شهریار خسروی @shahriarkhosravii Channel on Telegram

شهریار خسروی

@shahriarkhosravii


زن، زندگی، آزادی.
اعدام نکنید.

نقد ناشناس:
https://t.me/BiChatBot?start=sc-0d27bd8a91

✉️ Email: [email protected]
🌐 shahriarkhosravi.com

شهریار خسروی (Persian)

شهریار خسروی یک کانال تلگرامی است که به موضوعات زنان، زندگی و آزادی می‌پردازد. این کانال با هدف ارتقای انگیزه و آگاهی زنان در جامعه تاسیس شده است. اگر به دنبال مطالب مفید و الهام بخش در زمینه‌های مختلفی نظیر روابط، خانواده، موفقیت و زندگی سالم هستید، به کانال شهریار خسروی بپیوندید. این کانال به شما راهکارها و نکات مهم برای دستیابی به زندگی مثبت‌تر و موفق‌تر را ارائه خواهد داد. شهریار خسروی با هدف ارتقای انگیزه و اعتماد به نفس زنان در جامعه فعالیت می‌کند و سعی دارد از طریق مطالب تولیدی خود، زنان را به تلاش و پیشرفت ترغیب کند. برای ارتباط با مدیر کانال و ارسال نظرات و پیشنهادات، می‌توانید از طریق ایمیل و وبسایت زیر اقدام کنید: ✉️ Email: [email protected] 🌐 shahriarkhosravi.com

شهریار خسروی

12 Feb, 18:21


موسوی و توسعه
به مناسبت پانزدهمین سالگرد حصر

در سال ۸۸ ما مسیرحسین موسوی را، در مقایسه با کاندیدای دیگر اصلاح‌طلب یعنی مهدی کروبی، «توسعه‌گرا» نمی‌دانستیم و به ایشان رای ندادیم. کروبی - به صورت ابزاری - بیشتر از موسوی از بازار آزاد و رابطه با غرب دفاع می‌کرد و ما به علت علاقه به توسعه، دمکراسی و حقوق بشر - به صورت ابزاری- به کروبی رای دادیم. در آن زمان توسعه را بیش از هرچیز به معنای «رشد اقتصادی» و افزایش رفاه می‌فهمیدیم.

موسوی درکی اخلاقی‌تر از توسعه داشت. امروز می‌دانیم که او هم مثل ما هدف سیاست را افزایش رفاه و به‌خصوص کاهش رنج طبقات محروم از طریق رشد اقتصادی می‌دانست. اما برای او «هدف نهایی» رشد اقتصادی یا آزادی‌های سیاسی نبود؛ برای او هدف از افزایش رفاه اقتصادی و تضمین حقوق سیاسی در نهایت تحقق نوعی از «انسان ایده‌آل» بود: انسانی آزاد و خودآیین که ستم را نپذیرد، اسیر لذت نباشد، درد دیگری را درک کند، پیوسته بیاموزد، به حقیقت عشق بورزد و به جستجوی معنای زندگی باشد.

آیا درک ایجابی موسوی از توسعه، یعنی «توسعه به مثابه تحقق انسان ایده‌آل»، درست بود؟ آیا تصویر او از آنسان ایده‌آل، آنچنان که در جزوه‌ی «الگوی زیست‌ مسلمانی» آمده بود درست بود؟ این‌ها پرسش‌هایی به غایت دشوار و مناسب سالها مباحثات آکادمیک هستند. اما یه چیز در طول ۱۴ سال روشن شد: موسوی انسان ایده‌آل خود را زیست. ۱۴ سال مقاومت بر اصول، پرهیز از فرصت‌طلبی، ایستادگی در برابر ظالم، در عین کرنش در برابر مظلوم به او امکان داد که معنای کنش سیاسی خود را به سطحی فلسفی ارتقا دهد و در مقایسه با همعصرانش معنایی متفاوت از انسان ارائه کند.

