نردبان فقاهت @nardebane_feghahat Channel on Telegram

نردبان فقاهت

@nardebane_feghahat


رضاحسینی

ارتباط با ادمین

@Rezaaa_hosseini

انتشار مطالب حوزوی، دروس خارج فقه و اصول، تدریس علوم دینی
مطالب فقط جهت تبادل اندیشه و تفکر است و الزاماً نظر بنده نیست.

کانال دیگر بنده:

مرقاة الأخبار
@Merghat_Al_Akhbar313

نردبان فقاهت (Persian)

نردبان فقاهت یک کانال تلگرامی است که توسط کاربر با نام کاربری @nardebane_feghahat اداره می‌شود. این کانال توسط رضا حسینی اداره می‌شود و ارتباط با او از طریق @Rezaaa_hosseini برقرار می‌شود. محتوای این کانال شامل مطالب حوزوی، دروس خارج فقه و اصول، تدریس علوم دینی و مطالب دیگر مرتبط با موضوعات فقه و اصول دینی می‌باشد. این کانال مناسب برای افرادی است که علاقه‌مند به تبادل اندیشه و تفکر درباره موضوعات دینی هستند. اگر به یادگیری و فهم عمیق‌تر مطالب مذهبی علاقه‌مند هستید، حتما به این کانال ملحق شوید. برای دسترسی به مطالب بیشتر می‌توانید همچنین به کانال دیگر رضا حسینی با عنوان "مرقاة الأخبار" به آدرس @Merghat_Al_Akhbar313 مراجعه کنید.

نردبان فقاهت

21 Nov, 02:03


✔️ «بغداد»

🔹 برخی معتقدند که نامِ «بغداد» ممکن است از ترکیب «بَغ» (به معنی پروردگار) و «داد» (به معنی اعطا شده) باشد، به معنای «خدابخش» یا «آفریده‌ی خدا»

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

21 Nov, 01:52


✔️ آیت‌الله جوادی آملی:

🔸 «علم دینی» تنها فقه و اصول نیست، بلکه علمی که موضوعِ آن «خدا» باشد، علم دینی است.

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

20 Nov, 21:40


✔️ درس تفسیر استاد ربانی بیرجندی
91/02/09


🔹 «اراده خداوند» مساوي با «انجام‌ شدن» است: «كن فيكون» (فاصله‌ای بين اراده و مراد نمي‌بينيم) اما در انسان «اراده» قصد است و گاهي در خارج محقق می‌شود و گاهی محقق نمی‌شود.

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

20 Nov, 13:51


✔️ رهبر انقلاب (ظهر امروز) در دیدار اعضای جامعةالزهراء:

🔸 حوزه‌های علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیده‌های جدید و مختلفی همچون مسائل پولی و اقتصادی و رمزارزها نظر بدهند.

🔹 دین درباره همه این مسائل، فکر، راهنمایی، منطق و سرمشق دارد.

#فقه
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

20 Nov, 13:48


🔹 اگر كسي پس از تحقيق و تفحّص و بدون تعصّب، به دينی معتقد شد و بر طبق موازينِ آن عمل نمود، بر خداوند قبيح است كه او را عذاب نمايد، زيرا از مصاديقِ ظلم محسوب است.

📚 دیدگاهها - آیت الله منتظری ج1 ص618

#فقه
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

19 Nov, 20:31


✔️ درس خارج فقه آیت الله جوادی آملی
99/11/18


🔹...اینها هم پذیرفتند که بیش از چهار مذهب نباشد. آن روزها مرحوم سید مرتضی (رضوان الله تعالی علیه) گفت دستِ ما خالی بود وگرنه ما هم یک مبلغی می‌دادیم شیعه هم از همان روز می‌شد مذهبِ پنجم.

#فقه
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

19 Nov, 11:02


✳️ جفا به مرحوم آیت‌الله خویی!

✔️آیت الله علوی بروجردی:


🔹 هنر این است که آدم در نجف بماند؛ رئیس حکومت هم صدّام است که با ایران دارد می‌جنگد و مردم شیعه و سنّی را مجبور به جنگ با ایران می‌کند. روی سر شهرهای ما موشک می‌ریخت. صدام هم آدمی است که وقتی با یک نفر مخالف بود، فقط این‌طور نبود که خودش را بکشد، علاوه بر خودش زن و بچه‌اش را هم می‌کشت؛ اگر برادر یا خواهری هم داشت، احتیاطا می‌کشت! اما در کنار این صدّام، یک کلمه از مرحوم آیت الله خویی علیه ایران یا به نفع صدّام صادر نشد؛ این خیلی مهم است.

🔸 این مجاهده است که آدم بیخ گوشِ یک آدمِ ظالمی مثل صدّام بنشیند، اما یک کلمه نگوید که رنگ طرفداری از صدّام یا رنگ مخالفت با ایرانی داشته باشد که الان اسیر جنگ شده و دارد می‌جنگد.

🔹 ما متأسفانه و شوربختانه این مجاهده را قدر ندانستیم. ما خیال می‌کردیم آیت‌‌الله‌ خویی باید هر روز اعلامیه بدهد و صدام را طعن و لعن کند، اما مگر می‌توانست؟! مگر می‌شد؟! صدام چند تا از فرزندان آقای خویی را کشت؟! چند تا از دامادهای ایشان را کشت؟! بعد از انتفاضه عراق، هلی‌کوپتر کنار منزل ایشان نشست و ایشان را برای بازجویی به بغداد بردند.

🔸 یک شخصی در این فشارها باشد و این‌قدر بر حوزه و اصولی که معتقد بود، استقامت کند؟! چون حوزه نجف، حوزه مادر است؛ حوزه شیخ طوسی است و باید باقی بماند؛ این مرد بزرگ به این نحو حوزه را حفظ کرد؛ آن وقت ما اینجا نشسته بودیم و بدون توجه به جوّ آنجا و اینکه چه بر ایشان می‌گذرد برای خودمان آن حرفها می‌گفتیم! لذا ما نسبت به مرحوم آقای خویی جفای بسیاری کردیم.

#فقه
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

19 Nov, 10:43


✔️ «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَسْأَلُوا عَنْ أَشْيَاءَ إِنْ تُبْدَ لَكُمْ تَسُؤْكُمْ»
«اى كسانى كه ايمان آورده‌ايد سؤال نكنيد از چيزهايى كه اگر برایتان ظاهر شود، ناراحت مى‌شويد» (سوره مائده آیه 101)

🔸 معلوم است كه جواب صحيح از پرسش از اينكه «چند سال ديگر مثلا از عمر من مانده؟ و يا سبب مرگ من چيست؟ ...و يا پدر من كه من نطفه‌اى از اويم كيست؟ و امثال آن، از سؤالاتى كه در جاهليت فراوان بوده» چه تشويش و اضطرابى در دل مى‌اندازد، چون اين امور، امورى است كه هميشه جوابِ صحيحِ آن، مطابقِ ميلِ آدمى اتفاق نمى‌افتد، و غالبا باعث اندوه مى‌شود...

🔹 ...سؤالاتى بوده مربوط به خرده‌ريزهاى احكام دين، و چيزهايى كه تفحص و كاوش در آنها جز دشوار كردن دين و سنگين‌كردنِ بار تكليف، نتيجه ديگرى ندارد، مانند سؤالاتى كه بنى اسرائيل درباره خصوصياتِ گاوى كه مأمور به ذبح آن شده بودند مى‌كردند، و در نتيجه اين‌قدر آن گاو را محدود و مشخّص كردند تا منحصر شد به يك گاو! و مجبور شدند به قيمت گزافى خريدارى كنند! مقصود از «اشياء» همين مطالب است نه امور غيبى.

📚 ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی ج6 ص221- 224

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

16 Nov, 19:08


✔️ آیا هر سال حج واجب است؟!/ سؤال نپرسید در مورد اموری كه اگر براى شما حقیقتِ آن آشكار ‌گردد، شما را در رنج و زحمت مى‌افكند

🔹 عن أمیرالمؤمنین (علیه السلام)- لَمَّا نَزَلَتْ «وَ لِلهِ عَلَی النَّاسِ حِجُّ الْبَیْتِ...» قَالَ الْمُؤْمِنُونَ: یَا رَسُولَ‌اللَّهِ، أَ فِی‌ کُلِّ عَامٍ؟! فَسَکَتَ، فَأَعَادُوا عَلَیْهِ مَرَّتَیْنِ، فَقَالَ: «لَا»، وَ لَوْ قَالَ «نَعَمْ» لَوَجَبَتْ فَأَنْزَلَ اللَّهُ «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَسْئَلُوا عَنْ أَشْیاءَ إِنْ تُبْدَ لَکُمْ تَسُؤْکُمْ.»

از امیرالمؤمنین (علیه السلام) روایت شده: هنگامی که آیه: «و برای خدا بر مردم واجب است که به حج بروند- آل عمران/۹۷» نازل شد، مؤمنان گفتند: «ای رسول خدا، آیا در هر سال [حجّ واجب است]»؟

پیامبر (صلی الله علیه و آله) سکوت کرد، آن‌ها دوباره سؤال را تکرار کردند. حضرت فرمود: «نه» و اگر می‌گفت: «بله» هر سال واجب می‌شد! سپس خداوند این آیه را نازل فرمود: «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَسْئَلُوا عَنْ أَشْیاءَ إِنْ تُبْدَ لَکُمْ تَسُؤْکُمْ»

📚 بحارالأنوار ج96 ص22

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

16 Nov, 18:03


🔸 عنِ النَّبِيِّ(صلی‌الله علیه و آله): قَالَ: «مَا مِنَ الْكَلَامِ‏ كَلِمَةٌ أَحَبَ‏ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ قَوْلِ لَا إِلَهَ‏ إِلَّا اللَّهُ.»
📚 التوحيد، الشیخ الصدوق ص21 و 22
هیچ عبارتی نزد خدا دوست‌داشتنی‌تر از کلمه «لا اله الا الله» نیست.

