ایرج شهبازی @irajshahbazi Channel on Telegram

ایرج شهبازی

@irajshahbazi


کانال رسمی ایرج شهبازی
معلم زبان و ادبیات فارسی
ارتباط با ما:
۰۹۱۲۴۲۳۵۳۸۹
[email protected]
وب‌سایت :
irajshahbazi.ir

فهرست سخنرانی‌های موجود در کانال
https://t.me/irajshahbazi/3900

ایرج شهبازی (Persian)

با خوشحالی ما راهنمایی می کنیم تا بهترین منابع و آموزش های زبان و ادبیات فارسی را پیدا کنید. کانال رسمی ایرج شهبازی با هدف ارائه آموزش های کاربردی و دقیق در زمینه های مختلف زبان و ادبیات فارسی راه اندازی شده است. این کانال توسط ایرج شهبازی، یک معلم با تجربه در زمینه زبان و ادبیات فارسی، اداره می شود. شما می توانید در این کانال از سخنرانی ها، مقالات و منابع آموزشی در این زمینه بهره ببرید. برای ارتباط با تیم ما می توانید با شماره تلفن ۰۹۱۲۴۲۳۵۳۸۹ یا ایمیل [email protected] تماس بگیرید. همچنین می توانید وب سایت irajshahbazi.ir را بررسی کنید. پس از عضویت در این کانال، فهرست کاملی از سخنرانی ها و منابع آموزشی موجود در کانال قابل دسترسی خواهید داشت. برای مشاهده فهرست سخنرانی ها به لینک https://t.me/irajshahbazi/3900 مراجعه کنید. بیایید با هم بهترین روش ها برای یادگیری زبان و ادبیات فارسی را کشف کنیم!

ایرج شهبازی

11 Jan, 03:48


نقل قولها - حکمتهای زندگی در دفتر پنجم مثنوی - بخش سی و یکم

ایرج شهبازی

11 Jan, 03:48


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش سی‌ و یکم)

موضوع جلسه‌ی سی‌ و یکم: قانون‌های هستی؛ قانون عمل و عکس العمل

تاریخ: آبانماه ۱۴۰۳

مدت سخنرانی: یک ساعت و بیست و دو دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) چند نکتۀ مهم درمورد قانون‌های هستی
۱-۱) قانون‌های ذهنی و قراردادی و قانون‌های عینی و طبیعی
۱-۲) جهان به عنوان یک نظام اخلاقی
۱-۳) گناهان قراردادی و گناهان طبیعی
۱-۴) دور زدن قانون‌ها
۱-۵) مجازات‌های قراردادی و طبیعی
۱-۶) آزادی و اختیار در چارچوب قانون‌های هستی

۲) مولانا و قوانین هستی

۳) چند نمونه از قوانین هستی

۴) قانون‌های مربوط به عمل و عکس العمل

۴-۱) اصل يگانگي پاداش و عمل
۴-۲) گسترش مهارناپذیر آثار عمل
۴-۳) قانون فناناپذيري عمل

لینک وب‌سایت

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

06 Jan, 09:54


کینه

بزرگی که نامش را نمی‌دانم، گفته است: کینه، خوردنِ زهر است برای کُشتن کسی دیگر. زهر خوردن من ممکن است باعث مرگ دیگری شود و ممکن است نشود، اما در این تردیدی نیست که خودم را از پا درمی‌آورد. بنابراین با اطمینان می‌توان گفت که شخص کینه‌توز نخستین قربانی کینه‌ی خویش است.

ایرج شهبازی

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

05 Jan, 05:24


🔺 دورهُ فشردهُ بخشش‌درمانی
(از رنجش تا بخشایش)

🔻 دکتر ایرج شهبازی

🔹 زمان: جمعه، سوم اسفندماه ۱۴۰۳، ساعت ۸:۳۰ تا ۱۷

🔺 مهلت ثبت‌نام: ۱۵ بهمن‌ماه ۱۴۰۳

♦️ شهریهُ ثبت‌نام:

۸۵
۰ هزار تومان (حضوری)
۶۰۰ هزار تومان (آنلاین)

🔸 به همراه ناهار و دو میان‌وعده

🔺 کلاس آنلاین در پلتفرم اسکای‌روم برگزار می‌شود.

✳️ فایل‌های صوتی در اختیار همهُ شرکت‌کنندگان قرار می‌گیرد.

مکان برگزاری کلاس متعاقبا اعلام خواهد شد.

ظرفیت ثبت‌نام سیصد نفر است. برای تعداد بیشتر، دوره در زمان دیگری تکرار خواهد شد.

تلفن و آیدی تلگرام جهت ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر:

09966480756

https://t.me/Sepehr_mehro2

🆔 @irajshahbazi
🆔 @sepehr_mehr

ایرج شهبازی

05 Jan, 05:24


اطلاع‌رسانی درمورد دوره‌ی بخشش‌درمانی

در سال ۱۴۰۳، بیش از ده بار در مجالس مختلف، در تهران، مشهد، اصفهان، شیراز، رشت، قونیه، کرج و نظایر آنها درمورد رنجش و بخشایش سخنرانی کردم و هر بار با نتایج بسیار حیرت‌آوری روبه‌رو شدم. از جمله دستاوردهای این جلسات آن بود که دریافتم غالب افراد، از کسی یا چیزی رنجش دارند و احیانا کینه و نفرت پنجه بر روانشان کشیده و آن را زخمی کرده است.

هم‌چنین متوجه شدم که رنجش و کینه به مرور زمان سلامت جسمی فرد را به مخاطره می‌اندازد، ذهن او را مسموم می‌کند و آرامش روانی‌اش را از بین می‌برد. افزون بر این‌ها رنجش و کینه روابط سالم شخص با خودش، دیگران، طبیعت و خدا را دچار اختلال جدی می‌کند.

از بازخوردهایی که در طی این جلسات گرفتم، متوجه شدم که شخص وقتی شروع به بخشش می‌کند و رنجش‌ها و کینه‌هایش را کنار می‌گذارد، به سرعت سلامت جسمی خود را بازمی‌یابد و ذهن و روانش آرام می‌شود و از زندگی لذت می‌برد.

مجموعه‌ی این ملاحظات باعث شد که عزم من برای واکاوی درمورد رنجش و کینه و نیز ترویج بخشش‌درمانی جزم شود و پرداختن به این موضوع مهم را به یکی از اولویت‌های خودم تبدیل کنم. بنابراین تصمیم گرفتم در آستانه‌ی سال جدید یک دوره‌ی فشرده‌ی بخشش‌درمانی برگزار کنم.

در این دوره که به همت مؤسسه‌ی فرهنگی سپهر مهر برگزار می‌شود، با استفاده از سنت دینی و ادبی و عرفانی خودمان و نیز با بهره‌گیری از آخرین تحقیقات روان‌شناسان و فیلسوفان درمورد رنجش و بخشایش، به بررسی این موضوع مهم می‌پردازم و می‌کوشم با ارائه‌ی تحلیل‌های دقیق افراد را با رنجش‌ها و خشم‌های درونشان آشنا کنم و راه‌کارهایی سودمند برای عفو و بخشایش در اختیارشان قرار دهم.

به نظرم یکی از بهترین هدیه‌هایی که در آستانه‌ی سال جدید، می‌توانیم به خودمان بدهیم این است که رنجش‌ها و نفرت‌هایمان را کنار بگذاریم و با دلی سرشار از مهر سال جدید را آغاز کنیم.

زمان: جمعه، سوم اسفندماه ۱۴۰۳، از ساعت هشت و نیم صبح تا پنج بعدازظهر.

مکان: این جلسه در تهران برگزار می‌شود. آدرس دقیق مکان برگزاری بعدا اعلام می‌شود

.شهریه‌ی کلاس: هشتصد و پنجاه هزار تومان برای دوره‌ی حضوری (همراه با ناهار و دو میان‌وعده) و ششصد هزار تومان برای دوره‌ی آنلاین.

مهلت ثبت نام: پانزدهم بهمن‌ماه ۱۴۰۳. ظرفیت این کلاس سیصد نفر است. برای افرادی که افزون بر ظرفیت ثبت نام کنند، در زمانی دیگر، دوره را تکرار می‌کنیم.

برای ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با شماره تلفن ۰۹۹۶۶۴۸۰۷۵۶ و یا با آیدی تلگرام @Sepehr_mehro2 تماس بگیرید.

ایرج شهبازی
شانزدهم دی‌ماه ۱۴۰۳

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

01 Jan, 16:07


نقل قولها - حکمتهای زندگی در دفتر پنجم مثنوی - بخش سی‌ام

ایرج شهبازی

01 Jan, 16:07


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش سی‌ام)

موضوع جلسه‌ی سی‌ام: جبر و اختیار

تاریخ: آبانماه ۱۴۰۳

مدت سخنرانی: یک ساعت و سی دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) پایان‌ناپذیریِ بحثِ جبر و اختیار

۲) انواع جبرها

۳) موضع‌گیری مسلمانان در برابر مسألۀ جبر و اختیار

۴) نظر مولانا دربارۀ جبر و اختیار

۵) تفاوت جبر و تفویض

۶) دایرۀ نفوذ و دایرۀ نگرانی

۷) واکنش اختیاری در مقابل محرک بیرونی

۸) جبر و اختیار و مسؤولیت‌پذیری


به اطلاع دوستان عزیزم می‌رسونم که من قبلا پنج سخنرانی دیگر درمورد جبر و اختیار داشته‌ام. برای تکمیل این بحث می‌تونید از اونا استفاده کنید. برای دسترسی به فایل‌های صوتی این پنج سخنرانی از لینک https://t.me/irajshahbazi/3904 استفاده کنید.

