تاریخ‌خوان

@tarikhan


کانال تلگرامی تاریخ‌خوان

وابسته به سایت تاریخ‌خوان
www.tarikhan.com

و کلاب تاریخ‌خوان در کلاب‌هاوس
https://www.clubhouse.com/club/%D8%AA%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AE%D8%AE%D9%88%D8%A7%D9%86

تاریخ‌خوان

23 Oct, 09:59


«هر جایزه‌ای را نمی‌توان پذیرفت»

‏بنیاد ریچارد نیکسون جایزهٔ سالانهٔ ⁧ #معمار_صلح ⁩ خود را به ⁧ #شاهزاده_رضا_پهلوی ⁩ تقدیم کرده است.
‏اظهار خرسندی شاهزاده و شادمانی هواداران ایشان از دریافت این جایزه برایم جای سوال دارد.
‏آیا واقعاً هر جایزه‌ای از هر نهادی، ارزشمند است؟

‏بنیاد ریچارد نیکسون از سال ۱۹۸۳ در کتابخانه و موزهٔ پرزیدنت نیکسون تأسیس شد و از سال ۱۹۹۵ جایزهٔ سالانه‌ای را با عنوان «معمار صلح» طراحی و به شخصیت‌های منتخبش تقدیم می‌کند. ریاست این بنیاد را «رابرت چارلز اوبراین» بر عهده دارد که یک حقوق‌دان جمهوری‌خواه و مشاور امنیت ملی کاخ سفید در دو سال پایانی ریاست‌جمهوری «ترامپ» بود و یکی از بانیان توافق دوحه بین آمریکا و طالبان در فوریهٔ ۲۰۲۰ بود که در نهایت به خروج سربازان آمریکایی از افغانستان در دولت «بایدن» و استقرار «امارت اسلامی طالبان» در کابل منتهی شد.

‏نگاهی به جوایز اعطا شدهٔ معمار صلح در سال‌های گذشته می‌تواند نمایان‌گر بخشی از نگرش‌های این بنیاد پیرامون صلح در جهان باشد:
‏- سال ۲۰۰۰ جورج بوش(پدر)، رئیس‌جمهور سابق آمریکا و فرمانده جنگ خلیج فارس در سال ۱۹۹۱
‏- سال ۲۰۰۱ دیک چنی، وزیر دفاع ایالات متحده در زمان بوش پدر و جنگ خلیج فارس
‏- سال ۲۰۰۳ جورج شولتز، وزیر خارجه ایالات متحده در دولت دونالد ریگان و هم‌پیمان صدام حسین در زمان جنگ تحمیلی علیه ایران
‏- سال ۲۰۰۵ ریچارد مایرز، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در جنگ عراق سال۲۰۰۳ و کهنه‌سرباز جنگ ویتنام
‏- سال ۲۰۱۰ دونالد رامسفلد، وزیر دفاع آمریکا در زمان حمله به عراق سال ۲۰۰۳
‏- سال ۲۰۲۱ مایک پومپئو، وزیر خارجه در دولت «ترامپ» ، یکی از بانیان توافق دوحه میان آمریکا و طالبان، هم‌پیمان سازمان مجاهدین خلق و کسی‌که شاهزاده رضا پهلوی را به ارتباط سیستماتیک با سپاه پاسداران متهم کرد. برندهٔ دیگر آن سال، رابرت اوبراین رئیس بنیاد نیکسون بود.
‏- سال ۲۰۲۲ هنری کسینجر متهم به دخالت مستقیم در کودتای ۱۹۷۳ شیلی، حمایت از جنگ کثیف در آرژانتین در دههٔ ۱۹۸۰ و حمایت از نسل‌کشی بنگال‌ها توسط پاکستان در ۱۹۷۱
‏- سال ۲۰۲۳ جورج دبلیو بوش، رئیس‌جمهور سابق آمریکا و آغازگر جنگ در افغانستان و عراق

