جریانـ @jaryaann Channel on Telegram

جریانـ

@jaryaann


♻️ جريانى براى گسترش
آگاهى، مسئولیت، همبستگی و شادى همگانی
با هدف مراقبت از ایران‌زمین، ایرانیان و فارسی‌زبانان
در پیوند با زمین و دیگرمردمان ♻️

جریانـ | رسانهٔ فرهنگ و جامعه

در «جريانـ» باشيد!

جریان در اینستاگرام:
https://instagram.com/jaryaann_

جریانـ (Persian)

جریانـ یک رسانه فرهنگی و اجتماعی است که با هدف گسترش آگاهی، مسئولیت، همبستگی و شادی همگانی تشکیل شده است. این رسانه به مراقبت از ایران‌زمین، ایرانیان و فارسی‌زبانان می‌پردازد و در پیوند با زمین و سایر مردمان است. جریانـ دعوت می‌کند تا با ما همراه شوید و به جامعه این رسانه متمایز و نوآور کمک کنید. برای اطلاعات بیشتر و دیدن محتواهای جذاب ما، می‌توانید به صفحه اینستاگرام ما نیز مراجعه کنید: https://instagram.com/jaryaann_

جریانـ

09 Dec, 17:30


▫️در دوران #سنت چه تعریفی از #زن وجود داشت؟ این تعاریف چه تبعاتی به همراه داشت؟ #زنان_ایرانی چگونه در دوران #تجدد به نقش خود در سیاست‌ورزی آگاه شدند؟

🎙 #مینو_مرتاضی (پژوهشگر و فعال حقوق زنان) در نشست «تداوم تغییر» در این باره توضیح می‌دهد.
🗓 ۵ شهریور ۱۴۰۳ |📍موسسه رحمان
دیدن نسخهٔ کامل نشست در یوتیوب
👈🏼 شنیدن نسخهٔ کامل نشست در تلگرام
🔗 منبع
@Jaryaann

جریانـ

09 Dec, 08:45


جریانـ pinned «»

جریانـ

08 Dec, 17:30


🔘 در دورۀ اسلامی دو مکتب عمدۀ فکری در ایران بوده است. یکی مکتب یا فلسفۀ #مشاء و دیگری حکمت یا فلسفۀ #اشراق که به حکمت فهلویون و #حکمت_خسروانی معروف شده و آشکارا اصل ایرانی دارد. حکمت اشراق بر اشراق و شهود و ذوق مبتنی است. در این سوی دنیا یعنی ایران و هند معرفت درست معرفت شهودی و دیدن بوده است در مقابل دانستن. از دیدگاه حکمت و عرفان شرقی حقیقت دیدنی است، یعنی تجربۀ مستقیم و بی‌واسطه.

این روش و نظرگاه در ایران سابقه‌ای بسیار دیرینه دارد. در گاثاهای اوستا، در یسناهایی که منسوب است به خود #زرتشت، کراراً سخن از دیدار و شهود است، «کی باشد که تو را ببینم؟»، «کی باشد که با تو یکی شوم؟». در اوپانیشادها، حقیقت نور است و حقیقة‌الحقایق، نورالانوار است و همین تعبیر است که در ادبیات زرتشتی دوره‌های بعد به صورت روشنان روشنی، یعنی روشنی روشنی‌ها آمده است. گفته می‌شود که #سهروردی متأثر از #افلاطون بوده است، چون افلاطون در جایی در کتاب جمهوری حقیقت را به نور خورشید تشبیه می‌کند و می‌گوید خورشید آن چیزی است که به همه نور می‌دهد ولی خود از جایی نور نمی‌گیرد. چنان‌که دیدیم قرن‌ها قبل از افلاطون این نکته در اوپانیشادها آمده است. در اوستا نور و آتش اصل عالم‌اند و عالم هستی از نور ازلی (اَسَر روشنیه یا به عبارت اوستایی اَنغره رئوچا) پدید آمده است. آذر یکی از ایزدان اوستایی است و گفته شده است که آذر پسر اهورامزداست. مقصود از این تعبیر پدر و پسر در اصطلاح پدیده‌شناسی دین در حقیقت بیان وحدت ذاتی بین دو اصل و یا صدور و بروز این یک از دیگری است.
اینکه می‌گویند عیسی پسر خداست، مقصود آن است که با پدر وحدت ذاتی دارد و نیز اینکه گفته شده است که آذر پسر اهورامزداست یعنی میان آذر و نور آن و اهورامزدا وحدت ذاتی برقرار است و چون عالم هستی از نور ازلی وجود یافته است، پس نتیجه این می‌شود که کلّ عالم ظهورات و تجلیّات نورالانوار، یعنی اهورامزداست و این در حقیقت همان توحید نوری #حکمت_اشراق است.

✍🏼 #فتح‌الله_مجتبایی
«سهروردی و فرهنگ ایران باستان»، فصلنامۀ فلسفی، عرفانی و ادبی، سال دوم، شمارۀ چهارم و پنجم، بهار و تابستان ۱۳۸۶، ص ۳۸-۴۰.

🗓 هجدهم آذرماه زادروز دکتر فتح‌الله مجتبایی، پژوهشگر، نویسنده، مترجم، او درجه دکتری تاریخ ادیان و فلسفه شرق را از دانشگاه هاروارد آمریکا دارد و استاد دانشگاه، عضو هیئت علمی بنیاد دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی و عضو هیئت گزینش کتاب و جایزهٔ بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار است. از او تاکنون بیش از ۲۰۰ عنوان کتاب، مقاله و شعر و نقد کتاب به صورت تألیف و ترجمه و تصحیح به زبان‌های فارسی و انگلیسی در ایران و خارج از ایران منتشر شده‌است.
#شهاب‌الدین_سهروردی #ایران_باستان
@Jaryaann

جریانـ

08 Dec, 11:30


‌فروافتادن خودکامه تکان‌دهنده و عبرت‌آموز است، به‌ویژه هنگامی که گمان می‌کرده با سرکوب مردم به ثبات رسیده است. اما آنچه در نتیجهٔ سقوط مهم است #همزیستی مردم آن کشور بر بستر تکثر، در رفاه، آزادی و امنیت، بر مبنای #دموکراسی و صلح و دوستی با دیگر کشورهاست.

تاریخ به ما می‌گوید نسبت به افتادن‌های اینگونه (به پشتوانهٔ سلاح، با ترکیب‌ نیروهای نامتجانسی با پیشینهٔ #بنیادگرایی دینی، زمینه‌های #قوم‌گرایی و به‌دور از گفتمانی دموکراتیک و آزادی‌خواه و با کمک دست‌های پشت پردۀ بیگانگان) باید محتاط بود.

دیکتاتورها می‌افتند اما مهم‌تر این است که دیکتاتوری را برانداخت. برانداختن مستبد، آسان‌تر از برانداختن #استبداد است. برای همین نخست باید ریشه و سرشت هرگونه دیکتاتوری خوش‌خیم یا بدخیم را در ذهن خود خشکاند. در دیکتاتوری خیر و ثبات پایداری وجود ندارد. دموکراسی فقط به دولت نظم نمی‌دهد بلکه شیوهٔ زیست جمعی‌ست و برای جا افتادن آن نیاز به تمرین، گفت‌وگو، شناخت پیشینه و تاریخ خود و بررسی تجربهٔ سایر کشورها است. شاید دیکتاتور بیفتد، اما دیکتاتوری می‌تواند به شیوهٔ دیگری بازتولید شود؛ کامیابی این است که خودکامه و #خودکامگی با هم برانداخته شوند.

مبارزهٔ بزرگ در ایستادن و پافشاری بر ارزش‌هایی است که یک جامعه را متحد و متکثر کند. در غرب آسیا چندان نشانی از این گفتمان را نمی‌بینم اما در ایران این گفتمان جاری است.

بر مبنای یادداشتی از #مجتبی_نجفی

#ملت_همبسته #وحدت_در_کثرت
@Jaryaann

جریانـ

08 Dec, 05:30


⬅️ مجموعه مطالب در یادکرد حسن رشدیه در سال‌گرد درگذشتش ➡️

میرزا حسن تبریزی (۱۳ تیر ۱۲۳۰ تبریز - ۱۸ آذر ۱۳۲۳ قم) مشهور به رُشدیه از پیش‌گامان نهضت فرهنگی ایران در سده پیش بود. وی نخستین مؤسس مدارس جدید در تبریز و دومین مدرسه در تهران (پس از دارالفنون) بود، او را پدر فرهنگ جدید ایران نامیده‌اند؛ کسی که مدارسش را ویران، شاگردانش را تهدید، خودش را نفی بلد و تکفیر کردند و کار به سوء قصد به جان او و شاگردانش رسید اما با ایمان به راه خود، دست از کارش نکشید و نامش هنوز و همیشه در تاریخ ایران‌زمین به نیکی و بزرگی خواهد ماند!

#تاریخ #ساختن #ایران #حسن_رشدیه
#تو_یکی_نهی_هزاری_تو_چراغ_خود_برافروز
در «جریان» باشید.
@Jaryaann

جریانـ

07 Dec, 17:31


❗️چرا تهران آلوده ماند؟

شاخص آلایندگی هوای #تهران عدد ۱۵۷ را نشان می‌دهد و وضعیت هوا «ناسالم» است. آموزش در مدارس غیرحضوری شده و ساعت کار برخی از کارمندان هم به صورت شناور شده است. آلودگی اما فقط مختص تهران نیست و کمیته اضطرار آلودگی هوا در برخی استان‌های دیگر هم تشکیل شده است.

پاسخ‌های اکوایران به پرسش‌ها درباره #آلودگی_هوا:

آیا آلودگی هوا مساله امروز تهران است؟

آلودگی هوا تاکنون چند نفر را کشته است؟

راهکارها برای کاهش آلودگی هوا موثر بود؟

چه آلاینده‌هایی هوای تهران را کدر می‌کند؟

وظیفه شهرداری برای کاهش آلودگی هوا چیست؟

کشورها برای مقابله با آلودگی هوا چه کردند؟
@Jaryaann

جریانـ

07 Dec, 11:30


⚫️ نه یک روز، نه دو روز
نه یک سال، نه دو سال
نه یک شهر، نه دو شهر
سال‌هاست #آلودگی_هوا ایرانیان را در شهرهای گوناگون (اهواز، تهران، اصفهان، اراک، کرج،‌ زابل، مشهد و ...) و در فصل‌های گوناگون سال به معنای واقعی کلمه «خفه» می‌کند. اما نهادهای دست‌اندرکار و مسئولین امر فقط این شرایط را «توصیف» می‌کنند و در آن «تغییری» ایجاد نمی‌کنند؛ اگر تغییری در شرایط هم ایجاد می‌شود به سوی بدتر شدن آن است.

شاهسونی، رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت روز پیش اعلام کرد: «هوای پایتخت در شرایط بسیار ناسالم است. غلظت ذرات معلق در تهران در این روز بیش از ۱۰ برابر رهنمود سازمان بهداشت جهانی بود و در ایستگاه‌های منطقه ۴ و منطقه ۱۵ شاخص کیفیت هوا بالاتر از ۲۰۰ است.»

داریوش گل‌علیزاده، رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست گفته است: «کاهش آلودگی هوا در اولویت هیچ کسی نیست. بنابراین نمی‌توان انتظار هوای بهتری داشت حتی اگر سوخت و خودروها در کشور استاندارد شود اما باز هم وضعیت هوا به‌طور کامل بهتر نمی‌شود چراکه ۹۴ درصد تولید انرژی کشور بر پایه سوخت‌های فسیلی است.» گل‌علیزاده اعلام کرده که در سال گذشته ۲۱ هزار نفر (در ۲۷ شهر کشور با جمعیتی حدود ۳۵ میلیون نفر)، بر اثر آلودگی هوا فوت کرده‌اند و این تعداد مرگ و میر خسارت ۱۱.۳ میلیارد دلار برای کشور به دنبال داشته است.

❗️بنزین غیراستاندارد، پسماندسوزی و ضایعات‌سوزی، خودروهای غیراستاندارد تولید داخل، مازوت‌سوزی، پارک‌زدایی در شهرها و جنگل‌زدایی در پیرامون شهرها، اصرار بر توسعه خودرومحور شهرها و عدم توجه کافی به گسترش و به‌سازی حمل و نقل عمومی از جمله عواملی‌اند که این فاجعه را رقم زده‌اند و تنها یاری‌گر مردم در این سال‌ها برای نفس کشیدن، «باد» و تا حدی «باران» بوده است و در چنین شرایطی که #جان_شیرین شهروندان گرفته می‌شود، تنها راه حل نهادهای تصمیم‌گیر نیز، بستن مدارس و اعلام دورکاری است!

🔗 منبع ویدئو | منبع اخبار و نقل‌قول‌ها: ۱ و ۲ و ۳
#وضعیت
در «جریانـ» باشید.
@Jaryaann

جریانـ

07 Dec, 05:31


📚 فهرست کتاب‌های معرفی‌شده در کانال #حسین_بوکز

👈🏼 بخش نخست

👈🏼 بخش دوم
#کتاب
@Jaryaann

جریانـ

06 Dec, 11:30


«انسانِ آزاده از کسی نفرت ندارد، از کسی در خشم نیست، بر کسی حسد نمی‌ورزد، از کسی آزرده نیست، کسی را خوار نمی‌دارد، و به هیچ روی، مستعدّ عُجب نیست... افزون بر این، انسانِ آزاده، پیش از هر چیز، این را مدِّ نظر دارد که همه چیز از ضرورت سرشت الاهی برمی‌آید و بنابراین، هر چه آزارنده و بدش می‌داند و هر چه، افزون بر این، شریرانه، خوف‌انگیز، ناعادلانه، و فرومایه می‌نُماید از این واقعیّت نشأت می‌پذیرد که او خودِ چیزها را به نحوی کژومژ، پاره‌پاره، و آشفته تصوّر می‌کند. به این جهت، مهمّتر از همه، می‌کوشد تا چیزها را به صورتی که، در حد‌ِّ ذاتِ خود، هستند تصوّر کند و موانع بر سرِ راه ِمعرفتِ حقیقی، از قبیلِ نفرت، خشم، حسد، ریش‌خند، عُجب، و دیگر چیزهایِ ازاین‌دست، را از میان بردارد. و، بدین‌سان، می‌کوشد که، تا آن‌جا که می‌تواند نیکی کند و شادی.»

✍🏼 #اسپینوزا
📖 #کتاب اخلاق، بخشِ ۴، قضیّه‌یِ ۷۳
🔗 منبع
#اخلاق #آزادگی
@Jaryaann

جریانـ

06 Dec, 08:30


۶ سال سخت گذشته…
و ما همچنان چشم‌انتظار روزهای خوب برای ایران و ایرانیانیم.

@Jaryaann

جریانـ

05 Dec, 17:30


💠 ثمردهی تلاش مشترک ایران و تاجیکستان:
«ثبت جهانی جشن مهرگان»

پس از مدت‌ها سرانجام #مهرگان به‌عنوان بیست‌وپنجمین عنصر #میراث_فرهنگی ناملموس ایران، در کمیته بین‌ دولتی میراث فرهنگی #یونسکو در پاراگوئه ثبت جهانی شد.

در این مراسم همچنین «هنر ساختن و نواختن #رباب» نیز با مشارکت ایران،‌ #افغانستان، #تاجیکستان و ازبکستان در فهرست آثار معنوی یونسکو به ثبت رسید.

👈🏼 فهرست میراث فرهنگی ایران در یونسکو

🔗 منبع ویدئو: اینستاگرام میراث آریا
#ریشه‌های_مشترک #ایران_فرهنگی
@Jaryaann

جریانـ

05 Dec, 05:30


▫️شاهنامه شاید بزرگترین مبارزه‌ای‌ست که در طول تاریخ در این مملکت صورت گرفته، به این دلیل که در زمان خلفا اولین کار برای چیرگی بر ملت تحت اشغال و شکست‌خورده این بود که بگویند شما هیچ‌اید: با از بین بردن تمام اسطوره‌ها، شناسنامه، گذشته و...

▫️‏⁧ #بهرام_بیضایی⁩
🔗 منبع⁩
#شاهنامه #اسطوره #تاریخ #مقاومت
@Jaryaann

جریانـ

04 Dec, 17:30


▪️ گفتم غم تو دارم گفتا غمت سر آید
گفتم که ماه من شو گفتا اگر برآید
حافظ

🎶 خلق یک اثر هنری گاهی بیش از آنکه مخلوق آموزش باشد، برآمده از لایه‌های درونی ذهن انسان است؛ بعضی از هنرمندان بی‌آنکه هنر دیده شدن را درک کرده باشند ناب‌ترین آثار را از خود به یادگار می‌گذارند. قرار نیست مهم، تاثیرگذار یا معروف باشند، بلکه شیوه زیست‌شان با هنری که دارند جلوه می‌کند. موفق شدن یا نشدن در هنر بی‌معناست، چنین چیزی اصلاً وجود ندارد. چون جهان مدام در حال تغییر است، فقط باید خلق کنیم. خالق اثر مهم نیست خود هنر مهم است. آنچه زندگی را ممکن و قابل تحمل می‌سازد نگاه زیباشناسانه هر انسان به جهان هستی‌ست، اگر جهان را از منظر زیباشناسی بنگریم، زیباست و قابل زیستن و زندگی با همه رنج‌ها و مشقت‌هایش تنها در این صورت قابل تحمل خواهد بود. اما اگر هنر را بسیار جدی بگیریم و از آن یک شخصیت بیرونی اجتماعی خلق کنیم خود ویران‌گر است و مشقت‌بار، و ارزش زیستن در آن نیست.

