محمدرضا حکیمی @mohamadrezahakimi Channel on Telegram

محمدرضا حکیمی

@mohamadrezahakimi


رسانه اختصاصی نشر افکار علامه محمدرضا حکیمی

محمدرضا حکیمی (Persian)

محمدرضا حکیمی یک رسانه اختصاصی است که به نشر افکار و آثار علامه محمدرضا حکیمی می‌پردازد. این کانال تلگرام با نام کاربری @mohamadrezahakimi برای طرفداران و دنبال‌کنندگان این عالم بزرگ دینی تاسیس شده است. علامه محمدرضا حکیمی یکی از اندیشمندان، محققان و مورخان برجسته ایران است که افکار و نظریات وی در زمینه‌های مختلف از جمله فلسفه، عرفان، و دین، تاثیر گذار بوده است. در این کانال، شما می‌توانید به تحلیلات و تفسیرات علامه حکیمی درباره موضوعات مختلف دینی و فلسفی دسترسی پیدا کنید. اگر علاقه‌مند به آموزش و آگاهی‌یابی از افکار این اندیشمند بزرگ هستید، بهترین راه بخشیدن به این خواسته از طریق پیوستن به کانال تلگرام محمدرضا حکیمی است. این کانال یک منبع ارزشمند برای بررسی عمیق اندیشه‌های او و درک عمیقتر از معانی وی می‌باشد. پس از دنبال کردن این کانال، شما به دنیایی پر از دانش و تفکر عمیق علامه حکیمی خواهید پرداخت.

محمدرضا حکیمی

25 Jan, 15:57


امام موسی کاظم علیه السلام فرمود:

«اِجْعَلوا لِأنفُسِكم حَظّاً منَ الدّنيا، بإعطائِها ما تَشتَهي منَ الحلالِ‌، وما لا يَثْلُمُ المُروَّة، وما لا سَرَفَ فيه. واسْتَعينوا بذلكَ على أُمورِ الدّين، فإنّه رُوي: «لَيسَ منّا مَن تَرَكَ دُنياه لدينِه، أو تَركَ دينَه لِدُنياه»».

براى خودتان بهره‌اى از دنيا قرار دهيد، يعنى از چيزهاى حلال كه دوست مى‌داريد، و به شرافت شما آسيبى نمى‌رساند، و اسرافى در آن نيست، استفاده كنيد. و به مدد اين حلال، به وظايف دينى خود برسيد، زيرا روايت شده است كه: «آن كس از ما نيست كه دنيايش را براى دينش، يا دينش را براى دنيايش از دست بنهد».

ترجمۀ الحياة ۵/۸۰


@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

19 Jan, 15:57


🔴 شیخ علی اکبر الهیان یکی از اساتید #مکتب_تفکیک و مرزبانان حماسه جاوید، در #۱۵_رجب سال ۱۳۸۰ قمری رحلت کرد، پیکر او را برای تجهیز و تدفین به قم حمل نمودند و آیت الله العظمی بروجردی در حرم حضرت معصومه بر پیکر این عالم زاهد نماز خواند و فرمود: «دنیا نتوانست او را بفریبد».

❗️ بعد از نماز و تشییع، پیکر آیت الله الهیان را در قبرستان وادی السلام قم دفن کردند. در سال ۱۳۹۲ش که این قبرستان مورد مرمت و بازسازی قرار گفت، هنگام تصحیح اطراف قبر ایشان، دیواره های قبر آیت الله الهیان فرو ریخت و همه به چشم خود دیدند که کفن و پیکر ایشان بعد از گذشت ۵۳ سال از خاکسپاری ایشان، هنوز صحیح و سالم مانده است.


@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

17 Jan, 16:11


🎥 انتشار برای نخستین بار
روضه‌ خوانی حاج علی انسانی در محضر علامه حکیمی

💢 این فیلم مربوط به لحظات پایانی یکی از جلسات علامه حکیمی در تهران است که ایشان با استناد به آیات و روایات اهل بیت (ع) مطالب ارزشمندی برای تعداد محدودی از اطرافیان خود بیان می‌کردند.

🌐 ایام رجب سال ۱۳۹۲ شمسی - منزل حاج مصطفی کیا

🆔 @mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

16 Jan, 22:08


🔸ای زینب! ای زبان علی در کام! با ملت خویش حرف بزن

🌱 ای زن! ای که مردانگی در رکاب تو جوانمردی آموخت! زنان ملت ما، اینان که نام تو آتش عشق و درد بر جانشان می‌افکند، به تو محتاج‌اند.
بیش از همه وقت...

📍دل‌گویه‌ دکتر علی شریعتی با حضرت‌ زینب (س)

🆔 @mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

13 Jan, 17:38


پدر یعنی او که من را یاد علی می‌اندازد...

می‌گفت: "حُبُّ عَلِيٍّ حَسَنَةٌ لَا يَضُرُّ مَعَهَا سَيِّئَةٌ وَبُغْضُ عَلِيٍّ سَيِّئَةٌ لَا يَنْفَعُ مَعَهَا حَسَنَة."

زندگی با "عقل" و "قلب"...

#مرتضی_کیا:

یک شب وقتی وارد خانه‌ علامه حکیمی شدم دیدم یک چمدان گوشه اتاق است
پرسید: آیا کسانی را می‌شناسم که لباس‌های دست دوم مصرف کنند؟
استقبال كردم...
گفت: برخی از لباس‌هایی را که چند تا از آنها داشتم را گذاشته‌ام بدهید به فقرا مصرف کنند و "چمدانش" را هم دیگر نیاورید...
وقتی چمدان را باز کردم دیدم تعدادی لباس است که همه‌اش مورد نیاز خودش بوده و اصلا چیز اضافه‌ای نداشته...
این است سرنوشت شیعیان علی...
حالا او ثروتمندترین مرد جهان است، عالمی که به همه آرزوهای دنیایی‌اش هم رسیده:
این که چیزی نداشته باشد...

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

13 Jan, 12:34


علامه امینی فرموده بود: روز قیامت از آن دو نفر نزد خدا شکایت میکنم. چون عمری را که باید صَرف نوشتن فضائل امیرالمومنین علیه السلام میکردم تا مردم با آن آشنا گردند، صَرف اثبات حقانیت مولا کردم.
اگر ماموریت نداشتم همه‌ی کارهایم را کنار می‌گذاشتم و شبانه روز بر مظلومیت امیرالمومنین علیه السلام می‌گریستم!!!

