شیعه پژوهی @negahinou Channel on Telegram

شیعه پژوهی

@negahinou


یادداشت‌های تاریخی و دینی
👈نشر مطالب تحقیقی و پژوهشی بدون ذکر منبع شرعا جایز نیست.
#ایستگاه_اندیشه
اگر ایراد و اشکالی در مطالب مشاهده نمودید با کمال میل
پذیرای انتقادات شما خواهیم بود.

@Hekmatttttttt :ادمین دوم و پاسخگو

شیعه پژوهی (Persian)

شیعه پژوهی یک کانال تلگرامی است که به موضوعات تاریخی و دینی مربوط به شیعه پرداخته و در آن مطالب تحقیقی و پژوهشی بدون ذکر منبع ارائه نمی‌شود. این کانال با هدف ایجاد یک ایستگاه اندیشه برای افراد علاقمند به این موضوعات تأسیس شده است. در اینجا، مطالب مختلف واقعی و معتبر در زمینه‌های مختلفی از جمله تاریخ، فلسفه و دین بررسی و ارائه می‌شود. اگر شما هم علاقه‌مند به یادگیری و بحث درباره موضوعات تاریخی و دینی هستید، شیعه پژوهی کانال مناسبی برای شماست. این کانال تلگرامی با عنوان @negahinou اداره می‌شود و ادمین‌های پاسخگوی آن همواره آماده پذیرش انتقادات و پیشنهادات شما عزیزان برای بهبود محتوا هستند. پس به کانال شیعه پژوهی بپیوندید و از انبوهی اطلاعات و مطالب مفید در این حوزه بهره‌مند شوید. #ایستگاه_اندیشه

شیعه پژوهی

17 Feb, 22:36


🏆امیرالمومنین علیه‌السلام در خصوص آخرالزمان فرمودند: 🔜روزگاری بر مردم آید که اولین روز ماه رمضان را به جای اینکه روزه باشند افطار می‌کنند و روز عید فطر را در آخر ماه روزه می‌گیرند.🔙

#مبنای_عددی

@negahinou

شیعه پژوهی

17 Feb, 20:00


🏆سید ابن طاووس رضوان الله علیه می‌نویسد:

[علاوه بر چندین حدیثی که در تأیید مبنای عددی در کتاب اقبال نقل کرده] ... دو روایت دیگر در این باره هست که یکی را عبدالله بن معاوية بن عبدالله بن جعفر بن ابیطالب از امام صادق علیه‌السلام درباره شناخت اول ماه‌ها از طریق محاسبه نقل کرده است. این روایت مشروح و طولانی است و دو کُراس جا می‌گیرد، لذا از ذکر آن خودداری می‌کنیم.

🔖إقبال الأعمال ج ۱ ص ۵۷ (در نسخه‌ای دیگر ص ۶۱)

🟢کُرّاس: بخشی از کتاب است که مشتمل بر حداقل ۸ برگ باشد.

🟥با براندازی روش محاسبات عددی توسط شیخ مفید، معلوم نیست چه تعداد از این دست روایات که به مرور زمان به فراموشی سپرده شده و از بین رفتند.

@negahinou

شیعه پژوهی

17 Feb, 19:02


✔️شهرستانی در کتاب " الملل و النحل" می‌گوید که اختلاف بین اخباریان و متکلمان شیعه (مکتب بغداد) چنان شدید شد که به درگیری مسلحانه و حتی تکفیر یکدیگر انجامید.
اگر پست قبل را ببینید، عبدالجلیل قزوینی نیز این گزارش را تأیید می‌کند و می‌گوید که گروهی از اخباریان که خود را شیعه می‌دانستند (یعنی از منظر وی شیعه نیستند!)، دیدگاه‌هایی داشتند که مورد قبول متکلمان نبود. او تصریح می‌کند که بزرگانی مانند سید مرتضی و شیخ طوسی این افراد را رد کرده، سرکوب کرده و اجازه ندادند که به‌صورت علنی عقایدشان را بیان کنند.
با توجه به اینکه برخی از بزرگان متکلمان شیعه مکتب بغداد در امور حکومتی بنی‌عباس نقش داشتند و از حمایت مالی و سیاسی برخوردار بودند، طبیعی است که بتوانند به‌راحتی بر اخباریان چیره شوند و آن‌ها را به حاشیه برانند. این نکته نیز تأییدی بر سخن شهرستانی است که نشان می‌دهد این اختلافات تنها علمی نبود، بلکه به قدرت و نفوذ نیز گره خورده بود.

@negahinou

شیعه پژوهی

17 Feb, 18:43


🏆در ادامه‌ی پست قبل

تصریح عبدالجلیل قزوینی رازی به برچیده شدن مبنای عددی در تشخیص ماه‌های قمری از شيعه توسط علمای مکتب بغداد و همراهی با حکومت بنی‌عباس

⬅️متن زیر پاسخ‌های عبدالجلیل قزوینی به اهل سنت در کتاب "بعض فضائح الروافض" در نقد شیعیان است:

🟥تهمت مؤلف فضائح به شيعه در همسانى روزۀ شيعه با اسماعيليه مصر

آنگه گفته است رافضى بر سنّتِ مصريان رود و دو روز پيش نيّتِ ماهِ رمضان بكند، و چون دو روز به عيد مانده باشد، افطار كند، و به مصر همچنين كنند و به جدول روزه دارند، و عيد يك روز پيش‌تر كنند مخالفتِ آلِ عبّاس را.

[شیعیان در عصر عبدالجلیل قزوینی رازی] ... و به جدول و نجوم و مانندِ اين هرگز معترف نبوده‌اند و آن را منكر باشند و روزه‌ی عيد گشايند. و درين معنى تقيّه‌اى نتوان كردن.

🟥مخالفت شيعۀ اصولى با اخباريه در روزۀ ماه رمضان

بلى؛ جماعتى اخباريّه كه خويشتن را شيعت خوانند، اين معنى مذهبِ ايشان بوده است و از ايشان بسى نمانده‌اند وگر جايى باشند، اين معنى پنهانِ اصوليان كنند كه [سید مرتضی] علم الهدى و شيخ بوجعفر طوسى و علماى ما از متأخّران بر ايشان انكار كرده‌اند در مسائلى كه اين يكى از آن است. و ايشان را قمع و قهر كرده‌اند و تظاهر نيارند كردن و نيارند گفتن. و مگر اين انتقالى، جايى در كتبِ اخباريّه ديده باشد، و معلوم است كه نه مذهبِ اصوليان است. و الحمدُ للّٰه‌ربِّ العالمين.

🟥پاسخ به مؤلف فضائح در شبهه‌افكنى او مبنى بر مخالفت شيعه با بنى عباس در عيد فطر

و امّا آنچه گفته است: «مخالفتِ آل عبّاس را عيد يك روز پيش‌تر كنند»، دگرباره به حساب كورتر است. اين معنى مخالفتِ شريعتِ مصطفى باشد. بايستى كه عبّاسيان را بر مصطفى تقديم و ترجيح ندادى كه صاحبِ شريعت مصطفى است - صلّى اللّٰه عليه و آله - نه ايشان. امّا خواسته است كه به‌تعميه بازنمايد كه دگران را بهتر از رسول مى‌داند و به همه حال امام‌زاده بهتر از كافربچه باشد؛ على زعمِ المصنّف. و السّلام.

🔖نقض صفحه ۶۲۵

@negahinou

شیعه پژوهی

17 Feb, 09:02


✔️اختلاف تقویمی بنی‌عباس و فاطمیان

🟥اختلاف در تعیین آغاز ماه‌های قمری میان دو حکومت بنی‌عباس و فاطمیان مصر نه‌تنها یک مسئله فقهی، بلکه کاملاً ریشه در سیاست و رقابت میان این دو خلافت داشت. بنی‌عباس که خود را وارثان مشروع خلافت اسلامی می‌دانستند، برای مشروعیت‌بخشی به حکومت خود، از روش‌های فقهی مورد قبول اهل سنت پیروی می‌کردند. در مقابل، فاطمیان مصر که رقیب اصلی آنان به شمار می‌آمدند و به مذهب اسماعیلیه تعلق داشتند، برای تمایز از بنی‌عباس و تأکید بر مشروعیت خود با دفاع از اهل بیت عليهم‌السلام و برائت شدید از اهل سنت، شیوه‌ای متفاوت را در محاسبه ماه‌های قمری اتخاذ کردند.
طبق روایات غیر تقيه‌ای اهل بیت، به‌ویژه امام صادق علیه‌السلام، فاطمیان محاسبه ماه‌های قمری را بر اساس مبنای عددی انجام می‌دادند، در حالی که بنی‌عباس، مطابق روش اهل سنت، رؤیت هلال را ملاک قرار داده بودند. این اختلاف عملی باعث می‌شد که فاطمیان معمولاً یک روز زودتر از عباسیان آغاز ماه‌های قمری را اعلام کنند و ماه رمضان را همیشه ۳۰ روز کامل روزه بگیرند.
حتی ابوریحان بیرونی نیز در کتاب آثارالباقیه عن القرون الخالیه به این اختلاف اشاره کرده و توضیح داده که فاطمیان بر اساس احادیثی از امام صادق علیه‌السلام، ماه‌های قمری را به روش عددی محاسبه می‌کردند.
یکی از دلایلی که باعث شد علمای شیعه به‌تدریج مبنای عددی را کنار بگذارند، تأثیرپذیری از حکومت بنی‌عباس بود. پیش از سال ۳۶۳ هجری، شیعیان عراق و ایران نیز مانند فاطمیان از روایات مبنای عددی پیروی می‌کردند، اما به‌دلیل تسلط عباسیان و احتمالا برای پرهیز از اتهام هم‌سویی با فاطمیان، به‌مرور زمان روش رایج در جهان اهل سنت را پذیرفتند.
این تقابل تا آنجا پیش رفت که حتی افرادی مانند عبدالجلیل قزوینی رازی از علمای شیعه که مخالف مبنای عددی بود، در وصف این دشمنی، چنین عباراتی را به کار بردند:
«به همه حال امامزاده (حکومت بنی‌عباس) بهتر از کافر بچه (حکومت فاطمیان مصر) باشد!»
این جمله نشانگر عمق خصومت سیاسی و مذهبی حاکم بر آن دوران است، فضایی که نه‌تنها مسائل فقهی را تحت تأثیر قرار داد، بلکه باعث شد برخی از روش‌های رایج در میان شیعیان نیز در آن عصر به‌مرور تغییر کند.
حکومت آل بویه که ریشه‌ای زیدی داشتند، در ادامه با وجود گرایش‌های شیعی، سیاستی مبتنی بر تساهل و تسامح در پیش گرفتند و نمی‌خواستند آشکارا با عقاید اهل سنت و اکثریت مذهبی آن عصر مخالفت کنند. آن‌ها که در قلمرو خلافت عباسی حکومت می‌کردند، برای حفظ ثبات سیاسی و جلوگیری از تنش‌های مذهبی، در بسیاری از مسائل از بیان صریح دیدگاه‌های شیعی خودداری می‌کردند. این سیاست باعث شد که آل بویه به‌جای تقابل آشکار با عباسیان، به‌تدریج در برخی موارد با عرف رایج اهل سنت همراه شوند تا حکومت خود را مستحکم نگه دارند.

📎ادامه در پست بعد

#مبنای_عددی
@negahinou

شیعه پژوهی

17 Feb, 07:57


✔️رساله "جوابات اهل الموصل فی العدد و الرویة"

🟥شیخ مفید و اغلب علمای شیعه حداقل تا سال ۳۶۳ هجری قائل به سی روزه بودن دائمی ماه مبارک رمضان بودند (این پست را حتما ببینید) و حتی مفید کتابی داشته با عنوان لمح البرهان که در آن به نقد مخالفان این مبنا پرداخته بود، اما ایشان در ادامه به علت نشست و برخواست با عمریه، معتزله، زیدیه و مقصره، تحت تأثیر آنان قرار گرفته و پس از سال‌ها از اعتقاد خود بر‌گشته و با تألیف رساله‌ی فوق مبنای عددی در تعیین و محاسبه ماه‌های قمری به فراموشی سپرده می‌شود. و بعد از ایشان تمام علما در این موضوع مقلد شیخ مفید می‌شوند.

⬅️همانطور که بیان شد اکثر علمای شیعه در موضوع محاسبه ماه‌های قمری مقلد شیخ مفید [مطالب ایشان در این رساله] هستند که در آینده به بررسی و نقد آن خواهیم پرداخت.

@negahinou

شیعه پژوهی

16 Feb, 18:58


🏆ماه رمضان را باید همیشه ۳۰ روز محاسبه کرد

🟥از لحاظ علمی، یک ماه قمری در واقعیت بصورت میانگین سالانه معادل ۲۹ روز و ۱۲ ساعت و ۴۴ دقیقه و ۲.۷۸ ثانیه است و هیچ‌وقت ۲۹ روز يا ۳۰ روز کامل نمی‌شود.

فلذا هر کس که بخواهد تقویمی تنظیم کند، با توجه به اینکه روزها ۲۴ ساعته هستند، مجبور است، بستگی به مدار ماه حدودا چند ساعت به ماه واقعی، اضافه کند تا ۳۰ روزه شود، یا این چند ساعت را از آن کم کند تا ۲۹ روزه شود. فرقی نمیکند رؤیت‌محور باشد یا عدد محور یا منجّم و تقویم‌نویس. همگی به نحوی نیازمند اعتبار و قرارداد‌اند.

اعتبار و قراردادی برتر است که کمتر از باقی روش‌ها دچار ایراد و اشکال و سردرگمی یا سختی باشد.

دستورات غیرتقیه‌ای اهل بیت عليهم‌السلام برای اعتبار و قرارداد مناسب، چنین است که ماه‌های فرد همیشه ۳۰ و ماه‌های زوج را ۲۹ روز در نظر می‌گیریم و ماه رمضان نیز از این قاعده مستثنی نبوده و طبق روایات غیر تقيه‌ای و قرآن کریم همیشه سی روزه باید لحاظ شود.

از روایات دیگر مبنای عددی که بصورت دقیق برای مشخصات هلال در شبهای مختلف، کبیسه شدن سال‌ها و تطابق هر چه بیشتر آن‌ها با ماه واقعی، راهکار دارند، نباید غافل شد. پس حتی آنهایی که طبق مبنای رؤیت محوری صرف به تشخیص و محاسبه ماه‌های قمری می‌پردازند مجبورند در همه ماه‌ها یکی از ۲۹ يا ۳۰ روز را انتخاب نمایند که با واقعیت زمان ماه‌ها متفاوت است. نباید ساده‌باورانه روش خود را کاملا واقع‌نما بدانند. روش رویت محوری باعث ایجاد مشکلاتی خواهد بود که در پست های آینده بدان می‌پردازیم.

⬅️در آیه ۱۸۵ سوره بقره میخوانیم: "وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ" یعنی: این روزها را تکمیل کنید.

در تفاسیر روایی و روایات متعددی که از اهل بیت عليهم‌السلام صادر شده در تفسیر این آیه فرموده‌اند یعنی ماه مبارک رمضان همیشه سی روز است. (اینجا را ببینید)

🟥وَ فِي رِوَايَةِ حُذَيْفَةَ بْنِ مَنْصُورٍ عَنْ مُعَاذِ بْنِ كَثِيرٍ وَ يُقَالُ لَهُ مُعَاذُ بْنُ مُسْلِمٍ اَلْهَرَّاءُ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: « شَهْرُ رَمَضَانَ ثَلاَثُونَ يَوْماً لاَ يَنْقُصُ [وَ اَللَّهِ] أَبَداً».

🟥امام صادق علیه‌السلام فرمودند: ماه رمضان سى روز است، و [به خدا قسم] هيچ گاه نقصان نمى‌پذيرد.

🔖من لا يحضره الفقيه ج ۲ ص ۱۶۹ با دو سند
🔖الکافي ج ۴ ص ۷۸ و سندی دیگر در ص ۷۹
🔖تهذيب الأحکام ج ۴ ص ۱۶۸
🔖الإستبصار ج ۲ ص ۶۵
🔖عوالي اللئالي ج ۳ ص ۱۴۱
🔖الخصال ج ۲ ص ۵۲۹
🔖جوابات أهل الموصل ص ۱۹

حداقل بیست حدیث با اسناد و مضامین مختلف در تأیید روایت فوق یعنی ۳۰ روزه بودن دائمی ماه مبارک رمضان در کتب مختلف نقل شده است.

🔴صدوق در خصال و فقیه می‌نویسد:
مذهب خواص شيعه و اهل بصيرت از آنان درباره ماه رمضان اينست كه آن هرگز از سى روز كمتر نمی‌شود و اخبار در اينباره مطابق با قرآن و مخالف اهل سنت است، هر كس از شيعيان ضعيف به اخبارى عمل كند كه از روى تقيه وارد شده مبنى بر اينكه ماه رمضان هم كم مى‌شود و در تمام يا نقصان مانند ماه‌هاى ديگر است بايد از آنان تقيه كرد مانند تقيه از اهل سنت و بايد با آنان سخن نگفت مگر بدان گونه كه با اهل سنت سخن گفته مى‌شود.
(اینجا را ببینید)

🔴همانطور که در مطالب قبل ذکر گردید اجماع شیعیان و علمای شیعه نیز تا حداقل سال ۳۶۳ هجری بر این روش بوده و ماه مبارک رمضان را سی روز تمام روزه می‌گرفتند. (اینجا را ببینید)

#مبنای_عددی

ادامه دارد
@negahinou

شیعه پژوهی

16 Feb, 12:49


🏆تعیین اول ماه مبارک رمضان به روش مبنای عددی

🟥مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَحْمَدَ عَنِ اَلْعَبَّاسِ بْنِ مَعْرُوفٍ عَنْ صَفْوَانَ بْنِ يَحْيَى عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عُثْمَانَ اَلْخُدْرِيِّ عَنْ بَعْضِ مَشَايِخِهِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: صُمْ فِي اَلْعَامِ اَلْمُسْتَقْبَلِ يَوْمَ  اَلْخَامِسِ مِنْ يَوْمِ  صُمْتَ فِيهِ عَامَ أَوَّلَ.

🟥 امام صادق عليه السّلام فرمود: در سال جارى پنجمين روز از روزى كه سال گذشته روزه گرفته‌اى، روزه بدار.

🔖الکافي ج ۴ ص ۸۱

••••••••••••••••••
🔴اولین روز ماه مبارک رمضان سال گذشته دوشنبه (۲۱ اسفند) بود و با شمارش پنج روز از دوشنبه به روز جمعه می‌رسیم و طبق این گروه روایات (شمارش پنج روز از اول ماه رمضان سال گذشته) باید جمعه اول ماه رمضان در سال جاری یعنی ۱۴۰۳ شمسی باشد.

⬅️فراموش نکنید که در سال کبیسه‌ی قمری طبق احادیث باید شش روز بشماریم تا به اول ماه رمضان سال آینده برسیم.

⬅️همانطور که سال گذشته بیان نیز بیان کردیم، اول ماه مبارک رمضان امسال روز جمعه خواهد بود. اینجا را ببینید.

#مبنای_عددی
@negahinou

شیعه پژوهی

16 Feb, 10:40


🏆بدون شرح ...

🎙آیت الله قزوینی: به کوری چشم وهابیت، امام زمان با یک دختر تـــهــرانی ازدواج کرده و دارای زن و بچه می‌باشد!!

@negahinou

شیعه پژوهی

16 Feb, 09:21


🏆بیژن عبدالکریمی: تبدیل دین به ایدئولوژی در نظام جمهوری اسلامی ایران از فجایع عظیم فرهنگی بود (ویدئو را ببینید)

🟥تفاوت دین با ایدئولوژی: تفاوت دین و ایدئولوژی را می‌توان در چند بُعد اساسی بررسی کرد. دین معمولاً منشأ وحیانی دارد و هدف آن هدایت معنوی، رستگاری اخروی و تنظیم زندگی اخلاقی و اجتماعی بر اساس اصولی است که از یک منبع مقدس نشأت گرفته‌اند، در حالی که ایدئولوژی ساخته‌ی بشر است و بیشتر به دنبال تغییر و تنظیم نظام اجتماعی، سیاسی یا اقتصادی بر اساس اصولی خاص می‌باشد. دین مجموعه‌ای از عقاید ثابت و مقدس دارد که پیروانش آن را تغییرناپذیر می‌دانند، هرچند تفسیرهای جدیدی از آن ارائه می‌شود، اما ایدئولوژی انعطاف‌پذیرتر است و می‌تواند با شرایط اجتماعی و سیاسی تغییر کند یا دچار بازنگری شود. همچنین دین گستره‌ای فراتر از سیاست و اجتماع دارد و شامل امور معنوی، عبادی، اخلاقی و بعضاً قوانین اجتماعی است، در حالی که ایدئولوژی عمدتاً در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی عمل می‌کند و به دنبال تغییر نظام‌های قدرت و ساختارهای اجتماعی است. از نظر مرجعیت و مشروعیت، دین معمولاً یک مرجع متعالی مانند خداوند یا وحی را به‌عنوان منبع مشروعیت معرفی می‌کند، اما ایدئولوژی مشروعیت خود را از عقل، تجربه یا اراده‌ی جمعی می‌گیرد. در تعامل با مخالفان، دین معمولاً یا به هدایت و اصلاح دعوت می‌کند یا در برخی موارد آنان را به عنوان منحرف یا گمراه در نظر می‌گیرد، در حالی که ایدئولوژی مخالفان را به‌عنوان موانع در مسیر تحقق اهداف خود می‌بیند و گاهی به حذف یا تغییر ساختارهای مخالف گرایش دارد. از نظر احساس تعلق و تعصب، دین معمولاً پیروان خود را به تعلق قلبی و ایمان دعوت می‌کند که اغلب مبتنی بر باورهای فرامادی است، اما ایدئولوژی بیشتر بر تعهد به یک سیستم فکری و عملی تأکید دارد و ممکن است تعصب سیاسی یا طبقاتی ایجاد کند. با این حال، برخی ادیان می‌توانند جنبه‌های ایدئولوژیک پیدا کنند و برخی ایدئولوژی‌ها نیز می‌توانند جایگزین دین شوند، مانند مارکسیسم که برخی آن را نوعی دین سکولار می‌دانند.

@negahinou

شیعه پژوهی

16 Feb, 08:38


🏆توهم افراد باهوش

🟥"توهم افراد باهوش" مفهومی است که فیلسوف و روان‌شناس آمریکایی دانیل کاهان (Dan Kahan)، استاد دانشگاه ییل، آن را در چارچوب نظریه‌های شناختی و روان‌شناسی اجتماعی مورد بررسی قرار داده است. این دیدگاه بیشتر بر این باور متمرکز است که افراد باهوش‌تر به دلیل توانایی‌های تحلیلی بالاتر، بیشتر مستعد گرفتار شدن در نوعی سوگیری تأییدی هستند، زیرا مهارت‌های شناختی خود را در دفاع از باورهای پیشین یا ایدئولوژی‌های شخصی به کار می‌گیرند.

اصول دیدگاه کاهان:

🔴هوش بالا و تقویت سوگیری‌ها: افراد باهوش‌تر به دلیل توانایی در استفاده از استدلال‌های پیچیده، بهتر می‌توانند داده‌ها و شواهد را طوری تفسیر کنند که باورهای قبلی‌شان را تأیید کند. در نتیجه، آنها ممکن است کمتر پذیرای تغییر دیدگاه باشند.

🔴محافظت از هویت گروهی: کاهان معتقد است که هوش بالا اغلب در خدمت محافظت از هویت فرهنگی یا سیاسی افراد قرار می‌گیرد. به عبارت دیگر، افراد باهوش استدلال‌های پیچیده‌ای برای حمایت از دیدگاه‌های گروه خود ارائه می‌دهند، حتی اگر این دیدگاه‌ها با واقعیت علمی ناسازگار باشند.

🔴نقش هویت فرهنگی در شناخت: او در نظریه‌ای به نام "شناخت فرهنگی" (Cultural Cognition) بیان می‌کند که عقاید و تصمیمات ما به شدت تحت تأثیر هویت گروهی‌مان است. بنابراین، هوش بالا لزوماً منجر به حقیقت‌طلبی نمی‌شود، بلکه می‌تواند باعث تقویت تعصبات گروهی شود.

🔴نمونه‌های عملی: کاهان این پدیده را در موضوعاتی مانند تغییرات اقلیمی، واکسن‌ها، سیاست و ایدئولوژی‌ها مورد بررسی قرار داده است. تحقیقات او نشان می‌دهد که:
افراد باهوش‌تر از داده‌ها نه برای رسیدن به حقیقت، بلکه برای اثبات دیدگاه‌های از پیش تعیین‌شده خود استفاده می‌کنند.
هوش بالا توانایی نقد داده‌های مخالف را افزایش می‌دهد، اما این به معنای افزایش پذیرش حقیقت نیست. کاهان نشان می‌دهد که هوش بالا به تنهایی کافی نیست تا فرد را از تعصبات شناختی آزاد کند. بلکه پذیرش دیدگاه‌های جدید نیازمند ترکیبی از گشودگی ذهنی، تفکر انتقادی، و درک عمیق از سوگیری‌های فردی است.

این افراد می‌توانند به‌طور ناخودآگاه اطلاعات را به‌گونه‌ای تفسیر کنند که باورها و پیش‌فرض‌های قبلی‌شان تأیید شود، حتی اگر شواهد مخالفی وجود داشته باشد.

⬅️یکی از کتاب‌های برجسته در این زمینه، "توهم دانش: چرا ما هرگز به تنهایی فکر نمی‌کنیم" (The Knowledge Illusion: Why We Never Think Alone) نوشته‌ی استیون اسلومن (Steven Sloman) و فیلیپ فرنباخ (Philip Fernbach) است. این کتاب به بررسی این موضوع می‌پردازد که چگونه افراد، حتی باهوش‌ترین آن‌ها، ممکن است دانش و فهم خود را بیش از حد ارزیابی کنند و در نتیجه دچار اشتباهات شناختی شوند.

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

16 Feb, 05:22


🏆ابوعلی سینای بلخی

🟥رضاقلی خان هدایت در کتاب ریاض العارفین پس از ذکر مختصری از حالات ابن‌سینا، شعری منتسب به وی را نقل می‌کند که خواندنش خالی از لطف نیست.

با این دو سه نادان که چنان می‌دانند
از جهل که دانای جهان ایشانند
خر باش که این جماعت از فرط خری
هر کو نه خر است کافرش می‌خوانند



@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

16 Feb, 04:25


✔️طبق روایات مبنای عددی اول ماه مبارک رمضان امسال مصادف با جمعه دهم اسفند خواهد بود.

🤺جهت مطالعه‌ی احادیث و نحوه‌ی محاسبه ماه‌ها بر اساس مبنای عددی هشتک #مبنای_عددی را در کانال دنبال کنید.

@negahinou

شیعه پژوهی

16 Feb, 04:19


🏆تقویم سال‌های قمری تا سال ۱۵۰۰ بر اساس روایات مبنای عددی

#مبنای_عددی

@negahinou

شیعه پژوهی

19 Jan, 09:52


🏆گریه و شعر مأمون عباسی در عزا و مظلومیت اهل بیت عليهم‌السلام!

⬅️عمرو بن مسعده روایت کرده است که بر مأمون وارد شدم و دیدم که در مقابلش کتابی است که آن را می‌خواند و اشک از رخسارش روان است. گفتم: ای امیرالمومنین در این کتاب چه نوشته شده که چشمانت را گریان ساخته است؟ خدا چشمانت را گریان نکند. مأمون گفت: ای عمرو! این کتاب درباره شهادت امیرالمومنین علی و حسین بن علی است.
گفتم: ای امیرالمومنین! شیعه و سنی درباره کار او مختلف شده‌اند. امیرالمومنین درباره اهل کساء چه نظری دارد؟ مأمون آهی از دل کشید و گفت: دست نگه دار ای عمرو، به خدا سوگند ایشان خاندان خداوندند و خانواده پیامبر بسیار زاری کننده یعنی ابراهیم و کشتی نجات و ماه شب چهارده در تاریکی‌های سنگین‌اند و در یاری [مومنان]، باران‌های سیل آسا و باران برای هر جنبنده‌ای اند. آنان شیربچه‌های شیر دین و نابود کننده مشرکان و درهم شکننده متجاوزان و امیرمومنان و برادر رسول رب العالمین‌اند - درود خدا بر پیامبر و همه ایشان باد - به خدا سوگند، آنان هویدا کنندگان پرهیزگاری و آشکار سازان هدایت و آموزنده بخشش‌هایند. از راه هلاکت کناره می‌گیرند، به مردم به گوشه چشم و تیز نمی‌نگرند و تندخو و بدزبان نیستند در هر مکانی بیدارانند. سرآمد سرآمدانند و سرور سروران، بارانهایی جاری و شیران بیشه، حسب و نسبی بلند دارند و چهره‌هاشان درخشان است. در اصالتشان، سستی و ضعف نیست و در عطایشان کوتاهی وجود ندارد و در پاکیشان کدورتی نیست. آنگاه حسن و حسین را یاد کرد و اشک از چشمانش بر دو گونه ریخت؛ همچون فرو ریختن آب دلو و دانه‌های مروارید که از گوشواره آویزان است. آنگاه گفت آن دو به خدا سوگند همچون دو ماه شب چهارده در دل تاریکی‌اند و دو خورشید فروزان و دو شمشیر کشیده شده و دو نیزه پرچم و دو کوه هدایت و دو غار تقوا و دو دریای بخشش و دو گل خوشبوی پیامبر و میوه دل او و یاوران دین خدایند. بین حلال و حرام (در خانه وحی و محل صدور احکام حلال و حرام) زاده شدند و در میان تأویل و نزول قرآن (نزول و تفسیر قرآن در خانه آنها بود) بزرگ شدند و از شیر دین و ایمان و فقه و برهان و حکمت خداوند رحمان نوشیدند. دو سرور جوانان اهل بهشت‌اند. بتول راستگو آنها را زاد؛ او که دختر بهترین جوانان اهل بهشت و پیران است. خداوند جلیل آنها را نام نهاد و رسول اکرم تربیتشان کرد و جبرئیل آن دو را سرگرم می‌کرد. پس آیا برای آنها نظیر و شبیهی وجود دارد؟ نیکوکارانی پرهیزگار، وارثان پیامبران معدن و مخزن اوصیاء. ناکسان آنها را کشتند و بدبختان آنها را خوار ساختند. امت از کشتن امامان دست برنداشت و حرمتشان را حفظ نکرد و از عذاب و سوء عاقبت نهراسید.
وای به حال این امت که چه کرد و خود را در معرض خشم چه کسی قرار داد و در خشنودی چه کسی کوشید؟ دنیایی را خواست که بسیارش اندک است و بزرگش، خُرد و کوچک. راه برای توشه معاد بسته شد؛ آنگاه که بهشت نزدیک شود و آنگاه که آتش جهنم برافروخته گردد و آنگاه که قبرها شکافته شود و مردم برای حساب و کتاب گرد آورده شوند.
وای بر این امت که از چه محروم شد؟ از راحتی بهشت و نعمت‌هایش باز داشته شد و از حور و غلمان ممنوع شد و به سوی جهنم روانه شد. از خار و میوه درخت زقوم غذا داده شوند و از مس گداخته و چرکابه و خونابه نوشانده شوند و با شیاطین و منافقان همنشین شوند و در غل و آهن بسته شوند. وای بر این امت از کرده‌اش.

پس اشکش دوباره جاری شد و صدای ضجه و ناله اش بلند شد. گفتم: «ای امیرالمومنین! دلخوش باش که این قوم به چنین سرنوشتی دچار شدند (دچار عذاب الیم در دنیا و آخرت شدند). مأمون گفت: «آری این مایه آرامش دل است ولی خویشاوندی‌ام با اهل بیت شاخه‌های حزن و اندوه را در دلم به حرکت در می‌آورد. آنگاه چنین سرود:

•توبه تائبی پذیرفته نمی‌شود جز آن که علی بن ابی طالب را هم دوست بدارد.
•دوست داشتن علی بر هر حاضر و غائبی واجب و لازم است.
•برادر رسول خدا هم پیمان هدایت و برادر همچون صحابی نیست.
•اگر روزی آن دو در فضل جمع شوند برادرش به (نهایت) آرزوی رغبت کننده می‌رسد.
•پس از علی دوست داشتن فرزندانش (واجب است) من خوارکننده و عیب جو نیستم.
•اگر همه مردم از او روی بگردانند من در سراسر روزگار بدو رو می‌کنم.
•سنت به واسطه او مقبول شد پس لعنت خدا بر هر ناصبی.
•دوست داشتن ایشان همچون حجّ لازم و واجب بر ما مقرر است.

🔖عاشورا به روایت زیدیه

⬅️مأمون که در ظاهر و حتی در اوایل حکومتش، خود را بصورت علنی شیعه و محب امیرالمومنین و اهل بیت عليهم‌السلام نشان می‌داد و یک تنه در اثبات خلافت بلافصل امیرالمومنین بر چهل عالم سنی چیره می‌گشت، عامل شهادت امام رضا علیه‌السلام شد و در حدیث لوح حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها با عبارت "عِفْرِیتٌ مُسْتَکبِرٌ" وصف گردید.

🔥در برخی نقل‌ها، ۱۸ رجب سالروز مرگ مأمون است.

@negahinou

شیعه پژوهی

19 Jan, 04:14


🏆وضعيت اجرای حدود الهی در زمان غیبت امام زمان علیه‌السلام در کلام شیخ طوسی

🟥سؤال: وقتی که امام غایب است تکلیف حدود الهی چه می‌شود؟ اگر حدود الهی که شارع مقدس بر جانی و قاتل واجب کرده [با غیبت امام] ساقط شوند که مسلماً نسخ شریعت است و چنانچه حدّ همچنان واجب باشد، در این صورت با توجه به غیبت امام، چه کسی باید آن را اقامه و اجرا کند؟

🟥پاسخ شیخ طوسی: در زمان غیبت امام، حدود بر عهده مستحقان آن [مثل جانی، شارب خمر و ...] باقی است و چنانچه امام علیه‌السلام ظهور کرد و مستحقین حدود زنده بودند که امام با بیّنه و اقرار مستحق، حدّ وحدود الهی را جاری می‌فرماید، و اما اگر شخص [گناهکار که باید حد بر وی جاری شود] مرده باشد، گناه [عدم اجرای حدود الهی] بر عهده‌ی کسانی است که موجب خوف امام شده و ایشان را مجبور به غیبت کرده‌اند و این نسخ اقامه حدود نیست، چرا که اقامه حدود زمانی واجب است که امام بتواند آن را اجرا کرده مانعی هم وجود نداشته باشد.

⬅️ متن عربی: فإن قيل فالحدود في حال الغَيْبَةِ ما حكمها فإن سقطت عن الجاني على ما يوجبها الشرع فهذا نسخ الشريعة و إن كانت باقية فمن يقيمها.
قلنا الحدود المستحقة باقية في جنوب مستحقيها فإن ظهر الإمام و مستحقوها باقون أقامها عليهم بالبينة أو الإقرار و إن كان فات ذلك بموته كان الإثم في تفويتها على من أَخافَ الإمام و أَلجَأَهُ إلى الغَيْبَةِ و ليس هذا نسخا لإقامة الحدود لأن الحد إنما يجب إقامته مع التمكن و زوال المنع و يسقط مع الحيلولة و إنما يكون ذلك نسخا لو سقط إقامتها مع الإمكان و زوال الموانع.

🔖الغيبة ص ۹۴
@negahinou

شیعه پژوهی

19 Jan, 01:34


🏆گرشاسب نامه (۵)

🟥محقق در این دو صفحه با ارائه دلایلی، علی بن احمد شیعی مولف اختیارات را با علی بن احمد اسدی طوسی، مؤلف گرشاسب‌نامه یکی می‌داند.

@negahinou

شیعه پژوهی

19 Jan, 01:25


🏆گرشاسب نامه (۴)

🟥استاد جلال خالقی مطلق (ایران شناس و شاهنامه پژوه بزرگ ایرانی) هم اشاره حکیم اسدی طوسی به دو مسئله شفاعت و امام مهدی را دال بر تشیع ایشان می‌دانند که بر خلاف ديدگاه ایشان طبق آنچه اسدی طوسی نوشته اعتقادی مشترک بین شیعه و سنی است. البته در ادامه‌ی متن فوق نظری دیگر دارند.

@negahinou

شیعه پژوهی

17 Jan, 19:54


🏆گرشاسب نامه (۳)

🟥حکیم اسدی طوسی در این شعر نیز دوبار نام از مهدی آورده و اوضاع جهان در زمان ظهور ایشان را وصف می‌کند.

ازین پس پیمبر نباشد دگر
به آخر زمان مهدی آید به در
بگیرد خط و نامهٔ کردگار
کند راز پیغمبران آشکار
ز کوچک جهان راز دین بزرگ
گشاید خورد آب با میش گرگ
بدارد جهان بر یکی دین پاک
برآرد ز دجال و خیلش هلاک
همان آب گویند کآید پدید
دَرِ توبه را گم بباشد کلید
رسد ز آسمان هر پیمبر فراز
شوند از پس مهدی اندر نماز
سوی خاور آید پدید آفتاب
هم آتش کند جوش طوفان چو آب
از آن پس شگفت دگرگونه گون
بس افتد جهاندار داند که چون

حکیم اسدی طوسی علیرغم نام بردن از مهدی علیه‌السلام، اشاره‌ای به حی و غایب بودن ایشان که اعتقادی مختص شیعیان است نکرده و ظهور مهدی در آخرالزمان از اعتقادات مشترک شیعه و سنی است.

@negahinou

شیعه پژوهی

17 Jan, 17:33


🏆گرشاسب نامه (۲)

🟥حکیم اسدی طوسی در بیت یازدهم این شعر با عنوان نعت نبی علیه‌السلام می‌نویسد:

گه رستخیز آب کوثر وراست
لوا و شفاعت سراسر وراست

با عنایت به اینکه موضوع شفاعت نزد شیعیان بسیار پررنگ تر از اهل سنت می‌باشد و پرداختن اسدی طوسی به تاریخ ایران باستان و اشاراتش به آثار زرتشتیان، به احتمال زیاد، مذهبِ وی شیعه با گرایشات باطنی بوده است.

@negahinou

شیعه پژوهی

17 Jan, 16:11


🔥antinatalism (1)

🟥 در ادامه مطالب کانال و در میان مطالب و پستها به بررسی و نقد یکی از سمی‌ترین فلسفه‌ها یعنی تولد ستیزی با محوریت کتاب "هرگز نبودن بهتر است" و سایر فلاسفه موافق با این موضوع مانند شوپنهاور می‌پردازیم.

کتاب فوق مستقیماً با فلسفه تولدستیزی نویسنده مربوط است به این صورت که والدین با به‌دنیا آوردن فرزندان به آنها آسیب می‌زنند و به وجود آوردن فرزند به معنای اشتباه والدین است، به این معنی که درنتیجه تولد، تمام زندگی بشر در یک حالت طولانی مدت درد و آسیب قرارمی‌گیرد. وی با دو مفهوم به این نتیجه می‌رسد:
عدم تقارن لذت و درد و این مفهوم که تخمین کیفیت زندگی بشر اتکا ناپذیر است. این مفاهیم ستیز و تقلای بیهوده و بدون دلیلی که ریشه در ادامه حیات دارد و نیز دردی را نشان می‌دهند که به باور بناتار به سادگی با عدم وجود داشتن می‌توان از آن اجتناب کرد. این ستیز و عوامل متضاد با ادامه حیات انسان‌ها و رشد آن‌ها طی نسل‌های متمادی به‌طور فزاینده‌ای پیچیده‌تر می‌شوند، و متعاقباً برای بناتار، این عیب حیات تعمدی انسان است: این ستیز و دشواری محض که در وجود ادامه‌دار حیات انسان ریشه دارد، و نبود هیچ توجیه اخلاقی برای آن، منجر به نتیجه‌گیری او مبنی بر اینکه «هرگز نبودن، بهتر است» شده‌است.

⬅️همانطور که در تصویر سوم می‌بینید بناتار در متن تقدیمی کتاب می‌نویسد: تقدیم به والدینم، علیرغم اینکه من را بوجود آوردند و به برادرهایم که وجودشان برای خودشان همراه با زیان است ولی برای ما مفید بود.

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

17 Jan, 15:53


🏆آنتی‌ناتالیسم در کلام حکیم فردوسی

بمیرد کسی کو ز مادر بزاد
زهش چون ستم بینم و مرگ داد

#شوپنهاور #آنتی_ناتالیسم #بناتار

📎مطالب مرتبط با آنتی‌ناتالیسم را از این لینک بخوانید.

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

17 Jan, 08:58


🏆گرشاسب نامه (١)

🟥ابونصر علی بن احمد اسدی توسی شاعر ایرانی قرن پنجم هجری و سرایندهٔ اثر حماسی گرشاسپ‌نامه است. وی به نقل مجمع الفصحاء در سال ۴۶۵ هجری درگذشت. آرامگاه وی در تبریز است. اسدی نظم گرشاسپ‌نامه را در سال ۴۵۸ هجری قمری به پایان رساند. گرشاسپ‌نامه در میان آثاری که به پیروی از شاهنامهٔ فردوسی نوشته شده‌اند، یکی از متنهای بسیار موفق به شمار می‌رود.
اسدی توسی از چند جهت دیگر هم در تاریخ ادبیات ایران دارای اهمیت است: کهن‌ترین دستنویس فارسی که تاکنون به دست آمده ‌(الابنیه عن حقائق الادویه) به خط اسدی توسی است. افزون بر این وی نخستین واژه‌نامهٔ پارسی را (بنا بر آنچه تا امروز به دست ما رسیده‌است) به نام لغت فرس تدوین نموده است.

⬅️اسنادی از تشیع حکیم اسدی طوسی را در این پست ببینید.

@negahinou

شیعه پژوهی

08 Jan, 15:07


🏆تصویر فوق از کتاب عجایب به خط مؤلفش زکریای قزوینی از دانشمندان قرن ٧ است که با اشاره به قاعده خمسه (مبنای عددی) مروی از امام صادق علیه السلام میگوید این روش ۵۰ سال امتحان پس داده است.

🟥در این روش نیز مانند مبنای عددی که بیان کردیم، کبیسه ۱۱/۳۰ باید لحاظ شود.

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Jan, 10:50


✔️این عید (۱۳ رجب) از مخترعات شاه سلطان حسین صفوی است!

🟥خاتون آبادی در خصوص انتخاب روز سیزدهم رجب به عنوان تولد امیرالمومنین علیه السلام می‌نویسد:

پادشاه از علماء تفتیش نمود روز تولّد حضرت أمیر المؤمنین علیه السلام را. و چون خلافی مذکور شد از علامى شیخ الاسلام أمیر محمد صالح خواتون آبادى و او را اعتقاد روز هفتم شهر شعبان المعظم بود بمقتضاى حدیثى. و قائلى معلوم نبود بجهت آن قول و حضرت علامة العلمائى آقا جمال و حضرت أعلم العلماء أمیر محمّد باقر مدرّس هر دو را اعتقاد این بود که سیزدهم‏ رجب روز ولادت با سعادت آن حضرت است. پادشاه فرمود که ایشک آقاسى باشى همه علماء اعلام و مدرّسین و متوسطین را اجتماع فرمودند در خانه میرزا باقر صدر خاصّه و بعد از منازعات، آقا جمال و میر محمد باقر و قریب هشتاد نفر ترجیح دادند که روز ولادت آن حضرت سیزدهم رجب است. و شیخ الاسلام و پسرش میر محمد حسین و دامادش ملا عبد الکریم هفتم شعبان را روز ولادت آن حضرت گمان کردند. و هر کس اعتقاد خود را نوشته محصل امر مزبور بنظر اشرف رسانید. و این مجمع در شنبه یازدهم شهر رجب منعقد شد، و پادشاه والا جاه ترجیح مجمع‌علیه داده، سیزدهم را عید قرار داد و شب تا صبح بطریق سایر اعیاد نوبه را فرو کوفتند و آن روز را مجلس ساختند. و قول هفتم شعبان را که از قدماء و متأخرین قائلى نداشت و مستند آن بغیر حدیثى نبود، اعتبار ننمودند.
چنانچه قول به اینکه ولادت با سعادت در هفتم ذیحجه است یا در چهاردهم رمضان است، نیز به غیر حدیثى دیگر سندى نداشت و کسى اعتبار نکرده بود. پس هر سه قول در یک مرتبه است، لهذا ترجیح قول اول دادند.

و این عید از مخترعات شاه سلطان حسین بن شاه سلیمان بن شاه عباس ابن شاه صفى ابن سام میرزا ابن شاه عباس ابن شاه خدابنده ابن شاه طهماسب ابن شاه إسماعیل است نفعه اللّه به فی الدارین.


حضار مجلس اجلاس از علماء: آقا جمال، أمیر محمد باقر شیخ الاسلام، ملا بهاء الدین، ملا محمد حسین لنبانى، ملا محمد حسین و ملا محمد کاظم پسران ملا شاه محمد تبریزى، و ملا محمد هادى و ملا محمد جعفر اولاد ملا محمد باقر خراسانى و نظایر این جماعت. و میرزا داود متولى و میرزا سید محمد قاضى، و میرزا محمد طاهر خلیفه سلطانى و شیخ محمد سبزوارى و سید محمد حسین مشهدى.

📚وقایع السنین و الاعوام با دستخط مؤلف به شماره ۱۳۸۶۳ کتابخانه مجلس شورای اسلامی

🔴اینجا را حتما بخوانید

@negahinou

شیعه پژوهی

05 Jan, 20:28


🏆زیر آب زنی سلطان شیعه نزد خلیفه عثمانی!!

⬅️قسمتی از متن نامه صاحب کفایه الاصول یعنی آخوند خراسانی به خلیفه عثمانی پادشاه مطلق جهان اسلام!

«حضور مبارک اعلی حضرت اقدس خلیفه مسلمین خلد الله سلطانه»

به خدای یگانه و یکتا جلت عظمته و به خاتم الانبیا محمد علیه الصلوات [صلوات ناقص] و تحیت و به حقیقت شرع شریف و دین حنیف سوگند که بعد از آنکه ملاحظه کردیم شیطان با اغواگری خود بر شاه ایران مسلط کشته و عهدشکنی کرده و ایمان را زیر پا گذاشته و به قرآن استخفاف روا داشته و حرمت بیوت معظم خدا را هتک کرده و خون مسلمانان را ریخته و نصایح دلسوزانه ما را گوش نمی دهد و اصلا گوش شنوا ندارد حکم خدای تعالی را درباره او اعلام کردیم و اطاعت از او بر همگان از دور و نزدیک حرام نمودیم و چشم امید به سوی 🔥«پادشاه مطلق جهان اسلام »🔥 دوختیم که با اعلان قانون اساسی مشروطیت که عموم مسلمانان سراسر آفاق را مورد لطف قرار داده و با پایبندی به این قانون زمام رعیت و عموم گروه های اسلامی را در دست رهبری خود گرفته است و بدین ترتیب آشکار گشت که اسلام دین برتر است و هیچ آیینی از آن برتر نیست خصوصاً که آثار استبداد از بین رفته و پیوند برادری و اتحاد و برابری میان دارا و ندار و حمایت از مظلوم در برابر ظالم بدبخت برقرار گشته است....

در انتهای نامه نیز پس از نفرین بر محمد علی شاه قاجار می‌نویسند: علمای مذهب جعفری همواره بقای آن دولت علیه را از خداوند مسئلت دارند.

🔖سیاست نامه خراسانی ص ۲۲۷

فراموش نکنید که دست سلاطین حکومت عثمانی در چند قرن سلطه‌ی خود بر سرزمینهای اسلامی به خون شیعیان آغشته بوده است.
@negahinou

شیعه پژوهی

05 Jan, 19:05


🏆تعیین اول ماه مبارک رمضان به روش مبنای عددی (روش اول)

🟥وَ قَالَ اَلصَّادِقُ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ : «إِذَا صَحَّ هِلاَلُ رَجَبٍ فَعُدَّ تِسْعَةً وَ خَمْسِينَ يَوْماً وَ صُمْ يَوْمَ اَلسِّتِّينَ».

