یادداشت‌های شینا انصاری @payeshemohitzist Channel on Telegram

یادداشت‌های شینا انصاری

@payeshemohitzist


معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست

یادداشت‌های شینا انصاری (Persian)

با خوش آمدید به کانال تلگرامی 'یادداشت‌های شینا انصاری'. این کانال توسط معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست، شینا انصاری، اداره می‌شود. در اینجا شما می‌توانید یادداشت‌ها، نقدها، و انتقادهای او را درباره محیط‌زیست و مسائل مربوط به آن مطالعه کنید. شینا انصاری با سابقه و تخصص قوی در زمینه حفاظت از محیط زیست، اطلاعات ارزشمندی را با شما به اشتراک می‌گذارد. با عضویت در این کانال، شما به یک جامعه انگیزشی از افراد علاقه‌مند به محیط زیست و حفاظت از آن ملحق می‌شوید. آیا شما هم با اهمیت حفظ زیستگاه‌های طبیعی و پایداری منابع طبیعی موافقید؟ پس این کانال برای شماست! بپیوندید و در جهانی سالم‌تر برای آینده خود و نسل‌های آینده مشارکت کنید.

یادداشت‌های شینا انصاری

15 Nov, 07:21


▫️یادداشت دوازدهم

🔻گزارشی از اجلاس کاپ ۲۹

شهادت بانوی آب و آیینه حضرت فاطمه زهرا(س) را تسلیت می‌گویم.

▫️این هفته در اجلاس کاپ ۲۹ که به عنوان یکی از مهمترین اجلاس‌های محیط زیستی جهان با موضوع تغییر اقلیم برگزار می‌شود؛ شرکت کردم. در افتتاحیه مراسم با استقبال دبیرکل سازمان ملل و رییس جمهوری آذربایجان وارد سالن اجلاس سران شدیم.

▫️در روز اول و در حاشیه اجلاس فرصتی دست داد با روسای جمهور عراق، ترکیه و نپال، رییس دولت امارات متحده عربی، ولیعهد کویت، نخست وزیر پاکستان، رییس اقلیم کردستان، رییس دولت بنگلادش و خانم شریف شهردار کوالالامپور و معاون سابق سازمان ملل صحبت کنم. همچنین با وزیر خارجه ترکیه، و وزرای محیط زیست و تغییر اقلیم آذربایجان و پاکستان هم ملاقات کردم.

▫️در روز دوم اولین سخنران مراسم بودم. با توجه به زمان محدود سه دقیقه تعیین شده، در سخنانم تلاش کردم به این واقعیت اشاره کنم که کشورها برای رشد اقتصادی نیاز به انرژی دارند که لازمه آن دسترسی به انرژی‌های تجدیدپذیر، پاک و هسته‌ای است. استفاده از این نوع انرژی‌ها نیازمند دو مولفه مهم فناوری و منابع مالی است و برای تحقق مقابله با تغییر اقلیم، کشورهای جنوب حتما باید حمایت شوند.

▫️به جنگ خونین رژیم اشغالگر صهیونیستی در غزه و لبنان و استانداردهای دوگانه‌ای که اگر برطرف نشود، باعث ایجاد مشکلات در روند تحقق اهداف کنوانسیون تغییر اقلیم خواهد شد؛ اشاره کردم. مطرح کردم که یکی از گام‌های مهم برای مقابله با تغییر اقلیم، لغو تحریم‌های یکجانبه و غیرقانونی علیه کشورها است و این تحریم‌ها، نه تنها مانع از تحقق توسعه پایدار می‌شوند، بلکه همکاری‌های بین‌المللی در زمینه محیط‌زیست را نیز تضعیف می‌کنند.

▫️در دو روز دیگر اجلاس هم جلسات بسیار خوبی را داشتیم. در روز دوم همچنین در جلسه مهمی با موضوع «تغییراقلیم و عوارض آن بر دریاها» درباره مشکلات محیط زیستی که دریای خزر با آن مواجه است؛ از جمله کاهش سطح تراز آب و تهدیدهای اکولوژیک آن و ضرورت همکاری کشورهای عضو کنوانسیون تهران صحبت کردم. وزرای محیط زیست آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان هم در این جلسه حضور داشتند و قرار شد برای کاپ ۷ مرتبط با کنوانسیون تهران (خزر) که سال آینده در تهران برگزار می‌شود؛ همکاری کنند.

▫️مایلم به ملاقاتم در ظهر روز سوم با آقای سایمون استیل دبیر کنوانسیون تغییر اقلیم اشاره کنم. ایشان بعد از توضیحات من درباره آثار تحریم‌ها بر دسترسی به حمایت‌های مالی، انتقال و توسعه فناوری‌های پاک و سایر موضوعات مرتبط، به من اطمینان دادند که تمام تلاش‌شان را خواهند کرد که در این زمینه کمک و پشتیبانی کنند. با خانم رتنو مرسودی، سفیر ویژه دبیرکل سازمان ملل در تغییرات آب و هوایی هم گفت‌و‌گوی خوبی داشتم. نشست‌های دو جانبه با وزرای محیط زیست قطر، عراق و چین و دبیرکل اکو نیز از دیگر برنامه ها بود. دیدار با هیات اعزامی اتاق بازرگانی ایران هم یکی دیگر از برنامه‌های این روز بود.

▫️ملاقات با آقای الهام علی‌یف یکی از دیدارهای مهم این سفر بود. در این ملاقات علاوه بر طرح موضوعات محیط زیستی همچون دریای خزر، آلودگی رود ارس و سایر محورهای محیط زیستی، ایشان به‌طور ویژه از من خواستند که پیام دوستی و مودت دولت آذربایجان را به رییس‌جمهوری کشورمان برسانم. در این دیدار من به همکاری و مساعدت جمهوری اسلامی ایران برای عبور بدون نوبت بیش از ۵۰۰ کانتینر حامل تجهیزات لجستیکی اجلاس از آستارا به باکو برای برگزاری اجلاس کاپ ۲۹ اشاره کردم که با قدردانی آقای علی‌یف همراه شد.

▫️رییس جمهور آذربایجان با اشاره به سفر اخیر آقای شاهین مصطفی‌اف معاون نخست وزیر و رییس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی به ایران بر تمایل به تقویت همکاری‌های مشترک به‌خصوص کریدور حمل و نقل شمال جنوب و کریدور انرژی شمال جنوب تاکید کردند.

▫️همکارانم هم در جلسات و پنل‌های تخصصی حضور فعالی داشتند. حضور خانم دکتر ترابی معاون سازمان در نشست انرژی و ارائه گزارش اقدامات انجام شده و برنامه‌ها و سیاستگذاری‌های پیش رو، شرکت ایشان در نشست امنیت غذایی و تغییر‌اقلیم و اقتصاد سبز و ملاقات با مدیر تغییر اقلیم، تنوع زیستی و محیط زیست فائو، جلسه با مسئول تیم تامین مالی اقلیم سبز و گفت‌وگو درباره تسهیل دریافت اعتبارات و ملاقات با مدیر جدید تامین مالی «اقتصاد سبز برای کشورهای آسیب پذیر از تغییر اقلیم» از مهمترین این مذاکره‌ها بود.

▫️ آقای دکتر خورسند رییس مرکز بین‌الملل سازمان حفاظت محیط زیست و تیم فعال ایشان، آقای دکتر آقایی از سفارت و نمایندگان وزارت امور خارجه به‌خصوص آقای دکتر درزی برای هماهنگی جلسات و پیگیری ها متقبل زحمات زیادی شدند.

▫️سفر سه روزه ما در باکو به پایان رسید اما در بازگشت به تهران عملی شدن نتایج این مذاکره‌ها را دنبال خواهیم کرد.

@payeshemohitzist

یادداشت‌های شینا انصاری

08 Nov, 15:55


▫️یادداشت یازدهم

🔻چند واقعیت درباره آلودگی هوا

▫️یکشنبه هفته گذشته گزارشی درباره شروع مصرف مازوت در نیروگاه شازند در جلسه هیئت دولت ارایه کردم. من و همکارانم در سازمان حفاظت محیط زیست می‌کوشیم بدون پرده‌پوشی یادآوری کنیم که حل مسئله آلودگی هوا در کوتاه‌مدت ممکن نیست اما می‌توان به‌طور موقت از روش‌هایی استفاده کرد که سلامت مردم به خطر نیفتد.

▫️بدون آنکه بخواهم برای خوشامد رییس جمهوری سخنی بگویم؛ باید اذعان کنم که تصور نمی‌کردم ایشان پس از شنیدن گزارش دستوری صادر کنند که اجرای آن با دشواری‌هایی برای دولت و مردم همراه است.

▫️ناترازی تولید و مصرف گاز موجب شده که برخی نیروگاه‌های حرارتی در فصل پاییز و زمستان از سوخت مایع استفاده کنند. با توقف مازوت‌سوزی در سه نیروگاه کشور، دولت مجبور است که ساعاتی در شبانه‌روز خاموشی برنامه‌ریزی شده در کشور اعمال کند. درک این واقعیت و همراهی مردم می‌تواند دولت را برای اتخاذ تصمیم‌های سخت اما واقع‌بینانه مصمم سازد.