در عین حال نباید فراموش کرد که فهم او از آزادی با فهم متداول فرق دارد و همین حصر را برای او قابل تحمل کرده است. در واقع، چون آزادی را اساسا «آزادی از ترس»، «آزادی از حقارت» و «آزادی از ظلم و خودکامگی» می‌دانست، زندان از قضا به او کمک کرد که بالاترین حد آزادی را تجربه کند. قابل ترحم که نیست هیچ؛ انصافا باشکوه است!| نقدونظر

#میرحسین_موسوی

@shahriarkhosravii

شهریار خسروی

12 Oct, 00:26


مقدمه‌ای بر فلسفه‌ی سیاسی:
سنّت قرارداد اجتماعی


شهریار خسروی| نقدونظر
@shahriarkhosravii

شهریار خسروی

12 Oct, 00:26


گزارش

در فاصله‌ی جنبش «زن، زندگی، آزادی» تا انتخابات ۱۴۰۳ ریاست جمهوری من به صورت منظم درباره‌ی سیاست در ایران در اینجا تحلیل‌های کوتاهی نوشتم و پس از آن متن دیگری منتشر نکردم. برخی مخاطبان تذکر دادند بابت این سکوت به مخاطبانم توضیحی بدهکارم. این تذکر درستی است. دلیل عمده‌ی این سکوت دو چیز بوده است:

دلیل اول تردید درباره‌ی نحوه‌ی درست و موثر فعالیت اجتماعی است. دلیل دوم، پرهیز از اظهار نظر ناپخته و نادرست است. به ویژه، تنش‌های اخیر اسرائیل و ایران متغیرهای جدیدی به موضوع اضافه کرده است. هرچند به نظر می‌رسد چهارچوب کلی نظریه‌ی خودکامگی نفتی در این باره همچنان برقرار است و پیش‌بینی‌های آن مجموعا درست از آب در آمده است.

در ادامه خواهم کوشید با احتیاط و تا حدامکان با مطالعه‌ی لازم گاهی مطالبی را به اشتراک بگذارم هرچند ممکن است زمان ارائه‌ی آن چندان منظم نباشد. فایل صوتی زیر یک بحث مقدماتی درباره‌ی فلسفه‌ی سیاسی هابز و لاک است که تقدیم می‌شود. من متخصص این حوزه نیستم و ممکن است مباحث من خالی از بی‌دقتی یا سوتفاهم درباره‌ی این دو فیلسوف نباشد. با این حال، ممکن است مباحث مطرح شده شروع خوبی برای فکر کردن بیشتر در این موضوعات باشد.|نقدونظر

شهریار خسروی

04 Jul, 18:35


انتخابات؛ جمع‌بندی من

شرکت یا عدم شرکت در انتخابات فردا به انتخاب بین دو استدلال وابسته است:

استدلال «بازسازی اجتماعی» (برای شرکت): بحران‌های حاکمیت باعث عقب‌نشینی نسبی آن شده و حکومت برای فرونشاندن بحران‌ها به عقب‌نشینی تاکتیکی رو آورده است. این عقب‌نشینی تاکتیکی به نفع حکومت است و جیب اعتدلالی‌ها و برخی اصلاح‌طلبان را هم پُر خواهد کرد، اما به نفع جامعه هم هست. زیرا از طریق بهبود نسبی اقتصادی، بهبود نسبی اینترنت و بهبود نسبی آموزش و درمان منجر به بازسازی نیروهای اجتماعی مدرن می‌شود. این انتخابات تجدید قوای حکومت است اما تنفس مصنوعی به جامعه هم هست.

استدلال «عملیات فریب» (برای تحریم): انتخابات موجود عقب‌نشینی تاکتیکی حکومت برای تجدید قواست. هدف غایی آن گذار از بحران کنونی با توقف «موقت» پروژه‌ی یک‌دست‌سازی است. هدف ایجادِ شکاف در معترضان و تکرار الگوی استحاله‌ی جنبش سبز در یک دولت کم‌اثر است. حکومت امتیازات بازگشت‌ناپذیر نمی‌دهد و وقتی خرش از پل گذشت، پروژه‌ی حذف همه را از سر می‌گیرد. رهبریِ شرکت‌کنندگان در انتخابات با طیف فرصت‌طلب اصلاح‌طلبان است و پیروزی آن‌ها موازنه‌ی قوای منتقدان را به نفع فرصت‌طلبان به هم می‌زند. به علاوه باعث تخلیه‌ی انرژی جامعه بدون کسب دستاوردهای موثر می‌شود.

