انسان شناسی و فرهنگ @anthropology_iran Channel on Telegram

انسان شناسی و فرهنگ

@anthropology_iran


انسان شناسی،علمی ترين رشته علوم انسانی و انسانی ترين رشته در علوم است.

New Site:

Anthropologyandculture.com

Old Sites:

Anthropology.ir

Old.anthropology.ir

Aparat.com/IIAC.AV.Productions
Aparat.com/NASSER_FAKOUHI

[email protected]

انسان شناسی و فرهنگ (Persian)

به پیج تلگرام انسان شناسی و فرهنگ خوش آمدید! این پیج با نام کاربری anthropology_iran، در زمینه انسان شناسی فعالیت می‌کند. انسان شناسی به عنوان علمی ترین رشته علوم انسانی شناخته می‌شود و در عین حال، انسانی ترین رشته در علوم است. این پیج برای ترویج دانش و آگاهی در زمینه انسان شناسی و فرهنگ بوده و مطالب متنوعی را ارائه می‌دهد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و دسترسی به مطالب جدید، می‌توانید به سایت جدید این پیج به آدرس Anthropologyandculture.com مراجعه کنید. همچنین، سایت‌های قدیمی این پیج به آدرسهای Anthropology.ir و Old.anthropology.ir نیز موجود هستند.

همچنین، این پیج به صفحات Aparat.com/IIAC.AV.Productions و Aparat.com/NASSER_FAKOUHI نیز مراجعه کرده و محتواهای متنوع و جذاب را ارائه می‌دهد. برای ارتباط با مدیر پیج و ارسال پیشنهادات و انتقادات، می‌توانید با آدرس ایمیل [email protected] تماس بگیرید. پیج انسان شناسی و فرهنگ منتظر حضور شما برای به اشتراک گذاشتن دانش و تبادل ایده‌های مفید در زمینه انسان شناسی و فرهنگ است.

انسان شناسی و فرهنگ

04 Jan, 06:34


آیا پاریس می‌سوزد؟
فرشین کاظمی‌نیا

✍️خشونت، اعتراض، شورش، تخریب، سوزاندن و غارت! ده روز، فرانسه – یا به عبارت دقیق‌تر، حومه‌های داغ پاریس و مارسی و لیون- در چنین التهابی به سر برد. حالا پس از این‌که این وقایع برای بار چندم در بیست سال اخیر در پاریس و برخی شهرهای دیگر – مثل لندن، فرگوسن، سانفرانسیسکو و بالتیمور- و نیز جاهایی در یونان و سوئد و بلژیک رخ داد، جامعه‌شناس‌ها ژانر مستقلی برای تحلیل این پدیده‌ی دیرپا، در اشکال جدید، گشوده‌اند و چندین کتاب، مخصوصاً پس از شورش ۲۰۲۰ در میناپولیس، در این خصوص نوشته شده است.

متن کامل در:
https://B2n.ir/z42866

انسان شناسی و فرهنگ

03 Jan, 13:43


آغاز پیش‌ثبت‌نام دوره:
درآمدی بر هنر و سیاست در دوران معاصر
استاد: دکتر ناصر فکوهی
استاد تمام انسان‌شناسی دانشگاه تهران

سه‌شنبه‌ها از ساعت ۱۸ تا ۱۹:۳۰
آغاز دوره از اسفند ۱۴۰۳
به مدت ده جلسه

پیش‌ثبت‌نام با شهریه قطعی ۹۹۰ هزار تومان تا تاریخ  ۲۰ دی (ظرفیت محدود)

آغاز ثبت‌نام عمومی با شهریه ۱/۱۰۰/۰۰۰ از تاریخ ۲۵ دی ماه

ادامه فرایند ثبت‌نام با ۱/۳۰۰/۰۰۰ از تاریخ ۱۰ بهمن ماه
ثبت‌نام پس از اولین جلسه از آغاز دوره با ۱/۵۰۰/۰۰۰

برای ثبت‌نام و اطلاعات بیشتر و دریافت طرح درس لطفا با شماره ۰۹۳۵۲۰۰۰۰۱۲ در تلگرام/واتس‌اپ در پیوند باشید.

با تشکر و احترام
@smojtabajafari

انسان شناسی و فرهنگ

03 Jan, 06:31


هانس مگنوس انزنزبرگر و سیاستگذاری فناوری رسانه‌های جدید (بخش ۲)
سمانه کوهستانی

✍️صنعت آگاهی دارای شیوه‌ای ارتباطی است که بین الزامات متناقض تقسیم شده است. یکی از شرایط این صنعت، افول تئوکراسی و فرمان‌روایی قطعی کشیش‌ها یا حتی شخصیت‌های معاصر قدرت است. در عین حال، صنعت آگاهی باید مشروعیت و اقتدار نظم اجتماعی موجود را حفظ نماید. بنابراین، در وضعیتی کاملاً متناقض عمل می‌کند. صنعت آگاهی، ذهن مستقل را حتی زمانی که قصد دارد «آن‌ها را از استقلالشان محروم کند»، مفروض می‌پندارد (انزنزبرگر، ۱۹۸۲: ۷). این عمل، امکان گفتگو را فراهم می‌کند، حتی زمانی که...

متن کامل در:
https://B2n.ir/t98912

انسان شناسی و فرهنگ

03 Jan, 01:11


گزارش مالی کمک ها و هزینه های آذر ماه 1403 و تشکر از همیاران و علاقمندان انسان‌شناسی و فرهنگ.

لینک در کانال همیاران

https://t.me/iiachamyaran/497

انسان شناسی و فرهنگ

02 Jan, 21:22


📣📣آغاز فعالیت گروه مطالعات قومی در انجمن انسان شناسی ایران

گروه مطالعات قومی در انجمن انسان شناسی ایران آغاز به کار کرد. این گروه زیر نظر محسن شهرنازدار، انسان شناس و محقق مطالعات قومی، تشکیل شده و اهداف اصلی خود را ایجاد فضایی برای تعامل میان‌فرهنگی، تولید دانش بومی، و ارتقای فهم انتقادی از تنوع قومی در ایران اعلام کرده است. در معرفی گروه مطالعات قومی آمده است: «این گروه با تکیه بر اصول مشارکت و تعامل سازنده با جوامع محلی از یک سو و پژوهشگران عرصه‌های مختلف مطالعات قومی و با بهره‌گیری از رویکردهای میان‌رشته‌ای، تلاش می‌کند تا بستری برای نقد، بازاندیشی و تولید دانش آکادمیک فراهم آورد تا پاسخ‌گوی پیچیدگی‌های جوامع انسانی معاصر ایرانی باشد. در عین حال این گروه به مسالۀ مطالعات قومی به عنوان پیش‌نیاز و پایۀ اصلی توسعۀ پایدار در جوامع قومی و محلی و مناطق مختلف ایران توجه ویژه دارد.»
مطالعات قومی به‌عنوان یکی از شاخه‌های نوآورانه علوم انسانی و انسان‌شناسی، بستری میان‌رشته‌ای برای بررسی پیچیدگی‌های هویتی، فرهنگی، اجتماعی، و تاریخی جوامع انسانی فراهم می‌کند. این حوزه پژوهشی، برخلاف روش‌های سنتی اتنوگرافی که عمدتاً به توصیف جزئیات فرهنگی یک جامعه خاص محدود می‌شوند، تمرکز خود را بر مفاهیمی همچون قدرت، هویت، تعاملات بین‌فرهنگی و بازاندیشی در مفاهیم غالب انسان‌شناسی قرار داده است.
گروه مطالعات قومی در انجمن انسان شناسی ایران از تمامی پژوهشگران، اساتید و متخصصان گرایش‌های مختلف در موضوعات مورد توجه این گروه، دعوت به همکاری می‌کند.
برای عضویت در کانال این گروه، به آدرس زیر مراجعه کنید:
https://t.me/ASIEthnicStudies

انسان شناسی و فرهنگ

02 Jan, 06:32


بدن و قدرت (بخش سوم)
ناصر فکوهی

✍️بسیار خوب در اینجا ما با طبقه‌‏بندی و مقوله‌‏بندی کالبد‌ها روبرو هستیم. که البته پیش از آن در یونان باستان در آرای افلاطون و ارسطو نیز تعریفی کاربردی پیدا می‏‌کند که با ترسیم یک هرم همراه است. کالبدهایی که از طلا، نقره و مس‏‌اند و طبقات هر یک برای کار و کارکردی ویژه خلق شده‌‏اند. یعنی با این اشاره می‌‏خواهم سؤال خود را دوباره تکرار کنم. در اینجا مقوله‌‏بندی کالبد به خود و دیگری، یا شکل‏‌بخشی به نظم و رژیم حقیقت از سوی قدرت همراه است. یعنی اگر کالبدی در مقوله و طبقه‏‌ای که تعریف می‏‌شود قرار بگیرد بر اساس کوشش در زمینه همگون‌‏سازی به کالبد دیگری تبدیل می‌‏شود به تابو، که باید از منظر قدرت تخریب گردد؟

متن کامل در:
https://B2n.ir/h17078

انسان شناسی و فرهنگ

01 Jan, 06:34


آمارکورد: بازخوانی رؤیاها…
زهرا آخوندی

✍️«آمارکورد» کمدی-درامی از فدریکو فلینی، فیلمنامه‌نویس و کارگردان نامور و محبوب ایتالیایی، ساخته ۱۹۷۳ و برنده اسکار فیلم غیرانگلیسی زبان است. واژه آمارکورد، ریشه در کلمه لاتین Ricordo (به معنی خاطره) دارد که متضمن خاطرات دلپذیر و روزگار خوش گذشته است. گویی همان‌طور که از نام فیلم برمی‌آید، فلینی در این فیلم به یادآوری و مرور گذشته در زادگاهش ریمینی پرداخته است. از دیدِ من در فضای فانتزی فیلم، همه شخصیت‌ها بازنمایی‌ اغراق‌شده‌ای دارند که شاید...

متن کامل در:
https://B2n.ir/r95857

انسان شناسی و فرهنگ

01 Jan, 02:18


سالی دیگر در دوزخی که برپا کردیم!/ ناصر فکوهی

و پروردگار آسمان‌ها، نگاهی بر خاک‌ها انداخت و انسان‌هایی حقیر را دید که چون کرم‌های در هم تنیده‌اند و خشت بر خشت می‌نهند و شادمانند که با برج خویش،سر به فلک خواهند کشید. انسان‌ها شادان با یکدیگر سخن می‌گفتند، هم‌زبان بودند و هم‌دل. شاد و خوش که آسمان‌ها را فتح می‌کنند و تخت سلطنت همه جهان‌ها را به دست می‌آورند و پروردگار را به پرتگاه دوزخ پرتاب می‌کنند و بر جایش می‌نشینند. اینک: انسان جاودان، که چشم در چشم فرشته مرگ، او را نیز به درون دوزخ پرتاب می‌کند. و پروردگار لبخندی زد، انسان‌ها به یکدیگر گوش می‌دادند و دیگر هیچ کس زبان هیچ کس را نفهمید و هر کدام به سویی رها شدند و برج ِ بابِل را رها کردند. انسان‌ها گرگ هم شدند، یکدیگر را دریدند، گوشت هم را خوردند و استخوان‌های یکدیگر را جویدند. کودکان خود را زنده زنده به سیخ کشیدند و در آتش سوزاندند. برادر، برادر را کشت و پسران پدر را. و آنگاه دوزخ را از ژرفای زمین بالا کشیدند و زمین دوزخشان شد تا خود و همه را بسوزانند و خاکستر کنند...

سال 2024 سالی دردناک بود. امید آنکه 2025، با غم و اندوه کمتری برای همه همراه باشد.

انسان شناسی و فرهنگ

31 Dec, 06:30


مهاجرت‌ و هژمونی تهران
زهره دودانگه

✍️دهه‌هاست که از هژمونی تهران در شبکۀ سکونتگاهی ملی ایران سخن گفته شده؛ به دنبال چنین تسلطی همۀ شهرها فراتر از شبکۀ منطقه‌ای خود، ارتباطی نیرومندتر و پررنگ‌تر با تهران برقرار کرده‌اند؛ به بیان دیگر گویی به تابعیت تهران درآمده‌اند و در رابطۀ دوگانۀ تهران-شهرستان قرار گرفته‌اند.

