علی‌اصغر سیدآبادی @seidabadii Channel on Telegram

علی‌اصغر سیدآبادی

@seidabadii


درباره همه چيز از جمله فرهنگ و سياست و
زندگی
aliseidabadi.ir

تالار علی‌اصغر سیدآبادی (Persian)

تالار علی‌اصغر سیدآبادی یک کانال تلگرامی فارسی است که تمامی اطلاعات مربوط به فرهنگ، سیاست، و زندگی را شامل می‌شود. این کانال توسط علی‌اصغر سیدآبادی اداره می‌شود و محتوای آن بسیار گسترده و متنوع است. اگر به دنبال یک منبع جامع برای مطالعه و بحث در مورد موضوعات گوناگون هستید، تالار علی‌اصغر سیدآبادی بهترین گزینه برای شماست. در این کانال شما می‌توانید از تحلیل‌های عمیق بر رویدادهای جاری تا مقالات جذاب درباره مسائل مختلف، همه چیز را پیدا خواهید کرد. بنابراین، اگر علاقه‌مند به اطلاعات تازه و تحلیل‌های عمیق هستید، حتما این کانال را دنبال کنید. برای اطلاعات بیشتر و دسترسی به محتوای بیشتر، به aliseidabadi.ir مراجعه کنید.

علی‌اصغر سیدآبادی

14 Feb, 07:25


میان مسجد و میخانه راهی است

مسعود پزشکیان در سخنانی از انتخاب «رییس جمهور» برای هر استان گفته است که با واکنش‌های بسیار رو به رو شده است. منتقدان، این سخنان، را مقدمه‌ی فدرالیسم و برای ایران خطرناک ارزیابی کرده‌اند.

پیش از این نیز سخنانی از او درباره تبعیض علیه قومیت‌ها و باورمندان به مذاهب یا علاقه‌اش به زبان مادری با چنین انتقاداتی رو به رو شده است.
تردیدی نیست که جدایی‌طلبی در ایران هوادارانی دارد و اگرچه نفوذ و جمعیتشان به حدی نیست که این ایده را عملی کنند، اما می‌تواند به تنش‌ بیانحامد.

بدیهی است که من با جدا شدن سانتی‌متری از خاک ایران مخالفم و - اگرچه به رغم دیدگاه برخی هیچ رابطه‌ای بین چنین وضعیتی و سخنان پزشکیان وجود ندارد- با سخنان اخیر او بویژه از به کاربردن یک رییس جمهور برای مدیریت هر استان هم مخالفم. اما مدت‌هاست که این موضوع را دنبال می‌کنم و به نظرم یکی از بنیان‌های تحریک به جدایی‌خواهی افزون بر تحرکات رقبای منطقه‌ای ایران و احتمالا سرمایه‌گذاری خارجی، وجود احساس تبعیض از یک سو و نوع مواجهه با این احساس توسط طیف‌های متنوع ملی‌گراست.
چند باری نوشته‌ام که من در خراسان به رغم ترک بودن، هیچ گاه احساس تبعیض نداشتم، اما مطمئنم در همان خراسان کسانی به خاطر سنی بودن چنین تبعیضی را احساس کرده‌اند. می‌دانم که گاهی احساس تبعیض با واقعیت تبعیض فاصله دارد و ممکن است فقر و بی‌عدالتی عمومی در سطح کشور در منطقه‌ای به مثابه تبعیض قومی یا مذهبی احساس شود، اما این احساس واقعیت دارد و الزاما هم فقط در استان‌هایی که جدایی‌طلبی هوادار دارد، دیده نمی‌شود.
یکی از بالاترین احساس‌های تبعیض قومی در استان‌های لر نشین حاشیه‌ی زاگرس دیده می‌شود که نه تنها هرگز جدایی‌طلبی در میانشان نبوده که حتی خود را از اقوام اصیل ایرانی می‌دانند و به رغم احساس تبعیض قومی به میزان بالایی به ایرانی بودن خود افتخار می‌کنند و آمادگی برای دفاع از کشور را دارند.

جدایی‌طلبی محصول نارضایتی داخلی، وجود رویایی در بیرون از مرزها و عوامل بیرونی تحریک‌کننده است. همه‌ی این‌ها بیش از این‌که به مردم برگردد، برآمده از سیاست‌های رسمی دولت‌هاست. تنش‌زدایی از روابط با همسایگان، بهبود اوضاع اقتصادی و افزایش آزادی‌های فرهنگی و اجتماعی و سیاسی پادزهر جدایی‌طلبی است. به نظرم اگر ایران‌دوستان به جای اینکه انرژی‌شان را بگذارند برای واکنش نشان دادن به کسانی که احساس تبعیض را بیان می‌کنند و یا به زبان مادری‌اشان عشق می‌ورزند و یا خواهان سهم بیشتر قومی و مذهبی در قدرت هستند، این مطالبات را دنبال کنند، این احساس از بین خواهد رفت.

با این حال باید بین فدرالیسم و واگذاری برخی از اختیارات به استان‌ها تفاوت قایل شد. با استثنا کردن تصمیم‌گیری در برخی امور مثل منابع طبیعی و مخیط‌زیست، میراث فرهنگی و ملی، ثروت‌های ملی و امور دفاعی و نظامی می‌توان با واگذاری برخی اختیارات به ادارات و سازمان‌های محلی دستگاه اداری را کارآمدتر کرد. برای این کار نیازی به رییس جمهور برای هر استان نداریم. خلاصه که همه چیز در دو قطب تمرکزگرایی شدید دولتی [ که پیش‌تر در دولت‌های فاشیستی راست و کمونیستی چپ امتحان خود را پس داده‌اند] و خودمختاری خلاصه نمی‌شود و میان این دو صدها راه دیگر است:
میان مسجد و میخانه راهی است

علی‌اصغر سیدآبادی

13 Feb, 19:30


گزارش‌های پراکنده‌ی امروز از جلوی دانشگاه تهران، حکایت از حضور برخی منتقدان به ادامه‌ی حصر میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی دارد.
فراخوان دهندگان نه از هواداران شناخته شده‌ی‌ محصوران بودند و نه احزاب حامی آنان و اصلاح‌طلبان و نه از جبهه اصلاحات و چهره‌های شناخته شده‌ی اصلاحات و نه از حمایت تلویزیون‌های ماهواره‌ای برخوردار بودند. چند نفری با سابقه‌ی حضور در جبهه‌های جنگ بودند که گمان نمی‌رفت دعوتشان چندان جدی گرفته شود، اما هم از سوی نهادهای امنیتی این فراخوان جدی گرفته شده بود و هم از سوی تعدادی از مردم.
با این همه منتقدان حصر فقط آن‌هایی نیستند که برای گردهمایی امروز فراخوان داده بودند یا کوشش کرده بودند خود را جلوی دانشگاه تهران برسانند.
پراکندگی آنانی که خواستار پایان حصرند، بسیار زیاد است و طیفی متنوع را -از درون ساختار تا اپوزیسیون بیرون از ساختار - شامل می‌شود و مصلحت اقتضا می‌کند که به این خواسته توجه شود.
ادامه‌ی حصر به زیان منافع ملی است و رفع حصر در این شرایط می‌تواند روزانه‌ی امیدی بگشاید برای آشتی با اکثریت ناراضی.

علی‌اصغر سیدآبادی

13 Feb, 19:05


ابر و آفتاب

به ابر پنهان کرد آفتاب تابان را
به سبزه بنهفت آن لاله برگ خندان را

به سوی هر دو مهش برد و شاخ ریحان بود
به شاخ مورد بپیوست شاخ ریحان را

بتی که خسته‌دلان را به بوسه درمان است
دریغ دارد از این درددیده درمان را

به ابر نیسان مانم کنون من از غم او
سزد که صنعت خوب است ابر نیسان را

به یک گذر که سحرگاه بر گلستان کرد
بهشت کرد سراسر همه گلستان را

ابواسحاق جویباری

جویباری بخاری از نخستین شاعران فارسی و کمتر شناخته شده است. این شعر را ندیده بودم و دیشب دیدم و بسیار لذت بردم.

* مورد: گیاهی خوشبو است

علی‌اصغر سیدآبادی

13 Feb, 05:40


فاندهای آمریکایی و سیاست‌های ناراضی‌تراش ایرانی

پس از اینکه ترامپ با امضای یک فرمان اجرایی پرداخت فاند و پول به گروهی از اپوزیسیون ایرانی را به مدت سه ماه معلق کرد، رسانه‌ی خبری The Cradle که بر مسائل خاورمیانه تمرکز دارد، به اسناد محرمانه‌ا‌ی در وزارت خارجه‌ی آمریکا، دست یافته است که نشان‌دهنده‌ی تلاش‌های پنهانی دولت پیشین آمریکا برای تغییر حکومت ایران است.
در بخشی از این گزارش به ربوده شدن اعتراضات مردم توسط افراد و گروه‌های خاصی اشاره شده است که از حمایت مالی آمریکا استفاده کرده‌اند.
در این گزارش هم‌چنین از افرادی یاد شده است که با دریافت صدها هزار دلار از نهادهای دولتی آمریکا خود را به عنوان رهبر اعتراضات مردم معرفی کرده‌اند، و‌این باعث شده که بسیاری از معترضان در داخل ایران احساس کنند اعتراضاتشان از سوی عوامل خارجی مصادره شده است.
این مقاله به استناد اسناد محرمانه‌ مدعی است که دولت آمریکا از طریق برنامه‌های پنهانی، در پی تأثیرگذاری بر جامعه‌ی مدنی ایران و تغییر نظام حاکم است. طبق این اسناد، وزارت خارجه‌ی آمریکا از طریق «صندوق دموکراسی منطقه‌ای خاور نزدیک» (NERD) میلیون‌ها دلار برای حمایت از گروه‌های مخالف حکومت ایران هزینه کرده است.
در اسناد فاش‌شده آمده است که آمریکا تلاش کرده تا از نارضایتی‌های داخلی برای بی‌ثبات‌سازی کشور استفاده کند.
مقاله در نهایت نتیجه می‌گیرد که چنین مداخلاتی، به‌جای کمک به مردم ایران، موجب بی‌اعتمادی عمومی نسبت به جنبش‌های اعتراضی و تضعیف مشروعیت آن‌ها شده است.

این مقاله به زمینه‌های پیدایش چنین وضعیتی کاری ندارد، اما ما می‌دانیم که اگر احزاب و گروه‌ها و منتقدان در داخل ایران آزادی اعتراض داشتند و دستگاه‌های رسمی به جای کوشش برای مقابله با اعتراضات و حبس و حصر منتقدان و معترضان می‌کوشیدند، زمینه‌های شکل‌گیری اعتراضات را از بین ببرند و جلوی فساد و ناکارآمدی و ظلم و تبعیض را بگیرند، فاندها و پول‌های خارجی تاثیری نداشت، اما این روال‌ها و رویه‌ها و سیاست‌ها کماکان جاری است و تاثیرش در نارضایتی مردم، از فاندها و برنامه‌ریزی‌های آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها و روس‌ها و دیگران موثرتر است.

https://thecradle.co/articles-id/28854

علی‌اصغر سیدآبادی

12 Feb, 10:09


مجموعه خاطرات، آثار و اسناد میرزا حسن رشدیه به کوشش سیدرضا باقریان موحد و به‌دخت رشدیه،  سال ۱۴۰۲ در قم و از سوی کتاب طه منتشر شده است.

این مجموعه ارزشمند مسلما می‌تواند برای علاقه‌مندان و نیز پژوهشگرانی که شیوه‌های آموزش و تاریخ مدارس نوین در ایران را دنبال می‌کنند، جالب باشد.

لحن، شیوه و حوزه‌هایی که رشدیه در آنها ورود پیدا کرده، در میان نامه‌ها، خطوط و خطاب‌های او قابل پیگیری و بررسی است.
منش و حرکت او در ابعاد گوناگون زندگی، شاید برای امروز نکات جالب توجهی علاوه بر صرفا روش آموزشی وی که ابتکار او در حدود صد و پنجاه سال پیش است، داشته باشد.

این سه کتاب از سوی خزر تقی‌زاده به کتابخانه ادبیات کودک و رمان، اهدا شده است.
کتاب‌ها به تازگی وارد مجموعه شده و قابل استفاده برای اعضا است.

#کتابخانه_ادبیات_کودک_و_رمان
#میرزا_حسن_رشدیه

@khanehketabdar

علی‌اصغر سیدآبادی

12 Feb, 10:07


پادکست بچه‌های امروز
اپیزود سوم🎧🎧

در این اپیزود یک گفت‌وگوی شنیدنی داریم با علی‌اصغر سیدآبادی درباره‌ی مجموعه‌ی "سنگ‌نوشته‌های کوروش صغیر"
شیوا حریری عزیز سوال‌های جالب و مهمی پرسیده که ممکن است سوال شما هم باشد
.
راستی چرا کوروش؟ چرا داریوش نه؟!
چرا تا وقتی کوروش کبیر رو داریم باید از کوروش صغیر بنویسیم؟
.
جواب همه‌ی این سوال‌ها رو در این گفت‌وگوی شنیدنی بشنوید👇🎧🎧👇

علی‌اصغر سیدآبادی

12 Feb, 04:50


https://t.me/c/2098902679/109955

علی‌اصغر سیدآبادی

12 Feb, 04:44


اکتای براهنی : من امروز مردم ترم؛ متعهدترم و عاشق ترم…

اکتای براهنی کارگردان فیلم تحسین شده "پیر پسر" در صفحه شخصی خود نوشت:

🔹این روزها روی هوا راه می روم و حالا دارم می فهمم که آن کودکی که به حرف معلمش گوش می داد و با گفتن کلمه بسم الله روی اب رودخانه راه می رفت و به مدرسه می رسید؛ چه حالی داشت. بله چرا نشود؟ روی آب و هوا هم می شود راه رفت. سینما جادوی خودش را دارد.

🔹مردم؛ یعنی مردم مملکت ما؛ مردم؛ همان هایی که آن شب با ما فیلم پیرپسر را به تماشا نشستند! مردمی که سیل بی پایان تبریکات و نقدها و تکه کلام های زیبایشان تا این لحظه در فصا جاری است. مردم میهن من! مردم تماشاگر سینمای برج میلاد و پردیس ملت در آن شب و آنهایی که ندیده همراه شدند! نادید تبریک کفتند؛ گرچه که آن شب بزرگ همه از منتقدان و رسانه و هنرمندان بودند؛ اما انها نیز مردمان بودند! ای مردمان تماشاگر فیلم های اخراج شده از لیست! من چه خوشبخت بودم که شما را اینچنین در اغوش پیرپسر تجربه کردم.

🔹همیشه فکر می کردم که ما مردم در لحظاتی که بازی فوتبال تیم ملی ایران را تماشا می کنیم؛ به هنگامی که تیم ملی مان گلی می زند و ما از شادی به بالا می پریم؛ در یک آن همه با هم، با دل همه ی مردمان کشور تنظیم و به قول سینمایی ها سینک می شویم. و این گونه است که نقطه صفر حسی ما تعریف همبسته تازه ای می یابد. این همزمانی و در زمانی که از زیباترین های پدیده های این زندگی است؛ از جمعه برای من به نهایت رسید. دست تک تک شما بینندگان آن شب را می بوسم. دست تک تک منتقدانی که قلم زدند را به گرمی می فشارم. آن شب خیلی از مردم، ما را در اغوش می گرفتند. این لحظات مدام در ذهنم می پیچد. اشک می آید. خنده از پی آن، تناقضی عجیب از روح و روانم را عریان می کند. هیچ جایزه، هیچ پول و ثروتی با این قابل قیاس نبود و نیست و نخواهد بود. آرزوی من این است که فیلم را با مردم ایران و روی پرده های سینماهای کشور با هم تماشا کنیم؛ این ارزوی من است.

🔹شب قبل از این تک نمایش دوستی گفت حالت چیست! گفتم احساس می کنم باید پنالتی اخر را در مقابل یک صد هزار تماشاگر در ورزشگاه ازادی بزنم. اگر این پنالتی گل نشود تیم ما باخته است؛ اما اگر گل شود ما می مانیم. دیگران پنالتی های خودشان را از قبل زده بودند و من آخرین نفر بودم. استرس و اشتیاق همزمان در وجودم موج می زد. وقتی مردم شروع به آن تشویق نادیده و کف و سوت زدنهای طولانی کردند؛ فهمیدم که توپ در گوشه دروازه جای گرفته است. سرشارم از لطف شما مردم شگفت انگیز سرزمینم که هر حرکت شما شوری در دل ما و هر کلام شما معنای بی نظیری را زنده می کند.

🔹من امروز مردم ترم؛ متعهدترم و عاشق ترم…

#چند_ثانیه
@chandsanieh_news

علی‌اصغر سیدآبادی

11 Feb, 17:53


آیا ترامپ لخت است؟

ترامپ همزمان با آغاز جنگ تعرفه‌ها، گفته است که در الحاق کانادا به آمریکا و خرید گرینلند جدی است و قصد خریدن غزه را مانند یک معامله در بنگاه املاک دارد.

اروپا و چین و کاناد و مکزیک را با جنگ تعرفه‌ها و الحاق کانادا به آمریکا و خرید گرینلند شورانده است و عربستان و ترکیه و کشورهای عربی- اسلامی را با پیشنهاد خریدن غزه از فلسطینیان و بیرون راندن آنان از غزه.

او تقریبا در برابر همه‌ی کشورهای مهم موضعی گرفته یا علیه‌شان فرمانی صادر کرده است جز اسرائیل و روسیه.
نگاهش به اسرائیل هم‌چون لولوی سرخرمن و بازوی نیابتی است برای تهدید به بمباران و جنگ و نگاهش به روسیه همین است خاص اروپاییان.
با این حال آیا ترامپ موفق می‌شود؟
اگر هدف‌های اعلام شده را هدف‌های واقعی‌اش بدانیم، بعید است به موفقیت کامل برسد، اما به نظر می‌رسد قصد او از این تهدیدها و تصمیم‌ها رسیدن به نتایجی کوچک‌تر مثلا افزایش سرمایه‌گذاری کشورها در آمریکاست.

ترامپ بیش از این‌که چهره‌ای ایدئولوژیک باشد، آدمی عملگراست و آن‌جایی که لازم باشد، حرفش را عوض می‌کند و به روش خودش کوتاه می‌آید. تهدیدهایش نوعی بلوف است به قصد تاثیرگذاری پیش از اقدام عملی.

شاید یکی از اهداف او افزایش سرمایه‌گذاری در آمریکاست که برخی کشورهای عربی و ژاپن برای سرمایه‌گذاری اعلام آمادگی کرده‌اند، اما فرمان‌ها و تهدیدهای ترامپ پیامدهای حساب نشده‌ی دیگری هم دارد و آن هم کمک به شکل‌گیری بلوک‌های تازه‌ی مخالفان سیاست‌های آمریکاست.

نزدیکی ترکیه، عربستان سعودی و کشورهای حاشیه‌ی خلیج فارس و برخی دیگر از کشورهای اسلامی به ایران - دست‌کم در مورد خاص غزه- یکی از این پیامدهاست.

تکاپوی کشورهای اروپایی و تلاش برای تصمیم‌های مستقل از آمریکا و شاید حتی نزدیکی به چین پیامد دیگر فرمان‌ها و تهدیدات ترامپ است.

چین نیز در برابر ترامپ بیکار نخواهد نشست، هرچند احتمالا روسیه به آمریکا نزدیک‌تر خواهد شد.

با این حال پاشنه‌ی آشیل ترامپ اسرائیل خواهد بود. حمایت بی‌پروا از اسرائیل و باز گذاشتن دست نتانیاهو اگر چه پای آمریکا را به جنگ باز نخواهد کرد، اما به موجی از مخالفت و مقاومت خواهد انجامید. ترامپ از این ماجرا بی‌خبر نیست، اما امیدوار است که بلوف‌هایش بیش از عملیات بی‌بی تاثیر بگذارد.

ماجرای ایران کاملا متفاوت است و ایران نمی‌تواند آن کشور باشد، اما اولین جایی که کشوری بلوف‌های او را جدی نگیرد، این سلاح از کار خواهد افتاد و معلوم خواهد شد که پادشاه لخت است.

علی‌اصغر سیدآبادی

11 Feb, 13:03


دولت آن است که بی خونِ دل آید به کنار
ور نه با سعی و عمل باغِ جَنان این همه نیست

حالا به جای دولت بگذارید آزادی که حق است، اما سخت به دست می‌آید. درست این است که نیازی به کوشش دیگران نداشته باشد، اما پشت هر آزادی از این دست کسانی کوشش می‌کنند که نامی از آنان نیست. آنان کوشش می‌کنند، زیستن در این سرزمین را تحمل‌پذیرتر کنند.
آزادی این سه روزنامه‌نگار بر خودشان، خانواده‌شان و همه‌ی کسانی که از این آزادی‌ها خشنودند، مبارکباد!

علی‌اصغر سیدآبادی

11 Feb, 06:31


شصت و‌ دومین سالگرد شورای کتاب کودک برگزار می‌شود

شصت و‌ دومین سالگرد شورای کتاب کودک در سلسله نشست‌های شب‌های بخارا، روز یک‌شنبه  ۲۸ بهمن ماه در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می‌شود.
در این مراسم نوش آفرین انصاری، نصرالله افاضل، شکوه حاجی نصرالله، پندار خمارلو، علی دهباشی، حسین شیخ رضایی و علیرضا میر فخرایی سخنرانی خواهند کرد.
واکاوی ادبیات کودک و نوجوان در سال ۱۴۰۲، معرفی آثار برگزیده وشایان تقدیر ادبیات کودک ونوجوان سال ۱۴۰۲ و همینطور رونمایی از جلد چهارم روز آمد فرهنگنامه کودکان و نوجوانان از بخش‌های این برنامه خواهد بود.

زمان: یک‌شنبه ۲۸بهمن ماه، ساعت ۵-۷ بعدازظهر
مکان: خانه اندیشمندان علوم انسانی، تالار فردوسی، خیابان استادنجات‌الهی(ویلا)، نبش خیابان  ورشو
ورود برای دوستداران ادبیات کودک آزاد است.

#شورای_كتاب_كودک
#فرهنگنامه_کودکان_نوجوانان
#توران_میرهادی
#نوش‌آفرین_انصاری
#شب_بخارا
#خانه_اندیشمندان_علوم_انسانی

@shorayeketabekoodak
https://instagram.com/cbc.1341

علی‌اصغر سیدآبادی

10 Feb, 15:10


تاریخ ساده‌سازی

جلال آل‌احمد، صمد بهرنگی، غلامحسین ساعدی، احمدشاملو، علی شریعتی، مهدی بازرگان و بدالله و عزت‌الله سحابی را یک کاسه می‌کنند و با روحانیون انقلابی مخلوط می‌کنند و اسمشان را می‌گذازند نسل ۵۷.

اگر چه این جمع پراکنده حتی در مخالفت با حکومت پهلوی هم، شباهتی به هم ندارند، شاید برخی از آنان در تبیین ساده‌سازانه از سیاست و دو قطبی ساختن با هم اشتراکاتی داشته باشند.

اگر نمونه‌های مثالی از میان این جمع پراکنده را آل احمد و شریعتی بدانیم، منتقدان امروز آنان دقیقا پا جای پایشان گذاشته‌اند از جمله در همین تفسیر ساده‌سازانه از فروپاشی حکومت پهلوی و پیش‌بینی پیامبرانه برای آینده‌ی ایران.

چرا حکومت پهلوی فروپاشید؟ پاسخ ساده‌سازی شده این است: چپ‌ها و مصدقی‌ها و روحانیون مردم را گول زدند. مردم ناسپاسی کردند و کارتر خیانت کرد و شد آن‌چه شد.
این پاسخ اما با پاسخ‌های کارکزاران رژیم پهلوی به این سوال هم فرق دارد. آنان در آزادی کامل نشسته‌اند و از نگاه خودشان به این پرسش پاسخ داده‌اند و به برخی دلایل اشاره کرده‌اند، در حالی‌که کماکان شاه را اعلیحضرت می‌خوانند. [ به دو پروژه تاریخ شفاهی دانشگاه هاروارد و بنیاد مطالعات ایران مراجعه کنید!]
سخنرانی‌های پرشور احساسی به جای استدلال، پاسخ‌های ساده و سخنرانی‌های پرشور احساسی به جای استدلال، پاسخ‌های ساده و دم‌دستی به پرسش‌های دشوار، نوک زدن به آثار جامعه‌‌شناسان و فیلسوفان، خطابه ایراد کردن به جای نوشتن مقاله و بازنمایی دوگانه‌های خیر و شری از ویژگی‌های این جماعت است.

امروز به مدد ماهواره‌ها و شبکه‌های اجتماعی بازار این جماعت زودتر گرم‌تر می‌شود. اگر در گذشته از میان انبوهی خطابه‌گو یکی پس از ماه‌ها شریعتی می‌شد و نوارهای کاستش دست به دست می‌شد، حالا در چند دقیقه می‌توان جلوی دوربینی نشست و خطابه‌ی پرشور و احساسی همراه با بد و بیراه به شریعتی ایراد کرد و یا با حمله‌ی مدام به دشمنی فرضی که حمله به آن هزینه‌ای نداشته باشد، خوش درخشید.

چند روز پیش آگهی دیدم که یکی از این جماعت را کیسینجر ایران خوانده بود. دیگری را می‌شناسم که تقریبا هر روز سخنرانی پرشور دارد و سومی که درمان همه دردهای ایران را در لیبرالیسم می‌داند و چهارمی که …..
تاریخ ساده‌سازی طولانی است.

علی‌اصغر سیدآبادی

10 Feb, 11:13


🔵رویدادی بی سابقه در تحقیقات علوم پزشکی ایران: امکان دستیابی به همه اقلام اطلاعاتی پژوهشی در 12 سامانه جدید فراهم شد: از مقالات، پژوهشهای سلامت، پایان نامه ها تا فهرست مجلات جعلی، مشابهت یابی و سرقت علمی مقالات و ....

