شیعه پژوهی @negahinou Channel on Telegram

شیعه پژوهی

@negahinou


یادداشت‌های تاریخی و دینی
👈نشر مطالب تحقیقی و پژوهشی بدون ذکر منبع شرعا جایز نیست.
#ایستگاه_اندیشه
اگر ایراد و اشکالی در مطالب مشاهده نمودید با کمال میل
پذیرای انتقادات شما خواهیم بود.

@Hekmatttttttt :ادمین دوم و پاسخگو

شیعه پژوهی (Persian)

شیعه پژوهی یک کانال تلگرامی است که به موضوعات تاریخی و دینی مربوط به شیعه پرداخته و در آن مطالب تحقیقی و پژوهشی بدون ذکر منبع ارائه نمی‌شود. این کانال با هدف ایجاد یک ایستگاه اندیشه برای افراد علاقمند به این موضوعات تأسیس شده است. در اینجا، مطالب مختلف واقعی و معتبر در زمینه‌های مختلفی از جمله تاریخ، فلسفه و دین بررسی و ارائه می‌شود. اگر شما هم علاقه‌مند به یادگیری و بحث درباره موضوعات تاریخی و دینی هستید، شیعه پژوهی کانال مناسبی برای شماست. این کانال تلگرامی با عنوان @negahinou اداره می‌شود و ادمین‌های پاسخگوی آن همواره آماده پذیرش انتقادات و پیشنهادات شما عزیزان برای بهبود محتوا هستند. پس به کانال شیعه پژوهی بپیوندید و از انبوهی اطلاعات و مطالب مفید در این حوزه بهره‌مند شوید. #ایستگاه_اندیشه

شیعه پژوهی

23 Nov, 07:57


🏆مشکل از زبان فارسی است یا مترجمان؟!

⬅️فنومنولوژی (پدیدارشناسی) روح

🟥هگل در اکتبر ۱۸۰۳ به مدت یک هفته اطراف خرابه‌های ینا می‌گشت و تکه‌های کاغذی در جیب کت خود حمل می‌کرد که باید سرنوشت فلسفه آلمانی را شکل می‌دادند. آنها حاوی آخرین فصل کتاب فنومنولوژی روح بودند که در یک شب ناآرام با عجله تکمیل شد، توسط مؤلفی که هم پریشان از رویدادهای حوادث سیاسی زمانش بود و هم یک انتشاراتی بسیار عجول او را تحت فشار قرار داده بود. روز بعد ناپلئون به سرعت برق در جنگ با ینا پیروز شد.
"پس از آن هگل، امپراتور این جان جهان را دید که برای شناسایی در شهر گشت می‌زد: با دیدن چنین فردی در واقع احساس عجیبی به انسان دست می‌دهد، اینجا بر یک نقطه چشم دوخته و بر اسبی نشسته، پیروز شده است و بر جهان حکومت می‌کند."
اما خود هگل غارت شده بود و تنها چند روز بعد توانست دست‌نوشته‌اش را به انتشاراتی بامبرگ بفرستد. کتاب پدیدارشناسی روح شاید برجسته‌ترین و در عین حال مبهم‌ترین کتاب هگل باشد، کتاب پیشگامی که تمام فلسفه او اکنون در آن قرار دارد. این کتاب خلاصه‌ی همه‌ی کارهای پراکنده قبلی هگل است و آنها را غنا می‌بخشد؛ کتابی دارای اندیشه محوری و قوی، گرچه کاملاً بی ابهام نیست، جوشان و خروشان گاهی و به ویژه در بخش دوم لبریز از احساسات و در نهایت منسجم، همه چیز در آن لحاظ شده است، اثری از نشاط جوانی و در عین حال حاوی نشانه‌های پختگی، به رغم همه تغییرات درونی، نبود یکپارچگی و پیچیدگی‌های غیر ضروری زبانی، اثری عمیق از یک اندیشه کامل است.

🟥همانگونه که در متن فوق از ابهام کتاب نوشتم، این اثر یکی از مبهم‌ترین آثاری است که تا کنون خوانده‌ام، ابتدا ترجمه‌ی زیبا جبلی از این کتاب را تهیه کرده و از کتاب هیچ چیزی نفهمیدم و بعد پرس و جو گفتند ترجمه‌اش هیچ ارزشی ندارد و واقعا ترجمه‌ایست بدون هیچ فایده و کارایی، سپس ترجمه ی آقایان حسینی و اردبیلی را تهیه کردم، به نسبت کتاب قبلی بهتر و قابل استفاده‌تر بود، اما بعضا با ابهاماتی در میان سطور و بخش‌های کتاب مواجه می‌شدم که ساعت‌ها وقتم را می‌گرفت و باید به فایل‌های صوتی تدریس این کتاب یا سایر آثاری که به شرح کتاب پرداخته‌اند مراجعه می‌کردم. علاوه بر اینکه می‌گویند هایدگر و کانت و هگل سخت می‌نوشتند!، نمی‌دانم مشکل از زبان فارسی است یا مترجمان ایرانی کتاب‌های آلمانی، تقریبا در اکثر ترجمه‌های فارسی کتاب‌های فلسفی آلمانی، ابهام در ترجمه‌ها شدیدا خودنمایی می‌کنند، شاید اگر کمی زبان آلمانی می‌دانستم بهتر می‌توانستم بگویم که ایراد از زبان ماست یا مترجمان این آثار.

📎در بخش‌های ابتدائی کتاب، هگل در باب روح چنین می‌گوید: حیات روح حیاتی نیست که خود را از مرگ پس کشد و از دسترس ویرانی مصون نگاه دارد، بلکه حیاتی است که [مرگ را] تاب می‌آورد و خود را در آن تداوم می‌بخشد. روح تنها زمانی به حقیقتش دست می‌یابد که خود را در اوج تجزیه‌شدگی و شقاق بیابد.

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

23 Nov, 06:04


❤️‍🩹شهادت شیعیان مظلوم و بی‌دفاع پاراچنار پاکستان را محضر امام زمان علیه‌السلام و شیعیان اميرالمؤمنين علیه‌السلام تسلیت عرض می‌کنیم.

@negahinou

شیعه پژوهی

22 Nov, 08:32


🏆مرحوم بهلول و اعلام سال ۱۴۰۰ هجری شمسی به عنوان سال ظهور امام زمان❗️

🟥وعده الهی این است که هر زمانی را که وقاتون برای ظهور اعلام نمایند خداوند خلاف آن‌را عملی می‌سازد.

🟥أَخْبَرَنَا أَبُو سُلَيْمَانَ أَحْمَدُ بْنُ هَوْذَةَ قَالَ حَدَّثَنَا إِبْرَاهِيمُ بْنُ إِسْحَاقَ اَلنَّهَاوَنْدِيُّ بِنَهَاوَنْدَ سَنَةَ ثَلاَثٍ وَ سَبْعِينَ وَ مِائَتَيْنِ قَالَ حَدَّثَنَا عَبْدُ اَللَّهِ بْنُ حَمَّادٍ اَلْأَنْصَارِيُّ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ سَنَةَ تِسْعٍ وَ عِشْرِينَ وَ مِائَتَيْنِ قَالَ حَدَّثَنَا عَبْدُ اَللَّهِ بْنُ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَلَيْهِ السَّلاَمُ أَنَّهُ قَالَ: أَبَى اَللَّهُ إِلاَّ أَنْ يُخْلِفَ وَقْتَ اَلْمُوَقِّتِينَ .

☄️امام صادق علیه‌السلام فرمودند:🔜خداوند جز اين نمى‌خواهد كه زمانى را كه تعيين‌كنندگان وقت معيّن مى‌كنند خلاف آن را ظاهر سازد🔙.

🏆در این ایام شاهدیم برخی معرکه‌گیر در کانال‌ها و پیج‌های مختلف، گزارش‌های جنگ و تحریم و قحطی و سیلاب و گرانی و باران را نشان داده، با تطبیق با بعضی روایات و با چاشنی گمانه‌زنی و سایر مزخرفات مانند محاسبات ابجدی می‌گویند که همین روزهاست که ظهور رخ دهد! کار معرکه‌گیر لاف زدن و جلب توجه است. لذا فریب نخورید، اگر نمی‌دانید پس بدانید و بخوانید که از زمان‌های دور و بصورت افراطی در زمان قاجار رسمی پدید آمد که علما کتاب‌های شبه‌ملاحم می‌نوشتند و گرانی نان و قمار و فروش شراب و خشک‌سالی و خیلی چیزهای دیگر را نشان از آخرین روزهای غیبت می‌دانستند. اما می‌بینید که چند قرن گذشته و هنوز ظهور رخ نداده است. شرایط حال ایران و دنیای شیعه گرچه سخت است اما شیعه روزهای خیلی بدتر از اینها هم دیده، زمان‌هایی بوده که مردم ایران به علف خواری، مرده خواری و حتی آدم‌خواری افتاده‌اند. در قحطی جنگ جهانی اول با ظلم آشکار کشورهای استعمارگر و افتضاحی که برخی علمای خود فروخته نیز در آن نقش داشتند بسیاری از مردم ایران تلف شدند. لذا به یاد داشته باشید مصائب و حوادث شرط لازم و نه کافی برای ظهورند. فراموش نکنید که بجز علائم قطعیه که در روایات بدان تصریح شده هیچ علامت دیگری به صورت خاص و قطعی نشان از ظهور قریب الوقوع نیست، برخی علائم هزار سال پیش و برخی قرن‌ها پیش اتفاق افتاده‌اند. لذا پیوسته برای فرج دعا کنید، روایات را هر چه بیشتر بخوانید، بخصوص در این زمینه غیبت نعمانی، کمال الدین صدوق، غیبت طوسی، کفایة المهتدی و کتابهای علی بن عبد الکریم نیلی را و نشرشان دهید، گوش به زنگ و آماده باشید؛ اما جوگیر نشوید و از دسته مذموم مستعجلون نباشید بلکه از مقرّبون باشید. گول معرکه گیرانی را که با گمانه زنی، اخبار مصائب، جفر و علم حروف، نقل قولهای نوستراداموس و خاله و عمو و سایرین زمان ظهور را القاء می‌کنند نخورید.

@negahinou

شیعه پژوهی

21 Nov, 23:58


🏆خاطرات ایام دانشجویی و ...

🟥یادش بخیر، دوران دانشگاه و دانشجویی (بنده‌ دو ماه قبل از اینکه ۱۷ سالم تمام شود، اواخر دهه هفتاد بود که وارد دانشگاه شدم) معمولا آخر هفته‌ها یا ایامی که کلاس نداشتیم را جهت زیارت مرقد مطهر حضرت معصومه سلام‌الله‌علیها و جمکران و شرکت در نماز جماعت مرحوم  آقای بهجت راهی قم می‌شدیم. جوان بودیم و گرم! بیشتر از آنکه در حرم مطهر به زیارت مشغول شویم، اشتیاقی عجیب برای حضور در جمکران یا شرکت در نماز‌ جماعت صبح آقای بهجت را داشتیم. بعضا بعد از اذان در صحن حرم به کمین می‌نشستیم تا هنگام ورود آقای بهجت جهت زیارت حرم، از دور ایشان را ببینیم.
می‌گفتند آقای بهجت با امام عصر سلام الله علیه در ارتباط هستند و چشم برزخی داشته و حقیقت انسان‌ها را می‌بینند. (خود ایشان هیچ‌وقت چنین ادعاهایی نداشته‌اند)
از ترس این‌که مارا به شکل پاندا، خرگوش، کوالا، کانگورو یا پنگوئن نبینند معمولا نزدیک ایشان نمی‌شدیم و از پشت سر با دست کشیدن بر روی شانه‌ی ایشان به دنبال تبرک جستن بودیم!
پس از فارغ‌التحصیلی فهمیدم که مسجد جمکران و داستان عجیب و غریبش هیچ سندی ندارد و بعد از دوران قاجار مشهور شده است. (عبارت جمکران را در کانال جستجو کنید)
بعدها خبری منتشر شد مبنی بر اینکه آقای بهجت فرموده‌اند ظهور نزدیک است و حتی خیلی پیرمردها !! هم آن را درک می‌کنند. با پرس و جو و کلی گشتن، کلیپ اصلی را دیدیم و خلاصه کلام اینکه متوجه شدم آقای ... که در حال حاضر هم در قید حیات بوده و مدعی تشرف محضر امام زمان علیه‌السلام هستند از سادگی و اعتماد آقای بهجت سوءاستفاده کرده و چنین مطلبی را به ایشان گفته‌اند. آقای ... طی سالیان اخیر حتی سال ظهور را هم گفته بودند که با گذر از آن سال، کذب بودن وعده‌هایش آشکار شد.
به هرحال بر خلاف وعده‌ی آقای ‌..‌. ، هم آقای بهجت رضوان الله علیه از دنیا رفتند و هم مرحوم ناصری و هم پیرمردتر از آن بزرگواران، ولی موفق به درک ظهور نشدند. اما سوالی که ذهنم را درگیر کرده این است، مگر آقای بهجت چشم برزخی نداشته و از باطن عالم و انسان‌ها و عالم غیب مطلع نبودند؟! پس چگونه فریب آن آقای مدعی تشرفات محضر امام زمان علیه‌السلام، را خوردند؟

بگذریم از اینکه آیا در عصر غیبت اصلا چنین امکانی یعنی تشرف محضر امام غائب و ولی عصر علیه‌السلام وجود دارد یا نه (به این موضوع در کانال می‌پردازیم)، در روایات فراوان می‌بینیم که تعیین زمان ظهور و پیشگویی‌های این‌چنینی شدیدا مذمت شده‌اند و قطعا چنین پیش‌گویی‌هایی که بازارش در دو دهه‌ی اخیر بسیار گرم شده، مفاسد فراوانی خواهند داشت.
مرحوم آقای بهلول هم با قطعیت گفته‌ بودند امام زمان علیه‌السلام در سال ۱۴۰۰ ظهور خواهند کرد ولی ...

🟥تطبیق اشتباه نشانه‌های ظهور از علامه مجلسی رضوان الله علیه را اینجا بخوانید.
🟥پیروزی ژاپن بر چین از نشانه‌های ظهور!
🟥پیش‌بینی ظهور امام زمان علیه‌السلام بین سال‌های ۷۴۵ تا ۷۴۹ هجری

@negahinou

شیعه پژوهی

21 Nov, 15:35


✔️فریب آیت الله بهجت توسط یکی از مدعیان تشرف محضر امام زمان علیه‌السلام !

متأسفانه این شخصی که ادعای تشرفات داشته و دارد؛ نقش پررنگی در داستان سازی و نقل کرامات عجیب برای علما و تشرفات داشته است.

🔴عَنْ أَبِی بَصِیرٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْقَائِمِ ع فَقَالَ کَذَبَ الْوَقَّاتُونَ إِنَّا أَهْلُ بَیْتٍ لَا نُوَقِّت‏

ابی بصیر از امام صادق علیه السلام نقل می کند که: از او درباره قائم علیه السلام پرسیدم؛ فرمود: وقت گزاران دروغ گفته‏اند. ما خاندانی هستیم که وقت را تعیین نمی کنیم‏.

🔴عَنِ الْفُضَیْلِ بْنِ یَسَارٍ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ ع قَالَ: قُلْتُ لِهَذَا الْأَمْرِ وَقْتٌ فَقَالَ کَذَبَ الْوَقَّاتُونَ کَذَبَ الْوَقَّاتُونَ کَذَبَ الْوَقَّاتُونَ إِنَّ مُوسَی ع لَمَّا خَرَجَ وَافِداً إِلَی‏ رَبِّهِ وَاعَدَهُمْ ثَلَاثِینَ یَوْماً فَلَمَّا زَادَهُ اللَّهُ عَلَی الثَّلَاثِینَ عَشْراً قَالَ قَوْمُهُ قَدْ أَخْلَفَنَا مُوسَی فَصَنَعُوا مَا صَنَعُوا؛

فضیل بن یسار گوید: به امام باقر علیه السلام عرض کردم: برای این امر وقتی هست؟ فرمود وقت‏ گزاران دروغ گویند؛ وقت‏ گزاران دروغ گویند؛ وقت ‏گزاران دروغ گویند...

📚الکافی، ج ۱ ص ٣۶٨

#بهجت #ناصری

@negahinou

شیعه پژوهی

21 Nov, 09:12


🟥علامه طباطبائی می‌فرمود: ایــن مشروطیت و آزادی و غرب‌گرائی و بی‌دینی و لاابالی‌گری که از جانب کفار برای ما سوغات آمده است، این ثمره را داشت که دیگر درویش‌کُشی منسوخ شد، و گفتار عرفانی و توحیدی، آزادی نسبی یافته است؛ و گرنه شما می‌دیدید امروز هم همان اتهامات و قتل و غارت‌ها و به دار آویختن‌ها برای سالکین راه خدا وجود داشت❗️❗️ (مطلب مرتبط)

#دکتر_سروش

تصویر کتاب را در اینجا ببینید.

@negahinou

شیعه پژوهی

21 Nov, 05:37


🏆این بخش از سریال دارک، کلامی از صدرا را (شاید هم بی‌ربط) در ذهنم تداعی کرد که عالم به مثال دایره‌ای است که اول و آخرش یکیست!

🟥«هُوالذي يَبدأ الخَلق ثم يعيده: اوست كه موجودات را مى‌آفريند، سپس آنها را بازمیگرداند» اشاره است به آنکه خداوند همانطور که آغاز آفرینش را به خارج گردانیدن موجودات از نهانگاههای امکان به سوی جهان ارواح قرار داد و بعد از عالم ارواح آنان را به عالم اشباح و اجساد فرود آورد و از نفوس آسمانی و زمینی بر ملکوت اعلی و اسفل و بر افلاک و ستارگان و کره‌ی اثیر و هوا و آب و زمین گذر داد؛ تا آن‌که در پست‌ترین مکانها و فضای ظلمانی، یعنی هیولی و دریای تاریکی و جامعه‌ای که مردمانش ظالم و جبارند فرود آورد. این پایان تدبیر الهی همانگونه که خود فرموده می‌باشد: «يُدبر الْأمر من السماءِ إِلَى الأرض: کار را از آسمان تا به زمین تدبیر می‌کند» سپس بازگشت از دروازه انسانی -با کشش و عنایت ربانی- به سوی خدا همانگونه که فرود آمده بود واقع می‌شود. یعنی با قطع دلبستگی از منازل و مقاماتی که در گذرگاه او بوده،آنها را ترک گفته و به کناری می‌نهد. هنگامی که از این منازل میگذشت فایده و اثرات این منزلها را برای تکامل وجود انسانی خود -از ماده و صورت و روح و جسم- به امانت گرفته بود، به همین دلیل از مقام قرب محجوب و به کثرت مشغول و از وحدت غافل شد.
چنانچه خداوند می فرماید:«الهاکم التکاثر حتى زرتم المقابر: فزونی جستن از هم شما را سرگرم ساخت تا آنکه کنار گورها (برای شمارش مردگان) رسیدید» یعنی بدنهای تاریک بدان سبب که گورهای ارواحند هنگامی که آهنگ بازگشت به جذبه و کشش: «ارجعي إِلی ربک: پس درآی در زمره بندگانم» فرا رسید، آنچه از هر منزلی به عاریت گرفته بود باز گرفته میشود؛چون امانت می‌باید بازگردانده شود، در نتیجه بدون خودبینی و انانیت آینه‌ی وجودش از هر صورتی خالی شده، در این هنگام کشش و عنایت الهی در او تصرف کرده و در آینه‌ی وجودِ خالی از غیر او، صورت حقِ باقی و پایدار جلوه کرده و چهره می‌نماید.
🔜جهان وجود سرتاسر مانند دایره‌ای است که پایانش به آغازش باز می‌گردد، یکی از دو قوس این دایره نزولی و دیگری صعودی است و دارای دو نقطه: اولی پایان قوس اول و ابتدای قوس دوم است که عبارت از هیولی باشد و دیگری برعکس؛ و آن انسان کامل و روح عالم، مظهر اسم «الله» و خلیفۀ الهی است. ليس على الله بمستنكر ● ان يجمع العالم في واحد🔙

⬅️متن عربی
@negahinou

شیعه پژوهی

21 Nov, 05:03


🏆به قول مرحوم شیخ محمد رضا مسجد شاهی اصفهانی:🔜کل اصولي ، أخباري من حيث لا يشعر و كل أخباري ، اصولي من حيث لا يشعر🔙

@negahinou

شیعه پژوهی

21 Nov, 00:13


👁‍🗨سریال "دارک"

🔠مجموعه‌ای که سراسر نکات فلسفی‌ایست از آنچه در آثار نیچه، شوپنهاور و هایدگر و از همه مهم‌تر نظریات علمی انیشتین خوانده‌ایم

🏆سریال دارک یکی از آثار پیچیده و پرمحتوا است که از نظر فلسفی موضوعات مختلفی را مطرح می‌کند. در این سریال، مسائلی همچون زمان، سرنوشت، اختیار، و مفاهیم مختلف از جمله "چرخه‌وارگی" [ادوار و اکوار] مورد بررسی قرار می‌گیرد. در زیر به چند نظر فلسفی مرتبط با سریال دارک اشاره می‌کنم:

🟥فلسفه زمان و علت و معلول: در این سریال، زمان به شکلی غیرخطی و پیچیده به نمایش گذاشته می‌شود. این سریال با جابجایی‌های زمانی و سفر در زمان به بررسی مفهوم زمان و رابطه آن با علت و معلول می‌پردازد. از منظر فلسفی، این می‌تواند به پرسش‌هایی مانند "آیا زمان واقعی است؟" و "آیا همه چیز از پیش تعیین شده است یا اختیار انسانی داریم؟" پاسخ دهد. در بسیاری از قسمت‌های سریال، شخصیت‌ها با مشکلات و تناقضاتی در درک زمان روبرو می‌شوند که به بحث‌های فلسفی پیرامون این موضوع دامن می‌زند.

