پارادوکس @paradoxizer Channel on Telegram

پارادوکس

@paradoxizer


نوشته‌ها، ترجمه‌ها، و گزیده‌های مهدی خسروانی

@MKhosravani

پارادوکس (Persian)

با خوش آمدید به کانال تلگرامی پارادوکس! اینجا محلی است که می‌توانید نوشته‌ها، ترجمه‌ها، و گزیده‌های فوق‌العاده از مهدی خسروانی را بیابید. اگر به دنبال مطالب جذاب و الهام بخش هستید، این کانال برای شماست. مهدی خسروانی با تجربه و دانش خود نقد و انتقادات تازه‌ای را به اشتراک می‌گذارد که ممکن است شما را به تفکر واقعیت ببندد. از انواع موضوعاتی که در این کانال پوشش داده می‌شوند، می‌توان به ادبیات، فلسفه، و هنر اشاره کرد. با دنبال کردن کانال پارادوکس، به دنیای ارزشمندی از دانش و اندیشه وارد خواهید شد. پس حتما به ما بپیوندید و از مطالب شگفت‌انگیز مهدی خسروانی لذت ببرید. برای به‌روزرسانی‌های بیشتر، ما را به دوستانتان نیز معرفی کنید. شما می‌توانید مهدی خسروانی را به این آدرس دنبال کنید: @MKhosravani

پارادوکس

23 Nov, 05:59


#بدیهیات
در جهانی که هر روز امکان‌های جدیدتر، «نرم»تر، و پیچیده‌تری در اختیار صاحبان قدرت قرار می‌گیرد، منتفی‌دانستن موضوع توطئه با برچسب «توهم توطئه» می‌تواند متوهمانه‌تر و احمقانه‌تر از خود توهم توطئه باشد؛ بنابراین باید بیش از هر زمان دیگری در استفاده از این برچسب احتیاط کرد.

🌐 کانال پارادوکس:
@paradoxizer

پارادوکس

15 Nov, 17:41


درود به دوستان گرامی
▫️ پیش از راه‌اندازی کانال «پارادوکس» کانال دیگری با نام «سنجشگرانه‌اندیشی» راه‌اندازی کرده بودم که تمرکزش بر موضوع سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه)  بود؛ گرچه در ماه‌های اخیر فعالیت آن کاهش یافته است.
▫️ اخیراً تصمیم گرفته‌ام کلیه‌ی جستارها و کتاب‌های مرتبط با سنجشگرانه‌اندیشی و تفکر انتقادی که نگارش، ترجمه، یا ویراستاری آن بر عهده‌ی من است را در نشری به نام «نشر نایش» به مدیر مسئولی خودم منتشر کنم.
▫️ لذا، از آنجا که فعالیت‌هایم در زمینه‌ی سنجشگرانه‌اندیشی (تفکرنقادانه) متمرکز بر همین کتاب‌ها خواهد بود که در «نشر نایش» منتشر می‌شوند و ازسوی دیگر نقطه‌ی اشتراک اعضای کانال «سنجشگرانه‌اندیشی» علاقه به این موضوع است، به‌زودی از کانال سنجشگرانه‌اندیشی برای اطلاع‌رسانی درباره‌ی کتاب‌های نشر نایش استفاده خواهم کرد و به‌زودی نام آن را نیز به «نشر نایش» تغییر می‌دهم.
اولین کتاب این انتشارات در هفته‌های آینده منتشر خواهد شد.
پیشاپیش از همراهی شما با کانال «نشر نایش» سپاسگزارم
منتظر کتاب‌های جدید و ویراست جدید از کتاب‌های قبلی باشید
مهدی خسروانی
◀️ آیدی نشر نایش:
❇️ @nayesh_pub
❇️ @nayesh_pub

