آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر @ligand_podcast Channel on Telegram

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

@ligand_podcast


دانیال کاردرَ
دانش آموخته روانشناسی و علوم شناختی
نوروتراپیست و توان‌بخش شناختی
هر سوالی درباره آموزش و مشاوره و نورتراپی دارید:
https://zil.ink/ligand

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر (Persian)

با پادکست لیگاند با دانیال کاردَر آشنا شوید! در این پادکست، دانیال کاردَر، دانش آموخته روانشناسی و علوم شناختی و همچنین نوروتراپیست و توان‌بخش شناختی، به شما درباره آموزش و مشاوره و نورتراپی می‌پردازد. اگر شما هم به دنبال پاسخ به سوال‌های خود در این زمینه هستید، به کانال تلگرامی ligand_podcast بپیوندید. در این کانال، شما می‌توانید از تجربیات و دانش فراوان دانیال کاردَر بهره‌مند شوید و از این راه، بهبود روانی و شناختی خود را تجربه کنید. برای اطلاعات بیشتر و دریافت خدمات مشاوره و آموزش نورتراپی، به لینک https://zil.ink/ligand مراجعه کنید.

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

30 Dec, 14:08


تمرین اهمال‌کاری که توی ویدئو یوتیوب براتون توضیح دادم اینه. خودتون میتونید انجام بدید.
توضیحاتش رو هم توی ویدئو گفتم براتون
بدون توضیحات متوجه نمیشید :) سخته یکم

@ligand_podcast

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

30 Dec, 14:04


اولین ویدیوی یوتیوب؛ مغز و اهمال‌کاری

https://youtu.be/-iccVWFLZac?si=0jwl3grUpw3fZzQi

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

21 Dec, 14:28


حتما اول ویس هایی چنل اینستا توی لینک زیر رو بشنوید:
درباره اهمال کاری و راه کار های اون

بعد تمرین بالا ⬆️ رو انجام بدید. این تمرین بخشی از تمرین reaction control در توانبخشی شناختی هستش که بسیار و بسیار در کنترل تکانه و رفتار های یهویی موثره. و طبق لایوی که براتون گذاشتم توی اینستاگرام؛ مهم ترین عامل اهمال کاری عدم کنترل این تکانه هاست.
ــــــــــــــــــــــ
توی این تمرین شما باید به ازای هر شکلی که ظاهر میشه یک دکمه کیبورد رو فشار بدید و نباید به شکل هایی که یهویی ظاهر میشن (مثل افکار‌ تکانه‌ای) پاسخ بدید.
انجام بدید و ببینید چقدر براتون سخت یا آسونه

@ligand_podcast

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

15 Dec, 10:15


چرا باید یک‌‌جور‌ دیگه به برنامه‌ریزی نگاه کنیم؟!
ـ چون نحوه نگاه ما تا به الان برای ما کار نکرده!
ـ باید یاد بگیریم ابزار انگارانه‌ نگاه کنیم به مسئله.

@ligand_podcast

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

15 Dec, 09:33


سه نکته‌ای که باید توی برنامه‌ریزی اصلاحش‌ کنید:
کامل بخونید

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

14 Dec, 17:48


🔸قراره سه تا اشتباه رایج برنامه ریزی هاتون رو، طبق تجربه مراجعین بگم براتون.

اولین اشتباه رو توی این ویدئو گفتم و ویس های تکمیلیش رو اینجا میذارم

مخلصم

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

08 Dec, 15:06


⬇️
▫️نوشتاری کوتاه بر خطا های انتساب؛ من نبودم دستم بود!
ـــــــــ
توضیح رو توی این ویدئو گفتم اگر حال ندارید بخونید
ـــــــــ
▫️ مفهوم خطاهای انتسابی، به‌ویژه خطای بنیادی انتساب، برای اولین بار توسط ادوارد جونز و ویکتور هریس در سال ۱۹۶۷ به‌طور گسترده‌ای بررسی شد. اون‌ها به این موضوع پرداختن که چطور افراد تمایل دارن عوامل موقعیتی رو دست‌کم بگیرن و عوامل شخصیتی رو در تفسیر رفتار دیگران بیش از حد برجسته کنن. این سوگیری شناختی باعث می‌شه که ما رفتار دیگران رو به شخصیتشون نسبت بدیم و نه به شرایط خارجی. مثلاً اگر کسی عصبانی به نظر برسه، ممکنه فکر کنیم که اون ذاتاً فردی عصبانیه، بدون اینکه در نظر بگیریم شاید به تازگی خبر بدی شنیده باشه. این خطا درک ما از دیگران رو ساده می‌کنه اما اغلب منجر به قضاوت‌های نادرست می‌شه.

▫️یکی دیگه از خطاهای مهم انتسابی، سوگیری خودخدمتیه که به تمایل افراد برای نسبت دادن موفقیت‌ها به عوامل درونی و مقصر دونستن عوامل خارجی برای شکست‌ها اشاره داره. این سوگیری به حفظ عزت نفس کمک می‌کنه و به افراد اجازه می‌ده که اعتبار نتایج مثبت رو به خودشون اختصاص بدن و مسئولیت نتایج منفی رو از خودشون دور کنن. مثلاً دانش‌آموزی که در امتحان موفق می‌شه ممکنه موفقیتش رو به هوش و تلاش خودش نسبت بده، اما اگر عملکرد ضعیفی داشته باشه، ممکنه معلم یا سختی امتحان رو مقصر بدونه. این تحریف در زمینه‌های مختلفی مثل کار و ورزش رایجه، جایی که افراد مهارت‌های شخصی خودشون رو در پیروزی‌ها برجسته می‌کنن اما شکست‌ها رو به عوامل خارجی نسبت می‌دن.

