مجید تفرشی/ Majid Tafreshi @majidtafreshi Channel on Telegram

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

@majidtafreshi


يادداشتهايى از ديروز و امروز و شايد مفيد براى فردا
نوشته شده يا برگزيده مجید تفرشی
تاريخ نگار، سندپژوه و پژوهشگر مسايل معاصر
Email: [email protected]
Twitter: @majidtafreshi

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi (Persian)

با خواندن يادداشتهايی از ديروز و امروز و شايد مفيد براى فردا، وارد دنیای تفرشی باز شوید. این کانال توسط مجید تفرشی، تاريخ نگار، سندپژوه و پژوهشگر مسایل معاصر اداره می‌شود. تمامی مطالب این کانال به دقت توسط خود مجید تفرشی تهیه شده و انتخاب شده‌اند. با پیوستن به این کانال، شما می‌توانید از نوشته‌ها و اطلاعات ارزشمند این تاریخ نگار بهره‌مند شوید. بنابراین، اگر به مطالب مربوط به تاریخ، سندپژوهی و پژوهش‌های معاصر علاقه‌مند هستید، حتما از این کانال دیدن فرمایید. برای اطلاعات بیشتر و ارتباط با مجید تفرشی می‌توانید به ایمیل و توییتر او مراجعه کنید. پس دست به کار شوید و با مطالب ارزشمند مجید تفرشی آشنا شوید!

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

07 Jan, 11:54


🔰ایرانیان و امام علی علیه‌السلام
به مناسبت ولادت حضرت امیرالمومنین (ع)

🔸سخنرانان:
جناب استاد علی بهرامیان
مورخ و معاون علمی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی
آقای آقای دکتر سعید طاووسی مسرور
مورخ و استاد دانشگاه علامه طباطبایی

زمان: جمعه، ۲۱ دی ماه ۱۴۰۳ (۱۰ ژانویه ۲۰۲۴)
ساعت ۲۱ به وقت تهران(۱۷:۳۰ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلابهاوس

🔗لینک ورود:

https://www.clubhouse.com/invite/b36S8Yq80N4WZp8rEp3DK9g3O54FV0bzve:nbziPEw890REAns3lluKuVbR2Bi5NTJbAXZ3pVGxzHM

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

01 Jan, 13:55


روزنامه ایران از من خواست تا یادداشت کوتاهی درباره سیاست خارجی ایران در سال جدید، برای شماره ویژه سال ۲۰۲۵ آن روزنامه بنویسم.
چون مطلب من بدون دلیل و بدون اجازه دچار سانسور و تغییر شده، متن اصلی را این‌جا به اشتراک می‌گذارم.
لینک مطلب چاپ شده در شماره امروز را هم می‌گذارم.
ایران و چالش‌های بین‌المللی پیش رو در سال 2025
ایران در سال 2025 میلادی در چند وجه با چالش‌های مبرم و مختلفی در موضوعات سیاست منطقه‌ای و بین‌المللی خود مواجه است.
پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا، بن‌بست جنگ اوکراین، ضربات سهمگین تروریستی اسراییل به حماس و محور مقاومت سقوط حکومت بعثی بشار اسد در سوریه، بیم‌ها و امیدهای پیش روی پیمان صلح ابراهیم و قدرت گرفتن کامل و قطعی محمد بن سلمان در پادشاهی سعودی، از عناصر بسیار موثر بر روندهای پیش روی ایران در سیاست خارجی خود در سال 2025 است.
از زمان آغاز مبارزات انتخاباتی در آمریکا و پس از انتخاب ترامپ، او و اطرافیانش مدام با دو چهره متفاوت با مساله ایران مواجه شده‌اند. از یک سو، اصرار بر اعمال فشار بیشتر، از تحریم‌های بیشتر تا حمله موردی و جنگ تمام عیار و یا حمایت از اغتشاش‌های داخلی در جهت تعطیلی یا محدودیت همه جانبه گرفته تا رسیدن به یک تفاهم فراگیر با ایران، در اظهارات ترامپ و یارانش وجود دارد.
واقعیت این است که برای ترامپ در موارد بسیاری و به خصوص ایران، دستیابی به دستاوردهای نافرجام باراک اوباما همچنان یک دغدغه جدی است. ولی ترکیب یاران کنونی او و حذف مربع ضدایرانی (جان بولتون، مایک پنس، مایک پومپئو و نیکی هیلی) از کنار ترامپ و افزودن عناصر بعضا متعادل و بعضا تندروتر، راه را برای هر دو وجهتندروی و مصالحه با ایران برای دولت ترامپ باز نگاه داشته. البته در این مسیر، عناصری چون اروپا، اوکراین، چین، روسیه و سعودی نیز در کنار مصالح آمریکا تاثیرگذار خواهد بود.
در موضوع اوکراین و روسیه، اگرچه دو طرف مدعی پیشروی و پیروزی‌هایی بوده و هستند، ولی این جنگ اکنون بیش از هر زمانی با بن‌بست و انسداد مواج بوده و بدون تاثیرگذاری متفاوت عناصر منطقه‌ای و خارجی، دورنمایی برای پایان آن با پیروزی یکی از طرفین وجود ندارد. هر آن چه که در این معرکه رخ دهد، در ابعاد مختلفی، آینده روابط ایران با اروپا، آمریکا و مچنین کشورهای منطقهه، به خصوص در آسیای مرکزی و جنوب قفقاز با چگونگی، تداوم و یا تغییر روابط تهران و مسکو و آینده آن جنگ گره خوردهه است. در یک سال اخیر ایران تلاش کرده منافع خود را جدای از سرنوشت جنگ اوکراین نشان بدهد، ولی روسیه تعمدا ایران را شریک و همکار خود در جنگ معرفی می‌کند.
ایران همچنان در سیاست تعاملی راهبردی و ناگسستنی  خود با چین تاکید دارد، ولی به تدریج و کم و بیش دریافته که اولا، کاهش مناسبات راهبردی با چین به مصلحت ایران نیست، ثانیا، انتخاب چین به عنوان تنها گزینه و انتخاب یگانه ناگزیر در اقتصاد و دیپلماسی صحیح نبوده و هرگز نباید چه در تعاملات مختلف راهبردی اقتصادی و دیپلماتیک منطقه‌ای دوجانبه و چه در چارچوب بریکس و شانگهای، از چین توقع مقدم دانستن منافع ایران بر منافع خود را نداشته باشد. اگرچه چین نیز هرگز چنین توقعی را در ایران نکرده، ولی هنوز در ایران بسیاری چنین نقشی را برای چین تصور دارند. با این همه چین، همانند ابتکار صلح تهران و ریاض نشان داده که در موقعیت منافع مشترک متقابل، میتوان پکن را دلال و میانجی قابل اعتمادی برای حل برخی از مشکلات ایران دانست.
در مورد سعودی، اگر مواضع کنونی سعودی در قبال ایران را با مواضع ریاض در جریان مذاکرات و تصویب برجام مقایسه کنیم، درمی‌یابیم که به دلایل مختلف، از جمله بازنگری‌ها و تجدیدنظرهای هر دو کشور در سیاست منطقه‌ای خود، برخلاف گذشته، ریاض مانع و دشمن صلح ایران با غرب نیست. به نظر می رسد که در این شرایط جدید، ایجاد یک ازدواج مصلحتی و وشمندانه و رویکرد متفاوت بین دو کشور برای افزایش بخت‌های محدود ایران در منطقه و میان اعراب و همچنین تعامل با اروپا و آمریکا، ریاض و حکومت کنونی آن می‌تواند نقش مثبتی نسبت به گذشته بازی کند. ایران و سعودی می‌توانند با این موقعیت جدید به شماری از چالشهای منطقه ای و بین‌المللی خود واکنش سازنده و مثبت نشان دهند. چنین موقعیتی اکنون دشوار به نظر می‌رسد، ولی ضمنا پالس‌های مثبت و امیدوار کننده‌ای از هر دو سو مشاهده می‌شود.
در موقعیت کنونی تجدیدنظرهای جدی در سیاست منطقه‌ای و بین‌المللی ایران بیش از پیش ضروری به نظر می‌رسد. به نظر می‌رسد که گروههای ایدئولوژیک و سیاسی ایرانی تاثیرگذار بر تحولات خارجی در خارج از دولت، برخلاف دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی و حسن روحانی، از مخالفت آشکار با راهکارهای جدید دست کشیده‌اند. ولی عناصر و جریان‌های اقتصادی بهره‌‌مند از تحریم‌های ضدایرانی، همچنان مانع و دشمن بهبود وضع ایران و پایان انسداد توافق ایران و غرب هستند.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

01 Jan, 13:55


این گروه‌ها اکنون در رفتاری متناقض، ضمن تایید ظاهری سیاست خارجی دولت پزشکیان، اصرار دارند که دولت با روش‌های آزموده شده و شکست خورده پیشین به موفقیت جدید دست یابد.

در شرایط کنونی که معیشت و اقتصاد حرف اصلی مطالبات مردمی در ایران است، حتی با وجود همه فسادها و ناکارآمدی‌ها، هر دولتی و هر نهادی در ایران ندای توفیق و بهبود جدی بدون رفع موانع پولی (اف.ای.تی.اف) و لغو تحریمها (حداقل تحریمهای ثانویه) اوضاع اقتصادی را بدهد، حتما هم جاهل است و هم به مردم دروغ گفته است.

https://irannewspaper.ir/8643/4/110182

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

31 Dec, 23:37


بازتاب رسانه‌ای گزارش مکتوب نشست: «سوریه؛ صدسال پس از خیزش ضد فرانسه، بیست روز پس از سقوط بشار اسد» که جمعه شب هفتم دی ۱۴۰۳، با مشارکت آقایان دکتر هادی برهانی و دکتر یاسر قزوینی، اساتید محترم دانشگاه تهران، در خانه «گفتارها» در پلتفرم کلاب‌هاوس برگزار شد.
با سپاس از آقایان محمدجواد محمدحسینی برای نگارش و تنظیم گزارش و سهند اینانلو برای اجرا و مدیریت نشست
https://www.24onlinenews.ir/fa/tiny/news-29101

https://www.moniban.ir/fa/tiny/news-256297

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

30 Dec, 22:13


🔰رومانی و چائوشسکو
روایت ایرانی از سقوط کمونیسم در بخارست

🔸سخنرانان:
آقای محمد جمشیدی گوهری
دیپلمات پیشین و سفیر ایران در رومانی در زمان چائوشسکو

خانم مرضیه آذرافزا
فعال سیاسی و اجتماعی


زمان: جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ (۳ ژانویه ۲۰۲۵)
ساعت ۲۱ به وقت تهران ( ۱۷:۳۰ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلابهاوس

🔗لینک ورود: https://www.clubhouse.com/invite/b36SW1RBErk7485wllNwLXdlG7qQfV0bzve:N-yaiIzdRs9ATc6vcWfmzUiFM0zFI1WCalEYTvKj_7k

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Dec, 11:05


🔰سوریه؛ صدسال پس از خیزش ضد فرانسه، بیست روز پس از سقوط بشار اسد
🔸سخنرانان:
آقای دکتر هادی برهانی
استاد دانشگاه تهران

آقای کریم جعفری
مدیر کانال اخبار سوریه

زمان: جمعه، ۷ دی ماه ۱۴۰۳ (۲۷ دسامبر ۲۰۲۴)
ساعت ۲۱ به وقت تهران( ۱۷:۳۰ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلابهاوس

🔗لینک ورود:
https://www.clubhouse.com/invite/VGWIQww1KGB4d39BaLwGe72A6eO8cVdv1jZ:bstwXYgxRFEfHE7CZ8sAWL16zVsd8_ix0T8PpOJy03M

