نیما قاسمی @nimaghaasemi Channel on Telegram

نیما قاسمی

@nimaghaasemi


نویسنده، مفسر، تحلیل‌گر

نیما قاسمی (Persian)

نیما قاسمی، یک نویسنده، مفسر و تحلیل‌گر است. اگر علاقه‌مند به خواندن دیدگاه‌های تازه و تحلیل‌های عمیق درباره موضوعات مختلف هستید، کانال تلگرام او یک منبع ارزشمند برای شما خواهد بود. در این کانال، شما می‌توانید مقالات و نوشته‌های اصیل نیما قاسمی را بخوانید و نگرش منحصر به فرد او را در مورد مسائل روز دنیا و اجتماعی بشنوید. از تحلیل‌های عمیق او درباره ادبیات تا نقد و بررسی‌هایی که از رویدادهای جاری انجام می‌دهد، این کانال یک منبع جذاب و الهام‌بخش برای افرادی است که به دنبال دیدگاه‌های پویا و هوشمند هستند. بنابراین، اگر علاقه‌مند به ادبیات، فلسفه، جامعه‌شناسی و سایر موضوعات پرطرفدار هستید، به کانال تلگرام نیما قاسمی بپیوندید و از مطالب فوق‌العاده و الهام‌بخش او بهره‌مند شوید.

نیما قاسمی

24 Nov, 18:38


توضیح تصویر: تابلوی از شهبانو فرح پهلوی بر دیوار کاخ نیاوران

غرب برای مرد ایرانی همواره زن بی‌حجاب بوده است! این بصیرت را نوشین احمدی خراسانی در سالهایی طرح کرد که جنبش زنان حضور خیابانی فعالی داشت. توضیح داد که نوشته‌های روشنفکران مشروطه و «فرنگ‌رفته‌ها» نشان می‌دهد که بیش از هر چیز، زیبایی و آزادی زنان در کشورهای اروپایی به چشم مردان کنشگر و روشنفکر ایرانی آمد. احمدی توضیح می‌داد که با این الگو حتی سیاست خارجی حکومت پنجاه و هفتی را هم می‌توان توضیح داد: رابطه با غرب در حکم زناست! اما اگر بتوانید پس‌پشت پرده مذاکره یا معامله کنید اشکال ندارد! مطابق با یک قاعده‌ی مشهور مرد شیعه‌ی ایرانی، فعل حرام اگر فاش نشود، بلااشکال است! مقابل دوربین حتی با طرف غربی دست ندهید؛ اما پس‌پرده همخوابگی مباح است!

این الگو را برای درک به اصطلاح سیاست خارجی یقه‌سفید‌های انقلابی طرح کرده بود اما همه‌چیز ما را توضیح می‌دهد. چون همه‌ی شئون امروز ما تحت‌تأثیر سکس، جنسیت و مسائل جنسیتی‌ست. شما نمی‌توانید حتی نارضایتی‌ها از حکومت قبل را بدون توجه به خشم و دندان‌قروچه‌ای فهم کنید که لایه‌هایی مختلفی از همین اجتماع نسبت به زن ایرانی آزاد داشتند و هنوز هم دارند. متأسفانه اشتباه است اگر گمان کنیم مسأله‌ی جنسیتی فقط منحصر در خانواده‌های فوق‌العاده بسته‌ی شیعی‌ست که با الگوهای تربیتی غلط (مبتنی بر ایده‌ی جداسازی دو جنس/آپارتاید) عملاً آدم شهوت‌زده (horny) تولید می‌کنند و به جامعه تحویل می‌دهند. روشنفکران شیک و کراوات‌زده‌ی ما هم با دیدن زن بی‌حجاب اذیت می‌شدند و شواهد و قرائن کم نیست.