▫️سوگیری بازیگر-ناظر یکی دیگه از خطاهای انتسابیه که با خطای بنیادی انتساب نزدیکی داره. این سوگیری زمانی اتفاق می‌افته که افراد رفتارهای خودشون رو به عوامل موقعیتی نسبت بدن اما رفتار دیگران رو به ویژگی‌های شخصیتی اون‌ها مرتبط کنن. مثلاً اگر کسی دیر به جلسه برسه، ممکنه فکر کنیم اون بی‌نظم یا بی‌دقته. اما اگر خودمون دیر برسیم، احتمالاً ترافیک یا تأخیر غیرمنتظره رو مقصر می‌دونیم. این سوگیری تفاوت بین نحوه درک رفتار خودمون و دیگران رو نشون می‌ده و اغلب منجر به سوءتفاهم‌ها و تعارضات می‌شه.

▫️در نهایت، اثر اجماع کاذب وجود داره که شامل بیش‌برآورد میزان توافق دیگران با باورها یا رفتارهای ماست. این سوگیری می‌تونه باعث بشه افراد فرض کنن دیدگاه‌هاشون رایج‌تر از اون چیزی هست که واقعاً هست و این امر می‌تونه منجر به قضاوت‌های اجتماعی نادرست بشه. مثلاً فردی که غذایی خاص رو دوست نداره ممکنه فرض کنه اکثر مردم هم چنین نظری دارن، حتی اگر واقعیت نداشته باشه. درک این سوگیری‌ها برای بهبود روابط بین فردی و ایجاد درکی دقیق‌تر از دینامیک اجتماعی ضروریه.

@kardelism13

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

07 Dec, 12:38


⬇️
مغز؛ ماشین ذخیره انرژی و تنبلی؛ نوشتاری کوتاه درباره مغز و برنامه‌ریزی

مغز آدم خیلی خوب تو صرفه‌جویی انرژی مهارت داره، یه ویژگی که واسه بقا تکامل پیدا کرده. با اینکه مغز فقط حدود ۲٪ از وزن بدن رو تشکیل می‌ده، تقریباً ۲۰٪ از کل انرژی بدن رو مصرف می‌کنه که بیشتر به صورت گلوکزه. برای اینکه این نیاز بالا رو به‌طور کارآمد مدیریت کنه، مغز از راهبردهای مختلفی استفاده می‌کنه، مثل بهینه‌سازی مسیرهای عصبی و اولویت دادن به عملکردهای ضروری. این کارایی انرژی تو نحوه پردازش اطلاعات توسط مغز معلومه، چون اغلب به میانبرها و روش‌های اکتشافی تکیه می‌کنه تا بار شناختی رو کم کنه. با این مکانیزم‌های صرفه‌جویی در انرژی، مغز می‌تونه عملیات حیاتی خودش رو حفظ کنه و در عین حال منابع رو ذخیره کنه.

این تمایل ذاتی به صرفه‌جویی در انرژی باعث می‌شه که مغز به تنبلی یا تلاش حداقلی هم گرایش داشته باشه. تحقیقات علوم اعصاب نشون داده که مغز معمولاً فعالیت‌های کم‌انرژی رو ترجیح می‌ده و به همین خاطره که بعضی‌ها انتخاب فعالیت فیزیکی رو نسبت به استراحت سخت می‌دونن. وقتی بین یه کار فیزیکی سخت و یه کار نشسته‌تر حق انتخاب دارن، تمایل طبیعی مغز اینه که گزینه دوم رو انتخاب کنه. این ترجیح فقط به خاطر فقدان اراده نیست، بلکه یه سازگاری تکاملی برای حفظ انرژی واسه عملکردهای حیاتی و تهدیدات احتمالیه.

علاوه بر این، تمرکز مغز روی پاداش‌های فوری به جای رضایت تأخیری نشون‌دهنده تمایلات صرفه‌جویی در انرژی اونه. قشر پیش‌پیشانی که مسئول تصمیم‌گیری و کنترل تکانه‌هاست، برای عملکرد مؤثر نیازمند انرژی زیادیه. وقتی انرژی محدوده یا پاداش‌های فوری در دسترس هستن، مغز اغلب رضایت کوتاه‌مدت رو انتخاب می‌کنه. این موضوع رو می‌شه تو رفتارهایی مثل تعلل یا تصمیم‌گیری‌های تکانشی دید، جایی که جذابیت رضایت فوری بر مزایای بلندمدت غلبه می‌کنه. فهمیدن این تمایلات می‌تونه به افراد کمک کنه تا راهبردهایی برای مقابله با اونا پیدا کنن و عادات سالم‌تر و تصمیم‌گیری مؤثرتری رو ترویج بدن.در نهایت از متن این نتیجه را بگیر که با توجه به گفته های بالا برنامه ریزی بلند مدت خیلی برای این مغزی ک توصیف شد کار نمیکنه

با توجه به تمام چیزهایی که گفتیم، می‌شه نتیجه گرفت که برنامه‌ریزی بلندمدت خیلی برای این مغزی که توصیف کردیم کار نمی‌کنه. چون مغز ما به طور طبیعی به دنبال صرفه‌جویی در انرژی و دریافت پاداش‌های فوریه، برنامه‌ریزی برای اهداف دوردست ممکنه چالش‌برانگیز باشه. این تمایل ذاتی به سمت رضایت فوری و تلاش حداقلی باعث می‌شه که پایبند موندن به برنامه‌های بلندمدت سخت‌تر بشه. بنابراین، برای موفقیت در برنامه‌ریزی بلندمدت، باید استراتژی‌هایی پیدا کنیم که این تمایلات طبیعی رو دور بزنن و انگیزه و تمرکز رو حفظ کنن.

@ligand_podcast

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

06 Dec, 07:51


دیر تر شروع کردن یا عقب موندن، به معنای موفق نشدن نیست!

