با اساتید اقتصاد @eghtesadiyoun Channel on Telegram

با اساتید اقتصاد

@eghtesadiyoun


آشنایی با تحلیل اساتید اقتصاد در خصوص علم اقتصاد، و مسایل روز اقتصاد ایران و جهان

t.me/eghtesadiyoun

با اساتید اقتصاد (Persian)

با اساتید اقتصاد یک کانال تلگرامی پرطرفدار است که به آشنایی با تحلیل اساتید اقتصاد در خصوص علم اقتصاد، و مسایل روز اقتصاد ایران و جهان می‌پردازد. اگر به دنبال آموزش واقعی و تحلیل‌های حرفه‌ای در زمینه اقتصاد هستید، این کانال برای شماست. از طریق این کانال می‌توانید از دیدگاه‌های متخصصان اقتصادی استفاده کرده و آخرین اخبار و تحلیل‌های با ارزش را دریافت کنید. با پیوستن به این کانال، به دنیای پیچیده اقتصاد دسترسی پیدا کرده و اطلاعات مفید و به‌روز در این زمینه را بدست آورید. برای عضویت در این کانال، به آدرس t.me/eghtesadiyoun مراجعه کنید و از تجربه‌ی یکتا و الهام‌بخش اساتید اقتصاد لذت ببرید.

با اساتید اقتصاد

03 Jan, 13:07


🔴 بسترها و الزامات استراتژی صنعتی

دکتر علینقی مشایخی
- استاد مدیریت دانشگاه شریف-  طی مقاله‌ای بسترها و الزامات استراتژی صنعتی را شرح داده است.

🔹استراتژی صنعتی را عموماً شامل یک چشم‌‌انداز ده ساله یا پنج‌ساله از صنعت کشور مبتنی بر تحولات محیطی و توانمندی‌‌ها و منابع کشور و نیز حرکت‌‌های کلان از نظر سرمایه‌‌گذاری و توسعه بخش‌‌های صنعتی و توالی توسعه آن بخش‌ها می‌دانند.

🔹همچنین در استراتژی‌‌ صنعتی ممکن است منابع لازم برای اقدامات استراتژیک و چگونگی تامین آن از سوی سرمایه‌‌گذاران خصوصی و دولتی و خارجی تعیین شود.

🔹ولی تدوین استراتژی صنعتی به مفهوم مطرح‌شده لزوماً به تحقق چشم‌‌انداز و تحول صنعتی منجر نمی‌‌شود.

🔹تحقق چشم‌‌انداز و تحرک کشور در مسیر صنعتی شدن پایدار مستلزم هماهنگی‌‌ها و پیش‌نیازهایی است که اگر فراهم نشود تحولی در صنعتی شدن کشور نخواهد افتاد و آنچه به عنوان استراتژی صنعتی تهیه می‌شود عمدتاً در کتابخانه می‌ماند.
 
🔹برای تحقق چشم‌انداز صنعتی کشور، استراتژی صنعتی باید در سه لایه به هم مرتبط در یک بسته طراحی و تدوین شود.

🔹بسته استراتژی صنعتی شامل سه لایه بستر توسعه صنعتی، سیاست توسعه صنعتی و نهادسازی و هماهنگی برای پشتیبانی از سیاست‌های صنعتی است.

🔹توسعه صنعتی نیاز به یک بستر مناسب دارد.  اولین جزء، سیاست‌‌های اقتصادی است.

🔹صنعتی شدن در یک اقتصاد دستوری که دولت قیمت‌‌ها را تعیین می‌‌کند، رانت توزیع می‌شود و بازارهای رقابتی وجود ندارد توسعه پیدا نمی‌‌کند.

🔹دومین جزء مهم در بستر توسعه صنعتی وجود روابط سیاسی و اقتصادی با سایر کشورهاست. به‌خصوص آنهایی که بازار پررونقی دارند و صاحب سرمایه و تکنولوژی هستند.

🔹توسعه صنعتی از یک طرف نیاز به تعامل برای کسب تکنولوژی و سرمایه برای توسعه دارد و از طرف دیگر به بازار بزرگ و پررونق کالا و خدمات احتیاج دارد.

🔹هیچ کشوری در انزوا و بدون رابطه اقتصادی و سیاسی با کشورهای پیشرفته به توسعه صنعتی دست پیدا نکرده است.

🔹 از این جهت سیاست‌‌ها و روابط خارجی مناسب با کشورهای دارای بازار، تکنولوژی و سرمایه از ضروریات توسعه صنعتی است.