❇️«نظام نوین اطلاعات پژوهش پزشکی ایران» با هدف بهره‌برداری اثربخش از منابع اطلاعاتی پزشکی و نتایج پژوهش‌ها در معاونت تحقیقات وزارت بهداشت راه اندازی شده است که شامل 12 سامانه است:

❇️سامانه علم سنجی اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی کشور به نشانی:
http://isid.research.ac.ir
این سامانه اطلاعات اعضای هیات علمی شامل مقطع، رشته، مرتبه علمی، مقالات، استنادات، اچ ایندکس را در اختیار قرار می دهد. در این سامانه می توان به اطلاعاتی همچون پراستنادترین دانشمندان علوم پزشکی، رتبه بندی اعضای هیات علمی دانشگاه ها بر اساس اچ ایندکس و نیز رتبه بندی آنها بر اساس استناد به هر مقاله دسترسی پیدا کرد

❇️سامانه نشریات (مجلات) علمی پژوهشی علوم پزشکی به نشانی:
http://journals.research.ac.ir
شامل اطلاعات تمامی مجلات دارای رتبه علمی پژوهشی از کميسيون نشريات وزارت بهداشت است. آخرین شماره منتشر شده مجلات را رصد و ثبت کرده و نمايش می‌دهد. امکان تفکيک و بازيابی مجلات بر اساس نمایه، توالی انتشار، زبان انتشار و ساير جزئيات مجله نيز فراهم است

❇️سامانه مدیریت انتشارات دانشگاه (مداد) به نشانی:
http://books.research.ac.ir
اطلاعات اين سامانه شامل عنوان کتاب،‌ ناشر، پدیدآورنده، سال انتشار، نوع کتاب (تالیف، ترجمه و ..)، قیمت، زبان کتاب، شمارگان، تعداد صفحه، قطع کتاب و … بوده و حتی امکان فروش آنلاین کتاب هم در سامانه فراهم است. اطلاعات این سامانه می تواند از همپوشانی در ترجمه یا تالیف کتب جلوگیری کند

❇️ سامانه پایان نامه های علوم پزشکی کشور به نشانی:
http://thesis.research.ac.ir
تمام پایان نامه های ثبت شده علوم پزشکی کشور را در فهرست پایان نامه به ثبت می رساند تا پایان نامه های تکراری ثبت یا اجرا نشود. در حال حاضر نزديک به ۳۰۰ هزار پایان نامه از همه دانشگاه های علوم پزشکی در این سامانه ثبت شده است

❇️سامانه اعلام مجلات نامعتبر و جعلی به نشانی:
http://blacklist.research.ac.ir
فهرست مجلات نامعتبر ، جعلی و مشکوک را معرفی می کند. لازم است محققان قبل از انتشار مقالات خود در مجلات، از نامعتبر و جعلی نبودن مجله اطمينان حاصل کنند. اگر مجله ای نامعتبر و جعلی شناخته شود سه ماه فاصله زمانی بین شناسایی آن تا ثبت در فهرست سیاه در نظر گرفته شده است تا محققانی که مقالاتی به این مجلات ارسال کرده اند فرصت جبران یا جلوگیری از انتشار داشته باشند

❇️سامانه نتایج پژوهشهای سلامت کشور به نشانی: http://news.research.ac.ir
در این سامانه آخرین اخبار مربوط به نتایج پژوهش های سلامت کشور را می توان رصد کرد. این سامانه همچنین شامل فهرستی از اخبار پژوهشی دانشگاه هاست و دانشگاه ها موظف هستند آخرین اخبار پژوهشهای خود را به فهرست این سامانه اضافه کنند.

❇️سامانه منبع یاب (جست و جو و بازیابی منابع اطلاعاتی پزشکی) به نشانی:
http://rsf.research.ac.ir
این سامانه امکان جست و جوی منابع اطلاعاتی مورد اشتراک وزارت بهداشت را فراهم و به کاربران کمک می کند که اگر مجله خاصی را جستجو می‌کنند، بدانند که در کدام منبع اطلاعاتی می توانند آن را بازيابی و به آن دسترسی پیدا کنند

❇️سامانه علم سنجی دانشگاه های علوم پزشکی کشور به نشانی:
http://usid.research.ac.ir
در این سامانه می توان به طور آنی وضعیت دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی را از نظر تعداد مقالات، ميزان خود استنادی، مقالات یک درصد، ۵ درصد، ۱۰ درصد برتر مشاهده کرد

❇️سامانه مشابهت یاب مقالات علوم پزشکی به نشانی: http://ppc.research.ac.ir
این سامانه، مقالات را مشابهت یابی و از نظر وجود سرقت علمی ارزیابی می کند

❇️سامانه بانک اطلاعات مقالات به نشانی:
http://idml.research.ac.ir
شامل اطلاعات مقالات منتشر شده علوم پزشکی داخل و خارج کشور است. تمام مقالاتی که در مجلات علمی پژوهشی کشور منتشر شده اند را در اختیار قرار می دهد. فاز اول، مربوط به مقالات مجلات منتشر شده در کشور است. فاز دوم نیز مربوط به مقالات ایرانیان است که در مجلات خارج از کشور منتشر شده اند

❇️سامانه کتابخانه ملی دیجیتال پزشکی کشور به نشانی : http://www.inlm.ir
همه اقلام اطلاعات پژوهشی علوم پزشکی کشور شامل مقالات، مجلات، کتب، پايان‌نامه‌ها، طرح‌های تحقيقاتی و ...در اين سامانه گردآوری و قابل جستجو خواهد شد

❇️سامانه بانک اطلاعات طرح های تحقیقاتی علوم پزشکی که این سامانه هنوز راه اندازی نشده است

علی‌اصغر سیدآبادی

10 Feb, 11:12


‏در بیانیه وزارت ارجه عربستان در واکنش به اظهارات نتانیاهو چندین عبارت و نکات کلیدی وجود دارد که نشان‌دهنده افزایش تنش میان عربستان سعودی و اسرائیل است.

در سطح اول، استفاده از واژگان تند و محکوم‌کننده قابل توجه است. عربستان از عبارت «رفض القاطع» (رد قاطع) استفاده می‌کند که نشان‌دهنده موضع‌گیری بسیار سخت در برابر اظهارات نتانیاهو است. این لحن در مقایسه با بیانیه‌های پیشین عربستان تندتر شده است.

در سطح دوم، عربستان برای اولین بار از اصطلاح «التطهیر العرقی» (پاکسازی نژادی) استفاده می‌کند که اتهام بسیار سنگینی است و در ادبیات دیپلماتیک عربستان در قبال اسرائیل کم‌سابقه است.

در سطح سوم، استفاده از عبارت «العقلیة المتطرفة المحتلة» (ذهنیت افراطی اشغالگر) نشان می‌دهد که عربستان از موضع محافظه‌کارانه پیشین خود فاصله گرفته و به صراحت رهبری اسرائیل را افراطی می‌خواند.

در سطح چهارم، اشاره مستقیم به «الاحتلال الإسرائيلي الغاشم» (اشغالگری ظالمانه اسرائیل) و تکرار واژه «اشغالگر» نشان‌دهنده تغییر رویکرد عربستان از انتقاد محتاطانه به موضع‌گیری صریح است.

در سطح پنجم، ذکر آمار دقیق تلفات (۱۶۰ هزار نفر) و تأکید بر کشتار زنان و کودکان، نشان می‌دهد که عربستان سعودی از موضع خنثی خارج شده و به طور مستقیم اسرائیل را به جنایات جنگی متهم می‌کند.

در نهایت، اشاره به «۷۵ سال ظلم سیستماتیک» نشان می‌دهد که عربستان نه تنها اقدامات کنونی، بلکه کل موجودیت سیاسی اسرائیل را زیر سؤال می‌برد که این خود نشانه‌ای از تشدید تنش در روابط دو طرف است.

این تغییر لحن و استفاده از واژگان تند نشان می‌دهد که مذاکرات عادی‌سازی روابط که پیش از این در جریان بود، با چالش‌های جدی روبرو شده است.

https://x.com/hamzeh_ir/status/1888494392140263470?t=dDHEzuqWp1kj3gylJmmhUw&s=19

علی‌اصغر سیدآبادی

10 Feb, 07:10


بزودی؛ آغاز خوانش سفرنامه ناصرخسرو

با سلام و احترام
به اطلاع شما همراهان گرامی می‌رساند با پایان یافتن خوانش سیاست‌نامه، در ادامه خوانش متون نثر پارسی استاد مهدی سیدی پس از وقفه‌ای کوتاه خوانش و شرح سفرنامه ناصرخسرو را آغاز خواهند کرد که در همین کانال بارگذاری خواهد شد.

با ارادت
ادمین
@seyedimotun

علی‌اصغر سیدآبادی

08 Feb, 21:45


اَندرو فوگل:
نظرات ترامپ درباره غزه و ایران کاملاً سازگار است، او فقط تا حد بی وجدانی بی‌احساس است و فکر می‌کند غزه‌ای‌ها جنگیدند، شکست خوردند و بنابراین سزاوار نابودی کامل هستند، در حالی که ایرانی‌ها با موشک‌ها و زیرکی‌شان ثابت کردند که ارزش مذاکره دارند. ساده است.

او به همین زبان از محمد بن سلمان، پوتین و مادورو تمجید می‌کند چون به قدرت احترام می‌گذارد. فلسطینی‌ها در حال حاضر چنین قدرتی ندارند.

https://x.com/andfogle/status/1887526089045561547?t=mmQ_NVzmcK4FKq32ICSo7w&s=19

https://x.com/FGhoddoussi/status/1888214923576258742?t=BX7x2d6ikSGGKf0-bgRnZw&s=19

علی‌اصغر سیدآبادی

08 Feb, 13:35


«بچه‌هایتان را از برق بکشید» منتشر شد

بچه‌های امروز آنقدر در بیشتر وقت‌ها به برق وصل شده‌اند که سخت می‌شود حساب وقتی را که با این رسانه‌ها در تماس هستند نگه داشت. اما شما مطمئنید که زیاد است؛ آن‌ها زمان بسیار بسیار زیادی را با رسانه.ها می‌گذارنند در کتاب بچه.هایتان را از برق بکشید دکتر دیوید داتوین پژوهشگر که خودش نیز پدر است به شما نشان می.دهد که چگونه تعادل را حفظ کنید که نه بچه هایتان را از فناوری محروم کنید و نه آن‌ها را تنبل و خوره‌ی تلویزیون بار بیاوردید.

کتاب بچه‌هایتان را از برق بکشید شما را با ترفندها و راهکارهایی مجهز می‌کند تا مطمئناً فرزندانی شاد، سالم پویا و آگاه داشته باشید و هرچقدر هم که دنیا به سمت دیجیتالی شدن پیش برود، بچه‌هایتان می‌توانند از کودکی‌ای پویا و متعادل لذت ببرند.

نویسنده: دیوید داتون
مترجم: فاطمه (ندا) فرنیا
نشر فراهم
چاپ اول ۱۴۰۳
۳۲۲ صفحه
قیمت: ۳۷۰.۰۰۰

سفارش از
@Farahampub_admin

farahampub.ir



@farahampub

علی‌اصغر سیدآبادی

08 Feb, 11:55


‍ اولین باری بود که بعد از تصادف خودم را در آینه می‌دیدم. «گورت را گم کن. ازت متنفرم!» این را به مرد میان‌سالی گفتم که از توی آینه به من خیره شده بود. سرش را تراشیده بودند. مرد میان‌سال یک جمجمه بود با گونه‌های برجسته. چشم‌ها حوضچه‌ای آبی در زمینه‌ی مهتابی صورت. بریدگی روی گونه و لب. ابروهای نقره‌ای. سال! تو کجایی؟ زیبایی‌ای که نیست و نابود شد. تو یکی دیگر بودی؟ به چه زبانی حرف می‌زنی؟ تو پسر کسی هستی؟ یا برادر یا پدر کسی؟ کسی تو را به دست آورده و مالکت شده؟ با خانم‌های همکارت خوب کنار می‌آیی؟ به نظر تو همکارانت به چه دردی می‌خورند؟ تو به چه دردی می‌خوری... به نظر همکارانت؟ تو آن جایی تا برای آن‌ها کاری کنی یا آن‌ها آن‌جایند تا برای تو کاری کنند؟ آن‌ها خواسته‌ها و هدف‌های تو را خوب جلوه می‌دهند یا تو خواسته‌های آن‌ها را توجیه می‌کنی؟ چطور و از چه طریقی راه هم را می‌بندید، جلوی هم در می‌آیید، کار هم را خراب می‌کنید و یا از هم پشتیبانی می‌کنید؟ به کدام حزب رأی می‌دهی؟ تاریخ‌دان خوبی هستی؟ تا حالا فوتبال بازی کرده‌ای؟ کریکت؟ پینگ‌پونگ؟ به مردم توجه می‌کنی و مشتاق شناختن‌شان هستی؟ یا روی خط مرزی زندگی گام برمی‌داری، بی‌اعتنا و دور، و مهر و محبتی که ظاهراً آدم‌ها به هم دارند، عذابت می‌دهد؟ مردهای دیگر بهت حسودی می‌کنند؟ آدم مهربانی هستی؟ تا حالا کسی به تو مهر ورزیده؟ بله، مهر دیده‌ام و آدم مهربانی هستم ...

مردی که همه‌چیز را می‌دید | دبورا لوی | ترجمه‌ی نيلوفر صادقي | چاپ اول ۱۴۰۱، شمیز، رقعی، ۳۱۸ صفحه، ۱۷۰۰۰۰ تومان، #باکتاب.

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

31 Jan, 11:56


پاسخ‌های بی‌پرسش
----
دوباره به دوران پاسخ‌های مشخص برای سوالات نامشخص رسیده‌ایم. این وضعیت را در آستانه انقلاب تجربه کرده بودیم.
جامعه ایران با حجم گسترده‌ای از معضلات عظیم مواجه است. از اقلیم و آب و اقتصاد و فرهنگ و سیاست گرفته تا تک تک سلول‌های حیات تاریخی و اجتماعی ما دست به گریبان مشکلات عدیده‌اند. هر کدام از این معضلات، نیازمند پرسش‌های سترگ و بحث و گفتگوهای عمیق‌اند. اهل نظر باید تشنه بحث برای پاسخ گرفتن برای پرسش‌های عمیق باشند.
دو گروه شده‌ایم و در دو اردوگاه لشکر آراسته‌ایم: طرفداران نظام و براندازان نظام. در این میان اصلاح‌طلبان نیز هستند. خوب که نظر کنی، همانها هم دو شاخه‌اند: شاخه‌ای نزدیک به طرفداران نظام و شاخه‌ای نزدیک به براندازان. برای این هر دو گروه، همه چیز روشن است. لازم نیست در باره چیزی پرسش جدی کنند. دیگر وقت تامل و اندیشیدن نیست. قلب‌ها می‌تپد تا زمانی که یکی بر آن دیگری غلبه کند و کار خاتمه یابد.
بحث و گفتگو فراوان است. همه جا میزهای گفتگو چیده‌اند. از تلویزیون جمهوری اسلامی تا بسترهای پرطرفدار در کلاب هاوس و یوتیوب، تا بی بی سی و ایران اینترنشنال. اما طرفین گفتگو نمی‌کنند، به سولات مشخص پاسخ نمی‌دهند. از ابتدا تا انتهای یک بحث چند ساعته می‌نشینی جز رجز خوانی و تحقیر یکدیگر نمی‌شنوی. بک نمونه هم نمی‌بینید حریف اظهار کند که فلان گزاره را پذیرفته و از فلان مدعای خود عقب می‌نشیند. یک مورد نیز نمی‌بینی که در انتهای بحث هر دو از جایی که ایستاده بودند حرکتی کرده باشند.
کسی گفتگو می‌کند که خود را در یک معضل و کاستی دیده اینک نیازمند دیگری است تا گرهی را در ذهن خود یا در ذهن جامعه بگشاید. این طرف‌ها که این روزها با هم گفتگو می‌کنند، بیشتر نمایندگان لشکریان حریف‌اند که هر کدام به تحقیر دیگری آمده‌اند. منازعات سیاسی هنگامی که به ابتذال تحریک عوام‌الناس می‌رسد، به تحمیق نیازمند است. لاجرم همه چیز را به گرداب تحمیق می‌کشاند منجمله گفتگو را.
پرسش‌های بی‌پاسخ محرک فکر است و پاسخ‌های بی پرسش محرک بلاهت و جهل.
@javadkashi

علی‌اصغر سیدآبادی

31 Jan, 06:42


❇️ چهار کتاب

در شهر خشمگین و دیوانه‌ی ما
گای گاناراتنی در اولین اثرش بازتاب درخشانی از زبان مردم ساکن حاشیه‌ی لندن ساخته است. او که به واسطه‌ی حرفه‌ی روزنامه‌نگاری و ساخت مستند تجربه‌ی نزدیکی از درگیری‌های اجتماعی دارد، به‌خوبی توانسته موج خشونت را در یکی از شهرک‌های حاشیه‌ی لندن روایت کند.

تغییر: چرا به دگرگونی ریشه‌ای نیاز داریم؟
اهمیت واقعی کتاب تغییر در تبیین علمی خطری قریب‌‎الوقوع است که شاید عادت داریم سراغش را از فیلم‌ها و رمان‌ها بگیریم، نه در محاسبات نسبتاً ساده و روشن علمی. تغییراتی که شاید با آگاهی بیشتر بتوان از آن‌ها جلوگیری کرد و تا حد امکان به تأخیرشان انداخت.

حس کردن فرهنگ
کتاب حس کردن فرهنگ اگرچه کاری پژوهشی است، آن‌قدر شیرین و جذاب نوشته‌شده است که همه‌ی ما می‌توانیم خواننده‌اش باشیم. اصغر ایزدی جیران، استاد دانشگاه و نویسنده‌ی این کتاب، نتایج پژوهش‌های میدانی خود را با شما و ما در میان گذاشته است؛ مجموعه‌ای از نُه پژوهش میدانی مردم‌نگارانه در اجتماعات عشایری قره‌داغ آذربایجان و جوامع شهری تبریز و تهران.

وقتی مجاهد خنديد، چهل روز در افغانستان
وقتی مجاهد خندید تصویری کامل و به‌دور از کلیشه‌های رایج از فضای داخل افغانستان ارائه می‌دهد و با زبانی شیرین و روایی خواننده را در این سفر خطرناک، اما دلچسب همراه خود می‌کند و با عکس‌های پایانی کتاب، او را به تماشای گوشه‌هایی از افغانستان می‌برد.

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

30 Jan, 18:26


جشن سده: غیریت‌سازی و انسجام

جشن سده را زرتشتیان ایران به مثابه آیینی مذهبی جشن می‌گیرند، اما در روستاها و شهرهای دیگری نیز آن را به مثابه جشنی ملی مانند شب یلدا و چهارشنبه سوری جشن می‌گیرند.
جشن سده هم به عنوان میراث ملی ایران ثبت شده است و هم در سال ۱۴۰۲ به عنوان میراث مشترک دو کشور ایران و تاجیکستان در یونسکو ثبت شد.
به گفته‌ی منسوب به خیام در نوروزنامه سده مختص ایرانیان نبوده و در توران نیز جشن گرفته می‌شده.

امسال استقبال از این جشن بسیار افزایش یافته است و بر اساس تصویرهایی که از مناطق مختلف بویژه خراسان و یزد و کرمان و اصفهان در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شود، بسیاری از مردم ایران در این جشن شرکت کرده‌اند.

استقبال از جشن‌های ملی را در سال‌های اخیر هم می‌توان در چارچوب میل به همبستگی اجتماعی ایرانیان توضیح داد و هم اشتیاق آنان به شادی و پایکوبی.

این آیین‌ها می‌توانند نقش مهمی در انسجام اجتماعی ایفا کنند، به شرطی که مراقبت کنیم، خود به عناصر غیریت سازی برخی دیگر از اقوام ایرانی تبدیل نشوند.

* تصویر از آرش هاشمی به نقل از شبکه‌های اجتماعی: جشن سده در شهر بردسکن خراسان رضوی

علی‌اصغر سیدآبادی

30 Jan, 15:09


🔺نامه‌های انجمن علمی باستان‌شناسی خطاب به رییس شورای شهر تهران، معاون استاندار و فرماندار ری درباره پروژه «بام ری» و دخل و تصرف غیرقانونی در عرصه تاریخی ری

🔸انجمن علمی باستان‌شناسی ایران در نامه‌هایی به رییس شورای شهر تهران و معاون استاندار و فرماندار ری، درباره عواقب و پیامدهای جبران‌ناپذیر پروژه «بام ری» در آثار ثبت ملّی ری از جمله کوه نقاره‌خانه و گورستان تاریخی زیرین ری هشدار داد.

🔸شوربختانه از حدود یکصد سال گذشته به این سو، به ویژه با ساخت کارخانه سیمان در مجاورت این کهن‌شهر، نامهربانی فراوانی به این شهر تاریخی وارد آمده و تصمیم­‌های نادرست باعث شده تا موج بزرگی از تخریب­‌ها بر این شهر باستانی تحمیل شود! و خوشبختانه اخیراً مردم و مسئولان فرهنگ‌دوست این شهر در کنار پایگاه میراث ملّی ری، دست همت برآورده و اقدامات ارزنده­‌ای در احیاء عظمت و شکوه ری معمول داشته‌­اند که آخرین آنها می­‌تواند تلاش محسوس و تحسین‌برانگیز در راه تحقق ثبت جهانی آن باشد…

🔸با این توضیحات، انجمن علمی باستان‌شناسی ایران پس از رصد خبرهای مربوط به اقدامات نسنجیده و نابخردانه اخیر در مجموعه ارزشمند اثر ملّی «کوه نقاره‌­خانه و گورستان تاریخی زیرین ری»، نسبت به تخریب و دخل و تصرف گسترده غیرقانونی و غیرمجاز در این اثر ثبت ملّی به شماره «۲۰۳» در پروژه موسوم به «پارک گردشگری بام ری» که پیش از این با شکایت وزارت میراث فرهنگی کشور متوقف شده بود، نگرانی عمیق خود را اعلام می‌نماید و از مسئولین، نمایندگان، اعضاء شورای اسلامی شهر، شهردار و دیگر بزرگان فرهنگی دلسوز کشور درخواست می‌کند تا با همدلی و وفاق ملّی و در کنار وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شکوه فرهنگی و تمدّنی ری به آن بازگردانده شود و زمینه بهره‌­مندی مردمان فرهنگ‌دوست ری و ایران از این حوزه فرهنگی و تمدّنی ایرانی را نه تنها برای ایرانیان بلکه همه مردمان فرهنگ‌دوست جهان فراهم نموده و زمینه ثبت جهانی آن به سرعت فراهم گردد.
https://tinyurl.com/299jjrtc

http://instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi

علی‌اصغر سیدآبادی

30 Jan, 11:59


❇️ از شنبه سیزدهم تا بیستم بهمن ماه
عرضه‌ی کتاب‌های چاپ قدیم نشر اگر با قیمت قدیم
حضوری و آنلاین

در روزگاری که هر روز شاهد افزایش قیمت‌ها هستیم، ما در نشر اگر تصمیم گرفته‌ایم تا کتاب‌های چاپ قدیمی‌مان را با همان قیمت گذشته عرضه کنیم.
این تصمیم از باور ما به دسترسی آسان‌تر مخاطبان به کتاب و ترویج فرهنگ مطالعه نشأت می‌گیرد. معتقدیم کتاب باید برای همه قابل دسترس بماند و نباید به‌دلیل گرانی از سبد فرهنگی خانوارها حذف شود.
اگر شما هم به دنبال فرصتی برای تکمیل کتابخانه‌ی خود هستید یا می‌خواهید دوباره به آثار ارزشمند گذشته سر بزنید، حالا بهترین زمان برای خرید است.

🌐 www.agarpub.ir

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

30 Jan, 10:13


چرا حکومت پهلوی فروریخت؟
با نگاهی به خاطرات علینقی عالیخانی

در چرایی فروپاشی حکومت پهلوی معمولا با مجموعه‌ای از ساده‌سازی‌ها مواجهیم. ساز و کار ساده‌سازی‌ معمولا با فروکاستن مجموعه‌ی درهم تنیده‌ای از عوامل به یک عامل پیش می‌رود. در روایت‌های ساده‌سازانه به تناسب از عامل خارجی |تصمیم قدرت‌های جهانی (کنفرانس گوادلوپ)، نقش انگلیسی‌ها در برکشیدن آخوندها و گاه حتی تصمیم یا خیانت شخص کارتر|، | قدرنشناسی و گول خوردن مردم |، |دل‌رحم بودن شاه و انتخاب رفتن از وطن به جای سرکوب مردم|، |نقش روشنفکران چپ| و به ندرت | خیانت برخی از عوامل رژیم| به عنوان دلایل فروپاشی یاد کرده‌اند.

درباره‌ی همه‌ی این عوامل و دلایل می‌توان با داده‌های مستند تاریخی بحث کرد، اما به نظرم یکی از بهترین راه‌ها برای یافتن پاسخ پرسش نخست مراجعه به داوری سران و کارگزاران رژیم پهلوی پس از سقوط و ارزیابی انتقادی دیدگاه‌های آنان است. بیش‌تر آن‌ها پس از سقوط رژیم، در خارج از ایران فرصتی برای بازنگری در کارنامه‌ی حکومت و خود داشتند. بدیهی است که اندکی از آنان توانسته باشند، درباره‌ی نقش خود قضاوت درستی کرده باشند و حتی اگر قضاوتی باشد، باید به دیده‌ی تردید در آن نگریست، اما داوری با فاصله‌ی آنان درباره‌ی کارنامه‌ی حکومت قابل تامل است.

دو پروژه‌ی تاریخ شفاهی ایران در دانشگاه هاروارد و تاریخ شفاهی بنیاد مطالعات ایران مجموعه‌ی بی‌نظیری از این داوری‌ها و دیدگاه‌هاست که در آن کارگزاران رژیم پهلوی در این نکته تامل کرده‌اند که چرا همه چیز به این سادگی فروپاشید؟
دریغا که هنوز کسی برای پژوهشی نظام‌مند از این داده‌های خام درباره‌ی این موضوع همت نکرده است.

به هر حال اخیرا فایل صوتی گفت‌وگو با علینقی عالیخانی از مجموعه‌ی تاریخ شفاهی هاروارد منتشر شده است. او در درخشان‌ترین دوره‌ی اقتصادی حکومت پهلوی مدیریت اقتصاد کشور را در دست داشته و بسیاری از پروژه‌های بزرگ صنعتی دولتی و هم‌چنین شکل‌گیری بخش خصوصی توانمند محصول یا حاصل این دوره است. عالیخانی پیش از این‌که زمام امور اقتصاد کشور را در دست بگیرد، در بخش اطلاعات سازمان امنیت یا همان ساواک در زمینه‌ی بررسی‌های اقتصادی کار کرده و به اسناد مختلف دسترسی کامل داشته و در همان کسوت با مقامات اقتصادی کشورهای مختلف مراوده داشته.
گفت‌وگوی او نشان می‌دهد که حکومت چگونه رفته رفته از اوجی که در آن دوره گرفته بود، افول کرده است.

در گفت‌وگوی او ۱۵ خرداد نقطه‌ی مهمی در این ماجراست. او از جلسه‌ای می‌گوید که گروهی از کارگزاران دلسوز حکومت برگزار می‌کنند تا راه حلی بیابند و پیامد این جلسه برکناری تقریبا تمام اعضای آن جلسه و پیشرفت دو نفری است که به خاطر بی‌خبری شاه از چنین نشستی این جلسه را ترک می‌کنند و گزارش آن را «به عرض اعلیحضرت» می‌رسانند. او این جلسه را نقطه عطفی در مواجهه شاه با متخصصان و کارگزاران می‌داند و معتقد است که پس از این جلسه شخصیت‌های مستقل و چارچوب‌دار رفته رفته در دستگاه گوشه‌نشین شدند و افراد بله قربان‌گو جای آنان را گرفتند. نمونه‌ی مثالی او جایگزینی امیرعباس هویدا به جای اسدالله علم است. او تا آن‌جا پیش می‌رود که معتقد است اگر اسدالله علم در سال‌های منتهی به انقلاب بود، ماجرا شکل دیگری به خود می‌گرفت.
با این حال بخش مهم خاطرات او در حوزه‌ی اقتصاد و صنعت است و توضیح می‌دهد که چگونه رفته رفته با دخالت دربار و شخص شاه سامان امور اقتصادی از هم می‌پاشد و امتیازهای انحصاری نصیب نزدیکان می‌شود. تا آنجا که ناچار می‌شود از وزارت اقتصاد کنار برود و به دستور شاه رییس دانشگاه تهران شود.
چنان که پیداست او در دانشگاه کارنامه‌ی چندان درخشانی ندارد. او همزمانی ریاستش با اعتراضات دانشجویی و تاثیر مستقیم آن در فعالیت‌هایش را به عنوان بخشی از دلایل ناکامی‌اش شرح می‌دهد، اما زمینه‌های اجتماعی را به کلی نادیده می‌گیرد. هم چنان که شرح کارنامه‌اش در دوران وزارت اقتصادش فاقد زمینه‌های اجتماعی و خوش‌بینی جمعی است و همه را به حساب مدیریت خود می‌زند.
گفت‌وگوی علینقی عالیخانی شرح فراز و فرود یک حکومت است، بدون این که خود چنین قصدی داشته باشد. شرح نسبتا منصفانه واقعیت‌ها،  صراحت در قضاوت کارنامه‌ی دیگران و شرح جزئیاتی مانند مصادره تلویزیون خصوصی ثابت، دیدار و گفت‌وگوی شاه و علم پس از ۱۵ خرداد و .... چنین فراز و فرودی را ترسیم کرده است و همین جزییات است که آن را از روایت‌های ساده‌انگارانه هواداران و دوگانه‌سازی‌های رقیبان متفاوت می‌کند. 