🔺پی‌نوشت: در این جهان سیطره‌ی هنر غالب بر جان‌مان او در گوشه‌ای کز کرده است و سازش را برای خود می‌نوازد.

🔻درباره‌ی هنر در حاشیه: اصطلاح دقیق و درستی که به این گرایش می‌توان اطلاق کرد عبارت (Outsider Art) است یا «هنر خارج از گود». «هنرمندان خارج از گود» همان‌طور که از نام این عبارت پیداست از همه چیز بیرونند؛ از جامعه، مناسبات کاری، اقتصادی و غیره. در حالت کلی و به شکل عام معنای هنر را می‌دانند، اما به شکل حرفه‌ای و جدی کار نمی‌کنند، نه آموزش می‌بینند، نه در متن هنر حضور دارند. افرادی‌اند که چون سواد، دانش و شهرت ندارند، توسط هنرمندان رسمی طرد شده‌اند.

🔗 منبع متن و ویدئو
#حالخوبی #هنر #موسیقی_در_شهر
در «جریان» باشید.
@Jaryaann

جریانـ

04 Dec, 11:30


🔴 تخریب فرهنگ کهن ایران

#ناصر_فکوهی، انسان‌شناس، در تاک چهل‌وسوم #پانوراما در نقد #خودخوارانگاری رایج کنونی، از #کار_تیمی و #همیاری تاریخی #ما_ایرانیها و از ارزش و تقدس #نان و #آب و #آبادی در سنت ایرانی و از روند تخریب این ارزش‌ها و #میراث_فرهنگی در چند دههٔ اخیر به علت شروع درآمد نفتی و تزریق مستقیم این درآمد به سامانهٔ اجتماعی می‌گوید.

نسخهٔ کامل در کانال یوتیوب پانوراما
🔗 منبع: کانال تلگرام پانوراما
@Jaryaann

جریانـ

03 Dec, 17:30


🔘 زندگی برای چه؟
🎙 پاسخ #مصطفی_ملکیان به پرسش‌های زیر:
۱. مطلوبِ زندگی چیست؟
۲. زندگی معنادار و زندگی شورمندانه چیست؟
۳. معنای زندگی کشف‌کردنی است یا ساختنی؟
۴. چه معنایی ارزش ساختن دارد؟


📻 در گفت‌و‌گو با پادپخش (پادکست) الّا
🔗 کست‌باکس الا‌
#زندگی #معنا #آرمان
@Jaryaann

جریانـ

03 Dec, 05:30


💠 تغییر در رفتار از تغییر در اندیشه و باور ذهنی سرچشمه می‌گیرد و تغییر و اصلاح در باور «ذهن» با اصلاح در آن‌چه بر «زبان» می‌آوریم آغاز می‌شود.

برای بسیاری از ما «معلول» با «فرد دارای معلولیت» تفاوت معنایی و ارزشی ندارد، کمااینکه در همین صفحه هم پیش از این گاهی واژۀ «معلول» را به‌کار برده بودیم. اما اگر دغدغه حقوق افراد دارای معلولیت را داریم وقتی آن‌ها را معلول می‌نامیم گویی تمام هویت آن‌ها را به این ویژگی خاص آن‌ها فروکاسته‌ایم. در حالی‌که آن‌ها انسان‌ها و افرادی هستند با توانایی‌های گوناگون که البته دچار محدودیت یا مشکل فیزیکی یا ذهنی نیز هستند. بنابراین هویت انسانی این افراد مقدم بر معلول بودن آن‌هاست.

البته برخی واژه‌ها مانند «توان‌یاب»، «توان‌جو»، «توان‌خواه»، «افراد با نیاز ویژه» یا «کم‌توان» هم به‌جای «معلول» پیشنهاد شده‌اند که هریک محاسن و معایبی دارند اما در زبان انگلیسی هم توصیه می‌شود به‌جای واژه disabled از people with disability استفاده شود.

عبارت «فرد دارای معلولیت» شاید در ابتدا برای ما کمی نامتعارف، طولانی یا غیرضروری به نظر برسد اما برای افراد دارای معلولیت نشانه‌ای از درک و احترام به هویت انسانی‌ آن‌ها، صرف نظر از محدودیت‌های‌شان است.

#دیدن_دیگری #روز_جهانی_افراد_دارای_معلولیت
#افراد_دارای_معلولیت
💠
براى حق دیگری _ @RavaaMadaari

جریانـ

02 Dec, 19:30


🔗 سخنان دکتر #ژاله_آموزگار، در جمع استادان و دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد
🗓 هفتم آبان‌ماه ۱۴۰۳ خورشیدی
🔗 فرهنگستان زبان و ادب فارسی
#پارسی_میراث_همه_ایرانیان #شاهنامه
@Jaryaann

جریانـ

02 Dec, 05:30


🗓 ۱۲ آذر، زادروز دکتر #ژاله_آموزگار خجسته باد.

دکتر ژاله آموزگار عضو هیئت گزینش کتاب و جایزه بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار و استاد فرهنگ و زبان‌های باستانی است. او در سال ۱۳۱۸ در خوی به دنیا آمد. پس از اخذ دیپلم ادبی به دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تبریز راه یافت و با رتبه اول فارغ‌التحصیل شد. آنگاه برای ادامه تحصیل به فرانسه رفت و پس از دریافت دکتری از دانشگاه سوربن در رشته فرهنگ و زبان‌های باستانی به ایران بازگشت. مدتی در بنیاد فرهنگ ایران مشغول به کار شد. دکتر آموزگار ابتدا به عنوان استادیار، سپس با سمت دانشیار و از سال ۱۳۷۳ تاکنون در مرتبه استاد فرهنگ و زبان‌های باستانی در دانشگاه تهران به تدریس و تحقیق اشتغال داشته ‌است. او شاگردان بسیاری تربیت کرده که برخی از آنها از استادان بنام روزگار ما هستند. دکتر آموزگار گذشته از زبان‌های پهلوی و اوستایی به زبان‌های انگلیسی، فرانسوی و ترکی نیز مسلط است. وی سال‌ها به عنوان همکار استاد دکتر احمد تفضلی به فعالیت‌های علمی پرداخت و این همکاری به تالیف و ترجمه آثار مهمی چون «اسطوره زندگی زردشت»، «زبان پهلوی، ادبیات و دستور آن»، «نمونه‌های نخستین انسان و نخستین شهریار در تاریخ افسانه‌ای ایرانیان» و «شناخت اساطیر ایران» انجامید.

ژاله آموزگار عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی است و با گروه‌های مختلف فرهنگستان همکاری دارد.
ایشان تا کنون جوایز متعددی نیز دریافت کرده است که از آن جمله می‌توان به جایزه لژیون دونور از وزارت فرهنگ فرانسه و جایزه سرو ایرانی اشاره کرد.

دکتر آموزگار عشق خود به ایران و زبان فارسی را چنین بیان می‌کند: «من در خوی به دنیا آمده‌ام، در شهری در آذربایجان. بسیار خوب ترکی حرف می‌زنم، ولی عاشق زبان فارسی هستم که به کشورم ایران تعلق دارد. همه ما اول ایرانی هستیم. من همیشه گفته‌ام ایرانی هستم، آذربایجانی هستم، خویی هستم. آنچه ما را در کنار هم جمع کرده ایرانی بودن ماست و زبان فارسی».

🔗 منبع متن

⬇️ تعدادی از سخنان استاد آموزگار در جریان ⬇️
🔊تداوم فرهنگی در ایران
🔊 چرا زبان فارسی ماندگار شد؟
🔊 شب چله و زایش مهر
🔊 چرا ‎زبان فارسی زبان ملّی ایران و متعلق به همه ایرانیان است؟
🔊 شب بزرگداشت دکتر محمود افشار

⬇️ تعدادی از سخنرانی‌های استاد آموزگار در کانال سخنرانی‌ها ⬇️

🔊 حافظ و هویت ایرانی
🔊 چرا فردوسی ماندگار شد؟
🔊 شاهنامه و ایران باستان
🔊 کجایید محمود افشار‌ها؟
🔊 خرَد فرمان می‌رانَد.
🔊 شب بزرگداشت استاد بدرالزمان قریب

#زنان_ایرانی
در «جریان» باشید.
@Jaryaann

جریانـ

01 Dec, 17:30


🌐 از نوتردام تا شیخ‌لطف‌الله
(چگونه خودشان را دوست دارند؟)

کلیسای نوتردام پاریس بازگشایی شد. پنج سال پیش بود که در آتش سوخت. برای بازگشایی مجددش بعد از بازسازی، رییس‌جمهور فرانسه با همسرش به کلیسا رفته و در مراسمی رسمی با سخنرانی شورانگیزی، کلیسا را افتتاح کرده است.

با حیرت به تصویر رییس‌جمهور غیردیندار جامعه‌ی غیردیندار فرانسه در میانه‌ی کلیسا نگاه می‌کنم. […] در کشوری با یکی از بالاترین میزان خداناباوری‌ها و پایین‌ترین میزان دینداری‌های جهان، «کلیسا»یی در پایتخت آتش می‌گیرد؛ کشوری که هویت‌اش با لاییسیته پیوند خورده؛ جدایی نهاد دین از نهاد دولت. […] اما در همین فرانسه‌ی لاییک و غیردینی، رییس‌جمهورش برای سوختن کلیسا پیام می‌دهد. پنج سال پروژه‌ای را قدم به قدم پیش می‌برند و در مراسم افتتاحش، خودش شرکت می‌کند و در میانه می‌ایستد و سخنرانی پرشور می‌کند.

چرا؟ چون حتی در فرانسه‌ی غیردیندار، می‌دانند که «گذشته» مهم است؛ گذشته‌ای ولو دینی. ریشه‌ها مهم‌اند؛ ولو ریشه‌های کلیسایی. حافظه مهم است ولو حافظه‌ای مذهبی. می‌دانند که نوتردام، فقط کلیسا نیست. آجرش به آجرش، سرمایه‌های حافظه‌ای فرانسه‌ است. مسأله دین نیست. مسأله، حافظه است. جامعه‌ی بی‌حافظه، خودش را دوست نخواهد داشت.

حالا به این چهل و پنج سال فکر کنیم:
#تخت_جمشید و #پاسارگاد و #نقش_رستم که هفته‌ای نیست خبری از ترک و خطر تخریب و فرونشست‌شان نباشد، هیچ. در حکومتی دینی، مسجد #شیخ_لطف‌الله‌ و مسجد شاه‌ش که مسجدند، دو رنگ می‌شوند و به خطر می‌افتند و صدا از حاکمان‌ش که خود مدعی دین و دیانت‌اند برنمی‌آید؛ انگار نه انگار.

مسأله [تنها] مسجد و کلیسا و تخت جمشید و نقش رستم و کاخ گلستان [و #بافت_تاریخی_شیراز] نیست. مسأله حاکمانی‌اند که درکی از اهمیت حافظه ندارند هیچ، تا بتوانند پاک‌کن‌به‌دست، گذشته را مطابق منافع امروزشان پاک می‌کنند. مسأله ماییم که در سیل بلا، بی‌حس شده‌ایم [...] مایی که در سیل جنگ و بلا و بی‌قدرتی و استیصال، خودمان را چنان که باید، دوست نداریم. […] … لندن و پاریس، این‌گونه برای درخشیدن، آجر به آجر نگه می‌دارند و می‌جنگند. ما، اینگونه از دست می‌رویم.

✍🏻 #مهدی_سلیمانیه
🔗 منبع و نوشتهٔ کامل: راهیانه
#تاریخ #میراث_فرهنگی #حافظه #پاس_میراث
#از_رنجی_که_میبریم
@Jaryaann

جریانـ

01 Dec, 05:30


دربارهٔ اهمیت امر ملی

آنچه که [این روزها] در سوریه رخ می‌دهد، آنچه که در عراق دیروز در برابر داعش رخ داد، تسلیم ذلیلانه ارتش #افغانستان در برابر طالبان، همه نشأت گرفته از فقدان امر ملی، تضعیف یا نبود حس ملی در یک کشور است. در تضعیف یا فقدان این حس، مقاومتی در کار نخواهد بود.

#ملی بودن برآمده از یک حس همگانی است. تفسیرهایی آمرانه از این حس، ظلم به مفهوم ملی بودن است چرا که حس با هم بودن، همگانی بودن نه بر ایده همسان‌سازی زوری که بر ایده #همبستگی در عین تکثر سوار می‌شود و اینجاست ما شکل‌گیری پابلیک‌هایی را داریم که بنا بر تفسیر #جان_دیویی، شهروندان نگران از مسأله‌های عمومی، در یک حس جمعی با به رسمیت شناختن تفاوت‌های فردی‌شان، شانه‌به‌شانه برای شناسایی، بررسی و حل مسأله‌ها همبسته می‌شوند. برای همین #دموکراسی یا تلاش برای دموکراسی نه صرفاً در جایگاه نظام سیاسی که به عنوان شیوه زیست بشری، پیش‌نیاز و بستر ساز امر ملی است. در این معنا که همه باید احساس کنند در این شناسایی، بررسی و حل مسأله سهیم‌اند: فردیت شناسایی‌شده در همبستگی ملی. در فقدان این فردیت شناسایی شده و این همبستگی ملی راه برای بازتولید استبداد باز است.

پس وای به حال کشوری که حس ملی بودن را از دست بدهد یا ملی بودن را در گونه‌های دیکتاتوری بجوید همان سوپرمنی که قرار است به جای مشارکت شهروندان، عرق‌ریزان ایران را بسازد و همزمان بر سر شهروندان چوب بزند تا آدم شوند. ملی بودن از پیش‌تعیین‌شده و ایستا نیست، در تجربه شکل می‌گیرد، در با هم بودن، در شادی‌ها و غم‌های ملی، در افتادن‌ها و دوباره برخاستن‌ها. پس بترسید از روزی که حس ملی بودن کمرنگ شود و ایران به مثابه خانه، آماج طمع قدرت‌های کوچک و بزرگ، جنگ‌های مسلحانه و داخلی شود.

[...] ملی بودن سنگر مقاومت در دفاع از ایران به مثابه خانه همه ایرانیان در برابر دیکتاتوری و طمع تعدی به این خاک و تکه تکه کردن این خانه است.

✍🏼 #مجتبی_نجفی
🔗 منبع و نوشتهٔ کامل
📷 عکس از آژانس عکس ایران: شادی مردمی پس از پیروزی #تیم_ملی_ایران بر استرالیا و صعود به جام جهانی، هشتم آذر هفتاد و شش
#زوال_امر_ملی #ملی‌گرایی
@Jaryaann

جریانـ

30 Nov, 17:30


🧠 پیشگیری از آلزایمر
🎙دکتر میرشهرام صفری متخصص مغز و اعصاب، فوق دکترای علوم اعصاب از ریکن ژاپن و عضو هیئت مدیره انجمن علوم اعصاب ایران در گفت‌وگو با پادپخش #ماراتن
🔗 منبع و نسخهٔ دیداری
برگۀ اینستاگرام دکتر صفری
#مغز #آلزایمر
@Jaryaann

جریانـ

30 Nov, 11:30


📖 «آزادی و سرکوب» ‌منتشر شد.
✍🏼 #سیمون_وی
📝 ترجمهٔ بهزاد حسین‌زاده

آزادی می‌تواند معنايی غير از امکان تحصيلِ بدونِ سعی لذايذ داشته باشد. فهمی بسيار متفاوت، و شجاعانه، از آزادی وجود دارد که خرد عام بر آن صحه می‌گذارد. آزادی راستين را نمی‌توان رابطه‌ای ميان ميل و ارضای ميل دانست، آزادی رابطه‌ای ميان انديشه و عمل است؛ انسانِ مطلقاً آزاد کسی است که هر عمل او از قضاوتی ابتدايی دربارهٔ هدفی که برای خود برگزيده و نيز دربارهٔ زنجيرهٔ وسايل مناسب برای رسيدن به آن هدف نشئت می‌گيرد. مهم نيست که اين اَعمال آسان باشند يا دردناک يا حتی با موفقيت همراه باشند؛ گرچه درد و شکست موجب ناخشنودی انسان می‌شوند، مادام که انسان خود ترتيب‌دهندهٔ اَعمال خويش باشد، درد يا شکست نمی‌توانند موجب تحقير او شوند. و ترتيب دادنِ اَعمال خويش به‌هيچ‌وجه به معنای عمل دلبخواه نيست؛ اَعمال دلبخواه ابداً ناشی از قضاوت نيستند و اين اعمال را نمی‌توان در معنای صحيح کلمه آزاد ناميد. هر قضاوت به مجموعه‌ای از شرايط عينی و نتيجتاً به شبکه‌ای از ضرورت‌های گوناگون وابسته است...

