مجله علمی پرتو @partoomagazine Channel on Telegram

مجله علمی پرتو

@partoomagazine


مطالب نابی از فیزیک نوین(کوانتوم و نسبیت)، کیهان‌شناسی، تکنولوژی، ریاضی، فلسفه، هنر و ...

ارتباط با ادمین:
@oliceman1

صفحه اینستاگرام پرتو:
instagram.com/partoo.f

مجله علمی پرتو (Persian)

با خوشحالی ما به شما معرفی می‌کنیم کانال مجله علمی پرتو با نام کاربری @partoomagazine. این کانال منحصر به فرد مطالب نابی از حوزه‌های فیزیک نوین، کیهان‌شناسی، تکنولوژی، ریاضی، فلسفه، هنر و غیره را به اشتراک می‌گذارد. اگر به دنبال مطالب جذاب و پرمحتوا در زمینه‌های علمی هستید، این کانال برای شماست. ادمین این کانال با نام @oliceman1 در دسترس شما برای برقراری ارتباط قرار داده شده است. همچنین می‌توانید فعالیت‌های و محتوای جذاب این کانال را از طریق صفحه اینستاگرام پرتو در آدرس instagram.com/partoo.f دنبال کنید. پس بی‌دلیل از این فرصت طلایی محتوای علمی و فرهنگی بهره‌مند شوید و به دنیای جذاب علم پرتو بزنید.

مجله علمی پرتو

10 Feb, 09:41


🔹دستگاه موازنه‌ی بار الکترواستاتیک که از آن برای محاسبه‌ی جرم اجسام کوچک، از ۵۰ میکروگرم(یک دانه نمک) تا ۲۰ میلی‌ گرم استفاده می‌شود.
🆔 @partoomagazine
🔹برای اندازه‌گیری جرم اجسام با این دستگاه، از اصول تعادل نیروها و ارتباط بین بار الکتریکی و جرم استفاده می‌شود.
برای این کار جسمی که قرار است جرم آن تعیین شود، با بار الکتریکی مشخص(مثبت یا منفی) در دستگاه قرار می‌گیرد.
🔹سپس بین صفحات دستگاه برای متعادل‌سازی اختلاف بار، نیروی الکتریکی شکل می‌گیرد و آن را به سمتی معین متمایل می‌کند و سپس با محاسبه‌ی این نیروی الکتریکی از رابطه‌ی کولن و برابر سازی آن با رابطه‌ی وزن در جهت توجیه تعادل، جرم جسم بدست می‌آید.
این دستگاه برای کاهش نرخ عدم قطعیت، بسیار موثرتر از سایر روش‌ها است.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://www.electricity-magnetism.org/electrostatic-force-balances/

مجله علمی پرتو

06 Feb, 11:49


🔹 بخش مهم و گسترده‌ای از فیزیک نوین در زمینه‌ی ذرات بنیادی و شناخت خصوصیاتشون، بر ذهن زیبای این زن بزرگ‌اندیش استواره.
فیزیکدانان نظری با استفاده از قضیه‌ای که او در جبر و نظریه گروه‌‌ها مطرح و اثبات کرد، موفق شدن خواص ذرات بنیادی متعددی رو قبل از هرگونه شناخت و کشف تجربی، تعریف و دسته‌بندی کنن و باهاش مدل استاندارد ذرات بنیادی رو شکل بدن.
امی نوتر مادر جبر نوین
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

29 Jan, 20:20


🔹نقشه‌ی کلی درین‌کویو(Drinkuyu)، یک شهر باستانی زیرزمینی متعلق به حدود ۲۸۰۰ سال پیش، واقع در کشور ترکیه امروزی، با گنجایش ۲۰هزار نفر که تا عمق ۸۵ متری زمین پیشروی داشته!
در این شهر زیرزمینی از یک چاه تهویه عمیق به همراه ۱۵هزار شفت استفاده شده تا اکسیژن‌رسانی به شکل مطلوبی انجام شود.
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

21 Jan, 12:49


🦐 بیشترین گیرنده‌های نوری در ساختار چشم بین موجودات، متعلق به میگوی مانتیس است.
درحالی که چشم انسان فقط ۳ گیرنده‌نوری دارد، چشم این میگو، ۱۶ گیرنده‌ی نوری دارد و عملا می‌تواند نور فرابنفش، نور مرئی و نور پلاریزه را ببیند، این موجود می‌تواند عمق را فقط با یک چشم درک کند!
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://phys.org/news/2013-09-mantis-shrimp-world-eyesbut.html

مجله علمی پرتو

20 Jan, 12:16


🔹دقیق‌ترین مدل از یک سلول انسانی تا به امروز که با استفاده‌ از داده‌های NMR، اشعه ایکس و میکروسکوپ الکترونی کرایو، تصویرسازی شده است.
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

19 Jan, 07:25


🔹جلوه‌ای خلاقانه از هنر آنامورفیک در یک نقاشی، انعکاس اجزای نقاشی روی استوانه در نقطه‌ای مشخص، چهره‌ی ژول ورن را بازسازی می‌کند!
🆔 @partoomagazine
🔹این نقاشی توسط یک هنرمند مجارستانی به نام István Orosz با الهام از رمان علمی تخیلی جزیره اسرارآمیز اثر ژول ورن کشیده شده است.
وقتی استوانه روی ماه قرار می‌گیرد، انعکاس نقاشی روی آن، پرتره‌ای از ژول ورن را نشان می‌دهد که به طور ماهرانه‌ای در ساختار هندسی اجزای نقاشی، توزیع شده است.
هنر آنامورفیک(واریخت‌سازی) در اصل به نوعی از نقاشی یا تصویرسازی گفته می‌شود که در آن از یک زاویه مشخص، تصویر یا جلوه‌ای خاص خودنمایی میکند.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://the8percent.com/artwork-of-the-week-anamorphic-jules-verne/

مجله علمی پرتو

10 Jan, 18:26


🔹 دانشمندان برای اولین بار شواهدی از الکترون شکافته(فرمیون مایورانا) یافتند، ذره‌ای که هم ماده است هم پادماده!
🆔 @partoomagazine
🔹الکترون‌ها که در واقع ذراتی بنیادی و غیرقابل تقسم تصور می‌شوند، ممکن است تحت تاثیر نوعی تداخل کوانتومی، به دو نیم تقسیم شوند.
مدارهای نانوالکترونیکی که توسط قواعد مکانیک کوانتومی کنترل می‌شوند به الکترون‌ها اجازه می‌دهند تا در مسیرهایی خاص با خود تداخل کرده و اثراتی از ذراتی که به فرمیون‌های مایورانا معروف هستند را شکل دهند.
🔹این الکترون‌های شکافته می‌توانند در پیشبرد محاسبات کوانتومی بسیار مفید باشند.
پیشرفت‌ها در علم الکترونیک به جایی رسیده که می‌توان تمام اجزای مدار را در مقیاس نانو پیکربندی کرد، شرایطی که در آن می‌توان تاثیر حرکت یک به یک الکترون‌ها را مشاهده کرد و حتی ترانزیستورهایی با یک الکترون ساخت.
🔹در این وضعیت حرکت الکترون در مداری برای انتخاب دو مسیر، چیزی شبیه نتایج آزمایش دوشکاف را رقم می‌زند با این تفاوت که تداخل‌ و تدافع بین الکترون‌هایی بسیار نزدیک به هم در یک مدار نانوالکترونیکی می‌تواند منجر به ایجاد اثراتی از چیزی شبیه به الکترون‌های تقسیم‌شده، گردد.
فرمیون‌های مایورانا اولین بار سال ۱۹۳۷ پیش‌بینی شدند و تاکنون نشانه‌ی قابل‌توجهی از وجود آن‌ها بدست نیامده بود.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://scitechdaily.com/scientists-create-split-electrons-unlocking-the-future-of-quantum-computing/