NiNa @Kafiha

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

05 Dec, 16:21


در کست‌باکس بشنوید

@kardelism13

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

05 Dec, 16:21


اپیزود لیگاند
سوالی اصلی که توی این اپیزود بهش جواب میدم اینه که : چرا و چجوری محروم شدن از چیزی باعث میشه مغز‌ ما بیشتر اون چیز رو بخواد؟

@kardelism13

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

05 Dec, 16:21


@kardelism13

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

04 Dec, 13:12


اثر ناب چیه؟

ببینید
"Knobe effect"
یه پدیده روان‌شناختی و فلسفیه که توسط جاشوا ناب، فیلسوف و روان‌شناس، کشف شده.
• این اثر نشون می‌ده که قضاوت‌های اخلاقی ما می‌تونن بر برداشت‌هامون از عمدی بودن یا نبودن یک عمل تأثیر بذارن. به عبارت دیگه، وقتی یه عمل نتیجه‌ای منفی داره، مردم بیشتر تمایل دارن که اون عمل رو عمدی بدونن، اما اگه نتیجه مثبت باشه، کمتر اینطور فکر می‌کنن. شما یک درصد قاضی‌ای رو تصور کن که ازین سو‌گیری شناختی اطلاعی نداره‌:)

۲. مثال کلاسیک مدیر عامل

یه مثال کلاسیک برای توضیح این اثر، داستان مدیر عاملیه که تصمیم می‌گیره یه برنامه جدید رو اجرا کنه تا سود شرکتش رو افزایش بده. اگه این برنامه به محیط زیست آسیب بزنه، بیشتر مردم فکر می‌کنن که مدیر عامل عمدی این کار رو کرده. اما اگه همون برنامه باعث بهبود وضعیت محیط زیست بشه، مردم کمتر فکر می‌کنن که این کار عمدی بوده. (البته تفسیر اصل آزمایش خیلی مفصل تر اینه که دارم می‌گم)
این ماجرا نشون می‌ده که مردم چطور به نتایج منفی حساس‌تر هستن و تمایل دارن مسئولیت بیشتری رو به عامل اون نسبت بدن (دوباره به یاد اون قضیه بی‌افتید)

۳. تأثیرات فلسفی و روان‌شناختی
این اثر در فلسفه تجربه اهمیت زیادی داره چون نشون می‌ده که قضاوت‌های اخلاقی ما نه تنها بر اساس نتایج بلکه بر اساس نیت‌ها و ارزش‌های اخلاقی شکل می‌گیرن. "Knobe effect" به ما یادآوری می‌کنه که درک ما از عمدی بودن یا نبودن یک عمل پیچیده‌تر از اون چیزیه که ممکنه در نگاه اول به نظر برسه. کلا طبق سرچ های من همیشه مسئله پیچیده تر از چیزیه که بنظر میرسه :)

@kardelism13

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

02 Dec, 06:43


اگر میخواید یه سر بزنید
امروز یک مروری بر کل مباحث اهمال‌کاری دارم توی چنل اینستاگرام:

https://ig.me/j/AbbvrJB7HeVoWlSI/?igsh=bmE0YXptdTl3dDNt

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

01 Dec, 13:31


اگر بیشتر تایمتون رو اینستاگرام هستید تا تلگرام؛ من اونجا هم یه چنل زدم و سعی میکنم هر روز یک نکته درمانی یا بدردبخور بگم بهتون:

عضویت در «چند دقیقه آگاهی»

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

01 Dec, 07:42


اپیزود جدید لیگاند:
روانشناسی خدا؛ مروری بر خداباوران و ناباوران

@kardelism13

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

01 Dec, 07:42


برای اولین بار اپیزود رو جزوه‌ کردم براتون :) ⬇️

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

01 Dec, 07:42


@kardelism13

آکادمی لیگاند | دانیال کاردَر

30 Nov, 13:36


•مزیت عصبی: خودنظارتی می‌تونه خودآگاهی و تنظیم عاطفی رو تقویت کنه که باعث فعال شدن نواحی مغزی مرتبط با عملکرد اجرایی و تصمیم‌گیری می‌شه که عموما نواحی جلو سر ما هستن.

🔹مرحله ۷: تکنیک‌های relaxation
• هدف: کاهش علائم فیزیولوژیکی اضطراب.
رایج‌ ترین نوعش تمرین‌های تنفس عمیق یا آرامش عضلانی تدریجی انجام بدید. برای تنفس عمیق، به مدت چهار شمارش از بینی عمیق نفس بکشید، چهار شمارش نگه دارید و سپس به مدت چهار شمارش از دهان خارج کنید. این چرخه رو برای چند دقیقه تکرار کنید. همچین وقتی که خاطرات رو یادتون میاد سعی کنید عضلات تن‌ خودتون رو شل کنید! عضلات معمولا هنگام این خاطرات منقبض میشن که ناشی از واکنش فیزیولوژی ما به هورمون استرسه
• مزیت عصبی: تکنیک‌های آرامش می‌تونن فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک (پاسخ جنگ یا گریز) رو کاهش بدن و فعالیت پاراسمپاتیک رو ترویج کنن که منجر به کاهش سطوح اضطراب می‌شه.

🔹مرحله ۸: حمایت اجتماعی
•هدف: ایجاد شبکه‌ای از حمایت.
به‌طور مثال میتونید به طور منظم با دوستان یا اعضای خانواده ارتباط برقرار کنید. شرکت در گروه‌های حمایتی که بتونید تجربیات خودتون رو با دیگران که شما رو درک می‌کنند به اشتراک بذارید هم مفیده. تو ایران هم خیلی داره رایج میشه. راحت میتونید جلسات گروه درمانی پیدا کنید.
• مزیت عصبی:
ارتباطات اجتماعی می‌تونن عملکرد مغز رو تقویت کنن چون مسیرهای پاداش فعال شده و سطوح کورتیزول مرتبط با استرس کاهش پیدا می‌کنه.

🔹 مرحله ۹: کمک حرفه‌ای
اگه نیاز باشه و خودتون نتونید حتما به درمانگر مراجعه کنید.
مثال: اگه علائم ادامه پیدا کنه یا بدتر بشه، یک قرار ملاقات با درمانگری که متخصص درمان‌های متمرکز بر trauma هست (مثل CBT یا EMDR) ترتیب بدید. تلاش‌های خودتون برای کمک شخصی رو تو جلسات مطرح کنید تا درمان مؤثرتری داشته باشید.
---
این پروتکل مراحل ساختاریافته‌ای رو ارائه می‌ده که شامل CBT، بینش‌های علوم اعصاب و تکنیک‌های ACT هست تا به شما کمک کنه تا استرس تروماتیک رو به طور مؤثر مدیریت کنند.