🔗 منبع: نشر نی
#آزادی #کتاب
@Jaryaann

جریانـ

30 Nov, 05:30


💡 #شهرت_مسئولانه یعنی این که پپ گواردیولا (سرمربی منچسترسیتی) در دوران بحرانی تیم و در شرایطی پرفشار که با دریافت سه گل، بازی سه بر هیچ را با مساوی عوض کرده و از عصبانیت و استرس حتی به خود آسیب رسانده،‌ در نشست خبری پس از بازی:

۱. در باد موفقیت‌های پیشین تیمش نمی‌خوابد و به واسطهٔ آن از مردم (هواداران تیم) طلبکار نیست و حق اعتراض برای آنان قائل است.
۲. بد بازی کردن تیمش را توجیه نمی‌کند.
۳. نه تنها بازیکنان تیم را مقصر قلمداد نمی‌کند بلکه از بازیکن جوانی که اشتباه او از عوامل ناکامی تیم بوده، قاطعانه پشتیبانی می‌کند.

هنگامی که این رفتار #آموختنی و اصولی را با بسیاری از سرمربیان (و مسئولان) داخلی می‌سنجیم متوجه می‌شویم که حرفه‌ای بودن یک فرد فقط به کیفیت فنی، توانایی و مهارت او برنمی‌گردد بلکه منش و رفتارش زیر فشار و در بحران‌ها را هم دربرمی‌گیرد.

🔗 منبع ویدئو
@Jaryaann

جریانـ

29 Nov, 17:31


◽️ به پیوند (لینک) زیر بروید و از پنجره‌ خانه‌های مردم در کشورهای مختلف جهان به بیرون بنگرید، صدای محیط را بشنوید و لذت ببرید.
https://window-swap.com/window
اگر با گوشی هستید آن‌را در حالت افقی نگه دارید.
#دیدنی #دنیای_دیدنی_نادیده
در «جریان» باشید.
@Jaryaann

جریانـ

29 Nov, 05:30


▪️این اجرا از تصنیف بی‌همزبان* در بزرگداشت جواد آذر در مقبرةالشعرای تبریز (محل دفن آذر) بی‌نظیر است. نشد یک‌بار بشنوم و اشکی نشوم؛ [با] آنچنان غمی در صدا و مضمون ترانه. چقدر هم با شرایط فعلی ما همخوانی دارد.

🔗 منبع

* آهنگ: #محمدرضا_شجریان و کلام: #جواد_آذر (شاعر، موسیقی‌دان و خوشنویس برجستهٔ آذربايجانی)
👈🏼 سخنرانی و تصنيف‌خوانى کامل استاد
#موسیقی
@Jaryaann

جریانـ

28 Nov, 11:30


این روزها پیامک‌ها و تبلیغات پیرامون‌مان پر از پیشنهادهای وسوسه‌برانگیز به مناسبت بلک‌فرایدی!، #جمعه_سیاه و حراجمعه و ... شده است؛ #مناسبت_وارداتی دیگری که به‌جای آن‌که در این شرایط پرفشار اقتصادی مرهمی بر زخم‌های ما، و پیام‌آور همدلی و یاری باشد با شیوه‌ها و شعبده‌های گوناگون بخاطر همین فشار اقتصادی بر #احساس_ناامنی جامعه از آینده سوار می‌شود و حرص و آز ما را برمی‌انگیزاند و در اغلب موارد ما را به مصرف بیشتر و فراتر از نیاز خود وامی‌دارد.

پیشنهاد می‌کنیم در همین رابطه این انیمیشن اندیشیدنی به نام شادی را ببینید.

#مصرف‌گرایی #وضعیت_امروز_جامعه_ما
@Jaryaann

جریانـ

28 Nov, 05:31


🔘 فهم اضطراب
🎙#محمود_مقدسی
📍موسسه #پانوراما،‌ تاک چهل و ششم
🗓 آذر ۱۴۰۳

بخش‌های ارائه:
• مقدمه
• توصیف تجربه اضطراب
• تحلیل اقسام اضطراب، علل و فرایندهای آن‌ها
• چاره‌جویی برای اضطراب

🔗 تجربه بودن

👈🏼 نسخه دیداری در یوتیوب
#اضطراب #روان‌زخم #روانکاوی
@Jaryaann

جریانـ

27 Nov, 14:31


🗓 هفتم آذر سالگرد درگذشت
#حمید_مصدق (۱۳۱۸ – ۱۳۷۷)

#شعر_با_صدای_شاعر
@Jaryaann

جریانـ

26 Nov, 17:30


#مستند حیات‌وحش شمال شرق ایران که عمدتاً در پارک ملی تندوره ضبط شده، یک شاهکار است. #هما پرنده‌ای بی‌نهایت زیبا، باشکوه، باوقار، صبور، بدون ایجاد مزاحمت و آرام است. افتخاری است که نیاکان ما براساس دانش دقیق و سنجیده‌ای، این پرنده را نماد سعادت و خوشبختی پنداشتند.

‏⁧ #پاينده_ایران
🔗 آرش نیکخو

⬅️ دیدن این مجموعه مستند

#حیات_وحش #ایران_زیبا
@Jaryaann

جریانـ

26 Nov, 16:30


#جهانگیر_درویش، معمار میهن‌دوست و برجسته (زادهٔ ۱۳ شهریور ۱۳۱۲ خورشیدی در ورامین) صبح امروز ۶ آذرماه ۱۴۰۳ درگذشت.

درویش در سال ۱۳۳۵ تحصیلات خود را در رشته #معماری دانشگاه تهران و در آتلیه‌ فروغی آغاز کرد. پس از اتمام دوره‌ مقدماتی‌‌، در سال ۱۳۳۶ به ایتالیا رفت و کارشناسی ارشد خود را از دانشکده معماری شهر رم گرفت؛ دوره دکتری را نیز در سال ۱۳۴۱ در دانشگاه پلی تکنیک شهر تورین به پایان رساند. او فعالیت حرفه‌ای خود را از سال ۱۳۴۱ در ایتالیا، ایران و آمریکا آغاز کرد.

ورزشگاه تختی (فرح‌آباد) یکی از بناهای شاخص طراحی شده توسط درویش است. ورزشگاهی ۳۰ هزار نفری در شرق پایتخت که در سال ۱۳۵۳ و برای میزبانی بازی‌های آسیایی ۱۹۷۴ افتتاح شد و از زیباترین‌ و مجهزترین‌های ورزشگاه‌های آسیا در آن زمان به‌شمار می‌آمد.

انستیتوی ملی آموزش در مازندران، مرکز رادیو تلویزیون‌های تهران، بندرعباس، شیراز، ارومیه و تبریز و ساختمان مرسدس بنز در تورین، از پروژه‌های مشهور دیگر اوست.

یادش گرامی و روانش شاد!

سخنان شنیدنی او در سال پایانی زندگی‌اش
@Jaryaann

جریانـ

26 Nov, 11:31


ردِّپای خوب‌زیستن در شرایط بحرانی

🎙#مصطفی_ملکیان
〰️ به میزبانی موسسه فرهنگی دکسا
🗓 پنج‌شنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ خورشیدی
📍سالن فردوسی، خانه اندیشمندان علوم انسانی
🔗 منبع
#اخلاق #بحران
#وضعیت_امروز_جامعه_ما
@Jaryaann

جریانـ

25 Nov, 17:30


🌀 ‌ #خشونت_علیه_زنان صرفاً به «برخوردهای فیزیکی و بدنی» محدود نیست
۱. هرگاه با کلام خشن و گفتار جنسی خود زنی را بیازاریم
۲. هرگاه با رفتار یا حتی نگاه‌های خود زنی را معذب و مضطرب کرده و فضای زندگی و کارش را ناامن کنیم
۳. هرگاه با بیان قضاوت‌‌های کلیشه‌ای و جنسیتی، زنان را متهم به ضعف و ناتوانی کنیم
۴. هرگاه با استفاده از موقعیت‌مان، اراده خود را بر یک زن تحمیل کنیم یا خواست او را برای تعیین شیوه و سبک زندگی‌اش نادیده بگیریم
۵. هرگاه زنان را صرفاً موجوداتی برای لذت دیداری یا جنسی خود قلمداد کنیم که باید مطابق سلیقه و معیارهای ما «زیبا و متناسب» باشند
۶. و هرگاه .....
ما بی‌شک یکی از عوامل خشونت علیه زنان هستیم.

اما خشونت علیه زنان تنها از سوی مردان نیست

۱. هرگاه به عنوان یک زن، انواع خشونت علیه زنان را صرفاً به برخورد بدنی فروبکاهیم
۲. هرگاه به عنوان یک زن، در برابر خشونت علیه زنان، اعتراض نکرده و سکوت کنیم
۳. هرگاه به عنوان یک زن، به‌جای دفاع از حقوق زنان، به کل مردان جامعه حمله کنیم و علیه مردان «نفرت‌پراکنی» کنیم
۴. هرگاه به عنوان یک زن، زن دیگری را که صرفاً ظاهر یا سبک زندگی متفاوتی با پسند ما دارد، مستحق توهین و آزار بدانیم، به او برچسب‌های تحقیرآمیز بزنیم و پیشرفت شغلی و اجتماعی‌اش را نه ناشی از توانایی او که به امور جنسی نسبت دهیم
۵. هرگاه به عنوان یک زن، با رفتار خود یا با تربیت نادرست فرزندان خود، همراه و زمینه‌ساز یکی از انواع رفتار فوق شویم
۶. و هرگاه ...
ما «به عنوان یک زن» بخش مهمی از «چرخهٔ خشونت علیه زنان» خواهیم بود.

و از آن‌جا که «خشونت علیه زنان» از مصادیق اموری‌ست که در آن به دیگران «آسیب» می‌رسد، به‌هیچ‌وجه «امکان مدارا و رواداری» با آن وجود ندارد. بنابراین هریک از ما باید با هر جنسیتی،‌ سهم خود را در مقابله با انواع خشونت‌ها علیه زنان تا جایی که می‌توانیم ادا کنیم تا جامعه‌ای صلح‌جو و انسانی برای همگان داشته باشیم.

۲۵ نوامبر
#روز_جهانی_رفع_خشونت_علیه_زنان #روز_نارنجی
#نه_به_خشونت_علیه_زنان
#روامداری #مدارا #رواداری
💠
@RavaaMadaari

جریانـ

25 Nov, 08:30


▪️وطن‌پرستی و نوع‌دوستی

اگر مهر من نسبت به وطن تنها از آن سبب باشد که خود از آن مرز و بوم هستم و بخواهم این عنوان را وسیلۀ مغایرت خویش و بیگانه قرار داده و از اختلافات و نفاق بین مردم برای خود استفاده کنم این وطن‌پرستی نیست، خودپرستی است...
ولیکن یک وطن‌پرستی بی‌غرضانه هم هست که هر فردی چون پروردۀ آب و خاکی است به واسطۀ نعمت‌ها و تمتعاتی که از وطن و ابنای وطن دریافت کرده نسبت به آنها در خود حق‌شناسی احساس می‌کند، چنان‌که فرزند نسبت به پدر و مادر مهر می‌ورزد. این حب وطن مستحسن است، بلکه هر فردی به آن مکلّف می‌باشد الا اینکه می‌توان متذکر شد که این وطن‌پرستی با حبّ کلیۀ نوع بشر منافات ندارد و انسان‌ همچنان که در درجۀ اول رهین منت پدر و مادر و در درجۀ دوم مدیون ابناء وطن است، در درجۀ سوم ذمه‌اش مشغول کلّیۀ نوع بشر می‌باشد و همه را باید دوست بدارد و خیر و سعادت همه را باید بخواهد که خیر و سعادت خود و قوم او هم در آن است. بعبارت اخری این قسم وطن‌پرستی جزء تعاون و همبستگی کل نوع بشر است.

📖 سیاست‌نامۀ ذکاء‌الملک: مقاله‌ها، نامه‌ها و سخنرانی‌های سیاسی محمّدعلی فروغی، به‌کوشش ایرج افشار و هرمز همایون‌پور

🔗 بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار

👤 #محمدعلی_فروغی، سیاستمدار برجسته، ادیب و روشنفکر نامدار ایران در ۵ آذر ۱۳۲۱ درگذشت. او از پایه‌گذاران «انجمن آثار ملّی» و «فرهنگستان ایران» بود. میهن‌پرستی و گسترهٔ دانش او کم‌نظیر بود. روانش شاد باد!
#میهن‌دوستی #بنی‌آدم
@Jaryaann

جریانـ

25 Nov, 05:30


❗️سکوت نکن

آزار خیابانی تجربهٔ مشترک بسیاری از #زنان در کشورهای گوناگون است که #احساس_ناامنی و ترس از حضور در فضاهای عمومی از پیامدهای آن است.

#فیلم_کوتاه «سکوت نکن» شما را تشویق می‌کند که #مسئولیت_اجتماعی خود را در برابر آزار زنان جدی بگیرید و سکوت نکنید! این فیلم محصول کار جمعی از زنان سینماگر و اعضای انجمنِ فیلم کوتاه خانه‌ سینماست که به مناسبت ۲۵ نوامبر، روز مقابله با #خشونت_علیه_زنان منتشر شده است.
🔗 منبع‌
در «جریان» باشید.
@Jaryaann

جریانـ

24 Nov, 17:30


🔘 چندی پیش به مناسبت #مهرگان با همکاری سفارت ایران در ایروان، تالار حافظ مدرسه شماره ۶۱ بازسازی و نوسازی و کلاس‌های فارسی بازگشایی شد.

در حال حاضر زبان فارسی در ۱۸ مدرسه #ارمنستان از پایه‌های پنجم تا نهم با کتاب گام اول ویژه ارامنه آموزش داده می‌شود.

🔗 منبع: ایرانشناسی در دانشگاه تهران
#پارسی_زبان_تمدنی #صادرات_فرهنگی
@Jaryaann

جریانـ

24 Nov, 11:30


سخنرانی در نشست چشم‌انداز آیندهٔ ایران
🎙 #سیدمحمد_بهشتی
🗓 ۱۵ آبان ۱۴۰۳ خورشیدی
🔗 منبع
#مسئله_ایران #توسعه
#نظریه_انحطاط #خودخوارانگاری #تجدد #آینده
@Jaryaann

جریانـ

24 Nov, 05:30


⚪️ کار ارزشمندی که #گنجور برای شعر و #ادب_پارسی کرده این وبگاه برای افسانه‌های ایرانی انجام داده است. فعلاً می‌توانید بیش از هزار #داستان ایرانی را با هر کلیدواژه‌ای از آن داستان در این وبگاه بجویید و بیابید.

http://eranshahr.com/ganjine
🔗 منبع
#کار_خوب
@Jaryaann

جریانـ

21 Nov, 17:30


اولین باری بود که عزیزی را به خاک می‌سپردیم. ده ساله بودم. توی ماشین، به بابا گفتم: همه‌اش همینه؟

بابا گفت: آره.

گفتم: چرا اینقدر همه چیز برای همه‌ عادیه؟ یعنی چی ما داریم میریم خونه؟

بابا گفت: برای تو هم عادی میشه‌. زندگی همینه.

برای من امّا عادی نشد. هیچ چیز عادی نشد، هیچ وقت عادی نشد. هنوز هم خیلی وقت‌ها از خودم می‌پرسم این همه سر و صدا برای هیچ؟ این همه که آدم‌ها همدیگر را هل می‌دهند، آخرش هیچِ هیچ؟ واقعاً کسی نیست که بگوید آرام بگیرید، هیچ خبری نیست؟ کسی نیست که بگوید اینقدر آن پای لعنتی را روی گلوی من فشار نده، آخرش نه تو می‌مانی و نه من. هیچ کس نیست بگوید: چرا آخر؟ همه این‌ها چرا؟

نمی‌دانم من ده ساله مانده‌ام یا آدم‌های دیگر اینقدر بزرگ‌ شده‌اند که می‌دانند جایی برای رسیدن هست. اگر هست کسی به من هم بگوید.

