پارادوکس @paradoxizer Channel on Telegram

پارادوکس

@paradoxizer


نوشته‌ها، ترجمه‌ها، و گزیده‌های مهدی خسروانی
آیدی برای تهیه‌ی کتاب‌ها:
@MKhosravani

پارادوکس (Persian)

با خوش آمدید به کانال تلگرامی پارادوکس! اینجا محلی است که می‌توانید نوشته‌ها، ترجمه‌ها، و گزیده‌های فوق‌العاده از مهدی خسروانی را بیابید. اگر به دنبال مطالب جذاب و الهام بخش هستید، این کانال برای شماست. مهدی خسروانی با تجربه و دانش خود نقد و انتقادات تازه‌ای را به اشتراک می‌گذارد که ممکن است شما را به تفکر واقعیت ببندد. از انواع موضوعاتی که در این کانال پوشش داده می‌شوند، می‌توان به ادبیات، فلسفه، و هنر اشاره کرد. با دنبال کردن کانال پارادوکس، به دنیای ارزشمندی از دانش و اندیشه وارد خواهید شد. پس حتما به ما بپیوندید و از مطالب شگفت‌انگیز مهدی خسروانی لذت ببرید. برای به‌روزرسانی‌های بیشتر، ما را به دوستانتان نیز معرفی کنید. شما می‌توانید مهدی خسروانی را به این آدرس دنبال کنید: @MKhosravani

پارادوکس

07 Feb, 12:19


💢 عقلْ‌درد؛ یک تجربه‌ی ویژه‌ی ایرانی

✍🏼 مهدی خسروانی

♻️ یکی از امتیازهای ما نسبت به بسیاری از مردم جهان این است که، اگر خردمان اندکی بیدار باشد، دردهایی خاص را تجربه می‌کنیم. و یکی از آن دردها چیزی است که من اسمش را «عقل‌درد» می‌گذارم (مثل پادرد، سردرد و ...). خیلی ساده: عقلتان درد می‌گیرد! چه‌طور؟

♻️ بعضی آدم‌ها، که اتفاقاً بیشترشان صاحب آتوریته‌اند و به جای شما تصمیم‌های مهم می‌گیرند، در یک پاراگراف کوتاه (یا حتی در یک جمله‌ی کوتاه) آن‌قدر یاوه و خزعبل می‌گنجانند که اصلاً در نگاه اول نمی‌توانید همه‌ی آن خزعبلات و یاوه‌ها را ببینید و بشمارید. مثل وقتی که رگباری از چند ده گلوله هم‌زمان به مغزتان شلیک می‌شود. فقط به‌یکباره احساس می‌کنید که عقلتان درد گرفت!

♻️ یاوه‌هایی که عقلتان را بخارانند یا شگفت‌زده‌تان کنند در هر جای جهان شنیده می‌شوند، اما نمونه‌هایی از هذیان‌گویی هستند که در هر جایی نمی‌توان مشابهشان را یافت.

♻️ در هر جای جهان نمی‌توان چنین چیزی را دید یکی از مهم‌ترین تصمیم‌گیرندگان کشور دانشجویان مانتویی را «خراب» بنامد یا رئیس‌جمهور سابق کشور (خاتمی) را متهم کند که فلان میلیارد دلار از عربستان دریافت کرده تا فتنه‌گری کند یا مدعی شود که «پیروان سایر ادیان حیواناتی هستند که در زمین می‌چرخند و فساد می‌کنند».

♻️ در هر جای جهان نمی‌توانید چنین چیزی ببینید که یک مرجع دینیِ به‌اصطلاح اصلاح‌طلب و میانه‌رو (صانعی) دغدغه‌ی «قمه‌زنی» داشته باشد و در دفاع از آن استدلال کند.

♻️ شاید فقط در ایران است که یکی از مقامات ارشد کشور صرفاً با چند جمله‌ی کوتاه عقل شما را تیرباران می‌کند: «حضور زنان در ورزشگاه هیچ توجیه شرعی ندارد»؛ «تماشای بازی ایراد ندارد، اما گناهی که با تماشای بازی صورت می‌گیرد گناه دارد»؛ «وقتی خانمی به ورزشگاه می‌رود و با مردانی که با لباس ورزشی و نیمه‌لخت مواجه می‌شود گناه می‌کند».

♻️ وقتی که کسی چنین حرفی می‌زند، دیگر فقط شگفت‌زده نمی‌شوید، بلکه با رگباری از «یاوه» مواجه می‌شوید که برای لحظاتی عقلتان را کرخت می‌کند. باید چند دقیقه بگذرد تا در ذهنتان همه‌ی وجوه غیرعقلانی همین چند جمله را پردازش کنید:

فرض کنیم تو حق داری که جلوی وقوع خلاف شرع را بگیری؛ بر چه اساسی مدعی می‌شوی که حضور زنان در ورزشگاه توجیه شرعی ندارد؟
چه‌طور حضور زنان در ورزشگاه «هیچ» توجیه شرعی ندارد، اما پخش تلویزیونی آن توجیه شرعی دارد؟
بر چه اساسی «تماشا»ی بازی بدون ایراد است، اما گناهی که به سبب این «تماشا» صورت می‌گیرد اشکال دارد؟
بر چه اساسی، می‌گویی فوتبالیست‌ها «نیمه‌لخت»اند، در حالی که فقط زانو و بخشی از زانوی آنها مشخص است؟
از کجا می‌گویی که تماشای فوتبالیست‌ها زنان را به گناه سوق می‌دهد؟
اصولاً مگر «ممکن» است تماشای جنس مخالف از آن فاصله‌ی دور در استادیوم محرک باشد؟
اگر چنین است، چه‌طور ممکن است که تماشای همان فوتبالیست‌ها در تلویزیون (به صورت بسیار نزدیک‌تر و دقیق‌تر) «توجیه شرعی» داشته باشد؟!
چه‌طور ممکن است تماشای ورزش‌های دیگر (مثل کشتی) که بدن ورزشکاران بسیار برهنه‌تر است توجیه شرعی داشته باشد؟!

♻️ می‌دانید ... وقتی از «عقل‌درد» صحبت می‌کنم منظورم ضربه‌ای است که مواجهه‌ی ناگهانی با این‌همه یاوه‌ها به ذهن انسان وارد می‌کند و این دردی است که در هر جایی نمی‌توان تجربه کرد.

🌐 کانال پارادوکس:
@paradoxizer
〰️

پارادوکس

06 Feb, 11:25


💢 در دنیای سیاست (و بیش از آن دنیای رسانه) دستیابی به موفقیت معمولاً فرایند پیچیده‌ای دارد. اما فرمول شکست ساده است: به شعور مخاطب احترام بگذار؛ همین برای تضمین شکست‌ات کافی‌ست.
#بدون_شرح

پارادوکس

31 Jan, 08:46


یادداشت مترجم
نمونه‌ای از نسخه‌ی صوتی کتاب
معنای زندگی در شانزده تصویر
◀️ برای تهیه، به آیدی مترجم پیام بدهید:
@Mkhosravani
♻️ نشر نایش:
❇️ @nayesh_pub
〰️

پارادوکس

30 Jan, 13:34


آزمونی کارآمد برای سنجشگرانه بودن تفکر:
وقتی احمقانه از تو طرفداری می‌کنند همان‌قدر آزرده‌خاطر شوی که وقتی احمقانه با تو مخالفت می‌کنند.
🌐 کانال نشر نایش:
@nayesh_pub
〰️

پارادوکس

28 Jan, 14:50


منتشر شد❗️
نسخه‌ی صوتی کتاب
معنای زندگی در شانزده تصویر
✍️ نویسنده: رابرت سالمن
✍️ مترجم: مهدی خسروانی
🎙 با صدای: ندا میر
🔰 ناشر نسخه‌ی صوتی: نشر نایش
✴️ کتاب به شیوه‌ی تخفیف اختیاری منتشر می‌شود. (توضیح: فایل پس از پرداخت بهای کتاب ارسال می‌شود اما خواننده در صورت تمایل می‌تواند بهای کتاب را با هر میزان تخفیف که از نظر خودش مناسب است پرداخت کند)
▫️ بهای تعیین‌شده: ۶۰ تومان
✡️ بخش‌هایی از نسخه‌ی صوتی
نمونه‌ی ۱: زندگی به مثابه‌ی هنر
نمونه‌ی ۲: زندگی به مثابه‌ی رابطه
◀️ برای تهیه، به آیدی مترجم پیام بدهید:
@Mkhosravani

🌐 کانال نشر نایش:
@nayesh_pub

پارادوکس

27 Jan, 18:23


مهدی تاج: مقدسی که ناشناخته بود
✍️ مهدی خسروانی

♻️ فکر می‌کردم حالا که نمی‌شود در کتاب‌های چاپ رسمی ایران به مغالطه‌های سیاستمداران، به‌ویژه سیاستمداران رده‌بالا، پرداخت، شاید بتوان دست‌کم به مغالطه‌های خرده‌مقامات اشاره‌ای کرد.
♻️ مهدی تاج را سال‌هاست که می‌شناسم و گفتار فریبکارانه و همراه با پررویی او همیشه برایم آزاردهنده بوده است. بنابراین، تصمیم گرفتم ویراست جدید کتاب «مغالطه‌های پرکاربرد» که با سروشکل جدید منتشر می‌شود را به حضرتشان تقدیم کنم. البته این درواقع لطفی در حق مهدی تاج بود، چون گفتار او حتی اگر چند سروگردن معقول‌تر و ظریف‌تر شود قابلیت بررسی ذیل عنوان «مغالطه‌شناسی» را پیدا نمی‌کند.
♻️ همان ابتدا که فکر این «تقدیمِ کنایه‌آمیز» را با یکی دو نفر از دوستان در میان گذاشتم، تذکر دادند که مهدی تاج به‌هیچ‌وجه یک رئیس فدراسیون فوتبال معمولی نیست و درواقع یک چهره‌ی مرتبط با مراکز اصلی قدرت است که برای مدیریت فضای حساس فوتبال انتخاب شده است. با این حال، تصمیم گرفتم درج صفحه‌ی تقدیم به ابتدای کتاب را امتحان کنم.
♻️ یک ماه و نیم بعد از درخواست مجوز برای کتاب (کتابی که قبلاً چهارده بار چاپ شده بود و در چاپ جدید هم هیچ ویرایش محتوایی حساسیت‌برانگیزی در آن اعمال نشده)، با یک «ابلاغیه‌ی حذف» برگشت خورد: تقدیم به آقای تاج به دلیل توهین‌آمیز بودن حذف شود.
♻️ می‌شد کتاب را بدون این جمله چاپ کرد و هیچ آسیبی هم به کتاب وارد نمی‌شد اما چون معتقد بودم باید حتی به حذف همین یک جمله نیز اعتراض کنم، طی نامه‌ای توضیح دادم که «مغالطه‌های پرکاربرد» کتابی در زمینه‌ی سنجشگرانه-اندیشی (تفکر نقادانه) است و نویسنده‌ی همین کتاب صدر تا ذیل و اصل و فرع نظام سیاسی کشور خودش را بی هیچ ملاحظه‌ای به فریبکاری و مغالطه متهم کرده است و نویسندگان کتاب‌های سنجشگرانه‌اندیشی عموماً مثال‌هایشان را از میان سخنان سیاستمدارانشان انتخاب می‌کنند و حالا خوب نیست که ما در کشورمان نتوانیم حتی رئیس فدراسیون فوتبال را، آن هم به شکلی کنایه‌آمیز، به مغالطه متهم کنیم. اما پس از قدری تأمل که تقریباً دو ماه طول کشید نهایتاً پاسخ آمد که آن جمله حتماً باید حذف شود.
♻️ نمی‌دانم این آزمون ارزش‌اش را داشت یا نه (خصوصاً که در همین سه ماه و نیم هزینه‌ی تولید کتاب دو بار افزایش داشته است). اما به هر حال، من را به این نتیجه رساند که ظاهراً مهدی تاج و افراد هم‌ردیف او را هم باید مندرج در دایره‌ی مقدسات به حساب بیاوریم. راستی، اگر کسی بخواهد کتابی در زمینه‌ی گفتارپریشی و عقب‌ماندگی ذهنی بنویسد و بخواهد شاهکارهای جواد خیابانی را مثال بزند چه‌طور؟ باور کنید بعید نیست حتی او هم در زمره‌ی نقدناپذیرها باشد. و چرا چنین نباشد، وقتی که در گزارش هر مسابقه، ده‌ها جمله‌ی حاکی از پریشانی گفتار و عقل بر زبانش جاری می‌شود (که نشان می‌دهد حتی قادر به تکالیف گفتاری و ذهنی روزمره هم نیست) اما همچنان، همانند مهدی تاج، به لگدمال کردن گوش و هوش و شعور بیننده مشغول است؟
🌐 کانال پارادوکس:
@paradoxizer
〰️