پارادوکس

15 Nov, 10:42


کیست که راهش از ویرانی ایران نگذرد؟
✍️ مهدی خسروانی

❗️ «نتانیاهو: هر حمله‌ی دیگری به اسرائیل، فلج شدن اقتصاد ایران را در پی خواهد داشت»
.
هم اسرائیل اگر به‌راستی نیتش دفاع از خود یا ضربه‌زدن به جمهوری اسلامی بود می‌توانست با دستپاچگی سراغ گزینه‌ی «فلج‌کردن اقتصاد ایران» نرود ...
هم آمریکا می‌توانست برای ضربه‌زدن به جمهوری اسلامی یا مهار برنامه‌ی هسته‌ای به‌گونه‌ای عمل کند که زندگی نسل کنونی و نسل‌های آینده‌ی مردم ایران کمتر آسیب ببیند ...
هم روسیه و چین اگر ایران را دست‌کم به چشم یک متحد «قابل احترام» در برابر آمریکا می‌دیدند، می‌توانستند سیاستشان در قبال ایران را جوری تنظیم کنند آسیب کمتری متوجه مردم ایران شود ...
هم جمهوری اسلامی برای تحقق اهداف اعلامی‌اش مثل احقاق حقوق فلسطینیان می‌توانست به شیوه‌ای متفاوت عمل کند تا هزینه‌ی کمتری به کشور تحمیل شود ...
هم اپوزیسیون جمهوری اسلامی، خصوصاً بخش‌های شناخته‌شده‌ترش، اگر انگیزه‌ی اصلی‌اش نجات ایران بود می‌توانست به شیوه‌ای دیگر عمل کند ...
...
ظاهرا همه‌ی آنها در رفتارهایشان فقط یک ملاک مشترک دارند که با وسواس تمام و دقتی ستودنی رعایت می‌کنند: انتخاب گزینه‌هایی که بیشترین لطمه را به من و شما و آیندگانمان بزند.
همه‌ی اینها به کنار، بسیاری از خود ما نیز، به انگیزه‌ی مخالفت با بخشی از این صاحبان منافع، بخشی دیگر را در ویران‌ساختن کشورمان محق می‌دانیم.

🌐 کانال پارادوکس:
@paradoxizer

پارادوکس

11 Nov, 10:16


💢 مذهب اصالت دود چراغ
✍️ مهدی خسروانی

▫️ اوایل امسال، هنگام خواندن کتاب «له و علیه ویرایش»، نوشته‌ی سایه اقتصادی‌نیا، به مطلبی برخوردم با عنوان «همه‌چیزپژوهی». خانم اقتصادی‌نیا در آن مطلب به دانش‌پژوه جوانی به این دلیل که عنوان «ویرایش‌پژوه» را برای خودش به کار برده خرده گرفته بود. با آنکه درمجموع از خواندن کتاب (عمدتاً به دلیل نثر چالاک آن) لذت بردم، اما همان زمان این خرده‌گیری به نظرم عجیب آمد؛ چون، در بهترین حالت، یک رفلکس ذوقی منفی بود که دست‌بالا باید در قالب یک توئیت یا استوری اینستاگرامی بازتاب می‌یافت.
▫️ با توجه به اینکه جوانی و «دود چراغ نخوردگی» آن دانش‌پژوه جوان، در استدلال خانم اقتصادی‌نیا نقش داشت و رد پای این «اصالت دود چراغ» (به سنتی‌ترین معنا) در بخش‌های دیگر کتاب ایشان و نوشته‌های دیگرانی همچون ایشان دیده می‌شود، همان زمان دوست داشتم در این باره مطلبی بنویسم و - البته ضمن اشاره به بهره‌ای که از کتاب بردم - منسوخ بودن این جنس استدلال را خاطرنشان کنم.
▫️ این موضوع مدتی بعد فراموشم شد تا اینکه چند روز پیش به‌طور اتفاقی با دانش‌پژوه جوان این داستان، آقای معین پایدار، آشنا شده و پاسخ او به خانم اقتصادی‌نیا را خواندم که از آنچه من قصد نوشتنش را داشتم دقیق‌تر و مستدل‌تر است.
▫️ پیشنهاد می‌کنم پاسخ آقای معین پایدار را بخوانید (اینجا). مطلب خانم اقتصادی‌نیا را هم می‌توانید در این لینک بخوانید.

