محمد هاشمی

@hashemipoetic


مدرس، منتقد و پژوهشگر سینما و تئاتر با گرایش بینارشته ای، دکترای تخصصی فلسفه هنر

محمد هاشمی

22 Oct, 05:18


محمد هاشمی pinned an audio file

محمد هاشمی

22 Oct, 05:00


این عکس خفن را هم دوستان لطف کرده اند و حین این همایش از بنده گرفته اند. در خور شان جدی مجلس، در حالی که من برخلاف این قیافه جدی ام، این قدرها جدی نیستم🙂🙂 هیچ چیز دنیا این قدرها که ما جدی اش می گیریم، جدی نیست...

محمد هاشمی

22 Oct, 04:58


ابتدای امسال، دکتر محسن کرمی عزیز که عضو هیات علمی دانشگاه صدا و سیما هستند، بزرگواری کردند و به عنوان دبیر همایش دین، فرهنگ و رسانه های نوین، سفارش نگارش مقاله علمی پژوهشی ای را برای شرکت در این همایش، به بنده دادند. مقاله پس از نگارش برای داوری فرستاده شد و خوشبختانه مقبول داوران محترم قرار گرفت.
این همایش روز بیست و پنج مهر، در دانشگاه صدا و سیما برگزار شد و بنده افتخار آن را داشتم که مقاله ام را در این همایش به شکل سخنرانی ارائه دهم.
ایده مقاله من از جلسه نقد فیلم خانه هنرمندان در تابستان پارسال امد که در آن، پس از نمایش فیلم مستند معضل اجتماعی ساخته جف اورلوفسکی که درباره آسیب های جمعی و فردی شبکه های اجتماعی بود، درباره این فیلم با تکیه بر نظریه های مختلف فلسفی و جامعه شناختی مرتبط سخن گفته بودم. مقاله حاضر، در واقع نسخه نوشتاری و منظم و مرتب تر شده حرف هایم در همان جلسه نقد فیلم خانه هنرمندان است، این بار در قالب علمی پژوهشی که به صورت یک سخنرانی اکادمیک، در دانشگاه صدا و سیما ارائه شد.
فایل صوتی این سخنرانی و پی دی اف مربوط به آن را لطفا در پیام های بعدی ببینید و بشنوید:

محمد هاشمی

21 Oct, 16:32


▪️آلن دلون

ـــ ژان‌پیر ملویل کاملا مرد سینما بود. کل کار فیلم، با خود ملویل بود. رنه کلمان در نوشتن فیلمنامه فیلم‌هایش دخالتی نداشت، اگر دخالت می‌کرد کار خراب می‌شد، اما ملویل از اول تا آخر یک فیلم با خودش بود. می‌خواست فیلم «سامورایی» باشد یا «دومین نفس» یا «دو مرد در منهتن» که هر سه را نوشت و کارگردانی کرد. در حقیقت او فیلمنامه را می‌نوشت، تهیه، کارگردانی، تدوین می‌کرد، حتی موسیقی فیلم با خودش بود، او واقعاً بی‌همتا بود. حتی در سامورایی می‌خواست فیلم سیاه و سفید اما رنگی باشد، همان‌طور که دیده‌اید، تصویرهای فیلم گاه خاکستری هستند و گاه آبی. او تمام قرمز و زردها را از تصویر بیرون کشید. انگار که نور صحنه را رنگ کرده باشند و سپس شسته باشند، یک نور آبی تمیز. ملویل از من می‌خواست و من مطیع بودم. جف کاستلو ساعتش را به دست راستش می‌بست مثل ژان‌پیر ــ کلاه مال خود ژان‌پیر بود ــ صلابت جف، همان صلابت ژان‌پیر بود.

▫️Le Samouraï (1967)
▫️Dir. Jean-Pierre Melville

🎥 @CinemaParadisooo

محمد هاشمی

21 Oct, 13:17


در چهارمین شماره از بولتن جشنواره فیلم کوتاه تهران، از اهمیت تخیل واگرا در ساخت فیلم کوتاه و امکان های عینی شدن آن در فیلم سازی کوتاه ایران سخن گفته ام.
اصطلاح تخیل واگرا و تعریف آن را مثل بسیاری دانش های دیگر مدیون استاد بزرگوارم، دکتر امیرعلی نجومیان هستم.

از سعید هاشم زاده (دوست خوبم و سردبیر بولتن) برای ترتیب دادن این گفتگو و ارائه اش در بولتن بسیار سپاسگزارم.

