دیده‌بان میراث فرهنگی @reesjomhoormiras Channel on Telegram

دیده‌بان میراث فرهنگی

@reesjomhoormiras


کارشناسان، کنشگران و خبرنگاران را از وضعیت میراث منطقه‌تان آگاه کنید:
@masoudaji

[انتشار اخبار غیرتولیدی به معنای تایید آنها نیست، اطلاع رسانی و بازنشری است تا مورد توجه و پیگیری قرار گیرند]

گروهِ ما برای گفت‌وگو: https://t.me/mirasgap

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران (Persian)

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران یک کانال تلگرامی است که با هدف آگاه سازی کارشناسان، کنشگران و خبرنگاران از وضعیت میراث فرهنگی در ایران فعالیت می کند. این کانال توسط کاربری با نام کاربری reesjomhoormiras مدیریت می شود. اعضای این کانال می توانند از آخرین اخبار و اطلاعات مربوط به میراث فرهنگی ایران با خبر شوند و این اطلاعات را در رسانه های خود منتشر کنند. علاوه بخشی از ماموریت این کانال این است که بر آگاهی عمومی در خصوص حفاظت و نگهداری از میراث فرهنگی تأکید کند. اگر شما به میراث فرهنگی ایران علاقه مند هستید و می خواهید از آخرین تحولات و اخبار مربوط به این حوزه آگاه شوید، به کانال دیده‌بان میراث فرهنگی ایران بپیوندید. برای گفت و گو بیشتر می توانید به گروه ما در آدرس https://t.me/mirasgap ملحق شوید.

دیده‌بان میراث فرهنگی

10 Jan, 17:58


#خبر_گلپایگان

تهدید انسانی، مهمترین چالش‌ سنگ نگاره‌های تاریخی گلپایگان است

گلپایگان-ایرنا- محسن جمالی روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: توسعه معادن در حریم محوطه‌های سنگ‌نگاره‌ها از موارد بارز ین تهدیدات است، بطوریکه در مجموعه سنگ نگاره‌های «تیمره» گلپایگان در حال حاضر فعالیت معادن بلای جان این نقوش ارزشمند شده است.

این باستان شناس و نویسنده کتاب‌های «سنگ‌نگاره‌های گلپایگان» و «گذرگاه تاریخ»، با بیان اینکه گردشگری بدون ضابطه نیز از عوامل دیگر آسیب‌رسان به این نقوش تاریخی است، تصریح کرد: ورود برخی از گردشگران ناآگاه به مناطق بِکر سنگ نگاره‌ها سبب یادگارنویسی و کندوکاو در اطراف آنها شده است.

🌐 مشروح خبر


@irnagolpa

دیده‌بان میراث فرهنگی

10 Jan, 05:05


پاسخ میراث فرهنگی به گزارش همدان گردش
👇👇👇👇👇
🔹کسبه بازار پارکینگ نداشتند! تپه ثبت جهانی هگمتانه را موقتاً پارکینگ کردند/ احتمال مخاطره در ثبت جهانی هگمتانه

🔹معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث‌فرهنگی،گردشگری و صنایع‌دستی همدان در خصوص تبدیل به پارکینگ شدن عرصه‌ تپه هگمتانه اظهار کرد: در بیرون از محوطه هگمتانه و انتهای پیاده راه اکباتان منتهی به میدان هفتم تیر و بعد از معبر باستانی، پیش از این بوسیله بلوک بسته شده بود اما کسبه خیابان اکباتان چندی پیش به دلیل نداشتن پارکینگ خودرو برای اعتراض به فرمانداری مراجعه کردند و بدنبال این درخواست با همکاری شهرداری تصمیم گرفته می شود که بلوک ها به طور موقت برداشته شود تا زمانی که پارکینگ خودروهای کسبه تعیین و تکلیف شود.

🔹وی ادامه داد: جانمایی یک پارکینگ بزرگ برای تامین نیاز کسبه خیابان اکباتان در دستور کار قرار دارداما به صورت موقت کسبه بازار ماشین های خود را در پیاده راه اکباتان پارک می کنند که تردد ندارد.

🔹حیدری گفت: میراث فرهنگی به دنبال آن است که دوباره با قرار دادن بلوک ها پیاده راه را مسدود کند تا امکان پارک خودروها نیز وجود نداشته باشد و برهمین اساس نیاز است که نشستی در فرمانداری همدان با حضور نمایندگان میراث فرهنگی، فرمانداری، شهرداری و مسوول پایگاه هگمتانه برگزار شود

🔹وی با تایید ضوابط حاکم یونسکو‌بر این محدوده  که باید رعایت شوند،اظهار کرد: در راستای ثبت جهانی هگمتانه هر ساله احتمال اینکه ارزیاب برای بازرسی مراجعه کند وجود دارد و امکان دارد ثبت جهانی با مخاطراتی روبرو شود زیرا هگمتانه به طور موقت ثبت جهانی شده است و باید تمام مواردی که یونسکو مدنظر دارد باید رعایت شود./ایرنا

🔹آرشیو:تپه هگمتانه نقطه سرخط

#همدان_گردش  در 🔹 تلگرام 🔹 اینستاگرام
@hamedangardesh

دیده‌بان میراث فرهنگی

09 Jan, 17:18


💠۱۴ وزیر آموزش و پرورش و ۲۳ سال زمان برای مرمت مدرسه دارالفنون کافی نبود؟!
🖌حمیدرضا حسینی

🔘در سال ۱۳۸۲ وقتی مسؤول بخش میراث فرهنگی روزنامه ایران بودم، متوجه شدم که سه سال از آغاز پروژه مرمت مدرسه دارالفنون می‌گذرد اما هنوز در آغاز راه است و پیشرفت چندانی نداشته است. از دوست و همکارم خانم فرزانه ابراهیم‌زاده که مدرسه دارالفنون، همواره از علاقمندی‌های مطالعاتی‌اش بوده است، خواهش کردم که گزارشی را در این‌باره تهیه کند. تصویر آن گزارش را که ۸ بهمن ۱۳۸۲ در روزنامه ایران چاپ شد، پیوست کرده‌ام.

🔘برپایه این گزارش، وزارت آموزش و پرورش تصمیم گرفته بود دارالفنون را مرمت و به «گنجینه تاریخ تعلیم و تربیت کشور» تبدیل کند. از اوایل سال ۱۳۸۰ نیز پروژه مرمت آغاز شده بود اما پیشرفت چشمگیری نداشت. مدیران پروژه مدعی بودند که وزارت آموزش و پرورش پول کافی برای مرمت این بنای تاریخی ندارد و به «همت ملی» چشم دوخته است اما کارشناسان میراث فرهنگی نظر دیگری داشتند و می‌گفتند که مرمت و ساماندهی دارالفنون، اولویت آموزش و پرورش نیست. بدتر این‌که، هیچ تاریخی برای به سرانجام رساندن پروژه مرمت اعلام نمی‌شد و از این‌رو، تیتر «پروژه‌ای در زمان بی‌انتها» برای گزارش انتخاب شد.

🔘اکنون ۲۳ سال پس از آغاز مرمت مدرسه دارالفنون، می‌توانیم به این پرسش پاسخ دهیم که علت بی‌سرانجام ماندن این پروژه، پول نداشتن بوده است یا اولویت نداشتن و اهمیت ندادن؟ توجه داریم که ساختمان مدرسه دارالفنون، همان ساختمان دوره امیرکبیر نیست. آن بنا را در سال ۱۳۰۸ تخریب کردند و با حفظ برخی اجزای ساختمانی، بنای کنونی را بر جایش ساختند. این بنا، شالوده‌ای استوار دارد و فاقد پیچیدگی‌های معماری یا تزئینات گسترده‌ای است که مرمت آن را زمان‌بر یا بسیار هزینه‌بردار کند. از این‌رو، اگر وزارت آموزش و پرورش هر سال بودجه متوسطی را به مرمت دارالفنون اختصاص می‌داد و این پروژه سالانه پنج درصد پیشرفت داشت، اکنون سه سال از پایان پروژه می‌گذشت.

🔘پیش از وزیر فعلی، چهارده وزیر آموزش و پرورش آمده‌اند و رفته‌اند و دو نفر از آنان، هرکدام دو بار وزیر شده‌اند اما نتوانسته‌اند بودجه‌ای را برای مرمت دارالفنون فراهم کنند. یعنی نه از منابع داخل وزارتخانه بودجه‌ای را تخصیص داده‌اند، و نه موفق شده‌اند که چنین بودجه‌ای را از طریق رایزنی با مجلس یا دیگر بخش‌های دولتی یا حتی نیکوکاران فرهنگی و میهن‌دوست فراهم کنند. البته همین‌که وزارتخانه‌ آموزش و پرورش در طول ۲۳ سال این همه وزیر عوض کرده، خود گویای همه چیز است و نیازی به شرح و تفصیل بیشتر ندارد. بدا به حال ما که مجبوریم فرزندان خود را برای تعلیم و تربیت به چنین وزارتخانه بسپاریم!

🔘امروز، بیستم دی‌ماه، سالروز قتل امیرکبیر است که دارالفنون یکی از یادگارهای نیک اوست. او در سه سال صدارت، کارهای بسیار کرد که برپایی دارالفنون تنها یکی از آن‌ها بود و امروز ۱۷۳ سال پس از مرگش، در جایی ایستاده‌ایم که چهارده وزیر آموزش و پرورش طی نزدیک به ربع قرن، نمی‌توانند (یا نمی‌خواهند) ساختمان مدرسه به یادگار مانده از او را مرمت کنند.

🔘جا دارد به یاد بیاوریم که کلیسای نوتردام پاریس با بیش از شش قرن قدمت و پیچیدگی‌های معماری و تزئینات بسیار فاخر، تنها پنج سال پس از آتش‌سوزی به‌طور کامل مرمت شد و اخیرا به بهره‌برداری رسید. بی‌شک امیرکبیری که تمام هم و غمش، ترمیم شکاف میان ایران و کشورهای پیشرفته اروپا بود، اگر زنده می‌شد و می‌دید که هنوز فاصله ما و آن‌ها از کجا تا به کجاست، از غصه دق می‌کرد؛ چندان که خودش در نخستین روزهای برکناری از مقام صدارت، در نامه‌ای خطاب به ناصرالدین‌شاه با گلایه از خرابکاری‌های صدراعظم جدید – میرزا آقاخان نوری – نوشت: «این درد غلام را می‌کشد که مردم بگویند آن نظم میرزا تقی‌خانی گذشت. مردن را بر خود گواراتر از این حرف می‌داند.»

https://t.me/nafetehroon/2506

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون @nafetehroon

دیده‌بان میراث فرهنگی

08 Jan, 06:58


یک مرمتگر در گفتگو با ایلنا مطرح کرد؛

وضعیت بدِ دو کاروانسرای فاخر در سبزوار/ نامه‌هایم به مسئولان میراث‌‌فرهنگی بی‌جواب ماند

www.ilna.ir/fa/tiny/news-1578950

@reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی

08 Jan, 06:22


نقشه ای دیگر از ساخت استخرهایی که پیش از خورداد ماه سال 1402 در حریم ممنوعه تخت جمشید و نقش رستم ساخته شده و عمق فاجعه را نشان می دهد

دیده‌بان میراث فرهنگی

08 Jan, 06:22


ساخت و سازهای دیگر در پشت استخر شماره دو که همگی تخلف است

دیده‌بان میراث فرهنگی

08 Jan, 06:20


ساخت استخر در حریم ممنوعه تخت جمشید تخلف است،سفسطه نکنید

تارنمای مهرگان:سیاوش آریا

ساخت اِستخر در حریم ممنوعه و درجه یک میراث جهانی پارسه،نقش رستم و شهر باستانی اِستخر بر پایۀ قانون و ضابطه های میراث فرهنگی تخلف است و نگارنده در گزارشی به آن پرداخته بود. اما پایگاه جهانی پارسه در گزارشی شگفت اَنگیز آن را رد کرده،که سَفسطه ای بیش نیست.

میراث جهانی پارسه یا همان تخت جمشید روزگار اَندوه باری را پشت سر می گذارد و در چندین ماه گذشته،دست درازی هابه عَرصه و به ویژه حریم های سه گانۀ آن بیداد می کند. برخی از این دست درازی ها در حریم ها بدون داشتن پروانه از پایگاه جهانی پارسه و ادارۀ کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان است و بیشتر از سوی افراد شخصی که زمین داران و کشاورزان و باغ داران منطقه هستند،روی می دهد که تکلیف آن ها روشن است و باید با آن ها برخورد شود و دست درازی ها و ساخت و سازها برچیده شود. اما برخی از دست درازی ها شوربختانه با چراغ سبز پایگاه جهانی پارسه روی می دهد. به سخنی دیگر،خود پایگاه جهانی پارسه با زیر پا گذاشتن قانون و ضابطه های میراث فرهنگی پروانۀ دست درازی به حریم ها را صادر کرده است و به گفته ای" پایگاه جهانی پارسه،خودزنی می کند".

اما نگارنده در گزارشی به تاریخ چهارشنبه 14 آذرماه 1403 خورشیدی با نام " ساخت دو اِستخر در حریم ممنوعۀ میراث جهانی تخت جمشید!" که با پروانۀ(مجوز)کارشناس پایگاه جهانی پارسه انجام گرفته و بر پایۀ قانون و ضابطه های میراث فرهنگی که آشکارا هرگونه ساخت و ساز،پِی کَنی،درختکاری و غیره را ممنوع اعلام کرده است به اَبعاد گوناگون آن و تخلف رخ داده پرداخته و به آگاهی همۀ مسولان میراث فرهنگی استان،معاونت میراث فرهنگی کشور،امور پایگاه های جهانی و ملی و دیگر مسولان کشوری حوزۀ میراث فرهنگی رسانده و خواستار پیگیری و برچیدن دو اِستخر ساخته شده از سوی آن مسولان شده بود. اما در کمال ناباوری و شگفتی،کارشناس پایگاه جهانی پارسه به جای رفع تخلف،پاسخی سراسر سَفسطه آمیز برای گمراهی اَفکارهمگانی و فریب رسانه ها و با برداشت شخصی و نادرست از بندهای ضابطه های حریم حفاظتی میراث جهانی پارسه،یادداشت هایی غیرعلمی و ناروا و در تضاد با قانون و ضابطه های میراث فرهنگی را در برخی از رسانه ها منتشر کرده است.

از همین روی تنها برای روشنگری و برای ثبت در تاریخ،پاسخی علمی و بر پایۀ قانون های میراث فرهنگی به پایگاه پارسه خواهیم داد.

گزارش کامل را در پیوند زیر ببینید:

https://www.mehrganaria.ir/Maghale_View.aspx?Code=20907

#mehrganaria
https://www.instagram.com/p/DEjcrvCtQlm/?igsh=NjZiM2M3MzIxNA==

دیده‌بان میراث فرهنگی

07 Jan, 18:11


🎥 کتاب‌های تاریخی آرامگاه ابن‌سینا کجا هستند و چه سرنوشتی داشتند/ وضعیت بحرانی کتابخانه بوعلی/ کتاب‌هایی با قدمت بیش از ۱۰۰ سال (فیلم)

▪️ساجده عرفانی

فیلم گزارش را اینجا ببینید:
http://asriran.com/004JIp

همدان را با #همدان_نامه بخوانید
https://t.me/hamedannameh97

دیده‌بان میراث فرهنگی

07 Jan, 11:02


باید چهار تکبیر زد بر هست و نیست این اوضاع

زهرا کشوری
روزنامه‌نگار حوزه میراث فرهنگی و محیط زیست

چند روز پیش که انجمنی در حوزه مرمت، از "مریم جلیلوند" خبرنگار قدیمی حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شکایت و او را به شیراز کشاند، یادم انداخت که قرار بود یادداشتی درباره «قلدری رسانه‌ای» بنویسم. باید یک سال و نیم پیش می‌نوشتم، مصلحت‌اندیشی بود، خستگی بود، اینکه حقی را ناحق نکنم، نمی‌توانستم کلمات را آنطور که باید در کنار هم بچینم و... هر چه که بود باعث شد یک سال و نیم نوشتن یک یادداشت طول بکشد.
یک سال و نیم پیش
یک سال ونیم پیش بود که برخی از خبرنگاران و فعالان فضای مجازی به دنبال تشکیل انجمنی برای حوزه رسانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بودند؛ تشکیل یک انجمن دیگر. حالا قرار بود یک نام اختصاصی هم داشته باشد. مثلا انجمن روزنامه‌نگاران حوزه میراث فرهنگی‌، گردشگری و صنایع دستی یا شاید انجمن روزنامه‌نگاران و خبرنگاران میراث فرهنگی. اگر قرار بود چنین انجمنی تشکیل شود، مطمئنم بحث اسم هم پیش می‌آمد، حتما می‌آمد. ولی مهم اسم نبود/ نیست، اصل کارکرد بود/ است. چرایی تشکیل چنین انجمنی چه می‌توانست باشد؟ اصلا یک تشکل چرا به وجود می‌آید؟ برای پاسخ به این سوال لازم نیست که اساسنامه انجمنی مشابه، مثلا انجمن روزنامه‌نگاران را زیر و رو کنی. جان کلام آن است که انجمن‌ها تشکیل می‌شوند تا بتوانند از حق و حقوق قانونی اعضای خود دفاع کنند. حال اینکه می‌توانند یا نمی‌توانند از اعضای خود در مقابل دولت‌ها، نهادها و ساختارهای رسمی، سیاسی و یا امنیتی دفاع کنند، اصلا موضوع این یادداشت نیست. شاید درست در همین نقطه است که بود یا نبود چنین انجمنی- با احترام به زحمات همکاران بزرگوارم در انجمن صنفی روزنامه نگاران- برای نگارنده این مطلب، "علی‌السویه" می‌شود. مثلا انجمن‌های موجود برای حادثه تصادف اتوبوس خبرنگاران محیط زیست که به مرگ "ریحانه یاسینی" و "مهشاد کریمی" و زخمی شدن دیگر خبرنگاران حاضر در آن سفر مطبوعاتی انجامید، چه کردند؟ آیا الان انجمنی می‌پرسد آن حادثه که جوانمرگی را برای دو خبرنگار رقم زد با آن همه سند و مدرک، چرا هیچ مقصری جز راننده نداشت؟!
شفاف آنکه، موضوع، سوال و دغدغه این یادداشت چیز دیگری است، آیا انجمنی که قرار بود تشکیل شود می‌توانست از اعضا مقابل شرایطی که برخی از اعضا ‌رقم زدند یا می‌زنند یا خواهند زد، دفاع کند؟ آیا اگر امنیت شغلی روزنامه‌نگاری در محل کارش به خطر می‌افتاد و عضو یا اعضایی از همین خبرنگاران و فعالان رسانه ها- خارج از آن رسانه- وارد ماجرا می شدند و مشکلات دیگری را برایش رقم می‌زدند، این انجمن راهکاری برای برخورد داشت؟ اگر برخی از فعالان رسانه‌ای فضای مجازی، قلدرمابانه آن خبرنگار را تهدید می‌کردند که قرار نیست دیگر شما در آن رسانه کار کنید و منتظر اتفاقات بدتری از این دست باشید، چه تصمیمی در آن انجمن می‌گرفتند؟ اگر خبرنگاری به دلیل نقشی که به عنوان رابط رسانه‌ای در بخش دیگری دارد، بخواهد شرایط را برای آن خبرنگاری که امنیت شغلی‌اش به خطر افتاده، در عین حال دارد تلاش می‌کند تا بتواند یک گزارش انتقادی بنویسید و ساعت ها برای یک کلمه چانه می‌زند، سخت‌تر کند، انجمن چه کار می‌کرد، موزه عبرت تشکیل می‌داد؟
اصلا از خودش می‌پرسید چرا برخی از فعالان فضای مجازی به جایی رسیده‌اند که می‌توانند برای خبرنگاران قدیمی و شاغل در رسانه‌های رسمی خط و نشان بکشند؟ فقط چون مسئولان وقت میراث فرهنگی رسانه‌های رسمی را کنار زده و فضا را دو دستی به صفحه‌های اینستاگرام واگذار کرده بودند؟! هیزم قلدریشان‌ از انحصار اطلاعات حوزه خبریمان می‌آید؟
چرا برخی از فعالان رسانه‌ای در این حوزه به ضد خودشان تبدیل شده‌اند؟ چرا مسئولی دولتی پاسخ سوال خبرنگاری را نمی دهد اما از برخی خبرنگاران می خواهد تا پاسخگوی نوشته همکارانشان باشند؟ ما کی به چنین ذلتی افتاده ایم؟ اصلا برای اینکه حوزه‌ای در رسانه‌ها بتواند از خودش در مقابل خودش دفاع کند نیاز به تشکیل انجمن صنفی مثلا روزنامه نگاران/ خبرنگاران میراث فرهنگی وجود داشت/ دارد؟ حتما باید میزی باشد و دفتری و دستکی و مجوزی از دولت!؟

یک سال و نیم بعد
انجمن یا درست‌تر بنویسم نهاد/ سمنی‌ مردمی در حوزه مرمت، مریم جلیلوند خبرنگار قدیمی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را به دادگاهی در شیراز کشاند. چند نفر از همین خبرنگاران که می‌خواستند انجمن میراث فرهنگی تشکیل بدهد نسبت به این موضوع اعتراض کردند؟ برخی از همکاران گفته اند که با آن انجمن تلفنی صحبت کردند و خواستار پس گرفتن شکایت شده اند- خب بعدش؟! بنشینیم و نگاه کنیم؟ اگر انجمن تشکیل می شد دقیقا قرار بود چه کار کند؟ اگر برای « یک مادر خبرنگار» با دو کودک که 17ساعت در یک اتوبوس نشست تا به دادگاه برسد، اتفاقی می افتاد چه؟

دیده‌بان میراث فرهنگی

07 Jan, 11:02


پس چاقو هم دسته خودش را می برد
نهادهای مردمی دیگر چرا؟ چاقو که دسته خودش را نمی‌برید؟ چطور بعد از همه این سال‌ها که رسانه‌های تخصصی پا به پای میراث فرهنگی مانده‌اند و زبان فعالان و سمن‌های حوزه بوده و هستند، نشستند و اجازه دادند انجمنی یک خبرنگار را به دادگاه بکشاند و بقیه نظاره گر باشند؟مگر فعالان، انجمن‌ها و نهادهای مردمی جز رسانه، زبان دیگری دارند؟ چطور چنین چیزی را به خودتان قبول کردید؟ سوال پرسیدن از نظر شما هم جرم است؟ آیا باید باور کنیم که انجمنی یا نهاد مردمی می تواند شکایت ا زخبرنگاران را باب کند؟
اصلا می‌دانید و می‌دانیم که به کجا داریم می رویم؟ هیچ فکر کردید آخر و عاقبت این ماجرا به کجا ختم می‌شود؟ چهار تکبیر زدم بر هست و نیست این اوضاع .

دیده‌بان میراث فرهنگی

07 Jan, 10:31


حکم ثبت جهانی  تپه هگمتانه خشک نشده
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🔹خودروها به روی میراث جهانی ایران بازگشت/ خطر خروج میراث مادها از ثبت جهانی

🔹پس از ۷ سال از آسفالت تپه هگمتانه، تیر ماه سال ۱۴۰۲ با پیگیری های فعالان میراث فرهنگی و الزام وزارت میراث فرهنگی،میدان اکباتان بسته و آسفالت از داخل عرصه هگمتانه برچیده و عبور خودروها از آن منع شد تا همدان آماده بازدید ارزیاب یونسکو باشد.

🔹اما با گذشت ۶ ماه از اعلام  ثبت جهانی پرحاشیه تپه #هگمتانه که با ایرادات بسیار یونسکو به نتیجه رسید و نیمی از پرونده نیز به ثبت نرسید بار دیگر عرصه ثبت جهانی شاهد بازگشت خودروها و تبدیل آن به پارکینگ شده است.

🔹بررسی ها نشان دهنده عدم جدیت میراث فرهنگی در مقابل این تعرض به محوطه جهانی است که خطراتی را برای خروج پرونده از ثبت جهانی می تواند با رفع نشدن در بر داشته باشد، یکی از دلایل این‌موضوع مشخص نشدن وضعیت تملک 19 مغازه در این محوطه پیاده راه شده است،این نهاد که توان مالی خرید این مغازها را ندارند نیازمند حمایت برای خرید یا معاوضه این مغازه ها با زمین است و اگر این محوطه را کامل ببندد کسب کار این افراد نیز مختل خواهد شد.

🔹فاطمه کاظمی خبرنگار این ماجرا را برایتان روایت میکند

#همدان_گردش  در 🔹 تلگرام 🔹 اینستاگرام
@hamedangardesh

دیده‌بان میراث فرهنگی

07 Jan, 06:09


🔹خطر آتش‌سوزی همچنان بازار وکیل را تهدید می‌کند/ اداره برق و مخابرات پای کار نمی‌آیند

🔹بازار وکیل شیراز، قلب تپنده اقتصاد و تاریخ شیراز دوسال پیش به‌دلیل مشکلات زیرساختی و رها بودن سیم‌های برق در سقف بازار، آتش به جان راسته اصلی‌اش و ۲۰ دهانه یا عرق‌چین به‌دلیل یک سهل‌انگاری سیاه و دوداندود شد. میراث‌فرهنگی و کسبه بازار پس از گذشت دوسال هنوز نتوانسته‌اند به پاکسازی کامل این دهانه‌ها بپردازند و تنها یک دهانه از دود و سیاهی پاک شده است. کارشناسان اما با تاکید بر مشکلات زیربنایی موجود در بازار وکیل، ناتوانی میراث‌فرهنگی در حفاظت وعدم همکاری دستگاه‌هایی چون اداره برق و مخابرات وضعیت بازار وکیل را نگران‌کننده عنوان می‌کنند.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1579504


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی

06 Jan, 08:08


🔹آماری از تعداد و وضعیت نقاشی‌‌های قهوه‌خانه‌ای در مخازن موزه‌ها وجود ندارد/ چرا موزه نقاشی قهوه‌خانه‌ای نداریم؟

🔹یک نقاش قهوه‌خانه‌ای با انتقاد به نبود یک موزه از آثار نقاشی قهوه‌خانه در ایران، از پراکندگی آثار نقاشی قهوه‌خانه‌ای در موزه‌ها و نبود اطلاعات شفاف از تعداد آثار و شیوه حفاظت از آنها ابراز نگرانی کرد. وی معتقد است، با اینکه هنرمندان و پژوهشگران نقاشی قهوه خانه‌ای از دهه ۸۰ درخواست راه اندازی موزه نقاشی قهوه خانه‌ای را در وزارت میراث فرهنگی و وزارت ارشاد و شهرداری مطرح کرده‌اند ولی تا همین امروز پاسخی به درخواست آنها داده نشده است. این درحالی است که سرنوشت نامعلوم تعداد قابل توجهی از آثار فاخر نقاشی‌های قهوه‌خانه‌ای در مخازن و نبود آمار شفاف باعث نگرانی نقاشان و پژوهشگران نسبت به وضعیت این آثار در ایران شده‌ است.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1575186


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی

05 Jan, 17:01


بخشی از تاج پل تاریخی «محمدحسن خان» بابل فرو ریخت

عبور غیرقانونی خودروهای سنگین از زیر پل تاریخی محمدحسن خان بابل که باعث ضربه زدن به چشمه طاق‌ها و زخمی کردن آن شد باعث شده که این پل تاریخی بازنشسته را در سراشیبی استهلاک و فروپاشی قرار داده و بخشی از تاج این پل معماری ضربه خورد و بریزد.

این پُل تاریخی که از گذشته‌های دور شهر بابل را به جنوب این شهرستان در بخش بندپی شرقی، بندپی غربی و گتاب متصل می‌کرد و در یک مقطعی از تاریخ عبور احشام از روی این پُل را شاهد بوده و در حال حاضر تردد ماشین‌های سنگین آن را در معرض تخریب قرار داده است و احتمال فروپاشی این بنای تاریخی وجود دارد.

mehrnews.com/x36Szx

https://t.me/reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی

05 Jan, 16:53


🔸۲۶ مهر ۱۳۹۷مدیرکل راه و شهرسازی استان قزوین از اعلام مصوبه شورایعالی شهرسازی و معماری ایران پیرامون چهارچوب طراحی شهری، بهسازی و تجدید حیات محله بلاغی واقع در خیابان انصاری شرقی خبر داد.

🔸در حالی شورای عالی طرحی را مصوب و نقشه‌های آن را ابلاغ کرد تا خیابان انصاری شرقی صرفا یک دسترسی محلی ۵ متر  و ۸ متری بدون تخریب بافت  داشته باشد اما مسئولان قزوین مصوبه شورای برنامه‌ریزی استان را نادیده گرفتند و پیشنهاد عبور خیابان را بار دیگر به کمیسیون ماده ۵ فرستادند تا رفع مغایرت اساسی شود( هر تغییری در مصوبه شورای عالی مصداق مغایرت اساسی است و این تغییرات باید دوباره به این شورا بازگردد)،  مسئولان قزوین عملا طرح شورای عالی معماری و شهرسازی را ملغی کرده به دنبال اجرای منویات سی ساله خود هستند طرحی که در آن یک خیابان‌کشی اساسی در دل بافت تاریخی انجام می‌شود.

🔸هر چند شورایعالی به استان نامه زده که اسناد و مطالعات را تکمیل کند و  مطالعات مدل‌سازی ترافیکی انجام دهد که چقدر این خیابان به لحاظ ترافیکی ضرورت دارد و نظر مردم چیست؟! و‌هر چند این طرح  باید به کمیته فنی۳ و شورای عالی معماری بیاید اما به نظر می‌رسد مسئولان قزوین عملا کار خود را انجام می‌دهند و آنچه اهمیت ندارد مصوبات شورای عالی معماری و میراث فرهنگی و تاریخ قزوین است.

https://tinyurl.com/23y9ffhg

📍لینک عکسها:

https://t.me/mirasbashi/17812?single

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

دیده‌بان میراث فرهنگی

05 Jan, 16:53


🔺یک قدم تا حذف نخستین خیابان ایران در قزوین!

‼️ننگ عبور خیابان انصاری شرقی بر دامن چه کسانی نوشته می‌شود؟!

🔸به گزارش میراث‌باشی؛ امروز ۱۶ دی ماه ۱۴۰۳ خبر رسیده در مغازه جگرکی که در جداره خیابان سپه قرار دارد و دارای ارزش تاریخی است، عده‌ای با بیل و‌ کلنگ در سقف آن‌ مشاهده شده‌اند و خطر تخریب احتمالی آن را تهدید می‌کند.

📣در صورتی که قرار باشد این مغازه تخریب شود به گفته کارشناسان این اقدام از جهات مختلف تخلف محسوب می‌شود:

1⃣خیابان سپه ثبت ملی است و تخریب مغازه در جداره آن، تخطی از قوانین مربوط به آثار ثبت‌ شده است.

2⃣خود مغازه نیز دارای ارزش تاریخی و فرهنگی است و تخریب آن خلاف ضوابط حفاظت از بناهای تاریخی است.

3⃣توسعه خیابان انصاری که از وسط بافت تاریخی عبور می‌کند، بدون رعایت موازین قانونی و حفظ بافت، اقدامی غیرقانونی محسوب می‌شود.

🚫در صورت انجام هر نوع تخریب، این اقدامات  در حالی انجام می‌شود که هنوز این طرح خیابان انصاری شرقی در کمیته فنی ۳ و شورای عالی معماری و شهرسازی مصوبه نگرفته است.

‼️از سویی میراث فرهنگی به عنوان متولی هر چند اسما مخالفت خود را کمیسیون ماده ۵ اعلام‌کرده است اما رسما اقدام خاصی برای جلوگیری از عبور این خیابان انجام نمی‌دهد.

سکوت و انفعال محض وزارت میراث فرهنگی، معاونت میراث فرهنگی، دفتر بناها، محوطه‌ها، بافت‌های تاریخی، امور پایگاه‌های ملی و‌ جهانی، مدیر کل میراث فرهنگی استان قزوین، معاون میراث فرهنگی و‌ مدیر بافت تاریخی قزوین در قبال این اقدامات و صرف نظارگری در مقابل تاریخ پاک‌کن‌ها چه معنایی دارد؟!

‼️این سکوت و انفعال در حالی پیشه این گروه شده که بیش از دو دهه است که کارشناسان میراث فرهنگی و شورای عالی معماری، فعالان میراث فرهنگی، گردشگری ، فرهنگی، تاریخی و هنری قزوین، اهالی رسانه میراث فرهنگی در تلاشند علی رغم همه فشارها و پرونده‌سازی‌ها و‌ حذف‌ها از عبور این خیابان از دل تاریخ و هویت قزوین جلوگیری کنند.

این در حالی است که عبور خیابان انصاری شرقی از دل بافت تاریخی به موازات خیابان طالقانی و سرریز کردن بار ترافیک مرکز پس از عبور از خیابان انصاری شرقی به محله «باغ دبیر » یک محله تاریخی دیگر با دسترسی محلی و گذاشتن بلوک سیمانی  بر روی کانال آب خیابان باغ دبیر به منظور تعریض این خیابان تلخندی است که نشان از عمق ناکاربلدی  و تکرار مکررات و عدم حل گره ترافیکی و حذف هویت تاریخی قزوین دارد.

