دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳ @bidarcourses Channel on Telegram

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

@bidarcourses


www.bidar.school این صفحه به‌منظور معرفی دوره‌هایی که مدرسه هنر و ادبیات بیدار برگزار می‌کند؛ تشکیل شده‌است.

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳ (Persian)

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳ یک کانال تلگرامی است که به معرفی دوره‌های مفید و آموزشی مدرسه هنر و ادبیات بیدار می‌پردازد. این مدرسه با هدف ارتقاء سطح دانش و آگاهی اجتماعی در زمینه هنر و ادبیات تأسیس شده و تمامی دوره‌های آموزشی خود را با استانداردهای بین‌المللی ارائه می‌دهد. اگر به دنبال یادگیری مطالب مفید و جذاب در زمینه‌های هنر و ادبیات هستید، کانال bidarcourses یک منبع عالی برای شماست. با عضویت در این کانال، از آخرین دوره‌های آموزشی مدرسه بیدار با خبر شوید و به روز با تمامی فعالیت‌های آموزشی این مدرسه باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام در دوره‌های مفید مدرسه بیدار، به وب‌سایت آن‌ها به آدرس www.bidar.school مراجعه کنید. از این به بعد، همراه با مدرسه بیدار باشید و به توسعه دانش و هنر خود بپردازید.

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

14 Feb, 10:53


رویکرد صلح‌آمیز به آب، همکاری را اصل می‌داند و اختلاف و نزاع را استثنا و تصادف‌هایی در تاریخ. طبق این رویکرد گذشته‌ی زاینده‌رود روایتی عادلانه، پایدار و دموکراتیک پیدا می‌کند و وضعیت یکی دو دهه‌ایِ اخیر آن، نابه‌هنجار و استثنایی می‌شود که نیاز به آسیب‌شناسی و رفع و رجوع نزاع برای بازگشت به صلح دارد. در لحظه‌ی نابه‌هنجار همگان سردرگم هستند و حاضرین در نزاع، بی‌نوایان و پریشان‌احوالانی هستند که شایسته رسیدگی و حضانت و منابع آب نیازمند مدیریت متخصصان می‌شود. چنین بستری متخصصان را فرامی‌خواند تا نقش آسیب‌شناس و منجی را ایفا کنند؛ با این وعده که صلح و نظم را دوباره برقرار سازند. بدین شکل رویکردی صلح‌آمیز به آب به رویکردی نخبه‌گرا ختم می‌شود.
 
در این پژوهش تمایل داشته‌ام آب-جامعه را این بار از منظر نزاع ببینم. اگر بپذیریم که هیچ قاعده و نهادی در طول تاریخ نقش و کارکردی ثابت، طبیعی و صلح‌آمیز نداشته است، آن‌گاه باید دید قاعده‌ای همچون طومار حقابه‌ی زاینده‌رود (طومار شیخ‌بهایی که روایت صلح‌آمیز زاینده‌رود بر آن متکی‌ست) در دوره‌های مختلف چگونه بازآفرینی شده، به خدمت چه کسانی آمده و چه نیروها و منافعی برای تحقق آن به کار آمده‌اند؟ اکنون نیز جنبش‌ها چه نقشی در ساختن گفتمان و مادیت جدید زاینده‌رود و چه ظرفیتی برای عدالت و پایداری فراهم می‌کنند؟ چنین هستی‌شناسی‌ای از آب-جامعه علاوه بر امکان دیدن عاملیت مردم و ناانسان‌ها، امکانی نیز فراهم می‌کند که نتایج پژوهش، روایتی از وضعیت استثنایی و گذرا نباشد؛ بلکه مردم‌نگاری لنزی باشد برای دیدن جهان کلی‌تر و گفتگویی با زمان‌ها و مکان‌های دیگر.

در متدولوژی‌ای متعهد به درک منازعه، تلاش کرده‌ام پاسخ به چگونگی جستجوی موقعیت مناسب در میدان و نحوه‌ی بودن در آنجا و جستجوی آرشیو مناسب و نحوه‌ی خواندن آن را متناسب با وضعیت آنتاگونیستی پیدا کنم. پژوهش کیفی مبتنی بر مصاحبه‌، بدون حضور مستمر در میدان و زیست روزمره، امکان دستیابی به چنین درکی را ندارد. مردم‌نگاری برای پاسخ به چنین مساله‌ای، حاصل دنبال کردن آب و جامعه در مسیر به جریان درآمدنشان، در چرخه‌ای که این دو دائما یکدیگر را می‌سازند، در رفت‌و‌برگشت‌های میان میدان نخبگان و میدان مردمی که به دنبال آب می‌روند و پی‌گرفتن پدیده‌ها در طول تاریخ ساخته‌شدن‌شان بوده است. در این فرایند مردم‌نگاری و پژوهش تاریخی نه به عنوان دو ژانر مجزا یا مکمل پژوهیدن، بلکه در پیوند و در هم‌آمیختگی با یکدیگر به کار آمده‌اند.

با نگریستن از منظر نزاع، جنبش‌های کشاورزان و جنبش‌های محیط‌زیستی دیگر سروصداهایی که روال درست و منطقی مدیریت آب را مختل می‌کند نیستند؛ بلکه به عنوان عاملان تغییر و زایایی به چشم می‌آیند؛ فرصتی که گروه‌های در حاشیه به صحنه می‌آیند و گوش‌ها را مجبور به شنیدن و چشم‌ها را مجبور به دیدن فرودستی می‌کنند. این فرایند کمک کرد تا بتوانم تاریخی صلح‌آمیز از زاینده‌رود یا مفهومی نخبه‌گرا به نام "مشارکت" برای جمع شدن نمایندگان ذی‌نفعان به دور هم را واسازی کنم و مفاهیمی آنتاگونیستی از آن‌ها بسازم.
 
درباره‌ی نویسنده‌ی رساله:
سروش طالبی اسکندری دانشجوی رشته‌ی مهندسی منابع آب در دانشگاه تربیت مدرس و پژوهشگر و کنشگر آب است. مادرش اصالتا دزفولی و متولد اهواز است و پدرش اصالتا فریدنی (منطقه‌ای در غرب اصفهان و سرچشمه زاینده‌رود) و متولد آبادان، و خود او در سال 1367 در اصفهان به دنیا آمده است. زاینده‌رود و کارون و اروند بخشی از خانواده او بوده‌اند و با عشق به آن‌ها بزرگ شده‌است. زندگی اقوام نزدیکش در خوزستان و فریدن و گذر کودکی و نوجوانی‌اش در کنار زاینده‌رود او را از همان زمان علاقه‌مند و حساس به این جغرافیا کرد. سهم زاینده‌رود در دوران دانشجویی‌اش پنج سال پژوهش میدانی و نگارش رساله‌ی دکتری، و سهم کارون هزار کیلومتر کوه‌نوردی و کوه‌پیمایی در سرشاخه‌هایش و همراهی با عشایر بختیاری بوده است.

درباره‌ی مدیر جلسه:
نهال نفیسی در تهران ادبیات انگلیسی (دانشگاه علامه طباطبائی، ۱۳۷۷-۱۳۷۳) و در تگزاس انسان­ شناسی فرهنگی (دانشگاه Rice ، ۲۰۰۰-۲۰۰۷ )خوانده است.  پس از یک دوره‌ی پسادکترا در موسسۀ کاوش­های فرهنگی برلین (ICI  Berlin, ۲۰۱۲ - ۲۰۱۴)، امروز به عنوان عضو هیئت علمی گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه علامه طباطبائی به تدریس، و اگر برسد تحقیق و حتی نوشتن، مشغول است.  او به مردم­‌نگاری به ویژه در حوزه‌ی علم و فناوری و پزشکی و دنبال کردن زندگی اجتماعی کنشگران غیرانسانی همچون اشیاء، حیوانات، گیاهان، مواد، ذرات، و سازه­‌ها علاقه­ دارد.

🔻جهت ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر پیام دهید:
@public_yekchand

🔻حلقه‌ی مطالعاتی یک‌‌چند
@halghe_yekchand

🔻مدرسه هنر و ادبیات بیدار
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

14 Feb, 10:53


مدرسه‌ی بیدار با همکاری حلقه‌ی مطالعاتی یک‌چند برگزار می‌کند:

ساخت حکمرانی آب در مواجهه مردم، نخبگان و طبیعت؛ و بازتعریف مشارکت با نگاهی تکثرگرایانه / سروش طالبی اسکندری
پنجشنبه ۲ اسفند، ساعت ۱۷ تا ۱۹

هیچ آبی در مسیری دست‌ساز به جریان درنیامده مگر این که حاصل همکاری، توافق، قاعده و نظامی میان بهره‌برداران مختلف آن بوده باشد. اما تاریخ آب در مناطق کم‌آب، همچنین تاریخ نزاع حول دست‌یابی به آن هم هست. صلح و نزاع هم‌زیست یکدیگرند؛ که صلح ایده‌آل جهان و نزاع مخرب آن دانسته می‌شود. اما آیا در این‌که صلح ادامه‌ی سلطه است و نزاع آن را به چالش می‌کشد، حقیقتی نهفته نیست؟ به ویژه در بستر سیالیت، عدم قطعیت و پیش‌بینی ناپذیری‌های آب-جامعه که قواعد نیز سیال و آب-جامعه آنتاگونیستی و تخاصم‌آمیز می‌شود. از این منظر قاعده‌ی آبی نیز نه مبنای همیشگی و منطقی صلح، بلکه نشان‌گر پیروز منازعات و محملی برای اعمال قدرت در نحوه‌ی به جریان در‌آمدن آب است.

#رساله_پس_از_دانشگاه

اطلاعات بیشتر👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

13 Feb, 14:05


این کتاب به یک معنی سندی تاریخی است که نتیجه‌ی مصاحبه با ۱۵۰ کارگر صنعتی در روزهای بعد از انقلاب است. اما فارغ از موضوع مهم و منظرگاه ویژه‌ای که به انقلاب ۵۷ باز می‌کند، از نظر روش تحقیق و مواجهه با پرسش‌های پژوهشی نیز ارزشی جداگانه برای پژوهشگران علوم اجتماعی دارد. همچنین با توجه به گسترش مبارزات صنفی در سال‌های اخیر، کتاب کارگران و انقلاب ۵۷ می‌تواند به فهم بهتر تلاش‌های دموکراتیک امروز کارگران برای کنترل تولید و مشارکت در اداره‌ی جامعه کمک کند.

درباره‌ی نویسنده:
پروفسور آصف بیات جامعه‌شناس و پژوهشگر برجسته در حوزه مطالعات خاورمیانه، جنبش‌های اجتماعی، و مطالعات شهری است. او استاد جامعه‌شناسی و مطالعات جهانی و منطقه‌ای در دانشگاه ایلینوی در اربانا-شمپین است و پیش‌تر در دانشگاه‌های آمریکایی قاهره در مصر و دانشگاه لایدن در هلند تدریس کرده است. پژوهش‌های او بر انقلاب‌ها، نولیبرالیسم، و زیست روزمره در جوامع خاورمیانه تمرکز دارد. از آثار مهم او می‌توان به سیاست‌های خیابانی: جنبش تهیدستان در ایران، زندگی همچون سیاست؛ چگونه مردم عادی خاورمیانه را تغییر می‌دهند، انقلاب بدون انقلابیون؛ معنابخشی به بهار عربی، و انقلاب را زیستن(زندگی روزمره‌ی بهار عربی)، اشاره کرد.

درباره‌ی گرداننده:
نادر طالبی متولد اهواز، پژوهشگر پسادکتری و مدرس جامعه‌شناسی در دانشگاه هومبولت برلین است. او دوره‌ی دکتری خود را در دانشگاه لنکستر در انگلستان با نوشتن رساله‌ای در مورد دولت و انقلاب ۱۳۵۷ ایران با راهنمایی باب جسوپ به پایان رسانده و پیش‌تر، به‌عنوان پژوهشگر پسادکترا در مرکز تحقیقات اجتماعی اروپایی دانشگاه مانهایم کار کرده است. حوزه‌های تحقیقاتی مورد علاقه‌ی او مهاجرت، انقلاب، ناسیونالیسم و سیاست تولید دانش در مورد خاورمیانه است.  

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

13 Feb, 13:57


*متن‌خوانی در ۳ جلسه حضوری و آنلاین
شنبه‌های ۴ اسفند، ۱۱ اسفند و ۱۸ اسفند
ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰
گرداننده: نادر طالبی

درباره‌ی کتاب:
آصف بیات در کتاب کارگران و انقلاب ۵۷، نقش کارگران در انقلاب و تأثیر انقلاب بر فعالیت‌های کارگری را با تمرکز بر شوراهای کارگری در کارخانه‌های بزرگ کشور روایت می‌کند. تجربه‌ی تشکیل شوراهای کارگری و سرکوب آنها در ابتدای دهه‌ی ۶۰ زاویه‌ی مناسبی برای خوانش انقلاب و چالش‌های آن برای سازماندهی از پایین و خودمختاری کارگری فراهم می‌آورد. بیات که در آن زمان در حال نوشتن رساله‌ی دکتری جامعه‌شناسی خود در دانشگاه کنت انگلستان بود موفق شده است از طریق مطالعه‌ی میدانی شوراهای کارگری در سال‌های اولیه‌ی انقلاب، پژوهش آکادمیک موفقی انجام دهد.

* کارگران و انقلاب ۵۷
نویسنده: آصف بیات
ناشر : اختران
اطلاعات بیشتر 👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

12 Feb, 13:41


نشست آزاد (حضوری و آنلاین)
درباره‌ کتاب « کنفدراسیون: تاریخ جنبش دانشجویان ایرانی در خارج از کشور ۵۷–۱۳۳۲»
شنبه ۲۷ بهمن، ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰
( شرکت برای عموم آزاد و رایگان است)

در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب « کنفدراسیون: تاریخ جنبش دانشجویان ایرانی در خارج از کشور ۵۷–۱۳۳۲» در طی سه جلسه و به گردانندگی فرشته طوسی انجام شد، قصد داریم با حضور نویسنده افشین متین، و  منتقد حسام سلامت،‌ به نقد و بررسی کتاب بپردازیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل حضوری و آنلاین در جلسه حاضر خواهند شد از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده است پرسش کنیم. لازم به ذکر است که مخاطبین آنلاین می‌بایست از پیش با ما تماس حاصل کنند تا لینک ورود به جلسه در اختیارشان قرار گیرد. 

در صورت تمایل به شرکت در این نشست‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳

ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
آدرس: مدرسه‌ بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ نوید، پلاک ۴، طبقه‌ همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

07 Feb, 08:23


در ادبیات رایج، هر نوع خاص‌گرایی‌‌ای که بر پیوندهای خویشاوندی و یا ایلی مبتنی باشد، نشان از درجا زدن در سنت و کاملاً مدرن نشدن دارد. در واقع مدرنیته و مدرن بودن یک وضعیت نرمال تصور می‌شود که همه‌ی جوامع و اجتماعات در جهت آن حرکت می‌کنند و عدم ایفای نقش پیوندهای خویشاوندی و قومی در حیات سیاسی و اجتماعی از لوازم وضعیت مدرن قلمداد می‌شود. بنابراین از چشم‌انداز ادبیات غالب، مدرن بودن غایت و معیاری است که می‌توان با مفاهیم جامه‌شناختی تعریفی از آن به دست داد و واقعیت موجود را براساس دوری و نزدیکی به آن درجه‌بندی کرد. بنابر این درک، کهگیلویه و بویراحمد نسبت به اصفهان و تهران، عقب‌مانده‌تر است و همین‌طور تهران نسبت به پاریس و نیویورک.

در گام اول تلاش شد تا پدیده‌ی مورد بررسی از ذیل بار سنگین این غایت‌گرایی بیرون آورده شود؛ به این معنی که نه بر اساس آن چیزی که باید باشد، بلکه بر اساس چیزی که هست تحلیل شود .در گام بعد برای پیش گذاشتن یک تحلیل متفاوت، به کنکاشی تاریخی روی آوردم. دوره‌ی تاریخی نسبتاً بلندی انتخاب شده است: از شکل‌گیری دولت مدرن پهلوی تا دوره‌ی حاضر. کلمه‌ی مدرن در عنوان پایان‌نامه نیز ارجاع به مناسبات سیاسی در وضعیت مستقر شدن دولت مدرن دارد و نه یک نوع مناسبات سیاسی معیار. با این حال به لحاظ زمانی، بررسی تاریخی به دو دوره تقسیم شده است: دوره‌ی پیش از اصلاحات ارضی و تشکیل فرمانداری کل کهگیلویه و بویراحمد و دوره‌ی پس از آن تا زمان حاضر که اولی، دوره بهبهان و دومی، دوره یاسوج نام گرفته است.
تلاش کرده‌ام تا نشان دهم که در هر دو دوره، نه با تداوم سنت یا عقب‌ماندگی بلکه با بازآرایی ساختار قدرت محلی در وضعیت شکل‌گیری دولت ـ ملت روبرو هستیم. همچنین ابزارسازی و تجدید مداوم پیوندهای «سنتی» به عنوان کنشی فعالانه از سوی گروه‌های استراتژیک مرکزی و محلی در جهت پیشبرد اهداف و حفظ و بسط موقعیت خود، تفسیر شده است. به طور کلی ادعای پایان‌نامه این است که پس از شکل‌گیری دولت پهلوی، با چفت و بست جدیدی از شبکه‌ی نیروهای محلی در دل ساختار بزرگتر دولت ـ ملت مواجهیم که نباید بر اساس شباهت ظاهری با وضعیت پیشا دولت مدرن، آن را «سنتی» ارزیابی کنیم.
 
مخاطبینی که برای جلسه‌ی نشست ثبت‌نام می‌کنند به مدت یک‌هفته به متن پایان‌نامه دسترسی خواهند داشت و اگر فرصت کافی برای خواندن تمام متن را ندارند، می‌توانند به نسخه‌ی کوتاه‌شده‌ی آن که همراه پایان‌نامه در اختیارشان قرار داده می‌شود، رجوع کنند. اما پیشنهاد می‌شود در کنار آن، متن پیاده‌شده‌ی مصاحبه‌ها که در پیوست پایان‌نامه قرار دارد را نیز مطالعه کنند.

درباره‌ی نویسنده‌ی رساله:
حامد عسکری سال ۱۳۷۲ در شهر لنده از استان کهگیلویه و بویراحمد متولد شد .او فارغ‌التحصیل کارشناسی مهندسی کامپیوتر از دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی و کارشناسی ارشد جامعه‌شناسی از دانشگاه علامه طباطبایی است و در حال حاضر مشغول به تحصیل در مقطع دکتری جامعه‌شناسی در دانشگاه تهران است.

درباره‌ی مدیر جلسه:
ابراهیم توفیق متولد  آبادان در ۱۳۳۸، از دانشگاه گوته‌ی فرانکفورت با درجه‌ی دکترا در رشته‌ی جامعه‌شناسی دانش‌آموخته شد. پایان‌نامه‌ی دکتری او با عنوان «مدرنیزاسیون و حاکمیت پسااستعماری در ایران؛ رساله‌ای در باب دولت» می‌کوشد با تمرکز بر برهه‌ی زمانی پس از مصدق که خود آن را آغاز مرحله‌ای متداوما پسااستعماری می‌خواند، رویکردی تازه به توسعه‌ی دولت و اقتصاد سیاسی ایران تحت حاکمیت سلسله‌ی پهلوی عرضه کند. توفیق در بازگشت از آلمان در دهه‌ی هشتاد شروع به تدریس در دانشگاه‌های علامه طباطبایی، تربیت‌مدرس و علم فرهنگ نمود و همراه با نسل تازه‎‌ای از پژوهشگران جامعه‌شناسی و مطالعاتِ فرهنگی انتشار مجموعه کتب تاریخ انتقادی را آغاز کرد که جلد نخست آن تحت عنوانِ «نامیدن تعلیق» در سال ۱۳۹۸ منتشر شد. از دیگر آثار او می‌توان به «درباره‌ی نظام دانش»، «بازآرایی امپراطوری: چشم‌اندازی به اقتصاد سیاسی دولت مدرن در ایران» اشاره کرد.

🔻جهت ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر پیام دهید:
@public_yekchand

🔻حلقه‌ی مطالعاتی یک‌‌چند
@halghe_yekchand

🔻مدرسه هنر و ادبیات بیدار
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

07 Feb, 08:23


مدرسه‌ی بیدار با همکاری حلقه‌ی مطالعاتی یک‌چند برگزار می‌کند:

بررسی تاریخی درهم‌تنیدگی پیوندهای خویشاوندی و مناسبات سیاسی مدرن در استان کهگیلویه و بویراحمد/ حامد عسکری
پنجشنبه ۲۵ بهمن، ساعت ۱۷ تا ۱۹

این پایان‌نامه با پرسشی آغازین شکل گرفت: آیا می‌توان تحلیلی غیرآسیب‌شناسانه از طایفه‌گرایی در مناطقی مثل استان کهگیلویه و بویراحمد به دست داد؟ به بیان دیگر آیا خاص‌گرایی بر مبنای دسته‌بندی‌های قومی، طایفه‌ای و خویشاوندی و نقش پررنگ آن در مناسبات سیاسی مناطق پیرامونی همچون کهگیلویه و بویراحمد، آنطور که گفته می‌شود نشان‌دهنده‌ی عقب‌ماندگی است یا می‌توان خوانشی متفاوت را به بحث گذاشت؟ این پایان‌نامه تلاشی است در جهت این خوانش متفاوت.

#رساله_پس_از_دانشگاه
اطلاعات بیشتر👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

03 Feb, 13:53


علیرضا خزائی فارغ‌التحصیل جامعه‌شناسی فرهنگی از دانشگاه علامه طباطبائی است و رساله‌ی دکتری خود را به مطالعه‌ی گذار به سرمایه‌داری در ایران قاجاری اختصاص داده است. این رساله که مبنای دوره‌ی آموزشی فعلی قرار گرفته است به زودی در قالب کتاب نیز منتشر خواهد شد و قرار است نخستین مجلد از مجموعه‌ای باشد که به مطالعه‌ی گذار به سرمایه‌داری در ایران (از دوران قاجار تا پهلوی) می‌پردازد. خزائی هم‌چنین به ترجمه‌ی آثاری در زمینه‌ی تحولات سنت ماتریالیسم تاریخی و مطالعات موسوم به بحث گذار به سرمایه‌داری نیز پرداخته است. ملاحظاتی درباره‌ی مارکسیسم غربی از پری اندرسون، نقدی بر مارکسیسم نواسمیتی از رابرت برنر (ترجمه به همراه محمدصادق فلاح‌پور)، غرب چگونه حاکم شد: خاستگاه‌های ژئوپولتیک سرمایه‌داری از الکساندر آنیه‌واس و کرم نیشانجی‌اوغلو، در مسیر ماتریالیسم تاریخی از پری اندرسون، سپیده‌دمان همه‌چیز: تاریخ جدید نوع بشر از دیوید گریبر و دیوید ونگرو (ترجمه به همراه حسن مرتضوی و مهدی صابری) از آن جمله‌اند.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

03 Feb, 13:53


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
بحثِ گذار به سرمایه‌داری؛
۱-مناقشه‌ی داب-سوئیزی
به‌هدایت علیرضا خزائی
۴ جلسه‌
از ۲۹ بهمن ۱۴۰۳
‌یک‌شنبه‌ها ۱۹ تا ۲۱
 
بحث موسوم به «گذار به سرمایه‌داری» به صورت مستقیم و بی‌واسطه، بحثی تاریخی است که در نخستین سال‌های پس از جنگ جهانی دوم در میان نظریه‌پردازانی نظیر موریس داب، پل سوئیزی، رادنی هیلتون و دیگران درگرفت. بااین‌همه، دلالت‌های متنوعی که این بحث در حوزه‌های مختلف به همراه دارد، به‌هیچ‌وجه به دغدغه‌ای به‌اصطلاح «تاریخی» (مربوط به گذشته) منحصر نمی‌شود، بلکه این بحث، پیش از هرچیز، بحثی بود درباره‌ی ماهیتِ خود سرمایه‌داری، و متعاقب آن، کیفیت هرگونه گذار تاریخیِ آتی از آن. به بیان دیگر، این که سرمایه‌داری چیست، دربردارنده‌ی چه فرایندهایی است و چگونه مستقر شده است، نقش مهمی در درک این مسئله دارد که سرمایه‌داری چه نیست (و چرا روایت‌های ایدئولوژیک از برآمدن آن خطا هستند) و چگونه می‌تواند نباشد.

در این دوره قصد داریم به‌طور مشخص به بررسی زوایای مختلف دور نخست این بحث‌ها بپردازیم که عمدتاً حول مناقشه‌ی دو نظریه‌پردازی عمده، یعنی موریس داب و پل سوئیزی، شکل گرفته است. از همین‌رو، پس از بررسی‌هایی مقدماتی پیرامون درک خود مارکس از فرایند گذار به سرمایه‌داری، طی جلسات مختلف به روشن ساختن زوایای گوناگون این مناقشه میان دو نظریه‌پرداز مذکور خواهیم پرداخت و به این ترتیب، امکانی فراهم می‌شود تا در دوره‌های آتی به بررسی تحولات اخیر این بحث (مشخصاً «بحث برنر» و ملحقات آن) بپردازیم. چنان‌که خواهیم دید، صبغه‌ی تاریخی این مباحث، به‌هیچ‌وجه به معنای منحصر ماندن در «گذشته» نیست و ضرورتاً «اکنون» و «آینده» را نیز دربرمی‌گیرد.
 
جلسه‌ی اول: سیر تحول تلقی مارکس از گذار به سرمایه‌داری
 
در این جلسه به بررسی روند شکل‌گیری و تحولات درک مارکس از زوال فئودالیسم و برآمدن سرمایه‌داری می‌پردازیم و خواهیم دید که به چه معنا می‌توان در معنایی کلی از دو مدل کلی «گذار» در مارکس جوان و بالیده سخن گفت. علاوه‌براین، بررسی خواهیم کرد که چرا در مدل پخته‌تر و پرورده‌تر گذار نزد مارکس بالیده، کماکان شاهد زوایا یا سویه‌هایی مناقشه‌برانگیز هستیم که نشان از باقی‌ماندن ته‌نشست‌هایی از تلقی قدیمی او از بحث گذار است.

جلسه‌ی دوم: ملاحظات نظری موریس داب در باب گذار
 
در این جلسه به‌طور مشخص درنگی کمابیش طولانی خواهیم کرد بر مقدمه‌ی اثر مهم داب، یعنی «مطالعاتی در زاد و رشد سرمایه‌داری». علت درنگ و تأمل به‌ظاهر بیش از حد بر این مقدمه آن است که گرانیگاه‌هایی که داب در این مقدمه به آن‌ها می‌پردازد، عملاً مختصات آتی بخش عمده‌ای از مباحث مربوط به «گذار» را (حتی در دوره‌ی دوم این بحث، موسوم به «بحث برنر») شکل می‌دهد. علاوه‌براین، داب در این مقدمه گریزهایی انتقادی به اقتصاد جریان اصلی و تلقی‌اش از سرمایه‌ می‌زند که بدون‌شک دلالت‌های نظری ـ سیاسی مهمی با خود به همراه دارد.
 
جلسه‌ی سوم: درک داب از زوال فئودالیسم و گذار به سرمایه‌داری
 
در این جلسه استخوان‌بندی اصلی مطالعه‌ی تاریخی داب را بررسی می‌کنیم: مباحثی نظیر تمایز میان زوال نظام سرف‌داری و زوال فئودالیسم؛ اهمیت «به اصطلاح» در «به اصطلاح انباشت بدوی»؛ نقش سرمایه‌داری تجاری در گذار و ...
 
جلسه‌ی چهارم: بررسی مناقشه‌ی داب ـ سوئیزی
 
در این جلسه، اگرچه تمرکز اصلی‌مان به مجادلات نظری میان داب و سوئیزی است، نگاهی کلی‌تر به سایر مشارکت‌کنندگان در این بحث (کسانی نظیر کریستوفر هیل، تاکاهاشی، رادنی هیلتون و ...) نیز می‌پردازیم و خواهیم دید که چرا دسته‌بندی سفت‌وسخت این متفکران به دو گروه کاملاً متمایز امکان‌پذیر نیست. سویه‌ی مهمی که این نکته بر ما آشکار می‌کند، هم‌چنین بیانگر معضل مهمی در هرگونه «مطالعه‌ی تاریخی» است، همانا معضل پژوهش تجربی انضمامی و صورت‌بندی آن در قالب انتزاعی نظریه.

درباره‌ی مدرس👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

03 Feb, 13:53


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
بحثِ گذار به سرمایه‌داری؛
۱-مناقشه‌ی داب-سوئیزی
به‌هدایت علیرضا خزائی
۴ جلسه‌
از ۲۹ بهمن ۱۴۰۳
‌یک‌شنبه‌ها ۱۹ تا ۲۱
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

01 Feb, 18:08


درسگفتار (آنلاین و آفلاین)
اقتصاد سیاسی فضا؛
رویه‌های قلمروسازی و قلمروزدایی در شهرهای ایران
به‌هدایت احمد یزدانیان
۴ جلسه‌
از ۲۷ بهمن ۱۴۰۳
‌شنبه‌ها ۱۸ تا ۲۰

اگر برنامه‌ریزی را به‌مثابه عقلانیت تنظیم‌کننده‌‌ی روابط در نظر بگیریم، آن‌وقت هر شکلی از برنامه‌ریزی در شهرها خواه‌ناخواه به منازعات فضایی پیوند خورده است. اقتصادسیاسی، روزنه‌ای است که برای ما مناسبات نامرئی فضا را رویت‌پذیر می‌کند. اگرچه می‌دانیم هر شکلی از دیدن هم‌زمان که امری گفتمانی است، اساسا مسأله‌ای روش‌شناختی نیز هست. تجربه‌های فضایی، میانجی‌هایی‌اند که به‌گونه‌ای روش‌مند می‌توانند پیش‌انگاره‌های ذهنی ما را نسبت به روابط انضمامی فضا به پرسش بکشند.

در این دوره تلاش می‌کنیم از خلال خوانش اقتصادسیاسی و به‌واسطه برخی از طرح‌های توسعه شهری به تحلیل منازعاتی بپردازیم که در فضا بین بازیگران مختلف شکل می‌گیرد. هدف از چنین مواجه‌ای درک رویه‌های تضاد منافع بازیگرانی است که در ساحت سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و مدیریت شهری وجود دارند. به‌واقع درک و دریافت توپوگرافی چندسطحی طرح‌ها و برنامه‌های شهری در این سطوح می‌تواند به شناخت دقیق‌تر کنشگران شهری و اجتماعی از مناسبات و روابط تعیین‌کننده در هرکدام از سطوح نام‌برده کمک کند. آنچه از آن تحت‌عنوان اکتیویسم شهری یاد می‌شود به‌واقع حاصل فهم درون‌ماندگار مجموعه روابط برسازنده‌ای است که در فضا جریان دارند. 
 
جلسه‌ی اول: ده‌ونک: رویه‌های برون‌رانی و سلب‌مالکیت
جلسه‌ی دوم: طرح توسعه دانشگاه تهران: مکانیسم‌های قدرت و مقاومت در فضا
جلسه‌ی سوم: طرح توسعه‌ی محله‌ی نفرآباد: منازعات گفتمانی و اعیانی‌سازی
جلسه‌ی چهارم: کنشگری شهری: استراتژی‌ها و روش‌ها
 
احمد یزدانیان دانش‌آموخته شهرسازی دانشگاه تربیت مدرس است. پژوهش‌های او بیشتر از منظر اقتصادسیاسی فضاست. او و از همین زاویه در جایی که فرم و کالبد آرام و بی‌نزاع به نظر می‌رسد، به بررسی مجموعه روابط و نیروهای برسازنده‌ای بپردازد که به شیوه‌های مختلفی در لایه‌های زیرین فضا جریان دارند. او درحین تحصیل وارد قلمروی حرفه‌ای شد و آنچه در دانشگاه آموخته بود را در معرض آزمون و امتحان قرار داد. در فرایند کار، چندسالی نیز در دفاتر خدمات نوسازی در محلات جنوب تهران به‌‌عنوان کارشناس شهرساز و کارشناس اجتماعی مشغول به کار شد. به تعریف‌ خودش آنچه تاکنون آموخته است، متعلق به تجربه‌های فضایی این دوره بوده که تا به امروز با تجربه‌های فضایی متعددی هم‌پیوند شده است. اجتماعات محلی، نوسازی شهری، سلب‌مالکیت و برون‌رانی، تبارشناسی و سکونتگاه‌های غیررسمی از جمله موضوع‌های مورد پژوهش وی هستند. او در مقاله‌ای با عنوان «فضا را چگونه بخوانیم؟‌ از خوانش پدیدارشناسانه تا خوانش انتقادی فضا»، از نگاه اقتصادسیاسی به ناتوانی‌های نگاه پدیدارشناسانه و غالب شدن این نگاه در میدان دانش شهرسازی ایران می‌پردازد و برای فهم‌ منازعات‌ موجود در فضا به نوعی از نگاه انتقادی فرامی‌خواند.

علاوه بر این «نوسازی یا برون‌رانی؟» یکی دیگر از پژوهش‌هایی است که به دنبال تجربه‌های کاری در محلات جنوب تهران انجام داده است. وی در این نوشتار به نقد سازوکارهای نوسازی شهری که منتهی به انواع مختلف برون‌رانی‌ و سلب‌مالکیت‌ می‌گردد، پرداخته است. «دگرگونی باغات شهری: نئولیبرالیسم و تضادهای کاربری زمین در باغات قصردشت شیراز» نام پژوهشی است که او در آن تلاش کرده ضمن ترسیم رویه‌های تاریخی تغییرکاربری باغات قصردشت در شیراز، به تبیین سازوکارهای آسفالته شدن و باغ‌زدایی در آنجا بپردازد. درحال حاضر او بیشتر مشغول «تنظمیات فضایی و نوسازی شهری در ایران؛ تولد بافت‌های مسأله‌دار با تأکید بر شهر تهران» است. در این پژوهش هدف نشان دادن شیوه‌های مختلف تنظیمات فضایی و تبیین فرایند تاریخی فضامندشدن سیاست‌های نوسازی شهری از مقیاس کلان تا مقیاس خرد محلی در شهر تهران معاصر در سال‌ها ۱۳۲۰ تا ۱۳۵۷ است.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

01 Feb, 18:08


درسگفتار (آنلاین و آفلاین)
اقتصاد سیاسی فضا؛
رویه‌های قلمروسازی و قلمروزدایی در شهرهای ایران
به‌هدایت احمد یزدانیان
۴ جلسه‌
از ۲۷ بهمن ۱۴۰۳
‌شنبه‌ها ۱۸ تا ۲۰
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

31 Jan, 17:31


کولبری نوعی تجارت غیررسمی است که کولبران برای معیشت خود به آن روی می‌آورند و اجناسی را بین دو مرز ایران و عراق حمل می‌کنند. این اصطلاح توسط مردم محلی کردنشین به این شغل نسبت داده شده ‌است. این کولبران در گروه‌های سنی و جنسیتی مختلفی هستند و در این میان، زنان کولبر با دشواری‌های مضاعفی مواجه‌اند.

این پژوهشِ مردم‌نگارانه، با تمرکز بر پدیده‌ی کولبری زنان کرد در پنج منطقه‌ی مرزی کردنشین در استان‌های کردستان و کرمانشاه، روایتی مردم‌نگارانه از تجربه‌ی زیسته‌ی این زنان ارائه می‌دهد و با طرح پرسش‌هایی نظیر: «زنان کولبر در چه بستر فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و از طریق چه فرآیندهایی به کولبری روی آورده‌اند؟» و «زنان کولبر تجربه‌ی خود را چگونه روایت و فهم می‌کنند؟» تلاش کرده است تا فهم عمیق‌تری از این پدیده ارائه دهد و نشان دهد که چه نیروها و زمینه‌هایی دوگانه‌ی «کولبری کردن یا نکردن» را برای این زنان به وجود آورده است. 
هدف اصلی نویسنده در این پژوهش، درک و تحلیل بسترهای اجتماعی و اقتصادی کولبری زنان و تفسیر روایت‌های آنان از این تجربه است. این مطالعه می‌کوشد از طریق روایت‌های زنان کولبر، تصویری دقیق‌تر از مناسبات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در مناطق مرزی کردستان ارائه دهد و به فهم پویایی‌های جنسیتی و قومیتی این مناطق کمک کند. روایت زنان، فرصتی برای درک مسائل کلان‌تر اجتماعی، سیاسی و اقتصادی فراهم می‌کند و به بازنمایی صدای زنانی می‌پردازد که در گفتمان‌های رسمی اغلب نادیده گرفته شده‌اند.

درباره‌ی نویسنده‌ی رساله:
سارا نوری دانش‌آموخته کارشناسی جامعه‌شناسی و کارشناسی ارشد مطالعات فرهنگی از دانشگاه علامه طباطبایی است. علایق پژوهشی او به‌عنوان جامعه‌شناس و مردم‌نگار، بر پژوهش‌های بین‌رشته‌ای در حوزه‌های جنسیت، کار، انسان‌شناسی فرهنگی و بررسی تجربه‌های زیسته و بازنمایی صدای فرودستان متمرکز است. او در پایان‌نامه‌ی کارشناسی ارشد خود با موضوع «تجربه زیسته‌ی زنان کولبر کرد: دریچه‌ای به فهم مناسبات اجتماعی در مناطق کردنشین مرزی»، تلاش کرده است تا تجربه‌های زنان کولبر را که اغلب در گفتمان‌های رسمی نادیده گرفته می‌شوند، به عرصه‌ی عمومی بیاورد.

درباره‌ی مدیر جلسه:
نهال نفیسی در تهران ادبیات انگلیسی (دانشگاه علامه طباطبائی، ۱۳۷۷-۱۳۷۳) و در تگزاس انسان­ شناسی فرهنگی (دانشگاه Rice ، ۲۰۰۰-۲۰۰۷ )خوانده است.  پس از یک دوره‌ی پسادکترا در موسسۀ کاوش­های فرهنگی برلین (ICI  Berlin, ۲۰۱۲ - ۲۰۱۴)، امروز به عنوان عضو هیئت علمی گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه علامه طباطبائی به تدریس، و اگر برسد تحقیق و حتی نوشتن، مشغول است.  او به مردم­‌نگاری به ویژه در حوزه‌ی علم و فناوری و پزشکی و دنبال کردن زندگی اجتماعی کنشگران غیرانسانی همچون اشیاء، حیوانات، گیاهان، مواد، ذرات، و سازه­‌ها علاقه­ دارد.