لینک وب‌سایت

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

31 Dec, 09:25


مخالفت‌ورزی ثمربخش

ایان لِزلی

یاد گرفته‌ام که نباید به هر قیمتی از تعارض روی‌گردان شوم و اتفاقاً این تعارض اگر در جای صحیحش باشد، مزیت‌های خوشایند و فراوانی نصیبم خواهد کرد. حالا می‌دانم که بچه‌ها وقتی بی‌پرده با پدر و مادرشان مخالفت می‌کنند، شاداب‌ترند، البته تا جایی که مخالفتشان زهرآگین و خطرناک نشود. فهمیده‌ام زوج‌هایی که بحث‌های شدیدی با هم می‌کنند، در مقایسه با زوج‌هایی که از هر مواجهه‌ای بیم دارند، عموماً رضایت خاطر بیشتری دارند. دریافته‌ام که عمل‌کردِ همکاران در محل کار به بالاترین سطح خودش می‌رسد، اگر بلد باشند چه طور مستقیماً و حتی با تمام وجود با یک‌دیگر مخالفت کنند، بدون این که تیشه به ریشۀ روابط و رفاقت‌هایشان بزنند.

آموخته‌ام که موافقتِ بی حدّ و حصر برای ما زیان‌بار است و تأثیر ما روی هم‌دیگر فقط وقتی به بالاترین حد خودش می‌رسد که بتوانیم به خوبی با یک‌دیگر مخالفت کنیم. به نفع تک‌تک ماست اگر بدانیم چگونه به شیوه‌ای با یک‌دیگر مخالفت بورزیم که به جای در جا زدن و اوقات تلخی، پیشرفت و بینش نصیبمان شود.

با این همه مخالفت‌ورزیِ ثمربخش چیزی بیش از یک مهارت ضروری برای زندگی روزمره است. در دورانی زندگی می‌کنیم که بشریت برای خلاصی از سیلاب‌های بی‌سابقۀ اگزیستانسیال دست و پا می‌زند. در چنین زمانه‌ای، مخالفت‌ورزی ثمربخش در حکم ضرورتی حیاتی برای انسان‌هاست. مخالفت‌ورزی نوعی تفکر است؛ شاید بهتر اط الگویی از تفکر که در اختیار داریم؛ نوعی تفکر که در هر کنش جسورانۀ مشترکی، از ازدواج گرفته تا کسب و کار و دموکراسی، عنصری ضروری است.

سوء تفاهم نشود، مخالفت‌ورزی ثمربخش کار دشواری است. تکامل سازوبرگ آن را در اختیار ما نگذاشته. از طرفی برای آن حتی آموزش هم ندیده‌ایم. درواقع فکر می‌کنم بیشتر ما، بی رودربایستی، در این زمینه افتضاحیم. این وضعیت باید تغییر کند، والّا از دو حال خارج نیست: یا مخالفت‌های پرهیاهویمان بیشتر و بیشتر می‌شود که ثمری جز قیل و قال ندارد، یا کلاً از هر بحثی پرهیز می‌کنیم و حتی قیل و قالی هم باقی نمی‌ماند. می‌دانید بدتر از بگومگوهای مخرّب چیست؟ این که اصلاً بگومگویی نداشته باشیم.

(موهبت اختلاف؛ راه و رسم مخالفت‌ورزی ثمربخش، ایان لِزلی. ترجمۀ علی کریمی، صص 16 – ۱۵).

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

30 Dec, 03:34


نقل قولها - حکمتهای زندگی در دفتر پنجم مثنوی - بخش بیست و نهم

ایرج شهبازی

30 Dec, 03:33


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش بیست و نهم)

موضوع جلسه‌ی بیست و نهم: خشم

تاریخ: مهرماه ۱۴۰۳

مدت سخنرانی: یک ساعت و بیست و هشت دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) دو نگاه کلان به خشم

۲) لزوم خشم در زندگی انسان

۳) سرچشمه‌های خشم

۴) آثار و نتایج ناگوار خشم

۵) مهار کردن خشم (مدیریت خشم)

۶) خشم و طرز تفکر

۷) ابراز خشم

لینک وب‌سایت


@irajshahbazi

ایرج شهبازی

28 Dec, 03:51


بزرگ‌ترین وظایف هر ایرانی

دکتر نصر الله پورجوادی

معروف‌ترین و انسانی‌ترین پندی که در فلسفۀ ایرانی به ما داده شده است، همان اندیشۀ نیک، گفتار نیک، کردار نیک است. این توصیه را که دوست و دشمن مورد ستایش قرار داده‌اند، بالاترین درس اخلاقی برای بشریت دانسته‌اند. علاوه بر این سه پند که مربوط به اعمال هر کس با خودش می‌شود، بزرگان ما سه وظیفۀ خطیر هم برای ما تعیین کرده‌اند که مربوط به اعمال و رفتار ما در جامعه و با دیگران می‌شود و لذا می‌توان آنها را وظایف اجتماعی یا ملی نامید. این سه و وظیفه در دینکرد ششم، بند ۳۲۲ ذکر شده است.

نخستین وظیفۀ بزرگ ما تبدیل دشمن به دوست است؛ پس در فلسفۀ ایرانی، وظیفۀ انسان در قبال دشمن یا دشمنانش، این نیست که با آنان بجنگد و آنان را شکست دهد یا بکشد. و این نیست که در صدد برآید که انواع و اقسام سلاح‌های جنگی و خدای نکرده شیمیایی و غیره را بسازد، تا مردم را بکشد. بلکه وظیفۀ او مهم‌تر از هر چیز ایجاد صلح و دوستی است.

وظیفۀ دوم تبدیل آدم‌های بد و مخرّب و جنایت‌کار به آدم‌های خوب است؛ پس وظیفۀ ما با این قبیل اشخاص، گرفتن و زدن و به زندان افکندن و از کشور و کاشانه تبعید کردن نیست، بلکه با مسالمت رفتار کردن و اصلاح آنها است. به اصطلاح دینی و قرون وسطایی، ما وظیفه نداریم که با کفار بجنگیم و آنها را از بین ببریم. وظیفۀ ما هدایت آنهاست.

وظیفۀ سوم تبدیل نادان به دانا، یا جاهل به عالم و دانشمند و حکیم است؛ پس کاری که ما بنا بر فلسفۀ عملیِ ایران‌شهری باید انجام دهیم، گسترش آموزش و پرورش و تأسیس مدارس و دانشگاه‌ها و تأمین معلمان و استادان و باسواد کردن بی‌سوادان و آموزش و پرورش نسل‌های آینده برای کشور است. این سه وظیفه خویشکاری مِهِست، یعنی بزرگ‌ترین وظایف خوانده شده است و اگرچه در بیش از هزار سال پیش در کتاب دینکرد ذکر شده، ولیکن امروز هم نه تنها از اهمیت آنها کاسته نشده، بلکه حتی مهم‌تر و خطیرتر از زمان‌های گذشته هم شده است».

(به نقل از مجلۀ بخارا، شمارۀ ۱۶۵، آذر و دی ۱۴۰۳، صص ۸ - ۷).

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

25 Dec, 16:01


به مناسبت عرس مولانا، نشست «درنگی در رابطه تاریخی و ادبی سعدی و مولوی» با سخنرانی دکتر ایرج شهبازی در موسسه لغت‌نامه دهخدا و مرکز بین‌المللی آموزش زبان فارسی دانشگاه تهران برگزار می‌شود. (تاریخ برگزاری جدید)
https://dehkhoda.ut.ac.ir/fa/news/35271

@Dehkhodaicps

ایرج شهبازی

25 Dec, 16:00


اطلاع‌رسانی درمورد ویژه‌برنامۀ عُرسِ مولانا

یکی از مسائل جالب درمورد سعدی و مولانا، به روابط تاریخی و ادبی در میان آن دو انسان‌ بزرگ برمی‌گردد. سعدی و مولانا دقیقاً در یک زمان زندگی می‌کرده‌اند و در یک زمان به آفرینش شاه‌کارهای خود پرداخته‌اند. طبعاً این پرسش برای علاقه‌مندان این دو انسان والا مطرح می‌شود که آیا آنها با هم دیدارهایی داشته‌اند و آیا بین آنها روابطی از جنس تأثیرگذاری و تأثیرپذیری وجود داشته است، یا نه؟

ماجرا زمانی جالب‌تر می‌شود که در کتاب‌هایی مانند مناقب العارفین، عجایب البلدان و روضات الجنّات به روایاتی برمی‌خوریم که سعدی را از مریدان مولانا به شمار می‌آورند. از سوی دیگر در آثار مولانا و سعدی به مضمون‌های مشترکِ فراوانی برمی‌خوریم و به این ترتیب به این پرسش می‌رسیم که آیا آن دو بزرگ آثار هم را می‌خوانده‌اند با نه؟

به یاری خدا، در برنامه‌ای که به مناسبت سالگرد درگذشت مولانا، به همت مؤسسۀ لغت‌نامۀ دهخدا برگزار می‌شود، در حد توان این موضوع مهم را بررسی می‌کنیم. در این سخنرانی، نخست به مرور روایات تاریخی درمورد ملاقات سعدی و مولانا می‌پردازیم و درستی و نادرستی آنها را به دقت بررسی می‌کنیم. در ادامۀ بحث به تفاوت‌ها و شباهت‌های منظومۀ فکری و بوطیقای ادبیِ سعدی و مولانا می‌پردازیم و در بخش پایانی هم به بررسی نمونه‌هایی از مضامین مشترک در آثار آنها می‌پردازیم.

در این برنامه، از هنرنمایی خنیاگرانِ هنرمند، استاد صابر سوری، استاد امیرفرهنگ حاتمی و استاد فرهاد صفری بهره‌مند می‌شویم و جان خود را صفایی تازه می‌بخشیم.

زمان: روز دوشنبه، دهم دی‌ماه، ساعت چهار بعدازظهر.