🟥فلسفه سرنوشت و اختیار: بسیاری از شخصیت‌ها در یک چرخه زمانی گرفتار هستند که گویی هیچ راه فراری از آن ندارند. این موضوع باعث می‌شود که مفهوم سرنوشت و اختیار به طور عمیقی بررسی شود. آیا انسان‌ها واقعاً اختیار دارند یا همه چیز از پیش نوشته شده است؟ سوالاتی مانند این که آیا شخصیت‌ها قادر به تغییر آینده خود هستند یا خیر، به طور مکرر در سریال مطرح می‌شود. در این زمینه، شباهت‌های زیادی به فلسفه‌های پیشین مانند نظریه‌های دترمینیسم (تعیین‌گرایی) و لیبرتاریانیسم (آزادی اراده) دیده می‌شود.

🟥نظریه‌های چرخه‌وار بودن و دایره‌وار بودن [بحث ادوار و اکوار]: سریال دارک به شدت بر مفاهیم "چرخه" و "دایره‌وار بودن" تأکید دارد. این که تاریخ و اتفاقات به گونه‌ای دایره‌ای تکرار می‌شوند، از جنبه‌های فلسفی می‌تواند به نظریات نیچه در مورد بازگشت ابدی (Eternal Recurrence) ارتباط پیدا کند. نیچه معتقد بود که اگر انسان‌ها هر لحظه از زندگی خود را دوباره و دوباره تجربه کنند، آیا باز هم قادر خواهند بود آن را به شکلی معنادار و شجاعانه زندگی کنند؟ در دارک، این بازگشت‌های مکرر و وقوع حوادث مشابه بارها تکرار می‌شود، و شخصیت‌ها در تلاش برای فهمیدن این چرخه بی‌پایان هستند.

🟥فلسفه شک و بی‌اعتمادی به واقعیت: در این سریال، سوالات زیادی در مورد واقعیت و درک شخصی هر فرد از جهان مطرح می‌شود. شخصیت‌ها معمولاً با شک و تردیدهایی نسبت به آنچه که می‌بینند و تجربه می‌کنند، مواجه هستند. این مسأله به جنبه‌های فلسفی پرسش‌هایی مانند "واقعیت چیست؟" و "آیا آنچه که ما می‌بینیم و تجربه می‌کنیم همان حقیقت است؟" ارتباط دارد. از این منظر، دارک می‌تواند به فلسفه‌های پیرامنیک (پیرامنیا) و برهان شکاکانه اشاره داشته باشد.

🟥فلسفه اخلاقی و پیامدهای انتخاب‌ها: در دارک، با توجه به پیچیدگی‌های سفر در زمان و تغییرات احتمالی در گذشته و آینده، مسئله پیامدهای اخلاقی انتخاب‌ها و اعمال افراد نیز مورد توجه قرار می‌گیرد. شخصیت‌ها با مشکلات اخلاقی پیچیده‌ای روبه‌رو هستند که اغلب در تلاش‌اند تا تصمیمات درست یا بد را اتخاذ کنند، اما پیچیدگی زمان و تداخل انتخاب‌ها باعث می‌شود تا آن‌ها در موقعیت‌های اخلاقی دشواری قرار گیرند. این جنبه از سریال به طور غیرمستقیم پرسش‌هایی در مورد مسئولیت اخلاقی و نتایج اعمال مطرح می‌کند.

🟥هستی‌شناسی و وجود انسان: در نهایت، سریال دارک با مواجهه شخصیت‌ها با خود و درک هویتشان، مسائلی عمیق درباره هستی‌شناسی و وجود انسان مطرح می‌کند. اینکه انسان‌ها چگونه خود را در زمان و فضا تعریف می‌کنند و چه معنایی برای زندگی و وجود خود قائل هستند، سوالاتی اساسی است که در این سریال با عمق خاصی پرداخته می‌شود. این از جنبه‌های فلسفی به بحث‌های وجودگرایی و هستی‌شناسی می‌پردازد.


⬅️در کل می‌توان گفت: سریال دارک با پرداختن به مسائلی مانند زمان، اختیار، سرنوشت، اخلاق و حقیقت، یک فضای غنی برای بررسی مفاهیم فلسفی فراهم می‌کند. این سریال به نوعی دعوت به تفکر عمیق‌تر در مورد مسائل پیچیده‌ای همچون چرخه زندگی، تصمیمات اخلاقی و طبیعت انسان است.

✏️مسعود سلطانی

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

20 Nov, 21:56


🏆مفهوم و معنای زندگی چیست؟

🟥افراد زیادی در برهه‌ای از زندگی‌شان این پرسش را مطرح می‌کنند که معنای زندگی چیست؟! با مراجعه به سایت ExcellenceReporter.com می‌توانید دیدگاه بیش از ۸۰۰ متفکر از حوزه‌های مختلف  از کنفسیوس، بودا، سقراط تا ابن سینا و کانت و هایدگر و متفکران معاصر درباره معنای زندگی را بخوانيد. افراد بسیار متفاوتی به این پرسش علاقه‌مندند و احتمالاً دیدگاه‌های ارزشمندی در این باره ارائه می‌دهند، اما اگر حوزه خاصی وجود داشته باشد که انتظار داشته باشید پاسخ‌های تحلیلی خاصی از آن بشنوید، آن حوزه‌ی فلسفه است. هر چه باشد، این پرسشی فلسفی است، پس اگر دلیلی برای حضور سنت‌های فلسفی در جهان ما وجود داشته باشد، مطمئناً برای روشن کردن پرسش‌هایی از این دست است.
با این حال افرادی هستند که هم به این پرسش و هم به توانایی فلسفه برای پرداختن به آن شک دارند. خردگراهای علم‌باور افراطی‌ای وجود دارند که گمان می‌کنند بهترین پاسخ‌ها همواره باید پاسخ‌های علمی باشند و متفکران دیندار رادیکالی وجود دارند که می‌خواهند با ایمان، این نوع پرسشگری فلسفی را نادیده بگیرند. اما آن‌ها باید بدانند که با بیان این دیدگاه‌ها وارد قلمرو اصلی فلسفه می‌شوند. آن‌ها برای آنکه ما را قانع کنند که این پرسش مشروع نیست، باید درگیر استدلالی فلسفی شوند که از هر استدلالی که در تاریخ فلسفه صرف این پرسش شده است مجاب کننده تر باشد، استدلالی که این تصور را القا می‌کند که گویی طرح این پرسش کاملاً منطقی است - پرسشی که پاسخ‌های معقول بسیاری می‌توان به آن داد، حتی اگر آن پاسخ‌ها گاه نسبتاً گمان‌ورزانه باشند. با در نظر گرفتن این که این پرسش نمادین‌ترین پرسش فلسفی است و بسیاری از بزرگان شناخته شده اظهارات بدیعی درباره‌ی آن داشته‌اند به راستی تعجب آور‌بود اگر آن پرسش پرسشی حقیقی و بیانگر مسائلی حقیقی نبود. و با توجه به این که بسیاری از مردم همچنان این پرسش را مطرح می‌کنند، و بدیهی است که برای پاسخ دادن به آن به فلسفه رجوع می‌کنند، مطمئناً آن پاسخ‌ها باید منبع عظیمی برای ایجاد علاقه به فلسفه باشند.

☄️در ادامه با ترجمه‌ی دیدگاه برخی بزرگان حکمت و اندیشه [در تعریف معنای زندگی] در خدمت شما اعضای محترم کانال خواهیم بود.

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

20 Nov, 21:20


🔥مدح و دفاع بهت‌آور علی شریعتی از غاصب دوم خلافت

▶️شریعتی پس از مدح عجیب عمر بن خطاب، در قسمتی از متن فوق با حالت انکاری چنین می‌گوید: 🔤چنين کسی (عمر) چگونه حق‌کشی می‌کند؟ بر خلاف وصایت پيغمبر عمل می‌کند؟ به مسلمانان خیانت می‌کند؟ خاندان پيغمبر را محروم می‌سازد؟ حق علی را غصب می‌کند؟🔤

@negahinou

شیعه پژوهی

20 Nov, 20:12


✔️تدریس سحر (جادوگری) و علوم غریبه در University of Exeter در مقطع کارشناسی ارشد‼️

POSTGRADUATE TAUGHT
MA Magic and Occult Science


https://www.exeter.ac.uk/study/postgraduate/courses/arabislamic/magic-occult-science/

@negahinou

شیعه پژوهی

20 Nov, 07:58


✔️اعتراض و پاسخ یکی از اعضای محترم کانال به این پست که عينا در متن ذیل می‌توانید مطالعه کنید:

سوالی که از این حدیث شریف ممکن است به ذهن خطور کند این است که مگر امیرالمومنین علیه السلام به صداقت و وثاقت و عصمت حضرت زهرا سلام الله علیها شکی داشته اند که فرمایش ایشان را نپذیرفته و خودشان شخصا می‌روند و از پیامبر اکرم صلی‌الله علیه وآله استفتاء می کنند؟


و اما پاسخ این سوال:
این حدیث شریف دلالتی بر مطلبی که در سوال مطرح شد ندارد به دلیل دو وجهی که متصور است

۱-ممکن است امیرالمومنین علیه السلام برای اثبات صداقت و صدیقه بودن حضرت زهرا سلام الله علیها این سوال را از پیامبر اکرم صلی‌الله علیه وآله پرسیده باشند که مردم متوجه تایید پیامبر صلی‌الله علیه وآله نسبت به صداقت و صدیقه بودن حضرت زهرا سلام الله علیها بشوند و تایید پیامبر اکرم صلی‌الله علیه وآله در اذهان مردم باقی بماند.


۲-ممکن است، امیرالمومنین علیه السلام از جهت استفتاء حکم و تکلیف شخصی خودشان به خدمت پیامبر اکرم صلی‌الله علیه وآله مشرف شده باشند نه از این جهت که به صداقت صدیقه طاهره سلام الله علیها شک داشته باشند.
بعبارتی دیگر، امیرالمومنین علیه السلام هنگامی که به حضرت زهرا سلام الله علیها فرمود ما هذا؟ و حضرت پاسخ دادند که امرنا بهذا رسول الله صلی‌الله علیه وآله،
امیرالمومنین علیه السلام برای اینکه از پیامبر اکرم سوال کنند که حال تکلیف من چیست، خدمت پیامبر اکرم مشرف می‌شوند.
دو قرینه موید این وجه و دلالت این حدیث شریف بر این مطلب است.
قرینه اول:أنا أمرت ((الناس))بذلک
پیامبر اکرم فرمود من ((مردم))را به چنین چیزی امر کردم اما حکم شما متفاوت است.


قرینه دوم:فأنت یاعلی
من مردم را به چنین چیزی امر کردم، اما شما یا علی بما اهللت؟؟

این نحوه مکالمه خصوصا نحوه پاسخ دادن پیامبر اکرم صلی‌الله علیه وآله، پرده از قصد امیرالمومنین علیه السلام از این عمل بر میدارد که قصد امیرالمومنین علیه السلام برای استفتاء از پیامبر اکرم، استفهام و استفتاء از حکم و تکلیف خودشان بوده است نه اشکالی به صدیقه طاهره

شیعه پژوهی

20 Nov, 04:53


✔️جزيره‌ی خضراء در آثار علمای اصولی!

🟥سید بحرالعلوم: و في قصة الجزيرة الخضراء و البحر الأبيض و هي حكاية طويلة أوردها العلامة المجلسي في كتاب (الغيبة من البحار) ما يدل على فضل عظيم للسيد-رحمه اللّه-قال: صاحب القصة-و هو الشيخ زين الدين على ابن فاضل المازندراني: و كان في سنة تسع و تسعين و ستمائة-: «و لم أر للعلماء الامامية هناك-أي في جزيرة الامام-ذكرا سوى خمسة: السيد المرتضى الموسوي، و الشيخ أبي جعفر الطوسى، و محمد بن يعقوب الكليني و ابن بابويه، و الشيخ أبي القاسم جعفر بن اسماعيل-قدس اللّه ارواحهم-»  هكذا في نسختين عندنا، و الظاهر ان الاخير هو المحقق جعفر بن سعيد و اسماعيل تصحيف من الكتاب و هذه مرتبة جليلة لا يعاد لها شي‌ء لو صح النقل.

🔖الفوائد الرجالية ج٣ ص١٣٧

🟥شیخ اسدالله تستری: و منها المحقّق للشيخ الاعظم الرّفيع الشّان اللامع البرهان كشاف حقايق الشّريعة بطرائف من البيان لم يطمثهنّ قبله انس و لا جان رئيس العلماء حكيم الفقهاء شمس الفضلاء بدر العرفاء المنوه باسمه و علمه في قصة الجزيرة الخضراء الوارث لعلوم الأئمة المعصومين و حجتهم في العالمين الشيخ ابى القاسم نجم الدّين جعفر بن الحسن بن يحيى بن سعيد [سعد] الهذلى الحلى افاض اللّه على روضته شآبيب لطفه الخفى و الجلى و احله في الجنان المقام السّنّى و المكان العلىّ و له تلاميذ كثيرة فضلاء و كتب فائقة غرّاء منها الشرائع و النّافع و المعتبر و نكت النّهاية و المسائل الغريّة و المصرية و البغدادية و غيرها.

🔖مقابس الأنوار و نفائس الأسرار ج ١ ص ١٢

🟥ملا احمد نراقی: مع أنّا نقول : إنّه لا علم لنا بلزوم خروج الأكثر أيضا ، لإمكان كون أزمنة ظهور القائم عليه‌السلام أكثر بكثير من جميع تلك الأزمنة ، بل هو الظاهر من الأخبار ، بل يحتمل أن تكون في جميع أزمنة الغيبة للإمام بلاد وأصحاب كثيرة يقيمون الجمعة ، كما يستفاد من بعض الحكايات

🔖مستند الشّيعة ج ۵ ص ۵۰

🟥وحید بهبهانی: أيضا الأخبار الدالة على استحباب صلاة الجمعة ، ويؤيّدها استحباب صلاة العيدين التي توافق الجمعة في الشروط وأدلة الوجوب إلى غير ذلك .
هذا مضافا إلى الإجماعات المنقولة الكثيرة جدّا المتأيّدة بالآثار والاعتبار التي أشرت إليها في الرسالة ( مع أنّ المنقول بخبر الواحد يشمله ما دل على حجّية خبر الواحد ) .
ومن الآثار حكاية المازندراني الذي وصل إلى جزيرة الصاحب عليه‌السلام ، وهي تنادي بالاختصاص بالإمام ومنصوبه.

🔖مدارک الاحکام، ج ۳ ص ۱۸۷

@negahinou

شیعه پژوهی

20 Nov, 04:25


✔️دیدگاه پرفسور هانری کربن فیلسوف و اندیشمند فرانسوی در خصوص حافظ رجب برسی رضوان‌الله‌علیه

🔴هانری کُربَن در فصل "ادغام عرفان ابن عربی در الهیات شیعی" از کتاب فوق می‌نویسد: بُرسی یکی از اندیشمندان شیعه است که در مباحث کلامی صبغه‌ای عرفانی دارد. او الهیات شیعه را با موضوعات ذوقی در آمیخته است؛ آثارش از نظر حکمت شیعی دارای اهمیت فوق‌العاده‌ای است. کتاب مشارق انوار که حاوی خطبه های عرفانی منسوب به حضرت علی علیه السلام است دیباچه ای بسیار عالی بر فلسفه‌ی شیعی به حساب می‌آید ... (ادامه متن را در تصویر ببینید)

🔴هانری کربن در خصوص خطبه البیان امیرالمؤمنین علیه‌السلام می‌گوید: این خطبه حتی اگر هم به واقع از زبان امام اول در کوفه ایراد نشده باشد، بر حسب ذهن و ضمیر شیعی، این خطبه در لحظه‌ی مشخصی از زبان امام ازلی به ضمیر شیعی القا شده است و به لحاظ پدیدار شناسانه همین اهمیت دارد.

📚En Islam iranian. vol 1. p 96

🔴لوئی ماسینیون نیز در این خصوص می‌نویسد: این انسانی شدن خدا نیست بلکه ملکوتی شدن انسان است.

📚'L'Homme parfait en Islam, Opera Minora. vol 1. p 109

@negahinou

شیعه پژوهی

19 Nov, 21:55


✔️اشاره ابن عربی به اوروبوروس در کتاب عقلةالمستوفز

🔴سپس گرداگرد این زمین را به کوهی که بدان احاطه دارد [کوههای قاف] و آن از صخره سبز است [زمرد] بیاراست و بدان (کوه) اژدهایی عظیم را گرداگردش قرار داد که سرش با دمش جمع آمده است، من کسی را که بر این کوه بَر شده بود و این اژدها را دیده بود و با آن سخن گفته بود دیدم، اژدها گفت: سلام مرا به ابی مدین برسان، و آن شخص از ابدال و از صاحبان خطوه بود که بدو موسی سدرانی گفته می‌شد و محمول وی بود!!!

🟥باور به دریای محیط و کوه قاف که از جنس زمرد است با اختلافاتی در طبیعیات قدیمِ تمدن‌های هند، مصر، چین، یونان و خاورمیانه مشهور بوده که چنین باوری در برخی روایات شیعه و سنی به اهل بیت عليهم‌السلام هم منتسب شده است.

☄️پست قبل را ببینید.

@negahinou

شیعه پژوهی

14 Nov, 16:51


🏆در تأويل سوره قدر به وجود حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها با شرح مرحوم شیخ علی اکبر نهاوندی

@negahinou

شیعه پژوهی

14 Nov, 11:42


✔️فخر رازی و انکار غدیر

🔘فخر رازی جهت انکار حدیث غدیر در کتاب نهاية العقول می‌گوید که امیرالمؤمنین عليه‌السلام در آخرین حج پیامبر و بعد آن در زمان غدیرخم، در یمن حضور داشتند!

