تفکر @tafakkor Channel on Telegram

تفکر

@tafakkor


روشنگری را فراموش نکنید. شعار روشنگری به قول کانت از این قرار است که “در به کار گیری فهم خود شهامت داشته باشیم.”
هدف از ایجاد این کانال هم، همین روشنگری و روشنفکری است.
رواج بدهید این مکتب عالمگیر را...
پل ارتباطی
@Zahramehr

تفکر (Persian)

اگر به دنبال یک کانال پر از روشنگری و پویایی هستید، حتما از کانال "تفکر" با نام کاربری "@tafakkor" بازدید کنید. شعار این کانال به وضوح می‌گوید: "در به کار گیری فهم خود شهامت داشته باشیم." اینجا جایی است که افراد برای تقویت فهم و تفکر خود به دنبال اطلاعات جدید و محتوای الهام‌بخش می‌گردند. هدف و ماموریت این کانال، ارائه محتوای روشنگری و روشنفکری به افراد است تا آن‌ها بیشتر با خود و دیگران آشنا شوند. روشنگری را فراموش نکنید و به این جریان فکری ملحق شوید. زمانی که می‌خواهید از روشنگری برای توسعه شخصیت خود استفاده کنید، کانال "تفکر" بهترین پل ارتباطی برای شماست. برای دستیابی به اطلاعات بیشتر و عضویت در این مکتب عالمگیر، از آدرس @Zahramehr دیدن کنید.

تفکر

18 Jan, 18:23


اندوه من این است که بی‌خردان و بدکاران این امت حاکم بر شما شوند و مال خدا را میان خویش دست به دست گردانند  و «بندگان خدا» را «بردگان خویش» پندارند.

علی (ع)، نهج‌البلاغه/ نامه‌ی۶۲
@Tafakkor

تفکر

18 Jan, 15:12


چرا تا این حد برایمان سخت است که با یکدیگر کنار بیاییم؟ همه ما مدتی است که در این وضعیت گیر افتاده‌ایم. خب حداقل بیایید تمام تلاشمان را بکنیم تا بفهمیم چرا این‌قدر راحت به گروه‌هایی متخاصم تقسیم می‌شویم که هر یک به حقانیت و درستکاری خود یقین دارند. افرادی که زندگی‌شان را وقف مطالعه موضوعی خاص می‌کنند، اغلب به این باور می‌رسند که موضوع مورد علاقه‌شان کلید فهم همه چیز است.
سیاست و مذهب تجلی روان‌شناسی اخلاق هستند و فهم آنها به نزدیک شدن افراد به یکدیگر کمک می‌کند. مقداری از تندی، خشم و تفرقه‌انگیزی این موضوعات را بیرون بکشیم و به جای آنها حیرت، شگفتی و کنجکاوی قرار دهیم.

ذهن درستکار/جاناتان هایت
@Tafakkor

تفکر

18 Jan, 11:10


منطق الطیر
فریدالدین عطار
شیخ صنعان، دختر ترسا
راوی، آقای رشید کاکاوند
قسمت ششم(پایانی)
@Tafakkor

تفکر

18 Jan, 08:05


تئوری توطئه

ایمان به «توهم توطئه» از نظر پیامدها و کارکردهای روانی و اجتماعی، برای کسانی که به آن اعتقاد دارند، آرامش خاطر می‌آورد و همچون سازوکارهای دفاعی روانی، این فرصت را به آنان می‌دهد تا از خود رفع مسئولیت کنند و همه‌‌ی تقصیرها را به گردن توطئه‌ی بیگانگان بیاندازند.

مثلاً عقب ماندگی سیاسی و اقتصادی و اجتماعی را به گردن استعمار بگذارند و یا «به تاریخ پاسخ گویند» تا ناتوانی خویش در اداره‌ی امور کشور در لحظات بحرانی و شورش و انقلاب‌های ناشی از آن را به توطئه پشت پرده بیگانگان منتسب سازند و مسئولیت تاریخی خود را لوث کنند و یا نابسامانی اقتصادی و سقوط ارزش پول را به توطئه بیگانگان نسبت دهند تا از خود رفع مسئولیت کنند.

جستارهایی‌ درباره‌ تئوری‌ توطئه‌ درایران/یرواند آبراهامیان
@Tafakkor

تفکر

18 Jan, 05:25


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


أَم حَسِبَ الَّذينَ يَعمَلونَ السَّيِّئَاتِ أَن يَسبِقونا ‍
آیا کسانی که اعمال بد انجام می‌دهند گمان کردند بر قدرت ما چیره خواهند شد؟
عنکبوت/۴
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

هیچ راهی برای رهایی اقتصاد ایران از توسعه‌نیافتگی سراغ ندارم جز اینکه اقتصاددان تاریخ بداند، سیاست‌مدار پاسخ‌گو باشد و مردم ناظر.

علی رضاقلی
@Tafakkor

تفکر

17 Jan, 20:18


انگار حمایت زندانیان سیاسی؛ تاجزاده، قدیانی، مدنی، بهشتی و دیگر عزیزان از این کمپین خواب را به چشمان استبداد حرام کرده بود.
@Tafakkor

تفکر

17 Jan, 13:29


اشکال اصلی کشور از مش‌قاسم‌ها نیست، اشکال کشور از دایی جان ناپلئون است

علی کیانی موحد

بی‌شک یکی از برترین رمانهای فارسی «دایی جان ناپلئون» نوشته ایرج پزشکزاد است. این رمان دو نکته‌ی مهم را به جامعه‌ی ایران معرفی کرد: توهمات دایی جان ناپلئونی و توطئه انگلیسی‌ها در هر موردی. هرچند باید اعتراف کرد که «مش‌قاسم» در بخش سیاسی ایرانیان مغفول مانده است.

«مش‌قاسم» سرایدار بی‌سواد دایی جان بود که چند سالی در خانه‌اش مشغول فعالیت بود و پس از آنکه متوجه شد دایی‌جان درگیر توهماتش است به تدریج خود را وارد دنیای ذهنی دایی‌جان کرد و اندکی بعد بدل به «مصدر» دایی‌جان در جنگ‌های مختلف شد و برای آنکه بیشتر خود را به دایی‌جان نزدیک کند، با جعل روایات مختلف از جنگ‌های خیالی مبدل به شخص مورد اعتماد و دست راست دایی‌جان شد‌ که برای هرکاری از او مشورت می‌گرفت. «مش‌قاسم» توانست تفکرات خود را به آهستگی وارد ذهن ِخرفت دایی‌جان کرده و بسیاری از حرف‌های دایی‌جان، در واقع تلقینات و حرف‌های «مش‌قاسم» بود.

«مش‌قاسمیسم» مکتبی است که پس از انقلاب ۵۷ در ایران رواج یافت. بعد از آنکه تسویه حساب‌ها انجام شد و نیروهای انقلابی مشغول فعالیت شدند، «مش‌قاسم»هایی شکل گرفتند که بدون سواد و تخصص وارد حکومت داری شده و بسیاری از آنها عقده‌هایی که از حکومت قبل داشتند را سر مردم خالی کردند. مردمی که مستحق‌تر از آنها برای گرفتن پست و مقام بودند اما بلد نبودند چگونه به بدنه حاکمیت ورود کنند.
مصداق بارز «مش‌قاسمیسم» دنیای امروز را باید انجمن حجیته‌های سابق یا همان پایدارچی‌های امروز دانست. سیاسیونی که سالها در بخش‌های پایین حکومت بودند و با ظهور معجزه هزاره سوم بدل به وزیر و نماینده مجلس شدند.
آنها که پیش از این تنها در نقش «مش‌قاسم» در گوش بالا دستی‌هاشون حرف زده و تفکرات به اصطلاح انقلابی خودشان را به دیگران دیکته می‌کردند، یکباره صاحب قدرت و حکومت شده و با همان تفکرات حکومتی ساختند که نتیجه‌اش را امروز در اقتصاد تا فرهنگ مشاهده می‌کنیم.

سعید جلیلی که کارمند ساده و دون پایه‌ی وزارت خارجه بود پس از ریاست جمهوری احمدی نژاد به خاطر انقلابی گری به معاونت اروپا و آمریکای وزارت خارجه دست یافت و اندکی بعد بدون هیچ تجربه خاصی دبیر شورای امنیت ملی و رییس تیم مذاکره هسته‌ای ایران شد. قطعنامه‌هایی که اقتصاد ایران را فلج و صنعت کشور را قلع و قمع کرد در زمان او در سازمان ملل تصویب شد که هنوز هم پابرجاست.
جلیلی دوبار کاندیدای انتخابات مجلس شد که رای نیاورد و بعدتر خود را شایسته ریاست جمهوری دانست چراکه خود «مش‌قاسم» دهه‌‌ی هفتاد و هشتاد، توسط «مش قاسم»های دهه‌ی نود محاصره شده بود و توهم نجات کشور داشت.
در سال ۹۲ و ۱۴۰۳ نیز در انتخابات ریاست جمهوری از رقبا شکست خورد و در مناظره‌ها مشخص شد سطح اندیشه و برنامه‌های کشورداری او شاید از یک فرماندار شهرستان کوچک هم پایین تر است.
امثال «مش‌قاسم»هایی مانند سعید جلیلی در عرصه‌ی سیاست ایران کم نیست. مداح بیسوادی که مدیرعامل پتروشیمی شد، اخوند‌ی که به خاطر حضور در تلویزیون چهره و بعدتر نماینده مجلس شد. به قول عبدالرضا داوری وزیری که به خاطر «عقب ماندگی ذهنی» معافیت سربازی گرفته بود.
افراد فراوانی که به خاطر ارتباط فامیلی و «مش‌قاسم»گری قوی‌شان فرماندار و شهردار و استاندار شدند. مثال بارزِ آن، خود محمود احمدی نژاد، که در بهترین حالت ممکن می‌توانست دهیار یکی از روستاهای قرچک ورامین شود، بدل به رییس جمهور کشور پهناور ایران شد!

«مش‌قاسم» خود را مذهبی و اهل دین می‌دانست و همیشه برای اثبات اینکه حرفش درست است می‌گفت:«دروغ چرا؟ تا قبر آ آ آ آ...» یعنی تا قبر چهار انگشت بیشتر فاصله نیست و نباید دروغ گفت اما به عنوان یک انسان مذهبی(نما) تمام قسم‌هایش دروغ بود(مثل احمدی نژاد که می‌گفت در ایران آدم فقیر نداریم و یا اینکه در ایران کسی بخاطر عقایدش در زندان نیست و …..مش‌قاسم هم هرجایی که به نفعش بود به سادگی دروغ می‌گفت. اتفاقی که در جناح اصولگرایی (که هنوز مشخص نیست به کدام اصول پایبند هستند) بسیار دیده شده و دروغگویی بدل به یک «اصل» برای این جناح شده است. «مش‌قاسم»های امروز به «ماکیاولی» ایمان داشته و حاضرند برای رسیدن به اهداف خود، همه چیز را فدا کنند.

اشکال از «مش‌قاسم»ها نیست بلکه مشکل اصلی از «دایی جان‌ناپلئون»هایی است که در پیله‌ی خودبزرگ بینی و خودکامگی فرو رفته‌اند و اجازه می‌دهند این افراد گرد آنها جمع شده و به توهماتشان دامن بزنند. اگر «دایی‌جان» های امروز کمی از توهم فاصله بگیرند و با واقعیت زندگی روبرو شده و دنبال دشمنان فرضی نباشند به طور حتم «مش‌قاسم»ها را دیگر در کشور نخواهیم دید و زندگی مردم دستخوش تغییر فراوان خواهد شد. هرچند تا بوده «مش‌قاسم»ها بودند و خواهند بود.
@Tafakkor

تفکر

17 Jan, 10:23


منطق الطیر
فریدالدین عطار
شیخ صنعان، دختر ترسا
راوی، آقای رشید کاکاوند
قسمت پنجم
@Tafakkor

تفکر

17 Jan, 07:58


اخلاق و الحاد

دست‌كم ۲۵۰۰ سال است كه درباره‌ی نسبت اخلاق و دين بحث مي‌شود. احتمالا نخستين صورت‌بندي اين نسبت را سقراط ارايه كرد. در دادگاه از اثيفرو پرسيد: به من بگو: چون كاري خوب است، خدايان بدان فرمان می‌دهند يا چون خدايان به آن كار فرمان می‌دهند، آن كار خوب می‌شود؟ هر پاسخي كه اثيفرو مي‌داد يك گرفتاری درست می‌كرد.
اگر می‌گفت كه چون كاری خوب است، خدا هم به آن فرمان می‌دهد، سقراط می‌گفت پس دين به چه دردی‌ می‌خورد؛ اگر هم می‌گفت چون خدايان به كاری فرمان ‌دهند، آن كار خوب می‌شود، سقراط باز پاسخ می‌داد كه چرا خودِ خدايان اينقدر اختلاف‌نظر دارند و در نتيجه به گفته سقراط: «يك چيز در آنِ واحد هم محبوب خدايان است و هم منفور آنان.» وانگهي درباره‌ی آدم‌هايي كه رسما می‌گويند بی‌دين هستند و با اين حال به اخلاق باور دارند چه می‌توان گفت؟
اين پرسش به شكل دقيق‌تری در فرهنگ اسلامی، در قالب مناقشه حُسن و قُبح عقلي و شرعی، و همچنين در سنت مسيحی، به صورت بحث قانون طبيعی و نظريه امر الهی، ادامه يافت و كتاب‌ها در آن باب نوشته شد و مي‌شود. يكي از تازه‌ترين كتاب‌ها در اين زمينه كتاب «اخلاق و دين» «هري جي. گنسلر» است.

گنسلر، كه معلم خوبي بوده، كوشيده است تا جای ممكن مطالب فني بحث را ساده كند و گرچه اين كار، گاه مايه‌ی كشدار شدن بحث و تكرار شده است، در مجموع بحث را شفاف و روشن ساخته است. دومين وجه قابل‌توجه كتاب تأكيد و تكيه نويسنده بر نظريه تكامل است. خيلي راحت و بي‌دغدغه، گنسلر نظريه تكامل را می‌پذيرد و از آن در جهت تأييد قانون طبيعی در اخلاق ياری می‌گيرد.
اما سومين و به نظرم مهم‌ترين جنبه‌ی اين كتاب، آن بود كه نويسنده به‌سادگی پذيرفته است كه ملحدان و خداناباوران هم می‌توانند نظام اخلاقی منسجمی داشته باشند. در زمانی كه غالبا تصور می‌شود، اخلاق در انحصار دينداران است، اين نگاه قابل‌تأمل است. در سنت دينی ما با آنكه به لحاظ نظري به حُسن و قُبح عقلي و اخلاقی باور داريم، يعني بر اين نظر هستيم كه اخلاق مستقل از دين و گاه مقدم بر آن است، اما عملا چنان فرهنگ مسلطي بر جامعه معاصر ما حاكم شده است كه گويی كل اخلاق و تفكر اخلاقي بر دين استوار است. اين نگاه افزون بر اشكالات جدی نظری، به لحاظ عملی هم مشكلاتی خواهد داشت كه مهم‌ترين آنها اين است كه كافي است نسل جديد به دين پشت كند تا باورهای اخلاقی و هنجارهای درست و نادرست مبتنی بر دين هم يكسره فروبريزد.
در اين جا گنسلر به‌دقت از بدفهمی رايج درباره‌ی اخلاق خداناباوران بحث می‌كند و نشان می‌دهد كه می‌توان منطقا خداناباوري و اخلاق را با هم داشت. با اين همه، تأكيد می‌كند كه غنا و سرشاري اخلاق با خداباوري ممكن می‌شود و فضايل الاهياتي هستند كه فضايل اخلاقي را به كمال می‌رسانند. از اين منظر، هم خداباوران و هم خداناباوران عقايد پايه‌ای مشتركی دارند. اما دين مي‌تواند اخلاق را عميقا فربه كند و بارور گرداند.

اخلاق و دین/هری جی. گنسلر
@Tafakkor

تفکر

17 Jan, 05:25


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


إِنَّ اللَّهَ لَطِیفٌ خَبِیرٌ
قطعا خداوند بسیار لطیف و آگاه است.
لقمان/١۶
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

تعصب، زنجیری است که دیدگانِ عقل را می‌بندد و انسان را در زندانِ باورهایِ محدودش اسیر می‌کند.
@Tafakkor

تفکر

16 Jan, 15:24


‍ تمام جنگ‌ها مقدسن!
البته برای اونایی که می‌جنگند
اگر اون آدم‌هایی که این جنگ‌ها را به راه انداختند نمی‌گفتند مقدسه، کدوم احمقی حاضر می‌شد بجنگه؟

مارگارت میچل
@Tafakkor

تفکر

16 Jan, 12:27


علم می‌تواند به ما بیاموزد، و من فکر می‌کنم قلب‌های ما نیز می‌توانند به ما بیاموزند، دیگر به دنبال حامیان خیالی نباشیم، دیگر نیازی به اختراع متحدین در آسمان نیست، بلکه بیشتر به دنبال تلاش‌های خودمان در اینجا هستیم تا جهان را به مکانی مناسب برای زندگی تبدیل کنیم.

چرا مسیحی نیستم
برتراند راسل
@Tafakkor

تفکر

16 Jan, 09:21


منطق الطیر
فریدالدین عطار
شیخ صنعان، دختر ترسا
راوی، آقای رشید کاکاوند
قسمت چهارم
@Tafakkor

تفکر

16 Jan, 07:32


قدرت توتالیتری اجازه نمی‌دهد که افکار و عقاید مختلف بروز پیدا کند و بنابراین اجازه نمی‌دهد بحث یا گفت‌وگویی معنادار شکل بگیرد.
در رژیم‌های توتالیتر، فعالیت فکری ناممکن است. حتی افراد، فارغ از آنچه در دورن دارند، ناگزیرند خودشان را با الگوی رسمی وفق دهند، قیدوبندهایی هستند که نمی‌گذارند شخصیت در افراد پرورده شود؛ و فضایی که در آن جان و ذهن انسان حرکت می‌کند دائماً تنگ‌تر و تنگ‌تر می‌شود.
نظام توتالیتری به همه‌ی خواست‌ها فقط یک پاسخ می‌دهد. در برابر ناراضیان فقط به زور متوسل می‌شود. برای همین است که دولت‌های توتالیتر نمی‌توانند بی‌وجود پلیس سیاسی، دادگاه‌های فرمایشی، حکم‌های غیرقانونی، اردوگاه‌های کار اجباری، و اعدام‌هایی که غالباً نوعی آدم‌کشی در هیأت مبدل هستند، سر کند.
نظام توتالیتری در اوج تکاملش از این جهت چشمگیر است که شمار نوکران حلقه به گوشش در سرتاسر جامعه بسیار زیاد است... آن‌چه آنان را به حرکت درمی‌آورد دیگر شور و شوق نیست بلکه ترس است.
با این همه شخصی که انگیزه‌ی اعمالش یک ترس دائمی است، صفتی را از دست می‌دهد که کل فرهنگ از دل آن صفت برمی‌آید؛ او خلاقیتش را از دست می‌دهد، چشم‌اندازش را از دست می‌دهد. رفتار او را می‌توان به رفتار ساکنان شهری محاصر شده تشبیه کرد. یگانه آرزوی او زنده ماندن است.

روح پراگ/ایوان کلیما
@Tafakkor

تفکر

16 Jan, 05:26


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَاللَّهُ خَبيرٌ بِما تَعمَلونَ ‍
خداوند به آنچه انجام می‌دهید آگاه است.
منافقون/۱۱
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

اگر من مي‌خواستم در اين درس‌ها تنها يك چيز به تو ياد دهم، آن بود كه
" در قضاوت عجله نكن ".

یوستین گردر
@Tafakkor

تفکر

15 Jan, 17:44


باید خیلی قوی باشیم
هنوز خیلی کار‌ها مونده که نکردیم؛
خیلی ذوق‌ها مونده که نداشتیم؛
خیلی قهقهه‌ها مونده که نزدیم؛
باید خیلی امید داشته باشیم به اینکه به زودی
خزون زندگی تموم میشه...
و توی بهار باز جوونه میزنیم،
رشد می‌کنیم؛
‏زنده می‌مونیم تا روزی که شایع بگه:
حاجی حال یه ایران خوشه...
@Tafakkor

تفکر

15 Jan, 12:48


نظریه سیاست زدگی

سیاست‌زده کسی است که اعتقاد داشته باشد یگانه مشکل جامعه، یا بزرگترین مشکل جامعه، و یا علت‌العلل مشکلات جامعه، نظام سیاسی حاکم بر جامعه است. اگر به هرکدام از این سه مدعا اعتقاد داشته باشید، به سیاست‌زدگی می‌رسید. چنانچه به این معنا سیاست زده باشیم، شکی نیست که اگر هم قصد اصلاح وضع مردم را داشته باشیم، برای تغییر نظام سیاسی، فقط و فقط به خشونت – چه به تدریج و چه بدون تدریج – معطوف می شویم. به هرحال در تمام این حالتها، تمام همّ و غمِّ ما متوجه آن است که نظام سیاسی حاکم بر جامعه اصلاح شود. چراکه این را یگانه مشکل، یا بزرگترین مشکل، و یا علت‌العلل مشکلات جامعه تلقی می‌کنیم.
از این حالت، به سیاست‌زدگی تعبیر می‌کنم. کسی که به این نظریه معتقد است، باید بداند که اگر صدبار هم نظام‌های سیاسی عوض شوند – چه با کودتا، چه با انقلاب، چه با اصلاح، و چه با خشونت دفعی و تدریجی –
👈اما وضع فرهنگی عوض نشده باشد، آن جامعه، نظام سیاسی جدید را به دست خود به نظام سیاسی سابقی که آن را از بین برده بود، تبدیل می‌کند. در این حال، آن نظام به نظام سابق تبدیل می‌شود و مانند بختک روی سر و سینه‌ی مردم می‌افتد و هرآنچه که می‌خواهد، با سرنوشت مردم انجام می‌دهد. نمی‌توانید بگویید اگر نظام سیاسی جامعه عوض شد، همه چیز رو به سامان خواهد رفت. زیرا نظام سیاسی، ساخته‌ی خود ماست و تا وقتی وضع فرهنگی مردم همین است، نظام سیاسی جدید هم مانند نظام سیاسی قبل خواهد بود. از این رو، به نظر من، هرکسی انقلابی است، سیاست‌زده است.

در رهگذار باد و نگهبان لاله
مصطفی ملکیان
@Tafakkor

تفکر

15 Jan, 09:05


منطق الطیر
فریدالدین عطار
شیخ صنعان، دختر ترسا
راوی، آقای رشید کاکاوند
قسمت سوم
@Tafakkor

تفکر

15 Jan, 07:38


کار دنیا شوخی نیست جدیت می‌خواهد، عقل می‌خواهد، دلسوزی برای مملکت می‎‌خواهد. اگر این چیزها در ما نیست باید آن را فراهم کرد و وقتی که این صفات جمع شد آن وقت به کار کردن مشغول شد تا وقتی که جماعتی بالنسبه مهم با طرح عاقلانه و جدّیت تامه در مملکت متفقاً در صدد اصلاح کار نباشند، هیچ کار نخواهد شد و روزبه‌روز بدتر می‌شود، و بنابراین به عقیدۀ بنده اول از همه این کار را باید صورت داد.
اگر می‌شود و اگر نمی‌شود بی‌خود نباید زحمت کشید که هدر است و اگر کاری باید کرد همین است که مقدمۀ آن کار فراهم شود.

از نامۀ محمدعلی فروغی به محمود وصال
@Tafakkor

تفکر

15 Jan, 05:26


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَأَنفِقوا مِن ما رَزَقناكُم ‍
از آنچه به شما روزی داده‌ایم انفاق کنید
منافقون/۱۰
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

_ کافی‌ست که مستبد شوی.
+ مستبد کیست؟
_ کسی که ذهنش کور است
مستبد کسی‌ست که مردم را فدای عقایدش یا جاه‌طلبی‌اش می‌کند.