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

09 Jan, 18:23


هیچ‌گاه فقیری را مایوس نکن!

به امام حسن(ع) گفتند چرا هیچ‌گاه فقیری را مایوس بر نمی‌گردانید؟
در پاسخ فرمودند:‌ من خود، دست نیاز به درگاه خدا دارم و به الطافش‌ امیدوارم. به همین دلیل، شرم دارم از اینکه خود فقیر باشم و فقیری را مایوس برگردانم‌. خدای بزرگ مرا عادت داده که نعمت‌های فراوانش‌ را بر من ارزانی دارد و من نیز او را عادت دادم که نعمت‌هایش را بر مردم ببخشم.

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

02 Jan, 23:21


شب لیلة‌الرغایب، برای همه خیر بخوایم...

حاج آقا انصاریان یه عادت قشنگی دارن. وقتایی که موقع دعا میرسه، بعد‌ از دعاهای همیشگی میرن سراغ دعا برای کسایی که شاید هیچ‌ کسی رو تو زندگی نداشته باشن که خیرخواهشون باشن؛ یا قشر‌هایی که خیلی وقت‌ها یادمون میره بابت نقش و حضوری که دارن، ازشون قدردانی کنیم...
همین کار به ما خوب یاد داده که دعا کردن، خودش کمکه، صدقه‌ست، انفاقه!
اینکه آدم از دستی که برای دعا بالا میبره، از فرصتی که براش پیش اومده تا در محضر خدا خواسته‌ای داشته باشه برای دیگران هم خرج کنه.
امشب که آسمون برای شنیدن صدای بنده‌ها نزدیک‌تر شده، برای همه دعا کنیم...

@menhayefaghr

محمدرضا حکیمی

01 Jan, 13:47


مصائبِ فقر

در ادبیات قرآن و روایات می‌توان به ماهیت واقعی فقر و بلایی که بر سر انسان می‌آورد پی برد.
امام علی (ع) در کلامی فقر را به مرگ بزرگ تعریف می‌کنند «الفقر موت الاکبر»
(الحیات جلد ۴ ص ۴۰۰)
زیرا فقر باعث نابودی زندگی انسان و از بین رفتن نیروها و استعدادهای درونی و امکان رشد فردی و اجتماعی انسان می‌شود و برای انسانی که باید در جامعه با دیگران زندگی کند چنین شرایطی دردناک‌تر از مرگ پزشکی است.

یا در جایی دیگر می‌فرمایند «القبر خیر من الفقر» (کافی جلد ۸ ص ۲۱) قبر یا همان مردن و دفن شدن بهتر از موقعیت فقر است.
چرا که در چنین موقعیتی فقر هرچه انسان نیرو و استعداد و شایستگی دارد را مدفون می‌کند.

یک سلسله تاثیرات مخرب فقر بر روی انسان فقیر، انزاواهایی است که افتادن به دام فقر برای شخص به وجود می‌آورد. #انزوا در اینجا به معنای این است که علی رغم میل و انتخاب، از شخص سلب امتیاز می‌شود و در واقع شخص به واسطه فقیر بودن وجوهی از بروزهای شخصیتی فردی و اجتماعی خود را از دست می‌دهد.

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

20 Dec, 19:55


روشنفکر واقعی کسی است که بجز توجه به مسائل بشری در سطح جهان انسانی در برابر واقع ملت خود و وجدان تاریخی جامعه خویش و حقیقت اعتقادی و مرزهای مقاومت حقوق ملت نیز خود را به سختی مسئول بداند.

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

16 Dec, 16:36


🔴 انسانگرایی دین

اسلام کاستن حق هیچ انسانی را روا نمی‌دارد، و تحقیر شخص یا طائفه‌ای را جایز نمی‌شمارد. مردمان در نظر اسلام یا "برادران دینیند" یا "برابران نوعی"... پس اسلام برای زندگی با مردم و رفتار با آنان و دفاع از مردم و حقوق مردم دو ملاک در اختیار ما قرار می‌دهد:
یکی ملاک مسلمان بودن است و دیگری ملاک انسانیت نوعی؛ و امتیازهای معنوی اشخاص را، تا چه رسد به امتیازهای موهومی که اسلام آنها را پایمال کرده است، برای جهان دیگر باقی می‌گذارد و برای آنها تاثیری در بهره‌مند شدن از مواهب این زندگی قائل نمی‌شود...

الحیات: جلد۴، ص۱۲۹

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

08 Dec, 17:38


گفت و گویی تاریخی درباره حجاب

🔸استاد مطهری: «در اوایل انقلاب امام بیانیه ای صادر کردند که باید خانم ها با حجاب وارد ادارات بشوند، چون اوایل پیروزی انقلاب بود و هنوز بعضی از خانم ها بدون حجاب به ادارات وارد می شدند.»

🔸استاد حکیمی گفتند من وقتی این بیانیه را از امام شنیدم، با شهید مرتضی مطهری تماس گرفتم و گفتم: آقای مطهری! ما قرارمان با امام این نبود. حالا کجا نوبت حجاب بود؟ ما به مردم وعده اجرای عدالت دادیم.

🔸استاد مطهری گفته بودند که «من هم نظرم همین است. زود بود که امام این مسئله را اعلام کند.»

🔸ظهر روز بعد استاد حکیمی می بینند راننده شهید مطهری جلوی درب منزل است و می گوید استاد داخل ماشین هستند، فرموده اند بیایید به اتفاق برویم قم خدمت امام.

🔸استاد حکیمی: من همراه استاد مطهری موقعی به قم رسیدیم که امام برای نماز مغرب رفته بودند. گفتند فردا صبح برای دیدار امام تشریف بیاورید. فردا صبح من نرفتم. شهید مطهری رفتند محضر امام و موضوع را با امام طرح کردند و گفته بودند که آقای حکیمی نظرش این است و من هم با نظر آقای حکیمی موافقم.

امام فرموده بودند: من بیان حکم شرعی را کردم، اگر قابل اجرا نیست، اجرا نکنید.

محمدرضا حکیمی

04 Dec, 14:53


🎥 | روضه خوانی حاج علی انسانی در حضور مرحوم علامه حکیمی

⚫️ ستون توحيد و عدل

حضرت فاطمه زهرا(س) قائمه همه موجودیت توحید و عدل است، او نگاهبان قرآن، حافظ جان علی(ع)، رسواگر امویان قرآن ستیز، پرورنده عناصر الهی عاشوراست، فاطمه مادر بشریت است... و روزی با دست فرزندش مهدی(عج) گسترنده عدالت است در همه آفاق انسانی...

