بارنشر: ۱۲ آذر ۱۴۰۳
٨۵ سال از کشتار درسیم میگذرد ، در این کشتار دولت ترکیه از انواع سلاحهای ممنوعه استفاده کرد. برای اولین بار در درسیم از سلاح شیمیایی علیه کوردها استفاده شد. در نتیجه ده ها هزار کورد بی دفاع قتلعام و هزاران نفر به اجبار آواره شدند.
روزانه چهارشنبه, 4 مه 2022, 16:36
https://jinhaagency.com/fa/rwzanh/hshtad-w-pnjmyn-salgrd-kshtar-w-qtlam-mrdm-drsym-31862
مرکز خبر- دولت اشغالگر ترکیه از ابتدای پیدایش خود بر اساس نابودی و انکار خلق کورد و سایر اتنیکها تشکیل شده است. اولین رئیس جمهور ترکیه کمال آتاتورک پس از روی کار آمدن اعلام کرد: هیچ ملتی در این سرزمین جز ملت ترک وجود ندارد، آنها یا باید ترک و یا نوکر ترک باشند.
هنوز کشتاری که در جریان قیام آرارات انجام شدە بود فراموش نشدە بود کە این بار دولت اشغالگر ترکیه حملات شدید خود را علیە کوردهای علوی درسیم آغاز کرد.
تغییرات جمعیتی و انکار
آتاتورک در سال ١٩٣٧ قانونی به نام «بازگشت» به تصویب رساند. این قانون به طور خاص برای مشروعیت بخشیدن به مهاجرت، تغییرات جمعیتی و انکار کوردها و سایر ملیتها در ترکیه طراحی شده است. در سال ١٩٣۵، دولت ترکیه مهاجرت اجباری کوردها را آغاز کرد و آنها را از سرزمینها و مناطق خود آواره و به مناطق غرب ترکیه منتقل کرد و ترکها را جایگزین کوردها کرد. هدف پایان دادن بە کوردها بود. پس از مهاجرت، دولت ترکیه نام درسیم را به تونجلی تغییر داد و اجرای این طرح را آغاز کرد. این سیاست دولت ترکیه در قوانین بینالمللی نسلکشی محسوب میشود.
در ژانویه ١٩٣٧، کوردهای درسیم نامهی اعتراضی به ولسوال فرستادند. اما به جای پاسخگویی دستگیری و کشتار آغاز شد. این رویکرد دولت باعث شد قیام درسیم به قیام مسلحانه به رهبری سیدرضا تبدیل شود. سید رضا سپس سران قبایل را به اتحاد و قیام علیه دولت ترکیه دعوت کرد.
قیام مردمی آغاز شد. جنگ و درگیری علیه دولت ترکیه در بسیاری از نقاط وجود داشت. با ادامه درگیری، ارتش ترکیه ٢۵هزار سرباز و شبه نظامی خود را بە درسیم منتقل کرد و به آنها دستور داد تا قیام را سرکوب کنند. مقاومت در همه جا گسترش یافت و تانکها، توپها و هواپیماها روستاها و شهرها را ویران کردند و مردم منطقه را قتلعام کردند.
به گفتهی منابع، بیش از ١۴هزار نفر در این حملات قتلعام شدە و براساس برخی منابع آمار کشتەهای بیش از ٣۵هزار نفر بودە است. ١٢هزار نفر به اجبار آواره شدند. سید رضا و ١٠ تن از همراهانش دستگیر شدند. او در ١۵ نوامبر ١٩٣٧ در الازیغ به دار آویخته شد و هنوز محل دفن وی مشخص نیست.
کشتار درسیم در ۴ مه ١٩٣٧ آغاز شد، اگرچه دولت در سال ١٩٣٨ اعلام کرد که به قیام پایان داده است، اما پس از قیام، مخفیانه تا سال ١٩٣٩، کشتار درسیم به رهبری ژنرال ترک عبدالله آلپ دوغان ادامه یافت.
در این کشتار از انواع سلاحها از جملە سلاح شیمایی کە تا آن دورە سابقە نداشت علیە کوردها استفاده شد که منجر به کشتار ١٣ هزار و ٨٠٠ نفر شد.
٨۵ سال از کشتار درسیم میگذرد، اما اکنون دولت ترکیه همچنان علیه کوردها قتل عام انجام میهد.
🔻افشاگری مورخ ترک در خصوص استفاده از گاز سمی در قتل عام ۱۹۳۷ شهر درسیم👇
https://hoosk.ir/%D8%A7%D9%81%D8%B4%D8%A7-%DA%AF%D8%B1%DB%8C-%D9%85%D9%88%D8%B1%D8%AE-%D8%AA%D8%B1%DA%A9-%D8%AF%D8%B1-%D8%AE%D8%B5%D9%88%D8%B5-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D9%81%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B2-%DA%AF%D8%A7%D8%B2/
#ترکیه
#تبعیض
#نژادپرستی
#خودمداری
#ترک_کوهی
#کردهای_ترکیه
#ترک_کوهستانی
#سرکوب_کلانمقیاس
@NewHasanMohaddesi