▫️صدور دستور توقف مازوت‌سوزی در سه نیروگاه «شازند»، «کرج» و «اصفهان» با استقبال افکار عمومی روبه‌رو شد و بسیاری پرسیدند که چرا این تصمیم برای نیروگاه‌های شهرهای دیگری چون اهواز گرفته نشده است؟ موضوع اصلا اولویت داشتن سلامت مردم برخی شهرها و بی‌اهمیت بودن برخی دیگر نیست. این تصمیم براساس میزان مصرف مازوت در این نیروگاه‌ها و نقش آنها در آلودگی هوا گرفته شده است. برای درک بهتر ابعاد این تصمیم باید قدری با سایر واقعیت‌های آلودگی هوای شهرها آشنا شویم.

▫️برای رسیدن به اولویت‌های اجرایی در موضوع آلودگی هوا، گام‌های پیوسته و متصل مانند پایش، تدوین «سیاهه انتشار»، مدلسازی، سناریوسازی و... مورد نیاز است. آخرین «سیاهه انتشار» (مجموعه‌ای از داده‌ها که انتشار آلایندگی تولیدی از منابع گوناگون را به تفکیک مکانی و زمانی نشان می‌دهد) در سال ۱۳۹۶ و برای هشت کلانشهر کشور تهیه شده است.

▫️در آن مطالعه به سناریوهای متعددی برای انتشار منابع آلاینده اشاره شده اما درباره رفع آنها اولویت‌بندی صورت نگرفته بود. برای مثال اگرچه اسقاط خودروهای فرسوده در کلانشهرهای تهران و اصفهان می‌تواند منجر به کاهش آلودگی هوا شود، اما قطعاً اثربخشی این موضوع در تهران که سهم منابع متحرک در انتشار ذرات معلق ۵۸ درصد است، بیشتر از اصفهان با سهم ۲۵ درصدی منابع متحرک در انتشار ذرات معلق خواهد بود.

▫️ درباره مصرف مازوت نیز به شکلی مشابه، اثرپذیری اراک با سهم ۹۸ درصدی منابع ساکن (۸۸ درصد مربوط به بخش تبدیل انرژی) در انتشار گوگرد دی‌اکسید و ثبت ۲۷ روز ناسالم با آلاینده شاخص گوگرد دی‌اکسید بیشتر از سایر کلانشهرهای کشور است.

▫️در نظر داریم راهکارهای کاهش آلودگی هوای هر کلانشهر را متناسب با سهم منابع انتشار آلاینده‌ها در آن کلانشهر تدوین و پیگیری کنیم. راهکارهای مربوط به منابع متحرک مانند اسقاط، نوسازی و توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی را در تمام کلانشهرهای کشور ( از جمله در تهران و مشهد) پیگیری می‌کنیم. همچنین طرح‌های مربوط به منابع ثابت نیز در تمام مناطق آلوده کشور و با تمرکز بر کلانشهرهای اراک، اصفهان و کرج دنبال خواهند شد.

▫️این رویکرد به معنی نقش نداشتن «منابع ثابت» در آلودگی هوای کلانشهرهای تهران و مشهد یا نقش نداشتن «منابع متحرک» در آلودگی هوای کلانشهرهای اراک، کرج و اصفهان نیست. بلکه با توجه به توان کشور در اجرای سیاست‌های کاهش آلودگی هوا اولویت‌بندی صورت می‌پذیرد.

▫️همچنین توقف مصرف مازوت در سه نیروگاه به معنی مصرف آزادانه و بی‌قید و شرط مازوت در سایر نیروگاه‌ها نیست. بلکه همانطور که در مصوبه‌های کارگروه ملی نیز به صراحت بیان شده، سازمان حفاظت محیط زیست پیگیر اجرای وظایف سایر دستگاه‌ها در این زمینه است.

▫️برای مثال وزارت نفت مکلف به تامین سوخت مطابق با استاندارد ملی است که باید گزارش اقدامات و برنامه‌های آتی خود را تا دو هفته آینده به کارگروه ارائه کند. همچنین وزارت نیرو مطابق با ماده ۱۳ قانون هوای پاک مکلف به کنترل انتشار آلایندگی نیروگاه‌ها در حدود مجاز است که پیگیری این موضوع نیز به صورت جدی در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد.

▫️تصمیم توقف مازوت‌سوزی در سه نیروگاه کشور، یک گام ارزشمند برای کاهش مخاطرات آلودگی هوا در کشور است. اما مانع واقع‌بینی ما نخواهد شد. آلودگی هوا محصول عوامل متعدد و پیچیده است که برای کاهش این عوامل باید تن به تصمیم‌های سخت دهیم. این گام اول است.

@payeshemohitzist

یادداشت‌های شینا انصاری

01 Nov, 14:07


▫️یادداشت دهم

🔻محیط زیست و معیشت پایدار در تقابل با هم نیستند

▫️سال‌هاست روز ولادت ضامن آهو «علی ‌بن موسی الرضا (ع)» به‌عنوان «روز محیط‌بان» گرامی داشته می‌شود. سال گذشته با تلاش مدیران وقت سازمان حفاظت محیط‌زیست، هشتم آبان‌ماه به‌عنوان روز ملی محیط‌بان در شورای فرهنگ عمومی کشور به ثبت رسید و در تقویم رسمی کشور ثبت شد. ازاین‌رو، ما ضمن آنکه مانند گذشته همچنان مقام محیط‌بانان عزیز را در روز میلاد بابرکت ضامن آهو ارج می‌نهیم، از فرصت ثبت روز ملی به این نام در تقویم رسمی نیز استقبال می‌کنیم.

▫️محیط‌بانان ما باوجود کاستی‌های فراوانی که در حوزه جبران خدمات و تجهیزات موردنیازشان وجود دارد، دلسوزانه از محیط‌زیست کشور حفاظت می‌کنند. تلاش می‌کنیم تا برنامه‌ریزی لازم را برای بهبود حداکثری وضعیت موجود انجام دهیم.

▫️در هفته‌ای که گذشت با سردار رادان فرمانده انتظامی کشور دیدار و گفت‌وگو کردم. جلسه بسیار خوبی بود. درباره مأموریت‌های سخت سازمان حفاظت محیط‌زیست صحبت کردم و همکاری پلیس را در پیشبرد مطلوب وظایف محوله بسیار پررنگ و مهم دانستم. سردار احمدرضا رادان بر حمایت هر چه بیشتر از مأموریت‌های سازمان به‌ویژه محیط‌بانان تاکید کرد. این حمایت قرار است از طریق فرماندهی انتظامی استان‌ها افزایش یابد.

▫️استفاده از فناوری‌های نوین نظارتی از جمله ریز پرنده‌ها و دوربین‌ها همراه با آموزش مناسب و در اختیار قرارگرفتن تجهیزات کاربردی برای محیط‌بانان یکی دیگر از موضوعات مورد تاکید سردار رادان بود. در این جلسه همچنین باتوجه‌به حضور سردار سید تیمور حسینی، رئیس پلیس راهنمایی‌ورانندگی فراجا، درباره هماهنگی اقدامات و نقش اثرگذار نیروی انتظامی برای کنترل و کاهش آلودگی هوا تبادل نظر صورت گرفت.

▫️انتشار نامه معاون طبیعی سازمان درباره لزوم بررسی‌ فعالیت‌های عمرانی در جزیره آشوراده که باهدف اجرای ضابطه‌مند آنها انجام شده، واکنش‌های انتقادی برخی از مسئولان استان گلستان را در پی داشت. به نظر من بسیاری از اظهارنظرها از سر دلسوزی اما با شتاب‌زدگی و بدون توجه به رسالت سازمان حفاظت محیط‌زیست مطرح شد.

▫️معاون طبیعی سازمان حفاظت محیط‌زیست مطابق با وظایف قانونی‌ا‌ش عمل کرده است. سازمان حفاظت محیط‌زیست از گردشگری پایدار در مناطق تحت مدیریت خود استقبال می‌کند. با این حال قانون به ما حق عقب‌نشینی از ضوابط را نمی‌دهد. ارزیابی و نظارت بر هر اقدامی که در جزیره آشوراده انجام می‌شود از وظایف قانونی سازمان حفاظت محیط‌زیست است.

▫️موازین و ضوابط در مورد نحوه اجرای طرح‌های طبیعت‌گردی در مناطق تحت حفاظت روشن است و در مورد طرح طبیعت‌گردی در آشوراده هم پیش‌ازاین، دامنه کار مشخص و ابلاغ شده است. بنابراین اگر اقدامات انجام شده یا آنچه قرار است پس از این در جزیره انجام شود مطابق با موازین و مقررات و در چارچوب «طرح مدیریت منطقه» باشد؛ جای نگرانی برای هیچ‌کس وجود ندارد.

▫️سازمان حفاظت محیط‌زیست به‌عنوان متولی محیط‌زیست کشور در کنار مردم ایستاده است و در مورد طرح گردشگری جزیره آشوراده هم بر احقاق حق جامعه محلی تمرکز دارد. بی‌تردید مانند همه مناطق حفاظت شده و تحت مدیریت سازمان، جامعه محلی از ذی‌نفعان اصلی و مهم است.