🛑طرفداران عبور این خیابان از اسم‌های پرطمطراقی استفاده کرده‌اند و در بند ۱۱ مصوبه کمیسیون ماده ۵ مهر ماه ۱۴۰۳ آورده‌اند: پیرو ابلاغ مصوبه شورای عالی شهرسازی ومعماری به تاریخ ۲مهر ۹۷ و با توجه به مکاتبه مدیرکل حوزه وزارتی به استاندار مبنی بر عدم وجود قابلیت اجرای طرح مصوب شورای عالی و با توجه به لزوم ارتقا جریان زندگی و کیفیت آن با نفوذپذیری در بافت از طریق ایجاد دسترسی‌های مناسب محله و ایجاد انسجام و پیوستگی با محلات پیرامون، لزوم ارتباط فضایی بین بناهای واحد ارزش تاریخی و حفظ جنبه‌های میراث فرهنگی و بافت تاریخی با تاکید بر جذب گردشگر، همچنین در راستای سیاست‌های راهبردی دولتخانه و اختصاص فضا به آن و  تکمیل مجموعه یاد شده از طریق اتصال مدرسه امیر کبیر به دولتخانه و ممنوعیت اتصال و ورود ترافیک به خیابان سپه و آرام‌سازی هسته مرکزی شهر از ترافیک  و تقویت عطف آثار تاریخی موجود در محور از جمله آرامگاه حمدلله مستوفی، آستان‌مقدس آمنه خاتون، احیا گراند هتل، پیغمبریه، مجموعه تملیکی دارالشفا و‌ در راستای احیا هسته مرکزی و بافت با هویت شهر نفوذپذیری و دعوت کنندگی بیشتر  در بافت، طرح پیشنهادی شهرداری مبنی بر تغییر عرض گذر ،تغییر در نقش و‌ کاربری‌های  بدنه ، ضمن ممنوعیت ورود بار ترافیکی به‌ محور سپه:

در جلسه ضمن موافقت با کلیات مطرح شده، طرح مورد تایید کمیسیون ماده ۵ قرار گرفت که سیر طرح با مغایرت اساسی سپری شود.

🔸اردیبهشت ۹۴ شورای عالی معماری و شهرسازی اعلام کرد از آن جا که احداث یک خیابان ۲۴ متری دو طرف تجاری منافات عملی با نقش ترافیکی و کارکردهای در نظر گرفته شده برای خیابان انصاری شرقی دارد و موجب بهم خوردگی انسجام بافت محله بلاغی می‌شود و باعث  تخریب بخشی از عرصه تاریخی ثبتی (مسجد و مدرسه حیدریه و گرمابه بلاغی) و مخدوش شدن پیوستگی و موجودیت آثار ثبتی سـر در عالی قاپو و خیابان سپه می‌شود و با عبور این خیابان عملا ترافیک مرکز شهر به درون یک محله مسکونی جریان می‌یابد و موجب اختلال در جریان زندگی محلی و ایمنی و امنیت ساکنان محله می‌شود بنابراین با عبور خیابان انصاری شرقی مخالفت می‌شود و برای حفظ و احیا بافت یک طرح ویژه برای محله بلاغی تهیه شود.

https://tinyurl.com/23y9ffhg

🔻ادامه🔻

https://t.me/mirasbashi/17802

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

دیده‌بان میراث فرهنگی

05 Jan, 07:17


مشروح گفتگو در آپارات:👇
https://www.aparat.com/v/bgs44j2

@reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی

05 Jan, 06:55


🔴حجت الله مرادخانی:

🔹 در آغاز دولت احمدی‌نژاد، سازمان صنایع دستی منحل و نابود شد

🔹بسیاری از املاک سازمان صنایع دستی را نابود کردند و واگذار کردند و ... در حالی که در همه استان ها املاک داشت

برای مشاهده این برنامه در یوتیوب روی لینک زیر کلیک کنید⬇️
▶️ youtu.be/L3mws6-XEVs

#دیدار_نیوز
didarnews.ir
@didarnews1| @didarnewsir

دیده‌بان میراث فرهنگی

05 Jan, 06:17


🔺خیز برای دستکاری حریم و محدوده بافت تاریخی؛ این بار همدان!

‼️سوداگران تاریخ سرزمین مادها در همدان را می‌بلعند؟!

🖋
#مریم_اطیابی

🔸به گزارش میراث‌باشی؛ نامش  «طرح حفاظت و احیای بافت تاریخی شهر همدان» است نامه‌ای از سوی «امیر رضا یوسفیان» معاون هماهنگی امور عمرانی استان همدان به «علیرضا ایزدی» مدیرکل ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراث فرهنگی به تاریخ ۲۲ آذر ماه۱۴۰۳.

🔸هرچند امیر ارجمندی رئیس اداره حریم آثار تاریخی در ۱۱دی ماه ۱۴۰۳ در پاسخ به میراث‌باشی در خصوص آخرین وضعیت بافت تاریخی همدان پیرو این نامه گفت :از همدان درخواست آمده که حریم بافت بازنگری شود ولی ما آن را بازنگری نکردیم.

🔸اما سایه سنگین این درخواست همچنان بر سر بافت تاریخی همدان استوار است.

🔸به گزارش میراث‌باشی؛ سالهاست استانداری و شهرداری به دنبال مرتفع‌سازی در بافت تاریخی همدان هستند اما تا کنون میراث‌فرهنگی موافقت نکرده است. حال با توجه به نامه اخیر، میراث‌دوستان و کارشناسان معتقدند یا درخواست افزایش طبقات بافت با یک طبقه بیشتر مد نظر است یا کوچک‌کردن بافت تاریخی! و بهانه این است که وقتی بافت تاریخی در پرونده ثبت جهانی هگمتانه ثبت نشده چه باک از ساخت و ساز!!!

🔸در واقع مسئولان شهر همدان به جای تلاش برای گنجاندن بافت تاریخی همدان در پرونده و رفع اشکالات، بیشتر قند در دلشان آب شده که چه خوب شد این بافت ثبت جهانی نشد!!!

🔸به نظر می‌رسد تحرکات زیر پوستی در همدان آغاز شده است. کنار گذاشتن کارشناس باستان‌شناسی اداره‌کل میراث‌فرهنگی استان و ناظر بافت تاریخی یکی از این تحرکات است. بدون شک هرجا، زیر بافت تاریخی همدان کنده شود به آثار می‌رسیم.

🔸عملیات پیاده‌راه‌سازی خیابان باباطاهر که در آن منتج به رسیدن به آثاری از دوره اسلامی میانه، خانه، تنور ، کوچه و حتی آثار دوره سلوکی شد یکی از این دلایل است. و اکنون  پیاده‌راه خیابان شهدا گرفتاری جدید پیش روی شهرداری است.

🔸 این برای شهرداری معضلی شده که هرجای بافت تاریخی همدان بخواهد طرح‌های عمرانی اجرا کند،میراث‌فرهنگی جلوی آن را می‌گیرد.

🟢از سویی هر چند گفته می‌شود تپه هگمتانه همان پایتخت مشهور مادها است اما در واقع در تپه هگمتانه تاکنون آثار دور مادها پیدا نشده است و قدیمی‌ترین آثار کشف شده در تپه متعلق به دوره اشکانی و سلوکی است!

🔸باستان‌شناسان تا بیست و سه فصل کاوش در هگمتانه را ادامه داده‌اند اما در این کاوش‌ها آثار مادی کشف نشده است.

🔸تنها در فصل ۲۲ تکه‌ای از سفالینه‌ای معروف و مشخص در باستان‌شناسی عصر آهن پایانی که اصطلاحاً پیالۀ مادی(‘Median bowl’) نامیده می‌شود در کاوش  سال ۹۹ به دست آمد.

🔴شاید هرگز در  تپه هگمتانه آثار مادها پیدا نشد، با این حساب چه تضمینی وجود دارد جای دیگری از این شهر آثار دوره مادی نباشد؟! مگر نه این که جای شهرهای ویران شده، شهرهای جدید ساخته می‌شود! چه تضمینی وجود دارد رد آثار مادی در دل بافت تاریخی نباشد؟!

🔸درست کمی پایین‌تر از تپه؛ هنگام پیاده‌راه سازی رینگ تاریخی همدان در میدان امام خمینی در آذرماه سال ۹۶  تابوت سفالینی کشف شد متعلق به دوره  اشکانی و البته تعداد زیادی سفال که برخی باستان‌شناسان آن را به دوره مادی نسبت می‌دهند.

🔸از طرفی ناظر بافت تاریخی هروقت هرکس می‌خواسته در بافت ساخت و سازی بکند، گمانه‌زنی انجام داده و اطلاعات را ثبت و ضبط می‌کرده که چه لایه‌های باستانی در بافت وجود دارد و به این ترتیب ۳۰۰ نقطه در بافت تاریخی تاکنون نقطه‌زنی شده که به تهیه نقشه سکونتی همدان و پرونده ثبت جهانی هگمتانه بسیار کمک کرده و با این کار محدوده‌های تاریخی شهر مشخص شده است.

⁉️خب چرا مسئولان میراث فرهنگی و شهری همدان به تکمیل این گمانه‌زنی‌ها و کاوش‌ها کمک نمی‌کنند تا بتوان با یافته‌های باستان‌شناسی و معماری به ثبت جهانی بافت تاریخی همدان کمک کرد؟!

‼️‼️نکته جالب توجه دیگر در همدان پیدا شدن پایه ستون‌های هخامنشی حوالی هگمتانه است. این پایه ستون‌ها در زمان عبور خیابان اکباتان در دوره رضا پهلوی کشف شد. در آن زمان اداره میراث فرهنگی نبود، مدتی پایه ستون‌ها را در مدرسه ابن سینا گذاشتند و بعدها آن‌ها را به روستای شِوِرین بردند.

🔸یک پایه ستون هخامنشی کتیبه‌دار هم دکتر محمدرحیم صراف در هگمتانه کنار میدان یافته است که در موزه نگهداری می‌شود.

🔸در متون تاریخی آمده اردشیر دوم پسر داریوش هخامنشی در همدان کاخ داشته است.

‼️فقط از تپه هگمتانه تا میدان امام تاریخ همدان هزاران حرف ومعادلات چند مجهولی برای گفتن دارد. آیا جرینگ جرینگ سکه سوداگران ساخت و ساز اینقدر بلند است که صدای تاریخ همدان در گلو خفه می‌شود؟!

https://tinyurl.com/2c4q9z7w

🔻ادامه🔻

https://t.me/mirasbashi/17797

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

دیده‌بان میراث فرهنگی

05 Jan, 06:17


🔸با توجه به شواهد پایه ستون‌های هخامنشی در خیابان اکباتان، سفال و آثار سایت موزه میدان امام در نزدیک بازار و در دل بافت تاریخی، این بافت از دوره پیش از اسلام تا دوره معاصر لایه‌های متفاوتی دارد.

🔸این که در زمان ثبت جهانی تپه هگمتانه نتوانستیم ایکوموس جهانی را قانع کنیم که پیوند محکمی بین آثار تپه هگمتانه و بافت تاریخی وجود دارد دلیلی نمی‌شود که تلاش برای اصلاح این پرونده انجام ندهیم.

📢 به گفته کارشناسان لازم است برای پیوست این بافت به پرونده در چند نقطه بافت تاریخی کاوش شود و سایت موزه شهری یا ترانشه حفاظت شده ایجاد شود مانند تدفین دو نفره وسط موزه هگمتانه که  اسکلت‌های اشکانی آن در کوچه جراحان یافت شده و به موزه منتقل شده است.

🔸همچنین باید چند مقاله خارجی درباره کاوش‌های باستان‌شناسی همدان چاپ شود مانند  چاپ‌مقاله کاوش‌های کف مسجد جامع همدان در مرداد سال ۸۲ توسط محمد رحیم رنجبران که در حفاری  ۲۰۰مترمربعی از محوطه مسجد ، کارگاه عصاره گیری «روغن گیاهان» کشف شد. در این کارگاه یک حوضچه، آسیاب و نیز تاسیسات و راه آبهای متصل به کارگاه نمایان بود و این آثار  به احتمال زیاد مربوط به دوره ایلخانیان بود.

🔸بافت تاریخی همدان ۳۰۰ هکتار است، ۴۲ محله تاریخی دارد و ضوابط عرصه و حریم محور تاریخی و فرهنگی همدان در اسفند ۱۴۰۰ به تصویب رسیده است. البته تنها محدوده بازار و آرامگاه بوعلی در پرونده ثبت جهانی گنجانده شده بود که آن هم با ایرادات وارده از پرونده خارج شد و این محدوده در حریم ثبت جهانی تپه قرار گرفت.

https://tinyurl.com/2c4q9z7w

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

دیده‌بان میراث فرهنگی

30 Dec, 18:27


🔹پیاده راه اکباتان به حال خود رها شده است

🔹پیاده راه اکباتان که قرار بود در پرونده ثبت جهانی بافت تاریخی همدان با مرمت جداره ها، سراها و بازار آن مسیری زیبا برای عبور گردشگران به سمت میراث جهانی #تپه_هگمتانه باشد ،پس از عدم موافقت یونسکو برای ثبت جهانی مرکز تاریخی همدان با وضعیت فعلی در سال جاری به حال خود رها شده تا جایی که شاهد عبور و مرور انواع خودرو حتی کامیون در آن هستیم.

🔹فاطمه کاظمی خبرنگار از حال روزآن برایتان روایت می کند

#همدان_گردش  در 🔹 تلگرام 🔹 اینستاگرام
@hamedangardesh

دیده‌بان میراث فرهنگی

30 Dec, 12:00


🔺شیخ صفی در یک قدمی فاجعه؛

‼️میراث فرهنگی همگام با مسئولان همراه با توسعه‌گران!

🖋
#مریم_اطیابی

🔸به گزارش میراث‌باشی؛ چندی پیش گزارشی در میراث‌باشی منتشر شد که خبر می‌داد  طرح بافت تاریخی اردبیل که در کمیسیون ماده پنج این شهر به تصویب رسیده، قرار است به تصویب شورایعالی شهرسازی و معماری نیز برسد، و طبق این طرح فضاهای بازی به نام میدانگاه در حرایم درجه ۱ و ۲ بقعه شیخ صفی پیشنهاد کرده است.

🔸این میدانگاهها افزون بر فضای باز مقابل شهیدگاه هستند که در سالهای پیش بر خلاف طرح مصوب میراث فرهنگی تخریب شده‌اند.

🔸پس از این گزارش، مدیر پایگاه مجموعه جهانی شیخ صفی‌الدین اردبیلی گفت: بازنگری این ضوابط در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۲ در شورای حرایم کشور تصویب شده است که به صورت واضح حدود اختیارات هرگونه تغییر در حریم مجموعه را مشخص کرده است.

🔸او تاکید کرد: براساس این ضوابط تصویب هرگونه دخالت در حریم مجموعه در شورای عالی شهرسازی منوط به تایید وزارت میراث‌فرهنگی است که معیار نماینده وزارت میراث‌فرهنگی نیز همان ضوابط مصوب شورای حرایم کشور خواهد بود.

🔸حال به میراث‌باشی خبر می‌رسد که در خصوص حریم آرامگاه شیخ‌صفی‌الدین اردبیلی و میدانگاه‌های پیشنهادی، در شورای عالی معماری و شهرسازی جلسه‌ای تشکیل شده که در آن جلسه  فاطمه داوری مدیر کل بناها، محوطه‌ و بافت‌های تاریخی به نمایندگی از میراث فرهنگی و از سوی دیگر ،شهرداری اردبیل حضور پیدا کرده است.

🔸نکته حائز اهمیت این که میراث فرهنگی با آن بندی که نشان می‌دهد با تصویب این طرح  تخریب احتمالی در حریم بقعه شیخ صفی بوجود می‌آید، در کمال حیرت اعلام مخالفت نکرده!!!

🔸در واقع میراث فرهنگی با تاکید بر رعایت ضوابط حریم ثبتی مخالفتی با این طرح نداشته، هرچند هنوز امضاهای نهایی انجام نشده و   مصوبه از سوی  شورای عالی معماری و شهرسازی اعلام نشده است اما پرسش این است چرا میراث فرهنگی مخالفت جدی خود را با این طرح در جلسه اعلام نکرده است؟

🔸با تاکید بر رعایت ضوابط حریم یعنی چه؟ چه تضمینی وجود دارد تا پیش از تهیه طرح  و ابلاغ آن از سوی میراث فرهنگی اقدام اجرایی از سوی شهرداری و استانداری صورت نگیرد؟!!!

🔸مگر وزارت میراث فرهنگی با هدف ایجاد یکپارچگی و بازگرداندن اصالت بافت، در سال ۱۳۹۹ طرحی را به صورت پلاک به پلاک برای این محدوده تهیه و به استاندار وقت اردبیل ابلاغ نکرده است؟ مگر نه این که دیگر طرحی لازم نیست و همان ضوابط عینا باید در طرح ویژه وزارت راه و شهرسازی بنشیند؟!

🔸دوباره داستان  تهیه رویکردی مرمت شهری، ایجاد میدانگاهی و ابلاغ توسط میراث فرهنگی چیست؟ گفتن این مطلب که طرحی تهیه می‌شود و باید ضوابط حریم اثر ثبت جهانی رعایت شود و وقتی میراث فرهنگی آن را ابلاغ کرد قابلیت اجرا دارد، هر چند نشان از تهمیدات حفاظتی دارد اما کیست که نداند مسئولان در اجرای این طرح چه هدفی را دنبال می‌کنند.

🔸یک‌میدانگاه که تخریب شده، دو میدانگاه دیگر با چه هدفی تخریب می‌شود؟! ضرورت ایجاد یک میدان بزرگ چیست؟!به چه حقی به دلیل امیال و زیاده‌خواهی یکسری افراد میراث فرهنگی تن به هر تغییری می‌دهید؟!!!

🔸از سویی احیا بافت تاریخی اردبیل با کشیدن خیابان ۱۴ یا ۱۶ متری شهیدگاه چه تناسبی دارد؟ چه کسانی فرا قانونی اعمال نفوذ می‌کنند که میراث فرهنگی از وظیفه ذاتی خود عقبگرد می‌کند؟مگر طرح خیابان شهیدگاه در حریم درجه ۱ شیخ صفی نیست؟! این طرح میدانگاه همین خیابان را هم در بر می‌گیرد.

🔸هرچند هنوز این خیابان کشیده نشده اما در داخل این طرح تعیین تکلیف می‌شود و بعد میراث کل طرح را ابلاغ می‌کند. یعنی میراث فرهنگی نمی‌داند اجرای این طرح منجر به تخریب چند دانه ارزشمند می‌شود؟ یعنی نمی‌داند آرامگاه شیخ صفی میدانگاهی بزرگ نمی‌خواهد؟ یعنی نمی‌داند که آرامگاه شیخ صفی خیابان شهیدگاه نمی‌خواهد؟!!!

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

دیده‌بان میراث فرهنگی

30 Dec, 10:36


🏧 ایلنا از فارس گزارش می‌دهد؛‎
حافظیه چگونه به پارک تبدیل شده است؟/ تغییر هویت و چهره تاریخی آرامگاه لسان الغیب/ بلاتکلیفی در مدیریت حافظیه به دلیل نبود سند مدیریتی


تغییر هویت میراثِ فرهنگی به جا مانده از گذشتگان یکی از چالش های این حوزه است، تغییراتی که در نگاه اول ممکن است عادی جلوه کند اما در واقع به تغییر ماهیت اثر منجر می شود.


مشروح خبر 🔻🔻🔻

https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1575177

🌐خبرگزاری ایلنا مرکز فارس

‏#حافظیه #میراث_فرهنگی #شیراز #آرامگاه_حافظ #حافظ #فارس #ایران #گردشگری
#خانه_فرهنگ_جاودان

t.me/javdan_ngo

دیده‌بان میراث فرهنگی

29 Dec, 15:14


درخواست شماری از انجمن‌ها؛
درخواست جلوگیری از الحاق مجموعه جهانی عباس‌آباد (بهشهر - استان مازندران) به حریم شهری

https://www.karzar.net/174630

@reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی

29 Dec, 12:44


قاچاقچیان بخشی از یک گوردخمه هخامنشی را شکستند!

باشگاه خبرنگاران جوان: مژده عینی

سیاوش آریا فعال و پژوهشگر تاریخ ایران و میراث فرهنگی در فارس با ارسال تصاویری از تعرض به یک گوردخمه تاریخی در مرودشت، اظهار کرد: قاچاقچیان بیمار و سوداگران اموال تاریخی و فرهنگی، به یک گوردَخمه (گور حفره سنگی) در یکی از کوه‌های شهرستان مرودشت آسیب جدی رسانده و بخش‌هایی از آن را شکسته‌اند.

او افزود: همچنین پیرامون آن را با کَندن گودال‌های بزرگ به امید پوچ یافتن اشیای تاریخی مورد کَند و کاو‌های غیرمجاز قرار داده و آسیب‌های برگشت ناپذیری را برجای گذاشته‌اند. از سویی، درون این گوردخمه (گور حفره سنگی) را با گِل و خاک پُر کرده‌اند.

اما داستان غم انگیز دست درازی‌ها به این گوردخمۀ بسیار ارزشمند در همین جا پایان نمی‌یابد و تازه آغاز کار است.

ولگردان بیمار در کنار این یادمان باستانی آتش روشن کرده‌اند که هنوز خاکستر آتش آن‌ها پابرجا بوده و صحنۀ زشت و زننده‌ای را به نمایش گذاشته است. ریختن زباله در پیرامون گوردخمه از دیگر چالش‌های این یادگار باستانی است.

او ادامه داد: آنچه دارای اهمیت است و باید از آن نام برد، ارزش والای این گوردخمۀ باستانی است، زیرا یکی از گوردخمه‌های بسیار بزرگ است و بی گمان به یکی از بلندپایگان یا فرمانروایان و صاحب منصبان بومی منطقه تعلق دارد.

فعال میراث فرهنگی در فارس تصریح کرد: همچنین به باور کارشناسان این گوردخمه مربوط به اواخر دورۀ هخامنشی است و پاسداری و نگاهبانی از آن دارای اهمیت فراوانی است و باید به خوبی آن را حفظ و نگهداری کرد.

گزارش کامل را در پیوند زیر ببینید:

https://www.yjc.ir/00bIqt

#mehrganaria
https://www.instagram.com/p/DEKYL4StMbh/?igsh=NjZiM2M3MzIxNA==

دیده‌بان میراث فرهنگی

29 Dec, 12:24


🔹گل به خودی میراث فرهنگی همدان

🔹برکناری کارشناس بافت تاریخی همدان و پیدا کننده آثار تاریخی در میدان امام خمینی، خیابان باباطاهر، گذر فرهنگی همدان!

🔸متاسفانه دکتر محمد شعبانی را از پست کارشناسی بافت همدان برداشتند
او کسی است که خدمات زیادی برای همدان انجام داده است

📍چند مورد از خدمات منجر به کاوشهای مهم او عبارتست از:

1⃣ کاوش تدفین دوگانه(تدفین عاشقانه) در کوچه جراحان در زمان خاکبردای اداره فاضلاب

2⃣ کاوش سایت موزه میدان امام و کشف سفالهای مادی(تنها مدرک علمی ثابت کننده مادی بودن شهر همدان) در زمان ساخت پیاده راه

3⃣ کاوش چند پایاب دوره اسلامی در زیر کوچه آقای آخوند در زمان ساخت پیاده راه

4⃣ کاوش آثار سلوکی تا اسلامی در خیابان باباطاهر و کشف یک بخشی از شهر دوره اسلامی میانه

5⃣انجام حدود ۳۰۰ کاوش در بافت تاریخی و پیدا کردن نقشه سکونتی همدان در دوره های مختلف با راهنمایی دکتر محمد ابراهیم زارعی و دکتر ملازاده
دکتر شعبانی هیچگاه در مقابل شهرداری کوتاه نیامد و این اقدامات او شایسته دریافت بزرگترین جوایز است.

🔹اما امروز حضور او در زمان شروع عملیات یک پروژه پیاده راه سازی جدید خار چشم شهرداری شده است و بنابراین شهرداری چی ها از میراث خواسته اند که بی سر و صدا قبل از شروع پروژه ایشان را جا به جا کنند.

🔹اینها همه در حالی است که بخش بافت تاریخی پرونده ثبت جهانی همدان به خاطر عدم اثبات تداوم تاریخی امکان ثبت پیدا نکرد و از پرونده حذف شد.
انجام هر کدام از این کاوشها و نمایان کردن آن یک گام به سمت ثبت بافت تاریخی خواهد بود.

🔹سوال اساسی اینجاست که میراث فرهنگی در زمین چه کسی بازی می‌کند؟/میراث باشی

#همدان_گردش  در 🔹 تلگرام 🔹 اینستاگرام
@hamedangardesh

دیده‌بان میراث فرهنگی

29 Dec, 12:15


◀️ البرز و اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی آن

سیامک صحافی
ایران شناس و رئیس انجمن تاریخ و میراث ایرانیان

👈 بر اساس شنیده ها قرار است رحیم خاکی مدیر کل فعلی استان جای خود را به فردی دیگر بسپارد و افراد زیادی در این راستا مطرح و بعضا با ارتباطاتی  به کمیته انتصابات  وزارت میراث فرهنگی گردشگري  و صنايع دستي نزدیک شده و در حال  رایزنی  می باشند .

👈 این که چه کسی سکان هدایت اداره کل را در اختبار بگیرد در حبطه اختیار وزبر است  اما باید دید چه فردی و به چه دلیلی مدیر کل البرز می شود ؟! این روزها نام افرادی مطرح می شود که جای تاسف دارد !!!فحاشی در محافل خصوصی به رئیس جمهور منتخب و تهدید هواداران وی ، فقدان استراتژی لازم برای استان و ... از سوابق درخشان برخی مطرح شدگان است . حال باید پرسید آیا معنای وفاق ملی این است که مخالفان دولت وارد گردونه شوند و میزان سرسپردگی آنها ملاک انتصاب بشمار می رود ؟! آیا انتخاب اولین مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی دولت چهاردهم در استان البرز مانند دولت قبل بر اساس لابی گری غلط و نامعقول خواهد بود ؟! آیا اسامی مطرح شده مسیر پاک دستی را که شعار اصلی دولت آقای  پزشکیان است ، رفته و خواهند رفت ؟! آیا فشار افراد مطرح شده در اغوا و تصمیم سید رضا صالحی امیری سایه خواهد انداخت ؟! آیا در انتخاب سکاندار جدید اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی البرز نظر کارشناسان و فعالان مرتبط اخذ شده است ؟! آیا نظر نماینده فساد ستیز و فرهیخته مقام معظم رهبری در استان و نمایندگان مردم شریف استان در مجلس شورای اسلامی و همچنین استاندار البرز در این خصوص احصا گردیده است ؟! آیا به دلیل حواشی ایجاد شده در سالهای اخیر در اداره کل البرز دستگاه های امنیتی و مراجع ذیصلاح نظری ارائه خواهند نمود ؟! و کلی پرسش دیگر ......

👈 متاسفانه برخی از مدیران قبلی و کنونی ، برنامه درستی برای البرز نداشته و حضورشان جز تنش و بی توجهی به حوزه های میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی استان البرز که به فرموده رهبر فرزانه انقلاب #ایران_کوچک می باشد نتیجه ای در برنداشنه و بعضا هزینه هایی نیز داشته است و این در حالی می باشد که  ظرفیت های بزرگی در البرز وجود دارد که از شهرت جهانی نیز برخوردار هستند اما با کمال تاسف مورد بی مهری قرار گرفته اند که ازین میان می توان به #محوطه_ازبکی به عنوان یکی از برجسته‌ترین سایت های باستانی دنیا و #جاده_چالوس به عنوان یکی از ارزشمندترین ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره ایران و دنیا اشاره نمود که همچنان چوب بی کفایتی و رفتارهای هیجانی بر آنها نواخته می شود ...

👈 بی توجهی به گردشگری و انواع آن به ویژه گردشگری طبیعی و تاريخي ؛ عدم بهره مندی از نظرات خبرگان و بی توجهی به مشارکتاجتماعی ؛ عدم پشتیبانی از شکل دهی قانونی به تلاش فعالان مدنی ؛ عدم برگزاری نشست های علمی در زمینه های مختلف مرتبط با حوزه های میراث ناملموس و ملموس و گردشگری و صنایع دستی ؛ عدم کاوش علمی با وجود محوطه های فاخر و سایت های درخورتوجه ؛ عدم تاثیر مطلوب و روش مند در  فضای فرهنگی و هویتی استان ؛ استفاده از برخی افراد فاقد صلاحیت علمی و اجتماعی در برخی مناصب  ؛ عدم بهره برداری درست از ابنیه تاریخی واقع در سطح استان ؛ ناتواتی در جذب درست متابع مالی از وزارتخانه ؛ بی توجهی به ظرفیت منابع انسانی و .. از مشکلات عدیده ای است که در سالهای اخیر گریبان اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی البرز را گرفته است که متلسفانه هیج مدیری ولو افراد به اصطلاح بومی آمده  نیز ، نتوانست آتها را حل و فصل یا تقلیل دهد ، هرچتد باید گفت که در اواخر دولت حسن روحانی تا به امروز  تحرکاتی صورت پذیرفت اما وضع موجود در اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی  استان زیبنده نیست چون البرز چسبیده ترین استان به مراکز اصلی تصمیم گیری و تقنینی و اجرائی کشور است و باید بتواند از این ظرفیت و سایر ظرفیت های مادی و معنوی استان و پایتخت جهت توسعه پایدار خود بهره بگیرد

👈 به هرحال باید دید رحیم خاکی که با عدم سپری نمودن شرایط مدیریت و با فشار یکی از بستگان نزدیک  وزیر سابق به البرز آمد ، جای خود را به چه کسی خواهد داد !!!!!!

🇮🇷 انجمن‌ تاریخ و میراث ایرانیان به عنوان‌ یکی از نهادهای مهم کشور در زمینه مواریث ملموس و ناملموس ، گردشگري و صنايع دستي از بدو تاسیس ضمن حرکت در مسیر قوانبن و چهارچوب های اخلاقی و خودداری از مداخله در وظایف وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی همواره تلاش نموده مشاوری امین و منتقدی اصلاح گر باشد و امیدوار است فردی علیم  و شرافتمد سکان اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان البرز  را بر عهده بگیرد .

┏━━━❄️━━━┓
         @foalborz
┗━━━❄️━━━┛

https://imgurl.ir/uploads/i070452_0903_202_781.jpg

دیده‌بان میراث فرهنگی

29 Dec, 07:22


🔹ابراز نگرانی عضو فراکسیون گردشگری مجلس از به خطر افتادن حرایم آثار، بناها و محوطه‌های تاریخی

🔹نماینده شهر دشتی و تنگستان استان بوشهر و عضو فراکسیون گردشگری مجلس وضعیت حریم محوطه‌ها، آثار و بناهای تاریخی را نگران‌کننده دانست. او عنوان کرد: وضعیت حفاظت از آثار تاریخی خوب نیست و این موضوع یکی از نقاط ضعف میراث‌فرهنگی است. او تاکید کرد: احساس می‌کنم حریم آثار و محوطه‌های تاریخی به خطر افتاده است.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1575501


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی

28 Dec, 16:20


‍ مجتبی گهستونی
هشتم دی‌ماه بنای آرامگاه یقوب لیث صفاری (رادمان پور ماهیک) که در جندی شاپور شهرستان دزفول مدفون است در فهرست آثار ملی میراث‌فرهنگی ایران ثبت شد.
علاوه بر نقش موثر یعقوب لیث در احیا و گسترش زبان فارسی، ویژگی‌های معماری بنا که از دوره سلجوقی تا به امروز الحاق‌هایی داشته موجب ثبت ملی شدن بنا شده است. از ویژگی‌های منحصر به فرد آرامگاه، گنبدهای دندانه‌دار مخروطی شکل است که نمونه آن را فقط در خوزستان و در برخی از بقعه‌ها از جمله در دانیال نبی واقع در شوش می‌بینیم.
با مراجعه به مقبره یعقوب لیث در شهر باستانی جندی شاپور با مزاری آجری در بنایی با ارزش معماری مواجه می‌شویم که فاقد سنگ مزار و یا تصویر و حتی نشانه‌ای که است که مشخص کند اینجا آرامگاه یعقوب لیث صفاری است. گویی یعقوب لیث، بی کس و کار است و از سرناچاری بنای آرامگاهی او را نگهداری می‌کنند؟ آیا واقعا چنین است.
پیگیری‌های مختلفی درباره اینکه چرا آرامگاه یقوب لیث آرامگاه ندارد انجام داده‌ام و متوجه شده‌ام که برخی حساسیت‌ها ناشی از تعصب‌های تند مذهبی، برخی تعصب‌های قومی و جلوگیری از برجسته کردن نام یعقوب لیث که به مانند نام کوروش حس ملی گرایی به وجود نیاورد وجود دارد. این در حالیست که یعقوب لیث یک شیرزاد ایرانی و احیاگر زبان پارسی است و بی‌توجهی به ایشان یک نوع خودزنی فرهنگی و تاریخی محسوب می‌شود.  
یعقوب لیث پس از فردوسی برای زنده نگه داشتن زبان فارسی، نامی پرآوازه است. به گفته بزرگان فرهنگ و ادب ایران زمین، بی‌گمان چنین است. هرکس با پیشینه ایران نو پس از اسلام آشنا باشد این شیرزاد ایرانی را گرامی می‌دارد. رویگر زاده‌ای که از رویگری به فرمان‌وری رسید. اما ارزش یعقوب لیث، فرمان‌وری او نبود. بسیاراند کسانی که به پایگاه‌های بلند رسیدند و فرمان‌وری کردند. اما آنچه همه ایرانیان را در برابر بزرگمردی آزاده مانند یعقوب به کرنش وا می‌دارد، آنان را بر می‌انگیزد که او را بستایند، کاریست بزرگ که یعقوب انجام داد. او هنگامی که در نبردی بر دشمنان ایران چیره‌گی جسته بود سروده سخنوری را شنود. آن سخنور در زبان تازی یعقوب را ستوده بود. یعقوب به خشم آمد. گفت آنچه را من اندر نیابم چرا باید گفت. از آن پس سخنوران پارسی گفتن گرفتند. زبان دربار یعقوب، زبان پارسی شد. این هنر بزرگ یعقوب است. از سویی دیگر او بدان سان دلبسته و باورمند به ایران بود که در برابر ستمگران ایستاد.
اما چرا وجود آرامگاه یعقوب لیث به عنوان یک ظرفیت مهم فرهنگی و اجتماعی و تاریخی مهم است؟ چون خوزستان سرزمین و گهواره تاریخ و تمدن است. رنگین کمان اقوام است. حضور یعقوب لیث در مثلث میراث‌های جهانی چغازنبیل، شوشتر و شوش این قابلیت را دارد که بتواند جذب کننده باشد و به نشانه‌ای موثر برای جذب تورهای گردشگری تبدیل شود.
استقرار آرامگاه یعقوب لیث در محدوده شهر باستانی جندی شاپور که از نخستین شهرهای دانشگاهی پزشکی عهد باستان است این قابلیت را دارد که به واسطه وجود پایگاه ملی جندی شاپور به محلی برای تولید فکر و اندیشه و انجام پژوهش‌های فرهنگی تبدیل شود.
یعقوب لیث از آزاد مردان ایرانی و از عیاران بود. مایه شگفتی هم نیست زیرا که یعقوب در سرزمین پهلوانان زاده شده بود. به پاس دلیری‌ها و ایران دوستی بی‎کران یعقوب، ما او را گرامی می‌داریم. او را یکی از برومندترین فرزندان این سرزمین سپند می‌شناسیم.
 