لینک گفت‌وگو با علینقی عالیخانی:

https://t.me/tarikh_shafahi_iran_project/3375

علی‌اصغر سیدآبادی

28 Jan, 12:17


عکس‌هایی از خاکسپاری ابراهیم نبوی در جمع چند نفره دوستان و بستگان

علی‌اصغر سیدآبادی

28 Jan, 11:43


تنها عکس خاکسپاری ابراهیم نبوی را بی‌بی‌سی منتشر کرده است.
ابراهیم نبوی سرانجام پس از مرگ به آرزویش رسید و بدون سر و صدا در خاک ایران آرمید!

فرزندان و دوستانش که دنبال انتقال پیکرش به ایران بودند، نگران بودند که نتوانند او را به خاک وطن بسپارند و مخالفت‌هایی بود که کسانی با پیگیری‌هایشان این نگرانی را برطرف کردند.

کاش نبوی در میان بستگان و دوستان و دوستدارانش به خاک سپرده می‌شد!


افزوده:
نمی‌دانم خانواده مایل به خاکسپاری در قطعه‌ی نام‌آوران بودند یا نه، اما صدور مجوز خاکسپاری در اختیار شهرداری تهران و سازمان‌های تابعه‌ی آن است و در چنین مواردی احتمالا نهادهای دیگری هم مداخله می‌کنند.

علی‌اصغر سیدآبادی

28 Jan, 08:21


اخیرا عباس عبدی گزارشی تحلیلی از موج چهارم پیمایش ارزش‌ها و نگرش‌ها منتشر کرده است و با مقایسه‌ی نتایج آن با پیمایش‌های قبلی برخی تغییرات را نشان داده است که در این فاصله‌ی زمانی به نظرم چشمگیر است.
عمده‌ی این تحولات در خانواده‌ی ایرانی و به نفع زنان و جوانان رخ داده است و تاثیر خود را در تغییر جامعه نیز گذاشته است.
چند جدول از این گزارش و پیمایش‌های دیگر را ببینید تا دستتان بیاید که پویش‌ها و کارزارهای جمعی مردم ایران در کجا تاثیر گذاشته است.

علی‌اصغر سیدآبادی

25 Jan, 10:52


https://www.etemadnewspaper.ir/fa/main/detail/211699/

علی‌اصغر سیدآبادی

24 Jan, 19:28


معناهای نهفته و آشکار یک تصویر

عکس‌ها و ویدیو‌های منتشر شده از مسعود پزشکیان و همکارانش در ساخت مدرسه، واکنش‌های بسیاری برانگیخته است.
مخالفان این کار را عوام‌پسندانه و نمایشی و بی‌فایده می‌خوانند و آن را ادامه‌ی کارهای احمدی‌نژاد و رییسی و جلیلی می‌دانند.

موافقان این کار را نشانه‌ی مردمی بودن پزشکیان می‌دانند. برخی موافقان به کارهای نمادین سیاستمداران اروپایی و آمریکایی ارجاع می‌دهند و بنایی و کارگری پزشکیان و همکارانش را کاری نمادین می‌دانند.

پدر من بنا نیست، اما خانه‌مان و بناهایی را که لازم داشتیم، خودمان می‌ساختیم. استاد آجر چین، خودش ماله می‌کشید و یک یا دو نفر ملات می‌آوردند و یک نفر برای استاد آجر می‌انداخت. کار وقتی دست مردم یا بخش خصوصی و غیردولتی باشد، برای ساختن چنین دیواری چهار نفر لازم است، اما همین کار را وقتی دولت بخواهد انجام بدهد لشکری از آدم جمع می‌شود که مزاحم یکدیگرند.

دقت در این ویدیو افشاگر ویژگی‌های نهاد دولت و حاکمیت در ایران است. انجام کارها با هزینه‌های سنگین‌تر و زمان طولانی‌تر، حتی اگر سلامت اقتصادی را نادیده بگیریم. همین یکی از علل ناکارآمدی نهاد دولت و حاکمیت در ایران است.

علی‌اصغر سیدآبادی

24 Jan, 18:56


‍ ‌‌فرانتس فانون مبارز سیاسی و منتقد و دشمن استعمار بود. او در مارتینگ به دنیا آمد در فرانسه پزشکی خواند، برای کارآموزی به الجزایر رفت، بدان کشور دل بست و به جنبش استقلال‌خواهی الجزایر پیوست. از نظر سیاسی وی فردی رادیکال بود که از جنگ استقلال الجزایر دفاع می‌کرد و از نظر فکری مارکسیستی انسان‌گرا بود. در واقع، فانون نبرد طبقاتی مارکس را به نبرد بین دو گروه ملل استعمار‌شده و دولت‌های استعمارگر ترجمه می‌کند.
کتاب تاریخ و آگاهی طبقاتی در سال ۱۹۶۱ به فرانسه ترجمه و ایده‌ی دیالکتیک سوژه و ابژه‌ی آن همه‌گیر شده بود. فانون به‌طور خاص از ایده‌ی شی‌وارگی و شکاف سوژه و ابژه به‌نحوی کاملاً متفاوت استفاده می‌کند. کل پروژه‌ی فانون نشان‌دادن جدایی بین استعمارگر و استعمارشونده (سوژه و ابژه) و سپس روح بخشیدن به این جدایی است. فانون تأکید می‌کند در جهان دو قطبی شده‌ی استعمارگر-استعمارشده، امکان هیچ نوع آشتی وجود ندارد. نبرد فرد بومی برای به‌رسمیت‌شناخته‌شدن، نبردی برای مرگ است. هم استعمارگر و هم استعمارشونده طوری رفتار نمی‌کنند که گویی زمانی سوژه و ابژه وحدت خواهند یافت. دیالکتیک لوکاچی در مورد کتاب دوزخیان روی زمین، خود را در زمینه‌ای دیگر در تکاپو می‌بیند. به نظر ادوارد سعید، برای لوکاچ اولویت آگاهی در تاریخ موضوعیت داشت، اما برای قانون نخست جغرافیا و پس از آن تاریخ است که بر خودآگاهی و ذهنیت اولویت دارند.

سفر نظریه‌ها | عباس کاظمی | چاپ اول ۱۴۰۲، شمیز، رقعی، ۱۵۰ صفحه، ۸۸۰۰۰ تومان، #باکتاب.

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

24 Jan, 18:56


کتاب حس کردن فرهنگ اگرچه کاری پژوهشی است، آن‌قدر شیرین و جذاب نوشته‌شده است که همه‌ی ما می‌توانیم خواننده‌اش باشیم. اصغر ایزدی جیران، استاد دانشگاه و نویسنده‌ی این کتاب، نتایج پژوهش‌های میدانی خود را با شما و ما در میان گذاشته است؛ مجموعه‌ای از نُه پژوهش میدانی مردم‌نگارانه در اجتماعات عشایری قره‌داغ آذربایجان و جوامع شهری تبریز و تهران. موضوع‌های متنوع کتاب از هنر تا مناسک، از گردشگری تا خوانندگی و از فوتبال تا بیمارستان براساس رویکرد نظری مردم‌شناسی حس‌ها یکپارچه شده‌اند. طبق این رویکرد، ادراکاتی چون چشیدن، لمس کردن، دیدن، حرکت کردن، شنیدن و بوییدن، نه عمل‌های بیولوژیک صرف که کردارهای اجتماعی‌اند و انتقال‌دهنده‌ی معانی و ارزش‌های فرهنگی. «حس کردن فرهنگ» هم‌زمان در حال آموزش روش تحقیق مردم‌شناسی از طریق تجربه‌های یک مردم‌شناس جوان نیز هست.

حس کردنِ فرهنگ؛ پژوهش‌های مردم‌نگارانه در ایران | اصغر ایزدی جیران | چاپ اول ۱۴۰۰، شمیز، رقعی، ۲۳۸ صفحه، ۶۴۰۰۰ تومان، #پیشنهاد_کتاب.

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

24 Jan, 18:12


🇺🇳 روز جهانی آموزش و هوش مصنوعی

🤖 یونسکو روز جهانی آموزش ۲۰۲۵ را به هوش مصنوعی اختصاص داد
آدری آزولای، مدیرکل یونسکو، تصمیم گرفته است که روز جهانی آموزش ۲۰۲۵ (جمعه ۲۴ ژانویه) را به فرصت‌ها و چالش‌های هوش مصنوعی اختصاص دهد. او از کشورهای عضو یونسکو دعوت کرده است تا در آموزش معلمان و دانش‌آموزان برای استفاده مسئولانه از این فناوری در حوزه آموزش سرمایه‌گذاری کنند.

🔷 یونسکو نوشته است:‌هوش مصنوعی فرصت‌های بزرگی برای آموزش فراهم می‌کند، به شرطی که استقرار آن در مدارس توسط اصول اخلاقی و روشن راهبری شود. برای رسیدن به ظرفیت کامل خود، این فناوری باید ابعاد انسانی و اجتماعی یادگیری را تکمیل کند، نه اینکه جایگزین آن‌ها شود. این فناوری باید به ابزاری در خدمت معلمان و دانش‌آموزان تبدیل شود، با هدف اصلی استقلال و رفاه آن‌ها.

📌️️ از لحاظ سیاستگذاری دو دسته کشور داریم‌
هوش مصنوعی به طور فزاینده‌ای در آموزش حضور دارد. در کشورهای با درآمد بالا، بیش از دو سوم دانش‌آموزان دبیرستانی از ابزارهای تولیدی هوش مصنوعی برای تکالیف مدرسه استفاده می‌کنند. معلمان نیز بیشتر از هوش مصنوعی برای آماده‌سازی درس‌ها و ارزیابی کار دانش‌آموزان استفاده می‌کنند. راهنمایی و پذیرش مدرسه، که به طور سنتی توسط معلمان و متخصصان انجام می‌شد، نیز بیشتر توسط هوش مصنوعی تعیین می‌شود.

📊 با این حال، متخصصان آموزش هنوز فاقد دستورالعمل‌های روشن در مورد این شیوه‌ها هستند. بر اساس نظرسنجی یونسکو در مه ۲۰۲۳ از ۴۵۰ مؤسسه، تنها ۱۰٪ از مدارس و دانشگاه‌ها چارچوب رسمی برای استفاده از هوش مصنوعی دارند. تا سال ۲۰۲۲، تنها ۷ کشور چارچوب یا برنامه‌های هوش مصنوعی برای معلمان خود توسعه داده‌اند و تنها ۱۵ کشور اهداف آموزش هوش مصنوعی را در برنامه‌های درسی ملی خود گنجانده‌اند. در عین حال، کشورهای بیشتری استفاده از فناوری‌های جدید در کلاس‌های درس را محدود می‌کنند. بر اساس داده‌های جدید یونسکو، تقریباً ۴۰٪ از کشورها اکنون قانون یا سیاستی برای ممنوعیت استفاده از تلفن‌های همراه در مدارس دارند. این آمار در ژوئیه ۲۰۲۳، ۲۴٪ بود.

📌️️ ابزاری که باید در خدمت دانش‌آموزان و معلمان باقی بماند
با توجه به مأموریت میان‌بخشی یونسکو در حوزه‌های آموزش، علوم، فرهنگ و اطلاعات، این سازمان تقریباً ده سال است که به چالش‌های ناشی از هوش مصنوعی می‌پردازد. در نوامبر ۲۰۲۱، کشورهای عضو اولین چارچوب استاندارد جهانی در مورد اخلاق هوش مصنوعی را تصویب کردند.

در حوزه آموزش، یونسکو در سپتامبر ۲۰۲۳ اولین راهنمای استفاده از هوش مصنوعی تولیدی در آموزش و پژوهش و در سال ۲۰۲۴ دو چارچوب شایستگی هوش مصنوعی برای دانش‌آموزان و معلمان را منتشر کرد که به پتانسیل‌ها و خطرات هوش مصنوعی پرداخته و گامی به سوی استفاده ایمن، اخلاقی، فراگیر و مسئولانه از آن است. این انتشارات شامل پیشنهاد تعیین حداقل سن ۱۳ سال برای استفاده از هوش مصنوعی در کلاس‌های درس است.

یونسکو همچنین اشاره می‌کند که منابعی که دولت‌ها به هوش مصنوعی اختصاص می‌دهند باید علاوه بر منابع مالی موجود برای آموزش باشد و نه جایگزین آن‌ها، در حالی که هنوز یک چهارم مدارس ابتدایی به برق دسترسی ندارند و ۶۰٪ به اینترنت متصل نیستند. نیازهای اساسی باید در اولویت باقی بمانند: مدارس با مدیریت خوب و مجهز، با معلمان آموزش‌دیده و با حقوق مناسب که توسط مأموریت خود انگیزه می‌گیرند.

https://www.unesco.org/en/articles/unesco-dedicates-international-day-education-2025-artificial-intelligence?hub=66580
#بین_الملل #فناوری #تکنولوژی
#سیاستگذاری_آموزشی #مدیریت_آموزشی
🔻🔻🔻
یادگیرنده مادام‌العمر باشیم:
@TeacherasLLL

علی‌اصغر سیدآبادی

24 Jan, 12:28


اسماعیل آذری‌نژاد:
«نوجوون‌ها علاقه‌ای به کتاب ندارند،به زور کتاب درسی خودشون را می‌خوانند اینها نسل zهستند.
این حرفی است که از خیلی افراد و معلم‌ها می‌شنویم.
اما ثابت کردیم اگر تسهیلگر با دانشی پای کار باشد.بچه‌ها عاشق کتاب‌اند.
خانم افرنجیان ارتباط صمیمی و محترمانه‌ای با نوجوون‌ها برقرار کرده است.»
.

علی‌اصغر سیدآبادی

24 Jan, 04:54


عملکرد دیوان کیفری بین المللی چه درباره پوتین متجاوز به اوکراین و چه نتانیاهو جنایتکار و چه طالبان درست و رو به جلو است درخواست حکم جلب سرکرده گروه تروریستی و جنایتکار طالبان ، یک دستاورد بزرگ برای عدالت جهانی و دیوان بین المللی کیفری و ملت افغانستان است .

https://x.com/bahmaniqajar/status/1882516152884297744

علی‌اصغر سیدآبادی

23 Jan, 19:38



💠 مقدمه‌ای بر ابزارهای مدرن پژوهش در مطالعات اسلامی

در سال‌های اخیر، ابزارهای برخط و آرشیوهای دیجیتال تحولی اساسی در مطالعات اسلامی، به ویژه پژوهش‌های قرآنی، ایجاد کرده‌اند. این ابزارها، علاوه بر تسهیل دسترسی به منابع، امکان تحلیل دقیق‌تر و کاربردی‌تر متون را برای پژوهشگران فراهم کرده‌اند. این ابزارها و منابع توانسته‌اند از شناسایی ساختارهای زبانی گرفته تا مرور سادهٔ نسخ خطی و قرائات قرآنی، افق‌های جدیدی را در مطالعات قرآنی ایجاد کنند. همچنین ابزارهای مطالعات عهدینی، با امکان دسترسی مستقیم به متن اصلی، مقایسهٔ ترجمه‌های مختلف، و ارائهٔ تفاسیر متقدم، به پژوهشگران کمک می‌کنند تا زمینهٔ نزول قرآن و معنای بین سطور آن را در گفت‌وگو با مخاطبان اهل کتاب بهتر درک کنند.

🔴 تاکنون مجموعه‌ای از ابزارها و آرشیوهای کلیدی این حوزه در کانال انعکاس معرفی شده است که می‌توانید با استفاده از هشتگ #انعکاس_ابزار به آن‌ها دسترسی داشته باشید. در ادامه، فهرستی از این ابزارهای و منابع مهم آورده شده است:

۱- گنجینۀ سنگ‌نبشته‌های باستانی (OCIANA)
۲- مطالعهٔ علمی عهدین (StepBible)
۳- صرف قرآن (Quran Morphology)
۴- پیکرهٔ عربی قرآن (Quranic Arabic Corpus)
۵- کُرپوس کُرانیکوم (Corpus Coranicum)
۶-دایرةالمعارف قرائت‌های قرآن EvQ
۷- کتابخانه IDEO (مؤسسهٔ شرق‌شناسی دومینیکن)
۸- فهرست الکندی

اما این تنها آغاز راه است!

🔻 در مدرسه جدید مدار، شما می‌توانید با مجموعه‌ای گسترده‌تر از ابزارهای برخط آشنا شوید و استفادهٔ تخصصی از آن‌ها را برای پیشبرد پژوهش‌های قرآنی خود فرا بگیرید.

🟣 فرخوان ثبت‌نام مدرسه سوم مدار: جعبه ابزار برخط پژوهش در بافتار، متن و بینامتن قرآن

🔹 برای ارسال درخواست ثبت‌نام، مشاهدهٔ برنامه و عناوین ارائه‌ها و کسب اطلاعات بیشتر به سایت مدرسه مدار مراجعه کنید:

https://inekas.org/madar2025

#رویداد_انعکاس

@inekas

علی‌اصغر سیدآبادی

23 Jan, 19:04


☑️ عباس کاظمی


پل فاسل [در کتاب خارج] .. بین سه مفهوم کاشف، مسافر و توریست تمایز ایجاد می‌کند ... کاشف..هدفش... کاوش در ابعاد پنهان‌مانده این جهان است، کاشفان به دنبال رفتن به نقاط ناشناخته و کشف‌ناشده این جهان‌اند...او نمی‌داند چه چیزی در انتظارش است... در اینجا سفر با خطر همراه است. به عبارتی، مسافر نظریه‌پرداز ما باید بداند که فهم و کشف امر نظری ...محتاج خطرکردن نیز هست. اما توریست.... دقیقا به نقاطی می‌رود که از پیش برای او نشانه‌گذاری شده‌است... او از جاهایی دیدن می‌کند که میلیون‌ها نفر پیش از او بازدید کرده‌اند.... در مواجهه با نظریه‌ها در...ایران... در موقعیت توریستی بیشتر روی نقاط تکراری‌اش دست گذاشته می‌شود.... مسافر اما می‌تواندحماسه‌ی خود را در ایستادن میان این دو خلق کند. یعنی بازی میان آنچه از پیش کشف شده و آنچه نیازمند کشف و ماجراجویی است.
ماجرای مسافرت نظریه.. هم محتاج وفاداری به "سرمنشا‌ها" و اصل‌هاست... و هم مستلزم ماجراجویی در رویارویی با وضعیت جدیدی است که در پاسخ بدان دست به خوانش نظری زده می‌شود.

کتاب سفر نظریه‌ها، نشر اگر، صص ۳۲-۳۰

خرید آنلاین

خرید از سایت اگر


@varijkazemi

علی‌اصغر سیدآبادی

23 Jan, 02:22


گفت‌وگو با مجله‌ی چشم‌انداز ایران
فیلترینگ و سانسور تله‌ی خودفریبی مقامات


فیلترینگ و سانسور حتی اگر موفقیت‌آمیز باشد، باعث محروم شدن حاکمیت از شنیدن صدای مردم می‌شود و در تله خودفریبی گرفتار می‌شود. محروم شدن از صدای نقد باعث از دست رفتن فرصت اصلاح می‌شود. اشکالات وقتی هنوز کوچک‌اند قابل اصلاح‌اند. سانسور مردم در واقع سانسور مدیران است. درست است که ظاهراً بستن صدای مردم است، اما هم‌زمان محروم کردن آنان از صدای مردم است. سانسور باعث می‌شود مردم به خیابان بیایند تا صدایشان را به گوش‌های بسته برسانند. اگر سانسور نباشد، اعتراضات شکلی آرام‌تر خواهند داشت. این محدود به یک نسل نیست. مسئله نسل جدید در سانسور با نسل‌های پیشین تفاوتی ندارد، اما ارزش‌ها و نگرش‌ها و در نتیجه سبک زندگی‌ تغییر کرده است و در این تغییرها نسل جدید، حمایت بخش بزرگی از نسل‌های گذشته را برای حقوق خودش کسب کرده است.

دستاورد فرهنگی فیلترینگ نصیب دشمنان و مخالفان و رقیبان ایران شده و دستاوردهای مالی‌اش نصیب فیلترشکن‌فروشان شده است و بروکراسی کوچکی هم ایجاد شده است شامل چند پست دولتی و حاکمیتی برای گروهی کوچک.

آزادی با مسئولیت همراه است. اتفاقاً یکی از اشکالات فیلترینگ این است که از ما سلب مسئولیت می‌کند. مردم را شایسته مسئولیت نمی‌داند. مردم در چشم فیلترینگ و سانسور صغیرند؛ وگرنه هر کس در قبال حرفی که می‌زند و کاری که می‌کند مسئول است. حفظ فیلترینگ به بهانه‌های مختلف نقض غرض است. فیلترینگ کیفر قبل از خطای احتمالی است، محکومیت بدون محاکمه عادلانه یا حتی بدون اتهام است. این‌ها بهانه است. فیلترینگ نه توان جلوگیری از خطا و تخلف و جرم را دارد و نه در آن از نور رستگاری خبری است. باید فیلترینگ برداشته شود و ما مردم در برابر گفتار و رفتار خود مسئول و پاسخگو باشیم.


https://t.me/cheshmandaz_iran/1053

علی‌اصغر سیدآبادی

22 Jan, 05:56


💠 دان کیوپیت، جستجوگر ایمان

روز گذشته دان کیوپیت، فیلسوف دین و متاله (سابق) مسیحی درگذشت. از او آثار مختلفی منتشر شده است که برخی از آنها به فارسی ترجمه شده است، به طور خاص کتاب دریای ایمان (1984) ترجمه حسن کامشاد و عرفان پس از مدرنیته (1998) ترجمه الله کرم کرمی پور مورد توجه علاقه مندان ایرانی قرار گرفته است.

کیوپیت که خود زمانی یک کشیش بود، ایمانش را به گوشه دیر و صومعه محدود نکرد بلکه دغدغه مهم او تحولات جهان جدید بود. در کتاب دریای ایمان – که مکتوب مستندی شش قسمتی در تلویزیون بی بی سی است- کیوپیت به چالش های مختلفی که ایمان در قرون اخیر با آن مواجه شده است، می پردازد. او از متفکران مختلفی چون دکارت، گالیله، داروین، کانت و هگل سخن می گوید و سپس با افرادی چون کرکگارد، نیچه و ویتگنشتاین همراه می شود. تامل در چالش های معرفتی جهان جدید از کیوپیت یک ناواقع‌گرا در الهیات و در مرحله بعد ناواقع گرا در تمام امور می سازد. حضور اندیشه های فیلسوفانی چون ویتگنشتاین و نیچه در افکار او روشن است.

این دیدگاه ها البته برای او چالش هایی را در پی داشت و رابطه او و کلیسا را مختل کرد. برخی دیدگاه او را به کفر نزدیکتر از ایمان معرفی کردند. با این حال، فارغ از اینکه با دیدگاه او همدل باشیم یا نه، نکته مهم در زندگی او، چشم نبستن و کنج عافیت نگزیدن است. او ایمانش را با خود به دل حوادث برد. طوفان های سهمگین دوران مدرن را ندید نگرفت و سعی کرد از میان این طوفان ها راهی بیابد. شاید راه او مطلوب بسیاری از دینداران نباشد ولی شجاعت او در مواجهه با مسائل ستودنیست.

✍🏼 وحید سهرابی فر

📌 @Sohrabifar_Vahid

علی‌اصغر سیدآبادی

21 Jan, 19:36


‍ (...) هوشنگ ایرانی بعدتر در بیانیه‌ی سلاخ بلبل و نقدهایی که بر نیما و توللی نوشت، نشان داد که تا چه اندازه حتی سلیقه‌ی عامیانه و اجتماعی را خطرناک و تهدیدی برای اندیشه‌های منفرد می‌داند؛ زیرا به باور او اجتماع نمی‌تواند و نباید که بتواند هنر و علم نو را دریابد. این ناتوانی جامعه را به یاوه‌سرایی، به تهمت زدن و حتی به وضع احمقانه‌ای، به محکوم کردن می‌کشاند. به باور ایرانی، اجتماع هرگز نمی‌تواند از خود نیروی آفرینش داشته باشد، زیرا تواناییِ تفکر اجتماعی ندارد. هنرمند در بازگشت به درون، در خود، رمزهایی دارد که جز بر آفریننده، بر دیگران روشن نیست. ازین‌رو، بندها را می‌گسلد و به‌سوی دریافتِ خویشتنِ خویش، جهان درون را می‌یابد. در نظر ایرانی، آفریدن بت اجتماع و پرستش آن یکی از عوارض دنیای ماشینی است که بشر را واداشته در کولاک اضطراب‌ها و تنش‌ها در جست‌وجوی یک تکیه‌گاه بت اجتماع را بپرستد؛ بتی که جز در دنیای سرشار از وهم پرستندگانش وجود خارجی ندارد.

۱۳۴۸: سخنی پيرامون انقلاب ۵۷ از گذرگاه ادبيات | سیامک مهاجری | چاپ دوم ۱۴۰۲، شمیز، رقعی، ۱۷۶ صفحه، ۱۸۰۰۰۰ تومان، #باکتاب.

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

21 Jan, 19:36


‍ کلوین احساس می‌کرد حفره‌ای وسط سینه‌اش باز شده. از شانزده سالگی هر کاری کرده بود تا این راز را مخفی نگه دارد. خانه را ترک کرده بود، پیوندها را گسسته بود، قلب‌ها را شکسته بود -قلب خودش را هم- تا از خانواده‌اش فرار کند. تا از سرنوشت‌اش فرار کند. زندگیِ تازه‌ای برای خودش ساخته بود -زندگی‌ای متفاوت- جایی دیگر. از نو شروع کرده بود. تنها. دلش برای خانواده‌اش تنگ شده بود ولی هرگز نمی‌توانست برگردد، چون بریج‌ها همه‌چیز را نابود می‌کردند. همه‌چیز و همه کس را. نمی‌توانستند جلوی خودشان را بگیرند. طلسم شده بودند. و او را هم نابود می‌کردند. چه کسی به او اعتماد می‌کرد وقتی می‌فهمید کیست؟ و از کجا آمده؟ هیچ‌کس. نه پلیس و نه کلاهبردارها. در این کار اعتماد مهم بود. اگر مورد اعتماد نبودی نمی‌توانستی در این کار باشی و بریج‌ها مورد اعتماد نبودند.

خروج | بلیندا باوئر | ترجمه‌ی سام حاجیانی | چاپ اول ۱۴۰۳، رقعی، شمیز، ۳۵۹ صفحه، ۳۷۰۰۰۰ تومان، #باکتاب.

