گزیده های برتر جامعه شناسی

@sociology_1


نوشته ها و مطالب تخصصیِ جامعه شناسیِ یک معلم ، دکتری جامعه‌شناسی
(گرایش مسائل اجتماعی ایران) ، بررسی کتب درسی جامعه شناسی متوسطه دوم به همراه درسنامه ها و دل نوشته هایش

@zahran404

گزیده های برتر جامعه شناسی

23 Oct, 18:32


ڕەتــــــــی و داخ دیریت مەن د جوونم
کەسی نی دەرموون بەکە دەرد گروونم

گزیده های برتر جامعه شناسی

23 Oct, 18:08


انتشار خبر
"کارگاه جامع پیشگیری و مداخله در خودکشی شهرستان چرداول"
شبکه تلویزیونی ایلام
مدرس: دکتر اردشیر بهرامی
شرکت کنندگان: مداخله گران خط مقدم خودکشی و تسهیلگران اجتماعی

https://t.me/ardeshir3bahrami

گزیده های برتر جامعه شناسی

23 Oct, 14:27


آرامگاه نادر شاه در مشهد، طراحی آرامگاه: هوشنگ سیحون،
طراحی مجسمه: ابوالحسن صدیقی
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

23 Oct, 14:15


خلاصه کتاب نظریه کنش (پی یر بوردیو)
http://vvnia.blogfa.com/post/211/%D8%AE%D9%84%D8%A7%D8%B5%D9%87-%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D9%86%D8%B8%D8%B1%DB%8C%D9%87-%DA%A9%D9%86%D8%B4-(%D9%BE%DB%8C-%DB%8C%D8%B1-%D8%A8%D9%88%D8%B1%D8%AF%DB%8C%D9%88)

گزیده های برتر جامعه شناسی

23 Oct, 09:30


پاسخ لاکان به پرسش نام آور فروید تحت عنوان: "زن چه می خواهد"
این است : یک "ارباب"
اما اربابی که زن بتواند بر او مسلط باشد؛ بعبارتی اربابی که در عین حال بنده است.

اسلاوی ژیژک
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

23 Oct, 03:57


حسنک را بپای دار آوردند، نعوذ باللّه من قضاء السّوء، و دو پیک را ایستانیده بودند که‌ از بغداد آمده‌اند. و قرآن خوانان قرآن می خواندند . حسنک را فرمودند که جامه بیرون کش. وی دست اندر زیر کرد و ازاربند استوار کرد و پایچه‌های‌ ازار را ببست و جبّه و پیراهن بکشید و دور انداخت با دستار، و برهنه با ازار بایستاد و دستها درهم زده‌، تنی چون سیم سفید و رویی چون صد هزار نگار . و همه خلق بدرد می گریستند. خودی‌، روی پوش‌، آهنی بیاوردند عمدا تنگ، چنانکه روی و سرش را نپوشیدی، و آواز دادند که سر و رویش را بپوشید تا از سنگ تباه نشود که سرش را ببغداد خواهیم فرستاد نزدیک خلیفه. و حسنک را همچنان می‌داشتند، و او لب می‌جنبانید و چیزی می‌خواند، تا خودی فراخ‌تر آوردند. و درین میان احمد جامه‌دار بیامد سوار و روی بحسنک کرد و پیغامی گفت که خداوند سلطان می‌گوید: «این آرزوی تست که خواسته بودی و گفته که «چون تو پادشاه شوی، ما را بر دار کن.» ما بر تو رحمت خواستیم کرد، اما امیر المؤمنین نبشته است که تو قرمطی شده‌ای، و بفرمان او بر دار می‌کنند.» حسنک البتّه هیچ پاسخ نداد.

#ابوالفضل_بیهقی

در گاه‌شمار رسمی ایران روز اول آبان‌ماه به یاد این نویسنده و تاریخ‌نگار بزرگ ایرانی با عنوان
#روز_ملی_نثر_پارسی
به ثبت رسیده است.
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

22 Oct, 19:20


‏بعضی حرفارو
هیچ جا و به هیچکی نمیشه گفت
فقط باید گریشون کرد...!!!

صدای فتحعلی اویسی🖤
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

22 Oct, 19:15


زندگی برایت پر معناتر خواهد شد
وقتی که این حقیقت ساده
را درک کنی ...

که هرگز هیچ لحظه‌ای را دو بار
نخواهی داشت...
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

22 Oct, 19:06


پدیده‌ی اجتماعی خودکشی؛ ضرورت‌های روش‌شناختی

✍️دکتر حسن اسماعیل‌زاده- جامعه‌شناس

پژوهش علمی به‌عنوان فرایندی سؤال محور، مسئله محور و حتی ایده محور، به طور جدی با فرایند تصمیم‌سازی عجین است.
حال این‌که چرا پژوهش‌ها در فرایند تصمیم‌سازی جامعه، نقش‌آفرینی فعال با رویه علمی ندارند، نیاز به آسیب‌شناسی دارد. این نوشتار با نگاهی انتقادی به پژوهش‌های مرتبط با خودکشی به دنبال دست‌یابی به این هدف است. خودکشی کنش عمدی و آگاهانه نابودسازی انسان به دست خویش است این پدیده به عنوان یک کنش فردی، مساله ای اجتماعی و تاریخی است که از گذشته‌های دور در سطح جهانی مطرح بوده است؛ اما به توجه به گسترش فزاینده آن در شرایط کنونی، مساله اجتماعی بودن آن، مبرهن و وجود آن سبب اختلال در نظم اجتماعی و در نهایت موجب ایجاد شرایط نامطلوب در جامعه می‌شود. در بررسی و تحلیل این پدیده از تقابل‌های کاذب معرفتی هم‌چون عینی و ذهنی، خرد و کلان، روان‌شناختی و جامعه‌شناختی، سنتی و مدرن و … باید اجتناب کرد و رابطه متقابل و دیالکتیکی بین آن‌ها را در نظر گرفت. به عنوان مثال تکیه صرف بر مباحث روان‌شناختی در پژوهش‌ها که از آن به عنوان روان‌شناسی‌گرایی نام می‌برند، باعث می‌شود در حل مسائل اجتماعی از هرگونه اقدام ریشه‌ای و ساختاری اجتناب شود. چرا که راه‌حل تمامی مسائل را در فرد جستجو می‌کند. در چنین حالتی دیگر خبری از بی‌عدالتی، فساد، تبعیض، تورم، فقر، بی‌کاری، فقدان شایسته‌سالاری و … در تحلیل‌ها و تفاسیر پدیده‌ها نیست.
متأسفانه جامعه‌ی علمی ما بیش‌تر با یک نوع علم و آن‌ها علم اثباتی ارتباط داشته و دارد؛ ولی این ارتباط تک‌بعدی، دلیلی بر نفی و یا نبودن دیگر ابعاد علم نیست. در واقع یکی از آسیب‌های جدی در پژوهش‌های علوم اجتماعی در ایران، توجه نکردن به منطق تحقیق علمی است؛ که نتیجه آن نبودن شناخت دقیق و رعایت نشدن سلسله مراتب معرفتی و حدود و ثغور پارادایمی در این پژوهش‌هاست. مرور مطالعات، تبیین‌ها و پژوهش‌های مرتبط با خودکشی، نشان دهنده‌ی رعایت نکردن سلسله‌مراتب معرفتی در این زمینه است.
دو عنصر هستی‌شناسی و معرفت‌شناسی حاکم بر پارادایم‌ها، تعیین‌کننده هویت و راهگشای ورود علم به واقعیت و دنیای اجتماعی است. در هر معرفت علمی پیش‌فرض‌های فلسفی و پارادایمی معین هستی‌شناسی و معرفت‌شناسی علم، وجود دارد که بر اساس آن، شیوه ورود به واقعیت و خروج از آن روشن می‌شود و هویت پژوهش بر آن مبانی استوار است. به طور مثال پژوهش‌های مبتنی بر پارادایم اثباتی بیش‌تر تلاش برای توصیف، تبیین، کشف روابط علی بین پدیده‌ها و آزمون نظریه‌ها است. چیزی که ما در بررسی مطالعات صورت گرفته در زمینه خودکشی در جامعه شاهد آن هستیم. ولی پارادایم تفسیری بیش‌تر سعی بر کسب معرفت از لایه‌های زیرین واقعیت، اکتشاف و نظریه‌پردازی از واقعیت‌های تجربه شونده در هر برهه یا سازمان اجتماعی است و این همان هدف مهمی است که در مطالعات مربوط به خودکشی باید مدنظر قرار گیرد و ما متاسفانه از آن غافل مانده‌ایم...

🌐ادامه و متن کامل این یادداشت را در تارنمای آوای سیمره بخوانید:
https://avayeseymare.ir/?p=25668

گزیده های برتر جامعه شناسی

22 Oct, 11:24


به زودی...


#حرف_نو

گزیده های برتر جامعه شناسی

22 Oct, 07:25


هربرت مید نخستین متفکر اجتماعی است که در بررسی فرایند جامعه‌پذیری، رویکردی مبتنی بر کنش متقابل اتخاذ کرده است. از نظر او، رفتار انسان تقریباً به‌طور کامل محصول کنش متقابل با دیگران است. خود، که می‌تواند ابژه‌ی خودش قرار گیرد، اساساً ساختاری اجتماعی است که از تجربه‌ی اجتماعی پدید می‌آید. کودکی که به دنیا می‌آید همچون لوحی سفید است و هیچ زمینه‌ی قبلی برای شکل‌گیری گونه‌ی خاصی از شخصیت در او وجود ندارد. شخصیتی که در فرد تکوین می‌یابد، محصول کنش متقابل وی با دیگران است.

بنا به نظر مید، خود مرکب از دو بخش است:من فاعلی (خود جامعه‌ناپذیر) و من مفعولی (خود جامعه‌پذیر). هر دو جنبه‌ی خود بخشی از خودپنداری فرد است. خود محصول گفت‌وگوی من فاعلی ومن مفعولی است.من فاعلی خودانگیخته، جامعه‌ناپذیر، پیش‌بینی‌ناپذیر و جنبه‌ی انگیزشی خود و فاعل کنش‌های فرد است.من مفعولی به‌تدریج از طریق کنش متقابل فرد با دیگران و درونی ساختن جامعه تکوین می‌یابد و بر من فاعلی نظارت می‌کند.من مفعولی بخشی از خود است که به‌مثابه ابژه‌ی کنش‌ها و دیدگاه‌های دیگران، ازجمله تأملات شخص در قبال خود، شکل می‌گیرد. فرد زمانی تحت تأثیر من فاعلی قرار می‌گیرد که نتواند با هنجارها و انتظارات جامعه سازگار شود.

من مفعولی وجه قضاوت‌کننده و کنترل‌کننده‌ی خود است که نگرش‌های سایر اعضای جامعه را بازتاب می‌دهد؛ درحالی‌که من فاعلی وجه خلاق و خیالی خود است. بنابراین من مفعولی مجموعه‌ای است سازمان‌یافته از طرز فکرهایی که شخص گرفته و در خود درونی کرده است و من فاعلی نمایان‌گر واکنش ارگانیسم است در قبال کنش، رفتار و نگرش‌های دیگران.من مفعولی نظارت بر خود دارد و به آن ثبات می‌بخشد، درحالی‌که من فاعلی به تغییر و بازسازی خود می‌پردازد. در نهایت می‌توان گفت، از ترکیب من فاعلی و من مفعولی شخصیت فرد پدیدار می‌شود و خود فرد به‌طور کامل تکوین می‌یابد.

نظریه‌های کلاسیک جامعه‌شناسی، تیم دیلینی، ترجمه‌ی بهرنگ صدیقی و وحید طلوعی
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

22 Oct, 04:33


https://vista.ir/n/ecoiran-cnhd4
محدودیت های هشتگانه کنشگران مرزی
بحث فراستخواه پاییز 1403

گزیده های برتر جامعه شناسی

21 Oct, 18:17


۲نکته برای ساخت آلمانی بهتر پس از جنگ جهانی دوم

۱. آموختن سخن گفتن با یکدیگر
۲. به رسمیت شناختن انسان های دیگر در تفاوت هایشان

آلمان زمانی می‌تواند دوباره به خود بیاید که آلمانی‌ها راه تعامل و گفت‌وگو با یکدیگر را بیاموزند.


کتاب مسئله‌‌ی تقصیر
نوشته کارل‌ یاسپرس
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

21 Oct, 09:25


فيلم كوتاه دو دقيقه‌ای كه
سازنده‌بيست‌ساله آن برنده جایزه
جهانی شده است ..
در این کلیپ به نحو بسيار زيبایی
اسارت‌شدید انسانها‌به‌فضای‌مجازی
که‌باعث‌سقوط در‌ورطه خسارت‌آور
همگانی‌شده به‌تصویردرآمده است!
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

21 Oct, 05:22


آه، از که سخن می‌گویم؟
ما بی‌چرا زندگانیم
آنان به چِرامرگِ خود آگاهانند.

#احمد شاملو
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

20 Oct, 19:47


هیتلر یهود را صرفاً فرقه‌ای مذهبی تصور نمی‌کرد، بلکه قومی متحد می‌دانست که مشغول طراحی «توطئه‌ای جهانی» است تا تیشه به ریشه‌ی وحدت ملی بزند. به‌عقیده‌ی او، چون یهودیان «ملت بی‌دولت» بودند (اسرائیل تا ۱۹۴۶ تأسیس نشده بود)، قصدشان تخریب «وحدت ملی» و «خلوص نژادی» تمامی کشورهایی بود که در آن‌ها مسکن گزیده بودند. هیتلر منشأ همه‌ی شرارت‌های عالم را «نفوذ یهود» می‌دید. یهودستیزی در جهان‌بینی نازی دو کاربرد داشت: تمامی اختلافات و مشکلات جامعه‌ی آلمان زیر سر یهود بود و راه‌حل همه‌ی این شرارت‌ها نیز چیزی نبود جز «محو» یهود از جامعه‌ی آلمان. در ایدئولوژی حزب نازی، «یهود» بلاگردان همه‌ی معضلات عالم به حساب می‌آ‌مد و «گناه» مارکسیسم، دموکراسی، انترناسیونالیسم، صلح‌طلبی، مبارزه‌ی طبقاتی، آزادی مطبوعات، روسپی‌گری، بیماری‌های مقاربتی، مدرنیسم در هنر و بسی چیزهای دیگر بر گردن یهود بود. او اعتقاد داشت پشت پرده‌ی هر نیروی وحدت‌ستیزِ ضدمیهنی «یهود سخت‌جان» پنهان است که دست در کارِ دسیسه‌چینی و توطئه‌گری دارد تا «خون پاک» آریایی را آلوده سازد و خللی در اراده‌اش وارد نماید.

هیتلر و ظهور حزب نازی
نوشته‌ی فرانک مک‌دانو
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

20 Oct, 19:41


.
دخترِ #فلسطینی وسط اردوگاه #آوارگان، مشغول شانه‌کردنِ موهایش است و پدرش نوشته؛ مهم نیست چه اتفاقی افتاده و می‌افتد، دخترم تلاش می‌کند که #زیبا باشد.
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

20 Oct, 19:21


حالا هی ما بگیم ، تو را کم دارد این شب کو گوش شنوا...
به قول عباس معروفی که گفته:
تو میدانی حتی اگر کنارم نشسته باشی
باز هم دلتنگ توام ،حالا ببین نبودنت با من چه می کند...
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

20 Oct, 17:47


چارلی چاپلین برای مادرش

وقتی بچه بودم کنار مادرم می‌خوابیدم و هرشب یک آرزو می‌کردم...!
مثلاً آرزو می‌کردم برایم اسباب بازی بخرد؛
می‌گفت: می‌خرم به شرط اینکه بخوابی...
یا آرزو می‌کردم برم بزرگترین شهربازیِ دنیا؛
می‌گفت: می‌برمت به شرط اینکه بخوابی...!
یک شب پرسیدم: اگر بزرگ بشوم به آرزوهایم می‌رسم؟
گفت: می‌رسی به شرط اینکه بخوابی...!
هر شب با خوشحالی می‌خوابیدم. آنقدر خوابیدم که بزرگ شدم و آرزوهایم کوچک شدند!!!...
دیشب مادرم را در خواب دیدم؛
پرسید: هنوز هم شب‌ها قبل از خواب به آرزوهایت فکر می‌کنی؟
گفتم: شب‌ها نمی‌خوابم...!!
گفت: مگر چه آرزویی داری؟؟
گفتم: تو اینجا باشی و هیچ آرزویی نداشته باشم...
گفت: سعی خودم را می‌کنم به خوابت بیایم به شرط آنکه بخوابی...
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

20 Oct, 17:37


کارگاه آسیب‌های اجتماعی با موضوع خودکشی در شهرستان چرداول برگزار شد
    
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان چرداول از برگزاری کارگاه آسیب‌های اجتماعی در شهر سرابله خبر داد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام: کارگاه پیشگیری از خودکشی توسط اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره بهزیستی و شبکه بهداشت برگزار گردید

دکتر اردشیر بهرامی مدرس دانشگاه به موضوع خودکشی پرداخت و راه های پیشگیری از خودکشی (بتا: بپرس، ترغیب کن؛ ارجاع بده) برای تسهیلگران اجتماعی روستاهای شهرستان چرداول تشریح کرد. 
 
در پایان کارگاه نیز جلسه پرسش و پاسخ توسط شرکت کنندگان برگزار شد و این کارگاه به مدت ۴ ساعت به طول انجامید.  

  هدف از برگزاری این کارگاه را پیشگیری از خودکشی نوجوانان و جوانان و آشنایی با راهکارهای پیشگیری و مقابله برای این آسیب بود.

کانال تخصصی
#پیشگیری_از_خودکشی
#دکتر_اردشیر_بهرامی
https://t.me/ardeshir3bahrami