🔹جزء بعدی در بستر توسعه صنعتی، کیفیت حکمرانی است. یکی از شاخص‌‌های کیفیت حکمرانی کیفیت قوانین و مقرراتی است که بر فعالیت‌‌های صنعتی در حوزه‌‌های مختلف نظیر اخذ مجوزها، سرمایه‌‌گذاری، نیروی کار، قیمت‌‌گذاری، بازاریابی و فروش و واردات و صادرات حاکم است.

🔹قوانین و مقررات پیچیده، مسیر طولانی و زمان‌‌گیر برای انجام فعالیت‌‌ها یا بی‌‌ثباتی قوانین و مقررات نشانه کیفیت پایین حکمرانی است.

🔹برعکس هرچه قوانین و مقررات ساده‌‌تر و انجام فعالیت در غالب آنها سریع‌تر باشد، نشانگر حکمرانی یا کیفیت بهتر است.

🔹نشان دیگری از کیفیت حکمرانی میزان فساد یا سلامت در سازمان‌‌های حاکمیتی است. وجود فساد و شدت آن بیانگر کیفیت پایین حکمرانی است که مانع از انجام فعالیت‌‌های صنعتی می‌‌شود یا انجام فعالیت‌‌ها را کند و پرهزینه می‌‌کند.

🔹 بستر مناسب برای توسعه صنعتی نیاز به یک حکمرانی با کیفیت خوب دارد. با مقررات دست‌و‌پاگیر و وجود فساد توسعه صنعتی با مشکل مواجه خواهد بود.

🔹جزء دیگر بستر مناسب توسعه صنعتی کیفیت قوه قضائیه حداقل در حوزه رسیدگی به دعاوی اقتصادی است.

🔹احقاق حقوق اقتصادی با سرعت و با سلامت در قضاوت اطمینان و اعتماد سرمایه‌‌گذاران و فعالان اقتصادی را جلب می‌‌کند و توسعه صنعتی را تسهیل و تسریع می‌‌کند.

🔹همچنین امنیت اجتماعی به معنی عدم تحمیل رفتارهای اجتماعی خارج از نرم‌هایی است که عرف جامعه پذیرفته است.

🔹محدود کردن زندگی اجتماعی در قالب‌‌های تحمیلی امنیت اجتماعی را به مخاطره می‌‌اندازد. فعالان اقتصادی و خانواده‌‌های آنها در محیطی که امنیت اجتماعی کم باشد فعالیت‌‌های خود را محدود یا حتی از آن مهاجرت می‌‌کنند.

🔹امنیت سیاسی نیز به معنی وجود آزادی اظهارنظر سیاسی در مورد سیاست‌‌ها و تصمیمات مسئولان است.

🔹تدوین سیاست‌‌های صنعتی به‌خودی‌خود و بدون برنامه‌‌ها و سیاست‌‌های پشتیبانی به پیشرفت صنعتی منجر نمی‌‌شود. در لایه بعد از تدوین سیاست‌‌های صنعتی لایه توسعه نهادها و هماهنگی برای عملیاتی شدن سیاست‌‌های صنعتی قرار دارد.




مطالب مرتبط👈 الزامات توسعه اقتصادی ایران
تعامل بین المللی رمز توسعه

🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

02 Jan, 08:51


🔴 تعداد متخصصان ایرانی در نیویورک از خود ایران بیشتر است

🔴 دکتر آراسته، استاد دانشگاه خوارزمی:
▫️باید به دانشگاه ها استقلال دهیم. مساله مهاجرت در ایران مساله جدیدی نیست، مقاله‌ای در نیویورک تایمز سال ۱۹۶۹ به این موضوع اشاره و اذعان کرده بود تعداد متخصصان علوم پزشکی (ایرانی) در نیویورک بیشتر از تعداد متخصصان در سراسر ایران است.

▫️ سیستم اداره دانشگاه‌ها مفید نیست، باید به دانشگاه‌ها استقلال داد. دولت در آن زمان مخالفت کرد و فقط در دانشگاه شیراز اجرا شد و موفق بود و همین نحوه اداره موجب موفقیت زیاد دانشگاه شیراز شد./لینک



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

02 Jan, 05:35


🔵 ارز توافقی؛ راهی برای اصلاح نظام ارزی یا چالش جدید؟

🔵 دكتر محمود جامساز /اقتصاددان


وي با اشاره به جایگزینی ارز نیمایی با ارز توافقی هشدار داد: این تغییر ممکن است منجر به نوسانات شدید نرخ ارز و افزایش تورم شود، همچنین، به استناد تجربیات گذشته و رویه فعلی بانک مرکزی برای دستیابی به ارز تک‌نرخی، این سیاست به افزایش نرخ ارز در بازار آزاد نیز منجر خواهد شد.
موضوع حذف ارز نیمایی و جایگزینی آن با ارز توافقی در اقتصاد ایران، قرار است منشأ تحولاتی در سیستم سیاست‌گذاری ارزی گردد که همین امر می‌تواند آثار مثبت و منفی بر اقتصاد کشور داشته باشد.