🔗 تجربه بودن | محمود مقدسی
#زندگی #مرگ
@Jaryaann

جریانـ

21 Nov, 05:30


لحظه‌های نفس‌گیر

کَدیر تولا در حال رانندگی در بزرگراهی در ایالت مینه‌سوتا با خودروی احاطه‌شده در میان آتش و نرده‌های حفاظ بزرگراه مواجه می‌شود که راننده داخل آن گیر کرده است. تولا به‌جای انفعال و نظاره‌گری به همراه یک نفر دیگر به یاری رانندهٔ محبوس می‌شتابد و به‌عنوان #نخستین_نفر الهام‌بخش دیگران می‌شود تا به آن‌ها بپیوندند. هر کس با هر وسیله‌ای که دارد و با هر کاری که می‌تواند برای نجات راننده می‌کوشد. آن‌ها با وجود این‌که هر لحظه امکان داشت شعله‌های آتش منجر به انفجار شود، با #شجاعت و #ازخودگذشتگی جان‌شان را به خطر می‌اندازند تا راننده را حفظ کنند.

🔗 منبع ویدئو: Washington Post
#عاملیت #کار_تیمی
@Jaryaann

جریانـ

20 Nov, 11:30


بزرگترین رنجی که ساختار حاکم به مردم وارد می‌کند احساس تحقیرشدگی است. مردم وقتی بودجه‌های کلان دستگاه‌های عریض و طویل و بی‌خاصیت را می‌بینند، وقتی وام‌های کلان به صاحبان منافع و نه نیازمندان واقعی را می‌بینند، وقتی هر روز از امکان خانه‌دار شدن بیش از پیش محروم می‌شوند، وقتی یک‌شبه قیمت ماشین‌های غیراستاندارد چند برابر می‌شود، وقتی در سرزمینی با بزرگترین ذخایر طبیعی جهان، در ناترازی عظیم انرژی به سر می‌برند، وقتی #تورم لجام‌گسیخته وحشیانه، همچون شلاقی بر صورت و گرده ایشان فرود می‌آید، وقتی انتخاب نوع پوشش دستمایهٔ ابتذال با ابزارها و کلینیک‌های ضدعلمی می‌شود، وقتی #آلودگی_هوا، نفس کشیدن را دشوار می‌کند، تحقیر، جان‌شان را می‌بلعد.

▫️این تحقیر از سویی تبدیل به خشونت با ارجاع به محیط بیرونی می‌شود و از آن آبان ۹۸ و جنبش مهسا زاده می‌شود و از سویی تبدیل به خشونت درونی می‌شود و از آن #افسردگی، #اضطراب، بی‌آیندگی و #خودکشی متولد می‌شود. شما نمی‌توانید به طور سیستماتیک یک جامعهٔ زنده را تحقیر کنید و انتظار داشته باشید هیچ اتفاقی نیفتد. طرفه آنکه در این شرایط انتظار دارید جوانان خانواده تشکیل دهند و فرزندآوری کنند؛ آن‌ هم فرزندان متعدد. همین انتظار هم خشم‌آفرین است. یعنی اساساً نمی‌بینید، درک نمی‌کنید، به‌جا نمی‌آورید، اعتبار نمی‌بخشید به رنج، اضطرار، بی‌افقی و له شدن جوانان زیر سیاست‌های کلانی که تا این حد احساس تحقیرشدگی را به عموم جامعه تحمیل می‌کند.

✍🏻 #علی_نیک‌جو (روان‌پزشک و روان‌درمانگر)
🔗 منبع
#وضعیت
@Jaryaann

جریانـ

19 Nov, 20:30


💠 روستای #اصفهک، از توابع بخش دیهوک، در شهرستان طبس استان خراسان جنوبی، به عنوان دومین دهکده جهانی ایران (پس از کندوان) ثبت شد. این روستا هم‌چنین به عنوان یکی از بهترین روستاهای #گردشگری جهان در سال ۲۰۲۴ شناخته شد و در فهرست ۵۵ روستای برتر جهان قرار گرفت.

🔗 منبع خبر | منبع ویدئو
اصفهک پس از زلزلهٔ سال ۱۳۵۷ طبس آسیب‌های جدی دید و قابل زندگی نبود. اما سال‌ها بعد با پشتکار اهالی روستا و راهنمای یک معمار بازسازی و احیا شد.
👈🏼 آشنایی بیشتر با داستان اصفهک

#میراث_فرهنگی #ایران_زیبا‏
@Jaryaann

جریانـ

19 Nov, 16:30


⚪️ادبیات ملی

جمعی کثیر یک قطعه خاک را دوست دارند برای آنکه اجداد آنها در این سرزمین نشانه‌هایی از حزن و شادی، از آرزو و نومیدی گذاشته‌اند:

از نقش و نگار در و دیوار شکسته
آثار پدید است صنادید عجم را

در حقیقت این آثار نه فقط از در و دیوار شکسته نمایان است بلکه در چشم شعور باطنی که در این موارد بیناتر از دیدۀ عقل است، از سرتاسر خاک وطن همین آثار پیداست و افراد ملت را هرچند التفات هم نداشته باشند باز مثل عمارت تخت جمشید به یاد افتخارات تاریخی می‌اندازد. در میان این آثار ادبیات مخصوصاً قسمت شعری آن مقامی بلند دارد؛ زیرا که بهتر از هر چیز حکایت می‌کند از آرزوها و عواطف گذشتگان و در واقع آیینه است که روح پیشینیان در آن منعکس می‌شود و به مردم جان می‌دهد.
در دل هر کسی نسبت به وطن یعنی خاک شرکای او در احساس و عاطفه و آرزو و امید محبتی عمیق و ریشه‌دار موجود است، محبتی که هرچند در ظاهر نمایش ندارد یا وقتی شخصی در وطن است آن را درست احساس نمی‌کند اما چون از وطن خارج شد به‌شدت هرچه تمام‌تر به جوش می‌آید و هر روز یاد مملکت در قلبش مشتعل‌تر و زنده‌تر می‌گردد. درد غربتی که این همه از آن نالیده‌اند نمونه‌ای از این یادآوری طبیعی است. شعر زبان این عواطفی است که در دل‌ها پنهان مانده افکار و عواطف پدران ما را نشان می‌دهد یعنی عمیق‌ترین آثار روح و قلب آن‌ها را، آثاری که از سنگ و خاک و دیوار و در بیشتر با آن‌ها علاقه و رابطه داشته است و در نتیجه ما را بیشتر به آنان مربوط می‌کند. شعر حافظ ما را به سر حد یک عالم وسیعی می‌کشد که نه‌تنها آن شاعر بزرگ بلکه جمع کثیری از دانشمندان و متفکرین ایران در قرن‌های مختلف به آرزوی آن و در پی ورود به آن سعی کرده‌اند و امید داشته‌اند.
پس شعر حافظ آیینۀ آرزوهای جمعی کثیر بلکه اکثر اهل این کشور است. همچنین شعر مولوی و سعدی و سایر شعرا که در عشق مجازی و عرفانی، در بیان رموز عشرت و کامرانی، در شرح فتوحات سلاطین و وصف مناظر طبیعی معروف ایران داد سخن داده و مترجم احساس و عاطفۀ هموطنان خود شده‌اند. از این لحاظ تمام آثار نویسندگان ادبیات ملی به معنی اعم محسوب می‌شود.

✍🏼 غلامرضا رشید یاسمی
مجلۀ آینده: سال دوم (دی ۱۳۰۵ - اسفند ۱۳۰۶)، مؤسس و مدیر مسئول دکتر محمود افشار، تهران: انتشارات دکتر محمود افشار، ۱۴۰۰، ص ۶۳۰ - ۶۳۱

🗓 بیست و نهم آبان‌ماه زادروز #رشید_یاسمی
(۲۹ آبان ۱۲۷۵ کرمانشاه – ۱۸ اردیبهشت ۱۳۳۰ تهران)

🔗 منبع: بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار
#ایران‌دوستی #ادبیات #ملی
@Jaryaann

جریانـ

19 Nov, 12:30


📚 ده #کتاب تأثیرگذار در زندگی‌ِ #مصطفی_ملکیان
به مناسبت هفته کتاب
👈🏼 کاری از موسسه آفرینش نیک‌مان
🔗 کانال مصطفی ملکیان
@Jaryaann

جریانـ

19 Nov, 08:31


🔲 غریب آشنا، دوست دارم بیا!

آیا به نظرتان ما این ظرفیت، تحمل و بلندنظری را داریم که مدیرعامل ایران‌خودرو یک آلمانی باشد، مدیرعامل همراه اول یک لبنانی و مدیرعامل یکی از بانک‌های ما یک تایوانی؟ بلافاصله خواهیم گفت ما این‌همه استعداد مدیریتی در کشور داریم چرا دستمان را به سوی بیگانگان دراز کنیم؟ چرا برویم زیر دست اجنبی؟ مگر ما خودمان چه چیزی کم داریم!؟

حالا به این واقعیت‌ها توجه کنید: ساندار پیچای، مدیرعامل آلفابت (گوگل)، یک هندی‌الاصل است، کارلوس گُسِن، مدیرعامل سابق رنو، اصالتاً برزیلی-لبنانی بود. مارک جوزف کارنی، رئیس اسبق بانک مرکزی کانادا از ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۰ شد رئیس بانک مرکزی انگلستان! ایلان ماسک از آفریقای جنوبی آمده، دارد در آمریکا موشک هوا می‌کند! جنسن هوانگ در تایوان دنیا آمده اما در آن‌سوی دنیا دارد جهان را به عصر هوش مصنوعی می‌برد! نماد ژاپن چیست؟ سونی! مدیر عاملش برای مدت‌ها یک آمریکایی بود! دارا خسروشاهی، مدیر عامل اوبر است با ۳۷ میلیارد دلار درآمد (مقایسه کنید با فروش سالانه نفت ایران)

سال‌هاست که ارتباط ما با جهان به سطحی اسفناک سقوط کرده. قبول ندارید؟ به چهار سوال جواب بدهیم:
از ۱۰۰۰ شرکت برتر جهان، کدام‌شان در ایران دفتر فعال دارند؟
از ۱۰۰ دانشگاه برتر دنیا، چند درصدشان با دانشگاه‌های ایران برنامه مشترک دارند؟
از ۱۰ شرکت برتر مشاوره جهان کدامشان در ایران فعالند؟
سرمایه‌گذاری خارجی مستقیم (FDI) و در بازار سرمایه (FPI) ما نسبت به کشورهای عربستان و ترکیه چقدر است؟

دقت کنید که اصلاً منظورم این نیست که سکان شرکت‌ها و سازمان‌های
مان را به دیگران بدهیم، بلکه تاکیدم روی همکاری و تعاملات بین‌المللی است. سپردن مدیریت یکی از صدها روش همکاری بین‌المللی است.

☑️ تحلیل و تجویز راهبردی:
کار کردن با خارجی‌ها اصلاً چه فایده‌ای دارد؟ جدای از دسترسی به بازارهای بین المللی، جذب منابع مالی و انتقال تکنولوژی (فناوری) که در همه منابع اشاره می‌شود می‌خواهم روی موضوع دیگری دست بگذارم و آن تغییر عمیق درونی است. اگر با جهان کار کنیم ما دیگر آن آدم سابق نخواهیم شد:

۱) قد ما بلند می‌شود. فرض کنید که کسی در یک روستای ۱۰۰ نفره به دنیا می‌آید و همانجا زندگی می‌کند و می‌میرد. درکش از جهان و فرصت‌هایش چقدر است؟ کسی که با جهان در ارتباط است قدش بلند می‌شود چیزهایی را می‌بیند که امکان دیدن آن را قبلاً نداشته است.

۲) می‌فهمیم که آدم‌های دیگر با دین و آیین متفاوت نیز به اندازه ما انسانند، وجدان دارند، به خانواده اهمیت می‌دهند، دغدغهٔ عدالت دارند. [در چنین شرایطی] ما قطعاً و حتماً انسان‌تر خواهیم شد.

۳) ژن نوآوری ما تقویت می‌شود. دو استاد دانشگاه هاروارد و یک استاد دیگر این سوال برای‌شان مطرح شد که کارآفرینان نوآور با مدیران معمولی چه تفاوتی دارند؟ بررسی‌های‌شان را در کتابی منتشر کردند به نام ژن نوآوری! آن‌ها متوجه شدند تفاوت در ۵ مهارت کلیدی است. یکی از آن‌ها شبکه‌سازی بود؛ ساختن ارتباطات اجتماعی و جستجوی فعالانه برای یادگیری از افراد با زمینه‌های متفاوت، تخصص‌های متنوع و دیدگاه‌های مختلف. شبکه بزرگ‌تر و متنوع‌تر یعنی ایده‌های با کیفیت‌تر، دیدگاهی وسیع‌تر و خلاقیت بیشتر.

۴) همزمان تواضع و اعتماد به نفس ما بیشتر می‌شود. وقتی در ایران زندگی می‌کنيم، به عنوان یک نویسنده یا کارآفرین یا مربی باشگاه فوتبال، جامعه‌ای که خودم را با آنان مقایسه می‌کنم محدود است (حدود ۱٪ جمعیت جهان). ممکن است به درستی یا نادرستی خودم را بهترین بیابم. ولی به محضی که پایم را از ایران بیرون می‌گذارم می‌بینیم که ده‌ها نویسنده، کارآفرین و مربی بالاتر از من هستند. دیگر امکان ندارد که مغرور شوم. ارتباط با جهان، فروتنی و تواضع می‌آورد. همچنین وقتی با خارجی‌ها کار می‌کنیم، می‌فهمیم که ما به یک اندازه باهوشیم، آن‌ها آدم‌های عجیب و غریبی نیستند. برخی از ما به خاطر شبکه محدودمان به شدت در معرض «غرور جاهلانه» و برخی دیگر در معرض «ضعف اعتماد به نفس» هستیم.
[…]
می‌توانید مرا به غریبه‌پرستی، خودباختگی و «مرغ همسایه غازپنداری» متهم کنید. اما پیش از آن از خودتان بپرسید که کدام یک از استدلال‌های بالا اشتباه است. خلاصه کلام اینکه ما باید یاد بگیریم که با غریبه‌ها، بیگانگان، خارجی‌ها و اجنبی‌ها کار کنیم. مدت‌هاست جهان، جهانی شده است و آنانکه بلد نیستند با جهان کار کنند ممکن است در نقشه‌های جفرافیا باقی بمانند اما در صفحات تاریخ حذف خواهند شد. با غریبه‌های بیشتر باید آشنا شد!

✍🏼 #مجتبی_لشکربلوکی
🔗 منبع
#گشودگی
@Jaryaann

جریانـ

19 Nov, 05:30


‏«امروز دانش‌آموزانم را با همکاری ارزشمند مدیر و عوامل مدرسه به یک اردوی تفریحی-محیط‌زیستی در منطقه حفاظت‌شده یا قرق مردمی اَلگِن (کهگیلویه، زاگراس) بردیم. از ارزش‌های زیستیِ شگفت‌انگیز سرزمین‌مان برایشان گفتم و آرزو کردم که نگاهشان بانیِ بنیان‌های ایران باشد و گام‌هایشان استوار در راه نگهبانی از این سرزمین فروغ جاوید...»

🔗 آرش نیک‌خو

🔺یک سرچشمهٔ #امید این روزها دیدن همین تلاش‌ها و خویشکاری‌ها برای آموزش #مراقبت_از_ایران (#پاس_ایران از #محیط_زیست تا #میراث_فرهنگی) به نسل بعد است.
#خرده‌روایت‌هایی_از_سویه‌های_روشن_مردم_ایران
@Jaryaann

جریانـ

18 Nov, 20:30


⚪️ باد صبا The Lover’s Wind
(نسخهٔ با گفتار فارسی)
📽 کارگردان: آلبر لاموریس

#باد_صبا به سفارش وزارت فرهنگ و هنر دولت ایران و به جهت معرفی ایران در سطح جهان در سال ۱۳۴۷ خورشیدی (۱۹۶۹ ) ساخته شد. فیلم بیشتر شامل تصاویری از طبیعت و میراث فرهنگی و کهن ایران بود. پس از پایان کار و ارائه آن به دولت ایران، به درخواست دولت، تصمیم به افزودن جلوه‌های مدرن و صنعتی ایران به فیلم گرفته شد. متأسفانه در هنگام فیلمبرداری از سد کرج، بالگرد لاموریس به علت برخورد به کابل تمرین تکاوران، در دریاچهٔ سد سقوط کرد و او کشته شد.

موسیقی فیلم بر مبنای موسیقی نواحی و موسیقی دستگاهی ایران و ساخته‌های #ابوالحسن_صبا و #حسین_دهلوی است. منوچهر انور مترجم و گویندهٔ فیلم است.

این فیلم در سال ۱۹۷۸ نامزد جایزه اسکار بهترین مستند شد.
🔗 منبع: کانال مباحث ایرانشناسی
👈🏼 دیدن نسخه انگلیسی
#مستند #ایران
@Jaryaann

جریانـ

18 Nov, 17:30


«دیشب بیخوابی به سرم زده بود. نشستم و نمی‌دانم برای بار چندم #باد_صبا اثر ماندگارِ آلبر لاموریس را دیدم. به این #لالایی سوزناک با صدای منیر وکیلی که رسید، بغض در گلویم ترکید. بسیاری از آنچه از #میراث_فرهنگی و طبیعت #ایران در این #مستند ثبت شده است، امروز دیگر نیست.»