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

23 Dec, 21:40


گاندو ۳:
دوباره معرکه‌گردانان داخلی ایران‌ستیز دست به کار می‌شوند
در زمان پخش سریال گاندو (۱)، نقدی درباره آن نوشتم که با عنوان «به نام ما، به کام دیگران»، در روزنامه اعتماد منتشر و در چند رسانه دیگر هم بازنشر شد و دردسرهایی هم برایم ایجاد کرد.
https://www.etemadnewspaper.ir/fa/Main/Detail/128283
پس از پخش گاندو (۲) هم در اوج ناآرامی‌های پاییز سال ۱۴۰۱، در برنامه زنده شیوه در شبکه چهار عنوان کردم که قاعدتا سریال ضدملی گاندو را باید شبکه‌های اسراییلی بسازند نه شبکه سه سیمای ایران.
آن اظهارات هم با ناراحتی، نفرت و انتقام مدیران کوتوله‌ نالایق و ضدملی رسانه‌ای و نوکرانشان مواجه شد و تبعاتش هنوز هم ادامه دارد.
https://www.asriran.com/fa/amp/news/862163
حالا هم دوباره همدستان داخلی ایران‌ستیزان دست به کار شده‌اند با کلید زدن «گاندو ۳».
https://tabnakjavan.com/fa/news/68472/آیا-گاندو-۳-ساخته-میشود-جزییات

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

22 Dec, 12:10


بازتاب رسانه‌ای گزارش مکتوب نشست پنجشنبه شب ۲۹ آذر «خانه گفتارها» در پلتفرم کلاب‌هاوس، به مناسبت فرا رسیدن شب چله (شب یلدا) با سخن‌رانی آقای محمدعلی عزت‌زاده، پژوهشگر تاریخ ایران، زهرا افصح، روایتگر و قصه‌گو، و بابک افرا، خواننده و آهنگ‌ساز
با سپاس از آقای محمدرضا مهاجری برای مدیریت و اجرای جلسه و خانم پرستو اصیلی برای تنظیم و نگارش گزارش نشست.

https://www.24onlinenews.ir/fa/tiny/news-28492

https://www.moniban.ir/fa/tiny/news-254778

https://www.khabaronline.ir/amp/2000290/

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

20 Dec, 23:10


تفرشی: مذاکرات تازه با آمریکا به هسته‌ای محدود نیست | ایران شعار نابودی اسرائیل ندهد | درهای مذاکره بسته است اما قفل نیست

مجید تفرشی درباره‌ی احتمال تکرار مذاکره‌ی مستقیم ایران و آمریکا با تاکید بر اینکه همه چیز نسبت به قبل تغییر کرده، گفت: هر مذاکره‌ای با اروپا، آمریکا و هر متحد آنها دیگر هرگز نمی‌تواند منحصر به مسئله‌ی هسته‌ای باشد.

این تحلیلگر سیاسی به انصاف نیوز می‌گوید: آنچه روحانی و اوباما بر آن تاکید داشتند که برجام باید فراتر از مسائل هسته‌ای برود به طور ناگزیر به همه تحمیل شده است.

آقای تفرشی بر این باور است که کم‌هزینه‌ترین گزینه در شرایط فعلی مذاکره‌ی مستقیم با آمریکاست و می‌گوید: هیئت حاکمه‌ی ایران به این نتیجه رسیده که مذاکره‌ی مستقیم با آمریکا گزینه‌ی بهتری است.

این تاریخ‌پژوه گفت: اگر مناسبات رییس جمهور با رهبری و شورایعالی امنیت ملی مثبت باشد و آن اقتدار را داشته باشد دولت می‌تواند در تصمیم‌گیری‌ها اثرگذار شود.

▪️ گفت‌وگوی انصاف نیوز با مجید تفرشی را در لینک بخوانید:
https://ensafnews.com/564448

▪️ برخی میان‌تیترهای این گفت‌وگو:

▫️ نسبت به دولت نخست ترامپ همه چیز عوض شده‌
▫️ دیگر عربستان مانع بهبود روابط ایران و آمریکا نیست
▫️ ترامپ بدون دریافت امتیاز فراوان امتیاز نمی‌دهد
▫️ مذاکره‌ی غیر مسقیم به نفع ایران نیست

@ensafnews

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

17 Dec, 11:33


🔰ریشه های تاریخی شب چله

🔸سخنران:
آقای دکتر محمدعلی عزت زاده
پژوهشگر و دبیر انجمن ایران شناسی

🔸به همراه اجرای زنده موسیقی توسط آقای بابک افرا و قصه خوانی توسط خانم زهرا افصح

زمان: پنج شنبه، ۲۹ آذر ماه ۱۴۰۳ (۱۹ دسامبر ۲۰۲۴)
ساعت ۱۸:۳۰ به وقت تهران ( ۱۵ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلابهاوس

🔗لینک ورود:
https://www.clubhouse.com/invite/eX9cgz5r8rdEK5djq29RovdjYoKhrBE3Xo:IuON79LD9q9wx46oy1y5Yf7UMRZaikrTZFnB7a6zrCU

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

17 Dec, 10:26


بازتاب رسانه‌ای گزارش مکتوب نشست شنبه شب سخن‌رانی دکتر امید اخوی، درباره مدرسه علوم سیاسی تهران، به مناسبت صد و بیست و‌ پنجمین سال تاسیس نخستین نهاد ایرانی برای تعلیم و تربیت متخصص علم سیاست و دیپلماسی
برگزار شده در خانه گفتارها، در پلتفرم کلاب‌هاوس

khabaronline.ir/xmZ8y

https://www.24onlinenews.ir/fa/tiny/news-28146

https://www.moniban.ir/fa/tiny/news-253955

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

16 Dec, 12:48


‏شاهکار تلویزیون ایران واقعا در دنیا نظیر و رقیب ندارد.
‏در طول نیمه اول مسابقه سپاهان و پرسپولیس، حتی یک بار هم خانم‌های تماشاگر بازی، از نمای نزدیک نشان داده نشدند.
‏نشان دادن تصویر زنان فوتبال‌دوست ایرانی این قدر ترس دارد؟
‏چرا باید به این سادگی و سهولت خود را سخره اغیار کرد؟
‏چهل هزار نماشاچی زن ایرانی قابل انکار نیستند.
‏نمایش زنان فوتبال‌دوست ایرانی می‌تواند برای جمهوری اسلامی یک مانوور تبلیغاتی باشد.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

11 Dec, 10:49


🔰مدرسه علوم سیاسی تهران
نخستین تجربه تربیت نخبگان سیاسی- دیپلماتیک در ایزان
🔸سخنران:
آقای دکتر امید اخوی
تاریخ‌نگار
زمان: شنبه، ۲۴ آذر ماه ۱۴۰۳ (۱۴ دسامبر ۲۰۲۴)
ساعت ۲۱ به وقت تهران( ۱۷:۳۰ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلابهاوس

🔗لینک ورود:
https://www.clubhouse.com/invite/o7LHZZ0z5npVqKRD6lOAY5YrXeGQiEeaDVZ:LodnRrF49DqzcG_3qn9E1whq1_WU_mOMqKGqubKtug0

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

10 Dec, 11:52


گزارش‌های مکتوب رسانه‌ای نشست «تاریخ هجوم به خانه امیرالمومنین و حضرت زهرا (علیهما السلام)
سخنرانی آیت‌الله «محمدهادی یوسفی غروی»
برگزار شده در جمعه شب ۱۶ آذر ۱۴۰۳
در «خانه گفتارها» در پلتفرم کلاب‌هاوس‌

با سپاس از دوستان و همکاران گرامی آقایان محمدجواد محمدحسینی برای نگارش و تنظیم گزارش نشست و محمدرضا مهاجری برای مدیریت و اجرای نشست

https://www.khabaronline.ir/news/1995072

https://www.24onlinenews.ir/fa/tiny/news-27515

https://www.moniban.ir/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%DB%8C-3/252592-%D8%A8%D8%B1%D8%B1%D8%B3%DB%8C-%D8%AC%D8%B2%D8%A6%DB%8C%D8%A7%D8%AA-%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86-%DA%A9%DB%8C%D9%81%DB%8C%D8%AA-%D9%87%D8%AC%D9%88%D9%85-%D8%A8%D9%87-%D8%AE%D8%A7%D9%86-%D8%AD%D8%B6%D8%B1%D8%AA-%D8%B2%D9%87%D8%B1%D8%A7

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

05 Dec, 03:55


🔰تاریخ هجوم به خانه امیرالمومنین و حضرت زهرا علیهما السلام

🔸سخنران:
آیت الله محمدهادی یوسفی غروی

زمان: جمعه، ۱۶ آذر ماه ۱۴۰۳ (۶ دسامبر ۲۰۲۴)
ساعت ۲۱ به وقت تهران( ۱۷:۳۰ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلابهاوس

🔗لینک ورود: https://www.clubhouse.com/invite/eX9cVV2B967bAeG4X10n8wvEJNw1irBE3Xo:Ou33ILmGYm5HeRs8vOfNYs31SbLrwQL1oDNnUUb3X8o

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

04 Dec, 07:30


گزارش مکتوب رسانه‌ای نشست حاکمیت و مالکیت ایران بر جزایر سه‌گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و بوموسی (ابوموسی)،
سخنرانی استاد کوروش احمدی (دیپلمات و پژوهشگر) و مجید تفرشی (تاریخ‌نگار و سندپژوه)
برگزار شده در روز شنبه دهم آذر ۱۴۰۳ (۳۰ نوامبر ۲۰۲۴) در خانه گفتارها در کلاب‌هاوس
به مناسبت پنجاه و سومین سالگرد اعاده حاکمیت ایران بر جزایر سه‌گانه خلیج فارس
با سپاس فراوان از آقایان محمدجواد محمدحسینی برای تهیه و نگارش گزارش و محمدرضا مهاجری، برای مدیریت و اجرای نشست

https://www.24onlinenews.ir/fa/tiny/news-27148

https://www.khabaronline.ir/news/1991940

https://www.moniban.ir/fa/tiny/news-251472

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

01 Dec, 04:25


💢 بیست و سومین کتاب از «صد کتاب ماندگار قرن» معرفی و بررسی می‌شود؛

📚 تاریخ روابط سیاسی ایران و انگلیس در قرن نوزدهم میلادی
✍️ مولف: محمود محمود

سخنرانان
▪️فریدون مجلسی، پژوهشگر روابط بین‌الملل
▪️مجید تفرشی، پژوهشگر تاریخ معاصر

دبیر نشست:
▪️مصطفی نوری، پژوهشگر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران

🗒️ زمان: یکشنبه 11 آذرماه 1403، ساعت 10
📍مکان: اندیشگاه فرهنگی


#سازمان_اسناد_و_کتابخانه_ملی_ایران
#کتابخانه_ملی
#صد_کتاب_ماندگار
#صد_کتاب_ماندگار_قرن

🆔 @nali_ir

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

28 Nov, 22:18


مسافرت از منطقه باران خیز اروپا به خلیج فارس و جزیره همیشه ایرانی و کم باران بوموسی.
مواجه شدن با بارش باران ریز تند و کم‌یاب موجب خوشحالی و شگفتی همگان شد.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

28 Nov, 15:05


تو سبز جاودان بمان

وطن٬ وطن!
نظر فکن به من که من
به هر کجا٬ غریب‌وار٬
که زیر آسمان دیگری غنوده‌ام،
همیشه با تو بوده‌ام

وطن! وطن!
تو سبزِ جاودان بمان که من
پرنده‌ای مهاجرم که از فراز باغِ باصفایِ تو
به دوردستِ مه گرفته پر گشوده‌ام.