دیده‌بان میراث فرهنگی

28 Dec, 15:13


دست درازی جویندگان گنج به آرامگاه پساهخامنشی

خبرگزاری ایسنا : سمیه حسنلو

یک پژوهشگر و کنشگر میراث فرهنگی از حفاری‌ قاچاقچان و سوداگران گنج و دفینه در آرامگاه صخره‌ای «فالونک» در شهرستان مرودشت استان فارس و آسیبی که به آن وارد شده است، خبر داد. بر پایه شواهد باستان‌شناختی، این آرامگاه به دوره «فراهخامنشی» نسبت داده شده است.

سیاوش آریا به ایسنا گفت: دسترسی به این آرامگاه بسیار دشوار است، با این وجود، بالای سر صخرۀ کوهی که این آرامگاه در آن قرار گرفته، گودالی بزرگ کَنده شده است که از حضور قاچاقچیان و سوداگران اَموال تاریخی و فرهنگی به بهانه‌های پوچ و خیال‌اَنگیز یافتن گنجی که وجود خارجی ندارد، خبر می‌دهد.

http://isna.ir/xdSyCF

https://t.me/reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی

27 Dec, 18:06


چه بلایی بر سر کتابخانه تاریخی آرامگاه بوعلی آمد؟
بنیادی که یک کتابخانه را نابود کرد

کتابخانهٔ آرامگاه بوعلی در داخل آرامگاه بوعلی سینا قرار داشت. بیشتر کتاب‌های این کتابخانه به زبان غیرفارسی است و توسط کشورهای خارجی که نمایندهٔ آنها در جشن هزارهٔ ابن سینا شرکت داشتند، به این کتابخانه اهدا شده‌ بودند.

کتابخانه ثبت ملی آرمگاه بوعلی همدان را بعد از نزدیک یک قرن، اردیبهشت سال ۹۷ به طور ناگهانی تخلیه کردند و فضایش را در اختیار بنیاد غیرانتفاعی «بوعلی» قرار دادند و کتاب‌های قدیمی این کتابخانه را با بسته‌بندی کارتن در پله‌های زیرزمین خانه‌ تاریخی «عبادی» به حال خود رها کرده‌اند!

هفته گذشته مدیرکل میراث همدان در نامه‌ای خطاب به مدیران این نهاد درخواست کرد تا این محل را که در بخش اداری آرامگاه بوعلی قرار دارد، تخلیه کنند. اما آنها با فرافکنی تلاش می‌کنند این مکان را تخلیه نکنند تا همچنان کتاب‌های کم‌نظیر این کتابخانه نابود شود.

همدان را با #همدان‌نامه بخوانید
https://t.me/hamedannameh97

دیده‌بان میراث فرهنگی

27 Dec, 14:24


🔺بخش‌هایی از سقف خانه‌ امین لشکر دوباره فروریخت

🔸این خانه یکی از مجلل‌ترین عمارت‌های محله عودلاجان در دوره قاجار به حساب می‌آمد.

🔸وحیدرضا شهاب موحد، پژوهشگر بافت تاریخی تهران، از تخریب ۷۰ درصدی خانه تاریخی امین لشکر در محله پامنار تهران خبر داد و ضمن اشاره به بازدید میدانی روزهای اخیرش گفت که بخشی از سقف این خانه تاریخی بار دیگر فروریخته است./شهر هفتم
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

دیده‌بان میراث فرهنگی

26 Dec, 10:31


🔹ابوعلی‌سینا متعلق به کیست؟ حاکمِ ابوظبی یا اردوغان!

🔹تلاش جدی و بی‌وقفه دولت‌های همسایه برای مصادره شخصیت‌های فرهنگی ایران پایان ندارد. این رویه عجیب از تاریخ‌سازی با مصادره شخصیت‌های فرهنگی سالهاست توسط همسایه‌های ایران پیگیری می‌شود. دروغی بزرگ و پرتکرار که گویی منجر به باورپذیری دولتمردان دیگر کشورها شده است.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1574409


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی

26 Dec, 08:24


⚠️کاروانسرای دیر گچین پلمپ شد
مدیر کل میراث فرهنگی قم برکنار شد و مدیر کاروانسرای دیر گچین نیز بازداشت شد

@mostaghelonline

دیده‌بان میراث فرهنگی

25 Dec, 17:31


🔹درهای با ارزش ترین خانه معماری معاصر همدان دزدید شد

🔹در حالی که ۳ سال از ثبت ملی خانه اقبالیان اثر بدیع معماری استاد محمود نیامی در همدان می گذرد که این روزها این بنا حال روز اسف باری دارد.

🔹با توجه به ثبت ملی میراث فرهنگی همدان موظف به جلوگیری از تخریب بیشتر بناست اما درهای آن در روزهای اخیر نیز کنده و برده شده است!

🔹این تخریب ها چگونه در مرکز شهر صورت می گیرد و تکلیف ساخت دوباره و عین به عین آن توسط مالک به کجا انجامید؟

#همدان_گردش  در 🔹 تلگرام 🔹 اینستاگرام
@hamedangardesh

دیده‌بان میراث فرهنگی

25 Dec, 16:36


.
🔴 گزارش تحقیقی صدای میراث از باند قاچاق داخلی و بین المللی حراج نیویورك | چه كسانی سكه های ساسانی و هخامنشی ایران را به نیویورك رساندند؟

📌 حراج 15 سكه هخامنشی و ساسانی ایران در آمریكا بیش از دو هفته دیگر در حراجی CNG نیویورك آغاز می شود. تحقیقات صدای میراث از حفاران غیرمجاز در استان فارس و منطقه بیضا، فعالان بازار زیرزمینی اشیای تاریخی در تهران و راستی آزمایی صورت گرفته از اظهارات مطرح شده افراد مختلف در بازار زیرزمینی اشیای تاریخی که یك هفته پیش از انتشار گزارش حراج نیویورك  آغاز شد، به یافتن ردپای باندهای خرید و قاچاق و ترانزیت سكه های هخامنشی و ساسانی منطقه بیضا در ایران، امارات متحده عربی، فرانسه، سوئیس و در نهایت آمریكا منجر شد.

📌 اما چه كسانی توانستند سكه های باستانی حاصل از حفاری غیرمجاز محوطه باستانی بیضا را در ایران خریداری و به بازار بین المللی اشیای تاریخی وارد و در نهایت با سندسازی عجیب به حراج CNG در نیویورك عرضه كنند؟
www.sedayemiras.ir

@sedayemiras

[email protected]

https://www.instagram.com/reel/DD-OIEIOAeg/?igsh=YnZiazYwcDdiOXFu

دیده‌بان میراث فرهنگی

25 Dec, 13:05


🔸تاوان بی‌خبری و تاریخ‌ناشناسی حاکمان روزگار قاجار را ملّت ما سنگین و سهمگین پرداخت و همچنان زیر آوار پیامدهای ویرانگر آن روزگار دست و پنجه می‌فشارد. کژفهمی تاریخی روزگار پهلوی سر از انقلاب بهمن‌ریز ۵۷ برکشید.

🔸لج‌بازی و تاریخ‌ستیزی دورۀ پسانقلاب سر از کجا بر خواهید کشید و پیامدش چه خواهد بود، می‌توان گمان زد! می‌توان گمان زد و درس عبرت از آزموده‌ها آموخت.

◀️ قامت پژوهشگاه میراث فرهنگی و باستان‌شناسی را می‌توان تا بام کانون خیزش‌های عظیم فکری و فرهنگی و آگاهی‌بخشی تاریخی بر کشید و سنگ آسیاب وزارت را بر مدارش به‌حرکت درآورد و به عرصه‌های کلان‌تر جامعه نیز بسط داد.

حکمت‌اله ملاصالحی
۱۴۰۳/۱۰/۴ هجری خوشیدی

http://instagram.com/miras_bashi

@mirasbashi

دیده‌بان میراث فرهنگی

25 Dec, 13:05


📍یادداشت دکتر حکمت‌اله ملاصالحی

🔺هسته سخت و ستبر پژوهشگاه میراث فرهنگی و پتک میراث‌فروشان بر سر باستان‌شناسی

🖋
#دکتر_حکمت_اله_ملاصالحی
استاد دانشگاه و پیشکسوت باستان‌شناسی

🔸پژوهشگاه میراث فرهنگی و پژوهشکدۀ باستان‌شناسی هستۀ سخت و ستبر وزارتی‌ست که مسئولیت و مدیریت و میراث‌بانی و میراث‌داری و شناختن و شناساندن و صیانت از مواریث تاریخ و فرهنگ ملّتی را بر شانه گرفته است که به لحاظ دیرینگی و پیشینگی و پرمایگی و غنای مواریثش در شمار ملّت‌هایی محسوب می‌شود که به انگشتان دو دست نمی‌رسند.

🔸در سال‌های سیاه و پرهزینه و خسارت‌بار دولتیان نامحمود نهم و دهم برخی مدیران میراث‌ناشناس و ایران‌فروش آن زمان زخم‌هایی التیام‌ناپذیر با دست‌های آلوده و افکار باطل‌شان بر پیکر سازمان میراث فرهنگی وقت زدند و موفق شدند پیکرش را تکه‌تکه کنند و به شهرهای دیگر اعضاء مثله‌شده را بپراکنند تا با امنیت خاطر، میراث‌فروشان نهادهای رسمی و غیررسمی ناموس میراث ملک و ملّت و میهن را در بازار ناموس‌فروشان به حراج بگذارند و ارزان بفروشند.

🔸 پس از آن هم به‌نحوی و نوعی دیگر شریکان دزد و رفیقان قافله و «غافله» گام بر گام همان آلوده‌دستان نهاده و در همان مسیر رفتند و گام و کام برگرفتند.

🔸آقای دکتر ده‌پهلوان دلیرانه رویاروی میراث‌فروشان ایستاد و تاوانش را نیز پرداخت، اما سرفراز و سربلند، برومند و آبرومند و آبرومندانه پژوهشگاه را ترک کرد ولی چنان‌که خود تصریح کرده‌اند همچنان در سنگر دفاع از میراث فرهنگی خواهند ماند که همین نیز برازندۀ ایشان است.

🔸پژوهشگاه میراث فرهنگی و پژوهشکده باستان‌شناسی هستۀ سخت و ستبر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است. هر پتکی بر سر هستۀ سخت و ستبر پژوهشگاه میراث فرهنگی و پژوهشکده باستان‌شناسی، پتک بر پیکر میراث تاریخ و فرهنگ ملک و ملّت است.

🔸کناره‌گیری آقای دکتر سجاد علی‌بیگی یکی دیگر از فرزندان دلیر و هوشیار و کوشای میهن که در یک سال‌ونیم گذشته به کمک سایر همکاران جان تازه‌ای به پژوهشکده باستان‌شناسی کشور بخشیدند نیز خوشایند نبود.

‼️آقای دکتر زارعی عزیز! شما مدیری هوشمند و باتجربه و پرسابقه هستید؛ دانش‌آموختۀ باستان‌شناسی و میراثی‌مرد مُلک و ملّت! نگذارید صدرنشینان وزارت میراث فرهنگی فریب شبه‌طرح‌های ناعالمانه‌ای را بخورند که معلوم نیست در پشت کدام پرده‌ها و صحنه‌ها درانداخته شده‌اند.

🔸جریان‌های رسمی و غیررسمی میراث‌فروشانه‌ای که اینجا و آنجا فعال هستند و باج می‌ستانند و خط‌و‌مشی برای وزارت میراث ترسیم می‌کنند تا با زخم‌زدن و آسیب رساندن و تضعیف بنیان‌های وزارت میراث فرهنگی و تخفیف پژوهشگاه و ادغام و مخفی کردن آن زیر صندلی این مقام و آن مقام، اعتبار و اقتدار سنگربانی و صیانت از مواریث تاریخ و فرهنگ کشور را از کف بدهد.

◀️پژوهشگاه میراث فرهنگی و پژوهشکده‌های آن بالاخص باستان‌شناسی را بیش از پیش با همکاری و همت دانشوران و کارشناسان و باستان‌شناسان کارآزموده و میهن‌دوست و دانا و توانا و خوش‌فکر و صاحب‌نظر تحرک ببخشید.

◀️ در گوش و هوش صدرنشینان وزارت بخوانید که تنها مرجع حقوقی و حقیقی صدور مجوز برای کاوش‌های باستان‌شناسی، پژوهشگاه میراث فرهنگی و کارشناسان و متخصصان حاذق دانش باستان‌شناسی در پژوهشگاه و پژوهشکده باستان‌شناسی هستند تا تجربۀ تلخ و ناگوار سال‌های اخیر تکرار نشود.

‼️میراث‌فروشان و قاچاقچی‌های رسمی و حرفه‌ای و نهادهای رسمی و غیررسمی در همه جای جهان فعال‌اند، خاصه در سرزمین‌هایی که از خاستگاه‌های تمدن‌اند و غنی از بقایای میراثِ فرهنگ بشری‌اند و از توانمندی و آگاهی کافی برای صیانت از میراث‌شان بهره‌مند نیستند.

🔸میراث‌فروشانِ پشت صحنه و پرده نه تنها تاب تن دادن به چنین مرجعیت حقیقی و حقوقی را ندارند که در پشت پرده و صحنه با بهره‌گیری از ناآشنایی و غفلت صدرنشینان نهادهای فرهنگی ما برایشان خط‌ومشی ترسیم می‌کنند و باج می‌دهند و باج می‌ستانند!

◀️می‌بایست به آن‌ها گفت که ما نه باج می‌ستانیم و نه باج می‌دهیم. حرفه و پیشه ما سنگربانی و سنگرداریِ ناموسِ میراثِ ملک و ملّت و میهن و به طریق اولی میراثِ بشری است. امانتی بس خطیر و مسئولیتی بس سنگین بر شانۀ ما. البته و صد البته بر شانۀ هر ایرانی که می‌داند و می‌فهمد امانتداری و صیانت از میراثِ ملک و ملّت و میهن خویش چه مسئولیت خطیر و سنگینی است.

🔸میراث‌ناشناسی و نادانیِ تاریخی در قیامتِ تحولات نفس‌گیر تاریخی و بی‌سابقۀ دنیای مدرن پیامدش می‌تواند بس خطرخیز و خطرناک و هلاکت‌بار برای ملک و ملّت باشد.

🔻ادامه🔻
https://t.me/mirasbashi/17711

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

دیده‌بان میراث فرهنگی

25 Dec, 05:23


این کاروانسرا ثبت ملی است!/
سر ستون‌های صفوی لا‌ به لای نخاله‌های ساختمانی

کاروانسرای نو و گلشن دو اثر تاریخی ارزشمند در قلب بافت تاریخی شهر لار است که به دلیل اختلافات کسبه و هیأت امنای این کاروانسرای تاریخی و سهل انگاری مسئولان میراث فرهنگی و شهرداری وضعیت اسفباری دارد.

کافی است چرخی در این کاروانسرا بزنید تا پس از چند قدم سر ستون‌های صفوی را ببینید که هر کدام در گوشه‌ای افتاده‌اند و شبیه نخاله‌های ساختمانی لا به لای زباله های موجود در کاروانسرا به چشم می خورند.

به محض ورود به این کاروانسرا اولین چیزی که نظرتان را جلب می کند قرار گرفتن یک سرویس بهداشتی بد قواره دقیقاً در مرکز این بنای ثبت ملی است، سرویسی که حتی نمای حوض هشت گوش (که آن هم در حال تخریب است) و حیاط کاروانسرا را مخدوش کرده است.

متأسفانه حیاط کاروانسرا از لحاظ کف سازی در وضعیت نامناسبی قرار دارد و از آن به عنوان پارکینگ وسایل نقلیه استفاده می‌شود.

https://borna.news/0097Z7

https://t.me/reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

07 Dec, 09:45


📢آثاری که دستمایۀ تاراج و غارت‌اند و اشیاء یافته‌شده از آنها سر از موزه‌های غرب و شرق و کشورهای عربی حوزۀ خلیج فارس درمی‌آورند. مشکل این وزارتخانه ناتوانی در مبارزه با افراد، سازمان‌ها، و نهادهایی است که بر خلاف تمام قوانین بالادستی مانند ماده ۸۳ در برنامه توسعه هفتم (بند پ) به حدود عرصه و حرایم آثار تاریخی تجاوز می‌کنند و به آنها آسیب می‌رسانند.

📢سوداگران آثار تاریخی به سبب بی‌عملی وزارتخانه و نهادهای مسئول، فضای مجازی را تسخیر کرده و با تشویق افراد ناآگاه آنها را به جان شناسنامه‌های فرهنگی و تاریخی یک ملت انداخته و مردم تهیدست را ابزار سیاست‌های سودجویانه خود قرار داده‌اند تا با دادن مبالغی ناچیز اجیر آنها شوند و به حیات فرهنگی و تمدنی یک ملّت لطمه بزنند.»

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

07 Dec, 09:45


🔺خیز جدید وزارت‌ میراث‌فرهنگی در همکاری تنگاتنگ با سوداگران ساخت و ساز

‼️حریم سبزوار از ۲۷۵ به ۱۹۸ هکتار به دستور وزیر کاهش یافت!!!!

🖋
#مریم_اطیابی

🔸به گزارش میراث‌باشی؛ فعالان و کارشناسان میراث فرهنگی خراسان رضوی از کوچک‌سازی حریم بافت تاریخی سبزوار خبر دادند.

‼️‼️‼️طبق اسنادی که به شماره۱۴۰۳۲۱۰۰/۱۴۴۴۴ دست میراث‌باشی رسیده است در سکوت محض خبری در ۲۶ آبان ۱۴۰۳ این تغییر حریم بافت تاریخی از ۲۷۵ به ۱۹۸ هکتار به امضا علیرضا ایزدی مدیر کل دفتر ثبت آثار تاریخی، علی دارابی معاون میراث فرهنگی و قائم مقام وزارتخانه و سیدرضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی رسیده است.

🔹در همین راستا۳۰ آبان محمدرضا ثانی نماینده سبزوار در‌گفت و گو با ایرنا گفته است:‌ ساخت و سازها در بافت تاریخی سبزوار با نظر مساعد وزارت میراث فرهنگی بازنگری و محدودیت‌های آن برداشته شد.طی سالیان گذشته و به طور غیر قانونی در بخش عمده پهنه سبزوار به ویژه محدوده مرکزی این شهر محدودیت‌های زیادی برای مالکان ایجاد شده بود که سلب مالکیت از مالکان مسکونی و مستثنیات از آن موارد بود.
طی این سالها حق قانونی و مالکیت به حق شهروندان حریم بافت تاریخی سبزوار نادیده گرفته شده بود و آنها علاوه بر محدودیت در انجام عملیات عمران و بهسازی در خرید فروش املاک نیز با تراکمی که بطور قانونی  مشخص شده بود با موانع روبرو بودند.»
 
🔸 به گزارش میراث‌باشی؛ بافت تاریخی سبزوار جزو همان ۱۶۸ بافت‌ تاریخی بود که یکبار  محدوده آن‌ها در سال ۱۳۸۸  توسط سازمان وقت میراث فرهنگی ابلاغ شد. و بار دیگر در سال ۱۳۹۴  توسط شورای عالی معماری و شهرسازی به دستگاه‌های ذیربط ابلاغ شد.

نکته قابل تامل آن است که بافت تاریخی سبزوار ثبت ملی نشده است بنابراین متولی تصمیم‌گیری در این خصوص دفتر بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی است نه دفتر ثبت و حریم اما اثری از امضا کارشناسان یا مدیر این دفتر پای این سند ابلاغی نیست؟!!!

⁉️مگر کار دفتر ثبت تعیین حریم برای عرصه‌های ثبت نیست؟! یعنی یک کارشناس در دفتر ثبت یا کمیته حرائم پیدا نمی‌شد که اعلام کند تعیین تکلیف در این خصوص جزو وظایف ما نیست چون بافت ثبت ملی نیست و ابلاغی دفتر بناها، محوطه‌ها و بافت‌هاست و در محدوده کار ما نیست؟؟!!؟؟! به چه حقی و به‌چه قانونی حریم را کوچک کردید و ضابطه هم برایش تعریف کردید؟! کجای شرح وظایف حرائم آمده در کار بی‌ربط دخالت کنید؟

⁉️متولیان دفتر بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی خواب تشریف دارند؟!!! شما نباید نسبت به این تخلف واکنش نشان می‌دادید.

مگر اینها جزو همان بافت‌هایی نیستند که خودتان در سال ۸۸ ابلاغ کردید ؟ مگر وزارت راه و شهرسازی هم آنها را در سال ۹۴ تایید نکرده و مکلف به تهیه طرح ویژه برای آنها نیست؟!

مگر قانون حمایت از مرمت و احیای بافتهای تاریخی ـ فرهنگی در تیرماه سال ۹۸ برای حمایت از این بافتها مصوب نشده که به ثمن بخس بذل و بخشش می‌کنید و روزه سکوت گرفته‌اید؟!؟!

⛔️از باغ ۳۳ هکتاری رامسر تا بافت تاریخی گرگان تا بافت اطراف بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی تا سبزوار!!! بافت تاریخی چند شهر دیگر را وزارتخانه میراث‌فرهنگی و معاونت میراث فرهنگی، دفتر ثبت و حریم و دفتر بناها، محوطه‌ها و بافت‌ها و کمیته حرائم  و وزیر میراث فرهنگی قرار است به سوداگران ساخت و ساز تقدیم کنند؟!

محدوده ابلاغی بافت تاریخی سبزوار  ضوابط اختصاصی ندارد و تنها همان ضوابط عمومی (حفظ  پیچ و خم گذرها،حفظ حدود خط آسمان، حفظ دانه‌بندی و...) را دارد که سال۸۸ ابلاغ شده است. دفتر امور پایگاه‌ها در طول این سالیان نباید پیگیر ضوابط اختصاصی از دفتر بناها می‌شد؟! خود دفتر بناها در طول این سالیان نباید پیگیر می‌شد؟! همین محدودیت حداقلی را هم خدا را شکر برداشتید و محدوده را کوچک کردید؟!

🛑آقای وزیر مشاوران شما چه کسانی هستند که خبر ندارید دو سال است که نمایندگان خراسان دنبال کوچک‌سازی بافت تاریخی سبزوار هستند! چه کسانی به شما مشورت می‌دهند که راه بقا نه حفظ میراث فرهنگی و حفظ تمدن ایران که توجه به منویات نمایندگان مجلس است؟!!!!


🛑یادتان هست که برای گرفتن رای اعتماد در صحن مجلس گفتید:«بسیاری از نمایندگان مجلس از حریم آثار تاریخی ناراضی هستند و باید حریم این آثار مورد بازنگری قرار بگیرد.»

📢و یادتان هست جامعه باستان‌شناسی ایران در واکنش به « بازنگری حرائم » در همان روزهای نخست نشستن شما بر مسند وزارت در بیانیه‌ای خطاب به شما اعلام کرد:اتفاقا یکی از مشکلات امروز کشور ما وضعیت محوطه‌ها، بناها و بافت‌های تاریخی است که اکثرا نه ضوابط عرصه و حریم دارند و نه از آنها حفاظتی می‌شود.

🔻ادامه🔻
https://t.me/mirasbashi/17571

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

07 Dec, 08:49


#اختصاصی_میراث_باشی

🔺آیا حریم اثر ثبت جهانی بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی مورد تعرض قرار می‌گیرد؟


🔸به گزارش میراث‌باشی؛ شنیده‌ها حاکی از آن است که طرح بافت تاریخی اردبیل که در کمیسیون ماده پنج اردبیل به تصویب رسیده و قرار است به تصویب شورایعالی شهرسازی و معماری نیز برسد، فضاهای بازی به نام میدانگاه در حرایم درجه ۱ و ۲ بقعه شیخ صفی پیشنهاد کرده است.

🔸 این میدانگاهها علاوه بر فضای باز مقابل شهیدگاه هستند که در سالهای پیش بر خلاف طرح مصوب میراث فرهنگی تخریب شده‌اند.

🔸 به نظر می‌رسد قرار است فضای بزرگ میدانگاهی از تخریب بخشهایی از حریم ایجاد شود حال آنکه در این میدانگاههای پیشنهادی، هم اکنون هم بناهای ارزشمند و هم بناهای نوساز وجود دارند.

🔸اساساً ضرورت و هدف از چنین بازگشایی وسیعی در حریم اثر ثبت جهانی مورد سئوال جدی است.


🔸این در حالیست که وزارت میراث فرهنگی با هدف ایجاد یکپارچگی و بازگرداندن اصالت بافت، در سال ۱۳۹۹ طرحی را به صورت پلاک به پلاک برای این محدوده تهیه و به استاندار وقت اردبیل ابلاغ کرده است.

🔸آیا با تصویب این طرح و تخریب احتمالی در حریم بقعه شیخ صفی، این اثر در معرض خطر خروج از ثبت جهانی واقع نمی‌شود؟ آیا وزارت میراث فرهنگی، با این طرح موافق است؟ آنچه مسلم است هرگونه طرح برای این محدوده، می‌بایست با تایید وزارت میراث فرهنگی، با رویکرد مرمت شهری و بدون هیچگونه تخریب جدید در بافت انجام شده و اصالت و یکپارچگی این بافت ارزشمند را اعاده کند.

🔸 تصویب این طرح در حال حاضر موجب نگرانی دوستداران میراث فرهنگی شده است.

▫️پ.ن: در نقشه‌ بقعه مشخص است.هاشورهای سبز رنگ میدانگاهها هستند. آن که بزرگتر است در حال حاضر تخریب شده و فضای باز هست. دو لکه سبز هاشور دیگر، هم نامشان میدانگاه است و خطر تخریب آنها وجود دارد.

https://tinyurl.com/29brj2qe

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

07 Dec, 05:25


🔹کوچک شدنِ غیرقانونیِ بافتِ تاریخیِ سبزوار+ بنر تبریک برای آغاز ساخت و سازها در آن!

🔹چند روز پس از اعلام خبر کوچک شدن بافت تاریخی گرگان، حالا نوبت به بافت تاریخی سبزوار رسیده و وزارت میراث فرهنگی در اقدامی برخلاف روال قانونی این وزارت خانه، بدون اطلاع کارشناسان دفتر حفظ و احیا بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی، دستور کوچک شدن حریم بافت تاریخی این شهر را ابلاغ کرده است. این بافت تاریخی ۲۷۵ هکتار بود که در بازنگری جدید به ۱۹۸ هکتار کاهش پیدا کرد.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1565251


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

06 Dec, 17:10


🔻ابطال مصوبه و اجرای مر قانون یا عمل به شیوه آزمون‌وخطا؛

🔻آزمون استاندار اصفهان در واگذاری غیرقانونی خانه قزوینی‌ها به دانشگاه هنر



🔸با وجود نقض قوانين ميراث فرهنگي استانداري اصفهان به دنبال اجراي مصوبه شوراي برنامه ريزي استان مبني بر واگذاري خانه تاريخي قزويني ها به دانشگاه هنر اصفهان است.


لينك خبر

https://rokhdadshahr.ir/?newsid=11389


@rokhdadshahr_ir

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

06 Dec, 10:14


🎥روند رو به رشد ساخت و ساز در حریم دریا، جزیره هنگام

🔺ساحل خواری و ساخت و ساز در حریم دریا در جزیره هنگام در حالی رو به افزایش است که اهالی جزیره نسبت به تخریب محیط زیست آن ابراز نگرانی می‌کنند .
🔺جزیره هنگام در سالهای اخیر مقصد گردشگران بسیاری شده اما توسعه گردشگری در این جزیره به قیمت تخریب محیط زیست آن تمام شده است و ساخت و سازها در حریم دریا به حدی رسیده است که چشم انداز دریا را از مردم جزیره گرفته است.
🔺حریم ۶۰ متری دریا حدی است که قانون برای ساخت و سازها در جزیره هنگام تعین کرده است، اما بسیاری از ساخت و سازهای جدید در جزیره، این حریم را شکسته است.
🔺علاوه بر انجام ساخت و ساز در ساحل، بسیاری از کسانی که در حال انجام عملیات ساختمانی در جزیره هستند، به دلیل نبود سیستم جمع آوری زباله در سطح جزیره، نخاله‌های ساختمانی خود را در ساحل رها می‌کنند.
🔺عده‌ای از کسانی هم که در حال انجام عملیات ساختمانی هستند، به دلیل وارد نشدن مصالح ساختمانی به جزیره، از شن‌های ساحل و یا سنگهای جزیره برای ساخت بلوک‌های ساختمانی استفاده می‌کنند. و این اقدام منجر به تخریب محیط زیست جزیره شده است.

@payamema

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

05 Dec, 19:10


سنگ‌نگاره های پیش از تاریخ را حفظ کنید
حسین زندی/همدان‌نامه: ده‌ها سنگ‌نگاره‌ پیش از تاریخ در کوهستان‌های استان همدان شناسایی شده است. تعدادی قربانی کلنگ نادانی حفاران غیرمجاز شده و تعدادی نیز در عملیات عمرانی و جاده‌سازی‌های نابخردانه نابود شده است از جمله سنگ‌نگاره های بی‌نظیری که در دره زیبای «ماوشان» وجود داشت و در مسیر جاده‌ برگشت «امامزاده کوه» با پیگیری نماینده شهر نابود شدند. متاسفانه اداره‌کل میراث فرهنگی استان نیز برنامه‌ای برای حفظ و نگهداری این آثار ندارد.
گاهی پیشینه این سنگ‌نگاره ها را تا ۹هزار سال تخمین می‌زنند. یعنی پیش از آنکه انسان به فلز دست یافته باشد. اما حفاران غیرمجاز و سوداگران آثار تاریخی با تکیه بر بی‌سوادی کمر به نابودی این آثار بسته‌اند. در حالی که این آثار سند هویتی ملت ایران به شمار می‌آید و باید پاسداری شوند.

همدان را با #همدان‌نامه بخوانید
https://t.me/hamedannameh97

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

05 Dec, 08:20


ساخت دو استخر در حریم ممنوعه میراث جهانی تخت جمشید!

تارنمای مهرگان : سیاوش آریا

میراث جهانی پارسه یا همان تخت جمشید روزگار غم اَنگیزی را سپری می کند و در بدترین شرایط حفاظتی و نگهداری قرار دارد. به تازگی و با پروانۀ(مجوز)کارشناس پایگاه جهانی پارسه در حریم درجه یک و ممنوعۀ آن در دو زمین کشاورزی به فاصلۀ کمابیش 100 متری از یک دیگر،دو استخر ساخته شده است که تخلفی آشکار به شمار می آید.

