Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی @eduneuro Channel on Telegram

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

@eduneuro


علوم اعصاب تربیتی
این کانال به هدف اشاعه دانش و پژوهش در حیطه علوم اعصاب تربیتی(مطالعات ذهن، مغز و تربیت) و امکان ارتباط بیشتر با علاقمندان این حوزه در حال رشد، جذاب و پویا با مدیریت دکتر علی نوری ایجاد شده است.

تماس با ادمین:

@edu_neuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی (Persian)

با ورود به کانال علوم اعصاب تربیتی، به یک دنیای پر از دانش، تحقیقات و اطلاعات جذاب و مفید وارد خواهید شد. این کانال با هدف اشاعه دانش و پژوهش در حوزه علوم اعصاب تربیتی، از جمله مطالعات ذهن، مغز و تربیت، تاسیس شده است. توسط دکتر علی نوری، این کانال به هدف فراهم کردن فضایی پویا و ارتباط بیشتر با علاقمندان این حوزه، به روز رسانی می‌شود. اگر به دنبال دسترسی به اطلاعات جدید و کاربردی در زمینه علوم اعصاب تربیتی هستید، این کانال بهترین گزینه برای شماست. برای ارتباط با ادمین و دریافت اطلاعات بیشتر، می‌توانید با ادرس زیر تماس بگیرید: @edu_neuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

09 Dec, 10:42


استفاده از شبکه‌های اجتماعی به عنوان کارپوشه الکترونیکی برای حمایت از یادگیری در آموزش دانشجویان: تحلیل مطالعات گذشته

سیو لی چانگ و محمد کمارالکابیلان، ۲۰۲۴، نشریه محاسبه‌ در آموزش عالی

اگرچه کارپوشه الکترونیکی (E-Portfolio) به عنوان یکی از روش‌های آموزش قدرتمند برای ارتقای یادگیری در آموزش عالی شناخته می‌شود، اطلاعات زیادی در مورد انواع رسانه‌های اجتماعی (SM) که به‌عنوان نمونه کارها الکترونیکی استفاده می‌شوند و مزایای آنها برای دانشجویان چندان شناخته شده نیست.

این تحلیل پیشینه، با استفاده از تحلیل محتوای جهت دار، با هدف بررسی خلاء فوق می باشد. سؤالات تحقیق در این مطالعه عبارتند از: ۱. استفاده از شبکه‌های اجتماعی به عنوان کارپوشه الکترونیکی از چه راههایی برای دانشجویان مفید است؟ ۲. تا چه حد مزایای شبکه‌های اجتماعی به عنوان کارپوشه الکترونیکی با مزایای کارپوشه‌های الکترونیکی معمولی قابل مقایسه است؟ و ۳. چه محدودیت‌هایی وجود دارد که آموزشگران و محققان باید به آن توجه داشته باشند؟

یافته‌ها نشان می‌دهد که وبلاگ‌ها محبوب‌ترین شبکه‌های اجتماعی هستند که به‌عنوان  کارپوشه‌های الکترونیکی برای حمایت از یادگیری استفاده می‌شوند و پس از آن سایت‌های شبکه‌های اجتماعی و پروژه‌های گروهی قرار دارند.

هنگامی که از شبکه‌های اجتماعی به عنوان پورتفولیوی الکترونیکی استفاده می شود، ۱۳ مزیت و ۱۲ محدودیت دارد.

در این مطالعه نتیجه‌گیری می شود که استفاده از شبکه‌های اجتماعی به‌عنوان پورتفولیوهای الکترونیکی، پتانسیل زیادی در حمایت از یادگیری و پیشرفت دانش‌جویان دارد، چون که محیطی برای یادگیری معنادار از تجربیات خود و مشارکت در گفتگوهای انتقادی فراهم‌می‌کند و به آنها امکان می‌دهد تا دانش جدید و جدید کسب کنند. بینش ارزشمند و در نتیجه، بهبود مهارت های خود. یک چارچوب آموزشی برای برنامه ریزی و اجرای SM به عنوان پورتفولیوهای الکترونیکی بر اساس یافته ها و اهداف مقالاتی که بررسی شدند پیشنهاد شده است.
متن کامل را از اینجا دریافت کنید

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

07 Dec, 12:53


🎲 🏀 🏑
بازی‌وارسازی به زبان ساده

اگر می‌خواهید در مدت کوتاهی اهمیت بازی‌وارسازی (Gamification) و نحوه ساخت آن در یادگیری و آموزش را درک کنید، حتما این ویدئو را ببینید.👇👇

https://youtube.com/watch?v=nfdKyGBuyoI&feature=shared

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

06 Dec, 05:42


🔹🔶🔷
📝 نقش علوم اعصاب در تربیت: مروری نظام‌مند

✍️ اوگنیا گکینتونی، یوآنیس دیماکوس، کنستانتینوس هالکیوپولوس، هرا آنتونوپولو. ۲۰۲۳، نشریه علم در حال رویش، جلد ۷.

🟩 علوم اعصاب تربیتی یک زمینه تحقیقاتی بین رشته ای است که به دنبال بهبود ارتقای فرآیند یادگیری و بهبود شیوه‌های آموزشی با استفاده از تلفیق یافته های تحقیقات درباره ذهن، مغز و تربیت است.

🟦 این مقاله با استفاده از مرور سیستماتیک، به تحلیل مطالعات موجود پرداخته تا مهمترین دستاوردهای علوم اعصاب برای آموزش را استخراج و معرفی کتد.

🟨 یافته‌های مرور حاکی از آن است که در عین حال که بر اهمیت تلفیق علوم اعصاب در آموزش تاکید می‌شود، نگرانی‌های اخلاقی در مورد بکارگیری روش‌های عصب‌شناختی در زمینه‌های آموزشی نیز مطرح می شود.

🟥 به طور کلی می‌توان گفت که علوم اعصاب می تواند به عنوان پایه ای برای تربیت باشد به همان صورت که زیست شناسی به عنوان پایه ای برای پزشکی است، به این معنی که هر رشته نوآوری خود را حفظ می کند اما نمی تواند قوانین دیگری را نقض کند.

متن کامل: PDF

#مقاله_خواندنی
#علوم_اعصاب_تربیتی
#عصب_اخلاق
#ذهن_مغز_و_تربیت@eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

05 Dec, 19:30


تصور کنید شرایطی فراهم شود و دانش آموختگان از دو رشته برنامه‌ریزی درسی و تکنولوژی آموزشی در موسسات آموزشی مثل مدرسه یا دانشکده بکار گرفته شوند، آن وقت هر کدام از این تخصص چکار می توانند انجام دهند که از عهده دیگری برنیاید. به زبانی ساده تر، این متخصصین کجا و به طور روشن چکار می‌کنند، یعنی شرح وظایف شغلی آنها چیست.

با این توصیف، من فکر میکنم از همان ابتدا تأسیس دو رشته متفاوت برنامه‌ریزی درسی و تکنولوژی آموزشی درست نبوده است. حالا این اتفاق البته فقط خاص ایران نیست و یک مساله جهانی است. ولی همین الان هم می توانیم دو رشته تکنولوژی آموزشی و برنامه ریزی درسی را تلفیق کنیم با یک مفهوم ترکیبی "برنامه ریزی درسی و آموزش" تا بتوانیم به این ابهامات هم پایان دهیم و بنابراین در سطح تحصیلات تکمیلی بجای دو رشته، یک رشته با عنوان برنامه ریزی درسی و آموزش داشته باشیم.

نکته مهم دیگری که باید در همین ارتباط اشاره کنم این است که اگر به فکر تأسیس یک رشته هستیم واقعا به این هم فکر کنیم که دانش‌آموخته این رشته قرار است چکار کند که دانش‌آموختگان رشته‌های موجود در حال حاضر از عهده آن بر‌نمی‌آیند. این یک حقیقت است که در برخی موارد ما رشته‌هایی تأسیس کردیم در دانشگاه‌ها که به‌عنوان یک درس باید در رشته های موجود تلفیق می‌شدند نه اینکه خودشان عنوان یک رشته جدید می شدند. مثلا این رشته ها که درسالهای اخیر تأسیس شده اند از این جنس هستند: فلسفه برای کودکان، یادگیری الکترونیکی، تعلیم و تربیت ارزش‌ها، برنامه‌ریزی آموزشی.

علی نوری، عضو هیات علمی گروه برنامه ریزی درسی دانشگاه ملایر
#یادداشت
#برنامه_ریزی_درسی_و_آموزش
🧠🧠🧠🧠⁉️🧠
https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

05 Dec, 19:30



آیا طراحی آموزشی (Instructional design) بخشی از فرایند طراحی برنامه درسی(Curriculum design) است یا خود یک حوزه متمایز و مستقل؟

یکی از پرسش هایی که از زمان دانشجویی دوره کارشناسی تاکنون هنوز پاسخی برای آن نیافته ام، پرسش بالاست. امروز باز یکبار دیگر ذهنم را مشغول کرد و برای دستیابی به پاسخ تصمیم گرفتم هم در کانال علوم اعصاب تربیتی مطرح کنم و هم بار دیگر پیشینه بحث را دقیقتر مرور کنم.

در حین این مرور به به یک صفحه گفتگو در researchgate هدایت شدم که این سوال را کسی طرح کرده بود. شما هم می‌توانید برای مشاهده پاسخ‌ها به سؤال طرح شده اینجا را باز کنید.

البته اغلب پاسخها همان استدلالهایی بود که قبلا شنیده بودم مانند "طرح برنامه درسی برای سطح کلان است و طراحی آموزشی برای سطح خرد" یا "برنامه درسی کلی تر است و طراحی آموزشی جزئی تر" و مشابه اینها..‌. به نظرم ذکر این چنین تفاوتهایی فقط جمله سازی اش درست است و گرنه به لحاظ منطقی معنایی ندارد.

   به هر حال، پیشینه بحث درباره میزان همپوشی دو قلمرو برنامه درسی و آموزش به دهه ۸۰ میلادی و حتی زودتر برمیگرد (نک به.مهر محمدی، محمود؛ (۱۳۷۶).برنامه درسی و آموزش: حوزههاي علمي مستقل يا…؟ تحقیقات آموزشی، شماره ۳ و ۴، صفحه ۴۱ تا۵۵). در حالیکه برخی از یکسانی این دو مفهوم حمایت میکنند، برخی مخالفین بر تمایز میان آنها تاکید کرده و معتقدند طرح برنامه درسی سندی است برای تعیین "آنچه باید تدریس شود"، در حالیکه طرح آموزشی ساخته میشود تا "چگونگی تدریس" محتوا (برنامه درسی) را تعیین کند. آنها میگویند طراح برنامه درسی اقدامات و فعالیتهایی تدارک میبیند برای بیرون از کلاس درس؛ اما، زمانی معلم وارد کلاس شد دیگر باید بر اساس طراحی آموزشی عمل کندنه طرح برنامه درسی. این استدلال میتوانست درست باشد چنانچه ما طراحی برنامه درسی رامحدود کنیم به تصمیمات درباره انتخاب و سازماندهی محتوا. اما، از همان اوان پیدایش رشته برنامه ریزی درسی، تایلر و تابا و بعدها کلاین و دیگران عناصر طرح برنامه درسی را فراتر از اهداف و محتوا شامل عناصری دیگر مانند آموزش و سنجش و زمان و فضا و محیط یادگیری میدانند که در هنگام طراحی برنامه درسی باید تکلیف آنها تعیین شود. بنابراین تعیین فعالیتها و اقدامات درباره نحوه آموزش دوره نیز در طرح برنامه درسی تعیین میشود؛ چرا که نمیتوان طرح درباره موضوعات مورد تدریس را تنظیم کرد اما طرح درباره نحوه آموزش آنها را رها کرد.

برخی مخالفین همچون مک دونالد ادعا کرده که طرح برنامه درسی شامل نقشه ای برای یادگیری است و طراحی آموزشی به عملیاتی شدن این نقشه کمک میکند. این نگاه هم با اتکای به ادبیات ساخت برنامه درسی نمیتواند متقاعدکننده باشد. میدانید که فرایند برنامه ریزی درسی مشتمل بر چهار فعالیت طراحی( designing)، تدوین (development)، اجرا (implementation)و ارزشیابی (evaluation) است. در طراحی برنامه درسی نقشه ای ترسیم میشود و جایگاه هر یک از عناصر برنامه درسی (اهداف، محتوا، راهبردهاب تدریس، رویه های سنجش، زمان و ...) و ویژگیهای آن‌ها مشخص می شود، در تدوین برنامه درسی درباره نوع مواد و محتوا و نحوه تولید آن و تنظیم آنها بر اساس میزان زمان مورد نیاز تصمیم گیری شود. اجرا یعنی آموزش برنامه تدوین شده که توسط کادر آموزشی و با مدیریت معلمان صورت میگیرد. و اما ارزشیابی هم در همه مراحل برنامه درسی از نحوه مواجهه با عناصر برنامه درسی تا اجرا و سنجش نتایج رخ میدهد.

دسته دیگری از موافقین تمایز میان طراحی برنامه درسی و طراحی آموزشی مانند الیوت آیزنر معتقدند که این تمایز اگر چه در سطح فنی ممکن است قابل تشخیص نباشد، اما در سطح مفهومی و نظری به درک بهتر خواهد انجامید، چون از دو لنز متفاوت به یک موضوع نگریسته میشود. به نطر من این توجیه هم موجه نیست چرا که هویت حرفه ای افراد بر اساس توانایی تخصصی آنها تعریف میشود. یعنی در شرایطی که دو رشته هر دو از مسیرهای اندک متفاوتی دو گروه افراد تربیت میکنند که تخصص یکسانی پیدا میکنند نه تنها به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست بلکه بخش زیادی از انرژی و زمان صرف پرداختن به ابهامات میشود.

به هر حال، آنچه گفته شد درک من از این مساله مهم است و میخواستم از طریق این یادداشت، متخصصین هر دو حوزه برنامه درسی و تکنولوژی آموزشی را دعوت کنم تا به صورت عملیاتی  مفاهیم طراحی برنامه درسی و طراحی آموزشی را از هم متمایز کنند (چنانچه تمایزی میان این دو ضروری میدانند).‌

من تصورم این است که در عمل تمایزی وجود ندارد. چون حرفه یعنی فعالیتی که فقط فردی با تخصصی خاص از عهده آن بربیاید. در اینجا پس ما باید این سوال را از خودمان بپرسیم که اگر قرار است دو حرفه مجزای برنامه‌ریز درسی و طراح آموزشی داشته باشیم آن وقت صاحبان این دو حرفه به طور متفاوت هر کدام چکار می‌کنند و دقیقا کجا می‌توانند آن کار را انجام دهند.

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

04 Dec, 14:53


یورگن هابرماس، یک فیلسوف تاثیرگذار بر علوم اجتماعی و سیاسی، که ایده‌هایش تاثیراتی عمیق بر اندیشه تربیتی و تحول آن داشته است.

🔷 هابرماس در ۱۸ ژوئن ۱۹۲۹ در دوسلدورف آلمان به دنیا آمد و در دانشگاه‌های بن و ماربورگ تحصیل کرد. هابرماس یکی از برجسته‌ترین نظریه‌پردازان اجتماعی و سیاسی معاصر و وارث مکتب فرانکفورت است. او در حال حاضر به عنوان استاد بازنشسته در دانشگاه فرانکفورت فعالیت می‌کند.

♦️از جمله ایده‌های مهم هابرماس می‌توان به عقلانیت ارتباطی، نظریه کنش ارتباطی، دانش و علایق انسانی، اخلاق گفتگو و دموکراسی مشورتی اشاره کرد. این ایده‌ها راه‌حل‌های آموزشی برای کمک به انسان معاصر در مقابله با بحران‌هایی مانند از خود بیگانگی، خشونت و بی‌عدالتی ارائه می‌دهند.

