کانال نو اندیشی دینی کیان @farhangi_e_kian Channel on Telegram

کانال نو اندیشی دینی کیان

@farhangi_e_kian


با رویکرد نواندیشی دینی [email protected]

کانال نو اندیشی دینی کیان (Persian)

کانال نو اندیشی دینی کیان یک کانال تلگرامی با رویکرد نواندیشی دینی است. این کانال توسط کاربر با نام کاربری @farhangi_e_kian اداره می‌شود. اگر شما به دنبال محتوای متنوع و ارزشمند در زمینه دینی هستید، کانال نو اندیشی دینی کیان بهترین گزینه برای شماست. این کانال با ارسال مطالبی در خصوص نواندیشی دینی و تفکرات جدید در این زمینه، به شما کمک می‌کند تا دیدگاه خود را گسترش دهید و به اطلاعات جدیدی دست پیدا کنید. از طریق ارسال ایمیل به آدرس [email protected] می‌توانید با مدیران کانال در تماس باشید و نظرات و پیشنهادات خود را ارائه کنید. پس از پیوستن به این کانال، شما از تجربه‌ای متفاوت و الهام بخش در زمینه نواندیشی دینی بهره‌مند خواهید شد.

کانال نو اندیشی دینی کیان

20 Nov, 15:50


فرهنگِ رجوع نکردن به فقیهان!



〽️ فقهای سنّتی، منادیان تضعیف و تعطیل عقل مشترک بشری!



(عقل مستقل منبعیِ قانون‌گذار، نه عقل غیر مستقلِ ابزاریِ قانون‌پذیر)



🔹 طبق مبنای مختار که دانش فقه و فقیهان سنّتی را منادیان تعطیل عقل مشترک بشری (عقل خودبنیاد منبعی) می‌دانم، در امور غیر عبادی - که پای حقّ و حقوق و آزادی و محدودیّت انسان‌ها در میان است - مطلقاً نباید به ایشان رجوع کرد، و به جای عقل فقهی یا عقل حوزوی - که تنها از سوی متدیّنین و حوزویان و آن هم فقط بخشی از ایشان مورد پذیرش است - ، باید به عقل فطری یا عقل عرفی که مورد پذیرش همه انسان‌های دنیا است مراجعه کرد؛ عقلی که در روایات از آن به پیامبر باطنی تعبیر شده است.



🔹 بنابراین متدیّنین باید یاد بگیرند در امور زندگی و تعاملات و حقوق انسانی خود، فقط به عقل مشترک بشری و فهم عرفی خود رجوع کنند و همان حکم خردمندانه را هم، حکم خدا و دین در حقّ خویش قلمداد کنند و در این راستا چنانچه فرضاً خطایی هم رخ دهد، هیچ اشکالی ندارد و نباید نسبت به آن واهمه داشت؛ زیرا اوّلاً عقل انسان خطاپذیر است و خداوند نمی‌تواند از انسان‌ها بیش از توان عقلی‌شان انتظار داشته باشد، و ثانیاً روش فقیهان اخباری و اصولی هم که مبتنی بر تعطیل عقل عملی و محوریّت نقل و به ویژه اخبار و روایات است، بسیار پرخطا بوده و اشتباهات آن اگر بیشتر از روش مختار نباشد، قطعاً کمتر نیست!



🔹 روش پیشنهادی - جایگزینی عقل عملی مشترک انسان ها با عقل فقهی و حوزویِ تربیت‌شده در دامان منابع روایی - ، هم قابل اطمینان‌تر است، هم کوتاه‌تر و هم کم‌خطاتر. مضاف بر اینکه حقِّ عقل و شعور و آزادی انسان‌ها را نیز پاس می‌دارد، بر خلاف روش خردگریز و بعضاً عقل‌ستیز فقیهان که به خشونت و خرافه دامن زده و می زند! در ادامه، یک مثال عینی و مستند می‌‌‌زنم، اگرچه از این دست نمونه‌ها در آثار ایشان بسیار فراوان است.



1️⃣ دیدگاه و روش مشهور (تعطیل عقل عملی و رجوع به عقل فقهیِ روایت‌محور)،



در پاسخ به این سؤال که آیا می توان به مخالفین خود (غیر مسلمانان و غیر شیعیان) به بهانه اینکه مانند ما فکر و عمل نمی کنند توهین کرد یا نه، فتوا می‌دهد بله توهین و غیبت و بی‌اخلاقی علیه مخالفین جایز است!



آیت الله سید ابوالقاسم خوئی:



🔺 س 898- افتراء و تهمت بر كافر و مرتد و كسى كه بدعت در دين گذاشته جايز است يا نه؟



🔻 ج - مانعى ندارد!".



📚 سید ابوالقاسم خوئی، استفتائات، ج ۱، ص ۲۶۴ و ۲۶۵.



2️⃣ دیدگاه مختار (محوریّت عقل عملی مشترک و مستقل از شرع، و رجوع به عقل فقهی، تنها به شرط میزان قرار گرفتن عقل خودبنیاد و قانون‌گذارِ انسانی)،



در پاسخ به همین سؤال که آیا می‌توان به مخالفین خود (غیر مسلمانان و غیر شیعیان) به بهانه اینکه مانند ما فکر و عمل نمی کنند توهین کرد یا نه، می گوید نخیر!؛ هرگونه توهین و غیبت و بی‌اخلاقی علیه مخالفین به بهانه متفاوت و مستقل فکر کردن ممنوع و حرام بوده و آن‌ها حق دارند آزادانه فکر کنند و تصمیم بگیرند و حتی دین و مذهب ما را نقد و ردّ کنند؛ همان‌طور که ما نقد و ردّ افکار و آیین دیگران را حقّ مسلّم خود می دانیم. لذا تنها می‌توان با آن‌ها گفتگوی علمی و استدلالی بر اساس احترام متقابل و بدون خشونت‌ورزی داشت.

🔹 فقیهان، هم عقل منبعی و خودبنیاد خود را که دارای شأن تشریع و قانون‌گذاری است تعطیل نموده اند، و هم عقل مخاطبان و به اصطلاح مقلّدین خود را تعطیل می کنند و به جای آن عمدتاً چند روایت و خبر واحد را جایگزین می‌کنند، تا پروژه جایگزینی عقل با روایت را تکمیل کنند.



به بیان دیگر، تا کسی ابتدا باب عقل مستقل خود را مسدود نکند و "بی عقل" و خلع سلاح نشود، و خویش را از هویّت انسانی منسلخ و تهی نکند، به سراغ فقیهان برای پرسش از حسن و قبح و حلال و حرام افعال انسانی نمی رود، و فقیهان او را به عنوان یک فرد دیندار به رسمیّت نمی شناسند! از منظر ایشان، انسان‌ها هر چه‌قدر بی عقل‌تر (عقل منبعیِ قانون‌گذارِ مستقل از شرع) و منفعل تر، به همان اندازه دیندارتر و رستگارتر!



💠 دین، فقه و قرائتی از دین که پیامش به بشریت، تضعیف و تعطیل عقل مستقلِ مشترک بشری (پیامبر درونی/ الهام الهی) و اسقاط آن از مقام قانون‌گذاری باشد، به درد انسان‌ها نخورده و راهی جز انزوا و فروغلتیدن به حاشیه و تاریک‌خانه تاریخ پیش‌رو نخواهد داشت!



قضاوت درباره دو مبنا و روش متفاوت فوق و تأمّل درباره خروجی آن‌ها به عهده شما...



#فقه_سنتی_

#فقه_جواهری_

شیوا حسینی

کانال نو اندیشی دینی کیان

20 Nov, 15:15


نقد و بررسی کتاب عصر سکولار اثر چارلز تیلور با موضوع:
«عصر سکولار، پایان دینداری؟!»

سخنرانان:
دکتر سید علیرضا بهشتی 00:00
دکتر حسین هوشمند 39:31

انجمن اندیشه و قلم

@hosseinhoushmand1

کانال نو اندیشی دینی کیان

20 Nov, 15:02


📝 اخلاق و الحاد


دست‌كم 2500 سال است كه درباره نسبت اخلاق و دين بحث مي‌شود. احتمالا نخستين صورت‌بندي اين نسبت را سقراط ارايه كرد. در دادگاه از اثيفرو پرسيد: به من بگو: چون كاري خوب است، خدايان بدان فرمان مي‌دهند يا چون خدايان به آن كار فرمان مي‌دهند، آن كار خوب مي‌شود؟ هر پاسخي كه اثيفرو مي‌داد يك گرفتاري درست مي‌كرد.
اگر مي‌گفت كه چون كاري خوب است، خدا هم به آن فرمان مي‌دهد، سقراط مي‌گفت پس دين به چه دردي مي‌خورد؛ اگر هم مي‌گفت چون خدايان به كاري فرمان ‌دهند، آن كار خوب مي‌شود، سقراط باز پاسخ مي‌داد كه چرا خودِ خدايان اينقدر اختلاف‌نظر دارند و در نتيجه به گفته سقراط: «يك چيز در آن واحد هم محبوب خدايان است و هم منفور آنان.» وانگهي درباره آدم‌هايي كه رسما مي‌گويند بي‌دين هستند و با اين حال به اخلاق باور دارند چه مي‌توان گفت.
اين پرسش به شكل دقيق‌تري در فرهنگ اسلامي، در قالب مناقشه حسن و قبح عقلي و شرعي، و همچنين در سنت مسيحي، به صورت بحث قانون طبيعي و نظريه امر الهي، ادامه يافت و كتاب‌ها در آن باب نوشته شد و مي‌شود. يكي از تازه‌ترين كتاب‌ها در اين زمينه كتاب اخلاق و دين (2016) هري جي. گنسلر است كه اخيرا متن انگليسي آن را خواندم و فرصت نشد كه با ترجمه فارسي آن (ترجمه ایمان عباس‌نژاد، تهران، نشر كرگدن، 1402) مقايسه مختصري كنم. سال‌هاست كه موضوع دين و اخلاق را در مقطع دكتري تدريس مي‌كنم و كمابيش آثاري را كه در اين زمينه منتشر مي‌شود مي‌بينم و مي‌خوانم. اين كتاب از جهات مختلفي نظرم را جلب كرد. نخست سبك آموزشي آن است. گنسلر، كه معلم خوبي بوده، كوشيده است تا جاي ممكن مطالب فني بحث را ساده كند و گرچه اين كار، گاه مايه كشدار شدن بحث و تكرار شده است، در مجموع بحث را شفاف و روشن ساخته است. دومين وجه قابل‌توجه كتاب تأكيد و تكيه نويسنده بر نظريه تكامل است. خيلي راحت و بي‌دغدغه، گنسلر نظريه تكامل را مي‌پذيرد و از آن در جهت تأييد قانون طبيعي در اخلاق ياري مي‌گيرد.

اما سومين و به نظرم مهم‌ترين جنبه اين كتاب، آن بود كه نويسنده به‌سادگي پذيرفته است كه ملحدان و خداناباوران هم مي‌توانند نظام اخلاقي منسجمي داشته باشند. در زماني كه غالبا تصور مي‌شود، اخلاق در انحصار دينداران است، اين نگاه قابل‌تأمل است. در سنت ديني ما با آنكه به لحاظ نظري به حسن و قبح عقلي و اخلاقي باور داريم، يعني بر اين نظر هستيم كه اخلاق مستقل از دين و گاه مقدم بر آن است، اما عملا چنان فرهنگ مسلطي بر جامعه معاصر ما حاكم شده است كه گويي كل اخلاق و تفكر اخلاقي بر دين استوار است. اين نگاه افزون بر اشكالات جدي نظري، به لحاظ عملي هم مشكلاتي خواهد داشت كه مهم‌ترين آنها اين است كه كافي است نسل جديد به دين پشت كند تا باورهاي اخلاقي و هنجارهاي درست و نادرست مبتني بر دين هم يكسره فرو بريزد.

در اين جا گنسلر به‌دقت از بدفهمي رايج درباره اخلاق خداناباوران بحث مي‌كند و نشان مي‌دهد كه مي‌توان منطقا خداناباوري و اخلاق را با هم داشت. با اين همه، تأكيد مي‌كند كه غنا و سرشاري اخلاق با خداباوري ممكن مي‌شود و فضايل الهياتي هستند كه فضايل اخلاقي را به كمال مي‌رسانند. از اين منظر، هم خداباوران و هم خداناباوران عقايد پايه‌اي مشتركي دارند. اما دين مي‌تواند اخلاق را عميقا فربه كند و بارور گرداند. نكته قابل توجه آنكه نويسنده كتاب هم دانشگاهي است و هم كشيش است، اما فهم درستي از دنياي جديد و خداناباوري دارد و به انكار و تجاهل روي نمي‌آورد و مي‌كوشد حق بحث را ادا كند.

سيدحسن اسلامي اردكاني
ستون #در_ستایش_جزییات / صفحه آخر روزنامه اعتماد، چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۳

کانال نو اندیشی دینی کیان

19 Nov, 13:01


🎥 مایکل سندل، استاد دانشگاه هاروارد:‌چرا دونالد ترامپ در انتخابات پیروز شد؟👇👇

👈 مایکل سندل یکی از سه فیلسوف بزرگ باهمادگرا-با هسمتان گرای جهان است و کتاب های بسیاری در نقد لیبرالیسم نوشته است.

سندل در اینجا در مورد دو قطبی‌سازی که به مبارزات انتخاباتی ترامپ دامن زد و شکست دموکرات‌ها در معرفی خود به عنوان حزبِ تداوم گذشته بحث کند. سندل می گوید برای درک علل پیروزی ترامپ، ابتدا باید نارضایتی را که باعث پیروزی دونالد ترامپ شد، درک کنیم.

https://t.me/ganji_akbar

کانال نو اندیشی دینی کیان

19 Nov, 12:49


شگفتانۀ صادق (ع)

امیر ترکاشوند ۱۴۰۳/۰۸/۲۹


این سخن امام جعفر صادق به قدری انسانی، زیبا و در راستای درک کنش‌ها و رفتارهای متفاوت آحاد بشری است که چاره‌ای جز ترجمۀ مو به موی آن ندیدم:

《اگر مردم پی می‌بردند که خدای تعالی چگونه آنان را [گوناگون و در مراتب شخصیتی و استعدادیِ متفاوت] آفریده است در این صورت هیچ‌کس، دیگری را سرزنش و ملامت نمی‌کرد [زیرا اگر او هم مانند آن یکی آفریده شده بود همان کارِ سرزنش‌آمیز را می‌کرد]. خدا جزءها (مشخصه‌ها، فاکتورها، استعدادها، توانایی‌ها)یی را آفرید و آن را به ۴۹ جزء رساند و هر جزء را نیز به ده بخش کوچکتر تقسیم کرد سپس آن اجزاء [که با زیرمجموعه‌های فرعی‌اش ۴۹۰ جزء می‌شود] را میان خلق تقسیم کرد: در یکی فقط یک‌دهمِ جزء را قرار داد و در دیگری فقط دو دهمِ جزء را تا [بلکه؟] برسد به یک جزء کامل؛ و در دیگری یک جزء و یک‌دهمِ جزء و در آن یکی یک جزء و دو دهمِ جزء و در سومی یک جزء و سه‌دهمِ جزء قرار داد تا برسد به آن وسیله به دو جزء تمام؛ سپس به همین ترتیب به رفیع‌ترین‌شان ۴۹ جزء [تمام و کمال] رسید. بنابراین کسی که بیش از یک‌دهمِ جزء در او تعبیه نشده، طبیعتاً قادر نیست همانند کسی باشد که دارای دو دهمِ جزء است! همچنین واجدِ دو دهمِ جزء همانند واجد سه‌دهمِ جزء نیست. نیز کسی که یک جزء کامل را دارد طبیعتاً نمی‌تواند همانند کسی که دارای دو جزء کامل است باشد. اگر مردم می‌دانستند که خدا انسان‌ها را به این ترتیب [ِ متنوع و متفاوت] خلق کرده، در آن صورت هیچ‌کس دیگری را به باد سرزنش نمی‌گرفت》:

سمعت أباعبدالله يقول لو علم الناس كيف خلق الله تبارك وتعالى هذا الخلق لم يلم أحد أحدا ـ فقلت أصلحك الله فكيف ذاك فقال إن الله تبارك وتعالى خلق أجزاء بلغ بها تسعة وأربعين جزءا ثم جعل الأجزاء أعشارا فجعل الجزء عشرة أعشار ثم قسمه بين الخلق فجعل في رجل عشر جزء وفي آخر عشري جزء حتى بلغ به جزءا تاما وفي آخر جزءا وعشر جزء وآخر جزءا وعشري جزء وآخر جزءا وثلاثة أعشار جزء حتى بلغ به جزءين تامين ثم بحساب ذلك حتى بلغ بأرفعهم تسعة وأربعين جزءا فمن لم يجعل فيه إلا عشر جزء ـ لم يقدر على أن يكون مثل صاحب العشرين وكذلك صاحب العشرين لا يكون مثل صاحب الثلاثة الأعشار وكذلك من تم له جزء لا يقدر على أن يكون مثل صاحب الجزءين ولو علم الناس أن الله عز وجل خلق هذا الخلق على هذا لم يلم أحد أحدا
(کافی کلینی چاپ اسلامیه ج۲ ص۴۴ ح ۱)

عیب کسان منگر و احسان خویش

این یادداشت را صمیمانه به خوانندگان کانال بازنگری تقدیم می‌کنم.
https://t.me/baznegari/1497

کانال نو اندیشی دینی کیان

18 Nov, 18:41


⚫️دعا و نیایش می‌توانند تأثیر قابل‌توجهی بر شادی و سلامت روانی و معنوی داشته باشند. اگرچه تجربیات افراد ممکن است بر اساس باورهای شخصی، زمینه‌های فرهنگی و سنت‌های دینی متفاوت باشد، اما تحقیقات و شواهد تجربی چندین مزیت کلیدی را برجسته می‌کنند:


1️⃣ فواید احساسی و روان‌شناختی
♦️کاهش استرس:
🔸 دعا و نیایش اغلب احساس آرامش و آسودگی را به همراه دارند، سطح کورتیزول را کاهش می‌دهند و استرس را تسکین می‌بخشند.
🔸دعای متمرکز، مشابه مدیتیشن یا ذهن‌آگاهی عمل کرده و ذهن را آرام کرده و حس آرامش درونی را تقویت می‌کند.

♦️ بهبود تنظیم هیجانی:
🔸بیان شکرگزاری، امید یا طلب بخشش از طریق دعا می‌تواند به افراد در پردازش و تنظیم بهتر احساسات کمک کند.
🔸 این عمل راهی سازنده برای تخلیه احساسات منفی مانند خشم، ترس یا غم فراهم می‌کند.

♦️ افزایش مثبت‌اندیشی و تاب‌آوری:
🔸دعا برای هدایت یا اقرار به نیرویی برتر، حتی در زمان‌های سخت، خوش‌بینی و امید را تقویت می‌کند.
🔸دعاهای منظم می‌توانند تاب‌آوری را با ایجاد حس معنا و هدف در زندگی تقویت کنند و به افراد کمک کنند بهتر با مشکلات مقابله کنند.


2️⃣ فواید اجتماعی و روابط بین‌فردی
♦️ تقویت روابط:
🔸 دعا برای شفاعت (مانند دعا برای عزیزان) می‌توانند احساس ارتباط و همدلی با دیگران را تقویت کنند.
🔸دعاهای جمعی یا آیین‌های مشترک می‌توانند حس تعلق و حمایت اجتماعی ایجاد کنند.

♦️ حل تعارض:
🔸دعا می‌تواند بخشش و درک متقابل را تشویق کند، کینه را کاهش دهد و روابط بین‌فردی سالم‌تری را ارتقا دهد.


3️⃣ فواید معنوی و وجودی
♦️ایجاد حس معنا‌داری و هدف‌مندی:
🔸دعا اغلب شامل تأمل در هدف زندگی است و حس همسویی با ارزش‌ها و اهداف فرد را تقویت می‌کند.
🔸ایمان به نیرویی برتر یا طرحی الهی می‌تواند دیدگاهی آرامش‌بخش نسبت به عدم قطعیت‌های زندگی ارائه دهد.

♦️ تقویت ایمان و امید:
🔸دعا اعتماد به مداخله الهی را تقویت کرده و در زمان‌های دشوار امید را زنده نگه می‌دارد.
🔸اعمال مبتنی بر ایمان اغلب ترس‌های وجودی مانند اضطراب مرگ یا شکست را کاهش می‌دهند.


4️⃣ فواید جسمی
♦️ بهبود نتایج سلامت:
🔸مطالعات نشان می‌دهند که دعاهای منظم با کاهش فشار خون، بهبود عملکرد سیستم ایمنی و سلامت کلی بهتر مرتبط هستند.
🔸اثرات کاهش استرس ناشی از دعا به بهبود خواب و بهبود از بیماری کمک می‌کند.

♦️ تقویت عادات سالم:
🔸اعمال معنوی اغلب خودکنترلی و انتخاب سبک زندگی سالم‌تر را تشویق می‌کنند که تأثیر مثبتی بر سلامت بلندمدت دارند.


5️⃣ اثرات شناختی و عصبی
♦️ تمرکز و وضوح ذهنی:
🔸دعا نیازمند توجه و قصد است که تمرکز شناختی و خودآگاهی را افزایش می‌دهد.
🔸مطالعات تصویربرداری مغزی نشان می‌دهند که دعا نواحی مغزی مرتبط با همدلی، شفقت و حافظه را فعال می‌کند.

♦️ افزایش حس کنترل:
🔸دعا به افراد این حس را می‌دهد که به‌طور فعال با چالش‌های خود مواجه می‌شوند، حتی در شرایطی که خارج از کنترل آن‌هاست.


6️⃣ محدودیت‌های بالقوه
با وجود مزایای گسترده دعا، برخی نکات قابل توجه‌اند:
♦️وابستگی: اتکای بیش از حد به دعا بدون انجام اقدامات عملی ممکن است توانایی حل مسئله را محدود کند.
♦️پریشانی معنوی: در برخی موارد، دعاهای بی‌پاسخ یا شک‌های معنوی ممکن است به ناامیدی یا احساس ترک شدن منجر شوند.


🟣نتیجه‌گیری
دعا و نیایش ابزارهایی عمیق برای افزایش شادی و سلامت هستند که با تقویت ثبات احساسی، ایجاد تاب‌آوری و فراهم کردن حس معنا، نقش مؤثری در زندگی ایفا می‌کنند. این اعمال نه‌تنها به‌عنوان یک تمرین معنوی بلکه به‌عنوان یک منبع روان‌شناختی و اجتماعی به افراد کمک می‌کنند تا پیچیدگی‌های زندگی را با آرامش و رضایت بیشتری پشت سر بگذارند.

✍️ دکتر جواد حیدری (نویسنده و مدرس و مترجم در حوزۀ فلسفه و اندیشۀ سیاسی)

@irajrezaie

کانال نو اندیشی دینی کیان

18 Nov, 18:17


࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅
بزرگ‌داشتی برایِ

"مرحوم احمد قابل که از قبیله‌ی عاشقان بود"

«عصر گفتگوی آذرماه»

با حضور استاد، آیت‌الله دکتر سیدمحمدعلی ایازی

پنج‌شنبه یکم آذر ۱۴۰۳
ساعت ۷ شب


࿐ྀུ༅࿇༅═‎┅

📚  کتابخانه تخصصی قرآنی اشراق


 

کانال نو اندیشی دینی کیان

18 Nov, 17:46


💥خبر: متن پیام ویدئویی ظریف به یهودیان جهان

👈 #محم_جواد_ظریف با انتشار ویدیویی خطاب به یهودیان جهان صهیونیسم را ناقض ۱۰فرمان خواند و از آنها خواست آیین ابراهیمی یهودیت را از شرّ تحریف و جعل و تجاوز و تبعیض نژادی و قتل عام صهیونیستی برهانند.

▪️متن کامل ترجمهٔ فارسیِ این پیامِ ویدیویی در ادامه می‌آید:

سلام / شالوم.