متن کامل در:
https://B2n.ir/h37979

انسان شناسی و فرهنگ

30 Dec, 06:30


انتشار هفتگی کتاب «فرهنگ انسان‌شناسی اجتماعی و فرهنگی»: بخش سی‌ویکم، آسیا: جنوب

بخش سی‌ویکم/ آسیا: جنوب (Asia: South)/ ث.ج. فولر/ برگردان: جبار رحمانی

متن کامل در:
https://B2n.ir/j55856

انسان شناسی و فرهنگ

29 Dec, 12:47


گزیده بهترین و جدیدترین فایل‌های اینترنت، موسیقی، ادبیات، هنر، فیلم‌ها مستند و برنامه‌های تلویزیونی و مباحث را در چهار زمینه موسیقی کلاسیک، موسیقی مردمی (ایرانی و غیر ایرانی)، فایل‌های فرهنگی و علوم انسانی به زبان‌های انگلیسی و فرانسه را هر روز به انتخاب ناصر فکوهی در کانال‌های تلگرام زیر دریافت کنید:

کانال اپرا و موسیقی کلاسیک
https://t.me/iiacopera

کانال موسیقی مردمی ایران و جهان
https://t.me/ethnicmusiciiac

کانال فایل‌های فرهنگی و علوم انسانی / انگلیسی
https://t.me/iiacenglish

کانال فایل‌های فرهنگی و علوم انسانی / فرانسه
https://t.me/iiacfrance

انسان شناسی و فرهنگ

29 Dec, 06:30


نقد خوش‌بینی مفرط در طراحی اشیاء روزمره از منظر انسان شناسی
ترجمه و برداشت بخش ۱-مصرف و تولید- از کتاب انسان‌شناسی و طراحی- نوشته وندی گان و جرد دونوان
حلما بهبود

✍️بیائید در ابتدا کمی وقت صرف کنیم و با جزئیات به بررسی تجربه صرف صبحانه بپردازیم: هنگامی که برای صرف صبحانه پشت میز نشسته‌اید و روی رومیز، تقریباً جلوی بینی شما، یک کاسه قرار گرفته و در سمت راست آن یک قاشق کمی دورتر، یک پارچ حاوی شیر و یک جعبه مقوایی شامل غلات صبحانه مورد علاقه شما قرار دارد. شما جعبه را برمی‌دارید تا کمی از غلات را داخل کاسه بریزید. ریختن غلات از جعبه به میزان مناسب خود یک چالش است. بسیاری از افراد سعی می‌کنند...

متن کامل در:
https://B2n.ir/p02829

انسان شناسی و فرهنگ

28 Dec, 00:51


در این ویدیوی کوتاه قطعه ای از کتاب داریوش آشوری با عنوان پرسه ها و پرسش ها درباره نویسنده برجسته ایران غلامحسین ساعدی را با خوانش ناصر فکوهی مشاهده می کنید.

#غلامحسین_ساعدی #داریوش_آشوری

انسان شناسی و فرهنگ

27 Dec, 06:30


مسیح در «جولیتا»
فرشین کاظمی‌نیا

✍️در «موزه‌ی هنرهای مدرن و معاصر استراسبورگ»، اثر چیدمانی ویژه‌ای وجود دارد که یک اتوموبیل تصادفی «Alfa Romeo alfetta gtv» مدل ۱۹۷۴ سرخ رنگ است. این اثر، کار «برتران لاویه» (Bertrand LAVIER) نقاش، عکاس و هنرمند تجسمی فرانسوی است که او نام «جولیتا» (Giulietta) را بر آن گذاشته و به سیاق نامگذاری پیشین، همان‌طور که «آلفتا» ،«آلفای کوچک» معنی می‌دهد؛ «جولیتا» معنی «جولیای کوچک» دارد و البته مرتبط با عناصر مفهومی دیگری باشد که به آن‌ها خواهیم رسید. این اثر و ایده‌‌ی آن در سال ۱۹۹۳ به پردازش نهایی رسید و‌ در سال ۲۰۰۰ برای موزه خریداری شد.

متن کامل در:
https://B2n.ir/d08990

انسان شناسی و فرهنگ

27 Dec, 00:51


عکس فوری (289) : حقیقت یک آسیب / درباره اهانت به آرامگاه غلامحسین ساعدی

لینک در کانال نوشته‌های ناصر فکوهی

https://t.me/nasserfakouhi/7491

انسان شناسی و فرهنگ

27 Dec, 00:51


اما این تاکید لازم است که طرفداران رژیم پیشین که خود دلیل اصلی دامن زدن به لومپنیسم و ویران شدن جامعه ایران بوده‌اند و امروز هر چه بیشتر خود را مدعی آزادی نشان می‌دهد و تمایل به از چاله بیرون آمدن و به چاه افتادن جامعه ایران را از خود نشان می‌دهند، بی‌شک خبر از یک بیخردی بزرگتر می‌دهدکه در تاریخ معاصر ما فراوان بوده است. اما از یاد نبریم که قربانی واقعی این اهانت نه یک سنگ در گورستانی آرام، بلکه حقیقت یک وجود است، وجود شرارتی که فرهنگ ما را درون خود گرفته و هر روز بیشتر در همه اذهان از موافق و مخالف ریشه می‌دواند. تا جسارت اذعان به سهم خود در این فاجعه را نداشته باشیم، دگرگونی و نزدیک شدن به جامعه‌ای شایسته نام و نشان و میراث فرهنگ ایرانی را به دست نخواهیم آورد.

انسان شناسی و فرهنگ

27 Dec, 00:51


در آستانه روز مقدس (کریسمس) برای میلیاردها مسیحی و میلیاردها انسان دیگر در سراسر جهان، گروهی لومپن تصور کرده‌اند با رفتار توهین‌آمیز و هتک حرمت نسبت به آرامگاه نویسنده بزرگ ایران، غلامحسین ساعدی (گوهر مراد) در پرلاشز پاریس، «خودی» نشان دهند. این عمل که به خودی خود یک جرم و قابل تعقیب قضایی است، اگر عملی سفارش داده شده به وسیله قدرت و گروه‌های رقیب سیاسی نباشد، ممکن است صرفا رفتاری لومپنی و کار گروهی اوباش سبک مغز باشد که خواسته‌اند در محیط آشفته و جنون‌آمیز جامعه تخریب‌شده ایران امروز ، و در لجنزاری که بسیاری از ایرانیان در فضای مجازی ساخته‌اند، کسانی درباره آن‌ها، یا گروه سیاسی که مدعی دفاع از آن هستند، چیزی به سود یا زیانشان بگویند: کاری که در اینجا برای ما مطرح نیست، زیرا چنین اوباشی در جهان امروز آنقدر زیادند که کافی است نگاهی به اخبار روز بیاندازیم تا صدها و هزاران مورد از آن‌ها را بیابیم. جهان امروز، زادگاهی گسترده و پربار برای لومپن‌ها و لومپنیسم شده است و بازنمود این را می‌توان در این حقیقت دید که اکثر نظام‌های سیاسی جهان که باید به فکر منافع مردم و انسان‌هایی که همه چیزشان را تصاحب کرده‌اند باشند، اوباشی هستند که جز خود و ثروت و قدرت خویش، فکری ندارند و تقریبا همه اراذل و اوباش را به صورت رسمی یا غیر رسمی در همه جا در اختیار خویش دارند. اینکه خود این سران سیاسی، اوباش پیشین بوده‌اند نیز چنان آشکار است که نیازی به تاکید دوباره بر آن نیست.
در این میان اگر فاجعه‌ای وجود داشته باشد، یک حقیقت وجودی و نه در آن است که این عمل ضربه‌ای به تعامل گروه‌های سیاسی در جدال برای کسب قدرت، یا نیروهای سیاسی در قدرت خواهد زد، نه بسیار از مورد نخست بیشتر، اینکه چنین حرکتی که موارد مشابه آن در طول تاریخ هزاران هزار بار تکرار شده است، کم‌ترین تاثیری در جایگاه ارزشمند نویسنده‌ای با ارزش و با کارنامه‌ای به شرافت ساعدی خواهد داشت. از این رو کم‌ترین تاسفی برای ساعدی خوردن به دلیل این ماجرا، یک شوخی با تاریخ است. ساعدی را اراذل و اوباش به این جایگاه نرساندند که بتوانند با چنین رفتارهای کثیفی خللی در آن جایگاه وارد کنند. اما در این ماجرا ما با واقعیتی روبرو هستیم که به آن نام «حقیقت یک وجود» داده‌ایم و آن، سقوط تدریجی تمدن و فرهنگ ایرانی است که بنا بر شواهد تاریخی و حتی از زبان دشمنانش، اصل و اساسش بر دوستی و ادب و خویشتنداری و آداب‌دانی و مهربانی و شرافت و کار سخت و قناعت و بزرگواری و سخن‌دانی و شعر و هنر بوده است. حقیقتی که از آن نام می‌بریم، وجود لومپنیسمی است که از دهه 1340 با تزریق درآمد گسترده نفتی و دگرگون شدن سبک زندگی و جهانبینی ایرانیان، با شهری شدن پریشان و بی نظم و قانون و شتابزده یک جامعه به شدت سنتی اتفاق افتاد و آن را به صورتی پیوسته و امروز هر چه بیشتر، به جامعه‌ای تبدیل کرده است که در آن همه ارزش‌ها به «ارزش پول» و «ارزش قدرت» خلاصه شود. جامعه‌ای که کلاهبرداری و کلاهبرداران و لومپن‌ها همه جایش نفوذ کرده‌اند. این حقیقت که بسیاری حاضر نیستند آن را بپذیرند، این فاجعه، در آن است که زبان لومپنی و اندیشه لومپنی در جامعه ما امروز دیگر خاص این و آن گروه اجتماعی نیست: واکنش گروهی از «مخالفان» نظام حاکم در ایران که به گذشته‌ طلایی که وجود نداشته، افتخار می‌کنند و قهرمانانشان لومپن‌هایی چون «پرویز ثابتی» هستند، در تشویق این کار، چه در پشت پرده و چه آشکارا، خود گواهی از نفوذ این لومپنیسم است. ساعدی نیازی به دفاع ما ندارد، زیرا در راهی قدم گذاشته بود که خود می‌دانست او را به باد می‌دهد، همانگونه هدایت می‌دانست و او هم امروز در جایی نزدیک به ساعدی در پرلاشز آرامیده است، هر دو این عزیزان از فرط نومیدی برای کمک به بیرون کشیدن مردمان این سرزمین از چنگال همین اوباشی‌گری خودکشی کردند، هدایت به صورتی مستقیم و روشن و ساعدی به صورتی غیر مستقیم و تا حدی در ابهام. آنچه امروز باید سوگوارش باشیم آن است که لومپنیسم در معنای عام آن، یعنی بیخردی، پول و قدرت‌پرستی ، دروغ و لجن‌پراکنی همچون سرطانی جامعه ما را فراگرفته است و هر کسی باید هر چه از دستش بر می‌آید برای آینده این فرهنگ بزرگ انجام بدهد. اما اینکه این ماجرا را بدل به بهانه‌ای برای یادآوری ارزش بزرگانی چون ساعدی و یا حقارت کسانی که دست به این توهین زده‌اند بکنیم، نیازی به آن نمی‌بینیم چون هر دو موضوع بروشنی آفتابند. و حتی بدتر از این تبدیل این ماجرا به استدلالی در رقابت‌های سیاسی کار درستی نیست. تاریخ امروز همه کسانی را که مایل باشند را با واقعیت های هر دو سیستم پیش و پس از انقلاب آشنا می‌کند.

