علامه سید کمال حیدری @sayyedalhaydari Channel on Telegram

علامه سید کمال حیدری

@sayyedalhaydari


🔹نشر آراء و نظرات علامه سید کمال حیدری(دام ظله)
🔺این کانال رسمی نیست 🔺
ارتباط با ما
👇👇👇
@Rmohammadi88

آدرس پیج اینستاگرام
https://www.instagram.com/ayatollahheydari

علامه سید کمال حیدری (Persian)

با خوشامدگویی به کانال تلگرام علامه سید کمال حیدری خوش آمدید! این کانال به منظور اشاعه آراء و نظرات علامه سید کمال حیدری(دام ظله) تاسیس شده است. در اینجا شما می‌توانید با آخرین نظرات و آراء علامه حیدری آشنا شوید و در ارتباط با آن قرار بگیرید. این کانال رسمی نیست اما محتوای ارائه شده در آن قابل اعتماد و قابل پیگیری می‌باشد. برای ارتباط با مدیران کانال می‌توانید با این ایمیل تماس حاصل نمایید: @Rmohammadi88 . همچنین می‌توانید آخرین اخبار و مطالب این کانال را از آدرس پیج اینستاگرام آن نیز دنبال کنید: https://www.instagram.com/ayatollahheydari

علامه سید کمال حیدری

14 Jan, 18:07


#پرسش_مخاطبان
🔺سوال: توصیه‌ی آیت الله حیدری (دام ظله) به طلاب علم چیست؟ و چه مسیری را باید در شرایط کنونی جهان انتخاب کنند؟ و ایشان چه کتاب‌هایی را در زمینه‌های مختلف توصیه می‌کنند؟

🔹پاسخ: توصیه‌ی ایشان، تمسک به ثقلین (قرآن و عترت) و احترام به عقل و به‌کارگیری آن در کسب علم است. همچنین، تأکید بر فراگیری علوم مفید و خدمت‌رسانی به مردم و انتقال آن‌ها از وضعیت مادی‌گرایی، ناامیدی و یأس به سوی دریای معرفت، ایمان و امید است. همچنین ایشان بر همراهی با علوم جدید و بهره‌گیری از آن‌ها برای توسعه‌ی مطالعات دینی، درک بهتر مسائل و ارتباطات بین آن‌ها تأکید دارند. لازم به ذکر است معظم له بارها روش مورد نظر خویش برای مطالعه‌ی علوم دینی را پیشنهاد کرده‌اند.

💠هیئت پاسخگویی به سؤالات و استفتائات دفتر‌ آیت الله حیدری (دام‌ظله)
https://t.me/sayyedalhaydari

علامه سید کمال حیدری

04 Jan, 11:47


#پرسش_مخاطبان
🔺سوال: من به دنبال یک برنامه‌ی مطالعاتی برای کتاب‌های علامه حیدری(دام ظله )هستم. مثلاً، چه کتابی را باید اول بخوانم و بعد از آن کدام کتاب؟

🔹پاسخ: آنچه که به طور کلی توصیه می‌شود این است که ابتدا با مطالعه‌ی کتاب شرائع الإسلام، منطق المظفر و اصول آن شروع کنید. سپس لمعه دمشقیه و حلقات شهید صدر را بخوانید. بعد از آن، مکاسب، خيارات، رسائل و کفایه را مطالعه کنید. پس از طی این مراحل، می‌توانید در بحث خارج شرکت کنید.
علاوه بر این، می‌توانید کتاب‌های آیت الله حيدري - دام ظله - را نیز در برنامه‌ی مطالعاتی خود بگنجانید. برای مثال:
🔸برای بخش فقه، کتاب «منهاج الصالحین» را مطالعه بفرمایید.
🔸 و برای بخش عقائد، می‌توانید از کتاب‌های
۱.«فقه العقیده»
۲.«التفقّه في الدين»
۳.«معالم التجديد الفقهي؛ معالجة إشكالية الثابت والمتغيّر في الفقه الإسلامي»
۴.معرفة الله (دو جلد)
۵.التوحيد: بحوثٌ تحليليةٌ في مراتبه ومعطياته (دو جلد)
۶.الإمامة في الفكر الشیعي(دوازده جلد)
۷.العدل الإلهي(سه جلد)
۸.المعاد رؤية قرآنية(دو جلد)

🔸و برای بخش قرآن، می‌توانید به کتاب‌های زیر مراجعه کنید:
۱.أصول التفسير والتأويل
۲.تأويل القرآن: النظرية والمعطيات
۳.منطق فهم القرآن (سه جلد)

🔸و برای بخش فلسفه، منابع زیر پیشنهاد می‌شود:
۱.شرح کتاب المنطق(سه جلد)
۲.شرح بداية الحكمة(دو جلد)
۳.شرح نهاية الحكمة(دوازده جلد)
۴.المنهج الجديد في تعليم الفلسفة للشيخ محمد تقي المصباح اليزدي
۵.شرح المنظومة، قسم الفلسفة للملا الهادي السبزواري
۶.شرح الأسفار الأربعة(دو جلد)

🔻توضیح: این برنامه‌ی مطالعاتی یک پیشنهاد کلی است و ممکن است برای هر فرد بسته به پیش‌زمینه و علاقه‌ی او متفاوت باشد.