جزیره بوموسی/ ابوموسی
ایران، نرسیده به امارات
جنوبی‌ترین نقطه ایرانی خلیج فارس

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

28 Nov, 13:49


🔰ایران و حاکمیت جزایر سه گانه خلیج فارس
دیروز، امروز و فردا

🔸سخنرانان:
کوروش احمدی (محقق تاریخ خلیج فارس و دیپلمات پیشین)
مجید تفرشی (تاریخ‌نگار و سندپژوه)

زمان: شنبه، ۱۰ آذر ماه ۱۴۰۳ (۳۰ نوامبر ۲۰۲۴)
ساعت ۲۱ به وقت تهران( ۱۷:۳۰ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلابهاوس

🔗لینک ورود:
‏https://www.clubhouse.com/invite/9dGurKBOzEQXnvn7VwrAEqKJ2bpVcXq3Dze:6XqCLtYFREOxb1kxUIpETC-NKu8SUGKKxkRyT2V0Pks

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

27 Nov, 10:00


‏در آستانه رسیدن به جزیره همیشه ایرانی بوموسی/ ابوموسی
‏در مجاورت کوه حلوا، مرتفع‌ترین نقطه جزیره ابوموسی

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

27 Nov, 05:12


‏عکاسی از دریای پارس/ خلیج فارس
‏در شناور مسافری به سمت جزیره ابوموسی/ بوموسی/ بوموسو و دو جزیره تنب
‏تحقق آرزویی دیرین
‏به امید حفظ و مراقبت ابدی از این جزایر همیشه ایرانی و تبدیل آنها به قطب اقتصادی و‌ گردشگری ایران زمین و منطقه

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

27 Nov, 03:59


گزارش مکتوب رسانه‌ای نشست جمعه شب دوم آذر ۱۴۰۳/ ۲۲ نوامبر ۲۰۲۴
در موضوع: «واقعیت‌های چین امروز: مرور جایگاه و موقعیت چین، از دیروز تا فردا»
با سخنرانی صاحب نظران، آقایان: امیرعلی امیری، حسین طباطبایی، حامد وفایی و مهدی یوسفی
برگزار شده در «خانه گفتارها» در پلتفرم کلاب‌هاوس
به مناسبت دوازدهمین سالگرد آغاز رهبری شی جین پینگ در چین
با سپاس از آقایان محمدجواد محمدحسینی برای تنظیم و نگارش گزارش و سهند اینانلو برای مدیریت و اجرای نشست

https://www.khabaronline.ir/amp/1988011/

https://www.24onlinenews.ir/fa/tiny/news-26528

https://www.moniban.ir/fa/tiny/news-249607

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

22 Nov, 13:07


🔰واقعیت‌های چین امروز
‌جایگاه و موقعیت چین از دیروز تا فردا

🔸سخنرانان:
دکتر امیرعلی امیری
دکتر حسین طباطبایی
دکتر حامد وفایی
دکتر مهدی یوسفی


زمان: جمعه، ۲ آذر ماه ۱۴۰۳ (۲۲ نوامبر ۲۰۲۴)
ساعت ۲۱ به وقت تهران( ۱۷:۳۰ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلابهاوس

🔗لینک ورود:
https://www.clubhouse.com/invite/9dGu2zp8G0NV2Ke0VoDW6VdrZeLTXq3Dze:b2oZoUc20zVd1lmI42OYKQ9MHv0KfqrCaSIhxyYsVJ8

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

18 Nov, 20:43


بازتاب رسانه‌ای گزارش مکتوب نشست مجازی هفتگی شنبه شب ۲۶ آبان ۱۴۰۳ «خانه گفتارها» در پلتفرم کلاب‌هاوس، با عنوان «کیش مهر: علامه طباطبایی؛ گفتگو با نوه علامه»، در چهل و سومین سالگرد درگذشت علامه
سخنرانی حجت‌الاسلام‌ والمسلمین «امیرحسین مناقبی»

https://www.khabaronline.ir/amp/1985770/

https://www.moniban.ir/بخش-سیاسی-3/248566-روایتی-از-مشی-مردمی-تواضع-مثال-زدنی-علامه-طباطبایی-واکنش-تند-علامه-به-کتاب-شهید-جاوید

https://www.24onlinenews.ir/fa/tiny/news-26128

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

14 Nov, 14:38


بیست و سومین نشست مجازی گروه تخصّصی *محفل حقوق بین‌الملل* تحت عنوان:
"یادی از دکتر جلال عبده با تاکید بر نقش ایران در حقوق بین الملل" 

با سخنرانی *دکتر مجید تفرشی* 
مورّخ و تحصیل‌کرده‌ی دانشگاه لندن انگلستان
پنج‌شنبه ۲۴ آبان _ ساعت ۲۱ به وقت تهران _ از بستر گوگل میت و لینک زیر:

https://meet.google.com/qir-ddnf-meb

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

14 Nov, 08:28


🔰کیش مهر؛ علامه طباطبایی
گفتگو با نوه استاد

🔸سخنران:
حجه‌الاسلام و المسلمین امیرحسین مناقبی (نوه مرحوم علامه طباطبایی)

زمان: شنبه، ۲۶ آبان ماه ۱۴۰۳ (۱۶ نوامبر ۲۰۲۴)
ساعت ۲۱ به وقت تهران( ۱۷:۳۰ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلابهاوس

🔗لینک ورود:
https://www.clubhouse.com/invite/o7LHBXQ5KGp6w9RgvrXRK2qq4y3OfEeaDVZ:ckFMPf5LCz6s2R91TqlouyPOw3-zBRah8om8DtK4M1M

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

11 Nov, 21:17


گزارش مکتوب نشست مجازی جمعه شب ۱۸ آبان ۱۴۰۳، با عنوان «انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا؛ اثرات داخلی، بین‌المللی، منطقه‌ای و ایران»
این نشست با حضور آقایان دکتر «محمود منشی‌پوری»، «رحمان قهرمان‌پور»، «اسفندیار خدایی» و «هادی خسروشاهین»، به مناسبت انتخابات ریاست جمهوزی آمریکا و پیروزی تاریخی «دونالد ترامپ»، جهت بررسی ابعاد گوناگون و تاثیرات آن و در «خانه گفتارها» در پلتفرم «کلاب‌هاوس» برگزار شد.
با سپاس از آقایان «محمدرضا مهاجر» جهت اداره و اجرای نشست و «سهند اینانلو» جهت نگارش و تنظیم گزارش نشست.

https://www.24onlinenews.ir/fa/tiny/news-25610

https://www.moniban.ir/بخش-سیاسی-3/247214-انتخابات-امریکا-اثرات-داخلی-بین-المللی-منطقه-ای-ایران

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

11 Nov, 14:32


‏چند نکته:
‏۱. دولت حتما باید به شایعات مربوط به ارتباط یکی از پسران آقای پزشکیان با گروههای پان‌ترک تجزیه طلب واکنش نشان دهد.
‏۲. دیدار با عناصر پان‌ترک جدایی طلب نگران کننده است، ولی لزوما خبر وحشتاکی نیست.
‏۳. تلاش‌های نافرجام و دل‌سوزانه مرحوم آیت‌الله دکتر بهشتی برای دیدار با سران سازمان موسوم به مجاهدین خلق در سال‌های ۱۳۵۸-۱۳۶۰ برای اقناع آنان به کنش غیرنظامی و مدنی در کشور ممانعت آنان از فعالیت مسلحانه براندازانه، قابل تامل و شاید مفید است.
‏۴. اگر دکتر پزشکیان و تیمش بتوانند این عناصر افراطی را قانع و متمایل به تعادل و حرکت مدنی در چارچوب بدون مذاکره و بدون اما و اگر حاکمیت ملی و منافع ملی کند، اقدامی مفید است.
‏۵. این دیدار می‌تواند بسیار خطرناک و نگران کننده باشد، اگر این نوع دیدارها برای تحت تاثیر قرار دادن پزشکیان و نزدیکانش برای اباحه‌گری تجزیه طلبی و قومیت‌گرایی ضدملی باشد.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

09 Nov, 16:37


برش‌هایی از زندگی و کارنامه حسین فاطمی، در چهار پرده

این مقاله تحلیلی را چند سال قبل درباره مرحوم دکتر حسین فاطمی نوشتم.
اکنون در هفتادمین سالروز اعدام وزیر خارجه پیشین ایران ، بازنشر آن را مناسب دیدم.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

09 Nov, 15:14


ترامپ ۲، چه معنایی برای غزه، اوکراین و تخریب محیط زیست دارد؟
تحلیل مهم و خواندنی پروفسور «پل راجرز» استاد برجسته بریتانیایی روابط بین‌الملل در موضوع: «سه پیش‌بینی درباره مفهوم پیروزی دور دوم ترامپ برای سیاست خارجی آمریکا»
منتشر شده در پایگاه اینترنتی اندیشکده «اوپن دمکراسی»

https://www.opendemocracy.net/en/trump-gaza-ukraine-climate-wars-foreign-policy/

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

09 Nov, 13:16


انتصاب دکتر غلام‌رضا امیرخانی به ریاست سازمان اسناد و کتاب‌خانه ملی ایران، انتخابی بر اساس شایسته‌سالاری، سوابق مرتبط و طی تدریجی و متعارف پله‌های ترقی درون سازمانی از رده‌های پایین به بالا است.
در طول بیش از ۱۷ سالی که با ایشان آشنا و دوست هستم، او را فردی دانا، توانا، باتجربه، علم‌مدار و پژوهش‌محور یافتم.
باشد که در سمت جدید خود موفق بوده و بتواند جایگاه نادیده گرفته، تضعیف و فراموش شده آرشیو و کتابخانه ملی ایران را به موقعیت شایسته و بایسته خود رسانده و ارتباط بین مراجعان عمومی و پژوهشگران متخصص را با سازمان اسناد و کتابخانه ملی گسترده‌تر و عمیق‌تر سازد.

https://www.jamaran.news/fa/amp/news-1649234

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

08 Nov, 13:11


یک دزد هرگز مالک نخواهد شد

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

08 Nov, 05:30


در تظاهرات اروپایی در دفاع از غزه و شماتت استانداردهای دوگانه غربی ارایه شد:
آیا شما قتل کودکان را محکوم می‌کنید؟ یا موضوع وقتی به کودکان خاورمیانه می‌رسد، پیچیده می‌شود؟

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

07 Nov, 21:46


سخنان مهم امشب ولادیمیر پوتین در نشست سالانه والادای در سوچی، درباره بریکس، پول واحد بریکس و گمانه‌زنی درباره دلار زدایی

هنوز زود است تا درباره‌ی واحد پول بریکس حرف بزنیم و ما هم عجله‌ای نداریم.

ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه، شامگاه ۱۷ آبان در بیستمین نشست سالیانه‌ی اندیشکده‌ی "والادای" در سوچی، در پاسخ به پرسشی درباره واحد پولی مشترک اعضای بریکس گفت:
"ایده‌ی اصلی به ساخت یک پلتفرم جدید سرمایه‌گذاری مربوط می‌شود که نیازمند سرمایه، تکنولوژی و نیروی انسانی است."
"این واحد پولی با نظارت بانک‌های مرکزی اعضای بریکس و با تاسیس بانک جدید "توسعه‌ی بریکس" شکل خواهد گرفت. ایده‌ی آن به اطلاع تمامی اعضای این سازمان رسیده و با استقبال آنان یک کارگروه تخصصی نیز راه‌اندازی شده است."
وی افزود؛
" سایر کشورها امکان استفاده از این واحد پولی را خواهند داشت داشت اما امکان سرمایه‌گذاری در آن تنها برای اعضای بریکس میسر خواهد بود."
" ما امروز با دو موضوع کاملا مجزا مواجه هستیم؛ یکی ابزار الکترونیکی برای مبادلات مالی در بانک‌های مرکزی اعضای بریکس که با عنوان "بریکس پِی" (BRICS PAY) معروف شده است و دیگری تاسیس واحد پولی مشترکی مانند پول‌های رایج کاغذی!
«کارشناسان و خبرنگاران متعددی این روزها درباره‌ی لزوم راه‌اندازی واحد پول مشترک بریکس از من سئوال می‌کنند. اما بسیار زود است تا در این باره حرف بزنیم و قصدی هم برای عجله نداریم.»
عملی شدن چنین ایده‌ای نیاز به ادغام بخش‌هایی از اقتصاد کشورهای عضو و پیدا کردن درک درستی از چگونگی کار ساختارهای اقتصادی با یکدیگر دارد و به همین جهت هیچ عجله‌ایی برای تحقق آن نداریم"
پوتین در پایان ضمن رد کردن رویارویی با دلار و ایالات متحده گفت؛

"این ما نیستیم که می‌خواهیم استفاده از ارزی چون دلار را کنار بگذاریم. این کار را قدرت سیاسی و اقتصادی آمریکا به دست خود انجام می‌دهد. ما در جنگی با دلار وارد نمی‌شویم، تنها می‌خواهیم برای پاسخ به نیازهای بخشی از اقتصاد بین‌المللی برنامه‌ریزی کنیم."

https://www.youtube.com/live/Vg2g_3uZooE?si=MFqBO3fZMlL5CNuE

از دقیقه‌ 2:22:23
با سپاس از دوست گرامی برای ترجمه از روسی

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

06 Nov, 21:29


https://www.khabaronline.ir/news/1980401/چرا-سازمان-سیا-نتوانست-انقلاب-را-پیش-بینی-کند-تفرشی-اگر-گروگان-گیری

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

06 Nov, 13:22


🔰انتخابات ۲۰۲۴ امریکا
اثرات داخلی، بین‌المللی، منطقه‌ای و ایران

🔸سخنرانان:
دکتر محمود منشی‌پوری
دکتر اسفندیار خدایی
دکتر هادی خسروشاهین
دکتر رحمان قهرمان‌پور

زمان: جمعه، ۱۸ آبان ماه ۱۴۰۳ (۸ نوامبر ۲۰۲۴)
ساعت ۲۱ به وقت تهران( ۱۷:۳۰ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلابهاوس

🔗لینک ورود:
https://www.clubhouse.com/invite/KNpFXaXy5VEBNl0Qy455n0Ao0N76UX8oOw4:Mr9jk19RyBTnzI7O3KbhoDC44tFAxAr1P8yCIwwkiow

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

05 Nov, 18:58


گزارش مبسوط نشست جمعه شب ۱۱ آبان، در موضوع تسخیر/ اشغال سفارت آمریکا در تهران، روایتی مستند پس از ۴۵ سال
با حضور جناب آقای محمد محبوبی نویسنده کتاب «ایستگاه خیابان روزولت» و نگارنده این سطور.
برگزار شده در «خانه گفتارها» در پلتفرم «کلاب‌هاوس»
با سپاس از آقای محمد رضا مهاجر برای اداره و اجرای نشست.

https://www.24onlinenews.ir/fa/tiny/news-25181

https://ensafnews.com/556717/روایت-مستند-پس-از-45-سال-تسخیر-یا-اشغال-سف/

https://www.moniban.ir/fa/tiny/news-246120

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

02 Nov, 15:46


https://www.khabaronline.ir/news/1978948/%DB%8C%DA%A9-%D8%B3%D9%86%D8%AF-%D8%AA%D8%A7%D8%B2%D9%87-%DB%8C%D8%A7%D8%A8-%D8%A7%D8%B2-%D8%A2%D8%B1%D8%B4%DB%8C%D9%88-%D9%85%D9%84%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%DB%8C%D8%AA%D8%A7%D9%86%DB%8C%D8%A7-%D8%AF%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D8%AC%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B1-%D8%B3%D9%87-%DA%AF%D8%A7%D9%86%D9%87

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

02 Nov, 13:39


نامه مهم تشكر "خالد بن محمد القاسمى" حاكم شارجه به "الك داگلاس- هيوم" وزير خارجه بريتانيا و پاسخ آن، به تاريخهاى ٢١ نوامبر ١٩٧١ (٣٠ آبان ١٣٥٠) و ٢٦ نوامبر ١٩٧١ (٥ آذر ١٣٥٠) (به ترتيب ٩ روز و ٤ روز قبل از اعاده حاكميت ايران بر جزاير سه گانه خليج فارس) در قدردانى و تشكر از پيمان منعقده با ايران، براى حل و فصل مساله مالكيت جزيره ابوموسى.
مشابه اين مكاتبات از طرف حاكم وقت راس الخيمه هم وجود دارد.
با وجود آزادسازى چند هزار برگ از اسناد اعاده حاكميت ايران بر جزاير سه گانه در سال ١٩٧١/ ١٣٥٠، كه طى سالهاى ٢٠٠٢ تا ٢٠١٢ ميلادى از طبقه بندى آزاد شده اند و تلاشهاى حقوقى- ادارى مستمر و بى وقفه و بعضا موفق نگارنده براى آزادسازى بقيه اسناد بلوكه شده بر اساس قانون دسترسى آزادانه به اطلاعات (Freedom of Information Act)، هنوز بسيارى از اسناد (به شكل پرونده كامل، اوراق مجزا و حتى پاراگرافها و جملات حساس تاثيرگذار مكاتبات) از دسترس محققان به دور مانده است.
دولت بريتانيا علنا و عملا در حمايت از ادعاهاى بى اساس و جديد دولت امارات عربى متحده و متحدانش، مانع دسترسى به برخى از اين پرونده ها است و پس از تمديد بسته بودن بخشهايى از پرونده ها تا آغاز سال ٢٠١٢، اكنون وعده آزادسازى اغلب موارد بلوكه شده را تا آغاز سال ٢٠٢٢ داده شده بود. ولی همچنان پرونده‌های مهمی آزاد نشده‌اند.
اين دو نامه به كسانى تقديم مى شود كه از سر غرض سياسى، نادانى تاريخى و يا منافع مادى، اصرار دارند وانمود كنند كه ايران برخلاف ميل طرف مقابل عرب و متحد بريتانيايى آن، جزاير سه گانه تنب بزرگ، تنب كوچك و ابوموسى را پس گرفته است.
https://t.me/majidtafreshi

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

02 Nov, 08:07


جمیل فارسی روزنامه‌نگار منتقد اهل پادشاهی سعودی، پس از هفت سال زندان آزاد شد. از زمان دستگیری و محکومیت او تاکنون، تقریبا هیچ رسانه، سازمان و دولتی در منطقه و غرب درباره دستگیری او اطلاع‌رسانی و به حکومت ریاض اعتراض نکرده بود. همانند زندان و اعدام بسیاری دیگر از منتقدان مدنی در آن کشور.

‏https://www.siasat.com/saudi-arabia-releases-journalist-jamil-farsi-after-7-years-in-prison-3123464/

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

28 Oct, 20:41


🔰تسخیر/اشغال سفارت امریکا در تهران
روایت مستند پس از ۴۵ سال

🔸سخنران: آقای محمد محبوبی
پژوهشگر و نویسنده کتاب "ایستگاه خیابان روزولت"
آقای مجید تفرشی
تاریخ‌نگار و سندپژوه

زمان: جمعه، ۱۱ آبان ماه ۱۴۰۳ (۱ نوامبر ۲۰۲۴)
ساعت ۲۱ به وقت تهران( ۱۷:۳۰ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلابهاوس

🔗لینک ورود:
https://www.clubhouse.com/invite/8dkuBqkJGddAkvNyp6obJpLXXKkjTRjz4pN:9RS7ylf_IC5aboevjYMMyN8lXbUjq5ivqy0eHaUM38c

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

28 Oct, 09:18


این یادداشت تحلیلی را چند سال قبل در مورد واکاوی رویکردهای مختلف در برخورد با مقوله کوروش هخامنشی، نحوه بزرگداشت او و برگزاری روز جهانی کوروش، برای هفته نامه کرگدن چاپ تهران نوشتم که بعدا در چند رسانه دیگر نیز بازنشر شده است.

مجید تفرشی
مسئله علاقه و تمسک به افتخارات و شخصيتهاي باستاني و گذشته دوردست، نه موضوع جديدي در ايران است و نه صرفا تجربه اي مختص کشور ما. با اين همه به نظر ميرسد که در دهه هاي اخير، به خصوص در يک دهه اخير، اين موضوع ابعاد، دامنه و عمق اجتماعي، تبليغاتي، سياسي و فرهنگي جديدي به خود گرفته و بخشي از کشمکشهاي مختلف روزمره موجود رسانهاي، در ميان ايرانيان داخل و خارج از کشور شده است.
در چند سال اخير، مسئله هفتم آبان و جشن سالگرد مجازي تولد کوروش، بنيانگذار سلسله هخامنشي و تجمع در کنار مقبره کوروش، به تدريج به يک کارزار سياسي براي نشان دادن گذشته درخشان يا عرض اندام مخالفان وضع موجود تبديل شده است. از طرفي هم به يک چالش و خطر امنيتي بدل شده که عدهاي براي تضعيف نظام و ارزشهاي ديني به راه انداخته اند و هزاران نفر نيز دانسته يا نادانسته در اين جريان درگير شده اند که بايد با آن مقابله شود و دستکم و حتي المقدور آن را کنترل و محدود کرد.
در ميان اين معرکه، چيزي که کمتر مورد توجه قرار ميگيرد، نظرهاي عميق و دقيق کارشناسانه از هر دو جهت يا جهت بيطرف، در مقابل اظهارنظرهاي عوام يا حتي نخبگان غيرکارشناس در فضاهاي مجازي و شبکه هاي اطلاع رساني ديجيتالي است. چيزي که اين روزها در صفحات مجازي له و عليه روز کوروش و گردهمايي پاسارگاد مشاهده ميشود، جرياني نه چندان جديد، ولي نمونه اي داراي ابعادي متفاوت و دگرگون نسبت به دستکم دو سده باستانگرايي در ميان ايرانيان است.
علاقه مندان طرح واقعي يا اغراق آميز آموزه هاي باستانگرايانه و مطرح کردن نام و ياد کوروش داراي انگيزه ها و اهداف يکساني نيستند. براي بسياري از اين افراد، کوروش هخامنشي، نماد حيثيت مورد قبول واقع شده جهاني تمدن و امپراتوري از دست رفته ايران است. براي عده اي ديگر نيز کوروش و جشن سالروز قراردادي تولد پادشاه هخامنشي، مجالي است براي ابراز نارضايتي و همراهي با جريانها و شبکه هاي مخالف نظام در اعلام مخالفت با وضع موجود سياسي و ديني.
براي اين دسته که بعضا فاقد بينش و ديدگاه عميق و گسترده تاريخي هم هستند، ايران باستان، امپراتوري هخامنشي و عصر حکومت کوروش، دوراني بوده خالي از انتقاد، سراسر افتخار و بري از اشتباه و ظلم و نابرابري که بايد تلاش کرد تا اين دوران موعود را جانشين وضع موجود سراپا اشکال و انتقاد کرد. اين دو روش در ادوار مختلف تاريخ ايران، دستکم در چند دوره مشخص نمود و بروز داشته است. مثلا ميتوان به نمونه هاي مشابهي در سالهاي پس از جنگهاي ايران و روس و عقد معاهده هاي گلستان و ترکمانچاي، سالهاي پس از معاهده پاريس و جدايي هرات از ايران، سالهاي پيرامون انقلاب مشروطه اشاره کرد که با دلايل مختلفي چنين جريانهايي مطرح ميشدند.
تقريبا از ابتداي دوران جديد پس از کودتاي سوم اسفند 1299 و تغيير سلطنت از قاجار به پهلوي در آذر 1304، به تدريج مسئله باستانگرايي و توجه به ايران باستان، جزو برنامه هاي سامان يافته و نهادينه شده دربار، دولت و ديگر ارکان مختلف حکومتي قرار گرفت.
در سالهاي اخير، جريانهاي رسانهاي فارسي زبان و غيرفارسي منطقه اي و بين المللي نيز تلاش بسياري براي سياسي کردن اين تحولات کرده اند. جالب اينجاست که در شرايطي که بخشي از تبليغات باستانگرايانه و کوروش ستايانه به شدت ضدعربي است، برخي رسانه هاي ضدايراني عربي نيز بي توجه به اين جنبه، با شوق و ذوق ويژه اي به تشويق اين جشنها ميپردازند. در اين ميان البته انديشمندان و محققان بسياري نيز بوده و هستند که فارغ از جريانها و سياستگذاريهاي رسمي و حکومتي، به اهميت علمي، تاريخي و تمدني ادوار مختلف ايران باستان و حکومتهاي ايران باستان و شخص کوروش توجه داشته و طرح چنين ادوار تاريخي و موضوعات پژوهشي از سوي آنان، لزوما داراي انگيزه تبليغي، ديني، سياسي و فرهنگي نبوده است.
از سوي ديگر، در اردوي مخالفان برجسته سازي امپراتوريهاي ايران باستان و نقش کوروش هخامنشي نيز وحدت کاملي وجود ندارد. براي برخي از آنان، مسئله دين ستيزي برخي جريانهاي طرح و برجسته سازي ارزشهاي باستانگرايانه مورد توجه است و جريان کوروش ستايي موجود را نمادي از تلاش براي دين زدايي و اسلام ستيزي ميدانند. از نظر اين عده، سرنخ همه تحقيقات ايران باستان و دوران هخامنشي و به خصوص شخص کوروش، در دست محققان يهودي و لابي حکومت اسرائيل و حاميان آنان است.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