آلبر کامو
@Tafakkor

تفکر

11 Jan, 11:50


چسبندگی به باورهای خود نداشته باشیم؛
عقایدمان را هویت‌‌مان ندانیم

استاد مصطفی ملکیان
@Tafakkor

تفکر

11 Jan, 07:41


تجسم منفی

اپیکتتوس نیز از تجسم منفی دفاع می کرد. مثلا توصیه می‌کند وقتی کودکمان را می‌بوسیم باید به یاد داشته باشیم که او فانی است نه چیزی در تملک همیشگی ما و به یاد داشته باشیم او «موقتی به ما ارزانی شده است، نه به طورلاینفک یا همیشگی». اندرزش در همان حین بوسیدن کودک، باید در این باره بیندیشیم که ممکن است او فردا بمیرد. ضمنا مارکوس اورلیوس هم در تأملات خود بر این سخن تأکید می کند.
برای درک این مطلب که تجسم مرگ کودک چگونه ممکن است ما را بر آن دارد که قدر او را بدانیم، دو پدر را مفروض بگیرید. پدر نخست اندرز اپیکتتوس را به خاطر می‌سپرد و به تناوب درباره فناپذیری فرزندش می‌اندیشد. پدر دوم به چنین اندیشه‌های غم افزایی راه نمی‌دهد. در عوض به این می‌اندیشد که فرزندش بیشتر از او عمر می‌کند و همیشه دور و بر اوست تا از او لذت ببرد. مسلما پدر نخست به فرزندش توجه و عشق بیشتری ابراز می‌کند تا دومی.
رواقیان بر آن بودند که علاوه بر اندیشیدن به مرگ خویشان، باید زمانی را صرف تأمل درباره از دست دادن دوستانمان کنیم؛ حال چه از دست دادن با مرگ، چه مشاجره.
اپیکتتوس می افزاید از میان مرگ‌هایی که باید به آنها اندیشید، یکی هم مرگ خودمان است. سنکا به دوستش لوسیلیوس اندرز می‌داد که چنان زندگی کن که گویی امروز آخرین روز زندگی‌ات است. در حقیقت سنکا از این هم پیشتر می‌رود؛ باید چنان زندگی کرد که گویی درست همین لحظه آخرین لحظه زندگی است. جمله چنان زندگی کن که گویی امروز آخرین روز است به چه معنی است؟ برخی گمان می‌کنند به این معنی است که تا می‌توانی دیوانه وار لذت ببر. مگر نه این که اگر روز آخرمان باشد، برای بی‌بند و باری هامان بازخواست نمی‌شویم. می‌توانیم بدون ترس از اعتیاد، مواد مخدر مصرف کنیم. همچنین می‌توانیم با بی‌خیالی هرقدر که می‌خواهیم خرید کنیم، بی آن که نگران صورت‌حسابی که فردا برایمان ارسال می‌شود باشیم. اما مراد رواقیان از این آموزه چنین چیزی نیست. در نظر آنان، زندگی کردن به نحوی که انگار آخرین فرصت است، همانا تعمیم تکنیک تجسم منفی است؛ در حالی که روزمان را سپری می‌کنیم، باید به تناوب درنگ کنیم و درباره این حقیقت تأمل کنیم که ما همیشه زنده نخواهیم بود و از این رو ممکن است امروز آخرین روز زندگی‌مان باشد. چنین تأملی به جای آن که ما را به لذت گرایی سوق دهد، بر آن می‌دارد که قدردان فرصت زندگی باشیم و از این که زنده ایم و می‌توانیم امروزمان را با فعالیت پر کنیم به وجد آییم. این امر ما را بر آن می‌دارد که از هدر دادن روزهایمان اجتناب کنیم. به عبارت دیگر، وقتی که رواقیان اندرزمان می‌دهند که هر روز را چنان زندگی کنیم که گویی آخرین روز است، هدفشان تغییر فعالیت‌های روزانه ما نیست بلکه تغییر حالت ذهنمان در هنگام انجام دادن آن فعالیت‌هاست.

اما چرا رواقیان از ما می‌خواهند درباره‌ی مرگ خودمان تأمل کنیم؟ زیرا با این کار می‌توانیم به نحو چشمگیری کیفیت لذت از زندگی را ارتقا بخشیم. رواقیان معتقدند علاوه بر تأمل درباره‌ی مرگ خود، باید درباره‌ی از دست رفتن دارایی‌هایمان هم بیندیشیم. بسیاری از ما اوقات بیکاری‌مان را صرف تفکر درباره چیزهایی می‌کنیم که می‌خواهیم، اما نداریم.
مارکوس می گوید
چه احساسی داشتیم اگر توانایی‌هامان را از دست می‌دادیم؛ توانایی‌هایی چون صحبت کردن، شنیدن، راه رفتن، نفس کشیدن و بلعیدن. اگر آزادی‌مان را از دست می‌دادیم چه حالی داشتیم.

بسیاری از ما «رؤیاها را زندگی می‌کنیم» به این معنی که هم اینک در وضعیتی زندگی می کنیم که زمانی برایمان رؤیا بوده است. از فرزندان و شغلی بهره‌مندیم که زمانی برایمان چون رؤیا بوده اند، اتومبیل رؤیایی‌مان را خریده‌ایم. اما به محض این که خود را در زندگی رؤیاییمان می‌یابیم، آرام آرام همه چیز برایمان عادی می‌شود. به جای این که روزهایمان را صرف لذت بردن از بخت بلندمان کنیم، آن را صرف پیدا کردن و پروراندن رؤیاهای جدید و بازهم بزرگتر می‌کنیم. نتیجه آن که هرگز از زندگی‌مان خرسند نمی‌شویم. تجسم منفی ممکن است کمکمان کند تا دچار چنین سرنوشتی نشویم.

فلسفه‌ای برای زندگی
ویلیام اروین
@Tafakkor

تفکر

11 Jan, 05:25


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


هَمّازٍ مَشّاءٍ بِنَميمٍ ‍
کسی که بسیار عیبجوست و به سخن چینی آمد و شد می‌کند،(پیروی مکن).
قلم/۱۱
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

توقع؛
رنج است.
@Tafakkor

تفکر

10 Jan, 18:29


نمای ترسناک امروز تهران از ارتفاعات؛ شهر، دفن زیرِ دود

زمانی که نیما می‌گفت: «یک نفر در آب دارد می‌کُند بیهوده جان قربان!»؛
تصوّر نمی‌کرد که روزی مصراعش مصداقِ حالِ شهر تهران قرار گیرد. البتّه اینجا آب در کار نیست، ولی دامنه‌ی زیبای البرز ناظرِ این جان کندنِ
همگانی شده است.

مرزهای ناپیدا
@Tafakkor

تفکر

10 Jan, 15:01


به یاد ما می‌ماند و باید بماند که همان حکومت و دولتی که با وعده‌ی حاکمیّت مستضعفان، حمایت از محرومان، صیانت از فرودستان و خدمت به کوخ‌نشینانْ قدرتِ سیاسی و اجتماعی را تصرّف و تسخیر کرد و صاحبِ ولایت و رهبری شد، جان و زندگی را از مردمش ستاند مردمی که نه فقط از رنجِ فقر و ناداری، دردِ محرومیّت و عسرت، که از رنجِ تبعیض و اسارت، دردِ بی‌پناهی و بی‌انصافی، در عذاب و محنت‌اند؛ نمادی از مستضعفان و کوخ‌نشینان که ظلم و ستمِ ساختاری بر آنها روا شد. این درسی ابدی است برای ما که به وعده و قول در سیاست بهایی ندهیم، خصوصاً اگر وعده و قولْ، گزاف و بزرگ باشد. چه بسا با وعده‌ی حمایت و مساوات، تبعیض و بی‌پناهی بیایند و با قول آزادی، ما را به اسارت بکشند. این درس، سخن مشهور کارل پوپر بر ضدّ ناکجاآباد را در خاطر ما می‌آورد که: “وعده‌ی برپاساختن بهشت بر روی زمین، به تنها کاری که کامیاب می‌شود تبدیل زمین به جهنّم است”. آری، وعده‌ی بهشت را از هیچ سیاست و ایدئولوژی باور نکنیم.
@Tafakkor

تفکر

10 Jan, 10:46


نقش رفاه و برابری اجتماعی در سلامت روان

دکتر آذرخش مُکری
@Tafakkor

تفکر

10 Jan, 07:32


به اعتقاد من پیروان ادیان مختلف مثل یهودیت، مسیحیت و اسلام و یا هندو و بودایی کوهنوردانی هستند که قصد تسخیر قلة یک کوه را دارند. یعنی وقتی هنوز روی سطح زمین واقع‌اند، ممکن است فاصله زیادی با هم داشته باشند، اما اگر دو شرط برای همه‌ی کوهنوردان به وجود آید، یعنی اولاً همه قصد تسخیر قلة واحدی را داشته باشند و ثانیاً این قصد را عملی کنند، آن وقت هر چه بالاتر بروند، خواه نا‌خواه فاصله‌شان از هم کمتر می‌شود و تا وقتی به قله برسند، فاصله صفر می‌شود. پیروان ادیان نیز همین طورند و تا در قلمرو فقه هستند بیشترین فاصله‌ها را با هم دارند. ولی وقتی وارد قلمرو اخلاقیات دین می‌شوند، فاصله‌ها کمتر می‌شود. وقتی وارد قلمرو اعتقادات می‌شوند، باز هم کمتر می‌شود و وقتی وارد قلمرو تجربه دینی بشوند که قله این کوه است، فاصله‌ها به صفر می‌رسد. اما چون بیشتر مردم در مرتبه‌ی فقه می‌مانند و اگر خیلی همت کنند به مرحله‌ی اخلاقیات می‌رسند، می‌بینیم فاصله‌ها زیاد است. ولی همانطور که گفتم وقتی به مرحله‌ی ‌تجربه‌ی دینی رسیدند، فاصله‌ها صفر می‌شود. اینجاست که ابن عربی، مولانا و عطار مسلمان کنار کسانی مثل مایستراکهارت و رویس بروک و زوزو در مسیحیت و شانکارا و رامانینجا در آئین هندو می‌نشینند. من شکی ندارم که اگر ما با صداقت و جدیت به دین مذهب خود ملتزم شویم و عملاً تا انتها برویم، بی‌شک به یک جا می‌رسیم. در این صورت وحدت فرهنگی حاصل می‌شود و به عبارت دیگر اگر پیروان همه‌ی ادیان و مذاهب، معنویت مذهب خود را جدی بگیرند، بی‌شک در جامعه به لحاظ فرهنگی، همسو‌یی پدید می‌آید، فرهنگ واحد جهانی در صورتی پدید می‌آید که یک فرهنگ واحد معنوی باشد و آرزوی هر انسان معنوی این است که به آنجا برسد، هر چند ما باید آرزو‌هایمان را با واقع بینی منطبق کنیم و فکر نکنیم این آرزو به زودی تحقق‌پذیر است.

معنویت و انسان معنوی
استاد مصطفی ملکیان
@Tafakkor

تفکر

10 Jan, 05:25


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَ مَنْ يَقْنَطُ مِنْ رَحْمَةِ رَبِّهِ إِلاَّ الضَّالُّونَ
چه كسى جز گمراهان، از رحمت پروردگارش مأيوس مى‌شود؟
حجر/۵۶
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

جماعتی که نظر را حرام می‌گویند
نظر، حرام بکردند و خون خلقْ حلال

سعدی
@Tafakkor

تفکر

09 Jan, 20:28


و همچنان
چنگ دل
آهنگ دلکش مي‌زند...

@Tafakkor

تفکر

09 Jan, 13:29


میزان تورم یک کشور چیزهای زیادی دربارهٔ آن کشور به ما می‌گوید. میزان تورم، بین ۱ تا ۵ درصد، به این معناست که نهادهای حکومت می‌توانند با بهره‌مندی از درجهٔ مناسبی از اعتماد عمل کنند، زیرا از قدرت چاپ پول سوءاستفاده نمی‌شود.
اما اگر تورم از ۵ درصد به ۱۰ درصد و بعد به ۳۰ درصد و بیشتر برسد، معلوم می‌شود که چیز شوم‌تری در کار است. شاید علتش این باشد که اعتماد کافی ممکن نبوده زیرا راهی برای نظارت بر حاکمان وجود نداشته است. به همین دلیل است که فلزات گرانبها یا سکه‌های ذاتاً قیمتی را معیار ارزش پول قرار داده‌اند.
ناتوانی ما در نظارت بر دولت، که مستلزم اطلاعات و نهادهای مستقلی چون سازمان‌های آمار و نهادهای حقوقی و مطبوعات آزاد است، پول کاغذی و الکترونیک را ممکن ساخته است.
تورمِ شتابنده نشانهٔ درماندگی یا دیکتاتوری است.

اریک لونرگن/پول
@Tafakkor

تفکر

09 Jan, 10:22


آسیب‌های انفجار اطلاعات در عصر معاصر و راهکارهای مقابله با آن

استاد مصطفی ملکیان
@Tafakkor

تفکر

09 Jan, 07:59


به گمان من وطن‌پرستی راستین بیش از همه این است که هر کس در هر کاری که هست، به مقتضای آن وفا کند و داد آن را بدهد. اگر معلّم است همه در بندِ تربیت شاگردان خود باشد و از پژوهش و افزودن دانش خود غافل نماند. اگر بقّال است کم‌فروشی و گرانفروشی نکند. اگر کارمند اداره است خود را خادم مردم بداند، رشوه نگیرد و از کار ندزدد. اگر پاسبان است با دزد نسازد و هدیه نخواهد و در اندیشهٔ جان و مال مردم باشد.
اگر در کار سیاست است بهبود حال مردم و مصالح راستین کشور را راهنمای گفتار و کردار خود قرار دهد و اگر سرباز یا فرمانده است خود را برای دفاع آماده بدارد و از دشمن نگریزد. این است اصلی که اگر رعایت شود و به تربیت در ضمیرها خانه‌ بگیرد مردم را از جنگ و ویرانی‌ها و مصائب آن در امان نگاه خواهد داشت. وطن‌پرستی راستین و خدمت به جامعه‌ای که ما را پرورده است این است.
فراتر از این، کسی که وطن خود را به‌راستی دوست دارد در آبادانی آن می‌کوشد، اگر بتواند به علم و فرهنگ و ادب آن خدمت می‌کند و هم غافل نمی‌ماند که آسایش او به آسایش دیگران وابسته است.

احسان یارشاطر
@Tafakkor

تفکر

09 Jan, 05:25


امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


لاتَعبُدونَ إِلَّا اللَّهَ وَبِالوالِدَينِ إِحسانًا
جز خدا را نپرستید وبه پدر و مادر خود احسان کنید
بقره/۸۳
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

گرچه خداوند دیر گیرِ ستمکاران است؛ امّا سخت گیرِ آنان است.
@Tafakkor

تفکر

08 Jan, 15:00


در قلمرو ترس

در اوایل حکومت مظفرالدین شاه، حدوداً ۵، ۶ سالی پس از زمانی که آقانجفی قوچانی در خراسان درس می‌خواند، در زنجان عالم دینی چون شیخ ابراهیم زنجانی از ترس تکفیرِ هم‌رده‌هایِ خود، به طور محرمانه و «در نهایت پرهیز»، روزنامه ثریا و پرورش (چاپ مصر) یا حبل المتین کلکته را می‌خواند. چرا که «طلاب و ملا» اگر می‌فهمیدند، تکفیرش می‌کردند.

به گفته‌ی او «تکفیر در نزد این بیچارگانِ نادان، مانند آب خوردن است» و از آن بدتر، در دید اینان، «آگاهی از دنیا، خصوصاً از وضع فرنگستان، اولین کفر است». هم شاه و هم اعیان و هم آخوندها نمی‌خواهند که مردم چیزی بفهمند و از اوضاع جهان باخبر شوند.
در این فضای ترس و وحشت، وقتی علی‌اصغرخان مشیرالممالک، در عالَم دوستی، دل به دریا می‌زند و کتاب سیاحتنامه ابراهیم بیگ را به زنجانی امانت می‌دهد که بخواند، موکدأ سفارش می‌کند که «احدی مطلع نشود... این کتاب قاچاق و ممنوع است»

مشروطه ایرانی
ماشاالله آجودانی
@Tafakkor

تفکر

08 Jan, 09:33


عطش شنیدن رای مخالف
کسانى که درست مى‌انديشند براى شنيدن نظر مخالفشان عطش دارند.

استاد مصطفی ملکیان
@Tafakkor

تفکر

08 Jan, 07:56


من گمان می‌کنم که به فرض اگر کسی فیلمی تلویزیونی مثلاً از قتلِ ‌عام مردم نیشابور به دست مغولان می‌گرفت و در هفتصد سال پیش به ساکنان سایر شهرها، در حالی که در جای امن و گرمی نشسته بودند نشان می‌داد، از وحشت مو بر تنشان راست می‌شد.
ولی امروزه «بینندگانِ عزیز» سالهاست که به دیدنِ فجیع‌ترین صحنه‌ها خو گرفته‌اند و مناظر بمباران‌ها از تلویزیون تماشا می‌شود و ساعتی بعد هرکسی به رختخوابش می‌رود، بی‌آنکه کابوسی ببیند.
کشتارهای هولناک، در دورانی که بیشتر از همیشه بشریّت دم از حقوقِ انسانی می‌زند، حاکی از آن است که سال به سال فاصله‌ی بین حرف و عمل، افزون‌تر می‌شود.

دکتر محمّد‌علی اسلامی ‌نُدوشن
@Tafakkor

تفکر

08 Jan, 05:25


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَلَوْ شَاءَ رَبُّكَ لَآمَنَ مَنْ فِي الْأَرْضِ كُلُّهُمْ جَمِيعًا
و اگر پروردگار تو مى‌خواست، تمام كسانى كه روى زمين هستند، همگى به اجبار ايمان مى‌آوردند.
یونس/٩٩
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

هر آرمان و عقیده‌ای که سعی کند انسان خاصی را مافوق انسان نشان دهد اسلحه‌ی خود را بر ضد همه‌ی بشریت هدف‌گیری کرده است.

مانس اشپربر
@Tafakkor

تفکر

07 Jan, 17:43


آه از آن رفتگان بی‌برگشت...
یاد جان‌باختگان پرواز هفتصد و پنجاه و دو اوکراین در پنجمین سال فاجعه
طرح از: هادی حیدری 

بخشی از نامه مهدی کروبی به علی خامنه‌ای بعد از سقوط هواپیمای اوکراینی توسط موشک های سپاه

بدون شک هیچ یک از شرایط و صفات احراز مسئولیت رهبری را ندارید.
جناب‌عالی به عنوان فرمانده کل قوا مسئولیت مستقیم این امر را بر عهده دارید، بفرمایید آیا در صبحگاه چهارشنبه در جریان این فاجعه بودید؟ یا همانطور که رسانه های نزدیک به شما مدعی اند شما روز جمعه در جریان این موضوع قرار گرفته اید؟ اگر در جریان بودید و با علم به موضوع به مسئولان نظامی و امنیتی و تبلیغاتی اجازه فریب مردم را دادید پس بدا به حال شما که بدون شک هیچ یک از شرایط و صفات احراز مسئولیت رهبری را بر اساس قانون اساسی ندارید.
@Tafakkor

تفکر

07 Jan, 14:41


اتوریته یعنی؛
رابطهٔ اقتدارگرایانهٔ میان کسی که فرمان می‌دهد و کسی که فرمان می‌برد، نه بر پايهٔ فهم مشترک بنا شده است، نه بر قدرت کسی که فرمان می‌دهد.
امر مشترک میان آنها خود ِرتبه بندی است که درستی و حقانیتش را هر دو پذیرفته‌اند و هر دو در آن، جایگاهی استوار و از پیش تعیین شده دارند.

هانا آرنت/میان گذشته وآینده
@Tafakkor

تفکر

07 Jan, 10:18


درسگفتار
#شرح_مثنوی
دفتر ششم/جلسه ٧٧
@Tafakkor

تفکر

07 Jan, 07:46


وجدان کشور اگر می‌خواهد قدمی بردارد باید به این موضوعِ زنده بپردازد که آینده‌ی این سرزمین را با مشکل روبرو می‌دارد. سؤال این است: نوجوانان و جوانانی که چند سال دیگر شهروندانِ مسئولِ ایران خواهند بود، با چه اعتقاد و اندیشه‌ای به آن نگاه خواهند کرد؟ آیا آنچه را ارزنده خواهند شمرد، ارزشمندهاست یا بی‌ارزشی‌ها؟
همه‌ی کتابخانه‌ها و همایش‌ها و مدرسه‌ها بی‌اثر خواهند بود اگر نیروی تمیزِ درست از نادرست در معرض اختلال قرار گیرد. وقتی از ایران حرف زده می‌شود منظور آن نیست که آن را بستایند و کمبودهای تاریخی‌اَش را بپوشانند. از نداشته‌ها حرف زدن به همان اندازه اهمّیّت دارد که از داشته‌ها. اگر ملّتی آموخت که پای‌بند انصاف و جوینده‌ی حقیقت است، قابل احترام خواهد بود، وگرنه میراثِ گذشته چیزی بر او نمی‌افزاید.
وطن نیز از آنجا مفهوم پیدا می‌کند که کانونِ «یادگارها» است، وگرنه خاکی بیش نیست، و یادگارها هم حاصلِ کوششِ انسانی‌اَند. ایران یعنی دستاوردهای انسانی‌اَش از گذشته‌های دور.

دکتر محمّد‌علی اسلامی نُدوشن
@Tafakkor

تفکر

07 Jan, 05:25


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا
الله به هیچ کس جز به اندازه توانش تکلیف نمی‌کند.
بقرة/٢٨٦
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

خرد را مکن با دل اندر مغاک

فردوسی
@Tafakkor

تفکر

06 Jan, 12:29


آدام اسمیت می‌نویسد: "وحشت از تنهایی" ما را وامیدارد به دنبال آدم‌های دیگر بگردیم، حتی زمانی که مثلاً شرم‌ زده‌ایم و دلمان می‌خواهد از نگاه داوری کننده‌ی دیگران بگریزیم.
آدام اسمیت تاکید می‌کند آنهایی که در تنهایی بار آمده‌اند هرگز یاد نمی‌گیرند خودشان را بشناسند. و آنهایی که در تنهایی زندگی می‌کنند تصور درستی از خودشان ندارند و در داوری کارهایی که کرده‌اند به راه اغراق می‌روند و در داوری صدماتی که متحمل شده‌اند نیز به همچنین.

فلسفه تنهایی
لارس اسوندسن
@Tafakkor

تفکر

06 Jan, 11:10


امربه معروف و نهی از منکر کار کیست؟
به اندازه‌ای که سیل، وبا، مالاریا، طاعون، سرطان آدم کشته؛ در مقابلش دین و کج‌اندیشی دینی آدم کشته.
دین اگر درست فهمیده نشود، خطرش از همه‌ی اینها بیشتر است.

سید مصطفی‌محقق داماد
@Tafakkor

تفکر

06 Jan, 07:33


ما در طی تاریخ خود هرچه جلوتر می‌آییم این گرایش بیشتر دیده می‌شود که بین ظاهر و کُنهِ دین ارتباطی نباشد. بدین معنی که فرایض خواسته شده ( نماز ، روزه ، حج...) به جا آورده شود و از آن پس دیگر خیالها راحت گردد که ما هر چه بوده است کرده‌ایم و دلیلی نیست که بنده صالح خدا نباشیم.
کم‌کم قسمت دیگر که روح و جوهر دین است(پرهیزکاری،برادری شفقت، ترکِ حرص) در بوته‌ی فراموشی افتد. این طرز تلقی، کم‌کم دستورهای دینی را به دو دسته صرف کننده و صرف نکننده تقسیم می‌کند، یعنی آنچه به سود می‌بیند نگاه می‌دارد و آنچه به زیان می‌بیند کنار می‌گذارد.
بدینگونه شخص می‌تواند تا حد افسانه‌ای ثروت بیندوزد و دل خود را خوش کند که خمس و زکاتش را داده است، و یا گران بفروشد و بگوید که خریداران با رضا و رغبت خریده اند!
از این رو می‌بینیم که میان دین، دیواری کشیده شده است. این سوی دیوار همه جمعند؛ حُکّامِ جبار، عُلمای بی‌عمل، سوداگران سودجو، اربابان بی‌مُروَّت، و همه‌ی اینها دلخوش بوده‌اند که واجبات و مستحبات دین را به خوبی انجام داده‌اند و البته درِ تفسیر و تعبیر هم که چهارطاق باز بوده است. وقتی ربا حرام باشد می‌شود خانه را رهن کرد که منعی ندارد...
اما در آن سوی دیوار به ندرت می‌توان کسی را یافت، زیرا در آنجا باید جوهرِ جانِ دین به اجرا درآید و آن مستلزم محروم کردن خود از لذایذ و مواهب است و گذشت می‌خواهد. بنابراین ما در تاریخ خود با این فاصله میان اصل و فرع روبه‌رو بوده‌ایم و حاصلش آن بوده که فرع بماند و اصل برود.

