حاجی آقا @hajiagaa Channel on Telegram

حاجی آقا

@hajiagaa


*سنت *عقلانیت *آزادی

- پیج اینستاگرام: https://instagram.com/haji.agaa
- مطالب انعکاس افکار بنده نیست، برای آگاهی پژوهش کنید!
- نقل مطالب بدون درج اسم پیج، مورد رضایت می باشد

@M_kha2020
سوالات را فرصت ندارم جواب بدم

حاجی آقا (Persian)

حاجی آقا یک کانال تلگرامی با محتوایی منحصر به فرد است که بر پایه ارزش‌هایی چون سنت، عقلانیت، و آزادی تأکید دارد. اگر به دنبال مطالبی هستید که انعکاس افکار فردی نیست و مطالعه‌ی آن‌ها می‌تواند به شما کمک کند تا دیدگاه‌های جدیدی پیدا کنید، می‌توانید به این کانال مراجعه کنید. همچنین باید توجه داشت که هرگونه نقل مطالب باید با ذکر منبع انجام شود. از آنجایی که @M_kha2020 مدیریت کانال را بر عهده دارد و فرصت زیادی برای پاسخ به سوالات ندارد، پیشنهاد می‌شود به سوالات خود به شکل کامل پاسخ دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر و عضویت در این کانال، به پیج اینستاگرام آن به آدرس https://instagram.com/haji.agaa مراجعه کنید.

حاجی آقا

30 Dec, 19:06


📌 جواز همبستری با کنیز در حضور دیگران در فقه
@hajiagaa

حاجی آقا

29 Dec, 20:54


📌استاد احمد قابل:

▫️معتقدم شرایط زندگی در دنیا به گونه ای رقم خورده که باید یک دین گریزی به خصوص در ایران انجام می گرفت. اگر جوانان و مردم این مملکت تصمیم نگیرند که از این دینی که در اختیارشان گرفته گریزان شوند من به عقل این مردم شک میکنم، یعنی هرکس عقل داشته باشد باید از این دینی که عرضه شده و عرضه می شود گریزان باشد!

▫️زمانیکه یک دینی به شما عرضه می کنند که خط بر روی عقلانیت می کشد غیر از گریز از آن دین کاری نمی شود کرد. بعضی ها می گویند با آن بجنگیم. اما ما اهل جنگ نیستیم و جامعه را به خشونت دعوت نمی کنیم. حداکثر کاری که به صورت خردمندانه می توانیم انجام دهیم این است که به لحاظ منطقی با آن مبارزه کنیم. از آن گریزان باشیم و به جوانان بگوییم با این دین ارتباط برقرار نکنند. بنابراین دین گریزی بد نیست و در بعضی جاها به لحاظ عقلی لازم است.

*منبع: مصاحبه مرحوم احمد قابل با سایت جرس پس ازآزادی از زندان
@hajiagaa

حاجی آقا

29 Dec, 20:32


📌آیت الله صادقی تهرانی:
نظرات بسیاری از فقیهان سنّی و شیعه پایه‌ی قرآنی ندارد!

▫️اینان {فقهای سنتی} قرآن را در کل «ظنّی الدّلاله» ویا «مجمل» و بالاخره نیازمند به بیان حدیث دانسته اند،و حال آنکه قضیه درست به عکس است،که تنها قرآن می‌تواند حدیث را تصدیق و یا تکذیب کند،و مادامی که مطلبی در قرآن برای ما روشن نشود، تمسک به حدیث در مورد آن مطلب نادرست است!

▫️فقه در طول صدها سال، کاری کرده که قرآن اصولاً در حوزه‌های اسلامی نه حضوری شایسته، بلکه چندان رنگی هم ندارد، و اگر نمونه‌هایی از فقه سنتی مخالف نص یا ظاهر قرآن، و نیز متضاد و متناقض و بالاخره برخلاف حس، عقل،فطرت و عدالت،به جهانیان نشان داده شود، مسلمانان را مردد یا کافر و کفار را در کفر خود استوارتر می‌کنند.