▫️سازمان حفاظت محیط‌زیست برای حفظ تنوع زیستی منطقه به همراهی جامعه محلی به‌عنوان یکی از ذی‌نفعان اصلی چشم دوخته است. توجه به منافع و معیشت پایدار ذی‌نفعان برای هر منطقه‌ای در هر گوشه از ایران که تحت مدیریت سازمان باشد؛ یک اصل است. اجتماعی شدن حفاظت از محیط‌زیست بدون مردم ممکن نیست.


@payeshemohitzist

یادداشت‌های شینا انصاری

25 Oct, 18:35


▫️یادداشت نهم


🔻بازدید از درخت دوستی و صلح

▫️دومین جراحی چشم «علی جمشیدیان»، محیط بانی که براثر شلیک شکارچیان غیرقانونی آسیب دیده هفته گذشته انجام شد. او برای درمان از اصفهان به بیمارستانی در تهران منتقل شده است. به اتفاق دکتر قائم‌پناه، معاون اجرایی رئیس جمهوری که فوق تخصص چشم هستند، از او عیادت کردیم. معاون اجرایی رئیس جمهوری به این محیط‌بان جوان اطمینان داد که دولت برای تکمیل روند درمان او از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد.

▫️جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام با موضوع سیاست‌های توسعه دریامحور یکی از مهمترین جلساتی بود که روزهای اخیر در آن شرکت کردم. اردیبهشت‌ماه امسال برنامه جامع تحقق سیاست‌های کلی دریامحور ابلاغی مقام معظم رهبری به تصویب دولت سیزدهم رسید. در جلسه بر رعایت الزامات توسعه پایدار دریامحور تاکید کردم. اینکه خطاهای گذشته را در توسعه نامتوازن مناطق ساحلی تکرار نکنیم. پیوست‌های محیطزیستی و اجتماعی باید با نگاه محیط زیستی و واقع‌گرایانه تدوین شود.

▫️هفته گذشته روز جهانی مبارزه با «تغییر اقلیم» را پشت سر گذاشتیم. کشور ما از یک طرف تحت تاثیر عوامل اقلیمی است و از طرف دیگر جزو ۱۰ کشور منتشر‌کننده گازهای گلخانه‌ای محسوب می‌شود. بیش از ۸۶ درصد از انتشار گازهای گلخانه‌ای کشور از بخش انرژی است و بیشترین سهم از انتشار گاز دی اکسید کربن را بخش نیروگاهی با ۳۲ درصد به خود اختصاص داده است.

▫️نبود قانون جامع در حوزه تغییر اقلیم و به تبع آن تدوین نشدن آیین‌نامه اجرایی جامع در این زمینه یکی از مشکلات نهادی کشور است. با تدوین این قوانین باید وظایف دستگاه‌های اجرایی و ابزار نظارتی سازمان حفاظت محیط زیست در مواجهه با پدیده تغییر اقلیم روشن شود.

▫️با درج بند ت ماده ۲۲ قانون برنامه توسعه هفتم، موضوع توسعه اقتصاد سبز، صنعت کم کربن و تقویت سازگاری و کاهش آسیب‌های ناشی از تغییر اقلیم، تدوین برنامه مدیریت تغییر اقلیم در دستور کار سازمان قراردارد.

▫️سه‌شنبه گذشته در جلسه‌ای که با حضور دستگاه‌های ذیربط و بخش خصوصی با هدف هماهنگی برای حضور در کاپ ۲۹ در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، درباره ضرورت تشکیل کمیته دائمی این موضوع مهم و نیز نحوه حضور در کاپ پیش رو مذاکرات خوبی انجام شد.

▫️روز چهارشنبه با سفیر ژاپن آقای «تسوکادا تاماکی» جلسه بسیار خوبی داشتیم. در این جلسه درباره تجربیات پیشین همکاری‌های دو کشور در حوزه محیط زیست صحبت کردیم. آقای سفیر با اشاره به ظرفیت‌های محیط زیستی متنوع ژاپن برای تقویت همکاری‌های فی‌مابین اعلام آمادگی کرد.

▫️من علاقه‌مندی دولت چهاردهم را برای انتقال تجربیات دولت ژاپن در حوزه‌های فنی محیط زیست مطرح کردم و با اشاره به اشتراکات فرهنگی و اجتماعی بین مردم ایران و ژاپن، اشاره کردم که در موضوع همکاری‌های محیط زیستی نمی‌توان مقطعی اقدام کرد، بلکه لازم است که استمرار در فعالیت‌ها وجود داشته باشد تا به نتیجه مطلوب منجر شود.

▫️در پایان این دیدار از نهال زیتون کاشته شده توسط خانم «آکی آبه» همسر نخست وزیر فقید ژاپن و خانم «معصومه ابتکار» رئیس وقت سازمان حفاظت محیط زیست در سال ۱۳۹۵ در محوطه پردیسان بازدید کردیم. نهالی که هشت سال قبل با عنوان «درخت دوستی و صلح» میان ایران و ژاپن در پارک پردیسان کاشته شد و امروز به درختی زیبا و تناور بدل شده است.

@payeshemohitzist

یادداشت‌های شینا انصاری

18 Oct, 10:45


▫️یادداشت هشتم

🔻تلاش برای پررنگ کردن ردپای احکام محیط زیستی در لایحه بودجه‌


▫️اعضای هیئت دولت در هفته گذشته بسیار پرکار بودند و در چندین جلسه فوق‌العاده و فشرده کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ را بررسی کردند. در پیش‌نویس اولیه به‌جز یک حکم که غیرمستقیم به سازمان حفاظت محیط زیست مربوط بود، حکم مستقیم دیگری وجود نداشت و با انتقاد من و دستور و نظر مساعد رئیس جمهوری قرار شد ضمن هماهنگی با سازمان برنامه و بودجه، احکام بودجه‌ای پیشنهادی سازمان محیط زیست ارائه شود. چند حکم در جلسه با سازمان برنامه و بودجه و دستگاه‌های ذیربط مطرح شد و نهایتا چهار حکم به تصویب اعضای دولت رسید که امیدوارم با تایید و همراهی نمایندگان مجلس به نتیجه برسند.

▫️روز چهارشنبه و پس از جلسه هیئت دولت یکی از خبرنگاران پیشنهاد خوبی داد که ما در سازمان حفاظت محیط زیست با انتشار وظایف دستگاه‌ها در موضوع آلودگی هوا از ظرفیت رسانه‌ها برای پیگیری محورها استفاده کنیم. پیرو این پیشنهاد در جدول پیوست مهم‌ترین وظایف دستگاه‌های اجرایی با بیشترین میزان اثرگذاری بر کاهش آلودگی هوا، و همچنین اقدامات مهم، و مسئول اجرای آن‌ها ذکر شده است.

▫️در قانون هوای پاک ۱۷۶ تکلیف برای ۱۱ دستگاه اصلی اجرایی تعیین شده است که در این بین وزارتخانه های کشور، نفت، نیرو، صمت، راه و شهرسازی، بهداشت، اقتصاد و دارایی، جهادکشاورزی و سازمان‌های محیط زیست، برنامه و بودجه و استاندارد تکالیف محوری بر عهده دارند.

▫️اسقاط خودرو، توسعه حمل و نقل عمومی، توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر، استانداردسازی سوخت، معاینه فنی وسایل نقلیه و کنترل آلایندگی نیروگاه‌ها نیز از مهم‌ترین محورهای اثرگذار در این حوزه هستند. سازمان حفاظت محیط زیست هم بر اساس ماده ۲ قانون، وظیفه نظارت بر اجرای قانون را بر عهده دارد.

▫️فصل سرد سال در راه است و روزهای وارونگی دما و پایداری و ایستایی هوا در پیش، گرچه معضل آلودگی هوا را نمی‌توان در کوتاه مدت حل کرد، اما همه دستگاه‌های متولی قانون هوای پاک باید در برنامه‌ای میان‌مدت برای کاهش روزهای ناسالم در شهرهای بزرگ تلاش کنند. همکارانم در سازمان حفاظت محیط زیست از نقش نظارتی‌‌شان در این زمینه چشم‌پوشی نمی‌کنند.


▫️خبر تلخ درگذشت محیط‌بان «حمید فلاح» در پارک ملی لار شوکه‌کننده بود. درباره علت درگذشت او باید منتظر گزارش پزشک قانونی بمانیم. به خانواده بزرگ سازمان حفاظت محیط زیست بار دیگر تسلیت می‌گویم و برای خانواده داغدارش آرزوی شکیبایی دارم.

▫️محیطبانان محیط زیست روزهای سختی را می‌گذرانند؛ مخاطرات مسئولیت سنگین محیط بانی بر کسی پوشیده نیست. اوایل هفته گذشته، «علی جمشیدیان»، محیط‌بان منطقه موته، در درگیری با متخلفان از ناحیه چشم دچار آسیب جدی شد. با پیگیری و همکاری معاون اجرایی رئیس جمهور دکتر قائم‌پناه (که فوق‌تخصص چشم دارند) این محیط‌بان برای ادامه درمان به تهران منتقل شد.