🔷 در اندیشه هابرماس، مدارس و دانشگاه‌ها باید از نفوذ نیروهای استعمارگر اقتصادی و سیاسی-اداری مبلغ نظام سلطه آزاد شوند و به آگاهی‌بخشی و رهایی‌بخشی اقشار مختلف جامعه توجه کنند. او معتقد است که تربیت باید به گونه‌ای باشد که افراد را به تفکر انتقادی و مشارکت در گفتگوهای منطقی تشویق کند.

#معرفی_شخصیت_ها
#نظریه_انتقادی
#آموزش_رهایی_بخش

https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

03 Dec, 04:14


صحبت کردن مادران با نوزادان، سطح ترشح هورمون اکسی‌توسین نوزادان را افزایش می‌دهد.

نتایج یک پژوهش نشان داده که صحبت منظم مادران با نوزادان خود درباره افکار و احساسات نوزادانشان با رها شدن سطوح بالاتر اکسی‌توسین در نوزادان مرتبط است.
اکسی‌توسین، هورمونی است که برای پیوند اجتماعی، رشد عاطفی و تنظیم هیجان نقش حیاتی دارد.
پژوهشگران دریافتند که وقتی مادر در حین صحبت با نوزاد، هیجانات نوزاد را توصیف می‌کند یا به هیجانات نوزاد به زبان عاطفی پاسخ می‌دهد، این ارتباط روانی بین مادر و نوزاد تقویت شده و سطح اکسی‌توسین نوزاد بالا می‌رود.
نتایج این پژوهش اما نشان داده، مادرانی که افسردگی پس از زایمان را تجربه کرده بودند، کمتر در گفتگوی عاطفی با نوزاد خود شرکت می‌کردند، یعنی کمتر با نوزاد خود در مورد حالات درونی‌اش صحبت می‌کردند و در نتیجه سطح اکسی‌توسین نوزادان آنها کمتر بود.
این یافته‌ها نقش کلیدی مادران در رشد اولیه فرزندان را برجسته می‌کند و نشان می‌دهد که مادران تشویق شوند با نوزادان خود حرف بزنند و به احساسات و هیجانات آنان پاسخ کلامی بدهند.

برای مطالعه متن کامل مقاله، اینجا را باز کنید.
♦️
https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

02 Dec, 07:34


اهمیت روش حل مساله در یادگیری و آموزش

در سال ۱۹۵۱، رابرت ام. فانو، استاد دانشگاه MIT، به دانشجویان خود برای درسی با عنوان نظریه اطلاعات یک مسئله به عنوان تکلیف درسی محول کرد: کارآمدترین روش برای نمایش اعداد، حروف یا نمادها را با استفاده از کد باینری (دودویی) پیدا کنید.

این یک مسئله باز بود - مسئله‌ای که حتی خود فانو و کلود شانون سال‌ها با آن دست و پنجه نرم کرده بودند.

یکی از دانشجویان فانو، دیوید آ. هافمن، این مساله را حل کرد. او نه تنها مسئله را حل کرد، بلکه یک راه‌حل نظری بهینه تحت شرایط خاص کشف کرد.

این راه‌حل - که اکنون به عنوان کدگذاری هافمن شناخته می‌شود - اساس بسیاری از الگوریتم‌های فشرده‌سازی فایل‌های مدرن، از جمله فرمت‌های ZIP، JPEG و MP3 است.

کدگذاری هافمن به این صورت کار می‌کند که به نمادهای پرتکرارتر کدهای باینری کوتاه‌تر و به نمادهای کمتر تکرار شونده کدهای طولانی‌تر اختصاص می‌دهد. به این ترتیب، طول کلی داده‌های کدگذاری شده به حداقل می‌رسد.

این نمونه‌ای روشن از این است که چگونه استفاده از روش حل مسئله در آموزش می‌تواند به یک پیشرفت بزرگ در فناوری منجر شود.
♦️🔻🧠
https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

01 Dec, 14:20


📖 ذهن زنان و مقابله با دیکتاتورها

این کتاب اثر سوفیا مولر بیگلری، پژوهشگر علوم اجتماعی در دانشگاه پپردین است‌. خانم بیگلری با هدف روشن کردن قدرت اذهان زنان در رویارویی با مسائل پیچیده و تاکتیک‌های پنهان دیکتاتورها برای کنترل آنها، این کتاب را نگاشته است.

ذهن زنان دارای ویژگی‌های قابل‌توجهی است که می‌تواند جهان را تغییر دهد. با این وجود، زنان در حکومت‌های دیکتاتوری با طیفی از چالش‌ها مواجه هستند که در نتیجه نحوه کار ساختارهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی این رژیم‌ها است.

🔽 خانم بیگلری در این کتاب تأکید می‌کند که توانمندسازی زنان به عنوان رهبران تاثیرگذار در مقیاس جهانی می تواند جهان ما را عمیقاً به سمت بهتر شدن تغییر دهد.

زنان می توانند از طریق دیدگاه ها و اقدامات منحصر به فرد خود، محیط‌های امن تری را برای همه، به ویژه کودکان ایجاد کنند. آنها می‌توانند ساختارهای قدرت را به طور انتقادی تحلیل کنند، از آزادی دفاع کنند و آینده‌ای عاری از سایه‌های پنهان استبداد بسازند. سرمایه‌گذاری در آموزش زنان و بهره برداری از ظرفیت‌های آنان برای این تغییر مثبت ضروری است.

متن کامل کتاب را می‌توانید از اینجا دانلود کنید

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

01 Dec, 05:56


💠
جنگ‌های ساختگی و رنج‌های واقعی
☆☆☆

❇️ بر خلاف تصورات رایج، نتیجه مطالعات گسترده مردم‌شناس مشهور بریان فرگوسن، نشان داده که انسان به طور ذاتی جنگ‌طلب نبوده و جنگ‌طلبی از ابداعات اخیر بشر است. به نظر می‌رسد که فرهنگ جنگ‌طلبی در برخی مناطق تنها از حدود ۱۰ هزار سال پیش و در برخی مناطق حتی دیرتر رواج پیدا کرده است.

🔹می‌توان گفت،جنگ درون‌گونه انسان‌ها(جنگیدن گروهی از انسان‌ها با گروهی دیگر)از زمانی‌ابداع شد که آنان به اهمیت همکاری و مشارکت گروهی در پیشرفت خویش آگاهی پیدا کردند و متوجه شدند که می‌توانند از قدرت گروهی برای سلطه بر گروههای دیگر استفاده کنند.

🔻 انسانها برای برطرف کردن نیازهای خویش، گروه­هایی تشکیل دادند تا خود را در مقابل عوامل تهدیدکننده حفظ و بقایشان را تضمین کنند. این گروه­های اجتماعی گاهی با هم متحد شده و جمعیت گسترده­‌تری را تشکیل داده که با مفاهیمی همچون «ملت»، «وطن»، «کشور» و ...توصیف شده­‌اند.

🔶 ملت‌ها بنابراین با ایجاد مرزها و تدوین قوانين درون‌مرزی و بین‌مرزی، كوشيده‌انداز نفوذ و دست‌درازی ديگران به درون مرزهايشان ممانعت كنند تا جايی كه وطن آنقدر اهمیت داشته که مردمش برای حفظ آن جانفشانی کرده و چه بسا افرادی که با اين هدف همه هستی یا جان خويش را از دست داده‌اند.

🔷 در سطح تربیتی، نظام‌های آموزشی کشورهای مختلف نیز كوشيده‌اند از طریق برنامه های درسی این قداست خاک یا وطن را برای کودکان و نوجوانان روشن کرده، آنان را به گونه­‌ای تربیت کنند که به اشخاصی به اصطلاح «وطن­ پرست» تبدیل شوند.

🔶در سال­های اخیر به خاطر گسترش تعاملات میان­ مرزی و گسترش ارتباطات مجازی تا اندازه­‌ای برخی متقاعد شده‌اند که اشخاص آن سوی اين مرزهای (به اصطلاح وطن ناميده شده) نیز انسان هستند و نيازهای مشابهی اعم از خوراك، پوشاك، مسكن، امنيت، ارتباطات، تحصیلات و ...دارند. آنها نیز همچون اینها نیاز دارند مورد احترام واقع شوند، دلشوره نداشته باشند، امنیت داشته باشند، مورد تجاوز واقع نشوند و در این چند صباح زندگی دغدغه‌های مربوط به جنگ و خشونت را تحمل نکنند.

🔻 چنین درکی در دهه‌های اخیر منجر به پیدایش مفاهیمی همچون «شهروند جهانی» گرديده و برخی از تربیت شناسان را ترغیب نموده تا درباره آموزش صلح کوشش کنند. هدف آموزش صلح، ارتقای سطح دانش، نگرش و رفتارهای شهروندان جهان برای ایجاد یک دنیای امن و تبدیل آن به یک محیط حمایتگر است. مطالعاتی منتشر شده که نشان داد­ه‌اند، آموزش صلح به دانش­‌آموزان نقش عمده­‌ای در کاهش خشونت، ارتقای نوع­دوستی و اجتناب از پرخاشگری ایفا می­‌کند.

🔷 با این وجود، ما همچنان می‌بینیم که به شکلی گسترده مجوز جنگ از طرف رهبران، دولتمردان و سیاستمداران صادر می­شود. آنان هیجانزده آتش جنگ را شعله‌ور می‌کنند و با چشمان خود آوارگی، مرگ و سوگ هزاران انسان­ بیگناه را نظاره می‌کنند.

♦️گسترش جنگ و خشونت در جهان به‌قدری خطرناک است که اکنون رفتارهای متعالی انسانی همانند همدلی، ترحم، دلسوزی و همیاری در معرض آسیب قرار گرفته‌اند، به طوریکه ممکن است با ادامه این روند، ما در پی کشتار انسان‌های بیگناه و آوارگی و بی‌پناهی آنان نه تنها سکوت کنیم (وضعیت کنونی)، بلکه حتی آزرده‌خاطر و متأثر هم نشویم‌. به همین خاطر است که اینبال بارتال اخیرا در مقاله خود از مطالعه نوروبیولوژی جنگ به عنوان یک حوزه جدید تحقیقاتی یاد می‌کند و از دانشمندان علوم اعصاب، روان‌شناسی و علوم اجتماعی دعوت می‌کند برای درک بهتر تأثیر جنگ بر مغز و رفتار انسان پژوهش کنند و با نشان دادن پیامدهای خطرناک جنگ‌ها، در جستجوی راه‌هایی برای جلوگیری از بروز جنگ‌ها و همین‌طور کاهش اثرات منفی جنگ بر افراد و جوامع جنگ‌زده برآیند.


🔻به نظر می‌رسد، برای این منظور باید در درجه اول مغزهای رهبران جهان را تغییر داد. در واقع، تربیت مغز رهبران جهان و دعوت آنان به ترویج صلح به همان اندازه آموزش صلح به کودکان و نوجوانان اهمیت دارد.  همانگونه که ماری فیزدوف در کتاب  مغزهای ما در جنگ اشاره می‌کند، جنگ‌طلبان باید یاد بگیرند که در جنگ نه منطق، بلکه غرایز و احساسات نقش اصلی را دارند. پس ما باید با آنان درباره پیامدها و آثار نامطلوب جنگ صحبت کنیم. به طور خاص به آنان آموزش بدهیم که چگونه با تنظیم هیجان خویش می‌توانند از بروز جنگ و ویرانی جلوگیری کنند.

🔹 رهبران جنگ‌طلب باید بدانند که گرچه زبان آنان به راحتی کلماتی را ادا می­‌کند، اما همان کلمات به ظاهر ساده گاهی دستور جنگی مخرب و ویرانگر، ترسناک و اضطراب­ آفرین است.

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

01 Dec, 05:56


جنگی که سوء تغذیه، فقر و عدم دسترسی به آموزش را به کودکانی هديه می­کند که مظلومانه و معصومانه طعمه حس خودخواهی رهبران سیاسی می­‌شوند؛ رهبرانی که با اين تصميم‌های آگاهانه یا ناآگاهانه خود به ایجاد و گسترش پديده‌ای نفرت انگيز افتخار می­‌کنند و حتی به خاطر مشارکت در آن مدال می‌گیرند و مدال می‌دهند.

🔴 جان دیوئی بیش از صد سال پیش در سال ۱۹۰۲ می­ گوید: «آنچه که بهترین و آگاه­ترین والدین برای فرزندان خود می­خواهند، جامعه باید همان را برای همه فرزندان خود بخواهد». این برداشت شايد بالاترین سطح رشد اخلاقی را منعکس کند که کالبرگ نيز از آن به عنوان عالی‌ترین مرحله از سطوح رشد اخلاقی ياد كرده است. صد افسوس! آنانکه دستور جنگ و ویرانی و خشونت می­دهند نمی‌توانند این موضوع رادرک کنند! چون فقط به خود می‌اندیشند.

🔵 به امید روزی که جهان پر از صلح و آرامش برای همه، به ويژه کودکان شود و آموزش صلح، اولويتی گريزناپذير در دستورکار سازمان‌های بین‌المللی برای رهبران جهان قرار گیرد، در عین حال کانون توجه برنامه های درسی مدارس نیز باشد.

علی نوری، متخصص علوم اعصاب تربیتی
#یادداشت
#هیجان
#جنگ
#صلح
#علوم_اعصاب_تربیتی
🧠🧠🧠🧠
@eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

29 Nov, 06:18


📖 در باب حرف مُفت

✍️ هری فرانکفورت، ترجمه محسن کرمی با جستاری از مصطفی ملکیان، نشر کرگدن

♦️حرف مفت زدن در فرهنگ‌های مختلف وجود دارد و آدمهای حرف مفت‌زن هم کم نیستند. اما، ما درباره چیستی حرف مفت، تفاوت آن با مفاهیم مشابه و پیامدهای رواج این پدیده در جامعه درک درستی نداریم.

🔷 هری فرانکفورت، یکی از بزرگترین فیلسوفان اخلاق، در صدد تحلیل حرف مفت برآمده و این کتابچه را نگاشته است. ناگفته نماند که این نگارش در ابتدا یک سخنرانی بود که تبدیل به مقاله شد، و سرانجام در قالبِ کتابچه‌ای از سویِ انتشاراتِ پرینستون در سال ۲۰۰۵ منتشر شد. پس از اندک‌زمانی، به فروشی حیرت‌انگیز دست یافت و به بیش از شانزده زبان ترجمه شد.

🔸 فرانکفورت، در این کتابچه، ضمن تحلیل مفاهیمی چون شیّادی، نادرست‌نمایی، دروغگویی و لاف‌زنی در صدد است به ما درک درستی از مفهومِ حرفِ‌مفت و پیامدهای رواج و گسترش آن بدهد. بعنوان مثال، وی پس از تحلیل دو مفهوم دروغگویی و حرف مفت،می‌گوید، دشمن بزرگتر حقیقت، حرف مفت است و نه دروغ!

🔷 مطالعه این کتابچه به خواننده کمک می‌کند قدرتِ تشخیصِ حرفِ‌ مفت را داشته باشد.

#کتاب_خواندنی
🧠🧠🧠
https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

26 Nov, 08:51


🔽 🔽 🔽

"هیچ یادگیری بدون هیجان اتفاق نمی‌افتد." این ادعای جسورانه که احتمالاً برای بسیاری از آموزشگران آشناست، محور تحقیقات خانم دکتر مری هلن ایموردینو یانگ است.

در این ویدئو از Speaking of Higher Ed، با دکتر ایموردینو یانگ، استاد مشهور علوم اعصاب تربیتی در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی گفتگو شده است.

دراین گفتگو آشنا می‌شویم با اینکه چرا احساسات از منظر عصب‌بیولوژیکی برای یادگیری ضروری هستند، چگونه می‌توانیم از این دانش برای کمک به دانش‌آموزانمان برای یادگیری معنادار استفاده کنیم، و این بینش برای رویکرد ما به آموزش چه معنایی دارد.

این گفتگو توسط مرکز نوآوری آموزشی دانشگاه آگوستا تولید شده است.