پارادوکس

23 Jan, 17:35


در دوره‌ی سیطره‌ی شبکه‌های اجتماعی، دوره‌ای که غول‌های فناوری می‌توانند هر صدایی را که پسندشان نباشد بخوابانند و صاحبان آنها، همانند پادشاهان و روحانیان دوران پیشامدرن، عملاً تعیین‌کننده‌ی بایدها و نبایدهای اخلاقی و سیاسی‌اند، کارهایی کاملاً ساده مثل کتاب خواندن و سخن گفتن رو-در-رو، هر کاری که به شبکه‌ای اجتماعی وابسته نباشد، می‌تواند به عملی انقلابی تبدیل شود.

🌐 کانال پارادوکس:
@paradoxizer
〰️

پارادوکس

23 Jan, 06:28


پرسش: آیا ممکن است هموطنان عزیز ما راست‌ترین راست‌های تاریخ را نیز به چپول بودن متهم کنند؟
پاسخ: بله. کافی‌ست جمله‌ای که از آنها نقل می‌شود نیاز به اندکی تأمل داشته باشد یا به اندازه‌ی کافی بوی ستایش ترامپ و ایلان ماسک ندهد.
همین قدر طنز!
🌐 کانال پارادوکس:
@paradoxizer
〰️

پارادوکس

22 Jan, 17:51


بشر شلاق خورد تا فهمید که قدرت سیاسی هیچ فردی نباید نامحدود و کنترل نشده باشد.
حالا نوبت آن است که باز شلاق بخورد تا درباره‌ی سایر شکل‌های قدرت (به‌ویژه قدرت اقتصادی) نیز به همین نتیجه برسد.
و به نظرم لازم نیست چپ‌گرا باشیم تا این خطر را احساس کنیم.
پی‌نوشت: واقعاً ممکن است کسی گمان کند این حرکت ایلان ماسک نقشی در نظر من داشته است؟ اصلاً از کجا مطمئنید که من جزء کسانی‌ام که به هر نشانه‌ای از هیتلر حساس‌اند و واکنش به آن را تکلیف شرعی خودشان می‌دانند؟
🌐 کانال پارادوکس:
@paradoxizer
〰️

پارادوکس

22 Jan, 16:41


به باور من فساد عمیق در روان‌شناسی، اطلاع نداشتن از پژوهش‌های به روز در این زمینه، ناآگاهی نسبت به زمینه‌های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی روان‌شناسی، نگاه خطی به روان‌شناسی، نگاهی غیرتاریخی به روان‌شناسی، وجود رویکردی که بر مبنای آن روان‌شناسی دائم از سوی خود روان‌شناسان مورد تقدیر قرار می‌گیرد (چیزی که فرنگی‌ها آن را putting on a pedestal می‌نامند)، انحصار روان‌شناسی در روان‌شناسی بالینی (پدیده‌ای که در جای خود باید به چرایی آن پرداخت) و نبود یک رویکرد انتقادی رادیکال نسبت به روان‌شناسی آنگونه که در حال حاضر در ایران تحقق پیدا کرده است و ... همگی سبب شده‌اند تا این رشته هر چه بیشتر و بیشتر فقیرتر شود و حتی در حوزه‌هایی به اعتبار خود و از آن مهم‌تر به اجتماع آسیب بزند.
برخلاف روال گذشتهٔ من، کتاب حاضر نقدی از درون به روان‌شناسی جریان غالب است. این کتاب آغازی است (دست کم برای من) تا بلکه ما روان‌شناسان برای خدمت به جامعه مشکلات موجود در رشته‌مان را شناسایی کنیم و بی‌محابا با آنها مواجه شویم. این کتاب گام نخست در طی چنین مسیری است.

کتاب را می‌توانید از این لینک تهیه کنید

پارادوکس

21 Jan, 17:28


این فقط تصویر یک سرباز اسرائیلی که پس از آتش‌بس به کودک فلسطینی و آن فرد دیگر شلیک می‌کند نیست. این تصویر جهان امروز است. برای جدی گرفتن این صحنه، نیازی به همدلی با فلسطینی‌ها یا اساساً هیچ انسانی نیست. برای جدی گرفتن این صحنه کافی‌ست به یاد داشته باشیم که ما نیز، هم امروز که زیر حاکمیت ج.ا زندگی می‌کنیم و هم فردا باید در «همین جهان» زندگی کنیم. کافی‌ست به یاد داشته باشیم که این اتفاق توسط «اخلاقی‌ترین» ارتش جهان رقم می‌خورد. باید در ذهن‌مان حک شود تا نه فقط به ارتش اسرائیل، بلکه به هر کسی، هر دولتی، هر ارتشی، هر رسانه‌ای، هر متفکری که زیادی اخلاقیات نشخوار می‌کند بدبین باشیم. ایراد در اخلاقی‌نبودن این سرباز یا این ارتش نیست. ایراد در «نوع اخلاقیات»ی که به آن معتقدند هم نیست. ایراد در ریاکاریِ نهفته در تقریباً همه‌ی اقسام نشخوارگونه‌ی گفتار اخلاقی‌ست. هر جا دیدید زیادی از اخلاق دم می‌زنند، بدانید کاسه‌ای زیر نیم‌کاسه است. چه در پلیس جمهوری اسلامی، چه در ارتش اسرائیل، چه در رسانه‌ها یا مجامع بین‌المللی، چه در مراسمات روضه‌خوانی اخلاقی در هر فضای آکادمیک یا غیرآکادمیک.
🌐 کانال پارادوکس:
@paradoxizer
〰️

پارادوکس

18 Jan, 16:33


تفکر سگ پیر
درباره‌ی خطر «تجربه» برای تفکر!
▫️ برگرفته از کتاب خوش‌فکری؛ کاربرد تفکر نقادانه در تصمیم‌گیری، حل مسئله، و اندیشه‌یاری؛ نوشته‌ی مایکل کلت، ترجمه‌ی مهدی خسروانی و مائده محبوب، ناشر: نشر نایش

🔰 ما معمولاً به تجربه‌های خودمان می‌بالیم، و حق هم داریم، چون تجربه‌های ما جزء ارزشمندترین داشته‌های ما هستند و به‌طور معمول نقشی مهم در اندیشیدنِ مؤثر بازی می‌کنند. خیلی ساده: به تجربه‌های گذشته‌مان نگاه می‌کنیم و به این نتیجه می‌رسیم که فلان روش خوب است یا فلان کار به شکست می‌انجامد و هرچه تجربه‌ی ما غنی‌تر باشد نتیجه‌گیری‌مان آسان‌تر و مطمئن‌تر است.
🔰 اما این تجربه، گاه می‌تواند مانع برخی انواع مهم تفکر شود. برای نمونه، یکی از انواع تفکر که برای نوآوری به آن نیازمندیم «تفکر گمانه‌زن» است. در تفکر گمانه‌زن می‌کوشیم به حدس‌های جدید برسیم. اینجاست که تجربه‌ی غنی و قوی، بر خلاف تصور اولیه‌ی ما، کار را خراب می‌کند، چون مجالِ چندانی برای رسیدن به نتیجه‌گیری‌های جدید باقی نمی‌گذارد.
🔰 مسئله این نیست که افراد دارای تجربه‌ی بالا «نمی‌خواهند» نتیجه‌گیری‌های جدید و متفاوت را ببینند؛ بلکه «قادر» به این کار نیستند. و این ناتوانی (که البته جزء ویژگی‌های طبیعی مغز ماست) همان چیزی‌ست که برای توصیفش از عبارت «تفکر سگ پیر» استفاده می‌شود.
🔰 عبارت «تفکر سگ پیر» از یک ضرب‌المثل انگلیسی گرفته شده است: سگ پیر ترفندِ جدید نمی‌آموزد. یکی از کاربردهای این ضرب‌المثل برای کسانی‌ست که زمان زیادی را در شغل ثابتی سپری کرده‌اند و وقتی به آنها می‌گویند باید چیز جدیدی یاد بگیرید پاسخ می‌دهند «حواست باشد که من سی سال است این‌کاره‌ام. می‌دانم چه‌طور باید انجامش دهم».

💢 بهای کتاب: ۳۵۰ (با تخفیف ۱۶ درصد برای خرید از کانال نشر نایش: ۳۰۰) + بهای ارسال پستی: ۶۰ تومان
.
🔰 فایل پی‌دی‌اف گزیده‌ای از کتاب را می‌توانید از اینجا دانلود کنید.
🔰 متن پشت جلد کتاب را می‌توانید اینجا بخوانید.
🔰 برای خرید کتاب به آیدی زیر پیام بدهید:
@Mkhosravani

♻️ نشر نایش:
❇️ @nayesh_pub
〰️

پارادوکس

16 Jan, 14:57


صداوسیما، کفن، و مهمانانی از همان جنس
(تعجبی که جای تعجب دارد)

✍️ مهدی خسروانی

♻️ اصلاً کجای این داستان جای تعجب، دلخوری، یا نقد دارد؟ سازمانی به اسم «صداوسیما» که سال‌هاست صرفاً به محلی برای دورهمی چند کارمند تبدیل شده و کسی زحمت نقد آن را هم به خودش نمی‌دهد برنامه‌ای ساخته که پیشاپیش می‌توان انتظار داشت به لعنت سگ نیرزد. تهیه‌کنندگان برنامه ورژن بسیار بسیار بسیار تلطیف‌شده‌ی برخوردی که در این سال‌ها با همه‌ی ما داشته‌اند را به این مهمان‌ها نشان داده‌اند (برخوردی که تماشای چند دقیقه فوتبال برای چشیدن زهرش کافی‌ست).
♻️ در معرفی مهمانان برنامه نیز همین بس که نه‌تنها شرکت در چنین برنامه‌ای را به مخیله‌ی خودشان راه داده‌اند، بلکه عملاً هم در این برنامه شرکت کرده‌اند! یعنی هیچ تکانه‌ای از هیچ گوشه‌ای از ذهن و روان و شخصیت‌شان آنها را قاطعانه از شرکت در این برنامه باز نداشته است (و به نظر من اینکه کسی حتی خیال شرکت در چنین برنامه‌ای را به ذهن خودش راه بدهد خیلی چیزها را درباره‌ی او بیان می‌کند).
♻️ خوب، کجای این عجیب است یا قابلیت نقد یا حتی توجه دارد؟ چه چیزی درباره‌ی این‌گونه برنامه‌ها یا صداوسیما به ما می‌گوید که قبلاً هزاران بار با وضوح هرچه تمام‌تر و حتی به شکلی بدتر به ما اثبات نشده باشد؟
♻️ به گمان من، برای این‌گونه مواقع، ما فقط به یک چیز نیاز داریم: توان نادیده‌گرفتن در قوی‌ترین شکل ممکن! محرومیت از این توان ممکن است کارمان را به جاهای خیلی باریک‌تر بکشاند؛ مثلاً به جایی که حتی بخواهیم در شبکه‌های اجتماعی مرتکب بازنشر و بگومگو با آن مجری برنامه‌ی به‌اصطلاح طنز صداوسیما شویم که ظاهراً کسی به او نگفته کارکرد طنز با کارکرد مواد اسهال‌آور تفاوت‌هایی دارد.