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

21 Jan, 19:36


‍ هریک از ما تا حدودی تصویر و برداشتی از دروغ و دروغ‌گویی در ذهن خود داریم و با آن کم‌وبیش آشنا هستیم و حتی می‌توانیم دلایل زیادی برای دروغ‌گویی ذکر کنیم. دروغ‌گویی می‌تواند علت‌های مختلفی داشته باشد؛ از پنهان کردن اشتباهات، شایعه درست کردن علیه دیگران، محافظت از یک دوست گرفته تا کسب امتیازی برای خودمان. یا حتی ممکن است تنها به قصد شوخی و سرگرمی دروغ بگوییم. همه دروغ می‌گویند و درعین‌حال همه آن را به عنوان کاری غلط محکوم می‌کنند. دوست داریم به خودمان بگوییم که دروغ گفتنمان به‌خاطر دیگران است، اما حتی در این حالت هم اغلب به خودمان دروغ می‌گوییم.

کتاب «فلسفه‌ی دروغ‌گویی» در پاسخ به سوالات بالا، یک ویژگی متفاوت نسبت به دیگر کتاب‌ها دارد. کتاب خواننده را با خود همراه می‌کند و به او احساس تماشاگری را می‌بخشد که در صحنه‌ی رویدادها و اتفاقات حضور دارد و شاهد ماجراهایی است که نویسنده در خلال توضیحات و استدلال‌های خود تعریف می‌کند. درنتیجه، افراد با خواندن این کتاب به نحوی غیرمستقیم به یک خودشناسی در تجربه‌ی زیسته‌ای که در مواجهه با دروغ داشته‌اند، دست می‌یابند. نویسنده‌ی کتاب ضمن آنکه به دروغ‌گویی و انگیزه‌های پشت آن اشاره می‌کند، با نگاهی اخلاق‌گرا و مسئولانه درباره‌ی دروغ سخن می‌گوید و باعث می‌شود که خواننده بتواند با دیدی بازتر و فهمی دقیق‌تر به پدیده‌ی دروغ نگاه کند.

فلسفه‌ی دروغگویی | لارس سوِنسن | ترجمه‌ی بهروز گرانپايه | چاپ دوم ۱۴۰۲، شمیز، رقعی، ۱۴۹ صفحه، ۱۷۰۰۰۰ تومان، #پیشنهاد_کتاب.

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

21 Jan, 16:19


از دقایقی پیش ۱۵۵ کتاب نو را به نصف قیمت روزشان در کانال فروش‌های هفتگی عرضه کرده‌ایم.

از این پست به پایین
.

علی‌اصغر سیدآبادی

21 Jan, 09:25


📝📝📝سبقت گرفتن اینفلوئنسرها از سلبریتی‌ها

🔻🔻🔻پنجمین گزارش تحلیلی سالیانه پیرامون روندهای تغییر در اینستاگرام ایرانی از سال ۱۳۹۸ تا سال ۱۴۰۳ به‌کوشش ابوالفضل حاجی‌زادگان منتشر شده در وب‌سایت #مشق_نو

📌بریده‌ای از متن:

🖊در ماه‌های گذشته، دعوای وفاق‌آمیز جریان‌های سیاسی اصلاح‌طلب و اصولگرا پیرامون موضوع فیلترینگ، به‌لحاظ رسانه‌ای ابعاد گسترده‌ای به خود گرفت و نهایتاً منجر به رفع فیلترینگ واتس‌اپ و گوگل‌پلی شد.

🖊اما فارغ از این حواشی، آنچه اهمیت دارد این است که تا زمانی‌که شهروندان برای زیست روزمره‌شان در فضای آنلاین مجبور به روشن کردن فیلترشکن‌های‌شان باشند، سایه‌ی سیاست فیلترینگ کماکان بر سرشان سنگینی خواهد کرد. با این حال، شواهد گوناگون نشان می‌دهند که بخش زیادی از مردم، برای استفاده از پلتفرم‌های فیلترشده منتظر این‌گونه «توافق»های سیاسی نمی‌مانند.

🖊بر اساس نتایج آخرین پیمایش ایسپا درباره «میزان استفاده ایرانیان از پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی»، اینستاگرام در دو سال گذشته به فراگیرترین پلتفرم آنلاین در بین مردم ایران تبدیل شده است.

🖊در گزارش پیش رو، با مرور نتایج پنجمین گزارش تحلیلی سالیانه پیرامون روندهای تغییر در اینستاگرام ایرانی از سال ۱۳۹۸ تا سال ۱۴۰۳، خواهیم دید که در پسِ پشت این رشد کمّیِ نفوذ اینستاگرام در زندگی آنلاین و آفلاین مردم ایران، جدی‌ترین روندهای تغییر کدام‌اند و این تغییرات کمّی بر چه کیفیت‌هایی دلالت دارند.

🖊با در نظر گرفتن مجموع یافته‌های ششمین سال از این پژوهش طولی می‌توان گفت که اینستاگرام ایرانی کماکان در مسیر فراگیرتر شدن و نیز تکثر و تمرکززدایی بیشتر حرکت می‌کند. افزایش مرجعیت اینفلوئنسرها در مقایسه با سلبریتی‌ها در سال‌های اخیر صرفاً محدود به فضای آنلاین ایرانی نمی‌شود و ابعاد جهانی دارد؛ اما این روند در اینستاگرام ایرانی بنا به زمینه‌های سیاسی و اجتماعی شدت بیشتری پیدا کرده است.

🖊سلبریتی‌های ایرانی تا چند سال پیش، این امکان را داشتند تا با به‌کارگیری اندکی ظرافت در موضع‌گیری‌های‌شان، مقبولیت خود را در بین طرف‌های مختلف دعواهای سیاسی و اجتماعی حفظ کرده و از سرمایه‌های میدان‌های مختلف بهره‌مند باشند. اما در سال‌های اخیر، تا حد زیادی این امکان را از دست داده و بیش از پیش در معرض این خطر قرار گرفته‌اند که در ازای تلاش برای حفظ سرمایه‌های یک میدان، سرمایه‌های میدان‌های دیگر را از دست بدهند.

🖊نکته مهم دیگر این است که تجربه‌ی سال‌های گذشته به‌خوبی نشان داده است که سیاست‌های اتخاذ شده برای کوچاندن کاربران از پلتفرم‌های آنلاین جهانی به‌سمت پلتفرم‌های «بومی»، عملاً نتیجه‌ی معکوس داده و کاربران را برای استفاده از این پلتفرم‌ها مصمم‌تر کرده است.

🖊امروزه اینستاگرام درهم‌تنیدگی بیشتری با لایه‌های مختلف زندگی آنلاین و آفلاین مردم ایران پیدا کرده است. در این بین، سیاست‌گذاران مخیّرند که یا این راه اشتباه را به امید رسیدن به نتیجه‌ای متفاوت ادامه دهند یا اینکه به‌طور اساسی در مسیری که تاکنون طی کرده‌اند، تجدیدنظر کنند.

🔸متن کامل این نوشتار را در لینک زیر بخوانید

https://mashghenow.com/?p=6150

🔗پیشینه گزارش‌ها:
گزارش شماره ۱ - گزارش شماره ۲ - گزارش شماره ۳ - گزارش شماره ۴

#ابوالفضل_حاجی‌زادگان #شبکه‌های_اجتماعی #اینترنت #اینستاگرام

🔸نشانی تلگرام «مشق نو»:
t.me/mashghenowofficial

علی‌اصغر سیدآبادی

20 Jan, 01:49


تازه‌ترین نظرسنجی نشان می‌دهد کامالا هریس تاوان همراهی با بایدن در مورد غزه را پرداخت کرد.

۱۹ میلیون از رای‌دهندگان بایدن در سال ۲۰۲۰، در انتخابات ۲۰۲۴ در خانه ماندند. نظرسنجی نشان می‌دهد که غزه مهم‌ترین دلیل - بالاتر از اقتصاد و مهاجرت - بوده است.

طبق نظرسنجی یوگاو، بیست و نه درصد از کسانی که در سال ۲۰۲۰ به بایدن رأی داده بودند اما در انتخابات ۲۰۲۴ شرکت نکردند، گفتند که حمایت آمریکا از نسل‌کشی، مهم‌ترین دلیل عدم مشارکت آنها در انتخابات بوده است.

https://www.dropsitenews.com/p/kamala-harris-gaza-israel-biden-election-poll?r=2g1up&utm_campaign=post&utm_medium=web

علی‌اصغر سیدآبادی

16 Jan, 16:50


در مقام ابراهیم



با پدرم رسیدیم فرودگاه مهرآبا‌د، ترمینال یک. داور نبوی دم ورودی ترمینال روی پله نشسته بود و تند تند می‌نوشت. جوانکی بالای سرش ایستاده بود و چمدانی کنارش بود. سلام دادم. جواب سلامم را چنان سرسری داد و فضا چنان عجیب بود که منصرف شدم از گفتن چیزی که می‌خواستم بهش بگویم.
نیم ساعت بعد آمد عذرخواهی کرد و گفت کتاب را باید می‌رساندم و فصل آخرش مانده بود. چند سال پیش بود؟ یادم نیست، چه کتابی بود؟ یادم نیست، اما یادم هست که یکی از آن سال‌ها بود که نوشته‌های طنز ابراهیم نبوی را مثل ورق زر می‌بردند و روزنامه‌ای را به خاطر ستونی از او می‌خریدند. این هم یادم مانده که کتاب برای انتشارات روزنه بود.
در جشنواره مطبوعات برنده شده بودم و جایزه‌ی برنده سفر حج بود و من جایزه‌ام را داده بودم پدرم و می‌خواستم او را به کسی بسپارم که هوایش را داشته باشد. ابراهیم نبوی و فرزاد ادیبی و محمدرضا شمس و دیگرانی هم در آن کاروان بودند که الان به خاطر ندارمشان.
هر کس دیگر هم بود، نمی‌توانست از داور نبوی چنین چیزی بخواهد. پدرم پیش از آن چیزی از ابراهیم نبوی نخوانده بود و او را نمی‌شناخت، اما پس از آن همسفری، همیشه از او به نیکی یاد می‌کند.
آخرین بار او را سال‌های آخر دوره‌ی احمدی‌نژاد دیدم. رفته بودم نمایشگاه کتاب فرانکفورت. می‌گفت: از آقای خاتمی خواهش کنید نامزد انتخابات شود. من برگردم چند ماهی زندان را تحمل کنم و بعدش زندگی کنم.
تعجب کردم. هنوز این طرف و آن طرف در تلویزیون‌ها برنامه داشت و فکر می‌کردم باید زندگی‌اش رو به راه‌تر از آن باشد که بخواهد به ایران برگردد، اما نبود.

اولین بار که ابراهیم نبوی را دیدم اوائل انتشار روزنامه جامعه بود و حرف فرید قاسمی به میان آمدکه با استناد به تجربه‌ی تاریخ مطبوعات توصیه کرده بود؛ این اوضاع پایدار نیست و باید برای تداومش آرام‌تر حرکت کرد. نبوی می‌گفت: ما یک سال پیش‌تر وقت نداریم و باید از فرصت استفاده کنیم و هرچه می‌خواهیم بنویسیم.
خودش در همان دیدار اروپا دوباره حرف فرید قاسمی را تکرار کرد.
وقتی بیرون آمدیم، سینه‌ام سنگین بود. در این سال‌ها هر وقت به یادش می‌افتادم، حالت چشمانش به ذهنم هجوم می‌آورد وقتی می‌گفت راضی است به ایران برگردد و چند ماهی زندان برود. بعد سینه‌ام سنگین می‌شد.
امروز هم وقتی خبر رفتنش را شنیدم، دوباره سینه‌ام سنگین شد و بعد چیزی در گلویم پیچید و شکست.

نسل ما با نوشته‌ها و بویژه طنزهای ابراهیم نبوی خندید. با گفت‌وگوها و تک‌نگاری‌هایش ما را به زوایایی جذاب و پنهان از زندگی چهره‌ها راه داد. نسل ما با او پنجره‌ای به دنیای عبید زاکانی و دیگر طنز نویسان گشود و یک تنه طنزنویسی ایران را متحول کرد و به آن رونق داد.

داور نبوی نماد نسلی خوشبین است که رویایی را پرورد و باور کرد و تلاش کرد ترک‌ها و شکستگی‌های آن رویا را بند بزند و نشد و نتوانست و ناامید و مستاصل شد.

نمی‌دانم چرا، اما در پایان این یادداشت، یاد آن‌جایی از سفرنامه حج داور نبوی افتاده‌ام که در مقام ابراهیم از خدا بخشش گناهانش را طلب می‌کند و گفت‌وگوی دو فرشته را می‌شنود که اولی می‌گوید ببین چه انتظاراتی دارد و دومی جواب می‌دهد که او که کاری نکرده، هفته‌ی پیش فلانی اینجا بود و گناهانش بخشیده شد! به جای فلانی اسم یکی از مقامات قضایی را آورده بود. شاید محسنی اژه‌ای را!

علی‌اصغر سیدآبادی

13 Jan, 10:32


۲۳ سال با کانون توسعه فرهنگی کودکان

از شما عزیزان و همراهان در همه‌ی این سال‌ها دعوت می‌کنیم روز شنبه ۲۹ دی ماه ۱۴۰۳، از ساعت ۵ بعدازظهر با ما همراه شوید. می‌خواهیم از ۲۳سال کار و تلاش در کتابخانه‌های روستایی بگوییم و بشنویم.
                          منتظر دیدارتان هستیم

زمان:شنبه ۲۹ دی ماه، ساعت ۵ بعدازظهر
مکان: خانه اندیشمندان علوم انسانی، تالار فردوسی، خیابان استادنجات‌الهی(ویلا)، نبش خیابان  ورشو
☎️ ۸۸۸۲۷۰۳۵    
🌐  www.ccdcir.com
↗️ @ccdcir
📱۰۹۱۹۴۹۹۷۷۱۲

علی‌اصغر سیدآبادی

11 Jan, 17:53


شهبازیان و کارهایی مشهورتر از خودش

آهنگ‌هایی که فریدون شهبازیان ساخته از خودش مشهورترند و گویی این ویژگی آهنگسازان موفق است.

من نیز به عنوان شنونده‌ی غیر حرفه‌ای موسیقی پیش از اینکه نام او را بشنوم، آثاری از او را شنیده و پسندیده بودم، اما مجموعه‌ای که نام او را در ذهنم ماندگار کرد، مجموعه‌ای بود به نام «صدای شاعر» که در اواخر دهه‌ی ۶۰ و شاید اوایل دهه‌ی ۷۰ هنوز کاست‌های آن فروخته می‌شد. آن روزها صدای احمدشاملو با خواندن شعرهای لنگستون هیوز و مارگوت بیگل و لورکا مد روز بود و باعث شده بود ما دنبال صدایش مجموعه‌ی «صدای شاعر» را پیدا کنیم و از شنیدنش لذت ببریم. بعدها فهمیدم این مجموعه به ابتکار احمدرضا احمدی شکل گرفته.
گل سرسبد این نوع کارها رباعیات خیام بود که آهنگسازی درخشان فریدون شهبازیان با دکلمه‌ی شاملو و صدای شجریان برای نسل ما معجونی شگفت‌انگیز از خیام ساخته بود و هنوز در گوشم زمزمه می‌کند که:
هنگام سپیده‌دم خروس سحری
دانی که چرا همی کند نوحه‌گری
یعنی که نمودند در آیینه‌ی صبح
از عمر شبی گذشت و تو بی‌خبری

علی‌اصغر سیدآبادی

11 Jan, 17:07


📍‍ نسلِ دیجیتالِ «اگر»

هر آنچه می‌خواستید درباره‌ی الگوهای رفتاری زمانه‌ی نو بدانید و از پرسیدن آن خجالت می‌کشیدید ...

آداب دیجیتال
در این کتاب با ویکتوریا تُرک، ژورنالیست فناوری و بانویی که به مدت طولانی در اینترنت رنج دیده است، همراه شوید تا یک راهنمای ضروری برای «دنیای قشنگ نو» در الگوهای رفتاری زمانه‌ی نو باشد.

بازی‌آفرینی در گردشگری (طراحی تجربه‌های به‌یادماندنی)
این کتاب با محوریت گردشگری و طراحی تجربه‌هایی جذاب و ناب در سفر است؛ تجربه‌هایی که به‌خودی‌خود و فارغ از جذابیت‌های توریستی دیگر بتوانند گردشگران را راهی هتل، منطقه، شهر یا کشوری خاص کنند.

کودکان و خانواده‌‌ها در عصر دیجیتال
اين كتاب به جای اين‌كه نگاه تحليلی خود را به فناوری يا كودک معطوف كند، پويايی متقابل آن‌ها را همراه با تعاملات در حال ظهور ميان والدين، معلمان، خواهرها و برادرها، و دوستان با رسانه‌های ديجيتال بررسی می‌كند.

مدیریت کلاس در عصر دیجیتال
این کتاب یکی از نیازهای پایه‌ای معلمان و خانواده‌هاست که توضیح می‌دهد معلمان مجهز به فناوری، چگونه می‌توانند با ابزارهای قدرتمند همکاری، خلاقیت و ارتباطات را بیشتر و آموزش را مفیدتر کنند.

مادران رسانه‌ای، پدران دیجیتال
یلدا اولز که پیش‌تر به عنوان فیلمنامه‌نویس شهرت داشت، اکنون یکی از مهم‌ترین پژوهشگران حوزه‌ی دنیای دیجیتال کودکان است و نتایج تحقیقات او در مجلات پر مخاطب تایم، نیویورک تایمز و همچنین نشریات علمی منتشر می‌شود. کتاب حاضر یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌های این نویسنده و پژوهشگر است.

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

11 Jan, 05:07


سخنی با رییس جمهور و وزیر آموزش و پرورش

نقطه‌ی آغاز اصلاحات

چند روز پیش شنونده تجربه دوستی بودم که همراه با گروهی از آموزگاران در روستاهای مختلف خراسان‌ رضوی با دانش‌آموزان «فلسفه برای کودکان» کار کرده بودند و به این نتیجه رسیده بودند مشکل اصلی ناتوانی دانش‌آموزان در «خواندن» است. آنان به تجربه دریافته بودند که هیچ چیزی مانند «خواندن کتاب‌های خوب غیردرسی» مهارت خواندن را تقویت نمی‌کند و دانش‌آموزان پس از خواندن ۱۰ کتاب به طور چشمگیری در مهارت خواندن رشد می‌کنند.
….

این روزها مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، نیز از ضرورت اصلاح آموزش‌و‌پرورش می‌گوید و سخنانش در باب آموزش‌و‌پرورش نسبت به دیگر مدیران تازگی دارد.
اگر به مطالعات پرلز و تیمز نگاهی بیندازیم، راه‌حل‌ها درون همین مطالعات آشکار است. چندی پیش یکی از معاونان وزارت آموزش‌وپرورش احتمالا با استناد به همین مطالعات به‌درستی گفته بود: «با بررسی انجام‌شده به این نکته رسیدیم که میان منابع مالی و بهبود عملکرد دانش‌آموزان در آزمون‌ها، رابطه معناداری وجود دارد».
اصلاح آموزش‌و‌پرورش با چنین نگاهی به دلایل گوناگونی تقریبا ناممکن شده است؛ زیرا هر نوع تحول در آموزش‌و‌پرورش نیازمند هزینه‌های سنگینی است که در شرایط فعلی تأمین آن برای دولت ناممکن است. افزون بر اینف تعارض منافع‌ها و ساختارهای حاکمیتی دیگر با اهداف و اولویت‌هایی متفاوت در هر برنامه تحولی اثرگذارند.
تلقی از آموزش‌و‌پرورش به‌مثابه دستگاه ایدئولوژیک پرورش‌دهنده پیروان و علاقه‌مندان دیدگاه‌های رسمی که عمری ۱۰۰‌ساله دارد، جز در برش‌های کوتاه زمانی شکست خورده است.
در هر حال به نظر نمی‌رسد که وزارتخانه و دولت اراده و توان تغییر این رویکرد را داشته باشند.
در چنین شرایطی چگونه می‌توان آموزش‌و‌پرورش را نجات داد؟


https://www.sharghdaily.com/بخش-روزنامه-100/958928-نقطه-آغاز-اصلاح-آموزش-پرورش

علی‌اصغر سیدآبادی

10 Jan, 20:27


هشدار هواشناسی؛ بارش برف و باران در ۲۳ استان

🔹سازمان هواشناسی کشور با صدور هشدار زرد رنگ با اشاره به فعالیت سامانه بارشی اعلام کرد:

🔹بارش باران، برف و رعدوبرق و وزش باد شنبه (۲۲ دی‌ماه) در نیمه جنوبی استان‌های آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی، کردستان، کرمانشاه، ایلام، لرستان و شمال و غرب خوزستان ، یکشنبه (۲۳ دی‌ماه) در استان‌های آذربایجان شرقی، نیمه جنوبی آذربایجان غربی اردبیل، کردستان، زنجان، کرمانشاه، همدان، ایلام، لرستان، خوزستان، نیمه غربی فارس، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، چهار محال و بختیاری، نیمه شمالی اصفهان، قم، مرکزی، قزوین، البرز و تهران پیش‌بینی می‌شود.

🔹این وضعیت آب و هوایی روز دوشنبه (۲۴ دی‌ماه) در نیمه شرقی خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، چهار محال و بختیاری، نیمه شرقی همدان، لرستان، مرکزی، اصفهان، نیمه شمالی بوشهر، فارس، یزد، کرمان و نیمه شرقی هرمزگان حکفرماست.

@payamema

علی‌اصغر سیدآبادی

10 Jan, 18:57


چند وقتی تلویزیون در خانه‌ی ما خاموش بود.
در این مدت اینستاگرامم، صفحات رمال‌ها و پیشگوهایی با ملیت‌های مختلف بالا می‌آمد که درباره‌ی آینده‌ی ایران پیشگویی می‌کنند.
فکر می‌کردم چون چند باری درباره‌ی مرحوم پدربزرگم حرف زده و گفته‌ام دستی در جن‌گیری و دعانویسی و پیشگویی داشت، لابد عقل مجهز به شنود خودکار شبکه‌های اجتماعی به این تشخیص رسیده‌اند که جزو علاقمندان رمالی‌ام.
مریم رجوی هم که در یکی از نشریات مهم جهانی اعلام آمادگی کرده، رهبری دوره‌ی گذار را قبول می‌کند و ظرف دو سال ما را به دموکراسی و آزادی برساند.
تلویزیون را که روشن کردیم، دیدم ای دل غافل ظاهرا ما خبر نداریم و کار تمام است و فقط مانده است تعیین کنند که چه کسی رهبری دوره‌ی گذار را بر عهده بگیرد.
در آستانه‌ی جلوس ترامپ بر صندلی ریاست جمهوری آمریکا و همزمان با تحولات بزرگ در منطقه‌ی ما، تحلیل‌گرها و رمال‌ها و پیشگوها بسیج شده‌اند تا کاری کنند کارستان. همه هم ذکری از اسرائیل می‌کنند. ظاهرا آزادی ما به دست بی‌بی مقدر شده است و چه بسا که همین رمال‌ها هم بدون پول رمالی نکرده باشند.

حالا باید دید قهر بی‌بی با ترامپ اثری در این ماجرا دارد یا نه؟

علی‌اصغر سیدآبادی

10 Jan, 16:29


حسین کرمانپور
دوستان منتقد به ما هشدار می‌دهند که نکند مثل دوران کرونا بگویید ویروس #HMPV را ندیده بعد یک باره سرمان آوار شود! حق با آنهاست، اگر چه در مراکز آزمایشگاهی مدتی است رصد نشده است اما دلیل قاطعی بر نبودنش نیست. عقل حکم می‌کند رعایت اصول بهداشتی را مد نظر قرار دهیم تا سالم بمانیم.

علی‌اصغر سیدآبادی

10 Jan, 15:32


کتاب‌فروشی «فعلا» آنلاین پُل حاصل ایده‌ پگاه آهنگرانی و سمیه میرشمسی است: یک پُل فرهنگی از خیابان کریمخان تهران تا لندن.

شاید یکی از دلتنگی‌های ایرانیان مقیم بریتانیا پرسه‌زدن در کتاب‌فروشی‌های کریمخان و انقلاب و دسترسی به تازه‌های نشر داخل ایران است. کتاب‌فروشی متحرک پُل می‌خواهد راهی برای دریافت تازه‌ترین و بهترین کتاب‌های چاپ شده در ایران برای جامعه مهاجر بریتانیا باشد.

کتاب‌های منتشر شده در ایران را با قیمتی منصفانه در لندن به شما عرضه می‌کنیم.

https://t.me/pollbookstore/107

علی‌اصغر سیدآبادی

10 Jan, 09:58


متن کوتاهم درباره‌ی سخنان دلسوزانه عزیز ارجمندمان ژاله آموزگار ، واکنش‌های‌ بسیاری برانگیخت.
بسیاری از واکنش‌ها به این دعوت دلسوزانه در ساحت فردی و رستگاری فردی است، اما دوستی به درستی تذکر داده بود که «اگر اوضاع خوب بود ماندن چه هنری بود؟ یعنی کسانی چه کسانی؟ باید اوضاع را درست کنند تا جوانها نروند؟»
شاید نقش تاریخی ایران در جهان تا دو قرن قبل، در همین رفتن‌ها و آمدن‌ها و انتقال دانش و فرهنگ و هنر بود. همین شاهنامه که ژاله خانم عزیز به آن استناد می‌کند، روایت شکوهمند آمدن‌ها و رفتن‌هاست و برخی از شکوهمندترین قهرمانان شاهنامه در همین رفتن‌ها و برگشتن‌ها شکل گرفته‌اند. اما آن‌چه امروز کسانی چون ایشان را نگران می‌کند، نه تنها از دست رفتن چنین نقش تاریخی که از دست رفتن بخشی از سرمایه‌ی انسانی خلاق و مبتکر ایران است. این مسئله‌ای ملی است و آینده‌ی ایران را به خطر انداخته است.
برای حفظ ایران کماکان باید تغییر نگرش در ساختارها مطالبه‌ی اصلی باشد، اما کسانی چون ژاله آموزگار با فرض اینکه قرار نیست گوش شنوایی بیابند و دیگران برای ایران کاری کنند، جوانان را دعوت به فداکاری می‌کنند.

علی‌اصغر سیدآبادی

10 Jan, 09:51


‍ در سنجش رابطه‌ی قدرت و تقویم می‌توان گفت که تقویم همواره در ایران با قدرت سیاسی و حاکمیت رابطه داشته است، اما نوع این رابطه و میزان اثرگذاری قدرت در تقویم در هر دوران متفاوت بوده است. در دوران پیش از حکومت پهلوی، همواره منجمان در خدمت شاهان و شاهزادگان و اشراف بوده‌اند، اما این خدمت از جهت تعیین سعد و نحس امور برای کمک به تصمیم‌گیری‌هایشان بوده است. پادشاهان، به ویژه از دوران ناصرالدین‌شاه به بعد، در تعیین منجم مسئول انتشار تقویم نیز مداخله می‌کردند تا از تشتت در انتشار تقویم‌های گوناگون با استخراج‌های نجومی متفاوت جلوگیری کنند. این کار از دوران پهلوی به‌تدریج به یک کمیسیون سپرده شد که در خصوص مسائل نجومی تقویم تصمیم می‌گرفت و منجم مسئول انتشار تقویم رسمی را مشخص می‌کرد. در دوران قاجار تمایل همزمان مردم و قدرت به اختیارات تقویم بود. زمانی که ناصرالدین‌شاه تصمیم گرفت انتشار اختیارات را در تقویم ممنوع کند، با مقاومت شدید مردم مواجه شد، به صورتی که اقبال مردم منجمان را وادار کرد پس از یک سال، مجدداً سعد و نحس روزها را وارد تقویم کنند.

سرگذشت اجتماعی تقویم در ایران | زهره سروش‌فر | چاپ اول ۱۴۰۲، شمیز، رقعی، ۱۳۹ صفحه، ۱۵۰۰۰۰ تومان، #باکتاب.