فاطمیات: ص۱۸

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

24 Nov, 04:35


از قبلِ انقلاب، زیاد به دهات می‌رفتم. یادم هست در همان سال‌ها، جلساتی در یزد و اطراف آن داشتیم و به این‌ روحانیون می‌گفتم که دین از دنیا شروع می‌شود، نه از آخرت. برای همین است که خدمت به خلق در راس عبادات است.

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

21 Nov, 14:56


🔴عالم در عینیت جامعه

📍سکوت عالمان در برابر فقر و ظلم باعث بی حیثیت شدن دین خدا و قربانی شدن مردم می‌شود


📝یکی از مطالبی که علامه حکیمی در عرصه اجتماع مهم می‌دانستند و بسیار بر آن تاکید داشتند رابطه عالمان در جامعه با سیاستمداران و سیاستگذاران بود؛ یعنی به‌تعبیری ایشان عالمان را به‌عنوان نخبگان جامعه، مسئول اصلاح جامعه و نظارت بر اعمال حاکمان می‌دانستند.

این تعبیر را ما در خطبه منای امام‌حسین(ع) که یک سال قبل از عاشورا قرائت کردند هم داریم. امام در آنجا علما و نخبگان جامعه را خطاب می‌کنند که شما به وظایف خود عمل نمی‌کنید و این مداهنه شما و این زدوبند شما با حکام و سیاستمداران باعث شده جامعه به این اوضاع برسد و فقرا و محرومان بسیار تحت فشار و ظلم باشند و فضای اجتماعی و سیاسی منحصربه قدرت یزیدیان باشد که به‌صورت علنی برخلاف سنت و رویه پیامبر سیاست‌ورزی کنند.

آقای حکیمی این وظیفه را بر عالمان واجب می‌دانستند، طبق فرمایش امیرالمومنین، خدا از عالمان در این‌باره پیمان گرفته است. حضرت می‌فرمایند «لَولا... ما اَخَذَ اللهُ عَلَى الْعُلَماءِ اَلاّ یقارّوا عَلى کِظَّةِ ظالِمٍ وَ لا سَغَبِ مَظْلومٍ لاَلْقَیتُ حَبْلَها عَلى غارِبـِها» اگر خداوند از علما پیمان نگرفته بود که با پرخورى ظالم و گرسنگى مظلوم آرام نگیرند، زمام خلافت را به حال خود رها مى‌کردم. یعنی اگر علما در جایی فقر می‌بینند نباید سکوت کنند، چون فقر یعنی ظلم وجود دارد. وجود فقر در جامعه مساوی با وجود ظلم است. هر مقدار در جامعه فقر وجود دارد به همان مقدار بی‌عدالتی و ظلم در جامعه هست.

ایشان یکی از بزرگ‌ترین وظایف عالمان را امر به معروف حاکمان می‌دانستند و بزرگ‌ترین مصداق امر به‌معروف حاکمان هم امر به عدل بوده، کما اینکه در قرآن هم داریم: «لیقوم الناس بالقسط». بزرگ‌ترین هدف جامعه‌سازی هم این است که جامعه به قسط و عدل برسد و وظیفه عالمان نظارت بر این سیاستگذاری‌هاست.

عالمان نباید دربرابر انحرافات و مفاسد سکوت کنند، چون سکوت عالمان و نخبگان باعث قربانی شدن مردم می‌شود. وقتی اینها دربرابر ظلم حاکمان و رویه‌های ظالمانه و ناعادلانه سکوت می‌کنند، درحقیقت حیثیت دین خدا را در میان مردم می‌برند و باعث تشدید ظلم بر مردم و جری شدن ظالمان در جامعه می‌شوند.

علامه حکیمی در الحیات، چندین فصل را به بحث وظایف عالمان خوب و ویژگی‌های عالمان بد اختصاص دادند و آن را بسط داده و تعریف کرده‌اند. تعبیری که ایشان به‌کار می‌برند این است که «عالم در عینیت جامعه» باید چگونه باشد.

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

13 Nov, 11:32


🔴خطبه‌ای فراتر از «فدک»

علامه حکیمی در آثارش با رد نامگذاری رایج «خطبه فدکیه» برای سخنرانی تاریخی حضرت فاطمه سلام الله علیها، آن را فراتر از یک مطالبه شخصی برای ارث دانسته و بر ابعاد عمیق‌تر و فرازمانی آن تاکید کرده است. ایشان معتقدند این خطبه، منشوری جامع برای ارزش‌های انسانی و اسلامی است.

• تجلی ثانی پیامبر: حکیمی خطبه فاطمیه را تجلی ثانی پیامبر اکرم(ص) دانسته و معتقد است که در هر کلمه و جمله این خطبه، پیامبر(ص) به صورت دیگری تجلی یافته است.

• قیامی قرآنی: ایشان خطبه فاطمیه را یک قیام قرآنی دانسته‌ که باعث شد امیرالمومنین علی(ع) از حذف مطلق مصون بماند و پس از آن بتواند حکومت اسلامی را بنا کند.

• مبنای تشیع: استاد حکیمی معتقد است که تشیع، حفظ سرمایه‌های ارزشمند خود را در طول تاریخ مدیون خطبه‌ها و مواضع حضرت زهرا(س) است.

• مهم‌ترین سخنرانی تاریخ: ایشان خطبه فاطمیه را هم‌شأن حدیث غدیر و شروع دعوت پیامبر(ص) دانسته و آن را یکی از مهم‌ترین سخنرانی‌های تاریخ اسلام می‌داند.


پیام‌های خطبه فاطمیه :

• عدالت و برابری: یکی از مهم‌ترین پیام‌های خطبه فاطمیه، تاکید بر عدالت و برابری است. حضرت زهرا (س) در این خطبه به شدت به تبعیض و بی‌عدالتی اعتراض کرده و بر لزوم ایجاد جامعه‌ای #عادل و #برابر تاکید کرده‌اند.

• حکومت اسلامی: خطبه فاطمیه، مبانی حکومت اسلامی واقعی را ترسیم کرده و الگویی برای حکومت‌داری اسلامی ارائه داده است. ایشان بر لزوم وجود یک #حکومت_عادل و مردم‌سالار تاکید کرده و به نقش مردم در انتخاب حاکمان اشاره نموده‌اند.

• اهمیت قرآن: حضرت زهرا (س) در خطبه خود به اهمیت قرآن به عنوان کتاب هدایت و راه روشن انسان‌ها اشاره کرده و بر لزوم عمل به دستورات قرآن تاکید نموده‌اند.