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

16 Nov, 11:41


✔️ نظر مرحوم محمدتقی مجلسی(ره) در مورد تشیّعِ «سکونی»

🔸 مرحوم محمدتقی مجلسی(ره) قائل است که «سکونی» شیعه امامی بوده، اما به خاطرِ مشهور بودنش نزد اهل‌سنت (و‌ شاید اینکه قاضی آنها بوده) تقیّه می‌نموده. همچنین مرحوم محمدتقی مجلسی(ره) معتقد می‌باشد که سکونی روایاتِ زیادی که خلاف عامّه است، از امام (علیه‌السلام) نقل نموده و امام (علیه‌السلام) از او تقیه نکرده‌اند:

🔹 «...الّذي يغلب على الظّن أنه كان إمامياً، لكن لما كان مشتهراً بين العامة و كان يتّقي منهم لأنّه روى عنه (عليه‌السلام) في جميع الأبواب و كان (عليه‌السلام) لا يتّقي منه و يروي عنه (عليه‌السلام) جلّ ما يخالف العامة، و الأصحاب تارة يعملون بخبره و تارة يردونه بضعفه.»

📚 روضة المتقين في شرح من لا يحضره الفقيه، المجلسي‌، محمد تقى ج14 ص59

🔹 البته بسیاری از فقهای شیعه با مرحوم مجلسی(ره) هم‌نظر نیستند و «سکونی» را شیعه نمی‌دانند.

#رجال
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

16 Nov, 10:11


✔️ لحظات پایانی عمرِ شِبلی! (عارف و صوفیِ قرن سوم و چهارم)
(به روایت تذکرة الأولیاء)


🔸 پس خلق جمع آمدند برای نماِز جنازه. و به آخر بود، بدانست که حال چیست، گفت: «عجبا! مردگان آمده‌اند تا بر زنده نماز کنند!» گفتند: «بگو لا اله الا الله»، گفت: «چون غیر او نیست نفی چه کنم؟!» گفتند: «چاره نیست کلمه بگو» گفت: «سلطان محبّت می‌گوید رشوت نپذیرم!»

🔸 یکی آواز برداشت و شهادتش تلقین کرد. گفت: «مُرده آمده است تا زنده را بیدار کند» آخر چون ساعتی برآمد، گفتند: «چونی؟» گفت: «به محبوب پیوستم» و جان بداد.

🔹 و بعد از آن به خوابش دیدند، گفتند: «با منکر و نکیر چه کردی؟»، گفت: «درآمدند و گفتند خدای تو کیست؟ گفتم خدای من آنست که شما را و جمله فرشتگان را نصب کرد تا پدرم آدم را سجده کردند و من در پشت پدر بودم و در شما نظاره می‌کردم. منکر و نکیر با یکدیگر گفتند که نه تنها جواب خود می‌دهد، بلکه جواب جمله فرزندان آدم باز داد! بیا تا برویم!»

📚 تذکرة الأولیاء، قسم ثانی ص181

#تصوف
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

15 Nov, 21:15


✳️ چندین نظر در مورد رابطه فقه و احلاق

✔️ حجت‌الاسلام احمدیان (رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان):


🔸 درباره رابطه فقه و اخلاق نظرات مختلفی وجود دارد. برخی قائل به تمایز و جدایی این دو هستند که سردمدار این نظریه، ابوحامد غزالی است. غزالی، علم فقه را از علوم دنیایی می‌داند و معتقد است مردم باید از آن دوری کنند و به سمت علم اخلاق بروند و با علم اخلاق است که می‌توان مراحل سیروسلوک را طی کرد و به سرمنزل مقصود رسید. وی همچنین می‌گوید فقهایی که تفقه در دین را منحصر به دانستن فقه می‌دانند، به علم فتوا در باب معاملات بسنده کرده و از تهذیب نفس و سلوک اخلاقی غافل مانده‌اند. در واقع، غزالی معتقد است فقه فقط به مصالح دنیوی می‌پردازد و به مصالح اخروی توجهی ندارد. بنابراین، فقه، علم ظاهر و اخلاق، علم باطن است.

🔹 برخی قائل به تعارض فقه و اخلاق هستند، برخی دیگر اخلاق و فقه را متمّم و مکمّل یکدیگر می‌دانند و از دیدگاه‌های مختلفی به این موضوع پرداخته‌اند. از یک نظر، اخلاق مبتنی بر فقه است و برای تصفیه درون آمده که این تصفیه درونی بدون اصلاح برون نیز اتفاق نخواهد افتاد.

🔸 ملامحسن کاشانی قائل به رابطه عمیق فقه و اخلاق است و نظرات غزالی را به‌صورت جدی نقد می‌کند و می‌گوید فقه، علم شریف الهی و نبوی است که از وحی گرفته شده و به واسطه همین فقه است که می‌توان به اخلاق دست یافت و تا زمانی که برون اصلاح نشود، نمی‌توان به تصفیه درون پرداخت.

#فقه
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

15 Nov, 14:13


◾️ #تسلیت

▪️نقدّم إلى ساحة القداسة، ولي أمر المسلمين الإمام المهدي (صلوات الله عليه و عجّل الله فرجه الشريف) بأصدق التعازي و المواساة بمناسبة ذكرى استشهاد جدته الصدّيقة الكبرى فاطمة الزهراء (صلوات الله عليها) كما نقدّم إلى مراجعنا العظام العدول بخالص العزاء و إلى الأمة الإسلامية كافة.

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

15 Nov, 13:19


✳️ محدوده شریعت

✔️ درس خارج فقه استاد علیدوست
1399/9/16


🔹...برخی معتقدند که شارع {در حیطه مثلاً معاملات} خطوط کلّی را بیان کرده و یا این که اگر مطلبی هم در این خصوص آمده، از حیث آراء محموده بوده و الزامِ شرعی برای همه زمان‌ها و مکان‌ها ندارد. خدا رحمت کند آقای معرفت را که در یکی از مصاحبه ها (فصلنامه نقد و نظر شماره 1) در این‌باره می‌گوید ما در معاملات یک «لا تَظلمون» داریم و یکی هم «لا تُظلمون...» تمام! در واقع شارع چند پارادایم را مطرح کرده است.

🔸 مرحوم دکتر مهدی حائری -برادر آقا مرتضی و پسر آیت الله مؤسس {مرحوم آیت الله حائری یزدی)- ایشان می‌گوید: حوزه معاملات، حوزه آرای محموده است، یا همان اصول تربیتی که در صلاحِ مجتمع دخالت دارد.

🔹 من خیلی معتقد به نوع نگاهی نیستم که همه چیز را به صدر اسلام برسانیم و بر اساس آن بخواهیم حکم صادر کنیم که پیغمبر چگونه اسیر میگرفتند، چه کار میکردند و... البته برداشت منفی از حرف من نشود! واقعیت این است که برخی احکام به عقلای دوران واگذار شده است.

🔸 این قضیه توجه به عرف هر زمان در مشروطه هم بحث‌ساز شد که عده‌ای «مشروطه‌طلب» بودند و عده‌ای «مشروعه‌خواه» و حتی این قضیه به صدر اسلام و دورانِ فضل بن شاذان هم برمی‌گردد! یا محمد بن ادریس شافعی و جالب هم این است که هنوز هم که هنوز است، این بحث وجود دارد. این که برخی معتقدند که ما چیزی منحصراً به نام اقتصاد اسلامی و... نداریم و کل تأسیساتِ شارع به 20 مورد نمی‌رسد...

دقت: نگاه خودِ استاد علیدوست در مسأله، میانه است، نه حداقلی که در حدّ «لا تَظلمون و لا تُظلمون» و نه حداکثری که هر رطب و یابسی را بخواهیم از دین استخراج کنیم.

#فقه
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

14 Nov, 13:39


✔️ دکتر محمود رامیار در اواخرِ کتابِ «تاریخ قرآن» اشاره می‌کند که «بلاشرِ فرانسوی» در اواخرِ عمر خود به جهتِ کثرتِ مطالعه نسخه‌های خطیِ عربی، چشماش نابینا شده بود...

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

13 Nov, 12:39


قرآن کتاب پزشکی نیست، بلکه کتاب هدایت است

✔️ درس خارج فقه استاد محمدتقي شهيدی
97/09/06

🔸 شما نباید قرآن و حدیث را «کتاب پزشکی» تلقّی کنید و بعد بگویید این «پزشکی اسلامی» است بلکه «قرآن» کتاب هدایت است و کتاب پزشکی نیست. از اسلام انتظارِ این که بیماری های شما را درمان کند نیست و برای این نیامده است، بلکه به عنوان هدایت برای متّقین آمده است.

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

12 Nov, 17:32


✳️ چهار فتوا دادم و عالَم را پاک کردم!

✔️ درس خارج فقه آیت الله مظاهری
88/01/25


🔹 مرحوم فیض کاشانی در «وافی» یک جمله عجیبی دارد، می‌گوید: چهار فتوا دادم و عالَم را پاک کردم و اگر این چهار تا فتوای من نباشد، عالَم نجس است!
۱. یکی این‌که گفتم شراب پاک است (دقت: نه آن‌ که حلال است)
۲. یکی این‌که گفتم کافر پاک است و ما اصلاً انسان نجس نداریم.
۳. یکی این‌که گفتم آب قلیل به ملاقاتِ نجس، نجس نمی‌شود.
۴. یکی این‌که گفتم متنجّس، منجّس نیست.

#فقه
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

12 Nov, 15:49


✔️ درس خارج فقه آیت الله مظاهری
87/12/10


🔹 راغب اصفهانی در کتابِ مفردات، ذیلِ آیه شریفه «انما المشرکون نجس» نجس را به «قذارت معنوی» معنا کرده. راغب، اصفهانی بوده. من خیال می‌کنم شیعه باشد ولی علی کلّ حال مشهور این است که سنّی است...

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

11 Nov, 02:19


از رساله مشتهی العقول فی منتهی النقول از سیوطی. رساله جالبی است. آخر هر چیزی. طبری آخر حفظ کردن. حمله مغول آخر کشتن و.... ادبیات جالبی است. @jafarian1964

نردبان فقاهت

11 Nov, 02:17


📚 رساله «مشتهي العقول في منتهي المنقول» - سیوطی

منبع:
@jafarian1964

🔹 البته برخی این رساله را منسوب به سیوطی می‌دانند.