@ligand_podcast

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

26 Nov, 17:29


حیوان خانگی و سلامت مغز

چکیده فارسی مقاله:
Pet ownership and maintenance of cognitive function in community-residing older adults: evidence from the Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA), Nature, 2023

🔸مقاله "نگهداری حیوانات خانگی و حفظ عملکرد شناختی در بزرگسالان مسن" از مطالعه طولی بالتیمور استفاده کرده تا ارتباط بین نگهداری حیوان خانگی و عملکرد شناختی در افراد مسن را بررسی کند. این مطالعه بر روی 637 فرد مسن سالم انجام شده و نشان داده است که نگهداری حیوان خانگی، به ویژه سگ، می‌تواند به کاهش سرعت زوال شناختی کمک کند. یافته‌ها حاکی از آن است که تعامل با حیوانات خانگی می‌تواند نقش مهمی در حفظ سلامت شناختی ایفا کند، زیرا این تعاملات به تحریک ذهنی و عاطفی منجر می‌شود که برای عملکرد مغز مفید است.

🔸یکی از نکات مهم این مطالعه این است که نگهداری حیوان خانگی با بهبود در جنبه‌های مختلف عملکرد شناختی مانند سرعت پردازش اطلاعات، حافظه اپیزودیک و توجه مرتبط است. نتایج نشان می‌دهد که افرادی که بیش از یک حیوان خانگی دارند، ممکن است بهبود بیشتری در سلامت مغزی خود تجربه کنند. به‌ویژه، صاحبان سگ‌ها به دلیل نیاز به فعالیت بدنی و تعامل بیشتر با سگ‌ها، مزایای بیشتری را مشاهده کرده‌اند. این یافته‌ها نشان می‌دهد که حیوانات خانگی می‌توانند نقش حمایتی مهمی در زندگی روزمره افراد مسن داشته باشند.

🔸در زمینه مناطق مغزی درگیر، مطالعه نشان داده است که شبکه‌های
dorsal attention network (DAN)
limbic system
default mode network (DMN)
در این بهبودها نقش دارند.
🔸نگهداری حیوان خانگی با افزایش حجم ساختارهای مغزی و اتصال عملکردی در این شبکه‌ها همراه بوده است. این امر نشان می‌دهد که تعاملات مکرر با حیوانات خانگی می‌تواند به تقویت ساختارهای مغزی کمک کند و از زوال شناختی جلوگیری کند. این نتایج اهمیت توجه به عوامل محیطی و اجتماعی را در حفظ سلامت مغزی برجسته می‌کند.

🔸علاوه بر تأثیرات مستقیم بر عملکرد شناختی، نگهداری حیوان خانگی می‌تواند تأثیرات اجتماعی و فیزیکی مثبتی نیز داشته باشد. تعاملات انسان و حیوان می‌تواند از طریق کاهش استرس و افزایش فرصت‌های اجتماعی‌سازی، سلامت شناختی را بهبود بخشد. برای مثال، پیاده‌روی با سگ‌ها نه تنها فعالیت بدنی را افزایش می‌دهد بلکه انزوای اجتماعی را نیز کاهش می‌دهد، زیرا صاحبان سگ‌ها اغلب با دیگر افراد در جامعه تعامل دارند. این عوامل همگی می‌توانند به حفظ سلامت روانی و جسمانی در دوران پیری کمک کنند.

@kardelism13

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

26 Nov, 13:51


⬇️
فقط یک دقیقه طاقت بیار

🔸اهمال‌کاری یه مشکلیه که خیلی پیچیده‌تر از اینه که بشه با چند تا پست و کپشن توضیحش داد یا حلش کرد. یکی از اصلی‌ترین دلایل اهمال‌کاری اینه که نمی‌تونیم کارهای لذت‌بخش رو به تعویق بندازیم تا به یه لذت بزرگتر در آینده برسیم. مغزمون تو این پروسه مدام دلیل‌تراشی می‌کنه و برای به تأخیر انداختن کارهای مهم، بهونه‌های مختلفی می‌سازه. این رفتار همون چیزی هست که بهش میگن
Rationalisation
همیشه یه بهونه خوب برای عقب انداختن کارهای مهم پیدا می‌کنیم.

🔸مغز ما معمولاً یه موجود لذت‌طلب و کوته‌بینه! حوصله پاداش‌های دیرهنگام رو نداره. مثلاً مثل همون بچه‌هایی که برای شکلات بیشتر صبر نمی‌کردن؛ مغز هم برای نمره خوب (پاداش) بعد از امتحان صبر نمی‌کنه. چرا؟ چون لذت دیدن ویدئوهای سرگرم‌کننده بیشتر از خوندن فیزیک و شیمی و... هست. مغز ما ترجیح میده به جای تمرکز روی اهداف بلندمدت، دنبال لذت‌های فوری باشه.

🔸اما با همین یک دقیقه‌های تأخیر می‌تونیم مغزمون رو تربیت کنیم که از قشر پیش‌پیشانی بیشتر کار بکشه! هرچی این بخش از مغز فعال‌تر بشه، ما تو انجام کارهایی که مدت‌هاست توشون اهمال‌کاری می‌کنیم، بهتر می‌شیم. پس این یک دقیقه‌ها رو جدی بگیرین و کم کم زمانشون رو افزایش بدین! به مرور زمان متوجه می‌شین که «نه گفتن» به کارهای غیرضروری براتون راحت‌تر میشه و می‌تونین تمرکز بیشتری روی اهداف بلندمدت خودتون داشته باشین.