🔻جهت ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر پیام دهید:
@public_yekchand

🔻حلقه‌ی مطالعاتی یک‌‌چند
@halghe_yekchand

🔻مدرسه هنر و ادبیات بیدار
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

31 Jan, 17:31


مدرسه‌ی بیدار با همکاری حلقه‌ی مطالعاتی یک‌چند برگزار می‌کند:

تجربه‌ی زیسته‌ی زنان کولبر کرد؛ دریچه‌­ای به فهم مناسبات اجتماعی در مناطق کردنشین مرزی /سارا نوری
پنجشنبه ۱۸ بهمن، ساعت ۱۷ تا ۱۹

هدف اصلی نویسنده در این پژوهش، درک و تحلیل بسترهای اجتماعی و اقتصادی کولبری زنان و تفسیر روایت‌های آنان از این تجربه است. این مطالعه می‌کوشد از طریق روایت‌های زنان کولبر، تصویری دقیق‌تر از مناسبات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در مناطق مرزی کردستان ارائه دهد و به فهم پویایی‌های جنسیتی و قومیتی این مناطق کمک کند. روایت زنان، فرصتی برای درک مسائل کلان‌تر اجتماعی، سیاسی و اقتصادی فراهم می‌کند و به بازنمایی صدای زنانی می‌پردازد که در گفتمان‌های رسمی اغلب نادیده گرفته شده‌اند.

#رساله_پس_از_دانشگاه

اطلاعات بیشتر👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

29 Jan, 14:54


نشست آزاد (حضوری و آنلاین)
درباره‌ کناب «مواجهه با بیکاری در ایران ۱۳۵۶-۱۳۴۰»
شنبه ۱۳ بهمن، ساعت ۱۹:۳۰ تا ۲۱:۳۰
( شرکت برای عموم آزاد و رایگان است)

در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب «مواجهه با بیکاری در ایران ۱۳۵۶-۱۳۴۰» در طی سه جلسه و به گردانندگی یاشار دارالشفاء انجام شد، قصد داریم با حضور منتقد خانم اعظم خاتم و نویسنده آقای محمدجواد عبدالهی،‌ به نقد و بررسی کتاب بپردازیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل حضوری و آنلاین در جلسه حاضر خواهند شد از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده است پرسش کنیم. لازم به ذکر است که مخاطبین آنلاین می‌بایست از پیش با ما تماس حاصل کنند تا لینک ورود به جلسه در اختیارشان قرار گیرد. 

در صورت تمایل به شرکت در این نشست‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ نوید، پلاک ۴، طبقه‌ همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

28 Jan, 12:12


این کتاب متشکل از شش جستار است که مؤلف طی مباحثه‌ای با مهرداد وهابی، استاد اقتصاد دانشگاه سوربن، نگاشته است. مالجو در جستار نخست «دوراهه‌ی ناگزیر در بازار پول: سلب‌ مالکیت از چه کسانی؟»، با بررسی فرایندهای گردش در بازارهای متشکل و غیرمتشکل پولی در ایران پس از انقلاب و با تمرکز بر انبوه نقدینگی و افزایش تورم، این داعیه را پیش می‌نهد که کاهش حقوق و مزدهای نیروی کار بر اثر تورم نوعی سلب مالکیت از آن‌هاست. پس از نقد وهابی بر این داعیه، مالجو در «کدام تمایز راه‌گشاست؟» می‌کوشد با تأکید بر تمایز میان دستمزد اسمی و دستمزد واقعی از داعیه‌ی خود در جستار نخست دفاع کند.

دو جستار بعدی، با رجوع به نظریه‌هایی چون «انباشت به‌مدد سلب‌مالکیت» هاروی تا «انباشت اولیه»ی مارکس و نیز صورت‌بندی آنچه مؤلف «عروج به سطح تحلیل تاریخی» مارکس می‌خواند، همین هدف را دنبال می‌کند. درنهایت، ــ صرف‌نظر از جستار پایانی که شکواییه‌ای است از سترونی این مباحثه ــ مالجو در جستار «اقتصاد ایران: بستر توأمان سلب‌مالکیت و استثمار» رابطه‌ی سلب‌مالکیت و استثمار را در ساختار اقتصادی ایران تبیین می‌کند و، بدین وسیله، صورت‌بندی خود از اقتصاد سیاسی ایران پس از انقلاب را غنا می‌بخشد.
 
در جلسات پیشِ‌رو، با بازخوانی انتقادی مباحثه‌ی مذکور و با مد نظر داشتن نقادی مارکس بر فرم سرمایه‌دارانه‌ی زندگی، تلاش خواهیم کرد به این پرسش‌ها پاسخ دهیم که آیا آنچه نیروهای کار در خلال بروز نرخ‌های تورم از دست داده‌اند مصداقی از سلب‌مالکیت است؟ اصولاً سلب‌مالکیت به چه معناست؟ آیا می‌توان از کارگران که طبق تعریفْ مالک ابزار تولید نیستند، دوباره سلب‌مالکیت کرد؟ نسبت سلب‌مالکیت‌شدگی نیروهای کار با استثمار آن‌ها در محل کار چیست؟ و از همه مهم‌تر، دلالت‌های انواع پاسخ‌ها به این پرسش‌ها برای تقریر خط مشی مترقی در مبارزه با سرمایه‌داری چیست؟

درباره‌ی نویسنده:
محمد مالجو (۱۳۵۱، تهران) اقتصاددان و پژوهشگر حوزه‌ی اقتصاد سیاسی است. از او آثار متعددی درباره‌ی اقتصاد سیاسی ایران معاصر منتشر شده است؛ کتاب‌های «سیاست اعتدالی در بوتهٔ نقد اقتصاد سیاسی»، «پراکندگان پاک‌باخته: افت توان چانه‌زنی نیروهای کار در ایران»، «کوچ در پی کار و نان: فاعلیت منفعلانه‌ی مستمندان آذربایجان»، «خیز خام: کشاکش مستمندان و دیوان‌سالاران از ۱۳۰۹ تا ۱۳۲۰ در ایران»، و «تاراج نهان: سلب مالکیت از نیروهای کار در اثر تورم در ایران» از آن جمله‌اند. او علاوه بر آثار هیرشمن و آثاری از مایکل بوواری و چارلز لیندبلوم، کتاب‌های «دگرگونی بزرگ: خاستگاه‌های سیاسی و اقتصادی روزگار ما» اثر کارل پولانی و «تکوین طبقهٔ کارگر در انگلستان» اثر ادوارد پالمر تامپسون را نیز ترجمه کرده است.

درباره‌ی گرداننده:
میرسعید نیک‌زاد دانش‌آموخته‌ی کارشناسی ارشد جامعه‌شناسی از دانشگاه تربیت مدرس و دانشجوی پیشین دکتری جامعه‌شناسی سیاسی در همان دانشگاه است. او در رساله‌ی کارشناسی ارشد خود با مطالعه‌ی حیات روزمره‌ی نیروی کار خدماتی تهران در دوران همه‌گیری کووید-19، ارتباط کار بیگانه‌شده را با تکوین سوژگی نیروی کار در جامعه‌ی سرمایه‌داری بررسی کرده است. او به حوزه‌های نقد ایدئولوژی سرمایه‌دارانه، نقد اقتصاد سیاسی، و جامعه‌شناسی انتقادی فرودستان علاقه دارد و اکنون بررسی نقش کار بیگانه‌شده در ظهور شخصیت اقتدارطلب میان لایه‌های زیرین طبقه‌ی متوسط ایران را دنبال می‌کند.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

28 Jan, 12:12


*متن‌خوانی در ۳ جلسه حضوری و آنلاین
شنبه‌های ۲۰ بهمن، ۲۷ بهمن و ۴ اسفند
ساعت ۱۶ تا ۱۸
گرداننده: میرسعید نیک‌زاد

درباره‌ی کتاب:
محمد مالجو گفتارها و پژوهش‌های متعددی درباره‌ی سازوکارهای «تصاحب به مدد سلب‌مالکیت از توده‌ها» ــ از جمله خصوصی‌سازی، کالایی‌سازی آموزش عالی و عمومی، کالایی‌شدن بهداشت و درمان، فساد اقتصادی در بدنه‌ی دولت، جاکن‌شدگی اجباری ساکنان از محل زندگی و کارشان، و... ــ ارائه کرده است؛ پدیده‌ای که طی آن منابع اقتصادی، از راه‌هایی جز تولید محصولات و خدمات، به زیان اکثریت مردم در دستان اقلیت صاحب قدرت و ثروت متمرکز می‌شود. او در کتاب «تاراج نهان؛ سلب‌مالکیت از نیروهای کار در اثر تورم در ایران» به‌طور مشخص بر یکی از همین سازوکارهای بازتوزیعی دست می‌گذارد: سلب‌مالکیت‌های ناشی از جریان‌های بازتوزیعی برآمده از نرخ بالای تورم.

* تاراج نهان؛ سلب‌ مالکیت از نیروهای کار در اثر تورم در ایران
نویسنده: محمد مالجو
ناشر : آگاه
اطلاعات بیشتر 👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

26 Jan, 15:03


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
جایگاه طبقاتی و رنج اجتماعی
بازخوانی «شوربختی جهان» اثر پیِر بوردیو
به‌هدایت مارال لطیفی
۴ جلسه‌
از ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
سه‌شنبه‌ها: ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰

اگر بگوییم تلاش برای فهمیدن و هضم‌پذیر کردن رنجی که انسان در زندگی متحمل می‌شود، از نخستین تکاپوهای اندیشه بوده است، سخن به گزاف نگفته‌ایم. معنایی که در هر جامعه به رنج بشری داده شده، روشنگر و تعیین‌کننده‌ی مسیر حرکت آن بوده است. در دوران روشنگری اندیشمندانی چون روسو ایده‌ی نسبت داشتن رنج فردی با ساختارهای اجتماعی را پیش نهادند و اصطلاح «رنج اجتماعی» نخستین بار در یکی از اشعار وردزورث (۱۸۵۰-۱۷۷۰) و در توصیف حال روستاییان فقیر فرانسه‌ی پس از انقلاب به کار رفت. این شاعر انگلیسی با کاربرد این اصطلاح هم قصد اشاره به منشأ اجتماعی این رنج را داشت و هم می‌خواست شکلی از بیداری اجتماعی و بروز حس همدلی و یگانگی میان مردم را برجسته سازد. این نگاه متأثر از انقلاب، خود رویکردی انقلابی بود زیرا اساساً وارد کردن امر اجتماعی به ساحت رنج بشری تحولی در اندیشه به حساب می‌آمد. در پایان قرن نوزدهم و آغاز قرن بیستم، مارکس، نیچه و فروید هریک وجهی از این رنج و جنبه‌ای از نسبت آن با جامعه را برجسته ساختند. در نیمه‌ی دوم قرن بیستم، رنج اجتماعی در انسان‌شناسی و جامعه‌شناسی اهمیت یافت.

بوردیو در این بستر توانست رنج را درون منظومه‌ی نظری خود مفهوم‌پردازی کند و با کمک مفاهیمی چون عادت‌واره، میدان و خشونت نمادین نشان دهد که ساختار دیرپای سلطه و نابرابری چگونه رنج را به زندگی‌های فردی می‌برد و افراد چگونه آن را درونی‌سازی می‌کنند. در اندیشه‌ی بوردیو جایگاه و سیر افراد در فضای اجتماعی یا همان جایگاه و سیر طبقاتی آنان، تا حد زیادی میزان و نوع رنجی را که افراد در فردی‌ترین و خصوصی‌ترین ساحات می‌برند، تعیین می‌کند. مفهوم رنج اجتماعی در بافتاری که نابرابری جهانی از ویژگی‌های برجسته‌ی آن است، در حوزه‌های مختلفی چون مطالعات مهاجرت، مصائب ناشی از تخریب محیط زیست، استثمار نیروی کار، مطالعات خاطره‌ی جمعی و تروما راهگشای تحقیقات بوده است.

در این دوره کتاب «شوربختی جهان» که از آخرین آثار بوردیو و مربوط به دوره‌ای از حیات فکری اوست که از نظرورزی صرف فاصله گرفته و به کنش سیاسی روی آورده بود، راهنمای ماست. نخستین جلسه به معرفی طرح کلی نظریه‌ی فضای اجتماعی بوردیو و جایابی رنج اجتماعی درون این منظومه اختصاص خواهد یافت. در جلسه‌ی دوم به مرور پویایی‌های طبقاتی عمده در ایران امروز و چگونگی نسبت آن‌ها با رنج خواهیم پرداخت. جلسه‌ی سوم به بررسی مهم‌ترین حوزه‌های مولد رنج در اکنون جامعه‌ی ما، یعنی مسکن، آموزش و اشتغال اختصاص خواهد داشت و در جلسه‌ی چهارم به این پرسش خواهیم اندیشید که روندهای مولد رنج بالقوه به واگرایی اجتماعی می‌انجامند یا همگرایی را تقویت می‌کنند و استراتژی‌های ممکن برای کاستن از رنج در شرایط موجود را از نظر خواهیم گذراند.
 
مارال لطیفی، مترجم و نویسنده، دانش‌آموخته‌ی دکتری جامعه‌شناسی در دانشگاه تهران است و حوزه‌ی پژوهشی او مطالعات طبقات در ایران معاصر است. از ترجمه‌های او می‌توان به کتاب‌های محیط مصنوع و شکل‌گیری طبقۀ کارگر صنعتی؛ ۱۲۸۷ تا ۱۳۲۰ (کاوه احسانی)، توانا بود هر که دانا بود؛ علم، طبقه و تکوین جامعه مدرن ایرانی ۱۲۸۰-۱۳۲۰ (سیروس شایق)،‌ حاکمیت اقتصادی ایران در برابر اتحاد جماهیر شوروی ۱۳۰۰-۱۳۲۵ (ماری یوشیناری)، اشاره کرد. همچنین کتاب پذیرش شکست، افت اقشار میانی جامعه؛ نمونه تهران از تألیفات اوست.                              

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

26 Jan, 15:03


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
جایگاه طبقاتی و رنج اجتماعی
بازخوانی «شوربختی جهان» اثر پیِر بوردیو
به‌هدایت مارال لطیفی
۴ جلسه‌
از ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
سه‌شنبه‌ها: ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

22 Jan, 15:53


کارگاه ویديو/انیمیشن تجربی
به‌هدایت مهدی شیری‌
از ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
سه‌شنبه‌ها: ۱۰ تا ۱۸
 
کارگاه ویدئو/ انیمیشن تجربی با هدف تولید ویدئوهایی کم‌حجم برای ارائه در فستیوال Small File Media برگزار می‌شود. این فستیوال از سال ۲۰۲۰ آغاز به کار کرده و هدف آن ساخت و نمایش فیلم‌های کم‌حجم به منظور کاهش اثرات زیست‌محیطی است. این فیلم‌ها با نرخ فشرده‌سازی حداکثر ۱ مگابایت در هر دقیقه ساخته می‌شوند و نشان می‌دهند که سینمای باکیفیت می‌تواند بدون فایل‌های حجیم محقق شود. کارگاه ویدئو/ انیمیشن تجربی با حمایت Laura U. Marks و همراهی گروه انیمیشن، تجربه و منتورینگ مهدی شیری طراحی شده است.
 
اهداف کارگاه:
 
·         ایجاد فضایی برای همکاری و تولید فیلم‌های کم‌حجم در قالب کارگاهی.
·         آماده‌سازی آثار جهت ارائه در فستیوال.
 
توضیحات کلی:
·         منتور این کارگاه آقای مهدی شیری خواهد بود.
·         تعداد شرکت‌کنندگان ۱۵ نفر است که توسط منتور انتخاب خواهند شد. همچنین متقاضیان لازم است بیوگرافی و پورتفولیو خود را به ایمیل مدرسه بیدار ([email protected]) ارسال کنند. لازم به ذکر است که لزومی ندارد متقاضیان الزاما در حوزه‌ی انیمیشن فعال باشند ولی بهتر است در حوزه‎ی ویدئو تجربه داشته باشند.
·         پذیرفته‌شدگان برای شرکت در کارگاه نیاز به پرداخت شهریه ندارند.
·         پیش‌نیاز: آشنایی اولیه‌ی شرکت‌کنندگان با فرآیند ساخت فیلم و انیمیشن.

مرحله‌ی نخست(حضوری)
این مرحله در ۳ جلسه و در سه هفته متوالی و هر روز ۸ ساعت و در مکان مدرسه‌ی‌ بیدار برگزار می‌شود. در این مرحله فعالیت‌های زیر به انجام می‌رسد:
آموزش نرم‌افزارها
·         آشنایی با روش‌های ساخت فیلم‌های کم‌حجم
·         آغاز ایده‌پردازی برای پروژه‌های انفرادی
·         جلسه با Laura U. Marks: گفتگوی آنلاین و دریافت دیدگاه‌ها و توصیه‌ها
مرحله‌ی دوم(آنلاین)
پس از پایان مرحله نخست، شرکت‌کنندگان دو هفته فرصت دارند روی ایده‌ها و تولید اولیه پروژه‌های خود کار کنند.
 
مرحله‌ی سوم (آنلاین)
در این مرحله طی سه هفته جلسه‌ی آنلاین خواهیم داشت که به بررسی پیشرفت پروژه‌ها و ارائه‌ی فیدبک‌ها خواهد گذشت.
 
مرحله‌ی چهارم (آنلاین)
در این مرحله شرکت‌کنندگان یک ماه فرصت دارند تا پروژه‌های خود را به مرحله‌ی نهایی برسانند. سپس آثار به تیم  اجرایی فستیوال ارسال می‌شود تا بازخورد و نظرات‌شان را ارائه دهند.

مرحله‌ی پایانی:
در پایان برای ارائه‌ی آثار در مدرسه‌ی بیدار تاریخی معین خواهد شد.
 
مهدی شیری هنرمند بینارشته‌ای است که بر ایجاد پیوند میان نقاشی و انیمیشن/ویدیو تمرکز دارد. او از سال ۱۳۹۰ فعالیت حرفه‌ای خود را با پروژه‌های مختلف در زمینه‌ی انیمیشن، نقاشی، طراحی، ویدئو و نمایشگاه‌های انفرادی و گروهی آغاز کرد. بین سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۸، او در تیم "انیمیشن؛ تجربه" به پژوهش‌های تاریخی و هویتی در انیمیشن تجربی پرداخت و نتایج را در جلسات عمومی ارائه می‌کرد. در سال ۱۴۰۱، به کالکتیو "فوج" پیوست و در نمایشگاه‌ها و فعالیت‌های گروهی آن مشارکت داشت. طی پنج سال اخیر، با برگزاری ورکشاپ‌ها و کلاس‌های آنلاین، او هنرمندان را به خلق فیلم‌های جمعی و همکاری خلاقانه تشویق کرده است.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

22 Jan, 15:53


کارگاه ویديو/انیمیشن تجربی
به‌هدایت مهدی شیری‌
از ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
سه‌شنبه‌ها: ۱۰ تا ۱۸
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

19 Jan, 15:06


حسین موسوی فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد رشته‌ی آهنگسازی از دانشگاه  هنر تهران است و همچنین علوم آهنگسازی را نزد نادر مشایخی آموخته است. او در لکچرهای آهنگسازی دانشگاه هاروارد که توسط کن یوئنو، خایا چرنوین، دان فرویند، نینا یانگ و کاتارینا روزنبرگر برگزار شده است شرکت کرده و تحلیل موسیقی معاصر و الکترونیک را نزد امین شریفی و مجید تحریری پی گرفته است. او علاوه بر تجربه‌ی تدریس در دانشگاه علمی‌کاربردی و برگزاری وبینارهای متعدد با موضوعات تخصصی موسیقی معاصر، مقاله‌های تألیفی و ترجمه‌های گوناگونی در حوزه‌ی پژوهشی‌اش، موسیقی جان کِیج، در مجله‌های هنر موسیقی، رسانه فرهنگ و فلسفه دانشگاه خوارزمی  منتشر کرده است. اثر او با عنوان voronoi در ششمین فستیوال بین‌المللی موسیقی الکترونیک YMG برگزیده شده و اخیرا یکی از آثار او در کنسرت بین‌المللی فرانسه (۱۴۰۳) به اجرا در آمده است.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

19 Jan, 15:06


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
جان کِیج زیر ذره‌بین؛
از جدال شوئِنبرگ و کِیج تا مسأله‌ی نوفه در کمپوزیسیون
به‌هدایت حسین موسوی
۵ جلسه‌
از ۱۰ بهمن ۱۴۰۳
چهار‌شنبه‌ها: ۱۶ تا ۱۸
 
در موسیقی قرن بیستم، مسائل مهمی پدید آمد که در راستای تفکر حفظِ سنت کلاسیک که شوئنبرگ نیز به شکلی از هواداران آن بود، پیش نرفت. زمانی که کیج از شوئنبرگ جدا شد، اختلاف اصلی این بود که برای شوئنبرگ، کمپوزیسیون بدون هارمونی، بی‌معنی بود و کیج برخلاف او یقین داشت که هارمونی باید حذف شود و به جایگزینی هارمونی با ساختار ریتمیک میکروماکروکاسمیک در کمپوزیسیون دست یازید. همچنین کیج با گرایش به سمت موسیقی کوبه‌ای گام در مسیری گذاشت که در آن نوفه به مثابه موسیقی نقش ایفا می‌کرد و گام نخستین این رویکرد با ابداع پیانوی آماده‌سازی‌شده برداشته شد. با این‌همه کیج در ادامه‌ی مسیر خود، دوباره به سوی هارمونی چرخش کرد و با ابداع تکنیک گاموت، مجموعه آثاری پدید آورد.

در این کارگاه قصد داریم در پنج جلسه، اولا ساختار ریتمیک را از بُعد ضرورت وجودی آن، مسیر تاریخی-فلسفی‌اش و همچنین از بُعد ساختاری‌اش مورد بررسی قرار دهیم؛ ثانیأ پیانوی آماده‌سازی‌شده را از منظرهای تاریخی-موسیقایی، گسترش این سیستم که منجر به برجسته‌شدنِ مقوله‌ی صدا می‌شود و مسائل تکنیکال‌اش را بررسی کنیم؛ و ثالثأ تکنیکِ گاموت در هارمونی را از ابعاد فلسفی و کمپوزیسیونی‌اش واکاوی کنیم. رویکرد تحلیلی در این دوره در رابطه با هر نگرش، چشم‌انداز عمیق‌تری به ما می‌دهد. همچنین ارائه‌ی پروژه‌های عملی و بررسی آنها در جلسه‌ی آخر، به این دوره جنبه‌ی کاربردی خواهد بخشید‌. لازم به ذکر است برای شرکت در این دوره دانش عمومی دروس آهنگسازی و اطلاعات نسبی از تاریخ موسیقی نیمه‌ی اول قرن بیستم راه‌گشاست.
 
جلسه‌ی نخست: ضرورت بنیادین ساختار ریتمیک و گسترش آن (ساختار میکروماکروکاسمیک یا فرم جذر)

زمانی که کیج هارمونی را در روند پیشبرد کمپوزیسیون مردود خواند، ساختار ریتمیک به مثابه عنصر اصلی در خلق اثر ظاهر شد و در ابتدا ایده‌ی آهنگسازی او بر اساس روابط طولی زمان و عبارات شکل گرفت. در این جلسه برخی از آثار کیج را با رویکردی تحلیلی از بُعد ساختار ریتمیک بر اساس مقوله‌ی تقسیم‌بندی زمانی عبارات و icti-control (کنترل اتک‌ها‌) مورد بررسی قرار خواهیم داد. سپس به این خواهیم پرداخت که  چگونه گسترش ایده‌ی آهنگسازی بر اساس تقسیم‌ بخش‌های موسیقی از نظر طول عبارت‌ها، به ابداع ساختاری به نام میکروماکروکاسمیک یا فرم جذر منتج شد.
 
جلسه‌ی دوم: پیانوی آماده‌سازی‌شده و تکامل آن
جان کِیج برای ساخت یک اثر و اجرای آن با مشکلی مواجه شده بود. او به سازهای پرکاشن نیاز داشت اما صحنه‌ی اجرا، ظرفیتی برای یک ارکستر کوبه‌ای به دست نمی‌داد؛ بنابراین دریافت که می‌توان با تغییر در ساختار پیانو و قرار دادن اشیائی بین سیم‌ها، آن را به یک ارکستر کوبه‌ای تبدیل کند. در این جلسهْ بُعد تاریخی پیانوی آماده‌سازی‌شده  و همچنین نحوه‌ی گسترش این نگرش را بررسی خواهیم کرد‌ و سپس به مجموعه‌ سونات‌ها و اینترلودها به عنوان مهم‌ترین آثاری که برای پیانوی آماده‌سازی‌شده نوشته شده‌اند خواهیم پرداخت. در این مجموعه علاوه بر پیچیده‌تر شدنِ متریالِ مورد استفاده، ساختار ریتمیک نیز ظاهر می‌شود. در این جلسه تلاش داریم این مجموعه را از دو بُعد تحلیل ساختاری و متریال تشریح کنیم.

جلسه‌ی سوم: مسأله‌ی نوفه
در اندیشه‌ی کِیج، صدا می‌بایست ماهیت اصلی‌اش را نشان دهد و وانمود نکند که چیز دیگری است. بنابراین او مفهوم کنسونانس و دیسونانس را مردود خواند و هر صدا را به مثابه یک ساز تلقی می‌کرد. در این جلسه با بررسی مسائلی در حوزه‌ی نوفه، اثر waterwalk و آثار دیگرِ همسو با آن را تحلیل خواهیم کرد.
 
جلسه‌ی چهارم: تکنیک گاموت
گاموت، تکنیک ابداعی کِیج در هارمونی است که برخی معتقدند ریشه در نگرش اریک ساتی دارد. در این جلسه قصد داریم اولا  به مسائل تاریخی-فلسفی پیدایش این تکنیک و ثانیا با تشریح مسائل تئوریک، به بررسی اثر فصل‌ها بپردازیم. همچنین در شرح بازتعریفِ عمل معکوس به تحلیلِ کوارتتِ زهی در چهار بخش خواهیم پرداخت که نشان‌دهنده‌ی پیشرفتِ شگرفی در استفاده‌ی کیج از تکنیک گاموت است. لازم به ذکر است که در پایان این جلسه، پروژه‌ای عملی در راستای مسائل تشریح شده، ارائه می‌گردد که هنرجو در بُعد پراکتیک نیز کسب تجربه کند.
 
جلسه‌ی پنجم: بررسی پروژه‌های دانشجویان
در این جلسه، پروژه‌های عملی دانشجویان از بُعد فنی و ایده‌مندی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

ادامه👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

19 Jan, 15:05


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
جان کِیج زیر ذره‌بین؛
از جدال شوئِنبرگ و کِیج تا مسأله‌ی نوفه در کمپوزیسیون
به‌هدایت حسین موسوی
۵ جلسه‌
از ۱۰ بهمن ۱۴۰۳
چهار‌شنبه‌ها: ۱۶ تا ۱۸
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

18 Jan, 15:32


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
درباره‌ی کنش‌های کلامی و ارتباط:
اغواگری‌های زبان و پیام‌های معمایی
به‌هدایت جواد گنجی
۴ جلسه‌
از ۸ بهمن ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۹ تا ۲۱

در روان‌کاوی، کلام انسانی تا جایی تقلیل می‌یابد که بتوان به قلمروی ناخودآگاه، یا چیزی که فروید به آن «صحنه‌ی دیگر» می‌گوید، نزدیک شد؛ صحنه‌ای که در آن خبری از عاملیتِ آگاه نیست. فاصله گیری از بیان شخصی گوینده‌ی کلام و دریافتِ آن به شیوه‌ای بافاصله و غیرشخصی امکانی فراهم می‌کند برای کاوش چگونگی پیوند خوردن ایده‌ها و تداعی‌های گوینده‌ی کلام، جدای از هر نوع نیت آگاهانه و قواعد عقل سلیم.

بدین‌سان کلمات برای خود گوینده خصلت آشنای خود را از دست می‌دهند و بعدی بیگانه می‌یابند، تو گویی کلامی که از زبان «من» بیرون می‌آید متعلق به کس دیگری است. کلمات از آن دیگری یا دیگرانی در درون من‌اند، تکه‌پاره‌هایی از گفتاری عاریتی که نه می‌توانم خود را از آن جدا سازم و نه می‌توانم آن را مال خود کنم. این تجربه‌ی بیگانه‌شدنِ کلام در عین حال تجربه‌ی تهی‌بودگی و ناممکنی زبان است، تجربه‌ی ناممکنی «ارتباط». این تجربه ما را مواجه می‌‌کند با این پرسش بنیادی که اگر مبنای سخن ارتباط با دیگری نیست پس اصلأ چرا حرف می‌زنیم و وقتی حرف می‌زنیم رسماً چه می‌کنیم.
 
برای پاسخ به چنین پرسشی باید به وجه عملی و اجرایی زبان نظر کنیم، یعنی همان کاری که این دوره قصد داریم انجام دهیم. می‌خواهیم ببینیم اگر ارتباط را نه صرفاً فرایند رمزگذاری و رمزگشایی بلکه اجرای برخی عمل‌های مشخص بدانیم چه بر سر مفاهیمی چون «عمل»، «عاملیت»، «بازشناسی»، «فهم مشترک»، و «انتقال معنا» می‌آید. آخر ما با همین زبان بیگانه است که «عمل» می‌کنیم. با همین زبان است که فرمان می‌دهیم، اطاعت می‌کنیم، اغوا می‌کنیم، تهدید می‌کنیم، اعتراف می‌کنیم، قول می‌دهیم، قضاوت می‌کنیم، پیمان‌شکنی می‌کنیم، اعلام می‌کنیم و بسیاری کارهای دیگر که هر یک می‌تواند به معنای انجام یک کار یا شکست در انجام آن باشد. در واقع، زبان در بعد اجرایی‌اش به واقعیتی ارجاع می‌دهد که خود آن را خلق می‌کند، نه واقعیتی بیرون و مستقل از خودش.

جواد گنجی متولد سال ۱۳۵۶ و فارغ‌التحصیلِ جامعه‌شناسی است. عمده‌ی فعالیت‌های او بر پژوهش و ترجمه در حوزه‌ی روانکاوی و فلسفه به ویژه بر روانکاوی فرویدی-لاکانی متمرکز است. از آثار و ترجمه‌های او می‌توان به همکاری با فصلنامه ارغنون و مجموعه کتاب‌های رخداد، کتاب «گئورگ زیمل» اثر دیوید فریزبی، کتاب «جامعه‌شناسی معرفت و آگاهی‌اش؛ نقد مکتب فرانکفورت از جامعه‌شناسی معرفت»، کتاب «کین‌توزی» اثر ماکس شلر، کتاب «بازگشت امر سیاسی» اثر شانتال موف و کتاب «فلسفه‌ی پول» اثر گئورگ زیمل اشاره کرد. او در دهه‌ی گذشته و در زمینه‌ی تدریس، درسگفتارهای بسیاری را در مؤسسه‌ی پرسش ارائه کرده است.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

18 Jan, 15:32


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
درباره‌ی کنش‌های کلامی و ارتباط:
اغواگری‌های زبان و پیام‌های معمایی
به‌هدایت جواد گنجی
۴ جلسه‌
از ۸ بهمن ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۹ تا ۲۱
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

17 Jan, 11:11


در پایان‌نامه‌ی کارشناسی ارشد سعی کردم به این پرسش‌ها پاسخ دهم: جنسیت چگونه بر روابط کاری میان زنان و مردان کارگر فصلی در بخش کشاورزی اثر می‌گذارد، زن‌بودن چه تأثیری بر سازوکارهای اشتغال و جذب نیروی کار در بخش کشاورزی دارد، قدرت و سلطه چگونه در چنین خانواده‌هایی عمل می‌کند، هریک از طرفین چه بهره‌ای از آن‌ می‌برند و چگونه به چانه‌زنی برای تثبیت یا افزایش میدان عمل خود می‌پردازند.

همچنین کوشیده‌ام با رفت‌وبرگشت میان محل کار و اقامتگاه‌های کارگری (نیز مسکن شخصی کارگران)، ابتدا شیوه‌ی زیستن ناشهروندانی را نشان دهم که اغلب از چشم‌ها پنهان است، سپس جای‌گیری و سامان‌یابی کنشگران مختلف در این فضاها را ترسیم کنم  و به ابعاد و مشخصات خشونت ساختاری در فضاهای کار و اسکان کارگران بپردازم. صفحات پایانی این پژوهش، به‌نوعی به ترسیم میدان قدرت و امکان‌ یا عدم امکان مقاومت در آن اختصاص دارد.
مخاطبینی که برای جلسه‌ی نشست ثبت‌نام می‌کنند به مدت یک‌هفته به متن پایان‌نامه دسترسی خواهند داشت و پیشنهاد می‌شود پیش از جلسه آنرا مطالعه کنند.

درباره‌ی نویسنده‌ی رساله:
سارا حسینی دانش‌آموخته‌‌ی کارشناسی ارشد مردم‌شناسی دانشگاه تهران و دانشجوی دکترای انسان‌شناسی در دانشگاه مک‌گیل است. علایق پژوهشی وی به‌عنوان مردم‌نگار و انسان‌شناس فرهنگی، حوزه‌های کار (labor)، جنسیت (gender)،‌ زمانمندی (temporality) و روش‌ پژوهش (research method) است. او در پایان‌نامه‌‌ی کارشناسی ارشد خود (۸-۱۳۹۷)، به بررسی تقاطع جنسیت و اشتغال در کار فصلی زنان کارگر کشاورزی استان‌های مازندران و گلستان پرداخته است. پژوهش دکترای وی، متمرکز بر نسبت زمان، کار فصلی و کار خانگی زنان کارگر کشاورزی است.

درباره‌ی مدیر جلسه:
نهال نفیسی در تهران ادبیات انگلیسی (دانشگاه علامه طباطبائی، ۱۳۷۷-۱۳۷۳) و در تگزاس انسان­ شناسی فرهنگی (دانشگاه Rice ، ۲۰۰۰-۲۰۰۷ )خوانده است.  پس از یک دوره‌ی پسادکترا در موسسۀ کاوش­های فرهنگی برلین (ICI  Berlin, ۲۰۱۲ - ۲۰۱۴)، امروز به عنوان عضو هیئت علمی گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه علامه طباطبائی به تدریس، و اگر برسد تحقیق و حتی نوشتن، مشغول است.  او به مردم­‌نگاری به ویژه در حوزه‌ی علم و فناوری و پزشکی و دنبال کردن زندگی اجتماعی کنشگران غیرانسانی همچون اشیاء، حیوانات، گیاهان، مواد، ذرات، و سازه­‌ها علاقه­ دارد.

🔻جهت ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر پیام دهید:
@public_yekchand

🔻حلقه‌ی مطالعاتی یک‌‌چند
@halghe_yekchand

🔻مدرسه هنر و ادبیات بیدار
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

17 Jan, 11:11


مدرسه‌ی بیدار با همکاری حلقه‌ی مطالعاتی یکچند برگزار می‌کند:

جنسیت و اشتغال: مردم‌نگاری زنان کارگر فصلی در استان‌های مازندران و گلستان/سارا حسینی

پنجشنبه ۴ بهمن، ساعت ۱۷ تا ۱۹

پژوهش حاضر،‌ پیش‌درآمدی برای شناخت وضعیت اشتغال زنان کارگر فصلی استان‌های مازندران و گلستان است. این مردم‌نگاری چندمیدانه به ترسیم تجربه‌ی زیسته‌ی زنان کارگر فصلی بخش کشاورزی می‌پردازد و نیز چگونگی بازتولید این بخش از نیروی کار  را شرح می‌دهد.
#رساله_پس_از_دانشگاه

اطلاعات بیشتر👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

16 Jan, 16:09


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
موسیقی، انقلاب و امر ملی در ایران
به‌هدایت آیدین آریافر
۴ جلسه‌
از ۸ بهمن ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۸ تا ۲۰
 
موسیقی «ملی» در ایران کم‌تر موضوع تأمل جامعه‌شناسی تاریخی قرار گرفته است. بیشتر مطالعات در زمینه‌ی جامعه‌شناسی تاریخی موسیقی به بررسی ریشه‌های شکل‌گیری نهادهای موسیقایی و کارگان‌ موسیقی مرتبط با آن پرداخته‌اند و کم‌تر به گستره‌ی اکنون پیوند خورده‌اند. موقعیت ویژه‌ی موسیقی «اصیل» در لحظه‌ی انقلاب ۵۷ و تاریخ طولانی شکل‌گیری و تطور این موسیقی در ایران، یکی از گره‌گاه‌هایی است که می‌تواند تاریخ موسیقی ایرانی را به تاریخ اکنون بدل کند.
 
تأمل بر مفاهیمی مانند «اصالت» و «ابتذال» لایه‌هایی از قلمروی تاریخی امر «ملی» در موسیقی را رؤیت‌پذیر می‌کند. جایگاه ویژه‌ی موسیقی «اصیل» در لحظه‌ی انقلاب ۵۷ بیانگر تداوم نیروهای تاریخی قدرتمندی است که مطالعه‌ی آن‌ها لحظاتی از گستره‌ی امر ملی در ایران را برجسته می‌کند و موسیقی را به عنوان موضوع تأمل جامعه‌شناسی تاریخی به رسمیت می‌شناساند.
 
در این دوره و طی چهار جلسه، با تمرکز بر مسأله‌ی «تداوم موسیقی اصیل در بحبوحه‌ی انقلاب ۵۷» به واکاوی لحظات خاصی از تاریخ اجتماعی موسیقی در ایران می‌پردازیم و از این طریق مواجهاتی را با مفهوم تاریخ انتقادی، موسیقی ملی ایرانی، انقلاب و اکنون صورت‌بندی می‌کنیم.