مکان: خیابان ولی‌عصر، بین خیابان پسیان و سر زعفرانیه، مؤسسۀ لغت‌نامۀ دهخدا، تالار دکتر محمود افشار.

شرکت در این برنامه برای عموم علاقه‌مندان آزاد و رایگان است و نیازی به ثبت نام ندارد.

ایرج شهبازی
پنحم دی‌ماه ۱۴۰۳

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

24 Dec, 17:23


در پایان این جلسه، استاد ارجمند، خانم دکتر نرگس دماوندی، نکات ارزشمندی رو درباره‌ی تغذیه مطرح کردند. از دوستان عزیزم خواهش می‌کنم سخنان ایشون رو با دقت بشنوند و به کار ببندند. با آرزوی تن‌درستی و شادکامی برای ایشان.

ایرج شهبازی

24 Dec, 17:19


نقل قولها - حکمتهای زندگی در دفتر پنجم مثنوی - بخش بیست و هشتم

ایرج شهبازی

24 Dec, 17:19


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش بیست و هشتم)

موضوع جلسه‌ی بیست و هشتم: کم‌خوری و پرخوری

تاریخ: مردادماه ۱۴۰۳

مدت سخنرانی: یک ساعت و دو دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) مولانا و مسأله‌ی غذا خوردن

۲) سه نگاه کلان به مساله‌ی غذا خوردن

۳) گرسنگی و کم‌خوری


۴) نمونه‌هایی از تقابل لقمه و لقمان در زندگی مولانا

۵) طرح چند نکته‌ی تکمیلی

لینک وب‌سایت

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

21 Dec, 05:34


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش بیست و هفتم)

موضوع جلسه‌ی بیست و هفتم: اتکای متقابل

تاریخ: مردادماه ۱۴۰۳

مدت سخنرانی: یک ساعت و هجده دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) پیوستار بلوغ

۲) اتکای متقابل

۳) علل بی‌توجهی به کار در ایران


۴) آثار و نتایج نیروی جمعی

۵) ویژگی‌های لازم برای اجرای اتکای متقابل

۶) گروه‌های ناسالم

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

21 Dec, 04:48


✳️ گزارش نیکوکاری‌های شما در پاییز ۱۴۰۳

دوستان عزیز و مهربانم

در پاییز ۱۴۰۳، مبلغ چهارصد و بیست و سه میلیون تومان از شما دریافت کردم و با کمک همراهان عزیزم، این مبلغ را به شرح زیر هزینه کردم:

✔️ مبلغ هفتاد و دو میلیون و هشتصد هزار تومان به چهل و یک خانوادۀ نیازمند، بانوی سرپرست خانوار و خانوادۀ بی‌سرپرست تقدیم شد.

✔️ مبلغ سی و دو میلیون و ششصد هزار تومان به یازده بیمار نیازمند، برای تهیۀ دارو و دیگر هزینه‌های درمان، تقدیم شد.

✔️ مبلغ بیست و پنج میلیون تومان جهت هزینۀ تحصیل و تهیۀ لوازم التحریر، برای پانزده دانش‌آموز و دانشجوی نیازمند هزینه شد.

✔️ مبلغ نود و هشت میلیون تومان به عنوان کمک‌هزینه‌ی مسکن، برای هجده خانواده‌ی نیازمند هزینه شد.

✔️ مبلغ بیست و پنج میلیون تومان برای آزادسازی یک زندانی هزینه شد.

✔️ مبلغ صد و شصت و نه میلیون و ششصد هزار تومان برای حمایت از هنرمندان و برنامه‌های فرهنگی هزینه شد.

♦️از خواهران و برادران ارجمندم، خانم هانیه‌ی جهان‌تیغ، خانم مریم منش و دوستان ارجمندشان، آقای امیرحسین جلالوند، خانم رقیه سپهری، خانم پروین حامدی، خانم صغری عابدی، آقای محمداسماعیل شهبازی، آقای علی‌رضا حافظی‌نژاد، خانم پری‌ناز حقیقت‌دوست، خانم مژگان نکویی، آقای محرم برهانی، خانم طاهره قیطاسی، آقای علی‌اشرف مهرابی، خانم فاطمه خیابانی، خانم زلیخا بهاری که هر کدام در مرحله‌ای از کار کمک‌رسانی به نیازمندان، مشفقانه و خالصانه مرا یاری و همراهی کردند، صمیمانه سپاسگزارم.

امیدوارم خداوند مهربان به شما و عزیزان‌تان نور و نشاط و نیکی عطا کند و ترس و نگرانی و افسردگی و پژمردگی و درد و رنج را از وجودتان دور کند و جان‌های زیباتون بیش از پیش غرق روشنایی و مهر باشه.

بانک ملی، به نام ایرج شهبازی

۶۰۳۷،۹۹۱۷،۳۴۲۹،۲۹۹۲

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

20 Dec, 05:30


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش بیست و ششم)

موضوع جلسه‌ی بیست و ششم: توبه از نگاه مولانا

تاریخ: مردادماه ۱۴۰۳

مدت سخنرانی: یک ساعت و سی و سه دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) توبه و کرم و رحمت خدا

۲) گناه و مسئولیت‌پذیری

۳) پشیمانی ناشی از دانش

۴) توبه و تحول درونی

۵) توبه و شادی

۶) مراقبت کردن از توبه

۷) توبه‌ی عاشق

۸) اشاره‌ای به برخی از آداب و رسوم توبه در قدیم

۹) لزوم بازنگری در مفاهیمی مانند توبه

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

14 Dec, 04:12


نقل قولها - حکمتهای زندگی در دفتر پنجم مثنوی - بخش بیست و پنجم

ایرج شهبازی

14 Dec, 04:12


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش بیست و پنجم)

موضوع جلسه‌ی بیست و پنجم: عشق از نگاه مولانا

تاریخ: مردادماه ۱۴۰۳

مدت سخنرانی: یک ساعت و بیست و پنج دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) تعریف و توصیف عشق از زبان مولانا

۲) ویژگی‌های نتایج عشق
۲-۱) بیان‌ناپذیری
۲-۲) عشق با تغییر یافتنِ آستانۀ وجودی فهمیده می‌شود نه با موشکافی‌های عاقلانه
۲-۳) جذبِ جنسیت
۲-۴) پیوند داشتن با زیبایی
۲-۵) تمامیت‌طلبی

۳) آثار و نتایج عشق
۳-۱) پایان بخشیدن به بحث‌ها و وسوسه‌های فکری
۳-۲) ایجاد وحدتِ روانی
۳-۳) ایجاد شادی و نشاط در وجود عاشق
۳-۴) سیری‌ناپذیری
۳-۵) تبدیل کردن سختی‌ها به آسانی
۳-۶) درمان خودخواهی و پدید آوردنِ دیگرخواهی
۳-۷) خلاصی دادن عاشق از عافیت‌طلبی و منفعت‌جویی و او را شجاع و جسور کردن
۳-۸) خلاصی دادن عاشق از داوری‌های دیگران

۴) راهکارهایی برای استوار شدن پیوند عاشقانه
۴-۱) مشق عشق
۴-۲) صبر
۴-۳) نیاز و فروتنی
۴-۴) دیدن واقعیت طرف مقابل
۴-۵) تعهد و وفاداری
۴-۶) مهار کردن خود در احوال و احساسات ناخوشایند
۴-۷) کوشش تکلفی
۴-۸) لقمۀ حلال
۴-۹) دانش

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

13 Dec, 04:15


نقل قولها - حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم - بخش بیست و چهارم

ایرج شهبازی

13 Dec, 04:15


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش بیست و چهارم)

موضوع جلسه‌ی بیست و چهارم: عدمِ اخلاقی (فروتنی و نیاز)

تاریخ: مردادماه ۱۴۰۳

مدت سخنرانی: یک ساعت و بیست دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) چهارم معنای مهمِ عدم در منظومۀ فکری مولانا
۱-۲) عدم به معنای یکی از عوالم وجود
۱-۳) عدم به معنای خداوند
۱-۳) عدم به معنای مقصد نهایی کوشش‌های بشری
۱-۴) عدم به معنای فروتنی و نیاز (عدمِ اخلاقی)

۳) عدم اخلاقی (فروتنی و نیاز و افتادگی)

۳) خودکامل‌پنداری و لاف‌زنی

۴) عدم اخلاقی به عنوان راهی برای معرفت‌اندوزی

۵) چند نکته‌‌ی پایانی

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

05 Dec, 06:28


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش بیست و دوم)

موضوع جلسه‌ی بیستم: روابط سمی

تاریخ: تیرماه ۱۴۰۳

مدت سخنرانی: یک ساعت و سی و دو دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) مولانا و روابط دوستانه

۲) روابط سمی

۳) نشانه‌های روابط ناسالم
۳-۱) مبتلا بودن طرف مقابل رابطه به اختلال شخصیتی
۳-۲) وابستگی
۳-۳) وسواس
۳-۴) آشکار کردن سویه‌های تاریک وجود یک‌دیگر
۳-۵) تقابل اولویت‌ها
۳-۶) تعطیل شدن ارتباط عاطفی

۴) علل ناتوانی انسان‌ها در قطع کردن رابطه
۴-۱) خطای هزینه‌ی هدررفته
۴-۲) وابستگی
۴-۳) باج‌گیری عاطفی

۷) سخن پایانی

در این سخنرانی، خیلی زیاد از کتاب عشق ویرانگر، تألیف استاد براد جانسون و کلی موری، ترجمه‌ی آقای محسن صدوق و نیز از کتاب باج‌گیری عاطفی، از استاد سوزان فوروارد، ترجمه‌ی خانم منیژه شیخ‌جوادی استفاده کرده‌ام.