سلام و صلح و دوستی نثار همه‌ی آزادی‌خواهان و عدالت‌طلبان جهان، از هر کیش و قوم و زبان. درود بر پیروان همه‌ی ادیان، همه‌ی ابراهیمیان، به هر آیین و باور و قوم و زبان. شالوم بر هم‌میهنان یهودی و همه‌ی پیروان حضرت موسی، در سراسر جهان.

من با نام خداوند واحد مهربان‌مان آغاز می‌کنم: نامی که بیش از هر زمان، به یادآوری آن نیاز داریم تا از گسترش جنگ و کشتار و غارت و تجاوز جلوگیری کنیم.

من به عنوان شهروندی از ملتی کهن با تاریخی سرشار از کثرت‌پذیری و انسان‌دوستی با شما یهودیان جهان سخن می‌گویم. ملت من بیش از دو هزار سال، نماد هم‌زیستی احترام‌آمیز میان مؤمنان ادیان گوناگون و حاملان فرهنگ‌های متنوع و حامیان ارزش‌ها و آرمان‌های متکثر بشری، از اقوام و نژادهای مختلف و زبان‌ها و گویش‌های پرشمار بوده است. حمایت از ستمدیدگان و آوارگان و پناهجویان و گریختگان از قتل عام، صفت تاریخی این ملت بزرگ و پرافتخار بوده است، چه این مظلومان، یهودیان زیر ستم بابلیان حدود ۲۶۰۰ سال پیش بوده باشند، چه یهودیان رانده‌شده از خانه و کاشانه که در خلال دومین جنگ جهان‌گیر در گریز از نازیسم و فاشیسم آواره شده بودند، چه افغانستانیان مهاجر و پناهنده از شر اشغال‌گران خارجی، و چه فلسطینیان و لبنانیان و سوریان فراری از تجاوز و آپارتاید.

ما ایرانیان در سراسر تاریخ به دنبال صلح بوده‌ایم ولی در پاسداری از وطن کوتاهی نکرده‌ایم، متجاوزان و اشغالگران را درون فرهنگ خود هضم و جذب کرده‌ایم، و هرگز از حمایت ستمدیدگان باز ننشسته‌ایم.

حدود یک دهه پیش، من افتخار داشتم تا در دستاورد بی‌بدیل دیپلماسی چندجانبه برای پایان دادن به بحرانی ساختگی درباره‌ی برنامه‌ی صلح‌آمیز هسته‌ای ایران سهیم باشم. ولی نتانیاهو که خود در جعل این بحران ساختگی نقش داشت، «مأموریت تاریخی» خود را جلوگیری از این توافق هسته‌ای و بر هم زدن آن تعریف کرد: توافقی که می‌توانست تضمین کند آن گرگی که این چوپان دروغگو مدام فریاد می‌زد آمده است، هرگز نمی‌آید.

آن توافق می‌توانست مبنایی برای دوره‌ی نوینی از صلح و آرامش و همکاری منطقه‌ای و رهایی منطقه از تهدید و تقابل و تنش‌های فزاینده باشد. ولی دیری نپایید که کوشش‌های شیطانی نتانیاهو و شرکای صهیونیست و تندرو او نتیجه داد و این فرصت تاریخی از دولت‌ها و مردم منطقه سلب شد؛ ایشان بودند که در جانب نادرست تاریخ ایستادند.

اکنون نتانیاهو و رژیم او، در کنار حامیان غربی‌اش، بار دیگر در جانب نادرست تاریخ ایستاده‌اند و ماشین آدم‌کشی و ویرانی را در منطقه راه انداخته‌اند، و در این هجوم نسل‌کشانه، با کشتار و جنایت علیه بشریت، خون پنجاه‌‌هزار شهروند عادی ازجمله ده‌هزار کودک را ریخته‌اند. ولی مقاومت دربرابر اشغال با قتل کودکان و حتی رهبران مقاومت نمی‌میرد.

اطمینان دارم که از نظر همه انسان‌ها با مذهب و تبار یهودی، رژیمی تروریستی که کارنامه‌ای جز ملغمه‌ای از تبعیض نژادی،‌ نسل‌کشی، غصب و غارت و خشونت سازمان‌یافته ندارد، نمی‌تواند نماینده‌ی آیین آسمانی و ابراهیمی یهود، که نزد همه‌ی ما محترم است، باشد. بلکه‌، این رژیم و اعمالش تجسم تاریکی‌های نازیسم و فاشیسم است.

دوستان گرامی، خواهران و برادران،

صهیونیسم مهاجم چیزی نیست جز حرکتی سکولار و تجاوزگر که با فریبکاری از یهودیت برای بسط نقشه‌ی استعمارگرانه و نژادپرستانه‌اش، سوء‌استفاده می‌کند. این رژیم از یاد و نام و خون و جان قربانیان هولوکاست در جنگ جهانی دوم، سوءاستفاده می‌کند، در صورتی که صهیونیسم چیزی جز نژادپرستی، ملت‌گرایی جنون‌آمیز، تبعیض نژادی، و نفرت‌پراکنی علیه دیگر ملت‌ها و ادیان نیست.  صهیونیست‌ها به‌دروغ خود را نماینده و پناهگاه یهودیان جهان وانمود می‌کنند، در حالی که در عمل، بزرگترین دشمن اعتبار و امنیت آنان هستند.

🔅متن کامل پیام ظریف را در لینک زیر بخوانید:

https://ensafnews.com/560734

کانال نو اندیشی دینی کیان

18 Nov, 17:40


🔴 پیام محمدجواد ظریف #به_یهودیان_جهان

محمدجواد ظریف با انتشار ویدیویی خطاب به یهودیان جهان صهیونیسم را ناقض ۱۰ فرمان خواند و از آنها خواست آیین ابراهیمی یهودیت را از شرّ تحریف و جعل و تجاوز و تبعیض نژادی و قتل عام صهیونیستی برهانند. 

👈🏻 متن کامل ترجمهٔ فارسی پیام

🆔 t.me/css_govir
🆔 instagram.com/css.ir

کانال نو اندیشی دینی کیان

18 Nov, 12:31


🟢نشست‌های علمی شرح نهج البلاغه
                   با موضوع :

📚اسلام علوی درتقابل بااسلام اموی

متن جلسه دوم ۳ آبان ماه :

♦️ضرورت باز شناسی اسلام علوی از اسلام اموی


@mohammadsorooshmahallati

کانال نو اندیشی دینی کیان

18 Nov, 07:57


خطرات گسترش شبه‌علم

در این مصاحبه با روزنامه هم‌میهن از گسترش خطرات شبه‌علم در جامعه، به ویژه در نهادهای علمی سخن گفته شده است؛

از مصادیق شبه‌علم و راه‌های مقابله با آن مطالبی می‌خوانید؛

و اینکه در مقابله با شبه‌علم‌ها، چرا آموزش تفکر نقاد در مدارس و دانشگاه‌ها مقدم بر آموزش فلسفه‌ی علم است.

همچنين از اینکه چگونه می‌توان به معنایی علمی "پزشکی ایرانی" داشت و مانع هدر رفتن انرژی در بخش‌های شبه‌علمی شد.

https://hammihanonline.ir/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D9%81%D8%B1%D9%87%D9%86%DA%AF-27/26151-%D8%A2%D9%85%D9%88%D8%B2%D8%B4-%D8%AA%D9%81%DA%A9%D8%B1-%D9%86%D9%82%D8%A7%D8%AF-%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D8%AF-%D8%A7%D8%B2-%D8%AF%D8%A8%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%B4%D8%B1%D9%88%D8%B9-%D8%B4%D9%88%D8%AF

هادی صمدی
@evophilosophy

کانال نو اندیشی دینی کیان

17 Nov, 16:17


📌 کتاب‌ خواندن پیشرفت اقتصادی نمی‌آورد!


📖شما بسیار شنیده‌اید که ایرانیان کم کتاب می‌خوانند و تا وقتی جامعه با کتاب خواندن رشد فکری نکند، توسعه نمی‌یابد. صرف‌نظر از این‌که ما در مقایسه با بقیه مردم دنیا کم کتاب می‌خوانیم یا نمی‌خوانیم، کتاب خواندن درمان توسعه‌نیافتگی ما نیست. توضیح می‌دهم که کتاب را به دلیل دیگری باید خواند و بقیه جوامع هم با کتاب خواندن عموم مردم توسعه نیافته‌اند. بگذارید اول داستانی را خلاصه بگویم.

🍥 «یو هوآ» نویسنده مشهور چینی (متولد 1960) در فصل دوم کتاب «چین در ده کلمه» می‌نویسد: «از آن‌جا که در زمانه و مکانی بزرگ شدم که کتاب وجود نداشت ... گاردهای سرخ بخش عمده‌ای از کتاب‌ها کتابخانه را در کتاب‌سوزان‌ها آتش زده بودند ... در خانه ما ده دوازده جلد کتاب پزشکی پدر و مادرم ... مجموعه چهارجلدی منتخب آثار مائو و کتاب سرخ کوچک بود که برگزیده گفته‌های مائو بود... تمام تلاشم برای یافتن کتاب بیرون از خانه بی‌نتیجه ماند... در سال 1977 دوران انقلاب فرهنگی گذشته بود ... به هر نفر تنها یک کوپن می‌دادند و با هر کوپن فقط می‌شد دو جلد کتاب خرید ... بعد از سی سال از چین بدون کتاب به چین امروز رسیده‌ایم که کتاب بیشتر از کتاب‌خوان متقاضی وجود دارد. ... در گذشته کتابی برای خرید نبود.» (صص. 70-49)

🍥 انقلاب چین سال 1949 به پیروزی رسید، از سال 1966 انقلاب فرهنگی چین آغاز شد که طی آن تا سال 1976 به مدت ده سال، بسیاری از منابع و آثار فرهنگ چین نابود شد، و به قول یو هوآ، عصری بود که کتاب وجود نداشت. چین از 1949 تا عصر اصلاحات به مدت سی سال، عصر بی‌کتاب را طی کرد. یک نسل فقط با چهار کتاب نوشته‌های مائو و کتاب سرخ کوچک (برگزیده نوشته‌های مائو) که کسی نمی‌خواند و فقط برای نمایش یا شعار سیاسی دادن بود، زندگی گذراند.

🍥 چگونه چینی که کتاب نمی‌خواند، به یکباره از ابتدای دهه 1980، چهار سال بعد از مائو، در مسیر اصلاحات قرار گرفت؟ مردم به یکباره کتاب‌خوان شدند؟ نه، منطق بازی سیاست و اقتصاد تغییر کرد. مردم برای کار کردن در کارخانه‌ها، کارآفرینان برای تولید، و کشاورزان برای باانگیزه کار کردن به کتاب خواندن احتیاج نداشتند. روابط مردم با حکومت عوض شد.

🍥 عموم مردم انگلستان موقع انقلاب صنعتی هم کتاب نمی‌خواندند، مردم کره جنوبی اوایل دهه 1960 تا اواسط دهه 1980 – زمانی که کره ظرف بیست‌وپنج سال کشوری صنعتی شد – هم کتاب‌خوان نبودند. مردم ویتنام، اندونزی، بنگلادش و هندوستان هم که در بیست سال گذشته رشد اقتصادی زیادی داشته‌اند هم کتاب‌خوان‌های قهاری نبوده و نیستند.

🍥 کتاب خواندن عموم مردم، علت توسعه و رشد اقتصادی نبوده و نمی‌شود. عموم مردم کتاب را به دلایل دیگری می‌توانند بخوانند: برای سرگرمی، برای لذت خواندن، برای یاد گرفتن سلوک شخصی، برای غنی‌سازی تجربه انسانی، برای انسان‌تر شدن و کسب ظرفیت مشارکت در تجربه بشری، برای کسب تجربه معنوی، و به همین دلیل است که داستان و رمان در صدر خواندنی‌های مردم جهان است. داستان و رمان هم روی توسعه و رشد اقتصادی اثر ندارند.
من معتقدم وقتی مردم کشورها به رفاه و وضع اقتصادی بهتری برسند، بیشتر کتاب می‌خوانند؛ نه برعکس. کتاب‌ نخواندن عموم مردم را عامل توسعه‌نیافتگی معرفی کردن، آدرس غلط دادن است.

🍥 مردم هر قدر هم کتاب بخوانند، تا ماهیت روابط مردم و حاکمیت، قواعد حاکم بر اقتصاد و سیاست و جنس حکمرانی عوض نشود، توسعه رخ نمی‌دهد.

🍥 کتاب خواندن در درازمدت ممکن است مردمانی خلق کند که زندگی فرهنگی‌تر، انتخاب‌های بهتر یا مقاومت بیشتری در برابر حکمرانی نادرست داشته باشند، اما مسیر از کتاب خواندن به توسعه، نه مستقیم است نه حتی میان‌مدت.

🍥 آیا کتاب خواندن به کلی بی‌حاصل است؟ ابداً، کتاب خواندن برای بسط تخصص فردی – بالاخص برای انسان‌هایی که جنس کارشان علمی و تخصصی است – و برای عموم مردم در جهت داشتن تجربه انسانی و غنی، ضروری است. کتاب، در کنار سایر عوامل، از جمله جامعه‌ای با سطح مناسبی از رفاه و عدالت، به انسانی‌تر زیستن کمک می‌کند؛ ولی توسعه‌نیافتگی را نمی‌توان به عهده تقصیر مردم در کتاب نخواندن گذاشت، و از کتاب خواندن عموم مردم هم نمی‌توان انتظار توسعه‌یافتگی داشت.


📝 دکتر محمد فاضلی

📖توضیح: یو هوآ. (1395) چین در 10 کلمه. ترجمه سعید مقدم. نشر مرکز. (کتاب خیلی خواندنی است.)
#عصراندیشه

کانال نو اندیشی دینی کیان

17 Nov, 11:07


🎯 آیا می‌توان در اینترنت به معنویت دست یافت؟
— الگوریتم‌های سرگرمی‌ساز برای کار با دانش باستانی حاصل از متون و فضاهای مقدس طراحی نشده‌اند


📍احساس می‌کنید در دنیای اطرافتان همه‌چیز بیش از حد مادی و سطحی شده است؟ به ژرف‌اندیشی و خودکاوی و معنویت علاقه دارید؟ راهش ساده است: با چند جستجو، می‌توانید انواع و اقسامی از برنامه‌های آموزشی یا تمرین‌ها و سخنرانی‌های معنوی پیدا کنید که گام به گام با شما همراه شوند. در عصر اینترنت، همه‌چیز فقط به اندازۀ چند کلیک از شما فاصله دارد. راس سیمونینی، موسیقی‌دان و روزنامه‌نگار آمریکایی، چندی پیش تصمیم گرفت تا با جدیت تمام یک دورۀ آموزشی یوگا را به صورت آنلاین تجربه کند، اما ماجرا پیچیده‌تر از آن بود که در ابتدا فکر می‌کرد.


🔖  ۱۷۱۱ کلمه
زمان مطالعه: ۸ دقيقه
                                       
📌 ادامۀ مطلب را در لینک زیر بخوانید:

B2n.ir/e86156

کانال نو اندیشی دینی کیان

17 Nov, 02:52


https://youtu.be/HzUGkA_E878

کانال نو اندیشی دینی کیان

17 Nov, 02:49


🎙فایل صوتی

◾️▪️بمناسبت چهارمین سالگرد درگذشت حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر داود فیرحی▪️◾️

رونمایی از آثار تازه منتشر شده با حضور:

▫️محمد اسفندیاری
▫️علی مهجور
▫️سیدصادق حقیقت
▫️اکبر محمدی

در تاریخ پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ توسط پژوهشکده اندیشه دینی معاصر در قم برگزار گردید.

https://t.me/andishedinimoaser

کانال نو اندیشی دینی کیان

16 Nov, 18:07


📚 به مناسبت هفته کتاب

«ده کتاب تأثیرگذار در زندگی‌ِ استاد ملکیان»

@MalekianMedia
http://neekman.ir

کانال نو اندیشی دینی کیان

16 Nov, 16:26


به روایت ایوان، اسقف اعظم در ادامه به مسیح می‌گوید: «تو همه اختیاراتِ خودت را به پاپ تفویض کرده‌ای و اکنون همهٔ قدرت در دست پاپ است و هیچ نیازی بدان نبود که تو به اینجا بیایی و باعث ناراحتی ما شوی.»

طنزِ تلخی در این مونولوگ موج می‌زند. مفتّش اعظم به مسیح می‌گوید تو تمام اختیاراتت را به پاپ تفویض کردی. برای چه دوباره آمدی؟ با آمدنت جای ما را تنگ کرده، منزلت و معیشت و منافع ما را مختل کرده و به خطر انداخته‌ای. سپس مسیح را تهدید می‌کند که اگر بمانی، ترا فردا نظیر سایر مرتدان خواهم سوزاند. در روایتِ تکان‌دهندهٔ داستایفسکی از قول ایوان، مسیح تماماً ساکت است و نظاره گر.

نهایتاً مفتّش اعظم، پس از مونولوگی طولانی خاموش می‌شود. او «در انتظار پاسخ زندانی {مسیح} می‌ماند. این سکوت برای او بسی دردناک است. او مشاهده کرده بود که زندانی به سخنان او گوش می‌دهد و در عین حال با نگاه نافذ و ملایمی به او می‌نگرد بدون اینکه بخواهد به او پاسخی بدهد. پیرمرد مایل بود که زندانی به او چیزی بگوید حتی اگر سخنان او تلخ و دشوار باشد. اما ناگهان زندانی به آرامی نزدیک پیرمرد می‌شود و لبان بی خون او را می‌بوسد. این است تنها جواب او! پیرمرد به لرزه می‌افتد… به طرف در پیش می‌رود، آن را باز می‌کند و به زندانی روی آورده می‌گوید: برو و دیگر باز نگرد هرگز! زندانی غرق در تاریکی شهر می‌شود و ناپدید می‌گردد.» روایتِ ایوان از آنچه میان اسقف اعظم و مسیح می‌گذرد، تراژیک و عافیت سوز است و رنج امحاء ناپذیر ناشی از مواجههٔ با شرور و استیصالی را که در فضا موج می‌زند، به تصویر می‌کشد. حتی مسیح هم نمی‌تواند مانع از مرتد سوزی شود و از حجم رنجِ بی امان مردمان بکاهد. مسیح دین و آئینی آورده، حال کسانی به اسم او و تحت لوای آموزه‌هایش، نهاد رسمی دیانت را تأسیس کرده، بر صدر نشسته، خیمه و خرگاهی فراهم کرده، منافع معیشتی و موقعیّتیِ بسیار می‌برند، خلایق را آزار و اذیت می‌کنند؛ اکنون خدا را هم بنده نیستند، وقعی به حضور مسیح نمی‌نهند و حتی او را به سوزاندن تهدید می‌کنند. مسیح هم نمی‌تواند نقطهٔ پایانی بر این رنج عیان و عریان بگذارد... می‌توان روایت تکان دهندهٔ داستایفسکی را اینگونه فهمید که رنج ناشی از مواجههٔ با شرور انسانی تمامی ندارد و به انحاء گوناگون در می‌رسد. شرّی که اینجا اسقف اعظم از طریق مرتد سوزی ایجاد می‌کند؛ یادآور سنّت سیئهٔ انکیزیسیونی است که جوردانو برونو و امثال او را در آتش جهالت و منفعت خود سوزاند و خاکستر کرد. طنز تلخ ماجرا این است که مسیح هم نمی‌تواند از این بلیّهٔ عام و شرّ مجسم جلوگیری کند و زورش به اسقف اعظم نمی‌رسد. از اینرو، رفتن را بر ماندن ترجیح می‌دهد و در تاریکی شب ناپدید می‌شود. اسقف هم به کار و بار محنت زای خود ادامه می‌دهد؛ کار و باری که رنج امحاءناپذیرِ ناشی از مواجههٔ با شرورِ انسانی را به تصویر می‌کشد. » سروش دباغ

کانال نو اندیشی دینی کیان

16 Nov, 16:25


.

فقراتی از مقالۀ « داستایفسکی؛ سالک مدرنِ رنج اندیش» که چند هفته قبل انتشار یافت و در کتاب « در کشاکش رنج و معنا» گنجانده شده:

« دورهٔ قرون وسطی است؛ انکیزیسیون (تفتیش عقاید) بر صدر نشسته و مرتدها را به دلالت اسقف بزرگ می‌سوزانند. در همین حال و احوال است که مسیح ظهور می‌کند و پس از سیزده قرن سر بر می‌آورد. در این فقرات درخشانِ رمان، داستایفسکی از منظر الاهیاتی-اگزیستانسیل رنج انسان را به نیکی به تصویر می‌کشد. مسیح ظهور کرده و افرادی به گرد او جمع می‌شوند. مسیح با لبخندی مشحون از مهر از میان جمعیت عبور می‌کند. مردم گِرد او جمع می‌شوند و از او می‌خواهند که مریضان را بسان گذشته شفا دهد. مسیح خود را معرفی نمی‌کند، اما همهٔ شواهد گواهی می‌دهد که او ظهور کرده است. ولوله‌ای در میان مردم افتاده که مسیح آمده است. با حضور او در میان جمعیتی که تابوتی را مشایعت می‌کنند و گفتن آهستهٔ چیزی، ناگهان دختر از میان تابوت برمی‌خیزد و می‌نشیند. جمعیت منقلب شده، فریاد می‌کشد و می‌گرید.

در همین هنگام است که مفتّش اعظم از جلوی کلیسا عبور می‌کند. پیرمردی نود ساله که امروز لباس مجللِ اسقفی خود را به تن ندارد؛ لباس را دیروز هنگام سوزانیدنِ مرتدان به تن کرده بود. او از دور همه چیز را به دقت می‌بیند و چهره در هم می‌کشد. به سربازان و نگهبانان دستور می‌دهد که مسیح را دستگیر کنند و به زندان ببرند. قدرت او آنقدر زیاد است و مردمان چنان از او حساب می‌برند که راه را برای پیش رفتن سربازان باز می‌کنند. نگهبانان مسیح را دستگیر کرده، در حجرهٔ تنگی در ساختمان کلیسا حبس می‌کنند.

شب هنگام است که مفتّش بزرگ درِ زندان را می‌گشاید در حالی که چراغی به دست دارد. لحظه‌ای در آستانهٔ در می‌ایستد. با دقت به صورت زندانی نگاه می‌کند. به او می‌گوید: «این تو هستی؟ خودت هستی؟» و پاسخی نمی‌شنود. مسیح ساکت است. اسقف ادامه می‌دهد: «پاسخ نده! خاموش شو! گذشته از این تو چه می‌توانی بگویی؟ خوب می‌دانم تو چه خواهی گفت؟ اما تو حق نداری بر آن چه که تاکنون گفته‌ای چیزی بیفزایی. چرا برای مزاحمت ما آمده‌ای؟ تو برای اذیت کردن ما آمده‌ای و خودت خوب می‌دانی. اما هیچ می‌دانی فردا چه خواهد شد؟ من نمی‌دانم تو که هستی و میل ندارم بدانم. نمی‌دانم آیا خودت هستی یا اینکه شبح توست؟ لیکن فردا تو را محکوم خواهم کرد و مانند منفورترین مرتدی تو را خواهم سوزانید و همین مردمی که امروز پاهای تو را می‌بوسیدند فردا به یک اشاره من خود هیزم به آتش خواهند ریخت! هیچ میدانی؟."

مسیح ساکت است و مفتّش اعظم را نگاه می‌کند. ..
👇👇👇

کانال نو اندیشی دینی کیان

16 Nov, 14:38


🟣فیرحی و خوانش دموکراتیک از اسلام
📝
#علی_میرموسوی 

🏷انسان ها را از نظر نسبت حیات آن‌ها با عمر طبیعی‌شان می‌توان به سه دسته تقسیم کرد:۱. با حیاتی کوتاه تر از عمر طبیعی ۲. با حیاتی همسان با عمر طبیعی ۳. با حیاتی ماندگار تر از عمر طبیعی. زنده یاد دکتر داود فیرحی از دسته اخیر بود و رمز ماندگاری او  افزون بر اخلاق و سیره والای وی، خدماتی است که در زندگی نسبتاً کوتاهش به ایران و  پیشرفت آگاهی و دانش ایرانیان کرد.