امام صادق علیه‌السلام فرمودند: هرگاه هلال ماه رجب به صورت صحيح رؤيت شد [در مبنای عددی هلال شب‌های اول و دوم و سوم بر اساس زمان رؤیت و غروب و نور متفاوت می‌باشند]، پس پنجاه و نه روز بشمار و روز شصتم را روزه بدار.

🔖الکافي ج ۴ ص ۷۷
🔖من لا يحضره الفقيه ج ۲ ص ۱۲۵
🔖تهذيب الأحکام ج ۴ ص ۱۸۰
🔖الإستبصار ج ۲ ص ۷۷
🔖فضائل الأشهُر الثلاثة ج ۱ ص ۹۴

••••••••••••
🟥همانطور که در روایات ذکر شده و قبلا بیان کردیم در مبنای عددی ماه‌های فرد سی روزه و ماه‌های زوج ۲۹ روزه لحاظ می‌شوند. پس رجب ۳۰ روزه و شعبان ۲۹ روزه خواهد بود.
در "اینجا" نشان دادیم، طبق مبنای عددی اول ماه رجب سال جاری مصادف ۲۲ دی ماه بود. و کافی است ۵۹ روز بعد آن را بشماریم که طبق روایت فوق به اول ماه مبارک رمضان می‌رسیم که برابر دوشنبه ۲۱ اسفند خواهد شد.

🟥سایر روش‌ها و روایات را در پست‌های بعد منتشر خواهیم کرد.

🟥یکی از اشتباهات رایج در محاسبه ماه‌ها بر اساس مبنای عددی، استناد و استفاده از برخی روشهای رؤیت محوری مشهور و وارد کردن آنها در محاسبات این روش می‌باشد که‌ باعث ایجاد خطا می‌شود.

🔴مراجع تقلیدی که بر اساس محاسبات علمی و داده‌های دقیق فلکی به محاسبه ماه‌های قمری می‌پردازند نیز دوشنبه ۲۱ اسفند را اول ماه رمضان اعلام کرده‌اند‌. اینجا را ببینید.

🔴وضعیت رؤیت پذیری هلال ماه

#مبنای_عددی

🟢این پست برای سال ۱۴۰۲ هجری شمسی است.

@negahinou

شیعه پژوهی

05 Jan, 13:15


🏆شوپنهاور: گوبینو در کتاب خود با عنوان "نژادهای بشری" انسان را "شرور جانوری تمام عیار" نامیده است. مردم خیلی از این عبارت بدشان می‌آید چون احساس می‌کنند کوچک‌شان می‌کند؛ اما حق با اوست زیرا انسان تنها جانوری است که بی دلیل درد به جان دیگران می‌اندازد. دیگر حیوانات هرگز جز برای فرو نشاندن گرسنگی خود، یا در بحبوحه‌ی نبرد چنین نمی‌کنند. اگر در مورد پلنگ بگویند که بیش از آنچه می‌خورد شکار می‌کند، پلنگ شکارش را فقط به هدف خوردن خفه می‌کند و اگر نتواند آن را بخورد تنها توضیح این است که به قول فرانسوی‌ها "چشمانش از شکمش بزرگ ترند".
هیچ حیوانی دیگر حیوانات را صرفاً به هدف عذاب دادن شکنجه نمی‌کند، ولی انسان می‌کند، و همین است که وجه شیطانی شخصیت او را که خیلی بدتر از وجه صرف صرفاً حيوانی اوست تشکیل می‌دهد.

من پیشتر مفصل در این باره صحبت کرده‌ام؛ اما این حتی در امور کوچک هم مشهود است و هر خواننده‌ای تجربه‌ای روزمره از مشاهده‌ی آن دارد. برای مثال، وقتی دو سگ کوچک مشغول بازی با یکدیگرند _چه منظره‌ی خوشایند و زیبایی_ و کودکی سه چهار ساله به آنها ملحق می شود، تقریباً حتمی است که کودک با یک شلاق یا ترکه شروع به زدن آن‌ها می‌کند و بدین‌وسیله، حتی در آن سن، خودش یعنی شرور جانوری تمام عیار را به نمایش می‌گذارد. عشق به آزار دادن و گول زدن که به قدر کافی معمول است از همین سر منشأ می‌آید. مثلاً وقتی شخصی ناراحتی خود را از مزاحمت دیگران ابراز کرده باشد همواره افرادی هستند که به همان سبب او را آزار دهند: شرور جانوری تمام عیار!
این امر چنان قطعی است که شخص باید مراقب باشد ناراحتی خود را از شرارت‌های کوچک ابراز نکند، از سوی دیگر هم باید مراقب باشد که لذت خود از چیزهای کوچک را ابراز نکند. چون اگر چنین کند دیگران مانند زندانبانانی عمل می‌کنند که تا می‌بينند زندانیشان زحمت زیادی کشیده و یک عنکبوت را اهلی کرده و از دیدن آن لذت می‌برد بلافاصله آن را زیر پا له می‌کنند: شرور جانوری تمام عیار!
به این علت است که همه‌ی حیوانات به طور غریزی از دیدن انسان یا حتی رد پای او این شرور جانوری تمام عیار وحشت می‌کنند. غریزه‌شان به آنها دروغ نمی‌گوید، زیرا فقط انسان است که برای تفریح حیوانی را شکار می‌کند که هیچ فایده ای برایش ندارد و هیچ آسیبی هم به او نمی‌زند. پس واقعیت این است که در دل هر انسان، دیوی وحشی خفته که فقط در انتظار فرصتی است تا بغرد و حمله کند و به دیگران درد وارد آورد یا اگر سر راهش قرار گیرد آنها را بکشد. این سرچشمه‌ی شهوت مبارزه و جنگ است. عقل، مأمور مراقبت از این شهوت در تلاش برای رام کردن و تا حدی عقب نگه داشتن آن همواره کار زیادی پیش رو داشته است. مردم اگر دوست داشته باشند، می‌توانند آن را شر اصلی طبیعت بشری بنامند - نامی که دست کم به کار کسانی می‌آید که یک کلمه را به توضیح ترجیح می‌دهند.

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

05 Jan, 12:02


✔️روایتی دیگر از قاعده خمسه در تعیین سال قمری، از امام صادق علیه السلام

📸 تصویری از عجائب المخلوقات وغرائب الموجودات  نوشته زکریا بن محمد بن محمود مکمونی قزوینی ملقب به زکریای قزوینی (۶۰۰–۶۸۲)،  سال ۶۷۸ هجری قمری  می باشد.

استفاده از این قاعده، نیازمند رعایت قاعده کبیسه 11/30 در 77/210 می باشد.
MoonCrescent

توضیح قاعده ۱۱/۳۰ را در این پست میتوانید ببینید.

@negahinou

شیعه پژوهی

04 Jan, 17:17


🏆رئیس سپاه بهداشت عمومی آمریکا، توصیه مهم جدیدی در مورد ارتباط مستقیم مصرف الکل و خطر ابتلا به سرطان منتشر کرده. در این سند، مصرف الکل دلیل قطعی ابتلا به هفت نوع سرطان تشخیص داده شده. شواهد علمی برای تایید این ارتباط در چهار دهه گذشته افزایش یافته، با وجود این، کمتر از نیمی از آمریکایی ها به سرطانزا بودن نوشیدنی‌های الکلی باور دارند. همین باعث شده تا استفاده از برچسب هشدار روی بطری‌ها، به عنوان یکی از راه‌های مقابله با مصرف مشروبات الکلی مطرح شود.

#پست_موقت
@negahinou

شیعه پژوهی

04 Jan, 11:11


🏆علامه‌ میرزا محمد‌بن‌عبد‌النبي‌نیشابوری در کتاب «الرجال» در مورد وحید بهبهانی چنین می‌نویسد:

✍️ محمد باقر بن محمد اکمل اصفهانی مشهور به بهبهانی از نوادگان محمد صالح مازندرانی مجتهد صرف و خالی از تحصیل بود، چنانکه خود هم به آن معترف و مؤلفاتش بهترین شاهد سخن ماست. 
او فقیهی خشک که مطالبی در اصول فقه داشت که در قالب خطابات و شعریات ارائه می‌کرد. رساله‌ای هم در عبادات داشت. تعلیقاتی نیز بر رجال میرزا که بهترین اثر اوست. شرحی هم بر مفاتیح که ناقص ماند.  
🔥او منتقد محدثین بود و به روزگار او أعلام احادیث معصومین مندرس شدند و زبان دشمنان به روی محدّثان باز شد تا آن که کار به جایی رسید که آنان را مبتدع شمرده و فقیه مروانی‌ها (شیخ جعفر کاشف الغطاء) فتوا به اخراج آنان داد در حالی که از کشتن آنان عاجز بود! 

چنان که محدثی ماهر که عمرش را به قال‌الله و قال‌الرسول سپری کرده بود ذلیل‌تر از یهودی و مجوس و قائلان به حلول شد.

وی در کربلا درگذشت و پیش پای شهداء دفن شد.من هم او را دیده و با وی مصاحبت داشتم.

⬅️پ ن: داستان فقیه مروانی‌ها ماجرایی خواندنی دارد که در پست‌های آینده بدان پرداخته می‌شود.

مطالب مرتبط ۱ ، ۲

@negahinou

شیعه پژوهی

04 Jan, 10:02


🏆اخلاق‌مداری‌ای که باعث شد اخباری‌ها قافیه را به مجتهدین ببازند

🟥شیخ یوسف بحرانی معروف به صاحب حدائق، محدثی متبحر بود که از جهت مکارم اخلاق به ویژه اخلاص در علم و عمل به مرتبه بالایی رسیده بود.
ایشان بر تندروی‌های برخی از علمای اخباری انتقاد می‌کرد و می‌گفت:
ملا محمد امین اول کسی بود که باب طعن و بدگویی بر علیه علما را فتح باب کرد. [ البته این دیدگاه صحیح نمی‌باشد چون قبلا علمای مکتب بغداد نسبت‌های بسیار بدی به محدثین و علمای قبل از خود داده و حتی تکفیرشان کرده بودند.]

ولی با همه اعتدال و اخلاق محوری که در روش شیخ یوسف بحرانی بود، محمد باقر بهبهانی مجتهد معاصر او از مخالفت با او هیچ پرهیزی نداشت و کسانی را که به درس او می‌رفتند ملامت می‌کرد. به‌طوری‌که سید علی طباطبایی صاحب ریاض‌المسائل که داماد و خواهر زاده بهبهانی بود، پنهانی سر کلاسهای شیخ یوسف حاضر می‌شد.
وحید بهبهانی حتی مردم را از خواندن نماز جماعت با شیخ یوسف نهی می‌کرد و با این حال شیخ یوسف حکم کرد که نماز خواندن پشت بهبهانی صحیح است و چون به او خبر دادند که بهبهانی درباره شما چنین حکم کرده اظهار داشت که: تکلیف شرعی وی همان است او می‌گوید و تکلیف شرعی من نيز همین است که بیان داشتیم. هریک از ما بر آنچه خداوند مکلفمان ساخته عمل می‌کنیم و این اجتهاد اوست و وی را از عدالت ساقط نمی‌کند.

همچنین در اسناد تاریخی آمده وحيد بهبهانی بعد از اين‌كه چند روز در درس‌هاى صاحب حدائق شركت كرد، روزى در صحن شريف حسينى با صداى بلند به شاگردان صاحب حدائق خطاب كرد و فرمود: 🔜من حجت خدا بر شما هستم🔙.
شاگردان صاحب حدائق اطرافش را گرفتند تا ببينند او دنبال چيست و چه مى‌خواهد.
وحيد بهبهانی گفت: درخواستم اين است كه شيخ يوسف كلاس درسش را در اختيار من قرار دهد و از شاگردانش بخواهد كه در آن شركت كنند.
شيخ يوسف نيز به خاطر سلامت نفسى كه داشت كلاس درسش را به مدت سه روز در اختيار وحيد بهبهانی قرار داد و در نتيجۀ اين مباحث، دو سوم از شاگران صاحب حدائق از اخبارى‌گرى برگشتند و در سلك شاگردان بهبهانى قرار گرفتند.

🔖روضات الجنات ج ۸ ص ۲۰۳
🔖لؤلؤة البحرین ص ۱۱۷ و ۱۱۸
🔖تنقیح المقال ج ۳ ص ۳۳۴
🔖روش شناسی اجتهاد ج ۲ ص ۱۹۰

⬅️پست مرتبط

@negahinou

شیعه پژوهی

03 Jan, 19:52


🏆احادیث و معارف دینی را از چه شخصی اخذ کنیم؟!

🟥علی بن حسان می گوید خدمت امام هادی علیه السلام رسیده و عرض نمودم:
فدایت شوم معارف دینم را از چه کسی بگیرم
که حرف و حدیث زیاد شده.
حضرت فرمودند: معارف دین را از کسی بگیر که:

❶ناصبی ها به او تهمت رافضی می‌زنند
❷مقصره از شیعیان به او تهمت غلو می‌زنند ❸مرتفعه به او حسودی کرده و او را تکفیر می‌کنند.

پس از او طلب کن که همانا همه چیزهایی را که از معالم دینت می‌خواهی نزد او می‌یابی.

🔖الهداية الكبرى ص ۵۸۴
🔖أبواب الأئمة المعصومين ص ٤٣١

⬅️این حدیث منتسب به امام هادی علیه‌السلام در ادامه اختلاف بین گروه‌های مختلف شیعه، دارای نکات مهمی است که در مطالب بعدی بدان می‌پردازیم.

@negahinou

شیعه پژوهی

03 Jan, 06:49


دوش رفتم  مدرسه در حجرهء ملا رجب        
دیدمش میکرد دور حوض مسجد را وجب
گفتم ای دارای اسرار و علوم محتجب
این وجب یعنی چه؟ گفت زین وجب منما عجب
زیر لب خندید و گفت از کارها منما عجب
العجب ثم العجب بین جمادی و الرجب

گفتم ای از رنگ علم و معرفت ریشت خضاب
من وجب می پرسم و تو از رجب گویی جواب
فرق نادادی حسن را از رسن در انتخاب
کارو بار مملکت چونست ای عالیجناب
زیر لب خندید و گفت از کارها منما عجب
العجب ثم العجب بین جمادی و الرجب

گفتمش دانی که وضع شهر دیگر گون شده
نقشه‌ها باطل شده اندیشه‌ها وارون شده
خائنین را طشت از بام اوفتاده چون شده
اندرین کابینه الحق قافیه موزون  شده
زیر لب خندید و گفت از کارها منما عجب
العجب ثم العجب بین جمادی و الرجب

گفتمش داری خبر از حال زار اسکناس
کرده صرافان چو صیادان شکار اسکناس
همچو گندم کرده بعضی احتکار اسکناس
چند روزی سکه وارد شد به کار اسکناس
زیر لب خندید و گفت از کارها منما عجب
العجب ثم العجب بین جمادی و الرجب

گفتمش نزدیک بود این مملکت ویران شود
از سخن چینان مفسد فتنه در تهران شود
آنکه من میدانم و تو وارد ایران شود
دست و پای نوخطان از خون حنابندان شود
زیر لب خندید و گفت از کارها منما عجب
العجب ثم العجب بین جمادی و الرجب

گفتمش در بحر و بر ظاهر شود شور و نشور
می زند دل ها از این اوضاع بدبختانه شور
زنده زنده ملت بیچاره فتاده به‌ گور
راه سخت و کار مشکل پای لنگ و چشم کور
زیر لب خندید و گفت از کارها منما عجب
العجب ثم العجب بین جمادی و الرجب

گفتمش بر  گردن ما لولیان چک میزنند
اجنبی ها بهر ما از دور دستک میزنند
تخم اردک را به فرق حاجی لک لک میزنند
شعر ملا را میان تار و تنبک میزنند
زیر لب خندید و گفت از کارها منما عجب
العجب ثم العجب بین جمادی و الرجب

گفت یا هو ! شیشهء عمرم لبالب از غم است
در میان مدرسه روحم دچار ماتم است
آه و واویلا مگر غیرت در این کشور کم است
گفتمش در حجره پنهان شو که عالم در هم است
زیر لب خندید و گفت از کارها منما عجب
العجب ثم العجب بین جمادی و الرجب

از فلان الدوله پرسیدم جوابم را نداد             از ...........پرسیدم جوابم را نداد
از .......... پرسیدم جوابم را نداد
از کج و از چوله پرسیدم جوابم را نداد
زیر لب خندید و گفت از کارها منما عجب
العجب ثم العجب بین جمادی و الرجب

🔖کلیات کتاب باغ بهشت، مرحوم سید اشرف الدین حسینی از فقها و روزنامه‌نگاران عصر مشروطه

@negahinou

شیعه پژوهی

02 Jan, 09:58


🏆"العجب کل العجب بین جمادی و الرجب"

🟥أَبِي رَحِمَهُ اَللَّهُ قَالَ حَدَّثَنَا سَعْدُ بْنُ عَبْدِ اَللَّهِ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ اَلْكُوفِيِّ عَنْ سُفْيَانَ عَنْ فِرَاسٍ عَنِ اَلشَّعْبِيِّ قَالَ: قَالَ اِبْنُ اَلْكَوَّاءِ لِعَلِيٍّ عَلَيْهِ السَّلاَمُ يَا أَمِيرَ اَلْمُؤْمِنِينَ أَ رَأَيْتَ قَوْلَكَ اَلْعَجَبُ كُلُّ اَلْعَجَبِ بَيْنَ  جُمَادَى وَ رَجَبٍ قَالَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ وَيْحَكَ يَا أَعْوَرُ هُوَ جَمْعُ أَشْتَاتٍ وَ نَشْرُ أَمْوَاتٍ وَ حَصْدُ نَبَاتٍ وَ هَنَاتٌ بَعْدَ هَنَاتٍ مُهْلِكَاتٌ مُبِيرَاتٌ لَسْتُ أَنَا وَ لاَ أَنْتَ هُنَاكَ .

🔖معاني الأخبار ص ۴۰۶

🟥ابن كواء به امیرالمؤمنین عليه‌السّلام گفت: اى امير مؤمنان! خبر ده مرا از فرموده‌ات:🔜چه شگفت است! و همۀ شگفتى‌ها در فاصلۀ زمانى ماه جمادى و رجب خواهد بود🔙
اميرمؤمنان به او فرمود: واى به‌حالت اى يك چشم! آن، همان زمانى است كه پراكنده‌ها جمع شوند و مردگان پراكنده شوند و روئيده‌ها درو گردد و بدبختى‌هاى تباه‌كننده و درهم كوبنده پشت سرهم آيند، آن وقت در آنجا نه من خواهم بود و نه تو.


@negahinou

شیعه پژوهی

02 Jan, 06:54


🏆"العجب ثم العجب بین جمادی و الرجب" حدیث یا ضرب‌المثل؟!

⬅️ترجمه: عجب و همه‌ى عجب از امورى كه ميان جمادى الاخر و رجب اتفاق مى‌افتد.

🟥ابوریحان بیرونی می‌نویسد: اشتقاق بائده نیز از قتال است زیرا در این ماه [جمادی‌الاخر] جمعی زیاد از مردم هلاک می‌شدند و مثل از اینجاست که می‌گویند: "العجب ثم العجب بین جمادی و الرجب" و اعراب در این ماه تعجیل می‌کردند و پیش از آنکه وارد شهر رجب شوند هرچه خونخواهی داشتند یا غارت می‌خواستند انجام می‌دادند که مبادا به شهر رجب که شهر حرام است بیفتد!

🟥عبارت "العَجبُ كُل العَجب بَين جُمادَى و رَجب" در روایات مختلفی از شیعه و سنی از رسول اکرم صلوات‌الله‌علیه‌وآله و فراوان از امیرالمؤمنین علیه‌السلام نقل شده و در برخی روایات اشاره به رجعت و وقایع مرتبط با ماه رجب در سال ظهور امام زمان علیه‌السلام دارد.
این عبارت به حدی مشهور بوده که ابان بن تغلب می‌گوید تعدادی کودک را دیدم که در میان کوچه‌ها این عبارت را مى‌خواندند: "العجب كل العجب بين جمادى و رجب"، و من از امام صادق عليه‌السلام در اين باره پرسيدم، امام علیه‌السلام فرمودند: آن زمان، هنگام روبرو شدن زنده‌ها با مرده‌هاست.
اهل سنت نیز چنین نقل کرده‌اند: ⬅️ لینک

🟥طبری نیز در تاریخش این عبارت را در شعری مربوط به وقایع سال پانزدهم هجری چنین نقل کرده که کودکان و زنان آن را در زمان حمله‌ی اعراب به ایران در اردوگاه کوفه از روی بازی می‌خواندند از آن جهت‌ که در ماه جمادی دستور رسیده بود که سوی قادسیه حرکت کنند و این از جمله اشعار عامیانه بود که بر زبان‌ها می‌رفت زیرا میان جمادی و رجب حادثه‌ای نبوده بود و می‌گفتند:

العجب كل العجب    بين جمادى و رجب‌
امر قضاه قد وجب   يخبره من قد شجب‌
تحت غبار و لجب

🟥در کتاب المحاسن و الأضداد منتسب به جاحظ (قرن سوم) در خصوص این عبارت آمده: ذكروا أن أول من قال العجب كل العجب بين جمادى و رجب عاصم بن المقشعر الضبي، و ذلك أن الخنيفس بن خشرم كان أغير أهل زمانه و أشجعهم ...

🟥شرتونی در کتاب أقرب الموارد نیز این عبارت را مثلی می‌داند که اولین بار توسط عاصم ضبی بیان شده است.

🟥طریحی در مجمع البحرین می‌نویسد: ومن أمثال العرب (العجب كل العجب ... ) وأصله أن رجلا كان له أخ وكانت له امرأة حسنة فنال من امرأة أخيه فصار بينهما قتال ومقاتلة في آخر يوم من جمادى الآخرة لانهم كانوا لا يقتلون في رجب.

🔴شرح و بررسی در ادامه

📝م.سلطانی
@negahinou

شیعه پژوهی

01 Jan, 22:57


🏆كانت: ممکن است کسانی با من موافق یا مخالف باشند؛ اما نمی‌توانند از کنار من عبور کنند.

🟥از کانت می‌شود فراتر رفت و چاره‌ای هم جز آن نداریم که فراتر رویم، اما با مطالعه و فهم فلسفه كانت، دیگر نمی‌توان به خانه‌ی امن سابق بازگشت!
کسانی که می‌گویند از کانت مچ‌گیری کرده و وی را به زمین می‌زنیم هم دیگر نمی‌توانند به خانه امن سابق باز گردند و اگر اهل فکر و اندیشه باشند، فلسفه‌ی کانت تا آخرین لحظه‌ی حیات، رهایشان نخواهد کرد!
بسیاری سفرها و تجارب هم این‌گونه‌اند که پس از آن‌ها رنگ و بوی زندگی عوض شده و دیگر نمی‌توان به زندگی قبل بازگشت و دیگر آن آدم سابق نخواهيد بود!
آثار و فلسفه‌ی کانت به همراه هگل و هایدگر سخت‌ترین و مهمترین آثار فلسفی بشر تا امروز هستند. متافیزیک ارسطو و برخی آثار اسپینوزا را هم شاید بتوان به آثار نامبرده افزود.
البته باید بگویم که فهم کاملِ فقط مهمترین اثر این بزرگان یعنی نقد عقل محض (كانت)، فنومنولوژی روح (#هگل) و هستی و زمان (#هایدگر) سال‌ها زمان می‌بَرد!
قبل از این‌ها هم باید ارسطو و مخصوصا #اسپینوزا را خوب خواند و فهمید. و در ادامه هم نمی‌توان #نیچه و شوپنهاور را نادیده گرفت! و اگر دوست‌دار حکمت اسلامی و شرقی هستید، نگاه صرفا غربی هم کارتان را راه نخواهد انداخت و از کنار آثار #فارابی، ابن سینا، #سهروردی، #غزالی، محی‌الدین، رسائل اخوان الصفا، خواجه نصیرالدین طوسی و صدرا هم نمی‌توان به راحتی گذشت و قبل این‌ها هم باید افلاطون را فهمید!!!
اوپانیشادها و مکاتب فلسفی و عرفانی هند و حتی ایران باستان هم قابل تأمل‌اند. (هایلایت اوپانیشادها را در صفحه‌ی اینستاگرام بنده ببینید)

و در پایان، ذهنمان نباید حمال تفکرات این بزرگان باشد و از جایی به بعد دیگر نباید فقط خواند و باید فکر هم کرد!
به قول #شوپنهاور: غوطه خوردنِ مداوم در جریانِ اندیشه‌ی دیگران موجب محدودیت و ضعف اندیشه‌ی شخص می‌شود و زیاده‌روی در این کار ذهن را فلج می‌سازد. ... مطالعه‌ی بیشترِ اهل فضل، شبیه به تلمبه‌ای است که ذهن را خالی می‌کند تا از فکر دیگران پر سازد. مطالعه درباره موضوعی، پیش از اندیشه درباره‌ی آن خطرناک است. ... در حال مطالعه، شخصِ دیگری به جای ما فکر می‌کند و ما فقط تابع ذهن دیگری هستیم. ... بدین ترتیب اگر کسی تمام وقت خود را صرف مطالعه کند قدرت تفکر را از دست می‌دهد. تجربه‌ی جهان باید به منزله‌ی متن باشد و اندیشه و علم به منزله‌ی شرح آن. تجربه‌ی كم‌نظير، کتاب‌هایی است که در هر صفحه دو سطر متن و چهل سطر شرح دارند.

📝مسعود سلطانی

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

01 Jan, 21:25


🏆عبدالله بن بُکَیر شیبانی

⬅️عبدالله برادرزاده #زراره و فطحی مذهب بوده است ولی از عجایب بغدادی‌ها این است که روایات عبدالله را می‌پذیرند و بعضا روایات محمد بن سنان را رد می‌کنند.

🟥شیخ طوسی می‌نویسد : طائفه شیعه به اخبار فطحی‌ها، مثل عبداللّه بن بکیر و غیره عمل کرده‌اند.

🔖عده الاصول ص ۵۶

🟥شیخ مفید دقیقا در رساله‌ای که روایات محمد بن سنان را قابل اعتنا نمی‌داند و مبنای عددی در تعیین و تشخیص ماه‌های قمری را از شیعه بر می‌اندازد در خصوص عبدالله می‌نویسد : او را از فقهای بزرگی می‌دانم که حلال و حرام الهی و فتاوا و احکام از آن‌ها اخذ می‌شود و موردی برای طعن و ذمّشان نیست.

🔖جوابات اهل الموصل في العدد والرؤية

🟥به تصریح کشی بسیاری از شیعیان پس از شهادت امام صادق علیه‌السلام فطحی مذهب شدند و در کتابش به ماجرای زراره هنگام مرگ هم اشاره می‌کند که در حالی از دنیا رفت که امام زمان خویش را نمی‌شناخت.
حال باید دید علت فطحی مذهب شدن برخی خاندان زراره و شاگردانش چه بوده و چه ارتباطی میان جریان فطحیه و زراره و شاگردانش می‌باشد!!

دشمنی عجیب رجالیون بغداد با اصحاب اهل معرفت ائمه علیهم‌السلام و در مقابل توثیق فطحی مذهبان از نکاتی است که نیاز به بررسی دقیق‌تر دارد.

⬅️فطحیه:

کشی می‌نویسد: آنان به امامت عبدالله فرزند امام صادق علیه‌السلام قائل هستند.
در ادامه به ایمان بزرگان و فقهای شیعه به امامت عبدالله اشاره می‌کند ولی نامی از آن بزرگان و فقها نمی‌آورد.
و چنین ادامه می‌دهد: به علت جهل عبدالله به مسائل حلال و حرام و انجام افعالی که از امام بعید بود برخی از امامت او برگشتند.
نکته مهم این است که کشی می‌نویسد: عبدالله فقط هفتاد روز بعد پدرش زنده بود و بسیاری پس از مرگش به امامت امام موسی کاظم علیه‌السلام ایمان آوردند.
و برخی هم بر قول امامت عبدالله باقی مانده و بعد مرگش قائل به امامت امام موسی کاظم علیه‌السلام شدند.
(در صورتیکه به تصریح روایات معصومین علیهم‌السلام، بعد از حسنین علیهماالسلام امامت نزد دو برادر جمع نخواهد شد.)

@negahinou

شیعه پژوهی

31 Dec, 19:43


✔️پروپاگاندای وحشتناک بر علیه مخالفین دستگاه سفارت و وکالتِ نواب اربعه

🟥در مطالب قبل به معرفی مرحوم احمد بن هلال رضوان الله علیه پرداخته و مواردی از دشمنی وکلای خودخوانده امام زمان علیه‌السلام و برخی وابستگان آنها با او را به علت مخالفتش با سفارت محمد بن عثمان نشان دادیم.

نجاشی نیز هم‌راستای این جریان، تمام تلاش خود را در جهت تخریب وجهه‌ی وی حتی در زمان امام حسن عسکری علیه‌السلام به کار گرفته و می‌نویسد:

أبو جعفر العبرتائي صالح الرواية ، يعرف منها وينكر ، وقد روى فيه ذموم من سيدنا أبي محمد العسكري عليه‌السلام.

📚رجال النجاشي ص ۸۳

حداقل طبق آنچه طوسی نقل کرده؛ احمد بن هلال از وکلای امام حسن عسکری علیه‌السلام بوده و تا آخرین لحظات حیات امام از نزدیکان و معتمدین ایشان بوده‌ است.
یا باز هم به تصریح طوسی در کتاب الغیبه، احمد بن هلال بعد از مرگ مدعی اول سفارت یعنی عثمان بن سعید بخاطر نپذیرفتن سفارت و نیابت محمد بن عثمان طرد و تبلیغات وحشتناکی بر علیه‌اش به راه می‌افتد که همه در تعارض با گزارش نجاشی اند.
اما همانطور که بیان کردیم دستگاه سفارت، تمام تلاش خود در راستای رد و انکار مخالفین این دستگاه ساختگی را بکار می‌گرفتند و نجاشی هم از این امر مستثنی نبوده و می‌نویسد که وی مورد مذمت امام حسن عسکری علیه‌السلام نیز قرار گرفته بود!!
یا سعد بن عبدالله اشعری پا را فراتر گذاشته و علیرغم اینکه روایاتی از وی نقل کرده، به علت مخالفت وی با سفیر دوم، اورا ناصبی می‌خواند!
در مطالب پیشین به بررسی تهمت لواط از طرف سعد بن عبدالله اشعری به محمد بن نصیر نمیری پرداختیم.

@negahinou

شیعه پژوهی

31 Dec, 19:41


✔️امام جواد صلوات الله علیه شیعیان را برای اطلاع از امام غایب به شهر مدینه ارجاع می‌دهند

🟥امام جواد علیه‌السلام شیعیان را در عصر غیبت برای اطلاع از امام عصر بعد از شهادت امام حسن عسکری علیه السلام به شهر مدینه ارجاع می‌دهند نه شهر سامرا و بغداد که محل زندگی نواب اربعه بوده است.

یکی از راويان حدیث فوق احمد بن هلال رضوان الله علیه است که به خاطر ارتباط نزدیک با ائمه می‌دانست دستگاه سفارت و نیابت از سمت محمد بن عثمان و پدرش دستگاهی ساختگی می‌باشد و زیر بار ادعای این اشخاص نرفت و مانند سایر مخالفین این دستگاه ساختگی مورد لعن و اهانت از سمت نایب دوم و نایب سوم (سالها بعد وفاتش) قرار گرفت.

روایات دیگری از امام صادق و امام حسن عسکری عليهماالسلام داریم که شیعیان را در ایام غیبت بعد از شهادت امام یازدهم و برای خبر گرفتن از امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف به شهر مدینه ارجاع داده اند.
مرحوم نعمانی که در کتاب خود که کتابی جامع در موضوع مهدویت و غیبت است هیچ اسمی از سفرای اربعه نیاورده و مشاهده می‌شود که این حدیث را با سه طریق و مخصوصا از طریق احمد بن هلال نیز نقل کرده است!

🎙توضیحات بیشتر در خصوص این حدیث شریف و معرفی احمد بن هلال را می‌توانید در این فایل صوتی گوش کنید.

@negahinou

شیعه پژوهی

31 Dec, 12:05


.
#مکتب_سامراء ــ ۲ ــ

#بازتاب
بخش نخست: پاسخ به نقدهای مصطفی حسینی طباطبایی
بر کتاب «مهدویت در اندیشه‌ی اصلاح دین»
و کتاب‌های «تاریخ مکتوم» و «اندیشه‌ی اصلاح دین در ایران»
(تحریف‌های صدونوزده‌گانه)

دو ماه و نیم پس از چاپ کتاب «مهدویت در اندیشه‌ی اصلاح دین» (بخش نخست: تطور فکری مصطفی حسینی طباطبایی)، وی به نقد آن پرداخت. پاسخ نقدهای پیشین و پسین او در بخش نخست کتاب «بازتاب» آورده شده و گذشته از تحلیل آن نقدها و نشان‌دادن نادرستی‌های‌شان، ۵۳ تحریف عامدانه‌ی او در باورداشت مهدویت شیعی و ۶۶ تحریف عامدانه‌اش در تاریخ اندیشه‌ی اصلاح دین در ایران نشان داده شده است: تحریف‌های صدونوزده‌گانه!

تهیه‌ی کتاب با تخفیف ویژه: SamarraStudies.com/books-02

@SamarraStudies
.

شیعه پژوهی

30 Dec, 10:02


✔️قاسم بن ابراهیم رسی از نوادگان امام حسن مجتبی علیه‌السلام و علمای بزرگ زیدیه در قرن دوم و سوم هجری در کتاب خود، #زراره را از روافض فطحی مذهب که به امامت عبدالله افطح فرزند امام صادق علیه السلام معتقد بودند معرفی می‌کند.

این مطلب قرائن فراوانی در آثار و کتب فرق و مذاهب مختلف و حتی روایات شیعه دارد.

در ادامه گروهی را مفضلیه که همان پیروان جناب مفضل هستند را روافضی معرفی می‌کند که به امامت امام موسی کاظم علیه‌السلام بعد از شهادت امام صادق علیه السلام اعتقاد دارند.

🟥توجه شود که قاسم رسی کتاب فوق را در رد فرق مختلف شیعه حتی شیعیان اثنی عشری و تایید عقاید زیدیه تالیف کرده ولی مطالعه کتاب فوق برای اهل تحقیق خالی از لطف نیست و در معرفی زراره به عنوان گزارشی که تحت تاثیر زراریه و فطحیه نبوده‌ مفید خواهد بود.

در فرصتی مناسب به معرفی قاسم رسی و آثارش می‌پردازیم.

#️⃣با دنبال کردن هشتک #زراره می‌توانید اسناد دیگری مرتبط با گرایشات فطحیِ زراره را در کانال مطالعه نمائید.

@negahinou

شیعه پژوهی

30 Dec, 01:37


🏆کتابی که آن‌را از آب بیرون کشیدند!

⬅️مغول‌ها در هجوم به بغداد، بیت‌الحکمه را که یکی از بزرگترین کتابخانه‌های جهان در آن دوران بود، به آتش کشیدند و کتاب‌های آن را در رودخانه‌های دجله و فرات انداختند، تا جایی که گفته شده «آب رودخانه دجله با خون قربانیان و جوهر کتاب‌ها به رنگ‌های قرمز و آبی درآمده است.» در این میان یکی از کتاب‌هایی که از آب سالم بیرون کشیده شد کتاب مفردات قرآن راغب اصفهانی است. شخصی که کتاب را از آب بیرون کشیده در صفحه اول آن چنین نوشته است:

 🔜لقد انتشلت هذا الكتاب من نهر دجلة بعد أن رماه التتر وذلك سنة ۶۵۶ هجرية، وأنا الفقير إليه تعالى محمد بن أبي بكر بن أبي فوارس: این کتاب از رود دجله، پس از آنکه در سال ۶۵۶ هجری به وسیله قوم تاتار در رودخانه انداخته شده بود، از آب گرفته شده است، و من، فقیر الی الله، محمد بن ابی بکر بن ابی فوارس هستم🔙

🟥دیدگاه راغب اصفهانی در خصوص جمع‌آوری قرآن: گروهی که مصحف (قرآن کریم) را نوشته‌اند، در نوشتن حاذق و ماهر نبوده‌اند و به همین دلیل حرف‌هایی را در جاهایی که نباید باشد قرار داده‌اند. #تحریف_قرآن

📚محاضرات الأدباء و محاورات الشعراء و
البلغاء ج۲ ص ۴۴۹

@negahinou

شیعه پژوهی

28 Dec, 22:51


🏆اهمیت معیشت در دین و دین‌داری

⬅️پيامبر اکرم‌ صلوات‌الله‌علیه‌وآله می‌فرمودند: خداوندا! براى ما در نان بركت قرار ده و بين ما و نان جدايى مينداز. اگر نان نبود، نه روزه مى‌گرفتيم، نه نماز مى‌خوانديم و نه فريضه‌هاى پروردگارمان را انجام مى‌داديم!

🔖محاسن ص ٨۴٨ ، کافي جلد۶ ص ۲۸۷

⬅️در متنی منتسب به عطار نیشابوری چنین آمده است:
🟢مردی از دیوانه‌ای پرسید: 🔜اسم اعظم خدا را می‌دانی؟🔙
🔴دیوانه گفت: 🔜نام اعظم خدا، نان است اما این را جایی نمی‌توان گفت🔙
🟢مرد گفت: 🔜نادان! شرم کن! چگونه اسم اعظم خدا، نان است؟🔙
🔴دیوانه گفت: 🔜در قحطی نیشابور چهل شبانه روز می گشتم،نه هیچ‌جایی صدای اذان شنیدم و نه درِ هیچ مسجدی را باز دیدم؛
از آنجا بود که فهمیدم نام اعظم خدا و بنیاد دین و مایه‌ی اتحاد مردم نان است
🔙

@negahinou

شیعه پژوهی

28 Dec, 22:37


🏆دروغ‌های معنوی

⬅️دروغ‌ها را به دو دسته می‌توان تقسیم کرد: دستۀ اول، آنهایی است که انگیزه‌های مادی و منفعت‌طلبانه دارد؛ مانند دروغی که فروشنده به خریدار می‌گوید. دستۀ دوم، دروغ‌های معنوی است؛ یعنی آنچه با انگیزه‌های مقدس، ساخته و منتشر می‌شود؛ مانند آنجا که گوینده‌ یا نویسنده‌ای می‌خواهد با دروغ، آنچه را که حقیقت و راست می‌داند، برای شمار بیشتری از آحاد جامعه، باورپذیر کند. شخصی را تصور کنید که حقیقت مطلق را در انحصار مذهب و اندیشۀ خویش می‌داند و مذهبی دیگر را به‌شدت باطل و زیان‌بار. چنین شخصی، گاهی به خود اجازه می‌دهد که علیه مذهب رقیب دروغ بسازد تا مردم را از خطر گمراهی نجات دهد [به عنوان مثال این پست را ببینید]. باورش سخت است؛ ولی چنین دروغ‌هایی وجود دارد و شمارشان هم کم نیست. برای نمونه، نویسنده‌ای گمنام که به‌شدت ضد عرفان و تصوف و مخالف سرسخت یکی از مذاهب اسلامی [وهابیت] بوده است، کتابی نوشته و نام آن را «خاطرات مستر همفر» گذاشته است. مستر همفر، به ادعای نویسندۀ گمنام کتاب (احتمالا شخصی به نام صبری پاشا)، سفیر انگلستان در برخی کشورهای عثمانی بوده است. در این خاطرات جعلی، ثابت می‌شود که سیاست رسمی انگلستان، ترویج تصوف در میان مسلمانان است. من در گفت‌وگو با بسیاری از اهل علم و نیز در برخی کتاب‌ها دیده‌ام که به این کتاب استناد کرده‌اند؛ [با سرچ واژه همفر در کانال‌های مذهبی با استنادات فراوان به مطالب این کتاب جعلی مواجه خواهید شد] حال آنکه چنین شخصی وجود خارجی ندارد و نویسندۀ پنهان این کتاب، چون عرفان و تصوف و وهابیت را موجب گمراهی مسلمانان می‌دانسته است، خواسته است از این راه، به جامعۀ دینی خدمت کند. نمونۀ دیگر، کتاب «سیاسة الحسینیه» نوشتۀ ماربین آلمانی! است. این کتاب و تأثیر آن بر سرنوشت عاشوراشناسی، مهم و به عقیدۀ من تأسف‌آور است؛ اما بی‌گمان نویسندۀ واقعی و ناشناختۀ آن، عرب مسلمانی بوده است که درد دین داشته و خواسته است با استفاده از اعتبار فیلسوفان آلمانی، تحلیل انقلابی خود را از نهضت عاشورا جا بیندازد. 

🟥فصلی از کتاب تاریخ معاصر ایران را باید به گفت‌وگو دربارۀ کتاب‌هایی اختصاص داد که نام نویسنده و محتوای آن‌ها دروغ محض است. مثلا دستگاه تبلیغاتی پهلوی دوم، کتابی منتشر کرد به نام «خاطرات ابوالقاسم لاهوتی» که محتوای آن، خیانت‌های پی‌درپی حزب توده به آرمان‌های ملی است. این خیانت‌ها از زبان روزنامه‌نگار و نویسنده پناهنده به شوروی، ابوالقاسم لاهوتی روایت می‌شود که خود عضو حزب توده بوده است. مؤلفان «خاطرات لاهوتی» کتابی دیگر نیز منتشر و به حزب توده منسوب کردند به نام «نگهبانان سحر و افسون» تا میان جامعۀ دینی و ماركسیست‌های مبارز اختلاف افكنند. این کتاب، پر از ناسزاگویی و تمسخر دینداران است و خون هر مسلمانی را به جوش می‌آورد. در مقابل، کسانی هم بودند که مرگ هر نویسنده یا مبارزی را به گردن رژیم شاه می‌انداختند. آل احمد در آن سال‌ها شایعه کرده بود که صمد بهرنگی را ساواک کشته ‌است. او  می‌دانست که بهرنگی در رود ارس غرق شده است؛ اما اعتقاد داشت که از هر راهی باید به ساواک ضربه زد. رضا براهنی نیز همین روش را داشت. كتاب «دخترم فرح» نیز جعلی و  انتقام از خاندان سلطنت است.

🟥دروغ‌های معنوی به منشورات دینی نیز راه یافته است. حدود سی و پنج سال پیش، یکی از نویسندگان، کتابی نوشت دربارۀ کرامات عالمان دینی. وی در پایان عمر به یکی از نزدیکانش گفته بود که برخی از این کرامات را خود به چشم دیده و برخی را ساخته است تا ایمان جوان‌ها محکم‌تر شود. نویسندۀ دیگری در خارج از ایران، خشم مقدس خود را علیه اسرائیل، با افشای پروتکل‌های بین‌المللی صهیونیسم بروز داده و چندین مترجم در ایران، کتاب او را به فارسی برگردانده‌اند؛ اما چنین پروتکل‌هایی وجود خارجی ندارد و اگر هم داشته باشد، در دسترس عموم نیست. کتاب «غروب آفتاب در اندلس» که پایه و بنیان بسیاری از تحلیل‌ها دربارۀ مواجهۀ غرب با مسلمانان شده است، از همین دست است. و نیر بسیاری از گفتارها در بسیاری از کتاب‌ها و سخنرانی‌ها.

⬅️نه حزب توده، قابل دفاع است و نه سلطنت و نه صهیونیسم و نه استعمار؛ اما این روش رسواسازی و افشاگری یا تبلیغ، اگر در کوتاه‌مدت هم کارستان کند، در درازمدت رسوایی به بار می‌آورد. 

🟥دروغ‌های معنوی، پرونده‌ای بسیار پیچیده‌ و پربرگ دارد؛ آنقدر که اشاره به برخی از آن‌ها، باعث سوء‌تفاهم می‌شود و عده‌ای را افسرده یا خشمگین می‌کند. بیشتر مردم گمان می‌کنند که دروغ‌ها، انگیزۀ مادی دارند؛ اما واقعیت باورنکردنی برای اکثر مردم، این است که گاهی منشأ دروغ‌، آرمان‌‌طلبی و هدف‌پرستی گویندگان خیرخواه است، و تلخ‌تر از آن، این است که برخی از این دروغ‌های خیرخواهانه، پیامدهایی ناگوار برای ملت‌ها داشته‌ است.

📝رضا بابایی

⬅️مواردی از دروغ‌های معنوی را در اینجا، اینجا و اینجا ببینید❗️

@negahinou

شیعه پژوهی

28 Dec, 22:32


🏆نسخه خطی از کتاب "عبرة الناظرين و حيرة الحاضرين"

⬅️نقد مطالب مرحوم شیخ احمد احسائی توسط شهید میرزا محمد اخباری

@negahinou

شیعه پژوهی

26 Dec, 09:53


🏆مِن یا إِلَى؟!

🟥مُحَمَّدُ بْنُ اَلْحَسَنِ وَ غَيْرُهُ عَنْ سَهْلِ بْنِ زِيَادٍ عَنْ عَلِيِّ بْنِ اَلْحَكَمِ عَنِ اَلْهَيْثَمِ بْنِ عُرْوَةَ اَلتَّمِيمِيِّ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ عَنْ قَوْلِ اَللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ: « فَاغْسِلُوا  وُجُوهَكُمْ وَ أَيْدِيَكُمْ إِلَى اَلْمَرٰافِقِ» فَقُلْتُ هَكَذَا وَ مَسَحْتُ مِنْ ظَهْرِ كَفِّي إِلَى اَلْمِرْفَقِ فَقَالَ لَيْسَ هَكَذَا تَنْزِيلُهَا  إِنَّمَا هِيَ  فَاغْسِلُوا  وُجُوهَكُمْ وَ أَيْدِيَكُمْ مِنَ اَلْمَرَافِقِ ثُمَّ أَمَرَّ يَدَهُ مِنْ مِرْفَقِهِ إِلَى أَصَابِعِهِ .

🟥هیثم‌بن‌عروه تمیمی گوید: از امام صادق علیه‌السلام درباره‌ی آیه: "فاغْسِلُواْ وُجُوهَکُمْ وَأَیْدِیَکُمْ إِلَی الْمَرَافِقِ" [صورت و دست‌هايتان را تا آرنج بشوييد] پرسیدم و گفتم: «آیا این‌گونه است»؟ و از پشت دست تا آرنج را شستم.

فرمود: 🔜قرآن این‌گونه نازل نشده است، بلکه این‌گونه است که: "فاغْسِلُواْ وُجُوهَکُمْ وَأَیْدِیَکُمْ مِنَ الْمَرَافِق"🔙[یعنی: صورت و دست‌هايتان را از آرنج بشوييد] و برخاست و دستش را از آرنجش تا سر انگشتانش کشید.

🔖الکافي ج ۳، ص ۲۸
🔖تهذيب الأحکام ج ۱، ص ۵۷

@negahinou

شیعه پژوهی

26 Dec, 06:08


🏆گویی جعفر کاشف‌الغطاء یا محمد علی بهبهانی کرمانشاهی است که از قبر بیرون آمده‌اند!

⬅️شهید میرزا محمد اخباری قبل از شهادت و قتل فجیعش به فتوای برخی مجتهدین عراق، به خاطر آشنایی با تفکرات این طیف بود که در دیوان اشعارش سروده است:

پر واضح است فتوی قتلم ز اهل تیغ
هر کس به سوی شیوه‌ی اسلاف امیل است
ما را سعادتست شهادت دگر چه باک
از فوتِ زندگی که از آن موت افضل است

@negahinou

شیعه پژوهی

25 Dec, 22:21


🏆در جریان اعتراض مسالمت‌آمیز علویان و برخی شیعیان سوریه به جنایات دیروز تکفیری‌های تحریر‌الشام، یک زن بی‌گناه در میان مردم با تیر مستقیم تکفیری‌ها به شهادت رسید که باعث خشم شدید مردم گردید و مخالفانِ حکومت فعلی سوریه، با شعار یا علی یا علی هم‌اکنون در خیابان‌های دمشق به اعتراضات خود ادامه می‌دهند.