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

10 Jan, 09:51


‍ در همان هفته در پاودا مزدوران فاشیست به نوجوانان دستور دادند که نشان گروه جوانان کاتولیک را از سینه‌ی خود جدا کنند. یکی از جوانان از انجام دادن این کار سر باز زد. یکی از فاشیست‌ها لوله‌ی تفنگش را روی سر جوان قرار داد و دیگران نشان گروه را از لباسش جدا کردند. در شبی دیگر در ماه دسامبر، در نزدیکی ویچنزا، اتومبیلی بیرون دفتر مرکزی جوانان کاتولیک متوقف شد. هفت پیراهن مشکی از ماشــین پیاده شــدند که همگی تفنگ در دست داشتند. چهار نفر بیرون خانه ماندند و سه نفر از آنها سرزده وارد خانه شدند. مردان با حالتی تهدیدآمیز بیست جوان وحشت‌زده را که آنجا جمع شده بودند، گوشه‌ای جمع کردند و آنها را مجبور کردند که سکوت کنند. سپس تفنگ‌هایشان را به سمت دو کشیش که مسئول برگزاری جلسه بودند، نشانه گرفتند و آنها را مجبور به نوشیدن بطری‌های روغن کرچک کردند (...)

چنین خشونت‌هایی به‌صورت منظم در سال‌های بعد هم تکرار شد اما مطبوعات کاتولیک در یک اقدام مشترک از پذیرش سازماندهی‌شده‌ی این خشونت‌ها سر باز زدند و اعلام کردند: این حملات به عهده‌ی افراطی‌های منزوی خارج از کنترل موسولینی است. گروه‌های اقدام کاتولیک محلی ازجمله مهم‌ترین اهداف جوخه‌های فاشیستی بودند؛ این گروه‌ها توسـط پاپ پیوس دهم در سال ۱۹۰۵ تأسیس شـده بودند تــا چهارچوبی برای سازماندهی مردم عادی پیرو کاتولیک فراهم آورند.

پاپ و موسولينی (تاريخ پنهان پاپ پيوس يازدهم و ظهور فاشيسم در اروپا) | ديويد آي. كرتزر | ترجمه‌ی محمود قلی‌پور | چاپ دوم ۱۴۰۰، شمیز، رقعی، ۵۹۹ صفحه، ۳۳۰۰۰۰ تومان، #باکتاب.

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

09 Jan, 07:54


#پنل_گفت‌_وگو

نشست ۲۰ دی‌ماه با ۹ موضوع سخنرانی، در چهار پنل گفت‌و‌گو با عنوان «کتابخانه و نهادسازی اجتماعی»، «کتابخانه و خواندن» و «کتابخانه و آینده _بخش اول و دوم" برگزار می‌شود.
 
 
مکان برگزاری:
خانه کتابدار، کتابخانه ادبیات کودک و رمان


حضور در رویداد آزاد و رایگان است.
برای شرکت در جلسه به صورت حضوری یا آنلاین ثبت‌نام الزامی است.

شماره تماس: ۶۶۹۶۲۹۰۴
پیام دایرکت در اینستاگرام: Khane.ketabdar
پیام به شماره: ۰۹۳۷۱۵۱۷۶۶۷
 یا اکانت تلگرام:  @khanehketabdar83

@khanehketabdar

علی‌اصغر سیدآبادی

08 Jan, 02:34


پرسش خانم آموزگار را باید تغییر بدهیم


پژوهشگر ارجمند و عزیز همه‌ی ما ژاله‌ آموزگار که می‌توان او را از قول فردوسی « پژوهنده‌ی نامه‌ی باستان» خواند، با دلسوزی صمیمانه و از دل برآمده به جوانان التماس می‌کند که از ایران نروند و ایران را تنها نگذارند!

این سخنان از دل برآمده‌ی مادری است که طاقت دوری فرزندان را ندارند، اما ما بلافاصله باید بیافزاییم که چرا می‌روند؟ چه اشکالی دارد اگر بروند و مجهز به دانش‌های روز و تجربه‌های تازه برگردند برای ساختن ایران؟ آن‌چه نگرانمان می‌کند، این است که می‌روند و برنمی‌گردند و باید بپرسیم چرا برنمی‌گردند؟

در دعوت عزیز ما به ماندن، نوعی دعوت به فداکاری و از خودگذشتگی برای میهن دیده می‌شود که زیبا و تاثیرگذار است، اما
ضمن احترام به ژاله خانم -که یکی از عزیزترین‌هاست برای من- این پرسش را باید تغییر بدهیم، هم خودش را و هم مخاطبش را: چه کار کرده‌ایم که فرزندان ایران در ایران نمی‌مانند؟ چه کار کنیم که فرزندان به دامن مادر وطن برگردند؟

علی‌اصغر سیدآبادی

07 Jan, 07:00


اعتراضات مردم دوان علیه کارخانه سنگ شکن ادامه دارد
🔺مجوزی برای نابودی روستا

🔹مردم دوان از طریق قانون و با تشکیل جلسه با مسئولان ذی‌ربط‌ و تهیه طومار مردمی، تلاش دارند‌ از استقرار و فعالیت سنگ‌شکن که عامل مرگ تدریجی مردم و باغ‌های انگور و محیط زیستشان است، جلوگیری کنند.
متن کامل یادداشت عبدالنبی سلامی پژوهشگر ارشد،مردم‌شناسی و گویش‌های ایرانی در این نشانی قرار دارد.

https://www.sharghdaily.com/fa/tiny/news-957509

علی‌اصغر سیدآبادی

04 Jan, 16:11


دکتر رضا رئیس طوسی از جهان رفت
---
آنها که امروز شصت و سه، چهار یا پنج ساله‌اند، در زمان انقلاب، هفده، هجده یا نوزده ساله بودند. من هم در میان آنها بودم. ما را می‌توانستی نوجوانان مجدوب بنامی. مجدوب نسلی بودیم که گاهی فقط سه چهار سال بزرگ‌تر از ما بودند گاهی هم البته بیشتر. آنها را امروز نسل آرمانگرای انقلابی می‌نامند و به مثابه نسل متهم بارها موضوع بازجویی قرار داده‌اند. ما را به عنوان شاهدان به دادگاه فرابخوانید. از زبان ما هم بشنوید آرمانگرایان آن روزگار چند گروه بودند.
یک گروه فرصت‌طلبان انقلابی بودند. تا یک روز قبل از پیروزی انقلاب خیلی منطقی و واقع‌گرا بودند، یکباره آتش گرفتند، آرمانگرا شدند.
گروه دوم کسانی بودند که سواد انقلابی داشتند. به قلم و گفتار آرمانگرا بودند. واژگان گرم گفتار انقلابی را با حرارت می‌گفتند و می‌شنیدند. مجذوب ساحت کلام بودند. آنها بدون نام‌های بزرگ و آتشین نمی‌توانستند روزگار بگذرانند. این گروه در اوج روزگار انقلاب میان صحنه بودند اما هنگامی که مشت‌های گره کرده یک به یک وا شد و رسوا شد، سرد شدند، از صحنه بیرون رفتند و به کار و زندگی خود پرداختند.
گروه سوم کسانی بودند که خود را رسول می‌پنداشتند. خیال می‌کردند وظیفه دارند آرمان‌ها را محقق کنند. اگر توانستند به کلام و نصیحت، اگر نتوانستند به شلاق و زور و فریب. مناصب سیاسی را اشغال کردند و مانیفست تابعیت از حقیقت را پیش چشم مردم نهادند. مردم باید انتخاب می‌کردند به راه حقیقت خواهند رفت یا دشمنان شیطان‌اند. در صف دوستان می‌نشینند یا در صف دشمنان خواهند ایستاد. وای به حال کسی که به آرمان‌ها تعهد انقلابی نمی‌داد.
گروه چهارمی هم وجود داشت. دکتر رضا رئیسی طوسی در آن شمار بود. شب پیش از دنیا رفت. بعید می‌دانم کسی از نسل جدید حتی نامی از او شنیده باشد. شهرتی نداشت. اهل قلم و کلام آتشین نبود. نه تنها در منصب قدرتی حاضر نشد، بلکه در چهل و پنج سال بعد از انقلاب یک روز خوش ندید. بزرگان می‌دانند او که بود و چه نقش‌های شگرفی بازی کرد. از چه شجاعتی بهره داشت.
آرمان‌ برای این گروه چهارم، یک مساله شخصی بود. آرمان دستاویزی برای حراست از خود بود. آرمان او را از پرتاب شدن در ابتذال روزگار حراست می‌کرد. نه تسلیم غوغاهای زمانه می‌شد نه از نیروهای امنیتی ترسی به خود راه می‌داد. در این سال‌های آخر چهره‌ای تکیده داشت. اما چشمان و رفتارش مثل یک کودک معصوم و ساده بود.
من دانشجوی او بودم. یکی از بهترین اساتید علوم سیاسی بود. در موقعیتی نیستم که از جایگاه علمی او سخنی بگویم. اما در این سی سال گذشته هر وقت به ملاقاتش می‌رفتم، از میزان تواضع‌اش دست و پایم را گم می‌کردم. با مهر و سادگی به من می‌نگریست. اغلب سکوت می‌کرد. من هم اغلب جرات سخن گفتن نداشتم و همه چیز به تماشا و تعارفات ساده و ذکر چند خبر می‌گذشت.
از آرمان و آرمان‌گرایی فقط شلاقی برای کتک زدن به خود ساخته بود. به آنهایی که از آرمانگرایی به قول شاملو «گندچاله دهانی» می‌دانستند با گذشت و مهر و صبر می‌نگریست. اگر بزرگانی مثل او نبودند، هیچ شاهدی برای دفاع از آرمان‌ و آرمانگرایی نبود. قلیل‌اند، یک به یک از جهان چشم فرومی‌بندند، اما اسنادی بی‌بدیل برای روز داوری‌اند.
@javadkashi

علی‌اصغر سیدآبادی

04 Jan, 15:38


موسسۀ دارالاکرام برگزار میکند:
پاسداشت بیش از دو دهه تلاش برای حمایت از تحصیل دانش‌آموزان ایران

برنامه رویداد:
(۱) پخش مستند «جادوی جاده‌های دور» به کارگردانی خانم مژگان ایلانلو
(۲) سخنرانی آقای دکتر مقصود فراستخواه
(۳) تکنوازی استاد سالار زمانیان
(۴) گزارشی از فعالیت های موسسه دارالاکرام
(۵) نمایشگاه عکس مرتبط با مستند


زمان: پنجشنبه، بیستم دی ماه ۱۴۰۳
ساعت: ۱۶ الی ۱۸:۳۰

آدرس: بزرگراه حقانی، ورودی منطقه فرهنگی و گردشگری عباس‌آباد، بلوار شهدای بانک مرکزی، ساختمان کوشک باغ هنر، طبقه منفی ۲

لوکیشن ورودی سالن 👇🏻👇🏻
https://nshn.ir/rbvSuT5xiwzj

علی‌اصغر سیدآبادی

04 Jan, 11:31


📍‍ مطالعات تاریخی

از مصدق تاریخی تا مصدق اسطوره‌ای (با نگاهی به آثار و اسناد کمتر دیده‌شده)
نویسنده در این کتاب سعی کرده‌ است توضیح دهد که مصدق در افکار عمومی یا در روان جمعیِ ایرانیان چگونه پدیدار شده و «مصدق تاریخی» در چه شرایطی و با چه فرایندی به «مصدق اسطوره‌ای» تبدیل شده است.

پاپ و موسولينی (تاريخ پنهان پاپ پيوس يازدهم و ظهور فاشيسم در اروپا)
این کتاب خواندنی که بر اساس هفت سال پژوهش در بایگانی واتیکان و فاشیست‌ها انجام شده است و شامل گزارش‌هایی از جاسوسان موسولینی است که در سطوح بالای کلیسا رخنه کرده بودند، درک خواننده را از نقش واتیکان در ایجاد فاشیسم در اروپا برای همیشه تغییر داد.

پدران بنیان‌گذار ایران جدید: سید حسن تقی‌زاده
اولین مجلد از مجموعه‌ی «پدران بنیانگذار ایران جدید» درباره‌ی سیدحسن تقی‌زاده است. او با این‌که در بین منورالفکران ایرانی اولین نبود، در سیاست عملی و نه در سیاست نظری، خصوصاً به‌واسطه‌ی جایگاه بی‌بدیلش در مجالس اول و دوم مشروطه، در تثبیت فرهنگ و حقوق سیاسی مدرن پیشتاز بود.

پدران بنیان‌گذار ایران جدید: میرزا فتحعلی آخوندزاده
این کتاب درباره‌ی حیات فکری و سیاسی میرزا فتحعلی آخوندزاده است. او افزون‌بر پیشتازی‌اش در نقد ادبی مدرن و هنر تئاتر در جهان اسلام، نه‌تنها ایران، خصوصاً به‌واسطه‌ی نظراتش درباره‌ی تجدد سیاسی نامور است.

شاهنشاهی جهان‌روا (تأملاتی درباره‌ی مناسبات دین و دولت در ایران پیش از اسلام)
این مجموعه بر آن است پرتویی بر مسئله‌ی بغرنج رابطه‌ی دین و دولت در ایران باستان افکنده شود تا از شناخت ناشی از آن سنجه‌ای برای واکاوی وضعیت امروز و البته بی‌شک راهنمایی برای آتیه‌ی نزدیک داشته باشیم.

مناقشه در خزر
«مناقشه در خزر» روایتگر حکایت‌هایی عمدتاً تلخ در خصوص روابط حقوقی ایران با همسایه/همسایگان شمالی درباره‌ی دریای خزر پیش و پس از انقلاب ۱۳۵۷ است. عمده‌ی گرفتاری‌های ایران ناشی از عدم وجود دیدگاه استراتژیک و ضعف دیپلماسی از دوره‌ی قاجار تا دوره‌ی حاضر بوده است.

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

03 Jan, 18:19


عرض حال

چندی پیش بزرگواری پیشنهاد مدیریت جایی را داد. جایگاه اداری‌اش نسبتا خوب و دست‌کم حقوقش برایم وسوسه کننده بود. مطمئن بودم که آن‌جا می‌توانم کارهای مفیدی را پیش ببرم. اعتراف می‌کنم این‌که به یادم بوده، هم خوشحالم کرد. با این حال ضمن احترام و سپاس گفتم که تصمیم گرفته‌ام پست دولتی قبول نکنم!
به شوخی گفت: لابد صدا و سیمای جمهوری اسلامی را هم نگاه نمی‌کنی!
در پاسخش شوخی کردم: حتی‌الامکان هیچ صدا و سیمایی را!

برای من که مدت‌هاست هیچ کاری مثل بسیار خواندن و همواره درگیر موضوعی برای نوشتن بودن، لذت‌بخش نیست، اما اگر چنین هم نبود، به دلیلی دیگر پاسخم همان است که بود.
«مدیریت» برای کسانی مثل من که در بهترین حالت کارگران فصلی خواهیم بود، حتی اگر موفق باشیم، همراه با فرصت‌های تلف شده بسیار خواهد بود.

با این حال به او گفتم و اینجا هم می‌نویسم که بماند. برای من توجه به ایران و سرنوشت ایران هم‌چون مسئولیتی اجتماعی است. اگر کسی، جایی برای ایران کاری می‌کند، می‌تواند روی کمک من هم - در حد وقت و توانم- حساب کند و این کار نیازی به حکم و پست ندارد.

علی‌اصغر سیدآبادی

03 Dec, 06:47


⭕️هم‌اکنون تیتر یک سایت رئیس جمهور پزشکیان

🔻دکتر مسعود پزشکیان در دومین گفت‌وگوی تلویزیونی خود با مردم؛

🔹قانون حجاب از نظر من خیلی ابهام دارد و به نظر اجرایی نمی‌آید

🔹نباید کاری کنیم که وفاق و همدلی جامعه را بر هم بزنیم

🔹باید گفت‌وگو کنیم و درباره این قضیه تعامل کنیم

🇮🇷 @irannewspaper

علی‌اصغر سیدآبادی

02 Dec, 18:09


پای وعده‌های‌تان به مردم بایستید!


🔹 نامه سرگشاده انجمن اسلامی معلمان سبزوار به رئیس‌جمهوری

جناب آقای دکتر پزشکیان، رئیس جمهوری اسلامی ایران

با سلام و تحیت

از شواهد و قرائن پیداست که لایحه عفاف و حجاب که در فرآیندی غیرحقوقی و ابهام آلود جامه قانون پوشیده است در انتهای آذر ماه توسط رئیس مجلس ابلاغ و برای دولت لازم‌الاجراء خواهد بود. این در حالی است که برچیدن گشت‌ارشاد و بساط حجاب اجباری بخش انکارناپذیری از وعده‌های انتخاباتی شما بوده است. از همین‌رو بر اساس دلایل زیر از جناب‌عالی می‌خواهیم تا با رایزنی با سران قوا و اخذ موافقت رهبر انقلاب نسبت به مسکوت نهادن آن اقدام نمایید:

۱- از منظر حقوقی فرآیند قانونی شدن یک طرح یا لایحه منوط به احراز شرایطی مانند انحصار مرجع قانون‌گذاری، نمایندگی از جانب رای دهندگان، برگزاری انتخابات آزاد، عادلانه و رقابتی، شفافیت در فرآیند قانون‌گذاری، و نقش‌آفرینی جامعه‌مدنی در تصویب آن می‌باشد، حال‌آن‌که روند تبدیل شدن لایحه عفاف و حجاب به قانون آشکارا با بسیاری از این شرایط و لوازم منافات داشته است.

۲- تجربه قوانین بازدارنده‌ای مانند ممنوعیت ویدئو و ماهواره در ایران نشان می‌دهد که اگر قانون با پذیرش عمومی از سوی جامعه مواجه نباشد با مقاومت فزاینده مردم روبرو شده و متروک می‌ماند. در چنین حالتی اجرای قانون وجهی آمرانه یافته و صرفا هزینه‌های گزافی بر جامعه تحمیل می‌کند. بازخوردهای منفی نسبت به این قانون در روزهای اخیر نشان می‌دهد که متاسفانه مسیر سراسر اشتباهی در حال طی شدن است.

۳- اجرای قانون مذکور در شرایطی که کشور با تهدیدات فزاینده خارجی مواجه می‌باشد، تورم فزاینده، فیلترینگ گسترده، و ناترازی‌های مختلف آرامش را از ایرانیان ستانده و چشم‌انداز امیدآفرینی نیز در آینده کشور مشهود نیست چه توجیهی دارد؟ روشن است که کمترین نتیجه اجرای آن؛ افزایش تنش‌های اجتماعی، افول اعتماد عمومی، سقوط سرمایه اجتماعی، و برخاستن موج بلندتری از مهاجرت زنان و جوانان خواهد بود. پرسش اصلی این است؛ چه کسانی از جایگزینی شقاق به‌جای وفاق سود می‌برند؟

۴- روشن است که برخی رقبای انتخاباتی شما که از جلب اعتماد مردم در تابستان امسال ناتوان بوده‌اند اکنون می‌کوشند تا با افزایش نارضایتی‌های اجتماعی بخشی از رای دهندگان را مجددا ناامید و خانه‌نشین سازند. هوشیار باشید که عقب ‌نشینی شما در قبال وعده‌هایی مانند رفع فیلترینگ و مخالفت با سیاست حجاب اجباری پاشنه آشیل دولت چهاردهم در ادامه مسیر خود برای امیدآفرینی به شهروندان برای ساختن ایرانی بهتر خواهد بود.

۵- بخش‌هایی از قانون مصوب آشکارا در خدمت کاهش انسجام اجتماعی است به ویژه ماده‌ای که به اتباع خارجی دارای مجوز اقامت اختیار تذکر دادن به ایرانیان و ناامن کردن فضا برای زنان رشید ایران را می‌دهد. همچنین الزام مردم به گزارش دادن علیه یکدیگر می‌تواند موجب کاهش اعتماد بین‌فردی شود که اکنون در نازل‌ترین سطح  در منطقه قرار دارد. پرواضح است که جامعه برآمده از اجرای چنین قانونی نمی‌تواند در عمل منادی ارزش‌های انسانی- اخلاقی و خواستار توسعه‌یافتگی در جهان امروز باشد.


۱۲ آذرماه ۱۴۰۳
انجمن اسلامی معلمان سبزوار

@solati_mehran
@aemsabzevar

علی‌اصغر سیدآبادی

02 Dec, 15:43


بخشی از سخنان دکتر هادی خانیکی در نشست رونمایی از کتاب «توئیتری شدن سیاست» نوشته‌ی محمد رهبری، نشر اگر

«توئیتر با خلق مزایا و معایبی در عرصه سیاست به میدان آمده است. مسئله فقط در ایران نیست و تا حدودی جهانی شده است و رسانه‌های مختلفی نسبت به این مزایا و معایب واکنش نشان داده‌اند که در آخرین مورد شاهد خروج روزنامه گاردین از توئیتر و فاصله‌گرفتن این رسانه به دلیل شیوه مدیریت ایلان ماسک و جهت‌گیری‌های از این شبکه اجتماعی بودیم.»

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

02 Dec, 09:44


🔻فراخوان حمایت از کودکان در بحران: غزه، کرانه باختری اشغالی و لبنان

دفتر بین‌المللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) هم‌صدا با میلیون‌ها نفر در سراسر جهان، خواستار پایان یافتن کشتار بی‌وقفه کودکان در غزه، کرانه باختری اشغالی و لبنان است.

پیامدهای انسانی هولناکِ بیش از ۱۳ ماه جنگ همچنان در حال آشکار شدن است. طبق گزارشی که دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد در ۸ نوامبر ۲۰۲۴ منتشر کرد، نزدیک به ۷۰ درصد از کشته‌شدگان در غزه زنان و کودکان بوده‌اند. بیشترین گروه سنی قربانیان بین ۵ تا ۹ سال گزارش شده است. همچنین، حدود ۸۰ درصد از این افراد در داخل ساختمان‌های مسکونی یا خانه‌های خود جان باخته‌اند.

بیش از ۱۷,۰۰۰ کودک فلسطینی جان باخته‌اند، هزاران نفر زیر آوار مدفون شده‌اند، ۴۰,۰۰۰ نفر زخمی و بسیاری یتیم شده‌اند. صدها کودک نیز با آسیب‌های جسمی دائمی مواجه هستند. جیمز الدر، سخنگوی یونیسف، این وضعیت را «کابوسی که به واقعیت پیوسته» توصیف کرده است.

تعطیلی اجباری فعالیت‌های بشردوستانه آژانس امدادرسانی آوارگان فلسطینی (UNRWA) نیز بر شدت این بحران افزوده است. به گفته ولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، این مسئله «تأثیری مستقیم بر حقوق انسانی کسانی خواهد داشت که وابسته به این کمک‌ها هستند.» ضروری است که حمایت فوری از کودکان فلسطینی و لبنانی فراهم شود.

دفتر بین‌المللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) از رهبران بین‌المللی، سازمان‌های بشردوستانه و جامعه جهانی می‌خواهد اقدامات فوری برای دستیابی به آتش‌بس و توقف تمامی عملیات نظامی در غزه و کرانه باختری انجام دهند. ما از توقف درگیری‌ها در لبنان استقبال می‌کنیم و امیدواریم این آتش‌بس پایدار باقی بماند. علاوه بر این، IBBY خواستار ازسرگیری فوری کمک‌های بشردوستانه، اعم از دارو و مواد غذایی، برای مردمی است که با گرسنگی و مرگ قریب‌الوقوع روبرو هستند.

دفتر بین‌المللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) همواره در حمایت از کودکان در بحران پیشگام بوده است. این سازمان با ارائه کتاب و روش کتاب‌درمانی، به کودکان آسیب‌دیده و مضطرب در سراسر جهان یاری رسانده است. تعهد IBBY در فلسطین از سال ۲۰۰۸ آغاز شد، زمانی که دو کتابخانه کودکان در غزه تأسیس شد. متأسفانه این کتابخانه‌ها بارها هدف حملات اسرائیل قرار گرفته و تخریب شده‌اند. با این وجود، با حمایت IBBY بین‌المللی و جامعه محلی، مأموریت این کتابخانه‌ها همچنان ادامه داشته است.

دفتر بین‌المللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) متعهد به بازسازی و احیای این کتابخانه‌ها، آغاز فعالیت‌های کتاب‌درمانی و ارائه حمایت‌های روانی و اجتماعی به کودکان در فضاهای موقت است. برخی از شاخه‌های IBBY تاکنون فعالیت‌های جمع‌آوری کمک‌های مالی را آغاز کرده‌اند. ما از دوستان خود دعوت می‌کنیم تا در این تلاش جهانی برای حمایت از کودکان نیازمند مشارکت کنند. هرگونه کمک مالی، بزرگ یا کوچک، می‌تواند تفاوتی واقعی ایجاد کند و به‌شدت مورد قدردانی قرار خواهد گرفت.

بصرت کاظم
رئیس دفتر بین‌المللی کتاب برای نسل جوان IBBY
از طرف هیات مدیره IBBY

#شورای_كتاب_كودک
#دفتر_بین‌المللی_کتاب_برای_نسل_جوان


@shorayeketabekoodak

https://instagram.com/cbc.1341

علی‌اصغر سیدآبادی

02 Dec, 03:04


دعوت به تنش به نام قانون

متن آن‌چه به نام قانون حجاب و عفاف معروف است، چنان عجیب است که آدم خیال می‌کند، اتاق فکری نشسته است و همه‌ی امکان‌های تنش در جامعه را شناسایی کرده و برنامه‌ای برای دعوت به تنش نوشته شده است.

در این متن گویی آگاهانه روی تمام گسل‌های اجتماعی ایران سرمایه‌گذاری شده است.

این متن برخورد با دختران کودک و نوجوان را که طبق نظرسنجی‌ها حمایت پدر و مادر حتی محجبه‌ی خود را دارند، مجاز می‌کند و گسل نسلی را فعال‌تر می‌کند.

این متن با فراهم کردن زمینه‌ی دخالت اقلیت کم‌شمار- بر اساس نظرسنجی‌ها- در زندگی بخشی از مردم نوعی دعوت مردم به رودررویی است و گسل مذهبی را فعال می‌کند.

این متن با واداشتن تپسی و اسنپ و دیگر نهادهای خصوصی نوآورانه این پیام را به نسل جوان و نوآوری می‌دهد که اینجا جای ماندن شما نیست.

این متن به رغم همه‌ی هزینه‌های تنش‌زایی که برای کشور و منافع ملی می‌تراشد، به دلیل عدم پشتیبانی مردم - حتی اکثریت مذهبی - بی‌نتیجه است.

ما اگر از دوره‌ی قاجار که نظام قانون‌گذاری رسمی راه افتاده است، بررسی کنیم، قانون‌های بسیاری می‌بینیم که بدون اینکه رسما باطل یا با قانون دیگری منسوخ شوند، در عمل و توسط مردم منسوخ شده‌اند.

اگر مردم این قانون‌ها را منسوخ نمی‌کردند، الان دسترسی به رادیو و دستگاه فتوکپی و تلویزیون و ماهواره و …. بدون مجوز ممنوع بود.

علی‌اصغر سیدآبادی

30 Nov, 13:16


مداخله‌ی رییس جمهور برای مشکلات کانون و استقبال ادبیات کودکی‌ها

اوایل شهریورماه انجمن نویسندگان در نامه‌ای به علیرضا کاظمی وزیر آموزش و پرورش از مسائل و مشکلات کانون نوشتند که بی‌پاسخ ماند، اما نامه هفته‌گذشته‌شان به رییس جمهور به دستور مسعود پزشکیان برای رفع نگرانی‌ها انجامید.

