ناصر کرمی @nasserkaramii Channel on Telegram

ناصر کرمی

@nasserkaramii


اینجا بیشتر از روزمرگی‌های یک سبزگرا می‌نویسم. نظرها و انتقادات خود را درباره مطالبم می‌توانید به نشانی تلگرامم بفرستید: @naserkaramii

ناصر کرمی (Persian)

ناصر کرمی یک کانال تلگرامی است که توسط کاربر با نام کاربری nasserkaramii اداره می‌شود. در این کانال، ناصر نوشته‌ها و مقالات خود را درباره روزمرگی‌های یک سبزگرا به اشتراک می‌گذارد. او از تجربیات شخصی خود و دیدگاه‌های منحصر به فرد خود برای بحث و گفتگو درباره موضوعات مختلف استفاده می‌کند. اگر شما هم علاقه‌مند به موضوعات محیط زیست و زیست‌بوم هستید و می‌خواهید نظرات و انتقادات خود را با ناصر به اشتراک بگذارید، می‌توانید به تلگرامش با آدرس @naserkaramii مراجعه کنید. این کانال منحصر به فرد به شما فرصتی برای یادگیری، تبادل اطلاعات و بحث در مورد موضوعات محیطی می‌دهد. پس عضو شوید و به ارتقای دانش خود و اشتراک تجربیات خود در این زمینه بپردازید.

ناصر کرمی

11 Feb, 11:50


📽 فیلم کوتاهی از رویتر به تاریخ 1961 پیرامون دوماه درگیری بابت رودخانه مورد منازعه فی مابین ایران و عراق و تاثیر آن بر پالایشگاه آبادان.

ناصر کرمی

11 Feb, 11:08


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
و ما زندگی می‌کنیم،
در مرکز زخمی
که هنوز تازه است….

وضعیت ریزگردها در خوزستان. در اغلب شهرها هوا پنج تا ده برابر حد مجاز آلوده است.
🔴اندیمشک۱۴۱۰
🔴اهواز ۱۱۳۵
🔴ماهشهر۱۱۹۲
🔴 شوشتر۶۲۹
🔴 آبادان۵۵۸
🔴آغاجاری۱۱۵۳
🔴دزفول۱۷۳۸
🔴شادگان۱۰۰۳
🔴شوش۱۰۵۷
🔴ماهشهر۱۳۴۶
🔴هندیجان۱۶۶۸
🔴هویزه۱۳۲۳

@nasserkaramii

ناصر کرمی

11 Feb, 10:08


🗺 #راهیاب_ایران
بین شما کدام
بگوئید!
بین شما کدام
صیقل می دهید
سلاح آبائی را
برای روز انتقام؟

زنان ترکمن.
عکس: #عباس_جعفری
@nasserkaramii

ناصر کرمی

11 Feb, 09:55


⁉️ #پرسمان
چرا امپریالیسم پول خرج می‌کند برای آموزش روزنامه‌نگاری به چپها؟ چرا امپریالیسم رسانه‌های پرخرج در اختیار چپها می‌گذارد؟ چرا هیچ روزنامه‌نگار یا نویسنده چپ سرشناسی در رسانه‌های چینی و روسی و کوبایی و نزوئلایی و ... کار نمی‌کند و همه آنها تحت استخدام رسانه‌های متعلق به امپریالیسم هستند با امتیازات شغلی اضافه؟

@nasserkaramii

ناصر کرمی

10 Feb, 14:00


▪️ منظورم از فروپاشی، افولی تاثیرگذار در اندازه جمعیت انسانی یا مسئله سیاسی اقتصادی اجتماعی در منطقه‌ای قابل توجه در زمانی طولانی است. بنابراین پدیده فروپاشی، شکلی حاد از چندین نوع زوالِ تدریجی‌تر است و لازم است مشخص شود که زوال جامعه باید تا چه اندازه حاد باشد که بتوان به آن برچسب فروپاشی زد. برخی از انواع تدریجی‌ترِ زوال شامل فراز و فرودهای ناچیز اتفاقی و بازسازی‌های کوچک سیاسی اقتصادی اجتماعی در هر جامعه منفرد است؛ از قبیل مغلوب شدن جامعه‌ای به دست همسایه‌ای نزدیک؛ یا زوال ناشی از برآمدن همسایه بدون تغییر در شمار کلی جمعیت یا مشکلات کل منطقه؛ و جایگزینی یا براندازی یک گروه از نخبگان حاکم به دست گروه دیگر. با توجه به این معیارها، اغلب مردم جوامع متوالی پیشین را بیشتر قربانیان نامدار فروپاشی تمام و کمال می‌انگارند تا صرفا زوال‌های ناچیز .

▪️فروپاشی؛ چگونه جوامع راه فنا یا بقا را برمی‌گزینند.#جرد_دایموند- مترجم: فریدون مجلسی


@NazariyehAdabi

ناصر کرمی

10 Feb, 12:33


▪️برنامه رقص‌های ایرانی - تلویزیون ملی ایران
اجرا از هنرمندان سازمان ملی فولکلور ایران در تالار رودکی، کاخ گلستان


رقصندگان: فرزانه کابلی، شعله گنجینه، غلامرضا سخایی، نادر رجب پور

کارگردان: فرخ پورخمامی

پایان سخنان مجری: 02:27
آغاز برنامه: 03:13
اجرای اول: ضرب و زنگوله
ریتم: محمد اسماعیلی: 03:20
اجرای دوم: چهل ستون
موسیقی: مجتبی میرزاده: 08:04
اجرای سوم: جشن شوشتری
موسیقی: محمد حیدری: 17:19
اجرای چهارم: قسمتی از هفت پیکر
موسیقی: فرامرز پایور: 22:17

ناصر کرمی

10 Feb, 11:39


شب بیابان لوت

بیابان لوت از مناطق خشک و فراگرم است که با مساحت بیش از ۴۰ هزار کیلومتر مربع بین بخش‌هایی از استان‌های کرمان، سیستان بلوچستان و خراسان جنوبی قرار دارد. این بیابان از نظر وسعت دربردارندۀ ۱۰ درصد از جغرافیای ایران و سی و سومین بیابان بزرگ جهان است.

از ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد آن می‌توان اشاره کرد به بزرگترین و طولانی‌ترین کلوت‌های جهان، مرتفع‌ترین هرم‌های ماسه‌ای دنیا، وجود ۴۰ مخروط آتشفشانی و بزرگترین نبکاهای جهان، که یکی از شگفتی‌های همزیستی خاک، آب و گیاه است.

همچنین بیابان لوت با داشتن دمای حدود ۷۰ سلسیوس گرم‌ترین نقطۀ جهان شناخته شده است.

سال ۱۳۴۷ هیئت مطالعاتی بیابان لوت با همکاری ادارۀ کل باستان‌شناسی به این منطقه رفت و توانست با کاوش در تپه‌های کوتاه و مسیر‌هایی که لا‌به‌لای کلوت‌ها قرار دارند به مقابر تاریخی و اشیاء ارزندۀ داخل آنها دست پیدا کند، اشیائی متعلق به هزارۀ سوم و سفال‌هایی از هزارۀ چهارم قبل از میلاد.
در چهلمین اجلاس سازمان جهانی یونسکو در استانبول، بیابان لوت به عنوان نخستین اثر طبیعی ایران در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید.

ناصر کرمی

10 Feb, 11:38


👆این تصویر برفک تلویزیون نیست

تصویر گرفته شده توسط تلسکوپ هابل از کهکشان آندرومدا ،که 500 میلیون ستاره را به نمایش گذاشته.

"آیا فکر می‌کنید که در هیچ جایی جز زمین حیات وجود ندارد؟ این مثل این است که یک لیوان آب از اقیانوس بردارید و بعد بگویید هیچ نهنگی در اقیانوس وجود ندارد."

نیل دگراس تایسون، دانشمند آمریکایی


🔰به مابپیوندید🔰
🌎 کانال جغرافیدانان ایران🌎
👇👇👇
🆔 @Geographers_Iranian
🆔 @Geographers_Iranian

ناصر کرمی

09 Feb, 18:06


🟡 #گدار

چپها قبلا چریک بودند توی جنگل. الان همگی خبرنگار هستند توی رسانه‌ها.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

09 Feb, 09:34


اکنون ماه فوریه اوج فصل سرد در نیمکره شمالی زمین است

❄️ این تصویر وضعیت پوشش یخ و برف بر روی کره زمین در تاریخ 3 فوریه دیروز را نشان میدهد. سرتاسر کشور روسیه و بخش وسیعی از آمریکا شمالی پوشیده از برف و یخ می باشد.
وضعیت پوشش برف در قاره اروپا بسیار ضعیف است که ناشی از فرارفت امواج گرم و تداوم خشکسالی در قاره اروپا می باشد.

🏔 پوشش برف در ایران متنهی به ارتفاعات است که نسبت به نرمال بسیار ضعیف و ناچیز است./ آب و هوای آلامتو



🔰به مابپیوندید🔰
🌎 کانال جغرافیدانان ایران🌎
👇👇👇
🆔 @Geographers_Iranian
🆔 @Geographers_Iranian

ناصر کرمی

09 Feb, 09:30


▫️گفت‌وگوهایی متنوع و متفاوت با افراد مختلف، با نگاهی دغدغه‌مند به جامعه و محیط زیست امروز ایران

محمدرضا یزدانپرست، ۲۰سال پیش در روزنامه همشهری، همکار ما بود. تا آبان‌ماه سال۱۴۰۱، در تلویزیون، برنامه زنده اجرا می‌کرد، اما اخراجش کردند. پارسال تاک‌شوی "ای کاش" را با بودجه شخصی ساخته و رایگان هم بارگذاری کرده در یوتیوب.
پیشنهاد می‌کنم این قسمت که گفت‌وگو با یاشار سلطانی هست را تماشا کنید که کلی صحبت به‌دردبخور بین‌شان رد و بدل شده درباره اوضاع جامعه امروز ایران؛ از توسعه و اقتصاد گرفته تا حتی محیط زیست.

اگر هم دوست داشتید، کانال "یزدان تاک شو" را دنبال(سابسکرایب) کنید. https://youtube.com/watch?v=4WQLwEhcSqA&si=9FHoHz8Eqj9TV4Mz

ناصر کرمی

09 Feb, 09:20


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
سیمای نویسنده در آخرین روزهای زندگی. کمی مهربانی بیشتر از سوی مردم و مخاطبان حق #عباس_معروفی بود. نبود؟
@nasserkaramii

ناصر کرمی

08 Feb, 12:16


🎥 تصویر آخرالزمانی در گوشه‌ای از ایران / هزاران «نفر» بدون سر / عده‌ای می‌خواهند اینجا پاکسازی شود تا دیگر کسی آن را نبیند.

▪️حسن ظهوری و ریحانه پوراکبری
📍مرکز تحقیقات کشاورزی و امنیت غذایی شهید امیر کاظم زاده

👈جهت دریافت مشاوره :
📞Tel: +989190050238
📧Email: [email protected]
🖥Web: agrocenter.ir
📲Instagram: Iran_agrocenter
📲eitaa.com/agrocenter
📲Telegram: Iran_agrocenter

ناصر کرمی

08 Feb, 10:47


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
صفحه اول کتابهای درسی کودکان در ایران. آغاز ویرانی از همین جاست. می‌گوید سرزمین و طبیعت معطوف به خودش هیچ ارزشی ندارد و باید مهار شود و به خدمت اهداف ایدئولوژیک حاکمیت دربیاید. سرزمین در نظر بنیانگذار جمهوری اسلامی موجود چموشی است که باید با آن جنگید و به مهارش درآورد. آن هزار سد و آن یک میلیون چاه یگانهای غیر شهری و مامور به طبیعت سپاه هستند برای اجرای همین ماموریت.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

08 Feb, 08:47


📃 #همخوانی
این وزوز مدام بیخ گوش ما
یک بخش ماجرا این است که هرچه پیشتر آمده‌ایم جهان پر سر و صداتر شده است. تا پیش از انقلاب صنعتی عمده صدا‌هایی که انسان می‌شنید از طبیعت می‌آمد: صدای باد٬ صدای پرندگان٬ صدای رودخانه و امواج. اما به تدریج صدای ماشین و هواپیما و کارخانه و البته تلویزیون و … همه‌جا را در بر گرفت. در سالیان اخیر این تمایل که چیزی بیخ گوش آدم وزوز کند در میان مردم افزایش یافته است. در خیابان کمتر آدمی می‌بینی که هدفون نداشته باشد و در حال گوش دادن به چیزی نباشد. حتی کتاب‌های شنیداری هم کم‌کم دارند بخش بزرگ‌تری از بازار نشر را در اختیار می‌گیرند. ظاهرا مردم آن‌چنان به «دائما شنیدن» عادت کرده‌اند که کتاب را هم ترجیح می‌دهند بشنوند تا این‌که بخوانند. البته که کتاب شنیداری مصداق آلودگی صوتی نیست اما شاید بتوان تصور کرد آن پادکست‌ها یا کتاب‌ها یا موسیقی‌ای که مردم توی هدفون‌های‌شان در خیابان گوش می‌دهند خواسته یا ناخواسته راهی است برای ر‌هایی از سر و صدای پیرامون. گزارشی از سازمان جهانی بهداشت می‌گوید که حدود ۵۰ درصد از کسانی که در مقطع سنی ۱۲ تا ۳۵ سالگی هستند در معرض انواعی از سطوح متفاوت آسیب‌رسانی به سیستم شنوایی به واسطه استفاده مدام از ابزار‌های الکترونیک قرار دارند. همچنین تحقیقی که در یک بازه هفت ساله انجام شده است نشان می‌دهد که ۳۰ میلیون آمریکایی در این بازه زمانی دچار کم‌شنوایی در هر دو گوش و ۴۸ میلیون نفر در حداقل یکی از دو گوش شده‌اند. یعنی فقط در یک دوره هفت ساله بیشتر از یک چهارم جمعیت آمریکا به تدریج دچار کم شنوایی شده‌اند.
آیا در ادبیات و فیلم‌های دهه‌های اخیر توجه به صدای طبیعت٬ آواز پرندگان و نسیمی که لابلای شاخ و برگ درختان می‌وزد کمتر نشده است؟ شاید باید این فرض را جدی‌تر گرفت. این‌که ما کم‌شنواتر شده‌ایم فقط بخشی از مشکل است. بخشی دیگر از مشکل این است که صدای چرخ‌دنده و تایر و غرش اگزوز‌ها جای صدای نسیم و آواز بلبل را گرفته است.
جستار: چگونه انسان اراده‌اش را به زمین تحمیل کرد؟
متن کامل مقاله را در این لینک بخوانید:
https://bit.ly/4gTdHMg
@nasserkaramii

ناصر کرمی

07 Feb, 19:57


🎼 نسخه بلند «باله بیژن و منیژه»
🎶 دو‌ رقصنده‌ اصلی: #هایده_چنگیزیان و جمشید سقاباشی
🎹 موسیقی: #حسین_دهلوی
🎶 رهبر ارکستر: حشمت سنجری
تالار رودکی، دهه ۵۰ خورشیدی
زمانی که در ایران سازمان باله ملی وجود داشت.

حسین دهلوی در سال ۱۳۵۴، یکی از مهم‌ترین آثار موسیقی سمفونیک ایران را تصنیف کرد؛ به نام «بیژن و منیژه» و این #باله برپایه داستانی از شاهنامه #فردوسی ساخته شد.

🔗 درباره باله این مستند کوتاه گوشه را ببینید؛ مستند «بالرینی به نام خانم نه»

🔗 لینک کانال یوتیوب گوشه و مستند/پادکست‌هایش درباره هنر و هنرمندان

@gooshe

ناصر کرمی

07 Feb, 17:43


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه

عزت المکان بالمکین!
#کنفرانس_امنیتی_مونیخ

@nasserkaramii

ناصر کرمی

07 Feb, 09:23


📃 #همخوانی
بتن‌مالی جهان
این شاید یکی از مهم‌ترین نمایه‌های تمدن معاصر باشد. مابعد انقلاب صنعتی را شاید بتوان عصر بتون نامید. انسان با بتون شدیدترین تغییرات را به چهره زمین تحمیل کرده است. جایی که زیر پوشش بتن رفته بعید است دیگر بتواند از آن ر‌ها شود؛ شکلی از قتل زمین چون جایی که با بتن پوشانده شده تا ابد از زایایی و باروری محروم می‌شود.
بتن دارای انواع اثرات مخرب میکرواقلیمی است. به خاطر جذب بیشتر حرارت٬ اثر جزیره حرارتی شهر‌ها را افزایش می‌دهد. (مرکز شهر‌ها بین ۵ تا ۷ درجه گرمتر از پیرامون آن است که این پدیده جزیره حرارتی شهر‌ها نامیده می‌شود.) تولید بتن همچنین عامل مهمی در انتشار دی‌اکسیدکربن در جو است. اگر بتن را یک کشور تجسم کنیم در انتشار دی‌اکسیدکربن سومین کشور جهان بوده و پشت سر چین و آمریکا قرار می‌گیرد. بتن همچنین شهر‌ها و دیگر سازه‌های انسانی مثل جاده‌ها و تاسیسات ساحلی را در مقابل خطر سیل آسیب‌پذیر کرده است.
جستار: چگونه انسان اراده‌اش را به زمین تحمیل کرد؟
متن کامل مقاله را در این لینک بخوانید:
https://bit.ly/4gTdHMg
@nasserkaramii

ناصر کرمی

04 Feb, 08:49


دستکاری ژنتیکی و آینده حیات
#ناصرکرمی
البته این از آن موارد بحث‌برانگیز است. محیط زیستی‌ها مدعی هستند دستکاری‌های ژنتیکی عواقب ناخواسته وخیمی «می‌تواند» داشته باشد و این یکی از آن مواردی است که شاید از مهار انسان خارج شده و به بحران فراگیر و یا حتی نابودی حیات در کره زمین منجر شود. برعکس موافقان تداوم تحقیقات در دستکاری‌های ژنتیکی می‌گویند باید به علم میدان داد که این مسیر را هرچه سریع‌تر بپیماید زیرا دستکاری ژنتیک اتفاقا می‌تواند راهی برای نجات محیط زیست و کمک به آن باشد. آن‌ها در این باره مثلا به امکان تولید محصولات کشاورزی با راندمان بالاتر و مقاوم‌تر در برابر آفات محیطی اشاره می‌کنند که راهی است برای کاهش فشار بر منابع آب و خاک.
در سالیان اخیر البته تولید و مصرف محصولات تراریخته رو به افزایش بوده است. به گزارش سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در سال ۲۰۱۸ حدود ۹۴ درصد بذر سویایی که در جهان کاشته شده تراریخته بوده است. در همین سال ۹۴ درصد پنبه و ۹۲ درصد ذرت کاشته‌شده در جهان نیز تراریخته بوده است. قبل‌تر٬ یعنی تا سال ۲۰۱۳ نیز ۹۵ درصد کانولا و ۹۹/۹ درصد چغندر کاشته‌شده در جهان تراریخته بوده‌اند. توجه داشته باشید که همه این‌ها محصولاتی اساسی و پرمصرف در سراسر جهان محسوب می‌شوند.
هنوز در برخی کشور‌ها محصولات تراریخته باید برچسب داشته باشند تا مشتری امکان تشخیص آن‌ها را داشته باشد. اما خیلی از محصولات پرمصرف مثل شکر٬ گندم٬ برنج٬ ذرت و … لزوما با خرید از سوپرمارکت محل مورد استفاده شما قرار نمی‌گیرند. بعید است رستورانی که اخیرا در آن غذا خورده‌اید شکر مورد استفاده‌اش از همان یک دهم درصد شکر غیر تراریخته باشد که از چغندر‌های غیر تراریخته تولید می‌شود.
تحقیقات آزمایشگاهی متعددی البته تاثیرات نگران‌کننده محصولات تراریخته را بر موجودات زنده نشان داده‌اند. اگرچه این تحقیقات هنوز به‌طور مشخص نتوانسته اثر یک محصول مشخص تراریخته بر احتمال ابتلا به یک عارضه جسمی خاص را ثابت کند اما نشان داده که برای مثال موش‌های آزمایشگاهی که محصولات تراریخته مصرف می‌کرده‌اند در مقایسه با موش‌های دیگر تفاوت‌های فیزیولوژیک پیدا کرده‌اند و حداقل این‌که بدن آن‌ها حامل ژن‌های تازه‌ای بوده که قبلا با آن آشنایی نداشته است.
یکی از دَم دست‌ترین روش‌های پلیس برای پیگیری سرقت از منازل این است که می‌پرسند کدام همسایه جدیدا به این محل آمده یا کدام آدم ناآشنا اخیرا توی محل تردد می‌کرده است؟ بشر هم‌اکنون با بیماری‌های تازه‌ای مواجه است. مثل ایدز، ویروس‌هایی که به شکل عجیبی جهش یافته‌اند یا انواع تازه‌ای از آنفلوانزا که همه ساله میلیون‌ها نفر را می‌کشند. و فعلا یکی از همسایگان جدید یا یکی از آدم‌های ناآشنا که توی محل دیده شده همین محصولات تراریخته است. تحقیقات برای کنترل عوارض جانبی محصولات تراریخته عمدتا بر محافظت از انسان در برابر آن‌ها متمرکز است و این نگرانی وجود دارد که انتشار این‌گونه محصولات در طبیعت نهایتا به یک وضعیت ناخواسته و غیر قابل کنترل منجر شود. تصور کنید گونه‌ای از سوسک یا پشه را که به واسطه مصرف یا قرارگیری در معرض محصولات تراریخته یک جهش خطرناک پیدا کرده باشد. این فقط یک احتمال بدبینانه است؟ بله٬ فقط یک احتمال است. اما احتمالی منطقی است که می‌تواند با گزاره‌ها و فرض‌های متعدد علمی تایید شود.
این بخشی از یک مقاله بلند است. اصل مقاله را در لینک زیر بخوانید.

bit.ly/4gTdHMg

ناصر کرمی

03 Feb, 17:34


🌍 آیا نسل امروز جغرافی دان تر شده است؟ / دکتر سیاوش شایان
کارشناسان آموزشى مى گويند نسل امروز، جغرافى دان تر از نســل قبلى است! اين دسته از كارشناسان، علل مختلفى را براى اثبات مدعاى خود ارائه مى كنند؛ از جمله:
🔹دسترسى به اينترنت  و فضاى مجــازى،
🔹بهره گيرى از نرم افزارهاى نمايش دهنده زمين و بهره گیری از نقشــه ها و دسترســى به انواع و اقســام اطلاعات جغرافيايى، کشورشناسى، شهرشناسى و حتى پديده شناسى جغرافيايى.
واقعيــت اين اســت كــه بيان ايــن ادعا چندان هــم دور از واقعيت نيســت. در دو ســه دهه اخير، دسترســى به اطلاعات و همه گيری داده هاى جغرافيايى از طريق شــبكه هاى مجازى تقريبا اجتناب ناپذير شــده است. همه مى توانند با چند كليك در اين شبكه ها، داده ها و اطلاعات جغرافيايى مكان ها و مردم و كشورها را بيابند، بخوانند و بر دانش خويش بيفزايند. مردم چه بخواهند و چه نخواهند، جغرافى دان تر شــده اند.
گذشت روزگارى كه بايد براى كسب اطلاعات اوليه به بازارچه هاى كتاب و كتاب فروشى ها و دايره المعارف ها ســر مى زدند. اكنون همه چيز نزديك دستان شماســت و امواج، لــوازم الكترونيك و ابزارهاى مــورد نياز اگر در دســترس باشــند، همه چيز براى دريافت هــزاران هزار داده جغرافيايى آماده است.
درســت اســت كه اطلاعات جغرافيايى را مى توان به كمك فناورى اطلاعات به دســت آورد،اما ســؤال اساسى اين است كه، از نظر آموزشــى و تربيتى، آيا تنها داشــتن اطلاعات جغرافيايى از مــردم و مكان ها و پديده ها واقعا ما را جغرافی دان می کند؟! آنچه به زعم كارشناســان ارزش واقعى و علمى و آموزشــى دارد، علاوه بــر داشــتن دانش و اطلاعات، پردازش و درک آن هاســت. اســتدلال بــا اين يافته هاى علمى و گره گشــايى و حل مســائل مردم و مكان هاســت كه به اين مجموعه دانسته ها، ارزش علمى می‌بخشد داشــتن اطلاعات لازم اســت،
اما چيدمان آن ها در ذهــن، پــردازش به موقع و درک آن ها، از همه مهم تر است.
اســتدلال با علم جغرافيا براى حل مشــكلات و مســائل محيطى، زيســت محيطی و معيشتى  است كه ارزش علمى دارد و مى تواند براى فرد و جامعه مؤثر و مفيد واقع شود. همه مردم به صرف داشتن اطلاعات جغرافيايى نمى توانند به راحتى استدلال كنند. اين فقط جغرافى دان ها هســتند كه در جغرافيا به اســتدلال مى پردازند و می توانند علل وجود يك پديــده را در يك مكان توضيح دهند، ويژگى هاى آن را بيان كنند، مكانيســم عمل آن و تأثير آن را بر زندگى انســان شــرح دهند و متقابلا به بررسى و تجزيه و تحليل اثر انســان بر آن پديده بپردازند و آن را تبيين كنند. اين همان چيزى است كه به آن ديد جغرافيايى مى گوييم.
  وظيفه آمــوزش عمومــى (در دوره هاى آمــوزش ابتدايى و متوســطه) روشــن و واضح كردن تصورات مبهم دانش آموزان از دنياى حقيقى پيرامونشــان در مقياس هاى مختلف مكانى است؛ از محل زندگى دانش آمــوز گرفته تا وطن او، تا منطقه و جهان. در اين بخش از آمــوزش عمومى، ابزارهاى آموختن جغرافيا نيز معرفى مى شــوند و ارزش مشاهده براى استدلال اوليه با جغرافيا
آشــكار مى شود. در دوره متوســطه موارد مذكور با عمق و غناى بيشــتر و با تكيه بر برخى از ســرفصل هاى اصلــى جغرافيا مثل زندگــى در مناطق مختلف جغرافيايــى و ويژگى هاى جغرافيايى وطن دانش آموز ادامــه مى يابد و در نهايت، دانش آموزان توانايى اوليه براى استدلال با جغرافيا را پيدا مى كنند.
امــا در دوره آمــوزش تخصصــى جغرافيا در دانشــگاه ها و مؤسســات آموزش عالى، جغرافى دانان تربيت مى شوند تا بتوانند در نهايت،استدلال در جغرافيــا را بياموزند و پس از آن در زندگى حرفه اى خود از اين اســتدلال براى حل مسائل و دشــوارى هاى محيط بهره گيرند. . زیرا این توانایی شامل مقولاتی همچون تفسیر کردن، حل مسئله و ارائه پیشنهاد یا راه حل است. مثلا تفسیر یک نقشه آب و هوایی، یا طراحی یک جاده که نیازمند دانش و مهارت های مقدماتی می باشد. به طور مثال طراحی یک جاده  نیازمند تصمیم گیری و استدلال درباره مبدأ و مقصد جاده، نیاز به بزرگراه، استدلال در مورد شهرهایی که جاده باید از آنها بگذرد می شود. بنابراین دانش جغرافياى امروز نســل كنونى بيش از گذشته هاســت، اما  هنوز تا استدلال در جغرافيا، راه درازى پيش رو داريم.


🔰به مابپیوندید🔰
🌍کانال جغرافیدانان ایران🌍
👇👇👇
🆔 @Geographers_Iranian
🆔 @Geographers_Iranian

ناصر کرمی

02 Feb, 10:13


شاید بارها این را شنیده باشید که ما هم‌اکنون در بزرگ‌ترین قحطی تاریخ به سر می‌بریم. حدود یک میلیارد نفر از جمعیت کرهٔ زمین گرسنه هستند و روزانه غذای کافی برای خوردن پیدا نمی‌کنند. احتمالاً هیچ‌وقت در طی تاریخ این تعداد انسان هم‌زمان روی کرهٔ زمین در معرض مرگ به‌خاطر گرسنگی نبوده‌اند. اما وجه تاریخی و بی‌سابقهٔ گرسنگی کنونی در جهان فقط شمار گرسنگان نیست. نکتهٔ مهم‌تر این است که قحطی رخ نداده اما یک‌میلیارد انسان روی کرهٔ زمین قحطی‌زده هستند. پیش از این، موج‌های شدید کمبود غذا در مناطق مختلف جهان عمدتاً در دوره‌های طولانی خشکسالی که معمولاً به‌عنوان «سال‌های قحطی» یاد می‌شوند رخ داده است. اما اغلب گرسنگان کنونی جهان در مناطقی زندگی می‌کنند که لزوماً مشکل عدم تولید غذای کافی در آنها اکستریم‌های اقلیمی نیست.
به‌واقع مشکل در وهلهٔ نخست عدم تطابق تولید و عرضهٔ غذا با شمار جمعیت نیازمند غذا و البته نابرابری در توزیع منابع تغذیه است. همچنین باید توجه کرد که برخلاف دیگر حوزه‌های علم و تکنولوژی، کشاورزی و تولید غذا در دورهٔ مدرن چندان متحول و مکانیزه نشده است. قاعدتاً در قیاس با دیگر حوزه‌های زندگی انسان مثل ارتباطات یا حمل‌ونقل یا پزشکی و غیره. کشاورزی در اغلب مناطق جهان از نظر تکنیکی چندان تفاوتی با صدها سال قبل ندارد و در کشورهای مدرن نیز با وجود بهره‌گیری از ابزارها و روش‌های مدرن در کاشت و داشت و برداشت و آبیاری و تولید بذرهای تغییرژنتیک‌یافته و غیره نمی‌توان گفت کشاورزی کنونی نسبت به کشاورزی سنّتی پدیدهٔ بسیار متفاوت و پربازده‌تری است. مقایسه کنید با استفاده از دود و کبوتر برای ارسال پیام تا همین دویست‌سیصد سال پیش با موبایل‌های هوشمند و شبکه‌های ارتباطی کنونی. این در حالی است که هم جمعیت زمین چندبرابر شده و هم سبک زندگی و میزان مصرف مواد پروتئینی بشر کاملاً تغییر کرده است. نتیجه آنکه رشد کشاورزی تصاعد حسابی بوده و رشد مصرف مواد غذایی تصاعد هندسی و به همین خاطر عجیب نیست که هم‌اکنون یک میلیارد انسان گرسنه‌اند در بزرگ‌ترین قحطی غیراقلیمی تاریخ. از این‌رو، بشر برای تولید غذای بیشتر ناچار است همه‌جا فشار بیشتری بر منابع زمین وارد کند. از تهی‌ساختن دریا از آبزیان تا پاک‌تراشی جنگل‌های حاره برای دستیابی به سطح زیر کشت بیشتر.
اما این چگونه می‌تواند منجر به خودکامگی از مسیر محیط‌زیست‌گرایی شود؟ فرض کنید بحران‌های محیطی عامل کاهش مواد غذایی بشوند. مثل تشدید خشکسالی‌های بلندمدت و تقلیل منابع آب در عرض‌های پایین به‌واسطهٔ تغییر اقلیم یا کاهش شمار آبزیان به دلیل آلودگی اکوسیستم‌های آبی یا اخلال در بالانس حرارتی دریاها (باز هم به دلیل تغییر اقلیم) و یا کاهش بهره‌وری اراضی به دلیل تقلیل کیفیت خاک ناشی از استفادهٔ بلندمدت از کودها و سموم شیمیایی. غذا مسئله‌ای نیست که بتوان به آن شوخی کرد، پس بشر به‌راحتی تن خواهد داد به یک سوپرمن محیط‌زیستی که می‌تواند قول افزایش تولید غذا به‌وسیلهٔ کنترل بحران‌های محیط‌زیستی و اقلیمی را بدهد. و البته چنین سوپرمنی برای آنچه می‌خواهد انجام دهد اختیارات تام می‌خواهد، برای هرگونه دخالت در چشم‌انداز طبیعی و انسانی. یک ضرب‌المثل ترکی می‌گوید آنچه مردها را عاشق می‌کند چشمشان است اما آنچه عاشق نگه می‌دارد شکم آنها استــــاشاره‌ای به وابستگی مردان به آشپزی همسرانشان. آنچه بالاتر گفته شد نشان می‌دهد وابستگی به غذا می‌تواند ما را گرفتار ابدی خودکامگان کند.