مجله علمی پرتو

10 Jan, 08:47


🔹در یک کشف جدید و شگفت‌انگیز ، دانشمندان دسته‌ای جدید و شگفت‌انگیز از ذرات کوانتومی را کشف کرده‌اند، این ذرات که به آن‌ها اکسایتون‌های کسری گفته می‌شود هم ویژگی‌های فرمیون‌ها را دارند هم بوزون‌ها!
یعنی ذراتی که هم‌زمان هم شبیه به الکترون هستند هم شبیه به فوتون(نور)!
🆔 @partoomagazine
🔹این یافته‌ی پیشگامانه می‌تواند راه را برای شناخت و توسعه‌ی فرم‌های جدیدی از ماده را فراهم کند که می‌توانند در محاسبات کوانتومی هم مفید باشند.
این کشف همچنین درک ما از قلمرو کوانتومی را گسترش داده و با تغییراتی همراه می‌کند که نیازمند تعریف آماری جدید از ذرات کوانتومی است.
🔹دانشمند این دسته جدید را حین بررسی یک اثری کوانتومی، معروف به اثر کوانتومی هال کشف‌ کرده‌اند.
این اثر در دماهای بسیار پایین حین اعمال میدان مغناطیسی بسیار قدرتمند در یک فضای دو بُعدی خاص شکل می‌گیرد.
🔹در این شرایط طی ایجاد یک زنجیره متوالی از الکترون‌ها با حفره‌هایی کوانتومی بینشان، اکسایتون‌های کسری شکل گرفته و جریان می‌یابند.
چنین ذراتی در دو دسته‌بندی کلی ذرات کوانتومی که تاکنون شناخته‌شده، قرار نمی‌گیرند چراکه کسری از رفتار فرمیون‌ها و بوزون‌ها را باهم دارند و این می‌تواند دریچه‌ای جدید در مقیاس کوانتومی  برای پژوهش‌های بیشتر باز کند‌.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://scitechdaily.com/new-quantum-particle-discovery-set-to-revolutionize-physics/

مجله علمی پرتو

08 Jan, 11:59


🔹 Wood wide web
جالب است بدانید پدیدآورندگان شبکه‌ای مثل اینترنت در طبیعت، قارچ‌ها هستند.
به نوعی زیر هر جنگلی، شبکه‌ای مخفی و متصل از ریشه‌ها و قارچ‌ها وجود دارد که درختان و گیاهان را به هم متصل میکند.
این شبکه‌ی شکل‌گرفته از قارچ‌های میکوریزا حدودا ۵۰۰ میلیون سال قدمت دارد و به درختان اجازه‌ی نوعی ارتباط زیرزمینی برای اطلاع از بیماری‌ها یا شیوع خشکسالی و آفات را می‌دهد.
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

06 Jan, 19:57


🔹 واضح‌ترین تصویری که تاکنون از سیاره ناهید ثبت شده.
این عکس را فضاپیمای ژاپنی Akatsuki گرفته است.
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

04 Jan, 09:17


🔹جلوه‌‌ای از پیوند ریاضیات و زیست‌شناسی برای بقا!
یک جفت خارپوست دریایی که الگوهای تقارنی و فرکتالی زیبایی روی خود دارند، این الگوها فقط جنبه زیبایی‌شناختی و جلوه‌ی تقارن هندسی ندارند، بلکه به حرکت و تعامل بهتر آن‌ها با محیط کمک می‌کنند.
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

03 Jan, 09:00


🔹دانشمندان روشی شبیه به خط میخی برای ثبت و ذخیره‌سازی داده‌ها ابداع کرده‌اند که ادعا می‌کنند تا ۴ برابر از روش باینری بهتر است!
🆔 @partoomagazine
🔹درحالی که خط میخی مبتنی بر فرورفتگی‌های ایجاد شده در لوح‌های گِلی با قلم نی بوده است، یک سیستم جدید، داده‌ها را از طریق فرورفتگی‌های نانومقیاسِ ساخته‌شده در پلیمری با فناوری پیشرفته توسط یک نازل با نوک ریزِ نصب‌شده بر روی میکروسکوپ اتمی، ذخیره می‌کند.
دانشمندان یک سامانه ذخیره‌سازی داده‌ها را توسعه داده‌اند که مانند نوشتن به خط میخی، روی استروئیدهاست و می‌تواند اطلاعات بیشتری را نسبت به یک هارد دیسک معمولی ذخیره کند.
🔹این فناوری جدید آزمایشی توسط ابیگیل مان و همکارانش در دانشگاه فلیندرز استرالیا ابداع شده است.
این سیستم به جای یک صفحه گِلی، از یک نوار پلیمری ارزان‌قیمت متشکل از گوگرد و یک ترکیب شیمیایی به نام دی‌سیکلوپنتادین استفاده می‌کند.
داده‌ها بر روی آن نوار پلیمری به شکل یک مجموعه از تورفتگی‌ها در مقیاس نانو ذخیره می‌شوند. این تورفتگی‌های کوچک به جای قلم نی با استفاده از یک نازل با نوک ریز نصب شده بر روی میکروسکوپ اتمی ایجاد و خوانده می‌شوند.
🔹 پلیمری که در این روش از آن برای ذخیره‌سازی داده‌ها استفاده می‌شود، به اندازه کافی حساس است که بتوان عمق هر تورفتگی را دقیقاً تغییر داد، در نتیجه، به جای اینکه داده‌ها از طریق کد باینری دو حالته ذخیره شوند، می‌توان آنها را از طریق یک کد سه تایی سه حالته ذخیره کرد که در آن عدم وجود تورفتگی معادل ۰ است، یک تورفتگی با عمق ۰.۳ تا ۱.۰ نانومتر معادل ۱ است و یک تورفتگی با عمق ۱.۵ تا ۲.۵ نانومتر معادل ۲ است.
این قابلیت، چگالی داده‌های این سیستم را چهار برابر نسبت به کدگذاری باینری افزایش می‌دهد.
🔹علاوه بر این، فرورفتگی‌ها دست‌نخورده و قابل خواندن باقی می‌مانند تا زمانی که پلیمر تنها به مدت ۱۰ ثانیه تا دمای ۱۴۰ درجه سانتیگراد گرم شود و در نتیجه پاک شود. سپس می‌توان نوار را با داده‌های جدید بازنویسی کرد.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://newatlas.com/good-thinking/indent-data-storage/

مجله علمی پرتو

31 Dec, 09:44


🔹Lioconcha hieroglyphica
گونه‌ای از صدف‌های آب شور که به دلیل الگوهای ساختاری روی پوسته خود که شبیه هیروگیلیف‌های باستانی است، شناخته می‌شوند.
این علائم منحصر به فرد روی صدف، در واقع الگوهای حاصل از رنگدانه‌های طبیعی هستند که طی ترکیب عوامل ژنتیکی و تاثیرات محیطی، شکل گرفته‌اند.
الگوهای رنگدانه‌ها معمولا توسط سلول‌هایی به نام mantle تولید می‌شوند که پروتویین‌ها و رنگ‌دانه‌ها را در حین رشد رسوب می‌دهند.
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

30 Dec, 12:55


🔹اغلب بومیان جزیره‌ی بوتون در کشور اندونزی به نوعی سندروم نادر معروف به سندروم واردنبورگ مبتلا هستند که باعث می‌شود رنگ چشمان آن‌ها اینچنین آبی الکتریکی باشد!
این سندروم با تاثیر روی رنگ‌دانه‌ها میتونه سبب تغییر رنگ قسمت‌هایی از مو و در موارد شدید باعث ناشنوایی هم بشه!
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