‏پرسش من این است که معیار انتخاب برندگان جایزهٔ معمار صلح در بنیاد نیکسون دقیقاً چیست که این تعداد از جنگ‌طلبان و جنگ افروزان یک قرن اخیر، جزو آنها قرار گرفته‌اند؟
‏بر همین مبنا از خرسندی شاهزاده رضا پهلوی و طرفداران‌شان بابت دریافت این جایزه تعجب کردم.
‏آقای پهلوی انسان جنگ طلبی نیستند و همواره از صلح و دموکراسی سخن گفته‌اند، گرچه اقدام چندان قابل توجهی هم در راستای برقراری صلح در جهان انجام نداده‌اند. اما نکتهٔ اصلی این است که یک کنشگرِ دارای پایگاه و سرمایهٔ اجتماعی، نیازمند به دقت بیشتری پیرامون محافل مرتبط با خود و اطرافیانش است. به نظر من اعطای چنین جایزه‌ای از آن بنیاد، مصداق نقض غرض است، همچنانکه تعداد قابل توجهی از برندگان پیشین آن واقعاً منادی صلح و آرامش در جهان نبوده‌اند.

‏«در چنین شرایطی شاید بهتر بود که شاهزاده از دریافت این جایزه و با استناد به سوابق بنیاد نیکسون در ادوار گذشته، امتناع می‌ورزیدند و با یادآوری نقض غرض مدیران آن نهاد، صلح‌طلبی واقعی خود را به رخ همگان می‌کشیدند.»

‏ذکر این نکته را هم ضروری می‌دانم که تأکید ایشان به صلح‌طلب بودن مردم ایران، به‌جا و شایان تقدیر و تحسین بود:« …این افتخار متعلق به مردم ایران است؛آن‌ها معماران واقعی صلح هستند.»

‏کنشگران، اقدام می‌کنند و ناظران به نقد می‌کشند تا در کنار هم بهترین‌ها را برای آینده رقم بزنند. این مطلب را به‌عنوان نقد یک تحلیلگر ایرانی نسبت به کنش یک هم‌وطن محترم و سیاست‌ورز تأثیرگذار نوشته‌ام و همچنان با احترام به خاندان پادشاهی و علاقمندان آن و همینطور منتقدان ایشان در میان مخالفان حکومت، بر این باورم که گذار از جمهوری اسلامی نه «فقط» با شاهزاده رضا پهلوی امکان دارد و نه «بدون» ایشان.

@tarikhan

تاریخ‌خوان

22 Oct, 10:09


برنامهٔ راهبردی حکومت برای آموزش عالی در کشور، اجرای ⁧ انقلاب فرهنگی دوم ⁩ است و به همین دلیل وعده‌های دولت چهاردهم برای بازگشت استادان اخراجی و تعلیقی به محیط‌های دانشگاهی پس از اعتراضات سراسری ⁧ زن،زندگی،آزادی ⁩ با سد محکم و سختی مواجه شده است.

گفت‌وگو با تلویزیون ایران‌اینترنشنال
سه‌شنبه ۱ آبان ۱۴۰۳

@tarikhan

تاریخ‌خوان

20 Oct, 18:03


وعدهٔ رفع مشکل دانشجویانی که با احکام انضباطی در دو سال گذشته مواجه شدند به یکی از چالش‌های اصلی برای دولت در مسیر تحقق شعار ⁧ #وفاق_ملی ⁩ تبدیل شده است.
‏تغییر و ابلاغ شیوه‌نامهٔ جدید انضباطی دانشجویان هم نه‌تنها از مشکلات نکاسته بلکه احتمالا موجب افزایش آنها نیز خواهد شد.

گفت‌وگو با تلویزیون ایران‌اینترنشنال
یکشنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۳

@tarikhan

تاریخ‌خوان

20 Oct, 10:27


‏«جنگ، نزدیک‌تر از هر زمان دیگر است»

‏اسناد فوق محرمانهٔ منتشر شده دربارهٔ تمرین‌ها و آماده‌سازی نیروی هوایی ارتش ⁧ #اسرائیل ⁩ برای حملهٔ تلافی‌جویانه به ⁧ #ایران ⁩ آشکارا نشان دهندهٔ قصد تل‌آویو برای تخریب گسترده و تحمیل خسارت به جمهوری اسلامی هستند.