انسان شناسی و فرهنگ

26 Dec, 06:30


هانس مگنوس انزنزبرگر و سیاستگذاری فناوری رسانه‌های جدید (بخش ۱)
سمانه کوهستانی

✍️هانس مگنوس انزنزبرگر، مقاله‌نویس، شاعر، نمایشنامه‌نویس، رمان‌نویس، مترجم و یکی از برجسته‌ترین نویسندگان معاصر است که زمانی حرفه‌ی دانشگاهی خود را رها کرد. در عین حال، او نویسنده‌ی یکی از تأثیرگذارترین، پیشگویانه‌ترین و مهم‌ترین مقالات در حوزه‌ی رسانه‌ها در قرن بیستم است؛ گرچه، این مقاله به طرز عجیبی توسط پژوهشگران حوزه‌ی رسانه نادیده گرفته شده است.

متن کامل در:
https://B2n.ir/d31942

انسان شناسی و فرهنگ

25 Dec, 21:58


🔸 مجله میدان فرهنگ
🔹شماره ۲۶
🔹مدیر مسئول: دکتر علی ربیعی
🔹️سردبیر: دکتر یوسف پاکدامن
🔹مشاور علمی این شماره: دکتر محمد نجاری
🔹 ویراستار ارشد: احمد طالبی
🔹ویژه‌نامه مهاجرت
✴️ کانال مجله میدان فرهنگ در تلگرام
@MeidaneFarhang
صفحه مجله میدان فرهنگ در اینستاگرام
http://www.instagram.com/meidanefarhang.mag
صفحه انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات در اینستاگرام
http://www.instagram.com/irancsca
✴️ وب سایت انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات
https://irancsca.ir/
✴️ این شماره با همکاری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران منتشر شده است.
https://service.tccim.ir/

انسان شناسی و فرهنگ

25 Dec, 21:58


🔸 مجله میدان فرهنگ
🔹شماره ۲۶
🔹مدیر مسئول: دکتر علی ربیعی
🔹️سردبیر: دکتر یوسف پاکدامن
🔹مشاور علمی این شماره: دکتر محمد نجاری
🔹 ویراستار ارشد: احمد طالبی
🔹ویژه‌نامه مهاجرت
✴️ کانال مجله میدان فرهنگ در تلگرام
@MeidaneFarhang
صفحه مجله میدان فرهنگ در اینستاگرام
http://www.instagram.com/meidanefarhang.mag
صفحه انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات در اینستاگرام
http://www.instagram.com/irancsca
✴️ وب سایت انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات
https://irancsca.ir/
✴️ این شماره با همکاری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران منتشر شده است.
https://service.tccim.ir/

انسان شناسی و فرهنگ

25 Dec, 07:17


بدن و قدرت (بخش دوم)
ناصر فکوهی

✍️شما ارتباط کلامی و غیر‌کلامی را از هم منفک ساختید. می‌‏‌دانیم که ارتباط کلامی با مسئلۀ قدرت آمیخته است. یعنی بخش عمده‏‌‌ای از اقتدار به کمک زبان درونی شده و انتقال پیدا می‌‌‏کند. حال مسئله این است که خود بدن چطور؟ من یاد داستانی از کافکا می‏‌‌افتم جایی که قهرمان جوان در تضاد با پدر خود قرار دارد و بعد به هنگام بیماری پدر روانداز او را به‌‌طور کامل بر روی وی می‏‌‌کشد و...

متن کامل در:
https://B2n.ir/n18652

انسان شناسی و فرهنگ

25 Dec, 00:57


انسان‌شناسی و فرهنگ برای ادامه کار به کمک های مردمی نیاز دارد
گزارش مالی کمک ها و هزینه های موسسه در شهریور ماه 1403 در روزهای آینده منتشر می‌شود. از همیاران مالی فردی و نهادی که مایل به کمک هستند خواهشمندیم در صورت تمایل کمک مالی خود را  در این چند روز  به حساب کارت ما واریز کنند/ با تشکر از همیاری همیشگی شما/

بانک تجارت به نام ناصر فکوهی

کارت شماره
5859 8310 5485 8245

به عنوان یک نهاد غیر تجاری، مدنی، علمی و بین رشته ای،  بدون کمک شما، انسان شناسی و فرهنگ بر جای نخواهد ماند.

افزون بر دوستانی که کمک های موردی می کنند، تعداد حامیان منظم در حال حاضر 156 نفر است و امیدواریم با پیوستن شما بتوانیم شبکه‌ای واقعی برای  همیاری و  کمک سازمان های مدنی به یکدیگر در این شرایط سخت به وجود بیاوریم. فراموش نکنید کمک های مالی حتی کوچک شما اگر از سوی تعداد زیادی از افراد، منظما انجام شود می توانند منشا کارهای بزرگی باشند.

انسان شناسی و فرهنگ

25 Dec, 00:57


تصویر کارت به دلیل اشتباهی که ممکن است در انتقال نوشته بالا اتفاق بیافتد

انسان شناسی و فرهنگ

24 Dec, 06:31


نگاهی دوباره به «دزد دوچرخه»
زهرا آخوندی

✍️دربارۀ فیلم «دزد دوچرخه» اثر نورئالیستی ویتوریو دسیکا، فیلمساز ایتالیایی در۱۹۴۸ بسیار نوشته شده. اما ارزش این اثر چه در عمق خود آن و چه در روند پایه‌گذاری این مکتب اساسی در تاریخ سینمای جهان و سینمای پس از جنگ به اندازه‌ای است که همواره می‌توان به آن بازگشت و دستکم یادی از آن کرد و به سراغش رفت. نورئالیسم ایتالیا، جنبشی سینمایی بود که پس از پایان جنگ جهانی دوم...

متن کامل در:
https://B2n.ir/p81503

انسان شناسی و فرهنگ

23 Dec, 06:30


یادداشت‌های پایان قرن (قسمت ۵۹)
زهره روحی

✍️برای درک برخی از مسائلِ بشری همچون «پیری» حتماً باید شرایطی داشت، احتضار که دیگر جای خود دارد. بحث را با پیری آغاز می‌کنیم. موقعیتی که تفسیر و توصیفش کاری‌ است بس دشوار، چرا که عین زندگی ا‌ست. اما آن ساحتی از زندگی که در سیرِ به اصطلاح طبیعیِ خود، علی‌رغم سرشاری از خواست و اشتیاقِ بودن، علناً و بدون اندکی اراده‌گرایی، بی‌وقفه در حال گواهی به تناهی‌مندی‌ خویش است. از این‌رو، (حداقل برای گروهی)، موقعیتِ گریزناپذیرِ پیری، مصادف است با تناقضی هولناک….

متن کامل در:
https://B2n.ir/w08799

انسان شناسی و فرهنگ

22 Dec, 06:31


نو، ناتوان از زاده‌شدن
آذر جوادزاده

✍️آنتونیو گرامشی نظریه‌پرداز ایتالیایی در عبارت معروف خود گفته: کهنهْ رو به مرگ است و نوْ ناتوان از زاده شدن. به یک تعبیر، این عبارت گویای وضعیت بحرانی و پیچیدۀ اقتصادی – سیاسی ِ جهان پر تلاطم امروز است که با آن مواجه هستیم. نانسی فریزر فمینیست، نظریه‌پرداز و منتقد در کتابی به همین نام، به نقد اقتصاد سیاسی روز آمریکا و هژمونی نظام اقتصاد جهانی متمرکز بر سرمایه‌داری می‌پردازد و تلاش می‌کند تحلیلی از گرایش‌ها و روندهای نولیبرالیسم مسلط در آمریکا و...

متن کامل در:
https://B2n.ir/p64615

انسان شناسی و فرهنگ

21 Dec, 12:41


تصویر کارت به دلیل اشتباهی که ممکن است در انتقال نوشته بالا اتفاق بیافتد

انسان شناسی و فرهنگ

21 Dec, 12:41


انسان‌شناسی و فرهنگ برای ادامه کار به کمک های مردمی نیاز دارد.
گزارش مالی آذر 1403 در روزهای آینده منتشر می‌شود. خواهشمندیم دوستان در صورت تمایل کمک مالی خود را  در این چند روز  به حساب کارت ما واریز کنند
باید به دوستان اعلام کنیم که مشکلات مالی چشم انداز کار انسان‌شناسی را به شدت به زیر پرسش برده است. امید ما در بحران ارزی کنونی، کمک خوانندگان خارج از ایران بود که حتی با کمکی جزئی می توانست امکانات ما را به شدت افزایش دهد. اما برغم اعلام حساب و امکان واریز با پی پال، جز چند مورد محدود هیچ کمکی دریافت نکرده‌ایم.

بانک تجارت به نام ناصر فکوهی

کارت شماره
5859 8310 5485 8245

به عنوان یک نهاد غیر تجاری، مدنی، علمی و بین رشته ای،  بدون کمک شما، انسان شناسی و فرهنگ بر جای نخواهد ماند.

انسان شناسی و فرهنگ

21 Dec, 06:30


انتشار هفتگی کتاب «فرهنگ انسان‌شناسی اجتماعی و فرهنگی»: بخش سی‌ام، آسیا: شرق

بخش سی‌ام/ آسیا: شرق/ چارلز استافورد/ برگردان: ناصر فکوهی

متن کامل در:
https://B2n.ir/y25560

انسان شناسی و فرهنگ

20 Dec, 06:30


واژه‌ی دقیق
فرشین کاظمی‌نیا

✍️لوسین (سرژ)گینزبورگ [Serge Gainsbourg]، شاعر، نویسنده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نقاش، کارگردان و بازیگر مشهور فرانسوی، ۲ آوریل ۱۹۲۸ در خانواده‌ای روس و یهودی‌تبار، در پاریس متولد شد. پدرش که آهنگسازی قابل و اهل هنر بود؛ نخستین معلم پیانوی لوسین جوان شد. پس از دوران دبیرستان، لوسین در مدرسه‌ی «هنرهای زیبا» ثبت نام کرد و همزمان در «آکادمی مونمارتر» حضور می‌یافت، جایی که اساتید نقاشی مانند «آندره لوت» و «فرنان لژر» در رشد هنری او...

متن کامل در:
https://B2n.ir/k46753

انسان شناسی و فرهنگ

19 Dec, 06:30


طرح‌ها و برنامه‌های شوم استعمار غربی با ابزارها و خشونت‌های نئولیبرالیستی
زهره روحی

✍️به لحاظ جامعه‌شناسیِ قدرت، دین اسلام، از آنجا که دینی برون‌گرا با چشم‌اندازی رو به جهانی آرمانی آنهم در همین جهانِ فانی است، مجهز به مجموعه‌ای از آیین‌های فرعی و اصلی و «جماعتِ» معتقدینی‌ است که هستی اجتماعی و سیاسی خود را هر روزه و در هر لحظه‌اش در گرویِ آن می‌گذارند و بدین ترتیب با پیروی از قواعدش آن جهان‌بینی را پایدار و بازتولید می‌کنند. و در این میان چیزی که باید متوجه‌اش بود، حضور اسلام، به منزلۀ قدرتی «سیاسی ـ دینی» است که اصل و اساسش مبتنی بر...

متن کامل در:
https://B2n.ir/g39521

انسان شناسی و فرهنگ

18 Dec, 14:30


ویدئوی کامل سومین سلسله گفت‌و‌گوهای جنسیت با عنوان "عکاسی مستند، روایت، جنسیت" با حضور دکتر مهدی حسینی و به میزبانی فاطمه آقامیری

انسان شناسی و فرهنگ

18 Dec, 06:51


«داستان استریت»: سفری ساده در دنیای پیچیده دیوید لینچ
زهرا آخوندی

✍️«داستان استریت»، فیلمی به کارگردانی دیوید لینچ، کارگردان معاصر آمریکایی، ساخته ۱۹۹۹ است. این فیلم داستانی واقعی را روایت می‌کند از سفر آلوین استریت با ماشین چمن‌زنی به ایالت ویسکانسین. درباره این فیلم گفته‌اند که در نام فیلم ایهامی وجود دارد: استریت هم می‌تواند نام شخصیت اصلی فیلم، آلوین استریت، باشد و هم کنایه‌ای از ساختار خطی فیلم. به نظر می‌رسد داستان استریت داستانی ساده است درباره زندگی. داستانی ساده که در عین سادگی و بی‌تکلفی عمیق‌ترین معناها را در خویش پنهان کرده است. زندگی شاید همین‌قدر ساده و پرمعناست.