جلسه‌ی اول:
در جلسه‌ی اول به تبیین مسأله می‌پردازیم و فرازهایی را در ارتباط با آن ارائه می‌کنیم. به ریشه‌های شکل‌گیری نهاد موسیقی «اصیل» پیش از انقلاب و سرگذشت این موسیقی در طول انقلاب ۱۳۵۷ می‌پردازیم. طرح اولیه‌ی این مباحث نگرش‌هایی از تاریخ و روش انتقادی را به بحث می‌گذارد که برای تبیین این مسأله ضرورت دارند.
 
جلسه‌ی دوم:
در جلسه‌ی دوم موسیقی را به صورت عمومی‌تر در نسبت با گستره‌ی امر ملی به موضوع بحث تبدیل می‌کنیم و شرحی انتقادی از جریان‌ها، نحله‌ها و موضع‌گیری‌های موسیقیدانان و منتقدان موسیقی در نسبت با امر ملی عرضه می‌کنیم. هدف از این بحث روشن کردن ابعادی تاریخی از گفتار «اصالت» است.
 
جلسه‌ی سوم:
در جلسه‌ی سوم «دیگری»‌های گفتار «اصالت» را در نسبت با گستره‌ی امر ملی به موضوع بحث تبدیل می‌کنیم. «ابتذال» را هم‌چون یکی از مهم‌ترین نام‌های این «دیگری» مطرح می‌کنیم و به بیان نسبت این مفهوم با مباحث جلسات پیش می‌پردازیم.
 
جلسه‌ی چهارم
جلسه‌ی چهارم به نتیجه‌گیری و بازاندیشی انتقادی در مباحث جلسات قبل اختصاص دارد. در این جلسه تلاش می‌کنیم که یک بار دیگر ایده‌ها و ادعاهای مطرح‌شده در جلسات پیشین را به بحث و نقد بگذاریم و از این طریق چشم‌اندازی برای ادامه‌ی پژوهش در موضوع جامعه‌شناسی تاریخی موسیقی در ایران ارائه کنیم.

آیدین آریافر فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشدِ رشته‌ی انسان‌شناسی از دانشگاه تهران است. حوزه‌ی پژوهشی او جامعه‌شناسی تاریخی و موسیقی است. از او مقالات متعددی درباره‌ی جامعه‌شناسی موسیقی به انتشار رسیده است، از آن جمله «چشمی و صد نم»، «از سه‌راه آذری تا پاتایا». اثر تألیفی او «برساخت اصالت؛ مطالعه‌ی انتقادی تاریخ اجتماعی ایران از دریچه‌ی موسیقی (۱۲۹۴-۱۳۵۸)» اخیرا توسط نشر برج به انتشار رسیده است.
 
لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

16 Jan, 16:09


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
موسیقی، انقلاب و امر ملی در ایران
به‌هدایت آیدین آریافر
۴ جلسه‌
از ۸ بهمن ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۸ تا ۲۰
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

15 Jan, 17:49


احسان پويافر متولد ۱۳۵۷، فارغ‌التحصیلِ کارشناسی حقوق و زبان و ادبيات آلمانی و دکتری فلسفه‌ی تربيت است. او تز دکترايش را درباره‌ی «پديدارشناسی تربيت بر مبنای بازخوانی مفاهيم حال وهوای (اشتيمونگ) بنيادين و پروا نزد هايدگر» نوشته است. عمده تحقيقات او در حوزه‌ی پديدارشناسی و از نقطه عزيمت‌هاي هايدگر -البته نه لزوما خود هايدگر- است، او اينك در حال پژوهش درباره‌ی نسبت راديكاليسمِ بنيادينِ ماركس و هايدگر به مثابه يك امكان بنيادين است. از او مقالاتی در نشريات مختلف به چاپ رسيده است. همچنين از او ترجمه‌ی کتاب «سوژه و دازاين» از فردريش ويلهلم فون هرمان (آخرين دستيار مارتين هايدگر) از آلمانی به فارسی ترجمه و چاپ شده است.

اکنون علاوه بر تدريس و پژوهش در حوزه‌ها‌ی پديدارشناسی و فلسفه با موضوعات پيش‌گفته، ترجمه‌ی مقالاتی از جلد 9 مجموعه آثار گادامر با عنوان «زیبایی‌شناسی و شاعرانگی» و نيز ترجمه کتابی با عنوان «تاريخ فرهنگی آب» از اوته گوتسونی را در دست انجام و اتمام دارد.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

15 Jan, 17:49


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
خوانش هستی و زمان؛
۱- مقدمه
به‌هدایت احسان پویافر
۵ جلسه‌
از ۷ بهمن ۱۴۰۳
یک‌شنبه‌ها: ۱۶ تا ۱۸
 
هستی و زمان هایدگر کتابی دوران‌ساز است. هر اثر دوران‌سازی توان یا ظرفیتی از آن خودش ( توانی برای مولف اثر ) و توان یا ظرفیتی از آن دیگری (توانی برای مخاطبان اثر در زمانه‌ی مؤلف و یا روزگاران بعد از مرگ مؤلف) دارد. در توان ظرفیت‌های یک اثر است که آن اثر تبدیل به یک اثر زنده و دوران‌ساز می‌شود. اثر زنده، اثری است که صرفا در توانش دوران مؤلفش محدود نمی‌ماند و می‌تواند با سخن‌های بعد از خود متصل و مرتبط شود و ادامه یابد. آثاری از ارسطو، افلاطون، کانت، هگل، ویتگنشتاین و هایدگر و ... در حوزه‌ی فلسفه چنین ظرفیت‌هایی دارند. برای تحقق توان-ظرفیت «از آن دیگریِ» یک اثر البته بدوا باید نسبت به ظرفیت «از آن خودِ» اثر فهمی صحیح حاصل آمده باشد و این فهم اولیه نیز البته فهمی نیست که یک‌باره برای‌همیشه اتفاق افتاده باشد بلکه فهمی هرمنیوتیکی و پیوسته است.
 
براین مبنا است که یک اثر ظرفیت‌دار در طول دوران هربار به شیوه‌ای زنده و برقرار می‌شود. مواجهه‌ی جدی با یک اثر اساسا یک وفاداری و یک خیانت توامان است که بر حال و هوای مخاطب جدی اثر حاکم است. چنین حال و هوایی  هم اثر را تبدیل به فهمی یگانه و از آن خود می‌سازد و هم  اثر را اثری می‌سازد که نمی‌توان  از آن گذر کرد بلکه ماندن و رفتن در یک هم‌زمانی خصلت آن است. بسیاری از کسانی که به سوی یک فیلسوف یا اثرش می‌روند یا گذرکننده‌اند و یا وفادار-عاشق‌اند اما در «از آن خود سازی اثر» جایی برای عشق و گذر نیست بلکه «ماندن و رفتن» توامان حال وهوای اصابت‌کننده‌ی «از آن خودسازان» است که مبنای آن نیز پرواداری است. خواندن-بودنِ واقعی یک اثر یعنی اثری با تمام رنج‌ها و شادی‌ها و ملال‌ها بتواند باشد و مرگ یک اثر نیز یک حادثه است که برای یک اثر کلاسیک شاید دورتر رخ دهد اما رخ دهد. البته چرایی آن نیازمند این پرسش است که چرا یک اثر کلاسیک ماندگارتر است؟

در مواجهه با آثار کلاسیک فلسفی دو رویکرد غالب با طیف‌های متفاوت وجود دارد: رویکرد اول رویکردی است که تنها در ظرفیت «از آن خود» اثر می‌ماند که نمایندگان این رویکرد مفسرین، شارحین و حاشیه‌نگاران اثر هستند که در جای خود زحمتی می‌کشند و رنجی می برند که قابل ستایش است اما لزوما به سوی ظرفیت «از آن دیگری» در اثر نمی‌انجامد. رویکرد دوم رویکردی است که در توان-ظرفیتِ «از آن دیگری» اثر از منظر یک مخاطب-فیلسوف دیگر با اثر مواجهه می‌شود، یعنی فیلسوف- مخاطبی مثلا با هستی و زمان هایدگر مواجهه شده و اثر فوق را از آن خودسازی کرده است و حالا مخاطبان بعدی مثلا من‌وشما با این روایت دست دوم از اثر مواجهه می‌شویم؛ بیشتر مواجهه‌های هایدگر حداقل در ایران اینگونه است. رویکرد سومی نیز وجود دارد که رویکرد «از آن خودکننده» و ازسرگیرنده است از چنین رویکرد در  فلسفه‌ورزی ایران تنها ردّ پایی یافت می‎شود.
 
این دوره قرار است بدوا فهمی صحیح و استاندارد از کتاب هستی و زمان هایدگر فراهم کند و در ضمن فضایی برای مخاطبان فراهم سازد تا توان فهمی از آن خود از متن را بتوانند در خود پرورش دهند؛ یعنی نوعی ماندن و رفتن با متن را تجربه کنند.  براین اساس این دوره در پنج جلسه برگزار می‌شود و در این جلسات مقدمه هستی و زمان هایدگر یعنی هشت بند نخست کتاب خوانش و فهم خواهد شد. امید است که این مجموعه‌خوانش‌ها در پنج دوره‌ی پنج جلسه‌ای، کل متن هستی و زمان را شامل شود تا فهمی درخور از کل اثر فراهم شود.
 
در این دوره با توجه به هشت بند نخست کتاب که عملا کل متن هستی و زمان را در خود ذیل مقدمه کتاب جای داده است؛ از چرایی اهمیت پرسش از معنای هستی نزد هایدگر، تقدم اتنیکی و اُنتولوژیکی پرسش هستی، بحران علوم و پرسش هستی، زمان‌مندی و تاریخ‌مندی دازاین و هستی، روش پژوهش هایدگر در هستی و زمان بحث خواهد شد و طرح هایدگر در پروژه‌ی هستی و زمان و علت عدم تحقق بخشی از آن و ادامه آن در سایر آثار هایدگر بحث خواهد شد.

درباره مدرس👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

15 Jan, 17:49


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
خوانش هستی و زمان؛
۱- مقدمه
به‌هدایت احسان پویافر
۵ جلسه‌
از ۷ بهمن ۱۴۰۳
یک‌شنبه‌ها: ۱۶ تا ۱۸
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

14 Jan, 17:31


در واقع می­توان گفت، در فاصله سال‌هاي بعد از ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ تا فروپاشی نظام پهلوی در پی انقلاب ۱۳۵۷، بخش مهمی از خواسته‌ها و آرزوهای نيروهای مخالف، در فعاليت‌های جنبش دانشجويان ايرانی در خارج از کشور، فضای طرح و بيان يافت. اين فعاليت‌ها و مبارزات که بيش از بيست سال در قالب کنفدراسيون، مهّم‌ترين سازمان دانشجويان ايرانی در خارج از کشور جريان داشت، نه فقط از تحولات و رخدادهای داخلی کشور متأثر بود، بلکه در سال‌های پايانی نظام پهلوی، بر تحولات سياسی آن نيز تأثير چشمگيری گذاشت. افشین متین، با تکیه بر منابع گسترده و مطالعات دقیق، سعی کرده تا تاریخچه و راهبردهای جنبش دانشجویی ایرانی‌ها در کشورهای مختلف خارج از ایران را، بیان کند. این کتاب نه تنها به مراحل شکل‌گیری این جنبش‌ها می‌پردازد، بلکه همچنین نقش آن‌ها در انقلاب ۱۳۵۷ ایران و پیامدهای آن را  به صورت کلی بررسی می‌کند.

نویسنده با بررسی متنوعی از گروه‌ها و احزاب دانشجویی ، نشان می‌دهد که چگونه این جنبش‌ها در طول زمان تغییر کرده‌اند و چه راهبردهایی برای دستیابی به اهداف خود، پیش‌برده‌اند. همچنین بر نقش این جریانات در پیشبرد مسائل ایران در سیاست‌های بین‌المللی و تأثیر و رابطه­ی آن‌ها با کشور­های اروپایی و آمریکا متمرکز می­شود. در بخشی دیگر هم به رابطه­ی کنفدراسیون با گروه‌های چپ‌گرای جهانی، جنبش ضد جنگ ویتنام، و دیگر سازمان‌های مترقی اشاره می­کند.
متین با تکیه بر منابع اولیه، مانند مصاحبه‌ها با شرکت‌کنندگان، نامه‌ها، و مستندات سازمانی و همچنین با تأکید بر منابع ثانویه و پژوهش‌های پیشین، سعی کرده تا نگارشی تاریخی و تحلیلی از جنبش‌های دانشجویی ایرانی خارج از کشور ارائه دهد. پژوهشی که می­تواند ما را با پرسش‌های متعددی نسبت به وضعیت دیروز و امروز خود مواجه سازد؛ از چگونگی تشکل­یابی این دانشجویان در خارج از کشور و اقتصاد سیاسی حاکم بر این جریان گرفته تا سوژه­هایی که در این میان ساخته شدند.

درباره‌ی نویسنده:
افشین متین عسگری ، استادیار بازنشسته­ی تاریخ و مذهب خاورمیانه در دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در لس‌آنجلس است. او مقالات متعددی درباره­ی سیاست ایران در چند دهه­ی گذشته، نگاشته‌است و همچنین نگارنده­ی کتاب «دانشجویان ایرانی مخالف شاه» در سال ۲۰۰۲ است. متین عسگری، پیشتر رساله‌ی دکترایش را درباره­ی تاریخ جنبش دانشجویی ایران برای دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس نگاشته بود که بر اساس آن کتابی به رشته تحریر درآورد و این کتاب توسط «ارسطو آذری» تحت عنوان «کنفدراسیون: تاریخ جنبش دانشجویان ایرانی در خارج از کشور ۵۷–۱۳۳۲» به فارسی ترجمه شد.

درباره‌ی گرداننده:
فرشته طوسی، دانش‌آموخته‌ی کارشناسی ارشد جامعه‌شناسی از دانشگاه علامه طباطبابی و دانشجوی دکتری اندیشه‌ی سیاسی در همین دانشگاه است. رساله‌ی کارشناسی ارشد او بر تکوین سوژه‌ی سیاسی قبل و بعد از انقلاب ۵۷ متمرکز بوده و پژوهش­هایی نیز حول موضوعاتی همانند؛ «طرد و حذف زن در جنبش دانشجویی»، «واکاوی امر غایب در جنبش کارگری» و «اشکال مقاومت دانشجو در دانشگاه» پیش از این انجام داده است؛ پژوهش­ها و مطالبی که به دنبال پیوند بیشتر کنش و نظریه است.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

14 Jan, 17:31


*متن‌خوانی در ۳ جلسه حضوری و آنلاین
شنبه‌های ۶ بهمن، ۱۳ بهمن و ۲۰ بهمن
ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰
گرداننده: فرشته طوسی،

درباره‌ی کتاب:
کتاب با توضیح پیش‌زمینه‌ی تاریخی، سیاسی و اجتماعی ایران در دهه‌های پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ آغاز می‌شود. افشین متین نشان می‌دهد که چگونه سرکوب سیاسی در داخل کشور و فضای بسته‌ی دانشگاه‌ها  باعث شد که دانشجویان و روشنفکران به کشورهای غربی مهاجرت کنند. او توضیح می‌دهد که چرا و چگونه این گروه مهاجر به تدریج از مسائل آکادمیک به فعالیت‌های سیاسی روی آوردند.

* کنفدراسیون؛ تاریخ جنبش دانشجویان اسرانی خارج از کشور (۱۳۵۷-۱۳۳۲)
نویسنده: افشین متین
ناشر : شیرازه کتاب ما، شیرازه، پردیس دانش

اطلاعات بیشتر 👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

12 Jan, 05:16


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
اقتصاد عام؛
هدیه، افراط، نا‌انسان
به‌هدایت محمد‌جواد سیدی
۸ جلسه‌
از ۲ بهمن ۱۴۰۳
سه‌شنبه‌ها: ۱۶ تا ۱۸
 
اقتصاد فراتر از آنچه کاپیتالیسم به ما تحمیل می‌کند چیست؟ مسئله تنها به راست و چپ، به کاپیتالیسم یا سوسیالیسم فروکاسته نمی‌شود: در هر دو سو با تصوری محدود از اقتصاد روبرو هستیم که متفکران مختلفی در قرن بیستم با کاویدن ریشه‌های آن در بستر اقتصاد عام، صور جدیدی از اندیشه و مفاهیمی بدیع خلق کردند که گستره‌ی اندیشه‌ی اقتصادی را تا برهم‌کنش انرژی‌ها در سطح کیهان نیز می‌کشاند.
 
در این دوره می‌‌کوشیم با تکیه بر مردم‌شناسان و متفکران معاصر، به مفهومی از اقتصاد بیندیشیم که فراسوی درک محدود کاپیتالیستی  و مفاهیمی چون سود و انباشت می‌رود. در این دوره قطعاتی از متون متفکرانی چون زیگموند فروید، مارسل ماوس، ژرژ باتای، ژان بودریار، ژان-فرانسوا لیوتار، ژیل دلوز و نیک لند را خواهیم خواند تا به مفاهیمی چون هدیه، هدررفت، اقتصاد لیبیدویی و شتاب بیندیشیم.

مفهوم عام اقتصاد نه تنها درک ما از اقتصاد را گسترش می‌دهد بلکه نگاه جدیدی عرضه می‌کند تا به کمک آن به دین، سیاست و دموکراسی فکر کنیم. در میان مسیرهایی که بین متون مختلف ترسیم می‌کنیم به کمک هم می‌کوشیم راهی بیابیم تا با پرسش‌هایی جدید در مورد بدن، انباشت، عشق، سیاست، انقلاب و لیبیدو گفتگویی را آغاز کنیم. این سفری است کوتاه و فشرده از میان بخشی از جذاب‌ترین مفاهیم فلسفی قرن بیستم.

محمدجواد سیدی فارغ‌التحصیل کارشناسی ادبیات انگلیسی از دانشگاه فردوسی مشهد، و کارشناسی ارشد فلسفه از دانشگاه علامه‌ی طباطبایی است. او در ۱۳۹۵ از رساله‌ی دکترایش تحت عنوان «نیچه در تفاسیر هایدگر و دلوز: خاستگاه‌ها و مقصدها» در دانشگاه علامه‌ی طباطبایی دفاع کرده، از آن زمان تاکنون مشغول ترجمه و تدریس فلسفه‌ی معاصر بوده، و بر فلسفه‌ی معاصر اروپایی، بالاخص فلسفه‌ی معاصر فرانسوی و آلمانی متمرکز است. بخشی از مطالعات او معطوف به آثار متفکرانی چون فوکو، دلوز و آگامبن است و اندیشه‌ی آنها را در نسبت با انقلاب هستی‌شناختی هایدگر و همچنین بازگشت به اسپینوزا پس از دهه‌ی شصت میلادی مورد بررسی قرار می‌دهد. او در همین مسیر درسگفتارهای فوکو در کولژ دو فرانس و همچنین کتاب نابهنجاری وحشی اثر آنتونیو نگری را ترجمه کرده است. این آثار از سویی در پیوند با هستی‌شناسی‌های تفاوت مخصوصا نزد هایدگر و دلوز هستند و از سوی دیگر جنبه‌ی سیاسی این فلسفه‌ها را برجسته می‌کنند. سیدی در سال‌های اخیر بر فلسفه‌های پسادلوزی از بدیو و ژیژک تا ماتریالیسم نظری معاصر تمرکز داشته ‌است.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

12 Jan, 05:16


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
اقتصاد عام؛
هدیه، افراط، نا‌انسان
به‌هدایت محمد‌جواد سیدی
۸ جلسه‌
از ۲ بهمن ۱۴۰۳
سه‌شنبه‌ها: ۱۶ تا ۱۸
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

10 Jan, 10:22


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
تجربه‌ی امر تجربه‌ناپذیر؛
والتر بنیامین، متفکری در عصر وایمار
به‌هدایت صابر دشت‌آرا
۴ جلسه‌
از ۸ بهمن ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۶ تا ۱۸
 
در فضای فکری حاکم بر جمهوری وایمار، نخستین جمهوری تاریخ آلمان، مکرراً شبح چهره‌های بزرگ یا پدران فکری‌ای احضار می‌شود که منازعاتی پرتب‌وتاب بر سر تفسیر میراث آنها درگرفته‌است. والتر بنیامین، در اثنای مشارکت فعالانه‌اش در بسیاری از این منازعات، گهگاه رویکردی جالب‌توجه در قبال چهره‌های مذکور اتخاذ می‌کند: او از اهمیت و تأثیرگذاریِ «پدر» و لزوم توجه به آثار او دفاع می‌کند، اما خودْ تفسیری از این آثار ارائه می‌دهد که درست در نقطه‌ی مقابل تفسیری است که از سوی «پسران» یا میراث‌برانِ رسمی ارائه می‌شود. نمونه‌ی شاخص این رویکرد در مواجهه‌ی بنیامین با کانت مشاهده می‌شود، آنجا که تأکید اصلی بر آن جزء «آموزه‌ای» یا «تعلیمی»ای است که در شروح نوکانتی غالباً نادیده گرفته می‌شود: «هر آن‌کس که در کانت کوشش در جهت تصورِ خودِ آموزه را درنیابد، و بنابراین هر آن‌کس که با نهایت احترام به ادراک کانت ننشیند، و کلمه‌کلمه‌ی آثار او را به سان محموله‌ای [tradendum] که باید انتقال داده شود در نظر نگیرد (ولو آنکه ضرورت قالب‌ریزیِ مجدد [آرای] کانت متعاقباً محرز شود)، هیچ‌چیز از فلسفه نمی‌داند».

در میانه‌ی دو جنگ جهانی، بنیامین با معمایی کلنجار می‌رود که می‌توان آن را در عبارت «تجربه‌‌ی امر تجربه‌ناپذیر» خلاصه کرد. دو حدِ این عبارت به دو جریان عمده‌ای اشاره می‌کنند که بنیامین در فضای فکریِ عصر وایمار با آنها مواجه می‌شود: «تجربه» ناظر به سنت نوکانتی‌ای است که در زمانه‌ی مورد بحث به جریان رسمیِ حاکم بر فضای آکادمیک آلمان بدل شده‌است؛ و «امر تجربه‌ناپذیر» یادآور جریان موسوم به فلسفه‌ی حیات است که بدیلِ نیرومند و غیررسمیِ سنت نوکانتی محسوب می‌شود.

اما خواهیم دید که در خوانش‌های بنیامین، مطابق با رویکرد عمومی‌ او که در بالا به آن اشاره کردیم، هریک از این دو حد به شیوه‌ای غیرمنتظره با حد مقابل تلاقی می‌کند: از یک سو، تصویر کلی و ضروریِ «تجربه»‌ در کار متفکران نوکانتی، به عوض کنارزدن «امر تجربه‌ناپذیر»، راه را بر نمایش آن هموار می‌کند؛ و از سوی دیگر تأکید حیات‌گرایان بر امور «تجربه‌ناپذیر»، به عوض بی‌اعتبار‌کردن «تجربه»، به ترفیع آن و یادآوری خاستگاه‌های فراموش‌شده‌‌اش کمک می‌کند. بدین سان، بنیامین در مواجهه با جریان‌های فکری رایج در عصر وایمار همان مأموریتی را تعقیب می‌کند که خود در مقالی دیگر پیگیریِ آن را به تاریخ‌نگاران ماتریالیست نسبت داده‌است: «[تاریخ‌نگار ماتریالیست] وظیفه‌ی خود را عبارت از آن می‌داند که تاریخ را در خلاف جهت خوابش شانه کند».

«تجربه‌ی امر تجربه‌ناپذیر»؛ سروکار ما با فرمولی برای حل یکه‌ویکباره‌ی مسئله‌ی تجربه نیست (راستی آیا هنوز هم کسی پیدا می‌شود که در سرزمین پهناور و پیمایش‌ناپذیرِ تجربه به یافتن شاه‌کلیدهای «رادیکال» امید بسته باشد؟). فی‌الواقع، تناقض و شکست پیشاپیش بر پیشانی فرمول یادشده حک شده‌است و این فرمول، به یک معنا، کارکردی جز تصدیق و پذیرش شکست ندارد. اما تنها از پی پذیرش چنان شکستی است که نوبت به یگانه شکل راستینِ امید در جهان فکری بنیامین می‌رسد؛ چه، چنانکه آدورنو می‌گفت، «بنیامین در همه‌ی مراحل فکری‌اش سقوط سوژه و نجات انسان را از یکدیگر جدایی‌ناپذیر می‌دانست». 
 
جلسه‌ی اول: چشم‌انداز عمومی بحران تجربه در عصر وایمار – تجربه‌ی نازل و مکانیکیِ به‌ارث‌رسیده به کانت – همنشین‌کردن کانت و افلاطون
 
جلسه‌ی دوم: هرمان کوهن و تفسیر میراث کانت – حرکت پیش‌رونده‌ی کوهن به سوی «خاستگاه» – نابسندگی‌های تصویر نوکانتیِ کوهن
 
جلسه‌ی سوم: دو تصویر از «خاستگاه» در کودکی در برلین – لودویگ کلاگِس و مفهوم تصاویر ازلی – قرائت فاشیستی از تصاویر ازلی

جلسه‌ی چهارم: یوهان یاکوب باخوفن در حد فاصل فاشیسم و کمونیسم – تلقی باخوفن از جهان مؤنث پیشاتاریخی – به سوی وظیفه‌ای نامتناهی: گشایش فضای تجربه  
     
صابر دشت‌آرا متولد ۱۳۶۵ و دانش‌آموخته‌ی دکتری در رشته‌ی فلسفه از دانشگاه علامه طباطبایی است. عنوان پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و دکتری او، به‌ترتیب، «مواجهه‌ی زیباشناختی آدورنو و بنیامین» و «"هسته‌ی منثور اثر هنری" به مثابه‌ی ایده در آثار والتر بنیامین» بوده‌است. سه ترجمه‌ی فارسی به قلم او منتشر شده‌است: «دهلیزهای رستگاری: مقالات معرفت‌شناختی» (والتر بنیامین، ۱۳۹۵)، «تقدیر هنر: بیگانگی زیباشناختی از کانت تا دریدا و آدورنو» (جی. ام. برنستین، ۱۴۰۱)، و «امر والا» (فیلیپ شاو، ۱۴۰۳)

شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

10 Jan, 10:22


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
تجربه‌ی امر تجربه‌ناپذیر؛
والتر بنیامین، متفکری در عصر وایمار
به‌هدایت صابر دشت‌آرا
۴ جلسه‌
از ۸ بهمن ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۶ تا ۱۸
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

08 Jan, 14:57


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
انقلاب- کمی پیش از پس؛
کیارستمی و سیاست در سینمای شعر
به‌هدایت صالح نجفی
۴ جلسه‌
از ۳ بهمن ۱۴۰۳
چهار‌شنبه‌ها: ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰

کیارستمی نخستین فیلم بلند سینمایی‌اش را کمی پیش از سقوط رژیم پهلوی ساخت، فیلمی بی‌همتا در تاریخ سینمای ایران، «گزارشی» از احوال خانواده‌ای در آستانه‌ی فروپاشیدن که ضرباهنگ‌های زندگی در ساختاری از‌هم‌پاشیده را ضبط می‌کرد. کیارستمی در این فیلم نخستین بار از بازیگری سرشناس بهره گرفت. نخستین بار فیلم‌نامه‌ای پر از دیالوگ نوشت. نخستین بار فیلمی بیرون از کانون ساخت، با تهیه‌کننده‌ای حرفه‌ای. نخستین بار شخصیت اصلی فیلم مردی بزرگسال (همسن و سال خود فیلمساز) است. فیلم پایانی باز دارد و کمترین شباهتی با تجربه‌های سینمای آن زمان ایران ندارد... فیلم از طریق «گزارشِ» سینمایِی وضعیتی که در آن تولید می‌شد روایتی پیش‌گویانه از بحرانی به دست می‌دهد که بنا بود تمام ابعاد و ارکان جامعه‌ی ایران را در برگیرد.

گزارش تمامی فضاهای ایرانی را که فرایندِ پر از تناقض و تعارضِ مدرن‌شدن را از سر می‌گذراند (باز)می‌نمایاند. کارگردان در این فیلم غریب انواع و اقسام شیوه‌ها و ضرباهنگ‌ها را می‌آزماید: نماهایی از گفتگوهای داخل خودروها؛ استفاده از دوربین به عنوان آینه‌ای مقابل شخصیت؛ صدابرداری سرِ صحنه؛ دوربین روی دست...  گزارش به سان مُنادی زیباشناختی (به مفهومی لایب‌نیتسی-آدورنویی) تمامی تناقض‌های مدرنیزاسیون پهلوی را در فُرمِ خود بازمی‌تاباند، تناقض‌هایی که زمینه‌سازِ انقلاب پنجاه‌و‌هفت شدند ... کیارستمی دومین فیلم بلند داستانی‌اش را هفت سال پس از پیروزی انقلاب ساخت، این بار دور از شهر و با محوریتِ کودکان اما، همچنانکه رابین وود در یکی از بهترین جستارهای نوشته‌شده درباره‌ی خانه‌ی دوست کجاست؟ نشان داده است، این اثر «فیلم-رمانی» است که قصه‌اش را از طریق لوازم و اسباب «فیلم-شعر» بازمی‌گوید.

برای بازخوانی خانه‌ی دوست کجاست از جستار عالی جون کُپجِک بهره خواهیم گرفت – رمزگشایی از زیگزاگ ابدیِ فیلم به یاری آرای آنری کُربَن و ایده‌ی عالَم میانجیِ خیال... می‌کوشیم وجه سیاسی بوطیقای سینمای کیارستمی را از راه وا-خوانیِ موتیف‌های فیلم بازیابیم: تقابل در-پنجره‌های چوبی و در-پنجره‌های آهنی، تقابل اسب‌های سفید و اسب‌های قهوه‌ای، و بازی محورهای اُریب خویشاوندی-روایی در ساختمان فیلم. راه‌های پرپیچ‌و‌خمِ سینمای کیارستمی بعد از این فیلم از سه‌راهیِ پرتنش کلوزآپ-مشق شب-زندگی و دیگر هیچ می‌گذرد: این کلافِ پرتنش چون منشوری سه‌وجهی جهان کیارستمی را به صورتی فلکی بدل می‌کند که در آن نطفه‌ی ایده‌ی «تماشاگر رهایی‌یافته» بسته می‌شود... پس از ده تحولی دیگر در سینمای کیارستمی روی می‌دهد: «اومانیسم رادیکال» فیلم‌های قبلی جایش را به سینمایی «پُست‌اومانیستی» می‌سپارد: مسیری که از پنج آغاز می‌شود و به بیست‌وچهار فریم می‌رسد. این مسیر ادامه دارد…
 
۱-  معمای زیگزاگ و تک‌درخت: جغرافیای خیال و سیاستِ زیباشناختی در خانه‌ی دوست کجاست؟
 
۲- انقلاب پیش از انقلاب: دوربین به مثابه آینه / گزارش ریتم مدرنیزاسیون ایران در گزارش
 
۳- انقلاب پس از انقلاب: نمای نزدیک از مطرودان پس از جنگ / از کلوزآپ تا طعم گیلاس

۴- ضبط آگاهی ماشین: پُست‌اومانیسم سینمایی پس از ده / از پنج تا بیست‌وچهار فریم

صالح نجفی متولد  تهران در ۱۳۵۴، فارغ التحصیل رشته‌ی معماری از دانشکده‌ی هنرهای زیبا و ادبیات فارسی از پژوهشگاه علوم انسانی است. او از سال ۱۳۸۳ کار ترجمه‌ و تالیفِ متون گوناگونی را در حوزه‌ی فلسفه، سینما و هنر آغاز کرده است و در حال حاضر ترجمه‌ی آثار سورن کیرکگور را در دست دارد. او از سال ۱۳۹۰ در دانشکده‌ی هنرهای زیبا، دانشگاه هنر و موسسه‌ی پرسش به تدریس تاریخ فلسفه و نقد اشتغال داشته است. صالح نجفی در دو مجموعه کتاب‌ به نام‌های فیلم به‌مثابه‌ی فلسفه، ۱۳۹۶ و عشق در سینما، ۱۳۹۷، نوعی دیگر از تأمل در سینما و متفاوت از نقد فیلم را پیشنهاد می‌کند؛ رویکردی که تلاش دارد فیلم را در جهانِ وسیع‌تری که احاطه‌اش کرده است، چون متنی فلسفی بخواند.                                       

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

08 Jan, 14:56


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
انقلاب- کمی پیش از پس؛
کیارستمی و سیاست در سینمای شعر
به‌هدایت صالح نجفی
۴ جلسه‌
از ۳ بهمن ۱۴۰۳
چهار‌شنبه‌ها: ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

06 Jan, 13:20


درسگفتار (آنلاین و آفلاین )
زندگی مینیمال؛
بِکِت، امر تاریخی و‌مسأله‌ی انتزاع
به‌هدایت فرهاد محرابی
۴ جلسه‌
از ۳ بهمن ۱۴۰۳
چهار‌شنبه‌ها: ۱۸ تا ۲۰

تفسیر جهان فکری‌-ادبی ساموئل بکت همواره دچار آفت فلسفه‌زدگی بوده. این نکته‌ایست که برخی از بزرگترین بکت‌شناسان خصوصاً در طی دو دهه‌ی گذشته بارها بر آن تأکید کرده‌اند. پاسکال کازانووا و اَندرو گیبسون به کرّات در نگاه به انبوه نقد و تفاسیر گوناگون در باب نوشته‌های نویسنده‌ی ایرلندی، به این درهم‌آمیزی افراطی با فلسفه - که خودِ بکت همواره از آن گریزان بود - اشاره کرده‌اند. از دیگر سو آنها پوزیتیویسمِ مطالعات آرشیوی در شناخت بکت را که خصوصاً در طی سه دهه‌ی گذشته بر نقد ادبی معاصر و خصوصاً مطالعات بکت‌شناسی سایه انداخته را نیز نفی می‌کنند.

کازانووا و گیبسون بر نوعی «تاریخی‌کردن» و «انضمامی‌کردن» نقد ادبی تأکید دارند که می‌تواند تصویری حقیقی‌تر از جریان مدرنیسم ادبی را که بکت یکی از مهم‌ترین نمایندگانش بود پیش چشمان‌مان قرار دهد. از این رو هدف ثانویه و البته بسیار مهم این درسگفتار آن است تا در کنار بحث و پرداختن به جهان ساموئل بکت، برخی از جدیدترین رهیافت‌ها در نقد ادبی معاصر، چه در حوزه‌ی دیدگاه‌ها و چه در حوزه‌ی روش را در اختیار دانشجویان، پژوهشگران و علاقه‌مندان قرار دهد. 
 
بکت رخدادهای تاریخی مهمی را در طول دوران حیات خود از سر گذراند. او در نخستین سال‌های قرن بیستم دیده به جهان گشود و تنها چند هفته پس از سقوط دیوار برلین، در سال‌های پایانی قرن، درگذشت. از این رو عمده اتفاقات سیاسی اروپا در طی سده‌ی گذشته را از نزدیک تجربه کرد. دو جنگ جهانی، سال‌های پر آشوب ایرلند در دهه‌ی بیست، سیاست‌های امپریالیستی بریتانیا، تجربه‌ای بی‌واسطه از حیات سیاسی-اجتماعی آلمان در سال‌های سلطه‌ی ناسیونال-سوسیالیسم (که در دفترچه‌ی یادداشت‌های آلمان او آمده و حاصل سفر او به آلمان هیتلری در میانه‌‌های دهه‌ی سی بود)، سلطه‌ی سرکوب‌گرانه‌ی دولت ویشی در فرانسه‌، سال‌های جنگ سرد، جنبش دانشجویی می ۶۸، و در نهایت سلطه‌ی مطلق سرمایه‌داری غربی در دهه‌های ۷۰ و خصوصاً دهه‌ی ۸۰ با ظهور ریگانیسم و تاچریسم.    

از این رو تاریخ برای بکت چیزی نبود جز «تاریخ محنت»؛ برای او نه پذیرش تاریخ به همان شکلی که هست ممکن بود و نه فرارفتن از آن با تکیه بر یک انتزاع فراتاریخی و کلان. در نظر او تاریخ رنجی‌ست اجتناب‌ناپذیر و بی‌پایان، و گذار از آن با تکیه بر یک انتزاع رهایی‌بخش نیز ممتنع بود چون اساساً وجود و وقوع چنین انتزاعی را ناممکن می‌دانست. تناقض هنر او ریشه در همین تناقض مرتفع‌ناشدنی در مواجهه‌ با جهان و تاریخ داشت.
 
در این سلسله ‌درسگفتارها سعی خواهیم کرد تا بکت را از زیر خروار‌ها تفسیر فلسفی در مورد آثار و زندگی‌اش بیرون بکشیم و او را بی‌واسطه و از مجرای اشارت‌های زندگی‌نامه‌ای، و مواجهه‌ی مستقیم با آثارش به بحث بگذاریم. تکیه‌ی اصلی در اینجا بر اشارت‌های سیاسی زندگی او و درک و دریافتِ «تخیّل سیاسی»‌اش از مسیر ملاحظات بیوگرافیک در مورد او خواهد بود.
 
جلسه‌ی اول: اندرو گیبسون: بکت و زندگی مینیمال
 
جلسه‌ی دوم: امیلی مورن: بکت و تخیّل سیاسی
 
جلسه‌ی سوم: جیمز مک‌ناتون: بکت و کابوس جنگ
 
جلسه‌ی چهارم: جمع‌بندی: سایمون کریچلی و بازیابی نسبت بکت و سیاست

فرهاد محرابی متولد ۱۳۶۲ دانش‌آموخته و پژوهش‌گر در حوزه‌ی مدرنیسم ادبی‌ست. وی پس از اتمام تحصیلاتش در مقطع لیسانس و فوق‌لیسانس در رشته‌ی انسان‌شناسی در دانشگاه تهران به انگلستان رفت. او در مدرسه‌ی اقتصاد‌ لندن (LSE)  در حوزه‌ی فلسفه‌ی علوم اجتماعی شروع به پژوهش کرد، و در سال ۲۰۱۲ از آن دانشگاه در مقطع فوق لیسانس فارغ‌التحصیل شد. حوزه‌ی مورد علاقه‌ی وی در آن سال‌ها ایده‌ی فاقد قدر‌مشترک بودن (incommensurability) در فلسفه‌ی علم با تکیه بر نظریات دونالد دیویدسون و ریچارد رورتی بود.
 