🏷فیرحی از اندک اندیشمندانی بود که در زندگی علمی و سیاسی خویش  پروژه مشخصی را دنبال می‌کرد. پروژه فکری او در مجموع ارائه خوانشی دموکراتیک از اسلام با تمرکز بر فقه بود. دغدغه او بیش از آن که دینی باشد، ملی بود و او نجات و توسعه ایران را در گرو تقویت چنین برداشتی می‌دانست. باور فیرحی به این خوانش به طور خلاصه بر مقدمات و پیش فرض های زیر استوار بود:

✔️۱. گذار به تجدد و دموکراسی در ایران از مسیر خوانشی دموکراتیک از اسلام و فقه می‌گذرد، همان گونه که تجدد غربی نیز ریشه های الهیاتی داشت.

✔️۲. نصوص و آموزه‌های دینی و شریعت اسلام ظرفیت چنین خوانشی را دارد.

✔️۳.اسلام تاریخی و سنت اسلامی در سایه ساختار اقتدار گرایانه قدرت و تعامل با آن، بیشتر به خوانش اقتدارگرایانه و غیر دموکراتیک از این نصوص مجال و فرصت ظهور داده‌اند، ولی این تنها خوانش ممکن نیست.

✔️۴. خوانش دموکراتیک از اسلام نیز سنتی نوپا دارد که از عصر مشروطه و در پرتو تلاش مجتهدان مشروطه خواه همچون آخوند خراسانی و نایینی شکل گرفته و در این راستا باید آن را بازخوانی و تقویت کرد.
۵. این خوانش در ایدئولوژی انقلاب اسلامی نیز جایگاهی با اهمیت داشت و اندیشه رهبر فقید آن را نیز می‌توان بر این اساس تفسیر کرد.

🏷فیرحی بر این اساس با دیدگاه ها و جریان‌های دیگر مرز بندی می‌کرد. او نخست در برابر جریانی قرار داشت که خوانشی اقتدارگرایانه از دین ارائه می کردند و به تعبیر وی جریان قدرت را یک سویه و از بالا به پایین می‌دانستند. او استبداد دینی را محصول این جریان می دانست و  تمام تلاش خود را برای رد و مبارزه با آن به کار گرفت. دومین جریان مقابل وی مخالفان سازگاری اسلام و دموکراسی بودند؛ کسانی که به تنش ذاتی بین دین و دموکراسی باور داشتند و تلاش برای جمع و سازگار کردن آن ها را بیهوده و پوچ می‌پنداشتند. در نهایت او با جریانی که  چنین خوانشی را برای گذار به دموکراسی در ایران لازم نمی دانست، نیز مخالف بود.

🏷موضوع رابطه و نسبت اسلام و دموکراسی از مسائل محوری اندیشه سیاسی معاصر ایران است. این مسئله از هنگام رویارویی و آشنایی با تجدد و شناسایی  استبداد به عنوان یکی از عوامل اصلی انحطاط و عقب ماندگی ایران، همواره مورد توجه و بحث بوده است. در این مدت ایده سازگاری اسلام با دموکراسی از سوی بسیاری اندیشمندان با دیدگاه های گوناگون طرح و تقویت شده است. اما این تلاش ها کمتر در چارچوب فقه و نگرش فقهی بود. ویژگی ممتاز  فیرحی این بود که کوشید بیشتر از این دیدگاه به بررسی موضوع  بپردازد.

🏷بی تردید برخی از پیش فرض ها و مقدماتی که اندیشه استاد فیرحی بر آن استوار بود، جای نقد و تشکیک دارد. برای مثال در سومین سالگرد درگذشت وی، پیش فرض اول را مورد نقد قرار دادم و بر خلاف وی استدلال کردم که گذار به دموکراسی در ایران از مسیر فقه عبور نمی‌کند و دموکراتیک شدن فقه بیش از آن که علت این گذار باشد، معلول آن خواهد بود. با وجود این نمی توان اهمیت خوانش دموکراتیک از اسلام را برای گذار از وضعیت کنونی انکار کرد. به ویژه به این دلیل که اقتدار گرایی دینی عامل اصلی این وضعیت است و چنین خوانشی  بی تردید می تواند در تضعیف و به حاشیه راندن آن موثر باشد.
@feirahi
🌐https://t.me/majmaqomh

کانال نو اندیشی دینی کیان

15 Nov, 19:42


🔸پوشه‌ی شنیداری نشست علمی «نقد و بررسی آراء و اندیشه‌ی سیاسی دکتر داود فیرحی»

سخنرانان:
دکتر جهانگیر معینی علمداری
دکتر مهدی فدایی مهربانی
دکتر احمد بستانی
دکتر محسن برهانی


دبیر نشست:
دکتر علی آردم

دور اول سخنرانی
04:35 دکتر محسن برهانی
22:36 دکتر احمد بستانی
42:03 دکتر مهدی فدایی مهربانی
01:03:45 دکتر جهانگیر معینی علمداری

دور دوم سخنرانی 01:21:59
دور سوم سخنرانی 02:13:55

چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳، خانه اندیشمندان علوم انسانی

@iranshenasi_ut

کانال نو اندیشی دینی کیان

09 Nov, 16:23


https://www.dinonline.com/44000/%D8%A8%DB%8C%DA%A9%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D9%86%D8%AC-%D9%85%D8%B9%D9%86%D8%A7/

کانال نو اندیشی دینی کیان

09 Nov, 16:12


📌در دوران «تراث سوزی مدرن» قرار داریم. مکاسب و رسایل باید با اطلاعات معاصر، ادبیات معاصر و مدیریت معاصر گفته شود.

📖ابوالقاسم علیدوست در بیست و ششمین اجلاسیه نشست دوره ای اساتید سطوح عالی و خارج حوزه علمیه قم:

🔹اساتید بزرگوار! ما در دوران «تراث سوزی مدرن» قرار داریم. زمانی صلاح الدین ایوبی به لبنان می رود؛ مطابق آنچه مرحوم چمران در کتاب لبنان می نویسد، کتابخانه های شیعه و تراث شیعه را می سوزاند؛ به نحوی که می گویند به مدت یک هفته آب حمام های لبنان در اثر سوزاندن این کتاب ها گرم بوده است؛ تا به گمان خود صلاح الدین ایوبی، مجاهدان اسلام از آن آب گرم، استفاده کنند. البته ممکن است قدری هم مبالغه در این کلام صورت گرفته باشد؛ ولی این مطلب در رابطه با او گفته شده است. ما هجوم ترکان را به کتابخانه بزرگ سامانیان داریم؛ هجوم سلطان محمود غزنوی به کتابخانه ری را داریم؛ هجوم اسکندر مقدونی و هجوم مغول ها را به کتابخانه ها داریم؛ اما اساتید بزرگ و ای عصاره حوزه، امروز ما با «تراث سوزی» مواجه هستیم.

🔹برخی از افراد، چنین تعبیر می کنند که روایات معتبر ما در کنار روایات نامعتبر، مانند انگشتری است در تلّی از زباله و این فقه و فقاهت، شمعی است که در حال خاموش شدن است. شما در این فضا قرار دارید. ای اساتید مکاسب! اگر رسیدید به امحاء کتب ضلال (بفرمایید «امواج ضلال») چرا که امروز با امواج ضلال مواجه هستیم. اگرچه درس های آزاد به دلایلی اولویت دارند؛ اما اگر بخواهیم درس های آزاد و غیر آن، تقویت بشود، باید توجه کنیم که در چه موقعیتی هستیم و باید چه کاری در این زمینه انجام دهیم.

🔹به بیان چند نکته می پردازم؛ نکته اول، آن است که باید به شاگردان آموخت که اصول فقه، اصول فهم و اصول اندیشیدن است و در اجتهاد بالمعنی الاعم (نه اجتهاد بالمعنی الاخص) به کار می آید. اگر می خواهید تا طلبه ها، به خصوص در درس آزاد تقویت بشوند، باید باور کنند دانشی که می آموزند، به کارشان می آید.

🔹نکته دوم تأکید به هنجارهای شناخته شده فقه و به تعبیر امام راحل، «فقه جواهری» است. فقه جواهری باید باور همه طلبه ها باشد. تأکید می کنم اگر می خواهید دروس تقویت بشوند، علاوه بر شرایط سخت افزارانه، باید نگاه نرم افزارانه هم لحاظ بشود.

🔹امروز با پدیده ای به نام «فقه معاصر» مواجهیم؛ این فقه، ادبیات خودش را دارد؛ من می دانم که ممکن است موجب نقد و یا سوء استفاده بشود؛ اما به هر حال عرض می کنم. موضوع «فقه معاصر» و «فقاهت معاصر» در این باره از اهمیت زیادی برخوردار است. نسخه ای که می خواهم عرض بکنم، نه وابسته به مدیریت محترم حوزه، نه شورای عالی، و نه جامعه مدرسین، حتی نه به مراجع بزرگوار، نه وابسته به رهبری معظم انقلاب است؛ بلکه به شما اساتید مربوط است و این بار بر دوش شما اساتید است. باید بحث ها را زنده کرد. یعنی اگر مکاسب گفته می شود، باید مکاسب معاصر گفته بشود. اگر اصول گفته می شود، اگر فقه گفته می شود، رعایت معاصریت آن هم بشود. اما فقه معاصر، یک گفتمان و رویکرد معاصر می خواهد. با هر رویکردی و با هر گفتمانی نمی شود دم از فقه معاصر و مسائل معاصر بزنیم؛ بلکه برای این کار لازم است اطلاعات و ادبیات و مدیریت معاصر داشته باشیم.

🔹پیشنهاد مشخص من، امتداد موضوع این نشست است در نشست های کوچکتر و محدودتر. باید توجه داشت فقه معاصر، نیاز به چهار معاصرت دارد؛ گفتمان و رویکرد معاصر، اطلاعات معاصر، ادبیات معاصر و مدیریت معاصر. گفتمان و رویکرد مورد اهمیت در این جا این است که استاد، مسائل معاصر را دقیقا درک کند. با مشاهده برخی نوشتارها می بینیم که بیان استاد مربوطه در کف خیابان یا در نشست های علمی غیر حوزوی مطرح نیست و آنچه در چنین محافلی مطرح است، سؤالات دادگاه ها و سؤالات دولت و سؤالات نظام است که مورد توجه این اساتید قرار نگرفته است؛ یعنی این گفتمان را نداشتند که وارد اینگونه بحث ها بشوند. در زمینه اطلاعات معاصر باید توجه کنیم که به اطلاعات جدید و سؤالات جدید و مسائل دیگر هم توجه بشود متاسفانه در این باره شاهد این مطلب هستیم منابع این مطالعات و مقالات بعضا برای ۸۰ سال قبل است.  در این زمینه ادبیات معاصر هم از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ گاه الفاظی که به کار می رود، با آنچه که رایج است، متفاوت است و توجه به مدیریت معاصر هم در این رابطه حائز اهمیت است و باید به آن توجه بشود.
#عصراندیشه

کانال نو اندیشی دینی کیان

09 Nov, 14:34


اگر عزیزان در انتشار این پست وتبلیغ آن،همیاری نمایند.کمال لطف را کرده اند که شاید ماحصل آن،رسیدن کمک به عزیزانمان در موسسات امام موسی صدر باشد تا بهتر بتوانند به خدمات خود ادامه دهند🙏🙏

کانال نو اندیشی دینی کیان

09 Nov, 14:33


🔹كمپين تهیه ۲۵۰۰۰ پتو

با فرا رسيدن فصل سرما و بارش‌هاى مديترانه‌اى، مؤسسات امام موسى صدر با ٦٠ سال سابقه و تجربه خدمت‌رسانى مستقل مردمى كمپين تأمين فورى هزينه ١٠٠ هزار پتو را راه‌اندازى كرده است.

از شما هموطنان عزیز ایرانی دعوت مى‌كنيم كه براى كاستن از آلام پناهجويان لبنانى در تأمين هزينه ٢٥ هزار پتو مشاركت فرماييد.

قيمت هر پتوی تولید لبنان:
پتوی نازک: ٤٥٥ هزار تومان
پتوی ضخیم: ٥٩٥ هزار تومان

شماره حساب براى واريز كمك به موسسات امام موسی صدر
Sheba
IR900610000000100
792365321
بانك شهر
به نام انجمن خيريه مؤسسات امام موسى صدر

کانال نو اندیشی دینی کیان

09 Nov, 11:20


https://culture.bookcity.org/papers/16714/%d8%aa%d9%88%d8%b1%d8%a7%d9%86-%d9%85%db%8c%d8%b1%d9%87%d8%a7%d8%af%db%8c-%da%a9%d8%af%d8%a7%d9%85-%d8%ba%d9%85-%d8%a8%d8%b2%d8%b1%da%af-%d8%b1%d8%a7-%d8%a8%d9%87-%da%a9%d8%a7%d8%b1-%d8%a8%d8%b2%d8%b1/

کانال نو اندیشی دینی کیان

09 Nov, 10:45


https://youtu.be/RkR0cabhPRk?si=vRv4xmi3HLlbopPa

کانال نو اندیشی دینی کیان

09 Nov, 05:33


🔺شماره جدید مجله «خط» منتشر شد.

کانال نو اندیشی دینی کیان

09 Nov, 02:41


✔️در قسمتی از نامه امیرالمؤمنین علیه‌السلام به حکام چنین می‌خوانیم:

دلت را سراپرده‌ی مهرورزی به رعیت خود کن؛ آنان را دوست داشته باش، با آنان نرمی و نکوئی کن. بر آنان هرگز همانند درنده‌ای مباش که در کمین لغزش‌ها و خطاهای آنان باشی؛ چرا که آنان با تو نسبت برادری دارند و در آفرینش همانند تو هستند. آنان کجروی‌هایی دارند و لغزش‌هایی می‌کنند و عمد و خطائی از آنان سر می‌زند. آنان را عفو کن و از خطایشان درگذر همانگونه که خودت دوست داری کسی که بالاتر از تو و آنانست با تو چنان کند. خداوند تو را به وسیله آنان آزمایش کرده و امر آنان را به تو واگذار کرده و به وسیله آشنا کردن تو با محبتِ عدل و عفو و رحمت بر تو احتجاج کرده است. پس خود را چنان مکن که سزاوار ترک محبت از جانب او باشی و خود را در معرض جنگ با خدا قرار مده؛ چرا که تو را تاب عقوبت او نیست و از عفو و رحمت خداوند بی نیاز نیستی، در هنگام خشم اگر چاره‌ای می‌بینی در عقوبت دیگران عجله مکن و برای تندخویی با آن‌ها مشتاب و مگوی که من امیرم و هر کار بخواهم می‌کنم؛ چرا که موجب شتاب، کار‌شکنی می‌شود ...

... باید بیش از هر چیز میانه‌روی در حق، فراهم آوردن طاعت پروردگار و رضایت عامه مردم را دوست بداری، چرا که ناخشنودی عامه مردم، خشنودی خواص را بی اثر می‌کند؛ و ناخشنودی خواص در صورت خشنودی عامه مردم قابل تحمل است. هیچ‌یک از طبقات مردم مانند طبقه خواص نیستند؛ چراکه این طبقه در هنگام خوشی برای حاکم بیشتر از همه هزینه دارند و به گاه سختی کمتر از همه یاری می‌کنند و بیشتر از همه‌ی مردم با انصاف کینه دارند؛ و آنگاه که چیزی می‌خواهند بیش از همه پای می‌فشارند و با این حال وقتی به آنان عطا می‌شود کمتر از همه سپاس‌گزارند؛ و وقتی به آنان چیزی ندهند؛ کمتر از همه پوزش‌پذیر و در روزگار محنت، ناشکیباتر از همه‌اند ...

@loversfaith

کانال نو اندیشی دینی کیان

09 Nov, 02:38


📌مسأله‌ی زن و برهنگی در اسلام و غرب 🔹در گفت‌وگویی بسیار کوتاه با مصطفی خلجی (رادیو فردا) 👆🏿در مورد مسأله شدن زن در فرهنگ‌های مسلمان پس از برآمدن غرب استعماری و در واکنش به آن سخن گفتم. @YMirdamadi

کانال نو اندیشی دینی کیان

08 Nov, 19:10


https://www.zeitoons.com/115536

کانال نو اندیشی دینی کیان

08 Nov, 18:05


🔻یکی از برجسته‌ترین شخصیت‌های اسلامی در غزه در فتوایی کم‌سابقه، حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ را محکوم کرده، حمله‌ای که موجب جنگ ویرانگر در سرزمین‌های فلسطینی شده است.

دکتر سلمان دیاح، رئیس سابق دانشکده شریعت و حقوق در دانشگاه اسلامی غزه که به حماس وابسته است، از معتبرترین مراجع مذهبی در این منطقه است و نظر فقهی او در میان دو میلیون نفر جمعیت غزه که عمدتاً سنی مذهب هستند، اعتبار زیادی دارد.

فتوا یک حکم فقهی غیرالزام‌آور (برای عموم مردم) از یک عالم مذهبی معتبر است که معمولاً بر اساس قرآن یا سنت پیامبر اسلام صادر می‌شود.

فتوای آقای دیاح که در یک سند شش صفحه‌ای منتشر شده است، از حمله حماس به دلیل آنچه که او «نقض اصول اسلامی حاکم بر جهاد» می‌نامد، انتقاد می‌کند.

جهاد در زبان عربی به معنای «مبارزه» است و در اسلام به معنای مبارزه در راه خدا برای بهبود معنوی یا جنگ نظامی علیه کافران است.
ادامه در:
https://bbc.in/48GOIsl

کانال نو اندیشی دینی کیان

08 Nov, 17:58


تكه‌اي از شب را بيدار باشيد و در كار و بار عالم و خود تأمل و تفكر كنيد.
🔹 خيلي به بيدار ماندن در دل شب توصيه شده است. لغت «تهجد» به معناي عبادت در شب نيست، بلكه به معناي بيدار ماندن در شب است. نمي‌خواهم بگويم كه نبايد نماز شب خواند، بلكه مي‌گويم قرآن مي‌فرمايد: «وَمِنَ اللَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً . 79/اسراء »، يك تكه‌اي از شب را بيدار باشيد. اگر نماز شب هم نمي‌خوانيد، تكه‌اي از شب را بيدار باشيد و در كار و بار عالم و خود تأمل و تفكر كنيد. اما متأسفانه ما چنين نمي‌كنيم و يا كم مي‌كنيم.
🔹به تعبير خليل جبران علي‌(ع) شبها با خدا مسامره داشت و در گوش خدا نجوا مي‌كرد (مسامره به معناي نجواي عاشق و معشوق در گوش يكديگر در دل شب است. سَمَر به معناي واقعه شبانه، يا قصه شب است). انسان بايد در دل شب بيدار باشد.
🔹البته من خيلي هم موفق نيستم، اما واقعاً به نظرم مي‌رسد كه آدم بايد ولو نيم ساعت، ولو نماز هم نخواند، ولو دعاي مرسوم و متداول را هم نخواند، در شب بيدار بماند. ممكن است حال شما اقتضا نكند نماز بخوانيد. مثلاً ممكن است كسل باشيد و نماز نخوانيد، اما بيدار بودن در دل شب (نفس تهجد) بسيار مفيد است. آدم مي‌تواند در گذشته‌اش فكر كند. مي‌تواند از حوادث عبرت بگيرد و نقاط ضعف و نقاط قوت زندگي خود را بيابد و براي آن برنامه‌ريزي كند. آدم مي‌تواند در پوست ديگران فرو برود و بفهمد كه آنها هم آنقدر كه من گمان مي‌كردم، بد نيستند.
🔹خيلي وقتها آدم در شب فكر مي‌كند كه اين داوري كه من مي‌كنم و يا اين سخني كه امروز گفتم درست نيست، يا در اين نزاعي كه فلان كس با من دارد، خيلي هم مقصر نيست. آدم در شب مي‌تواند در پوست ديگران فرو برود. اگر چنين كند، مي‌يابد كه نبايد از ديگران انتظار نابجا داشته باشد. اين شب‌بيداريها دو كار با آدم مي‌كند، كار اول آن است كه توقع آدمي از خودش بالا مي‌رود و كار دوم آن است كه توقع آدمي از ديگران پايين مي‌آيد. مشكل عمده ما آن است كه توقعمان از خودمان پايين است و از ديگران بالا.
شنيدم كه داناي مرشد شهاب
دو اندرز فرمود بر روي آب
يكي آنكه در نفس خوشبين مباش
دگر آنكه در غير بدبين مباش🌱
مصطفی ملکیان

کانال نو اندیشی دینی کیان

08 Nov, 17:52


🍃🍃مطلوب های ذاتی در زندگی
🔹به نظر می رسد همه انسانها معمولا در زندگی این موارد را می خواهند:آرامش،شادی درونی،صلح با خود( که همان با خود آشتی بودن و خود را طعن و لعن نکردن است).وقتی انسان بفهمد که در زندگی دقیقا چه میخواهد دیگر لزومی ندارد که چندان درگیر مطلوبهای غیرذاتی شود.یعنی متوجه میشود برای رسیدن به مطلوبهای ذاتی،لزومی ندارد ثروت یا شهرت یا قدرت سیاسی یا علم آکادمیک کسب کند.
رقابت های اجتماعی فقط بر سر این است که ما گمان می کنیم تنها از طریق این مطلوبها می توانیم به مطلوب ذاتی مان برسیم.
با تامل در زندگی برخی عارفان،فیلسوفان،فرزانگان و معنویان جهان در می یابیم که اینها چگونه از برخی مطلوبهای غیرذاتی نظیر شهرت و ثروت میگریزند.کسانی هستند که می دانند نفس مال داشتن یا مال اندوزی سد راه آرامش انسان است. مایستراکهارت در تعبیر بسیار مهمی میگفت:«مالی که تو نمی توانی ببخشی مال تو نیست،تو مال اویی.»یعنی تو مالک آن نیستی بلکه مملوک آن هستی. به عبارت دیگر،اگر میخواهیم بدانیم مالک چه چیزهایی و مملوک چه چیزهایی ایم،باید از خودمان بپرسیم چه چیزی را می توانیم از خودمان جدا کنیم.چیزی را که نمی توان از خود جدا کرد آن چیز مالک ما است و ما مملوک آنیم.
🔹این نکته بسیار مهمتر از آن نکته ی شناخته شده ای است که می گوید حب مال است که برای انسان مضر است،نه خود مال.این تعبیر می گوید نفس نگهداری مال مضر است و ما را به مملوک آن بدل می کند.به همین سبب الهی دانان مسیحی بر این دعای حضرت مسیح تاکید زیادی دارند که می گوید:«خدایا کفاف هر روز ما را همان روز بده.»چرا نمی گوید کفاف هر هفته ی ما را بده؟به این دلیل که روز اول مصرف می کنی و شش روز بعد باید حافظ مال باشی و هزینه های آن را،نظیر دغدغه ی خاطر،ناآرامیها و ترس از دزد،داشته باشی.این نظر بیان می دارد که ما میتوانیم با مراجعه به خودمان مطلوب های ذاتی مان را دریابیم و از راههای بسیار کوتاهتری به آنها برسیم.بنابراین کشف مطلوب ذاتی که هرکس باید برای خودش آن را بیابد،از اهمیت بالایی برخوردار است و تا حد زیادی از مظالم جامعه می کاهد.
💢مصطفی ملکیان،کتاب زمین از دریچه آسمان،ص 176،انتشارات سروش مولانا

کانال نو اندیشی دینی کیان

08 Nov, 14:37


❇️ گفت‌وگوهایی میان‌رشته‌ای در باب اضطراب/آرامش (کامل)

🔸 گفت‌وگوکنندگان:

👤 #استاد_مصطفی_ملکیان
👤 دکتر مقصود فراستخواه
👤 دکتر جواد حاتمی

🔹 پنج‌شنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳، مرکز شناخت و موسسه فرهنگی فرزانه

@MalekianMedia
@shenakhtcenter
Instagram (مرکز شناخت)
Instagram (مؤسسۀ فرزانه)

کانال نو اندیشی دینی کیان

08 Nov, 14:24


⚡️عده‌ای بنا دارند سخنان مراجع تقلید را پخش‌ نکنند.
⚡️برخی از برنامه‌های صدا و سیما قطعا خلاف شرع است.