وی افزود: این سیاست ظاهراً در راستای اصلاح نظام ارزی است تا بتواند نیازهای فعالان اقتصادی را پوشش دهد. علت جایگزین ارز نیمایی با ارز توافقی را باید در شکست بازار ارز نیمایی جست‌وجو کرد. یکی از نقاط ضعف ارز نیمایی، عدم تعیین قیمت آن در بازار آزاد بود.
به گفته جامساز بهای دلار فاصله خود را با ارز نیمایی بیشتر کرده است، لذا معایب این طرح در کاهش شفافیت به دلیل وجود فاصله با نرخ آزاد و ایجاد فساد و محدودیت در تخصیص ارز نیمایی که فعالان اقتصاد را به خرید ارز در بازار آزاد با قیمت‌های بالاتر سوق می‌داد و این امر افزایش سطح قیمت‌ها را در پی داشت.

وی ادامه داد: کالاهای وارداتی با ارز نیمایی نیز به تبعیت از کالاهای وارداتی با ارز آزاد، با همان قیمت ارز آزاد به مصرف‌کنندگان عرضه می‌شد و رانت سنگینی را نصیب واردکنندگان با ارز نیمایی می‌کرد، البته یکی دیگر از معایب ارز نیمایی را می‌توان ایجاد اختلال در بازار ذکر کرد، زیرا فاصله زیاد ارز نیمایی با بازار آزاد که به طور مستمر سیر صعودی دارد، باعث سوءاستفاده واردکنندگان و دلالان می‌شد./متن کامل



مطلب مزتبط: در باب تک نرخی کردن نرخ ارز



♦️
کانال تخصصی اقتصاد

با اساتید اقتصاد

02 Jan, 04:38


https://t.me/eghtesadd

با اساتید اقتصاد

01 Jan, 16:05


🟣 زاکانی خودروسازان چینی را تحویل گرفت، اما به خودروسازان داخلی مثل عقاب و ایران‌خودرو دیزل، زمین معارض دار داد و سرکارشان گذاشت

🟣 دکتر امیرحسن کاکایی، عضو هیات علمی دانشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت:
🔹چین صادرات خودرو را از ایران شروع کرد.

🔹قطعه سازان زیر پله‌ای چینی با پول ایرانیان جزء شرکت‌های بزرگ دنیا شدند.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

01 Jan, 09:15


🔴 به ایرانیان مقیم خارج یارانه می‌دادیم/وضع حذف دهک‌های پردرآمد کمدی است

👤دکتر فرشاد مومنی: در آبان سال جاری دیوان محاسبات در گزارشی اعلام کرد ۸۱ میلیون ایرانی یارانه دریافت کرده‌اند. پس این همه حرف از حذف دهک‌های پر درآمد چیست؟




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

31 Dec, 12:31


🎥 صنعتی شدن نیازمند ارتباط با دنیاست

▫️برای صنعتی شدن لازم است که کشورها با دنیا ارتباط داشته و از تکنولوژی های موجود استفاده کنند. اما این موضوع می تواند برای ایران با بحران های بسیاری همراه باشد. به همین دلیل لازمه آن ارتباط با جهان است.

▫️دکتر فرشاد فاطمی اقتصاددان، در حاشیه همایش «چالش های صنعتی شدن در ایران»، اظهار کرد: ما باید برای صنعتی شدن با دنیا کار کنیم. درواقع برای گام اول باید مقدمات کار با دنیا را فراهم کنیم. تجربه دنیا نشان می دهد کشور نتوانسته صنعتی شود مگر آنکه در زنجیره ایجاد ارزش افزوده صنعتی قرار بگیرد.