▫️روز پنجشنبه تلفنی با علی جمشیدیان صحبت کردم و به او اطمینان دادم برای ادامه روند درمان در کنارش می‌مانیم. در همین مدت دو ماهه مسئولیت، چهار مورد از درگیری میان محیط‌بانان و متخلفان را در استان‌های کشور شاهد بودیم که متاسفانه محیط‌بانان ما دچار آسیب‌ها و جراحت‌های جسمی شده‌اند.

▫️جلوگیری از تشدید تعارض‌ها و ممانعت از دست‌اندازی به مناطق نیازمند استفاده از روش‌های مختلف است. هم نیازمند افزایش حمایت‌های قضایی در برخورد با قانون‌شکنان حوزه محیط زیست هستیم و هم اینکه باید شرایطی را فراهم کنیم که جوامع محلی بیش از پیش خودشان را در حفاظت از تنوع زیستی کشور سهیم بدانند.

@payeshemohitzist

یادداشت‌های شینا انصاری

11 Oct, 20:03


▫️یادداشت هفتم

🔻سرنوشت دریاچه ارومیه، سرنوشت همه ماست

▫️بیستمین جلسه کارگروه ملّی نجات دریاچه ارومیه و اولین جلسه این کارگروه در دولت چهاردهم به ریاست معاون اول رئیس‌جمهور روز چهارشنبه ۱۸مهرماه برگزار شد.

▫️این جلسه با حضور خوب اعضای اصلی کارگروه ملّی نجات دریاچه ارومیه برگزار شد. وزیرجهاد کشاورزی و معاون علمی رئیس جمهور، رئیس سازمان برنامه و بودجه، استانداران آذربایجان غربی (دبیر کارگروه)، آذربایجان شرقی و کردستان به عنوان اعضای اصلی کارگروه ملّی حاضر در جلسه بودند.

▫️استاندار آذربایجان غربی از اقدامات انجام شده در دو حوزه سخت‌افزاری و نرم افزاری گزارشی ارایه کرد و گفت: طرح نجات دریاچه ارومیه، اکنون مهمترین پروژه محیط زیستی غرب آسیاست که بر اساس طرح آن، آب در سه فاز به دریاچه ارومیه انتقال یافته است.

▫️وزیر جهاد کشاورزی هم یکی از مهمترین راه‌های نجات دریاچه را استفاده از سیستم آبیاری تحت فشار در بخش کشاورزی دانست. به گفته ایشان کشاورزان خودشان هم به این نتیجه رسیده‌اند که باید حتی با صرف هزینه و سرمایه گذاری، آب را به درستی مصرف کرد و اکنون با تدابیری که صورت گرفته، زمینه برای اجرای پروژه‌های سیستم آبیاری تحت فشار مساعد است.

▫️استاندار آذربایجان شرقی در سخنانش یادآوری کرد که «بخشی‌نگری» نمی‌تواند به رفع مشکل کمکی کند و نیازمند ساختاری «فرااستانی» و «مدیریت ملی» هستیم. استاندار کردستان هم از لزوم جلب اعتماد و مشارکت عمومی برای عملیاتی کردن مصوبه‌ها سخن گفت. موضوعی که به نظر من هم بسیار اهمیت دارد. مواضع استاندار آذربایجان شرقی درباره اقدامات ملی به جای رویکردهای منطقه‌ای هم به نظرم نکته‌ای است که در سال‌های اخیر از آن غفلت شد.

▫️من تاکید کردم که طرح های نجات دریاچه ارومیه که دردولت‌های قبل تصویب شده محترم است، اما‌ تلاش می‌کنیم اگر نواقصی در این طرح‌ها وجود دارد آنها را رفع کنیم و اگر نقاط قوتی بوده آنها را تقویت کنیم و البته اینکه تجربه ۱۱ سال گذشته حاکی از آن بوده که مادامی که دبیرخانه در سطح ملّی فعال بوده و ساختار فرابخشی فعالیت داشته دستاوردهای بهتری نیز در وضعیت دریاچه ارومیه به‌دست آمده است.

▫️بنابراین با تایید پیشنهاد وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور پیشنهاد کردم که مجدداً متولی و مجری اجرایی طرح نجات دریاچه ارومیه در سطح ملّی انتخاب شود.

▫️آقای عارف، معاون اول رییس جمهوری در بخشی از سخنانش همین رویکرد ملی را مورد تاکید قرار داد و گفت هر چند استان‌های آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی و کردستان که در همسایگی دریاچه هستند نقش برجسته‌ای برای نجات دریاچه دارند اما واقعیت این است که عزم ملی می‌تواند ارومیه را نجات دهد.

▫️به نظر من مهم‌ترین بخش صحبت‌های ریاست جلسه به این جمله ایشان باز می‌گشت که گفت: «اکنون برای حل مشکل، باید حقابه محیط زیست را پیش‌فرض بدانیم، تغییر درالگوی‌ کشت را به دقت عملی کنیم و همزمان با این اقدامات، جامعه و کشاورزان را هم توجیه کنیم که چگونه باید از آب به درستی استفاده کنند.»

▫️برای ما در سازمان حفاظت محیط‌زیست اطلاق عبارت «پیش‌فرض» به حقابه‌های محیط‌زیستی پیش از هر امر و تصمیم‌گیری دیگری در کشور توسط معاون اول رئیس‌جمهور بسیار مهم است و اگر فقط بر همین اصل پایبند باشیم، قادر خواهیم بود وضعیت نامطلوب دریاچه ارومیه در ابتدای شروع به کار دولت چهاردهم را با شرایط مناسب‌تری پیش ببریم.

▫️اتفاق نظر اعضا در این موضوع نهایتا منجر به این شد که دکتر عارف دستور داد با همکاری معاونان و استانداران سه استان حوضه آبریز دریاچه ارومیه و مسئولان سایر دستگاه‌ها بررسی‌های لازم درباره اقدامات گذشته و راهکارهای علمی برای نجات دریاچه ارومیه صورت گرفته و ظرف مدت یک ماه، برنامه مدونی شامل ساختار پیشنهادی برای فعالیت دبیرخانه را ‌آماده کنند.

▫️نباید فراموش کنیم که سرنوشت دریاچه ارومیه، سرنوشت همه ماست. از این رو باید با اولویت احیای این دریاچه که کاری به غایت دشوار است را پیگیری کنیم.


▫️در گزارش کوتاه پیوست شرح مختصری از شرایط دریاچه در تاریخ ۱۷ مهر ۱۴۰۳ و مقایسه آن با تاریخ مشابه در سال ۱۴۰۰ قابل مشاهده است.


@payeshemohitzist

یادداشت‌های شینا انصاری

04 Oct, 19:15


▫️یادداشت ششم

🔻 لزوم تعامل جامعه علمی و سازمان حفاظت محیط‌زیست


▫️هفته گذشته برای جریان مقاومت اسلامی در برابر رژیم صهیونیستی تلخ گذشت. ترور سیدحسن نصرالله، سردار عباس نیلفروشان و یاران وفادارش را به همه تسلیت می‌گویم. خطبه‌های امروز رهبری انقلاب اما مسیر مقاومت را در برابر قساوت این رژیم روشن کرد.

▫️در هفته ای که گذشت در سازمان حفاظت محیط‌زیست میزبان زنان کابینه چهاردهم بودم. موضوعات مشترک میان ما در مواجهه با مسائل و معضلات حرفه‌ای و شخصی؛ و بیان راهکارها برای حل آنها جلسه خوبی را رقم زد. واقعیت این است که به‌رغم وجود زنان توانمند بسیار در کشورمان، نگاه موشکافانه، سخت‌گیرانه و نقادانه جامعه به اقدامات مدیران زن بیش از مدیران مرد وجود دارد و همین نگاه، عرصه را برای فعالیت مدیران زن با دشواری‌های بیشتری همراه کرده است. امیدوارم با باوری که آقای رئیس‌جمهور به توانمندی‌های زنان دارند و با همراهی و همدلی که میان بانوان کابینه وجود دارد، زنان کابینه چهاردهم بتوانند با عملکردشان موجب هموار شدن مسیر برای حضور بیشتر زنان در سطوح کلان مدیریتی شوند.
 
▫️روز چهارشنبه در جلسه هیئت دولت درباره کاپ ۲۹ که نزدیک به یک‌ماه دیگر در باکو آذربایجان برگزار می‌شود گزارشی ارائه کردم. متاسفانه سال گذشته دولت جمهوری اسلامی ایران در کاپ ۲۸ که در امارات برگزار شد حضور نداشت. درباره ظرفیت‌های حضور در این اجلاس مهم محیط زیستی جهان که امسال در کشور همسایه -آذربایجان- برگزار می‌شود و با ما منافع و منابع مشترک دارد (از جمله موضوع کنوانسیون تهران و دریای خزر) صحبت کردم.

▫️سه‌شنبه دیداری با استادان محیط زیست ۱۶ دانشگاه کشور داشتم. دغدغه‌های دلسوزانه استادان حاضر در جلسه و وجود ابرچالش‌های محیط زیستی کشور ضرورت یک تعامل تنگاتنگ میان سازمان و بدنه علمی کشور را روشن می‌کند. البته در این باره تجربیاتی از قبل وجود دارد که می‌تواند با سازوکاری مشخص قاعده‌مند شود و از سطح پروژه محوری گذر کند. در این جلسه تاکید کردم که پایان‌نامه‌های دانشجویان محیط زیست کاربردی و مبتنی بر حل مسئله باشد.

