کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی @karvandparsi Channel on Telegram

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

@karvandparsi


محمود فتوحی رودمعجنی، دانش‌آموخته زبان و ادبیات فارسی.

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی (Persian)

کاروند پارسی یک کانال تلگرامی است که توسط محمود فتوحی رودمعجنی، دانش‌آموخته زبان و ادبیات فارسی، اداره می‌شود. این کانال برای علاقمندان به زبان و ادبیات فارسی تاسیس شده است. محمود فتوحی رودمعجنی، که خود یک علاقه‌مند و شاگرد وفادار ادبیات فارسی است، در این کانال به اشتراک گذاری دانسته‌ها و تجربیات خود در زمینه زبان و ادبیات فارسی می‌پردازد. اگر شما نیز علاقه‌مند به یادگیری و خودآموزی زبان فارسی هستید، به کانال تلگرامی کاروند پارسی ملحق شوید تا از مطالب جذاب و آموزنده‌ای که این کانال ارائه می‌دهد، بهره‌مند شوید.

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

06 Feb, 06:30


سخنرانی:
تاریخ ادبی و امکانات علوم انسانی دیجیتال
محمود فتوحی رودمعجنی
۲۷ مهرماه ۱۴۰۲

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

03 Feb, 06:10


.

چند سال آینده فارسی را خوب نخواهیم فهمید مگر اینکه انگلیسی بدانیم. در تابلوهای بازار و آگهی‌های بازرگانی شهر مشهد، زبان فارسی به زبان اردو و بنگالی خیلی شبیه شده است. زبان اردو آمیزه‌ای از هندی، فارسی، انگلیسی و عربی است.
آگهی ورزشی برای بانوان مشهدی به زبان اردو می‌ماند. این دگرشوندگی زبان می‌تواند رهاورد شوق نوشوندگی و مدرن شدن باشد!

#کاروندپارسی
#محمودفتوحی


@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

26 Jan, 08:00


.

اا═.🍃 .═════════╔
استاد ما عباس ماهیار ۵

اا═════════.🍃 .═╚

درس چهار مقاله
پای درس چهار مقالۀ عروضی که نشستیم بخشهای سوم «در علم نجوم و غزارت منجم« و چهارم «در علم طب و هدایت طبیب» را برای این ترم مقرر فرمودند. به نظر اندک می‌آمد اما عمری در کار آن رفت. سهمُ الغیب گرفتن در روز و شب و احوال خمسۀ متحیره و ایام خمسۀ مسترقه را رصد کردن، تختۀ خاک رسم کردن و قمر در عقرب بازشناختن شده بود مشغلۀ اهالی کلاس. اطلاعات نجومی شعر خاقانی اینجا بسیار به کار می‌آمد. استاد شرح بیست باب قزوینی در علم نجوم را همیشه همراه داشت و به مناسبت از آن می‌خواند. ما هم فرهنگ اصطلاحات نجومی ابوالفضل مصفی را. باری شرح بیست باب را از ایشان به امانت گرفتم. شرط فرمود که تعدادی از صور فلکی را از روی کتاب بر مقوای بزرگی رسم کنم.
روزی از من که در عقبۀ کلاس می‌نشستم پرسید ماههای قمری را به ترتیب بشمار. نتوانستم. از کلاس چهل نفره هیچ کس نتوانست. سر فرو انداخت و گفت در کودکی در کتاب نصاب الصبیان چنین می‌خواندیم:
ز محرم چو گذشتی برسد ماه صفر
دو ربیع و دو جمادی ز پی یکدیگر

رجب است از پی، شعبان، رمضان و شوّال
پس به ذی‌القعده و ذی‌الحجه بکن نیک نظر

چهل جوان مدعی از آن کودک قدیم شرمنده شدیم. بیشتر ما را شرمنده کرد وقتی گفت آن کودک ماههای سریانی و ترکی و رومی را علی الترتیب به نظم چنین می‌خوانده است:
دو تشرین و دو کانون و پس آنگه
شباط و آذر و نیسان، ایار است
حزیران و تموز و آب و ایلول
نگه دارش که از من یادگار است.

شرمنده‌ایم استاد دانش ما از حد نصاب کودکان هم کمتر است. با خود عهد کردیم که نصاب الصبیان را بخوانیم و از بر کنیم. چقدر معلومات کارآمد دارد این کتاب دبستانی قدیم.
به پایان درس چهارمقاله که می‌رسی شعر حافظ هم از لونی دیگر می‌شود:

«ز آفـتاب قــــدح ارتفـاع عیش بگیر
چرا که طالـع وقـت آنچنان نمی‌بینم».


«ارتفاع آفتاب گرفتن» یک قاعدۀ نجومی است و «طالع وقت دیدن» هم یک عمل نجومی. استاد همواره می گفت که «سیر اختران در دیوان حافظ» خود داستان شگرفی دارد.

#عباس_ماهیار
#تدریس_ادبیات_فارسی
#کاروندپارسی
#محمودفتوحی


@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

23 Jan, 10:38


اا═.🍃.═════════╔
روشنفکران ایرانی
و مسألۀ زبان فارسی

اا═════════.🍃.═╚

نوشتۀ فرزاد بالو
انتشارت طرح نو. تهران: ۱۴۰۳ خورشیدی


مژده کتاب، نشست پنجاه و یکم
▶️ پوشۀ شنیداری
۱۱ ژانویه ۲۰۲۵ / بیستم دیماه ۱۴۰۳
#حلقه_دیدگاه_نو
@didgahenochannel


#محمودفتوحی
#کاروندپارسی

@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

21 Jan, 14:31


.

اا═.🍃 .═════════╔
استاد جلال متینی

اا═════════.🍃 .═╚


استاد جلال متینی از محققان خوشنام زبان و ادبیات فارسی بود. - روانش شاد - از شیوۀ مدیریت او در دانشگاه فردوسی پیش از انقلاب، حکایتهای شنیدنی هنوز بر زبانهاست. دو مجلۀ ایرانشناسی و ایران‌نامه و کتاب خاطرات سالهای خدمت از آثار برجستۀ اوست.


شرح حال و زندگینامه (میلاد عظیمی)
بخش یکم
بخش دوم
بخش سوم

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

19 Jan, 11:45


.

اا═.🍃 .═════════╔
استاد ما عباس ماهیار ۴

اا═════════.🍃 .═╚

درس خاقانی

این ساعت پای درس استادی خبیر نشسته‌ای: سَقَطتَ علی خبیرٍ. از هر بیت شاعر شروان صد نکته وا می‌شکافد و ما مُتحیّران خاموش. وقتی دو واحد خاقانی بگذرانی بر تو مکشوف شود گسترۀ دانش این شروانی. بی‌جهت حکیم‌اش نگفته‌اند. در طب و نجوم و تاریخ انبیاء و عقاید ملل و نحل گنجینۀ اسرار است. کافی است کتاب «گنجینۀ اسرار»عباس ماهیار را ورق بزنی تا آگاهی خاقانی از جزئیات تاریخ انبیاء و خاصه زندگانی پیامبر اسلام را بدانی! و ببینی چگونه آن جزئیات و خُرده رخدادها را مخیل کرده و در تصاویر خیالی و استعارات عجیبۀ مصرحه و مرشحه گنجانده است. کلاس استادُنا مشحون است از دُرَر احادیث و غرر روایات و نوادر حکایات که خاقانی در شعرش به آنها ناخنی زده است. مثلا این شعر خاقانی را می‌خواند:
بر تو نمي‌رسم به پر وهم جبرئيل
هم عاجزست و هست پرش هفتصد هزار
و برای هفتصد هزار پر جبرئیل (که از آنها یاقوت و مروارید آویزان است) سند از حدیث رسول می‌آورد ،از کتاب مناحل الشفا و مناهل الصفا نوشته ابوسعد عبدالملک بن محمد خرگوشی نیشابوری متوفی 460 قمری. آن روزها وب‌سایت‌های الشاملة و التراث، و الحدیث نور و الوراق نبود تا با فشردن دکمه‌ای این حدیث را در دهها منبع و مرجع اصیل پیش رویت بگشاید و نشان دهد که در فلان صفحۀ تفسیر طبری و تفسیر ابن کثیر و البدایة و النهایة این حدیث آمده است. استاد بسا روزها صرف نموده تا این شواهد نادر را از نسخ خطی در کتابخانه‌های مختلف بیابد و نشان دهد که سخن خاقانی از سر وهم و خیال نیست بلکه هر مصرعیش ریشه در اصلی اصیل دارد. بی‌دلیل او را فقیه و فیلسوف و مفسر و مورخ و منجم و طبیب ندانسته‌اند.
کلاس درس استاد نامکرر است؛ اگر خاقانی را چند ترم بر ایشان بخوانی خواهی دید که هر نیمسال یافته‌های تازه‌ای به کلاس می‌آورد. آنگاه به گسترۀ حکمت خاقانی بیشتر اذعان خواهی کرد. شش دفتر شرح مشکلات خاقانی که استاد در دهۀ هشتاد منتشر فرمود همه را سخاوتمندانه در کلاس بر ما شاگردان می‌نویسانید. اکنون یافته‌های استاد در آن شش دفتر در دسترس همگان است. اگر از طب قدیم بخواهی در دفتر چهارم به نام پنج نوش سلامت و اگر نجوم کهن را بجویی در دفتر یکم «از ثری تا ثریا» اطلاعات نادر و کمیابی خواهی یافت. کتابی مبسوط با نام نجوم قدیم و بازتاب آن در ادب پارسی (تهران: اطلاعات، ‏ ۱۳۹۳. ۷۵۴ص) حاوی کاوشهای استاد است در نجومیات ادب فارسی.
دریغا آن سالها را قدر ندانستیم. غرولند داشتیم که خاقانی سخت است و پیرمان را در می‌آورد. ملانژاد که پیرتر ما بود می‌گفت:
«شَیَّبَتنی ترسائیةُ الخاقانی»
[پیرم کرد قصیدۀ ترسائیه خاقانی]





پسانوشت (بعد التحریر)


همواره حسرتی از کلاس خاقانی استادنا به دلم مانده و پرسشی در ذهنم نشانده که چرا استادنا شاگردانش را به دانش ایرانشهری و تعلق خاطر خاقانی به مفهوم ایران رهنمون نمی‌گردید. البته که در آن روزان پر التهاب، طرح چنین درونمایه‌ای خالی از مخاطره نبود. برای کسی موضوعیت نداشت اگر می‌گفت «خاقانی بزرگ پردازندۀ ایدۀ ایران در آذربایجان است». پس از توس و دیگر مناطق خراسان سدۀ چهارم و پنجم، ایدۀ ایران را مردان بزرگ آذربایجان در سدۀ ششم پروریدند و به جان برکشیدند. قطران تبریزی، خاقانی شروانی، نظامی گنجوی، ابو العلاء گنجوی، فلکی شروانی و دیگر شاعران مکتب آذربایجان بیشترین سهم را در بازآوردن و فربهیدن مفهوم ایران دارند. مفهوم ایران در میان شاعران اصفهان آن زمان نمود چندانی داشت؛ و در شیراز و کرمان نیز هنوز شاعران سرشناسی ظهور نکرده بودند. اندیشۀ ایرانشهری و زبان پارسی دری نخست در شعر خراسان برآمد و قرن بعد در شروان و تبریز و گنجۀ آذربایجان اوج گرفت.