🔸 کانال تلگرامی آقای معین پایدار: معین نامک

🆔 @paradoxizer

پارادوکس

06 Nov, 15:29


نشست رونمایی از کتاب تازه‌ چاپ-پخش‌شده‌ی استاد ادیب‌سلطانی با ورنام On Relativism An Apologia و سالگرد درگذشت ایشان.
سخنرانیها را جداگانه در زیر می‌آوریم.
@adibsoltanik

پارادوکس

26 Oct, 06:30


#بدیهیات
انسانی که اجازه دهد دیگران از احساسات و هیجان‌هایش، از سرخوردگی‌ها، تحقیرشدگی‌ها، امیدها، نفرت‌ها، و خشم‌هایش، ابزاری برای تأمین منافع خودشان بسازند، تفاوتی با حیواناتِ نمایشی ندارد.
میمونِ سیرک نباشیم! خشم و نفرت ما سرمایه‌ی کمی نیست؛ آن را به‌آسانی برای منافع دیگران خرج نکنیم!
✍️ #مهدی_خسروانی
#جنگ #خرد #سیاست
🆔 @paradoxizer

پارادوکس

15 Oct, 11:29


پدیده‌ی خرید اکانتهای پرطرفدار در فضای مجازی توسط گروه‌های سیاسی

✍️ مهدی خسروانی

لابد می‌دانید که میزان تأثیرگذاری شبکه‌های اجتماعی در مسائل سیاسی، اگر از شبکه‌های تلویزیونی بیشتر نباشد کمتر نیست. و این چیزی نیست که از چشم فعالان سیاسی پنهان باشد. به همین دلیل، کسانی که برای تأمین منافع سیاسی خودشان اقدام به راه‌اندازی شبکه‌های تلویزیونی می‌کنند طبیعتاً از سرمایه‌گذاری در شبکه‌های اجتماعی نیز غافل نیستند.
.
ابتدایی‌ترین شکل این سرمایه‌گذاری این است که از طریق راه‌اندازی صفحه‌هایی با اسم و رسم خودشان ایده‌های خودشان را تبلیغ می‌کنند (روشی که البته هیچ ایرادی ندارد). روش دیگرش این است که صفحه‌هایی با محتویاتِ ظاهراً بی‌ربط به سیاست (مثلاً شعر، و ...) ایجاد می‌کنند، اما در مقاطع حساس سیاسی، آشکار یا نهان، به سمت تبلیغ ایده‌ی خودشان تغییر جهت می‌دهند.
.
اما روش دیگرش که از ابتدا گمانه‌زنی‌هایی درباره‌اش وجود داشت و اخیراً اطلاعات بیشتر درباره‌اش کسب کرده‌ام این است که برخی گروه‌های سیاسی به سراغ صفحه‌های مختلف (از پرطرفدار تا حتی صفحه‌های نسبتاً کوچک) می‌روند و از مدیران صفحه‌ها می‌خواهند در ازای دریافت پول از جهت‌گیری‌های آنها حمایت کنند. البته برای این کار ترفندهای متفاوتی دارند: برای مثال، صرفاً با پیشنهاد پول پا پیش نمی‌گذارند، بلکه در کنار آن می‌کوشند صاحب صفحه را متقاعد کنند که این معامله در راستای آرمان‌های صفحه‌ی او نیز هست!
.
جدا از شنیده‌ها و گمانه‌زنی‌ها، واضح است که استفاده از این ترفند به‌هیچ‌وجه دور از ذهن نیست؛ بنابراین، برای جلوگیری از بازی مالی گروه‌های سیاسی با افکار عمومی، باید درباره‌ی این موضوع به یکدیگر هشدار دهیم. به‌طور خاص، باید حواسمان به صفحه‌هایی باشد که بعضی‌شان اصلاً رنگ‌وبوی سیاسی نداشته‌اند اما به‌یکباره به طرفداری از یک گروه خاص روی می‌آورند. برای مثال، صفحه‌ای که تا مدتی قبل بر خوانش شعرهای عامه‌پسند تمرکز داشته و الان لابه‌لای سطرهایش، ظاهراً فقط برای روشن شدن مفهوم شعر، به ذکر مناقب این یا آن چهره‌ی سیاسی می‌پردازد.
🆔 @paradoxizer