‏اسناد چه می‌گویند؟
‏حتی اگر یک پنجم تسلیحات رزمی یعنی مجموع ۵۶ موشک هوا به زمین از انواع «گلدن هوریزون» و «ایزو راکس» مورد اشاره در این اسناد، در عملیات اسرائیلی‌ها مورد استفاده قرار بگیرد، خسارت‌هایی را در اهداف خود به بار می‌آورد که واکنش متقابل حکومت ایران را در سطحی بالاتر از دو گانهٔ «وعدهٔ صادق» ناگزیر خواهد کرد.
‏این موشک‌ها را هواپیماهایی نظیر اف۱۵، اف۲۲ و اف۳۵ میتوانند شلیک کنند.
‏از آنجایی‌که منابع معتبر از شروع تحقیقات نهادهای امنیتی ایالات متحده پیرامون نحوهٔ درز این اسناد به بیرون خبر می‌دهند، صحت آن‌ها اطلاعات مندرج را می‌توان تأیید شده دانست.
‏در ضمن تاریخ اسناد منتشر شده مریوط به ۲۴ و ۲۵ مهرماه و زمان انتشار آن‌ها ۲۸ مهر است: یعنی دو روز پس از کشته شدن یحیی سنوار در رفح و دقیقاً هم‌زمان با حملهٔ پهپاد انتحاری به اقامت‌گاه بنیامین نتانیاهو در حیفا!

‏یک یادآوری:
‏عملیات انفجار پیجرهای حزب‌الله توسط اسرائیل زمانی رخ داد که «موساد» از لو رفتن پیجرهای دست‌کاری شده نگران می‌شود و بر اساس گزارش‌هایی که در رسانه‌های اسرائیلی منتشر شد، این طرح قدری زودتر از شروع عملیات نظامی اسرائیل در لبنان به مرحلهٔ اجرا درآمد.

‏پرسش اصلی: چرا این اتفاق رخ داده است؟
‏درز اطلاعات رزمایش‌ها و نقل‌وانتقالات لجستیک اسرائیل از درون دستگاه‌های امنیتی و نظامی آمریکا هم‌زمان با فضای شادی و غرور ناشی از مرگ سنوار و فضاسازی رسانه‌ای پیرامون حملهٔ‌ پهپادی به منزل نتانیاهو که انگشت اتهام تل‌آویو را مستقیماً به سمت تهران رهنمون می‌کند، چیزی نیست جز تحریک مستقیم اسرائیل برای انجام سریعتر عملیات نظامی بر علیه جمهوری اسلامی.

‏در این اسناد اشاره‌ای به اهداف احتمالی در خاک ایران نشده اما تأکید بر تمرین‌های پشتیبانی هوایی و سوخت‌رسانی با هواپیماهای «کی‌سی-۷۰۷» و «گلف‌استریم» می‌تواند این گمانه را تقویت کند که اقدام اسرائیل با استفاده از آسمان کشورهای منطقه نخواهد بود بلکه احتمالاً از فراز دریای سرخ تا خلیج فارس صورت خواهد گرفت. به‌ویژه که برخی از کشورهای همسایهٔ ایران نیز بر عدم همکاری در فضای سرزمینی خود با اسرائیل اصرار می‌کنند.

‏به نظر من نتیجهٔ اولیهٔ انتشار این اسناد، تعجیل اسرائیل در انجام حملهٔ نظامی به اهداف تعیین شده در خاک ایران خواهد بود و پس از آن نیز واکنش تلافی‌جویانهٔ دیگری از طرف جمهوری اسلامی را شاهد خواهیم بود. این یعنی ورود این دو دولت به فاز جدیدی از درگیری مستقیم که انتهایش را به سختی می‌توان برآورد کرد.
‏اما اصلی‌ترین پیامد در آمریکا رخ خواهد داد؛ در صورت وقوع این وضعیت در فاصلهٔ تقریباً یک ماه مانده تا انتخابات ریاست جمهوری، تمام تلاش‌های دولت «بایدن» برای کاهش تنش در خاورمیانه با شکست مواجه شده و احتمالاً جمهوری‌خواهان دست بالاتر را در انتخابات پیش رو به‌دست خواهند آورد. به نظر من در شرایط کنونی هیچ‌کسی به اندازهٔ «ترامپ» از انتشار این اسناد خوشحال نیست.