مطلب مرتبط:
تعامل بین المللی رمز توسعه
🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

31 Dec, 04:52


🔵 تغییر و اصلاحات به واسطه بحران یا استدلال...!
دکتر محمود سریع القلم




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

30 Dec, 14:38


🟡 تك‌نرخي شدن ارز در شرايط كنوني ممكن نيست

🟡 دکتر مرتضی عزتی

برخي ادعا مي‌كنند با هدف تك‌نرخي كردن ارز تلاش دارند، نرخ ارز رسمي (ازجمله نرخ مركز مبادله طلا و ارز) را بالا مي‌برند تا نرخ بازار آزاد را كاهش بدهند. در اين راستا مركز مبادله ارز تجاري نيز براي مبادله ارز با قيمت‌هاي توافقي ميان صادركنندگان و واردكنندگان راه‌اندازي شده است تا اين هدف را تحقق ببخشد. ولي واقعيت اين است كه با شرايط كنوني نه تنها تك‌نرخي شدن ارز امكان پذير نيست، بلكه سياست جاري به افزايش بيشتر نرخ ارز و تشديد اختلاف نرخ در بازار رسمي و بازار آزاد (غيررسمي) نيز خواهد انجاميد. به نظر مي‌رسد كساني كه اين طرح را ارائه كرده‌اند اگر هدف ديگري نداشته باشند، دست‌كم واقعيت‌هاي موجود اقتصاد ايران را ناديده گرفته‌اند. ۱) در شرايطي كه دولت مي‌خواهد خودش نرخ را كنترل كند، نرخي كه تحت كنترل دولت باشد نرخ بازار نخواهد بود. چون دولت نمي‌تواند همه عرضه و تقاضاهاي ارز را كنترل كند و بخش قابل توجهي از ارز به صورت‌هاي مختلف در اختيار ديگران قرار دارد. آنها با توافق‌هاي خارج از كنترل دولت، قيمت ديگري براي مبادله خود تعيين خواهند كرد و در نتيجه تك‌نرخي شدن رخ نخواهد داد. مگر اينكه در كنار الزامات و بايسته‌هاي ديگر، دولت هرگونه دخالت در بازار را كنار بگذارد. ۲) تك‌نرخي شدن ارز نيازمند برقراري تعادل ميان عرضه و تقاضا است. از آنجايي كه تقاضاي ارز در شرايط كنوني بسيار بيش از عرضه آن است، با نرخ‌هاي كنوني و حتي نرخ‌هايي بسيار بالاتر از اين نيز، ايجاد تعادل در بازار ارز ممكن نخواهد بود. از اين رو ارز، تك‌نرخي نخواهد شد. مگر اينكه در كنار الزامات ديگر نرخ‌هاي بسيار بالاي ارز را بپذيريم. ۳) از آنجا كه عرضه ارز كمتر از تقاضاي آن است و تورم در كشور بالا است، تقاضاي ارز قابل توجهي براي پس انداز ارزي به جاي ريالي با هدف حفظ ارزش پول وجود دارد. چون تصميم‌گيران نمي‌خواهند و توان ارزي كشور نيز اجازه نمي‌دهد اين تقاضا در بازار رسمي پاسخ داده شود، براي اين تقاضا بازاري غير از بازار رسمي تشكيل مي‌شود و بي‌شك قيمت در اين بازار بيشتر از بازار رسمي خواهد بود. مگر اينكه در كنار الزامات ديگر دولت اجازه بدهد اين تقاضا نيز از بازار رسمي ارز تامين شود كه اگر چنين اجازه‌اي داده شود، تقاضاي شديدي براي اين وجود خواهد داشت و تا زماني كه تورم بالا و نرخ بهره بانكي مثبت معنادار نيست، چنين تواني در بازار ارز وجود ندارد.
۴) از آنجا كه تقاضاي ارز براي خروج سرمايه بسيار بالا است و مسوولان آمادگي عرضه ارز براي پاسخ دادن به تقاضاهاي خروج سرمايه را ندارند و قدرت اين تقاضا نيز بسيار بالا است، اين تقاضا يك بازار ديگر تشكيل خواهد داد كه نرخ ارز در آن بازار بسيار بالاتر از هرگونه بازار رسمي خواهد بود. يكسان شدن قيمت در اين بازارها نيازمند آن است كه در كنار الزامات ديگر دولت دخالتي در بازار ارز نداشته باشد و اجازه آزادي كامل نرخ و بازار ارز را بدهد تا همه تقاضاها پاسخ داده شود كه نه تنها سيستم اين را نمي‌خواهد كه توان ارزي نيز اجازه آن را نمي‌دهد.
۵) از آنجا كه سياست‌هاي جاري دولت ثبات ندارد، اطمينان به بازار تحت كنترل دولت بسيار پايين است و در نتيجه هر گونه بازار تحت كنترل دولت با استقبال محدود و اجباري روبه‌رو است. از اين رو بخشي از ارز در شرايطي كه بازار تحت كنترل دولت است، خارج از اين بازار خواهند ماند و نرخ آن نيز متفاوت خواهد بود و تك‌نرخي شدن رخ نخواهد داد.
۶) در اين شرايط هيچ شكي نخواهد ماند كه ايجاد يك بازار ارز امكان‌پذير نيست. چنانچه يك بازار ارز با نرخ‌هاي فعلي باشد، چون تقاضاي ارز بسيار بيشتر از عرضه آن است، در نتيجه نرخ ارز سرعت افزايش بيشتري مي‌گيرد. پس ادعاي اينكه نرخ ارز را كاهش مي‌دهيم غيرواقع‌بينانه و احتمالا يا با هدف ديگري ارائه شده يا به خاطر ناديده گرفتن واقعيت‌هاي بازار است.
۷) نرخ ارز بازار آزاد هميشه بيش از نرخ ارز بازار رسمي با هر عنواني بوده و خواهد بود و اساسا بازارهاي مختلف اين گونه هستند كه دولت‌ها براي كنترل نرخ‌ها اقدام به ايجاد بازارهاي رسمي مي‌كنند. در بازار ارز ايران تجربه سال‌هاي اخير نشان داده كه همواره نرخ ارز بازار آزاد (غيررسمي) دست‌كم حدود ۲۰% بيش از نرخ ارز بازار رسمي است. پس اين دو نرخ با شرايط موجود يكسان نخواهند شد.
۸) هر چه نرخ ارز بازار رسمي افزايش بيابد نرخ ارز بازار آزاد كه مرجع تصميم‌گيري بخش عمده‌اي از فعالان اقتصادي نيز به تناسب آن افزايش خواهد يافت و اگر سرعت رشد قيمت در بازار ارز رسمي بيشتر شود، سرعت رشد قيمت در بازار آزاد نيز بيشتر خواهد شد و به سمت واگرايي حركت مي‌كند. تجربه ماه‌هاي اخير در افزايش حدود ۲۰درصدي نرخ ارز در بازار رسمي و افزايش بيش از ۳۰ درصدي نرخ بازار غير رسمي نيز اين را نشان مي‌دهد./متن کامل