پارادوکس

01 Oct, 16:19


بازی‌های مسخره
✍️ #مهدی_خسروانی

خشونت فقط کتک‌زدن نیست. فقط اعدام‌کردن نیست. فقط بمباران‌کردن نیست.
.
نمی‌دانم کی زمان رسوا شدن این‌گونه خشونت‌ها نیز فرا می‌رسد. اما به نظر من، شیوه‌ی پرداختن خبرنگاران و رسانه‌ها به فجایع حاوی خشونتی‌ست که چندان دست کمی از خشونتِ خود فجایع ندارد. گزینه‌ی بدیلی در ذهن ندارم، اما معتقدم شیوه‌ی کنونیِ خبررسانی درباره‌ی فجایع در رسانه‌ها با یک جور انسانیت‌زداییِ نرم و پنهان از کسانی که در دل آن فجایع زندگی می‌کنند همراه است. گزینه‌ی بدیلی در ذهن ندارم، اما معتقدم حتی آن کارشناسی که با کراواتِ خوشگل، پشت به کتابخانه‌ی خودش می‌نشیند و با خونسردی (و با کلماتی که به‌دقت انتخاب شده‌اند تا حتی‌الامکان کلی باشند و هیچ اتفاقی ابطال‌شان نکند) درباره‌ی غزه، لبنان، تهران، کابل یا هر مصیبت‌کده‌ی دیگری اظهارنظر می‌کند مهم‌ترین کارکردش حساسیت‌زدایی درباره‌ی فاجعه است.
.
میشائیل هانکه، کارگردان نابغه‌ی اتریشی، مصاحبه‌ای دارد درباره‌ی فیلم «بازی‌های مسخره» (از نظر من، ستودنی‌ترین فیلمی که در عمرم دیده‌ام). اکنون جزئیات آن مصاحبه در خاطرم نیست اما تا جایی که به یاد دارم، هدف خودش از ساختن «بازی‌های مسخره» را چنین بیان می‌کند: نشان‌دادن اینکه تصویر رسانه‌ها از خشونت تصویری غیرواقعی‌ست. اگر آن فیلم را دیده باشید، شباهت میان «بازی‌های مسخره»ی آن فیلم و بازی‌های مسخره‌ی عالم سیاست و رسانه (راحت بگویم: عالم انسانی) را بیشتر احساس خواهید کرد.
.
این عکسی که می‌بینید البته در صفحه‌ی شخصی مهرداد فرهمند منتشر شده نه در صفحات رسمی بی‌بی‌سی (و امیدوارم کسی نیاید زیر این پست کامنت بنویسد که «بی‌بی‌سی فلان و آیت‌الله بی‌بی‌سی بهمان»؛ چون وضعیت رسانه‌های دیگر مثل اینترنشنال و من‌وتو یقیناً یقیناً یقیناً اگر از بی‌بی‌سی بدتر نباشد بهتر نیست). اما به نظر من صرفاً نشان‌دهنده‌ی نگرش یک خبرنگار نیست؛ نشان‌دهنده‌ی رویکردی‌ست که رسانه‌ها و کارکنانشان عموماً به «تحولات« دارند. برای آنها «تحول» دستمایه‌ی «شغل» است. در این میان، به خاک سیاه نشستن میلیون‌ها نفر به همان اندازه «تحول» است که انگولک‌شدن یک توله‌خرس توسط یک توله‌خرس دیگر. به همین دلیل است که آقای خبرنگار می‌تواند از خودش در آغوش همسرش عکس بگیرد و از پیگیری تحولات (بخوانید آواره‌شدن صدها هزار نفر و احتمالِ به آتش کشیده‌شدن زندگی ده‌ها میلیون نفر) خبر بدهد. برای چه مخاطبی؟ مخاطبی که ممکن است جنگ تا چند ماه، چند هفته، یا حتی چند روز دیگر زندگی‌اش را در سراشیبی سقوطی بی‌بازگشت قرار داده باشد.