• مبارزه با ظلم و فساد: ایشان در خطبه فاطمیه به شدت با ظلم و فساد مبارزه کرده و بر لزوم مبارزه با ظالمان و ستمکاران تاکید نموده‌اند.

• حفظ وحدت مسلمانان: حضرت زهرا (س) در این خطبه بر حفظ وحدت و همبستگی مسلمانان تاکید کرده و از تفرقه و اختلاف بین مسلمانان به شدت انتقاد نموده‌اند.

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

10 Nov, 06:43


حضرت فاطمه زهرا «س»:

« فَرَضَ اللهُ العَدْلَ تَسکینا لِلْقُلوبِ

خداوند عدالت را برای آرامش دل‌ها، واجب کرد.»

علل الشرایع، ج۱، ص ۲۴۸

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

03 Nov, 07:23


انسانگرایی دین

اسلام کاستن حق هیچ انسانی را روا نمی‌دارد، و تحقیر شخص یا طائفه‌ای را جایز نمی‌شمارد. مردمان در نظر اسلام یا "برادران دینیند" یا "برابران نوعی"... پس اسلام برای زندگی با مردم و رفتار با آنان و دفاع از مردم و حقوق مردم دو ملاک در اختیار ما قرار می‌دهد:
یکی ملاک مسلمان بودن است و دیگری ملاک انسانیت نوعی؛ و امتیازهای معنوی اشخاص را، تا چه رسد به امتیازهای موهومی که اسلام آنها را پایمال کرده است، برای جهان دیگر باقی می‌گذارد و برای آنها تاثیری در بهره‌مند شدن از مواهب این زندگی قائل نمی‌شود...

الحیات/جلد۴،ص۱۲۹

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

02 Nov, 14:41


انسان، در تصوّر اسلامى، جانشين خدا است در زمين، و خداوند متعال به او كرامت ارزانى داشته و او را مكرّم كرده است ( وَ لَقَدْ كَرَّمْنٰا بَنِي آدَمَ‌ ) . و آشكار است كه اين كرامت مخصوص يك تن يا يك گروه نيست، بلكه همۀ فرزندان آدم و حوّا را شامل مى‌شود. و مقتضاى آن اين است كه همۀ مردمان، در بهره‌مندى از موهبتهاى آفريدۀ خدا، براى اين موجود مكرّم در نزد او (چنان كه در حديث مفضّل، از امام صادق «عليه السّلام» روايت شده است)، يكسان باشند. منشأ اين تكريم و گراميداشت همان انسانيّت آدمى است و اينكه انسانها فرزند حضرت آدم «عليه السّلام» هستند. اين خصوصيّت در همه يكسان است. و اين حالت همان است كه نمونۀ عالى و فراگير آن در عصر حكومت راستين قرآنى تجسّم پيدا خواهد كرد، زيرا كه در آن عصر استضعاف عملا از ميان مى‌رود، و مستضعفان واقعا پيشوايان و فرمانروايان خواهند بود. و واضح است كه استكبار و استضعاف اقتصادى از بزرگترين علّتهاى نابودى و سلب كرامت انسانى است؛ و تا اين دو پديدۀ شوم بر اجتماع سيطره داشته باشد، كرامت انسانى محفوظ نخواهد ماند.

ترجمه الحیاة/جلد ۵/ صفحه ۲۲۶

@mohamadrezajakimi

محمدرضا حکیمی

25 Oct, 12:07


و شايد از بهترين انواع سوگوارى و عزادارى، براى شهيدى بزرگوار و هدفدار، اين باشد كه هدف او را (كه گفته نمى‌شود، يا تشريح نمى‌گردد، يا جدى گرفته نمى‌شود، يا مورد انواع سوء استفاده قرار مى‌گيرد)، به جامعه منتقل كنند، و نسل‌هاى ناآگاه، و عصرهاى غافل را آگاه سازند و از غفلت - هر اندازه بشود - درآورند، و دست كم بر الواح تاريخ ثبت كنند. آرى، «آنان كه رفتند كارى حسينى كردند، آنان كه ماندند بايد كارى زينبى كنند، و گرنه يزيدى‌اند»؛ و اميد كه «يزيدى» نباشيم. و روشن است كه «پيامبرسانى» و «پيامرسانىِ‌» عاشورا (يعنى: «كار زينبى»)، همان احياى امر (مكتبِ‌) آل محمّد «ص» است (يعنى: احياى دو ركن دين: توحيد و عدالت)، كه اساس مكتب قرآنى‌محمّدى (مكتب تفكيك) است. اين است كه حضرت امام ابوالحسن على بن موسى الرضا «ع» فرموده‌اند: «خداوند رحمت كند كسى كه امر (مكتب) ما را زنده كند... علوم و تعاليم مارا فرا گيرد و به جامعه منتقل كند، زيرا اگر مردم حقايق نابى كه ما گفته‌ايم (و همه در جهت رشد جامعه، خير انسان، و تعالى نهايى است) آگاه گردند، از ما پيروى خواهند كرد (و به سعادت ابدى خواهند رسيد). »

قرآن و قبله صفحه ۷۲

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

23 Oct, 06:14


🔴 دو نوع زندگی

محمدرضا حکیمی:

زندگی هر انسانی در جامعه‌های بشری بر دوگونه است: زندگی‌ای خودخواهانه و حیوان‌وار و زندگی‌ای غیرخواهانه و انسان‌وار یا به تعبیری دیگر: زندگی‌ای قطره‌ای و زندگی‌ای دریایی.

در #زندگی_قطره‌ای روح انسان و احساسات و افکار او مانند قطره‌ای کوچک و محدود است که تنها خود را می‌بیند و خود را می‌خواهد و کسانی و چیزهایی را که به خود او مربوطند، نه دیگران را.
این انسان حقیر همین که خودش و فرزندانش سیر شدند، خانه و مسکن داشتند، از آسیب سرما و گرما رهیدند، در امان و آسایش بودند و از امکانات رفاهی و بهداشتی و تحصیلی و امثال آن برخوردار گشتند، دیگر به هیچ کس دیگر و انسان دیگر و خانواده‌ی دیگری کار ندارند؛ بر سر دیگران هرچه آمد آمد.
این زندگی، زندگی حیوانی و حیوان‌وار است و این خصلت، خصلت جانور است که تنها خود و خوراک و خانه‌ی خود و بچه‌های خود را می‌خواهد و می‌یابد و بسی این زندگی به هیچ روی زندگی‌ای افقی نیست و مناسب روح انسان و شأن انسانیت نیست تا چه رسد به اسلام و مسلمانی.