پارادوکس

14 Jan, 14:52


تخفیف از عمر خواننده
(درباره‌ی حذف هزینه‌ی ترجمه و نگارش از چرخه‌ی نشر و بهایی که خواننده‌ی کتاب می‌پردازد)

✍️ مهدی خسروانی

1️⃣ کتاب ۲۵۰ صفحه است. ناشر برای ترجمه‌ی این کتابِ ۲۵۰ صفحه‌ای قراردادی با حق‌الترجمه‌ی ۱۸ میلیون تومان با مترجمی بسته که گرچه تاکنون اثری به چاپ نرسانده اما از سابقه‌ی قابل‌توجهی در تدریس زبان انگلیسی برخوردار است و کیفیت کارش از بیشتر مترجمانی که کتاب‌هایشان در بازار نشر دیده می‌شود بالاتر است. ترجمه‌ی چنین کتابی با کیفیت مناسب دست‌کم سه ماه زمان می‌برد. با این حساب، دستمزد مترجم ماهانه ۶ میلیون تومان می‌شود: یعنی کمتر از صد دلار در ماه، یعنی تقریباً نصف دستمزد یک کارگر غیرماهر در همین وضعیت فاجعه‌بار اقتصادی. این در حالی‌ست که حق‌الترجمه «علی‌الاصول» باید به صورت درصدی (درصدی از فروش کتاب) پرداخت شود.
حالا که مترجم از شرایط غیرمنصفانه‌ مطلع شده و می‌خواهد قراردادش اصلاح شود، ناشر به‌هیچ‌وجه زیر بار نمی‌رود و حتی به تهدید زیرپوستی مترجم روی آورده است. خبر دارم که همین ناشر با مترجمان تازه‌کار دیگری که قابلیت فریب‌خوردن داشته‌اند نیز همین رفتار را داشته است. همچنین، خبر دارم که بندهای شرم‌آور دیگری هم در بیشتر قراردادهای این ناشر وجود دارد: مثلاً اینکه مترجم حق ندارد هیچ کتاب «مشابه»ی با ناشران دیگر منتشر کند!

2️⃣ پدیده‌ی شایع دیگر این است که برخی ناشران کارکردن با مترجمان غیرحرفه‌ای را به همکاری با مترجمان حرفه‌ای ترجیح می‌دهند: منظور از «مترجمان غیرحرفه‌ای» کسانی‌ست که شغلشان ترجمه نیست و هدفشان صرفاً این است که کتابی با نام آنها منتشر شود و، درنتیجه، نه‌تنها به حقوق خودشان آگاه نیستند و درباره‌ی حق‌الترجمه سختگیری نمی‌کنند بلکه (با توجه به ناچیزبودن حق‌الترجمه) شاید حتی سراغ آن را هم از ناشر نگیرند.

3️⃣ به نظر می‌رسد امروزه در بخش نه‌چندان کوچکی از نشر ایران با پدیده‌ی محیرالعقولی مواجهیم که می‌توان نامش را «حذف حق نگارش و ترجمه و ویرایش» از هزینه‌های چرخه‌ی نشر گذاشت. هر دو شیوه‌ی یادشده در بندهای یک و دو (و شیوه‌های مشابه) به برخی ناشران کمک می‌کنند تا هزینه‌ی تولید کتاب را حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد کاهش دهند و این ۱۰ الی ۱۵ درصد را به سود خودشان بیفزایند یا از قیمت کتاب بکاهند تا امکان فروش آن بیشتر شود. به عبارت دیگر، خواننده هزینه‌ی همه چیز (از کاغذ و چاپ تا کرایه‌ی وانتِ حمل کتاب و حقوق آبدارچی انتشارات) را می‌پردازد و فقط از پرداخت حق‌الزحمه‌ی نویسنده و مترجم و شاید ویراستار معاف می‌شود و، درنتیجه محصولی دریافت می‌کند که همه چیز دارد غیر از متن خوب! این در حالی‌ست که ارزشمندترین بهایی که خواننده بابت یک کتاب می‌پردازد «وقت» اوست و بسیاری از خوانندگان دشوارپسند و هوشمند شاید حتی ترجیح ‌دهند از «تعداد» کتاب‌هایی که می‌خرند کاسته اما بر کیفیت آنها افزوده شود.

4️⃣ شاید بهترین راه برای تخفیف این معضل، شکل‌گیری جریان نقد کتاب باشد؛ البته نقد روش‌مند، منصفانه، صادقانه، و جامع‌نگرانه نه نقد کتره‌ای، غیرمستدل، و جزئی‌نگرانه‌ای که مبنای آن خوش‌مزگی برای خودنمایی نزد مخاطب و هدف آن هر چیزی غیر از نقد است. اما نکته اینجاست که در شرایط فعلی، شکل‌گیری نقد کتاب با این ویژگی‌ها به دلایل گوناگون بسیار دشوار است: از جمله دلایل اقتصادی و همچنین درگیری جامعه با مسائل بسیار بحرانی که مجالی برای پرداختن به این‌گونه دغدغه‌ها باقی نمی‌گذارد.

🌐 کانال پارادوکس:
@paradoxizer
〰️

پارادوکس

13 Jan, 12:34


◾️امسال شنبه‌ها با هم هستیم ...

🟨 هشتمین گفتگوی تحول با حضور جناب آقای دکتر نیما اورازانی

دکتری روانشناس اجتماعی سیاسی و مبحث بسیار داغ بازاندیشی انتقادی کوچینگ

[ کمپ ۴۰۳ رایگان است و از همه دعوت می‌کنیم برای حضور، امیدواریم هر جلسه این جمع بزرگ‌تر بشه ]
ما در این سفر متعهدیم به گسترش عشق و آگاهی

روش‌های ورود به جلسه‌:
◼️روش اول ورود 
 لينک :
https://us06web.zoom.us/j/83865983974?pwd=FwnU2A8b2Q63GUyDfSmP54kjdNOUKN.1
 
◼️ روش دوم ورود:
برای زمان‌هایی که می‌خواهید مستقیم از نرم‌افزار زوم استفاده نمایید یا زمانهایی که فیلتر شکن شما کار نمی‌کند این روش معمولا بهترین گزینه است:
Meeting ID: 838 6598 3974
Passcode: 804472

◼️ ثبت‌نام رایگان در کمپ «۴۰۳»
https://shift.camp/product/403/

◼️لینک گروه تلگرام کمپ ۴۰۳ https://t.me/shiftcamp403

تماس با پشتیبانی در تلگرام:
 https://t.me/Shift_camp

با عشق و احترام | تیم شیفت کمپ
زمستان ۱۴۰۳

پارادوکس

09 Jan, 14:49


⬇️دانلود رایگان کتاب «نویسنده‌ساز» از شاهین کلانتری


◀️اگر مشتاق تهیه‌ی نسخه‌ی چاپی هستید، از راه پیوند زیر اقدام کنید:
https://t.me/shahinkalantari/12806

@shahinkalantari

پارادوکس

09 Jan, 12:39


📢جلسه نمایشنامه‌خوانی و نقد و بررسی نمایشنامه پت‌و‌مت.

هدف از برگزاری این جلسه عادت دادن جامعه به گفت‌وگوی شفاف و بدون لکنت، درباره مسائل و نیازهای جنسی افراد جامعه و بررسی آسیب‌های ناشی از سکوت و عدم وجود آموزش رسمی در کشور ما در این حوزه بسیار مهم است.

برخی محورهای نمایشنامه:
- پرسش‌های نوجوان درباره مسائل جنسی
- گفتگو با والدین درباره مسائل جنسی
- خودارضایی
- تماشای پورن
- گرایشات LGBTQ
- عدم توانایی در تفکیک سکس و عشق
- غفلت و کوتاهی جامعه درباره مسائل جنسی نوجوان
- تعارض و تضاد زیست در دنیای مجازی و دهکده جهانی با واقعیت زیست در خیابانهای ایران
- مشکل ارتباط با جنس مخالف
- نیاز جنسی در نوجوانی، واقعیت یا توهم؟؟؟

در صدوشصت‌ودومین جلسه از سری نشست‌های
پاتوق کتاب‌بازها قرار است در یک‌شنبه‌ی پیش‌رو درباره‌‌ی نمایشنامه پت و مت گفت‌وگو کنیم‌و متن را بشنویم.
با حضور سامی صالحی‌ثابت
نمایشنامه‌خوانان:
مهرداد امانی
بهنام حقانی
👤با میزبانی محمدرضا فرهادی

+هزینه‌ی ورودی.(۴۰ هزارتومان)
📢ظرفیت محدود.
آیدی تلگرام برای نام‌نویسی و هماهنگی:
@patoqadmin
تاریخ: یک‌شنبه ۲۳ دی.
ساعت برگزاری: ۱۷:۰۰
مکان: خانه تمرین شمس.

پارادوکس

31 Dec, 11:49


حسرت مؤلف بودن

جایی (نمی‌دانم کجا) از ماریو وارگاس یوسا خوانده‌ام و یادداشت کرده‌ام که «برای مؤلف، تجربه‌ی بد معنا ندارد. برای او همه‌چیز سودمند و آموزنده است».