💠هیئت پاسخگویی به سؤالات و استفتائات
https://t.me/sayyedalhaydari

علامه سید کمال حیدری

03 Jan, 16:08


🔺مطالعه ای در کتاب «العقل الفقهي بین الإطلاق و التاریخیّة»

🔸 کاربردهایی در مفهوم حجّیت

🔹اگر شخصی به یقین بر این باور باشد که امام معصوم علیه‌السلام واسطه فیض بین خالق و مخلوق است و برای این باور خود به دلیلی قطعی استناد کند، این نتیجه برای او حجّیت دارد و باید به آن ایمان آورده و قلب خود را به آن مطمئن سازد. اما ممکن است این نتیجه با واقعیت تطابق داشته باشد یا نداشته باشد. شاهد بر این مدعا، یقین شخص دیگری است که می‌گوید امام معصوم تنها وظیفه بیان دین را بر عهده دارد. این شخص برای این باور خود نیز به دلیلی قطعی استناد می‌کند و روایاتی را که دلالت بر واسطه بودن امام در فیض دارند، اخبار آحاد می‌داند که برای حجّیت کافی نیستند یا علم به آن‌ها را به اهلش واگذار می‌کند. بنابراین، این دو دیدگاه، دو گونه قرائت از وظایف امام هستند.
در علم امام نیز دو دیدگاه وجود دارد: یکی می‌گوید امام معصوم به آنچه بوده، آنچه هست و آنچه خواهد بود تا قیامت علم دارد و برای این مدعا به دلایل نقلی صحیح و صریح استناد می‌کنند. دیدگاه دیگری این است که امام چنین علمی ندارد. بنابراین، این دو دیدگاه، دو گونه قرائت از علم امام هستند.

📚العقل الفقهي بين الإطلاق والتاريخيّةـ نقد قاعدة الإشتراك ، آیت الله سيّد كمال حيدري، صفحة: ۱۹۱
https://t.me/sayyedalhaydari

علامه سید کمال حیدری

01 Jan, 16:59


#پرسش_مخاطبان
🔺سوال: قبلاً، دیدگاه آیت الله حیدری(دام ظله) را در مورد مساله زدن زنان بیان کردید و فرمودید که ایشان معتقدند کلمه "ضرب" به معنای "دوری کردن،جدایی، یا انفصال، یا تجاهل" است. ممکن است کسی این سوال را مطرح کند که پس معنای کلمه "أضرب" در این آیه قرآن چیست؟ { وَخُذۡ بِیَدِكَ ضِغۡثࣰا فَٱضۡرِب بِّهِۦ وَلَا تَحۡنَثۡۗ إِنَّا وَجَدۡنَـٰهُ صَابِرࣰاۚ نِّعۡمَ ٱلۡعَبۡدُ إِنَّهُۥۤ أَوَّابࣱ }[سُورَةُ صٓ: ٤٤] و تفسیر آن نزد آیت الله حیدری(دام ظله)چیست؟ از زحمات شما بسیار سپاسگزاریم.

🔹پاسخ: بله، آنچه شما بیان کردید صحیح است. زدن زنان حرام است حتی اگر نافرمانی کنند. اما در مورد آیه مذکور، مانعی ندارد که ″ضرب″ را به معنای برخورد یک چیز با چیز دیگر، یعنی زدن فیزیکی تفسیر کنیم. همه کلمات "ضرب" یا "اضرب" در قرآن به معنای ″دوری کردن″ نیستند، بلکه یکی از معانی آن این است. علاوه بر این، این حکم مربوط به شریعت دیگری است و لزوماً مورد تأیید شریعت ما نیست. قرآن داستان حضرت ایوب(ع) و همسرش را نقل کرده است، اما این بدان معنا نیست که حکم زدن زنان را تشریع کرده باشد.
https://t.me/sayyedalhaydari