28 Oct, 09:18


اين سوءظن تا جايي پيش رفته که در برخوردي اغراق آميز و بعضا غيرعلمي همه تحقيقات مرتبط با ايران باستان به مستشرقان استعماري خارجي، به خصوص يهوديان و دلبستگان به سياستهاي يهودي يا صهيونيستي نسبت داده شده و بدون توجه به سابقه سيصد ساله مطالعات ايران باستان، ادعا شده که اساسا اين نوع تحقيقات، صرفا با انگيزه هاي سياسي بوده و از زمان پيروزي انقلاب در ايران شروع شده است.
در اين ميان جرياني نيز وجود دارد که البته جديد نيست، ولي به تدريج و به کندي در حال پيشرفت است. براي اين عده، هيچ مغايرت جدي ميان ارزشهاي از دست رفته ايران باستان و ارزشهاي واقعي کوروش با تلاش براي کمک به بهبود تدريجي و عميق و مسالمت جويانه و مشفقانه وضع اجتماعي، اقتصادي، سياسي و فرهنگي کشور وجود ندارد و حتي ميتوان ارزشهاي ديني اسلامي با آموزه هاي انساني و بشردوستانه کوروش آشتي برقرار کرد و پيوند ايجاد کرد. در ساليان گذشته نيز تلاشهاي متعددي براي چنين پيوندي وجود داشته است. براي نمونه ميتوان به تحقيق ابوالکلام آزاد، محقق و سياستمدار برجسته مسلمان هندي در انطباق شخصيت ناشناخته ذوالقرنين در قرآن کريم با کوروش هخامنشي اشاره کرد. پژوهشي که بعدها با همت عبدالرحمان سيف آزاد، محمد ابراهيم باستاني پاريزي و سعيد نفيسي به زبان فارسي در ايران نيز منتشر و منعکس شد.
در شرايط کنوني به نظر مي‎رسد که نه اقدام کساني که ميخواهند ايران باستان و کوروش هخامنشي را به ابزاري در جهت کارزار تبليغاتي و سياسي ضدحکومتي به کار بگيرند و نه اقدام کساني که ميخواهند بزرگداشت کوروش و ايران باستان را روشي ضدامنيتي قلمداد و با آن مقابله کنند به جايي نرسيده است. در اين وضعيت اقدام هوشمندانه، شايد اين باشد که دو طرف اصرار بر دشمني ورزيدن طرف مقابل با خود نداشته و موضوعي را که ميتواند به همبستگي و وفاق ملي منجر شود به يک رويارويي امنيتي و چالش مبدل نکنند. در اين شرايط پيچيده، نه هيچکدام از دو طرف دعوا، با طيفهاي مختلف خود، زورشان به هم ميرسد و نه اساسا امکان برتري هيچ يک از آنان، با توجه به شرايط و مقتضيات کنوني کشور وجود دارد. در اين شرايط اگر اين تقابل نهايتا به نوعي تفاهم تبديل شود، يک بازي برد برد و مسالمت جويانه رقم خواهد خورد. در غير اين صورت، تنها برنده واقعي چنين تقابل غيرضروري، اتحاد بدخواهان منطقه اي و بين المللي ضدايران و منافع ايران خواهد بود.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

26 Oct, 09:07


💥💥💥قسمت ویژه پادکست فوتبال‎‌تراپی:
چه شد که انگلیس نیمکت تیم ملی‌اش را به یک مربی آلمانی سپرد؟

❇️گفتگو با دکتر مجید تفرشی| تاریخ‌نگار و سندپژوه

❇️بررسی یک اتفاق نادر در فوتبال انگلیس از نگاه سیاسی، تاریخی و فرهنگی

📻از اینجاها بشنوید:
کست‌باکس| سایت فوتبال‌تراپی| اپل پادکستس
@football_therapy

https://bit.ly/48raXCK

https://bit.ly/48lXCeI

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Oct, 20:34


دکتر محمدجواد ظریف در نشست «خانۀ گفتارها» در شبکۀ اجتماعی کلاب‌هاوس:

در خصوص اتفاق اخیری که در مورد جزایر سه‌گانه رخ داد، یکی از دلایلی که ما نتوانستیم در زمینۀ روایت‌سازی در مورد خلیج فارس و جزایر سه‌گانه موفق عمل کنیم، همین عدم رعایت عدم توازن در سیاست خارجی است.
اما در مقام عمل، آن‌ها هیچ کاری نمی‌توانند انجام دهند.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Oct, 20:34


دکتر محمدجواد ظریف در نشست «خانۀ گفتارها» در شبکۀ اجتماعی کلاب‌هاوس:

در دو هفتۀ اخیر در مورد دانشجویان و سرمایه‌گذاران خارجی سیاست‌نامه‌ای تنظیم کردیم.
همچنین ما از مشکلاتی که ناشی از ورود بی‌رویه مهاجران است، غافل نیستیم؛ حتماً این موضوع را دنبال می‌کنیم.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Oct, 20:24


دکتر محمدجواد ظریف در نشست «خانۀ گفتارها» در شبکۀ اجتماعی کلاب‌هاوس:

در مورد انتخابات آمریکا، من اعتقاد دارم بهشت و جهنم را خودمان می‌سازیم و ما خودمان کنشگر هستیم. چند جلسه در مورد سناریوهای انتخابات داشتیم و نگرش‌های متفاوت وجود دارد. ما می‌توانیم تصمیم بگیریم آینده را خودمان بسازیم و خودمان باید سیاست خارجی را مدیریت کنیم.
ما به دنیا ثابت کردیم که می‌توانیم از خودمان دفاع کنیم. الان وقت آن است که از قدرت معنایی خودمان استفاده کنیم و نباید سیاست خارجی را برون‌سپاری کنیم. هیچ کس دلش به حال ما نمی‌سوزد و نزدیک‌ترین دوستان ما فکر منافع خودشان هستند. ما باید حضور فعال در صحنه‌های جهانی داشته باشیم؛ باید با شرق ارتباط داشته باشیم و دوستان زمان سختی را در نظر داشته باشیم و با غرب اختلافاتمان را مدیریت کنیم.
اولین نقطۀ شروع این است که روی منافع ملی به توافق برسیم و سراغ توازن در سیاست خارجی برویم.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Oct, 20:08


دکتر محمدجواد ظریف در نشست «خانۀ گفتارها» در شبکۀ اجتماعی کلاب‌هاوس:

آقای پزشکیان به شدت در پی رفع فیلترینگ هستند؛ حال آنکه در گذشته برخی می‌خواستند مشکل را تشدید کنند؛ این را هم بدانید که این‌گونه نیست که دکتر پزشکیان بتواند با یک دستور فیلترینگ را رفع کند؛ گاهی یک قاضی می‌تواند با یک دستور فیلترینگ را گسترش دهد.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Oct, 20:07


دکتر محمدجواد ظریف در نشست «خانۀ گفتارها» در شبکۀ اجتماعی کلاب‌هاوس:

دبیرخانه‌های شوراها در برخی موارد از حوزۀ اختیارشان خارج می‌شوند و وارد حوزه‌ای می‌شوند که مربوط به شورای عالی است. هدف از تشکیل شوراها اتخاذ تصمیمات فرابخشی بود؛ و این بد نیست؛ ولی گاهی کار به نحوی پیش رفته که تصمیمات بخشی می‌شود و مجلس و دولت تضعیف می‌شود.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Oct, 20:04


دکتر محمدجواد ظریف در نشست «خانۀ گفتارها» در شبکۀ اجتماعی کلاب‌هاوس:

من فکر می‌کنم یک اجماع بین مسئولین کشور هست که مشکل FATF با عزت حل شود؛ من فکر می‌کنم همان راهکاری که در دولت یازدهم مطرح شد، می‌تواند اکنون هم راهگشا باشد.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Oct, 20:02


دکتر محمدجواد ظریف در نشست «خانۀ گفتارها» در شبکۀ اجتماعی کلاب‌هاوس:

ایرانیان خارج از کشور برای ما فرصت هستند؛ ما نباید نگاه تهدیدمحور به آن‌ها داشته باشیم. من معتقدم ایرانی، تهدید نیست. برای رسیدن به این هدف (نگاه فرصت‌محور به آنان)، اول باید مسئله روشن شود. ما به دو نفر از ایرانیان خارج از کشور پروژه دادیم که با استفاده از تجربیات خودشان و دیگران بتوانند مسئلۀ ایرانیان خارج از کشور را خوب تعریف کنند.
راهکارهای این مسئله فرابخشی و فراقوه‌ای است و محدود به قوۀ مجریه نیست.
سالانه صدها هزار نفر ایرانی به ایران می‌آیند، ولی وقتی برای یک نفر مشکل پیش بیاید، همه آن یک نفر را می‌بینند و کل تصویر مخدوش می‌شود؛ بنابراین باید مشکل به‌طور کامل حل شود.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Oct, 19:49


دکتر محمدجواد ظریف در نشست «خانۀ گفتارها» در شبکۀ اجتماعی کلاب‌هاوس:

من خوشحالم که از کمیتۀ انتصابات حذف شدم؛ ظاهراً دوست داشتند جمع محدودتری در این کمیته باشند.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Oct, 19:34