و در این سخن حسرت‌هاست برای آنها که پیش از «تجربه‌ی بد» فرصتی برای مؤلف‌شدن (نویسنده‌شدن، موسیقی‌دان‌شدن، فیلمسازشدن، شاعرشدن، و ...) نداشته‌اند؛ برای کسانی که نخواسته‌اند یا نتوانسته‌اند مؤلف شوند.
#مهدی_خسروانی

🌐 کانال پارادوکس:
@paradoxizer
〰️

پارادوکس

27 Dec, 06:27


درباره‌ی نسخه‌ی صوتی کتاب «چگونه درباره‌ی سکس بیشتر بیندیشیم»
🔰 نسخه‌ی صوتی این کتاب در فروردین ماه امسال منتشر شده است.
🎙 با صدای: غزاله پاکدل
✡️ بخش‌هایی از نسخه‌ی صوتی
نمونه‌ی 1: درآمد | نمونه‌ی دو: زنا
✡️ نمونه‌ی نسخه‌ی پی‌دی‌اف را هم می‌توانید از اینجا دانلود کنید.
✡️ بهای نسخه‌ی صوتی: ۱۴۰ هزار تومان (البته شنونده می‌تواند بهای نسخه‌ی صوتی و پی‌دی‌اف را با هر میزان تخفیف که از نظر خودش مناسب است پرداخت کند)
◀️ برای تهیه، به آیدی مترجم پیام بدهید:
@Mkhosravani
🌐 کانال پارادوکس:
@paradoxizer
〰️

پارادوکس

26 Dec, 17:23


درباره‌ی نسخه‌ی صوتی کتاب «چگونه درباره‌ی سکس بیشتر بیندیشیم»
🔰 نسخه‌ی صوتی این کتاب در فروردین ماه امسال منتشر شده است.
🎙 با صدای: غزاله پاکدل
✡️ بخش‌هایی از نسخه‌ی صوتی
نمونه‌ی 1: درآمد | نمونه‌ی دو: زنا
✡️ نمونه‌ی نسخه‌ی پی‌دی‌اف را هم می‌توانید از اینجا دانلود کنید.
✡️ بهای نسخه‌ی صوتی: ۱۴۰ هزار تومان (البته شنونده می‌تواند بهای نسخه‌ی صوتی و پی‌دی‌اف را با هر میزان تخفیف که از نظر خودش مناسب است پرداخت کند)
◀️ برای تهیه، به آیدی مترجم پیام بدهید:
@Mkhosravani
🌐 کانال پارادوکس:
@paradoxizer
〰️

پارادوکس

21 Dec, 16:45


منتشر شد
خوش‌فکری؛ کاربرد تفکر نقادانه در تصمیم‌گیری، حل مسئله، و اندیشه‌یاری
نویسنده: مایکل کلت
مترجمان: مهدی خسروانی، مائده محبوب
ناشر: نشر نایش با همکاری نشر اریش

🔰 مشخصات کتاب:
تعداد صفحات: ۳۲۰
قطع: رقعی استاندارد ۱۴/۵ در ۲۱/۵ سانتیمتر
کاغذ: بالک طلایی ۵۵ گرمی
.
💢 بهای کتاب: ۳۵۰ (با تخفیف ۲۰ درصد در ۴۸ ساعت نخست انتشار کتاب: ۲۸۰) + بهای ارسال پستی: ۶۰ تومان
.
🔰 فایل پی‌دی‌اف گزیده‌ای از کتاب را می‌توانید از اینجا دانلود کنید.
🔰 متن پشت جلد کتاب را می‌توانید اینجا بخوانید.
🔰 برای خرید کتاب به آیدی زیر پیام بدهید:
@Mkhosravani

♻️ نشر نایش:
❇️ @nayesh_pub
〰️

پارادوکس

20 Dec, 13:02


متن پشت جلد کتابِ
«خوش‌فکری؛ کاربرد تفکر نقادانه در تصمیم‌گیری، حل مسئله، و اندیشه‌یاری»
نویسنده: مایکل کلت
مترجمان: مهدی خسروانی و مائده محبوب
ناشر: نشر نایش با همکاری نشر اریش

♻️ درست است که عوامل بیرونی تأثیر عظیمی بر زندگی ما می‌گذارند. اما تصمیم‌‌های خود ما نیز نقش پررنگی در زندگی‌مان بازی می‌کنند و بسیاری اوقات می‌توانند حتی در بدترین شرایط ورق را به سود ما برگردانند. برعکس: تصمیم‌های بد می‌توانند بهترین موقعیت‌ها را به موقعیت‌هایی فاجعه‌بار تبدیل کنند.
♻️ آنچه در این میان تعیین‌کننده است سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه) و «خوش‌فکری« است: یعنی اینکه خوب و کارآمد بیندیشیم تا بتوانیم به قضاوت‌ها و تصمیم‌های درست‌تری برسیم.
مایکل کلت در این کتاب به خواننده می‌آموزد که چگونه از مفهوم‌ها و ابزارهای سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه) برای ارتقای عملکرد خودش در تصمیم‌گیری و حل مسئله کمک بگیرد. کتاب خوش‌فکری همچنین به خواننده کمک می‌کند تا در اندیشه‌یاری (کمک به دیگران در جهت بهتر اندیشیدن) عملکرد بهتری داشته باشد.
♻️ از آنجا که اندیشه‌یاری در روان‌درمانی و مشاوره نیز نقش بازی می‌کند، کتاب خوش‌فکری برای روان‌درمان‌گران و مشاوران نیز بسیار سودمند است.

🔰 فایل پی‌دی‌اف گزیده‌ای از کتاب را می‌توانید از اینجا دانلود کنید.
🔰 برای خرید کتاب به آیدی زیر پیام بدهید:
@Mkhosravani

♻️ نشر نایش:
❇️ @nayesh_pub
〰️

پارادوکس

20 Dec, 07:22


پی‌دی‌اف گزیده‌ی کتاب «خوش‌فکری؛ کاربرد تفکر نقادانه در تصمیم‌گیری، حل مسئله، و اندیشه‌یاری»
نوشته‌ی: مایکل کلت
ترجمه: مهدی خسروانی و مائده محبوب
ناشر: نشر نایش با همکاری نشر اریش
بها: ۳۵۰ تومان (۲۰ درصد تخفیف در ۴۸ ساعت ابتدایی انتشار کتاب)
برای تهیه به آیدی زیر پیام بدهید:
@Mkhosravani

♻️ نشر نایش:
❇️ @nayesh_pub
〰️

پارادوکس

10 Dec, 16:01


لذت زیستن در سرمای یأس
✍️ مهدی خسروانی

1️⃣ خوشحالی از سقوط حکومت بشار اسد کاملاً طبیعی‌ست. به‌هرحال، کمترین فایده‌اش خنک‌شدن دل ماست که میلیاردها دلار از ثروت کشورمان به‌طور مستقیم (و احتمالاً چندین برابر آن به شکل غیرمستقیم) خرج نگه‌داشتن او در قدرت شده است.
2️⃣ با این حال، بهتر است بلافاصله بعد از خوشحالی‌های اولیه، بکوشیم رویکرد خودمان را با واقعیت تطبیق دهیم.
3️⃣ اسمش را با خودش دارد: اسلام‌گرای تندرو. گروه تحریر الشام که فعلاً نامزد اصلی به دست گرفتن قدرت در سوریه است یک گروه اسلام‌گرای تندرو است. به عبارت دیگر، شاید برخی از خشونت‌های دولت اسد از او سر نزند (یا قدرت ارتکابشان را نداشته باشد) اما از همین الان می‌توان پیش‌بینی کرد که برخی از آزادی‌های اجتماعی از دوران اسد هم بدتر خواهد بود. دلیل؟ اعمال قوانین شرعی سختگیرانه در مناطقی که قبلاً تحت کنترل داشته است؟ دلیل؟ اصلاً چه دلیلی واضح‌تر از پیوند با القاعده؟
4️⃣ دست‌کم ما ایرانیان، با توجه به تجربه‌ی دست‌اول و بسیار نزدیک خودمان، باید آن‌قدر عاقل باشیم که بدانیم وقتی یک عضو سابق القاعده می‌کوشد خودش را متفاوت با قبل نشان دهد داستان دقیقاً چیست. این کلک‌ها را طالبان هم همین چند سال پیش سوار کرد. خبری نیست. فقط، گروه‌های اسلام‌گرای تندرو، طی یک جهش کوچک دیپلماتیک، یاد گرفته‌اند در مرحله‌ای کوتاه، چهره‌ی واقعی خودشان را کمتر نشان دهند.
5️⃣ راستی به این فکر کرده‌اید که چرا در خاورمیانه، هیچ حکومت دیکتاتوری، هیچ جایگزین نیرومندِ «بالفعل» ندارد که بتواند به فاصله‌ای کوتاه (یا میان‌مدت) پس از آن حکومت دیکتاتوری، وضعیت بهتری را به لحاظ آزادی، رفاه، عدالت، و دموکراسی برای آن کشور رقم بزند؟ توگویی، فاجعه‌بار بودن وضعیت تمام این کشورها، دست‌کم تا یک یا نیم قرن آینده تضمین شده است، مگر آنکه اتفاق بسیار غیرمنتظره‌ای رخ دهد. توگویی در خاورمیانه هیچ چیز جز انگیزه‌های بنیادگرایانه نمی‌تواند موجب تشکیل گروه‌هایی شود که قادر به حداقلی از نقش‌آفرینی باشند. (ایران می‌تواند استثنا باشد؟)
6️⃣ تکلیف خودتان را روشن کنید. کدام را انتخاب می‌کنید؟ امید به آینده‌ای دور که خودتان جزوی از آن نیستید یا امید واهی؟ انتخاب مبارزه‌طلبانه‌ و در عین حال مأیوسانه‌ای‌ست، اما هیچ انتخاب واقع‌بینانه‌ای جز این وجود ندارد و فقط برای کسانی «معنای زندگی» باقی می‌گذارد که مبارزه‌جو هستند و می‌توانند به تأثیر گذاری بر ده‌ها سال بعد از مرگ خودشان دل‌خوش باشند؛ کسانی که می‌توانند از زیستن در سرمای یأس نیز لذت ببرند.
7️⃣ در آخر: هر امید واهی‌ای، می‌تواند به کنش‌های خامی منجر شود که آن «ده‌ها سال»‌ را باز هم طولانی‌تر کند.

🌐 کانال پارادوکس:
🆔 @paradoxizer
〰️

پارادوکس

01 Dec, 15:45


از این قَمیش‌های بوی مردار گرفته

✍️ مهدی خسروانی
〰️〰️〰️
«خبر: وزیر ورزش از پیگیری رئیس‌جمهور برای بازگشت فردوسی‌پور خبر داد»
〰️〰️〰️
«پزشکیانِ محدود در چارچوب» که هیچ، بزرگ‌ترین نابغه‌ی مدیریت و سیاست جهان نیز اگر سکان‌دار امور اجرایی کشور شود، به باور من، نمی‌تواند دستاوردی فراتر از کم‌کردن سرعت سقوط داشته باشد؛ حتی اگر در چارچوب نظام سیاسی‌ای کار کند که حرف اول و آخرش تأمین منافع ملی (به معنای متعارف کلمه) باشد.

این یعنی، در کوتاه یا میان مدت، هیچ رئیس‌جمهوری (حتی خارج از چارچوب ج.ا) نه‌تنها نمی‌تواند ما را به وضعیت مطلوب برساند، بلکه نمی‌تواند جلوی بدترشدن وضعیت را بگیرد. عجالتاً ادامه‌ی حرکت در جهت سقوط محتوم است.

