کوبه @koubeh Channel on Telegram

کوبه

@koubeh


عرصه‌ای آزاد برای اندیشیدن دربارهٔ معماری ایران
www.koubeh.com
t.me/koubeh
instagram.com/koubeh_com
linkedin.com/company/koubeh/

ارتباط با کوبه:
@koubehmedia_admin
[email protected]

کانال کوبه (Persian)

با ورود به کانال کوبه، عضو جامعه‌ای جذاب از علاقمندان به معماری ایران خواهید شد. این کانال با عنوان 'کوبه' به عنوان یک فضای آزاد برای اندیشیدن و گفتگو درباره معماری ایران شناخته می‌شود. از آخرین اخبار و تحولات معماری ایران تا بهترین ایده‌ها و طراحی‌ها، در این کانال پوشش داده می‌شود. همچنین، با دنبال کردن این کانال می‌توانید به وبسایت رسمی 'www.koubeh.com'، پروفایل اینستاگرام 'instagram.com/koubeh_com'، و صفحه لینکداین 'linkedin.com/company/koubeh/' متصل شوید. ارتباط با مدیران کانال نیز از طریق آیدی '@koubehmedia_admin' یا ایمیل '[email protected]' امکان‌پذیر است. پس از عضویت در کانال کوبه، فرصتی جذاب برای بحث و تبادل اطلاعات با سایر اعضا و دوستداران معماری ایران خواهید داشت. پس دیگر وقت را ضایع نکنید و به جمع علاقه‌مندان به معماری ایران بپیوندید!

کوبه

10 Feb, 17:34


▪️ معرفی کتاب معماری در عصر هوش مصنوعی: مقدمه­‌ای بر هوش مصنوعی برای معماران

🖋 متین میرگذار| عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز

کتاب «معماری در عصر هوش مصنوعی: مقدمه­‌ای بر هوش مصنوعی برای معماران» نوشته دکتر نیل لیچ، معمار و نظریه‌پرداز برجسته انگلیسی، با ترجمه دکتر سید یحیی اسلامی، دکتر سیده صدیقه میرگذار لنگرودی و دکتر نسیم مجیدی زنجانی منتشر شده است. این کتاب که توسط مؤسسه انتشارات دانشگاه تهران در سال ۱۴۰۳ به چاپ رسیده، با ۲۸۹ صفحه به بررسی جامع و چندجانبه رابطه میان هوش مصنوعی و معماری می‌پردازد.

هوش مصنوعی در دنیای امروز به سرعت در حال تغییر معماری است و معماران ایرانی باید با این تحولات آشنا شوند. این کتاب به دلیل نگاه جامع و چندجانبه‌ای که به رابطه میان هوش مصنوعی و معماری دارد، می‌تواند برای جامعه معماری ایران یک منبع آموزشی ارزشمند باشد. پروفسور نیل لیچ با استفاده از دانش و تجربه خود، این پیچیدگی‌ها را به خوبی توضیح داده و خواننده را با روند تاریخی پیشرفت‌های تکنولوژی آشنا می‌کند و نشان می‌دهد که چگونه هوش مصنوعی می‌تواند به عنوان یک ابزار در طراحی و آینده دفاتر معماری مورد استفاده قرار گیرد.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/mmi01-02-10
https://koubeh.com/mmi01-02-10

@koubeh

کوبه

06 Feb, 17:30


▪️ شهر و بیداری

🖋 سالار سنجری | دانشجوی کارشناسی ارشد مرمت گرایش میراث معماری دانشگاه شهید بهشتی تهران

می‌توان آگاهی و بیداری را همزاد یکدیگر پنداشت؛ بیداری فرآیندی است که در طول زمان روی می‌دهد. زمانْ یعنی رخداد و تجربه زیستن، این علت آگاهی است. بناها و شریان‌ها بستری‌اند برای پیوستار این تجارب، به‌تبع، تشکیل و تکامل آگاهی. فضا مهم‌ترین رکنی است که شهر با آن معنا می‌یابد. روایت شهر از زمانی آغاز می‌شود که رخدادی در آن اتفاق افتد؛ شهرهای بسیاری در سرتاسر این کره‌ی خاکی دچار اتفاقات بزرگی نظیر زلزله، جنگ و سیل شده‌اند. شهر دگرگونی و تکامل آگاهی بر زیستن و در زیستن را روایت می‌کند.این رخدادها آن را دچار دگرگونی می‌کنند و فضا، که به فراخور رخداد تغییریافته و تصاعد معنا یافته، آگاهی فردی و جمعی را تعالی می‌بخشد. انسان نقش اول این داستان را بازی می‌کند. انسان خالق فضاست و با زیستن روح در آن می‌دمد و تکامل همه‌چیز در معناست. بنایی که به فراخور خلق، رخداد یا تجربه‌ی زیسته و به تکامل می‌رسد. به‌عنوان‌مثال، بنایی که در جنگ در اثر اصابت گلوله آسیب‌دیده، اکنون بر خود نشانه‌هایی دارد که جنگ را روایت می‌کنند؛ این فضا، به‌نوعی، به تکامل رسیده تا مفهومی را بازگو کند: مفهوم استقامت و پایداری.
از طرفی انسان خالق، تاریخ را نوشته و چیزی را خلق و زیست کرده که بازگوکننده تاریخ خود است و بسته به زمان تکمیل‌کننده بخش مهمی از آن. این بخش زمانی آغاز می‌شود که انسان تصمیم می‌گیرد تغییری ایجاد کند، این تغییر چه در کالبد و چه در کارکرد آن باشد دربرگیرنده پیام و مفهومی تازه ورای تاریخ پیشین خود را بیان می‌کند. انسان در برهه‌‌هایی در تکاپو برای حفاظت از تاریخ درخطر حذف شدن دو تصمیم را اتخاذ می‌کند.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/ss01-02-06
https://koubeh.com/ss01-02-06

@koubeh

کوبه

02 Feb, 17:30


▪️ جهانی نو؛ آلدو ون ‌‌‌آیک پاسخ می‌دهد: پیش‌فرض‌هایی که جهانِ بازی را می‌سازند.

🖋 حبیب طالبی | معمار و پژوهشگر

📑 [بازنشر از مجلۀ آنلاین معماری، هنر طراحی AADZIGN]

والتر بنیامین در کتاب «خیابان یک‌طرفه» و قطعه‌‌ی «کارگاه ساختمانی» از ساخت اشیاء برای کودکان حرف می‌زند‌.
او با اشاره به سودایِ مربیان در عصر روشنگری و گمانه‌زنی‌های آنان می‌نویسد: دلباختگی مربیان تعلیم و تربیت به روانشناسی مانع از این شده که بتوانند دریابند جهان سرشار از اشیای بی‌نظیری است که می‌تواند نظر کودکان را جلب کند و به استفاده‌شان بیاید، اشیایی منحصربه‌فرد‌.
منظور بنیامین از روانشناسی ‌‌به‌عنوان یک مانع احتمالاً روانشناسی‌گری رایج غیرتجربی پیش از ویلهلم وونت و زیگموند فروید است‌.
کنجکاوی کودکان به شکلی بروز می‌کند که کمتر در بزرگ‌سالان قابل‌رؤیت است، بهتر است بگوییم در بزرگ‌سالی این جنس کنجکاوی از بین رفته است‌.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/ht04-02-02
https://koubeh.com/ht04-02-02

@koubeh

کوبه

25 Jan, 17:30


📻 صوت نشست مجازی
بازخوانی الگوی خانه‌های پهلوی دوم آذربایجان با توجه به سبک زندگی؛ نمونه‌های موردی: ملکان، مراغه، بناب

🗓 چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳


👤 سخنران‌:
ندا عباسی ملکی - دانش‌آموختۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران


❇️ به همت انجمن علمی دانشجویی مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران با همکاری رسانۀ کوبه



@iasa_ut
@koubeh

کوبه

23 Jan, 17:31


▪️ از سایه‌ها تا اندیشه‌ها: دعوتی به استقلال فکری در معماری

🖋 حسین زیبنده‌پور | دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران دانشگاه هنر اصفهان

در آغاز مسیر حرفه‌ای، در جست‌وجوی یافتن ردپایی برای پیمودن راه، امری طبیعی و منطقی است. اینکه دانشجوی معماری با هوش و ذکاوت خود دریابد که انتخاب و همراهی با یک استاد و یا پیشران در رشته و حرفۀ خود می‌تواند به گسترش دانش و اندوخته‌هایش کمک کند، بدیهی و غیرقابل‌انکار است. اما آیا کافی است؟ آیا همراهی با استادان برجسته، به‌تنهایی می‌تواند چراغ راه باشد؟ اندیشه ورزی خود دانشجو در این میان چه نقشی دارد؟ دراین‌بین اخلاق معلمی در آزاد گذاشتن دانشجو برای حفظ و تقویت استقلال فکری او اهمیتی بنیادین دارد. اساتید می‌توانند با ارائۀ راهنمایی‌های هدفمند، فضایی ایجاد کنند که دانشجو بتواند مسیر فکری خود را بیابد و از وابستگی محض به دیدگاه استاد پرهیز کند؛ اما مسئلۀ اصلی این یادداشت، چیزی فراتر از تعامل استاد و دانشجو است. این یادداشت دربارۀ توانایی دانشجو در حفظ استقلال فکری خود در مقابل جریان‌های آموزشی و نظری جاری در معماری معاصر ایران است.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/hz01-01-21
https://koubeh.com/hz01-01-21

@koubeh

کوبه

20 Jan, 17:30


📻 صوت نشست مجازی
جستجویی در پیدایی پیش‌متن و الگو‌های معماری ایرانی در بناهای قلمرو عثمانی؛ با نگاهی به سیاق معمارانۀ معمار علی تبریزی (اسیرعلی‌ - عجم‌علی
)

🗓 چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳


👤 سخنران‌:
مهدی فرجی - دانش‌آموختۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران


❇️ به همت انجمن علمی دانشجویی مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران با همکاری رسانۀ کوبه



@iasa_ut
@koubeh

کوبه

16 Jan, 17:30


▪️ التقاط‌گرایی؛ معماری لیبرال دموکراسی

🖋 نویسنده: دانیل مورالس | 2018
🖋 مترجم: حسین کاشانیان | کارشناس ارشد مطالعات معماری ایران