اما در #زندگی_دریایی ، انسان بزرگ می‌شود می‌گسترد، از محدوده‌ی بسیار کوچک وجود قطره‌ای خویش رها می‌شود و به اقیانوس کبیر انسان و جامعه (بلکه انسان‌ها و جامعه‌ها) می‌پیوندد، خود را عضوی از اعضای پیکر جامعه و جامعه را فضای گسترده‌ی خویش می‌داند، درد همه را چونان درد خود حس می‌کند. آسایش همه را آسایش خود می‌شمارد:

- اگر کسی گرسنه بماند، چنان است که او گرسنه مانده است،

- اگر کسی برهنه بماند، چنان است که او برهنه مانده است،

- اگر کسی بی‌خانه باشد، چنان است که او بی‌خانه است،

- اگر بیماری بی دوا و درمان بماند، چنان است که او بی‌ دوا و درمان مانده است،

- اگر زن و فرزند کسی به دلیل فقر و حرمان در معرض انواع خطرها باشند، چنان است که زن و فرزند او در معرض انواع خطرها هستند،

- اگر طفل خردسال دیگران بیمار گردد و رنج ببرد، چنان است که طفل خردسال او بیمار گشته است و رنج می‌برد،

- اگر دیگران از رفاه و بهداشت و تعلیم و تربیت محروم باشند، چنان است که او و فرزندان او محرومند،

- اگر بر کسانی دیگر ستم رود، چنان است که بر او ستم رفته است،

- اگر انسان‌های دیگر تحقیر شوند، چنان است که او تحقیر شده است

و ...

این زندگی، زندگی‌ای انسانی و اسلامی است. در تعلیم اسلامی (قرآنی و حدیثی) اینگونه زیستن و انسان بودن مورد تأکید بسیار قرار گرفته و ملاک ارزش‌ها خوانده شده است.

📝اندیشه نامه

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

15 Oct, 09:47


🔴گرگ‌های پستِ صهیون را به خونخواری نگر

بخشی از سروده استاد حکیمی با عنوان «فجر صادق»:


این، که می‌بینی، تمدن نیست، قتل و غارت است
علم و صنعت، در کف انسان حیوان سیرت است
رجعت انسان، سوی بت‌های مال و قدرت است
بت پرستیّ مدرن است این و این وحشیّت است

مکتب توحید و عدل از جعفر صادق بپاست؛
این، طریق انبیاست.

حیف زین علم و تمدن کاینچنین بر باد رفت
اینهمه، زین علم و صنعت، بر بشر بیداد رفت
حاصل فکر نوابغ، درکف شیّاد رفت
بهر استعمار و استکبار و استبداد رفت

مکتب توحید و‌ عدل از حضرت صادق بپاست؛
این، طریق انبیاست.

گرگ‌های پست صهیون را به خونخواری نگر
خون انسان، پایمال گرگی و هاری نگر
طفل غرق خون و مادر غرقه در زاری نگر
این ددان را، از فضیلت وز شرف، عاری نگر

مکتب توحید و عدل از جعفر صادق بپاست؛
این، طریق انبیاست.


📖ساحل خورشید( دفتر شعر محمدرضا حکیمی)/ صفحه۱۵۸

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

14 Oct, 11:05


حكمت «زيارت قبور»، بطور كلّى، و زيارت قبور ائمّۀ طاهرين «ع»، و امامزادگان مكرّم و معظّم، روشن است، و نتايج مختلف آن مشهود.
اين عمل، در صورتى كه با توجّه لازم انجام يابد، همه گونه تأثير تربيتى مثبت خواهد داشت، و سود آن - حتى در دنيا - به خود شخص زائر و به جامعه باز خواهد گشت. مسافران و زائرانى كه به زيارت مى‌روند، سعى مى‌كنند، اگر حقى از كسى بر گردن دارند ادا كنند، از همه حلال بودى بطلبند، سينه‌ها را از كينه‌ها پاك سازند، در سفر با همسفران مهربان و مؤدّب باشند، در حرم‌هاى مطهّر، اگر گناهى دارند توبه كنند، براى كودكان و نزديكان سوغات و هديه بياورند، در طول سفر، خيرشان به ديگران برسد، و از اين قبيل...
علما و بزرگان، دربارۀ «زيارت قبور»، و زيارت حرم‌هاى مطهّر، و آداب زيارت (و در ضمن: آداب اخلاقى و رفتارى سفر، كه اهميّت بسيار دارد)، و فوايد مختلف سفرهاى زيارتى (علاوه بر فوايد سياحتى آن و ديدن بيابان‌ها، شهرها، تمدن‌ها و مردمان ديگر) كتاب‌هايى متعدّد نوشته‌اند.

پیام معصومین به انسان‌ها و انسانیت‌ها/ صفحه ۱۳۵

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

12 Oct, 05:55


امام عسكرى «عليه السّلام»: در بارۀ اين آيه: «و آتوا الزّكاة»، يعنى از مال و جاه و نيروى بدنى زكات دهيد: از مال به مواسات كردن با برادران مؤمن خود...

در اين مقام، اهميّت واقعۀ «مؤاخاة» (برادر خواندگى) را كه پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» آن را در ميان اصحاب خود عملى كرد، تا برادرى اسلامى را در همۀ شئون استقرار بخشد، فراموش مكنيد.

و اين كار دو بار اتّفاق افتاد، و دوّمى در مدينۀ طيّبه، پنج ماه پس از هجرت از مكّۀ مكرّمه صورت گرفت. و در اين حادثه پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» ميان مهاجران مكّى و انصار مدنى برادرى برقرار كرد، تا پايه‌هاى همسازگارى روانى و معيشتى در ميان مردمان تقويت گردد.