@Ligand_podcast

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

25 Nov, 13:17


⬇️
اول میترسی بعد فرار می‌کنی:
؛ درباره نظریه ویلیام جیمز

ویلیام جیمز و کارل لانگه با نظریه‌ای به اسم
James-Lange Theory of Emotion
اومدن که یه نگاه تازه به احساسات داشت. این نظریه میگه که احساسات ما نتیجه واکنش‌های فیزیولوژیکی بدنمون به محرک‌ها هستن.
بذارید اینطوری بگم: وقتی با یه محرک روبه‌رو می‌شیم، اول بدنمون واکنش نشون میده و بعدش مغزمون این تغییرات رو به عنوان یه احساس تفسیر می‌کنه. مثلاً وقتی صدای پا توی شب می‌شنویم و قلبمون شروع به تند زدن می‌کنه، این تپش قلب رو به عنوان ترس تفسیر می‌کنیم.

این نظریه برخلاف چیزی بود که مردم عادی فکر می‌کردن؛ یعنی اینکه اول احساسات رو تجربه می‌کنیم و بعد بدنمون واکنش نشون میده. جیمز و لانگه معتقد بودن که تغییرات فیزیولوژیکی مثل تپش قلب یا لرزش دست‌ها خودشون باعث ایجاد احساسات می‌شن. برای مثال، وقتی گریه می‌کنیم، احساس ناراحتی داریم؛ نه اینکه چون ناراحتیم گریه کنیم. این دیدگاه باعث شد تا یه نگاه تازه‌ای به ارتباط بین ذهن و بدن داشته باشیم و بفهمیم که چطور اعمال فیزیکی می‌تونن روی احساساتمون تأثیر بذارن.

یه نکته جالب دیگه توی این نظریه اینه که نشون می‌ده چطور اعمال ما مستقیماً روی احساساتمون تأثیر دارن. مثلاً وقتی لبخند می‌زنیم، حتی اگه دلیل خاصی نداشته باشیم، ممکنه حس شادی بیشتری پیدا کنیم. این نشون‌دهنده قدرت اعمال در شکل‌دهی به احساساته. جیمز معتقد بود که اگه بتونیم تغییرات فیزیولوژیکی رو از بین ببریم، دیگه احساسی تجربه نمی‌کنیم، چون این تغییرات فیزیولوژیکی هستن که پایه و اساس احساسات ما رو تشکیل میدن.

حالا... حالا... :)
اگر یادتون باشه من همیشه گفتم که اهمال کاری نتیجه یک اضطراب یا استرسه! فرض کن یه کاری داری که باید انجامش بدی ولی هی عقبش می‌اندازی چون ازش می‌ترسی یا اضطراب داری. طبق نظریه جیمز-لانگه، اگه بتونی واکنش‌های فیزیولوژیکی مرتبط با ترس یا اضطراب رو مدیریت کنی، ممکنه بتونی بر اهمال‌کاری غلبه کنی. یعنی با کنترل بدن و واکنش‌هاش، شاید بتونی بهتر احساست رو مدیریت کنی و بالاخره دست به کار بشی. پس دفعه بعد که حس کردی داری اهمال‌کاری می‌کنی، شاید بهتر باشه اول ببینی بدنت چه واکنشی داره نشون میده و از اونجا شروع کنی به تغییرش.

--------
اگر دوست دارید مبحث رو جدی تر پیگیری کنید؛ میتونید این دو کتاب بی نظیر رو بخونید:

From Passions to Emotions: The Creation of a Secular Psychological Category
از توماس دیکسون

Principles of Psychology
از ویلیام جیمز

@kardelism13

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

24 Nov, 14:31


افسردگی غم مقدس؛ نوشتاری کوتاه

افسردگی فقط تجربه غم نیست. تجربه همزمان غم، ناامیدی و بن بسته مداومه و بهتون قول میدم اگر درگیر افسردگی نشدید یا نیستید؛ احتمالا متوجه شدت و عمق ماجرا از روی این متن نمیشید. ولی تصور کنید صبح وقتی بیدار می‌شید عضلاتتون جون ندارن شمارو از تخت بلد کنن. از بدن خودتون بدتون میاد. از شخصیت خودتون بیزارید. کار هایی که هر روز بدون پرسش و دلیل انجام میشدن مثل صبحونه خوردن،  با این پرسش بنیادی روبرو میشن که:
خب که چی؟! چرا باید مسواک بزنم؟ چرا باید برم سرکار؟ چرا دانشگاه؟ اصلا چرا باید زنده باشم؟

•اما چرا میگم این غم مقدسه؟
دقیقا به همین خاطر که مفاهیم خیلی پایه و بدیهی زندگی رو به پرسش میگیره.‌ انگار تموم پیش‌فرض های زندگی انسانی رو داره شخم میزنه!  

اصلا تا حالا دقت کردید همیشه موسیقی یا هنر های تکان‌دهنده تر و عمیق تر، انگار توی یک هاله ای غم قرار دارن؟
نی نوای حسین علیزاده رو گوش دادید؟ یا یکشنبه های غمگین رو شنیدید؟ (که طبق گزارش ها بین ۱۰ تا ۱۰۰ مورد خودکشی بهش نسبت داده شده)‌. ونگوگ افسردگی شدید داشت و ناامیدی فیلسوفانه از سر تا سر نوشته ها کافکا می‌باره! و صادق هدایت هم که چه عرض کنم :)
بنظرم یک ارتباط عمیقی بین غم و نوعی تفکر فیلسوفانه وجود داره. ویژگی های بارز این تفکر
•پرسشگری بنیادی
• بدبینی و شکاکیت
• مواجهه بدون دروغ های رایج اجتماعی/اخلاقی با مسائل
انگار غم و اندوه به همراه پرسشگری بنیادین که توی افسردگی هست؛ روی دیگه زندگی رو نشون ما میده.

درسته که افراد افسرده و حتی درمانگر ها معمولا اینطوری به این مسئله نگاه نمیکن. اما بنظرم تجربه دوره های افسردگی می‌تونه زمینه خوبی برای پرسشگری های بزرگ باشه. ما همیشه سعی کردیم افسردگی رو روان‌درمانی و قرص های مزخرف روانپزشکی جلو ببریم!همیشه می‌خوایم از افسردگی فرار کنیم. هیچکس به افرادی که توی این شرایط هستن نمیگه که:
عمیق ترین تجارت زیستی شما توی این دوره اتفاق می‌افته؛ صرفا نترسید و افسردگی خودتون رو یاد بگیرید‌ (زیر و بمش رو بشناسید).

