعد قانونمند هم شد یعنی در قانونی که تحت عنوان «اصلاح برخی از مقررات اداری مالی آموزش و پرورش» که در سال ۹۶ یا ۹۷ مصوب شد، این تغییر کاربری‌ها کاملاً صورت قانونی هم پیدا کرد و همین‌طور که گفتم تبدیل به یک سیاست مهم در این سال‌ها شد.

موضوع دوم، مسئله خرید خدمات آموزشی است که در این سال‌ها به یکباره شتاب گرفت؛ به‌طوری‌که الآن چیزی حدود ۶-۵ درصد دانش‌آموزان کشور تحت این نوع آموزش‌اند. ابتدا ادعا می‌شد که این‌ها در مناطق محروم‌اند که تعداد دانش‌آموزان کم و تراکم پایین است و امکان تأسیس مدرسه نیست. قبلاً در چنین مواردی راهکاری که وجود داشت مدارس شبانه‌روزی بود و تأمین سرویس ایاب و ذهاب که ما مدارس شبانه‌روزی را کاهش دادیم و ایاب و ذهاب را هم به‌طور کامل حتی در محروم‌ترین مناطق کشور تقریباً حذف کردیم. پس آسان‌ترین راه چیست؟ گفتیم شرکت‌های پیمانکاری خصوصی بیایند و ما مثلاً به این‌ها دانش‌آموز معرفی می‌کنیم و این‌ها معلم تأمین بکنند و آن‌ها را آموزش بدهند. جدای از کیفیت و جدای از اینکه دولت چقدر توان نظارت دارد، ما الآن تنها داده‌هایی که داریم از ان‌جی‌اوهایی هستند که در مناطق کار می‌کنند؛ از منظر اینکه اساساً چند روز کلاس در طول سال تحصیلی تشکیل می‌شود و چه تعداد دانش‌آموز سر این کلاس‌ها می‌روند و یا کیفیت آموزش چطور است، به نظر این نوع آموزش وضعیت بدی دارد. اما نکته‌ای که وجود دارد، این طرح منوط به مناطق محروم نشد بلکه تا خود شهر تهران هم جلو آمد.....



▪️متن کامل:
https://cutt.ly/zeAXlNlg


#ایران_فردا
#رضا_امیدی
#سیاست‌گذاری_آموزش_عمومی_دولت_چهاردهم

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

12 Oct, 20:57


🔴دولت چهاردهم و سیاست‌گذاری آموزش عمومی در دهه اخیر:
تداوم تهی‌سازی*- بخش اول

🔷رضا امیدی

@iranfardamag

▪️حدود شش سال قبل در شهریور ۹۷ در موسسه دین و اقتصاد بحثی درباره «روند خصوصی‌سازی آموزش عمومی در ایران، گونه‌های آن و پیامدهایی که بر وضعیت نظام آموزش عمومی در ایران داشته است» ارائه کردم. حال بعد از شش سال می توان بررسی کرد در این فاصله یا از دو سه سال قبل آن یعنی یک دهه گذشته در فاصله سال‌های ۹۳ تا ۱۴۰۳ چه وضعیتی بر نظام آموزش و پرورش ما گذشته است. آیا در مختصاتی که ما امروزه در شاخص‌های مهم آموزش و پرورش داریم، تفاوت‌هایی با سال ۹۷ به وجود آمده؟ به همین دلیل تمرکز بحث امروز را بیشتر بر مقایسه این شاخص‌ها و توضیح درباره سیاست‌های این دوره گذاشتم. وقتی شاخص‌ها را بررسی می‌کردم، متوجه شدم در حال حاضر در نقطه‌ای ایستاده‌ایم که بازگشت به شرایط سال ۹۶ و ۹۷ (که نسبت به همان هم نقد داشتیم) نیاز به برنامه‌ریزی‌های خیلی گسترده و منابع خیلی زیاد دارد و شاید حتی بتوانیم بگوییم چیزی در حد ناممکن است. آن روند با شتاب در حال طی شدن هست. من نقطه اتکا بحثم را بر مباحثی که امروزه در دنیا حول تقویت مدارس یا مسیرهای تقویت مدارس مطرح است می‌گذارم. امروزه در ایران هم، طی دو سه سال اخیر در مورد این موضوع بحث می‌شود و باید ببینیم که این مسیر تقویت مدارس از کجا می‌گذرد و مهم‌ترین شاخص‌های آن چه چیزهایی هستند و طی این شش هفت سالی که از آن صحبت می‌کنیم به‌طور مشخص این شاخص‌ها چه وضعیتی پیدا کردند. معمولاً سه محور جدی یا مسیر جدی وجود دارد که برای بهبود یا ارتقاء وضعیت مدارس در کشورها در مورد آن‌ها بحث می‌شود، شامل:

- مورد وضعیت شاخص‌های مرتبط به کلاس درس: مثلاً نسبت دانش‌آموز در هر کلاس، نسبت معلم به دانش‌آموز، در مقاطع مختلف ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم.
- بودجه آموزش و پرورش: اینکه در واقع دولت چه میزانی منابع را در آموزش عمومی صرف می‌کند و روند تأمین این منابع به چه صورت است. خانواده‌ها چه سهمی دارند، دولت چه سهمی دارد، و سایر بازیگران چه سهمی دارند که در اینجا من بیشتر تمرکزم را روی دولت و خانواده‌ها می‌گذارم.
- مورد ارتقای استانداردهای معلمی و کیفیت معلمان: اینجا مسئله مهمی به نام نظام گزینش مطرح می‌شود.

🔸پرو از نمونه‌های موفقی است که درباره اصلاحات نظام‌های آموزشی آن صحبت می شود. اخیراً بحث‌هایی از وزیر سابقشان که تحولاتی در آنجا ایجاد کرده بود به فارسی ترجمه شد. وی می‌گوید: «من موقعی که پذیرفتم وزیر آموزش و پرورش شوم، دو شرط گذاشتم؛ یکی اینکه باید بودجه آموزش و پرورش حداقل به سطح ۴ درصد GDP برسد؛ یعنی تقریباً حدود دو برابر شود و دوم اینکه هیچ مداخله سیاسی در گزینش‌های معلمان و تعیین مدیران آموزش و پرورش نباشد». ما از این منظر باید ببینیم در این مسیرها یا در این دسته شاخص‌ها چه وضعیتی را طی کردیم. ما یک دهه را بررسی می‌کنیم یعنی از سال‌های ۹۳ تا ۱۴۰۲ که آخرین آماریست که در اختیار داریم؛ منتها به‌صورت مشخص بعضی جاها اشاره می‌کنم به خود سال ۹۷-۹۶ و آن بحث‌هایی که در قبل داشتیم.

▪️بر اساس آمار تقریباً در اکثر شاخص‌های مرتبط با کلاس درس، به علت انواع سیاست‌هایی که طی شده وضعیتمان بدتر از هم سال ۹۳ و هم سال ۹۶ است؛ در حوزه بودجه هم به همین صورت. برای مثال من در بحث‌هایی که داشتم از روند خصوصی‌سازی گفتم و اینکه چرا به‌رغم اینکه در دنیا بعضی کشورهایی که اساساً مهد خصوصی‌سازی‌ها یا گسترش اصطلاحاً مدارس غیردولتی بودند، از یک مقطعی شروع به بازبینی در این‌گونه سیاست‌ها کردند. اما ایران گسترش این مدارس را با انواعی از سیاست‌گذاری‌های بعضاً اجباری یعنی اجبار کردن خانواده‌ها به سمت این نوع مدارس، همچنان ادامه می‌دهد....