اگر قدرت و دانش در اختیار گروه کوچکی باشد، آزادیِ بیانِ خود و نوآوری محدود می‌شود. این واقعیت به همان اندازه در معماری صادق است که در سیاست. پس از جنگ جهانی دوم، بدون توجه به کاربرد یا زمینه‌ی بنا، مدرنیسم به تنها سبک پذیرفته‌شده در دانشگاه‌ها تبدیل شد. به عبارتی، هر چیزی که طراحی یک بنا قصد داشت انتقال دهد، همواره به‌عنوان بیانی از قدرت حامی آن در نظر گرفته می‌شد، خواه کلیسا باشد یا دولت. این وضعیت هنگامی شروع به تغییر کرد که لیبرال دموکراسی و جهانی‌شدن رشد کردند. توانمندسازی و برخورداری تدریجی مردم بیشتری از حق رأی، سرانجام مطلق‌گرایی را در سیاست و هنر ضعیف کرد. ظهور التقاط‌گرایی در قرن نوزدهم میلادی، درواقع یک سبک جدید نبود، بلکه نتیجۀ اجتناب‌ناپذیر کثرت‌گرایی سبکی بود که شاعر انگلیسی ویلیام کوپر آن را چنین توصیف می‌کند: «همان است که سراسر پیشرفت‌ها را در اوج پروازشان می‌پذیرد، عجایب گوناگون و حتی غریبه را در چشمان مخاطب می‌افشاند، هر آنچه انسانیت به بهترین شکل ابداع کرده را گرد هم می‌آورد و می‌رقصد تا با بهترین‌هایش هماهنگ شود یا حتی از آن برتری یابد». در این نوشتار، پایه‌های تاریخی و فلسفی التقاط‌گرایی توضیح داده خواهد شد و خواهیم دید چرا بهتر است دانشگاه‌ها باری دیگر، آن را در آغوش بگیرند.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/hk02-1-01-14
https://telegra.ph/hk02-2-01-14
https://koubeh.com/hk02-1-01-14

@koubeh

کوبه

14 Jan, 17:30


انجمن علمی دانشجویی مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران با همکاری رسانۀ کوبه برگزار می‌کند:

🔴 سلسله وبینار پایان‌نامه‌های دانش‌آموختگان مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران

📢 نشست پنجم:
بازخوانی الگوی خانه‌های پهلوی دوم آذربایجان با توجه به سبک زندگی؛ نمونه‌های موردی: ملکان، مراغه، بناب

🎙 ندا عباسی ملکی

🗓 چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳، ساعت ۱۷:۰۰
🖥 به صورت مجازی در پلتفرم گوگل‌میت به نشانی:
https://meet.google.com/adx-zuto-rsu

▪️حضور برای عموم آزاد و رایگان است.


@iasa_ut
@koubeh

کوبه

11 Jan, 17:30


📻 صوت نشست
فرآیند معماری کردن و تولید فضا در سکونتگاه‌های غیررسمی

🗓 سه‌شنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳


👤 سخنران‌:
مسعود تقوی - دانش‌آموختۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران


❇️ به همت انجمن علمی دانشجویی مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران با همکاری رسانۀ کوبه



@iasa_ut
@koubeh

کوبه

06 Jan, 17:30


▪️ گذشته‌ی نزدیک: معماری مدرنیستی لار (بخش سوم)

🖋 حبیب طالبی | معمار و پژوهشگر

شهر لار ازلحاظ کالبدی به دو دوره‌ی مهم با مرزی مشخص تقسیم می‌شود؛ لارِ قدیم ِ پیشازلزله و لار جدید پسازلزله. لار جدیدی که در متون از آن به‌عنوان «شهر نو پا» یاد می‌شود، در مقام تحلیل می‌توان شهر جدید را شهرِ «پساسانحه» نیز نام نهاد. لار قدیم خصوصیات و ویژگی‌های جهانی را با خود دارد که ما به‌عنوان جهان سنت یا معماری و شهرسازی قدیم ایران می‌شناسیم. این متن در ادامه‌‌‌ی دو متن قبلی «گذشته‌‌‌ی نزدیک» به لارِ مدرنیستی می‌پردازد و مشخصاً بر دانه‌‌‌‌های معماری مدرنیستی ِپسازلزله یا شهر پساسانحه تمرکز دارد. در متن سوم به بانک ملی لار ‌‌‌‌به‌عنوان یکی دیگر از لکه‌‌‌‌های شهر نوپا پرداخته می‌شود و در این مرحله سیمای بنا و طراحی نمای آن مدنظر خواهد بود و سعی می‌شود به روشی توصیفی دلایلی بر اهمیتِ معمارانه آن بیان گردد. بانک ملی لار را می‌توان به دلایل متعددی واجد اهمیت و ارزش دانست.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/ht03-01-01
https://koubeh.com/ht03-01-01

@koubeh

کوبه

30 Dec, 17:30


📻 صوت نشست مجازی
درآمدی بر مفهوم تاریخ از منظر روشنفکران ایرانی و پیامدهای آن برای معماری ایران (دورۀ مشروطه و رضاشاه)

🗓 سه‌شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳


👤 سخنران‌:
پوریا محمودی - دانش‌آموختۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران


❇️ به همت انجمن علمی دانشجویی مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران با همکاری رسانۀ کوبه



@iasa_ut
@koubeh

کوبه

24 Dec, 17:45


انجمن علمی دانشجویی مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران با همکاری رسانۀ کوبه برگزار می‌کند:

🔴 سلسله وبینار پایان‌نامه‌های دانش‌آموختگان مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران

📢 نشست چهارم:
جستجویی در پیدایی پیش‌متن و الگو‌های معماری ایرانی در بناهای قلمرو عثمانی؛ با نگاهی به سیاق معمارانۀ معمار علی تبریزی (اسیرعلی‌ - عجم‌علی)

🎙 مهدی فرجی

🗓 چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳، ساعت ۱۷:۰۰
🖥 به صورت مجازی در پلتفرم گوگل‌میت به نشانی:
https://meet.google.com/xec-dwej-pya

▪️حضور برای عموم آزاد و رایگان است.


@iasa_ut
@koubeh

کوبه

18 Dec, 17:30


▪️ گنبدخانه‌های سلجوقی در شمال غرب ایران

🖋 نویسنده: رابرت هیلن‌برند | 1976
🖋 مترجمان: ماهان لایقی | کارشناس ارشد مرمت ابنیه و احیاء بافت‌های تاریخی دانشگاه تهران - امیرحسین مقتدایی | کارشناس ارشد مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران

به نظر می‌رسد بهتر است بحثی مفصل درباره‌ی مساجد سلجوقی در شمال غرب ایران را با تحلیل کلی مساجد سلجوقی آغاز کنیم. از دهه‌ی ۱۹۳۰م. که مطالعه‌ی عمیق معماری قرون میانی ایران آغاز شد، تلاش‌هایی برای تعریف مسجد سلجوقی نوعی در ایران صورت گرفته است. در ابتدا چنین تعاریفی را می‌توان آزمایشی دانست، زیرا تعداد کمی از مساجد سلجوقی شناخته‌شده بودند و این تنها مشکل نبود. در مورد برخی مساجد، تشخیص عناصر سلجوقی از عناصر دوره‌های بعد دشوار بود. در مورد ساختمان‌های دیگر نیز جای تردید بود که آیا اصلاً مسجد بودند یا خیر. علاوه بر این، هیچ کاوشی در هیچ‌یک از مساجد دارای عناصر شناخته‌شده‌ی سلجوقی صورت نگرفته بود، به‌طوری‌که تاریخ اولیه‌ی آن‌ها را تنها می‌توان از بقایای برجای‌مانده استنباط کرد. به‌طورکلی، باوجود حفاری‌های مجزا و چند مطالعه‌ی دقیق در مورد مساجد منفرد، این کمبودهای مختلف همچنان پابرجا است. اما شماری از معماری سلجوقی که اکنون شناخته‌شده‌اند نسبت به یک نسل پیش بسیار بیشتر است و مساجدی که تاکنون اطلاعاتی از آن‌ها نبود به‌طور مدام آشکار می‌شوند. بنابراین، درحالی‌که عدم قطعیت تاریخ بناهای منفرد را مخدوش می‌کند، داده‌های موجود کنونی، برای توجیه نظرات کلی پیرامون مساجد سلجوقی کفایت می‌کند. بااین‌حال، تصویر کلی که از بررسی مساجد موجود سلجوقی به دست می‌آید، به‌ناچار نامتوازن است، زیرا منابع ادبی مساجدی را توصیف می‌کنند که هیچ همتایی برای آن‌ها باقی نمانده است – برای مثال مسجد ساوه، که به گفته‌ی حمدالله مستوفی دارای تاق سردری که با تاق کسری هم آوردی می‌کند. نمونه‌هایی از آتشکده‌های بزرگی که به مسجد تبدیل‌شده‌اند نیز باقی نمانده است، هرچند ممکن است این رسم تا دوره‌ی سلجوقی ادامه پیداکرده باشد.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/am24-01-12-17
https://telegra.ph/am24-02-12-17
https://koubeh.com/am24-01-12-17/

@koubeh

کوبه

15 Dec, 17:30


▪️ نئوعثمانیسم و معماری؛ بخش اول: ایاصوفیه: آیینه‌ای از قدرت، هویت و سیاست در ترکیه

🖋 مهدی فرجی | پژوهشگر هنر و معماری ایران و ترکیه

شاهزادۀ عثمانی عکسی از قلعۀ حلب که پرچم ترکیه به آن آویخته شده است را به اشتراک می‌گذارد و باافتخار می‌نویسد: «ما گفتیم اگر ما به گذشته بازگردیم، شما دیوانه خواهید شد. آن‌ها ناراحت شدند. چه کسانی هستند که وقتی نام عثمانی را می‌شنوند، مثل این است که شیطان را دیده‌اند؟ آیا آلمانی‌ها در مقابل وین؟ صرب‌ها در دشت کوزوو؟ یا شیعیان در چالدران؟ آن‌ها برای اینکه ما را با خودمان ضربه بزنند، از هر چه در توانشان بود استفاده کردند! بله، ما فرزندان عثمانی هستیم. سلجوقیان، قراخانیان، گوک‌ترک‌ها، اویغورها و نوه‌های هون‌ها. آن‌که گذشته‌اش را نمی‌شناسد، سرگردان می‌شود. همان‌طور که پدرمان عبدالحمید گفت، ما به اجدادمان افتخار می‌کنیم. گاه در صحراهای عرب، گاه در مقابل وین، پرچم ترک‌ها را برای قرن‌ها به دوش کشیده‌ایم و هنوز هم پرچم را در مقابل حلب به دست دلاوران می‌دهیم.» این جمله مرا متحیر می‌کند. فکر می‌کنم و به یاد می‌آورم که نئوعثمانی‌گرایی و سیاست‌های اردوغان، عامل شکل‌گیری چنین رویدادهایی هستند. اما این سیاست و بازی با گذشتۀ باشکوه ازدست‌رفته، تنها در میدان‌های جنگ منطقه‌ای محدود نمی‌شود؛ بلکه در قلب ترکیه نیز نئوعثمانی‌گرایی موج می‌زند. این رویکرد را نه‌تنها می‌توان در سیاست‌های دولت مرکزی و حزب عدالت و توسعه مشاهده کرد، بلکه تأثیر آن به‌وضوح در معماری معاصر ترکیه نیز دیده می‌شود. چراکه معماری و سیاست از یکدیگر جدا نیستند. هر حکومتی برای بیان کالبدی ایدئولوژی خود نیازمند محلی برای نمایش است. چه جایی بهتر از معماری بناهای بزرگ‌مقیاس و مانیومنتال، مانند مساجد اصلی شهر که هم نماد دین هستند و هم فضایی عمومی که مردم هر روز با آن در ارتباط‌اند؟