▫️ فتوا دادن کسی که قرآن را به‌عنوان دلیل قطعی قبول نکرده و دلالت لغات و جملات آن را در حدّ ظن و گمان می‌پندارد حرام است، بنابراین بر تمامی بالغان و مکلفان واجب است که برای به‌دست آوردن فتاوای قرآنی، به‌گونه‌ای شایسته پی‌جویی کنند،زیرا با کمال تأسف و شرمساری، نظرات بسیاری از فقیهان سنّی و شیعه پایه‌ی قرآنی ندارد.

*منبع: فقه گویا و رساله نوین
@hajiagaa

حاجی آقا

28 Dec, 19:19


📌آیت الله سید مرتضی جزایری:

▫️عبادات ماهيّت احساسي دارد و به هيچ  وجه داراي ماهيّت حسّي نيست؛ يعني از گونه ادب و احترام و شکر است؛ نه از نوع امور مادّي و رفتاري. درحاليکه فقه موجود تنها بيانگر امور حسّي و فيزيکی شده است. لذا فقه قادر به بيان  توصيه‌های معنوی و راهنمايي‌های تربيتی که هدف اصلی از عبادات است نيست.

▫️نقش روايات برای تبيين اهداف عبادت است و نه تعيين شکل آن، لذا هيچ يک از روايات را در اين زمينه قابل استناد نمي‌شناخت؛ تمامي سخن آن يگانگان را ارشاداتی به سوي معالی اخلاق و انسانيّت و بيانگر راه‌هاي تربيت مي‌شمرد و به هيچ روي، هيچ امر و نهی را از سوي آنان، مولوي و آمرانه و از نوع اوامر حکومت نمی شناخت.

▫️عدم وجود منشآت مدوّنِ شکلي در مورد عبادات از سوي پيشوايان، دليل عدم امکانِ بيان آن و پرداختن فقه رايج  به تدوين آن را ناشي از عدم شناخت از موضوع را نشان مي‌دهد. اساساً ادب ماهيّتاً بی‌شکل  و گونه‌اي احساس است که بسته به موقعيّت‌ها در اشکال گوناگون در رفتار وگفتار شخص مؤدّب تعيّن مي‌پذيرد و اگر دانشی در صددآن باشد که صورت ادب را کشف کند  اساساً دچار نارسايي‌های بنيادين است.
@hajiagaa

حاجی آقا

27 Dec, 20:43


🛑 فقهای شیعه منظور از حلال بودن طعام اهل کتاب در آیه ۵ سوره مائده را حلال بودن مصرف حبوبات تفسیر کردند! :)

چندین روایت [بعضا با سند صحیح] در منابع شیعه مروی است که پیامبر اکل از ذبیحه یهود کردند و روایاتی که در جواز اکل ذبیحه اهل کتاب از امام صادق نقل شده است.

تهذیب ج۹ ص۶۸ ح۲۹۰

همچنین مشهور منابع در رحلت پیامبر؛ در اکل کتف مسموم هدیه شده از سوی یهودیه بوده و پیامبر از جزئیات ذبح آن نپرسیدند و از آن میل کردند!

قرب الاسناد ص ۳۲۶
@hajiagaa

حاجی آقا

27 Dec, 20:23


📌 من غم و‌ اندوهم را تنها به خدا می گویم…

قَالَ إِنَّمَا أَشْكُو بَثِّي وَحُزْنِي إِلَى اللَّهِ وَأَعْلَمُ مِنَ اللَّهِ مَا لَا تَعْلَمُونَ. (یوسف/۸۶)

[یعقوب] گفت: «من شكايت غم و اندوه خود را پيش خدا مى‌برم، و از [عنايت‌] خدا چيزى مى‌دانم كه شما نمى‌دانيد.
@hajiagaa

حاجی آقا

27 Dec, 18:37


📌بررسی حلیت ذبیحه اهل کتاب:

▫️طبق نظر عموم مراجع معاصر نمی‌توان از گوشت‌هایی که ذبح شرعی آنها محرز نشده، استفاده کرد و مصرف شون جائز نیست. (البته آیت الله مکارم شیرازی در صورت ضرورت جائز می داند.)