اصل مقاله را از لینک زیر به رایگان دریافت کنید.
https://shahrivar.org/1403/10/02/idealism-vs-freedom-the-case-of-the-greens/

ناصر کرمی

02 Feb, 09:50


وبینار «درس آموخته‌ها از پایش و مدیریت مصرف آب در بخش صنعت در ایران»

🟣 ارائه‌كننده: دکتر محمدحسین صراف‌زاده، رئیس کرسی یونسکو در بازیافت آب و مدیر گروه محیط زیست دانشکده مهندسی شیمی، دانشکدگان فنی، دانشگاه تهران

🗓 یک‌شنبه 14 بهمن‌ماه 1403

از ساعت 14 تا 15.30

🟣برگزاركننده: كارگروه ارتقای سواد آبی انجمن آموزش مهندسی ايران و كرسی يونسكو در بازيافت آب

🔗 لينك وبينار:
https://vc.sharif.edu/ch/isee


🔰به مابپیوندید🔰
🌎 کانال جغرافیدانان ایران🌎
👇👇👇
🆔 @Geographers_Iranian
🆔 @Geographers_Iranian

ناصر کرمی

01 Feb, 13:15


🗺 #راهیاب_ایران
گمان می‌کنید معتبرترین راهنمای گردشگری جهان چه چیزی را مهمترین و زیباترین جاذبه ایران معرفی کرده است؟ بخوانید همین متنها را که ضمیمه کرده ام. نویسندگانی با تجربه سفر به تمام جهان می‌گویند در ایران زیباترین چیزی که انتظارتان را می‌کشد مردم هستند: ملت ایران، مردمانی جذاب و مهربان و مهمان‌نواز که ترغیبتان می‌کنند کشور باستانی و زیبایشان را دوست داشته باشید.
پانوشت: سالها شبه روشنفکرانی چپ زده تلاش کرده‌اند با ایده "از ماست که برماست" تصویر زشتی از مردم ایران بسازند و به ویژه ملت ما را با جمهوری اسلامی این همانی کنند. برآمده از تسلط آنها بر رسانه‌ها البته که بسیاری از مردم جهان همان تصور را درباره ما پیدا کرده‌اند. اما امیدوار باشیم به روزی که دروازه‌های ایران به روی جهانیان باز شود و جهانگردان بیایند و از نزدیک ایران را ببینند. سرانجام روزی آبرویمان را پس خواهیم گرفت. جهان خواهد دانست جمهوری اسلامی هرگز از ما نبود و شبیه ما نبود و نسبتی با ما نداشت. کشورمان را اشغال کرده بود و اسیرشان بودیم فقط.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

31 Jan, 23:13


احیای دریاچه آرال شاهکار حامیان محیط زیست
ثابت کردند که می‌شود یک دریاچه را زنده کرد


در خبری امیدوارکننده برای طرفداران محیط زیست، دریاچه آرال که پیش از این به عنوان یکی از بزرگ‌ترین بحران‌های زیست‌محیطی شناخته می‌شد و بسیاری معتقد بودند که احیای آن غیرممکن است، حالا دوباره به‌طور شگفت‌آوری پر از نشانه‌های حیات و زندگی شده است.

@iran_weather

ناصر کرمی

30 Jan, 17:49


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
یکی از سخنرانی‌های دیروز کنفرانس @noradno درباره تاثیر توقف سه ماهه کمکهای مالی آمریکا به دیگر کشورهای جهان بود. ما البته ذهنمان خیلی درگیر آن 65 میلیون دلار مرتبط با ایران است اما جالب است بدانید مجموع این کمکها بالغ بر 72 میلیارد دلار است و طیفی گسترده از اهدای حتی غذای گرم به کشورهای فقیر تا دارو و تجهیزات مهندسی و بسیاری از موارد دیگر را شامل می‌شود. فضای این کنفرانس، منطبق بر فضای عمومی دانشگاهها و رسانه‌های نروژ، به شدت چپ زده بود و جملگی لعن و نفرین می‌کردند ترامپ را که چرا مثلا مردم هاییتی را گرسنه نگه داشته است و اگر این کمکها سریعا بازگشایی نشوند میلیونها نفر از گرسنگی خواهند مرد. طرفه اینکه چپهایی شیک و اتوکشیده وظیفه ذاتی امپریالیسم میدانند که همت عالی داشته و از جیب خودش غذای مجانی بدهد به میلیونها انسان در کشورهایی دوردست. نکته دیگر هم اشاره به سه شرط @SecRubio است برای بازگرداندن هر بند از این کمکها. خلاصه اینکه از این پس فقط کمکهایی اهدا خواهند شد که مستقیم و سرراست به منافع آمریکا مرتبط باشند.


@nasserkaramii

ناصر کرمی

28 Jan, 10:43


یک مثال جالب دربارهٔ هجوم چین به منابع غذایی بقیهٔ جهان ماجرای صید با روش ترال ماهیگیران چینی در خلیج فارس است. ترال شکلی از ماهیگیری صنعتی است که بسیار به اکوسیستم دریایی لطمه می‌زند. کشتی‌های صید ترال با تورهایی چندصدمتری از کف دریا هرچه موجود زنده هست می‌روبند و با خود به سطح آب می‌آورند. به‌واقع در این روش به‌جای صید ماهی، کف دریا به‌طور کلی جارو شده و محتویات آن به داخل کشتی منتقل می‌شود. تداوم صید ترال به‌دست چینی‌ها باعث کاهش چشمگیر جمعیت ماهیان در خلیج فارس شده است آنچنان‌که کار بعضاً به جنگ ماهیگیران محلی با کشتی‌های صیادی چینی کشیده است. اما چینی‌ها چه‌کار می‌کنند آنجا؟ چرا باید در جایی چندهزار کیلومتر دور از دریاهای خودشان صید کنند آن‌هم با این روش غیرمجاز که در تمام جهان ممنوع اعلام شده است؟ داستان برمی‌گردد به روابط استراتژیک دولت‌های ایران و چین. دولت چین حمایت‌های سیاسی از حکومت اسلامی انجام می‌دهد و در ازای آن بسیاری امتیازات اقتصادی از کشور ایران گرفته است که ازجمله یکی از آنها مجوز صید ترال است در خلیج فارس. شیخ‌نشین‌های عرب جنوب خلیج فارس نمی‌توانند چندان در این باره اعتراض کنند چون‌که کشتی‌های چینی نزدیک ساحل شمالی که محدودهٔ ایران است صید می‌کنند و حتی با پرچم ایران. چینی‌ها در دریاهای پیرامون خودشان با این روش صید نمی‌کنند چون آن دریاها را منبع ابدی تأمین غذای کشور خودشان می‌دانند و صید ترال را فقط در دریاهای دوردست انجام می‌دهند.
اصل مقاله را از لینک زیر به رایگان دریافت کنید.
https://shahrivar.org/1403/10/02/idealism-vs-freedom-the-case-of-the-greens/

ناصر کرمی

25 Jan, 15:34


🟡 هشت نامسئله
▫️پادشاهی بهتر است یا جمهوری؟
(این بحث فردای براندازی است نه الان. اصرار بر این بحث فقط به دوپارگی و دشمنی در جبهه آزادی‌خواهی منجر می‌شود).
▫️زنانه مردانه کردن انقلاب، زن‌ زندگی آزادی رودرروی مرد میهن آبادی!
▫️آموزش به زبان مادری یا پدری یا ناپدری یا هر چی.
▫️شاملو، شجریان، ساعدی، طاهباز … و همگنان.
(البته با آنکه در ۱۴۰۳ همچنان پنجاه‌و‌هفتی است باید جنگید. مثالش داریوش و فراهانی‌های پدر و دختر. اما جنگیدن با پنجاه و هفتی‌های دهه‌های پنجاه و شصت فقط انرژی ما را هدر می‌دهد و راه به جایی هم نمی‌برد).
▫️برنامه توسعه برای ایران فردا
(وظیفه اپوزیسیون براندازی است نه نوشتن برنامه توسعه. برنامه براندازی ندارند اما انگار یک سازمان برنامه و بودجه در تبعید راه انداخته باشند برای ریزترین مسائل کشور می‌خواهند از الان برنامه بنویسند).
▫️مجادله با دوگانه‌سوزهای ژورنالیست
(شما نمی‌توانید با کسی که شکمش از راه کتمان حقیقت پر می‌شود وارد یک بحث منطقی شوید. رهایشان کنید).
▫️اتحاد اپوزیسیون
(به چه معنا؟ ادامه جورج تاون مثلا؟ نه. اپوزیسیون شرکت سهامی نیست که برای آن هیئت مدیره انتخاب شود. به طور طبیعی باید «انسجام ملی» با محوریت آنکه بیشتر شانس محبوبیت مردمی و کسب قدرت را دارد شکل بگیرد. انسجام ملی در قالب یک وضعیت سیال و منعطف و نه لزوما تشکیل حزب و سازمان).
▫️انقلاب مشروطه، رخداد ۲۸ مرداد، و حوادث تاریخی مشابه.
(مدل سیاست‌ورزی نسل زد و جوانان امروزی متفاوت است. مدلهای وقوع حوادث آتی آنها را ترغیب به انقلاب می‌کند نه آگاهی از روندهای تاریخی قبلی. کجا دیده‌اید چهار تا جوان به این دعوای مدام شورش بود یا کودتا واکنش نشان بدهند؟ نشخوار ذهنی بازنشستگان سیاسی را رها کنید. با نسل زد از مسیری دیگر باید صحبت کرد).

این فهرست روزآمد می‌شود. شما هم بگویید چه چیزهایی را نامسئله می‌دانید. نامسئله‌ها باعث می‌شوند دور خودمان بچرخیم و پیش نرویم. اغلبشان را دشمنان پیش پایمان انداخته‌اند. اما برخی هم حاصل اشتباه خودمان هستند به دلیل عدم تمرکز بر مسئله اصلی: آزادی ایران.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

24 Jan, 03:33


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
موقعیت کنونی حجاب و پوشش زنان در ایران یک وضعیت جنگی است، نه یک تصمیم حکومتی. زنان جنگاور سنگر به سنگر پیش آمده و بخشی از پوشش اختیاری را فتح کرده‌اند. رژیم در مقابل جمعیت انبوه این زنان واپس‌ نشسته اما با عملیات ایذایی سعی می‌کند آنها را پس براند. سنگفرش خیابانها خونین است در این جنگ همچنان شعله‌ور.
کسانی برای #ماله‌کش_اعظم هورا می‌کشند چون خوب دروغهایی سرهم کرده در انکار این جنگ. بازنده همین است. به دروغ پناه می‌برد. وگرنه می‌توانست تبیینی تازه ارائه بدهد از وضعیتی پیچیده و غیر قابل پیش‌بینی. اما #ظریف حقیرتر از این حرفهاست. یک عمر در پلشتی و تکبت زیستن تهش به اینجا می‌رسد: خونشوری خامدستانه و بی‌اثر، برای نواله‌ای ناگزیر، در بزرو طوع و خاکساری.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

22 Jan, 16:16


bornamosavi:
تا انتها ببینید
اتاق عکس معروف قلعه شکارگاه ظل‌السلطان ملعون که البته پوسترهای بسیار زیبایی داره و بشدت تخریب شده
عمر این پوسترها حداقل ۱۲۰ سال پیش هست و بسیار نایاب هستند که در کاخ قمیشلو (بازدید عموم ندارد) قرار گرفته

#قمیشلو #اصفهان #اصفهانگردی_با_برنا #ظل‌السلطان #تاریخ #عکاسی

💾 ربات دانلود از اینستا: @instasave_bot

ناصر کرمی

19 Jan, 20:20


📖 #همخوانی
همه توان تخیلتان را به یاری بخوانید برای تجسم بدترین جهنم ممکن. حالا آن تجسم هولناک را ضرب در هزار کنید. همان را هم دوباره ضرب در هزار کنید. دوباره و دوباره ضرب در هزار را ادامه بدهید. حاصل، گوشه‌ای از جهنم کمونیسم است که دکتر عطا صفوی در کتاب خاطراتش توصیف می‌کند. خود مارکس هم این کتاب را بخواند تا سویدای جهان نه فقط از کمونیسم، بلکه حتی از تصور وجود یک قطره سوسیالیسم در اقیانوسی از لیبرالیسم متنفر می‌شود.
کتاب را تازه زمین‌ گذاشته‌ام. در سرمای شبانگاه ترونهایم با تنپوش ناکافی از خانه بیرون زده‌ام تا اندکی از درد و رنج آن آرمانگرایان نگونبخت تبعیدی به سیبری را لمس کنم. ترونهایم فقط اندکی در عرض جغرافیایی پایینتر از ماگادان است.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

19 Jan, 13:22


🟡 #گدار
▫️دلیل فراگیری «نامسئله‌ها»
نورس‌کوت پارکینسون، مورخ و نویسنده انگلیسی در سال ۱۹۵۷ «اصل پیش‌پاافتادگی» یا «قانون علاقه به چرندیات» را مطرح کرد. او متوجه شد مردم به موضوعات مبتذل و پیش‌پاافتاده ارزشی بیشتر از موضوعات تخصصی می‌دهند. نظریه‌ی پارکینسون بر اساس مشاهداتش از کمیته مسئول تصویب طرح احداث یک نیروگاه اتمی بود. ماجرا از این قرار بود افراد کمیته اکثر وقت جلسات را صرف بحث روی موضوعات بیهوده و پیش‌پا افتاده و غیرمهم، ولی قابل فهم برای عوام کرده بودند. مثلاً مدت طولانی را صرف بحث درباره‌ی شکل و نوع سقف جایگاه دوچرخه‌ی کارمندان کرده بودند، در حالی‌که به موضوعاتی چون طراحی ساختمان و تجهیزات اصلی خود نیروگاه اتمی کم‌توجهی می‌شد؛ موضوعی که بسیار مهم‌تر و پیچیده‌تر بوده، و بررسی آن دشوارتر و تخصصی‌تر بود.

او نشان داد که زمانی‌که صرف هر موضوع مرتبط با طرح می‌شد، نسبت معکوس با میزان بودجه‌اش داشت. درباره امضای قرارداد ده میلیون پوندی ساخت راکتور ظرف ۲.۵ دقیقه گفتگو تصمیم‌گیری شد، اما کمیته روی پارکینگ دوچرخه‌ ۴۵ دقیقه بحث کرد تا میان پارکینگ «بهتر و راحت‌تر» یا «ساده‌تر و ارزان‌تر» تصمیم بگیرد، حال آنکه فرق دو حالت حدود ۵۰ پوند بود.

یک راکتور بقدری پیچیده و گران‌قیمت است که یک انسان معمولی قادر به درک آن نیست و تخصصی در مورد ساختار و تجهیزات آن ندارد، لذا به راحتی با جمع کنار می‌آید و برای اینکه احمق به نظر نرسد سکوت می‌کند. اما همه می‌توانند یک پارکینگ دوچرخه ارزان و ساده را در ذهنشان مجسم کنند و هرکسی می‌تواند یکی از آنها بسازد. در نتیجه افراد عادی برای اینکه در بحث حضور داشته و درتصمیم‌سازی نقش داشته باشند وارد این بحث کم‌اهمیت شده و برنامه‌ریزی برای این موضوع ساده منجر به بحث‌های چرند بی‌پایان می‌شود و هرکسی می‌خواهد چیزی اضافه کند و سهم خودش را در تصمیم‌گیری کلان نشان دهد.

اصطلاح «ساختن پارکینگ دوچرخه» استعاره از بحث‌های بی‌اهمیتی است که منجر به مذاکرات گسترده می‌شوند، پای مردم و رسانه‌ها را به میان می‌کشند و باعث غفلت از موارد مهم و اصلی می‌شوند، چرا که برای گفتگوی بی‌خاصیت طولانی در مورد موضوعات پیش‌پاافتاده مدرک و تخصص خاصی نیاز نیست و می‌توان تا پایان دنیا در مورد آن بحث کرد.

این اصل و قانون آنجایی توسط سیاست‌مداران استفاده می‌شود که موضوعات مهم و تخصصی و تکنیکی را به راحتی و به سرعت با رای مردم یا نمایندگان آنها به تصویب می‌رسانند و می‌توانند هر مقدار بودجه که اراده‌ کنند گرفته و هر چقدر بخواهند تحویل آن را عقب بیاندازند (مثلاً نه مردم و نه اکثر نمایندگان آنها تخصصی در زمان و هزینه ساخت نیروگاه اتمی بوشهر ندارند) ولی مردم و نمایندگان آنها روزها و ساعت‌ها به موضوعات کم‌اهمیت و پیش‌پاافتاده هم‌چون «حق پخش فوتبال باشگاهی از تلویزیون دولتی» مشغولند و در مورد آن بحث و گفتگو می‌کنند.
منبع: ستاد مبارزه با چرندیات
http://goo.gl/TPldNB

@nasserkaramii

ناصر کرمی

19 Jan, 12:07


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
دوستان من فهمیدم چرا روشنفکران و چپها گول حرفهای امام راحل را خوردند. آنها به واقع گه‌گیجه گرفته بوند. یعنی نمی‌فهمیدند امام چه می‌گوید.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

19 Jan, 11:42


🗺 #لذت_جغرافیا
دین دوم در هر کدام از کشورهای اروپایی. شبح اسلام را میبینیم که چگونه دامن گسترده است بر فراز قاره سبز.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

18 Jan, 22:16


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
بله دوستان، ریزش ناممکن است. مقیسه و رازینی را هم فرستاده‌ای از جرج تاون کشت.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

18 Jan, 11:15


📍گزارش بسیار مهم و بسیار خواندنی شرکت ستیران فرانسه در سال ۱۳۵۵ با عنوان *مطالعه استراتژی درازمدت طرح آمایش سرزمین ایران* که هشدار مشکلات و معضلات کشور را برای ۴۰ سال آینده (تا سال ۱۳۹۵) پیش بینی کرده و هشدارها و راه حل آنها را ارائه داده است. ولی متاسفانه هیچکدام از آنها عملی نشد و شد آنچه که نمی بایست بشود.

@womenandwater

#شبکه_زنان_فعال_در_حوزه_آب

ناصر کرمی

17 Jan, 11:04


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
گمان کنم امام راحل اینجا در ابتدا می‌خواست اکوسوسیالیسم را تبیین کند اما بعد رشته کلام از دستش خارج شد!

@nasserkaramii

ناصر کرمی

17 Jan, 09:24


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
مشکل آنها نه مشروطه است و نه پادشاهی و نه شاهزاده. مشکل آنها فقط براندازی است. جان به جانشان کنی اصلاح‌طلب هستند. تا همین چند سال پیش صبح تا شب مجاهدین را میکوبیدند چون به نظر می‌آمد آنها پیشگام براندازی هستند. از دی 96 به این سو که شعار رضا شاه روحت شاد سپهر سیاست در ایران را تسخیر کرد نه فقط یقه مجاهدین را رها کردند بلکه کنار آنها ایستادند برای تخریب شاهزاده.
مشکل آنها این است که آدرس مستقیم و سرراست براندازی می‌رسد به ایرانگرایان با محوریت شاهزاده رضا پهلوی. شاهزاده نباشد هر کس دیگری که مقصد این آدرس باشد هم مدام آماج حمله آنها خواهد بود.
تا آخرین لحظه عمر اصلاح‌طلب میمانند. اندکی از آنها واقعا هنوز دل در گروی میراث امام راحل دارند. اما بیشترشان اگر روزانه سنگی پرت نکنند به سمت ایرانگرایان گرسنه میمانند. آن رسانه‌ها پول مفت به کسی نمی‌دهند.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

17 Jan, 08:43


📃 #بازخوانی
از جایی به بعد فساد تبدیل به تبهکاری می‌شود. دیگر فقط یک پول زیرمیزی برای صدور سریعتر مجوز نیست. چند سال پیش روزنامه همشهری گزارشی منتشر کرد درباره موضوع اجاره «بادبند» توسط بساز-و-بفروش‌ها در تهران. بادبند به آن تیرآهن‌های ضربدری می‌گویند که با هدف افزایش مقاومت ساختمان در برابر زلزله توی دیوارها کار گذاشته می‌شود. ماجرا این بود که کسانی این بادبندها را بار وانت نیسان کرده و از این ساختمان به آن یکی اجاره می‌دادند. یعنی فقط روزی که مامور شهرداری برای صورت‌برداری می‌آمد بادبند در محل پروژه وجود داشت تا تایید کند که ساختمان ضد زلزله ساخته می‌شود. اما مامور که تیک ضد زلزله را میزد این بادبندهای قرضی پس داده می‌شد. ساختمان را مثل بشر اولیه همان طور آجر می‌چینند توی دل هم بی‌هیچ سازه مستحکمی برای نگه داشتن این آجرها و بالا می‌برند. بله؛ این دیگر تبهکاری است. و متاسفانه بسیاری از ما زیر سقف‌هایی زندگی می‌کنیم که تبهکاران آن‌ها را ساخته‌اند؛ تبهکارانی دست در دست مقام‌های حاکمیت، با جای مهر بر پیشانی.

متن کامل مقاله:
https://bit.ly/3PxBR31

ناصر کرمی

15 Jan, 11:35


🗺 #لذت_جغرافیا
الان که بحث گرینلند داغ است اندازه واقعی آن را ببینید بدون فریب مرکاتور. نکته مهم: مردم جهان گرینلند را تقریبا ده تا پانزده برابر بزرگتر از آنچه که واقعا هست در تصور دارند.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

15 Jan, 11:16


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
اعدام جنایت است. جنایت به طور مطلق بد است. جنایت بدتر یا کمتر بد نداریم. در یک جنایت بیش از قربانی ما با جنایتکار رودررو هستیم. قضاوت فقط باید متوجه جنایتکار باشد و نه قربانی. با قضاوت درباره قربانی ناخواسته جنایت را توجیه و جنایتکار را تبرئه خواهیم کرد.
#نه_به_اعدام
#پخشان_عزیزی
#وریشه_مرادی

@nasserkaramii

ناصر کرمی

15 Jan, 11:05


📃 #بازخوانی
متعاقب فروپاشی شوروی نکته‌ی مشترک در پلیس اغلب جمهوری‌های استقلال‌یافته فساد بود و شکم گنده و اعتیاد به الکل! پلیس تیپیک، به خصوص در جمهوری‌های قفقاز، مردی چاق و الکلی بود که رشوه می‌گرفت. حاصل البته ناامنی اجتماعی بود. این همه مافیاهای روس و اروپای شرقی در فیلم‌های هالیوودی عمدتا یادگار آن دوران هستند. اقدام یکی از روسای جمهور گرجستان برای حل این مشکل جالب بود. او دوره‌های تربیت پلیس در دانشگاه‌های مختلف به راه انداخت. بعد برای این‌که پلیس‌های سابق را وادار به کناره‌گیری کند اعلام کرد اعتیاد به الکل و اندام نامناسب برای پلیس‌ها ممنوع است. از بیم برخوردهای سیاسی اسمی از فساد و رشوه نیاورد. اما آن نسل پلیس بدون ودکا نمی‌توانستند زندگی کنند و البته کوچک کردن شکم در میانسالی به این راحتی ممکن نبود. به این شکل در یک دوره سه چهار ساله پلیس‌های جوانی که آلوده به دوران شوراها نبودند جای آن پلیس‌های چاق و فاسد و رشوه بگیر را گرفتند.
موضوع شهرداری‌ها هم در ایران کمابیش همین است. البته که در میان کارکنان کنونی شهرداری‌ها انسان‌های شریف و درستکار بسیاری هم هست. اما بی‌تعارف باشیم. سیستم شهرداری‌ها و مدیریت شهری در ایران به طور کلی فاسد است. ممکن است به‌ندرت اگر هر چند سال یک بار سروکارتان به شهرداری بیفتد دامن به سلامت از ورطه فساد برکشیده باشید. اما اگر مثلا در حوزه ساخت و ساز فعالیت دارید یا ناچارید هر روز پله‌های شهرداری‌ها را بالا و پایین بروید، بعید است در درازمدت بتوانید ولو در حد پرداخت رشوه‌ای کوچک از آن ورطه جان سالم به در ببرید. بقیه جاها هم همین است؟ بله قاعدتا. اما بقیه جاها سقف روی سر ما را نمی‌سازند.

متن کامل مقاله را در این لینک بخوانید:
https://bit.ly/3PxBR31

@nasserkaramii

ناصر کرمی

13 Jan, 09:39


📃 #بازخوانی
این داستان مافیا هم که معمولا روزنامه‌نگاران ایران خیلی به آن علاقه دارند حکایت عجیبی است. بحران خشکیدگی به مافیای سدسازی، کمبود فلان دارو به مافیای دارو، کمبود فلان ماده غذایی به مافیای واردات و خلاصه هر مشکلی به یک مافیا نسبت داده می‌شود. اما دست‌ِکم در حوزه‌های مدیریت محیطی تردیدی وجود ندارد آن‌چه روزنامه نگاری ایران عمدتا نام «مافیا» به آن می‌دهد به واقع خود حاکمیت است. همه آن سدها تایید و مجوز رسمی دولت را دارند و هیچ چیز پنهانی در انجام مطالعات، مکان‌یابی و ساخت آن‌ها وجود ندارد. همین الان می‌دانیم در سالیان آینده قرار است چه سدهایی، توسط چه کسانی، در چه مناطقی، و تقریبا با چه هزینه‌ای ساخته شود. مافیا این‌جا کجاست؟ مطالعه‌کننده و تصویب‌کننده و سازنده و ناظر تماما نهادهای حاکمیتی هستند و همه هم صددرصد مجوزهای رسمی و قانونی را برای کاری که دارند انجام می‌دهند توی جیب دارند. کجای این پروسه می‌تواند منتسب بشود به یک مافیای فرضی؟

متن کامل مقاله را در این لینک بخوانید:
https://bit.ly/3PxBR31

@nasserkaramii

ناصر کرمی

13 Jan, 09:01


★ افراد بیشتری اکنون در داخل و حاشیه‌های مناطق وحشی زندگی می‌کنند و شبکه برق نیز با آنها گسترش یافته است. این امر فرصت‌های بیشتری را برای شروع آتش‌سوزی ایجاد می‌کند. در شرایط آب و هوایی شدید، خطوط برق با خطر بیشتری برای سقوط یا برخورد شاخه‌های درخت و ایجاد جرقه آتش‌سوزی مواجه هستند.

★منطقه‌ای که به دلیل آتش‌سوزی‌های مرتبط با خطوط برق سوخته است، به شدت گسترش یافته است. امروزه این منبع اصلی اشتعال برای آتش‌سوزی‌های مخرب در جنوب کالیفرنیا است.

★آتش‌سوزی ایتون، که خانه‌های زیادی را سوزانده است، در محیط بالایی حوضه سن گابریل، در پای کوه‌های سن گابریل قرار دارد. پنجاه سال پیش، افراد کمتری در آنجا زندگی می‌کردند. در آن زمان، برخی از قسمت‌های حوضه توسط باغ‌های مرکبات احاطه شده بود و آتش‌سوزی‌ها در کوه‌ها قبل از رسیدن به خانه‌ها در باغ‌ها خاموش می‌شدند.

★ امروزه، هیچ حائلی بین خانه‌ها و مناطق وحشی وجود ندارد. به نظر می‌رسد نقطه اشتعال آتش‌سوزی ایتون در نزدیکی یا داخل یکی از آن محله‌ها بوده است.

★ خانه‌ها از مواد خشک ساخته شده‌اند و وقتی جو خشک باشد، به راحتی می‌سوزند و به آتش‌سوزی‌ها اجازه می‌دهند به سرعت در محله‌ها گسترش یابند و خطر بزرگی از آتش‌سوزی‌های مخرب ایجاد کنند.

★ این مقاله که در ابتدا در ۸ ژانویه منتشر شد، با جزئیات جدید در مورد آتش‌سوزی‌ها به روز شده است. The Conversation

★ جان کیلی، بوم‌شناس پژوهشی، USGS؛ استاد کمکی، دانشگاه کالیفرنیا، لس‌آنجلس

منبع:sciencealert

📋 این مقاله با مجوز Creative Commons از The Conversation بازنشر شده است. مقاله اصلی را بخوانید.

🆔@keyhan_on1🔭
🆔 @Geographers_Iranian

🟥: نقش بادهای سانتا آنا در تشدید آتش‌سوزی‌های مرگبار کالیفرنیا

★بادهای قدرتمند سانتا آنا که با سرعتی طوفانی از کوه‌ها به سمت لس‌آنجلس می‌وزند، از ۷ ژانویه ۲۰۲۵ آتش‌سوزی‌های گسترده‌ای را در این منطقه به راه انداخته‌اند و صحنه‌های دلخراشی را رقم زده‌اند. این بادها که معمولاً در فصول پاییز و زمستان رخ می‌دهند، با وزش خود آتش را به سرعت در مناطق مختلف پخش می‌کنند و به دلیل خشکی شدید خود، به شعله‌ورتر شدن آتش نیز کمک می‌کنند.

★تا ۹ ژانویه، هزاران خانه، مدرسه و ساختمان دیگر در آتش سوختند و متأسفانه حداقل پنج نفر جان خود را از دست دادند. مقامات مجبور به تخلیه بیش از ۱۸۰ هزار نفر از ساکنین منطقه شدند. شدت بادها به حدی بود که آتش‌نشانان برای مهار آتش با مشکلات جدی مواجه بودند. این نشان می‌دهد که بادهای سانتا آنا نه تنها باعث گسترش آتش می‌شوند، بلکه مهار آن را نیز بسیار دشوار می‌کنند.

★بادهای سانتا آنا، بادهای خشک و بسیار قدرتمندی هستند که از مناطق کوهستانی به سمت سواحل جنوبی کالیفرنیا می‌وزند. این بادها زمانی شکل می‌گیرند که فشار هوا در شرق (حوضه بزرگ) بالا و در سواحل کم باشد. اختلاف فشار هوا و همچنین توپوگرافی منطقه (وزش باد از ارتفاع به پایین) باعث افزایش سرعت و خشکی باد می‌شود. این خشکی بادها عامل مهمی در تشدید آتش‌سوزی است، زیرا باعث خشک شدن بیشتر پوشش گیاهی و تبدیل آن به ماده‌ای بسیار قابل اشتعال می‌شود.

★خشکی شدید هوا در جنوب کالیفرنیا در سال ۲۰۲۵، همراه با وزش بادهای شدید سانتا آنا، شرایط بسیار خطرناکی را برای گسترش آتش‌سوزی فراهم کرده است. معمولاً بارش‌های فصلی باعث مرطوب شدن پوشش گیاهی و کاهش خطر آتش‌سوزی می‌شود، اما در این سال خشکی هوا این عامل بازدارنده را از بین برده است. این موضوع نشان می‌دهد که ترکیب بادهای سانتا آنا با شرایط خشکی هوا می‌تواند منجر به فجایع بزرگی شود.

★علاوه بر عوامل طبیعی مانند باد و خشکی هوا، عواملی مانند افزایش جمعیت و گسترش مناطق مسکونی در نزدیکی مناطق جنگلی و همچنین افزایش خطرات ناشی از شبکه‌های برق، در افزایش شدت و گستردگی آتش‌سوزی‌ها در کالیفرنیا نقش دارند. خانه‌های ساخته شده از مواد خشک نیز به سرعت در برابر آتش آسیب‌پذیرند و به گسترش سریع آن کمک می‌کنند. این عوامل انسانی نیز در کنار عوامل طبیعی در شدت آتش‌سوزی‌ها مؤثرند.

ناصر کرمی

13 Jan, 09:01


🟥 نقش بادهای سانتا آنا در تشدید آتش‌سوزی‌های مرگبار کالیفرنیا

★بادهای قدرتمند سانتا آنا، با وزش‌هایی که به قدرت طوفان می‌رسید، از کوه‌های خارج از لس‌آنجلس به پایین وزیدند و از ۷ ژانویه ۲۰۲۵، آتش‌سوزی‌ها را به چندین محله گسترش دادند و صحنه‌ای وحشتناک ایجاد کردند.

★ تا ۹ ژانویه، هزاران خانه و سازه دیگر، از جمله چندین مدرسه، سوخته بودند و حداقل پنج نفر جان خود را از دست داده بودند. مقامات از بیش از ۱۸۰،۰۰۰ نفر از ساکنان خواستند که در اوج آتش‌سوزی‌ها تخلیه کنند. با این بادهای شدید، آتش‌نشانان کار کمی برای کنترل شعله‌ها می‌توانستند انجام دهند.