▫️فرایند بررسی رزومه داوطلبان مدیرکلی استان‌ها ادامه دارد. تاکنون رزومه داوطلبان ۱۰ استان بررسی شده و رزومه داوطلبان بقیه استان‌ها هم در روزهای آتی بررسی خواهد شد. در گام بعد سعی می‌کنیم نامزدهایی که دارای امتیازهای بالا هستند را برای مصاحبه دعوت کنیم. باید تلاش کنیم در فضایی آرام و با وفاق جمعی مسیر تازه‌ای را برای محیط زیست ایران آغاز کنیم.

@payeshemohitzist

یادداشت‌های شینا انصاری

27 Sep, 15:07


▫️یادداشت پنجم
🔻همسایگی تهران با کانون‌های گردوغبار

▫️سه‌شنبه هفته گذشته در دوره آموزشی بدو خدمت محیط‌بانان که از سوی مرکز آموزش محیط زیست و تربیت محیط‌بان سازمان حفاظت محیط زیست در کرج برگزار می‌شد، شرکت کردم. صحبت‌های تعدادی از همکاران محیط‌بان را شنیدم. مشکلات معیشتی و مسکن، توزیع نامناسب پرداختی‌ها (کمک پرداختی رفاهی) در استان‌ها، کمبود امکانات در پاسگاه‌ها، فرسودگی خودروها و نبود تناسب بین نوع خودروها و موتورهای خریداری شده با شرایط مناطق و ساعات شیفت از عمده دغدغه‌ها و مطالبات محیط‌بانان بود.

▫️باز هم تاکید کردم که تلاش می‌کنم از تمامی ظرفیت‌ها برای بهبود وضعیت همکاران سازمان استفاده کنیم. هرچند مسائل انباشت شده طی سال‌ها به سرعت قابل حل نیست، ولی حتما باید تلاش کرد تصویری که از محیط‌بانان پر تلاش ما در جامعه ترسیم می‌شود، مملو از اقتدار باشد.

▫️«بازنمایی مقتدرانه فعالیت محیط‌بانان شریف کشور» نیازمند توجه همه ارکان حاکمیت به اهمیت و حساسیت این مسئولیت مهم است. یکی دیگر از درخواست‌ها این بود که دوره‌های آموزشی کاربردی برای محیط‌بانان به‌ویژه با حضور پیشکسوتان و صاحب‌نظران حیات وحش به صورت مستمر ادامه یابد.

▫️سخنرانی در همایش کشوری توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در صنایع یکی دیگر از برنامه‌های کاری هفته گذشته بود. در حاشیه برنامه از نمایشگاه سازندگان و تامین‌کنندگان کالا و خدمات انرژی‌های تجدیدپذیر هم بازدید کردم. با توجه به ناترازی جدی انرژی در کشور، حرکت به سمت تنوع‌بخشی به روش‌های تولید انرژی و به خصوص استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است.

▫️ایران با داشتن متوسط ۳۰۰ روز آفتابی در سال، در زمره کشورهای با بالاترین پتانسیل انرژی خورشیدی در جهان است. در حال حاضر در دنیا، حدود ۳۳ درصد از برق تولید شده، از منابع تجدیدپذیر تامین می‌شود، اما در ایران، به‌رغم وجود ظرفیت‌های بالا، صرفا انرژی برق‌آبی تا حدی مورد استفاده قرار گرفته است و سهم سایر انواع انرژی‌های تجدیدپذیر کمتر از یک درصد است.

▫️باید با همکاری دستگاه‌های ذیربط، ضمن برداشتن موانع بر سر راه توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر و گسترش زنجیره تولید برق تجدیدپذیر، کشور به سمتی حرکت کند که بخش‌های صنعتی و خانگی به صورت خودجوش به استفاده از انرژی‌های پاک روی بیاورند.

▫️عصر چهارشنبه چهارم مهر ماه به یکباره شاخص کیفیت هوا در غرب شهر تهران و در ایستگاه‌های واقع در مناطق ۲۲، ۲۱، ۱۸ و ۱۹ افزایش قابل ملاحظه‌ای یافت. بطوریکه شاخص تمامی این ایستگاه‌ها در وضعیت خطرناک (بالاتر از ۳۰۰) قرار داشت. این افزایش شاخص کیفیت هوا در ساعات بعدی به مناطق میانی شهر گسترش پیدا کرد، به‌طوری‌که در ساعت ۲۳ به حداکثر مقدار خود رسید و شاخص کیفیت هوای شهر را به ۳۵۱ (خطرناک) با آلاینده شاخص ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون رساند (گزارش اپیزود آلودگی هوا در پیوست ارائه شده است).

▫️بر اساس بررسی‌هایی که در سازمان حفاظت محیط زیست با استفاده از داده‌های سنجش زمینی و ماهواره‌ای انجام پذیرفت، دلیل اصلی این رخداد گردوغبار ناشی از کانون‌های محلی اطراف تهران بود. توده گردوغباری از سمت غرب به تهران وارد شد و به مرور به مناطق مرکزی شهر رسید. «تالاب صالحیه» و منطقه «ملارد» از مهمترین کانون‌های گردوغبار در غرب شهر تهران هستند که در سال‌های اخیر نیز سابقه ایجاد توده‌های گردوغباری را داشته‌اند.

▫️اقدامات برای مدیریت کانون‌های محلی گردوغبار پیرامون تهران حتما باید از سوی ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار انجام شود. با جدیت پیگیر این موضوع هستیم.

▫️روز چهارشنبه در ادامه پیگیری‌های پرونده آقای «یوسف فرهادی بابادی»، فعال محیط زیست، مجددا با آقای «مجید انصاری» معاون حقوقی رئیس جمهور در این باره صحبت کردم و مستندات و نامه وکیل ایشان، آقای «صالح نقره کار»، را در اختیارشان گذاشتم.

▫️امیدوارم رایزنی‌ها با قوه قضاییه بتواند منجر به توقف اجرای این حکم شود. از طریق گفت‌وگو با مقامات ذی ربط این موضوع را پیگیری می‌کنم.

@payeshemohitzist

یادداشت‌های شینا انصاری

21 Sep, 09:09


▫️یادداشت چهارم

🔻بررسی سوابق علمی و اجرایی داوطلبان مدیرکلی استان‌ها

▫️امروز مصادف است با سالروز میلاد پیامبر رحمت و مهربانی، حضرت محمد (ص) و امام جعفر صادق (ع)، این عید و هفته وحدت را به همکارانم و مردم ایران تبریک می‌گویم. این روزها که شاهد جنایات رژیم اسراییل هستیم بار دیگر اهمیت وحدت میان مسلمانان آشکار می‌شود. در سالروز آغاز هفته دفاع مقدس یاد شهیدان جنگ تحمیلی و شهدای حافظ محیط زیست را گرامی می‌دارم.

▫️در جلسه روز یکشنبه گذشته هیئت دولت گزارشی از سفر آقای رئیس جمهور و هیئت همراه به کشور عراق مطرح شد. من درباره کانون‌های گردوغبار کشور عراق که استان‌های غرب و جنوب غرب کشورمان را تحت تاثیر قرار می‌دهد، صحبت کردم. دکتر عراقچی، وزیر امورخارجه، هم تاکید کرد یکی از محورهای مهم که قرار است پس از این سفر در قالب هیئت‌های دوجانبه مورد بررسی قرار گیرد موضوعات محیط زیستی و پیگیری توافق‌های پیشین دو کشور در این باره است.

▫️هفته گذشته کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا هم برگزار شد. دو دهه در سطوح مختلف کارشناسی و مدیریتی عضو این کارگروه بوده‌ام. حالا که پس از وقفه‌ای چندساله به این کارگروه بازگشته‌ام، بعضی موضوعات در روند اجرایی کارگروه قابل تأمل بود.

▫️سطح شرکت‌کنندگان در جلسه (البته به‌جز دو دستگاه که در سطح معاون حضور داشتند) و گزارش‌های ارائه شده برای اجرای تکالیف پیش‌بینی شده در قانون هوای پاک بیانگر این واقعیت است که پس از گذشت هفت سال از ابلاغ قانون هوای پاک، اگر رویکرد یازده دستگاه اصلی ( در موضوع آلودگی هوا ۲۳ دستگاه موثرند؛ ولی ۱۱ دستگاه به‌عنوان دستگاه متولی اصلی محسوب می‌شوند) مثل همیشه بر توجیه اقدامات و مسئولیت‌پذیر نبودن استوار است. باید بدانیم با ادامه این رویکرد در بر همان پاشنه خواهد چرخید و به‌جای حرکت اثرگذار در مسیر اجرای قانون و آیین‌نامه‌های اجرایی قانون، همچنان کارهای کوتاه‌مدت و ناپایدار ضرب‌الاجلی برای مواجهه با آلودگی هوا در روزهای ناسالم کیفیت هوا و شرایط اضطرار خواهد بود.