#عباس_ماهیار
#تدریس_ادبیات_فارسی
#کاروندپارسی
#محمودفتوحی


@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

19 Jan, 06:33


🍁 مخاطرات پیش روی زبان فارسی در افغانستان

💬 سید ابوطالب مظفری:

اولین مشکل پیش روی زبان در افغانستان این است که هر زبان وقتی مرجع یا مراجع قدرت را در جایی از دست بدهد، استمرار زیادی نخواهد داشت. درست یا نادرست، رشد زبان با قدرت سیاسی در ارتباط است. وقتی در تاریخ زبان فارسی هم نگاه بکنیم، می‌بینیم این زبان توسط قدرت به شبه‌قاره رفت و با زوال آن قدرت نیز رو به افول نهاد. زبان فارسی در افغانستان، ایران، تاجیکستان و ماوراءالنهر، در طول سالیان رواج داشت و غزنویان یا سامانیان در غزنه و هرات از آن زبان حمایت می‌کردند. هر جا زبانی مرجع سیاسی و قدرتش را از دست داده است، باید انتظار مشکلات و مخاطرات را داشته باشم.

در افغانستان به یک معنا نزدیک به ۱۳۰ سال است، از زمان امیر شیرعلی‌خان به این طرف، قدرت سیاسی با زبان فارسی سر ناسازگاری گذاشت. [...] کسی در کشور ما به نام محمود طرزی بود که به زبان فارسی شعر می‌گفت. پدر و برادرش هم به زبان فارسی شعر می‌گفتند. طرزی به صورت خزنده موضوعی را مطرح کرد. در سلسله مقالاتی در سراج‌الاخبار گفت درست است که زبان فارسی زبان غنی است و دارای پشتوانه است و به آن افتخار می‌کنیم، ولی چون زبان عام است و ایران، تاجیکستان و برخی از ممالک دیگر نیز با این زبان حرف می‌زند، زبان قومی و ملیِ ما نمی‌تواند باشد و بهتر است ما برای خود مطابق نامی که داریم زبان ملی دست‌وپا کنم.

عامل دوم [...] افتادن بحث زبان از ساحت فرهنگی به ساحت سیاسی بود؛ یعنی مسئلهٔ زبان فارسی در افغانستان تبدیل به یک جریان سیاسی شد، در حالی‌که زبان فارسی در افغانستان زبان عمومی و، به عبارتی، بین‌الاقوامی است؛ هم پشتون‌ها و هم تاجیک‌ها و هم هزاره‌ها و هم ازبک‌ها، با اینکه از نظر تباری متفاوت هستند، با دستاوردهای این زبان زندگی می‌کردند و تعلم و تربیت‌شان براساس این زبان سامان می‌گرفت و، در مجموع، زبان فارسی را متعلق به خودشان می‌دانستند و از تولیدات این زبان استفاده می‌کردند. اما کم‌کم قضیه این‌گونه مطرح شده است که این زبان فقط مربوط به هزاره‌ها و تاجیک‌ها است و یک زبان قومی است و در تقابل هویتی با اقوام دیگر مطرح شد. [...]

زبان فارسی را نباید در حد دعواهای سیاسی تنزل بدهیم. دانشجویان و اساتید روی این نکته کار بکنند که وقتی زبان فارسی در افغانستان از بین برود، زبان پشتو و ازبکی و بسیار زبان‌ها که در افغانستان هستند و اتکای‌شان به زبان فارسی است از بین می‌روند. این بحث در افغانستان بد طرح شده است. امروزه طالبان به‌عنوان قدرتِ غالب در افغانستان از این منظر به قضایا نگاه می‌کند.

مخاطره سوم [...] این است که در افغانستان تحت عنوان هویت‌یابیِ قومی مخالفت با سرمایه‌های جمعی را در دستور کار قرار دادند. [...] در جامعهٔ ما این ادعای نسبتاً موجه که هر جامعه حق دارد با لهجه و زبان قومی خودش صحبت بکند به این شکل مطرح شد که پس زبان فارسی هم زبان یک قوم است. بنابراین چرا این زبان بر زبان پشتو و ازبکی و پشه‌ای سیطره بکند و این با هویت‌یابی قوم منافات دارد. بحث پیچیده‌ای است. نمی‌شود انکار کرد. آن زبان‌ها هم امکان رشد دارند، ولی زبان فارسی زبان یک قوم خاص نیست، دستاورد همهٔ اقوام است. زبان یک تمدن است و حق دارد که سایر زبان‌ها از آن تغذیه کنند؛ در طول تاریخ تغذیه کردند. اگر این زبان را کنار بگذاریم، در حقِ زبان پشتو و پشه‌ای جفا کردیم، چون آنها را از میراث زبان فارسی محروم می‌کنیم.

عامل چهارمی که به نظرم خیلی خطرناک است و باید رویش تأمل کرد، البته خاص افغانستان نیست، ولی به شکلی در افغانستان مطرح است، بی‌انگیزه‌شدن نسل جوان نسبت به میراث‌های فرهنگی است. امروزه به مدد دنیای مجازی، جوانان و شاعران و نویسندگان ما کم‌کم به متون کلاسیک زبان فارسی بی‌انگیزه شده‌اند. هیچ‌کدام از اینها شاهنامه نمی‌خواند. تاریخ بیهقی نمی‌خواند. با آنها آشنا نیست و خواندن‌شان را لازم نمی‌بیند. شاعران و داستان‌نویسان ما هم مطالعه ندارند در این عوالم.

نکتهٔ آخر و عامل تهدیدگر که زبان فارسی را در افغانستان تهدید می‌کند موج مهاجرت ادیبان و شاعران از افغانستان است. تعداد زیادی از شاعران ما به بهانه‌های مختلف به اروپا، امریکا و استرالیا رفتند. تعدادی هم به ایران آمدند. این روند در دو سال اخیر با آمدنِ طالبان تشدید شده است؛ یعنی همان تعداد که در این مدت تربیت شده بودند افغانستان را به صورت گروهی ترک کردند. در افغانستان امروز هیچ شاعر مطرح که حرف بزند و تولید ادبی بکند نداریم. امیدی به بازگشت آنهایی که از این مرزها بیرون رفتند هم نیست.

🔗 متن کامل را در اینجا بخوانید.

©️ از: فصلنامهٔ بلخ (۱۴۰۳: ۳۵ ــ ۳۸)

#️⃣ #زبان_فارسی #فارسی_افغانستانی

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

17 Jan, 07:19


.

اا═. 🍃 .═══════╔
زبانِ زندۀ قبیله بود
اا═══════. 🍃 .═╚

كُنتُ لُغَةً
يَلوذُ بِها الحَيّ
في حِوارِهِ معَ المَيِّتِ.



این سخنِ ادونیس (علي أحمد سعيد إسبر) شاعر زنده و نامدار سوری، گویاترین بیان است در وصفِ زبان‌آوران یک جامعه؛ و امروز زبان حال ابراهیم نبوی‌ است و حال هر که همچون او از درد سخن دق می‌کند. واژۀ الحَیّ دو معنی دارد: ۱. زنده ۲. قبیله.
ترجیح می‌دهم «الحَیّ» را قبیله بخوانم:

من زبانی بودم که قبیله
در گفتگویش با مُرده 
به آن پناه می‌برد.


ما نیز در گفتگوی با مردگان به زبان ابراهیم پناه می‌بریم. مردگان ما اینانند که صدای مردمان را هرگز نمی‌شنوند. ما در گفتگو با مردگان خویش و خویشتنان مرده به مکتوبات تو پناه می‌بریم. هرچه بلندتر می‌خوانیم به گوش مردگان سکوت سردتری می‌ریزیم.


#کاروندپارسی
#محمودفتوحی


@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

14 Jan, 12:17


.

اا═.🍃.═════════╔
استاد ما عباس ماهیار ۲

اا═════════.🍃.═╚

کلاسِ کلیله و دمنه


گاوی وزیرِ شیر شده؛ دو شغال به نام کلیله و دمنه می‌کوشند تا وزیر (گاو) را به دَمدَمه در کوزۀ فُقّاع کنند (بفریبند). ...
انصاف را که دلچسب است قصه‌های این کتاب باستانی. این قصه‌ها را طی ‏دهها قرن، بارها بازنوشته‌اند به نظم و نثر روان؛ از نظم رودکی که گم شده؛ و نثر روان کتاب انوار سهیلی در قرن نهم تا زمانۀ ما که به قلم آذری یزدی ‏برای کودکان درآمده. اما تو دانشجوی ادبیات «باید اصل متن را بخوانی و ظرایفِ فنّی نثر نصرُالله منشی را بیاموزی. و به چُنان مهارتی در خواندن بِرَسی که کلیله را به روانی روزنامه بخوانی بی‌مدد شرح و تعلیق و لغتنامه».

می‌فرماید تا ما دانشجویان یکان‌یکان به ‏نوبت متن را بلند و شمرده بخوانیم. ابیات و عبارات عربی کتاب را با دقت تحلیل نحوی می‌کند. ترجمۀ نصرالله ‏را با اصل عربی ابن مقفع که آن هم ترجمه از زبان پهلوی است مقابله می‌کنیم. خدا را سپاس که متن پهلوی کتاب تا کنون پیدا نشده و گرنه آن را نیز باید می‌خواندیم. و اگر اصل اصل آن به سنسکریت هندی مانده بود بی تردید از آن هم نمی‌گذشت استادنا.

