✍️ زهره سعیدی
🔘لازمه زندگی در جامعه مدنی اتخاذ رویکردی اخلاقی در زندگی است. فلاسفه و اندیشمندان رویکردهای اخلاقی متفاوتی را مطرح کردهاند که هر کس بسته به جهانبینی و شیوه تفکری که در زندگی برگزیده است میتواند زندگی خود را بر اساس یکی از این رویکردهای اخلاقی تنظیم کند یا تلفیقی از رویکردهای مختلف را برگزیند. برای آشنایی با رویکردهای اخلاقی مختلف به مهمترین آنها اشاره میشود.
🟢اخلاق مراقبت
🔘این رویکرد به وابستگی متقابل و روابط مراقبتی که افراد را به یکدیگر متصل میکند، اولویت میدهد و برای احساسات اخلاقی مانند همدلی و دغدغه مشترک ارزش قائل است. اخلاق مراقبت عملی را از نظر اخلاقی جایز و حتی خوب به شمار میآورد که نشاندهنده مراقبت از سوی فاعلش باشد و عملی را از نظر اخلاقی، اشتباه یا بد محسوب میکند که نشاندهنده سهلانگاری یا بدخواهی نسبت به دیگران باشد.
🔘فرد اخلاقی در این رویکرد پیشرفت دیگری را در پیوند با احساس بهروزی خود میداند و به نیاز دیگری واکنش مثبت نشان میدهد، واکنش مثبتی که هدایتگر رشد و بالندگی اوست.
🔘اخلاق مراقبت، نظریهای است که در دهههای اخیر توجه بسیاری از فیلسوفان و اندیشمندان را به خود جلب کرده است. اگرچه ریشههای این نظریه را میتوان در فلسفههای مختلف و اندیشههای پیشین یافت، اما به طور رسمی و با رویکردی مشخص توسط کارول گلیگان، روانشناس آمریکایی، مطرح شد.
وی در پژوهشهای خود متوجه شد که زنان و مردان در مواجهه با مسائل اخلاقی، اغلب رویکردهای متفاوتی دارند. در حالی که مردان بیشتر بر اساس اصول کلی و عدالت تصمیم میگیرند، زنان بیشتر به روابط بینفردی و مراقبت از دیگران توجه میکنند. گلیگان این تفاوت را به عنوان دو صدای متفاوت در اخلاق توصیف کرد و به اهمیت شناخت و درک هر دو صدا تأکید کرد.
🟢برای نزدیک شدن به اخلاق مراقبت راهکارهایی پیشنهاد شده است.
1️⃣ سعی کنید احساسات خود و دیگران را درک کنید و به آنها اهمیت دهید. این کار به شما کمک میکند تا بهتر نیازهای آنها را درک کنید.
2️⃣ برای درک احساسات دیگران سعی کنید خود را به جای دیگران بگذارید و از دیدگاه آنها به مسائل نگاه کنید.
3️⃣ روابط خود را با خانواده، دوستان و همکاران تقویت کنید. وقت بیشتری را برای ارتباط با آنها بگذارید و به حرفهایشان گوش دهید.
4️⃣ با کمک به دیگران، حمایت از سازمانهای خیریه و شرکت در فعالیتهای اجتماعی به افراد نیازمند و به ایجاد یک جامعه بهتر کمک کنید.
1403/07/28
https://t.me/TeachingCriticalThinking