@negahinou

شیعه پژوهی

25 Dec, 21:41


🏆نیروهای تکفیری تحریر الشام به مقبره حسین بن حمدان خصیبی از محدثین شیعه در قرن سه و چهار در شهر حلب هجوم برده و حداقل پنج نفر از پرسنل خدماتی و غیرنظامی و بی‌گناه این بنا را به قتل رسانده و حتی بدنشان را مثله کرده‌اند.

🔴به فرزندان معنوی تکفیری‌های تحریر‌الشام در تلگرام ایرانی تبریک می‌گوئیم! چون دقیقا مانند پدران معنوی‌شان از کشتار این افراد خوشحالند. آن‌روی سکه‌ی جریان تکفیری تحریرالشام را می‌توانید در برخی کانال‌های انگشت‌شمار تلگرامی ایرانی که ذاتی سقیفه‌ای، تکفیری و درنده دارند هم بیابید.

🔴به دنبال این وقایع، علوی‌های سوریه در اعتراض به این جنایت، در میادین شهرهای مهم سوریه به تظاهرات بر علیه تحریر‌الشام پرداختند‌ و این تظاهرات به سمت و سوی درگیری‌های مسلحانه پیش می‌رود. ظاهرا تا این لحظه، کنترل کامل شهر لاذقیه به دست مخالفان حکومت جدید سوریه افتاده است.

🔴رهبر انقلاب در خصوص تحولات سوریه چنین فرمودند: مناطق تصرّف‌شده‌ی سوریه به وسیله‌ی جوانان غیور سوری آزاد خواهد شد ــ شک نکنید این اتّفاق خواهد افتاد ــ جاپای آمریکا هم قرص نخواهد شد و ...

🔴تصاویر مربوط به مقبره خصیبی در دوران حکومت بشار اسد را در اینجا و اینجا ببینید‌.

@negahinou

شیعه پژوهی

23 Dec, 19:39


✔️کیفیت غیبت امام عصر علیه‌السلام از منظر مکتب شیخیه

🟥توضیحات کامل علمای شیخیه در این خصوص (پست قبل را ببینید) و تعریف شیخ احمد احسائی از عالم هورقلیا و مباحث مرتبط با غیبت امام عصر از نگاه مکتب استبصار (شیخیه) را می‌توانید بصورت کامل و مفصل در کتاب فوق از🔜این لینک🔙مطالعه کنید.

🟥در جهان اسلام اولین بار شیخ شهاب الدین سهروردی بود که از واژه هورقلیا استفاده کرده و به شرح آن در فضای فلسفی اشراقی خویش پرداخت. تعریف مختصر شیخ اشراق از این کلمه و وجه اشتراک آن با تعریف شیخ احمد احسائی را در پست‌های بعد بیان خواهیم کرد. علیرغم انکار پیروان شیخیه، شیخ احمد احسائی در بسیاری از مطالب، بصورت مستقیم یا غیرمستقیم تحت تأثیر ابن عربی و شیخ شهاب‌الدین سهروردی بود.
در خصوص شرح نشأه‌ای ما بين اين عالمِ محسوس و عالم برزخ هم می‌توانید به شرح فصوص‌الحکم قیصری مراجعه کنید.

@negahinou

شیعه پژوهی

23 Dec, 19:26


✔️بررسی موضوع ظهور امام زمان علیه‌السلام در نشأه‌ای دیگر

🟥در تصاویر می‌توانید پاسخ شیخ احمد‌ احسائی به سوالی در موضوع عالم هورقلیا و ظهور امام زمان علیه‌السلام را ببینید.

🟥حاج کریم خان کرمانی نیز مشابه شیخ احمد، عالم هورقلیا و نحوه ظهور امام زمان علیه‌السلام را چنین شرح می‌دهد: ... حال امر چنین است این عالم نازل شده بود تا ته زمین در عصر آدم علیه‌السلام به او گفتند بالا بیا و هنوز در هنگام بالا رفتن از آن کثافت‌ها و غلظتها و غبارها نرسته است و به هوای صاف نرسیده است پس این جاها مقام ظلمات است و در ظلمات دینی می‌جویند و عملی می‌کنند و اعتقادها دارند و چون از این غبارها بگذرند و داخل هوای صاف شوند آفتاب رخساره ولی را مشاهده بینند و انوار او مشاهده کنند و از او علانیه و بی‌پرده منتفع شوند و احکام دیگر احکام شود و دین دیگر دین و وضع دیگر وضع، پس باید ما برویم تا به آنجا که ولی ظاهر است برسیم نه آنکه ولی به پیش ما آید اگر ولی پیش ما آید و ما قابل نباشیم باز از او منتفع نشویم. پس او اگر به پیش ما آید و ما بر همین احوال باشیم او را نخواهیم دید و منتفع نخواهیم شد و خلاف حکمت هم هست و اگر قابلیت ما تغییر کرده و بهتر شده‌ایم پس معلوم است بالاتر رفته‌ایم پس از آنچه گفتم معلوم شد که ما باید که بالا رویم تا به آن مکان برسیم و نام آن مکان در زبان اهل حکمت هورقلیاست. پس چون این دنیا برود بالا تا به مقام هورقلیا رسد آنجا دولت امام خود را بیند و حق منتشر و ظلم بر طرف بیند و احکام دیگر شود و این معنی را دور مشمر عماقریب خواهد شد چرا که علامات بلوغ و بحران پیدا شده است و نسیم عالم هورقلیا می‌وزد و عطر آن عالم به مشام جان مؤمنان رسیده است و اگر شامه داری همین کتاب و همین سخن‌ها از عطرهای شکوفه‌های هورقلیاست وقتی که دو سه منزلی ولایت ترکستان رسیدی خورده خورده لحن‌های مایل به ترکی می‌شنوی و چند منزل که پیشتر رفتی ترکی می‌شنوی تا داخل ولایت شوی حالا اگر زمان نزدیک به عالم هورقلیا نشده است پس این عربی‌ها که می‌شنوی چیست چرا اهل دهات سابق عربی نمی‌گفتند ان‌شاء‌الله کربلا نزدیک شده و عما قریب بسر تپه سلام خواهید رسید مستعد زیارت باشید پس همين‌ها که می‌شنوی شمیم عالم هورقلیاست و لکن جمعی جُعَل طبعان بینی ایشان از این بوها می‌سوزد و گیج می‌شوند و جمعی مردم طبعان از این فوایح روايح لذت برده قوت جانشان می‌شود.

📚ارشاد العوام ج۳ ص۳۷۶ و ۳۷۷

🟥 پست مرتبط
@negahinou

شیعه پژوهی

23 Dec, 19:21


✔️بيان اينكه بين نشئه دنيا و نشئه قيامت مزاحمتى نيست همانگونه كه بين عالم برزخ وعالم دنيا هم مزاحمتى وجود ندارد

🔴نظر علامه طباطبائی در خصوص شرایط ظهور و رجعت (در ادامه این پست)

@negahinou

شیعه پژوهی

23 Dec, 19:21


✔️ظهور امام زمان علیه‌السلام در این دنیا یا نشأه‌ای دیگر!

🟥علاوه بر مرحوم علامه طباطبایی و شیخ احمد احسائی، حاج کریم خان کرمانی و محمد باقر شریف طباطبائی از علمای شیخیه نیز به این موضوع پرداخته‌اند که نظرات آنها را در ادامه بیان خواهیم کرد.

🟥در ادامه به نقد و بررسی این مطلب خواهیم پرداخت. مطالب تکمیلی را در پست‌های بعد ببینید.

@negahinou

شیعه پژوهی

23 Dec, 14:23


✔️حَدَّثَنَا اَلْحُسَيْنُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ عَامِرٍ عَنْ مُعَلَّى بْنِ مُحَمَّدٍ عَنِ اَلْحَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ اَلْوَشَّاءِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ عَنْ  خَالِدٍ  الجوار قَالَ: دَخَلْتُ عَلَى أَبِي اَلْحَسَنِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ وَ هُوَ فِي عَرْصَةِ دَارِهِ وَ هُوَ يَوْمَئِذٍ بِالرُّمَيْلَةِ فَلَمَّا نَظَرْتُ إِلَيْهِ قُلْتُ بِأَبِي أَنْتَ وَ أُمِّي يَا سَيِّدِي مَظْلُومٌ مَغْصُوبٌ مُضْطَهَدٌ فِي نَفْسِي ثُمَّ دَنَوْتُ مِنْهُ فَقَبَّلْتُ بَيْنَ عَيْنَيْهِ وَ جَلَسْتُ بَيْنَ يَدَيْهِ فَالْتَفَتَ إِلَيَّ فَقَالَ يَا اِبْنَ خَالِدٍ نَحْنُ أَعْلَمُ بِهَذَا اَلْأَمْرِ فَلاَ تَتَصَوَّرْ هَذَا فِي نَفْسِكَ قَالَ قُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاكَ وَ اَللَّهِ مَا أَرَدْتُ بِهَذَا شَيْئاً قَالَ فَقَالَ نَحْنُ أَعْلَمُ بِهَذَا اَلْأَمْرِ مِنْ غَيْرِنَا لَوْ أَرَدْنَا أُذِنَ إِلَيْنَا وَ إِنَّ لِهَؤُلاَءِ اَلْقَوْمِ حدة [مُدَّةً]وَ غَايَةً لاَ بُدَّ مِنَ اَلاِنْتِهَاءِ إِلَيْهَا قَالَ فَقُلْتُ لاَ أَعُودُ وَ أُصَيِّرُ فِي نَفْسِي شَيْئاً أَبَداً قَالَ فَقَالَ لاَ تَعُدْ أَبَداً.

🟥خالد جواز می‌گوید: بر امام موسی کاظم علیه‌السلام وارد شدم، ایشان میان خانه بودند، آن روز در رمیله ساکن بود، همین که چشمم به ایشان افتاد، گفتم: پدر و مادرم فدایت شوند ای سرور من که چقدر مظلوم و ستمدیده هستید و حقوقتان غصب شده، این سخن را با خود در دلم گفتم، سپس نزدیک شدم و پیشانی آن حضرت را بوسیدم و خدمتشان نشستم. حضرت رو به من کرده و فرمودند: ای خالد ما داناتر از دیگران به این امر هستیم این حرف‌ها را با خود مگو.
عرض کردم فدایتان شوم بخدا منظوری نداشتم، فرمودند: ما به این امر داناتر و وارد‌تریم اگر بخواهیم بسوی ما بر می‌گردد ولی این گروه (خلفای جور) را مدت و حد و نهایتی است که باید به آخر برسد.
عرض کردم دیگر چنین کاری نمی‌کنم و در دل چیزی نمی‌گویم. فرمودند: آری، دیگر چنین خیالاتی نکن.


🔖بصائرالدرجات ج ۱ ص ۱۲۶

🟢فتأمل!

@negahinou

شیعه پژوهی

23 Dec, 13:02


🏆یقین بدانید که اگر کسی پادشاهی خداوند را مانند یک کودک نپذیرد هیچ‌وقت وارد آن
نخواهد شد.

🔖انجیل لوقا ۱۸-۱۷

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

22 Dec, 21:28


🏆دکتر سید حسین نصر: مرحوم مطهری از همه اینها بیشتر علاقه‌مند بود‌، اما در دام تفکر غربی افتاد. ایشان مثل برادرم بود و ما باهم بسیار زیاد بحث می‌کردیم. باهم به درس مرحوم علامه طباطبایی می‌رفتیم و در کارهای انجمن حکمت و فلسفه همکاری داشتیم. ما مقاله نوشتیم و ایشان استاد شدند. خلاصه از دید من ایشان دلباخته تفکر غربی بود.

🔖مجله نقد اندیشه شماره ۱

@negahinou

شیعه پژوهی

22 Dec, 14:28


🏆هانری کُربن در کتاب ارض ملکوت چنین می‌گوید: زوج على و فاطمه تمثل، تجلّی زمینی، زوج سرمدی لوگوس - سوفیا است. براین مبنا می‌توان ملازمات شخصیت هر یک را پیش بینی کرد. لوگوس گوهر نهان هر موجود و هـر چیزی است. گوهر فوق محسوس / معقول است که برای عیان شدن نیاز به صورت محسوس دارد. به مانند چوب است که صورت مجسمه در آن نمایان می‌شود. به عبارت بهتر به مانند جسم مثالی، جسم اثیری / ستاره‌ای درون خورشید، غایب از چشم بشر است در قیاس با صورت محسوس خورشید که هاله، درخشش و شکوه آن است. مقام فاطمه سلام‌الله‌عليها دقیقاً منطبق با صورت دیدنی خورشید است که بدون آن، خورشید نه هاله‌ای خواهد داشت نه درخششی، نه گرمایی. و به همین دلیل فاطمه را به یک نام خورشیدی یعنى فاطمة الزهراء، فاطمه‌ی درخشنده، فروزان موسوم ساخته‌اند. کل عوالم از ایـن نـور فاطمه، شکوه هر خورشید روشنگر هر عالم، سرشته شده است. بنابراین در اینجا میتوان از نوعی سوفیائیت کیهانی نیز که منشأ آن شخص سرمدی فاطمه - سوفیا است سخن به میان آورد. به این عتبار، آن حضرت مقامی سه وجهی، شأن و وظیفه‌ای سه وجهی دارد. زیرا او صورت عیان شده، یعنی نفس (Anima) امامان است، باب (آستانه) است که امامان موهبت نور خویش را از طریق او ساطع می‌کنند، همانطور که نور خورشید از صورت خورشید به عنوان شکوه تابنده خورشید و نه از طریق گوهر نادیدنی جسم مثالی آن ساطع می‌شود. و همچنین، دوم اینکه او مقام معانی (یعنی همه واقعیت قابل تصور، عالم علوی معانی) است. او معانی همۀ عوالم است زیرا هیچ چیز از آنچه هست، نمی تواند بدون صفت باشد (هر چه هست مقام صفت است). اما صفت و معنا در همان مرتبه وجودی صورت قرار دارد و صورت دقیقاً در مرتبه وجودی نفس یا (در مقام نفس] واقع است، زیرا نفس - سوفیا، دهنده‌ی صفت و معنا است. به همین روی همۀ عالم نفس و غیب معانی اعطاء شده از طریق نفس، همان عالم و غیب حضرت فاطمه سلام‌الله‌عليها است. او سوفیا یعنی حکمت و قدرتِ خداوند است که محیط و مسلط بر هر چیزی است، و نور خداوند است که جمیع عالم امکان روشن از اوست. بالاخره، بـه همین دلیل، شخص سرمدی او که غیب / سرّ عالم نفس است، بیان (تجلی) است که بدون آن مبدأ آفرینش عالم، ناشناخته و ناشناختنی و برای همیشه در پردۀ غیب می‌ماند. به عبارت دیگر، مقام امامان به لحاظ حقیقت سرمدی‌شان، از وهم و ادراک و اشاره و عبارت خلایق برتر است، حال آنکه مقام حضرت فاطمه، مقام ظهور آن‌هاست، زیرا مرتبه وجود او عين مرتبه نفس برای هر مرتبه از وجود است. به علاوه مقام یا مرتبه وجودی فاطمه - سوفيا، جامع جميع مقام‌های معرفت، گنوس، است. و این تا بدانجا است که حتی تفاضل پیامبران در معرفتشان به خداوند، به حسب معرفت ایشان به حضرت فاطمه است. یعنی پیامبران برجسته تر از میان یک صد و بیست و چهار هزار پیامبر پیامبران اوالعزم سابق بـر رسـول خدا خود مرتبه‌ای فروتر از فاطمه - سوفیا داشته‌اند، زیرا همه آنها در معرفت‌ها، وحی‌ها و معجزه‌های‌شان چشمشان به عطای فاطمه
است، زیرا فاطمه - سوفيا، لوح محفوظ (Tabula secreta) است. برطبق روایات در حقیقت، جبرئیل فرشته وحی و فرشته معرفت است، پیک وحی برای پیامبران است ولی او خود وحی‌هایی را که به پیامبران می‌رساند با واسطه سه ملک مقرب دیگر، حاملان عرش، یعنی عزرائیل اسرافیل و میکائیل دریافت می‌دارد. بدین ترتیب فقط میکائیل قدری از معارف موجود در لوح محفوظ را که نشانه مقام و مرتبه فاطمه - سوفیا به عنوان قلب عالم روحانی متعالی است، بی واسطه دریافت می‌کند. در قرآن کریم آیاتی هست که معنای تام‌شان را جز از طریق تأویل شیعی نمی‌توان فهمید؛ از آن جمله است این آیات شریفه که من آنها را به مقتضای همین تأویل ترجمه می‌کنم: «كَلاً والقَمَرِ والليل إذا أَدْبَرَ ، والصُّبح إذا أسْفَرَ إِنَّهَا لإحْدَى الكَبَر، نذيراً لِلْبَشَر»، «نه چنین است که می پندارند! سوگند به ماه و سوگند به شامگاه چون پشت کند، و سوگند به بامداد چون آشکار شود که آن نشانه‌ای از نشانه‌های بزرگ است، بشر را هشدار دهنده است. (مدثر، ۳۶-۳۲). این نشانه از نشانه‌های بزرگ حضرت فاطمه از میان «چهارده معصوم» است. پس از مرور مقامات و امتیازات وجودی حضرت فاطمه - سوفیا در محضر این شیخ ارجمند، درباره آن چیزی که از طریق آن، وجود زمینی به هاله یک ارض لاهوت تبدیل می‌شود، می‌توان گفت آن چیز همان تجلّی الهی است. این مضمون با شرح و بسط تمام اوج می‌گیرد چندان که شیخ ایرانی ما که به علاوه رساله ای درباب رنگ‌ها را نیز مرهون اوئیم (یاقوته الحمراء) به قله‌هایی که گوته در پایان «فاوست دوم» پیش‌بینی کرده است، دست می‌یابد و آن یک سرشت زنانه سرمدی، حتی مقدم بر زن زمینی است زیرا مقدم بر تمایز مذکر و مؤنث در عالم خاکی است همانطور که ارض لاهوت بر کل ارض‌ها، ملکی و ملکوتی، مسلط است و تقدم دارد.

ادامه دارد ...
@negahinou

شیعه پژوهی

21 Dec, 16:47


🏆هانری کُربن فیلسوف و اسلام‌شناس مسیحی و فرانسوی: تمامی انبیأ حتی پیامبران اولعزم سابق بر رسول اکرم صلوات‌الله‌علیه‌وآله، خود مرتبه‌ای فروتر از فاطمه - سوفیا داشته‌اند، زیرا همه‌ی آن‌ها در معرفت‌ها، وحی‌ها و معجزاتشان، چشمشان به عطای فاطمه سلام‌الله‌عليها است، زیرا فاطمه - سوفیا، لوح محفوظ (Tabula secreta) است‌.

... دوازده امام به عنوان اسباب و علل مؤثر در آفرینش، مردان الوهی‌اند. آن‌ها مذکرند ولی از سوی دیگر و هم‌زمان، آن‌ها نفس پیامبر یعنی Anima، وجه‌ی مونث پیامبرند که هدایت به باطن/ولایت، یعنی آفرینش روحانی، از طریق آن‌ها محقق می‌شود. باری می‌دانیم که مرتبه‌ی وجودی نفس و حقیقت نفس، مرتبه و حقیقت فاطمه - سوفیا، است. ائمه علیهم‌السلام به عنوان اسباب و علل تکوین، مذکرند زیرا آفرینش، نفس آن‌ها است. اما به عنوان اسباب و علل آفرینش روحانی، یعنی به اعتبار شأن ولایی‌شان مونث‌اند، زیرا نفس‌اند و نفس فاطمه سلام‌الله‌عليها است. به همین علت دیدیم که فاطمه عليها‌السّلام مظهر عالم علوی است و به همین روی شأن مظهریت و ولایت ائمه، دقیقا همان مقام فاطمی آنهاست. و همین است معنای صفتی که به فاطمه عليهاالسّلام به عنوان فاطمه‌ی فاطر، فاطمه خالق، داده‌اند ...

🔖ارض ملکوت تالیف #هانری_کربن

📎ادامه در پست‌های بعد ...

@negahinou

شیعه پژوهی

08 Dec, 17:12


🏆سنایی در کتاب طریق التحقیق شعری دارد با عنوان "الملک یبقی مع الکفر ولایبقی مع الظلم" که قسمتی از ‌آن‌را می‌توانید در تصویر ببینید.

باز دیدم که ظالمان بودند
در جهان هفته‌ای نیاسودند
زانکه او ظالم و مسلمان بود
خلق‌، عاجز، خدای، ناخشنود
چشم دل باز کن ز روی یقین
ظلم حجاج (‌و) عدل کسری بین
این یکی کافر و پسندیده
وین مسلمان ولی نکوهیده
ظلم از هر که هست نیک‌ْ بد است
وانکه ار ظالم است نیکْ بد است
هر کجا عدل روی بنموده‌ست
نعمت اندر جهان بیفزوده‌ست
هر کجا ظلم رخت افکنده‌ست
مملکت را ز بیخ بر کنده‌ست
عدل، بازوی شه قوی دارد
قامت ملک، مستوی دارد
 
عدل شمعی بود جهان افروز
ظلم شه آتشی ممالک سوز
رخنه در ملک شاهی آرد ظلم
در ممالک تباهی آرد ظلم
شه چو ظالم بود نپاید دیر
زود گردد برو مخالف چیر
ظلم تا در جهان نهاد قدم
عافیت شد در آرزوی عدم
عدل تا سایه از جهان برداشت
خوشدلی رخت از این مکان برداشت
...

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

08 Dec, 14:57


✔️بررسی ماجرای نامه پیامبر به خسروپرویز (۶)

🟥علاوه بر اختلافات فراوان در گزارشات مربوط به نامه پیامبر اکرم صلوات‌الله‌علیه‌وآله به خسروپرویز در منابع شیعی و تاریخی که در مطالب گذشته به گوشه‌ای از آن پرداختیم و گزارش تکمیلی از منابع تاریخی که می‌توانید آنرا در🔜اینجا🔙بخوانید، سیستم اداری پیچیده و تشریفات خاص دربار ساسانی، شرایط مسلمین که هنوز مکه را فتح نکرده بودند و مشغول بودن خسروپرویز به جنگ خارجی و اختلافات داخلی امکان وقوع چنین مکاتبه‌ و دیداری را به حداقل می‌رساند.
همچنین دعوت شخصی به دین اسلام آنهم بدون هیچگونه معرفی قبلی و در دو خط به هیچ وجه منطقی به نظر نمی‌آید.

🟥تشریفات اداری پیچیده در حکومت ساسانی

تمام اطلاعاتی که از منابع مختلف تاریخی (ایرانی، بیزانسی، ارمنی، گرجی، سریانی، مصری) درباره تشریفات دربار تیسفون به ما رسیده اند، حاکی از آنند که این تشریفات سنگین ترین نمونه نوع خود در جهان باستان بوده، و از جمله خود این تشریفات نیز پیچیده ترینشان تشریفات مربوط به باریابی کسان به نزد شاهنشاهان ساسانی مخصوصاً دوران خسروپرویز بوده که گذشتن از یک هفت خوان واقعی رستم را برای آنان ایجاب میکرده، بطوریکه حتی پادشاهان درجه دوم نیز اجازه چنین باریابی را جز با حفظ این مراسم نداشته‌ و در اینصورت نیز هیچیک از آنان نمی توانسته‌اند از فاصله معینی به شاه نزدیکتر شوند. (در این باره میتوان بررسی جامعی را از Arthur Christensen یافت که در آن از دیگر مورخان غربی نیز که در این زمینه گزارشهایی داده اند نقل قولهای متعدد شده است)
در چنین شرایطی تصور اینکه یک عرب گمنام از بیابان حجاز، به نمایندگی از جانب یک فرد عرب دیگر که برای دربار ساسانی به همان اندازه خود ایشان گمنام بوده است، در دربار حاضر شود و مستقیماً نامه را به خسرو پرویز بدهد🔤کمی سخت می آید.

🟥دبيرخانه‌ی حکومت ساسانی

روش و گردش‌کار دبيرخانه‌ی دولت ساسانی، قانونمند و منظم بود. به نحوی که از زمان نگارش تا رساندن نامه، فرآيندی مشخص سپری میشد. فرآيند نگارش نامه بدين صورت بود که وقتی فرمان يا دستوری صادر میشد، نخست نوشته‌ای کوتاه و مختصر، که شامل چکيده‌ی مطلبی بود که باید براساس آن نامه‌ای از دبيرخانه صادر شود تنظيم میشد. سپس اين چکيده در دفتری ویژه به دست کارمند دبيرخانه ثبت میشد. در پايان هر ماه شاه این دفتر را که فهرستی از همه‌ی نامه‌های صادره در همان ماه را شامل می‌شد مهر و تأييد میکرد تا بايگانی شود. اصل چکيده‌ی نامه به دبيرخانه فرستاده میشد تا نامه نگاشته شود. پس از تنظيم، نامه توسط رييس دبيرخانه به نزد شاه يا معتمد وی فرستاده میشد تا با چکيده‌ی نامه مطابقت داده شود. سپس نامه مهر میشد تا به مقصد موردنظر فرستاده شود. برخی از دفاتری که در دبيرخانه‌ی دولت استفاده میشد عبارت بودند از:

۱- دفتری شامل فهرست همه‌ی نامه‌های وارده و صادره به طور تفصيل با ذکر روز، ماه و سال آنها.
۲- دفتری در برگیرنده‌ی چکیده‌ی همه‌ی کارهای مهمی که در آن نامه‌ها ذکر شده بود و احتمال میرفت روزی به مراجعه‌ی آنها نياز باشد.
۳- دفتری شامل فهرست همه‌ی نامه‌هايی که به زبان بیگانه به دبيرخانه رسيده و ترجمه شده بود، همراه با نام مترجم و مضمون نامه.
۴- دفتری که همه‌ی لقب‌ها و عنوان‌های رسمی همه‌ی کارگزاران، واليان و بزرگان مملکت، و همچنين لقبها و عنوانهای پادشاهان بیگانه در آن نگهداری میشد.
۵-دفتری شامل فهرست همه‌ی احکام انتصابات و منشورها و مانند اينها.

برای هر دسته از فرمان‌ها يا نامه‌هایی که از دبيرخانه صادر می شد مهر مخصوصی وجود داشت که همه‌ی آنها به جز مهری که برای مهرکردن نامه‌های محرمانه به‌کار میرفت، و يکی از نزديکان پادشاه عهده‌دار آن بود در اختيار کارمند دبيرخانه قرار داشت. چند مهر مهم که در دبيرخانه‌ی دولت مورد استفاده قرار می‌گرفت بدين شرح بود: مهری که نامه‌های محرمانه با آن مهر می‌شد، مهر نامه‌های عادی، مهر اعطای نشان و منصب‌ها، مهر تصويب گزارش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏های مالی و ...
هر نامه‌ای که به دبيرخانه میرسيد و موضوع آن ارسال مالی به خزانه بود را برای شاه میخواندند و هر سال هم خراجدار کشور، صورت همه‌ی مبالغ درآمدها و هزينه‌های کشور و موجودی خزانه را که در طوماری ثبت کرده بود بر شاه عرضه کرده و شاه هم آن را مهر و تأييد میکرد. سرپرست دبيرخانه‌ی دولت "کاردار" بود و همه‌ی نويسندگان و دبيرانی که کارشان نوشتن و آماده کردن نامه‌ها، فرمان‌ها، و اسناد بود، زير نظر وی به انجام وظيفه مشغول بودند. کاردار به تناسب موضوع نامه‌ای که باید نوشته میشد، نگارش نامه را به يکی از دبيرانی که برای آن نوشته‌ مناسب بود واگذار میکرد. افزون بر اينکه نگارش نامه از آيين ويژهای پيروی‌میکرد، حکم‌ها و نامه‌ها باید به شيوه‌ای متناسب با موضوع نامه نگاشته میشد.

🔴منابع و توضیحات بیشتر در پست‌های بعد ارائه می‌گردد.
@negahinou

شیعه پژوهی

08 Dec, 14:57


✔️بررسی ماجرای نامه پیامبر به خسروپرویز (۵)

🟥یکی از آثاری که بصورت مفصل به مکاتبات رسول اکرم صلوات‌الله‌علیه‌وآله پرداخته کتاب مکاتیب الرسول تالیف مرحوم شیخ علی میانجی است. و یکی از فصل‌های کتاب هم مربوط به گزارشات مربوط به ارسال نامه‌ی پیامبر به خسروپرویز می‌باشد.

🟥یعقوبی نام رسولِ پیامبر اکرم را عبدالله بن خذامه ذکر می‌کند اما مرحوم میانجی به اسامی دیگری مانند خنیس بن حذافه، خارجه، شجاع بن وهب و عمر بن خطاب و احتمال ارسال دو نامه هم می‌پردازد.

ادامه دارد ...

@negahinou

شیعه پژوهی

08 Dec, 08:36


✔️بررسی ماجرای نامه پیامبر به خسروپرویز (۴)

🟥یعقوبی مورخ قرن سوم هجری در خصوص نامه رسول اکرم به خسروپرویز می‌نویسد:

و خسرو [در جواب نامه پیامبر] بدو نامه‌ای نگاشت و آن را در میان دو پاره حریر نهاد و در میان آن دو، مُشکی گذاشت. چون فرستاده آن را به پیامبر داد، آن را گشود و مشتی از مشک برداشت و بویید و به یاران خویش هم داد و گفت: «ما را در این حریر نیازی نه و از پوشاک ما نیست، باید البته به دین من درآیی یا خودم و یارانم به سرت خواهیم آمد و امر خدا از آن شتابنده تر است، اما نامه ات، پس من از خودت به آن داناترم و در آن چنین و چنان است و آن را نگشود و نخواند و فرستاده نزد خسرو باز گشت ...

🟥در این گزارش حامل نامه رسول اکرم به سمت ایران یکی از اصحاب به نام عبدالله بن خذامه سهمی می‌باشد و در این گزارش هم خبری از پاره کردن نامه پیامبر نبوده و وی جواب نامه پیامبر را همراه با مشکی به سمت مدینه ارسال می‌کند.

ادامه دارد ...

@negahinou

شیعه پژوهی

08 Dec, 08:26


✔️بررسی ماجرای نامه پیامبر به خسروپرویز (۳)

🟥شیخ کلینی به سند صحیح در تفسیر آیه‌ی دوم سوره روم در روایتی منتسب به امام صادق علیه‌السلام چنین نقل می‌کند:

⬅️ابو عبیده گوید از امام باقر معنای قول خدای عزوجل «الم. رومیان در نزدیک ترین سرزمین مغلوب شدند» (روم آیه ۲) را پرسیدم، فرمود: ای ابوعبیده همانا برای این سخن تأویلی است که آن را نداند جز خدا و کسانی که در علم استوار هستند از آل محمد صلوات الله عليهم. وقتی که رسول خدا به مدینه هجرت نمود و اسلام را آشکار نمود نامه ای به پادشاه روم نوشت و به دست قاصدی برای او فرستاد و او را به اسلام فرا خواند و نامه‌ای به پادشاه فارس نوشت و او را به اسلام دعوت نمود و به دست قاصدش برای او فرستاد پادشاه روم نامه رسول خدا را بزرگ شمرد و قاصد وی را اکرام نمود ولی پادشاه فارس نامه آن حضرت را سبک شمرد و آن را پاره کرد و به قاصد حضرت اهانت کرد. این جریان روزگاری بود که پادشاه فارس با پادشاه روم مشغول جنگ بودند و مسلمانان دوست داشتند که پادشاه روم بر پادشاه فارس پیروز گردد و به او بیشتر از پادشاه فارس امید داشتند وقتی که پادشاه فارس بر پادشاه روم پیروز گردید ناخوشایند مسلمانان شد و اندوهناک شدند پس خدای عز وجل در این باره آیاتی فرستاد:
"الم. روم در نزدیکترین سرزمین مغلوب شدند" یعنی فارس بر روم پیروز شد در نزدیکترین سرزمین یعنی شامات و اطراف آن و آنان یعنی فارس بعد از پیروزیشان بر روم به زودی مغلوب خواهند شد یعنی مسلمانان بر آنان پیروز خواهند شد "در اندک سال همه کارها از پیش و از دنبال برای خداست و در این روز است که مؤمنان از یاری خدا شادمان شوند خدا هر کس را که خواهد یاری نماید" (روم / ۵-۲) هنگامی که مسلمانان با فارس جنگیدند و فارس را فتح نمودند از یاری خدا شادمان شدند.
ابو عبیده گوید: به امام باقر عرض کردم مگر نه این است که خدای عزوجل فرموده: "فارس بعد از پیروزیشان در اندک سال مغلوب خواهند شد" در صورتی که سالهای زمان حیات رسول خدا و دوران امارت ابوبکر گذشت و مؤمنان در دوران امارت عمر بر فارس پیروز شدند و این با وعده خدا که فرموده به چند (میان سه تا نه سال) سال فارس مغلوب میشوند سازش ندارد.
حضرت فرمود مگر به شما نگفتم این سخن را تأویل و تفسیری است؟ ای اباعبیده! برای قرآن ناسخ و منسوخ است مگر قول خدای عزوجل را نشنیدی که می فرماید: "همه کارها از پیش و از دنبال برای خداست" مراد این است که پیش و پس انداختن در گفتار به مشیت و خواست خدا بستگی دارد تا روزی که تقدیر حتمی خدا برسد که تغییر ناپذیر است و یاری برای مؤمنان فرا رسد از این رو خدا فرموده "و آن روز مؤمنان از یاری خدا شادمان شوند خدا هر که را خواهد یاری نماید" یعنی روزی که تقدیر شده یاری فرا رسد.

🔖الکافي ج ۸ ص ۲۶۹، تفسير القمی ج ۲ ص ۱۵۲


🟥شرح: حداقل، جعلی بودن قسمتی از حدیث فوق که اشاره به پیروزی مسلمانان بر ایران در تفسیر این آیات از سوره روم دارد قطعی است. چون بنابر ظاهر آیه و تفاسیر مختلف شیعه و سنی و سایر روایات و گزارشات تاریخی که خارج از جهان اسلام تالیف شده‌اند؛ این آیات اشاره به شکست رومیها در زمان خسروپرویز و شکست بعدی خسروپرویز از رومی‌ها دارد که رومیها تا نزدیکی‌های تیسفون آمدند و خسروپرویز بعد از آن ماجرا توسط فرزندش شیرویه کشته شد. و می‌توان گفت این حدیث در جهت توجیه فتوحات و جنایات خلفا در ایران جعل شده است.

شیخ طوسی شأن نزول این آیات را چنین بیان کرده: در سبب نزول این آیات چنین معروف است وقتى که رومیان در جنگى مغلوب ایرانیان شدند، مشرکین خوشحال گردیدند از این که ایرانیان که اهل کتاب نبودند بر رومیان که اهل کتاب (مسیحى) بودند، غالب گشتند و روى این قیاس مى گفتند: سرانجام ما نیز که اهل کتاب نیستیم بر محمد و یارانش که اهل کتاب هستند پیروز خواهیم گشت. این موضوع بر مسلمین گران آمد و خداوند با نزول این آیات خبر داد که اگر چه روم مغلوب شده است ولى بزودى جنگ دیگرى دوباره میان آن‌ها برپا خواهد شد و در این جنگ رومیان غالب خواهند گردید آن هم در عرض چند سال و بضع عدد ما بین سه سال تا ده سال مى باشد و این موضوع از معجزات قرآن است که براى رسول خدا صلى الله علیه و آله از امر غیب که اتفاق نیفتاده بود خبر داده است.

با عنایت به جعلی بودن قسمتی از حدیث در کل نمی‌توان به صدور آن از سمت امام صادق علیه‌السلام اطمینان حاصل نمود.
نکته مهم: ناتوانی علم رجال در بررسی احادیث را می‌توانید حداقل در این مورد مشاهده نمائید.

ادامه دارد ...
@negahinou

شیعه پژوهی

07 Dec, 20:07


✔️بررسی ماجرای نامه پیامبر به خسروپرویز (۲)

⬅️رَوَى ثُوَيْرُ بْنُ أَبِي فَاخِتَةَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَلِيٍّ ع قَالَ أَهْدَى كِسْرَى لِلنَّبِيِّ ص فَقَبِلَ مِنْهُ وَ أَهْدَى قَيْصَرُ لِلنَّبِيِّ ص فَقَبِلَ مِنْهُ وَ أَهْدَتْ لَهُ الْمُلُوكُ فَقَبِلَ مِنْهُم‏.

🔖من لا یحضره الفقیه ج ۳ ص ۳۰۰

⬅️ترجمه: ثوير بن أبى فاخته از پدرش نقل كرده كه گفت: امیرالمؤمنین عليه‌السّلام فرمود: خسرو (پادشاه ايران) براى رسول خدا صلّى اللّٰه عليه و آله هديه فرستاد و آن حضرت پذيرفت، و نيز قيصر روم براى رسول خدا صلّى اللّٰه عليه و آله پيشكشى فرستاد و ايشان نيز قبول فرمود، و پادشاهان اگر چيزى براى آن حضرت به ارمغان مى‌فرستادند ايشان مى‌پذيرفتند.

🟥شرح: صدوق در مقدمه‌ای که بر من لا یحضره الفقیه نوشته تقریبا تمام روایات کتابش را صحیح می‌داند اما در منابع رجالی ثوير بن أبى فاخته از تابعين است و پدرش سعيد بن علاقه غلام امّ‌ هانى خواهر اميرالمؤمنين است علامه حلى می‌گويد: من در روايات ثوير تأمّل دارم ولى پدرش سعيد را ثقه می‌دانند.
اگر این روایت صدوق از ثویر صحیح باشد، کل ماجرای پاره‌کردن نامه توسط خسرو و بی احترامی وی نسبت به رسول اکرم منتفی می‌گردد؛ چون ارسال هدیه پس از آن تندی و پاره کردن نامه قابل جمع نیستند‌.
اما نکته مهم این است که در کتاب کافی حدیثی داریم در تعارض با حدیث فوق، مرحوم کلینی نقل کرده است:

🔴ابراهيم كرخى گويد: از امام صادق عليه السّلام پرسيدم: مردى كه مزرعۀ بزرگى دارد و در روز مهرگان يا نوروز برايش هديه‌اى مى‌آورند كه لازم نبوده بياورند، و بدين ترتيب مى‌خواهند خود را به او نزديك كنند. فرمود: آيا اينها نماز نمى‌خوانند؟!
عرض كردم: چرا. فرمود: پس هديه آنها را بپذيرد، و بعدها نيز جبران كند؛ چون رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله فرمود: «اگر قلم (گوسفند...) نيز به من هديه داده شود مى‌پذيرم». اين از جمله دين است، ولى اگر منافق يا كافرى بار شترى را به من هديه بدهد نمى‌پذيرم، و اين نيز جزو دين است. خداوند پذيرش هديه مشركان و منافقان را براى من نخواسته است. (مجلسی روایت را مجهول می‌داند)

🔖الکافي ج ۵، ص ۱۴۱

ادامه دارد ...
@negahinou

شیعه پژوهی

07 Dec, 20:04


✔️بررسی ماجرای نامه پیامبر به خسروپرویز (۱)

🟥مقدمه: داستان پاره کردن نامه پیامبر اکرم صلوات‌الله‌علیه‌وآله توسط خسروپرویز را قطعا شنیده یا خوانده‌اید. برخی از پژوهشگران بر این باورند که پیامبر اسلام نامه‌ای به هیچ یک از پادشاهان ننوشته و آنچه در تاریخ ذکر شده ساخته ی دست خلفا برای توجیه حملاتشان به نواحی گوناگون است. اما نکات مهمی که پژوهشگران معمولا آن را نادیده گرفته‌اند ذکر این نامه‌نگاری‌ها در روایات منتسب به اهل بیت عليهم‌السلام در منابع شیعی، مهمتر از آن شرایط مسلمین در سالی که پیامبر نامه‌ها را نوشته، اوضاع سیستم اداری دربار ساسانیان و بررسی دقیق متن نامه‌ها است. حال با بررسی اوضاع ایران و نگاهی به روایات شیعی و اسناد تاریخی این موضوع را ‌بررسی خواهیم نمود تا مشخص گردد آیا مکاتبه‌ای بین پیامبر اکرم و خسروپرویز صورت گرفته است یا نه؟!

⬅️متأسفانه تحقیق جامعی در این خصوص صورت نگرفته و هرکس با بُلد کردن قسمتی از تاریخ و روایات به آن پرداخته است.

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Dec, 16:13


🏆یاقوت حموی در ادامه توضيحات در خصوص شهر قم حکایتی جالب بدین مضمون نقل می‌کند که در شهر شیعه‌نشین قُم مردی سنّی و متعصّب به حکومت رسید و چون شنیده بود که در این شهر هیچ‌کس را با نامِ ابوبکر و یا عُمر نمی‌توان یافت؛ روزی اهالی آن شهر را جمع کرد و به بزرگانِ آنان گفت: اگر از شهر خود شخصی به نامِ ابوبکر و یا عُمر به نزدم نیاورید چنین و چنان می‌کنم. مردم از او سه روز مهلت خواستند و سپس همه جای شهر را زیرورو کردند و سرانجام مردی پا برهنه و عریان و لوچ و بَدمنظره یافتند که نامش ابوبکر بود. او را به نزدِ والی شهر بُردند. همینکه نگاه والی بدان شخص افتاد با تندی گفت: رفته‌اید زشت ترین شخص را نزد من آورده‌اید؟ در آن میان یکی از افرادِ خوش ذوق و لطیفه‌گو گفت: ای والی، آب و هوای قُم به گونه‌ای است که نمی‌تواند ابوبکری زیباتر از این پرورش دهد!

🟥مولوی این شعر را با استناد و تلفیق گزارش جوینی از حمله سلطان محمد خوارزم‌شاه به سبزوار و ماجرای فوق که در قم اتفاق افتاده سروده است.

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Dec, 08:48


🏆حمله سلطان محمد خوارزمشاه به شهر سبزوار به گزارش جوینی (در ادامه پست قبل)

🟥محاصره و حمله با منجنیق به شهر شیعه نشین سبزوار در سال ۵۸۲ هجری قمری اتفاق افتاده است. خوارزمشاه دست به کشتار مردم شهر زده و شیخ سبزوار یعنی احمد بدیلی نزد سلطان می‌رود و برای مردم شهر امان می‌خواهد.
•••••••••
🟥پ ن: مردم سبزوار در تعصب به اهل بیت علیهم السلام و تشیع شهرت داشتند و در نهضت شیخ خلیفه مازندرانی اورا یاری کردند. مخصوصا لایه های پایین مردم شهر سبزوار و روستائیان اطراف آن از شیعیان متعصب امامیه بودند‌.
بعد از شیخ خلیفه، حسن جوری شاگرد و مرید او پیشوایی سربداران را به عهده گرفت و در سال ۷۳۷ هجری قمری استحکامات شهر سبزوار و پس از آن شهرهای مجاور را به تصرف خود در آوردند و بدین ترتیب از سال ۷۳۷ تا ۷۸۳ حاکمیت خود را در آن مناطق محکم کردند.

⬅️ادامه در پست بعد

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Dec, 06:06


🏆مولوی و شیعیان سبزوار!

⬅️مولوی در مثنوی صحبت از مرد آگاهی! می‌کند که در میان جهال، غریب افتاده است؛ که اشاره‌ایست به مسافری غریب و سنی مذهب که در یکی از خرابه‌های شهر سبزوار توقف نموده است.

🔜عالمی کاندر جهان مبتلا گردد میان ابلهان🔙

وی در حکایت صفحه ۸۶۲، همین معنی را دنبال کرده و سخن از رنج آهویی می‌گوید که صیادش او را در طویله‌ی گاوان و خران افکنده است.

🔜او بمانده در میانشان زار زار🔤همچو بوبکری به شهر سبزوار🔙

مولوی آن آهو را تشبیه به ابوبکر نامی می‌کند که در میان شیعیان سبزوار گیر کرده و در ادامه و حکایت بعدی، داستان حمله‌ی محمد خوارزمشاه به سبزوار را به نظم می‌کشد و با تمجید از وی داستانی نقل می‌کند مبنی بر کشتار شیعیان سبزوار و شرط وی با مردم که اگر از ساکنان شهر شخصی با نام ابوبکر را نزد سلطان بیاورند او از قتل عام صرف نظر می‌کند.
مولوی در این حکایت مردم سبزوار را فقط به علت تشیع و اینکه نام ابوبکر بر فرزندانشان نمی‌گذارند، با عناوینی مانند خر، عدو، بی‌دین، کافر و قوم رذیل خطاب کرده و سبزوار را تشبیه به طویله می‌کند. و در مقابل سلطان خوارزمشاه شیعه‌کش [در داستانش] و ظالم را مدح می‌کند. دفتر پنجم مثنوی در میان آثار مولوی ویژگی‌های خاصی مانند کثرت الفاظ رکیک و ... را داراست که در مطالب بعدی کانال حتما بدان خواهیم پرداخت.

البته این شیعه‌ستیزی مولوی منحصر به کتاب مثنوی نیست، وی در دیوان شمس می‌گوید:

منتصب بر هر طویله رایضی
جز بدستوری نیاید رافضی (منظور از رافضی در اشعار مولوی شیعیان می‌باشند)
از هوس گر از طویله بسکلد
در طویله دیگران سر در کند

در تاریخ جهانگشای جوینی این کشتار در وقایع سال ۵۸۲ ذکر شده و در معجم البلدان نیز ماجرایی مشابه در خصوص هجوم حاکمی سنی مذهب به شهر شیعه نشین قم آمده است.

🔴البته لازم به ذکر است که منابع دینی ما مشخص بوده و کسی آموزه‌های دینی و مذهبی‌اش را از مولوی نمی‌گیرد و مذهب این بزرگان عرصه ادب و حکمت برای ما اهمیتی نداشته و قطعا مخالف هرگونه نگاه و صفر صدی به آثار این دسته از مشاهیر هستیم. برخی متعصب یا جاهل نیز در صدد توجیه و تأویل شعر فوق که سراسر اهانت به شیعیان است و تبرئه‌ی مولوی برآمده‌اند که هیچ محلی از اعراب ندارد. متأسفانه معمولا در مواجهه با آثار ادبی، فلسفی و عرفانی شاهد افراط و تفریط هستیم، گروهی در پی توجیه تمام اشتباهاتند و گروهی دیگر در پی سیاه نشان دادن تمام آثار این بزرگان.
📎صحبت‌های مرحوم علامه جعفری در خصوص مولوی را از این لینک ببینید.

🟥ادامه در پست بعد
@negahinou

شیعه پژوهی

03 Dec, 16:36


✔️شیخ صدوق جهت غلبه علمی بر خصیبی، حضرت عیسی علیه‌السلام را می‌کشد!

صدوق در باب رجعت از رساله اعتقادات مینویسد:

وَ قَدْ نَقَلَ مُخَالِفُونَا أَنَّهُ إِذَا خَرَجَ الْمَهْدِيُّ نَزَلَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ فَصَلَّى خَلْفَهُ‏، و نزوله إلى الأرض رجوعه. إلى الدنيا بعد موته لأنّ اللّه تعالى قال: إِنِّي مُتَوَفِّيكَ وَ رافِعُكَ إِلَيَّ.

و مخالفان ما نقل نموده‏اند كه چون مهدى خروج نمايد عيسى بن مريم فرود آيد و در عقب او نماز گذارد.
و معلوم است كه نزول عيسى به زمين بمعنى بازگشت او است بدنيا بعد از مردنش، زيرا كه حقتعالى ميفرمايد : إِنِّي مُتَوَفِّيكَ وَ رافِعُكَ إِلَيَّ. (آل عمران آیه ۵۵)
من تو را برمی‌گیرم و به سوی خود، بالا می‌برم.

📚رساله اعتقادات ص ۶۲

همانطور که مشاهده می‌کنید صدوق زنده بودن و نزول حضرت عیسی پس از ظهور امام عصر علیه السلام را اعتقاد اهل سنت می‌داند و در ادامه با استناد به آیه فوق اعتقاد خود مبنی بر کشته شدن عیسی را بیان می‌کند!