اما به تازگی در دو زمین کشاورزی به فاصلۀ کمابیش 100 متری از یک دیگر و در حریم درجه یک و ممنوعۀ میراث جهانی پارسه یا همان تخت جمشید از سوی یکی از کارشناسان پایگاه پارسه پروانۀ(مجوز)ساخت استخر داده شده و هر دو استخر برپا و از آن بهره برداری انجام گرفته است که برپایۀ ضابطه و قانون های میراث فرهنگی که شفاف و روشن است،تخلف به شمار می آید و باید هرچه زودتر پروانۀ آن لغو و استخرها برچیده شود. زیرا اگر این دو زمین دار به کار خود ادامه دهند،بی گمان دیگر زمین داران و باغ داران منطقه نیز،آغاز به ساخت استخر و ساخت و سازهای دیگری خواهند کرد و آن زمان است که زور میراث فرهنگی دیگر به آن ها نخواهد رسید و فاجعه ای بزرگ رخ خواهد داد. بدتر از همه،آن که در همین بخش که در نزدیکی دروازۀ پارسه یا تل آجری نیز جای دارد پر از سفال های تاریخی مربوط به دوره های هخامنشی،پَساهخامنشی و ساسانی است که در زمان بازدید نگارنده از این دو زمینی که استخر در آن ساخته شده،اَنبوهی از سفال های تاریخی نمایان بود. همچنین زمانی که از کَندن چاه آب در زمین های کشاورزی پیشگیری می شود،بدان معنا است که باید مدیریت منابع آبی صورت گیرد،نه این که با ساخت استخر هم منابع آبی هدر رود و هم پِی کَنی و کَند و کاو زمین و برپایی پمپ و موتور آب و دیگر تجهیزات لازم در جای ممنوعه برپا شود.از سویی، محوطه های تاریخی ناشناخته و یا کاوش نشدۀ باستانی در این محدوده در گذر زمان از میان می رود.

نیاز به یادآوری است که،این زمین ها در 1500 متری شمال باختری(غربی)تختگاه پارسه جای دارد.جایی که بقایای شهر پارسه نمایان است و بخش ساخت و ساز ممنوع به شمار می آید. به سخنی دیگر، نشانی آن حدفاصل میدان ملل تا پیش از تابلو دور برگردان روستای«جَلیان»شهرستان مَرودشت است...

گزارش کامل و نگاره های بیش‌تر را در پیوند زیر ببینید:

https://www.mehrganaria.ir/Maghale_View.aspx?Code=20903

#ساخت_استخر_در_حریم_یک_و_ممنوعه_میراث_جهانی_تخت_جمشید
#حریم_تخت_جمشید_با_ساخت_استخر_شکست
#تخت_جمشید
#هخامنشیان
#ایران

#mehrganaria
https://www.instagram.com/p/DDMAdq4NdcX/?igsh=NjZiM2M3MzIxNA==

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

03 Dec, 20:15


نگرانی میراث‌دوستان قزوینی

https://www.isna.ir/news/1403091309478

@reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

03 Dec, 16:13


🔺اجلاس یونسکو؛ مدیرکل میراث ناملموس غایب مدیرکل دفتر ثبت حاضر با تاخیر !

‼️«مهارت ساختن و نواختن رباب» و «جشن مهرگان» چشم‌انتظار ثبت جهانی

🖋
#مریم_اطیابی

🔸به گزارش میراث‌باشی؛ گروه ثبت میراث ناملموس ایران راهی نوزدهمین اجلاس کمیته بین دولتی پاسداری از میراث‌فرهنگی ناملموس که در شهر اسانسیون پاراگوئه شده است. امشب ساعت ۹-۱۲ به وقت ایران پرونده مهرگان، فردا ۲-۵ بعداز ظهر پرونده رباب و پنجشنبه نزدیک ظهر پرونده نوروز بررسی می‌شود.

🔸اکنون دکتر مصطفی پور‌علی مدیر کل امور پایگاه‌ها و شروین گودرزی در پاراگوئه هستند. بنا بر پیگیری‌های میراث‌باشی علیرضا ایزدی مديركل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی با تاخیر  در راه پاراگوئه است و احتمالا به پرونده مهرگان نمی‌رسد و آتوسا مومنی مدیر کل میراث ناملموس اصلا در فهرست حضور نیست!!

و پرسش همیشگی چه کسانی اسامی حاضران در اجلاس را تایید یا رد می‌کنند؟! چه کسانی در مسئول تهیه بلیت و ویزا هستند؟! چرا مدیر کل دفتر ثبت باید با تاخیر  در اجلاس یونسکو حضور یابد و مدیر میراث ناملموس اصلا برای حضور انتخاب نشود؟!!!؟؟و همان پرسش همیشگی کارشناسان دفتر ثبت و میراث ناملموس چرا در این اجلاس حضور ندارند، پس این افراد کی باید آموزش ببینند؟؟!؟!!

🔸به گزارش میراث‌باشی، امروز در گزارش‌های اقدامات پاسدارانه ایران در رابطه با ۲ پرونده «نقالی» و «مهارت سنتی لنج سازی و دریانوردی در خلیج فارس» مورد بررسی و تأیید یونسکو قرار گرفت.

🔸این دو پرونده در یونسکو در سال ۱۳۹۰ در فهرست در خطر و نیازمند پاسداری فوری بودند و بر اساس مقررات کنوانسیون پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس، دولت موظف به ارائه گزارشات اقدامات پاسدارانه انجام شده بصورت دوره‌ای (هر ۴سال یکبار) در رابطه با این پرونده‌ها بود. خوشبختانه ارائه گزارش ایران با موفقیت انجام شد و ایران پیشنهاد کرد با توجه به اقدامات پاسدارانه، پرونده نقالی از فهرست در خطر به فهرست معرف تغییر رتبه دهد که از سوی یونسکو با استقبال مواجه شد.

🔹دو پرونده «مهارت ساختن و نواختن رباب» و «جشن مهرگان» امسال از ایران در اجلاس میراث فرهنگی ناملموس یونسکو ارائه می‌شود.

🔸رباب، (بدنه رباب بیشتر از تنه‌های خشک شده درخت توت تشکیل شده است.) سازی است که نقش مهمی در حفظ و ترویج هنر موسیقی در ایران دارد. این ساز، بخشی از هویت فرهنگی و تاریخی جامعه ایران است که حامل سنت‌ها،جشن‌ها و آیین‌های آنان بوده است.

🔸رباب به‌عنوان پایه‌ای از موسیقی آبا و اجدادی در بین نوازندگان محلی و مقامی ایران از احترام بالایی برخوردار است. رباب و آداب و رسوم آن در شرق ایران، به ویژه در جوامع افغانی، بلوچ، زابلی (سیستانی)، خراسانی، نقشبندی، چشتی، قادری و سهروردیه، مولفه فرهنگی مهمی است.

‼️این پرونده با مشارکت کشورهای ایران، افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان تهیه و تدوین شده است.

🔸پرونده دیگر ایران مربوط به جشن مهرگان یکی از جشنهای باستانی ایرانی است که به مناسبت آغاز فصل پاییز و برداشت محصولات کشاورزی برگزار می‌شود. و در آن مردم با برگزاری مراسم مختلف از جمله برپایی سفره های رنگین غذاهای ویژه و برگزاری مراسم شادی و موسیقی به شکرگزاری از نعمتهای طبیعت و زمین می‌پردازند.

🔸هموطنان زرتشتی با قرائت بخشهایی از کتاب مقدس خود اوستا آن را جشن می‌گیرند و هموطنان مسلمان دعاهای ویژه‌ می‌خوانند و سفره‌هایی از میوه‌ها و محصولات کشاورزی می‌چینند.

🔸این جشن یکی از جشنهای مشترک بین مسلمانان و زرتشتیان است هر دو جوامع غذاهای مختلفی را مانند آجیل شیرینی و نوشیدنیهای خاص تهیه و سرو می‌کنند. موسیقی می‌نوازند، آواز می‌خوانند و پایکوبی می‌کنند. هم مردان و هم زنان در برگزاری این مراسم نقش دارند.

🔸جشن مهرگان با همکاری ایران و تاجیکستان تهیه شده است. مراسم مهرگان شامل جشن‌هایی در این دو کشور است که از ۲ اکتبر تا ۲ نوامبر به صورت سالانه برگزار می‌شود .این جشن‌ها که مطابق با تقویم محصول هر دو کشور است، بیشتر از آنکه در ایران برگزار شود، در سراسر کشور تاجیکستان گرامی داشته می‌شود.

🔸به گزارش میراث‌باشی؛ پرونده سوم متعلق به نوروز است.این آیین کهن نخستین بار در سال ۱۳۸۸ با مشارکت هفت کشور ایران آذربایجان ،هند قرقیزستان ،پاکستان ترکیه و ازبکستان در سال ۱۳۹۵ برای بار دوم با الحاق ۵ کشور افغانستان ،عراق ،قزاقستان تاجیکستان و ترکمنستان و در اجلاس سال جاری با الحاق کشور مغولستان به پرونده برای بار سوم در فهرست یونسکو به ثبت می‌‌رسد.

🔸کشورهای مشارکت کننده در این پرونده عبارتند از: ایران ،افغانستان ،تاجیکستان ترکمنستان ،ازبکستان قزاقستان، قرقیزستان آذربایجان ترکیه ،پاکستان ،هندوستان عراق و مغولستان.

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

03 Dec, 15:06


💠خیابان لاله‌زار؛ آیینه تمام‌نمای انحطاط تمدنی تهران

این عکس‌ها، وضعیت پارک موتورسیکلت‌ها در خیابان لاله‌زار به تاریخ یازدهم آذرماه ۱۴۰۳ را نشان می‌دهد. آن‌ها همه‌جا را به اشغال خود درآورده‌اند و جایی برای راه رفتن باقی نگذاشته‌اند.

شأن تاریخی خیابان لاله‌زار و ظرفیت‌های فرهنگی و گردشگری آن به کنار؛ با این وضعیت، حتی روند کسب و کار نیز تا حد زیادی مختل شده است.

جولان موتوری‌ها، تنها بخشی از بلبشوی حاکم بر خیابانی است که روزگاری میزبان نخستین مظاهر تمدن جدید، هم‌چون تراموای اسبی، سینما، تئاتر، چاپخانه‌ها، دفاتر مطبوعاتی و محافل فرهنگی و روشنفکری بود و اکنون، بازتابنده سقوط فرهنگ و تمدن شهری است.

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون @nafetehroon

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

03 Dec, 08:50


🔹شهرداری شیراز زیر پای بافت تاریخی شهر را خالی می‌کند

🔹بافت تاریخی شیراز بار دیگر خبرساز شد و فعالان میراث فرهنگی این شهر به ایلنا خبر داده‌اند که شهرداری شیراز در اقدامی عجیب، تصمیم به حفر تونل در زیر بافت تاریخی شیراز نه برای عبور مترو، که برای حمل و نقل اتوبوسی مسافران از زیر بافت تاریخی شیراز هستند.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1564819


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

03 Dec, 08:47


واگذاری برای نجات یا ویرانی

♨️"قزوینی‌ها"، ماجرای واگزاری یک خانه نفیس در اصفهان که مدیرکل میراث‌فرهنگی را مجبور به استعفا کرد

🖋مهرناز شهباز
.
خانه قزوینی‌ها جزو نخستین خانه‌های تاریخی اصفهان است که به همت استادکاران میراث فرهنگی با کاربری جدید پا به میدان گذاشت تا مشوق صاحبان خانه‌های تاریخی برای حفظ و مرمت باشد اما به گفته کارشناسان میراث فرهنگی حالا با مصوبه واگذاری آن به دانشگاه هنر ممکن است این بنا مانند تعداد دیگر از خانه‌های تاریخی واگذار شده به برخی نهادها که دچار تخریب و بی‌توجهی شده‌اند، در معرض آسیب‌پذیری قرار گیرد.

به گفته برخی از کارشناسان میراث فرهنگی، واگذاری خانه تاریخی قزوینی‌ها به دانشگاه هنر اصفهان آنچنان با روح ضوابط و قوانین وزارتخانه میراث فرهنگی در تضاد است که امیر کرم‌زاده، مدیرکل میراث فرهنگی استان با آن بطور جدی مخالفت کرده و در مقابل اصرار به واگذاری این بنا از مسوولیت خود استعفا کرده است.

مقرر شده خانه قزوینی‌ها پیرو تصویب واگذاری خانه تاریخی قزوینی‌ها به دانشگاه هنر اصفهان در شورای ساماندهی فضاهای اداری توسط مدیریت قبلی استانداری اصفهان به مدت ۱۰ سال در اختیار دانشگاه هنر قرار گیرد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی اصفهان در گفت‌وگو با ایرنا: به‌دلیل مخالفت با واگذاری این خانه تاریخی که جزو نفایس میراثی اصفهان است، پرونده‌ای برای من در دادسرای کارکنان دولت باز شد.

کرم‌زاده: همه مفاد قانونی که این واگذاری با آنها در تضاد است را به‌صورت کتبی و شفاهی اعلام کردیم اما مورد قبول استاندار سابق اصفهان قرار نگرفت.

یکی از دلایل مخالفت ما با واگذاری خانه قزوینی‌ها این بود که اگر دانشگاه هنر اصفهان قرار است از بناها استفاده کند از همان بناهایی که در اختیارش بوده و تفاهم‌نامه امضا کرده است، استفاده و آنها را مرمت کند.

رئیس دانشگاه هنر اصفهان در گفت‌وگو با ایرنا: تبدیل خانه قزوینی‌ها به خوابگاه دانشجویی کذب است.

خواجه احمد عطاری: این دانشگاه به مکان مناسبی برای «مرکز رشد و خلاقیت» نیاز داشت و به‌همین دلیل حدود یک و نیم سال پیش از استاندار وقت اصفهان خواستیم پیرو موضوع «املاک مازاد» اگر سازمانی ملک مازاد دارد، از آن برای این مرکز استفاده کنیم.

📌این گزارش را به طور کامل در لینک زیر بخوانید:
http://www.irna.ir/xjSg4Q
@mehrnaz_shahbaz

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

03 Dec, 07:25


آخرین تصاویر از بردنشانده‌ای که مجسمه هرکول به ما را داد
دشمنان معبد هخامنشیان را از پا درآوردند

عکس: مجتبی گهستونی

این آخرین تصاویری است که از بردنشانده به میراث‌خبر رسیده. رصد ما از 7 سال پیش تا امروز نشان می‌دهد که این معبد هخامنشیان روز به روز ویران‌تر شده است. این وضعیت در نخستین عکس کاملا مشهود است. در عکس بالا که مربوط به چهار سال پیش بوده دیوارها هنوز سالم هستند و در عکس پایین که به تازگی گرفته شده بیشتر بخش‌ دیوارهای تاریخی فرو ریخته است.

این وضعیت چنان نگران‌کننده است که بعید نیست تا چند سال دیگر اثری از این اثر منحصربه‌فرد باقی نماند. تابلوی این محوطه تاریخی در عکس دوم نشان‌دهنده بی‌توجهی به این اثر ارزشمند است.

بردنشانده اکنون قربانی دو دشمن شده است؛ بی‌توجهی و حفاران غیرمجاز. این دو دشمن چنان بلایی سر این معبد باستانی آوردند که بیشتر بخش‌های آن فرو ریخته و ترک‌های عمیق خورده است و از سوی دیگر گودال‌های بزرگی در آن دیده می‌شود. گودال‌هایی که گواهی می‌دهند حفاران غیرمجاز امان آن را بریده‌اند.

در حالی که بردنشانده، آتشکده‌ای روباز است در ۱۶ کیلومتری مسجدسلیمان، جاده اندیکا و سد شهید عباسپور که تا کنون اشیاء بسیار ارزشمندی را از دوران کهن به ما داده است.

رومن گریشمن از جمله باستان‌شناسان این محوطه دیرپاست. یکی از مهمترین آثاری که از محوطه کشف شده، مجسمه هراکلیوس یا هرکول (خدای قهرمان) است. این مجسمه به ارتفاع بیش از دو متر در موزه شوش نگهداری می‌شود.

کارشناسان میراث فرهنگی می‌گویند: «نبود ساماندهی، مرمت جداره و دیواره‌های معبد بردنشانده مسجدسلیمان و نبود کنترل آبهای سطحی باعث تخریب و آسیب‌های جدی به این اثر مهم در تاریخ ایران می‌شود.»


اکنون از یک طرف بی‌توجهی اداره میراث‌فرهنگی این محوطه را از پا درآورده و از سوی دیگر حفاران غیرمجاز که گودال‌های بزرگی در دل آن حفر کرده‌اند.

سوال اینجاست که یگان حفاظت میراث‌فرهنگی خوزستان چگونه از این محوطه پاسداری می‌کند و مسئولان این اداره چه برنامه‌ای برای حفاظت از محوطه‌ای دارند که جزو نخستین محوطه‌های ثبتی ایران بوده و در ۲اسفند۱۳۲۷ با شماره ۳۷۲ ثبت ملی شده است.

برای دیدن عکس‌های بیشتر به صفحه اینستاگرامی میراث خبر مراجعه کنید:
https://www.instagram.com/p/DDG0dqiNPEl/?igsh=MTl1bjh0dnZiMzU4dQ==

#بردنشانده #مسجد_سلیمان #خوزستان #ایران #هرکول #تخریب #تاریخ #محوطه

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

24 Nov, 20:36


بقعه صفوی امامزاده صالح روستای جزن دامغان در آتش سوخت
@sarbehavabash

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

24 Nov, 10:49


آیا میراث فرهنگی قربانی طرح‌های گردشگری می‌شود؟   
آتشکده آذرخش داراب سوراخ سوراخ شد! 

  ✍️عیسی فولادفر

آخرین مشاهدات از «آتشکده آذرخش» داراب نشان می‌دهد که این اثر ثبت ملی به شماره 229 با اجرای طرح گردشگری سوراخ سوراخ شده است. این طرح که در سال 1401 اجرا شده، پایه‌های فلزی و داربست‌ها را در تن تاریخی این بنای کم‌نظیر فروبرده و آسیب‌های جدی به آن وارد کرده است.  

در همان بدو اجرای این طرح؛ تخریب‌های گسترده‌ای در فضای بیرونی آتشکده صورت گرفته که صدای اعتراض کارشناسان میراث فرهنگی در سراسر کشور را بلند کرد. لودرها به زیر لایه‌های فرهنگی و باستانی آتشکده حمله‌ور شدند و به جای تکه‌های خاک، آثار با ارزشی که از دل آتشکده تراشیده شده بود را تخریب کردند. همچنین آسیب به صخره‌ای که آتشکده از آن بیرون آمده بود نگرانی‌های بیشتری را به دنبال داشت.  

پس از این تخریب‌ها راه ورود به آتشکده نیز به شدت آسیب دید و مردم ناچار بودند برای دسترسی به آن از صخره‌ها بالا بروند یا روی داربست‌های ناایمن تردد کنند. پس از تذکر عزت‌الله ضرغامی وزیر پیشین و ثابت اقلیدی مدیر کل، وقت به ناگاه یک پلکان فلزی نامناسب و موقت نصب شد که به ادعای مسئولان برای تسهیل تردد مردم و بدون آسیب به آتشکده طراحی شده بود. اما واقعیت این است که برای تثبیت پلکان سوراخ‌هایی در صخره ایجاد و میلگردهایی به آن جوش داده شد که خود به معنای تخریب بیشتر سازه است و در تصاویری که به تازگی تهیه شده کاملا مشهود است.  

به نظر می‌رسد این تخریب‌ها ادامه‌دار بوده و هر روز بر زخم‌های آتشکده افزوده می‌شود.  
شنیده‌ها حکایت از این دارد که این طرح در اداره کل میراث فرهنگی تصویب و به داراب ابلاغ شده است اما تا کنون مسئولان  حاضر به گفت‌وگو درباره وضعیت این اثر کهن و شفاف‌سازی درباره عوامل پروژه «طرح گردشگری» نشدند.  

بر اساس اصول مرمت آثار تاریخی، نصب پلکان باید به شکلی باشد تا به سازه صخره‌ای آسیبی وارد نشود. آن قسمت‌هایی که با صخره تماس دارد باید از بالشتک‌های لاستیکی استفاده کنند. این نکات نشان می‌دهد که رعایت نکردن اصول فنی و مهندسی می‌تواند به تخریب بیشتر این اثر تاریخی منجر شود و ضرورت دارد که مسئولان با دقت بیشتری به این موضوع توجه کنند. 

مسئله اما این است که طبق ماده ۵۵۸،این اقدام تخلفی آشکار محسوب می‌شود و به وضوح به سازه آسیب‌های جدی وارد کرده است. آیا میراث فرهنگی ما قرار است با نام گردشگری به نابودی کشیده شود؟

@miraskhabar

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

24 Nov, 10:21


🔴تهدید شهروندان اصفهانی با ساخت و ساز غیرمجاز در شاه دژ

🔴چه کسی مسئول جان شهروندان در کوه صفه است؟


🔸باوجود اظهارنظر یگان حفاظت میراث استان اصفهان مبنی بر عدم هر‌گونه فعالیت ساخت‌وساز در قلعه "شاه دژ"بر فراز کوه صفه، تصاویر منتشرشده توسط یکی از کوهنوردان نشان می‌دهد که دپوی غیراصولی کیسه‌ها و مصالح خطر ریزش و سقوط سنگ در جبهه شرقی و شمالی این کوه را افزایش داده است.

🔸با توجه ‌به شروع فصل بارش در اصفهان و دپوی غیراصولی کیسه‌های مصالح درست بالای کوه و اطراف ارگ اصلی شاه دژ، با بارش باران امکان لغزش و سقوط سنگ روی جبهه و دیواره‌های شرقی و شمالی افزایش می‌باید که علاوه بر صخره‌نوردان حرفه‌ای، کوه‌پیمایی و پیاده‌روی شهروندان عادی را نیز با خطر جدی روبه‌رو می‌کند.

لینک خبر
https://rokhdadshahr.ir/?newsid=11359


@rokhdadshahr_ir

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

24 Nov, 05:17


🔹نخستین بنای طبقاتی خشت و گلی دنیا دچار شکاف‌های عمیق شده/ قلعه ایزدخواست در انتظار وعده ۱۰ میلیارد تومانی است

🔹قلعه ساسانی ایزدخواست که از آن به‌عنوان نخستین بنای طبقاتی خشت و گلی دنیا نام می‌برند و قدمت آن به ۱۷۰۰ سال پیش می‌رسد، به‌دلیل نفوذ رطوبت از چند قسمت دچار شکاف‌های عمیقی شده است. این درحالی است که ۴ ماه قبل، محمدهادی ایمانیه به همراه مدیرکل اداره میراث‌فرهنگی فارس پس از بازدید از این اثر منحصربه‌فرد تاریخی، برای استحکام‌بخشی و حفاظت از قلعه وعده بودجه ۱۰ میلیارد تومانی دادند که هنوز محقق و تصویب نشده است. کارشناسان میراث‌فرهنگی به‌دلیل پیش رو بودن فصل بارندگی به‌شدت نگران ریزش نخستین آپارتمان خشت و گلی جهان در ایزدخواست هستند.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1558905


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

23 Nov, 09:13


خانهٔ دَوَلّو در آستانهٔ نابودی:

خانهٔ تاریخی دَوَلّو به حال خود رها شده است!
وضعیت نامناسب ناودان‌ها، پنجره‌های شکسته و رطوبت جداره‌ها، این خانه را در معرض تخریب قرار داده‌اند.
تنها خانهٔ ارزشمند در خیابان شهید خدائی، که زمانی سریال‌های خاطره‌انگیز چون کیف انگلیسی در آن ساخته شده، اکنون به حال خود رها شده است تا تهران شاهد از دست رفتن یکی دیگر از آثار باارزشش باشد.
لازم است میراث‌فرهنگی به سرعت برای حفاظت از این اثر ارزشمند اقدام نماید.

منا آذرنوش
دکترای حفاظت از بنا و بافت‌های تاریخی
۱۴۰۳/۰۹/۰۱


https://t.me/reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

23 Nov, 08:36


🔹آتش‌سوزیِ عمدی در گنبدخانه صفوی امامزاده جزن صالح دامغان/ فرش‌ها سوخته است

🔹فعالان میراث‌فرهنگی استان فارس شب گذشته از آتش‌سوزی در گنبدخانه صفوی امامزاده جزن صالح دامغان خبر دادند. معاون میراث‌فرهنگی استان سمنان اعلام کرد، خوشبختانه هیچ آسیبی به بنا نرسیده است و فقط فرش‌های امامزاده دچار حریق و سوختگی شده‌اند.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1560106


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

23 Nov, 05:41


🔹تنها نقش‌برجسته اشکانی استان فارس شروع به ریزش کرده/ پژوهشکده حفاظت و مرمت: نقش‌برجسته را به تهران منتقل کنید

🔹تنها سنگ‌نگاره اشکانی موجود در استان فارس در وضعیت شکننده‌ای به‌سر می‌برد. با اینکه بارها مدیران و مسئولان میراث‌فرهنگی استان فارس و ستادی از این نقش برجسته منحصربه‌فرد بازدید کرده‌اند و وعده‌هایی نیز برای حفاظت از آن داده‌اند اما تا این لحظه‌ هیچ اقدامی برای این نقش‌برجسته اشکانی صورت نگرفته است. درحال‌حاضر این سنگ‌نگاره دچار ترک‌های ساختاری شده و از جبهه شرقی نیز شکسته و شروع به ریزش کرده است.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1558482


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

22 Nov, 12:12


وضعیت مرمت یک امامزاده ۷۰۰ ساله!

بنای حدودا ۷۰۰ ساله امامزاده محمدتقی در شهرستان دماوند در استان تهران درحال مرمت است، اما شیوه مرمت آن که بنا را از ریخت انداخته و از هویت اصلی دور کرده، انتقاد کارشناسان مرمت و میراث فرهنگی را برانگیخته است.

isna.ir/xdSkfX


https://t.me/reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

22 Nov, 05:32


قاچاقچیان بخش زیادی از یک«گوردخمه»را در مرودشت ویران کردند

تارنمای مهرگان :سیاوش آریا

قاچاقچیان و سودجویان اموال تاریخی و فرهنگی در سال های گذشته بخش زیادی از یک«گوردخمه»در شهرستان مرودشت را شکسته و دوباره نیز به آن یورش برده و بخش دیگری از آن را ویران کردند.

سودجویان و قاچاقچیان بیمار اموال تاریخی و فرهنگی به بهانه های پوچ یافتن گنجی که هیچ وجود خارجی ندارد درسال های گذشته به یک«گوردخمه» ٢٠٠٠ هزارساله در یکی از کوه های مرودشت پارس آسیب جدی رسانده و بخشی های زیادی از درون اتاقک آن را شکسته اند.همچنین در یکی دو ماه گذشته نیز باز چپاولگران فرومایه به بخش هایی از درون«گوردخمه» دست اندازی و آنرا شکسته و سنگ های آن را خورد و درون اتاقک رها کرده اند.از سویی،به تازگی قاچاقچیان نابخرد پشت«گوردخمه»را با کندو کاوهای غیرمجاز گودال بزرگی پدید آورده و آسیب های برگشت ناپذیری را بر یادگار ملی برجای گذاشته اند.

آسیب های وارده به این یادگار ارزشمند باستانی به حدی زیاد است که ساختار و ریخت آن را دگرگون کرده و آنرا در سراشیبی نابودی قرار داده است.

این«گوردخمه» با نگرش به ریخت و فرم آن و ابزار به کار رفته در تراش سنگ ها و برپایه شواهد باستان شناختی و هم سنجی با دیگر نمونه های آن در شهرستان مرود‌شت که به فراوانی یافت می شود از آن دوره پساهخامنشی یا فراهخامنشی(پس از هخامنشیان) است که در پیوند با دودمان پارسی«پرترکه»ها یا فراته داران است که خود را میراث دار هخامنشیان می دانسته و از آن ها پیروی می کرده اند.

چنین گوردخمه هایی بیشتر از آن فرمانروایان،بزرگ زادگان و صاحب منصبان بومی است که در منطقه زندگی می کرده اند.
گوردخمه های باستانی از آن روی دارای اهمیت هستند که ما را با آداب، آیین و تاریخ اجتماعی دوره مربوطه آشنا کرده و از دیدگاه پژوهش و مطالعه های باستان شناختی،تاریخی و معماری دارای ارزش فراوانی بوده و از جایگاه ویژه ای نزد کارشناسان برخوردار هستند.

اما«گوردخمه»٢٠٠٠ ساله شهرستان مرودشت پارس در آستانه نابودی کامل قرار گرفته و در خطر است و جا دارد مسولان یگان حفاظت میراث فرهنگی شهرستان و استان و مدیران میراث فرهنگی استانی گوشه چشمی به آن نیز داشته باشند.

#mehrganaria
https://www.instagram.com/p/DCpVCM3xhKc/?igsh=NjZiM2M3MzIxNA==

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

21 Nov, 06:43


روز رسوائی
جلسه مسئولین استان فارس، شهر شیراز و وزارت میراث فرهنگی
با خبرنگاران و منتقدان تخریب بافت تاریخی شیراز


هتل بین الحرمین
۲۶ بهمن ۱۴۰۱

بخش اول:
محمدمهدی کلانتری
دبیر پویش ملی نجات بافت تاریخی شیراز

علیرضا صحرائیان
معاون توسعه و عمران حرم شاهچراغ با صراحت از محمدمهدی کلانتری خواست برود بافت تاریخی اصفهان را نجات دهد و بگذارد او با کمک شیرازیها و آقای منیعاتی و انجمن دوستداران گردشگری، بافت تاریخی خودشان را نجات دهد.
صحبت های او با تشویق اعضای انجمن مذکور و انتقاد شدید خبرنگاران و دوستداران و فعالان میراث فرهنگی شیراز همراه بود.
این جلسه و بازدید میدانی را روابط عمومی وزارت میراث پس از انتشار گسترده خبر هشدار تخریب ۶۰ پلاک تاریخی جهت طرح توسعه حرم شاهچراغ ترتیب داد تا همه چیز را تکذیب و توجیه کند، اما با مردم اخطاریه به دست در بافت و ضد و نقیض گوئی مسئولین، تبدیل به روز رسوائی شد.

فیلم کامل جلسه به دست ما رسیده و جهت ثبت در تاریخ و روشنگری در چندین قسمت منتشر خواهد شد:
aparat.com/playlist/12059055

پویش ملی:
#نجات_بافت_تاریخی_شیراز
Instagram: @nejate.bafte.shiraz
Telegram: t.me/nejate_bafte_shiraz

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

20 Nov, 12:05


🏨بزرگترین واگذاری گروه هتلی در تاریخ ایران/ ۲۲ هتل پارسیان به فروش می رسد

🔸 اخیراً و پیرو اطلاعیه مزایده رسمی بنیاد مستضعفان، گروه هتل‌های پارسیان بعنوان یکی از نمادهای هتلداری کشور که یکی از بزرگترین گروه‌های هتلداری و مالک برندهای مطرح قبل از انقلاب می باشد به بخش خصوصی واگذار شده است و در حال طی کردن مراحل انجام تشریفات قانونی است!

🔸 در مصاحبه اخیر وزیر کار و رفاه اجتماعی نیز بطور رسمی اعلام شده که این وزارتخانه قصد دارد گروه هتل‌های ایرانگردی و جهانگردی را بعنوان بزرگترین زنجیره هتلداری کشور در اقدامی مشابه به بخش خصوصی واگذار نماید و از این فعالیت خارج شود.

🔸 این درحالی است که تعداد بسیاری از سرمایه های تخصصی نیروی انسانی در این هتل‌ها مشغول به فعالیت هستند و معیشت خانواده‌های آنها نیز از این طریق تامین می‌گردد.

🔸 تجارب ناموفق در خصوصی‌سازی این مجموعه‌ها به افراد و پیشینه‌های دولتی و مشمول رانت، شاید نقطه پایانی بر صنعت هتلداری کشور باشد که جبران آن دور از انتظار بنظر می‌رسد.