▫️تلاش می‌کنم در روزهای آینده با رایزنی با وزرای دستگاه‌های اصلی دخیل در آلودگی هوا حضور موثر و همکاری جدی ایشان را در جلسات کارگروه مطالبه کنم. با نگاه واقع‌بینانه به موانع پیش رو در اجرای قانون به‌خصوص ناترازی انرژی، می‌توان در هفت محور، برای کاهش آلودگی هوا اقداماتی را در چارچوب برنامه پیش برد که منجر به کاهش روزهای ناسالم در کلانشهرها شود. البته باید اعتراف کنیم مسأله آلودگی هوا پیچیده و چندوجهی است و نمی‌توان در کوتاه‌مدت آن را حل کرد. اگر همه مسئولان این پیچیدگی را قبول کنند آن‌وقت می‌توانیم با توافق بر مسئله و راه‌حل‌هایش و جلب کمک مردم برنامه‌هایی را در میان‌مدت برای بهبود کیفیت هوا انجام دهیم. به اتفاق همکارانم برای جلب این توافق و همکاری موثر تلاش می‌کنیم.


▫️سه‌شنبه هفته گذشته مهلت ارسال رزومه داوطلبان برای مدیریت اداره‌های کل استان‌ها پایان یافت. در مجموع ۲۸۰ رزومه به دست همکارانم در سازمان رسیده. از میان داوطلبان مدیرکلی استان‌ها ۲۷ نفر زن و بقیه مرد هستند.

▫️مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان‌هایی مثل کردستان، البرز، کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه و فارس بیشترین داوطلب را داشته و در مقابل استان‌هایی مثل خراسان شمالی، اصفهان، قم، سمنان و لرستان کمترین متقاضی مدیریت را داشته‌اند. همکارانم در کمیته بررسی سوابق در دو بخش شاخص‌های عمومی (مانند پاک‌دستی، حسن شهرت، توانایی جلب مشارکت مردمی و...) و شاخص‌های تخصصی (تجربه‌های حرفه‌ای، درک دقیق از مسایل استان، تحصیلات مرتبط، دستاوردهای علمی و اجرایی و...) با دقت مدارک و سوابق رسیده را بررسی می‌کنند و بر اساس شاخص‌های تعیین شده به صورت جداگانه به نامزدها نمره می‌دهند. در مرحله بعد از نامزدهای نهایی هر استان به صورت حضوری مصاحبه می‌گیریم.

▫️در میان نامزدها افرادی هم هستند که ممکن است برای مدیرکلی استان انتخاب نشوند اما بر اساس تخصص‌شان از ظرفیت آنها در مسئولیت‌های دیگر استفاده شود. درباره این روند باز هم اطلاع‌رسانی می‌شود.

▫️همانطور که قابل پیش‌بینی بود در روزهای گذشته افراد مختلفی با تماس و پیام تلاش کرده‌اند افرادی را برای مدیریت استان‌ها توصیه کنند. من و همکارانم نظرهای دلسوزانه همه را می‌شنویم اما در مواردی که برخی افراد سعی می‌کنند با رایزنی از کانال‌های مختلف کسانی را به عنوان مدیرکل یا مدیر ارشد به سازمان معرفی کنند؛ ملاک تصمیم‌گیری ما رجوع به شاخص‌های عمومی و تخصصی است.

@payeshemohitzist

یادداشت‌های شینا انصاری

13 Sep, 18:39


▫️یادداشت سوم

🔻فراخوان برای شناسایی مدیران استانی

▫️روز سه‌شنبه بیست و یکم شهریورماه مراسم معارفه با حضور معاون اول رئیس جمهور در پردیسان برگزار شد. در سخنانم تلاش کردم بار دیگر ضرورت توجه به ابرچالش‌های محیط زیست را یادآوری کنم. تاکید کردم اگر این ابرچالش‌ها را به رسمیت نشناسیم و برایشان راه‌حلی پیدا نکنیم همگی ما شکست می‌خوریم.

▫️در روز معارفه یادآوری کردم که میان ماموریت‌های پرشمار سازمان حفاظت محیط زیست و منابع مالی و اعتباری محدود و انتظارات گسترده و آرمانی از این دستگاه، توازن لازم برقرار نیست. برای تغییر این روند باید اقتدار مهمترین دستگاه حاکمیتی محیط زیست کشور تقویت شود. برای ترسیم افقی روشن برای محیط زیست سرزمین‌مان، سازمان متولی محیط زیست باید قدر ببیند و بر صدر بنشیند.

▫️دایره بسته مدیران یکی از نقدهایی است که همواره درباره دستگاه های اجرایی مطرح است. برای شناخت بهتر ظرفیت‌های نیروی انسانی در استان ها فراخوانی منتشر می کنیم تا همکاران شایسته مدیریت فرصت داشته باشند خودشان را برای مدیریت ادارات کل استان‌ها نامزد کنند. هدف این است که با تکیه بر شاخص‌هایی دقیق، مدیران کل استان‌ها را از بدنه نیروهای شایسته سازمان انتخاب کنیم. با انجام این ارزیابی دقیق ممکن است با همکارانی آشنا شویم و بتوانیم در مسئولیت‌های دیگر هم از توان آنها بهره‌مند شویم.

▫️همکارانم جزییات این فراخوان و روش ارزیابی را اطلاع‌رسانی می‌کنند. یکی از سیاست‌هایی که به صورت جدی در دوره جدید دنبال می کنیم، تقویت مهارت حرفه‌ای نیروهای انسانی سازمان است. «جانشین‌ پروری» یکی از رویکردهایی است که با جدیت آن را دنبال می‌کنیم تا مسیر رشد نیروهای جوان سازمان هموارتر شود.


▫️خوشبختانه چهار انتصاب هفته قبل با نگاه‌های مثبتی در جامعه محیط زیستی کشور همراه بود که آن را به فال نیک می‌گیرم. البته نقدها و پیشنهادهایی هم درباره برخی از انتصاب‌ها مطرح شده بود که بیشتر آنها را به اتفاق همکارانم خواندیم و شنیدیم. من و معاونان سازمان تلاش می‌کنیم گوشی شنوا داشته باشیم و در صورت لزوم روندها را اصلاح کنیم. در عین حال از همکاران خوبم انتظار دارم که در مسیر جدید من و دیگر مدیران ارشد سازمان را همراهی کنند. تغییر روش‌ها و بهبود وضعیت بدون همکاری ممکن نیست.

@payeshemohitzist

یادداشت‌های شینا انصاری

06 Sep, 16:00


▫️یادداشت دوم

🔻غیبت محیط زیست در کمیسیون اجتماعی دولت

▫️استقبال مخاطبان کانال، همکارانم و برخی فعالان محیط زیست از اولین یادداشتم در مسئولیت جدید، انگیزه‌ام را برای نوشتن درباره تجربه مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست افزایش داد.

▫️همانگونه که آقای رییس جمهور در سخنانش بارها تاکید کرده، دولت چهاردهم به دنبال این است که به جای نوشتن برنامه جدید، برنامه‌ها و قوانین مغفول مانده را اجرا کند. به همین دلیل در سومین جلسه هیئت دولت ماموریت دستگاه‌ها در برنامه هفتم توسعه به تفکیک ارائه شد.

▫️ برای سازمان حفاظت محیط زیست ۱۰ تکلیف در برنامه مشخص شده است که باید برنامه عملیاتی، آیین‌نامه‌های اجرایی تکلیفی و غیرتکلیفی و تهیه برنامه مالی اجرای قانون توسط دستگاه نوشته و در شورای عالی راهبری برنامه طرح و پیگیری شود.

▫️ موضوع دیگر مطرح شده در جلسه دولت، معرفی کمیسیون‌ها و اعضای آن بودند. سازمان حفاظت محیط زیست در سه کمیسیون «زیربنایی صنعت و محیط زیست»، «حقوقی و قضایی» و «علمی فناوری و هوشمندسازی» عضو است. غیبت سازمان حفاظت محیط زیست در کمیسیون فرهنگی و اجتماعی، یکی از نکاتی است که به نظرم باید اصلاح شود.

▫️ پس از جلسه هیئت دولت، با آقای دکتر عارف معاون اول رئیس‌جمهوری درباره اهمیت تقویت نگاه اجتماعی به مسائل محیط زیست صحبت کردم. قرار شد در جلسه بعد موضوع مطرح شود. امیدوارم اعضا با این درخواست موافقت کنند.

▫️این روزها بازار ارسال رزومه‌ها داغ است. من و همکارانم تلاش می‌کنیم تمامی رزومه‌های دریافتی را بر اساس شاخص‌های عمومی و تخصصی بررسی کنیم. در این راه از شتابزدگی و تصمیم‌های عجولانه پرهیز می‌کنیم.

▫️برای من قابل درک است هرکسی که مسئولیتی برعهده بگیرد، موافقان و منتقدانی دارد. اما همکارانم در سازمان و اداره‌های کل استانی باید بدانند که ما فراتر از نام‌ها، ماموریت‌های مهمی داریم که باید برای تحقق آنها با هم توافق کنیم.

▫️پایبندی به گفتمان رئیس جمهور در انتصاب‌ها و در نظر گرفتن شاخص‌های سلامت و پاکدستی، تخصص و تجربه، مسئولیت ما را سنگین‌تر می‌کند.