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

11 Nov, 02:02


✔️ آیت الله میرزا غلامحسین جعفری همدانی:

🔹 یکی از کارهای ما (در نجف) برای رفع خستگی این بود که مسأله علمی مطرح می‌کردیم و بین مرحوم میرزا عبدالهادی شیرازی و آیت‌الله خویی نزاعِ علمی می‌انداختیم!

🔹 یک وقتی آیت‌الله خویی به من گفت:
«دوست دارم مدرّس بشوم مثل مرحوم آقا ضیاء عراقی» گفتم: شما بالاتر از این هم می شوید، شما مرجعیّت خواهی یافت!
همان هم شد. ایشان مرجعیّت یافت. مرحوم آقا ضیاء عراقی در تدریس قوی بود، ولی اخلاقِ تندی داشت.

#فقه
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

09 Nov, 09:40


📚 حیات علمی در روزگار سامانیان (تاریخ فرهنگی خراسان در قرن سوم و چهارم هجری)

احسان ذنون ثامری/ ترجمه: جمال اشرفی


🔸 به تازگی با چنین کتابی آشنا شده‌ام. به نظر می‌رسد که مطالب مفید و قابل‌ِ استفاده‌ای داشته باشد. امیدوارم توفیقِ خواندنِ آن را داشته باشیم.

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

08 Nov, 00:46


✳️ #ملاقات_فرح_با_مرحوم_خویی (6)

🔹 دستخط آیت‌الله خویی به ادعای اهدای انگشتر به فرح پهلوی

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

08 Nov, 00:39


✳️ #ملاقات_فرح_با_مرحوم_خویی (5)

🔹 آیت الله خویی در این زمینه گفته بود:
«طبق اخبار واصله، عیادتی که در روز عید غدیر از اینجانب به عمل آمده است مورد تفسیرهای مختلف گردیده. بدین وسیله اعلام می‌نمایم که ما بر حسب وظیفه شرعی، موقع را مغتنم شمرده، مقاصد مشروعه و خواسته‌های ملّتِ نجیب و مسلمان ایران را تذکّر داده و شدیدا نسبت به حوادث ناگوار و فجایعی که در کشور ایران رخ داده، اعتراض نمودیم.

📚 گونه‌شناسی رفتار سیاسی مراجع تقلید، سید حسن هاشمیان‌فر، ص224

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

06 Nov, 13:01


✔️ #ملاقات_فرح_با_مرحوم_خویی (4)

در زمان حیات آیت‌الله خویی داستان معروفی نقل می‌شد که ایشان در دیدار خود با فرح، انگشتری به وی هدیه داده بودند. اساسا چنین داستانی صحت دارد؟

✔️ پاسخ آیت‌الله اشرفی شاهرودی:

🔹 اصل دیدار با فرح بوده است، اما آیت‌الله خویی بنده خدا در شرایطی بود که بی‌اختیار با آن دیدار مواجه شد. مأموران در را باز کردند و با فرح وارد شدند. من یادم نمی‌رود آن زمان شاهرود بودم و بعد از انقلاب، بر سر این داستان، سر و صداها شدّت گرفت. مردم شاهرود، سبزوار، گرگان و مازندران و مرحوم پدر ما مقلد آیت‌الله خویی بودند. هرشب بعضی با لباس پاسدارها می‌رفتند در روستاها و همین نامه را پخش می‌کردند که بله شاه به آیت‌الله خویی نوشته که: «انگشترِ اهدایی شما که در نگین آن نوشته یدالله فوق ایدیهم، توسط بانو فرح رسید و متشکرم» بعد این اشخاص می‌گفتند ای مردم بدانید آیت‌الله خویی کافر و فاسق شده است و نباید از او تقلید کنید!

🔸 کار به جایی رسید که امام جمعه‌ی ساده‌ی ما در شاهرود، در خطبه‌های نماز جمعه همین حرف را گفت که از چنین کسی نباید تقلید کرد. من تلفن را گرفتم و به امام جمعه زنگ زدم. گفتم: شیخ از خدا نمی‌ترسی؟! من تو را آدم متدیّنی می‌دانستم، آخر از کجا بر تو ثابت شد که این مسئله، راست است؟ تو که اهل فضلی! اگر بر فرض هم این کار را کرده باشد، مگر کفر یا فسق است؟!

🔹 بعد گله کردم به آقای توحیدی که از بستگان امام جمعه بود و به ایشان اعتراض کردم. آقای توحیدی گفت چرا آیت‌الله خویی از خودشان دفاع نمی‌کند تا قضیه برای دیگران روش شود؟!

🔸 من خدمت آیت‌الله خویی نامه نوشتم و آن را فرستادم. آیت‌الله خویی در جواب رسماً نوشتند که من وصیت کردم این ورقه را در کفن من بگذارند و من در پیشگاه خداوند، دروغگویان را محاکمه خواهم کرد و به خداوند شکایت می‌کنم.

🔹 حتی اصحاب آیت‌الله خویی هم در ایران، جرات نکردند همین را از ایشان سوال کنند. ولی من خدمت ایشان فرستادم و جواب که آمد، وکلای آیت‌الله خویی آن را از من مطالبه کردند، گفتم در جوابیه اسم مرا نیاورید و آن‌ها این نامه آیت‌الله خویی را به عنوانِ تکذیب تکثیر کردند.

🔸 مرحوم آقای لواسانی به من زنگ زد که آقای اشرفی! امام خمینی به شما خیلی علاقه دارد. این نامه را که منتشر کردند، می‌دانید معنایش چیست؟ گفتم نه. گفت امام خمینی منکر این قضیه است، اما آنهایی که این داستان را بر سر زبان‌ها انداختند، پدرت را فردا در می‌آورند!

🔹 من هدفی جز پاک کردن دامن یک فقیه اهل بیت (علیهم‌السلام) را نداشتم و با انتشار این نامه، اثرِ بدی به من بار نشد. البته بعداً مرحوم آقای لواسانی به من تلفن زدند که شخص امام، مقام آیت‌الله خویی را تهذیب نموده و گفته‌اند مقصود در سخنان من، آیت‌الله خویی نبوده است.

🔸 بعدها معلوم شد که داستان انگشتر بخشی به فرح توسط آیت‌الله خویی را باندِ مهدی هاشمی درست کردند و آن را رواج دادند.

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

06 Nov, 12:57


✔️ #ملاقات_فرح_با_مرحوم_خویی (3)

🔸 «سید حسین نصر» در مورد انگشتر اهداییِ مرحوم خویی می‌گوید:

«یک انگشترِ عقیق بود، طلا و اینها نبود، از این انگشترهای مذهبی که خودش نقره است، چون مسلمانانِ متدیّن طلا به کار نمی‌برند به عنوان زینت. نقره بود و یک نگین زیبا که عقیق قرمز کم‌رنگ بود. من همان وقتی که آیت‌الله خویی آن را به شهبانو دادند، آن را دیده بودم و فکر می‌کنم روی آن نوشته بود: "یداللّه فوق ایدیهم"»

✔️ تبصره: باید توجّه داشت که برخی از شاگردان مرحوم آیت‌الله‌ خویی(ره) اساساً ماجرای اهدای انگشتر را دروغ می‌دانند.

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

06 Nov, 12:53


✔️ #ملاقات_فرح_با_مرحوم_خویی (2)

🔹 آیت الله خویی یک وزنه خیلی خیلی سنگینِ فقهی و دینی بود. در این جلسه ایشان چه گفت؟ این موضوع که الان می‌گویم خیلی خیلی حسّاس است. من واقعا اصلاً نمی‌خواهم این موضوع را بگویم برای اینکه یک عده را ناراحت خواهد کرد، خیلی سال هم از آن گذشته، در عین حال هم نمی‌شود نگفت، چون یک حقیقتِ تاریخی است. همه چهارزانو پهلوی آیت‌الله خویی روی زمین نشسته بودیم، اتاق کوچکِ خیلی محقّری بود. بعد از سلام و علیک ایشان اول یک انگشتر به شهبانو [فرح پهلوی] داد و گفت این را بدهید برای حفاظت از پادشاه. بعد هم گفت پیام من این است، دستش را زد به عمامه‌اش که روی سرش بود و گفت «به شاه بگویید عمامه ما علما را بگیرید ببندید به لوله تفنگ های ارتش ایران» منظورشان چه بود؟ یعنی اتحادی پیدا شود بین علما و حکومت ایران و نگذارید که همه نظام به هم بخورد وگرنه فاجعه بزرگی برای شیعه، برای عراق، برای ایران خواهد بود. این پیامِ آیت‌الله خویی بود».

📚 حکمت و سیاست، خاطرات دکتر سید حسین نصر ص256 و 257

✔️ تبصره: این ماجرا به نقل از «سید حسین نصر» است، ولی برخی چنین جریانی را قبول ندارند‌.

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

06 Nov, 10:19


✔️ #ملاقات_فرح_با_مرحوم_خویی (1)

🔹 سؤالی از آیت الله سید صادق روحانی(ره) در مورد ماجرای دیدار فرح با آیت الله خویی(ره)

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

06 Nov, 10:15


✔️ پهلوی برای علما «قرآن» هدیه فرستاد

🔹 از جمله اقداماتی که شاه انجام داد، چاپِ قرآن و ارسال آن برای علما بود. شاه مطمئن بود که علما قرآن را رد نمی‌کنند!

🔸 آیت‌الله خویی قرآنِ اهداییِ شاه را قبول نکرد و نپذیرفت و برگرداند. اما بعضی از علمای نجف، قرآن را قبول کردند. از جمله کسانی که قرآنِ ارسالیِ شاه را قبول کرد، مرحوم سید محمد کلانتر بود. خبرِ قبول و دریافتِ قرآنِ شاهنشاهی توسّط آقای کلانتر را به اطّلاع مرحوم آیت‌الله خویی رساندند. آقای خویی با شنیدن این خبر ناراحت شد و او را احضار کرد. به او فرمود: چرا قرآنِ شاه را قبول کردی؟ آقای کلانتر عذرخواهی می‌کند و می‌گوید: من مشورت کردم و بعد از مشورت، قرآن را گرفتم. مرحوم آیت‌الله خویی سؤال می‌کند که: با چه کسی مشورت کردی؟ کلانتر می‌گوید: با آقای مدرس افغانی. آقای خویی با شنیدن این جواب، بیشتر ناراحت می‌شود. آن‌گونه که نقل کرده‌اند، خندهٔ تلخی می‌کند و خطاب به حاضران می‌گوید: آقا می‌رود با ملاصدرا مشورت می‌کند!