اما گروهی از فقهای متقدم و معاصر شیعه ذبیحه اهل کتاب(مسیحیت، یهود و…)را به استناد آیه ۵ سوره مائده جائز می دانند:

الْيَوْمَ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّبَاتۖ وَطَعَامُ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ حِلٌّ لَكُمْ وَطَعَامُكُمْ حِلٌّ لَهُ…
امروز چيزهاى پاكيزه بر شما حلال شده است. طعام اهل كتاب بر شما حلال و طعام شما نيز بر آنها حلال است.


⬅️الف) حلال بودن ذبیحه اهل کتاب مطلقا:
ابن ابی عقیل و ابن جنید اسکافی
(مختلف الشيعة، ج۸، ص۳۱۶)

⬅️ب) حلال بودن ذبیحه اهل کتاب مشروط به بردن نام خدا در هنگام ذبح:
شیخ صدوق و محقق اردبیلی
(المقنع، ص۴۱۷-مجمع الفائدة، ج۱۱، ص۷۸)


⭕️ بنظر از اولین قائلین به حرام بودن ذبیحه اهل کتاب مربوط به شیخ مفید در کتاب «تحریم ذبائح اهل الکتاب» است البته فقهایی مانند شهید ثانی، محقق سبزواری، فاضل هندی و… در استدلال قائل به حلیت هستند اما با توجه به فتوای اصحاب معظم فقه قائل به تحریم هستند!
@hajiagaa

حاجی آقا

25 Dec, 18:13


📌آیت‎الله سیدعباس قائم‎مقامی(امام جمعه سابق مرکز اسلامی هامبورگ):

حجاب واجب شرعی است اما اجباری نیست!

▫️من به‌عنوان یک روحانی به شما می‌گویم که حجاب یک ضرورت شرعی است.ضرورت شرعی هم یک «دعوت» است؛یعنی می‌گوید که تو اگر می‌خواهی دین‌دار باشی، لازمه این دینداری رعایت این حدود است. در اصل دینداری اجبار نیست، چطور در فرعش می‌تواند اجبار باشد؟!این تناقض را کجا باید برد؟!

▫️حجاب از نظر دینی ضروری است ولی اجباری نیست و حتی اگر کسی پیدا شود که روی برخی مبانی خاص اجتهادی،فتوایش چیز دیگری باشد٬نهایت این است که از استنباط فقهی خود می‌تواند خبر بدهد ولی هرگز نمی‌تواند اجباری بودن را بر گردن دین بگذارد.اگر توسط دستگاه‌های قانونگذار جنبه الزامی پیدا کرد،کسی آن را نقد کند،قانون را نقد کرده،این دیگر نقد دین نیست.

▫️آیت‌الله بروجردی به استاد ما مرحوم حق‌شناس گفته بود: «یادت باشد که هیچ تلاش نکن مردم را مومن بکنی، فقط کاری کن که از ایمانشان کم نشود!همین که در این لباس باشی و بتوانی حرمت و اقتضائات آن را حفظ کنی دین مردم هم حفظ می‌شود. همین قدر که از ما رفتار و کرداری سر نزند که از داشته‌های مردم کم شود، کافی است».
@hajiagaa

حاجی آقا

22 Dec, 15:17


📌دکتر محمد مجتهد شبستری:

▫️اگر در جامعه‌ای فقط دین وجود داشته باشد و علم و فلسفه وجود نداشته باشد مثل بعضی از جامعه‌ها که هنوز در آفریقا هستند که آن‌جاها دین هست، اما علم و فلسفه نیست تمام انتظاراتی را که انسان برای تأمین نیازهای زندگی‌اش دارد این‌ها را از دین و هنر می‌خواهد. اما به محض این‌که علم وارد آن جامعه‌ها شود بخشی از انتظاراتی که انسان از دین داشته منتقل می‌شود به انتظار از علم.