انسان واقعا ازین لجاجت فخر رازی تعجب می‌کند که با آن جامعیت در معقول و منقول، چنین حرف مضحکی گفته باشد. علاوه بر تواتر حدیث غدیر، همانطور که در پست قبل بیان کردیم امیرالمؤمنین قبل از واقعه غدیر در آخرین حج پیامبر از یمن به ایشان ملحق شده و اعمالشان را همراه پيامبر اکرم انجام داده‌اند. (اينجا را ببینید)

به قول خواجه نصیرالدین طوسی رضوان الله علیه: فخر رازی بزرگتر از آن است که جاهل به اسرار حکمت الهی باشد اما برای تقرب به عوام مردم، در اغلب موارد خود را به تجاهل می‌زده است. و مشهور است که در جایی دیگر در خصوص رازی چنین گفته است: او سنی نشد، بلکه سنی فخر رازی شد؛ یعنی چنین نیست که فخر، اول تحصیل علم و فهم کرده پس از آن در میان مذاهب، مذهب سنت را انتخاب نموده باشد، بلکه اول سنی بوده و مذهب آبائی و اجدادی داشت، پس از آن فاضل و صاحب ادراک شد، ولی عصبیت دین و مذهب اجدادی او را مانع شد که به مذهب شیعه گرایش نماید.

@negahinou

شیعه پژوهی

14 Nov, 01:54


✔️حدیثی قابل تأمل در معتبرترین منابع شیعه و سنی

🔘متن فوق بخشی از حدیثی نسبتا طولانی است که آن‌را از صحیح مسلم انتخاب کردم، اما این روایت با سند صحیح علاوه بر صحیح مسلم و صحیح سنن ابی داوود با تغییراتی در منابع شیعی مانند کتاب‌های کافی، من لا يحضره الفقيه، تهذيب الأحکام و علل الشرایع هم نقل شده است.

🔘این حدیث برای شیعه و سنی بسیار مهم است [هر دوگروه از امام صادق علیه‌السلام نقل کرده‌اند] چون کیفیت حج پیامبر اکرم صلوات الله علیه وآله را بیان می‌کند. به عنوان مثال نووی در شرح خود بر این حدیث می‌گوید: «حدیث جابر حدیث بزرگی است که در بر دارنده فواید متعدد و قواعد بسیار مهمی است. قاضی نیز چنین می‌گوید: مردم نکات و مباحث فقهی بسیاری از این حدیث برداشت نموده‌اند. و ابن منذر در این رابطه کتاب بزرگی تصنیف کرده و صد و پنجاه و چند مسئله فقهی را از آن استنباط کرده است و اگر بیشتر بررسی می کرد، نزدیک به همین تعداد مسئله فقهی دیگر را استنباط نموده و بر آن می افزود.

این قسمت از حدیث که در تصویر مشاهده می‌کنید، دارای نکات فراوانی است که در پست‌های بعد می‌توانید‌آن‌ها را مطالعه نمائید.

@negahinou

شیعه پژوهی

13 Nov, 14:21


✔️صلوات خاصه منتسب به شیخ اکبر، محی‌الدین ابن عربی بر حضرت زهرا سلام الله علیها با نوای ملکوتی مرحوم سلیم موذن‌زاده

🔘ترجمه: درود و تحیات بى شائبه خداوند، و فرشتگان او، و حاملین عرش او، و جمیع عالم آفرینش او، از زمینى او و آسمانى او، بر آن پاکیزه گوهر قدس باد، که با تجرّد قدسیه در هیئت انسیه، عالم بشریت را زینت داده است. آن حقیقت طاهره، خود صورت نفس کلّى و بخشنده و نیرو آورنده عالم عقلى است. پاره اى از حقیقت احمدى، و مَطلَع و مَشرِق انوار علوى است. و اصل و منبع سرچشمه‌هاى اسرار مکنونه فاطمى است. رستگار و آزاد کننده محبّین خود از آتش است، و جوهره ثمره درخت معرفت و یقین، و بزرگ بانوى بانوان عالمین. قدرش معلوم و معروف، و قبرش پنهان و مجهول است. نور دیده رسول اللَه، و نام گرامى و لقب سامى‌اش فاطمه زهراء، و بتول عذراء است؛ که درود و سلام خدا بر او باد.

@negahinou

شیعه پژوهی

13 Nov, 14:06


✔️حضرت فاطمه سلام الله علیها حقیقت شب قدر

🔘امام جعفر صادق علیه‌السلام فرمود: "ما آن را در شب قدر نازل کردیم"، شب حضرت فاطمه علیهاالسلام و قدر خداوند متعال است. هر که حضرت فاطمه را چنان‌که سزاوار آن بانو باشد، بشناسد او شب قدر را درک کرده است. او فاطمه نام گرفت چراکه مردمان از شناختش فطم گشته و بازداشته شده‌اند - یا در شناختش به تردید افتادند - "و تو چه می دانی که شب قدر چیست؟ شب قدر از هزار ماه بهتر است." یعنی از هزار مؤمن بهتر است و او مادر مؤمنان است. "در آن [شب] فرشتگان و روح نازل می‌شوند فرشتگان مؤمنانی هستند که علم خاندان حضرت محمد صلوات‌الله‌علیه‌وآله را دارند و روح القُدس حضرت فاطمه سلام الله علیها است. به فرمان پروردگارشان برای هر امری نازل می‌شوند، شبی است که تا وقت طلوع فجر، سلامتی است. یعنی تا آنگاه که حضرت قائم عليه‌السلام به پا می‌خیزد.

@negahinou

شیعه پژوهی

13 Nov, 11:31


✔️نقل حدیثی مشکوک توسط صدوق در موضوع دلخوری حضرت فاطمه سلام الله علیها از ابوبکر و عمر

🔘همانگونه که در تصاویر می‌بینید، صدوق در حدیثی طولانی در کتاب علل‌الشرايع به ناراحتی شدید حضرت زهرا از عمر و ابوبکر پرداخته، اما نکته مهم ابتدای حدیث است که در آن به قهر حضرت فاطمه با امیرالمؤمنین علیهما‌السلام می‌پردازد، به نحوی که پیامبر اکرم صلوات‌الله‌علیه‌وآله واسطه شده و ایشان را آشتی می‌دهد.

در صورتیکه صدوق دقیقا چند صفحه قبل از حدیث فوق، حدیثی دیگر در خصوص قهر امیرالمؤمنین با حضرت زهرا را نقل و در انتها می‌نویسد: علی و فاطمه چنین نبود که بین ایشان کلامی واقع شود که برای آشتی بین آن دو به رسول خدا نیاز باشد. زیرا علی سرور اوصیاء و زهرا سرور زنان عالم هستند و در حسن خلق اقتدا کنندگان به پیامبر خدا بودند. (باب ۱۲۵ ح ۲)

🔘بنابر آنچه در خصوص ویژگی‌های صدوق در خصوص تحریف و تقطیع احادیث بیان کردیم و با عنایت به نظر وی در انتهای حدیث باب ۱۲۵، بعید نیست که او با اضافه کردن ماجرای جعلی قهر به ابتدای این حدیث طولانی در تصویر، می‌خواسته کل جریان اختلاف و دلخوری حضرت فاطمه از ابوبکر و عمر را با زیرکی زیر سوال ببرد.

@negahinou

شیعه پژوهی

13 Nov, 08:08


✔️صدوق به هیچ وجه نمی‌خواهد شهادت حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها را به دست غاصبین خلافت بپذیرد

صدوق در کتاب اعتقادات هیچ اشاره‌ای به شهادت حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها نکرده (اینجا را ببینید) و در علل الشرایع روایتی جعل می‌کند تا نشان دهد که حضرت به شهادت نرسیده و از لفظ وفات در آنجا استفاده می‌کند. (اینجا را ببینید)
و حتی اظهار حزن و مصیبت و عزاداری برای آن بانوی مظلومه را انکار می‌کند. (اینجا را ببینید)

در کتاب معانی الاخبار نیز در باب ۱۹۱ با عنوان "معنی فرمایش پیامبر به امیرالمؤمنین که برای تو گنجی است در بهشت و تو اختیاردار کران تا کران بهشت می‌باشی" به شرح این عبارت پرداخته و در انتها می‌گوید: از بعضی مشایخ شنیدم که می‌گفتند: منظور از این گنج، فرزند آن بزرگوار محسن است که چون حضرت فاطمه سلام الله علیها بین دو در فشرده شد، او را سقط نمود.
همانطور که مشاهده می‌کنید در اینجا نیز این اعتقاد و مطلب را بر گردن بعضی مشایخ خود می‌اندازد، بی‌آنکه نامی از آن‌ها بیاورد.

👈ادامه دارد ... آنچه در امالی و سایر آثارش نقل شده را نیز بررسی خواهیم نمود.

@negahinou

شیعه پژوهی

13 Nov, 06:16


✔️اعتقاد شیعیان به شهادت حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها در سندی از اواسط قرن دوم هجری

🔘عبدالله بن یزید فزاری اباضی از علمای مشهور اباضیه در قرن دوم هجری در کتاب الردود به اعتقاد شیعیان مبنی بر هجوم به بیت امیرالمؤمنین علیه‌السلام و ضرب و جرح حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها و سقط جنین ایشان بر اثر این واقعه می‌پردازد.

@negahinou

شیعه پژوهی

13 Nov, 05:01


✔️انسان و دین ۱ (مرحوم سید مرتضی جزائری)
@negahinou

شیعه پژوهی

13 Nov, 04:19


✔️اعضای محترم کانال از طریق لینک‌های زیر می‌توانند به مطالب ارائه شده در خصوص شیخ صدوق دسترسی داشته باشند.
👈برای مشاهده صفحه‌ی جامعِ لینک‌ها اینجا را ببینید یا در انتهای این پُست، INSTANT VIEW / مشاهده فوری را بفشارید.

عدم توثیق خاص صدوق در کتب متقدم رجالی

نظر برخی علمای معاصر شیعه در خصوص تقطیع و تحریف روایات توسط صدوق

تقطیعات صورت گرفته در ده درصد روایات کتاب من لا یحضره الفقیه

مصادیقی از تقطیع در روایات کتاب من لا يحضره الفقیه که در صد مورد مخل در معنی هم شده است. این مقاله مهم را هم ببینید.

متفردات روایی صدوق در کتاب من لا یحضره الفقیه

تکفیر تمام محدثین قم به غیر از صدوق توسط سید مرتضی که قرینه‌ی دیگریست برگرایشات اعتزالی صدوق

دخل و تصرف صدوق در روایات به گزارش استاد احمد عبادی

تقطیع فرازهایی مهم از زیارت سیدالشهدا علیه‌السلام توسط صدوق

تحقیقی جامع در خصوص اعمال سلیقه محدثین و مخصوصا شیخ صدوق در تالیف کتب روایی

دیدگاه محدث نوری در خصوص تقطیع و تحریف روایات توسط صدوق (محدث نوری صدوق را متهم به تقطیع زیارت جامعه کبیره کرده است)

تحریف یکی از احادیث مهم در موضوع توحید

مخالفت با نماز روز عید غدیر خم

ثناءِ عظیمِ (!!) صدوق توسط شیخ مفید!

اولین مرتبه در غلو، نفی سهو برای رسول اکرم صلوات الله علیه و آله می‌باشد!

نظر آیت‌الله مددی در خصوص اختلاف صدوق و مفید

نظر آیت‌الله شبیری در خصوص جایگاه کتاب صدوق در میان کتب اربعه

صدوق شهادت ثالثه را شعار غلات میداند!

نقش صدوق در تغییر دیدگاه امامیه نسبت به زید شهید و قیامش

تحریف حدیثی دیگر و تصریح علامه طباطبایی بر تغییر در آن

صدوق اولین عالم شیعه که تصریح به عدم تحریف قرآن می‌کند و نادیده گرفتن روایات تحریف

عدم ارتباط ابن بابویه با اولین و دومین مدعیان سفارت امام زمان علیه‌السلام

علی بن بابویه و تبلیغ امامت جعفر کذاب به گزارش خصیبی

اعتقاد صدوق به وفات و موت حضرت عیسی علیه‌السلام

اعتراض شیخ بهائی و شیخ احمد احسائی به صدوق

مقایسه‌ی روایتی نقل شده توسط صدوق از امام صادق علیه‌السلام با روایتی از خصیبی در هدایةالکبری

تحریف و تقطیع تعدادی از روایاتی که صدوق آنها را مخالف اعتقاداتش می‌دانست را میتوانید در اینجا ، اینجا ، اینجا ، اینجا ، اینجا و اینجا ببینید.

تعریف ناصبی نزد صدوق

اتهام غلو به محمد بن موسی همدانی از سمت صدوق

تحقیقی پیرامون توقيع صادر شده از امام حسن عسکری علیه‌السلام خطاب به ابن ‌بابویه پدر شیخ صدوق

فضای روایات کتاب عیون اخبارالرضا علیه‌السلام

دفاع همه جانبه‌ی صدوق از زید شهید

اولین فردی که به ابن بابویه، لقب صدوق می‌دهد ابن ادریس حلی است که ۲۴۰ سال بعد از وی متولد شده

دفاع تمام قد صدوق از زراره با استناد به روایتی ساختگی منتسب به امام رضا علیه‌السلام، اینجا را هم ببینید.

علت تقطيع زیارت سیدالشهدا علیه‌السلام توسط صدوق

●ارتباط کلینی و صدوق


ادامه... بخاطر محدودیت پست تلگرام، تمام مطالب، مثل «عملکرد شیخ صدوق در ماجرای شهادت فاطمهٔ زهرا» و «عدم پذیرش شهادت پیامبر اکرم به دست عایشه و حفصه توسط صدوق» و «تاثیرپذیری صدوق از نگاه عرب‌گرایانهٔ اشعری» و ... اینجا جمع شده. دکمهٔ INSTANT VIEW / مشاهده فوری 👇 را در پایین پُست بفشارید.



🛑مطالب مرتبط با ابوجعفر محمد بن علی بن حسین بن موسی بن بابَوَیْه قمی معروف به شیخ #صدوق به مرور زمان تکمیل و این پست بروزرسانی خواهد شد.

@negahinou

شیعه پژوهی

12 Nov, 16:30


✔️یادآوری و اعترافِ هجوم به منزل امیرالمومنین علیه السلام و حضرت زهرا سلام الله علیها توسط عمروعاص در واقعه‌ی صفین

نصر بن مزاحم مولف کتاب فوق از مورخین مورد اعتماد شیعه و سنی در قرن دوم هجری می‌باشد.
به عنوان نمونه، خطیب بغدادی در کتاب تاریخ بغداد او را به عنوان یکی از شخصیت های علمی بغداد معرفی میکند.

تاریخ درگذشت نصر بن مزاحم سال ۲۱۲ ق می‌باشد.

🔴لینک متن عربی

@negahinou

شیعه پژوهی

12 Nov, 14:50


✔️نکته‌ی مهم دیگرِ این روایت از صدوق، همان ابتدای حدیث است که:

"يَا اِبْنَ رَسُولِ اَللَّهِ كَيْفَ صَارَ يَوْمُ عَاشُورَاءَ يَوْمَ مُصِيبَةٍ وَ غَمٍّ وَ جَزَعٍ وَ بُكَاءٍ دُونَ ..."

🔴عبدالله بن فضل هاشمی از امام صادق علیه‌السّلام می‌پرسد: چگونه و چرا روز عاشورا روز مصیبت و حزن و جزع و گريه گرديد ولی سالروز فوت یا شهادت سایر اهل بیت عليهم‌السلام نه؟!!!

●در گزارشات تاریخی فراوان به عزاداری شیعیان باطنی در قرن چهارم برای حضرت زهرا سلام الله علیها در مناطقی مانند فلسطین و شام و مصر اشاره شده است. این ویدئو را حتما ببینید.
گزارش قاضی عبدالجبار از عزاداری شیعیان در بغداد، فلسطین، شام و مصر برای شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها را از اینجا بخوانید.

🔴آری؛ چون برخی شیعیان باطنگرا در اذان، شهادت ثالثه می‌گویند، صدوق از نقل روایات آن اجتناب می‌کند و چون عزای شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها برگزار می‌کنند، باید اینگونه جبهه‌گیری کند.

👈بحث و بررسی در خصوص چند موضوع خاص در آثار صدوق و روش وی در نقل و اعتقاد شخصی‌اش و اینکه در چه مواردی دست به تحریف، تقطیع و جعل حدیث می‌زند خود بحثی مفصل می‌طلبد که در آینده قطعا بدان می‌پردازیم.

🔥فتأمل
@negahinou

شیعه پژوهی

08 Nov, 10:48


✔️زمان استجابت دعا

🔘حضرت فاطمه سلام الله علیها می‌فرمایند: از پيغمبر صلى اللّٰه عليه و آله چنين شنيدم كه همانا در روز جمعه لحظه‌اى هست كه هيچ مسلمانى آن را در نظر نمى‌گيرد و در آن لحظه از خدا نيكى درخواست نمى‌نمايد، مگر اينكه آن را به او عطا مى‌كند.
فرمود: عرضه داشتم اى پيامبر خدا آن چه لحظه‌ايست‌؟
فرمودند: هر گاه پرتو نيمى از قرص خورشيد نزديك بر پنهان شدن در افق مغرب گردد.
راوى گويد: و فاطمه عليها‌السّلام به غلامش مى‌گفت برو بالاى بلندى، پس هر گاه نيمى از قرص خورشيد را ديدى كه به غروب نزديك شد به من خبر ده تا دعا كنم!

📚معاني الأخبار ص ۳۹۹
📚دلائل الإمامة ص ۷۱

@negahinou

شیعه پژوهی

08 Nov, 10:27


✔️مقایسه ابن عربی و محمد بن محمد بن نعمان (معروف به مفید) در خصوص روایات "اول ما خلق الله نوری"

دیدگاه عجیب شیخ مفید در خصوص خلقت نورانی اهل بیت علیهم السلام و انکار و تأویل روایات اول ما خلق الله نوری


مفید در شرح روایت: حضرت آدم اشباهی نورانی را در عرش خداوند دید و خداوند به او وحی کرد که اینان اشباح پیامبر و اهل بیتش هستند که اگر نبودند خداوند نه تورا خلق میکرد و نه آسمان و زمین را.
از نظر مفید خداوند به این وسیله صرفا میخواست حضرت آدم را آگاه کند که چنین فرزندانی خواهد داشت و باید ایشان را تعظیم کند.
وی تاکید می‌کند که اشباحی که آدم دید ذوات اهل البیت علیهم السلام و به تعبیر دیگر صورتهایی دارای حیات یا ارواح دارای نطق نبودند بلکه تمثال های ایشان در قالب صورتهایی بودند مشابه صورتهای بشری ایشان در آینده و حاکی از آنکه اهل بیت پس از آفرینش در آینده دارای چنین صوری خواهند بود!!!

📚المسائل السرویه ص ۳۹-۴۲
📚المسائل العکبریه ص ۲۷-۲۸

●این در حالیست که تعدادی از علمای اهل سنت روایات اول ما خلق الله نوری را پذیرفته و نقل هم کرده اند.
به عنوان مثال ابن عربی می‌نویسد:
... بنابراین او (پیامبر اکرم صلوات الله علیه وآله) سید و سرور عالم - بدون استثناء - و نخستین ظاهر و هویدای در وجود می‌باشد(اول خلق).
پس وجودش از آن نور الهی و از «هبا» و از حقیقت کلی می‌باشد، عین شریفش در «هبا» پدید آمد و عین عالَم از تجلی او و نزدیکترین فرد به او علی بن ابی طالب (صلوات الله علیه) امام عالَم و سِرّ تمام انبیاء بود.

📚فتوحات مکیه ج ۲ معرفت آغاز خلق روحانی
••••••••••••••••••
●یا این روایت مشهور بین صوفیه و عرفا:

پیامبر اکرم صلوات الله علیه وآله به امیرالمؤمنین علیه‌السلام فرمود: «كُنْتَ‏ُ مَعَ الأنْبياء سِرًّاً و معی جَهراً»
 تو در سرّ و پنهان با پيامبران گذشته بودى، و با من در ظاهر و آشكار هستی.


که در کتب اکثر صوفیه‌ی سنی مذهب مانند عطار نقل شده نشان می‌دهد که به این موضوعی که مورد انکار شیخ مفید و علمای مکتب بغداد بوده ایمان داشته و معترف بوده‌اند.