متن کامل در:
https://B2n.ir/k39829

انسان شناسی و فرهنگ

18 Dec, 01:19


دیوید لینچ: هنر: رنج یا خوشبختی؟
ترجمه: ناصر فکوهی
ویرایش و زیرنویس: پگاه دودانگه

#تصویر_فرهنگ
نامه فرهنگ، ۱۴۰۳

انسان شناسی و فرهنگ

17 Dec, 06:31


دو مادر
جواد تقوی

✍️چشمانش را که با اشتیاق بازتر می‌کرد، آفتاب سوختگی پوست تیره و زمختش کمتر می‌شد. مرا برد کنار استخر بسیار بزرگی از ماهیان گرمابی و گفت: «این زمین را من آباد کردم. هیچکس نبود». پرسیدم: «هیچکس ؟!» گفت: «بله اینا بی زوالند». بی‌عملی شوهر و بچه‌هایش و داستان ساختن استخر و رونق آن و ارتزاق دو خانواده از ثمرۀ تلاشش را در همان جمله گفت و نه بیشتر. دوربین که روشن شد، انگار لال شد. گزارشگر برنامه مات و مبهوت مانده بود. هر چه کردیم نشد و فقط...

متن کامل در:
https://B2n.ir/k38077

انسان شناسی و فرهنگ

16 Dec, 06:30


یادداشت آزاد: مروری بر داستان «عاشقتم کانگوروی آبی» از منظر تئوری زندگی اجتماعی اشیا
زهره دودانگه

✍️کتاب «عاشقتم کانگوروی آبی» یکی از نیرومندترین داستان‌های کودک دربارهٔ مفهوم دلبستگی و تعلق عاطفی است؛ اما به گمان من وجه ممتاز این کتاب روایت درخشانش دربارهٔ رابطه میان کودک و شیء است. در این یادداشت کوتاه سعی دارم به کمک مفهوم «زندگی اجتماعی اشیا» به این داستان نگاه کنم.

متن کامل در:
https://B2n.ir/n48054

انسان شناسی و فرهنگ

15 Dec, 09:18


#ویدئو
اندیشه‌های میشل فوکو
جستارهایی از زهره روحی
📚 نامه فرهنگ، آذر ۱۴۰۳
📽 تدوین و انتخاب موسیقی: امین نیک‌روی راد

انسان شناسی و فرهنگ

15 Dec, 06:30


درآمدی بر روانکاویِ بنیادین اضطراب در دو چهرۀ اختگی و رهاشدگی
معراج جمشیدی

✍️نخستین گام، تمایزگذاری میان اضطراب (Anxiety) و استرس (Stress) است. اولی احساس نگرانی توأم با درماندگی نسبت به پیش‌آمدهای آینده به طور مبهم و نامعین است، که اتفاقاً ماندگارتر و بازه‌های زمانی طولانی‌تری را درگیر می‌کند. اما دومی واکنش موقتی ذهن بدن‌مند در مواجهه با یک موضوع مشخص است که بعد از پشت‌سر نهادن آن موضوع یا به محض مواجهه با آن موضوع از میان می‌رود یا تضعیف می‌شود. در این نوشتار موضوع سخن ما، اضطراب است.

متن کامل در:
https://B2n.ir/d95517

انسان شناسی و فرهنگ

14 Dec, 10:20


🎥 تیزر گفت‌وگو

انسان شناسی و فرهنگ

14 Dec, 08:52


📣📣به زودی...

سومین سلسله گفت‌و‌گوهای جنسیت با حضور دکتر مهدی حسینی و به میزبانی فاطمه آقامیری برگزار شد.

مهدی حسینی
- دکترای زبان و ادبیات فارسی
- نویسنده و پژوهشگر حوزه فرهنگ، هنر، ادبیات
- دانش آموخته آکادمی هنر ایتالیا
- استاد دانشگاه
- عضو پیوسته انجمن عکاسان ایران و همچنین فدراسیون بین‌المللی هنر عکاسی
- داور چندین جشنواره گرافیک، عکس و فیلم ایران


گفت‌و‌گوهای "عکاسی و زنان" ادامه خواهد داشت.

انسان شناسی و فرهنگ

14 Dec, 06:30


انتشار هفتگی کتاب «فرهنگ انسان‌شناسی اجتماعی و فرهنگی»: بخش بیست‌و‌نهم، انجمن‌های انسان‌شناسی

بخش بیست‌و‌نهم/ انجمن‌های انسان‌شناسی (anthropological societies)/ جیمز اوُری/ برگردان: مهرداد میردامادی

متن کامل در:
https://B2n.ir/k51411

انسان شناسی و فرهنگ

13 Dec, 06:30


انسان‌شناسی و فرهنگ همچون هر سال قصد دارد ویژه‌نامه‌ای به مناسبت سال نو و سالگرد تأسیس این مجموعه منتشر کند. این ویژه‌نامه با بهره‌برداری از نقاشی‌های استاد علی‌اکبر صادقی در چند بخش به انتشار می‌رسد:

بخش «بهاریه» به یاری شما عزیزان تدوین می‌شود. این بخش حاوی دلنوشته‌ها و مطالبی با مضمون بهار و نوروز است که شما دوستان، همکاران و مخاطبان انسان‌شناسی و فرهنگ برای ما می‌فرستید.
بخش «مقالات» شامل گلچین مطالبی است که در طول سال ۱۴۰۳، به قلم نویسندگان عضو وبگاه در حوزه‌های موضوعی گوناگون به انتشار رسیده‌اند.
بخش «یادبودها» متشکل از مطالبی است در بزرگداشت و یادبود چهره‌‌های علمی و فرهنگی ایران که درگذشته‌اند. شما عزیزان نیز می‌توانید مطالب خود را در گرامیداشت یاد بزرگان برای ما بفرستید.
بخش «گزارش عملکرد انسان‌شناسی و فرهنگ» همانطور که از عنوان آن پیداست، گزارش فعالیت‌های این مجموعه را در سال ۱۴۰۳ در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد.
بخش «آنها که رفتند» و بخش آخر فهرست نام‌ها و معرفی کوتاهی از بزرگانی است که در سال گذشته از میان ما رفته‌اند.

سردبیر: ناصر فکوهی

ویراستار و صفحه‌آرا: پگاه دودانگه

از شما خواهشمندیم که تا ۱۵ بهمن ماه مطالب خود را به این آدرس ایمیل بفرستید:

[email protected]

انسان شناسی و فرهنگ

15 Nov, 06:30


انسان‌شناسی و گفتگوی تمدن‌ها (بخش دوم)
لزوم تبیین جدیدی از مفهوم گفت‌و‌گو
ناصر فکوهی

✍️بدین ترتیب علوم اجتماعی به‌طور عام و انسان‌شناسی به‌طور خاص به سوی تبیین مفهوم «تفاوت» (difference)، «دیگر بودگی» (alterity) از یک طرف و «پیچیدگی» (complexity) و «تقریب» (approximity) از طرف دیگر روی آوردند که شاید بتوان آن‌ها را در نوعی تقارن نسبت به «ابطال‌پذیری» (falsifiabilitiy) پوپری (۱۹۷۳, ۱۹۸۵) و «پارادایم‌گرایی» (paradigmatism) کوهنی (کوهن ۱۳۶۹؛ Kuhn 1983) در فلسفۀ علمی قرار داد.

متن کامل در:
https://B2n.ir/y16473

انسان شناسی و فرهنگ

14 Nov, 13:49


📣گزارشی از نقد و بررسی «مجموعه ایران فرهنگی، بلوچستان»
روزنامه شرق

با سخنرانی ناصر فکوهی، سید منصور سجادی، جبار رحمانی و محسن شهرنازدار

آبانماه ۱۴۰۳

انسان شناسی و فرهنگ

14 Nov, 13:49


📣گزارشی از نقد و بررسی «مجموعه ایران فرهنگی، بلوچستان»
روزنامه شرق

با سخنرانی ناصر فکوهی، سید منصور سجادی، جبار رحمانی و محسن شهرنازدار

آبانماه ۱۴۰۳

انسان شناسی و فرهنگ

14 Nov, 06:31


دربارۀ پرویز تناولی: هیچ یا همه‌چیز!
محمد شمخانی

پرویز تناولی را همچنین می‌توان بنیان‌گذار مجسمه‌سازی مدرن در ایران نامید و برای اثبات آن به پیش از او مراجعه کرد و همه‌چیز را همان‌جا دید و دریافت. کاری که این هنرمند در زمان خودش انجام داده، اگرچه با چند دهه تأخیر نسبت به مجسمه‌سازی مدرن غرب، کاری است که نمی‌توان ارزش و اهمیت آن را نادیده گرفت…

متن کامل در:
https://B2n.ir/q29400

انسان شناسی و فرهنگ

14 Nov, 01:22


فایل دیداری آیین رونمایی از 《 کتاب پاریس؛ یک فرهنگ عاشقانه 》
نوشته ناصر فکوهی ؛ با حضور سوسن شریعتی ، قطب الدین صادقی ، ناصر فکوهی و مرتضی منادی شرکت فرمایید .
▪️ چهارشنبه ۲ آبان ساعت ۱۷
خانه اندیشمندان علوم انسانی ، سالن فردوسی

#پاریس #ناصر_فکوهی
#سوسن_شریعتی #قطب‌_الدین_صادقی#مرتضی_منادی

https://t.me/nasserfakouhiaudiovisual/5208

انسان شناسی و فرهنگ

14 Nov, 01:22


🔰 فایل تصویری / گروه علوم سیاسی خانه اندیشمندان علوم انسانی با همکاری مؤسسه طومار اندیشه و انسان‌شناسی و فرهنگ برگزار می‌کند:


📚هوش مصنوعی و آیندهٔ علوم اجتماعی

🏅سخنران:
ناصر فکوهی
استاد انسان‌شناسی دانشگاه تهران

◽️یکشنبه ۶ آبان ۱۴۰۳

https://t.me/nasserfakouhiaudiovisual/5213

انسان شناسی و فرهنگ

13 Nov, 20:28


🔰📌گروه جامعه‌شناسی اقتصادی انجمن جامعه شناسی ایران برگزار کرد:

📍جامعه‌شناسی اقتصادی از ديدگاه پیر بوردیو

با حضور:
دکتر علی اصغر سعیدی
دکتر احسان رحمانی خلیلی
دکتر روح الله نصرتی

♻️ارائه دهنده:
دکتر مریم السادات حسینی

  تسهیلگر وبینار:
دکتر  میناشیروانی ناغانی

#پیربوردیو

💠لینک گروه #کتابخوانی

https://t.me/+w7cRgHsZZRYzMDI0

🌐جامعه‌شناسی اقتصادی و توسعه
@sociology_development_economic
@iran_sociology
#انجمن_جامعه_شناسی_ایران

انسان شناسی و فرهنگ

13 Nov, 06:30


باغ‌بام‌های وین
باربارا هالمن، برگردان: آذر جوادزاده

سال‌هاست در پایتخت اتریش، باغ بام‌های سبز در بالای ساختمان‌ها شکوفا شده‌اند و در روزهای گرم مانند جزیره‌های خنک به کاهش انتشار کربن کمک می‌کنند.
در منطقه ۳ شهر وین، یکی از مکان‌های چشم‌نواز معماری شهر قرار دارد. این ساختمان که در دهه ۱۹۸۰ توسط فریدنزرایک هاندت‌واسه ساخته و...

