نیما قاسمی @nimaghaasemi Channel on Telegram

نیما قاسمی

@nimaghaasemi


نویسنده، مفسر، تحلیل‌گر

نیما قاسمی (Persian)

نیما قاسمی، یک نویسنده، مفسر و تحلیل‌گر است. اگر علاقه‌مند به خواندن دیدگاه‌های تازه و تحلیل‌های عمیق درباره موضوعات مختلف هستید، کانال تلگرام او یک منبع ارزشمند برای شما خواهد بود. در این کانال، شما می‌توانید مقالات و نوشته‌های اصیل نیما قاسمی را بخوانید و نگرش منحصر به فرد او را در مورد مسائل روز دنیا و اجتماعی بشنوید. از تحلیل‌های عمیق او درباره ادبیات تا نقد و بررسی‌هایی که از رویدادهای جاری انجام می‌دهد، این کانال یک منبع جذاب و الهام‌بخش برای افرادی است که به دنبال دیدگاه‌های پویا و هوشمند هستند. بنابراین، اگر علاقه‌مند به ادبیات، فلسفه، جامعه‌شناسی و سایر موضوعات پرطرفدار هستید، به کانال تلگرام نیما قاسمی بپیوندید و از مطالب فوق‌العاده و الهام‌بخش او بهره‌مند شوید.

نیما قاسمی

03 Feb, 19:01


نه استبداد فردی حاکم بود، نه مساله اپوزیسیون رژیم قبل، خفقان بود!

در مناظره با مهدی فتاپور توضیح دادم که گروه‌های اجتماعی و اصنافی که از فضای باز احساس زیان می‌کردند، با پادشاهی پهلوی مخالف بودند؛ سیاست‌های اصلی پهلوی اول و دوم هم برآیندی از خواست نخبگان مترقی جامعه بود و هیچ‌کدام از سیاست‌های اصلی، ابتکار یا سلیقه شاهان پهلوی نبود که ادعا شود دیکتاتوری یا مونارکی حاکم بود.

برای تماشای ویدئوی کامل از لین زیر استفاده کنید:

پنجاه و هفت، علیه آزادی بود
https://youtu.be/kHk38zXgb3A

نیما قاسمی

31 Jan, 05:58


اسلام، ایدئولوژی سلطه است! این را اولین‌بار به همین صراحت، از یک شاعر سوری با تخلص آدونیس شنیدم! باور می‌کنید!؟

اما بعد فکر کردم که چه کسی بهتر از ما ایرانیان می‌بایست چنین بصیرتی را پیدا کند و این چنین روشن بیان کند؟ آن شاعر عرب‌تبار سوری می‌گوید خلافت اموی و عباسی در قرون اول دوره اسلامی، ابزار امپریالیسم عربی بوده‌اند. قرن‌ها بعد هم ترکان عثمانی از همین ایدئولوژی برای مشروعیت‌بخشی به اعمال خود بهره بردند. تراژدی اینجاست که سرزمین‌هایی که این امپراطوری‌های اسلامی مستعمره کردند، دقیقا سرزمین‌های ایرانی بوده است!…

در مجموعه‌ای که انتشار آن را در کانال یوتیوبی خود آغاز کرده‌ام، با تکیه بر کتاب ارجمند «ستیز و سازش» از مولفی که دانش‌اموخته آکادمی آمریکاست اما از پارسیان هند است، بر همین محور سخن خواهم گفت. برای دسترسی به ویدئوی صفر که در حکم معرفی‌ست، از لینک زیر استفاده کنید:

ویدئوی صفر- آغاز برنامه‌های سریالی
https://youtu.be/v8yWGFC0lHM

نیما قاسمی

23 Jan, 20:58


در کندوهای شیشه‌ای رازی نیست
https://youtube.com/shorts/yPq6YLNYpz4?feature=share

نیما قاسمی

21 Jan, 20:09


https://bit.ly/4hmkXQQ

نیما قاسمی

17 Jan, 17:13


https://bit.ly/4gYhloq

نیما قاسمی

16 Jan, 19:35


https://youtube.com/shorts/Q_R_MIIdMZA?si=dfs1hwHsCccow-Kb

گوته در منظومه فاوست، وقتی قهرمان داستان خود، یعنی دکتر فاوست را وامی‌دارد تا کتاب مقدس را به آلمانی ترجمه کند، آشکارا به مارتین لوتر اشاره دارد. (صنعت ادبی تلمیح) آنچه او روایت می‌کند ذهنیت‌اش را درباره اصلاحات دینی و نقش مارتین لوتر فاش می‌نماید: آغاز یک انحراف بزرگ که شیطان باعث و بانی آن بود...

در بخش اول از جلسه دهم از «خوانش و گزارش کتاب مقدس» به مناقشه‌هایی که اصلاحات دینی در اروپای قرن هجدهم برانگیخت پرداختیم.

نیما قاسمی

09 Jan, 16:59


دوستی نکته‌سنج و گرامی می‌گفت هر روز از خواب بیدار می‌شویم و از پیشرفت‌های جدید دنیای فن‌آوری شگفت‌زده می‌شویم. او می‌پرسید مگر «آخرزمان» غیر از این است!؟ گوشی‌های هوشمند که زندگی شهروندان را به دو دوره پیش و پس از خود تقسیم کردند، از ۲۰۱۰ میلادی در دسترس شهروندان عادی قرار گرفتند و تولید انبوه شدند! حالا اینکه شما می‌توانید با دوستی یا عضوی از خانواده، ویدئوکال کنید، افسانه نگریستن کیخسرو به جام جم نیست! عین واقعیت است! اما با ظهور هوش مصنوعی چه خواهد شد؟

دیدگاه بدبینانه نسبت به این تحولات، خود سابقه تاریخی دارد. نخبگان در هر مقطع زمانی وارثان، ابزارهای سنتی و بنابراین مفاهیم ذهنی وابسته به آن هستند. در حالی که گسترش ژانرهای مختلف ادبی در یونان باستان - شامل بر تاریخ‌نگاری، نمایشنامه‌نویسی و ادبیات فلسفی - محصول پیشرفت در تکنیک‌های کتابت (نوشتار) بود، اتفاقی نیست که در محاوره فدروس اثر افلاطون، شما یک دیدگاه بدبینانه را نسبت به فن نوشتن پیدا می‌کنید.

در گفتگو با رامین پرهام که معتقد بود ایلان ماسک نماد عوامیت جدید است، توضیح دادم که موج جدید تکنوکراسی، تعریف ما از «سواد»، «فرهنگ» و «فرهیختگی» را تغییر خواهد داد.

برای تماشای ویدئوی کامل به کانال یوتیوبی «آکادمی فلسفه» بروید:

https://youtu.be/S1JzeuISF08?si=n3hanieaSNuBkeJj

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

28 Dec, 19:34


آصف بیات در نامه‌ای که به سعید مدنی می‌نویسد (انتشار در آسو؛ ۱۴۰۳) نسبت حکومت شیعی در ایران را با جامعه ایرانی، نسبت «استعمارگر» و «مستعمره» می‌شمارد. به اعتقاد او، ما در حال تجربه یک «استعمار داخلی» (Internal Colonization) هستیم.