محمد هاشمی

21 Oct, 09:36


#بولتن_روزانه_۴۱

📃 چهارمین شماره بولتن جشنواره چهل‌ویکم منتشر شد



🌿 www.iycs.ir
@IYCSnewschannel
📌https://www.instagram.com/iycs.ir

محمد هاشمی

20 Oct, 04:16


جزایر سه‌گانه ایرانی و سینما*

به بهانه بیانیه مشترک اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس

مهرزاد دانش


بیانیه مشترک شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیهٔ اروپا درباره محکومیت ایران بابت آن چه اشغال جزایر سه‌گانۀ ایرانی در خلیج فارس عنوان شده است، یکی از پربسامدترین اخبار یکی دو روز اخیر است که طبعا واکنش ایران و ایرانیان را برانگیخته است و در فضا‌های رسمی و غیر رسمی و رسانه‌ای، درباره مالکیت تاریخی ایران بر این مناطق تأکید و بیانیه مزبور فاقد استناد تاریخی و حقوقی دانسته شده است.

اما فارغ از ابعاد ملی و حقوقی و تاریخی، هر یک از ما ایرانیان، تاکنون چه تصویر و تصوری درباره ابوموسی و تنب بزرگ و تنب کوچک داریم؟ بسیاری از ما طبعا فرصت و امکان سفر به بسیاری از نقاط ایران از جمله این مناطق را نداشته‌ایم، ولی از دریچه سینما و تلویزیون، با بسیاری از اقلیم‌های ایران آشنا هستیم. منتها جزایر سه‌گانه ایرانی، چه بازتابی تاکنون در سینمای ایران داشته‌اند؟

تا آنجا که ذهن و حافظه نگارنده یاری می‌کند، تصویری سینمایی از این جزایر در سینما در یاد نیست. اگر هم بازتابی در میان بوده، لابد آن قدر کم‌اهمیت بوده که در یادمان‌های تاریخی سینما ردپایی از خود به جا نگذاشته است. جزایری که به دلیل موقعیت سوق‌الجیشی‌شان همواره آن‌قدر اهمیت داشته‌اند که از طرف کشور‌های عربی منطقه در طول چند دهه گذشته، مورد ادعای مالکیت قرار گرفته‌اند و حالا به دلیل محاسبات اشتباه در سیاست‌های چند سال اخیر منطقه‌ای ایران، کار بدانجا رسیده که اتحادیه اروپا هم در این زیاده‌گویی شریک شده است، چرا نباید تصویری از این مناطق مهم جغرافیای ایران، در سینمای ایران محمل درام و موقعیت و هنر و بازی باشد؟

در سال ۱۳۷۷ دو پروژه مهم سینمایی درباره جزیره کیش انجام شد به نام‌های داستان‌های جزیره و قصه‌های کیش. داستان‌های جزیره شامل سه اپیزود بود که هر یک را یک کارگردان ساخته بود: محسن مخملباف، رخشان بنی‌اعتماد و زنده‌یاد داریوش مهرجویی. قصه‌های کیش هم همین طور؛ سه اپیزود داشت که محسن مخملباف و ناصر تقوایی و ابوالفضل جلیلی هر یک را ساخته بودند. قصه‌ها متنوع بودند: یکی سیاسی بود و دیگری نمادین، آن یکی عشقی بود و این یکی سوررئالیستی... اما همگی یک وجه مشترک داشتند: لوکیشن و فضای اثر، جزیره کیش بود و حال و هوایی که از این جزیره و ساکنانش برمی‌خیزد. این که کدام اپیزود از این دو فیلم بهتر بود و نبود؛ محل بحث نیست. مهم ساخته شدن این‌جور فیلم‌ها است که متأسفانه روندش ادامه پیدا نکرد. ایران کشوری بزرگ با اقلیم‌های متنوع، زبان‌های مختلف، گویش‌های فراوان، قومیت‌های متعدد و سنت‌های معیشتی و فرهنگی گوناگون است. سینمای ایران، سینمای همه این اقلیم‌ها باید باشد و متأسفانه این «باید» در توصیف وضعیت کنونی غایب است؛ از جمله در بازنمایی جغرافیا و تاریخ و ساکنان و رفت و آمد‌های جاری در سه جزیره مهم‌مان در خلیج فارس.

یکی از جنبه‌های اقتدار هر کشور، در محصولات فرهنگی آن کشور از جمله سینما نمود دارد. ‌ای کاش به جای پرداختن به موضوعات کلیشه‌ای و مستعمل در آن چه سینمای فاخر نام گرفته است، کمی هم به واقعیت‌های مهم پیرامونی جغرافیا و تاریخ خودمان در این سینما توجه می‌کردیم.