✔️آیت‌الله نوری همدانی در دیدار علمای تهران🔻

🔹امروز یکی از مشکلات مردم، معیشت است و این مشکل در مسائل دیگر هم اثرگذار است و طبیعتاً روحانیت هم مانند سایر مردم همین مشکل را دارد، حالا بعضی جایی مشغول باشند و درآمد داشته‌ باشند و مردم هم آنها را ببینند بحثی جدا است ولی اکثریت روحانیون این مشکل معیشتی را دارند لذا مردم‌ باید بدانند که همه ما گرفتار این موضوع هستیم.

🔹گاهی از ما گِله می‌کنند که چرا شما مشکلات را نمی گویید، درحالی که ما در همه دولت‌ها و اکثریت ملاقات‌ها مشکلات مردم را می‌گویم ولی چون رسانه‌ها معمولا در اختیار افراد و گروه‌های خاص است حرف ما که بیان مشکلات مردم است‌ پخش نمی شود. شخص رهبری معظم و همه مراجع اولین حرفشان حل مشکلات مردم است‌، ولی عده‌ای بنا دارند سخن آنها را پخش‌ نکنند و عده‌ای هم بنا دارند عمل نکنند.

🔹شما در موضوع فضای مجازی ببینید، رهبری معظم چقدر فریاد زدند که این موضوع را حل کنید که هم مشکل مردم برطرف شود و هم فسادی که در آن‌ است در جامعه اثر نکند، به هر حال کسب و کار عده‌ای به این موضوع فضای مجازی بستگی دارد و از طرفی هم نباید رها شده باشد؛ پس باید به دور از مسائل سیاسی این موضوع را حل کرد. بنده معتقدم نباید فضای مجازی رها باشد، بلکه باید متخصصان بنشینند و همانطور که رهبر انقلاب مکرر از ابتدای این جریان فرمودند و از فوائد و مشکلات آن گفتند حل شود.

🔹بنده این موضوع را مکرر گفته‌ام حجاب امر واجب است و باید در اجرای این امر واجب تلاش کرد البته مجلس مدتهاست در موضوع قانون حجاب کار کرده‌است‌ و نمی‌دانم چه شد اما تصویب قانون یک مطلبی است و اجرای آن مطلب دیگر. باید قانون مطابق شرع باشد. موضوع حجاب یک زمانی است‌ که ما فرهنگ سازی کرده باشیم و اهمیت موضوع را گفته باشیم و قانون را اعلام کرده باشیم ولی عده‌ای بنا دارند مخالفت کنند و خلاف قانون عمل نمایند که خود قانون مجازات آن را معین کرده‌است، اما یک موقع متولیان فرهنگی کشور هم مقصر هستند.

🔹امروز شما به یک بی‌حجاب می‌خواهید تذکر دهید عده‌ای می‌گویند: چرا تذکر می‌دهید؟! یک علت در معرض نامحرم بودند است، حالا شما تلویزیون را روشن می‌کنید فلان مسابقه در حال برگزاری زن و مرد نامحرم کنار هم بگو بخند دارند من معتقدم که بعضی از این برنامه ها قطعاً خلاف شرع است و در ترویج بی‌حجابی و از بین بردن قبح گناه مؤثر است حالا وظیفه چیست؟ آیا فقط باید به آن دختر بی‌حجاب در خیابان تذکر دهیم یا به صدا و سیما، کدام اثر منفی بیشتری دارند، طبیعی است که بی حجاب در خیابان که شاید از روی جهل باشد بگوید شما از خودتان شروع کنید، بر این اساس باید اول ریشه را درست کرد به هر حال برای این انقلاب زحمت‌ها کشیده شده و خون‌های فراوانی ریخته شد.

🔹امام راحل (رحمت الله علیه) سعی فراوانی کردند، رهبری هم امروز برای حفظ این خون ها، برای حفظ اسلام و فرهنگ اهلبیت (علیهم السلام) شب و روز نمی‌شناسد و با اطلاع عرض می کنم کسی الآن مثل ایشان نمی شناسم که به فکر حل مشکلات مردم باشد با همه گرفتاری های داخلی و خارجی، پس همه همت کنند و برای این مردم کار کنند ان شاءالله خداوند متعال لطف کند مشکلات برطرف شود.

 @namehayehawzavi

کانال نو اندیشی دینی کیان

08 Nov, 09:54


🔴 انسانگرایی دین

📖علامه حکیمی: اسلام کاستن حق هیچ انسانی را روا نمی‌دارد، و تحقیر شخص یا طائفه‌ای را جایز نمی‌شمارد. مردمان در نظر اسلام یا "برادران دینیند" یا "برابران نوعی"... پس اسلام برای زندگی با مردم و رفتار با آنان و دفاع از مردم و حقوق مردم دو ملاک در اختیار ما قرار می‌دهد:
یکی ملاک مسلمان بودن است و دیگری ملاک انسانیت نوعی؛ و امتیازهای معنوی اشخاص را، تا چه رسد به امتیازهای موهومی که اسلام آنها را پایمال کرده است، برای جهان دیگر باقی می‌گذارد و برای آنها تاثیری در بهره‌مند شدن از مواهب این زندگی قائل نمی‌شود...

📖الحیات/جلد۴،ص۱۲۹
#عصراندیشه

کانال نو اندیشی دینی کیان

08 Nov, 07:14


▪️نظریه سیاسی غروی اصفهانی

🔹 علامه شیخ محمدحسین غروی اصفهانی، از برجسته ترین شاگردان آخوند خراسانی است و در حوزه درسی‌اش بزرگانی مانند آیت‌الله میلانی و علامه طباطبایی پرورش یافتند. او نه‌تنها در باره حکمرانی در عصر غیبت، نوآوری دارد بلکه در زمینه ولایت پیشوایان معصوم نیز مباحث تازه ای ارائه کرده است. متاسفانه این بخش از مبانی و آراء او در پسِ غبارِ بی‌اعتنایی، ناشناخته مانده و تا کنون مورد بررسی کامل قرار نگرفته است. اثر حاضر اولین پژوهش در این باره است که علاوه بر تبیین نظرات وی، به تطبیق آن با نظرات معاصران نیز پرداخته است.

● نظریه سیاسی غروی اصفهانی
● محمد سروش محلاتی

#ولایت_فقیه

● عرضه شده در در کتابفروشی های معتبر، شهر کتاب (پخش ققنوس)
●پیامک و تلگرام: 09370770303

🔸 miraspub.ir

کانال نو اندیشی دینی کیان

03 Nov, 15:00


کانون نویسندگان ایران:

بیش از هزار نویسنده با امضای نامه‌ای به کارزار تحریم «موسسات فرهنگی» اسرائیلی از جمله «ناشران»، «فستیوال‌ها» و «موسسات ادبی» پیوسته‌اند و اعتراض خود را به «سرکوب میلیون‌ها فلسطینی» اعلام کرده‌اند. آن‌ها در این نامه که به تاریخ ۲۸ اکتبر (۷ آبان) منتشر شده صنعت نشر را با «عمیق‌ترین بحران اخلاقی، سیاسی و فرهنگی در قرن بیست‌و‌یکم» رودررو دانسته‌اند.
نویسندگان شناخته‌شده‌ای از جمله برندگان جوایز نوبل، پولیتزر و بوکر به این کارزار پیوسته‌اند.
در بخش‌هایی از این نامه چنین آمده است:
«چنان که ماه‌هاست استادان باتجربه و شاخص دانشگاه و بنیادهای شناخته شده گفته‌اند، نام این کار نسل‌کشی است. دولت‌مردان اسرائیل به روشنی از قصد خود برای کاستن از جمعیت غزه گفته‌اند تا تشکیل دولت فلسطینی را غیرممکن سازند و سرزمین فلسطین را تصرف کنند. این‌ها پس از ۷۵ سال جابه‌جایی جمعیت، پاکسازی قومی و آپارتاید روی داده است»...«اسرائیل غزه را زیست‌ناپذیر کرده است. شمار دقیق فلسطینیان کشته شده از اکتبر (۲۰۲۳) تاکنون مشخص نیست زیرا اسرائیل تمامی زیرساخت‌ها، از جمله امکانات آمارگیری و دفن کشته‌شدگان را نابود کرده است. با این حال، می‌دانیم که اسرائیل دست‌کم ۴۳,۳۶۲ فلسطینی را از اکتبر تاکنون در غزه کشته است و این بزرگ‌ترین جنگ علیه کودکان در قرن حاضر است»...«مؤسسات فرهنگی اسرائیلی که اغلب مستقیماً با دولت همکاری می‌کنند، در پنهان‌سازی و هنرشوییِ سلب مالکیت و سرکوب میلیون‌ها فلسطینی طی دهه‌ها نقش اساسی داشته‌اند».
از جمله امضا کنندگان این نامه می‌توان به ارونداتی روی، عبدالرزاق قورنه، انی ارنو، ویت‌تان نوین، سالی رونی، پرسیوال اورت، ریچل کوشنر، جودیت باتلر، نائومی کلاین، جومپا لاهیری و میریام مارگولیس اشاره کرد.
@MostafaTajzadeh

کانال نو اندیشی دینی کیان

03 Nov, 12:13


📌حمله شاگرد مرحوم منتظری به سفر پزشکیان به قم

📖شیخ مجتبی لطفی: سفر یک روزه پنج‌شنبه گذشته مسعود پزشکیان به قم اولین سفر وی در قامت ریاست جمهوری بود. وی در این سفر با مراجع دیدار کرد اما در این میان با اعضای مجمع محققین و مدرسین و هم چنین آیت‌الله بیات زنجانی ملاقات نداشت. وی هم چنین با امام جمعه و تولیت حرم حضرت معصومه(س) یعنی محمد سعیدی از مدافعان سعید جلیلی دیدار کرد.

📌در ایام تبلیغات ریاست جمهوری، پزشکیان در میان روحانیون و مراجع قم به جز آیت‌الله بیات زنجانی، مجمع محققین و مدرسین و بیت آیت‌الله منتظری و روحانیون اصلاح طلب حامی علنی دیگری نداشت. حضور وی بر مزار آیت‌الله منتظری هم بازتاب داشت. با این وصف، دیدار نکردن وی با مدافعانش مورد تحلیل و نقد و بررسی قرار گرفته است.

📌(یادم هست که حسن روحانی نیز در ایام تبلیغات اولین انتخاب خود، با هواپیما خود را به اصفهان رساند تا در تشییع جنازه آیت‌الله طاهری امام جمعه اصفهان شرکت کند. در قم نیز آیت‌الله صانعی از وی حمایت کرد. اما پس از انتخاب شدن، در سفر به قم به دیدار آیت‌الله صانعی نیامد و در سفر اصفهان بر مقبره آقای طاهری حاضر نشد.)

📌برخی این حرکت پزشکیان را خارج از وفاقی می‌دانند که دولت خود را بر آن بنا نهاده است. علاوه بر این دیدار نکردن با مجمع محققین و مدرسین را ـ به ویژه در این ایام که مورد تهدید از ناحیه قوه قضاییه قرار گرفته و نیروهای پایداری و شاگردان آقای مصباح و جامعه مدرسین حوزه در صدد برخورد میدانی و خیابانی با این تشکل اصلاح‌طلب و روشنفکر حوزوی هستند‌ ـ به این معنا تفسیر کرده‌اند که قدرت چنان عقیم است که شخصیت افراد را دچار دگرگونی و فراموشی می‌کند.

📌اما در قبال چنین تحلیلی، برخی بر این باورند که نقادان گویا به مناسبات قدرت و سیاست در ایران دقت و امعان نظر ندارند. علیرغم انتخاب‌هایی که در ایران صورت گرفته و نظر سنجی‌ها، شرکت کردن و نکردن‌ها در انتخابات؛ قدرت در ایران در دست اقلیتی کاسب است که همیشه در حال جابجایی از یک پست به پست دیگر هستند که اگر پست انتخابی نصیبشان نشد، در میان پست‌های انتسابی/انتصابی برای آنان جایگاهی رزرو شده وجود دارد. علاوه بر این هنوز این اقلیت صدایشان بلند است چه در صدا و سیما و روزنامه رسمی حاکمیت یعنی کیهان، و چه برخی از تریبون‌ها مانند امامان جمعه، برخی موسسات حوزوی که البته با حمایت و پشتوانه قوی از مصونیت برخوردارند.

📌اگر پزشکیان دچار  تبدل شخصیت به وسیله قدرت نشده باشد، دیدار نکردن وی با تشکل‌ها و علمای غیر همسو با پایداری و تندروها، به جهت رعایت مصلحت عامه جامعه باشد و برای این بوده که اقلیت پر هیاهو چوب لای چرخ دولت نکنند، منتقدان باید چشم روی هم گذاشته و با فداکاری و عدم گله، وی را بدرقه کنند.

#عصراندیشه

کانال نو اندیشی دینی کیان

03 Nov, 11:52


دین‌گزینی انسان‌ها، با دلیل یا با علت؟

     🎙عبدالرحیم سلیمانی اردستانی

https://t.me/andishedinimoaser

کانال نو اندیشی دینی کیان

03 Nov, 11:48


آتش گرد نامدست این دود چیست؟

اگر نسیمی از خُلق و خو و مِهر و کرامت و عظمت محمد به ما وزیده بود، در مواجهه با رفتار دانشجویی که در دانشگاه آزاد خود را برهنه کرد، به دیدارش می‌رفتیم و با امن و عادی کردن فضا، به ملایمت و مهربانی از او می‌پرسیدیم؛ دخترم! چه مشکلات و فشارهایی، کاسۀ صبرت را لبریز کرده و تو را در میان دیدگان جمع، به طغیانی چنین، واداشته است؟
آنگاه که انبان دردهای دل خود را می‌گشود، به خود می‌گفتیم؛ یا أسفا از این حالی که جوانان ما بر اثر هجوم انواع مشکلات پیدا کرده‌اند! وَابْيَضَّتْ عَيْنَاهُ مِنَ الْحُزْنِ!
از دکتر پزشکیان انتظار می‌رود که نماینده‌ای برای دیدار با او اعزام کند تا درددلش را بشنود. پزشکیان بود که گفت؛ اینها همه دختران من هستند.
آتشی گر نامدست این دود چیست؟
#احمد_زیدآبادی
@ahmadzeidabad

کانال نو اندیشی دینی کیان

03 Nov, 07:20


⚡️ما در وسط تاریخ قدسی خداوند قرار داریم.
⚡️رویارویی آخرالزمانی ایران با اسرائیل براساس فلسفه الهیاتی اجتناب‌ناپذیر است.

✔️احمد رهدار در گفتگو با ایکنا🔻

🔹رویارویی جبهه مقاومت با اسرائیل رویارویی فراتر از دعواهای سیاسی است و به لایه فلسفه سیاسی و الهیات سیاسی و تاریخی برمی‌گردد و به همین دلیل نتایج آن هم بسیار بزرگ است؛ اینکه مقام معظم رهبری از جنگ برای بقا سخن گفتند به همین دلیل است و بر اساس مبانی قرآنی هم این رویارویی، اجتناب ناپذیر است یعنی حق و باطل تا آخر نمی‌توانند با هم کنار بیایند زیرا تضاد آنان تضاد ذاتی است؛ هم آرزو و رؤیای حق، از بین‌بردن باطل است و هم رؤیا و آرزوی باطل، از بین‌بردن و محو کامل حق است لذا باید از تعارف بیرون بیاییم.

🔹به نظر بنده هانتینگتون در کتاب «برخورد تمدن‌ها» صادقانه گفت ما به سمت رویارویی پایان‌تاریخی در حال حرکت هستیم و در این رویارویی به تعبیر ایشان نماینده تفکر غرب، آمریکا، نماینده تفکر کنفسیوس و شرق، چین و تفکر نماینده اسلام، ایران شیعی است. ایران به نمایندگی از تفکر اسلامی با تمدنی با محوریت آمریکا در حال جنگ است و اسرائیل، سربازی است که به خاکریز و خط مقدم فرستاده‌ شده. در تحلیل آنان حزب‌الله و غزه خاکریز ایران است لذا اگر از تعارف دست برداریم ماجرا رنگ و بوی دیگری دارد و بسیط و ساده نیست.

🔹بنابراین به نظر بنده از جهت فلسفه تاریخی و نصوص دینی این رویارویی آخر‌الزمانی قابل پیش‌بینی و قابل توجیه است؛ البته می‌توانیم این تحلیل تاریخی کلان را به جامعه‌شناسی سیاسی بکشانیم و در سطح پایین‌تر یعنی درون‌ جناحی و سیاسی مصطلح تحلیل کنیم و بگوییم اگر فلان شخص رئیس جمهور بود وضعیت متفاوت بود و یا اگر اصلاحاتی‌ها باشند یک طور و اگر اصول‌گراها باشند طور دیگری است؛ این زاویه فقط جزئیات بحث و مواجهه را تغییر می‌دهد یا اینکه زمان را عقب و جلو می‌کند ولی آن سطح کلی و اصل ماجرا را نمی‌تواند تغییر دهد.

🔹ما در وسط تاریخ قدسی خداوند قرار داریم و به عنوان نماینده جبهه حق در حال کنش هستیم و باید از این کنشگری خودمان استقبال کنیم و با باور الهیاتی و باور به صدق وعده نصرت خدا وارد این میدان شویم. الان هم در میدان لبنان و در این وضعیت خاص که حزب‌الله در راس خود، سیدحس نصرالله، دبیر کل مجاهد و فرماندهان میانی و فرماندهان میدانی خود را در ماجرای پیجرها از دست داده است مهمترین منبعی که ارتزاق روحی می‌کند همین تفکرات الهیاتی و باورهای دینی است.

🔹ما انتخاب کرده‌ایم که انسان و مسلمان باشیم و منطق انسانی و اسلامی می‌گوید یاور مظلوم و دشمن ظالم باشیم و اسرائیل واقعا مصداق بارز ظالم است و حتی با فرض نظام حقوقی موجود در دنیای کنونی هم اسرائیل ظالم است یعنی اگر زمانی طبق منطق دینی و اسلامی، اسرائیل ظالم بود الان طبق قوانین بین‌المللی و انسانی هم در تمام دنیا افرادی هستند که ظالم‌بودن و جنایتکاربودن او را قبول دارند. اسرائیل اندیشه سبوعیت و حیوانی دارد.

@namehayehawzavi

کانال نو اندیشی دینی کیان

02 Nov, 20:26


🎥 شریعت و عقلانیت ۱: گستره فقه

🔶 مناظره عبدالکریم سروش و ابوالقاسم علیدوست - قسمت اول

🔻عبدالکریم سروش: فقه ما بریده از اخلاق است. قرن‌ها به‌صرف وجود روایت، فتوا می‌دادند و گمان می‌کردند عدالت در آن گنجانده شده، اما دیگر نمی‌توان به انسان مدرن گفت که اسلام خوب است، چون احکام رهن و اجاره‌اش از قوانین آمریکا برتر است. بنابراین چرا باید به‌دنبال گسترش دادن چنین فقهی بود؟ گستره شریعت نه از راه مراجعه به دین، بلکه براساس انتظار انسان از دین مشخص می‌شود.

🔻ابوالقاسم علیدوست: اگر گمان شود که مطلبی از دین با اخلاق ناسازگار است، یا آن گزاره اخلاقی نیست و یا دین درباره آن چنین حکمی نداده است. منظور از بسط و گسترش فقه، شیمی اسلامی و... نیست. احکام رهن و اجاره نیز لزوما برای دعوت به اسلام نوشته نشده‌اند. در کنار انتظار انسان از دین، انتظار خالق از مخلوق نیز مهم است. انتظار مسلمانان از دین را آیات و روایاتی که بیانگر اهداف دین هستند، مشخص می‌کنند.

🎞 فیلم این گفتگو در یوتوب آزاد:
https://youtu.be/WOY5S41gg0s

🎞 فیلم این گفتگو در پلتفرم آزاد:
https://azad.im/table/140

حمایت «ارزی» و «ریالی» از آزاد

🆔@AzadSocial

کانال نو اندیشی دینی کیان

02 Nov, 15:34


📻پادکست پرگار: فلسفه موسیقی

🔻فلسفه در مورد موسیقی چه می‌گوید؟ زبان موسیقی زبانی مفهومی نیست با این حال موسیقی درونی‌ترین حالات بشر را بیان یا خلق می‌کند. چطور؟

میهمان‌ها:
حسین حدیثی، آهنگساز و مدرس نظریه موسیقی
سجاد سپهری، آهنگساز و پژوهشگر آموزشی

لینک یوتوب:
https://bbc.in/4hzT2hl
@BBCPersian

کانال نو اندیشی دینی کیان

02 Nov, 12:31


انتشار شماره جدید مجله جامعه شناسی ایران شماره 4 سال 1402

    ▪️تشکل‌‏های دانشجویی به‌مثابه‌ی «اجتماع بازی»تفسیر سازوکارهای ایجاد تمایز در تشکل‏های دانشجوییِ دانشگاه تهران/ رضا صمیم
    ▪️فروپاشی ساختارها و ظهور کاریزمای ملی (مقایسۀ تطبیقی انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی)/ مجید فولادیان، حمیدرضا جلایی‌پور
    ▪️آرایش جدید بدن مجرمان در آستانه‌ی مشروطیت نشانه‌شناسی تصاویر زندانیان و اعدامیان دوره‌ی ناصری تا انقلاب مشروطه/ ساجده عرفانی، آرش حیدری
    ▪️اسارت عاملیت: تحلیل روایت زندگی روزمرۀ دوران تحریم در اصفهان/ عرفان ترابی اصفهانی، احسان آقابابایی
    ▪️تحلیل کیفی مصرف مشروبات الکلی و ماریجوانا بین دختران شهر یاسوج/ آرمان حیدری، عاطفه مدبرنژاد
    ▪️مطالعۀ کیفی چالش‌های پاسخگویی سازمان‌های مردم‌نهاد (سمن‌ها) در برابر ذی‌نفعان بیرونی/ شهناز اصلانی، رضا همتی، کرم حبیب‌پور گتابی

لینک مجله روی سایت

http://www.jsi-isa.ir/issue_49256_50506.html

@iran_sociology
#انجمن_جامعه_شناسی_ایران

کانال نو اندیشی دینی کیان

02 Nov, 12:26


🖋 یادداشت راهبرد: #وفاق در #قم

▪️درباره راهبرد #مسعود_پزشکیان که پس از انتصاب معاون و استانداران #اهل_سنت به دیدار #مراجع شیعه رفت

👈 #محمد_جواد_روح

یک روز پس از قطعی شدن انتصاب نخستین معاون اهل‌سنت که همزمان با انتصاب یک استاندار اهل‌سنت دیگر این‌بار برای سیستان‌وبلوچستان در دولت مسعود پزشکیان بود، رئیس‌جمهور راهی قم شد تا با مراجع تقلید شیعه دیدار کند.

مراجع تقلیدی که پزشکیان با آنان دیدار کرد، از فقهایی هستند که عموماً گرایش‌های سنتی مذهب شیعه را نمایندگی می‌کنند

ازاین‌رو، چنین دیداری پس از آن انتصابات که با استقبال علمای اهل‌سنت ازجمله #مولوی_عبدالحمید مواجه شده بود، نماد و نشانه‌ای بارز از شکلی از سیاست‌ورزی است که پزشکیان آن را تحت‌عنوان #وفاق_ملی در پیش گرفته است.

اگر در گرایش «خالص‌ساز»، دولت نقش ماشین و حتی لوکوموتیو حذف و به حاشیه راندن نیروهای مختلف سیاسی-اجتماعی را برعهده دارد؛ در گرایش و گفتمان مبتنی بر «وفاق»، دولت نقشی در جهت آشتی نیروهای مختلف سیاسی-اجتماعی را برعهده می‌گیرد و می‌کوشد از مجموعه ظرفیت‌ها و فرصت‌هایی که نیروهای متفاوت و بعضاً مخالف در اختیار دارند، بهره گیرد و از این طریق، چرخ اداره مملکت را بگرداند.