🔻متن کامل:

https://cutt.ly/IeATmBcy
#ایران_فردا
#رضا_امیدی
#سیاست‌گذاری_آموزش_عمومی_دولت_چهاردهم

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

12 Oct, 16:58


@iranfardamag
▪️ به نام خدا

▪️ جناب آقای مهندس فرید طاهری، جناب آقای مهندس محمد توسلی


▪️ درگذشت جناب آقای مهندس علی اکبر طاهری قزوینی را خدمت شما و خانواده محترم طاهری قزوینی و توسلی تسلیت عرض می کنیم .

▪️ آن مرحوم عمری را در راه اعتلای دین و سرزمین گذرانید و با کوله باری از تلاش و دستاورد اینک به دیدار حق و یاران خود نائل شده است .

▪️ از خداوند باری تعالی برای آن درگذشته رحمت و آمرزش و برای شما و وابستگان صبر و بردباری آرزومندیم .

▪️ ایران فردا
۲۱ مهر ۱۴۰۳

#تسلیت
#ایران_فردا
#فرید_طاهری‌قزوینی

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

10 Oct, 21:11


🔴 مصدق بدون نفت (۴)

🔸دکتر رسول رئیس جعفری


@iranfardamag

قسمت چهارم: مصدق، یک مرجع علمی

🔹مصدق در ۱۲۹۳ از پایان نامه‌اش با عنوان «وصیت در حقوق اسلام- مذهب شیعه» دفاع کرد. بحث‌هایی از آن را هم مطرح کردیم. این پایان نامه دو مرتبه در ایران در سال‌های در ۱۳۰۲ و ۱۳۷۷ ترجمه شده است. این پایان‌نامه یک آدم معروف و مشهور از رجال ایران است. یک نفر ۱۱۰ سال پیش پایان‌نامه‌ای نوشته و آن را مخفی نکرده است.

🔸این اولین پایان نامه دکترای حقوق بوده در دوره‌ای که بیش از ۹۵ درصد مردم کشور مطلقاً بی‌سواد بوده‌اند. به هر حال مصدق در ۱۲۹۳ به عنوان نخستین دکترای حقوق از سوئیس به ایران برمی‌گردد. یکی از دلایلی که او از مستوفی‌گری خراسان استعفا داد ادامه تحصیل او بوده است و می‌خواست در مدرسه حقوق و علوم سیاسی تحصیل کند. این مدرسه بعداً تبدیل به دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران می‌شود.

🔹او وقتی از سوئیس با مدرک دکترای حقوق برمی‌گردد در این جا مشغول به تدریس می‌شود و در سه نوبت در زمان های مختلف، کتاب‌های کتابخانه خود را به این دانشکده اهدا می‌کند. یک مرتبه‌اش وقتی است که از سوئیس برمی‌گردد. مرتبه دوم در ۱۳۲۰ و مرتبه بعدی وقتی نخست وزیر بوده است. این کتاب‌هایی که این دوره اهدا می‌کند بسیاری‌اش نسخ خطی و چاپی هم بوده است. یک رندی هم در این اهدای کتاب‌ها دارد و می‌گوید من چون فعالیت سیاسی جدی می‌کردم همیشه در مظان اتهام بودم و برای اینکه گزکی دست اینها ندم این کتاب‌ها را اهدا کردم تا در خانه چیزی نباشد که کسی نتواند تفتیش کند یا علیه من اعلام جرم کند. این داستان این کتاب‌هاست.

🔸مصدق وقتی به ایران بازگشت از سوی ولی الله نصر پدر سید حسین نصر دعوت به تدریس در مدرسه علوم سیاسی شد. بیشترین مشغله‌اش هم همین کارهای تدریس اش بود و برای سامان‌دهی تدریس سه کتاب در ۱۲۹۳ و ۱۲۹۴ منتشر می‌کند. با بررسی موضوع، محتوا و چاپ کتاب‌ها، می توان تا حدودی جهت گیری های اقتصادی و سیاسی مصدق در آینده را پیش‌بینی کرد و نشان می‌دهد او چه دغدغه‌ای داشته و به لحاظ علمی به چه اموری می‌پردازد.

🔹نخستین کتاب او «کاپیتولاسیون و ایران» است که در آبان ۱۲۹۳ چاپ می‌کند. کاپیتولاسیون از دوره قاجار مسئله جدی بوده و بسیاری از آزادی خواهان با این کاپیتولاسیون مشکل جدی داشتند و یک جور سرخوردگی ایجاد می‌کرده است. ما بعداً این داستان را در منشا اختلافات و شورش‌ها می‌بینیم. به هر حال جامعه همیشه روی این موضوع حساس است و مصدق هم از منظر یک حقوق دادن و یک مشروطه خواه روی آن حساس است. من بخش‌هایی از این کتاب را می‌خوانم. این کتاب در ۵ هزار نسخه منتشر شده است و مصدق روی جلد آن قید می‌کند طبع و نشر کتاب آزاد است و مجانی آن را توزیع می‌کند چون یک مسئله ملی و جدی است. این نشان می‌دهد چه قدر این موضوع برای او اهمیت دارد و از جیبش برای این کار هزینه می‌کند.....

🔻متن کامل:

https://B2n.ir/x71385

ایران فردا

09 Oct, 08:03


🔴زندگی به مثابه سعی!
🔹درباره‌ی پروین بختیارنژاد

🔶سوسن شریعتی

▪️بازنشر از ایران فردا به مناسبت ششمین سالگرد درگذشت


@iranfardamag

🔸صحبت کردن از هم نسلی‌ها از وظایف مهم ما است؛ هم‌نسلی‌هایی که زندگی‌هاشان خود یک اثر است. اقلیت حاشیه‌نشینی که ترجیح دادند از حاشیه به متن نگاه کنند؛ نسلی که با انکارِ واقعیت سعی کرد حقیقتِ خود را ابداع کند و امروزه اتهامش این است که ایده‌آلیست بود و آرمان‌گرا.

این نسل سه مشخصه داشت:

الف: خروج کردن؛ قهرمانان کوچک و دن‌کیشوت‌های بزرگ

🔹تمام کسانی که به یُمن دعوت و وسوسه خواندن یکی دو کتاب، از خانه به خیابان پرتاب شدند؛ به تعبیری از بهشت بی‌خبری هبوط کردند و آگاهی‌شان از آنان یک «نه»ی بزرگ ساخت، قهرمانان کوچک و دُن کیشوت‌های بزرگی بودند که با مطالعه‌ی کتاب‌هایی از صمد و شریعتی دعوت به خروج را پذیرفتند. شدند یک‌سری «بچه پررو»یی که می‌پرسد و قادر است اعتراض کند؛ نوجوانانی که خیلی زود پیشتاز شدند.
پروین بختیار نژاد دانش‌آموز پیشتازی است که با گذراندن تجربه‌ی انقلاب می‌بیند که می‌توان به متولیان قدرت تذکر داد. شریعتی است که این اعتماد به‌نفس را برای رویارویی با واقعیت در نزد مخاطب جوانش ایجاد می‌کند.اما دراولین تجربه‌ی نه گفتن و خروج، که بسیاری در راه آن باز پروین توانست از این ابتلا سر بلند بیرون بیاد.