او بعدها گرایش مطالعاتی‌اش را به ادبیات تطبیقی، فلسفه و ادبیات، ‌و نظریه‌ی سینما تغییر داد و به مدت دو سال در کالج دانشگاهی لندن (UCL)  در مقطع فوق‌لیسانس مشغول به پژوهش و تدریس بود. رساله‌ی فوق لیسانس او در آن دانشگاه، مطالعه‌ی تطبیقی در مورد جهان ادبی والاس استیونس و سینمای آنتونیونی بود. محرابی دوره‌ی دکتری خود را در حوزه‌ی مدرنیسم ادبی، ادبیات تطبیقی و مطالعات ساموئل بکت در دانشگاه ردینگ انگلستان و بنیاد بین‌المللی ساموئل بکت در سال ۲۰۲۰ به پایان رساند. وی چندین مقاله در حوز‌ه‌ی مطالعات بکت و تاریخ مدرنیسم ادبی در کنفرانس‌هایی در انگلستان، کانادا و لهستان ارائه و منتشر کرده ‌است. در کنار پژوهش و تحقیق در حوزه‌ی نظریه‌ی ادبی، وی به طور مشخص از سال ۲۰۱۵ مشغول پژوهش در حوزه‌ی روشنفکری ایران و جهان و مطالعات پسااستعماری بوده است.

۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
@bidarschool

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

06 Jan, 13:20


درسگفتار (آنلاین و آفلاین )
زندگی مینیمال؛
بِکِت، امر تاریخی و‌مسأله‌ی انتزاع
به‌هدایت فرهاد محرابی
۴ جلسه‌
از ۳ بهمن ۱۴۰۳
چهار‌شنبه‌ها: ۱۸ تا ۲۰
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

04 Jan, 14:24


درباره‌ی کتاب:
در مرداد ۱۳۵۷، سازمان چریک‌های فدایی خلق جزوه‌ای منتشر می‌کند با عنوان «گزارشی از مبارزات دلیرانه‌ی مردم خارج از محدوده»؛ جزوه‌ای حاوی ۲۴ گزارش از حاشیه‌نشین‌های اطراف تهران که به تناوب از ۱۳۵۶ علیه انواع مواجهات سرکوبگرانه‌ی حاکمیت با خود، دست به مقاومت‌هایی زده بودند. اینان که بودند و چه شد که در این حاشیه‌نشین‌ها ساکن شدند؟
مارکس در جلد اول کاپیتال، پس از صورت‌بندی‌های منطقی ساختار سرمایه، در فصل معروف «انباشت بدوی کذایی» (یا «به اصطلاح انباشت بدوی») می‌کوشد تا به خواننده توضیح دهد که آن بنای منطقی تحت چه شرایطی تاریخی‌ امکان‌پذیر شده است. شرایطی که در آن انسان‌هایی که تا پیش از برآمدن شیوه‌ی تولید جدیدْ مطابق با دوره‌ی گذشته زندگی می‌کردند، ناگهان با سرعت به جهانی پرتاب شدند که توان انطباق با آن را نداشتند. شرایطی که در کنار «پرولتاریا»، موجود جدیدی را هم متولد کرد: فردِ بیکار.

کتاب «مواجهه با بیکاری در ایران ۵۶-۱۳۴۰» نوشته‌ی محمدجواد عبدالهی، حکایت همین انسان‌های پرتاب شده به مناسبات جدید است. حکایت‌ همان‌ها که چریک‌ها درباره‌شان جزوه درآوردند و مارکس در انتهای جلد اول کاپیتال چگونگی سربرآوردنشان را شرح داد. دهه‌ی ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰ شهرهای بزرگ و در صدر همه تهران شاهد شکل‌گیری «حاشیه‌نشین‌ها» و انواع «سکونت‌گاه‌های غیررسمی» در دل خود بود. آدم‌هایی سر و کله‌شان پیدا شد که بهشان می‌گفتند «بیکار»؛کسانی که در جستجوی «کار» بودند؛ در جستجوی امکانی برای «فروش نیروی کار» خود.

آنچه تا به امروز غالبا مورد توجه بسیاری از پژوهشگران اجتماعی و اقتصادی بوده، همان پدیده‌ی «شیوه‌ي سکونت بیکاران» و تغییر ریخت شهرها (به ویژه تهران) بوده است. به طرز غریبی، شاید مبتنی بر جهت‌گیری‌های آماری و سیاسی حاکمیت، پژوهشگران هم تمرکز بر اصل «بیکاری» را از کف می‌دهند و «حاشیه‌نشینی» چونان تبعات توسعه‌ای فهمیده می‌شود که می‌توانست جلوی آن گرفته شود؛ اما این وسط دشمن اصلی یعنی «بیکاری» و سازوکارهای پیدایی آن از نظرها پنهان می‌ماند.

کتاب می‌کوشد در دو بخش مواجهه‌ی ایرانیان با این مهمان ناخوانده، یعنی «بیکاری»، آن را برای ما توصیف و تبیین کند. در بخش اول پس از طرح تمهیدات نظری مناسب برای رفتن به سراغ موضوع، سعی می‌شود که با تمرکز بر تأثیر اصلاحات ارضی و نیز چند و چون مهاجرت‌های داخلی، شکل گرفتن مقوله‌ی «اضافه جمعیت» به عنوان «ارتش ذخیره‌ی کار» در مناسبات تولیدی جدید تشریح شود. در بخش دوم کتاب، خود بیکاری و اجتماعات بیکاران مورد بررسی قرار می‌گیرد. در دو فصل این بخش نویسنده می‌کوشد تا اثر گسترش «کار مزدی» بر بیکاری و نیز نسبت آن با «فقر» را تشریح کند؛ و دست آخر به حاشیه‌نشیتی و مقاومت‌های شکل‌گرفته در این شیوه‌ی سکونت بیکاران پرداخته می‌شود.

درباره‌ی نویسنده:
محمدجواد عبدالهی عضو هیأت علمی سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی است. پروژه‌ی اخیر او "تکوین صندوق‌های احتیاط ۱۳۰۹-۱۳۲۰" است. وی در سال ۱۳۹۵ از رساله‌ی دکتری خود با عنوان «تاریخ بیکاری در ایران معاصر ۱۳۵۶-۱۳۴۰» دفاع کرده و مدرک دکترای خود را از دانشگاه تهران کسب کرد. «از بیکاری پنهان به بیکاری آشکار: تأثیر اصلاحات ارضی در به رسمیت شناختن بیکاری»، «تاریخ مردم و تاریخ اجتماعی»، «زنان و تکوین طبقه‌ی کارگر در انگلستان» و «تاریخ حلبی‌آبادها در ایران: برنامه‌ریزی از بالا در تقابل با برنامه‌ریزی از پایین» از جمله مقالات منتشرشده‌ی اوست. از کتاب‌های منتشر شده‌ی او می‌توان به «مواجهه با بیکاری در ایران ۱۳۵۶-۱۳۴۰» و از ترجمه‌های او به «تاریخ مرگ» اثر فیلیپ آریس، «پنیر و کرم‌ها» اثر کارلو گینزبورگ، «انقلاب تاریخی فرانسه» اثر پیتر برک اشاره کرد.

درباره‌ی گرداننده:
یاشار دارالشفاء دانشجوی دکتری رشته‌ی «رفاه و سلامت اجتماعی» در دانشگاه علوم توان‌بخشی و سلامت اجتماعی است و رساله‌ی دکتری‌اش بر «تأثیر اعتراضات کارگری بر رفاه کارگران در ایران پس از انقلاب» متمرکز است. او مقاله‌های گوناگونی در سایت‌های «نقد» و «نقد اقتصاد سیاسی» در زمینه‌های مارکس‌شناسی و نیز تاریخ مبارزات کارگری منتشر کرده است. همچنین «کتاب‌شناسی تحلیلی و انتقادی عدالت اجتماعی» از سوی مؤسسه‌ عالی پژوهش تأمین اجتماعی و نیز «پداگوژی رهایی‌بخش» (با همکاری دیگران) از انتشارات خرد سرخ، از دیگر کارهای این پژوهشگر حوزه‌ی «مطالعات کار و کارگری» است.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

04 Jan, 14:24


*متن‌خوانی در ۳ جلسه حضوری و آنلاین
شنبه‌های ۲۲ دی، ۲۹ دی و ۶ بهمن
ساعت ۱۵:۳۰ تا ۱۷:۳۰
گرداننده: یاشار دارالشفاء

درباره‌ی کتاب:
کتاب «مواجهه با بیکاری در ایران ۵۶-۱۳۴۰» نوشته‌ی محمدجواد عبدالهی، حکایت همین انسان‌های پرتاب شده به مناسبات جدید است. حکایت‌ همان‌ها که چریک‌ها درباره‌شان جزوه درآوردند و مارکس در انتهای جلد اول کاپیتال چگونگی سربرآوردنشان را شرح داد. دهه‌ی ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰ شهرهای بزرگ و در صدر همه تهران شاهد شکل‌گیری «حاشیه‌نشین‌ها» و انواع «سکونت‌گاه‌های غیررسمی» در دل خود بود. آدم‌هایی سر و کله‌شان پیدا شد که بهشان می‌گفتند «بیکار»؛کسانی که در جستجوی «کار» بودند؛ در جستجوی امکانی برای «فروش نیروی کار» خود.

* مواجهه با بیکاری در ایران ۵۶-۱۳۴۰
نویسنده: محمدجواد عبدالهی
ناشر :شیرازه

اطلاعات بیشتر 👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

03 Jan, 13:55


بنابراین پژوهش حاضر به بررسی مردم­‌نگارانه­‌ی زیست و مرگ کارگران صنعت دکل‌‌بندی انتقال نیرو و مخابرات کشور می‌­پردازد که اکثریت‌‌شان اهالی شهر گلوگاه در شرق مازندران هستند. مردم گلوگاه در آغاز پروژه­‌های برق‌‌رسانی کشور در دهه‌‌ی چهل و در دوره‌‌ی پهلوی با صنعت دکل‌‌بندی آشنا و در طی شصت سال پرچم‌‌دار آن شده‌­اند به طوری که طبق آمار غیر‌رسمی نود درصد از کارگران دکل‌بند ایران گلوگاهی هستند. آنها نه تنها سهم عمده‌­ای در روشنایی‌­بخشی (برق‌­رسانی) و ارتباطات (مخابرات) در اقصی نقاط ایران دارند بلکه در سال‌‌های اخیر به واسطه‌‌ی قراردادهای بین‌المللی ایران جهت مشارکت در توسعه‌‌ی صنعت برق کشورهای منطقه نیز نقش‌‌آفرینی می‌کنند.

این پایان‌‌نامه بر آن است تا با تعمق در باب این کارگران بتواند به دانش، تجربه، هویت جمعی، کردارهای زبانی، باورها و آیین­ها و مناسک آنها، بدن­‌های «خسته‌دوش‌بال» آنها، مسیرهای شغلی آنها، نحوه‌‌ی سازمان‌‌دهی زندگی­‌های خانوادگی و اجتماعی‌­شان حول محور حرکت­‌های شهر به شهر، استان به استان و در این سال­‌های نزدیک، کشور به کشور و بلکه قاره به قاره در جستجوی کار و به طور کل به جماعت‌‌های انسانی که نیروی دوش و دست‌‌شان صنایع را روی پا نگه می­‌دارد، نور بتاباند. از سوی دیگر، مطالعه‌‌ی فرهنگ و زیست­‌جهان دکل­‌بندان می‌­تواند گوشه‌­ای از تحولات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی شرق مازندران در رابطه با صنعت برق را آشکار کند و از این منظر، سهمی در مطالعات فرهنگی و علوم اجتماعی صنایع و فناوری­ در ایران داشته باشد.
 
مخاطبینی که برای جلسه‌‌ی نشست ثبت‌نام می‌‌کنند به مدت یک‌‌هفته به متن پایان‌‌نامه دسترسی خواهند داشت و پیشنهاد می‌‌شود پیش از جلسه آن‌را مطالعه کنند.

درباره‌‌ی نویسنده‌‌ی رساله:
 
خدیجه السادات میرامینی دانش­‌آموخته­‌‌ی کارشناسی ارشد رشته­‌ی مردم­‌شناسی از دانشگاه علامه طباطبایی است. او علاقه­‌مند به پژوهش­‌های مردم­‌نگارانه در زمینه‌‌ی شهری، آسیب‌‌های اجتماعی، و علم و فناوری است. پایان‌‌نامه‌‌ی کارشناسی ارشد او­ با عنوان خسته‌‌دوش‌بال: زیست و مرگ در گلوگاه مازندران، پیش از این در پنل مردم­‌نگارانه‌‌ی ششمین همایش پژوهش اجتماعی فرهنگی در جامعه‌‌ی ایران در سال ۱۴۰۲ ارائه شده است.

درباره‌ی مدیر جلسه:

نهال نفیسی در تهران ادبیات انگلیسی (دانشگاه علامه طباطبائی، ۱۳۷۷-۱۳۷۳) و در تگزاس انسان­ شناسی فرهنگی (دانشگاه Rice ، ۲۰۰۰-۲۰۰۷ )خوانده است.  پس از یک دوره‌ی پسادکترا در موسسۀ کاوش­های فرهنگی برلین (ICI  Berlin, ۲۰۱۲ - ۲۰۱۴)، امروز به عنوان عضو هیئت علمی گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه علامه طباطبائی به تدریس، و اگر برسد تحقیق و حتی نوشتن، مشغول است.  او به مردم­‌نگاری به ویژه در حوزه‌ی علم و فناوری و پزشکی و دنبال کردن زندگی اجتماعی کنشگران غیرانسانی همچون اشیاء، حیوانات، گیاهان، مواد، ذرات، و سازه­‌ها علاقه­ دارد.

🔻جهت ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر پیام دهید:
@public_yekchand

🔻حلقه‌ی مطالعاتی یک‌‌چند
@halghe_yekchand

🔻مدرسه هنر و ادبیات بیدار
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

03 Jan, 13:53


مدرسه‌ی بیدار با همکاری حلقه‌ی مطالعاتی یک‌چند برگزار می‌کند:

خسته­­‌دوش­­‌بال: زیست و مرگ با دکل­‌بندی در گلوگاه مازندران/ خدیجه‌‌السادات میرامینی
پنجشنبه ۲۰ دی، ساعت ۱۷ تا ۱۹

«صنایع» موجودیت­‌هایی انتزاعی نیستند که مطابق سیاست­‌هایی برنامه­‌ریزی و راه­‌اندازی ­شوند تا مواد خامی تحویل بگیرند و محصولاتی تحویل ­دهند؛ صنایع را مردمانی تشکیل می‌‌دهند که می­‌سازند و گاهی نیز می­‌سوزند. آنها هستند که حرکت می­‌کنند، پِی می­کَنند، حمل می­‌کنند، بالا می­‌روند، پایین می­‌آیند، نصب می­‌کنند، و تحویل می‌‌دهند. همان­‌ها که گاهی مجبورند پیه غربت را به تن بمالند و جور غیرت بکشند. با این همه، فرهنگ و زیست نیروی کاری که در دل صنایع و تأسیسات مهم کشور همچون صنایع انرژی (آب و برق و گاز و ....) زندگی می­‌کنند و می­میرند به‌ندرت موضوع پژوهش­‌‌های مردم­‌شناسی و مطالعات فرهنگی قرار گرفته است.

اطلاعات بیشتر👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

03 Jan, 13:26


منطق تحقیقات کمی طی سالیان این تصور را ایجاد کرده که تنها نسبت معناداری که بین مقیاس خُردِ تحقیق و مقیاس کلانِ واقعیت اجتماعی می­‌توان برقرار کرد «تعمیم» است و اگر نتوان نتایج خُرد را به وضعیتی کلان‌­تر تعمیم داد، نتیجه­‌ی پژوهش در بهترین حالت فقط فهم ما را از یک موضوع خُرد عمیق­‌تر می‌کند و نمی­‌تواند به خودی خود برای فهم وضعیت کلان­‌تر کاربردی داشته باشد (مگر اینکه داده­‌های به دست آمده بعدا در کنار داده­‌های دیگر مورد نوعی «تحلیل ثانویه»، معمولاً توسط پژوهشگران کلان­‌نگرتر نسبت به خود مردم­‌نگار، قرار گیرند). اما آیا این حرکت بین مقیاس‌­ها نمی­‌تواند در متن خودِ مردم‌­نگاری شکل بگیرد؟  نسبت «کار میدانی» با «کار نظری» در مردم­‌نگاری چگونه است؟  اینها کم و بیش پرسش­‌هایی­‌ست که سعی می­‌کنیم در بررسی این چهار رساله مدنظر داشته باشیم.

لیست پایان­‌نامه­‌ها:
خدیجه‌‌السادات میرامینی: خسته‌­­دوش­­‌بال: زیست و مرگ با دکل­‌بندی در گلوگاه مازندران/۱۴۰۲
سارا حسینی: جنسیت و اشتغال:  مردم‌‌نگاری زنان کارگر فصلی در استان‌‌های مازندران و گلستان / ۱۳۹۸
سارا نوری: تجربه زیسته زنان کولبر کرد؛ دریچه­‌ای به فهم مناسبات اجتماعی در مناطق کردنشین مرزی/ ۱۴۰۳
سروش طالبی اسکندری: ساخت حکمرانی آب در مواجهه‌ی مردم، نخبگان و طبیعت؛ و بازتعریف مشارکت با نگاهی تکثرگرایانه/ دفاع احتمالی تا پایان ۱۴۰۳
 
نهال نفیسی در تهران ادبیات انگلیسی (دانشگاه علامه طباطبائی، ۱۳۷۷-۱۳۷۳) و در تگزاس انسان­‌شناسی فرهنگی )دانشگاه Rice ، ۲۰۰۷ -۲۰۰۰ (خوانده‌است.  پس از یک دوره‌‌ی پسادکترا در موسسۀ کاوش­‌های فرهنگی برلین (ICI  Berlin, ۲۰۱۲ - ۲۰۱۴)، امروز به‌عنوان عضو هیئت علمی گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه علامه طباطبائی به تدریس، و اگر برسد تحقیق و حتی نوشتن، مشغول است.  او به مردم‌نگاری به‌ویژه در حوزه‌‌ی علم و فناوری و پزشکی و دنبال کردن زندگی اجتماعی کنش‌گران غیرانسانی همچون اشیاء، حیوانات، گیاهان، مواد، ذرات، و سازه­‌ها علاقه­ دارد.

🔻جهت ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر پیام دهید:
@public_yekchand

🔻حلقه‌ی مطالعاتی یک‌‌چند
@halghe_yekchand

🔻مدرسه هنر و ادبیات بیدار
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

03 Jan, 13:25


مدرسه‌‌ی بیدار با همکاری حلقه‌‌ی مطالعاتی یک‌چند برگزار می‌کند:

۲. «مردم‌‌نگاری» با نهال نفیسی
 
چهار رساله­‌ای که در این مجموعه مورد بحث و بررسی قرار خواهند گرفت به موضوعات گوناگونی پرداخته‌‌اند، اما ویژگی مشترک همه‌‌ی آنها انجام نوعی مردم‌­نگاری­‌ست: شکلی از بودن با / در یک «میدان» به صورت درازمدت و توأم با معاشرت و مشارکت در زیست مردمانِ آن میدان به قصد فهم آنچه در آن می­‌گذرد. اما محدودیت­‌ها، چالش­‌ها، و دستاورد‌های این شیوه‌­ی پژوهش در وضعیت کنونی ایران چیست؟ مردم­‌نگاری در میدان­‌های محدود و مشخص چگونه می­‌تواند به فهم ما از وضعیت­‌های کلی­‌تر تاریخی که در آن قرار داریم نیز کمک کند؟

اطلاعات بیشتر👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

03 Jan, 07:28


فایل صوتی نشست و گفتگو درباره‌ی کتاب «کارگران بی‌طبقه، (توان چانه‌زنی کارگران در ایران پس از انقلاب)»

در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب کارگران بی‌طبقه، ( توان چانه‌زنی کارگران در ایران پس از انقلاب)در طی سه جلسه و به گردانندگی شهره شفیعی انجام شد، با حضور منتقد صالح اولاد دمشقیه و نویسنده علیرضا خیرالهی،‌ به نقد و بررسی کتاب پرداختیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل حضوری و آنلاین در جلسه حاضر بودند از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده شده بود پرسش شد. 

* کارگران بی‌طبقه (توان چانه‌زنی کارگران در ایران پس از انقلاب )
نویسنده: علیرضا خیراللهی
ناشر :آگاه

اطلاعات بیشتر 👇
https://t.me/bidarcourses/698

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

02 Jan, 14:03


جلسه‌ی ششم: حافظه، نوشتن و فرم
در این درس‌گفتارها بولِز نسبت میان مفاهیم حافظه و خلق‌کردنِ اثر موسیقایی، مفهوم نوشتن و رابطه‌ی میان نتاسیون و ابداع را می‌کاود؛ یعنی این مفاهیم چگونه در تعامل با یک‌دیگر ایده‌ی اثر موسیقایی را قوام می‌بخشند و نشان دهد هر کدام از آنها چه سهمی در روند تحقق اثر موسیقایی بر عهده دارند. همچنین در آخرین درسگفتارِ این بخش، بولِز به این پرسش می‌پردازد که آیا می‌بایست اثر موسیقایی را یک کل دانست تا موجودیتی تکه‌تکه؟ زیرا باور دارد از آن‌رو که هر کدام از این رویکردها بر فرآیند خلق ایده و در نتیجه ساختار اثر موسیقایی اثر می‌گذارند، آهنگساز می‌بایست به فهمی از این مواضع دست یابد. 

سینا صدقی در سال ۱۲۶۸ در سنندج به دنیا آمد. آهنگسازی را زیر نظر علیرضا مشایخی آموخت و فراگیریِ پیانو را با رزیتا شاکر آغاز کرد. در ادامه، دوره‌های آهنگ‌سازی را زیر نظر مارک آندره ادامه داد و همزمان با آن در سمینارهای آزاد پروفسور دکتر هِلومت گاندِر در دانشگاه آلبرت‌ ـ‌ لودویگ فرایبورگ شرکت کرد و پدیدارشناسی و فلسفه‌ی پیشاسقراطی خواند. از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۷ عضو «گروه موسیقیِ تهران» و «ارکسترِ موسیقیِ نو» بود و در سال ۱۳۹۲، همکاریِ خود را با این گروه به‌ عنوانِ آهنگساز و سُلیستِ پیانو گسترش داد. او آثاری را از علیرضا مشایخی با همراهیِ «ارکستر موسیقیِ نو» به‌ رهبریِ سعید علیجانی ضبط کرده است که توسط مؤسسه‌ی فرهنگی‌ـ‌هنری ماهور منتشر شده‌اند. او از سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۵ عضو هیئت تحریریه و شورای نویسندگان «فصل‌نامه‌ی مقام موسیقایی؛ نخستین کتاب فصل موسیقی در ایران» و از سال ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۶ عضو نویسندگان مجله‌ی «زنگار» بود. سینا صدقی در سال ۱۳۹۵ کتابی با عنوان «پنجره‌یی با شیشه‌های کوچک رنگی؛ مقد‌مه‌یی بر چندفرهنگ‌گرایی در آثار علیرضا مشایخی» تألیف کرد که در مهرماهِ همان سال به‌عنوانِ «کتاب سال در بخش پژوهش» برگزیده شد. همچنین او از سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۷ دستیار علیرضا مشایخی و مدیر اجراییِ پروژه‌ی «موسیقیِ نو در ایران» بود.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

02 Jan, 14:03


ضروری است به این نتیجه برسیم که صرفاً و تماماً از این راه است که می‌توان ایده‌ی «موسیقیِ معاصر» را فهمید؛ و این همان راهی است که موسیقی در غرب هم پیموده است. در نتیجه نمی‌توان با صَرف نظرکردن از مبانیِ اندیشه‌ی آهنگسازانِ مهمِ «موسیقیِ معاصر» و صرفاً مواجهه با آثار آنها از طریق آنالیزِ تکنیکال و فراهم‌آوردنِ یک شنیداریِ معطوف به اِستتیک و تکرار و بازتولیدِ این شنیداری در آثار تصنیف‌شده‌ی خود، ادعای فهم «موسیقیِ معاصر» را به پیش گذاشت و «آهنگساز موسیقیِ معاصر» بود.
 مخاطبان این دوره، هم آهنگسازان و دانشجویانِ آهنگسازی و هم فعالینِ حوزه‌ی علوم انسانی می‌توانند باشند. چرا که پیِر بولِز با راهبردِ خاصی ایده‌ی «موسیقیِ معاصر» را در فرانسه بسط می‌دهد که فهم این الگو، صرفاً در میدان موسیقی کاربرد و مصداق ندارد بلکه این رویکرد و نتایج حاصل از آن، بر بنیادی شکل گرفته است که موسیقی، فلسفه و علم را در کنار یکدیگر گِردِهم می‌آوَرَد.

از این‌رو پِی‌بردن به مبانیِ اندیشه‌ی این چهره‌ی شاخصِ موسیقیِ قرن بیستم در فرانسه، در عمل، فهم چگونگیِ پاگرفتن، نهادی‌شدن و تداوم ایده‌ی این جریانِ موسیقی در مغرب‌زمین است: می‌توانیم، به‌نحوِ ضمنی، بفهمیم که موسیقی در غرب، پس از جنگ جهانیِ دوم، چگونه به نزد اندیشمندان و سیاست‌مدارانِ آن در یک ساختار نهادی و مبتنی بر سیاست‌های کلیِ راهبردی در یک کشور، به چنان مؤلفه‌ی مهمی تبدیل شد که تخصیص بودجه‌های کلان، تماماً به معنای ارتقای جایگاه آن کشور در مناسبات قدرت در روابط بین‌الملل و همچنین شاخصی برای پیشگامی در توسعه دانسته می‌شود.
درس‌های موسیقی، که عنوان درس‌گفتارهای بولِز است، در شش بخش و شانزده فصل گرد آمده‌اند. در این دوره، در هرجلسه، رئوس ایده‌های مطرح‌شده و ساختار استدلالیِ اقامه‌شده توسط بولِز و مفاهیم کلیدیِ برسازنده‌ی هر درس‌گفتار، مبتنی بر کتاب Music Lessons: The Collège de France Lectures گزارش و شرح داده می‌شوند.

جلسه‌ی اول: ابداع، تکنیک و زبان
بولِز در این درس‌گفتار، که به‌عنوان تمهید در نظر گرفته شده‌ است، بر مفهوم اختراع/ابداع در موسیقی و نسبت آن با زبان موسیقایی که در نهایت می‌تواند به‌مثابه تکنیک فهم شود، تأکید می‌کند. به باور او ابداع/اختراع در موسیقی، نه‌تنها درباره‌ی تولید صداهای جدید نیست بلکه، درباره‌ی فهم عمیق و برآوردنِ زبانی نوین در موسیقی است. در این صورت‌بندی، زبان یک میانجی است که ظرفیت‌های ایده در اثر موسیقایی را بیان می‌‌کند.

جلسه‌ی دوم: از اثر موسیقایی به ایده
در این مجموعه‌درس‌گفتار، بولِز نسبت‌ میان کار آهنگسازی را با موضوعاتی چون فرآیند تحقق یک اثر موسیقایی، بسط و تکامل یک ایده، جایگاه مفهوم «الهام» در کار موسیقایی، نسبت میان زبان و متریال صوتی به نزد آهنگساز، راهبردهای آهنگساز برای انتقال ایده از طریق فرم و در نتیجه نسبت فرم با ساختار را می‌کاود و صورت‌بندهای خود را از این موضوعات به پیش می‌گذارد.

جلسه‌ی سوم:  ژِست و اثر موسیقایی
در بخش سوم کتابِ Music Lessons: The Collège de France Lectures  که شامل دو درس‌گفتار است، بولِز به بررسیِ وضعیت‌های شکل‌دهنده و تأثیرگذار بر فرآیند تصنیف اثر موسیقایی می‌پردازد. در این جلسه، مبتنی بر طرح کتاب، مفاهیمی مانند اُتُماتیسم و نسبت آن با تصمیم‌های راهبردیِ آهنگساز در فرآیند تصنیف اثر موسیقایی، تعامل میان تکنیک و بیان‌گری و پرسش از نسبت میان ایده با کار آهنگسازی و چگونگیِ تأثیر این دو بر یک‌دیگر به بحث گذاشته و رئوس استدلال‌های بولِز در راه صورت‌بندیِ این مفاهیم، تبیین می‌شوند.

جلسه‌ی چهارم: مسئله‌ی تماتیک
در این درس‌گفتارها، که بخش چهارم کتاب را به خود اختصاص می‌دهد، بولِز به موضوع تِم و نحوِ تکامل و تداوم آن می‌پردازد و نشان می‌دهد که در دوره‌های متفاوت تاریخ موسیقی، چگونه به نزد هر آهنگساز این مفهوم، مبتنی بر اقتضائات و استلزامات خاصی مفهوم‌پردازی شده است. همچنین از رهگذر طرح این موضوع، مسئله‌ی تِم را در موسیقیِ معاصر به بحث می‌گذارد و چالش‌های آن را برای آهنگ‌ساز در این دوره، نشان می‌دهد.

جلسه‌ی پنجم: چشم‌ها و گوش‌ها
در این درس‌گفتارها بولِز درصدد است نشان دهد چگونه سیستم/نهاد بر ایده‌ی کار موسیقایی اثر می‌گذارد؛ چه این اثرگذاری در جهت هدایت و پروراندنِ ایده باشد چه برای آن محدودیت بسازد. در درس‌گفتار دیگری که در همین بخش از کتاب گنجانده شده است، بولِز به تنش میان نظم و آشفتگی در موسیقی می‌پردازد. او تأکید می‌کند که چگونه آهنگسازان باید این دو عنصر را در آثار خود متوازن کنند تا تجربه‌ای غنی از موسیقی فراهم آورند

ادامه👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

02 Jan, 14:03


 مدرسه بیدار در همکاری با
خانه‌موزه‌ هایده چنگیزیان برگزار می‌کند:

۲-متن‌خوانی
درس‌های موسیقی: درس‌گفتارهای کولِژ دو فرانس/سینا صدقی
از ۲۳ دی ۱۴۰۳، یکشنبه‌ها: ۱۵ تا ۱۷ (۶ جلسه)
در مدرسه هنر و ادبیات بیدار

از آنجا که در ایرانِ دوره‌ی معاصر، اصرار برای «آهنگسازِ معاصر بودن» به چیزی چونان بداهت تبدیل شده و اما از آن‌رو که ضرورت فهم و مطالعه‌ی مبانیِ شکل‌دهنده‌ی ایده‌ی «موسیقیِ معاصر» به نزد آهنگسازان و دانشجویان آهنگسازی گُم و مغفول است، این درسگفتار در تلاش است به‌نحوِ مؤثر و روشن، در محدوده‌ی توان خود، گامی در جهت رفع این کاستی بردارد:  نشان دهد که اندیشه‌ی آهنگسازانِ «موسیقیِ معاصر» را چگونه باید خواند. این درسگفتار درصدد است، چونان یک تمهید، مسیر مطالعه‌ی فهمِ «موسیقیِ معاصر» را در ایرانِ دوره‌ی معاصر نشان دهد و بر این نکته تأکید دارد که این جریان موسیقی، در ابتدا حاصل نحوِ خاصِ روی‌آوردنِ آهنگسازانِ بعد از جنگ جهانیِ دوم به موضوعات و مؤلفه‌های برسازنده‌ی موسیقی است که می‌بایست مقوّمات آن را آموخت.

اطلاعات بیشتر👇
https://t.me/bidarcourses/762

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

01 Jan, 15:02


در این جلسه، کارن سلاجقه، از مدخل فصل نظریِ کتابِ «اندیشیدنِ موسیقی، امروز» (Penser la musique aujourd'hui, Gonthier Editions, 1963)  نوشته‌ی پیِر بولِز، درباره‌ی رویکردهایی که در این متن توضیح داده شده، صحبت می‌کند: به این که چگونه سازمان‌دهیِ عددی همچون ابزاری روشنفکرانه برای ساختن منطق جدیدی از روابط صوتی به‌کار گرفته می‌شود تا اجازه دهد که سیستم درونیِ اثر خود را به دور از آزادیِ افسارگسیخته در مواجهه با متریال که نهایتاً منجر به یکنواختی می‌شود، به نمایش بگذارد .ادامه‌ی بحث در این جلسه با اجرا و ارائه‌ی آنالیزهایی از آثار شماره‌ی 2، 3، 6 و ۱۰ از مجموعه قطعات پیانوییِ ۱۲ نتاسیون از پیِر بولِز همراه هست.

کارن سلاجقه آهنگساز و نوازنده‌ی پیانو است. او پس از گذراندن تحصیلات معماری در دانشکده‌ی هنرهای زیبای دانشگاه تهران، در دانشگاه هنر تهران در رشته‌ی نوازندگی پیانو (زیر نظر رافائل میناسکانیان) و در کنسرواتوارِ س‌.آر.آر پاریس در رشته‌ی آهنگسازی (زیر نظر اِدیت کنَ دوشیزی و استفان دو ژراندو) تحصیل کرده است. او برنده‌ی جایزه‌ی اول تک‌نوازی و جایزه‌ی دوم آنسامبل از سومین دوسالانه‌ی نوازندگی پیانو در ۱۳۸۷ تهران بوده و سابقه‌ی اجراهای متعددی به صورت تک‌نوازی و آنسامبل، به خصوص با آنسامبل زروان، از رپرتوار موسیقی کلاسیک تا آثاری از آهنگسازان معاصر را دارد و در فستیوال‌هایی چون جشنواره‌ی فجر، فستیوال موسیقی از کلاسیک تا معاصر و فستیوال موسیقی معاصر تهران آثار گوناگونی را اجرا کرده است. همچنین کارهایی از او توسط آنسامبل‌ها و نوازندگانی در فرانسه، آلمان و ایران اجرا شده اند. سلاجقه همچنین از سال ۱۳۸۹ تجربه‌ی تدریس پیانو و مبانی آهنگسازی در آموزشگاه‌های تهران را دارد.

برای اطلاعات بیشتر از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

01 Jan, 15:01


 مدرسه بیدار در همکاری با
خانه‌موزه‌ هایده چنگیزیان برگزار می‌کند:

۱- اجرا/آنالیز

مقدمه‌ای بر «اندیشیدنِ موسیقی، امروز» و اجرای برخی از ۱۲ نوتاسیون پیِر بولِز / کارن سلاجقه  
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳، خانه‌موزه هایده چنگیزیان

همانطور که در اعلان اول گفته شد، پروژه‌ی «بولز در متن آثار» از سه قسمت تشکیل شده است. در قسمت اول، که اجرا‌‌/‌آنالیز است، به‌عنوان افتتاحیه‌ی پروژه، با همراهیِ کارن سلاجقه در خانه‌موزه‌ هایده چنگیزیان با اجرا و آنالیزِ برخی از آثار کلیدی و مهم پیِر بولِز، مقدمه‌ای انضمامی فراهم می‌آید تا نوازندگان، آهنگسازان، دانشجویان موسیقی و مخاطبان دیگر، بتوانند مواجهه‌ای اولیه با این آثار به دست بیاورند.

با شماره تماس زیر می‌توانید بلیط تهیه کنید.

09034911281

اطلاعات بیشتر👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

31 Dec, 17:32


۱-اجرا/آنالیز
پروژه‌ی «بولز در متن آثار» با تمرکز بر آهنگساز فرانسوی، پیِر بولِز، درصدد است تا مبانیِ اندیشه‌ی او را در پیوند مستقیم با آثارش تبیین کند. این پروژه از سه قسمت تشکیل شده است. در قسمت اول، که اجرا‌‌ـ‌آنالیز است، به‌عنوان افتتاحیه‌ی پروژه، با همراهیِ کارن سلاجقه در خانه‌موزه‌ هایده چنگیزیان، با اجرا و آنالیزِ چند قطعه‌ی کلیدی و مهم پیِر بولِز، مقدمه‌ای انضمامی فراهم می‌آید تا نوازندگان، آهنگسازان، دانشجویان موسیقی و مخاطبان دیگر، بتوانند مواجهه‌ای اولیه با این آثار به دست بیاورند.

۲-متن‌خوانی
در قسمت دوم، که شامل شش جلسه متن‌خوانی است، در مدرسه‌ی هنر و ادبیات بیدار، سینا صدقی هدایت خوانش متنِ درس‌های موسیقی: درسگفتارهای کولِژ دو فرانس را بر عهده دارد و سعی می‌کند تا پیوندِ آثارِ آهنگساز را با ضوابط فکریِ او نشان دهد.

۳-اجرا/پنل
در قسمت آخر، به‌عنوان اختتامیه‌ی این متن‌خوانی، که در قالب اجرا‌‌ـ‌پنل برگزار می‌شود، آرش اسدنژاد و کارن سلاجقه در خانه‌موزه‌ هایده چنگیزیان، هر کدام، آثاری از پیِر بولِز را اجرا می‌کنند و سینا صدقی به‌عنوان جمع‌بندیِ این پروژه درباره‌ی نسبت ما با «موسیقیِ معاصر» با تمرکز بر اندیشه و موسیقیِ پیِر بولِز صحبت می‌کند. 

برای اطلاعات بیشتر از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

31 Dec, 17:32


مدرسه بیدار در همکاری با
خانه‌موزه‌ هایده چنگیزیان برگزار می‌کند:

بولز در متن آثار

«بولز در متن آثار» عنوان پروژه‌ای پژوهشی‌ست که در ساختاری خلاق و متمایز از دیگر روش‌های پداگوژیک در مطالعات موسیقی در ایران، تلاش دارد با ارائه‌ی طیف متنوعی از محتواها، از اجرای موسیقی و آنالیزِ آثار گرفته تا بازخوانی متون نظری و برگزاری نشست، تصویری جامع‌تر از پیوند میان پرکتیس آهنگسازی و اندیشه‌ای که در فرایند آن مؤثر است ترسیم کند.

در این پروژه سینا صدقی و کارن سلاجقه دو پژوهشگر موسیقی، به خوانش آثار موسیقایی و  نظری پیر بولز، آهنگساز معاصر می‌پردازند و تلاش می‌کنند نشان دهند چگونه پرکتیس آهنگسازی او خود متأثر از اندیشه و مفهوم‌پردازی اوست و تأملاتِ گوناگون او چگونه منظومه‌‌ای فکری و مکتوب شکل داده است که اگر در پیوند با قطعات موسیقی این آهنگساز (که مصادیق دور و نزدیک از آن منظومه‌ی فکری‌اند) بررسی شوند، امکان شناختی جامع‌تر به ما خواهند داد.