شاید او اولین نویسنده چپ‌گرا باشد که به من و شمای ایرانی رحم آورده و بدترین کلمه‌ای که در قاموس خود دارد، یعنی «استعمار» را به پیشانی حکومت شیعه هم چسبانده است؛ اما البته از پیشانی دولت‌های غربی و اسرائیل برنداشته، بلکه حکومت شیعه در ایران را با اسرائیل مقایسه می‌کند! این قرینه‌سازی صوری طبیعتا باعث می‌شود که زنان و جوانان مظلوم ایرانی را با تروریست‌های تا بن دندان مسلح و ثروتمند فلسطینی مقایسه کند! مقایسه‌ای که من با تاکید «شرم‌آور» خواندم.

مخاطب او سعید مدنی از طیف ملی- مذهبی، در پاسخ مفصلی که می‌دهد چنین چیزی را تایید نمی‌کند! از نظر مدنی، مشکل حکومت فعلی صرفا اقتدارگرایی مبتنی بر حکومت فردی‌ست! او نقشی و سهمی برای ایدئولوژی شیعی در وضع فعلی قائل نمی‌شود. او که مبارزان ایرانی را به خشونت‌پرهیزی دعوت می‌کند، تروریسم فلسطینی را از این قاعده جدا می‌گرداند! چون در حال مبارزه با استعمار غربی هستند!

من میهمان کلاوب‌هاوس «سرای امید» بودم و تلاش کردم در بخشی یادآوری کنم که سرزمین‌های ایرانی رسما مستعمره حکومت‌های اسلامی بوده‌اند. آنچه در چهار دهه ا خیر رخ داده است، تداوم یک پیوستار تاریخی‌ست. در این برنامه، کتاب «ستیز و سازش» (Conflict & Cooperation) از دکتر جمشید کرشاسپ چوکسی را معرفی کردم که شرح استعمارگری خلفای اموی و عباسی در چهار سده اول پس از فروپاشی ساسانی‌ست بی‌آنکه از کلمه «استعمار» استفاده شده باشد. چوکسی، از پارسیان هند، رساله دکتری خود را در ایالات متحده نوشت و برای آنکه متهم به «اسلام‌هراسی» نشود، نهایت «نزاکت سیاسی» (political correctness) را در شرح خود به کار برده است. تمامی آنچه او می‌گوید تشریح به حاشیه راندن ایرانیان در سرزمین خود با سلاح «ایدئولوژی اسلامی»‌ست.

آنچه می‌شنوید نسخه کامل این برنامه کلاوب‌هاوسی‌ست.

امروز هشتم دی‌ماه، زادروز رادمان پورماهک (یعقوب لیث صفاری)ست. یکی از نمایندگان مقاومت بومی ایرانیان در قرن سوم ه.ق. است.

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

24 Dec, 20:07


قصه‌های فراز و فرود: اسطوره‌های خورشیدی

از فرارفتن و فرود آمدن خورشید، هر روزه در آسمان، و از کمی و بیشی حضور گرمابخشش در سپهر در طول سال، داستان‌ها گفته و نوشته شده است. داستان‌هایی که کاراکتر اصلی آن تجسمی از خورشید است و همین فراز و فرود زندگی آدمیزاده را روایت می‌کند، اسطوره‌های خورشیدی (Solar Myth) نامیده شده است. اسطوره «جمشید» نمونه ایرانی آن است.

به میزبانی «انجمن دوستداران زرتشت» در مونریال کانادا، شب یلدا را با هموطنان سپری کردم و درباره اسطوره‌های خورشیدی نکاتی به نقل از شاهنامه آوردم. یاد آزادی‌خواهان مبارز در کنج تاریک زندان ضحاک زمان را گرامی داشتم.

برای تماشای ویدئوی کامل به کانال یوتیوبی «آکادمی فلسفه» رجوع بفرمایید.

قصه‌های فراز و فرود: اسطوره‌های خورشیدی
https://youtu.be/I6vBIT7dPUM

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

23 Dec, 19:50


مدعیان ستیز با امپریالیسم غرب، جاده‌صاف‌کن امپریالیسم شیعه‌اند.

به میزبانی تلویزیون صدای آمریکا در برنامه «تابو»، به این پرسش پاسخ دادم که جنگ ج.ا. و اسرائیل، چه ربطی به ایرانیان وطن‌دوست دارد.

برای تماشای ویدئوی کامل از لینک زیر استفاده کنید:

به لحاظ حقوقی، سرزمین اشغال‌شده‌ایم...
https://youtu.be/dkOFYvtfakM

نیما قاسمی

19 Dec, 17:35


https://youtube.com/shorts/Am2EBS7Ijd8?si=_Q0g2squVq22JoBY

درباره فیلم «ورود»

موجوداتی شگفت ظاهرا از بیرون جو زمین، آمده‌اند و جنگجو و پرخاشگر به نظر نمی‌رسند. مشکل این است که نمی‌توان آنها را فهمید و به زبان پیچیده‌ای که دارند پی برد. فیلم «ورود» به همت انجمن زروان در یک برنامه آنلاین مورد بررسی قرار گرفت. آنچه در پی می‌آید بریده سخنان نیما قاسمی برای تفسیر این فیلم است که ارتباط درونی پیچیده زبان و زمان را مطرح می‌کند و این هر دو را از مجرای شهود ویژه زنان روایت می‌کند.

مضامین مطرح:

- مروری به تاریخ اندیشه فلسفی اروپایی نشان می‌دهد که به مرور اهمیت درک شهودی زمان (درک زمانمندی) برای فیلسوفان آشکارتر شده است؛ ایمانوئل کانت در نقد اول، زمانمندی یا ادراک اشیاء و امور را به صورت زمانمند، شرط حصول هر نوع ادراک بهنجار می‌داند.
- پل ریکور در «زمان و حکایت» توضیح می‌دهد که انسان، زمان را از طریق قابلیت قصه‌گویی یا «نقل» می‌شناسد؛ دقیق‌تر اینکه، متمایز از زمان فیزیکی یا عینی، انسان، زمان را با قابلیت روایت کردن پیکربندی می‌کند.
- مقدمه دشوار ریکور بر جلد اول «زمان و حکایت» معطوف به این است که نشان دهد درک زمان از این رویکرد بوطیقایی (هنرمندانه/ شاعرانه/ قصه‌گویانه) میسرتر است تا رویکرد نظریه‌پردازانه یا عملگرایانه صرف. به عبارت دیگر، باید پذیرفت که به جای طرح سوالات فلسفی انتزاعی، یک قصه‌گو بهتر به معمای زمان پاسخ می‌دهد.
- فیلم بر اساس تقابل میان دو کاراکتر پیش می‌رود که یکی اهل علم است و دیگری زبان‌شناس. اولی مرد است و ذهنیت مردانه دارد و دومی زن، مادر است و روندهای زیستی را در نگاهش، تشریح نمی‌کند؛ بلکه به کلیت آنها نظر می‌کند. کاراکتر زن در این فیلم، در واقع نماد رویکرد بوطیقایی مدنظر ریکور است.
- آنها که پای سخن فال‌گیران می‌نشینند و برای آن پول پرداخت می‌کنند، در حقیقت مسحور معجزه زبان و پیوند عمیقش با ادراک زمانی شده اند. فال‌گیری، محصول کاربست الگوهای گفتمانی بخصوصی‌ست.