▫️در قبایل ابتدایی وقتی کسی مریض می‌شود برایش دعا می‌خوانند تا بیماری‌اش شفا پیدا کند، یا جادو می‌کنند، هنوز هم همین‌طور است. می‌روند پیش دعانویس یا جادوگر. در آن جامعه‌ای که علم پزشکی وجود ندارد انتظار از دین این است که بیماری را هم شفا بدهد.

▫️همان مردم متدین دیگر این انتظار را از اوراد دینی و ادعیه دینی ندارند که بیماری آن‌ها را شفا بدهند و می‌روند سراغ پزشک. یعنی انتظاراتی که از دین بود کم می‌شود. در طول تاریخ همیشه با رشد علم بخشی از انتظارات که به متون دینی یا بنیانگذاران دینی متوجه بود از طرف دین آمده به طرف علم و این انتظارات متوجه دانشمندان و کتب علمی شده است.

*منبع: نقد بنیادهای فقه و کلام، ص ۹۸
@hajiagaa

حاجی آقا

20 Dec, 18:59


📌 روحانیان ایران در مواجهه‌ی با سه بحران بزرگ

✍️ علی زمانیان

▫️چهل سال از حاکمیت روحانیان بر مسند قدرت می‌گذرد. چه بخواهند و چه نخواهند، در ترازوی افکار عمومی جامعه قرار دارند و احتمالا نمره ی پایینی در شیوه‌ی حاکمیتی و روش‌های مدیریتی گرفته‌اند. در نتیجه، روحانیان در ایران با شرایط بغرنج و پیچیده‌ای روبرو هستند. همین بحران ها است که سبب شده است از مرزهای اجتماعی عقب نشینی کنند و رابطه های پیشین خود را با جامعه از دست بدهند. اکنون پس حاکمیت چهل ساله است که بودن یا نبودن روحانیان در مسند سیاست و قدرت مسئله‌‌ای است که همگی با آن دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند. تردید جدی و گاهی انکار علنی حضور روحانیان در قدرت و مدیریت جامعه، در میان خود روحانیان نیز رخنه کرده و آن‌ها نیز با شکی بزرگ روبرو شده‌اند.

روحانیان با سه موج بزرگ بحران بالا و پایین می‌شوند. آینده چه خواهد شد؟

🔹 الف) بحران مرجعیت دینی:
بحران مرجعیت دینی شامل مرجعیت عام روحانیان و مرجعیت خاصی است که از آن به عنوان مرجعِ تقلید یاد می‌کنند. مرجعیت دینی به تعبیر مک‌گراث، یعنی"برای اظهار نظر معتبر در باب عقاید، باید به چه کسی یا چه چیزی مراجعه کرد؟" چه کسی در آن مقامی است که به صراحت بگوید موضع دین در باره‌ی فلان مسئله این است و نقطه‌ی پایان بر چالش ها بنهد؟ نظر چه کسی فیصله‌بخش نزاع‌هاست؟

پیش از این، روحانیان، اقتدار و مرجعیت دینی را در تیول خود داشتند و می‌توانستند بر پرسش‌ها و بدعت‌ها و "شبهه"ها فایق آیند. اما امروزه آن اقتدار و مرجعیت فرو ریخته است. نه برای فهم دین و نه مشخص نمودن بایدها و نبایدها و تکالیف دینی، مرجع نهایی محسوب نمی‌شوند. آنان در میان صداها، حداکثر یک صدا دارند و گاهی در میان تکثر اندیشه‌ها و آرا مختلف، گم می‌شوند. فردگرایی مدرن و سایر مولفه‌های مدرنیته سبب شده هر کس احساس کند، خود، روحانی خود است و دیگر نیازی به روحانی ندارد. برپای خود ایستاده است و خودش، کشیش خودش شده است.


🔹 ب) بحران کارکرد اجتماعی:
روحانیان در طول تاریخ علاوه بر مرجعیت دینی، از نوعی مرجعیت و کارکرد اجتماعی نیز برخودار بودند. در این جا مرجعیت اجتماعی اشاره به موقعیت اجتماعی روحانیان دارد که سبب می‌شد در تار و پود جامعه حضوری پررنگ داشته باشند. کارکرهایی چون سواد آموزی، حل و فصل مخاصمات، کارکرد نهاد مدنی در برابر جور حاکمان و نقش‌های متعدد اجتماعی که بر دوش می‌کشیدند. امروزه اما اکثر این کارکردها از روحانیان گرفته شده و به نهادها رسمی و قانونی سپرده شده است.