جمع‌بندی من: به نظر من شرکت و عدم شرکت در انتخابات پیش رو به انتخاب از بین دو استدلال فوق وابسته است. من در دور اول انتخابات شرکت نکردم و در دور دوم هم رای نخواهم داد. به نظر من حکومت می‌تواند خیلی روشن اعلام کند صدای معترضان را شنیده است و به آن‌ها امتیازات روشن مثل آزاد کردن زندانیان، لغو حجاب اجباری، رفع فیلترینگ، اصلاح ناترازی در حوزه‌‌های ارز و انرژی و ... بدهد. هیچ لزومی ندارد اصلاحات از انتخابات شروع شود. اثبات اینکه حکومت به دنبال فریب نیست برای حکومت مطلقا کار سختی نیست. اثبات این نکته به عهده‌ی حاکمیت است نه مخالفان.

تضارب آرا و زنجیره‌ی شهروندی: با این حال فراموش نکنیم که انتخاب بین دو گزینه‌ی بالا برای شهروندان و حتی اهل فن سخت است. مافیاها همدیگر را می‌شناسند و از نقشه خبر دارند. اما شهروندان گیج و مبهوت هستند. ممکن است به اشتباه به یکدیگر اتهام بزنند و یا حمله کنند. بنابراین باید تضارب آرا را به رسمیت شناخت و با شناخت تدریجی شهروندان به سمت متشکل شدن پیش رفت. تشکل جدید البته «جبهه‌ی اصلاحات»ی که ما می‌شناسیم نخواهد بود.

#زن_زندگی_آزادی
@shahriarkhosravii

شهریار خسروی

01 Jul, 16:56


شهریار خسروی pinned an audio file

شهریار خسروی

01 Jul, 02:31


تئوری و پراکسیس انتخابات
(قسمت دوم: شکاف دولت و ملت)
شهریار خسروی، تیر ۱۴۰۳
نقدونظر

@shahriarkhosravii

شهریار خسروی

01 Jul, 02:31


در هفته‌ی گذشته فایل صوتی یک سخنرانی درباره‌ی انتخابات را به اشتراک گذاشتم. محور بحث رابطه‌ی نظریه و کنش سیاسی با تاکید بر نظریه‌ی «خودکامگی نفتی» بود. در قسمت دوم همین بحث را با تاکید بر «شکاف دولت و ملت» ادامه داده‌ام.
#انتخابات
@shahriarkhosravii

شهریار خسروی

15 Jun, 15:28


کاندیدای ریاست جمهوری: راه حل مسئله‌ی حجاب بگیر و ببند و سخت‌گیری نیست. باید دید ما چگونه عمل کرده‌ایم که به اینجا رسیده‌ایم. اصل را ول کرده‌ایم و فرع را چسبیده‌ایم.
--------

معنای این حرف آن است که پوشش اختیاری یک مشکل است که باید حل بشود اما حل آن اولویت نیست. به کاندیدای محترم باید گفت مسئله نه پوشش اختیاری که حجاب اجباری است. از آن بدتر وجود «رانت مذهبی» است که فقط به یک عده اجازه‌ی صحبت می‌دهد و دیگران را مجبور می‌کند از سر استیصال به آن عده گوش کنند.
#زن_زندگی_آزادی
@shahriarkhosravii

شهریار خسروی

14 Jun, 15:31


تئوری و پراکسیس انتخابات
(قسمت اول: خودکامگی نفتی)
شهریار خسروی، خرداد ۱۴۰۳
نقدونظر

@shahriarkhosravii

شهریار خسروی

14 Jun, 15:31


امروز در یک جمع کوچک آنلاین درباره‌ی انتخابات ریاست جمهوری صحبت کردم. آن صحبت‌ها را می‌توانید در فایل صوتی زیر بشنوید. امیدوارم که بحث من با نقد‌های شنوندگان و مخالفان تکمیل بشود.
#انتخابات

@shahriarkhosravii

شهریار خسروی

11 Jun, 16:44


انتخابات: پرسش مربوط به «عامل»