★جان کیلی، بوم‌شناس پژوهشی در کالیفرنیا با سازمان زمین‌شناسی ایالات متحده و استاد کمکی در UCLA، توضیح می‌دهد که چه چیزی باعث بادهای شدید این چنینی در جنوب کالیفرنیا می‌شود و چرا چنین خطر آتش‌سوزی خطرناکی ایجاد می‌کنند.

🔴چه چیزی باعث بادهای سانتا آنا می‌شود؟

★بادهای سانتا آنا، بادهای خشک و قدرتمندی هستند که از کوه‌ها به سمت ساحل جنوب کالیفرنیا می‌وزند. این منطقه به طور متوسط ​​حدود ۱۰ رویداد باد سانتا آنا در سال را تجربه می‌کند که معمولاً از پاییز تا ژانویه رخ می‌دهد.

★ وقتی شرایط خشک باشد، همانطور که اکنون هست، این بادها می‌توانند به یک خطر جدی آتش‌سوزی تبدیل شوند.

★بادهای سانتا آنا زمانی رخ می‌دهند که فشار بالا در شرق، در حوضه بزرگ، و یک سیستم کم فشار در سواحل وجود داشته باشد. توده‌های هوا از فشار زیاد به فشار کم حرکت می‌کنند و هرچه اختلاف فشار بیشتر باشد، بادها سریع‌تر می‌وزند.

★توپوگرافی نیز نقش دارد.

★هنگامی که بادها از بالای کوه‌های سن گابریل به سمت پایین می‌وزند، خشک‌تر و گرم‌تر می‌شوند. این تابعی از فیزیک توده‌های هوا است.

★تا زمانی که بادها به نقطه‌ای برسند که آتش‌سوزی ایتون در ۷ ژانویه در آلتادنا رخ داد، غیرمعمول نیست که آنها کمتر از ۵٪ رطوبت نسبی داشته باشند، به این معنی که اساساً هیچ رطوبتی وجود ندارد.

★دره‌ها نیز بادها را هدایت می‌کنند. من قبلاً در منطقه آلتادنا زندگی می‌کردم و ما روزهایی را در طول رویدادهای باد سانتا آنا داشتیم که باد اصلاً در جایی که ما زندگی می‌کردیم وجود نداشت، اما در چند بلوک دورتر، باد بسیار شدید بود.

★این بادهای شدید و خشک اغلب حدود ۳۰ تا ۴۰ مایل در ساعت هستند. اما می‌توانند قوی‌تر باشند. گزارش شده است که وزش باد در اوایل ژانویه ۲۰۲۵ از ۸۰ مایل در ساعت فراتر رفته است.

🔴 چرا این بار خطر آتش‌سوزی بسیار زیاد بود؟

★ به طور معمول، جنوب کالیفرنیا تا به حال بارندگی کافی دارد که پوشش گیاهی مرطوب باشد و به راحتی نسوزد. مطالعه‌ای که چند سال پیش انجام شد نشان داد که رطوبت پاییزی خطر آتش‌سوزی‌های ناشی از باد سانتا آنا را کاهش می‌دهد.

★با این حال، امسال، جنوب کالیفرنیا شرایط بسیار خشکی دارد و در چند ماه گذشته رطوبت بسیار کمی داشته است. با این بادهای شدید، ما طوفان کامل برای آتش‌سوزی‌های شدید را داریم.

★خاموش کردن آتش در این شرایط بسیار دشوار است. آتش‌نشانان منطقه به شما خواهند گفت، اگر آتش‌سوزی ناشی از باد سانتا آنا وجود داشته باشد، آنها مردم را قبل از رسیدن آتش تخلیه می‌کنند و لبه‌ها را کنترل می‌کنند - اما وقتی باد اینگونه می‌وزد، شانس بسیار کمی برای متوقف کردن آن تا زمان فروکش کردن باد وجود دارد.

★ایالت‌های دیگر شاهد آتش‌سوزی‌های مشابهی بوده‌اند که توسط بادهای شدید سراشیبی ایجاد شده‌اند. در جریان آتش‌سوزی Chimney Tops ۲ در تنسی در نوامبر ۲۰۱۶، بادهای شدید سراشیبی شعله‌ها را به خانه‌ها در گاتلینبورگ گسترش دادند و ۱۴ نفر را کشتند و بیش از ۲،۵۰۰ خانه را سوزاندند.

★شهرستان بولدر، کلرادو، حدود ۱،۰۰۰ خانه را زمانی از دست داد که بادهای قدرتمندی که از کوه‌ها به پایین می‌آمدند، آتش‌سوزی مارشال را در دسامبر ۲۰۲۱ گسترش دادند.

🔴 آیا بادهای سانتا آنا با گذشت زمان تغییر کرده‌اند؟

★رویدادهای باد سانتا آنا چیز جدیدی نیستند، اما ما آنها را بیشتر در این زمان از سال می‌بینیم.

★من و همکارانم اخیراً مقاله‌ای را منتشر کردیم که ۷۱ سال از رویدادهای باد سانتا آنا را از سال ۱۹۴۸ مقایسه می‌کرد. ما تقریباً به همان میزان فعالیت کلی باد سانتا آنا را پیدا کردیم، اما زمان‌بندی از رویدادهای کمتر در سپتامبر و بیشتر در دسامبر و ژانویه تغییر می‌کند.

★با توجه به روندهای مستند تغییرات آب و هوایی، وسوسه‌انگیز است که این را به گرمایش جهانی نسبت دهیم، اما هنوز هیچ مدرک قابل توجهی در این مورد وجود ندارد.

★ کالیفرنیا آتش‌سوزی‌های مخرب‌تری نسبت به گذشته می‌بیند. این نه تنها ناشی از تغییرات آب و هوا و بادها، بلکه ناشی از رشد جمعیت نیز هست.

ناصر کرمی

13 Jan, 09:00


تحلیل اقلیمی آتش‌سوزی‌های جنگلی در لس‌آنجلس 🌳🔥

🔸آتش‌سوزی‌های جنگلی اخیر در لس‌آنجلس به دلایل اقلیمی و محیطی مختلفی رخ‌داده است. در اینجا به تحلیل این عوامل پرداخته‌ایم:

1⃣ تغییرات آب و هوایی و گرمایش جهانی 🌡
•  افزایش دما: دمای متوسط کالیفرنیا از سال 1980 حدود 1 درجه سلسیوس افزایش‌یافته است، که باعث خشک‌تر شدن پوشش گیاهی و افزایش خطر آتش‌سوزی شده است.
•  تأخیر در بارش‌های فصلی: تغییرات آب و هوایی باعث به تعویق افتادن بارش‌های پاییزی و زمستانی شده است. لس‌آنجلس در سال 2024 دومین دوره کم‌بارش در 150 سال گذشته را تجربه کرد.
•  خشکسالی شدید: خشکسالی ناشی از کمبود بارندگی و افزایش دما، شرایط را برای آتش‌سوزی‌های گسترده فراهم کرده است.
2⃣ بادهای سانتا آنا 🌬
•  بادهای شدید: بادهای سانتا آنا با سرعت‌بالا و خشکی هوا همراه هستند و باعث گسترش سریع آتش‌سوزی‌ها می‌شوند.
3⃣ پوشش گیاهی خشک و قابل اشتعال 🌿🔥
•  گیاهان خشک: بارندگی‌های شدید زمستان 2023 باعث رشد سریع گیاهان شد، اما این گیاهان با گرمای تابستان خشک شدند و به سوخت مناسب تبدیل شدند.
4⃣ فاجعه‌ی اقلیمی مرکب ⚠️🌡
•  ترکیب عوامل اقلیمی: ترکیب بادهای شدید، خشکسالی و شرایط جوی غیرمعمول باعث ایجاد آتش‌سوزی‌های گسترده شده است.
5⃣ عوامل تشدیدکننده محلی 🏙🔥
•  خشک‌ترین دوره ثبت‌شده: لس‌آنجلس در ابتدای فصل بارندگی خشک‌ترین دوره ثبت‌شده را تجربه کرده است.
6⃣ نقش تغییرات اقلیمی در رفتار جریان‌های جوی 🌪🌡
•  تغییر در جریان جت استریم: ذوب شدن یخ‌های قطب شمال باعث تغییر در رفتار جریان جت استریم شده است که احتمال وقوع آتش‌سوزی‌های بزرگ را افزایش می‌دهد.
💠 خطرات پس از آتش‌سوزی 🌧🌊
•  سیل‌های فاجعه‌بار: پس از پایان آتش‌سوزی‌ها و شروع فصل بارندگی، مناطق سوخته در معرض خطر سیل‌های فاجعه‌بار قرار خواهند گرفت.

❇️ نتیجه‌گیری:

🔺🔺آتش‌سوزی‌های جنگلی در لس‌آنجلس نتیجه ترکیبی از تغییرات آب و هوایی، خشکسالی شدید، بادهای سانتا آنا و پوشش گیاهی خشک است. این شرایط نشان‌دهنده‌ی تأثیرات گسترده‌ی تغییرات اقلیمی بر محیط‌زیست و جوامع انسانی است.
====================
🌀عضویت در کانال انجمن هواشناسی و اقلیم شناسی کشور:
🆔https://t.me/Meteorologists_khu

ناصر کرمی

12 Jan, 18:16


📖 #همخوانی
جمهوری اسلامی تمام شده، اما کسانی هنوز جرات ندارند کف زدن را قطع کنند.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

12 Jan, 17:41


🗺 #لذت_جغرافیا
می‌گوید چشم باز کردیم و دیدیم که در ۲۰۲۵ جغرافیای سیاسی جهان و بلوک‌بندی قدرتهای اصلی اینگونه شده. از جمله یک شوروی جدید به رهبری روسیه شکل گرفته که جمهوری اسلامی هم بخشی از آن است.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

11 Jan, 19:54


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
کشته‌های آتشسوزی کالیفرنیا کلا پنج نفر بوده، و مقامات جمهوری اسلامی می‌گویند این کشتگان تاوان گناهان مردم آمریکا هستند. جز جنگ و خیلی از دیگر مصائب و از جمله سالی پنجاه هزار قربانی آلودگی هوا همچنین فقط در دو نوبت زلزله‌های رودبار و بم که در دوران جمهوری اسلامی رخ دادند دست‌کم صدهزار نفر از هم‌میهنان ما کشته شدند. آنها تاوان کدام گناه مردم ایران بودند؟ مگر اینکه بپذیریم اینکه ملتی اجازه بدهند آخوندها بر آنها حکومت کنند گناهی است با عقوبتی هزاران بار دهشتناکتر از آتشسوزی کالیفرنیا.
عکس: #عطا_طاهرکناره
زلزله بم: پدری با اجساد پسران دوقلویش.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

11 Jan, 16:29


آتش سوزی در مالیبو، لس آنجلس و کالیفرنیا و علل ترکیبی عوامل طبیعی و انسانی

✍️ دکتر علی محمد خورشید دوست، گروه آب و هواشناسی، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز




آتش سوزی در مالیبو، لس آنجلس و کالیفرنیا اغلب به دلیل ترکیبی از عوامل طبیعی و انسانی ایجاد شده: علل طبیعی: - شرایط خشکی: آب و هوای کالیفرنیا، به ویژه در جنوب کالیفرنیا، شامل دوره های طولانی هوای خشک است که باعث ایجاد پوشش گیاهی بسیار قابل اشتعال می شود. دیگری فعالیت و وزش بادهای سانتاآناست: این بادهای قوی و خشک می‌توانند به سرعت آتش سوزی را گسترش دهند و کنترل آن را دشوار کنند. مکانیسم عمل این بادها مشابه باد فون است. رعد و برق خشک نیز شاید در این آتش سوزی در مناطق مختلف تاثیر داشته است. اما علل انسانی این آتش سوزی مهیب شاید: خطوط برق و تجهیزات الکتریکی معیوب یا خطوط برق قطع شده باشند. بادهای شدید می‌تواند باعث جرقه زدن خطوط و شعله ور شدن پوشش گیاهی خشک شود. ایجاد آتش‌سوزی عمدی اگرچه کمتر رایج است، اما هم‌چنان عامل برخی از آتش سوزی‌های جنگلی در این مناطق است.آتش سوزی در کمپ و فعالیت های خارج از منزل، آتش های کمپ، باربکیو  و «منقل پارتی» و یا استفاده از وسایل آتش بازی بدون مراقبت نیز شاید دخیل بوده و منجر به آتش سوزی تصادفی شده باشند. سیگارهایی که بدون دقت و بدون خاموش کردن دور ریخته می‌شوند نیز می‌توانند علف خشک و برس را مشتعل کنند. جرقۀ ناشی از تجهیزاتی مانند اره برقی یا ابزار جوشکاری نیز شاید دخیل بوده باشند. تغییر آب و هوا را هم نباید فراموش کنیم. افزایش دما و تغییرات اقلیمی منجر به فصول آتش سوزی طولانی تر و شدیدتر شده و دماهای بالاتر و رطوبت محیط کاهش می‌یابد. این وضعیت برای سراسر دنیا به معضلی اساسی تبدیل شده است. خشکسالی طولانی مدت، پوشش گیاهی را مستعد سوختن می‌کند. البته در این رابطه باید به پژوهش‌های کنونی در ارتباط با وجود یا عدم وجود #خشکسالی در دروه‌های اخیر در منطقۀ کالیفرنیا مراجعه کرد. عواملی مانند توسعه شهری و گسترش مسکن و زیرساخت ها به مناطق مستعد آتش‌سوزی خطر آتش سوزی و تأثیر آن بر جان و دارایی انسان را افزایش می‌دهد. افزون بر این‌ها پوشش گیاهی خشک انباشته شده به دلیل شیوه های ناکافی مدیریت جنگل می تواند به عنوان سوخت برای آتش سوزی های جنگلی باشد. البته الان محققان در حال بررسی مجموعه ای از منابع احتمالی آتش سوزی های عظیمی هستند که در کالیفرنیا حداقل 10 نفر را کشته و هزاران خانه و مناطق تجاری را در منطقه لس آنجلس ویران کرده است. در منطقه تپه‌ای و مجلل اقیانوس آرام، محل زندگی ستارگان هالیوود مانند جِیمی لی کورتیس (هنرپیشه و دختر هنرمند معروف تونی کورتیس که من فیلم‌هایش را دوست داشتم😂) و بیلی کریستال که خانه‌هایشان را در آتش از دست داده‌اند، مقامات منشأ آتش سوزی ناشی از باد را در پشت خانه‌ای در Piedra Morada Drive می‌دانند که در بالای جنگلی انبوه قرار دارد. رعد و برق که رایج ترین منبع آتش‌سوزی در آمریکا است، از سوی انجمن ملی حفاظت از آتش رد شد. هیچ گزارشی مبنی بر رعد و برق در منطقه پالیسِیدز یا زمین‌های اطراف آتش‌سوزی ایتون که در شرق شهرستان لس آنجلس آغاز شد و صدها خانه را نیز ویران کرده، تایید نشده است. دو عامل متداول بعدی: آتش‌سوزی‌هایی که عمداً ایجاد می‌شوند و جرقه‌هایی که توسط خطوط برق ایجاد می‌شوند.جان لنتینی، مالک Scientific Fire Analysis در فلوریدا که آتش‌سوزی‌های بزرگ در کالیفرنیا از جمله آتش‌سوزی اوکلند هیلز در سال 1991 را بررسی کرده بر این باور است که اندازه و دامنۀ آتش‌سوزی رویکرد را برای یافتن علت آن تغییر نمی‌دهد. #آتش‌سوزی توماس ۲۰۱۷، یکی از بزرگ‌ترین آتش‌سوزی‌های تاریخ ایالت، توسط خطوط برق ادیسون کالیفرنیای جنوبی که در هنگام باد شدید در تماس بودند، ایجاد شد. جالب این است که در سال 2021 نیز شیرین‌کاری یک زن و شوهر، آتش سوزی بزرگی را آغاز کرد که نزدیک به 90 کیلومتر مربع از زمین را به آتش کشید، پنج خانه و 15 ساختمان دیگر را ویران کرد و جان یک آتش‌نشان به نام چارلی مورتون را گرفت. آتش سوزی‌های ایتون پالیسِیدز در روز پنجشنبه هفتۀ پیش واقعا غیرقابل مهار بود. اما هیچ بارانی هم وجود نداشت. این حکایت تلخ هنوز ادامه دارد. اغلب #اقلیم‌شناسان بر این باورند که اگر دلایل انسانی یا عمدی در این آتش‌سوزی تاریخی نقش ایفا نکرده باشند، باید سراغ بادهای معروف #سانتاآنا رفت که با توجه به شرایط اقلیمی حاضر، پتانسیل فعالیت را دارند.

با تشکر از دکتر خورشید دوست عزیز بابت در دسترس گذاشتن نوشتار پیش‌رو

#تغییر_اقلیم
#آتش_سوزی


👀 Follow us on social media:
Telegram: https://t.me/mohsen_hamidianpour
Instagram: @mohsen_hamidianpour

ناصر کرمی

11 Jan, 14:44


🟨 #تلخاک
پیام داده‌ام به دوستی در تهران تا حالش را بپرسم. این است جوابی که گرفته‌ام:

با فراغ بال توی مستراح بودم که برق رفت !
طبق یافته های علمی کمی صبر کردم تا مردمک چشمم با تاریکی انطباق پیدا کند و اشتباهی نکنم. اما تا مردمک گشاد بشود آب هم قطع شد . آمدم از سر و همسر کمک بگیرم دیدم کار جمع نمیشود !
در همان پوزیشن ماندم تا شرایط به حالت عادی برگشت. الان کمر و زانویم درد میکند و به ارواح درگذشتگان‌شان ناسزا میگویم.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

10 Jan, 22:41


🗣️پیروزی زاگرس بر خرسان ۳
مجوز اجرای سد خرسان باطل شد

🎤 امید سجادیان، دبیر شبکه تشکل های محیط زیست و منابع طبیعی استان کهگلویه و بویر احمد، از ابطال مجوز اجرای سد خرسان و لزوم ارزیابی محیط زیستی این سد خبر داد. پروژه سد و نیروگاه پرحاشیه خرسان ۳ با مشکلات زیست‌محیطی، حقوقی و تهدیدات اجتماعی و اقتصادی مواجه است. سجادیان با تبیین مستندات قانونی که باعث ابطال مجوز اجرای سد خرسان شد تا‌کید می کند:  دبیرخانه نشان اپوش که نقش مهمی در مطالبه‌گری این سد دارد، طی روزهای اخیر با انتشار نامه و مستنداتی خبر از ابطال مجوز می‌دهد. با‌توجه‌به اضافه شدن سامانه انتقال آب به پروژه سد خرسان و لزوم مطالعات تجمعی و برنامه هفتم توسعه و تغییر در سیمای طرح سد خرسان، به‌دلیل اینکه سد ماندگان تغییرات قابل‌ملاحظه‌ای در ابعاد، اهداف و ویژگی‌های سد خرسان ۳ ایجاد خواهد کرد، این سد نیازمند ارزیابی مجدد اثرات محیط‌زیستی و صدور مجوز جدید محیط‌زیستی است. امیدواریم که لغو مجوز این سد با تأیید حکم صادرشده در یاسوج باعث منتفی شدن این پروژه انتقال آب از کارون باشد؛ پروژه‌ای که می‌تواند اکوسیستم یک منطقه را دچار چالش کند.

#بی_بی_ مریم
#اردل
#بروجن
#فرخشهر
#شهرکرد
#کوهرنگ
#سامان
#بن
#بانوان
#لردگان
#خانمیرزا
#فلارد
#پزشکیان
#بی بی قدم خیر
#کیار
#فارسان
#سردار مریم بختیاری

https://t.me/banovanchb جمعیت بانوان چهارمحال وبختیاری

ناصر کرمی

10 Jan, 21:25


📢 فراخوان مقاله هشتمین کنگره سالانه بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران

هشتمین کنگره سالانه بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران روز سه شنبه، 23 بهمن، 1403 توسط دبیرخانه دائمی کنگره با همکاری، دانشگاه یاسوج، دانشگاه شیراز، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان, دانشگاه یاسوج, دانشگاه شیراز, دانشگاه اراک برگزار می شود.

دانشجویان علاقه مند می توانند جهت ارسال مقالات خود حداکثر تا 8 بهمن ماه با توجه به محورهای این دوره همایش اقدام نمایند

علاقه مندان می توانند جهت دریافت اطلاعات تکمیلی به پایگاه اطلاع رسانی همایش مراجعه و یا با دبیرخانه آن ارتباط برقرار نمایند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر به صفحه همایش مراجعه فرمایید:
🔗 مشاهده صفحه همایش



🔰به مابپیوندید🔰
🌍کانال جغرافیدانان ایران🌍
👇👇👇
🆔 @Geographers_Iranian
🆔 @Geographers_Iranian

ناصر کرمی

10 Jan, 18:28


Avsluttende uttalelse fra NTNU-konferansen om frihetens betydning for akademisk virksomhet.

https://www.khrono.no/en-livboye-med-utfordringer-og-risiko/933399

ناصر کرمی

09 Jan, 21:23


🟡 #گدار
جهنم در شهر فرشتگان؛ بک تعبیر اقلیمی
تغییر اقلیم فقط گرمتر و سردتر شدن هوا نیست. تغییر ماهوی از چشم‌اندازی به چشم‌انداز دیگر هم هست. چرا کالیفرنیا، این قطب ثروت و فناوری دنیا چندسالی است که مدام می‌سوزد؟ یک تعبیر اقلیمی (زود است که بگوییم یک واقعیت علمی) این است که طبیعت کالیفرنیا می‌خواهد رخت کنونی را از تن درآورده و از این پس رختی دیگر بپوشد. می‌گوید هزاران سال جنگل و درختزار داشته‌ام، آری. اما دیگر منابع آب من بسنده چنان چشم‌اندازی نیست. از این پس حداکثر بتوانم خلنگراری باشم با بوتگانی کم‌پشت. پسانتر شاید حتی بیابانی بشوم بی‌برگ‌و‌بار. پس چندوقتی می‌سوزم، تا آن وقت که کالیفرنیای نو سربرآورد و آرام گیرد.
گزاره علمی: برخی آتشسوزیها در طبیعت (نه لزوما همه آنها) انتخاب خود چشم‌انداز هستند برای گذار به یک وضعیت تازه.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

08 Jan, 07:53


💡بلایای مربوط با آب در سال 2024 بیش از 550 میلیارد دلار خسارت وارد کردند

✏️فاطمه لطفی | روزنامه‌نگار

💥«گزارش پایش جهانی آب 2024» توسط یک تیم بین‌المللی از محققان دانشگاه‌های استرالیا، عربستان سعودی، چین، آلمان و چند دانشگاه دیگر تهیه شده است. این تیم از داده‌های هزاران ایستگاه زمینی و ماهواره‌ای برای ارزیابی متغیرهای حیاتی آب مانند بارندگی، رطوبت خاک، جریان رودخانه و سیل استفاده کردند.

✔️این گزارش می‌گوید در سال 2024، جهان رکوردهای دمایی جدیدی را شکست، در حالی که بارش شدید هم در برخی مناطق افزایش یافت. بلایای مرتبط با آب تأثیرات گسترده‌ای را به همراه داشت چون تغییر اقلیم در شدت سیل، خشکسالی و طوفان نقش داشته است.

💥برخی از یافته‌های کلیدی این گزارش عبارتند از:

✔️تغییر اقلیم بلایای مرتبط با آب را بدتر می‌کند. افزایش دمای ناشی از احتراق سوخت‌های فسیلی باعث افزایش قدرت و شدت بارندگی‌های موسمی و طوفان‌ها می‌شود.

✔️دمای جهانی به سرعت در حال افزایش است. میانگین دمای هوا در سطح زمین به بالاترین حد خود و به 1.2 درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین 1995-2005 رسید. بیش از نیمی از جمعیت جهان در 111 کشور جهان گرم‌ترین سال خود را تجربه کردند، در حالی که 34 کشور رکوردهای جدید حداکثر دمایی را ثبت کردند.

✔️هم بارندگی زیاد و هم خشکسالی شدیدتر می‌شوند. در سال 2024، ماه‌هایی که بارندگی کم سابقه داشتند، 38 درصد بیشتر از دوره 1995-2005 بود، در حالی که بیشترین میزان بارندگی در 24 ساعت، 52 درصد بیشتر بود.

✔️بلایای مربوط به آب در سال 2024 خسارات عمده‌ای را به بار آورد. این بلایا بیش از 8700 کشته به جا گذاشتند و 40 میلیون نفر آواره شدند و بیش از 550 میلیارد دلار خسارت وارد کردند. سیل‌های ناگهانی، رانش زمین و طوفان‌های استوایی بدترین نوع بلایا از نظر تلفات جانی و خسارات اقتصادی بودند.

✔️سیل و خشکسالی بخش‌های مختلف آفریقا را تحت تاثیر قرار داد و خشکسالی شدید حوضه آمازون را فرا گرفت. تغییرات حجم دریاچه‌ها و ذخیره سازی خاک و آب‌های زیرزمینی در کل منطقه ساحل و شرق آفریقا مشهود بود. شرایط خشکسالی در حوضه آمازون و جنوب آفریقا عمیق‌تر شد.

✔️چشم‌انداز سال 2025 افزایش خطرات را نشان می‌دهد. پیش‌بینی‌های اقلیمی فصلی و شرایط حوضه جاری حاکی از بدتر شدن بالقوه خشکسالی در شمال آمریکای جنوبی، جنوب آفریقا و بخش‌هایی از آسیا است. مناطق مرطوب‌تر مانند سواحل و اروپا ممکن است با خطر سیل مواجه شوند. تغییرات مداوم آب و هوا باعث می‌شود که رویدادهای شدید مانند سیل ناگهانی، موج گرما و آتش‌سوزی در جنگل‌ها در همه جای کره خاکی بیشتر شود.

✔️محققان دریافتند که رکوردهای بارندگی به‌صورت افزایشی شکسته می‌شود. به عنوان مثال، بالاترین رکورد برای بارندگی ماهانه در سال 2024، 27 درصد بیشتر از سال 2000 ثبت شد و رکوردهای بارندگی روزانه 52 درصد و کمترین رکورد 38 درصد بیشتر بود.

✔️در جنوب چین از ماه مه تا ژوئیه، طغیان‌های رودخانه‌های یانگ تسه و پرل ده‌ها هزار نفر را آواره کردند و صدها میلیون دلار خسارت به محصولات زراعی وارد کردند. طغیان رودخانه‌ها در بنگلادش در ماه اوت پس از باران‌های موسمی شدید تقریباً 6 میلیون نفر را تحت تأثیر قرار داد و حداقل یک میلیون تن برنج را از بین برد.

✔️در اسپانیا در ماه اکتبر بیش از 500 میلی‌متر باران در هشت ساعت بارید که باعث سیل‌های ناگهانی مرگبار شد. شهر پورتو آلگره برزیل، تنها در سه روز در ماه مه زیر بارش دو ماهه باران غرق شد و جاده‌ها را به رودخانه تبدیل کرد.

✔️بارندگی شدید باعث جاری شدن سیل گسترده در افغانستان و پاکستان شد و بیش از 1000 نفر را کشت. سیل 1.5 میلیون نفر را آواره کرد.


🔗فایل پی‌دی‌اف این گزارش از این لینک قابل دانلود است:
https://www.globalwater.online/globalwater/wp-content/uploads/2018/09/GWM-Report-2024.pdf


#فاطمه_لطفی
#روزنامه_سفر_میمنت
💬@SafareMeimanat
📷http://ig.me/u/fatemehlotfi_official

ناصر کرمی

07 Jan, 18:56


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
با اختلاف، سمی‌ترین جمله که در یک بحث سیاسی ممکن است بشنوید:
من خودم هم البته خیلی به این سیستم انتقاد دارم ...

@nasserkaramii

ناصر کرمی

07 Jan, 17:44


نشست تخصصی خبرگانی:
اثرات تغییر اقلیم بر منابع طبیعی (چالش‌ها و راهکارها)

📆 زمان: 24 دی 1403 ساعت 9 تا 11

🌐 لینک وبینار
vc.areeo.ac.ir/ch/khorasanrazj
نام کاربری: khor-razuj
گذرواژه: R76302


🔰به مابپیوندید🔰
🌍کانال جغرافیدانان ایران🌍
👇👇👇
🆔 @Geographers_Iranian
🆔 @Geographers_Iranian

ناصر کرمی

07 Jan, 13:11


📋 شبانه
اگر برسد به دست ریچارد داوکینز احتمالا استفاده می‌کند به عنوان یک ادله خداناباوری. اینطور که شجریان خدا را صدا می‌زند … آیا نباید جوابی می‌شنید؟

ناصر کرمی

07 Jan, 10:53


در فرسته بالا یادداشت کوتاه من در این باره را بخوانید.

ناصر کرمی

07 Jan, 10:51


🟨 #گدار
ادعای #انتقال_پایتخت به ساحل مکران که توسط پزشکیان مطرح شده هم نشدنی است و هم نادرست. به عنوان گستره‌ای مناسب برای توسعه سکونتگاه‌های انسانی #ساحل_مکران، عمدتا از جاسک تا گواتر به طول تقریبا 400 کیلومتر، بیشتر به واسطه مزیت منابع آبی مطرح می‌شود. به فرض امکان شیرین‌سازی گسترده آب دریا و اقیانوس (و نه خلیج فارس) و رفع محدودیتهای اکولوژیک و اقتصادی و تکنولوژیکی در این باره. اما مولفه آب نمی تواند تنها بازیگردان بحث انتقال پایتخت باشد و بسیاری مولفه‌های ژئوپلتیک و اقتصادی در این باره وجود دارد که برخی آنها قطعا از موضوع آب مهمتر هستند.
انتقال مرکزیت اداری ایران با توجه به اشباع اکولوژیک شهر تهران امری اجتناب‌ناپذیر است که در نهایت اتفاق خواهد افتاد. اما بعید است پایتخت جدید جایی خیلی دور از تهران باشد چون به هر حال تهران همیشه پایتخت اقتصادی و قطب جمعیتی ایران باقی خواهد ماند و مرکزیت اداری جدید نمی‌تواند خیلی از مرکزیت اقتصادی و جمعیتی ایران دور باشد. به همین خاطر است که گزینه‌های مطرح شده توسط جغرافیدانان ایران مناطقی همچون دشت قزوین و سمنان و دشت #سیلاخور (شمال لرستان و در همسایگی استان مرکزی) هستند که کمابیش می‌توانند شریانهای ارتباطی مناسبی با تهران داشته باشند.
پزشکیان احتمالا حرفها درباره ضرورت تغییر شیب سکونتگاهی ایران به سمت سواحل آبهای آزاد را ناقص شنیده است. اصل داستان این است که با ایجاد مزیتها و مشوقهای اقتصادی مناسب می‌توان به توسعه سواحل مکران به عنوان جایی برای جذب بخشی از جمعیت ایران و کاهش فشار به منابع درون سرزمینی، به خصوص منابع آب، فکر کرد. اما قاعدتا چنین ایده‌ای نخست با جذب سرمایه‌گذاری اقتصادی و راه‌اندازی شهرهای جدید کوچک و توسعه سکونتگاههای کنونی آغاز می‌شود، نه ناگهان با انتقال پایتخت.
و مهمتر اینکه جمهوری اسلامی بعید است در شرایط کنونی امکان اجرای چنین پروژه‌ای را داشته باشد. و همان بهتر که ندارد. در مدیریت محیطی کارنامه جمهوری اسلامی سیاهتر از همه دیگر ماترک و میراثی است که در ایران به جا خواهد گذاشت.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

07 Jan, 07:47


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
کل داستان مازوت
‏روزی چهارصدهزار بشکه ⁧#مازوت⁩ در پالایشگاههای ایران تولید می شود. چون نمی توانند آن را صادر کنند به ناچار باید مصرف شود. مازوت ایران ۳.۵ درصد گوگرد دارد و این یعنی اینکه روزانه پانزده هزار بشکه گوگرد خالص وارد حلق مردم و طبیعت ایران می شود. مصداق عینی ⁧#اکوتروریسم⁩!