📚 خاطراتِ شیخ محمد فاضل استرآبادی، ص106 و 107
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

05 Nov, 22:46


✔️ ماجرای ملاقات عطار نیشابوری با شیخ نجم‌الدین کبری (از صوفیان سدهٔ ششم و هفتم قمری)

🔹 ...ذكره «العطار» في كتابه «مظهر العجائب» إنّي كنت في الطفولية مع أبي ذاهباً إلى الشيخ نجم‌الدين الكبرى فلقّننى أولا أسامي الأئمة عليهم‌السلام، ثمَّ الذّكْرَ، و قال: هذا التلقين عن شيخي، عن شيخي إلى أميرالمؤمنين عليه‌السلام عن رسول الله صلى الله عليه و آله، عن جبرئيل، عن الله تبارك و تعالى فلا تظهر هذا السّر إلا إلى من جرّبته من المريدين.

📚 روضة المتقين، المجلسي‌، محمد تقى ج12 ص144

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

05 Nov, 20:18


📚 «تأثیر پذیری فردوسی از کلینی»
دکتر مهدی دشتی

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

05 Nov, 10:38


🔹 «وای بر شما ای عالمان ریاکارِ یهود! که پشه را صافی می‌کنید و شتر را فرو می‌برید! وای بر شما ای عالمان ریاکار! که شوید و زیره و نعناع را عُشر (ده‌یک) به عنوان زکات می‌دهید و اعظم احکامِ شریعت را که عدالت و رحمت و محبت است فراموش کرده‌‌اید! وای بر شما که از روی ریا نماز را طولانی می‌کنید و اموال بیوه‌زنان را می‌بلعید.»

📚 انجیل متی باب 23

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

05 Nov, 07:21


✔️ از نظر آیت‌الله سیستانی، فقه و روایات شيعه، «ناظر» و بلکه «مهیمن» بر فقه عامه است، لذا برای فهم بهترِ روایات، آگاهی از آراء اهل‌سنت لازم است

🔹 «و لا بدّ من التعرّف علی خلافهم و آرائهم فی هذا المجال و إنما نتعرّض لآراء العامة لأنّ روایاتهم(ع) کانت ناظرة إلی فقه العامة و کانت «مهیمنة» علی آراء العامة، فلا بدّ أن ندرس الجوّ الفقهی العام فی زمن ظهور الروایات آنذاک فی عصر الأئمة لأن للروایات «هیمنة» علی تلک الآراء بمعنی أن رأی الأئمة کان یدور فی نفس المحور الذی تدور حوله بقیة آراء المذاهب الأخری و رأیه کبقیة الآراء یشیر إلی تلک المسائل التی تدور فی ذلک العصر، لذلک کان علینا فی أغلب المسائل أن ندرس المحور و الآراء المذهبیة آنذاک، لنری ما هو المقصود فی الواقع من قول الإمام و خصوصاً فی هذه المسألة، فإن فی نفس روایات الباب إشارة إلی هذه الظاهرة و من المعلوم أن الکلام یختلف ظهوره باختلاف القرائن و المناسبات العامة، فیجب معرفة المسألة المطروحة فی عصر صدور الروایات حتی یعرف المراد الحقیقی من الروایات علی ضوء معرفة الجو الفقهی»

📚 الربا، تقريراً لأبحاث آية الله السيد علي الحسيني السيستاني ص91 و 92

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

05 Nov, 07:01


✔️ «فقه شیعه، حاشیه‌ای بر فقه اهل‌سنت؟»

🔹 چه بسا در روایات ما نکاتی هست که به روایات اهل سنت اشاره دارد، مرحوم آیت‌الله بروجردی یک وقت مطلبی را به این مضمون می‎فرمودند که: «فقه ما مثل حاشیه‌ای است بر فقه اهل سنت» چون حکومت و دولت و ملّت همه سنّی بودند، روایاتِ اهل‌سنت در آن زمان مطرح بوده، فتاوای آنها مطرح بوده و روایات ائمه ما گاهی ناظر به فتاوای آنها بوده است...

📚 کتاب خاطرات، آیت الله منتظری ص136

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

05 Nov, 06:53


🔹 «مُحَمَّد بن الْحسن بن عَليّ أَبُوجَعْفَر الطوسي» فَقِيه الشِّيعَة و مصنّفهم، كَانَ ينتمي إِلَى مَذْهَب الشَّافِعِي، لَهُ تَفْسِير الْقُرْآن و...
قدم بَغْدَاد و تفقّه على مَذْهَب الشَّافِعِي. وَ قَرَأَ الْأُصُول وَالْكَلَام على أبي‌عبد‌الله مُحَمَّد بن مُحَمَّد بن النُّعْمَان الْمَعْرُوف بالمفيد فَقِيه الإمامية...

📚 طبقات الشافعيه الكبري، السبكي، تاج‌الدين ج4 ص126

#فقه
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

05 Nov, 06:48


✔️ درس خارج فقه استاد سید محمدجواد شبیری‌ زنجانی
1401/10/10

🔹 کتابِ «مبسوط» برگرفته از فقه عامه است. منابع اصلیِ مبسوط، فقه شافعی است و برخی از کتبی که شرح و حاشیه کتاب الاُم شافعی است، منابع مبسوط هستند. یکی از رفقا مقاله‌ای درباره منابع مبسوط نوشته است. در «الطبقات الشافعیه- سبکی» شیخ طوسی را جزء شافعیه نام برده است! علت اصلی آن است که شیخ طوسی را نمی‌شناخته و به کتاب شیخ طوسی که ساختار آن شبیه ساختار کتب شافعی است، برخورد کرده است!

🔸 کتابِ مبسوط از فقهِ شافعی گرفته شده و شیخ طوسی نظرات خودش را اعمال کرده است و اهمیتی ندارد که بدانیم چرا شیخ طوسی کتاب شافعی را پذیرفته است. بر خلافِ «النهایه» که کلمات علمای پیشین شیعه است که در آن منتقل شده است. از عبارتِ مبسوط نمی‌توان کشف کرد که فقهای اصحاب ائمه (علیهم‌السلام) این مطلب را پذیرفته باشند. به خصوص آنکه سبکِ مبسوط به قول شیخ طوسی، بر خلافِ متعارفِ فقه شیعه بوده است و از فقهِ مأثور فاصله گرفته است. ایشان در مقدمه مبسوط اشاره می کند که علت تأخیر کتاب مبسوط این بود:
«و تضعف نيّتي أيضا فيه قلة رغبة هذه الطائفة فيه، و ترك عنايتهم به لأنهم ألقوا الأخبار و ما رووه من صريح الألفاظ حتى أن مسئلة لو غير لفظها و عبر عن معناها بغير اللفظ المعتاد لهم لعجبوا [تعجبوا] منها و قصر فهمهم عنها»

🔹 امامیه علاقه‌مند نبودند که کتابی شبیه مبسوط نوشته شود و علاقه آنها بیشتر به فقهِ مأثور است.

#فقه
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

04 Nov, 05:30


🔸 آیت الله #موسوی_اردبیلی نقل کرده که از #امام_خمینی سوال کردم: آیا احکام قضایی، موضوعیت دارد یا طریقیت؟!
یعنی آیا موضوعیت دارد بدین معنا که موظفیم حدود را جاری کنیم و نتیجه هر چه باشد، چه بازدارندگی داشته باشد و چه نداشته باشد؟! یا طریقیت دارد و تنها اگر بازدارندگی داشته باشد، باید اجرا شود؟!
ایشان پاسخ دادند: بدیهی است که طریقیت دارد.

#فقه
#حدود
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

01 Nov, 17:19


✔️ درس خارج فقه آیت الله مظاهری
۱۳۸۳/۹/۷


🔹 مرحوم شهید ثانی مثل پسرشان -مرحوم صاحب معالم- روایات موثّقه را حجّت نمی‌دانند و می‌گویند روایت باید صحیحه باشد.

🔸 ولی منتقی الجمان که از مرحوم صاحب معالم است، در حالی‌که می‌خواسته همه روایاتش صحیح‌السند باشد، نصفِ بیشترش روایاتِ موثّقه است.

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

01 Nov, 17:12


✔️ تدریس کتابِ فقهی «شرائع الإسلام- محقق حلی- کتاب الصلاة- جلسه هفتاد و ششم» 164

🔹 زیادت رکنیه در صلاة
🔸 اگر شک کرد که به رکوع رفته یا نه، سپس به رکوع رفت و در رکوع یادش آمد که رکوع را سابقاً انجام داده، تکلیف چیست؟ نظر شیخ طوسی و سید مرتضی در مسأله چیست؟
🔹 چرا مرحوم محقق حلی(ره) نماز را در فرض مذکور باطل می‌داند علی الأشبه؟!
🔸 «و إن نقص رکعة...» (حالات سه‌گانه در مسأله)
🔹 ترک سجدتین
🔸 تطبیقِ «الاشتغال الیقینی یقتضی الفراغ الیقینی»
🔹 کیفیت احتیاط در مسأله مذکور
🔸 چرا کلمه «سوره» را نکره آورد؟
🔹 اخلال در واجبات غیر رکنی:
الف) مواردی که نه تدارک لازم است و نه سجده سهو
ب) مواردی که تدارک لازم است ولی سجده سهو لازم نیست
ج) مواردی که هم تدارک لازم است و هم سجده سهو

#فقه
#تدریس_شرایع
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

31 Oct, 19:48


✔️ استاد کاظم قاضی‌زاده:

🔸 در یک دیداری که خدمت آیت‌الله العظمی سیستانی بودیم، ایشان فرمودند من از جوانی در ذهنم بود که چقدر خوب است اساتید بنشینند با هم بحث کنند و طلبه‌ها {هم} گوش کنند، هم اساتید می‌فهمند که حرف آنها حرفِ آخر نیست و هم طلبه‌ها یاد می‌گیرند. متأسفانه {چنین جلساتی} کم است...