ب: تمامیت‌خواهی و مجبور به انتخاب در واقعیتی به نام زندگی

🔸سعی میان صفا و مروه ایده‌آل و امر واقع دومین مشخصه نسلی بود که هم این را می‌خواست و هم آن را. با این همه، هم اکنونی که نامش واقعیت شد، او را مدام مجبور به انتخاب می‌کرد. همه چیز را با هم و در آنِ واحد خواستن را نیز شریعتی به ما آموخت. و البته مجبور به منطق فدا و ایثار؛ از یکی به نفع دیگری کنار کشیدن؛ این را فدای آن کردن. میان بقا و تلاش برای حفظ ارزش‌هایی که مبتنی بود بر نخواستن و نداشتن. همه می‌دانیم که بسیاری مجبور شدند به قیمت پشت کردن به ارزش‌ها و امیدهایشان موفقیت را انتخاب کنند.
پروین جوان پس از تجربه زندان، ازدواج و تجربه‌ی مادری حال در دهه‌ی ۶۰ و ۷۰ با ابتلایی به نام زندگی چه می‌کند؟ محروم از کار، مجبور به گذران مادی زندگی علی‌رغم محروم ماندن از حقوق اجتماعی اولیه، تربیت فرزندان در تنهایی. همه تلاشش این است که به نام واقعیت‌گرایی به محتومیت واقعیت تن ندهد و این پرسش که چگونه می‌توان آرمان‌خواه ماند و در عین‌حال، با واقعیت جور دیگری بازی کرد؟ همین تمام‌خواهی و سماجت بر تداوم آن است که زمینه را برای کشف اشکال دیگر مقاومت در برابر واقعیت و چهره‌های متعددش فراهم می‌کند و آدم‌هایی مثل پروین را به میدان‌های دیگر مبارزه می‌کشاند و آن میدان اجتماعی است.

ج- کشف اشکال جدید مقاومت در برابر امر واقع: ابداع خویشتن!

🔹تجربه زندگی و در عین حال امر موجود را کافی ندانستن، اگرچه نفس‌گیر است اما اسباب «کسی شدن» را فراهم می‌کند و میدان را خالی نمی‌گذارد و آن دختر جوان پیشتاز انقلابی و مبارز سیاسی دهه ۶۰ را آرام آرام به حوزه‌های دیگر پرداختن به اجتماع می‌کشاند. در دهه‌ی ۸۰ روزنامه‌نگار می‌شود، پژوهشگر حوزه زنان و فعال مدنی. پرسش‌گری از امر کلانی به نام قدرت سیاسی را این بار با همان شعارِ «کوچک زیباست» که مشخصه‌ی دهه ۸۰ بود، با پی‌گیری خُرده پرونده‌های اجتماعی، صدای خاموشان و... ادامه می‌دهد. این بار جستجو برای ایجاد تغییر نه الزاماً در رویارویی مستقیم و صرفاً سیاسی با واقعیت، بلکه از طریق کشف و فهم واقعیتی که بدان دچاریم و اتخاذ روش‌های آلترناتیو ممکن می‌گردد....


▪️متن کامل:

https://cutt.ly/TePHFOEJ

#ایران_فردا
#سوسن_شریعتی
#پروین_بختیارنژاد
#ششمین_سالگرد
http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

08 Oct, 20:41


🔴۸ اكتبر پس از وداع چه: فلسفه در انداختن، بی«‌فلسفیدن»
به مناسبت ۵۷ امین سالگرد شهادت چه‌گوارا

🔷هدی صابر


@iranfardamag

كمتر از چهاردهه با همه بضاعت و قد و قامت وَجدانه زیستن، با آرمان هم آغوشیدن، از این كوه و آن جنگل در پی مفربودن، نیارامیدن و آب خوش ننوشیدن، شب‌زنده‌داشتن، خواب جواب‌كردن، موسیقیا در دل و سرود بر لب زَمزمیدن، رمز و راز با داس ماه و طلایه شید در میان نهادن، با شاخ و برگ درختان گشن سخن گشودن، در مسیر رهایی نوع بشر و به قصد آینده‌داری دختر بچگان و پسركان با همه هستی رزمیدن، در قدرت اطراق نكردن و در مقام و موضع چادر نزدن، از همه امكانات جهان یك كتابچه و یك مداد، و یك تفنگ برگرفتن، همه و همه تا هشتم اكتبر ۱۹۶۷ یك‌سو و بیش از چهار دهه حیات‌ورزی بی‌جسم و جان، غایب‌نبودن و پرتوافكندن، روح سبكبال در این سوی و آن كوی به پروازكشاندن، در گوش‌ها نجواكردن، آینده را آذین بستن، با نسل‌های پس از خود زیستن و بر قاب دیوارها و پهنه پیراهن‌هاشان تصویر درانداختن، امید افشاندن، بشارت پاشیدن و محترم بودن برای هم دوست هم دشمن، از نهم اكتبر آن سال تا این هنگام....


🔻متن کامل:
https://cutt.ly/fePAnrf3


#چه‌گوارا

ایران فردا

07 Oct, 09:14


🔴قاسم محبعلی در گفتگو با ایران فردا :
💠بازدارندگی در برابر قدرت های بزرگ بین المللی صرفا از طریق توان نظامی انجام نمی گیرد.
ایران نباید خود را در نوک پیکان منازعه قرار دهد

@iranfardamag

🔻ایران فردا - روح الله سوری: حوادث هفتم اکتبر سال گذشته صحنه سیاسی خاورمیانه را دچار تنش و بحرانی کم سابقه کرده است. دامنه این تنش اکنون به سطح خاورمیانه و از همه مهمتر به ایران رسیده و ایران و اسراییل را بطور مستقیم وارد رویارویی با یکدیگر نموده است. به نظر می رسد نتانیاهو بویژه پس از انجام عملیات انفجار پیجرهای اعضای حزب الله لبنان و هدف قرار دادن حسن نصرالله دبیر کل این حزب عزم خود را برای تغییر زمین جنگ به سمت ایران جزم کرده باشد و بر آن است تا بعد از تضعیف حداکثری بازوهای منطقه ای ایران، نقشه های خود را در مورد ایران به اجرا بگذارد. با توجه به شرایطی که اکنون ایران و کل منطقه با آن مواجه است برای بحث و تحلیل بیشتر این موضوع، ایران فردا مصاحبه ای را با قاسم محبعلی مدیر کل خاورمیانه و شمال افریقا و غرب اسیای وزارت خارجه ترتیب داده و نظرات این کارشناس سیاست خارجی را با مخاطبان خود به اشتراک گذاشته است. اقای محبعلی در این گفتگو بر این نکته تاکید دارد که مساله فلسطین در درجه اول یک مساله عربی و بین المللی است و به همین خاطر ضرورت دارد ایران در قبال آن سیاستی مطابق با منافع ملی اتخاذ نماید و به جای قرارگیری در نوک پیکان منازعه در کنار فلسطینی ها و اعراب باشد. محبعلی در بخش دیگری از صحبت های خود به این موضوع اشاره کرده است که جریان های مختلفی در منطقه وجود دارند که با اسراییل در کنار زدن ایران دارای منافع مشترک هستند. از نگاه این تحلیل گر سیاست خارجی، آنچه به بازدارندگی در برابر قدرت های بزرگ شکل می دهد صرفا از طریق سلاح و نیروی نظامی میسر نخواهد شد و همانطور که کشورهای عربی منطقه به دنبال توسعه و پیشرفت خود هستند ایران نیز باید این مساله را در اولویت های خود قرار دهد.🔺
*****

1️⃣ بسیاری این روزها عدم واکنش ج.ا.ا به اقدامات اسراییل و برداشت اسراییل از ناکافی بودن و ناکارامد بودن بازدارندگی ایران را دلیل اصلی رفتار کنونی اسراییل می دانند تا چه حد می توان استدلال کرد که چنین مساله ای در تصمیم گیری دولت اسراییل تاثیرگذار بوده است؟