با کلیک روی لینک پایین این‌گفتگوی جذاب و صحبت‌های شنیدنی خانم مری هلن ایموردینو-یانگ را درباره نقش هیجانات در یادگیری و آموزش را بشنوید
🔻🔻🔻🔻
https://youtu.be/K1IIZhFCEq0?si=ZE1OoIfznKsjvg5r

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

24 Nov, 21:26


🔻🔻
ابتلای به سرطان نباید مانعی برای تحصیل شود

سال ۱۳۹۴ پدرومادری از من درباره نحوه بهبود عملکرد مدرسه فرزندشان که به بیماری سرطان مبتلا شده بود راهنمایی خواستند. من طی چند جلسه گفتگو با فرزندشان و همزمان مطالعه چندین منبع در این زمینه احساس کردم شاید بتوانم کاری بکنم که برای همه دانش‌آموزان مبتلا به سرطان به درد بخورد. به همین خاطر تصمیم گرفتم یک برنامه درسی برای کمک به بهبود آموزش کودکان مبتلا به سرطان با در نظر داشتن مشکلات ناشی از بیماری تدوین کنم.
برنامه تدوین شده را با مشورت چند نفر از متخصصین آموزش بهداشت و همین طور مرور پیشینه مربوطه تدوین کردم و در کنگره ورزش و سرطان در همان سال که در کیش برگزار شد ارائه کردم. متن مقاله را اینجا می‌توانید ببینید. متاسفانه فرصت نشد کار در این زمینه را ادامه بدهم و در همین حد متوقف شد.

امروز در سایت دانشگاه فلوریدا یک گزارش خواندم که در همین ارتباط بود و چون خیلی برایم جالب و مهم بود فکر کردم بهتر است هم آن تجربه شخصی خودم و هم این گزارش را با مخاطبان عزیز کانال علوم اعصاب تربیتی به اشتراک بگذارم.

این گزارش درباره تلاش ارزشمندی است که ناتالیا گرین، دانشجوی دکتری رشته رهبری و سیاست تربیتی دانشگاه فلوریدا کرده است.

خانم گرین سال گذشته (ترم پاییز ۲۰۲۳) در آزمون دکتری پذیرفته می‌شود، اما بعد از پذیرفته شدن و تنها پنج ماه پس از اخذ کارشناسی ارشد از کالج تربیتی دانشگاه فلوریدا، او متوجه می‌شود که سرطان سینه دارد و به جای رفتن به کلاس درس، به مطب یک متخصص سرطان می‌رود.

ناتالیا با دلشکستگی بلافاصله شروع به جستجوی جوامع یا منابعی می‌کند که در زمینه کمک به دانشجویان مبتلا به سرطان فعال باشند. در کمال ناامیدی، او متوجه می‌شود که مؤسسات و منابع پشتیبان دانشجویان مبتلا به سرطان بسیار محدود هستند. او می‌گوید: «ای کاش فضایی برای دانشجویانی وجود داشت که با این بیماری مبارزه می‌کردند تا بتوانند با خیال راحت دور هم جمع شوند و با کسی باشند که تجربه‌ای مشابه را "نه تنها در سرطان، بلکه در تحصیل نیز" داشته باشد.

ناتالیا گرین با این اندسشه، یک ائتلاف تاسیس می‌کند با عنوان
CancerCollegeAlliance 
این نهاد از جوانان مبتلا به سرطان در ادامه تحصیلات عالی خود حمایت می‌کند تا بتوانند بر چالش های درمان سرطان از طریق یاری‌رسانی، آموزش، پشتیبانی، مراقبت های بهداشتی و توانمندسازی غلبه کنند.

این ائتلاف به روش‌های مختلف پشتیبانی می‌کند، مانند پلتفرم چت اجتماعی از طریق GroupMe و فعالیت‌های اجتماعی مجازی، مانند جلسات آموزشی یا هنری.
  
خانم گرین در دانشگاه فلوریدا حتی موضوع پایان نامه خود را تغییر داده تا تحقیقی را انجام دهد که مرتبط با این فعالیتش باشد. او رساله دکتری اش را می‌خواهد به توصیف روایات دانشجویان فعلی و سابق مبتلا به سرطان اختصاص دهد. هدف او درک اثربخشی سیستم های پشتیبان چنین دانشجویانی از طریق روایت های خودشان است.

اگرچه CCA یک ائتلاف جدید است، ناتالیا برنامه‌های نوآورانه‌ای دارد. مثلا به دانشجویان یا اساتید کمک می‌کند تا زمانی در محوطه دانشگاه گردهم آیند تا آگاهی در زمینه سرطان را گسترش دهند یا از دانشجویان مبتلا به سرطان در مؤسسات خود حمایت کنند.

گرین می‌گوید "تیم من و من تجربیات شخصی خود را در مورد سرطان داریم. ما از تجربیات خود استفاده می کنیم و از یکدیگر حمایت می کنیم، که نشان دهنده نحوه حمایت ما از دیگران است. این شفقت مشترک چیزی است که ائتلاف را به آنچه هست تبدیل می کند."

گرین همچنین مشتاق جمع آوری کمک های مالی تا پایان پاییز است تا ارائه بورسیه‌های تحصیلی را از طریق CCA در بهار آغاز کند. گرین می‌گوید که این بورسیه‌ها به دانشجویان مبتلا به سرطان چه در امور مالی، چه از نظر پزشکی و چه از لحاظ تحصیلی، کمک می‌کند.

گرین می گوید: «چشم انداز اصلی ما در CCA این است که خود را به عنوان یک منبع ملی با ارائه حمایت از دانشجویانی که با سرطان مبارزه می کنند، تثبیت کنیم. او می‌افزاید "هدف ما این است که در هر مرحله در کنار آنها باشیم - ارائه راهنمایی، همراهی، و یادآوری به آنها که سرطان مانعی برای تحصیل شما نیست."

متن کامل گزارش را می‌توانید با باز کردن اینجا بخوانید.

امیدوارم که این گزارش ترغیب‌کننده علاقمندان به چنین موضوعاتی باشد و آنان را هدایت کند که در این مسیر هم در قالب پژوهش و هم به شکل اقدام مشابه کارهای گرین قدمی برای کم کردن مشکلات دانشجویان مبتلا به سرطان در دانشگاه‌های ایران بردارند.

علی نوری، مدیر گروه با علایق ویژه علوم اعصاب تربیتی

#یادداشت
#سرطان
#آموزش
#برنامه_درسی
#سلامتي

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

24 Nov, 11:25


شبکه اجتماعی-حرفه‌ای مجازی لینکدین

♦️اگر بدنبال فضایی هستید که هم سرگرم‌کننده و جذاب باشد هم رشد علمی و شغلی پیدا کنید، همین لحظه بی‌درنگ در شبکه لینکدین ثبت نام کنید و فعالیت خود را آغاز کنید.

🔻لینکدین یک شبکه اجتماعی حرفه‌ای است که به افراد کمک می‌کند تا با دیگر حرفه‌ای‌ها در ارتباط باشند، فرصت‌های شغلی پیدا کنند و از آخرین اخبار و مقالات حوزه کاری خود مطلع شوند.

نحوه ثبت‌نام در لینکدین
1. ورود به سایت لینکدین: به آدرس [linkedin.com](https://www.linkedin.com) بروید.
2. ایجاد حساب کاربری: روی دکمه "Join now" کلیک کنید.
3. وارد کردن اطلاعات شخصی: نام، نام خانوادگی، ایمیل و رمز عبور خود را وارد کنید.
4. تکمیل پروفایل: اطلاعاتی مانند تحصیلات، تجربه‌های کاری و مهارت‌های خود را وارد کنید.

♦️ نحوه استفاده از لینکدین
1. ایجاد پروفایل حرفه‌ای: پروفایل خود را با اطلاعات کامل و دقیق تکمیل کنید تا دیگران بتوانند شما را بهتر بشناسند.

2. جستجوی فرصت‌های شغلی: از بخش "Jobs" برای جستجوی فرصت‌های شغلی مرتبط با تخصص خود استفاده کنید.

3. شبکه‌سازی: با همکاران، اساتید و دیگر حرفه‌ای‌ها ارتباط برقرار کنید و شبکه حرفه‌ای خود را گسترش دهید.

4. دنبال کردن شرکت‌ها و افراد: شرکت‌ها و افراد مورد علاقه خود را دنبال کنید تا از آخرین اخبار و مقالات آن‌ها مطلع شوید.

#شبکه‌های_مجازی
#لینکدین
#فعالت_حرفه‌ای
#شبکه‌سازی

https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

23 Nov, 09:05


برای سپاس از استادی که دقیق‌اندیشی و شفاف‌نگری‌ را به ما می‌آموزد 🌼 🌸

◻️نمی‌دانم با چه زبانی از استاد علی‌اکبر سیف سپاسگزاری کنم. تنها می‌توانم بگویم اگر سیف نمی‌نوشت، فهم من از علم و عمل تربیت قطعا طوری دیگر بود.

⚪️ مهمترین ویژگی که سیف را بی‌همتا کرده دقت و شفافیت در نحوه اندیشیدن اوست و این دقیق‌اندیشی و شفاف‌نگری در زبان نوشته‌هایش دیده می‌شود‌.

⚪️علی‌اکبر سیف، ۲۶ آبان‌ ۱۳۲۰درشهر نهاوند زاده شد. پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی و متوسطه، در سال ۱۳۴۱ دیپلم ریاضی گرفت.دوران خدمت سربازی را با عنوان معلم سپاهی‌دانش در یکی از روستاهای نهاوند گذراند و سپس وارد حرفه معلمی شد.

  ◻️وی در سال ۱۳۴۷ با رتبه اول کارشناسی علوم تربیتی فارغ‌التحصیل و سال بعدش برای ادامه‌ تحصیل عازم آمریکا شد.در دانشگاه ایلینویز جنوبی در رشته‌ روان‌شناسی‌تربیتی تحصیلات فوق لیسانس و دکتری را به اتمام رساند.

⚪️ سیف در سال۱۳۵۲ به ایران بازگشت و عضو هیئت‌علمی دانشگاه ابوریحان بیرونی(علامه طباطبائی فعلی) شد. وی در دهه هشتم زندگی خویش، همچنان سخت‌کوشانه برای آگاهی‌بخشی جامعه‌اش می‌نویسد.

#معرفی_شخصیت‌‌ها
#دقیق‌اندیشی
#شفاف‌نگری

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

21 Nov, 19:20


🤪🤪🤪
اهمیت حماقت در تحقیقات علمی

شاید باورش سخت باشد، اما عنوان بالا عنوان یک مقاله است که مارتین شوارتز، استاد میکروبیولوژی و مهندسی زیست پزشکی در دانشگاه ویرجینیا در مجله علوم سلولی در سال ۲۰۰۸ منتشر کرده است.

ما، هر وقت کلمه "حماقت" را از کسی می شنویم، بلافاصله آن را با هر چیز منفی مرتبط می کنیم. با این حال، وقتی این مقاله را می‌خوانیم، متوجه می‌شویم که احساس حماقت داشتن یا احمق خواندن افراد جنبه مثبت هم دارد.

این مقاله استدلال خوبی ارائه می‌کند که بر پایه آن فایده حماقت در پژوهش علمی را توضیح می‌دهد. شوارتز استدلال می‌کند که هنگام انجام تحقیق در مورد هر چیزی احساس حماقت طبیعی است.

ما در پژوهش می‌خواهیم وارد یک منطقه شویم و آنجا را بررسی کنیم - مطالعه منطقه ای که قبلاً هیچ کس آن را بررسی نکرده است.

هنگامی که ما در مورد چیزی تحقیق می کنیم، ناآگاهی ما را نسبت به آن موضوع خاص نشان می دهد، زیرا نشان می دهد که ما چیزی در مورد آن نمی دانیم یا اینکه درک ما از آن ناکافی است، که نویسنده معتقد است همچنین باعث می شود در مورد آن احساس حماقت کنیم.

با این حال، این حس حماقت ما را بیشتر الهام می‌بخشد و انگیزه بیشتری برای یافتن پاسخ‌ها و راه‌حل‌های مناسب برای یک مشکل خاص ایجاد می‌کند.

طبق گفته‌های شوارتز، یک محقق به طور طبیعی هنگام انجام تحقیقات با مشکلاتی مواجه خواهد شد. همانطور که همه ما می دانیم، انجام تحقیقات چالش برانگیز است و انجام تحقیقاتی که واقعاً مهم هستند بسیار دشوارتر است. این به دلیل این واقعیت است که اکتشاف معمولاً مستلزم جسارت به ورود به سرزمین ناشناخته است. مثل این است که بپرسیم آیا موضوع درست است؟ آیا سؤالات مناسبی پرسیده‌ام؟ آیا تکنیک های مناسبی برای پاسخ به سوالات پژوهش انتخاب کرده‌ام؟ آیا پیکربندی آزمون در پاسخ به سؤال دقیق است؟» با این وجود، تنها زمانی می‌توانیم پاسخ‌های این سؤالات را بدانیم که نتایج را بدست آوریم. به همین خاطر است که از روز اولی که در جستجوی موضوعی برای پژوهش هستیم تا روزی که آن را تمام می‌کنیم همیشه این احساس حماقت همراه ماست.

با آرزوی موفقیت و احساس حماقت در تحقیقات🤪، می‌توانید با کلیک روی لینک پایین مقاله شوارتز را بخوانید:

https://journals.biologists.com/jcs/article/121/11/1771/30038/The-importance-of-stupidity-in-scientific-research

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

21 Nov, 12:11


هوش مصنوعی و برنامه درسی

علی نوری
دانشنامه برنامه درسی. ۱۴۰۳

🔸مقاله پیوست ضمن مرور مختصری با نحوه کار هوش مصنوعی به توصیف سیر تحولات رابطه میان هوش مصنوعی و برنامه درسی می‌پردازد.

🔸🔸سپس، به معرفی ابزارهای هوش مصنوعی‌ و نحوه استفاده از آنها در برنامه ریزی درسی پرداخته می‌شود.

🔸🔸🔸بخش پایانی مقاله تحلیلی انتقادی است بر چالش‌های استفاده از هوش مصنوعی در برنامه‌ریزی درسی و نحوه رویارویی با این چالش‌ها

#مقاله
#هوش_مصنوعی
#برنامه‌ریزی_درسی
#تکنولوژی

🔸🔸🔸🧠🔸🔸🔸
https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

19 Nov, 16:12


ده توصیه مهم به والدینی که می‌خواهند فرزندان‌شان عملکرد تحصیلی موفق داشته باشند:

: کودکان‌تان را متقاعد کنید که هوش ثابت نیست، در عوض تغییر می‌کند. اگر باور داشته باشند به اینکه هوش آنها قابل بهبود است و می‌تواند رشد کند، بهتر یاد می‌گیرند.

: به یاد داشته باشید که فعال‌سازی دانش قبلی برای یادگیری حیاتی است. اگر می‌خواهید به آنها چیزی یاد بدهید یادگیری جدید را با ​​دانش قبلی آنها مرتبط کنید.

: آموخته‌های کودکان محدود به یادگیری در مدرسه نیست. آنها در بسیاری از محیط‌ها از جمله مدرسه، خانه، جمع دوستان و اجتماع هم یاد می‌گیرند.

: خلاقیت کودکان را می توان پرورش داد. برای پرورش خلاقیت آنان نیازها و علایق‌شان را نادیده نگیرید.

: ارزش علم را برای کوکان تبیین کنید. کودکان زمانی بهتر یاد می گیرند که موصوعات را جالب، لذت بخش یا مهم بدانند.

: مشخص کنید که از کودکان خود بعد از هر تجربه یادگیری چه انتظاراتی دارید. کودکان زمانی بهتر عمل می کنند که انتظارات روشنی در مورد آنچه باید انجام دهند داشته باشند.

: اجازه دهید کودکان خودشان در تعیین اهداف یادگیری مشارکت کنند. کوکان وقتی اهداف را تعیین می‌کنند، آنها را شخصی می‌دانند و بهتر عمل می‌کنند.