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

13 Dec, 19:13


پانزدهم نوامبر سال ۲۰۰۹ ایمیلی از آقای ژیلون (Gillon) دریافت کرده بودم که من را به رستوران سنتی در خیابان آبان تهران به صرف ناهار دعوت می‌کرد. دانشجوی دکتری فلسفه بودم و ژیلون من را در جریان یک سخنرانی در دانشکده مطالعات جهان در تهران دیده بود. موضوع سخنرانی من تمایلات سنت‌گرایانه در برخی نویسندگان اروپایی مانند رنه گنون بود. او در همان سخنرانی خودش را به من رساند و گفت که در فرانسه کسی علنی در مورد رنه گنون حرف نمی‌زند اما آثار او همچنان افسون دارد و مخفیانه خوانده می‌شود. دعوت به ناهار که نهایتا در ساختمان فرهنگی سفارت فرانسه انجام‌پذیر شد، متعاقب این آشنایی بود.

افسون آثار گنون در ایران هم حلقه‌های نیمه‌پنهانی درست کرده است؛ سنت‌گرایان ایرانی او را بزرگ می‌دارند و مجموعه آثارش به ویژه از روی ترجمه انگلیسی خوانده می‌شود. من بعدها در جلسات دکتر بابک عالیخانی در «انجمن حکمت و فلسفه» که بازخوانی آثار گنون از روی نسخه انگلیسی بود شرکت داشتم. برای من هم افسون داشت. اما گنون به هر حال یک نویسنده مرتجع بود که تبیینی کاملا منفی از تحولات مدرن عرضه می‌کرد. پژوهشگر نبود؛ ایدئولوگ بود. ایدئولوژیست سنت بود.

در قسمت نهم از پادکست نوستالژیا، تفسیر جالب او را از داستان هابیل و قابیل در کتاب «سیطره کمیت و علائم آخرزمان» نقل می‌کنم. سنت‌گرایی در این پادکست به عنوان قسمتی نوستالژیا که موضوع آن سنت/tradition است طرح شده است:

قسمت نهم: و اینک آخرزمان
https://youtu.be/aNkye75pLb4

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

11 Dec, 17:05


پایان ناسیونال‌سوسیالیسم عربی
درباره سقوط آخرین نسخه حزب بعث در منطقه در گفتگو با تلویزیون پارس

- ترکیب ناسیونالیسم با سوسیالیسم معمولا خیلی افتضاح از آب درآمده است!
- جنبش «بعث» که چنین ملغمه‌ای بود با اقتباس از رایش سوم آلمان، با سقوط اسد تمام شد.
- ناسیونالیسم عربی مبتنی بر دروغی به نام ملت واحد عربی‌ست؛ و بنابراین ناچار است با خلق یک دشمن فرضی خود را اثبات کند. این دشمن فرضی همان اسرائیل است.
- اسلام‌گرایی ربطی به تقید به اسلام ندارد! بسیاری از اسلام‌گرایان، عرق‌خور بودند!
- در آمریکای شمالی، چادر و چاقچور نماد آزادی‌خواهی شده است!

برای تماشای ویدئوی کامل به «آکادمی فلسفه» مراجعه کنید:

https://youtu.be/dI8xZ9pOaFY?si=ac8Yu7ZBvWqcP_LG

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

05 Dec, 18:27


https://bit.ly/3BrZw1g

نیما قاسمی

02 Dec, 14:55


کانت می‌خواهد جاده‌صاف‌کن ابشالوم‌ها باشد...

گئورگ هامان، دوست کانت و از مخالفان تحولات مدرن در نامه کوتاهی که علیه «روشنگری» می‌نویسد، با اشاره به داستان ابشالوم و داوود در کتاب دوم سموئیل، کانت و هواداران خودمختاری عقل عرفی را سرزنش می‌کند و عمل آنها را به سرکشی ابشالوم در برابر خداوند تشبیه می‌کند.

برای شنیدن نسخه کامل بخش اول از جلسه هشتم «خوانش و گزارش کتاب مقدس» از لینک زیر استفاده کنید:

https://www.youtube.com/watch?v=IV2vmNA51CM

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

27 Nov, 16:27


تعلیق اخلاق به نفع ایمان

رویکرد موسوم به اصالت ایمان یا ایمان‌گرایی، وجوه مختلف فرهنگ از جمله حتی اخلاق را به نفع ایمان به حالت تعلیق درمی‌آورد.

در جلسه چهارم از مجموعه خوانش و گزارش کتاب مقدس، با استناد به سورن کی‌یرکگور، اندیشمند دینی دانمارکی، این رویکرد را بررسی کردیم.

کی‌یرکگور برای توضیح موضع خود، مکررا به داستان‌های عهد عتیق به ویژه داستان قربانی کردن اسحق ارجاع می‌دهد.

https://youtube.com/playlist?list=PLosSeoAabvD2VesOfm7D1RoxRVll-9haH&si=EDDLPlrHdjgTvIaM

@nimaghaasemi
#عهد_عتیق #ابراهیم #اسحاق #اسماعیل #ایمان #ایمان_گرایی #اصالت_ایمان

نیما قاسمی

24 Nov, 18:38


توضیح تصویر: تابلوی از شهبانو فرح پهلوی بر دیوار کاخ نیاوران

غرب برای مرد ایرانی همواره زن بی‌حجاب بوده است! این بصیرت را نوشین احمدی خراسانی در سالهایی طرح کرد که جنبش زنان حضور خیابانی فعالی داشت. توضیح داد که نوشته‌های روشنفکران مشروطه و «فرنگ‌رفته‌ها» نشان می‌دهد که بیش از هر چیز، زیبایی و آزادی زنان در کشورهای اروپایی به چشم مردان کنشگر و روشنفکر ایرانی آمد. احمدی توضیح می‌داد که با این الگو حتی سیاست خارجی حکومت پنجاه و هفتی را هم می‌توان توضیح داد: رابطه با غرب در حکم زناست! اما اگر بتوانید پس‌پشت پرده مذاکره یا معامله کنید اشکال ندارد! مطابق با یک قاعده‌ی مشهور مرد شیعه‌ی ایرانی، فعل حرام اگر فاش نشود، بلااشکال است! مقابل دوربین حتی با طرف غربی دست ندهید؛ اما پس‌پرده همخوابگی مباح است!

این الگو را برای درک به اصطلاح سیاست خارجی یقه‌سفید‌های انقلابی طرح کرده بود اما همه‌چیز ما را توضیح می‌دهد. چون همه‌ی شئون امروز ما تحت‌تأثیر سکس، جنسیت و مسائل جنسیتی‌ست. شما نمی‌توانید حتی نارضایتی‌ها از حکومت قبل را بدون توجه به خشم و دندان‌قروچه‌ای فهم کنید که لایه‌هایی مختلفی از همین اجتماع نسبت به زن ایرانی آزاد داشتند و هنوز هم دارند. متأسفانه اشتباه است اگر گمان کنیم مسأله‌ی جنسیتی فقط منحصر در خانواده‌های فوق‌العاده بسته‌ی شیعی‌ست که با الگوهای تربیتی غلط (مبتنی بر ایده‌ی جداسازی دو جنس/آپارتاید) عملاً آدم شهوت‌زده (horny) تولید می‌کنند و به جامعه تحویل می‌دهند. روشنفکران شیک و کراوات‌زده‌ی ما هم با دیدن زن بی‌حجاب اذیت می‌شدند و شواهد و قرائن کم نیست.