▪️من فکر نمی کنم برداشت کسانی که این تصور را دارند درست باشد. اینکه ایران باید چه کاری انجام می داد. یعنی مثلا با شدت بیشتری می زد منظور از این شدت بیشتر چیست. اگر می توانند این را توضیح دهند شاید بعدش قضیه پاسخ دادن آسان تر باشد. چون اگر اسرائیل آسیب ببیند به همان مقدار و تهدید واکنش نشان می دهد. تجربه چند دهه اخیر نشان می دهد اسرائیل هیچ تهدید و اقدامی علیه خودش را بدون پاسخ نمی گذارد. از سوی دیگر اگر امنیت و موجودیت اسرائیل به خطر بیفتد واکنش غرب و به ویژه آمریکا را در بردارد. پس این تنها به دلیل بازدارندگی ایران نیست. مفهوم بازدارندگی باید درست تعریف شود. بازدارندگی در برابر اسرائیل یعنی بازدارندگی در برابر آمریکا. هزینه و امکانات بازدارندگی با توجه به توانایی و امکانات ایران غیر ممکن است به همین دلیل بعد از جنگ های شش روزه و اکتبر کشور بزرگی مانند مصر و سایر کشورهای عربی تصمیم گرفتند از درگیری نظامی با اسرائیل پرهیز کنند و منازعه با اسرائیل را به سطح خرد یعنی فلسطینی و چریکی تغییر دهند و به همین دلیل سازمان آزادی بخش نماینده مردم فلسطین مورد حمایت اتحادیه عرب و کشورهای عربی قرار گرفت و اعراب خودشان را از گردونه جنگ مستقیم با اسرائیل خارج کردند. این وظیفه را هم در حد فلسطینی ها تلقی کردند و حمایت سیاسی و به صورت غیر مستقیم حمایت مالی و نظامی را در دستور کار قرار دادند. که آن هم به نتیجه نرسید وعرفات هم به این نتیجه رسید که جنگ با اسرائیل دستاوردی ندارد پس به سمت صلح حرکت کرد چون فکر می کرد اسرائیل نه در جنگ بلکه در صلح شکست می خورد. تجربه غزه هم همین را نشان می دهد. اگر شرایط صلح وجود داشت فلسطین امکان توسعه نهادهای مدنی و حمایت جهانی را در اختیار داشت اما جنگ غزه این فرصت را به اسرائیل داد که این نهادها و حمایت بین المللی را در غزه از بین ببرد چرا که به نظر می رسد این نهادها فقط در زمان صلح شکل می گرفت امری که اسراییل خصوصا تندرو های حاکم بر آن از آن واهمه داشتند ....


🔹متن کامل:

https://cutt.ly/HePsVEOC

#ایران_فردا
#قاسم_محبعلی
#روح‌الله_سوری
#چگونگی_بازدارندگی

https://t.me/iranfardamag

ایران فردا

04 Oct, 21:01


🔴 پاسخ به اتهام، تحریف و قلب واقعیت-۲

🔷امیر طیرانی
@iranfardamag

بخش دوم :دکتر محمد مصدق


🔸در بخش پیش این نوشته به مطالب مطرح شده از سوی آقایان غنی نژاد و قوچانی درباره دکتر شریعتی درحد بضاعت پاسخ هایی داده شد . در آن مصاحبه علاوه بر شریعتی ، دکتر محمد مصدق و کودتای ۲۸ مرداد نیز هدف قرار داشتند و عامل موثر گرایش به چپ گرایی و عمل گرایی و پرهیز از تفکر به فضای بعد از کودتا نسبت داده شده بود .در این بخش هم مانند بخش اول تلاش می کنیم به برخی استنادات و استنتاجات نادرست آنها اشاره کنیم.

۱- آقای غنی‌نژاد در ابتدای بحث خود به آسیب های فضای باز سیاسی بعد از شهریور ۱۳۲۰ اشاره کرده و دهه ۱۳۲۰ را زمان شکل گیری دو اندیشه مخرب در ایران معرفی می کند.: اول ناسیونالیسم رمانتیک وارداتی از غرب ودوم قوت گرفتن اندیشه چپ توده ای وکمونیستی.

▪️آقای غنی نژاد تعریفی از ناسیونالیسم رمانتیک به خواننده ارائه نمی کند ومشخص نمی کند تفاوت این نوع ناسیونالیسم که به نظر می رسد ایشان واضع آن اصطلاح هستند با ناسیونالیسم غیر رمانتیک، ناسیونالیسم واقع گرا و یا دیگر انواع دیگر ناسیونالیسم چیست وایشان که از این نوع ناسیونالیسم انتقاد می کنند و آن را آسیبی برای جامعه ایران می دانند نظرشان نسبت به سایر انواع ناسیونالیسم چیست. به عنوان مثال آیا ایشان ناسیونالیسم باستان گرای دوره رضاشاه را قبول دارند ؟

۲-ایشان در ادامه بحث پیرامون دلایل و عوامل تاثیرگذار در سرنوشت ایران به کودتای ۲۸ مرداد اشاره کرده و می گویند : " روشنفکران ومبارزان سیاسی مخالف شاه علت وقوع کودتای ۲۸ مرداد را بی عملی عنوان می کنند. از نظر اینان حزب توده که یک شاخه نظامی قوی بود( کذا فی الاصل) وطرفداران زیادی داشت و همچنین طرفداران مصدق ... به دلیل ابتلا به عارضه بی عملی در ۲۸ مرداد وارد عمل نشدند. روشنفکران معتقد بودند که این نیروها عمل را کنار گذاشته و مشغول تئوری بافی شده اند ." آیا ایشان معتقد هستند جز این بوده است؟ آیا شما کسی را می شناسید که معتقد باشد اگر همچون سی تیر ۱۳۳۱ مردم به خیابان ها می آمدند کودتاچیان شکست نمی خوردند ؟
🔸از این مقدمه نتیجه می گیرند که وارد عمل نشدن روشنفکران در برابر کودتا موجب شد تا بعد از کودتای ۲۸ مرداد ، کار فکری کنارگذاشته شده و نیروهای سیاسی فقط به مبارزه عملی با شاه اقدام کنند.

:" آنها (یعنی روشنفکران ) معتقد بودند که در نظریه و تئوری مشکل ندارند و همان جزوه استالین که همه مسائل اقتصاد و سیاسی و فلسفه را توضیح داده کافی است وهم اکنون وقت عمل آنهاست."
آقای غنی نژاد در اینجا مطلب را باز نکرده اند که مقصود ایشان از آنها کیست؟

▪️چنان که می دانیم بعد از کودتا دو گروه عمده یعنی حزب توده و نهضت مقاومت ملی در عرصه سیاسی ایران با رژیم کودتا به مقابله برخاستند. البته تا دوسال بعد از کودتا فداییان اسلام هم فعالیت داشتند. منظور از آنها قاعدتا نباید نهضت مقاومت ملی به رهبری آیت الله زنجانی و فداییان اسلام به رهبری سید مجتبی نواب صفوی باشد . می ماند حزب توده که خود ایشان به لحاظ سابقه اعتقادی خود بهتر از ما باید اطلاع داشته باشند که کار فکری می کرد یا نه ؟ ولی تا آنجا که می دانیم حزب توده به ویژه بعد از ضربات مهلکی که ازسوی فرمانداری نظامی بر آن وارد شد بیشتر نیروهای خود را به خارج از کشور منتقل و در کشورهای بلوک شرق ساکن کرد . یکی از کار های عمده آنها از آن سال ها تا سال ۵۷ اداره رادیو پیک ایران بود . اتفاقا در این دوره بیشترین کارهای نظری از موضع چپ که مخالف جریان جنبش مسلحانه درداخل ایران بود از سوی توده ای ها انجام می شد . علاوه برآن کسانی مانند احسان طبری، میزانی،اردشیر آوانسیان در زمینه تئوریک فعالیت داشتند.