واکنش کانونی‌ها و ادبیات کودکی‌ها به این نامه در شبکه‌های اجتماعی، نشان‌دهنده‌ی نارضایتی گسترده از وضعیت فعلی اداره‌ی کانون و خواست تغییر در آن است.


رئیس‌جمهور به وزیر آموزش و پرورش دستور داد: پیشنهادها و نگرانی‌های اظهار شده را بررسی و در مورد اینکه چگونه می‌شود نگرانی عزیزان را رفع نمود، اعلام نظر نمایند تا همکاری لازم به عمل آید.

به گزارش ایسنا فریدون عموزاده‌خلیلی؛ رئیس هیئت‌مدیره‌ی انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، ‌ضمن استقبال از دستور رئیس‌جمهور، واکنش و پاسخ سریع دکتر پزشکیان به نامه را نشانه‌ی دغدغه و درک همدلانه رئیس‌جمهور نسبت به مسائل کودکان و نوجوانان و ادبیات کودک دانست و اظهار امیدواری کرد که دستور آقای پزشکیان مبنی بر بررسی پیشنهادها و رفع نگرانی‌های اهالی ادبیات و هنر کودک و نوجوان و همکاری در این زمینه، به بهبود وضعیت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بینجامد.

علی‌اصغر سیدآبادی

30 Nov, 07:49


تاریخ سازی بنیامین: مدال جهانی قطعی شد

بنیامین فرجی با پیروزی مقابل لین چین تینگ از چین تایپه به نیمه نهایی مسابقات قهرمانی تنیس روی میز نوجوانان جهان صعود کرد و مدال برنز خود را قطعی کرد.

🆔@varzesh3

علی‌اصغر سیدآبادی

30 Nov, 05:16


🎥 جعبه ابزاری برای والدین

🇸🇬 وزارت آموزش سنگاپور در جمعی متشکل از ۲۰۰ پدر و مادر از جعبه ابزار و منابع آموزشی برای والدین رونمایی کرد:

https://file.go.gov.sg/pfw-toolbox-for-parents.pdf

📌️️️️️️ شاید به کار شما هم آمد. کاش می‌شد کسی این را بررسی و بومی‌سازی می‌کرد و در اختیار دیگران قرار می‌داد.

#سیاستگذاری_آموزشی #مدیریت_آموزشی
#بین_الملل #سنگاپور #مدرسه #والدگری
🔻🔻🔻
یادگیرنده مادام‌العمر باشیم:
@TeacherasLLL

علی‌اصغر سیدآبادی

30 Nov, 04:33


🔹آزمون اکسیژن کلاس را می‌مکد!

«آموزش و ذهنیت تجاری» عنوان کتابی است از ساموئل آبرامز؛ مدیر مرکز مطالعات خصوصی‌سازی آموزش در دانشگاه کلمبیا- آمریکا که سال‌ها سابقۀ تدریس در دبیرستان بیکن در نیویورک را دارد. کتاب در سال ۲۰۱۶ از سوی انتشارات دانشگاه هاروارد منتشر شده است. او در این کتاب با استفاده از داده‌ها و اسناد بسیار روند خصوصی‌سازی آموزش در آمریکا را نقد می‌کند و توضیح می‌دهد که چرا گونه‌های مختلف خصوصی‌سازی ایدۀ بسیار بدی برای آموزش است. به باور او، آموزش برخلاف آموزه‌های طرفداران بازار آزاد حوزه‌ای نیست که مکانیزم بازار بتواند منابع را به‌طور بهینه تخصیص دهد.

🔸بعد از فروپاشی دیوار برلین به غلط این تصور ایجاد شد که می‌توان همۀ خدمات را به بخش خصوصی سپرد. این‌ها از تفاوت بین خدمات گسسته (که به‌راحتی قابل اندازه‌گیری هستند) و خدمات پیچیده غافل‌اند. مصرف‌کنندۀ اصلی مدرسه، کودک است که توانایی محدودی برای ارزیابی خدمات دارد و والدین (به‌عنوان مالیات‌دهنده) با فاصله از این خدمات قرار دارند. آزمون‌های استاندارد هم به‌علت انواعی از دستکاری‌ها راهکار مناسبی برای ارزیابی نیستند و اساساً اتکای زیاد به آزمون به ازبین‌رفتن آموزش در حوزه‌هایی شده که قابل آزمون نیستند. وال‌استریت در دهۀ ۱۹۹۰ پیش‌بینی می‌کرد که مدیران انتفاعی می‌توانند عملکرد به‌مراتب بهتری در مدارس داشته باشند و برآورد می‌کردند که تا سال ۲۰۱۰ حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد مدارس آمریکا (۱۰ تا ۲۰ هزار مدرسه) برون‌سپاری خواهد شد. اما آنچه در عمل رخ داد تنها حدود ۰.۷ مدرسه واگذار شد که اغلب هم با چالش‌های جدی مواجه شدند. نمونۀ بارز آن مدارس ادیسون بودند که در سال ۱۹۹۲ راه‌اندازی شدند و به‌سرعت رشد کردند، اما در اوایل دهۀ ۲۰۰۰ با نتایج علمی و مالی مأیوس‌کننده به حاشیه رفتند. مهم‌ترین سازوکار این مدارس این بود که با دامن‌زدن به آزمون‌ها، تمایز خود را به والدین نشان دهند.

🔸بخشی از بحث کتاب این است که چرا این ایدۀ وال استریت غلط از آب در آمد و چرا در آمریکایی که ذهنیت تجاری جزیی از دی.ان.ای مردم است، بازار در آموزش شکست خورد؟ جدای از پنهانکاری‌های گستردۀ مالی و مالیاتی که رخ داد، اتمیزه‌کردن مدارس در منطقه (تفکیک مدارس به خوب و بد) موجب کاهش تعداد مدارس در منطقه و چالش ایاب‌وذهاب دانش‌آموزان برای والدین شد. هرچند «مدارس خوب» فرصت‌هایی را برای برخی دانش‌آموزانِ غربال‌شده ایجاد می‌کنند، اما سایر دانش‌آموزان را پشت در می‌گذارند. این وضعیت نشان داد که گونه‌های مختلف خصوصی‌سازی پاسخ مناسبی برای مسائل آموزش از جمله شکست دولت نیستند. باید پذیرفت که در آمریکا این باور شکل گرفته که برخی خانواده‌ها لیاقت داشتن بهترین‌ها را برای فرزندان‌شان ندارند، زیرا ممکن است آن‌را هدر دهند یا از آن استفاده نکنند، پس بهتر است خدمات ارزان‌تری بگیرند!

🔸آبرامز توضیح می‌دهد که مدافعان چنین روندی تکنیک‌های غلطی را برای بهبود کسب‌وکار مدارس در پیش گرفته‌اند. برای مثال، توضیح می‌دهد که پرداخت براساس عملکرد معلمان چگونه موجب ناهماهنگی و انحراف در انگیزۀ معلمان می‌شود، خلاقیت و نوآوری آموزش را محدود می‌کند، به محافظه‌کاری در بین معلمان دامن می‌زند، و معلمان به رقبای همدیگر تبدیل می‌شوند و از کار گروهی کنار می‌کشند. او تأکید می‌کند که جذاب‌تر کردن تجربۀ کاری معلمان و ارتقای احترام حرفۀ معلمی بیشترین تأثیر را در عملکرد معلمان خواهد داشت.

🔸او ادامه می‌دهد که ما بیش از هر زمان دیگری به خیر عمومی نیاز داریم. ما به مدارس عمومی باکیفیت نیاز داریم که اعتماد عمومی و احساس تعلق و سرنوشت مشترک را تقویت کند. ضروری است که منابع کافی برای همۀ مدارس تأمین شود و معلمان با درآمد خوب و شرایط کاری مناسب و در کلاس‌های با تراکم کمتر آموزش دهند. علاوه‌براین باید روی گسترش پیش‌دبستانی‌های باکیفیت و خدمات پزشکی و دندانپزشکی و مشاورۀ مرتبط با مدرسه سرمایه‌گذاری کرد. این سرمایه‌گذاری‌ها ممکن است در کوتاه‌مدت پرهزینه تلقی شوند، اما در بلندمدت بسیار کارا و اثرگذار هستند. زمانی آرن دانکن؛ وزیر سابق آموزش آمریکا، در سال ۲۰۱۴ گفت: «آزمون‌ها، اکسیژن کلاس را می‌مکند». ما با این آزمون‌ها داریم نقش مدرسه و آموزش را به محاق می‌بریم. این حجم از آزمون، زمان آموزش را در مدارس کاهش می‌دهد. ما به جای اینکه همۀ دانش‌آموزان و نظام آموزش را درگیر آزمون‌های استاندارد کنیم، باید تنها نمونه‌ای از دانش‌آموزان را ارزیابی کنیم و هدف آزمون در وهلۀ اول ارزیابی نظام آموزشی باشد.
https://s32.picofile.com/file/8480927518/education_cover.jpg

@omidi_reza

علی‌اصغر سیدآبادی

30 Nov, 04:32


تسخیر سیاست‌گذاری

تسخیر سیاست‌گذاری پدیده‌ای ذاتاً سیاسی است و بر فرایندی دلالت دارد که طی آن سیاست‌های عمومی به‌طور پایدار و مداوم از منافع عمومی فاصله می‌گیرند و به‌سوی منافع گروه‌های ذی‌نفع یا افراد خاص جهت می‌یابند. این مفهوم ابتدا در توصیف الگوهای گذار اقتصادی و سیاسی در شوروی و کشورهای اروپای شرقی وارد ادبیات علوم سیاسی شد. تسخیرکنندگانِ دولت الیگارش‌هایی بودند که با استفاده از ارتباطات شخصی بر طراحی سیاست‌ها تأثیر می‌گذاشتند. سال‌های اولیۀ گذار در شوروی را دورۀ «خانه‌به‌دوشی نهادی» معرفی می‌کنند؛ بازنمایی وضعیتی که در آن افرادی به‌طور استراتژیک بین بخش‌های مختلف دولتی و خصوصی در رفت‌وآمد بودند تا جای مناسب را به‌لحاظ دسترسی به امتیازات بیابند. این ایل‌های نهادی وضعیت اولیۀ خود را به هم‌ایلی‌های خود مدیون‌اند و به آن‌ها وفادارند نه به موقعیت‌های رسمی یا نهادهایی که با آن‌ها در ارتباط‌اند یا به منافع عمومی. بدتخصیصی منابع، فعالیت‌های رانت‌جویانه، تشدید نابرابری‌ها، مسدود کردن روند اصلاحات، انداختن جوامع در دام چرخۀ فساد، و کاهش مشروعیت دولت از پیامدهای «تسخیر سیاست‌گذاری» است.

بخشی از کتاب
@omidi_reza

علی‌اصغر سیدآبادی

29 Nov, 13:40


به جای اینکه آموزش و پرورش را اصلاح کنند، کانون را هم در مشکلات آموزش و پرورش غرق کرده‌اند. کانون با وابستگی به آموزش و پرورش، غرق در مشکلات این وزارتخانه شده است. آموزش و پرورش خودش را نمی‌تواند اداره کند و یکی از پرمشکل‌ترین نهادهاست. به لحاظ اداری و شیوه‌ی اداره‌ی کانون، الان با توجه به فاصله‌ای‌ که بین کودکان و نوجوانان و نهاد‌های رسمی رخ داده، کانون می‌تواند به یک نهاد برای ترمیم این فاصله تبدیل شود، اما آموزش و پرورش نمی‌تواند این کار را بکند. اصلاح آموزش و پرورش این‌قدر پرهزینه است که ناممکن است. اداره‌ی کانون پرورش فکری باید شبیه یک نهاد مستقل مانند کتابخانه ملی باشد با یک هیأت امنایی غیردولتی.»


https://www.rouydad24.ir/fa/news/392204/%DA%A9%D8%A7%D9%86%D9%88%D9%86-%D9%BE%D8%B1%D9%88%D8%B1%D8%B4-%D9%81%DA%A9%D8%B1%DB%8C-%D9%88-%DA%86%D8%A7%D9%84%D8%B4%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A2%D9%85%D9%88%D8%B2%D8%B4-%D9%88-%D9%BE%D8%B1%D9%88%D8%B1%D8%B4%7C-%DA%A9%D8%A7%D9%86%D9%88%D9%86-%D8%A7%D9%84%DA%AF%D9%88-%D8%BA%D8%B1%D8%A8%DB%8C-%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%AF-%7C-%DA%A9%D8%A7%D9%86%D9%88%D9%86-%D9%85%D8%AD%D9%84-%D8%B1%D9%81%D8%AA-%D9%88-%D8%A2%D9%85%D8%AF-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%DB%8C%E2%80%8C%D9%87%D8%A7-%D9%88-%D9%85%D8%AF%D8%A7%D8%AD%D8%A7%D9%86-%D8%B4%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B3%D8%AA

علی‌اصغر سیدآبادی

29 Nov, 06:00


چند روز پیش دیداری داشتم با دوست بزرگوار و نیک‌اندیشی که همیشه دیدارش مایه‌ی خرسندی درونی است. من از شخصیت و مجموعه‌ی مرحوم بسکی گفتم و او ارجاعم داد به مفهوم «نوابت» که در فلسفه‌ی فارابی البته مفهومی منفی است، اما بعدتر برخی فیلسوفان مسلمان و غربی آن را در معنایی مثبت به کار برده‌اند.
نوابت آن اندک گیاهانی‌اند که به رغم برنامه‌ریزی کشاورز سربرمی‌آورند. در نظم مورد نظر کشاورز شاید علف هرز باشند، اما در نظمی دیگر نقشی مهم‌تر برعهده دارند.
در هنر قالیبافی هم به نحو دیگری مفهومی نزدیک به آن داریم:« غلط‌باف» در قالی غلط‌باف از نظر نقشه‌ی طراحی شده، اشتباهی رخ داده است، اما این اشتباه آن‌جایی رخ داده که بافنده‌ی قالی در نظم موجود مداخله کرده و آن را بر هم زده است و چیزی جدید پدید آورده است که در طول زمان قیمت بالاتری پیدا می‌کند.

نظم‌ سیاسی - آموزشی یکسان‌ساز است و تنوع و تفاوت را برنمی‌تابد، اما اگر در علم و هنر و فرهنگ اتفاقی می‌افتد، نتیجه‌ی حضور همان‌هایی است که به رغم نظم آموزشی برآمده‌اند. در مواجهه با نوجوانان و کودکان باید فرصت را برای ظهور آنان فراهم کنیم و از برآمدنشان استقبال کنیم.

علی‌اصغر سیدآبادی

27 Nov, 18:55


علی شریفی زارچی
مدیران نشان، آپارات، دیجی‌کالا، کافه‌بازار و... قاطعانه اظهارات یک عضو شورای عالی فضای مجازی که گفته بود فیلترینگ به نفع کسب‌وکارهای داخلی است را رد کردند.
اکنون باید بپرسیم چرا ایشان که از بزرگ‌ترین فروشندگان فیلترینگ است، عضو آن شورا است و برای یک ملت تصمیم می‌گیرد؟
#تضاد_منافع

علی‌اصغر سیدآبادی

27 Nov, 18:53


«نقشه‌ها، این سطوح ذاتاً ساکن و منجمد در زمان، هیچ محدودیتی برای تخیل خواننده‌شان قائل نمی‌شوند. ذهن فقط روی سطحی ساکن و بی‌زمان است که می‌تواند آزادانه پرسه بزند.»

«نوستالژی همیشه نوستالژی گذشته نیست. بعضی چیزها از قبل نوستالژی ایجاد می‌کنند: فضاهایی که به محض یافتنشان می‌دانیم از دست خواهند رفت، جاهایی که می‌دانیم در آن‌ها خوشحال‌تر از هر زمانی در آینده خواهیم بود.»

«هر بار تنهایی می‌روم بیرون باید دوباره از اول کشف کنم که تنهابودن، مساوی با خودم‌بودن نیست. یا حتی بدتر این که من الزاماً بهترین همراه برای خودم نیستم.»

پیاده‌روها | والریا لوئیزلی | ترجمه‌ی ویدا اسلامیه | چاپ اول ۱۴۰۲، رقعی، شمیز، 87 صفحه، تومان، #باکتاب.

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

25 Nov, 04:44


💠 کانون کانون است

🖊 فریدون عموزاده خلیلی

🔹 باید هشت‌ساله بوده باشم یا نُه ساله، که ما را به صف کردند و ما بچه‌های هشت _ نه ساله، در مدرسه‌ای در جنوبی‌ترین نقطه شهر، که پشت یک دیوارش به مزارع پنبه بود و دیوار دیگرش به مزارع خیار و گوجه، و دیگر پایین‌تر از آن هیچ خانه‌ای نبود جز ایستگاه راه‌آهن که دور، خیلی دور، در مقیاس یک خانه کبریتی یا خانه‌ای قد یک غربیل، به چشم می‌آمد و نمی‌آمد، و برای ما آخرِ دنیا بود این مدرسه.

و حالا ما بچه‌های هشت _ نه ساله، با موهای از ته تراشیده، با شلوارهای وصله‌دار، ترازِ بچه‌های جنوبی-ترین محله یک شهر کوچک کویری، جلوی در مدرسه به صف شده بودیم تا سوار تنها مینی‌بوس مسافربری آبی رنگ شهر شویم و به “کتابخانه” برویم. کتابخانه! نه، هیچ هیچ هیچ تصوری از آن نداشتیم.

یادم هست ساختمانش آجری بود، آجرهایی با بندکشی‌های مشکی، و درهایش آبی بود. هنوز یادم هست این اولین مواجهه. و یادم هست که دو سه پله می‌خورد و می‌رفت پایین و هنوز یادم هست آن ذوق آشکار ما بچه‌های هشت _ نه ساله که همدیگر را هل می‌دادیم تا پا در جای عجیبی بگذاریم که اسمش کتابخانه بود.

آن‌جا بود که در هشت سالگی‌ام فهمیدم کتابخانه، یعنی جای خیلی خیلی تمیز و شیک و پیک که پر از رنگ‌های درخشان مهربان است و پر از بوهای خوش که با بوی مست‌کننده کاغذِ کتابِ نو قاطی شده باشد و وقتی بچه‌های هشت_نُه ساله مدرسه توکلی با شلوارهای وصله‌دار، در حیرت و خلسه‌ای عمیق مسحور فضا شده‌اند، معلم‌شان بگوید: «خوب بچه‌ها، هر کدوم می‌تونین یک کتاب، هر کتابی که دوست داشتین انتخاب کنین و ببرین خونه‌تون بخونین.» و خانم مهربانی که اسمش خانم رئوفی است یا دانایی یا هر اسم دیگری و یک دم خنده از لب‌هایش محو نمی‌شود، بگوید: «دو تا کتاب می‌تونن انتخاب کنن، چون بچه-های خوبی هستن…» و ما لپ‌هایمان گل بیندازد از شرم یا خوشحالی یا ذوق یا هرچی، و بمانیم که حالا از میان این هزار هزار کتاب، کدام دو تا را انتخاب کنیم؟

و تازه آن‌جا فهمیدم کتابخانه همان جایی است که تو می‌توانی در اولین انتخاب آزادِ آزادِ آزاد زندگی اجتماعی‌ات، بی هیچ تحمیلی‌ کتاب گربه چکمه‌پوش و مهمان‌های ناخوانده را انتخاب کنی. و از آن‌جا تا خانه، تا غروب، تا شب، زیر نور چراغ کم سوی خانه، یا یواشکی زیر نور رنگ پریده مهتابِ حیاط، آنچنان محو تصویرها و کلمه‌های این کتاب شوی که هنوز که هنوز است در ۶۳ سالگی، رهایت نکرده باشد.

کتابخانه یعنی این. یعنی غوطه‌ور شدن در خیال و رنگ و کلمه، یعنی آموختن این‌که چه طور بتوانی آن ننه پیرزنی باشی که در یک شب بارانی همه موجودات دنیا را از سر مهر در خانه‌ قد غربیلت جا بدهی. یعنی آموختن این‌که چطور با “دیگری”، نه‌تنها کنار بیایی که زندگی کنی، که مهربان باشی، که برایش حق زیستن، آنچنان که هست، نه آنچنان که تو می‌خواهی، قائل باشی، گیرم که گربه باشد یا الاغ، گنجشک باشد یا گاو، سگ باشد یا پرنده… یعنی، بی آن‌که از نام و ایمانش بپرسی نانش دهی، کتابش دهی و در کتابخانه‌ات جایش دهی…
یعنی عدالتِ منتشر در کتابخوانی. یعنی این‌که همه بچه‌ها، در دورترین و محروم‌ترین روستاها، حس لمس کتاب خوب را تجربه کرده باشند. یعنی بچه‌های فقیرترین و حقیرترین محله‌ها، از لذت غیرقابل جایگزین کتاب برخوردار باشند.

کتابخانه یعنی این. کتابخانه حتی یعنی این‌که بچه‌ها برای بزرگ‌ترهایشان کتاب‌ بخوانند. کتابخانه یعنی خاستگاه نخستین مروجان کوچک کتاب، نخستین سوادآموزان کوچکی که با خواندن کتاب‌هایی که به امانت می‌گرفتند، نه‌تنها بزرگترهایشان را در لذت خواندن کتاب سهیم می‌کردند که معلمان کوچک پدر و مادر و پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌هایشان هم بودند.

کتابخانه یعنی این، یعنی آن‌جا که کودکی‌ات را، با همه کودکی‌هایت، با همه حقوق کودکی‌ات، به رسمیت بشناسد، به احترام تو فقط به این دلیل که کودکی، برپا بایستد، کلاه از سر بردارد و میدانی فراهم کند از ارس تا هیرمند، از سرخس تا اروند برای پرواز خیال و خلاقیت تو، برای آفرینش‌های هنری و ادبی تو، برای شکوفایی انسان، که تو باشی.

این کتابخانه است که از سینمایش کیارستمی طلوع می‌کند و امیر نادری و ناصر تقوایی، و از شعرش احمدرضا احمدی و محمود کیانوش؛ و از نقاشی‌اش زرین کلک، فرشید مثقالی و علی‌اکبر صادقی… و این همه نویسنده و شاعر و هنرمند و انسان که از همین کتابخانه‌ها برآمده‌اند، از کتابخانه‌های کانون.

نه، این دیگر کتابخانه نیست، فقط کتابخانه نیست. درخت تنومندی است که در ژرف‌ترین زمین‌ها ریشه دارد، فراتر از ساختمان‌ها و نهادها و وزارت‌خانه‌ها...

📝 ادامه مطلب در مجله چلچراغ:

https://40cheragh.org/about-institute-for-the-intellectual-development-of-children/

🔰 کانال انجمن نویسندگان کودک و نوجوان

@nevisak

علی‌اصغر سیدآبادی

24 Nov, 10:47


طرح نسنجیده‌ی «طرح تقویت آموزش و پرورش» با نادیده انگاشتن ماهیت کانون پرورش فکری که فعالیت‌‏های آن بر پایه‏‌ی حضور داوطلبانه، در اوقات فراغت و مبتنی بر علاقه‌‏ی مخاطبان نهاده شده، عملاً حاصلی جز مضمحل کردن کانون در ساختار پرمشکل آموزش و پرورش نخواهد داشت.
انجمن نویسندگان کودک و نوجوان با صدور بیانیه‌ای به نقد طرح تقویت آموزش و پرورش پرداخته و از رئیس‌جمهور خواسته نه‏‌ تنها نگذارد تلخی از رمق انداختنِ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در دولت وفاق و به نام او در کام اهالی فرهنگ و هنرِ کودک و نوجوان و فرزندان میهن عزیزمان بنشیند، بلکه این نهاد ارزشمند را در جایگاه شایسته‌ی ‏آن بنشاند، آن را از پوشش وزارت آموزش و پرورش بیرون آورد و به نهادی زیر نظر رئیس‌جمهور و برخوردار از هیئت امنایی متشکل از نمایندگان تشکل‏‌های تخصصی و فرهنگی حوزه‏‌ی کودک و نوجوان و چهره‏‌های باتجربه و متخصص این حوزه تبدیل کند، تا بتواند در این وضعیت خاص، علاوه بر پرورش استعدادها، مددرسان خانواده‌‏ها و جامعه در تربیت غیررسمی کودکان و نوجوانان باشد و فضا را برای تفکر، پرسشگری و هنرورزی آنان بگشاید.

علی‌اصغر سیدآبادی

23 Nov, 17:45


گزارش وضعیت

امروز نشد که اولویت را به کار خودم بدهم. فردا هم که نمی‌شود، کار از دوشنبه شروع خواهد شد.

علی‌اصغر سیدآبادی

23 Nov, 17:42


‍ کتاب «بایگانی کودکان گمشده» رمانی نوشته‌ی والریا لوییزلی است که نخستین بار در سال ۲۰۱۹ انتشار یافت. یک زوج به همراه دو فرزندشان در گرمای تابستان به یک سفر جاده‌ای از نیویورک به مقصد آریزونا می‌روند. همزمان با این که خانواده به‌سمت غرب حرکت می‌کند، پیوند میان آن‌ها به‌تدریج سست می‌شود: یکی از بچه‌ها می‌تواند احساس کند که اختلافی میان پدر و مادر شکل گرفته است. بچه‌ها از طریق سرگرمی‌های کوچک همچون آواز خواندن و بازی با نقشه و دوربین عکاسی سعی می‌کنند هم با بحران خانوادگی خودشان و هم با بحرانی بزرگ‌تر کنار آیند که در تمام خبرها به گوش می‌رسد: داستان‌های مربوط به هزاران کودکی که در تلاش هستند تا از مرزهای جنوب غربی وارد آمریکا شوند، اما یا دستگیر می‌شوند یا جایی در بیابان، راه را گم می‌کنند.

«فکر کنم دچار احساس ترس از موقعیتی شده بودم که در بعضی خواب‌ها اتفاق می‌افتد، وقتی متوجه می‌شوید به مدرسه رفته‌اید و یادتان رفته لباس زیر بپوشید؛ نوعی آسیب‌پذیری عمیق و ناگهانی در مقابل همه‌ی غریبه‌هایی که نگاهی گذرا به جهان ما که هنوز خیلی جدید بود، می‌انداختند.»

بایگانی کودکان گمشده | والریا لوییزلی | ترجمه‌ی ویدا اسلامیه | چاپ اول ۱۴۰۰، شمیز، رقعی، ۳۸۴ صفحه، ۱۹۵۰۰۰ تومان، #پیشنهاد_کتاب.

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

23 Nov, 17:42


سخنان دکتر محمد فاضلی در نشست رونمایی از کتاب «توئیتری شدن سیاست» نوشته‌ی محمد رهبری، نشر اگر

«رسانه‌های دموکراتیک سعی دارند مدارا را تقویت کنند و بگویند با آنکه فردی مخالف من است، می‌توان با او گفت‌وگو کرد، اما کافی است بخش فحاشی‌های این کتاب را بررسی کنید. نویسنده اعلام می‌کند، توئیتر فحاش‌ترین بخش رسانه است.»

«اگر به جامعه‌ای اجازه دهند در بیرون کنش سیاسی داشته باشد، همه خصومت در درون توئیتر ریخته نمی‌شود البته محدود بودن کاراکترها هم می‌تواند به تند بودن پست‌ها کمک کند.»