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

30 Dec, 08:19


🔴ایران در ماه های آینده با چه تهدیداتی مواجه است؟ | مسائل خارجی و اقتصادی

✍️دکتر مسعود نیلی

▪️ مسائل خارجی

1️⃣انتخاب ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا و شناختی که از عملکرد او در دور پیشین ریاست‌جمهوری‌اش حاصل شده است، احتمال‌های مختلفی را مطرح می‌سازد که شاید یکی از اولین و بدیهی‌ترین آن‌ها این است که محدودیت‌هایی را که در دوره بایدن در زمینه صادرات نفت کشور کاهش پیدا کرده بود، تشدید کند و از این طریق، بازار ارز و بودجه و تولید و تورم ما را تحت تاثیر جدی قرار دهد. قاعدتا هرچه این احتمال بیشتر باشد، فروض لحاظ‌شده برای اقتصاد سال آینده، گمراه‌کننده‌تر خواهد بود.

2️⃣ سران کشورهای بزرگ اروپایی در نامه‌ای به شورای امنیت سازمان ملل، درباره فعال شدن مکانیزم ماشه و بازگرداندن تحریم‌های شورای امنیت در سال آینده، مسائل بسیار جدی را مطرح کرده‌اند. قاعدتا در صورت تحقق چنین شرایطی، وضعیت سال آینده از آنچه در بند قبل مطرح شد هم دشوارتر خواهد شد.

3️⃣ وقایعی که در منطقه خاورمیانه، ابتدا در غزه و سپس در لبنان به وقوع پیوست، نهایتا به رودررویی مستقیم نظامی میان ما و رژیم اسرائیل ختم شده است که مطمئنا، فارغ از ابعاد پیچید نظامی و سیاسی، پیامدهای اقتصادی تعیین‌کننده‌ای خواهد داشت.

4️⃣ احولات اتفاق‌افتاده در سوریه بسیار مهم و اثرات آن حائز اهمیت بالا خواهد بود و علاوه بر آن، احتمالا رابطه ایران و ترکیه را هم تحت تاثیر قرار خواهد داد.