🔸در آن دوره مخالفان حزب توده ، اعضای این حزب را به بی عملی متهم می کردند و در مقابل توده ای ها هم هرگونه عمل مسلحانه و برخورد خشونت آمیز با رژیم شاه را محکوم می کردند. استدلال های امروز آقای غنی نژاد اتفاقا شباهت عجیبی به استدلالات آن روز حزب توده دارد.از همین موضع بود که در داخل زندان تورج حیدری بیگوند ودوستانش از چریک های فدایی جدا شده و به حزب توده پیوستند. یعنی نقد کار مسلحانه و ضرورت تغییر استراتژی که امثال مسعود احمدزاده و پویان در سازمان چریک ها به آن پرداختند. در درون سازمان مجاهدین خلق هم با همین نگاه و سمت وسو بود که تقی شهرام به تجدید نظر در استراتژی سازمان پرداخت و تغییر مبانی سازمان و نفی مذهب و انتخاب مارکسیسم را مطرح ساخت.....


🔻متن کامل:
https://cutt.ly/SeOXRg5i

#ایران_فردا
#امیر_طیرانی
#محمد_مصدق
#موسی_غنی‌نژاد
#محمد_قوچانی

https://t.me/iranfardamag

ایران فردا

03 Oct, 06:21


🔴 پاسخ به اتهام، تحریف و قلب واقعیت-۱

🔷امیر طیرانی
@iranfardamag

بخش اول : دکتر علی شریعتی

‌"لمن کان له قلب"


🔸مجله تجارت فردا در شماره ۵۵۹ به بهانه هفته بانکداری اسلامی گفتگویی با دکتر موسی غنی‌نژاد و محمد قوچانی انجام داده است.

▪️در این گفتگو افراد طرف گفتگو یک‌بار دیگر همچون نوشته‌ها و گفته‌های چند سال اخیر خود به سراغ دکتر مصدق و دکتر شریعتی رفته و تمام بدبختی‌های ایران را محصول تفکر و اقدامات مصدق و شریعتی دانسته‌اند.

🔸این نوشته پاسخ به مطالب مطرح شده از سوی غنی نژاد و قوچانی نیست بلکه مخاطب اصلی آن افرادی هستند که می خواهند حرف دیگران را هم بشنوند و بخوانند و بعد به قضاوت بنشینند. اما پیش از مرور نظرات مصاحبه‌شوندگان، خوب است درباره سؤال اول مصاحبه‌گر یک نکته را یادآور شویم.

▪️در ابتدای گفتگو مصاحبه‌کننده درباره قانون بانکداری بدون ربا می‌گوید: "قانونی که برآمده از همان تفکری است در پی برساختن مجدد همه شئون جامعه بر اساس فهم و درک خویش از اسلام بود ." سؤال این است که چه کسی را می‌شناسد که بر پایه برداشت دیگران از هر مکتب یا نظریه اظهارنظر یا عمل کند. آیا به نظر ایشان انسان‌ها درباره هر موضوعی بر اساس فهم و درک دیگران به مسائل ورود کنند و نه بر پایه برداشت‌های خود که از شریعتی چنین انتظاری داشته و دارند؟ به‌ویژه آن که بسیاری از کسانی که امروز به‌نقد گذشته می‌پردازند در آن روزگار به دنیا نیامده بودند و یا آن که به دلیل تعلق به اندیشه‌های مارکسیستی و یا تعلق به‌نظام وتفکرشاهنشاهی، به برداشت‌های امروزین خود نرسیده بودند؛ بنابراین متأسفانه امکان استفاده از برداشت‌های آنها وجود نداشت تا به‌عنوان‌مثال در جریان ملی‌شدن نفت و یا در دهه ۱۳۴۰ از نظرات آنها برای طرح مباحث سود جسته شود.

🔸بعد ازاین توضیح اکنون به نظرات مصاحبه‌شوندگان می‌پردازیم:

▪️حاضران در این گفتگو که ید طولایی در نقد و انتقاد به دکتر مصدق و دکتر شریعتی دارند این بار به علت فقدان موضوع و رخداد مربوط به آن دو یعنی مصدق و شریعتی بهانه‌ای جز هفته بانکداری اسلامی و تصویب قانون بانکداری بدون ربا نیافتند تا یک‌بار دیگر تمام گرفتاری‌ها و بدبختی‌ها و مشکلات ایران امروز و احتمالاً آینده را به گردن مصدق، کودتای ۲۸ مرداد – اگر به‌رغم همه شواهد و مدارک موجود و به استناد اقرار آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها و معذرت‌خواهی برخی مقامات آنها به وقوع کودتا معتقد باشند و مانند شاه مقبور و سلطنت‌طلبانی و پرویز ثابتی آن را قیام ملی نخوانند- و دکتر شریعتی قرار داده‌اند. البته از این آقایان محترم جز این هم انتظار نمی‌رود.

🔸ازآنجا که بحث مطول و خسته‌کننده خواهد شد این بحث را در دو بخش ارائه خواهیم کرد: نخست نظرات این آقایان در باره شریعتی و دوم مسائلی که درباره دکتر مصدق و وقایعی نظیر ۲۸ مرداد بیان داشته‌اند.

الف: دکتر علی شریعتی

▪️آقای غنی‌نژاد با استناد به این که در هیچ کجا از آثار شریعتی اشاره‌ای به تجارت رسول خدا (ص) نشده است چنین نتیجه گرفته است که دکتر شریعتی بزرگ‌ترین سانسورچی تاریخ معاصر ایران است.

🔸در پاسخ به ایشان عرض می‌شود که برفرض که در هیچ کجای آثار شریعتی به این مسئله اشاره نشده است. آیا با استناد به یک اشتباه یا حتی عمد یک نفر درباره یک موضوع تاریخی می‌توان او را بزرگ‌ترین سانسورچی تاریخ نامید. آیا فکر نمی‌کنید که با این انتساب خود حق " محرمعلی خان" را که بیش از چهار دهه در اداره شهربانی به امر سانسور مطبوعات مشغول بودند ونیز جانشینان برحق ایشان در ادارات مختلف ممیزی کتاب و مطبوعات را ضایع کرده‌اید؟ و نیز حقوق افرادی را که با استفاده از امکانات رسانه ای در دسترس خود به کرات حقایق تاریخی را قلب کرده و به عنوان مثال واقعه ای که عاملان و مجریان آن خود به انجام آن اقرار و اعتراف کرده اند وبه آن وسیله در امور داخلی کشوری دخالت کرده اند را تحریف می کنند از حق دریافت این عنوان یعنی سانسورچی بزرگ تاریخ معاصر ایران محروم کرده اید؟

▪️جدای از توضیح فوق باید گفت این داوری آقای غنی‌نژاد از اساس اشتباه است. چرا که اگر ایشان قبل از این اظهارنظر، به مطالعه و جستجو در آثار شریعتی می پرداختند این بیان خلاف واقع را عنوان نمیکردند. به‌عنوان‌مثال ایشان می‌توانند به مجموعه آثار شریعتی جلد ۳۰ ص ۱۴۰ مراجعه کنند که شریعتی درباره تجارت حضرت محمد (ص) قبل از بعثت اشاره کرده‌اند....