در بین تحلیل‌گران در بین همه‌ی طیف‌های سیاسی حتی یک نفر را هم نمی‌شناسم که تایید صلاحیت پزشکیان را محتمل می‌دانست. اما پزشکیان تایید صلاحیت شد. به عبارتی تایید صلاحیت پزشکیان با رفتار جمهوری اسلامی پس از سال ۱۳۷۶ جور در نمی‌آید. بسیار عجیب است که تحلیل‌گران بدون توضیح این نکته به ادامه‌ی کار خود و صدور تحلیل‌های جدید بپردازند. چون چنین چیزی ناشی از تصمیم یک فرد برای تایید صلاحیت فرد دیگر بوده بگذارید آن را «پرسش مربوط به عامل» بنامیم. درباره‌ی این پرسش به دونکته می‌توان اشاره کرد:

نکته‌ی اول: تنها مورد مشابه تغییر مشی حکومت در سال ۱۳۹۲ است؛ وقتی حکومت اجازه داد روحانی به ریاست جمهوری انتخاب شود و آن مسیر را تا حدی در انتخابات‌های ۹۴ و ۹۶ و در‌ انعقاد برجام و مقداری گشایش‌های سیاسی و... هم ادامه داد. فهم ماهیت انتخابات ۹۲ به فهم وضع فعلی کمک می‌کند. نمی‌دانیم چرا آن روند از سال ۹۲ شروع شد. اما چرا فرآیندی که از ۹۲ شروع شده بود متوقف شد؟ ممکن است پاسخ را ظهور ترامپ و خروج او از برجام بدانیم. اما اگر این طور است آیا انتظار داریم با انتخاب مجدد ترامپ چنین فرآیندی دوباره متوقف شود؟

نکته‌ی دوم: پرسش مهم دیگر آن است که این تغییر مشی حکومت «تاکتیکی» است یا «راهبردی». یعنی آیا صرفا شگردی برای افزایش مشارکت، تبلیغات بین‌المللی و شکاف در بین مخالفان است یا حکومت واقعا تصمیم دارد تغییرات جدی و راهبردی ایجاد کند. اگر به دنبال تغییرات راهبردی است چرا این تصمیم را گرفته است و اصلا برای این کار چرا نیاز به پزشکیان دارد؟ چرا این تغییرات از قوه‌ی قضاییه یا سپاه شروع نشده؟ اما‌ اگر این صرفا تغییری تاکتیکی است مواجهه‌ی مخالفان وضع موجود چگونه باید باشد؟ آیا مخالفان باید آن را به عنوان نوعی «عملیات فریب» نفی کنند یا آن‌ها هم می‌توانند از آن «به صورت تاکتیکی» استفاده کنند؟

یک نکته روشن است: اگر حکومت قصد تغییرات جدی و مشخصا به رسمیت شناختن (بخشی) از مخالفان را داشته باشد، هیچ نیازی ندارد که آن را یواشکی انجام بدهد. آزاد کردن زندانیان سیاسی، کاهش فیلترینگ، رفع حصر از رهبران (بخشی از) مخالفان، کاهش سانسور، تغییر در انتصاب‌ها، ایجاد فضای باز در دانشگاه‌ها و تغییر در سیاست خارجی ... راه‌های بسیار کم‌هزینه‌ای برای شروع تغییرات است که بعضی از آن‌ها به تنهایی از تغییر رئیس جمهور مهم‌تر است|نقدونظر

#انتخابات
@shahriarkhosravii

شهریار خسروی

11 Jun, 05:30


یک پیشنهاد

در شرایط کنونی چه باید کرد؟ در گام نخست باید به ارزیابی درستی از وضع موجود رسید. به این منظور باید توصیف درستی از «مشکلات» کشور ارائه کنیم و سپس ببینیم راه حل آن مشکلات چیست. در فایل زیر دکتر علی مروی روایت خود را از برخی از بحران‌های اقتصاد ایران بسیار روشن ارائه کرده است. پیشنهاد می‌کنم اگر مثل من در اقتصاد مبتدی هستید حتما این ویدئو را تماشا کنید.