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

04 Dec, 10:13


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش بیست و یکم)

موضوع جلسه‌ی بیست و یکم: کم‌حرفی و پرحرفی

تاریخ: خردادماه ۱۴۰۳

مدت سخنرانی: یک ساعت و بیست و یک دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) سخن و سکوت در عرفان

۲) سخن و سکوت در روابط انسانی

۳) کم‌حرفی ناپسند

۴) کم‌حرفی پسندیده

۵) فواید کم‌حرفی پسندیده

۶) آفات کم‌حرفی پسندیده

۷) چند نکته‌ی انتقادی درمورد سکوت و کم‌حرفی

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

03 Dec, 20:49


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش بیستم)

موضوعات جلسه‌ی بیستم: ۱) وفاداری، ۲) دعا و حل مسأله

تاریخ: خردادماه ۱۴۰۳

مدت سخنرانی: یک ساعت و بیست و هشت دقیقه

طرح بحث

🔺 شرح حکمت ۲۲؛ توضیحی کوتاه درمورد وفاداری و پیمان نگاه داشتن

🔺 شرح حکمت ۲۳؛ دعا و حل مسأله

مقدمه

۱) مسأله و حل مسأله

۲) آسیب‌شناسی حل مسأله در ایران

۳) علل استفاده کردن مردم از راه حل‌های نامناسب
۳-۱) زودبازده و سریع بودن
۳-۲) آسان بودن
۳-۳) کم‌هزینه بودن

۴) دعا و حل مسأله
۴-۱) راه حل معنوی برای مسائل مادی
۴-۲) دعا و تلاش
۴-۳) دعا و استثنا

ختم سخن

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

02 Dec, 06:47


نقل قولها - حکمتهای زندگی در دفتر نجم مثنوی - جلسۀ نوزدهم

ایرج شهبازی

02 Dec, 06:47


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش نوزدهم)

موضوع جلسه‌ی نوزدهم: تلاش و کوشش

تاریخ: اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳

مدت سخنرانی: یک ساعت و بیست و نُه دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) علل بی‌توجهی ایرانیان به کار و کوشش
۱-۱) بی‌اعتمادی ایرانیان به نتایج تلاش‌ها و کوشش‌های خود
۱-۲) آرزواندیشی‌های دینی
۱-۳) اعتقاد به قهرمانان گذشته یا آینده
۱-۴) نگاه نادرست به دنیا
۱-۵) درماندگی آموخته شده

۲) معرفی کتاب "سرسختی"

۳) مولانا و تلاش و کوشش

در بخشی از این جلسه، به اشتباه گفته‌ام استاد مارتین سلیگمن بیش از نود و پنج سال دارند. ایشان متولد سال ۱۹۴۲ میلادی هستند و الان (سال ۲۰۲۴) هشتاد و دو سال دارند.

در این جلسه، از کتاب ارزشمند سرسختی، اثر استاد آنجلا داک ورث، ترجمه‌ی خانم هدا پری‌زاده، فراوان بهره برده‌ام.

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

01 Dec, 04:49


تأثیر باورها در احساسات

استاد آلبرت اِلیس الگویی از درمانِ شناختی را پی‌ریزی کرد که با عنوان ABC شناخته می‌شود. در این الگو، A نمایندۀ رویدادی است که در عالم واقع رخ داده است، مانند سبقت گرفتن یک رانندۀ عجول، بی‌اعتنایی یک دوست، مرگ یک عزیز، یک خبر بد و نظایر آنها. حرف B نشان‌دهندۀ اندیشه‌ها، باورها، تفسیرها و تلقی‌های ما دربارۀ آن رویداد است و بالاخره حرف C نشان‌دهندۀ احساسی است که نسبت به آن پدیده در ما پدید می‌آید.

نکتۀ بسیار مهم این است که احساس ما صرفاً ناشی از واقعیت بیرونی نیست، بلکه نتیجۀ دو مرحلۀ قبلی است؛ به عبارت دیگر احساس ما ناشی از حادثۀ بیرونی، به علاوه‌ی تفسیر ما از آن حادثه است و بلکه می‌توان گفت احساس ما بیشتر تابع مرحلۀ دوم است تا مرحلۀ اول؛ یعنی تفسیر و تلقی ما از حادثۀ بیرونی بسیار بیشتر از خودِ حادثه در شکل‌گیری احساس ما نقش دارد. 

اگر ما حادثه‌ای را به شکل خطر، تهدید، توهین، تحقیر و نظایر آنها تلقی کنیم، طبیعی است که احساسات ناخوشایندی را تجربه خواهیم کرد و اگر آن حادثه را زیاد جدی نگیریم و یا آن را به شکل نیکویی تفسیر کنیم، احساسات خوشایندی را در خود ایجاد خواهیم کرد؛ بنابراین احساسات ما تابع اندیشه‌های ما هستند، نه تابع حوادث بیرونی. حوادث بیرونی را در بهترین حالت می‌توانیم ار جنسِ محرّکِ احساس به شمار بیاوریم نه از نوعِ علتِ احساس.

تفسیرهای نادرست، اندیشه‌های بیمارگونه، توهمات و تصورات بی‌پایۀ انسان می‌توانند به معنای راستین کلمه او را در زندانی مخوف گرفتار کنند و بلکه زندگی او را به دوزخی راستین تبدیل کنند (روان‌شناسی شادی، از ساموئل اس. فرانکلین، ترجمۀ علی‌رضا سهرابی و فرامرز سهرابی، صص ۱۵۶ - ۱۵۵).

به این ترتیب می‌توان گفت که ما زندانیانِ افکار خود هستیم، نه قربانیان حوادث بیرونی. به دست دادنِ توجیه و تبیینی نیکو از امور غم‌‌انگیز و رنج‌آور می‌تواند به شدت از میزان درد و رنجی که بر ما تحمیل می‌کنند، کم کند و آنها را بسیار پذیرفتنی جلوه بدهد.

شاید به همین سبب باشد که مولانا بر آن است که اگر کسی بتواند رنج را تأویل کند، در دلِ رنج‌ها پیروزی و کامیابی می‌بیند و رنج‌های زندگی نمی‌توانند او را شکست بدهند و البته مولانا «عاقبت‌بینی» را در اینجا به عنوان راهِ تأویل رنج معرفی می‌کند. به عبارت دیگر بر اساس عاقبت و نتیجۀ رنج، می‌توانیم آن را به گونه‌ای تأویل کنیم که رنج نه تنها تحمل‌پذیر، بلکه زیبا و دلنشین به نظر برسد:

مُبتلي چون ديد تأويلاتِ رنج           
بُرْد بيند، كى شود او ماتِ رنج؟‏
صاحبِ تأويل ايازِ صابر است         
كاو به بَحرِ عاقبت‌ها ناظر است
(مثنوی، د ۵/ ۱۹۹۴ - ۱۹۹۳)

ایرج شهبازی
یازدهم آذرماه ۱۴۰۳

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

29 Nov, 09:11


تعادل آنیما و آنیموس

ایرج شهبازی

یکی از مهم‌ترین قوانین در روان‌شناسی یونگی این است که هیچ بُعدی از روان انسان نمی‌تواند حیات سالمی را در پیش گیرد، مگر این که با بُعد متضاد و مکمّل خود ممزوج و متوازن شود. اگر ذهنیت مردانه بدون نیمۀ دیگر خود، یعنی روح زنانه زندگی کند، ناچار نامتوازن، بیمار و سر آخر مخوف و هولناک خواهد شد. به همین منوال اگر ذهنیت زنانه بدون نیمه‌ی دیگر خود، یعنی روح مردانه زندگی کند، دچار عدم تعادل می‌شود و کارایی خود را از دست می‌دهد (عشق رمانتیک، از رابرت جانسن، ترجمۀ بارانۀ عمادی، ص ۳۶).

بر این اساس می‌توان گفت که قدرت، بدون عشق به درنده‌خویی منتهی می‌شود، همان گونه که عاطفۀ بدون قدرتِ مردانه به احساساتی‌گری فلج‌کننده و پوشالی می‌انجامد. مهربانی بدون قاطعیت ویرانگر است، همان‌گونه که قاطعیت بدون مهربانی راه به جایی نمی‌برد. اقتدار بدون لطافت و انعطاف شخص را به ورطه‌ی خودکامگی و لجاجت می‌افکند، هم‌چنان که لطف و انعطاف بدون اقتدار شخص را ناتوان و ناکارآمد می‌کند. جسارتِ دفاع از منافع خود، بدون ملاحظه‌ی منافع دیگران، همان قدر شخص را گرفتار روابط بازنده - برنده می‌کند که ملاحظه‌ی بدون جسارت.

ایرج شهبازی
نهم آذرماه ۱۴۰۳
در راه بازگشت از کلکچال

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

26 Nov, 15:07


به اطلاع دوستان عزیزی که قصد دارند، در جلسه‌ی رونمایی از کتاب رقص با آوای نی، به قلم دکتر ناصر مهدوی شرکت کنند، می‌رسانیم که این جلسه، با دو تغییر در برنامه برگزار می‌شود:

جلسه، در روز چهارشنبه، هفتم آذرماه، به جای ساعت چهار بعدازظهر، در ساعت دو بعدازظهر شروع می‌شود.

محل جلسه از سالن حافظ، به سالن‌ فردوسی منتقل شده است. 

مکان؛ خیابان نجات اللهی (ویلا)، نبش خیابان ورشو، خانه‌ی اندیشمندان علوم انسانی، سالن فردوسی.

🔺لطفا به دوستانتان هم خبر بدید.