🔻متن کامل:

https://cutt.ly/ieOju2rN

#ایران_فردا
#امیر_طیرانی
#علی_شریعتی
#موسی_غنی‌نژاد
#محمد_قوچانی

https://t.me/iranfardamag

ایران فردا

29 Sep, 06:17


🔴نگاهی به روابط دو سده‌ی گذشته‌ی ایران و روسیه

🔷حسین‌علی قربانی

@iranfardamag

▪️کم و کیف روابط ایران و همسایه قدرتمند شمالی آن، یعنی روسیه، بار دیگر در افکار عمومی با پرسش‌های جدی مواجه شده است. افکار عمومی از تسلط روسیه بر ایران و نگاه فرصت‌طلبانه این کشور ابراز نگرانی می‌کنند و با اشاره به قضایایی همچون حمایت آشکار روسیه از امارات در خصوص جزایر ایرانی خلیج فارس و اخیراً پشتیبانی این کشور از کریدور زنگزور، خواستار تجدید نظر جمهوری اسلامی در روابط گسترده با این کشور شده‌اند. در این جستار کوتاه با نظرگاهی تاریخی، روابط دو قرن گذشته ایران و روسیه بررسی شده و نقش این همسایه قدرتمند در مسائل داخلی و سیاست خارجی ایران واکاوی می‌شود.

🔸دو دوره‌ جنگ ‌میان ‌ایران و روسیه‌(۱۲۱۸ـ ۱۲۲۸/ ۱۸۰۳ـ۱۸۱۳م و ۱۲۴۱ـ۱۲۴۳/ ۱۸۲۶ـ ۱۸۲۸) از اثرگذارترین‌ وقایع ‌دو قرن‌ اخیر ایران ‌در ابعاد سیاسی‌، اجتماعی ‌و اقتصادی‌ بودند. از مهم‌ترین ‌علت ‌این ‌جنگها، سیاستهای‌ توسعه‌‌طلبانه ‌روسیه‌ بود، سیاستی ‌که ‌از زمان ‌پتر کبیر و با رشد سرمایه‌های‌ تجاری‌ روسیه ‌شروع‌ شد. سیاستمداران ‌این ‌کشور، تسلط ‌بر هند را شرط‌ لازم‌ هر نوع پیشرفتی می‌دانستند و بنابراین، ایران‌ و خلیج‌فارس‌ به ‌مثابه ‌دروازه ‌هند نظرشان را جلب کرد. با آغاز توسعه این کشور از دوره ‌امپراطور کاترین‌، توجه‌ روسیه به ‌قفقاز و سواحل ‌غربی ‌و جنوبی ‌دریای‌ خزر بیشتر شد، زیرا حفظ ‌این ‌مناطق ‌به ‌منزله ‌حفظ ‌مرزهای ‌روسیه‌ در برابر امپراطوری عثمانی ‌بود. اهمیت ‌تجاری‌ و حاصلخیز بودن ‌قفقاز و نیز دستیابی ‌به ‌دریای ‌مازندران ‌از دیگر انگیزه‌های ‌روسیه‌ برای ‌تصرف‌ این ‌ناحیه‌ بود. دولت ‌روسیه‌، به‌‌ویژه‌ در دوره‌ پتر و کاترین‌، به ‌بهانه‌ حمایت ‌از گرجیان ‌و ارمنیان‌ و نجات ‌آنان ‌از حاکمیت ‌مسلمانان‌، برای ‌آمال‌ توسعه‌طلبانه ‌خود توجیه‌ مذهبی ‌ساخت‌. ارمنیان ‌و گرجیان ‌نیز به‌ آنان ‌وعده‌ همکاری‌ بر ضد ایران‌ داده ‌بودند.

▪️نخستین نتیجه دور نخست جنگ‌های دو کشور، تحمیل عهدنامه گلستان به ایران بود که موجب از دست رفتن اراضی وسیعی از ایران در غرب دریای مازندران شد. دور دوم جنگ‌های ایران پس از اشغال تبریز از سوی روسیه، به بستن عهدنامه خفت‌بار ترکمان چای انجامید. این عهدنامه در دو بخش سیاسی و بازرگانی، شرایط سنگینی به مردم و حکومت‌ ایران تحمیل شد. روس‌ها در عرصه سیاسی و اقتصادی چنان امتیازاتی در‌ ایران به دست آوردند که تا آن دوره از هیچ‌یک از همسایگان خود کسب نکرده بودند. ایران در نتیجه ترکمان چای، سرزمین‌هایی همانند قفقاز جنوبی، داغستان و به شکل کلی، سرزمین‌های گرجی و ارمنی خود را از دست داد. روسیه تزاری بخش دیگری از سرزمین ایران را در تاریخ ۱۲۶۰ طی پیمان آخال، از ایران جدا کرد.

🔸پس از این تاریخ، رقابت دو امپراتوری بریتانیا و روسیه در منطقه، ایران قاجاری را به درون خود کشاند و امتیازنامه‌های بسیاری با ارزش بالا، به خارجی‌ها داده شد که اعتراضات داخلی را شعله‌ور کرد؛ بیشتر این امتیازنامه‌ها، اجازه بهره‌برداری از منابع و فرصت‌های اقتصادی ایران را در اختیار روسیه و انگلیس قرار می‌دادند. در حالی که روسیه در شمال ایران سلطه‌ داشت، انگلیس نیز درخواست حضور نظامی در جنوب ایران را کرد. همچنین روسیه تلاش داشت با استفاده از جریانات داخلی، مشروطه ایران را ناکام بگذارد. عوامل مرتجع و کارگزاران نظام استبدادی نیز از طرفداران روسیه به حساب می‌آمدند. تمام این‌ها، در نهایت توانستند مشروطه و جریان اصلاحات در ایران را تحت فشار قرار دهند و تا شروع جنگ جهانی اول، روسیه عملاً بر ایران حکومت می‌کرد.

▪️یکی از تلخ‌ترین نمود‌های دخالت‌های روسیه در ۲۳ ژوئن ۱۹۰۸ با به توپ بستن مجلس مشروطه توسط کلنل لیاخوف روس رخ نمود که تصویر روسیه را در ذهن جمعی ایرانیان بیش‌ازپیش تاریک کرد. پس از این واقعه، در كابينة مستوفى‌الممالك دولت ايران با اجازة مجلس شوراى ملى با دولت ايالات متحدة‏ امريكا، قراردادى براى اعزام يك هيئت مستشارى مالى به ايران امضا كرد و طى آن قرارداد مستر مورگان‌ شوستر همراه با هيئتى به ايران آمد و زمام امور مالية ايران را در دست گرفت؛ اقدامات شوستر با كارشكنى دو دولت همسايه و مخالفت علنى روسيه مواجه شد. روس‌ها طی اولتيماتومی خواهان اخراج شوستر شدند و نيروهاى خود را در آذربايجان و ايالات شمالى و خراسان به‏ مانورهاى جنگى واداشتند و آستان قدس رضوى را گلوله‏باران كردند. مجلس دوم با اتمام حجت روس‏ها، منحل و شوستر از ايران خارج شد.....


🔻متن کامل:
https://cutt.ly/MeIkOzLK

#ایران_فردا
#حسین‌علی_قربانی
#روابط_دو_سده_ایران_و_روسیه

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

26 Sep, 21:20


‍ ‍ 🔴 مصدق بدون نفت (۳)

🔸دکتر رسول رئیس جعفری

@iranfardamag

قسمت سوم: مالیه روح مشروطه است

🔹در بخش قبل اشاره کردیم که مصدق به تحصیل علوم سیاسی به صورت خصوصی توسط مدرسین مدرسه عالی سیاسی روی آورد. این دوره با مهم‌ترین تحولات سیاسی ایران مصادف است که به مشروطه منجر شد.