▪️ مسائل اقتصادی

1️⃣ ناترازی انرژی همان‌گونه که مشهود است، شکل کاملا بحرانی به خود گرفته است. بحران انرژی برای کشوری با رتبه دوم گاز و رتبه چهارم نفت در جهان، غمی سنگین بر دل و عرقی از روی شرمساری بر پیشانی می‌نشاند. شک ندارم که بحران انرژی در کشور نفتی-گازیِ ما، در کتاب‌های درسی اقتصاد پایه، به‌عنوان یک مورد عبرت‌آموز، ثبت و ذکر خواهد شد. بحران انرژی نیمی از کشور را در شرایطی که دمای هوا هنوز کاملا زمستانی نشده به تعطیلی کشانده است. برآوردهای با تقریب قابل قبول شکاف انرژی و تاثیر تعیین‌کننده آن بر قفل شدن فعالیت‌های اقتصادی و اداری در سال آینده و سال‌های پس از آن، بسیار ساده و بسیار دردآور است.

2️⃣ آلودگی هوا که نه ناشی از صنعتی شدن و رشد بالای اقتصادی، بلکه برآمده از اقتصادی است که در تولید درجا می‌زند؛ اما در مصرف در حال تخریب حال و آینده کشور است، سم غلیظ و سرطان‌زا را به ریه‌های کودکان و سالمندان آسیب‌پذیر کشورمان می‌برد و بی‌رحمانه نسل‌کشی می‌کند.

3️⃣ فرونشست‌های خاک در جغرافیای کشور به‌سرعت در حال گسترش است و آینده سرزمینی ایران را در معرض تخریب قرار داده است.

4️⃣ ابعاد کسری بودجه برای دولتی که کم‌توان در ارائه خدمات عمومی، ضعیف در ارتقای سطح رفاه کارکنان خود و بدون بنیه در انجام سرمایه‌گذاری‌های زیربنایی است و در درون خود، بار سنگین ورشکستگی نظام بازنشستگی را هم به دوش می‌کشد، حتی با فروض درنظر گرفته‌شده در بودجه سال آینده، هشداردهنده است. این بار سنگین، نظام بانکی بیمار را هم دچار ناترازی هشداردهنده کرده است.

5️⃣ نوسانات بزرگ و مخرب بازار ارز، همراه با تورم بالا که به جزء ثابت و همیشگی از زندگی اقتصادی ما تبدیل شده، فقط علامت بی‌ثباتی وعدم قطعیت می‌دهد.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

29 Dec, 12:13


🔵 دکتر فرشاد مومنی: نرخ ارز عامدانه بالا برده می‌شود / اگر شوک ارزی نجات دهنده است ارز را به ۱۰۰ هزار تومان برسانید!

🔹در این ۳۵ سال حسب گزارش‌های رسمی بانک مرکزی نرخ ارز عامدانه بالا برده و گفته می‌شود حالا که نرخ بالا رفته ارز تزریق شود به بازار آزاد، این اتلاف ذخایر استراتژیک کشور در شرایط کنونی که تولید و رفاه مردم ضربه‌های مهلک خورده به نفع چه کسی است؟ این سیاست‌های تورم‌زا که بنیه تولیدی کشور را در ابعاد بی‌سابقه‌ای میان تهی کرده. 

🔹اگر قرار است تصمیمی بگیریم باید تصمیمات را در کادر مقبولی قرار دهیم و بدیهیات عقل سلیم را در اداره کشور در نظر داشته باشیم. اگر شوک نرخ ارز این قدر نجات‌دهنده است یکباره آن را به ۱۰۰ هزار تومان برسانید تا وعده‌هایی که می‌گویید اتفاق بیفتد و کشور  نجات پیدا کند.


مطلب مرتبط:
چرا نرخ ارز در بلندمدت افزایشی خواهد بود؟
🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

29 Dec, 04:49


🔷 ما در ایران دولت نداریم / دکتر حسین راغفر:

تورم را خود حاکمیت تولید می‌کند و الیگارشی از تورم منتفع می‌شود

ما عملا دولت نداریم و آنچه در حال کار است دستگاهی بوروکراتیک برای تقسیم فرصت‌های منزلتی میان گروه‌ها است. ما وزیر داریم اما چون منابعی در اختیار ندارد کاره‌ای نیست.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

28 Dec, 14:27


🔴 خطرسرمازدگی حکمرانان
🔵 دکتر مسعود نیلی



طی چند ماه اخیر، تعدد و تنوع مشکلات بزرگ به‌شدت افزایش پیدا کرده و از مرحله نگرانی عبور کرده‌ایم. آنچه درباره وقوع آن در آینده هشدار داده می‌شد، در زمان حال محقق شده است. در اینجا به فهرستی از این مسائل اشاره می‌کنم:

مسائل خارجی:
احتمالا ترامپ محدودیت‌هایی را که در دوره بایدن در زمینه صادرات نفت کشور کاهش پیدا کرده بود، تشدید کند و بازار ارز و بودجه و تولید و تورم ما را تحت تاثیر جدی قرار دهد.