29 Dec, 11:06


یکی از معروف‌ترین تقابل‌ها سر مفهوم زمان سال ۱۹۲۲ در انجمن فلسفه پاریس، بین آلبرت اینشتین و هانری برگسون(فیلسوف) رخ داده است.
برگسون معتقد بود زمان همانند تجربه‌ای زیسته است که در نسبت با ذهن و آگاهی انسان معنادار می‌شود نه مفهومی مستقل و خارج از آگاهی انسان!
اما اینشتین که کاملا مخالف این دیدگاه برگسون بود و زمان را در اتصال و‌ تعامل با فضا، ماهیتی قابل اندازه‌گیری و ورای آگاهی می‌دانست، در آن جلسه دیدگاه برگسون را مهمل دانست و گفت:
زمانِ فلاسفه هیچگاه وجود نداشته است!
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

28 Dec, 18:39


🐌حلزون دریایی گاستروپود، تنها موجود زنده‌ایست که آهن جامد در اسکلت بدنش وجود دارد و مجهز به سپرهای زرهی آهنی است!
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

27 Dec, 11:07


🔹تصویرسازی جالبی از Gigantopithecus
بزرگترین نوع میمونی که روی‌ زمین
وجود داشته و حدود ۱۰۰ هزار سال
پیش منقرض شده است!
🆔 @partoomagazine
🔹 فسیل‌ها نشان می‌دهند قد این میمون به ۳ متر و وزنش به ۵۰۰ کیلوگرم میرسیده و در جنگل‌های استوایی جنوب چین به مدت ۶ تا ۹ میلیون سال زندگی میکرده.
اما حدود ۱۰۰هزار سال پیش در آغاز دوره یخبندان پلیستوسن منقرض شده است چراکه آب و هوای تغییر یافته و تبدیل جنگل‌ها به ساوانا دیگر غذای کافی برای این میمون‌های عظیم‌الجثه وجود نداشته  و رفته رفته سبب انقراض آن شده.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://www.nationalgeographic.com/science/article/160106-science-evolution-apes-giant

مجله علمی پرتو

25 Dec, 09:49


🔹 بزرگترین سازه‌ی مقابله با سیل دنیا در کشور ژاپن هست.
این سازه یک تونل ۶/۴ کیلومتری توو عمق ۵۰ متری زمینه که داخلش ۵ سیلو اصلی برای انباشت آب قرار داره(هر سیلو به ارتفاع ۶۵ متر و قطر ۳۲ متر) و شامل ۱۴ هزار توربین میشه و میتونه هر ثانیه ۲۰۰ تن آب رو به سمت رودخانه تخلیه کنه!
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

21 Dec, 08:04


🔹 دانشمندان در یک ماجراجویی علمی، بیوهبریدی از قارچ عسلی و چوب بالسا ساختند که پس از سه ماه انکوباسیون، درخشندگی با نور سبز داشت.
این ماده‌ی بیوهبرید در قالب یک چوب درخشان، می‌تواند به عنوان یک منبع تولید نور طبیعی و پایدار، در مصارف متعددی مورد استفاده قرار بگیرد.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://interestingengineering.com/science/scientists-make-wood-glow-with-fungus

مجله علمی پرتو

20 Dec, 18:20


🔹در یک ابداع جنجالی، دانشمندان چینی نمونه‌ای اولیه از یک موتوری کوانتومی ساخته‌اند که سوخت آن با درهم‌تنیدگی کوانتومی تامین می‌شود!
🆔 @partoomagazine
🔹دانشمندان چینی با بهره از قدرت درهم‌تنیدگی کوانتومی برای تامین سوخت موتور کوانتومی به نقطه‌ی عطفی دست یافته‌اند که به طور بالقوه می‌تواند انقلابی در بهره‌وری انرژی ایجاد کرده و برای تامین انرژی فناوری‌های کوانتومی آینده، مورد استفاده باشد.
این پیشرفت پتانسیل موتورهای کوانتومی را برای استفاده از حالت‌های درهم‌تنیده خود به عنوان منبع سوخت نشان می‌دهد.
🔹البته این اولین تحقیقی است که نشان می‌دهد درهم‌تنیدگی می‌تواند به عنوان نوعی سوخت هم عمل کند که راندمان موتورهای کوانتومی را افزایش می‌دهد.
یک موتور کوانتومی در واقع از لیزر برای جابه‌جایی ذرات بین حالت‌های کوانتومی استفاده کرده و نور را به انرژی جنبشی تبدیل میکند.
جالب‌تر اینکه موتورهای کوانتومی می‌توانند از محدودیت‌های ترمودینامیکی کلاسیک فراتر رفته و به راندمان بیش از ۲۵ درصد انرژی تولیدی برسند.
🔹تیم محقق در این پژوهش از یون‌های فوق سرد کلسیومِ محصور در یک تله یونی به عنوان سوخت موتور، استفاده کردند که انرژی لیزر را به انرژی ارتعاشی یون‌ها تبدیل می‌کند.
سپس حالت درهم‌تنیده برای انتقال انرژی بین این یون‌های درحال چرخش، به عنوان خروجی سوخت، موردنظر قرار گرفت.
در ادامه نیز مشخص شده که افزایش سطح درهم‌تنیدگی یون‌ها با افزایش بازده انرژی همراه است.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://interestingengineering.com/energy/entanglement-fuel-for-quantum-engines

مجله علمی پرتو

18 Dec, 21:42


🔹اولین عینک‌های برفی که چند هزار سال پیش توسط اسکیموها ساخته و استفاده میشد!
🆔 @partoomagazine
🔹هزاران سال پیش، مردم اینویت و یوپیک در قطب شمال، شکاف‌های باریکی را در عاج، شاخ یا چوب میتراشیدند تا چیزی شبیه عینک برفی بسازند(معروف به عینک اسکیمویی) و فشار ناشی از قرار گرفتن در معرض اشعه‌های مضر مستقیم و‌ منعکس‌شده از سطح برف را کاهش دهند و از برف‌کوری جلوگیری کنند!
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://www.filson.com/blog/field-notes/history-evolution-of-glacier-goggles/

مجله علمی پرتو

17 Dec, 12:40


♾️ ریاضی‌دانان دو بینهایت جدید کشف کرده‌اند که به نظر می‌رسد با ریاضیات پایه در تضاد هستند!
🆔 @partoomagazine
🔹حدود یک قرن است که مفهوم بینهایت در ریاضیات پس از تلاش‌های کانتور اثبات شده و ریاضی‌دانان با نتایج عجیب این مفهوم درگیر هستند، از جمله اینکه بینهایت با اینکه نامحدود است اما از نظر فنی، بینهایت‌های متعددی وجود دارد که از نظر اندازه باهم متفاوت هستند.
حال ریاضی‌دانانی از دانشگاه وین و بارسلون دو نوع بینهایت جدید موسوم به exacting and ultra-exacting‌ کشف کرده‌اند که گویی ویژگی‌های غیرمعمول آن‌ها از روال استاندارد مجموعه‌های بینهایت پیروی نمی‌کند.
🔹طبق اصل انتخاب در ریاضی،می‌توان با انتخاب اعدادی از یک مجموعه، مجموعه عددی جدیدی بسازید و این باعث می‌شود سه دسته، بینهایت‌های پایبند به این اصل داشته باشیم: بینهایت‌های نظریه مجموعه‌ها(مجموعه اعداد طبیعی، اعداد صحیح و ...) بینهایت‌هایی مربوط به نظریه آشوب فرابزرگ و بینهایت‌هایی بین این دو‌.
اما برخلاف انتظار ریاضی‌دانان، دو بینهایت جدید که باید در منطقه میانی می‌بودند، آنجا جای نمی‌گیرند.
🔹 چون این دو بینهایت، چنان بزرگ و‌ خودمتشابه هستند که شامل کپی‌هایی از خود هم می‌شوند، مثل خانه‌ای بزرگ که شامل کپی‌هایی مشابه از خود، درون خانه است.
از این رو مشخص نیست که این دو بینهایت بین بینهایت‌های قبلی قرار می‌گیرند یا یک ناحیه چهارم جدید را شکل می‌دهند که با روال ارث‌بری ترتیبی در تضاد است‌، هرچند هنوز بحث و مناظره سر این دو‌ بینهایت در جامعه ریاضی جریان دارد و وضعیت آن‌ها مشخص نشده.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://www.popularmechanics.com/science/math/a63121596/exacting-cardinal-infinities/