@nasserkaramii

ناصر کرمی

07 Jan, 07:40


🗺 #لذت_جغرافیا
تفاوت واکنش رسانه‌های غربی به وقوع یک فاجعه در هر جای جهان.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

07 Jan, 07:36


🟨 #تلخاک
اول و آخر داستان جمهوری اسلامی این است که مردم را در سینما سوزاندند و هواپیمای مسافری را در آسمان زدند. آن مابین هم ایران را خشکاندند. انقلاب۵۷ تمام شده. فقط یک لشگر قاتلان جایزه بگیر باقی مانده که «عجالتا» زور مردم به آنها نمی رسد.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

05 Jan, 10:55


🌫 #ازهواچه‌خبر؟
پیش‌بینی بارش ایران در یک ماه آینده. خوشبختانه جز در بخشی از شمال‌غرب ایران، عمدتا کردستان و آذربایجان غربی، در بقیه مناطق ایران شاهد بارش نرمال یا بیشتر خواهیم بود. آبخوانها در استانهای خشکی مثل کرمان و فارس و خوزستان هم در این ماه نفس تازه خواهند کرد. همچنانکه میبینیم بارشها در البرز مرکزی نیز خیلی بیشتر از نرمال است. به خصوص گیلکها مراقب سیل باشند.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

05 Jan, 10:11


🗺 #لذت_جغرافیا
معمولترین نام فامیل در هرکدام از کشورهای آسیایی. برای ایران فامیلی «محمدی» ذکر شده است.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

05 Jan, 09:55


🗺 #راهیاب_ایران
سلماس و بافت شطرنجی آن. متعاقب زلزله 1309 سلماس با چنین بافت مدرن و جالبی از نو ساخته شد.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

05 Jan, 09:41


📃 #همخوانی
اسون بکرت استاد تاریخ دانشگاه هاروارد در کتاب “امپراطوری پنبه، یک تاریخ جهانی" می‌گوید که آن کشتزار‌های وسیع و سرسبز پنبه در کرانه‌های می‌سی‌سی‌پی حاصل برده‌داری بودند و رنج و مرگ هزاران انسان. بکرت اعتقاد دارد که تاریخ پنبه تاریخ خونین‌ترین و سخت‌ترین «جنگ سرمایه‌داری» است؛ جنگی به تمامی علیه انسان. به واقع آن شلوار‌های جین همان‌قدر که بیرق لیبرالیسم و جهان آزاد بودند می‌توانستند بیرق برده‌داران و کوکلوس‌کلان‌ها هم باشند. این روایتی از داستان پنبه است که البته چندان شنیده نشده است.
جستار: چگونه انسان اراده‌اش را به زمین تحمیل کرد؟
متن کامل مقاله را در این لینک بخوانید:
https://bit.ly/4gTdHMg

@nasserkaramii

ناصر کرمی

04 Jan, 12:56


🗺 #لذت_جغرافیا
نقشه آسیا در یک اطلس آلمانی متعلق به سال 1878. در این 150 سال دو جنگ جهانی رخ داده، ژئوپلتیک آسیا چندین دگرگونی عطیم داشته، در همسایگی ما یک امپراطوری فروریخته (عثمانی) و امپراتوری دیگری برآمده و سپس فروریخته است (شوروی) اما نقشه ایران تقریبا همان است که بود.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

04 Jan, 12:46


🗺 #راهیاب_ایران
هزارتنگه. جایی که زاگرس فرود می‌آید به جلگه خوزستان. شمال اندیمشک و دزفول. فیوردهای عرض پایین. دلبرکان گمنام ما.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

03 Jan, 18:10


🗺 #لذت_جغرافیا
جنوبگان قاره عجیبی است. از مرکز این قاره به هر سمت که بروید شمال حساب می‌شود. حتی دو نفر که پشت به پشت از یکدیگر دور می‌شوند، هر دو دارند به سمت شمال می‌روند. هیچ سمتی وجود ندارد به جز سمت شمال.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

02 Jan, 15:56


🗺 #لذت_جغرافیا
گلی از گلستان کانالهای فوتبالی در تلگرام. تیم ملی فوتبال ایران اگر شاهنشاهی هخامنشیان همچنان تداوم داشت.
پانوشت: کانالهای فوتبالی را اغلب جوانان کم سن‌و‌سالی می‌چرخانند که شاید خیلی درشمار کنشگران جدی حوزه سیاست نباشند. تولید چنین تصویری، اگرچه به قصد شوخی و مطایبه، نشان می‌دهد که ایرانگرایی تا چه حد در ذهنیت روزمره این جوانان جا دارد.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

02 Jan, 15:40


🗺 #لذت_جغرافیا
تفاوت رژیم حقوقی خزر اگر آن را دریا در نظر بگیریم یا دریاچه. البته که خزر یک دریاچه است و رژیم حقوقی مبتنی بر دریاچه‌های مشترک مرزی بیشتر برای آن تناسب دارد. مضاف بر اینکه میتواند بهتر متضمن حفظ محیط زیست این پهناب بسته و کم‌پالا باشد. (کم‌پالا یعنی توان خودپالایی ضعیف). آنچه که مورد توافق ایران و شوروی سابق بود در حکومت پهلوی. و تقریبا از موضع برابر آن هم با چنان ابرقدرتی.
اما جمهوری اسلامی تن داد به نقشه سمت چپ. که هم سهم ایران را به حداقل رساند و هم از نظر جغرافیایی نادرست است و فقط متضمن تامین منافع روسیه و هم اینکه راه را باز می کند برای بهره برداری های خامدستانه و حریصانه از منابع خزر و در نتیجه نابودی زیستبوم شکننده آن.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

01 Jan, 17:56


.
این تصاویر از سوی یکی از همراهان «فریدون» در ایران از جشن کریسمس در کلیسای وانک در اصفهان فرستاده شده است. حضور پررنگ ایرانیان غیرمسیحی که این جشن را همراه مسیحیان ایران گرامی می‌دارند نمود و نمادی است از رواداری مذهبی گسترده‌ی ایرانیان که زبانزد بود و است.

این رواداری و استقبال گسترده‌ی ایرانیان از یک جشن مسیحی، جمهوری اسلامی را نیز به وحشت انداخته است و چنانکه این همراه گرامی گزارش دادند، کارگزاران رژیم اسلامی ساعت بازدید را به شدت کوتاه کرده بودند و علی‌رغم اینکه این جشن در تاریکی شب نمود زیباتری دارد، تاکید کردند که تا ساعت ۵ عصر، بازدید شهروندان بایستی تمام شود.

اساسا یکی از بزرگترین چهره‌های تاریخی ایران یعنی کوروش بزرگ در جهان از جمله به رواداری او در قبال دیگر باورها و مذاهب شناخته می‌شود. اینکه کوروش بزرگ این اندازه در میان ایرانیان محبوب است و به عنوان پدر ایران زمین از او نام برده می‌شود، خود نشان دیگری است که چه اندازه ایرانیان به ارزش‌های کوروش نیز وفادار هستند.

پیش از این دکتر ناصر کرمی در یادداشتی در «فریدون» نوشته بود:

«جهان نباید فراموش کند ایران در درازای تاریخ، سرزمین مدارا و شکیبایی بوده است. نباید اجازه داد خاطره‌ی هزارویک شبی پرشیا از ذهن جهانیان پاک شود. علیه فراموشی باید اقدام کرد. اینکه ایران زیباست و می‌تواند پذیرای میلیون‌ها جهانگرد باشد هیچ امتیازی به حکومت کنونی ایران نمی‌دهد. اتفاقا بیانیه‌ای روشن وشفاف است علیه آن. اینکه در کشوری تا به این پایه مستعد توسعه و رفاه و خوشکامی چرا باید مردمی تلخکام و رنجور و نادار زندگی کنند. ایران ما زیباست و بایسته‌ی احترام و ستایش. نباید گذاشت جهان، ایران را تنها از دریچه‌ی اخبار بنیادگرایی و افراطی‌گری و بمب‌طلبی و خشونت ببیند. سربلند بگوییم ایران آن چیزی نیست که در اخبار می‌خوانید؛ ایران همان است که در کتاب‌های درسی خوانده‌اید».

----
در پیشینه‌ دکتر ناصر کرمی مدیریت برنامه ریزی و تحقیقات سازمان ایرانگردی و جهانگردی و طراحی برنامه جامع توسعه اکوتوریسم ایران به چشم می‌خورد.ناصر کرمی همچنین سال‌ها سردبیر ماهنامه جهانگردان بوده است. او نویسنده‌ی راهیاب ایران نیز است که در انتشارات فرهنگ معاصر منتشر شده است و پرفروش‌ترین کتاب در زمینه‌ی جاذبه‌های گردشگری ایران است.

یادداشت دکتر ناصر کرمی با عنوان «دری لولا شده به فراموشی؛ ایران و جاذبه‌های آن» را بخوانید:
https://www.fereydoun.org/articles/Iran-Tourism-Karami

@fereydoun_magazine

ناصر کرمی

01 Jan, 15:48


https://t.me/studio_patt/16

ناصر کرمی

29 Dec, 10:55


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
پنج گزاره درباره سد پاشدان
1- تنش آبی بین ایران و افغانستان اجتناب‌ناپذیر است و این تنش روز به روز بالاتر خواهد گرفت. اقتضای جغرافیایی و اقلیمی مابین این دو کشور است. افغانستان بر رودهای منتهی به ایران سدهای خیلی بیشتری خواهد ساخت. با طالبان و بی طالبان.
2- قانون رودخانه‌های مرزی بر این پرونده مترتب است. اما نکته این است که این قانون خیلی هم ضمانت اجرایی ندارد. حتی کشورهای مدرن و متعهد به قوانین بین المللی هم مکرر این قانون را نقض کرده‌اند. طالبان که کلا قوانین جهان مدرن را به رسمیت نمی‌شناسد.
3- کشور ایران اهرمهای زیادی برای فشار به افغانستان در جهت دستیابی به یک مصالحه آبی برد– برد دارد. جمهوری اسلامی اما ورژن کت و شلواری همان طالبان است و از آن اهرمها چندان چیزی نمی‌داند.
4- کاهش ورودی آب هریرود می‌تواند بر زندگی تا دو میلیون نفر از هم‌میهنان ما در خراسان اثرگذار باشد. و مطلع باشید که افغانستان هم‌اکنون سدهای تیرپل و گفگان را هم در مسیر این رودخانه در دست ساخت دارد.
5- پاشدان نشان می‌دهد جمهوری اسلامی در یک مسئله حیاتی مثل تامین آب ایرانیان حتی توان هماوردی با طالبان گرسنه و پابرهنه را هم ندارد. و همچنان مداحان در حضور خامنه‌ای برای تبدیل کاخ سفید به حسینیه رجز می‌خوانند و او ذوقمرگ و خوش خوشان نیشش تا بناگوش باز می‌شود.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

29 Dec, 09:44


⁉️ #پرسمان
چرا ما هرگز به مهندسی که یک کارخانه را می‌چرخاند، کارآفرین موفقی که روی سفره صدها نفر نان می‌گذارد، جراحی که روشی تازه برای عمل قلب ابداع کرده، یا پدر و مادری که دو بچه خوب و درست تربیت کرده اند نمی‌گوییم روشنفکر؟ اما به هر کسی که دو خط شعر نوشته باشد، عموما هم درونمایه‌یی عبارت از زنجموره پایین تنه محروم، ولو آنکه سواد و تحصیلات خاصی هم نداشته و در زندگی شخصی هم عملا در عن و گه خودش غرق باشد می‌گوییم روشنفکر؟ واقعا چرا؟
@nasserkaramii

ناصر کرمی

28 Dec, 10:05


🗺 #راهیاب_ایران
دریاچه ارومیه، سال 1290 خورشیدی، 113 سال قبل. پیش از آنکه آخوندها از راه برسند و سطح زیر کشت حوزه آبخیز را که هفت هزار سال کمتر از 150 هزار هکتار بوده ناگهان چهار برابر کرده و به بیش از 600هزار هکتار برسانند. و البته پیش از حرام اعلام شدن کشت انگوری که با آن شراب میساختند و جایگزینی اش با سیب و دیگر محصولاتی که حلال بودند اما چون هیولا آب مصرف می کردند.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

28 Dec, 09:58


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
فریفته گماشتگان فائزه نشوید. دلار به همان جا دارد می رود که رژیم خودش میخواهد. هر سنت این افزایش تعمدی است. همه رژیمهای توتالیتر از فقیراندن مردم به عنوان راهی برای کنترل آنها استفاده کرده اند. دلار هشتاد هزار تومانی بخشی از فرآیند سرکوب است. رژیم گزینه ای جز این ندارد.
من البته اقتصاددان نیستم و تخصصی در این حوزه ندارم. اما به اقتضای کارم توتالیتریسم را میشناسم و سالها در این حوزه کار کرده ام. جمهوری اسلامی نمونه تیپیک یک توتالیتر پست و کثیف است. برای هر اقدام آن میتوان ما به ازایی یافت در شوروی استالین و چین مائو و حتی آلمان هیتلری.
یکی از مهمترین موفقیتهای رژیم و فرنگی‌کاران رسانه‌ای آن این بوده که وجه توتالیتریستی رژیم را پنهان کنند و به آن سیمای یک دیکتاتوری معمولی را بدهند. در بزنگاههای اینچنین نیز کاستی ها را تقلیل میدهند به ناکارآمدی. اما حتی دلار هشتاد هزار تومانی هم ریشه دارد در ذات رژیم: سرکوب!
@nasserkaramii

ناصر کرمی

28 Dec, 09:48


هوای تهران؛ روزنگار شش زخم خونچکان - 7
زخم ششم: دهه نود، دولت روحانی، تمام قد در خدمت آلایندگان
دهه نود زخمهای محیط زیست ایران ناکار و ناسور شده بود. هم در چشم انداز طبیعی که تماما یا خشکیده بودند یا رو به خشکیدنند و یا در سکونتگاههای انسانی که ریزگرد قوزبالاقوز شده بود/است بر انواع آلودگی های شیمیایی. دولت اول روحانی وقت داشت برنامه ریاضت ملی اعلام کند مثلا برای تغییر الگوهای مدیریت منابع آب در کشور یا شکستن انحصار بازار خودرو. دولت دومش هم البته پول فراوان توافق برجام را توی جیب داشت. اما ترجیح داد آبها را باج بدهد به سپاه تا اجازه بدهند برچسب برجام را روی سینه بزند و عجیبتر اینکه با پول برجام به جای توسعه حمل و نقل پاک وام داد به آن دو خودروساز انحصارگر تا محکمتر بر گلوی مردم بفشارند پنجه هایشان را. روحانی پولی را که میتوانست مثلا بر تولید خودروهای برقی در ایران سرمایه گذاری شود ریخت توی حلق آن دو خودروساز که با وجود انحصاری بودن بازار یک کشور نود میلیونی به واسطه فساد و سوء‌ مدیریت همواره ضرر می دهند. روحانی دستکاری در نظام هیدرولوژیک ایران را ژرفتر و غیر قابل برگشت کرد و انبایش خودروهای آلاینده بر خیابانهای ایران را نیز به مرحله اشباع رساند. ممکن است گفته شود بالاخره یک وقتی حکومتی می آید که انحصار بازار خودرو را میشکند و این یک مشکل موقت است. اما کو تا آن وقت؟ و البته تا زمانی که آن وقت موعود برسد همچنان روزانه هزاران خودرو "مستعمل آکبند" جدید وارد خیابانها میشوند و آلایندگی آنها انباشت می شود بر خودروهای قبلی و هر خودرو بیست تا سی سال توی خیابانها جولان خواهد داد و این یعنی اینکه از آن روز موعود به بعد هم بیست تا سی سال همچنان میلیونها خودروی آلاینده در تردد خواهند بود و خلاصه اینکه هوای پاک به عمر نسل کنونی وصال نخواهد داد. زخم‌های پایتخت غالبا بدخیم هستند و قانقاریایی. و نه فقط پایتخت.
پانوشت: همچنانکه خواندید شناسه رخدادهای پیش گفته کارگزارانی از نظام هستند که به عنوان شهردار یا رئیس جمهور در آن مقطع مسئولیت مستقیم اجرایی داشته اند. اما طبیعتا این به معنای تقلیل مسئولیت به کارگزارانی در این سطح نیست. همچنانکه گفته شد نام این کارگزاران فقط به عنوان شناسه رخداد ذکر شده است.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

27 Dec, 13:37


🟡 #گدار
قبل از شروع حمله لطفا با دقت به حرفم گوش کنید: افزایش اختیارات استاندار چندان ارتباطی به فدرالیسم یا تجزیه‌طلبی ندارد. تمرکززدایی به خصوص در وجه دیوانی Administration و گسترش مشارکت نواحی و پرهیز از حکمرانی اوزالیدی یکی از ارکان توسعه پایدار است و منافاتی با همبستگی ملی و یکپارچگی سرزمینی ندارد. در کشورهای مدرنی مثل آلمان و نروژ و فرانسه هم فرماندار ایالت یا استاندار که بماند، حتی شهردار یک شهر کوچک هم عملا هشتاددرصد اختیارات رئیس جمهور یا نخست‌وزیر را دارند.
البته که به هر آنچه که جمهوری اسلامی می‌گوید و می‌کند باید با سوءظن و تردید نگاه کرد و قطعا آنچه که عارف گفته فقط یک پز عالی با جیب خالی است چون امکان ندارد جمهوری اسلامی در ساختار کنونی قصد یا توانی برای تمرکززدایی داشته باشد. چیزی شنیده و حرفی زده. نه معنایش را میداند و نه توان اجرایش را دارد. جوگیری ما علیه حرف او فقط کردیت مثبت میدهد به توتالیتریسم روسلامی.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

27 Dec, 00:57


🔺خلاف‌های ضایع‌کننده حقوق عامه در شهر و سرزمین

🔹چندی پیش در هفته اول آذر، یادداشتی درباره شهر و حقوق عامه در همین صفحه مبارک داشتم که در آن مژده توجه بیشتر به حقوق عامه مردم در شهر از زبان بزرگانی از حوزه قضا داده می‌شد. دکتر ترکی، معاون دادستان کل کشور در حقوق عامه و دکتر شهریار قلعه، قاضی دادگاه تجدید‌نظر دیوان عدالت اداری، در سخنرانی‌هایشان آغاز دوره‌ای نوین در قوه قضائیه را نوید دادند که ان‌شاءالله در آن بیشتر از گذشته به شکایات مربوط به حقوق عامه مطرح‌شده از سوی اشخاص و نهادهای مدنی، توجه خواهد شد. اما برای امروز قرار را کلا بر تکیه بر صحبت‌های جامع و کامل دکتر داداش‌پور، استاد دانشگاه، درباره تخلفات منجر بر تضییع حقوق عامه در شهر و سرزمین گذاشته‌ام. مواردی که شناختن آنها از سوی عموم مردم می‌تواند به شفافیت و مطالبه‌گری برای پیشگیری و ممانعت از این‌گونه تخلفات بینجامد.

🔻یادداشت ترانه یلدا‌ را اینجا بخوانید:

https://www.sharghdaily.com/fa/tiny/news-953533

ناصر کرمی

26 Dec, 17:16


هوای تهران؛ روزنگار شش زخم خونچکان - 6
زخم پنجم: دهه نود، شهرداری قالیباف، تعمیق تزاحم جمعیتی و تشدید اثر ژئومورفولوژیک
شاید بتوان گفت تا قبل از قالیباف هنوز تهران بخت نجات داشت. عمده عرصه زیستی شهر، شامل فضاهای باز و بعضا سبز پیرامون شهر و نیز گستره زیادی از باغهای داخل شهر هنوز آزاد بودند و میتوانستند به شهر امکان تنفس و دم و بازدم بدهند. اما قالیباف چون هیولایی حریص همه این عرصه ها را بلعید. در پیرامون شهر و به ویژه شمال غرب و غرب شهر انبوه سازی و بلندمرتبه سازی کرد این باعث تشدید اثر ژئومورفولوژیک شهر شد و از سوی دیگر با چنان انبوه‌سازی‌هایی کارکرد کارگاهی تهران را تقویت کرد که همین هم باعث تزاحم جمعیتی افزونتر شهر شد. از جمله خیانتهای قالیباف به آینده تهران یکی هم این است که پادگانهای داخل محدوده شهر را که طبق تمامی طرحهای تفصیلی و جامع موضعی و موضوعی شهر به عنوان فضای سبز در نظر گرفته شده‌ بودند به بهانه خروج پادگانها از شهر طعمه انبوه سازی نزدیکان خود و سران رژیم کرد. عمده این پادگانها، که مجموعا بیش از ده درصد مساحت شهر تهران را شامل می شوند، با تغییر کاربری از فضای سبز به محدوده مسکونی در حالی که مقرر بود بخشی از راه حل نجات شهر باشند عملا به عواملی برای تشدید مشکلات پایتخت تبدیل شدند. یک مورد از جمله میتوان اشاره کرد به یکی از پادگانهای نیروی زمینی ارتش در اتوبان افسریه به مساحت ده هکتار که به عنوان فضای سبز به حدادعادل واگذار شد و بلافاصله در جهت انبوه سازی مجوز تراکم 300 درصد در اختیار آن قرار گرفت. یعنی به حدادعادل زمینی واگذار شد که قیمت آن در حد صفر بود و با یک برگ کاغذ همان زمین را به یکی از گرانترین مستغلات ایران تبدیل کردند. در این میان یک عرصه زیستی دیگر تهران هم به این شکل از دست رفت. دوره قالیباف تا دلتان بخواهد از این پرونده ها هست. به عنوان یکی از کارشناسان کمیته تلفیق طرح جامع شهر تهران نشانی بسیاری از موارد این شکلی را هنوز در ذهن دارم.
به واقع قالیباف ریه های تنفسی شهر را فروخت تا با آن هم همپالگی‌هایش را سیر کند و هم تونل و بزرگراه بسازد. او البته بخشی از مشکل ترافیکی امروز تهران را حل کرد، اما به بهای بی آیندگی شهر. پیش از قالیباف هر باد یا باران دو سه روزی می توانست هوای شهر را صاف نگه دارد اما الان حتی دو ساعت بعد از باران دوباره هوا خاکستری و آلوده می شود. چون خودپالایی شهر به شدت تقلیل رفته و عملا شهر مثل یک چاله عمیق است که آلاینده ها در هوای آن متراکم و متراکمتر می شوند و به سختی راهی برای خروج پیدا می کنند. می توان گفت زخمی که قالیباف به تهران زد زخمی تا ابد خونچکان است چون برای همیشه امکان خودپالایی هوای یک کلان شهر ده میلیونی مسدود به حداقل رسیده است.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

26 Dec, 12:59


https://youtu.be/E6eBQ1TUyM4?feature=shared

ناصر کرمی

26 Dec, 08:27


هوای تهران؛ روزنگار شش زخم خونچکان - 5
زخم چهارم: اواخر دهه هشتاد، دولت احمدی‌نژاد، تبدیل شهر به پمپئی
بنزین پتروشیمی و مازوت دو یادگار ماندگار دوران احمدی نژاد هستند. او بود که باب کرد هر آشغال سمی و خطرناکی را به عنوان بنزین و گازوئیل توی پمپ بنزینها فروختن. از دوره احمدی نژاد است که گوگرد سهمی چنین مهم در آلودگی هوای کلانشهرهای ایران به عهده میگیرد. پالایشگاهها مجاز شدند گازوئیلی عرضه کنند که چندصد برابر میزان مجاز گوگرد دارند و البته نیروگاهها نیز به سوزاندن مازوتی رو آوردند که سوزاندن آن توسط نفتکشها در وسط اقیانوس هم ممنوع است. در نتیجه کلانشهرها و به ویژه تهران در ایام دودمه (اسموگ) چشم اندازی همچون شهر باستانی پمپئی هنگام فوران گوگرد از آتشفشان وزوو پیدا میکنند: خاکستری و تیره و مردمی که سرفه می کنند و اشک می ریزند و پناه می جویند.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

26 Dec, 08:25


هوای تهران؛ روزنگار شش زخم خونچکان - 4
زخم سوم: نیمه دهه هفتاد، دولت خاتمی، استارت پروژه بمب اتم
خاتمی روکشی بود از زرق و برق گفتگوی تمدنها بر پروژه اتمی نظام؟ آمد که هشت سال وقت بخرد برای چنان پروژه ای؟ اثبات چنین انگاره ای کار این قلم نیست. اما همچون هر شهروند دیگری میتوان بر این بدگمانی پا سفت کرد. (مخالفان این انگاره لطفا پیش از کنار گذاشتن مطلب پانوشتی را که در انتها آمده است بخوانند). به هر حال خاتمی دوم خرداد 76 روی کار آمد. تابستان را به وعده و وعید برای دستیابی به جامعه مدنی و احیای حق الناس گذراند و دقیقا از آبان 76 هم پروژه اتمی کلید خورد. البته جهان تا سالها بعد مدهوش گفتگوی تمدنهای خاتمی بود و وقتی خبردار شدند از پروژه اتمی که دیگر به ادعای احمدی نژاد کار بمب اتم با دو تا قابلمه توی آشپزخانه هم راه می افتاد و بتون ریزی رآکتورها فقط یک گروتسک مضحک بود برای جلب رضایت متوقعان طرفین برجام. نکته این است که پروژه اتمی کل اقتصاد ایران را به گروگان گرفت و نتیجه اینکه صنایع فرسوده تر و آلاینده ها آلاینده تر شدند و هرگز جای خود را به چیزی کمتر آلاینده ندادند.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

25 Dec, 20:20


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
هم‌اکنون، در شب کریسمس، اسلو حتی یک درجه از تهران گرمتر است. الان اختلاف دما بین اسلو و خوزستان هم فقط شش درجه است.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

25 Dec, 18:50


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
سوگ‌مضحکه روشنفکران
ابتدا: شاید در زندگی‌ام فقط یک بار طوماری را امضا کرده‌ باشم. خیلی سال پیش در ایام صباوت. چرا دیگر هیچ طوماری را امضا نکردم؟ چون این بخت را داشتم که یک آدم عاقل گوشم را بکشد و بگوید تو مدعی نویسندگی و روزنامه‌نگاری هستی و به رسانه دسترسی داری. طومار رسانه نانویسنده‌ها و بی بهرگان از رسانه است. مثلا اصنافی مثل صافکار یا پزشک یا تراشکار برای بیان اعتراض یا درخواستشان ناچارند طومار امضا و منتشر کنند چون خودشان قاعدتا نمی‌توانند تک به تک و مستقیما در رسانه‌ها بنویسند. اما تو که عضو چنان اصنافی نیستی! اگر حرفی داری خودت بنویسش. اگر نمی‌توانی اتکا کنی به نوشته‌هایت مزاحم وقت مردم نشو و شغلی دیگر پیشه کن.
بعد: بیش از 200 مدعی روشنفکری طوماری منتشر کرده‌اند با این تظلم‌خواهی و استمداد که ای ملت نجاتمان دهید از دست این نسل جوان چون صبح تا شب یک سره دارند به ما فحش می‌دهند! بدبختی این است که روشنفکر در ایران به معنای آدم تحصیلکرده اهل تحقیق و بازاندیشی و تفلسف نیست. هر کسی است که دو خط شعر یا داستان نوشته یا ترجمه کرده باشد. نتیجه این است که متنی منتشر می‌شود که ماهیتا هیچ فرقی با طومارهای صنف اوراق‌فروش یا صافکار ندارد اما قرار است یک بیانیه روشنفکری انگاشته شود. نتیجه‌گیری متن هم مشخص نیست. الان چه باید کرد؟ هر جا جوانی دیدیم بزنیم پس گردنش بگوییم بی تربیت چرا به روشنفکران فحش میدهی؟ چندتایشان را بزنیم؟ از کجا و چگونه گیرشان بیاوریم که مطیع با گردنی کج بگویند غلط کردیم دیگر به روشنفکران فحش نمیدهیم؟
سرانجام: شما روشنفکرید؟ به به! چه عالی. لطفا به ما بگویید چرا نسل جوان ایرانی از شما متنفر است؟ چرا فروش کتابهایتان در کشور نود میلیون نفری به زیر پانصد تا رسیده. نگویید آخوندها نمیگذارند. در بیرون کشور هم که منتشر میکنید از دیاسپورای هفت میلیون نفری هم هفتاد نفر کتاب شما را نمی‌خرد. کتابهایتان را نمی‌خرند و هر جا هم گیرتان بیاورند فحش‌کشتان می‌کنند. چرا؟ خیر سرتان شما روشنفکرید و شما باید به ما بگویید چرا. تحقیق و تفلسف کنید در این باره و مقالات و کتابهای مستدل و خواندنی بنویسید و ذهنیت نسل جوان را درباره خودتان تغییر دهید. نمی‌توانید؟ بله، متوجهیم. نمی‌توانید. اگر با نوشتن نمی‌توانید هیچ تاثیری روی ذهنیت و رفتار جوانان ایرانی بگذارید شغل دیگری پیشه کنید. روشنفکری و نویسندگی خیلی پیچیده‌تر از آنچه است که شما تصور می‌کنید. این شکل نوشتن را که شما انجام می‌دهید صافکارها و اوراق‌فروشها و تراشکارها هم بلدند. البته آنها انسانهای راست و درستی هستند و متفرعنانه القاب تبخترآمیز بر خود و صنفشان نمی‌گذارند.
متن نامه و اسامی امضاکنندگان را در لینک زیر میبینید.
https://www.radiozamaneh.com/844069/?tg_rhash=0ceb6994783a68&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2Ahjv8zXVL29hmm6QnhXLFQmP2s6mPEFr51ULRA41mK6XbHjh9k6RWHSs_aem_Ld2YKMreX_ArBDZEyfZElQ

@nasserkaramii

ناصر کرمی

25 Dec, 16:31


هوای تهران؛ روزنگار شش زخم خونچکان - 3
زخم دوم: دهه هفتاد، بالاشهرفروشی کرباسچی، انسداد بادهای کاتاباتیک
از بالاشهر کندن و به پایین شهر چسباندن را کرباسچی باب کرد. در حالی که هفتاد درصد درآمد شهرداری از ساخت و ساز در مناطق یک تا پنج شهر تهران بود هفتاد درصد پروژه های عمرانی در مناطق شانزده تا بیست اجرا می شد. اطعام گرسنگان جنوب با پاره های تن شمال. بنا به دلایل مشخص سیاسی و در جهت افزایش لشگر جان برکفان نظام. نتیجه به هر حال ویرانی باغ های شمیران و انبوه سازی و برج سازی در مسیر بادهای کاتاباتیک بود. بادهایی که از کوه می آمدند و هوای شهر را تازه میکردند. از کرباسچی به بعد کمتر و کم نفستر آمدند.
ادامه دارد
@nasserkaramii

ناصر کرمی

25 Dec, 16:28


هوای تهران؛ روزنگار شش زخم خونچکان - 2
زخم اول: اواخر دهه شصت، دولت هاشمی، تثبیت انحصار خودرو
هاشمی بازار خودرو را به انحصار دو خودروساز داخلی درآورد. قرار بود موقت باشد و در جهت حمایت از صنعت. اما دائمی شد و در نتیجه خیابانهای شهر پر شدند از خودروهایی غیراستاندارد و آلاینده که اصطلاحا مستعمل آکبند بودند. یعنی حتی در لحظه خروج از کارخانه راندمان سوختی داشتند مشابه خودرویی مستعمل که سالها کار کرده است. نشریات اقتصادی در ایران اغلب شیتیل بگیر همین دو خودروساز هستند و به همین خاطر آنها تلاش دارند عوامل آلودگی هوا را تقلیل بدهند به مازوت سوزی یا توزیع دیگر سوختهای غیر استاندارد. البته که نقش مازوت و دیگر سوختهای بد غیر قابل انکار است اما نه سوخت مازوت همیشگی بوده و نه همه جا تحت تاثیر مازوت سوزی است. در حالی که کمابیش و همیشه همه جای ایران مشکل آلودگی هوا دارد و آنچه که بین همه شهرها مسئله مشترک و عمومی است اجبار شهروندان به استفاده از خودروهای آلاینده و غیر استاندارد است. همچنان.
ادامه دارد
@nasserkaramii

