قدری تفقّه @hawzeh_notes Channel on Telegram

قدری تفقّه

@hawzeh_notes


نگاهی دیگر، شاید هم اندیشه ای دیگر...

عن أمیر المؤمنین علیه السلام: «لا خیر في دین لا تفقّه فیه».

🔖 جهت ارتباط با اینجانب و انتقال نظرات و نکات سازنده همراهان عزیز
[email protected]

قدری تفقّه (Persian)

به کانال تلگرامی قدری تفقّه خوش آمدید! این کانال با نام کاربری hawzeh_notes فضایی برای بحث و تبادل اندیشه در مورد امور دینی فراهم کرده است. اگر علاقه‌مند به یادگیری و تفکر درباره مسائل دینی هستید، اینجا جای مناسبی برای شماست. عبارت 'لا خیر في دین لا تفقّه فیه' از امیر المؤمنین علیه السلام نقل شده و معنای آن اهمیت تفکر و دانش در زمینه دین است. با پیوستن به این کانال، می‌توانید نظرات، نکات و اندیشه‌هایتان را با دیگر اعضای کانال به اشتراک بگذارید و از تبادل اطلاعات و دانش برای پیشرفت در مسایل دینی بهره‌مند شوید. برای ارتباط با مدیر کانال و ارسال پیشنهادات و نظرات، می‌توانید از ایمیل [email protected] استفاده کنید. پس حتما به کانال قدری تفقّه ملحق شوید و در توسعه دانش و بحث‌های سازنده در زمینه دینی سهیم باشید!

قدری تفقّه

15 Nov, 05:24


◼️مگر قرار نبود....
#متی_ترانا_ونراک #کلیپ

(تولید گروه پنجره)

قدری تفقّه

13 Nov, 13:17


✳️معامله با امام زمان (علیه السلام) کنیم و خودمان را بخریم!

🔸به سند معتبر از اسحاق بن عمّار روایت شده که به امام صادق علیه السلام عرضه داشتم: فردی مریض شد، پس خودش را از خداوند به صد هزار درهم خرید تا او را شفا دهد، پس شفا یافت.
فرمود: آن مبلغ را به که دادی؟
عرض کردم: قربانت گردم! برای امام.
فرمود: «آری؛ آن برای خدا بوده، و هر آن‌چه برای خداست متعلق به امام است».

بنابراین ما هم اگر معامله‌ای که می‌خواهیم با خداوند داشته باشیم تا دنیا و آخرتمان ضمانت شود، برای امام خرج کنیم.
در حدیثی دیگر گذشت که چگونه با صلوات فرستادن دنیا و آخرت بیمه می‌شود.

متن عربی:
▪️ الصَّفَّارُ عَنْ إِبْرَاهِيمَ بْنِ هَاشِمٍ عَنْ يَحْيَى بْنِ الْمُبَارَكِ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ جَبَلَةَ عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: قُلْتُ لَهُ رَجُلٌ مَرِضَ فَاشْتَرَى نَفْسَهُ مِنَ اللَّهِ بِمِائَةِ أَلْفِ دِرْهَمٍ إِنْ هُوَ عَافَاهُ اللَّهُ مِنْ مَرَضِهِ فَبَرَأَ. فَقَالَ يَا إِسْحَاقُ لِمَنْ جَعَلْتَهُ؟ قَالَ قُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاكَ لِلْإِمَامِ. قَالَ: «نَعَمْ هُوَ لِلَّهِ وَ مَا كَانَ لِلَّهِ فَهُوَ لِلْإِمَامِ». (تهذیب الاحکام ۸: ۳۱۵).

@hawzeh_notes

قدری تفقّه

11 Nov, 09:16


✳️نظر سنجی: از تحولات مثبت خود بگویید
#قدری_تفقه #اصول_اعتقادی

با سلام و احترام خدمت همراهان گرامی
برای ما ارزشمند است که بدانیم چه تلنگرهایی موجب تحول می‌شوند. بسیاری از ما در طول زندگی لحظات سرنوشت سازی را تجربه کرده‌ایم که موجب تغییر سرنوشت و مسیر زندگی آینده‌ی ما شده است. مواردی از قبیل:

✔️مواجهه با آیه‌ یا حدیثی تحول ساز
✔️تفکر و عبرت از یک اتفاق یا قضیه
✔️شنیدن حکمتی از یک سخنران
✔️مطالعه‌ی مطلبی در کتاب یا صفحات مجازی
و موارد مشابه...