@tarikhan

تاریخ‌خوان

19 Oct, 08:02


«قهرمان یا پارتیزان؟»

‏به‌گونه‌ای از رشادت جهادی ⁧ #يحيى_السنوار ⁩ پیش از جان باختن، سخن گفته می‌شود که گویی رهبر یک گروه شبه‌نظامی جز این باید رفتار کند. شاید اختفای همیشگی «حسن نصرالله» و حتی خود سنوار چنین پیش‌فرضی را ایجاد کرده تا جلسهٔ سران حزب‌الله در مقری ۳۰ متر پایین‌تر از سطح زمین و زیر ساختمان‌های مسکونی «ضاحیه» و نبرد تن به تن سنوار و همراهانش در منطقهٔ «رفح» با ۳۳ کیلومتر فاصله از «غزه» را «شجاعت قهرمانانه» تعبیر می‌کنند.

‏رهبر کوتاه‌مدت ⁧ #حماس ⁩ پس از خروج از شهر «غزه» و با عبور از «دیرالبلح» و «خان‌یونس» به منطقهٔ مسکونی «رفح» رسیده است، جایی که از طریق حدفاصل کوتاه در محلهٔ «تل‌السلطان» به اردوگاه و منطقهٔ بی‌طرف «المواسی» متصل می‌شود. از محل درگیری سنوار با سربازان اسرائیلی در رفح تا المواسی، چند کیلومتر بیشتر راه نیست و همراهی «محمود حمدان» فرمانده حماس در تل‌السلطان با سنوار نیز در این مرحله برای تسهیل عبور وی از محلهٔ تل‌السلطان و رسیدن او به المواسی بوده است. حمدان به همراه سنوار در رفح کشته شد.

‏در وسایل همراه یحیی سنوار یک نسخه گذرنامهٔ فلسطینی به‌نام «هانی سلیمان حمیدانی زُعرب» پیدا شده که متعلق به یک معلم آژانش امدادرسانی سازمان ملل (UNRWA) است در حالی‌که این فرد در ماه‌های اخیر در «مصر» اقامت داشته است. شاید این پاسپورت برای استفادهٔ سنوار جهت عبور از مرز دریایی در منطقهٔ المواسی به سمت مصر برنامه‌ریزی شده بود.
‏پول نقد همراه سنوار به مبلغ «ده هزار و هشتصد دلار آمریکا» هم می‌تواند مستند دیگری برای این موضوع باشد چرا که عملاً اسکناس دلار، کاربرد خاصی در داخل نوار غزه ندارد.

‏«بدین ترتیب شاید بتوان اینگونه نتیجه گرفت که سنوار قصد خروج از غزه را داشته و در حال طی کردن این مسیر مجبور به درگیری با سربازان اسرائیلی و کشته می‌شود.»

‏مقصودم از این نوشته، اصلاً تخفیف و تحقیر یک فرد جان‌باخته نیست اما نسبت به قهرمان‌سازی از یک مبارز چریک صرفاً با استناد به تصاویر زمان درگیری و جسد بی‌جانش با لباس رزم انتقاد جدی دارم.
‏«یحیی سنوار» یک فرمانده نبرد چریکی بود که برای آرمان‌هایش می‌جنگید و از پرداخت هیچ هزینه‌ای هم فروگذار نبود. درگیری وی در ساختمان محل جان باختن‌اش یک وضعیت طبیعی برای یک فرمانده تلقی می‌شود چراکه برای خروج از غزه، لاجرم باید از مخفیگاه بیرون می‌آمد؛ هیچ تونل زیرزمینی هم دیگر برای اتصال مستقیم شهر غزه به ساحل مدیترانه در المواسی وجود ندارد.
‏از طرف دیگر با وقوع درگیری و جراحت‌های اولیه که امکان حرکت را از او سلب می‌کند، کاملاً طبیعی‌ست که مرگ را به اسارت ترجیح دهد. اسارت رهبر حماس می‌توانست حتی به قیمت نابودی کامل این گروه در داخل و خارج فلسطین منتهی شود. به همین دلیل منطقی در نبردهای چریکی، سنوار این درگیری را به گونه‌ای پیش می‌برد که اسیر نشود. بر مبنای ادبیات مبارزات چریکی اگر چنین نمی‌کرد تعبیر به بزدلی میشد اما در عین حال اقدام او نیز قهرمانانه نیست چون باید چنین می‌کرد.