اطلاعات بیشتر👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

30 Dec, 15:33


درسگفتار (آنلاین و آفلاین )
تاریخ نو شعر قدیم؛
۱-قرون سوم تا ششم
به‌هدایت امیر کمالی
۷ جلسه‌
از ۲۴ دی ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۸ تا ۲۰
 
تاریخ‌پژوهی انتقادیِ شعر کلاسیک فارسی، تا به امروز نه تنها هیچ انجام نشده، بلکه امکان‌های قلیل و حضورِ کم‌رمق آن نیز همواره تحت سیطره‌ی تاریخ‌نگاری غالب ادبی سرکوب شده ا‌ست. تاریخ‌نگاری انتقادی در ساده‌ترین تعریف، یعنی تجزیه و تحلیل مناسبات قدرت در طبقات اجتماعی، تحلیل مفاهیمی که برسازنده‌ی افق معرفتی دوره‌های مختلف‌ند و نهایتاً روانکاوی شعر به قصد واداشتن‌اش به سخن گفتن از دیگری‌های خود: دیگری‌هایی که زبان‌یافته و بیان‌محور گردیده‌اند؛ به بیان دیگر، پروسه‌ی تحلیل خاطره‌ها و ترومای تاریخی شعر فارسی، و لکنت‌ها و نشانگان‌اش. به فهرست موارد تاریخ‌نگاری انتقادی شعر فارسی، رابطه‌ی خاص میان شعر و قانون را نیز باید افزود؛ مواجه‌ای عمیق که حق مطلبِ آن جز به یاری نظریه‌ی انتقادی و فلسفه‌ی مدرن به تمامی ادا نخواهد شد.

رویکرد این دوره، از نوع دوره‌های موسوم به پایه است. اصطلاح "پایه" به معنای این نیست که سطح بحث یا محتوای جلسات به مبتدیان اختصاص دارد؛ برعکس. منظور ما از جلسات پایه، بنیان‌گذاشتنِ بحث‌ها از نقطه‌ای است که بتوان سلایق مختلفی را بدون تحمیل هرگونه قطعیتی در آن متحد و همراه کرد. لذا در این دوره‌ها می‌کوشیم ابتدا تاریخ رایج و کلاسیک شعر فارسی را معرفی کنیم و به معرفی شاعران فارسی و بیان ویژگی‌های فردی و سبکی آنها بپردازیم.  سپس با پیش‌نهادن بعضی مفاهیم مهم در هر قرن(مفهوم‌ها و موضوعاتی که تاریخ ادبیات دانشگاهی همواره سه نوع برخورد با آنها داشته: یا آنها را به حاشیه رانده، یا از بیخ و بن منکر حضور و تاثیرشان شده، و یا آنها را در شکل‌های کلیشه‌ای و حاضر‌آماده استحاله کرده است)، امکان از نو تاریخ‌نگاری‌کردن شعر فارسی را پیش روی می‌گذاریم: تاریخ‌نگاری‌ای متفاوت از تاریخ تکراری سبک‌شناسانه یا تاریخ بر اساس حکومت‌های پسااسلامی در ایران؛ تاریخ جدیدی که بنا به دلایلی که خواهیم گفت آن را تاریخ اکتشافی شعر فارسی نام می‌گذاریم.
 
در دوره‌ی اول این سلسله‌مباحث، مفاهیمی هم‌چون: جامعه، فقه و قانون، اشکال سوژگی، سیاست، اقتصاد، تردیدهای اعتقادی، زنان، روابط جنسی، مسائل زبان و ناخودآگاه شعری را در گستره‌ی قرون سوم تا پایان قرن ششم تحلیل خواهیم کرد. (دو دوره‌ی بعدی نیز به ترتیب، ابتدا به قرون هفتم و هشتم، و سپس به قرون نهم تا دوازدهم اختصاص دارد). در این دوره‌ها مختصرا به فعالیت کارگاهی  نیز خواهیم پرداخت.

امیر کمالی دانش‌آموخته‌ی زبان و ادبیات فارسی از دهه‌ی هشتاد کار تالیف و ترجمه در حوزه‌ی نقد ادبی و فلسفه‌‌ی انتقادی را آغاز کرد. در سال‌های پایانی دهه‌ی هشتاد در روزنامه‌های شرق، اعتماد و بهار جستارهای تالیفی و ترجمه منتشر ساخت. کتاب «ازمصائب معنا» حاصل پیگیری او در حوزه‌ی زبانشناسی انتقادی و روش فیلولوژی بود. در ادامه از منظر فلسفه‌ی انتقادی به نقد خاستگاه شعر مدرن فارسی در نیما یوشیج پرداخت که حاصلش کتاب «مانیفست خاموشان» بود. ترجمه‌‌ی «انسان بی‌محتوا» از جورجو آگامبن، و مجموعه مقالاتی در باب فلسفه‌ی جستارنویسی با عنوان «سیاست جستار» از وی منتشر شده‌است. وی هم اکنون عضو هیئت نویسندگان سایت تز یازدهم است. نقدی سیاسی فلسفی بر داستان‌های بهرام صادقی در هیئت کتابی با عنوان «جستارهایی در فهم بهرام صادقی»آثاری است که وی در آستانه‌ی چاپ و انتشار دارد.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

30 Dec, 15:32


درسگفتار (آنلاین و آفلاین )
تاریخ نو شعر قدیم؛
۱-قرون سوم تا ششم
به‌هدایت امیر کمالی
۷ جلسه‌
از ۲۴ دی ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۸ تا ۲۰
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

28 Dec, 15:39


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
درباره‌ی سیاست استتیک:
۴- گسترش دایره‌ی ادراک
به‌هدایت مهسا اسداله‌نژاد
۶ جلسه‌
از ۲۳ دی ۱۴۰۳
یک‌شنبه‌ها: ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰

ژاک رانسیر در سیاست استتیک: بازتوزیع امر محسوس (۲۰۰۴) می‌نویسد «استتیک» در قلبِ سیاست است و این گزاره در تخالف است با آنچه والتر بنیامین از «استتیک‌شدنِ سیاست» (زیباشناختی‌شدنِ سیاست) می‌گفت. از نظر بنیامین استتیک ره‌آورد فاشیسم است برای سیاست. رژیم فاشیستی برای آنکه روابط مالکیت دست‌نخورده باقی بماند، به توده‌های پرولتاریزه قسمی بیانگری می‌بخشد تا از مجرایِ استتیک‌کردنِ سیاست به آن‌ها احساس وجودداشتن بدهد. ژاک رانسیر اما فکر می‌کرد که استتیک با سیاست یکی‌‌ست اگر آن‌ را به زبانِ کانتی بفهمیم.

در زبان کانتی، استتیک محدوده‌زدایی از فضاها و زمان‌هاست؛ از امر دیدنی و نادیدنی، از سخن و صدایِ نامفهوم. و این هم‌زمان همان‌ چیزی‌ست که مکانِ سیاست و مسائل آن را چون شکلی از تجربه متعین می‌کند. سیاست حولِ آن‌چه دیده می‌شود و آنچه که درباره‌ی امر دیدنی می‌توان گفت می‌چرخد؛ حولِ اینکه چه کسی قدرتِ دیدن دارد و می‌تواند سخن بگوید؛ حول مالکیتِ فضاها و امکاناتِ زمان. رانسیر سیاست را «ماشینِ دیدن» (Machine of vision) می‌نامید.
 
در این دوره که چهارمین دوره از «درباره‌ی سیاست استتیک» است، به سراغِ پرسش‌هایی می‌رویم که این شیوه از این‌همان‌انگاریِ سیاست و استتیک پیشِ روی ما می‌گذارد. درواقع آرایِ رانسیر را با تکیه بر این قسم از این‌همان‌انگاری به بحث می‌گذاریم: از این گزاره که سیاست با اقتصادِ دیدن یا صدا گره خورده است، دقیقاً چه می‌فهمیم و این گزاره چه دلالت‌هایی دارد؟ به چه معنا ادراک یا حس‌پذیریْ قلمرویی برای قدرت یا عاملیت می‌سازد؟
 
جلسه‌ی اول: آنچه ادراک می‌شود (The Perceptible) و امر زیبا
 
جلسه‌ی دوم: آنچه باید ادراک بشود (The Percipiendum) و امر والا
 
جلسه‌ی سوم: فرارویِ تخیل: تَرک‌انداختن در بازتوزیع غالب امر محسوس
 
جلسه‌ی چهارم: از استتیک به سیاست: برابری در ادراک، برابری در نقطه‌ی آغاز
 
جلسه‌ی پنجم: عدم توافق و امکان سیاست چون انفجار پُرزور امر محسوس
 
جلسه‌ی ششم: برابریِ فعال دربرابر برابریِ منفعل یا چارچوبی هنجاری
 برای سیاستِ دموکراتیک
 
مهسا اسداله‌نژاد، متولد ۱۳۶۹، دانش‌آموخته‌ی دکتریِ جامعه‌شناسی سیاسی از دانشگاه تربیت مدرس است. عنوان پایان‌نامه‌ی ارشد او «تخیل و امکان نقد واقعیت عینی؛ مطالعه‌ی موردی هانری کربن و استلزامات سیاسی و اجتماعی عالم مثال» نام داشت. او در این پایان‌نامه به دنبال آن بود تا نشان دهد که چگونه تخیل فعال در سنتِ فلسفه‌ی اسلامی (عالم مثال) به واقعیت‌گریزی اجتماعی و سیاسی منتهی می‌شود و در ازایِ این واقعیت‌گریزی چه جهان سیاسی-اجتماعیِ‌ِ باطنی‌گرایی خلق می‌کند. او در پایان‌نامه‌ی دکتری به مطالعه‌ی تاریخ شکل‌گیری دولت جمهوری اسلامی، از ۱۳۵۷ تا ۱۳۶۸، پرداخته است. در دوره‌ی کلی‌ای که در موسسه‌ی بیدار قرار است برگزار شود، بازگشتی به بحث تخیل صورت می‌گیرد. این بار اما مسئله این است که تخیل فعالِ انتقادی چگونه می‌تواند به سیاستی انتقادی، و نه سیاستی باطنی‌گرا،  منجر شود. در واقع تخیل که نقش بسیار مهمی در ساختِ استتیکی جامعه ایفا می‌کند، چطور می‌تواند سیاستی انتقادی پیش بکشد. حوزه‌ی مطالعاتی و نوشتاری او اندیشه‌ی سیاسی، اندیشه‌ی انتقادی و تاریخ معاصر ایران است.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
www.bidar.school
[email protected]
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

28 Dec, 15:38


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
درباره‌ی سیاست استتیک:
۴- گسترش دایره‌ی ادراک
به‌هدایت مهسا اسداله‌نژاد
۶ جلسه‌
از ۲۳ دی ۱۴۰۳
یک‌شنبه‌ها: ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

27 Dec, 14:34


نشست آزاد (حضوری و آنلاین) درباره‌ی کناب «کارگران بی‌طبقه»
شنبه ۸ دی، ساعت ۱۵:۳۰ تا ۱۷:۳۰
( شرکت برای عموم آزاد و رایگان است)
در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب کارگران بی‌طبقه، ( توان چانه‌زنی کارگران در ایران پس از انقلاب)در طی سه جلسه و به گردانندگی شهره شفیعی انجام شد، قصد داریم با حضور منتقد صالح اولاد دمشقیه و نویسنده علیرضا خیرالهی،‌ به نقد و بررسی کتاب بپردازیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل آنلاین در جلسه حاضر خواهند شد از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده است پرسش کنیم. لازم به ذکر است که مخاطبین آنلاین می‌بایست از پیش با ما تماس حاصل کنند تا لینک ورود به جلسه در اختیارشان قرار گیرد. 

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این نشست‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

26 Dec, 08:28


فایل صوتی نشست و گفتگو درباره‌ی کتاب «زندگی روزمره تهی‌دستان شهری»

در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب «زندگی روزمره تهی‌دستان شهری» در طی سه جلسه به گردانندگی بشیر خادملو و با حضور منتقدان پرویز صداقت و مجید ابراهیم‌پور،‌ به نقد و بررسی کتاب پرداختیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل حضوری و آنلاین در جلسه حاضر بودند از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده شده بود پرسش شد. 

* زندگی روزمره تهی‌دستان شهری
نویسنده: علیرضا صادقی
ناشر :آگاه
اطلاعات بیشتر👇
https://t.me/bidarcourses/709

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

25 Dec, 12:47


نشست آزاد (حضوری و آنلاین) درباره‌ی کناب «کارگران بی‌طبقه»
شنبه ۸ دی، ساعت ۱۵:۳۰ تا ۱۷:۳۰

در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب کارگران بی‌طبقه، ( توان چانه‌زنی کارگران در ایران پس از انقلاب)در طی سه جلسه و به گردانندگی شهره شفیعی انجام شد، قصد داریم با حضور منتقد صالح اولاد دمشقیه و نویسنده علیرضا خیرالهی،‌ به نقد و بررسی کتاب بپردازیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل آنلاین در جلسه حاضر خواهند شد از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده است پرسش کنیم. لازم به ذکر است که مخاطبین آنلاین می‌بایست از پیش با ما تماس حاصل کنند تا لینک ورود به جلسه در اختیارشان قرار گیرد. 

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این نشست‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

24 Dec, 15:38


🔻جهت کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر پیام دهید:
@public_yekchand

🔻حلقه‌ی مطالعاتی یک‌‌چند
@halghe_yekchand

🔻مدرسه هنر و ادبیات بیدار
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

21 Dec, 15:31


در ادبیات رایج، هر نوع خاص‌گرایی‌‌ای که بر پیوندهای خویشاوندی و یا ایلی مبتنی باشد، نشان از درجا زدن در سنت و کاملاً مدرن نشدن دارد. در واقع مدرنیته و مدرن بودن یک وضعیت نرمال تصور می‌شود که همه‌ی جوامع و اجتماعات در جهت آن حرکت می‌کنند و عدم ایفای نقش پیوندهای خویشاوندی و قومی در حیات سیاسی و اجتماعی از لوازم وضعیت مدرن قلمداد می‌شود. بنابراین از چشم‌انداز ادبیات غالب، مدرن بودن غایت و معیاری است که می‌توان با مفاهیم جامه‌شناختی تعریفی از آن به دست داد و واقعیت موجود را براساس دوری و نزدیکی به آن درجه‌بندی کرد. بنابر این درک، کهگیلویه و بویراحمد نسبت به اصفهان و تهران، عقب‌مانده‌تر است و همین‌طور تهران نسبت به پاریس و نیویورک.

در گام اول تلاش شد تا پدیده‌ی مورد بررسی از ذیل بار سنگین این غایت‌گرایی بیرون آورده شود؛ به این معنی که نه بر اساس آن چیزی که باید باشد، بلکه بر اساس چیزی که هست تحلیل شود .در گام بعد برای پیش گذاشتن یک تحلیل متفاوت، به کنکاشی تاریخی روی آوردم. دوره‌ی تاریخی نسبتاً بلندی انتخاب شده است: از شکل‌گیری دولت مدرن پهلوی تا دوره‌ی حاضر. کلمه‌ی مدرن در عنوان پایان‌نامه نیز ارجاع به مناسبات سیاسی در وضعیت مستقر شدن دولت مدرن دارد و نه یک نوع مناسبات سیاسی معیار. با این حال به لحاظ زمانی، بررسی تاریخی به دو دوره تقسیم شده است: دوره‌ی پیش از اصلاحات ارضی و تشکیل فرمانداری کل کهگیلویه و بویراحمد و دوره‌ی پس از آن تا زمان حاضر که اولی، دوره بهبهان و دومی، دوره یاسوج نام گرفته است.
تلاش کرده‌ام تا نشان دهم که در هر دو دوره، نه با تداوم سنت یا عقب‌ماندگی بلکه با بازآرایی ساختار قدرت محلی در وضعیت شکل‌گیری دولت ـ ملت روبرو هستیم. همچنین ابزارسازی و تجدید مداوم پیوندهای «سنتی» به عنوان کنشی فعالانه از سوی گروه‌های استراتژیک مرکزی و محلی در جهت پیشبرد اهداف و حفظ و بسط موقعیت خود، تفسیر شده است. به طور کلی ادعای پایان‌نامه این است که پس از شکل‌گیری دولت پهلوی، با چفت و بست جدیدی از شبکه‌ی نیروهای محلی در دل ساختار بزرگتر دولت ـ ملت مواجهیم که نباید بر اساس شباهت ظاهری با وضعیت پیشا دولت مدرن، آن را «سنتی» ارزیابی کنیم.
 
درباره‌ی نویسنده‌ی رساله:
حامد عسکری سال ۱۳۷۲ در شهر لنده از استان کهگیلویه و بویراحمد متولد شد. او فارغ‌التحصیل کارشناسی مهندسی کامپیوتر از دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی و کارشناسی ارشد جامعه‌شناسی از دانشگاه علامه طباطبایی است و در حال حاضر مشغول به تحصیل در مقطع دکتری جامعه‌شناسی در دانشگاه تهران است.

درباره‌ی مدیر جلسه:
ابراهیم توفیق متولد  آبادان در ۱۳۳۸، از دانشگاه گوته‌ی فرانکفورت با درجه‌ی دکترا در رشته‌ی جامعه‌شناسی دانش‌آموخته شد. پایان‌نامه‌ی دکتری او با عنوان «مدرنیزاسیون و حاکمیت پسااستعماری در ایران؛ رساله‌ای در باب دولت» می‌کوشد با تمرکز بر برهه‌ی زمانی پس از مصدق که خود آن را آغاز مرحله‌ای متداوما پسااستعماری می‌خواند، رویکردی تازه به توسعه‌ی دولت و اقتصاد سیاسی ایران تحت حاکمیت سلسله‌ی پهلوی عرضه کند. توفیق در بازگشت از آلمان در دهه‌ی هشتاد شروع به تدریس در دانشگاه‌های علامه طباطبایی، تربیت‌مدرس و علم فرهنگ نمود و همراه با نسل تازه‎‌ای از پژوهشگران جامعه‌شناسی و مطالعاتِ فرهنگی انتشار مجموعه کتب تاریخ انتقادی را آغاز کرد که جلد نخست آن تحت عنوانِ «نامیدن تعلیق» در سال ۱۳۹۸ منتشر شد. از دیگر آثار او می‌توان به «درباره‌ی نظام دانش»، «بازآرایی امپراطوری: چشم‌اندازی به اقتصاد سیاسی دولت مدرن در ایران» اشاره کرد.

🔻جهت ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر پیام دهید:
@public_yekchand

🔻حلقه‌ی مطالعاتی یک‌‌چند
@halghe_yekchand

🔻مدرسه هنر و ادبیات بیدار
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

21 Dec, 15:30


مدرسه‌ بیدار با همکاری حلقه‌ مطالعاتی یکچند برگزار می‌کند:

پنجشنبه ۶ دی، ساعت ۱۷ تا ۱۹
مدیر جلسه: ابراهیم توفیق
نویسنده‌ رساله : حامد عسکری

بررسی تاریخی درهم‌تنیدگی پیوندهای خویشاوندی و مناسبات سیاسی مدرن در استان کهگیلویه و بویراحمد/ حامد عسکری

این پایان‌نامه با پرسشی آغازین شکل گرفت: آیا می‌توان تحلیلی غیرآسیب‌شناسانه از طایفه‌گرایی در مناطقی مثل استان کهگیلویه و بویراحمد به دست داد؟ به بیان دیگر آیا خاص‌گرایی بر مبنای دسته‌بندی‌های قومی، طایفه‌ای و خویشاوندی و نقش پررنگ آن در مناسبات سیاسی مناطق پیرامونی همچون کهگیلویه و بویراحمد، آنطور که گفته می‌شود نشان‌دهنده‌ عقب‌ماندگی است یا می‌توان خوانشی متفاوت را به بحث گذاشت؟

مخاطبینی که برای جلسه‌ نشست ثبت‌نام می‌کنند به مدت یک‌هفته به متن پایان‌نامه دسترسی خواهند داشت و اگر فرصت کافی برای خواندن تمام متن را ندارند، می‌توانند به نسخه‌ کوتاه‌شده آن که همراه پایان‌نامه در اختیارشان قرار داده می‌شود، رجوع کنند. اما پیشنهاد می‌شود در کنار آن، متن پیاده‌شده‌ مصاحبه‌ها که در پیوست پایان‌نامه قرار دارد را نیز مطالعه کنند.

#رساله_پس_از_دانشگاه
اطلاعات بیشتر👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

18 Dec, 07:52


نشست آزاد (حضوری و آنلاین) درباره‌ی کتاب «زندگی روزمره‌ی تهی‌دستان شهری»
شنبه ۱ دی، ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰

در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب «زندگی روزمره‌ی تهی‌دستان شهری» در طی سه جلسه و به گردانندگی بشیر خادملو انجام شد، قصد داریم با حضور منتقدان پرویز صداقت و مجید ابراهیم‌پور،‌ به نقد و بررسی کتاب بپردازیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل حضوری و آنلاین در جلسه حاضر خواهند شد از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده است پرسش کنیم. لازم به ذکر است که مخاطبین آنلاین می‌بایست از پیش با ما تماس حاصل کنند تا لینک ورود به جلسه در اختیارشان قرار گیرد. 

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این نشست‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

06 Dec, 13:53


«فضامندشدنِ کودکی در ایرانِ دورانِ پهلویِ اوّل» تلاش می‌کند تا به شیوه‌ای تبارشناسانه و میان‌رشته‌ای، تحولاتِ کودکی در این دوره‌یِ تاریخی را بررسی کند. این چشم انداز، کودکی را نه به‌عنوانِ امری صرفاً بیولوژیک، بلکه به‌مثابهِ مفهومی فرهنگی و اجتماعی می‌کاود که تحت‌تأثیرِ قدرت، دانش و سیاست، شکل و معنا یافته است. در این راستا، تلاش شده است تا نقشِ دولت، خانواده و نظامِ آموزشی در تعریف و بازتولیدِ مفهومِ کودکی و پیوندِ آن با ایدئولوژی‌هایِ «پیشرفت» در دورانِ پهلویِ اوّل تحلیل شود.

این متن با استفاده از دیدگاه‌هایِ مطالعاتِ فرهنگی و بهره‌گیری از اندیشه‌هایی نظیر میشل فوکو و فیلیپ آریس، تلاش دارد نشان دهد که مفهومِ کودکی در این دوره، همواره در پیوند با اهدافِ سیاسی-اجتماعی «دولتِ مدرن» تعریف شده است. مفاهیمی نظیر «کودک فرهنگی» و «فضامندشدن کودکی» در بسترِ تغییراتِ اجتماعی و شکل‌گیری دولت-ملت مدرن مورد بررسی قرار گرفته و چگونگی استفاده از آموزش برایِ نظم‌دهی به کودکان و تربیت آن‌ها به‌عنوانِ شهروندانِ مطلوبِ دولت مورد واکاوی قرار می‌گیرد.
 
این پایان‌نامه با تمرکز بر گفتمان‌هایِ غالب در دوره‌یِ رضاشاه، به تأثیر قدرت بر فضاهایِ زیستی کودکان، از خانواده تا مدرسه، و شکل‌گیریِ سیاست‌هایِ تربیتی مدرن می‌پردازد.  کودکی، همچون آینه‌ای، بازتاب‌دهنده‌یِ پیچیدگی‌هایِ اجتماعی، فرهنگی و سیاسیِ آن دوران بوده و تحلیل آن می‌تواند دریچه‌ای برایِ فهمِ بهترِ تاریخ ِمعاصرِ ایران باشد.

درباره‌ی نویسنده‌ی رساله:
شایان محمدی، متولدِ 1374، دانش‌آموخته‌یِ رشته‌یِ جامعه‌شناسی و مطالعاتِ فرهنگی از دانشگاهِ علامه طباطبایی و دانشجویِ دکتریِ مردم‌شناسی در دانشگاهِ تهران است. او با علاقه‌مندی به پژوهش در حوزه‌هایِ فرهنگی و اجتماعی، به‌ویژه مطالعاتِ کودکی، سیاست‌گذاریِ فرهنگی و مطالعاتِ دولت فعالیت می‌کند. پایان‌نامه‌یِ کارشناسی ارشد او به بررسی تحولاتِ کودکی و دولت در دورانِ پهلویِ اوّل پرداخته است. همچنین او تجربه‌یِ مشارکت در انجمن‌هایِ علمی، همکاری در نشریاتِ فرهنگی و مدیریت پنل‌های تخصصی را دارد.

درباره‌ی مدیر جلسه:
ابراهیم توفیق متولد  آبادان در ۱۳۳۸، از دانشگاه گوته‌ی فرانکفورت با درجه‌ی دکترا در رشته‌ی جامعه‌شناسی دانش‌آموخته شد. پایان‌نامه‌ی دکتری او با عنوان «مدرنیزاسیون و حاکمیت پسااستعماری در ایران؛ رساله‌ای در باب دولت» می‌کوشد با تمرکز بر برهه‌ی زمانی پس از مصدق که خود آن را آغاز مرحله‌ای متداوما پسااستعماری می‌خواند، رویکردی تازه به توسعه‌ی دولت و اقتصاد سیاسی ایران تحت حاکمیت سلسله‌ی پهلوی عرضه کند. توفیق در بازگشت از آلمان در دهه‌ی هشتاد شروع به تدریس در دانشگاه‌های علامه طباطبایی، تربیت‌مدرس و علم فرهنگ نمود و همراه با نسل تازه‎‌ای از پژوهشگران جامعه‌شناسی و مطالعاتِ فرهنگی انتشار مجموعه کتب تاریخ انتقادی را آغاز کرد که جلد نخست آن تحت عنوانِ «نامیدن تعلیق» در سال ۱۳۹۸ منتشر شد. از دیگر آثار او می‌توان به «درباره‌ی نظام دانش»، «بازآرایی امپراطوری: چشم‌اندازی به اقتصاد سیاسی دولت مدرن در ایران» اشاره کرد.

🔻جهت ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر پیام دهید:
@public_yekchand

🔻حلقه‌ی مطالعاتی یک‌‌چند
@halghe_yekchand

🔻مدرسه هنر و ادبیات بیدار
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

06 Dec, 13:53


مدرسه‌ی بیدار با همکاری حلقه‌ی مطالعاتی یکچند برگزار می‌کند:

پنجشنبه ۲۲ آذر، ساعت ۱۷ تا ۱۹
مدیر جلسه: ابراهیم توفیق
نویسنده‌ی رساله : شایان محمدی

فضامندشدنِ کودکی در ایرانِ دورانِ پهلوی اول/ شایان محمدی

پژوهش در حوزه‌یِ کودکی برایِ جامعه‌یِ امروزِ ایرانی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، زیرا کودکی نه‌تنها بخشی حیاتی از فرآیندِ شکل‌گیریِ هویتِ فردی و اجتماعی است، بلکه بازتاب‌دهنده‌یِ چالش‌ها و تحولاتِ کلان ِجامعه نیز است. با توجه به تأثیر سیاست‌ها، نظامِ آموزشی و ساختارهایِ اجتماعی بر کودکان، بررسیِ تاریخی و تحلیلیِ مفهومِ «کودکی» می‌تواند درکِ بهتری از الگوهایِ تربیتی، نابرابری‌هایِ اجتماعی و سیاست‌هایِ فرهنگی ارائه دهد. در شرایطی که جامعه‌یِ ایرانی با مسائلی چون تحولاتِ سریع ِاجتماعی، تغییرات در نقش و شکلِ خانواده، و گسترش رسانه‌هایِ نوین مواجه است، شناخت عمیق‌تر از روندهایِ تاریخی و عواملِ تأثیرگذار بر کودکی می‌تواند اهمیت داشته باشد.

#رساله_پس_از_دانشگاه
اطلاعات بیشتر👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

29 Nov, 12:30


این رساله، همچنین تلاشی است برای یافتن پاسخ‌هایی درباره‌ی چگونگی ساخت یا مشروعیت‌بخشی به سلسله‌مراتب جنسی در ایران معاصر، یا به‌بیان ساده‌تر تلاشی است برای فهم دانش اجتماعی و فرهنگی درباره‌ی تفاوت جنسی، که در جریان فرآیندهای متعدد و متضادی که هر یک بخشی از جنبه‌های تولید دانش و قدرت تلقی می‌شوند شکل می‌گیرد. از این‌رو پرسش دیگری که این رساله با آن درگیر است این خواهد بود که نیروهایی که سلسله مراتب جنسی را در این دوره‌ی تاریخی خاص ایجاد و اعمال می‌کنند، چگونه نیروهایی هستند، با چه زبانی و با استفاده از چه برساخت روایی از تاریخ خود را بیان می‌کنند و چطور اثرگذار یا کم‌اثر می‌شوند. از این رو استفاده از مفاهیم ایجاد شده توسط فلسفه و نظریه‌ی فمینیستی برای تحلیل این نیروها، به متن این امکان را می‌دهد که بتواند نابرابری میان زنان و مردان را به عنوان محصولی از نظام سلسله‌مراتب جنسی، در کنار نظام‌های سلسله‌مراتبی دیگر، شناسایی کند.
همچنین پرسش دیگری که در متن مطرح می‌شود، پرسش از الگوهای جنبش‌های زنان در دهه‌ی هشتاد و مشخصا کمپین یک میلیون امضا برای تغییر قوانین نابرابر، و از خلاقیت‌های آن در برابر واکنش‌های پس‌زننده و سرکوب‌گر خواهد بود.

درباره‌ی نویسنده‌ی رساله:
آیلا عراقی دانش‌آموخته‌ی کارشناسی ارشد رشته‌ی جامعه‌شناسی از دانشگاه تربیت مدرس است. او پژوهشگر حوزه‌ی جنسیت است و در مطالعاتش بر نظریه‌های فمینیستی (موج دوم و رادیکال فمینیسم)، پساساختارگرایی، هنر و تاریخ ایران تمرکز دارد.

درباره‌ی مدیر جلسه:
ابراهیم توفیق متولد  آبادان در ۱۳۳۸، از دانشگاه گوته‌ی فرانکفورت با درجه‌ی دکترا در رشته‌ی جامعه‌شناسی دانش‌آموخته شد. پایان‌نامه‌ی دکتری او با عنوان «مدرنیزاسیون و حاکمیت پسااستعماری در ایران؛ رساله‌ای در باب دولت» می‌کوشد با تمرکز بر برهه‌ی زمانی پس از مصدق که خود آن را آغاز مرحله‌ای متداوما پسااستعماری می‌خواند، رویکردی تازه به توسعه‌ی دولت و اقتصاد سیاسی ایران تحت حاکمیت سلسله‌ی پهلوی عرضه کند. توفیق در بازگشت از آلمان در دهه‌ی هشتاد شروع به تدریس در دانشگاه‌های علامه طباطبایی، تربیت‌مدرس و علم فرهنگ نمود و همراه با نسل تازه‎‌ای از پژوهشگران جامعه‌شناسی و مطالعاتِ فرهنگی انتشار مجموعه کتب تاریخ انتقادی را آغاز کرد که جلد نخست آن تحت عنوانِ «نامیدن تعلیق» در سال ۱۳۹۸ منتشر شد. از دیگر آثار او می‌توان به «درباره‌ی نظام دانش»، «بازآرایی امپراطوری: چشم‌اندازی به اقتصاد سیاسی دولت مدرن در ایران» اشاره کرد.

🔻جهت ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر پیام دهید:
@public_yekchand

🔻حلقه‌ی مطالعاتی یک‌‌چند
@halghe_yekchand

🔻مدرسه هنر و ادبیات بیدار
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

29 Nov, 12:30


پنجشنبه ۱۵ آذر، ساعت ۱۷ تا ۱۹
مدیر جلسه: ابراهیم توفیق
نویسنده‌ی رساله : آیلا عراقی

تبارشناسی جنبش زنان در ایران در دهه ۸۰ ‌ شمسی/ آیلا عراقی

این پژوهش در پی یافتن نیروها و فرایندهای تاریخی است که شکل‌گیری جنبش‌های مستقل زنان در فضای اجتماعی و سیاسی ایران پس از انقلاب را امکان‌پذیر کردند. یکی از پرسش‌هایی که این متن در تلاش برای پاسخ‌گویی آن است، این است که جامعه‌ی ایران، که در آغازین روزهای انقلابش، شکاف فرهنگی در آن به اندازه‌ای بود که درست هم‌زمان با همین انقلاب، نیروی چشم‌گیری از طرف اقشار و طبقاتی از شهروندان زن علیه اولین احکام انقلابی شکل گرفت و هیچ پاسخی جز نفی مطلق در میان توده‌های متنوع انقلابی نیافت، چگونه پس از طی سی سال توانست ائتلاف‌های بزرگی در میان گروه‌های متنوعی از زنان شکل دهد تا بدون هیچ وابستگی دولتی و بدون هیچ جهت‌گیری برای کسب قدرت سیاسی رسمی، علیه سیاست‌های تبعیض‌گذار جنسیتی ایستادگی کنند.

#رساله_پس_از_دانشگاه
اطلاعات بیشتر👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

22 Nov, 05:35


فایل صوتی نشست و گفتگو درباره‌ی کتاب «روستاییان و‌مشروطیت ایران»

در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب «روستاییان و‌مشروطیت ایران» در طی سه جلسه به گردانندگی فاطمه مهدویان و با حضور نویسنده‌ی کتاب سهراب یزدانی و منتقد علیرضا خزائی،‌ به نقد و بررسی کتاب پرداختیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل حضوری و آنلاین در جلسه حاضر بودند از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده شده بود پرسش شد. 

* روستاییان و مشروطیت ایران
نویسنده: سهراب یزدانی
ناشر :نشر ماهی
#نشست_بیدار_مکتوبات
اطلاعات بیشتر 👇
https://t.me/bidarcourses/681

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

20 Nov, 10:06


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
زنانگی، جنون، تجزیه و مرگ
به‌هدایت سید مهدی یوسفی
۴ جلسه‌
از ۲۱ آذر ۱۴۰۳
چهار‌شنبه‌ها: ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰

شکل‌گیری دولت-ملتِ مدرن مستلزم نظم‌بخشی‌ها و منضبط‌کردن‌های متعدد و چندلایه‌ای بود که به تدریج نظم دولتی را مستقر کرد. بخشی از این نظم‌بخشی‌ها از طریق ایجاد هراس‌هایی ممکن شد که همسویی‌ها، سنگربندی‌ها و انتظام و مراقبت را ضروری جلوه می‌دادند. آیا می‌توانیم تاریخ شکل‌گیری دولت ملی را بر اساس این هراس‌ها بخوانیم؟ اگر متراکم‌ترین لحظه‌های این نظم‌یابی جدید یعنی فاصله‌ی دو جنگ جهانی را در نظر بگیریم، به نظر می‌آید زنانگی‌هراسی، مجنون‌هراسی، تجزیه‌هراسی و مرگ‌هراسی یا ترس از زوال تمدنی مهم‌ترین این هراس‌ها بوده‌اند. در این میان شاید آخرین هراس به نوعی تجمیع تمامی هراس‌ها بود.

در این دوره‌ی چهار جلسه‌ای از خلال بعضی متون مؤثر یا بازنماینده در این هراس‌افکنی، به این چهار محور شکل‌گیری نظم جدید دولت می‌پردازیم، یا درواقع تلاش می‌کنیم ارتباط این موضوعات را در سه جلسه‌ی آغازین تحلیل کرده و تجمیع آن‌ها در موضوع هراس از زوال دولتِ ملی را در آخرین جلسه بررسی کنیم. هیچ‌یک از این جلسات بررسی دقیق و جامع موضوع خاص خود نیستند و بعضی متون و اسناد مرتبط را در دل طرح کلی جلسه به بحث می‌گذارند.

جلسه‌ی اول:
هراس از زنانگی که در نهایت به سازمان‌دهی مردسالارانه‌ی فضای سیاسی و به تفکیک فضاییِ تولید و بروز زنانگی انجامید، کهن‌ترین و عمیق‌ترین هراسِ برسازنده‌ی دولت-ملت در ایران بوده است. هراسی که ریشه در اواخر عصر صفوی داشت، و در پیوندی که از آن زمان با امر دینی و منازعات تمدنی پیدا کرد تحول یافت و در اواخر دوره‌ی قاجار به شکل ایده‌های سیاسی مشخصی برای سازمان‌دهی فضای دولت بدل شد. در اولین جلسه تلاش می‌کنیم با برجسته کردنِ لحظاتی از این هراس‌افکنی به این موضوع بپردازیم که دیسیپلینه‌کردن زنان چه نقشی در شکل‌گیری دولت-ملت در ایران داشته است.

جلسه‌ی دوم:
مواجهه با جنون یا اشکال مختلف اقدامات و کنش‌های جنون‌آمیز، در دوران مظفرالدین‌شاه آغاز شد، اما در فاصله‌ی دو جنگ جهانی بود که تنظیم فضایی دیوانگان و موضوع جنون و ارتباط آن با نظم اجتماعی به بخشی تعیین‌کننده از تعریف عقلانیت و تجدد بدل شدند. در دومین جلسه می‌پرسیم هراس از جنون و سازمان‌یابی مجانین در این بازه‌ی زمانی چگونه با شکل‌گیری نهادهای جدید دولتی گره خورد و نقشی تعیین‌کننده در تشکیل سیاست‌های شهری، بهداشتی، حقوقی و تربیتی داشت و چگونه مفهوم نظم و عقلانیت را به یکدیگر مرتبط ساخت.
 
جلسه‌ی سوم:
شکل‌گیری نیروی نظامی و اقتدارگرایی در دوران پس از مشروطه در دل انضباطی تمرکزگرا مشروع می‌شد و این مشروع‌شدن نیازمند هراس‌افکنی از تجزیه بود. تجزیه‌هراسی به عنوان بخش محوری نظام تمرکزگرا در ایران چه نقشی در این دوران بازی کرد و چگونه دیسیپلینه‌کردنِ فضای سرزمینی با هراس از تجزیه گره خورد؟ چگونه سیاست‌های سرکوب و امنیتی‌سازی از طریق این هراس به خود مشروعیت می‌بخشیدند و این تجزیه‌هراسی چه سیاست‌هایی را برای بخش‌بندی اجتماعی و انتظام‌بخشی‌های متفاوت اما مکمل در پهنه‌ی سرزمینی ممکن کرد.

