شاهنامه فردوسی @shahnamehbarayehame Channel on Telegram

شاهنامه فردوسی

@shahnamehbarayehame


هر روز با اشعار شاهنامه با تصحیح جلال خالقی مطلق / بهمراه داستانهای شاهنامه به نثر براساس متن دبیرسیاقی

شاهنامه فردوسی (Persian)

شاهنامه، اثر بزرگ نامی ادبیات فارسی است که توسط ابوالقاسم فردوسی توسلی در قرن یازدهم میلادی نگاشته شده است. این اپلیکیشن تلگرام با نام کاربری u201cshahnamehbarayehameu201d هر روز با اشعار شاهنامه به تصحیح جلال خالقی مطلق را ارائه می‌دهد. علاوه بر اشعار، داستان‌های جذاب شاهنامه به صورت نثر بر اساس متن دبیرسیاقی نیز در این کانال قرار می‌گیرد. بنابراین، علاقمندان به ادبیات فارسی و افسانه‌های تاریخی می‌توانند با عضویت در این کانال، لذت خواندن و شناخت بیشتری از زیبایی‌های شاهنامه را تجربه کنند. این کانال یک منبع مناسب برای آشنایی با شاهنامه و ترجمه‌های مختلف آن می‌باشد و توسط علاقه‌مندان به ادبیات فارسی با استقبال فراوان مواجه شده است.

شاهنامه فردوسی

05 Jan, 16:52


#سجاد_آیدنلو :

شاهنامه یک حماسه ملی است و شما اگر ادبیات جهان را بررسی کنید، می‌بینید هراثری که به‌عنوان حماسه ملی آن ملت شناخته می‌شود، طبیعتاً روایت کشمکش مردمان آن کشور با دشمنان خود است و این مسأله در شاهنامه هم هست. اما نکته عجیب اینکه ما در شاهنامه اعراب، ایرانیان و ترکان را می‌بینیم که باهم روابط دوستانه‌ای دارند، ازدواج می‌کنند، داد وستد می‌کنند و ستیز و درگیری هم دارند و عجیب‌تر آنکه فردوسی همواره ویژگی مثبت دشمنان را هم در ستیزه‌ها بیان کرده همچنان که ویژگی منفی ایرانیان را هم آورده است. منتقدان بسیار محترمی که می‌فرمایند شاهنامه یک اثر نژادپرستانه است، بفرمایند آیا یک اثر نژادپرستانه و افراطی این گونه علیه ملت خودش حرف می‌زند و بنا بر موقعیت‌های داستانی از دشمنان تعریف می‌کند؟ / روزنامه ایران


⁣@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

05 Jan, 15:54


📢سلسله سخنرانی‌های از هگمتانه تا همدان، برگزار می شود.



🔸سلسله سخنرانی‌های از هگمتانه تا همدان، از سوی انجمن ایرانشناسان با همکاری باشگاه شاهنامه پژوهان برگزار می شود.

🔹این نشست ها به مناسبت ثبت جهانی هگمتانه در فهرست جهانی یونسکو با سخنرانی پژوهشگران و همدان‌‌شناسان به شکل برخط در بستر گوگل‌میت برگزار می‌شود.


نخستین سخنران این سلسله نشست‌ها، دکتر محمد شعبانی، باستان شناس ومسئول امور پژوهشی پایگاه جهانی هگمتانه ومرکز تاریخی همدان است.


در این سخنرانی، پیدایش هگمتانه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.


دوستداران برای شرکت در این سخنرانی می توانند یکشنبه ۱۶ دی‌ ماه، ۸ شب بر روی پیوند زیر زده و پس از درخواست وارد نشست شوند. شرکت برای تمامی دوستداران آزاد است.


https://meet.google.com/qhq-dyqd-zgq


#انجمن_ایرانشناسان
@anjomaneiranshenasan

شاهنامه فردوسی

05 Jan, 12:53


🎼«ضحاک»

🎙مونشید
🎙شایان



#باشگاه_فیلم_شاهنامه

@Shahnamehfilm

شاهنامه فردوسی

04 Jan, 20:12


💠شاهنامهٔ فردوسی: تصحیح انتقادی و شرح یکایک ابیات(هفت دفتر)⁣

5.300.000 تومان⁣

🔸این کتاب تصحیح تازه‌ای است از شاهنامه‌ی فردوسی بر پایه‌ی مهم‌ترین نسخه‌های موجود، همچون دستنویس موزه‌ی بریتانیا، فلورانس و… نسخۀ سن‌ژوزف که به‌تازگی در بیروت یافته شده و تصحیح حمدالله مستوفی نیز برای نخستین بار در این تصحیح انتقادی بررسی شده‌اند. بخش دیگر این اثر شرح یکایک ابیات، تعابیر کنایی، مجازی، استعاری و… است، به همراه گزارش ریشه‌شناسی واژگان متن و بررسی درونمایه‌ها، رویدادها، شخصیت‌ها و خویشکاری آنها و نیز مقایسه‌ی‌شان با متون همزمان و ناهمزمان. برگردان عربی شاهنامه از فتح بن علی بنداری اصفهانی در اوایل قرن هفتم، برگردان منظوم انگلیسی برادران وارنر، فهرست واژه‌های گزارش‌شده، فهرست واژه‌های پارسی باستان، اوستایی، پهلوی اشکانی، ساسانی و… فهرست واژه‌های عربی، فهرست واژه‌های غیر عربی و غیر ایرانی، فهرست نام مکان و کسـان، بیت‌یاب و کتابنامه از بخش‌های دیگر این کتاب‌اند.⁣


🔹سفارش از  تلگرام @koroshariadad⁣

📘برای خرید آنلاین کتاب اینجا بزنید ⁣

⁣@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

04 Jan, 20:12


📚کلاس شاهنامه، شاهرخ مسکوب
گفتار سه - تاریخ
(بخش چهار)

🔵شاهنامه چگونه تاریخی است؟ فردوسی چه دریافت و تصوری از تاریخ داشت که شاهنامه را بدین صورت که هست فراهم آورد و سرگذشت پیشینیان را در چنین مسیری انداخت؟ آیا تاریخی که فردوسی به نظم کشید، تاریخ واقعی ایران بود؟ چرا او همه داستان هایی را که در مآخذ خود یعنی شاهنامه ابومنصوری آمده بود، همانطور بی کم و کاست در کتاب خود نیاورد؟ چرا افسانه هایی چون آرش کمانگیرو کارهای گرشاسپ را کنار گذاشت و داستان هایی چون رستم و سهراب، بیژن و منیژه و اکوان دیو را افزود؟ آیا با گزینشی که فردوسی از داستان ها کرد، شاهنامه در نظر خود او تاریخ واقعی ایران بود؟ آیا براستی افسانه اکوان دیو را بخشی از تاریخ ما می دانست؟ آیا براستی باور داشت که ضحاک ماردوش از ریگزار عربستان آمد و هزار سال بر جان ما بیداد کرد و رفت؟

🔸چنین به نظر می آید که در اندیشه فردوسی تفاوتی هست میان تاریخ حماسی-(دوران پهلوانی) و تاریخ «واقعی» (دوران تاریخی)، یکی افزونی و کاستی را برمی تابد اما دیگری را باید بی کم و کاست به نظم آورد. در تصور او ماجراهای دوران حماسی «حقیقت» تاریخ، یعنی نه شرح رویدادها بلکه دستاورد راستین و متعالی رویدادهاست و آنچه در دوره اسکندر و ساسانیان گذشت «واقعیت تاریخی» و همان است که براستی زمانی روی داده بود و برای همین هیچ کم و کاستی را در آنها روا نمی دارد.

🔸برای آشنایی با اندیشه تاریخی فردوسی شاید بیهوده نباشد اشاره ای کنیم به طبری، تاریخ نگاری که نزدیک به زمان فردوسی می زیست و کتابش در همان روزگار شناخته و به فارسی ترجمه شده بود. دو تاریخ نگار از یک تمدن و یک فرهنگ ولی نه به یکسان و با دستمایه و مصالحی همانند! در «تاریخ رسل و ملوک» طبری، پیامبران و پادشاهان اعتباری همسنگ دارند. درستی تاریخ قدسی چون از کتاب های آسمانی رسیده، خودآشکار است، اما در امر عرفی، مورخ نگران صحت و سقم خبر است و آنگاه که نمی تواند یکی را برگزیند، خبرهای گوناگون یک رویداد را می آورد و انتخاب را به خواننده وا می گذارد.

🔸اما شاهنامه تاریخ ملوک است، تاریخ رسل نیست. تاریخ دنیاست، تاریخ دین نیست و در نتیجه با ایمان مؤمنان سروکار ندارد و محل شک و تردید است. شاهنامه تاریخ پیامبران و شاهان نیست که در آن رویدادهای قدسی و عرفی با هم شانه به شانه جریان یابند. از پیامبران، جز یکی (ظهور زرتشت و سروده دقیقی) نمی توانست نشانی باشد که آن هم در میان پادشاهان می آید و می رود. در دوران پهلوانی شاهنامه، به خلاف تاریخ های همزمان، فقط به سرگذشت دنیا و آنها که در ساخت و ساز آن دستی دارند پرداخته می شود.

🔸فردوسی چون طبری مسلمان است با اعتقادی کم و بیش همانند. در جهان بینی طبری، پروردگاری یگانه جهان را آفریده است و آن را از ازل تا ابد بنا به مشیتی مقدر به پیش می راند. کتاب او نشان منزلگاه های این راه است. اما شاهنامه بر سنتی استوار است که زیر ساختی دوگانه دارد. از یکسو «اهوراـ اشه ـ داد» و از سوی دیگر «اهریمن ـ دروغ ـ بیداد». این دوگانگی دیرین، در بن مایه افسانه ها و رویدادها، که در خاطره جمعی ما خفته بود، در ناخودآگاه، در کنه وجود شاعری بزرگ بیدار و در خودآگاهی وی ـ شعرـ هستی پذیرفت.

🔸فردوسی شاعر است نه مورخ، و شاعر به معنای دارنده شعور و آگاهی در ضمیر باطن و کنه وجود، حتی ندانسته و ندیندیشیده، دریافت و بینشی از گوهر و معنای فرهنگی دارد که در آن زاده شده و آن را در جان آزموده است. او بینای آنسوی نادیدنی چیزهاست که ما نگاه می کنیم و نمی بینیم.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

04 Jan, 20:11


📚کلاس شاهنامه، شاهرخ مسکوب
گفتار سه - تاریخ
(بخش سه)

🔵در دوره اسلامی تنها در دو چیز ما -به عنوان ایرانی- از مسلمان های دیگر جدا می‌شدیم: در تاریخ و در زبان.
و درست بر همین دو عامل، هویت ملی یا قومی خودمان را بنا کردیم. از یک سو تاریخ، پشتوانه، توشه راه و تکیه گاهمان بود و از سوی دیگر، زبان، شالوده، پایگاه و جان پناه، حصاری که در آن ایستادیم.

🔸در بینش اساطیری و حماسی ما، آزادی خواست آدمی و سرنوشتی که زمان بر وی مقدر می‌دارد،جفت جدایی ناپذیرند. این دریافت دیرین را در شاهنامه نیز می بینیم. این کتاب اثری عقیدتی یا فلسفی نیست تا گرفتار «حل» این مشکل باشد که جهان آدمی جای جبر است یا اختیار، در شاهنامه پرواز آرمان آزادگان و گردش خودکام سپهر، هر دو باهم و در همند.

🔸در حماسه‌های پهلوانی، پادشاهان و پهلوانانند که می‌توانند خواست خود را هستی بخشند، نه توده مردم که از آنها کمتر نشانی می توان یافت. تاریخ را آنها می‌سازند و تاریخ نیز به کار کیایی آنان می‌پردازد. آنها مردان جهانداری و جهانگشایی، صلح و جنگ و دستیاران نیک و بد جهانند. آرمان‌ها و ارزش‌های اخلاقی حماسه همان نام و ننگ آنهاست که چون در فرهنگ مردم رسوخ کرد، بدل به الگوی اخلاق همگان می شود. فردوسی خود آن فرهنگ ساز بزرگ است و کتابش «تاریخ» تمدن آزادان (اشرافیت) ایران و آرزوهای دورپرواز و بلند آنها. دوری و جدایی واقعیت و آرمان، زندگی این بزرگان را پر تلاش و تنش می کند و آن را به سوی پایانی دردناک می راند. در نتیجه نه فقط تاریخ سازان که تاریخ نیز پایانی غم انگیز می‌یابد.
از قضا شاهنامه نیزخود دستاورد شکست و ناکامی است.

🔸همانطور که پیش از این گفته شد در قرن چهارم هجری ما ایرانی ها ملتی بودیم از بوته شکست برآمده، نه آن قوم فرسوده و بی رمق آخرهای ساسانی، بلکه ملت تازه تولد یافته ای با آگاهی به هویت خودـ خودآگاه ـ با دین و تمدنی تازه. گذشته پشتوانه یا تکیه گاه این هویت بود و زبان جلوه گاهش. درخت تازه‌ای بود که در آب و هوای اسلام پرورش یافته بود، اما بر زمین خاطره قومی خود. گهگاه گفته می‌شود که فردوسی زنده کننده ملیت ماست. این حرف چندان دقیق نیست. پیش از فردوسی حس ملی ما زنده بود. در آغاز قرن چهارم هجری ما ملت نو رسیده سرزنده و جوانی بودیم. اما از برکت وجود با سعادت فردوسی دو عنصر اصلی ملیت ما در اثری بزرگ باز آفریده و بدل به تنی واحد شد. شاهنامه تاریخ (حماسه) و زبان ماست. و بعد ها همین کتاب نقش دیگری هم پیدا می کند و مهم ترین عامل فرهنگی نگهدارنده ملیت ما می شود.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

04 Jan, 20:11


📚کلاس شاهنامه، شاهرخ مسکوب
گفتار سه - تاریخ
(بخش دو)

🔵وقتی ناتوانی در عرصه تاریخ واقعی رخ می‌نماید، نیاز به روایت و تاریخ پردازی آشکارتر می‌شود. شاهنامه جویای پایگاهی است در گذشته برای ایستادن در زمان حال و پیدایش آن از نیاز عمیق ایرانیان برای زنده بودن و خود ماندن سرچشمه می گیرد.

🔸 چنانکه پیش‌تر هم اشاره شد، استنباط از تاریخ در شاهنامه نمونه برداری است از الگویی آسمانی و مابعدالطبیعی. این گرته برداری نه به قصد و از روی طرحی از پیش تعیین شده بلکه ناخودآگاه واز طریق انتقال اندیشه گذشتگان به فردوسی صورت گرفته است.