🔸سه نقش کلیدی در مشروطه برای مصدق برشمردند. نخست اینکه او به نمایندگی مجلس اول از اصفهان انتخاب و وارد مجلس شد. در این دوره اعتبارنامه مصدق رد شد. درباره اینکه چرا اعتبارنامه مصدق رد شد تاکنون حرفی گفته نشده است. اما بیان آن جالب است. یکی از شروط انتخاب وکلا در آن دوره این بود که نماینده مجلس باید ۳۰ سال سن داشته باشد. در آن دوره شناسنامه هم نبود و همه چی برداشت آدم‌ها بود. وقتی مصدق انتخاب می‌شود، نماینده کرمان وکیل الممالک به اعتبار نامه مصدق اعتراض می‌کند و می‌گوید او شرط سنی ۳۰ سال را ندارد!

🔹می‌گویند استدلالت چیست؟ می‌گوید مرتضی قلی خان نوری وکیل الملک در کرمان شوهردوم مادر مصدق در فلان تاریخ فوت کرده است و سنگ قبرش هم موجود است. اگر فرض بگیریم نجم السلطنه عده شرعی را رعایت کرده است و بلافاصله با میرزا هدایت الله وزیر دفتر ازدواج کرده باشد و بلافاصله باردار شده باشد باز هم امکان ندارد مصدق السطنه ۳۰ سال را رد کرده باشد. مصدق می‌گوید چون این حرف درستی بود من پذیرفتم و اعتبارنامه مصدق در آنجا رد می‌شود.

🔸در مجلس دوم متمم تغییر می‌کند. مجلس اول بیشتر طبقاتی است و مصدق به دلیل اینکه همسرش در اصفهان زمین و ملک داشته از اصفهان رای می‌آورد و کاندیدا می‌شود که اعتبار نامه‌اش رد می‌شود. این در حالی است که در آنجا اعتبارنامه کسانی مثل تقی زاده تایید شده بود که او هم ۳۰ سال نداشت.

🔹طنز تاریخی اما این است که در مجلسی که در سال ۱۳۲۸ (مجلس شانزدهم) تشکیل می‌شود، آنجا یک نفر به اعتبارنامه مصدق اعتراض می‌کند و می‌گوید مصدق بالای ۷۰ سال دارد پس نمی‌تواند نماینده شود! آنجا مصدق می‌گوید: مرتضی قلی خان نوری وکیل الملک در کرمان شوهردوم مادر مصدق در فلان تاریخ فوت کرده است و سنگ قبرش هم موجود است. اگر فرض بگیریم نجم السلطنه عده شرعی را رعایت کرده است و بلافاصله با میرزا هدایت الله وزیر دفتر ازدواج کرده باشد و بلافاصله باردار شده باشد باز هم امکان ندارد من الان ۷۰ ساله باشم!

🔸به هر حال با همان استدلالی که اعتبارنامه‌اش رد شده بود، این بار اعتبار نامه‌اش تایید می‌شود. می بینیم که مصدق در ۲۵ سالگی فردی است که در تراز نمایندگی اول مشروطه است؛ این مجلس جزو بهترین مجلس‌های تاریخ ماست. در کنار این داستان، مجمع‌ها و انجمن‌های زیادی هم در کنار مجلس شکل می‌گیرد. حتی تا ۱۳۰ انجمن هم اسم بردند که صنفی و گروهی هستند و کنش سیاسی دارند و شاید شالوده اولیه احزاب هستند.

🔹مصدق در ابتدا عضو مجمع آدمیت می‌شود. این مجمع به نوعی ریشه فراماسونری اولیه دارد و طرف ملکم خان هستند. مصدق این جا فقط یک جلسه می‌رود و عضو نمی‌شود. دلیلش این است که میرزا حسن مستوفی الممالک انجمن انسانیت را راه اندازی می‌کند که شامل آشتیانی‌ها، گرکانی ها و فراهانی‌های مقیم مرکزند. در این انجمن بیشتر طبقه مستوفی و اهالی گرکان و تفرش و آشتیان هستند. این منطقه رجل قوی مانند قائم مقام دارد و بیشترشان هم مالی چی هستند.

🔸مصدق در ۲۵ سالگی عضو انجمن انسانیت و نایب رئیس آن می‌شود؛ مجمعی که اندازه‌اش در این است که حسن مستوفی الممالک رئیسش است و جزو چند نفر برتر مشروطه است. این انجمن یک کنش جدی در مشروطه دارد. اعضای این انجمن‌ها اعضای کمیسیون حرب را تشکیل می‌دهند که کار حفاظت از مجلس را انجام می‌دهند. مصدق هم به نمایندگی از انجمن انسانیت عضو این کمیسیون است. چون به هر حال شاه حامی نبوده و ارتش هم با این ها نیست بنابراین این کمیسیون سربازان ملی را ساماندهی می‌کنند و برخی از اسلحه‌ها هم در دست انجمن انسانیت بوده است. مظفر الدین شاه مدت کوتاهی پس از فرمان مشروطیت فوت می‌کند و....


🔻متن کامل:

https://b2n.ir/x71295

#ایران_فردا
#محمد_مصدق
#رسول_رییس‌جعفری

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

24 Sep, 21:57


🔴 آواز علیرضا قربانی برای کارگران معدن طبس

علیرضا قربانی ویدئویی برای جانباختگان معدن طبس منتشرکرد ونوشت : برای دل های داغدار خانواده های عزیز معدنچیان ومردم سرزمین ایران

#علیرضا_قربانی
http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

23 Sep, 09:55


🔴نام مشعله‌های روشن در ژرفای تاریک‌خاک معدن، روشن باد!

@iranfardamag

▪️برگذشتن از حرمت تن و جان آدمیان نشان از خرابی‌ی بناهای آبادانی می‌دهد که یک فرهنگ انسانی برای بقای گوهر زندگی ساخته است. سکوت و بی‌عملی‌ی دولت‌ها در برابر مرگ ده‌ها تن جان شیرین کارگران زبده و ماهر ما در بطن و اعماق زمینِ مادر ، فرزند خاک را بی‌قدر کردن است.

🔹این حادثه و سوانح دردآور پیشین به ما خاطر نشان می‌کند که انسان را فرو گذاشتن می‌تواند علم و خِرَد را ناچیز کند و مهارت در کارِ فرزند آدمی را حقیر و بی بها به چشم مصدر نشینان بنمایاند.

▪️آدمی گوهر خاک و زمین است و گوهرِ معدن همچون آب زلال که از اعماق به سرچشمه و عیون خیز می‌زند ، اگر عیون زندگی را روشنی نبخشد ، به تاریکی و زوال ارکان جامعه و حکومت منتهی می‌شود.

🔹مرگ این خواجگان و بزرگان زمین که با آتش مهارت و دانش خود به حکم شهامت و دلیری ژرفای بطن زمین مادر را می‌کاوند تا چراغ ثروت برای میهن به تحفه بیاورند ، کاری خُرد و بی مقدار نیست و اگر سفال قلب مدیران ارشد ما را نشکند ، دریغا که کوبه‌ی رستگاری بر آهن وجدان دولتیان ، به بیداری و زینهار منجر شود.

▪️این مرگ‌ها ، مرگ وجدان ملی‌ی ماست که از نفی احترام به نفس انسان و حذف ارزش‌های اخلاقی و معنوی خبر می‌دهد ، هنگام که سالیان زیادی است که علم و خرد و وجدان را یکسو نهاده‌اند و در قمار قدرت وجدان را به ثروت باخته‌اند.