از جملات تحقیر‌آمیزی که بزرگ علوی در دهان کاراکتر قهرمان رمان مشهور خود «چشمهایش» ، استاد ماکان می‌گذارد تا فرنگیس جوان و فرنگ‌رفته و بی‌حجاب را سطحی و بی‌مایه و ترحم‌برانگیز معرفی کند تا استاد کچویی دانشگاه تهران که معتقد است زن بی‌حجاب، هرزه و فاحشه است، راه درازی طی نشده است! تیپ اجتماعی شهوت‌زده، یا ترجیحاً «دست‌به‌خشتک» محصول جمهوری اسلامی نیست. جمهوری اسلامی محصول این تیپ دست‌به‌خشتک است. فقط کافی‌ست از صورتبندی‌های تبلیغاتی جریان‌های سیاسی گذر کنید و در سطح جامعه‌شناسی سیاسی به اوضاع و احوال نگاه کنید تا دریابید، نه فقط سیاست خارجی در قبال غرب، بلکه سیاست‌های داخلی هم دست همین دست‌به‌خشتک‌هاست! کدام حکومت این همه هزینه کرده است که فقط زن بی‌حجاب بگیرد و حتی استخدام در ادارات هم به مو و رژ لب و خط چشم زنان گره زده شده است!؟

شگفت‌انگیز است اما واقعیت دارد! ناپختگی سیاسی ما، محصول ناپختگی جنسی و جنسیتی مردم ماست. و این وضع محدود به مرزهای ایران نیست. بلکه کل ایران فرهنگی (شامل بر عراق و افغانستان کنونی) هم مشمول همین حکم‌اند. اینکه در قرن بیست و یکم حکومتی در افغانستان سرکار می‌آید که اگر پیکر زن را از آن بگیری، انگار اصولاً برنامه‌ای و ایده‌ای ندارند، به اندازه‌ی کافی تکان‌دهنده هست که تحلیل‌گر و متفکر ایران امروز را از خواب شیرین نظریه‌پردازی‌های پرطمطراق بیدار کند. غرب اینجا بد است، پلید است، امپریالیست است، چون زن آزاد دارد و این آزادی، مرد تیپیک ایرانی را سخت اذیت می‌کند. می‌توان پژوهش میدانی کرد برمبنای این پرسش که چند درصد از مردان این جامعه با دیدن دختر جوان با لباس‌های رنگی دچار استرس، اگرشن (aggression) یا حالت‌های ناگوار روانی دیگر می‌شوند.

از ادبیات روشنفکرانه گرفته تا شعارهای سیاسی، می‌توان دید که مرد ایرانی در هفتاد سال اخیر (از دهه‌ی بیست تا الان) فقط علیه زن بی‌حجاب شوریده است! نظام بازار آزاد بد است، و سیاست آزادسازی اقتصادی (لسه‌فر) بد است، چون زن آزاد تولید می‌کند. رژیم پهلوی هم خبیث بود، چون به این نوع زن پر و بال می‌داد. توجه به این واقعیت تأسف‌برانگیز، طبیعتاً کل آگاهی سیاسی ما را دگرگون خواهد کرد و میان‌مایگی همراه با جاه‌طلبی غالب گروه‌ها و جبهه‌ی سیاسی حاضر در صحنه را فاش خواهد ساخت که با تأکید بر «جمهوری» و «دموکراسی» در حقیقت خواهان تداوم حاکمیت فرهنگ جمهور مردم‌اند! دوستان! عزیزان! این فرهنگ جمهور مردم است و تا زمانی که یک حکومت از خاستگاه اجتماعی کاملاً متفاوت، و با اراده‌ی اصلاح‌طلبی قاطع تأسیس نکنید، وضع به همین منوال باقی خواهد ماند حتی اگر همه‌ی عمامه‌ها با کراوات عوض شود و پسوند «اسلامی» از تابلوی همه‌ی سازمان‌ها و نهادها حذف گردد. درمان دردهای جامعه‌ی شما حکومت اصلاح‌طلب رضاشاهی‌ست. نه حکومتی که دنباله‌روی همین جمهور مردم باشد.

نیما قاسمی

21 Nov, 17:56


بیش از ۴۰ سال است که به شهروند ایرانی حمله می‌کنند و استنادشان به پوشش شرعی‌ست؛ این در حالی‌ست که پژوهش‌ها نشان می‌دهد حجاب مدنظر شارع مسلمان، بسیار حداقلی بوده است!