🔸 از دیرباز گوهر بینش اساطیری ایران دو بنی بوده است. در اسطوره آفرینش، زروان با زادن دو پسر، یکی نیک و یکی بد، یکی اهورامزدا و دیگری اهریمن، سرنوشت کیهان را رقم می زند. اما در شاهنامه، اندیشه دوبنی ایرانی با اسطوره ای هندواروپایی در می آمیزد. اسطوره ای کهن که تقریبأ همه جا نزد اقوام هندواروپایی دیده می شود و بنا بر آن فرمانروا دارای سه فرزند است که فرزند کوچکتر، خردمند تر و نیکوکار تر از دو دیگر است و نیز اوست که سرانجام کشته می شود. در تاریخ حماسه پهلوانی ما نیز این اسطوره تلفیق می یابد با اسطوره آفرینش زروانی و داستان فریدون را رقم می زند. فریدون با تقسیم جهان میان سه پسر خود، تور(توران) ، سلم (روم) و ایرج(ایران)، تاریخ حماسی ما را پی می ریزد. تاریخی که سراسر آن نبرد و درگیری است میان ایران و توران از پی کین خواهی ایرج (و پس از او سیاوش). اما هیچکدام از درگیری های دوره حماسی شاهنامه رنگ نژادی ندارد، چه هر دو برادر ( ایرج و تور) از یک پدر هستند.

🔸 بازتاب اندیشه دوبنی در تاروپود بخش پهلوانی شاهنامه تنیده است و رویارویی خوب و بد نه تنها در سرگذشت پهلوان ها بلکه در سراسر کتاب به چشم می خورد. بر این اساس می توان گفت که یکی از ساختارهای اصلی کتاب همین دوگانگی و قرینه سازی است.

🔸از سوی دیگر ریشه ناکامی تاریخ ایران در شاهنامه را می توان در دوگانگی ناگزیر میان آرمان و واقعیت و ناسازگاری بخت با خویشکاری پهلوان ها یافت. این تنش را از جمله در رویارویی آرمان های شخصیت های زیر با واقعیت باز می یابیم.

فریدون ↔️ در برابر واقعیت پادشاهی، ایجاد کشورها و تاریخ

زال و رستم ↔️ در برابر کاوس ـ در برابر اسفندیار دین گستر و ستیزه جو

سهراب ↔️ در برابر رستم

سیاوش ↔️ در برابر کاوس و سودابه ـ در برابر افراسیاب و گرسیوز

پیران و فرنگیس ↔️ در برابر افراسیاب

کیخسرو ↔️ در برابر خودکامگی قدرت

اسفندیار ↔️ در برابر گشتاسپ

🔸 از آنجایی که زمین آئینه تمام نمای آسمان نیست، بازتاب سرگذشت جهان در زندگی ما، به حقیقتی نه آنچنانکه در آرزوی ماست می انجامد. پس با وجود گرته برداری از تاریخ کیهان برای به رشته در آوردن تاریخ ایران، دیالکتیک زندگی، فردوسی شاعر را وا می دارد تا گوش به حقیقت زمینی و انسانی بسپارد. اینجاست که تفاوت اساسی میان تاریخ خوش سرانجام کیهان و تاریخ بد سرانجام ایران خود را در کتاب بروز می دهد. تاریخ کیهان با پیروزی اهورا مزدا بر اهریمن یا به تعبیر دیگر نور بر ظلمت پایان می یابد، حال آنکه تاریخ حماسی ایران با شکست ایرانیان و پیروزی اعراب رقم می خورد. از قضا شاهنامه نیز، خود دستاورد شکست و ناکامی است. شکست چند صد ساله ازعرب ها و چرخشی ناکام در تاریخ ایران. وقتی ناتوانی در عرصه تاریخ واقعی رخ می نماید، نیاز به روایت و تاریخ پردازی آشکارتر می شود. شاهنامه جویای پایگاهی است در گذشته برای ایستادن در زمان حال و پیدایش آن از نیاز عمیق ایرانیان برای زنده بودن و خود ماندن سرچشمه می گیرد.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

04 Jan, 19:40


#میر_جلال_الدین_کزازی :


زن برترین، گرامی‌ترین، درخشنده‌ترین چهره را در شاهنامه دارد. شاهنامه از این دید نیز هم در پهنه‌ی سخن پارسی، هم در گستره‌ی ادب گیتی شاهکاری است بی‌همانند. ما در شاهنامه زنانی را می‌یابیم که نه‌تنها فروتر از مردان نیستند، از آنان برترند. زنی مانند سیندخت، مادرِ رودابه، در خرد، در گره‌گشایی از کارهای باریک و دشوار، در کاردانی، نه‌تنها در میانه‌ی زنان، در میان مردان نیز بی‌همانند و همتاست. او گره‌ای کور را می‌گشاید که نامورترین و بلندپایه‌ترین مردان آن روزگار در گشودن آن درمی‌مانند. آن گره‌ کور پیوند زال است با رودابه. نه مهراب کابلی پدر رودابه، نه زال پدر رستم، نه پادشاه ایران در آن روزگار منوچهر، نه هیچ‌یک از دیگر بزرگان ایران با این پیوند دم‌ساز نیستند. از این روی که مهراب پدر رودابه تبار ضحاک ماردوش می‌رسانیده است.

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

03 Jan, 15:12


🎼«ضحاک»

🎙مونشید
🎙شایان

@shahnamehshenidari

شاهنامه فردوسی

31 Dec, 23:48


#منصور_رستگار_فسایی:


منطق #فردوسی در نظم شاهنامه افتخار ساختن هویتی جعلی نبوده بلکه تمام داستان‌های شاهنامه از زیربنای مستحکمی برخوردار است که او با واقع‌بینی خاصی به این مسئله نظر داشته است. فردوسی سرشار از ایمان به خالق یگانه و #وطن‌_پرستی بوده و مردی است که گذشته‌ ایران را به خوبی می‌‌شناخته ولی به آینده‌ای چشم دوخته بود که به چشم هیچکس نیامده بود. فردوسی در فکر ساختن #آینده‌ای بزرگ و باشکوه و درخور ملت ایران بود، فردوسی در روزگاری قلم به دست گرفته و تاریخ اساطیری ایران را به نظم درآورده بود که همه‌ افراد جامعه‌ آن روز گذشته‌ خود را از یاد برده بودند. فردوسی پس از ذکر نام و یاد خداوند بلافاصله از خرد سخن می‌گوید چراکه او خرد را برای شناخت خداوند ضروری دانسته و به کار می‌گیرد، همچنین به دادگری خداوند اندیشیده و عدل و داد خداوندی را متوازن‌کننده‌ی هستی می‌داند.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

31 Dec, 23:48


#جلال_خالقی_مطلق :

در روزگار ما خوشبختانه به‌تدریج بحث برابری زن و مرد مطرح شده است. این امر باعث انتخاب ادبی می‌شود. در شاهنامه زن نقش مهمی را بازی می‌کند. وقتی داستان زال و رودابه را می‌خوانید، با زنی پشت پرده مواجه نمی‌شوید که کسی او را نبیند یا زنان قدرتمندی در شاهنامه حضور دارند مثل گردآفرید و تهمینه و کتایون و منیژه و گردیه و … که در حماسه و تاریخ حضور جدی دارند، حال آنکه ژانر حماسه میدان مردان است. اما وقتی در چنین میدانی شاهدیم که زنان نقشی چنین فعال دارند، جامعه زن ما که نیمی از ما را تشکیل می‌دهد، به آن اقبال نشان می‌دهد. در میان آثار ادبی گذشته، کمتر کتاب یا داستان چنین نقش مهمی به زنان داده است و در این میان تنها می‌توان به ویس و رامین و تا حدودی به خسرو و شیرین نظامی اشاره کرد. بنابراین کشش به‌سوی داستان‌های شاهنامه از این حیث شاید به شکل ناخودآگاه بیشتر می‌شود. طبیعی است که اگر در شاهنامه داستان‌هایی بود که زن‌ها در آن نقش منفی داشتند، زنان امروز خود‌به‌خود به آن اعتراض می‌کردند و به آن اقبال نشان نمی‌دادند.

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

31 Dec, 23:47


#شاهرخ_مسکوب :


افسانه ی #رستم تنها ساخته ی آرزو نیست، واقعیت زندگی در کار است این نیرومند ترین مردان هم در جنگ با سهراب طعم تلخ شکست را می چشد و در نبرد با اسفندیار در می ماند و سرانجام مرگ، که چون زندگی واقعی است، او را در کام خود می کشد.حتی اسفندیار بیمرگ نیز شکار مرگ است. واقعیت ریشه ی این یلان را در دل خود دارد.

پهلوانان شاهنامه مردان آرزویند که در جهان واقعیت به سر می برند. چنان سربلندند که دست نیافتنی می نمایند، درختهایی راست و سر به آسمان ولی ریشه در خاک و به سبب همین ریشه ها دریافتنی و پذیرفتنی، از جنبه ی زمینی، در زمین، و بر زمین بودن، چون مایند و از جنبه ی آسمانی تبلور آرزو های ما و از هر دو جهت تبلور زندگی . واقعیت و ناگزیر از واقعیت آدمی در آنهاست و از این دیدگاه کمال حقیقتند. اما چنین حقیقتی انعکاس ساده و بی واسطه ی واقعیت نیست.

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

27 Dec, 20:23


🔸کتاب سه‌بعدی ضحاک: افسانه‌ی شاه ماردوش | Zahhak: The Legend of the Serpent King (pop-up book)


🔹مهندسی صفحات: سایمون آریزپه
Paper Engineering : Simon Rizpe
🖼تصویرگری و هنر: حمید رحمانیان
Art and design: Hamid Rahmanian
📚این کتاب به زبان انگلیسی، با جلد سخت و همراه قاب می‌باشد.

برای سفارش به شناسه @koroshariadad پیام دهید.

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

27 Dec, 11:28


📢به کانال داستان های شاهنامه بپیوندید


🔸با هم داستان های شاهنامه را خواهیم خواند و کوشش می کنیم در کنار آن ویدئو، مقالات و یادداشت های مناسب را در پیوند با هر بخش با شما به اشتراک بگذاریم.


کانال داستان های شاهنامه را به دوستان و آشنایان خود پیشنهاد کنید.


@shahnamehdastan
@shahnamehdastan
@shahnamehdastan

شاهنامه فردوسی

27 Dec, 11:26


📚کلاس شاهنامه، شاهرخ مسکوب
گفتار سه - تاریخ
(بخش یک)

🔵شاهنامه چهار صد سال پس از فروریختن ساسانیان و شکست ایرانیان از عرب ها سروده شد، زمانی که وجدان تاریخی ایرانیان دوباره برانگیخته شده بود. در این کتاب تاریخ ایران که در گذشته یکبار به دست پادشاهی چون اردشیر پی ریزی شده بود، این بار به دست شاعری چون فردوسی از نو سامان یافت.

بناهای آباد گردد خراب
ز باران و از تابش آفتاب

پی افکندم از نظم کاخی بلند
که از باد و باران نیابد گزند

بر این نامه بر عمرها بگذرد
همی خواندش هر که دارد خرد

دراین سه بیت شعر، شاعر به خوبی از درک خود از کار بزرگی که در پیش دارد، پرده بر می دارد: نقشه داشتن، شالوده ریختن، برافراشتن کاخی بلند و بی گزند از باد و باران. پی افکندن در نظم، خود نظام و سامان دادن است به آنچه تا پیش از آن در نثر پراکنده و گسیخته بوده است. پناهگاهی در زبان دور از گزند زمان!

🔸 آنچه از روزگاران پیشین به دست فردوسی رسیده بود، خداینامک ها از جمله خداینامک ابومنصوری بود که توسط چهار کاتب زردشتی به نثر گردآوری و نوشته شده بود. فردوسی پاره ای از داستان ها را بر گزید و پاره ای دیگر را به کنار نهاد، و البته قصه هایی چون رستم و سهراب، بیژن و منیژه و اکوان دیو را نیز که از منابع دیگر گرفته بود، وارد کتاب کرد.

🔸 بازمانده ادبیات پهلوی نشان می دهد که در روزگار ساسانیان، یعنی دوران تکوین و تدوین خداینامک ها، اسطوره و اندیشه زروانی با آداب و آیین های زردشتی در آمیخته بوده است. در اسطوره های ایرانی (خواه زروانی و خواه زردشتی) جهان آغاز و انجام و پایانی دارد. در شاهنامه تاریخ گیتی بازتابی است از تاریخ مینو، زمین از راه آسمان و واقعیت از راه اسطوره در تصور نقش می بندد. مسیر این تاریخ گرته برداری از تاریخی است که در عالم بالا اتفاق می افتد. زروان با زادن دو پسر، اهورامزدا و اهریمن، طرح ۹۰۰۰ ساله سرنوشت کیهان را می ریزد و فریدون نیز با تقسیم جهان میان پسران خود، طرح تاریخ ایران و توران (و روم) را! زروان خواهان اهریمن و نبردش با هرمزد نبود، فریدون نیز دشمنی سلم و تور با ایرج را بر نمی تافت. دشمنی ای که منجر به کشته شدن یک برادر بدست دو برادر دیگر شد و این برادر کشی نقطه آغاز تاریخ حماسی ما بود ودر کارزار نبردهای دیرپای ایران و توران متبلور گشت. کارزاری که سراسر تاریخ حماسی ما را رقم می زند اما در هیچ مقطعی از آن رنگ نژادی ندارد، چون برادران همه فرزند یک پدر (فریدون) هستند و این تنها «آز» است که عامل اصلی تراژدی است.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

27 Dec, 11:26


📚کلاس شاهنامه، شاهرخ مسکوب
گفتار دو - زمان
(بخش دو)

🔵پس از جمشید دو بزرگ پادشاه دیگر شاهنامه نیز، یعنی فریدون و کیخسرو،هر کدام به نحوی در سامان دادن به سیر زمان دست دارند.