@negahinou

شیعه پژوهی

08 Nov, 06:58


✔️در قسمتی از نامه امیرالمؤمنین علیه‌السلام به حکام چنین می‌خوانیم:

دلت را سراپرده‌ی مهرورزی به رعیت خود کن؛ آنان را دوست داشته باش، با آنان نرمی و نکوئی کن. بر آنان هرگز همانند درنده‌ای مباش که در کمین لغزش‌ها و خطاهای آنان باشی؛ چرا که آنان با تو نسبت برادری دارند و در آفرینش همانند تو هستند. آنان کجروی‌هایی دارند و لغزش‌هایی می‌کنند و عمد و خطائی از آنان سر می‌زند. آنان را عفو کن و از خطایشان درگذر همانگونه که خودت دوست داری کسی که بالاتر از تو و آنانست با تو چنان کند. خداوند تو را به وسیله آنان آزمایش کرده و امر آنان را به تو واگذار کرده و به وسیله آشنا کردن تو با محبتِ عدل و عفو و رحمت بر تو احتجاج کرده است. پس خود را چنان مکن که سزاوار ترک محبت از جانب او باشی و خود را در معرض جنگ با خدا قرار مده؛ چرا که تو را تاب عقوبت او نیست و از عفو و رحمت خداوند بی نیاز نیستی، در هنگام خشم اگر چاره‌ای می‌بینی در عقوبت دیگران عجله مکن و برای تندخویی با آن‌ها مشتاب و مگوی که من امیرم و هر کار بخواهم می‌کنم؛ چرا که موجب شتاب، کار‌شکنی می‌شود ...

... باید بیش از هر چیز میانه‌روی در حق، فراهم آوردن طاعت پروردگار و رضایت عامه مردم را دوست بداری، چرا که ناخشنودی عامه مردم، خشنودی خواص را بی اثر می‌کند؛ و ناخشنودی خواص در صورت خشنودی عامه مردم قابل تحمل است. هیچ‌یک از طبقات مردم مانند طبقه خواص نیستند؛ چراکه این طبقه در هنگام خوشی برای حاکم بیشتر از همه هزینه دارند و به گاه سختی کمتر از همه یاری می‌کنند و بیشتر از همه‌ی مردم با انصاف کینه دارند؛ و آنگاه که چیزی می‌خواهند بیش از همه پای می‌فشارند و با این حال وقتی به آنان عطا می‌شود کمتر از همه سپاس‌گزارند؛ و وقتی به آنان چیزی ندهند؛ کمتر از همه پوزش‌پذیر و در روزگار محنت، ناشکیباتر از همه‌اند ...

@negahinou

شیعه پژوهی

08 Nov, 05:03


✔️ابن عربی در باب جفر و خطبة البیان امیرالمؤمنین علیه‌السلام می‌نویسد:

"میم" سلیم رومی است در اصل - در جفر امیرالمؤمنین علیه‌السلام - موصوف به دین است و صاحب تمکین، من این رموز را به این اشاره از استخراج اسرار جفری و گنج‌های حرفی، و امثال آن از تحریص و حرص بر پنهان داشتن اسرار کونی - مانند حرص بر پنهان داشتن اسرار الهی - بیان میدارم و اگر به تصریح گفته شود از حکمت بودن خارج می‌شود، لذا تصریح درخور و شایسته‌ی آن نیست.
بدان که تمام اینها را امام علی علیه السلام در "خطبة البیان" که بر منبر جامع کوفه در حال استغراقش بیان داشته ذکر کرده است و او در حال تجلد بود و زبانش اسرار را ترجمه می‌کرد چنانکه آن علیه‌السلام فرمود:

لقد حزت علم الاولین و انی
ضنین بعلم الاولین کتوم
و انی یقوم علی کل قیم
و انی حدیث حادث و قدیم

پس او علیه‌السلام به اعلام الهی دانست و بدانچه خداوند بر زبانش جاری فرمود خبر داد، سپس از کاملان از اصحابش آن را از وی فرا گرفتند و آنچه را که خداوند توان بر آن امر داده بودشان تفسیر کردند تا آنکه به ما رسید و خداوند ما را بر رموز و اشارات وی آگاه ساخت و از ایشان علیه‌السلام فهمیدیم که مرادش پنهان داشتن است، لذا قدم در جای قدم ایشان نهاده و در پی ایشان گام برداشتیم و امرش را امتثال نمودیم، بنابراین آنها را پس و پیش کردیم و تصریح و کنایه و اشاره و معما ساختیم و آنرا برای خود و برای هرکس که پس از ما می‌آید و راه ما پیماید و از ما تا غایتِ غایت و دوره نهایت فرامیگیرد، قاعده‌ای قرار دادیم، پس هرکس که این اسرار را خواهان است باید از آرزوهایش بیرون شده و پیش از فراگیری صدقاتی بدهد و هرکس هم از آنچه می‌گوییم و دانیم فاصله دارد، به اسلام ظاهری‌اش چنگ زند و آنچه را علاقه ندارد ترک کند که : من حسن اسلام المرء ترکه ما لا یعنیه.

"ی" گفته می‌شود جفری است و آن "غ" هجری است، زيرا ما بین دو تاریخ ده سال فاصله است و رازش اینکه: امیرالمؤمنین علیه‌السلام جفر را جز پس از رحلت پیامبر اکرم صلوات الله علیه وآله ظاهر و آشکار نساخت و سبب آن در این امر بیان الهی است که: "وَمَا كَانَ اللَّهُ لِيُعَذِّبَهُمْ وَأَنْتَ فِيهِمْ ۚ وَمَا كَانَ اللَّهُ مُعَذِّبَهُمْ وَهُمْ يَسْتَغْفِرُونَ"
یعنی: و خدا بر آن نیست که آنان را در حالی که تو در میان آنان به سر می بری، عذاب کند و تا ایشان طلب آمرزش می کنند، خدا عذاب کننده آنان نخواهد بود. ....
•••••••
🔴عجیب اینکه خطبة البیانی که بیشتر علمای ظاهری شیعه از آن بی‌خبر و یا منکرش هستند را پذیرفته و با احاطه و ایمان به آن خطبه‌ی بی‌نظیر، اسرار پنهانی را از آن استخراج میکرده. (خطبة البیانی که در اختیار وی و فرزندخوانده اش صدرالدین قونوی بوده هم اکنون نیز در قونیه موجود است.)

🔴از بین چند صد تالیف ابن عربی که تا هشتصد جلد شمارش شده، صدرالدین قونوی ربیب و خلیفه و صاحب سرّش بر تعداد انگشت شماری از آنها شرح و حاشیه زده که متن فوق یکی از آنهاست که شاید در مطالب آتی گوشه ای از آنرا ذکر نمائیم.

🔴تقریبا عین مطالب فوق از ابن عربی را میتوانید در برخی کتب باطنی منتسب به اهل بیت عليهم‌السلام که از اهل ظاهر مخفی نگه داشته شده‌اند ببینید‼️

🔤@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 19:44


✔️اگر جعفر و حمزه زنده بودند ...

🔘سدير گويد: در خدمت امام باقر عليه‌السّلام بوديم و سخن از كارهائى كه مردم پس از پيغمبر صلّى الله عليه و آله پديد آوردند و امير مؤمنان عليه‌السّلام را تنها گذاردند به ميان آمد. مردى از حاضرين به امام عليه‌السّلام گفت: خداوند حال شما را بهبود گرداند در آن وقت (كه مردم على را تنها گذاشتند) عزت بنى‌هاشم و آن جمعيت و نيروئى كه داشتند چه شده بود؟
امام باقر عليه‌السّلام فرمود: چه کسی از بنى‌هاشم در آن وقت بجاى مانده بود؟ مردان دلاور بنى هاشم جعفر و حمزه بودند كه از دنيا رفته بودند، و براى على عليه‌السّلام از بنى هاشم دو تن از مردان ناتوان زبون تازه مسلمان يعنى عباس و عقيل مانده بودند كه آن هر دو از طلقاء (و آزادشدگان مكه) بودند (كه شهامتى نداشتند و سابقه‌اى هم در اسلام نداشتند). بخدا سوگند اگر حمزه و جعفر زنده بودند آن دو نفر (يعنى ابو بكر و عمر) دستى به خلافت و آرزوئى كه در سر پرورانده بودند نداشتند، و اگر آن دو شاهد كارهاى آن دو نفر بودند آنها را زنده نمی گذاشتند.


📚الکافي ج ۸، ص ۱۸۹


🔘امیرالمؤمنین علیه‌السلام در نامه‌ای به شیعیان خویش چنین نوشتند:

... و اگر بعد از رسول خدا صلوات‌الله‌علیه‌وآله، عمويم حمزه و برادرم جعفر براى من مانده بودند با ابو بكر از روى اكراه و اجبار بيعت نمی‌كردم، و لكن من به دو مرد جديد‌العهد به اسلام‌،
#عباس و عقيل مبتلا شدم (كه از ايشان كارى ساخته نيست) پس حفظ اهل بيت خود را در نظر گرفتم، و از خار و خاشاكى كه در چشمم ريخته شد چشم بر هم نهادم، و جرعه‌هاى غيظ و غصه را با گلوى گرفته و فشرده فرو بردم، و صبر كردم صبرى كه تلخ‌تر از حنظل و دردناكتر از كارد برنده بود.

📚كشف المحجة لثمرة المهجة ص ۱۸۰ به نقل از رسائل کلینی


🔘همچنین امیرالمؤمنین علیه‌السلام در خطبه‌ای چنین فرمودند:

... آگاه باشید! سوگند به خدا! اگر حمزه و جعفر زنده وحاضر بودند، ابوبکر و عمر به آن مقام که رسیدند، نمی‌رسیدند، و اگر حمزه و جعفر بودند، شاهد و ناظر بودند، که آن دو نفر، جان سالمی از میان بیرون نمی‌بردند و خود را به هلاکت می‌انداختند.
حمزه در نبرد احد کشته شده بود و جعفر در نبرد موته، من بودم و دو عامی تندخویِ بدبختِ ناتوانِ خوار؛ عباس و عقیل که تازه از کفر به اسلام روی آورده بودند. مردم مرا ناخوش داشتند و رها کردند ...


📚کتاب سلیم بن قیس، ج۱، ص۱۶

♦️مشهور است که جناب جعفر علیه‌السلام در ۶ جمادی‌الاول به شهادت رسیدند.

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 17:59


✔️دیدگاه پرفسور هانری کربن فیلسوف و اندیشمند فرانسوی در خصوص حافظ رجب برسی رضوان‌الله‌علیه

🔴هانری کُربَن در فصل "ادغام عرفان ابن عربی در الهیات شیعی" از کتاب فوق می‌نویسد: بُرسی یکی از اندیشمندان شیعه است که در مباحث کلامی صبغه‌ای عرفانی دارد. او الهیات شیعه را با موضوعات ذوقی در آمیخته است؛ آثارش از نظر حکمت شیعی دارای اهمیت فوق‌العاده‌ای است. کتاب مشارق انوار که حاوی خطبه های عرفانی منسوب به حضرت علی علیه السلام است دیباچه ای بسیار عالی بر فلسفه‌ی شیعی به حساب می‌آید ... (ادامه متن را در تصویر ببینید)

🔴هانری کربن در خصوص خطبه البیان امیرالمؤمنین علیه‌السلام می‌گوید: این خطبه حتی اگر هم به واقع از زبان امام اول در کوفه ایراد نشده باشد، بر حسب ذهن و ضمیر شیعی، این خطبه در لحظه‌ی مشخصی از زبان امام ازلی به ضمیر شیعی القا شده است و به لحاظ پدیدار شناسانه همین اهمیت دارد.

📚En Islam iranian. vol 1. p 96

🔴لوئی ماسینیون نیز در این خصوص می‌نویسد: این انسانی شدن خدا نیست بلکه ملکوتی شدن انسان است.

📚'L'Homme parfait en Islam, Opera Minora. vol 1. p 109

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 11:30


✔️مزار حضرت زینب سلام الله علیها کجاست؟ (۳)

🔘مقبره‌ای که هم‌اکنون مشهور و منتسب به حضرت زینب سلام الله علیها در دمشق می‌باشد، مطابق آنچه که ابن بطوطه جهانگرد مشهور مسلمان در قرن هشتم گزارش کرده، مشهور به قبر حضرت ام کلثوم سلام الله علیها بوده است.

🔘عمادالدین حسن بن علی طبری عالم شیعه در کتاب کامل بهایی که تألیف آن‌را در سال ۶۷۵‌ ق به پایان رسانده می‌نویسد: روایت آمد که ام‌کلثوم خواهر امام حسین علیه‌السلام در دمشق متوفا شد.

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 10:11


✔️مزار حضرت زینب سلام الله علیها کجاست؟ (۲)

🔘دیدگاه برخی علمای معاصر شیعه با استناد به کتاب "اخبار الزینبیات" و وجود مسجد و قبری به نام حضرت زینب سلام الله علیها در مصر، این است که آن حضرت در مصر دفن شده‌اند‌.

در کتاب اخبار الزینبیات چنین می‌خوانیم: زینب بنت علی در غروب روز یکشنبه پانزدهم رجب سال ۶۲ هجری وفات کرد و ما در تشییع جنازه او حاضر بودیم؛ وی در پستوی اتاق خود در منزل مسلمه در منطقه حمراء القصوى [منطقه‌ای است که در قدیم بین قاهره و شهر فسطاط بوده و با نام قناطر سبع نیز نامیده می‌شده است، المواعظ و الاعتبار ج ۲ ص ۲۰۲] جایی که باغ‌های عبدالله بن عبدالرحمن بن عوف زهری است دفن شده است.

📚اخبار الزینبیات ص ۱۲۱ و ۱۲۲

🔘اما با عنایت به برخی گزارشات مشکوک و جعلی بودن ‌کتاب، نمی‌توان به مطالب آن اعتماد کرد.

این مقاله با عنوان "در باب بی‌اعتباری رساله اخبار الزینبات" از جناب دکتر خامه‌یار را ببینید.

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 09:21


✔️مزار حضرت زینب سلام الله علیها کجاست؟ (۱)

🔘حدود هشتاد سال پیش هنگام تجدید بنای حرم منتسب به حضرت زینب سلام الله علیها در دمشق و در حفاری‌هایی که برای پی‌ریزی ستون‌های ساختمان به انجام رسید به قبر شریف رسیدند و تخته سنگی را بر روی آن یافتند که بر روی آن چنین حک شده است:

"هذا قبر زینب الصغری المکناة بام كلثوم ابنت علي بن أبي طالب أمها فاطمة البتول سيدة نساء العالمين ابنت سيد المرسلین محمد خاتم النبيين صلى الله علیه و سلم"

ترجمه: این قبر زینب صغری است که کنیه‌اش ام‌کلثوم بوده، دختر علی بن ابیطالب و مادرش فاطمه بتول سرور زنان جهان، دختر سید و خاتم انبیأ محمد صلوات‌الله‌علیه‌وآله است‌.

🔘ادامه مطالب و بررسی سایر اقوال را در پست‌های بعد مطالعه کنید.

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 07:53


✔️پیشنهاد تشکیل کشوری مستقل به یهودیان از سمت ناصرالدین شاه

🔘روچیلد معروف یهودی هم که بسیار با دولت است به حضور آمد، صحبت شد، حمایت یهودی‌ها را زیاد می‌کرد و از یهود ایران عرض می‌کرد که باید آسوده باشند. به او گفتم شنیده‌ام شما برادرها هزار کرور پول دارید، من بهتر می‌دانم که پنجاه کرور به یک دولت کوچک یا بزرگی بدهید، مملکتی را بخرید و آنچه یهود در دنیا هست آنجا جمع بکنید و خودتان رئیس آنها بشوید و همه را آسوده راه ببرید و این طور متفرق نباشید. بسیار خندیدم و جواب نداشت به ما بدهد ...

پ ن: روتشیلدها در قرن ۱۸ میلادی در اوج قدرت خود، ثروتمندترین خانواده جهان محسوب می‌شدند و بیشترین ثروت ثبت شده در دوران مدرن را دارا بودند.

البته نباید فراموش کرد که بر خلاف آنچه می‌خواهند بین عوام جا بیندازند، یهودیان زمین‌های فلسطین را نخریدند بلکه بیشتر با زور اسلحه و حمایت کشورهای استعماری، آن‌را غصب کردند. از نقش بهائیان در همکاری با صهیونیست‌ها هم نباید غافل بود و در پست‌های بعد به تسهیل و کمک به ورود و اسکان یهودیان در فلسطین توسط بهائیان می‌پردازیم.

🔘پست مرتبط
@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 06:57


✔️کتاب "زینب الکبری رضي‌الله‌عنها السيدة المظلومة"

🔘حافظ اسدرم مؤلف پرکار معاصر که آثار فراوانی بر علیه شیعه تالیف نموده در این کتاب با بیش از ۷۳۰ صفحه، به بررسی زندگی حضرت زینب سلام الله علیها و بررسی محل دفن ایشان بر اساس منابع تاریخی و روایی اهل سنت، شیعه و زیدیه پرداخته است. جنجالی‌ترین قسمت کتاب، دیدگاه مؤلف در خصوص عدم حضور حضرت زینب سلام‌ الله علیها در کربلاست.

امیدوارم که در اسرع وقت حوزه‌های علمیه و مجامع علمی، اقدام به بررسی و پاسخ به ادعاهای حافظ اسدرم نمایند!

در مطالب پیشین کانال دو اثر دیگر از این مؤلف را معرفی نمودیم که در این لینک در دسترس می‌باشد.

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 05:48


✔️قرینه‌ای دیگر بر صدور و صحت خطبه‌البیان از امیر عوالم مولا علی بن ابیطالب صلوات‌الله‌علیه

🔘و چنین گوید احمد بن اعثم الکوفی رَحْمَة الله عَلَيْه، که این اخبار از ثقات معتمدان جماعتی که به صدق لهجه و حُسن سیرت معروف و مذکور بودند سرّاً و علانیه شنیدم و روایات ایشان اگر چه به لغات مختلف بود چون به معنی تفاوت نداشت، آنها را در یک سیلک کشیدم.
👈روایت جمله ثقات راویان و مشاهیر محدثان آن است که: چون امیرالمؤمنین علی از حرب جمل باز پرداخت، خطبه‌ای بگفت و از واقعات آخر الزمان یاد کرد و مسلمانان را پندهای نیکو داد و اصناف غرایب اخبار و عجایب احوال بیان فرمود.

@negahinou

شیعه پژوهی

07 Nov, 05:40


✔️چرخش از نوس به سوی فرونِسیس

🔘از همه عزیزانی که فلسفه می‌خوانند خواهش می‌کنم دست از این متافیزیک بی در و پیکر و بی فایده بردارند. والله عمری را صرف بررسی وحدت شخصی و تشکیکی و نظریه تباین خدا و مخلوقات کردن دردی را نه از ما درمان می‌کند؛ نه از دوستانمان و خانواده‌مان و نه از جامعه‌مان. اثبات و انکار معاد جسمانی و روحانی و تناسخ و رجعت و کارما نیز تفاوتی در سعادت و شقاوت ما ندارد. اگر پس از مرگ هستیم و تاوان اعمال خویش را می‌بینیم؛ هیچ تفاوتی ندارد به چه نحوی و با چه کیفیتی هستیم.

عمری را صرف مسئله شرّ کردن؛ اندکی از شرور این جهان نمی‌کاهد. باور به حدوث یا قدم جهان یا اصالت وجود و ماهیت تاثیری در سعادت فردی و جمعی ما ندارد. بررسی تئوری‌های «علم الهی» ما را «عالم» نمی‌کند. تفکیک علم پیشینی و پسینی نه علم پیشینی برای ما تولید می‌کند و نه علم پسینی. غور در اسما و صفات الهی ما را متخلق به اسما و صفات الهی نمی‌کند.

گمشده ما و جامعه ما «حکمت عملی» است. ۱۰۰۰ سال است به «حکمت به اصطلاح نظری» پرداختیم و از حکمت عملی غافل ماندیم. ما از جامعه خویش بریده به کنجی خزیده‌ایم و سرگرم بازی های فکری خویش شده‌ایم. ما نیاز به یک تغییر بنیادین در شیوه زیست فلسفی‌مان داریم. باید از مفهوم پردازی‌ها دست برداریم و اندکی به  «زندگی» باز گردیم.