بدیهی است اتخاذ و پیشبرد چنین سیاستی، دشوار است؛ چراکه دولت در اینجا ناگزیر است خود را به طیف متنوعی از نیروها متعهد بداند که خواست‌ها و مطالباتی متفاوت دارند و چهره‌های متعارضی را نماینده خود می‌دانند و حضور آنان را در دولت می‌پسندند.

🔅متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید:

https://mjrahbord.blogfa.com/post/150

کانال نو اندیشی دینی کیان

01 Nov, 18:14


❇️ آشنایی اجمالی با مبانی فکری و دین‌شناختی دکتر عبدالرّحیم سلیمانی اردستانی

〽️ منبع اصلی و اوّلیه در شناخت دین، عقل است، نه کتاب و سنّت!

〽️ حقوق بشرِ برخاسته از عقل مشترک بشری به عنوان پیامبر باطنی، از حقوق بشرِ برخاسته از فقه سنّتیِ روایت‌محور برتر است!

1️⃣ دکتر عبدالرّحیم سلیمانی اردستانی یکی از معدود عالمان حوزوی و دانشگاهی است که وی را به معنای واقعی کلمه می توان یک متفکّر نواندیش دینی با افکاری متفاوت، جدید و بعضاً ساختارشکن در شمار آورد.

اردستانی با دانش فقه و فقیهان سنّتی میانه خوبی نداشته، روش دین‌شناسی آن‌ها را نپذیرفته و از منتقدان جدّی فقیهان و متکلّمان سنّتی محسوب می شود.

ایشان بر خلاف دین‌شناسان سنّتی که کرامت و احترام انسان ها را تنها به شرط پذیرش دین اسلام و مذهب تشیّع به رسمیّت می شناسند، به نظریه کرامت ذاتی انسان ها قائل بوده و احترام و حقوق انسان ها را به صِرف اینکه انسان اند و فارغ از هر دین و مذهب و آیینی که دارند، پاس می دارد.

2️⃣ قرائت وی از دین، قرائتی است مبتنی بر محوریّت عقل و فطرت، و فرع بودن آیات و روایات، و نه نفی آن ها.

استاد سلیمانی، عقل مشترک بشری و مستقل از شرع را به عنوان پیامبر باطنی، بر پیامبر بیرونی و ظواهر آیات و روایات و فهم عالمان از متون دینی مقدّم دانسته، و هر فهم و قرائتی از دین و مذهب را تنها در صورتی که با احکام عقل خودبنیاد مشترک بشری و هنجارهای اخلاقی در تعارض نباشد، می پذیرد؛ در غیر این صورت آن ها را نقد و ردّ نموده و انتسابشان به دین را از اساس انکار می کند.

3️⃣ وی سال ها است از روش دین‌شناسی مشهور - که از سه ضلع روایت، کلام و فقه سنّتی قوام یافته - فاصله گرفته و به قرائتی متفاوت و جدید از دین دست یافته است؛ قرائتی که از یک سو پایه‌های آن را آزادی، به رسمیّت شناختن تعدّد قرائت ها از دین، گفتگو، اخلاق و یک در کلمه نگرش انسانی به دین تشکیل می دهد، و از سوی دیگر، خشونت ورزی به بهانه تفاوت عقیده و دین و مذهب، انحصارگرایی، تقلید و سرسپردگی به عالمان دین، تفکّر اخباری و روایت‌محور و به حاشیه بردن عقل در شناخت دین، در آن جایی ندارد.

4️⃣ بر خلاف دیدگاه مشهور متکلمین و فقهای سنّتی که از همان ابتدا تا کنون تنها در صورت فقدان آیه و روایت و اجماع، سراغ عقل می روند و بدین‌سان، بر نقش فرعی، حاشیه ای و کالعدمِ آن تأکید و تصریح می کنند،

"وأما المبتلى بالحوادث الواقعة، فيجب عليه الرجوع إلى العلماء من فقهاء الشيعة، ليعلم من طريقهم احكام الشريعة المستودعة عندهم؛ و مع عدم المرجع للأحكام، أو عدم النصّ في مقام الحكم المبتلى به، فالمرجع في ذلك هو حكم العقل [بعد فقد النصّ!]" (📚 شیخ مفید، الرسالة الأولی فی الغیبة، ص ۶)،
اما استاد سلیمانی، نقش اصلی و اوّلیه در شناخت و تبیین دین را برای عقل و فطرت قائل است، و جایگاه عقل را مقدّم بر کتاب و سنّت می داند و نه مؤخّر از آن‌ها.

مراد از عقل در این موضع و نقش تعیین‌کننده آن، عقل مشترکِ منبعیِ مستقل از شرع است که حکمش فی نفسه حجّت و معتبر است، و نه عقل ابزاریِ مستفاد از شرع که همگان با هر گرایشی ناچار به استعمال آن هستند.

دکتر سلیمانی بر خلاف دیدگاه مشهور (اعم از اخباری و اصولی) که با تعطیل عقل منبعی و مستقل از شرع در استنباط احکام، در دام عقلانیت اشعری در جامه‌ی شیعیِ آن گرفتار آمده، با به رسمیت شناختن عقل خودبنیادِ پیشادینی بعنوان منبع معتبر تشخیص حسن و قبح افعال و سپس حجیت حکم آن از نظر دینی، به عقلانیت فطری - که حاکم بر عقلانیت قرآنی و عقلانیت روایی - می باشد روی آورده است.

5️⃣ آشنایی با قرائت نواندیشانه وی از دین اسلام و مکتب تشیّع، تصویر و چهره ای زیبا، آزادی‌محور، عقلانی، اخلاقی و کثرت گرا از دین را برای مخاطبان پدید می آورد.‌

6️⃣ آقای سلیمانی علاوه بر علوم اسلامی، در عرصه ادیان نیز متخصّص و صاحب‌نظر بوده و آثار فراوانی را در زمینه یهودیت، مسیحیت، کتاب مقدّس و غیره، تألیف و ترجمه نموده است.

7️⃣ ایشان عمیقاً به اعلامیه جهانی حقوق بشر باور داشته و از معدود عالمان حوزویِ ایرانی است که به دفاع جدّی از این منشور پرداخته است.

وی طی ۱۶ جلسه دیدگاه خود درباره حقوق بشر را به نحو جامع و تفصیلی تبیین نموده، و طی این سلسله مباحث، ضمن تبیین و دفاع از اعلامیه جهانی حقوق بشر، دیدگاه برخی از عالمان برجسته حوزوی درباره حقوق بشر را - که برخاسته از نگرش روایی، فقهی، کلامی و ایدئولوژیک آن هاست - ، نقد و ردّ نموده است.

کانال نو اندیشی دینی کیان

01 Nov, 18:14


8️⃣ در همین راستا، علاوه بر باور به "انگاره تقدّم عقل بر نقل" که مهمترین مبنای دین‌شناسی ایشان است، "نظریه خودفرمان‌روایی انسان" که حاکمیت و استقلال عقل انسان را پاس داشته، و در مقابلِ انگاره‌ی مشهورِ تقلید و تعطیل عقل از سوی دین‌شناسان سنّتی قرار می‌گیرد، قابل توجّه است. استاد سلیمانی کتاب مهم و کم نظیری را هم با همین عنوان تألیف نموده است.

9️⃣ متأسفانه اخیراً وی را تنها به دلیل استقلال اندیشه اش در حوزه معرفت دینی و اندیشه سیاسی، از جایگاه هیأت علمی دانشگاه مفید قم، به نحوی ظالمانه و ناجوانمردانه عزل و اخراج نموده اند!

وی برای حفظ استقلال اندیشه خود و پیشبرد پروژه روشنگری دینی و فرهنگی خویش و خدمت به مردم از این راه، هزینه های فراوانی پرداخته و رنج های جانکاهی را متحمّل شده است.

🔟 حمایت از یک‌چنین عالمان نواندیشی که پیام‌آور آزادی، صلح، گفتگو و قرائت انسانی و فطری از دین می باشند، ضروری است، تا از یک سو، شناختی عمیق تر و انسانی تر از دین اسلام حاصل شود، و از سوی دیگر برخی عالمان سنّتی و روایت‌محور که برای تعدّد فهم ها و قرائت ها از دین هیچ ارزشی قائل نبوده و خشونت‌ورزی و دیگری‌ستیزیِ دینی را با سوء استفاده از قدرت سیاسی نهادینه نموده اند، در خاموش نمودن ندا و پیام این عالمان دینی وارسته و آزاداندیش به مردم، ناکام بمانند!

کانال نو اندیشی دینی کیان

01 Nov, 14:23


🔺 جنجال مالک هاآرتص و بازنمایی ریشه بحران!

آموس شوكين مالک «هاآرتص» قدیمی‌ترین روزنامه اسرائیلی این هفته در نشستی در لندن سخنانی بی‌سابقه بیان داشت که در اسرائیل جنجال به پا کرد. وی نیروهای فلسطینی را «مبارزان آزادی» و اسرائیل را نظامی آپارتاید نامید و از جهان خواست آن را تحریم کنند.

پس از آن، برخی وزارتخانه‌ها ارتباط با روزنامه را قطع و آن را از آگهی‌های دولتی محروم کردند.

در یک سال اخیر چهره‌های معروفی در جهان مخالف و منتقد اسرائیل شده‌اند؛ اما چنین انتقادی از یک روزنامه‌نگار کهنه‌کار و مالک مشهورترین روزنامه اسرائیلی واجد دلالت و تاثیر دیگری است.

اسرائیل پس از حمله هفتم اکتبر در مواجهه با پیامدهای استراتژیک آن، جنگ «وجودی» را کلید زد، اما آنچه دنیا عملا در یک سال اخیر دیده، نه جنگی متعارف، بلکه به گفته فرانچسکا آلبانزه، گزارشگر ویژه سازمان ملل یک نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت است.

فعلا جهان به علت مناسبات پیچیده قدرت ناشی از الزامات هژمونی آمریکا (ابرحامی اسرائیل) عاجز از توقف این جنگ است، اما نباید تبعات درازمدت و جبران ناپذیر این خشونت افسارگسیخته برای اسرائیل در ذهنیت جهانیان را از نظر دور داشت که به مرور زمان خود را نشان خواهد داد.

اگر همین سطح محدود معذوریت اخلاقی و انسانی، امروز اسپانیا و فرانسه را وادار به ممانعت از مشارکت اسرائیل در نمایشگاه‌های نظامی و برخی کشورهای دیگر را ناچار به توقف صادرات سلاح می‌کند، در آینده بعید نیست که دامنه آن چنان گسترش یابد که اصل روابط با اسرائیل به ناهنجاری غیر اخلاقی در روابط بین‌الملل تبدیل شود.

آنچه اکنون ذهن افکار عمومی جهان به ویژه در غرب را بیشتر به خود مشغول کرده نه «جنگ وجودی» اسرائیل، بلکه سرنوشت و وجود یک ملت تحت اشغال است. این تغییر تدریجی در نگاه جهانیان صرفا مولود رفتار اسرائیل و این نسل‌کشی نیست، بلکه محصول استقامت مردم غزه در این یک سال و چنگ زدن آن‌ها به سرزمین خود علی رغم انبوه کشتار و ویرانی‌ نیز هست.

قبلا هم گفته‌ام، همه مردم غزه طرفدار و عضو حماس نیستند و این باریکه جامعه‌ای متکثر با جریان‌های مختلف و عقبه اجتماعی متفاوتی دارد و تعداد منتقدان یا مخالفان حماس در غزه کم نیستند.

اما وقتی طرف مقابل، «دشمنی اشغالگر و بی‌رحم» است، همین استقامت جبهه داخلی غزه چتری حمایتی برای حماس جهت تداوم نبرد فراهم کرده است و در غیر این صورت، توان ادامه این جنگ نابرابر برای دو سه ماه را هم نداشت.

ادامه این ثبات در این جنگ و بعد از آن ضامن تداوم این مشغله ذهنی جهانی و تحولی است که علیه اسرائیل و به نفع فلسطینی‌ها در حال رخ دادن است.

بحرانی که اسرائیل در آینده با آن مواجه خواهد شد، عمیق‌تر از بحران کنونی بعد از هفتم اکتبر پارسال تاکنون است که در آن طولانی‌ترین جنگ تاریخ آن علیه یک باریکه بسیار کوچک رقم خورده، اما تاکنون نتوانسته است آن را با یک پیروزی راهبردی با حذف دشمن یا تغییر رفتار آن پایان بخشد.

حتی پس از 13 ماه، بیش از نیمی از شهرک‌نشین‌های پیرامون غزه طبق نظرسنجی اخیر شبکه 12 اسرائیل گفته‌اند به بازگشت به شهرک‌ها فکر نمی‌کنند.

روی دیگر تعمیق این نگرانی تشدید بحران جمعیتی است که اسرائیل در مقابل جمعیت رو به رشد فلسطینی‌ها با آن مواجه است و کاهش مهاجرت و احتمال افزایش مهاجرت معکوس می‌تواند آن را در آینده وارد مرحله خطرناکی کند.

مژگان نووی روزنامه‌نگار منصف اسرائیلی چند روز پیش در گفتگو با بی بی سی فارسی گفت که بیشتر از قبل به این باور رسیده که اسرائیل در این جنگ اشتباه کرده است و «هدف‌های بسیار مبهمی» را تعریف کرد که قابل تحقق نیست و هدف نابودی حماس را «یک شعار» خواند. نووی می‌گوید تا موقعی که اشغال و سرکوب ادامه دارد، مقاومت فلسطینی‌ها نیز ادامه خواهد داشت.

آمی آیالون رئیس سابق سازمان امنیت شاباک اخیرا در این باره گفته است: «مصیبت ما این است که به آن‌ها (فلسطینی‌ها) به عنوان افراد نگاه می‌کنیم .... فلسطینی‌های امروز، و نه فقط حماس، همه حاضرند بجنگند و کشته شوند نه برای غذا. آن‌ها هر کدام به شیوه خود در مورد پایان اشغال و استقلال سخن می‌گویند.»
ایالون می‌افزاید که «۱۶۷ کشور دنیا آن‌ها را ملت می‌داند به جز ما» و وقتی افقی سیاسی وجود ندارد، فلسطینی‌ها قیام می‌کنند.

در واقع، برونداد نبود چنین افقی و فراموشی آزار دهنده مناقشه برای فلسطینی‌ها هفتم اکتبر بود.

ریشه مشکل در اشغالگری و ندیدن یک ملت است که باعث شد اسرائیل پس از ۸ دهه به نقطه اول یعنی «جنگ وجودی» برگردد.

زیو ژابوتینسکی نظریه‌پرداز مورد علاقه نتانیاهو در مقاله «دیوار آهنین» در سال ۱۹۲۳ گفته بود که «ما زمین آن‌ها را گرفتیم و آنها با ما خواهند جنگید.»

باراک نخست وزیر اسبق اسرائیل هم قبلا در پاسخ به سوالی که اگر فلسطینی بود، چکار می‌کرد، گفته بود که عضو حماس می‌شد.
#صابر_گل_عنبری
@Sgolanbari

کانال نو اندیشی دینی کیان

01 Nov, 10:57


📌جوابیه نماینده رسمی حماس به اظهارات اخیر گروهک موسوم به مجمع محققین

📖بعد از انتشار بیانیه بدعت‌آمیز گروهک موسوم به مجمع محققین، موجی از اعتراضات و واکنش‌ها توسط فضلا و بزرگان حوزه به راه افتاد.

♦️اخیرا یکی از اعضای این مجمع در دفاع از این بیانیه کذایی مدعی شده بود که این طرح مورد تایید رهبران حماس قرار گرفته است.

♦️موسسه گفتگوی دینی وحدت با هدف صحت‌سنجی این ادعا، در نامه‌ای خطاب به نماینده رسمی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین(حماس) در ایران، موضع رسمی این جنبش نسبت به این طرح منسوخ را استفسار نمود که جوابیه نماینده حماس در ایران را به این شبهه افکنی بخوانید:


🔆بسم الله الرحمن الرحیم
برادر فاضل شیخ حمید غریب رضا زید عزّه
مدیر موسسه گفتگوی دینی وحدت

♦️در پاسخ به پرسش ارزشمند جنابعالی و سوالی که درباره دیدگاه جنبش حماس نسبت «به راه حل دو دولت » مطرح کردید، با توفیق الهی نکات زیر را بیان می‌کنم:

♦️بنده نسبت به چنین اشتباه و طرح چنین شبهه‌ای به شدت متاسف هستم و باید بگویم طرح این مساله، مسوولیت ما را در روشنگری نسبت به حقایق سنگین‌تر می‌کند و چه بسا تاکید رهبر انقلاب حضرت آیت الله سید علی خامنه‌ای حفظه الله بر ضرورت این روشنگری و نامگذاری آن به «جهاد تبیین» از این باب باشد.

♦️موضع اصولی جنبش مقاومت اسلامی درباره راه حل سیاسی مساله فلسطین بر دو پایه اساسی بنا نهاده شده است:

۱. نگاهی ریشه دار در مبانی اسلامی به مساله فلسطین:
بر اساس این دیدگاه، فلسطین سرزمینی است که وقف اسلامی به شمار می‌آید و هیچ مسلمانی حق ندارد در انجام وظیفه خود نسبت به این میراث اسلامی کوتاهی کند تا جایی که باید گفت: مسوولیت حمایت و دفاع از این سرزمین مقدس تنها به عهده ملت فلسطین نیست بلکه تمامی جهان اسلام این وظیفه را به دوش دارد. بنابراین هر گونه کوتاه آمدن از ذره ای از خاک فلسطین خیانت به خدا و رسول الله است.
فلسطین قبله نخست مسلمانان را در خود جا داده و به همین جهت هم بر تمامی امّت اسلامی واجب است این سرزمین را نجات دهند.
هر چند ملت فلسطین نوک پیکان این پروژه جهادی است و در خط نخست مبارزه قرار دارد ولی این واقعیت، وظیفه سنگین دفاع از سرزمین مقدس فلسطین را از دوش سایر مسلمانان برنخواهد داشت.
۲.از نقطه نظر منافع سیاسی:
ما علاوه بر اینکه حق وجود اسرائیل، در سرزمین فلسطین را به رسمیت نمی‌شناسیم، معتقدیم سرزمین تاریخی فلسطین از نظر جغرافیایی در شرق از رود اردن تا دریای مدیترانه در غرب و در شمال از رأس الناقوره تا ام الرشراش در جنوب امتداد دارد. مساحت فلسطین ۲۷ هزار و نه کیلومتر مربع است. تمامی این مساحت کشور فلسطین است و رژیم صهیونیستی که اسرائیل نامیده شده است، کمترین حقی در ذره‌ای از این خاک ندارد.
دیدگاه انسانی و سیاسی ما که مبتنی بر مبانی اسلامی، انسانی و ملّی است به اجماع ملی حول برنامه‌ای سیاسی معتقد است. دیدگاه جنبش حماس عبارت است از:

♦️« پذیرش دولت فلسطینی با داشتن حق حاکمیت بر کرانه باختری و باریکه غزه به پایتختی قدس شرف، و حفظ حق بازگشت پناهندگان فلسطینی به مناطقی که از آن بیرون رانده شده‌اند، «بدون به رسمیت شناسی آنچه اسرائیل نامیده شده» و اینکه در چارچوب اجماع ملی محقق بشود».

♦️البته فارغ از مسائل ذکر شده، مانع اصلی همه راه‌های پیشنهادی، طرف اسرائیلی است که چند ماه پیش نیز قانون مخالفت با راه‌حل دو دولتی را تصویب کرد و به قوانین، قطعنامه‌ها و نهادهای مرجع بین المللی هیچ وقعی نمی‌نهد.

♦️هنگامی که می‎بینیم دشمن بیش از ۷۵ سال است که در سرزمین فلسطین، نسل کشی می‌کند، دیگر جای هیچ راه حلی حتی سخن گفتن از راه حل سیاسی، باقی نگذاشته و اساسا هم زمینی برای تشکیل کشور فلسطین باقی نمانده است و به همین دلیل هم طوفان اقصی به راه افتاد. طوفانی که به اذن الهی، طومار دشمن صهیونیستی را در هم خواهد پیچید و دولت فلسطینی آزاد را در تمامی خاک فلسطین برپاخواهد کرد».

‘إِنَّهُمْ يَرَوْنَهُ بَعِيدًا  ‘وَنَرَاهُ قَرِيبًا [سورة المعارج].
همانا که آنان تحقق این وعده الهی را بعید و دور می‎دانند و ما آن را نزدیک می‎بینیم.

دکتر خالد قدومی
نماینده جنبش حماس
ایران
٢٨ أكتوبر

#عصراندیشه

کانال نو اندیشی دینی کیان

01 Nov, 05:22


🎯 از پشیمانی چه حاصل؟
— پشیمانی به ما اجازه می‌دهد تا دوباره متولد شویم

🔴 همۀ ما شب‌هایی را در خاطر داریم که روی تخت، خواب به چشمانمان نمی‌آمده و در همان حالی که انتظار می‌کشیده‌ایم تا خدایان خواب بر ما فرود آیند، ناگهان شیطانی شرور آرام آرام از کنجی تاریک، بیرون خزیده و مثل بختک روی سینه‌مان نشسته: شیطانِ خاطره‌های تلخ گذشته. خاطراتی که در آن‌ها دست به کاری شرم‌آور زده‌ایم یا رفتاری ناپسند از خودمان نشان داده‌ایم که فکر کردن به آن، از پس ماه‌ها و سال‌ها، هنوز حالمان را بد می‌کند. در این مواقع است که «پشیمانی» در خالص‌ترین حالت خود سراغمان می‌آید.

🔴 مادری را فرض کنید که به یاد می‌آورد وقتی بچه‌اش کوچک بوده، به خاطر مسئله‌ای بی‌اهمیت به‌سختی تنبیه‌اش کرده. یا کارمندی که بی‌دلیل همکارش را رنجانده. احساس پشیمانی، حتی وقتی به طور غیرعمد به دیگران آسیب زده باشیم، سراغمان می‌آید.

🔴 برخی می‌گویند احساس ندامت برای مسائلی که دیگر نمی‌توانیم برایشان کاری بکنیم، بیهوده است. فیلسوف قرن هفدهم، باروخ اسپینوزا، عقیده داشت که پشیمانی و ندامت عناصر مستی‌آور زیان‌باری هستند که فهم ما را بر هم می‌زنند: ما بر اثر شتاب‌زدگی دچار خطا می‌شویم و بر اثر شتاب‌زدگی خود را دربارۀ خطاهایمان سرزنش می‌کنیم. نیچه با این دیدگاه موافق بود، و پشیمانی را چنین توصیف می‌کرد: «افزودن دومین حماقت به حماقت نخست». در عصر ما که خودیاری در اوج است نیز این دیدگاه در قالب شعار «خودت را ببخش» فراوان شنیده می‌شود.

🔴 اما بخششِ خود توهمی بیش نیست. تنها کسانی که می‌توانند ما را ببخشند، آن‌هایی هستند که در رابطه با آن‌ها مرتکب خطا شده‌ایم. ایوان کارامازوف، در رمان سترگ داستایوفسکی، استدلال می‌کند که حتی خدا نیز حق ندارد کسی را ببخشد که کودکان را شکنجه کرده و کشته است. چون خدا آن کسی نیست که شکنجه شده است.

🔴 من حق ندارم که کسی را که از شما زورگیری کرده ببخشم، و می‌توانم خودم را هم به‌دلیل فریب فردی دیگر ببخشم. این به‌معنای تأیید شکنجۀ بی‌پایان خودمان یا احساس گناه نامعقول نیست. اگر وحشیانه خودمان را قضاوت کنیم، ایمانمان به خود و تواناییمان برای اصلاح رفتار را از دست می‌دهیم. می‌توانیم بیاموزیم که گذشته‌ها را به گذشته بسپاریم، اما قبل از آن‌که آن‌ها را به گذشته بسپاریم، باید اجازه دهیم تا پشیمانی وجودمان را در بر بگیرد. شاید توصیۀ کتاب‌های مقدس بهترین باشد: توبه کن، طلب بخشایش نما، همراه با عزمی صادقانه برای تغییر رفتارت.