🔸پادشاهی جمشید به دست ضحاک به پایان می رسد و پادشاهی ضحاک به دست فریدون. فریدون به روز خجسته سر مهرماه به تخت می نشیند. او نیز چون جمشید پادشاه زمان پرداز است. فریدون به زمان «آغازین» جمشیدی معنی و مفهوم تازه ای می بخشد. او با تقسیم پادشاهی خود میان سه پسرش، سه سرزمین ایران و توران و روم و در نتیجه سه تاریخ را ایجاد می کند. بدین ترتیب مفهوم «ایران» چون جایگاه مردمی هم سرنوشت بوجود می آید و زمانی که بر این مردم می گذرد بعدی تازه می یابد. به عبارت دیگر خصلت وجودی زمان تغییر پیدا می کند: زمان فردی تبدیل می شود به زمان جمعی یا «تاریخی». قصد فریدون از تقسیم قلمرو خود، گستردن نیکویی و «داد» است، اما واقعیت تاریخی سرنوشت دیگری را برای او و فرزندانش رقم می زند. تاریخ حماسه پهلوانی ایران با یک برادرکشی (کشتن ایرج) آغاز می شود و با یک برادر کشی دیگر (مرگ رستم) به پایان می رسد، یعنی تاریخی درست برخلاف خواست فریدون تاریخ ساز، سرشار از بیداد و ستیزه و آز. نبردهای ایران و توران سراسر دوره حماسه پهلوانی را که کارزار برقراری داد و کین خواهی خون ایرج و سیاوش است، در بر می گیرد.
🔸پس از فریدون، نوبت به پادشاهی کیخسرو می رسد تا زمانی نو را در ساحتی فراتاریخی باز آفریند. رسالت اینجهانی کیخسرو کین خواهی سیاوش، شکست افراسیاب وپایان دوره بیداد است. او بزرگ ترین رزم آرا (استراتژ) شاهنامه است. اوست که نبرد دوازده رخ را سازمان می دهد. اما خویشکاری کیخسرو بعدی بیش از این دارد. او با پایان دادن به دوره افراسیاب باید مقدمات پایان جهان را فراهم سازد. پس رسالت او هم در گیتی و هم در مینو جریان دارد. با به انجام رساندن رسالت اینجهانی خود، کیخسرو از قدرت کناره می گیرد و ناپدید می شود تا در آخر زمان دوباره بازگردد، یار و یاور سوشیانس باشد و به مدت ۵۷ سال پا به پای او برای آماده ساختن پایان جهان تلاش کند. بدین ترتیب زمان کیخسرو دارای خصلتی «قدسی» یا «مینوی» است.
🔸با این مقدمات می توان نتیجه گرفت که اساسأ کیهان شناخت اساطیر ایران تاریخی است. همچنان که آفرینش اهورا مزدا نیز دارای تاریخ است و در طول نه هزار سال جریان دارد. اهورامزدا به کمک زمان و در زمان خدا می شود یا به اصطلاح هگل، خدایی است «شونده» و نه «باشنده».


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

27 Dec, 11:25


📚کلاس شاهنامه، شاهرخ مسکوب
گفتار دو - زمان
(بخش یک)

🔵کتاب «ارمغان مور، جستاری در شاهنامه» که این کلاس ها بازتابی از آن است و خواندنش برای کسانی که این گفتارها را دنبال می کنند بسیار روشن کننده است، از پنج بخش تشکیل می شود: زمان، آفرینش، تاریخ، جهانداری و سخن. اما بنا به گفته خود مؤلف در پیشگفتار آن، رشته پنهانی که همه این فصل ها را به هم می پیوندد، زمان است. دریافت از زمان در تمام ساحت های اندیشه ایرانی: زمان اکرانه و زمان کرانمند، نقش زمان در اسطوره آفرینش، زمان اساطیری، زمان پهلوانی، زمان تاریخی و غیره.

🔸آنچه در شاهنامه آمده و در گیتی می گذرد بازتابی است از آنچه در اوستا آمده و در مینو می گذرد.

🔸در اسطوره آفرینش، اهورا مزدا گیتی را آفرید و برای پیروزی در کارزار کیهانی علیه اهریمن، زمان کرانمند را اندیشید. دورانی نه هزار ساله که به سه دوره هر کدام سه هزار ساله تقسیم می شود. اگر این زمان نمی بود، عمر اهریمن نیز به سر نمی رسید. در این نبرد، زمان نیز چون انسان، به یاری اهورامزدا می آید تا او را بر اهریمن پیروز سازد. پس به یاری زمان و در زمان است که اهورا مزدا خدا می شود. خدایی که نه تنها آگاه مطلق است بلکه در پایان زمان توانای مطلق نیز خواهد بود.

🔸در فرگرد ۲ وندیداد، اهورا مزدا نخست با جمشید گفتگو می کند و فرا می خواندش به رواج دین بهی. اما جمشید از این رسالت سر باز می زند. او تنها عهده دار سامان دادن به گیتی می شود، سه بار جهان را فراخ می کند و ورجمکرد را می سازد.

🔸در شاهنامه، زمان با جمشید، بزرگ ترین پادشاه اساطیری ما، صورتمند می شود. او که پادشاهی تمدن ساز است، به ساخت و پرداخت جهان و زندگی آدمیان می پردازد و سه گروه اجتماعی بزرگ را بنا می گذارد. او حتی دیوها را هم به زیر فرمان خود در می آورد و آنها را وا می دارد تا دیوارها و کاخ ها و ایوان های دور از گزند برافرازند. در روزگار جمشید نه درد و رنج و بیماری هست و نه مرگ. روزی که جمشید به تخت می نشیند و بر دوش دیوان بر آسمان دست می یابد، نخستین روز بهار است. پس او آن روز را روز نو می نامد و جشن می گیرد. نوروز یا روز هرمز از ماه فرودین. با نامگذاری این روز، آگاهی به زمان پیدا می شود. بدین ترتیب مردی که مکان را ساخت و پرداخت، زمان را نیز سروسامان داد. پس او پادشاه زمان و مکان است، اما خدا نیست، انسان است. به همین خاطر هم دچار غرور و آز می شود و منی می کند و به گیتی جز از خویشتن را نمی بیند. اینست که فر ایزدی از او روی گردان می شود و کار برمی گردد و شکست به بارمی آید. فرجام کار جمشید، پیروزی ضحاک است.

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

27 Dec, 11:24


📚کلاس شاهنامه شاهرخ مسکوب
گفتار ۱ - حماسه

🔺حماسه بیانگر دید و جایگاه انسان است در جهان، حال آنکه اسطوره بیانگر دید و جایگاه انسان است در کیهان. به تعبیر دیگر، حماسه همان اسطوره است که از آسمان به زمین، از انتزاع به جسم، از عالم مجاز به دنیای واقعی انسان ها آمده است.

بنا بر نظر هگل، روایت حماسی مربوط به فرهنگ اقوام در حال شکل گیری است، چون ایلیاد و اودیسه نزد یونانی ها، یا مهاباراتا ورامایانا نزد هندی ها. اما حماسه ملی ایران یا شاهنامه در قرن چهارم هجری، یعنی ۱۲۰۰ سال پس از تشکیل قوم و ملت ایران و چهار صد سال پس از شکست از عربها نوشته شده است. در این دوران، تاریخ ایران که پیش‌تر به دست اردشیر پی ریزی شده بود، این بارتوسط یک شاعر از نو پی افکنده می شود. بنابراین، شاهنامه را می توان حماسه متأخر نام نهاد.

🔺منابع حماسه ملی ایران عبارتند از:
ـ روایت های اسطوره ای برگرفته از اوستا
ـ سیکل سیستان یا روایت های پهلوانی شرق ایران (خاندان نریمان، سام، زال، رستم و فریبرز)
ـ روایت های تاریخی خانواده های اشکانی (گودرز، گیو و بیژن)

روایت های هر سه این منابع طی سالیان دراز به صورت شفاهی، سینه به سینه و از نسلی به نسل دیگر نقل می شده است. اوستا را تنها موبدان می دانستند و بازگو می کردند، در حالی که روایت های پهلوانی و حماسی توسط گوسان ها به شعر و همراه با موسیقی بیان می شده است. در اواخر دوره اشکانی، ابتدا اوستا جمع آوری و به صورت مکتوب روی پوست گاو نوشته می شود. سپس روایت های اساطیری، پهلوانی و تاریخی که در طول ۴۷۰ سال پادشاهی ساسانی، به هم آمیخته و در هم تنیده شده اند، در خداینامک ها گردآوری و تدوین می شود. چند صد سال بعد، یعنی در قرن چهارم هجری، هنگامی که خلافت عباسی در بغداد ضعیف می شود، درخراسان و شمال شرق ایران و ماوراء النهر، نوعی استقلال محلی بوجود می آید و زبان فارسی مشروعیت پیدا می کند. در چنین شرایطی، سپهسالار خراسان به فکر می افتد که داستان های پراکنده و تاریخ گسسته ایران را جمع آوری کند. پس، از چهار کاتب زرتشتی دعوت می کند تا به توس بیایند و خداینامک جدیدی را که بعد ها به نام او خداینامک ابومنصوری نام یافت، به نثر بنویسند.
این کتاب منبع اصلی فردوسی بوده است.

🔺در شاهنامه، اسطوره، حماسه و تاریخ، یا به بیان دیگر افسانه، داستان و واقعیت، در هم تنیده اند. شاهنامه به منزله اثری ادبی، حماسه ای است که در آن سه بخش اساطیری، پهلوانی و تاریخی باز شناخته می شود:

ـ بخش اساطیری (از نخستین پادشاه تا جمشید، ضحاک و فریدون، افراسیاب و کیخسرو، زرتشت واسفندیار)
ـ بخش پهلوانی یا حماسی ( از فریدون تا بهمن)
ـ بخش تاریخی ( از اسکندر تا یزدگرد)
البته این بخش بندی اجمالی و تقریبی است و گاه مرز روشنی، به ویژه میان دو بخش نخستین که نام آورانی چون فریدون و افراسیاب و کیخسرو نقش پردازان آنند، وجود ندارد.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

23 Dec, 12:09


یادم می‌آید که در دوران جوانی چه شور و شوقی برای درس و بحث و نوشتن مقاله داشتیم، ولی امروزه متاسفانه آن شور وشوق را در میان جوانان کمتر می‌بینم، دانشجویان با من پایان‌نامه می‌گیرند یا پرسشی درباره شاهنامه دارند به من مراجعه می‌کنند، آشکارا می‌بینم که کمتر رغبت و شور و شوق فراگیری ندارند و در کار پژوهش جدی نیستند. من در درجه نخست از استادان زبان فارسی گلایه دارم که بیشتر آن‌ها در جایگاه واقعی خود قرار ندارند و نه تنها هیچ شوری برای فراگیری دانشجویان برنمی‌انگیزند که خود به تمام معنا استعدادکُش نیز هستند. بیشتر آن‌ها اگر مراتب ترقی را طی کرده‌اند و مرتبه گرفته‌اند با مقالات گاه بی‌محتوای دانشجویان گرفته‌اند. می‌گویند: مشکلات مالی کمر آن‌ها را خم کرده است. می‌گویم: هریک از ما مگر پیش از ورود به این رشته نمی‌دانستیم زندگی سختی خواهیم داشت، پس دیگر بهانه برای چیست؟! ما هم در اوان جوانی که وارد کارهای پژوهشی شدیم، حقوق آن‌چنانی دریافت نمی‌کردیم و همیشه هشتمان گرو نُه‌مان بود، ولی من و بسیاری از هم‌نسلان و همکارانم با سختی‌ها می‌ساختیم و پژوهش‌های جدی را ادامه می‌دادیم. البته بعضی وقت‌ها اتفاق می‌افتد که به دانشجویی برخورد می‌کنم که هوش سرشار و انگیزه‌های خوبی برای فراگیری ادبیات دارد و البته با دیدن این افراد به آینده امیدوار می‌شوم، ولی در مجموع، من آینده را برای رشته ادبیات فارسی خیلی خوب نمی‌بینم. حالا چرا این اتفاق افتاده؟ شاید یکی از این علت‌ها تحولات اجتماعی باشد، مثلا رونق شبکه‌های اجتماعی مجازی، که می‌تواند هم مضر و هم مفید باشد. البته من شبکه‌های اجتماعی را در کل مثبت ارزیابی می‌کنم و اگر می‌بینیم تحقیق و پژوهش جدی کم شده است، باید علت آن را در جاهای دیگری جست‌وجو کرد. البته که در این میان مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را به هیچ‌وجه نمی‌توانیم نادیده بگیریم.


@khatibi_shahnameh

#ابوالفضل_خطیبی

شاهنامه فردوسی

23 Dec, 11:57


🔸خانم گلرخسار شاعر نامدار تاجیک شعری دارند که می‌گوید «شاهنامه وطن است، وطن بی‌مرگی»؛ من در میان شاعرانی که در ایران دربارهٔ ایران و وطن شعر گفته‌اند، به ژرف‌اندیشی گلرخسار در این شعر ندیده‌ام. این شعر نشان می‌دهد که وطن می‌تواند یک کتاب باشد. کتابی مثل شاهنامه که مفهوم وطن را از قرن چهار تا امروز برای ما حفظ کرد؛ کشور یک‌پارچه‌ای که دارای یک مرکزیت واحد به نام ایران است.

🔹شاهنامه چند ویژگی مهم دارد: یکی یک‌پارچگی سیاسی است. یعنی از آغاز تا پایان شاهنامه پنجاه پادشاه یکی پس از دیگری حکومت می‌کنند و در هیچ زمانی ما خلأ قدرت سیاسی نداریم. دوم یک‌پارچگی جغرافیایی است، یعنی همهٔ کارهای این پادشاهان و پهلوانان، ازخودگذشتگی‌ها و شهادت‌ها به خاطر حفظ یک منطقهٔ جغرافیایی خاص به نام ایران است.

🔸تا زمانی که شاهنامه هست ایران هم وجود خواهد داشت. شاهنامه همیشه پشتوانهٔ فرهنگی برای وحدت ملّی اقوام ایرانی ساکن در این سرزمین، و هویت مستقل همهٔ آن‌ها بوده است. وقتی که ما می‌گوییم وحدت ملّی منظورمان چیست؟ این مؤلفه‌های هویت ملّی کدامند؟ آیا فقط منظورمان آب و خاک است؟ زبان است؟ دین و آداب و رسوم است؟ قوم و نژاد است؟ به بیانی بله، ولی سرزمین مشترک رکن مهمی است؛ یعنی ما نمی‌توانیم مثلا فقط به یک زبان مشترک اتّکا کنیم بدین جهت که در این مجموعه‌ای که وطن نام گرفته ممکن است زبان‌های مختلفی وجود داشته باشد ولی همه احساس تعلّق به یک سرزمین دارند. ممکن است مذاهب و اعتقادات مختلف داشته باشند ولی باز همه تعلّق به یک سرزمین دارند.
در قرن دوم هجری تابوتی از یک مسیحی کشف شد که روی تابوت این مسیحی که «خرداد» نام دارد چنین نوشته شده: «ازمانِ ایرانشهر...» در قرن دوم هجری که اصلا ایرانشهر به لحاظ یک‌پارچگی سیاسی وجود نداشته و هر کدام از ولایات ما دست یک حاکم عرب بوده چرا می‌گوید من از سرزمین ایرانشهرم؟ برای این که ایدهٔ ایرانشهر برای این هم‌وطن مسیحی از بین نرفته بوده. این هم‌وطن مسیحی به همان اندازه به ایرانشهر تعلّق خاطر داشته که یک هم‌وطن زرتشتی یا مسلمان.