ننگ بر نظامی که حتی استناداتش به متون دینی هم دروغ بوده است…

در گفتگو با تلویزیون پارس توضیح دادم که «حجاب شرعی در عصر پیامبر» بسیار مختصر بوده است؛ این ضمنا نام کتابی پژوهشی اثر امیرحسین ترکاشوند است.

برای ویدئوی کامل از لینک زیر استفاده کنید:

ما لخت انقلاب می‌کنیم...

https://youtu.be/G0Fpm0KMhCA

نیما قاسمی

18 Nov, 17:28


براندازان واقعی، قدرت را «ادعا» می‌کنند…

در گفتگو با دامون گلریز در تلویزیون ایران‌اینترنشنال

https://youtu.be/jEMQk6inG7U?si=nSuK37gIotG_221n

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

14 Nov, 16:58


https://telegra.ph/بهاره-للهی-خودش-اسطوره-است-11-14

نیما قاسمی

12 Nov, 21:29


بی‌پدر و مادرتر از سیاست!

‏مصاحبه اخیر پالیزدار که به صورت گل‌درشتی برای تبلیغ مجبتی خامنه‌ای به جانشینی پدرش منتشر شد، قیافه خیلی از تحلیل‌گران را شبیه قیافه خامنه‌ای بر سر نعش هنیه کرد! جاخورده و مچاله شده و ترسیده!… اما چرا؟

‏حتی آنها که خصلت ریاستی نظام سیاسی ایران پیش و پس از ۵۷ را حمل بر «دیکتاتوری» کردند و با این مغالطه، شاه و شیخ را بر یک ترازو نشاندند و مسائل را با کلی‌گویی تقلیل می‌دادند، انتظار نداشتند هر دو نظام از حیث شیوه انتقال قدرت هم یک مسیر را طی کنند! آخر این دومی، خودش را مثلا «جمهوری» خوانده بود و انتهای استدلال یک جمهوری‌خواه برای برتر دانستن جمهوری به پادشاهی این بود که جمهوری‌ها روی وراثت حساب نمی‌کنند. ادعایی که نه تنها در ایران دارد غلط از آب درمی‌آید، بلکه سوابق جمهوری‌های معاصر سیاره هم نمونه‌های غلط بیشتری نشان می‌دهد. اگر در جمهوری‌ها هم قدرت از راه وراثت باشد، پس فرق جمهوری و پادشاهی چیست، جز آنکه جمهوری‌خواهان دروغ می‌گویند و پادشاهی‌خواهان رو بازی می‌کنند!؟

‏برای ما گفته‌اند که سیاست پدر و مادر ندارد. اما بی‌پدر و مادرتر از خود سیاست، آن نظام‌های جمهوری‌اند که مطلقا هیچ‌چیزشان بهتر از نظام‌های پادشاهی در دنیا نیست اما فکر می‌کنند که برای کسب اعتبار سیاسی می‌توانند اعتبار انتساب به پدر و مادر، یعنی نهاد «وراثت» را انکار کنند! این در حالی‌ست که در متن حیات اجتماعی، پدر از پسر و دختر از مادر ارث می‌برد و شهروند از این بابت، نه تنها شرمنده نمی‌شود، بلکه افتخار هم می‌کند! در واقع، دروغ جمهوری‌خواهی دقیقا اینجاست! در بازنمایی نادرستی که از مناسبات واقعی قدرت در متن اجتماع دارد. واقعیت این است که اگر «خانه پدری» ارجمندترین چیزی‌ست که شهروند بدان می‌بالد، و حتی گاهی به آن پناه می‌برد، در نتیجه مجتبی هم به علی، و ملت ایران هم به پدر خود، «کوروش» پناه می‌برد و آنها که در حکم تجسم پدران باستانی‌اند.

‏این وسط می‌ماند جمهوری‌خواهِ «مخلصی» که فکر کرد انکار اعتبار پدر و «خانه پدری»، می‌تواند آغاز یک نظم سیاسی تازه باشد. او هم پیاز را خورده است و هم تازیانه را…

‏و روسیاهی به زغال می‌ماند.