ناصر کرمی

25 Dec, 16:26


هوای تهران؛ روزنگار شش زخم خونچکان - مقدمه
طبق معیارهای جغرافیایی ایران هرگز نمی توانسته پایتختی مناسب‌تر از تهران داشته باشد. جایی در ملتقای دو قطاع اصلی جمعیتی ایران (مشهد – تبریز و تبریز – شیراز که حدود هشتاد درصد جمعیت ایران را در پیرامون خود دارند)، برخوردار از منابع دائمی آب البرز مرکزی و نزدیک به مهمترین قطبهای کشاورزی و دامداری کشور و از نظر امنیتی نیز به عنوان بخشی از حوزه مرکزی در پناه البرز و زاگرس. به همین خاطر است که تهران در میان سی و چند شهری که در ایران بخت پایتختی داشته اند طولانی ترین دوران مرکزیت سیاسی را داشته است.
اما چه شد که آن قریه خوش آب و هوای دامنه توچال به این ملغمه دود و گوگرد تبدیل شد؟ داستان آلودگی هوای تهران درازدامن است. نقطه آغاز را باید از نیمه دهه چهل در نظر گرفت که شهر در موج تنعم نفت نماد توسعه و تجدد شده و پهنه آن گسترده می شود در همه جهات جغرافیایی. با این وجود مرور طرح جامع مصوب دوران مدیریت غلامرضا نیک پی نشان میدهد که اعتنای جدی به موضوع اقتضائات اقلیمی شهر وجود داشته، از جمله اینکه مقرر بوده در شمال غرب تهران (سعادت آباد تا توچال و همچنین به سمت غرب) یعنی مسیر بادهای غالب شهر، ساختمانها حداکثر دوطبقه باشند، باغهای شمیران باید حفظ می شده و نیز برای شهر گلوگاههای تنفسی همچون مناطق طبیعی حفاظت شده در کل حاشیه شرقی تهران (خجیر، سرخه حصار، قصر فیروزه و ... ) در نظر گرفته بودند. می توان البته اینگونه هم در نظر گرفت که سازماندهی سختگیرانه تر فضای کالبدی شهر در آن زمان میتوانست مانع از برخی خرابکاری ها در سالهای آینده شود. ولی حتی در اروپا و آمریکا هم محیط زیست در دهه شصت میلادی اولویت اول برنامه ریزی شهری و محیطی نبود چون سروکله اغلب مشکلات محیط زیستی خیلی بعدتر در دهه هشتاد پیدا شد. جالب است بدانیم در نیمه اول دهه هفتاد جهان نگران فرا رسیدن یک موج سرمایش جهانی بود و از اواخر دهه هشتاد بود که به تدریج ترس از سرمایش جای خود را به ترس از گرمایش داد.
حتی شاید نتوان چندان توقعی داشت از مدیران شهر تهران در دهه شصت خورشیدی. جنون جنگ و انقلاب بود و مملکت تب زده و ملتهب. از جمله به یاد بیاوریم ماجرای سیل مرگبار تجریش با شمار مقتولانی به روایتی نزدیک به پنج هزار نفر، که وقوع آن ناشی از این بود که شهردار وقت (محمدنبی حبیبی) تمام لودرهای شهر را به جبهه فرستاده بود و در نتیجه مسیلهای شهر لایروبی نشده و بارش به سیل تبدیل شد و چنان فاجعه ای آفرید.
بعد از پایان جنگ توسعه گسترده شهر در سطح و در ارتفاع آغاز شده و به دلایلی که خود جای بحث جداگانه دارند تهران بنا کرد به رشدی مغایر و فراتر از اقتضائات اکولوژیک آن و به واقع عمده مشکلات محیط زیستی متعاقب نیز از همان جا "بدخیم" شد. بدخیم در اینجا یعنی وضعیتی که در آن درمان به راحتی میسر نیست. آنچه که آلودگی هوای تهران را به مشکلی لاینحل برای تمام فصول تبدیل کرده زنجیره ای از همین رخدادهای بدخیم کننده بوده است که در پی ذکر می شوند. رخدادهایی به مثابه زخم هایی کاری و خونچکان.
ادامه دارد
@nasserkaramii

ناصر کرمی

25 Dec, 15:13


📊🌧وضعيت بارش تجمعي از ابتداي سال آبي تا انتهاي آذرماه و مقايسه آن با سال گذشته و ميانگين بلندمدت بر مبناي گزارش سازمان هواشناسي


📊⚠️كاهش بيش از 40 درصدي بارش پاييزه نسبت به ميانگين بلندمدت

#بارش_پاييزه
#سازمان_هواشناسي_كشور

🔰به مابپیوندید🔰
🌍کانال جغرافیدانان ایران🌍
👇👇👇
🆔 @Geographers_Iranian
🆔 @Geographers_Iranian

ناصر کرمی

25 Dec, 15:11


یادی از آلنوش طریان؛ مادر ستاره‌شناسی ایران🌹

« آلنوش طریان » ( متولد ۱۲۹۹ و وفات یافته ۱۳۸۹ ) فیزیکدان ایرانی ارمنی‌ تبار بود که به «مادر نجوم» و «بانوی اختر فیزیک ایران» ملقب گردیده‌ است.
برخلاف افسانه هایی که پسر دکتر حسابی از پدرش نقل میکند،آلنوش طریان واقعا با بزرگان می‌پرید ولی ادعایی نداشت (با دختر ماری کوری تو Lab همکار بود)
با وجود پیشنهاد استادی در دانشگاه سوربن، دکتر طریان با هدف خدمت به کشورش به ایران بازگشت تا به عنوان دانشیار فیزیک رشته ترمودینامیک در دانشگاه تهران تدریس کند،
او در سال ۱۳۳۸ برای شرکت در بورسیهٔ دولتی آلمان غربی در مطالعه رصدخانه خورشیدی انتخاب شد و پس از چهار ماه مطالعه به ایران بازگشت و در سال ۱۳۴۵ نقش عمده‌ای را در بنیان‌گذاری نخستین رصدخانه فیزیک خورشیدی در ایران ایفا کرد.
خانه اش در جلفای اصفهان را وقف دانشجویانی کرد که محل اسکان مناسبی نداشتند ،با این وجود سالهای پایانی عمرش گرانبهای خود را در آسایشگاه سالمندان گذراند .

مفتخریم از داشتن چنین بانوان فرهیخته با روحی سرشار از انسانیت و عشق🌹


👇👇👇
🆔 @Geographers_Iranian

ناصر کرمی

25 Dec, 08:53


آب و فن آبیاری در ایران باستان

گردآوری و نگارش : عنایت الله رضا، غلامرضا کورس، محمدعلی امام شوشتری، علی اکبر انتظامی

ناصر کرمی

24 Dec, 09:00


🟡 #گدار
فردای براندازی پشت در مجلس موسسان مینشینیم تا اولین چیزی که تصویب می‌کنند همین برنامه باشد.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

23 Dec, 16:25


پیش‌بینی کم‌بارشی تا نیمه اول دی‌ماه

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی گفت: طی دو هفته آینده شرایط بارندگی مطلوب نخواهد بود ولی نیمه دوم دی ماه وضعیت بارش مطلوب‌تر می‌شود.
احد وظیفه در گفت و گو با ایسنا افزود:  بارندگی طی سال آبی جاری ۳۴ میلیمتر بوده است این در حالیست که تا پایان پاییز باید به‌طور میانگین ۶۰ میلیمتر بارش دریافت می‌کردیم بنابراین بارش طی این مدت ۴۳ درصد کمتر از حد نرمال بود. استان‌های زیادی مانند آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، لرستان، ایلام، خوزستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، فارس، بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، اصفهان، خراسان جنوبی، تهران، مرکزی و قم با عقب ماندگی شدید بارش مواجه هستند، به‌گونه‌ای که استان سیستان و بلوچستان ۹۳ درصد، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی  ۴۰ تا ۶۰ درصد بارندگی کمتر از نرمال داشته‌اند.
وی ضمن بیان اینکه پاییز ناخوشایندی را از نظر میزان بارندگی سپری کردیم، گفت: میانگین دمای هوای کشور طی هفته گذشته کمتر از حد نرمال بود ولی از اول پاییز تاکنون به‌طور متوسط بیش از یک درجه بالاتر از میانگین بلندمدت بوده است.
وظیفه اضافه کرد: پاییز امسال نسبت به این بازه زمانی در سال گذشته به‌ویژه آذرماه سردتر بود، به‌گونه‌ای که به‌طور میانگین در سطح کشور ۳ تا ۴ درجه سانتیگراد تفاوت دمایی نسبت به سال قبل وجود داشت چون دما طی پاییز سال گذشته به‌ویژه در استان‌های شمالی کشور به‌شدت بالاتر از حد نرمال بود. این استان‌ها کانون‌های جمعیتی کشور هستند و مصرف انرژی در آن‌ها بالاست. کاهش دما در پاییز سال جاری سبب مصرف بیشتر انرژی و محدودیت‌های مرتبط با آن شد.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی با اشاره به پیش‌بینی کوتاه‌مدت بارش اظهارکرد: طی دو هفته آینده امواجی از غرب کشور وارد می‌شوند و موجب بارش در دامنه‌های جنوبی البرز و سواحل شمالی و غرب  تا شمال غرب می‌شود اما متاسفانه جنوب، مرکز و بخش شرقی کشوربارش نخواهند داشت. بارش غرب، شمال غرب، دامنه جنوبی البرز نیز کمتر از نرمال خواهد بود بنابراین طی دو هفته آینده کم‌بارشی تداوم دارد.
وی اضافه کرد: هفته سوم و هفته چهارم احتمال افزایش بارش وجود دارد چراکه  تغییراتی در گردش‌ سامانه‌های جوی روی اقیانوس رخ خواهد داد که وضعیت را بهتر خواهد کرد. اگر جریانی از سمت اقیانوس به سمت خشکی‌هایی مانند شبه جزیره عربستان و عرض‌های جنوبی نفوذ کند، می‌تواند با انتقال رطوبت، موجب بارندگی شود.
وظیفه با اشاره به پیش‌بینی فصلی بارش گفت: گرایش بارش طی زمستان در حد نرمال و کمتر از نرمال پیش‌بینی می‌شود. با توجه به اینکه حدود ۲۵ میلیمتر (حدود ۱۳ درصد) از بارش سالیانه را کمتر دریافت کرده‌ایم که به احتمال زیاد جبران نمی‌شود، سال آبی با کم‌بارشی نسبت به وضعیت نرمال به پایان می‌رسد. کم‌بارشی در غرب و جنوب غرب قابل توجه است و می‌تواند بر آورد رودخانه‌های بزرگ این منطقه،‌ در نتیجه بر کشاورزی و تامین انرژی برقآبی فصل گرم بعدی اثرگذار باشد بنابراین مدیریت آب مهم است.
وی ادامه داد: دما طی زمستان به‌ویژه در عرض‌های جنوبی کشور بیشتر از نرمال پیش‌بینی می‌شود، به‌گونه‌ای که میانگین دمای کشور نیم تا ۱.۵ درجه سانتیگراد بیش از نرمال خواهد بود البته دما در عرض‌های شمالی به نرمال گرایش دارد البته به این معنا نیست که دوره‌های سرد نداریم بنابراین در این مقاطع کوتاه سرد مصارف انرژی ممکن است بسیار بالا برود.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی درباره وضعیت پایداری جوی و افزایش آلودگی هوا طی ماه جاری گفت: مهم‌ترین دوره آلودگی هوای شهری آذر و دی ماه است. در این بازه زمانی وضعیت نرمال وزش باد، پایین است و گذر امواج جوی به‌نسبت کمتر است. معمولا در این دوره با آلودگی هوای کلانشهرها مواجه می‌شویم. طی بهمن و اسفند ناپایداری جوی افزایش می‌یابد و به‌طور نسبی سرعت وزش باد بیشتر می‌شود.
وی با بیان اینکه آذرماه امسال با آلودگی قابل ملاحظه همراه بود، اظهارکرد: طی دی ماه اگر بارندگی بیشتر شود و تعداد امواج گذرا که باعث ناپایداری جوی می‌شوند، به‌طور نسبی افزایش پیدا می‌کند، دوره‌های آلودگی کوتاه‌تر می‌شود.
وظیفه در پایان گفت: تا یکشنبه هفته آینده (۹ دی‌ماه) که موج دیگری از ایران گذر کند با انباشت آلاینده‌ها مواجه هستیم البته دما نسبت به روزهای قبل تا جمعه افزایش می‌یابد، با افزایش نسبی دما شدت  وارونگی دما قدری کاهش می‌یابد و موجب کیفیت بهتر دما می‌شود.

کانال آب
@water_bio

ناصر کرمی

23 Dec, 14:02


🟡 #گدار
فردای براندازی امیدوارم مجلس موسسان تصویب کند که کلا به جای «رودربایستی» ساده و راحت بنویسیم رودرواسی. زبان موجود زنده‌ای است در حال فرگشت. بخشی از این فرگشت ساده‌سازی و راحت‌نویسی است. رودرواسی شکل تکامل‌یافته‌تر و امروزی رودربایستی است، بپذیریم فرگشت این عبارت را.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

23 Dec, 09:46


🌀 فیلمِ رنگی و باکیفیتِ سفر الیزابت ملکه بریتانیا در اسفند ۱۳۳۹ به ایران و سفر به اصفهان و شیراز

شنبه ۱۳ اسفند ۱۳۳۹ الیزابت دوم ملکه بریتانیا و همسرش پرنس فیلیپ و هیئت همراه به ایران درآمدند.

در تهران برای سکونت ملکه الیزابت دوم و همسرش، برای اولین بار در پذیرایی از مهمانان خارجی، کاخ گلستان در نظر گرفته شده بود.

الیزابت پس از تهران، به اصفهان سفر کرد و دیداری از میدان نقش جهان و مسجد شیخ لطف‌الله داشت و از آنجا به تخت جمشید در شیراز رفت. در بازگشت به تهران، ملکه الیزابت برنامه ورزشی و هنری دختران و پسران جوان و هنرنمایی باستانی‌کاران را در استادیوم امجدیه تماشا کرد و همچنین از موزه ایران باستان بازدید داشت.

همزمان با سفر ملکه الیزابت به ایران، شهرداری تهران یکی از زیباترین خیابان‌های شهر، «بلوار نهر کرج» که در میان مردم به «آب کرج» مشهور بود را به «بلوار الیزابت» تغییر نام داد که پس از انقلاب به «بلوار کشاورز» تغییر کرد.

ناصر کرمی

23 Dec, 09:42


نسخه الکترونیک و رایگان مجله شهریور.

ناصر کرمی

22 Dec, 17:34


به‌هررو، محیط‌ زیست می‌تواند دستمایهٔ خوبی برای پوپولیست‌ها باشد تا به قدرت برسند. پوپولیست‌ها از ترس‌ها، امیدها، آرزوها و عقاید جزمی ما تغذیه می‌کنند. با فروکاست دیگر پیشرانه‌های پوپولیسم، محیط‌زیست این قابلیت را دارد که دموکراسی را در برابر پوپولیسم پس براند. از استالین‌های سرخ به استالین‌های سبز. سبزها را مقایسه کنید با کمونیست‌ها، فاشیست‌ها، نازیست‌ها، دین‌پرستان و همهٔ دیگر آرمانگرایان نامی. ظریف‌تر و معصوم‌تر و قابل‌اعتمادتر به نظر می‌آیند. این‌طور نیست؟ اما دیدیم همین به‌ظاهر معصوم‌ترین آرمانگرایان چقدر می‌توانند برای آیندهٔ بشر خطری بالقوه باشند، در عین اینکه بحران‌های محیط‌زیستی غیرقابل انکارند و اساساً همهٔ ما به‌عنوان گونهٔ زیستی غالب وظیفه داریم که سبزگرا باشیم. آزادی همواره شهری بی‌دفاع بوده است که از همه‌سو دشمنان می‌توانسته‌اند و می‌توانند به آن هجوم ببرند. همهٔ حرف همین است.
تن کامل این مقاله را در این لینک شماره جدید مجله شهریور بخوانید.

https://shahrivar.org/1403/10/02/idealism-vs-freedom-the-case-of-the-greens/

ناصر کرمی

22 Dec, 11:55


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
نخستین شماره #مجله_شهریور در دوره جدید امروز منتشر شد. شهریور با سردبیری دکتر #محسن_بنایی رسانه‌ای نظری- تحلیلی است که همچنانکه در سرمقاله آن آمده " فراتر از سیاست روز و با نگاهی آینده‌نگر به گفتمان‌ها و پرسمان‌های جنبش آزادی‌خواهی ملّت ایران" منتشر می‌شود. معمولا نشریات حوزه نظری سیاست در ایران یا چپگرا بوده‌اند یا در خدمت روشنفکری دینی و شارح بنیانهای ایدئولوژیک جمهوری اسلامی. کمتر رسانه‌ای با نگاه ایرانگرا و راست میانه در این حوزه منتشر شده است. هم بدین رو بایسته است شهریور را حمایت و معرفی کنیم. شهریور صدای آزادی‌خواهان ایران است.
شهریور را از لینک زیر می‌توانید به رایگان دریافت کنید.
https://shahrivar.org/2024/12/22/vol9/

ناصر کرمی

22 Dec, 10:16


🗺 #لذت_جغرافیا
درصد باسوادی زنان در کشورهای مختلف آسیایی. نقشه‌ای از هزارجهت پردرنگ و بامعنا. اما یک درنگ جانبی: آیا یک جامعه باسوادتر جامعه‌ای دموکراتیکتر و آزادتر است؟ این نقشه می‌گوید نه لزوما! نرخ سواد زنان در سیاهچاله کره شمالی صددرصد است و در بزرگترین دموکراسی جهان یعنی هند 65 درصد. مضاف بر اینکه زنان در چین کمونیست خیلی باسوادتر از هند هستند. سواد خوب و لازم است، اما مهمتر و لازمتر این است که مردم باسواد شوند تا چه بخوانند. ظاهرا در کره شمالی زنان سواد می‌آموزند تا زندگینامه کیم ایل سونگ را از حفظ بلد باشند. همین و بس! البته همچنانکه گفتم این یک درنگ جانبی است. نرخ سواد زنان در پیوند است با مولفه‌های متعدد سیاسی و دینی و فرهنگی و اقتصادی.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

22 Dec, 09:44


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
بالادست کرخه، بیشه شوش. جمعه پریروز. جایی که هنوز آبهای کرخه به غارت نرفته و رودخانه خروشان و پرآبی است. اما به نیمه راه نرسیده و خیلی قبل از هورالعظیم دیگر چندان خبری از این جوش و خروش رودخانه نیست. آنچه هورالعظیم و نخلستانها را خشکانده تغییر اقلیم نیست، کشاورزی ناپایدار و کشت شلتوک در دمای بالای 50 درجه است.
ویدیو: سعید غفاری
@nasserkaramii

ناصر کرمی

22 Dec, 09:10


🗺 #لذت_جغرافیا
بزرگترین شهرهای جهان در سال 1700 میلادی. فقط شهرهایی با جمعیت بیش از صدهزار نفر درشمار آمده‌اند. می‌بینیم که اصفهان در آن زمان بزرگترین و مهمترین شهر در گستره وسیعی از غرب آسیا و خاورمیانه بوده است.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

22 Dec, 07:02


اقداماتی برای حفاظت از محیط زیست در دهه ۱۳۵۰

ناصر کرمی

21 Dec, 21:46


نظام‌های توتالیتری چگونه نابود می‌شوند؟

نظام توتالیتری با نوید بهبود بخشیدن به جامعه و زندگی شهروندانش به قدرت می‌رسد. و با ویران کردن شیوه‌ی سازمان یافتن جامعه قدرتش را از دست می‌دهد، و بنابراین زندگی اکثر مردم را بدتر می‌کند. پایان رژیم‌های توتالیتری، چه چپ و چه راست، به شیوه‌های گوناگون پیش می‌آید، گاه خونین، گاه به نحو شگفتی سریع و صلح‌آمیز. آن‌ها گاه در یک قیام مردمی جارو می‌شوند؛ و در مواقع دیگر، پایان کارشان حاصل کار اصلاح‌طلبانی است که از درون نظام در دوره‌ای سر برمی‌آورند؛ رژیم دیگر آشکارا همه‌ی ابزارهای لازم برای برقرار نگاه داشتن نظم اجتماعی را حتی در پایه‌ای‌ترین سطوح از دست داده است‌. حتی یک نظام توتالیتری نمی‌توان یافت که روح و نشاط واقعی داشته باشد و شهروندانش را محکوم به یختی‌های جسمی و روحی بیش‌تری از جوامع دموکراتیک نکرده باشد. توتالیتاریسم با سپردن حاکمیتی نامحدود و بی‌تزلزل به شخصی واحد (که غالباً هم از لحاظ اخلاقی و روحی عنان گسیخته است) مصیبتی می‌شود نه فقط برای آن‌هایی که تحت حکومتش هستند، بلکه برای کل بشریت. در همین گذشته‌ی نه چندان دور، خصوصاً در ایام بحران، حکومت توتالیتری به نظر یک گزینه  می‌آمد آن هم گزینه‌ای معنادار برای بخش‌های بزرگی از جامعه. زمانی که تجربه‌های تلخ امروز نیمه فراموش شوند، یا زمانی که جامعه گرفتار بحرانی عمیق شود، این حکومت‌ها ممکن است یک‌بار دیگر به نحو خطرناکی برای مردم بدیلی جذاب شوند.

📚 روح پراگ
ایوان کلیما 🇨🇿
📄 صفحات ۱۴۶ - ۱۴۷

📕

ناصر کرمی

20 Dec, 17:55


انار اما، خون است
خون قدسی ملکوت،
خون زمین است
مجروح از سوزن سیلاب ها،
خون تند بادهاست که می آیند
از قله ی سختی که بر آن چنگ درافکنده اند،
خون اقیانوس برآسوده و
خون دریاچه ی خفته.
ماقبل تاریخ خونی که در رگ ما جاری ست
در آن است.
انگاره ی خون است
محبوس در حبابی سخت و ترش
که به شکلی مبهم
طرح دلی را دارد و هیاءت جمجمه ی انسانی را.
انار شکسته!
تو یکی شعله یی در دل شاخ و برگ،
خواهر جسمانی ونوسی
و خنده ی باغچه در باد!
پروانه گان به گرد تو جمع می آیند
چرا که آفتاب ات می پندارند،
و از هراس آن که بسوزند
کرمکان حقیر از تو دوری می گزینند.
تو نور حیاتی و
ماده گی، میان میوه ها.
ستاره یی روشن، که برق می زند
بر کناره ی جویبار عاشق.
#لورکا #شاملو

باشد که نورانی شود ایران و این شب ظلمانی بیش از این نپاید.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

19 Dec, 12:16


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
مگر تا چقدر جا دارید که شاخص را تغییر دهید؟ فرض کنیم اصلا بگویید در ایران شاخص آلودگی هوا نه 150 و مثلا 500 است. یعنی آنچه که در جهان مرگبار و خطرناک محسوب می‌شود شما آن را در ایران میزانی مجاز و معمول اعلام کنید. مشکلتان حل می‌شود؟ برای برخی روزها بله. اما در عمده روزهای آلودگی هوا این شاخص در مناطق آلوده ایران حتی از این مقدار هم بیشتر است. هفته گذشته در برخی شهرهای خوزستان شاخص آلودگی هوا از 3000 هم فراتر رفت. یعنی بیش از 20 برابر حد مجاز در جهان. اوضاع هوا خیلی خرابتر از این حرفهاست. با دستکاری شاخصها چندان مشکل شما حل نمی‌شود.
پانوشت: جهت اطلاع آمار غلظت ریزگرد یکشنبه همین هفته در خوزستان را ببینید:
🔴آبادان: ۳۰۲۷
🔴اهواز:۳۸۴۶
🔴حمیدیه: ۲۵۳۵
🔴خرمشهر:۳۴۲۸
🔴رامهرمز: ۶۱۰
🔴شادگان: ۳۳۴۴
🔴شوش: ۱۳۵۲
🔴شوشتر: ۹۲۹
🔴هویزه:۹۸۹۰
@nasserkaramii

ناصر کرمی

19 Dec, 11:59


🗺 #لذت_جغرافیا
نسبت سواد و دین در نیجریه.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

19 Dec, 00:03


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
وقتی از تغییر اقلیم حرف می‌زنیم از چه حرف می‌زنیم؟ هم‌اکنون هوا در ساندویکا، غرب اسلو، نه فقط پنج درجه از تهران بلکه حتی یک درجه از اندیمشک هم گرمتر است! در آستانه کریسمس هیچ خبری هم از برف و یخ نیست.
پانوشت: البته که یک بار نوسان اقلیمی و یک سختار یا رخداد حدی لزوما نمی‌تواند سندی برای تغییر اقلیم باشد. اما تکرار این نوسانات و وقوع مکرر رکوردهای اقلیمی فرض تغییر اقلیم را تقویت می‌کند.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

17 Dec, 14:30


🟨 ⁧ #گدار ⁩
‏بدآموزی نکنیم، آلودگی باعث تشدید بارش است نه کاهش آن!
‏یک مشکل این است که الان از بزاز و خطاط تا رنگرز و جانورشناس همه کارشناس آب و اقلیم شده‌اند و صبح تا شب دارند در این باره نظریه در می‌کنند. از جمله اینکه من نمی‌دانم چه کسی اولین بار این تخم لق را گذاشت که یکی از دلایل کاهش بارش در ایران آلودگی هوا است. متاسفانه کسانی هم این نظریه غلط را ذوق زده در برنامه های مختلف تلویزیونی تکرار کردند تا در نهایت به یک تصور عام تبدیل شود.
‏اما واقعیت: خیلی به ندرت، مثلا در مقیاس محدود محلی آلودگی هوا با اثرگذاری بر افزایش دما ممکن است باعث کاهش بارش شود، اما شواهد می گوید آلودگی هوا بیشتر عامل افزایش بارش است و نه کاهش آن. به طور ساده و خلاصه، برای اینکه شکلی از بارش رخ دهد، به سه مولفه نیاز است: رطوبت کافی و دمای مناسب و ذرات تصعید. گاه آسمان کاملا پوشیده از ابر است و دما هم به نظر مناسب بارش است اما بارشی رخ نمی‌دهد. چرا؟ چون ذرات تصعید وجود ندارد. در حالت طبیعی ذرات تصعید کریستالهای خیلی کوچک یخ هستند که ذرات ریز بخار آب با چسبیدن به آنها تبدیل به دانه‌های برف یا قطرات باران شده و فرومی‌بارند. اما ریزگرد و برخی ازدیگر ذرات معلق و حتی بعضا آلاینده‌های شیمیایی هم می‌توانند کار همین ذرات تصعید را بکنند. و اصلا اساس بارورسازی ابرها هم همین است. با هواپیما بر فراز ابرها حرکت کرده و روی آنها ذرات تصعید، مثلا گرد ذغال یا پودر نمک می‌پاشند. این ذرات باعث می‌شوند بخار آب موجود در ابرها به هم چسبیده و سنگین شده و بر زمین ببارند. به همین سادگی. به واقع شرط وقوع باران مصنوعی وجود ابر و دمای مناسب است و انسان فقط می‌تواند مولفه وجود ذرات تصعید را تشدید کند.
‏به هر رو، آلودگی هوا عامل کاهش بارش در ایران نیست و فرآیندهای بارش در ایران تابع مولفه‌های پیچیده جغرافیایی است و غالبا متاثر از جریانهای بزرگ اقلیمی که مقیاس جهانی دارند و کانون انرژی آنها هزاران کیلومتر دور از ایران است.
‏قبلا کمتر ناچار بودم این بدیهیات درس جغرافیا در مدارس دوره ابتدایی را مکرر تکرار کنم. متاسفانه بدآموزی در رسانه‌های جریان اصلی وادارمان می‌کند هرازچندگاهی برگردیم و مسائلی بدیهی را یادآور شویم.
‏شرح عکس: بیانی ساده از نحوه بارورسازی ابرها و ایجاد بارش مصنوعی.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

17 Dec, 14:22


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
کارلوس فوئنتس گفته است غمگین‌ترین چیز در دنیا یک مکزیکی غمگین است. بر همین نمط می‌توان گفت بی‌خیالترین موجود دنیا هم یک مکزیکی است مقابل جوخه اعدام.
این مرد که اینطور رها و بی قید انگار علاف و بیکار گوشه خیابان رهگذران را دید می‌زند، فورتینو سامانو است، یک شورشی مکزیکی در جریان شورشهای سال ۱۹۱۶ این کشور که مقابل جوخه اعدام ایستاده. ثانیه‌ای دیگر رگبار گلوله‌ها به زمین می‌اندازندش.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

30 Nov, 10:05


🗺 #لذت_جغرافیا
اگر آن نقشه به کارتان نیامده شاید این نمودار واضحتر و ساده‌تر شیر تو شیر صف‌بندی‌ها در جنگ سوریه را به شما نشان بدهد.
پانوشت: پیش‌بینی درباره آینده این جنگ؟ به نظر شما برای جنگی که نمایه آن این نمودار است میتوان پیش‌بینی کرد؟ فقط امیدوارم آن دیلاق کودک‌کش هم بالاخره برود بغل دست نصرالله و هنیه. شاید نه این مرحله از جنگ. اما کار محور مقاومت تمام است و بالاخره می‌رود.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

30 Nov, 07:10


🗺 #لذت_جغرافیا
در جنگ سوریه کی با کی میجنگه و کی از کی حمایت میکنه؟

@nasserkaramii

ناصر کرمی

29 Nov, 22:34


🗺 #لذت_جغرافیا
در چند روز اخیر سوریه عرصه وقوع رخدادی بوده که ظرفیت تبدیل به یک نقطه عطف تازه در جغرافیای سیاسی خاورمیانه و البته سرنوشت جمهوری اسلامی را دارد. حجم اخبار مرتبط در رسانه های فارسی زبان را مقایسه کنید با تکرار اخبار زخم بستر فلانی و شوآفهای تکراری آن دیگری. به واقع ما با رسانه روبرو نیستیم. با بولتن رسمی و انحصاری کارتل دوگانه سوزهایی روبرو هستیم که ماهرانه تنظیم میکنند مردم ایران چه بدانند و به چه فکر کنند.
نقشه آخرین وضعیت پیشروی شورشیان را نشان میدهد. دست کم نیمی از حلب سقوط کرده است.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

29 Nov, 16:23


🗺 #لذت_جغرافیا
در سوریه چه خبر است؟ این نقشه آخرین وضعیت جنگ در این کشور را نشان میدهد. مخالفان اسد در آستانه فتح حلب هستند. شانس آن آدمکش دیلاق این است که این دسته از مخالفانش به اندازه خودش بدنام هستند و بعید است بتوانند حمایت جامعه جهانی را جلب کنند.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

29 Nov, 08:53


🗺 #لذت_جغرافیا
جغرافیای تاریخی ببر. آنها که ببر داشتند و آنها که ببر دارند.
عکس کوچک: احتمالا آخرین ببر مشاهده شده در ایران. پاییز سال 1325.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

29 Nov, 08:33


🗺 #لذت_جغرافیا
صرفا برای تکمیل آرشیو نقشه‌های شما.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

29 Nov, 08:32


🗺 #لذت_جغرافیا
آیا روسیه ذاتا یک خوی وحشی دارد که مدنیت را از خود میراند؟

@nasserkaramii

ناصر کرمی

28 Nov, 10:32


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
جامعه محلی فقط آن زنان و کودکان با پیراهنهای گل منگی نیست. این بزرگوار هم جامعه محلی است. شکارش را زده، آن را کباب کرده و به نیش کشیده، الان هم با فراغبال وافورش را به دست گرفته دودی به کام بگیرد.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

28 Nov, 09:25


🗺 #لذت_جغرافیا
نقشه صلح دیروز اسراییل و لبنان. حزب‌الله عقب نشست به پشت رودخانه لیتانی و به واقع از این پس مرز میان اسراییل و حزب‌الله این رودخانه است و نه مرز جنوب لبنان.

▫️نتیجه جنگ: اسراییل حزب‌الله را نیمه جان و ویران عقب راند به داخل لبنان. از این پس حزب‌الله بیشتر مسئله مردم لبنان خواهد بود تا اسراییل. احتمالا از این پس بخش مهمی از آن اندک توانی که برای حزب‌الله باقی مانده صرف تنش و منازعه با میهن‌دوستان لبنانی خواهد شد. شاید دوباره جان بگیرند؟ شاید. اما همچنین شاید این فرصت یکپارچه سازی لبنان و رهاندن آن از جمهوری اسلامی و حزب‌الله دوباره به این آسانی نصیب مردم لبنان نشود. سیاست جای دادوستد فرصتها است، نه برساختهای قطعی و ازلی. اسراییل فرصت بزرگی در اختیار مردم لبنان قرار داده، اینکه بعد چه بشود را هیچکس تضمین نکرده است.