@kardelism13
مخلص 🌱
دانیال

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

18 Nov, 12:46


اپیزود جدید لیگاند:
📌 تکامل و علوم اعصاب دوستی

• توی این اپیزود درباره تاریخچه رفتار های «به ظاهر دوستانه»‌ در تک سلولی ها و نخستی ها و انسان ها صحبت کردم. مناطق مغزی دخیل در دوستی ها، پژوهش های مهم و همچنین ژن های درگیر در دوستی رو بررسی کردم.
.
همچنین میتونید از
Castbox
Spotify
بشنوید.

@ligand_podcast

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

17 Nov, 14:23


⬇️
قورباغه ات رو تف کن:
🔸 این پست رو برای کسایی درست کردم که فک میکنن‌ باید متناسب با راهکار هایی که بقیه میگن برنامه بریزن یا روتین بسازن یا... درحالی که شما صرفا باید از چهارچوب های علمی/عملی مسئله آگاه باشید. جزئیات کار متناسب با زندگی شما تعیین میشه.
🔸 مثلا طبق قاعده آقای بریان تریسی، شما اولین کار های روزت باید سخت ترین کار ها باشه! درسته شاید این مسئله برای خیلی ها کار کنه.
اما من مراجعی دارم که ترید کار می‌کنه و تا دیر وقت بیداره! یا مراجعی‌ که عموما حالت اضطرابی داره یا حتی مراجعی که دپرسشن داره و شما نمیتونی به این افراد بگی
«قورباغه‌ات رو قورت بده»
📌 از سمتی، یک اشتباه مهلک اینه که افراد یک کتاب یا تکنیکی یاد میگیرن و می‌خوان کل مسائل زندگی رو با اون حل کنن. عزیزان هر تکنیک یا راهکار «مقداری» کمکتون می‌کنه و از سمتی برای تمام اشخاص با تموم شرایط طراحی نشده.
بنابراین بجای فیکس موندن روی تمرینی یا کتابی، سعی کنید راهکار ها و تمرین ها و مطالب جدید رو تست کنید.

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

12 Nov, 11:50


سنگ نباشید؛

بذارید قصه یکی از مراجعینم رو بهتون بگم که اومد پیش من و بعد تست ها متوجه شدیم که مشکل شدید از حافظه کوتاه مدت و توجه پایدار وجود داره. زمانی که این دوتا مسئله در شما مشکل داشته باشه؛ عملا خیلی نمی‌تونید چیزی رو یاد بگیرید و وقتی صحبت امتحان بیاد وسط بسیار بد عمل میکنید و...
بعد این ماجرا ما درمان رو شروع کردیم و جلسه پنجم مراجع به من گفت که:
«من دیشب حمله پانیک بهم دست داد»
وقتی حال و احوال رو جویا شدم فهمیدم که ایشون برای خودش برنامه ریخته. و حدس بزنید چه برنامه‌ای؟!
• روزانه ۹ تا ۱۴ ساعت مطالعه دانشگاه
• روزانه ۲ ساعت تمرین زبان
• پروژه های کاری
و انقد سخت و پر استرس کار کرد که حمله پنیک بهش دست داد.
یا مراجعی‌ رو داشتم که برای خودش تا ۱۰ دقیقه قبل خوابش برنامه ریزی میکرد.
این مراجعین تفریحی تو زندگی ندارن! خیلی هاشون حتی نمی‌دونن چه تفریحی دوست دارن. روابط عاطفی و اجتماعی خودشون رو محدود می‌کنن؛ هیچ جا نمیرن، هیچ کار لذت بخشی انجام نمی‌دن و انتظار دارن روتین مستدام بسازن :)
.
با این شرایط شما نمی‌تونید روتین بسازید.
روتین صرفا سخت کار کردن نیست. روتین ساختن هنر آروم و پیوسته کار کردن هستش. این ذهنیت های اینستاگرامی که باید ۴ صبح بیدار شید، باید خودتون رو بکشید تا کنکور قبول بشید، باید زجر بکشید تا روتین زبان خوندن بسازید رو از مغزتون بیرون کنید.
.
مخلص 🌱
دانیال

@ligand_podcast

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

10 Nov, 14:28


متن زیر ترجمه و خلاصه روان مقاله زیر هستش:

Stimulating Self-Regulation: A Review of Non-invasive Brain Stimulation Studies of Goal-Directed Behavior

که در جورنال:
Front. Behav. Neurosci., 18 January 2019
به‌ چاپ رسیده.

نویسندگان:
Nicholas J. Kelley
Alessia Gallucci
Paolo Riva

🟢 درباره اهمال‌کاری:
اهمال کاری به تعویق غیرعقلایی اقدامات مورد نظر اشاره دارد که اغلب منجر به پیامدهای منفی در زمینه‌های مختلف زندگی می‌شود. این رفتار به شدت با عملکرد ناحیه پیشانی جانبی دورسال (DLPFC) مرتبط است، که ناحیه‌ای از مغز است که در تصمیم‌گیری و خودتنظیمی نقش دارد. مدل تصمیم‌گیری زمانی (TDM) پیشنهاد می‌کند که افراد ناخوشایندی کار را در برابر نتایج بالقوه آن ارزیابی می‌کنند تا تصمیم بگیرند آیا باید اهمال کنند یا خیر. اگر ناخوشایندی بیشتر از منافع درک شده باشد، احتمالاً اهمال کاری رخ خواهد داد.