اگر قبول داریم که  دنیا مزرعه آخرت است؛ دست از مفهوم‌پردازی اخروی برداریم و به دنیا بپردازیم. ارسطو گفت کار فیلسوف «تبیین» است. «تبیین» از محسوسات آغاز می‌شود نه از جبروت و لاهوت و ملکوت و هپروت. خود ما و جامعه ما امروز بیش از پیش نیازمند «تبیین» است. از دل «تبیین» است که راهکار به دست می‌آید.

📝دکتر کرامت ورزدار

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

06 Nov, 09:23


✔️چند کلام از خود علامه پندار آمریکانشین

🔘یکی از مصادیق این کلام نورانی از امام صادق علیه‌السلام که فرمودند: "هيچ بنده‌اى نيست كه مردمان را به گمراهى بخواند و پيروانى نيابد" این شخص است که بنیانگذار فحاشی،حشویگری، تکفیر و اهانت به بسیاری از شیعیان و علما بوده و عامل انحراف و اختلاف در جامعه مذهبی شده.

از آقایی که با ایشان تماس گرفته خواهش می‌کنم مطالب کانال را با دقت مطالعه نمایند و ثانیا به این فرد پرادعا این مطلب ساده و بدیهی را یادآوری کنند که شلمغانی بزرگ غلات و متهم به لواط نبوده، بلکه آن‌فردی که متهم به لواط و بزرگ غلات بوده، محمد بن نصیر نمیری است (البته در انحرافات شلمغانی و نصیریه نیز تردیدی نداریم) که پاسخ این اتهام به وی را در چند پست داده‌ایم (اینجا را ببینید) و محمد بن نصیر هم یکی از مدعیان نیابت بوده و ثانیاً خود شلمغانی و حلاج هم نزد جریان غلات افرادی منحرف محسوب می‌شوند. (اینجا را ببینید) همچنین جریان انحرافی نصیریه نیز نواب اربعه را قبول داشتند! (اینجا را ببینید)
در خصوص توقيع منتسب به امام زمان در خصوص حلاج که در کتاب احتجاج نقل شده، پستی مفصل خدمت عزیزان ارائه می‌گردد.

@negahinou

شیعه پژوهی

04 Nov, 15:59


🏆أشهد أن فاطمة بنت رسول الله عصمة الله الكبري و حجة الله علي الحجج

⬅️مقایسه اهل عرفان با متکلمان و محدثین در موضوع ولایت و عصمت

🟥پس از مشاهده این کلیپ از آقای حسن‌زاده آملی، ذهنم به سمت روایاتی در منابع اهل سنت رفت که در آنها به اختلافات زن و شوهری بین امیرعوالم مولا علی علیه‌السلام و سیدة نساء العالمین خانم حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها پرداخته‌اند. البته هدف از جعل این گروه روایات مشخص و روشن است، با انگیزه‌ی ارتباط دادن و مصداق‌سازی برای روایت مشهور «فاطمة بضعة منّی یؤذینی ما آذاها ، ویغضبنی ما أغضبها» به اختلافات زناشوئی بین امیرالمؤمنین و حضرت زهرا و توجیه ظلم‌های ابوبکر و عمر در حق ایشان و زیر سؤال بردن موضوع عصمت.

🟥متأسفانه این داستان و این گروه روایات که به اختلاف بین امیرالمؤمنین و حضرت زهرا پرداخته‌اند از لسان معصومین عليهم‌السلام هم جعل شده‌ و محدثینی مانند صدوق، طوسی، طبرسی و ابن شهر آشوب هم آنها را نقل کرده‌اند. این منابع را ببینید:

🟢(المناقب ج ۲ ص ۲۰۸) ، (احتجاج ج ۱ ص ۹۷) ، (امالی طوسی ج ۱ ص ۶۸۳)
🟢(من لا يحضره الفقيه ج ۲ ص ۲۳۶) ، (علل الشرایع ج ۲ ص ۴۱۲) ، (تهذيب الأحکام ج ۵ ص ۴۵۴) ، (الأمالي للطوسی ج ۱ ص ۴۰۱)
🟢(علل الشرایع ج ۱ ص ۱۵۶) صدوق در این نقل به زعم خود رندی به خرج داده که در مطالب آینده پاسخ داده می‌شود
🟢(علل الشرایع ج ۱ ص ۱۸۵)

😀نقل این روایات در خصوص اختلاف بین امیرالمؤمنین و حضرت زهرا آن‌هم در بین روایات صدوق واقعا جای تأمل دارد. صدوقی که وقتی به روایات فضائل اهل بیت علیهم السلام می‌رسد، آن‌ها را تقطیع و تحریف کرده و حتی بر علیه فضائل حضرات نور عليهم‌السلام حدیث جعل می‌کند (اینجا را ببینید) با چه انگیزه‌ای این احادیث را در آثارش نقل می‌کند؟! حتی در من لا یحضره الفقیه! البته پاسخ برای اهل تحقیق روشن است و در مطالب سابق بدان پرداخته‌ایم.

⬅️تشیع مکتبی، عالِم محور است و تشیع امامی، امام محور

🔴مقصره و متکلمین از ابتدا اینگونه بوده‌اند که خارِ فرورفته در پای دیگران را فورا می‌بینند ولی شاخه‌ی درختِ در چشم خود را اصلا نمی‌بینند ... 

#فاطمیان #حسنزاده_آملی #شهادت_ثالثه #صدوق

@negahinou

شیعه پژوهی

04 Nov, 11:56


✔️شرح حدیثی از مواجهه امام حسن عسکری علیه‌السلام با کندی توسط دکتر نصرالله حکمت

👈 پست مرتبط

@negahinou

شیعه پژوهی

04 Nov, 04:33


✔️نظر نوآم چامسکی، زبان‌شناس، فیلسوف، دانشمند علوم شناختی، مورخ، منتقد اجتماعی و فعال سیاسی آمریکایی در خصوص مظلومیت مردم فلسطین

@negahinou

شیعه پژوهی

04 Nov, 04:19


✔️امیرالمؤمنین علیه‌السلام در خصوص شهرهای سمرقند و بخارا چنین فرمودند: در آخرالزمان ترکان بر ایشان غالب آیند و هلاک ایشان بر دست ترکان باشد. (در آن عصر، اقوام مغول و ترکمن را ترکان می‌گفتند که در آن‌سوی سرزمین‌های ماوراءالنهر زندگی می‌کردند)

📚ترجمه فارسی الفتوح ابن اعثم کوفی ص ۲۶۲

🔘طبق اسناد تاریخی، این دو شهر به سال ۶۱۶ هجری به دست مغولان فتح و مردم آن قتل عام شدند. حتما مطالب سابق کانال در این موضوع را در اینجا ، اینجا و اینجا بخوانید. جزئیات بیشتری از پیشگویی حمله مغولان به سرزمین‌های اسلامی در احادیث اهل بیت عليهم‌السلام وجود دارد که در آینده آن‌ها را در کانال منتشر می‌کنیم.

@negahinou

شیعه پژوهی

04 Nov, 03:24


✔️بررسی امکان بهره مندی یعقوب ابن اسحاق کندی از امام حسن عسکری علیه السلام (این پست را ببینید)

🔸ارائه‌: محمدهادی توکلی، استادیار فلسفه و کلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه

ناقدان: قاسم خانجانی، استادیار تاریخ اسلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه - مهدی عسگری، پژوهشگر فلسفه

دبیر: رمضان محمدی، استاد تاریخ اسلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه

@negahinou

شیعه پژوهی

04 Nov, 02:49


✔️مواجهه امام حسن عسکری علیه‌السلام با کندی، فیلسوف مشهور عرب

👈#هرمنوتیک
@negahinou

شیعه پژوهی

03 Nov, 22:55


♦️أَبُو عَلِيٍّ اَلْأَشْعَرِيُّ عَنِ اَلْحَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ اَلْكُوفِيِّ عَنِ اَلْعَبَّاسِ بْنِ عَامِرٍ عَنِ اَلْعَرْزَمِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ : سَيَأْتِي عَلَى اَلنَّاسِ زَمَانٌ لاَ يُنَالُ اَلْمُلْكُ فِيهِ إِلاَّ بِالْقَتْلِ وَ اَلتَّجَبُّرِ وَ لاَ اَلْغِنَى إِلاَّ بِالْغَصْبِ وَ اَلْبُخْلِ وَ لاَ اَلْمَحَبَّةُ إِلاَّ بِاسْتِخْرَاجِ اَلدِّينِ وَ اِتِّبَاعِ اَلْهَوَى فَمَنْ أَدْرَكَ ذَلِكَ اَلزَّمَانَ فَصَبَرَ عَلَى اَلْفَقْرِ وَ هُوَ يَقْدِرُ عَلَى اَلْغِنَى وَ صَبَرَ عَلَى اَلْبِغْضَةِ وَ هُوَ يَقْدِرُ عَلَى اَلْمَحَبَّةِ وَ صَبَرَ عَلَى اَلذُّلِّ وَ هُوَ يَقْدِرُ عَلَى اَلْعِزِّ آتَاهُ اَللَّهُ ثَوَابَ خَمْسِينَ صِدِّيقاً مِمَّنْ صَدَّقَ بِي .

🔘رسول خدا صلّى الله عليه و آله فرمود: به يقين زمانى بيايد كه:

●به ملك و سلطنت نرسند جز با كشتار و ديكتاتورى و زور

●و به توانگرى نرسند جز به وسيله غصب مال مردم و بخل

●و به دوستى يكديگر نرسند جز به وسيله بيرون بردن از دين و پيروى از هواى نفس

هركس چنين زمانى را درك كند و به فقر صبر نمايد با اينكه توان توانگرى را داشته باشد و بر دشمنى مردم صبر كند با آنكه بر دوستى توانائى داشته باشد و بر ذلت صبر كند با آنكه بر عزت توانا باشد، خدا ثواب پنجاه صدّيقى كه مرا تصديق كرده‌اند به او مى‌دهد.


📚الکافي ج ۲، ص ۹۱
@negahinou

شیعه پژوهی

03 Nov, 06:14


✔️استناد محدث نوری به کلام "آدام کلارک" متکلم و الهی‌دان انگلیسی

🔘محدث نوری (۱۸۳۹-۱۹۲۰ م) در قسمتی از کتاب جنجالی "فصل الخطاب" [که در موضوع تحریف قرآن تالیف شده]، در فصلی که به تحریف کتاب‌های سایر ادیان پرداخته، در باب تحریف تورات در چندین مورد به کتاب تفسیر عهد عتیق و عهد جدید، تألیف آدام کلارک (۱۷۶۲-۱۸۳۲م) کشیش و متکلم انگلیسی استناد کرده و در یکی از موارد از قول وی می‌نویسد: باب ۳۴ از کتاب سفر تثنیه کلام موسی نبوده و باب اول کتاب یوشع است.

🔘استناد یک عالم اخباری عصر قاجار به این کتاب انگلیسی و سایر منابع غربی در کتاب فوق، قابل توجه است.

♦️در باب ۳۴ می‌خوانیم: و موسی از عربات موآب به کوه نبو بر قله‌ی فسجه که در مقابل اریحاست برآمد و یَهُوَه تمامی زمین را از جلعاد تا دان به او نشان داد.
و تمامی نفتالی و زمین افرایم و منسی و تمامی زمین یهودا را تا دریای مغربی ...
و موسی چون وفات یافت صد و بیست سال داشت و نه چشمش تار و نه قوتش کم شده بود...

👈کلارک می‌گوید: چگونه ممکن است موسی نویسنده این باب از تورات باشد، حال آنکه در اینجا ماجرای وفات و خاکسپاری خود و نحوه عزاداری بنی اسرائیل را بازگو می‌کند؟

@negahinou

شیعه پژوهی

03 Nov, 02:26


✔️مناظره دکتر سروش و استاد علیدوست (۲)

شریعت و عقلانیت، گستره فقه

♦️سروش: فقه ما فقهی بریده از اخلاق است. قرن‌ها مسلمانان آنرا را مبنای عمل خود قرار می‌دادند. به صرف وجود نص و روایت فتوا داده و گمان می‌کردند عدالت در آن گنجانده شده. اما در روزگار کنونی دیگر نمی‌توان به انسان مدرن گفت که اسلام خوب است، چون احکام اجاره و رهنش یا مجازات‌هایش بر قوانین اروپا و آمریکا برتری دارد. با این اوصاف چرا باید به دنبال بسط و گسترش دادن چنین فقهی بود؟گستره شریعت را نه از راه مراجعه به خود دین بلکه باید براساس انتظار انسان از دین مشخص کرد.

♦️عليدوست: هیچگاه فقه و اخلاق با یکدیگر تضاد ندارند و اگر چنین ادعایی شود یا آن گزاره اخلاقی نیست و یا دین درباره آن چنین حکمی نداده است. وقتی از بسط و گسترش فقه صحبت می‌کنیم منظورمان هواپیماسازی اسلامی نیست. احکام فقهی نیز لزوما برای دعوت دیگران به اسلام نوشته نشده است. اگر به عنوان دو مسلمان با یکدیگر گفتگو می‌کنیم انتظارمان از شریعت را آیات و روایات معتبری که بیانگر مقاصد و اهداف شریعت هستند مشخص خواهند کرد.

ادامه مناظره را از اینجا ببینید.

@negahinou

شیعه پژوهی

03 Nov, 01:17


✔️مناظره دکتر سروش و استاد علیدوست (۱)

شریعت و عقلانیت، گستره فقه

♦️سروش: فقه ما فقهی بریده از اخلاق است. قرن‌ها مسلمانان آنرا را مبنای عمل خود قرار می‌دادند. به صرف وجود نص و روایت فتوا داده و گمان می‌کردند عدالت در آن گنجانده شده. اما در روزگار کنونی دیگر نمی‌توان به انسان مدرن گفت که اسلام خوب است، چون احکام اجاره و رهنش یا مجازات‌هایش بر قوانین اروپا و آمریکا برتری دارد. با این اوصاف چرا باید به دنبال بسط و گسترش دادن چنین فقهی بود؟گستره شریعت را نه از راه مراجعه به خود دین بلکه باید براساس انتظار انسان از دین مشخص کرد.

♦️عليدوست: هیچگاه فقه و اخلاق با یکدیگر تضاد ندارند و اگر چنین ادعایی شود یا آن گزاره اخلاقی نیست و یا دین درباره آن چنین حکمی نداده است. وقتی از بسط و گسترش فقه صحبت می‌کنیم منظورمان هواپیماسازی اسلامی نیست. احکام فقهی نیز لزوما برای دعوت دیگران به اسلام نوشته نشده است. اگر به عنوان دو مسلمان با یکدیگر گفتگو می‌کنیم انتظارمان از شریعت را آیات و روایات معتبری که بیانگر مقاصد و اهداف شریعت هستند مشخص خواهند کرد. در کنار انتظار انسان از دین انتظار خالق از مخلوق نیز اهمیت دارد.

@negahinou

شیعه پژوهی

02 Nov, 21:56


✔️کتابی که آن‌را از آب بیرون کشیدند!

🔘مغول‌ها در هجوم به بغداد، بیت‌الحکمه را که یکی از بزرگترین کتابخانه‌های جهان در آن دوران بود، به آتش کشیدند و کتاب‌های آن را در رودخانه‌های دجله و فرات انداختند، تا جایی که گفته شده «آب رودخانه دجله با خون قربانیان و جوهر کتاب‌ها به رنگ‌های قرمز و آبی درآمده است.» در این میان یکی از کتاب‌هایی که از آب سالم بیرون کشیده شد کتاب مفردات قرآن راغب اصفهانی است. شخصی که کتاب را از آب بیرون کشیده در صفحه اول آن چنین نوشته است:

 «لقد انتشلت هذا الكتاب من نهر دجلة بعد أن رماه التتر وذلك سنة ۶۵۶ هجرية، وأنا الفقير إليه تعالى محمد بن أبي بكر بن أبي فوارس: این کتاب از رود دجله، پس از آنکه در سال ۶۵۶ هجری به وسیله قوم تاتار در رودخانه انداخته شده بود، از آب گرفته شده است، و من، فقیر الی الله، محمد بن ابی بکر بن ابی فوارس هستم»

♦️دیدگاه راغب اصفهانی در خصوص جمع‌آوری قرآن: گروهی که مصحف (قرآن کریم) را نوشته‌اند، در نوشتن حاذق و ماهر نبوده‌اند و به همین دلیل حرف‌هایی را در جاهایی که نباید باشد قرار داده‌اند. #تحریف_قرآن

📚محاضرات الأدباء و محاورات الشعراء و
البلغاء ج۲ ص ۴۴۹

@negahinou

شیعه پژوهی

02 Nov, 19:03


✔️مناظره استاد مصطفی ملکیان با جمعی از روحانیون در نقد فلسفه اسلامی (بخش اول)

ملکیان: فلسفه اسلامی و همه‌ی فلسفه‌های دینی مفاهیم بدون مصداق است.

@negahinou

شیعه پژوهی

02 Nov, 14:57


✔️تمثیل ماهیان در جستجوی آب در کلام مرحوم فیض

♦️فیض کاشانی رضوان الله علیه: وقتی ماهیان جمع شدند و گفتند چندگاه است که ما حکایت آب می‌شنویم و می‌گویند حیات ما از آب است، و هرگز آب را ندیده‌ایم، بعضی شنیده بودند که در فلان دریا ماهی‌ای است دانا آب را دیده، پیش آوریم تا آب را به ما نماید، چون به او رسیدند و پرسیدند، گفت: شما چیزی به غیر آب به من نمایید تا من آب را به شما نمایم.

تو دیده نداری که ببینی او را
ور نه همه اوست دیده می‌باید


📚کلمات مکنونه ص ۶

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

02 Nov, 14:57


✔️تمثیل ماهیان در جستجوی آب در کلام عزیز نسفی

🔘در حكايت آمده است كه ماهيان روزی در دريا جمع شده و گفتند كه ما چندين گاه است كه حكايت آب و صفات آب می‌شنويم و میگويند كه هستی و حيات ما در آب است و بی‌آب، حيات و بقای ما محال است بلكه حيات جمله چيزها از آب است و ما هرگز آب را نديدم و ندانستيم كه كجاست. اكنون بر ما لازم است كه دانايی طلب كنيم تا آب را به ما نمايد يا به تحقيق خبری بدهد كه در كدام اقليم است تا اگر ممكن باشد به آن اقليم رويم و آب را ببينيم. چون به خدمت دانا رسيدند و طلب آب كردند، دانا فرمود:

ای در طلب گره‌گشایی مرده      
با وصل بزاده از جدايی مرده
ای بر لب بحر تشنه در خواب شده      
وی بر سر گنج از گدایی مرده

🔘بدانکه از حضرت امیرالمؤمنین سئوال کردند که خدا چیست؟ فرمود که: «الموجود الذي لا يمكن ان يتغير» و دیگر سئوال کردند که عالم چیست؟ فرمود که «الموجود الذي يمكن ان يتغير» و از بوعلی‌سینا سئوال کردند که خدا چیست؟ گفت که «الموجود الذي لا يفتقر» و از شیخ المشایخ سعدالدين حموی سئوال کردند که خدا چیست؟ گفت: «الموجود هوالله» و دیگر سئوال کردند که عالم چیست گفت که: «لا موجود سوی الله»

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

02 Nov, 13:45


🔘وَأَنَّهُ كَانَ رِجَالٌ مِنَ الْإِنْسِ يَعُوذُونَ بِرِجَالٍ مِنَ الْجِنِّ فَزَادُوهُمْ رَهَقًا (آیه ۵ سوره جن)

🔘و اینکه مردانی از بشر به مردانی از جنّ پناه می‌بردند، و آنها سبب افزایش گمراهی و طغیانشان می‌شدند!

@negahinou

شیعه پژوهی

02 Nov, 11:43


🏆اَلْحُسَيْنُ بْنُ سَعِيدٍ عَنْ صَفْوَانَ عَنْ مَنْصُورِ بْنِ حَازِمٍ عَنْ بَكْرِ بْنِ حَبِيبٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي جَعْفَرٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ أَيَّ شَيْءٍ أَقُولُ فِي اَلتَّشَهُّدِ وَ اَلْقُنُوتِ قَالَ «قُلْ بِأَحْسَنِ مَا عَلِمْتَ فَإِنَّهُ لَوْ كَانَ مُوَقَّتاً لَهَلَكَ اَلنَّاسُ» .