متن کامل در:
https://B2n.ir/z70088

انسان شناسی و فرهنگ

12 Nov, 11:27


فصل ششم سمینار مسائل فرهنگی معاصر / پاییز و زمستان 1403 / در سه زیر شاخه کتابخوانی/ روش و سمینار علمی از روز سه‌شنبه 6 آذر 1403 هر سه‌شنبه ساعت 3 تا 5 به وقت ایران به صورت آنلاین برگذار می شود. برنامه اولیه:

سه‌شنبه 6 آذر: کتابخوانی/ بخش اول کتاب مبانی انسان‌شناسی.
سه‌شنبه 13 آذر: روش/ چگونه موضوع پژوهش خود را تعیین کنیم.
سه‌شنبه 20 آذر: سمینار علمی/ با همکاری دکتر سامال عرفانی/ انسان، فرهنگ و حیوان/ مقدمه/ رویکرد انسان‌شناختی به موضوع
این سمینار رایگان بوده و ویژه علاقمندان به همکاری با انسان‌شناسی و فرهنگ با یک برنامه مشخص است/ برای ثبت نام و سایر اطلاعات با مسئول سمینار خانم آناهیتا ناهید تماس بگیرید:
[email protected]

انسان شناسی و فرهنگ

12 Nov, 08:15


شهر: هستی ِ پویا (بخش ۱)
آذر جوادزاده

بیش از دوهزار سال پیش افلاطون فیلسوف یونانی با دعوت از اهل فلسفه به گفتگو و تعامل، کتابی را برای پایه‌ریزی شهر عدالت‌محور تدارک می‌بیند. افلاطون در کتاب جمهور شهر را خاستگاه فضیلت‌های ناب بشری، شجاعت، عقلانیت، خویشتنداری، عدالت و … دانسته و بر ارتباط آنها با جامعه شهری عادل تاکید بسیار کرده است. (افلاطون، ۳۸۰ق.م.) افلاطون در این کتاب که به شکل گفتگو میان معلمش سقراط و جویشگران حاضر در آکادمی صورت می‌گیرد...

متن کامل در:
https://B2n.ir/t34624

انسان شناسی و فرهنگ

11 Nov, 06:31


به یاد منوچهر عسکری‌نسب، از پیله تا زربفت‌های جشن سده‌
محمد تهامی‌نژاد

اولین بار نام منوچهرعسکری‌نسب در عنوان‌بندی فیلمی دیده می‌شود که سال ۱۳۴۵ توسط استادش مصطفی فرزانه، در «جزیره خارک» ساخته شد. در همان سال‌ها سه فیلم ساخت که اولینش «مجموعه‌ای که جام بود» به نمایش در نیامد. آخرین خاطره‌ای که از او دارم این است که دنبال این فیلم می‌گشت و نمی‌دانم آن را در آرشیو صدا وسیما یافت یا نه؟ مضمون مرکزی فیلم، غارت فرهنگ بود. «مجموعه‌ای که جام بود» به معنای مجموعه‌ای...

متن کامل در:
https://B2n.ir/y87528

انسان شناسی و فرهنگ

09 Nov, 06:30


عکس فوری (۲۸۸): ترامپ در قدرت؛ قدم‌های بی‌رحم فاشیسم ضدفرهنگ و زن‌ستیز
ناصر فکوهی

بدون اغراق شاید حتی یک درصد از اندیشمندان، متخصصان، مسئولان، روانشناسان، رهبران سیاسی و نظامی باورمند و محکم هر دو حزب در آمریکا و متحدان بزرگ این کشور در جهان، پیش‌بینی پیروزی ترامپ، آن هم در چنین ابعادی را نمی‌کرد؛ زیرا این پیروزی در مخالفت تقریبا مطلق با هرگونه اندیشۀ خردمندانه و حتی هرگونه عقل سلیم بود و هست. وخیم‌ترین نتیجۀ این انتخاب، و البته خوشبختانه نه چندان محتمل، فرو رفتن جهان در آشوبی جهانی و بسیار گسترده‌تر از دورۀ نخست ترامپ و رسیدن به پرتگاه جنگ‌های بزرگ منطقه‌ای با خطر یک جنگ بزرگ جهانی، دست کم در چهار سال آینده است. اما کمترین نتیجه، و البته...

متن کامل در:
https://B2n.ir/e31563

انسان شناسی و فرهنگ

09 Nov, 01:42


پادکست لاورنس کراوس
نوام چامسکی: درباره خطرات دونالد ترامپ
بخشی از گفتگوی سال 2019
لینک به کل گفتگو در یوتیوب:
https://www.youtube.com/watch?v=yuVqfKYbGvE&list=PL5R87nA_A7ig0kxpl-w7KyJ8UcYVZNOwU&index=1
ترجمه: ناصر فکوهی
ویرایش و زیرنویس: پگاه دودانگه

#تصویر_فرهنگ
نامه فرهنگ، ۱۴۰۳

انسان شناسی و فرهنگ

08 Nov, 23:25


گزارش مالی کمک ها و هزینه های مهر ماه 1403 و تشکر از همیاران و علاقمندان انسان‌شناسی و فرهنگ.

این گزارش به دلیل سفر مدیر سایت به ایران و تجدید برنامه‌ریزی‌ها در انسان‌شناسی و فرهنگ، متاسفانه آماده نیست و ماه آینده همراه با گزارش آبان ماه ارائه خواهد شد. با پوزش از همیاران عزیز .

لینک در کانال همیاران
https://t.me/iiachamyaran/488

انسان شناسی و فرهنگ

08 Nov, 10:16


فهرست وبگاه‌ها و کانال‌های ناصر فکوهی در فضای مجازی/ فروردین 1403

انسان شناسی و فرهنگ

08 Nov, 10:16


آدرس‌های بروز شده ناصر فکوهی در فضای مجازی
به دلیل تغییراتی که در کانال‌‌های ناصر فکوهی مدیر انسان‌شناسی و فرهنگ ایجاد شده و ادامه دارد. آخرین آدرس‌ها در زیر در اختیار مخاطبان قرارمی‌گیرد. قابل ذکر است هر جا امکان داشته ما کانال‌ها را عمومی کرده‌ایم تا برای ورود آن‌ها نیاز به عضویت از طریق کُد نباشد. در برابر نام هر کانال عمومی یا خصوص بودن آن نوشته شده و در صورت خصوصی بودن آدرس ارائه شده همان کُد ورود و عضویت در کانال است. در برخی از کانال‌ها نظیر «درس‌ها» ممکن است برخی از آدرس‌ها از کار افتاده باشند که در حال ترمیم آن‌ها هستیم. با تشکر از علاقمندی و حمایت همیشگی شما.

ایمیل
[email protected]

وبگاه انسان‌شناسی و فرهنگ
https://anthropologyandculture.com
وبگاه ناصر فکوهی
https://nasserfakouuhi.com
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
کانال‌های تلگرام

انسان‌شناسی و فرهنگ (عمومی)
https://t.me/Anthropology_Iran
نامه فرهنگ (عمومی)
https://t.me/namehfarhang_iiac
نوشته‌ها و سایر فایل‌ها (عمومی)
https://t.me/nasserfakouhi
کتاب‌های صوتی (خصوصی)
https://t.me/+VBrLJ-yC2ZEfeMGY

برگزیده فایل‌های فرهنگی به زبان انگلیسی (عمومی)
https://t.me/iiacenglish
برگزیده فایل‌های فرهنگی به زبان فرانسه (عمومی)
https://t.me/iiacfrance
اپرا و موسیقی کلاسیک (عمومی)
https://t.me/iiacopera
موسیقی مردمی ایران و جهان (عمومی)
https://t.me/ethnicmusiciiac
عکس‌های ناصر فکوهی (عمومی)
https://t.me/nasserfakouhiphotos
فایل‌های دیداری – شنیداری ناصر فکوهی (عمومی)
https://t.me/nasserfakouhiaudiovisual
فایل‌های شنیداری نوشته‌های ناصر فکوهی (عمومی)
https://t.me/fakouhinotesandessays
درس‌ها و درسگفتارهای ناصر فکوهی (خصوصی)
https://t.me/+T2dvEGQx1drW3vv8
گفتارهای عمومی (خصوصی)
https://t.me/+RSMFOl4f1tkKmOmP
نقاشی‌های ناصر فکوهی (عمومی)
https://t.me/nasserfakouhipaintings
فرازگفتارها / ترجمه سخنان بزرگان فرهنگ
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
اینستاگرام

کانال نوشته‌ها و فایل‌های دیداری-شنیداری(عمومی)
fakouhin@
کانال نقاشی‌های ناصر فکوهی (عمومی)
nasser_fakouhi_paintings@

انسان شناسی و فرهنگ

08 Nov, 06:30


انسان‌شناسی و گفتگوی تمدن‌ها (بخش اول)
ناصر فکوهی

پروژۀ گفتگوی تمدن‌ها در زمینه مناسبی از لحاظ بین‌المللی، توانست به سرعت به بحثی مطرح در میان اندیشمندان و روشنفکران بدل شود. در این میان، شدت تنش‌ها در طول سال‌های گذشته و به ویژه واقعۀ یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱، بحرانی گسترده را در سطح جهانی به وجود آوره‌اند که در چارچوب خود بار دیگر موضوع حساس و پیچیده روابط بین فرهنگ‌ها و پیوستگی‌های پرتناقض آن‌ها با حوزه‌های سیاسی را در نخستین رده از موضوعات مورد پژوهش علوم اجتماعی قرار داد. هرچند این علوم در آغاز شکل‌گیری خود تا اندازه زیادی مورد...

متن کامل در:
https://B2n.ir/b85258

انسان شناسی و فرهنگ

07 Nov, 11:39


آخرین فرصت برای ثبت نام در برنامه‌های هفتگی، سه‌شنبه بعداز ظهرها / آغاز برنامه ‌ها هفته اول آذر 1403

برای ثبت نام با خانم آناهیتا ناهید مسئول سمینار تماس بگیرید. ایمیل:
[email protected]

انسان شناسی و فرهنگ

07 Nov, 11:21


آغاز به کار دوباره کانال های تلگرام و یوتیوب ناصر فکوهی.

پس از یک دوره در توقف کانال های تلگرامی و یوتیوب به دلیل مسافرت به ایران، تمامی کانال های ناصر فکوهی از این هفته شروع به کار خواهند کرد.

انسان شناسی و فرهنگ

07 Nov, 06:30


تاریخِ فرهنگیِ مازندران؛ امکان گفتگوگرایی
به بهانۀ ۱۴ آبان، روز مازندران، نگارنده: دکتر مهدی حسینی، پژوهشگر فرهنگ، هنر و ادبیات

یکی از شاخص‌های شناختن جامعۀ زنده، تاب‌آوری فرهنگ آن جامعه در نسبت با پدیده‌های نوین است. با این پیش‌فرض، فرهنگ مازندران را به‌مثابۀ یک جامعۀ زنده می‌توان سنجید. مازندران، بیرون از فلات ایران واقع شده است و پی‌آمد این وضعیت برای هر سرزمینی مانند تیغ دولبه است. دقیقا به همین سبب، مازندران منطقۀ مهمی است. این جدا افتادگی، تأثیر بزرگی بر سرنوشت تاریخی، فرهنگی و اجتماعی منطقه داشته است. رشته‌کوه‌های البرز به خصوص از زمان...

متن کامل در:
https://B2n.ir/u39329

انسان شناسی و فرهنگ

06 Nov, 06:30


ظهور روانشناسی عامه‌پسند: آیا روانشناسی عامه‌پسند می‌تواند زندگی‌تان را بهتر کند یا سرابی بیش نیست؟
نیک هاسلام، برگردان: سمانه کوهستانی

بیش از پنجاه سال پیش، جورج میلر، رئیس انجمن روانشناسی آمریکا، از همکارانش خواست تا «روانشناسی را در دسترس عامه مردم قرار دهند». البته، منظور او این نبود که همکارانش این رشته را رها کنند، بلکه امیدوار بود همکاران روانشناسش بتوانند آگاهی عمومی دربارۀ روانشناسی را تقویت کنند و از روانشناسی در حل مشکلات اجتماعی بهره گیرند. نیم قرن پس از این درخواست میلر، روانشناسان با اشتیاق این مأموریت را انجام دادند و تلاش کردند...

