📕 کتاب « قرآن و بایبل، متن و تفسیر، نویسنده: گابریل سعید رینولدز، ترجمه: کاری از گروه مترجمان عنقاء، انتشارات دانشگاه ییل، سال ۲۰۱۸ میلادی»
📜 فرستهی ۴ : بخشهایی از مقدمه
🔻 قرآن پیوند خاصی با سنّت مسیحی، بهویژه نوشتههای آبای مسیحی سریانیزبان دارد. این امر در روایت قرآن از دستور خدا به فرشتگان برای سجده بر آدم و امتناع شیطان، آشکار است، روایتی مشهور در سنّت مسیحی که در سنّت یهودی اغلب از آن اجتناب میشود. این مسئله همچنین در روایات اصحاب کهف یا ذوالقرنین دیده میشود (روایت اصحاب کهف با افسانهی مسیحی خفتگان اِفِسوس ارتباط دارد و روایت ذوالقرنین با افسانهی مسیحی اسکندر).
🔻 خوانش دقیقِ روایات دیگر قرآنی که از شخصیتها یا مضامینی سخن میگویند که هم در یهودیت و هم در مسیحیت شناخته شدهاند، معمولاً نشان میدهد که قرآن با نسخهی مسیحی روایت سروکار داشتهاست. این امر در جایجای قرآن قابل مشاهده است، از جمله این که قرآن هابیل را به قربانیای راضی و تسلیم تبدیل میکند، یا حضور گرگ در روایت قرآنی یوسف، یا توصیف قرآن از بنیاسرائیل به «قاتلان انبیا». این اندیشه که پیامبران یا نیکوکاران به سنگسار تهدید میشوند، با بایبل عبری/عهد عتیق مطابقت ندارد، اما با عهد جدید چرا.
🔻 گرچه بی تردید در مواردی قرآن مضامین یا سنّتهایی را پرورش میدهد که فقط از متون یهودی به ما رسیده (به عنوان مثال اصطلاح حِطَّه یا راعِنا)، با این حال در اکثر موارد، حتی در مورد مطالب یا شخصیتهایی که در نهایت برگرفته از بایبل عبری/عهد عتیقند، قرآن در حال گفتوگو با منابع مسیحی است.
#قرآن #قرآنپژوهی #زیرمتن #بایبل
#Quran #Quranic_Studies #Subtext #Hypotext #Bible #Biblical #Post_Biblical
@anqanotes