علامه سید کمال حیدری

31 Dec, 15:56


🔺 يا أَبا جَعْفَرٍ ، يَا مُحَمَّدَ بْنَ عَلِيٍّ ، أَيُّهَا الْباقِرُ ، يَا ابْنَ رَسُولِ اللّٰهِ ، يَا حُجَّةَ اللّٰهِ عَلىٰ خَلْقِهِ ، يَا سَيِّدَنا وَمَوْلانا إِنَّا تَوَجَّهْنا وَاسْتَشْفَعْنا وَتَوَسَّلْنا بِكَ إِلَى اللّٰهِ وَقَدَّمْناكَ بَيْنَ يَدَيْ حَاجَاتِنا ، يَا وَجِيهاً عِنْدَ اللّٰهِ اشْفَعْ لَنا عِنْدَ اللّٰهِ.

🔶 عرض تبریک و تهنیت به مناسبت حلول ماه مبارک رجب و سالروز ولادت حضرت امام محمد باقر (علیه السلام)

https://t.me/sayyedalhaydari

علامه سید کمال حیدری

31 Dec, 13:31


🎙 تأمّلاتی دربارۀ کتاب سلیم بن قیس هلالی

📆 تاریخ: 98/03/29

🔹 برخی از مباحثی که در این جلسه مورد بحث و بررسی قرار گرفته اند: 👇

1⃣ آیا اساساً شخصیّتی به نام سلیم بن قیس هلالی وجود خارجی داشته است یا خیر؟!

2⃣ آیا سلیم، اصلاً کتابی به این نام داشته یا نداشته است؟!

3⃣ در صورتی که کتابی داشته، آیا اثری که اکنون دست ماست، عیناً همان کتاب است؟

4⃣ اهمیّت کتاب سلیم

5⃣ ضرورت تحقیق بیشتر پیرامون اصالت کتاب سلیم

6⃣ ویژگی های کتاب سلیم

7⃣ بیان آراء گوناگون دربارۀ این کتاب

#فایل_های_صوتی
#کتاب_سلیم

🔗 http://alhaydari.com/fa/2019/07/8962/

https://eitaa.com/sayyedalhaydari

https://t.me/sayyedalhaydari

علامه سید کمال حیدری

30 Dec, 14:12


#پرسش_مخاطبان
🔺سوال: برخی از کسانی که قبلاً از آقای حیدری پیروی می‌کردند و ایشان را مرجع تقلید خود قرار داده بودند، می‌گویند که اخیراً افکار آقای حیدری تغییر کرده است و ایشان یک حرفی را می‌زنند و بعد حرف دیگری می‌زنند، یعنی نظر ایشان ثابت نیست. به همین دلیل، تقلید از ایشان را ترک کرده‌اند. خواهشمند است به من بگویید که این حرف‌ها تا چه اندازه درست است؟ زیرا من در این مورد دچار تردید شده‌ام.

🔹پاسخ: تغییر در برخی از نظرات و افکار، نشانه‌ی همراهی با زمانه، مطالعه، تحقیق و بررسی است و نشانه‌ی ضعف نیست که باعث شود برخی افراد، تقلید را ترک کنند. اما دلیل این امر این است که عموم مردم عادت کرده‌اند که نظرات علما ثابت بماند و تغییر نکند. زیرا وقتی آن‌ها[علما] در مورد مسأله‌ای تحقیق می‌کنند، بعد از آن دوباره درباره آن مسأله تحقیق و بررسی مجدد نمیکنند، مگر برای یادآوری آنچه قبلاً تحقیق کرده‌اند. به همین دلیل، میزان تغییر در فتواهای آنها حتی بعد از گذشت مدت زمان طولانی خیلی کم است.
پیشرفت و توسعه تدریجی در ارائه افکار و نظرات، سنت قرآنی و الهی است قبل از آنکه سنت علمائی و انسانی باشد. طبیعت انسان به گونه‌ای است که دائماً در حال تغییر و تکامل است و سعی می‌کند اطلاعات خود را به روز کرده و آن‌ها را توسعه دهد. مطالعه و تحقیق نیز یکی از راه‌های کسب علم و دانش و تکامل است. بنابراین، کسی که با وجود گذشت زمان، پیشرفت علوم و تغییر در مسائل، نظراتش تغییر نکند، نشان می‌دهد که در علم و دانش خود دچار نقص است. البته تغییراتی که به آیت الله حیدری(دام ظله) نسبت داده می‌شود، اغراق‌آمیز است و برخی افراد عمداً این موضوع را بزرگ جلوه می‌دهند تا به خواننده و شنونده اینگونه القا کنند که ایشان هر روز نظری جدید دارند! وجود مرجعیتی که همگام با تغییرات باشد ،چنین تحولات و تغییرات فکری و علمی را برای پوشش مسائل جدید ایجاب میکند. این همان دلیلی است که ما از مرجع زنده و أعلم تقلید می‌کنیم. همه چیز در جهان در حال تغییر است، پس چرا ما نباید به سمت بهتر شدن و بر اساس آنچه دلیل بر آن رهنمون می‌سازد، تغییر نکنیم؟ خداوند متعال در مورد خودش می‌فرماید {كُلَّ یَوۡمٍ هُوَ فِی شَأۡنࣲ } [سُورَةُ الرَّحۡمَٰن: ٢٩]