خواهشمندیم تجربیات تحول آفرین خود را در کامنت به اشتراک بگذارید، چه بسا شروعی باشد برای تحول صدها حقیقت‌جوی دیگر...🙏🏻🌹

قدری تفقّه

07 Nov, 06:49


🔷انتظار، با عجله برای قیام قابل جمع نیست
(تعريف انتظار توسط سیدمحمدباقر سیستانی)
#انتظار #قیام #علمای_منتقد
اين مدرس شهير حوزه نجف و فرزند مرجعيت شيعه، در یکی از حلقات بحثهای مهدویت به تعریف انتظار پرداخته و گوید:

🔸«انتظار از بُعد عملی دو عنصر دارد:
اول این‌که انسان در آرزوی ادراک آن دولت حقّه ایمان خود را تقویت کند و زندگی خود را در همان مسیر قرار دهد.
دوم: این‌که به توهم تحقق زودتر آن دولت، قدم‌های نسنجیده و عجولانه برندارد. و این جهت در روایات مورد تأکید قرار گرفته، زیرا بسیاری از شیعه از ائمه علیهم السلام تقاضای قیام داشتند.
همچنین بسیاری از مدعیان سیاسی که نیروی کافی و شایستگی این امر را نداشتند خود را به ائمه علیهم السلام چسبانده و در پی فعالیت‌های مبارزاتی بودند. و این انقلابات موجب تحریک عواطف و میل حماسی شیعیان می‌شد.
از این رو در روایات بر این تأکید شده که انتظار فرج به منزله‌ی شهادت است.»
(اين فايل از كانال المعرفة الدينية برگرفته شده)

جهت آشنایی تفصیلی با مفهوم شناسی انتظار بر اساس روایات و نقد برداشت معاصر، به کتاب «ظهور: امر الهی، فراتر از زمینه سازی» مراجعه کنید.

قدری تفقّه

31 Oct, 15:05


بسم الله الرحمن الرحیم
✳️شیعیان در عصر غیبت، باید چراغ راه باشند
#دغدغه_دینی #وظیفه_منتظران #اصول_اعتقادی

هرکس آشنایی مختصری با روایات مهدویت داشته باشد، می‌داند که برای منتظران و ثابت قدمان در عصر غیبت فضائل شگرف و والایی در نظر گرفته شده است. بر اساس احادیث، مؤمنین این دوره: افضل از مؤمنین هر زمان، برادران پیامبر (صلی الله علیه و آله)، مجاهدین در سپاه ایشان، شهدای بدر و احد و همچون اصحاب همراه امام زمان علیه السلام در خیمه‌اش هستند.

صدالبته رسیدن به این درجات بی‌نظیر، به صرف ادعای ایمان نیست؛ بلکه این فضائل برای مؤمنین ویژه‌ای در نظرگرفته شده که برای دین دلسوز و دغدغه‌مند باشند و در این راه هرگونه زحمتی به جان بخرند.برای نمونه در روایتی که امام سجاد علیه السلام افضیلت مؤمنان عصر غیبت و همسان بودنشان با مجاهدین مدافع پیامبر صلی الله علیه و آله بیان داشتند، این مؤمنین را چنین توصیف نمودند:
أُولَئِكَ الْمُخْلَصُونَ حَقّاً وَ شِيعَتُنَا صِدْقاً وَ الدُّعَاةُ إِلَى دِينِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ سِرّاً وَ جَهْرا. (کمال الدین: ۳۲۰)
آنان مخلصان و شیعیان راستین ما، و دعوت کنندگان به سوی دین خدا در آشکار و نهان هستند.