متن کامل در:
https://B2n.ir/d02926

انسان شناسی و فرهنگ

05 Nov, 06:31


اتنوموزیکولوژی در پایگاه انسان‌شناسی و فرهنگ
محسن حجاریان

از راه اندازی پایگاه انسان‌شناسی و فرهنگ دو دهه می‌گذرد. نمی‌دانم در سال‌های نخست این پایگاه فعالیت‌های پژوهشی اتنوموزیکولوژی در آنجا منعکس می‌شد یا نه، اما می‌دانم نزدیک سیزده چهارده سال است که من و همکارانم مباحث دانش میان‌رشته‌ای اتنوموزیکولوژی را در این پایگاه منتشر ساخته و در حد توانمان موضوعات آن را به خوانندگان و بینندگان آن منتقل نموده‌ایم. در آن نوشته‌ها یادآوری شده که اتنوموزیکولوژی رشته‌ای است جوان که نزدیک شصت سال از قدمت تاسیس آن در امریکا می‌گذرد. موضوع نهایی آن بررسی موسیقی در محتوای فرهنگ و تاریخ و جامعه و سنت و ادب و به طور کلی نگاه این دانش بر بینش و رفتار...

متن کامل در:
https://B2n.ir/g93361

انسان شناسی و فرهنگ

04 Nov, 06:30


مونمان شهری در محله‌ی هفدهم پاریس
فرشین کاظمی‌نیا

در چهارم آوریل سال ۲۰۰۹، در محله‌ی هفدهم پاریس خاطره‌‌ی جذابی رقم خورده است. شهردار وقت سوسیالیست پاریس، «برتران دلانوئه»، بدون برنامه‌ریزی قبلی، از رییس جمهوری آن‌زمان ایالات متحده، «باراک اوباما»، که برای حضور در مراسم شصتمین سالگرد تاسیس ناتو به پاریس سفر کرده بود، دعوت نمود تا برای افتتاح یک حجم بزرگ مونومان شهری به «میدان ژنرال کاتر‌و» بیاید.

متن کامل در:
https://B2n.ir/a44622

انسان شناسی و فرهنگ

03 Nov, 06:31


بشنو!
فرشین کاظمی‌نیا

با خودم فکر کردم، آیا می‌توان حالتی را تصور کرد که واقعیت فیزیکی همه‌ی«صدا»ها، نه چنان‌که حافظ یا فروغ گفته‌اند، بلکه به‌مثابه‌ی یادگاری از موجودیت «رخداد»‌ها و بُعدی از تاریخ، پس از شنیده شدن، باقی بمانند و مثلاً مانند آب در زمین فرو بروند تا در جاهایی مانند «چاه‌های صدا» انباشته شوند؟ در این صورت، می‌توانستیم با گوش‌ سپردن به زمین و استخراج پسینی آن‌ها، از ذخایر قرون و اعصار بهره‌مند شویم! می‌شد که «دلو صدا» را در همین مکان، به مقطع قرن شانزدهم انداخت و نوای ارگ تاریخی کلیسای «سن اوستاش» را هنگام خاکسپاری «کولبر»، -وزیر دارایی لوئی چهاردهم- یا آهنگساز مشهور باروک، «ژان-فیلیپ رامو» شنید!

متن کامل در:
B2n.ir/j69886

انسان شناسی و فرهنگ

02 Nov, 06:31


تأثیر پیاده‌راه‌های شهری بر خوانش شهری در تهران
زکیه دهقانی سانیچ

مطالعه منظم و سیستماتیک فضاهای شهری بخاطر تعدد تنوع فضاها و عناصر موجود در آن میسر نخواهد بود مگر به دسته‌بندی فضاها و عناصر مرتبط با آن. براین اساس عناصر موجود در فضای شهری را به دو دسته عناصر ثابت و متحرک تقسیم می‌کنند عناصر ثابت نظیر پیاده‌راه‌، فضای سواره‌رو، فضای پارکینگ و فضای سبز و… عناصر متحرک در حقیقت مبین فعالیت‌هایی هستند که فضاهای شهری برای فراهم آوردن امکان فعالیت آنها بوجود آمده‌اند. (بحرینی، ۱۳۷۸) بر این اساس پیاده‌راه‌ها جز عناصر ثابت فضای شهری هستند که با ترکیب عناصر متحرک میتوانند...

متن کامل در:
https://B2n.ir/h73301

انسان شناسی و فرهنگ

01 Nov, 06:31


آرمانشهر، رویای جهان بهتر
زهره روحی

سیر نظریه‌های آرمان‌شهر‌گرایی از قرن پانزدهم میلادی تا امروز، ناصر فکوهی، علی اکبری، انتشارات کتابکده کسری، ۱۴۰۳

کتابی که بدان خواهیم پرداخت، بررسی برخی مطالب از مجموعه درس‌گفتارهای ناصر فکوهی (استاد انسان‌شناسی و جامعه‌شناسی دانشگاه تهران)، در سال ۱۳۹۸ است؛ چنانچه در صفحه تشکر و قدردانی آمده، این کتاب با کمک آقای دکتر علی اکبری، پس از پیاده‌سازی و بازبینیِ کامل دروسِ ارائه شده، و اضافه کردن بخش‌هایی، به صورت کتاب حاضر تحت عنوان «آرمان‌شهر، رویای جهان بهتر: سیر نظریه‌های آرمان‌شهرگرایی از قرن پانزدهم میلادی تا امروز» درآمده است.

متن کامل در:
https://B2n.ir/r06246

انسان شناسی و فرهنگ

31 Oct, 06:30


شیراز، بهشتی خفته
ناصر فکوهی

پهنه ایران با تاریخ سه هزار ساله‌اش، با تمام ماجراهای تلخ و شیرین و بیشتر تلخ تا شیرینش، همیشه امیدی بزرگ را در دل همه دوستدارانش پایدار نگه داشته است: امید به یک نوزایی. یک نوزایی که بارها در این تاریخ هزاران ساله، بسیار به واقعیت نزدیک شده، اما نتوانسته است جز در نقاطی محدود و در سال‌هایی کم‌شمار پایدار بماند. اما امیدی که هربار به سراغ...

متن کامل در:
https://B2n.ir/n28343

انسان شناسی و فرهنگ

30 Oct, 06:30


کاوش تپه بلوچ؛ مستندی که نشد! (بخش یک)
عمران گاراژیان

سال ۸۹ خورشیدی سال نبود، بازی بخت و اقبال بود. ما (من و همسرم لیلا پاپلی یزدی) در آستانۀ سال نو به زادگاه من، نیشابور، ارسال شده بودیم، بی هیچ اختیار و حق انتخابی. من پس از دقیقا بیست سال (۶۹ تا ۸۹) دوباره به زادگاهم رانده شده بودم. شهر برایم غریب نبود. اکثر خیابان‌ها و کوچه پس کوچه‌ها را می شناختم. با گویش محلی‌شان خصوصا، با ادای حروف حلقیِ تاکیدی آن گویش، بزرگ شده بودم. این صفت آنطوری در من نمود داشت که...

متن کامل در:
https://B2n.ir/j56525

انسان شناسی و فرهنگ

29 Oct, 15:28


انسان‌شناسی و فرهنگ برای ادامه کار به کمک های مردمی نیاز دارد
گزارش مالی کمک ها و هزینه های موسسه در مهر ماه 1403 در روزهای آینده منتشر می‌شود. از همیاران مالی فردی و نهادی که مایل به کمک هستند خواهشمندیم در صورت تمایل کمک مالی خود را  در این چند روز  به حساب کارت ما واریز کنند/ با تشکر از همیاری همیشگی شما/

بانک تجارت به نام ناصر فکوهی

کارت شماره
5859 8310 5485 8245

به عنوان یک نهاد غیر تجاری، مدنی، علمی و بین رشته ای،  بدون کمک شما، انسان شناسی و فرهنگ بر جای نخواهد ماند.

افزون بر دوستانی که کمک های موردی می کنند، تعداد حامیان منظم در حال حاضر 149 نفر است و امیدواریم با پیوستن شما بتوانیم شبکه‌ای واقعی برای  همیاری و  کمک سازمان های مدنی به یکدیگر در این شرایط سخت به وجود بیاوریم. فراموش نکنید کمک های مالی حتی کوچک شما اگر از سوی تعداد زیادی از افراد، منظما انجام شود می توانند منشا کارهای بزرگی باشند.

انسان شناسی و فرهنگ

29 Oct, 15:28


تصویر کارت به دلیل اشتباهی که ممکن است در انتقال نوشته بالا اتفاق بیافتد

انسان شناسی و فرهنگ

29 Oct, 15:23


.
🔰مدرسه مطالعات تاریخ ایران و پیرامون باشگاه اندیشه با همکاری مؤسسهٔ انسان‌شناسی و فرهنگ برگزار می‌کند:

نگاهی سیاسی - فرهنگی به تاریخ ایران مدرن: روایت کلان/ روایت خُرد 

👤با حضور
دکتر ناصر فکوهی
استاد بازنشسته انسان‌شناسی دانشگاه تهران
دکتر ناصر عظیمی
پژوهشگر تاریخ

🕰چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳
ساعت ۱۷:۳۰

📬خیابان انقلاب، خیابان وصال شیرازی، کوچه نایبی، پلاک ۲۳، شبستان اندیشه

حضور برای عموم آزاد و رایگان است
📡پخش‌ زنده از صفحه اینستاگرام لایو باشگاه اندیشه

📝دربارهٔ نشست را اینجا بخوانید.

#مطالعات_تاریخ_ایران_و_پیرامون #تاریخ_مدرن_ایران #روایت_خرد #روایت_کلان #ناصر_فکوهی #ناصر_عظیمی #باشگاه_اندیشه

@bashgahandishe
@Anthropology_Iran

انسان شناسی و فرهنگ

29 Oct, 06:30


پروژۀ همگرایی (بخش سوم): تلاقی میخاییل باختین و موریس مرلوپونتی؛ خوانش باختین همراه با مرلوپونتی
الهام میاحی

میخائیل باختین بدون شک سازنده‌‌ترین و برجسته‌‌ترین نظریه‌‌پرداز ادبیات و مشخصاً رمان در قرن بیستم بود که از روسیه (شوروی) ظهور کرد. او متفکری است که در راستای احیای رابطۀ بین ادبیات و سایر رشته‌ها کوشید و با طرح مفهوم دیالوگ و در مرکز قرار دادن درک نوآورانه و پویا از زبان، گویی شالودۀ اساسی و مشترکِ همۀ رشته‌های علوم انسانی را بنا نهاد؛ به‌‌خصوص رشته‌هایی که «نوشتار» در هستۀ مفهومی و روش‌شناختی آن‌ها...

متن کامل در:
https://B2n.ir/e06640

انسان شناسی و فرهنگ

29 Oct, 06:04


صوت‌های نشست نقد و بررسی
«بلوچستان و پژوهش‌های انسان‌شناسی»

ناصر فکوهی
سیدمنصور سیدسجادی
جبار رحمانی
محسن شهرنازدار

| اِتــنـو |

انسان شناسی و فرهنگ

28 Oct, 17:53


سخنرانی ناصر فکوهی در موزه دفینه جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳

انسان شناسی و فرهنگ

28 Oct, 13:43


📷 گزارش تصویری نشست هوش مصنوعی و آینده علوم اجتماعی

🗓 یکشنبه 6 آبان 1403

🏡سالن حافظ

💢موسسه طومار اندیشه💢

💢انسان شناسی و فرهنگ💢

💢خانه اندیشمندان علوم انسانی💢


🆔 @iranianhht

انسان شناسی و فرهنگ

28 Oct, 06:31


این آرامش وحشتناک، همانا خواب مرگ اجتماعی است
پیر بوردیو، ترجمه مرمر کبیر

در سال ١٩٣١ دو محقق، به نام‌های «ماری ژابودا» و «هانس زیسل»، زیر نظر «پل لازارسفلد» تحقیقی در مورد مسئله بیکارهای «مارینتال» شهر کوچکی در اتریش که مهم‌ترین کارخانه آن تعطیل شد، انجام دادند. حاصل این تحقیق در سال ١٩٣٢، یعنی در دوره‌ای که بیکاری‌های شدید همگانی مشخصه آن است، و درست چند ماهی قبل از به قدرت رسیدن هیتلر در آلمان انتشار یافت؛ و در مورد مسئله بیکاری و نتایج آن...