🔹ده‌ها مرد صافی و دلیر از تاریکنای خاموشی‌ی زمین رخ دلنواز آفتاب را هرگز نخواهند دید اما تاریخ این رنج به مرگ فرو غلطیدن اینان را بر الواح لرزان خود ثبت و ضبط خواهد کرد.

▪️در روزگاری چنین که هوش مصنوعی دارایی آدمی ست ، فقدان قانون های ایمنی و به سازی ، مراعات نکردن حداقل‌های کار معدن و ترجیح تحصیل مال و محصول بر نفس بشر ، ما را آگاه می‌کند که حساب و کتابِ ساختار دولت‌ها نه بر منفعت ملت بل بر منافع منصب و مسند رقم می‌خورد.

🔹اینک جز تسلی دادن به مردم ، به خانواده‌های سوگ دیده و به وجدان تباه شده چه توان گفتن ؟

▪️و اگر آن مشعله‌های روشن در ژرفای خاک معدن ، از اعماق برنیامده‌اند ، روشنان نامشان در تاریکی‌ی تاریخ یادآور روزگار تلخی‌ست که بر ما گذشته است.

🔹یادشان زمزمه‌ی نیم‌شب مستان باد!

▪️ایران فردا


#تسلیت
#ایران_فردا
#معدن_طبس

http://t.me/iranfardamag

ایران فردا

21 Sep, 20:37


🔴روزگار دشوار صلح‌خواهی

🔶مینو مرتاضی*

@iranfardamag

▪️ صلح‌خواهی در زمانه‌ای که هنوز و همچنان گل گونه رخ آدمیان خون آنان است، به مطالبه‌ای غیرقابل وصول تبدیل شده است...بیست و چهار سال پیش، در آستانه ورود به هزاره سوم و ابتدای قرن ۲۱، رهبران ۱۹۸ کشور جهان در اجلاس هزاره ملل متحد حضور یافتند و توافق کردند برای کاهش آلام بشر، برای مبارزه با فقر، گرسنگی، بی‌سوادی، بیماری، نابودی محیط زیست و تبعیض علیه زنان متحد و هم‌بسته شوند. نتیجه این اجلاس تصویب اعلامیه «آرمان‌ها و اهداف هزاره سوم» بود که به عنوان سند راهنمای قرن ۲۱ برای تامین صلح و امنیت پایدار به جهانیان اعلام و ابلاغ شد. مدّت تعیین شده برای اقدام در جهت تحقق حداقلی و برنامه کوتاه‌مدت اهداف هزاره، ۱۵ سال، یعنی تا سال ۲۰۱۵، تعیین شد. اما افسوس و صد افسوس که ظرف ۲۴ سالی که از این قرن می‌گذرد، نه تنها حتی یکی از آرمان‌ها و اهداف هزاره محقق نشده است، بل‌که درگیری‌های خشونت‌آمیز و جنگ در نقاط مختلف جهان در حال افزایش هستند.

🔹در آسیا در منطقه خاورمیانه شاهد خونین‌دل وقایع خونفشان هستیم؛ گذشته از مناقشات پایان‌ناپذیر در سوریه و لبنان و عراق، نزدیک یک سال است که وحشیانه‌ترین کشتار کودکان و زنان فلسطینی به دست اسراییل جریان دارد؛ درگیری‌های آذربایجان و ارمنستان در قفقاز و رنج بی‌پایان جنگ و کشتار در افغانستان و میانمار و کشمیر، اکنون مرز دهه‌ها را در نوردیده‌اند. در افریقا جنگهای داخلی در سودان و درگیری‌ها در اتیوپی و نیجریه بیداد می‌کنند. در اروپا جنگ روسیه با اوکراین بخشی وسیع از مردمان را به چالۀ خود می‌کشد. درگیری پکن و امریکا نیز فعلا در وضعیت جنگ سرد ادامه دارد و... این تصویر بیانگر این واقعیت تلخ است که در قرن ۲۱، جنگ نه تنها در ذهن و رفتار آدمیان که به علاوه در حادّترین شکل خونبار همچنان بر صلح جهانی سیطره و غلبه دارد. علاوه بر قربانیان جان باخته، آنان که عزیزانی از دست داده‌اند و سرمایه و سرزمینهای ویران شده، تعداد آوارگان اجباری ناشی از درگیری‌ها و جنگها نیز به رقم حیرت‌انگیز ۱۱۰ میلیون نفر افزایش یافته است.

▪️از دیگر سو، تعداد گرسنگان جهان بیشتر و دسترسی به آب آشامیدنی سالم دشوارتر شده؛ تخریب محیط زیست سیر صعودی یافته؛ سازمان ملل متحد هم قدرت و اعتبار خود برای میانجی‌گری و حل و فصل درگیری بین دولت‌ها را از دست داده است. به این ترتیب آرمان‌ها و اهداف هزاره سوم عملا به حالت تعلیق در آمده‌اند. نکته تلخ این است که درگیری‌ها در هر نقطه از جهان اتفاق بیفتند به همان نقطه و یا حداکثر بین دول متخاصم محدود نمی‌ماند و بلافاصله به طور فزاینده‌ای جنبه بین‌المللی می‌یابد. در هر مناقشه سیاست‌مداران همه کشورهای جهان برای خود حق مداخله قایل شده و عملا به میدان جنگ وارد می‌شوند. در درگیری‌ها وجنگهای طولانی‌مدت طاقت‌فرسا در افغانستان و یمن و لیبی و موریتانی و فلسطین و لبنان و سوریه، کشورهای ترکیه و روسیه و ایالات متحده و عربستان سعودی و قطر و امارات عربی و فرانسه و آلمان و انگلیس وارد شده و مناقشات را پیچیده‌تر از آنچه بود ساخته‌اند. آنها با کمک رسانه‌های پرقدرت خود دارایی و امنیت و اعتبار ملت‌های درگیر را به تاراج می‌برند و برای میانجی‌گری در مناقشاتی که اغلب خود به راه انداخته‌اند از ملت‌ها سهم‌خواهی می‌کنند. چنین است که اکنون از آرمان‌ها و اهداف هزاره تنها شبحی به جا مانده است و بس.

🔹در چنین وضعیتی سخن گفتن از «صلح» درقرن بیست و یکم هم مانند قرون گذشته امری خیالی و آرزویی محال به نظرمی رسد. بویژه ان که در قرن ۲۱ جنگ ها بسیار پیچیده تر و باصطلاح هوشمند تر از سده هاو هزاره های پیشین شده اند. از این رو نمی توان ازرهبران سیاسی وراهکارهای سنتی و دیپلماسی سیاسی کلاسیک انتظار برقراری صلح و امنیت پایداردرسطح ملی و بین المللی داشت. در دوران کنونی جهان دریک نقطه عطف و انتقال به عصرحکومت و سلطه فناوری هوشمند قرار دارد. انسان ها بیش از پیش دراسارت ابزاری که خود ساخته اند محبوس شده است. خروج و رهایی از حبس خود خواسته ایی که به نام فناوری هوشمند که هر لحظه حلقه اسارت را تنگ ترو انسان ها را تنها و بی خویشتن و بیگانه از خود می کند به تنهایی و آسانی میسر نیست. عزم و اراده و خرد جمعی و جهانی لازم دارد. جنگ ها هوشمند شده اند. برای مهار خشونت ها و جنگ های هوشمند باید ازروش ها و ابزار هوشمند برای برقراری صلح و امنیت استفاده کرد. صلح و امنیت هم باید هوشمند شوند......


🔺متن کامل:
https://cutt.ly/heYvOpQ1


#ایران_فردا
#مادران_صلح
#مینو_مرتاضی
#روز_جهانی_صلح

http://t.me/iranfardamag