🔴 البته می‌توان از احساس پشیمانی هم سوءاستفاده کرد. داستایوفسکی که صاحب‌نظری بزرگ در باب گناه و پشیمانی است، تردید دارد که بتوانیم بدون خودستایی یا احساس قدرت، به کار بدی اعتراف کنیم. بااین‌حال، پشیمانی خیلی وقت‌ها احساسی انسانی و لازم است تا بتوانیم رابطۀ خودمان با خودمان را اصلاح کنیم.

🔴 کیرکگارد می‌گوید وقتی نیایش می‌کنید، خدا را تغییر نمی‌دهید، خودتان را تغییر می‌دهید. شاید قصۀ پشیمانی هم چنین باشد. من نمی‌توانم کارهای گذشته‌ام را تغییر دهم یا پاک کنم، اما شاید با عمل پشیمانی، هویت خودم را دگرگون می‌کنم. هنری دیوید ثورو توصیه می‌کند: «از پشیمانی‌هایتان بیشترین بهره را ببرید؛ هرگز افسوس خود را پنهان نکنید، بلکه از آن مراقبت کنید و آن را بپرورانید تا آنکه از گیرایی کامل و مجزایی برخوردار شود. پشیمانیِ عمیق، از نو زیستن است». از نو زیستن، زایشی دوباره از نظر اخلاقی است.


📌 آنچه خواندید مروری کوتاه است بر مطلب «از پشیمانی چه حاصل؟». این مطلب در تاریخ ۲۹ شهریور ۱۳۹۶ در وب‌سایت ترجمان نیز بارگذاری شده است. این مطلب نوشتۀ گوردون مارینو است و علی برزگر آن را ترجمه کرده است. برای خواندن نسخۀ کامل این مطلب و دیگر مطالب ترجمان، به وب‌سایت ترجمان سر بزنید.

📌 ادامۀ مطلب را در لینک زیر بخوانید:
B2n.ir/e08848

کانال نو اندیشی دینی کیان

31 Oct, 15:03


هالووین فقط چیزی که غرب توسط سگ هارش در غزه رقم زده است، بقیه مسخره بازی و لودگی ست.
غربی‌ها تا قرن‌ها می‌توانند به این تصاویر بنگرند و نیازی به مترسک‌بازی و شکلک درآوردن احساس نکند.
غرب می‌تواند تا قرن‌ها بدون نقاب و روتوش، تصویر تمدن جدید خود را در غزه نگاه کند.
@kharmagaas

کانال نو اندیشی دینی کیان

31 Oct, 15:00


https://www.dinonline.com/43976/%D8%B1%D9%86%D8%AC-%D8%AF%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%DB%8C%D9%81%D8%B3%DA%A9%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%D9%84%DA%A9-%D9%85%D8%AF%D8%B1%D9%86

کانال نو اندیشی دینی کیان

31 Oct, 09:12


سخنی با جناب آقای اراکی عضو جامعه مدرسین و مجلس خبرگان

جناب آقای اراکی دو مطلب زیر را در رابطه با موضع مجمع مدرسین و محققین در باره راه حل دو دولتی بیان کرده‌اند:

جناب حضرت آیت الله شیخ محسن اراکی دام ظلّه
اخیراً خبری در مورد مرکزی به نام «مجمع محققان و مدرسان حوزه» در قم شنیده‌ایم. با توجه به اینکه حضرتعالی از اعضای جامعۀ مدرسین حوزه و هیئت رئیسۀ این جامعه هستید، از شما تقاضا داریم رابطۀ این مرکز با حوزۀ علمیۀ قم را توضیح دهید.

پاسخ آیت الله اراکی به استفتاء
بسم الله الرحمن الرحیم
این مرکز و گروه هیچ ارتباطی با جامعۀ مدرسین و حوزۀ علمیه ندارد. اعضای آن به عنوان اساتید یا مدرسان شناخته ‌شده نیستند و اهداف و دستگاهى که پشت آن قرار دارد، مشخص نیست. از خداوند سبحان می‌خواهیم که حوزه‌های علمیۀ مقدس ما را از شر منحرفان و عمّال صهیونیست‌ها و مستکبران حفظ نماید.
محسن اراکی
****
آیت الله اراکی در نشست خبری:
هر کس ادعا کند که دولتی به نام اسرائیل می‌تواند وجود داشته باشد، با حکم صریح اسلام و عقل مخالفت کرده است
عضو هیئت رئیسه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت:
هر کسی که امروز ادعا کند که دولتی به نام اسرائیل می‌تواند وجود داشته باشد، با حکم صریح اسلام و عقل مخالفت کرده است. حال اگر چنین کسی اهل علم باشد و سخن او به عنوان سخن دین تلقی شود، بدعت گذار به شمار می‌رود، چرا که عمل او مصداق «إدخال ما لیسَ فِی الدّین فِی الدّین» است.
روابط عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم

یکم ؛ این سخن شما درست است که مجمع مدرسین هیچ ربطی به جامعه مدرسین ندارد و اینجانب که عضوی از مجمع مدرسین هستم گفته‌ام و می‌گویم که جامعه مدرسین را به هیچ وجه قبول ندارم و از رفتار کلی این تشکل برائت می‌جویم.

اما اینکه گفته‌اید مجمع مدرسین هیچ ارتباطی با حوزه ندارد معنایش این است که حوزه علمیه مساوی با جامعه مدرسین است. این اوج خودخواهی و تفرعن است که البته از اعضای آن تشکل بسیار زیاد دیده‌ام. بزرگترین لطمه به روحانیت و حوزه مساوی دانستن آن با یک تشکل سیاسی دارای اندیشه‌ها و اعمال قابل نقد است.

دوم ؛ ایشان اعضای مجمع مدرسین را منحرف شمرده است.
آقای اراکی اندیشه‌های خود و تشکل خود را معیار درستی و حقانیت می‌داند و هر تفکری با آن نسازد منحرف به حساب می‌آورد. این " خودحق‌پنداری" همان تفرعن است که در شماره قبل بیان شد. ایشان می‌گوید هرکس مثل من نمی‌اندیشد منحرف است و این همان " انا الحق" و " انا ربکم الاعلی" است.

سوم ؛ ایشان اعضای مجمع مدرسین را عمال صهیونیست‌ها و مستکبران شمرده است. مهم‌تر از اینکه از خود دفاع کنم این است که ایشان چگونه تشخیص داد که من عمال ....هستم با اینکه مخفی کرده بودم! این را از این جهت می‌گویم که عضو مجلس خبرگان و جامعه مدرسین قاعدتا یک جو تقوا و عدالت دارد که به دیگران تهمت نزند! پس حتما از طریق غیبی می‌داند و اگر این را کشف کنم به او ایمان می‌آورم.

چهارم ؛ به هرحال مجمع مدرسین بازگشت به مرزهای ۱۹۴۸ تعیین شده توسط سازمان ملل و تشکیل دو کشور را راه حل اتمام جنگ خانمانسوز موجود می‌داند. اینکه چگونه آقای اراکی این راه حل را مخالفت با حکم صریح اسلام و عقل می‌داند و آن را یک بدعت می‌شمارد هرگز روشن نیست. ایشان نگفته که این باور با کدام آیه یا روایت یا کدام حکم عقل ناسازگار است؟!

پنجم؛ ایشان جایگاه علمی اعضای مجمع مدرسین را زیر سوال برده است. اینجانب از خود دفاعی نمی‌کنم و نباید بکنم. اما به ایشان می‌گویم لطفا تواضع بفرمایید و در باره همین مسئله و ادعایی که کرده‌اید با اینجانب در یک مناظره شرکت کنید .

ششم‌؛ شما در باره ولایت فقیه ادعا کرده‌اید که :
"اگر امام و پیغمبر و حتی العیاذ بالله خدایی نبود، بازهم نظام سیاسی ولایت فقیه، نظام سیاسی عقلانی و عقلایی بود"

اینجانب می‌گویم، همانطور که اکثریت قاطع فقیهان سنتی گفته‌اند، ولایت فقیه هیچ دلیل عقلی و نقلی ندارد. اینجانب اضافه میکنم که دلیل عقلی و نقلی بر ضد آن دارم. لطفا باز هم تواضع بفرمایید و در این‌باره در یک مناظره با اینجانب شرکت کرده حقانیت خود و انحراف و بیسوادی اینجانب را اثبات نمایید.

هفتم؛ اینجانب احکام بسیار زیادی از فقه مشهوری را ناسازگار با قرآن و عقل و غیر اسلامی می‌دانم. همین‌طور اعتقادات رایج را قرآنی-برهانی نمی‌دانم و قطعا در این دو جهت با اعضای جامعه مدرسین اختلاف دارم. شما عضو هیات مدیره این تشکل هستید. لطفا در تشکل خود افرادی را برای مناظره با اینجانب در دو زمینه فوق معرفی بفرمایید. این امر باعث می‌شود که انحراف و ناآگاهی اينجانب روشن شود و جلو گمراهی مردم گرفته شود.

@soleimanisaa

کانال نو اندیشی دینی کیان

30 Oct, 17:19


‍ ‍ 🔴 «اخلاق محیط زیست»، شالودۀ «اجماع هم‌پوشِ» شهروندان در جامعه‌های متکثر

📗 نقد کتاب دین و اخلاق محیط زیست، از تعارض تا اجماع هم‌پوش

✍️ نوشتۀ ابوالقاسم فنایی و سجاد بهروزی

🎤 سخنرانی سید علی محمودی

💢 محورهای اصلی:

جان رالز بر بنیان آزادی و برابری براین نظر است که در جامعه‌های دموکراتیک، دکترین‌های مختلف اعم از دینی و غیردینی وجود دارند. این جامعه‌های متکثر با وجود اختلاف نظر‌ها می‌‌توانند در عین تفاوت آراء با پذیرش اجماع هم‌پوش برپایۀ «عقلانیت» به صورت «معقول» حول محورهای خِرد همگانی، وحدت جمعی و ثبات سیاسی با یکدیگر به توافق و همبستگی برسند.

در این کتاب آمده است که «اخلاق محیط‌ زیست فرادینی» و «اخلاق محیط‌زیست دینی» از نظر عقلانیت نظری و عملی، «معقول» اند و دیدگاهی مشترک دارند. اختلاف این دو آن است که اولی «خودبنیاد» است، یعنی به هیچ نظریۀ جامعی متکی نیست، و دومی می‌تواند از رهگذر بازنگری در برخی از آموزه‌های ادیان زندۀ جهان، با هنجارهای فرادینی سازگار شود. در نتیجه، بدین سان باورمندان به این دو رویکرد اخلاقی می‌توانند به اجماع هم‌پوش برسند.

به نظر من، اگر اجماع هم‌پوش رالز مبنای نظری این کتاب باشد، التزام به آن در گرو این دوگزاره است:

1⃣ در جامعۀ دموکراتیک شهروندان، اعم از دین‌باور و دین‌ناباور، می‌توانند آزادانه از میان دکترین‌ها و مکتب‌های گوناگون دست به انتخاب بزنند.

2⃣ آنچه این شهروندان را به اجماع هم‌پویش می‌رساند، «اخلاق محیط زیست» است، نه این که از طریق بازنگری در برخی آموزه‌های دینی، با دین‌ناباوران در احترام به محیط زیست سازگار شوند.

سید علی محمودی در فضای مجازی:
     وب‌سایت | تلگرام | فیس‌بوک


🆔
@Drmahmoudi7

کانال نو اندیشی دینی کیان

30 Oct, 14:54


📚 نشست نقد کتاب :

📗 دین و اخلاقِ محیط زیست؛ از تعارض تا اجماع هم پوش

🎙گزارش کامل صوتی
:

💠 سخنران:

🔻دکتر ابوالقاسم فنایی (نویسنده کتاب)

💠 ناقدین :

🔻دکتر سید علیرضا بهشتی

🔻دکتر سید علی محمودی

▫️۲۵ مهرماه ۱۴۰۳

🔸 انجمن اسلامی مهندسین

🆔@Drmahmoudi7

کانال نو اندیشی دینی کیان

30 Oct, 09:04


🔶 نگاهی به کتاب «دموكراسی يا حقيقت» نوشته علی میرسپاسی


✍️ الهه اسد‌پور

🔷 کانال تلگرامی بنیاد فرهنگی مهندس بازرگان در ادامه معرفی کتاب‌ها و مقالاتی که به شناخت بهتر استبداد و دموکراسی کمک می‌کنند، در این مطلب به معرفی کتاب «دموكراسی يا حقيقت»، نوشته علی میرسپاسی و منتشر شده از سوی انتشارات طرح نو می‌پردازد.

📌 علی ميرسپاسی استاد جامعه شناسی و رئيس مركز مطالعات ايران‌شناسی دانشگاه نيويورك، در کتاب «دموكراسی يا حقيقت» محوريت مطالعات خود را مدرينته و دموكراسی در ايران قرار داده است. او در این کتاب به روشنی به دنبال پاسخ و راه‌حلی برای گذار ايران به دموكراسی و رسيدن به «جامعه‌ای نيك» است.

📌 مباحث مطرح شده در كتاب «دموكراسی يا حقيقت» را می‌توان در سه كلمه‎ حياتی و اصلی خلاصه كرد و گام به گام به آن‌ها پرداخت. سه كلمه‌ای كه مثلثی راهنما و روشن برای روشنفكری ايران محسوب می‌گردد: تاريخ، فرهنگ و تسامح. او پيش از هر چيزی هشداری عمل‌گرايانه در باب «شناخت فرهنگ» را مطرح می‌كند. به راستی چگونه می‌توان به شناخت درست و تا حدودی كامل از فرهنگ موطن خود رسيد؟

📌علی ميرسپاسی معتقد است برای شناخت بهتر فرهنگ خود، بايد از آن فاصله بگيريم. از دريچه چشم ديگران به آن نگاه كنيم و با نزديكی به فرهنگ غيرخودی، به شناخت فرهنگ دست‌ يابيم. در روند شناخت هر فرهنگی، بايد اين مهم را در نظر داشته باشيم كه اساس فرهنگ با ايستايی و غيرقابل تغيير بودن در تضاد است. او معتقد است همان‌لحظه‌ای كه برای فرهنگ خود، هويت و اصالتی غيرقابل تغيير و بدون تعامل در نظر گرفته‌ايم، اولين سنگ را جلوی تحقق دموكراسی انداخته‌ايم. از اين رو نيك است فرهنگ ايران را گاهی از دريچه‌ چشم ديگران ببينيم و بشناسيم و آن را پديده‌ای دائما در حال تغيير و تحول بدانيم، تا بتوانيم با برطرف كردن كاستی‌ها، مسير نيل به دموكراسی را هموار سازيم.

📌جامعه‌ ايرانی در راه دشوار رسيدن به آزادی و دموكراسی، مخاطرات و موانع فراوانی را پيش روی خود می‌بيند كه يكی از شاخص‌ترين و مهمترين آنها از ديد نگارنده‌ كتاب، اسلام سياسی است. ميرسپاسی معتقد است همان‌جایی كه دين در آغوش قدرت قرار می‌گيرد، به ابزاری برای صاحبان قدرت فراهم می‌شود. ابزاری كه اصل مهم دموكراسی را در تمامی ابعاد و سطوح از بين می‌برد چرا كه گفتمان دينی(علی الخصوص اديان تاثير پذيرفته از آئين ميترائيسم) بر اساس معيار خير و شر تنظيم گشته است و اولين اثر چنين گفتمانی، قطب بندی جامعه به «ما» و «ديگری» می‌باشد.

📌مايی كه نماد خير هستيم و در مركز جهان هستی و ديگری كه نماد شيطان است و چكيده‌ هرگونه دنائت و پستی. پيامد اين قطب بندی زيان‌بار، حذف اكثريت و تمركز قدرت در دستان اقليتی مسلط می‌باشد. به راستی راه حل چنين معضل دهشتناكی چيست؟

📌به عقیده علی ميرسپاسی، تفكيك دو حوزه‌ خصوصی و عمومی، مهمترين مرحله در رسيدن به جامعه‌ای نيك و دموكراتيك است. اساسا عرصه‌ عمومی فضايی آزاد و سالم است كه شهروندان به صورت برابر در آن به گفت‌وگو و تصميم گيری در خصوص سرنوشت سياسی جامعه‌شان می‌پردازند و تضمين كننده سلامت اين عرصه، نهاد‌های مدنی و دموكراتيك می‌باشند. نهادهایی كه صدای بی‌قدرتان را به گوش سنگين حاكميت می‌رسانند.

📌همين شهروندان آزاد و برابر، در حوزه‌ زيست خصوصی خود، می‌توانند به اموری مانند دين، الهيات و شعائر مذهبی بپردازند، چرا كه به طور كلی دين، اخلاق و احساسات اموری مربوط به حوزه‌ خصوصی هستند. در همان نقطه‌ای كه گروهی به دنبال تحميل (به زعم خود) حقيقتی مطلق به حوزه‌ عمومی جامعه هستند، دموكراسی و آزاد می‌ميرند و استبداد زاده می‌شود.

📌سخن از حقيقتی مطلق، پوشيده در هاله‌ای به نام دين و سنت، آغاز استبداد خواهد بود. بنابراين به عقيده‌ نگارنده كتاب دموكراسی يا حقيقت، تفكيك دو حوزه‌ عمومی و خصوصی حياتی‌تر از تفكيك قوا در يك نظام سياسی می‌باشد و شهروندان جامعه بايد آگاه باشند كه در حوزه‌ عمومی حقوق و وظايفی دارند. اين آگاهی خود به مثابه‌ برافروختن چراغی است كه راه دشوار آزادی را روشن مي‌سازد.

📌علی ميرسپاسی يكی از وظايف افراد به خصوص روشنفكران و متفكران ايرانی را اشاعه و گسترش تفكر انتقادی می‌داند. وظيفه‌ای كه در شعله‌های «پيچ حساس كنونی» فراموش شده است و از اين رو نبود تفكر انتقادی معضلی فراگير در جامعه‌ ايرانی گشته است. نويسنده معتقد است تا زمانی كه افراد در مقابل هر ايده و انديشه، حتی درست‌ترين آن‌ها، سكوت می‌كنند و پرسشگری و انتقاد را كنار می‌گذارند، زدودن سايه‌ سياه استبداد شدنی نخواهد بود.چرا‌ كه عدم وجود تفكر انتقادی می‌تواند موجب پذيرش و تسلط هر انديشه‌ای بر جامعه گردد و فضای ارزشمند گفت‌وگو ميان گفتمان‌ها را از بين ببرد.


https://B2n.ir/z31567

@Bonyadbazargan

کانال نو اندیشی دینی کیان

30 Oct, 02:56


.
▫️من باید عزیز بماند

"تو" برایم عزیزی، امّا "من" برایم عزیزتر است. این را از سرِ خودخواهی نمی‌گویم. وقتی تو نبودی، من بود. اگر روزی تو نباشی، من همچنان هست. تو آدمِ اصلی زندگی من هستی. امّا من، همه زندگیِ من است. می‌دانی اگر بخواهم با تو باشم امّا من را از دست بدهم، دوست داشتنم دیگر به کار هیچ‌کداممان نمی‌آید؟ می‌دانی اگر من محو شود، در تنگنا بماند یا عزیز نباشد، دیگر خونی در رگ‌های رابطه‌مان باقی نمی‌ماند؟ می‌دانی این منِ ناکامل با همه عیب‌‌ و نقص‌هایش، همه چیزی است که من دارم؟ حتی اگر بخواهی اصلاحم کنی، من را از من می‌گیری. اگر بگویی کاش اینطور نبودی، من را با من غریبه می‌کنی. از تو می‌خواهم من را از من نگیری، از خودم می‌خواهم من را فدایت نکند.

می‌گویی خودخواهی است. می‌گویم نه، بهای دوست داشتن از درون مردن، بلعیده شدن یا محو شدن نیست. بله، خودی که دنیایش را به دیگری نگشوده باشد، خودی که دیگری را نبیند، خودی که بگیرد بی‌آنکه بدهد، خودی که دنیا را تنها از چشمان خودش ببیند، خودی که منِ تو را نبیند و برایش عزیز نباشد، خواستنش می‌شود همان خودخواهی ناخوشایندی که تو می‌گویی. خواستنِ آن خود، یعنی عاشق نبودن و ادای عشق را در آوردن، خواستن آن خود یعنی در رابطه نبودن و از رابطه نفع بردن. امّا خودی که عشق را می‌شناسند و تو را از تو نمی‌گیرد، خواستنش زندگی است و نه خودخواهی.

بگذاریم آن من، جدای از تو با همه خوبی‌ها، بدی‌ها و نیازهایش زنده بماند‌. تنها آن زمان است که "ما" یعنی زنده‌تر بودن.

@TheWorldasISee

کانال نو اندیشی دینی کیان

29 Oct, 19:42


از ترومای سربازان اسرائیلی تا ترومای کودکان فلسطینی

آزاده ثبوت
کانون زنان ایرانی

در  روزهای گذشته تعدادی از رسانه ها به «تروماهای سربازان اسرائیلی» پس از بازگشت شان از غزه پرداخته اند‌‌. سی ان ان درباره این موضوع به تفصیل نوشته و گزارش داده یک سرباز اسرائیلی که صد و هشتاد و شش روز  در  نسل کشی غزه مشارکت داشته و راننده بولدزر بوده، خود کشی کرده است. خانواده اش گفته اند «او از حملات عصبی، تعریق، بی خوابی و انزوای اجتماعی رنج می برده است.» سرباز دیگری که راننده همراه او در بولدزر بوده است می گوید که «شب‌ها به سختی می‌خوابد، صدای انفجار در سرش می‌پیچد و دیگر نمی‌تواند گوشت بخورد، زیرا او را به یاد صحنه‌های وحشتناکی می‌اندازد که از بولدوزر خود در غزه دیده است.»

او به هنگام اشاره به اجساد از عنوان «گوشت» استفاده می کند و به سی‌ان‌ان می گوید: «وقتی در بیرون گوشت زیاد و خون می‌بینید... وقتی غذا می‌خورید واقعاً روی شما تأثیر می‌گذارد.»

رسانه هایی از قبیل سی ان ان که در تمام این یک سال جاده صاف کن نسل کشی در غزه بوده اند و کوچکترین اشاره ای به تروماهای مردم غزه نداشته اند حالا درباره اینکه سربازان رژیم استعماری از غذا خوردن افتاده اند و نمی توانند شب ها بخوابند گزارش می دهند. این که رسانه ها بیش از نگرانی برای جان فلسطینی های زنده زنده دفن شده، نگران ترومای سربازان سوار بر بولدزرها و مجریان نسل کشی هستند ریشه در همان نژاد پرستی نهادینه شده ای دارد که   در تمام این سال ها، امنیت یک جمعیت اشغالگر را همیشه در اولویت بر آزادی یک جمعیت اشغال شده دانسته است.

در جایی از گزارش بچور، روانشناس ارتش اسرائیل، می گوید که یکی از راه هایی که ارتش به سربازان آسیب دیده کمک می کند تا زندگی خود را از سر بگیرند، تلاش برای «عادی کردن» آنچه که از سر گذرانده اند است. او می گوید"این وضعیت برای انسان عادی نیست" و  وقتی سربازان با علائم اضطراب پس از سانحه از میدان جنگ باز می گردند، می پرسند: "چگونه پس از آنچه دیدم به خانه برگردم؟ چگونه می توانم بعد از آنچه دیدم با بچه هایم ارتباط برقرار کنم؟

روانشناس به سی‌ان‌ان می گوید: «ما سعی می‌کنیم آن اتفاق ها را برایشان عادی کنیم و به آنها کمک کنیم ارزش‌های خود را به یاد بیا‌ورند و اینکه چرا به غزه رفتند.»