🔸برخلاف آنچه تصور می‌شود ما یک ملّی‌گرایی کور در شاهنامه نداریم. در شاهنامه هیچ‌کس نمی‌تواند حتّی یک بیت نشان بدهد که با یک نژادپرستی دُگم و سازمان‌یافته سروکار داشته باشیم. در طول هزاروصدسال که از سرایش شاهنامه می‌گذرد هیچ گروهی را سراغ نداریم که با اتّکا به پشتوانهٔ فکری شاهنامه دست به کشتار مردمی با نژادهای دیگر بزند. در شاهنامه ناسیونالیسم و انترناسیونالیسم جایی تلاقی می‌کنند و همان جاست که بر اصول بنیادین اخلاقی سخت تأکید می‌شود. بسیاری از مواقع شاعر با تورانیان همدلی می‌کند مثلا با «پیران» جهان‌پهلوانِ افراسیاب. یا مثلا با «اغریرت» برادر افراسیاب. در شاهنامه آنگونه نیست که انسان‌های خوب همیشه طرف ایران باشند و دشمنان، انسان‌های بد باشند. از ایران هم پادشاه فرّه‌مندی چون کیکاوس خودکامه خوانده می‌شود. در ماجرای سیاوش او مرزهای ملّیت را به‌هم می‌ریزد و آنچه برایش اهمیت دارد پافشاری بر رعایت اصول اخلاقی و تأکید بر انسانیت است.

🔹در ده سال اخیر در شهرهای مختلف چند نفر نقّال خانم ظهور کرده‌اند. فرهنگ شاهنامه‌خوانی دارد در خانواده‌ها گسترش پیدا می‌کند. بچه‌ها را هم تشویق به خواندن شاهنامه می‌کنند. قبول دارم که آمار مطالعه در ایران بسیار پایین است و شمارگان کتاب محدود. نظام آموزشی ما پر از اشتباه است و انگیزه‌ها را از بین می‌برد و اکثر جوان‌ها به سبب شرایط اجتماعی و اقتصادی حاکم بر جامعه بیشتر انگیزهٔ کسب درآمد دارند. با همهٔ این‌ها من بسیار خوشبینم!

▪️خلاصه‌ای از گفت‌وگوی زنده‌یاد #ابوالفضل_خطیبی با خانم ندا عابد، نشریهٔ آزما، فروردین ۱۳۹۹، شمارهٔ ۱۴۵، صفحهٔ ۲۶ تا ۲۹


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

22 Dec, 11:26


🔷 نزدیک به بیست سال نقالی شاهنامه به انگلیسی
از زبان Xanthe Gresham Knight

🔷 نوازنده‌ی تنبور و همکار او: علی‌اکبر مرادی


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

22 Dec, 11:08


📢 باشگاه شاهنامه پژوهان و انجمن ایرانشناسان برگزار می کنند :⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣⁣
💠سخنرانی های شاهنامه پژوهان
🎙سخنران : الهام سعادت
🔹 دکترای ادبیات حماسی

🔸زن در هیات دیگری _ مروری بر
نقش زن در اساطیر
⁣⁣⁣⁣
🔲 نشست #آنلاین در بستر گوگل میت

🔹زمان : چهارشنبه ۱۲ دی
🕰ساعت ۸ شب

🌐شرکت در این نشست برای همه دوستداران آزاد و رایگان است

🔸⁣⁣⁣برای شرکت در نشست در روز و ساعت برگزاری بر روی پیوند زیر زده و وارد شوید



https://meet.google.com/qhq-dyqd-zgq


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

22 Dec, 10:47


🏵سخنرانی #سجاد_آیدنلو درباره بیت های که از فردوسی نیست

📻رادیو شاهنامه آوای رسای دوستداران شاهنامه و زبان فارسی
🌅نگاره : #آیدین_سلسبیلی
🎼تهیه شده در استودیو باشگاه شاهنامه پژوهان

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

20 Dec, 18:37


📻رادیو ایرانشناسی
🏵نگاهی به تاریخ و فرهنگ ایران زمین
🔸پیش شماره
🎼(شکوه شب چله)

✍️سخن : عاطفه نیک مهر
🎙آوا: تهمینه یاسمی
▫️تهیه کننده و سردبیر : کوروش جوادی

@radioiranshenasi

شاهنامه فردوسی

20 Dec, 18:37


📻رادیو ایرانشناسی
🏵نگاهی به تاریخ و فرهنگ ایران زمین
🔸پیش شماره
🎼(شکوه شب چله)

✍️سخن : عاطفه نیک مهر
🎙آوا: تهمینه یاسمی
▫️تهیه کننده و سردبیر : کوروش جوادی

@radioiranshenasi

شاهنامه فردوسی

10 Dec, 09:13


📢سیمرغ‌نهاد با همکاری باشگاه شاهنامه‌پژوهان برگزار می‌کند:⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣⁣
🏵نشست‌های هفتگی شاهنامه‌خوانی
🎙آموزگار : عاطفه نیک‌مهر
📚(دکترای زبان و ادبیات فارسی)
🔸(خوانش و معنی بیت ها، توضیح درباره داستان‌ها و ...)
⁣⁣⁣⁣
🔲 نشست #آنلاین (هر نشست یک ساعت و نیم)  در بستر گوگل میت

🔹سه‌شنبه ها | هر هفته یک نشست
🕰۶.۳۰  تا ۸ پسین(عصر)

🌐مکان برگزاری به شکل #آنلاین در بستر گوگل میت

💎شرکت در این دوره برای همه دوستداران رایگان است
⁣⁣⁣⁣
☎️نام‌نویسی با شماره 09386278607 و یا پیام به شناسه @koroshariadad


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

09 Dec, 10:42


🔸بزرگترین وظایف هر ایرانی

✍️نصراله پورجوادی

معروفترین و انسانی ترین پندی که در فلسفه ایرانی به ما داده شده است همان «اندیشه نیک، گفتار نیک ، کردار نیک» است.

این توصیه را که دوست و دشمن مورد ستایش قرار داده اند بالاترین درس اخلاقی برای بشریت دانسته اند. علاوه بر این سه پند، که مربوط به اعمال هر کس با خودش میشود بزرگان ما سه وظیفه خطیر هم برای ما تعیین کرده اند که مربوط به اعمال و رفتار ما در جامعه و با دیگران میشود و لذا میتوان آنها را وظایف اجتماعی یا ملی نامید.

این سه وظیفه در دینکرد ششم (بند ۳۲۲) ذکر شده است.

نخستین وظیفه بزرگ ما «تبدیل دشمن به دوست» است. پس در فلسفه ایرانی وظیفه انسان در قبال دشمن یا دشمنانش این نیست که با آنان بجنگد و آنان را شکست دهد یا بکشد. و این نیست که در صدد بر آید که انواع و اقسام سلاحهای جنگی و خدای نکرده شیمیایی و غیره را بسازد تا مردم را بکشد، بلکه وظیفه او مهمتر از هرچیز ایجاد صلح و دوستی است.

وظیفه دوم «تبدیل آدمهای بد و مخرب و جنایتکار به آدمهای خوب» است. پس وظیفه ما با این قبیل اشخاص گرفتن و زدن و به زندان افکندن و از کشور و کاشانه تبعید کردن نیست بلکه با مسالمت رفتار کردن و اصلاح آنهاست. به اصطلاح دینی و قرون وسطایی ما وظیفه نداریم که با کفار بجنگیم و آنها را از بین ببریم. وظیفه ما هدایت آنهاست.

وظیفه سوم «تبدیل نادان به دانا»، یا جاهل به عالم و دانشمند و حکیم است. پس کاری که ما، بنا بر فلسفه عملی ایرانشهری باید انجام دهیم گسترش آموزش و پرورش و تأسیس مدارس و دانشگاه‌ها و تامین معلمان و استادان و با سواد کردن بی‌سوادان و آموزش و پرورش نسل‌های آینده برای کشور است.

این سه وظیفه «خویشکاری مهست» یعنی بزرگترین وظایف خوانده شده است و اگرچه در بیش از هزار سال پیش در کتاب دینکرد ذکر شده ولیکن امروزه هم نه تنها از اهمیت آنها کاسته نشده ، بلکه حتی مهمتر و خطیر تر از زمانهای گذشته هم شده است.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

08 Dec, 19:18


📢کارت های آشنایی با شخصیت های شاهنامه مجموعه ۲ عددی

160.000 تومان

🔸کارت های شخصیت شاهنامه با هدف آشنایی هر چه بیشتر افراد با شخصیت ها ، داستان و رخداد های شاهنامه طراحی و تولید شده است. اطلاعات مندرج در این کارت ها از کتاب شاهنامه فردوسی نسخه مسکو و چاپ شده توسط انتشارات پگاه دانش استخراج شده است. مجموعه ۲ عددی آشنایی با شخصیت های شاهنامه حاوی ۲ بسته کارت ۱ و ۲ هستش ،  هر کدام از این بسته ها حاوی اطلاعات و تصاویر ۳۰ شخصیت از شخصیت‌های شاهنامه فردوسی است.

برای سفارش به شناسه @koroshariadad پیام دهید و یا به فروشگاه باشگاه شاهنامه پژوهان بروید. 
👇👇👇👇

https://shahnamehpajohan.ir/shop

شاهنامه فردوسی

08 Dec, 18:32


🏵تطبیق هوم (سوم) در ریگ ودا و اوستا

🔹سخنران:
🎙فروغ محسنی مفیدی
🔹 دکترای زبان و ادبیات فارسی

💠میزبان نشست : لیلی عبهری

🔸برگزار کنندگان : انجمن ایرانشناسان و باشگاه شاهنامه پژوهان با همکاری موسسه فروغ فرهنگ

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

08 Dec, 17:53


#اژدهاکشی_رستم

افسانه‌های متعددی در باب اژدهاکشی رستم وجود دارند که معروف‌ترین آن‌ها رستم و ببر بیان و خان سوم هفت‌خان هستند. افسانه رستم و ببربیان به دو صورت موجود است: یکی در دستنویس شاهنامه کتابخانه بریتانیا و نیز به‌صورت شفاهی در میان مردم ایران؛ همان‌طور که در میان مندایی‌های عراق رایج است. صحنه کشته شدن ببربیان در شرق دور روی می‌دهد _که در شاهنامه هند و در افسانه مندایی چین است_ و رستم نوجوانی بیش نیست (به‌ترتیب ۱۴ و ۱۲ساله). در هر دو داستان رستم با خوراندن چیزی به اژدها آن را می‌کشد (طبق شاهنامه با تدبیر گودرز به او نیرنگ می‌زند، اما در افسانه مندایی با کمک دیوی اژدها را می‌گیرد).

در داستان نخست شاهنامه، رستم پوست چند گاو را با آهک و سنگ پر می‌کند و آن‌ها را در جایی که اژدها هر هفته از آن بیرون می‌آید قرار می‌دهد. اژدها آن‌ها را بلعیده و اندرونش از هم می‌درد. پس از مرگ اژدها رستم پوستش را کنده و از آن برای خود تن‌پوشی به نام ببر بیان درست می‌کند. در افسانه مندایی مکان اژدها در چین است و رستم خودش درون صندوق پنهان می‌شود اژدها او را بلعیده و رستم از درون شکم اژدها او را می‌کشد و شاه چین به‌عنوان پاداش دخترش را به همسری رستم در‌می‌آورد. در روایت دیگر این داستان، رستم به درون صندوق نمی‌رود، بلکه به آن تیغ‌های زهرآگینی می‌بندد که همان‌ها اژدها را می‌کشند، سپس رستم به مدت دوشبانه‌روز بیهوش می‌شود و در تمام این مدت، اسبش رخش بر بالین او پاس می‌دهد. وقتی به هوش آمد به‌سوی چشمه رفته و به شستشو می‌پردازد.

داستان در هفت‌خان رستم متفاوت است. این اژدها بر سر راه مازندران (=هندوستان) در زیر زمین زندگی می‌کند و رستم ندانسته وارد منزل اژدها شده است. اژدها هنگام خواب به رستم حمله می‌کند، اما رخش رستم را بیدار کرده و در کشتن اژدها نیز به رستم کمک می‌کند.

📚منبع:
"شاهنامه و فرهنگ ایران؛ مجموعه مقالات جلال خالقی مطلق در دانشنامه ایرانیکا"، ترجمه: فرهاد اصلانی و معصومه پورتقی، انتشارات دکتر محمود افشار با همکاری نشر سخن، ۱۳۹۶، ص ۲۳۱.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

08 Dec, 17:45


🔸شاهنامه یکی از کتاب‌هایی است که می‌تواند در این گیر و دار، به یاریِ نسل سرگردان کنونی بیاید و روحِ مغرور و ملتهبِ او را مایه تنبّه و تسکینی باشد.

🔹این کتاب دارای چهار خصیصه مهمّ است:

🔸 سند قومیّت و نَسَب‌نامه‌ مردم ایران است؛ همان‌گونه که فرد احتیاج به غرور و شخصیّت دارد، ملّت هم احتیاج به غرور و شخصیّت دارد.

🔹عصاره و چکیده‌ی تمدّن و فرهنگ قوم ایرانی است، ما هیچ کتاب دیگری نداریم که تپش‌های قلبِ ایرانِ قدیم را به این روشنی و دقّت در خود ثبت کرده باشد.

🔸 یک کتاب انسانی است؛ نه تنها حماسه‌ ساکنان ایران، بلکه حماسه‌ بشر پوینده را می‌سراید که با سرنوشتِ قهّار دست و پنجه نرم می‌کند، رنج می‌کشد و می‌کوشد تا معنا و حیثیّتی در زندگیِ خاکیِ خود بگذارد.

🔹 یک اثر ادبیِ بی‌نظیر است. شاید تعداد کتاب‌هایی که به این ارزش و عظمت باشند، در سراسر ادبیات جهان به ده تا نرسد. زیبایی و اُبهّت کلام فردوسی و بلندی فکر او، حدّ نهایی توانایی بشر را در سخن گفتن می‌نماید. شاهنامه مانند نور آفتاب بر بی‌سواد و با سواد، بر قصر شاهان و قهوه خانه‌های محقّر، یکسان تابیده است و شاید تنها کتابی در زبان فارسی باشد که نتوان خواند بی‌آنکه اشک در دیده بگردد.