ایران و تنهاییش
دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن
@Tafakkor

تفکر

06 Jan, 05:25


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَإِلَيهِ يُرجَعُ الأَمرُ كُلُّهُ
و همه کارها به سوی او بازمی‌گردد.
هود/۱۲۳
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

زندانبانی که بیست و چهار‌ساعته از زندانی‌اش مراقبت می‌کند، به همان اندازه در بند است. بیشتر ما زندانی همیشگی چیزهایی هستیم که می‌ترسیم از دست‌شان بدهیم.

سانیا رومان
@Tafakkor

تفکر

05 Jan, 15:31


يک شكاک حتى اگر با سخن گفتن‌اش همه‌گونه مصيبت را بر جهان نازل كند باز هم رجحان دارد بر اين دهان‌هاى بينوايى كه اندكى از هر چيز را مى‌چشند و شک را بدون آشنايى با آن درمان مى‌كنند و بنابراين به‌طور كلى علت بى‌واسطه‌ى فورانِ وحشى و مهارناپذير شک‌اند.

سورن كى‌يركه‌گور
ترس و لرز
@Tafakkor

تفکر

05 Jan, 11:36


از عشق سخن خواهیم گفت، مرکزی‌ترین تجربه‌ی انسان که فقط بعضی افراد به آن دست پیدا می‌کنند و آن را واکاوی خواهیم کرد.

پرفسور محمد جواد عظیمی
@Tafakkor

تفکر

28 Dec, 18:46


دل گمراه من چه خواهد کرد
فروغ فرخزاد
دکلمه رضا پیربادیان
@Tafakkor

تفکر

28 Dec, 13:32


همه فدای یک نفر

چند سال پیش فیلمی سینمایی را از یکی از شبکه‌های تلویزیونی کشور می‌دیدم که دربارۀ آخرین روزهای نازی‌های آلمان بود. نام فیلم «دوسلدورف» بود. داستان بمباران وحشتناک این شهر به دست متفقین که آن را به تلی از خاک تبدیل کرد. در IMDB هرچه گشتم نتوانستم فیلمی را با آن مشخصات که دیدم بیابم. شاید اسم فیلم چیزی دیگر بوده است و در دوبله تغییر داده بودند. به هر حال، در فیلم جمله‌ای در نقد «رهبر» (Führer) یا هیتلر بود که در خاطرم نشست. یکی از شخصیت‌های فیلم در جایی می‌گفت: «در هندوستان یک نفر گرسنگی می‌کشد به خاطر همه، در کشور ما همه گرسنگی می‌کشند به خاطر یک نفر». اما، سرانجام، هیتلر هم رفت.
@Tafakkor

تفکر

28 Dec, 11:33


چگونه انگیزه می‌سازیم و از امور جهان لذت می‌بریم؟
نگاهی به مقوله‌ی انگیزش و بی‌لذتی، آنهدونیا

دکتر آذرخش مُکری
@Tafakkor

تفکر

28 Dec, 08:04


تعبیری رایج از همان زمان‌ بر سر زبان‌ها بوده‌است که «هر غالبی به مطلوب خویش شبیه‌تر است». کسانی که در صحنه‌ی درگیری‌های سیاسی پیروز می‌شوند، معمولاً مرتکب  اعمالی می‌شوند که این تعبیر زیبای “هانا آرنت” را به خاطر می‌آورد که؛ در انقلاب کبیر فرانسه هابیل، قابیل را کشت.
از نظر جامعه‌شناسی، تحلیل این امر بسیار ساده است. مردمی که فرهنگ روابطِ اجتماعی‌شان در ساختار کلی با نظام سیاسی حاکم یکی است، هر گاه علیه ظلمِ حاکم قیام کنند و به حکومت برسند، جز ادامه‌ی کار گذشتگان و شاید بدتر از آن کار دیگری نمی‌توانند بکنند، زیرا الگوی دیگری را نمی‌شناسند.
اگر جامعه اصلاح‌کننده بود و این فرهنگ را می‌شناخت، آن‌گاه امید بهبود می‌رفت که با تعویض سالم حکومت، خطاهای گذشته کمتر شود.

جامعه شناسی خودکامگی
علی رضاقلی
@Tafakkor

تفکر

28 Dec, 05:25


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


إِنَّ الْمَوْتَ الَّذِي تَفِرُّونَ مِنْهُ فَإِنَّهُ مُلاقِيكُمْ
مرگى كه از آن فرار مى‌كنيد سرانجام با شما ملاقات خواهد كرد.
جمعه/۸
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

این رهبرها اگر رهبرند، از دست شما هستند. شما آنها را به این مقام می‌رسانید.

رومن رولان
@Tafakkor

تفکر

27 Dec, 21:50


پیوند سپاه و اراذل تیغ کش در سرکوب مردم در عاشورای ۸۸

سرتیپ پاسدار حسین همدانی فرمانده وقت سپاه تهران بزرگ در گفتگویی با سایت تابناک و در گزارشی از ۶ دی‌ماه ۸۸ به نقش خود و «اراذل و اوباش» در سرکوب معترضان می‌پردازد و می‌گوید: «۵ هزار نفر از کسانی که در آشوب‌ها حضور داشتند ولی در احزاب و جریانات سیاسی حضور نداشتند بلکه از اشرار و اراذل بودند را شناسایی و در منزلشان کنترل می‌کردیم.

روزی که فراخوان می‌زدند این‌ها کنترل می‌شدند و اجازه نداشتند از خانه بیرون بیایند. بعد این‌ها را عضو گردان کردم. بعداً این سه گردان نشان دادند که اگر بخواهیم مجاهد تربیت کنیم باید چنین افرادی که با تیغ و قمه سر و کار دارند را پای کار بیاوریم.

این فرمانده‌ی ارشد سپاه که ۶ سال پس از این جنایت، در مهرماه ۹۴ در سوریه جان باخت می‌افزاید: «همه‌ی سینماهای تهران را اجاره کردم. تمام مدارس و حسینیه‌ها را در اختیار گرفتیم. بچه‌ها با لباس مشکی در میدان حضور داشتند. نزدیک به ۳۰ هیئت را هم که با من مرتبط بودند را هم آماده کردیم و گفتم دسته‌ها را به سمت میدان دانشگاه بیاورید. او تاکید می‌کند که در سرکوب جنبش سبز «۴۵ هزار بسیجی در این صحنه بودند.

پس از مرگ همدانی، محمد علی جعفری، فرمانده وقتِ کل سپاه پاسداران نیز گزارش او را تایید و تصریح می‌کند که «اگر درایت و مدیریت سردار همدانی در عاشورای سال ۸۸ نبود، جمع کردن این فتنه سخت می‌شد». جعفری البته تاکید می‌کند که همدانی بعد از سرکوب جنبش سبز «آرام و قرار نداشت و داوطلبانه» و برای سرکوب اعتراضات‌ مردم سوریه راهی دمشق شد و «کوله‎بار تجربیات سردار در سوریه به کمک ایشان آمد.»

میرحسین موسوی یعدها در نوشته‌ای از زندان خانگی، به عاشورای ۸۸ و «استخدام اوباش بدسیرت برای قمه‌کش کردن جوانان مردم» یاد کرد و نوشت: «سزای آن سردار بی‌افتخاری که به این جنایت اعتراف و مباهات کرد چه بود، جز آنکه جانش در غربت به قربانی مستبدی دیگر تلف شود».
@Tafakkor

تفکر

27 Dec, 19:12


و همچنان
چنگ دل
آهنگ دلکش مي‌زند...

@Tafakkor

تفکر

27 Dec, 12:36


جامعه‌ی آسیب‌دیده جامعه‌ای است که در آن «خیرات محدود»، یعنی قدرت‌طلبی و ثروت‌دوستی و جاه‌خواهی، بر «خیرات نامحدود»، یعنی معرفت و زیبایی و خیرخواهی، غلبه یافته باشند. آدمیان زیر تأثیر نهادهای اجتماعی و سیاسی ساختارهای روحی متفاوتی پیدا می‌کنند. ساختار روحی فرد وضع اخلاقی جامعه را بازتاب می‌دهد. دولت متعادل و مطلوب، روح شهروندان را هم متعادل می‌سازد. بنابراین چون آدمیان زیر تأثیر محیط پیرامون و نظام‌های اجتماعی هستند، برای بهسازی زندگی فرد باید نظام سیاسی را دگرگون کرد. حتی فرزانگان و فیلسوفان بالقوه هم از جامعه‌ی تباه، اثر می‌پذیرند. فیلسوفِ اصلاح‌طلبِ منفرد مانند سقراط کاری ازپیش نمی‌برد و ازعهده‌ی رودررویی با افکار تباه عوام برنمی‌آید. ساکنان غار سیاهِ جهل، به سخن غارنشین رهیده‌ای که به نور معرفت رسیده هرگز گوش نخواهند سپرد و چه‌بسا او را خواهند کشت. پس همان بهْ که فیلسوفان در جامعه‌ی تباه، از سیاست کناره بگیرند و خاموشی پیشه کنند. آنها توانایی لازم برای راهنمایی شهروندان در جوامعِ تباه را ندارند.

از این‌جا تا ناکجا/حسین بشیریه
@Tafakkor

تفکر

27 Dec, 09:45


خدای‌حکیم در برابر خدای خودکامه 

درتصویر خدایی که حکیم است؛ از خداوند فعلی ضد عقل بر نمی‌خیزد اما در الهیات خدای قادر مطلق؛ هر آنچه خدا اراده کند همان درست است حتی اگر ضد عقل باشد.

دکتر ناصر مهدوی
@Tafakkor

تفکر

27 Dec, 07:49


"ماهیت حکومتِ دموکراتیک" از دیدگاه میزس

دموکراسی؛ یعنی اراده‌ی آزاد، خودفرمانروایی و حکومت بر خود.
باید کوشید تا ماهیت حکومت دموکراتیک را روشن گرداند. دموکراسی، اراده‌ی آزاد، خودفرمانروایی و حکومت بر خود است.
در دموکراسی نیز شهروند مقیّد به قانون است و از مقامات دولتی و کارمندان کشوری پیروی می‌کند.
اما با این همه، قوانین با موافقت او تصویب می‌شوند؛ متصدّیان قدرت رسمی با موافقت مستقیم یا غیر مستقیم او منصوب می‌شوند.
اگر اکثریت شهروندان بخواهند، امکان لغو یا اصلاح قوانین و برکناری مقامات رسمی وجود دارد. این ماهیت دموکراسی و علتِ این است که چرا در یک دموکراسی، شهروندان احساس آزادی می‌کنند.

کسی که وادار به پیروی از قوانینی شده است که در تصویب آنها نقشی ندارد، کسی که ناچار است تسلّط حکومتی بر خودش را تحمّل کند که نمی‌تواند نقشی در شکل‌گیری آن داشته باشد، به معنای سیاسیِ واژه، غیر آزاد و از بُعد سیاسی فاقد حقوق است، ولو اینکه ممکن است از حقوق فردی او به وسیله قانون [قانونی که خودش وضع نکرده] پاسداری شود.

ملّت، دولت و اقتصاد ص ۸۰
@Tafakkor

تفکر

27 Dec, 05:25


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَلا تُخزِني يَومَ يُبعَثونَ ‍
و در آن روز که مردم برانگیخته می‌شوند، مرا شرمنده و رسوا مکن
شعراء/۸۷
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

و امام علی(ع) فرمودند:
کسی که ظلم می‌کند، و کسی که با او همکاری دارد و کسی که بدان رضایت دارد، هرسه شریک‌اند.
@Tafakkor

تفکر

26 Dec, 19:16


نشسته ام در انتظارِ این غبارِ بی‌سوار
دریغ کز شبی چنین سپیده سر نمی‌زند

هوشنگ ابتهاج
@Tafakkor

تفکر

26 Dec, 12:06


تقرب به من آن باشد که پرهیزکار باشند و دستْ کشیده دارند از خونِ ناحق ریختن که دست‌هایِ ایشان از آن آلوده است و جامه‌هایِ ایشان از آن رنگین. مسجدها می‌نگارند و پاکیزه می‌کنند و دل‌هایِ ایشان پلید است.

رَوضُ الجِنان و رَوحُ الجَنان
ابوالفتوح رازی
@Tafakkor

تفکر

26 Dec, 10:18


خود نمایی اخلاقی

دکتر اذرخش مُکری
@Tafakkor

تفکر

26 Dec, 07:44


آیینی که به اصلاح امور دنیایی پردازد و مشوق بسط معیشت و زندگانی باشد، وسیله تعالی اقوام می‌گردد، از آنکه، جهتِ عمومی آن، با قانون طبیعیِ ترقی و حیاتِ انسانی مطابقت دارد.

و برعکس، هرگاه عقاید مذهبی توجه آدمی را از جهان طبیعی و حقیقی به آسمان اوهام و خیال پردازی بکشاند، آثارش فقر است و ادبار و انحطاط اجتماعی. به همین جهت، باز می‌بینیم زمانی که کیش ایرانیان «عنصری و مادی» بود، عامل اعتلا و پیشرفت جامعه گردید و همین که احکام آن، عملاً تغییر ماهیت داد و به تعصب و اوهام پرستی رسید، سد ترقی گردید و سبب خرابی و ویرانی.

اندیشه‌های میرزا آقاخان کرمانی
فریدون آدمیت
@Tafakkor

تفکر

26 Dec, 05:25


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَأَلحِقني بِالصّالِحينَ ‍
(پروردگارا) مرا به صالحان ملحق کن
شعراء/۸۳
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

آیا زمینی مُستعدّتر از زمینِ ظلم و تبعیض و توهین و فساد، برای رویاندن و باروَر کردنِ «انقلاب نهایی» وجود دارد؟

دکتر محمّد‌علی اسلامی نُدوشن
@Tafakkor

تفکر

25 Dec, 17:24


در سال ۶۵۶ که هلاکو بغداد را فتح کرد فرمان داد از علما در مدرسه مستنصریه استفتا شود که سلطان کافر عادل بهتر است یا سلطان مسلمان ظالم؟
در میان آنان سید ابن طاووس بود که قلم بر گرفت و به‌صراحت نوشت: سلطان کافر عادل بهتر است از سلطان مسلمان ظالم.

الفخری لابن الطقطقا ص۱۷
@Tafakkor

تفکر

25 Dec, 12:35


سیر تاریخ دموکراسی نشان می‌دهد که قوام و ثباتِ حکومت ملی منوط به سه شرط اصلی است.
یکی انفصال و تفکیک مطلقِ قدرت دولت از قدرت روحانی؛
دوم به وجود آمدن طبقهٔ متوسط مردم؛
شرط سوم هوشیاری مردم به حقوق فردی و انتباه [از غفلت بیرون آمدن، آگاهی، بیداری] اجتماعی افراد نسبت به مسئولیت مدنی و سیاسی و آمادگی آنها در دفاع ازحقوقِ خود.
هرجا این سه شرط اصلی جمع نگردید در آن دیار اصول دموکراسی رونقی نیافت، و هرجا دموکراسی نیست آن‌جا قبرستان آزادی و شهر خاموشان است.

فریدون آدمیت
فکر آزادی و مقدمهٔ نهضت مشروطیت
@Tafakkor

تفکر

25 Dec, 10:25


▫️اندیشه‌های آوانگارد و جهان امروز,
▫️آسیب شناسی جامعه روان رنجور
“از سری نشست‌های مهندسی های اکتیو”

دکتر محمد جواد عظیمی
@Tafakkor

تفکر

25 Dec, 07:41


هیچ زمامداری حق ندارد از تقصیرهایی که شهروندان مرتکب می‌شوند، شکایت کند چون تقصیرهای اینان یا از اهمال خود او نشات می‌گیرند یا از اینکه خودش سرمشق بدی برای شهروندان است.

اگر در احوال مللی که امروز به دزدی و راهزنی و معایبی از این قبیل متهم‌اند، نیک بنگریم خواهیم دید که چون زمامدارانشان دارای آن معایبند، آن گونه شده‌اند.
    منطقه رومانيا پیش از آنکه پاپ آلکساندر ششم شهریاران کوچک را از آنجا بیرون کند، نمونه زندگی فسادآلود بود و هر بهانه کوچک در آنجا سبب دزدی و غارت و آدمکشی می‌گردید. مردمان آن منطقه از آن رو چنان بودند که زمامدارانشان فاسد بودند نه از آن رو که، طبیعت مردمانش فاسد باشد. آن زمامداران می‌خواستند، توانگر باشند. از این رو چاره نداشتند جز اینکه راه دزدی و غارت در پیش گیرند؛ و این کار را به انحاء گوناگون انجام می‌دادند. یکی از وسایل زیانباری که از آن استفاده می‌کردند این بود که با وضع قانون، عملی را ممنوع می‌ساختند و آنگاه خودشان نخستین کسانی بودند که موجبات تجاوز از آن قانون را فراهم می‌کردند؛ ولی کسانی را که خلاف قانون عمل کرده بودند هنگامی مجازات می‌کردند که می‌دیدند مردمان بسیاری مرتکب آن تقصير شده‌اند. پس مجازات برای نگاه داشتن حرمت قانون نبود بلکه مرادشان این بود که جریمه‌هایی هر چه بیشتری وصول کنند. نتیجه این بود که مردم روز به روز فقیرتر می‌شدند ولی بهتر نمی‌شدند و فقیرشدگان به اموال کسانی دست درازی می‌کردند که ضعیف‌تر از خود ایشان بودند. منشأ اصلی همه آنها خود زمامداران بودند.
مردمان همیشه مشابه زمامدار خویشند و مردمان از زمامدار الگو می‌گیرند .

نیکولو ماکیاولی
@Tafakkor

تفکر

25 Dec, 05:25


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


أَلا لَهُ الحُكمُ
بدانید که حکم و داوری، مخصوص اوست.
گأنعام/۶۲
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

لیس خورِ کفشِ ظالمان، به پهنای زبانِ کفش‌لیس‌هاست و قدرتِ ظلم آنها با طاقتِ تحملِ مظلومان برآورده می‌شود.

گزین گویه‌های احمد شاملو
@Tafakkor

تفکر

24 Dec, 15:40


چون آدم‌ها عمدتا دو جور هستند، یا من دست کم دو جور دیده‌ام، یک جورش آدم‌هایی هستند که بدون یقین و ایمان نمی‌توانند زندگانی بکنند؛ و یک جورش آدم‌هایی هستند که با یقین و ایمان نمی‌توانند زندگانی بکنند. راست اینکه بعضی از ایمان هراس دارند و بعضی از بی‌ایمانی دچار هراس می‌شوند. آنکه ایمان می‌آورد از پوک بودن وحشت دارد و آنکه ایمان پیدا نمی‌کند، از بار سنگین آن وحشت دارد. وحشتِ پایبند شدن دارد. بعضی خودشان را در قید ایمان، آزاد می‌یابند، و بعضی آزادی خودشان را در بی‌ایمانی می‌بینند. یکی را می‌بینی که زندگانی را باور دارد، یکی را می بینی که از باور زندگانی فرسنگ فرسنگ فرار می‌کند. نیمه راهی‌ها همان فراری‌ها هستند.

کلیدر/محمود دولت آبادی
@Tafakkor

تفکر

24 Dec, 13:05


یک لیوان آب کدر را با همه‌ی آلودگی‌ها و ذرات درونش تجسم کنید، اگر دائما آبی تمیز را درون این لیوان بریزیم تا محتوای لیوان سرریز شود، بالاخره همه‌ی آب کثیف از لیوان خارج می‌شود و آبی که لیوان را پر می‌کند، کاملا شفاف خواهد بود. لازم نبود که سعی‌ کنیم از شر ِّ آب کثیف لیوان خلاص شوی،. فقط بایستی آنچه را درست بود جایگزین می‌کردیم و طولی نمی‌کشید که آنچه غلط بود، از بین می‌رفت.
همین امر درباره‌ی شیوه‌ی فکرکردنمان هم صادق است. اگر به داشتن افکار درست عادت کنید، افکاری برخاسته از ایمان، امید، دلگرمی و می‌توانم‌ها؛ آنگاه ذهنتان دگرگون خواهد شد و خودتان را خوشبین، امیدوار، قوی و پر جرات خواهید یافت.

جوئل اوستین
@Tafakkor

تفکر

24 Dec, 09:52


درس‌گفتار؛
#خلاف و وفاق علم و دین
جلسه‌ ۶٧

@Tafakkor

تفکر

24 Dec, 07:25


چه چیز ریشه‌های کج اندیشی دینی را می‌سازد؟

«دین از رهگذر تعقل و تفهم انتخاب نشود.» این انتخاب کلید واژه اساسی است که حتی ایمان، هم بر اساس آن تعریف می‌شود. ایمان، انتخاب یک مرام با آزادی کامل و معرفت مبتنی بر تدبر عمیق به دور از هرگونه سیطره، حتی سیطره‌ی ‌کاریزماتیک یا عشق است. کسی که عقیده‌اش را به دیگری تحمیل می‌کند، بر او سیطره دارد و تفاوت زیادی با دینی دارد که با آزادی کامل انتخاب شده باشد. دین انتخاب شده با آزادی کامل نقش تربیتی دارد اما در صورت عدم وجود این آزادی مطلق دین گاهی نه تنها موجب رشد نیست که دلیل عقب ماندگی هم می‌شود. همین است دینی که بدون تحلیل و تحت‌شرایط اجتماعی پذیرفته شده باشد، فرد را اخلاقی و جامعه را انسانی نمی‌کند. به تعبیر نویسنده”آب سالم اگر به درخت برسد ، درخت رشد می‌کند اما آب آلوده آن را خشک می‌کند”

اگر برداشت از دین درست نباشد نه تنها موجب هدایت نمی‌شود بلکه باعث ضلالت و سردرگمی می‌شود، یعنی ریسمان الهی تنها به درد کسانی می‌خورد که ویژگی اصلی آنها هدایت جویی است.

فاجعه جهل مقدس
سید مصطفی محقق داماد
@Tafakkor

تفکر

24 Dec, 05:25


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَهُوَ القاهِرُ فَوقَ عِبادِهِ ۖ وَيُرسِلُ عَلَيكُم حَفَظَةً
او بر بندگان خود تسلّط کامل دارد؛ و مُراقبانی بر شما می‌گمارد.
أنعام/۶۱
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

تعصب بابِ ورود هرگونه اندیشه‌ی متفاوت از آنچه باور داری را می‌بندد و نادانی به بار می‌آورد.

ایمانوئل کانت
@Tafakkor

تفکر

23 Dec, 12:53


‍ قدرتِ کوتاه‌مدت و بلندمدت

وقتی مهمترین نیاز شما، نیاز به قدرت باشد و آن را در رابطه با دیگری به کار بگیرید، مهم‌ترین چیزی که از دست می‌دهید ارتباط با اوست.
شاید بتوانید کسی را به زور مجبور به کاری کنید که خودتان می‌خواهید، شاید با اجبار بتوانید بر رفتار او، البته وقتی جلوی چشم شماست تاثیر بگذارید، تا آن‌گونه باشد که شما می‌خواهید، اما نمی‌توانید او را مجبور کنید که در نهان هم رفتار موردنظر شما را داشته باشد.
در واقع اگر هم زورتان زیاد باشد به محض این‌که روی برگردانید، کاری را می‌کند که خودش می‌خواهد و اِعمال زور، باعث مخالفت‌ورزی و مقابله او حتی به‌گونه‌ای غیرمنطقی می‌شود.
شما قدرت کنترل بر افکار را ندارید، نمی‌توانید کسی را مجبور کنید آن‌گونه بیندیشد که شما می‌خواهید. حتی اگر زورتان هم زیاد باشد قدرت کنترل بر فکرها را ندارید و با اعمال زور او را به سمت نقطه مقابل دیدگاه خودتان می‌برید.
هر چه بیشتر در موقعیت‌های مختلف از جمله روابط خانوادگی، کار و حکمرانی، قدرت‌طلبی را به کار گیرید و بخواهید دیگری طوری زندگی کند که شما می‌پسندید، او را از خود دور و دورتر کرده‌اید.‌
این روند شاید شما را در کوتاه مدت به خواسته‌های خود برساند و احساس کنید بر عالم و آدم غالب شده‌اید، اما در درازمدت با دور شدن دیگران از شما و ایجاد خشم و نفرت در آنها، خواه ناخواه مجبور به عقب‌نشینی می‌شوید و در غیراین صورت، در دل دیگران حذف خواهید شد و زنده بودن چیزی نیست به‌جز حضور در دل دیگران.