▫️پانوشت: نتانیاهو از سر دوستی با مردم لبنان چنین فرصتی را در اختیار آنها قرار داده؟ قطعا نه. نتانیاهو فقط دوست مردم کشورش است. اما پاکسازی لبنان از حزب‌الله تنها چاره هر دو کشور لبنان و اسراییل برای دستیابی به صلح و آرامش است. و سیاست همچنانکه گفتیم عرصه همین دادوستد فرصتها است.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

27 Nov, 19:25


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
ترجمه: دانش این است که بدانید فردی موضع سیاسی درستی دارد. خرد این است که تصور نکنید به همین واسطه می‌تواند در شمار رهبران یک انقلاب باشد.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

27 Nov, 10:56


🗺 #لذت_جغرافیا
ایران در جمع کشورهایی که شیر زیستمند و نشانگان ملی آنها است.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

26 Nov, 12:59


🌫 #خبربادوباران
چه خبر از بیلان آبی پاییز؟ این دو جدول راببینید. به طور متوسط بیست درصد کاهش بارش داشته ایم و این یعنی خشکسالی. اگر آذر به اندازه کافی نبارد و کاهش بارش به بیست و پنج درصد برسد آن وقت میشود حتی به سال آبی تازه لقب خشکسالی شدید داد. اما خبر خوب این است که انتظار می رود از نیمه آذر به بعد به تدریج بارشها شروع شود و البته اینکه زمستان بتواند خشکی پاییز را جبران کند.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

25 Nov, 23:09


🔰نشست علمی سیاست های توسعه دریا محور

⬅️ با محوریت سواحل مکران

👤سخنرانان:

1⃣ سردار مرتضی زارع

⬅️ مشاور فرمانده نیروی دریایی سپاه

2⃣ دکتر حسن بیک محمدلو

⬅️ هیئت علمی پژوهشکده تحقیقات راهبردی

3⃣ دکتر عمر بلوچ

⬅️ معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد چابهار

4⃣ دکتر محمود سینایی

⬅️ هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار

5⃣ مهندس حسین خوشدل

⬅️ مدیر اندیشکده پیشرفت دریایی

🏢سالن همایش دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار

🕘 چهارشنبه ۷ آذرماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۲ تا ۱۴

🔗 لینک نشست مجازی:https://www.skyroom.online/ch/iauchab/toseh-darya

🔰مکران دریا
https://chat.whatsapp.com/BRs4wmCDzLyL3TP1pSJoM7

ناصر کرمی

25 Nov, 09:39


🗺 #راهیاب_ایران
قهرمان های من، سوپرهیروهای واقعی، اینجا زندگی می کنند.
هم میهنان سختکوشی که صدها سال است با بیابانزایی، با ماسه های روان، با خشکسالی، با کم آبی، با قهقرای زیستبوم و با #خشکیدگی سرزمین می جنگند. قدم به قدم واپس نشسته اند اما سختکوش و امیدوار می بینیم که هنوز آخرین سنگر را رها نکرده اند.
روح شکیبایی و مدارای ایرانیان از همین سختکوشی و تقلای مداوم در برابر هجوم بیابان ها شکل گرفته است. روحی که موجب شده ایرانیان پذیرای هر فرهنگ و هر تغییری باشند، با هر قوم و زبان و دین و فرهنگی کنار بیایند و در پرآشوب ترین قلمرو دیگرستیزان جهان، همچنان شهره باشند به دیگرپذیری و مدارا. روح عظیم و تاریخی ایرانیان که متاسفانه توسط لشگر رسانه ای اقتدار به سخره گرفته می شود، توسط ایران نشناسانی تحقیر می شود که از ایران فقط جاده چالوس را می شناسند و برای یک بلیت سفر به آغوش اقتدار هزار جور پشتک و وارو می زنند و نیز توسط گاندی های سطحی و تقلبی، این عمله های بی جیره و مواجب اقتدار، انکار می شود.
روستای فرحزاد، منطقه خوروبیابانک، نمایه جغرافیای ماست، این عکسها خلاصه تاریخ ایران هستند. تلاش شوربختانه و سختکوشانه یک ملت برای نخشکیدن سرزمین شان. فرحزاد نمایه همه آنهاست که زادبوم شان را دوست دارند و امید از کف نمی نهند و می جنگند و می جنگند برای حفظ آن.
عکاس: حسین طباطبایی

@nasserkaramii

ناصر کرمی

24 Nov, 20:37


#سخنرانی
#پرویز_صداقت
#عباس_کاظمی

🔸 تهران: سیاستگذاری بازتولید بحران

🎙️ پرویز صداقت
🎙 عباس کاظمی

📌 شهریور ماه ۱۳۹۶

منبع: موسسه پرسش

یک ساعت و ۱۱ دقیقه

🔻🔻🔻

ناصر کرمی

24 Nov, 20:37


@bankema کانال بایگانی

ناصر کرمی

24 Nov, 20:34


#سخنرانی
#رضا_افهمی

🔸 هنرهای محیطی و زیست محیط ایران

🎙 رضا افهمی

📌 مهر ماه ۱۳۹۷

منبع: پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات

یک ساعت ۵۳ دقیقه

🔻🔻🔻

ناصر کرمی

24 Nov, 20:34


@bankema کانال بایگانی

ناصر کرمی

24 Nov, 13:07


💡کاپ 29: خیانت شمال جهانی به جنوب جهانی با امید کاذب
 
✏️فاطمه لطفی | روزنامه‌نگار
 
💥هنوز هم بحث‌برانگیز است اما در مذاکرات کاپ‌29 در باکو کشورهای ثروتمند آلاینده متعهد شدند تا سال 2035 سالانه 300 میلیارد دلار پرداخت کنند به کشورهایی که از عواقب تغییر اقلیم رنج می‌برند.

✔️برخی خبرگزاری‌ها نوشتند توافق تاریخی و در عین حال بحث‌برانگیز؛ اما سی‌ان‌ان در گزارشی نوشت علیرغم اینکه این توافق به عنوان گامی رو به جلو ستایش می‌شود، انتقاد شدید بسیاری از سوی کشورهای آسیب‌پذیر را به دنبال داشت که معتقدند این مبلغ با توجه به عظمت چالش پیش‌رو ناکافی است.

✔️مذاکرات کاپ 29 بسیار چالش‌برانگیز بود. نمایندگان کشورهای جزیره‌ای کوچک و کم‌توسعه‌یافته روز شنبه به نشانه اعتراض سالن مذاکرات را ترک کرده بودند و گفته می‌شد این مذاکرات تقریباً شکست خورده است. با این حال، پس از 30 ساعت گفتگوی طولانی، مذاکره‌کنندگان موفق شدند اوایل صبح یکشنبه توافق را نهایی کنند.

✔️سیمون استیل، رئیس UNFCCC این توافق را «یک سیاست بیمه برای بشریت» توصیف کرد. او گفت: «مذاکرات بسیار دشوار بود اما ما به توافق رسیده‌ایم. این بودجه به کشورهای فقیرتر در مدیریت اثرات مخرب و گذار به انرژی پاک کمک خواهد کرد.»

✔️با این حال رقم 300 میلیارد دلار به طور قابل توجهی کمتر از برآورد 1.3 تریلیون دلاری اقتصاددانان برای مقابله با بحران اقلیم در کشورهای در حال توسعه است. نماینده هند، چاندنی راینا، در یک سخنرانی آتشین پس از توافق، این مبلغ را «یک مبلغ ناچیز» و این توافق را «چیزی نه بیش از یک توهم بصری» خواند. تینا استگ، فرستاده اقلیم جزایر مارشال هم از این توافق انتقاد کرد و گفت کشورهای آسیب‌پذیر بخش کوچکی از بودجه مورد نیاز فوری خود را در اختیار دارند.

✔️توافق جدید کشورهای توسعه یافته از جمله ایالات متحده و کشورهای اروپایی را متعهد می‌کند تا سال 2035 سالانه 300 میلیارد دلار تأمین کنند. در حالی که دیگر کشورها چشم‌انتظار افزایش این رقم تا 1.3 تریلیون دلار بودند؛ کشورهای در حال توسعه به دلیل ترس از افتادن در دام بدهی، استدلال می‌کردند که سهم بیشتری از بودجه از طریق کمک‌های بلاعوض تامین شود نه به صورت وام.

✔️گروه G77 (گروه کشورهای در حال توسعه) از کشورهای در حال توسعه خواستار دریافت سالانه 500 میلیارد دلار شده بود، اما کشورهای ثروتمندتر این امر را در شرایط اقتصادی کنونی غیرممکن می‌دانستند.

✔️البته خیلی تلاش‌ شد تا بلکه کمک‌های اقتصادهای نوظهور ثروتمندتر مانند چین و عربستان سعودی هم در این توافق گنجانده شود اما موفقیتی حاصل نشد.

✔️و مهم‌تر از همه این‌که این توافق تنها این کشورها را به مشارکت داوطلبانه، بدون تحمیل هیچ گونه تعهدی، «تشویق» می‌کند.

✔️لی شو، مدیر مرکز اقلیم چین در موسسه سیاست جامعه آسیا، این توافق را «یک مصالحه ناقص» توصیف کرد که منعکس کننده چشم‌انداز دشوار ژئوپلیتیکی است.

✔️کاپ 29 از ابتدا با انتقادات بسیاری همراه بود، از جمله میزبانی یکی از تولید‌کنندگان سوخت‌های فسیلی یعنی آذربایجان.

✔️از سویی رکورد حضور لابی‌گران سوخت‌های فسیلی در اجلاس‌های اقلیمی هم شکسته شد. بیش از 1700 نماینده از شرکت‌های تولید سوخت فسیلی در این مذاکرات حاضر بودند، یعنی از نظر تعداد از  هیات‌های کشورهای شرکت‌ کننده بیشتر بودند.

✔️جو سیاسی هم مذاکرات را پیچیده‌تر کرد. عربستان سعودی، یکی از صادرکنندگان کلیدی نفت، آشکارا هرگونه ذکر سوخت‌های فسیلی در توافق نهایی را رد کرد. انتخاب مجدد دونالد ترامپ هم نگرانی‌ها را در مورد آینده تعهدات جهانی اقلیمی افزایش داده است.

✔️سی‌ان‌ان گزارش داد که این توافق با محکومیت گسترده فعالان اقلیمی و کشورهای در حال توسعه مواجه شده است.

✔️فریدریک اتو، محقق اقلیم در امپریال کالج لندن، این نشست را به عنوان «یکی دیگر از کاپ‌های مبهم و آغشته به نفت» توصیف کرد و از مشارکت کم مردم و بدبینی فراگیر انتقاد کرد.

✔️تسنیم اسوپ، مدیر اجرایی شبکه اقدام اقلیمی، کشورهای توسعه یافته را به خیانت به جنوب جهانی متهم کرد و گفت «این کاپ قرار بود کاپ مالی باشد، اما شمال‌جهانی با طرحی برای خیانت به جنوب جهانی در آن شرکت کرد».

✔️هارجیت سینگ از ابتکار پیمان سوخت فسیلی نتیجه کاپ 29 را «امید کاذب» برای کسانی خواند که از بدترین تأثیرات اقلیمی رنج می‌برند. 

#فاطمه_لطفی
#روزنامه_سفر_میمنت
https://t.me/RoznamehSafareMeimanat

ناصر کرمی

23 Nov, 10:00


با همینها اقتصاد می‌کنیم - امام راحل
برنجکاری در بیابان. رودخانه نیمه جان می‌آمد از بالادست، اینجا راه بر آن بستند و لختش کردند.
#خشکیدگی

@nasserkaramii

ناصر کرمی

23 Nov, 09:51


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
آخوندها ارابه مرگ میسازند و در بازاری انحصاری چند برابر قیمت به مردم بخت‌برگشته می‌فروشند. الان گفته‌اند خیک ما هنوز پر نشده، قیمت این ارابه‌ها را دو برابر کنید.
عکس: اینجا واقعا ایران خودرو است. آن هم نامه درخواست افزایش قیمت خودرو.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

23 Nov, 09:26


ایل نشینی در ایران، نمونه ایل بختیاری
ژان پیر دیگار، ترجمه اصغر کریمی

🥀پژوهش‌های‌اصفهان‌شناسی

https://t.me/ALI4asS

ناصر کرمی

23 Nov, 08:11


⁉️ #پرسمان
سوال از حضرات جمهوری خواه: چه مشکلی با شیروخورشید و پرچم ملی ایران دارید؟ این پرچم کجاست؟ آیا به طور کلی کار را به مقاطعه برداشته و هم زمان برای مکزیک و مجارستان هم دارید جمهوری خواهی میکنید؟

@nasserkaramii

ناصر کرمی

22 Nov, 10:36


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
از @COP29_AZ هیچ خبر امیدبخشی به گوش نمی‌رسد. چون گفتمان چپ سالهاست فضای برنامه ریزیها و نشست‌های اقلیمی را اشغال کرده و آنچه که در اصل باید یک موضوع فنی- اقتصادی باشد به یک موضوع سیاسی- ایدئولوژیک تبدیل شده است. چپها محیطزیست را تحت تجاوز قرار داده‌اند برای بازسازی اردوگاه ویرانشان. سیاست‌بازان در باکو دارند شلتاق می‌کنند. اما مثل همه سالهای قبل این هم هیاهو برای هیچ است و در نهایت بازار است که باید راه تعدیل گرمایش جهانی و انطباق اقلیمی را پیدا کند.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

22 Nov, 10:24


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
چرا جمهوری اسلامی بر تولید برق با مازوت اصرار دارد؟ چون مظنه برق انرژی اتمی توی دستشان است. اگر هزینه تحریمها و دیگر بدبختی‌های مرتبط را با هزینه تولید برق اتمی در ایران جمع بزنیم قطعا میرسیم به گرانترین منبع انرژی که بشر در طول تاریخ به تولید آن تن داده. برای جمهوری اسلامی در قیاس با هزینه‌های برق اتمی می‌صرفد که همچنان مازوت بسوزاند و در عوض به در خانه یک به یک حدود پنجاه هزار کشته سالانه آلودگی هوا در ایران برود و دیه قتل را نقد به خانواده‌هایشان بپردازد.
آخوندها با اینجور محاسبات دارند ایران را اداره می‌کنند: قتل ارزانتر، قتل گرانتر، قتل آسانتر، قتل دشوارتر. فقط نوع و هزینه قتلها فرق می‌کند. وگرنه بندبند حکمرانی‌شان با قتل می‌گذرد. حتی برای تولید برق.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

22 Nov, 09:52


در دوگانه‌ی امید و هراس، جهان به کدام سمت می‌رود؟ شکل دیگر چنین پرسشی این است که حق با کدام گروه است: خوش‌بینانی که می‌گویند انسان کمابیش همچنان به پیش می‌رود و تداوم توسعه‌ی اقتصادی و پیشرفت علمی باعث خواهد شد که اکثر مشکلات موجود برطرف شوند، یا برعکس بدبینانی که می‌گویند با روندهای موجود آینده‌ی تیره و تاری در انتظار ماست و باید تحول بزرگی ایجاد کنیم، واقعاً بزرگ، وگرنه خودمان و جهان را به نابودی خواهیم کشاند. کدام یک درست می‌گویند؟
پاسخ به این پرسشها را در این مقاله بخوانید.
https://www.aasoo.org/fa/articles/4929

ناصر کرمی

21 Nov, 13:32


🗺 #لذت_جغرافیا
تفاخر آمریکایی! می‌گوید قرمزها کشورهایی در جهان هستند که مساحت آنها از مجموع جای پارک ماشینهای آمریکاییها کوچکتر است.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

21 Nov, 10:12


🗺 #لذت_جغرافیا
تفاوت صحرای آفریقا، شش هزار سال پیش تا الان. آن دریاچه‌های عظیم و اراضی سرسبز را ببینید که اینک بیابانهایی تفتیده و خشک هستند. بسیار می‌شنویم که می‌گویند مرضشان چه بوده چنان اهرامی و عماراتی را در دل چنان بیابانهایی بسازند؟ آن زمان که بیابان نبوده. برگ‌و‌باری بسنده داشته برای برآمدن چنان تمدنهایی. بعد به تدریج تغییر اقلیم رخ داده و سرزمین بیابان شده و شعله آن تمدنها هم فروخفته است. در تمام این عرض جغرافیایی.
کمابیش در نیمه جنوبی ایران نیز همین سرنوشت را شاهد هستیم. تخت جمشید و شاه‌نشین‌های زابل و شوش هم در این بیابانهای کنونی سخته نشده بودند. 2500 سال پیش میزان بارش سالانه در آنجا بر اساس برخی منابع حتی 1200 میلیمتر هم برآورد شده است. یعنی جایی بوده پربارشتر و سرسبزتر از استان گلستان کنونی. "اقلیم‌شناسی دیرینه" یا پالئوکلیما دانشی است که به بررسی این تحولات می‌پردازد.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

21 Nov, 09:50


📚(۵۶۴۰): دانش بومی جوامع بومی محلی استان خراسان شمالی
حمیدرضا سوداگر، روح الله لایق، حمیده رضایی
@Vir_Library

ناصر کرمی

21 Nov, 09:50


📚(۵۶۳۹): تغییرات اقلیم و دانش سنتی محیط زیست در جوامع روستایی و عشایری بختیاری (مطالعه موردی: دهستان های دوآب، پشتکوه، اردل و مشایخ)
محمدجواد سلطانی
@Vir_Library

ناصر کرمی

20 Nov, 10:19


🗺 #لذت_جغرافیا
گستره شاهنشاهیان (امپراتوری‌ها) در ایران‌زمین.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

20 Nov, 07:53


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
حتی سفر با نویسنده گتسبی بزرگ؟
ماشین اسکات فیتزجرالد خراب شده و مانده بود توی لیون. از همینگوی میخواهد با هم سفری سه روزه بروند از پاریس به لیون و ماشین را بیاورند. همینگوی می گوید با خودم گفتم هم فال است و هم تماشا. همسفر یک نویسنده بزرگ میشوم و هم تفریح میکنیم و هم کلی چیز یاد میگیرم. اما در عمل فیتزجرالد یک همسفر کسالت آور و غرغرو و مریض احوال از آب در می آید که مصاحبتش هیچ لطفی ندارد. در برگشت همینگوی به همسرش شرح آن سفر پرملال را می گوید و اضافه می کند که: باید فقط با کسی به سفر بروی که عاشق او هستی. یا با معشوقت برو، یا تنها برو.
#پاریس_جشن_بیکران

@nasserkaramii

ناصر کرمی

19 Nov, 09:10


📃 #بازخوانی
ما یک فرمول ثابت و امتحان پس داده داریم: هر جا و هر وقت که در ایران جنایتی رخ دهد کار آخوندهاست. اصلاح طلبان و چپها و رسانه های #دوگانه‌سوز هم در مقابل ما فرمول ثابت دیگری دارند: این بار شاید کار آخوندها نباشد. فرمول ما همیشه جواب داده. فرمول آنها حتی یک بار هم جواب نداده. فرمول آنها فقط روز حادثه کار می کند. وقتی که هنوز اطلاعات کافی منتشر نشده. شانس آنها این است که رسانه حافظه جلبک دارد. شانس ما این است که مردم همه چیز را به خاطر دارند. رسانه ها در اشغال خرهای دانایی هستند که فرمول آنها را تئوریزه می کنند. در خیابان اما مردم همیشه همراستا با فرمول ما شعار داده‌اند.
#کیانوش_سنجری

@nasserkaramii

ناصر کرمی

19 Nov, 08:55


🟡 #گدار

از دید من نجات ایران دو اولویت دارد: نخست آزادی، دوم تامین رطوبت خاک. این دومی جز با آن اولی ممکن نمی‌شود، بنابراین من سبزگرا هم ناچارم مکرر ارجاع بدهم به سیاست. اگر به ناچار گاهی از سیاست می‌‌نویسم به این خاطر است. همه ناچاریم.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

19 Nov, 08:47


و هستی ما چون قفسی که پر از پرندگان باشد
از ناله های اسارت لبریز است
و در میان ما کسی نیست که بداند
که تا به کی خواهد بود
موسم حصاد گذشت و تابستان تمام شد
و ما نجات نیافتیم
مانند فاخته برای انصاف می نالیم و نیست
انتظار نور میکشیم و اینک، ظلمت است

‏⁧#میلاد_آرمون⁩
‏⁧#علیرضا_برمرزپورناک⁩
‏⁧#امیرمحمد_خوش‌اقبال⁩
‏⁧#علیرضا_کفایی⁩
‏⁧#نوید_نجاران⁩
‏⁧#حسین_نعمتی⁩

‏⁧#بچه‌های_اکباتان‌⁩

ناصر کرمی

18 Nov, 17:56


🗺 #لذت_جغرافیا
دفعه بعد برای پیش‌بینی انتخابات آمریکا فقط به نتایج نظرسنجیها در این دو شهرستان نگاه کنید. دو شهرستان اسکس در ایالت نیویورک و بلینه در ایالت مونتانا از سال 2000 به این سو همواره به کسی که در نهایت برنده انتخابات شده رای داده‌اند.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

17 Nov, 19:09


عجب گفتگوی دارک و عجیبی بود. چرا میخندید و چرا به برادرش میگفت جسد؟ کدام عزادار اینطور بی لکنت و دقیق و سیاستمدارانه حرف میزند؟ چیزی را رد نمی‌کنم. نه برادری‌اش و نه محتوای حرفهایش را. اما در شگفتم از این گفتگو. به دوربین نگاه میکرد و پیاپی سررشته راز و معما بیرون میداد و هیچ رازی را هم نمی‌گشود. دقیق و حساب‌شده! آن هم آدمی که می‌گفت بازاری‌ام و چیزی از سیاست نمی‌دانم.
#کیانوش_سنجری

@nasserkaramii

ناصر کرمی

17 Nov, 10:14


🔵 هزار گزاره #خشکیدگی - 42
آب دستتان است زمین بگذارید و این صد ثانیه را ده بار بشنوید و صد جا منتشر کنید. شنیدنی و مستند از زبان یک مقام مسئول نظام درباره نقش کشاورزی ناپایدار در خشکاندن و ویرانی ایران. چند فکت:
- ظرفیت اکولوژیک ایران برای کشت گندم حداکثر 1.5 میلیون هکتار است اما الان دارند با هدف بی نیازی به واردات 2.5 میلیون هکتار گندم میکارند. نتیجه این کار فشار ویرانگر به اراضی است و به زودی ایران ناچار به واردات هفت میلیون تن گندم خواهد بود.
- کل ارزش اقتصادی کشاورزی ایران در بالاترین برآورد 38 میلیارد دلار است. برای همین 38 میلیارد ایران را شتابناک دارند میخشکانند. مبلغی که در ابعاد کلان اقتصادی و در مقایسه با دیگر ظرفیتهای توسعه اقتصادی در ایران میتوان گفت ناچیز است.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

16 Nov, 18:08


فیلم : شوش گهواره تمدن (زبان اصلی)
مستندی درباره فعالیت های گروه باستان شناسی فرانسوی به رهبری ژان پرو در ایران
کارگردان: ژان پیر باوکس

#مستند #فیلم_مستند #باستانشناسی


@Mirase_Bastan

ناصر کرمی

16 Nov, 17:45


همی گفت ای داور دادگر
‏بدین بی گنه کشته اندر نگر
‏همی خواهم ای روشن کردگار
‏که چندان زمان یابم از روزگار
‏که از تخم ایرج یکی نامور
‏ببینم بر این کینه بسته کمر

‏⁧ #کیانوش_سنجری ⁩

@nasserkaramii

ناصر کرمی

16 Nov, 08:10


.
ناصر کرمی: «اگر الان ۱۰ کشور اول توریستی دنیا را ببینیم، درآمد خالص هیچ کدام از آن‌ها کمتر از ۱۵۰ میلیارد دلار در سال نیست؛ ۱۵۰ میلیارد دلار فقط از توریسم. درآمدی که الان ما باید می‌داشتیم. اما به ۵۷ خورد».

گفتگوی سعید قاسمی‌نژاد با ناصر کرمی در #فریدون

گردشگری و میراث فرهنگی در ایران در فردای پس از جمهوری اسلامی

در پیشینه‌ی دکتر ناصر کرمی مدیریت برنامه‌ریزی و تحقیقات سازمان ایرانگردی و جهانگردی به چشم می‌خورد. او همچنین سال‌ها سردبیر ماهنامه جهانگردان بوده است.

در بخشی از گفتگو ناصر کرمی می‌گوید:

«اگر الان ۱۰ کشور اول توریستی دنیا را ببینیم، درآمد خالص هیچ کدام از آن‌ها کمتر از ۱۵۰ میلیارد دلار در سال نیست؛ ۱۵۰ میلیارد دلار فقط از توریسم. درآمدی که الان ما باید می‌داشتیم. حالا پول بخش کوچکتر آن مزیت‌های توریسم است. بخش بزرگترش تلفیق چشم‌انداز، حفظ محیط زیست، مدیریت شهری بسامان و ایجاد شغل برای آن توده‌ی پایین جامعه است. همه‌ی این‌ها می‌توانست وجود داشته باشد اما به ۵۷ خورد.

شما اگر بگویید ای مردم جهان دیگر جمهوری‌اسلامی نیست، بگویید از این به بعد ما همان ایرانی هستیم که در کتاب‌های درسی‌تان خواندید، بگویید کابوسی که از ایران در خبرها می‌دیدید دیگر تمام شده، بگویید یک گروهی بودند که ایران را اشغال کرده بودند و الان ایران آزاد شده است، سرمایه‌گذاران خارجی به کشور هجوم خواهند آورد. تجربه‌ی دهه‌ی ۸۰ تا ۹۰ خورشیدی را بگویم؛ همین که یک کوچولو گفته شد که ایران دارد از تندروی و شیعه‌گری فاصله می‌گیرد، تمام این هتل‌سازهای بزرگ دنیا آمدند و می‌خواستند در ایران هتل بسازند. فقط می‌گفتند که به ما تضمین بیمه بدهید. تضمین بیمه را هم دولت ایران نمی‌توانست از نظر قانونی بدهد. البته دولت دنبال آن بود ولی مثل اینکه مجلس تصویب نمی‌کرد که این ضمانت را دولت بدهد. اگر دولت ایران ضمانت می‌داد شاید شرایتون ۳۰ تا ۴۰ هتل پنج ستاره در ایران می‌ساخت.

همین که این حکومت برود و یک حکومت سکولار دموکراتیک ملی گرا بیاید، ۷۰ تا ۸۰ درصد کار توسعه و برنامه‌ریزی توریسم در ایران انجام شده است. زیرساخت‌های جاده و فرودگاه و این‌ها در ایران وجود دارند. چیزی که می‌ماند هتل و اقامت است و نیز مضاعف‌سازی جاذبه‌های گردشگری و جاذبه‌های تفریحی ».

----

لینک گفتگو در #فریدون:
https://www.fereydoun.org/Interviews/720912

@fereydoun_magazine

ناصر کرمی

14 Nov, 14:57


ای دریغا پاره دل جفت جان
‏بی جوانی مانده جاویدان جهان
‏ای دریغا نازک‌آرای تنش
‏«بوی خون» می‌آید از پیراهنش

‏⁧ #كيانوش_سنجرى ⁩

@nasserkaramii

ناصر کرمی

13 Nov, 12:35


چاپ جدید راهیاب با این لرهای قشنگ بختیاری

شد سرانجام! انتشارات #فرهنگ_معاصر قبول کرد چاپ تازه کتاب #راهیاب_ایران را با این روجلد منتشر کند. آنچه که سالها بود درخواستش را داشتم. بعد از هیجده سال که در چاپهای قبلی راهیاب را همواره با آن کولاژ عکس و نقشه روی جلد دیده‌اید از این پس راهیاب با این شمایل تازه منتشر می‌شود. در فکر ویرایش تازه و کاملی از متن هم هستیم که البته به این چاپ نمی‌رسد.
این روجلد ادای احترامی است به همه مردم ایران، و به نمایندگی از آنها لرهای بختیاری، که زخم تن کافی نیست انگار، مزدوران جدبدا زخم روح را هم به این مردم شریف و نجیب روا داشته‌اند.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

12 Nov, 12:47


🗺 #لذت_جغرافیا
درس پنج هزار ساله یزد برای تهران
این تصویر نشان می دهد که یزدیها در تجربه پنج هزار ساله خود برای انطباق با اقلیم بیابانی خانه ها را در کدام جهت می ساختند تا هم از توفان های شن در امان باشند، هم از سوزبادهای زمستانی و هم اینکه چطور بیشتر بهره ببرند از نسیم های خنکی که در تابستان محتاج آن بودند. جهت برخورد هر کدام از این بادها را با الگوی غالب خانه سازی در یزد را ببینید.