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

23 Nov, 17:41


#خبر_ها
☑️ افتتاح باشگاه کتاب ایرنا
http://www.irna.ir/xjS64z
@yekhezaran

علی‌اصغر سیدآبادی

23 Nov, 06:10


در کارگاهی در شیراز بین مربیان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان درباره‌ی رابطه‌ی پنج حس و ایران سخن می‌گفتیم. حرف به اینجا کشید که گاهی دلمان برای بوی جایی یا کسی تنگ می‌شود. گفتم: من همیشه پدربزرگم را با بویی خاص به یاد می‌آورم.

یکی از مربیان که اتفاقا سن و سالی داشت پرید وسط حرفم و گفت: با بوی جوراب آن مرحوم!
من هم برای این‌که کم نیاورم، گفتم: آن مرحوم اصلا جوراب به پا نمی‌کرذ!

حالا الان خودم را شبیه‌ترین آدم به آن مرحوم می‌دانم. همه‌اش دنبال حل و فصل خرده‌کاری‌های مردم از جمله آشپزی داوطلبانه‌ی عزا و عروسی و کارهای دیگر بود و گندم‌های خودش روی زمین می‌ماند. البته نمی‌ماند بالاخره پدرم و عموها و پسرعموهای عموها دست به دست هم می‌دادند و جمع و جور می‌کردند، اما نه من و برادرانم به تعداد آن مرحوم فرزند داریم و نه کاری از دستشان بر می‌آید.
به اندازه‌ی چند ماه از کارهای خودم عقبم!
از امروز تصمیم گرفته‌ام اولویت را بدهم به کارهای عقب مانده‌ی خودم، اگر روح ناآرام آن مرحوم و ژن‌های بیقرارش که به کالبد من را یافته بگذارند!

علی‌اصغر سیدآبادی

22 Nov, 09:30


کشف امروزم روستای جارو است، میان ماهی‌دشت و اشتهارد. روستایی لمیده بر دامنه‌ی کوه جارو و لابلای پستی و بلندی‌های آن.

دیشب گفت: فردا بریم جارو؟
من هم گفتم: بریم!

نه از چرایی‌اش پرسیدم و نه از کجایی‌ش. صبح که بیدارم کرد، پرسیدم: چقد راه داریم؟

از در خانه در تهران تا اینجا را یک ساعت و نیمه آمدیم. البته همه جا خلوت بود.
اگر اهل کوه‌نوردی و پیاده‌روی در مسیرهای کوهستانی هستید، خوب جایی است، به خصوص اگر یکی دو روز بعد از باران رسیده باشید و هنوز خاک نم داشته باشد و آسمان صاف باشد و گرمای تابش خورشید با سوز سرمای بادی که در کوه می‌پیچد با هم قاتی شوند و تو از بلندی این کوه در دوردست برف را بر نوک قله‌های کوه‌های رو به رو ببینی.

علی‌اصغر سیدآبادی

17 Nov, 16:41


https://www.sharghdaily.com/بخش-روزنامه-100/949092-توییتری-شدن-سیاست

علی‌اصغر سیدآبادی

16 Nov, 19:18


مدرسه مستندسازی روایت با همکاری انجمن انسان شناسی تهران برگزار می‌کند:
سلسه نشست «واکاوی فهم مستندساز از جامعه»

نشست دوم
مستند بی بی جان
مهمانان:
ایمان پاک نهاد،
نرگس جودکی( کارگردانان اثر) و
دکتر سعید کبیری( جامعه شناس و پژوهشگر حوزه جرم شناسی و روانشناسی جنایی)

جهت هماهنگی برای حضور به ادمین پیام دهید و یا به شماره ۰۹۱۲۲۵۷۴۵۷۰ پیام دهید.

علی‌اصغر سیدآبادی

16 Nov, 15:33


نامه اعتراضی ۵۰۰ روشنفکر جهانی به برخی سیاست های آلمان

🔹بیش از ۵۰۰ نفر از روشنفکران و دانشگاهیان آلمان و دیگر کشورهای جهان در نامه‌ای سرگشاده و شدیداللحن دولت آلمان را فراخواندند تا مواضع خود در قبال اسرائیل را بازنگری کند و سیاست خود را در برابر این کشور تغییر دهد.

🔹دبورا فلدمان (نویسنده آلمانی‌آمریکایی)، توماس پیکتی (اقتصاددان فرانسوی)، آمیرا هاس (روزنامه‌نگار اسرائیلی)، راز سگال (تاریخ‌نگار اسرائیلی) و مایکل بارن‌بویم (موسیقی‌شناس فرانسوی‌آلمانی) از کسانی‌اند که این نامه سرگشاده را امضا کرده‌اند.

@hammihanonline
hammihanonline.ir

علی‌اصغر سیدآبادی

16 Nov, 13:46


.
یکی از خوبی‌های سفر، دیدار دوستان دیده و نادیده است و آشنایی با کارهایی که روزنه‌هایی به روشنایی‌اند.
عصر پنج‌شنبه مهمان نشست گفتار و اندیشه شیراز بودم که جمعی کتاب‌خوان و کتابدوست مشتاق هستند و چند سالی است که به طور منظم و مستمر کتاب می‌خوانند و درباره‌ی کتاب‌ها گفت‌وگو می‌کنند. من در شبکه‌های اجتماعی دنبالشان می‌کردم و چنین جمع و چنین اشتیاقی را کم‌تر دیده‌ام و این همه محصول نیک‌اندیشی دوست نادیده و با صفایی به نام محمدرضا کدیور است که به تعبیر خودش این چراغ را روشن نگه داشته است. او و دوستانش این نشست‌ها را در دفتر حزب اتحاد ملت ایران در شیراز برگزار می‌کنند، اما تنوع موضوع‌ها و تنوع افراد دعوت شده و شرکت کننده و فضای باز گفت‌وگوها محدود به گرایش حزب نیست.
هفتاد و هفتمین نشستشان را اختصاص داده بودند به کتاب « از مصدق تاریخی تا مصدق اسطوره‌ای». حسین امینی در آغاز کتاب را به تفصیل و با دقت همراه با ملاحظات انتقادی - البته مهمان نوازانه- معرفی کرد و سپس من درباره‌ی کتاب صحبت کردم و بعد هم نوبت رسید به پرسش و پاسخ و اظهار نظر شرکت‌کنندگان.

https://t.me/Goftar_Andisheh/969

علی‌اصغر سیدآبادی

16 Nov, 04:15


مرگ دردناک کیانوش سنجری در روزهای اخیر واکنش‌های متفاوتی داشته است. چنان که از نوشته‌های او برمی‌آید، کوشیده است، مرگ خود خواسته‌اش را به کنشی سیاسی و اعتراضی تبدیل کند، اما این از دردناکی ماجرا نمی‌کاهد.
مرگ سنجری چنان که برخی از دوستانش گفته‌اند، حاصل سرخوردگی‌ها از یک سو و آزارها از سوی دیگر است.
با این حال نمی‌توان این حادثه دردناک را حادثه‌ای منفرد و منفک از وضعیت جامعه دید. در ماه‌های اخیر خبرهایی از خودکشی بین دانش‌آموزان، پرستاران، پزشکان و وکلا و زنان منتشر شده است.
رسانه‌ها و افراد و گروه‌های مرجع با تقدیس خودکشی و ترویج آن به عنوان عمل قهرمانانه‌ی سیاسی یا اجتماعی تاثیر تعیین کننده‌ای بر کسانی می‌توانند داشته باشند که در آستانه‌اند. اما حتی اگر به اعتراض، چرا کسی به مرز نابودی خود می‌رسد؟ چرا کسانی جانشان به لبشان می‌رسد؟ افزایش جان به لب رسیدگان نشانه است، نشانه‌ی استیصال، ناامیدی از آینده، ناامیدی از بهبود.
هیچ کشوری بدون رویای زندگی بهتر در آینده، پیشرفت نمی‌کند. رویای زندگی بهتر را از مردم دریغ نکنید!

علی‌اصغر سیدآبادی

15 Nov, 18:08


احسان عابدی که در اینستاگرام به تازه‌های ایران‌شناسی می‌پرداخت، در تلگرام هم صفحه‌ای را به این موضوع اختصاص داده و با تسلطی که به تحقیقات ایران‌شناسی دارد، کتاب‌ها و مقاله‌های خوبی را معرفی می‌کند.

اگر به ایران‌شناسی علاقمندید، این کانال را دنبال کنید!

https://t.me/iranologyexplorer

علی‌اصغر سیدآبادی

15 Nov, 15:55


دیروز ظهر در کتابخانه ملی مرکز فارس مهمان مرکز مطالعات ادبیات کودک دانشگاه شیراز بودم و به دعوت دوست گرامی دکتر حسام‌پور رییس این مرکز درباره‌ی دهه‌ی هشتادی‌ها با عنوان «معرفت‌شناسی دلقک‌ها» سخن گفتم.

علی‌اصغر سیدآبادی

15 Nov, 13:05


https://www.isna.ir/news/1403082518497/توئیتری-شدن-سیاست-با-حضور-ظریف-و-فاضلی

علی‌اصغر سیدآبادی

15 Nov, 05:18


دیروز در شیراز مهمان دوستان عزیز در نشست‌های گفتار و اندیشه بودم که درباره‌شان خواهم نوشت.

حسین امینی را به اسم نمی‌شناختم، اما کارش را در کانال « مصدق به روایت تاریخ و اسناد» دنبال می‌کردم. پیش از این‌که من درباره کتاب صحبت کنم، معرفی مفصلی از کتاب ارائه کرد با نکات انتقادی ، البته با رعایت آداب مهمان ‌نوازی شیرازی.

اگر خواستید معرفی ایشان را بشنوید و بعد صحبت‌های خودم را با توضیح درباره‌‌ی این چراغ روشن در شیراز می‌گذارم.

https://t.me/Goftar_Andisheh/967

کانال حسین امینی برای دوستداران مصدق و حتی مخالفانش پربار است:

https://t.me/mohammadmosaddegh

علی‌اصغر سیدآبادی

13 Nov, 19:29


شیرازم و فردا پنج‌شنبه ۲۴ آبان ساعت ۱۲ تا ۱۳:۳۰ در کتابخانه ملی مرکز فارس، درباره‌ی نوجوانان امروز یا دهه هشتادی صحبت می‌کنم با عنوان «معرفت‌شناسی دلقک‌ها» صحبت خواهم کرد.

دوستان گفتند: عنوانش توهین‌آمیز نیست؟
گفتم: نه!

دلقک به عنوان صفتی برای بچه‌ها به کار نرفته، توصیف کننده‌ی نوعی معرفت‌شناسی است، که لشک کولاکفسکی فیلسوف لهستانی آن را در فلسفه‌ی کاهن‌ها قرار می‌دهد.

حالا اگر حال داشتید سر ظهر در شیراز ساعتی را کنار هم باشید، خودتان خواهید دید ماجرا از چه قرار است.

علی‌اصغر سیدآبادی

13 Nov, 14:36


معنای انتخاب ترامپ

برخی تحلیل‌گران ایرانی، به گونه‌ای از پیروزی دونالد جی ترامپ در انتخابات آمریکا سخن می‌گویند که گویی تمام این بازی در ارتباط با ایران انجام گرفته است.
برخی از این تحلیل‌ها چنان ساده‌دلانه است که هر بار نام کسی به عنوان اعضای کابینه ترامپ یا دولتش اعلام می‌شود، با پیدا کردن جمله‌ای مرتبط از او به آینده‌ای امید می‌بندند که هرگز از راه نخواهد رسید.
با این حال آیا انتخاب ترامپ کم اهمیت است؟ طبیعی است که انتخاب ترامپ هم برای آمریکا و هم برای دیگر کشورها و بویژه ایران مهم و تاثیرگذار است، اما اهمیت و تاثیر آن از جنس دیگری است.
به نظرم اگرچه انتخاب ترامپ در سیاست داخلی و بین‌المللی آمریکا مهم و تاثیرگذار است، اما آن‌چه به این انتخاب اهمیت بیش‌تری می‌دهد، نوعی تحول ارزشی و حتی معرفتی است.
ترامپ تقریبا تمام ارزش‌های حقوق بشری و تمام آن‌چه را که ارزش‌های غربی و اروپایی خوانده می‌شود، به تمسخر گرفت. در سخنان ترامپ به وفور می‌توان گزاره‌های ضد زن و ضد اقلیت‌های قومی و زبانی و دینی و …..یافت.
رفتار شخصی او با معیارهای متعارف اخلاقی در آمریکا چندان پسندیده نیست، با این حال بخش بزرگی از مردم او را دوست داشتند و به او رای دادند.
در میان عوامل موثر بر انتخاب ترامپ علاوه بر تاثیر اقتصاد، انتظار برآورده نشده‌ی جامعه‌ی مسلمانان آمریکا، سیاست‌های ریاکارانه‌ی حزب دموکرات و ….برخی از تاثیر هوش مصنوعی ایلان ماسک هم سخن گفته‌اند، اما این انتخاب تحت تاثیر هر عاملی باشد، نباید این تحول ارزشی را دست‌کم گرفت.
آیا آن‌چه رخ داده اتفاقی است یا واقعا حکایت از تحول ارزشی و معرفتی عمیقی دارد؟

علی‌اصغر سیدآبادی

11 Nov, 18:28


شورای کتاب کودک به مناسبت «روز جهانی کودک» ۳۰ آبان ۱۴۰۳ برگزار می‌کند:

🔻 سلسله نشست‌های هم‌اندیشی با موضوع آسیب‌شناسی کتاب کودک

🔻اولین نشست‌هم‌اندیشی:
«آسیب‌شناسی کتاب شعر کودک و نوجوان»
با حضور ناهید معتمدی نماینده‌ی گروه بررسی شعر کودک و نوجوان در شورا، علی‌اصغر سیدآبادی، حسین تولائی و شادی خوشکار (گرداننده)

🔻زمان :۱۷- ۱۹
چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۳

🔻مکان برگزاری:
کتابخانه تحقیقاتی شورای کتاب کودک: خ انقلاب، خ ابوریحان، خ وحیدنظری غربی، پلاک ۳۱، طبقه دوم. تلفن  ۶۶۴۰۸۰۷۵

🔻حضور برای عموم علاقه‌مندان آزاد است

#شورای_كتاب_كودک
#نشست_هم‌اندیشی
#آسیب‌شناسی_کتاب_کودک_و_نوجوان
#آسیب‌شناسی_شعر_کودک_و_نوجوان

@shorayeketabekoodak

علی‌اصغر سیدآبادی

10 Nov, 18:58


سهیل موفق کارگردان فیلم‌های کودکان در شیراز در جشنواره‌ی چند رسانه‌ای میراث فرهنگی دعوت کرد که فیلم «نوروز» را ببینم.

صبح کارگاه داشتم برای مربیان کانون و سینما دور بود و دیر رسیدم، از وسط‌های فیلم.

دانش‌آموزان مدارس دولتی شیراز را برای دیدن فیلم آورده بودند. نوبت اول برای دختران بود و نوبت دوم ویژه‌ی پسران.

شور و شوق بچه‌هایی که بسیاری از آنان برای اولین در سینمایی مجهز فیلم می‌دیدند و می‌توانستند کارگردان را ببینند و با او حرف بزنند، یکی از شیرین‌ترین خاطراتم از این سفر بود.

من فیلم را از نیمه دیدم و درباره‌ی فیلم نمی‌توانم چیزی بنویسم، اما از بچه‌ها که می‌پرسیدم فیلم چطور بود؟ می‌گفتند عالی! درجه یک! محشر!

بعد از تماشای فیلم برای امضا گرفتن از کارگردان صف بسته بودند. صف این قدر طولانی بود که تمامی نداشت. گفتیم به جایش عکس بگیرید و عکس گرفتند!

یکی از بهترین یارانه‌ها تامین هزینه‌ی چنین رویدادهایی است: دسترسی بچه‌ها به فیلم و کتاب و تئاتر و موسیقی!

علی‌اصغر سیدآبادی

10 Nov, 03:48


یادی از غلامعلی بسکی

روز پنج‌شنبه به دعوت بنیاد علمی بسکی در گنبد کاووس به مناسبت اولین سالگرد تاسیس بنیاد و برای رونمایی از کتاب‌هایی که معلمان و کودکان نوشته/ سروده بودند، دقایقی سخن گفتم.

باید جداگانه و مفصل درباره‌ی نقش بسکی و خانواده‌اش در کشاورزی ، محیط زیست و علم و فرهنگ و هنر شرق استان گلستان و تمام ایران بنویسم.

علی‌اصغر سیدآبادی

09 Nov, 19:59


نشست‌های گفتار و اندیشه | جلسه ۷۷

معرفی و بررسی کتاب:
از مصدق تاریخی تا مصدق اسطوره‌ای

با حضور:
علی‌اصغر سیدآبادی (نویسنده کتاب)
حسین امینی

پنج‌شنبه ۱۴۰۳/۰۸/۲۴ ، ساعت ۱۸
شیراز، میدان معلم، خیابان همت (ایمان) جنوبی، کوچه ۱۷، نبش فرعی ۱۷/۲

@goftar_andisheh

علی‌اصغر سیدآبادی

02 Nov, 10:43


در تازه‌ترین شماره‌ی مجله صدا، حمیدرضا عابدین نویسنده و پژوهشگر تاریخ معاصر تقریبا به مفصل درباره‌ی کتاب « از مصدق تاریخی تا مصدق اسطوره‌ای» نوشته است که ضمن برشمردن ویژگی‌های کتاب، نقدهایی هم طرح کرده است.

در نکات انتقادی کم‌ توجهی به زندگینامه‌، مروری بر کارنامه، اندیشه سیاسی مصدق و رویدادهایی مثل ۳۰ تیر یا آن‌چه که مصدق تاریخی است، ذکر شده است.

جایی از نقد او به صورت گذرا به این نکته اشاره شده است که وقتی از نقش روابط عمومی و پروژه‌های آمریکایی- انگلیسی در تغییر افکار عمومی در دوران مصدق می‌گوییم، چگونه می‌توانیم اطمینان داشته باشیم که تصویرسازی امروز از مصدق هم ذیل چنین پروژه‌ای صورت نگرفته باشد و صرفا در چارچوب رقابت‌ها و تنش‌های سیاسی باشد.

از نگاه دقیق و منصفانه‌ی جناب عابدیان به کتاب سپاسگزارم.

در اینجا هم می‌توان متن نقد را خواند:

https://t.me/hamidrezaabedian/766

علی‌اصغر سیدآبادی

02 Nov, 04:25


این فایل، متن طرح ۱۰ماده‌ای است با عنوان «طرح تقویت نظام آموزش‌وپرورش» که اخیراً در مرکز پژوهش‌های مجلس طراحی و از سوی برخی نمایندگان به مجلس ارائه شده است.

هستۀ اصلی این طرح که گویا وزیر آموزش‌وپرورش نیز بر تصویب و اجرای هرچه سریعتر آن تأکید دارد، این است که دولت نمی‌تواند [و نباید] منابع بیشتری صرف آموزش عمومی کند، پس وزارتخانه باید به‌دنبال تنوع‌بخشی به منابع خود باشد. لذا باید یک «معاونت اقتصادی» در وزارتخانه تأسیس شود و سازمان‌ها و مراکز زیرمجموعۀ وزارتخانه از جمله مدارس به‌عنوان واحدهای اقتصادی در نظر گرفته شوند و «درآمدآفرین» باشند؛ یعنی وزارت آموزش‌وپرورش به‌طور رسمی و جدی‌تر وارد بنگاه‌داری شود. همزمان باید مدارس براساس مجموعه‌ای از شاخص‌ها؛ از جمله میزان درآمدآفرینی آنها، رتبه‌بندی شوند و منابع عمومی هم به نفع مدارس با رتبۀ بالاتر توزیع شود. این رویکرد، رسمیت‌دادن و تشدید مسیر ضداجتماعی، مخرّب، و پرفسادی است که از اواسط دهۀ ۸۰ در آموزش عمومی شروع شد و در دهۀ ۹۰ ادامه یافت.
@omidi_reza

علی‌اصغر سیدآبادی

01 Nov, 18:38


دیروز عصر به لطف و بزرگواری سید امین طبسی و موسی‌الرضا دانایی در کافه ویرگول مهمان دوستان فرهیخته سبزوار بودم، درباره‌ی کتاب « از مصدق تاریخی تا مصدق اسطوره‌ای».

هم فال بود و هم تماشا. بعضی از دوستان قدیم را دیدم و خوشحال شدم. مهران صولتی را هم که با مقالاتش می‌شناختم و نمی‌دانستم سبزوار است، دیدم و دقایقی به بهانه‌ی کتاب -که هنوز فرصت نکرده بود، بخواند- درباره‌ی مصدق صحبت کرد.

من هم در معرفی کتاب دقایقی حرف زدم و بعد دوستان دیگر هم نکاتی گفتند و پرسش‌هایی طرح کردند که پاسخ دادم. فایل صوتی جلسه را همین‌جا خواهم گذاشت.

@virgolcafe

سخنان مهران صولتی را در نشانی زیر می‌توانید دنبال کنید!

https://t.me/solati_mehran/2333

علی‌اصغر سیدآبادی

01 Nov, 06:23


🔸 هوش مصنوعی رایگان هنرستان؛ همه برای همه!💻

رفقا!
خوشحالیم به اطلاع برسانیم که تنها سه ماه پس از رونمایی از پلتفرم آموزشی هنرستان، دسترسی به سرویس هوش مصنوعی هنرستان برای همه اعضا میسر شده است.
این سرویس که «همه» نام دارد (سرنامِ هوش مصنوعی هنرستان) به صورت چت فارسی در پنل کاربری شما آماده به خدمت است.
شما پس از ورود/لاگین به هنرستان، آیکون «همه» را در پایین سمت چپ صفحه نمایش خود می‌بینید!
این دختر زیبا (خصوصا با دو چشم شهلا!) همه چیز را می‌داند و واقعا برازنده نام «همه» است! هر چه را دوست دارید به فارسی از او بپرسید؛ از فیزیک کوانتوم تا پخت قرمه‌سبزی و از نظریه هما کاتوزیان تا فن بیان... یا بدهید برایتان نامه بنویسد، متن ویرایش کند و هر کار دیگری. فقط یادتان باشد که همه کمی خجالتی است و وقتی سوالی می‌پرسید چند ثانیه طول می‌کشد تا پاسخ بدهد. اما وقتی پاسخ می‌دهد یکجا و کامل می‌دهد و چشم شما را با تایپ کلمه‌به‌کلمه خسته نمی‌کند.
لطفا با همه آشنا شوید و آن را به دیگران هم معرفی کنید (از جمله با فوروارد همین فرسته). اگر کسی را می‌شناسید که دوست دارد از هوش مصنوعی راحت و رایگان استفاده کند هنرستان را به او معرفی کنید. عضویت در هنرستان رایگان است و کمتر از یک دقیقه طول می‌کشد... و درآنجا همه منتظر همه است!
ما با همراهی شما و هزاران عضو دیگر در خانواده بزرگ هنرستان در حال تکمیل کاملترین و پیشروترین پلتفرم آموزشی فارسی‌زبان در سراسر جهان هستیم. جایی که در آن آموزش کالایی لوکس نیست و به راستی «آموزش برای همگان» است. یک گواه آنست که هم‌اکنون در هنرستان دوره‌ها و درسگفتارهای متعددی به صورت رایگان عرضه می‌شوند. و این تازه آغاز راه است...
✌️

هنرستان؛ آموزش برای همگان
@honarestanorg

علی‌اصغر سیدآبادی

30 Oct, 06:03


دیشب در کافه کتاب ارس نیشابور مهمان گروه زیادی از فرهیختگان و اهل فضل و ادب نیشابور بودم تا درباره کتاب « از مصدق تاریخی تا مصدق اسطوره‌ای» گفت‌وگو کنیم.

مدت‌ها بود در چنین جمع مشتاق و علاقمندی حضور نداشتم. کافه کتاب ارس به همت دوست بزرگوارم عبدالرضا قندهاری آموزگار دلسوز و شناخته شده راه افتاده و در زمینه‌ی کتاب کودک فعالیت می‌کند.

دیشب جناب دکتر بکاییان استاد تاریخ باب سخن را گشود و بعد من درباره‌ی کتاب و مصدق حرف زدم و سپس به پرسش‌ها و نقدهایی که جناب بکاییان و برخی دیگر از حاضران طرح کردند، پاسخ دادم.

ظاهرا گفت‌وگوها ضبط شد و در شبکه‌های اجتماعی کافه و متن تفصیلی آن در نشریه آفتاب نیشابور منتشر خواهد شد. پس از جلسه هم ساعتی میهمان یکی از بزرگواران بودیم و جناب خواجوئی گفت‌وگویی کرد برای نشریه‌ی مذکور که از مصدق شروع شد و به بحث درباره‌ی مسائل روز کشید. خلاصه که شبی خوش بود در میان دوستان.

فردا پنج‌شنبه ساعت ۱۷ هم در کافه کتاب ویرگول در سبزوار خواهم بود به لطف دوستان فرهیخته‌ی سبزوار.

علی‌اصغر سیدآبادی

30 Oct, 05:57


فردا پنج‌شنبه ساعت ۱۷ در کافه ویرگول سبزوار مهمان فرهیختگان سبزوار خواهم بود.
از دیدار یاران و دوستان خوشحال خواهم شد.

علی‌اصغر سیدآبادی

29 Oct, 06:36


الان تو راهم، راه خراسان. عصری در نیشابور خواهم بود در کافه کتاب ارس و درباره‌ی کتاب « از مصدق تاریخی تا مصدق اسطوره‌ای» گفت‌وگو خواهیم کرد.
اگر در نیشابورید، خوشحال می‌شوم ببینمتان.

علی‌اصغر سیدآبادی

27 Oct, 11:21


.
تجلیل ایرانیان از سربازان و ارتشیان شهید حمله اسراییل بسیار معنادار است و حامل پیام برای کنشگران سیاسی داخل و خارج ایران.
این تجلیل در کنار سکوت و بی‌اعتنایی به دیگران، پیامی است برای کسانی که مدام برای مردم خط و نشان می‌کشند و به جای وظیفه‌ی خود، در زندگی خصوصی مردم مداخله می‌کنند و خود را از آدم و عالم طلبکار و صاحب اصلی کشور می‌دانند.
هم‌چنین پیامی است برای کسانی که دل در گرو بیگانه دارند و زیر پرچم جنایتکار بدنامی مثل نتانیاهو از آزادی ایران دم می‌زنند.
این افسران و درجه‌داران و سربازان جان گرامی را فدای ایران کردند و مردم قدردانشان هستند و همیشه قدردان نگهبانان مرزهای ایرانند.

علی‌اصغر سیدآبادی

26 Oct, 10:21


.
دیروز با کیان رفته بودیم کوه. او دنبال کار خودش بود و من هم راه می‌رفتم. تلفن آنتن و اینترنت نداشت. آفتاب نزدیک ظهر تند می‌تابید و باد سرد می‌وزید. این تخته سنگ افتاده در دره را دیدم، تر و تمیز بود. آب باران یکی دو شب پیش آن را شسته بود و باد و آفتاب خشکش کرده بود. ترکیب سوز سرما و گرمای همزمان دلچسب بود. اول نشستم روی سنگ، بعد آرام دراز کشیدم و زیر سرم هم چیزی نبود. رها از همه‌ی فکرها و خیال‌ها، آرامش مطلق، صدای گاه به گاه پرنده‌ای و خش‌خش برگی و آسمان آبی با لکه‌های ابر. رفته رفته پلک‌هایم سنگین شد و نفهمیدم چقدر گذشت.
بیدار که شدم پشت سرم کمی درد می‌کرد، اما انگار جراحتی در جانم خوب شده بود، مرهمی اثرش را گذاشته بود. روی سنگ نشستم. کیان آن طرف سرش به کار خودش بود و خاطر من جمع جمع جمع بود.