جان گاتمن
@Tafakkor

تفکر

23 Dec, 09:57


درس‌گفتار؛
#خلاف و وفاق علم و دین
جلسه‌ ۶۶

@Tafakkor

تفکر

23 Dec, 07:35


راهنمای یک مردم آزاد، امید است و نه ترس، در حالی که مردمِ تحتِ انقیاد را ترس هدایت می‌کند و نه امید. دسته‌ی نخست در جست‌وجوی پرداختن به زندگی و دسته‌ی دوم به دنبال اجتناب از مرگ است.
به بیان دیگر، دسته‌ی نخست در جست‌وجوی زیستن برای خویش است و دسته‌ی دوم به ضربِ زور به یک فاتح تعلق یافته است. دسته‌ی دوم «برده» و دسته‌ی نخست «آزاد» می‌گوییم.

اسپینوزا/رساله‌ی سیاسی، @Tafakkor

تفکر

23 Dec, 05:25


امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


يَقُولُ الْإِنْسَانُ يَوْمَئِذٍ أَيْنَ الْمَفَرُّ
آن روز انسان گوید: گریزگاه کجاست؟
قیامه/١٠
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

عشق تنها چیزی است که باقی می‌ماند.

مگان دیواین
@Tafakkor

تفکر

02 Dec, 16:39


این امر به معروف شما توهین به مردم است؛

آیت‌الله محقق داماد:
این امر به معروف که الان در جامعه رایج شده، توهین به مردم و فضولی کردن در کار آنها است.
اینکه چوب برداشته‌اید و به دیگران می‌گویید این کار را بکن، این را بپوش و آن را نپوش، یعنی من از شما مردم بیشتر می‌فهمم؛ این توهین به کرامت انسان‌ها است.
@Tafakkor

تفکر

02 Dec, 12:31


آنچه امروز ثبات و امنیت پایدار ایران را به مخاطره انداخته، عملکرد رهبر است نه قلم من.

آقای خامنه ای کشور را گرفتار عقب‌ماندگی، انزوا و تحریم کرده است.

سید مصطفی تاجزاده

با نظر/تایید جناب‌عالی، قاضی صلواتی که در ستمگری و بدنامی با قاضی مرتضوی رقابت می‌کند، برای سومین بار، مرا به جرم "اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی" به ۶ سال حبس جدید، افزون بر ۱۲ سال قبلی محکوم کرد. زحمت تهیه کیفرخواست را نیز سربازان گمراه امام زمان در اطلاعات سپاه کشیدند.
گویا رهبر هنوز بر این تصور است که "النصر بالرعب" جواب می‌دهد و با احکام سنگین می‌توانید منتقدان را مرعوب و منفعل کنید، غافل از آنکه چنین احکامی در درجه نخست ضعف و ترس حاکمیت را به نمایش می‌گذارد. صدای منتقدان را نیز بلندتر ‌و گیراتر می‌کند.

رهبر با تجاوز به حق حاکمیت ملی، به مصاف انتخابات آزاد رفته و در جهت حاکمیت اقلیت خودی بر کشور و تحمیل علائق و سلایق آنها بر ملت کوشیده است. اعتراضات مسالمت‌آمیز مردم را نیز شدیدا سرکوب می‌کند.

آقای خامنه‌ای با آمریکاستیزی اجتناب‌پذیر و فرصت‌سوز و نیز با راهبرد غیرواقع‌بینانه و پرهزینه "ایران و جبهه مقاومت متحدش باید حرف اول را در منطقه بزند"، کشور را گرفتار عقب‌ماندگی، انزوا و تحریم کرده است.

پس از ۳۵ سال حکومت آیت‌الله خامنه‌ای، ایرانیان نه توسعه دارند نه رفاه؛ نه از آزادی بهره‌مندند و نه از عدالت. خرمن دین‌شان را هم آتش زهد ریا سوخته است. قرار بود ایران در سال ۱۴۰۴ قدرت اول منطقه شود. اول شده است ولی در اغلب عرصه‌ها از آخر!

رهبر به اوضاع ایران، که از لحاظ ذخائر و منابع طبیعی پنجمین کشور دنیاست، نگاه کند. نشانه‌های شکست آنقدر همه‌جانبه و همه‌گیر شده‌اند که ندیدن آنها غیرممکن شده است.

شکست در هیچ جا به آشکاری صداوسیمای رهبر نیست. تکرارهایش ملال‌آور و ابتذالش آزارنده شده ‌است و روزبه‌روز بی‌اعتبارتر و بی‌مخاطب‌تر می‌شود. ادعا می‌کردید نظام حکمرانی ولایت‌فقیه الگوی مسلمانان جهان می‌شود، عبرت آنها شده است.

با رویکرد جاری آقای خامنه‌ای از دست هیچ دولتی کاری ساخته نیست. دولت پزشکیان نیز در مهار مشکلات ناکام می‌ماند و به‌زودی به بن‌بست می‌رسد، اگر رهبر رویکرد خود را تغییر ندهد.
@Tafakkor

تفکر

02 Dec, 08:25


دورویی، تزویر و ریا

چرا بعضی از افراد از لحاظ اخلاقی خود را متعهد به رفتاری معرفی می‌کنند که فاقد آن هستند و در مواردی به راحتی رنگ عوض می‌کنند؟

دکتر آذرخش مکری
@Tafakkor

تفکر

02 Dec, 07:12


چه دنیایی است که باید یک تن هوس‌های بیماروارِ خود را به بهای فقرِ مردمِ خود، ارضا کند و دنیا هم نظاره‌گر باشد؟
موضوع این است که سرانِ این چنانی، سوء استفاده به خودِ آنان ختم نمی‌شود. هریک از آنها تعدادی خویشاوند، وابسته، کارگشا و همدست دارند، و عدّه‌ای نخاله هم گِرد آنها جمع می‌شوند، و همه‌ی آنان یک حلقه‌ی ممتازه تشکیل می‌دهند که مصونیّت قضایی پیدا می‌کنند، بدانگونه که همه‌ی درها به رویشان باز بماند.
البتّه تا زمانی که آنان بر سر کار هستند، به مصداق مَثَل «از مرگِ فقرا و ننگِ اغنیا کسی خبر نمی‌شود»، همه چیز در سکوت می‌گذرد، تنها پس از سقوط است که تشت‌ها از بام‌ها می‌افتد.

  دکتر محمّد‌علی اسلامی نُدوشن
@Tafakkor

تفکر

02 Dec, 05:23


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّمَا بَغْيُكُمْ عَلَىٰ أَنْفُسِكُمْ
ای مردم! ستمهای شما، به زیان خود شماست
یونس/۲۴
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

مردم تنها به اندازه‌ی هوش و شهامتشان آزادی به دست می‌آورند.

سوفیا آموروسو
@Tafakkor

تفکر

01 Dec, 16:26


ایرج گفت: «همه‌چیز با یک اهانت شروع شد. با همان همه‌پرسی اول؛ جمهوری اسلامی، آری یا نه؟ بنیان این همه‌پرسی اهانت بود.»

عباس معروفی
فریدون سه پسر داشت

تفکر

01 Dec, 13:59


بیش از هر چیز، ضروری است که امور مربوط به حکومت مدنی و امور مربوط به دین از یکدیگر تفکیک شود و قلمرو فعالیت هریک دقیقاً مشخص و معین گردد. دولت اجتماعی از انسان‌هاست که فقط برای تأمین، حفظ و پیشبرد منافع مدنی تشکیل شده است. منافع مدنی را زندگی، آزادی، تندرستی و آسایش تن و تملک اشیاء خارجی همچون پول، زمین، مسکن، اثاثیه و لوازم زندگی و امثال آن می‌دانم.

قلمرو قدرت حاکم، به هیچ وجه من‌الوجوه، نمی‌تواند و نباید به امور مربوط به رستگاری ارواح انسان‌ها تعمیم داده شود. مراقبت از ارواح انسان‌ها به هیچ حاکم مدنی واگذار نشده است چه رسد به اینکه به دیگران اعطا شده باشد. خداوند مراقبت از ارواح انسان‌ها را به هیچ حاکم مدنی واگذار نکرده است، برای اینکه به نظر نمی‌رسد که خداوند هرگز چنین قدرتی را به کسی داده باشد تا بر دیگران تسلط یابد و آنان را مجبور به پذیرش دین او نماید. چنین قدرتی با رضایت مردم نیز نمی‌تواند به حاکم مدنی تفویض شود؛ چراکه هیچ انسانی نمی‌تواند تا آن حد نسبت به مراقبت از رستگاری خود بی‌اعتنا باشد که آن را کورکورانه به اختیار دیگران، خواه پادشاه یا اعوان[کارگزاران] او واگذارد، تا برای او تجویز کنند که باید چه ایمان یا عبادتی را بپذیرد. هیچ انسانی، حتی اگر هم بخواهد نمی‌تواند ایمان خود را تابع اوامر دیگران کند. همه‌ی حیات و قدرت دینِ برحق، در ترغیب کامل و باطنی ذهن خلاصه می‌شود و ایمان بدون اعتقاد درونی، ایمان نیست.

هیچ فرد عادی، به هیچ‌وجه، حق ندارد، نسبت به دیگران، به دلیل اینکه از کلیسا یا مذهب دیگری هستند، در برخورداری‌های مدنی‌شان فرق قائل شود. همه حقوق و امتیازاتی که به عنوان یک انسان یا یک تبعه به او تعلق دارد، می‌بایست برایش باقی و محفوظ بماند. این گونه امور ربطی به دین ندارد، خواه فرد مسیحی باشد و خواه مشرک، هیچ خشونت و آسیبی نباید متوجه وی گردد.

جان لاک
نامه‌ای در باب تساهل
@Tafakkor

تفکر

01 Dec, 11:52


راز از دیدگاه خیام و مولانا

استاد مصطفی ملکیان
@Tafakkor

تفکر

01 Dec, 07:27


امنیّت و ناامنی به آن ختم نمی‌شود که مردم در کوچه و خیابان که راه می‌روند یا شب‌ها در خانه می‌خوابند، احساس ناامنی داشته یا نداشته باشند.
به‌طور کلّی نامشخّص بودنِ جوّ اجتماعی، عدم همخوانی گفتار و کردار در سطح رسمی، عدم تطابق ادّعا با واقعیّت، عدم انطباق تدبيرها با روح زمان، همه‌ی اینها تزلزل خاطر در حدّ نا‌امنی می‌آورند.

دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن
@Tafakkor

تفکر

01 Dec, 05:23


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


هَلْ جَزَاءُ الْإِحْسَانِ إِلَّا الْإِحْسَانُ
مگر پاداش احسان جز احسان است
الرحمن/۶۰
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

ما با آن‌چه که داریم دارا نمی‌شویم، بلکه؛ با چیزهایی که از آنها چشم می‌پوشیم، دارا می‌شویم.

ایمانوئل کانت
@Tafakkor

تفکر

30 Nov, 14:52


چه کسی بیشترین سهم را در خرابی‌های امروز ایران دارد؟
+ آقا اجازه! کسی که بیشترین ‎#اختیار را دارد.
@Tafakkor

تفکر

30 Nov, 13:18


توهم همیشگی انقلاب‌ها این است که چنانچه قدرت به دست قربانیان قدرت، که از بی‌عدالتی‌های فعلی مبرا هستند، سپرده شود آن را عادلانه به کار خواهند برد. اما قربانیان درست به اندازۀ عذاب‌گران‌شان آلودۀ قدرت می‌شوند. شرّی که در قبضۀ شمشیر هست به نوک آن نیز منتقل می‌شود. به همین دلیل قربانیانی که به این ترتیب به قدرت رسیده و سرمست تغییرند، به همان اندازه یا بیشتر از آن، آسیب می‌رسانند و خیلی زود دوباره به همان‌جایی سقوط می‌کنند که پیشتر بودند.

سیمون وی/جاذبه و رحمت
@Tafakkor

تفکر

30 Nov, 11:31


چرا افراد خداناباور می‌شوند؟
بخش دوم

در بخش قبلی به دو مسیر اشاره شد که از طریق آن می‌توان خداناباوریِ افراد را تبیین کرد. در این بخش؛ مسیر سوم، یعنی اعتبار، بررسی می‌شود.
@Tafakkor

تفکر

30 Nov, 11:29


رد پای خوب‌زیستن در شرایط بحرانی

استاد مصطفی ملکیان
@Tafakkor

تفکر

30 Nov, 07:42


تله‌ی تعصب

یک زیب چگونه کار می‌کند؟ یک باتری چگونه کار می‌کند؟
لئونید روزنبلیت و فرانک کایل، پژوهشگرانی از دانشگاه ییل، صدها نفر را با سئوالاتی همین قدر ساده مواجه کردند. نتایج همواره یکسان بودند؛ ما گمان می‌کنیم که از همه چیز تا حد معقولی آگاهی داریم، مگر این که مجبور شویم آنها را توضیح دهیم. تنها آن موقع است که متوجه می‌شویم چه قدر شناخت ما ناقص است، به این پدیده، توهم آگاهی گفته می‌شود.
اگر از پس توضیح دستگاه‌های ساده‌ای مثل زیب و باتری بر نمی‌آییم، تصور کنید که چه قدر در مورد سئوال‌های جدی‌تر بی‌اطلاع هستیم.
به جای مطالعه‌ی چند کتاب در باره‌ی آن موضوع یا مشورت با متخصصان، ما صرفا نظرات همتایان خود را قبول می‌کنیم. اطرافیان ما در یک حزب سیاسی، محل کار، یک ایدئولوژی و ... باشند،
وقتی صبحت از ایدئولوژی به میان می‌آید، خط مشی‌های حزبی و مجموعه نظرهای از پیش بسته بندی شده عرضه می‌شوند.

ایدئولوژی‌ها شدیداً خطرناک‌اند. تاثیر آنها روی مغز، شبیه یک جریان با فشار قوی است و منجر به دنباله‌ای از تصمیمات عجولانه و پریدن همه‌ی انواع فیوز‌ها می‌شود. مثلا زمانی که مردان جوان و تحصیل کرده‌ی اروپایی سوگند وفاداری به داعش می‌خورند و برای رواج دادن مجدد آموزهای قرون وسطایی داعش مبارزه می‌کنند.

چه طور یک ایدئولوژی را شناسایی کنید؟
با کمک این سه نشانه؛
الف- همه چیز را توضیح می دهند؛
ب- غیرقابل انکارند؛
ج- مبهم اند.
مارکسیسم یک نمونه‌ی بارز از یک ایدلوژی غیر قابل انکار است که برای هر چیز یک توضیح دارد.

هنر خوب زندگی کردن
رولف دوبلی
@Tafakkor

تفکر

30 Nov, 05:22


‍ ‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


كَفَى بِنَفْسِكَ الْيَوْمَ عَلَيْكَ حَسِيبًا
كافى است كه امروز خود،
حسابگر خویش  باشی
إسراء/۱۴
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

آنچه کسی از کودکی تقلید کند، خواه تقلید از رفتار و حرکات باشد، خواه از آهنگ صدا و خواه از افکار، رفته رفته طبیعت ثانوی او می شود.

جمهوری/افلاطون
@Tafakkor

تفکر

29 Nov, 16:38


اگر خواست ادیان، بهبود وضعیت اخلاقی است؛ پس چرا باید بر عقاید و آداب خاص یک دین تعصب داشت و این‌همه بر شریعت تاکید کرد؟ در کتاب «استقرار شریعت در مذهب مسیح» به نسبت شریعت با اخلاق در دین مسیحی بطور خاص توجه شده است. هگل، عیسی را فردی معرفی می‌کند که در مقابل آموزه‌ها و شریعت سختگیرانه و خشک یهود قیام کرد و یادآور شد که هدف اصلی از شریعت نیز اعتلای اخلاقی بوده است. او در برابر علمای یهود می‌گفت که بزرگترین قانون انبیا دوست داشتن خدا و محبت به انسانها است. اما تعالیم اخلاقی و رهایی بخش مسیح نیز در طول زمان تبدیل به قوانین خشک شد و خود بصورت شریعت تازه‌ای درآمد

استقرار شریعت در مذهب مسیح/هگل
@Tafakkor

تفکر

29 Nov, 12:14


چرا افراد خداناباور می‌شوند؟
بخش اول

علتِ خداناباوری، پیشروی در عقلانیت و تفکر منطقی است؟ گوینده در این ویدئو باور دارد که شواهد برای نشان دادن این موضوع یافت نشده است. در عوض، او مسیرهای دیگری را برای تبیین خداناباوری ترسیم می‌کند که در دو قسمت به آن پرداخته می‌شود.
@Tafakkor

تفکر

29 Nov, 12:14


زندگی برای چه؟

استاد مصطفی ملکیان
@Tafakkor

تفکر

29 Nov, 08:48


جايگاه عقيده دور از علم و نزديک به جهل است، بيشتر بيانگر احساس و باورى كم يا بيش قوى است تا شناخت. واسطه‌اى بين حقيقت و خطاست و از ديد افلاطون بيشتر به اين دومى نزديك است. افلاطون مى‌گويد كه عقيده، مربوط به هستى يا ماهيت آن نيست بلكه راجع به صورتى از آنست كه بر ما نمايان مى‌شود. ما در برابر ظاهر آن، با عقيده‌اى غيرواضح و نامتيقن و طبيعتاً ثانوى، واكنش نشان مى‌دهيم.
از آن جا كه عقيده‌ها در كليهٔ امور انسان دخيل‌اند، پس جا دارد تعريفى از انسان را كه يكبار براى هميشه، به‌عنوان اصل متعارف برگزيديم، يادآور شويم؛ انسان موجود زنده‌اى است با توانِ عقل و آزادى. منظور من از اين تعريف آنست كه انسان‌ها به‌طور مسلم و طبيعى، آزاد و عاقل يا منطقى‌اند، اما ممكن است عقل يا آزادى خود را بد يا خوب به‌كار برند و اين در واقع توجه داشتن به همان ناكاملىِ انسان است و كامل نبودن انسان عمدتاً ناشى از همان آزادى اوست كه عقل خود را به وسيلهٔ آن به‌كار مى‌اندازد. آيا آزادى آن‌گونه كه منشأ نيكى است، منشأ بدى هم نيست؟ اين مربوط به شخصيت هر انسان و اعمال و آثار او مى‌شود.

حقیقت‌ها و آزادی
رمون پولن
@Tafakkor

تفکر

21 Nov, 14:08


کانت از روشنگری می‌‌گوید

تنبلی و بزدلی دلایلی هستند بر این که چرا بخش بزرگی از انسان‌ها، زمانی طولانی پس از آن که طیبعت، آنان را به بلوغ جسمی رسانده و از یوغ قیمومت دیگران آزاد کرده است، همچنان با خرسندی در همه‌ی عمر صغیر می‌مانند؛ و نیز به همین دلایل است که چرا برای دیگران چنان آسان است که خود را قیم آنان کنند.
قیم‌ها پس از آن که گاوان خود را رام کردند و مطمئن شدند که این زبان بسته‌های مطیع و سر به راه بدون یوغی که بر گردن دارند گامی بر نخواهند داشت، آنان را برحذر می‌دارند که مبادا این یوغ را از گردن خود بیفکنند و آزادانه گام بردارند ؛ چون در آن صورت، خطر آنان را تهدید خواهد کرد. اما این خطر واقعاً چندان بزرگ نیست؛ زیرا پس از آن که آنان چند بار بر زمین خوردند قطعاً سرانجام راه رفتن را فرا می‌گیرند، اما یک بار زمین خوردن، انسانها را چنان ترسو و وحشت زده می‌کند که دیگر نمی‌کوشند تا بر پای خود بایستند و بی کمک دیگران گام بردارند.
 از این رو برای فرد دشوار است که از صغیربودن که فطرت او شده است خود را بیرون آورد. او از صغیربودن خویش خرسند است و در وضع کنونی اش از به کار بردن فهم خود واقعاً ناتوان است؛ زیرا تاکنون هیچ کس اجازه‌ی چنین کاری را به او نداده است.
 قوانین و اعتقادات جزمی که ابزارهای مکانیکی برای استفاده (یا بیشتر سوء استفاده‌ی) عقلانی از مواهب طبیعی بشرند، بندهایی هستند که صغیربودن فرد را دائمی می‌کنند. حتی اگر کسی بتواند این بندها را بگسلد در آن صورت هنوز هم در پریدن از روی گودالی بسیار باریک مردد است، چون که او به این نوع آزادی خو نگرفته است، در نتیجه فقط معدودی از انسانها موفق شده‌اند که ذهن خود را بپرورند و از صغارت بیرون آیند و راهی مطمئن در پیش گیرند.

@Tafakkor

تفکر

21 Nov, 09:37


ارزیابی عملکرد آیت‌الله‌خامنه‌ای

کارنامه ۳۵ ساله رهبری آیت‌الله خامنه‌ای در بوته‌ی نقد
مناظره حائری شیرازی و ذوعلم

قسمت دوم
@Tafakkor

تفکر

21 Nov, 08:04


‍ عبدوس نماینده ولی خطیب در سمنان: چیزی نخورید! چون با دنیا داریم می‌جنگیم.

علم الهدی : شکمتون را سر دست گرفتید و حاضر نیستید با کفر بجنگید.


پ.ن: لایه‌ی پنهان زندگی رهبران سیاسی کشورهای ایدئولوژیک؛

‍ درست در زمانی که مردم چین گوشت بستگان خود را برای سدِّ جوع می‌خوردند، باورِ رفیق مائو به وفورِ محصول، مانع از چاره گشایی بود. مردم به گفته‌ی مائو باید سخت کوشی و کنار آمدن با مشکلات را یاد می‌گرفتند، خود رفیق مائو و سایر رفقای حزبی و فرزندانشان اما ترجیح می‌دادند عمده وقت خود را با نگهبانانشان برای نوشیدن مشروب و صحبت در مورد دوست دخترهایشان صرف کنند. یک بار منشی رفیق "وانگ ونژونگ" به اوگفته بود:" اگر مردم بدانند که در حالی به قناعت و سختکوشی دعوت می‌شوند که رفقای حزبی اینطور زندگی می‌کنند، چه می‌شود"؟ و او (وانگ ونژونگ)پاسخ داده بود:"مردم اگر می‌توانستند تا بدین حد عمیق فکر کنند نیازی به انقلاب نبود. ما اینطور زندگی می‌کنیم چون زحمت هدایت آنهایی که مشکلات عمیق و ناتمامشان را به دست یک یا چند نفر، ممکن می‌دانند بر گردن ماست، دانایی نیاز به رفاه دارد، نادانی نه".

رفیق مائو و دوستانش درست در همان روزهایی که کنار استخر با مهمانان‌شان خوش می‌گذراندند جوانان را تشویق می‌کردند تا جامعه را در هم بشکنند و جامعه‌ای نو بسازند و مراقب نقشه‌های دشمنان و فرهنگ منحط بورژوازی باشند. مائو همیشه حامی دانشجویان تندرو دانشگاه پکن بود و همیشه می‌گفت:" من تلاش شما برای عدالت و شورش‌های بزرگ را تحسین می‌کنم".مزه شیرین عدالت طلبی دانشجویان پکن را رفیق مائو بیشتر از هرکسی چشیده بود چون این عدالت طلبی همیشه اعتراض علیه مخالفین رفیق مائو بود!

منبع:
The Private Life of Chairman Mao -Li Zhi-Sui
@Tafakkor

تفکر

21 Nov, 05:23


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


…وَما تَفعَلوا مِن خَيرٍ فَإِنَّ اللَّهَ بِهِ عَليمٌ ‍
هر کار خیری که انجام دهید، خداوند از آن آگاه است.
بقره/۲۱۵
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

قضاوت مکنید، تا بر شما قضاوت نشود. زیرا به طریقی که قضاوت کنید بر شما نیز قضاوت خواهد شد.

انجیل متی/باب هفتم
@Tafakkor

تفکر

20 Nov, 19:10


به گمانم فردا
روز خوبی باشد؛
صورت ماه به من می‌گوید:
گرچه شب تاریک است
دل قوی دار سحر نزدیک است.