و نیز در روایت دیگری رسیده: روزی رسول خدا صلی الله علیه و آله در جمع اصحابش دوبار فرمود: «خداوندا! مرا به دیدار برادرانم برسان!». اصحاب عرضه داشتند: مگر ما برادران شما نیستیم؟ فرمود: «خیر! شما اصحابم هستید. اما برادرانم گروهی از مردم آخر الزمان هستند که به من ایمان آورده‌اند در حالی‌که مرا ندیده‌اند. هریک آنان، از کشیدن دست بر خار در شب تاریک، یا گرفتن ذغال سوزان بر دست، بر دینشان استوار ترند (و در این راه اینگونه رنج‌ها را به جان می‌خرند). آنان چراغ تاریکی‌ها هستند، و خداوند آنان را از تمام فتنه‌های غبار آلوده نجات می‌دهد».

🔸بنابراین دغدغه دینی یک ضرورت بنیادین برای هر مؤمن منتظر است، که باید نه تنها نگران حفظ دین خود باشد بلکه نسبت به ارزش‌های دینی در جامعه حسّاس بوده و تلاش خود را برای تحکیم دین و تخریب فتنه‌ها به کار بندد.

👈علمای حیران و مردم نادان

https://t.me/hawzeh_notes

قدری تفقّه

13 Oct, 20:22


🔷چون ندیدند حقیقت ره افسانه زدند...
#فهم_دین #اصول_اعتقادی

هرجا در پی ریشه یابی انحرافات و اشتباهات باشیم خواهیم دید آگاهی ناقص و نبود فهم دین، بزرگترین نقش را داراست.

🔸{فَأَعْرِضْ عَنْ مَنْ تَوَلَّى عَنْ ذِكْرِنا وَ لَمْ يُرِدْ إِلَّا الْحَياةَ الدُّنْيا ذلِكَ مَبْلَغُهُمْ مِنَ الْعِلْم‏} النجم:۳۰
پس از آنان که از یاد ما روی گردان بوده و تنها به دنبال منافع دنیا هستند، اعراض کن. این تنها مقداری است که از دانش به آنان رسیده است!

🔸 {بَلْ كَذَّبُوا بِما لَمْ يُحيطُوا بِعِلْمِهِ وَ لَمَّا يَأْتِهِمْ تَأْويلُهُ كَذلِكَ كَذَّبَ الَّذينَ مِنْ قَبْلِهِم‏}يونس : ۳۹
بلکه (منکرین قرآن) آن‌چه را به علمش احاطه نداشتند و هنوز تأویل آن فرانرسیده، تکذیب کردند. و این چنین بود شیوه‌ی تکذیب پیشینیان

🔸عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: إِنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى حَصَرَ عِبَادَهُ بِآيَتَيْنِ مِنْ كِتَابِهِ: أَلَّا يَقُولُوا حَتَّى يَعْلَمُوا وَ لَا يَرُدُّوا مَا لَمْ يَعْلَمُوا إِنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى يَقُولُ: أَ لَمْ يُؤْخَذْ عَلَيْهِمْ مِيثاقُ الْكِتابِ أَنْ لا يَقُولُوا عَلَى اللَّهِ إِلَّا الْحَقَّ وَ قَالَ بَلْ كَذَّبُوا بِما لَمْ يُحِيطُوا بِعِلْمِهِ وَ لَمَّا يَأْتِهِمْ تَأْوِيلُه‏. بصائر الدرجات: ۵۳۷، الكافي 1: 34.

امام صادق علیه السلام:
«خداوند با دو آیه‌، بندگان را محدود کرده است: یکی این‌که تا وقتی نمی‌دانند چیزی نگویند؛ و دوم این‌که تا وقتی نمی‌دانند چیزی را رد نکنند.
[و آن دو آیه این است:] {آیا از آنان پیمان نگرفته شده بود که بر خداوند جز حقّ نگویند؟!} و {بلکه آن‌چه را به علمش احاطه نداشتند و هنوز تأویل آن فرانرسیده، تکذیب کردند}.»

🔸 نهج البلاغة: قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ علیه السلام: النَّاسُ أَعْدَاءٌ لِمَا جَهِلُوا.
مردم دشمن آن‌چه هستند که نمی‌دانند.