@kanoon_neshan
@irajshahbazi

ایرج شهبازی

25 Nov, 15:50


🔺 حکمت‌های زندگی در دفتر ششم مثنوی (دوره‌ی اول)

🔻 دکتر ایرج شهبازی

🔹 زمان: روزهای یک‌شنبه ساعت ۱۶:۳۰ تا ۱۸

🔸 تاریخ شروع: یازدهم آذرماه ۱۴۰۳

🔸مکان: خیابان ولی‌عصر، پارک ساعی، سالن آمفی‌تئاتر سرای محله‌ی ساعی

♦️ هزینهٔ ثبت‌نام: ۳۵۰ هزار تومان (۸ جلسه)

🔸دوره به صورت حضوری و آنلاین (در فضای اسکای روم) برگزار می‌شود.


تلفن و آیدی تلگرام جهت ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر:

09966480756

https://t.me/Sepehr_mehro2

🆔@irajshahbazi
🆔@sepehr_mehr

ایرج شهبازی

25 Nov, 15:49


اطلاع‌رسانی درمورد کلاس حکمت‌های زندگی در دفتر ششم مثنوی

به یاری خدا اولین دورۀ کلاس حکمت‌های زندگی در دفتر ششم مثنوی را از روز یک‌شنبه، یازدهم آذرماه آغاز می‌کنیم.

در این دوره چند حکمت زیبا و عمیق از دفتر ششم مثنوی را با هم می‌خوانیم. این حکمت‌ها به گونه‌ای انتخاب شده‌اند که فارغ از مباحثِ نظریِ صِرف، آموزه‌هایی کاربردی در اختیار مخاطب قرار می‌دهند و کیفیت زندگی او را بهبود می‌بخشند.

این دوره، به همت مؤسسه‌ی سپهر مهر، در روزهای یک‌شنبه، از ساعت ۳۰ : ۱۶ تا ۱۸، در سالن آمفی تئاتر سرای محله‌ی پارک ساعی، برگزار می‌شود و شهریه‌ی آن، برای هشت جلسه، سیصد و پنجاه هزار تومان است.

برای ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با شماره تلفن ۰۹۹۶۶۴۸۰۷۵۶ و یا با آیدی تلگرام @Sepehr_mehro2 تماس بگیرید.

ایرج شهبازی
پنجم آذرماه ۱۴۰۳

@irajshahbazi
@sepehr_mehr

ایرج شهبازی

25 Nov, 09:52


حضور در این برنامه، برای علاقه‌مندان آزاد و رایگان است و نیازی به ثبت نام یا اعلام حضور ندارد.

ایرج شهبازی

25 Nov, 09:51


رونمای از کتاب؛ رقص با آوای نی
شرح زیباترین ابیات دفتر اول مثنوی

سخنرانان؛
#دکتر_محمد_جواد_اعتمادی
#دکتر_ایرج_شهبازی
#دکتر_ناصر_مهدوی

دبیر نشست؛؛
#دکتر_عطیه_مشاهری‌فر

چهارشنبه؛ ۷ آذرماه ۱۴۰۳
ساعت؛ ۱۶

تهران_خیابان طالقانی_خیابان استاد‌نجات‌الهی_نبش کوچه ورشو_خانه اندیشمندان علوم انسانی

#نشان‌را‌دنبال‌کنید
@kanoon_neshan

ایرج شهبازی

24 Nov, 16:27


دوستان عزیزم
خدا رو شکر پنجاه نفر برای سفر قونیه ثبت نام کردن. امکان ثبت نام سی نفر دیگه وجود داره. دوستانی که مایلند در این سفر ارزشمند شرکت کنند، لطفأ سریع‌تر ثبت نام کنند، تا بتونیم کارهای مربوط به بیمه و بلیط هواپیما و هتل رو انجام بدیم.

ایرج شهبازی
چهارم آذرماه ۱۴۰۳

ایرج شهبازی

24 Nov, 16:24


سفر به قونیه، در سالگرد عُرس مولانا

همراه با دکتر ایرج شهبازی و گروه موسیقی سحوری

زمان: این سفر به دو شکل انجام می‌شود:
- چهار شب؛ از ۲۱ تا ۲۵ آذر ماه ۱۴۰۴ (۱۱ تا ۱۵ دسامبر)
- هفت شب؛ از ۲۱ تا ۲۸ آذرماه ۱۴۰۳ (۱۱ تا ۱۸ دسامبر)

هواپیمایی ماهان

🛎 هتل چهار ستاره‌ی سلجوق شمس تبریزی که تا بارگاه مولانا، پیاده، هفت دقیقه فاصله دارد.

بیمه‌ی مسافرتی تا سقف ۱۰۰۰۰ یورو

گشت کامل شهری در قونیه

✅️ چنان‌چه پروازها به دلیل عوامل طبیعی و مسائل غیرمترقبه، از طرف هواپیمایی ماهان لغو شود، قبل از سفر، تمامی هزینه‌ی تور، به مسافران عزیز برمی‌گردد.

برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام، با شماره‌ی ۰۹۱۲۳۳۹۶۶۳۰ (خانم مریم ابیانه) تماس بگیرید.

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

20 Nov, 11:50


معرفی چند کتاب خوب

به مناسبت هفته‌ی کتاب چند کتاب خوب به شما دوستان عزیزم معرفی می‌کنم. بدون تردید تأثیرگذارترین کتاب‌هایی که من خوانده‌ام، شاه‌کارهای بزرگی مانند شاه‌نامه‌ی فردوسی، کلیات سعدی، منطق الطیر، مثنوی معنوی، کلیات شمس، مقالات شمس، دیوان حافظ، کمدی الهی دانته، ایلیاد و ادیسه، مهابهاراتا، گیتا، دائو د جینگ، هملت، بینوایان، جنگ و صلح، برادران کارامازوف و نظایر آنها هستند. از اینها که بگذریم، چند کتاب زیر هم عالی هستند:

۱) هفت عادت مردمان مؤثر، از استفان کاوی، ترجمه‌ی محمدرضا آل یاسین

۲) انسان در جستجوی معنا، از ویکتور فرانکل، ترجمه‌ی حمزه گنجی.

۳) هنر شناخت مردم، از خانم و آقای تیگر‌. ترجمه‌ی محمد گذرآبادی.

۴) ملکی دیگر، ملکوتی دیگر، از اکهارت تله، ترجمه‌ی سیامک عاقلی.

۵) کتاب شادی، از دوگلاس آبرامز، ترجمه‌ی شهره میرعمادی.

۶) روان‌شناسی شادی، از ساموئل فرانکلین، ترجمه‌ی علی‌رضا سهرابی و فرامرز سهرابی.

۷) شادمانی درونی، از مارتین سلیگمن، ترجمه‌ی مصطفی تبریزی.

۸) پیام گم‌گشته، از مارلو مورگان، ترجمه‌ی فرناز فرود.

۹) اثر مرکب، از دارن هاردی، ترجمه‌ی لطیف احمدپور و میلاد حیدری.

۱۰) روان‌شناسی رنج، از آرتور آنو، ترجمه‌ی زهرا ادهمی.

ایرج شهبازی
۳۰ آبان‌ماه ۱۴۰۳

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

15 Nov, 14:31


دوستان عزیزی که قصد دارند در سفر قونیه، شرکت کنند، لطفأ سریع‌تر ثبت نام کنند، تا بتونیم کارهای مربوط به بیمه و بلیط هواپیما و هتل رو انجام بدیم.
خیلی ممنونم از لطفتون
ایرج شهبازی
۲۵ آبان‌ماه ۱۴۰۳

ایرج شهبازی

15 Nov, 14:28


سفر به قونیه، در سالگرد عُرس مولانا

همراه با دکتر ایرج شهبازی و گروه موسیقی سحوری

زمان: این سفر به دو شکل انجام می‌شود:
- چهار شب؛ از ۲۱ تا ۲۵ آذر ماه ۱۴۰۴ (۱۱ تا ۱۵ دسامبر)
- هفت شب؛ از ۲۱ تا ۲۸ آذرماه ۱۴۰۳ (۱۱ تا ۱۸ دسامبر)

هواپیمایی ماهان

🛎 هتل چهار ستاره‌ی سلجوق شمس تبریزی که تا بارگاه مولانا، پیاده، هفت دقیقه فاصله دارد.

بیمه‌ی مسافرتی تا سقف ۱۰۰۰۰ یورو

گشت کامل شهری در قونیه

✅️ چنان‌چه پروازها به دلیل عوامل طبیعی و مسائل غیرمترقبه، از طرف هواپیمایی ماهان لغو شود، قبل از سفر، تمامی هزینه‌ی تور، به مسافران عزیز برمی‌گردد.

برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام، با شماره‌ی ۰۹۱۲۳۳۹۶۶۳۰ (خانم مریم ابیانه) تماس بگیرید.

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

15 Nov, 04:59


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش هجدهم)

موضوع جلسه‌ی هجدهم: استاد و مرشد در سلوک معنوی

تاریخ: اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳

مدت سخنرانی: یک ساعت و سی و چهار دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) ضرورت وجود استاد در سلوک معنوی

۲) استاد دروغین

۳) استاد راستین

۴) استادان درونی

۵) سالک اویسی

۶) ملاحظاتی درباره‌ی نظریه‌ی استاد عرفانی


@irajshahbazi

ایرج شهبازی

14 Nov, 04:59


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش هفدهم)

موضوع جلسه‌ی هفدهم: تطور و تکامل از نگاه مولانا (قسمت دوم)

تاریخ: اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳

مدت سخنرانی: یک ساعت و بیست و چهار دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۳) تطور و تعصب

۴) تطور و مرگ

۵) تطور و بخشندگی

۶) تطور از طریق عشق

۷) تطور از طریق صحبت

۸) تطور از راه استحاله در موجود برتر

۹) تطور و اختیار

۱۰) مولانا و تکامل داروینی

۱۱) تطور و تناسخ

۱۲) دو پرسش دربارۀ نظریۀ مولانا درمورد تطور


@irajshahbazi

ایرج شهبازی

13 Nov, 08:47


مونتنی:

اگر افراد فقط می‌خواستند شاد باشند، به راحتی می‌توانستند به خواسته‌ی خود جامه‌ی حقیقت بپوشانند. مشکل این‌جاست که هر کسی می‌خواهد از دیگری شادتر باشد، و رسیدن به چنین خواستی تقریباً همیشه دشوار است؛ زیرا [ما غالباً] دیگران را بیش از حدی که واقعا شاد هستند، مجسم می‌کنیم.