🔸پنج هزار سال بعد در تهران مدرن و امروزی: سالهاست کارشناسان می گویند در شهری که دچار وارونگی دما در نیمه سرد سال است، ساعت آغاز به کار نباید در گرگ و میش صبح باشد که اینورژن حداکثر شدت را دارد. یکی از راه های فوری و بی هزینه برای کاهش آلودگی هوای تهران آغاز به کار إدارات و مراکز آموزشی در پاییز و زمستان از 9 صبح به بعد است. وقتی که قدری گرمتر شدن سطح زمین باعث کاهش اینورژن و افزایش امکان عروج ذرات آلاینده به خارج از فضای شهر می شود. نکته به این سادگی و به این راحتی را شهرداری تهران با آن همه دم و دستگاه عریض و طویلش هنوز نتوانسته است بفهمد. شهرداری و همه دیگر نهادهای مسئول.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

12 Nov, 11:05


🗺 #لذت_جغرافیا
سرزمین موعود قومگرایان، اگر مبنای مرزبندی کشورها در آفریقا قلمرو اقوام تعیین می‌شد.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

10 Nov, 11:16


🗺 #لذت_جغرافیا
مساحت جنگلها در هر کدام از کشورهای خاورمیانه. خیلی پیشتر در کتابهای درسی خوانده بودید که 13 درصد مساحت ایران جنگل است. پسانتر این مقدار را 11 درصد میگفتند. الان میبینید که بر مبنای گزارش رسمی فائو مساحت جنگلهای ایران حداقل نصف شده و به حدود 6 درصد مساحت کشور رسیده است. میدانید چرا؟ چون چهل و چند سال است به ایران حمله شده، این کشور اشغال شده توسط دشمنانی ایران‌ستیز. آنها از همه سو دارند ایران را به آتش می‌کشند و ویران می‌کنند. کسانی اما به وضعیت کنونی می‌گویند صلح و مخالف هر وضعیتی هستند که به بیرون راندن اشغالگران از ایران بینجامد. این کسان را بیشتر به عنوان فعال صلح و حقوق بشر می‌شناسید. همدستان شیطان، با نقاب صلح.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

08 Nov, 13:56


جستاری در نسبت گلوبالیسم و محیط‌زیست
از متن: جهانی‌سازی برآیند دانش مدرن و محصول نهاییِ انقلاب صنعتی و دویست سال تکاپوی بشر در مسیر رشد و توسعه است. اما بعضی می‌توانند بدبینانه بگویند که این مسیر به خوبی طی نشده است و به سمت آرمان‌شهر (اتوپیا) نیست. دست‌کم اینکه به سمت سبزآرمانشهر (اکوتوپیا) نیست. و راهی که به سمت اکوتوپیا نرود توتالیتاریسم محیطی را تشدید خواهد کرد.
متن کامل مقاله را در این لینک بخوانید.
https://www.aasoo.org/fa/articles/4929

ناصر کرمی

08 Nov, 13:39


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
گفت کار مرد که بالا گیرد از پاکی بالا گیرد نه از بسیاری. تیم ملی برزیل در جام‌های جهانی 82 و 94. یکی جام برد و آن یکی نه. اما آن یکی که جام نبرده است بیشتر در یادها مانده. بازیکنانی از این تیم مثل سوکراتس و فالکائو و ادر و زیکو به افسانه‌های جاودانی دنیای فوتبال تبدیل شده‌اند. بی آنکه کسی به خاطر بیاورد آنها جامی برده باشند یا دستاوردهای آماری بی نظیری از آنها به جا مانده باشد. به این دلیل که زیبا و باکیفیت بازی می‌کردند. آنها امضای خود را پای این حرف گذاشته‌اند که حرفه‌ای و با کیفیت و راست و درست زندگی کنید. تاریخ در نهایت عادل است و بختیارتان می‌کند.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

07 Nov, 16:45


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
امکان مذاکره ترامپ با جمهوری اسلامی؟
اتفاقا اگر بشود خیلی هم خوب است. چهار سال پیش این مذاکره ترسناک بود چون آخوندها انبوهی کارت برنده در دست داشتند. از حزب الله و حماس بگیر تا سوریه و عراق و هیمنه جنگی محور مقاومت که الان معلوم شده چقدر توخالی بوده است. می‌توانستند از این کارتها بدهند و به جایش چند سالی بیشتر تضمین بگیرند برای سلطه بر ملت ایران.
همین پارسال هم مذاکره می‌کردند خیلی فرق می‌کرد. هنوز حسن نصرالله را داشتند و هنیه و سنوار و دیگر نیابتی‌هایشان را. اما الان کاملا دستشان خالی است. الان اگر بنشینند پای میز مذاکره با ترامپ چیزی برای عرضه ندارند جز خود جمهوری اسلامی. فقط با عقب نشینی از ذات و ماهیت جمهوری اسلامی می‌توانند ترامپ را ترغیب کنند به مذاکره. و جمهوری اسلامی اگر یک قدم از خودش عقب بنشیند فرو می‌پاشد. اتفاقا همین را خامنه‌ای بهتر از همه می‌داند.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

07 Nov, 12:33


می‌گوید شهرنشینان تحصیلکرده به هریس رای داده‌اند و روستاییان فقیر و بی سواد به ترامپ.
1- تصورش از روستاییان.
2- روستایی آمریکایی.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

07 Nov, 09:13


🟡 #گدار
کنشگر بعنی کسی که برنامه مشخصی برای اقدام دارد. اگر کنشگر محیط‌زیستی هستید یعنی برنامه‌ای برای اقدام دارید که قابل تعریف در یکی از مراحل این راهبرد جامع است. اگر چنین برنامه‌ای ندارید، شما کنشگر محیط‌زیست نیستید، حداکثر اینکه دوستدار محیط‌زیست هستید. انگار که دل در گرو عشق کسی داشته باشید، اما حوصله و مجال ابراز آن را به او نداشته باشید.
پانوشت: محیط‌زیست ایران انبوهی عاشق دارد. اما شمار بسیار اندکی کنشگر واقعی. بسیار اندک و کم‌شمار.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

06 Nov, 23:18


🗺 #لذت_جغرافیا
دقیقتر درباره جغرافیای برندگان و بازندگان انتخابات دیروز در آمریکا. تقسیم آمریکا به نواحی٬ و نه ایالتها٬ نشان میدهد چگونه ترامپ به طور واقعی گستره جغرافیای آمریکا را نمایندگی می کند و حوزه نفوذ هریس عمدتا نواحی پرجمعیت شهری بوده است.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

06 Nov, 12:14


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
ترامپ و معاهدات اقلیمی؛ فرصت تازه یا بدبیاری؟
عطف به سابقه دوره اول ریاست جمهوری ترامپ و دستور او برای خروج آمریکا از معاهده اقلیمی پاریس بسیاری نگران هستند انتخاب دوباره ترامپ یک بدبیاری در مسیر اجرای معاهدات اقلیمی و دیگر توافقات محیطزیستی باشد. هنوز زود است که بتوان در این باره نظر داد چون در جریان مبارزات انتخاباتی ترامپ و تیمش خیلی در این باره صحبت نکردند. اما دست کم جا برای یک امیدواری باز است: نجات توافقات اقلیمی از چنگ برنامه های منفعل دولتی و سپردن آنها به بازار، که در آن هر موفقیتی ولو اندک به هر حال یک موافقت ملموس و پایدار است.
تجربه میگوید در میان عوامل عدم موفقیت توافقات اقلیمی و تشدید گرمایش جهانی از جمله باید به دو عامل مهم اشاره کرد: سپردن این توافقات به دولتها و دیگر احاطه نگاه چپگرایانه که آن هم البته موجب تشدید عامل نخست بوده است.
همه ساله دیده ایم، و از جمله دو هفته بعد در اجلاس باکو نیز خواهیم دید، که رهبران دهها کشور جهان گرد هم می‌آیند و سوت و کف و هیاهو به راه می‌اندازند برای مهار تغییرات اقلیمی. که البته هرگز موفق نبوده است. چون کار را به دولتها و سیاستمداران میسپارند که در نهایت تنها دستاورد آنها نمایشهای تکراری در حوزه فعالیتهایی بوده که هرگز توان رقابت مطلوب با عوامل توسعه مصرف سوختهای فسیلی و تشدید انتشار دی اکسید کربن را نداشته اند.
اما ایده ترامپ در دولت نخستش این بود که برنامه های کاهش مصرف سوختهای فسیلی و افزایش سرمایه گذاری بر سوختهای تجدیدپذیر و پاک را باید به بازار سپرد. بازار بهتر میتواند این کار را انجام دهد. دست بالای کسانی همچون ایلان ماسک در دولت آتی ترامپ ما را امیدوار میکند که توافقات اقلیمی مسیر بهتری پیدا کنند. در نهایت امثال ایلان ماسک (تاثیر تسلا بر توسعه خودروهای برقی را ببینید) و بیل گیتس (بخوانید درباره سرمایه گذاری‌اش برای توسعه نسل ایمن و تازه ای از انرژی اتمی) میتوانند زمین را نجات دهند، نه دلقکهای عوامفریبی مثل جان کری و امانوئل مکرون که معلوم نشد در نهایت خروجی آن همه هیاهویشان برای مهار تغییرات اقلیمی چه بوده است.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

06 Nov, 07:44


الان وقت کرنای هخامنشی است.

ناصر کرمی

06 Nov, 07:43


دوستان اگر پیشبینی و تحلیل درباره هر انتخاباتی٬ اعم از ریاست جمهوری آمریکا و انتخاب مدیر ساختمان و مبصر کلاس و هر چی خواستند من برای ارائه مشورت و نتایج به صورت تضمین شده در خدمت هستم. پرداخت با پی پل هم قابل قبول ست.🤣

ناصر کرمی

04 Nov, 15:05


پیشبینی من از نتیجه انتخابات فردا. ترامپ کارتل رسانه‌ها و هالیوود را شکست می‌دهد.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

04 Nov, 12:06


جهان، جهانی‌سازی و محیط زیست🔻

در دوگانه‌ی امید و هراس، جهان به کدام سمت می‌رود؟ شکل دیگر چنین پرسشی این است که حق با کدام گروه است: خوش‌بینانی که می‌گویند انسان کمابیش همچنان به پیش می‌رود و تداوم توسعه‌ی اقتصادی و پیشرفت علمی در جهان باعث خواهد شد که اکثر مشکلات موجود برطرف شوند، یا برعکس بدبینانی که می‌گویند با روندهای موجود آینده‌ی تیره و تاری در انتظار ماست و باید کار بزرگی بکنیم، واقعاً بزرگ، وگرنه خودمان و جهان را به نابودی خواهیم کشاند. کدام یک درست می‌گویند؟ بعید است که پاسخی قطعی وجود داشته باشد.

آیا می‌توان گفت دنیا ناگزیر نابرابرتر، آلوده‌تر و ناپایدارتر خواهد شد؟ اکنون در مقطعی از تاریخ هستیم که تحقق سبک زندگیِ شهروند متوسط غربی برای بسیاری از شهروندان جهان محتمل‌تر می‌نماید. همه‌ی دولت‌ها این سطح از رفاه را وعده می‌دهند و ملت‌ها نیز تصور می‌کنند که مشکلاتْ ناشی از ناکارآمدی یا فساد دولت‌ها است و اگر این یکی برود و آن یکی بیاید سرانجام آن رؤیا تحقق خواهد یافت. اما می‌دانیم که منابع زمین آن‌قدر نیست که چنان سبکی از زندگی را برای هشت میلیارد نفر تأمین کند. همین الان هم میزان مصرف منابع زمین دو برابر ظرفیت اکولوژیک کره‌ی زمین است. آیا توسعه‌ی علم می‌تواند تحقق چنان رؤیایی را محتمل کند؟ توسعه‌ی علم شاید بتواند این عدم توازن بین مصرف منابع و ظرفیت اکولوژیک زمین را جبران کند. البته تحقق این امر بسیار دشوار است و شاید ده‌ها سال به طول بینجامد. اما چنان وضعیتی شاید حداکثر بتواند پایداریِ محیطیِ زمین را تضمین کند و نابرابری جهانی همچنان تداوم خواهد داشت.

جهانی‌سازی تصویری ترسناک از آینده‌ی دنیا را پیش روی ما می‌گذارد. جالب است که جهانی‌سازی برآیند دانش مدرن و محصول نهاییِ انقلاب صنعتی و دویست سال تکاپوی بشر در مسیر رشد و توسعه است. اما بعضی می‌توانند بدبینانه بگویند که این مسیر به خوبی طی نشده است و به سمت آرمان‌شهر (اتوپیا) هم نیست. دست‌کم اینکه به سمت سبزآرمانشهر (اکوتوپیا) نیست. و راهی که به سمت اکوتوپیا نرود توتالیتاریسم محیطی، تحمیل اراده‌ی انسان بر چشم‌انداز زمین، را تشدید خواهد کرد.

@NashrAasoo 💭

ناصر کرمی

04 Nov, 12:06


«جهانی‌سازی اجتناب‌ناپذیر است. همه نمی‌توانند مثل کره‌ی شمالی درهایشان را کاملاً به روی بقیه‌ی دنیا ببندند. و کره‌ی شمالی هم دیر یا زود ناچار به باز کردن درها خواهد شد. بنابراین، جهانی‌سازی پیش می‌رود و جهان در برابر همه‌ی پیامدهای منفی‌ای که برشمردیم تسلیم خواهد شد.»

aasoo.org/fa/articles/4929
@NashrAasoo🔻

ناصر کرمی

04 Nov, 10:22


میگوید ما خوبیم که چریکیم توی کوه و کلاشنیکوف از دستمان نمی‌افتد! آن وقت به همینها یاد داده اند که به ما وطن‌دوستان که در عمرمان دم‌پایی هم به سمت سوسک پرت نکرده‌ایم بگویند فاشیست راست افراطی!

@nasserkaramii

ناصر کرمی

03 Nov, 13:48


پیگیری امروز، یکشنبه، این فرسته
در فقط دو روز مانده با پایان انتخابات به نظر می‌رسد باد دوباره به بیرق ترامپ وزیدن گرفته است. دیروز مدل پیشبینی اکونومیست نشان میداد که هریس نوادا را پس گرفته و در پنسیلوانیا نیز رقابت را عجالتا به تساوی کشانده است. امروز اما همان مدل می‌گوید که در پنسیلوانیا دوباره ترامپ پیش افتاده است و او نوادا را هم پس گرفته است. به واقع دیروز بازی به وقت اضافه کشید و امروز انگار در شروع وقت اضافه ترامپ یک گل حساس به ثمر رسانده است. ترامپ الان در کارولینای شمالی و جورجیا و آریزونا فاصله نسبتا مطمئنی با هریس دارد و برای پیروزی در انتخابات فقط لازم است که پنسیلوانیا را حفظ کند. هریس میشیگان و ویسکانسین را کماکان حفظ کرده والان همه تقلای او وهالیوودیها و رسانه‌های حامی‌اش متمرکز است بر پنسیلوانیا.

ناصر کرمی

03 Nov, 13:23


می‌گوید با قهرمان‌سازی و گفتن نسل عاصی و انقلابی و فلان کاری نکنید پرونده #دختر_علوم_تحقیقات سنگینتر شده و بیشتر برایش مشکل ایجاد شود. یعنی هنوز این پز تکراری خر دانای مصلحت‌سنج و منصف و محتاط خریدار و مدعی دارد؟ خود آن دختر چطور باید نشان میداده که قصد دارد منتهای عصیان را نشان دهد، و اساسا کدام حرف ما در این گوشه دنیا می‌تواند برای رژیم ویرانگرتر و ستیزنده‌تر از کاری باشد که خود آن دختر خونسرد و آرام و در انظار انجام داده است؟

ناصر کرمی

03 Nov, 12:37


🗺 #لذت_جغرافیا
بلندانگاشت (توپوگرافی) آسیا. ببینید دیوار بلند هیمالیا چگونه هند را از پرفشارهای سیبری جدا کرده و به آن سیمای کشوری یگانه و متفاوت داده است. در هند میلیونها نفر صبح که از خواب برمی‌خیزند می‌گویند ببینید بودا یا اسلام یا فلان پادشاه یا مهاراجه چگونه سرنوشت ما را شکل داد. نه. آنچه سرنوشت شما را شکل داد در شمال هیمالیا بود و درجنوب موسمی‌های اقیانوس. کمابیش می‌شود همین تعابیر را برای ایران هم برشمرد. اینکه برکندن فلات از دشتهای اطراف چگونه مرزهایی آفرید گرداگرد کشوری با چشم‌انداز فرهنگی پیچیده که انگار در همه اعصار تاریخ سرنوشتی مقدر داشته است. مثل مرزهای از پیش تعیین شده‌اش.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

03 Nov, 11:39


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
جمهوری اسلامی باید بیش از همیشه وحشت کند از نسلی که #دختر_علوم_تحقیقات نمایه آنهاست. رژیم سی و چند سال کوشید با راه‌اندازی معرکه اصلاحات هر جنبش اعتراضی در ایران را محدود کند به مطالباتی قابل کنترل در حوزه ساختار اداری و اجرایی خودش. اما اینک نسلی سربرآورده که نابودی ذات و بنیاد جمهوری اسلامی را می‌خواهد و نه فقط حتی براندازی آن را. نسلی عاصی که بزرگتر از جمهوری اسلامی را هدف قرار داده است. مبداء ذهنی که این نسل آن را هدف قرار خواهد داد حتی سال 1357 نیست. سال صفر هجری قمری است. از این عریانتر و واضحتر این نسل چگونه حرفش را بزند؟
@nasserkaramii

ناصر کرمی

02 Nov, 19:43


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
فقط 20 سال بعد از تصادم ایران به انقلاب اسلامی
آمار نابودی حیات وحش و تنوع زیستی ایران را در حد فاصل 1356 تا 1376 ببینید. و در نظر داشته باشید که اینها آمار حفاظت شده‌ترین پارکهای ملی ایران است. اوضاع در عرصه‌های آزاد و مناطق حفاظت شده دوردست‌ بسیار اسفناکتر بوده است. و البته این فقط آمار 20 سال اول انقلاب اسلامی است. پسانتر فروتر رفتیم و ویرانتر شدیم. تا به الان.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

02 Nov, 11:22


پیگیری روزانه این فرسته
خبر بد برای طرفداران ترامپ: پنسیلوانیا از دست می‌رود؟ از دیروز تا الان دوباره باد به بیرق هریس وزیده است. برتری راهبردی و مهم ترامپ در پنسیلوانیا که میتوانست برگ برنده او در انتخابات باشد از دیروز تا امروز از دست رفته و اکنون در این ایالت هر دو نامزد به یک اندازه بخت پیروزی دارند. هریس در بیست و چهار ساعت گذشته همچنین دوباره نوادا را پس گرفته و برتری در میشیگان و ویسکانسین را هم تحکیم کرده است. اگر انتخابات دیروز برگزار میشد با اطمینان میشد گفت ترامپ رئیس جمهور بعدی است. اما امروز همه چیز به تساوی کشیده شده انگار. با از دست رفتن برتری در پنسیلوانیا، ترامپ مثل تیم فوتبالی است که در آخرین دقایق بازی گل تساوی را دریافت کرده و اکنون ناچار است به وقتهای اضافه چشم بدوزد.
منبع من برای این تحلیل مدل پیشبینی اکونومیست است که لینک آن را در فرسته اول از این فرسته‌ها میبینید. قاعدتا مدلهایی دیگر نتایجی دیگر را شاید نشان بدهند. و البته تا سه روز دیگر این بالا وپایینها همچنان ادامه خواهد داشت.

ناصر کرمی

02 Nov, 07:37


🗺 #لذت_جغرافیا
جغرافیای جنگ با پرندگان. دو کشوری که روزگاری فراخوان جنگ با پرندگان داده‌اند. و جالب است که هر دو هم در جنگ با پرندگان شکست خوردند.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

01 Nov, 18:02


🗺 #لذت_جغرافیا
پراکنش جغرافیایی زبانها در ایران. دشوار است بتوان نقشه دقیقی در این باره منتشر کرد. هم اجتناب از سوگیری دشوار است و هم اساسا تعیین گستره های واقعی هر زبان به این آسانی نیست چون جمعیت ایران مثل رودهایی که هم زمان به یک مصب مشترک رسیده باشند مدام درهم می‌آمیزند.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

01 Nov, 13:54


بازنگری روزانه این فرسته:
‏نسبت به دیروز ترامپ یک قدم جلوتر آمده است. آن تغییر به نفع هریس که پریروز از آن صحبت کردم ظاهرا یک روند نبوده و در همان مرحله متوقف شد. ترامپ امروز نوادا را پس گرفته است که البته الان در این مرحله خیلی مهم نیست. هریس برتری در میشیگان و ویسکانسین را حفظ کرده که برای او حیاتی است. ترامپ هم برتری در کارولینای شمالی و جورجیا و آریزونا را حفظ کرده. میماند پنسیلوانیا که به نظر میرسد از دیروز تا الان ترامپ کمی برتری اش در این ایالت را بهتر کرده. و اصل دعوا اینجاست. ترامپ در پنسیلوانیا فاصله نسبتا خوبی ایجاد کرده (خوب، نه مطمئن) و اگر تا سه روز دیگر همین فاصله را در همین ایالت حفظ کند قطعا رئیس جمهوری بعدی آمریکا است.
‏پانوشت: فقط یک بار هزار سال پیش انتخابات مبصر مدرسه همینقدر برایم مهم بوده. هیچ انتخابات دیگری را اینطور با کنجکاوی و هیجان دنبال نکرده ام!

ناصر کرمی

31 Oct, 07:45


#لذت_جغرافیا
آبیها، فقط کشور اسراییل را به رسمیت میشناسند، سبزها فقط فلسطین را، زردها هم اسراییل را به رسمیت میشناسند و هم فلسطین را.
پانوشت: آیا این نقشه منطق معنادار جغرافیایی دارد؟ بله، حتما. موسی گفته بود می روید که سالها و شاید هزاران سال آواره باشید. اگر زراعت کنید فقط نان برای سیر کردن شکم خواهید داشت و اگر به دنبال صنعت بروید نان وقدری بیشتر. اما اگر میخواهید روزی به اورشلیم برگردید و دوباره صاحب وطن بشوید به دنبال تجارت بروید. فقط پول است که میتواند دوباره شما را حاکم اورشلیم کند. و اینگونه است که نبض اقتصاد جهانی در اختیار یهودیان است و کشورها به طور سنتی هر چه برخوردارتر باشند و موثرتر در اقتصاد جهان، با اسراییل رابطه نزدیکتری دارند. طبیعی است که اقتصادهای نوظهور مثل چین و هند و یا کشورهای نفتی حوزه خلیج فارس میتوانند اکنون مشمول این قاعده نباشند. اما حوزه آتلانتیک شمالی عمیقا این منطق را تایید می کند.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

30 Oct, 10:35


از دیروز در آمریکا چه چیزی تغییر کرده؟
چند روزی است که اخبار و روندهای انتخابات آمریکا را در @TheEconomist دنبال می‌کنم. از دیروز انگار ناگهان ورق به سمت کامالا هریس برگشته است. جزئیات بیشتر را میتوانید در لینک زیر ببینید. اما نکاتی در این باره:
- تا دیروز در جمع هفت ایالت کلیدی ترامپ در شش تا پیش افتاده بود. در سه ایالت مهم جورجیا و کارولینای شمالی و آریزونا فاصله ترامپ آنقدر زیاد بود که میشد گفت او برنده قطعی در این سه ایالت است. نوادا فقط شش رای الکترال دارد پس خیلی در این بازی نقش مهمی ندارد. میماند فقط پنسیلوانیا و میشیگان و ویسکانسین. تا دیروز از این سه تا هریس یک برتری شکننده داشت فقط در میشیگان. همین مقدار برتری را ترامپ در ویسکانسین داشت. در پنسیلوانیا ترامپ فاصله خوبی ایجاد کرده بود.
- با توجه به احتمال نسبتا قطعی پیروزی ترامپ در کارولینای شمالی و جورجیا و آریزونا، برای آنکه هریس پیروز انتخابات شود فقط یک چاره دارد: پیروزی قطعی در هر سه ایالت شمال شرقی یعنی پنسیلوانیا و میشیگان و ویسکانسین. حتی یکی را هم ببازد انتخابات را از دست میدهد. تا دیروز همچنانکه گفته شد ترامپ در پنسیلوانیا خوب پیش افتاده بود، در ویسکانسین هم برتری داشت و حتی در میشیگان هم به نظر میرسید ترامپ میتواند برتری اندک هریس را بشکند و با کسب آرای این ایالت به برتری مطلق کسب بیش از 300 رای الکترال برسد. اما در این یک روز چه رخ داده؟
- از دیروز فاصله هریس در میشیگان بیشتر شده. هریس در ویسکانسین هم برتری ترامپ را شکسته و از او پیشی گرفته. در نوادا هم هریس طی همین یک روز از ترامپ جلو افتاده. در پنسیلوانیا هنوز ترامپ جلوتر است اما با فاصله کمتر و شکننده‌تر. در جورجیا و کارولینای شمالی هم فاصله کمتر شده. و فقط در آریزونا است که در این یک روز ترامپ چیزی از دست نداده و فاصله قبلی را از حفظ کرده است.
چه تغییری در این چند روز رخ داده است؟ من نمیدانم. فحول علمای سیاست، به خصوص آنها که مقیم ینگه دنیایند بهتر می‌توانند تحلیل کنند. البته از این بالا و پایینها مکرر در یک ماه گذشته رخ داده. باید دید که این پیشروی هریس در یکی دو روز گذشته یک تغییر موقت کوچک است یا روندی که میتواند سرنوشت انتخابات را تعیین کند. انتخابات آمریکا واقعا پدیده هالیوودی جذابی است و آن را با علاقه پیگیری می‌کنم و نظراتم را در این باره با شما هم‌می‌رسانم. (هم‌می‌رسانم یعنی همرسان می‌کنم یا درمیان میگذارم).
پانوشت: درباره اینکه برای مردم ایران انتخاب ترامپ بهتر خواهد بود یا هریس واقعا نظر قطعی ندارم. ظاهرا ترامپ بهتر است اما نمیدانم چقدر می‌شود به او اعتماد کرد که ناگهان مثل آن ملاقاتش با دیکتاتور مضحک کره شمالی سر از تهران درنیاورد برای مذاکره با آخوندها. اما به هر حال چون میدانم انتخاب ترامپ دست کم چند وقتی کام خلیفه تهران را تلخ خواهد کرد ترجیح من ترامپ است عجالتا.
https://www.economist.com/interactive/us-2024-election/prediction-model/president/arizona/

ناصر کرمی

30 Oct, 07:52


🗺 #لذت_جغرافیا
از این نقاشیها که قرارگاه عمار می‌دهد به دست سایبریهای پانکرد یا پانترک‌نما دیده‌اید؟ از اینها که لبه کوردیستان یا تورکیستان فرضی را می‌کشاند حتی تا چابهار؟ این ورژن آمریکایی اینجور نقشه‌هاست و تکنیک تهیه آنها را نشان می‌دهد.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

30 Oct, 07:51


📃 #همخوانی
... بید مجنونی بود وسط یک چمن قصیلی. دور آن جمع بودیم و گوش میدادیم به شاعری که رفته بود روی بلندترین شاخه بید و مردم را به عشق و عدالت دعوت می کرد. شاخه محکم نبود و شاعر افتاد و دستش شکست. توی بیمارستان شاعر فهمید با پیشرفت علم مالاریا به تازگی ریشه کن شده، اما در عوض کودکان هفت برابر بیشتر از قبل مبتلا به سرطان خون می شوند. شاعر گفت انصاف داشته باشیم که مالاریا بهتر از سرطان بود. .
رمان بی نهایت- نشر مردمک و H&S لندن- لینک خرید کتاب از سایت آمازون را در زیر میبینید.
https://www.amazon.co.uk/Eternity-Bi-Nahayat-Naser-Karami/dp/1780830785

ناصر کرمی

29 Oct, 11:40


🗺 #لذت_جغرافیا
چرا آبگیرها مهمند؟ آبگیر، مثل هر پدیده طبیعی به ظاهر بی جان واکنش‌های منطقی خودش را دارد برای حفظ حریمش. وقتی عرصه آن را اشغال می‌کنید با سیل هجوم می‌آورد تا عرصه‌اش را پس بگیرد. مثل هر موجود جاندار اگر به حریمش احترام بگذارید کاری به کار شما ندارد و می‌تواند دوست شما هم باشد.
پانوشت: wetland را میتوان به انواعی از پهناب‌ها اطلاق کرد. اما آبگیر قدری معنای وسیعتر دارد و شاید برابرنهاد بهتری باشد برای این عبارت.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

29 Oct, 10:22


⁉️ #پرسمان
روشنفکر چطور با دین کنار آمد؟ روشنفکری دینی چگونه شکل گرفت؟

@nasserkaramii

ناصر کرمی

29 Oct, 09:41


📠 #بازخوانی
شنبه سالمرگ آرامش دوستدار بود. بازمی‌خوانیم این وجیزه را به یاد او، که یک عمر کوشید از دین‌خویی رهایمان کند.

▫️برای فیلسوفی که بعد از مرگ مجوز اشتهار یافت
به فهرست کسانی که علیه #آرامش_دوستدار نوشته‌اند نگاه کنید. غالبا سردبیران و مصدران و برکشیدگان جریان مسلط رسانه ای ایران در چند دهه گذشته. اینگونه است که آنها می‌توانسته‌اند حتی اندیشمند برجسته‌ای چون دوستدار را از دسترس نسل جوان دور نگه دارند و برعکس هر مدعی تازه ترمودینامیک قرآن را به عنوان فیلسوف و علامه به افکار عمومی حقنه کنند. اینکه بدنه روزنامه‌نگاری ایران نه فقط آزادی‌هراس و تغییرگریز، و نه فقط دین‌خو بلکه ناخواسته حتی خمینی‌خو است را نیز باید از این زاویه دید. اغلب آنها از زیر شنل همین سردبیرانی بیرون آمده‌اند که فیلسوف اعظمشان آن مجری انقلاب فرهنگی است که خمینی را باسوادترین حاکم تاریخ چند هزارساله ایران می‌داند. واقعیت این است که روزنامه‌نگار ایرانی صد بار از سروش شنیده و شاید نه حتی یک بار از دوستدار. به همین خاطر عجیب نیست که حتی در لندن و واشنگتن و پراگ مدام دل در هوس آن پیتزای قورمه سبزی دارند که قرار است میر دلها و شیخ عباشکلاتی در اجاق مردمسالاری دینی بپزندش.
به طول می‌انجامد تا نسل تازه‌ای از روزنامه‌نگار فارسی‌زبان پدید بیاید رها از این علامه‌های دست‌ساز جمهوری روسلامی.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

28 Oct, 10:48


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
سال 2013 درست یک هفته قبل از اینکه برای همیشه از ایران کوچ کنم به خرمشهر رفته بودم. شهر کماکان یک ویرانه جنگ‌زده بود. بیست و چند سال گذشته بود از جنگ اما شهر حتی در فاضلاب خودش هم غرق بود و بازسازی که هیچ، حتی زیرساختهای اساسی شهر را تعمیر نکرده بودند و از بمبهایی که سی سال قبل صدام انداخته بود هنوز سیستم آب‌و‌فاضلاب شهر نشتی داشت. بله، خرمشهر به اندازه هزینه تولید یکی از این آبگرمکنهای بی مصرف هم برای حمهوری اسلامی اهمیت نداشته است.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

28 Oct, 10:08


🗺 #لذت_جغرافیا
هدفهای محتمل برای حمله هوایی اسراییل و همچنین موقعیت استقرار سامانه‌های دفاع هوایی ایران.
پانوشت: لذت جغرافیا سرستون این مطالب است و اشاره دارد هر آنچه که می‌توان آن را با زبان جغرافیا بیان کرد. بنابراین خیلی از مطالب لذتبخش نیستند اما سرستون همین است. من نمی‌توانم بسته به هزار جور محتوای جغرافیایی هزار سرستون هم تعریف کنم. وگرنه درست‌ترین سرستون ‎جبر_جغرافیا است. و البته از اول هدف از این ستون این بوده که شما را به جغرافیا علاقمند کند و منظور از لذت جغرافیا هم همین است.
#گیر_نده_هموطن

@nasserkaramii

ناصر کرمی

28 Oct, 08:39


🗺 #لذت_جغرافیا
دقیقتر درباره جغرافیای توسعه انسانی در جهان. نکته جالب این نقشه این است که به مرزهای سیاسی کشورها اکتفا نکرده در توزیع شاخص توسعه انسانی HDI تقسیمات داخلی کشورها را نیز ملاک قرار داده است. به این شکل میتوان دریافت توزیع مزیتهای اقتصادی در داخل هر کشور چقدر عادلانه است. برای مثال میبینیم که بخش مرکزی و شمال ایران شرایط بهتری نسبت به نواحی شرقی و غربی و جنوبی دارد اما برعکس در کشوری مثل ترکیه توسعه انسانی متوازنتر توزیع شده است. جالب است که به رغم همه هیاهوها هنوز هیچ بخشی از هند به شاخص توسعه انسانی 0.800 نرسیده و در چین هم فقط باریکه‌یی در ساحل شرقی برخوردار از این شاخص است.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

28 Oct, 08:27


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
بشود که دلها شاد گردد.
#روز_کورش
#هفتم_آبان

@nasserkaramii

ناصر کرمی

28 Oct, 08:23


🗺 #لذت_جغرافیا
جغرافیای رهبری زنان. کشورهایی که در گذشته یا الان زنان در آنها بخت کسب بالاترین قدرت سیاسی را داشته‌اند.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

28 Oct, 08:13


جستاری در فلسفه سبزگرایی
از متن: دومین کهن‌الگوی سبزها که بازنگری می‌طلبد این تصور است که دخالت انسان در طبیعت به طور مطلق بد است و زیانبار و اگر دخالت انسان نباشد طبیعت هرگز آسیب نخواهد دید. تصوری که اکثر سبزها از طبیعت دارند یک ماشین بی‌نقص خودگردان است که اگر به حال خود رها شود تا ابد پایدار و بی‌وقفه کار می‌کند. شواهد تاریخی و اکولوژیکی اما چنین چیزی نمی‌گوید. بدون دخالت انسان هم حیات در کره‌ی زمین بارها تا آستانه‌ی انقراض کامل پیش رفته است.