جلسه‌ی چهارم:
از اوایل دوران قاجار موضوع ترس از زوال تمدنی و دینی به موضوع بحث در ایران بدل شد که در نهایت توانست ایده‌ی پیشرفت یا نظام سیاسی عقلانی و متمرکز را مشروع جلوه دهد. در جلسه‌ی پایانی به این موضوع می‌پردازیم که چگونه حکم‌رانی جدید به عنوان راه حلی برای فرار از مرگ تمدنی مطرح شد و چگونه به این معنا زمانی سیاسی شکل گرفت که در آن آینده و شتاب جهان جدید دلهره‌هایی بنیادین ایجاد می‌کردند که خصوصاً در اواخر عصر قاجار تحولاتی شتابان پیدا کرد و در نهایت تمامی هراس‌های پیشین را برای مواجهه با دیگریِ قاتل، یا «غرب» بسیج کرد.

سیدمهدی یوسفی دانش‌آموخته‌ی علوم اجتماعی و اندیشه‌ی سیاسی است. موضوع اصلی رساله‌ی دکتری او ساخت فضایی و زمانی دولت جدید در ایران و فضازمان سیاست در عصر قاجار بوده است و از سال ۱۳۹۵ در دانشگاه علامه‌ی طباطبایی و دانشگاه علم و فرهنگ به تدریس نظریه‌ی جامعه‌شناسی، روش‌شناسی و روان‌شناسی اجتماعی پرداخته و هم‌چنین در آموزشگاه‌های آزاد کارگاه‌ها، دوره‌های متن‌خوانی و درسگفتارهایی درباره‌ی اندیشه‌ی سیاسی و تاریخی ارائه کرده است. او در سال‌های اخیر کتاب‌ها و مقالاتی درباره‌ی شکل‌گیری نهادهای سیاسی، علمی، رفاهی منتشر کرده و عضو هیأت ویرایشی مجموعه‌ی تاریخ انتقادی نشر گام نو بوده است.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
www.bidar.school
[email protected]
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

20 Nov, 10:05


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
زنانگی، جنون، تجزیه و مرگ
به‌هدایت سید مهدی یوسفی
۴ جلسه‌
از ۲۱ آذر ۱۴۰۳
چهار‌شنبه‌ها: ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

12 Nov, 14:15


نشست آزاد (حضوری و آنلاین) درباره‌ی کناب «روستاییان و‌مشروطیت ایران»
شنبه ۲۶ آبان، ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰

در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب «روستاییان و‌مشروطیت ایران» در طی سه جلسه و به گردانندگی فاطمه مهدویان انجام شد، قصد داریم با حضور نویسنده‌ی کتاب سهراب یزدانی و منتقد علیرضا خزائی،‌ به نقد و بررسی کتاب بپردازیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل حضوری یا آنلاین در جلسه حاضر خواهند شد از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده است پرسش کنیم. لازم به ذکر است که مخاطبین آنلاین می‌بایست از پیش با ما تماس حاصل کنند تا لینک ورود به جلسه در اختیارشان قرار گیرد.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این نشست‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

10 Nov, 10:51


من به عنوان کسی که در شهری زلزله‌زده متولد شده‌ام چنین وضعیتی را تجربه کرده‌ام. شهر طبس نه تنها مانند همه شهرهای دیگر ایران در بهمن ۵۷ انقلاب را تجربه کرد بلکه چندماه قبل در شهریور همان سال با زلزله‌ای بزرگ فروریخته بود. تفاوت‌هایی که در طول سالیان بین خاطرات مردم و روایت‌های رسمی می‌دیدم تبدیل به مسئله یا سرخطی برای پیگیری داستان خاطره شهر قبل شد. در این کار من به سراغ بررسی تاثیر خاطره رفتم تا بلکه بتوانم تفاوت روایت‌ها را درک کنم. اینکه ببینم چطور خاطره مردم از شهر قبل از زلزله می‌تواند عاملیت داشته و موجب کنشگری مردم شود و در طرف مقابل کم‌رنگ‌شدن خاطره چه تاثیری می‌تواند داشته باشد.
برای پاسخ به این دو سوال یعنی چگونگی تاثیر خاطرات و دیگری چگونگی تغییر خاطرات به دنبال نقاط پررنگ موجود در خاطرات مردم از شهر رفتم. اینکه چگونه در زمان بازسازی خاطره شهر نمایان شده است و دیگر اینکه اکنون چگونه مردم گذشته را و ساخت شهر را به یاد می‌آورند.
من داستان شهری را که در آن زندگی کرده‌ام از لحظه‌ی ویرانی‌اش تعریف می‌کنم تا ببینم چگونه گذشته توانسته است حال و آینده شهر را تغییر دهد و در مقابل نیز چگونه الزامات حال و آینده توانسته‌اند گذشته و خاطره را تغییر دهند و در نهایت چه نیروها و عواملی در این میان موثر بوده‌اند.

زهرا عمادحقی متولد سال ۱۳۶۲، در طبس به دنیا آمده و بزرگ شده است. او فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی طراحی صنعتی از دانشکده‌ی هنرهای زیبای دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد مطالعات فرهنگی از دانشگاه علم و فرهنگ است.

🔻جهت ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر پیام دهید:
@public_yekchand

🔻حلقه‌ی مطالعاتی یک‌‌چند
@halghe_yekchand

🔻مدرسه هنر و ادبیات بیدار
@bidarschool
@bidarcourses

📌آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

10 Nov, 10:51


پنجشنبه ۲۴ آبان، ساعت ۱۷ تا ۱۹
مدیر جلسه: ابراهیم توفیق
نویسنده‌ی رساله : زهرا عماد‌حقی

نسبت بین خاطره‌ی جمعی و ساخت شهر؛ خاطره و نوستالژی در طبس/ زهرا عمادحقی

تفاوت بین خاطرات رسمی و غیر رسمی مسئله‌ای است که شاید برای نسل‌هایی که بعد از بروز وقایع طبیعی و یا غیرطبیعی به دنیا آمده‌اند وجود داشته باشد. خاطرات وقایع، مکان‌ها و شهرها آن‌گونه که در فضاهای خانوادگی و دوستانه یادآوری شده‌اند ممکن است در چارچوب‌‌های رسمی شنیده نشده باشند. اما به جهت تاثیرگذاری‌ای که خاطره دارد باید به این موضوع پرداخته شود. تاثیری که خاطرات جمعی روی هویت افراد از یک طرف و شکل‌گیری حال و آینده جوامع از طرف دیگر می‌گذارند به حدی است که باید روی روند ساخته‌شدن خاطرات تامل کرده و مسیر تثبیت یا تغییر آنها را بررسی کرد. چگونگی این روندها ما را به سمت شناخت بیشتر درباره‌ی تاثیر نیروهای مختلفی می‌برد که در بازه‌ی خاصی از زمان و نسبت به شرایط مکانی خاص ایجاد شده‌اند. عواملی چنان متنوع که تنها از طریق شنیدن روایت‌های مردم و خاطرات‌شان و تامل در نقطه‌های مشترک آنها می‌توان پی به وجود و تاثیرشان برد.

اطلاعات بیشتر👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

09 Nov, 10:35


رویه‌ی غالب در آکادمی علوم اجتماعی ما چنین است که موضوع‌های مورد بررسی نه به‌عنوان برآیندهای احتمالی و یکه‌ی یک منظومه‌ی تاریخی-اجتماعی خوانده و تحلیل، بلکه به ابژه‌های آزمون نظریه‌های عام و جهان‌شمول فروکاهیده می‌شوند. برخلاف این رویه، نویسندگان ما تلاش کرده‌اند – مستقل از میزان موفقیت – در مواجهه‌ی مسئله‌مند با موضوع مورد بررسی چهارچوبی نظری و روشی در خدمت تحلیل تاریخی و انتقادی آن اتخاذ کنند.
جز در مورد زهرا عمادحقی که من راهنمای رساله بودم، در سه مورد دیگر نقش مشورتی غیررسمی داشته‌ام. این مشاوره‌ی غیررسمی در چهارچوب دو دوره کارگاه پایان‌نامه ممکن شد که من به همراه چند نفر از همکارانم در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ برگزار کردیم. در این کارگاه‌ها ما (برگزارکنندگان و شرکت‌کنندگان) از منظری تاریخی-انتقادی به بررسی جمعی پایان‌نامه‌ها که در مراحل مختلف انجام قرار داشتند، می‌پرداختیم.

این جلسات بی‌شک وجه آموزشی متفاوتی از کارگاه پایان‌نامه دارد. شرکت‌کنندگان مخاطب پایان‌نامه‌هایی قرار می‌گیرند که به سرانجام رسیده‌اند. بااین‌حال امیدواریم تجزیه‌وتحلیل انتقادی پایان‌نامه‌ها افق‌های پژوهشی جدیدی برای شرکت‌کنندگان بگشاید. بی‌شک مطالعه‌ی پیشاپیش پایان‌نامه‌ها نقشی تعیین‌کننده در نزدیک‌شدن به این هدف دارد.

لیست رساله‌ها:
زهرا عمادحقی: نسبت بین خاطره جمعی و ساخت شهر: خاطره و نوستالژی در طبس/ ۱۳۹۶
 آیلا عراقی: تبارشناسی جنبش زنان در ایران در دهه ۸۰ ‌ شمسی/۱۳۹۹
شایان محمدی: فضامند شدن کودکی در ایران؛ دوران پهلوی اول/ ۱۴۰۱
حامد عسکری: بررسی تاریخی درهم‌تنیدگی پیوندهای خویشاوندی و مناسبات سیاسی مدرن در استان کهگیلویه و بویراحمد/۱۳۹۹

ابراهیم توفیق متولد  آبادان در ۱۳۳۸، از دانشگاه گوته‌ی فرانکفورت با درجه‌ی دکترا در رشته‌ی جامعه‌شناسی دانش‌آموخته شد. پایان‌نامه‌ی دکتری او با عنوان «مدرنیزاسیون و حاکمیت پسااستعماری در ایران؛ رساله‌ای در باب دولت» می‌کوشد با تمرکز بر برهه‌ی زمانی پس از مصدق که خود آن را آغاز مرحله‌ای متداوما پسااستعماری می‌خواند، رویکردی تازه به توسعه‌ی دولت و اقتصاد سیاسی ایران تحت حاکمیت سلسله‌ی پهلوی عرضه کند. توفیق در بازگشت از آلمان در دهه‌ی هشتاد شروع به تدریس در دانشگاه‌های علامه طباطبایی، تربیت‌مدرس و علم فرهنگ نمود و همراه با نسل تازه‎‌ای از پژوهشگران جامعه‌شناسی و مطالعاتِ فرهنگی انتشار مجموعه کتب تاریخ انتقادی را آغاز کرد که جلد نخست آن تحت عنوانِ «نامیدن تعلیق» در سال ۱۳۹۸ منتشر شد. از دیگر آثار او می‌توان به «درباره‌ی نظام دانش»، «بازآرایی امپراطوری: چشم‌اندازی به اقتصاد سیاسی دولت مدرن در ایران» اشاره کرد.

🔻جهت ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر پیام دهید:
@public_yekchand

🔻حلقه‌ی مطالعاتی یک‌‌چند
@halghe_yekchand

🔻مدرسه هنر و ادبیات بیدار
@bidarschool
@bidarcourses

📌آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

09 Nov, 10:34


مدرسه‌ی بیدار با همکاری حلقه‌ی مطالعاتی یکچند برگزار می‌کند:

رساله پس از دانشگاه؛ ۱. «تاریخ انتقادی» با ابراهیم توفیق
چهار رساله‌ای که در این مجموعه مورد بحث و بررسی قرار خواهند گرفت، همان‌طور که از عنوان‌ها پیداست، به موضوعات مختلفی می‌پردازند. آنچه آنها را به هم پیوند می‌دهد چشم‌انداز مشترکی است که می‌توان آن را تاریخی و انتقادی نامید.

لیست رساله‌ها:
زهرا عمادحقی: نسبت بین خاطره جمعی و ساخت شهر: خاطره و نوستالژی در طبس/ ۱۳۹۶
 آیلا عراقی: تبارشناسی جنبش زنان در ایران در دهه ۸۰ ‌ شمسی/۱۳۹۹
شایان محمدی: فضامند شدن کودکی در ایران؛ دوران پهلوی اول/ ۱۴۰۱
حامد عسکری: بررسی تاریخی درهم‌تنیدگی پیوندهای خویشاوندی و مناسبات سیاسی مدرن در استان کهگیلویه و بویراحمد/۱۳۹۹

اطلاعات بیشتر👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

08 Nov, 16:56


از آنجا که اکثر این رساله‌ها چندی پس از ارائه‌ی آنها در جلسه‌ی دفاعیه به بایگانی دانشگاه سپرده می‌شود و بازتابی در فضا پیدا نمی‌کند، اهمیت دارد که امکان تمرکز بر آنها و گفتگو و سنجش درباره‌شان برای دانشجویان مقاطع پایین‌تر و همچنین مخاطبین آزاد در عرصه‌ی عمومی، به درستی محقق شود. ازین رو از بعضی مدرسین و پژوهش‌گران دانشگاه دعوت کرده‌ایم تا برخی پژوهش‌های تحت نظر خود را که توسط دانشجویان آنها به انجام رسیده و به طرح موضوعات تجربی، میدانی و نظری به شکلی نوآورانه و روش‌مند پرداخته معرفی کنند تا باری دیگر در فضایی موازی با دانشگاه و در همکاری با مدرسه‌ی بیدار و حلقه‌ی مطالعاتی یک‌چند، ارائه و به بحث گذاشته شود.
 برای هر رساله جلسه‌ی آزادی در نظر گرفته‌ایم که در بخش نخست آن، مراحل پژوهش، روش تحقیق و دستاوردهای رساله توسط خود دانشجو ارائه می‌شود و سپس در حضور دیگر پژوهشگران یا استاد راهنما و با حضور مشارکت‌کنندگان به بحث و بررسی درباره‌ی آن می‌نشینیم. علاقه‌مندان شرکت در جلسات می‌توانند پس از ثبت‌نام به شکل رایگان در جلسه به شکل حضوری یا آنلاین شرکت کنند.

🔻جهت ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر پیام دهید:
@public_yekchand

🔻حلقه‌ی مطالعاتی یک‌‌چند
@halghe_yekchand

🔻مدرسه هنر و ادبیات بیدار
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

08 Nov, 16:56


رساله پس از دانشگاه | معرفی رساله‌های دانشگاهی در علوم اجتماعی
 
مدرسه‌ی بیدار با همکاری حلقه‌ی مطالعاتی یک‌چند برگزار می‌کند:

در «رساله پس از دانشگاه» قصد داریم فرصتی فراهم آوریم تا بر فرایند پژوهش و نگارش برخی رساله‌های دانشگاهی در حوزه‌ی علوم اجتماعی که در سال‌های اخیر پدید آمده‌اند نگاهی بیفکنیم. معتقدیم که با وجود محدودیت‌هایی که فضای دانشگاه در سال‌های اخیر از سر گذرانده است، دانشجویان مقاطع میانی در کارشناسی ارشد به یاری برخی پژوهشگران و مدرسین دانشگاه، با موضوع قرار دادن چرایی و چگونگی عملکرد سازوکارهای اجتماعی، با مسأله‌مند کردن و بداهت‌زدایی از آنها به شکلی روش‌مند در قالب رساله‌های خود، کوشیده‌اند ما را به درکی دیگر از واقعیت‌های موجود برسانند.

اطلاعات بیشتر👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

08 Nov, 04:42


فایل صوتی نشست و گفتگو درباره‌ی کتاب «محیط مصنوع و شکل‌گیری طبقۀ کارگر صنعتی؛ ۱۲۸۷ تا ۱۳۲۰»

در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب «محیط مصنوع و شکل‌گیری طبقۀ کارگر صنعتی؛ ۱۲۸۷ تا ۱۳۲۰» در طی سه جلسه و به گردانندگی مارال لطیفی انجام شد، با حضور نویسنده کاوه احسانی به‌صورت آنلاین و منتقد فرشید مقدم‌سلیمی،‌ به نقد و بررسی کتاب پرداختیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل حضوری و آنلاین در جلسه حاضر بودند از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده شده بود پرسش شد. 

* محیط مصنوع و شکل‌گیری طبقۀ کارگر صنعتی؛ ۱۲۸۷ تا ۱۳۲۰
نویسنده: کاوه احسانی
مترجم: مارال لطیفی
انتشارات: شیرازه
#نشست_بیدار_مکتوبات
اطلاعات بیشتر👇
https://t.me/bidarcourses/669

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

06 Nov, 11:42


«زندگی روزمره تهی‌دستان شهری» تلاشی‌ست برای شکستن اسطوره تهی‌دستِ منفعل که یکسره از تغییر شرایط خود ناتوان است و نیز نشان دادن چهره‌‌ی دیگری از محلات حاشیه‌نشین که عمدتاً به عنوان مکان­های نابهنجارِ زیستِ ناسازگارها و ادغام‌نشده‌ها پنداشته می‌شوند. نویسنده در این کتاب تلاش کرده است مبارزات روزمره‌‌ای که تهی‌دستان در اوایل دهه‌ی نود شمسی علیه نیروهای پیش‌رونده‌‌ی بازار برای بقا و بهبودِ زندگی به‌کار گرفته‌اند را ثبت کند و الگوهایی از آن‌ها را نشان دهد؛ مبارزاتی از کنش‌های عادیِ مردمانی عادی که به میانجی تقلاهای معیشتی، اختلالاتی در روند نولیبرال‌سازیِ فزاینده ایجاد می‌کنند و این‌گونه بر تغییرات اجتماعیِ وسیع‌تر اثر می‌گذارند.

«زندگی روزمره تهی‌دستان شهری» به کشمکش­‌های روزمره‌ای می‌پردازد که تهی‌دستان و صاحبان قدرت در درون اداراتِ محلات تهی‌دست‌نشین تا بلوارها و خیابان‌های تهران با هم پیدا می‌کنند. اختلال در پرداخت قبوض، پیش‌روی‌های افقی و عمودی ساختمان و تبدیل خیابان‌ به فضاهایی برای کسب‌وکار بخشی از استراتژی‌هایی‌ست که عاملیت تهی‌دستان در برابر فقیرترسازیِ ساختاری را به تصویر می‌کشاند. ما در این سه جلسه تلاش خواهیم کرد ضمن بررسی انتقادی مفروضات و رویکردهای نظری، نگاهی دقیق­تر به ماهیت و اثرگذاری این نوع عاملیت داشته باشیم.
درباره‌ی نویسنده:
علیرضا صادقی درجه‌ی دکتری خود را از دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران اخذ کرده است. کتاب «زندگی روزمره تهی‌دستان شهری» از رساله‌ی دکتری او برگرفته شده که پس از بازنگری و افزودن مطالب جدید در سال ۱۳۹۷ به چاپ رسیده است. از او همچنین با همکاری رضا آرت، ترجمه‌ی کتاب «انقلاب بدون انقلابیون؛ معنابخشی به بهار عربی» اثر آصف بیات منتشر شده است.

درباره‌ی گرداننده:
بشیر خادملو دانش‌آموخته‌ی کارشناسی ارشد جامعه‌شناسی از دانشگاه تهران و دانشجوی دکتری جامعه‌شناسی سیاسی در دانشگاه تربیت‌مدرس است. موضوعات پژوهشی او بر شهرهای حاشیه‌ای، شهرهای جدید و بافت‌های فرسوده شهری متمرکز بوده است که با عطف توجه به سیاست‌های شهری، کنش‌های تهی‌دستان و طبقات متوسط فقیرشده انجام شده است.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

06 Nov, 11:42


*کتاب‌خوانی در ۳ جلسه حضوری و آنلاین
شنبه‌های ۳، ۱۰ و ۱۷ آذر
ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰
گرداننده: بشیر خادملو

درباره‌ی کتاب:
کتاب «زندگی روزمره تهی‌دستان شهری» تحت تأثیر برنامه­ی پژوهشی آصف بیات و به‌طور ویژه‌تر نظریه‌ی پیش‌روی آرام نوشته شده است. بیات که خود تحت تأثیر جیمز اسکات، ای‌پی تامپسون و نظریه‌های مقاومتِ جنوب بوده است پیش‌روی آرام را مجموعه­ای از کردارها و استراتژی­های روزمره، آرام و پراکنده‌ی گروه­های فاقد قدرت می‌داند که در قالب اَشکال غیررسمی و با هدف توزیع مجدد امکانات و فرصت‌ها متبلور می‌شود. علیرضا صادقی با نقد تاریخ­نگاری‌هایی که کانون توجه خود را بر طبقات حاکم، دولت‌ها و روشنفکران می­گذارند و اشکال مقاومت روزمره را بی­مقدار و کم‌ارزش می­پندارند با رویکرد «رخدادنگاری از پایین» تلاش کرده است تا اعمال فرودستانِ تهی­دست را ثبت کند و به این میانجی به آن­ها وجهی رویت‌پذیر ببخشد.

* زندگی روزمره تهی‌دستان شهری
نویسنده: علیرضا صادقی
ناشر :آگاه

اطلاعات بیشتر 👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

04 Nov, 16:11


درسگفتار (آنلاین و آفلاین )
هنر زنده؛
سفری کوتاه به جهان پرفورمانس و هنرهای مشارکتی
به‌هدایت هلیا همدانی
۸ جلسه‌
از ۲۸ آبان ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰

در این دوره به بررسی مقدماتی پرفورمانس و هنر مشارکتی می‌پردازیم و تلاش می‌کنیم با تحلیل برخی آثار و لحظات کلیدی که هر دو این شیوه‌های هنری را شکل داده‌اند، درکی پایه‌ای از مسیر تکاملی این جریان‌ها فراهم کنیم. مسیری که طی خواهیم کرد تنها خوانشی‌ست از میان خوانش‌های گوناگون تاریخی که شناختی محدود از این جریان‌های هنری به دست می‌دهد. تمرکز ما بر تحلیل تجربی و نمونه‌های خاصی است که به درک کلی کمک کند و این نمونه‌ها را در تصویری وسیع‌تر و در سیر تحول تاریخ هنر قرار دهد.

در ابتدای دوره بر ریشه‌های پرفورمانس و هنر مشارکتی در جنبش‌های آوانگارد قرن بیستم، مانند فوتوریسم و دادائیسم، اشاره‌ای گذرا خواهیم داشت؛ سپس به آثار هنرمندان شناخته‌شده‌ای مانند جکسون پولاک و آلن کاپرو که نقشی کلیدی در شکل‌گیری پرفورمانس در غرب ایفا کرده‌اند می‌پردازیم و در ادامه، برای بررسی دقیق‌تر پرفورمانس، به متون و آثار هنرمندانی همچون بروس نائومان، مارتا روزلر، آندریا فریزر، تانیا بروگوئرا، و مونا حاطوم و ...که در کارهای خود از بدن، فضا و تعاملات اجتماعی به‌عنوان ابزار بیانی استفاده کرده‌اند نگاهی خواهیم انداخت.
 
هنگامی که به هنرهای مشارکتی می‌پردازیم، آثار و پروژه‌های هنرمندانی همچون پاول آلتامر، توماس هیرشهورن، و آنتونیو مونتاداس بررسی می‌شود. این هنرمندان هرکدام به روشی متفاوت در تلاش‌اند تا با مشارکت فعال مخاطبان، فضایی برای تعاملات جدید و گفت‌وگوهای اجتماعی فراهم کنند. در کنار تحلیل آثار هنری مشارکتی، بخش‌هایی از کتاب جهنم‌های مصنوعی اثر کلر بیشاپ به عنوان منبع الهام برای بررسی انتقادی رابطه‌ی بین هنر و مخاطب مطالعه می‌شود. هدف این بخش از دوره، بررسی گفتمان‌های اجتماعی و سیاسی موجود در پروژه‌های هنری است که مخاطبان را به مشارکت فعال دعوت می‌کنند.

این دوره گرچه به رسم کلاس‌های آزاد پذیرای شرکت‌کنندگانی از رشته‌های مختلف است، اما داشتن پیش‌زمینه‌ای در تاریخ هنر و علاقه‌مندی به شیوه‌های هنری معاصر توصیه می‌شود. با توجه به زمان محدود و پیچیدگی مفاهیم، مشارکت فعال شرکت‌کنندگان در مباحث و انجام تکالیف بسیار ضروری است. این طرح درس با تأکید بر این نکته طراحی شده که تنها یک خوانش تجربی  از تاریخ هنر ارائه دهد و از مشارکت فعال دانشجویان و نگاه انتقادی آنها در طی دوره استقبال می‌کند.
 
هلیا همدانی مورخ هنر، پژوهشگر و کیورتور در تهران و رُم به فعالیت می‌پردازد. او فارغ‌التحصیل طراحی صنعتی از دانشگاه هنر و تاریخ هنر از دانشگاه ساپینزای شهر رم است. رساله‌ی کارشناسی تاریخ هنرش درباره‌ی "شهادت‌دهی با هنر" و رساله‌ی کارشناسی ارشد او درباره‌ی "بازخوانی زیبایی‌شناسی رابطه‌های وابسته" بود. او سال گذشته پروژه دکتری خود را با موضوع "تاریخ‌ هنر‌نگاری در ایران با تمرکز بر کوشش‌های رویین پاکباز" به پایان رسانده است. برای مجلات مختلفی به زبان‌های فارسی، ایتالیایی و انگلیسی درباره‌ی هنرهای تجسمی می‌نویسد و به عنوان کیورتور مستقل بیش از سی کارنمای انفرادی و گروهی در ایران و ایتالیا برای هنرمندان از فرهنگ‌های مختلف برگزار کرده‌است. او به طور اخص به مباحث میان‌فرهنگی می‌پردازد و در زمینه‌ی آموزش میان‌فرهنگی با مهاجران با گروهی پژوهشی در مدارس دولتی شهر رُم کارگاه‌هایی برگزار کرده‌ است. وی همچنین کیورتور چند اقامت هنری(رزیدنسی) در جنوب ایتالیا بوده است و در همکاری با اقامت فرهنگی «بریج آرت» در سیسیل در سال 1397 با پروژه‌ی گذر از مرزها در بخش جنبی دوازدهمین دوسالانه‌ی مانیفستا شرکت کرده است. 

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

04 Nov, 16:10


درسگفتار (آنلاین و آفلاین )
هنر زنده؛
سفری کوتاه به جهان پرفورمانس و هنرهای مشارکتی
به‌هدایت هلیا همدانی
۸ جلسه‌
از ۲۸ آبان ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

02 Nov, 13:32


احسان پويافر متولد ۱۳۵۷، فارغ‌التحصیلِ کارشناسی حقوق و زبان و ادبيات آلمانی و دکتری فلسفه‌ی تربيت است.
او تز دکترايش را درباره‌ی «پديدارشناسی تربيت بر مبنای بازخوانی مفاهيم حال وهوای (اشتيمونگ) بنيادين و پروا نزد هايدگر» نوشته است. عمده تحقيقات او در حوزه‌ی پديدارشناسی و از نقطه عزيمت‌هاي هايدگر -البته نه لزوما خود هايدگر- است، او اينك در حال پژوهش درباره‌ی نسبت راديكاليسمِ بنيادينِ ماركس و هايدگر به مثابه يك امكان بنيادين است. از او مقالاتی در نشريات مختلف به چاپ رسيده است. همچنين از او ترجمه‌ی کتاب «سوژه و دازاين» از فردريش ويلهلم فون هرمان (آخرين دستيار مارتين هايدگر) از آلمانی به فارسی ترجمه و چاپ شده است. اکنون علاوه بر تدريس و پژوهش در حوزه‌ها‌ی پديدارشناسی و فلسفه با موضوعات پيش‌گفته، ترجمه‌ی مقالاتی از جلد ۹ مجموعه آثار گادامر با عنوان «زیبایی‌شناسی و شاعرانگی» و نيز ترجمه کتابی با عنوان «تاريخ فرهنگی آب» از اوته گوتسونی را در دست انجام و اتمام دارد.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

02 Nov, 13:32


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
سوژه و دازاین؛
چرا گشودگی و مجال‌دادگی آزادی است؟
به‌هدایت احسان پویافر
۴ جلسه‌
از ۲۳ آبان ۱۴۰۳
چهار‌شنبه‌ها: ۱۶ تا ۱۸

در این درسگفتار درباره‌ی دازاین (Dasein) سخن خواهد رفت و جایگاه مفهوم آن را ذیل اندیشه‌ی هایدگر فهمی دوباره خواهیم کرد. پرسش‌هایی می‌توانند ما را  به سوی دازاین، به سوی زندگی واقعی‌مان برگرداند، پرسش‌هایی چون: چگونه دازاین-انسان اساسا یک گشودگی به سوییِ... ناتمام است؟  چرا زندگی واقعی‌ چیزی متفاوت از محاسبات از پیش تعین‌شده می‌شود؟ چرا محاسبات ما همواره به نقطه هدف اصابت نمی‌کند؟ آیا ما خوب و درست محاسبه نکرده‌ایم؟ آیا ما دچار ضعف نفس (Acedia) هستیم که سبب می‌شود درست عمل نمی‌کنیم؟ یا نه اساسا مسئله چیزی دیگریست؟ انقلابی می‌شود، بعد گفته می‌شود« قرار بود چیزی دیگر شود چرا این‌طور شد؟» جنگ جهانی‌ای در دل عقلانیت محاسبه شده‌ی تمدن غرب رخ می‌دهد و بعد بازی از دست همه خارج می‌شود. آیا عقل محاسبه‌گر درست کار نکرده بود و باید بیشتر صیقل بخورد؟

چرا اساسا بازی از دست ما خارج می‌شود؟ آیا محاسبات به‌هم‌خورده و عقل و هرگونه بنیاد متافیزیکی همچون انتوتئولوژیْ زندگی واقع‌بوده را از دست داده است و به همین سبب سنجه‌اش را گم کرده است؟ آیا آدمی همچون سوژه‌-جوهری سراسربین نیاز به قطعیت، محاسبه و نگاه خیره‌ی بیشتری دارد تا بتواند ابژهایش را منکوب‌تر کند؟ آیا اگر فردی که ذیل یک بنیاد متافیزیکی دینی زندگی می‌کند هنگامی که علی‌رغم محاسباتش روال زندگی‌اش به‌هم می‌خورد و ناامید می‌شود، یک جای کار می‌لنگد؟ ‌آیا مناسبات دینی را درست عمل نکرده یا مسئله چیز دیگری است؟ شاید زندگی تماما تحت سیطره‌ی سوژه‌ای آزاد و درخود فروبسته نباشد. شاید زندگی با آدمی نه به‌وسیله آدمی پیش می‌رود؟ آیا می‌توان گفت که زندگی  وجهی رخدادی دارد و رخدادها هم به تمامه محاسبه‌ناپذیرند و به ناگاه به آدمی اصابت می‌کنند؟

اگر بخواهیم با این پرسش‌ها با هایدگر حرکت کنیم، نزد هایدگر انسان به‌نحو هستی‌‌شناختی دازاین دانسته می‌شود، او همان‌قدر که دقیقاً و صرفاً بر اساس خودش فهمیده نمی‌شود، همان‌قدر هم با وضع انسان به مثابه‌ «من»، خودآگاهی و سوژه و دیگر چیزهای بنیاد‌فرض‌شده درک نمی‌شود. مرزهای سوبژکتیویته به‌ مثابه‌ هستی انسانی، در دازاین، با توجه به هستی انسانی به‌ مثابه‌ اگزیستانس‌کردنی گشوده و خویش‌مندانه در گشودگی هستی- به‌طور کلی درهم شکسته می‌شود، حتی گفتار و زبان دازاین به ‌عنوان شالوده‌ی هستی یا نوع هستی دازاین هزارتو و برانگیزاننده است.

دازاین  برون-خویشی دارد که با مفهوم اگزیستنانس که شیوه‌ی هستی دازاین را معین می‌کند در ارتباط است. دازاین اگزیستانس دارد یعنی تعیین ماهیت او با نوع چیستی‌اش در خود بروز نمی‌کند بلکه در نسبت با چیزها رخ می‌نماید، دازاین همانند سوژه به شیوه‌ی تأملی و با سردرخودفروبردگی بر «منِ» خود در تفکیک و شکاف با جهان رخ نمی‌دهد، بلکه او به نحو ِهرمنوتیکی در با-هستن با دیگران و با در-جهان-بودن رخ می‌دهد.
 
در این لحظه فهم تمایز میان تفکر تأملی (Reflektion) با تفکر اندیشه‌ورز(Besinnung) از مباحث مهم برای فهم و تفاوت سوژه و دازاین است.
بر این اساس، سوژه سر در درون (درون‌ماندگار) و دازاین سر در بیرون(استعلا) دارد. این گونه است که سوژه خودبنیاد می‌شود و دازاین خودبنیاد نیست بلکه براساس گشودگی و مصممیت در کنار چیزها هستی خودینه‌اش را بروز می‌دهد. دازاین نگاهی پیرامون‌گر  نسبت به چیزهای دور و اطرافش دارد و در بدو امر به نحو نظری-شناختی با چیزها مواجهه نمی‌شود او پیشاپیش دل‌مشغول چیزهاست او اساسا یک دل‌مشغولی است و در نسبت-رفتار با جهانش آنی می‌شود که هست.

با طرح این پرسش‌ها و مسائل، اين درسگفتار بدين گونه پيش‌خواهد رفت:
 
جلسه‌ی اول: دراین جلسه درخصوص نگاه پدیدارشناسی هایدگر با تاکید بر ساخت‌گشایی فراداده و بازگشت به خود زندگی-هستی سخن خواهد رفت.
 
جلسه‌ی دوم: در این جلسه به سوژه و دازاین و وجوه این دو مفهوم خواهیم پرداخت. در اینجا از نسبت‌مندی و فراروندگی در قلمرو-جای دازاین و بنیان‌مندی و درون‌ماندگاری سوژه و نیز به تفکر انتوتئولوژی خواهیم پرداخت. در ذیل این بحث به متافیزیک نزد هایدگر نیز اشاراتی خواهد شد.
 
جلسه‌ی سوم : در این جلسه در خصوص دو نوع تفکر تأملی و تفکر اندیشه‌ورز سخن خواهیم گفت و سپس از گلاسنهایت( وارستگی) و  مجال‌دادگی سخن خواهد رفت.
 
جلسه‌ی چهارم: در این جلسه درباره‌ی هستی‌شناسی رخدادمحور در نسبت با آزادی و حقیقت سخن خواهیم گفت و موقعیت دازاین را در پرتابی از سوی هستی و طرحی از آن خودْ مطرح خواهیم کرد.
 
ادامه👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

02 Nov, 13:32


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
سوژه و دازاین؛
چرا گشودگی و مجال‌دادگی آزادی است؟
به‌هدایت احسان پویافر
۴ جلسه‌
از ۲۳ آبان ۱۴۰۳
چهار‌شنبه‌ها: ۱۶ تا ۱۸
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

30 Oct, 15:24


نشست آزاد (حضوری و آنلاین) درباره‌ی کناب «محیط مصنوع و شکل‌گیری طبقۀ کارگر صنعتی؛ ۱۲۸۷ تا ۱۳۲۰»
شنبه ۱۲ آبان، ساعت ۱۵:۳۰ تا ۱۷:۳۰

در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب «محیط مصنوع و شکل‌گیری طبقۀ کارگر صنعتی؛ ۱۲۸۷ تا ۱۳۲۰» در طی سه جلسه و به گردانندگی مارال لطیفی انجام شد، قصد داریم با حضور نویسنده کاوه احسانی و منتقد فرشید مقدم‌سلیمی،‌ به نقد و بررسی کتاب بپردازیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل حضوری یا آنلاین در جلسه حاضر خواهند شد از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده است پرسش کنیم. لازم به ذکر است که مخاطبین آنلاین می‌بایست از پیش با ما تماس حاصل کنند تا لینک ورود به جلسه در اختیارشان قرار گیرد.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این نشست‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

29 Oct, 07:36


جلسات پیش‌رو با طرح مجدد چیستی رمان در زیر عنوان «رمان‌ها چگونه فکر می‌کنند؟» برآن است که تاریخ ظهور رمان را در نسبتش با واقعیت، و همچنین تفاوت آن را با گونه‌های برتر ادبی باستان مورد سنجش قرار دهد. از این‌رو در چهار جلسه به بازخوانی اندیشه‌های ارسطو، میخاییل باختین، لوکاچ، ایان وات، آدورنو، هانس بلومنبرگ، فردریک جیمسون و برخی از نامدارترین متفکران این حوزه می‌پردازیم. لازم به ذکر است زیر عنوان درسگفتارها از کتابی با همین عنوان «‌How Novels Think» از «ننسی آرمسترانگ» گرفته شده است. آرمسترانگ تنها به بررسی رمان‌های بریتانیایی دوره ویکتوریا می‌پردازد و از خلال آنها سوژه‌ی نوگرا را مورد واکاوی قرار می‌دهد.

درسگفتارهای پیش‌رو، محدود به دوره مشخصی از تاریخ ادبیات نیست بلکه کل تاریخ رمان و شرط ظهور آن را در بستر تحولات نظری و صورت‌های مختلف اجتماعی مورد بررسی قرار می‌دهد. بنابراین عناصر روایی از قبیل «زبان»، «مکان»، «زمان»، «شخصیت» و «پیرنگ» را در نسبت با مفهوم «واقعیت صوری رمان» مطرح می‌کند تا تفاوت «گفتمان‌های رمان‌گرا» را با دیگر انواع ادبی مشخص کند.
 