(علم شادکامی، از اشتفاین کلاین، ترجمه‌ی نغمه صفاریان‌پور، صفحه ۲۶۵).

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

13 Nov, 04:22


ایرج شهبازی pinned Deleted message

ایرج شهبازی

13 Nov, 04:21


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش شانزدهم)

موضوع جلسه‌ی شانزدهم: تطور و تکامل انسان از نگاه مولانا (قسمت اول)

تاریخ: اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳

مدت سخنرانی: یک ساعت و هجده دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) تطور و فنا در حق

۲) تطور و عادت

با عرض پوزش فراوان، در دقیقه‌ی سی و یک، جمله‌ی رومیی شد را اشتباه خوانده‌ام. در این جمله، کلمه‌ی رومیی، با یای نکره آمده است، ولی من آن را با یای مصدری خوانده‌ام. به این ترتیب رومیی شد، یعنی به یک رومی تبدیل شد.

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

12 Nov, 09:22


نقل قول‌ها - حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی - بخش پانزدهم

ایرج شهبازی

12 Nov, 09:22


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش پانزدهم)

موضوع جلسه‌ی پانزدهم: مهرطلبی

تاریخ: اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳

مدت سخنرانی: یک ساعت و بیست و شش دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) تعریف مهرطلبی

۲) ویژگی‌های افراد مهرطلب

۳) علل شکل‌گیری شخصیت مهرطلب

۴) مهرطلبی و فرزندپروری

۵) عوارض و آسیب‌های مهرطلبی

۶) درمان مهرطلبی

۷) تفاوت‌های مهرطلبی و مهرورزی

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

09 Nov, 03:14


سفر به قونیه، در سالگرد عُرس مولانا

همراه با دکتر ایرج شهبازی و گروه موسیقی سحوری

زمان: این سفر به دو شکل انجام می‌شود:
- چهار شب؛ از ۲۱ تا ۲۵ آذر ماه ۱۴۰۴ (۱۱ تا ۱۵ دسامبر)
- هفت شب؛ از ۲۱ تا ۲۸ آذرماه ۱۴۰۳ (۱۱ تا ۱۸ دسامبر)

هواپیمایی ماهان

🛎 هتل چهار ستاره‌ی سلجوق شمس تبریزی که تا بارگاه مولانا، پیاده، هفت دقیقه فاصله دارد.

بیمه‌ی مسافرتی تا سقف ۱۰۰۰۰ یورو

گشت کامل شهری در قونیه

✅️ چنان‌چه پروازها به دلیل عوامل طبیعی و مسائل غیرمترقبه، از طرف هواپیمایی ماهان لغو شود، قبل از سفر، تمامی هزینه‌ی تور، به مسافران عزیز برمی‌گردد.

برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام، با شماره‌ی ۰۹۱۲۳۳۹۶۶۳۰ (خانم مریم ابیانه) تماس بگیرید.

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

07 Nov, 15:43


دوستان عزیزم
امیدوارم از فرصت سفر به دیار خیام و عطار، در کنار دکتر اعتمادی عزیز، استفاده کنید.

ایرج شهبازی

07 Nov, 15:41


🌱 نیشابور شهر شعر و حکمت و عرفان، و سرزمین تاریخ و فرهنگ است. این شهر که با نام بزرگانی همچون عطار و خیام روشنی یافته است، محل رخ دادن وقایع مهمی نیز در تاریخ ما بوده است.
سفر به نیشابور، مجالی برای تماشا و تامّل در فرهنگ و تاریخ و ادبیات و عرفان است؛ زیارت بارگاه عطار و تماشای مزار خیام، و گفتن و شنیدن از این سرچشمه‌های حکمت و معرفت.

در سفر نیشابور، به سیر و تماشا در زیبایی‌های این شهر، و آشنایی بیشتر با ارباب معرفت و حکمت خواهیم رفت.

❇️ تور فرهنگی و ادبی نیشابور

  زمان: چهارشنبه، پنجشنبه و جمعه ۷، ۸ و ۹ آذرماه ۱۴۰۳

ساعت حرکت از تهران، چهارشنبه بین ۸ تا ۹ شب و ساعت برگشت از نیشابور، روز جمعه بین ساعت ۶ تا ۸ شب، خواهد بود.

❇️ رفت و برگشت با قطار انجام خواهد شد.

❇️
همراه با دکتر محمدجواد اعتمادی
❇️ راهنمای تور: دکتر احمد خلیلی
❇️ اجرای موسیقی سنتی

بازديد از:
آرامگاه خیام
آرامگاه عطار نیشابوری
کاروانسرای شاه‌عباسی

و تعدادی از آثار تاریخی نیشابور همراه با راهنمای محلی


تلفن و آیدی تلگرام جهت ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر:

09966480756—@Sepehr_mehro2

🌸


@sepehr_mehr
@hozoormolana

ایرج شهبازی

06 Nov, 04:48


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش چهاردهم)

موضوع جلسه‌ی چهاردهم: گریختن از خود

تاریخ: اسفندماه ۱۴۰۲

مدت سخنرانی: یک ساعت و هجده دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) اموری که برای فرار از خود به آنها پناه می‌بریم

۲) فرار از خود در ارتباط با بدن


۳) فرار از خود در ارتباط با نتایج کارهای خود

۴) فرار از خود در رابطه با قوانین هستی

۵) فرار از خود در ارتباط با خدا

۶) نتیجه‌ی بحث کردن از خود

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

05 Nov, 10:27


نقل قول‌ها - حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی - بخش سیزدهم

ایرج شهبازی

05 Nov, 10:26


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش سیزدهم)

موضوع جلسه‌ی سیزدهم: خودمراقبتی

تاریخ: اسفندماه ۱۴۰۲

مدت سخنرانی: یک ساعت و بیست و هشت دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) خودمراقبتی (selfcare)

۲) انواع خودمراقبتی
۲-۱) خودمراقبتی جسمی
۲-۲) خودمراقبتی عاطفی
۲-۳) خودمراقبتی ذهنی
۲-۴) خودمراقبتی معنوی (روانی)

۳) نتایج و آثار خودمراقبتی

۴) مولانا و خودمراقبتی

۵) راهکارهای مولانا برای مراقبت کردن از خود
۵-۱) مدیریت کردنِ موقعیت‌های ویژه
۵-۲) پنهان کردن سودمندی‌ها و نقاط قوت خود


@irajshahbazi

ایرج شهبازی

04 Nov, 19:03


خشم و حل مسأله

ایرج شهبازی

اگرچه ممکن است هدف اولیه‌ی خشم، تخلیۀ روانی و رهایی از احساسات ناخوشایند باشد، ولی به نظر می‌رسد در غالب موارد، افراد قصد دارند از راه خشم به هدفی برسند و مسأله‌ای را حل کنند. در این صورت ممکن است که شخص از راه خشم به هدف خود برسد و طرف مقابل مطابق میل او رفتار کند. در اینجا شخص مقابل، تحت تأثیر خشم او، خواسته‌اش را برمی‌آورد و حتی به مدت طولانی مطابق خواستۀ او رفتار می‌کند.

طبیعی است که چنین اطاعت و تسلیمی مطلوب هیچ انسان عاقلی نیست. ما دوست داریم دیگران با رضا و رغبت، طبق نظر ما رفتار کنند و ما را دوست بدارند، نه براثر ترس و اجبار و اکراه. فرض کنید کسی با عصبانیت از همسرش می‌خواهد که به او توجه کند و او هم به خاطر ترس، چنین می‌کند. روشن است که چنین توجه و محبتی ارزشی ندارد و دیر یا زود گیرندۀ آن هم احساس ناخوشایندی پیدا می‌کند.

یا فرض کنید که یک مدیر با خشم و تهدید، کارمند خود را مجبور می‌کند وظایفش را انجام دهد. چنین تغییر رفتاری عمیق و ماندگار نیست و به محض کنار رفتن تهدید و خشم، شخص به وضعیت پیشین خود برمی‌گردد.

گذشته از این انجام دادن وظایف براثر عشق و آگاهی کجا و انجام دادن آنها از سر ترس و تهدید کجا؟ فقط افراد دیکتاتور و جاهلند که در تمام عمر خود می‌توانند با استفاده از خشم و زور دیگران را مطیع خود نگاه دارند، ولی هیچ انسان سالمی چنین الگویی از رفتار را نمی‌پذیرد.

بنابراین به نظر می‌رسد حتی اگر ما از طریق ابراز خشم، بتوانیم کسی را وادار کنیم که مطابق خواستۀ ما عمل کند، در نهایت نه خودمان از چنین تغییر رفتاری احساس رضایت داریم، نه طرف مقابلمان.

اکنون بیایید مسأله را از منظری دیگر ببینیم. وقتی که شخص از طریق خشم (تهدید، تنبیه، ناسزا گفتن، فریاد کشیدن، قهر کردن و نظایر آنها) توانست در چند مورد به اهداف خود دست پیدا کند، به تدریج دچار این توهم می‌شود که همه جا می‌تواند از طریق خشم به هدف خود برسد. این توهم به مرور شخص را به موجودی تک‌بعدی تبدیل می‌کند.