علی‌اصغر سیدآبادی

25 Oct, 18:55


.
با ابراهیم هم‌کلاس بودیم، از ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۴ در دانشکده ارتباطات اجتماعی دانشگاه علامه در سه راه ضرابخانه. باورم نمی‌شود او را از دست داده باشیم. او پل رابطه بود. آن سال‌ها بین دانشجویان صف‌بندی‌ها جدی بود، شهرستانی و تهرانی، مذهبی و غیر مذهبی، سبک زندگی سنتی و امروزی و خیلی چیزها که فاصله بود، ابراهیم اما در این فاصله‌ها می‌زیست. ما را به هم نزدیک می‌کرد. با استادها هم زود رفیق می‌شد. آن سال‌ها جشنواره فیلم فجر خیلی مهم بود. ابراهیم اولین بار پیگیری کرده بود و برایمان بلیت جشنواره گرفته بود. البته پولش را داده بودیم، اما باز هم کاری بود کارستان در آن سال‌ها.

سال‌ها گذشته بود و هر کدام گوشه‌ای افتاده بودیم به کار. یک روز از خانه که بیرون آمدم ابراهیم را دیدم، در خیابان میکده. در موسسه آتیه کار می‌کرد که ته میکده بود. چند دقیقه‌ای سر پا گپ زدیم. از تصادفی گفت که بچه‌اش را از دست داده بود. مثل همیشه که در تسلی دادن لال می‌شوم، لال شدم. قراری گذاشتیم و او رو به بالا رفت و من رو به پایین.
دورادور خبرش را داشتم، اما امروز خبر رفتنش را شنیدم، خبری تلخ. هنوز برای زفتن ابراهیم زود بود، ابراهیم باقری را می‌گویم.

علی‌اصغر سیدآبادی

24 Oct, 05:33


عواقب و عواقب و عواقب!!!

نامه بلینکن و آستین به دولت اسرائیل و تعیین ضرب‌الاجل برای این دولت درباره سیاستهایشان در غزّه، جدای از بیسابقه بودن و تأثیر شدید بر سیاست داخلی اسرائیل، نتایج دیگری نیز دارد!

اسرائیلیها به طور جدّی نگرانند که این نامه با محتوای جدّی که دارد، زمینه و شواهد تازه را در اختیار کریم خان قرار داده است تا تعقیب نتانیاهو و گالانت را به طور جدّیتر دنبال کند. یکی از موارد مطروحه علیه این مقامات اسرائیلی، قطع کمکهای بشری به مردم غزّه است.

این عبارت Humanitarian را باید بشری ترجمه کرد نه بشردوستانه... آب و غذا بشری است... کرم نرم‌کننده پوست... بشردوستانه است...

کریم خان در این روزها به شدّت در عرصه رسانه‌ها فعّالتر شده است که پدیده جالبی است.

@usgelections

علی‌اصغر سیدآبادی

23 Oct, 11:55


‍ از نشر اگر منتشر خواهد شد...

توئیتری‌شدنِ سیاست
محمد رهبری

در یک دهه‌ِی اخیر، شبکه‌ی ایکس یا همان توئیتر سابق، بستر فعالیت بسیاری از فعالان سیاسی، رسانه‌ای و مدنی در سراسر جهان شده است.
اگرچه در ایران درصد کمی از توئیتر استفاده می‌کنند، این شبکه‌ی‌ِ اجتماعی به یکی از منابع اصلی تولید و انتشار اخبار تبدیل شده و بسیاری از تعاملات در این بستر رخ می‌دهد.
می‌توان گفت رسانه‌های اجتماعی مانند توئیتر، به‌عنوان محیط اطلاعاتی نسل جدید، نه‌تنها تأثیر به‌سزایی بر روند جامعه‌پذیری این نسل گذاشته، بلکه بر نوع کنشگری فعالان مدنی و سیاسی نیز اثر گذاشته و منجر به تغییر فرهنگ سیاسی نخبگان شده است. این تغییر پدیده‌ای است که در این کتاب از آن با عنوان «توییتری‌ شدن سیاست در ایران» یاد شده.
اتمسفر سیاست در ایران تحت تأثیر این تحول دچار دگرگونی شده است؛ در کنار پیامدهای مثبت استفاده از توئیتر، این کتاب این واقعیت را عیان می‌کند که توئیتر به رادیکالیسم، پوپولیسم و فردگرایی در سیاست ایران دامن زده است و می‌توان گفت که توئیتری شدن سیاست در جامعه‌ی ایران، نه‌تنها موجب کاهش اعتماد در سطح فردی و گروهی، بلکه موجب ذره‌ای‌تر شدن روابط، تشدید قطبیت میان گروه‌های سیاسی و تقویت «دشمن‌پنداری» شده است.

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

23 Oct, 05:50


درباره‌ی کتاب « از مصدق تاریخی تا مصدق اسطوره‌ای»

گفتم که در این کتاب نه مورخ بوده‌ام، نه روزنامه‌نگار و نه پژوهشگر ادبی. سعی کرده‌ام بیشتر درباره‌ی پدیدار مصدق صحبت کنم، نه شخصیت واقعی‌اش.
گفتم که بله من موضعی درباره‌ی کودتا بودن یا نبودن دارم، علاقه‌ای به مصدق دارم یا ندارم، اما در این کتاب نمی‌خواستم با این علاقه یا رویکردم با مصدق روبه‌رو شوم، بلکه این برای من مهم بوده که مصدق چطور در ذهن ایرانیان پدیدار شده است.

گفتم که ۲۵ سال از ۲۸ مرداد به بعد در دوره‌ی شاه علیه مصدق کتاب نوشته شده و اسم مصدق سانسور شده است. همین یکی از دلایلی است که باعث شد مصدق اسطوره شود.
سپس گفتم که مصدق یک بازیگر بود. به دادگاهش اشاره کردم و گفتم که به نظرم مصدق یک مقتل نوشته که مردم می‌شناسند و همان را بازی می‌کند و از مخاکمه‌کنندگانش هم بازی گرفته. از روی کتاب مثال‌هایی زدم و گفتم که در کتاب با جزییات توضیح داده‌ام.
در کتاب فصلی به شعر اختصاص دارد و درباره‌ شعر قبل و بعد مصدق هم توضیح دادم .

علی‌اصغر سیدآبادی

21 Oct, 17:33


کامیار عابدی، پژوهشگر ادبی و تاریخ ادبیات است که آثار بسیاری از او منتشر شده است.

فصلی از کتاب «از مصدق تاریخی تا مصدق اسطوره‌ای» درباره‌ی شعر به عنوان حامل روان جمعی ایرانیان و نقش آن پس از ۲۸ مرداد۱۳۳۲ است.

اینجا پیش‌تر درباره‌ی کتاب نوشته شده است:

https://t.me/Seidabadii/1658

علی‌اصغر سیدآبادی

21 Oct, 10:17


جراح مغز بودن چگونه است؟ بودن جان انسانی در دستان شما، شکافتن لایه‌ها و بافت‌هایی که افکار، احساسات و عقلانیت را می‌سازند، چه احساسی دارد؟ چگونه می‌توان با پیامدهای پیش‌بینی‌ناپذیر و غم‌انگیز جراحی‌ای زندگی کرد که انتظار می‌رود جان انسانی را نجات دهد، اما با شکست روبه‌رو می‌شود؟ هنری مارش، جراح مغز و اعصاب برجسته‌ی انگلیسی، با نوعی احساس همدردی خارق‌العاده و صراحتی مثال‌زدنی در کتاب《آسیب نرسان》نوعی درون‌بینی فراموش‌نشدنی و صادقانه از بی‌شمار صحنه‌های غم‌انگیز در بیمارستانی پرازدحام را به تصویر می‌کشد.

تصویری از پیروزی‌ها و موفقیت‌های تکان دهنده، ناکامی‌های دلهره‌آور، ندامت‌های مکرر و لحظات توأم با طنزی سیاه که در زندگی جراحان مغز بی‌شمارند. مهم‌تر از همه، این کتاب درسی است از امیدواری در لحظات سختی که با دشوارترین تصمیمات زندگی خود مواجه‌ایم.

آسیب نرسان| هنری مارش | ترجمه‌ی مهرداد بازیاری | چاپ اول ۱۴۰۱، شمیز، رقعی، ۲۷۷ صفحه، ۲۲۰۰۰۰ تومان، #پینشهاد_کتاب.

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

21 Oct, 05:26


دوران دوران بازنگری بود و مهم‌ترین چهره‌های فرهنگی آن روزگار, نمایندگان تغییر بودند: عبدالکریم سروش و محسن مخملباف. ما بدون این که بدانیم در دوره‌ی گذار قرار گرفته بودیم, گذار از انقلابی‌گری. ما که در مدرسه درس انقلاب خوانده بودیم, ما که در جوانی شیفته علی شریعتی بودیم, حالا همه خوانده‌ها و شیفتگی‌هایمان در برابر توفان قرار گرفته بود. آن روزها هادی خانیکی بدون این که ما بفهمیم پناه ما بود, بدون این که بشناسیمش حتی, بدون این که از خط و ربطش خبر داشته باشیم. دانشجویی شهرستانی را می‌شناختم, مذهبی دو آتشه‌ای که در تهران پای سخنرانی عبدالکریم سروش با قرائت‌های مختلف از دین آشنا شده بود و تمام پرهیزگاری‌اش سر کلاس در نگاهی دود شده بود. تغییری را که نسل انقلابی در چند سال تجربه می‌کردند, او در یک شب و یک نگاه تجربه می‌کرد و مستاصل بود. بچه‌ها کسانی مثل او را به اتاق هادی خانیکی راهنمایی می‌کردند. نمی‌دانم چقدر شفابخش بود, اما می‌دانم که بسیاری از آن یک شبه دین و دل از دست‌داده‌هاامروز از ارادتمندان استاد قدیمشان هستند.  
https://www.sharghdaily.com/بخش-روزنامه-100/946350-پناه-شیخ-صنعان-های-جوان

علی‌اصغر سیدآبادی

20 Oct, 19:58


افشا به مثابه جنگ روانی


ماجرای افشای اسناد اطلاعاتی آمریکا توسط کانالی که گفته می‌شود، نزدیک به ایران است، به نظر می‌رسد نوعی جنگ روانی است برای ترساندن ایران.

از کجا به این نتیجه رسیده‌ام؟
کافی است برنامه‌های تلویزیون فارسی‌زبان اسراییل را ببینید که مثلا کارشناسان با چه آب و تابی از این اسناد مثلا لو رفته حرف می‌زنند و با چه دقتی اسم و مشخصات موشک‌ها و هواپیماها و احتمالات را تبیین می‌کنند!

پیگیری‌ قانون حجاب و اجرای احکام روزنامه نگاران و بعضی کارهای دیگر در داخل کشور درست در همین روزها هم آب را راهی همان آسیابی می‌کند که آبش را آن‌ها تامین می‌کنند.

تا اطلاع ثانوی به همه اسناد افشا شده و همه‌ی رگ‌های متورم گردن باید مشکوک بود!

علی‌اصغر سیدآبادی

20 Oct, 13:22


طرحی برای انحلال کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

فرید ذکریا در کتاب «آموزش لیبرال» به گفت‌وگویش با وزیر آموزش و پرورش سنگاپور اشاره می‌کند که یکی از موفق‌تربن نظام‌های آموزشی در آزمون‌های بین‌المللی و جزو منظم‌ترین آن‌‌هاست و از قول او می‌گوید که کمبود ما خلاقیت است.

پیش‌تر نوشتم که کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان زائده‌ی آموزش و پرورش رسمی نیست، بلکه باید چشم‌انداز آن باشد، همان گمشده‌ای که وزیر آموزش و پرورش سنگاپور به آن اشاره می‌کند.

در کشورهای پیشرفته مدرسه‌ها کم‌کم شبیه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان می‌شوند و بر خلاقیت و استفاده از آثار فرهنگی و هنری در آموزش تاکید می‌شود.

طرحی با عنوان دهان پرکن « تقویت نظام آموزش و پرورش» در مجلس اعلام وصول شده است که بر اساس آن تمام دستگاه‌ها و سازمان‌های وابسته به آموزش و پرورش با هم ادغام شده و در استان‌ها سازمان آموزش و پرورش تشکیل می‌شود.

درباره بقیه بخش‌های آموزش و پرورش شاید طرح خوبی باشد، اما از همان آغاز چسباندن کانون پرورش فکری به آموزش و پرورش اشتباه بود و طراحان این قضیه فهم درستی از تفاوت آموزش و پرورش رسمی و پرورش تخیل و فکر کودکان و نوجوانان نداشتند.

تصویب این طرح و تصمیم‌گیری درباره‌ی کانون در قالب آن خیانتی آشکار به کودکان است.

هنوز دیر نشده کانون را با استقلالش از انحلال نجات دهید!

علی‌اصغر سیدآبادی

20 Oct, 06:01


🔻آقای وزیر! مرغک نیمه‌جان کانون را جانی دوباره ببخشایید!

بازنشسته کانون پرورش فکری تهران


🔹سرمایه کانون پرورش فکری مربیانی هستند که شاعر و نویسنده‌اند، نقاش و تصویرگرند، پژوهشگر و محقق‌اند، فیلمسازند، اهل کتاب و کتابخوانی‌اند. قصه‌گویند. از همه مهم‌تر خلاق، توانمند، متعهد، دلسوز، مهربان، اهل ساختن و دغدغه‌مندِ پرورش و رشد کودکان و نوجوانانی هستند که فردای سرزمین ایران اسلامی را در دست خواهند گرفت. 

🔹این همه سرمایه کمی نیست که وقتی فرزندان پاک، خلاق و مستعد کشورمان را به آن‌ها می‌سپاریم از هر جهت خیال والدین راحت است که عزیزان و نورچشمان‌شان را به کسانی می‌سپارند که مستجمع جمیع صفات خداوند بخشنده و مهربان هستند و صفات نیک خداوند بزرگ در وجودشان نهادینه شده است.

🔹حالا درد این جاست! مربیانی که متولی کار برای کودک نوجوان و با کودک نوجوان هستند تا چه اندازه جایگاه و شأن‌شان در نظر گرفته می‌شود؟چه‌قدر امنیت و انگیزه‌ی شغلی دارند؟ آیا در جای درست به لحاظ جایگاه‌های پستی ایستاده‌اند؟ منزلت، توانایی و تجارب آن‌ها در کارآمدبودن کانون در نظر گرفته می‌شود؟ آیا مدیرانی که مدیرعامل کانون در استانها گمارده است جنس شعر را می‌شناسند؟ قصه و تأثیر آن بر تربیت سالم کودکان و نوجوانان را می‌دانند؟ واقف به تأثیر مربیان متخصص در رشد استعدادها و پرورش خلاقیت و از همه مهمتر انتقال تجارب و دانسته‌های آن‌ها هستند؟

🔹بی‌شک مدیرانی که هرگز خود این همه زیبایی را تجربه نکرده باشند نمی‌توانند درک کنند که برای رشد کمی و کیفی هر کودک مؤلفه‌های زیادی دست به دست هم می‌دهند تا او به مقصدی برسد که رؤیای والدین و مسئولان کشور است. آنها تنها گزینه‌ی پرورش بچه‌ها را تنها در کارهای تبلیغاتی خلاصه می‌کنند که برای بقای خودشان و پُست و جایگاههای خودشان است نه مرتفع کردن نیازها، خواسته‌ها، تمایلات و علاقه مندی کودکان ونوجوانان.گویی هرگز نه کودکی کرده‌اند نه خواسته‌ها و نیازهای کودک نوجوان را می‌شناسند.

🔹کانونی که روزگاری به کانون مهربانی معروف بود حالا نامهربانی از سر وکولش می‌بارد. تزویر، دروغ و ریا از در و دیوارش  به طرزی افراطی بالا رفته است. خط زدن و ندید گرفتن نیروهایش عادی شده است. نه به مقام و جایگاه مربی ارج نهاده می‌شود نه در عالم سیاست زده‌ی مسئولانش به کودک نوجوان بهایی داده می‌شود.

🔹آقایان! کانون نیم بسمل شده است و اگر نیم نفسی از آن مانده تنها و تنها به خاطر مربیان عاشق اما بی‌انگیزه، سرخورده، کنارگذاشته شده، مغضوب و گوشه‌گیر با حداقل حقوق است؛ اگر هنوز نامش در میان سایر سازمان و ادارات برده می‌شود و نبض به شماره افتاده‌اش زده می‌شود تنها و تنها به خاطر مربیانی است که بعد از سال‌ها سرخوردگی از مدیران و مسئولان ارشد غیر کانونی و غیرحرفه‌ای امید به تغییر دارند، امید به وعده‌های رئیس جمهور دارند، امید به وفاق و همدلی دارند.
 
🔹آقای وزیر! اگر می‌خواهید به کودکان و نوجوانان این کشور سامان دهید، اگر می‌خواهید به سمتِ جامعه‌ای سالم و امن حرکت کنیم، اگر می‌خواهید برای فردا مدیران و مسئولانی توانمند، با مهارت، آگاه، سالم و درست تربیت کنید، اگر می‌خواهید خانه‌ی امن کانون به مخاطره نیفتد، اگر سلامت جامعه برای‌تان مهم است و اگرهای بیشماری دیگر؛ مرغک بی‌جان و نیم بسمل کانون را نجات دهید.

🔹کانون اسمش در خودش خلاصه شده است: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان.سازمان تبلیغات مدیران نیست. مکانی برای جولان حرکت‌های سیاسی افراطی نیست چون مخاطبش کودک و نوجوان است؛ اداره تبعیض، تخریب و کشتن چراغ نیست؛رسالتش روشن کردن چراغ امید و باروری است. اصالتش توسعه فرهنگی است و تار و پودش از جنس فرهنگ، ادبیات و هنر است. رسالت و اصالتش را پاس بدارید و گره‌های کور در تار و پودش را بگشایید.


🔹آقای وزیر! کانون پرورش فکری نیاز به خانه‌تکانی اساسی دارد از مدیرعامل و تیمش گرفته تا مدیران نالایقی که سکاندار کانون در استان‌ها یَلِه شده‌اند.کانون نیاز به مدیرانی از جنس خودش دارد. یک بار امتحان کنید مطمئن باشید ضرر نمی‌کنید.

🔹وقتی مدیرعامل و تیمش به دور از سیاست‌های افراطی جنس‌شان کانونی باشد، منزلت‌شناس باشند، قدر گوهر و گوهری را بدانند، آشنا و واقف به دنیای کودک و نوجوان باشند، یاد گرفته باشند به کودک درونشان احترام بگذارند؛ آن‌ها نیز برای انتخاب مدیران استان‌ها دقت نظر دارند.مدیرانی بی‌کینه و بدون خلاء کودکی انتخاب می‌کنند. مدیران صرفاً سیاسی را انتخاب نخواهند کرد.

🔹مدیرانی انتخاب نمی‌کنند که تشنه‌ی میز و  و جولان‌های غیرفرهنگی باشند ولو به قیمت زیر پا نهادن همه‌ی ارزش های والای انسانی و دینی.که اگر چنین شود، مطمئن باشید شور و هیجان، عشق و مهربانی، رشد و پرورش، سلامت و پاکی و نجابت دیگربار در کانون طنین انداز خواهد شد.

🔹صدای فرهنگیان ایران

علی‌اصغر سیدآبادی

20 Oct, 05:23


دهه هشتادی‌ها و صلح با طبیعت

با این توضیح که من دکتر نیستم.

https://www.aparat.com/v/xbw69t7

علی‌اصغر سیدآبادی

19 Oct, 14:24


‍ رومی‌ها در توالت‌های مشترک خود برای حریم خصوصی اهمیتی قائل نبودند و زنان و مردان به‌طور اشتراکی از آن توالت‌ها استفاده می‌کردند. در دوران قرون وسطی نیز، برخلاف میل افراد، حریم خصوصی وجود نداشت. اما در قرن ۱۸ در پاریس توالت‌های جداگانه برای زنان و مردان در نظر گرفته شد؛ یک اتاق مخصوص آقایان و یک اتاق مخصوص بانوان که هر کدام یک جعبه داشت که درون آن یک توالت ظرفی قرار داشت. زمانی که دوباره توالت عمومی در اروپا ایجاد شد، ابتدای قرن ۱۹ یعنی دوره‌ی ویکتوریا بود. در آن زمان امکانات بیرون از خانه برای زنان کم بود و برای همین زنان بیشتر در خانه می‌ماندند. ایجاد یک توالت عمومی مخصوص زنان در فروشگاه سلفریج در سال ۱۹۰۹، در واقع، برای خودش یک انقلاب بود. زنان در آن زمان بیشتر نیروی کارخانه‌ها را تشکیل می‌دادند و اساساً بیشتر در معرض خطر قرار می‌گرفتند به همین خاطر طولی نکشید که اتاق‌های مطالعه‌ی جداگانه در کتابخانه‌های عمومی ورودی جداگانه در بانک‌ها و دفترهای پستی و سایر فضاهای جداگانه برای محافظت از جنس ضعیف ساخته شدند. طبق یک باور عمومی که آن زمان وجود داشت استرس‌های زندگی مدرن در قرن ۱۹ باعث می‌شود زنان، حداقل کسانی که در کشورهای پیشرفته زندگی می‌کنند بیشتر در معرض اختلالات عصبی قرار گیرند و همین موضوع دستگاه‌های تولید مثل معیوب ایجاد می‌کند. خانه‌ها در آن زمان معمولاً به گونه‌ای طراحی می‌شدند که در آن‌ها اتاق غش وجود داشت که شامل یک کاناپه‌ی غش بود...

سرگذشت اجتماعی توالت در ایران | حانيه‌سادات ميرمحمد | چاپ اول ۱۴۰۲، شمیز، رقعی، ۱۳۹ صفحه، ۱۵۰۰۰۰ تومان، #باکتاب.

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

18 Oct, 12:24


سنوار -در دورانی که مبارزان تقدیس نمی‌شوند- با پرتاب تکه چوبی به سمت کوادکوپتری که از او فیلم می‌گرفت، تصویر خود را ساخت، تصویر مردی را که تا لحظه‌ی آخر جنگید، در حالی که تنها بود، نه در اعماق تونل‌ها بود و نه میان گروگان‌های اسرائیلی.

مبارزه انتخاب نیست. این آدم‌هایی که این روزها در گرماگرم مبارزه جان می‌دهند، اگر در شرایطی دیگر به دنیا آمده بودند، انتخابشان گذشتن از جان نبود.
این فیلم با واکنش‌های بسیار رو به رو شده است، من اما فکر می‌کنم اگر خانواده‌ی یحیی سنوار سرزمین از دست نداده بودند و اگر او در اردوگاه به دنیا نیامده بود و اگر ۲۰ سال در اسرائیل زندانی نشده بود، زندگی و مرگش چگونه بود؟

نگاه رسانه‌ای سیاسی، از افراد انسانیت‌زدایی می‌کند. با حذف حوادث و جزییات زندگی، آنان را در قالب‌های کلیشه‌ای قضاوت می‌کند و تصویرهای کلیشه‌ای از آن‌ها می‌سازد.

کارشناسان از نبوغ نظامی سنوار می‌گویند، اما در جایی خواندم که او در زندان رمانی به عبری نوشته و آثاری از عبری و انگلیسی به عربی ترجمه کرده است.
او اگر در شرایطی دیگر به دنیا آمده بود، نبوغش صرف چه کارهای دیگری می‌شد؟

علی‌اصغر سیدآبادی

18 Oct, 06:34


‍ مانع دیگری که آخوندزاده در راه آزادی و ترقی می‌بیند، سلطنت خودکامه (دیسپوت) است. دیسپوت عبارت از پادشاهی است که «در اعمال خود به هیچ قانون متمسک و مقید نبوده و به مال و جان مردم بلاحد و انحصار تسلط داشته و همیشه به هوای نفس خود رفتار بکند و مردم در تحت سلطنت او، عبد دنی و رذیل بوده، از حقوق آزادی و بشریت به کلی محروم باشند». در مقابل پادشاه حقیقی به کسی اطلاق می‌شود که تابع قانون بوده و در فکر آبادی و آسایش وطن و در فکر تربیت و ترقی ملت باشد. مرز میان حکومت بر بردگان و حکومت بر انسان‌های آزاد «قانون» است. تنها با تبعیت از قانون است که آزادی همگان تأمین می‌شود. این قانون باید «به یک نسق و به یک فتوی» و عاری از اقوال مختلف باشد. اجرای قانون تنها با صاحب علم و بصیر شدن ملت و کسب وسایل اتفاق و یک‌دلی حاصل می‌شود. به بیان دیگر قانون وجه عینی اتفاق مردم است.

فرازی از مقاله‌ی ایضاح مفهوم آزادی در اندیشه‌ی آخوندزاده، نوشته‌ی عماد صفرنژاد بروجنی

پدران بنیان‌گذار ایران جدید: میرزا فتحعلی آخوندزاده، طلایه‌دار مدرنیسم سیاسی در ایران | به‌کوشش فرهاد سلیمان‌نژاد

@agarpub

علی‌اصغر سیدآبادی

17 Oct, 14:49


جزیره‌های سه‌گانه‌ از وقتی که این مناطق نام و نشان پیدا کرده‌اند و کشورها شکل گرفته‌اند، بخش‌هایی جدایی‌ناپذیر از ایران هستند.

ایران تنها کشور منطقه است که تاریخ تاسیسش به دوران باستان می‌رسد و اروپاییان در تاسیس آن نقشی نداشته‌اند. بریتانیا و روسیه در دوران استعمار بخش‌هایی از خاک ایران را از آن جدا کردند، اما فارغ از اینکه حکومت ایران با کی و چگونه بوده، حتی در همین دوران و بعدتر نیز این سه جزیره جزو آب و خاک ایران بوده و خواهد بود.

این روزها به خاطر تنش‌هایی که ایران درگیر آن است، قدرت‌های جهانی، رقبای منطقه‌ای ایران و برخی در کمین نشستگان، فرصت را برای دست‌کاری در نقشه‌ی ایران به منزله‌ی یک تهدید مناسب دیده‌اند.
اتحادیه‌ی اروپا در بیانیه‌ی مشترک با کشورهای حاشیه‌ی خلیج فارس برای نخستین‌بار ایران را اشغالگر نامیده است تا مانع شکل‌گیری رابطه‌ی عادی میان ایران و همسایگانش شود. این بیانیه یک جور قاقالی‌لی‌ است که تنها ابلهان را گول خواهد زد. نقشه‌ی ایران هرگز تغییر نخواهد کرد.

علی‌اصغر سیدآبادی

17 Oct, 09:12


برای حمایت مالی (به فراخور توان‌شما) از ششمین " همایش کنکاش های مفهومی و نظری درباره جامعه ایران" که در دستور کار انجمن قرار دارد و در خرداد ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد، لطفا از طریق لینک به سایت حامی‌باش مراجعه کنید و کمکهای خود را انجام دهید‌. برای دوستان خارج از کشور پرداخت ارزی هم ممکن است.

لطفا این پست را برای دوستان خود ارسال کنید تا بیشتر دیده‌شود.

https://hamibash.com/isaconferences.com

#انجمن_جامعه_شناسی_ایران

علی‌اصغر سیدآبادی

16 Oct, 20:11


♦️ وزارت خارجه آمریکا:

🔹 استفاده نیروهای اسرائیلی از اسرای فلسطینی به عنوان سپر انسانی در غزه، وحشتناک و غیرقابل قبول است / انتخاب

🆔 @Entekhab_ir