از جملات تحقیر‌آمیزی که بزرگ علوی در دهان کاراکتر قهرمان رمان مشهور خود «چشمهایش» ، استاد ماکان می‌گذارد تا فرنگیس جوان و فرنگ‌رفته و بی‌حجاب را سطحی و بی‌مایه و ترحم‌برانگیز معرفی کند تا استاد کچویی دانشگاه تهران که معتقد است زن بی‌حجاب، هرزه و فاحشه است، راه درازی طی نشده است! تیپ اجتماعی شهوت‌زده، یا ترجیحاً «دست‌به‌خشتک» محصول جمهوری اسلامی نیست. جمهوری اسلامی محصول این تیپ دست‌به‌خشتک است. فقط کافی‌ست از صورتبندی‌های تبلیغاتی جریان‌های سیاسی گذر کنید و در سطح جامعه‌شناسی سیاسی به اوضاع و احوال نگاه کنید تا دریابید، نه فقط سیاست خارجی در قبال غرب، بلکه سیاست‌های داخلی هم دست همین دست‌به‌خشتک‌هاست! کدام حکومت این همه هزینه کرده است که فقط زن بی‌حجاب بگیرد و حتی استخدام در ادارات هم به مو و رژ لب و خط چشم زنان گره زده شده است!؟

شگفت‌انگیز است اما واقعیت دارد! ناپختگی سیاسی ما، محصول ناپختگی جنسی و جنسیتی مردم ماست. و این وضع محدود به مرزهای ایران نیست. بلکه کل ایران فرهنگی (شامل بر عراق و افغانستان کنونی) هم مشمول همین حکم‌اند. اینکه در قرن بیست و یکم حکومتی در افغانستان سرکار می‌آید که اگر پیکر زن را از آن بگیری، انگار اصولاً برنامه‌ای و ایده‌ای ندارند، به اندازه‌ی کافی تکان‌دهنده هست که تحلیل‌گر و متفکر ایران امروز را از خواب شیرین نظریه‌پردازی‌های پرطمطراق بیدار کند. غرب اینجا بد است، پلید است، امپریالیست است، چون زن آزاد دارد و این آزادی، مرد تیپیک ایرانی را سخت اذیت می‌کند. می‌توان پژوهش میدانی کرد برمبنای این پرسش که چند درصد از مردان این جامعه با دیدن دختر جوان با لباس‌های رنگی دچار استرس، اگرشن (aggression) یا حالت‌های ناگوار روانی دیگر می‌شوند.

از ادبیات روشنفکرانه گرفته تا شعارهای سیاسی، می‌توان دید که مرد ایرانی در هفتاد سال اخیر (از دهه‌ی بیست تا الان) فقط علیه زن بی‌حجاب شوریده است! نظام بازار آزاد بد است، و سیاست آزادسازی اقتصادی (لسه‌فر) بد است، چون زن آزاد تولید می‌کند. رژیم پهلوی هم خبیث بود، چون به این نوع زن پر و بال می‌داد. توجه به این واقعیت تأسف‌برانگیز، طبیعتاً کل آگاهی سیاسی ما را دگرگون خواهد کرد و میان‌مایگی همراه با جاه‌طلبی غالب گروه‌ها و جبهه‌ی سیاسی حاضر در صحنه را فاش خواهد ساخت که با تأکید بر «جمهوری» و «دموکراسی» در حقیقت خواهان تداوم حاکمیت فرهنگ جمهور مردم‌اند! دوستان! عزیزان! این فرهنگ جمهور مردم است و تا زمانی که یک حکومت از خاستگاه اجتماعی کاملاً متفاوت، و با اراده‌ی اصلاح‌طلبی قاطع تأسیس نکنید، وضع به همین منوال باقی خواهد ماند حتی اگر همه‌ی عمامه‌ها با کراوات عوض شود و پسوند «اسلامی» از تابلوی همه‌ی سازمان‌ها و نهادها حذف گردد. درمان دردهای جامعه‌ی شما حکومت اصلاح‌طلب رضاشاهی‌ست. نه حکومتی که دنباله‌روی همین جمهور مردم باشد.

نیما قاسمی

21 Nov, 17:56


بیش از ۴۰ سال است که به شهروند ایرانی حمله می‌کنند و استنادشان به پوشش شرعی‌ست؛ این در حالی‌ست که پژوهش‌ها نشان می‌دهد حجاب مدنظر شارع مسلمان، بسیار حداقلی بوده است!

ننگ بر نظامی که حتی استناداتش به متون دینی هم دروغ بوده است…

در گفتگو با تلویزیون پارس توضیح دادم که «حجاب شرعی در عصر پیامبر» بسیار مختصر بوده است؛ این ضمنا نام کتابی پژوهشی اثر امیرحسین ترکاشوند است.

برای ویدئوی کامل از لینک زیر استفاده کنید:

ما لخت انقلاب می‌کنیم...

https://youtu.be/G0Fpm0KMhCA

نیما قاسمی

18 Nov, 17:28


براندازان واقعی، قدرت را «ادعا» می‌کنند…

در گفتگو با دامون گلریز در تلویزیون ایران‌اینترنشنال

https://youtu.be/jEMQk6inG7U?si=nSuK37gIotG_221n

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

14 Nov, 16:58


https://telegra.ph/بهاره-للهی-خودش-اسطوره-است-11-14

نیما قاسمی

12 Nov, 21:29


بی‌پدر و مادرتر از سیاست!

‏مصاحبه اخیر پالیزدار که به صورت گل‌درشتی برای تبلیغ مجبتی خامنه‌ای به جانشینی پدرش منتشر شد، قیافه خیلی از تحلیل‌گران را شبیه قیافه خامنه‌ای بر سر نعش هنیه کرد! جاخورده و مچاله شده و ترسیده!… اما چرا؟

‏حتی آنها که خصلت ریاستی نظام سیاسی ایران پیش و پس از ۵۷ را حمل بر «دیکتاتوری» کردند و با این مغالطه، شاه و شیخ را بر یک ترازو نشاندند و مسائل را با کلی‌گویی تقلیل می‌دادند، انتظار نداشتند هر دو نظام از حیث شیوه انتقال قدرت هم یک مسیر را طی کنند! آخر این دومی، خودش را مثلا «جمهوری» خوانده بود و انتهای استدلال یک جمهوری‌خواه برای برتر دانستن جمهوری به پادشاهی این بود که جمهوری‌ها روی وراثت حساب نمی‌کنند. ادعایی که نه تنها در ایران دارد غلط از آب درمی‌آید، بلکه سوابق جمهوری‌های معاصر سیاره هم نمونه‌های غلط بیشتری نشان می‌دهد. اگر در جمهوری‌ها هم قدرت از راه وراثت باشد، پس فرق جمهوری و پادشاهی چیست، جز آنکه جمهوری‌خواهان دروغ می‌گویند و پادشاهی‌خواهان رو بازی می‌کنند!؟

‏برای ما گفته‌اند که سیاست پدر و مادر ندارد. اما بی‌پدر و مادرتر از خود سیاست، آن نظام‌های جمهوری‌اند که مطلقا هیچ‌چیزشان بهتر از نظام‌های پادشاهی در دنیا نیست اما فکر می‌کنند که برای کسب اعتبار سیاسی می‌توانند اعتبار انتساب به پدر و مادر، یعنی نهاد «وراثت» را انکار کنند! این در حالی‌ست که در متن حیات اجتماعی، پدر از پسر و دختر از مادر ارث می‌برد و شهروند از این بابت، نه تنها شرمنده نمی‌شود، بلکه افتخار هم می‌کند! در واقع، دروغ جمهوری‌خواهی دقیقا اینجاست! در بازنمایی نادرستی که از مناسبات واقعی قدرت در متن اجتماع دارد. واقعیت این است که اگر «خانه پدری» ارجمندترین چیزی‌ست که شهروند بدان می‌بالد، و حتی گاهی به آن پناه می‌برد، در نتیجه مجتبی هم به علی، و ملت ایران هم به پدر خود، «کوروش» پناه می‌برد و آنها که در حکم تجسم پدران باستانی‌اند.