‏«اگر جوانی با خردمندی می‌پایید
‏و اگر جمهوری‌ها بدون فضیلت
‏جهان به غایات نهایی خود نزدیک می‌بود… »

‏[بخش محذوفی از منظومه فاوست اثر گوته، که تحت تاثیر جمهوری فرانسه، حذف شد.]

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

11 Nov, 16:38


در کتاب اول سموئیل، سرنخ‌هایی زیادی هست که می‌تواند به ما بگوید این پدیده «نبوت» چه بوده، یا نزد آن مردم چه تلقی می‌شده… یکی از این سرنخ‌ها در فصل نهم است که بنا به تصریح کتاب مقدس معلوم می‌شود «… نبی امروز را سابق رائی می‌گفتند» در ترجمه مصوب انگلیسی آمده است seer و در برخی ترجمه‌های فارسی برای «رائی» (کسی که با او رای می‌زنند) آمده است «دیده‌دار»؛ یعنی مرد غیب‌گو!… کاتب این سطور می‌گوید پیامبران در واقع غیب‌گویان یا فال‌گیرانی بودند که بابت کارشان پول می‌گرفتند…

یک سرنخ دیگر جایی‌ست که سموئیل در برابر بزرگان قوم به شائول یاد می‌دهد که چگونه باید نبوت کند…

برای شنیدن فایل مربوط به بخش اول از جلسه هفتم خوانش و گزارش کتاب مقدس به کانال یوتیوبی مراجعه کنید:

https://youtu.be/GG3uaDwqbPs

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

08 Nov, 19:29


جمشید کرشاسپ چوکسی در کتاب «ستیز و سازش» می‌نویسد:

«افزایش شمار اعراب در آذربایجان ممکن است یکی از دلایل قیام خرمدینان در سده نهم میلادی/ سوم ه.ق. باشد. قیامی که سرانجام تحت رهبری بدعت‌گذاری نیمه‌زرتشتی به نام بابک قرار گرفت… با وجود این نباید برای این قیام اهمیت زیادی قائل شد زیرا با وجود نشانه‌های اجتماعی و دینی ایران‌خواهانه آن، موبدان و بخش بزرگی از عوام ایرانی با آن مخالفت کردند.»

در گفتگو با ایران‌گرایانی مانند نسیم بهروز، نجات بهرامی، وحید بهمن، رضا عرب و علیرضا کیانی به میزبانی مجله فریدون، به مناسبتی به نقل این جملات دکتر چوکسی مبادرت کردم که دلالت بر وجود نوعی انقلابی‌گری از نوع مزدکی در قیام بابک خرم‌دین می‌کند. ایده من در بازخوانی خیزش‌ها و جنبش‌های انقلابی در تاریخ ایران این است که برخی «ایران‌گرایانه» (یعنی متکی بر هویت ملی) و برخی متکی بر «ایدئولوژی اپوزیسیون» یا انقلابی‌گری آیینی بوده‌اند. چپ جهادی امروز، ادامه آن انقلابی‌گری آیینی‌ست.

برای تماشای این ویدئو که در پاسخ «ایران‌گرایی چیست؟ ایران‌گرا کی‌ست؟» برگزار شد، از لینک زیر استفاده کنید:

https://youtu.be/cHvl81dMLPQ

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

04 Nov, 18:06


«کوروش که از یادها رفته بود…»

بخشی از سخنرانی نیما قاسمی در انجمن دوستداران زرتشت که یکم نوامبر به مناسبت گرامی‌داشت کوروش بزرگ در سالن مارسل ژیروی مونتریال انجام شد.

موضوع سخنرانی فقدان نام کوروش و جانشینانش در افسانه‌های ملی ایرانیان بود و چگونگی بازیافتن نام و یاد این پادشاهان کهن و ارزش سیاسی این یادآوری...