🔗 احسان شَوارِبی
@Jaryaann

جریانـ

18 Nov, 05:30


💡سه راه‌کار برای رسیدن به اوج (غرقگی یا #تچان) در برابر #احساس_ناامنی و #افسردگی
۱. #قدردانی
۲. #حال‌آگاهی
۳. #ورزش (به‌عنوان نمونه: #پیاده‌روی در #طبیعت)
🎙 #استیون_کاتلر

🔗 کاری از گروه ترجمهٔ خورشید
#خودمراقبتی
@Jaryaann

جریانـ

17 Nov, 11:30


📜 ایران‌زمین در ایرلند

شاید امروزه، کمتر کسی مطلع باشد که «ایران‌زمین»، روزگاری، جایگاهی ویژه در میان شاعران و نویسندگان ایرلندی داشته است. جوزف لِنون، نویسنده کتاب شرق‌شناسی ایرلندی، در سرآغاز کتاب خود می‌نویسد ایرلند در طول تاریخ اروپا، همواره، کشوری شرقی به حساب می‌آمده است تا کشوری غربی و اروپایی. او، همچنین، به این مطلب می‌پردازد که نام کشور ایرلند، که به زبان گایلیک ایرین است، در کتاب‌های دوران قرون وسطی، همراه همیشگی نام ایران بوده است. از همین روی، در نسخ خطی ایرلندی، واژه اسکاتلند نیز به صورت اسکوتیا با واژه سیثیا، به معنای سرزمین سکاها، همراهی‌ می‌کرده است.

اما پرسش اصلی اینجاست که همراهی دو واژه ایران و ایرلند از کجا سرچشمه می‌گیرد و چرا در دورانی که اروپاییان ایران را با نام پارس می‌شناسند، در ایرلند نام ایران به کار می‌رود؟ این نوشتار به سه تن از بزرگ‌ترین نویسندگان ایرلندی خواهد پرداخت که درباره ایران و ایرلند قلم فرسوده‌اند، و در نهایت تلاش خواهد کرد به چرایی استفاده از نام ایران در ایرلند پاسخ دهد.

چارلز ولنسى از نخستین کسانى بود که، در دوران نوین، برای یافتن پاسخی علمى درباره ارتباط میان نام‌های ایران و ایرلند به جست‌وجو پرداخت. چارلز ولنسی پاسی از عمر خود را در هندوستان گذراند و در آنجا با زبان‌هاى سانکریت، فارسى و اوستایى آشنایی یافت ...
او ... با فراگرفتن زبان ایرلندی و اسطوره‌هاى آن سرزمین، آغاز به نوشتن کتاب‌هایى چند درباره ایرلند کرد. برای نمونه، او کتاب «دستور زبان ایبرنو-سلتی یا زبان ایرلندی» را در سال ١٧٨٢ نگاشت. ... نخستین برخورد با اسطوره مایلشین‌ها برای او بس شگرف و تعجب‌برانگیز بود. به جهت پیشینه‌ای که در انجمن باستان‌گرایى و عتیقه‌شناسى ایرلند داشت و آشنایی‌اش با زبان‌های ایرانی، بر آن شد تا اسطوره مایلشینى را محک بزند و بر پایه عهد عتیقِ کتاب مقدس رابطه میان ایرلند و شرق را کشف کند.

او در سال ١٧٨۶ کتاب «اثبات تاریخ ایرلند باستان» را نوشت و در آن، به طور کامل، به ارتباط فرضی میان ایران و ایرلند پرداخت. در این میان، به پادشاهان پیشدادی و کیانی ایران‌زمین اشاره کرد و از زرتشت به عنوان آموزگار نخستین «دروید»های ایرلندی نام ‌برد و بدینسان ایران و ایرلند را به اسطوره مایلشینی گره‌ زد و به طور مفصل، به اساطیر ایرانی و مقایسه آن‌ها با اساطیر ایرلندی پرداخت. وی بر این باور بود که با نگاهی به زبان و اساطیر کهن ایران‌زمین و ایرلند می‌توان مهاجرت اقوام ایرانی به ایرلند را در لایه‌های زیرین این داستان‌ها کشف کرد.

او مسیحی باورمندی بود و راهنمایش در راه اثبات این مهاجرت، کتاب مقدس و داستان‌هاى شاهان ایرانی در آن بود. به واسطه گذشته خود در هندوستان و آشنایى‌اش با زبان‌ها و اسطوره‌های هند و ایرانى، به مقایسه جهان ایرلندى و مردمانش با فرهنگ هند و ایرانى رو آورد. بیش از هرچیز، شباهت نام ایران و ایرلند براى او جذاب بود. در این میان، ژنرال چارلز ولنسى به جست‌وجوى شواهد بیشترى پرداخت تا فرضیه خود مبنى بر وجود رابطه تاریخى، زبانى، باورى و فرهنگى میان ایران و ایرلند را به اثبات برساند. وى همه یافته‌های خود را با سر ویلیام جونز در مکاتباتش در میان مى‌نهاد.

ولنسى، در نهایت، کتاب معروف خود «گفتارى درباره اقوام ابتدایی ساکن بریتانیای بزرگ و ایرلند: دلیلی بر ریشه‌‌هاى پارسی یا هندو-سکایی آنان بر اساس تاریخ و زبان‌ و اسطوره‌شناسی» را در سال ١٨٠۶ منتشر کرد. او در این کتاب، که درست در دوران شکل‌گیری دولت-ملت‌های نوین در اروپای قرن نوزدهم نگاشته شد، استدلال می‌کند که مردمان ایرلند ریشه در خاورمیانه دارند و بر آن است که تصویری بسیار کهن از ایرلند بیافریند. ولنسى، در این کتاب، نمونه‌های بی‌شمارى از اساطیر ایرانى و ایرلندى آورد که به گمانش با یکدیگر رابطه دیرین داشتند. او با اشاره به آیین نوروز و شباهت آن واژه با مراسم نوآ-آرییه (نام آخرین روز سال در تقویم ایرلندی‌های باستان) و آیین میتراییسم و شباهت‌هاى آن به جشن‌هاى ایرلندى و نیز مقایسه رستم و کوهولایین، قهرمان اساطیرى ایرلند، به این نتیجه رسید که هر دوى این فرهنگ‌ها ریشه در دوران باستان دارند و فرهنگ سلتى فرزند مهاجرت و جدایى از فرهنگ مادرى خود یعنى فرهنگ هند و ایرانى است. زرتشت از دید او بنیان‌گذار جادو‌گری است و تأثیرگذار بر درویدهای ایرلند باستان که رهبران مذهبی اقوام سلتی و سخنور و شاعر و پزشک و پیشه‌ور بودند. از این رو، ولنسى، با ریزتر شدن در واژه‌هاى مشترک میان فارسى و سانسکریت و اوستایى از سویى و ایرلندى از سوى دیگر، آغاز به تبارشناسى واژگان این زبان‌ها کرد.

✍🏼 مجتبی روهنده
🔗 منبع و متن کامل نوشتار
#ریشه‌های_مشترک #ایران‌شناسی
در «جریانـ» باشید.
@Jaryaann

جریانـ

16 Nov, 15:30


حالا چند روز است مردم تهران هم با قطع برق و خاموشی دست به گریبان‌اند و هم استنشاق سم ناشی از #آلودگی_هوا آن‌ها را ذره‌ذره می‌کشد.
#وضعیت
@Jaryaann

جریانـ

16 Nov, 13:30


💠 ١۶ نوامبر، روز جهانى «مدارا» يا «روادارى» است؛
امرى كه اين روزها بيش از هميشه به آن نياز داريم:
«همزيستى در آرامش و پذيرش يكديگر با وجود تفاوت‌هایمان»

مدارا البته به معنای تن‌دادن به ناهنجارى‌هاى جامعه و بستن درهاى گفتگو نيست؛
مدارا يعنى، ضمن داشتنِ باورهاى خود، بپذيریم كه تمام حقيقت نزدِ ما نيست و اين يعنى ضرورتِ تعامل و آغاز گفتگو و تلاشِ جمعى براى بهبود اوضاع، از طريق احترام به يكديگر و نقد افكار يكديگر.

رواداری يعنى اگر در بخشی از جامعه کج‌رفتاری‌ یافتیم، بدانیم كه تغيير با تحقير، حاصل نمى‌شود و باور کنیم، زمین جاى بهترى‌ست، براى زندگى، هنگامی که هر انسانی «رنگ» خود را دارد.

💠
@RavaaMadaari __برای دگرپذیری

جریانـ

16 Nov, 05:30


‍ ⁠⁣۲۶ آبان‌ سالروز درگذشت #ابراهیم_پورداود

پورداود هرچه نوشته و آنچه سخن گفته است در زمینۀ فرهنگ و تمدن ایران باستان است که به آن پای‌بند است. این یکی از برجستگی‌های زندگی اوست که از حدّ خود پای فراتر نمی‌گذارد و به همان بسنده می‌کند که می‌داند. آنان که سرگذشت پورداود را نشنیده‌اند نمی‌دانند که وی سری داشته پر از سودا و پر از شور وطن‌پرستی، آن‌چنان‌که پوراندخت‌نامه، مجموعۀ شعرهای او، گواه تواند بود.

آثار و تحقیقات اساسی و مهم پورداود را در سه قسمت باید خلاصه کرد: یکی ترجمۀ اوستاست که در نُه جلد به نام‌های گات‌ها، یشت‌ها، خرده اوستا، یسنا، یادداشت‌های گاتاها، ویسپرد نشر شده است. دیگر بررسی‌ها و پژوهش‌هایی است که دربارۀ کلمات و تعابیر و اصطلاحات و اعلام اوستا مبتنی بر آثار باستان‌شناسی و متون تاریخی و کتب خارجی مدوّن ساخته و آنها گواه وسعت اطلاعات و نشان‌دهندۀ طریقۀ او در تحقیقات باستانی است. سه‌دیگر مقالاتی است که دربارۀ گیاهان و جانوران و جنگ‌افزارها و سابقۀ استعمال و رواج آنها در ایران باستان و کلمات ساختگی عصر فرهنگستان دارد، یا مقدمه‌هایی که بر کتب دیگران مربوط به تحقیقات ایرانی نوشت و در سه کتاب فرهنگ ایران باستان و هرمزدنامه و آناهیتا انتشار داد. پورداود استادی بود که با صداقت و دلسوزی و علاقۀ واقعی در دانشگاه تدریس کرد و شاگردان بسیاری پرورد که دکتر محمّد معین نمونۀ کامل مکتب اوست. نیز در فرهنگستان و شورای فرهنگی سلطنتی عضویت داشت و در مجامع علمی نمایندگی از سوی ایران یافته بود. خدایش در پناه آمرزش خویش شادروان نگاه داراد.

#نادره‌کاران: سوگنامۀ ناموران فرهنگی و ادبی (۱۳۰۴-۱۳۸۹)، #ایرج_افشار، انتشارات دکتر محمود افشار، چاپ دوم ۱۴۰۰، ج ۱، ص ۳۱۵-۳۲۱

🔗 منبع: بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار
#ایران‌دوستی
@Jaryaann

جریانـ

14 Nov, 17:30


🔺وزیر کار در شورای عالی کار مطرح کرد:
• همه‌ی ۵۲ کارگر کشته شده #معدن_طبس زیر خط فقر بودند.
• دستمزد معادن ایران از هند هم پایین‌تر است.
• معادن در ایران سودآور هستند اما دستمزد آنها کارگران را از خط فقر بیرون نمی‌آورد.
• معادن در ایران از فناوری روز استفاده نمی‌کنند و بار کار را بر دوش نیروی انسانی ارزان می‌اندازند.
• کارفرماها و معدن‌داران در ایران انجمن و تشکیلات دارند اما کارگران معدن نه.
• سرمایه‌گذار و کارفرما باید استانداردها را در معادن ارتقا دهند.
• اصلاح قیمت ذغال‌سنگ باید به نفع معدن‌داران و اصلاح حقوق و دستمزد به نفع کارگران صورت بگیرد.
@sharghdaily
@Jaryaann

جریانـ

14 Nov, 11:30


▪️یک وکیل دادگستری پس از ورشکستگی، همسر و فرزندش را می‌کشد و به زندگی خود نیز پایان می‌دهد.

▪️یک خبرنگار، منصوره قدیری توسط همسرش با چاقو و دمبل کشته می‌شود. قاتل قصد داشته فرزندش را هم بکشد و خودکشی کند که پشیمان می‌شود.

▪️برادر بیمارِ درگذشته در بیمارستان، یک پزشک متخصص ایران‌دوست و شریف، مسعود داوودی را به شکلی وحشیانه می‌کشد و به این اقدام خود در صفحهٔ اینستاگرامش می‌بالد.

▪️یک فعال سیاسی ایران‌‌‌گرا، کیانوش سنجری، در اعتراض به حکم زندان چند فعال سیاسی خودکشی می‌کند.

این‌ها چند خبر از رخدادهای همین چند روز کشور است.

طی چند وقت اخیر گزارش‌ها و اخبار از
افزایش خودکشی
افزایش قتل و نزاع
افزایش دزدی در سطح شهر
افزایش بحران خانواده و طلاق
افزایش ترک تحصیل و خودکشی دانش‌آموزان
در کشور می‌گویند.

تواتر حوادثی که مدت‌هاست از زیر به روی پوست جامعه آمده نشان از اوضاع وخیم و اورژانسی کشور دارد و تعدد این رخدادها، زخم‌ها و خراش‌هایی عمیق بر بدنهٔ اجتماع وارد کرده و فشارهای گوناگون و #احساس_ناامنی، زندگی را بر مردم سخت و روان آن‌ها را فرسوده کرده است.

#وضعیت_امروز_جامعه_ما نیازمند تغییرات فوری و اساسی است و مردم بیش از همیشه به #خودمراقبتی و به #یاری یکدیگر نیاز دارند. ما به تنهایی و بدون همفکری و مراقبت از همدیگر نمی‌توانیم از دل این طوفان به سلامت گذر کنیم.

@Jaryaann

جریانـ

13 Nov, 17:30


❗️آیا نوشتن از #خشونت_علیه_زنان و از قانون و فرهنگی که پشتوانۀ این خشونت و امتدادبخش آن است موضوعی تاریخی است؟ در مرور آرشیو مجلۀ زنان و زنان امروز، گزارش‌های متعدد زن‌کشی در سال‌های گوناگون نشان از یک انجماد تاریخی در موضوع زن‌کشی دارد. گویی این مسئله و حل آن هیچ‌گاه در دستور کار قانونگذاران نبوده است، تا جایی که زن‌کشی، امروز و دیروز از یک نوع خلأ قانونی و نگرش اجتماعی تغذیه می‌کند. این نوشته تأملی کوتاه بر برخی گزارش‌‌های ماهنامۀ زنان و نشریۀ زنان امروز درخصوص زن‌کشی و ناموس‌باوری است.

⬇️ پیوند مطلب:
zananemrooz.com/article/مروری-بر-پیشینۀ-زنکشی-در-ایران/
@Jaryaann

جریانـ

13 Nov, 05:30


حکمت‌های زندگی در مثنوی
موضوع جلسه‌: خودمراقبتی

طرح بحث و مقدمه
۱) خودمراقبتی (selfcare)
۲) انواع خودمراقبتی
جسمی / عاطفی / ذهنی / معنوی (روانی)
۳) نتایج و آثار خودمراقبتی
۴) مولانا و خودمراقبتی
۵) راهکارهای مولانا برای مراقبت کردن از خود
۵-۱) مدیریت موقعیت‌های ویژه
۵-۲) پنهان کردن سودمندی‌ها و نقاط قوت خود

🎙 #ایرج_شهبازی
🗓 اسفندماه ۱۴۰۲
یک ساعت و بیست و هشت دقیقه
🔗 منبع
نقل قول‌ها

#خودمراقبتی #مولانا
@Jaryaann

جریانـ

11 Nov, 14:31


🔘 ۲۱ آبان، زادروز #نیما_یوشیج (۱۲۷۶ - ۱۳۳۸)
#شعر «آی آدم‌ها» با صدای #احمد_شاملو
🔗 منبع: کانال فرهنگستان زبان و ادب فارسی
@Jaryaann

جریانـ

11 Nov, 09:31


❗️دولت اعلام کرده برای مقابله با #آلودگی_هوا به‌کارگیری مازوت در نیروگاه‌های اراک، کرج و تهران متوقف شده و در عوض در سطح کشور قطع برق (با اطلاع قبلی) خواهیم داشت. البته برخی اخبار نشان از آن دارد که علت اصلی توقف مازوت‌سوزی، کمبود ذخایر سوخت در نیروگاه‌های کشور است.