‏این وسط می‌ماند جمهوری‌خواهِ «مخلصی» که فکر کرد انکار اعتبار پدر و «خانه پدری»، می‌تواند آغاز یک نظم سیاسی تازه باشد. او هم پیاز را خورده است و هم تازیانه را…

‏و روسیاهی به زغال می‌ماند.

‏«اگر جوانی با خردمندی می‌پایید
‏و اگر جمهوری‌ها بدون فضیلت
‏جهان به غایات نهایی خود نزدیک می‌بود… »

‏[بخش محذوفی از منظومه فاوست اثر گوته، که تحت تاثیر جمهوری فرانسه، حذف شد.]

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

11 Nov, 16:38


در کتاب اول سموئیل، سرنخ‌هایی زیادی هست که می‌تواند به ما بگوید این پدیده «نبوت» چه بوده، یا نزد آن مردم چه تلقی می‌شده… یکی از این سرنخ‌ها در فصل نهم است که بنا به تصریح کتاب مقدس معلوم می‌شود «… نبی امروز را سابق رائی می‌گفتند» در ترجمه مصوب انگلیسی آمده است seer و در برخی ترجمه‌های فارسی برای «رائی» (کسی که با او رای می‌زنند) آمده است «دیده‌دار»؛ یعنی مرد غیب‌گو!… کاتب این سطور می‌گوید پیامبران در واقع غیب‌گویان یا فال‌گیرانی بودند که بابت کارشان پول می‌گرفتند…

یک سرنخ دیگر جایی‌ست که سموئیل در برابر بزرگان قوم به شائول یاد می‌دهد که چگونه باید نبوت کند…

برای شنیدن فایل مربوط به بخش اول از جلسه هفتم خوانش و گزارش کتاب مقدس به کانال یوتیوبی مراجعه کنید:

https://youtu.be/GG3uaDwqbPs

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

08 Nov, 19:29


جمشید کرشاسپ چوکسی در کتاب «ستیز و سازش» می‌نویسد:

«افزایش شمار اعراب در آذربایجان ممکن است یکی از دلایل قیام خرمدینان در سده نهم میلادی/ سوم ه.ق. باشد. قیامی که سرانجام تحت رهبری بدعت‌گذاری نیمه‌زرتشتی به نام بابک قرار گرفت… با وجود این نباید برای این قیام اهمیت زیادی قائل شد زیرا با وجود نشانه‌های اجتماعی و دینی ایران‌خواهانه آن، موبدان و بخش بزرگی از عوام ایرانی با آن مخالفت کردند.»

در گفتگو با ایران‌گرایانی مانند نسیم بهروز، نجات بهرامی، وحید بهمن، رضا عرب و علیرضا کیانی به میزبانی مجله فریدون، به مناسبتی به نقل این جملات دکتر چوکسی مبادرت کردم که دلالت بر وجود نوعی انقلابی‌گری از نوع مزدکی در قیام بابک خرم‌دین می‌کند. ایده من در بازخوانی خیزش‌ها و جنبش‌های انقلابی در تاریخ ایران این است که برخی «ایران‌گرایانه» (یعنی متکی بر هویت ملی) و برخی متکی بر «ایدئولوژی اپوزیسیون» یا انقلابی‌گری آیینی بوده‌اند. چپ جهادی امروز، ادامه آن انقلابی‌گری آیینی‌ست.

برای تماشای این ویدئو که در پاسخ «ایران‌گرایی چیست؟ ایران‌گرا کی‌ست؟» برگزار شد، از لینک زیر استفاده کنید:

https://youtu.be/cHvl81dMLPQ

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

04 Nov, 18:06


«کوروش که از یادها رفته بود…»

بخشی از سخنرانی نیما قاسمی در انجمن دوستداران زرتشت که یکم نوامبر به مناسبت گرامی‌داشت کوروش بزرگ در سالن مارسل ژیروی مونتریال انجام شد.

موضوع سخنرانی فقدان نام کوروش و جانشینانش در افسانه‌های ملی ایرانیان بود و چگونگی بازیافتن نام و یاد این پادشاهان کهن و ارزش سیاسی این یادآوری...

متاسفانه به دلایل فنی، هیچ ضبط کامل و بی‌نقصی از این محتوا در دست نیست. این یک نسخه ده دقیقه‌ای از ابتدای سخنرانی‌ست:

https://youtu.be/6uf5TnbrSQY?si=vPRGWil25paCSFjm

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

03 Nov, 06:23


نوستالژیا: تمنای گذشته و بازپس‌نگری در زمان

https://youtu.be/AQSOVrllXzg?si=DUqLb2AE1AFL88nA

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

31 Oct, 20:40


دولت در عصر پهلوی دوم، سکولار از نوع «مساعده‌گر» بود؛ مشابه اغلب دولت‌های سکولار غربی امروز که نهاد دولت را از دین جدا نگه می‌دارند اما به سازمان‌های دینی یاری می‌رسانند.

‏این نوع مدیریت، علیرغم قانون اساسی بجامانده از سنت مشروطیت اعمال می‌شد که صریحا «شیعه اثنی عشری» را مذهب رسمی کشور اعلام کرده بود.

‏در وبینار «سکولاریسم» به دعوت سه حزب ایرانگرا مطرح شد.

‏برای تماشای ویدئوی کامل از لینک زیر استفاده کنید:

https://youtu.be/pmPyrDIr0fg?si=Gh2yYnZDnyjZ7lvT

نیما قاسمی

28 Oct, 16:38


https://bit.ly/3YGYXK3

نیما قاسمی

26 Oct, 18:20


فراموشکاری سرشت انسان سالم است!

فراموشکاری در معنای به یاد نیاوردن گذشته، سرشت ارگانیسم سالم است. این جهت‌گیری رادیکال نیچه در تبارشناسی اخلاق، پیامدهای معرفت‌شناختی دارد؛ اما هر چه باشد جوهره روان‌درمانی فرویدی هم بر ان صحه می‌گذارد. مطابق با روان‌درمانی فرویدی، زخم‌هایی از گذشته باقی مانده که چون فراموش نشده‌اند، تنها با به یاد آوردن، به لحاظ عاطفی، خنثی می‌شوند.

برای شنیدن این قسمت به کانال یوتیوبی مراجعه کنید:

https://youtu.be/1kGHiVo7TGA?si=AVgdxQXKGUp_U4ya

#دکتر_نیما_قاسمی #زیگموند_فروید #نیچه #تبارشناسی_اخلاق #فراموشی #فراموشکاری #تروما #روان_زخم

نیما قاسمی

24 Oct, 05:32


نوستالژیا: بازپس‌نگری در زمان

قسمت اول:

«نوستالژیا»‌ به منزله یک مجموعه عوارض روان‌تنی (psychosomatic symptoms) اولین بار در مزدوران سوییسی پادشاه فرانسه بازشناخته و ثبت گردید.

https://youtu.be/AQSOVrllXzg?si=NpbQ-LSEDtFLUBwv

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

18 Oct, 20:14


۲۸ مهرماه زادروز ستارخان، ملقب به سردار ملی و از سرداران جنبش مشروطه ایران است. در این ارائه تلاش کردم با تمرکز بر خیزش ملی پاسارگاد در آبان ۱۳۹۵ به مفهوم آیین و اهمیت آیین‌های ملی بپردازم.