🎯این گروه ۲۲ هتل دارد که در سال ۱۳۸۰ هلدینگ آن آغاز به کار کرد

#همدان_گردش
@hamedangardesh

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

20 Nov, 12:04


خانه تاریخی قزوینی ها،خانه پدری میراث فرهنگی اصفهان
نامه جمعی از تشکل های دوستدار میراث فرهنگی استان اصفهان به وزیر میراث فرهنگی و استاندار اصفهان

جناب آقای دکتر صالحی امیری
وزیر محترم میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی

جناب اقای دکتر جمالی نژاد
استاندار محترم اصفهان
با سلام و احترام

در سنوات گذشته، تعداد پانزده باب خانه تاریخی تحت مالکیت قانونی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان به منظور برگزاری کلاس های آموزشی و راه اندازی دانشکده صنایع دستی در اختیار دانشگاه هنر اصفهان قرار گرفته است که بسیاری از این خانه ها به لحاظ معماری و داشتن آرایه های تزئینی جز نفایس قرار دارند لیکن آن دانشگاه نسبت به تعهدات خود در تفاهم نامه منعقده عمل نکرده و متاسفانه با توجه به اخطارهای مکرر اداره میراث فرهنگی مبنی بر نیاز مبرم تعدادی از این خانه به مرمت،با اعتباراتی ناچیز برخی را مرمت و بسیاری دیگر را به حال خود رها کرده است که در حال حاضر وضعیت فعلی این خانه‌های تاریخی، نامناسب و بغرنج بوده و نه تنها ضوابط موضوعه در حفاظت و صیانت از آنها رعایت نشده و نمی‌شود بلکه در بسیاری از موارد، مرمت‌‌های دوره‌ای که یکی از بایسته‌های نگهداری از بناها و سازه‌های تاریخی است، انجام نشده و در مواردی که صورت گرفته نیز این امر در تناقض آشکار با اصول و روش‌های تخصصی مرمت است؛
همچنین تعداد شش باب از این خانه‌های تاریخی کاربری نداشته و بدلیل عدم استفاده با خطر تخریب و نابودی مواجه شده است.
لذا اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان پیرو وظیفه ذاتی خویش و براساس قانون، پیگیر تخلیه خانه‌های مذکور توسط دانشگاه هنر اصفهان بوده است که تا این تاریخ بدلایل مختلف به سرانجام نرسیده است؛ در این اثنا
اخباری مبنی بر تصویب واگذاری خانه تاریخی قزوینی‌ها به دانشگاه هنر اصفهان در شورای سامان دهی فضاهای اداری توسط استاندار قبلی و ریاست سازمان برنامه و بودجه به گوش میرسد که براساس این مصوبه مقرر گردیده است این خانه به مدت ۱۰ سال با کاربری آموزشی و طبق شنیده‌ها به عنوان خوابگاه دانشجویی! در اختیار دانشگاه هنر قرار گیرد. با توجه به اینکه این خانه جز بناهای ثبت ملی و جز نفایس محسوب می شود این مصوبه در تضاد آشکار با ماده ۵۶۶ مجازات اسلامی سال ۱۳۷۵ است که اعلام می دارد " اعطای هرگونه کاربری دور از شان، غیرمتناسب و بدون مجوز میراث فرهنگی به بناهای تاریخی کشور جرم تلقی شده و تعیین کاربری اثار تاریخی طبق این ماده و ماده ۷۲ قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور منحصرا در اختیار وزارت میراث فرهنگی و ادارات میراث فرهنگی استان‌ها است و همچنین طبق بخشنامه ۱۴۰۳۲۳۰۱/۶۹۱۵ ابلاغی معاون محترم امور حقوقی مجلس و استان های وزارت خانه میراث "هر گونه واگذاری بناهای تاریخی تحت تملک این وزاتخانه و ادارات که به منظور حفظ، احیاء و نگهداری تحت مالکیت ادارات و دولت قرار گرفته اند، به سایر دستگاه‌ها جهت استفاده تحت عناوین کاربری های اداری و اموزشی ممنوع است و در بخشنامه دیگر این وزارتخانه به شماره ۱۴۰۲۲۱۰۰/۲۵۸۶۰ سازوکار واگذاری بناهای تاریخی تحت مالکیت وزارت میراث فرهنگی صرفاً از طریق صندوق احیاء و بهره برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی با تعیین کاربری‌های گردشگری، صنایع دستی و خانه های خلاق امکان پذیر است.
در همین راستا، اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان مطابق با ضوابط ابلاغی و در جهت عمل به وظایف ذاتی و سازمانی خود مبنی بر "توسعه صنعت گردشگری ،ترویج و تحول هنرهای دستی و حفظ آثار تاریخی و هویتی" همگام با برنامه هفتم توسعه مکاتبات بسیاری از طریق وزیر وقت با استاندار قبلی داشته که صراحتاً مخالفت و غیرقانونی بودن این واگذاری به مراجع ذی‌ربط اعلام گردیده است اما پیگیری‌های صورت گرفته تا به امروز بی نتیجه بوده و اصرار بر سر واگذاری غیرقانونی خانه قزوینی‌ها به دانشگاه هنر تا به حدی است که مدیر کل میراث فرهنگی استان در روند شکایت در مراجع قضایی به ترک فعل متهم شده است؛ لذا تشکل‌های مردم نهاد دوستدار میراث فرهنگی استان، مطابق بند ب ماده ۲۹ آیین‌نامه تشکل‌های مردم نهاد مصوب هیئت محترم وزیران به شماره ۶۷۷۳۵/ت۵۱۳۰۵ ه مورخ ۱۳۹۵/۶/۶ که دیده‌بانی و نظارت بر عملکرد سایر بخش‌های جامعه در زمینه تخصصی را یکی از حقوق تشکل‌های مردم نهاد قلمداد نموده است، ضمن حمایت از مدیر کل میراث فرهنگی استان خواستار ورود جنابان عالی و همچنین دستگاه‌های نظارتی و قضایی مربوطه درراستای ابطال مصوبه فوق الذکر می‌باشند‌.
پیشاپیش از حمایت‌های حضراتعالی از میراث فرهنگی استان اصفهان کمال تشکر و امتنان را داریم.
@miraskhabar

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

15 Nov, 17:46


#میراث_بان

پیام رئیس انجمن تاریخ و میراث ایرانیان در شبکه ایکس در خصوص سند باستانی #ارجان

❇️ ما سندی بسیار مهم داریم با قدمت ۴۰۰۰ سال که از ‎#ارجان بدست آمده و نشان دهنده اولین رویداد فرهنگی ورزشی دنیای باستان است ، صدها سال قبل تر از المپیک یونان

❇️ حال جمعی حقوقدان مبرز و یک حمایت ملی لازم داریم برای اقدام قانونی جهت ثبت جهانی اولین رویداد رسمی جهان به نام ‎#ایران

┏━━━🍁━━━┓
⠀      @foalborz
┗━━━🍁━━━┛

https://x.com/SahafiSiyamak/status/1857479084424511849?s=35

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

15 Nov, 14:38


بنای تاریخی مهدکودک سلمان بابل، جولانگاه سارقان و معتادان شد


بنای تاریخی مجتمع خدمات حمایتی و مهدکودک سلمان (وابسته به ادارۀ بهزیستی) که در دورۀ پهلوی اول احداث شده و در تاریخ ۲۹ تیر ۱۳۷۸ به شماره ۲۳۵۲ در شمار آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، در اثر سهل انگاری برخی مسئولان و مراقبت نکردن از این بنای تاریخی، با سرقت‌های پیاپی سارقان به شدت آسیب دیده و جولانگاه سارقان، معتادان و اراذل شده است.

isna.ir/xdSgTM


https://t.me/reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

14 Nov, 06:30


گودبرداری در نزدیکی بازار شاهچراغ

دبیر پویش ملی نجات بافت‌های تاریخی ایران در خصوص اتفاقاتی که اخیرا در بافت تاریخی این شهر افتاده است، گفت: چند روز پیش در محدوده شرق حرم حضرت شاهچراغ(ع) عملیات حصارکشی، تجهیز کارگاه و گودبرداری آغاز شده است. این محدوده سه و نیم هکتاری که الان دارد این عملیات در آن اجرا می‌شود، محدوده‌ای است که از سال 1389 تا 1396 در قالب طرح 57 هکتاری تخریب و با خاک یکسان شده است و در داخل آن بناهای ثبت ملی شده هم وجود داشت که خانه سلیمی و خانه منتصری از آن جمله هستند. پس از تخریب در نهایت دستور توقف طرح صادر شده و رای بر این مبنا صادر شد که خانه‌های سلیمی و منتصری عین‌به عین بازسازی شوند.

وی افزود: این سه و نیم هکتاری که هم اکنون زمین خالی است، در گذشته پر از خانه‌های تاریخی بوده است که تخریب شده‌اند و صرفا چهار بنای تاریخی در این محدوده باقی مانده‌اند و کل محدوده در ملکیت حرم شاهچراغ(ع) است. مشاوری که طرح 57هکتاری جدید را برای وزارت راه‌وشهرسازی کار کرده است، اعلام کرده که توسعه حرم فقط می‌تواند در قسمت‌های تخریبی اتفاق بیفتد. این طرح جدید اما هنوز مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری را ندارد.

توجه داشته باشید که طبق رای دیوان عدالت اداری طرح باید در شورای‌عالی شهرسازی و معماری تصویب شود اما هنوز هیچ طرحی مصوب و ابلاغ نشده است. با وجود مصوب نشدن طرح اما عملیات گودبرداری، حصار‌کشی و تجهیز کارگاه انجام شده و این یک تخلف آشکار از قوانین و مصوبات است.


https://jahanesanat.ir/?p=499704


https://t.me/reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

13 Nov, 19:42


🔺حفاری‌های اخیر اطراف حرم شاهچراغ(ع) مجوز میراث فرهنگی و شورای عالی معماری را ندارد

🔸پیگیری‌‌های میراث‌باشی، از وزارت راه و شهرسازی و وزارت میراث فرهنگی نشان از آن دارد که طرحی از سوی این دو وزارتخانه برای اجرای عملیات در بافت تاریخی شیراز مصوب نشده است  و حفاری‌ها فاقد طرح مصوب است‌.

🔸در حالی کمیسیون ماده ۵ در اردیبهشت ۱۴۰۲ مصوبه‌ای در خصوص بافت تاریخی شیراز صادر کرد که این مصوبه بنا به دستور شورای عالی معماری و شهرسازی به کمیته فنی ۳ ارجاع داده شد و هنوز این کمیته طرح را برای تصویب به شورای عالی معماری و شهرسازی ارجاع نداده و این شورا هیچ طرحی را در خصوص بافت تاریخی شیراز تصویب نکرده است.

🔸همچنین پیگیری‌های میراث باشی از وزارتخانه میراث فرهنگی و میراث استان فارس حکایت از آن دارد که هیچ طرحی هم از سوی میراث فرهنگی به تصویب نرسیده است .

🔸از سویی برخی در استانداری فقط از این موضوع مطلع بودند که قرار است جای خانه پور نواب آخر بازار حاجی یک سردر ساخته شود.

🔸بنابراین حفاری‌های اخیر در شمال بازار شاهچراغ فاقد مجوز شورای عالی معماری و شهرسازی و میراث فرهنگی است.
http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

13 Nov, 18:03


🔴 هجوم دوباره به بافت تاریخی شیراز | وزارت راه و شهرسازی: خلاف قانون است

📌 گودبرداری در بافت تاریخی و ثبت ملی شده شیراز در حالی صورت گرفته است که علیرضا صحراییان، معاون توسعه و عمران آستان مقدس شاهچراغ (ع) در گفت وگو با خبرگزاری ایلنا مدعی شده است که اجرای این پروژه با مصوبه کمیسیون ماده ۵ استان فارس و موافقت شورای عالی معماری و شهرسازی، اداره میراث فرهنگی استان فارس و همه دستگاه های مرتبط آغاز شده و در حال انجام است.

📌 این اظهارات در حالی مطرح می شود که امیرحسین جمشیدی، مدیرکل دفتر فنی استانداری فارس نیز در گفت‌وگو با صدای میراث اعلام کرده است که ابلاغ اجرا شدن پروژه احداث درمانگاه در بافت تاریخی شیراز پیش از آن که شورای عالی معماری و شهرسازی کشور مصوبه تفویض اختیار به استان ها را ابطال کند انجام شده است.

💰حمایت مالی از صدای میراث 💰

👈 برای حمایت فیلترشکن را خاموش کنید 👉

#ایران #وزارت_میراث_فرهنگی #دولت #پزشکیان #شیراز #بافت_تاریخی

www.sedayemiras.ir

@sedayemiras

[email protected]
https://www.instagram.com/reel/DCUWIr_t5K3/?igsh=MTk0N2YzdGo4MmU0dw==

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

13 Nov, 13:51


https://t.me/miraskhbar

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

13 Nov, 13:51


✍🏻فاطمه علی‌اصغر

«محمد ثابت اقلیدی»، مدیرکل اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس اما با قاطعیت به ما می‌گوید: «مگر ممکن است بافت تاریخی را تخریب کنند؟ مگر از روی نعش من رد شوند.»

علیرضا صحرائیان، معاون آستان مقدس شاهچراغ (ع) به ایلنا می‌گوید: «میراث فرهنگی با عملیات عمرانی در بافت تاریخی موافقت کرده است.»

محمدمهدی کلانتری دبیر پویش نجات بافت تاریخی شیراز اما می‌گوید: هنوز این کمیته طرح را برای تصویب به شورای عالی معماری و شهرسازی ارجاع نداده و این شورا هیچ طرحی را در خصوص بافت تاریخی شیراز تصویب نکرده است.

این گفته‌ها همه در حالی است که مشاهدات نشان می‌دهد؛ بافت تاریخی گودبرداری شده و مقدمات تخریب خانه صدرجهرمی فراهم شده است.

اینجا بافت تاریخی شیراز است؛ بی‌هیچ‌ نشانی از تجربه زیسته هزاران انسان که در آن متولد شده، بالیده و مرده‌اند. روی تصورتان خط بطلان بکشید که اینجا بتوانید جلوه‌هایی از معماری و فرهنگ را ببینید و جهانیان را انگشت به دهان بگذارید.

دوربین‌ها اینجا فقط می‌توانند عملیات تروریستی مردی را ثبت و ضبط کنند که برای کشتار آمده است. اینجا صحبت از نور نیست و درهای باز و حوض‌های آبی و کاشی‌های رنگی. یورش بافت‌خواران دوباره شروع شده است.

از بازار بیرون نیامده، پشت بارگاه شاهچراغ، نزدیک پارکینگ منصوری آن‌سوی نرده‌ها گودبرداری بزرگی، خود را به رخ می‌کشاند. «سیاوش آریا»، فعال میراث فرهنگی می‌گوید: «محوطه را حصارکشی کرده و پشت درهای بسته سرگرم کار هستند.

درحالی‌که کاوش‌های باستان‌شناسی در این منطقه انجام نشده است و گودبرداری عمیق بی‌گمان به لایه‌های باستان‌شناختی بافت تاریخی آسیب می‌زند.» این فقط یک‌سوی قضیه است: «اینجا ثبت ملی است و هرگونه نابودی، دست‌اندازی، حفاری و ویرانی خانه‌های غیرثبتی ممنوع است.
«علی دارابی»، معاون میراث‌فرهنگی وزارتخانه میراث‌فرهنگی در پاسخ به این سؤال که چرا بافت شهر کهنی چون شیراز وضعیت اسفناکی دارد و همچنان در خطر تخریب است، می‌گوید: «مصوبه ثبت ملی اعلام شده است و ما جلوی هرگونه دست‌اندازی به بافت تاریخی شیراز را می‌گیریم و محال است اقدامی برای تخریب بافت تاریخی انجام شود.»

مشاهدات ما نشان می‌دهد یکی دیگر از خانه‌های سروپای ثبت ملی در بافت تاریخی به‌نام خانه «صدرجهرمی» در خطر جدی قرار گرفته است. به‌نظر می‌رسد برای هیچ‌کس مهم نیست که جلوی ورودی این خانه به تاریخ اسفند سال ۱۳۷۷ تابلوی قهوه‌ای رنگ ثبت ملی به‌شماره ۲۲۷۷ نصب شده است. طبق قانون، هیچ فرد یا ارگانی حق تخریب این خانه و یا خانه‌های ثبت‌شده در بافت تاریخی شیراز را ندارد.

این در حالی است که صحرائیان با بیان اینکه پروژه احداث درمانگاه و بیمارستان در شمال آستان مقدس شاهچراغ (علیه السلام) براساس ضوابط پیش رفته و تمام دوستان ما علاقمند به ساماندهی بافت تاریخی شیراز هستند، تاکید کرد: تولیت آستان مقدس شاهچراغ (علیه السلام) برای هر طرحی که پیرامون آستان مقدس و در راستای ساماندهی اطراف آستان انجام شود، مصوبه قانونی می‌گیرد.
 
منبع: پیام‌ ما

#میراث‌_خبر #میراث_فرهنگي #باستان_شناسي #وزارتخانه_میراث #گردشگري #صنايع_دستي #شيراز #بافت_تاريخي #شاهچراغ

https://t.me/miraskhbar

 

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

13 Nov, 12:57


💠موقعیت بقعه و گذر امام‌زاده یحیی در نقشه‌های دوره قاجار؛ به ترتیب در سال‌های حدود ۱۲۲۳، ۱۲۳۷ و ۱۲۷۰ خورشیدی

سازمان نوسازی شهرداری تهران طرح تخریب ۳۸ هزار مترمربع از بافت تاریخی گذر امام‌زاده یحیی را ارائه داده است.

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون @nafetehroon

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

13 Nov, 12:57


💠 درباره اهمیت بقعه و گذر امام‌زاده یحیی که شهرداری تهران در صدد تخریب آن است
🖌حمیدرضا حسینی

🔘در روزهای اخیر اسنادی منتشر شده است که نشان می‌دهد سازمان نوسازی شهر تهران بر آن است تا با همکاری سازمان اوقاف و تولیت امام‌زاده یحیی، ۳۸هزار مترمربع از بافت تاریخی گذر امام‌زاده یحیی را به‌منظور اجرای «طرح توسعه امام‌زاده یحیی» تخریب کند. اجرای این طرح به‌منزله نابودی یکی از کهن‌ترین بخش‌های بافت تاریخی تهران است که برخلاف تصور عمومی، پیشینه آن نه به دوره قاجار، بلکه دست‌کم به ۱۳۰۰ سال پیش بازمی‌گردد.

🔘گذر امام‌زاده یحیی منسوب به بقعه‌ای به همین نام است که از کهن‌ترین زیارتگاه‌های تهران به شمار می‌رود و منسوب به دو تن از امام‌زادگان به‌ نام‌های یحیی و محمد است. گمان می‌رود که این گذر با ضلع شمال شرقی روستای تهران منطبق باشد؛ روستایی که بی‌تردید از آغاز سده نهم میلادی وجود داشته است. برپایه مكان‌يابی گورستان‌هاي قديمی تهران و با این پیش فرض که گورستان‌های مزبور، پيرامون روستا و نه درون آن قرار داشتند، حدود روستای تهران عبارت بوده است از امام زاده يحيی در شمال شرق، امام‌زاده زيد در شمال غرب، امام ‌زاده سيد ناصرالدين در جنوب غرب و امام‌زاده سيد اسماعيل در جنوب شرق.

🔘تقریبا تا اواخر دوره قاجار نیز گورستان بزرگی پیرامون بقعه امام‌زاده یحیی وجود داشت. از این گذشته، گمان می‌رود چنار کهنسالی که در جبهه غربی این بقعه قرار دارد، بیش از هشتصد سال عمر داشته و تنها درخت بازمانده از روستای تهران باشد.

🔘کتیبه صندوق قدیمی داخل ضریح امام‌زاده یحیی متعلق به سال ۸۹۵ق (۸۶۸ش) است. هم‌چنین، کاشی فیروزه‌ای رنگی با کاربرد لوح مزار متعلق به سال ۶۲۸ق (۶۰۹ش) در این بقعه یافت شده است که قدیمی‌ترین کتیبه تاریخ‌دار تهران قلمداد می‌شود. شادروان دکتر محمدتقی مصطفوی، ساختمان اصلی بقعه را متعلق به دوره ایلخانی و شامل یک برج خشتی هشت ضلعی می‌داند که بعدها در دهه ۱۳۲۰ به علت فرسودگی شدید، طبق نقشه اولیه بازسازی شد.

🔘در شهرسازی ایران، گذر به محل تقاطع سه کوچه و نیز بازارچه‌مانندی بی‌سقف که اغلب بر سر سه راهی با چند دکان تشکیل می‌شود، گفته می‌شود. بدین معنا، گذر امام‌زاده یحیی دیرینگی بقعه این امام‌زاده را ندارد و شکل‌گیری آن به احتمال زیاد حاصل تحولات دوره قاجار است. اما شکل کلی گذر و شبکه معابر متصل به آن می‌تواند بسیار قدیمی‌تر و مربوط به دورانی باشد که راسته اصلی گذر امام‌زاده یحیی یکی از اضلاع گورستان شمال شرق روستای تهران را تشکیل می‌داد و دیگر معابر آن، راه دسترسی به باغ‌های روستا را فراهم می‌کردند؛ چه آن‌که روستای تهران پوشیده از باغ‌های وسیع، از جمله انارستان‌ها و چنارستان‌های بزرگ بود.

🔘به باور نگارنده، حتی اگر طرح بیهوده و ناسنجیده سازمان نوسازی شهر تهران برای تخریب و نوسازی بقعه امام‌زاده یحیی به مرحله اجرا برسد، به احتمال زیاد در حین گودبرداری، لایه‌های باستانی و مواد فرهنگی درخور توجهی کشف خواهد شد که می‌تواند اسباب توقف طرح به‌منظور کاوش‌ها و بررسی‌های باستان‌شناسی را فراهم کند.

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون @nafetehroon

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

12 Nov, 11:23


🟠هجوم سارقان به بنای تاریخی سلمان بابل+ویدیو

🔸سارقان باردیگر با هجوم و شبیخون کف‌پوش‌های چوبی بنای تاریخی سلمان بابل را با خود بردند. این بنای تاریخی در جنگ بین‌الملل دوم به عنوان تجارتخانه روس‌ها در بابل فعال بود.

🔗https://rozanonline.ir/fa/tiny/news-3680


@rozanonline_ir

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

12 Nov, 05:24


🔹خط دو مترو، آب انبار زندیه را می‌بلعد/ گورستان هزار ساله در زیر ساختمان‌های اداری شیراز

🔹اقدامات غیراصولی ارگان‌های شهری بلای جان آثار تاریخی شیراز شده است. عبور مترو از حافظیه وضعیت پیچیده و مبهمی را در شیراز ایجاد کرده است و کارشناسان معتقدند با اینکه هنوز وضعیت بنای حافظیه به‌دلیل عبور مترو در هاله‌ای از ابهام قرار دارد، اما آنچه قطعی است عبور مترو قطعا آب انبار زندیه را تخریب خواهد کرد.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1554999


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

11 Nov, 12:12


و رسانه‌ها بپرسند، چنین جشنواره‌ای چقدر هزینه برده است؟ چقدر برای شهر آورد دارد و هزینه‌اش از کجا تأمین شده است؟ آیا جشنواره اسپانسر دارد؟ به قول اساتید روزنامه نگاری مسئولین جواب بدهند، خبر است و جواب ندهند هم خبر است.
https://irannewspaper.ir/8602/8/105666 https://t.me/Carbon114

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

11 Nov, 06:27


🔹سست شدن ستون‌های آرامگاه حافظ با شستشوی مداومِ حافظیه

🔹آرامگاه حافظ در شیراز با حاشیه‌های تازه مواجه شده است. عبور مترو شیراز از حریم این آرامگاه حافظ تا خبر تازه‌تر مبنی بر سست شدن ستون‌های آرامگاه حافظ شیرازی به دلیل شستشوی مداوم محوطه حافظیه همگی بر اهمیت حفاظت از آرامگاه حافظ تاکید دارند.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1554218


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

10 Nov, 19:37


هشدار،خطر تخریب بافت تاریخی شیراز شدت گرفت

تارنمای مهرگان :سیاوش آریا

نابودی بافت تاریخی و ملی شهر شیراز از خیابان اسکندری و پشت حرم شاهچراغ با ابلاغیه به خانه تاریخی وثبتی صدرجهرمی به زودی آغاز خواهد شد.

دست اندازی ها و ویرانی بافت تاریخی و ملی شهر شیراز دوباره آغاز شده است و بر پایه اسناد و شواهد هفته پیش با ابلاغیه و اخطار به خانه تاریخی و ثبتی صدر جهرمی که یکی از بیست خانه بسیار ارزشمند دوره قاجاریه شهر شیراز به شمار می آید،مبنی بر تخلیه خانه رقم خورده است. این در حالی است که طرح توسعه شاهچراغ مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری و پروانه(مجوز)اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان را ندارد.

در بخش دیگری از این محوطه(پشت شاهچراغ)گودبرداری بسیار عمیقی امروز بیستم آبان ماه آغاز شده که گرداگرد آن را حصارکشی کرده و امکان بازدید وجود ندارد. همچنین همه محوطه را حصارکشی کرده و به گفته ای"پشت درهای بسته" سرگرم کار هستند. از سویی، کاوش های باستان شناسی در این منطقه انجام نشده است و گودبرداری عمیق بی گمان به لایه های باستان شناختی بافت تاریخی آسیب های برگشت ناپذیری خواهد زد. همه این موارد در حالی رخ داده است که بافت تاریخی شهر شیراز سال گذشته به ثبت ملی رسیده است و هرگونه نابودی، دست اندازی،حفاری و حتا ویرانی خانه های غیرثبتی ممنوع بوده و تخلف به شمار می آید. زیرا سراسر بافت تاریخی و ملی شیراز به هم پیوسته و یکپارچه است و نابودی یک بنا یعنی آسیب رسانی به بافت تاریخی و ملی که برابر قانون ممنوع است.

از سویی گاز خانه صدرجهرمی و سیم زنگ خانه قطع شده و در روزهای آینده اگر نهادهای متولی جلو نیایند، یک خانه ملی و ثبتی بسیار ارزشمند شیراز با گچ بری ها و معماری ویژه برای همیشه از میان خواهد رفت.

باید دانست برابر با ماده ۵۵٨ قانون مجازات اسلامی، هرگونه دست اندازی، نابودی، آسیب و خدشه به بافت تاریخی و ملی شهر شیراز ممنوع بوده و جرم به شمار می آید.

هم اینک باید اداره کل میراث فرهنگی استان و استانداری به موضوع هرچه زودتر ورود کرده و از نابودی بافت تاریخی و بناهای واجد ارزش و غیر ثبتی آن پیشگیری کنند.

بافت تاریخی و ملی شیراز تنها بافت یکپارچه و بهم پیوسته کشور است که دست کم از حدود هزار سال پیش تا کنون نشانه های خود را حفظ کرده و بناهایی از دوره سلجوقی، ایلخانی، صفویه، زندیه تا پهلوی یکم را در خود دارد. بافت تاریخی و ملی شهر شیراز هویت و شناسنامه مردم شیراز و ایران به شمار می آید و پدران و مادران ما خاطره های فراوانی از آن دارند.

#mehrganaria
https://www.instagram.com/p/DCM9pCexKIJ/?igsh=NjZiM2M3MzIxNA==

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

10 Nov, 08:32


📍زنگ خطر تخریب بافت تاریخی شیراز به صدا در آمد

🔺 آغاز گودبرداری در شمال بازار شاهچراغ بدون مجوز میراث فرهنگی!

🔸فعالان میراث فرهنگی شیراز  از گودبرداری با لودر بابکت در محوطه بافت تاریخی و ثبت ملی شیراز در شمال بازار چاهچراغ، بدون اطلاع میراث فرهنگی خبر می‌دهند.
🔸این گودبرداری عمیق و وسیع در حالی صورت می‌گیرد که نه تنها مجوزی از سوی میراث فرهنگی صادر نشده است بلکه حتی کاوش باستان‌شناسی هم در این محوطه صورت نگرفته و مشخص نیست گودبرداران چند لایه باستانی را تخریب کرده‌اند.

🔸این درحالی است که چند وقتی است کنار خانه صدر جهرمی بنای ثبت ملی قاجاری در نزدیک پارکینگ منصوری در بخش دیگری از بافت و پشت شاهچراغ( ع) هم  کانکس‌های کارگاه‌های تجهیز شده‌ای مستقر شده است. و گاز خانه صدر جهرمی قطع شده است.

🔸براساس رای شورای تامین، بایستی سه خانه تخریب شده پیشین، توسط آستان احمدی عین به عین بازسازی میشد، که متاسفانه واحد حقوقی میراث فرهنگی تا کنون هیچ اقدام موثری انجام نداده است.

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

10 Nov, 07:37


💠طرح مشترک شهرداری و اوقاف برای تخریب گسترده بافت تاریخی گذر امام‌زاده یحیی
🔹۳۸هزار مترمربع از بافت تاریخی تهران با قدمت بیش از ۱۲۰۰ سال تخریب می‌شود


برپایه سندی که امروز، ۲۰ آبان ۱۴۰۳ در «خبرآنلاین» منتشر شده است، سازمان نوسازی شهر تهران بر آن است تا با همکاری سازمان اوقاف و تولیت امام‌زاده یحیی، ۳۸ هزار مترمربع از بافت تاریخی گذر امام‌زاده یحیی را به‌منظور اجرای «طرح توسعه امام‌زاده یحیی» به‌طور کامل تخریب کند.

شالوده ساختمان بقعه امام‌زاده یحیی به سده هفتم هجری قمری (دوره ایلخانی) باز می‌گردد. گذر امام‌زاده یحیی نیز از کهن‌ترین پهنه‌های مسکونی شهر تهران است. به باور بسیاری از پژوهشگران، بخش بزرگی از این گذر منطبق با روستای تهران است که شهر فعلی از گسترش آن پدید آمده است. از این‌رو، پیشینه تاریخی گذر امام‌زاده یحیی دست‌کم به هزار و دویست سال پیش باز می‌گردد.

در طرح توسعه امام‌زاده یحیی، صحن این امامزاده در سه فاز جمعا به میزان ۳۸ هزار مترمربع گسترش می‌یابد: در فاز اول ۴۷ پلاک؛ در فاز دوم ۳۰ پلاک؛ و در فاز سوم، ۶۹ پلاک تخریب می‌شوند. خبرآنلاین گزارش داده است که بین این پلاک‌ها، چند مدرسه فعال دخترانه و پسرانه و چندین بنای ارزشمند وجود دارد.

در حال حاضر، مفاد مرحله اول طرح مذکور به‌منظور بررسی به کمیسیون ماده ۵ ارسال شده است. این کمیسیون وظیفه بررسی و تصویب طرح‌های تفصیلی شهری را برعهده دارد و اعضای آن در شهر تهران عبارت‌اند از معاونان ذی‌ربط وزیران راه و شهرسازی، کشور، نیرو، جهاد کشاورزی و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، معاون سازمان محیط زیست؛ شهردار تهران (به عنوان رئیس کمیسیون) و رئیس شورای اسلامی شهر تهران (بدون حق رأی).

با توجه به اکثریت دولتی‌ها در کمیسیون مذکور، موافقت یا عدم موافقت آنان با اجرای طرح توسعه امام‌زاده یحیی، سنگ محکی برای ارزیابی جهت‌گیری دولت جدید در حوزه میراث فرهنگی و حفاظت از بافت‌های تاریخی است.

اسناد طرح توسعه امام‌زاده یحیی را این‌جا ببینید.

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون @nafetehroon

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

10 Nov, 06:37


گورستان هزارساله دارالسلام شیراز یا شعبه دوم بهشت زهرا! / مهمترین سنگ‌های تاریخی دارالسلام کجا هستند؟

گورستان هزارساله دارالسلام شیراز، بهشتی بود برای خودش. به‌خصوص در بهار شیراز! مردم به هوای همین گورستان تاریخی و یادآوری گذشتگان و دیدن سنگ‌های تاریخی قبور که حالا جدیدترین آن‌ها کمتر از ۲۰۰ سال قدمت ندارد، به این مکان می‌آمدند و با قدم زدن در گورستان و یادآوری تاریخ خود حال و هوایی عوض می‌کردند. حالا اما با ساماندهی این گورستان نه تنها قبرها که تاریخ دارالسلام نیز زیر و رو شده است. شیرازی‌ها می‌گویند دارالسلام زیبای شیراز را با یکسازی‌سازی قبور از ما گرفتند و شعبه ۲ بهشت زهرا تحویل دادند. حالا حتی از مهمترین قبرهای تاریخی این گورستان هم خبری نیست!

https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1553935


https://t.me/reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

10 Nov, 06:03


طرح توسعه یک امام‌زاده در تهران/ چه کسی پاسخگوی تخریب بناهای ارزشمند می‌شود؟

تولیت امامزاده یحیی توانست مجوز مرمت گنبد را از میراث فرهنگی بگیرد. اینکه از چه کارشناسان و با چه اصولی گنبد ثبت ملی شده مرمت می شود جای سوال و مناقشه دارد. اما در طرح توسعه امام‌زاده بیش از ۱۴۰ پلاک تخریب می شوند که در تخریب این پلاک ها چند مدرسه فعال دخترانه و پسرانه و چندین بنای ارزشمند تخریب خواهد شد... 👇

khabaronline.ir/xmRww

@reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

09 Nov, 04:57


🔹بخشی از بودجه‌ استرداد آثار تاریخی را برای جلوگیری از خروج آثار از کشور هزینه کنید/ نه از نگهبان خبری هست نه از دوربین!

🔹جعفرمهرکیان با انتقاد از وضعیت نابسامان آثار تاریخی و محوطه‌های باستانی، به ایذه اشاره کرد و اعلام کرد: درحال‌حاضر در بلندی‌های دره‌شمی، حفاران غیرمجاز در حال تخریب و سوراخ کردن یکی از مهمترین محوطه‌های باستانی ایران هستند این درحالی است که دره باستانی شمی با وجود آرامگاه‌های سنگی زیرزمینی نه تنها تبدیل به سایت موزه نشده بلکه کاوش در این محوطه‌ به مدت ۷ سال است که تعطیل شده.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1547803


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

08 Nov, 05:26


با سلام خدمت کلیه هنرمندان عزیز
روز گذشته جلسه ای در وزارت میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری در سالن فجر برگزار کردید
مدیر کل تولید رسماً اعلام کردن کلیه غرفه ها رایگان می‌باشد در کلیه سالن ها
و وقتی تعدادی از هنرمندان بعد از جلسه تماسی با مدیر کل تولید داشته اند
دوباره اعلام میکنند که بهیچ وجه همچین چیزی نیست
حال با توجه به عدم شفافیت به این موضوع همچنان اعلام میکنیم که در این نمایشگاه شرکت نکرده
و از وزیر محترم خواهان رسیدگی جدی و ورود به این موضوع هستیم
#کمپین_حمایت_از_صنایع_دستی_ایران
https://www.instagram.com/p/DCGJ9jwIV5C/?igsh=aHg4ZmFtbm5rcnVk

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

07 Nov, 20:44


🔻در آذر ماه سال ۱۳۹۲ مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان از اختصاص مبلغ ۲۳۰ میلیون تومانی برای بازسازی داخلی قلعه ناصری خبر داده بود. رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایرانشهر هم دو سال پیش اعلام کرد که برای بازسازی دوباره این قلعه به ۳۰۰ میلیارد ریال نیاز است.