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/mf06-12-14
https://koubeh.com/mf06-12-14

@koubeh

کوبه

11 Dec, 17:30


▪️ بهشت خاکستری (تأملی بر شهرکتاب «بهشت خاکستری»، نوشتۀ سید عطاءالله مهاجرانی)

🖋 محمدمهدی بغدادی | دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران

در بهشت خاکستری ما به‌عنوان خواننده یک داستان با یک تفکر حاکم بر شهر روبه‌رو هستیم، تفکری که به ظن خود در حال ساخت و تدوین یک آرمان‌شهر است؛ شهری مملو از تفکرات که با افراط درهم‌آمیخته‌اند و هر از چند گاهی به خواننده طعن‌های طنزگونه می‌زند، طنزی مملو از ناراحتی و تلخی. کتاب بهشت خاکستری «بیانیه‌ی سیاسی شاخصی در رد کمونیسم و نظام‌های توتالیتر شمرده می‌شود و کتابی خراب‌آبادی (دیستوپیایی) به شمار می‌آید». که علاوه‌ بر بیان تفکرات حاکمان این مدینۀ جاهله، به شرح عناصر معماری خانه و شهرها می‌پردازد.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/mmb01-12-11
https://koubeh.com/mmb01-12-11

@koubeh

کوبه

06 Dec, 17:30


▪️سازندگی بالاتر از حرف ... (آثار جهانگير درويش،‌ آرشيتكت)

🖋 نویسنده: جهانگیر درویش | آرشیتکت - بازنشر به کوشش هیئت‌تحریریۀ رسانۀ کوبه

📑 [بازنشر از مجلۀ هنر و معماری]

بیان فلسفه‌های مختلف معماری بصورت بحث و انتقاد در حرفه معماری ده‌ها و ده‌ها سال متداول است و منتقدین مزبور ‌به‌عنوان یک وظیفه اساسی درجه اول خود این کار را کرده‌اند و می‌کنند حرف‌ها و بحث‌های طولانی کار را بجائی رسانیده‌اند که اغلب جای خود معماری را هم اشغال کرده‌اند و گاهی چنین استنباط می‌شود که کمپوزیسیون معماری چیزی جز هر نوع کمپوزیسیون، چه از نوع بصری و چه از نوع سمعی و یا هر نوع دیگر آن می‌باشد و معنی به‌خصوص ندارد. خوشبختانه حقیقت زندگی این است که فقط عده معدودی می‌توانند از حرف زدن بحث‌های بی‌انتها درباره مسائل فرضی و خیالی نان بخورند و در مقابل آنها یک‌دنیا آدم‌های دیگر وجود دارند که وظیفه عمده خود را در ساختن و ایجاد کردن آنچه احتیاج روح و جسم بشر است دریافته‌اند باین دلیل در مقابل میلیون‌ها لغت‌های خشک و نامفهوم خوشبختانه کارکردن و طرح‌دادن و ساختن هنوز زنده است و عمر آن هم خیلی از حرف‌ها و بحث‌ها طولانی‌تر. با این مقدمه کوتاه - که ترجیح می‌دادم خیلی هم طولانی باشد. مطلبی که در وظیفه دارم و قبول کرده‌ام آن را به‌انجام برسانم مربوط به تقديم یک سرى طرح‌های اجراء شده یا طراحی شده است که در زمینه یک فلسفه کاری و نه فلسفه بحثی و حرفی - که در مدت سیزده سال کار انجام گردیده تقدیم مجله هنر و معماری کنم.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/jdk1-12-06
https://koubeh.com/jdk1-12-06

@koubeh

کوبه

25 Nov, 17:30


▪️جایگزینی برای کاروانسراها (ترجمۀ مقالۀ «In Place of Caravanserais» منتشرشده در شمارۀ بین‌الملل (شمارۀ ۱۸ – ۱۹) مجلۀ «هنر و معماری» – 1973 م/ ۱۳۵۲ ه.ش)

🖋 نویسنده: هیئت‌تحریریۀ مجلۀ هنر و معماری | 1973 م/ ۱۳۵۲ ه.ش
🖋 مترجم: پرنیان عبداللهی | دانشجوی کارشناسی معماری دانشگاه تهران

📑 [بازنشر از شبکۀ آسمانه]

ایران، همانند بسیاری از کشورهایی که به‌سرعت در‌حال‌توسعه هستند، دریافته‌ است که غنای مکان‌های رنگارنگ و باستانی آن، جاذبۀ زیادی برای گردشگران خارجی و ارز خارجی آن‌ها دارد. همچنین می‌آموزد که مدت‌زمان اقامت آن گردشگران و میزان هزینه‌ای که صرف می‌کنند و دفعات بازگشت آن‌ها تا حد زیادی به کیفیت و کمیت امکانات و اقامتگاه‌هایی که به آن‌ها ارائه می‌شود، بستگی دارد. ایران درس دیگری نیز می‌آموزد و آن این است که رشد گردشگری یک موهبت تماماً رو به رشد نیست. محیطی که صدها سال به آرامش و سکوت عادت کرده است، همیشه برای پذیرش هجوم سالانۀ هزاران بازدیدکننده آماده نیست. نقاطی که در نگاه اول برای توسعۀ گردشگری ایده‌آل به نظر می‌رسند، ممکن است ازنظر اکولوژیکی قابل‌قبول نباشند. «مرکز گردشگری» اولین بار در زمان رضاشاه پهلوی، پدر شاه کنونی، راه‌اندازی شد. در سال ۱۳۴۲ در آغاز برنامۀ سوم توسعۀ کشور به «سازمان ملی گردشگری(اینتو)» تبدیل شد و به‌طورجدی ساخت تسهیلات گردشگری در سراسر کشور را آغاز کرد. اکنون‌که سازمان «اینتو» یک «زیرساخت» اوّلیه از اقامتگاه‌های توریستی در سراسر ایران ایجاد کرده است، در نظر دارد بخش خصوصی را تشویق کند تا مابقی ساخت‌وساز پروژه‌ای را که در دهۀ گذشته انجام‌شده، به عهده بگیرد. بیشتر مسافرخانه‌های «اینتو» حدود ۱۰ اتاق دارند و دارای ویژگی‌های مسکن کوچک‌مقیاس هستند که به‌راحتی با شهرهای کوچک هماهنگ می‌شود. مصالح بنایی رایج امروزه ایران ازجمله آجر، سنگ تراورتن و سنگ مرمر و گاهی بتن، و همچنین اضافه کردن مداوم بالکن‌ها امکان تغییراتی در سبک طراحی را فراهم می‌کند که اگرچه نوآورانه نیست، اما در سراسر کشور یافته و پذیرفته‌شده است. البته هتل‌های درجه‌یک به سبک متداول «بین‌المللی» در تهران و سایر شهرهای بزرگ وجود دارد، هرچند که بیشتر و بیشتر توسط شرکت‌های خصوصی اداره می‌شود. یکی از استثناهای قابل‌توجه ازنظر طراحی، هتل شاه‌عباس اصفهان است که از یک کاروانسرای قدیمی ساخته‌شده است. این کاروانسراها البته درگذشته کاروانسراهای اصیل ایرانی برای مسافران بوده و با طراحی و اجرای جزئیات به شیوه‌های سنتی، زیبایی این مکان در چشم گردشگران جلوه‌گر شده است.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/pa01-11-25
https://koubeh.com/pa01-11-25

@koubeh

کوبه

21 Nov, 17:30


▪️ ایدئولوژی اسلامی-ایرانی در معماری: بازخوانی انتقادی مقالۀ حجت و آقالطیفی

🖋 حسین کاشانیان | کارشناس ارشد مطالعات معماری ایران

در مقالۀ «تأملی در نقش مخاطب در کیفیت معماری امروز ایران» که در سال ۱۳۸۹ توسط عیسی حجت و آزاده آقالطیفی نوشته و منتشرشده، نویسندگان با تحلیل نقش مخاطبان و عوامل اجتماعی و فرهنگی بر معماری، به دنبال یافتن راهکارهایی برای حفظ هویت معماری اسلامی-ایرانی در معماری معاصر هستند. مقالۀ موردنظر با نگاهی محافظه‌کارانه به معماری، نقش مخاطبان را در شکل‌گیری هویت معماری ایران موردبررسی قرار داده است و نویسندگان آن بر این باورند که معماری معاصر ایران باید ریشه در معماری سنتی و اسلامی این سرزمین داشته باشد و ورود معماری مدرن به ایران، باعث از دست رفتن هویت معماری شده است. به نظر آن‌ها، مخاطبان باید به‌سوی معماری با هویت اسلامی-ایرانی سوق داده شوند و آموزش‌های لازم در این زمینه ارائه شود. تحلیل عمیق مقالات و آثار متخصصان حوزۀ هنر و معماری، به درک بهتر ایده‌ها و تفکرات آن‌ها کمک شایانی می‌کند. به‌ویژه زمانی که این آثار در نشریات معتبر منتشر می‌شوند، اهمیت چنین تحلیلی دوچندان می‌شود. در این یادداشت، با تحلیل انتقادی مقالۀ «تأملی در نقش مخاطب در کیفیت معماری امروز ایران»، مشخص می‌شود که این مقاله به‌جای ارائۀ یک دیدگاه علمی و بی‌طرفانه، تلاش می‌کند تا یک ایدئولوژی خاص را در حوزۀ معماری ایران ترویج دهد و دیدگاه‌های دیگر را نادیده بگیرد. این مقاله که نمایندۀ طیف خاصی از جامعه معماری است، به‌جای ارائۀ راهکارهای جامع و مبتنی بر پژوهش، به دنبال تحمیل دیدگاه‌های خود بر معماری ایران است.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/hk1-11-21
https://koubeh.com/hk1-11-21

@koubeh

کوبه

17 Nov, 17:30


▪️ معرفی طرح لئون کری‌یر و جمشید سپهری برای تنب کوچک

🖋 هیئت‌تحریریۀ شبکۀ آسمانه

📑 [بازنشر از شبکۀ آسمانه]