ترجمه الحیاة/ جلد ۶ /صفحه ۶۸۶

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

06 Oct, 21:37


شیعیان ما از ما شکیباترند

امام صادق «ع»: ما شكيبايانيم، ليكن شيعيان ما از ما شكيباترند. (راوى) گفتم: فدايت گردم! چگونه شيعيان از شما شكيباترند؟ فرمود: چون ما بر آنچه مى‌دانيم صبر مى‌كنيم، و شيعيان ما بر آنچه نمى‌دانند صبورى مى‌كنند.
شيعه، گروه مقاوم و شكست‌ناپذير در تاريخ است، بر همين اساس در برابر همه حوادث و نوسان‌ها تاب آورده و ويرانگرترين تندبادهاى اجتماعى و سياسى و نظامى، آنان را از پاى درنياورده است، و همواره در طول تاريخ ۱۴۰۰ سالۀ خويش چون سنگ زيرين آسيا پايدار مانده و رشد كرده و بر جمعيّت خود افزوده است. تعاليم عدالتخواهانه، و انسان‌دوستانه‌اى كه شيعه از امامان معصوم «ع» آموخته، و آنها را همواره حفظ كرده، و انتشار داده است، نيز باعث بقاى تشيّع، و گسترش آن، و پيوستن اقوام و افرادى بسيار به آن گشته است، چنانكه نويسندۀ معروف لبنانى، و اديب جهانى عرب، جرج جرداق، در كتاب بيمانند «الإمام على صوتُ العدالة الإنسانيّة»، بارها اين جمله را، در همين ارتباط، به قلم مى‌آورد: «ولهذه المَبادي كانتِ الجماهيرُ تتشيّع...».

ترجمه الحیاة/ ج ۱۲/ باب ۳۷/ صفحه ۶۳۹

🆔 @mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

06 Oct, 15:10


مگه تو هیچ پیوندی با انسان‌ها نداری؟
مگر انسان‌ها از طریق آدم (ع)، خواهر و برادر تو نیستند..؟
یکی میره یه خونه میسازه ۱۰۰ میلیارد. یکی میره یه سواری میخره ۵ میلیارد..!
این عقلی و
شرعی و
اخلاقی
نیست..!
برای اینکه کنار این ثروت هزینه شده، صدها گرسنه و محتاج قرار دارن.
آیا از نظر عقلی حق اونا ضایع نشده؟
کجای قرآن و روایاته که ثروت، چنان خانه، چنان ماشین... فقط وقف شخص توست؟
حالا هرکی بدون این ثروت مرد یا آبروش رفت، به تو ربطی نداره؟
چطور همنوع و هم‌خون انسان‌هایی، ولی با این وجود این هزینه‌ها وقف شخص تو باشه!

که پيامبر اكرم «ص» فرمود: «إنّ اللهَ جَعَلَ أرزاقَ الفقراء، فى أموالِ الأغنياء، فإن جاعُوا، وعَرُوا، فبذنبِ الأغنياء»
«مُستَدرَكُ الوسائل» ۱/۵۰۹
خداوند - بطور قطع - روزى (و امكانات زندگىِ‌) مستمندان را، در ميان اموال توانگران و اغنياء قرار داده است، پس اگر محرومان گرسنه و برهنه بمانند و داراى هرگونه كمبود باشند، اين از گناه (و مسئوليّت نپذيرى)، توانگران و ثروتمندان است (كه حق آنان را برده و خورده و نداده‌اند!!).

منهای فقر برگرفته از آثار علامه حکیمی/ صفحه ۲۰

@menhayefaghr

محمدرضا حکیمی

30 Sep, 16:19


اگر جهان به سوى يك قطبى شدن قدرت پيش رود و آن قطب قدرت «قدرت عدل» باشد تاييد آن واجب است و مخالفت با آن حرام زيرا مخالفت با عدل ظلم است و ظلم حرام است حتى رضاى قلبى به آن و اگر آن قطب قدرت «قدرت ظلم» باشد تاييد آن حرام است و مخالفت با آن واجب زيرا تاييد ظلم ظلم است و ظلم حرام است حتى رضاى قلبى به آن از اين رو مسلمانان مكلفند با يك قطبى شدن قدرت درجهان در شرايط كنونى كه قدرت قدرت ظلم و استكبار و استعمار است مخالفت كنند. جهان عدل بايد يك قطبى باشد تا حركت به سوى كمال و سعادت براى جامعه بشرى امكان پذير گردد ليكن جهان ظلم نه. جهان استكبار و سرمايه دارى (تكاثر) جهان ظلم است و قدرت يافتن آن نيز قدرت يافتن ظلم است. اين سخن بسيار درست است كه گفته اند: «ذات نظام سرمايه دارى كنونى توسعه طلبى، تنوع، فساد، جنگ و خونريزى و بى توجهى به حقوق فردى و جمعى ديگر ملّتهاست» و به تعبير «قرآن كريم»: تكاثر و اِتراف و اسراف... يعنى نظامى كه سردمداران آن همواره جهان را و انسان را به تباهى مى‌كشند، و هيچ گاه به صلاح و شايستگى روى نمى آورند «اَلَّذِينَ يُفْسِدُونَ فِي اَلْأَرْضِ وَ لاٰ يُصْلِحُونَ‌»

قرآن و قبله ص۴۹

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

28 Sep, 14:21


جمله ماندگار شهید سید حسن نصرالله در مراسم‌ تشییع شهید عماد مغنیه (بهمن ۱۳۸۶):

"ما همگی فرزندان مکتبی هستیم که پیامبران آن شهیدند، امامان آن شهیدند و رهبران آن نیز شهید هستند..."

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

27 Sep, 18:54


🎥 فیلمی از دیدار نماینده سید حسن نصرالله با علامه حکیمی در سال ۱۳۸۶

📍آقای سید عبدالله صفی‌الدین، نماینده حماسه‌بان بزرگ شیعی، سرکوبگر غاصبان آدمخوار اسرائیلی، حجت‌الاسلام و المسلمین سیدحسن نصرالله لبنانی، در دیدار علامه محمدرضا حکیمی، در منزل ایشان (تهران) که از سوی آقای سیدحسن نصرالله برای استاد علامه پیام آورده بود، در سخنان خود چنین گفت: به یاد دارم از سال‌هایی چند قبل از تشکیل حزب‌الله لبنان، در سن ۱۸-۱۷ سالگی، در لبنان، اجتماعاتی با بچه‌های مذهبی داشتیم که در آن هیئت‌ها، در مسجدها، یا حسینیه‌ها، دور هم جمع می‌شدیم و کتاب‌های حضرتعالی و مهم‌تر از همه الحیات، الگوی ما بودند. همان مجموعه از برادران که با آن کتاب‌ها مانوس بودند و با آنها خودسازی می‌کردند، الان در راس مسئولیت‌های حزب‌الله هستند.
بدین وسیله شما نیز در فتح حزب‌الله و شکست تاریخی اسرائیل شریک هستید و نقش دارید! ان‌شاءالله حتما به لبنان تشریف بیاورید و ما در آنجا در خدمت شما باشیم.