بكر بن حبيب گويد: به امام باقر عليه السّلام عرض كردم: در تشهد و قنوت چه بگويم‌؟
فرمودند: بهترين چيزى را كه مى‌دانى بگو؛ زيرا اگر دعايى معين داشت مردم هلاك مى‌شدند.


📚تهذيب الأحکام ج ۲، ص ۱۰۲
📚الکافي ج ۳، ص ۳۳۷
📚با اندکی تغییر در الأصول الستة عشر ص ۱۵۷


🏆مُحَمَّدُ بْنُ يَعْقُوبَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَحْيَى عَنِ اَلْحَجَّالِ عَنْ ثَعْلَبَةَ بْنِ مَيْمُونٍ عَنْ يَحْيَى بْنِ طَلْحَةَ عَنْ سَوْرَةَ بْنِ كُلَيْبٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا جَعْفَرٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ عَنْ أَدْنَى مَا يُجْزِي مِنَ اَلتَّشَهُّدِ قَالَ «اَلشَّهَادَتَانِ» .

سورة بن كليب گويد: از امام باقر عليه‌السّلام پرسيدم كمترين چيزى كه در تشهد بايد گفت، چيست‌؟
فرمودند: شهادتين.


📚تهذيب الأحکام ج ۲، ص ۱۰۱
📚الکافي ج ۳، ص ۳۳۷
📚الإستبصار ج ۱، ص ۳۴۱

🟥آنچه از دو حدیث فوق برداشت می‌شود این است که حداقل ذکری که در تشهد می‌توان گفت شهادتين است و با عنایت به اینکه فرموده‌اند تشهد ذکر خاصی ندارد و جمع با حداقل ذکر آن، چه ذکری زیباتر و والاتر از شهادت به ولایت امیرالمؤمنین و اهل بیت عليهم‌السلام. البته اسناد دیگری نیز برای ذکر شهادت ثالثه در تشهد وجود دارد که در کتاب‌های مربوطه کامل بیان شده است. اینجا را ببینید.

شهادتين یعنی دو گواهی «اشهد ان لااله الا اﷲ» و «اشهد ان محمداً رسول اﷲ»

@negahinou

شیعه پژوهی

02 Nov, 11:36


✔️تشهد زیبا، کامل و زیبنده‌ی محبین و شیعیان اهل بیت علیهم‌السلام

با دنبال کردن هشتک #شهادت_ثالثه میتوانید مطالب و اسناد مرتبط را مشاهده نمائید.
@negahinou

شیعه پژوهی

01 Nov, 19:19


✔️دو بیت از قصیده تائیه از دعبل خزاعی، منقش بر سردر مسجد بالاسر واقع در حرم امام رضا علیه‌السلام

ترجمه: در طوس، دو قبر است، يكى مدفن بهترين انسان‌ها (امام رضا صلوات‌الله‌علیه)، و ديگرى قبر بدترين آن‌ها (هارون)
نه هم‌جوارى پليد با پاک، به او سودى دهد، و نه نزدیک بودن پاک با پليد، به او زيانى رساند

🔘توضیحات کامل در خصوص این قصیده را از این لینک بخوانید.

@negahinou

شیعه پژوهی

01 Nov, 18:42


✔️سلاطین دفن شده در قم

🔘در میان پادشاهان گویا نخستین کس "رستم خان" پادشاه گرجستان است که در قم دفن شده.

♦️دعبل خزاعی سلام الله علیه شاعر معروف در مورد دفن بدن مطهر امام رضا صلوات الله علیه در کنار مدفن هارون الرشید، شعری زیبا دارد. این شعر در مسجد بالاسر حضرت نیز کتیبه شده است. در این شعر معروف به قصیده رائیه چنین می‌خوانیم:

قبران فى طوس خير النّاس كلّهم و قبر شرّهم هذا من العبر
ما ينفع الرّجس من قرب الزّكىّ و ما على الزّكىّ بقرب الرّجس من ضرر
هيهات كلّ امرئ رهن بما كسبت له يداه فخذ ما شئت او فذر

ترجمه: در طوس، دو قبر است، يكى مدفن بهترين انسان‌ها (امام رضا صلوات‌الله‌علیه)، و ديگرى قبر بدترين آن‌ها (هارون)
نه هم‌جوارى پليد با پاک، به او سودى دهد، و نه نزدیک بودن پاک با پليد، به او زيانى رساند
هشدار كه هر كس در گرو كرده‌هاى خويش است، و براى هر كس همان است كه كسب نموده است، پس هر چه را مى‌خواهى برگير و يا هر چه خواهى فروگذار

@negahinou

شیعه پژوهی

01 Nov, 17:25


🏆دشمنان او مقلدینِ علما هستند!

🟥ابن عربی می‌نویسد: خدای را خلیفه‌ای‌ است، هنگامی که زمین پر از جور و ستم شود، خروج خواهد نمود و آن را پر از عدل و داد خواهد کرد، و اگر از دنیا جز یک روز باقی نمانده باشد، خداوند آن روز را امتداد خواهد داد تا این خلیفه از عترت رسول خدا صلی الله علیه وآله از فرزندان  فاطمه سلام الله علیها که نامش هم نام رسول است و جدّش حسین بن علی ابن ابی طالب است، ظهور و حکومت کند. بین رکن و مقام ابراهیم با او بیعت می شود و در خلقت و خو شباهت تام به رسول خدا دارد، زیرا کسی در خُلق و خو همانند رسول خدا نمی باشد، خداوند دربارۀ ایشان فرموده: «وَإِنَّكَ لَعَلَىٰ خُلُقٍ عَظِيمٍ، حقّا که تو خویی عظیم و والا داری. قلم/۴»

⬅️دشمنان او مقلدان علما -اهل اجتهاد- هستند، چون از جانب او حکم به خلاف آنچه پیشوایانشان استنباط کرده‌اند می‌بینند، با کراهت و ناخوشی به زیر حکم او -از بیم شمشیر و ابهت او و طمع و چشم داشت به آنچه (اموال) که نزد اوست- می‌روند، [در ایام ظهور] خوشحالی مردم معمولی و عوام از خواص مسلمانان بیشتر است! (این پست را ببینید)

📚 فتوحات مکیه، ج ۱۲ باب ۳۶۶ فی معرفة منزل وزراء المهدی

@negahinou

شیعه پژوهی

01 Nov, 17:05


🏆علمایی که مانع بهشت‌اند!

🟥در یکی از ابواب مجموعه رسائل ارزشمند اخوان‌الصفا به مذمت جدال بین علما می‌پردازند و در ادامه حدیثی منتسب به امام حسین علیه‌السلام نقل شده که خواندن این قسمت خالی از لطف نیست.

⬅️بدان هرگاه تو در طبقات و گروه‌های مردمان بخصوص در احوالاتشان در ارتباط با دین و مذهب یا علوم و صنایع و تجارت و حرفه‌ها دقت کنی، در بین آنها یک دهم دشمنی و کینه‌توزی و طعن و لعنی را که بین اهالی این طبقه جدل کننده می‌بینی نمی‌یابی. حال آنکه می‌بینی اینها [جدل کنندگان] برخی‌شان برخی دیگر را تکفیر می‌کنند و از برخی بیزاری می‌جویند و هرکدام اموال مخالف خود را مباح می‌شمارد و علیه او به کفر و زندقه گواهی می‌دهد و برایش آرزوی جاودانگی در آتش دوزخ تا ابدالآبدین می‌کند. [این رویه] به ناگزیر مردم را نسبت به دانشمندان خشمگین ساخته و موجب کناره گیری آنها از تعلیم دانش و ادب و طلب معارف می‌گردد زیرا مردم وقتی به اینها با این اوصاف می‌نگرند می‌بینند نه چیزی می‌آموزند و نه می‌گذارند دیگران بیاموزند. مثل آنها مانند سگ‌هایی باشد که در آخور می‌خوابند آنگاه نه خود چیزی می‌خورند و نه می‌گذارند اسبان چیزی بخورند تا آنکه بمیرند و این نهایت خواری و زیانکاری است.

🔴از حسین بن علی علیهماالسلام روایت است که می‌گفت: ای دانشمندان بدکار، شما بر در بهشت نشسته‌اید، نه خود می‌آموزید که مستوجب بهشت باشید و نه می‌گذارید دیگران بیاموزند و بنابراین وارد بهشت گردند. [در برخی آثار، مشابه این روایت به حضرت عیسی علیه‌السلام هم منتسب است]

@negahinou

شیعه پژوهی

01 Nov, 16:26


✔️هفت گروه از علمایی که در آتشند

🔘امام صادق صلوات‌الله‌علیه می‌فرمایند: آن دسته از علمایی که دوست دارند علم خود را نگه دارند و کسی از آن بهره نبرد جایش در طبقه اول جهنم است، آن علمایی که اگر کسی آن‌ها را موعظه کند نمی‌پذیرند و اگر هم خود دیگری را موعظه کند سخت‌گیری می‌کند، جایشان در طبقه دوم جهنم است. طبقه سوم جهنم هم برای عالمانی است که علم خود را در اختیار اشراف و ثروتمندان قرار می‌دهند و از مسکینان و ضعفا دریغ می‌کنند. طبقه چهارم هم برای عالمانی است که به شیوه پادشاهان و زورگویان عمل می‌کنند به طوری که اگر کسی بر خلاف نظر آن‌ها چیزی بگوید و یا در انجام فرمان آن‌ها کوتاهی کند عصبانی می‌شوند، عالمی که از علم و احادیث یهودیان و مسیحیان استفاده می‌کند تا بوسیله آن خودنمایی کند جایش در طبقه پنجم جهنم است، عالمی که در مقام فتوادهی قرار می‌گیرد درحالی که تمام حرف‌هایش درست نیست و خدا هم تکلف گویان را دوست ندارد او در طبقه ششم از جهنم قرار خواهد گرفت، و طبقه هفتم جهنم هم به آن دسته از علما تعلق دارد که علم خود را نشان مروت و خرد [دانش خود را ابزار نمايش و آوازه] قرار می‌دهند.

📚متن عربی الخصال ج۲ ص۳۵۲

@negahinou

شیعه پژوهی

01 Nov, 06:50


✔️پیشگویی فتنه مغول توسط امیرالمؤمنین علیه‌السلام(۱)

منه في وصف الأتراك:
كَأَنِّي أَرَاهُمْ قَوْماً كَأَنَّ وُجُوهَهُمُ الْمَجَانُّ [الْمُطْرَقَةُ] الْمُطَرَّقَةُ، يَلْبَسُونَ السَّرَقَ وَ الدِّيبَاجَ وَ يَعْتَقِبُونَ الْخَيْلَ الْعِتَاقَ، وَ يَكُونُ هُنَاكَ اسْتِحْرَارُ قَتْلٍ، حَتَّى يَمْشِيَ الْمَجْرُوحُ عَلَى الْمَقْتُولِ وَ يَكُونَ الْمُفْلِتُ أَقَلَّ مِنَ الْمَأْسُورِ.


«گويا مى‌بينيم آن‌ها را كه گروهى هستند كه چهره‌هايشان مانند سپر (پهن و گرد) و چكش خورده است (پرگوشت و ضخيم و نشانه دار) لباسهاى ديبا و ابريشم مى‌پوشند و اسب‌های نيكو يدك مى‌كشند، هركجا (كه وارد شوند) خونريزى بسيار سخت واقع مى‌شود به گونه‌اى كه مجروحين بر روى كشته‌ها راه روند و گريخته كمتر از اسير باشد.»

📚نهج البلاغه ، خطبه ۱۲۸
•••••••••
در اين بخش از خطبه امیرالمومنین به پيشگويى عجيب ديگرى مى‌پردازد که سيّد رضى [حدودا بیش از دو قرن قبل از حمله مغولان نهج‌البلاغه را تالیف کرده] و تقريباً همه شارحان نهج البلاغه مانند آنچه در پست قبل بدان پرداختیم آن را بر «قوم مغول» و حملات وحشيانه و ويرانگرانه آنها تطبيق کردند. به همين جهت سيّد رضى مى گويد: بخش ديگرى از اين خطبه که در توصيف «اتراک» (مغول) است.

⬅️مذاکره پدر علامه حلی با هولاکو را در این پست بخوانید.

@negahinou

شیعه پژوهی

01 Nov, 03:59


🔘"هَلْ يَنْظُرُونَ إِلَّا أَنْ يَأْتِيَهُمُ اللَّهُ فِي ظُلَلٍ مِنَ الْغَمَامِ وَالْمَلَائِكَةُ وَقُضِيَ الْأَمْرُ ۚ وَإِلَى اللَّهِ تُرْجَعُ الْأُمُورُ"

♦️مگر انتظار آنان غير از اين است كه خدا و فرشتگان، در [زير] سايبان‌هايى از ابر سپيد به سوى آنان بيايند و كار [داورى‌] يكسره شود؟ و كارها به سوى خدا بازگردانده مى‌شود!!

آیه ۲۱۰ سوره بقره
@negahinou

شیعه پژوهی

25 Oct, 19:30


🏆دست‌نوشته‌های امیرالمؤمنین علیه‌السلام در خزانه‌ی معاویه و بنی امیه!

🟥علی بن محمد بن ابی سیف روایت می‌کند که محمد بن ابوبکر هنگامی که والی مصر بود بر اساس دستورات مکتوب امیرالمؤمنین علیه‌السلام عمل می‌نمود، هنگامی‌که لشکریان معاویه او را گرفتند و به شهادت رساندند، عمرو بن عاص همه آن نوشته‌ها را جمع کرد و نزد معاویه فرستاد و معاویه هم نوشته‌ها را مطالعه می‌کرد و از آن مطالب خوش می‌آمد.
یکی از روزها ولید بن عقبه در نزد معاویه بود هنگامی که دید معاویه آن نوشته‌ها را نگاه می‌کند و با دقت آن را مورد مطالعه قرار می‌دهد، و از آنها تعریف می‌کند، ولید گفت: دستور بدهید آن نوشته ها را بسوزانند، معاویه گفت: این چه سخنی است میگوئی؟ نظرت در این باره درست نمی‌باشد. ولید گفت: نظر شما درست نیست آیا درست است که مردم متوجه شوند معاویه به نظریات ابوتراب عمل می‌کند و دستورات او را بکار می‌گیرد و طبق آنها داوری می‌نماید، پس اگر مطالب و نوشته‌های او درست است، چرا با او جنگ می‌کنی؟ معاویه گفت: چه می‌گوئی ای ولید، به من امر می‌کنی من همه این مطالب علمی را آتش بزنم؟ به خداوند سوگند من علمی جامع تر از این ندیده‌ام این دستورات بسیار محکم و روشن می‌باشد و باید از آنها استفاده کرد.
ولید بن عقبه گفت اگر علم او برایت قابل استفاده می‌باشد و دستورات او در کارها باید مورد عمل قرار گیرد پس چرا با علی جنگ می‌کنی؟ معاویه گفت: اگر او عثمان را نکشته بود و ما را گرفتار فتنه نمی‌کرد ما علوم را از وی می‌گرفتیم و از آراء و نظریات او استفاده می‌کردیم. بعد از این معاویه اندکی سکوت کرد سپس متوجه همنشینانش شد و گفت: ما نمی‌گوئیم این سخنان از نوشته‌های علی بن ابی‌طالب می‌باشد، بلکه می‌گوئیم اینها از نوشته‌های ابوبکر می‌باشد! زیرا این نوشته‌ها در منزل فرزند او بدست آمده است. ما هم به آنها عمل می‌کنیم و فتوی میدهیم.
آن نوشته‌ها همچنان در خزانهٔ بنی امیه بود تا آنگاه که عمر بن عبدالعزیز [در سال ۹۹ هجری] به خلافت رسید و او به مردم اعلام کرد این نوشته‌ها به علی بن ابی طالب تعلق دارد و مردم حقیقت را دریافتند.

🔖الغارات، تألیف ابراهیم بن محمد ثقفی م ۲۸۳ ه ص ۱۲۹

@negahinou

شیعه پژوهی

25 Oct, 15:36


✔️آتئیست‌ها و برخی اخباریان دو روی یک سکه‌اند

🔘اگر معلوم شود که علمای دینی جز حدیث چیزی نمی‌دانند و از ادله عقلی بی‌خبرند، شبهه خواهد شد که تدین ایشان نعوذبالله از جهل به علل اشیاء است وگرنه آن‌ها که به اسرار وجود پی بردند در دین سست گشتند.
ایمان مردم قدیم بدان سبب بود که علمای سلف از علوم عصر خویش با خبر بودند، خواجه نصیرالدین طوسی که بزرگترین متکلمان عصر خود و مروج دین تشیع بود، بزرگترین فیلسوف جهان و دانشمندترین مردم عصر خود بود و علامه حلی اعلم علمای اسلام و شاخص بزرگ علوم دینی بزرگترین عالم ریاضی و طبیعی و فلسفه بود. مردم امثال این دو مرد مومن را می‌دیدند به شبهه ملاحده و زنادقه اعتنا نمی‌کردند، چون می‌دانستند ملحد برای اثبات اعتقاد فاسد خود به هر دلیلی متمسک شود اکمل و اتم از آن دلیل نزد خواجه و علامه موجود است.
در آن عهد و در عهد ما نیز گروهی از ملاحده مادی و اخباریان ساده‌لوح و حشویه که افکارشان مشابه یکدیگر است ندانسته در هدم دین، یکدیگر را یاری می‌کرده و می‌کنند ... (کافیست نگاهی به کانال‌ها و مطالب ارائه شده توسط برخی جریانات اخباری داشته باشید)

📚علامه شعرانی، مقدمه نفائس الفنون، ص١١

@negahinou

شیعه پژوهی

25 Oct, 14:21


✔️آیت‌الله جوادی آملی: امروز شبهه‌ی علمی، شبهه‌ی کانت و هگل است که جوانان ما با سجاده به دانشگاه می‌روند و بی‌نماز بر می‌گردند.

🔘امام صادق علیه‌السلام به جناب مفضل فرمودند: "العالِمُ بِزَمانِهِ لا تَهجُمُ عَلَیهِ اللَّوابِس" : شبهات به کسی که زمانه [و علوم زمان] خود را بشناسد هجوم نمی‌آورد.

📚تحف العقول ص ۳۵۶
📚الکافي ج ۱، ص ۲۶

♦️سوال مهمی که در اینجا پیش می‌آید این است که در حوزه‌های علمیه امروزی چند نفر سراغ دارید که بتوانند فلسفه کانت، هگل و هایدگر و ... را خوانده و بفهمند؛ تا بتوانند دیدگاه‌های [به قول آیت‌الله جوادی آملی، شبهات] آن‌ها را مانند هانس کونگ الهی‌دان مسیحی بررسی و نقد کنند؟! کافیست سری به یوتیوب زده و مناظرات ملحدین فضای مجازی، با برخی روحانیان شیعه و سنی غریبه با علوم فلسفی [عقلی] و علوم تجربی روز را ببینید ...
البته آقای جوادی آملی در اکثر بیانات خود، طلاب را تشویق به آموختن فلسفه‌های غربی کرده‌اند.

♦️این متن قابل تأمل از مرحوم علامه شعرانی را در کانال (از این لینک) بخوانيد.