این محتوا به میزبانی موسسه توانا تولید شد. برای شنیدن نسخه کامل به کانال یوتیوبی مراجعه بفرمایید:

https://youtu.be/M2e7MGNVp6c?si=g-Zu4xevyL8HyY2Y

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

15 Oct, 16:25


مارتین بوبر متولد ۱۸۷۸ در وین اتریش بود و با توجه به اینکه در ۱۹۶۵ فوت کرد بنابراین دو جنگ جهانی را به چشم خود دیده بود. اهمیت این اندیشمند یهودی در تفسیر نوگرایانه‌اش از عهد عتیق بود که کتاب «ایمان نبوی» (Prophetic Faith) بازتاب آن است؛ بوبر از ایده صهیونیسم حمایت می‌کرد و فلسفه‌ای اگزیستانسیالیستی اما کاملا خداباورانه عرضه کرد به نام «من و تو» (Ich und Du) که به آلمانی نوشت.

در بخش اول از جلسه ششم «خوانش و گزارش کتاب مقدس» گذرا نکاتی درباره رویکرد او به عهد عتیق گفتیم. او در کتاب «ایمان نبوی» این نظریه را پیش می‌نهد که جنبش ناوی‌ها (انبیاء) جنبشی رمانتیک و مبتنی بر نوستالژیای زندگی شبانی بوده است که با گسترش زندگی شهری رو به زوال می‌رفت.

برای شنیدن نسخه کامل این جلسه از لینک زیر استفاده کنید:

https://youtu.be/1WEwCC8RFD8?si=8s08WhZrffP5VLTH

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

13 Oct, 16:06


انسان و جهان را می‌توان از دید یک زن، یا از نگاه یک «مادر» بازنگری کرد؛ فیلم «مادر» اثر آرونوفسکی چنین می‌کند و با شگردهای سینمایی «زیست‌جهان» (Lebenswelt) یک مادر را به تصویر می‌کشد.

به بهانه فیلم «مادر» و به میزبانی موسسه مارتسوک برگزار شد.

برای شنیدن نسخه کامل به یوتیوب مراجعه کنید:

https://youtu.be/gSRDEYB1Qh8?si=q8moo_VnyupPcsnm

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

09 Oct, 23:10


https://bit.ly/4gYvr9w

نیما قاسمی

08 Oct, 19:26


درباره «آیین‌های انتقال شر» و ریشه‌داری آن در نهاد انسان

نخبگانی که تلاش می‌کنند خشم توده‌ای علیه اسرائیل را توجیه کنند، اشتباه می‌کنند.

توجیه احساسات توده، تلاش برای عقلانی‌سازی واقعیتی‌ست که در بنیان غریزی و غیرعقلانی‌ست.

در گفتگو با نجات بهرامی

برای تماشای ویدئوی کامل به کانال یوتیوبی مراجعه کنید:

https://youtu.be/1dtiwCLWDrA?si=X1hT-ysK59NJG1rI

@nimaghaasemi
@Nejatbahrami1

نیما قاسمی

01 Oct, 19:48


نام «ایران» در نام سازمانی «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» نیست؛ البته این سازمان هر ساله گل بودجه این کشور را می‌گیرد اما برای اهداف ایدئولوژیک و سازمانی خود مصرف می‌کند. چنین سازمان‌هایی میراث شوم انقلابی‌گری بلوک شرق سابق‌اند و در اروپای شرقی نمونه داشته‌اند. هزینه جنگ‌طلبی شاخه برون‌مرزی این سازمان‌ها هم شوربختانه بر گرده مردمی‌ست که چنین سازمان‌هایی را میزبانی می‌کنند.

در گفتگو با رادیو همراه
برای شنیدن نسخه کامل به کانال یوتیوبی مراجعه کنید:

https://youtu.be/_v7YKorP_gQ?si=DECyZ9djY8hg4Zbp

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

28 Sep, 19:33


بلد بودند غزاله چلاوی را بکشند که دستش فقط یک موبایل بود! بلد بودند مهرشاد شهیدی را بکشند که همان موبایل را هم نداشت!

‏با وجود اسلحه سرد و گرم که به توله‌های خود داده بودند، از مجیدرضا خوردند و لت و پار شدند و جز با هجوم همه‌جانبه نتوانستند این پهلوان ایرانی را مهار کنند. زیر پای پیکر اعدام‌شده او هورا کشیدند تا بی‌دست و پایی خود را از یاد ببرند.

‏آنها بلد بودند روی صورت نیکا شاکرمی بنشینند و او را خفه کنند چون برای دفاع از خود با دست بسته، جز دهان و حنجره‌اش چیزی نداشت!

‏بلد بودند روی بهنام لایق‌پور اسلحه بکشند چون به بی‌لیاقتی آنها بلند بلند خندیده بود! صورت آیدا رستمی را له کرده و چشمش را دریده بودند، چون با دانش پزشکی خود به کمک هموطن بی‌دفاعش آمده بود و برای دفاع از خود چیزی نداشت!

دریدن و گاییدن را خوب بلدند! خوردن و ریدن را هم… ‏اوباش ولی وقیح این چنین مانند خود او، بی‌بته و خوار و بی‌وجودند. حیف هیکل‌های متعفن اینها که از خاک بیرون است…

نیما قاسمی

25 Sep, 18:06


روان‌گردان‌ها و تجربه عرفانی

گزارشی از یک ژانر ادبی- فلسفی که روان‌گردان‌ها را به لحاظ دینی و عرفانی، مهم قلمداد می‌کند.

برای شنیدن این محتوای نیم ساعته به کانال یوتیوبی مراجعه بفرمایید:

https://youtu.be/NBcbXhLEpAA?si=-Ot6zY713_rsuUkG

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

24 Sep, 18:33


با تحقق عدالت اقتصادی، خشم و خشونت متوقف نخواهد شد.

در تشریح مثل مشهور لاتین «انسان، گرگ انسان است» به عقاید زیگموند فروید درباره نسبت انسان و خشونت و شرارت، پرداخته شد.

برای شنیدن فایل کامل نیم‌ساعته به کانال یوتیوبی مراجعه کنید:

https://youtu.be/MZ_t6F3-Xzg?si=mMcliWchHz7-bwGL

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

22 Sep, 14:43


ارتش خلقی یا میلیشیا:

- سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، قسمی نیروی نظامی غیرحرفه‌ای و به اصطلاح «خلقی»ست که نمونه‌های ان در بلوک شرق سابق و از جمله در اروپای شرقی وجود داشته است.
- حکومت‌های انقلابی‌گر (revolutionist) این نیروهای غیرحرفه‌ای را می‌سازند تا در میان مابقی گروه‌های اجتماعی در جامعه خشونت سیستماتیک اعمال کنند. وظیفه دیگر این نیروها، به اصطلاح «صدور انقلاب» به خارج از مرزها بوده است که در ایران پس از ۵۷، به ویژه شاخه قدس سپاه این وظیفه را عهده‌دار بوده است.
- ریشه این «آتش‌به‌اختیارها» را در ادبیات مارکسیستی می‌توان پیدا کرد؛ آنجا که به تقدم کنش انقلابی (پراکسیس انقلابی) بر عناصر دیگر مبارزه از جمله فهم و درک تئوریک، تاکید می‌شود.
- فیلم «ردی بجا نگذار» ساخته شده در سال ۲۰۲۱ به کارگردانی یان پ. ماتوشینسکی ساخته شد، یک درام تاریخی-سیاسی لهستانی است. داستان این فیلم بر اساس واقعیت در سال ۱۹۸۳ در لهستان کمونیستی رخ می‌دهد و به ماجرای مرگ گرژگورش پشمیگ، یک دانش‌آموز که توسط پلیس مورد ضرب و شتم قرار گرفت، می‌پردازد. تنها شاهد این حادثه، جوریچ پوپییل، که بعد از آن دشمن شماره یک دولت شد، محور اصلی فیلم است. این فیلم در جشنواره‌های بین‌المللی از جمله ونیز به نمایش درآمد و برای اسکار نیز نامزد شد.