📚زندگی و مرگ پهلوانان در شاهنامه، صص ۴-۲


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

08 Dec, 15:20


📢 انجمن ایرانشناسان و باشگاه شاهنامه پژوهان با همکاری موسسه فروغ فرهنگ برگزار می کنند :⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣⁣
💠یکشنبه های ایرانشناسی
🎙سخنران : فروغ محسنی مفیدی
🔹 دکترای زبان و ادبیات فارسی

🔸
تطبیق هوم (سوم) در ریگ ودا و اوستا
⁣⁣⁣⁣
🔲 نشست #آنلاین در بستر گوگل میت

🔹زمان : یکشنبه ۱۸ آذر
🕰ساعت ۸.۳۰ شب

🌐شرکت در این نشست برای همه دوستداران آزاد و رایگان است

🔸⁣⁣⁣برای شرکت در نشست در روز و ساعت برگزاری بر روی پیوند زیر زده و وارد شوید



https://meet.google.com/qhq-dyqd-zgq


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

03 Dec, 12:58


🏵حاشیه ای بر کتاب نگارخانه شاهنامه(کتاب نخستین جشنواره ملی عکس شاهنامه)
جلال خالقی مطلق

🗒هامبورگ، مهرماه ۱۳۹۶


نگارنده این سطور در زندگی خویش کتابهای مصوّر از شاهنامه و آثار دیگر ادب فارسی اثرِ نگاره گران دیروز و امروز بسیار دیده است، ولی  کتاب حاضر بر دل او تأثیری دیگر داشت و احساسی را زنده کرد که غربی ها بدان “نوستالژی” می گویند. این اصطلاح در اصل به معنی “دلتنگی برای میهن” است، ولی امروزه عموما به معنی “دلتنگی و اشتیاق و میل و آرزو به گذشته” به کار می رود و شاید بتوان آنرا کوتاه  “گذشته گرایی” و یا “گذشته یادی” و یا “گذشته دلی” گفت. در کتاب حاضر “نوستالژی” در هر دو معنی کهن و نوی آن بخوبی نمود می کند.
من بر ارزش هنری مینیاتورهای قدیمی واقفم. ولی از سوی دیگر، دیدن اینکه  رستم با آن همه ابهّت و یال و کوپال در آن تصویرها با سرِ تراشیده و چشمهای مغولی، مانند کودکان یتیم در گوشه ای کِز کرده است، راستش چنگی به دل من نمی زند. در مقابل، بیشتر نگاره ها و تندیس های کتاب حاضر ادعائی در زمینه هنر رسمی و سنتی ندارند، بلکه مجموعه ای از هنر مردم است؛ ساده تر بگویم،  سفره دل مردم است که اگر خوراکهای رنگین در کاسه های زرّین ندارد، ولی نان و پنیر و سبزی اش لذّتی ویژه دارد.
در این مجموعه گوئی فردوسی و شاهنامه اش  جزو لاینفکّ زندگی مردم شده، فرزانه طوس با مردم در خانه و کوی و بازار در رفت و آمد و گفتگوست و در غم و شادی آنها شریک است.


یکجا تصویر حکیم را به دیوارکوچه یا خانه ای کشیده اند، چنانکه گوئی او بر رفتار مردم نظارت می کند.
در تصویری دیگر، بر طاقچه یک اطاق محقّر که انباشته از بوی فقر است، تصویر حکیم در کنار عکس پدر و پسر و برادر قرار گرفته و آنها را گلدان گلی، نه از هم جدا، بلکه به یکدیگر وصل کرده است، چنانکه انگار حکیم نیز یکی از اعضای خانواده است، عموجان یا پدربزرگ.
در عکسی دیگر، دختری جوان و زیبا با شور و هیجان سرگرم نقّالی است، چنانکه گوئی فریاد زنان می خواهد مردمی را که در این قرن کج آئین مدام در تلاش معاش روزانه اند، دمی به یاد تاریخ و فرهنگ گذشته شان بازخواند.


در تصویری دیگر، صحنه ای از شاهنامه را نشان می بینیم که دو پهلوان با یکدیگر گفتگو می کنند و زنان پنجره ها را گشوده و کنجکاوانه و پچ پچ کنان ناظر بر صحنه اند. این تصویر “نوستالژیک” بیننده را دور از این زمانه پرهیاهو، به روزگارِ مه آلودِ راز و رمزها می برد، روزگاری که خاطره آن در کسانی که انبان عمرشان پر از سال است، هنوز زنده است.
یکی از نگاره های بسیار دلپسند این کتاب، نمایش نخستین دیدار شبانه زال و رودابه است. در این نگاره تصویر رودابه را بر بالای سردرِ خانه ای می بینیم که گیسوی بلند خویش را به پائین افکنده و زال که تصویرش را بر پائین دیوار خانه کشیده اند، گیسوی رودابه را در دست دارد. آنچه بر زیبائی این تصویر می افزاید اینکه در عکسی که از این نگاره گرفته اند، زن و مرد جوانی از جلوی آن خانه در حال گذراند، بی آنکه نگاهی به آن نگاره بیاندازند. البته نه از بی اعتنائی، بلکه از اینرو که آن نگاره را قبلا بارها دیده اند و برایشان دیگر تازگی ندارد. ولی در بیننده با دیدن این عکس این احساس پدید میاید که گوئی داستان عشق زال و رودابه جزوی از زندگی روزانه مردم شده است. نگارنده با دیدن این عکس به یاد داستانی مشابه از روزگاران کهن افتاد:


بارسالار اسکندر مقدونی به نام خارس میتیلنی در پایان شرحی که از داستان زَریاد رِس و اُداتیس ( که روایت کهنتر داستان گشتاسپ و کتایون در شاهنامه است)، می نویسد: ایرانیان نام دختران خود را اُداتیس می گذارند و این داستان عاشقانه را به آواز می خوانند و پرده های آنرا در پرستشگاه ها و کاخ های شاهی و حتّی در خانه های خود می نگارند.
آری، دیدنِ نگاره نخستین دیدار شبانه زال و رودابه ـــ داستان عاشقانه ای که ثعالبی آنرا “احسن القصص” نامیده است ـــ ، بر بالای سردرِ و پائین دیوار آن خانه، نگارنده را به یاد توصیف خارس از آن داستان عاشقانه کهن انداخت و با خود گفتم که اهالی آن خانه لابد از بازماندگان همان مردمی هستند که نگاره عشق ورزی زریادرس و اُداتیس یا گشتاسپ و کتایون را بر دیوار خانه خود می کشیدند.
نگارنده در خانه ایرانیان تابلوهای خنک و بی محتوا بسیار دیده است. از جمله تابلوهائی که در آنها پیرمردی ژنده پوش و ژولیده موی که گویا خیّام یا حافظ است، نیم خیز شده تا دستش را به دامان زن جوان و رعنائی  که سازی یا قرابه ای در دست دارد برساند. ای کاش صاحبان این هنرهای بازاری بهره اندکی از ذوق مردم آن خانه داشتند.



شما را نمی دانم، دیدن برخی از نگاره ها و تندیس های این کتاب مرا که عمری میان کوهِ کیومرث و آسیابِ یزدگرد همچون روحی سرگردان پَرسه می زنم، دلتنگِ روزگاران رفته کرد و در عین حال سپاسگزار گردآورندگان این مجموعه زیبا.


@shahnamehnegarkhane

شاهنامه فردوسی

01 Dec, 18:40


🌅همراهی شما افتخار ماست


🏵 «نمیرم از این پس که من زنده ام
که تخم سخن را پراکنده ام
هر آنکس که دارد هش و رای و دین
پس از مرگ بر من کند آفرین»

💡نخستین همکاری گیومرث استایل با
#آیدین_سلسبیلی تصویرساز برجسته ایرانی و خالق شاهنامه سه بعدی و موزه مجازی ایران باستان

👕 پلیور فردوسی بزرگ | از مجموعه #چهره_نگاری

🧶رنگ مشکی
🏮رنگ بندی دارد


🏵⁣تیشرت آستین بلند
🏵تیشرت آستین کوتاه
🏵 هودی
🏵پلیور

🌕تولید ایران | گیومرث استایل
🚚ارسال به سراسر ایران

📲سفارش از راه ارسال پیام به شناسه @giomarth_style


🏵 و یا تارنمای گیومرث استایل

Giomarthstyle.ir



#گیومرث_استایل
@giomarthstyle

شاهنامه فردوسی

01 Dec, 18:34


#محمد_علی_اسلامی_ندوشن:

اگر به عمق شاهنامه فرو رویم، می‌بینیم که این کتاب نه حماسه شاهان است و نه جانبداری از قوم و ملت خاصی دارد؛ کتاب زندگی است که داد و خرد جانمایه آنند. داد در زندگی عملی و اجتماعی، و خرد به عنوان راهبر فرد و رهگشای اجتماع. آنچه در آن به آدمی توصیه می‌شود، نجابت و ادب و بلندنظری است و نیز آگاهی، دانایی، اعتدال، شادمانی و خلاصه همه آنچه زندگی را دلپذیر و ارزنده می‌کند.

@shahnamehbarayehame

📚 نامه نامور، ص ۱۳

شاهنامه فردوسی

01 Dec, 18:33


#محمد_علی_اسلامی_ندوشن:


شاهنامه از یک‌سو تعارض و از سوی دیگر تعادل بین جسم و روح را می‌سراید؛ تعارض به این معنی که بشر پایبند وضع محدود خاکی خویش است، به جسم آسیب‌پذیر و اسیر خویش وابسته است، فرسوده و درمانده می‌شود، علیل می‌گردد و می‌میرد؛ اما از سوی دیگر روح آرزوپرور و پهناور و اوج‌گیرنده دارد، طالب کمال و رهائی است. در این کشمکش بین جسم و روح،  بشر فرزانه مقهور نمی‌شود، بلکه می‌کوشد تا تعادلی بیابد؛ آئین زندگی درست این است. انسان در عین آنکه با وضع زمینی خود سازگار و دمساز می‌ماند، حسرت زندگی بهتر و پاکیزه‌تر را در دل نمی‌میراند. این سرمشقی است که پهلوانان برجسته شاهنامه به ما می‌دهند.

@shahnamehbarayehame

زندگی و مرگ پهلوانان در شاهنامه، ص ۵

شاهنامه فردوسی

01 Dec, 18:31


#محمد_علی_اسلامی_ندوشن:

در شاهنامه چنين نموده شده است که حکومت ضحاک، حكومت وحشت و رعب بوده است و همه مردم به تنگ آمده بودند، منتهی جرأت اعتراض یا مقاومتی نمی‌داشتند. بارگاهیانش با او نشست و برخاست نمی‌کردند، مگر با وحشت. خواهران جمشید که به همسری او درآمده بودند، با او همخوابگی نمی‌کردند مگر از سر ترس. طباخان او که می‌بایست مغز جوانان را بیرون آورند و برای مارها غذا درست کنند، با خشم و نفرت وظیفه خود را انجام می‌دادند، اما زهره سخن‌گفتن نمی‌داشتند. در واقع حکومت اوباشان و نامردان و دیوصفتان بوده است که مقام‌هایی بدست آورده بودند و کارها را به راه می‌بردند و خود در پناه سایه هراس‌انگیز ضحاک از ناز و نعمت برخوردار می‌بودند. برعکس، همه کسانی که نیک‌نفس و شریف بوده‌اند، به ناگزیر انزوا گرفته و به مردن تدریجی محکوم شده بودند. این چند بیت شاهنامه وضع را به خوبی می‌نمایاند:

نهان گشت آيين فرزانگان
پراگنده شد نام دیوانگان

هنر خوار شد،جادویی ارجمند
نهان راستی،آشکارا گزند

شده بر بدی دست دیوان دراز
ز نیکی نبودی سخن جز به راز

بنابراین چون او در دماوند‌کوه به بند کشیده می‌شود، چنان است که گویی عفریت فساد و شقاوت در سراسر جهان به زانو در آمده است؛ روزگار، نو می‌شود و دوران فریدون آغاز می‌گردد که پایه‌هایش بر دوش بندگان زحمتکش و محروم خداست، نه بر شانه مشتی نابکار که یگانه اهتمامشان این باشد که مارهای ضحاک را سیر نگه دارند و خود در سایه مارها، کارها برانند.

@shahnamehbarayehame

📚زندگی و مرگ پهلوانان در شاهنامه، ص۱۴۷

شاهنامه فردوسی

01 Dec, 18:28


🔸نبرد بهرام چوبین با ساوه‌شاه در شاهنامهٔ فردوسی که در موزه هنر لس آنجلس نگه‌داری می‌شود.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

26 Nov, 11:28


#محمد_امین_ریاحی:

با اینکه فردوسی داستان سرای جنگهاست، و بهترین وصفها را از میدانهای جنگ و هنرنمایی جنگجویان در شاهنامه می‌خوانیم، با این همه او از جنگ و خونریزی نفرت دارد و آن را ناگزیر و حکم سرنوشت می‌داند. حکیمی که شاهکار خود را به نام «خداوند جان و خرد» آغاز کرده، طبیعی است که قدر جان انسانها را بداند، حتی قدرجان مورچه دانه کش را هم بداند. او در جاهای فراوان جنگ را می‌نکوهد. پیران ویسه در گفتگو با رستم می‌گوید:‌

مرا آشتی بهتر آید ز جنگ‌
نباید گرفتن چنین کار تنگ‌

در جواب او از رستم می‌شنویم که:‌

پلنگ این شناسد که پیکار و جنگ‌
نه خوب است و داند همی کوه و سنگ‌

رستم کوشش فراوان می‌کند که اسفندیار را از جنگ با خود باز دارد. توفیق نمی‌یابد. در آخرین لحظه ای که تیر گز را به سوی چشم اسفندیار رها می‌کند، خدا را گواه می‌گیرد که این کار به دلخواه او نیست:‌

همی گفت کای پاک دادار هور
فزاینده دانش و فر و زور
همی بینی این پاک جان مرا
توان مرا، هم روان مرا
که چندین بپیچم که اسفندیار‌
مگر سر بپیچاند از کارزار
تو دانی به بیداد کوشد همی‌
همی جنگ و مردی فرو شد همی‌
به باد افره این گناهم مگیر
تویی آفریننده ماه و تیر

جنگهای ایرانیان در شاهنامه، هیچ گاه به قصد کشورگشایی و تصرف سرزمین دیگران یا تحمیل کیش و آیین خویش یا به چنگ آوردن غنایم جنگی نیست. شاهنامه، حماسه اسکندر و چنگیز و تیمور نیست که از شرق و غرب به ایران می‌تاختند. شاهنامه حماسه مردم ایران است در دفاع از هستی ملی و پایداری ابدی در برابر هرچه اهریمنی و انیرانی است. از آن گذشته، کین خواهی کشتگان مظلوم هم از علل جنگهاست، چون جنگهای فریدون و منوچهر با سلم و تور به کین خواهی ایرج، و جنگهای رستم و کیخسرو به کین‌خواهی سیاوش. اساس این است که بیداد و بدی نباید بی‌کیفر بماند:‌

نگر تا چه گفته ست مرد خرد
که هرکس که بد کرد، کیفر برد


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

25 Nov, 20:06


🏵 «نمیرم از این پس که من زنده ام
که تخم سخن را پراکنده ام
هر آنکس که دارد هش و رای و دین
پس از مرگ بر من کند آفرین»

💡نخستین همکاری گیومرث استایل با
#آیدین_سلسبیلی تصویرساز برجسته ایرانی و خالق شاهنامه سه بعدی و موزه مجازی ایران باستان


👕پلیور فردوسی

🏵⁣تیشرت آستین بلند
🏵تیشرت آستین کوتاه
🏵 هودی
🏵پلیور

🌕تولید ایران | گیومرث استایل
🚚ارسال به سراسر ایران

📲سفارش از راه ارسال پیام به شناسه @giomarth_style


🏵 و یا تارنمای گیومرث استایل

Giomarthstyle.ir



#گیومرث_استایل
@giomarthstyle

شاهنامه فردوسی

25 Nov, 19:15


🏵به کانال شاهنامه شنیداری بپیوندید :


👇👇👇👇👇👇

@shahnamehshenidari

شاهنامه فردوسی

25 Nov, 19:12


#مجتبی_مینوی:


برای آن که با فردوسی و شعر او آشنا شویم، به مقدماتی احتیاج داریم. قبل از همه باید بدانیم که ما ایرانیان گویا دو تاریخ مکتوب داریم که یکی را می توان تاریخ واقعی نامید و دیگری را تاریخ اساطیری شمرد. توضیح آن که تاریخ واقعی ما تا صد و بیست سال پیش بر ما به کلی مجهول بود و محققین اروپا آن را از روی کتاب های تاریخی یونان و روم و کتیبه ها و منابع دیگر کشف کردند و ما آن را از اروپاییان ...به تدریج یاد گرفتیم. پیش از آن که فقط تاریخ اساطیری خود را می دانستیم و آن را تاریخ واقعی تصور می کردیم. و هنوز هم عامه ایرانیان بیشتر به تاریخ اساطیری واقفند تا به تاریخ واقعی.