مشخصا اگر درحال فکر کردن به انتخابات پیش رو هستید، می‌توانید به انتخابات‌ در پرتو این بحران‌ها فکر کنید. اساسا چگونه می‌توان با این بحران‌ها مواجه شد و جایگاه انتخابات در ساختار فعلی در این مواجهه کجاست. پاسخ روشن به این پرسش‌ها به مراتب از شرکت یا عدم شرکت در انتخابات مهم‌تر است|نقدونظر
#انتخابات
@shahriarkhosravii

شهریار خسروی

11 Jun, 05:30


🎥 توصیف وضع موجود، علی مروی

نسخه صوتی، دیدن در وبسایت اکوایران، دیدن در اینستاگرام

▫️
📺 @ecoiran_webtv
@shahriarkhosravii

شهریار خسروی

10 Jun, 18:19


انتخابات و یک خطای شناختی

هرکس با نقطه‌ی قوت خودش وارد سیاست می‌شود. اگر کسی هنر خودش را کمپین کردن بداند، ممکن است دنبال انتخابات‌ حتی انتخابات‌ آبکی بگردد تا هنرش را استفاده کند. کسی که هنرش را استقامت اخلاقی می‌داند طبیعی است که از سیاست رادیکال و انقلابی دفاع کند. به همین صورت کسانی که در لابی کردن استادند، رفع و رجوع امور پشت درهای بسته‌ی پارلمان را به انتخابات عمومی ترجیح میدهند.

در ایران بسیاری از اصلاح‌طلبان مصداق گروه اول، برخی از براندازان مصداق گروه دوم و اعتدالیون مصداق گروه سوم هستند. هرکدام مزیت خود را چیزی می‌دانند و می‌کوشند در زمینی بازی کنند که مزیتشان به کارشان بیاید.

به هرحال این یک خطای شناختی است که ما همه باید از آن پرهیز کنیم. این که من تا امروز چه کاری را یاد گرفته‌ام معنایش این نیست که تا ابد باید همان کار را بکنم. انقلابیون ۵۷ فقط مقاومت بلد بودند و در فضای باز دوره‌ی بختیار درست عمل نکردند. اعتدال‌گرایان به لابی‌گری عادت داشتند و در مواجهه با اعتراضات اجتماعی فرو پاشیدند. اصلاح‌طلبان هم بهتر است با رویکرد «کمپینی» وارد سیاست نشوند زیرا مسئله‌ی ایران پیچیده‌تر از صرفا رئیس جمهور کردن یک آدم مخالف وضع موجود است. نحوه‌ی برخورد با انتخابات از مشارکت و عدم مشارکت مهم‌تر است| نقدونظر
#انتخابات
@shahriarkhosravii

شهریار خسروی

06 Jun, 16:00


سه سناریو برای انتخابات ۱۴۰۳

برای انتخابات ۱۴۰۳، صرف نظر از نحوه‌ی برگزاری آن، سه نتیجه قابل تصور است:

اول اینکه دولتی مثل دولت رئیسی بر سرکار بیاید. چنین دولتی بسیار بسیار ناکارآمد و بسیار نامشروع خواهد بود. ممکن است بخواهند با انتخاب چهره‌ای اجرایی‌تر چنین دولتی را کارآمدتر کنند، اما این شگرد افاقه نخواهد کرد.

دوم اینکه دولتی مثل دولت روحانی از یک انتخابات نیمه‌رقابتی «با رای مردم» و غلی رغم میل نظام بیرون بیاید. چنین دولتی از دولت مشابه رئیسی قطعا بهتر خواهد بود اما تمام توانش صرف خنثی کردن کارشکنی‌ها خواهد شد‌ و به‌خصوص در صورت انتخاب مجدد ترامپ عاقبتش از دولت روحانی هم تلخ‌تر خواهد بود. (بماند که خودش هم هر لحظه ممکن است زیر فشار کوتاه بیاید و به رای مردم خیانت کند).

سوم اینکه دولتی میانه‌رو «با تصمیم نظام»، با مشارکت یا بی‌ مشارکت مردم، به قدرت برسد. هرچند در حال حاضر شاهدی بر وجود چنین اراده‌ای در حکومت وجود ندارد، با این‌حال، این بهترین حالت است و تحولی بسیار مهم در حکومت محسوب می‌شود.