«توفی» به معنای اخذ الشئ است اما درباره اینکه آیا مراد از متوفیک در این آیه قبض روح عیسی علیه السلام است یا اینکه خداوند ایشان را از دست دشمنان رهایی بخشید و به آسمان برد شایددر ظاهر اختلاف باشد ولی با استناد به سایر آیات و روایات اهل بیت علیهم‌السلام معنای دوم صحیح می‌باشد.

●شرح و تفسیر آیه فوق را در تفسیر المیزان و احادیث اهل بیت علیهم السلام در تفاسیر روایی را در اینجا ببینید.

●شیخ صدوق در کتاب کمال الدین نیز وقتی صحبت از معمرین تاریخ می‌کند هیچ اشاره‌ای به نام حضرت عیسی نکرده است.

صدوق علاوه بر کتاب اعتقادات در کتاب عیون اخبار الرضا و خصال نیز در اثبات اینکه حضرت عیسی در آسمان قبض روح شده به آیات ۵۵ سوره آل عمران و ۱۱۷ مائده استناد کرده و می‌نویسد:

و تمام يازده امام بعد از پيامبر صلى الله عليه و آله شهيد شده ‏اند (ظاهرا اعتقادی به شهادت حضرتزهراسلام‌الله‌علیهاندارد)، بعضى با شمشير، كه عبارتند از امير المؤمنين، امام حسين عليهما السّلام و بقيه ايشان با سمّ، هر يك را طاغوت زمانش شهيد كرده است، و شهادت ائمّه امرى واقعى و حقيقى بوده است، نه آنچنان كه غلات و مفوضه كه لعنت خدا بر آنان باد معتقدند. بارى آنان گويند: ايشان (يعنى ائمّه معصومين) در واقع كشته نشده ‏اند بلكه امر بر مردم مشتبه شده است.دروغ مى‏گويند، خداوند بر آنان غضب كند! امر هيچ يك از انبياء و اوصياء بر مردم مشتبه نشده جز عيسى بن مريم عليهما السّلام فقط، زيرا او زنده به سوى آسمان برده شد و در بين زمين و آسمان قبض روح گرديد، سپس به آسمان برده و روحش به او برگردانده‏ شد، و اين آيه شريفه به همين مطلب اشاره دارد: «إِذْ قالَ الله يا عِيسى‏ إِنِّي مُتَوَفِّيكَ ... : آنگاه كه خداوند به عيسى گفت: من تو را برميگيرم و به سوى خود بالا مى‏برم ... - آل عمران: ۵۵» و نيز خداوند، گفتار عيسى عليه السّلام در روز قيامت را چنين حكايت مى‏فرمايد: «وَ كُنْتُ عَلَيْهِمْ شَهِيداً ما دُمْتُ فِيهِمْ فَلَمَّا تَوَفَّيْتَنِي كُنْتَ أَنْتَ ... : مادامى كه در ميانشان بودم، گواه بر آنان بودم و آنگاه كه مرا برگرفتى، خود مراقب آنان بودى و تو بر همه چيز شاهدى- مائده: ۱۱۷»

📚خصال ج ۲ ص ۵۲۹
📚عیون اخبار الرضا ج ۱ باب ۱۹ ح ۲

متاسفانه بسیاری از علما و محدثین گمان کرده اند متن فوق از امام رضا علیه‌السلام صادر گردیده، ولی با مراجعه به هر دو کتاب فوق مشخص است که متن و توضیحات از خود صدوق می‌باشد.

علت اینگونه تفسیر به رأی صدوق، مقابله و غلبه علمی بر جریان باطنی شیعه و مخصوصا خصیبی می‌باشد که در توجیه ادعای خود مبنی بر عدم شهادت اهل بیت علیهم السلام به این آیات استناد کرده‌اند.
[قرار نیست باطل مخالفان را با باطلی دیگر پاسخ بگوئیم] صدوق در مخالفت با فضائل اهل بیت علیهم‌السلام تا جایی افراط می‌کند که مخالفین سهوالنبی را غالی و ذکر شهادت ثالثه در اذان را هم از اعمال غلات می‌داند. در برخی موارد شاهد هستیم که صدوق روایاتی نقل می‌کند که در تعارض کامل با روایات نقل شده در هداية الکبری می‌باشد! و حتی روایاتی بر علیه غلو (البته به زعم خود) جعل کرده و در تقطیع و تحریف روایات فضائل اهل بیت نیز از هیچ امری کوتاهی نمی‌کند.
منظور برخی کفریات و مطالب شرک‌آمیز جریان‌های باطنی نیست.

خداوند متعال در قرآن کریم می‌فرماید: "وَقَوْلِهِمْ إِنَّا قَتَلْنَا الْمَسِيحَ عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ رَسُولَ الله وَمَا قَتَلُوهُ وَمَا صَلَبُوهُ وَلَٰكِنْ شُبِّهَ لَهُمْ" : و گفتارشان که: «ما، مسیح عیسی بن مریم، پیامبر خدا را کشتیم» در حالی که نه او را کشتند، و نه بر دار آویختند؛ لکن امر بر آنها مشتبه شد.
"بَلْ رَفَعهُ الله إِليهِ ۚ وَكَانَ الله عزیزًا حكيمًا" :
بلکه خدا او را به سوی خود، بالا برد. و خداوند، توانا و حکیم است.

اختلاف بین خصیبی و پدر صدوق را در مطالب قبل ببینید.

@negahinou

شیعه پژوهی

03 Dec, 04:50


🏆صدوق و اهانتی دیگر به حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها با حدیثی ساختگی

🟥انگیزه نقل یا جعل این حدیث اهانت آمیز به سرور بانوان عالم حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها را درک نمی‌کنم. شاید به زعم خود خواسته است ماجرای خواستگاری ساختگی امیرالمؤمنین علیه‌السلام از دختر ابوجهل را که دشمنان اهل بیت عليهم‌السلام نقل و جعل کرده‌اند را با جعل حدیثی دیگر پاسخ دهد. الله أعلم!

🟥این🔜 پست🔙 مهم که در آن صدوق با جعل حدیثی شهادت حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها را بصورت ضمنی رد کرده است را ببینید.

🟥ماجرای این خواستگاری ساختگی از جعلیات خاندان زبیر است که در منابع اهل سنت توسط عبدالله بن زبیر، عروة بن زبیر، مسور بن مخرمه از نزدیکان عبدالله بن زبیر، عبدالله بن ابی ملیکه قاضی و موذن ویژه عبدالله، زهری که در کنار عروة بن زبیر می‌نشست و از امیرالمؤمنین بدگویی کرده و دشنام می‌دادند و شعيب بن راشد و ابویمان از راویان زهری نقل شده و کتابهای متعددی در اثبات جعلی و ساختگی بودن آن تالیف شده است. (کتاب "خواستگاری ساختگی" تألیف سید علی حسینی میلانی را ببینید)

🟥در این لینک نیز می‌توانید تلاش صدوق با جعل حدیث برای تبرئه زراره را بخوانید.

همانطور که در مطالب پیشین کانال نوشتیم، یکی از انگیزه‌های اصلی جعل حدیث چیره شدن بر مخالفان در مذاهب و فرق مختلف بوده است. ظاهرا آنچه شیخ مفید در خصوص صدوق گفته (اینجا را ببینید) صحیح می‌باشد و می‌توان حدس زد وقتی وی در مقابل مخالفینش عاجز از بحث علمی بوده رو به جعل حدیث می‌آورده است‌.
عدم توثیق خاص صدوق در منابع رجالی اصلی شیعه را اینجا ببینید.

@negahinou

شیعه پژوهی

01 Dec, 21:03


🏆دیدگاه مرحوم محمد‌رضا حکیمی در خصوص رسائل رمزی حکما و فلاسفه

⬅️مثل‌ها و قصه‌ها بیشتر در بیشتر، در بردارنده‌ی رازها، حکمت‌ها، تجربه‌های بس گران ارج قرون و اعصار هستند. چون در احوال خواجه‌ی [نصیرالدین طوسی] بزرگ، ذکری از قصۀ فلسفی سَلامان و ابسال به میان آمد مناسب دیدم اشاره کنم که قصه‌های راز‌نهاد فلسفی، مانند:

🔴حي بن يقظان ابن سينا
🔴رسالة الطير ابن سينا
🔴الغُربَةُ الغربية شيخ اشراق
🔴آواز پر جبرئیل شیخ اشراق
🔴الواح عمادی شیخ اشراق
🔴لغت موران شیخ اشراق
🔴منطق الطير عطار
🔴دژهوش رُبا مثنوی
🔴بلوهر و بوداسف
🔴فلک ناز و خورشید آفرین ...
🔴شرح سلامان و ابسال آقا سید موسی زرآبادی، و ...

همه مشتمل بر اسراری بس مهم است. در این قصه‌ها، اسراری را از سلوک صناعی و الهی و رسیدن به غرائب احوال و اعمال، و درجات عظیمه‌ی تجرید و قرب به زبان خاص، بیان کرده‌اند. در نمط نهم و نمط دهم اشارات ابن سینا نیز اسراری بسیار نهفته است. اینجانب پس از شیخ استاد که واجد اسرار و عالم به آنها و در موارد عملی عامل بود، یک تن ندیدم که بویی از آنها برده باشد، حتی در سطوح مدرسان و استادان و بزرگتران در حوزه‌ها تا چه رسد به دیگران. و من نظرم به عموم نیست بلکه به کسانی است که واجد اموری هم بودند که گاه به آنان بر می‌خوردم یا به سراغشان می‌رفتم، در کوه‌ها، هامون‌ها، و گاه نقاط گمنام شهرها.

🔖الهیات الهی و الهیات بشری ص ۱۵۶ و ۱۵۷

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

01 Dec, 17:31


🏆ابتنای ذاتی دین بر اخلاق

📱@keramatvarzdar

📱@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

01 Dec, 17:07


تحریف احادیث توسط ابن بابویه (مشهور به صدوق)

⬅️مرحوم کلینی رضوان الله علیه در کتاب کافی شریف و ابن شعبه حرانی از کتاب اظله‌ی یونس بن ظبیان در کتاب حقائق اسرارالدین و مشابه آن‌را شیخ محمد بن علی جلی در حاوی الأسرار چنین نقل کرده‌اند:

🏆امام صادق عليه‌السّلام فرمود: خداى تبارك و تعالى نامى را با اين اوصاف خلق کرد:

🔴صدا حرفى ندارد.
🔴به لفظ‍‌ ادا نشود.
🔴جسد و كالبدى ندارد.
🔴شباهت به چيزى ندارد.
🔴آميخته به رنگى نيست.
🔴ابعاد و اضلاع ندارد و حد و نهايتى در آن نيست.
🔴احساس هر متوهم تيزنظرى،از آن ممنوع است.
🔴در پرده است و نهان نيست.

خداوند اين نام را كلمه تامه قرار داد كه داراى چهار جزء مقارن است كه هيچكدام پيش از ديگرى نيست. سپس سه نام از آن را براى نياز
خلق پديدار كرد و يكى را پنهان داشت و آن همان اسم مكنون و مخزون است، اين نام‌ها كه پديدار شد ظاهرشان الله تبارك و تعالى است. خدا براى هريك از اين نام‌هاى سه‌گانه چهار ركن قرار دارد كه مى‌شود ۱۲ ركن و براى هر ركنى از آنها سى اسم معين كرد كه بدان منسوبند، پس خداست، «اَلرَّحْمٰنُ اَلرَّحِيمُ » «اَلْمَلِكُ اَلْقُدُّوسُ» «اَلْخٰالِقُ اَلْبٰارِئُ اَلْمُصَوِّرُ» «اَلْحَيُّ اَلْقَيُّومُ لاٰ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَ لاٰ نَوْمٌ» «اَلْعَلِيمُ اَلْخَبِيرُ» «اَلسَّمِيعُ اَلْبَصِيرُ» اَلْحَكِيمُ «اَلْعَزِيزُ اَلْجَبّٰارُ اَلْمُتَكَبِّرُ» «اَلْعَلِيُّ اَلْعَظِيمُ» اَلْمُقْتَدِرُ اَلْقَادِرُ «اَلسَّلاٰمُ اَلْمُؤْمِنُ اَلْمُهَيْمِنُ » اَلْبَارِئُ اَلْمُنْشِئُ اَلْبَدِيعُ اَلرَّفِيعُ اَلْجَلِيلُ اَلْكَرِيمُ اَلرَّازِقُ اَلْمُحْيِي اَلْمُمِيتُ اَلْبَاعِثُ اَلْوَارِثُ.
اين اسماء و اسماء حسناى ديگر تا سيصد و شصت اسم تمام شود همه منسوب به اين سه هستند و اين سه اسم اركانند و آن اسم مكنون مخزون بوسيله اين سه اسم پنهان شده است و اين است تفسير گفته خدا: «قُلِ اُدْعُوا اَللّٰهَ أَوِ اُدْعُوا اَلرَّحْمٰنَ أَيًّا مٰا تَدْعُوا فَلَهُ اَلْأَسْمٰاءُ اَلْحُسْنىٰ »
«یعنی: بگو خدا را بخوانيد يا رحمان را، هركدام را بخوانيد نام‌‌هاى نيكو از آن اوست (اسراء/۱۱)».

🔖الکافي ج ۱، ص ۱۱۲

🏆ابن بابویه (صدوق) نیز حدیث فوق را از کلینی در کتاب توحید صفحه ۱۹۰ نقل کرده اما با تحریف، وی تصور نموده که هر اسمی باید از حروف تشکیل یافته باشد. بنابراین، ذات مقدس خداوند است که به حروف و به لفظ نمی‌آید؛ ولی اسمای حسنای الهی همه لفظ‌اند و از حروف ترکیب یافته‌اند. و تمام جملات حدیث را صفات برای ذات مقدس قرار داده است که مجسد نیست و شبیه ندارد. اما طبق نقل مرحوم کلینی خدای متعال اسمی دارد که از حروف تشکیل نشده و به لفظ نمی‌آید؛ يعنى اسم مستأثر الهی، و این اسم است که مجسد نبوده و شبیه ندارد. گرچه شاید ابتدا تصور شود که حق با صدوق است ولی اگر توجه شود که اسمی که از حروف و الفاظ است، درباره آن کلمه خلق اسما به کار نمی‌رود و بنابراین، جلمه اول حدیث خود شاهد بر درستی نقل مرحوم کلینی است. البته این روایت در اصل (در منابع باطنی) بسیار طولانی بوده و مربوط به فضائل و معرفت نوری رسول اکرم و اهل بیت عليهم‌السلام است که طبیعتا حساسیت صدوق را برانگیخته و رو به تحریف روایت آورده است.

📎مجموعه پست‌های بررسی جعل (در موارد خاص)، تحریف و تقطیع احادیث توسط صدوق را در این لینک ببینید.

⬅️با عنایت به روایات زیر، علت تحریف روایت فوق توسط صدوق برای شما روشن می‌شود:

🟥امام صادق علیه‌السلام فرمودند: نَحْنُ وَ اَللَّهِ اَلْأَسْمَاءُ اَلْحُسْنَى (الکافي ج ۱، ص ۱۴۳)

🟥امیرالمؤمنین علیه‌السلام فرمودند: نَحْنُ اَلاِسْمُ اَلْمَخْزُونُ اَلْمَكْنُونُ، نَحْنُ اَلْأَسْمَاءُ اَلْحُسْنَى (المحتضر ص ۱۲۹)

🟥امام باقر علیه‌السلام فرمودند: نَحْنُ اَلْأَسْمَاءُ اَلْحُسْنَى اَلَّتِي لاَ يَقْبَلُ اَللَّهُ مِنَ اَلْعِبَادِ عَمَلاً إِلاَّ بِمَعْرِفَتِنَا (بحارالانوار ج ۲۵، ص ۴)

🟥عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي زَيْدٍ اَلرَّازِيِّ عَمَّنْ ذَكَرَهُ عَنِ اَلرِّضَا عَلَيْهِ السَّلاَمُ قَالَ: إِذَا نَزَلَتْ بِكُمْ شِدَّةٌ فَاسْتَعِينُوا بِنَا عَلَى اَللَّهِ وَ هُوَ قَوْلُ اَللَّهِ: « وَ لِلّٰهِ اَلْأَسْمٰاءُ اَلْحُسْنىٰ فَادْعُوهُ بِهٰا » . قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اَللَّهِ : نَحْنُ وَ اَللَّهِ اَلْأَسْمَاءُ اَلْحُسْنَى اَلَّذِي لاَ يُقْبَلُ مِنْ أَحَدٍ إِلاَّ بِمَعْرِفَتِنَا قَالَ فَادْعُوْهُ بِهَا . (التفسير للعیاشی ج ۲، ص ۴۲)

🔴📎مهم: اعتقاد صدوق در این موضوع که باعث تحریف اين حدیث نورانی می‌شود را مقایسه کنید با مطلبی خواندنی از محی‌الدین ابن عربی اندلسی در این لینک.

@negahinou

شیعه پژوهی

30 Nov, 17:13


🏆تروریست‌های سوری و باز هم ظهور سفیانی

📝احمدحسین شریفی رئیس دانشگاه قم

🟥چند روزی است که عده‌ای از افراد موجه مجدداً با تطبیق ناشیانه و نادرست روایات مهدویت بر حوادث لبنان و سوریه مدعی ظهور سفیانی شده‌اند! و حتی یکی از سیاسیون مدعی شده است که یکی از عالمان دینی درباره این حوادث به قرآن تفأل زده است و به او گفته است حوادث اخیر سوریه بین ۱ تا ۱۰ سال طول می‌کشد و بعد امام زمان ظهور می‌کند.

🟥اجمالاً می‌گویم که این نوع تطبیق‌ها اولاً، قطعاً غلط و نادرست و بی‌مبنا است؛ ثانیاً، باور جدی و عملی به آنها موجب سستی و کاهلی و جبرگرایی در مواجهه با توطئه‌های صهیونیسم بین‌المللی خواهد شد؛ ثالثاً، در نهایت ممکن است موجب بی‌اعتقادی مردم نسبت به مهدویت هم بشود.

⬅️پست مرتبط
⬅️پست مرتبط
⬅️پست مرتبط

@negahinou

شیعه پژوهی

30 Nov, 07:23


🏆عباس عموی پیامبر، مدعی فدک بود!

🟥عُمر، علی (علیه السلام) و عباس را مخاطب قرار داد و گفت: سپس تو و این همراهت باهم نزد من آمدید در حالی که کار شما یکی بود و گفتید: فدک را به ما بده و من گفتم: اگر بخواهید به شما می‌دهم اما با این شرط که با خدا عهد کنید که درباره فدک همان کاری را انجام دهید که رسول خدا صلوات‌الله‌علیه انجام می‌داد و شما نيز آن را به این شرط گرفتید؛ آیا چنین نیست؟
گفتند: آری.

🔖صحیح مسلم ج ۵ ص ۱۵۲ کتاب الجهاد و السیر

⬅️طبق اسناد تاریخی و روایی پر واضح است که مطالبه امیرالمؤمنین علیه‌السلام به عنوان نیابت از حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها و مطالبه عباس از باب ارث خودش بوده است.
در این حدیث از اختلاف میان امیرالمؤمنین علیه‌السلام و عباس درباره فدک، رفتن آن‌ها به نزد ابوبکر و عمر برای گرفتن فدک و توهین عباس به امیرالمؤمنین علیه‌السلام سخن به میان آمده است‌.

🟥نووی در توجیه اهانت عباس به امیرالمؤمنین می‌نویسد این ماجرا شایسته عباس نیست!!!

🟥ابن ابی الحدید نیز می‌نویسد: این ماجرا نشان می‌دهد که علی علیه‌السلام و عباس آمده‌اند تا ارثشان را طلب کنند نه ولایت و حکومت را و این موضوع از مشکلات است!

🟥در کنزالعمال جلد ۵ صفحه ۵۸۶ حدیث ۱۴۰۴۴ نیز به این ادعای #عباس اشاره شده و به نقل از #ابن_عباس آمده که می‌گوید: بعد از وفات پیامبر، عباس با علی علیه‌السلام بر سر چیزهایی که پیامبر از خود به جا گذاشته بود اختلاف کردند.
...من ترسیدم پدرم مال را بردارد پس با دست به پشت پدرم زدم و گفتم: ای پدر! تورا سوگند می‌دهم که مال را به علی علیه‌السلام واگذاری.

••••••••••••••••
🟥مسلم نقل می‌کند: مالک بن اوس می‌گوید: عمر، خطاب به امیرالمؤمنین علیه‌السلام و عباس گفت شما دو نفر آمدید تو ارث پسر برادرت را می‌خواستی و او ارث همسرش از پدرش را!!!

با دنبال کردن هشتک‌های #عباس و #ابن_عباس مطالب مرتبط با عباس و فرزندانش را در کانال بخوانید.


@negahinou

شیعه پژوهی

30 Nov, 05:01


📺فیلم و سریال‌هایی که بعضا بسیار با ارزش‌تر از اغلب کتاب‌ها هستند!

⬅️سریال "دنیای غرب" (Westworld) را قبلا در این پست معرفی کردم. این سریال حاوی نکات عمیق فلسفی درباره ماهیت انسان، هوش مصنوعی، جبر و اختیار، اراده آزاد، و تفاوت واقعیت و توهم و حقیقت است. در زیر به برخی از نکات فلسفی این سریال اشاره می‌شود:

🟥ماهیت اراده آزاد: یکی از موضوعات اصلی سریال بررسی مفهوم اراده آزاد است. آیا انسان‌ها و میزبان‌ها (ربات‌های هوشمند) واقعاً اختیار عمل دارند، یا رفتار آنها نتیجه پیش‌برنامه‌ریزی و تاثیر عوامل محیطی است؟ سریال در طول داستان بارها این سوال را مطرح می‌کند که آیا می‌توان از چرخه‌های از پیش تعیین‌شده فرار کرد. (فلسفه اسپینوزا و شوپنهاور را ببینید)

🟥هوش مصنوعی و خودآگاهی: دنیای غرب مفهوم خودآگاهی را در هوش مصنوعی به چالش می‌کشد. میزبان‌ها در ابتدا برنامه‌ریزی شده‌اند، اما با گذشت زمان برخی از آنها به سطحی از خودآگاهی می‌رسند که وجود خود را درک می‌کنند. این موضوع به پرسش‌های فلسفی درباره‌ی تمایز میان انسان و ماشین می‌پردازد:
آیا خودآگاهی شرط انسانیت است؟
آیا موجوداتی با خودآگاهی شایسته حقوق و آزادی هستند؟
(در این موضوع یووال نوح هراری مطالب قابل تأملی دارد)

🟥اخلاق و مسئولیت انسانی: سریال رفتار انسان‌ها در دنیای غرب را به تصویر می‌کشد و نشان می‌دهد چگونه عدم وجود عواقب اخلاقی می‌تواند رفتار انسان‌ها را تغییر دهد. در دنیایی که همه چیز قابل کنترل و اصلاح است، انسان‌ها به تمایلات تاریک خود اجازه‌ی بروز می‌دهند. این موضوع سوالاتی درباره اخلاق انسانی در مواجهه با قدرت مطلق ایجاد می‌کند.

🟥چرخه‌های تکراری و جبرگرایی: سریال مفهوم جبرگرایی و تکرار را بررسی می‌کند. میزبان‌ها در چرخه‌های از پیش تعیین‌شده‌ای گرفتار هستند که توسط برنامه‌ریزی‌های شرکت دلوس کنترل می‌شود. این چرخه‌ها استعاره‌ای برای چرخه‌های انسانی است، جایی که افراد بارها در تصمیم‌گیری‌ها و اشتباهات خود گرفتار می‌شوند.

🟥واقعیت و توهم: یکی از محورهای اصلی سریال، مفهوم واقعیت است. چه چیزی واقعی است و چه چیزی توهم؟ میزبان‌ها نمی‌توانند دنیای واقعی را از خاطرات یا توهمات خود تمایز دهند. این موضوع سوالاتی اساسی درباره‌ی ادراک واقعیت و نقش حافظه در تعریف آن ایجاد می‌کند.

🟥قدرت و کنترل: سریال نشان می‌دهد چگونه قدرت و کنترل می‌توانند در سطوح مختلف (بین انسان‌ها، ماشین‌ها و سیستم‌ها) اعمال شوند. سوال اصلی این است که چه کسی واقعاً کنترل را در دست دارد؟ در این زمینه، سریال به بررسی ماهیت قدرت و مسئولیت در دنیایی پیچیده می‌پردازد.

🟥انسان به‌مثابه خالق: تمایلی که انسان برای ساخت موجوداتی شبیه به خود دارد، بازتابی از اسطوره‌های کهن مانند افسانه پرومته و فرانکنشتاین است. دنیای غرب این سوال را مطرح می‌کند:
آیا خالق مسئول آفریده‌های خود است؟
اگر این آفریده‌ها رنج بکشند یا علیه خالق خود قیام کنند، مسئولیت با کیست؟

🟥تمایز میان انسان و ماشین: سریال بارها به این نکته اشاره می‌کند که تمایز میان انسان و ماشین ممکن است کمتر از آن چیزی باشد که فکر می‌کنیم. خاطرات، عواطف، و تصمیمات انسان‌ها نیز می‌تواند توسط عوامل بیولوژیکی و محیطی کنترل شود، درست مانند برنامه‌ریزی میزبان‌ها.

🟥فناوری و نابودی انسانیت: دنیای غرب هشداری درباره خطرات پیشرفت‌های سریع فناوری و هوش مصنوعی می‌دهد. اگر انسان‌ها قادر به کنترل اخلاقی و مسئولانه فناوری نباشند، این پیشرفت‌ها می‌توانند به جای بهبود زندگی، به نابودی انسانیت منجر شوند.

🟥سوال از هویت: میزبان‌ها و حتی انسان‌ها در سریال بارها هویت خود را زیر سوال می‌برند:
من کیستم؟
آیا هویتم صرفاً مجموعه‌ای از خاطرات است؟
این پرسش‌ها به کاوش در ماهیت خود و هویت انسانی می‌پردازد.

در نهایت، سریال دنیای غرب با الهام از فیلسوفانی همچون نیچه، هایدگر، کانت، دکارت، و سارتر، دیدگاهی چندلایه و پیچیده از فلسفه و روانشناسی را به مخاطب ارائه می‌دهد.

همچنین این سریال از جنبه‌های مختلف به نقد کاپیتالیسم می‌پردازد و این نظام اقتصادی را از زوایای گوناگون به چالش می‌کشد. در پست‌های بعد به مهم‌ترین ابعاد این موضوع می‌پردازم.

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

29 Nov, 19:59


🏆نامه‌‌ی تاریخی جوردانو برونو (الهی‌دان، فیلسوف و منجم ایتالیایی قرن ۱۶) به پاپ كِلِمِنت هشتم در دوران سیاه حکومت کلیسا

🟥عالیجناب پاپ كِلِمِنت؛ جانشینِ "خودخوانده‌ی" مسیح!

🔴از این كه به شما نامه می‌نویسم خوشحالم، اما می‌دانم که این شادی پایدار نیست؛ زیرا به‌زودی عقوبتِ آن‌را كه حداقل حبس است، خواهم دید.
🔴شگفتا كه به خدا می‌توان نامه نوشت اما به شما نمی‌توان! پس من با نگارش این نامه به خودكشى دست زده‌ام.
🔴متأسفم از اینكه باید شما را "جانشین مسیح" خطاب كنم؛ هرچند با قیدِ "خودخوانده!"
به‌راستی شما كجا و خدا و مسیح و دین كجا؟
🔴من مردِ مناظره‌ام و به مناظره دعوتتان می‌كنم تا انحراف و ستیزتان با مسیح را اثبات كنم. اما می‌دانم كه به این مناظره تن نمی‌دهید؛ به این بهانه كه شأنی برای خود قائل‌ هستید فراتر از شأنِ مسیح! و آن شأنِ كذایی، از مناظره با چون منی بازتان می‌دارد. آن شأن بقدری مغرورتان ساخته كه می‌ترسم حتی این نامه را هم نخوانید.

⬅️به اصل مطلب می‌پردازم:

🔴شایع كرده‌اید كه من به جرم ترویج اندیشه‌های "كالون" و "لوتر" و انكار تثلیث و تحسین و تأیید "هیئت كوپرنیكی" از دین مسیح خارج و مرتد شده‌ام. هراسی نیست. "ارتداد" روی‌گرداندن از بندگی خداست نه انكار آنچه در انجیل و موعظه‌ها و خطابه‌های شما و گماشتگان‌تان در كلیساها روز و شب برای عوام‌الناس خوانده و گفته می‌شود.
🔴بدبختانه گویا شما و گماشتگان‌تان باورتان شده كه آنچه به‌نام دین به مردم القا می‌كنید، دین است. مَثَلی هست كه دروغگو در اثر كثرت دروغگویی، خودش هم سرانجام دروغ خود را باور می‌كند. وقتی خودِ شما دروغ‌هایتان را باور كرده‌اید، دیگر چه امیدی به مردم ساده‌دل و عوام است كه حقیقتِ دین را دریابند؟
🔴سال‌هایی كه ساكن صومعه بودم، می‌شنیدم كه روحانیون در خلوتِ خویش وقتی سرخوش بودند، می‌گفتند:
"یك مریدِ خَر بِه از یك دهِ ششدانگ!"
می‌پنداشتم این‌را به شوخی می‌گویند؛ اما بعدها دریافتم كه برای ادامه‌ی حیات در كسوتِ روحانیت، باید به‌دنبال جذب این مریدها باشم تا بتوانم به حیاتِ كلیسا و دین كمك كرده باشم!
🔴چیزی نگذشت كه از صومعه گریختم. در حقیقت از خدایی كه پایداریِ دین خود را بر حماقت، جهل و نیرنگ عوام‌الناس قرار داده بود، بیزار و گریزان شدم. در حقیقت، از خدای شما عالیجناب پاپ و گماشته‌های كلیسایتان گریختم. 
🔴اما خدایی كه در بیرونِ صومعه به او دست یافتم و او را شناختم، خدایی است كه در همه‌ی ذراتِ این عالم، وجود و حضور دارد و ازجمله در صورتِ ناسوتیِ هستی كه مشهودِ ماست، تجلّی كرده است.
🔴خدایی كه در بیرونِ كلیسا حضور دارد، خدایی متنفر از دروغ است. خدایی است كه روحانیان را به رسمیت نمی‌شناسد و آنان‌را به خاطر دریافت پول از مردم در آخرت مجازات خواهد كرد. و چه زیبا و باشكوه است روزی كه مردمِ پاكدل و درستكار روانه‌ی بهشت شوند و شما روحانیان در آتش قهر خدا بسوزید!
🔴این خدا بسیار بزرگتر، مهربانتر و بخشنده‌تر از خدای شما روحانیان است. خدای شما روحانیان كه او را در كلیسا می‌پرستید كسی نیست جز شیطان.
🔴شما هیچ شاخصی را برای سنجشِ اعمالِ خود به رسمیت نمی‌شناسید. خود را "عینِ عدل" می‌دانید. آیا مسیح هم این چنین بود؟ یقین دارم مسیح هم اگر امروز در كنار من بود، مرتد می‌شد؛ زیرا از دیدن شما كه به جای او نشسته‌اید مطلقاً به انكارِ مسیحیت می‌پرداخت و شاید هم از نبوتِ خویش شرمسار و پشیمان می‌شد!
🔴روزی كه شیطان در كاخ شما به هیجان آمد و آتش جنگ علیه آن خلیفه‌ی نادانِ مسلمان را برافروخت، آیا "پاپ اوربانوس" نمی‌توانست به‌جای گسیل‌داشتنِ سربازان، از درِ گفتگو با آن خلیفه‌‌ی دیوانه درآید؟ قطعاً می‌توانست؛ اما در طول تاریخ همواره جاه‌طلبیِ حاكمانِ دینی، با فرامین و تكالیف الهی در ستیز بوده و هست.
شورای اسقف‌های كِلِرمون هم فتوا داده بود كه كشتارِ مسلمانان، گناهان را پاك می‌كند و دیگر نیازی به پرداخت كفاره‌ی گناهان نیست!
آیا مسیح و محمد گفته بودند برای نجات بیت‌المقدس دو قرن جهان را به خاك و خون بكشانید؟
(اشاره به جنگهای صلیبی)
🔴می‌دانم كه این نامه سندی خواهد بود برای آوارگی و شاید مرگ من، و دیر یا زود شومیِ آن گریبانگیرم خواهدشد. اما خوشحالم كه آنقدر احمق نیستم تا عالیجناب پاپ را به‌جای خدا و به‌جای مسیحِ پیامبر و در مقامِ عصمت بنشانم!


🔖منبع: پاپ و مرتد / نوشته: مایکل وایت

🟥جوردانو برونو بخاطر ابراز عقایدش که مخالف تعلیمات کلیسای کاتولیک بود به حکم دادگاه تفتیش عقاید و با موافقت پاپ کلمنت هشتم در شهر رم سوزانده شد.

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

29 Nov, 15:20


📜جفر امیرالمؤمنین علیه‌السلام در منابع یهود

🔴در تصویر قسمتی از نسخه‌‌ی خطی جفر امیرالمؤمنین علیه‌السلام که به زبان عبری ترجمه شده را می‌بینید که متن و کتاب عربی و اصلی آن در آثار در دسترس کنونی وجود ندارد و در طول تاریخ از بین رفته است.

⬅️طبق مشخصات اعلام شده از این نسخه، امیرالمؤمنین علیه‌السلام دوازده سال پس از شهادت رسول اکرم صلوات الله علیه وآله این متن را نوشته و قدمت این نسخه در تصویر نیز به حدود هزار سال پیش باز می‌گردد که از نسخه‌ای مربوط به اوایل قرن سوم استنساخ شده است. مولف این اثر علاوه بر معرفی جفر در منابع یهود مانند جفر دانیال نبی علیه‌السلام، در قسمتی از این کتاب به معرفی برخی آثار روایی شیعه مانند تحف العقول که قرن‌ها پیش به زبان عبری ترجمه شده می‌پردازد.

🔴نسخ خطی ترجمه‌ی عبریِ بسیاری از کتب روایی و علمی و فلسفی شیعه و جهان اسلام که در طول تاریخ از بین رفته در کتابخانه‌های غرب موجود است. از مهمترین آن‌ها می‌توان به ترجمه‌ی عبری برخی آثار فارابی و رازی که هم اکنون در اختیار ما نيست اشاره کرد. حنا فاخوری به معرفی برخی از این نسخ که فقط ترجمه های عبری آن باقی مانده در اثر کم‌نظیر خود یعنی تاریخ فلسفه و سایر آثارش پرداخته است.

اگر عمری باشد سعی می‌کنیم همانند ترجمه‌ و نشر برخی مطالب مهم از گزارشات تئوفانس، که در کانال موجود است؛ نکات مهم این کتاب و مقالاتش را نیز منتشر نمائیم.

@negahinou

شیعه پژوهی

29 Nov, 12:12


🏆ترجمه و شرح انگلیسی الفتن نعیم بن حماد در دانشگاه ادینبورو اسکاتلند (در حالی‌که بسیاری از جامعه مذهبی و حتی روحانیون ما با این کتاب آشنا نیستند و هیچ ترجمه‌ی فارسی‌ای از این کتاب وجود ندارد)

⬅️ترجمه روایتی که در کادر قرمز مشخص شده:

🔜سعید بن مسیب می‌گوید: فتنه‌ای در شام برپا می شود که اول بچه‌بازی خواهد بود، پس از آن، کار مردم دوام ندارد و پایه‌ی آن بجایی بند نخواهد بود و مردم باهم هماهنگ نیستد، تا آنکه منادی از آسمان ندا کند بر شما لازم است که از فلانی [مهدی] پیروی کنید و کف دستی پیدا می‌شود که به او اشاره دارد.
و در روایت دیگر است که آن منادی می‌گوید: امیر شما فلانی است
.🔙

و در جایی دیگر از کتاب چنین نقل شده:

🔜سعید بن مسیب می‌گوید: فتنه‌ای در شام پديدار خواهد شد که هرگاه از سویی فرو می‌نشیند هیاهو و غوغای آن از سوی دیگری سر باز می‌کند و این امر آن‌قدر ادامه پیدا می‌کند تا هاتف آسمانی ندا می‌دهد که حاکم و امير شما فلانی [حضرت مهدی علیه‌السلام] است.🔙

🟥در متن انگلیسی، شام را همان سوریه ترجمه کرده‌اند؛ در صورتیکه منظور از شام قدیم منطقه‌ی وسیعی شامل سوریه، اردن، لبنان و قسمت‌هایی از فلسطین امروزی می‌شده.

🟥سید ابن طاووس نیز این روایت را به نقل از نعیم بن حماد در کتابش آورده و در ادامه می‌گوید: احمد بن منادی در کتاب "الملاحم" این گفته را کامل‌تر نقل کرده است‌.

@negahinou

شیعه پژوهی

29 Nov, 10:50


🏆فریب معرکه‌گیران مجازی را نخورید!

🟥محمد بن مسلم گوید: در محضر امام صادق علیه‌السلام بودم که مهزم وارد شد و از امام پرسید: فدایت شوم! امر فرج که ما منتظر آن هستیم کی خواهد بود؟
فرمودند: ای مهزم! کسانی که برای فرج، زمان معین کنند دروغ گفته‌اند، و کسانی که عجله کنند هلاک شدند [منظور دعا برای فرج نیست - دینشان از دستشان می‌رود] و کسانی که تسلیم [صبور] باشند، نجات یافته و بازگشتشان به سوی ماست.

⬅️پست مرتبط
@negahinou

شیعه پژوهی

29 Nov, 09:09


شعار🔜حَسْبُنَا كِتابُ الله🔙 که کماکان از گوشه و کنار شنیده می‌شود

⬅️ماجرائی است که تحت تأثیر انگیزه‌های شیطانی، هدفش بازگرداندن نظام شکل یافته اسلام به نظام فرو پاشیده قومی و اصول باطل پیش از اسلام بود، و همه محدثین و سیره‌نویسان در صحت آن اتفاق دارند. و ماجرای آن چنین بود که به گفته ابن‌عباس وقتی رسول اکرم احساس نمودند آخرین شریان‌های حیات ناسوتی پر برکتشان  از هم می‌گسلد، سر از بالین برداشته فرمودند: 🔜برایم قلم و دواتی بیاورید تا با آن چیزی بنویسم که بعد از من گمراه نشوید🔙 عُمر از میان جمعیت گفت: 🔜بیماری بدو غلبه نموده و اینک هذیان می‌گوید، کتاب خدا ما را بس است!🔙
او می‌دانست پیامبر در نظر دارد با مدرک کتبی امر امامت بعد از خود را که قرآن آن را مکمل دینش دانسته با تعیین اسم رهبری به مردم اعلام کند، لذا گفت: حَسْبُنا كتاب الله و تراوش این جملات از دو لب مشکوک آن فرد نشان می‌داد کودتای خزنده‌ای در حال شکل گرفتن است. وقتی پیامبر رحلت نمودند و مردم عزادار در سوگ او اشک ماتم می‌ریختند، عمر در بین جمعیت بالا و پائین می‌رفت و فریاد زنان می‌گفت: پیغمبر نمرده است، از میان ما دور شده و با مطلی بی‌اساس روند اندیشه حاضران را متوقف می‌ساخت، تا اینکه ابوبکر آمد و اعلان کرد محمد مرده است و آيه‌ی 🔜أَفَائِن مَاتَ أَوْ قُتِلَ انْقَلَبْتُمْ عَلَى أَعْقَابِكُمْ🔙 را خواند و آن‌وقت گفت: 🔜دانستم که پیغمبر خدا حتماً مرده است!🔙با تحریک و کشاندن مردم خام و کم‌اندیش و اصحاب المعاويل به سقيفه‌ی بنی ساعده، برای به کرسی نشاندن فکر نادرست و از پیش ساخته توانستند، صاحب حقیقی خلافت را خانه‌نشین و ماهرانه حقش را غصب نمایند. و بار دیگر تعصب قومی از یاد رفته‌ی عشیره‌ای را زنده کردند و فریاد 🔜منا امیر و منکم امیر🔙 را از گلوها به در آوردند حسادت‌ها، کینه‌های نهفته، خشم‌های نهانی، تصفیه حساب‌ها و ... را تجدید کردند و مانند لکه‌های ابر سیاهی که در ابتدای اعلام رسالت بر تارک خورشید نبوت کشیده بودند، در این زمان بر روی قرص ماه تابان امامت و شخصیت امیرالمؤمنین کشیده شد و آسمان حقیقت را در برابر چشم جویندگان ولایت تیره و تار ساخت. و پس از آن حتی از پذیرش قرآنی که امیرالمؤمنین عليه‌السلام بعد از رحلت پیامبر، جمع‌آوری و تالیف کرده بود؛ سر باز زدند. و همین موضوع نشان می‌دهد که منظورشان از حسبنا کتاب الله نیز در ادامه، قرآنی است که با سلیقه و ترتیب خودشان جمع‌آوری گردد‌.
با پدید آوردن جو رعب و اختناق و حبس کردن صدای آزادی‌خواهان، حقایقی را که همچون خار جانگزائی بر سر راهشان بود برداشتند، سه تن را که عبارت بودند از: ابن مسعود، ابوالدرداء و ابو مسعود انصاری زندانی شدند و گفتند:🔜قَدْ أَكْثَرْتُمُ الحَدِيثَ عَنْ رَسول الله : شما از پیامبر خدا زیاد حدیث نقل کرده‌اید.🔙 و ابن عليّة (اسماعیل بن ابراهیم) به نقل از رجاء بن مسلمه گوید: به من خبر رسیده که معاویه می‌گفت: عَلَيكُمْ مِنَ الْحَدِيث بما كانَ في عَهدِ عُمَرَ فَإِنَّهُ كَانَ قَدْ أَخَافُ النَّاس في الحَدِيث عَن رَسُول الله.

⬇️ادامه در پست بعد
@negahinou

شیعه پژوهی

29 Nov, 08:07


✔️بررسی هفت روایت مدح #زراره درکنار ابوبصیر مرادی از کتاب رجال کشی(۳)

نکات مهم در هفت حدیث پیشین و شرح حال ابوبصیر مرادی

1⃣برای کشف اعتبار روایات مادحه زراره کافی بود مسلک و اعتقاد یکی از افرادی که نامش کنار زراره آمده برای ما روشن گردد و با مختصر توضیحاتی که در پست قبل در خصوص ابابصیر مرادی بیان شد مجعول بودن این گروه احادیث برای ما روشن می‌شود.

2⃣فارغ از بحث دلالت و مضمون و تعارض متن، از نظر سندی بر پایه منهج زراریه (این روش دور باطل بوجود می آورد) فقط دو حدیث یعنی شماره های ۲۸۶ و ۲۱۹ از هفت حدیث فوق دارای سند صحیح می‌باشند؛ که حدیث شماره ۲۸۶ نیز توسط یکی از نزدیکترین دوستان و شاگردان زراره یعنی جمیل بن دراج نقل شده است.

3⃣سه حدیث از احادیث فوق توسط جمیل بن دراج که یارِ غار و شاگرد زراره بوده نقل شده که در حدیث شماره ۲۲۰ غلو او در خصوص زراره واضح است. حداقل خود زراریه نیز زراره را صاحب سر و ظرف علم امام نمی‌دانند و آثار جعل و اختلاف در این حدیث بین دو طیف باطنی و قشری کاملا مشهود است.
اینجا را ببینید.

4⃣در بین راویان سه حدیث از احادیث فوق نام علی بن اسباط فطحی مذهب خودنمایی می‌کند که همیشه برای زراره و ابوبصیر مرادی سنگ تمام گذاشته اند.

5⃣علی بن حدید که نامش در سلسله سند دو حدیث خودنمایی می‌کند نیز از راويان فطحی مذهب است.

6⃣محمد بن عبدالله مسمعی که در سلسله سند سه حدیث دیده می‌شود از فرقه زراریه و یکی از راويان حدیث امام صادق علیه‌السلام خطاب به حسین بن زراره که در آن روایات ذامه را تقیه ای عنوان می‌کنند میباشد که این روایت را از طریق علی بن اسباط فطحی از حسين بن زراره نقل کرده است که از سمت زراریه و فطحیه جهت توجیه روایات متواتر ذامه بر علیه زراره استفاده میشود.(فتأمل)
علاوه بر قدح محمد بن عبدالله توسط ابن ولید،  غالب رجال‌نویسان شیعه پدر محمد یعنی ابومحمد عبدالله بن عبدالرحمن مسمعی  را محدثی ضعیف و غیرقابل اعتماد دانسته و او را نکوهش کرده‌اند. علامه حلی نیز او را به دروغگویی متهم ساخته و می‌افزاید که در کتاب زیارات مسمعی، مطالب زشت و پلید بسیار آمده و تناقضات فراوانی وجود دارد.(پدر و پسر شرایط مشابهی دارند)

7⃣با عنایت به مطالبی که در خصوص ابوبصیر مرادی بیان گردید صدور روایت شماره ۲۰ از امام موسی کاظم علیه‌السلام بعید به نظر می‌رسد.
این حدیث از نظر دلالت نیز در تعارض با برخی روایات میباشد که خود بحثی مفصل می‌طلبد.

8⃣تمام این بررسی ها فقط از روی کتب تحت تاثیر زراریه که جریان غالب در تشیع بوده اند  انجام شده است.

9⃣حضور راويان فطحی مذهب در بین روایات مادحه زراره، گرایشات فطحی زراره را تقویت می‌کنند.

🔟وقتی گروهی، روایاتی در جهت پیشبرد اهداف خود از معصوم جعل می‌کنند؛ جعل سلسله سند نیز برایشان کاری ندارد.

#زراريه

@negahinou

شیعه پژوهی

29 Nov, 08:07


✔️بررسی هفت روایت مدح #زراره درکنار ابوبصیر مرادی از کتاب رجال کشی(۲)

معرفی مختصر ابوبصیر لیث بن بختری مرادی

ابوبصیر مرادی يكی از بظاهر اصحاب امام صادق علیه‌السلام بوده که شرح حالش دست کمی از زراره نداشته و با حال جنابت نزد امام حاضر می‌شده و حین آموزش قرآن به زنان دست درازی می‌کرده و در دو حدیث از کتاب کشی نقل شده که بخاطر بی احترامی به امام صادق سگی بر صورتش ادرار کرده است.
به سند صحیح در تهذیب طوسی و در نقل‌هایی از رجال کشی آمده که ابوبصیر در امامت امام کاظم علیه‌السلام تردید و به امامت ایشان اعتقاد نداشته و با عنایت به قرار گرفتن نامش به همراه زراره در بین اصحاب مدح شده‌ی امام صادق علیه‌السلام در روایاتی که در اسناد آنها راویان فطحی مذهب و زراریه دیده می‌شود به احتمال زیاد فطحی بوده است.
ابن غضائری از بزرگان زراریه و مقصره نیز در کتاب رجالش به نادرستی دین ابوبصیر تصریح کرده ولی او را توثیق می‌کند در حالی که بزرگانی مانند مفضل، معلی بن خنیس و سایر خواص از اصحاب باطنی را ناجوانمردانه و از روی عناد متهم به کذب و فساد عقیده نموده است. نجاشی شاگرد ابن غضائری و طوسی در شرح احوال و گرایش مذهبی و هم در اعتبار رجالی او سکوت می‌کنند.

از نکات عجیب در خصوص این فرد آنست که روایات مدحش در کتاب رجال کشی صرفاً در شمار روایات مدح گروهی قرار گرفته و نام #زراره در بین همه آنها در کنار ابوبصیر می‌درخشد.

شیخ طوسی به اشتباه در فهرست و رجالش او را در زمرۀ اصحاب امام کاظم علیه‌السّلام می آورد، ولی این نکته در کلام برقی، کشی و نجاشی تأیید نشده و در اسانید روایات نیز، روایت او از امام کاظم علیه‌السلام به اثبات نرسیده است.(به غیر چند نقلی که بی احترامی نسبت به امام کاظم علیه‌السّلام در آن عیان است.)

تنها اثر یاد شده از ابوبصیر مرادی کتابی در مسائل فقهی است که بیشتر به روایت ابن فضال فطحی مذهب از مفضل بن صالح از او شهرت داشته است.