بر اساس اطلاعات اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایرانشهر، «این قلعه در سال ۱۲۶۴هجری به دستور ناصرالدین شاه قاجار توسط استاد «حسین معمارباشی کرمانی» ساخته شد. کار ساخت این قلعه هفت سال به طول انجامید و از آن پس بنام قلعه ناصری یا ناصریه مشهور شد.»

این بنای تاریخی با مساحت هفت هزار و ۵۰۰ متر مربع شامل بخش‌های مختلف از جمله چهار حیاط مجزا و بیش از ۱۵۰ اتاق، حال بند، حوض خانه، انبار، اصطبل، حمام، سربازخانه و منطقه حاکم نشین است.

قلعه ناصری ایرانشهر در سال ۱۳۷۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

@BBCPersian

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

07 Nov, 20:42



🔻یکی از مخاطبان بی‌بی‌سی فارسی این ویدیوها را از وضعیت قلعه ناصری در ایرانشهر فرستاده است.

این تصاویر انباشت زباله در اطراف قلعه و خرابی‌هایی را در دیوارهای قلعه نشان می‌دهد.

فرستنده ویدیو با اشاره به تخصیص بودجه برای بازسازی این قلعه از بی‌توجهی مسئولان به وضعیت این مکان تاریخی انتقاد می‌کند.

قلعه ناصری در دوران قاجار ساخته شده و از جاذبه‌های گردشکری در این منطقه است. این قلعه بعد از قلعه بمپور بزرگترین و مهمترین قلعه خشت و گلی در جنوب سیستان و بلوچستان محسوب می‌شود.

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

07 Nov, 06:28


📢زنگ خطر فروریختن آثار سنگی کعبه زرتشت و بی اهمیتی متولیان میراث فرهنگی

🔸«زمین آرام آرام در هر گوشه‌ای از ایران دهان باز می‌کند و بناها را در خود می بلعد گاهی در تهران گاهی در اصفهان و گاهی در شیراز» این زنگ خطری است که هر از گاهی به گوش می‌رسد و اتفاقاً میراث فرهنگی کشورمان را هدف قرار داده است. انتشار تصاویری از محوطه باستانی نقش رستم در شهرستان مرودشت استان فارس مدتی است که سوژه رسانه‌ها شده است. یک خط طولی آثار این محوطه را نشانه رفته است.

🔸برخی از کارشناسان بر این باورند تا چند سال دیگر اثری از نقش برجسته‌های مهم این محوطه باقی نمی‌ماند، اگر این آثار سنگی براثر نشست زمین، فرو بریزد. اما متولیان میراث فرهنگی خواب خوش می‌بینند و می‌گوید هیچ اتفاقی نمی‌افتد و فرونشست به کتیبه‌ها آسیبی نمی‌زند.

🔸این بنا از لحاظ معماری یکی از منحصر به فردترین ساختمانهای تاریخی است. می‌گویند روزگاری شاهان هخامنشی در آن نیایش می‌کردند و وقتی بیرون می‌آمدند چهره‌ای نورانی داشته و بر تخت می‌نشستند و مستقیم به کاخ صد ستون می رفته و بر تخت سلطنت می‌نشستند و فرمانروایی را اعلام می‌کردند.


#انجمن_ایرانشناسان
@anjomaneiranshenasan

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

07 Nov, 06:14


حریم میراث جهانی تخت جمشید شکسته شد!

تارنمای مهرگان: سیاوش آریا

پایگاه جهانی پارسه در حریم درجه یک و ممنوعۀ میراث جهانی هخامنشیان و با فاصله ای کمتر از 500 متر از ورودی پارسه و بدون داشتن مصوبۀ شورای فنی استان پروانۀ(مجوز)ساخت چندین ساختمان را که گویا بنا است به سرویس بهداشتی تبدیل شود،داده است که این کار خلاف قانون و ضابطه های میراث فرهنگی است.زیرا ضابطه ها به روشنی و آشکارا هرگونه ساخت و ساز و پِی کنی و درخت کاری را در حریم درجه یک میراث جهانی پارسه ممنوع اعلام کرده و این موضوع خط قرمز میراث فرهنگی به شمار می آید. باید دانست هیچ فرد یا نهادی حتا شورای فنی هم نمی تواند از قانون سرپیچی کند و اگر این طرح مصوبۀ شورای فنی را نیز داشت،باز تخلف به شمار می آمد،چه رسد که ساخت و سازها مصوبۀ شورای فنی را هم ندارد.

بررسی ها و اسناد نشان می دهد که مجری طرح شرکت جهانگردی و ایرانگردی کشور است و بدون داشتن طرح مصوب و تنها با امضای مدیر پایگاه پارسه آغاز به کار کرده است و طرح ساخت و سازها رو به پایان است. نیاز به یادآوری است مسولانی که می گویند پس از تعطیلی میراث جهانی پارسه،مسافران و گردشگران نیاز به سرویس بهداشتی دارند در بیرون محوطۀ باستانی پارسه در سمت پارکینگ و پشت بخش بلیت فروشی بیش از 50 چشمه سرویس بهداشتی وجود دارد و همه مسافران و گردشگران تا زمانی که آن جا هستند،می توانند از سرویس های بهداشتی استفاده کنند. پس ساخت و پروانۀ سرویس بهداشتی به بهانۀ توسعۀ گردشگری از پایه و بیخ و بن نادرست است. مهم تر از آن،هیچ فرد یا نهادی فراتر از قانون نیست و نمی توان ضابطه و قانون های میراث فرهنگی را که شفاف و روشن است،نقض کرد...

گزارش کامل و جامع را در پیوند زیر بخوانید:

https://www.mehrganaria.ir/Maghale_View.aspx?Code=20900

#حریم_تخت_جمشید_شکسته_شد
#میراث_جهانی_تخت_جمشید
#هخامنشیان
#ایران

#mehrganaria
https://www.instagram.com/p/DCC7V0gtV8G/?igsh=NjZiM2M3MzIxNA==

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

06 Nov, 11:24


دو سازمان مردم‌نهاد دیگر هم به بیانیه‌ی اعتراض بیش از صد نهاد مردمیِ ملی و استانی به حمایت اتحادیه‌ی اروپا از ادعاهای غیرقانونی امارات متحده عربی در مورد جزایر ایرانی (تنب بزرگ، تنب کوچک و بوموسا) پیوستند:

- انجمن یاران سبز ژینگه (استان کرمانشاه)
- انجمن نیک‌اندیشان آریاتبار (استان ایلام)

این انجمن‌ها هم در پای کارزار نام خود را ثبت کردند، که امیدواریم زین پس راه‌های ارتباطی بیشتری میان ما باشد تا از آغاز نام‌شان را بر پای نامه بیفزاییم:

- انجمن ادبی سپیدار (استان زنجان)
- کمپین حمایت از صنایع دستی
- جامعه‌ی هتلداران اردبیل
- انجمن دماوند (کانادا)
- مؤسسه‌ی ایکوموس ایران

www.karzar.net/165044

@anjomanafraz
www.anjomanafraz.com

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

06 Nov, 05:29


بافت تاریخی شیراز؛
رو به تخریب و نابودی،
حتی پس از ثبت ملی
« روایت سوم »


گزارش میدانی پایگاه خبری نوین شهرساز
از تخریب بافت تاریخی شیراز پس از ثبت ملی

تاریخ گزارش: ۱۳ بهمن ماه ۱۴۰۲
تاریخ انتشار: ۱۵ آبان ماه ۱۴۰۳

همراه با:
محمدمهدی کلانتری
ـ دبیر پویش ملی نجات بافت تاریخی شیراز

بافت تاریخی شیراز پس از ۲۸ سال تخریب سازمان یافته، در مردادماه ۱۴۰۲ پس از دو سال پیگیری گسترده رسانه ای و مطالبه عمومی به ثبت ملی رسید، اما حتی ثبت ملی هم مانع از تخریب این بافت ارزشمند نشده است. با اطلاع از تخریب های دستی جدید بناهای تاریخی در تملک راه و شهرسازی استان فارس، پایگاه خبری نوین شهرساز به اتفاق محمدمهدی کلانتری، با سفر به شیراز در بهمن۱۴۰۲، اقدام به تهیه گزارشی میدانی نموده که در چندین روایت منتشر خواهد شد.
روایت سوم را می توانید در این ویدئو مشاهده نمائید

لینک خبر در سایت نوین شهرساز:
https://novinshahrsaz.ir/?p=17003
فیلم گزارش در سایت آپارات:
https://www.aparat.com/v/zvz5a1j

پایگاه خبری نوین شهرساز:
@novinshahrsaz

پویش ملی:
#نجات_بافت_تاریخی_شیراز
Instagram: @nejate.bafte.shiraz
Telegram: t.me/nejate_bafte_shiraz

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

05 Nov, 19:20


وضعیت وخیم آتشکده"تل جنگی" فراشبند

تارنمای مهرگان: سیاوش آریا

چهارتاقی یا همان آتشکده نامدار به تل جنگی شهرستان فراشبند پارس در بدترین شرایط نگهداری و حفاظتی به سر می برد. زمین های کشاورزی تا نزدیکی عرصه آن پیش رفته و گرداگرد یادگارساسانیان را در بر گرفته اند.

چهارتاقی"تل جنگی" فراشبند که از آن با نام یکی از آتشکده های بزرگ و مهم جنوب کشور نام می برند در شرایط نگهداری و حفاظتی بسیار بدی قرار دارد و زمین های کشاورزی تا نزدیکی عرصه آن پیش رفته و گرداگرد محوطه آن را فرا گرفته و پوشانده است. انبوه درختچه ها و گیاهان خودرو و خار و خاشاک در گرداگرد بنای ملی ریخته شده و صحنه زشت و زننده ای را برجای گذاشته است. مرمت های غیراصولی که کمابیش یک دهه پیش بر روی چهارتاقی انجام گرفته،چهره آنرا خدشه دار کرده و به ساختار بنا آسیب رسانده و صحنه های نازیبایی را رقم زده است. به گونه ای که بیشتر بخش های چهارتاقی را گچ پوشانده و شلخته کاری صورت گرفته است و جا دارد تا گروهی مرمتگر با تجربه و کارآزموده به همراه باستان شناسان با تجربه به مرمت اصولی و دوباره آن بپردازند.

اما این همه داستان غم انگیز آتشکده "تل جنگی" نیست! زیرا در بخش هایی از درون بنا معتادان و ولگردان و بیماران فرومایه آتش روشن کرده و خاکستر آن را برجای گذاشته اند که آسیب هایی بر یادگار ساسانیان رسیده است.کند و کاوهای غیرمجاز قاچاقچیان و سودجویان بیمار در گذشته در درون بنا در چند جای آن نمایان است که به لایه های باستان شناختی یادمان ملی آسیب های برگشت ناپذیری را وارد آورده است که با دیدن آن دل هر دوستدار میراث فرهنگی به درد می آید.

شاید بدترین چالش آتشکده "تل جنگی" ریزش بخش هایی از ساختمان روبه روی چهارتاقی باشد که بخشی از مجموعه آتشکده به شمار می آید. اتاقی که در بازدید چندین سال پیش نگارنده کامل سالم بود و در آهنینی هم به آن وصل شده بود که هم اینک درون و وسط و سقف آن کامل فرو ریخته و آوار شده است که جای نگرانی و افسوس و دریغ دارد و اگر به حال خود رها شود در آینده ای نه چندان دور دیگر بخش های آن نیز فرو خواهد ریخت. همچنین بر اثر گذشت زمان و رسیدگی نکردن مسولان مربوطه، بخش هایی از سنگ های مجموعه در ورودی و گرداگرد بنا ریخته شده است. زیرا چهارتاقی سست و بی دوام شده و نیازمند فوری مرمت های اصولی و کامل است.

بی گمان بدترین درد آتشکده تل جنگی رها کردن آن به حال خود است و پیشرفت و گسترش زمین های کشاورزی تا نزدیکی عرصه آن...

دنباله در بخش دیدگاه

#mehrganaria
https://www.instagram.com/p/DB_-2v-NJUl/?igsh=NjZiM2M3MzIxNA==

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

05 Nov, 09:36


مجتبی گهستوني✍🏻

در محافل مختلف مدیران و گاه در لابه‌لای مصاحبه آنان با موضوعاتی مواجه می‌شویم که با طرح‌های توسعه‌ای که با قوانین میراث‌فرهنگی مغایرت دارد در ارتباط است

اینکه در خوزستان، چغازنبیل نخستین اثر ثبت جهانی ایران محسوب می‌شود و به دنبال آن شوش، سازه‌های آبی تاریخی و کاروانسرای افضل در شوشتر در میراث جهانی یونسکو ثبت شده است به هر ایرانی حس هویت و عِرق ملی می‌دهد.

مگر ما چند شوش و هفت تپه‌ و چغازنبیل در دنیا داریم
اما چغازنبیل، شوش و هفت‌تپه از مهم‌ترین محوطه‌های باستانی دنیا از نظر دوره‌های استقرار، معماری، صنعت محسوب می‌شوند و در دنیا کمتر مشابه‌ای دارند. متولیان امر در شوش و خوزستان بی‌نهایت نسبت به این اهمیت چغازنبیل، شوش و هفت‌تپه ناآگاه بوده و بلد نبودند تا برنامه‌ریزی‌های خود را با محوریت میراث‌فرهنگی و گردشگری حول این آثار اجرایی کنند و فقط به حفاظت صرف و البته با گاهی تعلل توجه کردند.

چرا حریم یک محوطه باستانی مهم است
در فرهنگ و ادب جاری ایران، فضای بیرونی چیزی که حرمت دارد و به واسطه این حرمت باید مورد احترام قرار بگیرد، «حریم» نامیده می‌شود. حریم بر اساس یک شناخت صورت و به واسطه کالبد مکانی و زمانی و آن ظرفی که آن مجموعه و بنا در آن واقع شده توسط کارشناسان مشخص و ابلاغ می‌شود. مثلا عرصه و حریم کلیه بناها و محوطه‌ها مصوب دولت بوده و به استانداران اعلام شده است. حریم‌گذاری به عنوان یکی از راه‌های حفاظت فعال از زیستگاه‌های کهن مطرح است و به مرور متروک شده و زندگی در آن جاری نیست و از ثروت‌های فرهنگی یک کشور محسوب می‌شوند. با همه شگردها و زمینه‌های علمی تجربه‌ای که از زندگی گذشته وجود دارد، می‌دانیم که منظر چقدر در شکل‌گیری شهر باستانی دراونتاش با محوریت زیگورات چغازنبیل اهمیت دارد. این حریم جایی‌ست که می توانیم به خوبی از ظرفی که چغازنبیل در آن واقع شده حفاظت شود. حریم مطقا به معنای آن نیست که بخش‌هایی از یک اثر تاریخی و دیوار و حصار آن اثر تاریخی تا انتهای آن کشیده شده است. حریم یک حلقه حفاظتی برای حفاظت از ارزش‌های برجسته جهانی اثر است. ما درون عرصه شاهد آثار هستیم و در حریم گاهی شاهد پراکندگی آثار اقماری هستیم. این حریم که به حریم درجه یک یا حریم درجه دو و یا حریم منظری اطلاق می‌شود برای این است که با یک حرمتی از آن مجموعه و از خط عرصه فاصله بگیریم و بتوایم آن ظرف که اثر تاریخی در درون آن قرار دارد را به نحو شایسته‌ای حفاظت کنیم.

ویژگی‌های فرهنگی، طبیعی حریم چغازنبیل
چغازنبیل دارای دو حریم درجه یک و درجه دو است. حریم مصوب شده به دلیل ارزش‌های جهانی برجسته چغازنبیل حجم قابل توجهی از محدوده‌های پیرامون این بنای باشکوه و باستانی را در بر گرفته است. پس تمام مسئولان ارشد کشور و مسئولان ارشد استانی و شهرستانی وظیفه دارند که تمام توان خود را برای نگهداری از شاخص‌ها و حرایم آن بعمل آورند. در حریم چغازنبیل علاوه بر رودخانه دز و جنگل دز و زمین‌های کشاورزی، شش روستا، حتی صنایع بزرگی از گذشته و پیش از مصوب شدن عرصه و حریم وجود دارد. شوربختانه امروزه اراضی ملی از سوی برنامه‌ریزان شهرستانی و برخی دلالان زمین و متقاضیان توسعه، به عنوان اراضی بلاصاحب دولتی تلقی می‌شوند. این افراد در طرح‌های اقتصادی که به سمت‌شان می‌آید سریع دست روی نقاطی می‌گذارند که در حریم درجه یک و یا درجه دو چغازنبیل است و ورود به آن ممنوع است. اگر این زمین‌ها تاکنون خالی هستند به این معنی نیست که دیگران به فکرشان نرسیده به این زمین‌ها برای ساخت پروژه‌های صنعتی چشم طمع داشته باشند، بلکه وقتی قانون به آنها گوشزد شد، برای حرایم حرمت قائل شدند و به ضوابط مصوب شده توجه کردند.

چرا باید این حریم حفظ شود
حریم میراث جهانی برای صیانت و نگهداری از ارزش‌های جهانی اثر است. بنابراین حریم مورد نظر بر اساس ضوابطی که دارد باید حفظ شود. وقتی یک اثر ثبت جهانی می‌شود حرایم مصوب شده در یونسکو ثبت می‌شود. در کنوانسیون ثبت جهانی ١٩٧٢ ایران تعهد داده که از میراث جهانی حفاظت کند و برنامه‌ریزان شهری و روستایی ملزم می‌شوند که از این عرصه و حریم نگهداری کنند. این میراث جهانی ثروتیست که در اختیار آنان است. به همین دلیل، حریم مهم و تجاوز نکردن به آن مهم‌تر است. ضوابط حریم هر اثر هم مخصوص همان اثر است. چون طاقدیس سردار آباد یک نشانه مسلط محیطی در چغازنبیل محسوب می‌شود و یکی از اندام‌های طبیعی است که در مکان یابی برای چغازنبیل نقش داشته است. تمام تاریخ و طبیعتی که در این منطقه با یکدیگر گره خورده مهم است.

#میراث‌_خبر #میراث_فرهنگي #باستان_شناسي #وزارتخانه_میراث #گردشگري #صنايع_دستي #چغازنبيل #خوزستان #شوش #هفت_تپه

https://t.me/miraskhbar

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

05 Nov, 09:36


https://t.me/miraskhbar

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

05 Nov, 06:15


♨️ حکایت سازه‌هایی که دست از سر پل تاریخی «شهرستان» برنمی‌دارند

🖋مهرنار شهباز

زمزمه‌ها حکایت از آن دارد که قرار است سازه‌های نمایشگاه بین‌المللی سابق اصفهان در حریم پل تاریخی «شهرستان» و عرصه رودخانه «زاینده رود» با تغییر کاربری پابرجا باشند تا همچنان منظر این کهن‌ترین پل شهر مخدوش و مهجور باقی بماند.

طبق آخرین تصمیم‌گیری ها سازه‌های سابق شرکت نمایشگاه‌های بین‌المللی اصفهان به شهرداری واگذار شده است تا این ساختمان‌های واقع شده در حریم پل تاریخی شهرستان، تپه باستانی اشرف و مهم‌تر از آن عرصه زاینده رود در امور عام‌المنفعه مورد استفاده قرار گیرد.

به گفته برخی کارشناسان میراث فرهنگی، واگذاری سوله های یاد شده به شهرداری برای انجام امور عام‌المنفعه در حالی است که این بناها بواسطه قرارگیری در بستر و عرصه زاینده‌رود و همچنین مخدوش کردن منظر و حریم درجه یک پل تاریخی شهرستان، حقوق عامه را نقض کرده است.

کوشندگان میراث فرهنگی معتقدند این سازه‌ها زمانی به طور موقت در عرصه زاینده رود و حریم پل شهرستان بنا شده اند و حالا که نمایشگاه بین‌المللی اصفهان به مکان مناسبی انتقال یافته، وقت آن است ک منظر این ۲ اثر طبیعی و تاریخی از کمند سازه‌های ناهمگون رها شوند.

حریم پل‌های تاریخی اصفهان در سال ۱۳۷۶ و حریم تپه باستانی اشرف در سال ۱۳۸۲ تصویب و ابلاغ شده اند و سازه‌های نمایشگاه بین‌المللی سابق اصفهان در حریم درجه یک هر ۲ اثر تاریخی و البته در عرصه رودخانه زاینده رود قرار دارند.

📍مرتضی فرشته نژاد، پیشکسوت میراث فرهنگی اصفهان و تدوین‌کننده حریم پل‌های تاریخی و زاینده‌رود:

این موضوع به مثابه قانون گریزی و طرف شدن با مردم است چراکه مردم می آیند پل شهرستان و یکی از آثار تاریخی شان را ببینند اما چنین سازه‌هایی منظر پل و محیط طبیعی آن را تحت تاثیر قرار داده است.

فرشته‌نژاد گفت: احترام امام زاده را متولی نگه می‌دارد و مادامی که نتوانیم بدرستی از حق بازپس گیری حریم و منظر قانونی پل شهرستان و تپه باستانی اشرف دفاع کنیم، قاعدتا نهادهای دیگر هر طوری که می‌خواهند، تصمیم می‌گیرند و عملی می‌کنند.

📌این گزارش را در لینک زیر بخوانید:

www.irna.ir/xjS2rJ
@mehrnaz_shahbaz

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

05 Nov, 06:02


🔹درخواست بازاریان تهران از وزیر میراث برای جلوگیری از تخریب سرای تاریخی سیگارچی

🔹کسبه بازار تهران با ارسال نامه ای به علیرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از او خواستند جلوی تخریب سرای تاریخی سیگارچی که از هفته گذشته و به بهانه مقام سازی بنا آغاز شده است را بگیرد.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1552004


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

05 Nov, 05:34


🔹آیا پروژه «بام ری» با دهها هکتار عرصه تاریخی اثر ملی «کوه نقاره‌خانه» را می‌بلعد؟! / 118 برج‌ ـ آرامگاه گورستان‌ تاریخی زیرین در خطر

🔹شهرداری با اجرای پروژه «بام ری» یا «باغ طبرک» دست روی عرصه‌ تاریخی گورستان تاریخی زیرین شهرری گذاشته است. گورستانی که بیش از چند دهه از ثبت و تعیین حریم آن می‌گذرد و باستان‌شناسانی چون دکتر یحیی کوثری و دکتر شهریار عدل در این گورستان کاوش و پژوهش کرده‌اند. شهریار عدل در مقاله‌ای که به فرانسوی نوشته است گورستان زیرین شهرری را در دامنه کوه اسطوره ای و مقدس بی بی شهربانو با شهر آتن و اُلمپ خدایان و نکروپولیس یا شهر مردگان مقایسه کرده است. با این حال شهرداری بدون مجوز و طرح مصوب در این محوطه مشغول اجرای خاکبرداری و اجرای پروژه است.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1551160


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

04 Nov, 20:54


لودرها به جان گوردخمه میمند افتادند!

تارنمای مهرگان : سیاوش آریا

لودرها و بیل های مکانیکی اداره آبفا برای پدیداری مخزن آب به جان عرصه و حریم گوردخمه ساسانی میمند افتاده و تا چهار پنج متری آن عملیات عمرانی انجام می دهند!

به تازگی اداره آبفای میمند بدون گرفتن درخواست آگاهی(استعلام) از اداره میراث فرهنگی و منابع طبیعی و با بیل مکانیکی و لودر به جان عرصه و حریم تنها گوردخمه شناخته شده میمند و فیروزآباد افتاده تا مخزن آبی را برپا کنند. این در حالی است که تا کنون بررسی و مطالعات باستان شناختی در محوطه انجام نشده و تا دور دست های این اثر ارزشمند ساسانی، با سفال رو به رو هستیم که پیشتر نگارنده از آن بازدید میدانی کرده است.

گوردخمه ساسانی و بسیار ارزشمند میمند تنها گوردخمه شناخته شده میمند و فیروزآباد است که قابل سنجش با گوردخمه های شهرستان مرودشت است و از دید تاریخی و پژوهش های باستان شناختی دارای ارزش و اهمیت فراوانی است. با این همه،خواب مردگان در گوردخمه میمند نا آرام است و یادگار ساسانیان بی دفاع و رنجور، لرزه بر اندامش افتاده و در خطر است.

اما نگارنده بر پایه مسولیت اجتماعی خویش مسولان و کارشناسان میراث فرهنگی و یگان حفاظت میراث فرهنگی استان و مسولان میراث فرهنگی شهرستان فیروزآباد را از این دست اندازی ها آگاه کرده و خواستار پیشگیری از ادامه عملیات عمرانی شده است.
مدیر میراث فرهنگی شهرستان فیروزآباد بلافاصله یگان حفاظت را به منطقه فرستاده و با دادن اخطار از دنباله کار پیشگیری کرده است. همچنین مدیر میراث فرهنگی شهرستان فیروزآباد با تایید دست اندازی های اداره آبفا، فاصله عملیات عمرانی را پنج شش متری یادگار ساسانیان و در عرصه دانسته است و بنا شده کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی استان برای بررسی و پیشگیری از کار امروز به میمند بروند.

گوردخمه میمند با نگرش به ریخت و فرم آن مربوط به اوایل دوره ساسانیان است و دارای ارزش بسیار فراوانی است.

#mehrganaria
https://www.instagram.com/p/DB9d8AlNXbk/?igsh=NjZiM2M3MzIxNA==

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

04 Nov, 17:13


🔴 ۱۳۰ میلیارد تومان هزینه جشن رسانه ای میراث؟ |بودجه ای که باید صرف مرمت و حفاظت آثار تاریخی شود چگونه حیف و میل می شود؟

📌 جشنواره چندرسانه ای میراث که در دل معاونت میراث فرهنگی کشور تشکیل شده در حالی صبح امروز در شیراز آغاز به کار کرد که براساس گزارش های دریافتی صدای میراث بیش از ۵۰ تا ۱۳۰ میلیارد تومان هزینه روی دوش وزارت میراث فرهنگی، شرکت های تابعه و استانداری فارس گذاشته است.

📌 این جشنواره ۴۰۰ میهمان دارد که تنها 8 میلیارد تومان هزینه بلیت و اسکان روی دوش میراث فرهنگی می گذارد.

📌 این ارقام در حالی پرداخت می شود که سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی دستور جلوگیری از هزینه برای رویدادهای مختلف این وزارت خانه را با هدف برنامه ریزی دقیق برای هزینه کرد بودجه در محل های مورد نیاز صادر کرده است.

📌 چرا باید اعتبار کلانی که می توانست صرف کاوش های باستان شناسی، مرمت و حفاظت آثار تاریخی و محوطه ها غارت شده ایران شود باید اینچنین در معاونت میراث فرهنگی کشور حیف و میل شود؟

www.sedayemiras.ir

@sedayemiras

[email protected]

https://www.instagram.com/reel/DB9DSIVtdtn/?igsh=ZTQ0NmtqbDd3ZzNo

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

04 Nov, 13:49


فیلم ارسالی مردمی

تجهیز کارگاه احداث صحن پیامبر اعظم (ص)
در محدوده شرقی حرم حضرت شاهچراغ (ع)
در بافت تاریخی شیراز
14 آبان ماه 1403

این اقدام بدون بررسی و تصویب طرح توسعه حرم شاهچراغ، در شورایعالی معماری و شهرسازی، به صورت خودسرانه و فراقانونی در حال انجام است.

پویش ملی:
#نجات_بافت_تاریخی_شیراز
Instagram: @nejate.bafte.shiraz
Telegram: t.me/nejate_bafte_shiraz

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

04 Nov, 13:49


با عرض سلام

با توجه به فیلم ارسالی از طرف اهالی بافت تاریخی شیراز در محدوده شرقی حرم حضرت شاهچراغ (ع)، بخش اعظمی از زمین های این محدوده کاملا حصارکشی شده و در حال تجهیز کارگاه و گودبرداری است.
این محدوده 3/5 هکتاری از بافت تاریخی شیراز که حدفاصل سالهای 1389 تا 1396، جهت طرح توسعه 57 هکتاری، تملک اجباری و تخریب شد و در میان بناهای تخریب شده، ده بنای ثبت ملی ارزشمند نیز وجود داشت، تاکنون به عنوان پارکینگ موقت مورد استفاده قرار میگرفت.
برطبق صحبت های علیرضا صحرائیان معاون عمرانی حرم شاهچراغ (ع) در مناظره زنده تلویزیونی برنامه ثریا در تاریخ 30 بهمن ماه 1401، قرار است در این محدوده 3/5 هکتاری صحن پیامبر اعظم (ص) احداث شود.
اما باید گفت هرگونه اقدام اجرائی قبل از بررسی و تصویب طرح در شورایعالی معماری و شهرسازی، برخلاف قوانین، مصوبات و دستورالعمل های بالادستی است.
اگر قرار باشد هر نهاد پر قدرت و ذینفوذی، روی بخشی از شهر دست بگذارد و با زور و تهدید، املاک مردم را تصاحب کند و بدون توجه به تاریخ و تمدن و فرهنگ، بافت تاریخی را با لودر و بولدوزر شخم بزند و دور آن حصارکشی کند و بدون هیچ گونه مصوبه ای اقدام به عملیات عمرانی کند، دیگر سنگ روی سنگ بند نمی شود.
و تاسف بارتر اینکه تمام این اقدامات ضد انسانی، ضد مذهبی، غیر قانونی و خودسرانه، به نام دین اسلام انجام میشود.
#توسعه_غصبی_حرم به یقین مورد تایید پروردگار عالم، پیامبر اعظم، ائمه اطهار و امامزادگان عظیم الشان نیست، و گذاشتن نام پیامبر اعظم (ص) بر صحنی که با تملک اجباری و غصب مال مردم و تخریب تاریخ و تمدن و فرهنگ، آزادسازی و احداث شود، ظلم های رواشده بسیار را پاک نخواهد کرد.
و نیز برطبق شریعت مبین اسلام، نماز در محل غصبی جایز نیست. پس نمیشود با زیر پا گذاشتن تمامیت آموزه های دین، ترویج دین کرد.
آنانی که دلسوزان بافت تاریخی شیراز و منتقدان طرح توسعه حرم با شیوه ای که ذکر شد را ضد دین و معاند و مخالف زیارت می خوانند، به جای تهمت پراکنی باید ضدیت با دین را در عمل و رفتار خود جستجو کنند.
در نهایت از مسئولین دلسوز و آگاه که از آغاز تا پایان این ماجرا را به خوبی می دانند، تقاضا میشود که جلوی تخلفات سازمان یافته بیشتر در این محدوده تاریخی شهر شیراز را تا پیش از بررسی و تصویب نهائی طرح در شورایعالی معماری و شهرسازی بگیرند.

با تشکر
محمدمهدی کلانتری
دبیر پویش ملی #نجات_بافت_تاریخی_شیراز
14 آبان ماه 1403

پویش ملی:
#نجات_بافت_تاریخی_شیراز
Instagram: @nejate.bafte.shiraz
Telegram: t.me/nejate_bafte_shiraz

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

04 Nov, 10:55


مغالطه مدیران و گرداب نابودی صنایع دستی ایران

حجت اله مرادخانی
پژوهشگر صنایع دستی و مدرس دانشگاه

از یاد نبریم، وضعیت فعلی صنایع دستی ایران، بیش از آنکه تحت تاثیر چالش های بین المللی مانند بحث تحریم ها باشد، متاثر از سوءمدیریت و فرصت سوزی های بی شمار داخلی است. بنابراین وضعیت نابسامان این حوزه را نمیتوان مستقیما به گردن مقوله ای مانند تحریم انداخت، تا از رهگذر این موضوع متولیان قانونی این حوزه از زیر بار مسئولیت حاکمیتی خود شانه خالی کنند...

https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1648706

https://t.me/reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

03 Nov, 12:03


چرای دام در محوطه تاریخی سیراف استان بوشهر

این محوطه تاریخی دارای گوردخمه‌ها و قبور حوضچه ای و دیگر آثار تاریخی است و قدمت آن به عصر ساسانی می‌رسد.

این محوطه به شماره ۶۵۰۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است

برگرفته از برگه آقای شهاب دودمان، راهنمای گردشگری هرمزگان

https://www.instagram.com/reel/DByBLFaomxN/?igsh=Z3BuYXQ3bmltOWE=

https://t.me/reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

03 Nov, 11:17


ارسالی از مخاطبان دیده‌بان


خشک شدن و نابودی قنات تاریخی نبادان ابرکوه یزد با تصمیم غلط مسئولان

حرفهای دردناک یک شهروند در بازدید از قنات نبادان ابرکوه در استان یزد که که طی دو ماه اخیر توسط مدیران شهری و میراثی ابرکوه خشک شده است.
قنات زنده و پر آب نبادان ابرکوه با قدمت تقریبا بیش از دو هزار سال با تصمیم سراسر اشتباه و خودخواهانه مسئولان شهرستان ابرکوه و مدیران استان یزد مبنی بر حفر چاه و لوله گذاری در فاصله پنج متری قنات، تقریبا خشک شده است و نفس های آخر را می کشد.