🔸 کدوم بخش مغز نفش داره؟
DLPFC نقش حیاتی در تنظیم رفتارهای اهمال کاری دارد. تحریک این ناحیه می‌تواند به تغییر نحوه ارزیابی افراد از کارها کمک کند، چه با کاهش ناخوشایندی آن‌ها و چه با افزایش ارزش درک شده از انجام آن‌ها. تحقیقات نشان می‌دهد که افزایش فعالیت DLPFC ممکن است به افزایش تمایل به انجام کارها منجر شود، که نشان‌دهنده ارتباط مستقیم بین تحریک مغز و بهبود انگیزه برای عمل است.

🔸 نتایج مطالعه چیست؟
یک مطالعه که شامل ۱۰۳ شرکت‌کننده با سطوح بالای اهمال کاری بود، تأثیرات tDCS بر روی DLPFC چپ و راست را بررسی کرد. شرکت‌کنندگان تحریک واقعی یا ساختگی دریافت کردند و ناخوشایندی کار، ارزش نتایج و تمایل به انجام کارها را قبل و بعد از تحریک گزارش کردند. نتایج نشان داد که تحریک واقعی DLPFC چپ به طور قابل توجهی تمایل به انجام کارها را با کاهش ناخوشایندی کار و افزایش ارزش نتایج افزایش داد.


🔸 چطوری اهمال‌ کم‌تر میشه؟!
تحلیل‌های میانجی‌گری علّی نشان دادند که افزایش تمایل به انجام کارها عمدتاً ناشی از افزایش ارزش نتایج بوده و نه صرفاً کاهش ناخوشایندی کار. این یافته ایده‌ای را تأیید می‌کند که tDCS می‌تواند ارزیابی‌های شناختی را به طور مؤثری تغییر دهد، به طوری که کارها جذاب‌تر و کمتر دلهره‌آور به نظر برسند و در نتیجه تمایلات اهمال کاری کاهش یابد.

درمان اهمال‌کاری با تحریک مغزی:
• شواهد نشان می‌دهد که نورومدولاسیون DLPFC چپ از طریق tDCS می‌تواند یک مداخله امیدوارکننده برای افرادی باشد که با مشکلات شدید اهمال کاری دست و پنجه نرم می‌کنند. با هدف قرار دادن مکانیزم‌های عصبی زیرساختی اهمال کاری، tDCS ممکن است راهکارهای جدیدی برای استراتژی‌های درمانی ارائه دهد که هدف آن‌ها بهبود مدیریت زمان و بهره‌وری در افراد متاثر است.

@ligand_podcast

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

10 Nov, 13:54


برای ثبت نام‌ جلسات بعدی:

https://evnd.co/iJr3z
@PendaarAdmin

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

26 Oct, 14:01


هدف این ترجمه اینه که اگر زبان انگلیسی‌تون خوب نیست، بتونید به منابع دست اول و معتبر علمی دسترسی داشته باشید.
اگر جایی ر‌و بد نوشتم بهم بازخورد بدید

عنوان مقاله:
Overcome procrastination: Enhancing emotion regulation skills reduce procrastination
در جورنال:
Learning and Individual Differences 52, 10-18, 2016
ــــــــــــــــــــــــ

مقاله به بررسی ارتباط بین اهمال‌کاری و تنظیم هیجانی می‌پردازد و نشان می‌دهد که بهبود مهارت‌های تنظیم هیجانی می‌تواند به کاهش اهمال‌کاری کمک کند. در ادامه، نکات کلیدی مقاله را مرور می‌کنیم:

🔸نکات کلیدی
۱. اهمال‌کاری و هیجان‌های منفی:
   - اهمال‌کاری اغلب با ناتوانی در مدیریت هیجان‌های منفی مانند اضطراب و ترس از شکست مرتبط است.
   - این هیجان‌ها باعث می‌شوند افراد وظایف خود را به تعویق بیندازند.

۲. نقش تنظیم هیجانی:
   - تنظیم هیجانی به مهارت‌هایی اشاره دارد که به افراد کمک می‌کند تا هیجان‌های خود را بهتر مدیریت کنند.
   - تقویت این مهارت‌ها می‌تواند به کاهش اهمال‌کاری منجر شود.

۳. تمرکز بر مدیریت هیجان:
   - مقاله تأکید دارد که برای مقابله مؤثر با اهمال‌کاری، باید بیشتر بر مدیریت هیجان‌ها تمرکز کرد تا مدیریت زمان.
   - این رویکرد به افراد کمک می‌کند تا با احساسات منفی بهتر کنار بیایند و وظایف خود را به موقع انجام دهند.

🔸نتیجه‌گیری
بهبود مهارت‌های تنظیم هیجانی می‌تواند ابزار قدرتمندی برای کاهش اهمال‌کاری باشد. این مطالعه نشان می‌دهد که توجه به جنبه‌های روان‌شناختی و عاطفی در کنار برنامه‌ریزی زمانی، می‌تواند نتایج مؤثرتری به همراه داشته باشد.

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

24 Oct, 15:33


دوره آموزشی عصب‌روانکاوی

عصب‌روانکاوی، ترکیبی از علوم اعصاب و روانشناسی، به بررسی ارتباطات پیچیده بین مغز و رفتار انسان می‌پردازد. این دوره فرصتی بی‌نظیر برای درک عمیق‌تر از عملکردهای روانی و عصبی است. همچنین پس از شرکت در این دوره، میتوانید ابزارهای بیشتری در اتاق درمان، به عنوان درمانگر جهت مداخله‌های خود داشته باشید.


- مدرسین دوره:
دانیال کاردر: کارشناسی ارشد توانبخشی شناختی و نوروتراپیست.
امیر مهدی نیا: دانشجوی دکتری روانشناسی شناختی و رواندرمانگر پویشی.

در این دوره همچنین فرصت شبکه‌سازی و برقرای ارتباط با سایر افراد فعال در این حوزه فراهم است.



- تاریخ شروع: 11 آبان
- زمان برگزاری جلسات: جمعه‌های آبان و آذر، از ساعت 16 تا 17:30

- ثبت نام آنلاین و حضوری


اطلاعات بیشتر و ثبت نام در لینک زیر:

🌐 https://evnd.co/iJr3z

جهت هر گونه سوال و یا احتیاج به پرداخت مرحله‌ای با آیدی @PendaarAdmin در تماس باشید.