جالب توجه این‌که در پژوهش روان‌شناسی معاصر نیز این نکته به صورت مطالعه‌ی میدانی ثابت شده است. سه پژوهشگر آمریکایی در مقاله‌ای در نشریه علمی پلاس وان نشان دادند که قضاوت ناقص بسیاری از افراد بر اساس اطلاعات ناکافی است. این مشکل که به عنوان «توهم کفایت اطلاعات» نام‌گذاری شده، موجب می‌شود مردم توهم کنند دانسته‌های آنان برای حل مسأله کافیست و نیاز به دانش جدیدی ندارند!

👈تفقه گریزی در آیینه روان‌شناسی معاصر

@fahmedin_ir

قدری تفقّه

06 Oct, 12:51


✳️امیر المؤمنین علیه السلام در مقام قضاوت، دوست و دشمن نمی‌شناسد
#حکومت_علوی


جعده بن هبیره به امیرالمؤمنین علیه السلام عرضه داشت: یا امیرالمؤمنین! می‌بینیم دو فرد برای قضاوت نزدت می‌آیند که یکی شما را از خود و خاندان و اموالش بیشتر دوست می‌دارد، و دیگری [به قدری دشمن شماست که] اگر دستش برسد می‌خواهد سر از تن شما جدا کند؛ آن‌گاه شما به نفع آن دشمن و علیه آن دوست حکم می‌کنید!
حضرت به او پرخاش کرده و فرمود: «این چیزی است که اگر بنا بود برای خودم عمل کنم [گونه‌ی دیگری بود]؛ اما این کار تنها برای خداوند است».

◾️عن علي بن ربيعة قال جاء جعدة بن هبيرة إلى علي فقال يا أمير المؤمنين ياتيك الرجلان إن أنت أحب إلي أحدهما من نفسه أو (٦) قال سعيد من أهله وماله والاخر لو تستطيع أن يذبحك لذبحك فتقضي لهذا على هذا قال فلهزه علي وقال إن هذا شئ لو كان لي فعلت ولكن إنما ذا شئ لله. تاریخ دمشق، مناقب کوفی ۱: ۶۹۲

قدری تفقّه

23 Sep, 20:30


🔷يتيم که پدر را فراموش نمی کند!!
#متی_ترانا_ونراک

مرحوم میرزا جواد آقا ملکی تبریزی می نگارد:

🖋«برادری داشتم که بعد از درگذشت پدرم به دنیا آمد...
بعدها که به حدّ فهم رسید، شنید که پدرش از دنیا رفته است؛
پیوسته برایش دعا می کرد، و منتظر زنده شدن پدر بود!
در هر امر کوچک و بزرگی از آمدنش سخن می گفت،
و اینکه می آید و فلان کارها را انجام می دهد!
👈شدیدترین یتیمی...
پس مبادا چنین باشد که پدر ظاهریت را بیشتر از پدر روحانی و حقیقی ات، یعنی امام زمانت (علیه السلام)، دوست داشته باشی...
پس باید در تمام کردار و گفتارت آشکار شود که از امامت دوری و منتظر ظهورش هستی.

و لازمست انسان در این فکر کند که چه سعادتهایی از زمان ظهور حضرتش از دست رفته...
و اینکه چه طور دیگران در سلطنتش تصرّفش کرده حقّش را غصب نموده اند، و بر دوستدارانش به ناحقّ امارت می کنند، و آنان را ستمکارانه به سمت هوی و هوس خود می رانند!
پس از این امور دلش به درد آمده و از ته دل و سوز جگر او را بخواند...».
(المراقبات: ۸۳. تصویر متن عربی در ادامه)

👈متنی دیگر از ایشان در شکایت از سلطنت ظالمان

https://t.me/hawzeh_notes

قدری تفقّه

20 Sep, 17:50


بسم الله الرحمن الرحیم
🌺با صلوات، دنیا و آخرتمان را بیمه کنیم
#کلام_نور

در منابع مختلف شیعه و عامه این گزارش با اسانیدی نقل شده است:
مردی خدمت رسول خدا (صلی الله علیه و آله) رسید و عرضه داشت: من تمام صلوات و ادعیه‌ی خود را برای شما قرار داده ام.
حضرت در جوابش فرمود:«در این صورت هر آن‌چه در امور دنیا و آخرت دغدغه داری، خداوند کفایت کند».

