انزوای حقوقی
انسان فقیر توانایی دفاع از حقوق خود را ندارد
📌انزوای حقوقی: احقاق حق یکی از مهمترین جنبههای زندگی فرد در اجتماع است که نیازمند پیش زمینههایی در شخصت فرد و شرایط اجتماع است. فرد برای اینکه بتواند حق خود را در محیطهای اجتماعی مطالبه کند باید در گام اول از حقوق خود آگاهی داشته باشد و در گام دوم توان مطالبه آن را در خود ایجاد کرده باشد.
⭕️«الحیات» به خوبی این انزوای سیاه را توصیف کرده است: «از مهمترین پیامدهای منفی فقر ... همان است که امام علی (ع) درباره آن سخن گفته است: الفقر یخرس الفطن عن حجه (نهج البلاغه-۱۰۸۹) فقر زبان شخص زیرک را در بیان برهان و حجت خود از کار میاندازد...
فقری که زبان زیرکان را از کار میاندازد، با غیر زیرکان چه خواهد کرد؟ توضیح دادن حق و حجت آوردن بر حقانیت و توان ایستادگی برای گرفتن حق از مهمترین چیزهایی است که زندگی انسان و منافع و مصالح فردی و خانوادگی و اجتماعی و سیاسی و اقتصادی و مادی و معنوی او به آن وابسته است...»
⭕️حکیمی انزوای حقوقی را ناشی از احساس خود کم بینی، بیسوادی و نادانی، فقدان تربیت و فرهنگ، نداشتن پایگاه اجتماعی و محروم بودن از پایگاه سیاسی میداند و در ادامه مینویسد: «طبیعی است که فقیر از اظهار حجت و برهان خود برای احقاق حق و دفاع از حقوق خود و عائله خود و موضعهای سیاسی و مصالح اقتصادی خویش عاجز باشد، بلکه فقر نمیگذارد که فقیر از قوانین و حقوق فردی و خانوادگی و اجتماعی و سیاسی و اقتصادی و معیشتی خود آگاه گردد تا چه رسد به اینکه بتواند برای رسیدن به آن حقوق و ساماندهی به زندگی خویش به آن قوانین متشبث شود».
@allamehhakimi