تاریخ اساطیری ما در شاهنامه فردوسی مندرج است که حماسه ملی ماست. فردوسی که تقریبا هزار سال پیش از این، شاهنامه را به پایان رسانید، مطالب راجع به آن تاریخ اساطیری را که در کتاب های فارسی دری و عربی و پهلوی جمع آوری شده بود، منظوم ساخته است و مبنای اطلاع عموم ایرانیان از داستان های شاهان و پهلوانان اساطیری ایران، همین کتاب اوست که شاهنامه نامیده می شود.

شاهنامه تاریخ شاهنشاهی ایران است از ابتدای پیدایش اولین بشر و اولین شاه تا انقراض آن شاهنشاهی به دست عرب. قسمت عمده این تاریخ مطابق واقع نیست بلکه به طوریست که ملت ایران آن را تصور کرده است. ایرانیان خواسته اند که اصل و منشا خود را، و بدو پیدایش شاهان را در میان خود، و کیفیت کشف یا اختراع وسایل تمدن را به تسلط نیاکان خود، بدین وسیله بیان کنند. در شاهنامه این مطالب و وقایع بزرگ از روی روایات ملی ایرانیان به طور شاعرانه تحریر و مدون شده است، و بدین جهت گفتم که شاهنامه فردوسی حماسه ملی ماست.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

25 Nov, 19:11


#مجتبی_مینوی :


برای آن که با فردوسی و شعر او آشنا شویم، به مقدماتی احتیاج داریم. قبل از همه باید بدانیم که ما ایرانیان گویا دو تاریخ مکتوب داریم که یکی را می توان تاریخ واقعی نامید و دیگری را تاریخ اساطیری شمرد. توضیح آن که تاریخ واقعی ما تا صد و بیست سال پیش بر ما به کلی مجهول بود و محققین اروپا آن را از روی کتاب های تاریخی یونان و روم و کتیبه ها و منابع دیگر کشف کردند و ما آن را از اروپاییان ...به تدریج یاد گرفتیم. پیش از آن که فقط تاریخ اساطیری خود را می دانستیم و آن را تاریخ واقعی تصور می کردیم. و هنوز هم عامه ایرانیان بیشتر به تاریخ اساطیری واقفند تا به تاریخ واقعی.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

25 Nov, 17:35


💠 شاهنامه (8 جلد) ویرایش جلال خالقی مطلق


🔸این دوره 8 جلدی از شاهنامه برای نخستین بار است که در ایران متن کامل تصحیح انتقادی آن به‌کوشش دکتر خالقی مطلق و همکاران او، دکتر محمود امیدسالار (در دفتر ششم) و ابوالفضل خطیبی (در دفتر هفتم) در هشت جلد، 4058 صفحه و 49530 بیت انتشار یافته است. این تصحیح انتقادی- تحقیقی، پس از بررسی و ارزیابی حدود 50 نسخه خطی شاهنامه از کتابخانه‌های مختلف و انتشار نتایج این بررسی‌ها در مقاله‌های متعدد و سرانجام گزینش 16 نسخه از کهن‌ترین و معتبرترین آنها برای تصحیح، که به نظر شاهنامه‌شناسان نامدار ایرانی و اروپایی و امریکایی دقیق‌ترین و معتبرترین تصحیح شناسنامه ملی ما ایرانیان است، محصول بیش از نیم قرن کوشش خستگی‌ناپذیر دکتر خالقی مطلق (بیش از 35 سال) و همکاران او 15 سال است.


🔹برای سفارش به شناسه @koroshariadad پیام دهید

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

25 Nov, 15:48


🔸نگاره‌ای از شاهنامهٔ بایسنقری متعلق به سدهٔ ۱۴ میلادی (دوره ایلخانی)
کی‌خسرو، افراسیاب را به کین پدرش سیاوش می‌کشد.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

21 Nov, 08:33


#جلال_خالقی_مطلق :


اگر بپرسند که از شاهنامه چه می توان آموخت پاسخ من این است که بی اغراق از هر صفحه شاهنامه می توان نکته ای آموخت. از شاهنامه تاریخ و فرهنگ باستانی را آموخته اند، از شاهنامه آیین نیاکان ما را آموخته اند، از شاهنامه آداب و رسوم و آیین های نیاکان ما را آموخته اند، از شاهنامه ادبیات باستانی ما را آموخته اند، از شاهنامه شاعری آموخته اند، از شاهنامه اخلاق نیکو آموخته اند، از شاهنامه کشورداری آموخته اند، از شاهنامه هویت تاریخی، فرهنگی و ملی ایرانیان را آموخته اند و از شاهنامه زبان فارسی را آموخته اند.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

20 Nov, 15:07


🔸فر ایران را می ستاییم

👕پلیور چوگان بازی سیاوش

🏵⁣تیشرت آستین بلند
🏵تیشرت آستین کوتاه
🏵 هودی
🏵پلیور

🌕تولید ایران | گیومرث استایل
🚚ارسال به سراسر ایران

📲سفارش از راه ارسال پیام به شناسه @giomarth_style


🏵 و یا تارنمای گیومرث استایل

Giomarthstyle.ir



#گیومرث_استایل
@giomarthstyle

شاهنامه فردوسی

17 Nov, 19:12


📚حماسه رستم و اسفندیار

  دکتر منصور رستگار فسایی

نشر جامی ۱۳۷۴

#باشگاه_کتاب_شاهنامه

@ketabshahnameh

شاهنامه فردوسی

17 Nov, 19:10


خرامد مگر پهلوان با کمند
به نزدیک دیوار کاخ بلند

🔸زال و رودابه، برگ مصور از یک نسخه دستنویس شاهنامه فردوسی، شیراز،۹۰-۱۵۸۰ ترسایی، ۲۶ در ۱۷ سانتیمتر، موسسه هنر شیکاگو

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

13 Nov, 16:50


🔸کتاب سه‌بعدی ضحاک: افسانه‌ی شاه ماردوش | Zahhak: The Legend of the Serpent King (pop-up book)


🔹مهندسی صفحات: سایمون آریزپه
Paper Engineering : Simon Rizpe
🖼تصویرگری و هنر: حمید رحمانیان
Art and design: Hamid Rahmanian
📚این کتاب به زبان انگلیسی، با جلد سخت و همراه قاب می‌باشد.

برای سفارش به شناسه @koroshariadad پیام دهید.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

13 Nov, 16:06


🎤نقالی هنرمند نونهال
💠یکتا عسگری حموله💠

📻اجرا و پخش در رادیو لرستان
🗓مهرماه ۱۳۹۵


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

13 Nov, 16:02


💠از توس تا نیشابور💠

🎤 سخنرانی بانو ژاله آموزگار

🏡 انجمن باغ حکمت

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

13 Nov, 15:57


🔸داستان نبرد سهراب و گردآفرید
🔸از زبـان بانـوی هنرمنـد نداآفرید
(ساقی عقیلی)

📖 بیتها برگرفته از شاهنامه و همچنین بیتهایی از افزوده‌های نقالان و کاتبان به شاهنامه در گذر زمانند.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

13 Nov, 15:55


🔸آگاهی یافتن مادر سهراب از مرگ سهراب

🔸شاهنامه خوانی پرسوز دختر هنرمند تاجیک، مهرنسا

پ.ن: شماری از استادان شاهنامه همچون دکتر خالقی‌مطلق این بیتها را افزوده دانسته‌اند.

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

03 Nov, 16:06


📢 انجمن ایرانشناسان و باشگاه شاهنامه پژوهان برگزار می کنند :⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣⁣
💠یکشنبه های ایرانشناسی
🎙سخنران : حسین ضمیری
🔹 کارشناس ارشد هنر وپژوهشگر فرهنگ عامه

🔸
نگاهی به فرهنگ عامه در گرگان
⁣⁣⁣⁣
🔲 نشست #آنلاین در بستر گوگل میت

🔹زمان : یکشنبه ۱۳ آبان
🕰ساعت ۸ شب

🌐شرکت در این نشست برای همه دوستداران آزاد و رایگان است

🔸⁣⁣⁣برای شرکت در نشست در روز و ساعت برگزاری بر روی پیوند زیر زده و وارد شوید



https://meet.google.com/qhq-dyqd-zgq


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

03 Nov, 06:17


🔸فر ایران را می ستاییم

👕هودی نوشته ایرانشهر به خط پهلوی

🏵⁣تیشرت آستین بلند
🏵تیشرت آستین کوتاه
🏵 هودی
🏵پلیور

🌕تولید ایران | گیومرث استایل
🚚ارسال به سراسر ایران

📲سفارش از راه ارسال پیام به شناسه @giomarth_style


🏵 و یا تارنمای گیومرث استایل

Giomarthstyle.ir



#گیومرث_استایل
@giomarthstyle

شاهنامه فردوسی

02 Nov, 21:49


🎥سخنان مجتبی مینوی درباره فردوسی و شاهنامه

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

02 Nov, 21:35


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

02 Nov, 21:35


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

02 Nov, 21:33


سوی رستم آمد چو کوهی سیاه
از آهنش ساعد ز آهن کلاه
ازو شد دل پیلتن پرنهیب
بترسید کامد به تنگی نشیب

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

02 Nov, 21:29


سروده ای از غفران بدخشانی

این سروده برای فارسی زبانان هوشمندیست که از تاریخ و فرهنگ خویش آگاهی ژرف دارند و می دانند که این مرزهای سیاسی نو افراشته ، مرزهای سرزمین زبانی و فرهنگی و تاریخی ما نیستند و آریانا- ایران- خراسان تاریخی ماییم ، همه مردمانی که در گستره آریانای بزرگ: ایران ، افغانستان ، تاجیکستان ، ازبکستان، قزاقستان و بخش های دیگر آن گستره زندگی می کردند و می کنند.

من ایرانم

درود ای همزبان ، من از بدخشانم
همان مازندران داستان های کهن
آن زادگاه این زبان ناب اجداد و نیاکانت

تو از تهران ، من از کابل
تو از سیستان ، من از زابل
تو از مشهد ز غزنی و هَریوایَم
تو از شیراز و من از بلخ می آیم

اگر دست حوادث در سر من تیغ می کارد
و گر بیداد و استبداد می بارد
نوایَم را اگر دزدیده اند از من
سکوت تیره یی در خانه ی خورشید گُستَرده است گر دامن
سیه پوشان نیک اندیش و فوج سَر بداری در رگانم رخش می رانند

مرا بشناس
من آنم که دِماغم بوی جوی مولیان دارد
و آمویی میان سینه ام پیوسته در فریاد و جریان است
و در چین جَبین مادرم روح فَرانک می تپد
از روی و از مویش فُروهر می تراود ، مهر می بارد
و سام و زال سام و رستم و سهراب و آرش را
منُ این پاک کیشان کمانکش را
به قول راز های سینه ی تاریخ پیوندیست دیرینه!

نگاهم کن ، نه!
نه با توهینُ با تحقیرُ با تصغیر
نگاهم کن ، نگاهت گر پذیرد برگ سیمایم
ز بومسلم و سِیس و بو مقنع صورتی دارد

درست امروز شرح داستانُ داستان با توست
و اما استخوان قهرمان داستان با من
تو گر نامی ، نشانم من
تنت را روح و جانم من

من ایرانم!!
خراسان در تن من می تپد
پیوسته در رگ های من جاریست

بشناسم
بنی آدم گر از یک گوهرند
ما را یکی تر باشد آن گوهر
درود ای همزبان
من هم از ایرانم


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

02 Nov, 21:26


🔸سروده ی لایق شیرعلی
در سوگ جدایی بخش هایی از خراسان بزرگ از ایران

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

02 Nov, 21:24


جهانا چه بد مهر و بدگوهری
که خود پرورانی و خود بشکری
نگه کن کجا آفریدون گرد
که از تخم ضحاک شاهی ببرد
ببد در جهان پنجسد سال شاه
بدآخر بشد ماند از او جایگاه
جهان جهان دیگری را سپرد
جز از درد و اندوه چیزی نبرد
چنینیم یکسر که و مه همه
تو خواهی شبان باش ، خواهی رمه


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

31 Oct, 17:56


«حکیم به اندیشه‌وران آگاهی گفته می‌شود که دانش یقینی دارند و از فرهنگی وسیع برخوردارند. کسانی که در مواجهه با رویدادهای اجتماعی، هم توان بازشناسی دارند و هم قدرت حل مشکلات را، و #_محمدرضا_راشدمحصل:

فردوسی چنین اندیشه‌وری است. کار بزرگ او تنها به‌نظم کشیدن #شاهنامه نیست، بلکه همانند منتقدی آگاه در مقدمات داستان‌ها نظرات خود را بیان کرده و متن داستان و شخصیت‌های اصلی را به نقد کشیده است.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

31 Oct, 17:19


🔸مجسمۀ فردوسی در کارگاه ابوالحسن صدیقی در رم - ۱۳۴۹


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

30 Oct, 10:00


📻رادیو شاهنامه | شماره هفتاد و چهارم
🎙آوای رسای دوستداران شاهنامه و زبان پارسی


🔸آنچه در رادیو شاهنامه هفتاد و چهارم خواهید شنید  :