به نظر می‌رسد ساخت‌وساز شهری ایران در جزایر سه‌گانه‌ی تنب کوچک و تنب بزرگ و ابوموسی می‌تواند از تنش‌ها بر سر این جزایر بکاهد. بر همین اساس، لئون کری‌یر، معمار و شهرساز اهل لوکزامبورگ، و جمشید سپهری، شهرساز ایرانی‌ـ آمریکایی، تصمیم گرفتند که طرحی آزمایشی را پدید آورند و با آن نشان دهند که ازنظر آن‌ها شکل شهری جدید و درعین‌حال سنتی در تنب کوچک، کوچک‌ترین جزیره‌ی خلیج‌فارس، چه می‌‌تواند باشد. آنان، که این پروژه‌ی آزمایشی را «هدیه» خود به ایران می‌دانند، باور دارند که این پروژه می‌تواند به کاهش خصومت علیه ایران و برانگیختن بحث‌هایی درباره‌ی معماری و شهرسازی آینده‌ی ایران کمک کند.
به اعتقاد طراحان این پروژه، ایران برای قرن‌ها پرچم‌دار ظرافت معماری بوده و بر کشورهایی از هند تا اسپانیا تأثیر گذاشته است. اینان باور دارند که ایران می‌تواند در این جزیره‌ی کوچک پروژه‌ای الهام‌بخش را به انجام برساند که به‌مثابه‌ی مدلی برای مقابله با توسعه‌های پرزرق‌وبرق دبی، ابوظبی، قطر و پروژه‌ی نیوم عربستان یا شهر جدید پایتخت مصر عمل کند.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/asm-11-15
https://koubeh.com/asm-11-15

@koubeh

کوبه

16 Nov, 17:30


📻 صوت نشست
«تجارب معماری معاصر در ایران؛ جستجویی برای یافتن زبان اختصاصی» به همراه گفت‌وگو دربارۀ کتاب «یک سَده معماری، ده عمارت تهران»

🗓 چهارشنبه ۲۳ آبان‌ماه ۱۴۰۳
🏢 تهران، دانشگاه تهران، دانشکدگان هنرهای زیبا، نگارخانۀ تهران


👥 سخنران‌ها:
حسین شیخ زین‌الدین - معمار و چهرۀ پیشکسوت حرفه و آموزش
حامد مظاهریان - عضو هیئت‌علمی دانشکدۀ معماری دانشگاه تهران
سعید خاقانی - عضو هیئت‌علمی دانشکدۀ معماری دانشگاه تهران
نگار منصوری - پژوهشگر میراث معاصر معماری و نویسندۀ کتاب

👤 میزبان:
وحید آقایی - دانشجوی دکتری معماری دانشگاه تهران


❇️ به همت انجمن علمی دانشجویی معماری و قطب علمی فناوری معماری دانشگاه تهران با همکاری مجمع مطالعات معماری ایران و رسانۀ کوبه



@aa_ut
@ceat_ir
@iascouncil
@koubeh

کوبه

16 Nov, 17:30


📸 گزارش تصویری نشست
«تجارب معماری معاصر در ایران؛ جستجویی برای یافتن زبان اختصاصی» به همراه گفت‌وگو دربارۀ کتاب «یک سَده معماری، ده عمارت تهران»

🗓 چهارشنبه ۲۳ آبان‌ماه ۱۴۰۳
🏢 تهران، دانشگاه تهران، دانشکدگان هنرهای زیبا، نگارخانۀ تهران


👥 سخنران‌ها:
حسین شیخ زین‌الدین - معمار و چهرۀ پیشکسوت حرفه و آموزش
حامد مظاهریان - عضو هیئت‌علمی دانشکدۀ معماری دانشگاه تهران
سعید خاقانی - عضو هیئت‌علمی دانشکدۀ معماری دانشگاه تهران
نگار منصوری - پژوهشگر میراث معاصر معماری و نویسندۀ کتاب

👤 میزبان:
وحید آقایی - دانشجوی دکتری معماری دانشگاه تهران


✴️ تیم اجرایی:
آذر مرتضوی، مهدیه افشار، مطهره اهدایی، آوا آدمن، پرنیکا بابارضا، محدثه بستان جوادی، نگین فخر واعظی، لیلا ناجی‌پور، هستی هادی‌نژاد، زینب یوسفی‌فر، نیما استاجی، علی‌حسین زرگری، سروش شاه‌حسینی، احسان کمالی، سیّد عدنان علوی

❇️ به همت انجمن علمی دانشجویی معماری و قطب علمی فناوری معماری دانشگاه تهران با همکاری مجمع مطالعات معماری ایران و رسانۀ کوبه



@aa_ut
@ceat_ir
@iascouncil
@koubeh

کوبه

08 Nov, 17:30


انجمن علمی دانشجویی معماری و قطب علمی فناوری معماری دانشگاه تهران با همکاری مجمع مطالعات معماری ایران و رسانۀ کوبه برگزار می‌کنند:


نشست
«تجارب معماری معاصر در ایران؛ جستجویی برای یافتن زبان اختصاصی» به همراه گفت‌وگو دربارۀ کتاب «یک سَده معماری، ده عمارت تهران»


👥 سخنران‌ها:
حسین شیخ زین‌الدین - معمار و چهرۀ پیشکسوت حرفه و آموزش
حامد مظاهریان - عضو هیئت‌علمی دانشکدۀ معماری دانشگاه تهران
سعید خاقانی - عضو هیئت‌علمی دانشکدۀ معماری دانشگاه تهران
نگار منصوری - پژوهشگر میراث معاصر معماری و نویسندۀ کتاب

👤 میزبان:
وحید آقایی - دانشجوی دکتری معماری دانشگاه تهران


🗓 چهارشنبه ۲۳ آبان‌ماه ۱۴۰۳
🕕 ساعت ۱۷:۰۰ تا ۱۹:۰۰
🏢 تهران، خیابان انقلاب، خیابان قدس، دانشگاه تهران، دانشکدگان هنرهای زیبا، نگارخانۀ تهران

▪️ حضور برای عموم آزاد و رایگان است.



@aa_ut
@ceat_ir
@iascouncil
@koubeh

کوبه

06 Nov, 17:30


▪️ گذشته‌ی نزدیک: معماری مدرنیستی لار (بخش دوم)

🖋 حبیب طالبی | معمار و پژوهشگر

در بخش نخست از یادداشتِ گذشته نزدیک‌، از معرفی و مرور میراث مدرنیستی شهر لار به‌عنوان چشم‌انداز و هدف متن یاد شد. همچنین به زلزله‌ی سال ۱۳۳۹ و اتفاقات پس‌ازآن اشاره شد. بعد از حادثه‌ی طبیعی و دل‌خراش، جمعیت شیروخورشید سرخ، نقش برجسته‌‌ای در احداث و بازسازی شهر پسا-سانحه ایفا ‌‌می‌کند. افراد و شخصیت‌های مهمِ عضو جمعیت شیروخورشید‌، نقش اساسی در شکل‌گیری کالبد‌های ارزشمند شهری (لارِ نو) داشته‌اند. در بخش دوم به لکه‌ی مجاور پانسیون پزشکان‌، یعنی «بیمارستان لار» مشهور به بیمارستان کوروش و بنیان‌گذاران آن مهندس مصطفی فاضلی و مهندس صداقت خواهیم پرداخت. گروه مهندسان شیروخورشید سرخ به دستور مدیرعاملِ جمعیت تشکیل ‌‌می‌شود و کارها به دست مهندس جوان (۳۲ ساله) مصطفی فاضلی سپرده ‌‌می‌شود و در یک همکاری نزدیک‌تر مهندس صداقت تأثیر مستقیم بر پیشرفت کالبدی طرح بیمارستان لار داشته است. به نقل از پژوهشکده‌ی تاریخ معاصر: در سال ۱۳۴۰ پس از زلزله‌ای ‌که در شهرستان لار در استان فارس پیش آمد و خرابی‌های بسیاری به‌جا گذاشت، مرحوم فاضلی در ساختن شهر جدید لار و ایجاد مراکز مختلف و بیمارستان این شهر مشارکت فعال داشت (لازم به ذکر است که بهره‌برداری در ۱۳۴۷ اتفاق ‌‌می‌افتد). بیمارستان کوروش یکی از مهم‌ترین کالبد‌های مدرنیستی لار با عملکرد درمانی در یک وضعیت حساس جغرافیایی و انسانی محسوب ‌‌می‌شود و در موقعیت جنوبی بافت شطرنجی شهر نو بناشده است. نقشه‌ی شهر جدید را مهندسان نقشه‌بردار ارتش‌، شیروخورشید و شرکت ملی نفت ایران پیاده‌سازی کرده‌اند.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/ht02-11-06
https://koubeh.com/ht02-11-06

@koubeh

کوبه

05 Nov, 17:30


انجمن علمی دانشجویی مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران با همکاری رسانۀ کوبه برگزار می‌کند:

🔴 سلسله وبینار پایان‌نامه‌های دانش‌آموختگان مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران

📢 نشست سوّم:
فرآیند معماری کردن و تولید فضا در سکونتگاه‌های غیررسمی

🎙 مسعود تقوی

🗓 چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳، ساعت ۱۶:۰۰
🏢 تهران، دانشگاه تهران، دانشکدگان هنرهای زیبا، ساختمان تحصیلات تکمیلی دانشکدۀ معماری، طبقۀ دوّم، آتلیۀ زرد

▪️حضور برای عموم آزاد و رایگان است.
▪️ همچنین این نشست به‌صورت زنده از صفحۀ اینستاگرام انجمن علمی دانشجویی مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران پخش خواهد شد.


@iasa_ut
@koubeh

کوبه

04 Nov, 17:30


📻 صوت نشست مجازی
روایت پیدایش و رشد یوسف‌آباد؛ قصۀ شکل‌گیری و توسعۀ محله‌ای در تهران

🗓 دوشنبه ۱۲ شهریور ۱۴۰۳


👤 سخنران‌:
نرگس عافی - دانش‌آموختۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران


❇️ به همت انجمن علمی دانشجویی مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران با همکاری رسانۀ کوبه



@iasa_ut
@koubeh

کوبه

03 Nov, 17:31


▪️ خیابان شاه‌رضا هنر است!
نگاهی به خیابان شاه‌رضا از زمان شکل‌گیری تا پیروزی انقلاب اسلامی

🖋 امیرحسین مقتدایی| کارشناس ارشد مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران

در سال‌های آغازین قرن ۱۴ شمسی تهران شهری دارای حصار و خندق بود؛ حصاری هشت‌ضلعی که دوازده دروازه داشت. دروازه دولت و یوسف‌آباد (بهجت‌آباد)، دروازه‌های شمالی آن بودند. در بیرون از این محدوده کمتر نشانی از خانه و زندگی دائم دیده‌ می‌شد و قسمت عمدۀ آن به‌ویژه نزدیکی حصار را باغ و زمین‌های کشاورزی تشکیل می‌دادند. باغ وزیر نظام و امین‌السلطان در کنار دروازه یوسف‌آباد قرار داشتند و در اطراف آن‌ها نیز اراضی جلالیه و بهجت‌آباد بود. راه‌های بیرون از حصار نیز یا به دروازه‌ها ختم می‌شدند یا راه ارتباطی زمین‌ها با یکدیگر و روستاهای شما شهر بودند. تا پایان دوره قاجاریه توسعه شهر درون همین حصار بود و کمتر نمودی در بیرون شهر داشت اما با به سلطنت رسیدن رضاشاه در سال ۱۳۰۴ جریان توسعه در ایران و به طبع گسترش تهران شتاب بیش‌تری به خود گرفت.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:
https://telegra.ph/am23-11-02
https://telegra.ph/am23-2-11-02
https://telegra.ph/am23-3-11-03
https://koubeh.com/am23-11-02

@koubeh

کوبه

30 Oct, 17:30


▪️ پیش و پس از گونه‌های شهری در خوی، کوچۀ حتم‌خان

🖋 علی لطفی | کارشناس ارشد مطالعات معماری ایران دانشگاه صنعتی جندی‌شاپور دزفول

رویکرد گونه شناسی فرایند؛ در پی یافتن محیط انسان‌ساخت از طریق سنجش سازوکار دقیق و فرایند تاریخی شکل‌گیری آن است. مطالعات این گروه از یک تمایز بین ارتباطات فضایی و ارتباطات زمانی آغاز می‌شود که از آن به «هم حضوری» و «اشتقاق» نام می‌برند. تجزیه‌وتحلیل‌های هم حضوری از یک مجموعۀ انتزاعی یا شمایی از اجزا دارای سلسله‌مراتب آغاز می‌شود: اجزاء ساختار، اجزاء نظامات ساختارها و ارگانیزم‌های نظامات این طرح کلی، در ابتدا بر تک ساختمان‌ها و اجزای آن‌ها مانند آجر، الوار چوب، کاشی و غیره اعمال می‌شود ساختار اجزا در اینجا پیوند میان مواد ساختمانی مثلاً، دیوارها کف و سقف است. نظامات ساختاری نظم موجود در ساختار اجزا در اتاق‌ها، پلکان، راهروها و غیره است در ارگانیزمی به نام ساختمان طرح مشابهی در مورد شهرک‌ها قابل پیاده‌سازی است که ساختمان‌ها را به‌عنوان اجزا در نظر می‌گیرد. در این صورت ساختار اجزا مجموعه‌ای از ساختمان‌ها یا یک بافت شهری خواهد بود و نظام ساختارها، ترکیبی از بافت‌هایی است که مناطق شهری را شکل می‌دهد که با یکدیگر ارگانیزم یک شهر را می‌سازند. در این رویکرد فرم‌هايی که در سطوح مختلف یافت می‌شوند به نام «گونه‌ها» شناخته می‌شوند و ریشه در فرآیند محلی توسعه فرهنگی دارند. شهر خوی به‌عنوان یکی از شهرهای تاریخی و فرهنگی ایران، از الگوهای خاص گونه شناسی فرآیندی برخوردار است. این رویکرد علمی، به مطالعۀ سازوکارهای دقیق و فرایندهای تاریخی شکل‌گیری شهر می‌پردازد و به بررسی تمایزات فضایی و زمانی که در ساختارهای شهری دیده می‌شوند، اشاره می‌کند.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/al01-10-29
https://koubeh.com/al01-10-29

@koubeh

کوبه

26 Oct, 17:30


▪️ درآمدی بر فقدان رویکرد‌های اقتصاد سیاسی فضایی به‌عنوان چهارچوب‌هایی برای مواجهه‌ با فضاهای شهری در ایران

🖋 میلاد محبی | پژوهشگر مطالعات شهری

هرچند امروزه در جهان طراحی شهری همچنان در سیطرۀ موضوعاتی نظیر پایداری محیطی، مشارکت اجتماعی، تحلیل داده‌ها و فناوری، حمل‌ونقل، اقتصاد شهری و برندینگ، نوآوری‌های معمارانه و دغدغه‌های فرمی و مانند آن است؛ اما موضوعات انتقادی در طی سال‌های گذشته نظیر نقد ساختارهای قدرت، تبیین فرایندهای پیدایش فضاهای شهری، تحلیل ذی‌نفعان قدرت و نقش آن‌ها در ظهور و اضمحلال فضاهای شهری و مانند آن موردتوجه پژوهشگران این دیسیپلین قرار گرفته است. از این منظر (بوآنو و همکاران، ۲۰۱۴) معتقدند که روش‌شناسیِ جریان غالب در طراحی شهری، فاقدِ یک تحلیل کل‌نگر از بستر سیاسی، اقتصادی و اجتماعی‌ای است که در آن عمل می‌کند، طراحی شهری در مواجهه با دستور کارهای پُرقدرتِ سیاسی و اقتصادی، غالباً به همان «همدستیِ خاموشی» تن درداده و دچار می‌شود که پروژه‌های معماری نیز مبتلابه آن هستند. بدین نحو، طراحی شهری را می‌توان در قامت یک ابزار نزد صاحبان قدرت در جهت مشروعیّت‌بخشی به اَشکال کاسب‌کارسالارانه‌ی حکمروایی به کار گرفت؛ طراحی شهری‌ای که نابرابری‌های اجتماعی و اقتصادیِ نوظهور را به‌راحتی در پس پرده پنهان کرده و درباره آن حرفی نمی‌زند که وقتی پای طراحی شهری در بستر جهان جنوب مطرح باشد، اهمیّت چنین کنشی به‌مراتب بیشتر است؛ جایی که چالش‌های منحصربه‌فردِ طراحیِ قلمروی عمومی توسط میراث‌ و اقتصادِ پسااستعماریِ برخوردار از رشد پُرشتاب اما همراه با توزیع نابرابر تشدید می‌شود؛ و این وضعیّتی است که مفهوم متداول و ساده‌شدة آن است.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/mm01-10-25
https://telegra.ph/mm01-2-10-25
https://koubeh.com/mm01-10-25

@koubeh

کوبه

22 Oct, 17:30


▪️ غفلت مورخان معماری اسلامی از معماری شهر

🖋 امیرحسین مقتدایی| کارشناس ارشد مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران

بیش از صد سال از نوشتن تاریخ معماری سرزمین‌های اسلامی می‌گذرد. از بدو ظهور این رشته در اروپای غربی از دل ‌باستان‌شناسی و تاریخ هنر تا به امروز متون متعددی در توصیف و تحلیل معماری این سرزمین‌ها تحت عنوان معماری اسلامی صورت گرفته است. از قدیمی‌ترین متون آکادمیک زاره و متون توصیفی دقیق کرسول تا فعالیت‌های پژوهش‌گران معاصر چون ناصر رباط و نجیب اوغلو ابعاد گوناگون این رشته بررسی شده است. عمده فعالیت‌های چند نسل اول معطوف به شناسایی و دسته‌بندی بناها بود. همت عظیم پژوهش‌گران این رشته بخش قابل توجهی از بناهای شاخص از اسپانیا تا چین را در مقالات و کتاب‌های مختلف مورد بررسی قرار داده‌اند. این پژوهش‌گران گاه بنا ها را در دوره‌های زمانی-مکانی مشترک مانند معماری ممالیک مصر یا معماری ایلخانان واکافته‌اند یا گاهی مانند کتاب مشهور هیلن‌براند بر اساس کاربری آنها و با توجه به‌ گونه‌شناسی سعی در فهم ویزگی های معماری اسلامی داشتند. به جز بناها به موضوعاتی چون باغ‌های اسلامی نیز به نسبت توجه شده است. به میزان کمتری از معماری به ویژگی‌های شهرسازی در سرزمین‌های اسلامی نیز پرداخته شده است. پژوهش‌هایی که معطوف به ویژگی‌های کلی شهرسازی در جهان اسلام بوده یا در بهترین حالت تاریخ شهری را در دوره‌ای خاص بررسی کرده‌اند. پژوهش‌گران کشورهای مختلف این حوزه از جمله ایران نیز به فراخور همین مسیر را دنبال کرده‌اند. آنچه در میان این آثار پژوهش‌گران به ویژه پژوهش‌گران غیر بومی این حوزه تا حد زیادی از آن غفلت شده معماری شهر است.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/am22-10-21
https://koubeh.com/am22-10-21

@koubeh

کوبه

19 Oct, 17:30


▪️ شرلوک هلمز یا پوآرو؟ مختصری در باب رویکردهای تاریخ‌نگاری معماری ایران

🖋 شهاب‌الدین تصدیقی | پژوهشگر دکتری معماری دانشگاه علم و صنعت ایران

تفاوت شرلوک هلمز و پوآرو در چه بود؟ به‌غیراز اضافه‌وزن و کله‌ی کچل پوآرو، گمان می‌کنم شاخص‌ترین تفاوت این دو را باید در این دید که شرلوک هلمز عمدتاً بر پایه‌ی شواهد فیزیکی استدلال می‌کرد، درحالی‌که پوآرو اتکای عمده‌اش بر بازجویی‌ها و مصاحبه‌های انسانی‌اش بود. در این شکی نیست که هردوی آن‌ها کارآگاهان قابلی بودند (یا اقلاً نویسندگانشان از آن‌ها کارآگاهان قابلی برایمان تصویر کردند!)؛ اما پرسش من اینجاست: برای تاریخ‌نگاری معماری ایران ما باید هلمز باشیم یا پوآرو؟
پاسخ معقولی به نظر می‌رسد که بگوییم «چرا هر دو نه؟». اما به نظر می‌رسد هلمزها و پوآروهای این حوزه چندان به یکدیگر التفاتی ندارند. بارهایی را به خاطر می‌آورم که تا خواستم پوآرو بازی درآورم، هلمزی پیشکسوت از گوشه‌ای فریاد زد «باباجان! به‌جای مصاحبه‌های پر دروغ مردمی (بخوانید شواهد متنی) برو ببین خود شواهد فیزیکی (بخوانید بنای تاریخی) چه می‌گوید!». احتمالاً به خاطر طبع پوآرووار خودم، کمتر دقت کرده‌ام که پوآروهای این حوزه نیز گاهی در پوستین هلمزها افتاده‌اند. این دست تذکرها این سؤال را برمی‌انگیزد که مگر بررسی یکی مانع بررسی دیگری است؟ اگر از من بپرسید: نه! اما این مخالفت و جبهه‌گیری‌های این دودسته برای رفع شدن، اول لازم است کمی همدلانه بررسی شوند.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/sht08-10-19
https://koubeh.com/sht08-10-19

@koubeh

کوبه

14 Oct, 17:30


▪️ فیلیپ جانسون در نصفِ جهان

🖋 وحید آقایی | دانشجوی دکتری معماری دانشگاه تهران

پژوهش پیرامون نسبت مدرنیته و معماری و شهرسازی در اصفهان معاصر، حوزه‌ای مطالعاتی است که در جریان نوپای تاریخ‌نگاری میراث معماری و شهری مدرن و معاصر ایران، سهمی ناچیز دارد. به‌جز میراث صنعتی شهر و به‌طور خاص، صنایع نساجی که اصفهان را روزی در ایران و جهان به «منچستر شرق» شهره ساخته بود، دیگر ابنیه و طرح‌ها یا بررسی نشده یا صرفاً به‌مرور نامشان، بسنده شده است؛ این مسئله در حالی است که حتی در مورد میراث صنعتی شهر نیز، فعالیت‌ها تاکنون مستندنگارانه بوده و فقدان تحقیقاتی در ادامۀ کوشش‌های پیشینیان، با برخورداری از یک نگاه تحلیلی برای پژوهش پیرامون ما تقدم و ما تأخر این ابنیه و تأثیر و تأثراتشان، بسیار احساس می‌شود. اصفهان، چون گذشتۀ خود و جایگاه مهمی که در ادوار مختلف تاریخ ایران داشته است، در فرایند نو پردازی ایران نیز سهمی بسزا داشته و تجاربی منحصربه‌فرد برای ارائه دارد؛ صحبت‌هایی که یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های طرح‌شده درون آن‌ها، پرسش امروزین جامعۀ معماران، مرمتگران و شهرسازان در ایران، یعنی چگونگی جانمایی ساختارهای جدید و نو در هم‌جواری ابنیۀ تاریخی برای حفظ حیات شهری و امتداد جریان زندگی توأم با حفاظت از میراث گذشتگان، بوده است. سؤالی که اگرچه تا پیش از انقلاب جمهوری اسلامی، تلاش‌ها معطوف به یافتن پاسخ برای آن بود، نظیر نخستین دورۀ «کنگرۀ بین‌المللی معماری در ایران» که با پشتیبانی دربار و کوشش معماران و اساتید دانشگاه ایرانی، در سال ۱۳۴۹ ه.ش پای بزرگ‌ترین معماران جهان را به چهل‌ستون اصفهان کشاند، و نتایج قابل‌توجهی به همراه داشت امّا پس از انقلاب، با دخالت تندروی‌های سیاسی، به کناره رفت و کژ دار و مریز دنبال شد و آن را دوباره به یکی از دغدغه‌های حیاتی معماری و شهرسازی ایران بدل کرد. نتایج کوشش‌ها برای یافتن این جواب، آثار فاخری را نیز در اصفهان پدید آورد؛ نظیر ساختمان «مجتمع مسکونی امین» که به روایتی توسط دفتر فیلیپ جانسون، معمار نامدار معاصر اهل ایالات‌متحدۀ آمریکا، در همسایگی پل تاریخی خواجو طراحی و خلق شد امّا مانند دیگر هم‌ردیفان خود، داستانشان ناگفته و ناشناخته است و در پس سایۀ سنگین توجهات به شاهکارهای معماری تاریخی اصفهان و تهران گرایی پژوهش‌های معاصر، به‌خوبی مستند نگاری نشده‌اند و تجربه‌شان هنوز نزد محققان و متخصصان برای پاسخ به پرسش‌های امروز و عدم آزمون‌وخطای دوباره، بازخوانی نشده است.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/va07-10-14
https://koubeh.com/va07-10-14

@koubeh

کوبه

10 Oct, 17:30


▪️ به‌بهانۀ روز تهران - تهران: شهری که باید دوباره آن را شناخت

🖋 نگار منصوری | پژوهشگر میراث معاصر معماری

تهران، پایتخت ایران، در طول تاریخ خود به‌عنوان یک کانون فرهنگی و اجتماعی، تحولات عمده‌ای را تجربه کرده است. این شهر با قدمتی نزدیک به دو قرن، نمادی از مدرنیته و معاصریت در ایران به شمار می‌آید و به‌عنوان نقطۀ آغاز تحولات معماری و شهرسازی، نمایانگر تغییرات عمیق فرهنگی و اجتماعی است. در این راستا، بررسی تاریخ معماری تهران و نحوۀ شکل‌گیری و تحول آن، می‌تواند درک بهتری از هویت فرهنگی و اجتماعی این شهر به ما بدهد. از دوران قاجار، با آغاز تحولات سیاسی و اجتماعی، معماری تهران تحت تأثیر عوامل داخلی و خارجی قرار گرفت. در این دوران، معماران ایرانی به منابع فرهنگی و تاریخی غنی خود متصل بودند و نوع خاصی از معماری را ارائه می‌دادند که نیازهای انسانی را درک می‌کرد. اما با ورود مدرنیته و تأثیرات غربی، به‌تدریج اصول سنتی معماری به حاشیه رانده شد و ساختمان‌سازی بدون رعایت اصول معماری در شهرهای ایران ترویج یافت. امروزه، در معماری تهران، مفهوم انسان به فراموشی سپرده‌شده و ماهیت فضاها به سمت شکل‌محوری تغییریافته است. به‌عبارت‌دیگر، بناهایی که باید برای تأمین آرامش و نیازهای شناختی انسان طراحی می‌شدند، به معماری‌ای تبدیل‌شده‌اند که بیشتر به تبلیغات و مصرف‌گرایی توجه دارد و تنها جنبه‌های ظاهری آن‌ها مدنظر قرار می‌گیرد. نتیجۀ این روند، ظهور فضاهای معماری و شهری بی‌روح و خالی از خاطرات انسانی است.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/nm01-10-10
https://koubeh.com/nm01-10-10

@koubeh

کوبه

09 Oct, 17:30


▪️ سوژه‌ی فراموش‌شده: زیرساخت

🖋 محمدفرید مصلح | پژوهشگر مطالعات معماری ایران

«زیرساخت‌ها معیار جامعه‌ی مدرنند». جامعه‌ی مدرن، بدون زیرساخت‌هایش به تصویری پوشالی تبدیل می‌شود که مثل فیلم‌های هالیوودی زرد و توخالی است. امروزه شاید گفتمان مسلطی بر جهان مدرن وجود نداشته باشد، اما تمام پدیدارهای مدرن به‌واسطه‌ی زیرساخت‌های نو ممکن شده است؛ از تصویر لاکچری زندگی در یک ویلای بی‌عیب‌ونقص که با آسایشی بیشینه همراه است تا تروریسم داعشی که بدون آلات جنگی نو و زیرساخت‌های دیجیتالی غیرممکن خواهد بود. شاهد گوناگونی‌هایی هستیم که در جایی بُنی یگانه دارند. مثلاً در جهان شرقی تصویر مدرنیته با شهرهای مهندسی‌شده و مجسمه‌های بتنی غول‌آسا نمود می‌یابد، در کشورهای عربی با برج‌های کیلومتری بازتاب داده می‌شود و در جهان غربی با پلازاها و وزرشگاه‌های عظیم؛ اما با این حال، در تمام این سرزمین‌ها، سازه‌هایی شکوهمند از سدهای سترگ، کارخانه‌های وسیع، شهرهای صنعتی و دکل‌های انتقال برق بلند‌بالا ساخته شده است. جامعه‌ی مدرن، مدیون زیرساخت‌هایش است، اگرچه ممکن است صورتک‌هایی متفاوت بر نقاب بزند.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/fm19-10-09
https://koubeh.com/fm19-10-09

@koubeh

کوبه

08 Oct, 17:30


▪️ شکست رویای معماری معاصر ایرانی؛ روح‌زدگی نفس‌گیر معماری در افسانه‌های منسوخ حسین نصر

🖋 بابک شكوفی | معمار و پژوهشگر

📑 [بازنشر از روزنامۀ شرق، پایگاه خبری-تحلیلی روزن‌آنلاین]

یک رؤیا هرچقدر هم که در عالم ذهن بزرگ و آسمانی باشد، در عالم عین تحقق نخواهد یافت مگر آن‌که یک نقشه‌ راه منطقی براساس واقعیات زمینی برایش تمهید شود. شکست رؤیای معماری معاصر ایرانی نمونه‌ خوبی است که نشان می‌دهد چطور یک فلسفه‌ عمل و نقشه‌ راه نامناسب و ناکارآمد یک ایده‌آل بزرگ ذهنی را به‌مرور از معنا تهی می‌کند. رؤیای زندگی در شهر معاصر مدرنی که در عین‌ حال دارای هویت مشخص ایرانی هم باشد، از ده‌ها سال پیش همیشه مطرح بوده است، ولی متأسفانه حدود نیم‌قرن است که این رؤیا تحت‌تأثیر یک تئوری ذهنی نامناسب، ناکارآمد و منسوخ قرار گرفته و امروز دیگر از نفس افتاده است. یکی از پایه‌گذاران اولیه‌ اندیشه‌ اشتباه و مغشوش درباره‌ معماری ایران، استاد محترمی است به نام سیدحسین نصر که تئوری‌های او و پیروانش در نیم‌قرن گذشته (هم قبل و هم بعد از انقلاب) به گفتمان رسمی در حوزه‌ معماری تبدیل شده ‌است. در تمام این نیم‌قرن، این تئوری‌ها توسط صاحبان قدرت و مدیران ارشد مورد تأیید قرار‌ گرفته، برایشان ده‌ها سمینار برگزار‌ شده و بدنه‌ اصلی متون دانشگاهی را تشکیل ‌داده است، ولی با وجود این‌همه پشتیبانی، نتیجه‌ عملی این تئوری‌ها در صحنه‌ واقعیت شکست مطلق است. تعجبی هم ندارد. برای تحقق هر هدفی باید فلسفه‌ راهنمای عمل مناسب آن را انتخاب کرد. این مقاله به این موضوع می‌پردازد که چرا اندیشه‌های نصر و پیروانش برای تحقق عملی رؤیای معماری ایرانی یک فلسفه‌ راهنمای عمل اشتباه و نامناسب بوده و هست.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/bsh01-10-07
https://koubeh.com/bsh01-10-07

@koubeh

کوبه

05 Oct, 17:30


▪️ مسجدی که در «مسجد» بودن ناکام ماند؛ روایتی کوتاه از حیات مسجد «شهدا» دانشگاه شهید چمران اهواز

🖋 وحید آقایی | کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران

📑 [بازنشر از فصلنامۀ علمی - ترویجی دریچه، شمارۀ ۹]