ایرادهایی که بر تصحیح کلیلۀ استاد مینوی وارد می‌فرماید تندتند ‏«برای روز مبادا» که روز امتحان کلیله و دمنه است می‌نویسیم . دَأبِ استادناست که انگشت بنهد روی نکات غریبه و دقایقِ عجیبه؛ ایضاً بر غرایب نحوی ‏ابیات عربی، و ایضاً بر کنایات و عبارات و کلمات نامأنوس. هر کتابی را که بر استادنا می‌خوانیم دقیق ‏می‌دانیم که نکات غریبه و شواذ کلمات و نوادر عبارات در کدام صفحه و کدام سطر است. یک نمونه این عبارت ‏عربی کلیله و دمنه است که:
« و روزها در آن تدبير بودند إلی أَن رَمَوهُ بثالِثَةِ الأثافِي».
یافتن این که «أُثفیةٌ ثالثةٌ» همان سنگ ‏سوم اجاقِ سنگی است ساده نیست؛ چه رسد به کشف دلیل پرت کردن این سنگ سوم از زیر دیگ!!

تا پایان ترم تمام کلیله و دمنه را باید فوت آب شوی شاید نمرۀ قبولی بگیری.


#عباس_ماهیار
#تدریس_ادبیات_فارسی
#کاروندپارسی
#محمودفتوحی


@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

13 Jan, 05:40


محمود فتوحی، ایرانیان و رؤیای قرآن پارسی، تهران، انتشارات سخن، ۱۴۰۳، ۲۳۹ص.

پدیدهٔ ادبیات

امید طبیب‌زاده

مؤلف کتاب به هنگام بحث دربارهٔ شاهنامهٔ فردوسی متذکر می‌شود که هم شیخ صادق خلخالی و هم احمد شاملو هر دو از شاهنامه به زشتی یاد کرده‌اند (ص ۱۱۶-۱۱۷). خواننده در این موضع ناگهان از خود می‌پرسد واقعاً چرا افرادی تا بدین حد متفاوت، باید چنان نگاه تحقیرآمیز مشترکی نسبت به فردوسی داشته باشند؟ البته چنین نگاهی از سوی خلخالی چندان حیرت‌انگیز نیست زیرا بسیاری از همتایان او از قرن‌ها پیش تاکنون چنین نظری دربارهٔ شاهنامه داشته‌اند، اما اتخاذ چنین دیدگاهی از جانب نابغهٔ سخن‌شناسی چون شاملو واقعاً که حیرت‌آور است. بی‌گمان این اشتراک نظر، بیش از هرچیز به سیطرهٔ «ایدئولوژی» بر افکار آنان باز می‌گردد، و به این‌که هرچه در خدمت ایدئولوژی خودشان نباشد لاجرم مردود و منفور است! اقبال افراطی ملت‌پرستان ایرانی نیز به شاهنامه، روی دیگر همان سکهٔ سیطرهٔ ایدئولوژیکی است که آن نیز هیچ ربطی به ادبیات ندارد. درواقع برای اذهانِ ایدئولوژی‌زده، چه مذهبی چه چپ و چه ملی، هیچ پدیدهٔ مستقل و قائم‌به‌ذاتی به نام ادبیات وجود ندارد!
دکتر فتوحی به‌درستی نشان می‌دهد که آنچه شاهنامهٔ فردوسی را از ده‌ها منظومهٔ حماسی دیگر متمایز می‌کند و شأنی «اَبَرمتنی» بدان می‌بخشد، بیش از هرچیز وابسته به ویژگی‌هایی است مانند فصاحت، صناعت‌مندی، انسجام متن، خیال‌انگیزی، غَرابت، دیرینگی، رازناکی، غنای معنایی، جذابیت نمایشی و روایی و نیز قابلیت رمزوارگی و تأویل‌پذیری (ص ۱۳۱). همین ویژگی‌هاست که پدیده‌ای مستقل به نام ادبیات را جدا از هر ایدئولوژی و نگاه تاریخی پدید می‌آورد و به خوانندگان اجازه می‌دهد تا ادبیات را صرفاً در مقام ادبیات بخوانند و از آن لذت ببرند و آن را ارزیابی کنند.
دکتر فتوحی در فصل آغازین کتاب طی بحثی نظری، متون بزرگ کلاسیک، یا به تعبیر خودش «اَبَرمَتن»ها را به دو دسته «شاهکار»‌ها و «فَرَه‌مَتن»ها تقسیم می‌کند. وی هر ابرمتنی را از دو زاویه قابل بررسی می‌داند، یکی ماهیت خود متن و نوشتار و صناعات و انسجام اجزاء آن، و دیگری هویت یا سرگذشت بیرونی متن و تاثیری که بر جهان بیرون می‌گذارد و نیز اقبالی که از بیرون دریافت می‌کند. وی تصریح می‌کند که شاهکارهای ادبی غالباً ماهیتی عالی و ساختاری تأویل‌پذیر دارند در حالی‌که فره‌متن‌ها از هویتی برجسته برخوردارند و در عالی‌ترین شکل خود، امکان تأویل‌پذیری را هرچه کمتر می‌کنند. وی به دنبال این مقدمات، سه شاهکار ادبی فارسی، یعنی شاهنامهٔ فردوسی و مثنوی مولوی و غزلیات حافظ را بررسی می‌کند و می‌کوشد تا با تأمل در عوامل ماهیتی (درون‌متنی) و هویتی (برون‌متنی) آنها، به این سؤال پاسخ دهد که این سه ابرمتن فارسی تا چه حد به مرتبهٔ فره‌متنی و به آنچه وی «قرآن پارسی» می‌نامد نزدیک شده‌اند.
مطالعهٔ این کتاب پرمغز و خواندنی خواننده را با ساحات جدیدی در بررسی رابطهٔ زبان و متن در ادبیات کلاسیک فارسی آشنا می‌سازد.
@bookcitycc

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

10 Jan, 19:08


نمایی از متروی پایتخت

تویِ واگن‌های متروی تهران زندگی طعمی دگر دارد. دست‌فروشان شوخ و بذله‌گو، راه را کوتاه و فشار جمعیت را سبک می‌کنند.
جوانی خمیده با مچ بریده، ترانۀ کُردی «لیلی لیلی باوانم» را آغاز کرد.

از دختربچه شیرین‌سخن مسواکی خریدم با نام TORONTO و از دیگری جورابی با نشان CANADA. هر دو تولید ایران با نام رؤیاکده‌های آزردگان از جمهوری اسلامی. کالاهای تولید داخل را با نام شهر یا کشور ترکیه، بریتانیا یا کانادا می‌فروشند. بی نام و نشان تجاری ایرانی.

فریاد غربزدگی احمد فردید و کتاب جلال آل احمد یادم آمد. چه مشت‌ها که نکوفتند به سندان، انقلابیان!

بانویی جوان سازدهنی می‌زند، سایه‌بان کلاه سفیدش را شکسته تا روی چشمها. موهایش را دم اسبی بسته بلند، از سوراخ پشت کلاه انداخته بیرون. «جان مریم چشماتو واکن» را می‌نوازد هوش‌رُبا.

بلندگوی سیاه چهار گوش روی دوشش، بیس پخش می‌کند. زمینۀ سازدهنی را ریتمیک کرده.
مسافران تک و توک اسکناسی می‌اندازند توی سبدی که بانوی نوازنده از گردنش آویخته. یکصد یا دویست هزار ریالی. برابر با ۲۵ سنت (ربع دلار).
ایستگاه آزادی: دخترکی با بغلی گل سپید، عطر نرگس می‌آورد به واگن.

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

02 Jan, 02:03


اا═.🍃.══════════╔
نقد و بررسی کتاب
ایرانیان و رؤیای قرآن پارسی
اا══════════.🍃.═╚


مشهد. کافه‌کتاب آفتاب.
جمعه ۲۳ آذر ماه ۱۴۰۳

عابس قدسی : 0:10

یوسف بینا : 2:22

علیرضا آزاد : 23:30

غلامرضا اصفهانی: 45:35

محمود فتوحی: 1:22:27

پرسش و پاسخ: 1:38:17

عبدالله کوثری: 1:45:40


گزارش تصویری جلسه در کافه‌کتاب آفتاب، مشهد


#کاروندپارسی
#محمودفتوحی
@karvandparsi
.

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

01 Jan, 12:27


دلبران زرین‌پوشِ سالهای دانشجویی ما.
امروز دهم دی‌ماه ۱۴۰۳ است. آیا همچنان بهترین‌های ویترین ویژۀ انتشارات خوارزمی، همان‌هاست؟
وای بر پارسی‌زبانان اگر سی سال گذشته باشد و صنعت نشر، بهترین‌های دیگری پیش چشم رهگذران نگذاشته باشد!


#کاروندپارسی
#محمودفتوحی
@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

26 Dec, 09:53


عملا ⁧ رفع فیلتر⁩ رخ نداده!

تا وقتی برای استفاده ار هر اپلیکیشنی مجبور به استفاده از فیلترشکنیم، یعنی عملا ⁧ #رفع_فیلتر⁩ رخ نداده!
‏ما که برای استفاده از تلگرام و اینستاگرام و توییتر فیلترشکن رو روشن می‌کنیم، با همون واتساپم میریم دیگه.
‏چه منتی سر ما دارید؟

@Sahamnewsorg

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

25 Dec, 21:56


.

اا═.🍃 .═════════

ایران و خراسان در شعر رودکی

اا══════════.🍃.═╚

▶️ پوشۀ شنیداری

«همایش رودکی و پیوندهای فرهنگی ایران و تاجیکستان»
دانشگاه فردوسی مشهد،
چهارشنبه ۵ دی‌ماه ۱۴۰۳


ارائه: محمود فتوحی 

#رودکی_ایران
#کاروندپارسی
#سخنرانی_فتوحی
@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

24 Dec, 11:38


برنامهٔ «همایش رودکی و پیوندهای فرهنگی ایران و تاجیکستان»

چهارشنبه ۵ دی‌ماه ۱۴۰۳


ساعت ۹-۱۳
تالار رجایی دانشکدهٔ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد

ساعت ۱۵-۱۹
تالار رودکی مجتمع کانونهای فرهنگی

#اطلاع_رسانی

@Avaze_Sorkh

instagram.com/Salmansaket.Official

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

24 Dec, 11:01


◽️ از حیث اخلاقی فردوسی دین‌داری را در بی‌آزاری خلاصه می‌کند و ترس از خدا و بی‌آزاری را ملازم یکدیگر می‌بیند:

بترس از خدا و میازار کس
ره رستگاری همین است و بس

از همین روست که به آداب و شعایر مذهبی تقریبا هیچ اعتنایی ندارد. با همهٔ دشمنی‌ها و کینه‌توزی‌هایی که در شاهنامه میان ایرانیان و تورانیان می‌بینیم، هرگز شاهد این نیستیم که آن‌ها به دلایل مذهبی مقابل یکدیگر قرار گرفته باشند و اصولا از این حیث تفاوت آشکاری میان آن‌ها دیده نمی‌شود.