▫️ پیام شاهنامه / بخش نخست (نوشته ای از زنده یاد محمد امین ریاحی)
▫️معرفی کتاب زن در شاهنامه نوشته جلال خالقی مطلق
▫️نقالی مرجان صادقی از داستان زال و رودابه| بخش چهارم
🎼  به همراه معرفی «کیومرس نامه» اثری موسیقیایی از مسیح تحویلداری با خوانندگی حسین علیشاپور

⚜️پیشکش به زنده یاد #بهمن_سرکاراتی


🎙گوینده: محمد ولیان
🎚سردبیر: کوروش جوادی
📚ناظر علمی: دکتر عاطفه نیک مهر
🏠تهیه شده در استودیو #باشگاه_شاهنامه_پژوهان


✔️هر هفته با #رادیو_شاهنامه
@radioshahnameh
Radioshahname.com

شاهنامه فردوسی

29 Oct, 11:07


📖دستیار شاهنامه خوانی
📚این کتاب به شما کمک می‌کند راحت‌تر شاهنامه بخوانید

✍️حسام ابنوس
🗞روزنامه جام جم

اگر یک مرتبه سمت شاهنامه رفته باشید یا اگر تنها خاطرات دوران مدرسه را در ذهن داشته با خودتان می‌گویید که شاهنامه خواندن کار راحتی نیست وگرنه هرکسی دوست دارد یک بار هم که شده در طول عمرش کاخ بلند حکیم فردوسی را که از نظم پی افکنده بخواند و در هزارتوی آن سیر و سیاحت کند.
شاهنامه خواندن کار راحتی نیست، قبول دارم. بنای رفیعی که به زبان فارسی سروده شده و کلمات دشوار و کهن فارسی به‌کار رفته شده در ساختمان این اثر، خواندن آن را کار دشوار و سختی می‌کند. برای همین اغلب یا از خیر خواندن آن می‌گذرند یا اگر کنجکاوی خواندن این کتاب دست از سرشان بر ندارد دست و پا شکسته سراغ این کتاب می‌روند. البته باید یادآوری کنم که خواندن این کتاب به مرور مانوس و روان می‌شود زیرا خواننده هرچه پیش می‌رود با کلمات و واژگان انس می‌گیرد و معنای بسیاری را درک می‌کند و از سختی ابتدایی دور می‌شود.
شرح‌ها و واژه‌نامه‌های بسیاری نوشته شده‌اند تا شیفتگان این بنای عظیم زبان فارسی را در مسیر رسیدن به آن یاری کنند، حتی برخی از این نیز فراتر رفته و شاهنامه را به نثر در آورده تا دایره مخاطبان این کتاب را گسترده‌تر کنند و حتی نسل‌های تازه‌تر و کم سن و سال‌تر را با آن مرتبط کنند. برای همین هرکس به قدر وسع و توانی که داشته تلاش کرده تا راهی برای رسیدن به این بنای عظیم و کاخ رفیع زبان فارسی باز کند تا جویندگان بیشتری به سرسرای آن راه یابند.
هرچند ایرادی که شاید به برخی شروح و تفاسیر وارد کرد این است که برخی مخاطبان فرضی خود را گروهی از نخبگان و شاهنامه‌پژوهان و افرادی که دارای سطحی از دانش ادبی هستند در نظر گرفته‌اند، به همین خاطر دایره مخاطبان آثارشان محدود و تنگ شده‌است. در واقع برخی از همین شروح و تفاسیر برای مخاطبان علاقه‌مند به خواندن شاهنامه خودشان نیازمند یک شرح و تفسیر و واژه‌نامه کمکی هستند تا مخاطبی که دانش ادبی زیادی ندارد بتواند از آنها استفاده کند و این در واقع یک مرحله دورتر شدن مخاطب از متن اصلی است، متنی که قرار بود به مخاطب کمک کند او به مقصد نزدیک‌تر شود او را یک مرحله نیز دورتر می‌کند.
مهری بهفر، یکی از کسانی است که با ممارست و تلاش بسیار طی این سال‌ها دست به شرح و تصحیح انتقادی بیت به بیت شاهنامه فردوسی با کمک نسخه‌های موجود زده و اثری بزرگ را برای علاقه‌مندان به زبان فارسی و شاهنامه حکیم توس فراهم آورده است. اثری بزرگ که از بزرگی شاهنامه بزرگی یافته ولی بهفر با تلاش و پیگیری بسیار توانسته اثری را برای همه گروه‌های سنی و رده‌های علمی ایجاد کند تا کلیدی باشد برای ورود به بنای عظیم حکیم ابوالقاسم فردوسی. او در تصحیح و شرح بیت به بیتی که از شاهنامه انجام داده و در مقدمه مفصلی که برای کارش نوشته تا راهنمایی برای مخاطب باشد، نحوه استفاده گروه‌های مختلف را شرح داده و هرکس با یک مرور مقدمه و حتی بدون مرور آن نیز می‌تواند از این کتاب ارزشمند استفاده کند تا پا به دنیای شاهنامه بگذارد.
او در کتابش اختلاف میان تصحیح‌های گوناگون را از ضبط ابیات آورده و در ادامه واژگان دشوار را معنا کرده و درباره ریشه آنها حرف زده و اگر لازم بوده شرحی از تاریخچه واژه برای مخاطب آورده‌است. در ادامه به‌خصوص در ابتدای داستان‌ها که شخصیت تازه‌ای به قصه وارد می‌شود پیشینه و سابقه آن شخصیت را شرح می‌دهد و وصف دقیقی به قدری که مخاطب بداند این اسم و شخصیت ریشه در کجا دارد، ارائه می‌کند. در پایان نیز شرح و معنای بیت را می‌آورد و از این‌رو برخی که لازم نمی‌دانند ریشه‌یابی واژگان یا اطلاعات تاریخی را بخوانند می‌توانند مستقیم سراغ شرح بیت بروند و ماجرای شاهنامه را دنبال کنند. تاکنون پنج دفتر از این کتاب به همت نشر نو منتشر شده که می‌تواند راهنمایی علاقه‌مندان به دنیای فردوسی و شاهنامه او باشد. تصحیح انتقادی بهفر برای کسانی که تا امروز راهی برای فردوسی‌خوانی نداشتند گزینه مناسبی است که از این طریق بتوانند با شاهنامه مانوس شوند، کتابی که باید آن را به‌عنوان اثری مهم در این روزگار تلقی کرد زیرا راه و رسم زیستن و اداره جامعه را با زبان داستان به مخاطبان خود نشان می‌دهد.


https://shahnamehpajohan.ir/product/%d8%b4%d8%a7%d9%87%d9%86%d8%a7%d9%85%d9%87%d9%94-%d9%81%d8%b1%d8%af%d9%88%d8%b3%db%8c-%d8%aa%d8%b5%d8%ad%db%8c%d8%ad-%d8%a7%d9%86%d8%aa%d9%82%d8%a7%d8%af%db%8c-%d9%88-%d8%b4%d8%b1%d8%ad-%db%8c%da%a9-7/

شاهنامه فردوسی

28 Oct, 20:23


🔸فر ایران را می ستاییم

👕پلیور شیردال


🏵⁣تیشرت آستین بلند
🏵تیشرت آستین کوتاه
🏵 هودی
🏵پلیور

🌕تولید ایران | گیومرث استایل
🚚ارسال به سراسر ایران

📲سفارش از راه ارسال پیام به شناسه @giomarth_style


🏵 و یا تارنمای گیومرث استایل

Giomarthstyle.ir



#گیومرث_استایل
@giomarthstyle

شاهنامه فردوسی

28 Oct, 19:27


📻رادیو ایرانشناسی
🏵نگاهی به تاریخ و فرهنگ ایران زمین
🔸پیش شماره

🎼موسیقی : لوریس چکناوریان (سمفونی کوروش بزرگ)
🎙گوینده: تهمینه یاسمی
✍️تهیه کننده و سردبیر : کوروش جوادی

@radioiranshenasi

شاهنامه فردوسی

28 Oct, 19:27


📻رادیو ایرانشناسی
🏵نگاهی به تاریخ و فرهنگ ایران زمین
🔸پیش شماره

🎼موسیقی : لوریس چکناوریان (سمفونی کوروش بزرگ)
🎙گوینده: تهمینه یاسمی
✍️تهیه کننده و سردبیر : کوروش جوادی

@radioiranshenasi

شاهنامه فردوسی

28 Oct, 19:24


📺پویانمایی زال و سیمرغ
📽تولید۱۳۵۶ |‌کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

🎬طراح و کارگردان: علی اکبر صادقی
🎼موسیقی: مجید انتظامی
✍️نویسنده: علی اکبر صادقی، ابراهیم فروزش
🎙گوینده: منوچهر اسماعیلی


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

28 Oct, 19:17


🏵ایران، کورش بزرگ و امروز


✍️علیرضا افشاری

🔸دبیر دیده‌بان یادگارهای فرهنگی و طبیعی ایران

۱. مناسبت روز هفتم آبان‌ماه چیست؟
هفده روز پس از گشوده شدنِ شهر بزرگ بابِل به‌دستِ سپاهیان کورش بزرگ و سقوط پادشاهی نبونئید، خود او ــ پس از آن که با زنده‌سازی شبکه‌ی آبیاری منطقه کاری عمرانی را سرپرستی می‌کند ــ وارد این شهر می‌شود؛ این ورود با تشریفاتی بزرگ و استقبالی مردمی، احتمالاً با مدیریت فرمانده‌اش اوگبارو که اکنون اداره‌ی شهر را بر دوش دارد، همراه است و به‌ویژه صدور استوانه‌ی معروف به حقوق بشر، چرا که در این استوانه برای نخستین بار مردم و نه اشراف شهرِ تسخیرشده ــ به روال استوانه‌های پیشین میان‌رودانی ــ خطاب قرار می‌گیرند و بر آرامش سپاهیان و آسیب نرساندن به مردم و آزاد بودن دین‌ها و باورهای‌شان تأکید می‌شود.

۲. آیا این روز مستند است؟
بلی، مستند است و در سنت ثبت وقایعِ بابلی (سال‌نامه‌ها) تاریخ آن آمده که بر پایه‌ی پژوهش کارشناسان این حوزه با هفتم یا احتمالاً هشتم آبان‌ماه تقویمِ کنونی ما برابر است.

۳. اهمیت این روز در چیست؟
جدا از آن که در سطح جهانی شیوه‌ای از مدیریتِ کشورها به دستِ کورش بزرگ رسمیت می‌یابد که در آن شهرهای تابعه‌ی یک پادشاه مستعمره‌ی وی نمی‌شوند (ویران نشده و مردمان به بردگی گرفته نمی‌شوند) و دارای حقوقی برابر می‌گردند و آزادی پرستش خدایان و زبان‌ها رعایت می‌شود و به‌ویژه امنیت و صلحی در منطقه برقرار می‌شود که با فراز آمدن شاهی جنگجو در جایی از این منطقه باز به ورطه‌ی ستیز و نبرد نمی‌افتد و به این ترتیب نوعی سیاستِ خاص در تاریخ جهان شکل می‌گیرد که ما آن را با برچسبِ «سیاست ایران‌شهری» می‌شناسیم در سطح ملی نیز برای نخستین بار پادشاهی‌های رقیبِ منطقه‌ای در کنار هم‌دیگر شاهنشاهی‌ای را می‌سازند که در واقع بنیادِ جغرافیاییِ ایران است، که ما به خاطر جدایی بخش‌هایی از آن در گذرِ هزاران سال و برای آن که با ایرانِ سیاسیِ کنونی اشتباه نشود آن را به نام ایران‌زمین می‌نامیم. پس، در واقع این روز آغاز بنیادِ ایران است و همانی است که همه‌ی پادشاهان و شاهنشاهان و سرداران بزرگ تاریخِ ما، در گذر تاریخ، همواره برای زنده‌سازی‌اش کوشیدند و آرمانِ این یگانگی را در سر داشتند.

۴.
بیش از یک دهه است که این روز ــ هفتم آبان‌ماه ــ برای گروهی از ایرانیان تبدیل به روزی برای بزرگداشت کورش بزرگ و ایرانِ جاودان شده است، که نمودِ آن گرد هم آمدن در پاسارگاد ــ آرامگاه آن شخصیت تاریخی ــ است. شاید یادداشت‌های کوتاه دکتر انوشیروان کیهانی‌زاده با موضوعِ روزشمار تاریخ، که روزگاری در روزنامه‌های همشهری و سپس ایران منتشر می‌شد، آغازگر این توجه بوده باشد، اما قطعاً ماجرای ساختِ سد سیوند و جنبش ملی اعتراض به آبگیری آن بود که این مناسبت را همگانی کرد.
حال، اهمیتی ندارد که این روز جهانی باشد یا نه، یا کسان و سازمان‌هایی بکوشند که کورش بزرگ یا مستند بودنِ آرامگاهش را نقد بکنند یا خیر ــ که اگر صادقانه بخواهند چنین کنند می‌باید این بحث‌ها را در محافل علمی و دانشگاهی طرح کنند نه در رسانه‌های عمومی و نه به‌ویژه به یاری رسانه‌های ملی یا سازمان‌هایی با بودجه‌های خاص، که بی‌احترامی به اکثریتِ مردمی است که این شخصیت را می‌ستایند؛ تنها شخصیتی که در کتاب‌های همه‌ی ادیان ابراهیمی، بر پایه‌ی پژوهش‌های بسیار، بزرگ داشته شده است ــ و بارها نیز نهادهایی مردمی و حتا دانشگاهی خواهان ثبتِ ملی این روز یا دست کم احترام گذاشتنِ نهادهای دولتی و حکومتی به این انتخاب شده‌اند که نه تنها تعارضی با امنیت ملی ندارد بلکه سببِ تقویت انسجام ملی می‌شود؛ خواستی که هم‌چنان، با وجود تبلیغات بر روی شکل دادن کارگروهی برای آن در استانداری فارس، بی‌پاسخ مانده است و هر ساله تعارض‌هایی را شکل می‌دهد که به سود هیچ‌کس نیست.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

28 Oct, 19:01


#کوروش_بزرگ

"کورش منم شاه جهان - شاه پیمبر
کورش منم کشور رهان دادگستر
آزاده‌ای پویای راه روشنایی
دلبسته‌ی آیین مهر و پارسایی  
                                 

#هما_ارژنگی

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

28 Oct, 18:59


🏵منم #کوروش
شاه جهان
شاه توانا
شاه بابل
شاه سومر و اکد
شاه چهارسوی جهان
پسر کمبوجیه
شاه بزرگ


🔸متن فرمان کورش بزرگ

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

26 Oct, 10:16


🔸آلبوم موسیقی «کیومرس نامه» روایت داستان کیومرث در شاهنامه توسط میرجلال الدین کزازی استاد دانشگاه، شاعر، نویسنده، مترجم، شاهنامه‌پژوه و چهره‌ ماندگار فرهنگ و ادب ایران، با آهنگسازی مسیح تحویلداری و خوانندگی حسین علیشاپور است.