🔹 بنده یادم هست در نوشته‌های امام راحل می‌خواندم که ایشان در دوران‌های سال ۴۲ و ۴۳ با چه شدتی طلبه‌ها را نهی می‌کردند که مبادا به یک مرجعی بد بگویند و می‌گفتند من راضی نیستم...

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

31 Oct, 15:49


✔️ درس خارج فقه آیت الله مظاهری
۱۳۸۳/۹/۷


🔸 مرحوم شهید ثانی در فقه کتاب‌های متعدّد دارند، یکی شرح لمعه است، یکی هم مسالک است.

🔹 «مسالک» یک دوره فقه خوبی هست و خیلی بهتر از شرح لمعه است.

#فقه
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

30 Oct, 01:56


✔️ درس خارج اصول آیت‌الله سید احمد #مددی (حفظه‌الله‌تعالی)
۱۴۰۱/۹/۱۲

🔹 کتابِ فوائد {یعنی فوائد الاصول - تقریرات درسِ مرحوم نائینی} واقعاً کتاب بسیار خوبی است و اگر موجز بشود، به نظر من به خوبی می‌تواند به جای کفایه قرار بگیرد.

#اصول
#نائینی
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

25 Oct, 14:37


✔️ مردم در حضور سیدالشهدا (علیه‌السلام) سؤالاتِ خود را از ابن‌عباس می‌پرسیدند!!

🔸 قال: حدثنا أبو أحمد عبد العزيز بن يحيى الجلودي البصري بالبصرة، قال: أخبرنا محمد بن زكريا الجوهري الغلابي البصري، قال: حدثنا العباس بن بكار الضبي، قال: حدثنا أبو بكر الهذلي عن عكرمة، قال: بينما ابن عباس يحدث الناس إذ قام إليه نافع بن الأزرق، فقال: يا ابن عباس! تفتي في النملة والقملة، صف لنا إلهك الذي تعبده، فأطرق ابن عباس إعظاما لله عزوجل، و كان الحسين ابن علي عليهما‌السلام جالسا ناحية، فقال: إليّ يا ابن الأزرق. فقال : لست إياك أسأل. فقال ابن العباس : يا ابن الأزرق! إنه من أهل‌ بيت النبوة، و هم ورثة العلم. فأقبل نافع بن الأزرق نحو الحسي ، فقال له الحسين: يا نافع إن من وضع دينه على القياس لم يزل الدهر في الإرتماس، مائلاً عن المنهاج، ظاعناً في الإعوجاج ضالاً عن السبيل، قائلا غير الجميل ، يا ابن الأزرق أصف إلهي بما وصف به نفسه و أعرفه بما عرف به نفسه، لا يدرك بالحواس و لا يقاس بالناس، فهو قريب غير ملتصق، و بعيد غير متقص، يوحد ، و لا يبعض، معروف بالآيات، موصوف بالعلامات، لا إله إلا هو الكبير المتعال.

📚 التّوحيد، الشيخ الصدوق صفحه80

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

25 Oct, 09:31


✳️ این‌ها گریه ندارد؟!

✔️ درس تفسیر آیت الله جوادی آملی
97/01/27

🔹 شما اساتید بزرگوار با وسائل‌الشیعة آشنا هستید، وسائل چند هزار حدیث دارد؟ در این چند هزار حدیث پنج تا حدیث از امام حسین پیدا کنید. نیست! این اشک ندارد؟

🔸 بیست سال ولیّ خدا - ده سال که زمان امامت وجود مبارک امام حسن بود ایشان به حسب ظاهر امامت نداشت؛ اما ده سال دیگر حجت بالغه الهی بود- به‌ اندازه ده تا روایت فقهی در کتاب‌های ما از امام حسین نیست! ما چند هزار روایت در وسائل داریم؟ شما ده تا روایت از امام حسین پیدا می‌کنید؟!

🔹 خدا مرحوم ابن‌بابویه قمی را غریق رحمتش کند! می‌گوید ما برای این می‌گرییم که عدل را از ما گرفتند، عقل را از ما گرفتند، عصمت را خاموش کردند، برای اینکه اینها را به دست بیاوریم گریه می‌کنیم.

🔸 در مجلسی در مدینه وجود مبارک حجت بالغه الهی حسین بن علی (سلام‌الله‌علیه) نشسته است، آن ابن‌ازرق که از ابن عباس مسئله سؤال می‌کند حضرت جواب داد. او {یعنی ابن ازرق} در کمال بی‌ادبی گفت آقا به تو چه؟ من که از تو سؤال نکردم! ابن عباس می‌گوید نه آقا اینها باسواد هستند.
این گریه ندارد؟!

🔹 ما که اهل گریه بی‌جا نیستیم، ما می‌بینیم که عدل را دارند از ما می‌گیرند، عقل را از ما دارند می‌گیرند، طهارت را دارند از ما می‌گیرند، ما با اشک به دست می‌آوریم.

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

25 Oct, 01:45


✔️ جوابِ تند مرحوم شیخ حر عاملی در حضورِ شاه سلیمان صفوی

🔹 هذا و من جملة ما حكى أيضا من قوّة نفس صاحب التّرجمة عليه الرّحمة {یعنی مرحوم شیخ حر عاملی} أنّه ذهب فى بعض زمن إمامته باصفهان إلى عالى مجلس سلطان ذلك الزّمان الشّاه سليمان الصفوى الموسوى أنار اللّه برهانه، فدخل على تلك الحضرة المجلّلة من قبل أن يتحصّل له رخصة فى ذلك، و جلس على ناحية من المسند الّذى كان السّلطان متمكّنا عليه، فلمّا رأى السّلطان منه هذه الجسارة، و عرف بعد ما استعرف أنّه شيخ جليل من علماء العرب يدعى محمّد بن الحسن الحرّ العاملىّ، التفت إليه و قال له بالفارسيّة: شيخنا فرق ميان حر و خر چقدر است؟ فقال له الشيخ رحمه اللّه بديهة و من غير تأمّل: «يك مسند يك مسند» و فيه ما لا يخفى من المباهتة و التّعريض و المعارضة مع الشّخص بلسان عريض.

📚 روضات الجنات فی احوال العلماء و السادات، الموسوي الخوانساري، محمد باقر ج7 ص104

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

25 Oct, 01:37


✔️ نقلی عجیب در احوالات مرحوم شیخ حر عاملی!

◾️ردّ شهادت طلبه‌ای به سبب خواندن کتابی در علم اصول {کتاب زبدة الاصول شیخ بهایی)


و نقل من غريب ما اتّفق فى بعض مجامع قضائه أنّه شهد لديه بعض طلبة العصر فى واقعة من الوقايع، فقيل له: انّ هذا الرّجل يقرأ زبدة شيخنا البهائى فى الأصول فردّ رحمه اللّه شهادته من أجل ذلك.

📚 روضات الجنات فی احوال العلماء و السادات، الموسوي الخوانساري، محمد باقر ج7 ص104

#اصول
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

24 Oct, 22:34


🔸 «وَ لَوْ شَاءَ رَبُّكَ لَآمَنَ مَنْ فِي الْأَرْضِ كُلُّهُمْ جَمِيعًا ۚ أَفَأَنْتَ تُكْرِهُ النَّاسَ حَتَّىٰ يَكُونُوا مُؤْمِنِينَ»

🔹 و اگر خدای تو می‌خواست اهل زمین همه یکسره ایمان می‌آوردند، آیا تو می‌خواهی تا به جبر و اکراه همه را مؤمن و خداپرست گردانی؟

◾️ سوره مبارکه یونس آیه 99

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

24 Oct, 22:29


🔹 مقصود از «قضا» در آیه شریفه «وَ قَضَی رَبُّکَ ألَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِیَّاهُ» قضای تشریعی است، نه قضای تکوینی (آن‌چنان که ابن‌عربی طائی اندلسی عقیده داشته است!)

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

24 Oct, 16:21


✳️ #مقامات_حریری (4)

✔️ درس تفسیر آیت‌الله جوادی‌ آملی
88/02/21


🔹 اما در بيانات نورانی حضرت امير اين است كه «وَ لاَ تَجْتَمِعُ عَزِيمَةٌ وَ وَلِيمَةٌ» يك انسان اگر بخواهد عالِم بشود، انسانِ سورچران «عالم» نمي‌شود! اهل وليمه و فلانی از مكه آمده برويم، فلانی از عمره آمده برويم، فلانی خانه ساخته برويم، اينجا اين سفره، آنجا آن سفره: اين ديگر طلبه‌ی درس‌خوان نمی‌شود! «وَ لاَ تَجْتَمِعُ عَزِيمَةٌ وَ وَلِيمَةٌ» اگر كسي اهل عَزم است اهل تصميم است مي‌خواهد مُلاّ بشود ديگر سورچراني نمي‌خواهد. اين كجا و آن كجا؟!

🔸 برای شما فرصت نيست كه مقامات حريري را بخوانيد ولي يك مقدار مأنوس بشويد مي‌بينيد همين است {که} چه كسي پذيرايی كرده، چه كسی سور داده، چه كسی در سفره چه چيزي گذاشته، كجا دعوت كردند! اينهاست. اين است كه مرحوم آقا شيخ عباس قمی گفت كه من توبه كردم كه اینها را بخوانم ، {لذا} آمدم به طرف نهج‌البلاغه.

#ادبیات
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

24 Oct, 16:14


✳️ #مقامات_حریری (3)

✔️ درس تفسیر آیت‌الله جوادی‌ آملی
88/02/21


🔹 در اين مقامات حريری آن طوری كه در تفسير قرطبی آمده - ببينيد قرآن را وقتی دادند به دست اديبِ غير حكيم چه چيزي در مي‌آيد؟!- گفت موسی و خضر آمدند در آن قريه ﴿اسْتَطْعَمَا﴾يعني تَكدّی كردند! معاذ الله! كِديه- تكدّي. بعد مي‌گويد «تكدّي نقص نيست بلکه جواب اين تكدّي اگر منفي باشد نقص است» خب وقتي قرآن را به دست صاحب مقامات حريري بدهي همين در مي‌آيد!