🆔 @paradoxizer

پارادوکس

01 Oct, 16:19


کپشن در پست بعدی

پارادوکس

28 Sep, 13:13


.
هدف از کارگاه «آشنایی با فلسفهٔ تحلیلی» آشنایی شرکت‌کنندگان با مسائل و موضوعات اصلی، مفاهیم کلیدی، و آثار کلاسیک مهم‌ترین شاخه‌های فلسفهٔ تحلیلی است. مخاطبان کارگاه علاقه‌مندان به فلسفه‌اند که مایل‌اند درکی بهتر از کلیت فلسفهٔ تحلیلی و حوزه‌های مختلف آن به‌دست آورند. در این کارگاه آشنایی پیشین با مباحث مفروض نیست.

این کارگاه در دو روز (شش جلسه) برگزار خواهد شد. در جلسهٔ اول شرحی تاریخی از زمینه‌های پیدایش فلسفهٔ تحلیلی در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم ارائه خواهد شد. هریک از پنج جلسهٔ دیگر به معرفی یکی از حوزه‌های اصلی فلسفهٔ تحلیلی اختصاص دارد. در این جلسات مروری خواهد شد بر مهم‌ترین موضوعات و مسائل فلسفی و آشنایی با آثار کلاسیک شکل‌دهندهٔ وضعیت فعلی پژوهش در آن حوزه.

https://jomhourifalsafe.com/academy/workshop-isfahan2024/

* ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیش‌تر:۳-۰۳۱۳۶۶۳۶۶۷۲

** «جمهوری فلسفه و ادبیات» این کارگاه را با همکاری «گروه مطالعات منطق خانهٔ حکمت» و با حمایت «مؤسسهٔ حامی علوم انسانی» برگزار می‌کند.

«جمهوری فلسفه و ادبیات»

پارادوکس

21 Sep, 18:17


نسخه‌ی چاپی کتاب «چگونه درباره‌ی سکس بیشتر بیندیشیم»، نوشته‌ی آلن دوباتن، ترجمه‌ی #مهدی_خسروانی، در تعداد محدود موجود است.
🔰 مشخصات ظاهری نسخه‌ی چاپی:
تعداد صفحات: ۱۷۰
قطع: رقعی اروپایی (۱۳ سانتیمتر در ۱۹٫۵ سانتیمتر)
کاغذ: بالک سوئدی ۶۰ گرمی (چند نسخه با کاغذ تحریر نیز موجود است)
با صفحه‌آرایی جدید (نمونه‌ی صفحه‌آرایی نسخه‌ی چاپی را می‌توانید از اینجا دانلود و مشاهده کنید)

💢 هزینه‌ی کتاب و ارسال پستی، با هم، ۲۵۰ تومان است (۲۰ درصد تخفیف برای سفارش بیشتر از دو نسخه و کسانی که قبلاً بهای نسخه‌ی صوتی یا پی‌دی‌اف را پرداخت کرده‌اند در نظر گرفته شده است).
❇️ برای تهیه‌ی نسخه‌ی چاپی (یا نسخه‌ی پی‌دی‌اف و صوتی که قبلاً منتشر شده) به آیدی مترجم کتاب پیام بدهید:
@Mkhosravani
🆔 @paradoxizer

پارادوکس

21 Sep, 15:18


🔰 نمونه‌ی صفحه‌آرایی نسخه‌ی «چاپی» کتاب «چگونه درباره‌ی سکس بیشتر بیندیشیم»، نوشته‌ی آلن دوباتن، ترجمه‌ی مهدی خسروانی
▫️ قطع نسخه‌ی چاپی: رقعی اروپایی (سیزده و نیم سانتیمتر در نوزده سانتیمتر)
▫️جنس کاغذ در تاریخ انتشار این پست: بالک سوئدی شصت گرمی
▫️ تعداد صفحات: ۱۷۰
▫️ بهای کتاب و هزینه‌ی ارسال پستی، با هم، ۲۵۰ تومان است است (بیست درصد تخفیف برای کسانی که قبلاً بهای نسخه‌ی صوتی یا پی‌دی‌اف را پرداخت کرده‌اند در نظر گرفته شده است).
❇️ برای تهیه‌ی نسخه‌ی چاپی به آیدی مترجم کتاب پیام بدهید:
@Mkhosravani

پارادوکس

14 Sep, 09:34


♻️ پی‌دی‌اف گزیده‌ی کتاب «لیبرالیسم محافظه‌کار هگل»، نوشته‌ی اف.آر.کریستی، با ترجمه‌ی مزدا محمددوست
این کتاب، به همراه جستاری از مترجم به صورت اینترنتی منتشر شد