‏به کسانی‌که از سنوار قهرمان تاریخی می‌سازند یادآوری می‌کنم که همان تاریخ، نسبت به طراحی و اجرای عملیات طوفان‌الاقصی قضاوت بیرحمانه‌ای خواهد کرد. عملیاتی که صدها غیرنظامی را در اسرائیل به کام مرگ کشاند و منجر به خشونت افسار گسیختهٔ اسرائیلی‌ها و کشتار ده‌ها هزار نفر در نوار غزه و جنوب لبنان شد. تاریخ قطعاً دولت و ارتش اسرائیل را بابت این کشتار جمعی و نسلی محاکمه خواهد کرد اما به هیچ عنوان از حماقت‌های راهبردی و محاسباتی حماس و رهبران و حامیانش نیز بابت قتل‌عام و گروگان‌گیری یهودیان در حین طوفان‌الاقصی، تحریک اسرائیل به عملیات وحشیانه در غزه و بهره‌کشی از ساکنان این باریکه به عنوان سپر انسانی نخواهد گذشت.

@tarikhan

تاریخ‌خوان

18 Oct, 08:26


سفر ⁧ عراقچی ⁩ به استانبول از دو جهت برای جمهوری اسلامی حائز اهمیت است: یکم بابت چالش شمال‌غربی با آذربایجان، روسیه و ترکیه دربارهٔ ⁧ کریدور زنگزور ⁩ و دومی بابت رایزنی با مقام‌های ترک دربارهٔ تحولات خاورمیانه و به‌ویژه احتمال اقدام نظامی اسرائیل علیه ایران.

گفت‌وگو با تلویزیون ایران‌اینترنشنال
جمعه ۲۷ مهر ۱۴۰۳

@tarikhan
‏⁦

تاریخ‌خوان

12 Oct, 17:42


اگر اسماعیل قاآنی کشته یا زخمی شده باشد، حکومت در برابر هواداران بی‌تحملش بدهکار می‌شود و اگر واقعاً جاسوس از آب درآید، در این حکومت سنگ روی سنگ بند نمی‌شود.
‏در غیر از این دو حالت، ظاهر نشدن فرمانده سپاه قدس می‌تواند بخشی از یک بازی امنیتی از سوی جمهوری اسلامی باشد.

گفت‌وگو با تلویزیون ایران‌اینترنشنال
برنامه تیتر اول
شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳

@tarikhan

تاریخ‌خوان

07 Oct, 18:11


#شاهزاده_رضا_پهلوی ⁩ در سخنان اخیر خود کشورهای خارجی را مخاطب قرار داده و به آن‌ها بابت عدم ایجاد خلأ قدرت در صورت سرنگونی جمهوری اسلامی اطمینان می‌دهد اما به این پرسش مهم پاسخ نمی‌دهد که اگر حکومتی با حملهٔ خارجی روی کار بیاید، آیندگان چه قضاوتی در موردش خواهند داشت؟

گفت‌وگو با بی‌بی‌سی فارسی
دوشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۳

@tarikhan

تاریخ‌خوان

04 Oct, 21:27


خطیبان جمعه در شهرهای مختلف از طرفی بلندگوی بخشی از حامیان حکومت برای جنگ و درگیری با اسرائیل هستند و از طرفی وظیفهٔ انتقال ناگفته‌های رهبر جمهوری اسلامی را به همان هواداران برعهده دارند؛ مطالبی که علی خامنه‌ای به دلایل مختلف از بیان آن پرهیز می‌کند.