متاسفانه به دلایل فنی، هیچ ضبط کامل و بی‌نقصی از این محتوا در دست نیست. این یک نسخه ده دقیقه‌ای از ابتدای سخنرانی‌ست:

https://youtu.be/6uf5TnbrSQY?si=vPRGWil25paCSFjm

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

03 Nov, 06:23


نوستالژیا: تمنای گذشته و بازپس‌نگری در زمان

https://youtu.be/AQSOVrllXzg?si=DUqLb2AE1AFL88nA

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

31 Oct, 20:40


دولت در عصر پهلوی دوم، سکولار از نوع «مساعده‌گر» بود؛ مشابه اغلب دولت‌های سکولار غربی امروز که نهاد دولت را از دین جدا نگه می‌دارند اما به سازمان‌های دینی یاری می‌رسانند.

‏این نوع مدیریت، علیرغم قانون اساسی بجامانده از سنت مشروطیت اعمال می‌شد که صریحا «شیعه اثنی عشری» را مذهب رسمی کشور اعلام کرده بود.

‏در وبینار «سکولاریسم» به دعوت سه حزب ایرانگرا مطرح شد.

‏برای تماشای ویدئوی کامل از لینک زیر استفاده کنید:

https://youtu.be/pmPyrDIr0fg?si=Gh2yYnZDnyjZ7lvT

نیما قاسمی

28 Oct, 16:38


https://bit.ly/3YGYXK3

نیما قاسمی

26 Oct, 18:20


فراموشکاری سرشت انسان سالم است!

فراموشکاری در معنای به یاد نیاوردن گذشته، سرشت ارگانیسم سالم است. این جهت‌گیری رادیکال نیچه در تبارشناسی اخلاق، پیامدهای معرفت‌شناختی دارد؛ اما هر چه باشد جوهره روان‌درمانی فرویدی هم بر ان صحه می‌گذارد. مطابق با روان‌درمانی فرویدی، زخم‌هایی از گذشته باقی مانده که چون فراموش نشده‌اند، تنها با به یاد آوردن، به لحاظ عاطفی، خنثی می‌شوند.

برای شنیدن این قسمت به کانال یوتیوبی مراجعه کنید:

https://youtu.be/1kGHiVo7TGA?si=AVgdxQXKGUp_U4ya

#دکتر_نیما_قاسمی #زیگموند_فروید #نیچه #تبارشناسی_اخلاق #فراموشی #فراموشکاری #تروما #روان_زخم

نیما قاسمی

24 Oct, 05:32


نوستالژیا: بازپس‌نگری در زمان

قسمت اول:

«نوستالژیا»‌ به منزله یک مجموعه عوارض روان‌تنی (psychosomatic symptoms) اولین بار در مزدوران سوییسی پادشاه فرانسه بازشناخته و ثبت گردید.

https://youtu.be/AQSOVrllXzg?si=NpbQ-LSEDtFLUBwv

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

18 Oct, 20:14


۲۸ مهرماه زادروز ستارخان، ملقب به سردار ملی و از سرداران جنبش مشروطه ایران است. در این ارائه تلاش کردم با تمرکز بر خیزش ملی پاسارگاد در آبان ۱۳۹۵ به مفهوم آیین و اهمیت آیین‌های ملی بپردازم.

این محتوا به میزبانی موسسه توانا تولید شد. برای شنیدن نسخه کامل به کانال یوتیوبی مراجعه بفرمایید:

https://youtu.be/M2e7MGNVp6c?si=g-Zu4xevyL8HyY2Y

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

15 Oct, 16:25


مارتین بوبر متولد ۱۸۷۸ در وین اتریش بود و با توجه به اینکه در ۱۹۶۵ فوت کرد بنابراین دو جنگ جهانی را به چشم خود دیده بود. اهمیت این اندیشمند یهودی در تفسیر نوگرایانه‌اش از عهد عتیق بود که کتاب «ایمان نبوی» (Prophetic Faith) بازتاب آن است؛ بوبر از ایده صهیونیسم حمایت می‌کرد و فلسفه‌ای اگزیستانسیالیستی اما کاملا خداباورانه عرضه کرد به نام «من و تو» (Ich und Du) که به آلمانی نوشت.

در بخش اول از جلسه ششم «خوانش و گزارش کتاب مقدس» گذرا نکاتی درباره رویکرد او به عهد عتیق گفتیم. او در کتاب «ایمان نبوی» این نظریه را پیش می‌نهد که جنبش ناوی‌ها (انبیاء) جنبشی رمانتیک و مبتنی بر نوستالژیای زندگی شبانی بوده است که با گسترش زندگی شهری رو به زوال می‌رفت.