از آنجایی که ظرفیت این دوره محدود است، لطفا در اسرع وقت ثبت نام خود را تکمیل کنید.


@PendaarSchool

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

22 Oct, 17:09


یک پروتکل ساده برای ساخت روتین:

▫️ساختن یک روتین جدید می‌تونه به شما کمک کنه تا به تدریج عادت‌های مثبت رو در زندگی‌تون جا بندازید. در ادامه، گام به گام توضیح می‌دم که چطور این کار رو انجام بدید:

🔸انتخاب فعالیت ساده
اولین قدم اینه که یه کار ساده انتخاب کنید که تا حالا به صورت روتین انجام نمی‌دادید. این کار می‌تونه هر چیزی باشه، مثل پیاده‌روی کوتاه، مدیتیشن، یا حتی نقاشی. مهم اینه که از نظر شما جذاب و قابل انجام باشه.

🔸شروع با زمان کم
حالا که فعالیت رو انتخاب کردید، اون رو حداکثر سه بار در هفته و به مدت کوتاه (پنج تا پانزده دقیقه) انجام بدید. هدف اینه که بدون فشار و استرس شروع کنید و به تدریج با اون آشنا بشید.

🔸افزایش تعداد روزها
وقتی احساس کردید این روتین براتون آسون شده و کمی حوصلتون سر میره، تعداد روزها رو از سه به پنج روز در هفته افزایش بدید. این تغییر کمک می‌کنه که روتین بیشتر در زندگی‌تون جا بیفته.

🔸افزایش مدت زمان
بعد از اینکه انجام فعالیت برای پنج روز در هفته براتون راحت شد، زمانش رو افزایش بدید. حالا می‌تونید اون کار رو به مدت بیست تا سی دقیقه انجام بدید، اما دوباره به سه روز در هفته برگردید. این کار باعث می‌شه که بتونید تمرکز بیشتری روی کیفیت فعالیت داشته باشید.

🔸 تثبیت روتین
در نهایت، وقتی انجام این فعالیت برای سه روز در هفته و به مدت طولانی‌تر براتون آسون شد، دوباره تعداد روزها رو افزایش بدید. با این روش، روتین جدیدتون به بخشی از زندگی روزمره‌تون تبدیل می‌شه و می‌تونید از فوایدش بهره‌مند بشید.این مراحل کمک می‌کنن تا به تدریج و بدون فشار زیاد، یک عادت جدید رو در زندگی‌تون ایجاد کنید.

-----------------
باید بدونید که:
۱) سعی نکنید خیلی زیاد این کارو انجام بدید. یک مفهومی داریم به نام:
Task assertiveness
یعنی سختی کار! تمامی پژوهش ها اشاره میکنن که یک ضلع اساسی اهمال‌کاری اینه که کار سخت انتخاب می‌کنید. مغزتون از کار سخت خوشش نمیاد! بزور مجبورش نکنید چون نمیذاره مستمر اون کارو انجام بدید.

۲) صبور باشید. شکست بخش طبیعی این پروسه هستش. با هر شکست نه ناامید بشید نه امیدوار!
۳) اگر با کمال گرایی درگیر هستید؛ تو ذهنتون بیارید که شما «یک هفته» عالی داشته باشید! نه یک ماه یا سال عالی! صرفا تلاش کنید هر هفته خیلی خوب عمل کنید.

▫️ اگر سوالی دارید، یا تجربه‌ای دارید بگید بهم.

مخلص🌱
دانیال

@Ligand_podcast

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

20 Oct, 14:28


برای هدف‌گذاری موفق باید به این چهار تا سوال جواب بدید؛ که توی ویدئو زیر به صورت مختصر گفتم و توی این ویس به صورت گسترده تر

ـ ویدئو اینستاگرام
ــــــــــــــــــــــــــــ
لینک پست مرتبط با رویا و روتین

@ligand_podcast

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

15 Oct, 07:31


تلخه ولی بدونیم بهتره :)

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

07 Oct, 09:00


🔸 کتاب چی بخونیم؟
عادت های اتمی بخونیم؟
چه کتابی معتبره؟
چه معیار های رو باید در نظر بگیریم؟

@ligand_podcast

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

05 Oct, 14:55


درباره اهمال کاری و نقص توجه
این ویدئو رو تماشا کنید و بعد این ویس رو گوش بدید.

تکنیک اول: imagination
01:12

تکنیک دوم: Overt visual focus
03:13
تکنیک سوم: Binaural beats
4:56

@ligand_podcast

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

02 Oct, 14:32


🔸 سه تمرین‌ و تکنیک‌برای افزایش ظرفیت حافظه:
• تمرین یاداوری کلمات
• تمرین معنا‌سازی
• تمرین طبقه بندی اطلاعات

@ligand_podcast

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

02 Oct, 14:32


حافظه بخش مهمی از هویت و زندگی مارو می‌سازه و ضعف در حافظه میتونه واقعا زندگی رو سخت کنه.
در فایل صوتی زیر، سه تمرین برای بهتر کردن حافظه براتون ضبط کردم:

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

01 Oct, 08:43


دوستان مخلصم 🌱
ممنون میشم به این چند تا سوال جواب بدید
برای پست امروزی که میذارم خیلی مهمه

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

29 Sep, 14:45


عزیزان مخلصم 🌱

من برای سهولت کار اطلاعاتی که همیشه دربارش میپرسید رو دسته بندی کردم توی لینک زیر

https://zil.ink/ligand

هر سوالی درباره من، نوروتراپی، جلسات، هزینه ها و دوره ها آموزشی دارید؛ بزنید روی لینک بالا

پادکست لیگاند | دانیال کاردَر

28 Sep, 14:48


برای درمان وسواس چیکار کنیم؟
• چه کار هایی خودمون میتونیم بکنیم؟
• چه روش های درمانی وجود داره؟
- این روش ها چطوری کار میکنن؟
- عوارض جانبی هر روش چیه؟

توی این پست توضیح دادم:
روی این متن بزنید