اگر شواهد پراکنده‌ی یاد شده را در کنار روایات ستایش‌آمیز فطحیان مانند علی بن اسباط، علی بن حدید و جمیل بن دراج نور چشمی زراره و محمد بن عبدالله مسمعی دربارۀ ابوبصیر مرادی قرار دهیم، به نتیجه‌گیری ما درباره‌ی گرایش ابوبصیر مرادی به فطحیه و زراریه کمک خواهند کرد.

ادامه در پست بعد

@negahinou

شیعه پژوهی

29 Nov, 08:07


✔️بررسی هفت روایت مدح #زراره درکنار ابوبصیر مرادی از کتاب رجال کشی(۱)

۲۰-مُحَمَّدُ بْنُ قُولَوَيْهِ، قَالَ حَدَّثَنِي سَعْدُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِي خَلَفٍ، قَالَ حَدَّثَنِي عَلِيُّ بْنُ سُلَيْمَانَ بْنِ دَاوُدَ الرَّازِيُّ، قَالَ حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ أَسْبَاطٍ، عَنْ أَبِيهِ أَسْبَاطِ بْنِ سَالِمٍ، قَالَ قَالَ أَبُو الْحَسَنِ مُوسَى بْنُ جَعْفَرٍ ... ثُمَّ يُنادی أَيْنَ حَوَارِيُّ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ وَ حَوَارِيُّ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ فَيَقُومُ عَبْدُ اللَّهِ بْنُ شَرِيكٍ الْعَامِرِيُّ وَ زُرَارَةُ بْنُ أَعْيَنَ وَ بُرَيْدُ بْنُ مُعَاوِيَةَ الْعِجْلِيُّ وَ مُحَمَّدُ بْنُ مُسْلِمٍ وَ أَبُو بَصِيرٍ لَيْثُ بْنُ الْبَخْتَرِيِّ الْمُرَادِيُّ وَ ...

۲۱۸-حَدَّثَنِي الْحُسَيْنُ بْنُ بُنْدَارَ الْقُمِّيُّ، قَالَ حَدَّثَنِي سَعْدُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِي خَلَفٍ الْقُمِّيُّ، قَالَ حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ سُلَيْمَانَ بْنِ دَاوُدَ الرَّازِيُّ، قَالَ حَدَّثَنِي مُحَمَّدُ بْنُ أَبِي عُمَيْرٍ، عَنْ أَبَانِ بْنِ عُثْمَانَ، عَنْ أَبِي عُبَيْدَةَ الْحَذَّاءِ، قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ يَقُولُ‌: زُرَارَةُ وَ أَبُو بَصِيرٍ وَ مُحَمَّدُ بْنُ مُسْلِمٍ وَ بُرَيْدٌ مِنَ الَّذِينَ قَالَ اللَّهُ تَعَالَى‌ وَ السَّابِقُونَ السَّابِقُونَ أُولئِكَ الْمُقَرَّبُونَ‌.

۲۱۹-حَدَّثَنِي حَمْدَوَيْهِ، قَالَ حَدَّثَنِي يَعْقُوبُ بْنُ يَزِيدَ، عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ، عَنْ هِشَامِ بْنِ سَالِمٍ، عَنْ سُلَيْمَانَ بْنِ خَالِدٍ الْأَقْطَعِ، قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللّه ع يَقُولُ‌ مَا أَحَدٌ أَحْيَا ذِكْرَنَا وَ أَحَادِيثَ أَبِي علیه السلام إِلَّا زُرَارَةُ وَ أَبُو بَصِيرٍ لَيْثٌ الْمُرَادِيُ‌ وَ مُحَمَّدُ بْنُ مُسْلِمٍ وَ بُرَيْدُ بْنِ مُعَاوِيَةَ الْعِجْلِيُّ وَ لَوْ لَا هَؤُلَاءِ مَا كَانَ أَحَدٌ يَسْتَنْبِطُ هَذَا، هَؤُلَاءِ حُفَّاظُ الدِّينِ وَ أُمَنَاءُ أَبِي علیه السلام عَلَى حَلَالِ اللَّهِ وَ حَرَامِهِ، وَ هُمُ السَّابِقُونَ إِلَيْنَا فِي الدُّنْيَا وَ السَّابِقُونَ إِلَيْنَا فِي الْآخِرَةِ.

۲۲۰-حَدَّثَنِي مُحَمَّدُ بْنُ قُولَوَيْهِ وَ الْحُسَيْنُ بْنُ الْحَسَنِ، قَالا حَدَّثَنَا سَعْدُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ، قَالَ حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ الْمِسْمَعِيُّ، قَالَ حَدَّثَنِي عَلِيُّ بْنُ حَدِيدٍ الْمَدَائِنِيُّ، عَنْ جَمِيلِ بْنِ دَرَّاجٍ، قَالَ: دَخَلْتُ عَلَى أَبِي عَبْدِ الله ع ... هُمْ نُجُومُ شِيعَتِي أَحْيَاءً وَ أَمْوَاتاً يُحْيُونَ‌ ذِكْرَ أَبِي بِهِمْ يَكْشِفُ اللَّهُ كُلَّ بِدْعَةٍ يَنْفُونَ عَنْ هَذَا الدِّينِ انْتِحَالَ الْمُبْطِلِينَ وَ تَأَوُّلَ‌ الْغَالِينَ ثُمَّ بَكَى فَقُلْتُ مَنْ هُمْ فَقَالَ مَنْ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتُ اللَّهِ وَ رَحْمَتُهُ أَحْيَاءً وَ أَمْوَاتاً، بُرَيْدٌ الْعِجْلِيُّ وَ زُرَارَةُ وَ أَبُو بَصِيرٍ وَ مُحَمَّدُ بْنُ مُسْلِمٍ ...

۲۸۶-حَدَّثَنِي حَمْدَوَيْهِ بْنُ نُصَيْرٍ، قَالَ حَدَّثَنَا يَعْقُوبُ بْنُ يَزِيدَ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي عُمَيْرٍ، عَنْ جَمِيلِ بْنِ دَرَّاجٍ، قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع يَقُولُ‌ بَشِّرِ الْمُخْبِتِينَ‌ بِالْجَنَّةِ بُرَيْدُ بْنُ مُعَاوِيَةَ الْعِجْلِيُّ وَ أَبُو بَصِيرٍ لَيْثُ بْنُ الْبَخْتَرِيِّ الْمُرَادِيُّ وَ مُحَمَّدُ بْنُ مُسْلِمٍ وَ زُرَارَةُ، أَرْبَعَةٌ نُجَبَاءُ أُمَنَاءُ اللَّهِ ...

۲۸۷-حَدَّثَنِي مُحَمَّدُ بْنُ قُولَوَيْهِ، قَالَ حَدَّثَنِي سَعْدُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ الْقُمِّيُّ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ الْمِسْمَعِيِّ، عَنْ عَلِيِّ بْنِ أَسْبَاطٍ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ سِنَانٍ، عَنْ دَاوُدَ بْنِ سِرْحَانَ، قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عليه‌السلام ...  إِنَّ أَصْحَابَ أَبِي كَانُوا زَيْناً أَحْيَاءً وَ أَمْوَاتاً أَعْنِي زُرَارَةَ وَ مُحَمَدِ بْنَ مُسْلِمٍ وَ مِنْهُمْ لَيْثٌ الْمُرَادِيُّ وَ بُرَيْدٌ الْعِجْلِيُّ، هَؤُلَاءِ الْقَوَّامُونَ بِالْقِسْطِ هَؤُلَاءِ الْقَوَّامُونَ بِالْقِسْطِ وَ هَؤُلَاءِ السَّابِقُونَ السَّابِقُونَ أُولئِكَ الْمُقَرَّبُونَ‌.

۴۳۲-حَدَّثَنَا الْحُسَيْنُ بْنُ الْحَسَنِ بْنِ بُنْدَارَ الْقُمِّيُّ، قَالَ حَدَّثَنِي سَعْدُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِي خَلَفٍ الْقُمِّيُّ، قَالَ حَدَّثَنِي مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ الْمِسْمَعِيُّ، قَالَ حَدَّثَنِي عَلِيُّ بْنُ حَدِيدٍ وَ عَلِيُّ بْنُ أَسْبَاطٍ، عَنْ جَمِيلِ بْنِ دَرَّاجٍ، قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع يَقُولُ‌ أَوْتَادُ الْأَرْضِ وَ أَعْلَامُ الدِّينِ أَرْبَعَةٌ: مُحَمَّدُ بْنُ مُسْلِمٍ وَ بُرَيْدُ بْنُ مُعَاوِيَةَ وَ لَيْثُ بْنُ الْبَخْتَرِيِّ الْمُرَادِيُّ وَ زُرَارَةُ...


شرح و ادامه در پست بعد

@negahinou

شیعه پژوهی

29 Nov, 07:37


🏆امام صادق علیه‌السلام: داعیان صامت ما باشید!

🟥موجب آن شوید که مردم ما را دوست بدارند نه اینکه دشمن ما شوند.

@negahinou

شیعه پژوهی

27 Nov, 12:09


✔️زراره در آئینه‌ی کتاب کافی

🔥روایاتی در خصوص شناخت بهتر شخصیت زراره از کتاب کافی مرحوم کلینی رضوان الله علیه


عاریتی بودن ایمان زراره در دو حدیث از کتاب شریف کافی

جسارت و بی ادبی زراره در مقابل امام باقر و امام صادق علیهماالسلام

جاسوسی زراره برای خُلفاء و سلاطین جور

جدال زراره با امام باقر و امام صادق علیهماالسلام

زراره می‌گوید: فکر می‌کردم امام باقر علیه‌السلام علم و توانایی بحث ندارد.

مجادله و داد و فریاد زراره در محضر امام باقر علیه‌السلام

مرحوم کلینی نقل میکند که: زراره گويد: به امام باقر عليه السّلام گفتم: آيا به من مى‌گوييد كه از كجا دانستيد و گفتيد كه مسح بايد بر روى قسمتى از سر و قسمتى از دو پا انجام گيرد؟ ....
•••••••••••••
🛑لازم به ذکر است که هیچ مدح صریحی در بین روایات و آرای کلینی در خصوص #زراره نیافتیم.

@negahinou

شیعه پژوهی

27 Nov, 04:35


✔️ادامه از پست قبل

و چون فرمود "لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ" ناگزیر گفته می‌شود: در چه چیزی؟ یا بر آن قرینه‌ی حال در مجلس دلالت دارد و به ویژه نفی مماثلت را در پی آن آورد و فرمود: "وَهُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ" در حالی که این دو صفت در مخلوق محقق و ثابت است پس ناگزیر باید آنچه را که نفی کرده محقق گردد تا دانسته شود آیا آن کاف صفات است و یا غیر آن که زبان - بدانچه که برایش وضع شده است - از آن میطلبد، و اگر در این جا کاف صفت ،
است، پس جز مماثلت مِثل را نفی نکرده است که مماثل شود لذا مثل را برایش به «ها» که در «مثله» است اثبات نموده است و آن ضمیری است که به حق باز میگردد و معلوم است که مثل مانند مماثله نیست اگرچه عین آنکه مثل اوست باشد، نه عقلاً و نه شرعاً مثل او نیست، بنابراین وجود مِثل بدون شک عین اثبات غیر است پس اگر مماثلت فراگیر شد، بدون شک عقلی خواهد بود و زبان انکارش نمیکند و اگر اختصاص یافت، اختصاصش حقیقی است نه مجازی مانند: «زید» مانند دریاست به سبب اتساعش در علم و یا در جود و بخشش.
برخی از عالمان کاف را در "لیس کمثله شیء" زائد دانسته اند پس اگر برای معنایی آمده باشد در این صورت زائد نیست زیرا آن معنایی است که در سیاق آن جمله آمده، نه ظهور پیدا میکند و نه حصول، مگر در نفس مخاطب، پس منتفی است از اینکه زائد باشد زیرا خداوند چیز باطل و بیهوده ای نیافریده است و زائد بی معنی بیهوده است و عرب محال است که زائد بدون معنی بیاورد و اگر آورد برای معنایی آن را آورده است چون متکلم کلمه ای را که نحوی گوید زاید است نمی آورد مگر به قصد توکید و اگر نباشد، توکید زایل میشود، در این صورت زائد نیست، زیرا کلام مؤكد بدون آن استقلال ندارد و قائم مقام آن نمیتواند باشد، و چون حق تعالی نفی مثل را تأکید کرد بنابراین آن زائد نیست، پس تأکید نفی مثل را در مقابل آنکه اثبات مثل از حیث فرض و وجود - در پندارش - کرده قرار داده است.
و صحیح در این کاف اینکه آن کاف صفت است به قراین احوال، یعنی اگر برای او مثلی فرض شود مماثل آن مثل نخواهد بود پس سزاوارتر است که مماثل نباشد، بنابر این آن در نفی مماثلت -در زبان- رساتر می باشد.

@negahinou

شیعه پژوهی

27 Nov, 04:35


🏆ابن شعبه حرانی به نقل از یکی از اصحاب امام جواد، امام هادی و امام حسن عسکری عليهم‌السلام یعنی إسحاق بن محمد مشهور به إسحاق احمر در تفسیر آیه "لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ" کاف قبل مثله را زائده لحاظ نمی‌کند و ادله‌ی قرآنی و روایی در اثبات مدعایش می آورد.
إسحاق بن محمد یکی از محدثین و اصحاب ائمه اطهار عليهم السلام است که از سمت رجالیون و بغدادیها مورد بی مهری های فراوان قرار گرفته و تهمت‌هایی مانند اعتقاد به تناسخ و غلو و اباحه گری به وی داده‌اند. (در صورتیکه این شخص نزد نصیریه نیز بسیار مورد هجمه و انتقاد قرار گرفته)

سید محمد علی ابطحی در کتاب تهذيب المقال به دفاع از اسحاق احمر پرداخته و پاسخ اتهامات به ایشان را داده است. نکته قابل توجه اینکه اسحاق احمر بین نصیریه نیز شخصیتی منحرف و مذموم قلمداد می‌شود!

تفسیر ابن عربی از این آیه مشابه آنچه از اسحاق احمر نقل شده، قرینه‌ی دیگریست بر دسترسی او به آثار باطنی شیعه و استفاده گسترده از مطالب این گروه در آثارش. البته اسناد قطعی دیگری از دسترسی وی به تراث باطنی شیعه و حتی کتابهایی مانند هدایت الکبری موجود است.

اینجا را ببینید.

@negahinou

شیعه پژوهی

27 Nov, 04:35


✔️ابن عربی در تفسیر آیه "لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ" می‌نویسد:

خداوند میفرماید: "لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ"
به کاف صفت در نفی مماثلت از مثل مفروض آورده و آن را عموم نفی است تا آنکه حال مخصصی بدان اقتران یابد، زیرا نهایت ناظر در آن، توقف است تا آنکه آنچه را قرائن احوال در آن می بخشد مشاهده نماید و این نشانه صاحب دلیل عقلی است اما او این نفی و اثبات را برای مثلیت به زبان عربی آورده است و مماثلت و همانندی در زبان غیر از آن مماثلتی است که خردمندان بر اطلاق آن اصطلاح کرده اند پس خردمند نیاز پیدا میکند دلیلی را بپذیرد که مراد حق تعالی از آن مماثلت عقلی بوده است و دلیلی نیست که از صاحب زبان طلب نماید زیرا به زبان او و بر اصطلاحش نازل شده است و چنین چیزی نه با قیاس و نه با نظر ادراک نمی‌گردد چون آن به قصد متکلم باز میگردد و آنچه که در نفس و ضمیر متکلم است دانسته نمی‌شود مگر به آشکار کردنش از آنچه که در نفسش بوده است.
خداوند فرموده: "وَمَا أَرْسَلْنَا مِنْ رَسُولٍ إِلَّا بِلِسَانِ قَوْمِهِ : ما هیچ پیامبری را، جز به زبان قومش نفرستادیم" عرب مماثله‌ی عقلی را نمی‌داند و چون شنید انکارش نمی‌کند و هر لفظی که در وصف خدای متعال وارد شده از لفظ مِثل خالی بوده است و حرف کاف صفت گاهی از ادوات تشبیه خالی است و ملحق به الفاظ مشترک می‌شود.
بدان بین کاف صفت و بین لفظ مِثل فرقی نیست اگرچه آن حرف را مواطن چندی است، از آن جمله موطن صفت است و چون در زبان در موطن صفت وارد شد در زبان، و آن اینکه گویی زيد مانند عمرو است زیرا عرب جز افاده مراد ندارد و از محالات است که چنین چیزی بیاورد و مرادش این باشد که در انسانیت مماثل اوست و آن مماثلت عقلی باشد، بلکه مرادش این است که او مثلا در کرم و بخشش و یا در شجاعت و در فصاحت و یا در علم و زیبایی و آنچه که شبیه اینهاست مانند عمرو می‌باشد و بر آنها حال به قرینه‌ی خودش نزد شنونده دلالت دارد تا برایش فایده داشته باشد.

📚فتوحات مکیه ج ۳ ص ۳۱۲

ادامه در پست بعد

@negahinou

شیعه پژوهی

26 Nov, 19:13


🟥امیرالمؤمنین علیه‌السلام فرمودند:

🔜الدَّهْرُ يُخْلِقُ الأَبْدَانَ، وَ يُجَدِّدُ الاْمَالَ، وَ يُقَرِّبُ الْمَنِيَّةَ، وَ يُبَاعِدُ الأُمْنِيَّةَ: مَنْ ظَفِرَ بِهِ نَصِبَ، وَ مَنْ فَاتَهُ تَعِبَ.🔙

🔜روزگار، بدن‌ها را کهنه و آرزوها را نو مى‌سازد، مرگ را نزديک و خواسته‌ها را دور مى‌کند. کسى که به مواهب آن برسد سخت خسته مى‌شود و کسى که به آن نرسد رنج می‌برد🔙

🔖نهج‌البلاغه حکمت ۷۲

@negahinou

شیعه پژوهی

26 Nov, 14:11


🏆حدیثی بسیار مهم و قابل تأمل از امام صادق علیه‌السلام

🟥ابا بصیر گفت: به امام صادق علیه‌السلام عرض کردم مردی که امر باطلی از شما [می‌تواند حدیثی تقیه‌ای یا حتی جعلی باشد] به او رسید و به آن دین‌داری کرد و درگذشت چه سرانجامی دارد؟
فرمودند: ای ابا بصير! خداوند برای او در زمان حیاتش راه گریزی از این امر باطل قرار می‌دهد.
گفتم: او بر این [حال] درگذشت.
فرمودند: نمی‌میرد تا این که خداوند برای او راه گریزی قرار دهد.

⬅️قطعا باید سایر احادیث و روایات را نیز در کنار این حدیث دید تا این کلام منتسب به امام صادق علیه‌السلام مورد سوءبرداشت قرار نگیرد.

@negahinou

شیعه پژوهی

26 Nov, 09:13


🏆حقیقت! و ارزش‌گذاری آن

🟥نیچه: گیرم که ما خواستار حقیقت باشیم، از کجا که "ناحقیقت" را خواستار نباشیم، یا نامعلومی را، و حتی نادانی را؟!
آیا این مسئله‌ی "ارزش حقیقت" بود که در برابر ما گام نهاد، یا این ما بودیم که در برابر آن گام نهاده‌ایم؟ اینجا کدام یک از ما اودیپوس بوده است و کدام یک ابولهول؟ اما چنان است گویی که وعده‌ی دیداری میان "پرسش‌ها" و "پرسش نمادها "در میان بوده است؛ و به گمان ما، سرانجام باید باور داشت که مسئله‌ی ارزش "حقیقت" تا کنون طرح نشده است. (ترجمه داریوش آشوری از کتاب فراسوی نیک و بد)

🔖متن تصویر نیز از همان کتاب، ترجمه ساناز بهبودی انتخاب شده است.

🔴این موضوع یعنی حقیقت و ارزش حقایق، یکی از مهمترین و قابل تأمل‌ترین مباحث نیچه می‌باشد.

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

26 Nov, 04:39


🏆مظلومیت امام رضا علیه‌السلام

🟥امام رضا علیه‌السلام می‌فرمایند: اگر می‌دانستم روزی این قوم (مسلمانان) به امامت من (مقام خاص حجة اللهی معصومین که پنهان از عوام مسلمین بوده) پی برده و مرا طلب می‌کنند، آبرو و اعتبارم را با کارهایی که دین‌داریم را در نظر مردم متزلزل می‌کند، مثل کفتر‌بازی و خروس‌بازی و امثال آن، از بین می‌بردم. (تا از من دست بردارند و دنبال من نیایند)

⬅️پ.ن: امامان در نظر بسیاری از مسلمین و حتی شیعیان اهل ظاهر، عالمان نیکوکار و درستکار بودند که گاه دعاهاشان مستجاب می‌شود. لذا روایات بسیاری داریم درباره ی نهی از تبلیغِ زبانی تشیع و افشای اسرار ولایت معصومین، چرا که خود ائمه نمی‌خواستند افرادِ کم‌توان و کم‌ظرفیت جذب لایه‌های عمیق‌تر دین شوند، چرا که در معرض فساد و انحراف قرار می‌گرفتند. به احادیث درجات ایمان و احتمال قتل سلمان به دست ابوذر مراجعه کنید. (نصیریه، اباحه‌گری، عدم اعتقاد به شهادت اهل بیت عليهم‌السلام و برخی اعتقادات فاسد حاصل سوءبرداشت‌ها از همین لایه‌های باطنی و عمیق دین بود که توسط برخی افراد بی‌ظرفیت و جاهل شکل گرفت)

@negahinou

شیعه پژوهی

25 Nov, 16:10


🏆جعل حدیث با نیت الهی و انگیزه‌‌ی خیر برای چیره شدن بر مخالفان

🟥صدوق در مقابل زیدیه (که با استناد به انحراف زراره قصد زیر سوال بردن اعتقادات شیعیان اثنی عشری را داشتند) دست به جعل یا نقل از یک جعل کننده حدیث زده و در صدد تطهیر زراره بر می‌آید.
البته با عنایت به برحق بودن مذهب امامیه که حتی توانایی اثبات حقانیت خود را با آثار سایر فرق دارند، قصد صدوق یا هرکسی که این حدیث منتسب به امام رضا علیه‌السلام در تبرئه زراره را جعل کرده را می‌توان خیر در نظر گرفت که در جهت رضای الهی و رفع شبهه از عوام شیعیان اثنی عشری و چیره شدن بر مخالفان صورت گرفته است.
(ولی آیا اهل بیت عليهم‌السلام مجوز چنین کارهایی را به ما داده اند؟ قطعا پاسخ منفی است.)

اما هدف دوم صدوق از جعل یا نقل این روایت جعلی، غلبه بر مخالفان تشیع و تبرئه زراره بوده است.

صدوق با علم به اینکه زیدیه امام رضا علیه‌السلام را به عنوان یکی از ائمه خود قبول دارند، با روایتی منتسب به ایشان در مقابل زیدیه احتجاج می‌کند!!! این پست را ببینید.

بررسی روایت منتسب به امام رضا علیه‌السلام در تبرئه زراره را در این پست ببینید.

@negahinou

شیعه پژوهی

25 Nov, 00:01


✔️تاریخ بابیت در زنجان

🟥 در نسخه‌ای خطی که اکنون در آکسفورد انگلستان نگهداری می‌شود ماجرایی جالب از فتنه بابیت در زنجان دیدم که در قسمتی از آن نسخه‌ در شرح حال ملامحمد علی زنجانی متولد ۱۲۲۷ هجری قمری از شاگردان شیخ احمد احسائی و سید کاظم رشتی در عراق که بعدها از پیروان علی محمد باب شده و نقشی اساسی در گرایش مردم به بابیت داشت چنین می‌خوانیم:

(🍔قابل توجه مشتریان رستوران سنتی کاروانسرا سنگی زنجان!)

🔜... در آنزمان در زنجان این بود که کاروانسرای شاه عباس (کاروانسرا سنگی زنجان که الان تبدیل به رستوران شده است) را صیغه‌‌خانه قرار داده بودند و ملا دوست محمد نام را علما برای حفظ شریعت اسلام قرار داده بودند که صیغه و متعه را در آنجا جاری نمایند تا آنکه خلق به زنا مرتکب نباشند. جناب حجت‌الاسلام (ملا محمد علی زنجانی) این فقره را وهن شریعت شمرده و سبب جسارت مردم ملاحظه نموده، زنها را توبه داده و بعضی را به شوهر و کنیزی [داده] و این اسباب را برچیدند. شخصی مراد نام بود شراب فروش او را تازیانه زده و شرابخانه را ویران نموده مردم را به صلح و صلاح دلالت نمودند ...🔙

🟥ظاهرا ماجرای فوق‌الذکر قبل از بابی شدن ملا محمد علی اتفاق افتاده است.

@negahinou

شیعه پژوهی

24 Nov, 15:23


🏆فوائد و نتایج بررسی شخصیت #زراره

🟥با عنایت به بررسی شخصیت زراره [سرکشی از دستورات امام، جاسوسی‌ها، تقیه امام از ایشان و اهانت به امام صادق علیه‌السلام] نحوه برخورد ما با احادیث زراره مخصوصا متفرداتش که قرینه‌ای در روایات شیعی ندارد مانند روایات عامه باید باشد.

⬅️به این حدیث که از نظر سندی نیز صحیح است دقت کنید:

🟥مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيِّ بْنِ مَحْبُوبٍ عَنْ يَعْقُوبَ بْنِ يَزِيدَ عَنِ اِبْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ أَبِي زِيَادٍ اَلنَّهْدِيِّ عَنْ زُرَارَةَ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ عَنْ جِلْدِ  اَلْخِنْزِيرِ يُجْعَلُ دَلْواً يُسْتَقَى بِهِ اَلْمَاءُ قَالَ «لاَ بَأْسَ»

🟥زراره از امام صادق عليه‌السّلام می‌پرسد: اگر از پوست خوك، دلوى ساخته شود و با آن از چاه آب كشند از آن آب مى‌توان استفاده كرد؟ فرمود: اشكالى ندارد!

🔖تهذيب الأحکام ج ۱، ص ۴۱۳
🔖من لا يحضره الفقيه ج ۱، ص ۱۰

🔴مرحوم مجلسی اول در شرح حدیث می‌نویسد: و شيخ اين روايت را بسند صحيح على الظاهر از زراره روايت كرده است كه او از حضرت سؤال كرد از پوست خوكى كه او را دلو كنند و آب بكشند. حضرت فرمود كه باكى نيست. و اين خبر را بعضى حمل بر تقيه كرده‌اند [وجهی برای تقیه ندارد] مثل خبر سابق، و بعضى حمل نموده‌اند كه آب بواسطه زراعت بكشند، يا سقى حيوانات و ظاهر اين خبر نيز آنست كه چاه به ملاقات نجاست نجس نشود و اللّٰه تعالى يعلم.

@negahinou

شیعه پژوهی

24 Nov, 01:53


🏆خطر عرفان❗️

🎙دکتر کرامت ورزدار، استاد فلسفه اسلامی
🔤ادامه مطالب را از پیج ایشان در اینستاگرام دنبال کنید🔤

📱@keramatvarzdar

📱@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

23 Nov, 20:56


🏆گوشه‌ای از زحمات و رنج‌های محدثین در جمع‌آوری و تالیف جوامع روایی

🟥ابو ایوب سلیمان بن داود شاذکونی می‌گوید: برای اخذ حدیث بیش از بیست و چند بار از بصره به کوفه سفر کردم تا اینکه در مجلس حفص بن غیاث حاضر شدم و احادیث او را نوشتم، وقتی به بصره برگشتم در بنانه (محلی بوده در بصره) ابن أبي خدویه را ملاقات کردم، وی گفت: ای سلیمان از کجا می‌آیی؟ گفتم: از کوفه. گفت: حدیث چه کسی را نوشته‌ای؟ گفتم: حدیث حفص بن غیاث را، گفت: تمام احادیث او را نوشته‌ای؟ گفتم آری، گفت: حدیثی که درباره گوسفند قربانی حفص از جعفر بن محمد علیهماالسلام از پدرش از ابوسعید خدری روایت کرده است را هم نوشته‌ای؟ گفتم نه! گفت چشمت گریان باد! پس در کوفه چه می‌کردی؟ ابوایوب سلیمان می‌گوید: کیف و همیان خود را نزد نرسیین (خرمافروشان) گذاشته و به کوفه برگشتم، و مجدّداً به خانه حفص بن غیاث وارد شدم، حفص پرسید از کجا می‌آیی؟ گفتم: از بصره، گفت: پس چرا برگشتی؟ گفتم: از ابن خدویه چنین و چنان شنیدم. و حفص بن غیاث نیز آن حدیث را برای من روایت کرد و من برگشتم.

🔖تاریخ بغداد ج ۹ ص ۴۸

🟥این مطالب نشانگر آن است که در آن عصر شیعیان با آن‌همه مشکلات، و علی‌رغم همه سختی‌های موجود، برای نوشتن حدیث، در جهت تدوین آن، تلاش بی وقفه و پیگیری داشته و مجموعه‌های ارزنده‌ای در دسترس جامعه اسلامی گذارده‌اند که هر کدام از آن‌ها برای راه یافتن به معارف دینی حائز اهمیت ویژه‌ای می‌باشند و باید قدردان زحمات تمام محدثین و مؤلفین جوامع روایی بود. متأسفانه بارها دیده شده وقتی در کانال نقدی بر یکی از علما یا محدثین وارد می‌کنیم برخی آن‌را به منزله نادیده گرفتن تمام زحمات آن شخص قلمداد می‌کنند، در صورتیکه معنی نقد آنچه که آنان فکر می‌کنند نیست! به عنوان مثال بارها در نقد شیخ مفید رحمت الله علیه مطالبی را در کانال منتشر کرده‌ایم، اما این به معنای نادیده گرفتن زحمات این عالم و فقیه بزرگ شیعه نبوده و نخواهد بود و در مسائل فراوانی از آثار و نظرات ایشان استفاده کرده‌ و قدردان زحماتش بوده‌ایم و به هیچ وجه نمی‌توان منکر زحمات وی در تاریخ تشیع بود. قطعا مخالف نگاه صفر و صدی و نادیده گرفتن زحمات این بزرگان بوده و هرگونه توهین و بی احترامی به این بزرگان نشان از جهالت و عناد دارد.

@negahinou

شیعه پژوهی

23 Nov, 18:14


🏆بر شماست فتوا دادن و بر ماست که نگذاریم شما در خطا واقع شوید!

⬅️داستان و توقیعی که در اوج اختلافات بین دو طیف اخباری و اصولی توسط برخی روحانیون بی‌سواد اصولی در جهت فریب مردم جعل و ترویج شد

🟥تنکابنی در قصص العلماء چنین نقل می‌کند: 🔜در زمان شیخ مفید، شخصی از روستایی به خدمت ایشان رسید و سوال کرد: زنی حامله فوت کرده و حملش زنده است، آیا باید شکم زن را شکافت و طفل را  بیرون آورد و یا به همان حالت او را دفن کنیم؟
شیخ فرمود: با همان حمل، زن را دفن کنید.
آن مرد برگشت. ولی متوجه شد، سواری از پشت سر می‌تازد و می‌آید، وقتی نزدیک او رسید، گفت: ای مرد! شیخ مفید می‌گوید: شکم آن زن را بشکافید و طفل را بیرون بیاورید، بعد او را دفن کنید.
مرد روستایی همان کار را کرد. پس از مدتی، ماجرای آن سوار را برای شیخ مفید نقل کردند. شیخ فرمودند: من کسی را نفرستاده بودم. معلوم است آن شخص، نماینده حضرت صاحب الزمان علیه‌السّلام بوده‌اند، حال که ما در احکام شرعی اشتباه می‌کنیم، همان بهتر که دیگر فتوا ندهیم. لذا در خانه خود را بست و بیرون نیامد اما از ناحیه مقدسه حضرت صاحب الزمان علیه‌السّلام توقیعی برای شیخ صادر شد: بر شماست فتوا دادن و بر ماست که نگذاریم شما در خطا واقع شوید!🔙

⬅️در نزاع‌های اعتقادی و علمی درون مذهبی یکی از بهترین روش‌ها برای چیره شدن بر طرف مقابل جعل داستان و حدیث در تأیید خویش و رد طیف مقابل است که مثالش را قبلا در جعل حدیث و کتاب از سمت میرلوحی به علت دشمنی با مجلسی‌ها در عصر صفویه نشان دادیم.
داستان مضحک فوق نیز باز می‌گردد به اوج اختلافات بین دو طیف اخباری و اصولی در عصر قاجار.

⬅️اما برویم به سراغ بررسی این افسانه، خود شیخ مفید در کتاب المقنعه مضمون روایاتی از ائمه اطهار علیهم‌السّلام که قبل از او توسط صدوق در من لا یحضره الفقیه، کلینی در کافی و کتاب فقه الرضا علیه‌السلام نقل شده را بدین شرح بیان می‌کند:
🔜اگر زنی مرحوم شد و طفل در شکمش زنده باشد، شکم [یا پهلوی] او را میشکافند و طفل را خارج می‌کنند و سپس آن شکاف دوخته شده و زن را غسل و کفن کرده و دفن می‌کنند.🔙

🔴حتی بدون در نظر گرفتن احادیث و روایات در خصوص این امر و مخالفت مفید با رؤیت امام زمان در عصر غیبت و عدم ذکر این افسانه در کتب خود شیخ و شاگردانش و علمای شیعه تا چندین قرن بعد، نجات یک انسان ولو نوزاد و جنین یک بحث مهم عقلی و دستوری الهی است و از فردی مانند شیخ مفید بعید است که چنین حکم اشتباهی بدهد. این افسانه نشانگر بی‌سوادی و حماقت جاعل است و عجیب اینکه سال‌ها این داستان را در کتاب‌ها و بالای منابر برای ما تعریف کردند و ما هم ...

📎این مقاله را با موضوع ساختگی بودن توقیعاتی که مخاطبش شیخ مفید است را هم ببینید.


@negahinou

شیعه پژوهی

23 Nov, 07:57


🏆مشکل از زبان فارسی است یا مترجمان؟!

⬅️فنومنولوژی (پدیدارشناسی) روح

🟥هگل در اکتبر ۱۸۰۳ به مدت یک هفته اطراف خرابه‌های ینا می‌گشت و تکه‌های کاغذی در جیب کت خود حمل می‌کرد که باید سرنوشت فلسفه آلمانی را شکل می‌دادند. آنها حاوی آخرین فصل کتاب فنومنولوژی روح بودند که در یک شب ناآرام با عجله تکمیل شد، توسط مؤلفی که هم پریشان از رویدادهای حوادث سیاسی زمانش بود و هم یک انتشاراتی بسیار عجول او را تحت فشار قرار داده بود. روز بعد ناپلئون به سرعت برق در جنگ با ینا پیروز شد.
"پس از آن هگل، امپراتور این جان جهان را دید که برای شناسایی در شهر گشت می‌زد: با دیدن چنین فردی در واقع احساس عجیبی به انسان دست می‌دهد، اینجا بر یک نقطه چشم دوخته و بر اسبی نشسته، پیروز شده است و بر جهان حکومت می‌کند."
اما خود هگل غارت شده بود و تنها چند روز بعد توانست دست‌نوشته‌اش را به انتشاراتی بامبرگ بفرستد. کتاب پدیدارشناسی روح شاید برجسته‌ترین و در عین حال مبهم‌ترین کتاب هگل باشد، کتاب پیشگامی که تمام فلسفه او اکنون در آن قرار دارد. این کتاب خلاصه‌ی همه‌ی کارهای پراکنده قبلی هگل است و آنها را غنا می‌بخشد؛ کتابی دارای اندیشه محوری و قوی، گرچه کاملاً بی ابهام نیست، جوشان و خروشان گاهی و به ویژه در بخش دوم لبریز از احساسات و در نهایت منسجم، همه چیز در آن لحاظ شده است، اثری از نشاط جوانی و در عین حال حاوی نشانه‌های پختگی، به رغم همه تغییرات درونی، نبود یکپارچگی و پیچیدگی‌های غیر ضروری زبانی، اثری عمیق از یک اندیشه کامل است.

🟥همانگونه که در متن فوق از ابهام کتاب نوشتم، این اثر یکی از مبهم‌ترین آثاری است که تا کنون خوانده‌ام، ابتدا ترجمه‌ی زیبا جبلی از این کتاب را تهیه کرده و از کتاب هیچ چیزی نفهمیدم و بعد پرس و جو گفتند ترجمه‌اش هیچ ارزشی ندارد و واقعا ترجمه‌ایست بدون هیچ فایده و کارایی، سپس ترجمه ی آقایان حسینی و اردبیلی را تهیه کردم، به نسبت کتاب قبلی بهتر و قابل استفاده‌تر بود، اما بعضا با ابهاماتی در میان سطور و بخش‌های کتاب مواجه می‌شدم که ساعت‌ها وقتم را می‌گرفت و باید به فایل‌های صوتی تدریس این کتاب یا سایر آثاری که به شرح کتاب پرداخته‌اند مراجعه می‌کردم. علاوه بر اینکه می‌گویند هایدگر و کانت و هگل سخت می‌نوشتند!، نمی‌دانم مشکل از زبان فارسی است یا مترجمان ایرانی کتاب‌های آلمانی، تقریبا در اکثر ترجمه‌های فارسی کتاب‌های فلسفی آلمانی، ابهام در ترجمه‌ها شدیدا خودنمایی می‌کنند، شاید اگر کمی زبان آلمانی می‌دانستم بهتر می‌توانستم بگویم که ایراد از زبان ماست یا مترجمان این آثار.

📎در بخش‌های ابتدائی کتاب، هگل در باب روح چنین می‌گوید: حیات روح حیاتی نیست که خود را از مرگ پس کشد و از دسترس ویرانی مصون نگاه دارد، بلکه حیاتی است که [مرگ را] تاب می‌آورد و خود را در آن تداوم می‌بخشد. روح تنها زمانی به حقیقتش دست می‌یابد که خود را در اوج تجزیه‌شدگی و شقاق بیابد.

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

23 Nov, 06:04


❤️‍🩹شهادت شیعیان مظلوم و بی‌دفاع پاراچنار پاکستان را محضر امام زمان علیه‌السلام و شیعیان اميرالمؤمنين علیه‌السلام تسلیت عرض می‌کنیم.

@negahinou

شیعه پژوهی

22 Nov, 08:32


🏆مرحوم بهلول و اعلام سال ۱۴۰۰ هجری شمسی به عنوان سال ظهور امام زمان❗️

🟥وعده الهی این است که هر زمانی را که وقاتون برای ظهور اعلام نمایند خداوند خلاف آن‌را عملی می‌سازد.

🟥أَخْبَرَنَا أَبُو سُلَيْمَانَ أَحْمَدُ بْنُ هَوْذَةَ قَالَ حَدَّثَنَا إِبْرَاهِيمُ بْنُ إِسْحَاقَ اَلنَّهَاوَنْدِيُّ بِنَهَاوَنْدَ سَنَةَ ثَلاَثٍ وَ سَبْعِينَ وَ مِائَتَيْنِ قَالَ حَدَّثَنَا عَبْدُ اَللَّهِ بْنُ حَمَّادٍ اَلْأَنْصَارِيُّ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ سَنَةَ تِسْعٍ وَ عِشْرِينَ وَ مِائَتَيْنِ قَالَ حَدَّثَنَا عَبْدُ اَللَّهِ بْنُ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَلَيْهِ السَّلاَمُ أَنَّهُ قَالَ: أَبَى اَللَّهُ إِلاَّ أَنْ يُخْلِفَ وَقْتَ اَلْمُوَقِّتِينَ .

☄️امام صادق علیه‌السلام فرمودند:🔜خداوند جز اين نمى‌خواهد كه زمانى را كه تعيين‌كنندگان وقت معيّن مى‌كنند خلاف آن را ظاهر سازد🔙.

🏆در این ایام شاهدیم برخی معرکه‌گیر در کانال‌ها و پیج‌های مختلف، گزارش‌های جنگ و تحریم و قحطی و سیلاب و گرانی و باران را نشان داده، با تطبیق با بعضی روایات و با چاشنی گمانه‌زنی و سایر مزخرفات مانند محاسبات ابجدی می‌گویند که همین روزهاست که ظهور رخ دهد! کار معرکه‌گیر لاف زدن و جلب توجه است. لذا فریب نخورید، اگر نمی‌دانید پس بدانید و بخوانید که از زمان‌های دور و بصورت افراطی در زمان قاجار رسمی پدید آمد که علما کتاب‌های شبه‌ملاحم می‌نوشتند و گرانی نان و قمار و فروش شراب و خشک‌سالی و خیلی چیزهای دیگر را نشان از آخرین روزهای غیبت می‌دانستند. اما می‌بینید که چند قرن گذشته و هنوز ظهور رخ نداده است. شرایط حال ایران و دنیای شیعه گرچه سخت است اما شیعه روزهای خیلی بدتر از اینها هم دیده، زمان‌هایی بوده که مردم ایران به علف خواری، مرده خواری و حتی آدم‌خواری افتاده‌اند. در قحطی جنگ جهانی اول با ظلم آشکار کشورهای استعمارگر و افتضاحی که برخی علمای خود فروخته نیز در آن نقش داشتند بسیاری از مردم ایران تلف شدند. لذا به یاد داشته باشید مصائب و حوادث شرط لازم و نه کافی برای ظهورند. فراموش نکنید که بجز علائم قطعیه که در روایات بدان تصریح شده هیچ علامت دیگری به صورت خاص و قطعی نشان از ظهور قریب الوقوع نیست، برخی علائم هزار سال پیش و برخی قرن‌ها پیش اتفاق افتاده‌اند. لذا پیوسته برای فرج دعا کنید، روایات را هر چه بیشتر بخوانید، بخصوص در این زمینه غیبت نعمانی، کمال الدین صدوق، غیبت طوسی، کفایة المهتدی و کتابهای علی بن عبد الکریم نیلی را و نشرشان دهید، گوش به زنگ و آماده باشید؛ اما جوگیر نشوید و از دسته مذموم مستعجلون نباشید بلکه از مقرّبون باشید. گول معرکه گیرانی را که با گمانه زنی، اخبار مصائب، جفر و علم حروف، نقل قولهای نوستراداموس و خاله و عمو و سایرین زمان ظهور را القاء می‌کنند نخورید.

@negahinou

شیعه پژوهی

21 Nov, 23:58


🏆خاطرات ایام دانشجویی و ...

🟥یادش بخیر، دوران دانشگاه و دانشجویی (بنده‌ دو ماه قبل از اینکه ۱۷ سالم تمام شود، اواخر دهه هفتاد بود که وارد دانشگاه شدم) معمولا آخر هفته‌ها یا ایامی که کلاس نداشتیم را جهت زیارت مرقد مطهر حضرت معصومه سلام‌الله‌علیها و جمکران و شرکت در نماز جماعت مرحوم  آقای بهجت راهی قم می‌شدیم. جوان بودیم و گرم! بیشتر از آنکه در حرم مطهر به زیارت مشغول شویم، اشتیاقی عجیب برای حضور در جمکران یا شرکت در نماز‌ جماعت صبح آقای بهجت را داشتیم. بعضا بعد از اذان در صحن حرم به کمین می‌نشستیم تا هنگام ورود آقای بهجت جهت زیارت حرم، از دور ایشان را ببینیم.
می‌گفتند آقای بهجت با امام عصر سلام الله علیه در ارتباط هستند و چشم برزخی داشته و حقیقت انسان‌ها را می‌بینند. (خود ایشان هیچ‌وقت چنین ادعاهایی نداشته‌اند)
از ترس این‌که مارا به شکل پاندا، خرگوش، کوالا، کانگورو یا پنگوئن نبینند معمولا نزدیک ایشان نمی‌شدیم و از پشت سر با دست کشیدن بر روی شانه‌ی ایشان به دنبال تبرک جستن بودیم!
پس از فارغ‌التحصیلی فهمیدم که مسجد جمکران و داستان عجیب و غریبش هیچ سندی ندارد و بعد از دوران قاجار مشهور شده است. (عبارت جمکران را در کانال جستجو کنید)
بعدها خبری منتشر شد مبنی بر اینکه آقای بهجت فرموده‌اند ظهور نزدیک است و حتی خیلی پیرمردها !! هم آن را درک می‌کنند. با پرس و جو و کلی گشتن، کلیپ اصلی را دیدیم و خلاصه کلام اینکه متوجه شدم آقای ... که در حال حاضر هم در قید حیات بوده و مدعی تشرف محضر امام زمان علیه‌السلام هستند از سادگی و اعتماد آقای بهجت سوءاستفاده کرده و چنین مطلبی را به ایشان گفته‌اند. آقای ... طی سالیان اخیر حتی سال ظهور را هم گفته بودند که با گذر از آن سال، کذب بودن وعده‌هایش آشکار شد.
به هرحال بر خلاف وعده‌ی آقای ‌..‌. ، هم آقای بهجت رضوان الله علیه از دنیا رفتند و هم مرحوم ناصری و هم پیرمردتر از آن بزرگواران، ولی موفق به درک ظهور نشدند. اما سوالی که ذهنم را درگیر کرده این است، مگر آقای بهجت چشم برزخی نداشته و از باطن عالم و انسان‌ها و عالم غیب مطلع نبودند؟! پس چگونه فریب آن آقای مدعی تشرفات محضر امام زمان علیه‌السلام، را خوردند؟

بگذریم از اینکه آیا در عصر غیبت اصلا چنین امکانی یعنی تشرف محضر امام غائب و ولی عصر علیه‌السلام وجود دارد یا نه (به این موضوع در کانال می‌پردازیم)، در روایات فراوان می‌بینیم که تعیین زمان ظهور و پیشگویی‌های این‌چنینی شدیدا مذمت شده‌اند و قطعا چنین پیش‌گویی‌هایی که بازارش در دو دهه‌ی اخیر بسیار گرم شده، مفاسد فراوانی خواهند داشت.
مرحوم آقای بهلول هم با قطعیت گفته‌ بودند امام زمان علیه‌السلام در سال ۱۴۰۰ ظهور خواهند کرد ولی ...

🟥تطبیق اشتباه نشانه‌های ظهور از علامه مجلسی رضوان الله علیه را اینجا بخوانید.
🟥پیروزی ژاپن بر چین از نشانه‌های ظهور!
🟥پیش‌بینی ظهور امام زمان علیه‌السلام بین سال‌های ۷۴۵ تا ۷۴۹ هجری

@negahinou

شیعه پژوهی

21 Nov, 15:35


✔️فریب آیت الله بهجت توسط یکی از مدعیان تشرف محضر امام زمان علیه‌السلام !

متأسفانه این شخصی که ادعای تشرفات داشته و دارد؛ نقش پررنگی در داستان سازی و نقل کرامات عجیب برای علما و تشرفات داشته است.

🔴عَنْ أَبِی بَصِیرٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْقَائِمِ ع فَقَالَ کَذَبَ الْوَقَّاتُونَ إِنَّا أَهْلُ بَیْتٍ لَا نُوَقِّت‏

ابی بصیر از امام صادق علیه السلام نقل می کند که: از او درباره قائم علیه السلام پرسیدم؛ فرمود: وقت گزاران دروغ گفته‏اند. ما خاندانی هستیم که وقت را تعیین نمی کنیم‏.

🔴عَنِ الْفُضَیْلِ بْنِ یَسَارٍ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ ع قَالَ: قُلْتُ لِهَذَا الْأَمْرِ وَقْتٌ فَقَالَ کَذَبَ الْوَقَّاتُونَ کَذَبَ الْوَقَّاتُونَ کَذَبَ الْوَقَّاتُونَ إِنَّ مُوسَی ع لَمَّا خَرَجَ وَافِداً إِلَی‏ رَبِّهِ وَاعَدَهُمْ ثَلَاثِینَ یَوْماً فَلَمَّا زَادَهُ اللَّهُ عَلَی الثَّلَاثِینَ عَشْراً قَالَ قَوْمُهُ قَدْ أَخْلَفَنَا مُوسَی فَصَنَعُوا مَا صَنَعُوا؛

فضیل بن یسار گوید: به امام باقر علیه السلام عرض کردم: برای این امر وقتی هست؟ فرمود وقت‏ گزاران دروغ گویند؛ وقت‏ گزاران دروغ گویند؛ وقت ‏گزاران دروغ گویند...