در هر حال مسئله این نیست که آیا مردم ترجیح می‌دهند که خاموشی را تحمل کنند اما گرفتار مرگ تدریجی ناشی از آلودگی هوا نباشند -که احتمالاً بسیاری چنین ترجیحی دارند- پرسش اصلی اما این است که چرا مردم کشوری ثروتمند، با منابع گوناگون انرژی (فسیلی و خورشیدی) و با نیروی انسانی تحصیل‌کرده و کارآمد که سال‌هاست به‌خاطر برنامهٔ انرژی هسته‌ای متحمل شدیدترین تحریم‌ها و فشار اقتصادی طاقت‌فرسا هستند، در سال ۱۴۰۳ باید میان داشتن برق و هوای پاک یکی را برگزینند؟
#وضعیت
@Jaryaann

جریانـ

11 Nov, 05:31


🎶 این ۲۹ ثانیه را ۵۹ بار لاینقطع گوش کردم که تقریباً می‌شود نیم ساعت و هیچ آثاری از ملال مستولی نشد که هیچ؛ چیزی شبیه مخدر در هزارتوی رگهایم ریشه دواند که هراس از اعتیاد به غنا، به استغفارم انداخت!

🔗 منبع نوشته | منبع ویدئو
🗓 اجرا: فروردین ۱۳۶۸
#موسیقی #محمدرضا_شجریان
@Jaryaann

جریانـ

10 Nov, 09:30


#گابور_ماته، پزشک عمومی، نویسنده و نظریه‌پرداز سرشناس در زمینهٔ اعتیاد، #روان‌زخم (تروما)، ارتباط بین سلامت ذهن و بدن، اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی و اختلالات کودکی، در سال ۱۹۴۴ در بوداپست (مجارستان) در خانواده‌ای یهودی به دنیا آمد. هنگامی که پنج ماهه بود پدربزرگ و مادربزرگش در اردوگاه آشویتس کشته شدند. عمه‌اش در طول جنگ ناپدید شد و پدرش توسط حزب نازی کار اجباری را تحمل کرد. در یک سالگی مادرش او را به مدت بیش از پنج هفته تحت مراقبت یک غریبه قرار داد تا جانش را نجات دهد. سرانجام خانواده او در سال ۱۹۵۶ به کانادا مهاجرت کردند. او ساکن ونکوور و دانش‌آموختهٔ دانشگاه بریتیش‌کلمبیا است.

اگرچه ماته و خانواده‌اش به‌‌خاطر هویت یهودی قربانی خشونت ساختاری شدند اما #شرافت ماته بالاتر از هویت قومی‌اش می‌ایستد و نفرت، کینه و خشم مانع بیان #حقیقت و ابراز #شفقت از سوی او نمی‌شود.

او به‌تازگی در همایشی در کالیفرنیا با موضوع درمان روان‌زخم به فردی که عاملان ۷ اکتبر را حیواناتی می‌داند که سزاوار شفقت نیستند با یادآوری خشونت #استعمار در آمریکا و کانادا چنین پاسخ می‌دهد.

🔗 منبع ویدئو
@Jaryaann

جریانـ

10 Nov, 05:30


⭕️ صاحبان یک کتاب‌فروشی‌ چهل ساله در ساوت‌همپتون انگلستان به علت افزایش اجاره‌بهای فروشگاه خود و ناتوانی در پرداخت آن تصمیم به جابه‌جایی می‌گیرند. آن‌ها علاوه بر اقدام برای وام بانکی، از مشتریان خود و علاقه‌مندان درخواست کمک می‌کنند و با فراهم شدن مبلغی بیش از درخواست‌شان، فروشگاه مناسبی در نزدیکی مکان فعلی خود می‌خرند و برای جابه‌جایی کتاب‌ها از برخی مشتریان خود درخواست کمک می‌کنند و با حضور بیش از ۲۵۰ نفر کتاب‌خوان و شهروند پیر و جوان، مهاجر و غیرمهاجر، با ظاهرهای گوناگون و حتی زنان همراه با کالسکه کودک مواجه می‌شوند که با تشکیل زنجیره انسانی ظرف یک ساعت دو هزار #کتاب را دست به دستِ هم، از مکان قدیمی کتاب‌فروشی به مکان جدید آن منتقل می‌کنند.

🔺نمونۀ #آموختنی از #کار_داوطلبانه، #یاری و #کارتیمی با هدف #مراقبت_از_فرهنگ و پشتیبانی از نهادهای فرهنگی مستقل که به استمرار و پایداری چنین نهادهایی کمک می‌کند.

🔗 منابع: ان‌پی‌آر و گاردین‌
در «جریانـ» باشید.
@Jaryaann

جریانـ

09 Nov, 05:30


💠 زبان #فارسی در برابر بنیادگرایی
01:56 سخنرانی #محمدمنصور_هاشمی
40:02 پرسش‌وپاسخ و بحث

〰️ رویدادی از #مدرسه_تردید
🗓 ۸ خرداد ۱۴۰۳ خورشیدی
دیدن نشست خواندن سخنرانی
🔗 منبع
#پارسی_زبان_تمدنی #دگرپذیری #ادب_پارسی
@Jaryaann

جریانـ

08 Nov, 17:30


▪️۱۸ آبان سالروز درگذشت #توران_میرهادی است؛ کوشندهٔ ادبیات کودک و نوجوان، از بنیاد‌گذاران شورای کتاب کودک و فرهنگنامهٔ کودک و نوجوان و پایه‌گذار مدرسهٔ فرهاد که ۶۰ سال در زمینهٔ آموزش و پرورش و فرهنگ و ادبیات کودک و نوجوان بانی آثار نیک شد.

توران‌خانم روان‌شناسی تربیتی را در دانشگاه سوربن، و سپس رشتهٔ آموزش پیش‌دبستانی را در کالج سوونیه خواند و در کلاس‌های هنری والُن و ژان پیاژه دو روان‌شناس پُرآوازه در حوزه معرفت‌شناسی کودک حضور یافت. آن‌هنگام موضوع نظریه‌های رشد والن و پیاژه حتی در اروپا تازه بودند. میرهادی علاوه بر آموختن این دیدگاه‌ها، با آموزش‌گران بزرگ اروپا و آمریکا مانند فردریک فریبل، یوهان هانریش پستالوزی، اوید دکرولی، جان دیویی، سلستین فرنه و ماریا مونته‌سوری آشنا شد. در میان این استادان او به روش و رویکرد اوید دکرولی، پزشک و آموزش‌گر بلژیکی گرایش نشان می‌داد.

🔗 منبع
#زنان_ایرانی #آموزش
@Jaryaann

جریانـ

08 Nov, 05:31


مادر علم نجوم ايران

آلِنوش طِریان (تریان)، «مادر نجوم» و «بانوی اخترفیزیک ایران» بنیانگذار نخستین رصدخانه و تلسکوپ خورشیدی ایران، ۱۸ آبان ۱۳۰۰ در خانوادۀ ارمنی اهل هنر و ادبیات زاده شد. او پس از اخذ لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران به فرانسه رفت و تحصیلش را تا دکتری فیزیک اتمسفر در دانشگاه سوربن ادامه داد. او با وجود پیشنهاد استادی از سوربن به ایران بازگشت و دانشیار فیزیک رشته ترمودینامیک شد. مدتی بعد با بورس دولت آلمان غربی برای مطالعه رصدخانه فیزیک خورشیدی به این کشور رفت و پس از بازگشت به ایران به عنوان نخستین فیزیکدان زن که به مقام استادی رسیده، مشغول به تدریس شد و در سال ۱۳۵۸ پس از ۳۲ سال خدمت صادقانه به کشورش و پرورش استادانی ارزشمند بازنشسته شد.

او پس از مرگ مرد مورد علاقه‌اش در جوانی تا پایان عمر مجرد ماند. آلنوش کتابخانه شخصی خود را به کتابخانه ملی اهدا، و منزلش را در جلفای نو اصفهان وقف دانشجویانی کرد که محل اسکان مناسبی ندارند. او ۱۴ اسفند ۱۳۸۹ در خانه سالمندان توحید تهران درگذشت.

🔗 منبع توضیحات
👈🏼 مستند «سوی خورشید» (دربارهٔ آلنوش)
#زنان_ایرانی #فرزند_ایران
@Jaryaann

جریانـ

07 Nov, 17:30


▫️بانو بی‌بی معصومه همسر زنده‌یاد حبیب‌خان گرگین‌پور و خواهر استاد #محمد_بهمن‌بیگی در سن ۹۵ سالگی در حال مشاعره با نتیجه‌اش.

منبعش را نیافتم. کاش حال‌تان از دیدنش خوش شود.

🔗 منبع متن و ویدئو‌
#شعر #خرد #حالخوبی
در «جریان» باشید.
@Jaryaann

جریانـ

07 Nov, 05:30


⚪️ مرا ز «من» برهان!

و نقل است کسی ازو [=شیخ ابوالحسن پوشنجی] دعا خواست گفت: «حق تعالی تو را نگاه دارد از فتنهٔ تو.»
◽️(تذکرة‌الاولیاء، تصحیح شفیعی کدکنی، جلد اول، ص۵۵۸)

«خداوندا! بوسعید را از بوسعید برهان!»
◽️(همان، ص۹۰۵)

من در تو همی گریزم از فتنهٔ خویش
من آن توام، مرا به من باز مده
◽️(#مولانا، کلیات شمس، رباعیِ۱۶۰۰)

به پای خویشتن آیند عاشقان به کَمندت
که هر که را تو بگیری ز خویشتن برهانی
◽️#سعدی

«همه‌ ما از همین رنج می‌بریم: عشقْ روح ما را به اندازه‌ کافی ندزدیده است.»
◽️(شش اثر، کریستیان بوبن، ترجمه مهتاب بلوکی، ص۶۲)

🔗 منبع
@Jaryaann

جریانـ

06 Nov, 12:31


ویدئوی کامل این سخنرانی در یوتیوب پانوراما منتشر شد و پیوند (لینک) آن به پایان فرسته افزوده شد.

به علاقه‌مندان اندیشهٔ سیاسی و همراهان ایران‌دوست پیشنهاد می‌کنیم این سخنرانی را ببینند و بشنوند.
@Jaryaann

جریانـ

05 Nov, 17:30


▪️خاموش باشید!
تا راهی بازیابید.

که «گفت» غبارانگیز است
مگر گفتِ کسی
که از غبار گذشته باشد.

📜 مقالات #شمس_تبریزی

#سکوت
@Jaryaann

جریانـ

05 Nov, 05:30


🔴 استاد و رودکی

اشک‌های استاد آموزگار بر مزارِ رودکی‌، سخت تکان‌دهنده و معنادار است. بارها فیلم را دیده‌ام و از حسِ خالص‌اش سرشار شده‌ام. من که استاد را از نزدیک می‌شناسم، می‌دانم که ذره‌ای ناراستی یا اغراق در اشک‌های از ته دل برآمده‌شان نبود. [...]

دکتر #ژاله_آموزگار، زادۀ خوی [در آذربایجان غربی]، تحصیل‌کردۀ تبریز و پاریس‌اند و در تهران زندگی می‌کنند. [اما] چرا اشک‌های ایشان در [شهر] پنجکنت [تاجیکستان] روانه، و بغض‌شان گشوده می‌شود؟ من [این] اشک را صرفاً عاطفی و هیجانی نمی‌دانم. [این] اشک‌ها از دردِ فراقی است که بر جهانِ ما نشانده‌اند. حسرتی بر گذشتۀ درخشانِ شکوفای روزگارِ رودکی است؛ بر ایرانِ جداافتاده از ایران؛ مهری‌ست خردمندانه یا خِردی مهرآمیز بر ایرانِ از دست‌رفته...

فاصلۀ جغرافیاییِ خوی و پنجکنت بسیار است. فاصلۀ اندیشۀ شمس تبریزی و رودکی هم کم نیست، اما این فاصله‌ها را مفهومی بزرگ به نام #ایرانشهر چنان به هم آورده که گویی خوی در ورارود است یا پنجکنت در آذربایجان و شمس و رودکی دو برادرند که هر کدام به راهی رفته، بی‌آنکه برادری را فرو نهاده باشد.

اشک‌های استاد بر مزارِ #رودکی نشان داد که ایرانشهر هنوز زنده است، روح‌ِ رودکی حاضر است و می‌توان با آن گذشتۀ باشکوه در این دنیای به‌هم‌ریخته زندگی کرد و به ما فهماند که همه‌جای ایران سرای ماست و امید به بازسازیِ [فرهنگی] ایرانشهر، امیدی واهی نیست. اینها را مدیون استاد آموزگاریم. عمرشان دراز.

✍️ جواد رنجبر درخشی‌لر، شاهنامه‌پژوه
🔗 منبع: ایران‌دل
#ریشه‌های_مشترک
@Jaryaann

جریانـ

04 Nov, 17:30


〰️ عاشقانْ چنین‌اند!

👤 گلِن گولد (۱۹۳۲ - ۱۹۸۲) پیانیستِ شوریده‌سرِ کانادایی، در این‌جا بیست‌وهفت ساله است. این ویدئو برگرفته از مستندی است (به نام Glenn Gould: Off the Record) که، در سال ۱۹۵۹، درباره‌ی او ساخته شده است. گولد تنها نوازنده‌ای چیره‌دست (ویرتوز virtuoso) نبود، او می‌خواست به کُنه و روح موسیقی راه یابد. شاید او آکادمیک و مکتبی ساز نزند و به اصطلاح، «اِکول» (école) اش صحیح نباشد، اما چه باک؟ او خود، در یگانگی‌اش، «مدرسه»ای بود.

🎶 ‌تمرینِ گولد را می‌بینید روی «پارتیتا» (partita)ی شماره ۲، در دو مینور، اثر یوهان سباستین باخ.

✍🏼 #احسان_راستان
🔗 منبع
#موسیقی
در «جریان» باشید.
@Jaryaann

جریانـ

04 Nov, 05:31


▪️کارگر خوزستانی یادآور دهقان فداکار آذربایجانی

فارِس تمیمی، کارگر جوان خوزستانی با دلاوری و از خودگذشتگی، برای نجات جان سه سرنشین یک خودرو که روی ریل راه‌آهن دغاغلهٔ اهواز گرفتار شده بودند، جان خود را نثار کرد.
#ایثار #شجاعت #مردم_ایران
@Jaryaann

جریانـ

02 Nov, 13:30


منصورآبادی‌‌ها برندهٔ جایزهٔ «مارخور»

حفاظتگاه مردمی‌ منصورآباد رفسنجان جایزهٔ مارخور را از آن خود کرد. جایزه‌ای که هر دو سال توسط شورای جهانی حفاظت از حیات وحش و شکار به تلاش‌های مردمی‌ موفق در حفاظت از #محیط_زیست اعطا می‌شود. این حفاظتگاه، به‌عنوان نخستین نهاد ایرانی این جایزه را در اجلاس کنوانسیون تنوع زیستی ملل متحد COP16 در کلمبیا دریافت کرد.

به‌گفتهٔ «حامد ابوالقاسمی»، کارشناس راهبری حفاظت و مدیر حفاظتگاه مردمی‌ منصورآباد رفسنجان، این جایزه بنا بر آمار و شاخص‌ها، به‌‌خاطر بیش از ۱۵ سال حفاظت مشارکتی و ایجاد الگویی موفق از ارتباط مؤثر بین حفاظت از حیات وحش، بهره‌برداری پایدار و معیشت جامعه محلی به منصورآباد اهدا شد.

🔗 گزارش فاطمه باباخانی در «پیام ما»

#پاس_زندگی #کنشگری
#جنبش_خودساماندهی_جامعه_مدنی
@Jaryaann

جریانـ

31 Oct, 17:31


🔻ریزش معدنجو ۴۰ روز بعد از فاجعه؛ حقایق تلخ زندگی پس از فاجعه دردناک معدن طبس!

حدود چهل روز از حادثه معدن طبس می‌گذرد. حادثه‌ای که ۵۲ کشته برجای گذاشت و عنوان بزرگترین حادثه تاریخ معدن ایران را به خود اختصاص داد.

هنوز وضعیت حقوقی و قضایی این پرونده هنوز معلوم نیست و براساس اعلام دادگستری خراسان‌جنوبی فقط مرکز رسانه قوه قضائیه حق ارائه خبر از تحولات این پرونده را دارد. دیه جانباختگان پرداخت نشده، اما خانواده‌ها می‌گویند مبالغی در روز‌های نخست پس از حادثه به‌عنوان هزینه کفن و دفن به آن‌ها پرداخت شده است. برخی از همسران معدنکاران جانباخته طی این چهل روز مبلغی به عنوان حقوق همسر دریافت کرده‌اند، اما این مبلغ برای همه واریز نشده است.

وزارت راه‌وشهرسازی هم قرار است یک آپارتمان ۱۰۰ متری به نصف قیمت حقیقی با شرایط وام ۱۸ساله به خانواده معدنکاران جانباخته پرداخت کند، اما خانواده‌ها می‌گویند با کدام پول قرار است ماهی شش میلیون تومان را پرداخت کنند. همه این گفته‌ها به کنار، خانواده جانباختگان معدن می‌گویند هیچ پولی جان رفته را بر نمی‌گرداند؛ نباید این اتفاق رخ می‌داد.