صورت کامل این محتوا به زودی ارائه خواهد شد. برای دیدن خلاصه‌ای از این محتوا از لینک زیر استفاده کنید:

https://youtu.be/38w9lzpIpZU?si=hKNSF6gVV1CXJ1y3

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

18 Sep, 20:23


-----
«این یک داستان نیست؛ داستان‌پردازی در تاریخ‌نگاری از عصر پهلوی»

دکتر نیما قاسمی در مقاله خود در شماره سوم «فریدون» به شناسایی خصلت‌های داستان‌پردازانه از تاریخ‌نگاری از دوران پهلوی دست می‌زند.

رویکردی سخت انتقادی که تلاش می‌کند نشان دهد هستی‌شناسی نویسندگان و مورخان چپ‌گرا چگونه تاریخ‌نگاری آنان درباره عصر پهلوی را به داستان‌‌سرایی نزدیک ساخته است.

نیما قاسمی در بخشی از این مقاله می‌نویسد:

«مشهور است که اگر در پرده‌ی اول یک درام، اسلحه‌ای در دست یک بازیگر باشد، این اسلحه باید در پرده‌ی آخر شلیک کند. این بیان دیگری‌ست از پیوستگی روایت داستانی در منطق یک درام. مسلم این است که با تهدید به ترور، مصدق عملاً اسلحه را در دستان خود نشان داده بود. صدای شلیک اسلحه شنیده شد و در پرده‌ی بعد مصدق، این بار در کسوت نخست‌وزیر در حال امضای حکم آزادی قاتل بود.

حالا چطور می‌توان این قصه را روایت کرد، که پرده‌ی اول از یاد مخاطب برود؟! شگرد روایت‌گران ما، استفاده از به حاشیه راندن، و محو کردن پرده‌ی اول، و در عوض برجسته‌سازی و پررنگ کردن حواشی‌ست»
---------
این مقاله را در وبسایت #فریدون بخوانید

https://www.fereydoun.org/articles/69394

@fereydoun_magazine

نیما قاسمی

18 Sep, 20:16


https://youtu.be/HB5jjhkI7bc?si=WtQ4hoBHRQ39xXet

- چون چیزی به اسم ملت واحد عربی وجود خارجی ندارد، بنابراین ناسیونالیسم عربی ضرورتا دشمن‌تراش و ستیزه‌جوست و بهانه‌اش برای ابراز وجود، اسرائیل است.
ـ ناسیونالیسم ایرانی، بر واقعیتی کهنسال به نام ملت ایران استوار است که دست‌کم ۲۵۰۰ سال سابقه دارد و لاجرم، برای اثبات خود به نفی «دیگری» احتیاج ندارد.
- اینکه شاهنشاه فقید علیرغم تبلیغات ناسیونالیستی صدام حسین، اجازه حمله به عراق نداد، شاهد بارزی‌ست دال بر اینکه سنت ناسیونالیسم ایرانی، متمرکز بر توسعه از داخل و روابط حسنه در سیاست خارجی بوده است.

به میزبانی انجمن کوروش و برای وارسی میراث کوروش کبیر مطرح شد.

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

17 Sep, 19:24


خوانش و گزارش کتاب مقدس
جلسه پنجم- بخش دوم

مضامین مطرح:

- این الگوی داستانی که پسری از خانواده اشرافی در دامان خانواده فقیری بزرگ شود، بسیار کهن است و اغلب قهرمانان داستان‌های کهن مانند کوروش، سارگون، ادیپوس و ... چنین بوده‌اند؛ اما داستان موسی، برعکس، داستان کسی‌ست که در خانواده‌ای از طبقات ضعیف متولد می‌شود، اما در دربار فرعون پرورش می‌یابد. این نکته عجیب در داستان سفر خروج، آغاز تفسیر بخصوص زیگموند فروید از این داستان است.
- مایه‌های دراماتیک داستان موسی در عهد عتیق با مقایسه اقتباس‌های سینمایی از این داستان ساخته سسیل ب. دومیل و ریدلی اسکات؛ شرح سکانس‌هایی که مبتنی بر مایه‌های شاعرانه این حماسه دینی‌ست. از جمله لحظه مواجهه موسی با خداوند در کوه...
- مقایسه داستان موسی در عهد عتیق و قرآن و نقل عین عبارات از هر دو کتاب از چند نمونه ترجمه فارسی.
- از منظر فروید، ادبیات غنی دینی در عبرانیان باستان، محصول نوعی «پدرکشی»ست؛ این پدرکشی در بین‌السطور داستان سفر خروچ بیان شده است. اما از منظر روانکاوی ژرفا، می‌توان پی برد که نوعی کمپلکس روانی جمعی فعال شده، عامل اصلی زایندگی ادبیات دینی عبرانیان بوده است. این کمپلکس روانی، همان تقابل با «پدر» است که در داستان ادیپوس از فرهنگ تبس هم، به شکلی دیگر روایت شده است. (نقل نظر فروید در «موسی و یکتاپرسی»)

برای شنیدن نسخه کامل این جلسه به کانال یوتیوب مراجعه کنید:

‏ https://youtu.be/94K4_cvHYB0?si=W9ShHYsY_jlpaVZ1


#موسی #موسی_کلیم_الله #سفر_خروج #زیگموند_فروید #موسی_یکتاپرستی #موسی_و_یکتاپرستی #روایت_شناسی #دکتر_نیما_قاسمی #کتاب_مقدس #عهد_عتیق #ادیپوس #ادیپوس_شهریار #پدرکشی #عقده_ادیپ #بنی_اسرائیل

نیما قاسمی

17 Sep, 15:53


«…خوشا به حال فقیرانِ در روح، زیرا ملکوت آسمان از آن ایشان است / خوشا به حال عزاداران زیرا ایشان تسلی خواهند یافت/ خوشا به حال صبوران چون ایشان وارث زمین خواهند شد/ خوشا به حال گرسنگان و تشنگان عدالت، زیرا ایشان سیر خواهند شد / خوشا به حال رحم‌کنندگان زیرا بر ایشان رحم کرده خواهد شد … »

جلسه اول از سه‌گانه «کین‌توزی» به میزبانی کانال گردانه تاریخ با عنوان «مسیحیت همچون کین‌توزی نهادینه‌شده»

@nimaghaasemi
@sedaie_tarikh

نیما قاسمی

14 Sep, 14:33


مسیحیت به منزله کین‌توزی نهادین
شرح دیدگاه نیچه و مکس شلر از نسبت مسیحیت و کین‌توزی

مضامین مطرح:

- مساله اصلی نیچه در کتاب «تبارشناسی اخلاق» این است که چه چیزی یک عمل را اخلاقا نیک یا بد می‌کند؟ به عبارت دیگر، او می‌خواهد ببیند «اخلاقیت امر اخلاقی» در چی‌ست و یا از چه سرچشمه می‌گیرد.
- نیچه با رد متافیزیک‌های دینی و فلسفی، دست‌کم آنها که حقانیت را با ارجاع به «آسمان» توضیح می‌دهند، می‌گوید که مردم ارزش‌های راجع به زندگی را از متن زندگی به دست می‌آورند و نه از وحی یا استنتاج فلسفی. مفهوم این موضع این است که ریشه ارزش‌ها یا هنجارها، در حیات اجتماعی و تعاملات گروه‌های اجتماعی با هم است.
- نیچه معتقد است که آن گروه‌های اجتماعی که می‌توان در حق آنها این گمان را برد که در پهنه تاریخ، خودستا و خودمحور و خودهنجارگذار بوده‌اند، الگوی گروه‌های اجتماعی دیگر بوده‌اند؛ آنها که به زندگی آری گفته‌اند و مدعی برتری و بهتری و مهتری بوده‌اند، الگوی گروه‌های اجتماعی دیگر در مناسبات پایین‌تر قدرت بوده‌اند. نیچه به صراحت، «والاتباران» یا «اشراف» را منشا واقعی هنجارهای اخلاقی و حتی هنجار به طور کلی (زیبایی‌شناختی و معرفت‌ناختی)‌ می‌داند.
- مسیحیت محصول یهودیانی‌ست که قرون متمادی در مناسبات قدرت پایین‌دست نشسته‌اند. عجز یهودیان از تغییر مناسبات قدرت به نفع خود، از آنها ملتی ساخت که ارزش‌ها و هنجارهای خود را از راه واکنش به ملت‌های پیروز و دولت‌های حاکم برسازند. لاجرم، یهودیت متاخر، جریان‌های مسیحی را به وجود آورد که مهم‌ترین خصلت آنها واکنش به هنجارهای متعارف حیات اجتماعی انسان بوده است. موعظه مشهور کوه در انجیل‌ها، آنجا که عیسی مسیح، تنگدستان، ضعیفان، بیماران و گرسنگان را از حیث ملکوت خداوند، برتر و پیش‌تر قلمداد می‌کند.
- مکس شلر سخن نیچه علیه مسیحیت را تعدیل می‌کند و تلاش می‌کند به نوعی «ذات مسیحیت» را از انتقاد نیچه مبرا بداند. با این حال، شلر به استقبال مفهوم «کین‌توزی» نیچه می‌رود و آن را مقتضی برخی شیوه‌های بودن انسانی (اگزیستانس) می‌داند. آنجا که انسان احساس عجز کند و نتواند این شرایط را تغییر دهد، دست به انقلابی می‌زند که انقلاب در ارزش‌هاست. او هنجارهای متعارف را واژگون می‌کند. شلر می‌گوید در رفتار احزاب و تشکل‌های سیاسی، آنجا که نه نقد سازنده، بلکه رفتار تخریبی و ساختارشکنانه دارند، گاهی همین کین‌توزی دیده می‌شود. این قبیل احزاب و تشکل‌ها، شعارهای محقق‌ناشدنی سرمی‌دهند و آشکارا تحت هیچ شرایطی، رضایت پیدا نمی‌کنند.

برای شنیدن نسخه کامل از لینک زیر استفاده کنید:

https://youtu.be/9lsbkWR4O8U?si=_Yrj-5BKTM8Ir9Ak

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

11 Sep, 18:15


مترجمان چپ‌گرای ایرانی سراغ نویسندگان چپ می‌روند و وقتی از ایران و زن ایرانی می‌پرسند، هیچ جوابی نمی‌گیرند.

شیوا اخوان‌راد از کارلو گینزبرگ می‌پرسد وضع سیاسی ایران و ایتالیا را با توجه به جنبش زنان ایران چطور ارزیابی می‌کنید، اما بی‌اعتنایی تحویل می‌گیرد.

پروشات باغداساریان برای فهم اسلام سیاسی، اثری قدیمی از ژرژ باتای نومارکسیست را ترجمه می‌کند در حالی که خود دهه‌ها در اسلام سیاسی زیسته است.

چه حکایتی‌ست که چپ ترجمه‌ای ما، نمی‌خواهد خودش فکر کند و مسائل بومی را ترک می‌کند تا به مسائل فلسطین و اسرائیل بپردازد!؟

در گفتگو با تلویزیون پارس و به بهانه ترجمه اثر کلاسیک کارلو گینزبرگ به فارسی، مطرح کردم.

برای تماشای ویدئوی کامل به کانال یوتیوبی بروید:

https://youtu.be/4yr0zsGX3RA?si=_Y7EhaqvKv19GFLR

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

10 Sep, 22:22


خودکشی، حق؟ بیماری؟ جرم؟

در گفتگو با برنامه آینه
و با حضور داروین صبوری

نسخه کامل برنامه خودکشی:

https://t.me/nimaghaasemi/532

@nimaghaasemi

@darwinsabouri

نیما قاسمی

10 Sep, 20:50


دست کشیدن از زندگی حق انسان است…

در روز جهانی پیشگیری از خودکشی و در گفتگو با بنیاد آینه مطرح کردم.

آنچه باید در سراسر جهان ممنوع باشد، ترویج خودکشی و دیگرکشی به صورت آیینی‌ست. یعنی آنچه که فرقه‌ها، از جمله فرقه شیعه مرتکب می‌شود. «عملیات استشهادی» یا ترویج نوحه‌سرایی برای القاء احساس بیزاری از زندگی در کودکان، باید جرم‌انگاری شود.

@nimaghaasemi

برای تماشای ویدئوی کامل از لینک زیر استفاده کنید:

https://youtu.be/vMcTGx9up1w?si=IoFNAP2LkWcJA9F9

#خودکشی #دیگرکشی #زندگی #مرگ #اتانازیا

نیما قاسمی

07 Sep, 17:46


فرمول «پدر = خداوند» بر سرتاسر کتاب مقدس سایه انداخته است؛ پدر در غالب داستان‌های عهد عتیق و جدید، تجسمی از حقیقت آسمانی‌ست نه صرفا یک نقش اجتماعی.

برای شنیدن نسخه کامل جلسه پنجم بخش اول از لینک زیر استفاده کنید:

https://youtu.be/Of0IYMic_0A?si=rK065Nmn_XpZsJQT

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

06 Sep, 20:45


https://youtu.be/Of0IYMic_0A?si=ZAUawfpN-72vxzj_

خوانش و گزارش کتاب مقدس
جلسه پنجم - بخش اول

مضامین مطرح:

- رویکردهای مختلف برای خوانش داستان‌های عهد عتیق: الف: نوستالژیای فرهنگ شبانی در برابر فرهنگ شهری/ مدنی (مارتین بوبر) ب: پیش‌نمونه داستان‌های آرمانشهری / یوتوپیایی (فرد پولاک) پ: داستان‌های پدران و مصائب آنها در تاسیس خانواده (فروید)
- روژه گارودی و «اسطوره‌های بنیان‌گذار سیاست صهیونیسم»
- روایت خشونت و ترور در کتاب داوران
- زنان قدیس و پیامبر در عهد عتیق
- پدران به عنوان حاملان رسالت آسمانی نه به عنوان یک گروه اجتماعی با نقش اجتماعی مشخص/ ابیشالوم سرکشی علیه پدر خود داوود می‌کند و با ده زن صیغه‌ای پدر زیر آفتاب می‌خوابد!
- دیدگاه فرد پولاک و نشانه‌های بارز سیاسی بودن دین یهود و ادیان ابراهیمی به طور کلی

@nimaghaasemi