جلسه‌ی اول: زبان مرکزگرا؛ حماسه و گفتمان شاعرانه
جسله‌ی دوم: بی‌خانمانی استعلایی؛ عصر معصیت‌های بزرگ
جلسه‌ی سوم: دگرمفهومی دلقک؛ خنده، کارناوال، چندآوایی
جلسه‌ی چهارم: رئالیسم صوری؛ مازاد واقعیت موجود

کاوان محمدپور نویسنده و منتقد ادبی، در حوزه‌های گوناگون ادبیات از جمله روایت‌شناسی و نقد ادبی قلم می‌زند. از آثار او بوطیقای روایت: روایت‌شناسی رمان کُردی به انتشار رسیده است که در هفته پژوهش ۱۴۰۲ به عنوان تالیف برتر معرفی شد. وی در حال حاضر مشغول تألیف کتابی است تحت عنوان  سرچشمه‌های ادبیات مدرن کُردی. محمدپور علاوه بر تجربه‌ی گسترده‌ی روزنامه‌نگاری و انتشار یادداشت‌ها و مقالات گوناگون در مجلات فارسی و کُرد زبان، سابقه‌ی داوری در برخی جشنواره‌های سراسری و بین‌المللی را نیز در کارنامه‌ی خود دارد. یکی از مقالات او با عنوان «Eurocentric Aestheticism, Reproducer of Western Symbolic Hegemony»  در کتاب مجموعه مقالات (Mapping Minor/Small and World Literatures: Periphery and Center.) توسط ناشر آمریکایی (Lexington Books) در ژوئن 2024 منتشر شد.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

29 Oct, 07:35


درسگفتار (آنلاین و آفلاین )
اندیشیدن به امر معمولی؛
رمان‌ها چگونه فکر می‌کنند؟
به‌هدایت کاوان محمدپور
۴ جلسه‌
از ۲۰ آبان ۱۴۰۳
یک‌شنبه‌ها: ۱۸ تا ۲۰

تفاوت بین ژانرهای ادبی را می‌توان در نسبت‌شان با «واقعیت» سنجید. اینکه ژانرها چگونه واقعیت را به تصویر می‌کشند و برای ارائه جزئیات آن از چه عناصر و تمهیداتی سود می‌گیرند، به میزان قابل توجهی اختلاف بین ژانر‌ها را روشن می‌کند. این نسبت چنان اثر ادبی را به خود مشغول می‌دارد که علاوه بر تفاوت مابین ژانرها، می‌تواند هر ژانر مشخصی را هم دست خوش تغییر قرار ‌دهد. وجود سبک‌های متعدد ادبی، تغییرات فرمال در تاریخ ادبیات، ظهور و افول مکاتب ادبی و در نهایت تغییر نگرش ما نسبت به ادبیات، صورت‌بندی جدیدی از واقعیت ارائه می‌دهد.

گونه‌ی «رمان» از همان سپیده‌دمان ظهور خود، همیشه واقعیت را به انحاء مختلف در پس اندیشه‌‌ی خود داشته است. رئالیسم صوریِ رمان مدعی است نه تنها می‌تواند «واقعیت معاصر» را بهتر از «نظریه‌های انتزاعی» بازنمایی کند، بلکه به دلیل صیرورت و عدم ثباتی که در ذات خود دارد بهتر از هر ژانر دیگری می‌تواند درکی چندجانبه از واقعیت ارائه ‌دهد؛ امکانِ بازنمایی واقعیت در ادبیات تنها محدود به «واقعیت موجود، تجربه شده و عینیت یافته» نیست. رمان، واقعیت را در کلیت خود -آنچه هست و آنچه می‌تواند باشد- معنا می‌کند، بنابراین همیشه «مازادی از واقعیت موجود» را در خود دارد.
 
سیر تحول درک واقعیت را بهتر است از یونان باستان و با تکیه بر فروپاشی گونه‌های برتر ادبی-حماسه و تراژدی- و همچنین شرایط ظهور «رمان مدرن» در اوایل سده‌ی هفدهم بررسی کرد. اکثر نظریه‌پردازان معتقدند متون منثوری که بعد از افول گونه‌های حماسه و تراژدی در یونان ظهور کرد نوعی «رمان باستان» را به‌وجود آورد که بیشتر از گونه‌های دیگر به واقعیت ملموس، تجربه شده و قابل تجربه نزدیک‌ بود. این گونه‌های جدید با عناوین مختلفی چون سلحشورنامه‌ها و ماجراجویی‌ها در تاریخ ادبیات شناخته می‌شوند.

رمان «دُن‌کیشوت» که عموماً عنوان اولین رمان تاریخ را با خود یدک می‌کشد، به‌زعم نظریه‌پردازانی چون میخاییل باختین تنها جامع‌ترین شکل از گونه‌ی ادبی رمان تا آن دوران است نه اولین آن. این پیشگامی را حتی در واژه انگلیسی Novel (رمان) نیز می‌توان شاهد بود. این واژه در اوایل قرن شانزدهم، یعنی قبل از نوشته‌های دانیل دفو، ریچاردسون و فیلدینگ -اولین نویسندگان رمان بریتانیایی- از زبان‌های لاتین به زبان انگلیسی راه یافت، و تنها در اواخر قرن هجدهم بود که به اصطلاحی رایج در زبان انگلیسی بدل شد؛ اصطلاحی که تقریباً همزمان با رایج شدن «رئالیسم» در نقد هنر بود.
 
از آنجایی که ژانرهای روایی دوران باستان و نیز گونه‌های پارودی که بعد از فروپاشی آنها در یونان و روم به منصه ظهور رسیدند، مصادیقی به عنوان ادبیات برتر در تاریخ خاورمیانه ندارند، مقایسه و کشف تفاوت‌های رمان با انواع روایی گذشته برای ما دشوار است. شاید به همین دلیل است که هنوز نزد ما تحلیل رمان، محدود به روایت‌شناسی، مضمون‌شناسی و سبک‌شناسی سنتی از سروانتس به بعد است، یعنی کمتر به تفاوت‌های رمانِ سروانتس با دیگر انواع متون روایی قبل از آن می‌پردازیم. این درحالی ست که گونه‌ی رمان در تقابل و تفاوت با ژانرهای روایی باستان معنا پیدا می‌کند و تنها از طریق شناخت و سنجش با همان ژانرهاست که می‌توان درک بهتری از آن حاصل کرد.

همین محدودانگاری پژوهشی موجب شده بعضاً هر «متن مثنور طولانی» به عنوان «رمان» در فضای عمومی مطرح شود، درحالی‌که ساختار پیرنگ، شخصیت، پیوستار زمانی- مکانی، زبان و شیوه‌ی نگرش آن به واقعیت معاصر، فرسنگ‌ها با رمان در تعریف غربی تفاوت دارد. آسیب دیگری که از این مساله حاصل می‌‌آید عدم کارکرد رمان در خوانش وضعیت اجتماعی است، به‌طوری‎‌که بیشتر نوشته‌هایی که به این نام منتشر می‌شوند نه تنها نمی‌توانند «مازادی بر واقعیت معاصر» را جهت درک چند جانبه‌تری از آن بنمایاند، بلکه در بهترین حالت به وقایع‌نگاری و گزارش‌نویسی حوادث رخ داده می‌پردازند. 
 
ادامه👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

29 Oct, 07:35


درسگفتار (آنلاین و آفلاین )
اندیشیدن به امر معمولی؛
رمان‌ها چگونه فکر می‌کنند؟
به‌هدایت کاوان محمدپور
۴ جلسه‌
از ۲۰ آبان ۱۴۰۳
یک‌شنبه‌ها: ۱۸ تا ۲۰
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

27 Oct, 12:53


تشکل‌زدایی از نیروی‌کار، موقتی‌سازی روابط کاری، مستثنی‌سازی کارگران از شمول قانون کار، ظهور شرکت‌های پیمان‌‌کاری تأمین نیروی انسانی بازار کار و پایین‌بودن سطح دستمزدها از جمله عواملی هستند که به بی‌ثبات‌سازی نیروی کار و کاهش قدرت ساختاری و سازمانی کارگران ایرانی منجر شده‌است. انتخاب مفهوم «بی‌طبقه» برای توصیف وضعیت کارگران ایرانی در عنوان کتاب که ناظر بر وجه سیاسی آن بوده، نقطه‌ی عطف تحولات حوزه‌ی کار در ایران امروز را نشانه می‌گیرد و میان عوامل موثر در شکل‌گیری آن پیوند برقرار می‌سازد.

درباره‌ی نویسنده:
علیرضا خیراللهی، نویسنده‌ی کتاب، آن را از رساله دکتری خود با عنوان «تحول توان چانه‌زنی کارگران در ایران پس از انقلاب» استخراج کرده است. این رساله در دانشگاه علامه‌طباطبایی دفاع شده است.

درباره‌ی گرداننده:
شهره شفیعی دانشجوی دکتری رشته‌ی جامعه‌شناسی سیاسی از دانشگاه تربیت مدرس است. او پیش‌تر و در دوره کارشناسی ارشد با مطالعه‌ی موردی اسنپ به بررسی بی‌ثبا‌ت‌کاری و انباشت انعطاف‌پذیر سرمایه در ایران پرداخته و به حوزه‌ی تحولات کار در ایران علاقه‌مند است.


لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

27 Oct, 12:52


*کتاب‌خوانی در ۳ جلسه حضوری و آنلاین
شنبه‌های ۱۹، ۲۶ آبان و ۳ آذر
ساعت ۱۵:۳۰ تا ۱۷:۳۰
گرداننده: شهره شفیعی

درباره‌ی کتاب:
کتاب کارگران بی‌طبقه به بررسی توان چانه‌زنی کارگران در ایران پس از انقلاب می‌پردازد. برای نیل به این مقصود از نظریه‌ی مصالحه و منازعه‌ی طبقاتی اریک‌اولین‌رایت، جامعه‌شناس آمریکایی، و برداشت بورلی سیلور از آن استفاده شده است. علیرضا خیراللهی،‌ نویسنده‌ی کتاب کوشیده است عوامل کاهش توان چانه‌زنی طبقه‌ی ‌کارگر در ایران را استخراج کرده و هر کدام را به تفصیل، به کمک تاریخچه‌ی حقوقی و داده‌های آماری در زمینه‌ای تاریخی، توضیح دهد تا نقش تجربی این عوامل در کاهش توان چانه‌زنی کارگران مشخص شود.

* کارگران بی‌طبقه (توان چانه‌زنی کارگران در ایران پس از انقلاب )
نویسنده: علیرضا خیراللهی
ناشر :آگاه

اطلاعات بیشتر 👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

25 Oct, 14:18


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
آرمان ارتباط کامل در عصر اطلاعات:
وسوسه‌ی ذوب شدن در دیگری
به‌هدایت جواد گنجی
۴ جلسه‌
از ۱۴ آبان ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۹ تا ۲۱

ژاک لاکان می‌گوید «وقتی کسی محض خاطر حرف‌زدن حرف می‌زند عالی‌ترین و بدیع ترین حقیقت‌ها را بر زبان می‌آورد. اما اگر او بخواهد درباره چیزی مشخص سخن بگوید زبان بوالهوس مجبورش می‌کند مسخره‌ترین و مغشوش‌ترین حرف‌ها را بزند. این همچنین علت نفرتی است که بسیاری از افراد جدی نسبت به زبان حس می‌کنند. آن‌ها متوجه آزارنده بودن زبان می‌شوند اما متوجه نمی‌شوند آن وراجی‌های بیهوده‌ای که به سخره‌اش می‌گیرند جنبه به غایت جدی زبان است.»

واقعاً چگونه ممکن است محض خاطر حرف‌زدن و بی هیچ فایده‌ای حرف زد و با این‌حال تأثیری عملی ایجاد کرد. تأکید جملاتی از این دست که در آثار لاکان فراوان یافت می‌شود آن جنبه‌ای از زبان است که معطوف به توصیف و تبیین پدیده‌ها، اطلاعات، خطاب قراردادن دیگران و سخن‌گفتن درباره‌ی اشیاء و امور نیست. تمرکز بر این جنبه از زبان، که غالباً بی‌اهمیت و حاشیه‌ای شمرده می‌شود، کمک می‌کند به فهم این واقعیت که ما عامل و صاحب کلام نیستیم و نمی‌توانیم نیت‌ها و خواسته‌های خود را به دیگران انتقال دهیم و حقیقت میل خویش را به تمامی بر زبان آوریم. حقیقت از اساس نیم‌گفته است و نصفه‌نیمه بیان می‌شود. گوینده‌ی کلام نمی‌تواند ارباب سخن شود و افسار آن را در دست گیرد. او هرگز نمی‌تواند علت و منشأ کلام باشد و دایره‌ی معنا را ببندد. معنا همواره ناکامل و بی‌ثبات می‌ماند. از این لحاظ، آنچه «ارتباط» می‌نامیم همواره یک شکست است و در واقع باید هم چنین باشد. سویه‌ی خلاق کلام وابسته به همین شکست است.
 
محور بحث‌های ما در این دوره موضوع «ارتباط» و «معنا» است که از منظر روان‌کاوی فروید و لاکان، و با نیم‌نگاهی به برخی نظریات فلسفی و جامعه‌شناختی مرتبط به موضوع بحث، بررسی می‌شوند. می‌کوشیم به پرسش‌هایی از این قبیل پاسخ دهیم: چرا اصلاً حرف می‌زنیم؟ وقتی حرف می‌زنیم عملاً چه اتفاقی می‌افتد؟ زبان چطور مثل یک خوره به جان ما می‌افتد و لذت و درد می‌آفریند؟ کلام چگونه بر چیزهای غیرکلامی اثر می‌گذارد و چگونه با واقعیت مرتبط می‌شود؟ معنا چگونه شکل می‌گیرد و بی‌معنایی چه نسبتی با معنا دارد؟ انتقال معنا چگونه میسر می‌شود و زمینه‌های اجتماعی و سیاسی ارتباط چیست؟ مسأله‌ی ارتباط در عصر اطلاعات چه صورتی به خود گرفته است؟

جواد گنجی متولد سال ۱۳۵۶ و فارغ‌التحصیلِ جامعه‌شناسی است. عمده‌ی فعالیت‌های او بر پژوهش و ترجمه در حوزه‌ی روانکاوی و فلسفه به ویژه بر روانکاوی فرویدی-لاکانی متمرکز است. از آثار و ترجمه‌های او می‌توان به همکاری با فصلنامه ارغنون و مجموعه کتاب‌های رخداد، کتاب «گئورگ زیمل» اثر دیوید فریزبی، کتاب «جامعه‌شناسی معرفت و آگاهی‌اش؛ نقد مکتب فرانکفورت از جامعه‌شناسی معرفت»، کتاب «کین‌توزی» اثر ماکس شلر، کتاب «بازگشت امر سیاسی» اثر شانتال موف و کتاب «فلسفه‌ی پول» اثر گئورگ زیمل اشاره کرد. او در دهه‌ی گذشته و در زمینه‌ی تدریس، درسگفتارهای بسیاری را در مؤسسه‌ی پرسش ارائه کرده است.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses
                                               

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

25 Oct, 14:18


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
آرمان ارتباط کامل در عصر اطلاعات:
وسوسه‌ی ذوب شدن در دیگری
به‌هدایت جواد گنجی
۴ جلسه‌
از ۱۴ آبان ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۹ تا ۲۱
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

24 Oct, 11:33


صالح نجفی متولد  تهران در ۱۳۵۴، فارغ التحصیل رشته‌ی معماری از دانشکده‌ی هنرهای زیبا و ادبیات فارسی از پژوهشگاه علوم انسانی است. او از سال ۱۳۸۳ کار ترجمه‌ و تالیفِ متون گوناگونی را در حوزه‌ی فلسفه، سینما و هنر آغاز کرده است و در حال حاضر ترجمه‌ی آثار سورن کیرکگور را در دست دارد. او از سال ۱۳۹۰ در دانشکده‌ی هنرهای زیبا، دانشگاه هنر و موسسه‌ی پرسش به تدریس تاریخ فلسفه و نقد اشتغال داشته است. صالح نجفی در دو مجموعه کتاب‌ به نام‌های فیلم به ‌مثابه‌ی فلسفه ، ۱۳۹۶ و عشق در سینما، ۱۳۹۷، نوعی دیگر از تأمل در سینما و متفاوت از نقد فیلم را پیشنهاد می‌کند؛ رویکردی که تلاش دارد فیلم را در جهانِ وسیع‌تری که احاطه‌اش کرده است، چون متنی فلسفی بخواند.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses
                                                   

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

24 Oct, 11:32


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
(آنتی)مدرنیستم یا جادو به مثابه فرم؛
بوطیقای سینمای آندری تارکوفسکی
به‌هدایت صالح نجفی
۴ جلسه‌
از ۱۶ آبان ۱۴۰۳
چهار‌شنبه‌ها: ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰

در فیلم‌های تارکُفسکی جادو هست. کمتر کسی در این زمینه تردید دارد. اما این جادو از کجا سرچشمه می‌گیرد؟ از تصویرهای زنده‌ی جاندار و به‌یادماندنی تک‌تکِ فیلم‌هایش؟ از جنبه‌های مرموز و سرّی آنها؟ از افاضات فلسفیِ شخصیت‌هایش؟ از مضمون‌های متافیزیکی فیلم‌هایش؟ در فیلم‌های تارکفسکی باید به دنبال چه گشت؟ در فیلم‌های بزرگ‌ترین فیلم‌ساز تاریخ سینمای شوروی در نیمه‌ی دوم قرن بیستم چه چیز هست که این منتقد سرسخت دنیای پول‌زده و تکنولوژی‌زده‌ی مدرن را هنرمندِ مدرنیستی رادیکال ساخته است؟

شاید بتوان گفت «دیدنِ» فیلم‌های تارکفسکی و نه فقط نگاه کردن و تفسیر و کشفِ معانی «پنهان» آنها هنوز چنانکه باید و شاید آغاز نشده است. از این منظر یکی از مهم‌ترین اتفاق‌ها در دنیای انگلیسی‌زبان و قلمرو فیلم‌پژوهی انتشار کتاب عالی و کم‌همتای تامس رِدوود در سال 2010 بوده است:‌ بوطیقای سینمای آندری تارکُفسکی. ردوود معتقد است هیچ یک از عنصرهای نام‌برده و حتی جمع این عنصرها نیست که سینمای او را پدیده‌ای چنین شگفت‌انگیز در تاریخ سینمای مدرن کرده است. نه. آنچه مهم است نحوه‌ی ارتباط این عنصرها با هم است: راز گیراییِ پایان‌ناپذیرِ فیلم‌های تارکفسکی را باید در «فُرمِ» آنها بازجُست.

سینمای تارکفسکی بوطیقای بی‌نظیری دارد که بر مبنای شکل فعالانه‌ای از تماشای کارهایش قوام یافته است. به اعتقاد ردوود، این بوطیقا در چهار فیلم آخر او به حد کمال می‌رسند. به فیلم‌های قبلی او باید به چشم تمرین‌هایی برای رسیدن به این بوطیقا نگریست. پروژه‌ی مدرنیستی آندری به معنای واقعی با فیلم آینه کلید می‌خورد، فیلمی با زیباشناسی رادیکالی مدرنیستی که از کنار هم نهادن جمیع تصویرهای قابل تصور در سینما شکل گرفته است: رؤیاها و کابوس‌ها و خاطره‌ها و خواهش‌ها و شاید از همه مهم‌تر آرشیوها. این غریب‌ترین و زیباترین کلاژ سینمایی مدرن به هزارتویی می‌ماند که هر بار می‌توان در آن از نو راه خود را گم کرد، به رؤیایی می‌مانَد که بارها می‌توانش دید و هر بار از منظری نو تعبیرش کرد ...

دنیای استاکر بر حسب ظاهر زمین تا آسمان با دنیای آینه فرق می‌کند. گستره‌ی زمانی تصویرهایی که در آینه می‌بینیم دوره‌ای چهل‌ساله را دربرمی‌گیرد و مکان‌هایی که در فیلم می‌بینیم چنان متنوع‌اند که گویی حرکت در دنیای فیلم از منطق رؤیا دیدن پیروی می‌کند — زمان رویدادهای استاکر بی‌اندازه کوتاه‌تر و فشرده‌تر و شمار شخصیت‌ها بس محدودتر و مکان‌هایی که می‌بینیم بس معدود ... اما مؤلفه‌های سبکی-بوطیقایی در دو فیلم همسان‌ است. کشف این همسانی در گروِ «خواندنِ» دو فیلم است.

 تامس ردوود روی ناهمخوانی‌ها و ناپیوستگی‌ها و جابجایی‌های ظریفی در چهار فیلم آخر تارکُفسکی انگشت می‌گذارد که پیش از او کمتر نقدنویس و فیلم‌پژوهی به آنها نظر کرده بود. تارکفسکی‌بازها معمولاً در کارهای او به دنبال رگه‌های معنوی و روحانی و عرفانی می‌گردند و هر فیلم او را بیانیه‌ای در مذمت و محکومیت دنیای هبوط‌کرده‌ی مدرن می‌خوانند و جستجوی مدام مضمون‌ها و غوطه‌خوردن در بحر محتوای فیلم‌ها باعث شده است از دیدن بازی‌های مدرنیستی یکی از خلاق‌ترین و بازیگوش‌ترین فیلم‌سازان تاریخ سینمای مدرن ناتوان بمانند. ردوود می‌گوید فیلم‌های تارکفسکی یکی پس از دیگری پیچیده‌تر و نامفهوم‌تر می‌شدند. اعتراف می‌کند که توان فهم دو فیلم آخر استاد روسی را ندارد.

تارکفسکی تماشاگر را دعوت می‌کند به مشارکت در بازی‌های ظریفی که برای قوام بخشیدن به فُرم کارهایش ترتیب می‌دهد. او می‌گفت، «در حرفه‌ی ما همه‌چیز بسته به این است که روایت خود را تا چه حد جالب توجه گردانیم». تارکفسکی یکی از خلاق‌ترین قصه‌گویان تاریخ سینما است و این نکته راه به هسته‌ی فلسفی-سیاسیِ فیلم‌های او می‌برد: اگر با مصطلحات کانتی سخن بگوییم، هر یک از فیلم‌های او کوششی است برای وا-ساختنِ «فرم‌های محضِ ادراک»، یعنی زمان و مکان — این واسازی در قاموس تارکفسکی «پیکرتراشی در زمان» نامیده می‌شود: فضا در کارهای او از طریق حرکت‌های پیچیده در مکان به هوای تراشیدنِ پیکره‌های زمانی ساخته می‌شود.

در این دوره می‌کوشیم به یاری کتاب عالی تامس ردوود چهار فیلم آخر تارکُفسکی را وابینیم و بازخوانیم — ردوود معتقد است فرمان مطلقِ فیلم‌های تارکُفسکی این است: «بیدار بمان»
 
۱-آینه- می‌توانم حرف بزنم!
۲.استاکر- منطقه منطقه است و بس
۳.نُستالگیا- میان سود و زیان
۴.قربانی- همه‌چیز فرو می‌پاشد
 
درباره مدرس👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

24 Oct, 11:32


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
(آنتی)مدرنیستم یا جادو به مثابه فرم؛
بوطیقای سینمای آندری تارکوفسکی
به‌هدایت صالح نجفی
۴ جلسه‌
از ۱۶ آبان ۱۴۰۳
چهار‌شنبه‌ها: ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

22 Oct, 07:25


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
فلسفه و الهیات
به‌هدایت مراد فرهادپور
۴ جلسه‌
از ۶ آبان ۱۴۰۳
یک‌شنبه‌ها: ۱۷ تا ۱۹

درک درست بسیاری از مفاهیم و ایده‌های فلسفی مستلزم بررسی الهیات به ویژه الهیات مسیحی‌ست. در این میان دو مفهوم حقیقت و تاریخْ جایگاه و اهمیت ویژه‌ای می‌یابند. در این دوره قصد داریم برای بررسی شکل‌گیری و تحول این دو مفهوم، با تکیه بر دو کتابِ پانن‌برگ: الهیات تاریخی اثر آلن گالووی، و بنیاد کلی‌گرایی؛ پل قدیس و منطق حقیقت اثر آلن بدیو، پیش برویم. کتاب نخست بیشتر به تاریخ و پیش‌شرط‌های شکل‌گیری آن می‌پردازد و کتاب دوم نیز منطق حقیقت را موضوع خود قرار می‌دهد.

مراد فرهادپور متولد  تهران در ۱۳۳۷ متفکر، نویسنده و مترجم است. او از دهه‌ی شصت به این‌سو متون گوناگونی را در حوزه‌ی ادبیات و فلسفه، چه در قالب مقاله در نشریاتی چون راه‌ نو، کیان، آدینه و ارغنون؛ و چه در قالب ‌کتاب‌‌ چون عقل افسرده، ۱۳۷۸،  بادهای غربی، ۱۳۸۲ و پاره‌های فکر، ۱۳۸۸ به رشته‌ی تحریر در آورده است. او همچنین از دهه‌ی هفتاد به این سو توامان به ترجمه و تدریس متونِ فلسفی جریان‌های انتقادی غرب، از آثار متفکرینِ مکتبِ فرانکفورت تا دیگر آثارِ فیلسوفانِ جریان‌ساز چون بَدیو، آگامبن و ژیژک پرداخته است.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

22 Oct, 07:25


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
فلسفه و الهیات
به‌هدایت مراد فرهادپور
۴ جلسه‌
از ۶ آبان ۱۴۰۳
یک‌شنبه‌ها: ۱۷ تا ۱۹
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

21 Oct, 15:13


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
تاریخ اجتماعی سیاسی حکومت‌داری در خاورمیانه
۲-از صفویان تا عصر پهلوی
به‌هدایت سیکا سعد‌الدین
۷ جلسه‌
از ۱۳ آبان ۱۴۰۳
یک‌شنبه‌ها: ۱۰:۳۰ تا ۱۲:۳۰

در دوره‌ی پیش شیوه‌ی حکومت‌داری در خاورمیانه را در مقطع زمانی گسترده‌ای از دوران امپراتوری‌های باستان، شامل سومر و بابل و هخامنشیان و مهم‌ترین آن ساسانیان، تا پایان دوره‌ی مغول‌ها بررسی کردیم و تلاش کردیم با نگاهی چندوجهی از نقش قدر قدرتی پادشاه که غالبا در تاریخ‌نگاری‌های معمول بر آن تأکید می‌شود ابهام‌زدایی کنیم. در تمام این دوره‌های تاریخی، سعی بر این بود تا نحوه‌ی اداره‌ی امپراتوری و کارکرد دیوان‌ها یا وزار‌ت‌خانه‌های مختلف و محدودیت‌های نقش پادشاه در این ساختار، مشخص شود. بخش عمده‌ای از دوره‌ی نخست، به دلیل اهمیت آن، به بررسی امپراتوری اعراب (امویان و عباسیان) و امپراتوری ترکان (غزنویان و سلجوقیان) و مقایسه‌ی شیوه‌ی حکومت‌داری آنان اختصاص داده شد و نشان دادیم که تمام این امپراتوری‌ها در شیوه‌ی اداره‌ی مملکت، از امپراتوری ساسانیان الهام گرفتند.
 
در دوره‌ی دوم، به بررسی امپراتوری صفویه و دستگاه دیوانی آن و توضیح مختصری درباره‌ی حکومت‌های پس از آن، از جمله زندیه و افشاریه می‌پردازیم. سپس، ساز و کار اداره‌ی مملکت در امپراتوری عثمانی، امپراتوری که حدود ۹ قرن دوام آورد و ۵ قرن آن در اوج قدرت بود، به گونه‌ای مقایسه‌ای با امپراتوری صفویه، توضیح داده می‌شود. پس از آن نیز، دستگاه دیوانی در دوره‌ی قاجاریه و نهایتاً پهلوی و روند افزایش قدرت و عدم پاسخ‌گویی پادشاه در این دو دوره‌ی اخیر و معاصر، بررسی می‌شود و با بررسی دوران پهلوی به پایان می‌رسد.
 
- صفویان: ۲ جلسه
- قاجارها:  ۲ جلسه
- امپراتوری عثمانی (از قرن ۱۳ تا قرن ۲۰ میلادی): ۲ جلسه
- فروپاشی عثمانی و تشکیل دولت­های ملی عربی و ترکیه: ۱ جلسه

دکتر سیکا سعدالدین دانش آموخته‌ی مطالعات منطقه‌ای با گرایش مطالعات خاورمیانه از دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزه‌ی تاریخ، فرهنگ، و سیاست در خاورمیانه است. تاریخ حکومت‌داری و تحولات سیاسی و اجتماعی در خاورمیانه، تحلیل منازعات کنونی این منطقه با رویکرد تاریخی، و بررسی نظریات روان‌شناسی سیاسی در راستای ریشه‌یابی علل تمامیت‌خواهی رهبران خاورمیانه، از حوزه‌های مطالعاتی او است. رساله‌ی دکترایش با عنوان «مطالعه­ی مقایسه­ای عوامل مهم تأثیرگذار بر سیاست خاورمیانه­ای ایران در دو دوره‌ی خاتمی و احمدی­نژاد، با تأکید بر گفتمان­های غالب»  از معدود پژوهش‌های موجود در زمینه‌ی سیاست خارجی ایران بود که در آن بر ویژگی‌های شخصیتی دو فرد به عنوان رئیس‌جمهور، رابطه‌ی آنها با سایر ارکان قدرت در داخل، و رمزگشایی از واژگان کلیدی در گفتمان هریک از این دو رئیس‌جمهور، با بهره گیری از روش تحلیل محتوا و نظریات روان‌شناسی سیاسی، تأکید شد.

سعدالدین پس از پایان دوره‌ی دکترا، در مدارس تابستانی و کارگاه‌های آموزشی و پژوهشی متعددی بویژه در بلژیک، سوئیس، و ایالات متحده شرکت کرده است. وی همچنین به عنوان استاد مهمان در تدریس دروس متنوعی، از جمله «تاریخ روابط خارجی کشورهای خاورمیانه با قدرت‌های بزرگ» و «سیاست و حکومت در خاورمیانه» با دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، و مفید قم، همکاری داشته است. وی همچنین سال گذشته به مدت شش ماه به عنوان پژوهشگر مهمان در دانشگاه ایالتی پورتلند در ایالت اورگان آمریکا، بر جنبش زنان در ایران در دو دوره‌ی قاجار و پهلوی تمرکز کرده است.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

21 Oct, 15:13


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
تاریخ اجتماعی سیاسی حکومت‌داری در خاورمیانه
۲-از صفویان تا عصر پهلوی
به‌هدایت سیکا سعد‌الدین
۷ جلسه‌
از ۱۳ آبان ۱۴۰۳
یک‌شنبه‌ها: ۱۰:۳۰ تا ۱۲:۳۰
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

18 Oct, 10:48


پوریا گل‌شناس زاده‌ی ۱۳۷۱، دانش‌آموخته‌ی کارشناسی ارشد «منطق» از دانشگاه علامه طباطبائی و دانشجوی دکتری «فلسفه‌ی معاصر غرب» در همان دانشگاه است. عنوان پایان‌نامه‌ی ارشد او «صدق در فلسفه‌ی ترافزازنده‌ی کانت» و عنوان رساله‌ی دکتری او «ارزیابی انتقادی خوانش تحقیق‌گروانه‌ی استراوسون از کانت» است.

حوزه‌های کاری او فلسفه‌ی تحلیلی، فلسفه‌ی کانت و تجربه‌گروی انگلیسی است و از میان آثاری که به فارسی ترجمه کرده است می‌توان به «نظریه‌ی همخوانی صدق در فلسفه‌ی کانت» اثر لوری جی آندروود (۱۴۰۰)، «مارکس و اخلاق» اثر آلن وود و دیگران (۱۳۹۸)، «یادداشت‌هایی درباره‌ی سوسیالیسم» اثر جان استوارت میل (۱۴۰۲)، «پرسش‌ها‌یی درباره‌ی قانون طبیعت» اثر جان لاک (۱۴۰۲)، «هنر، شناخت و ارزش» اثر پیتر لامارک و دیگران (۱۴۰۳)، «تحلیل و متافیزیک» اثر پی. اف. استراوسون (۱۴۰۳) اشاره کرد. او همچنین در دانشگاه آزاد تهران غرب به عنوان استاد مهمانْ فلسفه و زیباشناسی درس می‌دهد.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

18 Oct, 10:48


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
کانت و معمای آزادی
آیا در جهان زیر سلطه‌ی ضرورت می‌توان آزاد بود؟
به‌هدایت پوریا گل‌شناس
۶ جلسه‌
از ۷ آبان ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۶ تا ۱۸

هنری آلیسون گفته است: «فلسفه‌ی انتقادی کانت فلسفه‌ی آزادی است.» اما آزادی به چه معنایی است؟ آزادی معانی گوناگونی دارد و همچنین با حوزه‌های گوناگونی مانند اخلاق، حقوق مدنی، سیاست و دیگرها در پیوند است، اما در این کارگاه به مسئله‌ی آزادی از نگرگاهی شناخت‌شناسانه و بر پایه‌ی سنجش نخست کانت می‌پردازیم. پرسش کانونی‌مان این است: آیا در جهانی که اصل موجبیت‌ علّی بر آن حاکم است همچنان می‌توان از اراده‌ی آزاد سخن به میان آورد؟ به نگر می‌رسد کانت در فصل مشهوری از سنجش نخست با نام «تمثیل دوم» می‌کوشد اصل موجبیت علّی در جهان (آن‌گونه که ما آن را می‌شناسیم) را اثبات کند و سپس در «دوسوپادگذاری سوم» می‌کوشد دلیل بیاورد که خرد نگرورز را توان پاسخ به پرسش آزادی نیست و در فرجام ادعا می‌کند که از نگر خرد عملی آدمی آزاد است.
 
کانت چندین دلیل‌ورزی برای آزادی پیش نهاده است، اما در اینجا ما بر پیوند آزادی و ضرورت تمرکز می‌کنیم. بنابر اصل دلیل کافی هر آنچه در جهان رخ می‌دهد به‌ضرورت رخ می‌دهد، زیرا هر رویدادی به‌ضرورت علتی دارد و این اصل قوام‌بخش جهانِ سامان‌مندی است که ما می‌شناسیم و معیاری برای جداشناختن وهم و رؤیا از واقعیت معتبر است. از دیگر سو ما به یاری عقل سلیم احساس می‌کنیم که دارای اراده‌ایم (تجربه‌ی ژرف‌سنجی) و گویی آغازگر سلسله‌ای از علت‌ها هستیم؛ مثلاً چنان‌که کانت نمونه می‌آورد، می‌توانیم به اراده‌ی خودمان از صندلی‌مان برخیزیم.
با این‌همه زمانی که به جهان به‌سان یک کل می‌نگریم، شبکه‌ی به‌هم‌پیوسته‌ای از علت‌ها را می‌بینیم که به‌ضرورت معمول‌های آینده‌شان را از پی خواهند آورد و تصویر کل‌نگرانه از جهان تحت سلطه‌ی ضرورت علّی، هر گونه تصادف یا اراده‌ی آزاد را به پنداری موهوم بدل می‌کند. اما آیا به‌راستی تصور ما از آزادی‌مان پنداری واهی است؟ افزون بر این، بر پایه‌ی اصل علّیت است که فردی را مسئول کنشی می‌دانیم و می‌گوییم او مقصر و عهده‌دار یا علت آن رویداد بود، در حالی که با به دیده‌آوردن اصل موجبیت علّیْ خود طبیعت را باید مسئول همه‌ی رویدادها بدانیم.

به نظر می‌رسد معمای آزادی و ضرورت ما را در تنگنایی حل‌ناشدنی و گنگ قرار می‌دهد. آیا این صرفاً یکی از حیله‌های خرد ناب است یا در شمار مفهوم‌های عاطل‌مانده‌ی بی‌کاربردی است که «باید درباره‌شان سکوت کرد»؟ آیا می‌توان همچون کانت هم از آزادی آدمی دفاع کرد و هم وجود موجبیت علّی (اصل فلسفی مقوم جهان تجربی) را پذیرفت؟ این سازگارسازی همان مقصودی بود که کانت در راستای دست‌یازی به آن همت گمارد. در این کارگاه گام‌به‌گام به شرح دلیل‌ورزی‌های او برای رسیدن به این مقصود خواهیم پرداخت.

جلسه‌ی نخست: فلسفه‌ی انتقادی چیست؟
انقلاب کوپرنیکی کانت چیست؟ او چگونه میان جهان پدیداری و ذات معقولی تمایز می‌گذارد و چگونه خاستگاه پیشینی شناخت را تبیین می‌کند؟
 
جلسه‌ی دوم: آزادی و ضرورت؛ طرح ساده‌ای از معما
علیت طبیعت و علیت آزادی را چگونه می‌توان از هم جداشناخت؟
 
جلسه‌ی سوم: آزادی در اندیشه‌ی کانت به چه معنایی است؟
بن‌پارهای آزادی در اندیشه‌ی کانت: آزادی سلبی (خودانگیختگی) و آزادی ایجابی (خودآیینی)/ پیشینه‌ی پرسش آزادی در اندیشه‌ی لایبنیتس و وولف و معنای آزادی در اندیشه‌ی سازگارگرایان کلاسیک و دیگرسانی آن با اندیشه‌ی کانت.
 
جلسه‌ی چهارم: درک‌ناپذیری آزادی؛ تأثیر کروسیوس بر کانت و گذار از سنت لایبنیتس-وولف
تأثیر آگوست کروسیوس بر اندیشه‌ی کانت درباره‌ی آزادی/ پیوند فلسفه‌ی انتقادی با نظریه‌ی آزادی و پیوند جداشناخت میان پدیدار و ذات‌ معقول با پرسش آزادی.

جلسه‌ی پنجم: سطوح آزادی در اندیشه‌ی کانت
ترافرازنده‌ بودن خاستگاه آزادی به چه معنا است؟ کانت چگونه از انگاره‌ی عقل‌گرایی دکارتی و سنت وولفی فاصله می‌گیرد؟
 
جلسه‌ی ششم: آزادی، موجبیت و تضاد آنتینومیال: منحل‌سازی ویتگنشتاین
پرسش از امکان حل معمای آزادی/ آیا می‌توان دلیل‌ورزی تمثیل دوم را با ادعای آزادیِ آدمی در اندیشه کانت سازگار ساخت؟
 
درباره‌ی مدرس👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

18 Oct, 10:47


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
کانت و معمای آزادی
آیا در جهان زیر سلطه‌ی ضرورت می‌توان آزاد بود؟
به‌هدایت پوریا گل‌شناس
۶ جلسه‌
از ۷ آبان ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۶ تا ۱۸
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

16 Oct, 14:15


در عین حال برجسته کردن اهمیتِ نقش دهقانان، مؤلف را به این خطا نینداخته که از کل یکپارچه‌ای به نام «روستاییان» سخن بگوید؛ بلکه کوشیده است در عین در نظر گرفتنِ طبقه‌بندی‌های درونی روستاییان و تمایزهایی که میان آن‌ها می‌توان برقرار کرد، نشان بدهد که «جامعه‌ی روستایی ایران تافته‌ای جدا بافته از دیگر جوامع روستایی جهان نبود». به این ترتیب، نگرش گشوده‌ی مؤلف به مناسبات جهانی و مقایسه‌ی انقلاب‌های دیگر، تأکید وی را بر وجوه اقتصاد سیاسیِ رخداد معنادار می‌کند.