📚الکافی، ج ۱ ص ٣۶٨

#بهجت #ناصری

@negahinou

شیعه پژوهی

21 Nov, 09:12


🟥علامه طباطبائی می‌فرمود: ایــن مشروطیت و آزادی و غرب‌گرائی و بی‌دینی و لاابالی‌گری که از جانب کفار برای ما سوغات آمده است، این ثمره را داشت که دیگر درویش‌کُشی منسوخ شد، و گفتار عرفانی و توحیدی، آزادی نسبی یافته است؛ و گرنه شما می‌دیدید امروز هم همان اتهامات و قتل و غارت‌ها و به دار آویختن‌ها برای سالکین راه خدا وجود داشت❗️❗️ (مطلب مرتبط)

#دکتر_سروش

تصویر کتاب را در اینجا ببینید.

@negahinou

شیعه پژوهی

21 Nov, 05:37


🏆این بخش از سریال دارک، کلامی از صدرا را (شاید هم بی‌ربط) در ذهنم تداعی کرد که عالم به مثال دایره‌ای است که اول و آخرش یکیست!

🟥«هُوالذي يَبدأ الخَلق ثم يعيده: اوست كه موجودات را مى‌آفريند، سپس آنها را بازمیگرداند» اشاره است به آنکه خداوند همانطور که آغاز آفرینش را به خارج گردانیدن موجودات از نهانگاههای امکان به سوی جهان ارواح قرار داد و بعد از عالم ارواح آنان را به عالم اشباح و اجساد فرود آورد و از نفوس آسمانی و زمینی بر ملکوت اعلی و اسفل و بر افلاک و ستارگان و کره‌ی اثیر و هوا و آب و زمین گذر داد؛ تا آن‌که در پست‌ترین مکانها و فضای ظلمانی، یعنی هیولی و دریای تاریکی و جامعه‌ای که مردمانش ظالم و جبارند فرود آورد. این پایان تدبیر الهی همانگونه که خود فرموده می‌باشد: «يُدبر الْأمر من السماءِ إِلَى الأرض: کار را از آسمان تا به زمین تدبیر می‌کند» سپس بازگشت از دروازه انسانی -با کشش و عنایت ربانی- به سوی خدا همانگونه که فرود آمده بود واقع می‌شود. یعنی با قطع دلبستگی از منازل و مقاماتی که در گذرگاه او بوده،آنها را ترک گفته و به کناری می‌نهد. هنگامی که از این منازل میگذشت فایده و اثرات این منزلها را برای تکامل وجود انسانی خود -از ماده و صورت و روح و جسم- به امانت گرفته بود، به همین دلیل از مقام قرب محجوب و به کثرت مشغول و از وحدت غافل شد.
چنانچه خداوند می فرماید:«الهاکم التکاثر حتى زرتم المقابر: فزونی جستن از هم شما را سرگرم ساخت تا آنکه کنار گورها (برای شمارش مردگان) رسیدید» یعنی بدنهای تاریک بدان سبب که گورهای ارواحند هنگامی که آهنگ بازگشت به جذبه و کشش: «ارجعي إِلی ربک: پس درآی در زمره بندگانم» فرا رسید، آنچه از هر منزلی به عاریت گرفته بود باز گرفته میشود؛چون امانت می‌باید بازگردانده شود، در نتیجه بدون خودبینی و انانیت آینه‌ی وجودش از هر صورتی خالی شده، در این هنگام کشش و عنایت الهی در او تصرف کرده و در آینه‌ی وجودِ خالی از غیر او، صورت حقِ باقی و پایدار جلوه کرده و چهره می‌نماید.
🔜جهان وجود سرتاسر مانند دایره‌ای است که پایانش به آغازش باز می‌گردد، یکی از دو قوس این دایره نزولی و دیگری صعودی است و دارای دو نقطه: اولی پایان قوس اول و ابتدای قوس دوم است که عبارت از هیولی باشد و دیگری برعکس؛ و آن انسان کامل و روح عالم، مظهر اسم «الله» و خلیفۀ الهی است. ليس على الله بمستنكر ● ان يجمع العالم في واحد🔙

⬅️متن عربی
@negahinou

شیعه پژوهی

21 Nov, 05:03


🏆به قول مرحوم شیخ محمد رضا مسجد شاهی اصفهانی:🔜کل اصولي ، أخباري من حيث لا يشعر و كل أخباري ، اصولي من حيث لا يشعر🔙

@negahinou

شیعه پژوهی

21 Nov, 00:13


👁‍🗨سریال "دارک"

🔠مجموعه‌ای که سراسر نکات فلسفی‌ایست از آنچه در آثار نیچه، شوپنهاور و هایدگر و از همه مهم‌تر نظریات علمی انیشتین خوانده‌ایم

🏆سریال دارک یکی از آثار پیچیده و پرمحتوا است که از نظر فلسفی موضوعات مختلفی را مطرح می‌کند. در این سریال، مسائلی همچون زمان، سرنوشت، اختیار، و مفاهیم مختلف از جمله "چرخه‌وارگی" [ادوار و اکوار] مورد بررسی قرار می‌گیرد. در زیر به چند نظر فلسفی مرتبط با سریال دارک اشاره می‌کنم:

🟥فلسفه زمان و علت و معلول: در این سریال، زمان به شکلی غیرخطی و پیچیده به نمایش گذاشته می‌شود. این سریال با جابجایی‌های زمانی و سفر در زمان به بررسی مفهوم زمان و رابطه آن با علت و معلول می‌پردازد. از منظر فلسفی، این می‌تواند به پرسش‌هایی مانند "آیا زمان واقعی است؟" و "آیا همه چیز از پیش تعیین شده است یا اختیار انسانی داریم؟" پاسخ دهد. در بسیاری از قسمت‌های سریال، شخصیت‌ها با مشکلات و تناقضاتی در درک زمان روبرو می‌شوند که به بحث‌های فلسفی پیرامون این موضوع دامن می‌زند.

🟥فلسفه سرنوشت و اختیار: بسیاری از شخصیت‌ها در یک چرخه زمانی گرفتار هستند که گویی هیچ راه فراری از آن ندارند. این موضوع باعث می‌شود که مفهوم سرنوشت و اختیار به طور عمیقی بررسی شود. آیا انسان‌ها واقعاً اختیار دارند یا همه چیز از پیش نوشته شده است؟ سوالاتی مانند این که آیا شخصیت‌ها قادر به تغییر آینده خود هستند یا خیر، به طور مکرر در سریال مطرح می‌شود. در این زمینه، شباهت‌های زیادی به فلسفه‌های پیشین مانند نظریه‌های دترمینیسم (تعیین‌گرایی) و لیبرتاریانیسم (آزادی اراده) دیده می‌شود.

🟥نظریه‌های چرخه‌وار بودن و دایره‌وار بودن [بحث ادوار و اکوار]: سریال دارک به شدت بر مفاهیم "چرخه" و "دایره‌وار بودن" تأکید دارد. این که تاریخ و اتفاقات به گونه‌ای دایره‌ای تکرار می‌شوند، از جنبه‌های فلسفی می‌تواند به نظریات نیچه در مورد بازگشت ابدی (Eternal Recurrence) ارتباط پیدا کند. نیچه معتقد بود که اگر انسان‌ها هر لحظه از زندگی خود را دوباره و دوباره تجربه کنند، آیا باز هم قادر خواهند بود آن را به شکلی معنادار و شجاعانه زندگی کنند؟ در دارک، این بازگشت‌های مکرر و وقوع حوادث مشابه بارها تکرار می‌شود، و شخصیت‌ها در تلاش برای فهمیدن این چرخه بی‌پایان هستند.

🟥فلسفه شک و بی‌اعتمادی به واقعیت: در این سریال، سوالات زیادی در مورد واقعیت و درک شخصی هر فرد از جهان مطرح می‌شود. شخصیت‌ها معمولاً با شک و تردیدهایی نسبت به آنچه که می‌بینند و تجربه می‌کنند، مواجه هستند. این مسأله به جنبه‌های فلسفی پرسش‌هایی مانند "واقعیت چیست؟" و "آیا آنچه که ما می‌بینیم و تجربه می‌کنیم همان حقیقت است؟" ارتباط دارد. از این منظر، دارک می‌تواند به فلسفه‌های پیرامنیک (پیرامنیا) و برهان شکاکانه اشاره داشته باشد.

🟥فلسفه اخلاقی و پیامدهای انتخاب‌ها: در دارک، با توجه به پیچیدگی‌های سفر در زمان و تغییرات احتمالی در گذشته و آینده، مسئله پیامدهای اخلاقی انتخاب‌ها و اعمال افراد نیز مورد توجه قرار می‌گیرد. شخصیت‌ها با مشکلات اخلاقی پیچیده‌ای روبه‌رو هستند که اغلب در تلاش‌اند تا تصمیمات درست یا بد را اتخاذ کنند، اما پیچیدگی زمان و تداخل انتخاب‌ها باعث می‌شود تا آن‌ها در موقعیت‌های اخلاقی دشواری قرار گیرند. این جنبه از سریال به طور غیرمستقیم پرسش‌هایی در مورد مسئولیت اخلاقی و نتایج اعمال مطرح می‌کند.

🟥هستی‌شناسی و وجود انسان: در نهایت، سریال دارک با مواجهه شخصیت‌ها با خود و درک هویتشان، مسائلی عمیق درباره هستی‌شناسی و وجود انسان مطرح می‌کند. اینکه انسان‌ها چگونه خود را در زمان و فضا تعریف می‌کنند و چه معنایی برای زندگی و وجود خود قائل هستند، سوالاتی اساسی است که در این سریال با عمق خاصی پرداخته می‌شود. این از جنبه‌های فلسفی به بحث‌های وجودگرایی و هستی‌شناسی می‌پردازد.


⬅️در کل می‌توان گفت: سریال دارک با پرداختن به مسائلی مانند زمان، اختیار، سرنوشت، اخلاق و حقیقت، یک فضای غنی برای بررسی مفاهیم فلسفی فراهم می‌کند. این سریال به نوعی دعوت به تفکر عمیق‌تر در مورد مسائل پیچیده‌ای همچون چرخه زندگی، تصمیمات اخلاقی و طبیعت انسان است.

✏️مسعود سلطانی

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

20 Nov, 21:56


🏆مفهوم و معنای زندگی چیست؟

🟥افراد زیادی در برهه‌ای از زندگی‌شان این پرسش را مطرح می‌کنند که معنای زندگی چیست؟! با مراجعه به سایت ExcellenceReporter.com می‌توانید دیدگاه بیش از ۸۰۰ متفکر از حوزه‌های مختلف  از کنفسیوس، بودا، سقراط تا ابن سینا و کانت و هایدگر و متفکران معاصر درباره معنای زندگی را بخوانيد. افراد بسیار متفاوتی به این پرسش علاقه‌مندند و احتمالاً دیدگاه‌های ارزشمندی در این باره ارائه می‌دهند، اما اگر حوزه خاصی وجود داشته باشد که انتظار داشته باشید پاسخ‌های تحلیلی خاصی از آن بشنوید، آن حوزه‌ی فلسفه است. هر چه باشد، این پرسشی فلسفی است، پس اگر دلیلی برای حضور سنت‌های فلسفی در جهان ما وجود داشته باشد، مطمئناً برای روشن کردن پرسش‌هایی از این دست است.
با این حال افرادی هستند که هم به این پرسش و هم به توانایی فلسفه برای پرداختن به آن شک دارند. خردگراهای علم‌باور افراطی‌ای وجود دارند که گمان می‌کنند بهترین پاسخ‌ها همواره باید پاسخ‌های علمی باشند و متفکران دیندار رادیکالی وجود دارند که می‌خواهند با ایمان، این نوع پرسشگری فلسفی را نادیده بگیرند. اما آن‌ها باید بدانند که با بیان این دیدگاه‌ها وارد قلمرو اصلی فلسفه می‌شوند. آن‌ها برای آنکه ما را قانع کنند که این پرسش مشروع نیست، باید درگیر استدلالی فلسفی شوند که از هر استدلالی که در تاریخ فلسفه صرف این پرسش شده است مجاب کننده تر باشد، استدلالی که این تصور را القا می‌کند که گویی طرح این پرسش کاملاً منطقی است - پرسشی که پاسخ‌های معقول بسیاری می‌توان به آن داد، حتی اگر آن پاسخ‌ها گاه نسبتاً گمان‌ورزانه باشند. با در نظر گرفتن این که این پرسش نمادین‌ترین پرسش فلسفی است و بسیاری از بزرگان شناخته شده اظهارات بدیعی درباره‌ی آن داشته‌اند به راستی تعجب آور‌بود اگر آن پرسش پرسشی حقیقی و بیانگر مسائلی حقیقی نبود. و با توجه به این که بسیاری از مردم همچنان این پرسش را مطرح می‌کنند، و بدیهی است که برای پاسخ دادن به آن به فلسفه رجوع می‌کنند، مطمئناً آن پاسخ‌ها باید منبع عظیمی برای ایجاد علاقه به فلسفه باشند.

☄️در ادامه با ترجمه‌ی دیدگاه برخی بزرگان حکمت و اندیشه [در تعریف معنای زندگی] در خدمت شما اعضای محترم کانال خواهیم بود.

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

20 Nov, 21:20


🔥مدح و دفاع بهت‌آور علی شریعتی از غاصب دوم خلافت

▶️شریعتی پس از مدح عجیب عمر بن خطاب، در قسمتی از متن فوق با حالت انکاری چنین می‌گوید: 🔤چنين کسی (عمر) چگونه حق‌کشی می‌کند؟ بر خلاف وصایت پيغمبر عمل می‌کند؟ به مسلمانان خیانت می‌کند؟ خاندان پيغمبر را محروم می‌سازد؟ حق علی را غصب می‌کند؟🔤

@negahinou

شیعه پژوهی

20 Nov, 20:12


✔️تدریس سحر (جادوگری) و علوم غریبه در University of Exeter در مقطع کارشناسی ارشد‼️

POSTGRADUATE TAUGHT
MA Magic and Occult Science


https://www.exeter.ac.uk/study/postgraduate/courses/arabislamic/magic-occult-science/

@negahinou

شیعه پژوهی

20 Nov, 07:58


✔️اعتراض و پاسخ یکی از اعضای محترم کانال به این پست که عينا در متن ذیل می‌توانید مطالعه کنید:

سوالی که از این حدیث شریف ممکن است به ذهن خطور کند این است که مگر امیرالمومنین علیه السلام به صداقت و وثاقت و عصمت حضرت زهرا سلام الله علیها شکی داشته اند که فرمایش ایشان را نپذیرفته و خودشان شخصا می‌روند و از پیامبر اکرم صلی‌الله علیه وآله استفتاء می کنند؟


و اما پاسخ این سوال:
این حدیث شریف دلالتی بر مطلبی که در سوال مطرح شد ندارد به دلیل دو وجهی که متصور است

۱-ممکن است امیرالمومنین علیه السلام برای اثبات صداقت و صدیقه بودن حضرت زهرا سلام الله علیها این سوال را از پیامبر اکرم صلی‌الله علیه وآله پرسیده باشند که مردم متوجه تایید پیامبر صلی‌الله علیه وآله نسبت به صداقت و صدیقه بودن حضرت زهرا سلام الله علیها بشوند و تایید پیامبر اکرم صلی‌الله علیه وآله در اذهان مردم باقی بماند.


۲-ممکن است، امیرالمومنین علیه السلام از جهت استفتاء حکم و تکلیف شخصی خودشان به خدمت پیامبر اکرم صلی‌الله علیه وآله مشرف شده باشند نه از این جهت که به صداقت صدیقه طاهره سلام الله علیها شک داشته باشند.
بعبارتی دیگر، امیرالمومنین علیه السلام هنگامی که به حضرت زهرا سلام الله علیها فرمود ما هذا؟ و حضرت پاسخ دادند که امرنا بهذا رسول الله صلی‌الله علیه وآله،
امیرالمومنین علیه السلام برای اینکه از پیامبر اکرم سوال کنند که حال تکلیف من چیست، خدمت پیامبر اکرم مشرف می‌شوند.
دو قرینه موید این وجه و دلالت این حدیث شریف بر این مطلب است.
قرینه اول:أنا أمرت ((الناس))بذلک
پیامبر اکرم فرمود من ((مردم))را به چنین چیزی امر کردم اما حکم شما متفاوت است.


قرینه دوم:فأنت یاعلی
من مردم را به چنین چیزی امر کردم، اما شما یا علی بما اهللت؟؟

این نحوه مکالمه خصوصا نحوه پاسخ دادن پیامبر اکرم صلی‌الله علیه وآله، پرده از قصد امیرالمومنین علیه السلام از این عمل بر میدارد که قصد امیرالمومنین علیه السلام برای استفتاء از پیامبر اکرم، استفهام و استفتاء از حکم و تکلیف خودشان بوده است نه اشکالی به صدیقه طاهره

شیعه پژوهی

20 Nov, 04:53


✔️جزيره‌ی خضراء در آثار علمای اصولی!

🟥سید بحرالعلوم: و في قصة الجزيرة الخضراء و البحر الأبيض و هي حكاية طويلة أوردها العلامة المجلسي في كتاب (الغيبة من البحار) ما يدل على فضل عظيم للسيد-رحمه اللّه-قال: صاحب القصة-و هو الشيخ زين الدين على ابن فاضل المازندراني: و كان في سنة تسع و تسعين و ستمائة-: «و لم أر للعلماء الامامية هناك-أي في جزيرة الامام-ذكرا سوى خمسة: السيد المرتضى الموسوي، و الشيخ أبي جعفر الطوسى، و محمد بن يعقوب الكليني و ابن بابويه، و الشيخ أبي القاسم جعفر بن اسماعيل-قدس اللّه ارواحهم-»  هكذا في نسختين عندنا، و الظاهر ان الاخير هو المحقق جعفر بن سعيد و اسماعيل تصحيف من الكتاب و هذه مرتبة جليلة لا يعاد لها شي‌ء لو صح النقل.

🔖الفوائد الرجالية ج٣ ص١٣٧

🟥شیخ اسدالله تستری: و منها المحقّق للشيخ الاعظم الرّفيع الشّان اللامع البرهان كشاف حقايق الشّريعة بطرائف من البيان لم يطمثهنّ قبله انس و لا جان رئيس العلماء حكيم الفقهاء شمس الفضلاء بدر العرفاء المنوه باسمه و علمه في قصة الجزيرة الخضراء الوارث لعلوم الأئمة المعصومين و حجتهم في العالمين الشيخ ابى القاسم نجم الدّين جعفر بن الحسن بن يحيى بن سعيد [سعد] الهذلى الحلى افاض اللّه على روضته شآبيب لطفه الخفى و الجلى و احله في الجنان المقام السّنّى و المكان العلىّ و له تلاميذ كثيرة فضلاء و كتب فائقة غرّاء منها الشرائع و النّافع و المعتبر و نكت النّهاية و المسائل الغريّة و المصرية و البغدادية و غيرها.

🔖مقابس الأنوار و نفائس الأسرار ج ١ ص ١٢

🟥ملا احمد نراقی: مع أنّا نقول : إنّه لا علم لنا بلزوم خروج الأكثر أيضا ، لإمكان كون أزمنة ظهور القائم عليه‌السلام أكثر بكثير من جميع تلك الأزمنة ، بل هو الظاهر من الأخبار ، بل يحتمل أن تكون في جميع أزمنة الغيبة للإمام بلاد وأصحاب كثيرة يقيمون الجمعة ، كما يستفاد من بعض الحكايات

🔖مستند الشّيعة ج ۵ ص ۵۰

🟥وحید بهبهانی: أيضا الأخبار الدالة على استحباب صلاة الجمعة ، ويؤيّدها استحباب صلاة العيدين التي توافق الجمعة في الشروط وأدلة الوجوب إلى غير ذلك .
هذا مضافا إلى الإجماعات المنقولة الكثيرة جدّا المتأيّدة بالآثار والاعتبار التي أشرت إليها في الرسالة ( مع أنّ المنقول بخبر الواحد يشمله ما دل على حجّية خبر الواحد ) .
ومن الآثار حكاية المازندراني الذي وصل إلى جزيرة الصاحب عليه‌السلام ، وهي تنادي بالاختصاص بالإمام ومنصوبه.

🔖مدارک الاحکام، ج ۳ ص ۱۸۷

@negahinou

شیعه پژوهی

20 Nov, 04:25


✔️دیدگاه پرفسور هانری کربن فیلسوف و اندیشمند فرانسوی در خصوص حافظ رجب برسی رضوان‌الله‌علیه

🔴هانری کُربَن در فصل "ادغام عرفان ابن عربی در الهیات شیعی" از کتاب فوق می‌نویسد: بُرسی یکی از اندیشمندان شیعه است که در مباحث کلامی صبغه‌ای عرفانی دارد. او الهیات شیعه را با موضوعات ذوقی در آمیخته است؛ آثارش از نظر حکمت شیعی دارای اهمیت فوق‌العاده‌ای است. کتاب مشارق انوار که حاوی خطبه های عرفانی منسوب به حضرت علی علیه السلام است دیباچه ای بسیار عالی بر فلسفه‌ی شیعی به حساب می‌آید ... (ادامه متن را در تصویر ببینید)

🔴هانری کربن در خصوص خطبه البیان امیرالمؤمنین علیه‌السلام می‌گوید: این خطبه حتی اگر هم به واقع از زبان امام اول در کوفه ایراد نشده باشد، بر حسب ذهن و ضمیر شیعی، این خطبه در لحظه‌ی مشخصی از زبان امام ازلی به ضمیر شیعی القا شده است و به لحاظ پدیدار شناسانه همین اهمیت دارد.

📚En Islam iranian. vol 1. p 96

🔴لوئی ماسینیون نیز در این خصوص می‌نویسد: این انسانی شدن خدا نیست بلکه ملکوتی شدن انسان است.

📚'L'Homme parfait en Islam, Opera Minora. vol 1. p 109

@negahinou

شیعه پژوهی

19 Nov, 21:55


✔️اشاره ابن عربی به اوروبوروس در کتاب عقلةالمستوفز

🔴سپس گرداگرد این زمین را به کوهی که بدان احاطه دارد [کوههای قاف] و آن از صخره سبز است [زمرد] بیاراست و بدان (کوه) اژدهایی عظیم را گرداگردش قرار داد که سرش با دمش جمع آمده است، من کسی را که بر این کوه بَر شده بود و این اژدها را دیده بود و با آن سخن گفته بود دیدم، اژدها گفت: سلام مرا به ابی مدین برسان، و آن شخص از ابدال و از صاحبان خطوه بود که بدو موسی سدرانی گفته می‌شد و محمول وی بود!!!

🟥باور به دریای محیط و کوه قاف که از جنس زمرد است با اختلافاتی در طبیعیات قدیمِ تمدن‌های هند، مصر، چین، یونان و خاورمیانه مشهور بوده که چنین باوری در برخی روایات شیعه و سنی به اهل بیت عليهم‌السلام هم منتسب شده است.

☄️پست قبل را ببینید.

@negahinou

شیعه پژوهی

14 Nov, 16:51


🏆در تأويل سوره قدر به وجود حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها با شرح مرحوم شیخ علی اکبر نهاوندی

@negahinou

شیعه پژوهی

14 Nov, 11:42


✔️فخر رازی و انکار غدیر

🔘فخر رازی جهت انکار حدیث غدیر در کتاب نهاية العقول می‌گوید که امیرالمؤمنین عليه‌السلام در آخرین حج پیامبر و بعد آن در زمان غدیرخم، در یمن حضور داشتند!

انسان واقعا ازین لجاجت فخر رازی تعجب می‌کند که با آن جامعیت در معقول و منقول، چنین حرف مضحکی گفته باشد. علاوه بر تواتر حدیث غدیر، همانطور که در پست قبل بیان کردیم امیرالمؤمنین قبل از واقعه غدیر در آخرین حج پیامبر از یمن به ایشان ملحق شده و اعمالشان را همراه پيامبر اکرم انجام داده‌اند. (اينجا را ببینید)

به قول خواجه نصیرالدین طوسی رضوان الله علیه: فخر رازی بزرگتر از آن است که جاهل به اسرار حکمت الهی باشد اما برای تقرب به عوام مردم، در اغلب موارد خود را به تجاهل می‌زده است. و مشهور است که در جایی دیگر در خصوص رازی چنین گفته است: او سنی نشد، بلکه سنی فخر رازی شد؛ یعنی چنین نیست که فخر، اول تحصیل علم و فهم کرده پس از آن در میان مذاهب، مذهب سنت را انتخاب نموده باشد، بلکه اول سنی بوده و مذهب آبائی و اجدادی داشت، پس از آن فاضل و صاحب ادراک شد، ولی عصبیت دین و مذهب اجدادی او را مانع شد که به مذهب شیعه گرایش نماید.

@negahinou

شیعه پژوهی

14 Nov, 01:54


✔️حدیثی قابل تأمل در معتبرترین منابع شیعه و سنی

🔘متن فوق بخشی از حدیثی نسبتا طولانی است که آن‌را از صحیح مسلم انتخاب کردم، اما این روایت با سند صحیح علاوه بر صحیح مسلم و صحیح سنن ابی داوود با تغییراتی در منابع شیعی مانند کتاب‌های کافی، من لا يحضره الفقيه، تهذيب الأحکام و علل الشرایع هم نقل شده است.

🔘این حدیث برای شیعه و سنی بسیار مهم است [هر دوگروه از امام صادق علیه‌السلام نقل کرده‌اند] چون کیفیت حج پیامبر اکرم صلوات الله علیه وآله را بیان می‌کند. به عنوان مثال نووی در شرح خود بر این حدیث می‌گوید: «حدیث جابر حدیث بزرگی است که در بر دارنده فواید متعدد و قواعد بسیار مهمی است. قاضی نیز چنین می‌گوید: مردم نکات و مباحث فقهی بسیاری از این حدیث برداشت نموده‌اند. و ابن منذر در این رابطه کتاب بزرگی تصنیف کرده و صد و پنجاه و چند مسئله فقهی را از آن استنباط کرده است و اگر بیشتر بررسی می کرد، نزدیک به همین تعداد مسئله فقهی دیگر را استنباط نموده و بر آن می افزود.

این قسمت از حدیث که در تصویر مشاهده می‌کنید، دارای نکات فراوانی است که در پست‌های بعد می‌توانید‌آن‌ها را مطالعه نمائید.

@negahinou

شیعه پژوهی

13 Nov, 14:21


✔️صلوات خاصه منتسب به شیخ اکبر، محی‌الدین ابن عربی بر حضرت زهرا سلام الله علیها با نوای ملکوتی مرحوم سلیم موذن‌زاده

🔘ترجمه: درود و تحیات بى شائبه خداوند، و فرشتگان او، و حاملین عرش او، و جمیع عالم آفرینش او، از زمینى او و آسمانى او، بر آن پاکیزه گوهر قدس باد، که با تجرّد قدسیه در هیئت انسیه، عالم بشریت را زینت داده است. آن حقیقت طاهره، خود صورت نفس کلّى و بخشنده و نیرو آورنده عالم عقلى است. پاره اى از حقیقت احمدى، و مَطلَع و مَشرِق انوار علوى است. و اصل و منبع سرچشمه‌هاى اسرار مکنونه فاطمى است. رستگار و آزاد کننده محبّین خود از آتش است، و جوهره ثمره درخت معرفت و یقین، و بزرگ بانوى بانوان عالمین. قدرش معلوم و معروف، و قبرش پنهان و مجهول است. نور دیده رسول اللَه، و نام گرامى و لقب سامى‌اش فاطمه زهراء، و بتول عذراء است؛ که درود و سلام خدا بر او باد.

@negahinou

شیعه پژوهی

13 Nov, 14:06


✔️حضرت فاطمه سلام الله علیها حقیقت شب قدر

🔘امام جعفر صادق علیه‌السلام فرمود: "ما آن را در شب قدر نازل کردیم"، شب حضرت فاطمه علیهاالسلام و قدر خداوند متعال است. هر که حضرت فاطمه را چنان‌که سزاوار آن بانو باشد، بشناسد او شب قدر را درک کرده است. او فاطمه نام گرفت چراکه مردمان از شناختش فطم گشته و بازداشته شده‌اند - یا در شناختش به تردید افتادند - "و تو چه می دانی که شب قدر چیست؟ شب قدر از هزار ماه بهتر است." یعنی از هزار مؤمن بهتر است و او مادر مؤمنان است. "در آن [شب] فرشتگان و روح نازل می‌شوند فرشتگان مؤمنانی هستند که علم خاندان حضرت محمد صلوات‌الله‌علیه‌وآله را دارند و روح القُدس حضرت فاطمه سلام الله علیها است. به فرمان پروردگارشان برای هر امری نازل می‌شوند، شبی است که تا وقت طلوع فجر، سلامتی است. یعنی تا آنگاه که حضرت قائم عليه‌السلام به پا می‌خیزد.

@negahinou

شیعه پژوهی

13 Nov, 11:31


✔️نقل حدیثی مشکوک توسط صدوق در موضوع دلخوری حضرت فاطمه سلام الله علیها از ابوبکر و عمر

🔘همانگونه که در تصاویر می‌بینید، صدوق در حدیثی طولانی در کتاب علل‌الشرايع به ناراحتی شدید حضرت زهرا از عمر و ابوبکر پرداخته، اما نکته مهم ابتدای حدیث است که در آن به قهر حضرت فاطمه با امیرالمؤمنین علیهما‌السلام می‌پردازد، به نحوی که پیامبر اکرم صلوات‌الله‌علیه‌وآله واسطه شده و ایشان را آشتی می‌دهد.

در صورتیکه صدوق دقیقا چند صفحه قبل از حدیث فوق، حدیثی دیگر در خصوص قهر امیرالمؤمنین با حضرت زهرا را نقل و در انتها می‌نویسد: علی و فاطمه چنین نبود که بین ایشان کلامی واقع شود که برای آشتی بین آن دو به رسول خدا نیاز باشد. زیرا علی سرور اوصیاء و زهرا سرور زنان عالم هستند و در حسن خلق اقتدا کنندگان به پیامبر خدا بودند. (باب ۱۲۵ ح ۲)

🔘بنابر آنچه در خصوص ویژگی‌های صدوق در خصوص تحریف و تقطیع احادیث بیان کردیم و با عنایت به نظر وی در انتهای حدیث باب ۱۲۵، بعید نیست که او با اضافه کردن ماجرای جعلی قهر به ابتدای این حدیث طولانی در تصویر، می‌خواسته کل جریان اختلاف و دلخوری حضرت فاطمه از ابوبکر و عمر را با زیرکی زیر سوال ببرد.

@negahinou

شیعه پژوهی

13 Nov, 08:08


✔️صدوق به هیچ وجه نمی‌خواهد شهادت حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها را به دست غاصبین خلافت بپذیرد

صدوق در کتاب اعتقادات هیچ اشاره‌ای به شهادت حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها نکرده (اینجا را ببینید) و در علل الشرایع روایتی جعل می‌کند تا نشان دهد که حضرت به شهادت نرسیده و از لفظ وفات در آنجا استفاده می‌کند. (اینجا را ببینید)
و حتی اظهار حزن و مصیبت و عزاداری برای آن بانوی مظلومه را انکار می‌کند. (اینجا را ببینید)

در کتاب معانی الاخبار نیز در باب ۱۹۱ با عنوان "معنی فرمایش پیامبر به امیرالمؤمنین که برای تو گنجی است در بهشت و تو اختیاردار کران تا کران بهشت می‌باشی" به شرح این عبارت پرداخته و در انتها می‌گوید: از بعضی مشایخ شنیدم که می‌گفتند: منظور از این گنج، فرزند آن بزرگوار محسن است که چون حضرت فاطمه سلام الله علیها بین دو در فشرده شد، او را سقط نمود.
همانطور که مشاهده می‌کنید در اینجا نیز این اعتقاد و مطلب را بر گردن بعضی مشایخ خود می‌اندازد، بی‌آنکه نامی از آن‌ها بیاورد.

👈ادامه دارد ... آنچه در امالی و سایر آثارش نقل شده را نیز بررسی خواهیم نمود.

@negahinou

شیعه پژوهی

13 Nov, 06:16


✔️اعتقاد شیعیان به شهادت حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها در سندی از اواسط قرن دوم هجری

🔘عبدالله بن یزید فزاری اباضی از علمای مشهور اباضیه در قرن دوم هجری در کتاب الردود به اعتقاد شیعیان مبنی بر هجوم به بیت امیرالمؤمنین علیه‌السلام و ضرب و جرح حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها و سقط جنین ایشان بر اثر این واقعه می‌پردازد.

@negahinou

شیعه پژوهی

13 Nov, 05:01


✔️انسان و دین ۱ (مرحوم سید مرتضی جزائری)
@negahinou

شیعه پژوهی

13 Nov, 04:19


✔️اعضای محترم کانال از طریق لینک‌های زیر می‌توانند به مطالب ارائه شده در خصوص شیخ صدوق دسترسی داشته باشند.
👈برای مشاهده صفحه‌ی جامعِ لینک‌ها اینجا را ببینید یا در انتهای این پُست، INSTANT VIEW / مشاهده فوری را بفشارید.

عدم توثیق خاص صدوق در کتب متقدم رجالی

نظر برخی علمای معاصر شیعه در خصوص تقطیع و تحریف روایات توسط صدوق

تقطیعات صورت گرفته در ده درصد روایات کتاب من لا یحضره الفقیه

مصادیقی از تقطیع در روایات کتاب من لا يحضره الفقیه که در صد مورد مخل در معنی هم شده است. این مقاله مهم را هم ببینید.

متفردات روایی صدوق در کتاب من لا یحضره الفقیه

تکفیر تمام محدثین قم به غیر از صدوق توسط سید مرتضی که قرینه‌ی دیگریست برگرایشات اعتزالی صدوق

دخل و تصرف صدوق در روایات به گزارش استاد احمد عبادی

تقطیع فرازهایی مهم از زیارت سیدالشهدا علیه‌السلام توسط صدوق

تحقیقی جامع در خصوص اعمال سلیقه محدثین و مخصوصا شیخ صدوق در تالیف کتب روایی

دیدگاه محدث نوری در خصوص تقطیع و تحریف روایات توسط صدوق (محدث نوری صدوق را متهم به تقطیع زیارت جامعه کبیره کرده است)

تحریف یکی از احادیث مهم در موضوع توحید

مخالفت با نماز روز عید غدیر خم

ثناءِ عظیمِ (!!) صدوق توسط شیخ مفید!

اولین مرتبه در غلو، نفی سهو برای رسول اکرم صلوات الله علیه و آله می‌باشد!

نظر آیت‌الله مددی در خصوص اختلاف صدوق و مفید

نظر آیت‌الله شبیری در خصوص جایگاه کتاب صدوق در میان کتب اربعه

صدوق شهادت ثالثه را شعار غلات میداند!

نقش صدوق در تغییر دیدگاه امامیه نسبت به زید شهید و قیامش

تحریف حدیثی دیگر و تصریح علامه طباطبایی بر تغییر در آن

صدوق اولین عالم شیعه که تصریح به عدم تحریف قرآن می‌کند و نادیده گرفتن روایات تحریف

عدم ارتباط ابن بابویه با اولین و دومین مدعیان سفارت امام زمان علیه‌السلام

علی بن بابویه و تبلیغ امامت جعفر کذاب به گزارش خصیبی

اعتقاد صدوق به وفات و موت حضرت عیسی علیه‌السلام

اعتراض شیخ بهائی و شیخ احمد احسائی به صدوق

مقایسه‌ی روایتی نقل شده توسط صدوق از امام صادق علیه‌السلام با روایتی از خصیبی در هدایةالکبری

تحریف و تقطیع تعدادی از روایاتی که صدوق آنها را مخالف اعتقاداتش می‌دانست را میتوانید در اینجا ، اینجا ، اینجا ، اینجا ، اینجا و اینجا ببینید.

تعریف ناصبی نزد صدوق

اتهام غلو به محمد بن موسی همدانی از سمت صدوق

تحقیقی پیرامون توقيع صادر شده از امام حسن عسکری علیه‌السلام خطاب به ابن ‌بابویه پدر شیخ صدوق

فضای روایات کتاب عیون اخبارالرضا علیه‌السلام

دفاع همه جانبه‌ی صدوق از زید شهید

اولین فردی که به ابن بابویه، لقب صدوق می‌دهد ابن ادریس حلی است که ۲۴۰ سال بعد از وی متولد شده

دفاع تمام قد صدوق از زراره با استناد به روایتی ساختگی منتسب به امام رضا علیه‌السلام، اینجا را هم ببینید.

علت تقطيع زیارت سیدالشهدا علیه‌السلام توسط صدوق

●ارتباط کلینی و صدوق


ادامه... بخاطر محدودیت پست تلگرام، تمام مطالب، مثل «عملکرد شیخ صدوق در ماجرای شهادت فاطمهٔ زهرا» و «عدم پذیرش شهادت پیامبر اکرم به دست عایشه و حفصه توسط صدوق» و «تاثیرپذیری صدوق از نگاه عرب‌گرایانهٔ اشعری» و ... اینجا جمع شده. دکمهٔ INSTANT VIEW / مشاهده فوری 👇 را در پایین پُست بفشارید.



🛑مطالب مرتبط با ابوجعفر محمد بن علی بن حسین بن موسی بن بابَوَیْه قمی معروف به شیخ #صدوق به مرور زمان تکمیل و این پست بروزرسانی خواهد شد.

@negahinou

شیعه پژوهی

12 Nov, 16:30


✔️یادآوری و اعترافِ هجوم به منزل امیرالمومنین علیه السلام و حضرت زهرا سلام الله علیها توسط عمروعاص در واقعه‌ی صفین

نصر بن مزاحم مولف کتاب فوق از مورخین مورد اعتماد شیعه و سنی در قرن دوم هجری می‌باشد.
به عنوان نمونه، خطیب بغدادی در کتاب تاریخ بغداد او را به عنوان یکی از شخصیت های علمی بغداد معرفی میکند.

تاریخ درگذشت نصر بن مزاحم سال ۲۱۲ ق می‌باشد.

🔴لینک متن عربی

@negahinou

شیعه پژوهی

12 Nov, 14:50


✔️نکته‌ی مهم دیگرِ این روایت از صدوق، همان ابتدای حدیث است که:

"يَا اِبْنَ رَسُولِ اَللَّهِ كَيْفَ صَارَ يَوْمُ عَاشُورَاءَ يَوْمَ مُصِيبَةٍ وَ غَمٍّ وَ جَزَعٍ وَ بُكَاءٍ دُونَ ..."

🔴عبدالله بن فضل هاشمی از امام صادق علیه‌السّلام می‌پرسد: چگونه و چرا روز عاشورا روز مصیبت و حزن و جزع و گريه گرديد ولی سالروز فوت یا شهادت سایر اهل بیت عليهم‌السلام نه؟!!!

●در گزارشات تاریخی فراوان به عزاداری شیعیان باطنی در قرن چهارم برای حضرت زهرا سلام الله علیها در مناطقی مانند فلسطین و شام و مصر اشاره شده است. این ویدئو را حتما ببینید.
گزارش قاضی عبدالجبار از عزاداری شیعیان در بغداد، فلسطین، شام و مصر برای شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها را از اینجا بخوانید.

🔴آری؛ چون برخی شیعیان باطنگرا در اذان، شهادت ثالثه می‌گویند، صدوق از نقل روایات آن اجتناب می‌کند و چون عزای شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها برگزار می‌کنند، باید اینگونه جبهه‌گیری کند.

👈بحث و بررسی در خصوص چند موضوع خاص در آثار صدوق و روش وی در نقل و اعتقاد شخصی‌اش و اینکه در چه مواردی دست به تحریف، تقطیع و جعل حدیث می‌زند خود بحثی مفصل می‌طلبد که در آینده قطعا بدان می‌پردازیم.

🔥فتأمل
@negahinou

شیعه پژوهی

08 Nov, 10:48


✔️زمان استجابت دعا

🔘حضرت فاطمه سلام الله علیها می‌فرمایند: از پيغمبر صلى اللّٰه عليه و آله چنين شنيدم كه همانا در روز جمعه لحظه‌اى هست كه هيچ مسلمانى آن را در نظر نمى‌گيرد و در آن لحظه از خدا نيكى درخواست نمى‌نمايد، مگر اينكه آن را به او عطا مى‌كند.
فرمود: عرضه داشتم اى پيامبر خدا آن چه لحظه‌ايست‌؟
فرمودند: هر گاه پرتو نيمى از قرص خورشيد نزديك بر پنهان شدن در افق مغرب گردد.
راوى گويد: و فاطمه عليها‌السّلام به غلامش مى‌گفت برو بالاى بلندى، پس هر گاه نيمى از قرص خورشيد را ديدى كه به غروب نزديك شد به من خبر ده تا دعا كنم!

📚معاني الأخبار ص ۳۹۹
📚دلائل الإمامة ص ۷۱

@negahinou

شیعه پژوهی

08 Nov, 10:27


✔️مقایسه ابن عربی و محمد بن محمد بن نعمان (معروف به مفید) در خصوص روایات "اول ما خلق الله نوری"

دیدگاه عجیب شیخ مفید در خصوص خلقت نورانی اهل بیت علیهم السلام و انکار و تأویل روایات اول ما خلق الله نوری


مفید در شرح روایت: حضرت آدم اشباهی نورانی را در عرش خداوند دید و خداوند به او وحی کرد که اینان اشباح پیامبر و اهل بیتش هستند که اگر نبودند خداوند نه تورا خلق میکرد و نه آسمان و زمین را.
از نظر مفید خداوند به این وسیله صرفا میخواست حضرت آدم را آگاه کند که چنین فرزندانی خواهد داشت و باید ایشان را تعظیم کند.
وی تاکید می‌کند که اشباحی که آدم دید ذوات اهل البیت علیهم السلام و به تعبیر دیگر صورتهایی دارای حیات یا ارواح دارای نطق نبودند بلکه تمثال های ایشان در قالب صورتهایی بودند مشابه صورتهای بشری ایشان در آینده و حاکی از آنکه اهل بیت پس از آفرینش در آینده دارای چنین صوری خواهند بود!!!

📚المسائل السرویه ص ۳۹-۴۲
📚المسائل العکبریه ص ۲۷-۲۸

●این در حالیست که تعدادی از علمای اهل سنت روایات اول ما خلق الله نوری را پذیرفته و نقل هم کرده اند.
به عنوان مثال ابن عربی می‌نویسد:
... بنابراین او (پیامبر اکرم صلوات الله علیه وآله) سید و سرور عالم - بدون استثناء - و نخستین ظاهر و هویدای در وجود می‌باشد(اول خلق).
پس وجودش از آن نور الهی و از «هبا» و از حقیقت کلی می‌باشد، عین شریفش در «هبا» پدید آمد و عین عالَم از تجلی او و نزدیکترین فرد به او علی بن ابی طالب (صلوات الله علیه) امام عالَم و سِرّ تمام انبیاء بود.

📚فتوحات مکیه ج ۲ معرفت آغاز خلق روحانی
••••••••••••••••••
●یا این روایت مشهور بین صوفیه و عرفا:

پیامبر اکرم صلوات الله علیه وآله به امیرالمؤمنین علیه‌السلام فرمود: «كُنْتَ‏ُ مَعَ الأنْبياء سِرًّاً و معی جَهراً»
 تو در سرّ و پنهان با پيامبران گذشته بودى، و با من در ظاهر و آشكار هستی.


که در کتب اکثر صوفیه‌ی سنی مذهب مانند عطار نقل شده نشان می‌دهد که به این موضوعی که مورد انکار شیخ مفید و علمای مکتب بغداد بوده ایمان داشته و معترف بوده‌اند.

@negahinou

شیعه پژوهی

08 Nov, 06:58


✔️در قسمتی از نامه امیرالمؤمنین علیه‌السلام به حکام چنین می‌خوانیم:

دلت را سراپرده‌ی مهرورزی به رعیت خود کن؛ آنان را دوست داشته باش، با آنان نرمی و نکوئی کن. بر آنان هرگز همانند درنده‌ای مباش که در کمین لغزش‌ها و خطاهای آنان باشی؛ چرا که آنان با تو نسبت برادری دارند و در آفرینش همانند تو هستند. آنان کجروی‌هایی دارند و لغزش‌هایی می‌کنند و عمد و خطائی از آنان سر می‌زند. آنان را عفو کن و از خطایشان درگذر همانگونه که خودت دوست داری کسی که بالاتر از تو و آنانست با تو چنان کند. خداوند تو را به وسیله آنان آزمایش کرده و امر آنان را به تو واگذار کرده و به وسیله آشنا کردن تو با محبتِ عدل و عفو و رحمت بر تو احتجاج کرده است. پس خود را چنان مکن که سزاوار ترک محبت از جانب او باشی و خود را در معرض جنگ با خدا قرار مده؛ چرا که تو را تاب عقوبت او نیست و از عفو و رحمت خداوند بی نیاز نیستی، در هنگام خشم اگر چاره‌ای می‌بینی در عقوبت دیگران عجله مکن و برای تندخویی با آن‌ها مشتاب و مگوی که من امیرم و هر کار بخواهم می‌کنم؛ چرا که موجب شتاب، کار‌شکنی می‌شود ...

... باید بیش از هر چیز میانه‌روی در حق، فراهم آوردن طاعت پروردگار و رضایت عامه مردم را دوست بداری، چرا که ناخشنودی عامه مردم، خشنودی خواص را بی اثر می‌کند؛ و ناخشنودی خواص در صورت خشنودی عامه مردم قابل تحمل است. هیچ‌یک از طبقات مردم مانند طبقه خواص نیستند؛ چراکه این طبقه در هنگام خوشی برای حاکم بیشتر از همه هزینه دارند و به گاه سختی کمتر از همه یاری می‌کنند و بیشتر از همه‌ی مردم با انصاف کینه دارند؛ و آنگاه که چیزی می‌خواهند بیش از همه پای می‌فشارند و با این حال وقتی به آنان عطا می‌شود کمتر از همه سپاس‌گزارند؛ و وقتی به آنان چیزی ندهند؛ کمتر از همه پوزش‌پذیر و در روزگار محنت، ناشکیباتر از همه‌اند ...

@negahinou

شیعه پژوهی

08 Nov, 05:03


✔️ابن عربی در باب جفر و خطبة البیان امیرالمؤمنین علیه‌السلام می‌نویسد:

"میم" سلیم رومی است در اصل - در جفر امیرالمؤمنین علیه‌السلام - موصوف به دین است و صاحب تمکین، من این رموز را به این اشاره از استخراج اسرار جفری و گنج‌های حرفی، و امثال آن از تحریص و حرص بر پنهان داشتن اسرار کونی - مانند حرص بر پنهان داشتن اسرار الهی - بیان میدارم و اگر به تصریح گفته شود از حکمت بودن خارج می‌شود، لذا تصریح درخور و شایسته‌ی آن نیست.
بدان که تمام اینها را امام علی علیه السلام در "خطبة البیان" که بر منبر جامع کوفه در حال استغراقش بیان داشته ذکر کرده است و او در حال تجلد بود و زبانش اسرار را ترجمه می‌کرد چنانکه آن علیه‌السلام فرمود:

لقد حزت علم الاولین و انی
ضنین بعلم الاولین کتوم
و انی یقوم علی کل قیم
و انی حدیث حادث و قدیم

پس او علیه‌السلام به اعلام الهی دانست و بدانچه خداوند بر زبانش جاری فرمود خبر داد، سپس از کاملان از اصحابش آن را از وی فرا گرفتند و آنچه را که خداوند توان بر آن امر داده بودشان تفسیر کردند تا آنکه به ما رسید و خداوند ما را بر رموز و اشارات وی آگاه ساخت و از ایشان علیه‌السلام فهمیدیم که مرادش پنهان داشتن است، لذا قدم در جای قدم ایشان نهاده و در پی ایشان گام برداشتیم و امرش را امتثال نمودیم، بنابراین آنها را پس و پیش کردیم و تصریح و کنایه و اشاره و معما ساختیم و آنرا برای خود و برای هرکس که پس از ما می‌آید و راه ما پیماید و از ما تا غایتِ غایت و دوره نهایت فرامیگیرد، قاعده‌ای قرار دادیم، پس هرکس که این اسرار را خواهان است باید از آرزوهایش بیرون شده و پیش از فراگیری صدقاتی بدهد و هرکس هم از آنچه می‌گوییم و دانیم فاصله دارد، به اسلام ظاهری‌اش چنگ زند و آنچه را علاقه ندارد ترک کند که : من حسن اسلام المرء ترکه ما لا یعنیه.