متن کامل در:
https://B2n.ir/z35695

انسان شناسی و فرهنگ

27 Oct, 06:31


انسان‌شناسی و ترجمه
ناصر فکوهی

هر‌چند ترجمه در میان اشکال ارتباط و تبادل اندیشه میان انسان‌ها یکی از قدیمی‌ترین آنهاست، اما چه در مقایسه با زبان ملفوظ گسترده که عمر آن به ۵۰ تا ۲۵۰ هزار سال پیش می‌رسد و چه در مقایسه با زبان در عام‌ترین معنای آن (یعنی ترکیبی از زبان ملفوظ محدود و زبان کالبدی) که عمر آن لااقل به دوران «انسان‌های ماهر» (هومو هابیلیس‌ها) یعنی حدود چهار میلیون سال پیش می‌رسد، باید آن را سازکاری بسیار متاخر دانست، زیرا نخستین نشانه‌های آن...

متن کامل در:
https://B2n.ir/p26025

انسان شناسی و فرهنگ

26 Oct, 10:41


✍️«بلوچستان و پژوهش‌های انسان‌شناسی» عنوان نشست نقد و بررسی مجموعۀ ۲۲ جلدی «پژوهش‌های ایران فرهنگی ویژه بلوچستان» به سرپرستی علمی محسن شهرنازدار انسان‌شناس و پژوهشگر مطالعات قومی است که توسط مؤسسۀ آبی پارسی و با همکاری انجمن انسان‌شناسی ایران روز دوشنبه هفتم آبان‌ماه ۱۴۰۳ برگزار می‌شود.

این جلسه در ساعت ۱۷ روز یادشده با حضور دکتر ناصر فکوهی، انسان‌شناس و استاد بازنشسته دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، دکتر سیدمنصور سیدسجادی، باستان‌شناس و عضو مؤسسه ایتالیایی مطالعات مدیترانه و مشرق (ایزمئو)، دکتر جبار رحمانی، انسان‌شناس و عضو هیئت علمی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی و با حضور دبیر علمی مجموعه، در پژوهشکدۀ مطالعات پیشرفتۀ خاورمیانه برگزار خواهد شد. این پژوهشکده در بلوار کشاورز، خیابان نادری، پلاک ۸ واقع است.

پژوهش‌های ایران فرهنگی یک پروژهٔ مطالعاتی در حوزۀ ایران‌شناسی است که بخش اول آن به منطقه بلوچستان و قوم بلوچ اختصاص دارد و در قالب بیست و دو جلد کتاب توسط موسسۀ آبی پارسی انتشار یافته است. این مجموعه زیر نظر محسن شهرنازدار در چندین بخش شامل مطالعات انسان‌شناختی و فرهنگی، مطالعات تاریخی، اسناد، نسخ خطی و سفرنامه‌های ایرانی و غیر ایرانی تدوین شده و به جنبه‌های مختلف تاریخ و فرهنگ قوم بلوچ پرداخته است. پژوهش‌های ایران فرهنگی ویژه بلوچستان را می‌توان وسیع‌ترین پروژۀ مطالعاتی درباره یک حوزۀ قومی در ایران دانست که تاکنون منتشر شده است.

انسان شناسی و فرهنگ

26 Oct, 10:41


📣📣نشست نقد و بررسی
بلوچستان و پژوهش‌های انسان‌شناسی

انسان شناسی و فرهنگ

26 Oct, 08:56


💢نشست "هستی و چیستی علوم انسانی" با سخنرانی ناصر فکوهی استاد دانشگاه تهران در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد

🔹نشستی با محوریت «هستی و چیستی علوم انسانی» روز ۲۳ مهر ۱۴۰۳ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. این برنامه به همت مؤسسه طومار اندیشه و مؤسسه انسان‌شناسی و فرهنگ برگزار شد.

🔹به گزارش پایگاه خبری طومار اندیشه، در این نشست که با استقبال چشمگیر علاقمندان به حوزه‌های علوم اجتماعی و انسانی همراه بود، ناصر فکوهی، استاد انسان‌شناسی دانشگاه تهران، به بررسی موضوعات کلیدی و بنیادین علوم انسانی پرداخت و اهمیت و جایگاه این رشته در دنیای امروز را مورد تاکید قرار داد.

🔹در آغاز سخنرانی، فکوهی با اشاره به عنوان نشست، از تلاش برای ارائه تعریفی دقیق از علوم انسانی و علوم اجتماعی سخن گفت. وی توضیح داد که علوم انسانی به طور مستقیم با پرسش‌هایی مرتبط با ماهیت و معنای انسان، شناخت تاریخ، فرهنگ و جامعه سروکار دارد و نسبت به علوم طبیعی و مهندسی تمرکز ویژه‌ای بر درک عمیق از رفتارها و پدیده‌های انسانی دارد. وی خاطرنشان کرد: "برخلاف تصور رایج که گاه علوم مهندسی یا پزشکی را مهم‌تر تلقی می‌کند، علوم انسانی نه تنها دارای جایگاه و اهمیت بی‌بدیل است، بلکه درک مناسبات اجتماعی، تاریخی و فرهنگی را برای بهبود زندگی بشر و توسعه جوامع فراهم می‌سازد."

🔹استاد دانشگاه تهران در ادامه سخنانش به یکی از مسائل چالش‌برانگیز دنیای امروز، یعنی رابطه علوم انسانی و علوم طبیعی پرداخت. او با بیان این که "نمی‌توان علوم را به شکل یک سویه و جدا از هم نگاه کرد"، بر تعامل و ارتباط این دو حوزه تاکید کرد. وی افزود که علوم شناختی، که یکی از جدیدترین شاخه‌های علوم انسانی است، نمونه‌ای از پیوند نزدیک میان دانش‌های دقیق و اجتماعی است. او این پیوند را ضرورتی برای شناخت بهتر جهان پیچیده و متحول امروز دانست و افزود: "پژوهش‌ها در حوزه‌های مختلف نشان می‌دهد که ما تنها از طریق ادغام علوم و ایجاد پلی میان آن‌ها می‌توانیم به سوالات پیچیده درباره انسان و جهان پاسخ دهیم."

🔹بخش دیگری از سخنرانی فکوهی به موضوعات نوین و پرسش‌های جدید در علوم انسانی اختصاص داشت. وی در این بخش با اشاره به چالش‌های ناشی از گسترش هوش مصنوعی و فناوری‌های نوین، پرسشی اساسی را مطرح کرد: "آیا با وجود پیشرفت روزافزون هوش مصنوعی و ابزارهای دیجیتال، همچنان به علوم انسانی نیاز داریم؟" او به نقش غیرقابل جایگزین دانش علوم انسانی در درک و تفسیر مفاهیم انسانی و اجتماعی اشاره کرد و گفت: "هرچند هوش مصنوعی می‌تواند داده‌ها را پردازش و تحلیل کند، اما انسان‌شناسان، جامعه‌شناسان و فیلسوفان قادرند روابط انسانی و معانی عمیق زندگی اجتماعی را تفسیر کنند؛ امری که به کمک دانش علوم انسانی ممکن می‌شود."

🔹در بخشی از سخنرانی، این استاد انسان‌شناسی به معرفی منابع و کتاب‌هایی برای علاقه‌مندان به مطالعات علوم انسانی پرداخت. او از کتاب «درآمدی بر علوم اجتماعی و انسانی»، که خود نویسنده آن است، نام برد و آن را یکی از منابع کاربردی و جامع در این زمینه معرفی کرد. همچنین کتاب‌های دیگری چون «انسان‌شناسی نظری» و «مبانی انسان‌شناسی» را برای آشنایی با پایه‌های نظری و تاریخی این علوم به حضار توصیه کرد.

🔹این نشست فرصت مناسبی برای گفتگو و تبادل نظر میان استاد و حضار ایجاد کرد و در پایان ناصر فکوهی به سوالات شرکت‌کنندگان پاسخ داد. وی تاکید کرد که علوم انسانی به دلیل تاکید بر شناخت فرهنگی و اجتماعی از جامعه، نقش بی‌بدیلی در هدایت مسیر آگاهانه و معنادار برای جوامع و افراد دارد و گفت: "این علوم نه تنها برای شناخت بهتر خود، بلکه برای مدیریت چالش‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی که در دنیای امروز با آن‌ها مواجه هستیم، ضروری است."

🔹روز یکشنبه 6 آبان 1403 نیز از ساعت 17 نشست دیگری با حضور ناصر فکوهی در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی درباره هوش مصنوعی و آینده علوم اجتماعی برگزار می‌شود؛ این نشست با همکاری مؤسسه طومار اندیشه و مؤسسه انسان‌شناسی و فرهنگ برگزار می شود.

🌐 | طومار اندیشه | انسان‌شناسی و فرهنگ | خانه اندیشمندان علوم انسانی |

انسان شناسی و فرهنگ

26 Oct, 06:30


شماره ۲۵ فصلنامه رسانه-فرهنگ:انسان‌شناسی و فرهنگ؛ تحولی در علوم انسانی
فاطمه آقامیری

حدود ده سال پیش بود که با سایت انسان‌شناسی و فرهنگ آشنا شدم. سایتی که در آن می‌توانستم با موضوعات مختلف انسانی و هنری آشنا شوم و بخوانم بدون اینکه هزینه‌ای پرداخت کنم. برایم جذاب بود و فکر می‌کردم کسانی که با آن همکاری دارند و مقاله می‌نویسند اصولاً افرادی هستند که خود شخص دکتر فکوهی و یا اعضای موسسه از آنها دعوت به همکاری می‌کنند. از همان زمان میل به همکاری با موسسه در من شکل گرفته بود، اما چندان این میل را جدی نمی‌گرفتم. شاید در خودم نمی‌دیدم که بتوانم...

متن کامل در:
https://B2n.ir/d61265

انسان شناسی و فرهنگ

25 Oct, 06:30


آشناسازیِ چشمی که می‌شنود!
محمد تهامی‌نژاد

«چشمی که می‌شنود، هنر امروزی ایران» (احمد فاروقی،۱۳۴۶- حدود ۱۸ دقیقه) نمونه یک فیلم‌مقاله برای ارائۀ اثری فرمالیست با امکانات تولید تلویزیون سیاه و سفید است. تلویزیون ملی ایران سال ۱۳۴۵ تأسیس شد و احمد فاروقی به آن سازمان پیوست که در تولیداتش زیبایی‌شناسی خاصی را می‌طلبید که مهمترین مؤلفه‌اش شتاب در تولید بود و فاروقی در فیلم «چشمی که می‌شنود» با گریز از سینمای توصیفی، راز آمیز‌سازی مضاعفی رانیز به آن افزود.

متن کامل در:
https://B2n.ir/m25608

انسان شناسی و فرهنگ

24 Oct, 06:30


خیابان و معابر و مشکلات معلولان
زکیه دهقانی سانیچ

امروزه شناخت فضاهای یک شهر و طراحی صحیح آن راهی است به سوی سلامت مردم آن اجتماع. یکی از فضاهای مهم، فضاهای باز شهری و مدنظر این مقاله خیابان است که به عنوان فضایی شناخته‌نشده ولی با پتانسیل‌های بسیار، مورد بحث طراحان شهری، معماران و منتقدان رفتارهای اجتماعی است

متن کامل در:
https://B2n.ir/p19487

انسان شناسی و فرهنگ

23 Oct, 19:37


دانشکده علوم نظری و مطالعات عالی هنر با همکاری انجمن علمی پژوهش هنر، برگزار می‌کند:

نشست هنر و محیط زیست: رویکرد انسان‌شناختی


•سخنران:
دکتر ناصر فکوهی | استاد انسان‌شناسی دانشگاه تهران

•دبیر نشست:
دکتر محمدرضا مریدی | عضو هیئت علمی دانشگاه هنر ایران

•زمان:
شنبه ۵ آبان ساعت ۱۵:۳۰ تا ۱۷:۳۰

•محل برگزاری:
پردیس باغ ملی دانشگاه هنر ایران، سالن پژوهشکده هنر

شرکت در این نشست برای عموم آزاد است.

برای ورود به پردیس باغ ملی کارت شناسایی به همراه داشته باشید.