گفت‌وگو با بی‌بی‌سی فارسی
جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳

@tarikhan

تاریخ‌خوان

29 Sep, 17:25


پر سروصدا بودن دیدگاهی که خواهان جنگ با اسرائیل در رسانه‌های حکومتی‌ست، یکی از نشانه‌های عدم تمایل جمهوری اسلامی به درگیری مستقیم و فراگیر در منطقه است.
‏حکومت از مجالی که برای طرح نظرشان می‌دهد مثل آب‌نبات برای راضی کردن کودک استفاده می‌کند.

گفت‌وگو با تلویزیون ایران‌اینترنشنال
برنامهٔ تیتر اول
یکشنبه ۸ مهر ۱۴۰۳

@tarikhan

تاریخ‌خوان

28 Sep, 07:53


مفهوم بازدارندگی نزد حاکمیت و رسانه‌های آن دو سطح متفاوت دارد. حکومت از توان بازدارندگی برای مقابله با تهدیدهای موجودیت خود استفاده می‌کند در حالی‌که رسانه‌هایی نظیر کیهان، خطوط مقدم عمق نفوذ یعنی گروه‌های نیابتی را مد نظر می‌گیرند.
‏پروکسی‌ها همیشه قابل جایگزینی هستند.
‏⁦

گفت‌وگو با تلویزیون ایران‌اینترنشنال
شنبه ۷ مهر ۱۴۰۳

@tarikhan

تاریخ‌خوان

24 Sep, 14:54


پزشکیان از جمله‌بندی ساده‌ای استفاده می‌کند که با ساختار رایج در ادبیات دیپلماتیک فارسی تفاوت دارد و به همین دلیل است که عبارت‌های شرطی و مشروط را پس و پیش به کار می‌برد.
صحبت‌های او در مورد کنار گذاردن اسلحه در برابر اسرائیل هم نه به معنای کاهش تنش بلکه به‌عنوان توجیه راهبردهای نظامی از سوی تهران قابل تحلیل است.

گفت‌وگو با بی‌بی‌سی فارسی
سه‌شنبه ۳ مهر ۱۴۰۳

@tarikhan

تاریخ‌خوان

21 Sep, 10:22


روز ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ در جریان اعتراضات ⁧ #زن_زندگی_آزادی ⁩ ۱۱ نفر از شهروندان در ۸ شهر کشور، توسط مأموران حکومتی کشته شدند.
‏⁧ #مهسا_امینی ⁩
‏سیدمهدی موسوی؛ زنجان
‏روزبه خادمی و مهدی لیلازی؛ کرج
‏مهرداد بهنام‌اصل و پدرام آذرنوش؛ دهدشت
‏ابوالفضل مهدی‌پور و عرفان رضایی؛ آمل
‏مازیار سلیمانیان؛ رشت
‏جواد حیدری؛ قزوین
‏محمد حسین‌خواه؛ ساری
‏امیر نوروزی؛ بندرانزلی

@tarikhan

تاریخ‌خوان

21 Sep, 06:04


گفت‌وگو با تلویزیون ایران‌اینترنشنال
شنبه ۳۱ شهریور ۱۴۰۳

@tarikhan

تاریخ‌خوان

20 Sep, 10:13


#امارت_اسلامی ⁩ سرود ملی را در افغانستان حذف کرده و نواختن موسیقی هم در هر محیطی خارج از خانه ممنوع است.
‏بی‌توجهی یکی از نمایندگان ⁧ #طالبان ⁩ به نواخته شدن سرود ملی ج ا در کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی، آشکارا بحران موجود در میان دولت‌های مسلمان را نشان می‌دهد.