: کودکان تحت تأثیر روابط با افراد اطراف خود از جمله معلمان، دوستان و همسالان و سایر افراد جامعه هستند. مخصوصا اگر فرزند نوجوان دارید با دوستان فرزند خود دوست شوید.

: به کودکان خود مهارت‌های تنظیم هیجان را بیاموزید. کودکان و نوجوانان می‌توانند به خوبی یاد بگیرند وقتی که بتوانند احساسات و رفتار خود را در موقعیت های چالش برانگیز تنظیم کنند.

#۱۰: با مدرسه فرزند خود ارتباط داشته باشید. دانستن اینکه چرا و چگونه مدارس کودکان را آموزش می‌دهند و ارزیابی می‌کنند، می تواند به شما کمک کند سهم مؤثرتری در آموزش فرزندان خود داشته باشید.
🧠♦️🧠♦️🧠♦️🧠
https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

17 Nov, 20:45


https://suno.com/create

یک برنامه هوش مصنوعی برای ساخت موسیقی suno ai است که به شما امکان می‌دهد آهنگ‌های واقعی با ترکیب صدا و ساز یا به صورت کاملاً بی‌کلام بسازید. برای استفاده از آن، مراحل زیر را دنبال کنید:

۱. ابتدا وارد وب‌سایت Suno شوید و با جیمیل ثبت‌نام کنید. اگر با موبایل وارد می‌شوید در پایین صفحه، گزینه “Create” را انتخاب کنید. اگر با کامپیوتر وارد می‌شوید در بالای صفحه سمت راست، گزینه “Create” را انتخاب کنید.

۲.متن آهنگ دلخواهتان را بنویسید و اینتر بزنید. Suno دو آهنگ با سبک‌های مختلف برای شما تولید می‌کند. اگر ریتم خاصی نیاز دارید، مثلاً رپ یا سنتی، در انتهای متن به آن اشاره کنید.

۳‌. کاور آهنگ، نام موزیک و متن را اصلاح کرده و آن را به اشتراک بگذارید.

این ابزار برای همه، از خوانندگان آماتور تا هنرمندان حرفه‌ای، مناسب است و نیاز به هیچ ساز خاصی ندارد؛ فقط تخیل شما کافی است.
معلمان هم می‌توانند با کمک این ابزار موضوعات را در قالب موسیقی جذاب ارائه کنند.

توجه داشته باشید که با هر ایمیل، فقط ۵ موزیک رایگان می‌توانید بسازید و اینکه با فیلترشکن وارد بشوید.

کانال تلگرام علوم اعصاب ترببتی

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

15 Nov, 10:37


توانمندسازی صدای زنانی که برای تقویت و ارتقای زبان‌های بومی می‌کوشند🗣️

زبان‌های بومی گنجینه‌ای از فرهنگ، تاریخ و هویت هستند.
همانطور که ما در حال حرکت در دنیایی هستیم که به سرعت در حال تغییر است، حفظ و ارتقای این زبان‌های بومی نیز حیاتی است.

زنانی مثل آیانا تیوگ در این مسیر قدم برمی‌دارند تا زبان بومی شان در معرض نابودی قرار نگیرد. با ورود به لینک پایین صحبت‌های جالب و شنیدنی اش را می‌شنوید.

قابل توجه زنانی از ایران (مخصوصا کوردهای کرمانشاه) که علیه زبان مادری شان هستند و آن را سرکوب می‌کنند تا به یادش نیاودند که بتوانند با آن تکلم کنند👇👇👇
https://www.linkedin.com/posts/unesco_indigenouslanguages-indigenous-weareindigenous-activity-7262902110642475009-fZjp?utm_source=share&utm_medium=member_android

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

14 Nov, 10:22


فرسودگی تحصیلی چیست، با شما چکار می‌کند و شما باید با آن چکار کنید؟
🔻🔻
اگر دانشجو یا دانش‌‌آموز هستید و احساس می‌کنید انگیزه شما کمتر از حد معمول است، فکر می‌کنید خسته تر و تحریک پذیرتر شدید و در امور تحصیلی  خود کمتر جدی و خلاق هستید، ممکن است واقعا فرسودگی تحصیلی داشته باشید، که برای برخی از دانش‌آموزان و دانشجویان اتفاق می‌افتد. اما، خبر خوش این است که فرسودگی تحصیلی هم قابل تشخیص است و هم با اقدامات صحیح قابل بهبود.

فرسودگی تحصیلی (Academic Burnout) را می‌توان به عنوان یک واکنش منفی عاطفی، جسمانی و ذهنی به شرکت در فعالیتهای آموزشی یا انجام امور تحصیلی تعریف کرد که منجر به خستگی، ناامیدی، بی انگیزگی و کاهش توانایی فرد در تحصیل می شود. اما این حالت را نباید با احساس ناامیدی گاه به گاه از انجام امور تحصیلی یکسان دانست. یعنی هر دانش‌آموز یا دانشجویی ممکن است گاهی اوقات  خستگی ناشی از مطالعه و آزمون‌های تحصیلی را تجربه کند که چنین حالتی هنوز فرسودگی تحصیلی نیست.
  🔻🔻
فرسودگی تحصیلی می‌تواند علائمی بیشتر از خستگی و دلزدگی از شرکت در کلاس‌های درس داشته باشد. فرسودگی تحصیلی می تواند باعث مشکلات واقعی و روان تنی مانند سردرد، بی خوابی و افسردگی شود. یعنی
هر چقدر هم بخوابید باز احساس کسالت می کنید که در نتیجه باعث خستگی و نداشتن انگیزه برای شرکت در کلاس ها یا انجام تکالیف درسی می‌شود. طبیعی است که این فقدان انگیزه با سرزنش دیگران از جمله والدین، معلمان و هم‌کلاسی ها همراه می‌شود که‌ پیامد مهم آن از دست دادن اعتماد به توانایی های تحصیلی خود است. همانطور گفته شد، این حالت فرسودگی تحصیلی حتی می‌تواند به احساس ناتوانی در شرکت در آزمونهای تحصیلی مهم شود و گاهی هم ممکن است به افزایش درد و تنش در بدن بیانجامد که به صورت سردرد یا درد عضلانی، افزایش عادات بد مانند پرخوری، تا دیر وقت بیدار ماندن، یا ناخن جویدن شود.
🔻🔻
حالا که با فرسودگی تحصیلی آشنا شدید، زمان آن فرا رسیده که قبل از اینکه فرسودگی تحصیلی را تجربه کنید، تغییراتی در شیوه زندگی خود ایجاد کنید و از همین ابتدا به دنبال جلوگیری از آن باشید. راه های آسان بسیاری وجود دارد که می توانید عادات و سبک زندگی خود را تغییر دهید تا از فرسودگی تحصیلی جلوگیری کنید. اولین و مهمترین کاری که باید بکنید این است که سعی کنید حداقل سه بار در هفته ورزش کنید، هیدراته بمانید (آب به اندازه کافی بنوشید)  و سالم غذا بخورید تا ذهن و بدن خود را فعال و سالم نگه دارید. کار مهم دیگری که باید بکنید این است که سعی کنید برنامه خود را طوری تنظیم کنید که حداقل یک روز در هفته به خود استراحت دهید و فعالیتی انجام دهید که برای شما خوشایند باشد. بدنبال این استراحت، احتمالا احساس خواهید کرد که انگیزه بیشتری برای شروع روزهای مدرسه خود خواهید داشت. می‌توانید این زمان استراحت را در طبیعت سپری کنید. زمان صرف شده در طبیعت می تواند سطح استرس را کاهش دهد، بنابراین بخشی از اوقات فراغت خود را در فضای سبز بگذرانید. این زمان را همچنین می‌توانید در کنار  خانواده سپری کنید. فراموش نکنید که شما باید خانواده را به یک سیستم حمایتی مثبت تبدیل کنید، در کنار آنها  شاد باشید و به ذهن خود استراحت دهید. البته دوستان خوب و صمیمی را هم از دست ندهید و قدر آنها را بدانید. علاوه بر اینها، فنون مدیریت زمان را یاد بگیرید. مثلا کارهای خود را به عقب نیاندازید و قبل از رسیدن موعد هر کاری آن را به اتمام رسانید.
🔻🔻
اما، اگر واقعا دچار فرسودگی تحصیلی هستید، باز نگران نباشید. راه هایی وجود دارد که می توانید بر فرسودگی تحصیلی خود غلبه کنید. اولین کاری که باید بکنید این است که بپذیرید دچار مشکل شدید. علائم فرسودگی تحصیلی را بشناسید و ذهن و جسم خود را نادیده نگیرید. اگر می دانید که علائم را دارید، وقت آن رسیده که تغییراتی ایجاد کنید. بعد از این پذیرش است که می‌توانید دنبال راه‌هایی باشید که از شر آن خلاص شوید. ممکن است به کمک یک مشاور نیاز داشته باشید. پس با یک مشاور سلامت روان یا مشاور تحصیلی صحبت کنید. همچنین می توانید از دوستان، خانواده و معلمان یا اساتید خود کمک بگیرید. علاوه بر اینها، سطوح استرس خود را مدیریت کنید و با کنترل استرس می‌توانید  تغییرات بزرگی برای معکوس کردن فرسودگی تحصیلی ایجاد کنید. می‌توانید از تکنیک‌هایی مثل حساسیت زدایی منظم، مراقبه و تخلیه هیجان برای رفع فشار و کاهش استرس بهره ببرید. اگر هم‌کار می‌کنید و هم تحصیل حتما باید برنامه خود را برای تعادل بهتر کار و زندگی تنظیم کنید.

علی نوری، متخصص علوم اعصاب تربیتی

https://t.me/eduneuro

#یادداشت
#فرسودگی_تحصیلی
#یادگیری
#استرس_تحصیلی

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

13 Nov, 16:23


کمیته مرکزی معلمان وابسته به انجمن مطالعات برنامه درسی برگزار نشست تخصصی برگزار می‌کند:


✅️موضوع نشست:
توسعه حرفه‌ای معلمان در عصر هوش مصنوعی


✅️با حضور:
👤 دکتر علی نوری
عضو هیئت علمی گروه علوم تربیتی دانشگاه ملایر
👤 دکتر هادی ویسی
دانشیار دانشگاه تهران
معاون فنی شرکت هوش مصنوعی اسمایلینو
👤 زاهد فرجی
عضو کمیته مرکزی معلمان



✅️ صدور گواهی حضور برای شرکت‌کنندگان

⏰️زمان: یکشنبه ۲۷ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۱۸

🔷 ️لینک شرکت در نشست مجازی:
https://www.skyroom.online/ch/teacherscc/ai

شرکت برای عموم آزاد است

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

11 Nov, 21:15


نحوه استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی در تدریس

با ارائه دکتر علی نوری در بوت کمپ هوش مصنوعی برای اساتید دانشگاه ملایر 👇👇👇
https://www.aparat.com/v/ggy9fd7

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

11 Nov, 06:39


استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی برای انجام مرور سیستماتیک

مرورهای سیستماتیک سنگ بنای ترکیب شواهد موجود در یک موضوع معین هستند. این تحقیقات به طور همزمان هم این امکان را فراهم می‌کنند که شکاف های موجود در پیشینه یک حیطه خاص شناسایی شود و هم توصیه‌هایی برای تحقیقات آتی ارائه می‌دهند.

با این حال، به دلیل افزایش روزافزون حجم و پیچیدگی ادبیات موجود، روش‌های سنتی اکنون وقت و انرژی زیادی می‌طلبد. اما، استفاده از تکنولوژی جدید، انجام مرور‌های سیستماتیک را کارآمدتر و به لحاظ زمانی مقرون به صرفه‌تر کرده است.

ابزارهای هوش مصنوعی متعددی وجود دارد که در مراحل مختلف فرآیند مرور سیستماتیک از جمله تدوین و اصلاح استراتژی‌های جستجو، غربالگری عناوین و چکیده‌ها
، تعیین معیارهای ورود یا خروج، استخراج داده های ضروری از مطالعات و جمع بندی یافته ها می‌توانند به پژوهشگر کمک کنند.

در این مقاله مروری بزارهای موجود و نحوه استفاده از آنها در فرآیند مرور سیستماتیک برای بهبود کارایی و کیفیت ترکیب تحقیقات گذشته معرفی شده‌اند.

https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

11 Nov, 05:31


Channel photo updated

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

09 Nov, 12:57


محمود مهرمحمدی:
به‌میزانی که میان ایدئولوژی و علوم تربیتی تضادی آشتی‌ناپذیر برقرار باشد، هم کار زار است و هم صحنه از نوع کارزار!

♦️محمود مهرمحمدی استاد بازنشسته گروه علوم تربیتی دانشگاه تربیت مدرس، در نشست «علوم تربیتی و برنامه‌ریزی درسی آکادمیک» در فرهنگسرای اندیشه، ضمن انتقاد از عرضه‌ انبوه دانش‌آموختگان فاقد کارایی، گفت: تمرکزگرایی و الگوی حاکمیتی بسته در آموزش‌و‌پرورش، چنان همه‌چیز را در قبضه‌ خودش نگاه داشته که عملاً علوم‌تربیتی از حیز انتفاع ساقط شده و برای دانش‌آموختگان آن، تقاضای چندانی وجود ندارد.

♦️وی تصریح کرد:مهم‌ترین اتفاق ساختاری که می‌تواند به علوم‌تربیتی و دانش آموختگانش وجاهتی ببخشد، اجرای واقعی سیاست «مدرسه‌محوری» است.

🔻مهرمحمدی افزود: نگاه حاکمیت به آموزش‌وپرورش به‌مثابه دستگاهی است که مأموریت ذاتی و اصلی آن، انتقال ایدئولوژی و فراهم‌ساختن بستر بازتولید نظم سیاسی اجتماعی موجود است.

♦️ایشان تصریح کرد: نهاد علم در حوزه علوم‌تربیتی نیز از قوت لازم برخوردار نبوده تا بتواند سیاست‌گذاری را آن‌چنان که باید و شاید، نقد و تغذیه کند...

گزارش کامل نشست را از اینجا بخوانید

علوم اعصاب تربیتی

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

08 Nov, 13:33


فراخوان ارسال مقاله برای شرکت در
کنفرانس علوم اعصاب ترببتی انگلستان

مرکز همکاری و تحقیقات علوم اعصاب تربیتی انگلستان (ENCoRe UK) اولین کنفرانس خود را در دانشگاه Birkbeck لندن در 24 و 25 آوریل 2025 برگزار می کند.

این رویداد دو روزه متخصصان، محققان و دانشجویان را گرد هم می آورد تا زمینه همکاری و نوآوری در زمینه علوم اعصاب تربیتی تقویت شود.

سخنرانان اصلی این کنفرانس پروفسور اوشا گاسوامی Usha Goswami
 و پروفسور پل هوارد-جونز Paul Howard Jones هستند.

همچنین در این کنفرانس، سخنرانی های کوتاه، جلسات پوستر و پنل‌هایی برای بحث ارائه می شود. 

محققان از هسته هزاره برای علم یادگیری (MiNSoL) شیلی نیز یک جلسه ویژه ارائه خواهند کرد.

برای اطلاعات بیشتر اینجا را ببینید.

آخرین مهلت ارسال مقاله:  10 دسامبر  2024 ساعت 5 بعد از ظهر

https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

08 Nov, 07:28


🎧📚#152 🔹Chan, C. K. Y., & Colloton, T. (2024). Generative AI in Higher Education: The ChatGPT Effect. Taylor & Francis.

🔸هوش مصنوعی مولد در آموزش عالی: تأثیر ChatGPT. (سیسیلیا چان و تام کالوتون، ۲۰۲۴)

🔘فصل چهارم
#outcome-based-learning
#یادگیری_مبتنی_بر_برونداد

#authentic_assessment
#سنجش_اصیل

#Academic_integrity
#یکپارچگی_آکادمیک

#performance_based_assessment
#سنجش_مبتنی_بر_عملکرد

#personalized_assessment
#سنجش_شخصی_سازی_شده

#metacognitive_assessment
#سنجش_فراشناختی

#human_machine_partnership_assessment
#سنجش_همکاری_انسان_ماشین

#feedback
#بازخورد

#reflection
#بازاندیشی #تامل
.