وضعیت کشور را می‌توان به اتوبوسی از مسافران تشبیه کرد که به خیال خوش‌گذرانی در یک جنگل کوهستانی راهی سفر شده‌اند، اما اتوبوس در میانه‌ی راه منحرف شده و با شتاب در حال سقوط به قعر دره‌ است. در چنین شرایطی – دور از جان پزشکیان – نابغه‌ترین راننده هم اگر پشت فرمان این اتوبوس بنشیند نمی‌تواند به طرفه‌العینی مسافران اتوبوس را پای آتش گرمِ خوش‌گذرانی در مقصد بنشاند. حداکثر کاری که ازدستش برمی‌آید این است که پیش از مهارناپذیرشدن سرعت سقوط، اتوبوس رابه نزدیک‌ترین تخته‌سنگِ ممکن بکوبد، بلکه تعداد کمتری از مسافران کشته یا زخمی شوند.

شخصاً (به عنوان کسی که در انتخابات شرکت نکردم) اگر وضعیت «خیلی» بدتر از الان نشود، بر خودم لازم می‌دانم که در انتقاد از رأی‌دهندگان به پزشکیان احتیاط کنم؛ چون معتقدم «کاستن از میزان بدترشدن وضعیت» حداکثر دستاوردی‌ست که می‌توان به آن امید بست.

به‌گمانم، بخش زیادی از رأی‌دهندگان به پزشکیان نیز انتظار بیشتری از او ندارند و گرفتار این توهم نیستند که او بتواند حتی نیمی از وعده‌های انتخاباتی‌اش را عملی کند.

اما همه‌ی‌ اینها یک طرف، لازم است کسی از اطرافیان دولت دست‌کم به پزشکیان و اعضای دولتش حالی کند که اگر (اگر) سرسوزنی در ادعاهای دوران انتخاباتشان صادق‌اند، بر همان کار حداقلی که شاید ازشان برآید، یعنی کم کردن سرعت سقوط کشور، تمرکز کنند و در حس‌وحال خواجه‌های در بند نقش ایوان فرو نروند.کارهایی مثل افزودن بر پیازداغ افاده‌های نهج‌البلاغه‌ای، و قَمیش‌های بوی مردار گرفته‌ای مثل«پیگیری بازگشت فردوسی‌پور به تلویزیون» مخاطب را، در بهترین حالت، به یاد احمدی‌نژاد می‌اندازند.

پزشکیان و اعضای دولتش باید به یاد داشته باشند: این جور خودشیرینی‌ها که نئواصلاح‌طلبان حاضر در گردهمایی‌های دولتی را به کف وسوت وامی‌دارند، و می‌خواهند به‌زور چنین القا کنند که چیزی برای ذوق‌کردن وجود دارد برای مردمِ عادی جامعه موجب چیزی جز دل‌پیچه نمی‌شوند.

🌐 کانال پارادوکس:
🆔 @paradoxizer
〰️

پارادوکس

26 Nov, 14:02


جوکر؛ ابتکار یا ابتذال؟
✍️ مصطفی خسروی
بخشی از متن:
... حال تصور کنید اگر اثری که با خود، ژانر و عنوان طنز و کمدی را یدک می‌کشد، تهی از بار تراژیک خود باشد، تهی از آن جدیت و دغدغه‌مندی اجتماعی و فرهنگی باشد، چه می‌شود؟ ساده است، مبتذل. چنین اثری تنها کاری که با مخاطب خود می‌کند این است که او را به میان‌مایگی عادت می‌دهد. به سطحی‌نگری فکری عادت می‌دهد. اینگونه است که تعجبی ندارد اگر در چنین جامعه‌ای سطح نگرش و بینش افراد، افت شدیدی پیدا می‌کند و به طبع، سرانه مطالعه کاهش چشم گیری پیدا کند و ...
(متن کامل را در قالب متن پی‌دی‌اف پیوست شده بخوانید)
اینستاگرام نویسنده
🌐 کانال پارادوکس:
🆔 @paradoxizer
〰️

پارادوکس

24 Nov, 19:09


آیا باور به «شفا» خرافی است؟
(بازنشر)

✍🏻 مهدی خسروانی

1️⃣ خرافه چیست؟ «خرافه» یک اصطلاح دقیق منطقی یا فلسفی نیست و عمدتاً بار عاطفی دارد و در جدل و خطابه به کار می‌رود. بنابراین، اولاً، بهتر است در بافتار غیرخطابی و غیرجدلی از اصطلاحات دیگر (نظیر «صادق» و «معقول») استفاده کرد و، ثانیاً، هر کس که می‌خواهد درباره‌ی خرافه (یا درباره‌ی خرافی بودن یک باور خاص) سخنی بگوید، ناگزیر باید ابتدا مراد و مقصود خودش را از این واژه مشخص کند.

2️⃣ باور چیست؟ «باور»، بر خلاف «خرافه» اصطلاحی فلسفی است. فلسفی بودن این اصطلاح، از یک سو، خبری است خوب - چون به این معناست که می‌توان برای «باور» تعریف‌هایی (نسبتاً) شسته و رفته یافت - اما، از سوی دیگر، آغاز دردسر است چون، با توجه به گره‌خوردن این تعریف‌ها به نظریه، هیچ یک از تعریف‌ها را نمی‌توان بدون کنار گذاشتن نظریه‌ها و تعریف‌های رقیب مفروض گرفت.

3️⃣ با این حال، با توجه به رابطه‌ی تنگاتنگی که میان «باور به شفا» و «رفتار» وجود دارد، در بافتار بحث درباره‌ی «شفا»، می‌توان تعریف «رفتاری» را پیش‌فرض گرفت. طبق دیدگاه رفتاری: باورها آمادگی عمل به شیوه‌ای خاص‌اند؛ باور به اینکه «دعا موجب شفا می‌شود» یعنی آمادگی برای عمل‌کردن به شیوه‌ای که متناسب است با شفابخشی دعا.

4️⃣ بر این اساس، می‌توان نوعی شرط خرافه‌بودگی (متناظر با «شرط صدق») برای «باور به شفا» مشخص کرد. «باور به شفا» خرافی است، اگر و تنها اگر منجر به رفتاری شود که میزان معقولیتش بیش از اندازه پایین است. (متوجهم که قید «بیش از اندازه» مبهم است، اما در اینجا مشکل چندانی ایجاد نمی‌کند).

5️⃣ «رفتار معقول» چیست؟ در اینجا نیز چاره‌ای نیست جز اینکه «رفتار معقول» را تعریف کنم. هر رفتاری هدفی دارد. از طرفی، برای رسیدن به آن هدف، رفتارهای دیگری نیز می‌توان انجام داد. برای مثال، ممکن است هدف ما از تماشای فیلم این باشد که لذت ببریم، اما رفتارهای دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند همان هدف، یعنی لذت، را تحقق بخشند: مثلاً بازی یا گردش. رفتار معقول رفتاری است که احتمال تحقق هدفش بیش از احتمال تحقق همان هدف با گزینه‌های رفتاری بدیل است.

6️⃣ با توجه به چهار و پنج، «باور به شفا» خرافی است، اگر و تنها اگر آمادگی رفتاری (برای مثال، مراجعه به مکان‌های مذهبی) را در ما ایجاد کند که احتمال آنکه به درمان منجر شود «بیش از اندازه» پایین‌تر از رفتارهای بدیل (از قبیل مراجعه به پزشک) باشد.

7️⃣ نمی‌توان اثبات کرد که احتمال شفایافتن از طریق رفتارهایی همچون مراجعه به مکان‌های مذهبی صفر است، اما ظاهراً تردیدی نیست که احتمال شفایافتن از طریق این‌گونه رفتارها «بیش از اندازه» پایین‌تر از احتمال شفایافتن از طریق رفتارهای بدیل (از قبیل مراجعه به پزشک) است. (دقت کنید که، بر اساس تعریف عرضه‌شده، نیازی نیست که شفایافتن از طریق رفتارهای دسته‌ی نخست ناممکن باشد یا احتمالش صفر باشد.)

8️⃣ با توجه به مجموع آنچه گفتیم و در چارچوب آنچه مفروض انگاشتیم (که دست‌کم نزدیک به فهم متعارف به نظر می‌رسد)، می‌توان گفت که «باور به شفا» باوری خرافی است.

پی‌نوشت: به نظر من، با توجه به اینکه «خرافه» اساساً یک اصطلاح تعریف‌شده‌ی علمی، فلسفی، یا منطقی نیست، در پیوندزدن آن با موضوعات تخصصی فلسفی باید با احتیاط عمل کرد، زیرا پیوندزدن آن با این‌گونه موضوعات، همچون ساینتیزم، می‌تواند مصداق پیچیده‌نمایی نابجا باشد.

🌐 کانال پارادوکس:
🆔 @paradoxizer
〰️

پارادوکس

23 Nov, 05:59


#بدیهیات
در جهانی که هر روز امکان‌های جدیدتر، «نرم»تر، و پیچیده‌تری در اختیار صاحبان قدرت قرار می‌گیرد، منتفی‌دانستن موضوع توطئه با برچسب «توهم توطئه» می‌تواند متوهمانه‌تر و احمقانه‌تر از خود توهم توطئه باشد؛ بنابراین باید بیش از هر زمان دیگری در استفاده از این برچسب احتیاط کرد.

🌐 کانال پارادوکس:
@paradoxizer

پارادوکس

15 Nov, 17:41


درود به دوستان گرامی
▫️ پیش از راه‌اندازی کانال «پارادوکس» کانال دیگری با نام «سنجشگرانه‌اندیشی» راه‌اندازی کرده بودم که تمرکزش بر موضوع سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه)  بود؛ گرچه در ماه‌های اخیر فعالیت آن کاهش یافته است.
▫️ اخیراً تصمیم گرفته‌ام کلیه‌ی جستارها و کتاب‌های مرتبط با سنجشگرانه‌اندیشی و تفکر انتقادی که نگارش، ترجمه، یا ویراستاری آن بر عهده‌ی من است را در نشری به نام «نشر نایش» به مدیر مسئولی خودم منتشر کنم.
▫️ لذا، از آنجا که فعالیت‌هایم در زمینه‌ی سنجشگرانه‌اندیشی (تفکرنقادانه) متمرکز بر همین کتاب‌ها خواهد بود که در «نشر نایش» منتشر می‌شوند و ازسوی دیگر نقطه‌ی اشتراک اعضای کانال «سنجشگرانه‌اندیشی» علاقه به این موضوع است، به‌زودی از کانال سنجشگرانه‌اندیشی برای اطلاع‌رسانی درباره‌ی کتاب‌های نشر نایش استفاده خواهم کرد و به‌زودی نام آن را نیز به «نشر نایش» تغییر می‌دهم.
اولین کتاب این انتشارات در هفته‌های آینده منتشر خواهد شد.
پیشاپیش از همراهی شما با کانال «نشر نایش» سپاسگزارم
منتظر کتاب‌های جدید و ویراست جدید از کتاب‌های قبلی باشید
مهدی خسروانی
◀️ آیدی نشر نایش:
❇️ @nayesh_pub
❇️ @nayesh_pub

پارادوکس

15 Nov, 10:42


کیست که راهش از ویرانی ایران نگذرد؟
✍️ مهدی خسروانی

❗️ «نتانیاهو: هر حمله‌ی دیگری به اسرائیل، فلج شدن اقتصاد ایران را در پی خواهد داشت»
.
هم اسرائیل اگر به‌راستی نیتش دفاع از خود یا ضربه‌زدن به جمهوری اسلامی بود می‌توانست با دستپاچگی سراغ گزینه‌ی «فلج‌کردن اقتصاد ایران» نرود ...
هم آمریکا می‌توانست برای ضربه‌زدن به جمهوری اسلامی یا مهار برنامه‌ی هسته‌ای به‌گونه‌ای عمل کند که زندگی نسل کنونی و نسل‌های آینده‌ی مردم ایران کمتر آسیب ببیند ...
هم روسیه و چین اگر ایران را دست‌کم به چشم یک متحد «قابل احترام» در برابر آمریکا می‌دیدند، می‌توانستند سیاستشان در قبال ایران را جوری تنظیم کنند آسیب کمتری متوجه مردم ایران شود ...
هم جمهوری اسلامی برای تحقق اهداف اعلامی‌اش مثل احقاق حقوق فلسطینیان می‌توانست به شیوه‌ای متفاوت عمل کند تا هزینه‌ی کمتری به کشور تحمیل شود ...
هم اپوزیسیون جمهوری اسلامی، خصوصاً بخش‌های شناخته‌شده‌ترش، اگر انگیزه‌ی اصلی‌اش نجات ایران بود می‌توانست به شیوه‌ای دیگر عمل کند ...
...
ظاهرا همه‌ی آنها در رفتارهایشان فقط یک ملاک مشترک دارند که با وسواس تمام و دقتی ستودنی رعایت می‌کنند: انتخاب گزینه‌هایی که بیشترین لطمه را به من و شما و آیندگانمان بزند.
همه‌ی اینها به کنار، بسیاری از خود ما نیز، به انگیزه‌ی مخالفت با بخشی از این صاحبان منافع، بخشی دیگر را در ویران‌ساختن کشورمان محق می‌دانیم.