همان گونه که می‌دانیم برای حل هر مسأله‌ای راه حل‌های متعددی وجود دارد، ولی خشم همۀ امکانات و راه حل‌ها را نادیده می‌گیرد و تنها یک راه حل را که زورگویی است، به رسمیت می‌شناسد. به این ترتیب خشم، به تدریج قدرت تحلیل و نیروی خلاقیت و تفکر شخص را از بین می‌برد و او را به شخصی تک‌ساحتی تبدیل می‌کند. شخص خشمگین کم‌کم عادت می‌کند که مسائل مختلف را تنها به یک شیوه حل کند.

با توجه به این نکته، می‌توان گفت که خشم گذشته از این که در لحظۀ بروز و ظهورش، تفکر را مختل می‌کند، در درازمدت هم به حماقت و خنگی و کندذهنی می‌انجامد. شخص عصبانی می‌کوشد عموم مسائل را از راه خشمگین شدن و تهدید کردن و محکوم کردن و مشت بر دهان طرف مقابل کوبیدن و سیلی بر صورت او زدن حل کند.

استفادۀ مداوم از این رویکرد باعث می‌شود که شخص در عرصه‌ی حل مسأله کاملا ناکارامد و ناتوان شود و نتواند از انواع راه حل‌هایی که برای حل یک مسأله وجود دارد، بهره بگیرد.

بنا بر مطالب بالا اگر ما موفق شویم با استفاده از خشم به اهداف خود برسیم، اولاً تغییر ماندگار و عمیق و مطلوبی در طرف مقابل ایجاد نمی‌کنیم و اطاعت و تسلیم او چون از سر اجبار و اکراه است، دردرازمدت رضایت باطنی ما را حاصل نمی‌کند. از سوی دیگر، ما به مرور زمان به انسان‌هایی تک‌بعدی تبدیل می‌شویم و خلاقیت و نیروی تحلیل خود را از دست می‌دهیم.

این پیامدهای ناگوار در صورتی است که ما موفق شویم از طریق خشم به اهداف خود برسیم. اگر در نهایت صداقت و انصاف به بررسی مواردی که خشمگین شده‌ایم، بپردازیم، می‌توانیم ببینیم که خشم در غالب موارد، نتوانسته است مشکل ما را به شکل اساسی حل کند.

ارزیابی منصفانۀ نتایج خشم‌های گذشته‌مان می‌تواند به ما کمک کند که بهتر خشم خود را بشناسیم و از ناتوانی آن در حل مشکلاتمان آگاهی پیدا کنیم. البته بسیاری از افراد به سبب خودخواهی و کوته‌بینی، در آینده هم از نتایج ناروای خشم خود حمایت می‌کنند و کمترین احساس ندامتی به آنها دست نمی‌دهد. اما اگر صادقانه زندگی خود را بررسی کنیم، به خوبی می‌بینیم که خشم در عموم موارد ما را به اهدافمان نمی‌رساند و مسائل ما را حل نمی‌کند.

اگر دریابیم چه با خشم به هدف خود برسیم و چه نرسیم، در هر دو حال زیان کرده‌ایم، عزم ما برای رها کردن این راهکار بیشتر جزم خواهد شد. خشم عموماً یک علامت است و نشان می‌دهد مشکلی وجود دارد، ولی خود به تنهایی قادر به حل کردن آن نیست.

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

01 Nov, 16:48


اطلاع‌رسانی درمورد دورۀ فشردۀ دوستی و دشمنی

دوستی و دشمنی از مهم‌ترین مسائل در زندگی انسانند. با این حال کمتر کسی را می‌توان یافت که دربارۀ دوستی و دشمنی مطالعه و تأمل کرده باشد و اخلاق دوستی و اخلاق دشمنی را بداند. همین ناآگاهی نسبت به وظایف و حقوق میان دوستان و دشمنان، بر رنج انسان می‌افزاید و آسیب‌های فراوانی را به او وارد می‌کند.

دوره‌ی اخلاق دوستی و اخلاق دشمنی برای بررسی همین مسأله برگزار می‌شود و شامل دو بخش است. در بخش نخست به بحث اخلاق دوستی می‌پردازیم و دربارۀ مسائلی مانند ارزش و اهمیت دوستی، ویژگی‌های دوستیِ واقعی، موانع دوست‌یابی، آفات دوستی، راه‌های مراقبت از دوستی، اخلاق قطع رابطه و نظایر آنها سخن می‌گوییم.

در این بخش هم‌چنین مسائلی مانند تعهد، وفاداری، تعادل، خردمندی، صداقت و امثال آنها که می‌توانند پاسبانِ دوستی باشند، به طور ویژه مورد بررسی قرار می‌گیرند. گذشته از اینها درمورد روابط خاکستری صحبت می‌شود. این قبیل روابط که می‌توان آنها را روابط سمّی خواند، به مرور جسم و جان دو طرف رابطه یا یکی از آنها را تباه می‌سازند.

در بخش دوم هم به بحث درمورد اخلاق دشمنی و اختلاف نظر می‌پردازیم. گفتنی است که دشمنی یکی از وضعیت‌های ممکن و موجود در روابط انسانی است که ظاهراً از آن گریز و گزیری نیست. دشمنی معمولاً با احساسات ناخوشایندی مانند خشم، خشونت، نفرت و مانند آنها همراه است و چه بسا به تجاوز و سلطه‌جویی و غارت و قتل منجر می‌شود؛ بنابراین دشمنی ابعاد گوناگون زندگی شخص را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد و در مواردی مسیر و هدف زندگی او را دگرگون می‌کند. در این بخش، درباره‌ی دشمنی و آسیب‌های آن، بهترین شیوه‌های برخورد با دشمنان، خشونت، دشمن‌محوری، خشونت‌پرهیزی و مسائلی از این دست سخن می‌گویبم.

دوره‌ی اخلاق دوستی و اخلاق دشمنی، به همت کانال تلگرامی خانه‌ی آشنا، با همکاری مؤسسه‌ی فرهنگی - هنری ماندگار، در آبان‌ماه ۱۴۰۳، در مشهد برگزار می‌شود.


فراخوان ثبت‌نام  دوره‌ی فشرده‌ی اخلاق دوستی، اخلاق دشمنی

▫️با تدریس: دکتر ایرج شهبازی

🔻 زمان: پنجشنبه و جمعه، ۱۷ و ۱۸ آبان‌ماه (ساعت ۹ الی ۱۳)

مکان: مشهد، خیابان کوه‌سنگی، نبش کوه‌سنگی ۳، موسسه‌ی فرهنگی ماندگار.

هزینه‌ی کلاس: ۴۰۰/۰۰۰ تومان

جهت ثبت‌نام با شماره‌های

09151250378
09035270239
تماس بگیرید۔

@irajshahbazi
@sokhanashnaaa
ایرج شهبازی
۱۱ آبان‌ماه ۱۴۰۳

ایرج شهبازی

31 Oct, 06:08


نقل قول‌ها - حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی - بخش دوازدهم

ایرج شهبازی

31 Oct, 06:08


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش دوازدهم)

موضوع جلسه‌ی دوازدهم: امیال پنهانی انسان (قابلیت‌ها و موقعیت‌ها)

تا
ریخ: بهمن‌ماه ۱۴۰۲

مدت سخنرانی: یک ساعت و بیست و پنج دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) نگاهی به مسألۀ امتحان

۲) برخی از مهم‌ترین موقعیت‌هایی که قابلیت‌های پنهان انسان را آشکار می‌کنند
۲-۱) قدرت سیاسی فراوان
۲-۲) ثروت زیاد
۲-۳) شهوت و رابطۀ مرد و زن
۲-۴) موقعیت معنوی بالا

۳) اشارۀ مختصری به برخی از نتایج اخلاقی این بحث

۴) راه‌کارهایی برای محفوظ ماندن از جنبه‌های آسیب‌رسانِ وجود خود

۵) قابلیت‌های نیکو و موقعیت‌های عالی

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

30 Oct, 08:42


نقل قول‌ها - حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی - بخش یازدهم

ایرج شهبازی

30 Oct, 08:42


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش یازدهم)

موضوع جلسه‌ی یازدهم: درنگی در سویه‌های تاریک وجود

تاریخ: بهمن‌ماه ۱۴۰۲

مدت سخنرانی: یک ساعت و بیست دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) سه نگاه کلان درمورد سرشت انسان

۲) ضرورت سویه‌های تاریک وجود برای زندگی انسان

۳) نتایج نظری و آثار عملی پذیرش سویه‌های تاریک وجود

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

26 Oct, 10:37


🔺 دوره‌ی فشرده‌ی تیپ‌شناسی شخصیّت
(بر اساس الگوی مایرز و بریگز - MBTI)

🔻 دکتر ایرج شهبازی

🔹 زمان: جمعه ۱۱ آبان‌ماه، ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۱۶:۳۰ بعدازظهر

🔸مکان: اصفهان ، خانه اصفهان، خیابان گلخانه، بین میدان نوبهار و استادان، سالن شهید بهشتی

♦️ هزینهٔ ثبت‌نام:
۳۸۰ هزار تومان

🔸 به همراه پذیرایی و ناهار


تلفن و آیدی تلگرام جهت ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر:

۰۹۳۷۴۸۴۳۶۲۶

https://t.me/Mehr_mah333

🆔@irajshahbazi
🆔@sepehr_mehr
🆔@mehromaah333

ایرج شهبازی

26 Oct, 10:37


اطلاع‌رسانی درمورد دوره‌ی فشرده‌ی تیپ شناسی شخصیت در اصفهان

در این دوره، بر اساس یکی از معتبرترین روش‌های شخصیت شناسی که به یونگ تعلق دارد و بعدها بریگز و مایرز آن را تکمیل و اصلاح و کاربردی کرده‌اند، به بررسی تیپ‌شناسی شخصیت می‌پردازیم.