تفکر

20 Nov, 14:55


‍ عدم‌خشونت روش ترسویان نیست؛ بلکه وسیله‌ای برای مقاومت است. کسی‌که به مقاومت عاری از خشونت متوسل می‌شود، درست به اندازه‌ی کسی که از خشونت استفاده می‌کند، سرسختانه در مقابل بدکارانی که به آنان اعتراض دارد می‌ایستد. روش او، از این لحاظ که هجوم فیزیکی را علیه حریف منع کرده، غیرتهاجمی و منفی است، ولی در همان حال ذهن و احساسات او همواره مثبت و فعال هستند و بی‌وقفه در کار متقاعدساختن حریف به نادرست‌بودن راهی است که در پیش گرفته است. چنین روشی از لحاظ فیزیکی، منفی و منفعلانه است، ولی از لحاظ روحی فوق‌العاده مثبت و فعال است؛ از لحاظ فیزیکی غیرتهاجمی، ولی از لحاظ روحی به‌شدت تهاجمی است.

مارتین لوترکینگ
@Tafakkor

تفکر

20 Nov, 09:57


ارزیابی عملکرد آیت‌الله‌خامنه‌ای

کارنامه ۳۵ ساله رهبری آیت‌الله خامنه‌ای در بوته‌ی نقد
مناظره حائری شیرازی و ذوعلم

قسمت اول
@Tafakkor

تفکر

20 Nov, 08:41


فرق “مومن” و “معتقد”

گزاره‌های دینی انگشت‌هایی هستند که خدا می‌خواهد به واسطه آنها حقایقی را به ما نشان‌دهد. فرد مومن کسی است که گزاره‌های دینی را همچون انگشتی می‌بیند که به حقایقی اشاره می‌کنند. اما فرد معتقد کسی است که شیفته خود این گزاره‌ها، الفاظ و تعابیر شده است.
شخص معتقد، برای لفظ و کلمه، قداست قائل است، نه برای روح یا پیام آن.
در قدیم جاده‌ها مثل امروز نبود، ممکن بود در اثر وزیدن توفانِ شن، جاده کاملا محو شود و کاروانیان راه را گم کنند، در آن ایام برای پیشگیری از این وضعیت، در هر چند فرسخ یک منار بزرگ می‌ساختند و در رأس آن منار، یک فانوس قوی روشن می‌کردند تا اگر کسی راه را گم کرد، حرکت خود را با دیدن فانوس تنظیم کند. به این منارها «عَلَم الهدی» یا «علم الطریق» می‌گفتند. به نظر من، گزاره‌های دینی علم‌الهدی هستند. خاصیت آنها این است که غیر خود را نشان می‌دهند. منار، راه نیست، نشان‌دهنده‌ی راه است. حال اگر کسی منار را بغل کند و ببوسد، از راه باز خواهد ماند.

استاد مصطفی ملکیان
مشتاقی و مهجوری
@Tafakkor

تفکر

20 Nov, 05:23


‍ ‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَكَفَى بِاللَّهِ نَصِيرًا
خدا در ياری‌رسانی، كفايت كننده است.
نساء /۴۵
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

عقاید جدید تنها به این دلیل همیشه مورد شک و تردید قرار می‌گیرند و اغلب با مخالفت مواجه می‌شوند، که قبلاً رایج نبوده اند.

جان لاک
@Tafakkor

تفکر

19 Nov, 20:19


دین، شاخص اخلاق نیست؛ بلکه اخلاق باید بر فهم ما از دین اثر بگذارد. اگر دین را در جایگاهی فراتر از اخلاق بنشانیم و آن را به سنگ عقل و دانش نپیماییم، چیزی از آن باقی نمی‌ماند جز ریاکاری و ظاهرگرایی.

ایمانوئل کانت
دین در محدوده عقل تنها
@Tafakkor

تفکر

19 Nov, 14:42


‍ ممکن است گفته شود که در میان یک ملّت، کسانی هستند که بیشتر از دیگران می‌فهمند و صلاحیّت و کاردانی بیشتر دارند، پس فقط اینان را باید آزاد گذارد که حرف بزنند و تصمیم بگیرند و اجرا بکنند!
در اینجا خواه ناخواه این سؤال به ذهن می‌آید که این حضرات از روی چه معیاری واجد این همه صلاحیّت شناخته شده‌اند؟
چه کسی آنها را انتخاب کرده، و کدام عوامل ارثی، اکتسابی، لدُنی و غیره موجب این انتخاب گردیده، تا دیگران ناگزیر باشند که آنان را به سَروری بپذیرند؟

ذکر مناقب حقوق‌بشر
دکتر محمّد‌علی اسلامی‌ندوشن
@Tafakkor

تفکر

19 Nov, 10:07


درسگفتار
#شرح_مثنوی
دفتر ششم/جلسه ٧٣
@Tafakkor

تفکر

19 Nov, 07:46


خبرنگاری در جنگ جهانی دوم از موسولینی پرسیده بود، شما می‌گویید برای سربلندی ایتالیا تلاش می‌کنید و می‌جنگید لیکن من هر چه در ایتالیا گشته‌ام جز فقر و مصیبت و مردمی فلاکت‌زده نیافته‌ام! مردمی مایوس و فقیر و خسته و رنجور. موسولینی در پاسخ وی گفته بود: من نگفتم برای اعتلای «مردم ایتالیا» چنین می‌کنم، گفتم برای «ایتالیا ».

گویی از نظر موسولینی هویتی به نام ایتالیا وجود دارد که به هزینه لاغر شدن مردم ایتالیا، فربه می‌شود. گرچه در این میان مردم بی‌نشاط‌تر می‌شوند ولی آن هویت نشیط‌تر می‌شود. اصلاحگری وقتی از درد و رنج سخن می‌گوید، مرادش درد و رنج چیزی به نام «نظام» یا «جامعه» نیست. اصلاحگری درد و رنج همین انسان‌های خاکی و دارای گوشت و پوست و خون را در نظر دارد.

مصطفی ملکیان
تقدیر ما، تدبیر ما
@Tafakkor

تفکر

19 Nov, 05:23


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


اللَّهَ یَرْزُقُ مَنْ یَشَاءُ بِغَیْرِ حِسَابٍ
یقینا خدا هر کس را بخواهد، رزق بی‌حساب می دهد.
بقره/۲۱۲
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

برای نیکیِ جهان بهترین راه همان است که به خِرَدهای مردم، تکان دهیم.

احمد کسروی
@Tafakkor

تفکر

18 Nov, 17:09


هر شب بر شهرهامان بمب می‌بارید
و ما بی وقفه عاشق همدیگر

احمد کایا
@Tafakkor

تفکر

18 Nov, 13:25


یکی از مشهور ترین مطالعات دورکیم، در مورد بررسی خودکشی است. به نظر می‌رسد خودکشی عملی صرفا شخصی است اما دورکیم نشان می‌دهد که عوامل اجتماعی تاثیری بنیادی برخودکشی دارند که "بی‌هنجاری" یکی از این عوامل است.
میزان خودکشی طی سالها از الگوهای منظمی پیروی می‌کند واین الگوها می‌باید ازنظر جامعه‌شناسی تبیین شود.

جامعه شناسی آنتونی گیدنز
@Tafakkor

تفکر

18 Nov, 11:23


ذخایر پنهان

▫️مسیر دستیابی به ذخایر وجودی
دکتر محمدجواد عظيمي
@Tafakkor

تفکر

18 Nov, 07:36


سخنان آقای صدیقی:
روح امامان در رهبری تجلی یافته و از سید خراسانی هم برتر است و شبیه‌ترین فرد به امام زمان است.
رهبر انقلاب نزدیک‌ترین و شبیه‌ترین فرد به امام زمان(عج) از لحاظ علمی و اخلاقی ولی فقیه است. ولی‌فقیه باید انحرافات جامعه را از بین ببرد. این خون‌های ریخته شده برای لذایذ ما نبود، بلکه برای احیای اسلام بود.
آقای صدیقی در خطبه‌های نماز جمعه گفت: رهبر انقلاب ذخیره الهی است و به تعبیر اسلام شناسان ایشان از سید خراسانی هم برتر است.

روح امامان در رهبر انقلاب تجلی یافته است و ایشان نسخه بدل امام راحل (ره) است. گوشه چادر حضرت زهرا (س) را بگیرید و برای ایشان طول عمر بخواهید و برای سلامتی ایشان صدقه بدهید. وجود نازنین رهبر انقلاب به عنوان ذخیره‌ای نیروبخش برای مستضعفین، جبهه مقاومت و مردم این مملکت خواهد بود.

پ.ن: پیامبر اکرم فرموده:
احْثُوا فِی‏ وُجُوهِ‏ الْمَدَّاحِینَ‏ التُّرَاب‏؛

به صورت چاپلوسان خاک بپاشید.
@Tafakkor

تفکر

18 Nov, 05:23


‍ ‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَ هَبْ لَنا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً
از سوى خود مارا رحمتى ببخش
آل عمران/٨
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

ریشه‌ی تمام شرّ در دنیا
باوری است که می‌گوید
تنها یک حقیقت وجود دارد
و آن حقیقت نزد ماست.

مکس بورن
@Tafakkor

تفکر

17 Nov, 10:08


این همه ترس و وحشت دولت از کیهان به خاطر چیست ؟

احمد زیدآبادی

وزارت خارجه دیدار نمایندۀ جمهوری اسلامی در سازمان ملل را با ایلان ماسک تکذیب کرده است.
وقتی خبری با این قاطعیت تکذیب می‌شود، لابد واقعاً کذب بوده است و گرنه موجب رسوایی می‌شود!
حالا نوبت رسانه‌های آمریکایی به‌خصوص نیویورک‌تایمز است تا به دفاع از اعتبار خود برخیزند و اعلام کنند بر مبنای چه شواهد و یا تکیه به چه منابعی آن خبر را منتشر کردند؟
اگر خبر آنها صرفاً بر مبنای "منابعی در داخل حکومت ایران" بوده است، قاعدتاً باید در اعتبار آن منابع تردید کنند به‌خصوص اینکه این چندمین بار است که خبرهای منتسب به "منابعی در داخل حکومت ایران" پایه و اساس درستی ندارد.

در این میان اما روزنامۀ کیهان با لحنی طلبکارانه، پیروزی خود را جشن گرفته است.
طلبش این است که چرا خبر با تأخیر 36 ساعته تکذیب شده و جشنش هم برای این است که با یک نهیب و تشر آن، مقام‌های وزارت خارجه ماست‌ها را کیسه کردند و با دستپاچگی، ترس و واهمۀ خود را از کیهان به نمایش گذاشتند!
خب، حالا از این به بعد قرار است چه بشود؟ اگر دیدار با ایلان ماسک این همه ترسناک است، دیدار با سایر مقام‌های دولت ترامپ که تکلیفش روشن است!
یعنی قرار است از این پس وزارت خارجه و دستگاه دولت، فرمان خود را طبق تمایلات کیهان تنظیم کنند؟ تمایل کیهان روشن است؛ خروج از ان.پی.تی. اخراج ناظران آژانس، بستن تنگۀ هرمز، قلع و قمع تمام مخالفان و دوختن دهان تمام منتقدان و اعلان جنگ با آمریکا و همۀ متحدانش.
دولت می‌خواهد در همین مسیر گام بگذارد؟
اگر می‌خواهد، باید آن را صادقانه با مردم مطرح کند و اگر نمی‌خواهد؛ پس این همه ترس و وحشت و دستپاچگی از یک تشر مدیرمسئول کیهان برای چیست؟
@Tafakkor

تفکر

13 Nov, 18:21


و همچنان
چنگ دل
آهنگ دلکش مي‌زند...

@Tafakkor

تفکر

13 Nov, 14:17


‍ این را می‌توان فهم و درک کرد که در اخلاقِ استوار بر دین، یعنی در ارزش‌گذاری دینی، برهنگی و برهنه‌نمایی، همچو شراب‌خواری و می‌گساری، «گناه» و «معصیت» باشد و مؤمنان و دینداران از این گناهان و معاصی، منع و نهی شوند. البته سخن از «فهم و درک» است، نه «توجیه و راستی». در هرحال، قابل فهم و درک است که اخلاقِ دین‌مدار، در جامعه‌ی دینداران، ارزش‌گذاری‌های خاص درون‌دینی داشته باشد و چیزهایی را بد بداند که بد مطلق نیستند و چیزهایی را خوب بشمارد که خوب مطلق نیستند، و اهل دین التزام به آن اخلاق داشته باشند. امّا هیچ جوری نمی‌توان فهم و درک کرد که در همین اخلاقِ استوار بر دین، در جامعه‌ی متدیّن، کشتار، قتل، آزارگری، تجاوز، زورگویی، خودکامگی، غارت اموال ملت، سرکوب‌گری، دگرستیزی، تعذیب و تبعیض علیه انسان‌ها، آن‌قدری گناه و معصیت نباشد که بی‌حجابی و برهنه‌نمایی گناه و معصیت است؛ یعنی گناهِ بی‌حجابی سیاه‌تر و تیره‌تر باشد نسبت به گناهِ جُرم و جنایت‌های ضدّ انسانی. بزرگ‌ترین و بدترین خطای اخلاقِ دینی، یا اخلاق استوار بر دین، برتری دادن ترجیحات شرعی بر نهادها و بنیادهای اخلاقِ جهانی است. چنین به‌اصطلاح اخلاقی، البته مؤمنی را تربیّت می‌کند که برایش زنِ بی‌حجاب، گناهکارتر است از قاتل و آزارگر. این گونه اخلاقِ استوار بر دین را، اساساً نمی‌توان در اخلاقِ جهانی پذیرفت و جایی برای آن در ساحتِ انسانی باز کرد. این سنخِ اخلاق دینی، فقط به اسم اخلاق است وگرنه این گونه را نه اخلاق بلکه باید واژگونی اخلاق نام نهاد؛ که چیزی جز وارونه کردن ارزش‌های اخلاقی نیست. چگونه می‌توان زیر بار دین و مذهبی رفت که مؤلّف اخلاقی است که برهنگی را از حقّ‌کُشی و حقّ‌ستیزی گناهکارانه‌تر می‌شناسد؟ امّا غریب‌تر و عجیب‌تر آن است که این گونه اخلاقِ دروغین، ادّعای مطلقیّت و الوهیّت داشته باشد و ارزش‌گذاری‌های قومی و قبیله‌ای خود را فرمان‌های الهی و دستورات مقدّس بشمارد. بی‌خردی است که آدمی تسلیم خدایی شود که خیر و شرّ را واژگون می‌کند.
@Tafakkor

تفکر

13 Nov, 10:58


سلامت روان در شرایط پر استرس
دکتر آذرخش مُکری
بخش دوم
@Tafakkor

تفکر

13 Nov, 07:45


سؤ حکومت در درازمدت همواره زیانمند به حال مردم است، ولی ممکن است نظام را موقتاً نیرو ببخشد.
سو حکومت وقتی بی‌خردی محسوب می‌شود که در سیاستی آشکارا غیرعملی یا بی‌ثمر احمقانه لجاجت ورزیم.
و لابد نیازی هم به گفتن نیست که مسبب بررسی حاضر وفور این مشکل در زمان ماست.

تاریخ بیخردی/باربارا تاکمن
@Tafakkor

تفکر

13 Nov, 05:23


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


…فَلا تَتَّبِعُوا الهَوىٰ أَن تَعدِلوا
از هوی و هوس پیروی نکنید؛ که از حق، منحرف خواهید شد.
نساء/۱۳۵
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

مردم منعکس کننده‌ی رفتار خود شما هستند. هرقدر به دیگران بیش‌تر کمک کنید، دیگران هم بیش‌تر می‌خواهند به شما کمک کنند. اگر در هر رابطه کمی بهتر باشید، در طول زمان شبکه‌ای از روابط محکم و قوی می سازید.

جیمز کلییر
@Tafakkor

تفکر

12 Nov, 19:47


اگر ساعت از دوازده شب كه مي‌گذرد، پيغامى دريافت‌كنيد با اين تيتر:
بيدارى؟
اين يعنى يك نفر روى شما حساب كرده؛
خوب فكرهايتان را بكنيد؛
باز كردن اين پيغام عواقب دارد.
بايد سنگِ صبور باشيد
بايد حوصله داشته باشيد
بايد خودتان را بگذاريد جاى ارسال كننده‌ى پيغام
يك نفر آن‌طرفِ خط دارد جان‌مي‌كَند…
@Tafakkor

تفکر

12 Nov, 14:33


فراموش نکرده‌ایم در جنبش مشروطه‌خواهی در ایران یک دسته از کسانی که مشروطه را به سود خود نمی‌دیدند و دشمنی می‌نمودند بهانه‌شان این بود که ایران نظم بر نمی‌دارد! ملتی که شش هزار سال با استبداد زیسته مشروطه نمی‌پذیرد.
بدینسان خودشان را به فیلسوفی زده و بهانه می‌آورند.
خودشان نمی‌خواستند مشروطه را بپذیرند و کار شکنی می‌کردند و چنین می‌گفتند که مردم نیز نپذیرند!

احمد کسروی/در پیرامون خرد
@Beheshteketab
#فیلترینگ

تفکر

12 Nov, 10:32


سلامت روان در شرایط پر استرس
دکتر آذرخش مُکری
بخش اول

یکی از شکایات عمده افراد به‌خصوص در شرایط پر استرس شکل گیری نوعی اشتغال ذهنی تکرار شونده یا نشخوار روانی با یک فکر یا اتفاق یا تجربه است. این عمل آسیب زا بوده و باعث کاهش توان تمرکز و فعالیت شده و فرد را مستعد بیماری‌های بعدی مانند اضطراب یا افسردگی می‌سازد.
@Tafakkor

تفکر

12 Nov, 07:44


شاه گفت: من می‌خواستم از تحلیل شما درباره موقعیت فعلی ایران اطلاع حاصل کنم. این اغتشاش و تحریکی که دارد عمومیت می‌یابد، از کجاست؟ بانی آن چه کسی است؟ چه کسی پشت این مخالفت‌ها قرار گرفته است؟
پاسخ دادم: خود شما اعلی‌حضرت!
با نگاهی متعجب به من نگریست و گفت: چرا من؟
در این مرحله از صحبت، او انتظار داشت تا من هرکس دیگری را به عنوان مسئول معرفی نمایم؛ فلسطینی‌ها، کمونیست‌ها، قذافی، خمینی، آمریکایی‌ها، چه می‌دانم، هرکسی؟
شاه: اغتشاشگران خارجی چطور؟ شما فکر نمی‌کنید که آنها هم در این میان نقشی ایفا کرده‌اند؟ گزارشاتی به ما رسیده است که بر اساس آنها مخالفان از خارج کمک‌های مالی دریافت می‌کنند.
پاسخ دادم: متاسفانه این از آن نوع استدلال‌هایی است که اطرافیان شما از آن استفاده می‌کنند. کسانی که هنوز هم نمی‌خواهند واقعیت را از نزدیک ببینند.
شاه: چگونه این سیلاب از چشمان مسئولان پنهان ماند؟ مطمئنا این بحران به تازگی شروع نشده است.
پاسخ دادم: طبقه سیاسی، بالا آمدن این سیلاب را ندید و قدرت تکنوکراتی که خود ایجاد نموده‌اید، قادر به دیدن واقعیت نبود.
شاه گفت: اما ما افراد خود را از میان فارغ‌التحصیلان بهترین دانشگاههای اروپایی و آمریکایی انتخاب کردیم. چگونه این مهندس‌ها و دکترهایی که از معتبرترین دانشگاههای غربی آمده بودند، قادر نبودند مرا از قبل مطلع نمایند؟

پاسخ دادم: این امر به سیستم برمی‌گردد. زمانی که سیستم هرمی شکل است و در آن حتی نخست‌وزیر صرفا به بالادست خود چشم دارد، هیچ‌کس خود را از نظر سیاسی مسئول احساس نمی‌کند. زیرا تنها آنچه مورد قبول است که از طرف شما صادر گردیده باشد. تصمیم‌های نهایی انحصارا توسط شما گرفته می‌شود. نخبگان هم صرفا می‌خواستند تا با ارایه عناصری در جهت سیاست شما، خدمتی کرده باشند.
شاه وقتی که دستم را فشرد، کاملا احساس نمودم بیش از حد معمول، آن‌را در دست‌های خود نگه‌داشت. سپس به گونه‌ای بی‌سابقه به چشم‌هایم نگریست. در چشم‌هایش، برقی حاکی از احساس دیدم. نگاهی آشکارا آکنده از حس قدرشناسی، تاسف و پشیمانی، گویی که می‌خواست بگوید: چرا زودتر به نزدم نیامدید، زمانی که بیش از هر موقع دیگر، نیاز داشتم تا کسی مرا نسبت به واقعیات آگاه سازد؟
آنوقت پاسخ من به این سوال نکرده، همانند بسیاری از سوالات دیگر، این می‌بود که: زیرا شما اعلیحضرت، همیشه ترجیح می‌دادید به کسانی گوش دهید که دقیقا همین واقعیات را از شما کتمان می‌کردند.

احسان نراقی
از کاخ شاه تا زندان اوین
@Tafakkor

تفکر

12 Nov, 05:23


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


اتَّخَذُوا الشَّياطينَ أَولِياءَ مِن دونِ اللَّهِ وَيَحسَبونَ أَنَّهُم مُهتَدونَ ‍
شیاطین را به جای خداوند، اولیای خود انتخاب کردند؛ و گمان می‌کنند هدایت یافته‌اند!
أعراف/۳۰
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

تصورش را بکن؛ آزاد باشی، ترسی از آینده نداشته باشی، غمِ چیزهای احمقانه‌ای مثل نون درآوردن هم نخوری.

سوزان سانتاگ
@Tafakkor

تفکر

11 Nov, 13:25


سرسپردگی نسبت به شخصی دیگر، حال هر قدر هم مقدس باشد برای رهایی هیچ کس کافی نیست.
هیچ گونه رستگاری یا رهایی بدون تجربه‌ی مستقیمِ واقعیت نمی‌تواند موجود باشد. بنابراین حقیقت است که تقدم دارد نه آن کسی که از حقیقت می‌گوید. زیرا اصل، آموزش حقیقت است نه شخص آموزش دهنده.

س ن گویانکا
@Tafakkor

تفکر

11 Nov, 12:04


لذت/ طراحی پلان زندگی

«بررسی پدیده لذت از منظر روانشناسی»
جلسه سوم
دکتر محمدجواد عظيمي
@Tafakkor

تفکر

11 Nov, 07:47


‍ متاسفانه اديان با تمايل مفرط به قدسي كردن عالم، قداست خود را از ميان برده‌اند. هنگاميكه دين بخواهد در قلمرو عمومي وارد عمل شود به اندازه‌ی همان ايدئولوژي‌هاي لاييكي كه قصد مبارزه با آنها را دارد عقيم و بي‌ثمر مي‌شود.
مي‌توان گفت كه اديان خود را در گير مسايلي كرده‌اند كه هم از لحاظ تاريخي و هم از لحاظ رواني، فراتر از حوزه‌ی صلاحيت آنهاست. مانند صحبت از ممنوعيت سقط جنين.
دين در اين راه معني قدسي خود را از دست مي‌دهد و به امري عادي و بي‌شكوه بدل مي‌شود. اگر معنويتي وجود داشته باشد فقط از روح نشات مي‌گيرد.

داریوش شایگان
افسون زدگی جدید
@Tafakkor

تفکر

11 Nov, 05:22


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَاللَّهُ لا يُحِبُّ كُلَّ كَفّارٍ أَثيمٍ ‍
خداوند، هیچ انسانِ ناسپاسِ گنهکاری را دوست نمی‌دارد.
بقره/۲۷۶
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

زندگی در جایی که یک مشت نادان دور و برت باشند سخت است؛ اما زندگی در جایی که قدرت در دست همان نادانان باشد وحشتناك است.

آلبر کامو
@Tafakkor

تفکر

10 Nov, 13:31


راه مواجه كردن يك نفر با سايه‌اش اين است كه نور ِدرونش را به اونشان‌دهی.
در مناطقی از غرب آفریقا، وقتی کسی کار ناپسندی انجام می‌دهد او را به مرکز دهکده می‌برند و برای دو روز، تمام اعضای قبیله او را احاطه می‌کنند و درباره‌‌ی ویژگی‌های خوب و مثبت آن فرد حرف می‌زنند.
آنها معتقد هستند که هر فرد ذاتا خوب است ولی گاهی هم اشتباهاتی مرتکب می‌شود که در‌ واقع درخواست کمک است. افراد قبیله کنار هم در این آئین جمع می‌شوند تا به فرد، خوبی ذاتی‌اش را یادآوری کنند.