💠 هیئت پاسخگویی به سؤالات و استفتائات
https://t.me/sayyedalhaydari

علامه سید کمال حیدری

28 Dec, 21:40


فقه قرآنی ۱۸۰ درجه با فقه روایی و فتوایی فرق می‌کند/

اگر منطق من قرآنی باشد برخی روایات را دور می‌اندازم/

امام رضا(ع) می‌فرماید: روایاتی که ما را از بُعد بشری بالا برده‌اند از ما نیست/

قرآن می‌فرماید کسانی که ایمان آورده‌اند و آخرت را هم قبول کردند و عمل صالح هم انجام دادند، همه را روز قیامت پاداش می‌دهیم چه مسلمان باشند، چه یهودی‌، چه مسیحی‌، چه صابئی و چه …/

منطقی نیست که ما هم بگوییم با همه تمدن‌ها گفت‌‌وگو کنیم و هم در کتاب‌های فقهی و علمی بنویسند فقط مسلمانان طاهر بوده و غیر مسلمانان نجس هستند/

🔹آیت‌الله سید کمال حیدری طی سخنانی در دیدار با جمعی از اعضای انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها در تقارن با ایام وحدت حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه شریعت خیلی فربه شده است، فرمودند: آیا شریعت در صدر اسلام آن دینی بوده که الان هست؟ یا اساسا حجم احکام دین در صدر اسلام چقدر بوده و الان به کجا رسیده است؟ آیا اکنون محوریت دین و شریعت ما قرآن است یا محوریت آن روایت، آراء علما، فتاوا، مسلّمات، ضرورت‌ها و اجماعات است؟ همین است که من در بحث‌هایم «فقه قرآنی» و «فقه روایی» را مطرح کرده‌ام. اگر ابتدا این اصل حل نشود، ما تا روز قیامت در پارادوکس‌ها می‌مانیم؛ کما اینکه ۱۴۰۰ سال در این پارادوکس مانده‌ایم.

🔹این استاد حوزه علمیه قم افزود: اصل دوم این است که آیا پیامبر(ص) غیر از اینکه قرآن را از سوی خداوند متعال برای ما آورد، روایت و فعل داشته است؟ هیچ کدام از اینها در قرآن نیامده و تاریخ در سیره پیامبر(ص) برای ما نقل کرده است. آیا همه اینها جزء دین است یا ۹۰ درصد اینها ربطی به دین ندارد؟ یعنی پیامبر(ص) فلان غذا را می‌خورده و فلان غذا را دوست نداشته، جزء دین است؟ اگر این را در قدم اول حل نکنید، شما گرفتار یک دین چند هزار مسأله‌ای و فربه می‌شوید. و چنین می‌شود که برای مثال آقای خویی ۶۰۰ صفحه در مورد نجاسات بحث کرده است.

🔹 ایشان تصریح کردند: مشهور میان علما این است که فقط مسلمانان طاهر و بقیه نجس هستند. این در حالی است که لفظ «نجس» فقط در یک مورد به کار رفته؛ آن هم آیه ۲۸ سوره توبه است که می‌فرماید مشرکین نجس هستند. و در تمام روایات شیعه و سنّی از پیامبر(ص) نیز تنها دو روایت این لغت به کار برده شده و به معنای نجاست معنوی است. حالا کسی جرأت می‌کند بگوید فقه ما باید قرآنی باشد؟! می‌گویند فلانی می‌خواهد دین را خراب کند و از بین ببرد. مشکل الان این است که شریعت فربه شده و انسان می‌بیند نمی‌تواند به آن عمل کند.

🔹آیت‌الله حیدری با اشاره به آیه ۹۶ سوره مائده، اظهار داشت: قاعده اصلی قرآن این است که خوردن هر موجود زنده در دریا و روی خشکی (غیر از چهار مورد) حلال است؛ مگر زمانی که احرام بودید، که در آن زمان خوردن حیوانات روی خشکی، حرام است. پس این همه حرام در فقه ما را از کجا آورده‌اید؟ می‌گویند روایت و فتاوای فقها. این قرآن برای من هم نازل شده است؛ آنها آن طور می‌فهمند و من این طور؛ حق دارم بفهمم یا حق ندارم؟ آقایان می‌گویند حق ندارید. پس همان سلفیت اهل تسنن در سلفیت شیعه هم هست که حجیّت فقط در فهم قدما است؛ آنها این را از آیات فهمیده‌اند و شما حق ندارید چیز دیگری بفهمید.