🔸 اين شده مقامات حريری! ديگر نبايد توقع داشت كه حوزه مثلاً به كدام سمت حركت كند! مخصوصاً در بعضي از حوزه‌هايي كه اديب‌الأدباء داشتند شما برويد تحقيق كنيد ببينيد كه كار آنها حفظ نهج‌البلاغه بود؟ تدريس نهج‌البلاغه بود؟ تعليم نهج‌البلاغه بود؟ يا مقامات حريری و حميدی که فلانی چقدر سور داد، فلانی چقدر سور خورد، سفره‌هاي چطور رنگين بود؟ همين!

#ادبیات
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

24 Oct, 15:56


✳️ #مقامات_حریری (2)

✔️ درس تفسیر آیت‌الله جوادی‌ آملی
88/02/21


🔹 خدا غريق رحمت كند مرحوم شيخ عباس قمی را. سرّ اين‌كه اين مفاتيح مانده، بر اساس همان اخلاص و صفایِ ضمير اين بزرگ‌مرد بود. در شرح حال خودش مي‌گويد كه من علاقه به ادبيات داشتم، رفتم به سراغ اين كتاب‌ها ديدم محتوايي ندارد! بعد گفتم چه بهتر كه من به جای اين‌كه مقامات حريری و حميدی و اين‌ها را بخوانم، بروم سراغ نهج‌البلاغه که هم ادبيات است هم عقل، هم ادبيات است هم فقه، هم ادبيات است هم معارف در نوشته‌های عربی.

#ادبیات
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

23 Oct, 10:49


بعد از مطالعه نظر مرحوم محمد تقی مجلسی(ره)، خوب است نگاهی به این سه مقاله ارزشمند نیز داشته باشید ⬆️

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

23 Oct, 10:48


📎«سَعْدیِ شیرازی و زَوالِ مُلْکِ بَنِی‌الْعَبّاس: نیمْ‌نِگاهی به پاره‌ای از خُرده‌گیری‌هایِ بی‌أَساس»
نوشته‌یِ #جویا_جهانبخش 
چاپ‌شده در: نشریه‌ی #آینه‌_پژوهش، سال بیست و نهم، مرداد و شهریور ۱۳۹۷، ش ۱۷۱، صص ۶۵ ـ ۸۴ .

@talar_ayne

نردبان فقاهت

23 Oct, 10:47


📎 سُخَنی چَند در بابِ مَذهَب و مُعتَقَدِ سعدی
نوشته‌یِ #جویا_جهانبخش 
چاپ‌شُده در: مرزبانِ اخلاق (ارج‌نامهٔ مرجع عالی‌قدر حضرت آیة‌الله‌العظمی مظاهری)
به کوششِ: محمّد اسفندیاری، جلد ۲، چاپ دوم، بهار ۱۳۹۷، صص ۲۵_ ۳۶.
@talar_ayne

نردبان فقاهت

23 Oct, 10:47


📎 کسی مشکلی برد پیش علی(ع)...
(ریشه‌جویی و پیشینه‌کاوی حکایتی از بوستان سعدی)
نوشته‌یِ #جویا_جهانبخش
چاپ‌شده در: جشن‌نامه استاد محمدعلی مهدوی راد به کوشش رسول جعفریان، #نشر_مورخ، چاپ اول: ۱۳۹۱، ص ۲۱۲_۲۴۲

@talar_ayne

نردبان فقاهت

22 Oct, 20:02


✳️ #مقامات_حریری (1)

✔️ درس تفسیر آیت‌الله جوادی‌ آملی
88/02/21

🔹 متأسفانه ساليانِ متمادی ادبيات حوزه را -بعد از همين مُغني و جامي و مختصر و مطوّل- آن مقامات حريری و مقامات حمیدی و مقامات بديع‌الزمان اداره می‌كرد و مهم‌ترين اديب‌الأدباء كسي بود كه بتواند مقامات حريری را درس بگويد يا اين مقامات را حفظ بكند! خب اين وضع حوزه بود! اين مقامات حميدی خب اين مثل فولادی است يعنی اين طور نيست كه مثلاً كسی بتواند يك صفحه‌اش را مطالعه كند و دو طرفش كتاب لغت نباشد! اين طور است. مثل سُرب دارد لغت مي‌ريزد، اما محتوای او يك سلسله وليمه و سورچرانی و شكم‌چرانی است...

#ادبیات
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

22 Oct, 11:43


✔️ احترام به علما و مجتهدین در روزگارانِ گذشته

«...مردم چنان در تعظیم و تبجیل ایشان {یعنی مجتهدان} مبالغت نمایند که جبّارترین سلاطین نیز مجبور است که در این امر، متابعت خلق نموده، از روی اعتقاد یا تکلّف، مجتهد را رعایت و احترام نمایند.

📚 تاریخ کامل ایران، جان ملکم، ص737

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

21 Oct, 08:26


✳️ #وطئ_الحسنان (3)

🔹 محقّقین در مورد عبارتِ «حَتَّى لَقَدْ وُطِئَ الْحَسَنَانِ» اختلاف‌نظر دارند. برخی معتقدند که مقصود از «حسنان» در این عبارت، حضرت مجتبی و سیدالشهدا (علیهما‌ السلام) هستند و برخی این دیدگاه را نپذیرفته‌اند، زیرا:
۱) چنین توصیفی را هتکِ مقام آن دو بزرگوار می‌دانند.
۲) قضیه‌ بیعت در سال ۳۵ هجری اتفاق افتاده و در آن سال حسنین (علیهما‌السلام) هر یک حدوداً سی‌سال داشته‌اند، لذا تصوّر این که به جهتِ شدّتِ ازدحام و تدافع مردم برای بیعت، آن دو بزرگوار زیر دست و پا قرار گرفته‌باشند، بعید به نظر می‌رسد.

🔸 لذا در هامشِ امالی شیخ طوسی و هامشِ کتاب مرحوم رضی تذکر داده شده که مقصودِ از حَسَنان در عبارت فوق، می‌تواند «إبهامان» باشد.

🔹 «قُرْفُصَاءَ» در لغت عرب، نوعی نشستن است که در آن کف پا را به زمین بگذارند و زانوی خود را بغل کنند. مثلاً اگر چنین کیفیتی یا صُوَر دیگری را تصوّر کنیم، معنای عبارت واضح خواهد شد.

🔹 لکن برخی مراد حضرت را حسنین (علیهما‌ السلام) دانسته‌اند و معتقدند که این تعبیر، کنایه از شدت ازدحام و تدافع (فشار) در هجوم برای بیعت بوده (و معنای حقیقی آن قصد نشده که لزوماً زیر دست و پا قرار گرفته‌ باشند)
فرض بفرمایید که در روز اربعین در جوار ضریح اباعبدالله (علیه‌السلام) زحام و شلوغی عجیبی است، شما می‌گویید: «تحت أقدامِ جمعیت قرار گرفتم!» واضح است که چنین تعبیری حاکی از یک توصیفِ حقیقی نیست!
خلاصه آن‌که: برخی این معنا را محتمَل دانسته‌اند.

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

21 Oct, 08:24


✳️ #وطئ_الحسنان (2)

🔹 «الحسنان» الحسن و الحسين...
و قال القطب الراوندي: «الحسنان‌: إبهاما الرِجْل» و هذا لا أعرفه.

📚 شرح نهج‌البلاغة، ابن‌ابي‌الحديد ج1 ص200

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

21 Oct, 08:09


✳️ #وطئ_الحسنان (1)

🔹 هجوم برای بیعت با امیرالمؤمنین به حدی زياد بود كه فرمود: «حَتَّى لَقَدْ وُطِئَ الْحَسَنَانِ» (تا اين كه دو شستِ پايم پايمال شد)

🔸 سيد مرتضي از بعضِ اهل لغت نقل مي‌كند كه عرب به انگشتِ ابهام «حسن» می‌گويد، تثنيه آن "حسنان" است.[شرح ابن‌ميثم بحراني، ج1 ص265] و معناي جمله چنين است: فشار جمعيت به حدّی بود كه دو انگشتِ ابهامِ من پايمال شد.

🔹 البته برخی «حسنان» را امام مجتبي و سيدالشهداء (علیهما‌ السلام) گرفته‌اند، اما با توجه به استعمالِ فعلِ مجهول و موقعيت سني آن دو حضرت بعيد به نظر مي‌رسد؛ زيرا در آن زمان امام حسن و امام حسين بچه نبودند كه پايمال شوند، لكن چون در اطراف حضرت بودند ممكن است بگوييم جمعيت به حدی بود كه مثل اين كه آنها زير پاها قرار گرفتند.

📚 درس‌هايی از نهج البلاغه، آیت‌الله منتظری، حسينعلی ج2 ص57

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

19 Oct, 17:45


✔️ علامه محمد تقی مجلسی(ره):

🔹 و در حديث ضعيفى نيز نديديم كه از حضرات ائمه هدى (صلوات اللَّه عليهم) ترك اولىٰ صادر شده باشد و آن چه سعدى شيرازى ذكر كرده است از خطاى حضرت اميرالمؤمنين (صلوات اللَّه عليه) در مسأله، از مفترياتِ عوام عامه است...

🔸 پس ظاهر شد كه آنهايى كه اين افترا بسته‌اند، از خوارج بدترند و گمان ندارم كه سعدى نفهميده ذكر كرده باشد، بلكه چون «خواجه نصير الملة و الحق و الدين» او را كف‌پائى زده بود از جهة مرثيه مستعصم و دستش به خواجه نمى‌رسيد، تدارك آن به كفر خود كرد كه خواجه متاثر شود، قاتَلَهُمُ اللَّهُ أَنَّى يُؤْفَكُونَ.

📚 لوامع صاحبقرانی ج8 ص718

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

19 Oct, 11:39


🔹 «الملک یبقی مع الکفر و لا یبقی مع الظلم» عبارتی است که برخی از معاصرین آن را حدیثی از پیغمبر(صلی‌الله‌علیه‌و آله) پنداشته‌اند، لکن با تحقیق و بررسی به دست می‌آید که چنین روایتی «حدیث نبوی» نمی‌باشد.

🔸 گویا برای اولین‌بار در بین شیعه، مرحوم ملاصالح مازندرانی (متوفّای ۱۰۸۰ هجری) در شرح خود بر کافیِ شریف آن را حدیث نبوی دانسته است، در‌حالی‌که مرحوم علامه مجلسی(ره) در کتبِ مختلف خود وقتی این عبارت را آورده، آن را به پیغمبر اکرم(ص) نسبت نداده است، و حقّ هم همین است.