... جهانی که فردوسی در شاهنامه ترسیم کرده، در مقایسه با دنیای واقعی روزگار او، از تعصب مذهبی و جنگ‌های عقیدتی تا حد زیادی برکنار مانده است. یکی از عوامل محبوبیت فردوسی میان عموم مردم ایران نیز بی‌گمان همین احتراز او از جدل‌ها و خصومت‌های خطرناک دینی و عنایتش به جنبه‌های اخلاقی و انسانی دین در معنای عام کلمه بوده است.



#فردوسی
🌿#شاهنامه
#تألیف
🌿#پیشنهاد_کتاب
#نشر_نی




💠 @dmdehghani

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

17 Dec, 04:17



مستند باز، صدای بی صدا
پس از سالها انتظار موسیقی متن ۴ اثر بزرگ سینمای پیش از انقلاب، دوباره نوازی می‌شوند.در این مستند اجرای موسيقى متن چهار فیلم کلاسیک سینمای ایران، قيصر، رضا موتورى، داش اكل و طوقى، به آهنگسازى اسفنديار منفردزاده به تصوير كشيده شده است. این قطعات توسط اركستر ٧٢ نفرىِ پراگ، به رهبرى باربد بيات به اجرا درآمدند.


@Filmkootahh

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

11 Dec, 08:31


#نشست_۲۲
🔸نقد و بررسی کتاب«ایرانیان و رویای قرآن پارسی»

با حضور نویسنده کتاب:
دکتر محمود فتوحی

و با حضور:

🧷دکتر غلامرضا اصفهانی
🧷دکتر علیرضا آزاد
🧷دکتر یوسف بینا

📆جمعه ۲۳ آذر ماه

🕚ساعت: ۱۱ الی ۱۳
@school_cafe_ketab_aftab
🌱🏡
www.abook.ir
.
https://www.instagram.com/cafe_ketab_aftab/

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

10 Dec, 17:26


بازسازی آرامگاه ناصر خسرو قبادیانی شاعر نامدار ایرانی در افغانستان

آرامگاه ناصر خسرو قبادیانی، یکی از شاعران و نویسندگان نامدار فارسی‌زبان که در منطقه کوهستانی یمگان بدخشان افغانستان واقع است را بنیاد آقا خان مرمت و بازسازی کرد.

بخش‌هایی از این آرامگاه در سال‌های اخیر، به دلیل حوادث طبیعی و نیز درگیری میان طالبان و نیرو‌های حکومت پیشین افغانستان تخریب شده بود.

ذبیح‌الله امیری، رئیس اداره اطلاعات و فرهنگ طالبان در بدخشان، گفت:

هزینه بازسازی این آرامگاه را بنیاد آقا خان پرداخت کرده و آرامگاه پس از تکمیل روند بازسازی، به وزارت اطلاعات و فرهنگ واگذار شده است.

روستای حضرت سید در یمگان از سال ۲۰۱۴ تحت کنترل طالبان بود و چندین بار درگیری، از جمله بمباران هوایی این روستا، به آرامگاه آسیب رسانده است.

کانال
#اکوتا
#اتحادیه_کشورهای_وارث_تمدن_ایرانی
@Ekotaa
+

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

07 Dec, 21:21


.

اا═.🍃 .════════╔
امکان یا امتناع تقدس
ابرمتنهای فارسی

اا════════.🍃.═╚

▶️ پوشۀ شنیداری
درس‌گفتار «ایرانیان و رویای قرآن پارسی» ‌| جلسه هشتم | پایانی

ارائه: محمود فتوحی 

دوشنبه ۱۲ آذرماه
ساعت ۲۲:۳۰
حلقۀ دیدگاه نو


سخنرانی. 00:02:33
پرسش و پاسخ: 01:04:54


سخنرانیهای محمود فتوحی

#محمودفتوحی
#کاروندپارسی
#سخنرانی_فتوحی
@karvandparsi

#حلقه_دیدگاه_نو
@didgahenochannel

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

07 Dec, 21:06


Channel photo updated

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

02 Dec, 05:32


.
اا═.🍃.═════════╔
منظومۀ حماسی
کوروش‌نامه
اا═════════.🍃.═╚

سرودۀ تقی سالک (پویا)
انتشارت چهار درخت. بیرجند. 1397 خورشیدی
آخرین منظومۀ حماسی، تاریخی پارسی با اسلوب شاهنامۀ فردوسی

مژده کتاب، نشست پنجاهم
▶️ پوشۀ شنیداری
۳۰ نوامبر ۲۰۲۴
#حلقه_دیدگاه_نو
@didgahenochannel


#محمودفتوحی
#کاروندپارسی

@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

29 Nov, 07:40


.


توصیه‌نامۀ استاد برای شاگرد

1347 شمسی-دانشگاه تهران

علامه جلال الدین همایی از ریاست دانشگاه تهران درخواسته است که به دکتر سید جعفر شهیدی رتبۀ رسمی (استخدام قطعی) اعطا کنند.


استاد همایی زبان حال دانشور جوان - دکتر شهیدی - را در مقایسه با اقران و امثالش با این بیت شاعر عرب طُغرایی، به ریاست دانشگاه تهران یادآور شده است:
تقدَّمتني أناسٌ كان شَوطُهُمُ
وراءَ خطويَ إذ أمشي على مَهَلِ

[بر من کسانی تقدم یافتند که اگر به آهستگی راه بروم از من دنبال می‌افتند].

و این زبان حال بسیاری از دانش‌آموختگان فرهیخته و برترِ امروز نیز هست.

#کاروندپارسی
@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

27 Nov, 18:34


.

اا═.🍃 .════════╔
حافظ، اَبَرمتن رندی و آزادی
اا════════.🍃.═╚

پوشۀ شنیداری
درس‌گفتار «ایرانیان و رویای قرآن پارسی»‌| جلسه هفتم

ارائه: محمود فتوحی 

دوشنبه ۵ آذرماه
ساعت ۲۲:۳۰
حلقۀ دیدگاه نو



سخنرانی. 00:02:42
پرسش و پاسخ: 56:46


سخنرانیهای محمود فتوحی

#محمودفتوحی
#کاروندپارسی
#سخنرانی_فتوحی
@karvandparsi

#حلقه_دیدگاه_نو
@didgahenochannel

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

25 Nov, 16:56


.
اا═.🍃 .════════╔
   حافظ، اَبَرمتن رندی و آزادی
اا════════.🍃.═╚

پوشۀ شنیداری
درس‌گفتار «ایرانیان و رویای قرآن پارسی»‌| جلسه ششم

ارائه: محمود فتوحی 

دوشنبه ۲۸ آبان‌ماه
ساعت ۲۲:۳۰
حلقۀ دیدگاه نو




سخنرانیهای محمود فتوحی

#محمودفتوحی
#کاروندپارسی
#سخنرانی_فتوحی
@karvandparsi

@didgahenochannel

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

25 Nov, 15:01


درسگفتار کتاب «ایرانیان و رویای قرآن پارسی»‌| جلسه هفتم

با حضور:
دکتر محمود فتوحی

Nov 25 02:00  PM EST
دوشنبه ۵ آذرماه ، ساعت ۲۲:۳۰

برای ورود به جلسه لطفا از لینک زیر استفاده کنید:

https://www.clubhouse.com/invite/WX5cEWdGv8e9G44l504Jy7JaB9JQhXbY2lR:YbjLLukbz6JKL4FGDNPdAoW0ZEIQJN8EDNNuGuT2gaQ

#حلقه_دیدگاه_نو


@didgahenochannel

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

22 Nov, 03:31


🎯 کتک‌کاری شاعرانه! یا ماجرای نزاع نصرت رحمانی و دکتر براهنی!

▫️ دوشنبه‌شب گذشته، نصرت رحمانی ۳ سیلی به‌صورت دکتر رضا براهنی زد. محل وقوع حادثه روی پاگرد کافه نادری بود. ماجرا اکنون همه‌جا در محافل ادبی دهان‌به‌دهان می‌گردد. همه از سیلی‌زدن نصرت و از سیلی‌خوردن دکتر براهنی صحبت می‌کنند. طی سال‌های اخیر، شاید این اولین‌بار باشد که دو شاعر این‌گونه با یکدیگر روبرو شده باشند. تاکنون هر چه بوده، از جدال قلمی در مجلات سنگین و نیمه‌سنگین ادبی، فراتر نبوده است. اما این مرتبه نصرت، با کوبیدن ۳ سیلی به بیخ گوش دکتر براهنی در حقیقت به‌زعم خویش پاسخ تمام انتقادات فحش آمیز او را داده است. بد نیست دکتر رضا براهنی را به آن دسته از خوانندگان خود که با ایشان ناآشنا هستند بشناسانیم.

▪️ آقای دکتر رضا براهنی دانشیار دکتر صورتگر در دانشکده ادبیات است و شاعر و منتقد شعر. از چندی قبل ایشان در مجله فردوسی به تجزیه‌وتحلیل شعر شاعران معاصر پرداختند و همه شاعران را از دم ـ شاملو، نادرپور، نصرت، مشیری، کسرایی و خیلی‌های دیگر را ـ با لحنی تند و تقریباً اهانت‌بار از دم تیغ انتقاد گذراندند. بعضی‌ها می‌گویند دکتر براهنی از این راه برای خود شهرتی کسب کرد. وگرنه خیلی مانده بود تا کسی او را توی این ملک بشناسد. اما خودش در یکی از نوشته‌هایش توی فردوسی این را عنوان کرده بود که چون خیلی صریح و بی‌پرده و بدون تعارف و مجامله انتقاد می‌کند، مورد کینه و عداوت شاعران قرار گرفته است.

▫️اما واقعیت این است که جناب دکتر براهنی ظاهراً هیچ‌کدام از شاعرانی را که سال‌ها در گود شعر خاک خورده‌اند، و هر یک وزنه‌ای هستند در شعر و ادبیات ایران، اصلاً شاعر نمی‌داند. یکی‌شان را به کبوتری تشبیه می‌کند که هنوز بال‌هایش در نیامده می‌خواهد پرواز کند و دیگران را نیز هر یک به طریقی نفی می‌کند. این تشبیه «کبوتر» را دکتر براهنی در مورد نصرت آورد. نصرت هم در جواب گفته بود: «بهتر است براهنی برود کفترهای هاشم سعله‌ای را دانه بدهد که بال‌های آن‌ها درآید نه این‌که بیاید راجع به شعر و شاعری اظهارنظر کند.»