خانه علامه حکیمی، حسینیه ارشاد، تهران

🆔 @mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

26 Sep, 05:22


مهدى «ع»، فريادرسى است، كه خداوند او را بفرستد، تا به فرياد مردم عالم برسد. در روزگار او، همگان، به رفاه و آسايش و وفور نعمتى بيمانند دست يابند، حتى چهارپايان فراوان گردند، و با ديگر جانوران، خوش و آسوده باشند. زمين گياهان بسيار روياند. آب نهرها فراوان شود. گنجها و دفينه‌هاى زمين و ديگر معادن استخراج گردد. در زمان مهدى، آتش فتنه‌ها و آشوبها بيفسرد، رسم ستم و شبيخون و غارتگرى برافتد، و جنگها از ميان برود. مهدى «ع»، مردم جهان را، از آشوبى بزرگ و همه‌گير و سردرگم نجات بخشد. در جهان، جاى ويرانى نماند، مگر آنكه مهدى «ع» آنجا را آباد سازد. ياران قائم به سراسر جهان پا نهند، و همه جا قدرت را در دست گيرند. همه كس و همه چيز مطيع آنان شوند، حتى درندگان صحرا و مرغان شكارى، همه و همه، رضا و خشنودى آنان را بطلبند. شادى و شادمانى يافتن به اين پيام‌آوران دين و صلاح و عدالت، تا بدانجاست كه قطعه‌اى از زمين بر قطعه‌اى ديگر مباهات كند كه يكى از ياران مهدى بر آنجا پا نهاده است. هريك از ياران قائم، به نيرو، چون چهل مرد باشد، و دل آنان، مانند پاره‌هاى پولاد.

خورشید مغرب: ص۳۴

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

24 Sep, 20:15


🎥 انتشار برای نخستین‌ بار

🔴 علامه حکیمی: پدر استاد شجریان دوره قرآن داشت... معلم تجوید بود... خود شجریان هم قرآنی‌ می‌خوند که بیا و تماشا کن!

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

22 Sep, 23:31


اوج ایثار

استاد محمدرضا حکیمی در وصف مرحوم حاج شیخ مجتبی قزوینی چنین می‌نویسد:
او زندگی بسیار ساده‌ای داشت و گاه از نیازهای خود چشم می‌پوشید و آنچه که می‌توانست به طلاب تنگدست کمک می‌کرد.
شیخ بزرگوار نمونه‌ای مجسم از تقوا و نفس‌کشی و اعراض از مال و منال و جاه و شهرت و نعمت دنیا بود... روزی یکی از طلاب در حضور استاد سخن از نیاز شدیدش به تامین مخارج معالجه و درمان خانواده‌اش به میان آورد.
مرحوم شیخ به دلیل نداشتن وجه نقد به آن طلبه گفت:
این فرش را جمع کن ببر و بفروش و هزینه درمان کن، فعلا جای آن کیسه گونی پهن می‌کنم...

سیمرغ قاف عشق: ص۳۹۰

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

21 Sep, 09:47


🔴ایمانِ به محمد(ص) با شعار و‌ نمایش درست نمی‌شود

پیامبر اکرم(ص):
آن کس که سیر بخوابد، در حالی که همسایه‌اش گرسنه باشد، به من ایمان نیاورده است... خداوند در روز رستاخیز، به مردم هر آبادی و شهری که کسی شب را در آن گرسنه بسر آورده باشد، به نظر رحمت نگاه نخواهد کرد.

- بدون شرح

قـالَ رسولُ اللّه صلی‏ الله ‏علیه و ‏آله و سلّم:
ما آمَنَ بی مَن باتَ شَبْعانَ وجارُهُ جائعٌ. قالَ: وما مِن أهلِ قریةٍ یَبِیتُ و فیهِم جائعٌ، یَنظُرُ اللّه‏ُ إلیهِم یومَ القِیامَةِ.

📖الحیات- جلد۶ -صفحه۱۰

#پیامبر
#انسان
#اسلام


@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

20 Sep, 08:08


علامه حکیمی فرمودند: «انسان اگر موحد باشد، امکان ندارد به انسان دیگری توهین کند!
حالا این انسان می‌خواهد شیعه باشد یا سنی باشد..‌.
بالاخره انسان است!
از ایشان پرسیدند که چرا؟
گفتند: فکر می‌کنی اگر کسی هنر شناس باشد و یکی از تابلوهای کمال‌الملک را به او بدهند چه می‌کند؟
جواب داد: بهترین جای سالن، نقاشی را نصب می‌کند و هر چند روز یکبار هم گردگیری‌اش می‌کند. اگر هنر را بشناسد!
استاد حکیمی ادامه دادند: خب اگر کسی خدا را بشناسد، می‌داند که انسان مهم‌ترین هنرنمایی خداست. خدا وقتی انسان را آفرید، به خودش تبریک گفت. انسان چطور می‌شود که این هنر الهی را زیر پا له کند، اسم خودش را هم موحد‌ بگذارد؟
امکان ندارد..!»

حجت‌ الاسلام محمد علی مهدوی راد

بزرگداشت سومین سالگرد ارتحال علامه حکیمی - موسسه معارف اسلامی امام رضا(ع) - ۳۱ مرداد ۱۴۰۳

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

19 Sep, 10:17


🔴 درک عینیت‌های جامعه، لازمه زندگی انسانی


انسان، در جامعهٔ آرمانی و با انسان‌های معصوم، زندگی نمی‌کند. هر کس نسبت به دیگران، در هر درجه از مراقبت و تعهدشناسی باشد، ممکن است دچار خطا و لغزش شود، و در دوستی‌ها و ارتباط‌ها، دچار کوتاهی یا زیاده‌روی گردد؛ چنانکه دیگران نسبت به او نیز چنین‌اند. این دست مسائل، نباید در روابط خانوادگی و گروهی و اجتماعی تأثیری منفی داشته باشد، چون جریانی است همگانی و همه‌جایی، و هر کس که از دیگران لغزش‌هایی می‌بیند خود نیز ممکن است در برابر دیگران به همان لغزشها دچار گردد. اینجا است که اصل "تحمل خطاها و لغزشها" پیش می آید، و در تحکیم روابط، نقش آفرین است. پس این آموزش که یاد شد، در روابط اجتماعی، آموزشی حیاتی است، و رویگردانی از آن، موجب تنهایی انسان می‌شود، زیرا معاشرتی که در آن هیچگاه لغزش روی ندهد و ناهنجاری رخ ننماید، اندک است. پس افراد جامعه باید به رعایت اصل مهم تحمل روی آورند چنانکه پیامبر (ص) فرموده‌اند:

«من حرم الرفق، فقد حرم الخیر کله»

هر که از نرم‌خویی و مدارا محروم باشد، از همه‌ی خوبی‌ها محروم است.