*مندرج در روزنامه سازندگی، 28 مهر 1403

محمد هاشمی

20 Oct, 04:14


📌 دوره مطالعات انیمیشن ۱ با تدریس خانم دکتر فاطمه حسینی شکیب در ده جلسه ۴ ساعته در روزهای چهارشنبه ساعت ۱۹-۱۵ از دوم آبان ۱۴۰۳ برگزار می‌شود.

✅️ اگر علاقمند به کار عمیق و تفکر تحلیلی و درکی وسیع‌تر از حوزه مورد علاقه یا تحصیل خود و اهل مطالعه و نوشتن یا مشتاق فراگیری آن هستید، این کلاس می‌تواند آغازی بسیار مفید و موثر برای شما باشد. زیرا بهره‌برداری حداکثری ازمحتوای این کلاس به همراهی و تعهد کاری و درسی شما برای مطالعه و تامل و تعمق و علاقمندی به وجه نظری و تئوریک انیمیشن نیاز دارد.

🔴 برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام به آیدی تلگرام @drmn_supp به شماره ۰۹۹۱۸۱۳۰۹۸۳ (خط پشتیبانی کلاس‌ها و رویدادهای پلتفرم درمیانه) پیام بدهید. 🔴
__________

طراح پوستر : هانیه علی‌همتی
____
🔸 درمیانه: پلتفرم تولید محتوای انیمیشن
🔸 آموزش، پژوهش، تولید


تلگرام:
@darmiyaneh
اینستاگرام:
@darmiyaneh

محمد هاشمی

17 Oct, 17:38


در این مدرسه، کارگاه اول را بنده تدریس خواهم کرد که به "فلسفه و سینما" اختصاص دارد.
این کارگاه در امتداد بقیه کلاس ها و کارگاه هایی است که با موضوع مشابهی برگزار کرده ام که دغدغه اصلی ام را، دست کم از ابتدای تحصیل در رشته فلسفه هنر در دانشگاه بازتاب می دهد. اما از میان تمام انواع رابطه هایی که میان فلسفه و سینما وجود دارد، آنچه که من دوست دارم و امیدوارم بتوانم تا عمری هست، مطالعه درباره آن را ادامه دهم، برمی گردد به ایده ای ارسطویی که از فصل نهم فن شعر استنباط می شود. بر مبنای این ایده، تفاوت فلسفه و تاریخ در این است که تاریخ امر جزئی را روایت می کند، اما درام به امرکلی می پردازد. همچنین در فصل ششم فن شعر، ارسطو وقتی از میتوس سخن می گوید، آن را روح درام می داند چون پیرنگ است که با پیوند علی رویدادهایی، نوعی کلیت فلسفی را از ان رویدادها به دست می دهد.
فیلم ها نیز به عنوان نوعی از روایت های دراماتیک، از طریق پیرنگ داستانی خود حامل یک نوع کلیت فلسفی هستند. اصلا می توان بر همین مبنا ثابت کرد که سینما مثل هنرهای دراماتیک دیگر مبنا و پایه ای فلسفی دارد و بر تفکر فلسفی استوار است. حال، از فیلمی به فیلم دیگر، بر مبنای رویکرد جدی یا ناجدی فیلمساز به سینما این بنیاد فلسفی هم کم اهمیت یا پراهمیت می شود. بنابراین ما هم چندان به مبنای کم اهمیت فلسفی فیلم های غیرجدی اهمیتی نمی دهیم بلکه فیلم هایی برایمان مهم هستند که این بنیادهای فلسفی را مهم می شمارند. همچنین وقتی می گوییم پیرنگ داستانی، منظورمان نظم خاصی است که هر فیلم بر مبنای ان دنیایش را می سازد و میزانسن و فیلمبرداری و تدوین و تمام عناصر دیگر فیلم در ساخت و پرداخت آن دخیل اند.
این سه جلسه (هر چند که تلاش می کنم سه بحث کامل را ارائه دهم) البته تنها در حد معرفی ای از این جهان وسیع می ماند. امیدوارم روزگاری پیش آید که در این کشور برای چنین دغدغه های پژوهشی و علمی هم ارزشی در شان آنها قایل باشند تا بتوانم تا عمری باقی است، تاملاتم را در این حوزه تکمیل کنم و در اختیار علاقه مندان قرار دهم.

این دوره به صورت آنلاین و توسط آکادمی مدیا پلاس و انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات برگزار می شود.
به طور خاص، از دکتر علی اصغر سلطانی بسیار ممنونم که همیشه روحیه حمایت گر و مهربان شان شامل حالم شده است.
همچنین از خانم فاطمه منتظری بزرگوار بسیار ممنونم که تمام زحمات هماهنگی برای برگزاری این کارگاه ها بر عهده ایشان بوده است.