اعتقاد جمعی این است که این حمایت، از هر نوع تنبیه و خجالت زده کردن فرد بهتر است.
آنها این حرکت را "اوبونتو" به معنی "انسانیت با یکدیگر و تمام موجودات زنده" می‌نامند.

كارل گوستاو يونگ
@Tafakkor

تفکر

10 Nov, 09:33


فیلم کامل و بدون سانسور مصاحبه‌یِ
"عباس پالیزدار"
@Tafakkor

دزد و زنگی مست

گر حکم شود مست گیرند
در شهر هر آنکه هست گیرند.

با دیدن این اوضاع یاد سکانس فیلم تنگسیر نوشته‌ی صادق چوبک ساخته‌ی امیر نادری افتادم. زائر محمد برای استحقاق حق ضایعه شده راه افتاد و عزم گرفتن آن را کرد.
شیر فروش سر راه او گفت بسپار به تیغ برهنه حضرت عباس. زائر محمد زیر لب غرولندکرد، تیع برهنه‌ی حضرت عباس، ای خدا پ خوم چمه، بعد ادامه داد: آهای، این چه شهری، چرا اینطوره؟ دفتردارش دزد، بازاری‌اش دزد، دلالش دزد، نائبش دزد، و قاضی‌اش دزد، امام جمعه‌اش دزد و حاکمَش دزد، ای خدا.

با این اوضاعِ ایران برای رفع این همه فساد و دزدی و اختلاس، چاره‌ی کار زائر محمد اگر نیست، زنگی مست آرزوست.
سید عبدالمجید الهامی
@Tafakkor

تفکر

10 Nov, 07:29


‍ جنگ علیه جنبش‌های مدنی، در خدمت استبداد و ناامنی

«در کوله سربازان خارجی، دموکراسی یافت نمی شود».
عده ای در نقد این گزاره می‌گویند، چرا آلمان پس از جنگ جهانی از نازیسم رهایی یافت و دموکراسی شد؟چرا ژاپن بعد از بمباران اتمی و تسلیم توسعه یافته و دموکراتیک شد؟ این پرسش از اساس خطاست؛ چرا که به دام « کانتکست پریشی» گرفتار شده.
ایران کجا؟ آلمان کجا؟ خاورمیانه کجا؟ اروپا کجا؟ شرایط ما چه نسبتی با شرایط ژاپن بعد از جنگ جهانی دوم دارد؟ آلمان و ژاپن سالهای هزار و نهصد و چهل کجا؟ ایران سالهای دوهزار و بیست کجا؟
نتیجه نسخه « جنگ» را باید در سرنوشت افغانستانی دید که فتح شد و دموکراسی لرزانی در آن مستقر شد، اما در نهایت به طالبان هدیه شد. سرنگون شده، بدون مزاحمت بازگشت.
سوای انبوه کشته‌های پس از فتح عراق در حمله بوش، آیا کشوری که هر قوم و مذهبی بر اسب مراد خود سوار شده را می‌توان دموکراسی نامید؟
جنگ، عراقِ با ثبات هدیه نداد، اگر دخالت‌های قدرتهای غربی و همسایه ها نبود، امروز پرچم داعش جای پرچم عراق بود.
« جنگ» در خاورمیانه اگر محدود باشد، تقویت کننده دیکتاتوری است، چرا که دیکتاتوری، بر فضای امنیتی سوار می‌شود و دموکراسی‌خواهی را بیشتر و شدیدتر سرکوب می‌کند. اگر جنگ فراگیر باشد و به سقوط منجر شود، هیچ تضمینی برای ممانعت از بازتولید استبداد نیست‌. ضمن اینکه دموکراسی بر بستر « ثبات» رشد می‌کند، و جنگ حامل ناامنی و جولان ترور خواهد شد.
در نتیجه وقتی در مذمت « جنگ طلبی» می گوییم، متناسب با شرایط ایران حرف می‌زنیم و کلی سخن نمی‌گوییم.
جنگ یا استبداد را تقویت می‌کند یا ناامنی و بی‌ثباتی را. برای همین، « جنگ طلبی»، علیه جنبش‌های مدنی دموکراسی‌خواه، تقویت کننده استبداد است یا مولد هرج و مرج و بی‌ثباتی.
@Tafakkor

تفکر

10 Nov, 05:23


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


الَّذينَ يَأكُلونَ الرِّبا لا يَقومونَ إِلّا كَما يَقومُ الَّذي يَتَخَبَّطُهُ الشَّيطانُ مِنَ المَسِّ
کسانی که ربا می‌خورند، (در قیامت) برنمی‌خیزند مگر مانند کسی که بر اثر تماسّ شیطان، دیوانه شده
بقره/۲۷۵
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

اوج هنرِ حکمرانی این است که ذهن چنان باز باشد که دریابد فلان سیاست به جای سود، زیان می‌آورد.

باربارا تاکمن
@Tafakkor

تفکر

09 Nov, 13:02


اگر ذهن سرشار از خشم، شهوت، سو‌ٌ نیت باقی بماند دینداری به شکل خواندن دعا و انجام آداب و مناسک بی‌ارزش است. برای اینکه حقیقتا مذهبی باشیم باید سلوکی مذهبی از خود نشان دهیم.
پاکی دل، عشق، شفقت نسبت به همگان. اما دلبستگی ما صورت‌های ظاهری آن باعث می‌شود ما به ظاهر آن بیشتر توجه کنیم تا باطنش. در نتیجه جوهره‌ی مذهب را از یاد می‌بریم و از این رو بدبخت باقی می‌مانیم.

هنر زندگی/ویلیام هارت
@Tafakkor

تفکر

09 Nov, 09:58


درس‌گفتار؛
#خلاف و وفاق علم و دین
جلسه‌ ۶٣

@Tafakkor

تفکر

07 Nov, 10:04


درس‌گفتار؛
#خلاف و وفاق علم و دین
جلسه‌ ۶٢

@Tafakkor

تفکر

07 Nov, 07:35


هر شخص وارسته به یک طبیب می‌ماند. از سر مهر و شفقت، نسخه‌ای به مردم می‌دهد که خود را از رنج، رهایی بخشند.
اگر مردم، ایمانی کورکورانه به آن شخص پیدا کنند، نسخه را در حکم کتاب مقدس می‌گیرند و شروع به نزاع با دیگر مسلک‌ها می‌کنند با این ادعا که تعليماتِ بنیانگزارِ مذهب‌‌شان بهتر است؛ ولی به تعالیم آنان و عمل به آنها و به مصرف داروی تجویز شده برای رفع ناخوشی، اهمیت نمی‌دهند.
ایمان داشتن به طبيب زمانی مفید است که بیمار را ترغیب به دنبال کردن توصیه‌های او کند. درک نحوه‌ی عمل دارو، اگر شخصی را به مصرف دارو ترغیب کند، سودمند است. اما بدون مصرف صحیح دارو، بیماری علاج نمی‌شود. باید خودتان دارو را مصرف کنید.

ویلیام هارت
@Tafakkor

تفکر

07 Nov, 05:23


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


رَبَّنا لا تَجْعَلْنا فِتْنَةً لِلَّذِينَ كَفَرُوا
پروردگارا ما را وسیله آزمایش برای کافران قرار مده
ممتحنه/۵
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

بالابلندِ عشوه‌گرِ سروِناز من
کوتاه کرد قصه‌ی زهد ِدراز من

حافظ
@Tafakkor

تفکر

06 Nov, 16:41


چنگ در گلوی اینترنت گذاشته‌اید که چه؟ سنگ به پنجره‌ی دانایی می‌کوبید چرا؟
چه چیزی در آن پشت و پستوها دارید که این‌همه از فضای مجازی می‌ترسید؟
@Tafakkor

تفکر

06 Nov, 13:44


من كاري با "ايسم‌ها" ندارم من آنچه را آموزش مي‌دهم كه حق تعليم داد.
او هرگز ايسم يا فرقه‌اي را آموزش نداد، بلكه چيزي را آموزش داد كه مردم، با هر مرامي از آن بهره‌مند شوند. او به ايشان هنر زندگی كردن را آموخت.
در ناداني به‌سر بردن براي همگان زيانبار است؛ پرورش فرزانگي براي همگان سودمند است در اين صورت همه مي‌توانند به اين روش عمل كنند و بهره ببرند.

شخص بايد يك انسان خوب باشد؛ در غيراين صورت نمي‌تواند يك مسيحي خوب، يهودي خوب، مسلمان خوب، هندوی خوب، یا آتئیست خوب و بودايي خوبي باشد. پس مهمترين مسئله آنست كه؛ بدانيم چگونه می‌توان انسان خوبی شد.

ویلیام هارت
@Tafakkor

تفکر

06 Nov, 08:51


درس‌گفتار؛
#خلاف و وفاق علم و دین
جلسه‌ ۶١

@Tafakkor

تفکر

06 Nov, 07:30


  پیامبر صلح و قرارداد

داود فیرحی

فرق اسلام جهادی با اسلام قراردادی این است که قرارداد در دل‌ها جاری می‌شود اما در اسلام جهادی، کسانی که مغلوب می‌شوند، دچار نفاق می‌شوند. دلشان با اسلام نیست. به ضرب شمشیر مسلمان شده‌اند و هر روز این شمشیر نباشد، اعتراض‌ها شروع خواهد شد. این منطق تاریخ است. دین را نمی‌شود با زور به کسی تحمیل کرد و هر کسی هم تحمیل کرده، سرانجام خودش آسیب دیده است.
در آیات قرآن و روایات، پیامبر رحمت را به‌عنوان خُلق عظیم و به‌عنوان پیامبر صلح معرفی کرده‌اند. پیامبر دو معجزه بزرگ دارد؛ یکی قرآن و دیگری که برای ما کمتر شناخته شده است، نظام گفتگو، قرارداد و صلح است. او از ذره‌ذره فرصت‌ها برای برقراری صلح استفاده می‌کرد.
در قرآن و روایات ما، بیش از بحث از جنگ و دفاع، بحث از صلح است.
کسی که تفنگ در دست دارد، ذهن دموکراتیک و حوصله‌ای برای گفتگو ندارد. این در علم سیاست تجربه شده است که هر کجا نظامیان در قدرت یا در نفوذ بوده‌اند، ما شاهد شکل‌گیری اقتدارگرایی و تخاصم بوده‌ایم.
شیعیان گشودگی به جهان را از دست دادند و نتوانستند جهانی فکر کنند و چون نتوانستند جهانی فکر کنند، چند تکه شدند. هر فرقه‌ای دیگری را تکفیر و علیه آن شمشیر کشید.
چنین شد که ما پیامبر اسلام را که پیامبر رحمت بود، پیامبر جنگ معرفی کردیم و آن‌قدر تکرار کردیم که خودمان هم باورمان ‌شد که اسلام دین جنگ است و پیامبر، رسول شمشیر. نتیجه‌ این شد که بسیار سخت است که عادت به گفتگو با مخالفان پیدا کرده و آنها را تحمل کنیم.
پیامبر، آزادی مذهبی غیرمسلمانان را به رسمیت می‌شناخت و بالای ۱۳۰ پیمان و قرارداد دارد که سه تای آن بسیار مشهور است، یکی از آنها قرارداد تأسیس دولت مدینه است.
قراردادی ۴۸ ماده‌ای که اساس دولت مدینه را به‌صورت دموکراتیک شکل می‌دهد. اولین نکته این بود که این قراردادی است بین مهاجرین مسلمان قریش و مردم یثرب و کسانی که هم‌پیمان مردم یثرب‌اند. در بند دوم آمده، چه مسلمان و غیرمسلمان که قرارداد بسته‌اند امت واحد هستند. پیامبر نه‌تنها اصرار نمی‌کرد که آنها مسلمان شوند، بلکه آزادی مذهبی آنها را به رسمیت می‌شناخت.
در بند ۲۵ این قرارداد می‌گوید: یهود امتی هستند به همراه مؤمنان؛ یعنی آنها شهروندان مدینه هستند و تفاوت مذهب آنها هیچ ربطی به حقوق شهروندی آنها ندارد. آزادند که عرف و دین خودشان را داشته باشند. پیامبر می‌گوید هیچ‌کس حق ندارد به دین دیگری تعرض کند. هیچ‌کس حق ندارد اختلاف خود را با شمشیر حل کند و باید از طریق داوری حل کند.
ولی ما هرگز به این قرارداد عمل نکردیم.
دومین قرارداد مهم پیامبر قرارداد حدیبیه است. ما هیچ گاه به این قرارداد به عنوان معیار زندگی خودمان و روابطمان با جهانیان توجه نکردیم. دستگاه‌های فقه و سیاست خارجی ما هم از آن استفاده نکرده است.
پیامبر همواره از هر شرایطی برای ایجاد گفتگو و برقراری شرایط صلح استفاده می‌کرد،
اکنون وظیفه‌ی ما است که دوباره پیامبر را از نو بخوانیم. پیامبری که به‌عنوان اسوه حسنه است. مسلمان‌ها به‌رغم سیره و سنت پیامبر، مسیر متفاوتی را طی کردند.
هرکس دین را تحمیل کرده، سرانجام خودش آسیب دیده است. هیچ قومی نیست که نیروی مسلح احتیاج نداشته باشد، اما داشتن نیروی مسلح با جهادی کردن اسلام تفاوت دارد. داشتن نیروی دفاعی با اینکه جهان را انسان، خصم خودش بداند متفاوت است.
پیامبر به هیچ‌کس در ۱۳۲ قراردادی که بسته به هیچ‌کدام اصرار نکرده مسلمان شوند. می‌توانست اصرار کند، اما مخیر کرد و گفت اگر مسلمانی، مکلفی و وظایفی داری و اگر مسلمان نیستی باید بر اساس قرارداد عمل کنی.
@Tafakkor

تفکر

06 Nov, 05:23


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


سَیَجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ یُسْرًا
قطعا خداوند به زودی پس از سختی آسانی قرار می‌دهد.
طلاق /٧
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

میزان توانایی‌های ذهنی هر کس را می‌توان به‌طور دقیق بر مبنای این معیار سنجید که چه درجه‌ای از توانایی‌های ذهنی دیگران برای رضایت او لازم است.

آرتور شوپنهاور
@Tafakkor

تفکر

05 Nov, 15:22


اشتباه ديگر من تأييدِ تسخير سفارت آمريكاست. من در آن فضا اين عمل را تأييد كردم؛ در حالي كه امروز بر اين باورم اين كار بدون اينكه فايده چنداني براي كشور داشته باشد، ضررهاي فراواني به بار آورد و ملت آمريكا و ديگر ملت‌ها را نسبت به جمهوري اسلامي حساس و بدبين ساخت، و چه بسا در شروع جنگ توسط صدام نيز به عنوان انتقام و عكس العمل نقش مؤثري داشت.
ما حتي بعد از اين عمل در آزادي گروگان‌ها نيز فرصت‌هاي خوبي را از دست داديم، از جمله مرحوم ياسر عرفات قصد ميانجيگري در اين زمينه را داشت و قول‌هايي هم به مردم آمريكا داده بود، ولي وساطت او از سوي ايران پذيرفته نشد. در حالي كه اگر ميانجيگري او پذيرفته مي شد مي‌توانست پيروزي و امتياز بزرگي براي فلسطيني‌ها - بويژه در افكار عمومي جهان و بالاخص ملت آمريكا - به شمار آيد.

آیت الله منتظری
کتاب انتقاد از خود/صفحه ١٧٥
@Tafakkor

تفکر

05 Nov, 13:14


چه چیز ریشه‌های کج‌اندیشی دینی را می‌سازد؟
جواب نویسنده ساده است:«دین از رهگذر تعقل و تفهم انتخاب نشود.»
این انتخاب کلید واژه‌ی اساسی این فصل است که حتی ایمان هم بر اساس آن تعریف می‌شود. ایمان، انتخاب یک مرام با آزادی کامل و معرفت مبتنی بر تدبُّر عمیق به دور از هرگونه سیطره، حتی سیطره‌ی کاریزماتیک یا عشق است. کسی که عقیده‌اش را به دیگری تحمیل می‌کند، بر او سیطره دارد و تفاوت زیادی با دینی دارد که با آزادی کامل انتخاب شده باشد.
دین انتخاب شده با آزادی کامل نقش تربیتی دارد اما در صورت عدم وجود این آزادی مطلق، دین گاهی نه تنها موجب رشد نیست که دلیل عقب ماندگی هم می‌شود.
همین است دینی که بدون تحلیل و تحت‌شرایط اجتماعی پذیرفته شده باشد، فرد را اخلاقی و جامعه را انسانی نمی‌کند.
به تعبیر نویسنده: آب سالم اگر به درخت برسد ، درخت رشد می‌کند اما آب آلوده آن را خشک می کند.

فاجعه جهل مقدس
سید مصطفی محقق داماد
@Tafakkor

تفکر

05 Nov, 10:18


انسان کامل چگونه انسانی است؟
شناخت توابع موجی مغز
▫️مقابله با اختلالات شخصیتی/روانی
از سری نشست‌های برنامه نویسی مغز
بخش دوم

دکتر محمدجواد عظيمي
@Tafakkor

تفکر

05 Nov, 07:37


اطاعت باید از میان بِرود چرا که اساسِ آن در حال نابودی است. یعنی اعتقاد به حجیتِ بی‌قید و شرط یا اعتقاد به حقیقتِ نهایی. اطاعت حتی در دولت‌های نظامی نیز نمی‌تواند از طریقِ فشارِ فیزیکی ایجاد شود؛ زیرا سرچشمه‌ی آن ستایشِ موروثیِ حاکمیت است به مثابه‌ی چیزی فَرا انسانی.

نیچه
@Tafakkor

تفکر

05 Nov, 05:23


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


قُل يَومَ الفَتحِ لا يَنفَعُ الَّذينَ كَفَروا إيمانُهُم وَلا هُم يُنظَرونَ ‍
بگو: روز پیروزی، ایمان آوردن، سودی به حال کافران نخواهد داشت؛ و به آنها هیچ مهلت داده نمی‌شود.
سجده/۲۹
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

تو مگو همه به جنگند و ز صلح من چه آید
تو یکی نه‌ای، هزاری تو چراغِ خود برافروز

مولانا
@Tafakkor

تفکر

04 Nov, 17:12


مردم را دریابید
روزنامه اطلاعات نوشت:

امروز که کشور و منطقه آلوده به نایره شوم جنگ و ارجوزه‌های جنگ طلبانه است، تنها حضور همدلانه و صفاصف مردم است که پشت دیو صهیونیسم را به خاک می‌رساند و سر خصم را به سنگ می کوبد.
هزار بار گفته‌ایم و باز هم می‌گوییم
رضایت اکثریت و حمایت ملت بزرگ ایران، مردمان خردمند و میهن دوست، کم هزینه‌تر و مطمئن‌تر از اقلیت پرمدعایی است که ادعای خلوص و خالصه دارد ولی در روز واقعه پاسخگو نیست و در هنگام محاسبه رکورد فسادهای مالی و اخلاقی را جابجا می‌کند.
باطل السحر مشکلات داخلی و خارجی سه کلمه است و بس: مردم را دریابید.
@Tafakkor

تفکر

04 Nov, 14:37


بد و بدتر
غزه قبل و بعد از هفت اکتبر

فهم صحیح رابطه دو صفت فوق در نسبت با غزه، پدیدآورنده‌ی نوعی عقلانیت اجباریست که می‌تواند همچون واکسنی موثر ویروس جنگ را واکسینه‌ نماید در هرآنکس که اهل توجه و درک باشد.
اگر زندگی منطبق بر تصور عموم در حالت عادی برای مردم غزه «بد» بود، وقوع جنگ، امری «بدتر» و البته استمرار این جنگِ بزرگ و نابرابر، به‌دلایل مختلف داخلی و بیرونی امری بسیار «بدترتر».
آری شروع جنگ اگر بد است، وقوع جنگهای نابرابر خیلی بدتر است.
@Tafakkor

تفکر

04 Nov, 07:45


آنان که تاریخ نخوانند محکوم به تکرار آن هستند!

پس از شکست اعراب به رهبری مصر از اسرائیل، در جنگ معروف به ۶روزه(۱۹۶۷)، بیان یک اظهار نظر خصوصی از مقامات شوروی از پشت صحنه جنگ پرده برداشت:
«ما در شوروی تصور می‌کردیم اسرائیل در جنگ با اعراب با مشکل روبرو خواهد شد و در نتیجه آمریکا با کلیه‌ی کشورهای اسلامی درگیری پیدا خواهد کرد و خاورمیانه بصورت ویتنام دیگری برای آمریکا در خواهد آمد.‌ولی ما اسرائیلی‌ها را دست‌کم گرفته بودیم و روی مصری‌ها بیش‌ از اندازه حساب می‌کردیم».

کم‌کاری شوروی در جنگ شدیداً اعراب را عصبانی کرده بود.‌آنها بعدها اقدامات سیاسی متعددی برای بازیابی اعتماد اعراب انجام دادند.‌ در مصر جمال عبدالناصر خود را پس از شکست در جنگ بازیابی کرد.‌او دستور بازداشت مارشال عامر را بعنوان یکی از کودتاچییان و عوامل شکست صادر کرد.‌
عامر بعدها پیش از خودکشی در متن وصیتنامه‌‌ی خود:
«جمال عبد الناصر را به فراموش کردن هدف اصلی انقلاب که تأمین زندگی شایسته برای مردم مصر بود متهم ساخت.او بیان داشت:
بزرگی یک رهبر در این است که طاقت انتقاد را داشته باشد و در مواقع سخت تعادل روحی خود را از دست ندهد.کسی که آزادی بیان را از بین می‌برد،‌ تمامی یک ملت را تضعیف می‌کند.
ارتش مصر برای بازیابی خود به سلاح نیاز داشت.‌برژنف رهبر شوروی از ناصر راضی بود. «او شجاعت و اراده‌ی ناصر را برای منافع شوروی دارای ارزش فوق‌العاده می‌دانست».
در عین حال شوروی هیچگاه حاضر نبود بخاطر چشمان قشنگ اعراب، خود را با آمریکا درگیر سازد.
شوروی تقابل با اسرائیل را کارت بازی خویش کرده بود.آنها از سرسختی و مقاومت اسرائیل در برابر عقب‌نشینی از سرزمین‌های تصرف شده در سال۱۹۶۷ ناراضی بودند، لیکن دلیل اصلی نارضایتی آنها به‌نتیجه نرسیدن مذاکراتشان با آمریکا درباره‌ی قرارداد منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای بود.

شوروی به هیچ‌وجه حاضر نبود حمایت از جمال عبدالناصر را رها کند زیرا او تنها عامل پیش‌برد اهدافش در خاورمیانه بود.
جمال عبدالناصر پس‌ از کش‌وقوس‌های فراوان با اسرائیل علی‌رغم وضع اقتصادی شکننده و نارضایتی طبقات مختلف، تهاجمی فرسایشی را آغاز کرد.هرچند با واکنش‌های سریع اسرائیل هربار به شکست ختم شد.
ناصر بار دیگر به شوروی پناهنده شد تا سلاح‌های بیشتر و جدیدتری در اختیار گیرد.اما او بارها از تاخیر شوروی دچار یاس و سرخوردگی شد.
او در یک گفتگو با مشاورانش گفت:
«از روس‌ها قطع امید کرده‌ام».ناصر اعتمادش به شوروی بکلی مخدوش شده بود.
فشارهای روحی و جسمی مرگ ناصر را رقم زد و انورسادات جایگزین او شد.سادات تصمیم گرفت دوباره به شوروی برود.
سادات نیز پاسخ مشابهی دریافت کرد:
«ما بشما سلاح می‌دهیم، اما نه سلاح تهاجمی. هواپیما موشک‌انداز نیز تنها با شرط کسب اجازه قبل از هر استفاده!»
سادات نیز این شروط را نپذیرفت و با دست‌خالی به مصر بازگشت.