♻️ لیبرالیسم محافظه‌کار هگل، جستاری است خواندنی از اف.آر. کریستی، شارح محافظه‌کار فلسفه هگل که به بحث درباره مقولات آزادی، خرد، تاریخ و نهاد پادشاهی مشروطه و نسبت میان لیبرالیسم و محافظه‌کاری در اندیشه هگل می‌پردازد.
♻️ برای خرید فایل پی‌دی‌اف کتاب به آیدی‌ زیر در تلگرام پیام بدهید:
@parvafarahnak خانوم فرحناک
همچنین به آیدی مترجم:
@Mazda_doust

♻️ کانال مترجم:
https://t.me/aporiaaporia

پارادوکس

29 Aug, 20:05


پزشکیان و منطق خودسر
✍️ مهدی خسروانی

یکی از خشن‌ترین شیوه‌های ستمگری و سرکوب در زمانه‌ی ما اِعمالِ دلبخواهیِ مقولاتی مثل دین، اخلاق، قانون، و حتی منطق و عقلانیت است.
.
دین، اخلاق (اگر بپذیریم گونه‌ی موجهی از این دو وجود دارد)، قانون، عقلانیت، منطق، یا هر مقوله‌ی دیگری از این دست، فقط و فقط تا زمانی ممکن است محترم و مفید قلمداد شود که پیچ‌اش دست آتوریته‌ها (صاحبان قدرت و اقتدار) نباشد. به محض اینکه آتوریته‌ها شروع کنند به تعیین‌کردن اینکه قواعد اخلاق، منطق، و ... کجا اعمال شوند و کجا اعمال نشوند، قواعد یادشده ارزش و اهمیت خودشان را در نسبت با آنها بالکل از دست می‌دهند.
.
من دشمن پزشکیان نیستم و معتقدم، دست‌کم در حال حاضر، تمرکز حملات بر شخص او، اقدامی گمراه‌کننده است؛ اما «منطق»ی که زمان مناسب کاربست آن توسط پزشکیان و امثال پزشکیان انتخاب شود (و در سایر مواقع نادیده گرفته شود) بیش از هر چیز نوعی ابزار سرکوب است. در این‌گونه مواقع، نخستین وظیفه‌ی ما این است که مرزها و شرایط محترم‌بودگی منطق را یادآوری و پررنگ کنیم.

🌐 کانال پارادوکس:
🆔 @paradoxizer

پارادوکس

25 Aug, 14:57


اهمیت بازداشت دوروف در فرانسه
✍️ #مهدی_خسروانی
♻️ پاول دورف، بنیان‌گذار تلگرام، در فرانسه بازداشت شد.
اگر فرصت داشتم که در این مقطع فقط یکی از پرونده‌های بین‌المللی را با جزئیات دنبال کنم و از ته و توی آن سر در بیاورم، آن فرصت را صرف سردرآوردن از پرونده دوروف می‌کردم.
.
درباره دلایل بازداشت او به موارد گوناگونی اشاره شده:
خودداری از همکاری با مقامات فرانسوی، زمینه‌سازی برای خشونت علیه کودکان، پولشویی، قاچاق مواد مخدر، تروریسم، و ....
.
فرانسه درخواست روسیه برای توضیح درباره‌ی این موضوع را رد کرده است. از آن طرف، یکی از پرشورترین دفاعها از دورف را از جانب ایلان ماسک شاهد بودیم. و البته دیمیتری مدودف هم به دولت فرانسه طعنه زده که «مکرون، سریعا از فرانسه خارج شو. ارتش دوروف به‌دنبال توست».
.
قبلاً خودداری دورف از همکاری با دولت روسیه به ممنوعیت تلگرام در روسیه انجامیده بود (گرچه بلافاصله این فرضیه نیز به ذهن می‌آید که ماجرای ممنوعیت در روسیه می‌تواند بخشی بازی مشترک او با روسیه بوده باشد).
.
اما از همه‌ی اینها گذشته، اصل موضوع اهمیت بالایی دارد. حذف یا تغییر رویه‌ی بنیادی هر یک از اپلیکیشن‌های اینچنینی قاعدتاً باید شاخک‌های هر کسی را که به آزادی بیان حساس است تیز کند؛ خصوصاً وقتی که مشخصه‌ی آن اپلیکیشن قائل شدن آزادی عمل بیشتر برای کاربران باشد و مشخصه‌ی رقبایش «همکاری بیشتر» با دولت‌هایی مثل فرانسه. اتفاقی که ظاهراً در شبکه‌های مجازی فارسی‌زبان کمرنگ است.