🌐 کانال پارادوکس:
@paradoxizer

پارادوکس

11 Nov, 10:16


💢 مذهب اصالت دود چراغ
✍️ مهدی خسروانی

▫️ اوایل امسال، هنگام خواندن کتاب «له و علیه ویرایش»، نوشته‌ی سایه اقتصادی‌نیا، به مطلبی برخوردم با عنوان «همه‌چیزپژوهی». خانم اقتصادی‌نیا در آن مطلب به دانش‌پژوه جوانی به این دلیل که عنوان «ویرایش‌پژوه» را برای خودش به کار برده خرده گرفته بود. با آنکه درمجموع از خواندن کتاب (عمدتاً به دلیل نثر چالاک آن) لذت بردم، اما همان زمان این خرده‌گیری به نظرم عجیب آمد؛ چون، در بهترین حالت، یک رفلکس ذوقی منفی بود که دست‌بالا باید در قالب یک توئیت یا استوری اینستاگرامی بازتاب می‌یافت.
▫️ با توجه به اینکه جوانی و «دود چراغ نخوردگی» آن دانش‌پژوه جوان، در استدلال خانم اقتصادی‌نیا نقش داشت و رد پای این «اصالت دود چراغ» (به سنتی‌ترین معنا) در بخش‌های دیگر کتاب ایشان و نوشته‌های دیگرانی همچون ایشان دیده می‌شود، همان زمان دوست داشتم در این باره مطلبی بنویسم و - البته ضمن اشاره به بهره‌ای که از کتاب بردم - منسوخ بودن این جنس استدلال را خاطرنشان کنم.
▫️ این موضوع مدتی بعد فراموشم شد تا اینکه چند روز پیش به‌طور اتفاقی با دانش‌پژوه جوان این داستان، آقای معین پایدار، آشنا شده و پاسخ او به خانم اقتصادی‌نیا را خواندم که از آنچه من قصد نوشتنش را داشتم دقیق‌تر و مستدل‌تر است.
▫️ پیشنهاد می‌کنم پاسخ آقای معین پایدار را بخوانید (اینجا). مطلب خانم اقتصادی‌نیا را هم می‌توانید در این لینک بخوانید.

🔸 کانال تلگرامی آقای معین پایدار: معین نامک

🆔 @paradoxizer

پارادوکس

06 Nov, 15:29


نشست رونمایی از کتاب تازه‌ چاپ-پخش‌شده‌ی استاد ادیب‌سلطانی با ورنام On Relativism An Apologia و سالگرد درگذشت ایشان.
سخنرانیها را جداگانه در زیر می‌آوریم.
@adibsoltanik

پارادوکس

26 Oct, 06:30


#بدیهیات
انسانی که اجازه دهد دیگران از احساسات و هیجان‌هایش، از سرخوردگی‌ها، تحقیرشدگی‌ها، امیدها، نفرت‌ها، و خشم‌هایش، ابزاری برای تأمین منافع خودشان بسازند، تفاوتی با حیواناتِ نمایشی ندارد.
میمونِ سیرک نباشیم! خشم و نفرت ما سرمایه‌ی کمی نیست؛ آن را به‌آسانی برای منافع دیگران خرج نکنیم!
✍️ #مهدی_خسروانی
#جنگ #خرد #سیاست
🆔 @paradoxizer

پارادوکس

15 Oct, 11:29


پدیده‌ی خرید اکانتهای پرطرفدار در فضای مجازی توسط گروه‌های سیاسی

✍️ مهدی خسروانی

لابد می‌دانید که میزان تأثیرگذاری شبکه‌های اجتماعی در مسائل سیاسی، اگر از شبکه‌های تلویزیونی بیشتر نباشد کمتر نیست. و این چیزی نیست که از چشم فعالان سیاسی پنهان باشد. به همین دلیل، کسانی که برای تأمین منافع سیاسی خودشان اقدام به راه‌اندازی شبکه‌های تلویزیونی می‌کنند طبیعتاً از سرمایه‌گذاری در شبکه‌های اجتماعی نیز غافل نیستند.
.
ابتدایی‌ترین شکل این سرمایه‌گذاری این است که از طریق راه‌اندازی صفحه‌هایی با اسم و رسم خودشان ایده‌های خودشان را تبلیغ می‌کنند (روشی که البته هیچ ایرادی ندارد). روش دیگرش این است که صفحه‌هایی با محتویاتِ ظاهراً بی‌ربط به سیاست (مثلاً شعر، و ...) ایجاد می‌کنند، اما در مقاطع حساس سیاسی، آشکار یا نهان، به سمت تبلیغ ایده‌ی خودشان تغییر جهت می‌دهند.
.
اما روش دیگرش که از ابتدا گمانه‌زنی‌هایی درباره‌اش وجود داشت و اخیراً اطلاعات بیشتر درباره‌اش کسب کرده‌ام این است که برخی گروه‌های سیاسی به سراغ صفحه‌های مختلف (از پرطرفدار تا حتی صفحه‌های نسبتاً کوچک) می‌روند و از مدیران صفحه‌ها می‌خواهند در ازای دریافت پول از جهت‌گیری‌های آنها حمایت کنند. البته برای این کار ترفندهای متفاوتی دارند: برای مثال، صرفاً با پیشنهاد پول پا پیش نمی‌گذارند، بلکه در کنار آن می‌کوشند صاحب صفحه را متقاعد کنند که این معامله در راستای آرمان‌های صفحه‌ی او نیز هست!
.
جدا از شنیده‌ها و گمانه‌زنی‌ها، واضح است که استفاده از این ترفند به‌هیچ‌وجه دور از ذهن نیست؛ بنابراین، برای جلوگیری از بازی مالی گروه‌های سیاسی با افکار عمومی، باید درباره‌ی این موضوع به یکدیگر هشدار دهیم. به‌طور خاص، باید حواسمان به صفحه‌هایی باشد که بعضی‌شان اصلاً رنگ‌وبوی سیاسی نداشته‌اند اما به‌یکباره به طرفداری از یک گروه خاص روی می‌آورند. برای مثال، صفحه‌ای که تا مدتی قبل بر خوانش شعرهای عامه‌پسند تمرکز داشته و الان لابه‌لای سطرهایش، ظاهراً فقط برای روشن شدن مفهوم شعر، به ذکر مناقب این یا آن چهره‌ی سیاسی می‌پردازد.
🆔 @paradoxizer

پارادوکس

01 Oct, 16:19


بازی‌های مسخره
✍️ #مهدی_خسروانی

خشونت فقط کتک‌زدن نیست. فقط اعدام‌کردن نیست. فقط بمباران‌کردن نیست.
.
نمی‌دانم کی زمان رسوا شدن این‌گونه خشونت‌ها نیز فرا می‌رسد. اما به نظر من، شیوه‌ی پرداختن خبرنگاران و رسانه‌ها به فجایع حاوی خشونتی‌ست که چندان دست کمی از خشونتِ خود فجایع ندارد. گزینه‌ی بدیلی در ذهن ندارم، اما معتقدم شیوه‌ی کنونیِ خبررسانی درباره‌ی فجایع در رسانه‌ها با یک جور انسانیت‌زداییِ نرم و پنهان از کسانی که در دل آن فجایع زندگی می‌کنند همراه است. گزینه‌ی بدیلی در ذهن ندارم، اما معتقدم حتی آن کارشناسی که با کراواتِ خوشگل، پشت به کتابخانه‌ی خودش می‌نشیند و با خونسردی (و با کلماتی که به‌دقت انتخاب شده‌اند تا حتی‌الامکان کلی باشند و هیچ اتفاقی ابطال‌شان نکند) درباره‌ی غزه، لبنان، تهران، کابل یا هر مصیبت‌کده‌ی دیگری اظهارنظر می‌کند مهم‌ترین کارکردش حساسیت‌زدایی درباره‌ی فاجعه است.
.
میشائیل هانکه، کارگردان نابغه‌ی اتریشی، مصاحبه‌ای دارد درباره‌ی فیلم «بازی‌های مسخره» (از نظر من، ستودنی‌ترین فیلمی که در عمرم دیده‌ام). اکنون جزئیات آن مصاحبه در خاطرم نیست اما تا جایی که به یاد دارم، هدف خودش از ساختن «بازی‌های مسخره» را چنین بیان می‌کند: نشان‌دادن اینکه تصویر رسانه‌ها از خشونت تصویری غیرواقعی‌ست. اگر آن فیلم را دیده باشید، شباهت میان «بازی‌های مسخره»ی آن فیلم و بازی‌های مسخره‌ی عالم سیاست و رسانه (راحت بگویم: عالم انسانی) را بیشتر احساس خواهید کرد.
.
این عکسی که می‌بینید البته در صفحه‌ی شخصی مهرداد فرهمند منتشر شده نه در صفحات رسمی بی‌بی‌سی (و امیدوارم کسی نیاید زیر این پست کامنت بنویسد که «بی‌بی‌سی فلان و آیت‌الله بی‌بی‌سی بهمان»؛ چون وضعیت رسانه‌های دیگر مثل اینترنشنال و من‌وتو یقیناً یقیناً یقیناً اگر از بی‌بی‌سی بدتر نباشد بهتر نیست). اما به نظر من صرفاً نشان‌دهنده‌ی نگرش یک خبرنگار نیست؛ نشان‌دهنده‌ی رویکردی‌ست که رسانه‌ها و کارکنانشان عموماً به «تحولات« دارند. برای آنها «تحول» دستمایه‌ی «شغل» است. در این میان، به خاک سیاه نشستن میلیون‌ها نفر به همان اندازه «تحول» است که انگولک‌شدن یک توله‌خرس توسط یک توله‌خرس دیگر. به همین دلیل است که آقای خبرنگار می‌تواند از خودش در آغوش همسرش عکس بگیرد و از پیگیری تحولات (بخوانید آواره‌شدن صدها هزار نفر و احتمالِ به آتش کشیده‌شدن زندگی ده‌ها میلیون نفر) خبر بدهد. برای چه مخاطبی؟ مخاطبی که ممکن است جنگ تا چند ماه، چند هفته، یا حتی چند روز دیگر زندگی‌اش را در سراشیبی سقوطی بی‌بازگشت قرار داده باشد.