به سوال های سربازان دقت کنید : "چگونه پس از آنچه دیدم به خانه برگردم؟ چگونه می توانم بعد از آنچه دیدم با بچه هایم ارتباط برقرار کنم؟

این که چگونه از فعل «دیدم» به جای «انجام دادم » استفاده می کنند. سربازی که راننده بولدزر بوده است و صدها  انسان زنده و کشته شده را زیر گرفته، وانمود می کند نقشی در انجام جنایت ها نداشته است. روایت روانشناس ارتش و تلاش او برای عادی سازی و طبیعی جلوه دادن امری که خودش به غیر طبیعی بودن آن اذعان دارد از این هم هولناک تر است. در گفتمان های استعماری و بشردوستانه بین المللی که انسان استعمارگر و تحت استعمار را به «نظامی» و «غیر نظامی» تقسیم می کند، این روانشناس با نقش نظام مندش در عادی سازی جنایات ارتش اشغالگر یک شهروند غیر نظامی محسوب می شود. 


روزنامه تایمز اسرائیل در سال ۲۰۲۱ گزارش داده بود که خودکشی (و نه کشته شدن در میدان جنگ) عامل اصلی مرگ در میان سربازان اسرائیلی است. گزارش دیگری که در سال ۲۰۱۹ نوشته شده است نشان می دهد از هر ۱۲ سرباز صهیونیستی که درگیری شدید را تجربه می کنند، یک نفر علائم اختلال پس از سانحه را گزارش می کند، اما به رسمیت نشناختن مشکلات سلامت روان باعث شده است که بسیاری از پرسنل سابق پس از ترک ارتش هیچ خدمات درمانی دریافت نکنند. در این گزارش عضوی از کادر درمان ارتش می گوید: «من هنوز ۱۹ سالم نشد که به اولین نفر شلیک کردم. من کم کم دیوانه شدم، وسایل را می سوزاندم، مادرم را کتک می زدم. از خواب بیدار می شدم در حالی که تمام تختم از ادرار پر شده بود...»

ادوارد سعید دهه ها پیش گفته بود انسان تحت استعمار با مبارزه اش برای آزادی نه تنها خود را که انسان استعمار گر را هم آزاد می کند. هم نظر با او پائولو فریره فیلسوف و نظریه پرداز انتقادی می گوید: «استعمارگر، که خود به دلیل انسانیت زدایی از دیگران، غیرانسانی شده است، قادر به رهبری این مبارزه نیست. این انسان ستمدیده است که با مبارزه اش برای رهایی هم خود را و هم ستمگر را آزاد می کند.» امروز مبارزه فلسطینی ها یک پروژه باز انسانی سازی است. مبارزه ای که اساس آن بازسازی رابطه میان مستعمره و استعمارگر است و یک رهایی جمعی را نوید می بخشد.
@MostafaTajzadeh

کانال نو اندیشی دینی کیان

29 Oct, 17:55


🔴وزیر دارایی رژیم صهیونیستی با چشمان گریان: کشته‌‌هایمان سر به فلک کشیده!

کانال نو اندیشی دینی کیان

29 Oct, 17:53


🚨 شهید مقاومت،سید حسن نصرالله خطاب به رژیم صهیونیستی:
کمی بخندید، خیلی گریه خواهید کرد، چون نمی دانستید از کدام خطوط قرمز عبور کرده اید.

امروز دشمن باید در انتظار خشم شرافتمندانه ما بماند

اسرائیل افتخار می کند که ما طی چند ساعت، هنیه را در تهران ترور کردیم و فؤاد شکر را در لبنان. ما این آیه قرآن را برایشان می خوانیم؛ فلیضحکوا قلیلا ولیبکوا کثیرا (ازین پس کم بخندند و بسیار گریه کنند)

این عملیات‌ها و شهادت‌ها به هیچ وجه سبب تضعیف مقاومت نخواهد شد.

نتانیاهو گمان می کند که این جنایات، مقاومت را ضعیف می کند یا آن را متوقف می کند اما تجربه ثابت کرده است که واقعیت بالعکس این گمان هاست.

کانال نو اندیشی دینی کیان

29 Oct, 17:24


اگر عزیزان در انتشار این پست وتبلیغ آن،همیاری نمایند.کمال لطف را کرده اند که شاید ماحصل آن،رسیدن کمک به عزیزانمان در موسسات امام موسی صدر باشد تا بهتر بتوانند به خدمات خود ادامه دهند🙏🙏

کانال نو اندیشی دینی کیان

29 Oct, 17:18


🔹پیام تشکر رباب صدر از مردم ایران که دلسوزانه و سخاوتمندانه کمک‌های نقدی خود را به موسسه امام صدر رساندند.

همچنان به همراهی‌ و پشتیبانی شما عزیزان نیازمند و دلگرمیم.


شماره حساب براى واريز كمك به موسسات امام موسی صدر
Sheba
IR900610000000100
792365321
بانك شهر
به نام انجمن خيريه مؤسسات امام موسى صدر

#لبنان_زنده

کانال نو اندیشی دینی کیان

29 Oct, 15:50


وزیر دفاع اسرائیل ،اگر به تاریخ توجه کند،می فهمد که خود ساختار اسرائیل نیز موقت است.چون حکومتهایی که این ساختار را شکل دادند ویا به قول مکرون که سازمان ملل این حکومت را به رسمیت شناخت و75 سال همه گونه حمایتش می کنند .اگر به جایی برسند که بودن این رژیم عملا فایده ای ندارد به یک طرفه العین از بین می روند.اینها که بیشتر از داستان جنگ های صلیبی نخواهند بود که دو قرن طول کشید واخر الامر داستان به نفع صاحبان اصلی آنجا به پایان رسید.داستان اسرائیل نیز موقت است ودر روز وهنگامش به پایان خواهد رسید.

کانال نو اندیشی دینی کیان

29 Oct, 15:46


🔻یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، با انتشار تصویری از شیخ نعیم قاسم، رهبر جدید حزب‌الله لبنان در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «انتصاب موقت، نه طولانی‌ مدت.»

این اقدام او پس از آن صورت می‌گیرد که نیروهای اسرائیلی در چند هفته گذشته بسیاری از اعضای ارشد حزب‌الله لبنان را هدف قرار دادند از جمله حسن نصرالله، رهبر قدیمی حزب‌الله که در حمله هوایی شدید اسرائیل در بیروت کشته شد.

حزب‌الله اوایل امروز انتصاب نعیم قاسم را اعلام کرد و گفت که او «پرچم مبارک» این گروه را حمل می‌کند.
📷Getty
@BBCPersian

کانال نو اندیشی دینی کیان

28 Oct, 15:22


دومین جلسه‌ از نشست‌های «با من بخوان» درخانه فرهنگی غدیر برگزار شد.

خانه فرهنگی غدیر سومین جلسه از سلسله جلسات «با من بخوان» را با موضوع «ابوسعید ابوالخیر و دوستی»  در روز پنج‌شنبه سوم آبان ۱۴۰۳ برگزار کرد.

در این جلسه ضمن مرور زندگی و احوال ابوسعید ابوالخیر، عارف برجسته قرن پنجم، دو مکتب مهم عرفانی یعنی عرفان خراسانی و عرفان اندلسی هم به اختصار معرفی شدند. بخش پایانی جلسه نیز شرح فشرده‌ای بود بر ویژگی‌های "دوست" و "دوستی" در نگاه ابوسعید.

محسن بابایی سخنرانی این جلسه را بر عهده داشت.

این نشست در سالن اجتماعات موسسه زبان نصیر برگزار شد.

این جلسات با هدف افزایش ارتباطات، تعاملات و مشارکت‌های اجتماعی، افزایش و تقویت تاب‌آوری اجتماعی، اهمیت دوستی و دگرخواهی با همکاری سه موسسه سروش‌مولانا، دارالاکرام شعبه البرز و خانه‌ فرهنگی غدیر اولین پنج‌شنبه هر ماه برگزار شده و ادامه خواهد داشت.

کانال نو اندیشی دینی کیان

27 Oct, 16:21


ماده ۱۹
-١ کشـورهای عضـو کلیـه اقدامـات تقنینی، اجرایـی، اجتماعی
و آموزشـی الزم را بـه عمـل خواهنـد آورد تـا از کـودک در
برابر کلیه اشـکال خشـونت جسـمی یا روانی، صدمـه یا آزار،
بـی توجهـی یـا رفتـار توام بـا سـهل انگاری، سـوء رفتـار یا
بهرهکشـی، از جملـه در برابـر کلیـه سوءاسـتفاده جنسـی، در
حالیکـه كـودك‌ تحـت مراقبـت والـد )والدين( يا سرپرسـت
قانونـي يـا هر شـخص ديگـري قـرار دارد، به عمـل خواهند
آورد.
(پیمان نامه حقوق کودک)

کانال نو اندیشی دینی کیان

26 Oct, 17:36


تیزرسومین برنامه از سلسله جلسات با من بخوان🙏🙏

کانال نو اندیشی دینی کیان

25 Oct, 20:18


🔴کفن پوشی، سرکوب و شعار مرگ دادن شیوه حوزه های علمیه نبوده است

✍️فاضل میبدی

دلایل قوی باید و معنوی/ نه رگهای گردن به حجت قوی/
درپی تسلیت مجمع محققین و مدرسین برای شهادت یحیی سنوار واظهار نظر مبنی بر بازگشت رژیم آدمکش اسراییل به قطعنامه سال ۱۹۶۷ و دست کشیدن از جنایات در غزه و لبنان، واکنشهایی از سوی معدود افراد علیه این بیانیه را برانگیخت. روشن بود که مجمع محققین و مدرسین پس از میزبانی دکتر پزشکیان و جانبداری از او در انتخابات، وشکست رقیب، عده ای را آشفته حال نماید که این چند روز شاهد بودیم.

دراین جا ذکر چند نکته به عنوان عضوی ازمجمع ، نه از سوی مجمع، یاد آور می شوم.
۱- درمورد مسایل کلان سیاسی و‌منطقه ای هرنهادی تابع سیاستهای کلان دولت و وزارت خارجه است. مجمع نیز در این راستا استثناء نخواهد بود.وبه سیاستهای خارجی دولت ومصوبات نهادهای قانونگذاری احترام می گذارد.
هر حزبی و نهادی به عنوان صاحب نظر حق دارد جهت گیریهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دولت و حاکمیت را نقد نماید. این نظامهای دیکتاتوری هستند که جلوی نقد و بررسی را می گیرند.نقدهادو‌آزادی بیان واحزاب و جراید هستند که کثیری از کژرویها را بازتاب می دهند.

۲- تشکیل دولت فلسطین در کنار رژیم “اشغالگر” ( تاکید می کنم اشغالگر) ، سخن جدیدی نیست. کثیری از سران فلسطین و حماس وکشورهای عربی، حتی زمان وزارت مرحوم‌امیر عبداللهیان در عربستان دیدگاهی بود که مطرح شدومورد پذیرش قرارگرفت، که احتمالا بعد از کنفرانس نماینده ایران حق تحفظ گرفت.

۳- حوزه علمیه قم که جایگاه تبادل افکار ونقد و نظر است، بایدهر دیدگاهی که مطرح شد، به جای هیاهو و سرکوب و درخواست تعطیلی درس افرادوگفته های خشم آلود وغرض ورزانه، نظری را که نمی پسندد به بحث گذارد.وبا دلیل وحجت، نه با غرض ورزی، آن را مردود سازد.

چون غرض آمد هنر پوشیده شد/
صد حجاب از دل به سوی دیده شد/

پرواضح است که زمان طرد و تهدیدوتکفیرو سرکوب گذشته و روزگار بحث و‌گفتگواست. البته که شیوه حوزه هادر گذشته چنین بوده و عالمان وفقیهان با سعه صدر به استقبال شبهات وآرای مخالف می رفتند؛ اما در این روزگار برخی در تلاشند حوزه را از مدار سنتی خود خارج سازند و باتمسک به تظاهرات و مرگ بر این و آن
جای مباحثه و گفتگو را بگیرند.

۴-انتظار این است که بزرگان و متولیان حوزه ومراجع بزرگوار با حفظ سیره سلف، جلوی این جنجالها وجدالهای سیاسی را بگیرند. کفن پوشی و شعار مرگ دادن و پخش اعلامیه و تصویر افراد واعمال غرضهای سیاسی شیوه حوزه ها نبوده وهر جا بوده ثمره تلخ به بار نشانده. بنگرید دادگاهای تفتیش عقاید دراروپاراکه لجام بردهان می نهادند.
نگذارید بدعت تلخ اندیشه کشی،ویروس وار، درحوزه ها نفوذ نماید. از امام علی (ع) بیاموزیم:
أكثر مدارسة العلماء ومناقشة الحكماء، في تثبيت ما صلح عليه أمر بلادك، وإقامة ما استقام به الناس قبلك .
درخت تو گر بار دانش بگیرد/ بزیر آوری چرخ نیلوفری را/
بیایید گفتگو را بجای هیاهو نشانیم. و افکار و‌آرایی راکه نمی پسندیم به رسمیت شناسیم.

@iran_times

کانال نو اندیشی دینی کیان

25 Oct, 16:56


نسخه صوتی فایل "چشم‌اندازهای تجربی دین و خشونت: بخش اول" را بشنوید.

ترجمه و تحقیق: فاطمه غروی
گوینده: فائزه درویشی

رَوا |  روایتی روادارانه از روانشناسی دین
https://t.me/Ravaschool

کانال نو اندیشی دینی کیان

25 Oct, 16:30


سلسله جلسات (بامن بخوان)با مشارکت سروش مولانا ،خانه فرهنگی غدیر ودارالاکرام/اولین پنجشنبه هرماه

کانال نو اندیشی دینی کیان

25 Oct, 15:16


🗞 خدا همچون کنشگری اخلاقی (۲)
✍️ ابوالقاسم فنائی

این مقاله بخش دوم از پژوهشی مفصل درباره سرشت کنش‌گری خداوند را گزارش می‌کند. دو پرسش‌ اصلی این پژوهش اینهاست:

«آیا خدا کنش‌گری اخلاقی است؟»؛ بدین معنا که «آیا خدا سرشتی اخلاقی دارد؟»؛ و «ذات، صفات، میل، اراده و افعال خدا نیز همچون ذات، صفات، میل، اراده و افعال انسان‌ها، در معرض ارزیابی و ارزش‌داوری اخلاقی قرار دارد؟».
اگر آری، «آیا اخلاق الاهی همان اخلاق انسانی است یا اخلاق الاهی کلاً یا بعضاً با اخلاق انسانی تفاوت دارد؟».

نویسنده سه نظریه رقیب درباره سرشت کنش‌گری خداوند را با یکدیگر مقایسه می‌کند و پیامدهای نظری و عملی پذیرش هر یک از این سه نظریه را می‌کاود و شرح می‌دهد. این سه نظریه عبارتند از: «خدا همچون کنش‌گری خودکامه»، «خدا همچون کنش‌گری مصلحت‌اندیش» و «خدا همچون کنش‌گری اخلاقی». در بخش نخست این پژوهش پس از طرح کلیات و مباحث مقدماتی، به نظریه «خدا همچون کنش‌گری خودکامه» پرداختیم و این تلقی از سرشت خداوند را بررسی و نقد کردیم. بخش دوم این پژوهش که در قالب مقاله‌ حاضر ارائه می‌شود به دو تلقی دیگر از سرشت خداوند می‌پردازد. در بخش سوم که در قالب مقاله‌ای دیگر ارائه خواهد شد، به نقش خدا در الاهیات عملی خواهیم پرداخت و پیامدهای منطقی این سه تلقی از خدا در الاهیات عملی را شرح و بسط خواهیم داد.

دریافت از سایت دانشگاه مفید
دریافت از سایت صدانت

🌾 @abolghasemfanaei

کانال نو اندیشی دینی کیان

25 Oct, 11:48


🔷علمای دینی و انتظار نقش آفرینی موثر در جهت رفع مشکلات مردم و پیشبرد حقوق انسانی

🔹بنا به گزارش رسانه ها ، روز گذشته در دیداری که وزیر کشور در قم با علمای مختلف برگزار کرد، در دیدار با آیت الله العظمی مکارم شیرازی دو مطلب را شنید که در خور درنگ و تامل است: اول اینکه «برخورد قهری و خشونت آمیز در زمینه حجاب نتیجه معکوس دارد» و دوم؛ «این گزاره که تمام مشکلات، ناشی از تحریم ها و عوامل خارجی و یا مسئولین سابق است، نادرست بلکه علت بسیاری از مشکلات، کم کاری و اشتباهات خودمان است» .
https://shorter.me/8BfVz

🔹مورد اول که در گذشته نیز از سوی این مرجع تقلید شیعیان و برخی علمای دیگر بیان شده، خطاب به افراد یا نهادهایی است که هنوز فکر می کنند اگر با ابزارهای قهریه و ضرب و زور و ارعاب در مقوله حجاب افراد وارد شوند، اقدامی اسلامی و مورد تائید علمای دین را انجام داده اند حال آنکه این تصریح نشان می دهد که علمای دین حتی بزرگان کاملا هماهنگ با نظام نیز این رویکرد را تائید نمی کنند و توصیه به ترویج امور فرهنگی از طریق روشهای درست فرهنگی و اخلاقی و انسانی را دارند.البته این توصیه نفی مدیریت و برخورد صحیح قانونی با اقدامات سازمان یافته مجرمانه ضد امنیتی نیست.

🔹مورد دوم خطاب به همه دستگاهها و سازمان های حاکمیتی است که وقتی حقوق مردم را نقض می کنند و از آنها پاسخگویی خواسته میشود، مرتب تلاش نکنند که سو عملکردهای خود یا کم کاریها یا ترک فعل های خود را به گذشتگان نسبت دهند یا عوامل خارجی را مسبب وضعیت معرفی کنند و مطالبات برحق مردم و نقدهای منتقدان را منکوب نسازند و به عنوان خدمت رسانی به بیگانگان توصیف نکرده و حق طلبان را به عناوین گوناگون متهم نسازند و برایشان هزینه سازی های متنوع ایجاد نکنند بلکه صادقانه و شجاعانه پاسخگوی عملکردهای خود باشند و خطاهای خود را بپذیرند و اصلاح کنند و بدانند که فرصت خدمتگزاری به ملت گذراست و باید با به گونه ای عمل کنند که همواره دعای خیر مردم پشت سرشان باشد. البته هم کارشناسان وهم ملت، تاثیر عوامل خارجی مخرب در بروز برخی چالشهای کشور را می توانند تشخیص دهند و بر آن اذعان دارند و در عرصه ایستادگی یا تلاش و تدبیر برای رفع و بی اثرسازی آنها با نهادهای رسمی همدلی نشان می دهند.

🔹باید دقت کرد که مبادا برخی افراد یا نهادها وقتی سلیقه خود را می خواهند به جامعه تحمیل کنند، بگردند تا سخنی از مقام رهبری یا مراجع تقلید و علمای برجسته دینی پیدا کرده و اقدام خود را در سایه این استنادات توجیه کنند اما وقتی این حضرات تذکراتی صریح را مطرح می کنند که می تواند در پیشبرد حقوق مردم و اصلاح عملکردهای مورد انتقاد ملت موثر افتد و نقش راهبردی در اداره بهتر امور ایفا کند ، در خیلی موارد این تذکرات را نادیده گرفته یا حاشیه ها و تبصره های متعدد حسب سلیقه خود بر اصل تذکر بزنند که چیزی از مفاد ایجابی آن باقی نماند و نارضایتی های مردمی روز به روز متراکم تر شده و هر از چند گاه در شکلهای غیر قابل پیش بینی بروز یابد.

کانال نو اندیشی دینی کیان

25 Oct, 11:05


🔻نقش دین در خشونت و درگیری‌های امروزی از نگاه کارن آرمسترانگ
کارن آرمسترانگ/ ترجمه یاسین حسینی

✔️همان‌طور که همه ما متفق‌القول هستیم، درگیری بین جهان اسلام و غرب اساساً سیاسی است اما مبتنی بر اعتقاد همگانی دین از دلایل اصلی آن تلقی می‌شود. اسلام در غرب به‌عنوان یک ایمان اساساً خشن قلمداد می‌شود که معتقدانش را به اعمال ترور ترغیب می‌کند و از جانب مسلمانان ادعا می‌کنند که کاملاً از قرآن و شریعت الهام گرفته‌اند. سکولارها بعضی اوقات همه ادیان را اساساً تفرقه‌افکن و مبهم می‌دانند.
📎 پيوند به متن کامل این مطلب در سایت دین‌آنلاین
https://www.dinonline.com/24112/

کانال نو اندیشی دینی کیان

25 Oct, 10:26


فیلمی دیگر در رد تاثیر ترورها والبته تاریخ ترورهای قبلی که اسرائیل از رهبران این گروه ها کرده ،نشان دهنده شکست این عمل است

کانال نو اندیشی دینی کیان

25 Oct, 10:24


آیا با ترور رهبران مقاومت،گروههای مقاومت از بین می روند؟تحلیلی از شبکه الجزیره

کانال نو اندیشی دینی کیان

24 Oct, 16:33


https://www.zeitoons.com/115484

کانال نو اندیشی دینی کیان

24 Oct, 11:19


🟢نشست‌های علمی شرح نهج البلاغه
                   با موضوع:

📚اسلام علوی درتقابل بااسلام اموی

🔷جلسه دوم :
ضرورت باز شناسی اسلام علوی از اسلام اموی
 
  ▪️۳ آبان ماه ۱۴۰۳ . کانون توحید

@mohammadsorooshmahallati

کانال نو اندیشی دینی کیان

24 Oct, 03:40


وصیت نامه یحیی سنوار نشان از روح بزرگ انسانی با اراده فولادین است که برای نبردی نابرابر اما سراسر غرور و پایمردی آبدیده شده است.
وصیت نامه سنوار نه برای تقسیم ارث میان فرزندان و بازماندگان بلکه نقشه راهی برای تمام روح‌های خموده و سرگشته و ناامید در این جهان پر از نابرابری و خشونت است.
سنوار در آخرین پیام خود تاریخ را به محکمه وجدان بشری دعوت می‌کند و در جهانی عمیقأ پوچ و تهی از معنا از ایمان به حقیقت سخن می‌گوید.
وصیت نامه یحیی سنوار آخرین مانیفست آزادی‌خواهی در قرن عمیقأ دلمرده و افسرده‌‌ای است که هر روایت معنابخشی را با شدیدترین شکل ممکن سرکوب می‌کند.
وصیت سنوار چون ندایی قدسی در گوش آزادیخواهان جهان خواهد پیچید و لالایی چند دهه‌ای خونخواران برای در خواب فروبردن وجدان‌های بشری را برهم خواهد زد.
@kharmagaas

کانال نو اندیشی دینی کیان

23 Oct, 17:37


#گلچین_پنج_فصل_دورنما (۷)
#ویدئو #گفتارهای_منتخب

▪️خاستگاه و آغاز اسلام
ویدئوهایی از اسلام‌پژوهان غربی

🔹در طی فصل‌های پنج‌گانۀ دورنما، گفتارهای ویدئوییِ کوتاهی دربارۀ خاستگاه و آغاز اسلام از مشهورترین اسلام‌پژوهان غربی برگزیدیم و همراه با ترجمه و زیرنویس فارسی منتشر کردیم. این ویدئوها را اگر پسندیدید، به دیگرانی پیش‌نهاد کنید.