"ی" گفته می‌شود جفری است و آن "غ" هجری است، زيرا ما بین دو تاریخ ده سال فاصله است و رازش اینکه: امیرالمؤمنین علیه‌السلام جفر را جز پس از رحلت پیامبر اکرم صلوات الله علیه وآله ظاهر و آشکار نساخت و سبب آن در این امر بیان الهی است که: "وَمَا كَانَ اللَّهُ لِيُعَذِّبَهُمْ وَأَنْتَ فِيهِمْ ۚ وَمَا كَانَ اللَّهُ مُعَذِّبَهُمْ وَهُمْ يَسْتَغْفِرُونَ"
یعنی: و خدا بر آن نیست که آنان را در حالی که تو در میان آنان به سر می بری، عذاب کند و تا ایشان طلب آمرزش می کنند، خدا عذاب کننده آنان نخواهد بود. ....
•••••••
🔴عجیب اینکه خطبة البیانی که بیشتر علمای ظاهری شیعه از آن بی‌خبر و یا منکرش هستند را پذیرفته و با احاطه و ایمان به آن خطبه‌ی بی‌نظیر، اسرار پنهانی را از آن استخراج میکرده. (خطبة البیانی که در اختیار وی و فرزندخوانده اش صدرالدین قونوی بوده هم اکنون نیز در قونیه موجود است.)

🔴از بین چند صد تالیف ابن عربی که تا هشتصد جلد شمارش شده، صدرالدین قونوی ربیب و خلیفه و صاحب سرّش بر تعداد انگشت شماری از آنها شرح و حاشیه زده که متن فوق یکی از آنهاست که شاید در مطالب آتی گوشه ای از آنرا ذکر نمائیم.

🔴تقریبا عین مطالب فوق از ابن عربی را میتوانید در برخی کتب باطنی منتسب به اهل بیت عليهم‌السلام که از اهل ظاهر مخفی نگه داشته شده‌اند ببینید‼️

🔤@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 19:44


✔️اگر جعفر و حمزه زنده بودند ...

🔘سدير گويد: در خدمت امام باقر عليه‌السّلام بوديم و سخن از كارهائى كه مردم پس از پيغمبر صلّى الله عليه و آله پديد آوردند و امير مؤمنان عليه‌السّلام را تنها گذاردند به ميان آمد. مردى از حاضرين به امام عليه‌السّلام گفت: خداوند حال شما را بهبود گرداند در آن وقت (كه مردم على را تنها گذاشتند) عزت بنى‌هاشم و آن جمعيت و نيروئى كه داشتند چه شده بود؟
امام باقر عليه‌السّلام فرمود: چه کسی از بنى‌هاشم در آن وقت بجاى مانده بود؟ مردان دلاور بنى هاشم جعفر و حمزه بودند كه از دنيا رفته بودند، و براى على عليه‌السّلام از بنى هاشم دو تن از مردان ناتوان زبون تازه مسلمان يعنى عباس و عقيل مانده بودند كه آن هر دو از طلقاء (و آزادشدگان مكه) بودند (كه شهامتى نداشتند و سابقه‌اى هم در اسلام نداشتند). بخدا سوگند اگر حمزه و جعفر زنده بودند آن دو نفر (يعنى ابو بكر و عمر) دستى به خلافت و آرزوئى كه در سر پرورانده بودند نداشتند، و اگر آن دو شاهد كارهاى آن دو نفر بودند آنها را زنده نمی گذاشتند.


📚الکافي ج ۸، ص ۱۸۹


🔘امیرالمؤمنین علیه‌السلام در نامه‌ای به شیعیان خویش چنین نوشتند:

... و اگر بعد از رسول خدا صلوات‌الله‌علیه‌وآله، عمويم حمزه و برادرم جعفر براى من مانده بودند با ابو بكر از روى اكراه و اجبار بيعت نمی‌كردم، و لكن من به دو مرد جديد‌العهد به اسلام‌،
#عباس و عقيل مبتلا شدم (كه از ايشان كارى ساخته نيست) پس حفظ اهل بيت خود را در نظر گرفتم، و از خار و خاشاكى كه در چشمم ريخته شد چشم بر هم نهادم، و جرعه‌هاى غيظ و غصه را با گلوى گرفته و فشرده فرو بردم، و صبر كردم صبرى كه تلخ‌تر از حنظل و دردناكتر از كارد برنده بود.

📚كشف المحجة لثمرة المهجة ص ۱۸۰ به نقل از رسائل کلینی


🔘همچنین امیرالمؤمنین علیه‌السلام در خطبه‌ای چنین فرمودند:

... آگاه باشید! سوگند به خدا! اگر حمزه و جعفر زنده وحاضر بودند، ابوبکر و عمر به آن مقام که رسیدند، نمی‌رسیدند، و اگر حمزه و جعفر بودند، شاهد و ناظر بودند، که آن دو نفر، جان سالمی از میان بیرون نمی‌بردند و خود را به هلاکت می‌انداختند.
حمزه در نبرد احد کشته شده بود و جعفر در نبرد موته، من بودم و دو عامی تندخویِ بدبختِ ناتوانِ خوار؛ عباس و عقیل که تازه از کفر به اسلام روی آورده بودند. مردم مرا ناخوش داشتند و رها کردند ...


📚کتاب سلیم بن قیس، ج۱، ص۱۶

♦️مشهور است که جناب جعفر علیه‌السلام در ۶ جمادی‌الاول به شهادت رسیدند.

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 17:59


✔️دیدگاه پرفسور هانری کربن فیلسوف و اندیشمند فرانسوی در خصوص حافظ رجب برسی رضوان‌الله‌علیه

🔴هانری کُربَن در فصل "ادغام عرفان ابن عربی در الهیات شیعی" از کتاب فوق می‌نویسد: بُرسی یکی از اندیشمندان شیعه است که در مباحث کلامی صبغه‌ای عرفانی دارد. او الهیات شیعه را با موضوعات ذوقی در آمیخته است؛ آثارش از نظر حکمت شیعی دارای اهمیت فوق‌العاده‌ای است. کتاب مشارق انوار که حاوی خطبه های عرفانی منسوب به حضرت علی علیه السلام است دیباچه ای بسیار عالی بر فلسفه‌ی شیعی به حساب می‌آید ... (ادامه متن را در تصویر ببینید)

🔴هانری کربن در خصوص خطبه البیان امیرالمؤمنین علیه‌السلام می‌گوید: این خطبه حتی اگر هم به واقع از زبان امام اول در کوفه ایراد نشده باشد، بر حسب ذهن و ضمیر شیعی، این خطبه در لحظه‌ی مشخصی از زبان امام ازلی به ضمیر شیعی القا شده است و به لحاظ پدیدار شناسانه همین اهمیت دارد.

📚En Islam iranian. vol 1. p 96

🔴لوئی ماسینیون نیز در این خصوص می‌نویسد: این انسانی شدن خدا نیست بلکه ملکوتی شدن انسان است.

📚'L'Homme parfait en Islam, Opera Minora. vol 1. p 109

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 11:30


✔️مزار حضرت زینب سلام الله علیها کجاست؟ (۳)

🔘مقبره‌ای که هم‌اکنون مشهور و منتسب به حضرت زینب سلام الله علیها در دمشق می‌باشد، مطابق آنچه که ابن بطوطه جهانگرد مشهور مسلمان در قرن هشتم گزارش کرده، مشهور به قبر حضرت ام کلثوم سلام الله علیها بوده است.

🔘عمادالدین حسن بن علی طبری عالم شیعه در کتاب کامل بهایی که تألیف آن‌را در سال ۶۷۵‌ ق به پایان رسانده می‌نویسد: روایت آمد که ام‌کلثوم خواهر امام حسین علیه‌السلام در دمشق متوفا شد.

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 10:11


✔️مزار حضرت زینب سلام الله علیها کجاست؟ (۲)

🔘دیدگاه برخی علمای معاصر شیعه با استناد به کتاب "اخبار الزینبیات" و وجود مسجد و قبری به نام حضرت زینب سلام الله علیها در مصر، این است که آن حضرت در مصر دفن شده‌اند‌.

در کتاب اخبار الزینبیات چنین می‌خوانیم: زینب بنت علی در غروب روز یکشنبه پانزدهم رجب سال ۶۲ هجری وفات کرد و ما در تشییع جنازه او حاضر بودیم؛ وی در پستوی اتاق خود در منزل مسلمه در منطقه حمراء القصوى [منطقه‌ای است که در قدیم بین قاهره و شهر فسطاط بوده و با نام قناطر سبع نیز نامیده می‌شده است، المواعظ و الاعتبار ج ۲ ص ۲۰۲] جایی که باغ‌های عبدالله بن عبدالرحمن بن عوف زهری است دفن شده است.

📚اخبار الزینبیات ص ۱۲۱ و ۱۲۲

🔘اما با عنایت به برخی گزارشات مشکوک و جعلی بودن ‌کتاب، نمی‌توان به مطالب آن اعتماد کرد.

این مقاله با عنوان "در باب بی‌اعتباری رساله اخبار الزینبات" از جناب دکتر خامه‌یار را ببینید.

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 09:21


✔️مزار حضرت زینب سلام الله علیها کجاست؟ (۱)

🔘حدود هشتاد سال پیش هنگام تجدید بنای حرم منتسب به حضرت زینب سلام الله علیها در دمشق و در حفاری‌هایی که برای پی‌ریزی ستون‌های ساختمان به انجام رسید به قبر شریف رسیدند و تخته سنگی را بر روی آن یافتند که بر روی آن چنین حک شده است:

"هذا قبر زینب الصغری المکناة بام كلثوم ابنت علي بن أبي طالب أمها فاطمة البتول سيدة نساء العالمين ابنت سيد المرسلین محمد خاتم النبيين صلى الله علیه و سلم"

ترجمه: این قبر زینب صغری است که کنیه‌اش ام‌کلثوم بوده، دختر علی بن ابیطالب و مادرش فاطمه بتول سرور زنان جهان، دختر سید و خاتم انبیأ محمد صلوات‌الله‌علیه‌وآله است‌.

🔘ادامه مطالب و بررسی سایر اقوال را در پست‌های بعد مطالعه کنید.

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 07:53


✔️پیشنهاد تشکیل کشوری مستقل به یهودیان از سمت ناصرالدین شاه

🔘روچیلد معروف یهودی هم که بسیار با دولت است به حضور آمد، صحبت شد، حمایت یهودی‌ها را زیاد می‌کرد و از یهود ایران عرض می‌کرد که باید آسوده باشند. به او گفتم شنیده‌ام شما برادرها هزار کرور پول دارید، من بهتر می‌دانم که پنجاه کرور به یک دولت کوچک یا بزرگی بدهید، مملکتی را بخرید و آنچه یهود در دنیا هست آنجا جمع بکنید و خودتان رئیس آنها بشوید و همه را آسوده راه ببرید و این طور متفرق نباشید. بسیار خندیدم و جواب نداشت به ما بدهد ...

پ ن: روتشیلدها در قرن ۱۸ میلادی در اوج قدرت خود، ثروتمندترین خانواده جهان محسوب می‌شدند و بیشترین ثروت ثبت شده در دوران مدرن را دارا بودند.

البته نباید فراموش کرد که بر خلاف آنچه می‌خواهند بین عوام جا بیندازند، یهودیان زمین‌های فلسطین را نخریدند بلکه بیشتر با زور اسلحه و حمایت کشورهای استعماری، آن‌را غصب کردند. از نقش بهائیان در همکاری با صهیونیست‌ها هم نباید غافل بود و در پست‌های بعد به تسهیل و کمک به ورود و اسکان یهودیان در فلسطین توسط بهائیان می‌پردازیم.

🔘پست مرتبط
@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 06:57


✔️کتاب "زینب الکبری رضي‌الله‌عنها السيدة المظلومة"

🔘حافظ اسدرم مؤلف پرکار معاصر که آثار فراوانی بر علیه شیعه تالیف نموده در این کتاب با بیش از ۷۳۰ صفحه، به بررسی زندگی حضرت زینب سلام الله علیها و بررسی محل دفن ایشان بر اساس منابع تاریخی و روایی اهل سنت، شیعه و زیدیه پرداخته است. جنجالی‌ترین قسمت کتاب، دیدگاه مؤلف در خصوص عدم حضور حضرت زینب سلام‌ الله علیها در کربلاست.

امیدوارم که در اسرع وقت حوزه‌های علمیه و مجامع علمی، اقدام به بررسی و پاسخ به ادعاهای حافظ اسدرم نمایند!

در مطالب پیشین کانال دو اثر دیگر از این مؤلف را معرفی نمودیم که در این لینک در دسترس می‌باشد.

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 05:48


✔️قرینه‌ای دیگر بر صدور و صحت خطبه‌البیان از امیر عوالم مولا علی بن ابیطالب صلوات‌الله‌علیه

🔘و چنین گوید احمد بن اعثم الکوفی رَحْمَة الله عَلَيْه، که این اخبار از ثقات معتمدان جماعتی که به صدق لهجه و حُسن سیرت معروف و مذکور بودند سرّاً و علانیه شنیدم و روایات ایشان اگر چه به لغات مختلف بود چون به معنی تفاوت نداشت، آنها را در یک سیلک کشیدم.
👈روایت جمله ثقات راویان و مشاهیر محدثان آن است که: چون امیرالمؤمنین علی از حرب جمل باز پرداخت، خطبه‌ای بگفت و از واقعات آخر الزمان یاد کرد و مسلمانان را پندهای نیکو داد و اصناف غرایب اخبار و عجایب احوال بیان فرمود.

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 05:40


✔️چرخش از نوس به سوی فرونِسیس

🔘از همه عزیزانی که فلسفه می‌خوانند خواهش می‌کنم دست از این متافیزیک بی در و پیکر و بی فایده بردارند. والله عمری را صرف بررسی وحدت شخصی و تشکیکی و نظریه تباین خدا و مخلوقات کردن دردی را نه از ما درمان می‌کند؛ نه از دوستانمان و خانواده‌مان و نه از جامعه‌مان. اثبات و انکار معاد جسمانی و روحانی و تناسخ و رجعت و کارما نیز تفاوتی در سعادت و شقاوت ما ندارد. اگر پس از مرگ هستیم و تاوان اعمال خویش را می‌بینیم؛ هیچ تفاوتی ندارد به چه نحوی و با چه کیفیتی هستیم.

عمری را صرف مسئله شرّ کردن؛ اندکی از شرور این جهان نمی‌کاهد. باور به حدوث یا قدم جهان یا اصالت وجود و ماهیت تاثیری در سعادت فردی و جمعی ما ندارد. بررسی تئوری‌های «علم الهی» ما را «عالم» نمی‌کند. تفکیک علم پیشینی و پسینی نه علم پیشینی برای ما تولید می‌کند و نه علم پسینی. غور در اسما و صفات الهی ما را متخلق به اسما و صفات الهی نمی‌کند.

گمشده ما و جامعه ما «حکمت عملی» است. ۱۰۰۰ سال است به «حکمت به اصطلاح نظری» پرداختیم و از حکمت عملی غافل ماندیم. ما از جامعه خویش بریده به کنجی خزیده‌ایم و سرگرم بازی های فکری خویش شده‌ایم. ما نیاز به یک تغییر بنیادین در شیوه زیست فلسفی‌مان داریم. باید از مفهوم پردازی‌ها دست برداریم و اندکی به  «زندگی» باز گردیم.

اگر قبول داریم که  دنیا مزرعه آخرت است؛ دست از مفهوم‌پردازی اخروی برداریم و به دنیا بپردازیم. ارسطو گفت کار فیلسوف «تبیین» است. «تبیین» از محسوسات آغاز می‌شود نه از جبروت و لاهوت و ملکوت و هپروت. خود ما و جامعه ما امروز بیش از پیش نیازمند «تبیین» است. از دل «تبیین» است که راهکار به دست می‌آید.

📝دکتر کرامت ورزدار

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

06 Nov, 09:23


✔️چند کلام از خود علامه پندار آمریکانشین

🔘یکی از مصادیق این کلام نورانی از امام صادق علیه‌السلام که فرمودند: "هيچ بنده‌اى نيست كه مردمان را به گمراهى بخواند و پيروانى نيابد" این شخص است که بنیانگذار فحاشی،حشویگری، تکفیر و اهانت به بسیاری از شیعیان و علما بوده و عامل انحراف و اختلاف در جامعه مذهبی شده.

از آقایی که با ایشان تماس گرفته خواهش می‌کنم مطالب کانال را با دقت مطالعه نمایند و ثانیا به این فرد پرادعا این مطلب ساده و بدیهی را یادآوری کنند که شلمغانی بزرگ غلات و متهم به لواط نبوده، بلکه آن‌فردی که متهم به لواط و بزرگ غلات بوده، محمد بن نصیر نمیری است (البته در انحرافات شلمغانی و نصیریه نیز تردیدی نداریم) که پاسخ این اتهام به وی را در چند پست داده‌ایم (اینجا را ببینید) و محمد بن نصیر هم یکی از مدعیان نیابت بوده و ثانیاً خود شلمغانی و حلاج هم نزد جریان غلات افرادی منحرف محسوب می‌شوند. (اینجا را ببینید) همچنین جریان انحرافی نصیریه نیز نواب اربعه را قبول داشتند! (اینجا را ببینید)
در خصوص توقيع منتسب به امام زمان در خصوص حلاج که در کتاب احتجاج نقل شده، پستی مفصل خدمت عزیزان ارائه می‌گردد.

@negahinou

شیعه پژوهی

04 Nov, 15:59


🏆أشهد أن فاطمة بنت رسول الله عصمة الله الكبري و حجة الله علي الحجج

⬅️مقایسه اهل عرفان با متکلمان و محدثین در موضوع ولایت و عصمت

🟥پس از مشاهده این کلیپ از آقای حسن‌زاده آملی، ذهنم به سمت روایاتی در منابع اهل سنت رفت که در آنها به اختلافات زن و شوهری بین امیرعوالم مولا علی علیه‌السلام و سیدة نساء العالمین خانم حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها پرداخته‌اند. البته هدف از جعل این گروه روایات مشخص و روشن است، با انگیزه‌ی ارتباط دادن و مصداق‌سازی برای روایت مشهور «فاطمة بضعة منّی یؤذینی ما آذاها ، ویغضبنی ما أغضبها» به اختلافات زناشوئی بین امیرالمؤمنین و حضرت زهرا و توجیه ظلم‌های ابوبکر و عمر در حق ایشان و زیر سؤال بردن موضوع عصمت.

🟥متأسفانه این داستان و این گروه روایات که به اختلاف بین امیرالمؤمنین و حضرت زهرا پرداخته‌اند از لسان معصومین عليهم‌السلام هم جعل شده‌ و محدثینی مانند صدوق، طوسی، طبرسی و ابن شهر آشوب هم آنها را نقل کرده‌اند. این منابع را ببینید:

🟢(المناقب ج ۲ ص ۲۰۸) ، (احتجاج ج ۱ ص ۹۷) ، (امالی طوسی ج ۱ ص ۶۸۳)
🟢(من لا يحضره الفقيه ج ۲ ص ۲۳۶) ، (علل الشرایع ج ۲ ص ۴۱۲) ، (تهذيب الأحکام ج ۵ ص ۴۵۴) ، (الأمالي للطوسی ج ۱ ص ۴۰۱)
🟢(علل الشرایع ج ۱ ص ۱۵۶) صدوق در این نقل به زعم خود رندی به خرج داده که در مطالب آینده پاسخ داده می‌شود
🟢(علل الشرایع ج ۱ ص ۱۸۵)

😀نقل این روایات در خصوص اختلاف بین امیرالمؤمنین و حضرت زهرا آن‌هم در بین روایات صدوق واقعا جای تأمل دارد. صدوقی که وقتی به روایات فضائل اهل بیت علیهم السلام می‌رسد، آن‌ها را تقطیع و تحریف کرده و حتی بر علیه فضائل حضرات نور عليهم‌السلام حدیث جعل می‌کند (اینجا را ببینید) با چه انگیزه‌ای این احادیث را در آثارش نقل می‌کند؟! حتی در من لا یحضره الفقیه! البته پاسخ برای اهل تحقیق روشن است و در مطالب سابق بدان پرداخته‌ایم.

⬅️تشیع مکتبی، عالِم محور است و تشیع امامی، امام محور

🔴مقصره و متکلمین از ابتدا اینگونه بوده‌اند که خارِ فرورفته در پای دیگران را فورا می‌بینند ولی شاخه‌ی درختِ در چشم خود را اصلا نمی‌بینند ... 

#فاطمیان #حسنزاده_آملی #شهادت_ثالثه #صدوق

@negahinou

شیعه پژوهی

04 Nov, 11:56


✔️شرح حدیثی از مواجهه امام حسن عسکری علیه‌السلام با کندی توسط دکتر نصرالله حکمت

👈 پست مرتبط

@negahinou

شیعه پژوهی

04 Nov, 04:33


✔️نظر نوآم چامسکی، زبان‌شناس، فیلسوف، دانشمند علوم شناختی، مورخ، منتقد اجتماعی و فعال سیاسی آمریکایی در خصوص مظلومیت مردم فلسطین

@negahinou

شیعه پژوهی

04 Nov, 04:19


✔️امیرالمؤمنین علیه‌السلام در خصوص شهرهای سمرقند و بخارا چنین فرمودند: در آخرالزمان ترکان بر ایشان غالب آیند و هلاک ایشان بر دست ترکان باشد. (در آن عصر، اقوام مغول و ترکمن را ترکان می‌گفتند که در آن‌سوی سرزمین‌های ماوراءالنهر زندگی می‌کردند)

📚ترجمه فارسی الفتوح ابن اعثم کوفی ص ۲۶۲

🔘طبق اسناد تاریخی، این دو شهر به سال ۶۱۶ هجری به دست مغولان فتح و مردم آن قتل عام شدند. حتما مطالب سابق کانال در این موضوع را در اینجا ، اینجا و اینجا بخوانید. جزئیات بیشتری از پیشگویی حمله مغولان به سرزمین‌های اسلامی در احادیث اهل بیت عليهم‌السلام وجود دارد که در آینده آن‌ها را در کانال منتشر می‌کنیم.

@negahinou

شیعه پژوهی

04 Nov, 03:24


✔️بررسی امکان بهره مندی یعقوب ابن اسحاق کندی از امام حسن عسکری علیه السلام (این پست را ببینید)

🔸ارائه‌: محمدهادی توکلی، استادیار فلسفه و کلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه

ناقدان: قاسم خانجانی، استادیار تاریخ اسلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه - مهدی عسگری، پژوهشگر فلسفه

دبیر: رمضان محمدی، استاد تاریخ اسلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه

@negahinou

شیعه پژوهی

04 Nov, 02:49


✔️مواجهه امام حسن عسکری علیه‌السلام با کندی، فیلسوف مشهور عرب

👈#هرمنوتیک
@negahinou

شیعه پژوهی

03 Nov, 22:55


♦️أَبُو عَلِيٍّ اَلْأَشْعَرِيُّ عَنِ اَلْحَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ اَلْكُوفِيِّ عَنِ اَلْعَبَّاسِ بْنِ عَامِرٍ عَنِ اَلْعَرْزَمِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ : سَيَأْتِي عَلَى اَلنَّاسِ زَمَانٌ لاَ يُنَالُ اَلْمُلْكُ فِيهِ إِلاَّ بِالْقَتْلِ وَ اَلتَّجَبُّرِ وَ لاَ اَلْغِنَى إِلاَّ بِالْغَصْبِ وَ اَلْبُخْلِ وَ لاَ اَلْمَحَبَّةُ إِلاَّ بِاسْتِخْرَاجِ اَلدِّينِ وَ اِتِّبَاعِ اَلْهَوَى فَمَنْ أَدْرَكَ ذَلِكَ اَلزَّمَانَ فَصَبَرَ عَلَى اَلْفَقْرِ وَ هُوَ يَقْدِرُ عَلَى اَلْغِنَى وَ صَبَرَ عَلَى اَلْبِغْضَةِ وَ هُوَ يَقْدِرُ عَلَى اَلْمَحَبَّةِ وَ صَبَرَ عَلَى اَلذُّلِّ وَ هُوَ يَقْدِرُ عَلَى اَلْعِزِّ آتَاهُ اَللَّهُ ثَوَابَ خَمْسِينَ صِدِّيقاً مِمَّنْ صَدَّقَ بِي .

🔘رسول خدا صلّى الله عليه و آله فرمود: به يقين زمانى بيايد كه:

●به ملك و سلطنت نرسند جز با كشتار و ديكتاتورى و زور

●و به توانگرى نرسند جز به وسيله غصب مال مردم و بخل

●و به دوستى يكديگر نرسند جز به وسيله بيرون بردن از دين و پيروى از هواى نفس

هركس چنين زمانى را درك كند و به فقر صبر نمايد با اينكه توان توانگرى را داشته باشد و بر دشمنى مردم صبر كند با آنكه بر دوستى توانائى داشته باشد و بر ذلت صبر كند با آنكه بر عزت توانا باشد، خدا ثواب پنجاه صدّيقى كه مرا تصديق كرده‌اند به او مى‌دهد.


📚الکافي ج ۲، ص ۹۱
@negahinou

شیعه پژوهی

03 Nov, 06:14


✔️استناد محدث نوری به کلام "آدام کلارک" متکلم و الهی‌دان انگلیسی

🔘محدث نوری (۱۸۳۹-۱۹۲۰ م) در قسمتی از کتاب جنجالی "فصل الخطاب" [که در موضوع تحریف قرآن تالیف شده]، در فصلی که به تحریف کتاب‌های سایر ادیان پرداخته، در باب تحریف تورات در چندین مورد به کتاب تفسیر عهد عتیق و عهد جدید، تألیف آدام کلارک (۱۷۶۲-۱۸۳۲م) کشیش و متکلم انگلیسی استناد کرده و در یکی از موارد از قول وی می‌نویسد: باب ۳۴ از کتاب سفر تثنیه کلام موسی نبوده و باب اول کتاب یوشع است.

🔘استناد یک عالم اخباری عصر قاجار به این کتاب انگلیسی و سایر منابع غربی در کتاب فوق، قابل توجه است.

♦️در باب ۳۴ می‌خوانیم: و موسی از عربات موآب به کوه نبو بر قله‌ی فسجه که در مقابل اریحاست برآمد و یَهُوَه تمامی زمین را از جلعاد تا دان به او نشان داد.
و تمامی نفتالی و زمین افرایم و منسی و تمامی زمین یهودا را تا دریای مغربی ...
و موسی چون وفات یافت صد و بیست سال داشت و نه چشمش تار و نه قوتش کم شده بود...

👈کلارک می‌گوید: چگونه ممکن است موسی نویسنده این باب از تورات باشد، حال آنکه در اینجا ماجرای وفات و خاکسپاری خود و نحوه عزاداری بنی اسرائیل را بازگو می‌کند؟

@negahinou

شیعه پژوهی

03 Nov, 02:26


✔️مناظره دکتر سروش و استاد علیدوست (۲)

شریعت و عقلانیت، گستره فقه

♦️سروش: فقه ما فقهی بریده از اخلاق است. قرن‌ها مسلمانان آنرا را مبنای عمل خود قرار می‌دادند. به صرف وجود نص و روایت فتوا داده و گمان می‌کردند عدالت در آن گنجانده شده. اما در روزگار کنونی دیگر نمی‌توان به انسان مدرن گفت که اسلام خوب است، چون احکام اجاره و رهنش یا مجازات‌هایش بر قوانین اروپا و آمریکا برتری دارد. با این اوصاف چرا باید به دنبال بسط و گسترش دادن چنین فقهی بود؟گستره شریعت را نه از راه مراجعه به خود دین بلکه باید براساس انتظار انسان از دین مشخص کرد.

♦️عليدوست: هیچگاه فقه و اخلاق با یکدیگر تضاد ندارند و اگر چنین ادعایی شود یا آن گزاره اخلاقی نیست و یا دین درباره آن چنین حکمی نداده است. وقتی از بسط و گسترش فقه صحبت می‌کنیم منظورمان هواپیماسازی اسلامی نیست. احکام فقهی نیز لزوما برای دعوت دیگران به اسلام نوشته نشده است. اگر به عنوان دو مسلمان با یکدیگر گفتگو می‌کنیم انتظارمان از شریعت را آیات و روایات معتبری که بیانگر مقاصد و اهداف شریعت هستند مشخص خواهند کرد.

ادامه مناظره را از اینجا ببینید.

@negahinou

شیعه پژوهی

03 Nov, 01:17


✔️مناظره دکتر سروش و استاد علیدوست (۱)

شریعت و عقلانیت، گستره فقه

♦️سروش: فقه ما فقهی بریده از اخلاق است. قرن‌ها مسلمانان آنرا را مبنای عمل خود قرار می‌دادند. به صرف وجود نص و روایت فتوا داده و گمان می‌کردند عدالت در آن گنجانده شده. اما در روزگار کنونی دیگر نمی‌توان به انسان مدرن گفت که اسلام خوب است، چون احکام اجاره و رهنش یا مجازات‌هایش بر قوانین اروپا و آمریکا برتری دارد. با این اوصاف چرا باید به دنبال بسط و گسترش دادن چنین فقهی بود؟گستره شریعت را نه از راه مراجعه به خود دین بلکه باید براساس انتظار انسان از دین مشخص کرد.

♦️عليدوست: هیچگاه فقه و اخلاق با یکدیگر تضاد ندارند و اگر چنین ادعایی شود یا آن گزاره اخلاقی نیست و یا دین درباره آن چنین حکمی نداده است. وقتی از بسط و گسترش فقه صحبت می‌کنیم منظورمان هواپیماسازی اسلامی نیست. احکام فقهی نیز لزوما برای دعوت دیگران به اسلام نوشته نشده است. اگر به عنوان دو مسلمان با یکدیگر گفتگو می‌کنیم انتظارمان از شریعت را آیات و روایات معتبری که بیانگر مقاصد و اهداف شریعت هستند مشخص خواهند کرد. در کنار انتظار انسان از دین انتظار خالق از مخلوق نیز اهمیت دارد.

@negahinou

شیعه پژوهی

02 Nov, 21:56


✔️کتابی که آن‌را از آب بیرون کشیدند!

🔘مغول‌ها در هجوم به بغداد، بیت‌الحکمه را که یکی از بزرگترین کتابخانه‌های جهان در آن دوران بود، به آتش کشیدند و کتاب‌های آن را در رودخانه‌های دجله و فرات انداختند، تا جایی که گفته شده «آب رودخانه دجله با خون قربانیان و جوهر کتاب‌ها به رنگ‌های قرمز و آبی درآمده است.» در این میان یکی از کتاب‌هایی که از آب سالم بیرون کشیده شد کتاب مفردات قرآن راغب اصفهانی است. شخصی که کتاب را از آب بیرون کشیده در صفحه اول آن چنین نوشته است:

 «لقد انتشلت هذا الكتاب من نهر دجلة بعد أن رماه التتر وذلك سنة ۶۵۶ هجرية، وأنا الفقير إليه تعالى محمد بن أبي بكر بن أبي فوارس: این کتاب از رود دجله، پس از آنکه در سال ۶۵۶ هجری به وسیله قوم تاتار در رودخانه انداخته شده بود، از آب گرفته شده است، و من، فقیر الی الله، محمد بن ابی بکر بن ابی فوارس هستم»

♦️دیدگاه راغب اصفهانی در خصوص جمع‌آوری قرآن: گروهی که مصحف (قرآن کریم) را نوشته‌اند، در نوشتن حاذق و ماهر نبوده‌اند و به همین دلیل حرف‌هایی را در جاهایی که نباید باشد قرار داده‌اند. #تحریف_قرآن

📚محاضرات الأدباء و محاورات الشعراء و
البلغاء ج۲ ص ۴۴۹

@negahinou

شیعه پژوهی

02 Nov, 19:03


✔️مناظره استاد مصطفی ملکیان با جمعی از روحانیون در نقد فلسفه اسلامی (بخش اول)

ملکیان: فلسفه اسلامی و همه‌ی فلسفه‌های دینی مفاهیم بدون مصداق است.

@negahinou

شیعه پژوهی

02 Nov, 14:57


✔️تمثیل ماهیان در جستجوی آب در کلام عزیز نسفی

🔘در حكايت آمده است كه ماهيان روزی در دريا جمع شده و گفتند كه ما چندين گاه است كه حكايت آب و صفات آب می‌شنويم و میگويند كه هستی و حيات ما در آب است و بی‌آب، حيات و بقای ما محال است بلكه حيات جمله چيزها از آب است و ما هرگز آب را نديدم و ندانستيم كه كجاست. اكنون بر ما لازم است كه دانايی طلب كنيم تا آب را به ما نمايد يا به تحقيق خبری بدهد كه در كدام اقليم است تا اگر ممكن باشد به آن اقليم رويم و آب را ببينيم. چون به خدمت دانا رسيدند و طلب آب كردند، دانا فرمود:

ای در طلب گره‌گشایی مرده      
با وصل بزاده از جدايی مرده
ای بر لب بحر تشنه در خواب شده      
وی بر سر گنج از گدایی مرده

🔘بدانکه از حضرت امیرالمؤمنین سئوال کردند که خدا چیست؟ فرمود که: «الموجود الذي لا يمكن ان يتغير» و دیگر سئوال کردند که عالم چیست؟ فرمود که «الموجود الذي يمكن ان يتغير» و از بوعلی‌سینا سئوال کردند که خدا چیست؟ گفت که «الموجود الذي لا يفتقر» و از شیخ المشایخ سعدالدين حموی سئوال کردند که خدا چیست؟ گفت: «الموجود هوالله» و دیگر سئوال کردند که عالم چیست گفت که: «لا موجود سوی الله»

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

02 Nov, 14:57


✔️تمثیل ماهیان در جستجوی آب در کلام مرحوم فیض

♦️فیض کاشانی رضوان الله علیه: وقتی ماهیان جمع شدند و گفتند چندگاه است که ما حکایت آب می‌شنویم و می‌گویند حیات ما از آب است، و هرگز آب را ندیده‌ایم، بعضی شنیده بودند که در فلان دریا ماهی‌ای است دانا آب را دیده، پیش آوریم تا آب را به ما نماید، چون به او رسیدند و پرسیدند، گفت: شما چیزی به غیر آب به من نمایید تا من آب را به شما نمایم.

تو دیده نداری که ببینی او را
ور نه همه اوست دیده می‌باید


📚کلمات مکنونه ص ۶

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

02 Nov, 13:45


🔘وَأَنَّهُ كَانَ رِجَالٌ مِنَ الْإِنْسِ يَعُوذُونَ بِرِجَالٍ مِنَ الْجِنِّ فَزَادُوهُمْ رَهَقًا (آیه ۵ سوره جن)

🔘و اینکه مردانی از بشر به مردانی از جنّ پناه می‌بردند، و آنها سبب افزایش گمراهی و طغیانشان می‌شدند!

@negahinou

شیعه پژوهی

02 Nov, 11:43


🏆اَلْحُسَيْنُ بْنُ سَعِيدٍ عَنْ صَفْوَانَ عَنْ مَنْصُورِ بْنِ حَازِمٍ عَنْ بَكْرِ بْنِ حَبِيبٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي جَعْفَرٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ أَيَّ شَيْءٍ أَقُولُ فِي اَلتَّشَهُّدِ وَ اَلْقُنُوتِ قَالَ «قُلْ بِأَحْسَنِ مَا عَلِمْتَ فَإِنَّهُ لَوْ كَانَ مُوَقَّتاً لَهَلَكَ اَلنَّاسُ» .

بكر بن حبيب گويد: به امام باقر عليه السّلام عرض كردم: در تشهد و قنوت چه بگويم‌؟
فرمودند: بهترين چيزى را كه مى‌دانى بگو؛ زيرا اگر دعايى معين داشت مردم هلاك مى‌شدند.


📚تهذيب الأحکام ج ۲، ص ۱۰۲
📚الکافي ج ۳، ص ۳۳۷
📚با اندکی تغییر در الأصول الستة عشر ص ۱۵۷


🏆مُحَمَّدُ بْنُ يَعْقُوبَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَحْيَى عَنِ اَلْحَجَّالِ عَنْ ثَعْلَبَةَ بْنِ مَيْمُونٍ عَنْ يَحْيَى بْنِ طَلْحَةَ عَنْ سَوْرَةَ بْنِ كُلَيْبٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا جَعْفَرٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ عَنْ أَدْنَى مَا يُجْزِي مِنَ اَلتَّشَهُّدِ قَالَ «اَلشَّهَادَتَانِ» .

سورة بن كليب گويد: از امام باقر عليه‌السّلام پرسيدم كمترين چيزى كه در تشهد بايد گفت، چيست‌؟
فرمودند: شهادتين.


📚تهذيب الأحکام ج ۲، ص ۱۰۱
📚الکافي ج ۳، ص ۳۳۷
📚الإستبصار ج ۱، ص ۳۴۱

🟥آنچه از دو حدیث فوق برداشت می‌شود این است که حداقل ذکری که در تشهد می‌توان گفت شهادتين است و با عنایت به اینکه فرموده‌اند تشهد ذکر خاصی ندارد و جمع با حداقل ذکر آن، چه ذکری زیباتر و والاتر از شهادت به ولایت امیرالمؤمنین و اهل بیت عليهم‌السلام. البته اسناد دیگری نیز برای ذکر شهادت ثالثه در تشهد وجود دارد که در کتاب‌های مربوطه کامل بیان شده است. اینجا را ببینید.

شهادتين یعنی دو گواهی «اشهد ان لااله الا اﷲ» و «اشهد ان محمداً رسول اﷲ»

@negahinou

شیعه پژوهی

02 Nov, 11:36


✔️تشهد زیبا، کامل و زیبنده‌ی محبین و شیعیان اهل بیت علیهم‌السلام

با دنبال کردن هشتک #شهادت_ثالثه میتوانید مطالب و اسناد مرتبط را مشاهده نمائید.
@negahinou

شیعه پژوهی

01 Nov, 19:19


✔️دو بیت از قصیده تائیه از دعبل خزاعی، منقش بر سردر مسجد بالاسر واقع در حرم امام رضا علیه‌السلام

ترجمه: در طوس، دو قبر است، يكى مدفن بهترين انسان‌ها (امام رضا صلوات‌الله‌علیه)، و ديگرى قبر بدترين آن‌ها (هارون)
نه هم‌جوارى پليد با پاک، به او سودى دهد، و نه نزدیک بودن پاک با پليد، به او زيانى رساند

🔘توضیحات کامل در خصوص این قصیده را از این لینک بخوانید.

@negahinou

شیعه پژوهی

01 Nov, 18:42


✔️سلاطین دفن شده در قم

🔘در میان پادشاهان گویا نخستین کس "رستم خان" پادشاه گرجستان است که در قم دفن شده.

♦️دعبل خزاعی سلام الله علیه شاعر معروف در مورد دفن بدن مطهر امام رضا صلوات الله علیه در کنار مدفن هارون الرشید، شعری زیبا دارد. این شعر در مسجد بالاسر حضرت نیز کتیبه شده است. در این شعر معروف به قصیده رائیه چنین می‌خوانیم:

قبران فى طوس خير النّاس كلّهم و قبر شرّهم هذا من العبر
ما ينفع الرّجس من قرب الزّكىّ و ما على الزّكىّ بقرب الرّجس من ضرر
هيهات كلّ امرئ رهن بما كسبت له يداه فخذ ما شئت او فذر

ترجمه: در طوس، دو قبر است، يكى مدفن بهترين انسان‌ها (امام رضا صلوات‌الله‌علیه)، و ديگرى قبر بدترين آن‌ها (هارون)
نه هم‌جوارى پليد با پاک، به او سودى دهد، و نه نزدیک بودن پاک با پليد، به او زيانى رساند
هشدار كه هر كس در گرو كرده‌هاى خويش است، و براى هر كس همان است كه كسب نموده است، پس هر چه را مى‌خواهى برگير و يا هر چه خواهى فروگذار

@negahinou

شیعه پژوهی

01 Nov, 17:25


🏆دشمنان او مقلدینِ علما هستند!

🟥ابن عربی می‌نویسد: خدای را خلیفه‌ای‌ است، هنگامی که زمین پر از جور و ستم شود، خروج خواهد نمود و آن را پر از عدل و داد خواهد کرد، و اگر از دنیا جز یک روز باقی نمانده باشد، خداوند آن روز را امتداد خواهد داد تا این خلیفه از عترت رسول خدا صلی الله علیه وآله از فرزندان  فاطمه سلام الله علیها که نامش هم نام رسول است و جدّش حسین بن علی ابن ابی طالب است، ظهور و حکومت کند. بین رکن و مقام ابراهیم با او بیعت می شود و در خلقت و خو شباهت تام به رسول خدا دارد، زیرا کسی در خُلق و خو همانند رسول خدا نمی باشد، خداوند دربارۀ ایشان فرموده: «وَإِنَّكَ لَعَلَىٰ خُلُقٍ عَظِيمٍ، حقّا که تو خویی عظیم و والا داری. قلم/۴»

⬅️دشمنان او مقلدان علما -اهل اجتهاد- هستند، چون از جانب او حکم به خلاف آنچه پیشوایانشان استنباط کرده‌اند می‌بینند، با کراهت و ناخوشی به زیر حکم او -از بیم شمشیر و ابهت او و طمع و چشم داشت به آنچه (اموال) که نزد اوست- می‌روند، [در ایام ظهور] خوشحالی مردم معمولی و عوام از خواص مسلمانان بیشتر است! (این پست را ببینید)

📚 فتوحات مکیه، ج ۱۲ باب ۳۶۶ فی معرفة منزل وزراء المهدی

@negahinou

شیعه پژوهی

01 Nov, 17:05


🏆علمایی که مانع بهشت‌اند!

🟥در یکی از ابواب مجموعه رسائل ارزشمند اخوان‌الصفا به مذمت جدال بین علما می‌پردازند و در ادامه حدیثی منتسب به امام حسین علیه‌السلام نقل شده که خواندن این قسمت خالی از لطف نیست.

⬅️بدان هرگاه تو در طبقات و گروه‌های مردمان بخصوص در احوالاتشان در ارتباط با دین و مذهب یا علوم و صنایع و تجارت و حرفه‌ها دقت کنی، در بین آنها یک دهم دشمنی و کینه‌توزی و طعن و لعنی را که بین اهالی این طبقه جدل کننده می‌بینی نمی‌یابی. حال آنکه می‌بینی اینها [جدل کنندگان] برخی‌شان برخی دیگر را تکفیر می‌کنند و از برخی بیزاری می‌جویند و هرکدام اموال مخالف خود را مباح می‌شمارد و علیه او به کفر و زندقه گواهی می‌دهد و برایش آرزوی جاودانگی در آتش دوزخ تا ابدالآبدین می‌کند. [این رویه] به ناگزیر مردم را نسبت به دانشمندان خشمگین ساخته و موجب کناره گیری آنها از تعلیم دانش و ادب و طلب معارف می‌گردد زیرا مردم وقتی به اینها با این اوصاف می‌نگرند می‌بینند نه چیزی می‌آموزند و نه می‌گذارند دیگران بیاموزند. مثل آنها مانند سگ‌هایی باشد که در آخور می‌خوابند آنگاه نه خود چیزی می‌خورند و نه می‌گذارند اسبان چیزی بخورند تا آنکه بمیرند و این نهایت خواری و زیانکاری است.

🔴از حسین بن علی علیهماالسلام روایت است که می‌گفت: ای دانشمندان بدکار، شما بر در بهشت نشسته‌اید، نه خود می‌آموزید که مستوجب بهشت باشید و نه می‌گذارید دیگران بیاموزند و بنابراین وارد بهشت گردند. [در برخی آثار، مشابه این روایت به حضرت عیسی علیه‌السلام هم منتسب است]

@negahinou

شیعه پژوهی

01 Nov, 16:26


✔️هفت گروه از علمایی که در آتشند

🔘امام صادق صلوات‌الله‌علیه می‌فرمایند: آن دسته از علمایی که دوست دارند علم خود را نگه دارند و کسی از آن بهره نبرد جایش در طبقه اول جهنم است، آن علمایی که اگر کسی آن‌ها را موعظه کند نمی‌پذیرند و اگر هم خود دیگری را موعظه کند سخت‌گیری می‌کند، جایشان در طبقه دوم جهنم است. طبقه سوم جهنم هم برای عالمانی است که علم خود را در اختیار اشراف و ثروتمندان قرار می‌دهند و از مسکینان و ضعفا دریغ می‌کنند. طبقه چهارم هم برای عالمانی است که به شیوه پادشاهان و زورگویان عمل می‌کنند به طوری که اگر کسی بر خلاف نظر آن‌ها چیزی بگوید و یا در انجام فرمان آن‌ها کوتاهی کند عصبانی می‌شوند، عالمی که از علم و احادیث یهودیان و مسیحیان استفاده می‌کند تا بوسیله آن خودنمایی کند جایش در طبقه پنجم جهنم است، عالمی که در مقام فتوادهی قرار می‌گیرد درحالی که تمام حرف‌هایش درست نیست و خدا هم تکلف گویان را دوست ندارد او در طبقه ششم از جهنم قرار خواهد گرفت، و طبقه هفتم جهنم هم به آن دسته از علما تعلق دارد که علم خود را نشان مروت و خرد [دانش خود را ابزار نمايش و آوازه] قرار می‌دهند.

📚متن عربی الخصال ج۲ ص۳۵۲

@negahinou

شیعه پژوهی

01 Nov, 06:50


✔️پیشگویی فتنه مغول توسط امیرالمؤمنین علیه‌السلام(۱)

منه في وصف الأتراك:
كَأَنِّي أَرَاهُمْ قَوْماً كَأَنَّ وُجُوهَهُمُ الْمَجَانُّ [الْمُطْرَقَةُ] الْمُطَرَّقَةُ، يَلْبَسُونَ السَّرَقَ وَ الدِّيبَاجَ وَ يَعْتَقِبُونَ الْخَيْلَ الْعِتَاقَ، وَ يَكُونُ هُنَاكَ اسْتِحْرَارُ قَتْلٍ، حَتَّى يَمْشِيَ الْمَجْرُوحُ عَلَى الْمَقْتُولِ وَ يَكُونَ الْمُفْلِتُ أَقَلَّ مِنَ الْمَأْسُورِ.


«گويا مى‌بينيم آن‌ها را كه گروهى هستند كه چهره‌هايشان مانند سپر (پهن و گرد) و چكش خورده است (پرگوشت و ضخيم و نشانه دار) لباسهاى ديبا و ابريشم مى‌پوشند و اسب‌های نيكو يدك مى‌كشند، هركجا (كه وارد شوند) خونريزى بسيار سخت واقع مى‌شود به گونه‌اى كه مجروحين بر روى كشته‌ها راه روند و گريخته كمتر از اسير باشد.»

📚نهج البلاغه ، خطبه ۱۲۸
•••••••••
در اين بخش از خطبه امیرالمومنین به پيشگويى عجيب ديگرى مى‌پردازد که سيّد رضى [حدودا بیش از دو قرن قبل از حمله مغولان نهج‌البلاغه را تالیف کرده] و تقريباً همه شارحان نهج البلاغه مانند آنچه در پست قبل بدان پرداختیم آن را بر «قوم مغول» و حملات وحشيانه و ويرانگرانه آنها تطبيق کردند. به همين جهت سيّد رضى مى گويد: بخش ديگرى از اين خطبه که در توصيف «اتراک» (مغول) است.