کارکردهای اجتماعی پیشین، جایگاه و منزلت ویژه‌ای برای آنها فراهم کرده بود. وقتی این کارکردها را از دست دادند، از آن اهمیت و احترام اجتماعی نیز فرو افتادند. بحران مرجعیت و کارکرد اجتماعی روحانیان چنان پیش رفته است که حضورشان را در صحنه های اجتماعی با پرسش و چالشی عمیق روبرو کرد. با افول کارکردهای اجتماعی، از آن مرتبه و منزلت پیشین سقوط کردند و امروزه محل هیچ گونه مراجعه‌ی اجتماعی نیستند.


🔹ج) بحران سیاسی:
روحانیان با وقوع انقلاب اسلامی، بتدریج کرسی امور سیاست و سیاستگذاری کشور را به تصاحب کردند. گویی ناخواسته در پی آن بودند که همه‌ی آن اقتدار اجتماعی و دینی از دست رفته‌شان را با اقتدار سیاسی، جبران نمایند. و شاید نمی‌دانستند قبضه‌ی حکومت و قدرت، به معنای مسئولیت است و پاسخگویی. و نمی‌دانستند از این پس، مسئول هر آن چه خواهند بود که رخ می‌دهد.

عموم روحانیان، چندان از مقتضیات و لوازم سیاست، قدرت و حکمرانی چیزی نمی‌دانستند. آنان با ذهن بسیط خود، مسئله‌های پیچیده‌ی جامعه، حکومت و سیاست را سهل و آسان می‌دیدند و نمی‌دانستند پا در چه عرصه‌ی مهیبی می‌گذارند. مهمترین چیزی که روحانیان نمی‌دانستند این بود که در یک آزمون تاریخی و سرنوشت ساز قدم می‌نهند. آزمونی که باید مدعیات خود را به محک تجربه و آزمایش بگذارند. این که در نهایت از این آزمون تاریخی چگونه بیرون می‌آیند، پرسش مهمی است اما با نگاه به امروز این طبقه و صنف، چندان به آینده‌ی آنان امیدواری نیست. زیرا وقتی کارکرد و موقعیت اجتماعی‌شان را از دست داده‌اند نمی‌توانند حضوری فعال و معنا‌دار داشته باشند.
@hajiagaa

حاجی آقا

19 Dec, 18:17


آیت الله دکتر بهشتی:

▫️به طلاب و فضلای حوزه یک پیشنهاد دارم و آن پیشنهاد این است که به مردم ایران فرصت بدهید تا آگاهانه و آزادانه خود را بر مبنای معیارهای اسلامی بسازند و این خودسازی را بر مردم ما تحمیل نکنید. آگاهی بدهید، زمینه‌سازی کنید برای رشد اسلام، ولی بر مردم هیچ چیز را تحمیل نکنید.

▫️انسان بالفطره خواهان آزادی است، می‌خواهد خودسازی داشته باشد، خودش، خودش را بسازد، اما بر خلاف دستور قرآن مبادا مسلمان بودن و مسلمان زیستن را بخواهید بر مردم تحمیل کنید، که اگر تحمیل کردید آنها علیه این تحمیل‌تان طغیان خواهند کرد. «أَ فَأَنْتَ تُکْرِهُ النَّاسَ حَتَّي يَکُونُوا مُؤْمِنينَ»؛ ای پیغمبر تو می‌خواهی مردم را وادار کنی، مجبور کنی که آنها مؤمن باشند؟ اینکه راه پیغمبر نیست.

▫️توصیه من به طلاب عزیز و به فضلای ارجمند این است که منادی حق باشید، دعوت کننده به حق باشید، آمر به معروف و ناهی از منکر با رعایت تمام معیارهای اسلامی‌اش باشید، اما مجبورکننده مردم در راه اسلام نباشید، چون آن مسلمانی ارزش دارد که از درون انسان‌ها و عشق انسان‌ها بجوشد و بشکفد.