مجله علمی پرتو

15 Dec, 12:12


🔹 شاید در نگاه اول این تصویر شبیه مریخ باشد اما اینجا صحرای بزرگ آفریقا به وسعت ۹۲۰۰۰۰۰ کیلومتر مربع است!
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

14 Dec, 19:19


🔹فرضیه شبیه‌سازی یک فرضیه مناقشه‌برانگیز برای توضیح جهان است که البته با نقدهای زیادی مواجه شده و برخی معتقدند در صورت شبیه‌سازی بودن جهان، حتی شاید امکان صحت‌سنجی آن وجود نداشته باشد.
🆔 @partoomagazine
معرفی کتاب برای مطالعه بیشتر:
📚برنامه‌ریزی عالم اثر ست لوید
📚فرضیه شبیه‌سازی اثر رضوان ویرک(این کتاب ترجمه نشده)

مجله علمی پرتو

12 Dec, 18:33


🔹 جزئیات شگفت‌انگیز اندام و اعضا در مجسمه داوود، نشان از درک و دقت بالای میکل آنژ نسبت به فیزیولوژی و آناتومی بدن انسان دارد.
مثلا برجستگی رگ‌های دست داوود، به علت در دست داشتن یک فلاخن.
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

11 Dec, 11:34


🔹محققانی از دانشگاه موناش استرالیا، ادعا می‌کنند اولین چشم بیونیک جهان را ساخته‌اند که می‌تواند بینایی را به طور کامل به افراد نابینا بازگرداند.
🆔 @partoomagazine
🔹این چشم در آزمایش‌های حیوانی موفق بوده و اکنون درحال توسعه برای آزمایش انسانی است.
سیستم بینایی بیونیک Gennaris از دو بخش تشکیل شده، یک دوربین که تصاویر را از دنیای بیرون گرفته و به تراشه‌ای داخل چشم منتقل می‌کند، سپس این تراشه تصاویر را به سیگنال‌های الکتریکی قابل تعبیر برای مغز تبدیل می‌کند تا امکان بینایی فراهم شود.
به گفته‌ی محققین در این پروژه، این اولین سیستم بینایی بیونیک است که توانایی برگرداندن بینایی را به طور کامل برای افرادی که به دلایل مختلف نابینا شده‌اند، دارد.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر

مجله علمی پرتو

09 Dec, 18:27


🔹محققانی از دانشگاه tufts اولین نمونه از اسلینگ شبکه‌ای را ساخته‌اند که در آن یک سیال یک سرنگ شلیک شده و فورا به رشته‌ای جامد تبدیل می‌شود.
این رشته‌ی جامد قادر است به اشیا چسبیده و آن‌ها را بلند کند.
🔹کشف این ماده‌ی جالب هنگامی رخ داد که محققان متوجه شدند محلولِ حاوی نخ و فیبروئن با استونی که برای تمیز کردن ظروف استفاده میشده، واکنش می‌دهد.
سپس با بهره از دوپامینی که در چسب‌ها استفاده می‌شود و ترکیب آن با کیتوزان(مشتق‌شده از اسکلت بیرونی حشرات)، استفاده کردند تا تبدیل به حالت جامد سریع‌تر رخ دهد و دوام آن هم بیشتر شود.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://phys.org/news/2024-10-spider-recreate-web-technology.html

مجله علمی پرتو

02 Dec, 09:42


🔹نقشه‌ی کامل سیستم عصبی بدن انسان که در قرن ۱۹ توسط آناتومیست معروفی به نام روفوس ویور از کالبدشکافی جسد یک زن تهیه شده است!
🆔 @partoomagazine
🔹در دانشگاه درکسل در شمال غربی فیلادلفیا بخشی برای آموزش آناتومی وجود دارد که بقایای جالب و عجیبی از بدن انسان در آن دیده می‌شود.
از جمله این آناتومی کامل و شگفت‌انگیزِ سیستم عصبی بدن انسان که متعلق به زنی به نام هاریت کول است.
هاریت زنی خدمتکار بوده که در آزمایشگاه دانشگاه پزشکی هانمن کار میکرده و قبل از درگذشت خود در اواخر دهه ۱۸۰۰، جسدش را برای تحقیقات به دانشکده پزشکی اهدا کرده است.
🔹سیستم عصبی ما از مغز سرچشمه می‌گیرد و توسط نخاع و رشته‌های باریک عصبی به سایر نقاط بدن منشعب می‌شود.
با دیدن این تصویر حال شاید بهتر بتوانید تصور کنید که برای انجام هر عمل یا انتقال پیام‌های عصبی در بدن، چه تعداد زیادی از پایانه‌ها و رشته‌های عصبی درگیر می‌شوند.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://www.atlasobscura.com/articles/harriet-cole-human-nervous-system-philadelphia

مجله علمی پرتو

01 Dec, 20:45


🔹دانشمندان سوئدی نانورباتی ساخته‌اند که می‌تواند سلول‌های سرطانی را به طور موثر از بین ببرد.
🆔 @partoomagazine
🔹این نانوربات با بهره از دی‌ان‌ای اوریگامی، سوئیچ‌های دارد که توانایی تشخیص و تمایز اسیدیته‌ی سلول‌های سرطانی از سلول‌های سالم را دارد و به طور موثر به سلول‌های سرطانی حمله می‌کند.
در آزمایش‌هایی که روی سلول‌های سرطان سینه در موش‌ها انجام شده، این نانوربات موفق شده با موفقیت ۷۰درصدی سلول‌های سرطانی را تخریب کرده و تاثیر مخرب کمی روی سلول‌های سالم مجاور بگذارد.
توسعه‌ی چنین نانورباتی می‌تواند امید به درمان‌های موثرتر و هدفمندتر برای مبارزه با سرطان را زنده نگه دارد.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر

مجله علمی پرتو

29 Nov, 18:17


🔹نمایی شگفت‌انگیز از انتقال پیام‌های عصبی بین نورون‌های مغز
🆔 @partoomagazine
🔹هربار که یک نورون برانگیخته می‌شود، سیگنالی الکتریکی از طریق آکسون‌ها را منتشر کرده و توسط شکاف کوچکی به نام‌ سیناپس به سایر نورون‌ها منتقل می‌کند.
حال فعالیت شبکه‌ای از نورون‌ها موجب شکل‌گیری چنین آبشاری از شلیک‌ سیگنال‌های نورونی شده و فعالیت مغز را رقم می‌زند.
🔹البته اتصالات و ارتباطات بین نورون‌ها ثابت نیست و می‌تواند طی فرآیندی معروف به نوروپلاستیسیته همواره جا به جا شده و تغییر کند.
نکته جالب اینکه این شلیک‌های نورونی در سراسر مغز بسیاری مواقع همگام و هم‌فاز شده و همان امواج مغزی معروف را شکل می‌دهند که حالت‌های ذهنی مغزی خاصی را برای ما رقم می‌زنند.
این ویدیو توسط یک میکروسکوپ خاص که توانایی آشکارسازی گلوماتات(یکی از مهم‌ترین انتقال‌دهنده‌های عصبی در مغز) را دارد، حاصل شده.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://www.janelia.org/news/teamwork-on-new-glutamate-indicator-leads-to-lasting-friendship-and-collaboration

مجله علمی پرتو

27 Nov, 08:07


🔹 تصویری جالب از ساختار استخوان اسفنجی ساق پای انسان که توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی تهیه شده!

🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

23 Nov, 19:19


🔹تیم مهندسی استارشیپ

🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

20 Nov, 18:00


🔹طبق یک تئوری جدید برای توصیف نحوه‌ی تعامل نور و ماده در مقیاس کوانتومی، "یک فوتون نور" چنین شکلی دارد!
🆔 @partoomagazine
🔹پژوهشی که اخیرا در دانشگاه بیرمنگام انجام شده، فیزیکدانان را به سمت تئوری جدیدی رهنمون ساخته که به کمک آن توانسته‌اند ماهیت فوتون نور را با جزییات بی‌سابقه‌ای بررسی کنند.
این مدل جدید نه تنها نحوه‌ی تعامل بین نور و تابش‌گر بلکه نحوه‌ی انتقال انرژی از نور به ماده را نیز توصیف می‌کند.
🔹در ادامه محاسبات مربوط به این مدل، دانشمندان را قادر ساخت تا توصیفی از چیزی که قبلا در فیزیک تصور معناداری از آن وجود نداشت را خلق کنند: تصویری از یک فوتون نور.
این دستاورد کمک می‌کند تا فیزیکدانان کوانتومی بتوانند بهتر تعامل بین نور و ماده و تاثیرات آن برای انتشار انرژی در مواد را بررسی کرده و به کار بگیرند که در حوزه‌هایی مثل: نانوفوتونیک، سنسورهای نوری فوق دقیق و حتی در کامپیوترهای کوانتومی، تصویرنگاری کیهانی و ... کاربرد دارد.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://phys.org/news/2024-11-theory-reveals-photon.html

مجله علمی پرتو

19 Nov, 16:07


🔹 در سال ۲۰۲۰ محققان در شرکت Carbios یک آنزیم باکتریایی جهش یافته را ساختند که طی ده ساعت بطری‌های پلاستیکی(PET) را به بلوک‌های شیمیایی سازنده‌اش تجزیه می‌کند.
این آنزیم می‌تواند چرخه‌ی بازیافت محصولات پلاستیکی را تسریع و بهبود بخشد.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://www.theguardian.com/environment/2020/apr/08/scientists-create-mutant-enzyme-that-recycles-plastic-bottles-in-hours

مجله علمی پرتو

15 Nov, 09:48


🔹پایانی بر موتورها و باتری‌های کلاسیک؟! دانشمندان ژاپنی طرحی را برای حرکت ماشین‌های رایج با بهره از شناورسازی مغناطیسی ارائه کرده‌اند!
🆔 @partoomagazine
🔹امروزه غالبا خودروها از باتری‌ها و موتورها برای حرکت روی چرخ‌ها استفاده می‌کنند و چنین روشی به علت اصطکاک قابل توجه، هدررفت انرژی زیادی هم دارد.
اما حال ژاپنی‌ها روشی برای شناورسازی مغناطیسی خودروها ارائه داده‌اند که فقط برای شروع حرکت نیازمند تحریک مغناطیسی است و باقی مسیر را بدون نیاز به انرژی و پیشرانه درحالت تعلیق طی می‌کند.
🔹در این سیستم، شناوری مغناطیسی باعث می‌شود خودروها چند سانتی‌متر بالاتر از سطح مسیر درحالت تعلیق حرکت کنند و این عملا اصطکاک سطحی را حذف می‌کند.
البته برای این هدف ماشین باید از مواد دیامغناطیس ساخته شود تا بر روی مسیری که از آهنرباهای قدرتمند ساخته شده، به شکل شناور حرکت کند مثل قطارهای مگ‌لو، البته تامین انرژی میدان مغناطیسی مسئله مهمی است که با برق تولید می‌شود.
🔹اما حال دانشمندان ژاپنی طرحی ارائه داده‌اند که فقط برای شروع حرکت نیازمند برق برای تحریک و ایجاد میدان مغناطیسی است و در طول مسیر نیازمند تحریک الکتریکی نیست.
برای این هدف، آن‌ها ترکیبی خمیری از پودر گرافیت و موم ساخته و آن را روی صفحه‌ای از آهنرباهای پیوسته قرار داده‌‌اند که اثر تعلیق را در دامنه‌ی مسیر حفظ می‌کند اما نمونه‌های آزمایشی کوچک هستند و توسعه آن برای سطوح بزرگ چالش‌‌برانگیزتر است و از طرفی اثر تعلیقی گرافیت در این مورد افت دارد و باید برای حفظ و پیوستگی آن در سطح کلان، بررسی بیشتر نیاز است.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://www.ecoticias.com/en/japan-magnetic-levitation-cars-engines/4687/

مجله علمی پرتو

11 Nov, 18:26


🔹ثبت یک رکورد جدید و بسیار شگفت‌انگیز برای همجوشی هسته‌ای توسط یک شرکت آمریکایی: حفظ دمای 200 میلیون درجه سلسیوس به مدت ۲۴ ساعت!
🆔 @partoomagazine
🔹شرکت آمریکایی کوانتوم کینتیکس کورپوریشن(QKC) ادعا کرد که با موفقیت این رکورد را در همجوشی هسته به ثبت رسانده، این درحالیست که رکورد قبلی در آوریل ۲۰۲۴ توسط راکتور کره‌ای KSTAR با دمای ۱۰۵ میلیون درجه سانتی‌گراد به مدت ۴۸ ثانیه ثبت شد.
دستاورد QKC با بهره از راکتور ماژولاری که خودشان طراحی کرده‌اند،  امید برای بهره‌مندی از انرژی هسته‌ای پاک را بسیار افزایش می‌دهد.
🔹 نکته جالب اینکه، این راکتور برای انجام فرآیند همجوشی از پسماندها(فاضلاب‌های) رادیواکتیو استفاده می‌کند که علاوه بر توریم، سرب، تنگستن، حتی باعث ایجاد بور، پتاسیم، منیزیم، گالیوم و حتی سیلیکون هم می‌شود.
از طرفی در طول یک دقیقه پس از آزمایش، دمای همجوشی پلاسما در هنگام پردازش پساب رادیواکتیو بیش از ۲۰۸ میلیون درجه سلسیوس را نشان داد. سپس دما در دقیقه دوم آزمایش به بیش از ۲۲۰ میلیون درجه سلسیوس نیز رسید.
🔹در یک راکتور همجوشی هسته‌ای، قصد این است تا بتوان با استفاده از فرایندی که در قلب ستارگان فعالی همچون خورشید در جریان است، انرژی پاک و فوق‌العاده زیاد را از مقداری اندکی ماده به دست آورد.
🆔 @partoomagazine
منابع برای مطالعه بیشتر:
https://interestingengineering.com/energy/plasma-fusion-record-by-quantum-kinetics
.
https://www.techexplorist.com/new-world-record-qkc-reaches-200-millionc-fusion-temp/92119/

مجله علمی پرتو

11 Nov, 11:25


🔹 در شهر ورشو پایتخت لهستان برای بررسی کیفیت آب مصرفی، از صدف‌ها استفاده می‌شود.
صدف‌ها به علت حساسیت به آلاینده‌های موجود در آب، در صورت وجود آلودگی، به سرعت بسته می‌شوند و این موجب فعال شدن حسگرها و فیلترهایی می‌شود که به سیستم آبرسانی شهر کمک می‌کند تا به شکل دقیق‌تر و بهتری، کیفیت آب را مورد بررسی قرار دهد.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://makerfairerome.eu/en/in-warsaw-with-clams-decide-if-people-in-the-city-get-water-or-not/