۱. آثار غیرمسلمانان در دورۀ آغازین
گفتاری از رابرت هیلند (۵ دقیقه)
مشاهده در آپارات | یوتوب

۲. کعبه در تحولات اوایل اسلام
گفتاری از جرالد هاوتینگ (۸ دقیقه)
مشاهده در آپارات | یوتوب

۳. دیدسکالیا، قرآن و سنت فقهی مسلمانان
گفتاری از هولگر زلنتین (۱۴ دقیقه)
مشاهده در آپارات | یوتوب

۴. فتوحات عرب‌ها و تدبیرهای به‌کاررفته در آنها
گفتاری از رابرت هیلند (۴ دقیقه)
مشاهده در آپارات | یوتوب

۵. اسلام واقعاً از چه زمانی آغاز شد؟
گفتاری از فرد دانر (۷ دقیقه)
مشاهده در آپارات | یوتوب

۶. جنبش مؤمنان پیش از شکل‌گیری اسلام
گفتاری از فرد دانر (۱۰ دقیقه)
مشاهده در آپارات | یوتوب

۷. قرآن متن ادبی دوران باستان متأخر
گفتاری از آنگلیکا نویورت (۱۱ دقیقه)
مشاهده در آپارات | یوتوب

۸. تصویر حواریون عیسی در قرآن
گفتاری از گابریل رینولدز (۱۵ دقیقه)
مشاهده در آپارات | یوتوب

۹. واژۀ حنیف و پیچیدگی معناشناسی قرآن
گفتاری از نیکلای ساینای (۱۲ دقیقه)
مشاهده در آپارات | یوتوب

۱۰. مکتب‌های قرآن‌پژوهی در غرب
گفتاری از هولگر زلنتین (۸ دقیقه)
مشاهده در آپارات | یوتوب

۱۱. خوانش سریانی-آرامی قرآن
گفتاری از کریستف لوکسنبرگ (۲۱ دقیقه)
مشاهده در آپارات | یوتوب

۱۲. رسمی‌سازی قرآن به‌دست عثمان انجام شد یا عبدالملک؟
گفتاری از استیون شومیکر (۸ دقیقه)
مشاهده در آپارات | یوتوب

۱۳. اسلام آغازین در بافت سیاسی دوران باستان متأخر
گفتاری از گارث فاودن (۱۸ دقیقه)
مشاهده در آپارات | یوتوب

🔻از طریق دنبال‌کردن یا سابسکرایب کانال آپارات یا کانال یوتوب دورنما می‌توانید به نسخۀ کامل همۀ ویدئوهای ما (شامل ده‌ها گفتار و گفت‌وگو) دسترسی داشته باشید و از انتشار ویدئوهای جدید ما به‌سرعت مطلع شوید.

#دورنما_ببینیم
#با_دورنما_بمانیم

@doornamaa

کانال نو اندیشی دینی کیان

23 Oct, 15:10


.

" داستایفسکی؛ سالک مدرن رنج اندیش" ، سروش دباغ:

" اشتفان تسوایگ در اثر خواندنیِ «سه استاد سخن» دربارۀ داستایفسکی می نویسد:

« داستایفسکی را اگر از درون تجربه نکنیم، هیچ است؛ چه تنها در درون، یعنی در ژرف ترین و جاودانی ترین و تغییرناپذیر بخش وجود است که می توانیم امید اتصال سلول به سلول به او را در سر بپرورانیم... داستایوفسکی مدت شصت سال در این عذاب الهی رنج برد و به خداوند که جاودانه ترین رنج‌هاست همچون رنج‌های خویش و بیش از هر کس دیگر عشق ورزید. عشق به رنج کشیدن ژرف ترین اندیشۀ وجود داستایوفسکی است. مدت شصت سال برای وصال او به مبارزه برمی‌خیزد و به مانند «علف خشک» در حسرت و اشتیاق ایمان می‌ماند. او همچون رها شده ای ابدی در طلب پیوستگی و یگانگی است و همچون تعقیب شده‌ای ابدی در طلب استراحتی کوتاه. »

به روایت تسوایگ، داستایوفسکی با رنج کشیدن مأنوس بوده، گویی عشق به رنج کشیدن داشته ، در چنبرۀ عذاب الهی گرفتار گشته، میان خوف و رجاء و زیر و زبر شدن و پر و خالی دیدن عالم آونگ آسا در نوسان بوده، بسان علف خشکی در حسرتِ اشتیاقِ ایمان روزگار را سپری می کرده و همچون تعقیب شده ای ابدی، هر چه «ساحل سرد سکون» را سراغ می گیرد، آنرا کمتر می یابد. سالک مدرنِ روسی ما، در پی خداوند به هر کوی و برزنی سر زده و نظیر بوسعید ابی الخیر، او را : «گاه یافتمی گاه نایافتمی».

داستایوفسکی در یکی از نامه هایی که از سیبری برای همسرش نوشته، اذعان می کند:

«می خواهم برای شما در مورد خودم بگویم. من فرزند این دوران، فرزند بی ایمانی و شک هستم. البته کاملا برایم واضح هست تا آخر عمر چنین خواهم بود. این امر مرا به طور وحشتناکی زجر می دهد. اکنون اشتیاق به ایمان نیز که هر قدر دلایل نفی کننده‌ام بیشتر باشد شدیدتر می‌شود، مرا رنج می دهد. »

داستایفسکی کمتر به این وضوح سخن گفته که در حسرت و اشتیاق ایمان به سر می برده، او در عمر خود با رنج مانوس بود و آنرا فراوان مزه مزه کرد. چه وقتی که در سیبری می زیست، چه هنگامی که زیر و زبر می شد و بالا و پایین می رفت و آثار خلاقانۀ گرانسنگ خود را می نوشت.

بپرسیم رنجِ داستایوفسکی از چه سنخی است؟ رنج امحاءناپذیر؟ رنج ناشی از مواجهۀ با حقیقت و پای نهادن در اقلیم حقیقت‌ورزی؟ رنج ناشی از مواجهۀ با شرور؟

داستایوفسکی با اندیشیدن به مفهومِ خداوند بالا می رود، پایین می آید و از پی بوسعید، گاه او را می یابد و گاه نمی یابد. این رنجها، محصول پای نهادن در اقلیم حقیقت‌ورزی است، با سلوک افقی تناسب زیادی دارد و از جنس رنج امحاء ناپذیر فلسفی- اگزیستانسیل است.

افزون بر این، رنج ناشی از مواجهۀ با شرور عالم نیز، به گواهی مکتوبات، گریبان او را مکررا چاک می کرده است. رصد کردنِ احوال داستایفسکی از این مهم پرده بر می گیرد که او با رنج ناشی از پای نهادن در اقلیم حقیقت ورزی نرد عشق می باخته، « در پی آواز حقیقت می دویده»،  در کشاکش رنج و معنا بوده و جدال شک و ایمان گریبان او را رها نمی‌کرده است. از پی مولانا که می گفت:

گفتم این چیست بگو زیر و زبر خواهم شد
گفت می باش چنین زیر و زبر هیچ مگو

داستایوفسکی نیز زیر و زبر می شد و قبض و بسط وجودی را می چشید و  انحاء رنج امحاءناپذیر را تجربه می کرد؛ رنجهایی که گریز و گزیری از آنها نیست."


سروش دباغ

کانال نو اندیشی دینی کیان

23 Oct, 15:07


.سلاماً على من لحق برفيق دربه
سلاماً على بأس المقاومة و المقاومين
سلاماً على الصفيّ التقيّ

سلاماً عليك يا ابن الحسين .. وداعاً سيد هاشم @Hezbollah_com

کانال نو اندیشی دینی کیان

23 Oct, 08:56


🔻سروش و ناامیدی از «اجماع عقول» و طلب تعجیل در «ظهور»؛ مروری به تحول فکری عبدالکریم سروش دربارهٔ مهدویت و دموکراسی
احمد سواری

✔️ عبدالکریم سروش در پیامی تصویری، ضمن محکوم کردن جنایات اخیر رژیم غاصب اسرائیل، از ناکارآمدی «ازدحام نفوس» و «اجتماع عقول» سخن گفته و خواستار تعجیل در «ظهور» شده است و در انتهای پیام تصویری خود می‌گوید:  «آدمی گاهی فکر می‌کند منجیانی که ادیان وعده داده‌اند باید ظهور کنند…» در این نوشتار مروری شده است به تحول فکری عبدالکریم سروش در موضوع مهدویت و دموکراسی.
📎 پيوند به متن کامل این یادداشت در سایت دین‌آنلاین
https://www.dinonline.com/43956/

کانال نو اندیشی دینی کیان

22 Oct, 18:15


از مهدی نصیری و محسن برهانی و آقامیری تا پناهیان و صدیقی و احمد خاتمی و بسیاری ملاهای دیگر همه در حوزه‌های علمیهٔ قم درس خوانده‌اند و همه از اسلام سیاسی و عدالت اجتماعی و سیاست سخن می‌گویند، اما علارغم اختلاف‌نظرهایی که به نظر دارند، در چند نکته اساسی با هم مشترک‌‌اند که همگی نشان از بحران معرفتی حوزه‌های علمیه و قطع ارتباط کامل مدارس دینی ایران با مولفه‌های زیستی و فکری جهان جدید دارد.
برای مثال:
- تقریبا هیچ چیز از فلسفه سیاسی (کلاسیک و مدرن) نمی‌دانند.
- کاملا با مردم‌شناسی و روانشناسی توده‌ها بیگانه‌اند.
- در جهان کوچک و خودمطلق پنداری زیسته و هیچ گشودگی به جهان نداشته و در هر نقطه‌ای که می‌ایستند آنجا را مرکز زمین می‌پندارند.
- بدیهیات ابتدایی روابط بین‌الملل را نمی‌دانند.
- شناختی از دولت-ملت و جامعه مدرن و تکثر اجتماعی ندارند.
- غر زدن و یا در مقابل تحکم را نوعی کنش‌گری سیاسی می‌دانند.
- نگاه عاطفی- احساسی و محفلی نسبت به مسائل سیاسی و اجتماعی دارند.
- نه ایران را می‌شناسند و نه اندکی خودآگاهی تاریخی دارند.
- فهم و شناختی از منافع ملی نداشته و نگاهشان به مسائل ملی، مرامی و فرقه ای است.
@kharmagaas

کانال نو اندیشی دینی کیان

22 Oct, 16:40


🎯 استفاده از شبکه‌های اجتماعی باید برای زیر ۱۶ ساله‌ها ممنوع شود
— آیا چنین راه‌حل‌هایی می‌تواند حال نوجوانان را بهتر کند؟

🔴  جاناتان هایت، روان‌شناس مشهور آمریکایی، در آخرین کتابش که نسل مضطرب نام دارد، پیامی هشدارآمیز به خواننده می‌دهد: نرخ اضطراب و مشکلات روانی دیگر در نوجوانان امروزی به شکل نگران‌کننده‌ای رو به افزایش است. هایت معتقد است مشکل اصلی ظهور رسانه‌های اجتماعی و کم‌شدن بازی‌های اکتشافی در میان نوجوانان است و می‌گوید احتمالاً تنها راه‌حلی پیش رویمان است، قدغن‌کردن گوشی‌های هوشمند برای افراد زیر ۱۴ سال و ممنوعیت عضویت در شبکه‌های اجتماعی برای زیر نوجوانان ۱۶ سال است.

🔴 راه‌حل‌های هایت به‌شدت مورد استقبال خانواده‌ها، مشاوران و حتی رهبران سیاسی قرار گرفته است. همه می‌خواهند کاری برای نوجوانان بکنند و آن‌ها را از گرداب شبکه‌های اجتماعی نجات دهند. بااین‌حال لوسی فوکس، روان‌شناس متخصص نوجوانان در دانشگاه آکسفورد چندان با این موج همراه نیست.

🔴 فوکس می‌گوید: نتایج علم روان‌شناسی (و خودِ زندگی) ندرتاً به راه‌حل‌هایی منجر می‌شود که این‌‌قدر شسته‌رفته و دقیق باشند. افزایش گزارش‌هایی که حاکی از مشکلات سلامت روانی در میان نوجوانان است، با تغییرات فراوان دیگری نیز هم‌زمان بوده: مثلاً افزایش چاقی، افزایش فشار تحصیلی و همه‌گیری کرونا با وضعیت بدتر سلامت روانی بی‌ارتباط نیستند. فرضیۀ هایت دربارۀ رسانه‌های اجتماعی غلط نیست، ولی احتمالاً یک قطعه از پازلی بزرگ و پیچیده باشد. و جدا از همۀ این‌ها یک اصل را نباید فراموش کنیم: نوجوانی دورۀ «بسیار بسیار سختی» بوده و هست.

🔴 در هر دورۀ تاریخی، گذران دورۀ نوجوانی، به‌دلیل تحول بزرگی که باید رخ دهد، گیج‌کننده است. آدم‌ها در آغاز نوجوانی هنوز کودک‌اند  و در پایان نوجوانی به بزرگ‌سالی مستقل تبدیل می‌شوند. این تحول بسیار عظیم است و تغییراتی که در مغز و بدن ما رخ می‌دهد احتمالاً همان چیزهایی هستند که نوجوانی را بسیار مشکل می‌کنند.

🔴 بلوغ جنسی که فرامی‌رسد، انگار در مغز چراغ چشمک‌زن قرمزی روشن می‌شود و به نوجوانان می‌گوید به یک چیز بیشتر توجه کنند: هم‌سالانشان. همیشه می‌شنویم که نوجوانان تسلیم فشار دوستانشان می‌شوند و به شکل دیوانه‌واری از آن‌ها تقلید می‌کنند، ولی پشت این پدیده هدفی تکاملی نهفته است. برای آنکه نوجوان خارج از خانه و خانواده موفق عمل کند و در گروه‌های اجتماعی ادغام شود و شریک جنسی پیدا کنند، باید وقت زیادی را به فکرکردن به نظر هم‌سالانشان دربارۀ خودش و میزان هماهنگی‌اش با آن‌ها صرف کند.

🔴 درست در همین دوره است که نوجوانان وارد دبیرستان می‌شوند و می‌خواهند همۀ قابلیت‌ها و انگیزه‌های جدیدشان را به نمایش بگذارند. این دیگ زودپز عوامل زیستی و اجتماعی، تجربۀ نوجوانی را برای بعضی از افراد فوق‌العاده و برای خیلی‌ها هم مزخرف و دردناک می‌کند.

🔴 در نوجوانی بیش از هر دورۀ دیگری از زندگی به «ارتباط با دیگران» اهمیت می‌دهیم. نوجوانان مدام خودشان را با دیگران مقایسه می‌کنند، از پذیرفته‌شدن از سوی دیگران لذت بیش‌ازحدی می‌برند، و از طردشدن شدیداً آسیب می‌بینند. شبکه‌های اجتماعی دقیقاً به همین دلیل «ممکن است» برای آن‌ها مضر باشد، اما درعین‌حال می‌تواند تجاربی بسیار ارزشمند هم برای آن‌ها رقم بزند. برای مثال، می‌دانیم که شبکه‌های اجتماعی برای نوجوانانی که در اقلیت هستند یا به حاشیه رانده شده‌اند، جهان تازه‌ای را به ارمغان می‌آورد که به آن‌ها کمک می‌کند به جهان اجتماعی بازگردند.

🔴 فوکس می‌گوید: عوض آنکه فرض کنیم رسانه‌های اجتماعی برای همه مضرند، باید سؤالات جزئی‌تری بپرسیم و ببینیم دقیقاً چه‌کسانی در برابر این فناوری آسیب‌پذیرند و در هر وضعیت خاص کدام سائقِ دیرینِ نوجوانان بیدار می‌شود؟

📌 آنچه خواندید مروری کوتاه است بر مطلب «آیا همۀ مشکلات روانی نوجوانان تقصیر گوشی‌های‌ هوشمند است؟» که در سی‌ودومین شمارۀ مجلۀ ترجمان علوم انسانی منتشر شده است. این مطلب در تاریخ ۱۲ مهر ۱۴۰۳ در وب‌سایت ترجمان نیز بارگذاری شده است. این مطلب نوشتۀ لوسی فوکس است و عرفان قادری آن را ترجمه کرده است. برای خواندن نسخۀ کامل این مطلب و دیگر مطالب ترجمان، به وب‌سایت ترجمان سر بزنید.

📌 ادامۀ مطلب را در لینک زیر بخوانید:

B2n.ir/t40970

کانال نو اندیشی دینی کیان

21 Oct, 18:50




اسرائیل بیش از هر کسی روانشناسی دگوری‌های همیشه چشم و دل گرسنه و کاسبکار ایرانی را می‌شناسد و مدام با بیان گزاره‌هایی چون «پول شما خرج لبنان و فلسطین می‌شود» و «غزه با پول شما زنده است» و «حزب الله و حماس عده‌ای عیاش و خوش‌گذران که با پول شما مشغول تفریح هستند» و امثال هم در حال تحریک آنهاست.

درک جهان ذهنی امثال یحیی سنوار و سید حسن نصرالله و رزمندگان گردانهای قسام و رضوان فراتر از جهان کوچک و به غایت کاسبکارانه‌ کوتوله‌های بدبختی است که غایت آرزوی‌شان پوشیدن فلان مارک و سفر به فاحشه‌خانه های پاتایا و چند شهر بدنام دیگر است.

درک جهان ذهنی خانواده مردی که ۲۲ سال در زندان اسرائیل بوده و از روز آزادی تا مرگ فقط به مبارزه با اشغالگر سرزمینش اندیشید و در این راه جان خود را هم فدا کرد، بسیار فراتر از منطق لذت‌گرا و کاسبکارانه است.

تصور یک لحظه قدم زدن در چنین تونل‌های تنگ و تاریکی باعث تنگی نفس انسان می‌شود اما هموطن دگوری ما در روایت آن هم با اسرائیل همصدا شده و ابتذال و حقارت خود را به رخ می‌کشد.
@kharmagaas

کانال نو اندیشی دینی کیان

21 Oct, 18:38


⚡️محمد فتح‌الله گولن اندیشمند و فعال اجتماعی-مذهبی اهل ترکیه در سن ۸۳ سالگی در آمریکا درگذشت.

🔺فتح‌الله گولن علاقه‌ای نداشت که دولت، شریعت اسلامی را به‌کار گیرد. وی بر این مسله اشاره می‌کند که بیشتر قوانین و احکام اسلام درباره زندگی شخصی انسان‌هاست و فقط بخش کوچی از آنها به حکومت‌ و کشورداری مرتبط است. او بهترین شکل حکومت را حکومت دموکراتیک می‌دانست و از همین‌رو از حکومت‌های ایران و عربستان انتقاد می‌کرد. او با سعید نورسی موافق بود که جمهوریت انطباق زیادی با مفهوم مشورت دارد و در منابع اسلامی درباره‌اش بحث شده است. اهداف گولن به‌طور هم‌زمان، اسلامی کردن ایدئولوژی ناسیونالیستی ترکیه و ترکی کردن اسلام بود. او امیدوار بود که ارتباط میان مذهب و دولت بار دیگر مانند دوره عثمانی که رهبران زندگی خصوصی خود را بر مبنای احکام اسلام تنظیم می‌کنند، احیا شود.

🔸بخشی از مقاله «جنبش اسلام لیبرالی در ترکیه: اندیشه‌های فتح الله گولن» نوشته بولنت آراز، عمر کاها، سید اسدالله اطهری.

@namehayehawzavi

کانال نو اندیشی دینی کیان

21 Oct, 08:12


این نوع تفکرات که بدون قدرت،هیچ هستند،وضعیت کشور وجامعه را به این روز کشانده اند.

کانال نو اندیشی دینی کیان

21 Oct, 08:11


⚡️رای مردم نمی‌تواند مجوز بازگشایی پلتفرم‌های ضاله باشد.
⚡️دسترسی علما و مسولان امنیتی به صفحات فیلتر شده ایرادی ندارد.

✔️عباس رفعتی مدرس حوزه علمیه در گفتگو با ایکنا🔻

🔹بحث فیلترینگ جزء مباحث فقه حکومتی است؛ البته با این تعبیر ممکن است جزء مباحث مستحدثه محسوب شود ولی اگر به عنوان کتب ضاله در فقه رجوع کنیم دیگر مستحدثه نخواهد بود؛ در قدیم، منبر و مجله و کتاب و ... رسانه محسوب می‌شد و آقایان فقها در مورد کاربست این کتب ضاله فتوا صادر و آن را تحریم کرده‌اند. امروز اصطلاح فیلترینگ، مستحدثه است. طبق فقه اهل بیت(ع) یکی از وظایف و اختیارات حاکمیت اسلامی، فیلترینگ است زیرا احکام بنابر فقه شیعه تابع مصالح و مفاسد متعلق به حکم است. با توجه به اینکه برخی سکوهای پیام‌رسان و پلتفرم‌ها طوری است که مفسده آنها بیش از مصلحت است حاکم اسلامی باید جلوی اشاعه این فساد و فحشا را بگیرد.

🔹برخی پلتفرم‌ها کاملا مشخص است که مفسده‌شان بیش از مصالح است، به صورت تیتروار اشاره می‌کنم؛ اول القای فرهنگ غرب، دوم ایجاد آشفتگی میان خانواده‌ها و شکستن حرمت‌ها؛ سوم افزایش حرمت‌شکنی در جامعه؛ چهارم جهانی‌سازی فرهنگ غربی از طریق فضای مجازی و نفوذ در حاکمیت، دولت‌ها و برداشتن مرزهای جغرافیایی؛ پنجم کمرنگ‌ کردن نقش نظارت والدین در تربیت فرزندان؛ ششم تعارض ارزش‌ها و باورهای فکری و اجتماعی؛ هفتم ایجاد اختلال در شکل‌گیری شخصیت افراد و به خصوص نوجوانان؛ هشتم به خطر افتادن حریم خصوصی؛ نهم ایجاد شکاف بین نسلی تا جایی که نسل جوان نمی‌تواند با نسل قبل ارتباط برقرار کند زیرا نسل گذشته را افرادی بی‌سواد می‌داند؛ دهم ایجاد ارتباطات مفسده‌آور و جنسی غیرمتعارف و حرام. یازدهم توسعه و گسترش شبهات اعتقادی و سیاسی و اجتماعی و... بنابراین فساد برخی پلتفرم‌ها روشن و آشکار است و مایه تعجب است که برخی برخلاف این مسئله دفاع می‌کند.

🔹ممکن است گفته شود مردم به من رأی داده‌اند که فیلترینگ را بردارم لذا مطالبه و حق مردم و حداقل نصف به علاوه یک نفر آنان ممکن است باشد ولی جواب این است که مطالبه مردم ایجاد حق نمی‌کند یعنی اگر بیشتر مردم بخواهند زنا، ارتباط نامشروع، همجنس‌بازی و ... در جامعه آزاد باشد آیا این مطالبه اکثریت به معنای آن است که باید به آنان حق بدهیم؟ بنابراین حکم اسلامی تابع رأی مردم و اکثریت نیست و با رای اکثریت نمی‌توان حق برای مردم درست کرد البته حق مردم در امور حلال است. لذا اگر دولت اسلامی یک سکوی ارتباطی و پلتفرم را فیلتر کند سلب حق مردم نکرده است.

🔹وقتی ما از فیلتریگ حرف می‌زنیم منظورمان این نیست که همه فضاهای مجازی باید فیلتر شود لذا اطلاق در کار نیست بلکه مراد یک پلتفرم خاص است مثلا تلگرام؛ البته باز هم کلا نباید فیلتر نشود کما اینکه برای کتب ضاله هم این مسئله وجود دارد که استفاده از آن برای برخی از افراد مانند علما جایز است تا بتوانند بخوانند و پاسخ مناسبی به آن بدهند. یک عده مثل مسئولان امنیتی می‌توانند در این فضا باشند تا ببینند که چه مواردی از سوی دشمن در این فضا دنبال می‌شود یا برنامه‌ریزان فرهنگی... چون این ابزار، ابزار جنگ نرم است و فرماندهان جنگ نرم باید در آن حضور داشته باشند.

@namehayehawzavi

کانال نو اندیشی دینی کیان

20 Oct, 20:33


براى انسان گِرد آمده‌ایم، انسانی که ادیان براى او آمده‌اند، ادیانی که یکى بوده‌اند و هرکدام ظهورِ دیگرى را بشارت می‌داده است و یکدیگر را تصدیق می‌کرده‌اند. خداوند، به واسطهٔ این ادیان، مردم را از تاریکی‌ها به سوى نور بیرون کشید و آنان را از اختلافاتِ ویرانگر نجات داد و پیمودن راه صلح و مسالمت آموخت.

— سید موسی صدر، سخنرانی موعظهٔ روزهٔ مسیحیان در کلیسای پدران کبوشین بیروت
📆 ۳۰ بهمن ماه ۱۳۵۳