▫️ دکتر میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با هدف شناسایی همه استعدادها و ایجاد وفاق به عنوان خط مشی اصلی دولت، فراخوان انتخاب مدیران کل استانی را منتشر کرده است که برای انتخاب مدیران استانی می‌تواند ایده خوبی باشد. البته به این رویکرد هم نقدهایی وارد شده اما در مجموع اگر دقیق اجرا شود می‌تواند موثر باشد.

▫️در یادداشت قبلی از کنشگری «راه‌حل‌محور» حرف زده بودم. دوستی پرسید که آیا منظورت این است کنشگران انتقاد نکنند؟ جواب این سوال روشن است. ارزش و اهمیت کار فعالان سازمان‌های مردم‌نهاد به این است که فعالیت‌های نهاد دولت را دیدبانی و نقد کنند.

▫️اما با افزایش مسایل محیط زیستی و تخصصی بودن ابعاد آن، لازم است سازمان‌های مردم‌نهاد این ابعاد را به شکلی عمیق‌تر درک کنند و درچارچوب کنشگری «راه‌حل‌محور» علاوه بر رویکرد نقادانه، به چگونگی اصلاح سیاست‌ها هم بیندیشند.

@payeshemohitzist

یادداشت‌های شینا انصاری

01 Sep, 14:54


▫️ یادداشت اول

🔻کنشگری راه‌حل محور

▫️ نوشتن از محیط‌زیست و تجربه زیسته‌ام، همواره جزو علایق شخصی‌ام بوده است. پیش از مسئولیتم در سازمان حفاظت محیط‌زیست، نام این کانال را «پایش محیط‌زیست» گذاشته بودم و از ابعاد مختلف محیط‌زیست می‌نوشتم و برخی اخبار این حوزه را بازنشر می‌کردم.

◽️اکنون که مسئولیت خطیر اداره سازمان حفاظت محیط‌زیست را برعهده گرفته‌ام قصد دارم هر چند روز یکبار از تجربه‌ام در این سازمان و مسائلی که با آن روبه‌رو هستم روایت‌های کوتاهی را منتشر کنم. به نظرم این کار در صورت استمرار می‌تواند به شناخت بهتر مردم از دشواری‌ها و مسائل ریز و درشت مدیریت محیط‌زیست کشور کمک کند.

◽️پنجشنبه گذشته (هشتم شهریور) در نخستین جلسه رسمی پس از پذیرش مسئولیت، میزبان تعدادی از نمایندگان تشکل‌های مردم‌نهاد و کنشگران محیط‌زیست کشور در پردیسان بودیم. دوستان در دو بخش نمایندگان استان‌ها و فعالان و کنشگران مدعو مهم‌ترین مطالبات، انتقادها و پیشنهادهایشان را مطرح کردند. جلسه حدود چهار ساعت به درازا کشید.

◽️دکتر مرادی معاون محترم آموزش و مشارکت‌های مردمی توضیحاتی درباره اقدامات انجام شده ارائه کرد. به تعبیر آقای «الموتی» دبیر شبکه تشکل‌های محیط‌زیست و منابع طبیعی کشور در این جلسه اطلس معضلات محیط زیستی ۳۱ استان کشور از سوی نمایندگان و فعالان تشریح شد.

◽️تصویری هولناک از وضعیت محیط‌زیست سرزمینمان ایران! که اگر توافق‌سازی در سطوح بالای سیاستگذاری صورت نگیرد، با مسائل حل نشده کنونی به می‌تواند به بروز بحران‌های اجتماعی، اقتصادی و بوم‌شناختی منجر شوند. در بخش پایانی جلسه سعی کردم با جمع‌بندی موضوع‌های مطرح شده، بر اهمیت نقد و دیده‌بانی محیط‌زیست بر لزوم توجه به «کنشگری راه‌حل محور» تأکید کنم. هر چند نقد بخشی از کنشگری است اما از فعالان محیط‌زیست خواستم در مرحله انتقاد متوقف نشوند و به راه‌های عبور از این مسائل پیچیده هم بیندیشند.

◽️ مجروح شدن آقای «رمضان رستگار»، محیط‌بان سازمان در استان کهگیلویه و بویراحمد، بر اثر شلیک شکارچیان غیرمجاز یکی از اتفاق‌های تلخ نخستین روزهای کاری‌ام بوده است. در صحبت با سرهنگ «محبت‌خانی»، فرمانده یگان حفاظت محیط‌زیست آخرین وضعیت او را پیگیری کردم. آقای رستگار برای عمل جراحی پایش به بیمارستانی در شیراز اعزام شده است.

◽️با پدر محیط‌بان مجروح تلفنی صحبت کردم. او هم از محیط‌بانان بازنشسته سازمان است. به او اطمینان دادم تا بهبودی همکار عزیزمان کنار او خواهیم ماند. با استاندار کهگیلویه و بویراحمد و مدیرکل محیط‌زیست استان هم درباره وضعیت محیط‌بان رایزنی‌های لازم را انجام دادم.

◽️امیدوارم روزی برسد که با مشارکت مردم حفاظت از حیات‌وحش در ایران به امری اجتماعی و همگانی بدل شود و کمتر شاهد چنین اتفاق‌های تلخی باشیم. در کنار یکدیگر حتماً می‌توانیم.

یادداشت‌های شینا انصاری

01 Sep, 05:37


Channel name was changed to «یادداشت‌های شینا انصاری»

یادداشت‌های شینا انصاری

29 Aug, 19:53


#گزارش #نشست_هم‌_اندیشی #رئیس_سازمان #محیط_زیست

🔴📣 گــــزاااارشـــــ ـــجـــلــــســـهـــ 🔴📣

✳️ نخستین نشست هم‌اندیشی سرکار خانم دکتر انصاری، معاون محترم رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، با شبکه تشکلهای مردم‌نهاد و اجتماع‌محور محیط زیست و منابع طبیعی کشور و کنشگران و کارشناسان محیط زیستی مدعو از سراسر کشور، برگزار شد.

🔸 در این نشست که تنها چند روز پس از انتصاب خانم دکتر انصاری برگزار شد و عنوان نخستین جلسه هم‌اندیشی رسمی و دیدار عمومی رئیس محترم سازمان را به خود اختصاص داد، ۴۹ نفر از مدیران تشکلهای مردم‌نهاد و فعالان محیط زیستی کشور، شامل اعضاء شورای هماهنگی و شورای نظارت و داوری شبکه ملی و نمایندگان شبکه تشکلهای محیط زیست و منابع طبیعی، مجموعا از ۲۳ استان کشور به همراه ۲۶ نفر از کنشگران، فعالان و کارشناسان محیط زیستی از سراسر کشور حضور داشتند.

🔹 دستور این جلسه، گفتگو و هم‌اندیشی کنشگران محیط زیستی با رئیس محترم سازمان، درخصوص رویکردها و سیاست‌های کلان محیط زیستی دولت چهاردهم و تبادل‌نظر در زمینه مسائل و مشکلات و ظرفیتها و محدودیت‌های حفظ و بهبود وضعیت محیط زیست کشور بود که از ساعت ۸:۲۰ صبح روز پنج‌شنبه، ۸ شهریور ۱۴۰۳ آغاز شد و بر اساس برنامه نشست، پس از صحبتهای بسیار کوتاه محمد الموتی، دبیر شبکه محیط زیست و منابع طبیعی کشور که به بیان برنامه نشست و ترتیب و زمان‌بندی ارائه نظرات حاضران اختصاص داشت، ابتدا دکتر مرادی، معاون محترم آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان، گزارشی از عملکرد معاونت مزبور در دولت سیزدهم ارائه نمود و سپس نمایندگان شبکه‌های استانی، چالش‌ها و مسائل محیط زیستی استان خود و مهمترین مطالبات تشکلهای استان را بیان نمودند

🔸 در بخش دوم و پس از ارائه نظرات از سوی نمایندگان استانها، ۲۱ نفر از فعالان و کنشگران و کارشناسان مدعو، مهمترین مطالبات، انتقادات و پیشنهادهای خود را در زمینه مسائل، چالش‌ها، رویکردها و سیاستهای کلان محیط زیستی کشور و دولت چهاردهم بیان نمودند.

⬅️ در بخش پایانی نشست و پس از ۳ ساعت و نیم بیان دیدگاههای حاضران در نشست، آقای دکتر مرادی، مجددا توضیحاتی در خصوص برخی از نظرات مطرح‌شده در نشست ارائه نمود و در نهایت، سرکار خانم دکتر انصاری، معاون محترم رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، در سخنانی کوتاه، به بیان مواضع، اهداف، سیاست‌ها و رویکردهای مدنظر خود پرداخت و ضمن اظهارنظر در خصوص چند موضوع کلان ارائه‌شده در نشست و بیان این نکته که یکی از برنامه‌های اصلی سازمان در این دولت، برگزاری منظم چنین نشست‌هایی خواهد بود و مسأله مشارکت تشکلها و مشارکت مردمی، به عنوان یک اعتقاد و باور قلبی، از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود، «کنشگری راه‌حل‌محور» را در کنار نقد و دیده‌بانی، یکی از نیازهای امروز حوزه محیط زیست برشمرده و از تشکلها و فعالان تقاضا نمود که در این مسیر، یاریگر سازمان و محیط زیست کشور باشند تا قدرت چانه‌زنی برای حفظ محیط زیست و تحقق اصل ۵۰ قانون اساسی، در سطح حکمرانی و دولت، افزایش یابد.