🆔 @paradoxizer

پارادوکس

01 Oct, 16:19


کپشن در پست بعدی

پارادوکس

28 Sep, 13:13


.
هدف از کارگاه «آشنایی با فلسفهٔ تحلیلی» آشنایی شرکت‌کنندگان با مسائل و موضوعات اصلی، مفاهیم کلیدی، و آثار کلاسیک مهم‌ترین شاخه‌های فلسفهٔ تحلیلی است. مخاطبان کارگاه علاقه‌مندان به فلسفه‌اند که مایل‌اند درکی بهتر از کلیت فلسفهٔ تحلیلی و حوزه‌های مختلف آن به‌دست آورند. در این کارگاه آشنایی پیشین با مباحث مفروض نیست.

این کارگاه در دو روز (شش جلسه) برگزار خواهد شد. در جلسهٔ اول شرحی تاریخی از زمینه‌های پیدایش فلسفهٔ تحلیلی در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم ارائه خواهد شد. هریک از پنج جلسهٔ دیگر به معرفی یکی از حوزه‌های اصلی فلسفهٔ تحلیلی اختصاص دارد. در این جلسات مروری خواهد شد بر مهم‌ترین موضوعات و مسائل فلسفی و آشنایی با آثار کلاسیک شکل‌دهندهٔ وضعیت فعلی پژوهش در آن حوزه.

https://jomhourifalsafe.com/academy/workshop-isfahan2024/

* ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیش‌تر:۳-۰۳۱۳۶۶۳۶۶۷۲

** «جمهوری فلسفه و ادبیات» این کارگاه را با همکاری «گروه مطالعات منطق خانهٔ حکمت» و با حمایت «مؤسسهٔ حامی علوم انسانی» برگزار می‌کند.

«جمهوری فلسفه و ادبیات»

پارادوکس

21 Sep, 18:17


نسخه‌ی چاپی کتاب «چگونه درباره‌ی سکس بیشتر بیندیشیم»، نوشته‌ی آلن دوباتن، ترجمه‌ی #مهدی_خسروانی، در تعداد محدود موجود است.
🔰 مشخصات ظاهری نسخه‌ی چاپی:
تعداد صفحات: ۱۷۰
قطع: رقعی اروپایی (۱۳ سانتیمتر در ۱۹٫۵ سانتیمتر)
کاغذ: بالک سوئدی ۶۰ گرمی (چند نسخه با کاغذ تحریر نیز موجود است)
با صفحه‌آرایی جدید (نمونه‌ی صفحه‌آرایی نسخه‌ی چاپی را می‌توانید از اینجا دانلود و مشاهده کنید)

💢 هزینه‌ی کتاب و ارسال پستی، با هم، ۲۵۰ تومان است (۲۰ درصد تخفیف برای سفارش بیشتر از دو نسخه و کسانی که قبلاً بهای نسخه‌ی صوتی یا پی‌دی‌اف را پرداخت کرده‌اند در نظر گرفته شده است).
❇️ برای تهیه‌ی نسخه‌ی چاپی (یا نسخه‌ی پی‌دی‌اف و صوتی که قبلاً منتشر شده) به آیدی مترجم کتاب پیام بدهید:
@Mkhosravani
🆔 @paradoxizer

پارادوکس

21 Sep, 15:18


🔰 نمونه‌ی صفحه‌آرایی نسخه‌ی «چاپی» کتاب «چگونه درباره‌ی سکس بیشتر بیندیشیم»، نوشته‌ی آلن دوباتن، ترجمه‌ی مهدی خسروانی
▫️ قطع نسخه‌ی چاپی: رقعی اروپایی (سیزده و نیم سانتیمتر در نوزده سانتیمتر)
▫️جنس کاغذ در تاریخ انتشار این پست: بالک سوئدی شصت گرمی
▫️ تعداد صفحات: ۱۷۰
▫️ بهای کتاب و هزینه‌ی ارسال پستی، با هم، ۲۵۰ تومان است است (بیست درصد تخفیف برای کسانی که قبلاً بهای نسخه‌ی صوتی یا پی‌دی‌اف را پرداخت کرده‌اند در نظر گرفته شده است).
❇️ برای تهیه‌ی نسخه‌ی چاپی به آیدی مترجم کتاب پیام بدهید:
@Mkhosravani

پارادوکس

14 Sep, 09:34


♻️ پی‌دی‌اف گزیده‌ی کتاب «لیبرالیسم محافظه‌کار هگل»، نوشته‌ی اف.آر.کریستی، با ترجمه‌ی مزدا محمددوست
این کتاب، به همراه جستاری از مترجم به صورت اینترنتی منتشر شد

♻️ لیبرالیسم محافظه‌کار هگل، جستاری است خواندنی از اف.آر. کریستی، شارح محافظه‌کار فلسفه هگل که به بحث درباره مقولات آزادی، خرد، تاریخ و نهاد پادشاهی مشروطه و نسبت میان لیبرالیسم و محافظه‌کاری در اندیشه هگل می‌پردازد.
♻️ برای خرید فایل پی‌دی‌اف کتاب به آیدی‌ زیر در تلگرام پیام بدهید:
@parvafarahnak خانوم فرحناک
همچنین به آیدی مترجم:
@Mazda_doust

♻️ کانال مترجم:
https://t.me/aporiaaporia

پارادوکس

29 Aug, 20:05


پزشکیان و منطق خودسر
✍️ مهدی خسروانی

یکی از خشن‌ترین شیوه‌های ستمگری و سرکوب در زمانه‌ی ما اِعمالِ دلبخواهیِ مقولاتی مثل دین، اخلاق، قانون، و حتی منطق و عقلانیت است.
.
دین، اخلاق (اگر بپذیریم گونه‌ی موجهی از این دو وجود دارد)، قانون، عقلانیت، منطق، یا هر مقوله‌ی دیگری از این دست، فقط و فقط تا زمانی ممکن است محترم و مفید قلمداد شود که پیچ‌اش دست آتوریته‌ها (صاحبان قدرت و اقتدار) نباشد. به محض اینکه آتوریته‌ها شروع کنند به تعیین‌کردن اینکه قواعد اخلاق، منطق، و ... کجا اعمال شوند و کجا اعمال نشوند، قواعد یادشده ارزش و اهمیت خودشان را در نسبت با آنها بالکل از دست می‌دهند.
.
من دشمن پزشکیان نیستم و معتقدم، دست‌کم در حال حاضر، تمرکز حملات بر شخص او، اقدامی گمراه‌کننده است؛ اما «منطق»ی که زمان مناسب کاربست آن توسط پزشکیان و امثال پزشکیان انتخاب شود (و در سایر مواقع نادیده گرفته شود) بیش از هر چیز نوعی ابزار سرکوب است. در این‌گونه مواقع، نخستین وظیفه‌ی ما این است که مرزها و شرایط محترم‌بودگی منطق را یادآوری و پررنگ کنیم.

🌐 کانال پارادوکس:
🆔 @paradoxizer

پارادوکس

25 Aug, 14:57


اهمیت بازداشت دوروف در فرانسه
✍️ #مهدی_خسروانی
♻️ پاول دورف، بنیان‌گذار تلگرام، در فرانسه بازداشت شد.
اگر فرصت داشتم که در این مقطع فقط یکی از پرونده‌های بین‌المللی را با جزئیات دنبال کنم و از ته و توی آن سر در بیاورم، آن فرصت را صرف سردرآوردن از پرونده دوروف می‌کردم.
.
درباره دلایل بازداشت او به موارد گوناگونی اشاره شده:
خودداری از همکاری با مقامات فرانسوی، زمینه‌سازی برای خشونت علیه کودکان، پولشویی، قاچاق مواد مخدر، تروریسم، و ....
.
فرانسه درخواست روسیه برای توضیح درباره‌ی این موضوع را رد کرده است. از آن طرف، یکی از پرشورترین دفاعها از دورف را از جانب ایلان ماسک شاهد بودیم. و البته دیمیتری مدودف هم به دولت فرانسه طعنه زده که «مکرون، سریعا از فرانسه خارج شو. ارتش دوروف به‌دنبال توست».
.
قبلاً خودداری دورف از همکاری با دولت روسیه به ممنوعیت تلگرام در روسیه انجامیده بود (گرچه بلافاصله این فرضیه نیز به ذهن می‌آید که ماجرای ممنوعیت در روسیه می‌تواند بخشی بازی مشترک او با روسیه بوده باشد).
.
اما از همه‌ی اینها گذشته، اصل موضوع اهمیت بالایی دارد. حذف یا تغییر رویه‌ی بنیادی هر یک از اپلیکیشن‌های اینچنینی قاعدتاً باید شاخک‌های هر کسی را که به آزادی بیان حساس است تیز کند؛ خصوصاً وقتی که مشخصه‌ی آن اپلیکیشن قائل شدن آزادی عمل بیشتر برای کاربران باشد و مشخصه‌ی رقبایش «همکاری بیشتر» با دولت‌هایی مثل فرانسه. اتفاقی که ظاهراً در شبکه‌های مجازی فارسی‌زبان کمرنگ است.

🌐 کانال پارادوکس:
🆔 @paradoxizer

پارادوکس

18 Aug, 17:54


💢 آزادی انسان در عصر هوش مصنوعی (انتشار: 2024)
معرفی کتاب
✍️ #مهدی_خسروانی
🔰 یکی از علاقه‌مندی‌هایم، پرسه‌زنی اینترنتی در میان کتاب‌هایی‌ست که هنوز به فارسی ترجمه نشده‌اند. طبعاً، در این پرسه‌زنی‌ها با صدها کتاب برخورد کرده‌ام که پیش خودم گفته‌ام «کاش می‌شد این کتاب را به فارسی ترجمه کنم» (و همین باعث شده چندین کتاب در قفسه‌ی ترجمه‌های نیمه‌تمام خودم داشته باشم!).
.
🔰 اما اگر نمی‌شود حتی بخش کوچکی از آنها را ترجمه کرد، دست‌کم می‌توان برخی از آنها (خصوصاً کتاب‌های جدید) را به‌اختصار معرفی کرد. فایده‌اش برای مخاطب این است که با کتاب و خلاصه‌ای از درون‌مایه‌ی آن آشنا می‌شود. فایده‌اش برای خودم هم این است که شاید انگیزه‌ی انتشار این کتابشناسی‌ها کمک کند تا بر تنبلی در ثبت آنها غلبه کنم.
.
🔰 از این کتاب شروع می‌کنم: «آزادی انسان در عصر هوش مصنوعی» که همین امسال (بیست-بیست‌وچهار) منتشر شده است.
.
🔰 کتاب، نوشته‌ی فیلیپو سانتونی د سیو، به بررسی برآیندهای اخلاقی و فلسفی هوش مصنوعی برای آزادی انسان می‌پردازد. سانتونی د سیو، فیلسوف و اخلاق‌پژوه برجسته، به این پرسش می‌پردازد که چگونه سیستم‌های هوش مصنوعی به‌نحوی روزافزون بر تصمیم‌گیری‌های انسانی، خودفرمانروایی، و مسئولیت اخلاقی تأثیر می‌گذارند. این کتاب به کشاکش میان پیشرفت‌های فناوری و آزادی فردی می‌پردازد و دیدگاه‌هایی درباره‌ی چگونگی حفظ کنش‌گری (عاملیتِ) انسان در عصر سیطره‌ی ماشین‌های هوشمند پیش می‌نهد.