🔹ایشان با بیان اینکه فهم ایشان از قرآن درست نبوده است، افزود: ائمه(ع) بارها فرموده‌اند حرامی [در خوردنی‌ها] نیست مگر چیزی که خدا در قرآن فرموده است. جلد دوم تهذیب الاحکام شیخ طوسی می‌گوید امام باقر(ع) می‌فرماید هیچ [خوردنی] حرامی نیست مگر چیزی که خدا در قرآن فرموده است. آیا پیامبر(ص) همه چیز می‌خورد؟ بله، ایشان روحیه خیلی لطیفی داشت و از هر چیزی خوشش نمی‌آمد. لذا قرآن خیلی روی بُعد بشریت پیامبر(ص) تأکید می‌کند. یعنی چیزهایی را دوست دارد و چیزهایی را دوست ندارد؛ این ربطی به دین ندارد و مربوط به بشریت پیامبر(ص) است. خیلی چیزها را خوشش نمی‌آمد و می‌گفت مکروه شخصی خودم است ولی حرام نیست.

🔹این استاد حوزه علمیه قم تأکید کرد: منطقی نیست که ما هم بگوییم با همه تمدن‌ها گفت‌‌وگو کنیم و هم در کتاب‌های فقهی و علمی بنویسند فقط مسلمانان طاهر بوده و غیر مسلمانان نجس هستند. درحالی که ایمان حقیقی و واقعی هم فقط مختص شیعیان ۱۲ امامی است. این مبنا بر اساس روایات است درحالی که خود اهل بیت گفته‌اند تا ما زنده هستیم، هرچیزی به شما گفتند یا از ما سؤال کنید و اگر هم به ما دسترسی نداشتید، هر چیزی از ما به شما رسیده را به قرآن عرضه کنید، اگر موافق قرآن بود، عمل کنید. و این یعنی فقه قرآنی۱۸۰ درجه با فقه روایی و فتوایی فرق می‌کند.
🗓۱۴۰۳/۱۰/۰۸

🔻ادامه در:

🌐https://modaresinpress.ir/review/5074/

https://t.me/sayyedalhaydari

علامه سید کمال حیدری

26 Dec, 19:06


🔺به اطلاع مخاطبان گرامی می رسانیم بنابر مبنای فقهی آیت الله حیدری(دام ظله) و بر پایه محاسبات دقیق فلکی ، روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۳/۱۰/۱۲ اولین روز از ماه رجب خواهد بود.
https://t.me/sayyedalhaydari

علامه سید کمال حیدری

22 Dec, 18:10


🔺سؤال: آیا آیت الله حیدری (دام ظله) معتقدند که فقه قادر بر حل مشکلات پیچیده دنیای امروز است؟

🔹پاسخ: در مواردی که فقه می‌تواند ورود پیدا کند، بله. به شرط آنکه از ابزارهای شناختی و علمی در حوزه‌های مختلف برای فهم متن دینی استفاده شود. زیرا متن دینی در صورتی می‌تواند با نیازها و نوآوری‌های زندگی همراه شود که مفاهیم آن استنطاق شده و از تقلید دیدگاه‌های پیشینیان و پایبندی صرف به آن‌ها، جز در برخی ثوابت، اجتناب شود. با این حال، لازم است که دیدگاه‌های پیشینیان نیز در استنطاق متن و کشف معانی آن برای یافتن راه حل‌هایی برای مشکلات زندگی و اقتضائات مراحل مختلف آن مد نظر قرار گیرد.

💠هیئت پاسخگویی به سؤالات و استفتائات
https://t.me/sayyedalhaydari

علامه سید کمال حیدری

18 Dec, 14:05


آیت الله حیدری:

🔺 حاکمیت "نگاه مردانه" فقها در بحث های مربوط به حقوق و مسائل "زنان"

✔️ راه برون رفت از این مشکل چیست؟!

✔️ از دیدگاه بنده، زنان هم می توانند فقیهِ اعلم و مرجع تقلید شوند!
#فایل_های_تصویری
#مسائل_و_حقوق_زنان_در_اسلام

🔗 http://alhaydari.com/fa/2018/12/7421/

https://t.me/sayyedalhaydari