خلاصه اینکه، در شرایطی که ریاست جمهوری به نهادی کم‌اثر تبدیل شده، تغییرات موثر در ایران باید از جانب بخش‌های موثر حکومت اتفاق بیفتد و تحمیل رئیس جمهور اصلاح‌طلب به ساختاری که در آن رئیس جمهور قدرت محدودی دارد مشکلات اصلی را حل نمی‌کند. معنای این سخن آن است که اگر ساختار موجود انتخابات برگزار نمی‌کرد اما در کلیت خودش پاسخ‌گوتر بود وضع به مراتب بهتر از این بود.| نقدونظر

#انتخابات
@shahriarkhosravii

شهریار خسروی

03 Jun, 15:52


معنای انتخابات پیش رو

پیش از آنکه تصمیم به شرکت در انتخابات یا تحریم آن بگیریم، باید به یک سوال پاسخ دهیم: معنای این انتخابات چیست؟ درواقع «معنای انتخابات» بسیار مهم‌تر از «ترکیب کاندیداها» است. اگر تایید یا رد صلاحیت کاندیدایی مهم باشد هم از این حیث مهم است که معنای انتخابات را عوض می‌کند.

برای مثال در سال ۱۴۰۰ عبدالناصر همتی بیشتر سلیقه‌ی طبقه‌ی متوسط را نمایندگی می‌کرد تا علی لاریجانی. با این‌حال طبقه‌ی متوسط حاضر به رای دادن به همتی نشد چون رد صلاحیت لاریجانی و تایید صلاحیت همتی (و چندین مسئله‌ی دیگر) پیشاپیش معنای انتخابات را از بین برده بود. وقتی انتخابات بی‌معنا باشد، تحریم به گزینه‌ی معنادار مبدل می‌شود.

نتیجه‌ی بحث بالا برای حکومت این است که با صرف تایید صلاحیت نامزدها تنور انتخابات گرم نمی‌شود بلکه نهاد انتخابات از این هم ضعیف‌تر می‌شود. احیای انتخابات لوازمی دارد که مهم‌ترین آن باور عموم به «امکان تغییرات واقعی از طریق صندوق رای» است. این تغییرات باید معطوف به مسائل اصلی جامعه مثل حجاب اجباری، اینترنت، رابطه با جهان، فساد، جانشینی رهبر، آزادی‌های سیاسی، و... باشد. روی دیگر این مسئله باور عموم به «سوء استفاده‌ی‌ مجدد از صندوق رای برای مشروعیت بخشی به وضع موجود» است؛ شرایطی که حکومت می‌خواهد بدون اینجاد تغییر در مسائل اصلی، مشارکت در انتخابات را افزایش دهد. اینکه مردم کدام سناریو را باور کنند معنای انتخابات را تعیین خواهد کرد| نقدونظر

#انتخابات
@shahriarkhosravii

شهریار خسروی

26 May, 17:25


شهریار خسروی pinned «ماهیت انتخابات در ساختار کنونی پس از بهمن ۵۷ انقلابیون میخواستند دولت حاصل اراده‌ی اکثریت باشد اما رعایت حقوق اقلیت برای آن‌ها چندان مهم نبود. اسم این وضعیت را می‌توان «انتخابات بدون لیبرالیسم» نامید. نو-انقلابی‌های امروز اما از جلب حمایت اکثریت ناامید…»

شهریار خسروی

26 May, 15:07


استراتژیِ شرق
بهره‌برداری اقتدارگرایان از مهاجران افغانستانی

روزی روزگاری حزب جمهوری‌خواه مخالف برده‌داری و موافق حقوق سیاهان بود و حتی در انتخابات‌ها می‌کوشید رای سیاهانِ تحت امر دمکرات‌ها در ایالت‌های شمالی را به دست بیاورد. تا اینکه کمپین انتخاباتی نیکسون در دهه‌ی شصت به این نتیجه رسید که رای کارگران و کشاورزان سفیدپوست در جنوب نتیجه‌ی مطلوب را در انتخابات تضمین و آن‌ها را از ایالت‌های شمالی بی‌نیاز می‌کند. باید رای این اقشار را به دست آورد حتی اگر در این راه لازم باشد ضدسیاه‌پوستان موضع بگیریم. به این شیفت در پایگاه رای و تبلیغات جمهوری‌خواهان «استراتژی جنوب» میگویند. این استراتژی در چند انتخابات پیاپی بسیار موفق بود و رفته‌رفته حزب جمهوری‌خوی‌خواه را به چیزی که امروز می‌شناسیم تبدیل کرد.

