♻️ قسمت سوم
📝 محمدرضا سلیمی
✅ در این قسمت ۵ ویژگی دیگر متفکران نقاد را شرح میدهیم.
۱۶. متفکرانه نقاد خطاهایشان را میپذیرند. متفکران نقاد بر این باورند که افراد شرکتکننده در بحث و گفتوگو باید مشتاقانه خطاهایشان را بپذیرند. آنها فکر نمیکنند که باورها و دیدگاههایشان قابل دفاعترین باورها و دیدگاههاست. آنها معتقدند که هیچکس کامل نیست و نباید خودش را در بند دیدگاههایش اسیر کند.
۱۷. متفکرانه نقاد شفاف میاندیشند. شفاف اندیشیدن مهمترین گام در تفکر نقادانه است. شفاف اندیشیدن یعنی تفکرمان را بدون ابهام، ایهام، کلیگویی، کنایه، طعنه و زبان عاطفی بیان کنیم. متفکران نقاد طوری تفکرشان را بیان میکنند که احتمال سوءارتباط، سوءبرداشت یا سوءتفاهم وجود نداشته باشد. نقطهی مقابل شفاف اندیشیدن ابهام، کلیگویی، کنایه و طعنهزدن است.
۱۸. متفکران نقاد شهامت فکری دارند. شهامت فکری یعنی آگاهی از دیدگاهها و باورهای مخالف و تمایل به مواجه شدن با آنها. متفکران نقاد از مواجه شدن با دیدگاههایی که به آنها عواطف منفی قوی دارند واهمهای ندارند. از سوی دیگر این شهامت را دارند که باورهایشان را به چالش بکشند و اصلاح کنند.
۱۹. متفکران نقاد شک معقول دارند. شک معقول نقطهی مقابل زودباوری است. افراد زودباور به دیگران زود اعتماد میکنند و سخن دیگران را بیدرنگ و بدون تأمل میپذیرند. افرادی که شک معقول دارند هر باوری را زود نمیپذیرند، مگر اینکه ادلهی موجهی را برای پذیرفتن آن در اختیار داشته باشند. این افراد مستدل میاندیشند؛ یعنی به دنبال دلایل و شواهدی برای تایید ادعاهای خود و دیگران هستند. آنها بدون شواهد منطقی باوری را نمیپذیرند. درواقع، آنها زودباور نیستند.
۲۰. متفکران نقاد استقلال فکری دارند. متفکران نقاد بهطور مستقل میاندیشند. آنها بردهی فکری دیگران نیستند؛ یعنی از سیاستمداران، سلبریتیها و سخنوران کورکورانه اطاعت نمیکنند و کنترل ارزشها و باورهایشان را به دست خودشان میسپارند. البته، استقلال فکری بدین معنا نیست که با کسی مشورت نکنیم یا توصیهای را نپذیریم. حتی مشورت کردن هم از استقلال فکری نشئت میگیرد؛ یعنی فرد خودش تصمیم میگیرد با چه کسی، چگونه و چه سوالهایی را مطرح کند. نقطهی مقابل استقلال فکری دنبالهروی فکری است.
📙 خانواده خردمند: چگونه در خانواده نقادانه بیندیشیم
@wikifallacy