دکتر محمدجواد ظریف در نشست «خانۀ گفتارها» در شبکۀ اجتماعی کلاب‌هاوس:

در مورد چیستی منافع ملی ما توافق نداریم و باید یک گفت‌وگو در این خصوص شکل بگیرد. امنیت، توسعۀ اقتصادی، رضایتمندی مردم، مشروعیت حکومت و ... هر یک، یکی از عناصر منافع ملی است نه تمام آن. باید فهمید ارتباط منافع ملی با قدرت چیست. باید در این باره گفت‌وگو کنیم. باید بشنویم که نظر مردم در مورد منافع ملی چیست؟ آن کارتن‌خواب هم باید بگوید نظرش در مورد منافع ملی چیست؛ ما با سرمایۀ این مردم سرکار هستیم.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Oct, 19:33


دکتر محمدجواد ظریف در نشست «خانۀ گفتارها» در شبکۀ اجتماعی کلاب‌هاوس:

فراموش نکنید تنها حکومتی که در 250 سال قبل یک وجب از خاک ایران را از دست نداد، جمهوری اسلامی بوده است؛ این را برای ایران‌دوستان می‌گویم. نباید تحت تأثیر تحریف‌ها قرار گرفت. دست‌هایی هست که مردم را از گذشته و آینده ناامید کند و فرار از هویت ایجاد کند که به نظر من واقعیت ندارد.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Oct, 19:21


دکتر محمدجواد ظریف در نشست «خانۀ گفتارها» در شبکۀ اجتماعی کلاب‌هاوس:

معلوم نیست که با بازنگری قانون اساسی جمهوریت نظام تقویت شود و من معتقدم اجرای بدون تنازل قانون اساسی الان به صلاح کشور است. بجای دنیای آرزوها باید در دنیای واقعیات زندگی کرد و به نظرم تمرکز را روی اجرای همین قانون اساسی گذاشت؛ گروه‌های قدرتمندی در کشور هستند که اگر قانون اساسی بخواهد تغییر کند، معلوم نیست دلخواه شما باشد. این کار، پر ریسک است.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Oct, 19:16


دکتر محمدجواد ظریف در نشست «خانۀ گفتارها» در شبکۀ اجتماعی کلاب‌هاوس:

من 11 مرداد منصوب شدم و از 12 مرداد حواشی ایجاد شد. 16 مرداد نامه نوشتم که با توجه به حواشی ایجاد شده اعلام انصراف کردم. ایشان دستور دادند ادامه بدهم. بعد از اتفاقاتی که اوایل شهریور رخ داد، من رسماً کناره‌گیری کردم. آقای رئیس‌جمهور مشورت‌هایی با مقامات عالی نظام انجام دادند و من نمی‌توانم از محتوای این صحبت‌ها چیزی بگویم و خودشان باید بگویند. قبل از جلسه با مقام معظم رهبری آقای رئیس‌جمهور گفتند پس از مشورت‌های انجام‌شده شما می‌توانید به کار خود ادامه بدهید.
روزی که به من بگویند به تو نیازی نداریم و می‌توانی به دانشگاه برگردی، روز خوشحالی من است. ولی قصد استعفا ندارم؛ چون به من دستور دادند کارم را ادامه دهم. رئیس‌جمهور مشغول پیگیری است و من خودم را درگیر این پیگیری نمی‌کنم.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Oct, 18:59


دکتر محمدجواد ظریف در نشست «خانۀ گفتارها» در شبکۀ اجتماعی کلاب‌هاوس:

اسرائیل با تهدید حیاتی و وجودی مواجه است؛ برای همین هم مثل یک کنشگر دیوانه رفتار می‌کند و قوانین را زیر پا گذاشته و نسل‌کشی می‌کند.
ما باید از نفوذ و قدرت معنایی خود استفاده کنیم تا تهدیدها را از خود دور کنیم؛ باید از سیاست امنیتی‌سازی که اسرائیل در مورد ما پیگیری می‌کند، دوری کنیم.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Oct, 18:33


دکتر محمدجواد ظریف در نشست «خانۀ گفتارها» در شبکۀ اجتماعی کلاب‌هاوس:

در دو هفتۀ اخیر در مورد دانشجویان و سرمایه‌گذاران خارجی سیاست‌نامه‌ای تنظیم کردیم.
همچنین ما از مشکلاتی که ناشی از ورود بی‌رویه مهاجران است، غافل نیستیم؛ حتماً این موضوع را دنبال می‌کنیم.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Oct, 18:30


دکتر محمدجواد ظریف در نشست «خانۀ گفتارها» در شبکۀ اجتماعی کلاب‌هاوس:

اگر رئیس‌جمهور صلاح بدانند در مورد تغییر پایتخت یا خودمان شروع به کار می‌کنیم یا به یکی از اندیشکده‌ها واگذار می‌کنیم؛ اما تا الان چنین وظیفه‌ای به ما محول نشده است و سیاست‌نامه‌ای راجع به این تنظیم نشده است.

یکی از دغدغه‌های رئیس‌جمهور تمرکز زدایی است و ما در معاونت راهبردی در این زمینه تلاش می‌کنیم. ما ما اتاق فکری متشکل از نخبگان دانشگاهی، جامعۀ مدنی و مسئولین استانی تشکیل می‌دهیم تا هم مشکلات استان‌ها دنبال شود و هم تمرکززدایی صورت بگیرد تا در نهایت به اینجا برسیم که همه چیز به تهران ختم نشود و در تهران سیاست‌های کلی تنظیم شود.

دکتر پزشکیان به تشکیل اتاق فکرهای استانی تأکید داشتند و ما طبق دستور ایشان، این مسئله را پیگیری می‌کنیم.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Oct, 18:26


دکتر محمدجواد ظریف در نشست «خانۀ گفتارها» در شبکۀ اجتماعی کلاب‌هاوس:

اگر تصور کنیم آمریکا رفیق ماست و به ما علاقه دارد، تصور کاملاً اشتباهی است؛ البته هیچ کشوری اینطور نیست؛ دنیا، دنیای دوستی و مردانگی نیست؛ دنیا، دنیای منافع است؛ اما منافع همیشه محتوم نیست و برخی منافع بر اساس روایت‌سازی است.

ما همانطور که ما توانستیم با روسیه و چین روابط معقول داشته باشیم، باید به بقیۀ جامعۀ جهانی هم روابط معقول داشت تا چین و روسیه فکر نکنند ما مجبور هستیم با آنان رابطه داشته باشیم و آن‌ها می‌توانند هر بیانیه‌ای را علیه ما امضا کنند.

اروپا هم تمام قواعد حقوق بشری را با حمایت از رژیم صهیونیستی به خاک سپرد؛ اخیراً هم موضع خیلی بدی در مورد ما اتخاذ کرد (موضوع جزایر)

اما به هر حال ما باید برای برقراری روابط متوازن فراگیر بکوشیم و بهانه دست کسی ندهیم. می‌توان با اخاذ سیاست درست مانع موفقیت بدخواهان ایران شد.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

25 Oct, 18:21


دکتر محمدجواد ظریف در نشست «خانۀ گفتارها» در شبکۀ اجتماعی کلاب‌هاوس:

لایحۀ عفاف و حجاب قبل از تشکیل دولت تصویب شده بود و آقای دکتر پزشکیان هم در این مدت برای کنترل شرایط اقداماتی کرده‌اند. در مورد اینترنت هم همینطور است؛ در مورد خبرنگاران هم همینطور است؛ من شهادت می‌دهم دکتر پزشکیان نسبت به همۀ این مسائل حساس است؛ آقای پزشکیان ظاهر و باطنش یکی است؛ همان چیزهایی را که در سخنرانی‌ها مطرح می‌کند، در جلسات خصوصی هم مطرح می‌کند.

مهمترین دارایی ما امید مردم است؛ کسانی که در داخل و خارج از انتخاب دکتر پزشکیان راضی نیستند، سعی می‌کنند بذر ناامید بپاشند.

هنوز 100 روز هم از استقرار دولت نگذشته و باید توقعات را در سطح درستی نگه داشت.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

23 Oct, 08:00


🔰استراتژی و راهبرد
ضرورت برنامه‌ریزی دراز‌مدت ملی

🔸سخنران: دکتر محمدجواد ظریف
معاون راهبردی رییس‌جمهور

زمان: جمعه، ۴ آبان ماه ۱۴۰۳ (۲۵ اکتبر ۲۰۲۴)
ساعت ۲۰ به وقت تهران( ۱۷:۳۰ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلابهاوس

🔗لینک ورود:
https://www.clubhouse.com/invite/dXNcgB1rr7zRlbaEQLKq8wkjqvvYs04prvB:U-yJVTmvbNcCmSSmNbCreN6xVKacPVlwkRiLj1Djz0w

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

20 Oct, 18:59


بازتاب و گزارش رسانه‌ای نشست «ایران پهلوی و متحدان غیردولتی: ایران، کردهای عراق و شیعیان لبنان»
این نشست پنج ساعته، با سخنرانی دکتر «آرش رئیسی‌نژاد»، پژوهشگر میهمان دانشگاه LSE لندن و استاد پیشین دانشگاه تهران، جمعه شب ۲۷ مهر ۱۴۰۳/ ۱۸ اکتبر ۲۰۲۴ در «خانه گفتارها»، در پلتفرم «کلاب‌هاوس» برگزار شد.
با سپاس از خانم «فهیمه نظری» برای نگارش و تنظیم گزارش و آقای «محمد رضا مهاجری» برای اداره و اجرای نشست.

https://www.khabaronline.ir/amp/1973445/

https://www.24onlinenews.ir/بخش-سیاست-3/24137-چرا-متحدان-غیردولتی-ایران-از-پهلوی-تا-اکنون-تغییری-نکرده-اند/?pr=1

https://www.moniban.ir/بخش-سیاسی-3/243004-چرا-متحدان-غیردولتی-ایران-از-پهلوی-تاکنون-تغییری-نکرده-اند

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

18 Oct, 17:46


https://x.com/majidtafreshi/status/1847329927051563285?s=52&t=patmhgVxgyPY9FsQ8qy1sw

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

18 Oct, 17:03


مستند "جزایر سه‌گانه ایرانی: جنگ نیابتی"
پژوهش، نگارش و اجرا:
مجید تفرشی

@TARIKHNAMEH

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

18 Oct, 09:20


با اعلام حمایت اتحادیه اروپا از ادعاهای غیرواقعی و موهوم امارات و اعراب حوزه خلیج فارس درباره مالکیت و حاکمیت جزایر سه گانه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک و تردید در حقوق تاریخی و قطعی ایران، این موضوع ملی مجددا به صدر اخبار بذگشته است.
من از ۲۳ سال قبل بارتفحص، بررسی و یافتن هزاران برگ اسناد تاریخی، پژوهش بر اساس آنها، گفتگو با صاحبان خاطرات ایرانی، غربی و عربی، نگارش چندین مطلب پژوهشی، آماده سازی یک کتاب مفصل مستند، انجام چندین سخنرانی و میزگرد و همچنین برگزاری دو همایش بررگ، هر کدام با ۱۲ سخنرانی، در چهلمین و چهل و پنجمین سالگرد بازگشت جزایر به ایران (با کمک بخش خصوصی و بدون هیچ گونه حمایت دولتی) در جهت تحکیم و تایید مواضع ملی ایران در این مورد کوشیده ام.
علاوه بر این موارد، از ۱۷ سال قبل (۲۰۰۷)، در موارد متعدد با بهره گرفتن از قانون جدید دسترسی آزادانه به اطلاعات (Freedom of Information Act)، با انجام چالش‌های حقوقی و اداری علیه دولت، وزارت امور خارجه و آرشیو ملی بریتانیا، موفق به آزادسازی حدود ۶ هزار برگ از اسناد مسدود شده دولتی بریتانیا شدم.
همچنین دو سال قبل موفق به تولید یک مستند ۵۰ دقیقه ای در مورد تاریخ حاکمیت و مالکیت ایران بر جزایر سه گانه با عنوان: «جزایر سه گانه خلیج فارس، جنگ نیابتی» شدم.
واضح است که هنوز کارهای علمی و رسانه ای بسیار انجام نشده ای در این مقوله راهبردی ملی و علمی باقی مانده که انجام آنها نیازمند وقت و همت شخصی و حمایت مادی و معنوی است.
لینک مستند جزایر سه گانه خلیج فارس، جنگ نیابتی در یوتیوب:
‏ https://youtube.com/watch?v=2oIkJL0yw-Q&si=gDJOioyvP96cNub7