اقتدارگرایان ایران سابقا در تضاد شدید با مهاجران و اهل سنت بودند و حتی رویکرد نژادپرستانه به افغانستانی‌ها داشتند. اما حالا که دچار بحران محبوبیت و ریزش شدید هستند، رو به مهاجران افغانستانی آورده‌اند: از آن‌ها سرباز و طلبه می‌گیرند و مراسمات حکومتی را با آن‌ها پر می‌کنند. معامله‌ی شیرینی است: یک طرف نفر کم دارد و پول و زور و امکانات قانونی دارد، یک طرف یک جمعیت بزرگ فقیر است که محتاج نان شب و حداقل حقوق اجتماعی است. با شیفت اقتدارگرایان به سمت مهاجرانی که از سمت خراسان بزرگ می‌آیند، «استراتژی شرق» در ایران در حال تحقق است. البته درحال حاضر جناح انقلابی توان/ نیاز به بهره‌برداری از مهاجران در انتخابات‌ها ندارد. اما پیوند اقتدارگرایان با چندین میلیون مسلمان سنی افغانستانی متغیری جدید و پیش‌بینی‌ناپذیر را به وضعیت ایران وارد می‌کند و شاید موازنه‌ی قوای اجتماعی را به نفع اقتدارگرایان به هم بزند. البته میزان موفقیت این استراتژی چندان روشن نیست و موفقیت احتمالی آن هم تبعات جدی برای خود اقتدارگرایان هم دارد.| نقدونظر
@shahriarkhosravii

شهریار خسروی

26 May, 15:07


استراتژیِ شرق
بهره‌برداری اقتدارگرایان از مهاجران افغانستانی

👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
@shahriarkhosravii

شهریار خسروی

25 May, 14:58


ماهیت انتخابات در ساختار کنونی

پس از بهمن ۵۷ انقلابیون میخواستند دولت حاصل اراده‌ی اکثریت باشد اما رعایت حقوق اقلیت برای آن‌ها چندان مهم نبود. اسم این وضعیت را می‌توان «انتخابات بدون لیبرالیسم» نامید.

نو-انقلابی‌های امروز اما از جلب حمایت اکثریت ناامید شده‌اند. برای همین می‌کوشند در انتخاباتی با مشارکت محدود، با بسیج اقلیتی از مردم بر پدرخوانده‌های خودشان پیروز شوند. این وضعیت را می‌توان «رای‌گیریِ بدون انتخابات» نامید.

«انتخابات بدون لیبرالیسم» به ثبات کلی جامعه کمک می‌کند و به دولت حدی از مشروعیت را می‌بخشد اما ماهیتا غیراخلاقی و شکلی از دیکتاتوری اکثریت است و چنان که در دهه‌ی شصت دیدیم به فجایع حقوق بشری منجر می‌شود. اما «رای‌گیری بدون انتخابات» شرّ خالص است، سودی برای جامعه ندارد، منابع را اتلاف می‌کند و فقط به باند بازی و فساد منجر می‌شود.

درواقع، در چنین شرایطی انتخابات با نتیجه‌ی مشخص، مثل انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰، از انتخابات با نتیجه‌ی نامشخص، مثل انتخابات مجلس ۱۴۰۲، بهتر است. حتی در چنین سیستمی حذف رئیس جمهور (منتخب مردم) و احیای نخست‌وزیری (منتخب مجلس) شاید ایده‌ی بدی نباشد، زیرا حداقل مانع غلبه‌ی پوپولیسم بر ساختار کشور می‌شود. هیچ‌کدام چیز مطلوبی نیست اما شر دومی کمتر است. | نقد‌و‌نظر

#انتخابات
@shahriarkhosravii