بعدها برژنف از سادات خواست تا با چشم‌پوشی از اعدام جاسوس بزرگ شوروی در مصر، سلاح‌های مدنظرش را دریافت کند.اما باز در عمل شوروی‌ها تأخیر به‌خرج دادند و همین عامل اخراج ۲۰هزار مستشار شوروی از مصر شد.
در جنگ سال۱۹۷۳«یوم کیپور»با حضور انورسادات، نبودِ برتری هوایی برای مصر عامل پیشروی سریع نیروهای ذخیره اسرائیل شد و آشفتگی وحشتناک ابتدایی ارتش اسرائیل به‌سرعت رفع شد.
تصادفی نبود که روس‌ها از دادن جنگنده میگ۲۳ به اعراب خودداری می‌کردند. علت آن بود که در پشت پرده با آمریکا توافق داشتند.
اسرائیل پس از بازیابی اولیه فورا به‌سراغ سوریه رفت و ۲۰سال پیشرفت و آبادانی را با حمله به زیرساخت‌های پالایشی،برقی و صنایع دمشق در طول ۳روز از بین برد!
روس‌ها در نهایت با عبرت از جنگ قبلی به‌هنگام شکست قطعی اعراب فورا زمینه آتش بس را فراهم کردند و بدین ترتیب جنگ دوم مصر با اسرائیل نیز پایان یافت.
@Tafakkor

تفکر

04 Nov, 05:23


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَ مَنْ يَشْكُرْ فَإِنَّما يَشْكُرُ لِنَفْسِهِ
هر‌كس شكرگزارى كند، تنها به سود خويش شكر مى‌كند.
لقمان/۱۲
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

منشاء گرفتاری کشور، جایی است که علیرغم تغییر دولت‌ها، قدرت، ثابت و پا برجاست و عقل‌ها و زبان‌ها بخاطر آن قدرتِ ثابت، تعطیل شده‌اند!
@Tafakkor

تفکر

03 Nov, 20:27


دولت‌مردِ لیبرال

در روز سیزده آبان، باید یاد کنیم از دولت‌مردِ آزاداندیشِ ایران، مهندس مهدی بازرگان. تسخیر سفارت آمریکا، یک نقطه عطف در زندگی و سلوکِ سیاسی مهندس بازرگان است؛ دقیقاً آن‌جایی است که او را می‌توان از هم‌روزگارانش جدا و متمایز کرد. در روزگاری که تقریباً همه‌ی رجل سیاسی، همه‌ی چهره‌ها و شخصیّت‌های اجتماعی و حزبی، از چپ تا راست، از مذهبی تا سکولار، از روشنفکر تا روحانی، به باور یا مصلحت حمله به سفارت آمریکا را تأیید و تحسین و تشویق کردند و نام مبارزه بر آن نهادند، مهندس بازرگان تنها و یکه در برابر این حماقتِ جمعی ایستاد؛ بازرگان با شهامت و جسارتِ همیشگی، رأی و دیدگاه خود را در بطلانِ حرکتِ خطّ امامی‌ها بیان داشت و صف خود را از صفِ سفارت‌نوردها سوا ساخت. بازرگان، نتوانست شرارت و شورشِ انقلابی‌گرها را تاب بیاورد؛ با اعلام استعفایش، راه خود را از «انقلاب» جدا کرد. همچنان که می‌دانیم، حمله و تسخیر و گروگان‌گیری در سفارت آمریکا، پایانی برای دولتِ دموکرات‌منش به ریاستِ بازرگان بود. و در واقع، نخستین قربانی تسخیر سفارت، دولتِ بازرگان بود.
مهدی بازرگان، در مخالفت با تسخیر سفارت، تا آن‌جا پیش رفت که در سخنِ علنی و عمومی، «خطّ امام» را «خطّ شیطان» خواند و شناخت؛ سخن گزنده‌ی بازرگان علیه تسخیرگران، و نسبتِ خطّ شیطان به خطّ امام، رهبر انقلاب اسلامی را سخت برآشفت و خشمگین کرد. بازرگان در وارسی عقلانی و معقول خود، ایران را در معرکه‌ی تسخیر و اشغال «بازنده و دست‌خالی» دید.
بازرگان در مقام یک اندیشمندِ لیبرال‌دموکرات، که جایی نیک برای لیبرالیسم در سیاست و دیانت باز کرده بود، به خوبی دریافت که در پسِ «آمریکاستیزی» - که بانی تسخیر بود - نه مبارزه با استعمار است و نه دفاع از مظلومین و نه پاس‌داری از میهن، بل «لیبرال‌ستیزی» است که معنایی جز «آزادی‌هراسی» ندارد. بازرگان در تحلیلی که بر تسخیر سفارت نوشت، به‌درستی بنیان‌ها و ریشه‌های آمریکاستیزی را در مکتبِ چپِ افراطی(کمونیسم) یافت که آرمان‌شهرش جز استبداد سوسیالیستی از سنخ شوروی نبود و نیست. مسلکِ اشتراکی، مبارزه با امپریالیسم را به نام مبارزه با استکبار فروخت و معلّم غرب‌ستیزی برای روحانیّت شد. بازرگان امّا از نخستین دولت‌مردان بود که با دریافتِ لیبرال از سیاست، در برابر غرب‌ستیزی/آمریکاستیزی، و جوهرش لیبرال‌‌ستیزی، ایستاد و با برگرفتن عقلِ لیبرال در پی سیاستِ بازِ دموکراتیک رفت. امّا بازرگان و عقلِ لیبرال او در روزهای جنونِ انقلابی بس تنها بود و سیاست‌اندیشیِ دموکرات او مطرود و مهجور ماند.
همچنان که می‌دانیم بازرگان، «مصدّقی» بود و در دولتِ دکتر مصدّق حضور داشت و کار اجرایی خود را در آن‌جا شروع کرد. پس از آن هم در نهضت آزادی هماره به مصدّق وفادار ماند. بازرگان، کودتای ۲۸ مرداد علیه دولت مصدّق تجربه کرده بود. اگر بنا بر انتقام از کودتای آمریکایی در مراد ۳۲ بود، بازرگان از دانشجویان خطّ امامی که نسبتی با دولتِ ملّی مصدّق نداشتند، در انتقام بسی بیش‌تر محقّ بود. اگر در تسخیر سفارت، کودتا علّت بود باید وارثان و یاران مصدّق پیشتاز آن حمله می‌بودند. اگر بنا بر انتقام از کودتا بود، کسانی چون بازرگان می‌باید سفارت را اشغال می‌کردند. امّا بازرگان نه‌تنها با تسخیر هم‌دلی نکرد که صریحاً علیه آن موضع گرفت. او نشان داد که بحث کودتا و انتقام از آن در آن حرکت منتفی ست. تناقض سیزده آبان آن‌جاست که کسانی از آمریکا «انتقام» گرفتند که پا در کودتا علیه مصدّق داشتند و ریشه‌هایشان به کاشانی می‌رسید. امّا یاران مصدّق، چون بازرگان، همراه نشدند و مخالفت کردند.
@Tafakkor

تفکر

03 Nov, 16:28


دخترک از دیدن چیزی ترسیده، اما دست خود را بر روی چشمان عروسکش گذاشته، تا او نترسد.‌
@Tafakkor
#غزه

تفکر

03 Nov, 13:04


⁠جامعه بدون فلسفه مرده است

آنجایی که پرسش نیست، فلسفه نیست. اگر جامعه‌ای پرسش نداشته باشد، فلسفه در آن جامعه مرده است و جامعه بدون فلسفه، به معنی حقیقی کلمه «مرده است»

فلسفه گفتگوست. جامعه بدون فلسفه بی‌معنی است. آیا نمی‌شود که انسان گفتگو نکند و فکر کند؟ خیر. شما هیچگاه فکر جدی ندارید مگر اینکه سؤال جدی دارید. بدون سؤال و طرح پرسش در ذهنتان آیا دنبال چیزی می‌روید؟ مسائل روزمره (گرسنگی، تشنگی و…) منظورم نیست، آیا بدون طرح پرسش می‌توانید در مسائل فکری که مثلاً کتابی را بخوانید یا مساله‌ای را از شخصی بپرسید و دغدغه مند باشید؟
فکر شما آنجایی جدی است که یک پرسش داشته باشید و هرگاه پرسش نداشتید، هرگز فکر هم ندارید. این اشکال را به من نکنید که من باهوش هستم و خوب زندگی می‌کنم! بله برای حوائج زندگی ممکن است خیلی هم زیرک باشید ولی یک کشف حسابی (اعم از علمی یا معرفتی) نمی‌کنید مگر اینکه پرسش داشته باشید. حیوانات برای رفع آنچه به بقایشان کمک می‌کند، از انسان زیرک‌تر و باهوش‌تر هستند. کدام حیوانی هست که در رفع نیازهایش مانده باشد؟
تا پرسش در ذهن شما نقش نبندد شما به دنبال پاسخ نخواهید رفت.

دکتر ابراهیم دینانی
@Tafakkor

تفکر

30 Oct, 05:23


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


شُهَدَاء لِلّهِ وَلَوْ عَلَى أَنفُسِکُمْ
براى خدا گواهى دهید هر چند به زیان خودتان باشد.
نساء/١٣۵
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

به آزار موری نیرزد جهان...

فردوسی
@Tafakkor

تفکر

29 Oct, 19:44


"اخبار!"
اثر محسن ایزدی
@Tafakkor

تفکر

29 Oct, 15:37


طبیعت‌زدگیِ انقلاب!

هیچ فکری منسوخ‌تر و بی‌فایده‌تر و خطرناک‌تر از فکر استفاده از وسایل سیاسی برای رهانیدن بشر از چنگال فقر نیست. تاریخ انقلاب‌های گذشته بی‌هیچ شبهه ثابت می‌کند که هر کوششی که با وسایل سیاسی برای حل مسئله‌ی اجتماعی انجام گرفته به حکومتِ وحشت انجامیده و اخافه و ارعاب، همه‌ی انقلاب‌ها را به کام نیستی فرستاده است.

هانا آرنت/انقلاب
@Tafakkor

تفکر

29 Oct, 12:53


فیلمی از دو مکان: گور ِکارل مارکس و خانه‌ای که لنین در آن بزرگ شده. فیلمی متعلق به سال ۱۹۴۶. یک سال بعد از پایان جنگ جهانی؛ دوربین از کلوزآپی از قبر مارکس آغاز شده، رهگذرانی تصادفی بر بالین سنگ قبر را نشان داده، سپس تابلوی خانه‌ی لنین را می‌بینیم. کودکان در حوالی خانه‌ مشغول بازی‌اند در حالی‌که ویرانه‌ها و آواره‌ها در جوار خانه‌ چشم‌نوازی می‌کنند. فیلمی بی‌صدا و کوتاه در باب یک یادبود. یک خاطره از یک ویرانه. یک قبر و چند رهگذر.

زندگانی چه کوته و چه دراز
نه به آخِر بمُرد باید باز؟

رودکی
@Tafakkor

تفکر

29 Oct, 09:23


شناخت مغز/ تراشه‌های بیولوژیکی 2

چگونه می‌توان خطاهای تصمیم گیری را به حداقل رساند؟

دکتر محمد جواد عظیمی
@Tafakkor

تفکر

29 Oct, 07:32


مجرمانه است؟

شورای امنیت سازمان ملل قرار است امروز به درخواست وزارت خارجۀ ایران برای بررسی حملۀ اسرائیل به خاک ایران تشکیل جلسه دهد.
همزمان رئیس محترم دستگاه قضایی تأکید مجمع مدرسین و محققین حوزۀ علیمۀ قم بر لزوم عقب‌نشینی اسرائیل از سرزمین‌های اشغالی جنگ سال 1967 را "خلاف امنیت" دانسته و از این تشکل خواسته است که "درصدد اصلاح حرف و نظر ناصواب خود برآید و جبران‌مافات کند" وگرنه با برخورد دادستان دادگاه ویژۀ روحانیت قم روبرو خواهد شد.
کافی است در جلسۀ شورای امنیت سازمان ملل، نمایندۀ اسرائیل بر همین دستورالعمل آقای محسنی اژه‌ای انگشت بگذارد و مدعی شود؛ "کشوری که سران قوایش، حتی درخواست بازگشت به مرزهای پیش از جنگ ژوئن را هم مجرمانه می‌دانند و موجودیت ما را از اساس نفی می‌کنند" بر اساس کدام مادۀ منشور ملل متحد خواستار تشکیل جلسۀ شورای امنیت شده است؟
من نمی‌دانم پاسخ نمایندۀ جمهوری اسلامی به این سخن چه خواهد بود، اما مراجعه به نهادهای بین‌المللی مثل هر امر دیگری اقتضائات خود را دارد. اسرائیل فارغ از علایق ما، اساساً بر مبنای قطعنامه‌های سازمان ملل موجودیت یافته است. اگر جمهوری اسلامی این قطعنامه‌ها را به کلی باطل و فاقد هرگونه ارزش حقوقی می‌داند، دیگر شکایت از اسرائیل در نزدِ نهادی که مسبب موجودیت آن است، چه محلی از اعراب دارد؟ و اگر برای سازمان ملل و قطعنامه‌های آن درجه‌ای از اعتبار قائل است به طوری که شکایت از اسرائیل را نزد آن موجه می‌کند، دیگر برخورد قضایی با تشکلی که خواستار پایان نقض قطعنامه‌ها از سوی اسرائیل شده است، در چه چارچوبی قابل دفاع است؟
متأسفانه دایرۀ مجرمانه تلقی کردن نظرات و دیدگاه‌های افراد و تشکل‌های غیردولتی در برخی زمینه‌ها به قدری فراخ شده است که دیگر مشخص نیست طرح این نوع پرسش‌ها خودش مجرمانه است یا نیست! پناه بر خدا.

احمد زیدآبادی
@Tafakkor

تفکر

29 Oct, 05:24


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


إِنَّ السَّمعَ وَالبَصَرَ وَالفُؤادَ كُلُّ أُولٰئِكَ كانَ عَنهُ مَسئولًا
گوش و چشم و دل، همه مسئولند.
إسراء/۳۶
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

سلامت روان یعنی:
دیدن خودت از بیرون و دیدن دیگری از درون.

اتو کرنبرگ
@Tafakkor

تفکر

28 Oct, 18:41


در دامنه‌ی کوه‌های پیر و مُندرسِ خُرد شده از بارِ قرون، ستون‌های تخت جمشید برپاست، چون ساعدهای سترگی که به دعا برداشته شده باشند.
هیچ خرابه‌ای در سـراسرِ کره‌ی خاک به عظمت و حشمت و عبرتِ این چند ستون و چند دیوارِ فرو ریخته نیست.
در هیچ نقطه‌ی کره‌ی خاک، خرابه‌ای با این غربت و حشمت، و تا این حد گویا از خاموشی چون [تخت جمشید] دیده نشده است.
ما در اعتباری که هنوز داریم، نانِ تمدّنِ باستانیِ خود را می‌خوریم.

دکتر محمّد‌علی اسلامی نُدوشن
@Tafakkor

تفکر

28 Oct, 14:23


نکته‌ای که می‌خواهم بر آن تاکید کنم این است که بخش بزرگی از شرارت انسانی را نه «بدکاران» بلکه «افراد با آرمان های خوب» مرتکب می‌شوند. کسانی که برنامه‌ریزی و اجرای بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی را بر عهده داشتند، سایکوپات نبودند. بلکه آنها افرادی بودند که به درستی آرمان و هدف خود اعتقاد داشتند، درست مانند افرادی که در حمله‌ی 11 سپتامبر،به برج‌های دوقلوی مرکز تجارت جهانی کوبیدند. 
ایمان به اینکه قصد و نیت ما درست است و خدا با ماست، ریشه‌ی بسیاری از شرارت‌های انسانی است. بیشتر بدکاران نیت‌های خوبی دارند. آنها اغلب در حال رژه رفتن و سینه زدن زیر پرچم سوپرایگو دیده می شوند

دونالد ال. کاروت
@Tafakkor

تفکر

28 Oct, 10:35


درسگفتار
#شرح_مثنوی
دفتر ششم/جلسه ٧٢
@Tafakkor

تفکر

28 Oct, 07:30


قرب کدام خداوند؟

در هفته‌های گذشته سخنان فردی در لباس روحانیان( میر باقری) پخش شد که خلاصه‌ی آن این است که «خداوند دو جبهه کفر و ایمان گشوده و ... سرانجام جبهه ایمان پیروز می‌شود و ... اگر برای رسیدن به قرب الهی نیمی از جمعیت جهان هم کشته شوند، ارزشش را دارد.»

این که متاثر از چه عواملی کسی به این سخن و این اندیشه می‌رسد و ریشه‌های چنین تفکری در کدام زمین است، جای بحث مفصل دارد. به نظر می‌رسد که در نگاه دانایان چنین سخنی ناشی از توهم و رسالت‌های خود ساخته صاحبان چنین توهماتی است.
اما سوال ما در اینجا این است که کدام خداوند برای رسیدن بندگانش به او چنین درخواستی دارد یا چنین اجازه‌ای می‌دهد که مردم، گروه گروه که نه، حتی میلیارد میلیارد تباه شوند تا گروهی به قرب برسند؟
در کدام منبع درست چنین خواستی از خدا وجود دارد و کدام عقل سلیم آن را می‌پذیرد؟
این چه خدایی است که بشر را خلق کرده و برای رسیدن به قرب خودش باکی ندارد که این مخلوقاتش چون جانوران درنده گرسنه به جان هم بیفتند و همدیگر را بکشند؟
این کدام خداست که از سفاکی انسانها لذت می برد تا آنها به قرب برسند؟
این چه خدای محتاجی است که بشر را آفریده تا آنها همیشه در دو گروه و دو جبهه متخاصم باهم در جنگ باشند؟

خدایی که ما می‌شناسیم خدای رحمان ورحیم است. خدای بخشنده است. خدای سلم و صلح است و جز در مواردی اندک، جنگ و قصاص را روا ندانسته است.
آن خدایی که راضی است حتی نیمی از مردم کشته شوند، خدای قرآن و خدای محمد و خدای انسان‌های عاقل نیست. خدای ما به انسان کرامت و اختیار داده و قرب خودش‌را در بندگی دانسته نه در خونریزی.
اگر بناست عده ای به خدا برسند، چرا دیگران تاوان آن را بدهند؟ مردم‌غزه اکنون تاوان رسیدن چه کسانی را به قرب پروردگار می‌دهند؟ آیا اسرائیل با این حجم از جنایت و آدم‌کشی دارد زمینه رسیدن‌گروهی به قرب الهی را فراهم می‌کند؟
مردم ما قرار است تاوان بدهند تا چه کسی به قرب الهی برسد؟ اگر کسانی نخواهند به قرب الهی برسند، تکلیف‌شان چیست؟ مگر قرب الهی فقط در جنگ و تخاصم و خونریزی است؟
مگر با سلم و صلح و آرامش و خدمت  و آباد کردن دنیای مردم و فراهم کردن زندگی پر از محبت و مهربانی نمی توان به قرب الهی رسید؟
اگر تو و امثال تو مدعی و خواهان رسیدن به قرب الهی هستید، خوب بسم الله بفرمایید بروید و در میدان‌ جنگ موجود شرکت کنید تا هم به جبهه کفر ضربه زده باشید و هم به قرب برسید. چرا در کنج رفاه و جای گرم و نرم مانده‌اید؟ این خدای شما چند سال است که کشف شده؟ چند ده سال پیش هم‌بود؟ 
امید پورمصطفی
@Tafakkor

تفکر

28 Oct, 05:23


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَلا تَقفُ ما لَيسَ لَكَ بِهِ عِلمٌ
از آنچه به آن آگاهی نداری، پیروی مکن
إسراء/۳۶
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

آرامش و پختگی زمانی رخ ‌‌می‌دهد که یک نفر یاد می‌گیرد، تنها دغدغه‌ی کسانی و چیزهایی را داشته باشد که ارزشمندند.

مارک منسن
@Tafakkor

تفکر

27 Oct, 14:46


تردید یا روشن شدن حقایق

رهبر جمهوری اسلامی: آن کسانی که درباره‌ فضای مجازی که حالا مکرر اسمش آورده می‌شود و بحث می‌شود و می‌خواهند تصمیم‌سازی کنند و تصمیم‌گیری کنند، توجه کنند که چطور ممکن است در فضای مجازی یک تحلیل غلط، یک خبر غلط، یک برداشت غلط از یک مسئله مردم را دچار اضطراب و تردید کند

پ ن: شما که‌تمام رسانه‌های کشور با بودجه صدها هزار میلیارد تومانی در اختیارتان هست آیا توان جوابگویی به یک خبر و یا تحلیل غلط فضای مجازی را ندارید پس چطور ادعای فتح قله را دارید و دهها سال است نوید پیروزی به مردم می‌دهید؟
چرا فقط شما ،کره شمالی و کوبا از فضای مجازی ترس دارید و همه دنیا به عنوان یک فرصت برای رشد کشور و مردم به آن نگاه می کنند؟
@Tafakkor

تفکر

27 Oct, 12:00


داستان حقیقی در باب رسیدن به آرامش و دوری از استرس

کتاب ۱۰ درصد شادتر
چگونه صدای داخل سرم را آرام کردم
نویسنده: دن هریس
گوینده و متن: مهدی بهمنی
@Tafakkor

تفکر

27 Oct, 08:01


‍ مسئله‌ی ایران
مقصود فراستخواه
شرایط امکان صلح
دولتی سازی حقیقت

جنگ و انواع خشونت‌های ویران کننده و فاجعه بار، از واقعی‌ترین واقعیت‌های زندگی ماست اما از آن هم واقعی‌تر چیزهایی هستند که آتش جنگ و خشونت با آنها در می‌گیرد و از آنها برافروخته می‌شود. آن واقعیت‌ها چیستند؟ مدت‌هاست که مدرسه‌ی رئالیستی به این نتیجه رسیده است که ما به جای صلح و نه جنگ باید بگوییم صلح و نه آپارتاید؛ صلح و نه آپارتاید مذهبی قومیتی نژادی و طبقاتی، صلح و نه تبعیض، صلح ونـه تفوق، صلح و نه تولید متن و حاشیه صلح و نه نابرابری، صلح و نه انحصار.

به ویژه در جوامعی مانند ایران باید به جای صلح و نه جنگ؛ بگوییم صلح و نه دولتی سازی حقیقت. برای صلح به جای این که فقط جنگ‌های موجود متوقف شوند باید از جنگهای بعدی پیشگیری کنیم و این موکول به آن است که حقیقت از قلمروی دولت از مصادره‌ی دولتی و از تصاحب حکومت‌ها در بیاید و به خود جامعه محوّل شود. مخرب‌ترین و خانمان براندازترین جنگ‌های تاریخ بشر جنگِ میان رژیم‌های حقیقت بودند.
جنگ بین امپراتوری‌های حقیقت، نمونه‌هایش جنگ‌های صلیبی، جنگ های صفویه و عثمانی و بقیه از گذشته تا به امروز فاشیسم، نازیسم و بلشویسم رژیم‌های حقیقت بودند و جنگ‌های جهانی به راه انداختند. قــول بـه برتری سبک زندگی آمریکایی و جهانی سازی آن به مثابه حقیقت بزرگی به نام پیشرفت و توسعه منجر به ایدئولوژی آمریکایی سازی دنیای متنوع بشری شد و نمونه‌ی دیگری از رژیم حقیقت اسـت کـه بـه یک جانبه گرایی و جنگ افروزی و صلح ستیزی انجامیده است. دولت اسرائیل رژیم حقیقت ساخت یهودیان افراطی که در شرایط پساوستفالی، خود را بیش از شهروندان هر یک از ملت - دولت‌ها در اروپا دیدند، حامل حقیقتی تاریخی و واجــد رسالتی شدند برای بازگشت به ارض موعود و گسترش آن. همین امر دهه‌هاست که آتش افروز ستیزه جویی‌های خانمان سوز در منطقه شده است. در عربستان رژیم حقیقت ساخته شد آنگاه که در قرن هجده در یک زمین، بادیه‌ای محمد بن عبد الوهاب و محمد بن سعود تحت تأثیر آموزه‌های ابن تیمیه با یکدیگر بیعت کردند تا برای اعتلای کلام الله اگر لازم شد به زور هم متوسل شوند.
@Tafakkor

تفکر

27 Oct, 05:22


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَأَوفوا بِالعَهدِ ۖ إِنَّ العَهدَ كانَ مَسئولًا ‍
به عهد (خود) وفا کنید، که از عهد سؤال می‌شود.
إسراء/۳۴
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

قهرمان کسی است که پیوسته انسان باشد؛ گاهی ضمن نبرد با دیگران، و گاهی در جنگ با خود.