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

17 Oct, 14:54


پس از سالها پی‌گیری اداری و حقوقی، بر اساس قانون دسترسی به اطلاعات/ Freedom of Information Act، وزارت امور خارجه بریتانیا، از طریق آرشیو ملی آن کشور، با آزادسازی هفت پرونده از مجموعه پرونده‌های مرتبط با استفاده ارتش بعثی عراق از جنگ‌افزار‌های شیمیایی و بیولوژیک علیه ایران در جنگ هست ساله موافقت کرد.
من امروز مجال مطالعه و عکس‌برداری از این اسناد را پیدا کردم.
پاسخ به این پرسش‌ها به فهم دقیق و عمیق مواضع کشورهای غربی و حمایت پنهان یا آشکار آنان در استفاده عراق از این جنگ‌افزارها کمک کند:
۱. چرا این قبیل پرونده‌ها باید برخلاف مقررات مرسوم، در موعد مقرر از طبقه‌بندی خارج نشده و سال‌ها غیرقابل دسترسی بمانند؟
چه اشخاص و نهادهایی از آزادسازی و انتشار این قبیل اسناد در اروپا و آمریکا واهمه داشته و مانع انتشار آن‌ها شده و می‌شند؟
چرا برخلاف تصریح نظر قانون‌گذار در بریتانیا در آزادسازی این اسناد، همچنان اوراقی از این پرونده‌ها و یا بخش‌هایی از این پرونده‌های با تاخیر آزاد شده، به صورت مخدوش و با سانسور برخی عبارات و مطالب حساس ارایه شده‌اند؟
هنوز راه طولانی و دشواری برای انتشار همه اسناد و شناخت همه جنبه‌ها و لایه‌های نحوه تعامل/ مماشات/ سکوت شرم‌آور و غیرقابل توجیه اشخاص، دولت‌ها و نهادهای عمومی و خصوصی غربی با حکومت بعثی صدام حسین در به کارگیری جنگ‌افزارهای شیمیایی و کشتار جمعی علیه ایران باقی مانده است.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

16 Oct, 17:35


Full English version of Ms. Yashayai’s article in Etemad Newspaper:

Peaceful and safe Yom Kippur in Tehran
BY: Marjan Yeshayaie
October 16, 2024

Saturday 12 October was Yom Kippur.
This day is one of the most important days of the Jewish calendar.
Every Jew, even if he is not religious, brings himself to the synagogue on such a day to fast for a long time, approximately 26 hours, to be present in the company of his fellow believers, to ask God for his secrets and needs, and to ask for forgiveness for his sins.
Judaism is basically a ritual-oriented religion and customs are very important and central in it.
It is so important that no Jew in the world, regardless of religious belief, can think that it is possible to avoid Yom Kippur fasting or the custom of not eating bread during the eight days of Passover.
But rituals are mostly realized in synagogues.
synagogues in Iran are unique places; Places with a unique characteristic, as Jewish Iranians perform their rituals and prayers there and find their identity, and in this unity, they are intertwined with the city and the neighborhood. synagogues have been living in the heart of Iranian cities for centuries and continue their peaceful life.
For any Iranian who has lived near one of the Iranian Jewish synagogues, seeing the sight of Jewish worshipers rushing to the synagogue with a kippah (a traditional kerchief worn by Jewish men during worship) and a prayer book in hand to participate in congregational prayers on Saturday nights, is not strange.
It is normal for us to show up carefree in our synagogues and celebrate the Hebrew New Year (Roshhashana) and Yom Kippur in the middle of the crisis in the Middle East and the sad slaughter in Gaza and South Lebanon.
It's a good thing that our synagogues are part of our cities and neighborhoods, familiar and familiar buildings, not strong fortresses like in Europe or the United States, where the safety of the attendees must be taken care of with the most advanced tools.
It is good that our synagogues, like the place where it should be open to every Jewish worshiper, have open doors, and no one who comes isn't being asked for an identification card, and if sometimes a non-Jew wants to visit the synagogue, the door is open.
And it's good that the Muslim neighbors of our synagogues have never frowned at the disturbance that may have happened due to the crowding in the street on certain days.
But what is the reason for this 2700 years of coexistence and companionship between us and different religions and peoples in this vast land.
Can there be any other reason than the deep culture of tolerance, which has become a secondary feature of us Iranians and has made Iran one of the most distinguished countries in the world?
May be for ever
Member of the group of Iranian Jewish graduates.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

16 Oct, 17:26


خانم «مرجان یشایایی» دوست فرهیخته کلیمی من و عضو «گروه فارغ‌التحصیلان یهودی ایران»، در نوشته‌ای مهم و‌ به موقع، در شماره امروز چهارشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۳ روزنامه اعتماد به مناسبت سال نو عبری و عید «یوم کیپور» به مرور اجمالی وضعیت آرام و محترم کنیسه/ کنیساهای یهودی در ایران و اجرای عادی و بی‌دغدغه مراسم دینی در آن‌ها، در دل ایران عمدتا غیریهودی، به خصوص «در خاورميانه بحران‌زده و در ميانه كشتار غم‌انگيز در غزه و جنوب لبنان» و در مقایسه با وضعیت کنیسه‌های کشورهای غربی پرداخته است.
به نوشته خانم یشایایی: «هم‌سفرگی ۲۷۰۰ ساله ما و اديان واقوام مختلف در اين سرزمين پهناور … مگر جز فرهنگ عميق مدارا [است] … و از اين جهت ايران را يكی از متمايزترين كشورهای دنيا كرده.»
در شرایطی که یهودی زیادی در منطقه پیرامونی ایران باقی نمانده، جمعیت قابل ملاحظه ایرانیان یهودی، در مجموع، شهروندانی مطیع و وفادارند و باوجود همه فراز و فرودهای دهه‌های اخیر، اکنون روابط متعارف و سالمی با اکثریت مسلمان و حکومت دارند.
اهمیت و قدر این جمعیت، رواداری ایرانی و روابط سالم بین ادیان در ایران بزرگ را بدانیم و به آن افتخار کنیم.

https://www.etemaad.ir/fa/main/detail/223800/یوم-كیپور-آرام-و-امن-در-تهران

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

16 Oct, 17:23


Ms. Marjan Yashayai, my respectful friend and member of the "Jewish Graduates Group of Iran," in an important and timely article in today's issue of Etemad Newspaper (Wednesday, October 15, 2024), on the occasion of the Hebrew New Year and Yom Kippur, gave an overview of the peaceful situation regarding the Jewish synagogues in Iran and the normal and calm performance of Jewish religious ceremonies in the heart of mostly non-Jewish Iran. This is especially notable "in the middle of the crisis in the Middle East, in the midst of the tragic slaughter in Gaza and southern Lebanon," and in comparison with the situation of synagogues in Western countries.
According to Mrs. Yeshayai: "Our 2,700 years of companionship with different religions and peoples in this great land...is nothing but a deep culture of tolerance...and for this reason, it has made Iran one of the most distinguished countries in the world."
In a situation where there are hardly any Jews left in the surrounding region of Iran, the considerable population of Jewish Iranians, in general, are loyal citizens. Despite all the ups and downs of recent decades, they now have normal and healthy relations with the Muslim majority and the government. We should recognize the importance and value of this population, Iranian tolerance, and healthy relations between religions in the great Iran and be proud of it.

https://www.etemaad.ir/fa/main/detail/223800/یوم-كیپور-آرام-و-امن-در-تهران

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

15 Oct, 15:33


به دنبال اعتراض‌های فزاینده در یک سال اخیر و به خصوص پس از روی کار آمدن دولت جدید حزب کارگر در بریتانیا، در موضوع سیاست‌های متناقض و استانداردهای دوگانه در تحریم اشخاص و سازمان‌های ضداسراییلی، وزارت خارجه بریتانیا امروز سه فرد و چهار گروه تندرو اسراییلی از فعالان خشونت‌های شهرک نشینان غیرقانونی در کرانه باختری رود اردن را (صرفا به عنوان نقض حقوق بشر و خشونت طلبی و نه تروریسم) شامل تحریم کرد.
این نوع تحریم‌ها معمولا جنبه تبلیغاتی و نمایش بی‌طرفی دارند و تاکنون به ندرت مورد جدی از اعمال جدی آن در بریتانیا مشاهده شده است.
‏ https://www.gov.uk/government/news/new-uk-sanctions-target-illegal-outposts-and-organisations-supporting-extremist-israeli-settlers-in-the-west-bank

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

14 Oct, 12:30


🔰ایران پهلوی و متحدان غیردولتی

🔹ایران، کردهای عراق و شیعیان لبنان

🔸سخنران: دکتر آرش رییسی نژاد
پژوهشگر دانشگاه LSE لندن و استاد سابق دانشگاه تهران

زمان: جمعه، ۲۷ مهر ماه ۱۴۰۳ (۱۸ اکتبر ۲۰۲۴)
ساعت ۲۱ به وقت تهران( ۱۸:۳۰ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلابهاوس

🔗لینک ورود:
https://www.clubhouse.com/invite/lgvSL9Qy0BRZoY7Ab807Ey8OzZEyURdyBK5:Wk_BG7F0Wlu-oF0RZs8-DZc_eG9HtAObUGtSXmWNfdE

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

14 Oct, 10:28


گفتگوی من با خبرگزاری «انصاف نیوز» درباره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، گزینه‌های پیش رو و میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری احتمالی ایران در این مورد

https://ensafnews.com/552019

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

13 Oct, 18:18


مجید تفرشی: «سعی کردم هیچ‌گاه ارتباط فیزیکی خود را با ایران قطع نکنم/ پیشه و کنش اصلی من همواره تاریخ و پژوهش بوده»
گزارش مکتوب‌ نشست چهار ساعتی جمعه شب ۲۰ مهر ۱۴۰۳/ ۱۱ اکتبر ۲۰۲۴ با عنوان «گفت‌وگو با مجید تفرشی؛ ۴۴ سال پژوهش و نگارش/ ۱۸ ماه خانه گفتارها/ مروری بر ۶ دهه زندگی، ۴۴ سال پژوهش و کنش علمی، فرهنگی و رسانه‌ای، ۳۲ سال تجربه زیست در غرب، کارنامه ۱۸ ماه خانه گفتارها» که به لطف دوستان و همراهان و با مشارکت شماری از اساتید، به مناسبت شصت سالگی من در «خانه گفتارها»، در پلتفرم کلاب‌هاوس برگزار شد.
با سپاس از رسانه‌های پوشش دهنده گزارش این نشست و همراهان همیشگی برنامه‌ها، به خصوص آقایان محمدجواد محمدحسینی برای تهیه و نگارش گزارش مکتوب و محمدرضا مهاجر برای مدیریت و اجرای نشست.

https://www.24onlinenews.ir/fa/tiny/news-23716

https://ensafnews.com/552033/

https://www.moniban.ir/fa/tiny/news-241628

https://www.khabaronline.ir/amp/1970517/

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

11 Oct, 22:07


با درود فراوان و تجدید ارادت

بیش از پیش موفق و سرفراز باشید.
لطفا در ذکر و تاکید بر این نکته غفلت نشود که:
مجید تفرشی ، بی اغراق ، نخستین ایرانی سندپژوه است که گرچه گام به گام اما با سرعتی و همتی درخور، زیر و بم آرشیو عظیم بریتانیا را، در بزنگاهی مناسب، به درستی شناخت تا گنجینه ای نهفته از اسناد و شواهد تاریخی یگانه را بازشناسی کند و بی دریغ، راهگشایی باشد برای تلاشگری هموطنان تاریخ پژوه و جوینده.