🔹 مرحوم نائینی در کتاب «تنبیه الامة» از این عبارت به «نصّ مجرّب» تعبیر می‌کند.

🔸 البته در این که مجرّب است، با ایشان موافقیم! یعنی با این‌که جمله «الملک یبقی مع الکفر و لا یبقی مع الظلم» فاقد سند معتبر از معصومین (علیهم‌السلام) است، اما مضمون آن با واقعیت‌های تاریخی و اجتماعی مطابقت دارد. تجربه نشان داده است که حکومت‌های مبتنی بر ظلم و ستم، در درازمدت پایدار نمی‌مانند و در نهایت به زوال می‌گرایند.

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

19 Oct, 11:24


🔸 متنی که با عنوان «تنبیهِ سعدی توسط خواجه طوسی» در بالا ذکر گردید، فاقد اعتبار است (همان‌طور که در پی‌نوشتِ اخیر بدان اشاره شد)

🔹 البته تردید نیست که سعدی در مدح و منقبتِ بنی‌العباس اشعاری دارد، نظیر: «فأین بنوالعباس مفتخر الوریٰ...»

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

18 Oct, 19:37


گزارش تنبیهِ «سعدی» توسط «خواجه طوسی»

🔹 گویند که خواجه نصیرالدین طوسی به شیراز رفت و در بالای خانه‌ای منزل کرد. پس سعدی شنید که خواجه آمده، به دیدن او رفت و چون از پلّه غرفه خواست بالا رود، پلّه پلّه «علی گویان» قدم میداشت و می‌گذاشت.
چون به حضور خواجه رسید، سلام کرد. خواجه پرسید که: تو شیخ سعدی می‌باشی؟! گفت: آری.

🔸 خواجه از وی پرسید که: تو چه مذهب داری؟! سنّی هستی یا شیعه؟! گفت: من شیعه‌ام.
خواجه فرمود که: اگر شیعه بودی، چرا خلفا {خلفای بنی‌العباس} را مدح کردی؟!

🔹 سعدی عرض کرد که: تقیّه کردم. خواجه فرمود: زمانی که ما مستعصم عبّاسی را کشتیم، تو از که تقیه کردی؟! و چرا از برای او مرثیه ساختی و گفتی:
آسمان را حق بود گر خون ببارد بر زمین
در عزای ملک مستعصم امیرالمومنین


🔸 سعدی جوابی نداشت، خواجه امر فرمود که: پاهای او را به فلک بستند و آن قدر چوب زدند که بدنش در زیر ریزه های چوب پنهان شد.
پس او را به دوش کشیدند و به منزلش بردند، هفت هشت روز زنده بود تقریباً، از آن پس روحش با روح مستعصم عبّاسی هم آشیان شد.

📚 قصص العلماء ص375

✔️ پی‌نوشت: دقت داشته باشید که سال وفات مرحوم خواجه طوسی سال ۶۷۲ و سال وفات سعدی بین۶۹۰ تا ۶۹۵ گزارش شده است.

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

18 Oct, 19:29


✔️ مرحوم شیخ محمد حسین غروی اصفهانی(ره) «تمایز علوم» را به «اغراض» می‌داند (نه به موضوعات)؛ لذا اشکالی به آنها که تمایز علوم را به «موضوعات» می‌دانند، مطرح می‌فرماید ⬇️

🔹 المشهور أنّ تمايز العلوم بتمايز الموضوعات...
هذا هو المشهور في تمايز العلوم، و قد يشكل كما في المتن بلزوم كون كل باب من أبواب علم واحد بل كل مسألة منه علماً برأسه لتمايز موضوعاتها...

📚 نهاية الدراية في شرح الکفاية، الغروي الإصفهاني، الشيخ محمد حسين ج1 ص11

#اصول
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

18 Oct, 15:36


✔️ «اگر حقیقت این مسئله را می‌دانستم، چنین گرفتار تطویل و طولانی سخن‌گفتن نمی‌شدم»

🔹...الشي‌ء من حيث هو مجرد عن القرائن كلها صالح لأن يقال على كثيرين يختلفون فيه بعدد الأشخاص أو عدد الاعتبارات، و الكلي المجرد للعقل و لما ليس في الجسم‌. [أ ليس لا؟ فإن هذا هو المطلوب، و لو كنت أعلم هذا لما كنت أحتاج إلى هذا التّطويل و الإسهاب]

📚 المباحثات، ابن سينا، تحقیق محسن بیدارفر ص178 و 179

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

16 Oct, 14:01


✔️ استاد مرتضی مطهری(ره):

🔹 بنی‌العباس خیلی سیاستمدارتر و نیرنگ‌بازتر و منافق‌تر از بنی‌امیه بودند و تا حدّ زیادی به دنیا اعلام کرده بودند که خلافت آن‌ها جنبه‌ی تقدّس دارد... تا بعدها یک عالم بسیار روشن‌بین و روشنفکرِ شیعی پیدا شد که این سمبل دروغین را نیز درهم کوبید و او خواجه نصیرالدین طوسی بود. [گفت] این خلافت هیچ‌گونه تقدّسی ندارد، این قداستِ دروغین را ساخته‌اند. ولی سعدی این اشتباه را می‌کرد و می‌گفت:

آسمان را حق بُوَد گر خون ببارد بر زمین
از برای مرگ مستعصَم امیرالمؤمنین


🔸 اما خواجه نصیرالدین طوسی می‌گفت آسمان خون نخواهد بارید و حقّش هم نیست که خون ببارد. او چون یک عالم شیعی بود، به خودش چنین جرأتی داد که این خلافت غاصبانه اسلامی را به نفع اسلام درهم بکوبد ولو به دست مغول. کفرِ صریح بر کفرِ مستور خیلی ترجیح دارد. او هم همین است، مستعصم هم با چنگیز و مغول [در واقع] فرق نمی‌کند؛ فرقش این است که او یک پرده دروغین از اسلام روی چهره خودش کشیده ولی وی این پرده را ندارد. آن که این پرده را ندارد خطرش کمتر است از آن که این پرده را دارد. این اقدام، الهام از همان درسی است که حسین بن علی (علیه‌السلام) داد، پاره‌کردن این ماسکی که دشمنانِ اسلام به چهره خودشان زدند.

📚 مجموعه آثار، مطهری، مرتضی ج25 ص297

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

16 Oct, 13:24


🔸 امروز جمعه 10 اردیبهشت 1395 برای عرض ادب و احترام خدمت آیت‌الله العظمی صافی (زید عزه العالی) همراه دوست عزیز جناب استاد معراجی، در ساعت یازده و نیم خدمت‌شان رسیدم... به مناسبت، بحثی درباره حمله مغولان به بغداد و نقش خواجه نصیر شد. اشعار سعدی را در باره سقوط بغداد از حفظ خواندند: «آسمان را حق بود گر خون بگرید بر زمین/ بر زوال ملک مستعصم امیرالمومنین» «کرکسانند از پی مردار دنیا جنگجوی/ ای برادر گر خردمندی چو سیمرغان نشین»...

🔸 سؤال فرمودند: شما درباره سید جمال چه نظری دارید؟ عرض کردم حضرت عالی بهتر می‌دانید. ایشان گفتند علما درباره وی هیچ‌گاه نظرِ مساعدی نداشته‌اند. کارهایی کرده است، اما به هر حال مسائلی هم هست و زیاد جای تعریف ندارد. عرض کردم جذابیت خاصی داشته و برای نمونه صاحب آثار العجم «بسمل» در مقدمه دیوان از شیفتگی خود در همان دیدار اول می‌گوید.

🔹 من ادامه دادم: نواب هم جذابیّت خاصی داشت. نظر حضرتعالی درباره ایشان و رابطه‌شان با آقای بروجردی چیست؟ ایشان گفتند اینها اشتباهاتی داشتند اما آدم‌های خوبی بودند. در قم علیه آقای بروجردی کار کردند، اما به هر حال بچه‌های مسلمانی بودند. خب ایشان هم آنها را از فیضیه بیرون کرد. درباره اعدامشان پرسیدم. ایشان گفتند که شاه خیلی به سرعت اعدام کرد. گویا اینها را فریب دادند که اعتراض به حکم نکنید شما را عفو می‌کنند. وقتی اعتراض نکردند و نوشتند، بلافاصله اعدامشان کردند...

🔸 تسلط ایشان بر متون، قدرت حافظه، دقت نظر و توجه به جنبه های مختلف بحث عالی بود، مثل همیشه. فرمودند که من حال خوبی ندارم اما وقتی صبحت آمدن شما شد، خواستم شما را ببینم.

منبع:
@jafarian1964

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

16 Oct, 13:16


✔️ تصویری از استاد رسول جعفریان در محضر آیت الله شیخ لطف‌الله صافی گلپایگانی(ره)

@jafarian1964
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

15 Oct, 19:20


✔️ آیت‌الله شبیری زنجانی:

🔹 از مرحوم آقا حاج میرزا عبدالله مجتهدی شنیدم: تقی‌زاده که از رجالِ سیاسی و علمیِ ایران است، می‌گفته: من سه‌ مرتبه از اول تا آخر کتابِ «السماء و العالم» بحار‌الأنوار را خوانده‌ام. این نشانۀ اعتنای آن‌ها به کتاب بحارالأنوار مجلسی است.