برای شنیدن نسخه کامل این جلسه از لینک زیر استفاده کنید:

https://youtu.be/1WEwCC8RFD8?si=8s08WhZrffP5VLTH

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

13 Oct, 16:06


انسان و جهان را می‌توان از دید یک زن، یا از نگاه یک «مادر» بازنگری کرد؛ فیلم «مادر» اثر آرونوفسکی چنین می‌کند و با شگردهای سینمایی «زیست‌جهان» (Lebenswelt) یک مادر را به تصویر می‌کشد.

به بهانه فیلم «مادر» و به میزبانی موسسه مارتسوک برگزار شد.

برای شنیدن نسخه کامل به یوتیوب مراجعه کنید:

https://youtu.be/gSRDEYB1Qh8?si=q8moo_VnyupPcsnm

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

09 Oct, 23:10


https://bit.ly/4gYvr9w

نیما قاسمی

08 Oct, 19:26


درباره «آیین‌های انتقال شر» و ریشه‌داری آن در نهاد انسان

نخبگانی که تلاش می‌کنند خشم توده‌ای علیه اسرائیل را توجیه کنند، اشتباه می‌کنند.

توجیه احساسات توده، تلاش برای عقلانی‌سازی واقعیتی‌ست که در بنیان غریزی و غیرعقلانی‌ست.

در گفتگو با نجات بهرامی

برای تماشای ویدئوی کامل به کانال یوتیوبی مراجعه کنید:

https://youtu.be/1dtiwCLWDrA?si=X1hT-ysK59NJG1rI

@nimaghaasemi
@Nejatbahrami1

نیما قاسمی

01 Oct, 19:48


نام «ایران» در نام سازمانی «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» نیست؛ البته این سازمان هر ساله گل بودجه این کشور را می‌گیرد اما برای اهداف ایدئولوژیک و سازمانی خود مصرف می‌کند. چنین سازمان‌هایی میراث شوم انقلابی‌گری بلوک شرق سابق‌اند و در اروپای شرقی نمونه داشته‌اند. هزینه جنگ‌طلبی شاخه برون‌مرزی این سازمان‌ها هم شوربختانه بر گرده مردمی‌ست که چنین سازمان‌هایی را میزبانی می‌کنند.

در گفتگو با رادیو همراه
برای شنیدن نسخه کامل به کانال یوتیوبی مراجعه کنید:

https://youtu.be/_v7YKorP_gQ?si=DECyZ9djY8hg4Zbp

@nimaghaasemi

نیما قاسمی

28 Sep, 19:33


بلد بودند غزاله چلاوی را بکشند که دستش فقط یک موبایل بود! بلد بودند مهرشاد شهیدی را بکشند که همان موبایل را هم نداشت!

‏با وجود اسلحه سرد و گرم که به توله‌های خود داده بودند، از مجیدرضا خوردند و لت و پار شدند و جز با هجوم همه‌جانبه نتوانستند این پهلوان ایرانی را مهار کنند. زیر پای پیکر اعدام‌شده او هورا کشیدند تا بی‌دست و پایی خود را از یاد ببرند.

‏آنها بلد بودند روی صورت نیکا شاکرمی بنشینند و او را خفه کنند چون برای دفاع از خود با دست بسته، جز دهان و حنجره‌اش چیزی نداشت!

‏بلد بودند روی بهنام لایق‌پور اسلحه بکشند چون به بی‌لیاقتی آنها بلند بلند خندیده بود! صورت آیدا رستمی را له کرده و چشمش را دریده بودند، چون با دانش پزشکی خود به کمک هموطن بی‌دفاعش آمده بود و برای دفاع از خود چیزی نداشت!

دریدن و گاییدن را خوب بلدند! خوردن و ریدن را هم… ‏اوباش ولی وقیح این چنین مانند خود او، بی‌بته و خوار و بی‌وجودند. حیف هیکل‌های متعفن اینها که از خاک بیرون است…