الحیات/محمدرضا حکیمی/جلد٩/ص۶۴٩

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

17 Sep, 17:38


#فوری| خانمی ۳۵ ساله که چندین سال برای حل مشکلات مالی خانواده مجبور بود تن فروشی کند؛ ۵ سال است که توسط مشاور تحت درمان است و سراغ کسب مهارت و کار رفته است. پدر او معتاد بوده و چندوقت قبل فوت میکند. مادر او که دچار اختلال روانی است هر شب مردهای غریبه‌ را به خانه می‌آورد و باعث اذیت و آزار بچه‌ها می‌شود‌. به تازگی مادر خانواده این خانم را از خانه بیرون کرده و این خانم سرپناه ندارد. باید شرایط را فراهم کنیم تا این خانم سالم زندگی کند و به گذشته برنگردد...

برای رهن یک خانه مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان نیاز است.

لینک پرداخت از طریق سایت منهای فقر
کارت: 5041721111902848
شبا:530700001000228472379001
(به نام خیریه منهای‌ فقر - بانک رسالت)


@menhayefaghr

محمدرضا حکیمی

12 Sep, 20:30


🔴بخشی از سروده استاد حکیمی با عنوان «ای آفتاب» در طلب ظهور منجی ِ قائم(عج)



ای نوح با کشتی بیا، بنگر که طغیان تا کجا

عالم سراسر غرقه در، امواج طوفان تا کجا

طوفان ظلم ظالمان، گسترده دامان تا کجا


ای آفتاب، ای آفتاب، از خلق پنهان تا به کی
نسل جوان سر خورده زین، وضع پریشان تا به کی؟



ای روح سبز آبها,ای رونق مهتابها

ای گیتی از سرسبزیت, سرسبز چون فارابها

ای خرمی افزای دل, در گلشن محرابها


ای آفتاب, ای آفتاب,از خلق پنهان تا به کی؟
عالم سیه,ازبس ستم,این خلق حیران تا به کی؟


📖 کتاب ساحل خورشید


@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

04 Sep, 09:19


امام رضا(ع):

الامام... ؛ الام‌... .
امام... ؛ مادر است... .

[نفرمودند‌ امام مانند مادر است؛ بلکه فرمودند امام همان مادر است. حالا مادر را چگونه می‌توان معنا کرد؟!...]

*تحف العقول: ۴۳۹

- بیاد درس‌های عیون اخبار الرضای‌ علامه حکیمی و به بهانه یادکردی‌ از ایشان.

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

04 Sep, 07:51


🔴عاشورایِ مَرو

پیرامون دفاع امام رضا(ع) از توحید قرآنی در برابر اقدامات خلفای عباسی علیه معارف اسلام

محمدرضا حکیمی:

...📖در معرفی قرآن و معارف توحیدی و سیاسی و اقتصادی و جامعه پرداز و فردسازی قرآن، عاشورای کربلا، ستیغ آسمان سای فریاد عدالت گشت، که فرزند فاطمه (س)، حسین(ع)، خورشید آن بود. و در140 سال بعد (که در طول آن سالها، چندین گونه فلسفه و تصوف و فرقه بازی و دین سازی و مسلک پردازی را وارد اسلام کرده بودند، و سیمای منور و جهت بخش و اتحاد آفرین قرآنی را به باد فنا داده بودند، و در برابر آل محمد(ص)، تا شده بود، فقیه، متکلم، صوفی، طریقت گرا، شریعت شناس، متکلم، قرآن‌دان ساخته بودند) #عاشورای_مرو پدید آمد، و فلسفه مشربان و متکلمان مأمونی، اگر پیروز می گشتند، دعوت توحیدی خالص، و کانون فروغ‌گستر حقایق ناب قرآنی و تعالیم اصیل دین محمدی را، در زیر ظلمات مغلطه و مناظره پوشیده می داشتند، و به حکومت ظالم و جبار عباسی کمک می رساندند.

لیکن در این عاشورا نیز، فرزند دیگر فاطمه(س)، امام ابوالحسن علی بن موسی الرضا(ع)، چونان خورشید نفوذ دهنده انوار در ظلمات، آنهمه توطئه و زمینه سازی را زیر خاکهای مرو دفن کرد. و تعالیم معارفی و جهان شناختی و نهادینه قرآن، از این آوردگاه نیز به برکت این خورشید آسمانی، سالم و سربلند بیرون آمد، تا جایی که مأمون مجبور شد بر سر سلیمان مروزی - متکلم فلسفه گرای خراسان - فریاد بکشد که اینهمه طفره مرو و سخنان یاوه خود را تکرار مکن. و این به هنگامی بود که حاضران در مجلس نیز (در پی ژاژخایی و هرزه درایی سلیمان، بر سر این بحث که اراده، صفت ذات است، و امام (علیه السلام) رد می کردند و می فرمودند: صفت فعل است)، بر سلیمان و سخنانش یکپارچه خندیدند...




#امام_رضا
#مرزبان_توحید

@mohamadrezahakimi

محمدرضا حکیمی

03 Sep, 18:42


🔴شما صدای علامه محمدرضا حکیمی را می‌شنوید

ادعیه و زیارات؛ ابواب معرفت

ما دو مکتبِ عجیب و عمیق و عظیم و غنی و مجهول و مغفول و مضموم در معارف اسلام داریم، که این در دعاها و ادعیه و‌ زیارات است. ادعیه ابزار و باب معرفت‌الله است. و زیارات، باب معرفت‌الولی. یعنی معرفت واسطه.
دعاها، معرفت مبداء فیض است و زیارات، ابواب و راهِ معرفت واسطه‌ی فیض. هر چیزی که در عالم هست، مبداء فیض و واسطه‌ی فیض است. حتی معاد هم همین است.
اصل داستان این است که دعاها و زیارات، منشاء قرآنی دارند. یعنی همه‌ی اینها شرح قرآن است. دعا، شرح قسمت‌های توحیدی قرآن است و زیارات، شرح قسمت‌های ولایتی قرآن. چون در‌ قرآن هم آیات ولایت زیاد داریم. هم ولایت تشریعی و هم ولایت تکوینی.


@mohamadrezahakimi