⬅️مذاکره پدر علامه حلی با هولاکو را در این پست بخوانید.

@negahinou

شیعه پژوهی

01 Nov, 03:59


🔘"هَلْ يَنْظُرُونَ إِلَّا أَنْ يَأْتِيَهُمُ اللَّهُ فِي ظُلَلٍ مِنَ الْغَمَامِ وَالْمَلَائِكَةُ وَقُضِيَ الْأَمْرُ ۚ وَإِلَى اللَّهِ تُرْجَعُ الْأُمُورُ"

♦️مگر انتظار آنان غير از اين است كه خدا و فرشتگان، در [زير] سايبان‌هايى از ابر سپيد به سوى آنان بيايند و كار [داورى‌] يكسره شود؟ و كارها به سوى خدا بازگردانده مى‌شود!!

آیه ۲۱۰ سوره بقره
@negahinou

شیعه پژوهی

25 Oct, 19:30


🏆دست‌نوشته‌های امیرالمؤمنین علیه‌السلام در خزانه‌ی معاویه و بنی امیه!

🟥علی بن محمد بن ابی سیف روایت می‌کند که محمد بن ابوبکر هنگامی که والی مصر بود بر اساس دستورات مکتوب امیرالمؤمنین علیه‌السلام عمل می‌نمود، هنگامی‌که لشکریان معاویه او را گرفتند و به شهادت رساندند، عمرو بن عاص همه آن نوشته‌ها را جمع کرد و نزد معاویه فرستاد و معاویه هم نوشته‌ها را مطالعه می‌کرد و از آن مطالب خوش می‌آمد.
یکی از روزها ولید بن عقبه در نزد معاویه بود هنگامی که دید معاویه آن نوشته‌ها را نگاه می‌کند و با دقت آن را مورد مطالعه قرار می‌دهد، و از آنها تعریف می‌کند، ولید گفت: دستور بدهید آن نوشته ها را بسوزانند، معاویه گفت: این چه سخنی است میگوئی؟ نظرت در این باره درست نمی‌باشد. ولید گفت: نظر شما درست نیست آیا درست است که مردم متوجه شوند معاویه به نظریات ابوتراب عمل می‌کند و دستورات او را بکار می‌گیرد و طبق آنها داوری می‌نماید، پس اگر مطالب و نوشته‌های او درست است، چرا با او جنگ می‌کنی؟ معاویه گفت: چه می‌گوئی ای ولید، به من امر می‌کنی من همه این مطالب علمی را آتش بزنم؟ به خداوند سوگند من علمی جامع تر از این ندیده‌ام این دستورات بسیار محکم و روشن می‌باشد و باید از آنها استفاده کرد.
ولید بن عقبه گفت اگر علم او برایت قابل استفاده می‌باشد و دستورات او در کارها باید مورد عمل قرار گیرد پس چرا با علی جنگ می‌کنی؟ معاویه گفت: اگر او عثمان را نکشته بود و ما را گرفتار فتنه نمی‌کرد ما علوم را از وی می‌گرفتیم و از آراء و نظریات او استفاده می‌کردیم. بعد از این معاویه اندکی سکوت کرد سپس متوجه همنشینانش شد و گفت: ما نمی‌گوئیم این سخنان از نوشته‌های علی بن ابی‌طالب می‌باشد، بلکه می‌گوئیم اینها از نوشته‌های ابوبکر می‌باشد! زیرا این نوشته‌ها در منزل فرزند او بدست آمده است. ما هم به آنها عمل می‌کنیم و فتوی میدهیم.
آن نوشته‌ها همچنان در خزانهٔ بنی امیه بود تا آنگاه که عمر بن عبدالعزیز [در سال ۹۹ هجری] به خلافت رسید و او به مردم اعلام کرد این نوشته‌ها به علی بن ابی طالب تعلق دارد و مردم حقیقت را دریافتند.

🔖الغارات، تألیف ابراهیم بن محمد ثقفی م ۲۸۳ ه ص ۱۲۹

@negahinou

شیعه پژوهی

25 Oct, 15:36


✔️آتئیست‌ها و برخی اخباریان دو روی یک سکه‌اند

🔘اگر معلوم شود که علمای دینی جز حدیث چیزی نمی‌دانند و از ادله عقلی بی‌خبرند، شبهه خواهد شد که تدین ایشان نعوذبالله از جهل به علل اشیاء است وگرنه آن‌ها که به اسرار وجود پی بردند در دین سست گشتند.
ایمان مردم قدیم بدان سبب بود که علمای سلف از علوم عصر خویش با خبر بودند، خواجه نصیرالدین طوسی که بزرگترین متکلمان عصر خود و مروج دین تشیع بود، بزرگترین فیلسوف جهان و دانشمندترین مردم عصر خود بود و علامه حلی اعلم علمای اسلام و شاخص بزرگ علوم دینی بزرگترین عالم ریاضی و طبیعی و فلسفه بود. مردم امثال این دو مرد مومن را می‌دیدند به شبهه ملاحده و زنادقه اعتنا نمی‌کردند، چون می‌دانستند ملحد برای اثبات اعتقاد فاسد خود به هر دلیلی متمسک شود اکمل و اتم از آن دلیل نزد خواجه و علامه موجود است.
در آن عهد و در عهد ما نیز گروهی از ملاحده مادی و اخباریان ساده‌لوح و حشویه که افکارشان مشابه یکدیگر است ندانسته در هدم دین، یکدیگر را یاری می‌کرده و می‌کنند ... (کافیست نگاهی به کانال‌ها و مطالب ارائه شده توسط برخی جریانات اخباری داشته باشید)

📚علامه شعرانی، مقدمه نفائس الفنون، ص١١

@negahinou

شیعه پژوهی

25 Oct, 14:21


✔️آیت‌الله جوادی آملی: امروز شبهه‌ی علمی، شبهه‌ی کانت و هگل است که جوانان ما با سجاده به دانشگاه می‌روند و بی‌نماز بر می‌گردند.

🔘امام صادق علیه‌السلام به جناب مفضل فرمودند: "العالِمُ بِزَمانِهِ لا تَهجُمُ عَلَیهِ اللَّوابِس" : شبهات به کسی که زمانه [و علوم زمان] خود را بشناسد هجوم نمی‌آورد.

📚تحف العقول ص ۳۵۶
📚الکافي ج ۱، ص ۲۶

♦️سوال مهمی که در اینجا پیش می‌آید این است که در حوزه‌های علمیه امروزی چند نفر سراغ دارید که بتوانند فلسفه کانت، هگل و هایدگر و ... را خوانده و بفهمند؛ تا بتوانند دیدگاه‌های [به قول آیت‌الله جوادی آملی، شبهات] آن‌ها را مانند هانس کونگ الهی‌دان مسیحی بررسی و نقد کنند؟! کافیست سری به یوتیوب زده و مناظرات ملحدین فضای مجازی، با برخی روحانیان شیعه و سنی غریبه با علوم فلسفی [عقلی] و علوم تجربی روز را ببینید ...
البته آقای جوادی آملی در اکثر بیانات خود، طلاب را تشویق به آموختن فلسفه‌های غربی کرده‌اند.

♦️این متن قابل تأمل از مرحوم علامه شعرانی را در کانال (از این لینک) بخوانيد.

@negahinou

شیعه پژوهی

25 Oct, 03:39


✔️أَيْنَ اَلطَّالِبُ بِدَمِ اَلْمَقْتُولِ بِكَرْبَلاَء

📚إقبال الأعمال ج ۱، ص ۲۹۵

شیعه پژوهی

25 Oct, 00:38


✔️خدا در اندیشه فیلسوفان غرب

🔘[در ادامه‌ی پست قبل] مؤلف در کتاب فوق ابتدا به نقد و بررسی نظرات پاسکال تا مارکس و حتی فروید می‌پردازد. سپس به بررسی نیهیلیسم، افکار نیچه و نقد آن و بررسی رابطه‌ی الحاد با نیهیلیسم پرداخته و به سراغ نقد آن می‌رود.
در ادامه شاهد پرداختن به مباحثی در حوزه‌ی انسان‌شناسی و نقد انسان تک‌ساحتی دوره‌ی مدرن هستیم.
کونگ در اواسط کتاب به نقد و بررسی نحوه‌ی مواجهه الهیات مسیحی و الهی‌دانان مسیحی با مسئله وجود خدا پرداخته و در این میان شاهد نقد الهیات طبیعی آکویناس هستیم.
بخش مهم کتاب به نظریات کانت اختصاص دارد و در نهایت حق به کانت داده می‌شود که وجود خدا را با عقل نظری نمی‌توان اثبات کرد. هانس کونگ در این کتاب نشان می‌دهد که بر خلاف اکثر متکلمین مسلمان، تسلط خوبی به آثار داروین و تئوری فرگشت دارد.
در جلد سوم شاهد فصلی هستیم با عنوان و موضوع خدا وجود دارد و مؤلف پس از مباحث عقلی مفصل به این نتیجه می‌رسد که خدا را با منطق عقل نمی‌توان اثبات کرد بلکه به تعبیر پاسکال با منطق قلب باید به او اعتماد کرد. در اینجاست که نویسنده به تفصیل درباره اعتماد و نحوه شکل‌گیری آن سخن می‌گوید و به نظر می‌رسد که اعتماد به وجود خدا جایگزین اثبات وجود خدا می‌شود. در انتها، موضوع کتاب پاسخ به خدای مسیحی است و مفصل درباره‌ی خدای ادیان به‌ویژه خدای مسیحیت (فصل آخر کتاب در موضوع تثلیث می‌باشد) و تفاوت آن با خدای فلسفه و فیلسوفان سخن می‌گوید.


♦️در این کتاب با نظرات و دیدگاه‌های افراد ذیل در حوزه خداشناسی یا الحاد آشنا خواهید شد:

#هانس_کونگ #دکارت #ارشمیدس #آگوستین #آکویناس #پاسکال #ویتگنشتاین #کارناپ #توماس_کوهن #کارل_پوپر #هگل #اسپینوزا #آگوست_کنت #پیر_تیلهارد #نورث_وایتهد #فویرباخ #اشتراوس #مارکس #انگلس #لنین #فروید #آدلر #یونگ #فرانکل #فروم  #نیچه #کانت #هایدگر #داروین #شوپنهاور #ماکس_هورکهایمر #کارل_بارت #انیشتین

♦️در سایر آثار هانس کونگ، تسلط نسبی وی به کلام اسلامی و قرآن را می‌توانید ببینید. ایشان در زمینه‌ی تمامی ادیان مهم جهان تالیفاتی دارد و از جمله در سال ۲۰۰۷، کتاب مهم اسلام را به رشته تحریر در آورده است که به تصریح خودش می‌کوشد تا تصویر نادرستی را که غربی‌ها از اسلام دارند، اصلاح نماید.

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

25 Oct, 00:38


✔️هانس کونگ (معرفی کتاب)

🔘هانس کونگ الهی‌دان و متکلم مشهور مسیحی اهل سوئیس (که در سال ۲۰۲۱ از دنیا رفته است) یکی از افراد موثر در مسیحیت کاتولیک در عصر حاضر می‌‌باشد. در این ایامی که مشغول مطالعه آثار وی هستم نکات بسیار مهمی در خصوص ارتباط بین دین و علم، وحدت ادیان، اخلاق و دین و نگاهی نقادانه به ساختار کلیسا و مسیحیت در آثارش به چشم ‌می‌خورد که سراسر نکاتی ارزشمندند.

خوشبختانه آثار مهم کونگ به فارسی ترجمه و توسط پژوهشکده ادیان و مذاهب منتشر شده‌اند.
علاوه بر مجموعه‌ی بی‌نظیر "خدا در اندیشه فيلسوفان غرب"، از مهم‌ترین آثار وی که جهت مطالعه به محققان و دوستداران فلسفه، کلام و مطالعات ادیان پیشنهاد می‌کنم کتاب‌های "ساخت‌های معنوی ادیان جهان" ، "علم و دین" ، "زندگی جاوید" ، "دین و اخلاق از نگاه هانس کونگ " و "هنر زیستن" می‌باشند. غیر از کتاب کوچک "علم و دین" باقی کتاب‌ها ترجمه‌ی آقای حسن قنبری هستند و جا دارد از زحمات ایشان در راستای ترجمه این آثار، تشکری ویژه داشته باشم.
هانس در دهه شصت با حضور در ایران، جلساتی را با علامه جعفری رضوان الله علیه نیز داشته است. اینجا را ببینید.

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

24 Oct, 22:00


✔️در بخشی از رساله‌ی رجعت مفضل سلام‌الله‌علیه چنین می‌خوانیم:

... قَالَ اَلْمُفَضَّلُ يَا سَيِّدِي فَبِغَيْرِ سُنَّةِ اَلْقَائِمِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ بَايَعُوا لَهُ قَبْلَ ظُهُورِهِ وَ قَبْلَ قِيَامِهِ فَقَالَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ يَا مُفَضَّلُ كُلُّ بَيْعَةٍ قَبْلَ ظُهُورِ اَلْقَائِمِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ فَبَيْعَتُهُ كُفْرٌ وَ نِفَاقٌ وَ خَدِيعَةٌ لَعَنَ اَللَّهُ اَلْمُبَايِعَ لَهَا وَ اَلْمُبَايَعَ لَهُ ...

🔘مفضل به امام صادق صلوات‌الله‌علیه عرض کرد: سرورم! آیا خلاف سنت حضرت ولی‌عصر صلوات‌الله‌علیه است، کسانی که برای او پیش از ظهور و قیامش بیعت می‌گیرند؟
امام صادق صلوات‌الله‌علیه به مفضل فرمودند: ای مفضل! هر بیعتی پیش از ظهور قائم (آل محمد) صلوات‌الله‌علیه بیعتِ کفر و نفاق و خدعه است، خداوند بیعت کننده و صاحب بیعت را لعنت کند.


📚الهداية الکبرى ص ۳۹۲
📚مختصر البصائر ص ۴۳۳
📚بحارالانوار ج ۵۳، ص ۱

@negahinou

شیعه پژوهی

24 Oct, 21:46


✔️وُهَيْبُ بْنُ حَفْصٍ عَنْ أَبِي بَصِيرٍ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ : مَا مِنْ عَبْدٍ يَدْعُو إِلَى ضَلاَلَةٍ إِلاَّ وَجَدَ مَنْ يُتَابِعُهُ .

🔘امام صادق عليه‌السلام فرمودند: هيچ بنده‌اى نيست كه مردمان را به گمراهى بخواند و پيروانى نيابد.

📚الکافي ج ۸، ص ۲۲۹

🔘ظهور و بروز چنین مسائلی صرفا و فقط ریشه در انحرافات دینی و مذهبی ندارد. علاوه بر انحراف دینی، بسیاری از مسائل و مشکلات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در این نوع جریانات دخیل هستند.

کیست مولا آنک آزادت کند
بند رقیت ز پایت بر کند

📍مباحث مرتبط با ولیجه را از این لینک ببینید؛ که یکی از مهم‌ترین مصادیق آن در عصر حاضر، این جریان می‌باشد.

@negahinou

شیعه پژوهی

24 Oct, 21:32


🏆کوتاه‌ترین خطبه نماز جمعه تاریخ اسلام

🟥شیخ محمود الحسنات: «اگر بیش از ۳۰ هزار شهید و ۷۰ هزار مجروح و ۲ میلیون آواره نتوانستند امت اسلام را بیدار کنند، حرف‌های من چه می‌تواند بکند؟! نماز را اقامه کنید

@negahinou

شیعه پژوهی

24 Oct, 17:57


✔️ملکه کتوان یا کتایون

🔘ملکه کتایون یا کِتوان، ملکه‌ی کاختی، پادشاهی در شرق گرجستان بود. در پی حکومت مطلقه صفوی در گرجستان او پس از امتناع از دست کشیدن از ایمان مسیحی و عدم گرویدن به اسلام پس از شکنجه‌های طولانی در شیراز، کشته‌ شد.
ماجرای کتایون و شاه عباس را در صفحات فوق به نقل از شاردن می‌توانید بخوانید.

🔘با توجه به مسیحی بودن ژان شاردن فرانسوی امکان اینکه در نقل این ماجرا، غلو کرده باشد نیز وجود دارد.

@negahinou

شیعه پژوهی

24 Oct, 14:10


✔️حماقت درد بی درمان

‍ ●امیرالمؤمنین علیه‌السلام فرمودند: «حماقت دردى است بی‌درمان و مرضى است خوب نشدنى».
(غرر الحکم و درر الکلم، ص ۹۶)

امام صادق علیه‌السلام به نقل از حضرت عیسی فرمود: «من بیماران را با اذن خدا شفا می‌دهم، در همین راستا به آسانی کور و جذامى را بهبود بخشیده و مرده‌ها را زنده کردم، امّا از معالجه احمق و اصلاح او عاجز ماندم! پرسیدند: اى روح الله احمق کیست؟ فرمود: کسى که خودرأى و خودپسند است و همیشه حقّ را از آن خود می‌داند، نه بر علیه او، در حالى‌که حقیقت این است که او هیچ فضل و حقّى ندارد، این چنین شخصى احمق است که هیچ راهى براى مداواى او نیست.» (اختصاص ص ۲۲۱)

مولوی در دفتر سوم مثنوی این حدیث را به نظم در آورده و مینویسد:

عیسی مریم به کوهی می‌گریخت■شیرگویی خون او می‌خواست ریخت
آن یکی در پی دوید و گفت خیر■در پیت کس نیست چه گریزی چو طیر
... گفت از احمق گریزانم برو■می‌رهانم خویش را بندم مشو
گفت آخر آن مسیحا نه توی■که شود کور و کر از تو مستوی
گفت آری گفت آن شه نیستی■که فسون غیب را ماویستی
چون بخوانی آن فسون بر مرده‌ای■برجهد چون شیر صید آورده‌ای
گفت آری آن منم گفتا که تو■نه ز گل مرغان کنی ای خوب‌رو
گفت آری گفت پس ای روح پاک■هرچه خواهی می‌کنی از کیست باک
... کان فسون و اسم اعظم را که من■بر کر و بر کور خواندم شد حسن
بر که سنگین بخواندم شد شکاف■خرقه را بدرید بر خود تا بناف
برتن مرده بخواندم گشت حی■بر سر لاشی بخواندم گشت شی
خواندم آن را بر دل احمق بود■صد هزاران بار و درمانی نشد
... گفت رنج احمقی قهر خداست■رنج و کوری نیست قهر آن ابتلاست
ابتلا رنجیست کان رحم آورد■احمقی رنجیست کان زخم آورد
آنچ داغ اوست مهر او کرده است■چاره‌ای بر وی نیارد برد دست
ز احمقان بگریز چون عیسی گریخت■صحبت احمق بسی خونها که ریخت
اندک اندک آب را دزدد هوا■دین چنین دزدد هم احمق از شما

در این کلیپ میتوانید قسمت‌هایی از بیانات خانم "آنه ماری شیمل" با موضوع عیسی در عرفان و شعر فارسی را ببینید. (کلیپ کامل در آپارات دورنما)

@negahinou

شیعه پژوهی

24 Oct, 14:06


✔️اهمیت ظاهر و باطن دین در کلام امام صادق علیه‌السلام

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ عِيسَى عَنْ آدَمَ بْنِ إِسْحَاقَ عَنْ هِشَامٍ عَنِ اَلْهَيْثَمِ اَلتَّمِيمِيِّ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ : يَا هَيْثَمُ اَلتَّمِيمِيُّ إِنَّ قَوْماً آمَنُوا بِالظَّاهِرِ وَ كَفَرُوا بِالْبَاطِنِ فَلَمْ يَنْفَعْهُمْ شَيْءٌ وَ جَاءَ قَوْمٌ مِنْ بَعْدِهِمْ فَآمَنُوا بِالْبَاطِنِ وَ كَفَرُوا بِالظَّاهِرِ فَلَمْ يَنْفَعْهُمْ ذَلِكَ شَيْئاً وَ لاَ إِيمَانَ بِظَاهِرٍ [إِلاَّ بِبَاطِنٍ] وَ لاَ بِبَاطِنٍ إِلاَّ بِظَاهِرٍ.

امام صادق عليه السلام فرمودند:

اى هيثم تميمى! گروهى به ظاهر ايمان آوردند و به باطن كفر ورزيدند از اين رو چيزى سودشان نبخشيد.(مانند شیعیان ظاهرگرا یا سنی‌زده و تحت تأثیرمعتزله)
و بعد از آنان گروهى آمدند كه به باطن ايمان آوردند و ظاهر را منکر شدند و اين شيوه نيز آنان را سودى نداد.(مانند شیعیان نصیریه و اسماعیلیه که احکام ظاهری و فقهی را رها کرده و رو به اباحه‌گری و سایر اعتقادات باطل تحت تأثیر گنوسیزم و مسیحیت آوردند)
ايمانِ به ظاهرِ چيزى، ايمان نيست مگر آن گاه كه با ايمانِ به باطن همراه باشد و ايمانِ به باطنِ چيزى، ايمان نيست مگر آن گاه كه با ايمانِ به ظاهر توأم باشد.


📚بصائر‌الدرجات ج ۱ ص ۵۳۶  

@negahinou

شیعه پژوهی

24 Oct, 12:38


✔️تغییر حکم با تغییر شرایط!

وَ سُئِلَ علیه السلام عَنْ قَوْلِ الرَّسُولِ صلی الله علیه وآله "غَيِّرُوا الشَّيْبَ وَ لَا تَشَبَّهُوا بِالْيَهُودِ"؟ فَقَالَ علیه السلام: إِنَّمَا قَالَ ذَلِكَ وَ الدِّينُ قُلٌّ، فَأَمَّا الْآنَ وَ قَدِ اتَّسَعَ نِطَاقُهُ وَ ضَرَبَ بِجِرَانِهِ؛ فَامْرُؤٌ وَ مَا اخْتَارَ.

🔴از امیرالمؤمنین پرسيدند كه رسول خدا صلّى الله عليه و آله و سلّم فرمود: موها را رنگ كنيد، و خود را شبيه يهود نسازيد يعنى چه؟

امیرالمومنین علیه‌السلام در پاسخ فرمودند: پيامبر صلّى الله عليه و آله و سلّم اين سخن را در روزگارى فرمود كه پيروان اسلام اندك بودند، امّا امروز كه اسلام گسترش يافته، و نظام اسلامى استوار شده، هر كس آنچه را دوست دارد انجام دهد.

📚نهج‌البلاغه حکمت ۱۷

@negahinou

شیعه پژوهی

24 Oct, 12:26


✔️نماز و روزه استیجاری

🟥نماز و روزه استیجاری اصطلاحی است که در زمان غیبت مطرح شده و بر حسب آن میتی که از دنیا می‌رود و نماز و روزه قضا  دارد، از مالش به شخصی می دهند تا به عنوان اجیر، نماز و روزه این ميت را قضا کند.
این امر هیچ سابقه علمی و عملی در دوران حضور اهل بیت عليهم‌السلام ندارد و حتی یک مورد هم از ائمه اطهار و شیعیان آنها گزارش نشده است.

🟥اولین کسی که این مسئله را مطرح کرده و گفته است که می‌توان کسی را برای ادای نماز و روزه از میت اجیر کرد تا ولی او خاطر جمع باشد، ابو جعفر شوهانی است! البته ایشان این مسئله را گذری بحث کرده، اما شهید اول به طور مفصل در این زمینه بحث نموده و پاسخ اشکال را بدین صورت داده است که:
چون غالباً شیعیان آدم های متدین بودند و نسبت به نماز و سایر عبادات شان مقید بودند فلذا نماز قضا نداشتند و در صورت داشتن نماز قضا اولیای شان می‌خواندند، از این رو، نیازی به این مسئله نبوده و این مسئله عنوان نشده است❗️❗️

🟥کسانی که از این حکم دفاع کرده اند هیچ مبنای روائی نداشته و به صورت اجتهادی در مسئله ورود کرده و با ارائه تعریفی خاص و غیر روائی از اجاره و مستاجر، سعی می‌کنند این امر را داخل در تعریف غیر روائی اجاره کنند و به این حکم، لباس دینی در قالب اجیر و مستأجر بپوشانند یا با استناد به اصل المیّت ینتفع بعمل المتبرع این موضوع را حل و فصل کنند. در صورتیکه هیچ گزارشی از چنین عملی در زمان رسول اکرم و ائمه معصومین علیهم السلام نداریم.

🔴ظاهرا برخی دفاتر خدمات مذهبی !!! به کار واردات نماز و روزه‌ی قضا مشغول بوده و به علت پائین بودن ارزش پول ایران، نماز قضای شیعیان در عراق را خریده و پس از صادرات آن به ایران، با هزینه‌های پائین این امر را به طلاب ایرانی واگذار کرده و سود خوبی هم به جیب می‌زنند و برای اقتصاد مملکت هم بخاطر ورود ارز خوب است !!! (قیمت‌ها در کلیپ هم مربوط به عصرِ دلار چهار هزار تومانی می‌باشند)

🟢فرصت کنم بیشتر به این موضوع می‌پردازیم.

@negahinou

شیعه پژوهی

23 Oct, 23:06


✔️گدعون لوی، صهیونیستی که از اصول سه‌گانه تمام شهرک‌نشینان صهیونیست در اراضی اشغالی می‌گوید.

🔘 گدعون متولد ۱۹۵۳ و اصالتا از یهودیان چکسلواکی سابق است. او روزنامه‌نگاری برجسته در جناح چپ اسرائیل می‌باشد که در بخش‌های دیدگاه‌ها و مقالات هفتگی روزنامه هاآرتس مطلب می‌نویسد. مطالب وی اغلب درباره ‌ی اشغال سرزمین‌های فلسطینی توسط اسرائیل است.

@negahinou

شیعه پژوهی

23 Oct, 21:34


✔️عقل حجت بر مردم

وَ قَالَ لَهُ اِبْنُ اَلسِّكِّيتِ مَا اَلْحُجَّةُ عَلَى اَلْخَلْقِ اَلْيَوْمَ فَقَالَ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ اَلْعَقْلُ يَعْرِفُ بِهِ اَلصَّادِقَ عَلَى اَللَّهِ فَيُصَدِّقُهُ وَ اَلْكَاذِبَ عَلَى اَللَّهِ فَيُكَذِّبُهُ فَقَالَ اِبْنُ اَلسِّكِّيتِ هَذَا وَ اَللَّهِ هُوَ اَلْجَوَابُ.

ابن سكّيت رضوان الله علیه از امام رضا عليه السّلام پرسيد: امروز حجّت بر مردم چيست‌؟ فرمودند: عقل است، توسّط‍‌ آن راستگوى بر خدا را شناخته و تاييد مى‌كند و با همان است كه دروغگوى بر خدا را تشخيص داده و تكذيب مى‌كند.
پس ابن سكّيت گفت: بخدا سوگند جواب همين است.


📚تحف العقول ص ۴۵۰
••••••••••••
ابن سکیت از علمای مشهور عصر خود و معلم فرزندان متوکل‌ عباسی در دربار بود که به‌ تأیید اکثر منابع‌ علت‌ قتل ‌وی اظهار محبت‌ شدید نسبت‌ به‌ خاندان‌ امیرالمؤمنین  ‌علیه‌السلام در برابر متوکل‌ بود که‌ پرسیده‌ بود: «فرزندان‌ من‌ معتز و مؤید نزد تو عزیزترند یا حسن‌ و حسین‌ فرزندان‌ علی‌»؟ او با اینکه‌ تقیه ‌ می‌کرد، اختیار از کف‌ داد و درپاسخ‌ گفت‌: «قنبر خادم‌ علی‌ علیه‌السلام از تو و فرزندان‌ تو برتر است‌». متوکل‌ از این‌ گفته‌ چنان‌ برآشفت‌ که‌ در دم‌ دستور داد زبان ‌ وی‌ را از قفا بیرون‌ کشیدند.

📚وفیات‌ ابن خلکان ج ۶ ص ۴۰۰
📚بغیةالوعاة سیوطی ج۲ ص۳۴۹

@negahinou

شیعه پژوهی

21 Oct, 00:51


✔️ارتباط عقل و دین در کلام مرحوم مهدوی دامغانی

♦️دین با عقل کاری ندارد!

🔘استاد احمد مهدوی دامغانی (۱۳ شهریور ۱۳۰۵ – ۲۷ خرداد ۱۴۰۱) متکلم، مجتهد، نویسنده، و پژوهشگر ایرانی، کارشناس ادبیات فارسی و عرب، و استاد پیشین دانشگاه تهران و دانشگاه هاروارد بودند.

پیشنهاد دانلود

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

20 Oct, 17:19


✔️بررسی مهم‌ترین دلیل منکران تحریف قرآن

🔘مهم‌ترین دلیلی که منکران تحریف قرآن بدان استناد می‌کنند آیه ۹ سوره حجر است.

"إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ"

همانا ما "ذکر" را نازل کردیم، و یقیناً ما محافظ آن هستیم.

♦️اما در خصوص استناد به این آیه، سوالاتی پیش می‌آید که باید پاسخ آن‌ها را داد:

1⃣منظور از ذکر در این آیه چیست؟ حداقل بیست معنی برای کلمه ذکر در آیات مختلف قرآن استفاده شده است.

2⃣در صورتیکه منظور از ذکر را همان قرآن در نظر بگیریم، با استناد به این آیه در اثبات عدم تحریف قرآن، دور باطل ایجاد می‌شود.

3⃣باز هم در صورتیکه منظور از ذکر را قرآن در نظر بگیریم، کدام قرآن مدنظر آیه است؟
●قرآنی که بصورت کامل بر رسول اکرم صلوات‌الله‌علیه‌وآله وحی شده
●قرآنی که امیرالمؤمنین عليه‌السلام بصورت کامل و منظم و به ترتیب پس از رسول اکرم جمع‌آوری کرده‌اند که مورد پذیرش خلفای غاصب قرار نگرفت و طبق روایات در اختیار ائمه بوده و سرانجام توسط امام زمان، پس از ظهور ارائه خواهد شد. و روایات مختلفی داریم که اهل بیت عليهم‌السلام فرموده‌اند هیچ کس غیر از اوصیاء نمی‌تواند مدعی جمع‌آوری کامل قرآن باشد و هرکس غیر ایشان چنین ادعایی داشته باشد کذاب است.
و در روایاتی نقل شده که امیرالمؤمنین و ائمه اطهار عليهم‌السلام فرمودند: تمامی قرآن نزد اهل قرآن (اهل بیت عليهم‌السلام) محفوظ است.
●قرآنی که در زمان پیامبر در حافظه مردم بود
●قرآنی که توسط عثمان جمع‌آوری و هم‌اکنون در اختیار داریم
●باطن و تأویل قرآن منظور بوده؟
●قسمتی از قرآن مدنظر بوده؟

4⃣هیچ روایتی در تفسیر این آیه، اشاره‌ای به عدم تحریف قرآن نکرده است.

●حارث گوید: از امیرالمؤمنین علیه السلام در مورد این آیه پرسیدم. حضرت فرمودند: «به‌خدا سوگند! ما اهل ذکر هستیم؛ ماییم اهل علم و ماییم کانون تأویل و تنزیل قرآن».

●در حدیثی از کتاب تفسیر فرات کوفی می‌خوانیم: امیرالمؤمنین علیه‌السلام به وصیت پيامبر، سه روز پس از رحلت ایشان در منزل مشغول جمع‌آوری قرآن شدند تا شیطان در آن کم و زیاد نکند و امیرالمؤمنین، قرآن را کامل جمع‌آوری کردند و شیطان نتوانست در آن کم و زیاد کند.

5⃣در بخشی از آیه‌ی ۱۰ سوره طلاق می‌خوانیم: "قَدْ أَنْزَلَ اللَّهُ إِلَيْكُمْ ذِكْرًا"
یعنی: به راستی خدا به سوی شما ذکر (وسیله تذکر) نازل کرده است.
روایات فراوانی از اهل بیت عليهم‌السلام در اینجا منظور از ذکر یا وسیله تذکر را رسول اکرم و ائمه اطهار صلوات الله علیهم اجمعین معرفی کرده‌اند.

6⃣اگر منظور از ذکر را در آیه، همان قرآن موجود که توسط عثمان جمع‌آوری شده است در نظر بگیریم، حداقل شاهد عدم نظم و ترتیب و پراکندگی آیات و سوره‌های قرآن و قرائت‌های مختلف آن هستیم. پس باید مشخص شود منظور از محافظت چه نوع حفاظتی می‌باشد؟

7⃣سوال مهم دیگری که اینجا پیش می‌آید این است که چرا در میان هزاران حدیث از پیامبر اکرم و ائمه اطهار صلوات الله علیهم اجمعین هیچ حدیث صریح و صحیحی مبنی بر عدم تحریف قرآن وجود ندارد؟ در مقابل حداقل ۱۵۰۰ حدیث در منابع شیعه و سنی تصريح به تحریف و نقصان قرآن دارند. 

و سوالات دیگر که در آینده مطرح و به همراه پاسخ‌هایی که مخالفین تحریف ارائه می‌کنند منتشر خواهیم نمود.

اللهم عجل لولیک الفرج

@negahinou

شیعه پژوهی

20 Oct, 14:28


✔️نظر علامه فتونی رضوان الله علیه در خصوص جمع‌آوری قرآن

♦️این نسخه از کتاب "مرآة الانوار و مشکوة الاسرار" بدون حذفیات می‌باشد.

@negahinou

شیعه پژوهی

20 Oct, 14:16


✔️حدیثی در موضوع تحریف قرآن از رسول اکرم صلوات‌الله‌علیه‌وآله

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عُمَرَ اَلْحَافِظُ اَلْبَغْدَادِيُّ اَلْمَعْرُوفُ بِالْجِعَابِيِّ قَالَ حَدَّثَنَا عَبْدُ اَللَّهِ بْنُ بَشِيرٍ قَالَ حَدَّثَنَا اَلْحَسَنُ بْنُ اَلزِّبْرِقَانِ اَلْمُرَادِيُّ قَالَ حَدَّثَنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ عَيَّاشٍ عَنِ اَلْأَجْلَحِ عَنْ أَبِي اَلزُّبَيْرِ عَنْ جَابِرٍ قَالَ سَمِعْتُ رَسُولَ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ يَقُولُ: يَجِيءُ يَوْمَ اَلْقِيَامَةِ ثَلاَثَةٌ يَشْكُونَ إِلَى اَللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ اَلْمُصْحَفُ وَ اَلْمَسْجِدُ وَ اَلْعِتْرَةُ يَقُولُ اَلْمُصْحَفُ يَا رَبِّ حَرَّقُونِي وَ مَزَّقُونِي وَ يَقُولُ اَلْمَسْجِدُ يَا رَبِّ عَطَّلُونِي وَ ضَيَّعُونِي وَ تَقُولُ اَلْعِتْرَةُ يَا رَبِّ قَتَلُونَا وَ طَرَدُونَا وَ شَرَّدُونَا فَأُجْثُوا لِلرُّكْبَتَيْنِ لِلْخُصُومَةِ فَيَقُولُ اَللَّهُ جَلَّ جَلاَلُهُ لِي أَنَا أَوْلَى بِذَلِكَ .

🔘از جابر انصارى روايت شده كه گفت: از پيامبر شنيدم كه فرمودند: در قيامت سه چيز به خدا شكايت مى‌كنند: قرآن و مسجد و اهل بیت من.

قرآن مى‌گويد: مرا تحریف و پاره پاره ساختند.
مسجد مى‌گويد: مرا بى‌كار گزاردند و حرمت مرا تباه كردند.
خانوادۀ پيامبر مى‌گويند: ما را كشتند و راندند و آواره كردند. ...

♦️حدیث فوق را منابع شیعه و سنی نقل کرده‌اند.

📚الخصال ج ۱، ص ۱۷۴ و ۱۷۵
📚علامه مجلسی حدیث را در جلد ۲۴ صفحه ۱۸۶ بحارالانوار از نسخه‌ی خطی مستدرک حاکم نیشابوری و حاکم از کتاب فردوس نقل می‌کند. ظاهرا در نسخ چاپی این حدیث را حذف کرده اند.
📚کنزالعمال ج ۱۱ ص١٩٣ ح ٣١١٩٠ نقلا عن الطبراني وابن حنبل وسعيد بن منصور عن أبي أمامة والديلمي

@negahinou

شیعه پژوهی

20 Oct, 13:20


✔️ابوالفرج محمد بن ابی‌یعقوب اسحاق بن محمد بن اسحاق (م ۳۸۰ قمری) کتاب‌شناس، فهرست‌نگار و محقق برجسته‌ی بغدادی سده‌ی چهارم هجری در کتاب مشهور الفهرست به اختلاف قرآن‌های موجود در آن عصر و قبل از آن می‌پردازد.

ابن ندیم در قسمتی از کتاب، به معرفی کتاب‌هایی که در موضوع اختلاف بین مصاحف در شام، حجاز، بصره و کوفه تالیف شده‌اند پرداخته است. این فصل از این کتاب مطالبی مفید در خصوص قرآن و اختلاف نسخه‌ها و موضوع تحریف دارد.

@negahinou

شیعه پژوهی

20 Oct, 11:23


✔️شهید میرزا محمد اخباری تمام کرامات خویش را از آیات قرآن می‌داند:

🔘وی در کتاب آئینه عباسی چنین می‌نویسد: ... دفع اذیت ملخ و کرمان از مزارع و بستان و داستان اوچ‌پختر [پاول دیمیتریویچ سیسیانوف معروف به اشپختر]، همه از برکت استعانت به آیات و سور قرآنی به حدی که میان دوستان "مستجاب‌الدعوة" و در میان دشمنان به "جادوگر" ملقب گردید، و در این لقب به انبیأ عليهم‌السلام اسوه به هم رسیده، کو تحقیق کننده که فرق میان کرامت اولیاء و جادوگری اشقیاء نماید؟


♦️ماجرای میرزا محمد اخباری و اشپختر فرمانده روس در جنگ‌های ایران و روسیه:

میرزا محمد اخباری مدعی بود که می‌تواند سر اشپختر (سیسیانوف) را چهل روزه به تهران حاضر سازد و به چله نشینی پرداخت و در روز چهلم سر اشپختر را به حضور فتحعلی‌شاه آوردند.
و بعد از آن چنین مرسوم شد که معمولاً برای کسی که مدعی انجام کاری صعب است گویند: "مگر سر اشپختر آورده‌ای؟"

@negahinou

شیعه پژوهی

19 Oct, 17:06


✔️مقدمه‌ای از کانال شیعه پژوهی در معرفی کانال قرآنی نجباء

🔘کانالِ نجبا با تکیه بر ظرافت‌هایِ ادبی و تطبیقِ دانشِ بلاغی و معانی‌النحو بر آیاتِ قرآن، سعی می‌کند مخاطب را از ساده‌انگاریِ آیاتِ قرآن دور کند و سطح بالاتر و دقیق‌تری در مفاهیم و معانی آیات را نشان دهد، تا مبادا با محدود کردنِ دریافت‌ها و برداشت‌ها و محدود نمودنِ مصادیقِ ظهوراتِ معتبر و سر دادنِ شعارِ حجّیّت و «تعبّد به ظواهر» (ظهورات/ظنون نوعی؛ کدام نوع بشر؟ در چه زمانی؟ در چه مکانی؟ با چه عقبهٔ فرهنگی و معرفتی؟)، معانیِ عمیقِ آیاتْ نادیده گرفته شوند.

پیشرفت در فهمِ آیاتِ قرآن، تابعِ میزانِ رشد و درکِ بشر است و گاه از انسان به انسانِ دیگر متفاوت است. لذا هنوز معیاری مقبول برای محکمْ شمردن یا متشابهْ انگاشتنِ آیات، شناخته‌شده و همگانی نیست و خوانندگانِ قرآنْ به اتفاق و اجماعی در مصادیقِ آیاتِ متشابه و محکمْ دست نیافته اند.

اگر در طولِ تاریخ، توافق یا اجماعی بر لیستِ آیاتِ محکم و متشابه، میانِ مسلمین یا شیعیان یا اهلسنت صورت گرفته، ممنون خواهیم شد که در اختیار ما نیز گذاشته شود.

محدود کردنِ ابزارِ فهمِ قرآن و استظهار از آیاتِ شریفه‌ی آن، به آنچه که عُمومِ علمایِ اصولی می‌گویند، مستلزمِ تقلید از ایشان و کنار گذاشتنِ عقل است.

یکسان پنداشتنِ آیاتِ قرآن با متونِ حقوقی و فقهی، و سرایتْ دادنِ آنچه در اصولِ فقهْ مسلّم می‌پندارند به قرآن (مثلا بنای عُقَلاء چنین است و چنان است و ...)، یعنی تقلیل قرآن به کتابی فقهی/حقوقی و فُروکاستنِ آن به کلامِ بشری از طایفهٔ فقهاء/حقوقدان‌ها با مخاطبینی از جنسِ عُقَلای نامعلوم در زمان و مکان و ... .

برای نمونه، متکلمین امروزی که از لحاظ فکری هنوز در قرن چهار و پنجم هجری سیر می‌کنند و حتی بعضا پیش از اتمام تحصیلات دیپلم وارد حوزه‌‌های علمیه می‌شوند، فهم ناقصی از مناسباتِ منطقی و ریاضی بین آیات و مفاهیمی که دربارۀ رجعت‌اند دارند و در فهمِ امثالِ این پست، به سختی و زحمت می‌افتند؛
اما آیا کم‌توانیِ ایشان، باعثِ بی‌اعتباریِ استظهاراتِ شخصیِ دیگران و مانعِ برداشت‌ها می‌شود؟
•••••••••••••••••••••••••••

👈این پست را در کانال نجباء با دقت مطالعه کنید.
https://t.me/nojabaaa/36

👈پستی ارزشمند دربارهٔ رجعت، از کانال نجباء

@negahinou

شیعه پژوهی

19 Oct, 15:19


✔️ اعتراض مرحوم آیت‌الله گلپایگانی به شعار "مرگ بر ضد ولایت فقیه" و ثبت این بیانات در خاطرات مرحوم هاشمی رفسنجانی در سال ۱۳۶۰

@negahinou

شیعه پژوهی

19 Oct, 07:41


✔️شهید میرزا محمد اخباری

@negahinou

شیعه پژوهی

19 Oct, 07:04


✔️آنچه جهان امروز را به مخاطره انداخته است، ایدئولوژی است، نه دین. و “دین”، ایدئولوژی نیست.
“دین”، راهی جهانشمول است که همه ی گروه های مردمی را در خود می پذیرد “یَدخُلُونَ فِی دِینِ اللهِ اَفواجاً”. ایدئولوژی، تنها خودی پذیرست و جز هواخواهانش را پذیرا نیست “کُلُّ حِزبِِ بِما لَدَیهِم فَرِحُونَ”.
ایدئولوژی بسته است و تشکیلاتی، حال آنکه “دین” باز است و غیر تشکیلاتی.
“دین”، الهی است. امری فرا ذهنی است. اما ایدئولوژی ذهنی است، منبعث از برداشت انسان است.
ایدئولوژی، نه علم است و نه فلسفه. زیرا علم و فلسفه حاضرند خود را به نقد بگذارند اما ایدئولوژی جز به تأیید خود راضی نیست.
“دین”، به کرامت و آزادی ختم می شود، ایدئولوژی به خشونت و ترور.
ایدئولوگ، سوداگری است که در سرش پر از نقشه و فریب است، “دیندار” عاشقی است که وجودش پر از ایثار و خدمت است.
“دین” آگاهی بخش است و قدرت را در خدمت زندگی می داند، ایدئولوژی آگاهی گریز است و زندگی را برای قدرت می خواهد.
ایدئولوژی سر ستیز دارد و توان خود را از برانگیختن احساسات و عواطف بدست می آورد، “دین” در صلح کل خانه دارد و احساسات و عواطف را بسوی عشق و خردمندی سوق می دهد.

@negahinou

شیعه پژوهی

19 Oct, 02:53


✔️سانسور و حذف مباحث مربوط به تحريف قرآن از کتب(۱)

●تصویر فوق یکی از صفحات كتاب الاصول الاصلية تأليف سيد عبدالله الشبر عالم و فقیه اصولی شیعه است که در چاپ آن زير نظر نوادگان مؤلف يعنی آيت الله صباح شبر، وكيل آيت الله سيستانی، بیست صفحه از آن‌را حذف كرده‌اند.

البته محقق كتاب الاصول الاصيلة يعنی آقای صباح شبر در پاورقی صفحه ۱۳۲ بدون اشاره به عنوان فصل حذف شده مي‌گوید: قبل از این باب یک بابی بود و فضلا تشخيص دادند كه چاپ نشود تا بعضی از احساسات تحريك نشود.

وقتی به نسخه خطی کتاب مراجعه کردیم مشخص گردید که آن باب حذف شده در موضوع تحریف قرآن با عنوان "ﺑﺎﺏ ﻭﻗﻮﻉ ﺍﻟﺘﻐﻴﻴﺮ ﻭﺍﻟﺘﺤﺮﻳﻒ ﻭﺍﻟﻨﻘﺼﺎﻥ ﻓﻲ ﺍﻟﻘﺮﺁن" بوده که مؤلف در این باب حدودا به پنجاه حدیث در خصوص تحريف و نقصان قرآن استناد کرده است.

📜مشخصات نسخه خطى:
نسخة ﻣﺠﻠﺲ ﺍﻟﺸﻮﺭﻯ ﺍﻟﻤﺮﻗﻤﺔ ‏۴۴۹۹ ﻭ ﻧﺎﺳﺨﻬﺎ ﻫﻮ ‏ﺩﺭﻭﻳﺶ ﺑﻦ ﻛﺎﻇﻢ


لازم به ذکر است که کتاب فوق در سال ۲۰۰۹ ميلادى با تحقيق نزار الحسن نماينده آقای صادق شيرازى در مؤسسة البلاغ لبنان با حذف فصل مذکور مجدداً چاپ گردید.

@negahinou

شیعه پژوهی

19 Oct, 02:45


✔️سانسور و حذف مباحث مربوط به تحريف قرآن از کتب(۳)

🔘محدث نوری در کتاب فصل الخطاب، با اشاره به تواتر احادیث تحریف قرآن، در دلیل یازدهم و دوازدهم کتابش با ذکر ۱۰۶۲ روایت تحریفات قرآنی را نشان می‌دهد.

🔘این کتاب بعدها مورد مخالفت شدید برخی قرار گرفت و موجب شد تا میرزای نوری به سفارش و پیشنهاد میرزای شیرازی صاحب فتوی تحریم تنباکو در دفاع از موضع خود و در جواب به ایرادات کتاب کشف الارتیاب رساله ای (این رساله کوچک به زبان فارسی را حتما مطالعه کنید) را بنگارد که از جمله جالب‌ترین موارد ذکر شده در این رساله، اشاره به مکتوبات شیخ مرتضی انصاری از بزرگان علمای شیعه، مبنی بر اینکه او نیز کاملا به نقص و تحریف قرآن معتقد بوده و در کتاب الطهارة به آن اشاره کرده، اما این مطلب از نسخ امروزی کتاب او با ترفندی خنده‌دار حذف شده است.
چنانکه در تصویر اول مشاهده می‌کنید، مصححین امانتدار❗️کتاب الصلاة شیخ مرتضی انصاری در صفحه ۳۶۲ با حذف عبارت مربوط به تحریف قرآن در پاورقی ذکر کرده‌اند که به این قسمت آب خورده و قابل خواندن نبوده است.

(قسمت موش‌خورده در نسخه خطی کتاب را در تصویر دوم می‌توانید مطالعه کنید!)

@negahinou

شیعه پژوهی

18 Oct, 20:56


✔️آقای سید کمال حیدری از مخالفین تحریف قرآن هستند که بارها در صحبت‌ها و کلاس‌هايشان مطالبی در نقد تحریف بیان کرده‌اند. ایشان در این سه فایل صوتی بصورت مفصل به این موضوع پرداخته‌اند.
همانطور که بیان نمودیم، ادله ی هر دو گروه را در کانال منتشر می‌کنیم.


@negahinou

8,203

subscribers

3,221

photos

348

videos