#دانشگاه_هنر_ایران
#انجمن_علمی_پژوهش_هنر
#دکتر_ناصر_فکوهی
#دکتر_محمدرضا_مریدی
#هنر_و_محیط_زیست

@ARTSTUDIES

انسان شناسی و فرهنگ

23 Oct, 06:31


یادداشت‌های پایان قرن (قسمت ۵۸)
زهره روحی

فصل ششم : مدرنیته: مارکس، وبر و هاروی

هاروی نمونه مشخص این شرایط «خفت‌آور» در عصر حاضر را در توسعه جدید شهر بالتیمور (ایالات متحد آمریکا) نشان می‌دهد (همان: ۱۷۰ ـ ۱۷۲)؛ اما مهم اینجاست که وی فقط گزارش‌گر شرایطِ خفت‌آورِ حاصل از سرمایه در گردش جهانی نیست، بلکه به موجودیت سیاسیِ حاضر در شهر بالتیمور نیز می‌پردازد تا شکل جدیدی از مبارزه (با عوامل «خفت‌آور» را) نشان دهد؛ مبارزه‌ای که مسلماً با نمونه‌های پیشین خود متفاوت است.

متن کامل در:
https://B2n.ir/r66550

انسان شناسی و فرهنگ

22 Oct, 06:30


شماره ۲۵ فصلنامه رسانه-فرهنگ: از ماندآب‌های پس از باران به دریاچه
عمران گاراژیان

نیمه دوم دهه هفتاد خورشیدی (۷۵ تا ۸۰) در فضای دانشجویی و دانشگاهی ایران بر پیشینهٔ بازگشایی دانشگاه‌ها پس از انقلاب فرهنگی، شکل گرفته بود. من که ورودی ۱۳۶۹ بودم طبق الگومندی‌های زندگی شخصی‌ام ابتدا سه سالی طول کشیده بود تا فضای جدید را «درک» و رشته تحصیلی‌ام را کمی در حد خود «فهم» کنم. این فهمِ پایه را مدیون نیمسال ششم و کار میدانی آموزشی در دشت قزوین بودم.

متن کامل در:
https://B2n.ir/w45598

انسان شناسی و فرهنگ

22 Oct, 06:00


تصویر کارت به دلیل اشتباهی که ممکن است در انتقال نوشته بالا اتفاق بیافتد

انسان شناسی و فرهنگ

22 Oct, 06:00


انسان‌شناسی و فرهنگ برای ادامه کار به کمک های مردمی نیاز دارد
گزارش مالی کمک ها و هزینه های موسسه در مهر ماه 1403 در روزهای آینده منتشر می‌شود. از همیاران مالی فردی و نهادی که مایل به کمک هستند خواهشمندیم در صورت تمایل کمک مالی خود را  در این چند روز  به حساب کارت ما واریز کنند/ با تشکر از همیاری همیشگی شما/

بانک تجارت به نام ناصر فکوهی

کارت شماره
5859 8310 5485 8245

به عنوان یک نهاد غیر تجاری، مدنی، علمی و بین رشته ای،  بدون کمک شما، انسان شناسی و فرهنگ بر جای نخواهد ماند.

افزون بر دوستانی که کمک های موردی می کنند، تعداد حامیان منظم در حال حاضر 149 نفر است و امیدواریم با پیوستن شما بتوانیم شبکه‌ای واقعی برای  همیاری و  کمک سازمان های مدنی به یکدیگر در این شرایط سخت به وجود بیاوریم. فراموش نکنید کمک های مالی حتی کوچک شما اگر از سوی تعداد زیادی از افراد، منظما انجام شود می توانند منشا کارهای بزرگی باشند.

انسان شناسی و فرهنگ

22 Oct, 05:56


.
🔰گروه علوم سیاسی خانه اندیشمندان علوم انسانی با همکاری مؤسسه طومار اندیشه و مؤسسه انسان‌شناسی و فرهنگ برگزار می‌کند:


📚هوش مصنوعی و آیندهٔ علوم اجتماعی

🏅سخنران:
دکتر ناصر فکوهی
استاد انسان‌شناسی دانشگاه تهران

◽️یکشنبه ۶ آبان ۱۴۰۳
🕐از ساعت ۱۷


🔘تهران، خیابان استاد نجات‌اللهی (ویلا)، نبش ورشو، خانه اندیشمندان علوم انسانی، سالن سعدی

ورود برای عموم آزاد و رایگان است.

👥این نشست فقط به‌صورت حضوری برگزار می‌شود.



🌐 | طومار اندیشه | انسان‌شناسی و فرهنگ | خانه اندیشمندان علوم انسانی |

انسان شناسی و فرهنگ

21 Oct, 06:30


معرفی کتاب مدرنیته سیال اثر زیگمونت باومن
فاطمه محمدزاده

زیگمونت باومن در کتاب «مدرنیته سیال»، در پی کشف سیّالیت فزاینده زندگی اجتماعی معاصر است. مسئله مورد بحث او نه تنها بازاندیشی مدرنیته ـ تعریف آن، مفروضات معین در مورد عملکرد جهانی آن ـ بلکه شیوه‌‌ها و ابزارهای تفکر جامعه‌‌شناختی نیز است، به عبارتی این مسئله که «چگونه می‌‌توان جامعه‌‌شناسی را در مدرنیته‌ای متحول و در حال تغییر انجام داد». باومن بر لزوم بازنگری اساسی در تفسیرهای متعارف جامعه‌شناختی از مدرنیته تأکید داشته است. در نظر او...

متن کامل در:
https://B2n.ir/n60428

انسان شناسی و فرهنگ

20 Oct, 19:22


خاطرات دوران دانشجویی #ناصر_فکوهی در#پاریس

انسان شناسی و فرهنگ

20 Oct, 06:30


مصرف فرهنگ
ناصر فکوهی

مهم‌ترین مناقشه‌ای که از قرن نوزدهم تا امروز بر محور واژه « فرهنگ» وجود داشته است به این اصل اساسی بر می‌گردد که آیا می‌توان و باید فرهنگ را در معنای اروپایی آن در قرن هجده و نوزده به مفهوم درجه خاصی از سازمان‌یافتگی اجتماعی در نظر گرفت که به آن نام «تمدن» داده شده است؟ و یا باید آن را در معنایی بسیار عام‌تر درک کرد که موجودیت خاص زیست انسانی را در برابر سایر اشکال موجودیت طبیعی از جمله موجودیت‌های جانوری (ولو پیشرفته‌ترین جانوران) قرار می‌دهد؟

متن کامل در:
https://B2n.ir/z73186

انسان شناسی و فرهنگ

20 Oct, 06:03


.
با احترام از شما دعوت می کنیم
در آیین رونمایی از 《 کتاب پاریس؛ یک فرهنگ عاشقانه 》
نوشته ناصر فکوهی ؛ با حضور سوسن شریعتی ، قطب الدین صادقی ، ناصر فکوهی و مرتضی منادی شرکت فرمایید .
︎ چهارشنبه ۲ آبان ساعت ۱۷ ︎ خیابان ویلا ، پارک ورشو ، خانه اندیشمندان علوم انسانی ، سالن فردوسی

#پاریس #ناصر_فکوهی
#سوسن_شریعتی #قطب‌_الدین_صادقی#مرتضی_منادی

انسان شناسی و فرهنگ

19 Oct, 06:30


معماری مجالس قانون‌گذاری: بازتاب فرهنگِ سیاسی …
طاهره عزیزی

ادوارد تی هال در کتاب «بُعد پنهان»، بخش –انسان‌شناسی فضا- ذیل فصل «زبانِ مکان» به گفتۀ وینستون چرچیل دربارۀ مجلس اعیان اشاره می‌کند. او گفته بود:«ما ساختمان‌هایمان را شکل می‌دهیم و سپس آنها به ما شکل می‌دهند». در واقع چرچیل می‌ترسید که از الگوی فضای صمیمی مجلس، جایی که مخالفان در یک راهروی باریک رودرروی هم می‌نشینند، خارج بشوند. چرا که الگوهای حکومت را نیز به طور جدی تغییر می‌داد.

متن کامل در:
https://B2n.ir/a82377

انسان شناسی و فرهنگ

18 Oct, 06:31


درﺳﻨﺎﻣﻪ ﭘﻴﺮ ﺑﻮردﻳﻮ در ﻛﻟﮋ دو ﻓﺮاﻧﺲ: دو ﭼﻬﺮه دوﻟﺖ
ترجمۀ آزیتا نیکنام

ﺗﻮﺻﻴﻒ ﭼﮕﻮنگی ﭘﻴﺪاﻳﺶ دوﻟﺖ در واﻗﻊ، ﺗﺮﺳﻴﻢ روﻧﺪ ﺗﻜﻮﻳﻦ ﻳﻚ ﺣﻮزه اﺟﺘﻤﺎعی و ﻳﺎ دﻧﻴﺎی ﻛﻮﭼﻚ اﺟﺘﻤﺎعی اﺳﺖ (ﻛﻪ اﺳﺘﻘﻼﻟﺶ را در درون دﻧﻴﺎی اﺟﺘﻤﺎعی ﻓﺮاﮔﻴﺮ، ﺑﻪ ﻃﻮر نسبی ﺣﻔﻆ ﻛﺮده) ﻛﻪ در آن ﺑﺎزی ﻣﺨﺼﻮصی ﺑﻪ ﻧﺎم ﺑﺎزی ﺳﻴﺎسی ﻣﺸﺮوع اﺟﺮا میﺷﻮد. اﺧﺘﺮاع ﭘﺎرﻟﻤﺎن را در ﻧﻈﺮ ﺑﮕﻴﺮﻳﻢ. ﻧﻬﺎدی اﺳﺖ ﻛﻪ در آن، ﻣﺴﺎﺋﻞ و ﻣﺸﻜﻼت اﺧﺘﻼف‌ﺑﺮاﻧﮕﻴﺰ ﮔﺮوه‌ﻫﺎیی ﺑﺎ ﻣﻨﺎﻓﻊ ﻣﺨﺎﻟﻒ، در شکلی ﻣﺸﺨﺺ و ﺑﺮ اﺳﺎس ﻗﻮاﻋﺪ و ﻗﻮاﻧﻴﻦ مشخصی...

متن کامل در:
https://B2n.ir/f21332

انسان شناسی و فرهنگ

17 Oct, 06:30


نگاهی دیگر به رُم، شهر بی‌دفاع
زهرا آخوندی

رُم، شهر بی‌دفاع، فیلمی است به کارگردانی روبرتو روسلینی، کارگردان ایتالیایی، که در سال ۱۹۴۵ ساخته شده است. روسلینی از پایه‌گذاران «نئورئالیسم» در سینمای ایتالیا بود که این فیلم از بهترین‌های نمونه‌های آن به شمار می‌آید. داستان فیلم روایتی از اشغال شهر به دست نازی‌ها در سال ۱۹۴۴ است. فیلم با جستجوی سربازان آلمانی که در جستجوی جورجیو مانفردی، از اعضای نهضت مقاومت ایتالیا، هستند، آغاز می‌شود.

متن کامل در:
https://B2n.ir/s66437

انسان شناسی و فرهنگ

16 Oct, 06:30


عشق
ناصر فکوهی

تحلیل عشق به‌مثابه یک موقعیت کالبدی – روانی (psycho-somatic) با مطالعات زیست‌شناسان اجتماعی از جمله ویلسون (O.Wilson)(1975) نقطه عطفی در خور توجه پیدا کرد. ویلسون بر آن بود که انسان‌ها بیش از اندازه و تا حدی بدون آگاهی خود را واحد اصلی و اساسی حیات تلقی کرده‌اند و بهتر است این واحد را از سطح خود به سطح ژن‌ها منتقل کنند که به نوعی انسان‌ها را در دست خویش داشته و قوانین و ضوابط خود را...

متن کامل در:
https://B2n.ir/b28373

انسان شناسی و فرهنگ

14 Oct, 21:28


📷 گزارش تصویری نشست علمی روایتی کوتاه از هستی و چیستی علوم انسانی

🗓دوشنبه 23 مهرماه 1403

🏡 سالن سعدی

💢موسسه طومار اندیشه💢

💢انسان شناسی و فرهنگ💢

💢خانه اندیشمندان علوم انسانی💢

🆔 @iranianhht