🔸 ایشان همچنین اعتقاد به سه اصل «حاکمیت قانون»، «شفافیت» و «پاسخگویی» را به عنوان مبانی مدیریت در سازمان برشمرد و اعلام نمود که این اطمینان را به شما می‌دهم که در صورت وجود مشکلات در پیگیری مسائل، موضوعی را کتمان نخواهم کرد و با شما در میان خواهم گذاشت که با کمک یکدیگر برای حل آنها تلاش کنیم.

🔸 دکتر انصاری، همچنین اطمینان داد مواردی همچون حضور نمایندگان تشکلها در کمیته‌ها و کارگروه‌های مختلف تخصصی، تحول در صندوق ملی محیط زیست جهت حمایت از تشکلها و آموزش‌های محیط زیستی، پیگیری مشکلات ثبتی و صدور مجوز فعالیت تشکلهای مردم‌نهاد، بررسی و اصلاح وضعیت خانه‌های محیط زیست، بسترسازی استفاده از ظرفیتهای بین‌المللی تشکلها و حضورشان در نشست‌های بین‌المللی و احیاء و تقویت سازوکارهای مرتبط با کنوانسیون‌های بین‌المللی، تدوین برنامه اقدام مشارکت، تقویت تعاملات با نمایندگان مجلس، حل مشکلات آلاینده‌ها، تالاب‌ها و رودخانه‌ها، مسائل مناطق تحت مدیریت و تنوع زیستی کشور، وضعیت بودجه‌ای سازمان، معیشت کارکنان، به‌ویژه وضعیت معیشتی و تجهیزاتی محیط‌بانان و اقدامات مرتبط با سایر نکات مطرح‌شده در نشست را به طور جدی پیگیری نماید.

⬅️ نخستین نشست هم‌اندیشی رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با شبکه تشکلهای محیط زیست و منابع طبیعی کشور و کنشگران و کارشناسان محیط زیستی، ساعت ۱۲:۳۰ به پایان رسید.

🔴⬅️ گزارش مبسوط مفاد و محتوای کامل این جلسه، طی روزهای آینده، به سمع و نظر اعضاء محترم شبکه ملی و شبکه‌های استانی، فعالان و کارشناسان محیط زبستی سراسر کشور خواهد رسید.

🔹 با احترام؛ شورای هماهنگی شبکه ملی؛ ۸ شهریور ۱۴۰۳

🆔 @IranENGOs

یادداشت‌های شینا انصاری

29 Aug, 12:15


Channel name was changed to «پایش محیط زیست»

یادداشت‌های شینا انصاری

28 Aug, 14:12


#نشست_هم‌_اندیشی #رئیس_سازمان #محیط_زیست

🔴📣 خــــبــــرداااار 🔴📣

✳️ #نخستین نشست هم‌اندیشی سرکار خانم دکتر انصاری، معاون محترم رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، با شبکه تشکلهای مردم‌نهاد و اجتماع‌محور محیط زیست و منابع طبیعی کشور، برگزار می‌شود.

🔸 در این نشست، اعضاء شورای هماهنگی و شورای داوری شبکه ملی، نمایندگان شبکه‌های محیط زیست و منابع طبیعی ۲۵ استان کشور و جمعی از کنشگران، فعالان و کارشناسان محیط زیستی کشور حضور خواهند داشت.

دستور جلسه:
🔸 گفتگو و هم‌اندیشی درخصوص رویکردها و سیاست‌های کلان محیط زیستی دولت چهاردهم و تبادل‌نظر در زمینه مسائل و مشکلات و ظرفیتها و محدودیت‌های حفظ و بهبود وضعیت محیط زیست کشور

⬅️ زمان: پنج‌شنبه، ۸ شهریور ۱۴۰۳؛ ساعت ۸ صبح

⬅️ مکان: تهران، پردیسان، سازمان حفاظت محیط زیست

✳️ بدینوسیله از کلیه تشکلهای مردم‌نهاد عضو شبکه ملی و شبکه‌های استانی، فعالان و کارشناسان محترم این حوزه تقاضا می‌شود نظرات و دیدگاههای خود را جهت طرح در این نشست، به رایانامه (ایمیل) شبکه ملی به نشانی:
[email protected]
ارسال نمایند.

⬅️ در صورت وجود امکان ارتباط مجازی در محل نشست، این جلسه به صورت هم‌زمان، از طریق اتاق جلسات شبکه ملی در پلتفرم بومی اسکای‌روم به نشانی ذیل، در دسترس خواهد بود:

https://www.skyroom.online/ch/isdango/iranengos.shoraye.aali

🔹 با احترام؛ شورای هماهنگی شبکه ملی؛ ۷ شهریور ۱۴۰۳

🆔 @IranENGOs

یادداشت‌های شینا انصاری

20 Aug, 03:56


افت سطح آب زیرزمینی علاوه بر پدیداری پدیده فرونشست، موجب پمپاژ آب های با املاح بالا از قعر چاه های عمیق به سطح زمین و در نتیجه موجب شوره زاری خاک های مرغوب می شود.
لینک مطلب در روزنامه شرق:

https://www.sharghdaily.com/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%B1%D9%88%D8%B2%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-100/940667-%DA%86%D8%A7%D9%84%D8%B4-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AE%D8%A7%DA%A9-%D8%B4%D9%88%D8%B1

t.me/Dr_AliBeitollahi

یادداشت‌های شینا انصاری

19 Aug, 04:02


گردوغبار و آلودگی بی‌سابقه هوا در شرق کشور

https://www.sharghdaily.com/fa/tiny/news-940445

یادداشت‌های شینا انصاری

16 Aug, 10:23


https://www.karzar.net/151336

یادداشت‌های شینا انصاری

14 Aug, 08:47


ما در سال گذشته چند فیلم واقعاً زیبا از #سیاهگوش را در دوربین های خود ثبت کردیم، اما این قطعاً جالب ترین است. در واقع، ممکن است بهترین ویدئویی از سیاهگوش باشد که تا به حال گرفته ایم، به ویژه به این دلیل که سیاهگوش تصمیم گرفت درست جلوی دوربین بنشیند...
از صندوق امانی محیط زیست و منابع طبیعی مینه‌سوتا برای حمایت مستمر از این پروژه تشکر می‌کنیم، که به ما امکان می‌دهد از حیات وحش شمال مینه‌سوتا عکسبرداری، مستندسازی و اشتراک‌گذاری کنیم!

https://www.instagram.com/reel/C-FneXOvIKQ/?igsh=MXJ2dGc1OHp2Zjd5bw==


https://t.me/Envhealthir

سلامت محیط زیست

یادداشت‌های شینا انصاری

29 Jul, 06:18


🔻محیط‌زیست و حق گزینش رئیس غیرسیاسی
| حنیف‌رضا گلزار |

◇سرانجام و پس از فرازوفرودهای فراوان و نقدهای واردشده به چیدمان و چگونگی کارکرد کمیتۀ بررسی‌کنندۀ کارنامه‌ها و برنامه‌های نامزدهای ریاست سازمان حفاظت محیط‌زیست، هشت نفر برگزیده و به شورای راهبردی دولت معرفی شدند. اگرچه گفته می‌شود رئیس‌جمهور باید از میان این هشت نفر یکی را در جایگاه معاونت خود و ریاست سازمان حفاظت محیط‌زیست بگمارد، ولی بدون تردید، لابی‌گری‌های سنگینی نیز در پس پرده از سوی گروه‌های سیاسی در جریان است تا بر روند گزینش نهایی رئیس‌جمهور اثر بگذارد.

◇از سوی دیگر، درخواست جامعۀ مدنی و کنشگران محیط‌زیست و همچنین درخواست آشکار کارکنان و بدنۀ سازمان حفاظت محیط‌زیست، این است که برای نخستین‌بار فردی برخوردار از دانش و آموزش‌های دانشگاهیِ در پیوند با محیط‌زیست و به‌طور ویژه از بدنۀ خود سازمان حفاظت محیط ‌زیست، به این جایگاه گمارده شود.

◇جدای از دیدگاه‌های گروه‌های سیاسیِ سرگرم لابی‌گری و درخواست‌های کنشگران و جامعۀ مدنی و همچنین درخواست‌های کارکنان سازمان حفاظت محیط‌زیست، این حق آشکار و اگرچه زیر پا نهاده شده، نهاد و ساختار کارگزاری محیط‌زیست کشور یا همان «سازمان حفاظت محیط‌زیست» در جایگاه ساختار حقوقی است تا این‌بار، ناهمسو با پیشینۀ چهل و پنج سال گذشته، در جایگاه ساختاری نه سیاسی، بلکه کارشناسی نگریسته شود و از این رهگذر، مدیریت و رهبری آن نیز به فردی کارشناس و برخوردار از پیشینۀ کار در این بخش سپرده شود.

متن کامل یادداشت را در سایت پیام ما بخوانید

#محیط_زیست #پیام_ما

@payamema