مجله علمی پرتو

09 Nov, 11:16


🔹فیلم‌برداری دانشمدان ژاپنی از یک گیاه خردل هنگام واکنش به علائم خطرِ موجود در هوا که توسط گیاه دیگری منتشر شده است!
🆔 @partoomagazine
🔹 دانشمندان از دهه ۱۹۸۰ میلادی نسبت به واکنش‌ها و سیگنال‌های دفاعی گیاهان برای مقابله با بعضی خطرات آشنا هستند که تاکنون آن را در بیش از ۸۰ گونه گیاهی شناسایی کرده‌اند.
به این منوال مشخص شده هر گیاه هنگام مواجهه با خطراتی از جمله آفت‌ها یا حشرات، سیگنالی را در قالب مولکول‌هایی با بوی مشخص در محیط منتشر می‌کنند که گیاهان دیگر با دریافت آن، سیگنال را بازنشر و تقویت می‌کنند که سبب می‌شود حشرات و آفت‌های گرسنه تا حدی از آن‌ها دور بماند.
🔹 دانشمندان ژاپنی ابتدا ترکیبات فلورسنت را به گیاهان وارد کردند و سپس با یک پمپ، ترکیبات تدافعی را در محیطی حاوی چند گیاه خردل منتشر کردند و آن‌گاه با بهره از میکروسکوپ‌های دارای آشکارساز فلورسنت مشاهده کردند که دریافت سیگنال دفاعی چنین در گیاه منتشر می‌شود.
این انتشار در برگ گیاه، در واقع جریانی کلسیمی است که سلول‌های انسان‌ها هم برای ارتباط از آن استفاده می‌کنند.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://www.sciencealert.com/scientists-film-plant-talking-to-its-neighbor-and-the-footage-is-incredible

مجله علمی پرتو

07 Nov, 11:35


🍄‍🟫قارچ سیاه چرنوبیل، موجودی حیرت‌انگیز که ازتشعشعات هسته‌ای تغذیه می‌کند!
استفاده‌ی این قارچ از تشعشعات رادیواکتیو، شبیه استفاده‌ی سایر گیاهان از نور خورشید برای فتوسنتز است!
🆔 @partoomagazine
🔹 مدتی پس از فاجعه‌ی هسته‌ای چرنوبیل، دانشمندان تکه‌هایی از رویش‌های سیاه را روی دیواره‌ی راکتور شماره ۴ مشاهده کردند، قارچ‌هایی که در کمال تعجب، در مکان‌هایی که تشعشعات بیشتر است، رشد می‌کنند.
این قارچ‌ سیاه که با نام کلادوسپوریوم اسفاروسپرموم (Cladosporium sphaerospermum) شناخته می‌شود، با سطحی از تشعشعات سازگار شده که برای اغلب اشکال حیات کُشنده است.
🔹این قارچ متعلق به گروهی از قارچ‌ها معروف به قارچ‌های رادیوترفیک است که با بهره از مقدار زیادی ملانین می‌تواند تابش رادیواکتیو را جذب و سپس آن را به انرژی قابل استفاده تبدیل کند(فرآیند رادیوسنتز).
سازگاری قابل توجه چنین قارچی نشان می‌دهد شکوفایی حیات چگونه در برخی از خشن‌ترین‌ها محیط‌ها نیز ممکن است.
این قارچ می‌تواند برای مبارزه با تشعشعات محیطی در مناطق پرخطر مثل سفرهای فضایی به کمک ما بیاید.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:

مجله علمی پرتو

02 Nov, 18:46


🔹 چگونگی شکستن دیوار صوتی و ایجاد پدیده‌ی بخار مخروطی!
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

01 Nov, 20:20


🔹طبق یک ادعای جنجالی در رکوردی جدید، گربه‌ی شرودینگر(برهم‌نهی کوانتومی) ۱۴۰۰ ثانیه دوام آورده!
🆔 @partoomagazine
🔹 یکی از مفاهیم مهم در مکانیک کوانتومی که اولین بار در معادله‌ی موج شرودینگر تحلیل شد و خود اروین شرودینگر سعی کرد با آزمایش ذهنی گربه آن را بهتر تفسیر کند، مفهوم برهم‌نهی کوانتومی است.
طی برهم‌نهی تمام حالت‌های ممکن برای یک سیستم کوانتومی، به شکل هم‌زمان(البته با توزیع احتمال معین) وجود دارند و تا وقتی سیستم تعیین وضعیت نشده و به حالت معین فروریزش نکند، برهم‌نهی جریان دارد اما برهم‌نهی بسیار شکننده و ناپایدار است.
🔹 حال تیمی از دانشمندان چینی ادعا می‌کنند که موفق شده‌اند در رکوردی جدید و قابل توجه، برهم‌نهی را به مدت ۲۳ دقیقه و ۲۰ ثانیه حفظ کنند.
برای این هدف، دانشمندان ۱۰۰۰ اتم ایتربیم را تا نزدیک صفر مطلق سرد کردند و شرایط اسپین فضایی آن‌ها(در حضور میدان مغناطیسی) را در مدت زمان مذکور، در برهم‌نهی قرار دادند.
🔹 این تیم تلاش دارند تا با ایجاد یک خلاء قوی‌تر مدت زمان حفظ برهم‌نهی را بیشتر از این حفظ کنند.
چنین دستاوردی جدا از اینکه برای بررسی مفاهیم مهمی در مکانیک کوانتومی موثر است، برای ارتقا و کاربردی‌ کردن کامپیوترهای کوانتومی هم بسیار مفید است و امید به پیشرفت این تکنولوژی را بیش از بیش می‌کند.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://www.iflscience.com/quantum-cat-experiment-breaks-record-by-surviving-for-incredible-1400-seconds-76574

مجله علمی پرتو

31 Oct, 08:47


🔹 نمود‌ جالبی از فرگشت!
ساختار عجیب و جالب دندان‌های فُک کریل‌خوار.
این‌ نوع فک غالبا از کریل‌ها(سخت‌پوستان کوچک شبیه میگو) تغذیه می‌کند و این پیکربندی و ساختار دندان‌ها به آن‌ کمک می‌کند تا بتواند حین خروجِ حجم آبی که به دهانش وارد کرده، به راحتی کریل‌ها فیلتر کرده و به دام بیندازد.
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

27 Oct, 17:27


🔹 دانشمندان سوییسی اولین کامپیوترهای زنده‌ی جهان که شامل ۱۶ ارگانیویید مغز انسان است را ساخته‌اند.
این ارگانوییدها مثل تراشه‌های کامپیوتری باهم مرتبط می‌شوند اما پیام‌ها را از طریق نورون‌ها ارسال و دریافت می‌کنند.
🆔 @partoomagazine
🔹این بیوکامپیوتر که توسط استارتاپ سوییسی FinalSpark ساخته شده، عصر جدیدی را در محاسبات کامپیوتری رقم خواهد زد.
در این کامپیوتر از ارگانوییدها استفاده می‌شود که می‌توانند با مصرفی انرژی به میزان یک میلیون برابر کمتر از پردازنده‌های دیجیتال، محاسبات را انجام دهند.
ارگانوییدها کشت‌های بافتی سه بُعدی از سلول‌های بنیادی در آزمایشگاه هستند که از طریق دریافت دوپامین به عنوان پاداش یاد می‌گیرند در مسیرهای معین رشد کرده و وظایف را انجام دهند.
🔹چنین کامپیوتری مصرف انرژی به مراتب کمتری نسبت به نمونه‌های کلاسیک دارد، درحالی که یک کامپیوتر کلاسیک برجسته مثل Frontier به ۲۱ مگاوات مصرف دارد، این بیوکامپیوتر تنها با ۱۰ تا ۲۰ وات فعالیت می‌کند.
از طرفی درحالی که در کامپیوترهای کلاسیک نرم افزار غالبا روی سخت افزار ثابت اجرا می‌شود در یک بیوکامپیوتر قابلیت‌ اصلاحی سخت افزار هم وجود دارد چنان که مغز با یادگیری مطالب جدید  ارتباطات سیناپسی جدید هم شکل میدهد و تغییر می‌کند و همین امر امکان توسعه و ترکیب توام سخت افزار و نرم افزار در چنین کامپیوتری را ممکن می‌سازد.
🔹نکته مهم اینکه بخش زیستی این کامپیوتر که ارتباط الکتریکی و نورون‌ها را باهم ترکیب می‌کند در یک انکوباتور در دمای بدن نگهداری می‌شود و همین امر تغذیه آن‌ها را نیز تسهیل می‌کند.
البته نورون‌های موجود در ارگانوییدهای این کامپیوتر فقط ۱۰۰ روز زندگی می‌کنند اما جایگزینی آن‌ها راحت است.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://www.sciencetimes.com/articles/50594/20240607/worlds-first-living-computer-made-human-brain-tissue-movies-reality.htm