همچنین در صورت تحقق مکانیزم ماشه، وضعیت سال آینده دشوارتر هم خواهد شد.

اتفاقاتی در خاورمیانه، باعث رودررویی مستقیم نظامی بین ما و رژیم اسرائیل شده که مطمئنا، پیامدهای اقتصادی تعیین‌کننده‌ای خواهد داشت.

تحولات سوریه نیز، احتمالا رابطه ایران و ترکیه را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

مسائل اقتصادی:
بحران انرژی، در شرایطی که دمای هوا هنوز کاملا زمستانی نشده، نیمی از کشور را به تعطیلی کشانده است.

آلودگی هوا، که برآمده از اقتصادی است که در تولید درجا می‌زند؛ در حال تخریب حال و آینده کشور است و بی‌رحمانه نسل‌کشی می‌کند.

فرونشست‌های خاک، آینده سرزمینی ایران را در معرض تخریب قرار داده است.

ابعاد کسری بودجه برای دولتی که در درون خود، بار سنگین ورشکستگی نظام بازنشستگی را هم به دوش می‌کشد، هشدار‌دهنده است.

در نهایت نوسانات بزرگ و مخرب بازار ارز، همراه با تورم بالا، علامت بی‌ثباتی و عدم قطعیت می‌دهد.

مسائل اجتماعی:
افزایش ۱۰میلیونی به جمعیت زیر خط فقر که در سال‌های اخیر اتفاق افتاده، واقعه‌ای بسیار مهم است. پیامد این اتفاق بزرگ را می‌توان در اعتیاد و طلاق و وقوع انواع جرم‌ها دید.

انتشار اطلاعاتی درباره فساد در زندگی مقامات کشور یا فرزندان آنها، در کنار بنگاه‌داری‌های رانتی غیرخصوصی و غیردولتی، همراه با فشارهای سنگین اقتصادی به زندگی مردم، بنیان سرمایه اجتماعی نظام حکمرانی را از این هم سست‌تر می‌کند.

گسست‌های اجتماعی- فرهنگی موجود میان جامعه به‌ویژه در میان جوانان، کاملا هشدار‌دهنده و آتش زیرخاکستر است.

جمع‌بندی
از نظر نگارنده، بزرگ‌ترین آفت نظام حکمرانی ما، وجود تحلیل‌های متفاوت راهبردی، همراه با دادن وزن‌های کاملا متفاوت به موضوعات، در میان مقامات اصلی تصمیم‌گیرنده کشور است.

نظام سازمانی حکمرانی در کشور ما طوری است که مرکز و نهادی برای بررسی یکجای همه این مسائل در آن پیش‌بینی نشده است.

فهرست ذکرشده در این نوشته، به معنی واقعی کلمه، لرزه بر اندام انسان می‌اندازد و خواب را از چشم‌ها می‌رباید. هر مقام مسوولی تا مطمئن نشود که چگونگی عدم مواجهه با برخی از موارد از طریق دور راندن آن و چگونگی مواجهه با برخی دیگر از طریق عبور از آن مشخص شده است، نباید آرام گیرد.

اما پررونق‌ترین بازار در کشور ما، همچنان، بازار دعواهای سیاسی است. در میانه این همه مشکلات هول‌انگیز، گروهی، همه تلاش خود را صرف ترغیب تصمیم‌گیرندگان به افتادن در عرصه درگیری‌های نظامی می‌کنند.

گروهی دیگر، در تلاش برای برکناری فلان مقام مسوول و استعفای فلان مقام دیگر مسوول هستند و عده‌ای دلواپسِ تاخیر در ابلاغ قانون حجابند.

از طرف دیگر، در سطوح بالای دولت، هنوز راجع به رشد ۸درصدی و اجرای برنامه هفتم صحبت می‌شود و مجلس با جدیت در حال بررسی بودجه‌ای است که احتمال محقق شدن فروض اصلی آن بسیار پایین است.