@negahinou

شیعه پژوهی

25 Oct, 03:39


✔️أَيْنَ اَلطَّالِبُ بِدَمِ اَلْمَقْتُولِ بِكَرْبَلاَء

📚إقبال الأعمال ج ۱، ص ۲۹۵

شیعه پژوهی

25 Oct, 00:38


✔️خدا در اندیشه فیلسوفان غرب

🔘[در ادامه‌ی پست قبل] مؤلف در کتاب فوق ابتدا به نقد و بررسی نظرات پاسکال تا مارکس و حتی فروید می‌پردازد. سپس به بررسی نیهیلیسم، افکار نیچه و نقد آن و بررسی رابطه‌ی الحاد با نیهیلیسم پرداخته و به سراغ نقد آن می‌رود.
در ادامه شاهد پرداختن به مباحثی در حوزه‌ی انسان‌شناسی و نقد انسان تک‌ساحتی دوره‌ی مدرن هستیم.
کونگ در اواسط کتاب به نقد و بررسی نحوه‌ی مواجهه الهیات مسیحی و الهی‌دانان مسیحی با مسئله وجود خدا پرداخته و در این میان شاهد نقد الهیات طبیعی آکویناس هستیم.
بخش مهم کتاب به نظریات کانت اختصاص دارد و در نهایت حق به کانت داده می‌شود که وجود خدا را با عقل نظری نمی‌توان اثبات کرد. هانس کونگ در این کتاب نشان می‌دهد که بر خلاف اکثر متکلمین مسلمان، تسلط خوبی به آثار داروین و تئوری فرگشت دارد.
در جلد سوم شاهد فصلی هستیم با عنوان و موضوع خدا وجود دارد و مؤلف پس از مباحث عقلی مفصل به این نتیجه می‌رسد که خدا را با منطق عقل نمی‌توان اثبات کرد بلکه به تعبیر پاسکال با منطق قلب باید به او اعتماد کرد. در اینجاست که نویسنده به تفصیل درباره اعتماد و نحوه شکل‌گیری آن سخن می‌گوید و به نظر می‌رسد که اعتماد به وجود خدا جایگزین اثبات وجود خدا می‌شود. در انتها، موضوع کتاب پاسخ به خدای مسیحی است و مفصل درباره‌ی خدای ادیان به‌ویژه خدای مسیحیت (فصل آخر کتاب در موضوع تثلیث می‌باشد) و تفاوت آن با خدای فلسفه و فیلسوفان سخن می‌گوید.


♦️در این کتاب با نظرات و دیدگاه‌های افراد ذیل در حوزه خداشناسی یا الحاد آشنا خواهید شد:

#هانس_کونگ #دکارت #ارشمیدس #آگوستین #آکویناس #پاسکال #ویتگنشتاین #کارناپ #توماس_کوهن #کارل_پوپر #هگل #اسپینوزا #آگوست_کنت #پیر_تیلهارد #نورث_وایتهد #فویرباخ #اشتراوس #مارکس #انگلس #لنین #فروید #آدلر #یونگ #فرانکل #فروم  #نیچه #کانت #هایدگر #داروین #شوپنهاور #ماکس_هورکهایمر #کارل_بارت #انیشتین

♦️در سایر آثار هانس کونگ، تسلط نسبی وی به کلام اسلامی و قرآن را می‌توانید ببینید. ایشان در زمینه‌ی تمامی ادیان مهم جهان تالیفاتی دارد و از جمله در سال ۲۰۰۷، کتاب مهم اسلام را به رشته تحریر در آورده است که به تصریح خودش می‌کوشد تا تصویر نادرستی را که غربی‌ها از اسلام دارند، اصلاح نماید.

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

25 Oct, 00:38


✔️هانس کونگ (معرفی کتاب)

🔘هانس کونگ الهی‌دان و متکلم مشهور مسیحی اهل سوئیس (که در سال ۲۰۲۱ از دنیا رفته است) یکی از افراد موثر در مسیحیت کاتولیک در عصر حاضر می‌‌باشد. در این ایامی که مشغول مطالعه آثار وی هستم نکات بسیار مهمی در خصوص ارتباط بین دین و علم، وحدت ادیان، اخلاق و دین و نگاهی نقادانه به ساختار کلیسا و مسیحیت در آثارش به چشم ‌می‌خورد که سراسر نکاتی ارزشمندند.

خوشبختانه آثار مهم کونگ به فارسی ترجمه و توسط پژوهشکده ادیان و مذاهب منتشر شده‌اند.
علاوه بر مجموعه‌ی بی‌نظیر "خدا در اندیشه فيلسوفان غرب"، از مهم‌ترین آثار وی که جهت مطالعه به محققان و دوستداران فلسفه، کلام و مطالعات ادیان پیشنهاد می‌کنم کتاب‌های "ساخت‌های معنوی ادیان جهان" ، "علم و دین" ، "زندگی جاوید" ، "دین و اخلاق از نگاه هانس کونگ " و "هنر زیستن" می‌باشند. غیر از کتاب کوچک "علم و دین" باقی کتاب‌ها ترجمه‌ی آقای حسن قنبری هستند و جا دارد از زحمات ایشان در راستای ترجمه این آثار، تشکری ویژه داشته باشم.
هانس در دهه شصت با حضور در ایران، جلساتی را با علامه جعفری رضوان الله علیه نیز داشته است. اینجا را ببینید.

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

24 Oct, 22:00


✔️در بخشی از رساله‌ی رجعت مفضل سلام‌الله‌علیه چنین می‌خوانیم:

... قَالَ اَلْمُفَضَّلُ يَا سَيِّدِي فَبِغَيْرِ سُنَّةِ اَلْقَائِمِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ بَايَعُوا لَهُ قَبْلَ ظُهُورِهِ وَ قَبْلَ قِيَامِهِ فَقَالَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ يَا مُفَضَّلُ كُلُّ بَيْعَةٍ قَبْلَ ظُهُورِ اَلْقَائِمِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ فَبَيْعَتُهُ كُفْرٌ وَ نِفَاقٌ وَ خَدِيعَةٌ لَعَنَ اَللَّهُ اَلْمُبَايِعَ لَهَا وَ اَلْمُبَايَعَ لَهُ ...

🔘مفضل به امام صادق صلوات‌الله‌علیه عرض کرد: سرورم! آیا خلاف سنت حضرت ولی‌عصر صلوات‌الله‌علیه است، کسانی که برای او پیش از ظهور و قیامش بیعت می‌گیرند؟
امام صادق صلوات‌الله‌علیه به مفضل فرمودند: ای مفضل! هر بیعتی پیش از ظهور قائم (آل محمد) صلوات‌الله‌علیه بیعتِ کفر و نفاق و خدعه است، خداوند بیعت کننده و صاحب بیعت را لعنت کند.


📚الهداية الکبرى ص ۳۹۲
📚مختصر البصائر ص ۴۳۳
📚بحارالانوار ج ۵۳، ص ۱

@negahinou

شیعه پژوهی

24 Oct, 21:46


✔️وُهَيْبُ بْنُ حَفْصٍ عَنْ أَبِي بَصِيرٍ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ : مَا مِنْ عَبْدٍ يَدْعُو إِلَى ضَلاَلَةٍ إِلاَّ وَجَدَ مَنْ يُتَابِعُهُ .

🔘امام صادق عليه‌السلام فرمودند: هيچ بنده‌اى نيست كه مردمان را به گمراهى بخواند و پيروانى نيابد.

📚الکافي ج ۸، ص ۲۲۹

🔘ظهور و بروز چنین مسائلی صرفا و فقط ریشه در انحرافات دینی و مذهبی ندارد. علاوه بر انحراف دینی، بسیاری از مسائل و مشکلات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در این نوع جریانات دخیل هستند.

کیست مولا آنک آزادت کند
بند رقیت ز پایت بر کند

📍مباحث مرتبط با ولیجه را از این لینک ببینید؛ که یکی از مهم‌ترین مصادیق آن در عصر حاضر، این جریان می‌باشد.

@negahinou

شیعه پژوهی

24 Oct, 21:32


🏆کوتاه‌ترین خطبه نماز جمعه تاریخ اسلام

🟥شیخ محمود الحسنات: «اگر بیش از ۳۰ هزار شهید و ۷۰ هزار مجروح و ۲ میلیون آواره نتوانستند امت اسلام را بیدار کنند، حرف‌های من چه می‌تواند بکند؟! نماز را اقامه کنید

@negahinou

شیعه پژوهی

24 Oct, 17:57


✔️ملکه کتوان یا کتایون

🔘ملکه کتایون یا کِتوان، ملکه‌ی کاختی، پادشاهی در شرق گرجستان بود. در پی حکومت مطلقه صفوی در گرجستان او پس از امتناع از دست کشیدن از ایمان مسیحی و عدم گرویدن به اسلام پس از شکنجه‌های طولانی در شیراز، کشته‌ شد.
ماجرای کتایون و شاه عباس را در صفحات فوق به نقل از شاردن می‌توانید بخوانید.

🔘با توجه به مسیحی بودن ژان شاردن فرانسوی امکان اینکه در نقل این ماجرا، غلو کرده باشد نیز وجود دارد.

@negahinou

شیعه پژوهی

24 Oct, 14:10


✔️حماقت درد بی درمان

‍ ●امیرالمؤمنین علیه‌السلام فرمودند: «حماقت دردى است بی‌درمان و مرضى است خوب نشدنى».
(غرر الحکم و درر الکلم، ص ۹۶)

امام صادق علیه‌السلام به نقل از حضرت عیسی فرمود: «من بیماران را با اذن خدا شفا می‌دهم، در همین راستا به آسانی کور و جذامى را بهبود بخشیده و مرده‌ها را زنده کردم، امّا از معالجه احمق و اصلاح او عاجز ماندم! پرسیدند: اى روح الله احمق کیست؟ فرمود: کسى که خودرأى و خودپسند است و همیشه حقّ را از آن خود می‌داند، نه بر علیه او، در حالى‌که حقیقت این است که او هیچ فضل و حقّى ندارد، این چنین شخصى احمق است که هیچ راهى براى مداواى او نیست.» (اختصاص ص ۲۲۱)

مولوی در دفتر سوم مثنوی این حدیث را به نظم در آورده و مینویسد:

عیسی مریم به کوهی می‌گریخت■شیرگویی خون او می‌خواست ریخت
آن یکی در پی دوید و گفت خیر■در پیت کس نیست چه گریزی چو طیر
... گفت از احمق گریزانم برو■می‌رهانم خویش را بندم مشو
گفت آخر آن مسیحا نه توی■که شود کور و کر از تو مستوی
گفت آری گفت آن شه نیستی■که فسون غیب را ماویستی
چون بخوانی آن فسون بر مرده‌ای■برجهد چون شیر صید آورده‌ای
گفت آری آن منم گفتا که تو■نه ز گل مرغان کنی ای خوب‌رو
گفت آری گفت پس ای روح پاک■هرچه خواهی می‌کنی از کیست باک
... کان فسون و اسم اعظم را که من■بر کر و بر کور خواندم شد حسن
بر که سنگین بخواندم شد شکاف■خرقه را بدرید بر خود تا بناف
برتن مرده بخواندم گشت حی■بر سر لاشی بخواندم گشت شی
خواندم آن را بر دل احمق بود■صد هزاران بار و درمانی نشد
... گفت رنج احمقی قهر خداست■رنج و کوری نیست قهر آن ابتلاست
ابتلا رنجیست کان رحم آورد■احمقی رنجیست کان زخم آورد
آنچ داغ اوست مهر او کرده است■چاره‌ای بر وی نیارد برد دست
ز احمقان بگریز چون عیسی گریخت■صحبت احمق بسی خونها که ریخت
اندک اندک آب را دزدد هوا■دین چنین دزدد هم احمق از شما

در این کلیپ میتوانید قسمت‌هایی از بیانات خانم "آنه ماری شیمل" با موضوع عیسی در عرفان و شعر فارسی را ببینید. (کلیپ کامل در آپارات دورنما)

@negahinou

شیعه پژوهی

24 Oct, 14:06


✔️اهمیت ظاهر و باطن دین در کلام امام صادق علیه‌السلام

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ عِيسَى عَنْ آدَمَ بْنِ إِسْحَاقَ عَنْ هِشَامٍ عَنِ اَلْهَيْثَمِ اَلتَّمِيمِيِّ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ : يَا هَيْثَمُ اَلتَّمِيمِيُّ إِنَّ قَوْماً آمَنُوا بِالظَّاهِرِ وَ كَفَرُوا بِالْبَاطِنِ فَلَمْ يَنْفَعْهُمْ شَيْءٌ وَ جَاءَ قَوْمٌ مِنْ بَعْدِهِمْ فَآمَنُوا بِالْبَاطِنِ وَ كَفَرُوا بِالظَّاهِرِ فَلَمْ يَنْفَعْهُمْ ذَلِكَ شَيْئاً وَ لاَ إِيمَانَ بِظَاهِرٍ [إِلاَّ بِبَاطِنٍ] وَ لاَ بِبَاطِنٍ إِلاَّ بِظَاهِرٍ.

امام صادق عليه السلام فرمودند:

اى هيثم تميمى! گروهى به ظاهر ايمان آوردند و به باطن كفر ورزيدند از اين رو چيزى سودشان نبخشيد.(مانند شیعیان ظاهرگرا یا سنی‌زده و تحت تأثیرمعتزله)
و بعد از آنان گروهى آمدند كه به باطن ايمان آوردند و ظاهر را منکر شدند و اين شيوه نيز آنان را سودى نداد.(مانند شیعیان نصیریه و اسماعیلیه که احکام ظاهری و فقهی را رها کرده و رو به اباحه‌گری و سایر اعتقادات باطل تحت تأثیر گنوسیزم و مسیحیت آوردند)
ايمانِ به ظاهرِ چيزى، ايمان نيست مگر آن گاه كه با ايمانِ به باطن همراه باشد و ايمانِ به باطنِ چيزى، ايمان نيست مگر آن گاه كه با ايمانِ به ظاهر توأم باشد.


📚بصائر‌الدرجات ج ۱ ص ۵۳۶  

@negahinou

شیعه پژوهی

24 Oct, 12:38


✔️تغییر حکم با تغییر شرایط!

وَ سُئِلَ علیه السلام عَنْ قَوْلِ الرَّسُولِ صلی الله علیه وآله "غَيِّرُوا الشَّيْبَ وَ لَا تَشَبَّهُوا بِالْيَهُودِ"؟ فَقَالَ علیه السلام: إِنَّمَا قَالَ ذَلِكَ وَ الدِّينُ قُلٌّ، فَأَمَّا الْآنَ وَ قَدِ اتَّسَعَ نِطَاقُهُ وَ ضَرَبَ بِجِرَانِهِ؛ فَامْرُؤٌ وَ مَا اخْتَارَ.

🔴از امیرالمؤمنین پرسيدند كه رسول خدا صلّى الله عليه و آله و سلّم فرمود: موها را رنگ كنيد، و خود را شبيه يهود نسازيد يعنى چه؟

امیرالمومنین علیه‌السلام در پاسخ فرمودند: پيامبر صلّى الله عليه و آله و سلّم اين سخن را در روزگارى فرمود كه پيروان اسلام اندك بودند، امّا امروز كه اسلام گسترش يافته، و نظام اسلامى استوار شده، هر كس آنچه را دوست دارد انجام دهد.

📚نهج‌البلاغه حکمت ۱۷

@negahinou

شیعه پژوهی

24 Oct, 12:26


✔️نماز و روزه استیجاری

🟥نماز و روزه استیجاری اصطلاحی است که در زمان غیبت مطرح شده و بر حسب آن میتی که از دنیا می‌رود و نماز و روزه قضا  دارد، از مالش به شخصی می دهند تا به عنوان اجیر، نماز و روزه این ميت را قضا کند.
این امر هیچ سابقه علمی و عملی در دوران حضور اهل بیت عليهم‌السلام ندارد و حتی یک مورد هم از ائمه اطهار و شیعیان آنها گزارش نشده است.

🟥اولین کسی که این مسئله را مطرح کرده و گفته است که می‌توان کسی را برای ادای نماز و روزه از میت اجیر کرد تا ولی او خاطر جمع باشد، ابو جعفر شوهانی است! البته ایشان این مسئله را گذری بحث کرده، اما شهید اول به طور مفصل در این زمینه بحث نموده و پاسخ اشکال را بدین صورت داده است که:
چون غالباً شیعیان آدم های متدین بودند و نسبت به نماز و سایر عبادات شان مقید بودند فلذا نماز قضا نداشتند و در صورت داشتن نماز قضا اولیای شان می‌خواندند، از این رو، نیازی به این مسئله نبوده و این مسئله عنوان نشده است❗️❗️

🟥کسانی که از این حکم دفاع کرده اند هیچ مبنای روائی نداشته و به صورت اجتهادی در مسئله ورود کرده و با ارائه تعریفی خاص و غیر روائی از اجاره و مستاجر، سعی می‌کنند این امر را داخل در تعریف غیر روائی اجاره کنند و به این حکم، لباس دینی در قالب اجیر و مستأجر بپوشانند یا با استناد به اصل المیّت ینتفع بعمل المتبرع این موضوع را حل و فصل کنند. در صورتیکه هیچ گزارشی از چنین عملی در زمان رسول اکرم و ائمه معصومین علیهم السلام نداریم.

🔴ظاهرا برخی دفاتر خدمات مذهبی !!! به کار واردات نماز و روزه‌ی قضا مشغول بوده و به علت پائین بودن ارزش پول ایران، نماز قضای شیعیان در عراق را خریده و پس از صادرات آن به ایران، با هزینه‌های پائین این امر را به طلاب ایرانی واگذار کرده و سود خوبی هم به جیب می‌زنند و برای اقتصاد مملکت هم بخاطر ورود ارز خوب است !!! (قیمت‌ها در کلیپ هم مربوط به عصرِ دلار چهار هزار تومانی می‌باشند)

🟢فرصت کنم بیشتر به این موضوع می‌پردازیم.

@negahinou

شیعه پژوهی

23 Oct, 23:06


✔️گدعون لوی، صهیونیستی که از اصول سه‌گانه تمام شهرک‌نشینان صهیونیست در اراضی اشغالی می‌گوید.

🔘 گدعون متولد ۱۹۵۳ و اصالتا از یهودیان چکسلواکی سابق است. او روزنامه‌نگاری برجسته در جناح چپ اسرائیل می‌باشد که در بخش‌های دیدگاه‌ها و مقالات هفتگی روزنامه هاآرتس مطلب می‌نویسد. مطالب وی اغلب درباره ‌ی اشغال سرزمین‌های فلسطینی توسط اسرائیل است.

@negahinou

شیعه پژوهی

23 Oct, 21:34


✔️عقل حجت بر مردم

وَ قَالَ لَهُ اِبْنُ اَلسِّكِّيتِ مَا اَلْحُجَّةُ عَلَى اَلْخَلْقِ اَلْيَوْمَ فَقَالَ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ اَلْعَقْلُ يَعْرِفُ بِهِ اَلصَّادِقَ عَلَى اَللَّهِ فَيُصَدِّقُهُ وَ اَلْكَاذِبَ عَلَى اَللَّهِ فَيُكَذِّبُهُ فَقَالَ اِبْنُ اَلسِّكِّيتِ هَذَا وَ اَللَّهِ هُوَ اَلْجَوَابُ.

ابن سكّيت رضوان الله علیه از امام رضا عليه السّلام پرسيد: امروز حجّت بر مردم چيست‌؟ فرمودند: عقل است، توسّط‍‌ آن راستگوى بر خدا را شناخته و تاييد مى‌كند و با همان است كه دروغگوى بر خدا را تشخيص داده و تكذيب مى‌كند.
پس ابن سكّيت گفت: بخدا سوگند جواب همين است.


📚تحف العقول ص ۴۵۰
••••••••••••
ابن سکیت از علمای مشهور عصر خود و معلم فرزندان متوکل‌ عباسی در دربار بود که به‌ تأیید اکثر منابع‌ علت‌ قتل ‌وی اظهار محبت‌ شدید نسبت‌ به‌ خاندان‌ امیرالمؤمنین  ‌علیه‌السلام در برابر متوکل‌ بود که‌ پرسیده‌ بود: «فرزندان‌ من‌ معتز و مؤید نزد تو عزیزترند یا حسن‌ و حسین‌ فرزندان‌ علی‌»؟ او با اینکه‌ تقیه ‌ می‌کرد، اختیار از کف‌ داد و درپاسخ‌ گفت‌: «قنبر خادم‌ علی‌ علیه‌السلام از تو و فرزندان‌ تو برتر است‌». متوکل‌ از این‌ گفته‌ چنان‌ برآشفت‌ که‌ در دم‌ دستور داد زبان ‌ وی‌ را از قفا بیرون‌ کشیدند.

📚وفیات‌ ابن خلکان ج ۶ ص ۴۰۰
📚بغیةالوعاة سیوطی ج۲ ص۳۴۹

@negahinou

شیعه پژوهی

21 Oct, 00:51


✔️ارتباط عقل و دین در کلام مرحوم مهدوی دامغانی

♦️دین با عقل کاری ندارد!