مجله علمی پرتو

26 Oct, 12:18


🎬پیشنهاد فیلم سینمایی علمی-تخیلی:
Caddo Lake 2024
محوریت:پارادوکس خودراه‌انداز!
🆔 @partoomagazine
لینک دانلود:
https://zardfilm.in/movie/caddo-lake/

مجله علمی پرتو

26 Oct, 08:24


🔹اگر کودکی نتواند احساسات خود را مدیریت کند، حل تعارض را تمرین کند و استرس خود را کنترل کند دیگر مهم‌ نیست که چقدر می‌تواند ریاضیات پیشرفته انجام دهد، به چند زبان صحبت کند یا نمرات عالی در مدرسه کسب کند!
🗣️ریچارد فاینمن(برنده نوبل فیزیک ۱۹۶۵)
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

25 Oct, 18:15


🔹طی کشف یک اثر کوانتومی جدید، دانشمندان متوجه شدند تابش نور به موادی خاص باعث ایجاد اثری مثل نیروی کوریولیس می‌شود که الکترون‌های مواد هم‌ مطابق آن حرکت می‌کنند!
🆔 @partoomagazine
🔹گروهی از دانشمندان در یک کشف حیرات‌انگیز متوجه شده‌اند که تابش نور، روی دسته‌ای خاص از مواد لایه‌ای(دیسولفید تنگستن یا گرافن) که به طور خاصی روی هم پیچیده شده‌اند، می‌تواند مسیر حرکت الکترون‌های چنین موادی را به شکلی جالب تغییر دهد.
نتیجه چیزی مشابه نیروی کوریولیس است که مسیر پدیده‌هایی مثل جریان‌های اقیانوسی یا باد را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
🔹این پدیده زمانی مشهودتر بود که محققان نور قطبی دایره‌ای را بر روی مارپیچ‌هایی از مواد مذکور تاباندند که باعث انحراف مسیر الکترون‌ها میشد.
در عین شگفتی در چنین حالتی، الکترون‌ها طوری رفتار می‌کنند که گویی تحت تاثیر یک میدان مغناطیسی هستند در صورتی که میدانی وجود ندارد.
🔹نیروی کوریولیس یا اثر کوریولیس یک شبه نیرو است که باعث انحراف اجسام در حال حرکت به بیرون از راستای خط راست، از دید یک ناظر درون یک دستگاه مرجع چرخان است.
تأثیرات این نیرو را می‌توان به‌ وضوح در تعیین جهت جریانات جبهه‌های آب و‌ هوایی سیارات دید.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://scitechdaily.com/dizzying-discovery-mysterious-electron-path-deflecting-effect-unlocks-new-quantum-behaviors/

مجله علمی پرتو

22 Oct, 09:07


🔹 به تازگی رکورد بزرگ‌ترین عدد اول شکسته شد.
عددی که مشاهده می‌کنید بیش از ۴۰ میلیون رقم دارد که فقط به خودش و یک بخش‌پذیر است!
🆔 @partoomagazine
🔹 به تازگی طی یک روش جستجوی ابری خاص در فضای اینترنت برای یافتن بزرگ‌ترین عدد اول معروف به GIMPS، رکورد بزرگ‌ترین عدد اول پس از چند سال شکسته شده است، این پروسه در اینترنت از سال ۱۹۹۶ به کار گرفته شده و تاکنون‌ باعث کشف ۱۸ عدد اول فوق بزرگ شده.
این عدد که به طور تخصصی به نام M136279841 نامگذاری شده، ۱۶ میلیون رقم از بزرگ‌ترین عدد اول قبلی بزرگ‌تر است و از روش مرسن به دست آمده.
🔹جالب است بدانید برای شرکت در پروژه GIMPS می‌توانید نرم‌افزار مربوط به آن را روی کامپیوتر خود نصب کرده و عضوی از این پروژه عددیابی باشید و اگر چنان خوشبخت باشید که بزرگ‌ترین عدد بعدی در سیستم شما شناسایی شود، یک جایزه ۳هزار دلاری را خواهید برد.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://www.mersenne.org/primes/?press=M136279841

مجله علمی پرتو

21 Oct, 19:26


🔹 جالبه بدونیم تیمی از دانشمندان در سال ۲۰۱۲ نوعی میکروذره حاوی اکسیژن ساختن که با تزریق به جریان خون، میتونه بدون نیاز به تنفس، اکسیژن لازم برای حیات رو تامین کنه!
این اختراع به پزشکان کمک می‌کند تا بیماران دارای نارسایی تنفسی را ۱۵ تا ۳۰ دقیقه زنده نگه دارند.
🔹 این ذرات که اندازه‌‌ای بین ۲ تا ۴ میکرومتر دارند از گاز اکسیژن تشکیل شده‌اند که در لایه‌ای از لیپید قرار گرفته‌اند و در یک محلول مایع قرار گرفته تا به راحتی توسط امدادگران و خدمه اورژانس قابل حمل و استفاده باشند.
این محلول حاوی سه تا چهار برابر اکسیژن نسبت به گلبول‌های قرمز خون است.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://gizmodo.com/scientists-invent-particles-that-will-let-you-live-with-5921868
.

مجله علمی پرتو

19 Oct, 19:33


🔹 تصویری با بزرگ‌نمایی ۱۰۰۰ برابری از یک صفحه‌ی موسیقی قدیمی و شیارهای صوت روی آن که سوزن پخش بین آن‌ها حرکت می‌کند!
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

16 Oct, 09:50


🔹صحبت‌های اریک کرنل(یکی از برندگان نوبل فیزیک ۲۰۰۱) در مورد چگالش بوز-اینشتین
🆔 @partoomagazine
🔹چگالش بوز-اینشتین که از آن به عنوان حالت پنجم ماده نیز یاد می‌شود، حالتی بسیار خاص از ماده است که امکان وجود آن نخستین بار توسط آلبرت اینشتین و ساتیندرا بوز در سال ۱۹۲۰ مطرح شد.
🔹 در این شرایط بوزون‌های موجود طی پیوست به هم، کمترین فضای ممکن را اشغال می‌کنند و این سبب می‌شود همانند نوعی ابرماده در دمایی نزدیک به صفر مطلق خودنمایی کنند.
چگالش بوز-اینشتین اولین بار توسط اریک کرنل و کارل وایمن در ۱۹۹۵ ساخته شد.
این نوع ماده در بررسی حالت‌های کوانتومی ماکروسکوپی یا بررسی خواص نور کاربرد دارد.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://www.livescience.com/54667-bose-einstein-condensate.html