عجب تولد غمگینی. درست یک روز پس از فوت پدر، پسر به دنیا می‌آید. اما مرگ پدر هم که گرچه با فاجعه‌ای در عمق ۷۰۰ متری زمین در تونل تاریک معدن طبس به وقوع پیوست، اما با زندگی گره خورده بود.

اعضای بدن «میثم امیدی» از جانباختگان معدن طبس در ۳۱ شهریور قبل که اعضای بدنش بلافاصله پس از اعلام مرگ مغزی اهدا شد، درست یک روز پس از فوت یک‌بار دیگر پدر شد. «پرهام کوچک» حالا هنوز چهل روز هم ندارد. پدر را ندیده است و بعد از این هم نخواهد دید.

مادر پرهام خانه‌دار است و حالا بعد از فوت شوهر به خانه پدر نقل مکان کرده‌اند: «فقط پول مهم نیست. خواهرم دارد می‌سوزد. زندگی، اما ادامه دارد. به آن‌ها گفته‌اند که، چون جانباختگان بیمه داشتند، به آن‌ها مستمری تعلق می‌گیرد. ابتدا نماینده، ولی فقیه که با خانواده‌ها دیدار کرد گفت سعی می‌کنند سابقه بیمه‌شان را تکمیل کنند تا لااقل مستمری کاملی به آن‌ها تعلق بگیرد.

اما نمی‌دانم واقعاً قرار است چه کاری انجام دهند. چون آخرین چیزی که به ما گفتند این است که باید مستمری را به‌اندازه همان سابقه بیمه بگیرند. حالا همه خانواده‌های جانباختگان باتوجه‌به اینکه معدن مقصر شناخته شد، شکایت کردند و پیگیر تا ببینیم چه اتفاقی خواهد افتاد.»‌

گویی برای برخی از خانواده‌ها خبری از این میزان رسیدگی نیست و حقوقی هم بابت مستمری یا حقوق موقت به آن‌ها پرداخت نشده است. «سیدجعفر» پدر مرحوم «سیدمنصور حسینی» است.

یکی از جانباختگان معدن که از کیلومتر‌ها آن‌سوتر، روستای «کوهسارات» مینودشت برای کار به معدنی در خراسان‌جنوبی رفته بود. کسی که نامش به‌عنوان جوان‌ترین جانباخته این فاجعه به ثبت رسید.

مبلغی به‌عنوان حقوق تا زمان تعیین‌تکلیف وضعیت مستمری برای همسران جانباختگان معدن واریز شده است، اما این واریز مشمول همه خانواده‌ها نشده است./اقتصاد۲۴

@eskannews_com
instagram.com/eskannews

جریانـ

31 Oct, 05:30


⚪️ چگونه غرقگی (سیلان) را تجربه کنیم؟

🎙#استیون_کاتلر - پژوهشگر تجربهٔ سیلان یا #تچان (Flow experience)
📝 گزینش و ترجمه: بهروز نوری
〰️ کاری از: گروه علمی #حکمت_زندگی
🔗 منبع
#روانشناسی
@Jaryaann

جریانـ

30 Oct, 17:30


◾️به یاد ۵۲ فرزند مظلوم ایران
در چهلمین روز مرگ کارگران #معدن_طبس

هر بار یادآوری کشته‌شدگان مقاومتی‌ست در برابر فراموشی فاجعه، عادی شدن و تکرار آن.
🔗 منبع تصویر
@Jaryaann

جریانـ

30 Oct, 05:31


🔘 دنیای بی‌ایران قابل تصوّر نیست.

دفتر تاریخ ما در تقریر این دعوی شاهد صادقی است و هیچ چیز مثل آن نمی‌تواند در نزد مورخ، توالی قرن‌ها و نسل‌ها و تعاقب سلسله‌ها و سلاله‌ها را آینهٔ عبرت و مایهٔ شناخت سرنوشت انسانی سازد. در عین حال هیچ چیز مثل آنچه این شاهد، فارغ از هر گونه میل و هوی می‌گوید نمی‌تواند سير بقاء و دوام آنچه را سازندگان بی‌نام این فرهنگ و تمدن مرده‌ریگ گذشته به وجود آورده‌اند برای مورخ مايهٔ اعتماد بر آیندهٔ زوال‌ناپذیر آن جلوه دهد. می‌کوشم عشق و علاقه‌ای را که به این قوم و دیار عزیز دارم یک لحظه فراموش کنم تا بی هیچ شور و هیجانی در آن باره داوری نمایم.

اینجا همه‌چیز نشان می‌دهد که در کشمکش شرق و غرب تلاش سرسختانه‌ای که مردم این دیار در حفظ هویت خویش کرده است نه فقط برای خود وی مایه افتخار جاودانی بوده است، بلکه برای دنیای انسانیت هم نتایج ارزنده داشته است.
از این‌روست که بی هیچ شور و هیجان و بی آنکه ارج و بهای تلاش اقوام دیگر را معروض نفی و تردید سازم، سعی و تلاش گذشتهٔ قوم و دیار خویش را به چشم اعجاب و تحسین می‌نگرم و احساس می‌کنم که این سرزمین در تاریخ انسانیت، آن اندازه سهم و تأثیر سودبخش داشته است که دنیای بی‌ایران برای انسانیت قابل تصور، بلکه قابل تحمل، نباشد.

دنیای بی ایران؛ از این اندیشه بر خود می‌لرزم اما به هر حال دنیایی که فرهنگ ایران در آن مجال رشد و حرکت نیابد، دنیایی که در آن تمدن و فرهنگ پربار ایران در کشمکش جاذبه‌های شرقی و غربی مورد تهدید باشد، با دنیایی که دیگر حضور ایران در آن احساس نشود چه تفاوت دارد؟ ازینرو؛ همین تاریخ که هم‌اکنون از سیر در آن فارغ گشته‌ام این دغدغه را تا حد زیادی از خاطرم می‌زداید. این تاریخ تمامش داستان تلاش پایان‌ناپذیری است که در پرآشوب‌ترین نقطهٔ تلاقی اقوام جهان یک قوم را با یک فرهنگ که مایه امتیاز و تعیّن او بوده است، وحدت و قوام بخشیده است.
در واقع تا امروز سی قرن تقلا و تلاش مخاطره‌آمیز و پرماجرا فرهنگ و حیات این قوم و این سرزمین را در گذشته‌ها از عناصر انسانی سرشار کرده است و همین گذشته‌هاست که ریشهٔ بقای آن را در فراخنای جهان آینده هم استوار می‌سازد و از هر خطر هم ایمنش می‌دارد.

✍🏼 استاد #عبدالحسین_زرین‌کوب
📖 #کتاب «دفتر ایام»، صفحهٔ ۲۹۷
#ایران #تداوم_فرهنگی
@Jaryaann

جریانـ

29 Oct, 11:30


دانش‌آموزان مدرسه‌ای در روستای مشکین تاکستان (قزوین)، پس از توضیحات آموزگارشان دربارهٔ اهمیت #محیط_زیست، تصمیم به تمیز کردن محیط مدرسه‌شان گرفتند و با نوشتن پیام‌هایی زیبا در راستای حفاظت از محیط زیست این عکس دسته‌جمعی‌را گرفتند؛ عکسی که آموزگار فهیم و شریف‌شان، آقای سبحان شعبانی گرفت.
🔗 منبع
#پاس_زندگی #کودکان_ایرانی
@Jaryaann

جریانـ

29 Oct, 05:30


🌀 طی دو سال با بودجهٔ شخصی ۲۰ مستند با کیفیت 4K از شهرهای گوناگون ایران ساختیم. مدتی پیش متوجه شدیم صداو‌سیما مستندها را بدون اطلاع و اجازهٔ ما پخش کرده است. وقتی به سختی با آنها ارتباط گرفتم گفتند: «خودتان در فضای مجازی بارگذاری (آپلود) کردید پس ما می‌تونیم استفاده کنیم!»

خواستم بگویم برای چنین کاری باید میلیاردها تومان هزینه کرد و حامی (اسپانسر) گرفت. همه گفتند نکن، نرو، نمی‌شود. اما ما ساختیم. انصافاً زحمت هم کشیدیم. برای هر قسمت (اپیزود) هم یک موسیقی منحصر به‌فرد با توجه به اقلیم و محیط آن‌جا ساختیم.

برای دیدن مستندها و پشتیبانی از این پروژه می‌توانید کانال یوتیوب ما را دنبال کنید
http://www.youtube.com/@IranZone

🔗 منبع: وحید عباسی
#مستند #ایران_زیبا #ایران_رنگارنگ_فرهنگی
@Jaryaann

جریانـ

28 Oct, 17:30


⚪️ بخش‌هایی از منشور کوروش
🗓 هفتم آبان، روز بزرگداشت #کوروش

🔗 منبع
#رواداری #دگرپذیری #حقوق_بشر
@Jaryaann

جریانـ

27 Oct, 17:30


🔘 در شرایطی که مدت‌هاست سایهٔ جنگ و درگیری بر سر کشور است و #احساس_ناامنی ما را رها نمی‌کند و فشار اقتصادی، روزافزون است و آینده پرابهام، #مقاومت اصلی انسان ایرانی، دوام آوردن در برابر این #وضعیت، و زندگی خوب، خوش و بامعنا داشتن است؛ اینکه زیر بار این فشار طاقت‌فرسا و همه‌جانبه از سلامت جسم و جان خود #مراقبت کنی و #شرافت خود را از دست ندهی، اخلاقی زندگی کنی و حق دیگران را پایمال نکنی.

و دشوارترین کار و بالاترین مقاومت هم این است که از #رویا و #امید خود پاسبانی کنی، راه و مسیر خود را در زندگی گم نکنی و نگذاری این وضعیت متزلزل و پرآشوب مانع عملی شدن برنامه‌های خرد و کلان تو در زندگی شود.

در واقع هر روزی که در میانۀ اخبار جنگ و گرانی و رشد دلار و ... هر شهروندی برنامۀ ورزش، مراقبه، معاشرت، مطالعه، فیلم‌بینی و هنرآموزی خود را رها نمی‌کند و ایده‌ها و برنامه‌های بلندمدت خود را با تمام سختی‌ها پیگیری و اجرایی می‌کند و در کنار این‌ها، پروای دیگران (#اخلاق_مراقبت) نیز دارد، در حال مقاومتی روزانه است.
@Jaryaann

جریانـ

27 Oct, 05:31


📖 آیین آزادگی کتابی نوشتهٔ دکتر #علیرضا_مهذب در اخلاق لیبرتاریانی و سنت راتباردی است. نظام اخلاقی در آیین آزادگی مبنی بر دو اصل کلی است:
• مالکیت مطلق انسان‌ها بر خود و دارایی خود
• عدم تعرض به مالکیت دیگران

مقدمهٔ کتاب هم خواندنی و بصیرت‌افزاست.

👈🏼 توضیحات در مورد کتاب و شیوهٔ تهیهٔ آن

#آزادی
@Jaryaann

جریانـ

26 Oct, 11:30


🎶 حق زیستن در صلح
🎙 با صدای ویکتور خارا
خواننده، ترانه‌سرا و صدای مقاومت مردم شیلی
#موسیقی #صلح
@Jaryaann

جریانـ

25 Oct, 23:34


جنگ، هراس و احساس ناامنی از این سرزمین و مردمانش دور باد.

@Jaryaann

جریانـ

24 Oct, 05:31


🔘 مانع دیگری که آخوندزاده در راه آزادی و ترقی می‌بیند، سلطنت خودکامه (دیسپوت) است. دیسپوت عبارت از پادشاهی است که «در اعمال خود به هیچ قانون متمسک و مقید نبوده و به مال و جان مردم بلاحد و انحصار تسلط داشته و همیشه به هوای نفس خود رفتار بکند و مردم در تحت سلطنت او، عبد دنی و رذیل بوده، از حقوق آزادی و بشریت به کلی محروم باشند». در مقابل پادشاه حقیقی به کسی اطلاق می‌شود که تابع قانون بوده و در فکر آبادی و آسایش وطن و در فکر تربیت و ترقی ملت باشد. مرز میان حکومت بر بردگان و حکومت بر انسان‌های آزاد «قانون» است. تنها با تبعیت از #قانون است که #آزادی همگان تأمین می‌شود. این قانون باید «به یک نسق و به یک فتوی» و عاری از اقوال مختلف باشد. اجرای قانون تنها با صاحب علم و بصیر شدن ملت و کسب وسایل اتفاق و یک‌دلی حاصل می‌شود. به بیان دیگر قانون وجه عینی اتفاق مردم است.

✍🏼 عماد صفرنژاد بروجنی (مقاله‌ی ایضاح مفهوم آزادی در اندیشه‌ی آخوندزاده)

📖 میرزا فتحعلی آخوندزاده، طلایه‌دار مدرنیسم سیاسی در ایران | از مجموعهٔ: پدران بنیان‌گذار ایران جدید | به‌کوشش فرهاد سلیمان‌نژاد

🔗 منبع: نشر اگر
#میرزا_فتحعلی_آخوندزاده #مشروطه #تجدد
@Jaryaann

جریانـ

23 Oct, 05:30


⚪️ حافظ، آینه‌دار زندگی
〰️ ویژه‌برنامهٔ روز بزرگداشت #حافظ
🎙 #محمدجواد_اعتمادی و #ایرج_شهبازی
🗓 شنبه ۲۸ مهر ۱۴۰۳
📍خانه اندیشمندان علوم انسانی
میزبان: موسسه سپهر مهر
🔗 منبع
@Jaryaann

جریانـ

22 Oct, 17:30


وضعیت زیرساخت‌ها و امکانات ورزشی ما به جایی رسیده که بازیکن خارجی تیم پایتخت، پس از سلب میزبانی از نمایندگان ایران در آسیا (به‌خاطر وضعیت ملتهب منطقه) می‌گوید: «همان بهتر که در تهران بازی نمی‌کنیم، چون واقعیت این است که (در ایران) ورزشگاه مناسب و زمین خوب نداریم.» و متأسفانه بیراه هم نمی‌گوید و تقریباً همه با او موافقند.

این #وضعیت ناگوار و حقارت‌بار که نشانۀ دیگری از #زوال_امر_ملی در کشور است حاصل مدیریت و تصمیم‌گیری افرادی‌ست که هر چیزی برای آن‌ها مهم بوده است جز ایران!
🔗 منبع

@Jaryaann

جریانـ

22 Oct, 11:30


ایران چیست و از کی پدید آمده است؟

دولت-ملت مفهومی مدرن و تکوین‌یافته در شرایط اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جدید است و با مفهوم شهروندی پیوند دارد که متفاوت از رعیت بودن در حکومت‌داری قدماست. به این معنا نه ایران و نه دیگر امپراطوری‌های کهن مانند چین پیش از دوره‌ی جدید کشورهای دارای «شهروند» نبوده‌اند.

اما اینکه از واقعیت مذکور نتیجه بگیریم ایران برساخته‌ای مدرن است […] درست نیست. #ایرانشهر مفهومی است که در دوره‌ی #ساسانیان کاملاً تثبیت شده بوده و تنها ناظر به واقعیت جغرافیایی نیز نبوده بلکه ناظر به قلمرو یک کشور بوده است. در این زمینه آثار #تورج_دریایی راهگشا و روشنگر است. این چیزی نیست که فقط ایرانیان ادعا کنند و مستشرقی مانند #گراردو_نیولی هم به خوبی شواهد این تلقی را برشمرده است. البته پژوهشگران معتبری مثل #علیرضا_شاپور_شهبازی کوشیده‌اند نشان دهند که این سابقه و آگاهی را می‌توان به صورت معنی‌داری تا هخامنشیان عقب برد.

این آگاهی پس از اسلام هم در ایران ادامه یافته و #شاهنامه فردوسی به تنهایی به عنوان گواه روشن این موضوع کافی است و از این جهت کتابی شگفت‌انگیز است که در کمتر فرهنگی نظیرش را می‌توان یافت. ولی علاوه بر این در دیگر متون فارسی هم مکرراً به ایران به مثابه نوعی آگاهی تاریخی اشاره شده و پادشاهان اعتبار خود می‌دانسته‌اند که ادامه‌ی حکومت‌های ایرانی تلقی شوند.

من کم و بیش با #احمد_اشرف موافقم که به رغم پذیرفتن مدرن بودن دولت-ملت، بر پایه‌ی پژوهش‌هایش می‌گوید ایران به مثابه یک هویت فرهنگی شناخته شده بوده و وجود داشته است. طبیعتاً این هویت فرهنگی تبعات سیاسی و اجتماعی هم داشته است. این هویت و تبعاتش در آگاهی اهل فرهنگ و نخبگان ایرانی رد و نشان خود را باقی گذاشته بوده است.