.
🔰 برخی از درون‌مایه‌های کلیدی کتاب:
تعادل بین کارآمدی برخاسته از هوش مصنوعی و خودفرمانروایی انسانی.
موضوع «شکاف‌های مسئولیت اخلاقی« در موقعیت‌هایی که پای سیستم‌های هوش مصنوعی در میان است (عبارت «شکاف‌های مسئولیت اخلاقی» به موقعیت‌هایی اشاره می‌کند که معلوم نیست مسئولیت اخلاقی یک کار یا یک تصمیم با چه کسی است).
اینکه در شرایطی که سیستم‌های هوش مصنوعی نقش بزرگی در زندگی ما ایفا می‌کنند، چه فهمی از «آزادی انسان» می‌توان داشت و چگونه می‌توان از این آزادی محافظت کرد.
🔰 کتاب برای کسانی که به مباحث اخلاقی، سیطره‌ی هوش مصنوعی، و آینده‌ی کنش‌گری انسان علاقه‌مند باشند سودمند است.

#کتابشناسی

🌐 کانال پارادوکس:
🆔 @paradoxizer

پارادوکس

18 Aug, 17:53


آزادی انسان در عصر هوش مصنوعی
معرفی در پست بعد

پارادوکس

16 Aug, 18:34


💢 درباره‌ی زیاده‌خوانان!

✍🏻 آرتور شوپنهاور، ترجمه‌ی #مهدی_خسروانی

🌿 غالب دانشجويان و دانش آموختگان از هر نوع و با هر سن و سالي به‌دنبال جمع‌آوري اطلاعاتند نه كسب بينش. به اين مي‌نازند كه در مورد همه چيز اطلاعات دارند، در مورد سنگ‌ها، گياهان، جنگ‌ها، آزمايش‌ها و همه كتاب‌هاي موجود.

🌿 هرگز به خاطرشان خطور نمي‌كند كه اطلاعات تنها وسيله‌اي براي كسب بينش بوده و به خودي خود كم ارزش‌يابي ارزش است، اينكه آنچه انسان را فيلسوف مي‌كند شيوه انديشيدن اوست. وقتي وصف مظاهر دانش‌آموختگي و دانش خيره‌كننده آنان را مي‌شنوم گاه پيش خود مي‌گويم: واي كه اينها بايد چه اندك انديشيده‌باشند تا بتوانند چنين زياد بخوانند!

🌿 به راستي وقتي نقل مي‌شود كه پليني بزرگ پيوسته و در همه حال بر سر ميز، در سفر يا در وان حمام چيزي مي‌خواند يا برايش مي‌خواندند پرسشي ذهنم را به خود مشغول مي‌كند؛ آيا او خود چنان از انديشه بي‌بهره بود كه، همانند بيمار مسلولي كه براي فرار از مرگ شربتي را مصرف مي‌كند، مجبور بوده مدام انديشه‌هاي بيگانه را به ذهنش سرازير كند.

🌐 کانال پارادوکس:
🆔 @paradoxizer

پارادوکس

15 Aug, 17:10


💢فایل پی‌دی‌اف متن اصلی (انگلیسی) کتاب «فلسفه‌ورزی درباره‌ی دین»، نوشته‌ی ادوین تیت و دیگران، ترجمه‌ی مهدی خسروانی، در کانال پشتیبانِ کانال پارادوکس بارگذاری شد. علاقه‌مندان به بررسی ترجمه یا تطبیق متن فارسی و انگلیسی می‌توانند فایل را از اینجا دانلود کنند.
توضیح: دلیل بارگذاری فایل در «کانال پشتیبان» جلوگیری از بسته‌شدن کانال اصلی پارادوکس به دلیل کپی‌رایت است.

🌐 کانال پارادوکس:
🆔 @paradoxizer

پارادوکس

28 Jul, 17:09


💢 نقدی به اینستاگرام

✍️ مهدی خسروانی

♻️ این پست حاوی مطلب تازه‌ای نیست و احتمالاً همه‌ی کسانی که هدفشان از حضور در اینستاگرام چیز غیر از «جذب مخاطب به هر قیمت» است به آن واقف‌اند؛ اما به سهم خودم لازم می‌دانم دست‌کم اشاره‌ای به آن داشته باشم. مستقیم می‌روم سر اصل مطلب:
.
♻️ شکل کنونی گزارش تخلف (ریپورت) در اینستاگرام، به‌شدت با عقلانیت در تعارض است، زیرا صفحه‌های اینستاگرامی و پست‌های آنها، صرفاً به دلیل گزارش چند نفر، بدون بررسی کافی محتوا و دلیل، محدود یا حذف می‌شوند.
.
♻️ شکل کنونی گزارش تخلف، مشوق جهالت و کینه‌ورزی کور است: افرادی که از مخالفت مستدل با محتویات صفحه‌ها ناتوان‌اند، به‌راحتی می‌توانند انگیزه‌ی خودشان را با گزارش تخلف فروبنشانند و درنتیجه روزبه‌روز به سمت کینه‌ورزی کور به‌جای اندیشیدن سوق داده می‌شوند.
.
♻️ بدتر از همه، این شکل از گزارش تخلف غیرمنصفانه نیز هست؛ چراکه هر کسی به‌صرفِ در اختیار داشتن پول، می‌تواند افرادی را برای ریپورت‌کردن محتویاتی که دلخواه او نیستند اجیر کند و این چیزی جز نقض شدید آزادی بیان نیست. این بی‌انصافی آنجا تشدید می‌شود که اینستاگرام خودش را از وظیفه‌ی پاسخگویی در قبال اعتراض (خصوصاً در مورد محدودسازی پست‌ها) معاف می‌داند و نه درباره‌ی دلیل محدودیت پست‌ها و نه درباره‌ی کسانی که ریپورت کرده‌اند توضیحی ارائه نمی‌کند و حتی فاقد سازوکاری برای مشخص‌شدنِ این موضوع است که کدام محتویات محدود شده‌اند.
.
♻️ شیوه‌ای که اینستاگرام در پیش گرفته، همانند شیوه‌های سانسور در حکومت‌های غیردموکراتیک و مخالف آزادی بیان، افراد عضو این شبکه‌ی اجتماعی را به سمت خودسانسوری سوق می‌دهد که مطمئناً مصداق نقض کرامت انسانی است.
.
♻️ آنچه من گفتم فقط نشان‌دهنده‌ی بخشی از کاستی‌ها و پیامدهای نامطلوب سیستم گزارش تخلف اینستاگرام بود. گرفتار این توهم نیستم که نوشته‌ی من تأثیر خاصی داشته باشد اما اگر شما هم عضو اینستاگرام هستید و، مثل من، نفس «سکوت نکردن» را ارزشمند می‌دانید دعوت می‌کنم دلایل خودتان را در کامنت آخرین پست اینستاگرام من (اینجا) بنویسید و اکانت خود اینستاگرام را در کامنت تگ کنید. از کجا معلوم، شاید دست‌کم ریپورت‌های صفحه‌ی من را بررسی کرد

🌐 کانال پارادوکس:
🆔 @paradoxizer

پارادوکس

26 Jul, 14:14


💢 نقدی به اینستاگرام

✍️ مهدی خسروانی

♻️ این پست حاوی مطلب تازه‌ای نیست و احتمالاً همه‌ی کسانی که هدفشان از حضور در اینستاگرام چیز غیر از «جذب مخاطب به هر قیمت» است به آن واقف‌اند؛ اما به سهم خودم لازم می‌دانم دست‌کم اشاره‌ای به آن داشته باشم. مستقیم می‌روم سر اصل مطلب:
.
♻️ شکل کنونی گزارش تخلف (ریپورت) در اینستاگرام، به‌شدت با عقلانیت در تعارض است، زیرا صفحه‌های اینستاگرامی و پست‌های آنها، صرفاً به دلیل گزارش چند نفر، بدون بررسی کافی محتوا و دلیل، محدود یا حذف می‌شوند.
.
♻️ شکل کنونی گزارش تخلف، مشوق جهالت و کینه‌ورزی کور است: افرادی که از مخالفت مستدل با محتویات صفحه‌ها ناتوان‌اند، به‌راحتی می‌توانند انگیزه‌ی خودشان را با گزارش تخلف فروبنشانند و درنتیجه روزبه‌روز به سمت کینه‌ورزی کور به‌جای اندیشیدن سوق داده می‌شوند.
.
♻️ بدتر از همه، این شکل از گزارش تخلف غیرمنصفانه نیز هست؛ چراکه هر کسی به‌صرفِ در اختیار داشتن پول، می‌تواند افرادی را برای ریپورت‌کردن محتویاتی که دلخواه او نیستند اجیر کند و این چیزی جز نقض شدید آزادی بیان نیست. این بی‌انصافی آنجا تشدید می‌شود که اینستاگرام خودش را از وظیفه‌ی پاسخگویی در قبال اعتراض (خصوصاً در مورد محدودسازی پست‌ها) معاف می‌داند و نه درباره‌ی دلیل محدودیت پست‌ها و نه درباره‌ی کسانی که ریپورت کرده‌اند توضیحی ارائه نمی‌کند و حتی فاقد سازوکاری برای مشخص‌شدنِ این موضوع است که کدام محتویات محدود شده‌اند.
.
♻️ شیوه‌ای که اینستاگرام در پیش گرفته، همانند شیوه‌های سانسور در حکومت‌های غیردموکراتیک و مخالف آزادی بیان، افراد عضو این شبکه‌ی اجتماعی را به سمت خودسانسوری سوق می‌دهد که مطمئناً مصداق نقض کرامت انسانی است.
.
♻️ آنچه من گفتم فقط نشان‌دهنده‌ی بخشی از کاستی‌ها و پیامدهای نامطلوب سیستم گزارش تخلف اینستاگرام بود. گرفتار این توهم نیستم که نوشته‌ی من تأثیر خاصی داشته باشد اما اگر شما هم عضو اینستاگرام هستید و، مثل من، نفس «سکوت نکردن» را ارزشمند می‌دانید دعوت می‌کنم دلایل خودتان را در کامنت آخرین پست اینستاگرام من (اینجا) بنویسید و اکانت خود اینستاگرام را در کامنت تگ کنید. از کجا معلوم، شاید دست‌کم ریپورت‌های صفحه‌ی من را بررسی کرد

🌐 کانال پارادوکس:
🆔 @paradoxizer

پارادوکس

24 Jul, 18:24


*آن شادی نهان*

بهنام ارجمندی؛ (سه تار،آهنگساز)
محسن بدری؛ تنبک
ضبط؛حسن خدایی نیا(استودیو پاییز)
تدوین؛مهدی تجلی
ضبط و نشر؛۱۴۰۳

https://www.instagram.com/behnam.arjomandi?igsh=Z25sb3pxZWM3a3Y4