از دیرباز تاکنون، بناها و معماری‌هایی که بشر پدید آورده است، حیاتشان تنها منحصر به مسائل مرتبط با طراحی و فن ساخت نبوده است؛ بلکه عواملی برآمده از زندگی اجتماعی انسان‌ها و مناسبات قدرت میان حاکمیت‌ها نیز بوده که موجودیت آن‌ها و کیفیت کارکردشان را، تحت‌الشعاع قرار می‌داده است. ازاین‌رو به نظر من، هنگام روایت تاریخ معماری، تنها نباید به تعدادی عکس از بنا در سال‌های مختلف و مدارک فنی بسنده کرد؛ بلکه داستان را باید فراتر برد و اثر را چون مابه‌ازای کالبدی شبکه‌ای از رخدادها و وقایع دانست که همه در کنار هم موجودیت و تاریخ آن را رقم‌زده‌ و می‌زنند. در تاریخ معاصر ایران، چنین اتفاقی پرتکرار است؛ برای نمونه، مقبرۀ رضاشاه پهلوی سوای از کاربری آن، باوجود معماری غنی، به دلیل مغضوب بودن در سیستم حکمرانی جدید در همان روزهای ابتدایی با هر وسیله‌ای که شده، از کلنگ گرفته تا دینامیت، تخریب می‌شود. بااین‌حال، بنای برج شهیاد، باآنکه نمادی برای تمدن جدید به رهبری شاه وقت و گرامی‌داشت شاهنشاهی در ایران است، به دلیل پیوندی که با متن جامعه برقرار کرده و نقشی که در تجمعات زمان انقلاب ایفا می‌کند، نام خود را به «آزادی» تغییر می‌دهد و دوره‌ای متفاوت از حیات را سپری می‌کند. در این میان، مواردی هم هستند که حالتی میانه دارند؛ یعنی به دلیل پایگاه مردمی یا کاربری‌شان، امکان تخریب آن‌ها وجود ندارد اما اقبالی نیز به بودن و رونقشان از بالا نیست و گویی همیشه به دید فرزندی ناخلف به آن‌ها نگاه می‌شود. دلیل این امر هم شاید این باشد که در باطن خود ویژگی‌هایی را دارا هستند که چندان با رویۀ حکمرانان جدید سنخیت ندارد. مسجد پیشین دانشگاه جندی‌شاپور اهواز یک بنا از همین دستۀ متأخر است. مسجدی که هیچ‌گاه نتوانست در قامت یک مسجد ایفای نقش کند.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/va06-10-05
https://koubeh.com/va06-10-05

@koubeh

کوبه

02 Oct, 17:30


▪️ گذشته‌ی نزدیک؛ معماری مدرنیستی لار

🖋 حبیب طالبی | معمار و پژوهشگر

متن ِ پیش رو مقدمه‌ای است بر مجموعه ای از یادداشت‌هایی چندگانه با موضوع معماری مدرنیستی شهر لار، کیفیتی ناملموس و فراموش شده که مولف سعی دارد از طریق این سلسله متن‌ها آنها را معرفی و احیانا پررنگ و شاخص نماید.
از شهر لار در جنوب استان فارس با نام‌ها و کالبدهای مهمی‌‌یاد ‌می‌شود. لار‌، شهری به رنگ خاک، لار شهر برکه‌ها و بازار قیصریه لار که لایه‌های تاریخی آن به پیش از صفویه ‌می‌رسد‌‌‌. شهر لار شهر زلزله خیزی است و در نقشه زلزله‌نمای دنیا‌‌‌این شهر در خط کمربندی زمین‌لرزه و به‌عنوان منطقه زلزله‌خیز نشان داده شده است.
در سال‌های ۱۲۵۳ و ۱۲۹۰ دو زلزله‌ی مخرب شهر را ویران کرده است و آخرین زلزله ویران‌کننده مربوط به ۴ اردیبهشت ۱۳۳۹ است. در ساعت ۳ و ۴۸ دقیقه بعد از ظهر، شهر لار ۳۴ ثانیه ‌می‌لرزد و در همان لحظات نخست ۴۰۰ تن قربانی زلزله ‌می‌شوند.
فرماندار شهر دقایقی چند پس از وقوع‌‌‌این حادثه توانست عظمت فاجعه را درک کند و با چنین کلماتی واقعه را به استانداری فارس اطلاع بدهد :
کمک‌‌‌… کمک‌‌‌… به داد ما برسید پنج دقیقه قبل شهر لار در اثر زلزله نابود شد‌‌‌. میزان تلفات هنوز بر اثر گرد و خاک معلوم نیست‌، به داد ما برسید‌، دکتر‌‌‌… چادر‌‌‌… غذا… زود.
مدیر عامل جمعیت شیر و خورشید سرخ بلافاصله پس از اطلاع از چگونگی‌‌‌این حادثه دردناک به‌حضور شاهنشاه و شاهدخت شمس پهلوی ریاست عالیه جمعیت شیر و خورشید سرخ ‌می‌رسد و گزارش حادثه را به آنها اعلام ‌می‌کند‌، در همان ابتدا تمام شعب جمعیت شیر و خورشید در جریان حادثه قرار ‌می‌گیرند و به دستور شمس پهلوی تمام نیروها برای کمک به لار فرستاده ‌می‌شوند.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/ht01-10-01
https://koubeh.com/ht01-10-01

@koubeh

کوبه

28 Sep, 17:30


▪️ سفید رود: ناگفتۀ کامران دیبا

🖋 وحید آقایی | کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران

در جریان معماری و شهرسازی مدرن و معاصر ایران، دو دستۀ «ناساخته‌ها» و «ناگفته‌ها»، پروژه‌هایی مهم امّا کم‌تر توجه شده توسط محققان تاریخ معماری و شهر است؛ «ناساخته‌ها» منظور طرح‌هایی است که از سوی معماران داخلی و خارجی ارائه می‌شود امّا به دلیل‌های گوناگون، مجال اجرایی شدن آن‌ها فراهم نمی‌شود و «ناگفته‌ها» مقصود پروژه‌هایی، چه اجراشده و چه در حد طرح باقی‌مانده که جای روایت آن‌ها در تاریخ‌نگاری‌هایی که تاکنون انجام‌گرفته است، خالی است و ممکن است، تا امروز فرصت پژوهش بر روی آن‌ها و معرفی‌شان پیش نیامده یا محدودیتی پیش روی ذکرشان بوده و متأثر از فشار بیرونی، عریضه خالی از آن‌ها مانده است. به‌هرروی، آنچه این دو گروه را شایان توجّه می‌نماید، نه‌فقط نام طراحان و ویژگی‌های معماری و شهری کالبد و طرح، بلکه اطلاعاتی است که از بستر زمانی و مکانی‌شان و مناسبات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جامعه و شبکۀ عوامل شکل‌دهندۀ پروژه، در اختیار ما می‌گذارند. پروژۀ طراحی منظر جزیرۀ دریاچۀ سد «سفیدرود» واقع در استان گیلان، اثر کامران طباطبایی دیبا، معمار صاحب‌نام معاصر ایرانی، یک نمونه از گروه ناگفته‌هاست که اگرچه، نام و تصاویر آن، در بخش اختصاص داده‌شده به معرفی معمار در شمارۀ ۱۸ - ۱۹ (بین‌الملل) نشریۀ «هنر و معماری» در سال ۱۳۵۱ ه.ش، تک‌شماره‌ای مهم و ویژۀ مخاطب غیرفارسی‌زبان برای آشنایی با پیشینۀ تاریخی و اقدامات معماری و شهری در ایران عصر پهلوی، در صدر لیست آثار دیبا قرار دارد امّا بعدها هیچ ذکری از آن به میان نمی‌آید و حتی خود او نیز در مکتوبات مرتبط به وی یا تألیفی خودش نظیر کتاب «کامران دیبا: ساختمان‌ها و پروژه‌ها» (تألیف 1981 م، ترجمه ۱۳۹۳ ه.ش) و مصاحبه‌ها و گفت‌وگوهایش در سال‌های اخیر تا آنجا که منابع بررسی‌شده است، نامی از آن نمی‌برد. اثری که حیات و ممات آن چون شماری دیگر از ابنیۀ معاصر ایران به قبل و بعد از وقوع انقلاب جمهوری اسلامی در ایران گره می‌خورد. به‌خصوص که سد از سال ١٣۴۶ ه.ش تا پیش از انقلاب، «فرح پهلوی» نام‌گذاری شده و پس‌ازآن، دیبا در طرح خود، مرکز پروژه را محل قرارگیری مجسمۀ ملکۀ وقت در یک چشم‌انداز طبیعی جانمایی می‌کند؛ اتفاقی نادر که دست‌کم بر اساس شواهد موجود، از نخستین نمونه‌های کاربرد پیکرتراشی و مجسمۀ یک زن صاحب قدرت در ایران هم‌ردیف شاه و رجال ادیب و شاخص کشوری، است.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/va05-09-28
https://koubeh.com/va05-09-28/

@koubeh

کوبه

24 Sep, 17:30


▪️ انسان‌زدایی از هوش مصنوعی

🖋 وحید وحدت | استادیار معماری و طراحی داخلی در دانشگاه ایالتی واشنگتن ایالات متحدۀ آمریکا

📑 [بازنشر از روزنامۀ شرق]

آیا هوش مصنوعی می تواند خلاق باشد؟ می تواند هنر بیافریند؟ شعر بسراید؟ اگر این‌ها هنوز برایتان سوال است، تحولات هوش مصنوعی را از نزدیک پی نگرفته‌اید. چرا که مدتی است از شعر گفتن و نقش زدن و طرح انداختن هوش مصنوعی می‌گذرد. در این صورت چرا همچنان بحث‌های نظری در انکار این دستاوردهای شگفت‌انگیز از رواج نیافتاده؟ به نظر می‌رسد بخشی از تقلای ما برای منحصر دانستن شاعرانگی، آفرینشگری، و تالیف به امری انسانی ناشی از نگرانی نسبت به پیامدهای پذیرش عاملیت عینی غیرانسانی باشد. شاید ناخودآگاه دریافته‌ایم که پاسخ مثبت به همین چند پرسش ساده چطور تعاریف و تصورات ما از مفاهیمی کلان‌تر را فرو می‌ریزد. تمرکز این نوشته بر همین جهش‌های معرفتی است که متاثر از عاملیت هوش مصنوعی شکل می‌گیرد.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/vv2-09-23
https://koubeh.com/vv2-09-23

@koubeh

کوبه

19 Sep, 17:30


▪️ یادداشتی در باب بافت تاریخی سمنان

🖋 امیرحسین مقتدایی | کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران

توجه به شاهکارهای معماری باعث نابودی بافت تاریخی در ایران شده است. شاید این جمله کمی به دور از انصاف باشد اما برای اندیشیدن درباره آنچه در صد سال گذشته در فضای دانشگاهی و دست‌اندرکاران میراث فرهنگی کشور رخ داده لازم است. برای این جمله می‌توان مصادیق متعددی معرفی کرد که چندان هم گم‌نام نخواهند بود، چه آنکه اصفهان خود بزرگترین قربانی چنین مسئله‌ای است. معماران شیفته تغییر مسیر در شیخ لطف‌الله هستند و گردشگران به‌دنبال پخش شدن صدایشان در گنبدخانه جامع عباسی و هیچ‌کس هم درباره حجم انبوه تخریب‌های خانه‌های ارزشمند چند صد ساله اطراف مسجد جامع سخنی نمی‌گوید. اما این متن درباره شهر دیگری است. شهری به دور از حاشیه و تا حدی کم توجه شده در فضای پژوهش‌های تاریخ معماری و شهر در ایران؛ سمنان. حتی با بازدید کوتاه هم می‌توان دریافت چه میزان نکات حائز اهمیت در بافت تاریخی آن وجود دارد اما هیچ‌گاه بحثی مفصل درباره آن انجام نپذیرفته است. شاید هم در محفلی در میان دوست‌دارانش مباحثه‌های صورت پذیرفته باشد اما در جایی منتشر نشده باشد که این غم‌انگیزتر است. در باب مسائل گوناگون سمنان از نظام انتقال آب تا میادین شهری می‌توان مقالات علمی-پژوهشی متعدد نوشت و باید هم نوشت اما در این متن ترجیح من بیان نظراتم است بدون مقیدات آکادمیک.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/am21-09-17
https://koubeh.com/am21-09-17

@koubeh

کوبه

18 Sep, 17:31


جلسۀ دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی‌ارشد مطالعات معماری ایران

«هویت گرایی در رویکرد معماران معاصر ایران
مطالعه موردی: آثار معماران معاصر تبریز در دهه ۹۰ شمسی»


پژوهشگر:
لاله آشنا

استاد راهنما:
دکتر حامد مظاهریان


داوران:
دکتر پیروز حناچی
دکتر علی عمرانی پور


چهارشنبه ۲۸ شهریورماه ۱۴۰۳، ساعت۱۱:۰۰
دانشگاه تهران، پردیس هنرهای زیبا، ساختمان تحصیلات تکمیلی معماری

کوبه

17 Sep, 17:30


جلسۀ دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی‌ارشد مطالعات معماری ایران

ظهور سخن‌گفتن از «سنت» در افق مباحث معماری ایران؛ تبارها و شرایط امکان نظام گفتار حس وحدت

پژوهشگر:
امیرعباس علیاری

اساتید راهنما:
دکتر حامد مظاهریان
دکتر سعید خاقانی

استاد مشاور: دکتر بابک افشار

داوران:
دکتر پیروز حناچی
دکتر علی عمرانی‌پور


چهارشنبه ۲۸ شهریورماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۳:۰۰
دانشگاه تهران، پردیس هنرهای زیبا، ساختمان تحصیلات تکمیلی معماری

کوبه

16 Sep, 17:30


انجمن علمی دانشجویی مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران با همکاری رسانۀ کوبه برگزار می‌کند:

🔴 سلسله وبینار پایان‌نامه‌های دانش‌آموختگان مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران

📢 نشست دوّم:
درآمدی بر مفهوم تاریخ از منظر روشنفکران ایرانی و پیامدهای آن برای معماری ایران (دورۀ مشروطه و رضاشاه)

🎙 پوریا محمودی

🗓 سه‌شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳، ساعت ۲۰:۰۰
🖥 به صورت مجازی در پلتفرم گوگل‌میت به نشانی:
https://meet.google.com/xqt-ojtm-cpq

▪️حضور برای عموم آزاد و رایگان است.


@iasa_ut
@koubeh

کوبه

14 Sep, 17:30


▪️ اُبژگی فرودست به مثابۀ محصول جذاب آکادمیک؛ چرا مطالعات فرودستی در ایران، بن‌‌بست نظری را بازتولید می‌‌کند

🖋 امیرمحمد یوسفی | دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت شهری دانشگاه تهران

این وضعیت متناقض بدین معناست که جامعه، با وجود اینکه فرودست را به عنوان یکی از اعضای خود می‌شناسد، تمایل دارد تا او را به عنوان یک “دیگری” تلقی کند. دیگری‌‌ای که از خود تریبون ندارد و حالا نیاز دارد توسط انبوه دانشگاهیان، هنرمندان، خبرنگاران و مدیران، “بازنمایی” بشود. بازنمایی‌‌ای که ذیل منطق آسیب‌‌شناسانه‌‌ی رایج در بهترین حالت فرودست و فضای زندگی او را همچون چیزی برون‌‌افتاده، کانون آسیب‌‌های اجتماعی معرفی می‌‌کند. سپس با منطقی که “دانش کاربردی” نامیده می‌‌شود، مجموعه‌‌ای راهبرد پیشنهاد می‌‌دهد که به اصطلاح آسیب‌‌ها را کاهش و محله را ارتقاء داده باشد. برای گفتمان رایج، بدون اینکه تاریخ‌‌مندی پدیده و منطق تولید و بازتولیدش مورد سؤال قرار بگیرد، فرودست و فضای زندگی او چیزی نیست جز فرصتی برای مهندسی کردن، موضوعی برای متخصصان اجتماعی و امکانی برای مدیران جهت تعریف پروژه و تخصیص بودجه برای همان متخصصان و مهندسان.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/ay02-09-12
https://koubeh.com/ay02-09-12

@koubeh

کوبه

13 Sep, 17:30


📻 صوت نشست مجازی
جایگاه متن و نوشتن در معماری؛ به‌همراه گفت‌وگو دربارۀ کتاب «معماری نویسی: معماران چگونه باید بنویسند؟»

🗓 پنج‌شنبه ۲۲ شهریورماه ۱۴۰۳


👤 سخنران‌:
مهشید معتمد - دکتری معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، معمار، استاد دانشگاه و مترجم کتاب

👤 میزبان:
حبیب طالبی - همکار دورۀ اوّل شورای فراکسیون مطالعات معماری ایران، معمار و پژوهشگر


❇️ به همت فراکسیون مطالعات معماری ایران اتحادیۀ معماری، مرمت و شهرسازی ایران با همکاری رسانۀ کوبه و جامعۀ منتقدین و نویسندگان معماری



@koubeh
@uaurir
@iasfaction

کوبه

10 Sep, 17:30


فراکسیون مطالعات معماری ایران اتحادیۀ معماری، مرمت و شهرسازی ایران با همکاری رسانۀ کوبه و جامعۀ منتقدین و نویسندگان معماری برگزار می‌کند:


جایگاه متن و نوشتن در معماری
به‌همراه گفت‌وگو دربارۀ کتاب «معماری نویسی: معماران چگونه باید بنویسند؟»


👤 سخنران‌:
مهشید معتمد - دکتری معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، معمار، استاد دانشگاه و مترجم کتاب

👤 میزبان:
حبیب طالبی - همکار دورۀ اوّل شورای فراکسیون مطالعات معماری ایران، معمار و پژوهشگر


🗓 پنج‌شنبه ۲۲ شهریورماه ۱۴۰۳
🕕 ساعت ۱۸:۰۰
🖥 به صورت مجازی در پلتفرم گوگل‌میت به نشانی:
https://meet.google.com/dvc-maip-oef

▪️ حضور برای عموم آزاد و رایگان است.



@koubeh
@uaurir
@iasfaction

کوبه

08 Sep, 17:30


▪️ساختار، ساخت، تکتونیک

🖋 نویسنده: ادوارد سکلر | 1965
🖋 مترجمان: پارسا موثقی | دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه تهران - سیاوش صداقت‌زاده | دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه تهران

گاهی ممکن است به هنگام تلاش برای اشراف کلامی بر جهان بصری، به ناامیدی برسیم. هر چه بیشتر سعی ‌کنیم، به نظر بیشتر در کشاکش‌های گیج‌کننده میان بی‌ربطی، نابه‌جایی و پوچی گم می‌شویم. بی‌شک محتمل است هنرمندی چنین حس کند که در معماری و هنرهای بصری هیچ جایی برای صورت‌بندی‌های کلامی نیست؛ با این حال، او بدون راهنماییِ اصولی مشخص، قادر به خلق [اثری] نخواهد بود؛ اصولی که به خودی خود نه بصری بلکه مفهومی‌اند و هنرمند در طی زمان به آن‌ها دست‌یافته و صورت‌بندیشان کرده است. [آن اصول،] ممکن است ساده باشند، مانند تصمیمی برای تأثیر نپذیرفتن از امور فکری در حین فرآیند خلق، یا ممکن است بسیار متعدد و متنوع باشند و [رواجِ] اعتبار آنها فراتر از یک فرد و به یک گروه بسط پیدا کند، که در این صورت به رویکردهای فکری و عملی بیشتری مرتبط می‌شوند.

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/pm01-09-07
https://koubeh.com/pm01-09-07

@koubeh

کوبه

03 Sep, 17:30


▪️ مناظری که نمی‌بینیم

🖋 امیرحسین مقتدایی| کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران

📑 [بازنشر از فصلنامۀ علمی - ترویجی دریچه، شمارۀ ۸]

روزانه بسیاری از مردم در شهرها از بوستان‌ها و باغ‌های عمومی بازدید می‌کنند و در دوردست‌ها مناظری چون کوه و جنگل را می‌بینند. نهادهای گوناگون مسئول حفظ این فضاها و میراث طبیعی یا مصنوع هستند. مراتع، کوه‌ها و جنگل‌ها به عنوان میراث طبیعی به ثبت ملی و جهانی می‌رسند و بوستان‌ها و باغ‌ها نیز به عنوان میراث فرهنگی حفظ می‌شوند. همچنین بودجه بسیاری برای رسیدگی به آن‌ها اختصاص یافته و محیط‌بان و باغبان حافظ سلامت و رشد آن‌ها هستند. اما آیا مناظر اطراف ما منحصر به همین‌ها است. آیا میان محیط طبیعی دست‌‌کاری نشده و محیط مصنوع تحت نگهداری و آرایش می‌توان در جستجوی محیط دیگری بود که از نظر ما جا افتاده و نادیده مانده است؟

⭕️ ادامۀ مطلب را می‌توانید در Instant View یا در وب‌سایت کوبه به نشانی زیر بخوانید:

https://telegra.ph/am20-09-02
https://koubeh.com/am20-09-02/

@koubeh

کوبه

01 Sep, 17:29


انجمن علمی دانشجویی مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران با همکاری رسانۀ کوبه برگزار می‌کند:

🔴 سلسله وبینار پایان‌نامه‌های دانش‌آموختگان مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران

📢 نشست اوّل:
روایت پیدایش و رشد یوسف‌آباد
قصۀ شکل‌گیری و توسعۀ محله‌ای در تهران


🎙نرگس عافی

🗓 دوشنبه ۱۲ شهریور ۱۴۰۳، ساعت ۱۹:۳۰
🖥 به صورت مجازی در پلتفرم گوگل‌میت به نشانی:
https://meet.google.com/hek-jnne-ara

▪️حضور برای عموم آزاد و رایگان است.


@iasa_ut
@koubeh