در منابع عامّه حدیث به همین صورت مجمل ذکر شده اما در کتب شیعه امام علیه السلام پس از بیان حدیث، توضیح می‌دهند که منظور از (قرار دادن تمام دعا برای پیامبر ص) اینست که پیش از شروع به هر دعا، بر حضرت و خاندانش صلوات بفرستد. صلی الله علیه و آله

🔸یک نمونه از روایات این موضوع:
ابن ابی عمیر عَنْ مُرَازِمٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه‏ عليه السلام:إِنَّ رَجُلًا أَتَى النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ فَقَالَ: إِنَّي جَعَلْتُ لَكَ ثُلُثَ صَلَاتِي، فَقَالَ لَهُ: خَيْراً، فَقَالَ: إِنِّي جَعَلْتُ نِصْفَ صَلَاتِي لَكَ، قَالَ: ذَاكَ أَفْضَلُ، فَقَالَ: إِنَّي جَعَلْتُ كُلَّ صَلَاتِي لَكَ، فَقَالَ: إِذاً يَكْفِيكَ اللَّهُ مَا أَهَمَّكَ مِنْ أَمْرِ دُنْيَاكَ وَ آخِرَتِكَ، فَقَالَ لَهُ رَجُلٌ: كَيْفَ يَجْعَلُ صَلَاتَهُ لَهُ؟ فَقَالَ: «لَا يَسْأَلُ اللَّهَ حَاجَةً إِلَّا بَدَأَ بِالصَّلَاةِ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ». ثواب الاعمال: ۱۵۷

👈اعمال‌مان را به نیّت فرستادگان الهی (ع) انجام دهیم

👈صلواتی با آثار شگرف

قدری تفقّه

17 Sep, 16:18


⛔️در اوضاعی که بزرگسالان در ضروریات اعتقادی توحیدی و امامتی لنگ می‌زنند، سازمان تبلیغات اسلامی از کودکان مبلغ ولایت فقیه می‌سازد، آن هم با مبانی مصباح!!!
#شخصیت_محوری #ولايت_فقیه

قدری تفقّه

17 Sep, 16:17


نکند منحرفان فرزندانتان را صید کنند!
(تأکید امامان علیهم السلام بر اهتمام به #فهم_دین فرزندان)

خطرناک‌ترین معضلات دینی هنگامی رخ می‌دهد که والدین به تربیت دینی فرزندان و فهم عمیق دین اهتمام نداشته باشند.
این در حالی‌ست که فتنه‌گران و منحرفان که بیشترین ابزار تبلیغاتی و رسانه‌ای را در اختیار دارند به ارزش مهم نفوذ در افکار کودکان پی برده و با تمام قوا در حال تسخیر کردن آنان هستند. در این میان هم والدین بی‌خیال تنها به این دل خوش کرده اند که با فرستادن کودک به مدرسه و مسجد و هیئت، دیگر مسئولیّت تربیت دینی کودک از دوش آنان برداشته شده است! غافل از این‌که :👈در آخر الزمان خود مساجد مرکز رشد فتنه خواهند بود!

این مسئولیت تربیتی در روایات متعددی مورد تأکید قرار گرفته است. از جمله:

🔸 عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: بَادِرُوا أَحْدَاثَكُمْ بِالْحَدِيثِ قَبْلَ أَنْ تَسْبِقَكُمْ إِلَيْهِمُ الْمُرْجِئَةُ.الکافی ۶: ۴۷
جوانان خود را با نقل حدیث دریابید [و اعتقاد صحیح را به آنها یاد دهید] ، قبل از اینکه مرجئه [منحرفین شاخص آن دوره] از شما سبقت بگیرند [و آنها را جذب خود کنند].