▪️حاصل تمام این حرف‌ها این شد که دکتر براهنی یک «موج نو» به وجود آورد. «موج نو»ای که کارشان از آن حرف دیرین که جیغ بنفش می‌کشید و در غار سبز می‌دوید گذشته و واقعاً گاه لاطائلاتشان تهوع‌آور است. که این را اگر یواشکی از خودشان بپرسید، به علامت تصدیق سری تکان می‌دهند. بگذریم، قصد اینجا معرفی موج نو و بررسی کار آن‌ها نیست (که مسلم این از عهده حقیر خارج است اما خوب این حرف‌ها را هم به‌حساب آن قول معروف بگذارید که هر کس به‌قدر فهمش فهمید مدعا را) صحبت سر سیلی‌های آبدار بود و پاگرد هتل نادری و بعد هم کلانتری رفتن.

▫️ساعت تقریباً هشت بود نصرت از راه رسید. مثل همیشه توی خودش بود. موهایش که حالا کاملاً خاکستری شده روی پیشانی‌اش ریخته بود. همان ژولیدگی صمیمانه همیشه را داشت. یک پیراهن سفید نازک تابستانی و شلواری خاکستری‌رنگ تنش بود. درست روی پاگرد پله‌های کافه نادری بود که دکتر براهنی با کت‌وشلوار و کراوات، خیلی تمیز و مرتب با نصرت برخورد کرد.

▪️آن‌ها که نزدیک بوده‌اند می‌گویند: دکتر براهنی به نصرت گفت: پوست ترا هم می‌کنم! (منظورش تجزیه‌وتحلیل و انتقاد از کارهای نصرت بوده است) و نصرت در جواب می‌گوید: مرد، کاری را که می‌خواهد بکند، هیچ‌وقت قبلاً نمی‌گوید! و بعدازاین گفتگوی کوتاه معلوم نیست چه سخنانی ردوبدل می‌شود که یک‌مرتبه نصرت ٣ سیلی پی‌درپی به‌صورت دکتر براهنی زد. با سیلی اول کتاب‌ها از زیر بغل دکتر براهنی روی زمین پخش شد، و سیلی دوم و سوم بلافاصله روی گونه‌های دکتر فرو آمد. جنجال در گرفت. دکتر براهنی پاسبان صدا کرد، و لحظه‌ای بعد نصرت و دکتر به کلانتری ۹ رفتند. جماعت شاعران و آشنایانی که بودند دکتر براهنی را دوره کردند که از رفتن به کلانتری منصرف شود اما قبول نکرد، و بالاخره به کلانتری رفتند. خیابان نادری در مقابل این وضع شلوغ شد. هر کس می‌شنید نصرت به کلانتری رفته، راه کلانتری را در پیش می‌گرفت رفیق عزیزمان منوچهر اشتهاردی هم شاهد قضایا بود.

▪️طرفین به کلانتری رفتند. از آغاز معلوم بود که ماجرا سو تفاهمی بیش نیست حرفی نبود. شاید عمل نصرت سیلی‌زدن به‌صورت دکتر براهنی واقعاً کار صحیحی نبود اما هر آدمیزادی ممکن است در یک‌لحظه کنترل خود را از دست بدهد و نصرت هم یک آدمیزاد است. و مهم‌تر اینکه حساس‌تر از تمام کسان است که احساس دارند. در کلانتری، موضوع فیصله پیدا کرد. طرفین با هم آشتی کردند، دست همدیگر را فشردند و بدین ترتیب حادثه در نادری پایان یافت.
ــــــــــــــــــــ
🗞 مجله‌ی روشنفکر:
★ t.me/AtLeastFiles/46

📂 نمایندگان امر/ نمایندگان کلام:
★ https://fidibo.com/book/170032-نمایندگان-امر-نمایندگان-کلام

🖇 درباره‌ی براهنی:
★ t.me/AtLeastLiterature/867

📣 حداقلْ کلانشهر
🔗 @AtLeastLiterature

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

18 Nov, 04:50


درسگفتار کتاب «ایرانیان و رویای قرآن پارسی»‌| جلسه ششم

با حضور:
دکتر محمود فتوحی

Nov 18, 02:00  PM EST
دوشنبه ۲۸ ابانماه ، ساعت ۲۲:۳۰

برای ورود به جلسه لطفا از لینک زیر استفاده کنید:

https://www.clubhouse.com/invite/G37SO83KOOGGy2RbN9vpdRzV3QvzCDYAbyJ:uc43t4rgwo0RpFr5uCLGIzkLtynBem-QR_Hg8UEMS4g

#حلقه_دیدگاه_نو


@didgahenochannel

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

16 Nov, 04:17


اا═.🍃 .════════╔
   مثنوی، اَبَرمتن عرفانی
اا════════.🍃.═╚

پوشۀ شنیداری
درس‌گفتار «ایرانیان و رویای قرآن پارسی»‌| جلسه پنجم

ارائه: محمود فتوحی 

دوشنبه ۲۱ آبان‌ماه
ساعت ۲۲:۳۰
حلقۀ دیدگاه نو

سخنرانی: 00:03:08
پرسش و پاسخ: 01:06:45


سخنرانیهای محمود فتوحی

#محمودفتوحی
#کاروندپارسی
#سخنرانی_فتوحی
@karvandparsi

@didgahenochannel

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

12 Nov, 18:15


اا═.🍃 .═════════╔
نقش قصیده
در بالندگی زبان پارسی

اا═════════.🍃.═╚

سخنرانی:

محمود فتوحی رودمعجنی
دانشگاه بیرجند
12 آبان 1403


سخنرانیهای محمود فتوحی

#محمودفتوحی
#کاروندپارسی
#سخنرانی_فتوحی
@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

11 Nov, 03:22


درسگفتار کتاب «ایرانیان و رویای قرآن پارسی»‌| جلسه پنجم

با حضور:
دکتر محمود فتوحی

Nov 11, 02:00  PM EST
دوشنبه ۲۱ ابانماه ، ساعت ۲۲:۳۰

برای ورود به جلسه لطفا از لینک زیر استفاده کنید:

https://www.clubhouse.com/invite/JJ7Hge5X8adLZKljBvqlK4Br3zZBS0ApReq:gNlhhe7grGtWU_xpI0J0nVnrS8HQpLavoO2ZPUi9LOA

#حلقه_دیدگاه_نو


@didgahenochannel

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

09 Nov, 13:08


اا═.🍃 .════════╔
شاهنامه، اَبَرمتن ملی
اا════════.🍃.═╚

پوشۀ شنیداری
درس‌گفتار «ایرانیان و رویای قرآن پارسی»‌| جلسه چهارم

ارائه: محمود فتوحی

دوشنبه ۱۴ آبانماه
ساعت ۲۱:۳۰
حلقۀ دیدگاه نو

سخنرانی 00:02:45
پرسش و پاسخ: 01:02:30


سخنرانیهای محمود فتوحی

#محمودفتوحی
#کاروندپارسی
#سخنرانی_فتوحی
@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

03 Nov, 04:45


.
اا═.🍃 .════════╔
رؤیای وحیِ پارسی
اا════════.🍃.═╚

پوشۀ شنیداری
درس‌گفتار «ایرانیان و رویای قرآن پارسی»‌| جلسه سوم

ارائه: محمود فتوحی

دوشنبه ۷ آبان ماه ۱۴۰۳
ساعت ۲۱:۳۰
حلقۀ دیدگاه نو

سخنرانی 00:04:45
پرسش و پاسخ: 01:10:38


سخنرانیهای محمود فتوحی

#محمودفتوحی
#کاروندپارسی
#سخنرانی_فتوحی
@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

31 Oct, 08:57


شاهنامه تهماسبی،
شاهکار نگارگری عصر صفوی،
تنها کتاب میلیارد دلاری دنیا

@be_Ofoghe_Sharji

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

28 Oct, 03:06


درسگفتار کتاب «ایرانیان و رویای قرآن پارسی»‌| جلسه سوم

با حضور:
دکتر محمود فتوحی

Oct 28, 02:00  PM EST
دوشنبه ۷ ابانماه ، ساعت ۲۱:۳۰

برای ورود به جلسه لطفا از لینک زیر استفاده کنید:

https://www.clubhouse.com/invite/VGWI37k30B7NwwLNdgvdjK6lRjjNHG3dBXo:3uGmBXckWUfWI0GxyOtca_2-SbZf8YojiiK1jLcXqIE

#حلقه_دیدگاه_نو


@didgahenochannel

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

20 Oct, 13:48


رمان«خار و میخک»
یحیی السنوار
العربیه، ۲۰۰۴

سنوار که لیسانس زبان و ادبیات عرب داشت، رمان خار و میخک را در سال ۲۰۰۴ در یکی از زندان‌های اسرائیل به نام «بعر شوا» نوشته است. «خار و میخک» نمادی از رنج و شادی زندگی در نوار غزه است.
پس از کشته شدن سنوار و پخش فیلم آخرین لحظات زندگی وی، رمان او در آمازون مورد توجه جهانیان قرار گرفت. اما دو روز پیش ( ۱۸ آوریل ۲۰۲۴) سازمان وکلای اسراییل در بریتانیا UKLFI به آمازون اطلاع داد که قوانین ضد تروریسم بریتانیا را نقض می‌کند و روز بعد، آمازون کتاب را از فهرست فروش خود کنار گذاشت.

رمان «خار و میخک» در ۳۰ فصل تنظیم شده، و ترجمه فارسی آن به قلم اسماء خواجه‌زاده به زودی در انتشارات کتابستان منتشر خواهد شد.

دربارۀ این رمان در اینجا بیشتر بخوانید.

دربارۀ چهار کتاب دیگر سنوار اینجا را ببینید.

#کاروندپارسی
#محمودفتوحی
#الشوک_و_القرنفل

@karvandpars

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

16 Oct, 07:45


.
ا═.🍃 .══════╔
میان‌بُرهای ناخودآگاه در نقد ادبی

ا══════.🍃 .═╚

وقتی خیلی سریع و ناخودآگاه نسبت به یک اثر هنری، یا یک هنرمند موضع می‌گیرم؛ بی‌درنگ، تحسین یا تقبیحش می‌کنم دچار یک «سوگیری ناخودآگاه» هستم. یک میان‌بُر ذهنی دارم برای کشاندن موضوع زیر چتر آگاهی و حتی میل خود. تقریباً همۀ ما خوانندگان ادبیات، منتقدان یا پژوهشگران هنر از این میان‌برها در جیبِ ذهن داریم و در کنشگری هنری، میان‌برهای خود را نیرو می‌بخشیم و گسترش می‌دهیم.