مهم‌ترین فایده‌ی این دوره آشنایی با ویژگی‌های شخصیتی خودمان است. آشنایی با سنخ روانی خودمان گامی بلند در جهت خودشناسی است و باعث می‌شود ما خیلی زودتر با خود به صلح برسیم. گذشته‌ازاین از طریق تیپ‌شناسی شخصیت، می‌توانیم بسیاری از نقاط ضعف خودمان را بشناسیم و به مرور زمان آنها را اصلاح کنیم.

فایده‌ی دیگر تیپ‌شناسی این است که ما را در انتخاب شغل یا رشته‌ی تحصیلی کمک می‌کند. بسیاری از افراد، تصور دقیقی از کار یا رشته‌ی تحصیلی خود ندارند و به همین سبب آشفته و غمگین‌اند. تیپ‌شناسی شخصیت می‌تواند ابزارها و امکاناتی در اختیار ما بگذارد که با اطمینان بیشتر و سرعت افزون‌تری این مشکل را حل کنیم.

تیپ‌شناسی شخصیت در زمینه‌ی روابط انسانی هم بسیار سودمند است. از طریق تیپ‌شناسی، انواع روابط انسانی، مانند روابط مدیران و کارمندان، روابط همکاران، روابط معلمات و دانش‌آموزان، روابط خانوادگی و نظایر آنها بسیار روان‌تر و شیرین‌تر می‌شوند. هم‌چنین تیپ‌شناسی می‌تواند در انتخاب همسر و بهبود کیفیت روابط خانوادگی، سودمندی‌های فراوانی داشته باشد.

یک فایده‌ی بسیار مهم دیگر تیپ‌شناسی در حوزه‌ی فرزندپروری است. سنخ روانی بچه‌ها غالباً مانند سنخ روانی والدین‌شان نیست و متأسفانه بسیاری از والدین، بدون توجه به تیپ شخصیتی فرزندشان، با او رفتار می‌کنند. این امر به سلامت روانی بچه‌ها خیلی آسیب می‌زند. چنان‌چه شیوه‌ی تربیتی والدین با سنخ روانی بچه مطابقت داشته باشد، فرزندپروری به کاری بسیار عاشقانه و دلنشین تبدیل می‌شود.

گذشته از اینها، تیپ‌شناسی شخصیت ده‌ها فایده‌ی دیگر دارد و می‌تواند عرصه‌های مختلف زندگی ما را دگرگون کند. به یاری خدا، در این دوره‌ی فشرده، با همه‌ی این مباحث جالب و جذاب آشنا می‌شویم.

این دوره، به همت آموزشگاه مهر و ماه اصفهان، در روز جمعه، یازدهم آبان‌ماه، برگزار می‌شود و شهریه‌ی آن ۳۸۰ هزار تومان است.

برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام به اطلاعیه‌ی زیر نگاه کنید، یا با تلفن ۰۹۳۷۴۸۴۳۶۲۶ یا آیدی https://t.me/Mehr_mah333 تماس بگیرید.


ایرج شهبازی
شنبه، پنجم آبان‌ماه ۱۴۰۳

ایرج شهبازی

26 Oct, 06:15


نقل قول‌ها - حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی - بخش دهم

ایرج شهبازی

26 Oct, 06:15


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش دهم)

موضوع جلسه‌ی دهم: مروری بر سه قطعه‌ی زیبا از دفتر پنجم مثنوی

تاریخ: بهمن‌ماه ۱۴۰۲

مدت سخنرانی: یک ساعت و هفده دقیقه

طرح بحث

۱) جاه‌طلبی

۲) ناز و نیاز

۳) مسألۀ اصلی انسان؛ خودشناسی

با عرض پوزش فراوان، در دقیقه‌ی ۳۴، در تعریف فروتنی اشتباهاً گفته‌ام: "فروتنی یعنی این که در ذهنمان هیچ کس را از خودمان برتر ندانیم". جمله‌ی درست چنین است: "فروتنی یعنی این که در ذهنمان هیچ کس را از خودمان فروتر ندانیم".

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

25 Oct, 12:30


موسسهٔ فرهنگی سپهرِ مهر با همکاری گروه زبان و ادبیات فارسیِ خانهٔ اندیشمندانِ علوم انسانی  برگزار می‌کند:

✳️ سلسله نشست‌های ماهانهٔ صبحِ امید
✳️

سخنران:
دکتر محسن رنانی

موضوع نشست پنجم: «عشق و توسعه»

شعر خوانی:
خانم فریبا خادمی

اجرای موسیقی سنتی با حضور:
آقای صابر سوری (نوازندهٔ عود)
آقای امین دادوری (نوازندهٔ سازهای کوبه‌ای)
آقای امیر فرهنگ حاتمی(نوازندهٔ دیوان باس)

مدیر علمی نشست:
دکتر مهرداد رحمانی

🗓 دوشنبه، هفتم آبان‌ماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۶:۳۰

🏡 خیابان نجات‌اللهی (ویلا)، نبش خیابان ورشو، خانهٔ اندیشمندان علوم انسانی، سالن فردوسی

🔹برنامه به صورت حضوری برگزار می گردد.

🔹ورود برای عموم آزاد و رایگان است.

🔹 فایل صوتی جلسه در کانال قرار خواهد گرفت.

فایل صوتی نشست اول
فایل صوتی نشست دوم
فایل صوتی نشست سوم
فایل صوتی نشست چهارم

🌲خانهٔ اندیشمندان علوم انسانی
🌲موسسهٔ فرهنگی هنری سپهرِ مهر

#دکتر_محسن_رنانی
#صبح_امید
#عشق
#توسعه

🆔 @Renani_Mohsen
🆔 @iranianhht
🆔 @sepehr_mehr

ایرج شهبازی

25 Oct, 07:14


نقل قول‌ها - حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی - بخش نهم

ایرج شهبازی

25 Oct, 07:14


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش نهم)

موضوع جلسه‌ی نهم: گریه‌ی راستین و گریه‌ی دروغین

تاریخ: بهمن‌ماه ۱۴۰۲

مدت سخنرانی: یک ساعت و هجده دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) مسألۀ گریه در جامعۀ ایرانی

۲) گریه در آیات و روایات

۳) مولانا و گریه
۳-۱) ارزش و اهمیت گریه در نگاه مولانا
۳-۲) انواع گریه
۳-۳) حقیقت گریه
۳-۴) آثار و نتایج گریۀ پسندیده
۳-۵) راه‌های رقیق شدنِ دل و دست‌یابی به اشک
۳-۶) فراسوی گریه و خنده

۴) نگاهی انتقادی به کارکردهای گریه
۴-۱) فریفتنِ دیگران از راه گریه
۴-۲) فریفتنِ خود از راهِ گریه
۴-۳) فریفتن خدا از راهِ گریه

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

24 Oct, 04:09


نقل قول‌ها - حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم - بخش هشتم

ایرج شهبازی

24 Oct, 04:09


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش هشتم)

موضوع جلسه‌ی هشتم: وارونگی ارزش‌ها و ضدارزش‌ها در جامعه‌ی اسلامی

تاریخ: دی‌ماه ۱۴۰۲

مدت سخنرانی: یک ساعت و بیست و هشت دقیقه

طرح بحث

مقدمه
۱) روش اولویت‌بندی کردن امور زندگی

۲) اولویت‌بندی در امور دینی

۳) طرحی برای بررسی نظام ارزش‌ها و ضدارزش‌ها

۴) وارونگی نظام ارزش‌ها و ضدارزش‌ها

۵) وارونگي ارزش‌ها و ضدارزش‌ها در شعر حافظ و مولانا

۶) بررسی نتایج وارونگی نظام ارزش‌ها و ضدارزش‌ها در جامعۀ ما

۷) اخلاقيات شخصيت و اخلاقيات منش


@irajshahbazi

ایرج شهبازی

23 Oct, 03:41


نقل قول‌ها - حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی - بخش هفتم

ایرج شهبازی

23 Oct, 03:41


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش هفتم)

موضوع جلسه‌ی هفتم: مکر و حیله‌گری

تاریخ: دی‌ماه ۱۴۰۲

مدت سخنرانی: یک ساعت و بیست و هشت دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) دو نوع حیله‌گری
۱-۱) حیلۀ پسندیده
۱-۲) حیلۀ ناپسند

۲) درنگی در حقیقت حیله‌گری ناپسند

۳) بی‌فایده بودن حیله‌گری در مسائل اصلی زندگی

۴) مرگ پیش از مرگ و ترک حیله

@irajshahbazi

ایرج شهبازی

22 Oct, 03:45


نقل قول‌ها - حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی - بخش ششم

ایرج شهبازی

22 Oct, 03:45


حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی (بخش ششم)

موضوع جلسه‌ی ششم: نعل‌های وارونه

تاریخ: دی‌ماه ۱۴۰۲

مدت سخنرانی: یک ساعت و سه دقیقه

طرح بحث

مقدمه

۱) مبانی فکری نعل‌های وارونه
۱-۲) مبانی هستی‌شناختیِ نعل‌های وارونه
۱-۲) مبانی خدا‌شناختیِ نعل‌های وارونه
۱-۳) مبانی انسان‌شناختیِ نعل‌های وارونه

۲) داستان‌ها و تمثیل‌های مولانا برای طرح مسألۀ نعل‌های وارونه

۳) نمونه‌هایی از نعل‌های وارونه
۳-۱) رنج و راحت
۳-۲) غم و شادی
۳-۳) لطف و قهر
۳-۴) ظاهر و باطن

۴) راه‌های کشف نعل‌های وارونه


@irajshahbazi

ایرج شهبازی

21 Oct, 07:15


نقل قول‌ها - حکمت‌های زندگی در دفتر پنجم مثنوی - بخش پنجم