مشابه آن: عَلِّمُوا صِبْيَانَكُمْ مَا يَنْفَعُهُمُ اللَّهُ بِهِ لَا تَغْلِبُ عَلَيْهِمُ الْمُرْجِئَةُ بِرَأْيِهَا (حدیث اربعمائه).

🔸در وصیّت پربار امیرالمؤمنین علیه السلام به فرزندش می‌خوانیم:
بَادَرْتُ بِوَصِیَّتِی إِلَیْکَ، وَأَوْرَدْتُ خِصَالاً مِنْهَا قَبْلَ أَنْ یَعْجَلَ بِی أَجَلِی دُونَ أَنْ أُفْضِیَ إِلَیْکَ بِمَا فِی نَفْسِی، أَوْ أَنْ أُنْقَصَ فِی رَأْیِی کَمَا نُقِصْتُ فِی جِسْمِی، أَوْ یَسْبِقَنِی إِلَیْکَ بَعْضُ غَلَبَاتِ الْهَوَى وَفِتَنِ الدُّنْیَا، فَتَکُونَ کَالصَّعْبِ النَّفُورِ. وَإِنَّمَا قَلْبُ الْحَدَثِ کَالاَْرْضِ الْخَالِیَةِ مَا أُلْقِیَ فِیهَا مِنْ شَیْء قَبِلَتْهُ. فَبَادَرْتُکَ بِالاَْدَبِ قَبْلَ أَنْ یَقْسُوَ قَلْبُکَ، وَیَشْتَغِلَ لُبُّکَ، لِتَسْتَقْبِلَ بِجِدِّ رَأْیِکَ مِنَ الاَْمْرِ مَا قَدْ کَفَاکَ أَهْلُ التَّجَارِبِ بُغْیَتَهُ وَتَجْرِبَتَهُ، فَتَکُونَ قَدْ کُفِیتَ مَئُونَةَ الطَّلَبِ، وَعُوفِیتَ مِنْ عِلاَجِ التَّجْرِبَةِ، فَأَتَاکَ مِنْ ذَلِکَ مَا قَدْ کُنَّا نَأْتِیهِ، وَاسْتَبَانَ لَکَ مَا رُبَّمَا أَظْلَمَ عَلَیْنَا مِنْهُ. (نامه۳۱ نهج البلاغه)

... و پيش از آنکه هوا و هوس و فتنه هاى دنيا بر تو هجوم آورد و سرکش و فراری شوى، به تعليم و تربيت تو مبادرت کردم. و از آنجا که قلب جوان همچون زمين خالى است و هر بذرى در آن پاشيده شود آن را مى پذيرد، پيش از آنکه قلبت سخت شود و فکرت به امور ديگر مشغول گردد، به تربیتت پرداختم.

@fahmedin_ir

قدری تفقّه

14 Sep, 08:13


✳️توصیه‌ی مهم علامه شیخ محمد رضا جعفری در مورد مجلس سرور اهل بیت علیهم السلام
#علامه_جعفری #سخن_بزرگان #حق_مؤمن

حضرت زهرا سلام الله علیها هیچ وقت با شکستن دل مؤمن شاد نمی‌شوند

قدری تفقّه

04 Sep, 12:24


◼️من‌که کبوتر دلم انس گرفته با رضا (علیه السلام)...
#نوای_قدیمی #کلیپ

✔️همخوانی قدیمی میکس شده با کلیپ قدیمی از حرم

قدری تفقّه

04 Sep, 12:08


🏴دسته عزاداری مازندرانی‌ها در حرم مطهر رضوی-۱۳۵۲
#نوای_قدیمی

قدری تفقّه

31 Aug, 17:11


قدری تفقّه pinned «⛔️با عرض پوزش فوروارد و کپی محدود شد اگر مساله فقط این بود که مؤمنین برای روشنگری مطالب این کانال را حتی بدون ذکر منبع نقل کنند، موجب شراکت ما در ثواب می شد. اما متأسفانه مشکل اینجاست در این ظلمات فتنه ها که هرکس دامی پهن کرده، دیده میشود مدیران کانال های…»