پ.ن:
این قنات یکی از تامین کننده‌های آب مورد نیاز برای سرو کهنسال ابرکوه است و با نابودی این قنات احتمال از بین رفتن سرو ابرکوه هم وجود دارد

https://t.me/reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

03 Nov, 05:18


🔹زخم پاساژ‌ الکتریکی بر پیکر نخستین سینمای لاله‌زار/ چرا سینما خورشید ثبت نمی‌شود؟!

🔹داستان غم‌انگیز زوال نخستین سینماهای ایران در لاله‌زار، قصه تازه‌ای نیست. سالهای طولانی از تبدیل شدن مهمترین خیابان نوستالژیک تهران به مغازه‌ها و پاساژهای الکتریکی می‌گذرد و هیچگاه هم هیچ نهادی نتوانست این خیابان را به کاربری اصلی‌اش نزدیک کند. حالا اما قدیمی‌ترین سینمای تهران که سال ساخت آن به 106 سال پیش برمی‌گردد با خاطره لاله‌زار و زخمی در پهلو که به‌واسطه ساخت و ساز پاساژ مجاور در آن ایجاد شده دارد جان می‌دهد و فراموش می‌شود.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1546841


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

02 Nov, 17:26


🔴 400 هنرمند حضور در نمايشگاه ملی صنايع دستی را تحریم کردند | هنرمندان: ادامه این روند کارگاه های صنایع دستی را نابود و بیکاری گسترده ایجاد می کند

📌 بیش از ۴۰۰ هنرمند صنایع دستی کشور در نامه ای به وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، حضور در سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایع دستی کشور را به دلیل تحمیل هزینه های سرسام آور به هنرمندان تحریم کردند.

📌 در این نامه خطاب به سید رضا صالحی امیری آمده است: «با توجه به برگزاری نمایشگاه صنایع دستی و عدم عنایت و درک مناسب شرایط موجود هنرمندان صنایع دستی کشور از سوی معاونت صنایع دستی و مدیران کل، هنرمندان و صنعتگران صنایع دستی کشور با عدم شرکت در این نمایشگاه اعتراض خود را به ناعادلانه بودن هزینه های سرسام آور و غیرمنطقی اعمال شده توسط برگزار کننده اعلام نموده و ادامه این روند را موجب نابودی کارگاه های صنایع دستی و بیکاری گسترده در این حوزه می دانیم.»

💰 حمایت مالی از صدای میراث 💰
👈 برای حمایت فیلترشکن را خاموش کنید 👉


#ایران #صنایع_دستی #هنرمند #وزارت_میراث_فرهنگی #صالحی_امیری #نمایشگاه_صنایع_دستی

www.sedayemiras.ir

@sedayemiras

[email protected]

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

02 Nov, 10:24


https://t.me/miraskhbar

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

02 Nov, 10:24


مجتبی گهستونی✍🏻

“دا و دختر” نام قلعه‌ای با کاربری نظامی در شهرستان رامهرمز و به دیرینگی دوره ساسانی است که هیچ عزمی برای حفاظت و نگهداری آن وجود ندارد. بر اساس آخرین مشاهدات حربم این قلعه کاوش شده است البته با بولدوزر و بیل مکانیکی. چه ارگانی و چه کسی به خود جرات این کار را داده تا پنج متر خاک‌برداری انجام دهد؟ چرا‌ اداره میراث‌فرهنگی گردشگری صنایع‌دستی شهرستان رامهرمز سکوت کرده است؟

پای قلعه، پیست موتور سواری و میدان تیر ساختند. منابع ملی را تصرف و دیوارکشی کردند. در پای قلعه به تعداد زیاد گورهای تاریخی وجود دارد که یا طعمه بولدوزرها شده و یا زیر خروارها نخاله ساختمانی در حال دفن شدن هستند.

حریم قلعه به محلی برای تخلیه نخاله‌ها تبدیل شده و منظره‌ای زشت برای یک قلعه باشکوه به جای گذاشته است. در دیواره خاک برداری شده می‌توان سفال‌های دوره هخامنشی را به وضوح دید. به قدری آثار در این دیواره و در عمق دو متر وجود دارد که می‌شود پس از یک کاوش منظم گزارشی مفصل در مورد آن نوشت. ولی نه خبری از کاوش است و نه تعقیب قضایی متجاوزین، آیا مسئولان پژوهشکده باستان‌شناسی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی در جریان هستند؟

صد متر آن‌طرفتر یک سازه آجری تاریخی را با لودر به قصد پیدا کردن گنج تخریب کردند. لودری که در همان نزدیکی در حال برداشت شن بود. مجوزی که معلوم نیست به چه طریق به یک شخص دادند تا در یک محوطه تاریخی معدن شن بر پا کند.
همین قلعه اگر در هر کشوری بود با جلب گردشگر می‌شد کارهای بزرگی برای یک شهر کرد ولی افسوس نه فکر بکری وجود دارد و نه اراده‌ای. اگر قلعه را مرمت نمی‌کنید لااقل تخریب نکنید. نمی‌شود میراث گذشتگانمان را افراد سودجو و کوته فکر نابود کنند. لازم هست اداره میراث‌فرهنگی گردشگری صنایع‌دستی رامهرمز و اداره کل با جدیت موضوع را پیگیری و از نابودی یک بنای با شکوه جلوگیری کند

#میراث‌_خبر #میراث_فرهنگي #باستان_شناسي #وزارتخانه_میراث #گردشگري #صنايع_دستي #رامهرمز #ساساني #قلعه_دا_و_دختر

https://t.me/miraskhbar

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

02 Nov, 08:43


حضرت آیت الله حسینی همدانی
نماینده محترم ولی فقیه در استان البرز و امام جمعه‌ فرهنگ دوست کرج

🍀 با سلام و احترام

☑️ همانگونه که میدانید آثار تاریخی هر منطقه ، راوی هویت فرهنگی آن دیار است که به لحاظ ارائه اطلاعات ذیقیمت باستان شناختی ، شناخت آیین ها و سنت های فرهنگی ، مطالعات زیست بوم و بسیاری موارد دیگر برای الگو برداری و بازسازی نوین جامعه  و توسعه پایدار از طریق جذب گردشگر داخلی و خارجی حائز اهمیت فراوان می باشند . از سویی دیگربه استناد آیه شریفه 🔹 قل سیرو فی الارض فانظروا کیف کان عاقبه المکذبین 🔹 که همه مردم را به سیر و سفر و دیدن عاقبت کار پیشینیان دعوت می کند تا به حکم 🔹 فاعتبروا یا اولی الابصار 🔹 این سیاحت ظاهری و معنوی مایه دریافت تجربه عمیق آحاد جامعه از گذرا بودن همه زینت های دنیا و عاقبت ستم و یا نیکخویی گذشتگان را به ما یادآوری نماید به گونه ای زیبا و نامحسوس ما را به  لزوم پاسداشت و صیانت از این مواریث فرهنگی  فرا می خواند و نگهداری از آنها برای نسل های آینده را بر ما آشکار می نماید. در میان آثار تاریخی شهرستان کرج، #کاخ_مروارید به لحاظ داشتن فرم معماری خاص و فضای سبز گسترده و زیبا، واجد ارزشی ویژه در سطح کشوربوده به ویژه آنکه به شمارهٔ ثبت  ۷۰۶۷  جز پایگاه‌های مهم پژوهشی کشور به شمار می رود . اثری فاخر که سالها بی‌مهری اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصا در چند سال اخیر  آسیب جدی و نابخشودنی به آن  وارد آورده است و عدم مدیریت بهینه روی پیکره بی جان این میراث ارزشمند حالتی را در ذهن متبادر ساخته است که گویا آثار تاریخی در نظرگاه و برنامه ریزی اداری مدیران استان مورد توجه نیست و این در حالی است که این اثر ، پتانسیل فوق العاده ای در جذب گردشگر دارد .شرایطی که امروز در کاخ می بینیم ، زخم بی برنامگی و برنامه های هیجانی است از جمله عدم پیگیری موضوع مالکیت آن بعد از سالها ، آشفتگی در برنامه ریزی ها و نوع بهره‌برداری ، برگزاری‌ جشن آش و خوراک و ‌... که مجموعه را به سوی نابودی پیش می برد و اصرار تعجب برانگیز استاندار البرز در جلسه شورای ترافیک استان مورخ ۹ آبان ۱۴۰۳ در خصوص دستور تعریض بلوار همجوار کاخ ، که تعرض به اثری ملی به شمار رفته و برخلاف قانون حفظ آثار ملی می باشد

☑️ ما و همه شهروندان فهیم کرج شرایط کنونی کشور ، معضلات شهربه ویژه بحث ترافیکی محدوده مهرشهر را باور و تأکید داریم که کلید حل مشکلات نگاه کارشناسی و حرکت در مدار قانون است اما آنچه که برای همه ما و قطعا برای حضرتعالی نیز اهمیت دارد این است که  شرایط ، مسئولیت مهم حفاظت از آثار  تاریخی و محوطه های باستانی را  نباید  در محاق قرار دهد و اعتقاد راسخ داریم اگر تعهد درکنار تخصص قرار گیرد ،شرایط بهتر میشود .شما خوب میدانید که این استان علیرغم جدید التأسیس بودن از نظر محوطه های باستانی گرانسنگ بوده و برخی از آنها از نمادهای تمدن بشری محسوب می شوند و  حال سئوالی مهم : چرا برنامه ریزی درست ، حلقه گم شده مدیریت محوطه ها و اماکن تاریخی است ؟ آیا درست است که آثار تاریخی به طرز سخره آوری رها شود ؟! آیا این رفتار با سیاست های فرهنگی اقتصادی نظام سنخیتی دارد ؟! مهجوریت و غربت جانکاه یک بنای مهم تاریخی که باید مایه عبرت شود چه معنایی دارد ؟! آیا رفتارهای هیجانی برخی از سال‌های نه چندان دور تا به امروز  پسندیده است ؟! آنهم در شرایطی که چنین رفتار زننده ای برای بارها تکرار شده و هر بار که مطلبی درج و گفته می شود با عکس العمل های نامتعارف روبرو می‌شود! و خیلی پرسش های دیگر که پاسخ درست به آنها قطعا وضعیت بغرنج این استان و محوطه های باستانی و آثار تاریخی و همچنین صنعت گردشگری آن را از بن بست کنونی خارج خواهد نمود.بی شک وضع حالیه  قابل درک است اما آنچه که قابل درک نیست نوع برخورد با اماکن و محوطه های مهم استان و همچنین عدم پاسخ متولیان امر به نقدهای فعالان مدنی می باشد  . لذا ما به عنوان عضوی از جامعه فرهنگی کشور و متعهد به اخلاق و قانون ، مجدانه از شما که دارای جايگاه رفیعی در استان بوده و همواره حامی تلاش‌های فرهنگی و اجتماعی بوده اید ، خواستاریم، ضمن دستور رسیدگی عاجل به بررسی شرایط این اثر مهم ملی که از سرمایه های فاخر به شمار می رود شرایطی نيز فراهم آورید تا از تمامی ظرفیت ها برای حل و فصل معضل ترافیکی مهرشهر بدون آسیب جدی به عرصه کاخ و تعرض به اثری ملی ، بهره گرفته شود. سعادت و سلامت شما را از درگاه خداوند متعال خواستاریم.

۱۲ آبان ۱۴۰۳
سیامک صحافی
رئیس انجمن تاریخ و میراث ایرانیان

رونوشت:
✔️ وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی
✔️ وزیر کشور
✔️مجمع نمایندگان استان البرز در مجلس شورای اسلامی
✔️ دادستان عمومی و انقلاب کشور
✔️ شورای اسلامی شهر کرج
✔️ رسانه های عمومی

┏━━━🍁━━━┓
⠀      @foalborz
┗━━━🍁━━━┛

https://imgurl.ir/uploads/b73790_1_1632.jpg

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

02 Nov, 07:16


متن وُرد اعتراض بیش از صد نهاد مردمیِ ملی و استانی به حمایت اتحادیه‌ی اروپا از ادعاهای غیرقانونی امارات متحده عربی در مورد جزایر ایرانی (تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسا)

گفتنی است تا کنون نزدیک به هفت هزار تن نیز تایید خود را بر پای این نامه نهاده‌اند. امید که با گسترش تبلیغات بتوانیم بر این شمار بیفزاییم. نامه با ترجمه‌ی انگلیسی، از سوی انجمن افراز و با یاری کارزار، برای افراد و نهادهای مخاطب فرستاده خواهد شد.

www.karzar.net/165044

@anjomanafraz
www.anjomanafraz.com

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

02 Nov, 07:15


اعتراض بیش از صد نهاد مردمیِ ملی و استانی به حمایت اتحادیه‌ی اروپا از ادعاهای غیرقانونی امارات متحده عربی در مورد جزایر ایرانی (تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسا)

خانه‌ی هنرمندان ایران، سه خانه‌ی هنری و هشت انجمن برجسته‌ی هنری کشور به جمع نهادهای مردمی حمایت‌کننده از نامه و کارزار اعتراضی به حمایت اتحادیه‌ی اروپا از ادعاهای غیرقانونی امارات متحده عربی درباره‌ی جزایر سه‌گانه‌ی ایرانی پیوستند.

این نهادها عبارتند از:
خانه‌ی هنرمندان ایران
خانه‌ی تئاتر
خانه‌ی سینما
خانه‌ی موسیقی
انجمن تصویرگران
انجمن شاعران ایران
انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران
انجمن عکاسان ایران
انجمن هنرمندان سفالگر
انجمن هنرمندان مجسمه‌ساز ایران
انجمن هنرمندان نقاش ایران
جامعه‌ی مهندسان معمار ایران

t.me/Iranartists/25124

از آن جایی که تارنمای کارزار، پس از انتشار یک کارزار، امکان ویرایش متن و افزوده شدن نهادهای تائیدکننده تازه را ندارد متن این نامه با امضاهای جدید ارائه می‌شود تا خبرنگاران و رسانه‌های محترم نسبت به انتشار آن ما را یاری کنند. متن ورد نامه پیوست است. 👇

www.karzar.net/165044

@anjomanafraz
www.anjomanafraz.com

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

28 Oct, 19:08


ایران، کورش بزرگ و امروز


علیرضا افشاری

دبیر دیده‌بان یادگارهای فرهنگی و طبیعی ایران

۱. مناسبت روز هفتم آبان‌ماه چیست؟
هفده روز پس از گشوده شدنِ شهر بزرگ بابِل به‌دستِ سپاهیان کورش بزرگ و سقوط پادشاهی نبونئید، خود او ــ پس از آن که با زنده‌سازی شبکه‌ی آبیاری منطقه کاری عمرانی را سرپرستی می‌کند ــ وارد این شهر می‌شود؛ این ورود با تشریفاتی بزرگ و استقبالی مردمی، احتمالاً با مدیریت فرمانده‌اش اوگبارو که اکنون اداره‌ی شهر را بر دوش دارد، همراه است و به‌ویژه صدور استوانه‌ی معروف به حقوق بشر، چرا که در این استوانه برای نخستین بار مردم و نه اشراف شهرِ تسخیرشده ــ به روال استوانه‌های پیشین میان‌رودانی ــ خطاب قرار می‌گیرند و بر آرامش سپاهیان و آسیب نرساندن به مردم و آزاد بودن دین‌ها و باورهای‌شان تأکید می‌شود.

۲. آیا این روز مستند است؟
بلی، مستند است و در سنت ثبت وقایعِ بابلی (سال‌نامه‌ها) تاریخ آن آمده که بر پایه‌ی پژوهش کارشناسان این حوزه با هفتم یا احتمالاً هشتم آبان‌ماه تقویمِ کنونی ما برابر است.

۳. اهمیت این روز در چیست؟
جدا از آن که در سطح جهانی شیوه‌ای از مدیریتِ کشورها به دستِ کورش بزرگ رسمیت می‌یابد که در آن شهرهای تابعه‌ی یک پادشاه مستعمره‌ی وی نمی‌شوند (ویران نشده و مردمان به بردگی گرفته نمی‌شوند) و دارای حقوقی برابر می‌گردند و آزادی پرستش خدایان و زبان‌ها رعایت می‌شود و به‌ویژه امنیت و صلحی در منطقه برقرار می‌شود که با فراز آمدن شاهی جنگجو در جایی از این منطقه باز به ورطه‌ی ستیز و نبرد نمی‌افتد و به این ترتیب نوعی سیاستِ خاص در تاریخ جهان شکل می‌گیرد که ما آن را با برچسبِ «سیاست ایران‌شهری» می‌شناسیم در سطح ملی نیز برای نخستین بار پادشاهی‌های رقیبِ منطقه‌ای در کنار هم‌دیگر شاهنشاهی‌ای را می‌سازند که در واقع بنیادِ جغرافیاییِ ایران است، که ما به خاطر جدایی بخش‌هایی از آن در گذرِ هزاران سال و برای آن که با ایرانِ سیاسیِ کنونی اشتباه نشود آن را به نام ایران‌زمین می‌نامیم. پس، در واقع این روز آغاز بنیادِ ایران است و همانی است که همه‌ی پادشاهان و شاهنشاهان و سرداران بزرگ تاریخِ ما، در گذر تاریخ، همواره برای زنده‌سازی‌اش کوشیدند و آرمانِ این یگانگی را در سر داشتند.

۴.
بیش از یک دهه است که این روز ــ هفتم آبان‌ماه ــ برای گروهی از ایرانیان تبدیل به روزی برای بزرگداشت کورش بزرگ و ایرانِ جاودان شده است، که نمودِ آن گرد هم آمدن در پاسارگاد ــ آرامگاه آن شخصیت تاریخی ــ است. شاید یادداشت‌های کوتاه دکتر انوشیروان کیهانی‌زاده با موضوعِ روزشمار تاریخ، که روزگاری در روزنامه‌های همشهری و سپس ایران منتشر می‌شد، آغازگر این توجه بوده باشد، اما قطعاً ماجرای ساختِ سد سیوند و جنبش ملی اعتراض به آبگیری آن بود که این مناسبت را همگانی کرد.
حال، اهمیتی ندارد که این روز جهانی باشد یا نه، یا کسان و سازمان‌هایی بکوشند که کورش بزرگ یا مستند بودنِ آرامگاهش را نقد بکنند یا خیر ــ که اگر صادقانه بخواهند چنین کنند می‌باید این بحث‌ها را در محافل علمی و دانشگاهی طرح کنند نه در رسانه‌های عمومی و نه به‌ویژه به یاری رسانه‌های ملی یا سازمان‌هایی با بودجه‌های خاص، که بی‌احترامی به اکثریتِ مردمی است که این شخصیت را می‌ستایند؛ تنها شخصیتی که در کتاب‌های همه‌ی ادیان ابراهیمی، بر پایه‌ی پژوهش‌های بسیار، بزرگ داشته شده است ــ و بارها نیز نهادهایی مردمی و حتا دانشگاهی خواهان ثبتِ ملی این روز یا دست کم احترام گذاشتنِ نهادهای دولتی و حکومتی به این انتخاب شده‌اند که نه تنها تعارضی با امنیت ملی ندارد بلکه سببِ تقویت انسجام ملی می‌شود؛ خواستی که هم‌چنان، با وجود تبلیغات بر روی شکل دادن کارگروهی برای آن در استانداری فارس، بی‌پاسخ مانده است و هر ساله تعارض‌هایی را شکل می‌دهد که به سود هیچ‌کس نیست.

https://www.khabaronline.ir/news/1976919

@reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

28 Oct, 15:24


🔺مجموعه تاریخی توسکاسرای رامسر در معرض تخریب

🔸مجموعه خدماتی و پذیرایی قدیمی توسکاسرای رامسر با این‌که یکی از زیرساخت‌های آماده شهر برای پذیرایی از گردشگران محسوب می‌شود، سالها به دلایل نامعلوم بدون استفاده و به حال خود رها شده که این وضعیت نگرانی‌هایی را برای شهروندان و دوستداران بافت تاریخی این شهر ایجاد کرده است.

www.irna.ir/xjRX82

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

28 Oct, 10:59


به‌نام خداوند جان و خرد
 
 
 
بیانیه انجمن فرهنگی افراز در واکنش به محدودیت­های هفتم آبان؛ روز کورش بزرگ
 
 
هفتم آبان دیگری گذشت بدون آن که - بر خلاف همه شعارهای داده‌شده درباره‌ی اقدامات کارگروه دولتی بزرگداشت روز کورش و نیز اشاره‌هایی که مقام‌های کشوری در نشست‌های جهانی به منش این ابرمرد تاریخ ایران و جهان دارند - گامی برای آزاد کردن این روز از بسته شدن راه‌ها و تعطیلی محوطه‌ی پاسارگاد، و برپایی خودجوش جشن و گردهم‌آیی دوستداران تاریخ و فرهنگ ایران‌زمین برداشته شود.
 
و این بی‌توجهی در حالی است که تقریباً همه‌ی نهادهای تخصصی و کارشناسان و انجمن‌های مردمیِ مرتبط، طی سال‌های گذشته، با نامه‌نگاری‌ها یا صدور بیانیه‌هایی بر تاریخی بودن این روز و نیز ارزشمندی آن تأکید داشته‌اند؛ روزی که با پیوستن سرزمین‌های دو سوی رشته‌کوه زاگرس سیاستی صلح‌جویانه و توسعه‌مدارانه بر کل سرزمین‌هایی که نخستین کشور جهان را شکل دادند حاکم گشت و دولت‌شهرها و شاهی‌های رقیب و دشمن، در کنار هم، اتحادیه‌ای بزرگ (شاهنشاهی) را شکل دادند که در آن غارتگری و نابودی و کشتار و برده‌گیری و تحمیل باورها به دیگران جایی نداشت. آرمانی که به نظر می‌رسد هم‌اکنون نیز برای منطقه‌ی خسته از آشوب و رقابتِ ما خواستنی باشد.
 
صد البته با کم‌کاری نهادهای حکومتی و سخنان مغرضانه و تاریخ‌ستیزانه برخی مقام‌ها که کمترین آشنایی با تاریخ باستان جهان و روزگارِ برآمدنِ شاهنشاهی ایران را ندارند چیزی از توجه ایرانیان به شناخت بیشتر کورش بزرگ در چنین روزی کم نمی‌شود و سال به سال این آگاهی و شناختِ خویش ژرف‌تر می‌گردد. فقط جای دریغ می‌ماند در هنگامه‌ای که بیش از پیش برای از سر گذراندن بحران‌ها نیازمند نزدیکی بیشتر میان نگاه ملی - مردمی و نگاه دینی - حکومتی و آشناسازی‌های بیشتر این مسائل توسط رسانه‌ی ملی و نهاد آموزش و پرورش هستیم جای همراهی نظام با این خواستِ همگانی خالی است.
 
 
انجمن فرهنگی افراز
هفتم آبان ماه ١٤٠٠

@anjomanafraz
www.anjomanafraz.com

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

28 Oct, 10:51


https://t.me/miraskhbar

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

28 Oct, 10:51


فاطمه علی‌اصغر ✍🏻

از مجوزهای چاه ضرغامی تا تشکیل نشدن شورای فنی و متعلق بودن وضعیت کارکنان پاسارگاد

٧ آبان است و موسوم به روز کوروش. در این روز کارکنان محوطه جهانی پاسارگاد می‌توانند به مرخصی بروند، چرا که کسی حق ورود به این مجموعه را ندارد. رویه‌ای که از سال ۱۳۹۶ آغاز شد و نبود کنترل روی جمعیت حاضر در مجموعه، عده‌ای را بر آن داشت که کلا درهای مجموعه را ببندند. حالا ٧ سال از آن روزهای پرآشوب می‌گذرد و همچنان در ٧ آبان، جاده‌ منتهی به پاسارگاد بسته می‌شود.

از چند روز قبل بوم‌گرد‌ی‌ها باید کار و کاسبی خود را تعطیل کنند. پاسارگاد به اغما می‌رود و گردشگری‌اش تعطیل. دیگر در این مقطع از تاریخ مهم نیست که در چشم‌انداز برنامه هفتم توسعه تاکید بر توسعه گردشگری شده است. نشانی بر این‌که مسئولان عاجزند از برپایی گردهمایی، همایش و برنامه‌های گردشگری در یک روز خاص برای یک مجموعه باستانی. اصلا این هم بندازیم گردن کوروش‌پرست‌های افراطی و چشم ببندیم به سیل علاقمندان به هویت و تاریخ وطن و بگوییم این فقط درد یک روز از ٣٦٥ روز سال است. پاسارگاد قصه‌ای است پر ز آب چشم

سال‌هاست که چاه‌های آب امان از زمین خشک پارسه بریده و فرونشست، جهنم آرامگاه کوروش شده است. روزی که عزت‌الله ضرغامی وزیر سابق میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به پاسارگاد رفت، نکرد حتی وعده تبدیل شدن پاسارگاد به مجموعه‌ای گردشگری بدهد، نکرد درباره این صحبت کند که در حریم پاسارگاد نباید ساخت‌وساز شود. نکرد صحبت کند که کارخانه‌ها باید از اطراف مجموعه جمع شوند و صدها حرف حسابی دیگر. او فقط پای صحبت کشاورزان نشست و روی خوش نشان داد به زدن چاه‌های عمیق. این روز، روز تلخی در تاریخ میراث‌فرهنگی ایران بود و همچنین محیط‌زیست. روزی که یک وزیر از وظیفه‌ ذاتی‌اش سرپیچی و روحیه پوپولیستی‌اش بر قاطعیتش برای حفاظت از آثار تاریخی غلبه کرد. بی‌دلیل نیست که تا امروز رصد زمین‌شناسی دقیقی در محوطه پاسارگاد انجام نشده است که ما بدانیم چقدر از این بنای تاریخی دچار فرونشست شده و برای تقویت زمین و نجات این اثر کم‌نظیر در جهان چه باید کرد؟ سال‌ها تلاش برای جلوگیری از زدن چاه‌های عمیق در یک سفر استانی پرخرج برای دم‌و‌دستگاه میراث‌فرهنگی به باد رفت. اگرچه دستاورد دیگری هم این سفر داشت

ضرغامی برای آرامگاه کوروش خط و نشان کشید که «بزرگ‌ترین گرفتاری ما که می‌دانم همه دستگاه‌ها با آن مواجه هستند حریم آثار تاریخی است که باید برای آن تصمیم‌های انقلابی‌تری گرفت. من این مشکل را حل می‌کنم و زیر میز می‌زنم.» بلایی که سر حریم پاسارگاد آمد هم باید داستان‌ها درباره‌اش نوشت. حالا شما فکر کنید؛ در سرزمین کهنی به سر می‌بریم که میراث فرهنگی‌اش علیه میراث‌فرهنگی به پا خواسته و خواستار کوچک شدن حریم یکی از مهمترین آثار جهانی ایران می‌شود. اما اگر فکر کنید این پایان مصائب پاسارگاد است در اشتباه هستید

آن‌چه این محوطه را دچار عصیان کرده، نبود برنامه‌ریزی‌های صحیح برای مرمت و ساماندهی آن و حریمش است. از سوی دیگر قراردادهای کارکنان هنوز تعیین تکلیف نشده است. قراردادهایی که کارکنان با شرکت توسعه گردشگری ایران بسته شده است و آن‌ها دیگر قرارداد مستقیم با وزارتخانه ندارند. واقعیت این است نیروهای کارشناس فنی حقوق مناسبی دریافت نمی‌کنند و کل مجموعه وضعیتی معلق بین زمین و آسمان دارند. متخصصانی که کارد به استخوانشان رسیده می‌گذارند و می‌روند و آن‌هایی که می‌مانند فقط علاقه به پاسارگاد است که پای رفتنشان را سست کرده است

مدیریت جدید مجموعه پارسه پاسارگاد هم شش ماه است که شورای فنی این مجموعه را تعطیل کرده و معلوم نیست که اصلا چه می‌کند و چه برنامه‌ای پیش رو دارد یا می‌خواهد داشته باشد. مسئولان ارشد استان هم که می‌گویند؛ وضعیت آرامگاه خوب است و ترک‌های روی زمینش را نادیده می‌گیرند و بودجه‌اش را به این طرف و آن طرف می‌فرستند. حالا اگر در همین زمان با همین شرایط جهنمی که برای پاسارگاد درست شده است، یک کشور خارجی یا چند کشور دیگر در ینگه دنیا قطعنامه‌ای صادر کنند که پاسارگاد از این پس برای ایران نیست

شاید در آن وقت همان عده‌ای که درهای این محوطه گردشگری را بسته‌اند، بگویند که پاسارگاد پاره تن ایران است. شاید برای حمایت از آن کارزارها راه بیافتد و حرف‌ها و ادعاهای بزرگ بشود. مانند جزایر سه‌گانه‌ای که همین‌طور به امان خدا رهایش کرده‌اند بدون حتی برنامه‌ای برای ساماندهی یا حتی گردشگری. بعد وقتی قطعنامه‌ای صادر می‌شود آن‌وقت است که مدعیان پر و پا قرص وارد می‌شوند و برایش یقه پاره کنند

منبع: پیام ما

#میراث‌_خبر #میراث_فرهنگي #باستان_شناسي #وزارتخانه_میراث #گردشگري #صنايع_دستي #٧_آبان #كوروش #پاسارگاد #بزرگداشت

https://t.me/miraskhbar

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

28 Oct, 06:30


https://t.me/reesjomhoormiras/3265

https://t.me/reesjomhoormiras/5635

https://t.me/reesjomhoormiras/2871

http://www.asriran.com/fa/news/499395

@reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

28 Oct, 05:49


https://www.mehrnews.com/news/6270136

@reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

28 Oct, 05:48


🔹چرا قوانین موجود جرایم علیه میراث فرهنگی را کاهش نداده‌اند؟

🔹جرایم مرتبط با حوزه میراث فرهنگی چه آنجا که موضوع قاچاق آثار تاریخی مطرح است یا آسیب به یک اثر میراث فرهنگی، همگی تابع قوانین جزایی هستند. اما چرا این قوانین به اندازه کافی بازدارنده نیستند و چرا قاچاقچیان آثار تاریخی حتی آن‌ها که گرفتار قانون می‌شوند، دوباره به چرخه فعالیت مجرمانه در حوزه میراث فرهنگی باز می‌گردند. یا آنجا که موضوع تخریب یک اثر و محوطه تاریخی در ساخت و سازها و یا فعالیت‌های عمرانی مطرح است، وزارت میراث فرهنگی آنطور که باید قادر به دفاع از میراث کهن تاریخی ایران آثار نیست؟

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1548620


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

27 Oct, 19:55


🔴 مسدود شدن جاده های منتهی به تخت جمشید و پاسارگاد در آستانه روز کوروش | کارکنان پاسارگاد و تخت جمشید هم باید برگه تردد داشته باشند | گردشگران خارجی مشکلی برای بازدید از پاسارگاد ندارند

📌 جاده های منتهی به تخت جمشید و پاسارگاد در آستانه ۷ آبان ماه مصادف با روز بزرگداشت کوروش بسته شد و به اعلام منابع محلی ورود به پاسارگاد و تخت جمشید فردا و احتمالا تا ۹ آبان ماه ممکن نیست.

📌 براساس گزارش های ارسال شده به صدای میراث از استان فارس، استقرار نیروهای انتظامی و امنیتی در پاسارگاد از چهارم آبان ماه آغاز شده و فنس گذاری و استقرار نیوجرسی در جاده منتهی به آرامگاه کوروش هم انجام شده است.

📌 محدودیت های صورت گرفته برای ورود به تخت جمشید که از ظهر امروز آغاز شده به گونه ای است که حتی کارکنان این مجموعه نیز باید با مجوز قبلی به این مجموعه تردد کنند.

💰 لینک حمایت مالی از صدای میراث 💰

👈 فیلترشکن را خاموش کنید 👉

#ایران #میراث_فرهنگی #میراث_جهانی #تخت_جمشید #پاسارگاد #سفر #روز_کوروش #وزارت_میراث_فرهنگی #صالحی_امیری #دولت #فارس

www.sedayemiras.ir

@sedayemiras

[email protected]

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

27 Oct, 17:45


🔻دانشگاه ۷۰۰ ساله ایران که هنوز زیرخاک مدفون است

دانشگاه ۷۰۰ ساله ایران زیرخاک و در میان یک پمپ گاز، یک زمین فوتبال و خانه‌هایی که یقه آن را چسبیده‌اند، مدفون مانده است. کاوش‌های باستان‌شناسان ایرانی و آلمانی هنوز نتوانسته دانشگاه مدفون «ربع رشیدی» را از خاک بیرون بکشد.

ربع رشیدی که جزو نخستین دانشگاه‌های بین‌المللی جهان معرفی شده است، حدود ۷۵۰ سال پیش، در دوره غازان‌خان ایلخانی توسط خواجه رشیدالدین فضل‌الله همدانی، وزیر معروف و علم‌دان دوره مغول‌ها، در شهر تبریز ساخته شد.

محوطۀ آن، دهم آذرماه ۱۳۵۴ به شماره ۹۴۳ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد و عرصه و حریم آن در ۲۳ مرداد ۱۳۷۸ از سوی اداره کل ثبت آثار کشور به ثبت رسید.