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

07 Nov, 06:15


ورزش کنید تا سلامت شناختی داشته باشید.
🧠🧠🧠🔻🔻🔻
چند روزی است که درگیر خواندن و مطالعه کتاب‌ها و مقاله‌هایی هستم که نقش ورزش در رشد فرایندهای شناختی و عملکرد تحصیلی را بررسی کرده‌اند. در بین این آثار یک مقاله پیدا کردم که واقعا برایم جذاب و جالب بود و تصمیم گرفتم اینجا خلاصه‌ای از محتوای آن را برای علاقمندان به نقش ورزش در سلامت ذهن و مغز ارائه کنم.

عنوان این مقاله عبارتست از فعالیت بدنی برای ارتقای سلامت شناختی: مروری بر مکانیسم‌های عصبی زیستی.

🔽نویسندگان مقاله چونگ چن، شین ناکاگاوا (از بخش عصب روانپزشکی، گروه علوم اعصاب، دانشکده پزشکی دانشگاه یاماگوچی، اوبه، ژاپن) هستند که آن را در نشریه مطالعات در حیطه سالمندی، ۲۰۲۳، شماره ۸۶ منتشر کرده‌اند.

🧠در این مطالعه، با درک اینکه فعالیت بدنی یکی از عوامل موثر برای درمان زوال شناختی و دمانس است که شواهدی قوی در حمایت از آن وجود دارد، به توصیف مکانیسم‌های عصب-زیست‌شناختی زیربنای این مزایای شناختی فعالیت بدنی پرداخته می‌شود.

🧠پژوهشگران برای این منظور پیشینه پژوهشی مرتبط با این موضوع را مرور و ترکیب کرده‌اند.

🧠نتایج نشان می‌دهد که پنج مکانیسم عصبی-زیستی در نتیجه فعالیت ورزشی اتفاق می‌افتد که برای مغز مفید است و به بهبود شناخت کمک می‌کند. به طور خاص، این مکانیسم‌ها عبارتند از:

۱). آزادسازی فاکتورهای رشد مانند BDNF که برای رشد نورون‌ها و برای نوروژنز (نورون‌زایی) ضروری هستند.

۲). تولید لاکتات که انرژی را به مغز می‌رساند و در سنتز  گلوتامات و
و توانمدسازی طولانی مدت (Long-term potentiation) نقش دارد. توانمدسازی طولانی مدت به افزایش ماندگار در قدرت سیناپسی (ارتباط بین دو نورون) به دنبال تحریکات مکرر و قوی، اشاره دارد.

۳). انتشار سایتوکین های ضد التهابی که التهاب عصبی را کاهش می دهند.

۴). افزایش بیوژنز میتوکندری و فعالیت آنزیم آنتی اکسیدانی که استرس اکسیداتیو را کاهش می دهد. بیوژنز نیتوکندری یک چرخه پیچیده است که شامل هماهنگی بین بیان ژن های میتوکندری و ژن های هسته ای، سپس ورود محصولات به اندامک و تداوم گردش این چرخه می باشد. نقص میتوکندری و یا نقص در هر یک از مسیرهای درگیر در بیوژنز میتوکندری، می تواند منجر به بیماری های تحلیل برنده شود و گاها نقش مهمی در فرآیند پیری داشته باشد (برای اطلاعات بیشتر از لینک پایین این مقاله فارسی را بخوانید:
https://www.sid.ir/paper/363866/fa

۵). آزادسازی انتقال دهنده های عصبی مانند دوپامین و 5-HT که نوروژنز را تنظیم می کند و شناخت را تعدیل می کند.

🧠در این پژوهش، درباره پیشینه تجویز فعالیت بدنی نیز بحث شده است، از جمله اینکه با توجه به میزان تأثیر آنها بر روی پنج مکانیسم عصبی زیستی فوق کدام روش فعالیت بدنی و با چه شدتی بیشترین مزایای شناختی را به همراه دارد.

🧠 این مرور به خوانندگان کمک کند تا درکی کاملی از دانش پیشرفته در مورد مکانیسم‌های عصب- زیست‌شناختی مزایای شناختی فعالیت بدنی به دست آورند و آنها را در طراحی مطالعات جدید برای پیشرفت بیشتر این حوزه راهنمایی کند.

برای مطالعه متن کامل مقاله لینک پایین را باز کنید:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1568163723000272?via%3Dihub

#مقاله_خواندنی
#ورزش
#فعالیت_بدنی
#زوال_شناختی

همچنین اگر علاقمند به علوم اعصاب تربیتی هستید می‌توانید از طریق دنبال کردن کانال تلگرام علوم اعصاب تربیتی به آدرس زیر در جریان تحولات دستاوردهای این رشته قرار گیرید:
https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

05 Nov, 22:00


حراج میراث طبیعی زاگرس - ایرنا
https://www.irna.ir/news/85647199/%D8%AD%D8%B1%D8%A7%D8%AC-%D9%85%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D8%AB-%D8%B7%D8%A8%DB%8C%D8%B9%DB%8C-%D8%B2%D8%A7%DA%AF%D8%B1%D8%B3

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

03 Nov, 20:24


🧘‍♂️ آزادسازی ذهن: علوم اعصاب درباره مدیتیشن و تأثیر آن بر حافظه چه می‌گوید؟
☆☆☆
در چند دهه گذشته، تمرین‌های مدیتیشن (مراقبه) محبوبیت قابل توجهی پیدا کرده است و توسط میلیون ها نفر به عنوان ابزاری برای رسیدن به آرامش، خودآگاهی و رشد ذهنی مورد استقبال قرار گرفته است. اما فراتر از این تجربیات شخصی، آیا شواهد علمی وجود دارد که از تأثیر بالقوه مدیتیشن بر مغز و به ویژه بر حافظه پشتیبانی کند؟
در این یادداشت، شواهد تجربی را بررسی می‌کنیم تا ببینیم که چگونه مدیتیشن ممکن است بر حافظه ما تأثیر بگذارد.

مقدمه ای بر حافظه و مغز
برای درک اینکه چگونه مدیتیشن ممکن است بر حافظه تأثیر بگذارد، ابتدا ضروری است که به طور خلاصه درباره نحوه عملکرد حافظه در مغز صحبت کنیم. حافظه به یک مکان خاص در مغز محدود نمی شود. در عوض، یک شبکه پیچیده از مناطق است. به عنوان مثال، نقش هیپوکامپ برای تشکیل حافظه جدید و کمک به یادآوری رویدادها و حقایق حیاتی است، در حالی که قشر جلوی مغز در بازیابی این حافظه‌ها نقش دارد.

مدیتیشن و مغز
مشخص شده است که تمرین مدیتیشن باعث تحریک چندین تغییر در مغز می شود، فرآیندی که به عنوان نوروپلاستیسیته (انعطاف‌پذیری عصبی) شناخته می شود که بیانگر تغییراتی در ساختار و کارکرد مغز در پاسخ به تجربه و یادگیری است.‌تحقیقات نشان داده است که تمرین مدیتیشن طولانی مدت می تواند منجر به افزایش ضخامت قشر مغز شود، به ویژه در نواحی مغز مرتبط با توجه، درک حالت های درونی بدن، و پردازش حسی مانند مانند قشر جلوی پیشانی و اینسولای قدامی راست. اما این موضوع چگونه با حافظه ارتباط دارد؟

مدیتیشن، هیپوکامپ و حافظه
جالب توجه است، مطالعات نشان داده اند که مدیتیشن می تواند بر هیپوکامپ نیز تاثیر بگذارد. در یک مطالعه خاص، ۱۶ نفر در یک برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR) به مدت ۸ هفته شرکت کردند. اسکن‌های MRI که قبل و بعد از برنامه گرفته شد، افزایش تراکم ماده خاکستری را در هیپوکامپ سمت چپ، ناحیه مهمی در شکل‌گیری حافظه، نشان داد. این نشان می دهد که مدیتیشن به طور بالقوه می تواند حافظه را با ایجاد تغییرات ساختاری در هیپوکامپ تقویت کند. علاوه بر این، از آنجایی که هیپوکامپ یکی از معدود مناطق مغزی است که به تولید نورون‌های جدید در طول بزرگسالی ادامه می‌دهد - فرآیندی به نام نوروژنز - مدیتیشن احتمالاً می‌تواند تولد نورون‌های جدید را تحریک کند و توانایی‌های حافظه ما را بیشتر تقویت کند.

مدیتیشن، کاهش استرس و حافظه
استرس اثر مخربی بر حافظه دارد. تحت استرس، بدن کورتیزول تولید می کند، هورمونی که در سطوح بالا می تواند حافظه را مختل کند و حتی منجر به کوچک شدن هیپوکامپ شود. مدیتیشن ذهن آگاهی که به دلیل قابلیت های کاهش استرس شناخته شده است ، می تواند به طور غیرمستقیم حافظه را با کاهش سطح کورتیزول تقویت کند. یک محیط با استرس کمتر، هیپوکامپ را قادر می‌سازد تا عملکرد مؤثرتری داشته باشد و در نتیجه حافظه و یادگیری را تقویت کند.

مدیتیشن و حافظه کاری
حافظه کاری، توانایی نگهداری و دستکاری اطلاعات در دوره های کوتاه، نوع دیگری از حافظه است که به نظر می رسد تحت تأثیر مراقبه است. ظرفیت حافظه کاری با توانایی های شناختی مانند درک مطلب، حل مسئله و هوش سیال مرتبط است. شواهد نشان می دهد که مراقبه ذهن آگاهی می تواند ظرفیت حافظه کاری را بهبود بخشد. یک مطالعه انجام شده بر روی پرسنل منابع انسانی نشان داد که افرادی که تحت آموزش MBSR قرار گرفتند، در مقایسه با گروه کنترلی که آموزش را دریافت نکردند، قادر بودند توجه و ظرفیت حافظه کاری خود را حتی در دوره‌های استرس بالا حفظ کنند.
🧘‍♂️ 🧘‍♀️ 🧘 🧘 🧘‍♂️ 🧘‍♀️
در حالی که علم اعصاب مدیتیشن یک زمینه به سرعت در حال رشد است، هنوز چیزهای زیادی وجود دارد که ما نمی دانیم. شواهد اولیه حاکی از رابطه مثبت بین مدیتیشن و حافظه است. این تحقیق به پتانسیل تغییرات ساختاری و عملکردی در نواحی مغز مرتبط با حافظه و تنظیم استرس اشاره می‌کند، که می‌تواند دلیل بهبود درک شده در حافظه باشد که اغلب توسط مدیتیشن‌کنندگان منظم گزارش می‌شود.
🔻🔻🔻
علیرغم این نتایج امیدوارکننده، ضروری است که به این موضوع با شک و تردید علمی سالم برخورد کنیم و نیاز به تحقیقات بیشتر را درک کنیم.
تحقیقات آینده باید با هدف استانداردسازی روش‌ها، در نظر گرفتن طیف وسیع‌تری از شیوه‌های مراقبه، و با هدف روشن کردن مکانیسم‌های زیربنایی دقیق‌تر باشد.
♦️♦️♦️
همانطور که ما به ترکیب حکمت باستانی با علم مدرن ادامه می دهیم، ممکن است راه های جدیدی را برای تقویت شناخت انسان و رفاه و آسایش او باز کنیم و مراقبه در این مسیر به عنوان ابزاری قدرتمند عمل کند.

منبع: Neuroscience News
ترجمه: کانال تلگرام علوم اعصاب تربیتی

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

02 Nov, 18:56


نابرابری آموزشی:چیستی، علل و پیامدها

نابرابری آموزشی زمانی اتفاق می‌افتد که یک گروه به دلیل عوامل بیرونی که تحت کنترل آن‌ها نیست، به منابع علمی و حمایتی دسترسی نداشته و در نتیجه بین مدارس با فقر بالا و مرفه در همان ناحیه یا مناطق همجوار تفاوت ایجاد کند. اغلب اوقات، مدارس در محله‌های کم‌درآمد بودجه کمتری در اختیار دارند و در نتیجه دسترسی به معلمان مؤثر و برنامه درسی یا دوره‌های آموزشی با کیفیت بالا وجود ندارد. به همین خاطر، دانش‌آموزان در محله‌های محروم از فرصت‌های محدودی برای پیشرفت تحصیلی در مقایسه با همسایگان مرفه‌تر خود برخوردارند.

این نابربری در منزل به دلیل فقدان فرصت کافی برای پیشرفت تحصیلی (فقدان فضای ایمن برای تمرکز، عدم دسترسی به فناوری، کمبود بزرگسالانی که بتوانند از نظر آموزشی حمایت کنند) و در مدرسه (به دلیل فقدان پول و فرصت سرمایه گذاری در بهبود کیفیت آموزش)
همراه با شرایط نامساعد روانی-اجتماعی دانش‌آموز (استرس ناشی از قضاوت توسط دیگران) دست به دست هم داده و شکافی ناعادلانه به نام شکاف تحصیلی ایجاد می‌کنند.

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

01 Nov, 08:05


🎧📚#152 🔹Chan, C. K. Y., & Colloton, T. (2024). Generative AI in Higher Education: The ChatGPT Effect. Taylor & Francis.

🔸هوش مصنوعی مولد در آموزش عالی: تأثیر ChatGPT. (سیسیلیا چان و تام کالوتون، ۲۰۲۴)

🔘بخش مقدماتی

🔹#Artificial_Inteligence (AI)
🔸#هوش_مصنوعی
🔹#Generative_Artificial_Inteligence (GAI)
🔸#هوش_مصنوعی_مولد
🔹#AI_literacy
🔸#سواد_هوش_مصنوعی
🔹#Strengths_and_weaknesses_in_Embaracing_ChatGPT
🔸#قوت‌ها_و_ضعف‌های_پذیرفتن_ChatGPT
🔹#Redesigning_Assessment
🔸#باز‌طراحی_سنجش
🔹#Higher_Education
🔸#آموزش_عالی
.

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

31 Oct, 09:29


📺باشو، غریبه کوچک
صحنه‌هایی که در ویدئوی بالا مشاهده می‌کنید، سکانسی از فیلم باشو، غریبه کوچک است. فیلمی به کارگردانی بهرام بیضایی که در سال ۱۳۶۴ ساخته شد، اما در بهمن ۱۳۶۸ روی پرده رفت.

♦️بیضایی علاوه بر کارگردانی، نگارش فیلمنامه، تدوین و انتخاب موسیقی فیلم هم بر عهده داشته است. فیروز ملک‌زاده فیلمبرداری کار را بر عهده داشته و سوسن تسلیمی، پرویز پورحسینی، عدنان غفراویان، فرخ‌لقا هوشمند و اکبر دودکار از جمله بازیگران فیلم هستند.

♦️فیلم، روایت زندگی نوجوانی جنوبی به نام باشو است که بدنبال از دست‌دادن خانواده‌اش در بمباران‌های زمان جنگ ایران و عراق، ناچار از منطقه دور می‌شود. او بدون آن‌که بداند، پا به منطقه‌ای سرسبز در شمال کشور می‌گذارد. زنی به‌نام نایی سرپرستی‌اش را می‌پذیرد. با این وجود، حضور یک غریبه در یک جمع کوچک و آشنا، چالش‌هایی برای باشو ایجاد می‌کند.

♦️این فیلم واقعا یکی از دیدنی‌ترین فیلم‌های سینمای ایران است که بسیاری از افراد متولد دهه‌های پنجاه و شصت آن را دیده‌اند. اما، ممکن است جوانان و نوجوانان امروزی این فیلم را نشناسند.