🔘استاد احمد مهدوی دامغانی (۱۳ شهریور ۱۳۰۵ – ۲۷ خرداد ۱۴۰۱) متکلم، مجتهد، نویسنده، و پژوهشگر ایرانی، کارشناس ادبیات فارسی و عرب، و استاد پیشین دانشگاه تهران و دانشگاه هاروارد بودند.

پیشنهاد دانلود

@hekmatvaandishe

شیعه پژوهی

20 Oct, 17:19


✔️بررسی مهم‌ترین دلیل منکران تحریف قرآن

🔘مهم‌ترین دلیلی که منکران تحریف قرآن بدان استناد می‌کنند آیه ۹ سوره حجر است.

"إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ"

همانا ما "ذکر" را نازل کردیم، و یقیناً ما محافظ آن هستیم.

♦️اما در خصوص استناد به این آیه، سوالاتی پیش می‌آید که باید پاسخ آن‌ها را داد:

1⃣منظور از ذکر در این آیه چیست؟ حداقل بیست معنی برای کلمه ذکر در آیات مختلف قرآن استفاده شده است.

2⃣در صورتیکه منظور از ذکر را همان قرآن در نظر بگیریم، با استناد به این آیه در اثبات عدم تحریف قرآن، دور باطل ایجاد می‌شود.

3⃣باز هم در صورتیکه منظور از ذکر را قرآن در نظر بگیریم، کدام قرآن مدنظر آیه است؟
●قرآنی که بصورت کامل بر رسول اکرم صلوات‌الله‌علیه‌وآله وحی شده
●قرآنی که امیرالمؤمنین عليه‌السلام بصورت کامل و منظم و به ترتیب پس از رسول اکرم جمع‌آوری کرده‌اند که مورد پذیرش خلفای غاصب قرار نگرفت و طبق روایات در اختیار ائمه بوده و سرانجام توسط امام زمان، پس از ظهور ارائه خواهد شد. و روایات مختلفی داریم که اهل بیت عليهم‌السلام فرموده‌اند هیچ کس غیر از اوصیاء نمی‌تواند مدعی جمع‌آوری کامل قرآن باشد و هرکس غیر ایشان چنین ادعایی داشته باشد کذاب است.
و در روایاتی نقل شده که امیرالمؤمنین و ائمه اطهار عليهم‌السلام فرمودند: تمامی قرآن نزد اهل قرآن (اهل بیت عليهم‌السلام) محفوظ است.
●قرآنی که در زمان پیامبر در حافظه مردم بود
●قرآنی که توسط عثمان جمع‌آوری و هم‌اکنون در اختیار داریم
●باطن و تأویل قرآن منظور بوده؟
●قسمتی از قرآن مدنظر بوده؟

4⃣هیچ روایتی در تفسیر این آیه، اشاره‌ای به عدم تحریف قرآن نکرده است.

●حارث گوید: از امیرالمؤمنین علیه السلام در مورد این آیه پرسیدم. حضرت فرمودند: «به‌خدا سوگند! ما اهل ذکر هستیم؛ ماییم اهل علم و ماییم کانون تأویل و تنزیل قرآن».

●در حدیثی از کتاب تفسیر فرات کوفی می‌خوانیم: امیرالمؤمنین علیه‌السلام به وصیت پيامبر، سه روز پس از رحلت ایشان در منزل مشغول جمع‌آوری قرآن شدند تا شیطان در آن کم و زیاد نکند و امیرالمؤمنین، قرآن را کامل جمع‌آوری کردند و شیطان نتوانست در آن کم و زیاد کند.

5⃣در بخشی از آیه‌ی ۱۰ سوره طلاق می‌خوانیم: "قَدْ أَنْزَلَ اللَّهُ إِلَيْكُمْ ذِكْرًا"
یعنی: به راستی خدا به سوی شما ذکر (وسیله تذکر) نازل کرده است.
روایات فراوانی از اهل بیت عليهم‌السلام در اینجا منظور از ذکر یا وسیله تذکر را رسول اکرم و ائمه اطهار صلوات الله علیهم اجمعین معرفی کرده‌اند.

6⃣اگر منظور از ذکر را در آیه، همان قرآن موجود که توسط عثمان جمع‌آوری شده است در نظر بگیریم، حداقل شاهد عدم نظم و ترتیب و پراکندگی آیات و سوره‌های قرآن و قرائت‌های مختلف آن هستیم. پس باید مشخص شود منظور از محافظت چه نوع حفاظتی می‌باشد؟

7⃣سوال مهم دیگری که اینجا پیش می‌آید این است که چرا در میان هزاران حدیث از پیامبر اکرم و ائمه اطهار صلوات الله علیهم اجمعین هیچ حدیث صریح و صحیحی مبنی بر عدم تحریف قرآن وجود ندارد؟ در مقابل حداقل ۱۵۰۰ حدیث در منابع شیعه و سنی تصريح به تحریف و نقصان قرآن دارند. 

و سوالات دیگر که در آینده مطرح و به همراه پاسخ‌هایی که مخالفین تحریف ارائه می‌کنند منتشر خواهیم نمود.

اللهم عجل لولیک الفرج

@negahinou

شیعه پژوهی

20 Oct, 14:28


✔️نظر علامه فتونی رضوان الله علیه در خصوص جمع‌آوری قرآن

♦️این نسخه از کتاب "مرآة الانوار و مشکوة الاسرار" بدون حذفیات می‌باشد.

@negahinou

شیعه پژوهی

20 Oct, 14:16


✔️حدیثی در موضوع تحریف قرآن از رسول اکرم صلوات‌الله‌علیه‌وآله

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عُمَرَ اَلْحَافِظُ اَلْبَغْدَادِيُّ اَلْمَعْرُوفُ بِالْجِعَابِيِّ قَالَ حَدَّثَنَا عَبْدُ اَللَّهِ بْنُ بَشِيرٍ قَالَ حَدَّثَنَا اَلْحَسَنُ بْنُ اَلزِّبْرِقَانِ اَلْمُرَادِيُّ قَالَ حَدَّثَنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ عَيَّاشٍ عَنِ اَلْأَجْلَحِ عَنْ أَبِي اَلزُّبَيْرِ عَنْ جَابِرٍ قَالَ سَمِعْتُ رَسُولَ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ يَقُولُ: يَجِيءُ يَوْمَ اَلْقِيَامَةِ ثَلاَثَةٌ يَشْكُونَ إِلَى اَللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ اَلْمُصْحَفُ وَ اَلْمَسْجِدُ وَ اَلْعِتْرَةُ يَقُولُ اَلْمُصْحَفُ يَا رَبِّ حَرَّقُونِي وَ مَزَّقُونِي وَ يَقُولُ اَلْمَسْجِدُ يَا رَبِّ عَطَّلُونِي وَ ضَيَّعُونِي وَ تَقُولُ اَلْعِتْرَةُ يَا رَبِّ قَتَلُونَا وَ طَرَدُونَا وَ شَرَّدُونَا فَأُجْثُوا لِلرُّكْبَتَيْنِ لِلْخُصُومَةِ فَيَقُولُ اَللَّهُ جَلَّ جَلاَلُهُ لِي أَنَا أَوْلَى بِذَلِكَ .

🔘از جابر انصارى روايت شده كه گفت: از پيامبر شنيدم كه فرمودند: در قيامت سه چيز به خدا شكايت مى‌كنند: قرآن و مسجد و اهل بیت من.

قرآن مى‌گويد: مرا تحریف و پاره پاره ساختند.
مسجد مى‌گويد: مرا بى‌كار گزاردند و حرمت مرا تباه كردند.
خانوادۀ پيامبر مى‌گويند: ما را كشتند و راندند و آواره كردند. ...

♦️حدیث فوق را منابع شیعه و سنی نقل کرده‌اند.

📚الخصال ج ۱، ص ۱۷۴ و ۱۷۵
📚علامه مجلسی حدیث را در جلد ۲۴ صفحه ۱۸۶ بحارالانوار از نسخه‌ی خطی مستدرک حاکم نیشابوری و حاکم از کتاب فردوس نقل می‌کند. ظاهرا در نسخ چاپی این حدیث را حذف کرده اند.
📚کنزالعمال ج ۱۱ ص١٩٣ ح ٣١١٩٠ نقلا عن الطبراني وابن حنبل وسعيد بن منصور عن أبي أمامة والديلمي

@negahinou

شیعه پژوهی

20 Oct, 13:20


✔️ابوالفرج محمد بن ابی‌یعقوب اسحاق بن محمد بن اسحاق (م ۳۸۰ قمری) کتاب‌شناس، فهرست‌نگار و محقق برجسته‌ی بغدادی سده‌ی چهارم هجری در کتاب مشهور الفهرست به اختلاف قرآن‌های موجود در آن عصر و قبل از آن می‌پردازد.

ابن ندیم در قسمتی از کتاب، به معرفی کتاب‌هایی که در موضوع اختلاف بین مصاحف در شام، حجاز، بصره و کوفه تالیف شده‌اند پرداخته است. این فصل از این کتاب مطالبی مفید در خصوص قرآن و اختلاف نسخه‌ها و موضوع تحریف دارد.

@negahinou

شیعه پژوهی

20 Oct, 11:23


✔️شهید میرزا محمد اخباری تمام کرامات خویش را از آیات قرآن می‌داند:

🔘وی در کتاب آئینه عباسی چنین می‌نویسد: ... دفع اذیت ملخ و کرمان از مزارع و بستان و داستان اوچ‌پختر [پاول دیمیتریویچ سیسیانوف معروف به اشپختر]، همه از برکت استعانت به آیات و سور قرآنی به حدی که میان دوستان "مستجاب‌الدعوة" و در میان دشمنان به "جادوگر" ملقب گردید، و در این لقب به انبیأ عليهم‌السلام اسوه به هم رسیده، کو تحقیق کننده که فرق میان کرامت اولیاء و جادوگری اشقیاء نماید؟


♦️ماجرای میرزا محمد اخباری و اشپختر فرمانده روس در جنگ‌های ایران و روسیه:

میرزا محمد اخباری مدعی بود که می‌تواند سر اشپختر (سیسیانوف) را چهل روزه به تهران حاضر سازد و به چله نشینی پرداخت و در روز چهلم سر اشپختر را به حضور فتحعلی‌شاه آوردند.
و بعد از آن چنین مرسوم شد که معمولاً برای کسی که مدعی انجام کاری صعب است گویند: "مگر سر اشپختر آورده‌ای؟"

@negahinou

شیعه پژوهی

19 Oct, 17:06


✔️مقدمه‌ای از کانال شیعه پژوهی در معرفی کانال قرآنی نجباء

🔘کانالِ نجبا با تکیه بر ظرافت‌هایِ ادبی و تطبیقِ دانشِ بلاغی و معانی‌النحو بر آیاتِ قرآن، سعی می‌کند مخاطب را از ساده‌انگاریِ آیاتِ قرآن دور کند و سطح بالاتر و دقیق‌تری در مفاهیم و معانی آیات را نشان دهد، تا مبادا با محدود کردنِ دریافت‌ها و برداشت‌ها و محدود نمودنِ مصادیقِ ظهوراتِ معتبر و سر دادنِ شعارِ حجّیّت و «تعبّد به ظواهر» (ظهورات/ظنون نوعی؛ کدام نوع بشر؟ در چه زمانی؟ در چه مکانی؟ با چه عقبهٔ فرهنگی و معرفتی؟)، معانیِ عمیقِ آیاتْ نادیده گرفته شوند.

پیشرفت در فهمِ آیاتِ قرآن، تابعِ میزانِ رشد و درکِ بشر است و گاه از انسان به انسانِ دیگر متفاوت است. لذا هنوز معیاری مقبول برای محکمْ شمردن یا متشابهْ انگاشتنِ آیات، شناخته‌شده و همگانی نیست و خوانندگانِ قرآنْ به اتفاق و اجماعی در مصادیقِ آیاتِ متشابه و محکمْ دست نیافته اند.

اگر در طولِ تاریخ، توافق یا اجماعی بر لیستِ آیاتِ محکم و متشابه، میانِ مسلمین یا شیعیان یا اهلسنت صورت گرفته، ممنون خواهیم شد که در اختیار ما نیز گذاشته شود.

محدود کردنِ ابزارِ فهمِ قرآن و استظهار از آیاتِ شریفه‌ی آن، به آنچه که عُمومِ علمایِ اصولی می‌گویند، مستلزمِ تقلید از ایشان و کنار گذاشتنِ عقل است.

یکسان پنداشتنِ آیاتِ قرآن با متونِ حقوقی و فقهی، و سرایتْ دادنِ آنچه در اصولِ فقهْ مسلّم می‌پندارند به قرآن (مثلا بنای عُقَلاء چنین است و چنان است و ...)، یعنی تقلیل قرآن به کتابی فقهی/حقوقی و فُروکاستنِ آن به کلامِ بشری از طایفهٔ فقهاء/حقوقدان‌ها با مخاطبینی از جنسِ عُقَلای نامعلوم در زمان و مکان و ... .

برای نمونه، متکلمین امروزی که از لحاظ فکری هنوز در قرن چهار و پنجم هجری سیر می‌کنند و حتی بعضا پیش از اتمام تحصیلات دیپلم وارد حوزه‌‌های علمیه می‌شوند، فهم ناقصی از مناسباتِ منطقی و ریاضی بین آیات و مفاهیمی که دربارۀ رجعت‌اند دارند و در فهمِ امثالِ این پست، به سختی و زحمت می‌افتند؛
اما آیا کم‌توانیِ ایشان، باعثِ بی‌اعتباریِ استظهاراتِ شخصیِ دیگران و مانعِ برداشت‌ها می‌شود؟
•••••••••••••••••••••••••••

👈این پست را در کانال نجباء با دقت مطالعه کنید.
https://t.me/nojabaaa/36

👈پستی ارزشمند دربارهٔ رجعت، از کانال نجباء

@negahinou

شیعه پژوهی

19 Oct, 15:19


✔️ اعتراض مرحوم آیت‌الله گلپایگانی به شعار "مرگ بر ضد ولایت فقیه" و ثبت این بیانات در خاطرات مرحوم هاشمی رفسنجانی در سال ۱۳۶۰

@negahinou

شیعه پژوهی

19 Oct, 07:41


✔️شهید میرزا محمد اخباری

@negahinou

شیعه پژوهی

19 Oct, 07:04


✔️آنچه جهان امروز را به مخاطره انداخته است، ایدئولوژی است، نه دین. و “دین”، ایدئولوژی نیست.
“دین”، راهی جهانشمول است که همه ی گروه های مردمی را در خود می پذیرد “یَدخُلُونَ فِی دِینِ اللهِ اَفواجاً”. ایدئولوژی، تنها خودی پذیرست و جز هواخواهانش را پذیرا نیست “کُلُّ حِزبِِ بِما لَدَیهِم فَرِحُونَ”.
ایدئولوژی بسته است و تشکیلاتی، حال آنکه “دین” باز است و غیر تشکیلاتی.
“دین”، الهی است. امری فرا ذهنی است. اما ایدئولوژی ذهنی است، منبعث از برداشت انسان است.
ایدئولوژی، نه علم است و نه فلسفه. زیرا علم و فلسفه حاضرند خود را به نقد بگذارند اما ایدئولوژی جز به تأیید خود راضی نیست.
“دین”، به کرامت و آزادی ختم می شود، ایدئولوژی به خشونت و ترور.
ایدئولوگ، سوداگری است که در سرش پر از نقشه و فریب است، “دیندار” عاشقی است که وجودش پر از ایثار و خدمت است.
“دین” آگاهی بخش است و قدرت را در خدمت زندگی می داند، ایدئولوژی آگاهی گریز است و زندگی را برای قدرت می خواهد.
ایدئولوژی سر ستیز دارد و توان خود را از برانگیختن احساسات و عواطف بدست می آورد، “دین” در صلح کل خانه دارد و احساسات و عواطف را بسوی عشق و خردمندی سوق می دهد.

@negahinou

شیعه پژوهی

19 Oct, 02:53


✔️سانسور و حذف مباحث مربوط به تحريف قرآن از کتب(۱)

●تصویر فوق یکی از صفحات كتاب الاصول الاصلية تأليف سيد عبدالله الشبر عالم و فقیه اصولی شیعه است که در چاپ آن زير نظر نوادگان مؤلف يعنی آيت الله صباح شبر، وكيل آيت الله سيستانی، بیست صفحه از آن‌را حذف كرده‌اند.

البته محقق كتاب الاصول الاصيلة يعنی آقای صباح شبر در پاورقی صفحه ۱۳۲ بدون اشاره به عنوان فصل حذف شده مي‌گوید: قبل از این باب یک بابی بود و فضلا تشخيص دادند كه چاپ نشود تا بعضی از احساسات تحريك نشود.

وقتی به نسخه خطی کتاب مراجعه کردیم مشخص گردید که آن باب حذف شده در موضوع تحریف قرآن با عنوان "ﺑﺎﺏ ﻭﻗﻮﻉ ﺍﻟﺘﻐﻴﻴﺮ ﻭﺍﻟﺘﺤﺮﻳﻒ ﻭﺍﻟﻨﻘﺼﺎﻥ ﻓﻲ ﺍﻟﻘﺮﺁن" بوده که مؤلف در این باب حدودا به پنجاه حدیث در خصوص تحريف و نقصان قرآن استناد کرده است.

📜مشخصات نسخه خطى:
نسخة ﻣﺠﻠﺲ ﺍﻟﺸﻮﺭﻯ ﺍﻟﻤﺮﻗﻤﺔ ‏۴۴۹۹ ﻭ ﻧﺎﺳﺨﻬﺎ ﻫﻮ ‏ﺩﺭﻭﻳﺶ ﺑﻦ ﻛﺎﻇﻢ


لازم به ذکر است که کتاب فوق در سال ۲۰۰۹ ميلادى با تحقيق نزار الحسن نماينده آقای صادق شيرازى در مؤسسة البلاغ لبنان با حذف فصل مذکور مجدداً چاپ گردید.

@negahinou

شیعه پژوهی

19 Oct, 02:45


✔️سانسور و حذف مباحث مربوط به تحريف قرآن از کتب(۳)

🔘محدث نوری در کتاب فصل الخطاب، با اشاره به تواتر احادیث تحریف قرآن، در دلیل یازدهم و دوازدهم کتابش با ذکر ۱۰۶۲ روایت تحریفات قرآنی را نشان می‌دهد.

🔘این کتاب بعدها مورد مخالفت شدید برخی قرار گرفت و موجب شد تا میرزای نوری به سفارش و پیشنهاد میرزای شیرازی صاحب فتوی تحریم تنباکو در دفاع از موضع خود و در جواب به ایرادات کتاب کشف الارتیاب رساله ای (این رساله کوچک به زبان فارسی را حتما مطالعه کنید) را بنگارد که از جمله جالب‌ترین موارد ذکر شده در این رساله، اشاره به مکتوبات شیخ مرتضی انصاری از بزرگان علمای شیعه، مبنی بر اینکه او نیز کاملا به نقص و تحریف قرآن معتقد بوده و در کتاب الطهارة به آن اشاره کرده، اما این مطلب از نسخ امروزی کتاب او با ترفندی خنده‌دار حذف شده است.
چنانکه در تصویر اول مشاهده می‌کنید، مصححین امانتدار❗️کتاب الصلاة شیخ مرتضی انصاری در صفحه ۳۶۲ با حذف عبارت مربوط به تحریف قرآن در پاورقی ذکر کرده‌اند که به این قسمت آب خورده و قابل خواندن نبوده است.

(قسمت موش‌خورده در نسخه خطی کتاب را در تصویر دوم می‌توانید مطالعه کنید!)

@negahinou

شیعه پژوهی

18 Oct, 20:56


✔️آقای سید کمال حیدری از مخالفین تحریف قرآن هستند که بارها در صحبت‌ها و کلاس‌هايشان مطالبی در نقد تحریف بیان کرده‌اند. ایشان در این سه فایل صوتی بصورت مفصل به این موضوع پرداخته‌اند.
همانطور که بیان نمودیم، ادله ی هر دو گروه را در کانال منتشر می‌کنیم.


@negahinou

7,468

subscribers

3,045

photos

317

videos