مجله علمی پرتو

13 Oct, 18:07


🔹 دانشمندان چینی طی گزارشی اعلام کردند که موفق‌ شده‌اند با استفاده از کامپیوتر کوانتومی یکی از روش‌های رایج‌ رمزگذاری اطلاعات در سطح نظامی و مالی را هک کنند!
🆔 @partoomagazine
🔹 دانشمندان چینی ادعا می‌کنند موفق شده‌اند با بهره از کامپیوتر کوانتومی، یکی از روش‌های پرکاربرد رمزگذاری را هک کنند هرچند که برخی موانع و محدودیت‌های کار با کامپیوتر کوانتومی باعث جلوگیری از هک کامل اطلاعات توسط چنین کامپیوتری می‌شوند.
با اینکه رایانش کوانتومی و کاربردهای محوری آن همچنان مقدماتی هستند، اما قدرت بالقوه‌ی آن‌ها برای هک روش‌های رمزگذاری کلاسیک، بسیارقابل توجه است.
🔹 در این پژوهش تیمی از محققان در دانشگاه شانگهای با استفاده از یک رایانه کوانتومی معروف به D-Wave کانادایی، موفق به نقض یکی از روش‌های رمزگذاری رایج شده‌اند که این نقطه عطف مهمی در توسعه این کامپیوترهاست.
محققان در این پژوهش یک روش رمزنگاری معروف به Gift-64, and Rectangle که به طور گسترده در رمزگذاری نظامی و مالی استفاده می‌شوند را هدف قرار دادند.
🔹لازم به ذکر است که مزیت سیستم D-Wave در کاربردهای عملی برای حمله به روش‌های رمزنگاری قبلا هم موردتوجه بوده.
چنین کامپیوتری با بهره از قاعده‌ای معروف به quantum annealing می‌تواند برحسب تونل‌زنی کوانتومی با سرعتی فزاینده بین داده‌ها رسوخ کرده و از موانع بسیار راحت‌تر عبور کند.
تیم محقق نیز این قاعده را با چند روش ریاضی ترکیب کرده و الگوریتمی برای کامپیوتر کوانتومی برای حمله به رمزنگاری‌های رایج ساخته‌اند.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://thequantuminsider.com/2024/10/11/chinese-scientists-report-using-quantum-computer-to-hack-military-grade-encryption/

مجله علمی پرتو

13 Oct, 09:49


🔹 پرداختن به فیزیک همانند حل کردن پازل است اما پازلی که طبیعت ساخته، نه ذهن انسان!
🗣️ماریا ژئوپرت مایر(برنده نوبل فیزیک ۱۹۶۳)
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

09 Oct, 09:45


🔹یکی از عجیب‌ترین اعداد اول
عدد اول به عددی گفته می‌شود که فقط به عدد یک و خودش بخش‌پذیر باشد، بنابراین یافتن اعداد اول مابین اعداد تک‌ رقمی، دو رقمی و سه رقمی چندان سخت نیست اما با بزرگ‌تر شدن اعداد، یافتن اعداد اول هم سخت‌تر می‌شود.
از طرفی اثبات‌شده که اعداد اول بینهایت هستند پس همواره می‌توان آن‌ها را مابین اعداد بزرگ نیز یافت، در این بین برخی اعداد اول ساختار جالب و عجیبی دارند که یک نمونه از آن‌ها با توالی رقمی خاصی که دارد را اینجا می‌بینیم.
اعداد اول در رمزنگاری اهمیت ویژه‌ای دارند.
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

08 Oct, 10:18


🔹 نوبل فیزیک ۲۰۲۴ به یادگیری ماشین رسید!
اندکی پیش، جایزه نوبل فیزیک ۲۰۲۴ به
جان جی. هاپفیلد (ohn J. Hopfield) و جفری ای. هینتون (Geoffrey E. Hinton)
برای اکتشافات و ابدعات بنیادی که یادگیری ماشین را با شبکه‌های عصبی مصنوعی امکان‌پذیر می‌کند، اعطا شد.
🆔 @partoomagazine

مجله علمی پرتو

07 Oct, 09:40


🔹دانه‌های برف به علت منحصر به فرد بودنشان مشهور هستند، این الگوهای زیبا با توجه به شرایط آب و هوایی مختلف، شکل می‌گیرند.
دانه‌های برف را از نظر ساختار کلی می‌توان در ۴۰ گروه متفاوت دسته‌بندی کرد که طبق تخمین دانشمندان، ۱۰ به توان ۱۵۸ حالت مختلف برای شکل نهایی هر دانه برف ممکن است و عملا هیچ دو دانه برفی شکل نهایی کاملا یکسان ندارند.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://ssec.si.edu/stemvisions-blog/are-all-snowflakes-really-different-science-winter
.
Images credit: instagram.com/alexey_kljatov

مجله علمی پرتو

03 Oct, 19:29


🔹مشاهده‌ی تشکیل حباب آب حین ترکیب هیدروژن و اکسیژن برای اولین‌بار در مقیاس نانو
🆔 @partoomagazine
در سال ۲۰۲۴ یک تیم محقق از دانشگاه نورث وسترن روشی جدید را برای مشاهده‌ و تجزیه و تحلیل مولکول‌های گاز ابداع کردند.
این روش شامل به دام انداختن مولکول‌های گاز در نانوراکتورهایی با شکل لانه‌زنبوری با استفاده از غشاهای شیشه‌ای بسیار نازک است که سپس می‌توان آن‌ها را در این ساختار با میکروسکوپ‌های الکترونی عبوری مشاهده کرد.
🔹سپس تیم پژوهشگر تصمیم گرفت تا نگاهی دقیق‌تر به معمایی صدساله‌ بیندازد: اینکه چگونه فلز پالادیوم می‌تواند به سرعت از هیدروژن و اکسیژن، آب تولید کند.
آن‌ها با تکنیکی که ابداع کرد‌ه‌اند موفق شدند در عین ناباوری شاهد ورود هیدروژن به پالادیوم و تشکیل حباب آب باشند.
🔹بعد محققان با همین روش شرایط بهینه برای تولید سریع آب در وضعیت محیطی خاص مثل اعماق فضا را بررسی کردند که پیامدهای مهمی برای کاربردهای پژوهشی-عملی دارد.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://www.iflscience.com/astonishing-video-shows-hydrogen-and-oxygen-forming-water-at-the-nano-scale-76184

مجله علمی پرتو

26 Sep, 20:36


🔹محققان موفق شدند برای اولین بار، تله‌پورت انرژی را بدون هدر رفت بین کیوبیت‌های کامپیوتر کوانتومی شبیه‌سازی کنند!
🆔 @aprtoomagazine
🔹کیوبیت‌ها در واقع واحدهای فیزیکی پردازش داده‌ها در یک کامپیوتر کوانتومی هستند که برای انجام محاسبات به روش کوانتومی باید با یک یکدیگر درحالتی همدوس و مرتبط قرار بگیرند.
این همدوسی بین کیوبیت‌ها سبب می‌شود بتوانند باهم حالت‌های درهم‌تنیده را به اشتراک بگذارند.
🔹از طرفی درهم‌تنیدگی کوانتومی اساس عمل تله‌پورت به روش کوانتومی است.
حال دانشمندان دانشگاه پردو آمریکا موفق شدند با حفظ کیوبیت‌ها در کمترین سطح انرژی ممکن و سپس تغییر سطح انرژی هر کیوبیت، تغییر انرژی ناشی از درهم‌تنیدگی بین سایر کیوبیت‌ها را شبیه‌سازی کنند.
🔹در واقع حین دستکاری هر کیوبیت، مقداری به انرژی پایه آن اضاف می‌شود و کیوبیت برای تعدیل آن و بازگشتن به سطح پایه، سربا انرژی را طی همدوسی به سایر کیوبیت‌ها منتقل می‌کند.
دانشمندان در این پژوهش موفق شده‌اند سربار انرژی طی تله‌پورت بین کیوبیت‌ها را در حالت شبیه‌سازی با موفقیت کنترل کنند.
این دستاورد می‌تواند در آینده‌ی پردازش کوانتومی و توسعه اینترنت کوانتومی موثر باشد.
🆔 @partoomagazine
منبع برای مطالعه بیشتر:
https://interestingengineering.com/science/energy-teleport-quantum-computers