🌐 کانال پارادوکس:
🆔 @paradoxizer

پارادوکس

18 Aug, 17:54


💢 آزادی انسان در عصر هوش مصنوعی (انتشار: 2024)
معرفی کتاب
✍️ #مهدی_خسروانی
🔰 یکی از علاقه‌مندی‌هایم، پرسه‌زنی اینترنتی در میان کتاب‌هایی‌ست که هنوز به فارسی ترجمه نشده‌اند. طبعاً، در این پرسه‌زنی‌ها با صدها کتاب برخورد کرده‌ام که پیش خودم گفته‌ام «کاش می‌شد این کتاب را به فارسی ترجمه کنم» (و همین باعث شده چندین کتاب در قفسه‌ی ترجمه‌های نیمه‌تمام خودم داشته باشم!).
.
🔰 اما اگر نمی‌شود حتی بخش کوچکی از آنها را ترجمه کرد، دست‌کم می‌توان برخی از آنها (خصوصاً کتاب‌های جدید) را به‌اختصار معرفی کرد. فایده‌اش برای مخاطب این است که با کتاب و خلاصه‌ای از درون‌مایه‌ی آن آشنا می‌شود. فایده‌اش برای خودم هم این است که شاید انگیزه‌ی انتشار این کتابشناسی‌ها کمک کند تا بر تنبلی در ثبت آنها غلبه کنم.
.
🔰 از این کتاب شروع می‌کنم: «آزادی انسان در عصر هوش مصنوعی» که همین امسال (بیست-بیست‌وچهار) منتشر شده است.
.
🔰 کتاب، نوشته‌ی فیلیپو سانتونی د سیو، به بررسی برآیندهای اخلاقی و فلسفی هوش مصنوعی برای آزادی انسان می‌پردازد. سانتونی د سیو، فیلسوف و اخلاق‌پژوه برجسته، به این پرسش می‌پردازد که چگونه سیستم‌های هوش مصنوعی به‌نحوی روزافزون بر تصمیم‌گیری‌های انسانی، خودفرمانروایی، و مسئولیت اخلاقی تأثیر می‌گذارند. این کتاب به کشاکش میان پیشرفت‌های فناوری و آزادی فردی می‌پردازد و دیدگاه‌هایی درباره‌ی چگونگی حفظ کنش‌گری (عاملیتِ) انسان در عصر سیطره‌ی ماشین‌های هوشمند پیش می‌نهد.

.
🔰 برخی از درون‌مایه‌های کلیدی کتاب:
تعادل بین کارآمدی برخاسته از هوش مصنوعی و خودفرمانروایی انسانی.
موضوع «شکاف‌های مسئولیت اخلاقی« در موقعیت‌هایی که پای سیستم‌های هوش مصنوعی در میان است (عبارت «شکاف‌های مسئولیت اخلاقی» به موقعیت‌هایی اشاره می‌کند که معلوم نیست مسئولیت اخلاقی یک کار یا یک تصمیم با چه کسی است).
اینکه در شرایطی که سیستم‌های هوش مصنوعی نقش بزرگی در زندگی ما ایفا می‌کنند، چه فهمی از «آزادی انسان» می‌توان داشت و چگونه می‌توان از این آزادی محافظت کرد.
🔰 کتاب برای کسانی که به مباحث اخلاقی، سیطره‌ی هوش مصنوعی، و آینده‌ی کنش‌گری انسان علاقه‌مند باشند سودمند است.

#کتابشناسی

🌐 کانال پارادوکس:
🆔 @paradoxizer

پارادوکس

18 Aug, 17:53


آزادی انسان در عصر هوش مصنوعی
معرفی در پست بعد