گفت‌وگو با تلویزیون ایران‌اینترنشنال
جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳

@tarikhan

تاریخ‌خوان

20 Sep, 07:53


روز ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ یکی از خونین‌ترین روزهای خیزش «زن،زندگی،آزادی» بود.
‏در این روز ۴۷ نفر از معترضان در ۲۵ شهر کشور به دست مأموران حکومت کشته شدند.
‏⁧ #حدیث_نجفی ⁩ در کرج الهام‌بخش شد، ⁧ #حنانه_کیا ⁩ در نوشهر لقب عروس ایران را گرفت و ⁧ #غزاله_چلابی ⁩ در آمل و ⁧ #روشنا_احمدی ⁩ در بوکان هم نماد مظلومیت زنان و شهروندان ایرانی بودند.
‏صدرالدین لتیانی، امین معرفت و میلان حقیقی؛ اُشنویه
‏فرجاد درویشی، دانش رهنما، پویا شیدا، متین عبدالله‌پور و عبدالله محمودپور؛ ارومیه
‏فرزین لطفی، ساسان قربانی و یاسین جمال‌زاده؛ رضوانشهر
‏محسن مالمیر، امیرحسین شمس و حسین علی‌کیا؛ نوشهر
‏محسن قیصری؛ ایلام
‏مهدی عسکری؛ گرمسار
‏علی مظفری و مهدی ببرنژاد؛ قوچان
‏مهراب نجفی؛ زرین‌شهر
‏آرش پهلوان؛ مشهد
‏فریدون احمدی؛ سقز
‏بهنام لایق‌پور و امیرحسین مهدوی؛ رشت
‏امیرعلی فولادی، ایمان محمدی و سعید محمدی؛ اسلام‌آباد غرب
‏محمد زارعی؛ سنقر
‏مهرداد قربانی؛ زنجان
‏ابوالفضل اکبری‌دوست، سیدعباس میرموسوی و مرتضی نوروزی؛ لنگرود
‏عرفان خزایی؛ شهریار
‏رضا شهپرنیا؛ کرمانشاه
‏محمدرضا اسکندری و محسن پازوکی؛ پاکدشت
‏پارسا رضادوست؛ هشتگرد
‏محمد فلاح و سیدسینا موسوی؛ آمل
‏محمدحسن ترکمان؛ شاهین‌شهر
‏فردین بختیاری؛ سنندج
‏محسن محمد‌کوچک‌سرایی؛ قائمشهر
‏محمدجواد زارعی؛ ساری
‏سعید ایرانمنش؛ کرمان

@tarikhan

تاریخ‌خوان

19 Sep, 20:04


انتصاب استاندار کرد و اهل سنت کردستان را می‌توان به فال نیک گرفت اما نباید فراموش کرد که رفع نابرابری‌ مذهبی نیازمند نگاه راهبردی‌تر به موضوع توسعه انسانی،اجتماعی و اقتصادی اقلیت‌های مذهبی و دینی کشور است.

گفت‌وگو با بی‌بی‌سی فارسی
برنامه صفحه ۲
پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳

@tarikhan

تاریخ‌خوان

19 Sep, 09:44


۲۹ شهریور ۱۴۰۱ پنج نفر از شهروندان معترض در خیزش «زن،زندگی،آزادی» کشته شدند.
‏⁧ #مینو_مجیدی ⁩ در کرمانشاه اولین شهید زن و زکریا خیال ۱۶ساله در پیرانشهر اولین شهید کودک در اعتراضات بودند.
‏⁧ #نیکا_شاکرمی ⁩ اما هر دو را داشت؛ هم کودک بود و هم دختر.
‏میلاد زارع؛ بابل
‏دیاکو مهرنوایی؛ بوکان

@tarikhan

تاریخ‌خوان

18 Sep, 07:58


۲۸ شهریور ۱۴۰۱ اولین خون‌های خیزش ⁧ #زن_زندگی_آزادی ⁩ پس از کشته شدن ⁧ #مهسا_امینی ⁩ به‌دست مأموران حکومتی در دیواندره، سقز و شهرری ریخته شد.
‏⁧ #فؤاد_قدیمی ⁩ در دیواندره اولین شهید اعتراضات بود.
‏محسن محمدی؛ دیواندره
‏فریدون محمدی؛ سقز
‏رضا لطفی؛ دهگلان
‏محمدجواد فرمانی؛ شهرری

@tarikhan