اینکه عموم مردم تصوری از ایرانی بودنشان داشته‌اند یا نه البته پرسشی است که با توجه به دوره‌ی معاصر مطرح می‌شود. [...] مراد فرهادپور […] گفته بود یعنی در قرن فلان، روستایی در بهمان روستای ایران تصوری از هویت ایرانی خودش داشته است؟! […] در همین قرن بیست و یکم فردی عامی نه در روستا که در خیلی از شهرهای آمریکا تصور روشنی از آمریکایی بودن خودش و دلالتها و تبعاتش ندارد. وقتی چنین است چه توقعی از فردی عامی در چند قرن پیش در دهی دورافتاده در قلمرو ایران می‌رود؟ اما اگر سوال را دقیق‌تر مطرح کنیم یعنی آیا آن هویت فرهنگی علاوه بر نخبگان در میان توده‌ی مردم سرزمین ایران هم مصداقی داشته است یا نه، می‌شود پاسخ مثبت داد، نقالی شاهنامه یکی از شواهد این موضوع است و البته که در این زمینه شواهد فراوان و بیش از این یک نمونه است.

در اینکه ایران برساخته‌ی ناسیونالیست‌های زمان رضاشاه است باید حتماً تردید کرد چون حتی اگر آن سابقه‌ی تاریخی-فرهنگی را که گفتم نپذیریم نیز بی‌گمان از دوره‌ی صفویه «ایران» داریم. چنانکه محققی مانند والتر هینتس اساساً شکل‌گیری صفویه را در ایران دقیقاً مصداق تشکیل دولت-ملت دانسته است. در دوره‌ی قاجار هم همواره «ممالک محروسه»ی ایران بوده‌ایم. آنچه در زمان رضاشاه اتفاق می‌افتد تبدیل این ممالک محروسه به یک دولت-ملت نژادی-زبانی است که به رغم حسن نیت اولیه و شاید حتی اقتضای زمانه، در کنار برخی آثار مثبت تبعاتی منفی نیز داشته که تا امروز هم ادامه یافته است […] در حالی که ایران به مثابه همان هویت فرهنگی-تاریخی پیش‌گفته همیشه […] چندقومیتی و چندفرهنگی و چندزبانی بوده است. #فارسی زبان مشترک این گروه‌ها (و نه حتی فقط این گروه‌ها که زبان فرهنگی ذی‌نفوذ در کشورهای همسایه‌ی ایران) بوده و زبان‌های محلی هم ذیل این زبان مشترک در ایران آزادانه زندگی‌شان را داشته‌اند و باید هم داشته باشند.

[...] اینکه ایرانی‌ها خود را ایرانی می‌خوانده‌اند ربطی به دوره‌ی رضاشاه ندارد. آنچه در دوره‌ی رضاشاه اتفاق می‌افتد این است که از دیگر کشورها هم می‌خواهند به جای پرشیا و پرس و فارس و مانند اینها که در زبانهای آنها رایج بوده، به ما در نهادها و مکاتبات رسمی بگویند ایران که تصمیمی بوده با تبعاتی متفاوت و بعضی مثبت و بعضی منفی. […]

آنچه اهمیت دارد این است که #تاریخ ایران (و البته جاهایی دیگر مانند چین) را بر مبنای تاریخ غرب بازسازی نکنیم. من همیشه می‌گویم اگر حکومت روم به مثابه یک هویت فرهنگی-تاریخی از بین نرفته بود تاریخ ملت‌ها نه فقط در غرب که در جهان طور دیگری روایت می‌شد چون مبنا تاریخ غرب قرار گرفته است، حال آنکه ایران معادل رومی است که استمرار پیدا کرده باشد و از این جهت ماجرایش پیچیده‌تر از تطابق یا عدم تطابق با مفهوم دولت-ملت است. اما از بُن جان همدلم که آن هویت استمراریافته و آن آگاهی تاریخی [...] مطلقاً نه نافی فرهنگ‌ها و زبان‌های دیگر است و نه از آنِ یک قوم.

✍🏼 #محمدمنصور_هاشمی
🗓 شهریور ۱۴۰۳
🔗 منبع و متن کامل
#ایده_ایران #وحدت_در_کثرت
@Jaryaann

جریانـ

21 Oct, 19:30


سمن ایرانی برندۀ جایزۀ محیط‌زیستی سازمان ملل شد.

«میراث پریشان» سازمان مردم‌نهاد محیط‌زیستی از شهر کازرون در میان ۶۰۰ سمن از سراسر جهان، «جایزه استوا» (Equator Prize) یکی از معتبرترین جایزه‌های بین‌المللی #محیط_زیست و برنامهٔ عمران سازمان ملل متحد را به‌خاطر تلاش در جهت احیای تالاب «پریشان» به خود اختصاص داد.

🔗 منبع و توضیحات بیشتر

#پاس_زندگی #کنشگری_مدنی
#جنبش_خودساماندهی_جامعه_مدنی
@Jaryaann

جریانـ

21 Oct, 16:30


🎞 فیلم کیک محبوب من منتشر شد.

🎥 فیلمی از: مریم مقدم و بهتاش صناعی‌‌ها
👥 بازیگران: لیلی فرهادپور و اسماعیل محرابی
🗓 محصول سال ۱۴۰۲ | مدت زمان : ۹۷ دقیقه
🔗
منبع و نسخه‌های با کیفیت متفاوت

❗️پی‌نوشت جریان:
این فیلم با توجه به عدم نمایش در سینماها و شبکه‌های نمایش خانگی داخلی همرسانی شده است. اگر در هر جایی و به هر شکلی، به‌ویژه در خارج از ایران، امکان خرید اثر را داشتید لطفاً حمایت خود را از بانیان و خالقان فیلم دریغ نکنید.
@Jaryaann

جریانـ

21 Oct, 05:31


▫️در برابر تهدیدها و بحران‌های جمعی چاره‌ای جز #همبستگی نداریم.

در چنین رخدادهایی، در کنار نقش نجات‌بخش ارادهٔ جمعی، نباید از #عاملیت و #شجاعت #نخستین_نفر به سادگی گذشت، فردی که به‌جای آن‌که منفعلانه منتظر واکنش دیگران بماند، با وجود خطر احتمالی تصمیم می‌گیرد و فعالانه با #کنشگری خود الهام‌بخش دیگران می‌شود.
#آموختنی
@Jaryaann

جریانـ

20 Oct, 12:30


#هادی_چوپان، نایب قهرمان مستر المپیا ۲۰۲۴ پس از بازگشت به کشور، در جمع کسانی که در شیراز به پشوازش آمده بودند:

«حتی اگر در سخت‌ترین شرایط هم بودید، هیچ‌وقت حتی اندازه‌ی یک کلمه هم، بدِ ایران را نگویید. یادتان نرود شما #فرزند_ایران هستید...»
#ایران‌دوستی
@Jaryaann

جریانـ

20 Oct, 05:44


جریانـ pinned an audio file

جریانـ

20 Oct, 05:35


🔺 در شرایطی که این روزها عوامل ناامیدکننده و اخبار ناگوار و نگران‌کننده ما را احاطه کرده است، پیشنهاد می‌کنیم این سخنان دکتر #آرش_حیدری، جامعه‌شناس، در گفت‌وگو با روزنامهٔ هم‌میهن را که سویه‌های روشن و امیدبخش جامعه در دل سختی‌ها و تیرگی‌ها را نشان می‌دهد، بشنوید.

#شنیدنی
@Jaryaann

جریانـ

19 Oct, 05:30


🔴 #روسیه از ۲۱۱ سال پیش با هدف کشورگشایی و با تجاوز به ایران و سپس تحمیل #عهدنامه_گلستان و بعد ترکمانچای و سال‌ها بعد پیمان آخال، بیشترین و کلیدی‌ترین مناطق را در قفقاز و آسیای میانه از ایران جدا، و به خود ملحق کرد و حاکمیت قاطع ایران بر دریای کاسپین (خزر) را مخدوش کرد. روسیه در تاریخ معاصر ایران با این تجاوزها و اشغال‌گری‌ها، در کنار بریتانیا بیشترین ضربات جغراسیاسی، فرهنگی، اقتصادی و راهبردی را به ایران زد.

سال‌ها بعد شوروی در همان ولایات اشغالی به‌قصد جدایی‌افکنی و گسستن #ریشه‌های_مشترک مردمان آن مناطق با ایرانیان به #ایران‌زدایی و #پارسی‌زدایی پرداخت. سپس با اشغال نظامی ایران به بهانهٔ جنگ جهانی دوم و راه‌اندازی #فرقه_دموکرات_آذربایجان و #جمهوری_مهاباد در سال ۱۳۲۴ با دستور مستقیم شخص استالین، با ترویج #قوم‌گرایی و ایجاد ولایات خودمختار و تحریک آنان به ساز جدایی‌طلبی کوشید تا با تحت فشار گذاشتن دولت ایران از نفت شمال متعلق به ایران بهره‌مند شود.

روسیه در سال‌های اخیر نیز با امضای بیانیه مشترکی با امارات با موضع این کشور نورسیده برای اقامه دعوی علیه ایران در رابطه با #جزایر_سه‌گانه در جنوب ایران همراهی کرده و به تازگی از ایجاد #دالان_زنگزور در مرز شمال غربی کشور با ارمنستان که موجب خفگی ژئوپلیتیک ایران می‌شود پشتیبانی کرده است و در همین سال‌ها با نیرینگ پای ایران را به جنگ فرسایشی خود با اوکراین کشانده تا اکنون به تاوان کمک نظامی ایران به روسیه، هم تمام پروازهای خطوط هوایی ایران به اروپا لغو شود و هم کشورهای اروپایی که خود بیشترین سابقهٔ استعمار و اشغال‌گری را دارند در اقدامی بی‌سابقه ایران را متهم به اشغال #جزایر_سه‌گانه در #خلیج_فارس کنند. جزایری که از قرن‌ها پیش به صورت تاریخی بخشی از خاک ایران بوده‌اند و نه تنها اعتراض حقوقی دولت ايران نسبت به اشغال اين جزاير از سوی بريتانيا و در راستای تأکيد بر حق حاکمیت بی‌چون و چرای ایران بر این جزایر مربوط به چندین سال پیش از وجود کشوری به نام امارات است که به ثمر رسیدن این اعتراض‌ها و بازگشت حاکمیت ایران بر این جزایر در ۹ آذر ۱۳۵۰ و همزمان با خروج بریتانیا از منطقه در سال ۱۹۷۱ هم چند روز پیش از شکل‌گیری امارات بوده است.

روشن نیست ایران تا کجا باید بهای اعتماد به روسیه را بدهد و ما تا کی باید در قضایای گوناگون شاهد #زوال_امر_ملی باشیم. اما اروپایی‌ها،‌ روسیه، چین و کشورهای نورسیده اگر #تاریخ بخوانند درمی‌یابند که ایرانیان با وجود اختلافات بسیار با یکدیگر بر سر #یکپارچگی_سرزمینی کشورشان هم‌پیمان‌اند.

👈🏼 اطلاعات بیشتر درباره این جزایز

#وضعیت
@Jaryaann

جریانـ

18 Oct, 17:30


🎶 ای ایران امروز ۸۰ ساله شد.

#ای_ایران که آن‌را سرود ملی غیررسمی ایرانیان می‌دانند با آهنگی از #روح‌الله_خالقی در‌ آواز دشتی و شعری از #حسین_گل‌گلاب نخستین بار ۲۷ مهرماه ۱۳۲۳ خورشیدی با صدای یحیی معتمد وزیری در تالار دبستان نظامی دانشکدهٔ افسری، در خیابان استانبول اجرا شد.

مشهورترین اجرای این آهنگ با صدای استاد #غلامحسین_بنان در خاطراه‌ها مانده است.

🔺 شعر با دست‌خط زنده‌یاد حسین گل‌گلاب
🔗 منبع تصویر: پادپخش مترونوم
#تاریخ #موسیقی
@Jaryaann

جریانـ

18 Oct, 11:31


⭕️ آینده‌ی مردم‌نامه

مجله‌ی مردم‌نامه پس از هشت سال انتشار در زمانه‌ی عسرت و دست‌و‌پنجه نرم‌کردن با انبوهی از کاستی‌ها و تنگناها و مشکلات، و بویژه به علت بحران فروش، در آستانه‌ی تعطیلی قرار گرفته است. چه‌بسا شماره‌ی آینده واپسین شماره‌ی این مجله باشد. همه‌ی کوشش ما این است که چنین نشود و مردم‌نامه بپاید. کار سختی است.

گویا برای گسست از تاریخ شخصیت‌زده که مروج و مبلغ و ریشه و اساس کیش شخصیت است و برای ما ایرانیان مصیبت‌های فراوان به بار آورده هنوز چندان آمادگی نداریم...

✍🏼 #داریوش_رحمانیان
🗓 ۲۴ مهرماه ۱۴۰۳
🔗 منبع: مردم‌نامه

پی‌نوشت جریان:
خبری نگران‌کننده و ناگوار است. پیش‌تر در فرسته‌ای مردم‌نامه را معرفی کردیم. (اینجا می‌توانید ببینید و بخوانید) در شرایطی که بودجه‌های فرهنگی مملکت صرف طرح‌ها و پروژه‌هایی با کمترین سود و بازدهی می‌شود، امیدواریم با همت و یاری مردم و خرید این نشریه توسط شهروندان جلوی تعطیلی آن گرفته شود و جامعه و در واقع #تاریخ ایران از خدمات فرهنگی ارزشمند این مجلۀ مستقل بی‌بهره نماند.
@Jaryaann

جریانـ

18 Oct, 05:31


✍🏼 #محمدعلی_اسلامی‌_ندوشن
📚 #کتاب برگریزان
🔗 منبع: کانال دکتر اسلامی نُدوشن
#خلیج_فارس #جزایر_سه‌گانه #زوال_امر_ملی
@Jaryaann

جریانـ

17 Oct, 05:30


از هایدا تا کلانا (نشانه‌های رشد یک جامعه‌)

پانزده سال قبل، پیدا کردن غذایی سریع اما «سالم» در مغازه‌ها، کاری تقریباً غیرممکن بود. ساندویچ‌های پر از سس و کالباس و سوسیس‌ها و غذاهای چرب تنها غذاهای قابل دسترسی بودند. نوشیدنی‌ها هم به نوشابه‌ها و آبمیوه‌ها و در بهترین حالت دوغ و آب محدود می‌شد.

اما حالا، وضعیت فرق می‌کند: سالادها، ساندویچ‌های آماده‌ی نان و پنیر و گردو و حمص و کره مربا و نان و پنیر و سبزی فراوان یافت می‌شوند. حالا به جای «هایدا»ی پر از سس مایونز و کالباس، «کلانا»یی هست که سالم‌تر است و جایش را در سبک زندگی طبقه متوسط باز کرده‌است. بر خلاف گذشته، هر شیر و ماست و مایونز و پنیری، نوع کم‌چرب و نیم‌چرب هم در بازار دارد. کم‌کم نوشیدنی‌های کمی سالم‌تر یا مفیدتر هم سر و کله‌شان پیدا شد: تخم شربتی‌ها و خاکشیرها و شربت گلاب‌ها از دل سنت پیدایشان شد و بسته‌بندی شیک شدند و در قفسه‌ها پیدایشان شد و بازار پیدا کردند.

این تغییر، این توجه به سلامتی، چه اهمیتی دارد؟ از چه تغییری خبر می‌دهد؟ غذا مهم است! غذا یکی از معرف‌های تغییرات اجتماعی است. جامعه‌ای که به غذایش، به سلامتی‌اش و به بدنش بیشتر و بیشتر اهمیت می‌دهد، در حال مدرن شدن است: آدمیزادی که مهم می‌شود. بدنش، عمرش، سلامتی‌اش. این تازه در شرایطی‌ست که کمرش زیر بار فشار اقتصادی خرد شده‌است. اما باز هم دارد خودش را با چنگ و دندان حفظ می‌کند.

این تغییرات آنقدر آرام‌اند، آنقدر در اعماق اتفاق می‌افتند، آنقدر بی‌صدا هستند که توجه را به خودشان جلب نمی‌کنند. اما دانشجوی جامعه‌شناسی معنی این تغییرات به ظاهر ساده را می‌فهمد. چیزی آن درون و پایین، در اعماق تغییر کرده‌است.

پیشتر هم نوشته‌ام: در اعماق جامعه‌ی ایران، با تمام رنج‌هایش، با تمام ستمی که بر آن رفته، نوزایی و تولد و رشدی عمیق در بسیاری ویژگی‌هایش اتفاق افتاده‌است. نشانه‌هایش فراوان‌اند؛ مثل سالم‌تر شدن خوراکش.

✍🏼 #مهدی_سلیمانیه
🔗 منبع: راهیانه
#وضعیت_امروز_جامعه_ما #ما_ایرانیها #سلامتی
#روشنا #نوزایی_از_پایین #تغذیه
@Jaryaann