📚 جرعه‌ای از دریا ج3 ص255

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

14 Oct, 07:48


✔️ مرحوم شیخ بهایی در مثنویِ «نان و حلوا» گفته است:

قَدْ صَرَفْتَ الْعُمرَ فی قیلٍ وَ قال
یا نَدیمی قُمْ، فَقَدْ ضاقَ الْمجال

علْم رسمی سر به سر قیل است و قال
نه از او کیفیتی حاصل، نه حال

وه! چه خوش می‌گفت در راه حجاز
آن عرب، شعری به آهنگ حجاز:

کُلُّ مَنْ لَمْ یَعْشقِ الْوَجْهَ الْحَسَن
قَرِّبِ الْجُلَّ اِلَیْهِ وَ الرَّسَن

یعنی: «آن کس را که نبْوَد عشق یار
بهر او پالان و افساری بیار»

گر کسی گوید که: از عمرت همین
هفت روزی مانده، وان گردد یقین

تو در این یک هفته، مشغول کدام
علم خواهی گشت، ای مرد تمام؟

فلسفه یا نحو یا طب یا نجوم
هندسه یا رمل یا اعداد شوم

علم نبود غیر علم عاشقی
مابقی تلبیسِ ابلیسِ شقی

علم فقه و علم تفسیر و حدیث
هست از تلبیس ابلیس خبیث

زان نگردد بر تو هرگز کشفِ راز
گر بود شاگرد تو صد فخرِ راز

هر که نبود مبتلای ماهرو
اسم او از لوح انسانی بشو

سینه، گر خالی ز معشوقی بوَد
سینه نبوَد، کهنه صندوقی بوَد

از هیولا، تا به کی این گفتگوی؟
رو به معنی آر و از صورت مگوی

چند و چند از حکمت یونانیان؟
حکمت ایمانیان را هم بدان

چند زین فقه و کلام بی‌اصول
مغز را خالی کنی، ای بوالفضول

صرف شد عمرت به بحث نحو و صرف
از اصول عشق هم خوان یک دو حرف

دل منوّر کن به انوار جَلیّْ
چند باشی کاسه‌لیس بوعلی؟

سینهٔ خود را برو صد چاک کن
دل از این آلودگی‌ها پاک کن

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

13 Oct, 23:29


✔️ نقش انگشتر ملک هند، افلاطون و ملک چین

وُجِدَ على خاتم ملك الهند: من ودّك لأمر ولّىٰ عنك عند انقضائه.
و كان على خاتم أفلاطون: تحريك الساكن أسهل من تسكين المتحرك.
و كان على خاتم ملك الصين: من ردّ ما لا يعلم فهو أعذر ممّن قبل ما يجهل.

📚 البصائر والذخائر، أبوحيّان التوحيدي ج1 ص128

پی‌نوشت: فارغ از این‌که انتسابِ این جملات تا چه مقدار صحیح است، باید گفت که عباراتِ قابلِ تأملی است.

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

13 Oct, 07:21


✔️ بخشی از فرمایشات امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) در عهدنامه مالک اشتر

🔹 وَ اجْعَلْ لِذَوِى الْحاجاتِ مِنْكَ قِسْماً تُفَرِّغُ لَهُمْ فيهِ شَخْصَكَ، وَ تَجْلِسُ لَهُمْ مَجْلِساً عامّاً، فَتَتَواضَعُ فيهِ لِلّهِ الَّذى خَلَقَكَ

🔸 از جانب خود وقتی‌ را برای‌ آنان که به شخص تو نیازمندند، قرار ده و در آن وقت، وجودِ خود را برای‌ آنان از هر کاری‌ فارغ کن، و جلوست برای‌ آنان در مجلس عمومی‌ باشد، و برای‌ خداوندی‌ که تو را آفریده تواضع کن.

🔹 وَ تُقْعِدُ عَنْهُمْ جُنْدَكَ وَ اَعْوانَكَ مِنْ اَحْراسِكَ وَ شُرَطِكَ، حَتّى يُكَلِّمَكَ مُتَكَلِّمُهُمْ غَيْرَ مُتَتَعْتِع، فَاِنّى سَمِعْتُ رَسُولَ اللّهِ (صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ) يَقُولُ فى غَيْرِ مَوطِن: «لَنْ تُقَدَّسَ اُمَّةٌ لا يُؤْخَذُ لِلضَّعيفِ فيها حَقُّهُ مِنَ الْقَوِىِّ غَيْرَ مُتَتَعْتِع».

🔸 و لشگریان و یاران از پاسبانان و محافظان خود را از این مجلس برکنار بدار، تا سخنگوی‌ِ نیازمندان بدون ترس ونگرانی‌ و لکنت و تردید با تو سخن بگوید، که من بارها از رسول خدا صلّی‌ اللّه علیه وآله شنیدم می‌ فرمود: «امتی‌ به پاکی‌ و قداست نرسد مگر اینکه حق ناتوان را از قدرتمند با صراحت و روانی‌ کلام بگیرد».

🔹 ثُمَّ احْتَمِلِ الْخُرْقَ مِنْهُمْ وَ الْعِىَّ، وَ نَحِّ عَنْهُمُ الضّيقَ وَ الاَْنَفَ يَبْسُطِ اللّهُ عَلَيْكَ بِذلِكَ اَكْنافَ رَحْمَتِهِ...

🔸 سپس خشونت و درست حرف نزدنِ آنان را تحمل کن، تنگ‌خویی‌ و غرور و خودپسندی‌ نسبت به آنان را از خود دور کن تا خداوند جوانبِ رحمتش را بر تو بگشاید...

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

12 Oct, 11:30


✳️ #بال_ملائکه (2)

سؤال: آیا می‏توان از آیه شریفه استفاده کرد و نتیجه گرفت که ملائکه، دارای بال و پر هستند، آن‏جا که خداوند می‏فرماید: «جاعل الملائکة رسلا اولی أجنحة مثنی و ثلاث و رباع»

✔️ جواب علامه طباطبایی(ره):

🔸 خیلی روشن نیست. شاید منظور از تعبیر به «جناح» برای آن‏ها به حسب قوایی که دارند، باشد.

📚 کتاب «در محضر علامه طباطبایی»


@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

12 Oct, 11:24


✳️ #بال_ملائکه (1)

✔️ علامه طباطبایی(ره):


🔸 وجودِ فرشتگان نيز مجهّز به چيزى است كه مى‌توانند با آن كارى را بكنند كه پرندگان آن كار را با بالِ خود انجام مى‌دهند، يعنى ملائكه هم مجهّز به چيزى هستند كه با آن از آسمان به زمين و از زمين به آسمان مى‌روند، و از جايى به جاى ديگر كه مأمور باشند مى‌روند، قرآن نام آن چيز را جناح (یعنی بال) گذاشته، و اين نامگذارى مستلزم آن نيست كه بگوييم ملائكه دو بال نظيرِ بالِ پرندگان دارند، كه پوشيده از پَر است، چون صرفِ اطلاقِ لفظ، مستلزمِ آن جناح نيست، هم چنان كه الفاظ ديگرى نظير جناح نيز مستلزم معانىِ معهود نمى‌باشد مثلاً وقتى كلمه عرش و كرسى و لوح و قلم و امثال آن را درباره خداى تعالى اطلاق مى‌كنيم، نمى‌گوييم عرش آنها و كرسى و لوح و قلمش نظير كرسى و لوح و قلم ماست.

🔹 بله اين مقدار را از لفظ جناح مى‌فهميم كه: نتيجه‌اى را كه پرندگان از بالهاى خود مى‌گيرند، ملائكه هم آن نتيجه را مى‌گيرند، و اما اينكه چطور آن نتيجه را مى‌گيرند، از لفظ جناح نمى‌توان به دست آورد.

📚 ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی ج17 ص6

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

12 Oct, 09:20


✳️ #مرحوم_آیت‌الله_میلانی (29)

✔️ فرمایشات مرحوم آیت الله سید محمدهادی میلانی(ره) در پایان درس خارج فقه- در ایام نیمه شعبان و ولادت صاحب‌الزمان (عجل‌الله تعالی فرجه)

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

10 Oct, 11:10


✳️ #آیت_الله_بروجردی (52)

✔️ استاد مصطفی محقق داماد:


🔹 «دکتر اقبال» خدمتِ «آیت‌الله بروجردی» رسید و ایشان هم امام و آقای حائری را دعوت کرده بود. اقبال گفته بود: «شاه گفته به آقای بروجردی بگویید که کشورهای مثل ما اصلاحات ارضی کرده‌اند و ما هم باید این‌ کار را انجام دهیم» آقای بروجردی گفته بود که به ایشان بگویید: «آنها اول کشورشان را جمهوری کردند بعد اصلاح ارضی کردند! شما هم اگر می‌خواهید اصلاح ارضی کنید، اول مملکت را جمهوری کنید!»
اقبال رفت و تا زمان حیات آیت‌الله بروجردی، شاه به سراغِ اصلاحات ارضی نرفت.

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

10 Oct, 10:58


✔️ یاکوب ادوارد پولاک (پزشک اتریشی ناصرالدین شاه):

🔹 «ملّاها بین محرومین و فرودستان، طرفداران بسیاری دارند، اما دولتی‌ها از ملّاها می‌ترسند، زیرا ملّاها می‌توانند قیام و بلوا بر پا کنند»

@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

10 Oct, 10:47


✳️ #آیت_الله_بروجردی (51)

✔️ «شیخ طوسی» در «قم» است!

✔️ استاد سید میرتقی حسینی گرگانی:


🔹 امام خمینی نامه‌ای به آیت‌الله شیخ مرتضی حائری می‌نویسند که چرا به نجف رفتید؟ ایشان نیز پاسخ می‌دهد که این کار را برای درکِ علومِ شیخ طوسی در نجف انجام داده‌ام. امام در جوابِ نامه می‌نویسد که خود شیخ طوسی در قم حضور دارند که منظورشان «آیت‌الله بروجردی» بوده است.

#فقه
@Nardebane_feghahat

نردبان فقاهت

09 Oct, 17:12


✔️ درس تفسیر آیت الله جوادی آملی
95/07/03


🔹 «لا تُقَدِّمُوا بَيْنَ يَدَيِ اللَّهِ وَ رَسُولِه» «لا» چون متعلّق آن حذف شده «يدلّ علي العموم»؛ يعنی نه خودتان را و نه ديگری را، نه حرف خودتان را و نه حرف ديگری را، نه مكتب و مذهب خودتان را و نه مكتب و مذهب ديگري را! «لا تقدموا شيئاً بين يدي الله و رسوله»، نه تنها جلو نيفتيد، بلکه جلو هم نيندازيد! اگر كسي در سقيفه كسي را بر «يَدَيِ اللَّهِ» مقدّم داشت، مشمول همين نهی است؛ يك وقت است كه خودش جلو می‌افتد، يك وقت ديگری او را جلو می‌اندازد...

@Nardebane_feghahat