*منبع: روزنامه اطلاعات،۱۵/۱۲/۱۳۵۷،ش ۱۵۸۰۱، ص۵
@hajiagaa

حاجی آقا

17 Dec, 11:38


📌 سن حضرت فاطمه زهرا(س) هنگام رحلت

@hajiagaa

حاجی آقا

17 Dec, 09:53


📌یا فاطمه ما جفاکارتریم نسبت به شما...

▪️فاطمه ای که برای ما ساخته شده تصویری از یک زن خانه نشینی مظلوم و مغمومی است که به ترس استشمام بویش توسط نامحرم پشت پرده خود را مخفی می کند و بزرگترین فضلش آن است که مرد غریبه او را ندیده و بالاترین جهادش شوهرداری و بزرگترین حُسنش چندین پوشش و حجاب روئین سیاه می باشد! اما در حقیقت فاطمه به قیام علیه سنت های غلط جامعه برخاسته و آنان را می شکستند و با ارج نهادن بر اخلاق و نفی ثروت و قدرت، با کسی که علاقه دارد ازدواج می کند.

▪️یا فاطمه ما را ببخش که فراموش کردیم به قیام علیه سنت های غلط جامعه برخاستی و با ارج نهادن بر اخلاق و نفی ثروت و قدرت، با کسی که علاقه داشتی ازدواج نمودی؛ در عصری که تفاخرش به تعداد زنده به گور کردن دخترانش بود در صحنه های اجتماع حضور فعال داشته و در جنگ احد دوشادوش مردان پرستار مجروحین بودی و در جنگ احزاب مدیریت تدارک و نان مجاهدین را به عهده داشتی و در فتح مکه خیمه پیامبر را برپا داشتی.

▪️ما را ببخش که قدرت علمی و قدرت بیانت را در خطبه فدکیه و خطبه ای که در بستر ایراد کردی و در مباحثاتت با سلمان نادیده گرفتیم! مدیریت اقتصادی درآمدهای باغ های فدک را فراموش کردیم. از ما بگذر که اقتدار و صلابتت در دفاع از حریم ولایت و حق شوهرت را ندیدیم.

ما هم بر تو ای دردانه عظیم الشان پیامبر به وسعت تمام تاریخ جفا کردیم…
@hajiagaa

حاجی آقا

15 Dec, 16:12


📌  محدودیت رابطه جنسی برای زنان در فقه

▫️آیت الله سید محمد کاظم یزدی :
اگر زنی دارای میل و شهوت زیاد است به طوری که رابطه جنسی هر چهار ماه یک بار برای او کافی نمی باشد و ممکن است به گناه بیفتد احتیاط این است که همسرش باید قبل از تمام شدن چهار ماه با او رابطه جنسی داشته باشد و اگر نمی تواند او را طلاق دهد تا به گناه نیفتد و راهش باز شود. حق جنسی زنان در اسلام جایگاه مهمی دارد.

طباطبائى یزدى، سید محمّدکاظم، عروه‏الوثقى، ج 2، ص 810
@hajiagaa

حاجی آقا

13 Dec, 20:10


📌 خشونت علیه زنان؛
رجعت به جاهلیت بعد از رحلت پیامبر اسلام


یکی از چالش های عمده پیامبر اسلام رسومات جاهلی حتی در میان اصحاب و یاران نزدیک بوده است. مطالعات موجود نشان می دهد که این رسومات نه تنها زایل نگردید، بلکه بعدها در قالب شریعت تجدید حیات نمود.

با آنکه پیامبر همواره رعایت حال زنان را توصیه می کرد و زدن ایشان را کار اشرار می دانست، برخی از اصحاب در زمان حیات ایشان در خفا به آزار زنان خود پرداخته و پس از رحلت پیامبر و با فراغ بال علنا به محدودیت و تحقیر ، ضرب و شتم زنان خود پرداختند…
@hajiagaa

1,779

subscribers

158

photos

10

videos