اریک امانوئل اشمیت
@Tafakkor

تفکر

26 Oct, 18:16


قُلزُم= دریای سرخ ، در مثنوی غالباََ به معنی مطلقِ دریای پهناور به‌کار رفته است.
مولانا در یکی از حکایت‌های مثنوی می‌گوید:

دشمنی گیری به حد خویش گیر
تا بُوَد ممکن که گردانی اسیر

قطره با قُلزُم چو اِستیزه کند
ابله است او، ریش خود برمی‌کَند
@Tafakkor

تفکر

26 Oct, 15:08


ادیانی که قرن‌هاست مضامین کهنه‌ی خداشناختی را تکرار می‌کنند، خدای خود را بی‌جان کرده‌اند و از او صورتی صِرف ساخته‌اند.
آن‌چنان انسان را با شَبَح کفر و الحاد و آتش جهنم ترسانده‌اند که او از فهمِ رمز و رازِ شریعت سرکشی می‌کند.

داریوش‌شایگان
افسون زدگی جدید
@Tafakkor

تفکر

26 Oct, 11:23


لذت/ مکانیزم ادراک شادی

▫️چرا گاهی علیرغم برخورداری از امکانات لذت آفرین، انسان شادی نیستم؟
«بررسی پدیده لذت از منظر روانشناسی»
جلسه دوم
دکتر محمد جواد عظیمی
@Tafakkor

تفکر

26 Oct, 07:30


  پیامبر صلح و قرارداد

داود فیرحی

فرق اسلام جهادی با اسلام قراردادی این است که قرارداد در دل‌ها جاری می‌شود اما در اسلام جهادی، کسانی که مغلوب می‌شوند، دچار نفاق می‌شوند. دلشان با اسلام نیست. به ضرب شمشیر مسلمان شده‌اند و هر روز این شمشیر نباشد، اعتراض‌ها شروع خواهد شد. این منطق تاریخ است؛ دین را نمی‌شود با زور به کسی تحمیل کرد و هر کسی هم تحمیل کرده، سرانجام خودش آسیب دیده است.
در آیات قرآن و روایات، پیامبر رحمت را به‌عنوان خُلق عظیم و به‌عنوان پیامبر صلح معرفی کرده‌اند. پیامبر دو معجزه بزرگ دارد؛ یکی قرآن و دیگری که برای ما کمتر شناخته شده است، نظام گفتگو، قرارداد و صلح است. او از ذره‌ذره فرصت‌ها برای برقراری صلح استفاده می‌کرد.
در قرآن و روایات ما، بیش از بحث از جنگ و دفاع، بحث از صلح است.
کسی که تفنگ در دست دارد، ذهن دموکراتیک و حوصله‌ای برای گفتگو ندارد. این در علم سیاست تجربه شده است که هر کجا نظامیان در قدرت یا در نفوذ بوده‌اند، ما شاهد شکل‌گیری اقتدارگرایی و تخاصم بوده‌ایم.
شیعیان گشودگی به جهان را از دست دادند و نتوانستند جهانی فکر کنند و چون نتوانستند جهانی فکر کنند، چند تکه شدند. هر فرقه‌ای دیگری را تکفیر و علیه آن شمشیر کشید.
چنین شد که ما پیامبر اسلام را که پیامبر رحمت بود، پیامبر جنگ معرفی کردیم و آن‌قدر تکرار کردیم که خودمان هم باورمان ‌شد که اسلام دین جنگ است و پیامبر، رسول شمشیر. نتیجه این شد که بسیار سخت است که عادت به گفتگو با مخالفان پیدا کرده و آنها را تحمل کنیم.
پیامبر، آزادی مذهبی غیرمسلمانان را به رسمیت می‌شناخت و بالای ۱۳۰ پیمان و قرارداد دارد که سه تای آن بسیار مشهور است. یکی از آنها قرارداد تأسیس دولت مدینه است.
قراردادی ۴۸ ماده‌ای که اساس دولت مدینه را به‌صورت دموکراتیک شکل می‌دهد. اولین نکته این بود که این قراردادی است بین مهاجرین مسلمان قریش و مردم یثرب و کسانی که هم‌پیمان مردم یثرب‌اند.
در بند دوم آمده، چه مسلمان و غیرمسلمان که قرارداد بسته‌اند امت واحد هستند. پیامبر نه‌تنها اصرار نمی‌کرد که آنها مسلمان شوند، بلکه آزادی مذهبی آنها را به رسمیت می‌شناخت.
در بند ۲۵ این قرارداد می‌گوید: یهود امتی هستند به همراه مؤمنان؛ یعنی آنها شهروندان مدینه هستند و تفاوت مذهب آنها هیچ ربطی به حقوق شهروندی آنها ندارد. آزادند که عرف و دین خودشان را داشته باشند. پیامبر می‌گوید هیچ‌کس حق ندارد به دین دیگری تعرض کند. هیچ‌کس حق ندارد اختلاف خود را با شمشیر حل کند و باید از طریق داوری حل کند.
ولی ما هرگز به این قرارداد عمل نکردیم.
دومین قرارداد مهم پیامبر قرارداد حدیبیه است. ما هیچ گاه به این قرارداد به عنوان معیار زندگی خودمان و روابطمان با جهانیان توجه نکردیم. دستگاه‌های فقه و سیاست خارجی ما هم از آن استفاده نکرده است.
پیامبر همواره از هر شرایطی برای ایجاد گفتگو و برقراری شرایط صلح استفاده می کرد،
اکنون وظیفه‌ی ما است که دوباره پیامبر را از نو بخوانیم. پیامبری که به‌عنوان اسوه حسنه است. مسلمان‌ها به‌رغم سیره و سنت پیامبر، مسیر متفاوتی را طی کردند.
هرکس دین را تحمیل کرده، سرانجام خودش آسیب دیده است. هیچ قومی نیست که نیروی مسلح احتیاج نداشته باشد، اما داشتن نیروی مسلح با جهادی کردن اسلام تفاوت دارد. داشتن نیروی دفاعی با اینکه جهان را انسان خصم خودش بداند متفاوت است.
پیامبر به هیچ‌کس در ۱۳۲ قراردادی که بسته به هیچ‌کدام اصرار نکرده مسلمان شوند. می‌توانست اصرار کند، اما مخیر کرد و گفت اگر مسلمانی، مکلفی و وظایفی داری و اگر مسلمان نیستی باید بر اساس قرارداد عمل کنی.
@Tafakkor

تفکر

26 Oct, 05:22


امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


إِنِّي أَنَا رَبُّكَ
به یقین این منم پروردگار تو
طه/١٢
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

آزادی را نمی‌توان مهندسی کرد یا سرنوشتش را با سامانه‌ای زیرکانه از نظارت‌ها و موازنه‌ها تضمین نمود. به برانگیختگی، هشیاری، و جسارت جامعه نیاز داریم تا آزادی درست عمل کند.

دارون عجم‌اوغلو و جیمز رابینسون
@Tafakkor

تفکر

25 Oct, 16:11


افشای کارشکنی ذوب‌شدگان ولایت و خائن به وطن
در مجلس تشخیص مصلحت نظام ولی‌فقیه
@Tafakkor

تفکر

25 Oct, 13:39


برای من مسئله اصلی ایمان نیست. من افراد غیرمومنی را می‌شناسم که رفتاری دارند هزاربار بهتر از خیلی کسانی که خود را مومن می‌دانند. چون بعضی وقت‌ها افراد مومن وسوسه می‌شوند که خود را قاضی اعمال دیگران بدانند فقط به این دلیل که به خدا ایمان دارند. کسی که خود را مومن نمی‌داند فقط از طریق اعمالش خداوند را متجلی می‌کند.

پائولو کوئلیو
@Tafakkor

تفکر

25 Oct, 10:20


اثر می‌کند؛
حتی اگر بدانید بی‌اثر است.
اثرِ پلاسیبو

دکتر آذرخش مکری
@Tafakkor

تفکر

25 Oct, 07:41


یکی از حاضران در تجمع مخالفان برداشتن فیلترینگ: به خاطر کارم مجبورم در این تجمعات باشم وگرنه خودم اینستاگرام و تلگرام دارم
ولی به‌خاطر مسئولیت و وظیفه‌ای که در قبال یک آدم دارم، ناچارم در این تجمع باشم. این آدم اگر به من بگوید، بالای اورست هم برو و شعار بده، من می‌روم.

👈دیکتاتوریِ آیینی باعث می‌شود قدرت کاملا بی‌نام و نشان بماند. افراد کم و بیش در دل آیین حل می‌شوند. افراد خودشان را به جریان آیین می‌سپارند و بیشتر مواقع به نظر می‌رسد این فقط آیین است که افراد را از ظلمت گمنامی به روشنایی قدرت می رساند.
آیا این از مشخصه‌های
نظام پساتوتالیتر نیست که در آن، درتمام سطوح سلسله مراتب قدرت، افراد بی‌نام و نشان و دست نشانده، یعنی آن مجریان اونیفورم پوش آیین‌ها و مناسک قدرت، روز به روز بیشتر افراد را ازاین نظام کنار بزنند؟

قدرت بی قدرتان
واتسلاف هاول
@Tafakkor

تفکر

25 Oct, 05:19


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


و لا تَسْتَوِی الْحَسَنَةُ وَ لَا السَّیئَةُ
و نیکی با بدی یکسان نیست.
فصلت/٣۴
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

آنچه که اینک به نام خداوند پیش می‌آید، بازی‌های سیاستمدارانه قدرت‌هاست که بر سر بدبخت‌ترین موجودات انجام می‌گیرد، این جنایتی هولناک علیه بشریت است بشری که روزی به شکل خدایان آفریده شده است.

اریک فون دنیکن
@Tafakkor

تفکر

24 Oct, 17:42


روزهای آغازینِ قبل از حملهٔ آمریکا به عراق؛

وزیر خارجه عراق(طارق عزیز) کشور به کشور، سفر می‌کرد؛ شاید چند کشور با حکومت عراق همراهی کنند تا ائتلافِ کشورهای غربی، به عراق حمله نکنند.
همه‌ی کشورهای عربی به عراق قول دادند که از حمله به عراق جلوگیری کنند، اما با همه‌ی امکانات، کشورشان را در اختیارِ نیروهای ائتلاف غربی گذاشتند.
صدام حسین، دیگر نه در بین مردم عراق جایگاهی داشت و نه بینِ کشورهای همسایه.
در آن روزها آخرین سفر طارق عزیز به روسیه بود، همان شبی که طارق عزیز با پریماکُف وزیر خارجه روسیه جلسه داشت.
روسیه بقاء حکومت صدام را تضمین کرد و به عراق قول داد که آمریکا و غربی‌ها هرگز به عراق حمله نمی‌کنند.
در همان شب، طارق عزیز، از مسکو با صدام تماس تلفنی گرفت و به صدام گفت: امشب با خیال راحت بخواب، زیرا با داشتنِ پشتوانه‌ی روسیه، هیچ کشوری به عراق حمله نمی‌کند.
در همان شب، رأس ساعت دو بامداد، موشک‌های کروز وارد خاک عراق شدند.
همان کشورهای عربی که به صدام قول همکاری داده بودند، زمین و هوا و فضا و مرزهای‌شان را در اختیار آمریکا و غربی‌ها گذاشتند.
پس از ٢١ روز حکومت صدام سرنگون شد و ...
@Tafakkor

تفکر

24 Oct, 14:49


اسلحه‌ها را زنده به گور کنید
و گندم بکارید.
دیکتاتورها را خلع درجه،
و بر سینه‌ی کشاورزان مدال حک کنید؛
انبار مهمات را بسوزانید،
و کتابخانه بسازید؛
فشنگ‌ها را خفه کنید
و قلم‌ها را مسلح؛

موشک‌ها را در قفس کنید
و پرندگان را آزاد؛
مرز‌ها را به هم بدوزید
و پرچم‌ها را در قلب نهان کنید؛
انسانیت را قاب کنید
بر سینه‌ی دیوار بکوبید و قبله بسازید؛
همه‌جا را آذین ببندید
تا مطربان و کودکان بنوازند
آری، زندگی زیباست
همچو سیبی سرخ در دستان زنی.

ئاکو
@Tafakkor

تفکر

24 Oct, 11:48


جستجوی خود

▫️چگونه می‌توان به شبکه آگاهی برتر جهانی متصل شد؟

بخشی از ورکشاپ
هوش برتر

دکتر محمد جواد عظیمی
@Tafakkor

تفکر

24 Oct, 07:53


تخلیه روانی ملت ایران

دکتر داریوش شایگان، فیلسوف و  ایران‌پژوه معاصر در کتاب “افسون‌زدگی” خود نوشته است:
شاید کمتر قومی به اندازه‌ی ملت ایران خود را به باد انتقاد بگیرد ولی ما هیچگاه نمی‌کوشیم درد خود را ریشه‌یابی کرده و برای آن یک راه‌حل ملی پیدا کنیم یا راه‌حل بسازیم.
خودزنی ملت ایران به حدی افراطی است که عوامانه می‌گویند که دروغ و دزدی در ذات ایرانیان است و این ملت تا هزار سال دیگر اصلاح نخواهد شد یا این ملت لیاقت دمکراسی ندارد.
اما علی (ع) می‌گوید: مردم به حاکمانشان بیشتر شباهت دارند تا پدرانشان.
به سخن دیگر، ما مردم مقصر اصلی این نابسامانی در جامعه نیستیم، بلکه تمامی رذایل فرهنگی که در جامعه‌ی ما مشاهده می‌شود، ریشه در پندار، گفتار و کردار زشتِ حاکمان ما دارد. زیرا دنیا برای این حاکمان، آنچنان چرب و شیرین است که نمی‌خواهند ملت را در آن سهیم کنند. بنابراین به سلیقه‌ی خود حکمرانی می‌کنند و تن به یک «سیستم پویا هوشمند» برای مدیریت کشور پهناور و ثروتمند ایران نمی‌دهند!
بنابراین این ویروس‌های فرهنگی باعث می‌گردد که اعتراض و انتقاد ما جنبه‌ی بیزاری از هموطن خود و فحاشی به دیگران پیدا کند تا جنبه‌ی تحلیل برای یافتن راهکار.
ما می‌دانیم یک جای کارمان لنگ است اما نمی‌دانیم کجا؟ می‌دانیم بسیاری از مسایل باید روشن شود اما نمی‌دانیم چگونه؟
گفتمان ملی درباره‌ی عناصری که غالب بر تفکرِ ملت ایران و خلقیاتِ اوست مستلزم اندکی حوصله و اندکی عشق است. ما حوصله نداریم چون می‌خواهیم یک شبه ره صد ساله برویم. اغلب ما مضطربیم و چنان رفتار می‌کنیم که انگار آخرالزمان است و بلایی بزرگ از آسمان بر سر ما نازل خواهد شد. شتاب زده‌ایم زیرا که مضطربیم. اضطراب موقعی بوجود می‌آید که ما از ریشه و دلیل اصلی دردِ خود آگاه نباشیم و تلاش نکنیم که برای آن راه‌حل پیدا کنیم.

تلاش برای تحلیل و یافتن راهکار رفع ریشه‌ای مشکلاتمان (سیستم پویا هوشمند) از جمله لوازم بهداشت روانی ملت ایران است. بنابراین گفتگو بین ملت ایران ، معجزه می‌کند و انتقاد سازنده نیز مانند نیشترِ جراح است که آلودگی چرکین را بیرون می ریزد.

ارسطو معتقد بود که نمایش آثار تراژدی یونان (رویدادهای غم‌انگیز) سبب می‌شد که همه نیروهای آزار دهنده‌ای که در درون انسان انباشته شده رها شده و سپس آرامش حاصل گردد. ارسطو این رهایی از احساسات غم‌انگیز را، پالایش درون می‌نامد. به گمانم بعد از مشروطیت و تلاش برای استقرار قانون در جامعه و ۱۲۰ سال تجربیات تلخ تاریخی، زمان آن رسیده که ما ملت ایران، درون خودمان از غم‌ها و اندوه‌، پاک کنیم (تخلیه روانی) و دوستان خود را برای طراحی پروژه «سیستم پویا هوشمند» آگاه و آماده سازیم.
چاره‌اندیشی برای نجات ایران.
روانشناسان، مفهوم مورد نظر ارسطو برای رهایی از درد و رنج (کاتارسیس) را به معنای تخلیه روانی یا رهایی هیجانی ترجمه می‌کنند. مثلا، فردی را در نظر بگیرید که تجربه مستمر استرس در یک موقعیت شغلی یا خیانت در زندگی زناشویی یا ورشکستگی اقتصادی را تجربه کرده باشد که ممکن است باعث احساس ناامیدی، خشم، تنش و ترس در او گردد. در دراز مدت این احساسات و آشفتگی روانی طاقت‌فرسا ‌شده و فرد را به مرز انفجار می‌رساند. مگر اینکه راهی برای رهایی از این احساس فروخورده پیدا کنند. اینجاست که اقدام برای رهایی هیجانی یا تخلیه روانی و تکنیک‌های روانشناختی مرتبط با آن مطرح می‌شود. همانگونه فرآیند تخلیه روانی برای یک فرد مطرح است، ملت ایران هم به‌طریق اولا نیاز دارد که خود را از این درد و رنج پر غصه تاریخی تخلیه نماید.

به تشخیص داریوش شایگان، بهداشت روانی ملت ایران به خاطر تجربیات تلخ تاریخی و احساس عقب ماندگی و توسعه نیافتگی، به خطر افتاده است. اکنون ما خود را با این سه مساله روبرو هستیم؛
۱- مدام خود را به باد انتقاد می‌گیریم تا مرز خودویرانگری.
۲- این انتقاد ما بیشتر از آنکه ریشه‌یابی به منظور یافتن راه‌حل باشد، همراه با بیزاری از هموطنان و فحاشی به مخالفین است.
۳- انتقادها همراه با سردرگمی است چون می دانیم یک جای کار لنگ است اما نمی‌دانیم کجا؟
می دانیم بسیاری از مسایل باید تغییر کند اما نمی دانیم چگونه؟
@Tafakkor

تفکر

24 Oct, 05:22


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَمَن لَم يَحكُم بِما أَنزَلَ اللَّهُ فَأُولٰئِكَ هُمُ الفاسِقونَ
‍و کسانی که بر طبق آنچه خدا نازل کرده حکم نمی‌کنند، فاسقند.
مائده/۴۷
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

کسی که به قضاوت می‌نشیند، خودش هم مورد قضاوت قرار خواهد گرفت.

نیکوس کازانتزاکیس
@Tafakkor

تفکر

23 Oct, 15:03


‍ حصر، یک سنت است در حاکمیتِ استبداد دینی.
سنتی که بناست یک صدای واحد را، یک اراده‌ی یگانه را، یک ایدئولوژی یکتا را، که پشتیبان شخص یا گروه یا طبقه‌ی خودکامه و مسلط است، بر مردمان تحمیل کند تا هر صدای مخالف و هر اراده‌ی متفاوت و هر اندیشه‌ی دیگری را، بکُشد و خفه کند.
سنتی که قرار را بر این گذاشته که انسان‌ها، چنان زندگی کنند که حکومت می‌خواهد و دوست دارد و می‌پسندد، نه آنگونه که خودشان، بر اساس عقل و شعور و احساس‌شان، می‌خواهند و دوست دارند و می‌پسندند.
آنگونه انتخاب کنند که امر و اراده‌ی ولایت بر آن است نه اختیار و رای خودشان!
@Tafakkor

تفکر

23 Oct, 10:38


لذت

▫️لذت چیست؟
«بررسی پدیده‌ی لذت از منظر روانشناسی»
جلسه نخست
دکتر محمد جواد عظیمی
@Tafakkor

تفکر

23 Oct, 07:49


گمان می‌کنم زیاد نیست در جهان پاره‌ی خاکی که به‌انداره‌ی ایران حوادث به چشم خود دیده باشد. جنگ، شهربندان، قحطی، خشک‌سالی، هوس‌بازی ِشاهان و امیران، سالوسِ موبدان و زاهدنُمایان، جشن و ماتم، عشق، ایثار، روزهای خوش و روزهای ناخوش، از بوی گُل سرخ تا بوی خون.
ایران یک گورستان پهناور تاریخ است. چه تعداد انسان در طیّ این چند هزار سال بر این خاک زندگی کرده و رفته‌اند، خدا می‌داند. هم‌اکنون ردّپایشان هست؛ عشق ورزیدند و امیدوار بودند و رنج کشیدند و تلاش کردند و گذشتند.

وقتی کارنامه‌ی ایران را می‌گشاییم، مانند آن است که چند هزار سال زندگی کرده‌ایم. باد که در درخت می‌پیچد، به صدایش گوش دهیم؛ این صدای درخت تناور ایران است.

محمد‌علی اسلامی‌‌ ندوشن
@Tafakkor

تفکر

23 Oct, 05:22


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَلَا يَغْتَب
غیبت نکنید.
حجرات/١٢
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

بزرگترين مصيبتِ دنيا قحطی و جنگ نيست؛
نامهربانیِ انسانهايی‌ست كه مهربان می‌نمودند.

رومن رولان
@Tafakkor

تفکر

22 Oct, 16:37


دست از سر دین بردارید!

محسن آرمین
با شنیدن سخنان آقای میرباقری خلف شایسته مرحوم مصباح که گفته است «اگر برای تحقق آرمان‌ها نیمی از مردم دنیا هم کشته شوند می‌ارزد»، یاد این جمله مرحوم مطهری در کتاب علل گرایش به مادی‌گری افتادم:
«هر وقت و هر زمان كه پيشوايان مذهبى مردم- كه مردم در هر حال آنها را نماينده واقعى مذهب تصوّر مى‏كنند- پوست پلنگ مى‏‌پوشند و دندان ببر نشان مى‏دهند؛ بزرگترين ضربت بر پيكر دين و مذهب به سود مادّيگرى وارد مى‌‏شود.»

خدا رحمتش کند نیست که ببیند چه کسانی جایش را گرفته‌اند. از مطهری تا میرباقری،‌ فاصله دین مستقل از قدرت و دین وابسته به قدرت است؛ فاصله نیم قرن انحطاط اندیشه‌ی دینی در قرائت رسمی است. آقایان به چه زبانی بگوییم شما شیفته‌ی قدرت و فاقد صلاحیت اخلاقی و علمی برای نمایندگی دین خدا هستید. دست از سر دین بردارید.
@Tafakkor

تفکر

22 Oct, 13:58


پرسش من این است:
هرگز به فکرتان رسیده است که
این سرزمین مال ماست؟
مال کسی‌ست که بخش بزرگی از آن را در اختیار دارد؟
پرسش من این است:
هرگز به فکرتان رسیده است، دست‌هایی که در این زمین کار می‌کنند؛ مال ماست؟
و حاصل آن نیز مال ماست؟
حصارها را ویران کن!
آنها را در هم بکوب!
این سرزمین مال ماست.

ویکتور خارا
@Tafakkor

تفکر

22 Oct, 10:48


حکومت دینی یا حکومت آخوندی

استاد اکبرنژاد:
حکومت ما آخوندی است نه دینی. دین اگر بخواهد وارد عرصه‌ی اجتماع و حاکمیت شود، می‌بایست به دست معصوم اتفاق افتد.
@Tafakkor

تفکر

22 Oct, 07:10


هر سلاحی که ساخته، هر رزم‌ناوی که به آب انداخته و هر موشکی که شلیک می‌شود، در اصل دزدی از کسانی‌ست که گرسنه‌اند و غذایی ندارند، سردشان است و لباسی ندارند.راه و رسم زندگیِ درست به‌هیچ‌وجه چنین نیست. وقتی سایۀ جنگ ما را تهدید می‌کند، این انسانیت است که به صلیب کشیده می‌شود.

آیزنهاور
@Tafakkor

تفکر

22 Oct, 05:22


‍ ‍امروز‌‌دراین‌آیه‌‌تدبر‌‌می‌کنیم
👇به نام خدا


وَ لاَ تَعْتَدُوا إِنَ‌ اللَّهَ‌ لاَ يُحِبُ‌ الْمُعْتَدِينَ
از حد تجاوز مكنيد كه خدا تجاوزكاران را دوست نمى‌دارد
بقره/١٩٠
@Tafakkor
࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

مؤثرترین فرمان از لوله‌ی‌ تفنگ بیرون می‌آید و آناً به کامل‌ترین اطاعت می‌انجامد. چیزی که هرگز ممکن نیست از لوله‌ تفنگ بیرون آید، اقتدار است.

هانا آرنت
@Tafakkor

تفکر

21 Oct, 18:59


گمراه‌ترین مردم کسانی هستند که فکر می‌کنند هدایت یافته‌ترین مردم هستند.
طبق آیات قرآن

تفکر

21 Oct, 17:17


"کودکان جنگ"
اثر محمود ریفائی
@Tafakkor