#فیلم_دیدنی
#چندفرهنگی
#نوجوانی
🔽🧠🔽
https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

27 Oct, 20:10


اگر اضطراب یا افسردگی دارید، پیاده‌روی کنید
🚶‍♀️ 🚶‍♂️
آیا تاکنون به قدرت شگفت‌انگیز پیاده‌روی در کاهش علائم ناشی از اختلالات خلقی مانند اضطراب و افسردگی پی برده‌اید؟

تاثیر پیاده‌روی بر سلامت روانی یک ادعای بدون پایه نیست، بلکه یک پشتوانه پژوهشی قوی از آن حمایت می‌کند. اخیرا در پژوهشی که زیخون و همکاران در نشریه نظارت بر سلامت عمومی منتشر کرده‌اند با مرور سیستماتیک و فراتحلیل ۷۵ مطالعه گذشته به این نتیجه دست یافته‌اند که اشکال مختلف پیاده‌روی در کاهش علائم افسردگی و اضطراب مؤثر هستند.
برای مطالعه مقاله اینجا را باز کنید.
🏃‍♀‍➡️🏃‍➡️
پس هر چه سریعتر با پیاده‌روی آشتی کنیدو خودتان را تشویق کنید تا روزانه این ورزش بی‌هزینه را انجام دهید. اگر واقعا زمان‌تان محدود است و نمی‌توانید زمان مشخصی در روز برای پیاده‌روی بگذارید، می‌توانید حداقل بعضی مسیرها را پیاده طی کنید.
اما، بلافاصله بعد یکبار پیاده‌روی انتظار نداشته باشیدتمام مشکلات‌تان حل شود! صبور باشید وبه مدت حداقل دو هفته ادامه دهید تا تاثیرات آن را ببینید.
همیشه حال خودتان را بعد از پیاده روی از خودتان بپرسید و با قبل مقایسه کنید.
🧠🧠 🧠🧠
https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

27 Oct, 14:18


فهرست موسسات آموزش عالی ارائه کننده کارشناسی ارشدو دکتری رشته علوم اعصاب تربیتی/ذهن، مغز و تربیت

به دنبال درخواست‌های مکرر علاقمندان به تحصیل در رشته علوم اعصاب تربیتی من تعدادی از موسساتی که این رشته را در سطح کارشناسی ارشد یا دکتری ارائه می‌کنند فهرست کرده‌ام. لطفا دوستان اگر جایی را می‌شناسند که در فهرست نیامده در کامنت با ذکر عنوان رشته، نام مکان ارایه کننده و وب سایت آن بنویسند تا این فهرست تکمیل شود.

🔻🔻🔻🔻🔻
Mind, Brain & Education at University of York
(https://www.york.ac.uk/students/studying/manage/programmes/module-catalogue/module/EDU00019I/latest)

Centre for Educational Neuroscience at University College London (http://www.educationalneuroscience.org.uk/)

The Educational Neuroscience Initiative at the Stanford Graduate School of Education
(https://edneuroinitiative.stanford.edu/)

The research programme of the section Educational Neuroscience at Vrije Universiteit Amsterdam
(https://vu.nl/en/about-vu/faculties/faculty-of-behavioural-and-movement-sciences/more-about/educational-neuroscience)

Master of Education in Mind, Brain, and Education at The University of Texas at Arlington
(https://www.uta.edu/academics/schools-colleges/education/degrees-certifications/graduate/master-mind-brain-education)

Educational Neuroscience at Peabody College and Vanderbilt University
(https://peabody.vanderbilt.edu/academics/phd-programs/educational-neuroscience/)

Graduate Certificate – Mind, Brain, and Teaching at Johns Hopkins University, School of Education
(https://e-catalogue.jhu.edu/education/programs/graduate-certificates/mind-brain-teaching-online-graduate-certificate/)

دپارتمان ذهن، مغز و تربیت در موسسه آموزش عالی علوم شناختی
(https://icss.ac.ir/curriculum/cognitive-science-mind-brain-and-education

Centre for Neuroscience in Education at the University of Cambridge (https://www.cne.psychol.cam.ac.uk/)

Neuroscience and Education at University of Bristol
(https://www.bristol.ac.uk/education/study/masters/education/neuroscience/)

Master of Educational Neuroscience at Queensland University
(https://www.cqu.edu.au/courses/700073/master-of-educational-neuroscience)

Certificate in Applied Educational Neuroscience at Butler University
(https://www.butler.edu/education/graduate-programs/applied-educational-neuroscience/) 

The Educational Neuroscience Applications graduate certificate at Bridgewater State University
(https://www.bridgew.edu/graduate/educational-neuroscience-applications-graduate-certificate)

The Neuroscience and Education program at Teachers College, Columbia University
(https://www.tc.columbia.edu/biobehavioral-sciences/neuroscience-and-education/)

Educational Neuroscience at Duke University
(https://psychandneuro.duke.edu/courses/educational-neuroscience)

Certificate Professional Certificate in Educational Neuroscience at The University of Melbourne
(https://study.unimelb.edu.au/find/courses/graduate/professional-certificate-in-educational-neuroscience/)

International School on Mind, Brain and Education, Erice, Italia (http://www.mbe-erice.org/about.php)

علاوه بر مراکز اشاره شد این رشته دارای یک جامعه بین‌المللی است به نام جامعه بین المللی ذهن، مغز و تربیت 🔻🔻🔻
https://imbes.org/

و سه نشریه حرفه‌ای در این زمینه فعال هستند🔻🔻🔻🔻
Mind, Brain, and Education
(https://onlinelibrary.wiley.com/journal/1751228x)

Trends in neuroscience and education
(https://www.sciencedirect.com/journal/trends-in-neuroscience-and-education)

Journal of Neuroeducation
(https://revistes.ub.edu/index.php/joned)

#علوم_اعصاب_تربیتی
#تحصیلات_تکمیلی
##دپارتمان

https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

27 Oct, 14:17


🟢🟢🟢
صفحه اینستاگرام علوم اعصاب تربیتی:

https://www.instagram.com/p/CHV1ToUFQ5o/

👈 علاقمندان به مباحث علوم اعصاب تربیتی می توانند در صفحه ی اینستاگرام ، مطالب مرتبط را دنبال کنند.

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

27 Oct, 14:17


علوم اعصاب تربیتی چیست؟

علوم اعصاب تربیتی (به انگلیسی: Educational Neuroscience) که در برخی منابع مطالعات ذهن، مغز و تربیت (به انگلیسی Mind, Brain, and Education Science) نیز نامیده می‌شود، یک علم یادگیری در حال رشد، پویا و جذاب است که قدمت آن را می‌توان در اندیشه‌های نخستین فیلسوفان و اندیشمندان باستان جستجو کرد.

اما، علوم اعصاب تربیتی بعنوان یک رشته دانشگاهی حدود یک دهه است که در دانشگاه‌ها در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری ارائه می‌شود. به‌طور خلاصه، این علم جدید یادگیری در صدد پیوند دانش دربارهٔ مغز و ذهن با دانش دربارهٔ برنامه درسی و پداگوژی است.

👇👇👇👇
علوم اعصاب تربیتی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B9%D9%84%D9%88%D9%85_%D8%A7%D8%B9%D8%B5%D8%A7%D8%A8_%D8%AA%D8%B1%D8%A8%DB%8C%D8%AA%DB%8C

@eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

24 Oct, 21:18


It is no virtue to teach well what should not be taught at all. Put another way, what is not worth teaching is not worth teaching well.

Eliot Eisner, in Educational imagination, 1994, p. 165.

درست نیست چیزی را به خوبی تدریس کنیم، وقتی که اصلاً نباید تدریس شود. به عبارت دیگر، چیزی که ارزش تدریس ندارد، ارزش تدریس خوب ندارد.

الیوت آیزنر در کتاب تصورات تربیتی، ۱۹۹۴، ص ۱۶۵.

این نقل قول از آیزنر، اگر چه کوتاه، اما حاوی پیام مهمی است: اینکه آموزشگران (معلمان، اساتید و ...) قبل از اینکه تصمیم بگیرند چگونه تدریس کنند، آن چیزی که می‌خواهند تدریس کنند ارزشیابی کنند که اصلا ارزش دارد تدریس شود.

گاهی اوقات برخی چیزهایی تدریس می‌کنند که تدریس آنها نه تنها ارزش ندارد، بلکه حتی مضر و خطرناک است.

از این رو، ممکن است ما یک موضوع/مهارت/نگرش مضر را به بهترین نحو هم به یادگیرندگان بیاموزیم، وقتی ندانیم چه چیزی داریم تدریس می‌کنیم و ارزش تربیتی آن را بررسی نکنیم.

برای توانا شدن در این زمینه باید ضرورتا فلسفه تربیت را کاملا مسلط باشیم. هیچ راه میانبری نیست!

کانال تلگرام علوم اعصاب تربیتی: https://t.me/s/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

23 Oct, 21:21


مصرف مشتقات شاهدانه (ماری‌جوانا، گل و حشیش) قشر مخ را نازک‌تر می‌کند.

مصرف شاه‌دانه در نوجوانان ممکن است به نازک شدن قشر مخ، یک منطقه کلیدی مغز برای عملکرد شناختی، منجر شود.

محققان دریافتند که تتراهیدروکانابینول (THC)، ماده فعال در شاه‌دانه، باعث کوچک شدن دندریت‌ها می‌شود که برای ارتباطات عصبی بسیار مهم هستند.

تتراهیدروکانابینول (Tetrahydrocannabinol )، یکی از گونه‌های کانابینوئیدها و مادهٔ محرک عصبی اصلی موجود در شاه‌دانه است. این ماده سیستم عصبی مرکزی بدن را تحت تأثیر قرار داده و باعث سستی و افزایش حساسیت حواس می‌شود.

این آسب به قشر مغز ممکن است بر توانایی شخص برای یادگیری، مقابله و تعامل اجتماعی تأثیر بگذارد و آسیب‌پذیری را در طول دوره حساس رشد مغز در دوره نوجوانی افزایش دهد. این یافته ها بر نیاز به درک بیشتر از اثرات شاهدانه بر بلوغ مغزی نوجوانان تاکید می کند.

متن کامل مقاله را از لینک پایین مطالعه کنید:
Journal of Neuroscience 9 October 2024, 44 (41) e2256232024; https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.2256-23.2024

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

23 Oct, 11:53


از مهاجرهراسی و مهاجرستیزی ترامپ تا گسترش فاشیسم در سال ۲۰۲۴

هنری ای. ژیرو (یکی از برجسته ترین اندیشمندان و سخنگویان شاخص پداگوژی انتقادی) در مقاله‌ای که اخیراً (در 21 اکتبر 2024) در *Truthout* منتشر کرده، به بررسی وضعیت کنونی دموکراسی در ایالات متحده و خطر فزاینده گسترش فاشیسم پرداخته است. او به عواملی اشاره می‌کند که نگرش‌های خصمانه نسبت به مهاجران را تقویت کرده‌ و نشان می‌دهد که خشونت و نژادپرستی به عناصر کلیدی سیاست‌های معاصر تبدیل شده‌اند. ژیرو به نتایج یک نظرسنجی‌ از مؤسسه حقوقی Marquette اشاره می‌کند که نشان می‌دهد ۵۸ درصد آمریکایی‌ها با اخراج مهاجران غیرقانونی موافق هستند؛ این امر را نشانه نهادینه‌شدن خشونت علیه مهاجران می‌داند و از عدم مقابله جدی دموکرات‌ها با این گرایش‌ها انتقاد می‌کند.
🔻 ژیرو ظهور جنبش‌های نژادپرست و ملی‌گرا را به دوران ترامپ و جنبش "MAGA" نسبت می‌دهد، که با شعار "Make America Great Again" از سال ۲۰۱۶ به نماد هواداران ترامپ و سیاست‌های ملی‌گرایانه تبدیل شد. این جنبش، با وعده‌هایی مانند بازگرداندن عظمت گذشته، کاهش مهاجرت غیرقانونی و احیای صنایع، حمایت زیادی جلب کرد، اما منتقدان آن را نژادپرستانه و پوپولیستی می‌دانند. ژیرو معتقد است که این جنبش‌ها خشونت و مهاجرستیزی را به بخشی از سیاست‌های روزمره تبدیل کرده اند. او به برخی موارد خشونت علیه مهاجران اشاره می‌کند، از جمله حملاتی که پس از اظهارات بی‌اساس ترامپ و جی‌دی ونس درباره مهاجران هائیتی رخ داد.
🔻 ژیرو همچنین به رشد سیاست‌های ضدمهاجرتی در ایالات متحده اشاره دارد که تعداد لوایح ضدمهاجرتی در سال جاری به ۲۳۳ رسیده و نسبت به سال گذشته ۷۷ درصد افزایش یافته است. به‌عنوان مثال،سیاست "Operation Lone Star" در تگزاس شامل دستگیری مهاجران به‌دلیل ورود غیرمجاز، اعزام هزاران نیروی گارد ملی به مرز و نصب سیم خاردار در امتداد رودخانه ریو گراند می‌شود. او معتقد است که این خشونت‌های نژادپرستانه نه‌تنها در سطح سیاست‌گذاری‌ها بلکه در جامعه نیز نهادینه شده و به بخشی از زندگی روزمره تبدیل شده‌اند، که بر کودکان و خانواده‌های مهاجر تأثیر منفی دارند.
🔻 ژیرو نگران این است که خشونت و لفاظی‌های نژادپرستانه به بخشی از گفتمان سیاسی تبدیل شده و ایده‌هایی که قبلاً غیرقابل قبول بودند اکنون مشروعیت پیدا کنند. او به نقش رسانه‌ها با عنوان "ماشین‌های جنگ فرهنگی" (culture war machines) اشاره می‌کند که از طریق اشاعه اطلاعات نادرست به تقویت خشونت و افراط‌گرایی می پردازند و نفرت‌پراکنی را ترویج می‌دهند.
🔻 ژیرو وضعیت کنونی را با عنوان "سرمایه داری گانگستری" (Gangster capitalism) توصیف می کند که به رشد ایدئولوژی‌های فاشیستی و ایجاد فرهنگی مبتنی بر دروغ، نفرت و فرسایش ارزش‌های دموکراتیک منجر شده است. او معتقد است که این نوع سرمایه‌داری نیازی به وعده‌های صعود اجتماعی و تقسیم ثروت ندارد، بلکه با عناصر فاشیسم نوظهور همسو شده است.
🔻 در پایان، ژیرو بر اهمیت آموزش انتقادی (Critical Pedagogy) تأکید می‌کند و آن را راهی برای مقابله با خشونت و ترویج دموکراسی می‌داند. او با استناد به نظریات ادوارد سعید، جودیت باتلر و رابین دی. جی. کلی، آموزش انتقادی را ابزاری برای تغییرات اجتماعی و مقابله با فرهنگ خشونت‌آمیز می‌داند.

☆☆☆☆☆
ترجمه و تلخیص: علی نوری
منبع: کانال تلگرام علوم اعصاب تربیتی
متن کامل مقاله: اینجا را باز کنید

#یادداشت
#فاشیسم
#پداگوژی_انتقادی

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

23 Oct, 04:06


بوت‌کمپ هوش مصنوعی، علم و کارآفرینی در دانشگاه ملایر برگزار می‌شود
برآی دریافت اطلاعات بیشتر لینک پایین را وارد شوید:
https://conference.malayeru.ac.ir/ai2024/fa/

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

22 Oct, 17:00



🟪 ارزشیابی بینش های برخاسته از علوم اعصاب تربیتی/مطالعات ذهن مغز و تربیت برای یادگیری و تدریس

تریسی تاکاهاما- اسپینوزا، دانشگاه هاروارد
علی نوری، دانشگاه ملایر

🔅نشریه مسائل معاصر تعلیم و تربیت، سال چهلم، شماره ۱، ۲۰۲۰

🔶 این پژوهش به هدف شناسایی و معرفی بینش های معتبر رشته علوم اعصاب تربیتی/ ذهن، مغز و تربیت برای بهبود فعالیت های یادگیری و تدریس انجام شد.
این مطالعه یک پژوهش پیمایشی کیفی بود که تعداد ۳۵۸ متخصص این رشته برای شرکت در پیمایش دعوت شدند و از این تعداد ۱۱۲ شرکت کننده از ۳۰ کشور دنیا پرسشنامه های پژوهش را تکمیل نمودند.
بر مبنای یافته های این پژوهش ۶ مفهوم تحت عنوان اصول یادگیری و ۲۱ مفهوم تحت عنوان پایه های یادگیری شناسایی شدند.
همچنین در این پژوهش آنچه که معلمان و دانش آموزان باید درباره دانش مغز بدانند شناسایی و طبقه بندی شده است.
علاوه بر اینها، تغییرات توصیه شده از طرف دانش ذهن، مغز و تربیت برای سیاستگذاری و برنامه ریزی آموزشی نیز منعکس شده است.
👇👇👇
https://pesaagora.com/access/evaluating-what-mind-brain-and-education-has-taught-us-about-teaching-and-learning/
#مقاله_خواندنی
#علوم_اعصاب_تربیتی
#ذهن_مغز_و_تربیت
#دانش_مغز
#علوم_اعصاب
#تدریس
#یادگیری
🧠🧠🧠🧠
@eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

20 Oct, 14:42


گزارش یونسکو رو می توانید از اینجا دانلود کنید و بخوانید
https://www.unesco.org/gem-report/en/technology

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

18 Oct, 12:17


🔻🔻🔻
شناسایی عوامل موثر بر موفقیت تحصیلی دانشجویان دکتری

🔴 افت تحصیلی بالا، تاخیر در دفاع از پایان‌نامه و نارضایتی دانشجویان دکتری از وضعیت تحصیلی خود تنها برخی از مشکلات رایج دانشجویان در مقطع دکتری هستند.

🔲 تحقیقات نشان می دهد که عوامل مختلفی با موفقیت در مقطع دکتری مرتبط هستند، اما این عوامل اغلب به طور همزمان مورد مطالعه قرار نگرفته اند. علاوه بر این، ویژگی های پروژه دکترا عمدتاً نادیده گرفته شده است.

🟥 در مطالعه‌ای که ای فان روجی و همکارانش در گروه تربیت معلم دانشگاه گرونیگین در هلند با یک نمونه ۸۳۹ نفری از دانشجویان دکتری انجام داده‌اند، به مطالعه این سوال پرداختند که چه ارتباطی میان عوامل مرتبط با راهنمایی پایان‌نامه، ویژگی‌های روانی- اجتماعی و ویژگی‌های پروژه تعریف شده برای پایان‌نامه با رضایت، پیشرفت و قصد ترک دانشجو در طول دوره دکتری وجود دارد.

🟩 نتایج تحلیل رگرسیون نشان می دهد که بار کاری تجربه شده با رضایت و پیشرفت رابطه منفی و با قصد ترک تحصیل رابطه مثبت دارد.

🟦 کیفیت رابطه استاد راهنما و دانشجوی دکتری، احساس تعلق دانشجوی دکتری، میزان آزادی در پروژه و کار بر روی پروژه‌ای که ارتباط نزدیکی با تحقیقات استاد راهنما دارد، رابطه مثبتی با رضایت و منفی با نیت ترک تحصیل دانشجو دارند.

☑️ حجم کاری بالای دانشجویان دکتری باید نکته مهمی برای دانشگاه هایی باشد که می خواهند دانشجویان دکتری بیشتری دوره را تکمیل کنند و رضایت دانشجویان دکتری را افزایش دهند.

🟣 بعلاوه، "هماهنگی" دانشجوی دکترا و استاد راهنمای او، هم از نظر شخصی - یک رابطه خوب - و هم از نظر آکادمیک بسیار مهم است، یعنی اینکه داوطلب دکترا روی موضوعی کار کند که نزدیک به تحقیقات استاد راهنما است.

این مقاله در شماره نخست، جلد چهل و سوم نشریه مطالعات در آموزش مداوم در سال ۲۰۲۱ منتشر شده است. برای مطالعه متن کامل مقاله اینجا را باز کنید.

#مقاله_خواندنی
#آموزش_عالی
#روابط_استاد_دانشجو
#پایان‌نامه_دکتری

https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

17 Oct, 21:37


🔺آنچه که در تصویر بالا می‌بینید صحنه‌ای از اعتراضات معلمان ریاضیات در سال ۱۹۶۶ میلادی است. احتمالا باورتان نمی‌شود اما آنها به این خاطر به خیابان برای تظاهرات آمده بودند که چرا دانش‌آموزان از ماشین حساب استفاده می‌کنند.

🔸آنها تصورشان این بود که استفاده از ماشین حساب مانع رشد مهارت های حساب دانش‌آموزان می شود.

🔷امروز هم حدود ۶۰ سال بعد آن اعتراضات، بسیاری از ما معلمان نگرانیم که هوش مصنوعی و چت جی پی تی مانع رشد مهارت‌های حل مساله و تفکر انتقادی داتش آموزان می شود.

🔻واقعیت این است که همچنان که ماشین حساب نتوانست جای مهارت‌های ریاضی دانش‌آموزان را بگیرد، هوش مصنوعی هم نخواهد توانست تفکر تحلیلی و انتقادی را از دانش‌آموزان بگیرد. در عوض، ابزارهای هوش‌مصنوعی در صورت استفاده درست و مسئولانه و به قصد تسهیل یادگیری برای دانش‌آموزان گنجینه‌هایی ارزشمند هستند.

♦️این تصویر و مطالب از پیج لینکدین دکتر بسیط شهزاد، دانشیار مهندسی نرم‌افزار دانشگاه اسلام آباد(در پاکستان) اقتباس شده است.

#یادداشت
#تاریخ
#تکنولوژی
#هوش_مصنوعی

🔻🧠🔻🧠🔻
https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

13 Oct, 10:35


سورن کیرکگور (Søren Kierkegaard)، معروف به کیرکگارد که او را به عنوان پدر مکتب فلسفی وجودگرایی(اگزیستانسیالیسم) هم می‌شناسند، تأثیر عمیق و ماندگاری بر جریان‌های فکری، فلسفی، روان‌شناختی و حتی تربیتی گذاشته است.

♦️کیرکگور در ۵ مه، ۱۸۱۳ در کپنهاگ متولد شد. وی فلسفه را در دانشگاه کپنهاک آموخت و تا مدتی پیرو فلسفهٔ هگل بود، تا زمانی که فلسفهٔ او را ساحلی امن برای فرد و جایگاه فرد ندانست.کیرکگور در سال ۱۸۵۵ در حالی که‌تنها ۴۲ سال داشت از دنیا رفت.

🔻کیرکگور "اضطراب" را به عنوان یکی از جنبه‌های اساسی وجود انسان معرفی می‌کند. به باور او اضطراب، نوعی احساس دلشوره عمیق است که از آگاهی فرد از "آزادی" خود و "مسئولیت‌هایی" که با آن آزادی همراه است، ناشی می‌شود. به عبارتی دیگر، اضطراب ناشی از مواجهه با مسئولیت آزادی است.

♦️آثار زیادی از‌ کیرکگارد بجا مانده است که با نام مستعار منتشر شده‌اند. معروف‌ترین و از نظر خودش بهترین اثرش، کتابی با نام «ترس و لرز» است که درباره اخلاق و رابطه آن با ایمان است.

#معرفی_شخصیت‌ها
#اگزیستانسیالیسم
#اضطراب
#آزادی

کانال تلگرام علوم اعصاب تربیتی🔻🔻
https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

11 Oct, 12:18


روز جهانی دختر مبارک
🌼 🌷 🌹

♦️در تاریخ ۱۹ دسامبر ۲۰۱۱، مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه‌ای ۱۱ اکتبر را به عنوان روز جهانی دختر اعلام کرد تا حقوق دختران، قابلیت‌ها و مشکلات آنان به رسمیت شناخته شود.

🔻به لطف تلاش‌های خستگی‌ناپذیر بسیاری از زنان و همین طور مردان شجاع و آزاده، امروز وضعیت و کیفیت رندگی دختران و زنان نسبت به حتی یک دهه پیش تغییرات معناداری کرده است.

♦️با این حال، دختران در سراسر جهان  همچنان با موانع متعددی روبرو هستند. طبق گزارش یونیسف، تقریباً ۱۳۰ میلیون دختر در سراسر جهان از تحصیل بازمانده‌اند.

🔴هنوز دختران و زنان سراسر جهان با نرخ بالای خشونت به خاطر جنسیت خود روبرو هستند.

🔷علاوه بر این، در کشورهای با درآمد کم و متوسط، از هر سه دختر یک دختر قبل از سن ۱۸ سالگی ازدواج می‌کند. این ازدواج در سنین پایین فرصت‌های آنها را محدود می‌کند و خطرات سلامتی و خشونت احتمالی را افزایش می‌دهد.

🔷 با این حال، دختران دلایل زیادی برای امیدواری دارند. آنها می توانند جوامع خود را متحول کنند و جهان را به مکانی زیباتر، عادلانه‌تر و امن‌تر تبدیل کنند.

❤️🧠❤️🧠❤️
https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

09 Oct, 10:14


ᘜ⋆⃟݊🌺•✿❅⊰━━━•─

پخش زنده اولین همایش ملی هوش‌مصنوعی در آموزش و یادگیری در کانال شاد

آدرس کانال شاد👇👇

@hoshemasnoee_1403

📝 دبیرخانه اولین همایش ملی هوش‌مصنوعی در آموزش و یادگیری

🔗کانال همایش در تلگرام
🔗کانال همایش در واتس آپ
🔗کانال همایش در ایتا
🔗کانال همایش در شاد

ᘜ⋆⃟݊🌺•✿❅⊰━━━•─
آیدی اینستاگرام:
@aiedu2024
آیدی پشتیبان:
@mahya_znb

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

09 Oct, 06:27


استرس، موهای شما را سفید می‌کند!

بر اساس نتایج پژوهش‌ها، فقط پیری زیستی نیست که باعث سفیدی موها می‌شود، عوامل محیطی مانند قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش، آلودگی هوا، مصرف سیگار و برخی داروها نیز می توانند نقش داشته باشند.

همین‌طور، استرس هم می‌توانند سفیدی موها را سرعت بخشد. در واقع، استرس اکسیداتیو به فولیکول مو و سلول های بنیادی آسیب می رساند و تولید ملانین را متوقف می کند. استرس اکسیداتیو عدم تعادل بیش از حد مواد شیمیایی رادیکال آزاد مضر و کمبود مواد شیمیایی آنتی اکسیدانی محافظ کافی در بدن است. این می تواند ناشی از استرس روانی یا عاطفی و همچنین بیماری های خودایمنی باشد.

ملانوسیت ها به دلیل مراحل پیچیده تولید ملانین، مستعد آسیب هستند. به همین خاطر پیری و استرس معمولاً قبل از ریزش مو، باعث سفیدی مو می‌شوند.

دانشمندان توانسته‌اند بخش‌های دارای رنگدانه کمتر تار مو را به رویدادهای استرس‌زا در زندگی افراد مرتبط کنند.در افراد جوان‌تر که سلول‌های بنیادی آن‌ها هنوز ملانین تولید می‌کنند، پس از گذشت رویداد استرس‌زا، رنگ به موها برمی‌گردد.
اطلاعات بیشتر را از اینجا بخوانید

🧠🧠🧠🧠
https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

07 Oct, 17:50


نوبل پزشکی ۲۰۲۴ به کاشفان میکرو آران‌ای رسید

به گزارش ایسنا، کمیته نوبل جایزه نوبل پزشکی امسال را به «ویکتور امبروس» و «گری راوکون» به خاطر کشف میکرو آران‌ای و نقش آن در تنظیم ژن پس از رونویسی اهدا کردند.

میکرو آران‌ای‌ها گروه جدیدی از مولکول‌های آران‌ای کوچک هستند که نقش مهمی را در تنظیم ژن ایفا می‌کنند. کشف پیشگامانه آنها در کرم کوچک الگانس یک اصل کاملا جدید را در تنظیم ژن آشکار کرد. پژوهش آنها نشان داد که این مولکول برای موجودات چندسلولی از جمله انسان ضروری است. این موضوع ثابت شده است که میکرو آران‌ای‌ ها برای چگونگی رشد و عملکرد موجودات زنده بسیار مهم هستند.

برای اطلاعات بیشتر اینجا را باز کنید

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

06 Oct, 10:34


ᘜ⋆⃟݊🌺•✿❅⊰━━━•─
⭕️ سخنرانی دکتر علی نوری

عضو هیئت علمی گروه علوم‌تربیتی دانشگاه ملایر


🎤عنوان سخنرانی: ‌
نوروتکنولوژی آموزشی: پیشرفت‌ها، فرصت‌ها و نگرانی‌ها

زمان: چهارشنبه ۱۸ مهر ۴۰۳، ساعت ۱۳
مکان: دانشکده روان‌شناسی و علوم‌تربیتی دانشگاه علامه طباطبائی

🔗 ثبت نام در سایت همایش

📝 دبیرخانه اولین همایش ملی هوش‌مصنوعی در آموزش و یادگیری

🔗کانال همایش در تلگرام
🔗کانال همایش در واتس آپ
🔗کانال همایش در ایتا
🔗کانال همایش در شاد
@hoshemasnoee_1403
ᘜ⋆⃟݊🌺•✿❅⊰━━━•─
آیدی اینستاگرام:
@aiedu2024
آیدی پشتیبان:
@mahya_znb

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

05 Oct, 20:38


در ادامه، گفتگوی ایموردینو-یانگ با دانشمند علوم سیاسی،  سیمون کالمار اندرسن ، مدیر مرکز تحقیقات کودک، و هنریت دوچ ، محقق و پزشک در کالج دانشگاه VIA، با مدیریت  آندریاس روپستورف ، مدیر موسسه مطالعات پیشرفته آرهوس دنبال می­‌شود.

سایمون کالمار می­‌گوید «دانش‌آموزانی که با سطح بالایی از نظم و انضباط، کار خود را انجام می‌دهند، در آینده شغلی خود خوب عمل می‌کنند. آیا این با یافته‌های تحقیق شما که در آن تمرکز بر تفکر و تأمل است و نه صرفا بر «انجام دادن» تناقض دارد؟».
در پاسخ به آندریاس روپستورف، ایموردینو-یانگ می­‌گوید ما نمی‌توانیم یکی را بدون دیگری داشته باشیم. یعنی مهارت و تفکر عمیق به هم مرتبط هستند. بنابراین، فعالیت‌های  یادگیری، برنامه درسی و معلمان باید دنیایی را به روی کودکان بگشایند که در آن به طور معناداری درباره مسائل بزرگ‌تر فکر کنند و به آنها اجازه داده ‌شود احساس کنند تا رشد کنند. البته که آنها به مهارتهای مشخصی نیاز دارند، به عنوان مثال قادر به نوشتن یک مقاله در مورد مسائل پیچیده یا انجام تکالیف دشوار ریاضیات- اما نوشتن مقاله و انجام تکالیف ریاضی انگیزه می­‌خواهد که انگیزه هم یک متغیر هیجانی است. 
 
سپس، هنریت دوچ از کالج دانشگاه VIA نگرانی های خود را به عنوان یک متخصص تدریس طرح کرده و می­‌پرسد که «چگونه باید این کار را در عمل انجام دهیم، یک برنامه درسی کاملاً متفاوت و سیستم آموزشی متمایز مورد نیاز است؟»

پاسخ کوتاه ایموردینو یانگ این است که معلمان باید در زمینه رشد انسانی متخصص باشند. آنها باید رشد دانش آموزان خود را درک کنند، نه اینکه فقط به آنها ریاضیات، شیمی یا دستور زبان بیاموزند. یادگیری در مدارس باید به عنوان وسیله ای برای رشد خود تلقی شود.

برای آشنایی با کارهای ایموردینو-یانگ لینک پایین را ببینید:
https://rossier.usc.edu/faculty-research/directory/maryhelen-immordinoyang
 مقاله اخیر او با عنوان «بافتن یک لباس رنگارنگ: تمرکز آموزش بر روی پتانسیل های رشد را از لینک پایین بخوانید:
 https://journals.sagepub.com/doi/10.3102/0091732X231223516?icid=int.sj-abstract.similar-articles.2

اطلاعات بیشتر درباره گفتگوی "علم و طعم آرهوس" با مری هلن ایموردینو یانگ را هم از لینک پایین بخوانید:
https://aias.au.dk/events/science-and-the-flaour-of-aarhus-mary-helen-immordino-yang
 
ترجمه‌ و تدوین: علی نوری، مدیر سیگ علوم اعصاب تربیتی

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

05 Oct, 20:38


🧠🧠🔻🔻
یادگیری وسیله است، نه هدف نظام آموزشی: چه می شد اگر معلمان [و تربیت­‌شناسان] در رشته رشد انسان متخصص بودند؟

امروز در صفحه لینکدین خانم مری هلن ایموردینو-یانگ دیدم که لینک سخنرانی خود در دانشگاه آرهوس (واقع در دانمارک) را قرار داده است. از آنجایی که من علاقه زیادی به نوشته­‌های ایشان دارم و همیشه هر اثری را منتشر می­‌کنند بلافاصله می­‌خوانم با اشتیاق فراوان لینک را وارد شدم و دیدم خوشبختانه خلاصه سخنرانی ایشان قابل دسترس است. تصمیم گرفتم با ترجمه خلاصه سخنرانی و افزودن درک خودم از موضوع برای علاقمندان به علوم اعصاب تربیتی از طریق کانال تلگرام علوم اعصاب تربیتی منتشر کنم.

این سخنرانی با حمایت مؤسسه مطالعات پیشرفته آرهوس (AIAS) دانشگاه آرهوس انجام شده است. این مرکز با دعوت از متخصصین در زمینه­‌های مختلف رویدادی با عنوان «علم و عطر آرهوس» (‘Science & Flavour of Aarhus’ talk) تدارک دیده است. در دومین سخنرانی آن، مری هلن ایموردینو یانگ، عصب-تربیت شناس مشهور جهان (از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی) در سوم اکتبر ۲۰۳۴ دعوت شده بود تا درباره نحوه یادگیری و رشد انسان و چگونگی رشد مغز و جسم در دوران نوجوانی سخنرانی کند. تحقیقات ایموردینو-یانگ نشان می دهد که هیجانات و معناسازی نقش مهمی در این مرحله از زندگی دارند.

عنوان سخنرانی ایموردینو-یانگ یک عنوان زیبا و دلربا است: «در هم تنیدگی تجربیات ما - مانند بافتن یک لباس رنگارنگ».
او بر اساس دهه‌ها مطالعه رشد نوجوانان، از لحاظ مغزی، بدنی، رفتاری و زبانی، سخنرانی خود را با تأکید بر این نکته آغاز می‌کند که زیست‌شناسی و فرهنگ انسانی نباید موجودیت‌های جداگانه‌ای در نظر گرفته شوند. آنها عمیقاً در هم تنیده شده‌اند. ما همیشه در یک بافت فرهنگی زندگی می‌کنیم و درفرایند رشد انسان فرهنگ و محیط عمیقاً با مغز و بدن فیزیکی ما در هم آمیخته است. بنابراین، حتی یک استعداد ژنتیکی، مانند زمانی که یک نوزاد تازه متولد شده نگاه خیره والدین را درمی­‌یابد، در یک رابطه و زمینه ای فعال می شود که عمیقاً توسط تربیت و فرهنگ شکل گرفته است. او اصرار می­‌کند که «احساسات ممکن است خودکار باشند، اما ما باید یاد بگیریم که چگونه احساس کنیم» .

او در ادامه با اشاره به نتایج تحقیقات خود (برای بیش از دو دهه)، که با استفاده از ترکیبی نوآورانه از مصاحبه‌های طولانی دو ساعته و اسکن‌های MRI از مغز افراد انجام داده، اشاره می­‌کند وقتی از نظر جسمی احساس درد یا لذت می‌کنیم یا از ایده‌های آزارنده عصبانی می‌شویم یا با حل یک معادله ریاضی هیجان زده می‌شویم، همه اینها در ناحیه قدامی مغز، یعنی مرکز کنترل احساسات احشائی ما قرار دارد (حس احشایی به ما توانایی می­دهد تا آنچه در بدن اتفاق می افتد را درک کنیم). به همین دلیل است که یادگیری و احساسات به عنوان ارزش‌ها، باورها و ایده‌آل‌ها در ساختار بیولوژیکی در هم تنیده هستند.

 مطالعات ایموردینو یانگ نشان می‌دهد که «به طور هیجانی درگیر تفکر شدن به فعالیت آن سیستم‌های مغزی می­‌انجامد که شما را زنده نگه می‌دارد». در واقع ایموردینو-یانگ به پیروی از استاد خود آنتونیو داماسیو این ادعا را طرح می­‌کند که «من احساس می­کنم، پس یاد می­گیرم» و این البته با دیدگاه شناخت­‌گرایانی مانند رنه دکارت سر سازگاری ندارد، وقتی او گفت «من می‌اندیشم پس هستم». 

به طور مشخص، این بدان معنی است که وقتی نوجوانان با تجربه­‌ای عینی مواجهه شده و مفاهیم اخلاقی و رفتار اخلاقی از داستان ها یا تجربیات می­‌سازند، روند روایت واقعیت به صورت تصور آینده های ممکن و ایده های ممکن آغاز می شود. بنابراین، اندیشه عمیق اساساً گفتن داستان های پیچیده برای خود است که حافظه­‌ها، هیجانات و فرآیندهای اساسی زندگی را فعال می‌کند. توانایی نوجوانان برای تامل و تفکر عمیق در مورد داستان‌ها یا تجربیات خود، رشد مغز آنها در آینده، و مهمتر از آن میزان رضایت آنها از زندگی را پیش­‌بینی می­‌کند.

مری هلن ایموردینو یانگ در بخش دیگری از سخنرانی خود اشاره می­‌کند که ما باید در نحوه تفکر خود در مورد تدریس و مدرسه تجدید نظر کنیم. «آنچه احساس می‌کنید همان چیزی است که می توانید یاد بگیرید». اگر امتحانات و ارزیابی ها با هیجانات گره بخورد، پس در امتحان عملکرد خوبی خواهید داشت.

او می­‌افزاید اگر می خواهید سیستم آموزشی را تغییر دهید، باید نحوه یادگیری تدریس معلمان را تغییر دهید. تمرکز مدارس نباید یادگیری باشد، بلکه باید در عوض رشد انسان باشند - یادگیری وسیله است، نه هدف مدرسه. برای تقویت یادگیری و عملکرد تحصیلی، ما باید یک رویکرد برنامه درسی رشدگرایانه را اتخاذ کنیم. بنابراین، معلمان و آموزشگران و همه افراد متخصص تربیتی باید در حوزه رشد انسان تخصص پیدا کنند.

ادامه را در صفحه بعد بخوانید👇👇👇

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

05 Oct, 18:28


روز جهانی معلم مبارک!

🔷     از سال ۱۹۹۴ به بعد، پنجم اکتبر (یعنی امروز ۱۴ مهرماه) هر سال از سوی یونسکو «روز جهانی معلم» (World Teacher's Day) اعلام شده است.  هدف از اعلام چنین روزی بهادادن به معلمان، قدردانی از آنها و توجه به مشکلاتشان در سراسر دنیا اعلام شده است.

🔶     علاوه بر این روز جهانی، اغلب کشورهای دنیا روز مشخصی از سال را بعنوان «روز معلم» ملی اعلام کرده اند. انتخاب این روز بمناسبت یک رخداد مهم بوده است که در آن روز اتفاق افتاده است.

🔷      در ایران قبل از انقلاب اسلامی، روز معلم در ۱۲ اردیبهشت بود و مناسبت آن، کشته شدن یکی از معلمان به نام ابوالحسن خانعلی در روز ۱۲ اردیبهشت سال ۱۳۴۰ در تجمع اعتراض آمیز معلمان در میدان بهارستان بود.

🔶       پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ دوازدهم اردیبهشت همچنان بعنوان روز معلم باقی ماند و مناسبت آن ترور مرتضی مطهری (معروف به شهید مطهری) توسط گروه فرقان در شب قبل از آن روز یعنی یازدهم اردیبهشت سال ۱۳۵۸، اعلام شد.

#رویداد
#معلم
#روز_معلم
#یادداشت
🧠🧠🧠🧠
@eduneuro
🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

04 Oct, 08:32


🧠🔻🧠🔻
انتقال دهنده‌ عصبی (Neurotransmitter) چیست و چکار می‌کند؟

♦️انتقال‌دهنده‌های عصبی، پیام‌رسان‌های شیمیایی هستند که از طریق سیناپس‌ها نورون‌ها (سلول‌های مغزی) را بهم مرتبط می‌کنند. این انتقال‌دهنده‌های عصبی اساس زیستی رفتار و ذهن ما هستند.

🔻یک انتقال دهنده عصبی با یکی از سه روش، یک نورون را تحت تأثیر قرار می‌دهد: تحریکی، بازدارنده یا تعدیل کننده.اینکه یک انتقال دهنده عصبی تحریکی است یا مهاری بستگی به گیرنده‌ای دارد که به آن متصل می‌شود.
یک انتقال دهنده‌ی تحریکی باعث تولید یک سلسله سیگنال الکتریکی به نام پتانسیل عمل در نورون دریافت کننده می‌شود، در حالی که یک فرستنده بازدارنده مانع از آن می‌شود. تعدیل‌گرها کمی متفاوت هستند، زیرا آنها به شکاف سیناپسی بین دو نورون محدود نمی‌شوند و بنابراین می‌توانند تعداد زیادی نورون را به طور همزمان تحت تأثیر قرار دهند.

برخی از مهمترین انتقال‌دهنده‌های عصبی عبارتند از:

♦️دوپامین (Dopamine): این انتقال‌دهنده عصبی بخاطر نقش آن در احساس لذت با ترشح از نواحی پاداش مغز شناخته می شود.اگر چه کارکردهای متعددی دارد، اما دوپامین اغلب نقش بازدارندگی دارد.

♦️گلایسین (Glycine): به‌عنوان یک انتقال‌دهنده عصبی اغلب دارای نقش بازدارندگی، گلایسین توسط نورون‌های نخاع استفاده می‌شود تا مسیرهای عصبی حسی و حرکتی را تنظیم کنند.

♦️سروتونین (Serotonin):  سروتونین انتقال دهنده عصبی تنظیم کننده روحیه، خلق، اشتها و ادراک حسی است. سروتونین که در نخاع ترشح می شود در نقش یک انتقال‌دهنده‌های عصبی بازدارنده نقش مهمی در تنظیم و کنترل درد دارد.

♦️نورواپی‌نفرین(Norepinephrine): این ماده شیمیایی که هم به صورت انتقال‌دهنده‌ عصبی و هم به صورت هورمون ترشح می شود در ایجاد پاسخ‌های جنگ و گریز (هنگام بهدخطر افتادن) درگیر است. معمولا نقش تحریکی دارد، اما گاهی بازدارنده نیز هست.

♦️استیل‌کولین(Acetylcholine): این پیام‌رسان‌ شیمیایی در نخاع تولید می شود تا عضلات را کنترل کند. به عنوان یک انتقال‌دهنده عصبی تحریکی، استیل کولین در یادگیری وحافظه نیز درگیر است.

♦️گابا (گاما آمینو بوتیریک اسید)Gamma-Aminobutyric Acid (GABA): گابا یک ماده شیمیایی بازدارنده است که نقش مهمی در تنظیم انگیختگی نورونی دارد و کارکرد منظم آن برای حفط تعادل سایر انتقال‌دهنده‌های عصبی حیاتی است.

♦️گلوتامات(Glutamate): به‌عنوان یک انتقال‌دهنده عصبی تحریکی، گلوتامات نقش حیاتی در تنظیم یادگیری و حافظه را بر عهده داردو جالب است که تقریبا نیمی از سیناپس‌های مغز از آن استفاده می‌کنند.

♦️آدرنالین(Adrenaline): این ماده شیمیایی نیز هم به صورت انتقال‌دهنده‌ عصبی و هم به صورت هورمون ترشح می‌شود با نام اپی‌نفرین هم مشهور است. آدرنالین همراه با نورآدرنالین(نوراپی‌نفرین) و دوپامین در پاسخ به استرس و آماده کردن بدن برای مقابله با آن ترشح می‌شود.

♦️اندورفین‌ها(Endorphins): در تعامل با گیرنده‌های افیونی در مغز، ترشح اندورفین درد را کاش می‌دهد و باعث احساس سرخوشی می‌شود. اندورفین‌ها در تنطیم اشتها و پاسخ‌های ایمنی هم درگیر هستند.

#یادداشت
#علوم_اعصاب_تربیتی
#سیستم_عصبی
#انتقال‌دهنده‌های_عصبی

❤️🔻❤️🔻❤️
https://t.me/eduneuro

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

03 Oct, 22:18


هدست واقعیت مجازی و عینک‌های جدید متا رونمایی شدند.

ایسنا: شرکت متا از هدست واقعیت مجازی کوئست ۳اس و عینک واقعیت افزوده اوریون رونمایی کرد. عینک اوریون اولین عینکی است که برای پر کردن شکاف بین دنیای فیزیکی و دیجیتال طراحی شده است و تجربه‌ای کاملا فراگیر را به کاربران ارائه می‌دهد. اوریون با طراحی سبک وزن و فناوری پیشرفته، دارای قابلیت ردیابی دست و ردیابی چشم را دارد و حتی یک رابط عصبی است که به کاربران اجازه می‌دهد از طریق حرکات ظریف و حرکات چشم با دنیای مجازی تعامل داشته باشند.

اطلاعات بیشتر را از اینجا بخوانید

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

03 Oct, 11:44


پیامدها و آثار عدم تکلم به زبان کوردی والدین کورد زبان (به ویژه لک و کلهر) با فرزندان خود

گفت و گوی خانم نیکی کریمی، دانش‌آموخته کارشناسی علوم تربیتی با آقای دکتر علی نوری عضو هیئت علمی گروه برنامه‌ریزی درسی دانشگاه ملایر

والدین کورد زبان عزیز لطفا با فرزندان خود کوردی صحبت کنید، چون دلیلی وجود ندارد که شما آنها را از یادگیری این زبان زیبا و کهن محروم می‌کنید! واقعا از خودتان بپرسید چرا ... ؟!

Educational Neuroscience علوم اعصاب تربیتی

02 Oct, 05:36


بنجامین فرانکلین (Benjamin Franklin) را اغلب به عنوان یک سیاستمدار و نظریه‌پرداز سیاسی تاثیرگذار در تاریخ آمریکا می‌شناسند. اما، با کنکاش در باورها و عملکرد فرانکلین، می‌توان رویکرد نوآورانه و کمک‌های تأثیرگذار او در حیطه تربیت را نیز در کنار سایر دستاوردهای ارزشمند او فهرست کرد.

🔻فرانکلین در سال ۱۷۰۶ در بوستون(در آمریکا) متولد شد. او فقط دو سال به مدرسه رفت، اما به خاطر اشتیاق شدیدش به یادگیری، خودش به صورت خودآموز تا پایان عمر به آموختن ادامه داد.

♦️بنجامین فرانکلین تأثیرات ماندگاری در حوزه تربیت بر جای گذاشته است که هنوز هم احساس می‌شود. تأکید او بر یادگیری از طریق انجام دادن، یادگیری مادام‌العمر و یادگیری از طریق خودآموزی میراث تربیتی ارزشمندی است که جاودانه شده است. او با باور به اینکه آموزش باید برای همه، صرف نظر از پیشینه یا موقعیت اجتماعی، قابل دسترسی باشد، و با حمایت از کتابخانه‌ها و مدارس عمومی، برای برقراری یک سیستم آموزشی دموکراتیک کوشید.

🔳بنجامین فرانکلین در  در ۱۷ آوریل ۱۷۹۰ در هشتاد و چهار سالگی در پنسیلوانیا درگذشت.

#معرفی_شخصیت‌ها
#عدالت_تربیتی
#یادگیری_مادام‌العمر
https://t.me/eduneuro