🔹این آلبوم شامل ۱۱ قطعه؛ دیباچه، کیومرس (کیومرث)، سیامک، دیو، سوگ سیامک، پیام ایزدی، هوشنگ، رزم هوشنگ و دیو، سرانجام، شاهنامه شناسی (روایت دکتر کزازی در مورد چیستی شاهنامه) و داستان کیومرس (روایت دکتر کزازی درباره جایگاه کیومرس در اساطیر ایرانی) است.

🔸متن روایی داستان برگرفته از کتاب «دفتر دانایی و داد» اثر استاد میرجلال الدین کزازی است.


برای سفارش به شناسه @koroshariadad پیام دهید و یا به فروشگاه باشگاه شاهنامه پژوهان بروید. 
👇👇👇👇

https://shahnamehpajohan.ir/shop


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

20 Oct, 21:49


📢جزایر سه‌گانه خلیج فارس، پاره تن ایران

🔸«از دولت محترم درخواست داریم تا اقدامات جدی و عملی برای مسکونی شدن این جزایر و فراهم کردن امکان سفر توریستی به آن‌ها برای عموم مردم شریف ایران را انجام دهد. این اقدامات نه تنها به تقویت هویت ملی ما کمک می‌کند، بلکه نشان‌دهنده عزم راسخ ما برای حفظ حقوق خود در برابر هر گونه تهدید خواهد بود.»

🗣 «ما بر این باوریم که با توجه به غنای فرهنگی و تاریخی این جزایر، ایجاد زیرساخت‌های لازم برای جذب گردشگران می‌تواند به توسعه اقتصادی و فرهنگی منطقه نیز کمک کند. این اقدام می‌تواند پیام محکمی به دشمنان ایران بزرگ باشد که هیچ‌گاه نمی‌توانند به خاک وطن دست‌درازی کنند و ایرانیان همیشه نسبت به سرزمین خود دلسوز و متعهد خواهند بود.»

این بخش‌هایی از متن کارزاری بود که نیاز به حمایت دارد، شما می‌توانید برای مطالعه‌ی متن کامل کارزار و امضاء آن روی لینک زیر بزنید:

karzar.net/persian-gulf-islands


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

19 Oct, 21:22


#دیباچه
🔸گفتار اندر ستایش خرد

🏵 سیمرغ
🎼 پادکست تطبیقی شاهنامه‌خوانی
📚 (ژول مول، مسکو، جلال خالقی مطلق، مهری بهفر)
🔹فرگرد یکم
2️⃣ شماره دوم

🎙گوینده:
محمد ولیان
عاطفه نیک مهر
⚜️ تهیه‌کننده و سردبیر:
کوروش جوادی
💎 ناظر علمی:
دکتر عاطفه نیک‌مهر


@simurghpodcast

شاهنامه فردوسی

19 Oct, 21:22


#دیباچه
🔸گفتار اندر ستایش خرد

🏵 سیمرغ
🎼 پادکست تطبیقی شاهنامه‌خوانی
📚 (ژول مول، مسکو، جلال خالقی مطلق، مهری بهفر)
🔹فرگرد یکم
2️⃣ شماره دوم

🎙گوینده:
محمد ولیان
عاطفه نیک مهر
⚜️ تهیه‌کننده و سردبیر:
کوروش جوادی
💎 ناظر علمی:
دکتر عاطفه نیک‌مهر


@simurghpodcast

شاهنامه فردوسی

16 Oct, 16:27


🔸می توانید به نشست بپیوندید

🔹بر روی پیوند زیر زده و وارد شوید 👇👇👇

https://meet.google.com/qhq-dyqd-zgq

شاهنامه فردوسی

13 Oct, 18:57


📢باشگاه شاهنامه پژوهان و انجمن ایرانشناسان برگزار می کنند :⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣⁣
💠سخنرانی های ماهانه شاهنامه پژوهان
🎙سخنران : الهام هاشمی (دکترای زبان و ادبیات فارسی)

🔸
زنان و نقد ضد زن بودن شاهنامه
 
⁣⁣⁣⁣
🔲 نشست #آنلاین در بستر گوگل میت

🔹زمان : چهارشنبه،۲۵ مهر
🕰ساعت ۸ شب

🌐شرکت در این نشست برای همه دوستداران آزاد و رایگان است

🔸⁣⁣⁣برای شرکت در نشست در روز و ساعت برگزاری بر روی پیوند زیر زده و وارد شوید

https://meet.google.com/qhq-dyqd-zgq


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

08 Oct, 09:40


💠متن کامل شاهنامه فردوسی بر اساس نسخه مسکو انتشارات پگاه دانش

2.350.000 تومان


🔸مهمترین مزیت‌های این کتاب نسبت به سایر کتاب‌های شاهنامه:
استفاده از فونت و قلم متفاوت به منظور آسان‌تر خواندن متن
اِعراب‌گذاری واژگان و نشانه‌گذاری بیت‌ها به منظور خواندن صحیح
صفحه‌بندی منحصر به فرد و جدول‌بندی کل شاهنامه جهت خواندن آسان‌تر اشعار
فهرست مندرجات کامل و بخش‌بندی بسیار دقیق همه داستان‌ها و زیر داستان‌ها

برای سفارش به شناسه @koroshariadad پیام دهید و یا به فروشگاه باشگاه شاهنامه پژوهان بروید. 
👇👇👇👇

https://shahnamehpajohan.ir/shop


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

07 Oct, 14:57


«گیومرث شد بر جهان کدخدای
نخستین به کوه اندرون ساخت جای
سر بخت و تختش برآمد به کوه
پلنگینه پوشید خود با گروه»



👕هودی،پلیور و تیشرت گیومرث از مجموعه شاهنامه


🔸رنگ بندی دارد

🏵⁣تیشرت آستین بلند
🏵تیشرت آستین کوتاه
🏵 هودی
🏵پلیور

🌕تولید ایران | گیومرث استایل
🚚ارسال به سراسر ایران

📲سفارش از راه ارسال پیام به شناسه @giomarth_style


🏵 و یا تارنمای گیومرث استایل

Giomarthstyle.ir



#گیومرث_استایل
@giomarthstyle

شاهنامه فردوسی

07 Oct, 14:56


🎙سخنرانی ایرج‌افشار درباره فردوسی و شاهنامه
🏵در آیین رونمایی شاهنامه هشت جلدی به تصحیح دکتر جلال خالقی مطلق



«خوش باد این نیکبختی و فرخی علمی بر خالقی مطلق ، دوستی که زندگی روحی خود را در پژوهش «سخن‌های دیرینه» شاهنامه گذرانید و در شناخت حماسه ملی ایران و تاریخ دیرین ما همراز با فردوسی و همراه با شاهنامه زیست و امروز گل رنج‌های کهن خود را در هشت دفتر پیش رو دارد. پس شاهنامه آخرش خوش بوده است از این روی که یکی ایرانی کاردان تصحیح آن را به اسلوب و آداب استوار پیش برد و متنی را در اختیار گذارد که بی‌گمان برجسته‌ترین است از میان دیگر چاپ‌ها»


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

07 Oct, 14:50


🎤سخنرانی زنده‌یاد ایرج افشار
💫در برنامه‌ی رونمایی از شاهنامه به پیرایش استاد جلال خالقی‌مطلق
🗓۲۰ تیر ۱۳۸۶


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

01 Oct, 11:59


📺 گزارشی از مجموعه توس بزرگ
🔸هرآنچه باید درباره آرامگاه فردوسی بدانید


🏵به کوشش: غزاله توکلی فر (راهنمای آرامگاه فردوسی)

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

25 Sep, 10:02


🏵 سهراب پورناظری از کنسرت نمایش سیصد می گوید


🔸کنسرت نمایش «سی‌صد، گات» با داستانی درباره ایران و به تصویر کشیدن شخصیت هایی چون فردوسی به موضوعاتی چون ایران باستان، شاهنامه، حضور مغول‌ها در ایران و ماجرای کتاب سوزی می‌پردازد. بهرام رادان، نوید محمدزاده، بهرام افشاری، گوهر خیراندیش از بازیگران این پروژه هستند.


🔸علی نصیریان نیز گفته بود: گروه سیصد و سهراب پورناظری را ستایش می‌کنم. این کار بسیار استثنایی بود. در زمانه‌ای زندگی می‌کنیم که ۲ جنگ بزرگ در دنیا جریان دارد؛ جنگی که خانه‌ها را ویران و انسان‌ها را نابود می‌کند؛ بنابراین این بین وجود چنین مجامع فرهنگی و کنسرت نمایش‌هایی نظیر سیصد که با همت پورناظری‌ها به وجود آمده عالی است‌.این کنسرت_ نمایش‌ مخلوطی از نمایش و موسیقی است و بازی‌ بازیگران از نوید محمدزاده گرفته تا گوهر خیراندیش و بهرام افشاری و رادان بسیار فوق‌العاده بود. از سوی دیگر باید کیخسرو پورناظری را بابت تربیت این فرزندان تحسین کرد. او فرزندانی را به وجود آورده که برای فرهنگ و هنر مملکت ارزش قائلند.

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

24 Sep, 07:33


🏵شکوه ایران در کنسرت نمایش سیصد

🔸کنسرت نمایش «سی‌صد، گات» با داستانی درباره ایران و به تصویر کشیدن شخصیت هایی چون فردوسی به موضوعاتی چون ایران باستان، شاهنامه، حضور مغول‌ها در ایران و ماجرای کتاب سوزی می‌پردازد. بهرام رادان، نوید محمدزاده، بهرام افشاری، گوهر خیراندیش از بازیگران این پروژه هستند و علی نصیریان همچون پروژه قبلی با یک ویدئو در این نمایش به ایفای نقش پرداخته بود.


🔸علی نصیریان نیز گفته بود: گروه سیصد و سهراب پورناظری را ستایش می‌کنم. این کار بسیار استثنایی بود. در زمانه‌ای زندگی می‌کنیم که ۲ جنگ بزرگ در دنیا جریان دارد؛ جنگی که خانه‌ها را ویران و انسان‌ها را نابود می‌کند؛ بنابراین این بین وجود چنین مجامع فرهنگی و کنسرت نمایش‌هایی نظیر سیصد که با همت پورناظری‌ها به وجود آمده عالی است‌.این کنسرت_ نمایش‌ مخلوطی از نمایش و موسیقی است و بازی‌ بازیگران از نوید محمدزاده گرفته تا گوهر خیراندیش و بهرام افشاری و رادان بسیار فوق‌العاده بود. از سوی دیگر باید کیخسرو پورناظری را بابت تربیت این فرزندان تحسین کرد. او فرزندانی را به وجود آورده که برای فرهنگ و هنر مملکت ارزش قائلند.

@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

23 Sep, 18:31


🏵نوید محمدزاده در نقش فردوسی

🔸کنسرت نمایش «سی‌صد، گات» با داستانی درباره ایران و به تصویر کشیدن شخصیت هایی چون فردوسی به موضوعاتی چون ایران باستان، شاهنامه، حضور مغول‌ها در ایران و ماجرای کتاب سوزی می‌پردازد. بهرام رادان، نوید محمدزاده، بهرام افشاری، گوهر خیراندیش از بازیگران این پروژه هستند و علی نصیریان همچون پروژه قبلی با یک ویدئو در این نمایش به ایفای نقش پرداخته بود.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

23 Sep, 18:29


#جلال_خالقی_مطلق:


سلطان محمود کار ما شاهنامه پژوهان را مشکل کرده است. برخی از شاهنامه پژوهان معتقدند فردوسی سلطان محمود را مدح نکرده و حتی برخی معتقدند فردوسی اصلا در زمان محمود غزنوی نبوده است .این اتفاق به این دلیل است که برخی از شاهنامه پژوهان می خواهند مدیحه‌های شاهنامه را از بین ببرند. زمانی که سلطان محمود در ایران به سلطنت رسید چند سالی از سرایش شاهنامه گذشته بود. بنابراین محمود در سرودن شاهنامه به فردوسی امر نکرده است اما زمانی که سلطان محمود به قدرت رسید فردوسی او را مدح کرده است.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

23 Sep, 18:28


#میر_جلال_الدین_کزازی:


ایران در بخش‌هایی گسترده از شاهنامه نامی است كه سراسر ایران زمین را در بر می گیرد، در كاربرد برابر است با ایرانشهر در نوشته‌های پهلوی. شما به هر دیدگاهی، زمینه ای، اندیشه ای كه با این فرهنگ و منش در پیوند است می پردازید، در آن می پژوهید، به ناچار می باید به شاهنامه بازگردید. من هرگز نمی گویم كه ایران بهشت برین است‌اگر با نگاهی فراخ به تاریخ و فرهنگ ایران بنگریم نیكی‌ها و زیبایی‌ها در آن خواهیم یافت. گاهی به جای ایران واژه پارس نیز به كار برده می شده است، از پارس هم ایران بزرگ، ایران فرهنگی و تاریخی خواسته می شده است. ایرانیان بویژه جوانان ایرانی كه ایران فردا به دوش‌های ستبر و پرتوان آنان نهاده خواهد آمد در تكاپوی آنند كه ایران را بشناسند و در پی آن خویشتن را.


@shahnamehbarayehame

شاهنامه فردوسی

23 Sep, 18:27


#شاهرخ_مسکوب:

شاهنامه تاریخ پیشینیان، و به منزلۀ تاریخ، سرگذشت ایران است در زمان و ردپای زمان است در ایران. شاهنامه در قرن چهارم هجری سروده شد، چهارصد سال پس از شکست ایرانیان از عرب‌ها؛ زمانی که ایرانیانِ خراسان می‌کوشیدند تا در شرایط تازه و در برابر خلافت بغداد سرنوشت سیاسی و فرهنگی خود را باز بسازند. سلسله‌های ایرانی از چندی پیش‌تر تشکیل شده و زبانشان، فارسی، به عنوان زبان دین و دولت پذیرفته و شالوده فرهنگ ویژه ما، در پهنۀ تمدن اسلامی، ریخته شده بود. فردوسی در چنین روزگاری «تاریخ» ایران را سرود. در شاهنامه تاریخ و زبان با هم و درهم ساخت و سامان می‌یابند. هم طرح هر دو افکنده می‌شود و هم مرز و میزانشان معین می‌شود.

بناهای آباد گردد خراب/  ز باران  و  از تابش  آفتاب

پی افکندم از نظم کاخی بلند/که از باد و باران نیابد گزند

برین نامه بر عمرها بگذرد /همی خواندش هر که دارد خرد

@shahnamehbarayehame

2,747

subscribers

1,445

photos

178

videos