همواره ایمن و سلامت بمانید
گوئل کهن

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

11 Oct, 22:06


‍ فخیم سندپژوهی ایران
.
.
.
این روزها تولد شصت‌سالگی معلم و استاد بزرگوارم دکتر مجید تفرشی است. مجید تفرشی یا به‌قول خودمانی، آقا مجید، را از اوایل دهه نود خورشیدی می‌شناسم. از اولین دیدار در کافه‌ای در خیابان سی تیر تا به امروز ، نگاه تاریخی‌ام را بیش از هر کس، مدیون او هستم. او همیشه سعی کرده هر چه بلد بوده، بدون چشم‌داشت به همه آموزش دهد.

مجید تفرشی صدها خصلت نیکو دارد که نمی‌شود در این مجال کوتاه به آن پرداخت، اما به‌جرأت می‌توانم بگویم او طلایه‌دار سندپژوهی و مطالعات آرشیو در خارج از ایران برای تاریخ ایران و ایران‌شناسی است.

می‌دانم نه ایشان از تعریف و تعارفات خوشش می‌آید و نه از من شاگرد انتظار دارد برایش چیزی بنویسم؛ اما همیشه دسترس بودن او و پاسخگویی‌اش برای من جای سوال دارد. چگونه یک نفر می‌تواند ساعت‌ها پژوهش انجام دهد و بعد اگر کسی در زمان استراحت هم با او تماس بگیرد، با سعه صدر پاسخ دهد؟ همیشه فکر می‌کنم چگونه می‌شود برای او نکوداشتی گرفت درخور شأن، مرام و معرفتش.

تجربهٔ زیست در سرزمینی دگر در چند سال اخیر  به من ثابت کرد که مجید تفرشی چه ممارست و تحملی داشته که دور از  ایران، سال‌ها برای تاریخ و فرهنگ آن تلاش کرده و بیش از هر پژوهشگر و مدیر فرهنگی، همایش و نشست درباره تاریخ معاصر ایران برگزار کرده‌است. برای اثبات این مدعا، خوانندگان این یادداشت را ارجاع می‌دهم به نشست‌ها و همایش‌های آرشیو ملی ایران و همچنین  نشست‌های مجازی در کلاب هاوس به‌نام «گفتارها». کدام تاریخ‌پژوه و یا تاریخ‌خوانده‌ای را سراغ داریم که به‌اندازه او همزمان یادداشت برای روزنامه‌های عمومی بنویسد و از آن طرف در مجلات علمی قلم بزند؟

حقیر او را مهمترین مورخ خارج  از دایره  دانشگاهی ایران می‌دانم که برای ارتقای علمی رشته تاریخ و سندپژوهی ایران تلاش کرده‌است.  برای ایشان، طول عمر  و سلامتی از خداوند منان خواستارم.

✍🏻 امید اخوی
۱۹ مهرماه ۱۴۰۳ / ۱۱ اکتبر ۲۰۲۴
تورنتو



ایران؛ گهوارۀ تمدن 🇮🇷🇮🇷🇮🇷

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

11 Oct, 17:30


https://www.clubhouse.com/room/G39co47nb3t6AjWQ0:Vu1TPWYQTpc-SEMQFT5_TlF1g_A-f9g8bJUeH78ltDs?utm_medium=ch_instant_invite&utm_campaign=vTh0vBqWAXQb7QTLvsq_9g-1460730&chs=QKlUVrd7aR%3AF2PKxmRXG4nUu6kqwRIrSwKOB99MwzYQBQtfHSMWWPI

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

09 Oct, 23:50


ایران‌شناس ایران‌مدار اخلاق‌گرا


سالهاست با نام مجید تفرشی در رسانه‌های نوشتاری، شنیداری و دیداری آشنا هستم و آرا و تحلیل‌هایش را پی می‌گیرم تا ایران را بهتر بشناسم و جهان را دقیق‌تر ببینم. او را پژوهشگری موشکاف و تیزبین و تحلیلگری قوی یافته‌ام که تکیه بر مطالعه هدفمند و پردامنه دارد، و همواره می‌کوشد بی‌طرفانه و همه‌جانبی به امور بنگرد، و بر راه میانه‌ برود و از آن بیرون نلغزد.

ایران مرکز و مدار اندیشه تفرشی است. سه دهه زندگی دور از ایران، سر سوزنی از ایرانیت او نکاسته؛ سهل است که‌ در سایه مطالعات گسترده، چنان بر ژرفای دلبستگی و پایبندی‌اش به ایران افزوده که او را یک‌تنه و بی‌هیچ وابستگی سازمانی، به سفیر فرهنگی ایران در جهان بدل ساخته‌است.

اما انسانیت تفرشی، فراتر از شخصیت علمی و اجتماعی او و حتی ایران‌دوستی و ایرا‌ن‌مداری‌ شاخصش، یک فضیلت برجسته اخلاقی است. او که شبکه گسترده‌ای از دوستان با طیفی متنوع از شخصیت‌های برجسته علمی، فرهنگی و سیاسی تا پژوهشگران و دانشجویان دارد؛ مرام و معرفت و رفاقت را در نهایت فروتنی، در حق همگی در حد اعلا تمام کرده‌است.

دیروز دکتر مجید تفرشی، ایران‌شناس، پژوهشگر اسناد و تاریخ معاصر و تحلیلگر مسائل روز ایران و جهان، ۶۰ساله شد. انسانیت، اخلاق و ایران آرمانهای اویند و نزدش جایگاهی بسیار والاتر از ارزش‌ها و جاذبه‌های مادی دارند. او عمر خود را در راه آرمان‌هایش سپری کرده و دستاوردهای ارزشمندی در این راستا بر جای نهاده‌است.

دیر زی، شاد زی، همواره زی، بزرگمرد!
بزرگ ایران‌شناس ایران‌مدار اخلاق‌گرا!


✍🏻 محمدعلی عزت‌زاده
      ۱۸ مهر ۱۴۰۳


ایران؛ گهوارۀ تمدن 🇮🇷🇮🇷🇮🇷

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

08 Oct, 22:53


🔰گفت‌وگو با مجید تفرشی

🔹۴۴ سال پژوهش و نگارش/ ۱۸ ماه «خانه گفتارها»

مروری بر ۶ دهه زندگی
۴۴ سال پژوهش و کنش علمی، فرهنگی و رسانه‌ای
۳۲ سال تجربه زیست در غرب
کارنامه ۱۸ ماه خانه گفتارها

زمان: جمعه، ۲۰ مهر ماه ۱۴۰۳ (۱۱ اکتبر ۲۰۲۴)
ساعت ۲۱ به وقت تهران (۱۸:۳۰ به وقت لندن)
خانه «گفتارها»، کلاب‌هاوس

🔗لینک ورود:
https://www.clubhouse.com/invite/lgvSdEDp2JYWL56aQezNo15DeWaASRdyBK5:chQkXxclR4nz0qGI4wkRAuC0FVUnWEqzQ9r3gGJPMIU

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

07 Oct, 23:20


دل در پی کام یکدم آرام نیافت
‏وز کام به جز نام در ایام نیافت
‏در کام دو صد شست بلا یافت ولیک
‏در مدت شصت سال یک کام نیافت
‏(مجد همگر)

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

07 Oct, 15:14


در سال ۱۳۵۴ شمسی، یک دیپلمات جوان ایرانی که دستی در هنر و ادبیات هم داشت و ضمنا نوه یکی از بزرگترین رهبران دینی و از مهم‌ترین رهبران معنوی انقلاب مشروطیت بود، در پیشنهادی ناصواب به حکومت محمدرضا شاه پهلوی خواستار تقویم رسمی ایران از هجری خورشیدی به شاهنشاهی برمبنای سلطنت کوروش کبیر شد.
این پیشنهاد ناپخته، بدون توجه به مقتضیات، ملاحظات و واکنش اکثریت جامعه سنتی و دین‌مدار ایران در آن زمان ، با تایید و اجرای عجولانه و سریع حکومت محمدرضا شاه در آخرین هفته سال ۱۳۵۴ مواجه و از آغاز سال بعد (۱۳۵۵/ ۲۵۳۵) اجرا و مبدل به یکی از دلایل مهم انزجار عمومی و جدایی دین و مردم با حکومت وقت شد.
چنان که حدود دو سال نیم پس از تصویب و اجرای اجباری تغییر تقویم هجری خورشیدی به تقویم شاهنشاهی، در زمان دولت جعفر شریف‌امامی (موسوم به دولت آشتی ملی)، در شهریور ۱۳۵۷، در اقدامی دیر و کم‌تاثیر، حکومت پهلوی برای جلب رضایت خاطر عمومی، با پوزش و عقب‌گرد، تقویم من درآوردی شاهنشاهی را لغو و تقویم هجری خورشیدی را مجددا رسمیت دادند.
حالا این جناب دیپلمات بازنشسته سالخورده نود ساله دور از وطن، پس از آن دسته گل پرهزینه حدود نیم قرن قبل خود، مجددا و بی‌اعتنا به درس تجربه و سیلی روزگار، برای ادامه تنفر‌افکنی بین دین و دولت، دین و ملت و ملک و ملت در فضای مجازی چنین نوشته:

«ایرانیان از تقویمی پیروی می کنند که پایه اش ایرانیست (۲۵۸۳ پایه کوروش بزرگ)و بی غیرتان از تقویم۱۴۰۳
(فرار محمد از مکه به مدینه)»

پناه بر خدا از عدم عبرت و شر نفرت‌پراکنان در بین ایرانیان و تلاش برای ایجاد تقابل و ‌تنفر میان ایران‌مداری و تدین ایرانیان و دشمن‌تراشی مصنوعی برای احترام‌کنندگان ایران باستان و دین.

مجید تفرشی/ Majid Tafreshi

07 Oct, 09:42


انتشار رسانه‌ای گزارش مکتوب نشست «تحولات خاورمیانه، ایران، امریکا و اعراب، در سالگرد هفت اکتبر»
با سخنرانی اساتید ارجمند، آقایان دکتر مهران کامروا
(دانشگاه جرج تاون) و دکتر محمود منشی‌پوری (دانشگاه سان‌فرانسیسکو)
برگزار شده در جمعه شب ۱۳ مهر ۱۴۰۳/ ۴ اکتبر ۲۰۲۴ در «خانه گفتارها» در کلاب‌هاوس
با سپاس از همکاران گرامی، آقایان محمدجواد محمدحسینی برای نگارش و تنظیم گزارش و محمدرضا مهاجر برای مدیریت و اجرای نشست
https://www.24onlinenews.ir/fa/tiny/news-23301

https://www.moniban.ir/fa/tiny/news-240412