سوگیری ناخودآگاه و پیش‌آموخته، مغز را قادر می‌کند تا حجم زیادی از اطلاعات را در یک لحظه، پردازش کند. معمولاً مغز می‌تواند آگاهانه 40 پاره اطلاعات را در ثانیه بازپردازی کند و ناخودآگاه چند میلیون تکه اطلاعات را . این ترفندِ میان‌بُر به سرعت عمل و صرفه‌جویی زمان کمک می‌دهد. معمولاً بسیار دوست می‌داریم که راه میان‌بُر و سریع را انتخاب کنیم.
پردازش خودکار اطلاعات که ناشی از سوگیری ناخودآگاه است بر تصمیم‌ها و رفتار روزمرۀ ما تأثیر می‌گذارد. بسا که دچار خطا هم بشویم و از تصمیم‌گیری منصفانه و سنجش بی‌طرفانه دور بیافتیم.
سوگیری ما غالباً ناشی از آموخته‌های گذشته، ارزشهای فرهنگی، تربیت خانوادگی، کلیشه‌های آموزشی و عقیده و ایدئولوژی مسلط بر محیط زندگی ماست.

نمونه‌ای از میان‌بُرهای فهم و نقد ادبی در میان ما:
• شاعری، شکلی از زبان‌پریشی و جنون‌ است.
• از شاعر نباید حرف حکیمانه و فلسفی شنید.
• شاعر در فلان رشته مدرک دکتری دارد!
• نویسنده، روزنامه‌نگار اصول‌گراست.
• نویسنده، مترجم عربی است.
• شاعر نابیناست.
• شاعر حافظ قرآن است.
• نویسنده، بازیگر مشهوری است.
• شاعر معتاد به مواد مخدر است

راه مهار سوگیری ناخودآگاه این است که از خود بازپرسی کنیم و به دقت از ناخودآگاهمان آگاه شویم.
وقتی با اثر ادبی روبرو شدید پرسشهایی از این دست را از خود بپرسید:
• نسبت به وزن شعر چه ذهنیتی دارم؟
• نسبت به سبک، ژانر و موضوع اثر چه؟
• چقدر به سن مؤلف، قومیت، جنسیت یا معلولیت و دیگر مسائل شخصی او حساس هستم؟
• رویکرد فکری، سیاسی، فرهنگی خود من چیست؟

سوگیری احتمالی خود در هریک از موضوعات را صادقانه بنویسید و پیش رو داشته باشید. پس از صدور هر حکمی، به فهرست میان‌بُرهای خود نگاه کنید. آیا در آن حکم میان‌بُر نقشی داشته است یا نه؟
هنگامی که به تعصبات ناخودآگاه خود پی بردیم به احتمال زیاد به محض سوگیری در برابر اثر هنری، و افتادن در دام پیشداوری متعصبانه و گاه مغرضانه، اندیشۀ خود را به مسیر تعادل و انصاف بر می‌گردانیم. شاید در چنین شرایطی کمتر به دام پیش‌داوری و تعصب در‌افتیم.


#کاروندپارسی
#محمودفتوحی
#سوگیری_ناخودآگاه_ادبی

#Cognitive_Bias

@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

15 Oct, 12:50


.
اا═.🍃 .════════╔
رویارویی پارسی و عربی

اا════════.🍃.═╚
پوشۀ شنیداری
درس‌گفتار «ایرانیان و رویای قرآن پارسی»‌| جلسه دوم

ارائه: محمود فتوحی

دوشنبه ۲۳ مهرماه، ساعت ۲۱:۳۰
حلقۀ دیدگاه نو

سخنرانی: 00:05:26
پرسش و پاسخ: 01:03:33


سخنرانیهای محمود فتوحی

#محمودفتوحی
#کاروندپارسی
#سخنرانی_فتوحی
@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

15 Oct, 05:14


کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی pinned «. ا═. 🍃 .════════╔ سخنرانیهای محمود فتوحی ا═════════.🍃 .═╚ پیوندهای دسترسی در کاروند پارسی (تلگرام)👇👇 🎙 حرکت جوهری ملاصدرا در شعر صائب تبریزی؛ (حلقۀ دیدگاه نو، ۱۴۰۰) 🎙 نقش معنای نحوی در خوانش و آموزش شعر فارسی (برای دبیران شیراز، ۱۳۹۹) 🎙 بلاغت نحو…»

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

15 Oct, 04:49


.

ا═. 🍃 .═══════
═╔
سخنرانیهای محمود فتوحی

ا═════════.🍃 .═╚



پیوندهای دسترسی در کاروند پارسی (تلگرام
)👇👇


🎙
حرکت جوهری ملاصدرا در شعر صائب تبریزی؛
(حلقۀ دیدگاه نو، ۱۴۰۰)

🎙 نقش معنای نحوی در خوانش و آموزش شعر فارسی
(برای دبیران شیراز، ۱۳۹۹)

🎙 بلاغت نحو سعدی: التفات
(کلاس بلاغت، ۱۳۹۹)

🎙 ذهن ادبی، زادگاه زبان
(همایش آموزش زبان، مشهد)

🎙 قدما و نظریۀ ادبی: از عَمُود الشعر عرب تا فصاحت متقدمان در زبان فارسی
(هشتمین همایش نقد ادبی، نیشابور)

🎙 دانشگاه، آموزش مجازی، پساکرونا
(دانشگاه فردوسی)

🎙 نفس و بدن در شعر صائب تبریزی و حکمت متعالیه"
(دانشگاه مک‌گیل کانادا)

🎙شعر تر سعدی
(مرکز سعدی شناسی شیراز)

🎙ایرانیان و آرمان قرآن پارسی
(حلقۀ دیدگاه نو)

جادوی نحو سعدی
(دانشگاه اهواز)

🎙 آموزش ادبیات و رویکردهای آن
(دانشگاه اهواز، ۱۴۰۰)

🎙ایران در نگاه صائب تبریزی
(تهران، خانه اندیشمندان ۱۴۰۳)

🎙تخیل سیاسی در ادبیات فارسی
خرداد ۱ - کلاس مجازی دانشگاه فردوسی مشهد

🎙اندر شناخت شاملو: بام بلند هم‌چراغی.
نویسنده: سعید پورعظیمی. تهران: فرهنگ نشر نو ۱۳۹۹ چاپ ۵. صص ۴۵۰
مژده کتاب (۴۲)حلقه دیدگاه نو -کلاب هاوس

🎙دفتر دگرسانی‌ها در غزل‌های حافظ
مؤلف: سلیم نیساری. تهران: انتشارات فرهنگستان
مژده کتاب (۴۰) حلقه دیدگاه نو -کلاب هاوس
۲۷ ژانویه ۲۰۲۴ / ۷ بهمن ۱۴۰۲

🎙مناسبات خانوادگی در رمان فارسیِ پس از انقلاب
نویسنده: سیده مریم عاملی رضایی. تهران: پژوهشگاه علوم انسانی
مژده کتاب (۴۷) حلقه دیدگاه نو -کلاب هاوس
۳۱ آگوست ۲۰۲۴

🎙متن‌گشایی یا متن‌بندی: دو روش آموزش شعر در کلاس
برای دبیران ادبیات فارسی سراسر کشور
هفتم بهمن ۱۴۰۲

🎙سبک‌شناسی تجربهٔ عرفانی
ششمین نشست درخت معرفت،
در باشگاه مفاخر و پیشکسوتان دانشگاه فردوسی مشهد
آذر ۱۴۰۲

🎙تأثرات صائب تبریزی از نظریه اصالت وجود ملاصدرا
حلقۀ دیدگاه نو ۱۴۰۱

🎙ماهیت تخصص در پژوهشهای ادبی
پژوهشگاه علوم انسانی
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۷

🎙 زبان، فرهنگ و متن مقدس
درسگفتار «ایرانیان و رویای قرآن پارسی»‌| جلسه اول
حلقۀ دیدگاه نو
دوشنبه ۱۶ مهرماه، ۱۴۰۳

🎙رویارویی پارسی و عربی
درس‌گفتار «ایرانیان و رویای قرآن پارسی»‌| جلسه دوم
حلقۀ دیدگاه نو
دوشنبه ۲۳ مهرماه، ۱۴۰۳

سخنرانیهای محمود فتوحی

#محمودفتوحی
#کاروندپارسی
#سخنرانی_فتوحی

t.me/karvandparsi
.

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

12 Oct, 22:20


.
اا═.🍃 .════════╔
کشورداری به کوشش و بخشش

اا════════.🍃 .═╚

آموزۀ سیاسی ایرانشهری

در تدبیر مُلک و سیاست مُدُن، برای کشورداری دو زمان متناظر را بسیار یاد کرده‌اند: روز کوشش و روز بخشش. امیر معزی نیشابوری در ستایش ملکشاه سلجوقی می‌سراید که:

روز بخشش نیکخواهان پیشِ جاهت جان‌فشان
روز کوشش بدســــگالان پیش تیغت جان‌ســپار

(امیر معزی نیشابوری)

روز کوشش و روز بخشش دو روز متناظرند با دو سیاست متضاد. کوشش، زمان نبرد و برای جهانگیری و کشورستانی است؛ زمانی که فرمان‌روا بر پشت زین باید شمشیر بزند و دلاوری کند. اما روز بخشش، همان سلطان تندخویِ تیغ زن، بار عام می‌دهد و در جشن با مردم خود مهربان، بخشنده، دادرس و انباز و یاور است.
شاهان با کوشش، کشورگشایی می‌کردند و با بخشش کشورداری. گفته‌اند که کشور ستاندن آسان است اما کشورداشتن دشوار.
فرمانروا با دو چیز می‌تواند کشورداری کند: با دادگری و بخشش. به زبان فردوسی«با داد و دهش».
او اگر عدالت را پایدار نکند، نظم و امنیت فرو می‌ریزد و فتنه برمی‌خیزد. و خرابی جای آبادانی را می‌گیرد. فتور در شهر و سستی در مرز پدید می‌آید. فرمانروا با بخشش و بخشایش می‌تواند دل مردمان را با خود همراه کند که بزرگترین پشتوانه برای نظام و خود اوست. و خوش گفت نظامی گنجوی که «دادگری شرط جهانداری است».
اینها ابتدائی‌ترین آموزهای کشورداری در اندیشۀ سیاسی ایرانشهری بوده و سیاستنامه‌نویس و قصیده‌سُرای و حکیم، همواره در گوش پادشاه نجوا می‌کردند.
شاعران نامبردار درباری - که اغلب ایشان حکیم لقب داشتند - به ترغیب وزیران و دیگر نخبگان سیاسی برای جشنهای ششگانه (نوروز، تیرگان، مهرگان، سده، فطر، قربان) و دیگر مناسبت‌های درباری، مدایح خسروانی می‌سرودند و آموزه‌های سیاسی را با زبان زیبا و اسلوب فاخر به پادشاه گوشزد می‌کردند.
آنگاه که شاه را به دادگری، آبادانی ایران، ایجاد امنیت و آسایش و بخشش مال و بخشایش جان مردم می‌ستودند در واقع یک مطالبۀ جمهور را از نظام سیاسی یادآور می‌شدند.

دو اصطلاح روز کوشیدن و روز بخشیدن از قصاید مدحی رودکی تا ایرج میرزا در روزگار نزدیک به ما دیده می‌شود.

روز کوشیدن چو تیغت شیر جان اَوبار نیست
روز بخشیدن چو کفَّ‌ات ابر گوهر بار نیست
(قطران تبریزی)

سایه او روز کوشش خاره گرداند چو موم
همت او روز بخشش صبح بخشد شام را
(حکیم سنایی غزنوی)

روز بخشش آفتابی جام زرین بر یسار
وقت کوشش آسمانی تیغ هندی بر یمین
(حکیم انوری)

روز کوشش هست پیل عرصه ی جنگ و جدل
گاه بخشش هست شیر بیشه جود و کرم
(خواجوی کرمانی)

روز بخشش راستگوی و روز کوشش راستکار
(قطران)
به روز بخشش گویی من و توایم انباز
(کمال اسماعیل)

کفِ رادش تو گویی روز بخشش
زبان پنــــــــــج دارد پنــج ناخن

(ایرج میرزا در مدح ناصر الدین شاه)




#کاروندپارسی
#محمودفتوحی
#اندیشه_سیاسی

@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

12 Oct, 04:20


اا═.🍃 .════════╔
زبان، فرهنگ و متن مقدس

اا════════.🍃.═╚
پوشۀ شنیداری
درس‌گفتار «ایرانیان و رویای قرآن پارسی»‌| جلسه اول

ارائه: محمود فتوحی رودمعجنی
دوشنبه ۱۶ مهرماه، ساعت ۲۱:۳۰
حلقۀ دیدگاه نو


سخنرانی: 00:05:26
پرسش و پاسخ: 01:02:16



سخنرانیهای محمود فتوحی

#محمودفتوحی
#کاروندپارسی
#سخنرانی_فتوحی
@karvandparsi
.
@didgahenochannel

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

11 Oct, 04:21


.

اا═.🍃 .════════╔
یازده خوانش از حافظ در شش قرن

اا════════.🍃.═╚

خوانش‌های ناهمساز و گاه رویاروی از شعر حافظ در تاریخ حیات ششصد‌سالۀ این متن را در دو دسته می‌توان رده‌بندی کرد: یکی خوانش‌های همدلانه و دیگری خوانش‌های منکرانه.

الف) خوانش‌های همدلانه و مؤمنانه از حافظ:

۱. دیوان حافظ، شاهکار ادبی (دیدگاه هنری، ادبی)
۲. دیوان حافظ، لسان‌الغیب (دیدگاه عرفان‌گرایان - مطهری)
۳. دیوان حافظ، حافظۀ فرهنگی ایرانیان (دیدگاه روشنفکری ملی‌گرا)
۴. دیوان حافظ، کتاب لذت و اغتنام فرصت (دم‌غنیمتیان- شاملو)
۵. دیوان حافظ، کتاب رندی و آزادی (دیدگاه سکولار لیبرال)
۶. دیوان حافظ، کتاب فال و استخاره (در فرهنگ عمومی)
۷. دیوان حافظ، شعر شاعر شیعی (دیدگاه شیعیان ایرانی)

ب) دستۀ دیگر خوانش‌های مخالفان است که به رد و انکار حافظ پرداخته‌اند مانند:

۸. دیوان حافظ، عامل واپسگرایی ایران (تجددگرایان، کسروی)
۹. دیوان حافظ، کتاب بدعت و ضد شریعت (فقیهان)
۱۰. دیوان حافظ، کتاب اشعریگری (متکلمان شیعی)

با آنکه در هفت قرن گذشته، کسانی حافظ را مُلحد و بی‌دین نامیده‌اند، کسانی سویۀ سکولار شعرش را ستوده‌ا‌ند و کسانی او را عامل عقب‌ماندگی ایران دانسته و جشن حافظ‌سوزان راه انداخته‌اند؛ اما تاریخ هفت قرن خوانش‌های شعر حافظ نشان می‌دهد که او را در بیشتر مکان‌ها و زمان‌ها، لسان‌الغیب نامیده‌اند و دیوانش را کتابی ورجاوند، سپنتا و نیروفزا می‌شمرده‌اند.

از کتابِ ایرانیان و رؤیای قرآن پارسی. تهران: سخن ۱۴۰۳ ش. ص ۱۹۷-۱۹۸.


#کاروندپارسی
#محمودفتوحی
#خوانشهای_حافظ

@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

06 Oct, 23:00


درسگفتار کتاب «ایران و رویای قرآن پارسی»‌| جلسه اول

با حضور:
دکتر محمود فتوحی

Oct 7, 02:00  PM EST
دوشنبه ۱۶ مهرماه، ساعت ۲۱:۳۰

برای ورود به جلسه لطفا از لینک زیر استفاده کنید:

https://www.clubhouse.com/invite/AR7uzlDzQd8Dj3bLJRKNkXownRoqcGdeBXo:ffsfT05xPd5eNG-oy8OOG_iirinqoOv6yzAD9jTV7JY

@didgahenochannel

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

06 Oct, 13:00


.

حسین علیزاده و عمومی کردن فرهنگ فاخر ایرانی

محمد فاضلی

این سخنرانی، ارزش شنیدن دارد.


#کاروندپارسی
#محمودفتوحی
#موسیقی_ایرانی

@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

30 Sep, 06:05


.


اا═.🍃.════════╔
  فرشتگان بی‌مرز

اا════════.🍃.═╚


مردان ارض مقدس
از دور دست‌ها سوگند خورده‌اند
به دست راست و بازوی نیرومند یهوه
به اسبانِ دونده
به آهوان بیابان
و به نفَسِ سحرگاه

سوگند خورده‌اند
برای دریدن و شکستن

تن‌پوشهای سفید اما
سوگند می‌خورند به بستن
بستنِ زخمی که کتاب‌ها می‌زنند

نوارهای سفید
برای زندگی به جنگ می‌روند
برای بستن رگ‌های بریده
میان آهن و باروت و گوشت
برای این که ادامه‌ی آدمی را
تـن‌ِ زنده‌ لازم است

ناموسِ تن‌پوش سپید
بدنِ زنده است
چه بیت لَحم چه کریمه
وطنِ او تنِ زنده است
سوگند به زندگی خورده است.




#کاروندپارسی
#محمودفتوحی_اشعار
#فرشتگان_بیمرز

@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

22 Sep, 23:13


بزرگش نخوانند اهـل خرد
که نام بزرگان به زشتي برد


امروز دیدم که شبکۀ دانشگاه تهران، فیلم جلسۀ دفاع با حضور استاد زرین کوب را چونان سند افتخار دانشگاه منتشر کرده است. روز دفاع وقتی دوستم پشت گلهای روی میز، دوربین کوچکش را با ترس و لرز، از کیف درمی‌آورد؛ از گوشه و کنار پچ پچ درآمد که اجازۀ فیلمبرداری می‌دهند؟!. آن فیلم بدون اجازۀ رسمی و با ترس و لرز و کیفیت پایین ضبط شد و حالا شده سند افتخار دانشگاه است.
زمانی که این جلسه برگزار شد دکتر زرین‌کوب از تحقیر و تخفیف‌هایی که انقلابیون دانشگاهی و بیرونی بر او روا داشته بودند آزرده بود؛ چه جفاها که خالص‌سازان آن روزگار با استادان بزرگ نکردند. استاد را بازنشانده بودند؛ از معشوقش دانشگاه دلی دردمند داشت اما به خواهش دیگر استادان و دانشجویان دو سه کلاس در منزلشان برگزار می‌کرد.
چند ماه پس از این جلسه بود در تابستان 1375 که «ستون نیمۀ پنهان» در کیهان شریعتمداری، و برنامۀ «هویت» در صدا و سیما به ریاست آقای علی لاریجانی به جان استادان برجسته و از جمله زرین‌کوب افتادند. پیرمرد را به تهمت‌هایی که هرگز اثبات نشد، زجرها دادند و تا پایان عمر خون دل خورد و دم بر نیاورد.
نام دانشگاه تهران اگر ارجمند مانده به برکت نام دانشمندان بزرگ آن است اما در این چهل سال متأسفانه همواره کم‌دانشان سیاست‌پیشه شیرۀ جان دانشگاه را مکیده‌اند. همان‌ها که یکی دو دهه بعد از صفحۀ تاریخ محو می‌شوند و اگر نام و نشانی از ایشان بماند جز مایۀ شرمساری نیست.
باری آن سالها با زرین‌کوب و شایگان، با اسلامی ندوشن، دولت‌آبادی، محجوب، ایرج افشار، سعیدی سیرجانی و سحابی آن کردند که این روزها با دانشگاهیان آزاده می‌کنند. از حاکمیت که دوام و بقای چهل ساله یافته می‌پرسیم چرا چهل سال است همچنان بی‌دانشان جاه‌طلب در دانشگاه دست بالا دارند؟


#کاروندپارسی
#محمودفتوحی

@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

20 Sep, 01:24


دو پنجره به یک نسخۀ مفقود شاهنامه از شیراز نیمۀ نخست قرن هفتم

(به دکتر محمود فتوحی رودمعجنی)

گفتیم که مجد همگر تبار خود را به ساسانیان می‌رساند و عناصر مشخّص ایرانگرایی در اندیشه‌اش داشت که از اغلب معاصران او و به‌ویژه شیخ سعدی متمایز بود. در دیوان مجد شواهدی محکم بر تشیّع او هست. ضمناً مجد به خواجه نصیر الدّین طوسی نزدیک بود و نیز به پسر شمس‌الدّین جوینی، بهاء الدّین محمّد - که دست‌کم به تشیّع متّهم بود. این حلقۀ شیعیان عملاً همان موضعی را به دین کافران دارند که به دین سنّیان؛ در یک کلمه «تحمّل»، حال چه به «آزاداندیشی و رواداری» تعبیرش کنیم چه به «تقیّه» و چه به «پیروی ناچار از سیاست مذهبی مغولان». ولی مجد ضمناً اندیشۀ بارز ایرانگرا دارد و از موضع ایرانی مخالف مغولان، این «تورانیان»، است. نمی‌توان منکر وجود چنین احساساتی در نزد حلقۀ فکری مجد شد، ولی در مواضع آشکار شخصیت‌های سیاسی دستگاه مغول طبیعتاً نمود بارزی از آن دیده نمی‌شود.

توجّه شخصی چون مجد که تبار خود را به ساسانیان می‌رساند به شاهنامه طبیعی است. اشارات مستقیم مجد به فردوسی و شاهنامه نیز نشان از این توجّه دارد که البته معیار زمانه بوده و با معاصرانش در رویکرد تفاوت ندارد. ولی برخلاف بیشتر این معاصران، مجد به طوس سفر کرد و بخت زیارت مزار فردوسی را یافت. مجد از سفر طوس دل خوشی نداشت و هوای برگشت به شیراز داشت، ولی اگرچه تصریح می‌کند «کاندر همه طوس آدمی نیست» (۱)، فراموش نمی‌کند که در شعر دیگری فردوسی را استثنا کند.

گمان می‌کنم دو بیت مجد همگر نشان می‌دهد که در شاهنامه‌ای که خوانده چه افزوده‌هایی وجود داشته‌است. در یکی از این اشارات که در مهم‌ترین قصیدۀ مجد آمده، بیتی هست که به نوعی ستایش فردوسی است، در زمینۀ عبرت گرفتن از شکوه رفتۀ شاهان شاهنامه:
سخن ز شاعر طوس آشکار گشت ار نی
نه معنی سده ماند و نه صورت مانی
اگر این مثال‌ها را فرمولی نگیریم و تصوّر کنیم مجد واقعاً دارد از محتوای شاهنامه مثال می‌زند، باید فرض کنیم که در شاهنامه‌ای که در اختیار او بوده حکایت «اندر نهادن جشن سده» - که یکی از الحاقیّات شاهنامه است - وجود داشته‌است (۲)
حکایت جشن سده در نسخه‌های فلورانس، لندن، سن‌ژوزف، قاهره و استانبول۲ نیست. متن تمام این نسخه‌ها ریشۀ شمال غربی دارد(۳). در مقابل، این حکایت در تمام شاهنامه‌های شیراز (و آن‌ها که در اصفهان ریشه دارد) هست، ازجمله در قدیم‌ترین این نسخه‌ها، کاما و استانبول. وجود این روایت الحاقی در ترجمۀ بنداری نشان از قدمت آن دارد و بنابراین طبیعی است که شاهنامۀ مجد نیز این حکایت را شامل بوده‌باشد.

مجد در بیت دیگری به جوینی می‌گوید:
میان کوثر و تسنیم ملک باقی توست
نه ملک فانی ایران ز نیل تا جیحون
می‌دانیم که در اغلب منابع تاریخی و جغرافیایی و ادبی، ایران را از «فرات» تا جیحون می‌دانند و نه از نیل. یکی از معدود منابعی که اینطور نیست مقدمۀ شاهنامۀ ابومنصوری است که صراحتاً ایران را از نیل تا جیحون می‌خواند. این مقدمه یکی از سه متنی است که در کنار هم یکی از مقدمه‌های منثور شاهنامه را می‌سازند که به مقدمۀ «کهن» مشهور است. این مقدمه نیز ابتدا در نسخه‌های شیراز ظاهر می‌شود و عملاً تا پیش از سال ۸۰۰ بیرون از شیراز دیده نمی‌شود، و ظاهراً پدید آمدن شکل کنونی آن را باید مربوط به دو سه نسل کتابت پیش از نسخ استانبول (۷۳۱) و قوام (۷۴۱) و در نتیجه حدوداً ثلث دوم قرن هفتم شیراز دانست که درست بر دوران حیات مجد منطبق است.

یک نکته را نگفته نگذاریم: در دیوان مجد پادشاهان شاهنامه منشأ مشروعیّت حکمرانی نیستند و عموماً مثال‌ها و نمادهای شکوه و عظمت و نیز حکمرانی خوبند، ولی مثال‌ها نیز به شاهان ایرانی محدود نیست. درواقع اگرچه انگیزه‌های مذهبی و پایبندی به مذهب در آثار مجد هیچ برجسته (و گاه موجود) نیست، اندیشۀ ایرانی او هیچ سویۀ ضدّعربی یا ضدّاسلامی آشکاری ندارد و برعکس، مجد دست‌کم در حد پیروی از سیاست حاکمان زمانه با مشروعیّت‌بخشی اسلامی هم‌صدا می‌شود.

t.me//fanneadab

۱. در بسیاری منابع و به شیوه‌های گوناگون اهالی طوس به «آدم نبودن» متّصف شده‌اند که نشان می‌دهد در قرون گذشته چنین شهرتی داشته‌اند.
۲. زنده‌یاد خطیبی متوجه احتمال ارتباط این بیت با حکایت جشن سده شده‌است ولی آن را شاهدی بر اصالت حکایت گرفته که آنچه در باب ریشه شیرازی آن می‌گوییم این نتیجه‌گیری را رد می‌کند.
۳. قاهره خویشاوند نزدیک لندن است که احتمالاً شاخۀ آذربایجان است و و استانبول۲ خویشاوند نزدیک فلورانس که شاخۀ آناطولی است ولی خودش در اطراف ری ریشه داشته‌است (قضیه «کاتب ورارودی» قابل اعتنا نیست). جز لندن، هر سه نسخۀ دیگر تحت تاثیر دستکاری شیعیان بوده‌اند، ولی ظاهراً تنها کاتب قاهره شیعه بوده‌است. در هر صورت، شاهنامۀ مجد ظاهراً ارتباطی به این شاخهٔ متنی نداشته و صرفاً نسخه‌ای شیرازی بوده‌است.

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

17 Sep, 13:10


.


عفو عمومی در سالهای آخر حکومت رضاشاه

در شعر فرخی یزدی



وای بر شهری که در آن مُزدِ مردانِ دُرست
از حکومت غیرِ حَبس و کشتن و تبعید نیست

صحبتِ عفوِ عمومی راست باشد یا دروغ
هرچه باشد از حوادث فرّخی نومید نیست
.




تهران زندان قصر نوروز 1318

مجموعۀ اشعار فرخی یزدی
تدوین مهدی اخوت و م.ع. سپانلو ص 157

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

16 Sep, 01:48


.
اا═.🍃.════════╔
  دیدگاههای نقد ادبی در عصر صفویه

اا════════.🍃.═╚

فیلم جلسه دفاع از رساله دکتری در دهۀ هفتاد

دانشگاه تهران بهمن ۱۳۷۴

استاد راهنما: دکتر عبدالحسین زرین‌کوب؛
مشاوران: دکتر شفیعی کدکنی، دکتر جلیل تجلیل،
داوران: دکتر اسماعیل حاکمی و دکتر علی‌محمد حق‌شناس


بخش سوم
ادامۀ پرسش و پاسخ دکتر حق‌شناس
سخنان استاد زرین‌کوب 08:35
و اعلان نمره 16:31
و پذیرایی

برخی از دوستان و همکلاسان که به رحمت خدا رفته‌اند در جلسه حضور داشتند:

دکتر سیامک عرب، استادیار دانشگاه تربیت معلم (درگذشته 1378)
دکتر حسین محمدی، دانشیار دانشگاه تهران (درگذشته 1394)
دکتر غلامعلی فلاح، استاد دانشگاه تربیت معلم (درگذشته 1399)
دکتر مریم ثقفی، دانشیار فلسفه دانشگاه آزاد واحد تهران (درگذشته 1400)

یادشان گرامی باد



بخش اول: آغاز جلسۀ دفاع، معرفی دانشجو، ایراد خطابۀ دانشجو

بخش دوم: داوری دکتر تجلیل و دکتر حق شناس

بخش سوم: پرسش و پاسخ دکتر حق شناس و دانشجو. اعلان نمره و پذیرایی


#کاروندپارسی
#محمودفتوحی

@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

16 Sep, 01:47


.
اا═.🍃.════════╔
  دیدگاههای نقد ادبی در عصر صفویه

اا════════.🍃.═╚

فیلم جلسه دفاع از رساله دکتری در دهۀ هفتاد

دانشگاه تهران بهمن ۱۳۷۴

استاد راهنما: دکتر عبدالحسین زرین‌کوب؛
مشاوران: دکتر شفیعی کدکنی، دکتر جلیل تجلیل،
داوران: دکتر اسماعیل حاکمی و دکتر علی‌محمد حق‌شناس

بخش دوم:
داوری دکتر تجلیل
دکتر زرین کوب: 03:25
دکتر حاکمی: 06:19
دکتر حق شناس: 08:40
.




بخش اول: آغاز جلسۀ دفاع، معرفی دانشجو، ایراد خطابۀ دانشجو

بخش دوم: داوری دکتر تجلیل و دکتر حق شناس

بخش سوم: پرسش و پاسخ دکتر حق شناس و دانشجو. اعلان نمره و پذیرایی


#کاروندپارسی
#محمودفتوحی

@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

15 Sep, 19:19


.
اا═.🍃.════════╔
  دیدگاههای نقد ادبی در عصر صفویه

اا════════.🍃.═╚

فیلم جلسه دفاع از رساله دکتری در دهۀ هفتاد

دانشگاه تهران بهمن ۱۳۷۴

استاد راهنما: دکتر عبدالحسین زرین‌کوب؛
مشاوران: دکتر شفیعی کدکنی، دکتر جلیل تجلیل،
داوران: دکتر اسماعیل حاکمی و دکتر علی‌محمد حق‌شناس

دکتر محمود عابدی
و دیگر استادان و دوستان هم شرف حضور داشتند.

کل جلسه در سه بخش است.

بخش اول 3 دقیقه: آغاز جلسۀ دفاع، معرفی دانشجو، ایراد خطابۀ دانشجو

بخش دوم: داوری دکتر تجلیل و دکتر حق شناس

بخش سوم: پرسش و پاسخ دکتر حق شناس و دانشجو. اعلان نمره و پذیرایی


فیلم جلسه را در اینستاگرام هم ببیند.



#کاروندپارسی
#محمودفتوحی

@karvandparsi

کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی

11 Sep, 13:26


کاروند پارسی || محمودفتوحی‌رودمعجنی pinned «. 🎙 سخنرانیهای محمود فتوحی در کانال کاروند پارسی 🎙 حرکت جوهری ملاصدرا در شعر صائب تبریزی؛ (حلقۀ دیدگاه نو، ۱۴۰۰) 🎙 نقش معنای نحوی در خوانش و آموزش شعر فارسی (برای دبیران شیراز، ۱۳۹۹) 🎙 بلاغت نحو سعدی: التفات (کلاس بلاغت، ۱۳۹۹) 🎙 ذهن ادبی، زادگاه زبان…»