این خوانش با دیباچه‌ای آغاز می‌شود که در آن پرسش‌های محوری کتاب به دست داده شده است: وضعیت روستاییان، همگام با خیزش شهرنشینان، به چه صورت درآمد؟ جنبش چه اثری در روستاییان گذاشت؟ دهقانان چه خواسته‌هایی داشتند؟ چه شیوه‌هایی برای پی‌گیری مطالبات خود پیش گرفتند؟ یزدانی برای پاسخ به این پرسش‌ها با مراجعه به اسناد پرشمار، ابتدا گزارشی جزئی‌نگر درباره‌ی وضعیت روستاییان و دهقانان، اوضاع زمین‌داری، رابطه‌ی ارباب-رعیتی و اوضاع خرده‌مالکان از نیمه‌ی قرن نوزدهم به دست می‌دهد.
 در ادامه به بررسی تأثیر انقلاب مشروطه در زندگی روستاییان می‌پردازد. کتاب در این بخش رابطه‌ی روستاییان با نهادهای سیاسی تأسیس‌شده پس از انقلاب مشروطه را شرح می‌دهد و نشان می‌دهد روستاییان به منظور پیش‌برد مطالبات خود دست به چه ابتکاراتی زده‌اند. از جمله‌ی آن ابتکارات می‌توان به تأسیس انجمن‌های روستایی و مطالبه‌ی تجدیدنظر در شیوه و میزان مالیات‌ستانی اشاره کرد؛ مطالبه‌ای که پاسخ ناامیدکننده‌ی مجلس و روشنفکران و حتی انجمن‌های ایالتی ولایتی را هم‌زمان در پی داشت.

در پایان یزدانی انقلاب مشروطه‌‌ی ایران را از زاویه‌ی روستاییان و دهقانان با انقلاب‌های جهان مقایسه می‌کند و از رهگذر عرضه‌ی بعضی شباهت‌های بنیادین میان انقلاب مشروطه‌ی ایران و بعضی انقلاب‌های جهانی، پندار تکینگی انقلاب مشروطه‌ی ایران را با جدیت به پرسش می‌کشد. نتیجه‌ی این خوانشِ پرسش‌انگیز، جای دادن رخداد انقلاب مشروطه در مقیاسی جهانی است که بی ملاحظه‌ی آن فهم رخداد ناتمام خواهد بود.
کوشش ما در این دوره این است که ضمن بازخوانی کتاب روستاییان و مشروطیت ایران، مبانی تحلیلی و نتایج برآمده از رویکرد مؤلف را آشکار کنیم. از این رو، در صدد خواهیم بود که بعضی موضع‌گیری‌های طرح‌شده در کتاب را در تضادی که با رویکردهای بدیل دارند به بحث بگذاریم تا سرانجام به دریافتی روشن‌تر از افق‌گشایی‌ها و محدودیت‌های رویکرد پیش‌گفته دست یابیم.

درباره‌ی نویسنده:
سهراب یزدانی، تاریخ‌نگار و استاد بازنشسته‌ی تاریخ در دانشگاه تربیت‌معلم، متولد سال ۱۳۲۸ در بندرانزلی است. او تحصیلات دانشگاهی خود را در سال 1350 در رشته‌ی علوم سیاسی در دانشگاه ملی ایران (شهید بهشتی) آغاز کرد و دکتری جامعه‌شناسی سیاسی‌ خود را در سال ۱۳۶۱ از دانشگاه کیل انگلستان دریافت نمود. حوزه‌ی تمرکز یزدانی جنبش‌های سیاسی و اجتماعی تاریخ معاصر ایران و به‌ویژه انقلاب مشروطه و مقدمات آن است. شیوه‌ی تاریخ‌نگاری یزدانی، که خود را متأثر از اریک هابزبام می‌داند، مسئله‌محور، از پایین به بالا و متمرکز بر زندگی توده‌هاست. از این‌رو در آثار او نمی‌توان اثری از زندگی‌نامه‌نویسی و دودمان‌نگاری و صرف انتشار مدارک تاریخی سراغ گرفت.

درباره‌ی گرداننده:
فاطمه مهدویان، متولد ۱۳۷۰، دانش‌آموخته‌ی کارشناسی ارشد جامعه‌شناسی از دانشگاه تهران و دانشجوی دکتری جامعه‌شناسی سیاسی در دانشگاه تربیت‌مدرس است. پژوهش‌های او بر دو حوزه متمرکز بوده است: مسئله‌ی نابرابری و نمودیابی آن در تقسیم فضاهای شهری و نیز جنبش مشروطه و نقش تشکل‌ها و گروه‌های رسمی و غیررسمی در شکل‌گیری اولیه و تحولات بعدی آن.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

16 Oct, 14:15


*کتاب‌خوانی در ۳ جلسه حضوری و آنلاین
شنبه‌های ۵، ۱۲ و ۱۹ آبان
ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰
گرداننده: فاطمه مهدویان

درباره‌ی کتاب:
سهراب یزدانی در کتاب «روستاییان و مشروطیت ایران » خوانشی از رخداد مشروطه به دست می‌دهد که بر اساس آن انقلاب مشروطه دیگر صرفاً برخاسته از طرح بعضی ایده‌ها یا تصمیمات بعضی نخبگان نیست. بلکه رخدادی است که دهقانان و فرودستانِ روستایی نیز در آن مشارکت مستقیم داشته‌اند. به بیان دیگر، اهمیت خوانش یزدانی در این است که نمونه‌ای بدیل و مبتنی بر الزامات مادی و مناسبات اقتصادی در مقابل رویکردهای مبتنی بر دستِ‌کم گرفتن جامعه عرضه می‌کند.
 
* روستاییان و مشروطیت ایران
نویسنده: سهراب یزدانی
ناشر :نشر ماهی

اطلاعات بیشتر 👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

15 Oct, 16:57


فایل صوتی نشست و گفتگو درباره‌ی کتاب «زنان سیبیلو و مردان بی‌ریش؛ نگرانی‌های جنسیتی در مدرنیته‌ی ایرانی»

در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب « زنان سیبیلو و مردان بی‌ریش؛ نگرانی‌های جنسیتی در مدرنیته‌ی ایرانی» در طی سه جلسه و به گردانندگی آیلا عراقی انجام شد، با حضور منتقدان رها نبوتی و پگاه پزشکی،‌ به نقد و بررسی کتاب پرداختیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل آنلاین در جلسه حاضر بودند از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده شده بود پرسش شد. 

زنان سیبیلو و مردان بی‌ریش؛ نگرانی‌های جنسیتی در مدرنیته‌ی ایرانی
نویسنده: افسانه نجم‌آبادی
مترجم: آتنا کامل و ایمان واقفی
ناشر: تیسا

اطلاعات بیشتر👇
https://t.me/bidarcourses/654

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

14 Oct, 14:18


سارا قاضی اسدالهی متولد ۱۳۶۳ در تهران و ساکن آتلانتا در آمریکا است.
او فارغ‌التحصیل رشته‌ی نقاشی از دانشگاه هنر تهران در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد است و کارشناسی ارشد دوم خود را نیز از دانشگاه واشنگتن در سنت‌لوییز دریافت کرده است. او در حال حاضر کاندیدای دکترا در رشته‌ی مطالعات فیلم و رسانه در دانشگاه جورجیا استیت است و در پژوهش‌های خود به رابطه‌ی فرمی بین هنر و سینما می‌پردازد. او همچنین نمایشگاه‌های متعدد انفرادی و گروهی در داخل و خارج ایران، در طیف گسترده‌ای از رسانه‌ها اعم از نقاشی، مجسمه، ویدئو و اینستالیشن در کارنامه‌ی خود دارد.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

14 Oct, 14:18


درسگفتار (آنلاین و آفلاین )
برسون و انتزاع در سینمای داستانی
به‌هدایت سارا قاضی اسدالهی
۴ جلسه‌
از ۱۳ آبان ۱۴۰۳
یک‌شنبه‌ها: ۱۸ تا ۲۰

«-صنعت‌گری مرده است. قرص‌نان‌های شاردن، گل‌های صدتومانی مانه، صندلی‌ها و کفش‌های ونگوگ، همه تمام شده است. من طرفدار هنری بالغ هستم، هنری که با زمان خود هماهنگ باشد، هنری که در تماس با طبیعت از هم نمی‌پاشد، بلکه به معنای ساده، حاصل ملاقات نقاش و یک مفهوم است. می‌فهمی؟... چیزی که مهم است نه شیء است و نه نقاش، بلکه ژستی (کنش خلاقانه‌ی هنرمند) است که حضور را از شیء می‌گیرد و در فضایی که (این کنش) آن را محصور کرده و از آن حمایت می‌کند، معلق می‌ماند. می‌فهمی؟... نه آن شیء که آنجاست، نه نقاشی که آنجاست، بلکه نقاش و شیئی که آنجا نیست. غیاب قابل تصور آنهاست که اثر را می‌سازد. اثری که از لحاظ حسی به گونه‌ای ساختار یافته یک کل روشن‌گر و مشخصاً منسجم را تشکیل دهد. می‌فهمی؟... به این لکه‌ها نگاه کن....کار تو هستند؟ -بله. و هر چه این لکه‌ها کوچکتر، دنیایی که می‌توانند به آن تعلق داشته باشند، وسیع‌تر. کسی لکه را نمی‌بیند. آدم آنچه را که آنجا نیست می‌بیند. ناگزیر... و بخاطر همین است که ما، ما نقاش‌ها، موظفیم به شکل بنیادین، با به روزرسانی روند تغییر عملکرد هنر، مسائل هنر را تا جایی که بتوانیم باز تعریف کنیم».

این دیالوگ، که بیشتر شبیه خطابه‌ای شخصی است تا مکالمه‌ای دو نفره، قسمتی از گفتگوی دو هنرمند در فیلم «چهار شب یک رویابین» اثر روبر برسون است، که به سادگی منتقدان و تحلیل‌گران آثار برسون را وسوسه می‌کند تا آن را به مثابه مانیفست برسون از زبان بازیگر یا «مدل» فیلم‌ش تفسیر کنند. زیرا برسون، فیلم‌سازی بود که نقاشی را خیلی زود، به دلیل ناتوانی این رسانه در انتقال آنچه او در ذهن داشت، رها کرد و به سینما روی آورد و تمام عمر هنری خود را صرف جستجو و نمایان کردن آنچه «ذات/جوهر» سینما می‌نامید کرد. جوهری که در نهایت قرار بود سینما را از وابستگی به دیگر هنرها، به ویژه نقاشی و تئاتر، آزاد کند و آن را به سینماتوگراف، «نوشتن با دوربین» برساند.
 
درک رسالت و جهان‌بینی برسون، هنرمندی که ارزش هنر را نه در نشان‌دادن مستقیم، بلکه در پنهان‌سازی و به تأخیر انداختن معنا می‌دید، نمی‌تواند به سادگی و با خوانش سطحی این گفتگو یا نگاهی سرسری به آثارش به دست آید. از همین روست که آثار برسون در طول دوره‌های مختلف بستری برای گفت‌وگوهای متفاوتی شده‌اند که هر یک به لایه‌ای از عمق آثار او پرداخته‌اند.

از طرفی نگاه ما به سینمای برسون لاجرم نگاهی استعلایی است؛ همانطور که پل شریدر نیز در کتاب خود «سبک متعالی در سینما: ازو، برسون، درایر»، فیلم‌های برسون را به عنوان برجسته‌ترین نمونه‌های سینمای متعالی/ترنسندنتال، در کنار آثار یاسوجیرو اوزو و کارل تئودور درایر قرار می‌دهد. شریدر بیان می‌کند که برسون، با استفاده از سبکی ساده، مینیمالیستی، و زاهدانه، تجربه‌ای عمیق و معنوی را در مخاطب برمی‌انگیزد و با استفاده از تکنیک‌هایی همچون فاصله‌گذاری، مدل به جای بازیگر، مونتاژهای حذفی، و پرهیز از روایت‌های دراماتیک و تنش‌زا، بیننده را به سوی تجربه‌ای متعالی از فرم و نمادهای سینمایی سوق می‌دهد.
 
از طرف دیگر در رویکرد پدیدارشناسانه‌ی فیلسوفی چون ژان لوک نانسی، آثار برسون از دریچه‌ای تحلیل می‌شود که تمرکز آن بر مبنای حضور و غیاب و نحوه‌ی ظهور پدیده‌ها در تجربه‌ی زیسته است. نانسی معتقد است که برسون با کاستن از ابزارهای نمایشی و تمرکز بر جزئیات کوچک زندگی روزمره، جهان را به‌گونه‌ای نمایان می‌کند که مخاطب آن را نه از طریق احساسات معمول، بلکه به شکل تجربه‌ای مستقیم و بی‌واسطه لمس می‌کند. در این رویکرد، برسون بیننده را دعوت می‌کند تا به عمق جهان و تجربه‌های درونی شخصیت‌هایش نفوذ کند.

اما برسون، با عبور از عکاسی و نقاشی و حضور در دنیای سورئالیست‌ها و تجربه‌ی خلق آثار نقاشی که هرگز به نمایش در نیامدند، در جستجوی جوهر سینما، انتزاع را نیز در قلب سینمای داستانی خود خلق می‌کند. او عناصر فیلم را به جوهر اصلی‌شان بازمی‌گرداند و آثاری را خلق می‌کند که قبل از اینکه مسیری به سوی رستگاری، جستجوی معنا یا رنج باشند، به خودی خود فرم‌های سینمایی‌ای هستند که بین انتزاع و بازنمایی در نوسان‌اند.
 
در این درسگفتار با نگاهی به موضوعات و فیلم‌های زیر، به بررسی انتزاع در سینمای برسون خواهیم پرداخت:
 
۱. نقطه: منشأ فرم یا نقطه‌ی عطف نمودار/ وقتی فرم تغییر جهت می‌دهد. 
 
۲. خط، بافت، طراحی/ نگاهی به «خاطرات کشیش روستا» (۱۹۵۱)
 
۳. شکل/فرم: زمانی که صحنه‌پردازی در فضای هندسی تا می‌شود/ نگاهی به «ناگهان، بالتازار» (۱۹۶۶)

۴. رنگ به مثابه‌ فرم انتزاعی/ نگاهی به «پول» (۱۹۸۳)
 
@bidarschool
@bidarcourses
درباره مدرس 👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

14 Oct, 14:18


درسگفتار (آنلاین و آفلاین )
برسون و انتزاع در سینمای داستانی
به‌هدایت سارا قاضی اسدالهی
۴ جلسه‌
از ۱۳ آبان ۱۴۰۳
یک‌شنبه‌ها: ۱۸ تا ۲۰
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

12 Oct, 13:28


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
سرمایه‌داری و شکل‌گیری طبقه‌ی کارگر صنعتی در ایران
به‌هدایت مریم دژم‌خوی
۴ جلسه‌
از ۷ آبان ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۷ تا ۱۹
 
این درسگفتار، دومین درسگفتار از مجموعه درسگفتارهای استعمار کهن و نواستعمارست که در قالب سرفصل‌هایی مرتبط ارائه می‌شود و به بررسی تحولات گفتمان استعماری در آسیای جنوب غربی با تمرکز بر ایران می پردازد.
 
مطالعات عصر قاجار غالبا خوانشی از تاریخ ارائه می‌کند که در آن، جایگاه شاه و سیاسیون، و بی‌کفایتی آنها پر رنگ است و نقشی ناچیز برای تحولات، برهم‌کنش‌ها و دینامیک جهانی قائل‌ند. ازین‌رو تحلیل‌های یکسویه، نابسنده و نادقیقِ این مطالعات به شکل‌گیری یک سنت تاریخ‌نگاری محافظه‌کار و ایستا انجامیده است که عموما از شرح و تفسیر نقش تحولات جهانی در تحولات در مقیاس محلی (در اینجا ایران) عاجز می‌ماند.

در این درسگفتار سیر ادغام ایران در اقتصاد جهانی و نظام سرمایه‌داری، و سرگذشت مشاغل و اصناف پیشاصنعتی که با شیوه‌های بومی و محلی اداره می شدند، بررسی می‌شود. تلاش می‌کنیم ورای خوانش‌های متداول، سیر تحولات صنایع و تجارت ایران در طول قرن نوزدهم را که در نهایت به یک دوره رکود اقتصادی در سال‌های آغازین قرن بیستم انجامید مختصرا بازخوانی کنیم. فشار اقتصاد جهانی سرمایه‌داری بر گروه‌های مختلف اقتصادی در ایران، به ابداع استراتژی‌ها و روش‌هایی برای دوام و تاب‌آوری‌، از سوی این گروه‌ها انجامید. شکل‌گیری اولین گروه‌های کارگر صنعتی در ایران یکی از نتایج و در عین حال بخشی از این فرایند است  که از یک‌سو خود عامل پیدایش استراتژی‌های فرودستان برای بقا است و از سوی دیگر، حاصل عدم تاب‌آوری اقتصاد ایران در برابر فشار اقتصاد سرمایه‌داری. در این راستا برخی نظریات در باب اقتصاد و توسعه که وضعیت جهانی و موقعیت ایران در طول این سال‌ها را صورت‌بندی کرده‌اند، مختصرا مرور خواهد شد. همچنین مورد کارگران صنعت نفت، نظر به اهمیتی که به سرعت در اقتصاد ایران و بازار جهانی پیدا می‌کند، به عنوان نمونه‌ی مطالعاتی بررسی می‌شود.

این درسگفتار برای دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی رشته‌های تاریخ، باستان‌شناسی و علوم اجتماعی و علاقه‌مندان به پژوهش‌های تاریخی و باستان‌شناختی، جامعه‌شناسی تاریخی، تاریخ اجتماعی و انتقادی، مطالعات نفت و مطالعات تاریخ معاصر سودمند است.

دکتر مریم دژم‌خوی دانش‌آموخته‌ی باستان‌شناسی دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزه‌ی  باستان‌شناسی معاصر است. جنسیت، استعمار، کشمکش و خشونت، و فرودستان زباله‌گرد از حوزه‌های مطالعاتی اوست. رساله‌ی دکترایش با عنوان «فرایند هویت‌یابی جنسیتی در مردان خاندان شاهی ساسانی» اولین رساله در زمینه‌ی باستان‌شناسی جنسیت در ایران به شمار می‌رود و از آن پس، ساخت جنسیت در ایران عصر قاجار، تغییرات در نظم جنسیتی پس از مدرنیزاسیون و جنبش‌های زنان به مهم‌تریم حوزه‌های پژوهشی او تبدیل شده‌اند. دژمخوی دوره‌ی پسادکتری خود با موضوع «نفت و استعمار در ایران عصر پهلوی اول» را در دانشگاه هایدلبرگ گذرانده، مدتی پژوهش‍گر دانشگاه فرای‌برلین بوده، و اکنون پژوهشگر دائم در بنیاد تحقیقاتی الکساندر فون هومبولت، و مدرس و پژوهشگر دانشگاه هایدلبرگ است. او همچنین عضو گروه مطالعاتی AGE (Archaeology and Gender in Europe) است و از او چندین مقاله در مجموعه مقالات، مجلات معتبر بین المللی، علمی و پژوهشی در زمینه‌های یاد شده منتشر شده است. کتاب باستان‌شناسی سیاست‌های جنسی و جنسیتی در عصر قاجار و پهلوی اول که با همکاری دکتر لیلا پاپلی یزدی منتشر شده، جدیدترین پژوهش منتشر شده‌ی او به زبان فارسی است. کتاب اخیر او به نام Women and the Politics of Resistance توسط نشر اسپرینگر به تازگی منتشر شده است.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

12 Oct, 13:27


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
سرمایه‌داری و شکل‌گیری طبقه‌ی کارگر صنعتی در ایران
به‌هدایت مریم دژم‌خوی
۴ جلسه‌
از ۷ آبان ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۷ تا ۱۹
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

09 Oct, 14:51


درسگفتار (آنلاین و آفلاین )
اصناف حقیقت؛
بازسازی سیمای مدرن حقیقت در شش فیگور
به‌هدایت امیر کمالی
۷ جلسه‌
از ۷ آبان ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۸ تا ۲۰

والتر بنیامین در واپسین اثر خود که ناتمام رها شد (پروژه‌ی پاساژها)، از خلال مطالعه‌ی پاریسِ قرن نوزدهم، به خاستگاه‌ها، ساختارها و مظاهر و تعینات جهان مدرنی می‌پردازد که در آن، عرصه‌های گوناگون از الهیات تا اقتصاد، و از  شهرنشینی تا سیاست، جملگی در دل دیالکتیک‌های پُر آشوبْ قوام معاصر خود را باز یافته‌اند.

اما در بزن‌گاهِ گُل‌کردن نام‌ها، عنوان‌ها یا پیشه‌های عصر جدید، برخی از آنها بیش از دیگر نام‌ها، دست‌اندرکار بازسازی سیمای حقیقت تاریخی این دوران بوده‌اند. در دوره حاضر، از میان تمام پیشه‌ها و اصناف عصر جدید، شش نام را برگزیدیم: کاراگاه، کلکسیونر، مُدل، سینماگر، جستارنویس، و روانکاو.  قصد داریم نشان دهیم که در مسیر شکل‌گیری و ظهور این نام‌ها، چگونه عمیق‌ترین و بحرانی‌ترین و در عین‌حال حقیقی‌ترین مفاهیمی که می‌تواند بر شکل‌های راستین عصر جدید شهادت دهد ظاهر شدند و زمینه را به دست گرفتند؛ چگونه این شش پیشه، بدل به جزئی ضروری و انکارنشدنی از تجربه‌ی حقیقت در جهان مدرن شدند؛ ظرفیت‌های هر کدام چه بود و چه انتظاری از آنها می‌رفت؛ و اصلاً آیا می‌توان از نقش مونادیک یا نمونه‌وار آنها نسبت به افق معرفت‌شناختی یا انسان‌شناسی انتقادی دوران سخن گفت؟

در دوره «اصنافِ حقیقت» می‌کوشیم با معرفی این پیشه‌ها و تعیین خاستگاهی نسبت‌شان با عصر مدرن، بر شکل خاصی از تاریخ نگاری حقیقت تأکید کنیم که دیگر گاه‌شمارانه یا منطبق بر تاریخ فاتحانه نیست بلکه سرشار از ظرائف دیالکتیکی میان کل تاریخ و ابژه‌هایی است که همواره به نفع روایات تمامیت‌خواه سرکوب شده‌اند یا به‌قول بنیامین بر «سنت ستم‌دیدگان» استوار است. جلسه‌ی نخست دوره به مقدمات بحث اختصاص می‌یابد و در هر یک از جلسات بعدی، به یکی از فیگورهای ذکر شده خواهیم پرداخت.

امیر کمالی دانش‌آموخته‌ی زبان و ادبیات فارسی از دهه‌ی هشتاد کار تالیف و ترجمه در حوزه‌ی نقد ادبی و فلسفه‌‌ی انتقادی را آغاز کرد. در سال‌های پایانی دهه‌ی هشتاد در روزنامه‌های شرق، اعتماد و بهار جستارهای تالیفی و ترجمه منتشر ساخت. کتاب «ازمصائب معنا» حاصل پیگیری او در حوزه‌ی زبانشناسی انتقادی و روش فیلولوژی بود. در ادامه از منظر فلسفه‌ی انتقادی به نقد خاستگاه شعر مدرن فارسی در نیما یوشیج پرداخت که حاصلش کتاب «مانیفست خاموشان» بود. وی هم اکنون عضو هیئت نویسندگان سایت تز یازدهم است. ترجمه‌‌ی «انسان بی‌محتوا» از جورجو آگامبن، ترجمه‌ی مجموعه مقالاتی در باب فلسفه‌ی جستارنویسی با عنوان «سیاست جستار» و نقدی سیاسی فلسفی بر داستان‌های بهرام صادقی در هیئت کتابی با عنوان «جستارهایی در فهم بهرام صادقی» سه اثری است که وی در آستانه‌ی چاپ و انتشار دارد.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

09 Oct, 14:51


درسگفتار (آنلاین و آفلاین )
اصناف حقیقت؛
بازسازی سیمای مدرن حقیقت در شش فیگور
به‌هدایت امیر کمالی
۷ جلسه‌
از ۷ آبان ۱۴۰۳
دو‌شنبه‌ها: ۱۸ تا ۲۰
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

07 Oct, 14:47


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
اخلاق علیه اخلاقیات؛
۳- زمین‌شناسی اخلاقیات: علم کوچ‌گر و سرعت‌های اندیشه
به‌هدایت سید محمدجواد سیدی
طول دوره: ۸ جلسه‌ی ۲ ساعته
شروع دوره: ۱ آبان ۱۴۰۳
روزهای سه‌شنبه: ۱۶ تا ۱۸

در تاریخ فلسفه همواره تمایز مهمی بین اخلاق (ethics) و اخلاقیات (morality) وجود داشته است.‌ اما به تدریج این تمایز به سود اخلاقیات به محاق رفته است. اخلاق که شناخت توان‌‌های متفاوت هر موجود و «ارزیابی» میزان تحقق آنهاست، جای خود را به «داوری» اخلاقیاتی بر مبنای ارزش‌های ثابت می‌دهد. در این دوره‌ها با تکیه بر چهار فیلسوف یعنی اسپینوزا، نیچه، فوکو و دلوز، می‌کوشیم سیر تحول مفهوم اخلاق را دنبال کنیم. از اخلاق اسپینوزا تا تبارشناسی اخلاقیات نیچه، از شیزوکاوی دلوزی تا مقاومت فوکویی، نقاط تلاقی، تماس، اختلاف، واگرایی و همگرایی متعددی وجود دارد که با ردیابی آنها تلاش می‌کنیم طرحی از اخلاق در برابر اخلاقیات به دست دهیم.

اگر بپرسیم اسپینوزا و نیچه امکان ساختن چه اندیشه‌ای را فراهم می‌کنند باید به دو مفهوم بنیادین بازگردیم: درون‌ماندگاری و زمین. اندیشه در مقام قدرتی درون‌ماندگار و اثرگذار، همچون حرکتی موقتی، پرتنش و اضطراری در صحرا. برای دلوز و گتاری این بدان معناست که باید از تبارشناسی اخلاقیات به زمین‌شناسی اخلاقیات حرکت کنیم، به جای تبارشناسی و مونادولوژی (علم تکنیگی‌ها) از نومادولوژی یا کوچ‌گرشناسی حرف بزنیم (تکینگی همواره در تنش و تفاوت است)ّ. این اندیشه‌ای است که تمامی آنچه می‌سازد را همچون نوعی اقامت و اتراق‌کردن لحظه‌ای در گوشه‌ای موقتی از صحرا به کار می‌بندد زیرا اندیشه چیزی جز کاربست و ایجاد اتصالات در وضعیتی اضطراری نیست، شیوع‌ها و جهش‌های ناگهانی مفاهیم تکین در میانه‌ی گفتارهای ثابت.
 
علم کوچ‌گر هرگز با ماده‌ای ازپیش‌آماده و هم‌گن سروکار ندارد بلکه آکنده از تکینگی‌هاست و به جای تبعیت از منطق ثنوی صورت-ماده  یا اساسا هرگونه ثنویتی، تابع اتصالات بین تکینگی‌های ماده و خصائل بیان است: یک سازمان متفاوت کار و یک میدان اجتماعی جدید. اینجا نه با ماده-صورت بلکه با مواد-نیرو سروکار داریم. علم کوچ‌گر یا دوره‌گرد (ambulant) در پی استقلال قدرت علم نیست بلکه تمام عملیات خود را بر مبنای شهود و ساخت پیش می‌برد، در پی سیلانی از ماده، طراحی و ایجاد پیوند در فضایی صاف.
 
از آنجا که قلمروزدایی-مرززدایی و بازقلمروگذاری فرآیندهای بنیادین این اندیشه هستند، در این دوره برای درک فلسفه‌ی علم کوچ‌گر، میان قلمروهای به‌ظاهر منفکی همچون نقاشی، متافیزیک، سیاست، اخلاق و مردم‌شناسی حرکتی اشتدادی می‌کنیم. در نتیجه، ماشینی می‌سازیم از اتصال شدت‌های رنگ، اشتراک معنوی،‌ ادبیات اقلیت،‌ اخلاق سروران که جملگی عناصر یک علم کوچ‌گر جدید هستند، یک زبان شیزوئیدی، زیرا شیزوفرنی در بقایای تلف‌شده‌ی مرز، قلمرو و عقل است که می‌بالد، اتلافی همچون درآمدی بر زایش زمین آینده.

محمدجواد سیدی فارغ‌التحصیل کارشناسی ادبیات انگلیسی از دانشگاه فردوسی مشهد، و کارشناسی ارشد فلسفه از دانشگاه علامه‌ی طباطبایی است. او در ۱۳۹۵ از رساله‌ی دکترایش تحت عنوان «نیچه در تفاسیر هایدگر و دلوز: خاستگاه‌ها و مقصدها» در دانشگاه علامه‌ی طباطبایی دفاع کرده، از آن زمان تاکنون مشغول ترجمه و تدریس فلسفه‌ی معاصر بوده، و بر فلسفه‌ی معاصر اروپایی، بالاخص فلسفه‌ی معاصر فرانسوی و آلمانی متمرکز است. بخشی از مطالعات او معطوف به آثار متفکرانی چون فوکو، دلوز و آگامبن است و اندیشه‌ی آنها را در نسبت با انقلاب هستی‌شناختی هایدگر و همچنین بازگشت به اسپینوزا پس از دهه‌ی شصت میلادی مورد بررسی قرار می‌دهد. او در همین مسیر درسگفتارهای فوکو در کولژ دو فرانس و همچنین کتاب نابهنجاری وحشی اثر آنتونیو نگری را ترجمه کرده است. این آثار از سویی در پیوند با هستی‌شناسی‌های تفاوت مخصوصا نزد هایدگر و دلوز هستند و از سوی دیگر جنبه‌ی سیاسی این فلسفه‌ها را برجسته می‌کنند. سیدی در سال‌های اخیر بر فلسفه‌های پسادلوزی از بدیو و ژیژک تا ماتریالیسم نظری معاصر تمرکز داشته ‌است.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

07 Oct, 14:46


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین )
اخلاق علیه اخلاقیات؛
۳- زمین‌شناسی اخلاقیات: علم کوچ‌گر و سرعت‌های اندیشه
به‌هدایت سید محمدجواد سیدی
طول دوره: ۸ جلسه‌ی ۲ ساعته
شروع دوره: ۱ آبان ۱۴۰۳
روزهای سه‌شنبه: ۱۶ تا ۱۸
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

06 Oct, 08:01


درباره‌ی نویسنده:
کاوه احسانی، نویسنده‌ و استاد مطالعات بین‌الملل در دانشگاه دی‌پال شیکاگو است. پژوهش‌های او در حال حاضر متمرکز بر تأثیرگذاری نفت بر جامعه و سیاست است و جامعه‌شناسی تاریخی جنگ، سیاست مالکیت، کاربری زمین و آب، فرآیند شهری و تغییرات فضایی در شهرهای خاورمیانه و اقتصاد سیاسی و ژئوپلیتیک ایران پس از انقلاب دیگر حوزه‌های کاری او هستند.
درباره‌ی گرداننده:
مارال لطیفی، مترجم و نویسنده، دانش‌آموخته‌ی دکتری جامعه‌شناسی در دانشگاه تهران است و حوزه‌ی پژوهشی او مطالعات طبقات در ایران معاصر است. از ترجمه‌های او می‌توان به کتاب‌های محیط مصنوع و شکل‌گیری طبقۀ کارگر صنعتی؛ ۱۲۸۷ تا ۱۳۲۰ (کاوه احسانی)، توانا بود هر که دانا بود؛ علم، طبقه و تکوین جامعه مدرن ایرانی ۱۲۸۰-۱۳۲۰ (سیروس شایق)،‌ حاکمیت اقتصادی ایران در برابر اتحاد جماهیر شوروی ۱۳۰۰-۱۳۲۵ (ماری یوشیناری)، اشاره کرد. همچنین کتاب پذیرش شکست، افت اقشار میانی جامعه؛ نمونه تهران از تألیفات اوست.  

* محیط مصنوع و شکل‌گیری طبقۀ کارگر صنعتی؛ ۱۲۸۷ تا ۱۳۲۰
نویسنده: کاوه احسانی
مترجم: مارال لطیفی
انتشارات: شیرازه

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

06 Oct, 08:01


*کتاب‌خوانی در ۳ جلسه حضوری و آنلاین
شنبه‌های ۲۱ و ۲۸ مهر و ۵ آبان
ساعت ۱۵:۳۰ تا ۱۷:۳۰
گرداننده: مارال لطیفی

کتاب محیط مصنوع و شکل‌گیری طبقۀ کارگر صنعتی؛ ۱۲۸۷ تا ۱۳۲۰ به تاریخ اجتماعی صنعت نفت در بدو تأسیس و تکوین طبقه‌ی کارگر صنعتی وابسته به نفت در خوزستان در دهه‌های ابتدایی قرن بیستم می‌پردازد. رویکرد نویسنده به موضوع رویکردی بینارشته‌ای است اما ورود به بحث از دریچه‌ی مباحث فضایی و جغرافیایی صورت گرفته است. کتاب بر فرآیندهای دخیل در شکل‌گیری محیط مصنوع نفتی در آبادان تمرکز می‌کند و نشان می‌دهد چگونه مجموعه‌ی نفتی شکل‌گرفته در این شهر پیکربندی جدیدی از شرایط محلی و نیز از روابط قدرت در سطح ملی، اقتصادی، ژئوپلیتیک منطقه‌ای و سرمایه‌داری صنعتی جهانی ایجاد کرد. 

* محیط مصنوع و شکل‌گیری طبقۀ کارگر صنعتی؛ ۱۲۸۷ تا ۱۳۲۰
نویسنده: کاوه احسانی
مترجم: مارال لطیفی
انتشارات :شیرازه

اطلاعات بیشتر 👇

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

30 Sep, 17:42


نشست آزاد (آنلاین) درباره‌ی کناب «زنان سیبیلو و مردان بی‌ریش؛ نگرانی‌های جنسیتی در مدرنیته‌ی ایرانی»
شنبه ۱۴ مهر، ساعت ۱۸ تا ۲۰

در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب « زنان سیبیلو و مردان بی‌ریش؛ نگرانی‌های جنسیتی در مدرنیته‌ی ایرانی» در طی سه جلسه و به گردانندگی آیلا عراقی انجام شد، قصد داریم با حضور منتقدان رها نبوتی و پگاه پزشکی،‌ به نقد و بررسی کتاب بپردازیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل آنلاین در جلسه حاضر خواهند شد از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده است پرسش کنیم. لازم به ذکر است که مخاطبین آنلاین می‌بایست از پیش با ما تماس حاصل کنند تا لینک ورود به جلسه در اختیارشان قرار گیرد. 

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این نشست‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

23 Aug, 14:21


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
نقد اقتصاد سیاسی:
هم‌زیستی استثمار و ستم
به‌هدایت پرویز صداقت
طول دوره: ۴ جلسه‌ی ۲ ساعته
شروع دوره: ۲۸ شهریور‌ماه ۱۴۰۳
‌‌‌‌‌چهارشنبه‌ها ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰

این سلسله درس‌گفتار در پی طرح شناخت روندهای اصلی پیکره‌بندی طبقاتی در ایران معاصر با توجه به روندهای درهم‌تنید‌گی استثمار و انواع ستم در جامعه‌ای آکنده از انواع تناقض‌ها و تضادهای اجتماعی است. طرح نظام‌مند این مسأله، مستلزم آگاهی از روش‌شناسی نقد اقتصاد سیاسی و آشنایی با مفاهیم پایه‌ای آن است. ازاین‌رو، در خلال این درس‌گقتار، روش‌شناسی مارکس و، در چارچوب پرسش اصلی مطروحه، مفاهیم پایه‌ای نقد اقتصاد سیاسی، نظیر کالا و تولید کالایی، ارزش اضافی و ارزش، انباشت سرمایه و نظم ارزش‌افزای سرمایه‌داری، انباشت بدوی و تصاحب فرا-اقتصادی، طبقات اجتماعی، سرمایه و جناح‌بندی‌های درونی آن،...  تشریح می‌شود. تلاش می‌کنیم آشنایی با این مفاهیم پایه با توجه به نمونه‌ی تجربی مورد بررسی، یعنی روابط قدرت در ایران معاصر صورت ‌پذیرد.
 
پرویز صداقت، متولد ۱۳۴۵، اقتصاددان، پژوهشگر اقتصاد سیاسی، نویسنده و مترجم است. او سردبیری روزنامه‌های «سرمایه»، «ماهنامه بورس» و «فصلنامه حسابدار رسمی» را بر عهده داشته‌است و اکنون سردبیر مجله‌ی نقد اقتصاد سیاسی‌ست. پرویز صداقت تا به امروز مقالات و کتاب‌های متعددی از جمله از حق به شهر تا شهرهای شورشی (دیوید هاروی)، اقتصاد سیاسی؛ طبقه و دولت در سرمایه‌داری (فرهاد نعمانی و سهراب بهداد)، گذار از سرمایه‌داری (سعید رهنما)، را به زبان فارسی ترجمه کرده‌است.                   

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses

دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۳

23 Aug, 14:21


درسگفتار (حضوری، آنلاین و آفلاین)
نقد اقتصاد سیاسی:
هم‌زیستی استثمار و ستم
به‌هدایت پرویز صداقت
طول دوره: ۴ جلسه‌ی ۲ ساعته
شروع دوره: ۲۸ شهریور‌ماه ۱۴۰۳
‌‌‌‌‌چهارشنبه‌ها ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰
@bidarschool
@bidarcourses