 احمد حمزه‌زاده، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان آذربایجان شرقی می‌گوید «آنچه امروز از آن به‌عنوان محوطه تاریخی ربع رشیدی در تبریز یاد می‌شود مربوط است به آثار بازمانده از شهرک دانشگاهی ربع رشیدی و نیز آثاری که از دوره صفویه روی تل ربع رشیدی با عنوان قلعه رشیدیه یا قلعه تبریز احداث شده است.»/روزن‌آنلاین

@eskannews_com
instagram.com/eskannews

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

27 Oct, 14:27


بیانیه صریح ۸۱ چهره خطاب به ایرانی‌ها؛
سه جزیره، ایرانی بوده و خواهد بود

http://isna.ir/xdS8Pb

@reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

27 Oct, 14:24


🔻اعتماد گزارش داد: فرونشست دشت مرودشت ۳۰ سانت شده است؛ نشست کعبه زرتشت به سرعت در حال گسترش است

مهدی زارع، رییس مرکز پیش‌بینی زلزله و استاد زلزله‌شناسی به اعتماد گفت‌‌:

🔹برداشت گسترده از منابع آب زیرزمینی در دشت مرودشت، موجب بیشترین میزان فرونشست در این دشت شده به گونه‌ای که میزان فرونشست دشت مرودشت طی سال‌های اخیر به حدود ۲۰ تا ۳۰ سانت در سال رسیده که عدد بسیار زیادی است. محوطه‌های باستانی تخت جمشید و نقش رستم هم در مجاورت دشت مرودشت است که بخش‌هایی از این محوطه‌ها هم به دلیل فرونشست دشت، در معرض آسیب قرار گرفته است.

🔹تهدید اصلی متوجه بنای کعبه زرتشت است که در محوطه نقش رستم، روی زمین ساخته شده و همین امروز هم به ‌طور مستقیم در معرض فرو نشست قرار گرفته و متاسفانه، نشست کعبه زرتشت به سرعت در حال گسترش است./ اعتماد

این مطلب را #اینجا_بخوانیم 👇

https://www.etemadonline.com/tiny/news-681412

#اجتماعی

@EtemadOnline

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

27 Oct, 08:14


‍ در خواست فعالان‌میراث فرهنگی

🔹شورای شهر در تغییر نام بلوار هگمتانه تجدید نظر کند

🔹اماکن شهری نظیر معابر، میادین وخیابان‌های هر شهر بیانگر هویت، نماد و شناسنامه آن شهر است. به گونه‌ای که با ورود به آن شهر و مشاهده نام اماکن عمومی و حتی خصوصی می‌توان به فرهنگ، اعتقادات و سوابق علمی و فرهنگی مردم آن دیار پی برد، از این رو انتخاب نام مناسب برای اماکن و خیابان‌ها را باید نشانه تدبیر و خردمندی مدیران شهری و رشد فرهنگی شهروندان آن به حساب آورد.

🔹متاسفانه نام «بلوارهگمتانه» که در جوار تپه تاریخی هگمتانه قرار دارد و در سال جاری به عنوان بیست و هشتمین اثر جهانی ایران در یونسکو به ثبت رسیده است با کج سلیقگی مدیران شهری تغییر و به نام بلوار «آیت الله طه محمدی» نامگذاری شده است.

🔹نکته مهمی که در این نامگذاری مورد غفلت مسئولان امر واقع شده است، عدم سنخیت و تناسب اسم و مسمی است، که از سوی کمیته نامگذاری شهرداری و شورای شهر رعایت نشده است.

🔹نامگذاری خیابان‌ها، کوچه‌ها و به قول یکی از اساتید و کارشناسان در حوزه شهری «معابر و خیابان‌ها و اماکن عمومی یک شهر تخته سیاه نیست که با پاک کردن یک نام و نوشتن نامی جدید همه چیز به خوبی و خوشی تمام شود.»

🔹فراموش نباید کرد که آیت الله طه محمدی از مفاخر و مشاهیر برجسته علمی، فرهنگی و اجتماعی این شهر و دیار و دو دوره نماینده مردم در مجلس خبرگان رهبری بودند که مردم هیچ گاه خاطره و خدمات ایشان را به‌ویژه در طول 14 سال امامت جمعه را فراموش نخواهند کرد.

🔹از این رو بسیار شایسته و به‌جاست تا با توجه به شان و مرتبه علمی ایشان  ترجیحا" سر در یکی از اماکن فرهنگی، علمی و آموزشی و یا حتی معبر یا خیابان به نامشان مزین شود،  تا یاد و خاطره‌اش در نزد شهروندان همدانی، و جوانان و نوجوانان و نیز نسل‌های آینده به عنوان الگویی شایسته همواره باقی و زنده  نگه داشته شود.

🔹اما متاسفانه اقدام غیر منطقی و غیر کارشناسی در تغییر نام بلوار هگمتانه به آیت الله محمدی که  برخاسته از احساسات آنی، و احیانا" نگاه‌های جناحی و یا صنفی، بدون در نظر گرفتن نظرات مردم، اقناع افکار عمومی و به‌ویژه نخبگان و کارشناسان صورت گرفته است علاوه بر تضییع حقوق شهروندان به‌نوعی کج سلیقگی و جفا درحق آیت الله محمدی است.  بی‌گمان روح بلند و ملکوتی این عالم فرزانه با شناختی که در زمان حیات از خصوصیات و ویژگی شخصیتی شان سراغ داریم به این نامگذاری راضی نخواهد‌ بود.

🔹امید است شورای محترم شهر، شهرداری محترم و به‌ویژه اداره کل میراث فرهنگی در باره این نامگذاری تجدید نظر کنند و نام بلوار هگمتانه که تناسب بیشتری با تپه تاریخی هگمتانه دارد  همچنان هگمتانه باقی بماند./همدان نامه

🔹سید امیر قشمی

#همدان_گردش
@hamedangardesh

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

27 Oct, 04:29


🔹چه کسی مسئول تصمیم گیری درخصوص بناهای نفیس است؟

🔹ماجرای واگذاری بناهای فاخر به بخش خصوصی که واجد قرار گرفتن در فهرست نفایس کشور و متعلق به دولت جمهوری اسلامی ایران هستند، ماجرای پیچیده‌ای است. طی سال‌های گذشته موضوع واگذاری عمارت مسعودیه تهران که در ردیف نفایس و بناهای فاخر کشور قرار می‌گیرد به بخش خصوصی که در نهایت با شکایت وزارت میراث فرهنگی قرارداد آن فسخ شد، یا زمزمه واگذاری زندان اسکندر در یزد به بخش خصوصی برای مرمت و بهره‌برداری از این اثر فاخر تاریخی که در نهایت در حد زمزمه باقی ماند، موضوعاتی است که دولت‌های مختلف را با چالش مواجه کرده است.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1544959


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

26 Oct, 11:19


مجتبی گهستونی ✍🏻

استاندار جدید خوزستان در آئین معارفه خود از خوزستان به عنوان کانون مطالعات مهندسی آب نام برد. مرا یاد این این جمله مرا یاد فعالیت گنجینه ملی آب و دفاتر استانی انداخت. گنجینه‌ای که در اعماق، جانش را به لب رسانده و آن را خفه کرده‌اند.
از سه دهه پیش گنجینه ملی آب ایران به منظور حفظ ارزش‌ها، فرهنگ و تمدن غنی و گران‌بهای گذشتگان و ارائه تلاش بی‌وقفه و خستگی‌ناپذیر آنان در استفاده هر‌چه مفیدتر از آب، این نعمت حیات بخش الهی تحت نظارت‌ وزارت نیرو تشکیل شد.
قرار بود در کلیه مواردی که موضوع فعالیت‌های گنجینه حسب تشخیص و اعلام وزرات میراث‌فرهنگی کشور جزو میراث فرهنگی کشور محسوب شود،‌ اقدامات گنجینه با رعایت کامل قوانین ناظر به موضع و با جلب نظر و نظارت وزارت میراث‌فرهنگی کشور انجام شود.

معرفی و انتقال میراث ارزشمند گذشتگان در زمینه‌های آب به نسل حاضر و آیندگان علاوه براطلاع از علوم، فنون و تجربیات نیاکان این‌کشور و ارتقاء فرهنگ عمومی می‌تواند توصیه‌هایی در انجام بهتر طرحهای عمرانی آب ارائه کرده است. این گنجینه، آثار و ابنیه، تأسیسات، ابزار و وسایل، مدارک و مستندات آب را از دوران قدیم تاکنون شناسائی، بررسی،‌ گردآوری، مرمت و بازسازی و نگهداری کرده و با ارائه به همگان و ایجاد انگیزه تحقق و تتبع به تهیه اطلاعاتی به منظور مطالعه، شناخت، تجزیه‌ و تحلیل، آموزش و بهره‌گیری از این آثار پرداخته است.
اما در سه سال گذشته این مرکز کمترین کارآیی را داشته و بسیاری از ماموریت‌های آن محقق نشده است.

با مطالعه اساسنامه گنجینه ملی آب ایران و دفاتر استان‌ها، پی به ماموریت این دفتر می‌بریم. اما با تحقیق در عملکرد این مرکز متوجه می‌شویم که حاصل سال‌ها تلاش نخبگان و افراد توانمند و مسئولیت‌پذیر، در طی سال‌های اخیر نادیده گرفته شده و با برخی رفتارهای غیرکارشناسانه هم نیروهای این مجموعه را کاهش داده و اعتباراتش را در بخش‌های دیگر هزینه کرده و کمر آن را خرد کرده‌اند.

با انتصاب محمد حسین رنجبران و کوچ ایشان از جلوی قاب صداوسیما به وزارت نیرو به عنوان مدیرکل دفتر امور اجتماعی و روابط عمومی شرکت مدیریت منابع آب ایران و همزمان رئیس گنجینه ملی آب ایران، آیا باید شاهد شروع ناکامی‌های این گنجینه باشیم؟ این انتصاب چقدر ارزش داشت که میراث‌های تمدنی یک ملت به محاق برود؟
در ماموریت گنجینه ملی آب تهیه لیست سازه‌های آبی تاریخی برای همه استان‌ها پیش‌بینی شد. اما چرا در بعضی استان‌ها تهیه نشده است. پس وظیفه دفاتر استانی چیست؟

مگر قرار نبود مرکز اسناد و تهیه بانک جامع اطلاعات از آثار و سوابق تاریخ مهندسی آب تشکیل شود. چرا در هیچ استانی تشکیل نشد؟
خوزستان استان پایلوت اطلس سازه‌های آبی تاریخی بود. چرا این اطلس نه تنها در خوزستان بلکه در سطح کشور هم به سرانجام نرسید. آیا یک کتابچه در حد بولتن نامش اطلس است؟

آیا قرار نبود دایره المعارف سازه‌های آبی تاریخی آماده شود. چرا انجام نشد؟ مگر در وزارت نیرو عده‌ای حقوق نمی‌گیرند که دستورالعمل و ضوابط سازه‌های آبی تاریخی را تهیه کنند؟
موضوع انتقال دانش فنی مهندسی پیشینیان در امر مهندسی آب در بخش‌های آب، آبفا و آبفار و انطباق آن با علم روز و با محوریت مدیریت دانش در عرصه‌های مهندسی آب از جمله قرارهای گنجینه آب بود که به مانند ساخت و تکمیل موزه آب در پارک پردیسان هر دو تحقق پیدا نکردند. چرا؟ البته موزه ملی آب که در کاخ سعدآباد در فاز اول در حال تکمیل شدن بود، با توقف مواجه شد.
از جمله برنامه‌های گنجینه ملی آب ایجاد موزه سدها بود. بفرمایید در کنار کدام سد، گالری موزه ایجاد کردید؟

آقایان مسئول گنجینه آب بفرمایند که جمع‌آوری و حفاظت اطلاعات و اشیا انجام نشد، برقراری ارتباط با دانشگاه‌ها به منظور استفاده از دانش بومی با تکیه بر محوریت مدیریت دانش و انطباق آن با دانش روز متوقف شد و همچنین ارتباطی با مجامع جهانی مثل ایکوم و ایکوموس به منظور بهره‌گیری و تبادل اطلاعات مرتبط برقرار نشد. پس کار شما چیست؟

در بیشتر استان‌ها چارت سازمانی برای دفاتر گنجینه آب تهیه نشده و کارشناسان عمدتا غیر مرتبط زیر نظر معاونت فنی فعالیت دارد، این موضوع را می‌توان یکی از علت‌های عدم موفقیت گنجینه ملی آب در سال‌های اخیر دانست.
در گنجینه ملی آب شناسایی محورهای گردشگری آبی در راستای توسعه گردشگری مدنظر بود که باز هم به همین دلیل ناکارآمدی‌های صورت گرفته انجام نشد. چرا؟

مسئول پایان دادن به این همه ناکاآمدی و از بین رفتن فرصت‌های بی‌شمار در گنجینه ملی آب و دفاتر استانی کیست؟

ادامه مطلب را در كانال تلگرام ميراث خبر بخوانيد

https://t.me/miraskhbar

#میراث‌_خبر #میراث_فرهنگي #باستان_شناسي #وزارتخانه_میراث #گردشگري #صنايع_دستي #گنجينه_ملي_آب #خوزستان

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

25 Oct, 07:30


این نامه‌ی نهادهای مردمی را امضا کنید؛

اعتراض به حمایت اتحادیه‌ی اروپا از ادعاهای غیرقانونی امارات متحده عربی در مورد جزایر ایرانی (تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسا)

دبیرکل محترم سازمان ملل متحد، جناب آقای آنتونیو گوتروش

رئیس محترم کمیسیون اتحادیه‌ی اروپا، سرکار خانم اورزولا فون‌ در لاین


با سلام و احترام،
ما ــ شماری از نهادها و سازمان‌های مردمی کشور تاریخی ایران ــ به‌عنوان نمایندگانی کوچک از مردم ایران و صدایی از میان میلیون‌ها ایرانی ــ که همواره برای حفظ تمامیت ارضی کشور خود ایستادگی کرده‌اند ــ مراتب اعتراض شدید خود را نسبت به حمایت اتحادیه‌ی اروپا از ادعاهای غیرقانونی امارات متحده عربی در خصوص مالکیت سه جزیره تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی (در بیانیه‌ی پایانی نشست مشترک رهبران کشورهای عضو «شورای همکاری خلیج فارس» و سران اتحادیه‌ی اروپا به ریاست جناب آقای شارل میشل رییس شورای اروپا و امیر قطر که روز چهارشنبه ۲۵ مهرماه ١۴٠٣ هجری خورشیدی در شهر بروکسل برگزار شد) اعلام می‌داریم...

متن کامل نامه و نام نهادهای صادرکننده در بُن‌سازه‌ی (پلتفرم) کارزار؛
www.karzar.net/165044

@anjomanafraz
www.anjomanafraz.com

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

24 Oct, 20:26


آقا وخانم وزیر راه وگردشگری! به داد خطوط هوایی بین المللی برسید

http://khabaronline.ir/xmNHN

@reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

23 Oct, 19:35


سیمان کشی بر روی آرامگاه صخره ای فالونک!

تارنمای مهرگان:سیاوش آریا

خرابکاران بیمار و«وَندال گرایان»یادمان های تاریخی و فرهنگی بر روی آرامگاه صخره ای بسیار ارزشمند و نامدار به«فالونَک»در شهرستان مَرودَشت سیمان کشیده و چهرۀ یادگار پارسیان را خَدشه دار کرده و آسیب های برگشت ناپذیری را برجای گذاشته اَند.

اما خرابکاران بیمار و«وَندال گرایان»بر روی آرامگاه صخره ای و بسیار ارزشمند«فالونک»و در جای جای آن سیمان کشی کرده و چهرۀ یادگار پارسیان را خَدشه دار کرده اند. به سخنی روشن تر،افراد فرومایه و نابخرد با سیمان در سراسر آرامگاه«فالونَک»یادگاری نویسی کرده و آسیب های فراوان و برگشت ناپذیری را بر جای گذاشته اند که دل هر دوستدار فرهنگ و تاریخ ایرانی به درد می آید و چیزی جز غم و افسوس برای دوستداران میراث فرهنگی بر جای نمی ماند.
سخن درخُور نگرش و نکتۀ غم اَنگیز داستان آن جا است که بدانیم همۀ خرابکاری و سیمان کشی ها بر روی یادگار پارسیان کار برخی از کوهنوردان و صخره نوردان است.زیرا دسترسی و بالا رفتن از این آرامگاه باستانی غیرممکن و بسیار دشوار است و تنها با تجهیزات مورد نیاز می توان بدان دست یافت. شوربختانه سابقۀ خرابکاری و یادگاری نویسی بر روی یادمان های تاریخی به ویژه آن دسته از یادگارهای تاریخی که در کوه ها و صخره ها بوده و دسترسی بدان سخت است از سوی برخی از کوهنوردان و صخره نوردان نادان و بیمار در سراسر ایران بسیار است و تنها به یک نمونه بَسَنده خواهد شد. آرامگاه باستانی یا گوردخمۀ دَربند صحنۀ کرمانشاه که در سینۀ کوهی جای دارد از سوی همین کوهنوردان با رنگ یادگاری نویسی گسترده شده است که نگارنده در بازدیدهای میدانی از آن،بینندۀ چُنین خرابکاری هایی بوده است....

گزارش کامل و نگاره های بیش‌تر را در پیوند زیر ببینید:

https://www.mehrganaria.ir/Maghale_View.aspx?Code=20899

#آرامگاه_صخره_ای_فالونک
#سیمان_کشی_بر_روی_آرامگاه_فالونک

#mehrganaria
https://www.instagram.com/p/DBek8hKy3Sc/?igsh=NjZiM2M3MzIxNA==

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

23 Oct, 18:40


💢 حریم پل‌های تاریخی اصفهان را از معنا خالی نکنید
 
🖋مهرناز شهباز

🔺حرائم و منظر آثار و بافت‌های تاریخی برای شهری مثل اصفهان باید خط قرمز باشد. چرایی این موضوع را باید در اهمیت حفظ هویت تاریخی و فرهنگی این شهر جستجو کرد؛ ظرفیتی که باید در شرایط فعلی اصفهان بیشتر از پیش در راستای گردشگری پایدار حراست شود اما اگر این حرائم در مسیر بازنگری، کوچک‌ سازی شوند، باید بدانیم، معنای حفاظت و حراست را باخته‌ایم.

🔺اصفهان شهری با بحران کم‌آبی، آلودگی هوا و فرونشست، باید ناچارا، با قیمت گزاف هم که شده از صنعت و کشاورزی عبور و بر روی ظرفیت‌های گردشگری‌اش در مسیر پایدار سرمایه‌گذاری کند، اما این راهبرد در سایه حفاظت بایسته از سرمایه‌های گردشگری شهر یعنی بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی است.

🔺حریم آثار تاریخی، اولین سپر حفاظتی است که اگر از حد و حدود آن‌ کوتاه بیایم، این آثار را در معرض خطرات احتمالی چون آسیب، تخریب و مخدوش شدن منظر قرار داده‌ایم.

🔺گوشته حریم پل‌های تاریخی اصفهان، از پل مارنان تا پل شهرستان تا حدودی متغییر است اما در این حریم که در سال ۱۳۷۶ مصوب و ابلاغ شده است، ارتفاع ساخت و سازها نباید بیشتر از ۹ متر باشد. حالا فرض کنید حریم پل تاریخی خواجوی اصفهان، کوچک‌ترشود، در این صورت قطع یقین ساخت و سازهایی با ارتفاع بیشتر در پس زمینه پل پیشروی خواهند کرد و آنچه قربانی می‌شود، منظر این المانِ تاریخی شهر اصفهان است. ناگفته نماند که همین حالا هم بارها منظر پل‌های تاریخی شهر اصفهان از جمله خواجو بواسطه نادیده گرفتن ارتفاع‌ مصوبِ پل‌های تاریخی که در طرح تفصیلی هم لحاظ شده است و همچنین خلاء قوانین و ضوابط طراحی منظر مخدوش شده است، حالا تصور کنید این حرائم بازنگری و کوچک‌سازی هم بشوند، آن زمان باید به یکباره فاتحه منظر این شناسنامه‌های تاریخی شهر اصفهان را خواند.

🔺این موضوع برای میدان نقش جهان، چهارباغ، پل‌های تاریخی، لکه باقی‌مانده‌های بافت‌های تاریخی اصفهان  و بسیاری از تک‌بناها دارای اهمیت است چرا که تغییر غیراصولی حریم می‌تواند منجر به آسیب‌های جبران ناپذیر برای این آثار بشود به نحوی که هویت و ماهیت آن‌ها را دچار خسارت کند. از سویی گردشگران کشورهای جهان به دلیل تجربه زیست  و تنفس در چنین فضاهایی، شهر اصفهان را به عنوان مقصد سفر خود گزینش می‌کنند و حالا اگر زمزمه‌هایی از بازنگری یا کوچک‌ سازی حرائم بشنویم باید آن را زنگ خطری برای امکان تهدید سرمایه‌های هویتی شهر بدانیم که بی برو برگرد، اصفهان با توجه به شرایط اقلیمی و بحران کم‌آبی ناچار است برای توسعه پایدار به آن‌ها متوسل شود.

🔺آنچه مشاوران میراث فرهنگی، شهرسازی و معماری در تدوین طرح تفصیلی اصفهان، به عنوان حرائم بافت‌ها و بناهای تاریخی تعریف و بر اساس آن ضوابط نوشته‌اند، یک سند و قانون کارشناسی است که اگر قرار باشد از حد و حدود آن، بنا به شرایطِ  فشار برخی نهادها چون شهرداری یا حتی نمایندگان مجلس شورای اسلامی  که میراث فرهنگی و بافت‌های تاریخی را مانع توسعه عمرانی می‌دانند، پایین‌تر نشست، قطعا این موضوع می‌تواند برای یک شهر تاریخی چون اصفهان خطرناک باشد.

🔺مطرح شدن موضوع  بازنگری حرائم در دفاعیه وزیر محترم میراث‌فرهنگی گردشگری و صنایع دستی برای کسب رای اعتماد مجلس شورای اسلامی، از آن جا آب می‌خورد که به گفته وی «بسیاری از نمایندگان مجلس از حریم آثارتاریخی ناراضی هستند و باید این حریم‌ها مورد بازنگری قرار گیرد.» موضوعی که با استقبال نمایندگان و البته اعتراض کارشناسان ، باستان‌شناسان و فعالان میراث‌فرهنگی مواجه بود.

🔺مدت زمان زیادی از مطرح شدن طرح بازنگری حرائم و واکنش‌های جامعه کارشناسان میراث فرهنگی و باستان‌شناسان  نمی گذرد که در شهر اصفهان از لزوم بازنگری حرایم آثار شاخصی چون پل‌های تاریخی صحبت می‌شود، موضوعی که مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان در نشست خبری روزهای گذشته، اشاره گذرایی به آن داشت و این موضوع را مطرح کرد که « ... حریم پل‌های تاریخی ما، یک حریم بی‌معنایی است آنچنان که تا پنج خیابان آن طرف‌ ترِ پل‌ها، حریم تعریف شده‌؛ مردم را گرفتار و از میراث فرهنگی زده کرده‌ایم. »

‼️بی‌معنا دانستن حریم پل‌های تاریخی اصفهان آن هم از سوی متولی بناهای تاریخی استان تامل برانگیز و حتی زنگ خطری است که باید شنیده شود تا با نگاه آسیب‌شناسی پیش از آنکه دیر شود،  به این موضوع مهم  رسیدگی کرد.

www.irna.ir/xjRTmn
@mehrnaz_shahbaz

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

22 Oct, 12:01


🔹شهرداری همدان سخاوتمندانه ساختمان سایت موزه میدان مرکزی همدان را تقدیم میراث فرهنگی کرد

🔹شهرداری همدان که طی ۵ سال ساختمان موزه مرکزی همدان را ساخت که هزینه 14 میلیارد تومانی برای آن در برداشت و‌ موزه مشارکتی از کاوش های این بخش را در سال ۱۳۹۶  با میراث فرهنگی راه اندازی کرد، اینک با مطالبه گری فعالان میراث فرهنگی در طی نامه ای موافقت خود را برای واگذاری مالکیت این سازه و مدیریت آن به میراث فرهنگی را اعلام کرده است.

🔹حال توپ در زمین اداره کل میراث فرهنگی همدان و اداره کل موزه ها وزارت میراث فرهنگی است که از این فرصت استثنایی برای افزایش تعداد موزهای زیر نظر خود استفاده کنند و یا تماشاچی تبدیل آن به کاربری دیگری باشند.

🔹انتظار فعالان‌ میراث فرهنگی در آستانه سفر وزیر میراث فرهنگی به همدان این است که نیروی انسانی مدیریت این موزه با دستور وزیر تامین شود تا میراث فرهنگی نیز بهانه ای برای قبول نکردن این هدیه ارزشمند نداشته باشد.

#همدان_گردش  پادمان حفظ میراث فرهنگی ایران
@hamedangardesh
در اینستاگرام 🔹 هم می توانید ما را دنبال کنید

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

22 Oct, 05:38


🔹بردشیرهای بختیاری چطور سر از باغ ویلاهای امارات درمی‌آوردند؟!

🔹گفته می‌شود در ایذه وضعیت حفاری‌های غیرمجاز به‌قدری اسفناک شده که برخی از سوداگران آثار تاریخی به آرامستان‌ها رفته و بردشیرهای بختیاری را به طالبان آثار تاریخی ایران در حاشیه کشورهای خلیج‌فارس می‌فروشند تا شیرسنگی که نماد رشادت و مردانگی قوم بختیاری است، در باغ ویلاهای دوبی به‌عنوان تزئینات به‌کار گرفته شود.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1545773


@ilnair

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

21 Oct, 14:50


گزارش تصویری:

بـــافــت تــــاریــخـــی ابـــرکـــوه؛
تخریب در سایه سکوت مسئولان،
به نــام توسعه، به کــام سوداگران
« روایت ششم »


تاریخ گزارش: ۲۴ مهرماه ۱۴۰۳
تاریخ انتشار: ۳۰ مهرماه ۱۴۰۳

به روایت:
محمدمهدی کلانتری
ـ مدرس دانشگاه و دبیر پویش ملی نجات بناها و بافت‌های تاریخی ایران

در مهر ماه ۱۴۰۳ یک خانه تاریخی دیگر در محله گُل کاران و در محدوده بافت تاریخی ثبت ملی شهر ابرکوه توسط شهرداری ابرکوه و با چراغ سبز و بی عملی اداره میراث فرهنگی شهرستان ابرکوه با خاک یکسان شد.

فیلم گزارش در سایت آپارات:
https://www.aparat.com/v/mxo5ojl

2️⃣ پرونده دوم:
بـــافــت تــــاریــخـــی ابـــرکـــوه؛
تخریب در سایه سکوت مسئولان،
به نــام توسعه، به کــام سوداگران


پویش ملی:
#نجات_میراث_فرهنگی_ابرکوه
Instagram: @Nejate.Mirase.Abarkuh
Telegram: t.me/Nejate_Mirase_Abarkuh

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

21 Oct, 11:45


ارسالی از مخاطبان دیده‌بان

«گودبرداری وسیع و عمیق در حریم درخت سرو ۴۵۰۰ ساله ابرکوه به بهانه طرح اطفا ٕ حریق»


چندی قبل مسئولین محیط زیست استان یزد به بهانه کار گذاشتن منبع آب بسیار بزرگ و استفاده از آن در موقع آتش سوزی به گودبرداری وسیع با عمق حدود ۳ متر داخل حریم درخت سرو باستانی و ثبت شده در فهرست آثار طبیعی ایران اقدام می کنند.
استفاده از آهک نیز در تصاویر دیده می شود. به گفته شاهدان عینی موقع حفر این گودبرادی عمیق ریشه هایی از درخت سرو ابرکوه مشاهده شده که از گودال بیرون آورده شده اند.
این اقدام باعث نگرانی دوستداران میراث فرهنگی و طبیعی شده و آنها از متخصصان خبره و درخت شناس استمداد یاری و بررسی و نظر کارشناسی دارند تا آسیبی به این سرو کهنسال نرسد. دوستداران و علاقمندان سرو کهن و باستانی ابرکوه سالهاست در انتظار ثبت این موجود زنده با سن ۴۵۰۰ سال در فهرست جهانی میراث طبیعی توسط یونسکو هستند.

https://t.me/reesjomhoormiras

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

21 Oct, 10:57


قنات تاریخی نبادان از سازه‌های کهن در شهرستان ابرکوهِ یزد است که به عنوان منبع اصلی و تامین آب سرو کهن ۴۵۰۰ ساله ابرکوه عمل می‌کند. قنات نبادان به دوره پیش از اسلام برمی‌گردد. این سازه در مسیر خود از چهار آسیاب، یک سرداب، یک یخچال، و باغ‌های فراوان عبور کرده است.نام اصلی این قنات مهم "نوآبان" برگرفته از ماه آبان بوده که در گویش محلی به "نبادان" تبدیل شده است. اخیرا در بالادست قنات چاهی حفر و به فاصله ۵ متری از مسیر قنات لوله‌گذاری کرده‌اند تا آب قنات را از طریق این لوله‌ها منتقل کنند. این اقدام غلط باعث شده قنات نبادان که روزگاری پر از آب بوده اکنون دچار کم‌آبی شدیدی شود. اگر مسئولین به لایروبی قنات به شیوه ای اصولی پرداخته بودند قنات نبادان دچار این همه کم آبی نمی شد. با این وضع در آینده نزدیک قنات نبادان هم مثل ده ها قنات دیگر خشک و سپس تخریب و بعدتر تسطیح شده از بین خواهد رفت. ما دوستداران میراث‌فرهنگی ایران شدیداً به این تصمیم غلطِ نهادهایی همچون فرمانداری، جهاد کشاورزی،آبفا، اداره و پایگاه میراث‌فرهنگی ابرکوه معترضیم. مردم فهیم و میراث دوست ابرکوه تا دیر نشده بیاید با هم قنات نبادان را نجات دهیم.

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

21 Oct, 09:59


وضعیت آثار در محوطه اداره میراث فرهنگی استان کرمانشاه!!!

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

دیده‌بان میراث فرهنگی ایران

21 Oct, 09:59


#اختصاصی_میراث‌باشی
#ارسالی

بدون شرح!!

‼️تاریخ در حیاط اداره کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه
به آتش و زباله‌دانی سپرده می‌شود

-این روزها میراث فرهنگی کرمانشاه در پی رسانهای شدن مهم ترین کاوش خود در محوطه ای باستانی که آثار دوره پارینه سنگی ( ابزارهای سنگی-ریز تیغ‌های برنده‌ای برای شکار و ...).
- رونمایی از سنگ نبشته باستانی (کودورو)، سرپل ذهاب با قدمتی بیش از سه هزار ساله در طاق بستان

‼️اما غافل از اینکه در حیاط اداره کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه، آثاری دیگر در ادوار مختلف در لابه لای آشغال و دورریزهای ساخت و ساز اداره به روایتی دیگر رونمایی می‌شود ....

🔸نمی‌دانم آیا مدیر محترم میراث فرهنگی استان کرمانشاه برای این آثار، این نوع معرفی را مدنظر داشته است!!! یا آثار را از دید باستان شناسی خودش طبقه بندی و به تصویر کشیده است ....

🔸مدتی است به اداره کل میراث فرهنگی کرمانشاه رفت و آمد دارم. برای اولین بار در طی مسیر به یکی از قسمت‌های اداره، با انبوهی از کاشی‌ها که در لابه لای زباله‌ها و سبدهای آتش کشیده شده مواجه شدم. بسیار اندوهگین و ناراحت، پرس و جو کردم. گفتند کاشی تکیه معاون الملک است! طی یک ساماندهی این کاشیها را به حیاط اداره انتقال و متاسفانه بدون هیچ برنامه‌ای و کار حفاظتی در گوشه‌ای از حیاط رها شده و هنگام آتش زدن علفهای هرز حیاط اداره،آتش به سبدهای حاوی کاشی افتاده و متاسفانه کاشی و سبدها در آتش سوخته‌اند....

📍مدیر محترم اداره کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه!!!

🔸آیا قدمت و ارزش تکیه معاون الملک و آثار آن را نمی دانی؟!!! چند ابنیه مانند تکیه معاون الملک در ایران و سایر نقاط جهان داریم؟!!!!

🔸دو هفته پیش دوباره گذر من به اداره کل میراث کرمانشاه افتاد. ناخودآگاه همان مسیر کاشی‌ها را رفتم. از دور انبوه کاشی‌ها را دیدم، اندوهگین شدم که هنوز کاری برای این کاشی‌ها نشده است و....

🔸وقتی نزدیک شدم،این بار وقتی با آن صحنه مواجه شدم که دیگر نتوانستم خودم را کنترل کنم.با حالت عصبانی چند قطعه عکس از آنجا گرفتم و نزد حراست، معاون، مسئول موزه‌ها و باستان‌شناسی استان رفتم عکسهایی از انبوه سفالها و ابزار سنگی‌هایی که از کاوش بدست آمده بودند با پشت نویسی آثار در لابه لای زباله‌های دور ریز اداره....، همان جا به آنها اعلام کردم  تا یک هفته مهلت دارید این آثار طبقه بندی و انتقال به مخزن داده شود.....بعد از دوهفته هنوز هیچ خبری نیست!!!!!!!!!!!

📍مدیر کل میراث فرهنگی کرمانشاه!!!!
خواهشا! همانطور که در پی رسانه‌ای شدن و تبلیغ فعالیتهای باستان شناسی هستید. لطفا به فکر رونمایی از دیگر آثار حیاط اداره با تصویر بهتر باشید.....
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi