گزیده های برتر جامعه شناسی @sociology_1 Channel on Telegram

گزیده های برتر جامعه شناسی

@sociology_1


نوشته ها و مطالب تخصصیِ جامعه شناسیِ یک معلم ، دکتری جامعه‌شناسی
(گرایش مسائل اجتماعی ایران) ، بررسی کتب درسی جامعه شناسی متوسطه دوم به همراه درسنامه ها و دل نوشته هایش

@zahran404

گزیده های برتر جامعه شناسی (Persian)

با ورود به کانال "گزیده های برتر جامعه شناسی" عمیق ترین دیدگاه ها و تحلیل های جامعه شناسی را از یک معلم و دکتری جامعه شناسی با گرایش به مسائل اجتماعی ایران خواهید یافت. این کانال شامل نوشته ها و مطالب تخصصی در زمینه جامعه شناسی، بررسی کتب درسی جامعه شناسی متوسطه دوم، درسنامه ها و دلنوشته هایی است که توسط مدرس متخصص این حوزه به اشتراک گذاشته می شود. با پیوستن به این کانال، می توانید از تحقیقات و تجربیات ارزشمند این دکتر جامعه شناس بهره مند شوید و دیدگاه های جدیدی درباره جوامع و اجتماعات مختلف به دست آورید. جهت اطلاعات بیشتر و پیوستن به این جامعه دانشی، به کانال تلگرامی @sociology_1 مراجعه کنید.

گزیده های برتر جامعه شناسی

21 Nov, 16:56


بعضی حرف‌ها را باید در تاریکی زد،
بعضی‌ها را هیچ‌وقت...

#تصویر جاده دیلمان
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

21 Nov, 15:06


تمایز؛ نقد اجتماعی قضاوت‌های ذوقی
پی یر بوردیو
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

21 Nov, 11:20


@seymareweekly


مرگ بزرگان: افول تدریجی سرمایه‌ی فرهنگی جامعه


✍️دکتر مجتبا ترکارانی


🔻تقدیم به خاطره بزرگانی که خوب زیستند وخوش رفتند و میراث جاودان برای ما به‌جا گذاشتند.

🔹این روزها شنیدن خبر درگذشت بعضی از بزرگانی که هریک حیات پربرکتی داشتند افسوس و تاثری بزرگ برجای می‌گذارد. وقتی با این تاثر و افسوس درخود مواجه می‌شود این سوال را از خود می‌پرسیم که چرابا این‌که چنین افرادی زندگی خوبی داشتند ولی باز باید برای آن‌ها افسوس خورد، مگر نه این‌که مرگ حق است و سرنوشت مقدر هرکسی است بمیرد چرا در غم رفتن این بزرگان بایدمتاثر شد؟



🔸به نظرم ریشه‌ی این تاثر را در دو علت فردی و اجتماعی می‌توان جست‌وجو کرد. علت فردی آن را باید در احساس تنهایی آدمی به‌خاطر خالی شدن پیرامونش از افرادی بزرگ دانست که حداقل آن‌ها را در فضای ذهنی خود یک تکیه‌گاه می‌دانست و نبودشان را خلاء عاطفی و ناامنی می‌داند که شاید پرشدنی باشد ولی در کوتاه‌مدت نگران کننده است.
اما علت اجتماعی آن که البته مهم‌تر است به عواملی بیرونی می‌پردازد که چنین نگرانی را ایجاد کرده‌اند و در این یادداشت به‌دنبال آن هستم که بگویم چرا و به چه دلیلی رفتن این بزرگان و نخبگان به ایجاد نگرانی و تاثر انجامیده و نهایتا ممکن است به کاهش سطح سرمایه‌ی فرهنگی جامعه واحتمالا انحطاط فرهنگی و تمدنی در آینده خواهد انجامید.


🔹گفتنی است که هرجامعه‌ای واجد بزرگانی است که با اندیشه و رفتار و کنش و فعالیت‌شان به جامعه هویت بخشیده و با وزن فکری، علمی و مدنی خود سرمایه‌ی فرهنگی یک جامعه را شکل می‌دهند. هرچه جامعه‌ای فضای مساعدتری برای رشد و نمو چنین افرادی داشته باشد آن جامعه از توسعه‌ی فرهنگی بالاتری برخوردار بوده وهرچه جامعه‌ای نتواند نخبگانی را در تراز گذشته و بالاتر تولید ویا نتواند سرمایه‌های موجودش را جذب و نگه‌داری کند این جامعه در میان‌مدت سطح فرهنگی‌اش کاهش یافته و در بلندمدت با انحطاط فرهنگی مواجه خواهد شد.

🌐متن کامل این یادداشت را در تارنمای #سیمره بخوانید: https://seymare.com/?p=6256

👈همواره‌ی روزگار با #سیمره جاری باشید! https://t.me/seymareweekly

گزیده های برتر جامعه شناسی

21 Nov, 09:10


صفحه ای از کتاب اوضاع خیلی خراب است
نوشته مارک منسن
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

21 Nov, 06:35


رادیو کواژین تقدیم می کند :
به مناسبت افتتاح کتابخانه استاد فقید علی رضاقلی ...

تا به حال به آموزه های شاهنامه توجه کرده اید ؟؟
یادی از استاد...
اقتصاد سیاسی در شاهنامه ، نگاهی متفاوت به شاهنامه  از منظر علی رضاقلی با استناد به یادداشت های ایشان‌‌...

🎤 دکتر رسول رئیس جعفری

🎧 میکس : پگاه

گزیده های برتر جامعه شناسی

21 Nov, 06:23


دردهای گران زندگی
نگارنده : احمد لطفی

انسان در هنگام تولد زندگی دنیا را با گریه آغاز می کند. درد و  رنج جزو سرنوشت فرزندان آدم در دنیا است.همانطور که جدشان حضرت آدم از بهشت به زمین تبعید شد. اعقابش  نیز تاوان خطا و تمرد وی از دستور حق  را می پردازند. البته شکر نعمت آنجاست که حضرت آدم و حواء  از کرده ی بدشان زود پشیمان شدند، و توبه نمودند.  خداوند هم در کره ی زمین تنهایشان نگداشت، با دادن عقل( پیامبر باطنی)، و نعمت راهنمایان در قالب پیامبران، گرایش به ره سعادت، و پرهیز از ره شقاوت ، و ضلالت  را به انسان‌ها آموزش دادند. تا هرفردی با اختیار خویش  به سنجش و انتخاب مسیر برای زندگیش مبادرت ورزد.
ثروتِ دانش و فقرِ جهل در متون دینی نیز  مطرح شده است. شور بختانه برخی از ما انسانها جهل و ظلمت را  بر علم و نورانیت ترجیح می دهیم.
زیاده خواهی، حرص، حسد و تکبر دردهای گرانی را بر  بشریت تحمیل کرده اند. و دایره ی ستم به علت خواسته ها و بر تری طلبی برخی از ابناء بشر ، کره ی زمین را به جهنمی برای زیستن درد آلود تبدیل کرده است.
جنگهای بزرگ و جهانی بشریت  را به زحمت و گرفتاری دچار ساخت.
در طول تاریخ، میل به برتری و سلطه یابی بر سایرین، از این فجایع و ستمگری ها به بار آورد.
در دوران ما بسیاری از مردم جهان گرفتار جنگ و خونریزی هستند کشتار در خاورمیانه، اکراین، روسیه، وبرخی کشورها در قاره های مختلف ، در جریان است.  درد گران زندگی جاهلیت، مدرن، جنگ، و قدرت  افسار گسیخته در دست عوامل غیر متعهدی است، که  کنترل بر رفتار احساسی خویش را ندارند و ادب و صلح و عقلانیت را به مسلخگاه هوسها و جهلها و شرارت‌ها  می برند.
دنیای امروز پر از تنش و پرخاشگری است. آثار همین تنش‌ها فقر و بیکاری و گرانی و جهل و ضعف اخلاقی خطرناکی است، که بشریت  با انها دست و پنجه نرم می کند.
به راستی، مهاجرتها، آوارگی ها، فرار مغزها، تن فروشیها، قتلها، و   بلاهایی که بر سر دختران و پسران جویای کار و رفتن به غربت می آید، چه کسی جوابگوست؟
تبعیض ، نابرابری، فساد، و ده ها آسیب اجتماعی   در جهان و کشورهای در حال توسعه که جوانانشان به دنبال کار آواره ی شهرها و بیابان‌ها و کشورهای ثروتمند می شوند، به راستی  چه کسی جوابگوی این مهاجرت‌های بی رویه و پیامدهای خانمانسوز  ناشی از آنهاست؟!
درد گران زمانه، انسداد اجتماعی، استبداد، استعمار گری نوین، عدم برخورداری  از داشتن  زندگی طبیعی، همسر گزینی، داشتن مسکن، و ارتباطات سالم، و در یک کلام تداوم نکبتی برای بردگی مدرن  قابل مشاهده، و دقت نظر می باشد.
وقت آن است رهبران جوامع،  با عزمی راسخ و اخلاصی در نیت و عمل، برای کاهش دردهای بشریت اقداماتی عملی انجام دهند.
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

21 Nov, 04:12


در اواخر دهه‌ی ۱٩۵۰ و اوایل دهه‌ی ۱٩۶۰، پنج عنصر اصلی در هم ادغام شدند و عناصر چپ افراطی را به جنبشی تبدیل کردند که دست به خشونت انقلابی زد:

از نظر شناخت‌شناسی، جو دانشگاهی و فکری غالب یا ضدخرد بود یا در دفاع از خرد ناتوان بود، یا خرد را بی‌ارتباط به امور عملی می‌دانست.

روشنفکران چنین می‌آموختند که دوره‌ی خرد به سر آمده است و آنچه از اهمیت برخوردار است اراده، شور اصیل و تعهد غیرعقلانی است.

از نظر عملی، پس از یک سده انتظار انقلاب، طاقت‌ها طاق شده بود. به‌ویژه در بین نسل جوان‌تر، گرایش غالب عبارت بود از عمل‌گرایی و پرهیز از نظریه‌پردازی دانشگاهی.

نظریه‌پردازان هنوز مخاطبانی داشتند، اما نظریه چندان ثمری به بار نیاورده بود _ اکنون کنش قاطع موردنیاز بود.

از نظر روانی، علاوه بر خشم ناشی از سرخوردگی، بزرگ‌ترین توهین دیدن شکوفایی دشمن خونی بود. سرمایه‌داری خوش می‌گذارند، شکوفا بود و حتی رنج‌ها و سردرگمی‌های سوسیالیسم را به سخره می‌گرفت.

در برابر چنین اهانت‌هایی، میل به انجام دادن هیچ کاری وجود نداشت مگر در هم شکستن دشمن و زخمی، خونین و ویران دیدن آن.
از نظر سیاسی، توجیه خشونت خردستیز در نظریه‌های مکتب فرانکفورت آن‌گونه که مارکوزه آن‌ها را به کار می‌بست وجود داشت.

یکی از پیامدهای این امر ظهور تروریسم چپ در دهه‌ی ۱٩۶۰ بود. تاریخ تأسیس برخی از این گروه‌های تروریستی نامشخص است. با این حال، همگی آشکارا سوسیالیستِ مارکسیستی بودند و هیچ‌کدام قبل از سال ۱٩۶۰ وجود نداشتند. ... در دهه‌ی ۱٩۶۰ به منظور ادغام مارکسیسم با نظریه‌ها و بیانیه‌های‌شان پدید آمدند.
در بین چپ افراطی، مرگ چگوارا در سال ۱٩۶۷ و شکست تظاهرات دانشجویی سال ۱٩۶۸ در اکثر ملت‌های غربی _ به‌ویژه قیام‌های دانشجویی در فرانسه _ به خشم و سرخوردگی دامن زدند.

بسیاری از بیانیه‌های تروریستی‌ای که پس از سال ۱٩۶۸ انتشار یافته‌اند به‌صراحت از این رویدادها نام می‌برند، و نیز مضامین کلی‌تر اراده‌ی خردستیز، استثمار، کالایی شدن، خشم و ضرورت دست به کار شدن را در خود بازتاب می‌دهند.

برای مثال، پیر ویکتور، رهبر بعدی مائویست‌های فرانسوی که میشل فوکو با وی همکاری داشت، دوره‌ی ترور انقلاب فرانسه را یادآوری کرد و در ادامه در صفحات روزنامه‌ی مائویستی آرمان خلق نوشت:

به منظور سرنگونی اقتدار طبقه‌ی بورژوا، مردم تحقیر شده برای برقراری یک دوره‌ی کوتاه‌مدت ترور و حمله کردن به مشتی افراد حقیر و نفرت‌انگیز دلیل موجه دارند. حمله کردن به اقتدار طبقه‌ای بدون برافراشتن تعدادی از سرهای متعلق به اعضای این طبقه بر سر نیزه‌ها، دشوار است.

تروریست‌هایی دیگر حوزه‌ی فعالیت‌شان را بسیار وسیع‌تر کردند. اولریکه ماینهوف پیش از مرگش، هدف کلی جناح ارتش سرخ را که او و آندریاس بادر در آلمان تأسیس کرده بودند، روشن می‌کند:

«نبرد ضدامپریالیستی، اگر چیزی بیش‌تر از حرّافی صرف باشد، به معنای نابودی، ویرانی و درهم شکستن نظام قدرت امپریالیستی _ اعم از قدرت سیاسی، اقتصادی و نظامی _ است.» وی همچنین زمینه‌ی تاریخی وسیع‌تری را تشریح می‌کند که در آن تروریسم، به گمان وی، امری ضروری است.

تبیین پست‌مدرنیسم: شک‌گرایی و سوسیالیسم از روسو تا فوکو، استیون آر. سی. هیکس
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

21 Nov, 04:10


تو را ای کهن بوم و بر دوست دارم
اجرا:مهدیه محمدخانی

هم آن نقش پرداز ارواح برتر
هم ارژنگ آن نقشگر دوست دارم

همه کشتزارانت، از دیم و فاراب
همه دشت و در، جوی و جر دوست دارم

کویرت چو دریا و کوهت چو جنگل
همه بوم و بر، خشک و تر دوست دارم

شهیدان جانباز و فرزانه ات را
که بودند فخر بشر دوست دارم...
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

20 Nov, 18:46


‌ فلسفه و نظریۀ انتقادی

هربرت مارکوزه | ترجمۀ فرید صابری

از همان آغاز، نظریه‌ی انتقادی جامعه دائماً به همان اندازه‌ی مباحث و مجادلات اجتماعی، درگیر مباحث فلسفی بود. در زمان زایش‌­اش در دهه‌هایِ  ۳۰ و ۴۰ قرن نوزدهم، فلسفه، در قیاس با شرایط واقعی آلمان که عقب­‌مانده بود، پیشرفته­‌ترین فرم آگاهی بود. نقادی نظم مستقر در آنجا همچون نقد آن آگاهی [فلسفی] آغاز شد، در غیر این صورت، این نقادی با ابژه‌­اش در مرحله‌­ی تاریخی ابتدایی‌تر و کمتر پیشرفته­‌ای نسبت به مرحله­‌ی تاریخی‌­ای که پیشاپیش در سرزمین‌های بیرون آلمان تحقق یافته بود، مواجه می‌­شد. هنگامی که نظریه‌ی انتقادی مسئولیت و­اهمیت شرایط اقتصادی را برای کلیت جهان مستقر تشخیص داده بود و چارچوب اجتماعی را که واقعیت در­آن سازمان می‌یافت را دریافته بود، فلسفه به مثابه رشته­‌ی ­علمی مستقلی که با ساختار واقعیت سروکار دارد، اضافی و بی­فایده گشته بود. به علاوه به مسائل مربوط به پتانسیل‌های انسان و عقل اکنون می‌شد از دیدگاه اقتصادیات پرداخته شود.

بنابراین، فلسفه درون مفاهیم اقتصادی نظریه‌ی ماتریالیستی ظاهر شد، که

ادامه نوشته را در لینک زیر بخوانید
📎 https://engare.net/?p=3451

گزیده های برتر جامعه شناسی

20 Nov, 18:37


من ‌همیشه‌ بودم، حتی وقتی ‌دلخور بودم، حتی وقتی که حوصله‌شو نداشتم، حتی وقتی بریده بودم؛ من همیشه بودم، هیچوقت دلم نیومد پناه آدم بی پناه نباشم، دلم نیومد یهو ببُرم برم، من همیشه بودم واسه اونایی که الان نیستن..

گزیده های برتر جامعه شناسی

20 Nov, 07:12


🔹آمار سقط جنین ۲۰ برابر بیشتر از تعداد مرگ و میرهای کودکان و جوانان در تصادفات جاده‌ای است

🔹رئیس کمیسیون مشترک جوانی جمعیت و حمایت از خانواده و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: سقط جنین با آمار ۵۰۰ هزار مورد در سال ۲۰ برابر بیشتر از آمار مرگ و میر کودکان و جوانان در تصادفات جاده‌ای است.

🔗https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1557883

گزیده های برتر جامعه شناسی

19 Nov, 20:09


این فیلم را باید برای خیلی ها فرستاد

حتما نگاه کنید

آیا در میان ما کسی هست که بتواند سنگ اول را بزند؟
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

19 Nov, 18:41


این روزها به فکر مردهای سرزمینم هستم، مردهای طبقه کمتر برخوردار، مردهای دهک‌های پایین، یا هر برچسب دیگری که به صاحبِ جیبِ خالی می‌شود زد. مردهای بی‌پشتوانه، بی کمک، درختانِ تنهای دشت... آنهایی که هرچه دارند یا ندارند دسترنج خودشان است، بی منّت... ایستاده‌ها در برابرِ تندبادهای زندگی... آنهایی که ناگهان از یک پسر بچه تبدیل به یک مرد شدند، بی‌آنکه بدانند زندگی چگونه از روی جوانی‌شان گذشت...؟ آنهایی که باید مراقِبِ خیالِ راحتِ فرزندان باشند. آنهایی که باید نگرانِ هوسِ کودکانشان باشند. باید به فکر لباس و تنقلات و بازیِ بچه‌هایشان باشند و یک بخشِ بزرگی از حواسشان هم به همسرشان باشد. تکّه‌ای از ذهنشان به فکر مادر و پدر پیرشان باشد. مردهایی که باید کمر خم نکنند تا ستون لانه کوچکِ امید، برای فرزندان نلرزد. مردهایی که باید غرور و شرف خودشان را برای حفظ نانِ عزتمند معامله نکنند‌. نباید گریه کنند، نباید خم به ابرو بیاورند، نباید کم بیاورند که در این خاکِ قدیمی مرد بودن یعنی راه رفتن روی میدانِ مین... مردهایی که دود سیگار، نتایج فوتبال، برق انداختنِ ماشین بهانه‌های کوچک زندگی شان است....

حسین می‌گوید : ما آدم‌ها گاهی مثل حیوانات زخم‌هایمان را لیس می‌زنیم تا در خفا و سکوت دردِ آن را تاب بیاوریم تا زندگی بگذرد تا جای زخم آبسه نکند، تا بشود ادامه داد. حسین راست می‌گوید، گاهی آدم ناچار است در سکوت و خفا جای زخم‌هایی که تیغِ کثیف زندگی به تن و جان او می‌زند را لیس بزند. مرد که باشی، از آن مردهایی که بدون لفّاظی‌های رمانتیک عاشق هستند، بدون ادا و اطوارهای امروزی پای قولی که داده‌اند می‌ایستند، از آن مردهایی که سر خم‌ نمی‌کنند، کارَت در این دنیا سخت است برادر... مرد که باشی، از آن مردهایی که در سال ۲۰۲۴ به شیوه سال ۱۹۹۰ عاشقی می‌کنی، اگر جیبت نیمه پر است ولی پولت بوی شرافت می‌دهد، کارَت سخت است برادر ولی پرچم تو بالاست. باور کن که بالاست حتی اگر باور کردنش سخت باشد... بیشتر ما آدم‌هایی معمولی هستیم که گاهی در فقدانِ چاره، یک گوشه می‌نشینیم و زخم هایمان را در خلوت و یک انزوای معصومانه و پاک لیس می‌زنیم، دور از چشم فرزندان، دور از چشمِ شریک، حتی گاهی دور از چشمِ خودمان...

گویا نوزده نوامبر روز جهانی ماست رفقا...

✍️رسول اسدزاده
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

19 Nov, 17:20


فایل صوتی جلسه ششم درسگفتار نظریه جامعه شناسی اگزیستانسیالیستی به تاریخ بیست و نهم آبانماه چهارصد و سه.در این جلسه پس از پاسخ به این پرسش که "چرا در منطق جامعه شناسی همه خودکشی ها قتل هستند؟" به ادامه بحث در مورد نظریه کیرکگور در خصوص " بحران احساس و عاطفه و درون" در جهان امروز و لزوم شکل دادن به " فلسفه عشق" یا " فلسفه دل" پرداخته ام و با طرح مباحث مارسل در خصوص تفاوت فلسفه انتزاعی از فلسفه عینی و مساله از راز، نشان داده ام که ادبیات تنها راه ممکن برای ابلاغ غیر مستقیم این ایده به مردم یک جامعه است که جامعه بحران زده قطعا باید مهمترین بحران خود را " بحران احساس" بداند و اگر در پی نجات خود است باید خود را به مثابه یک فرد دچار بحرانی درونی مورد خطاب "این تویی" قرار دهد تا نجات خود را ممکن سازد.
http://t.me/mostafamehraeen

دکتر مصطفی مهر آیین

گزیده های برتر جامعه شناسی

19 Nov, 15:38


#سخنرانی
فایل تصویری نشست «فرهنگ و مسائل اجتماعی؛ تحلیل جامعه‌شناختی پدیده‌های زن‌کشی و شوهرکشی».

سخنران:
دکتر حسن محدثی گیلوایی، جامعه شناس

مکان: پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات.
زمان: 3 شهریور 1398.
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

19 Nov, 14:39


اما در نهایت، انسان برای زندگی به شجاعت بیشتری نیاز دارد، تا برای خودکشی..

آلبر کامو

@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

19 Nov, 14:38


تو در میانِ استخوان‌های من،
آواز می‌خوانی...

@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

19 Nov, 12:57


🔴کودکان مان را با بازی های بومی و محلی آشنا کنیم.

#یادداشت

زهرا نجاتی مجد. دبیر متوسطه دوم دبیرستان های شهرستان دلفان

🔹چند روز پیش در یکی از کلاس هایم صحبت از بازی های بومی ومحلی شد ،باور کنید نود درصد دانش آموزان نمی دانستند این بازی های محلی چه هستند،چطور هستند و هیچگونه اطلاعاتی درباره آنها نداشتند. میل و رغبتی به یاد گرفتن آن ها هم نداشتند. جای بسی تاسف دارد...

🔗ادامه یادداشت  در لینک زیر :

https://lorestan.medu.gov.ir/fa/node/242003
🌐 اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی اداره کل آموزش و پرورش لرستان



🌐عضویت در ایتا:

https://b2n.ir/s29320

🌐عضویت در شاد:

https://shad.ir/ApLorestan

گزیده های برتر جامعه شناسی

19 Nov, 05:35


استعارۀ لویاتانِ توماس هابز (فیلسوف سیاسی قرن هفدهم، اهل انگلستان) که به عنوان الگوی دولت‌های مدرن هدف‌گذاری شده بود، امروزه از بعضی جهت‌ها با ویژگی‌های قدرت‌های مدرن منطبق نیست. لویاتانِ هابز یه پیکر ساکن، سنگین و ناتوان از تحرک بود. در حقیقت لویاتان، یه اختراع «ضد حرکتی» بود که قرار بود مرزهایی نفوذناپذیر اطراف خودش ترسیم کنه. امروزه قدرت مدرن از قید قلمرو آزاد شد، و به دنبال این نیست که سرزمین تصرف کنه. ویژگی اصلی قدرت توی زمانۀ ما اینه که بر خلاف لویاتان هایز، می‌خواد آزادانه حرکت کنه و اگه لازم باشه، دور از دسترس دیگران باشه تا مسئولیتی به گردنش نیفته. این تغییر ویژگی قدرت، باعث شده که ماهیت جنگ‌ها هم تغییر کنه. متن پایین از مکس موچلر (پژوهشگر حوزۀ تکنولوژی نظامی) که سال 2016 نوشته شد، این نکته رو به خوبی نشون میده:

کشورهای غربی به طور فزاینده‌ای از استفادۀ نیروهای زمینی در مداخلات نظامی خود پرهیز می‌کنند. در عوض، آن‌ها به ضربه‌های دقیقی تکیه می‌کنند که توسط شبکه‌ای از فناوری‌های پیچیدۀ نظامی عمل می‌کند: از جمله هواپیماهای جنگی مدرن، وسایل نقلیۀ هوایی بدون سرنشین (پهپاد)، جنگ‌افزارهای هدایت دقیق و سنسورهای هوا-فضاپایه که همه در فناوری‌های مدرن ارتباطی مشترکند.

آنچه من جنگ سیّال می‌نامم، پرهیز دولت‌های مدرن از سنگین‌باری و مسئولیت‌های کنترل و ادارۀ سرزمین است، زیرا آن‌ها بر این باورند که ابزارهایی با قیمتی مناسب‌تر برای کنترل در اختیار دارند. فناوری نظامی مدرن آن‌ها را قادر می‌سازد تا تصمیم بگیرند چه وقت و به کجا حمله کنند، و با دقت بالا به دشمن ضربه بزنند، در حالی که در دسترس هیچ ضدحملۀ معناداری نباشند. آن‌ها به تاکتیک‌های بزن‌دررو که تا حدودی شبیه اصول اساسی جنگ چریکی است، تکیه می‌کنند؛ جایی که تحرک و سرعت از حجم زیاد، بهتر عمل می‌کند.

بخشی از یادداشت در مسیر جنگ سیّال
نوشتۀ مکس موچلر
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

16 Nov, 17:49


جامعه‌شناسی کودکی در ایران
علی طایفی

در این مجموعه به مهم‌ترین فرازهای تعریف کودکی و تعیین دامنه مفهومی و آماری این پدیده در ایران می‌پردازم. بی‌تردید یکی از مهم‌ترین موانع جامعه‌شناختی توسعه انسانی و اجتماعی ایران بازشناسی پدیده کودکی در بین ما ایرانیان است. این پدیده در ساختاری که کودک و کودکی قربانی آمال و ایدیولوژی بزرگسالی است دستخوش آسیب‌های روانی و اجتماعی جدی است. ترومای حاصل از کودکی آسیب‌دیده‌ در ایران، نمایشگر مصایبی است که جامعه بزرگسال امروز با آن مواجه است.

به بیان دیگر‌ پیامدهای اجتماعی کودکی‌ آسیب‌دیده نه تنها در ساختار سیاسی، بلکه در ساختارهای اجتماعی، آموزشی، فرهنگی و اجتماعی رخ نموده و روانشناسی اجتماعی یک ایرانی را در نقش‌های مختلف اجتماعی صدمه می‌زند. تضادهای نسلی و تقابل بین کودکی و بزرگسالی، و قیمومیت سن‌سالاری همچنان یکی از مسایل عمده جامعه ایران بشمار می‌رود. از اینرو مطالعه کودکی در فراره توسعه کشور دارای اهمیت فراوانی است.

گزیده های برتر جامعه شناسی

16 Nov, 13:09


یه مواقعی دیگه واسه هیچی بحث نمی کنی،
حتی اگه یقین داشته باشی
که میتونی جواب منطقی بدی...

@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

16 Nov, 10:54


قواعد فراز و فرود علم در تمدن ایرانی

فایل صوتی بحث دکتر فراستخواه در خانه اندیشمندان علوم انسانی
23 آبان 1403
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

16 Nov, 10:13


♦️ترجمه‌ و چاپ کتاب "مشرکی در خانواده‌ی پیامبر" به زبان کردی

حسن محدثی‌

۲۵ آبان ۱۴۰۳

امروز دوست عزیز کرد ام خبر داد که کتاب مشرکی در خانواده‌ی پیامبر به زبان کردی ترجمه و در اربیل عراق منتشر شده است.

خبر خوش‌حال‌کننده‌ای است که پس از انتشار ترجمه‌ی عربی‌ی کتاب، اکنون ترجمه‌ی کردی‌ی آن نیز منتشر شده است.

اگر چه مترجم و ناشر ترجمه‌ی کردی از نویسنده‌گان و ناشر کتاب اجازه‌ای نگرفته اند و اطلاعی نداده اند، ولی امیدوار ام دست‌کم نسخه یا نسخه‌هایی از این کتاب را برای ما بفرستند! یا دوستان عزیز کرد ما اگر سری به کردستان عراق و اربیل زدند، نسخه‌ای از آن تهیه کنند و برایم بفرستند و من هزینه اش را پرداخت کنم.

در هر صورت بسیار خوش‌حال ام که کتاب‌مان به زبان کردی نیز ترجمه شده است. امیدوار ام مترجم انگلیسی‌ی کتاب نیز این خبر را ببیند و انگیزه‌ی انتشار آن را پیدا کند!

حالا می‌توانم اسم ام را به زبان کردی بنویسم: حه‌سه‌ن موحه‌ددیسی! سلام به همه‌ی کردها!



کتاب: موشریکیک له خیزانی پیغه‌مبه‌ردا
ناشر: نشر تفسیر
مترجم کردی: برزان محمد
محل نشر: اربیل عراق


#ترجمه
#زبان_کردی
#مشرکی_در_خانواده_پیامبر

@NewHasanMohaddesi

گزیده های برتر جامعه شناسی

16 Nov, 10:02


جامعه‌شناسان معاصری چون استفن کالبرگ، در آثار وبر چهار گونه‌ای اصلی عقلانیت را تشخیص داده‌اند. وبر از این گونه‌ها به‌مثابه ابزارهای اکتشافی مورد نیاز برای بررسی دقیق واقعیات تاریخی در جوامع غربی و غیرغربی بهره گرفته است.

اولین گونه، عقلانیت عملی است، که عبارت است از هر شیوه‌ای از زندگی که فرد در آن، اعمال دنیوی و تأثیرات آن‌ها بر خود را ارزیابی می‌کند. این گونه‌ی عقلانیت در زندگی روزمره، بازتاب دیدگاهی صرفاً عمل‌گرایانه و خودمدارانه است. افرادی که عقلانیت عملی را به‌ کار می‌برند، واقعیات و الزامات مورد توافق در جامعه را می‌پذیرند و برای مواجهه با مشکلاتی که آن‌ها ایجاد می‌کنند، مناسب‌ترین راه را برآورد می‌کنند. این گونه‌ی عقلانیت مخالف هر چیزی است که روال زندگی روزمره را برهم زند.

عقلانیت نظری متضمن کوششی شناختی است برای درک دقیق واقعیت از طریق ابزارهایی انتزاعی همچون قیاس منطقی، استقراء و اِسناد علّی، برخلاف عقلانیت عملی که مبتنی بر عمل است. این گونه‌ی عقلانیت به فرد امکان می‌دهد تا در جست‌وجو برای رسیدن به درک مواردی چون معنای زندگی، از واقعیات روزمره فراتر رود.

عقلانیت جوهری روشی را تعیین می‌کند که مبتنی بر نظام ارزشی است که در آن، رفتارهای فردی محدود شده‌اند. این گونه‌ی عقلانیت منحصر به جوامع غربی نیست و فرافرهنگی و فراتاریخی است و در هر جامعه‌ای که اصول ارزشی مستحکمی حاکم باشد، وجود دارد.

آخرین گونه عقلانیت صوری است که در آن، روش‌ها را قواعد، قوانین و دستورالعمل‌های جهان‌شمول تعیین می‌کنند. عقلانیت صوری برای نظام سرمایه‌داری، برای قوانین رسمی، اداره‌ی امور بوروکراتیک و نظایر آن ضروری است و مجری طرح‌های عقلانی به‌حساب می‌آید. قوانین و دستورالعمل‌های عام، معرف عقلانیت صوری است.

از نظر وبر عقل‌گرایی محصول تخصص‌گرایی علمی و تفکیک (تجزیه‌پذیری) فنی است؛ به عبارت دیگر، کوششی است برای اصلاح و تکمیل شیوه‌ی زندگی. همچنان‌که مارکس درخصوص بیگانگی جوامع مدرن گفته بود، وبر نیز عقل‌گرایی و بوروکراتیزه‌شدن را سرنوشت محتوم جوامع آینده می‌دانست.

نظریه‌های کلاسیک جامعه‌شناسی، تیم دیلینی، ترجمه‌ی بهرنگ صدیقی و وحید طلوعی
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

16 Nov, 08:16


♦️آرش حیدری از جماعتِ تنهایان سخن می‌گوید🔺

@joreah_journal

www.instagram.com/joreah_journal

گزیده های برتر جامعه شناسی

16 Nov, 06:44


کسی که عادت کرده به شما توهین کند
فرافکنی کند ، برچسب زند، تهمت بزند.
مهم نیست چه نسبتی با شما دارد یا چقدر دوستتان دارد باید حذف شود، تمام !!
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

16 Nov, 03:33


#روزنامه_جمهور
۲۶ آبان ۱۴۰۳

گزیده های برتر جامعه شناسی

15 Nov, 18:48


ماه درخشان در آسمان ،عظمت خداوند بر کل زمین می تابد..

هم اکنون توصیه میکنم ماه را نگاه کنید
و دعا کنید
برای هم دعا کنیم
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

15 Nov, 16:41


قومیت در ایران و نگاه ایرانشهری

مناظره سیدجواد میری و محمد قوچانی

@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

15 Nov, 15:31


https://shad.ir/dabirkhaneh_tafakor
با سلام و احترام خدمت شما استاد بزرگوار.
این لینک مربوط به کانال دبیرخانه کشوری درس تفکر و سواد رسانه ای است.
لطفا در گروه های استانی که عضو هستید انتشار دهید تا دبیران این درس، عضو این کانال شده و از مطالب ارزشمند از جمله فیلم، کلیپ های درسی، فایل های مهم و برنامه وبینارهای مربوط به این درس بهره ببرند. تا درس ۷ کتاب تفکر و سواد رسانه ای، کلیپ های تدریس قرار داده شده است. سپاس از شما
قزلباش، عضو دبیرخانه کشوری علوم اجتماعی و سواد رسانه

گزیده های برتر جامعه شناسی

15 Nov, 12:15


زمانی که عشق
در وجود آدمی مأوا داشته باشد،
قادر به رنجاندنِ دیگران نخواهد بود.

جی‌پی واسوانی
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

15 Nov, 12:06


رودخانه سزار هم اکنون سرشاخه دز

ارسالی از همکار ازنا لرستان
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

14 Nov, 19:23


زیگموند فرويد در نامه ای به دخترش آنا می نویسد:
آنای عزیزم، وقتی از افرادی که بیشتر به آنها اعتماد داری آسیب می بینی،
به این معنی نیست که تو ضعیف هستی، طبق قوانین فیزیک
اگر جسمی که به آن تکیه می‌دهی ناگهان از بین برود، تو هم به همان سمت سقوط میکنی، و این ربطی به ضعف تو ندارد
به این معنا است که تو با قدرت و اعتماد کامل به آن تکیه کرده بودی
...
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

14 Nov, 18:45


بشریت از این وضعیت هولناک بیرون خواهد آمد ، بشر جان سالم به در میبرد و وارد دنیایی میشود که شادتر از تمامی دنیا های قدیم است .


"برتراند راسل" فیلسوف صلح طلب و شک گرا
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

14 Nov, 07:51


https://avayeseymare.ir/?p=26072

گزیده های برتر جامعه شناسی

13 Nov, 21:23


ما بهبود می یابیم و نباید خودکشی کنیم!!

من همیشه از مرگ در غربت و تنهایی، مرگ نابهنگام و مرگم به دست خودم می ترسم!!
چون بارها به خودکشی اندیشیده ام!!
ولی، معنای واژه ی مرگ را بارها در ذهنم مثل حفظ کردن نظریه های جامعه شناسی مرور کرده ام..

مرگ، واژه ی است مانند تولد ،مانند زندگی
مفهومی روشن دارد ، ولی در آن سوی این مفهوم چیزی است که شاید هرگز برای کسی درست و دقیق آشکار نباشد..

هر کدام از ما یک روزی با مرگ روبه رو خواهیم شد،
مرگ یعنی چه ؟ مرگ پایان زندگی است..
واقعی ترین تعریف از مرگ همین است، پایان زندگی..
خط پایان همه چیز...مرگ مصیبتی جدی است..
مرگ آنقدر سریع در پی ماست، که هر کجا بگریزیم ما را خواهد یافت..
به قول دکتر محدثی عزیز وقت زیاد است برای مردن..

آنان که به مرگ می اندیشند، زندگی را فهمیده اند..
ما که می دانیم یک روزی خواهیم مرد و از سرنوشت محتوم خودمان‌ خبر داریم، چرا باید خودکشی کنیم؟
ما در این دنیا، خلق را فقط می بینیم و حق و حقیقت را نمی بینیم،
برداشت من از سخنان دکتر محدثی شاید این باشد، که باید حق را ببینیم، ما مجاز را می شناسيم و با حقیقت بیگانه ایم..
ما از شکست ها ،بدبختی ها ،فقر ،جهل و بیماری ،نقص ،ضعف و.... هرسناکیم چون حالت طبیعی زندگی خودمان را از دست می دهیم و با اضطراب های روحی های که درگیر ش شده ایم،  دارد ما را به پیش مرگ می راند و با مرگ در می اندازد..

دکتر محدثی گرامی راست می گوید، خودکشی نکنید!!
چون مرگ ما را از آرزوهاو اهداف مان،  دور خواهد کرد و تمام آرزوهایمان با مرگ مان بر باد می رود..
از خودمان بپرسیم  نسل های قبل از ما کجایند!!
بقای دنیا بر فناست و زندگی زاده مرگ است..
سهراب سپهری گفته است ریه های لذت، پر از اکسیژن مرگ است.

زندگی دوست داشتنی است ، هر موجود زنده ای ،به طور غریزی برای زندگی تلاش می‌کند. از مورچه ها تا کرم های ریز.... اگر زندگی نباشد توانایی نیست ،آتشی روشن نخواهد شد.

انسان های راه یافته در هنگامه های درد و رنج و غم به خود مسلط هستند و سینه ای فراخ برای تحمل صبر دارند و با نگاهی عميق به ظاهر و باطن حادثه ها درصدد استفاده از انها در مسیر رشد و توسعه هستند ، در این شرایط به جای انديشيدن به مصیبت ها و تلخی ها و ناکامی ها و
خلاص کردن خود از این شرایط بد ، به روی دیگر زندگی می انديشند، چون خوشی ها و ناخوشی ها همیشه پایدار نیستند..

زهرا نجاتی
https://t.me/sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

10 Nov, 05:30


آدمی باشد که قیمت او لقمه ای  بُوَد و آدمی باشد که قیمت او دیناری بود و آدمی باشد که قیمت او یک دنیا بُوَد و آدمی باشد که قیمت او هر دو جهان باشد؛ زیرا مردمان را به همّت قیمت کنند، نه به هیات.

ابوالحسن خرقانی
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

09 Nov, 19:30


تصویر : یکی از روستاهای شهرستان دلفان( گُلم بحری)
غروب آنجا بودم
عکس را خودم گرفتم
مردم بسیار گرامی و عزیزی داشت.

چشمه ی بالای کوه روستاست
که می گویند آب آن بسیار گوارا و لذتبخش است.
شاید بهار به دیدار آن چشمه شفابخش بروم.

عزیزِ با وجود؛
حتما از آب چشمه های زاگرسیان شیرین بنوش،نکند به چشمه های زاگرس هرگز سر نزده باشی..

به چشمه های زاگرس سربزن تا عشق را بفهمی و بباری،تا آب را ببینی و تا شاهد نگاه قدرتمند خدا باشی.

عاشق باش ،عاشق چشمه ها و آبشارهای زلال..

عاشق سرزمینت ،عاشق بوی گیاه و خاک ،عاشق بویِ آب‌ چشمه های زاگرس..

عاشق گاماسیاب، سیمره، کشکان و زیوار کردستان باش.

و عاشق چهره های بی ریای اصیل مردمان لر و لک و کورد باش..

زهرا نجاتی
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

09 Nov, 10:07


سخنرانی دکتر نعمت الله فاضلی( جامعه‌شناس )

دنیا چه نیازی به انسان شناسان دارد؟

25 مهر 1403، همایش معرفی علوم انسانی، دانشکده ادبیات دانشگاه تهران

حجم فایل:10.9MB، زمان: 47 دقیقه

انسان ها برای زندگی بیش از هر چیز به معنا نیاز دارند.

انسان شناسی علم را با ارزش ها ادغام می‌کند و به این می پردازد که چگونه می توان در چارچوب تاریخ و فرهنگ و ارزش های انسانی، معنای زندگی را خلق کرد.

ایرانی ها بطور تاریخی به همین معنا انسان شناسی را دنبال کرده اند.
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

09 Nov, 06:30


بی مکانی علم در ایران
✍️دکتر مقصود فراستخواه( جامعه شناس)

بی مکانی علم در ایران، دردی مزمن بود وهمچنان هست. در به دری انجمن جامعه شناسی ایران، آن کاغذ تورنسلی است که نشان می دهد چقدر ساختارهای رسمی در جامعه ما، دوستدار دانش ودانشمندان هستند یا نه ، و در بهترین حالت تعارف می کنند.نهادی که از خلاق ترین  انجمن های علمی کشورمان  در طی این سالها بوده است؛ هم در خانه خود محل دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، آشنایی غریب شده است و هم مرکز آموزش های تخصصی اش که طی سالهای اخیر،  اینجانب شخصا و از نزدیک شاهد اشتیاق فراوان جوانان برای حضور در آن مکان به قصد یادگیری انواع دانشها ومهارتها مثل روش تحقیق و دیگر موضوعات باارزش بودم، با نامهربانانه  ادعای یک دستگاه عمومی کشور( ونه یک موجر خصوصی!) تعطیل گشته است.اتاق و سالن انجمن در دانشکده که سالهای سال مشحون و لبریز از تجربه های زیسته علمی استادان ودانشجویان، و سرشار از خاطرات عمیق با هم نشستن و علم آموزی و مباحث بسیار مفید علمی مان با همکاران ودانشجویان مان ودیگر مخاطبان علاقه مند از جامعه بود اکنون مدتی است خالی از آن رونق وشکوه علمی وترویجی و تعاملات اجتماعی اش، تداعی کنندۀ یک بی پناهی سرد شده است، ویاداور درد بیجایی وبیکسیِ غمبار که آه و حسرت برذهن وجان دوستداران دانش اجتماعی این سرزمین می نشاند.
علم یک نهاد اجتماعی است. نهادها ساختارهای بادوام اجتماعی هستند. هنجارهایی دارند. نظم های درونزای اجتماعی تولید می کنند. با نهادهاست که  حیات جامعه قابل پیش بینی  می شود. علم، نهادی خودآیین است. از ابتدا دانشگاه به عنوان «اجتماع خود تنظیم دانشمندان» تعریف شده است. مهم تر از سازمان دانشگاه، این «اجتماعات علمی» هستند که علم را بسط وتوسعه می دهند. اصلی ترین معیارهای علم مثل «شناسایی» و «اصالت» وبقیه ملاکهای اعتبارسنجی علم از جمله در علوم اجتماعی به توسط این اجتماعات علمی مثل انجمن ها  و نشریات  نهادمند می شوند.غربت انجمن جامعه شناسی در خانه اش دانشکده علوم اجتماعی و بسته شدن مرکز آموزش های تخصصی انجمن به دست یک نهاد عمومی، نشانگر آشکاری است از بی مهری یا بی اعتنایی ِ سیستماتیک به علوم انسانی در جامعه ما. افزون بر این، نشان ناخوشایند نگران کننده ای است از  سیطره یک «شبْه مدیریت گرایی نوین» نئولیبرالی (آن هم از نوع نسخۀ مقلدانه و جعلی اش) بر حیات آکادمیک وعلمی در ایران امروز. ایدئولوژی و نابازار در ایران  بر دانش پژوهی و نشر واعتلای علم مسلط شده است.
در چنین وانفسایی، مسؤولان و ما همه اعضای انجمن جامعه شناسی، رسالت سنگین اجتماعی علم را بر روی شانه های خود داریم ولازم است پابه پای نقد در حوزه عمومی و پیگیری جدی از طریق مسؤولان امر در دانشگاه و جامعه ودستگاه های مسؤول خصوصا دولتی که به نام تکریم علم و عالمان و پژوهش های علمی به سر کار آمده است! اولا صدای خود را به گوش انواع «کنشگران مرزی گمنامی» برسانیم که در رده های مختلف کارشناسی ومدیریتی سازمانهای ذی ربط دولت می شود سراغ شان را گرفت ومطمئنا آنها به ارجمندی علم ونهادهای علمی بیشتر واقف هستند و آمادگی تسهیل و حمایتهایی در حد قدر مقدور خویش را دارند وثانیا از رهگذرتعاملات اجتماعی خودمان در کف جامعه، نظر نهادهای حامی علم  وخیرین وسازمان های مردم نهاد وابتکارات مردمی را به حل این معضل ملی معطوف بکنیم.
http://isa.org.ir/%DB%8C%D8%A7%D8%AF%D8%AF%D8%A7%D8%B4%D8%AA-%D9%85%D8%A7%D9%87/7159-%D8%A7%D9%86%D8%AC%D9%85%D9%86-%D8%AC%D8%A7%D9%85%D8%B9%D9%87-%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D9%88-%D8%A8%DB%8C-%D9%85%DA%A9%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D9%86%D9%87%D8%A7%D8%AF-%D8%B9%D9%84%D9%85-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86

گزیده های برتر جامعه شناسی

09 Nov, 06:04


دلت نگیره

یه روز خورشید طلوع میکنه..

#عکس نوشته ارسالی از طرف جناب هادی کاظم پور همکار سلماس آذربایجان غربی
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

09 Nov, 05:56


گفت‌وگوهایی میان‌رشته‌ای در باب اضطراب/آرامش (کامل)

گفت‌وگوکنندگان:

#استاد مصطفی ملکیان
#دکتر مقصود فراستخواه
#دکتر جواد حاتمی

پنج‌شنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳، مرکز شناخت و موسسه فرهنگی فرزانه

گزیده های برتر جامعه شناسی

08 Nov, 17:33


موزیک فلوت بسیار زیبا با صدای آب
ضد استرس
مناسب خواب آرام‌شبانه


وقتی در ژرفای وجودت با خودت در صلح باشی كه هيچ چيز آرامش تو را بهم نزند، به خانه می‌رسی.. به حقيقت، به آگاهی و به شادمانی می‌رسی.
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

08 Nov, 15:11


نقد و بررسی کتاب انکشاف فرنگ

نوشته فرامرز معتمد دزفولی

نقد توسط دکتر حسن محدثی گیلوایی

@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

08 Nov, 11:13


درود بر سرزمین مادری ام و خانه ی پدری ام، وطن عزیزم ایران❤️

#پاییز در کوهپایەهای شاهو کردستان
عکس مربوط بە 17آبان
توسط همکار تاریخ جناب خالد خالدیان
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

08 Nov, 04:38


♦️فرق الگو و اسطوره: علی دایی الگوی سخت‌کوشی و نیل به موفقیت

حسن محدثی‌

۱۷ آبان ۱۴۰۳

وقتی کسی یا چیزی به اسطوره بدل می‌شود، تقدس می‌یابد و مطلق می‌شود و گاه حتا خصوصیاتی مافوق‌الطبیعی به او نسبت داده می‌شود و از وجوه مختلف مورد تایید قرار می‌گیرد و فراتر از نقد می‌نشیند. از این منظر است که می‌گویم اسطوره‌ها به‌طور بالقوه خطرناک و مخرب اند.

الگو یا سرمشق اما این‌گونه نیست. کسی ممکن است از وجهی الگوی ما باشد و از وجوه دیگر خیر. ما آدمیان نیاز داریم برای خود الگوهایی عینی و مجسم داشته باشیم و آن‌ها را همواره در پیش چشم خود مجسم کنیم. از این رو، می‌توانیم بخشی از شخصیت و عمل‌کرد الگو را بپذیریم و بخش‌های دیگر شخصیت و عمل‌کرد اش را مورد نقد قرار دهیم و حتا نفی کنیم.

علی دایی می‌تواند برای نوجوانان و جوانان ما الگوی سخت‌کوشی و نیل به موفقیت باشد. او البته صفات خوب دیگری نیز دارد، اما این وجه شخصیت و عمل‌کرد او بارزتر و مهم‌تر است. در صفات دیگر، نظیر مردم‌داری و حریت، افراد برجسته‌تر از او زیاد داریم.

علی دایی را دوست داریم؛ چون صفاتی دوست داشتنی دارد. او الگو است نه اسطوره.

#الگو
#علی_دایی
@NewHasanMohaddesi

گزیده های برتر جامعه شناسی

07 Nov, 19:24


وقتی آسمان از عبور آفتاب وحضور ماه بی تفاوت افتاده است ابرها بیکار و چشم ها در افولند..

بی تفاوتی

"به من چه"
"هیچکی کار ندارد منم کار ندارم"
"این یعنی بی تفاوتی"

یک نفر در پیاده روی دارد جان می دهد هیچکس نگاهش نمی کند حتی تماشایش نمی کنند.

در یکی از ترمینال های تهران دیدم یک نفر با تبری می خواست یک نفر دیگر را به قتل برساند. تمام جمعیت در آن فضای شلوغ ،فقط تماشا گر و بی تفاوت بودند، تا اینکه بنده به حکم عشایری بودنم با اینکه زنی بودم در میان آن همه مرد جلوی نزاع را گرفتم و تبر را از آن مرد عصبانی گرفته و غائله را ختم به خیر کردم و شر را تمام کردم.

آیا اگر من هم بعنوان یکی از آن هزاران بدتماشاگر ، بی تفاوت عبور می کردم در این میان یک نفر به قتل می رسید و خانواده ای دیگر منتظر قصاص، و آسیب های بیشتری در انتظار.

این آدم هایی که من دیدم تماشاگران خوبی هم نبودند و براساس جمله "به من چه " بی تفاوتی را ترویج و فرهنگ سازی می‌کردند. آنان کشتن را ترویج می کردند و بی تفاوتی که همه را خواهد کُشت.

آنتونی گرامشی می گوید:

از انسانهای بی تفاوت متنفرم. معتقدم كه زندگی كردن به معنای چريک بودن است. كسی كه براستی زندگی می كند، نمی تواند شهروندی چريک نباشد.

بی تفاوتی درواقع سست عنصری، انگل واره گی و بزدلی ست، نه زندگی. به همين دليل از انسانهای بی تفاوت متنفرم.

زهرا نجاتی
۱۷آبان ۱۴۰۳
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

07 Nov, 17:28


گذری به مسائل روز ایران
۱۷ آبان ۱۴۰۳
دکتر پرویز پیران
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

07 Nov, 14:04


روح تمامی رفتگان و قربانیان خشونت و بخصوص کسانی که خودکشی کرده اند در آرامش ابدی باد.

و همچنین برای خانواده های رنج دیده و آسیب دیده ی این رفتگان عزیز دعا کنیم که خداوند تمام خانواده های که صدمه روحی و حادثه دیده اند را مورد لطف و محبت بیکران خود قرار دهد و آنها را در پناه خود حفظ نماید و قلب هایشان را تسکین دهد.

زهرا نجاتی
۱۷ آبان ۱۴۰۳
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

07 Nov, 07:56


مهاجرت: بی‌کاری، فقر و احساس حاشیه‌بودگی

✍️دکتر مجتبا ترکارانی

رییس سازمان برنامه و بودجه لرستان اعلام کرده:«لرستان یکی از مهاجر فرست‌ترین مناطق ایران است و سالانه 12000 نفر از لرستان به مناطق دیگر مهاجرت می‌کنند.»
بحث در مورد ای‌نکه چرا لرستان به این وضعیت در مهاجرت رسیده البته دشوار نیست ولی در کنار دلایل عمومی مانند فقر و بی‌کاری که نقش بسیار عمده‌ای دارند و در جاهای دیگر نیز به آن پرداخته شده‌است باید به عواملی دیگر اشاره کرد که نه فقط فقر و بی‌کاری را تشدید می‌کنند بلکه روند مهاجرت و یا به‌عبارتی فرار از زادگاه را نیز شتابناک می‌کنند. البته یافته‌های سرشماری سال ۱۳۹۵ نشان داد که مهاجرت برون‌استانی به سمت شهرهای بزرگی چون تهران و کرج بوده است و با توجه به بدتر شدن اوضاع انتظار می‌رود که این روند مهاجرت بیش‌تر هم شده باشد.
در این یادداشت به بعضی از این عوامل که مستقیم یا غیرمستقیم بر مهاجرت در لرستان تاثیرگذارند، اشاره می‌شود.
۱- تغییرات اقلیمی در سال‌های اخیر در قالب‌های خشک‌سالی و سیل به شدت در مهاجرت‌های داخل و خارج استانی مؤثر بوده است. گرچه پس از سرشماری ۱۳۹۵ هنوز سرشماری جدیدی که به داده‌های آن به‌صورت عمومی انتشار یابد انجام نگرفته ولی شواهد نشان می‌دهد که در شهرهای پل‌دختر و معمولان و بعضی مناطق روستایی دیگر پس از سیل مهاجرت افزایش یافته است. هم‌چنین در کنار سیل نیز باید به خشک‌سالی‌های پی‌درپی به‌خاطر تغییرات اقلیمی اشاره کرد که به شدت اقتصاد روستاها و عشایر را تحت تاثیر قرار داده است و آن‌ها را مجبور به مهاجرت به شهرها کرده‌است. این تغییرات اقلیمی معمولاً فقیرترین قشر اجتماعی را هدف خود قرار می‌دهد و آن‌ها را آواره‌ی شهرهای بزرگ و کوچک می‌کند
۲-کاهش احساس تعلق مکانی نیز در سال‌های اخیر نیز اتفاق افتاده است. متاسفانه تحقیقات روند پژوهی در این زمینه انجام نگرفته تا بتوان این موضوع را بهتر نشان داد ولی شواهد نشان می‌دهد که امروزه خانواده‌ها به‌خاطر رشد روحیه‌ی فردگرایی و احساس نیاز به موفقیت کاری خود و یا استخدام و تحصیل فرزندان‌شان و جست‌وجوی رفاه بهتر به‌دنبال مهاجرت هستند. شبکه‌های اجتماعی در جذاب نشان دادن مقصدهای مهاجرت تاثیر مهمی دارند. این‌ها باعث شده که افراد از مهاجرت به‌عنوان راهی برای رسیدن به موفقیت و یا تامین حداقل‌های یک زندگی معمولی استفاده کنند.
۳- احساس حاشیه‌بودگی در مناطق شهری و روستایی امروزه بیش‌تر احساس می‌شود. این حاشیه‌بودگی نه فقط به لحاظ تاریخی وجود داشته و مناطقی چون لرستان همیشه این احساس را داشته‌اند ولی این نکته در سال‌های اخیر و با تاسیس بزرگ‌راه‌ها بیش‌تر تشدید کرده‌است. به‌عبارتی جاده و راه‌های ارتباطی که قبلاً از میان روستاها و شهرها می‌گذشت نه فقط به فرد احساس امنیت روانی و اهمیت داشتن و ارزشمند بودن می‌داد بلکه رفت‌وآمد افراد را تسهیل و کم‌هزینه می‌کرد. ولی امروزه با ساخت بزرگراه‌ها یا آزادراه‌ها و تونل‌های جدید بسیاری از روستاها و حتا شهرهای مهمی چون پل‌دختر و بروجرد و معمولان نیز در انزوای نسبی قرار گرفته‌اند و شهرها از مسیر جاده‌ی اصلی که زمانی برای‌شان نه فقط یک امکان ارتباطی بلکه بار هویتی و افتخار هم داشت، خارج شده و این نگرانی وجود دارد که به مرور شهرهایشان از روی نقشه‌ی ذهنی جامعه هم حذف شوند. بنابراین این تغییر وضعیت و انزوای ارتباطی در مهاجرت بسیار مؤثر است.
هدف نگارنده ازطرح این بحث مخالفت با ساخت امکانات جدید حمل و نقل و ارتباطات نیست و هرجامعه‌ای حق دارد هرچه بیش‌تر این امکانات توسعه‌ای را در جامعه خود گسترش دهد. بلکه یادآوری این مسئله است که دولت باید به پیامدهای اجتماعی و اقتصادی و روانی چنین طرح‌هایی بیندیشد و نگران پیامدهای اجرای این طرح‌ها بر زندگی مردم باشد. واقعیت این است که اجرای بزرگ‌راه‌ها در سال‌های اخیر بدون ایجاد جایگزین‌های اقتصادی و اجتماعی باعث مهاجرت زیاد مردم از این شهرها شده و در آینده هم خواهد شد. شاید در شهری مثل بروجرد این موضوع کمتر جلوه کند ولی قطعاً در شهرهایی مثل پل‌دختر، معمولان و ویسیان که به‌شدت به اقتصاد خدماتی ناشی از جاده وابسته هستند تاثیر به‌سزایی داشته که لازم بوده و هست که دولت از مسیر درآمد عوارضی بزرگ‌راه‌ها اقتصاد فقیر شده این مناطق را جبران نمایند.

🌐ادامه و متن کامل این یادداشت را در تارنمای آوای سیمره بخوانید:
https://avayeseymare.ir/?p=25925

گزیده های برتر جامعه شناسی

07 Nov, 04:41


آیا تابه‌حال سنگینیِ تحمل‌ناپذیرِ ندانستن را حس کرده‌اید؟ آیا تابه‌حال فکر کرده‌اید کاش می‌شد خاطرجمع شوم که یک روز چیزی را که آرزویش را دارم به دست می‌آورم و از آن به بعد خیالم راحت می‌شود؟ یا به خودتان بگویید کاش مطمئن شوم که هیچ‌وقت به آن‌ها نخواهم رسید چون در این صورت یک جور دیگر زندگی‌ام را می‌چینم و منتظر چیزهایی نخواهم ماند که به نظر دست‌یافتنی می‌رسند ولی هیچ‌وقت قرار نیست نصیبم بشوند؛ چیزهایی مثل یک رابطه‌ی جذاب، باردار شدن یا فلان شغل بخصوص. فقط آدم‌هایی که به رمالی و پیش‌گویی اعتقاد دارند این عدم‌اطمینان را تجربه نمی‌کنند و خیال‌شان از آینده راحت است. به غیر از این، همه‌ی ما درجاتی از عدم‌قطعیت و مطمئن نبودن را در زندگی تجربه می‌کنیم. اصلاً زندگی انسان‌ها بخشی‌اش همین عدم‌قطعیت است. آدم‌ها ورای همه‌ی تفاوت‌هایی که با هم دارند در این یک نکته مشترک‌اند و این خیلی تسکین‌بخش است. هر روز از خواب بلند می‌شویم بدون این که بدانیم کی می‌میریم یا وقتی بمیریم چه اتفاقی می‌افتد، سٶال بزرگی که در تک‌تک لحظه‌های زندگی‌مان تنیده شده و بااین‌حال فراموشش می‌کنیم. بقیه‌ی سٶال‌ها در مقایسه با این سٶال خیلی کوچک‌اند. البته نه به این معنا که مهم نیستند، ولی در مقایسه با این سٶال بزرگ، حتماً می‌توان راحت‌تر با آن‌ها کنار آمد.

گفت‌وگوهای عاشقانه نوشته ناتاشا لان
ترجمه‌ی امیرمهدی حقیقت
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

06 Nov, 16:22


دوباره ترامپ و جهان پس از این

✍️ سهند ایرانمهر

🔸 دونالد ترامپ چهل و هفتمین رییس‌جمهور آمریکا شد. ترامپ معمولاً سیاست خارجی خود را با محوریت منافع اقتصادی و توافق‌های دوطرفه صورتبندی می‌کند و دل خوشی از تعهدات بین‌المللی چندجانبه ندارد. تشدید رقابت‌های جهانی و تداوم سیاست‌های ملی‌گرایانه و توده‌ای او بسیاری از چالش‌های دور قبلی ریاست‌جمهوری او را عمیق‌تر خواهد کرد. نگاه ترامپ به اروپا نه نگاه به یک متحد استراتژیک که قلمداد کردن آن به عنوان یک رقیب تجاری است. ترامپ پیشتر هم خواهان حمایت مالی بیشتر اروپا از ناتو و منتقد نوع روابط تجاری ان با ایالات متحده بود بنابراین پیروزی مجدد او برای اروپایی که به شدت نگران توسعه‌طلبی روسیه و در تقلای تقویت ناتو و روابط فراآتلانتیکی است، خبری به شدت نامبارک است.

🔸 اگرچه رویکرد ترامپ در قبال روسیه دوگانه و متناقض به نظر می‌رسد اما پوتین به احتمال زیاد امروز را روز خوبی می‌داند زیرا ترامپ، زلنسکی را شارلاتانی می‌داند که به بهانه حمله روسیه در حال سرکیسه کردن آمریکایی‌هاست درحالیکه همواره از ضرورت بهبود روابط با روسیه و ایجاد توافق صلح سخن گفته است. اروپا اینجا هم بازنده بازی انتخابات آمریکاست و اوکراین هم به میزان زیادی از حمایت‌هایی که در دوران بایدن از آن برخوردار بود محروم خواهد شد. این مساله هم، دردسر تازه‌ای است که گریبان اروپا را خواهد گرفت.

🔸 عربستان و امارات در دوره اول ترامپ شرکای خوبی برای او بودند و در فاصله میان دور قبلی ریاست جمهوری او تا امروز، پروژه‌های خوب و سودآوری را برای شرکت‌های او تدارک دیدند. آنها این‌بار هم یا عقد قراردادهای نظامی و تجاری رابطه نزدیک‌تری با آمریکا خواهند داشت و همچنانکه توافق ابراهیم را با همراهی با یکدیگر آغاز کردند احتمالا پس از پایان دور اخیر بحران غزه، کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا با مشارکت اسراییل و حمایت آمریکا به عنوان مکمل توافق ابراهیم در صدر اولویت‌های‌شان خواهد بود.

🔸 ترامپ در حمایت از اسراییل همیشه مصمم و جدی بوده و آرزوهای اسراییل در معادلات سیاسی، اقتصادی منطقه‌ای را خیلی زود برآورده کرده با این حال بعید است که در دوران او، نتانیاهو بتواند همچنان برطبل گزینه تداوم رویکرد نظامی پرهزینه بکوبد.

🔸 پیروزی ترامپ برای ایران هم چالش‌برانگیز خواهد بود. ترامپ در دوره قبل از برجام خارج شد و سخت‌ترین تحریم‌ها را علیه ایران اعمال کرد. رویکرد او در قبال ایران کمتر نظامی و بیشتر اقتصادی و سیاسی است. با درنظرگرفتن تحولات مهم پس از جنگ غزه، ایران دوران ترامپ دوم در مقایسه با ایران دوران ترامپ اول، وضعیت به مراتب دشوارتری خواهد داشت بالاخص آنکه ترامپ نشان داده که مواجهه با او مستلزم ریسک‌پذیری‌های ملموس و غیرقابل پیش‌بینی است.

   🔸 چینی‌ها چندان از پیروزی ترامپ خشنود نیستند زیرا ترامپی که در خاطره دارند مواضع تند و سختگیرانه‌ای علیه چین داشت و به منزله جرقه‌ای در انبار باروتی بود که عملا به جنگ تجاری میان این کشور و امریکا تبدیل شد. دوران ترامپ برای چین دوران محدودیت‌های تجاری و تکنولوژی و مواضع سرسختانه و حمایتی از تایوان، کره‌جنوبی و ژاپن خواهد بود اگرچه این صدای آشنای ترامپ دوباره در گوش این سه کشور طنین‌انداز خواهد شد  که:«هزینه‌های امنیتی‌تان را خودتان باید بپردازید».

🔸 قدرت گرفتن دوباره ترامپ زمینه را برای برآمدن رهبران اقتدارگرا و کاهش همکاری‌های بین‌المللی در مسایل جهانی و قطبی شدن بیشتر جهان و افزایش چالش‌ها در مسیر تجارت و امنیت  فراهم خواهد کرد هرچند ائتلاف‌های منطقه‌ای دوباره رونق خواهند گرفت.

🔸 آمریکای دوران ترامپ هم در دوران جدید قدرت گرفتن او، چندان برکنار از چالش‌ها نخواهد بود. پیروزی ترامپ به میزان زیادی ناشی از زبان عامی و ادبیات ضد نخبه‌گرایی بود که به شدت برای  توده‌های ناراضی از ساختارهای سنتی دموکراسی و ارزش‌های لیبرال، جذاب بود این همان پیش‌بینی بود که  «کریستوفر لش» در کتاب «فرهنگ خودشیفتگی» و «شانتال موف» در کتاب «درباره امر سیاسی» نسبت به وقوع آن هشدار داده بودند و یاشا مونک، تعبیر«مردم علیه دموکراسی» را برای آن بکار برده بود.

🔸 وضعیتی بغرنج که ناشی از ناامیدی توده مردم از نخبگان و ساختارهای قانونی است و در آن، میان دموکراسی (حکومت توده ها) و لیبرالیسم (حکمیت قانون و حقوق فردی) فاصله‌ای چالش برانگیز می‌افتد آن هم به نفع رهبرانی که به نام مردم علیه نخبگان می‌خیزند. اینجاست که طبق توصیف کارل اشمیت، متفکرسیاسی آلمانی، احساس ناامنی در توده‌ها آنها را به سمت رهبران مقتدری سوق می‌دهد که با طرح ایدئولوژی‌های ملی و برجسته کردن تهدیدهای داخلی و خارجی، یک «ما»ی ملی را علیه رقبای داخلی و خارجی خود ایجاد می‌کنند و لیبرال دموکراسی را به چالش می‌کشند.
@sociology_1
@sahandiranmehr

گزیده های برتر جامعه شناسی

06 Nov, 14:04


چرا ترامپ پیروز شد؟

🎤 اسفندیار خدایی

🔹 نتایج اولیه از پیروزی ترامپ حکایت دارد. چرا ترامپ پیروز شد و کامالا هریس شکست خورد؟ چرا مردم آمریکا یکبار دیگر به ترامپ اعتماد کردند؟

🔹 مواضع ترامپ شفاف‌‌تر قاطع‌تر و ساده‌تر بود. مواضع هریس مبهم و تردیدآمیز و دو پهلو و پیچیده بود. در موضوعات مهمی مثل مسئله ورود مهاجران، جنگ غزه و اسرائیل، جنگ اوکراین و روسیه و مسئله ایران و...

🔹 چون بایدن دیر از صحنه کنار رفت، رقابت پرایمری میان‌حزبی دموکراتها برگزار نشد و هریس بصورت مصنوعی بالا آمد، بدون آنکه پشت رقیبان خود را به خاک رسانده باشد و بدون آنکه نقد شده باشد. اما ترامپ در رقابتی جدی و واقعی و با غلبه بر رقیبان جمهوریخواه، نامزد نهایی جمهوریخواهان شد

🔹 شخصیت متهور و بلندپرواز ترامپ و شخصیت....
@EsfandiarKhodaee

گزیده های برتر جامعه شناسی

06 Nov, 12:59


بگو چه کسی تو را اسراف میکند
درحالی که من به ذره ذره وجودت محتاجم💔

گزیده های برتر جامعه شناسی

06 Nov, 12:20


۶ نوامبر #روز جهانی جلوگیری از تخریب محيط زيست در‌ جنگ و درگیری‌های مسلحانه است. درگیری‌های مسلحانه و جنگ‌ها، یکی از دلایل ویرانی محیط زیست و آوارگی میلیون‌ها نفر هستند..

گزیده های برتر جامعه شناسی

06 Nov, 12:08


فراز و فرود و مهر و کین از نگاه فردوسی
گرد آورنده : احمد لطفی

هر انسانی باوری دارد، و طبق تعالیمی که کسب می کند، و آنها را در ذهن خود پرورش می دهد، قطعا" در مورد خیر و شر، مِهر و کین، فراز و فرود، افراد و جوامع به باور و یقینی خواهند رسید.
منجمان قدیم علم پیشگویی قوی ای  داشته اند. نگارنده در شگفت است، که آنها چگونه چنین علمی را   در اختیار  داشته اند. بطور مثال منجمان ایرانی توانسته اند، تولد عیسی‌ مسیح را پیش بینی نمایند، و یا سرنوشت بد قباد یا شیرویه که برعلیه پدرش شورش می کند، و او را می کُشد.و یزدگرد سوم را  برباد دهنده ی حکومت ساسانی پیش بینی کرده بودند، تا آنجا که خسروپرویز شاهنشاه ایران، وقتی خبر تولد آن نوزاد و سرنوشت ناموفقی که در آینده دارد، را شنید، خواست وی را بکُشد ، که بزرگان مانع این کارشدند. ولی پیش بینی ها درست از آب در آمدند. در متون دینی موءثر حقیقی را خدا می دانند، فردوسی  هم در جریان مبحث فراز و فرود  و دوستی و دشمنی رابر مبنای آموخته های دینی، خداوند  را با حکمت و مصلحت اشخاص معرفی می نماید. وی در  این ابیات، شاهی و گدایی، و سرنوشتهای یونس در دل ماهی، و قارون در زمان موسی،  و ... همه برای آزمایش و حجت بر خود و سایر همنوعان می باشند. آن  اشعار پر معنا ی فردوسی به شرح زیر می باشند؛

يكي را دهي تخت و تاج و كلاه                                                    يكي را نشاني به خاک سيـاه
يكي را برآری و شاهي دهي                                                      يكي را به دريا به ماهي دهي

يكي را برآری و قارون كني                                                          يكي را به ناني جگر خون كني

یکی را بر آری به تخت بلند                                                         یکی را نشانی به خاک نـــژند

نه با آن به مهر و نه با اين به كين                                                 تو داناتري اي جهــــان آفريـــن
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

25 Oct, 11:49


فضیلتِ هنرمند است که در این جهانِ بیمار
به دنبالِ درمان باشد نه تسکین
به دنبالِ تفهیم باشد نه تزیین
طبیبِ غمخوار باشد نه دلقکِ بی‌عار!

25 اُکتبر روزِ جهانیِ هنرمند❤️
این روز برای ارج نهادن به افرادی است که با تخیل و خلاقیت‌شان دنیاهای جدیدی را به ما نشان می‌دهند و زندگی را با رنگ، تصویر، کلمات، آوا و موسیقی زیباتر می‌کنند.

ارج می‌نهیم تمامِ هنرمندانِ معاصرِ سرزمین‌ِمان را که در سخت‌ترین شرایط و محدودیت‌ها خلق کردند، ساختند و عاشقانه هنرمند ماندند...
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

25 Oct, 03:44


برای تو:

از کسانی که شما را دوست دارند قدردانی کنید به کسانی که به شما نیاز دارند کمک کنید،
کسانی که شما را آزار داده اند ببخشید.
و کسانی که شما را ترک می کنند
فراموش کنید.
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

25 Oct, 03:39


قاعده‌ی درست رفتار آدمی در جامعه:

آدمیان برای حفظ هستی خود وسیله‌ای بهتر از این نمی توانند یافت که همه با همه به چنان توافقی برسند که گویی همه یک روحند در یک تن.

#اسپینوزا فلسفه، الهیات و سیاست
کارل یاسپرس
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

25 Oct, 03:37


لیبرالیسم در مفهومِ پاسداشت حقوق فردی، آزادی، رضایت از حاکمان، برابری سیاسی، حق مالکیت خصوصی و مساوات در برابر قانون است.

لیبرال ها باتوجه به برداشت های متفاوتی که از این اصول وجود دارد از دیدگاه هایِ مختلف و گاهی متضاد پیروی می کنند، اما عموماً بر مالکیت خصوصی، اقتصاد بازار، حقوق فردی (از جمله حقوق مدنی و حقوق بشر )، لیبرال دموکراسی، سکولاریسم و حاکمیت قانون تاکید دارند.

آزادی اقتصادی و سیاسی، آزادی بیان، آزادی مطبوعات، آزادی اجتماعات و آزادی مذهب اغلب به عنوان بخش غالب ایدئولوژی لیبرالیسم در عصر مدرن ذکر می شوند.

لیبرالیسم در عصر روشنگری به جنبشی متمایز تبدیل شد و در میان فیلسوفان و اقتصاددانان غربی محبوبیت یافت. لیبرالیسم در پی آن بود که؛ امتیازات موروثی، مذهب دولتی، سلطنت مطلقه، حق الهی پادشاهان و محافظه کاری سنتی را با دموکراسی نمایندگی، حاکمیت قانون و برابری تحت حمایت قانون جایگزین کند.

برای لیبرال ها، فرد مرکز همه فعالیت ها است. سایر انجمن ها، از جمله دولت، وسیله ای هستند که برای فرد وجود دارد.
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

24 Oct, 19:55


فدای شفا نیافتنت بروم
چرا به دور و دست ها خیره شده ای؟

چرا خیلی دورها را می نگری!
نکند خیره به نابود شدن ها شده ای !
خوابم را مثل تو بر خود حرام کرده ام.

می ترسم از ناکسان!

این خونه ی چه کسی است که خالی و ویرانه شده!

فردا، کوچ ایل مان است و هنگام رفتن است!
می‌خواهیم به کجا برویم؟
فدای خیره شدنت بروم ، فدای شفا نیافتنت بروم،
هرجایی تو بگویی همان جا می رویم!

از اینجا تا آنجا چقدر راه هست!
میان من و تو هفت تا کوه سیاه هست !

بزار برای تو بمیرم
تا درون این خاک، سر بزارم روی این سنگ سرد..

فدای این خیره شدنت بروم "فِرهَ دلگیرهَ "
" فِرهَ بیمارهَ"
بیا بشینیم پای دیوارها
ما شکسته گان کز و کور بشینیم و سکوت کنیم برای این همه از هم بریده شدن مان..

✍️زهرا نجاتی
۵ خرداد ۱۴۰۳
@sociology_1
فِرهَ = خیلی

گزیده های برتر جامعه شناسی

24 Oct, 15:18


پول، خداوند رشک ورز اسرائیل است که هیچ خداوند دیگری یارای ایستادگی در برابرش را ندارد.
پول، تمام خدایانِ انسان را به پستی می‌کشاند و آنها را به کالا تبدیل میکند.
پول، ارزشِ جهان‌شمول و قائم به ذات همه چیز است؛ و از این رو همه‌ی جهان، چه جهان انسانی و چه طبیعت را از ارزش های ویژه خود تهی کرده است.
پول جوهر از خود بیگانه شده‌ی کار انسان و هستی انسان است و این جوهر بیگانه، بر او چیره میشود و او آن را میپرستد.

خداوند یهودیان، دنیوی گشته و به خدای جهان تبدیل شده است.
اسکناس، خداوند واقعی یهودی است.

مارکس
درباره مسئله یهود
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

24 Oct, 08:55


انگیزه‌ی هر کار آدمی، حتّی کار بد، عشق است.
آیا کارهای زشت و زنا و قتل و بی‌بندوباری اثر عشق نیست؟
آدمی نمی‌تواند دوست ندارد، وگرنه سست و مرده و قابل تحقیر و سیاه‌روز می‌شود.»
تکلیف آدمی این نیست که عشق خطرناک را خاموش کند و از میان ببرد. آن‌چه از آدمی خواسته می‌شود، چنین است:
عشق را پاک کن و آبی را که به منجلاب می‌رود به سوی باغ بگردان.
دوست بدارید، نیک ببینید که چه را دوست می‌دارید.
چیزی را دوست بدارید که سزاوار دوست‌داشتن‌ است.


کارل یاسپرس
از کتاب آگوستین
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

23 Oct, 18:32


ڕەتــــــــی و داخ دیریت مەن د جوونم
کەسی نی دەرموون بەکە دەرد گروونم

گزیده های برتر جامعه شناسی

23 Oct, 18:08


انتشار خبر
"کارگاه جامع پیشگیری و مداخله در خودکشی شهرستان چرداول"
شبکه تلویزیونی ایلام
مدرس: دکتر اردشیر بهرامی
شرکت کنندگان: مداخله گران خط مقدم خودکشی و تسهیلگران اجتماعی

https://t.me/ardeshir3bahrami

گزیده های برتر جامعه شناسی

23 Oct, 14:27


آرامگاه نادر شاه در مشهد، طراحی آرامگاه: هوشنگ سیحون،
طراحی مجسمه: ابوالحسن صدیقی
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

23 Oct, 14:15


خلاصه کتاب نظریه کنش (پی یر بوردیو)
http://vvnia.blogfa.com/post/211/%D8%AE%D9%84%D8%A7%D8%B5%D9%87-%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D9%86%D8%B8%D8%B1%DB%8C%D9%87-%DA%A9%D9%86%D8%B4-(%D9%BE%DB%8C-%DB%8C%D8%B1-%D8%A8%D9%88%D8%B1%D8%AF%DB%8C%D9%88)

گزیده های برتر جامعه شناسی

23 Oct, 09:30


پاسخ لاکان به پرسش نام آور فروید تحت عنوان: "زن چه می خواهد"
این است : یک "ارباب"
اما اربابی که زن بتواند بر او مسلط باشد؛ بعبارتی اربابی که در عین حال بنده است.

اسلاوی ژیژک
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

23 Oct, 03:57


حسنک را بپای دار آوردند، نعوذ باللّه من قضاء السّوء، و دو پیک را ایستانیده بودند که‌ از بغداد آمده‌اند. و قرآن خوانان قرآن می خواندند . حسنک را فرمودند که جامه بیرون کش. وی دست اندر زیر کرد و ازاربند استوار کرد و پایچه‌های‌ ازار را ببست و جبّه و پیراهن بکشید و دور انداخت با دستار، و برهنه با ازار بایستاد و دستها درهم زده‌، تنی چون سیم سفید و رویی چون صد هزار نگار . و همه خلق بدرد می گریستند. خودی‌، روی پوش‌، آهنی بیاوردند عمدا تنگ، چنانکه روی و سرش را نپوشیدی، و آواز دادند که سر و رویش را بپوشید تا از سنگ تباه نشود که سرش را ببغداد خواهیم فرستاد نزدیک خلیفه. و حسنک را همچنان می‌داشتند، و او لب می‌جنبانید و چیزی می‌خواند، تا خودی فراخ‌تر آوردند. و درین میان احمد جامه‌دار بیامد سوار و روی بحسنک کرد و پیغامی گفت که خداوند سلطان می‌گوید: «این آرزوی تست که خواسته بودی و گفته که «چون تو پادشاه شوی، ما را بر دار کن.» ما بر تو رحمت خواستیم کرد، اما امیر المؤمنین نبشته است که تو قرمطی شده‌ای، و بفرمان او بر دار می‌کنند.» حسنک البتّه هیچ پاسخ نداد.

#ابوالفضل_بیهقی

در گاه‌شمار رسمی ایران روز اول آبان‌ماه به یاد این نویسنده و تاریخ‌نگار بزرگ ایرانی با عنوان
#روز_ملی_نثر_پارسی
به ثبت رسیده است.
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

22 Oct, 19:20


‏بعضی حرفارو
هیچ جا و به هیچکی نمیشه گفت
فقط باید گریشون کرد...!!!

صدای فتحعلی اویسی🖤
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

22 Oct, 19:15


زندگی برایت پر معناتر خواهد شد
وقتی که این حقیقت ساده
را درک کنی ...

که هرگز هیچ لحظه‌ای را دو بار
نخواهی داشت...
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

22 Oct, 19:06


پدیده‌ی اجتماعی خودکشی؛ ضرورت‌های روش‌شناختی

✍️دکتر حسن اسماعیل‌زاده- جامعه‌شناس

پژوهش علمی به‌عنوان فرایندی سؤال محور، مسئله محور و حتی ایده محور، به طور جدی با فرایند تصمیم‌سازی عجین است.
حال این‌که چرا پژوهش‌ها در فرایند تصمیم‌سازی جامعه، نقش‌آفرینی فعال با رویه علمی ندارند، نیاز به آسیب‌شناسی دارد. این نوشتار با نگاهی انتقادی به پژوهش‌های مرتبط با خودکشی به دنبال دست‌یابی به این هدف است. خودکشی کنش عمدی و آگاهانه نابودسازی انسان به دست خویش است این پدیده به عنوان یک کنش فردی، مساله ای اجتماعی و تاریخی است که از گذشته‌های دور در سطح جهانی مطرح بوده است؛ اما به توجه به گسترش فزاینده آن در شرایط کنونی، مساله اجتماعی بودن آن، مبرهن و وجود آن سبب اختلال در نظم اجتماعی و در نهایت موجب ایجاد شرایط نامطلوب در جامعه می‌شود. در بررسی و تحلیل این پدیده از تقابل‌های کاذب معرفتی هم‌چون عینی و ذهنی، خرد و کلان، روان‌شناختی و جامعه‌شناختی، سنتی و مدرن و … باید اجتناب کرد و رابطه متقابل و دیالکتیکی بین آن‌ها را در نظر گرفت. به عنوان مثال تکیه صرف بر مباحث روان‌شناختی در پژوهش‌ها که از آن به عنوان روان‌شناسی‌گرایی نام می‌برند، باعث می‌شود در حل مسائل اجتماعی از هرگونه اقدام ریشه‌ای و ساختاری اجتناب شود. چرا که راه‌حل تمامی مسائل را در فرد جستجو می‌کند. در چنین حالتی دیگر خبری از بی‌عدالتی، فساد، تبعیض، تورم، فقر، بی‌کاری، فقدان شایسته‌سالاری و … در تحلیل‌ها و تفاسیر پدیده‌ها نیست.
متأسفانه جامعه‌ی علمی ما بیش‌تر با یک نوع علم و آن‌ها علم اثباتی ارتباط داشته و دارد؛ ولی این ارتباط تک‌بعدی، دلیلی بر نفی و یا نبودن دیگر ابعاد علم نیست. در واقع یکی از آسیب‌های جدی در پژوهش‌های علوم اجتماعی در ایران، توجه نکردن به منطق تحقیق علمی است؛ که نتیجه آن نبودن شناخت دقیق و رعایت نشدن سلسله مراتب معرفتی و حدود و ثغور پارادایمی در این پژوهش‌هاست. مرور مطالعات، تبیین‌ها و پژوهش‌های مرتبط با خودکشی، نشان دهنده‌ی رعایت نکردن سلسله‌مراتب معرفتی در این زمینه است.
دو عنصر هستی‌شناسی و معرفت‌شناسی حاکم بر پارادایم‌ها، تعیین‌کننده هویت و راهگشای ورود علم به واقعیت و دنیای اجتماعی است. در هر معرفت علمی پیش‌فرض‌های فلسفی و پارادایمی معین هستی‌شناسی و معرفت‌شناسی علم، وجود دارد که بر اساس آن، شیوه ورود به واقعیت و خروج از آن روشن می‌شود و هویت پژوهش بر آن مبانی استوار است. به طور مثال پژوهش‌های مبتنی بر پارادایم اثباتی بیش‌تر تلاش برای توصیف، تبیین، کشف روابط علی بین پدیده‌ها و آزمون نظریه‌ها است. چیزی که ما در بررسی مطالعات صورت گرفته در زمینه خودکشی در جامعه شاهد آن هستیم. ولی پارادایم تفسیری بیش‌تر سعی بر کسب معرفت از لایه‌های زیرین واقعیت، اکتشاف و نظریه‌پردازی از واقعیت‌های تجربه شونده در هر برهه یا سازمان اجتماعی است و این همان هدف مهمی است که در مطالعات مربوط به خودکشی باید مدنظر قرار گیرد و ما متاسفانه از آن غافل مانده‌ایم...

🌐ادامه و متن کامل این یادداشت را در تارنمای آوای سیمره بخوانید:
https://avayeseymare.ir/?p=25668

گزیده های برتر جامعه شناسی

22 Oct, 11:24


به زودی...


#حرف_نو

گزیده های برتر جامعه شناسی

22 Oct, 07:25


هربرت مید نخستین متفکر اجتماعی است که در بررسی فرایند جامعه‌پذیری، رویکردی مبتنی بر کنش متقابل اتخاذ کرده است. از نظر او، رفتار انسان تقریباً به‌طور کامل محصول کنش متقابل با دیگران است. خود، که می‌تواند ابژه‌ی خودش قرار گیرد، اساساً ساختاری اجتماعی است که از تجربه‌ی اجتماعی پدید می‌آید. کودکی که به دنیا می‌آید همچون لوحی سفید است و هیچ زمینه‌ی قبلی برای شکل‌گیری گونه‌ی خاصی از شخصیت در او وجود ندارد. شخصیتی که در فرد تکوین می‌یابد، محصول کنش متقابل وی با دیگران است.

بنا به نظر مید، خود مرکب از دو بخش است:من فاعلی (خود جامعه‌ناپذیر) و من مفعولی (خود جامعه‌پذیر). هر دو جنبه‌ی خود بخشی از خودپنداری فرد است. خود محصول گفت‌وگوی من فاعلی ومن مفعولی است.من فاعلی خودانگیخته، جامعه‌ناپذیر، پیش‌بینی‌ناپذیر و جنبه‌ی انگیزشی خود و فاعل کنش‌های فرد است.من مفعولی به‌تدریج از طریق کنش متقابل فرد با دیگران و درونی ساختن جامعه تکوین می‌یابد و بر من فاعلی نظارت می‌کند.من مفعولی بخشی از خود است که به‌مثابه ابژه‌ی کنش‌ها و دیدگاه‌های دیگران، ازجمله تأملات شخص در قبال خود، شکل می‌گیرد. فرد زمانی تحت تأثیر من فاعلی قرار می‌گیرد که نتواند با هنجارها و انتظارات جامعه سازگار شود.

من مفعولی وجه قضاوت‌کننده و کنترل‌کننده‌ی خود است که نگرش‌های سایر اعضای جامعه را بازتاب می‌دهد؛ درحالی‌که من فاعلی وجه خلاق و خیالی خود است. بنابراین من مفعولی مجموعه‌ای است سازمان‌یافته از طرز فکرهایی که شخص گرفته و در خود درونی کرده است و من فاعلی نمایان‌گر واکنش ارگانیسم است در قبال کنش، رفتار و نگرش‌های دیگران.من مفعولی نظارت بر خود دارد و به آن ثبات می‌بخشد، درحالی‌که من فاعلی به تغییر و بازسازی خود می‌پردازد. در نهایت می‌توان گفت، از ترکیب من فاعلی و من مفعولی شخصیت فرد پدیدار می‌شود و خود فرد به‌طور کامل تکوین می‌یابد.

نظریه‌های کلاسیک جامعه‌شناسی، تیم دیلینی، ترجمه‌ی بهرنگ صدیقی و وحید طلوعی
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

22 Oct, 04:33


https://vista.ir/n/ecoiran-cnhd4
محدودیت های هشتگانه کنشگران مرزی
بحث فراستخواه پاییز 1403

گزیده های برتر جامعه شناسی

21 Oct, 18:17


۲نکته برای ساخت آلمانی بهتر پس از جنگ جهانی دوم

۱. آموختن سخن گفتن با یکدیگر
۲. به رسمیت شناختن انسان های دیگر در تفاوت هایشان

آلمان زمانی می‌تواند دوباره به خود بیاید که آلمانی‌ها راه تعامل و گفت‌وگو با یکدیگر را بیاموزند.


کتاب مسئله‌‌ی تقصیر
نوشته کارل‌ یاسپرس
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

21 Oct, 09:25


فيلم كوتاه دو دقيقه‌ای كه
سازنده‌بيست‌ساله آن برنده جایزه
جهانی شده است ..
در این کلیپ به نحو بسيار زيبایی
اسارت‌شدید انسانها‌به‌فضای‌مجازی
که‌باعث‌سقوط در‌ورطه خسارت‌آور
همگانی‌شده به‌تصویردرآمده است!
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

21 Oct, 05:22


آه، از که سخن می‌گویم؟
ما بی‌چرا زندگانیم
آنان به چِرامرگِ خود آگاهانند.

#احمد شاملو
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

20 Oct, 19:47


هیتلر یهود را صرفاً فرقه‌ای مذهبی تصور نمی‌کرد، بلکه قومی متحد می‌دانست که مشغول طراحی «توطئه‌ای جهانی» است تا تیشه به ریشه‌ی وحدت ملی بزند. به‌عقیده‌ی او، چون یهودیان «ملت بی‌دولت» بودند (اسرائیل تا ۱۹۴۶ تأسیس نشده بود)، قصدشان تخریب «وحدت ملی» و «خلوص نژادی» تمامی کشورهایی بود که در آن‌ها مسکن گزیده بودند. هیتلر منشأ همه‌ی شرارت‌های عالم را «نفوذ یهود» می‌دید. یهودستیزی در جهان‌بینی نازی دو کاربرد داشت: تمامی اختلافات و مشکلات جامعه‌ی آلمان زیر سر یهود بود و راه‌حل همه‌ی این شرارت‌ها نیز چیزی نبود جز «محو» یهود از جامعه‌ی آلمان. در ایدئولوژی حزب نازی، «یهود» بلاگردان همه‌ی معضلات عالم به حساب می‌آ‌مد و «گناه» مارکسیسم، دموکراسی، انترناسیونالیسم، صلح‌طلبی، مبارزه‌ی طبقاتی، آزادی مطبوعات، روسپی‌گری، بیماری‌های مقاربتی، مدرنیسم در هنر و بسی چیزهای دیگر بر گردن یهود بود. او اعتقاد داشت پشت پرده‌ی هر نیروی وحدت‌ستیزِ ضدمیهنی «یهود سخت‌جان» پنهان است که دست در کارِ دسیسه‌چینی و توطئه‌گری دارد تا «خون پاک» آریایی را آلوده سازد و خللی در اراده‌اش وارد نماید.

هیتلر و ظهور حزب نازی
نوشته‌ی فرانک مک‌دانو
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

20 Oct, 19:41


.
دخترِ #فلسطینی وسط اردوگاه #آوارگان، مشغول شانه‌کردنِ موهایش است و پدرش نوشته؛ مهم نیست چه اتفاقی افتاده و می‌افتد، دخترم تلاش می‌کند که #زیبا باشد.
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

20 Oct, 19:21


حالا هی ما بگیم ، تو را کم دارد این شب کو گوش شنوا...
به قول عباس معروفی که گفته:
تو میدانی حتی اگر کنارم نشسته باشی
باز هم دلتنگ توام ،حالا ببین نبودنت با من چه می کند...
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

20 Oct, 17:47


چارلی چاپلین برای مادرش

وقتی بچه بودم کنار مادرم می‌خوابیدم و هرشب یک آرزو می‌کردم...!
مثلاً آرزو می‌کردم برایم اسباب بازی بخرد؛
می‌گفت: می‌خرم به شرط اینکه بخوابی...
یا آرزو می‌کردم برم بزرگترین شهربازیِ دنیا؛
می‌گفت: می‌برمت به شرط اینکه بخوابی...!
یک شب پرسیدم: اگر بزرگ بشوم به آرزوهایم می‌رسم؟
گفت: می‌رسی به شرط اینکه بخوابی...!
هر شب با خوشحالی می‌خوابیدم. آنقدر خوابیدم که بزرگ شدم و آرزوهایم کوچک شدند!!!...
دیشب مادرم را در خواب دیدم؛
پرسید: هنوز هم شب‌ها قبل از خواب به آرزوهایت فکر می‌کنی؟
گفتم: شب‌ها نمی‌خوابم...!!
گفت: مگر چه آرزویی داری؟؟
گفتم: تو اینجا باشی و هیچ آرزویی نداشته باشم...
گفت: سعی خودم را می‌کنم به خوابت بیایم به شرط آنکه بخوابی...
@sociology_1

گزیده های برتر جامعه شناسی

20 Oct, 17:37


کارگاه آسیب‌های اجتماعی با موضوع خودکشی در شهرستان چرداول برگزار شد
    
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان چرداول از برگزاری کارگاه آسیب‌های اجتماعی در شهر سرابله خبر داد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام: کارگاه پیشگیری از خودکشی توسط اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره بهزیستی و شبکه بهداشت برگزار گردید

دکتر اردشیر بهرامی مدرس دانشگاه به موضوع خودکشی پرداخت و راه های پیشگیری از خودکشی (بتا: بپرس، ترغیب کن؛ ارجاع بده) برای تسهیلگران اجتماعی روستاهای شهرستان چرداول تشریح کرد. 
 
در پایان کارگاه نیز جلسه پرسش و پاسخ توسط شرکت کنندگان برگزار شد و این کارگاه به مدت ۴ ساعت به طول انجامید.  

  هدف از برگزاری این کارگاه را پیشگیری از خودکشی نوجوانان و جوانان و آشنایی با راهکارهای پیشگیری و مقابله برای این آسیب بود.

کانال تخصصی
#پیشگیری_از_خودکشی
#دکتر_اردشیر_بهرامی
https://t.me/ardeshir3bahrami