متن کامل مقاله را در این لینک بخوانید.
https://aasoo.org/fa/articles/4919

ناصر کرمی

27 Oct, 15:11


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
شماری می‌گویند اینقدر انگ تجزیه‌طلبی به فعالان حقوق اقوام نزنید و به حرفهای آنها گوش بدهید. بله، باید گوش داد. اما اگر بتوان اعتماد کرد که گوینده حرف واقعا انگیزه‌های انسانی دارد برای استیفای برابری قومی. نکته اما این است که شما هر چه می‌کاوید در این مدعیان قومگرایی عمدتا مشتی سایبری میبیند که به دنبال القای تجزیه پذیری ایران و به این شکل ترساندن مردم و کشورهای غربی از وقوع انقلاب در ایران هستند. به این حرفهای یکی از ژنرالهای محبوب و همواره برخوردار از تریبون مدعیان قومگرایی توجه کنید. می‌گوید خوزستان و آذربایجان و ... مملکتهایی جدا و مستقل بوده‌اند و رضا شاه به زور آنها را به هم چسبانده و نام استان به آنها داده و ما باید دوباره استقلال پیدا کرده و از استان به کشور تغییر نام دهیم. دقیقا باید طرف چه بگوید که بگوییم او تجزیه‌طلب است و نه کنشگر برابری قومی؟ مزخرفات دروغین این آدم هم به کنار، نکته این است که در گرماگرم جنبش مهسا این حرفها را می‌زند. آیا نسبتی هست بین این حرفها و ماهیت آن جنبش؟ آیا حق نداریم شک کنیم در انگیزه این آدم و همه آنهایی که اصرار دارند در تریبون دادن به او؟

@nasserkaramii

ناصر کرمی

26 Oct, 18:43


🗺 #لذت_جغرافیا
نقاطی از مراکز نظامی جمهوری اسلامی که دیشب مورد حمله اسراییل قرار گرفته‌اند.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

26 Oct, 13:36


🎥 تولید گازهای گلخانه ای و اسیدی شدن آب اقیانوس ها


🔰به مابپیوندید🔰
🌍کانال جغرافیدانان ایران🌍
👇👇👇
🆔 @Geographers_Iranian
🆔 @Geographers_Iranian

ناصر کرمی

26 Oct, 09:43


#یک‌صدم‌ثانیه
مبیناد کس را چنین روزگار
زمین باد بی تخم اسفندیار
اول هفته اروپا حکم میدهد برای جدایی تکه‌ای از ایران و آخر هفته هم دهها هواپیما ایران را بمباران می‌کنند. تف به ذاتت آخوند که ایران را به اینجا کشانده‌ای. دریغا این وطن که نقطه به نقطه آن زیبایی و ثروت است و اینگونه در چنگ مشتی دزد و خونریز روزگار به عسرت می‌گذراند.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

26 Oct, 09:25


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
شما از پدرجد حماس و حزب‌الله توقع دارید که وقت حمله هوایی دشمن آژیر خطر به صدا درآورده و به فکر ایمنی مردم باشد؟ گمان می‌کنید جمهوری اسلامی چرا همه تاسیسات اتمی و موشکی‌اش را دقیقا بیخ گوش پرجمعیت‌ترین شهرها نشانده و دورتادور آنها را هم شهرکهای مسکونی کشانده است؟ ببینید همه آن تاسیسات نظامی را در پارچین و سرخه حصار و قصر فیروزه در شرق تهران. مردم برای آنها فقط مشتی گلوله جنگی هستند قابل مصرف، یا دقیقتر اینکه تعدادی کیسه پر از ماسه برای فرونشاندن موج حمله اول دشمن.
پانوشت: صلح در خاورمیانه فقط و فقط در نبود جمهوری اسلامی قابل تحقق است. و در شرایط کنونی بهترین کار برای حفاظت از مردم ایران همان است که جریان ایرانگرا ماههاست برای آن می‌کوشد: کشاندن خط قرمز پررنگ مابین آنچه جمهوری اسلامی است و آنچه که مردم ایران هستند. و مجاب ساختن کشورهای غربی و اسراییل که دشمنی جمهوری اسلامی برای شما بس است و کاری نکنید که آن بشود که جمهوری اسلامی می‌خواهد یعنی مردم ایران با شما دشمن شوند. مردم ایران دوست شما هستند و هیچ دشمنی با شما ندارند و در گرماگرم جنگشان با آخوندها نیازمند کمک شما هستند نه اینکه جبهه تازه‌ای رودررویشان بگشایید.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

24 Oct, 10:49


🗺 #لذت_جغرافیا
آن خط قرمز که اروپا را دوپاره می‌کند در ابتدا به نظر می‌رسد نشانگر موقعیت دیوار آهنین باشد در دوران جنگ سرد و مرز مابین دو اردوگاه کمونیسم و لیبرالیسم. اما نه. این خط جدا می‌کند آن دسته از کشورهای اروپایی را که امید به زندگی در آنها بالاتر از هشتاد سال است، و آنها که کمتر از آن.
30 سال گذشته است از فروپاشی کمونیسم اما دیوار آهنین هنوز به شکلهای دیگری خود را نشان می‌دهد. حتی به شکل یک شاخص معمول رفاهی. برای درمان زخم کمونیسم 30 سال هم کافی نیست.
پانوشت: آخوندها که بروند چقدر طول می‌کشد تا زخم‌های ایران درمان شوند؟ این زخم‌های عمیقا خونچکان ...

@nasserkaramii

ناصر کرمی

24 Oct, 10:36


🗺 #لذت_جغرافیا
جغرافیای کتاب مقدس. گستره‌ای از جهان و مجموع کشورهایی که در انجیل به آنها اشاره شده است.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

24 Oct, 08:53


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
آرش جودکی کجاست؟
آیا کسی خبری از آرش جودکی دارد؟ ناگهان به یاد آوردم ماههاست خبری از او نیست و نشانه‌ای از او در رسانه‌ها دیده نمی‌شود. چرا توجه من به غیاب آرش جلب شده؟ برمی‌گردد به نکته‌ای که اخلاقا باید مستقیم از خودش میپرسیدم اما به نظرم رسید که می‌شود در عرصه عمومی هم آن را مطرح کرد. دو سال پیش این وقت در گرماگرم جنبش مهسا آرش چهره ثابت و همه شب رسانه‌هایی بود که از دل آن جنبش سعی می‌کردند قرائت قومگرایانه بیرون بکشند. آرش ظهر و عصر و شب در گوشه تلویزیون دیده می‌شد که کنار مهتدی و بنی طرف و زنان و مردان دیگری که سایه کلاشینکوف گوشه تصویرشان به چشم می‌خورد از ضرورت استیفای حقوق اقوام سخن می‌گفت و اهمیت مبارزه با ستمی که بر اقوام ایران روا داشته می‌شد. در طول روز آرش جودکی دامنه جنگ برای اقوام را می‌کشاند اینجا به فجازی و ششمشیر می‌زد از چپ‌و‌راست در پامنبری برای تجزیه‌طلبانی که شرحشان رفت. اما الان دیگر نه آن تلویزیونها وقعی می‌گذارند چندان به آن تجزیه‌طلبان و نه آرش را می‌بینیم که همچنان دادخواهی کند برای حقوق اقوام. چه شده است؟ چرا خیابان که فروخوابید آن تلویزیونها و آرش حقوق اقوام یادشان رفت؟ آیا اقوام بسنده و کافی به حقشان رسیده‌اند؟ آیا ظلم بر اقوام خاتمه یافته؟ واقعا چه تغییری رخ داده جناب جودکی؟
سوال من از آرش این است: آیا خودش متعجب نیست که چرا آن "چشم‌انداز" تلویزیونی که عضو پژاک و همسرش در پربیننده‌ترین تلویزیون فارسی زبان آن را میگرداندند دیگر ضرورتی نمیبینند برای دعوت از او؟ چرا همان تلویزیون خیابان که پس نشست دیگر پرونده احتمال تجزیه ایران را بست و سراغ بحثهای دیگری رفت؟ البته می‌دانیم هر بار که خیابان برگردد رسانه‌هایی خاص باز جعبه مارگیری القای تجزیه‌پذیری ایران را باز خواهند کرد برای نمایشی دیگر. اما آرش و آرشها در کجای این نمایش هستند؟ بی‌تعارف بگویم که آرش را نویسنده محترمی میدانم که دل در گروی آزادی ایران دارد. پس چرا تن داد به پامنبری برای امثال بنی طرف که صراحتا به خوزستان می‌گوید عربستان و خواستار جدایی آن از ایران است؟ جوگیری روشنفکرانه؟ رسانه نشناسی؟ بی اطلاعی از زمینه ژئوپلتیک بحث اقوام؟ کدامیک؟ واقعا چطور است که روشنفکر باسوادی مثل جودکی هم در دام چنان جریان‌سازی‌های رسانه‌ای می‌افتد؟
به هر رو برای آرش آرزوی تندرستی دارم و امیدوارم از سوالهای من نرنجیده باشد. همچنین بدیهی است که حقوق اقوام در بافتار مناسب خودش یک بحث انسانی است اما منظور ما در اینجا جریان‌سازی ماهرانه رسانه‌ای برای ترساندن مردم ایران و کشورهای غربی از تداوم جنبش مهسا و البته دادن بهانه به رژیم برای سرکوب خونبار مردم بوده است.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

23 Oct, 07:48


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
در تاریکنای دانش
الان می‌بینید که جهان چطور در هول‌و‌ولای #گرمایش_جهانی است؟ جالب است بدانید که تا نیمه دهه هشتاد میلادی کاملا برعکس انگاره هایی وجود داشت مبنی بر اینکه باید نگران #سرمایش_جهانی بود چون شواهد متقن علمی نشان میدهد زمین به یک دوران تازه یخبندان نزدیک می‌شود. فیلم #پنجگانه (Quintet) به کارگردانی #رابرت_آلتمن و بازی #پل_نیومن حاصل آن دوره است. در این فیلم یخبندان همه چیز را در آستانه نابودی قرار داده و فقط معدودی انسان خزپوش باقی مانده که به سختی باید راهی برای بقا پیدا کنند و یخچالها از همه سو به شهرها و دیگر تاسیسات انسانی هجوم آورده و در حال نابودی آنها هستند.
پانوشت 1: علم دین نیست و نباید مقدس شود. اگرچه راهی جز علم نداریم.
پانوشت2: آیا این مطلب به هر کسی اجازه تشکیک در مبانی علم را می‌دهد؟ نه. تشکیک در مستندات علمی فقط کار دانشمندان است. اگر در حوزه‌ای جزو دانشمندان آن نیستید دست بردارید از اجتهاد و به آنچه که اجماع علمی است اعتماد کنید. وگرنه سنگ روی سنگ بند نمی‌شود و از نو بشر باید متوسل به جادوگران و پیامبران کذاب شود. علم البته اشتباه هم می‌کند. اما فقط خود علم است که می‌تواند اشتباهش را اصلاح کند.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

22 Oct, 17:48


گفتگوی امشب من درباره اهمیت فعالیتهای زنده‌یاد دکتر کوثر و اینکه چرا آبخوانداری با وجود جنبه‌های ارزشمند آن چندان گسترش نیافت.


@nasserkaramii

ناصر کرمی

22 Oct, 15:03


🗺 #لذت_جغرافیا
می‌گوید حزب‌الله این پایگاهها را هم در سوریه دارد. داشته است یا دارد؟ اصلا واقعا پایگاه هستند یا از این چادرهایی که چای و خرما تویشان توزیع میکنند و به آنها موکب هم می‌گویند؟ اساتید نظامی‌نویس نظر بدهند. مهمتر البته این است که در این وضعیت خطیر به بشار اسد یادآور بشویم مسئولیتهایش برای محور مقاومت را و اینکه نترسد و بداند شهادت هنر مردان خداست و حمله کند به اسراییل و بهانه بدهد به نتانیاهو. دیلاق دراز فهمیده است مسجد جای برخی کارها نیست و فعلا دم لای تله نداده.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

22 Oct, 09:17


🔲 #یک‌صدم‌ثانیه
یک جوک بی‌مزه قدیمی می‌گوید یکی رفت به کتابفروشی و گفت لطفا یک تقویم به من بده که تعطیلی تویش زیاد باشد! حالا حکایت من است. دنبال نظرسنجی‌هایی می‌گردم که در آن شانس ترامپ را خیلی بیشتر نشان دهد. برای یک مریض افسرده ناامید از رفتن آخوندها می‌خواهم. اما نظرسنجی‌های معتبر کماکان شانس هریس را بیشتر نشان می‌دهند. از جمله همین پیش‌بینی امروز سی‌ان‌ان. در سی‌ان‌ان همیشه هریس در حال پیشتازی است. شما این پیش بینی‌هایی را که در آن ترامپ شصت به چهل جلو افتاده از کجا گیر می‌آورید؟
@nasserkaramii

ناصر کرمی

22 Oct, 08:38


🌫 #خبربادوباران
پیش‌بینی بارش چهار ماه آینده. آبان منتظر بارش نباشید. آذر هم خبر چندانی از بارش نیست. اما از دی بارش شروع میشود و تقریبا تمام کشور بارش نرمال خواهد داشت. در بهمن بارشها تداوم دارد و خبر خوب در این ماه بارش بیشتر از نرمال در جنوب شرق کشور است که البته احتمالا سیلهای خسارتبار هم به دنبال خواهد داشت.
توضیح: رنگ زرد یعنی خشکسالی، سفید یعنی بارش نرمال و سبز هم بارش بیشتر از نرمال. ایران کشور بزرگی است با اقلیم متنوع. درست این است که عکس را بزرگ کنید و بارش منطقه مورد نظرتان را دقیقتر ببینید.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

21 Oct, 20:03


🟡 #گدار
تنوع زیستی را در فارسی به عنوان برابرنهاد Biodiversity به کار می‌بریم. به نظر شما در این برنامه منظور همین عبارت بوده؟ به هر حال تنوع زیستی تخصص خیلی خاصی است در علوم محیطی و تا جایی که من می‌دانم این سخنرانان تخصصشان اموری دیگر است.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

21 Oct, 08:24


البته عنوان کامل صحبت من «اکولیتریچر در داستان‌نویسی معاصر فارسی، با نگاهی به داستان‌نویسان جنوب» است.
موضوع اکولیتریچر (ادبیات بومگرا؟ بوم‌نوشت؟ ادبیات بومبافت؟ کدام برابرنهاد بهتر است؟) خیلی در زبان فارسی مورد توجه منتقدان نبوده است. اگرچه بخش مهمی از میراث ادبی ایران به عنوان اکولیتریچر تعریف‌پذیر است. به هر رو صحبت من هم فقط شامل مروری کوتاه خواهد بود بر تعاریف این موضوع با اشاراتی به آثار نویسندگانی همچون محمود و چوبک و خاکسار و غریفی به عنوان مصادیق اکولیتریچر.


@nasserkaramii

ناصر کرمی

21 Oct, 02:43


🔴 چگونگی ایجاد فرونشست!


🔰به مابپیوندید🔰
🌍کانال جغرافیدانان ایران🌍
👇👇👇
🆔 @Geographers_Iranian
🆔 @Geographers_Iranian

ناصر کرمی

19 Oct, 13:17


The.Lovers.Wind.1978.PAL.DVD.Remux.DD2.0.MPEG2-MS.mkv

باد صبا (۱۳۵۶)

مستند ایرانی-فرانسوی

Le vent des amoureux | Baad-e Saba | The Lovers' Wind (1978)

زبان فارسی
برای نخستین بار انتشار نسخه دی وی دی ریماکس
تهیه‌ کننده و کارگردان: آلبر لاموریس
راوی: منوچهر انور
موسیقی: حسین دهلوی
تدوینگر: دنیس دکازابیانکا
«باد صبا» یا «باد عاشقان» فیلم مستندی است دربارهٔ طبیعت و مردم ایران ساخته آلبر لاموریس با گویندگی منوچهر انور.
موسیقی فیلم آثار سنتی موسیقی ایران و ساختهٔ حسین دهلوی و ابوالحسن صبا هستند. فیلم به سفارش وزارت فرهنگ و هنر دولت ایران ساخته شد. در حین فیلم‌برداری از سد کرج در اطراف تهران بالگرد به کابل‌های مخصوص تمرین تکاوران برخورد کرد و سقوط کرد که منجر به کشته شدن کارگردان فیلم آلبرت لاموریس و گروهش شد. فیلم بردار ایرانی فیلم محمود نوربخش به همراه پسر لاموریس از هلی کوپتر پیاده شدند و از مرگ نجات یافتند.

این فیلم در سال ۱۹۷۸ نامزد جایزه اسکار بهترین مستند شد.

🥀بایگانی‌مجله‌ها ونشریه‌های‌ایران

https://t.me/manesh4431

ناصر کرمی

19 Oct, 13:17


فیلم مستند
باد صبا (١٣٤٩)
تهیه‌کننده و کارگردان: آلبر لاموریس
فیلمبردار: گی تاباری، ریموند لتوزی
صدابردار: سیروس شبدیز، بهرام دارایی
تدوینگر: دنیس کازابلابیانکا، کلود لاموریس
نویسنده متن فرانسه: روژه گلاشان
مترجم و گوینده: منوچهر انور
موسیقی متن: حسین دهلوی
٣٥م‌م، رنگی، ٨٢ دقیقه

چشم‌اندازهای متنوع ایران و علاقه به درک راز دوام سرزندگی یک تمدن کهنسال، آلبر لاموریس را بر آن داشته است تا به کاوش در این سرزمین با تضادهای مناظر طبیعی بپردازد.

🥀بایگانی‌مجله‌ها ونشریه‌های‌ایران

https://t.me/manesh4431

ناصر کرمی

19 Oct, 13:16


بهره گیری از تحلیل های هیدرولوژیکی چرخه های خشکسالی و تغییر اقلیم در تصمیم گیری های مدیریت و بهره برداری پایدار سدهای بزرگ در مناطق گرم و خشک

🗓 يكشنبه:29 مهرماه 1403

ساعت: 18:000

🟣 برگزاركننده: کمیته تخصصی تغییر اقلیم در کمیته ملی سدهای بزرگ ایران

🔴ارائه دهنده: آقای مهندس علی عفتی، مدیر حوضه آبریز رودخانه کلرادو در سازمان مدیریت منابع آب ایالت نیومکزیکو در ایالات متحده آمریکا

⏹️شرکت در وبینار برای کلیه علاقمندان آزاد است

🔗   https://www.skyroom.online/ch/wrm/ircold


🔰به مابپیوندید🔰
🌍کانال جغرافیدانان ایران🌍
👇👇👇
🆔 @Geographers_Iranian
🆔 @Geographers_Iranian

ناصر کرمی

18 Oct, 14:31


——
ناصر کرمی: به دورترین نقاط ایران که بروید مردم ایران، یکپارچه و همبسته ایرانی‌‌اند؛ ضمن اینکه مردم سکولار متمدنی هستند

در بخشی از گفتگوی سعید قاسمی‌نژاد با ناصر کرمی با عنوان «گردشگری و میراث فرهنگی در ایران در فردای پس از جمهوری اسلامی» کرمی می‌گوید:

«من جغرافی‌دانم، و می‌توانم ادعا کنم جزو جغرافی‌دانانی هستم که ایران را خوب می‌شناسم. پرفروش‌ترین کتاب را درباره‌ی جغرافیای ایران و در توصیف ایران نوشتم. کتاب من هر چند ماه یک بار به چاپ مجدد می‌رسد.

به اقتضای سال‌ها کار، هم در صنعت توریسم و هم در محیط زیست و همچنین به عنوان روزنامه‌نگار، شاید حدود ۲۰ سال به دورترین نقاط ایران می‌رفتم و با آن دورترین مردم حاشیه‌ای ایران گفتگو می‌کردم و زندگی می‌کردم. بر این اساس به جرأت ادعا می‌کنم که ما هرگز مشکل امنیتی نخواهیم داشت.

به دورترین نقاط ایران که بروید مردم ایران، یکپارچه و همبسته ایرانی‌‌اند؛ ضمن اینکه مردم سکولار متمدنی هستند. این‌ها را هم در مورد عشایری که در آن خط و رأس‌های سخت‌گذر زاگرس رفت‌وآمد دارند می‌گویم و هم در مورد ماهیگیرانی که در دریای عمان تا دوردست‌ها در هند ماهی می‌گیرند و می‌روند و می‌آیند، می‌گویم. درباره همه مردم ایران می‌گویم که ما مشکل امنیتی نخواهیم داشت.

امنیت توریسم ذیل امنیت اجتماعی تعریف می‌شود. آیا اقلیت‌هایی را در ایران سراغ دارید که مشکل داشته باشند با خارجی‌ها؟ هیچ جای ایران مشکلی با بقیه ندارد. این وضعیتی که می‌بینیم جمهوری‌اسلامی درست کرده است».

------------
در پیشینه‌ی دکتر ناصر کرمی مدیریت برنامه‌ریزی و تحقیقات سازمان ایرانگردی و جهانگردی به چشم می‌خورد. او همچنین سال‌ها سردبیر ماهنامه «جهانگردان» بوده و «راهیاب ایران» نیز از اوست؛ پرفروش‌ترین کتاب در زمینه‌ی گردشگری ایران.

لینک گفتگو در «فریدون»:
https://www.fereydoun.org/Interviews/720912

اگر در خارج از کشور هستید و علاقمند به یاری مالی هستید به اینجا بروید و «فریدون» را از مهر خود برخوردار سازید:
https://secure.anedot.com/nufdiran/fereydoun

@fereydoun_magazine

ناصر کرمی

17 Oct, 04:56


‏تصور کنید:
یک استوانه به جرم 270 تن و ارتفاع 70 متر و قطر 9 متر ( معادل یک ساختمون 20 طبقه) با سرعت 4000 کیلومتر حدود 110 متر بر ثانیه (4 برابر سرعت صوت) داره از آسمون میفته و شما اونو میگیریش!
این کاریه که ‎ایلان‌ ماسک در ‎اسپیس‌ ایکس انجام داد...👏🏻
یکبار دیگه اعداد رو ببینید.

+ ثانیه 00:42 این ویدئو، موج حاصل از شکوندن دیوار صوتی توسط بزرگ‌ترین شی پرنده دنیا اتفاق میفته


🔰به مابپیوندید🔰
🌍کانال جغرافیدانان ایران🌍
👇👇👇
🆔 @Geographers_Iranian
🆔 @Geographers_Iranian

ناصر کرمی

17 Oct, 04:56


مصاحبه دو سال قبل ایلان ماسک نشان می‌دهد که وی امید زیادی به فرود مجدد سوپرهوی داشت و مهندسان اسپیس ایکس بالاخره توانستند به این شاهکار مهندسی دست یابند. شاهکاری که می‌تواند مسیر رسیدن انسان به فضای دور از جمله سیاره‌ی مریخ و فراتر از آن را هموار نماید.
‌ ‌
نکته‌ی جالب این است که سوپرهوی پنج هزار کیلومتر بر ساعت، سرعت داشت و در هنگام فرود این سرعت به صفر رسید.

سوپرهوی بیش از ۲۵۰ تن وزن دارد و به تنهایی ۷۰ متر طول دارد و با قرارگیری استارشیپ ۵۰ متری روی آن، طول این موشک عظیم به ۱۲۰ متر می‌رسد.

جزئیات بیشتر در سایت:
bigbangpage.com/?p=108011


🔰به مابپیوندید🔰
🌍کانال جغرافیدانان ایران🌍
👇👇👇
🆔 @Geographers_Iranian
🆔 @Geographers_Iranian

ناصر کرمی

15 Oct, 11:48


بررسی ارتباط ثبات سیاسی با مدیریت آب در اصفهان صفوی
محمدابراهیم زارعی، زهره سلطانمرادی

ناصر کرمی

15 Oct, 08:59


🗺 #راهیاب_ایران
یک ژرف‌تنگ‌دره (گراندکانیون) در زاگرس گرمسیری، شمال خوزستان.
عکاس: #پوریا_پاکیزه
پانوشت 1: اگر جان فورد میداشتیم و اگر آخوند نمی‌داشتیم گوشه گوشه زاگرس می‌توانست رقابت کند با دره کلورادو و گراند کانیون آمریکا.
پانوشت2: خیلی فکر کردم و به نظرم بهترین معادل فارسی برای گراندکانیون همین ژرف‌تنگ‌دره است. تنگ و تنگه هم در فارسی داریم اما بیشتر برای گذرگاههای کوهستانی استفاده می‌شود و نه اینطور دره‌های طولانی و ژرف.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

15 Oct, 07:55


🟨 #گدار
جمهوری اسلامی که نه! آن اندک متخصصان باقی مانده در لایه میانی و پایین حوزه‌های تخصصی مرتبط گوش کنند. جمهوری اسلامی فعلا دارد کشته هایش و خائنان جاسوسش را می‌شمارد و حوصله بحث آلودگی هوا را ندارد. البته هیچ وقت نداشته.
راه حل ارزان و سریع برای کاهش آلودگی هوا می‌خواهید؟ پس گوش کنید:

- نگرانید اسراییل بیاید و مردم ایران را بکشد؟ فعلا خودتان سوخت مناسب، هم بنزین و هم گازوئیل استاندارد، توزیع کنید تا روزانه بیش از چند برابر هر حمله هر دشمن فرضی عامل مرگ ایرانیان نباشید. سوخت مناسب توزیع نشود بقیه راه حلهای کاهش آلودگی هوا مفت نمی‌ارزند.

- از اول همین آبان تا آخر بهمن ماه شروع ساعت کار را برای همه ادارات و اصناف و مراکز آموزشی حداقل 9 صبح اعلام کنید. همین چهار ماه را فقط. مثل دفعات قبلی هم طرح را ناقص اجرا نکنید. یعنی اینطور نباشد که مثلا مدارس 9 صبح باشند و ادارات اما همچنان 8 و اینطور خانواده ها کاسه چکنم دستشان بگیرند برای رساندن بچه‌ها به مدرسه و با طرح مخالفت کنند. به طور کلی همه را 9 صبح تعیین کنید. اینطور ساعت ازدحام ترافیک می افتد به وقتی که سطح زمین گرمتر شده و اثر اینورژن ضعیف شده است.

- از آن طرف می‌توانید ساعت کار را یک ساعت طولانی‌تر کنید. مثلا به جای 4 ساعت 5 بعدازظهر موعد تعطیلی ادارات باشد. مثل همیشه کار برعکس نکنید. که صبح در اوج اینورژن همه باید سر کار بروند و شما برای کاهش آلودگی هوا عصر که اینورژن در ضعیفترین حالت است ادارات را یک ساعت زودتر تعطیل می‌کنید. دیوانه‌اید؟ توی آن کمیته اضطرار آلودگی هوا، در کنار آن چهار پاسدار لطفا یک متخصص اقلیم یا برنامه ریزی شهری هم بنشانید.

- تعطیلات زمستانی برقرار کنید در دی ماه. دی زمان اوج اینورژن است و همین دی اگر تعطیل باشد درصد زیادی از کشتگان و قربانیان آلودگی هوا کاهش می‌یابند. خیرش به جنوب هم می‌رسد که این بار در سرمای زمستان مسافران و ایرانگردان شاید به جای شمال به جنوب بروند.

پانوشت: این حرفها تکراری است؟ بله. اما جز تکرار این حرفها چه کاری از ما برمی‌آید؟ حرفهایی که می‌دانیم هیچ وقت هم به آنها توجه نمی‌شود.

@nasserkaramii

ناصر کرمی

15 Oct, 07:40


🗺 #لذت_جغرافیا
با مزه و بایسته درنگ. می‌گوید نظر ایرانیان درباره خاورمیانه و کشورهای اطراف.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

14 Oct, 16:31


📃 #بازخوانی
اینکه باید بر مظلومیت کودکان فلسطینی دل بسوزانیم امری انسانی و بدیهی است. اما اینکه باید برای آنها هزینه هم بدهیم نه، جای بحث دارد. ما به اندازه کافی برای فلسطین هزینه داده ایم در این چهل و چند سال. اگر یک ریال ته جیب ملت ایران مانده باشد ترجیح میدهم آن را صرف مناطقی مثل سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی و کردستان و ایلام و کهگیلویه بکنیم که قطعا فقیرتر و گرسنه تر و از نظر سیاسی گرفتارتر و مظلومتر و ناامیدتر از مردم فلسطین هستند. شک ندارم عربهای خودمان در سوسنگرد و شادگان و هویزه هم بسیار تیره روزتر از عربهای غزه و لبنان هستند.
تعهد ما به جامعه جهانی؟ صدها جا در جهان به شما نشان میدهم که از فلسطین بدبخت تر هستند. یک نقشه جهان جلوی خودتان بگذارید. فلسطین همه دنیا نیست و دلیلی ندارد هم که ما همواره خود را مدیون آن بدانیم.
شرح عکس: زمین بازی کودکان عرب خوزستانی، روی دریای نفت.
پانوشت: البته که اینها خیلی هم نظرات تازه مشعشعی نیستند. مردم عادی از ده سال پیش هر وقت فرصتش را پیدا کرده اند همین حرفها را توی خیابان فریاد زده اند. ولو به قیمت جانشان.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

14 Oct, 12:15


🟨 #گدار
می‌گوید از این به بعد به جای"ترند" بگویید گرایه. دستپخت دیگری از فرهنگستان حدادعادل. سالهاست واژه "روند" به عنوان برابرنهاد ترند هم جا افتاده و هم قشنگتر و خوش اداتر و کوتاهتر از گرایه است. خبر ندارند اصحاب این فرهنگستان؟

@nasserkaramii

ناصر کرمی

14 Oct, 12:10


🗺 #لذت_جغرافیا
در استقبال از انتخابات آمریکا. این نقشه سابقه کنترل هر ایالت توسط حزب دموکرات را نشان می‌دهد. تیره‌ترینها دموکرات بالذات هستند و روشنترین‌ها جمهوری‌خواه بالفطره. جمهوریخواهان آمریکاگراترند، به همین خاطر در ایالتهای میانه آمریکا که جمعیت مهاجر کمتر است همیشه بخت بیشتری برای پیروزی داشته‌اند. ایالت داکوتای شمالی تاکنون هرگز تحت کنترل دموکراتها نبوده، رتبه بعدی از آن ایالت کانزاس است که نود سال از آخرین پیروزی دموکراتها در آن می‌گذرد. بعد از آن دو ایالت نبراسکا و وایومینگ هستند با سابقه تقریبا هشتاد ساله تفوق جمهوریخواهان و درنهایت ایالت داکوتای جنوبی که پنجاه سال است مدام به جمهوری‌خواهان رای می‌دهد. این گرایش از نظر جغرافیایی معنادار است چون همه این ایالتها همچنانکه در نقشه میبینیم همسایه هستند.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

14 Oct, 08:01


🗺 #لذت_جغرافیا
به واقع نود درصد جمعیت کانادا در کمتر از یک درصد مساحت آن زندگی می‌کنند. این نقشه تصویری جالب از پراکنش جغرافیایی جمعیت کانادا را نشان می‌دهد. در هر کدام از این چهار رنگ جمعیتی مساوی زندگی می‌کنند. یعنی مثلا شمار جمعیت در آن گستره بزرگ زرد رنگ مساوی است با جمعیت آن قسمت کوچک قرمز در جنوب شرق.
پانوشت: کانادا می‌تواند و اخلاقا باید که مقصدی برای سرریز مهاجران اقلیمی باشد. کسانی که به واسطه تغییرات اقلیمی زادبومشان زادآوری زیستی را از دست داده و چاره‌ای جز ترک آن را ندارند. اما یک مشکل هست: مهاجران اقلیمی از منا می‌آیند، خاورمیانه و شمال آفریقا، گرمترین و خشکترین جای جهان. و مردمانش هزاران سال به طور ژنتیکی انطباق پیدا کرده‌اند با چنان شرایط اقلیمی. اما آن قسمت خالی کانادا که می‌تواند پذیرای جمعیت تازه باشد آنچنان سرمایی دارد که حتی خرس قطبی هم به سختی در آن تاب می‌آورد.
@nasserkaramii

ناصر کرمی

13 Oct, 19:36


🌫 #خبربادوباران
پیش‌بینی فصل تازه بارش ایران، از پاییز 1403 تا بهار 1404
سفید یعنی نرمال، سبز یعنی ترسالی و زرد هم یعنی خشکسالی و بارش کمتر از نرمال. امان از اینهمه رنگ زرد! خلاصه اینکه الگوی کلی مثل پارسال است، یعنی پاییز خشک و زمستان و بهار پربارشتر، اما احتمالا کم بارشتر از پارسال و بنابراین برای اغلب مناطق کشور خشکسالی خفیف تا متوسط و در مناطقی حتی شدید قابل پیش‌بینی است. کمربندهای کم‌آبی را محکمتر ببندیم. همچنین طبق روال الگوی اقلیمی جدید ایران امسال هم فصل بارش عقب‌نشینی کرده و عملا به جای نیمه آبان از نیمه دی آغاز می‌شود.
توضیحات بیشتر را در پی بخوانید.
- مهم برای بسیاری از کشاورزان بارش پاییزه است. بعید است خبری از بارش تا دی ماه باشد. روی بارندگی در پاییز حساب نکنید.
- به نظر میرسد شمال شرق ایران امسال رودرروی خشکسالی خواهد بود. خراسانها و گلستان و سمنان آمادگی داشته باشند.
- زاگرس امسال بارش چندانی دریافت نمی‌کند. و این می‌تواند بحران آب در ایران را تشدید کند چون آسیب‌پذیرترین مناطق کشور (به نسبت تراکم سکونتگاهها) در محدوده آبریز زاگرس قرار دارند.
- به نظر می‌رسد سیستان و تا حدودی بلوچستان قدری نفس تازه خواهند کرد. امیدوار باشیم.
- مدل مورد استفاده سیستم کانادایی پیش‌بینی فصلی CanSIPS است. مثل هر مدل دیگری این هم نقصهای خودش را دارد و طبیعتا هرچه بازه زمانی دورتر باشد دقت پیش‌بینی کمتر است. اساسا پیش‌بینی‌های بلندمدت اقلیمی فقط برای برنامه ریزی‌های جامع هستند و نباید آنها را برای مواردی که نیازمند داده‌های دقیق هواشناختی است مورد استفاده قرار داد.

@nasserkaramii