شدت دور بودن دغدغه‌های اکثر حکمرانان ما از مسائل مهم ذکرشده بعضا به اندازه‌ای است که گویی آنها در کشوری دیگر مسوولیت دارند.

سیاستمداران ما شبیه به کوهنوردانی شده‌اند که در سرمای کوهستان، گرفتار سرمازدگی شده‌اند و در پی آن، به خواب رفته‌اند. مردم حق دارند بدانند که نظام تصمیم‌گیری برای مواجهه با شرایطی که احتمال وقوع آن بسیار زیاد است و زندگی آنها را کاملا تحت تاثیر قرار می‌دهد، چه برنامه‌ای دارد.

اگر به همین صورت پیش برویم، جامعه دچار پاندمی یأس خواهد شد. لحظه به خواب رفتن در حالت سرمازدگی، مرگ قطعی را در پی خواهد داشت.



♦️
کانال تخصصی اقتصاد

با اساتید اقتصاد

28 Dec, 12:22


🔺 چرا نرخ ارز در بلندمدت افزایشی خواهد بود؟

🔻دکتر محمدرضا منجذب

در تحلیل هر بازاری اشاره به شرایط عرضه و تقاضای آن بازار، تحلیلی کامل را در بر می گیرد. اینکه در سالهای اخیر نرخ ارز در ایران افزایشی بوده و خواهد بود، بدلیل محدودیت ها در عرضه ارز و افزایش مستمر تقاضای ارز بوده است. مختصری از عناوین و دلایل ذیلا ارایه می شود، و هر دلیلی قابل تفصیل است:
1-دلایل کوتاه مدت:
اخبار بد، منجمله جنگ ها و تنش های منطقه ای و نیز انتخاب ترامپ با سابقه فشار حداکثری در دوره قبل. شدت و ضعف اخبار هم بر عرضه و هم بر تقاضای ارز تاثیرگذار است. بعنوان مثال ورود ترامپ به کاخ سفید هرچه به تاریخ اش نزدیک تر شود، آثار انتظاری بر نرخ ارز خواهد داشت. برخی تقاضا برای ارز را به همین دلیل افزایش داده اند.
بلوکه شدن ذخایر ارزی خارج از کشور است. این تحدید کننده عرضه ارز بداخل کشور است.
2-دلایل بلندمدت:
تحریم ها که تبدیل به قانون شده و بطور مستمر صادرات بخارج و عرضه ارز به داخل را تحدید می نماید.
خود تحریمی، بعنوان مثال نپیوستن به معاهدات بین المللی چون اف ای تی اف و ...
عدم تمایل و رغبت کشورها برای تعامل اقتصادی با ایران بدلیل ترس از تحریم موجود ترازهای منفی (بودجه، بانکی، تراز پرداختها، و ...) که موجب افزایش کسری بودجه، گسترش نقدینگی، کاهش ارزش پول ملی و ... شده است. این هم موجب افزایش نرخ ارز می شود و هم تامین کننده کسری بودجه است.
3-نداشتن برنامه توسعه بلندمدت
عمل نکردن به مزیت نسبی در صادرات و تحدید صادرات و عرضه ارز
گسترش مستمر واردات یا افزایش مستمر تقاضای ارز
4-طبق نظریه PPP در محاسبه نرخ ارز، تفاوت تورم داخلی از تورم جهانی باضافه نرخ بهره وری داخلی (در ایران صفر است)، موجب افزایش طبیعی نرخ ارز است. تورم داخلی 45 درصدی و جهانی زیر 10 درصدی، بمعنای افزایش مستمر سی الی چهل درصدی نرخ ارز در سال است.
5-فشار مالیاتی، می تواند موجب تعطیلی تولید، گرایش بسمت فرار مالیاتی از طریق معاملات بوسیله ارز و غیر حساب بانکی و ... افزایش میدهد. بعضا موجب مهاجرت می شود. فشار مالیاتی روی بازارهای موازی ارز، مانند مسکن، خودرو، طلا، ... موجب سوق نقدینگی به بازار ارز می شود.
6-فشار مهاجرت، در نیروی کار ماهر و ساده ، و تحصیلکرده و ... تقاضای ارز را افزایش می دهد.
7-بازار پولی ناکارآمد و نرخ بهره پایین و غیر جذاب، نقدینگی را به بازارهای موازی و ارز سوق می دهد.
موارد چندی دیگر در این راستا قابل ذکر است. بدیهی است هر کدام از موارد مذکور راهکارهای خود را می طلبد. در کنار آنها مدیران شایسته و کاربلد لازمهٔ مقابله با مشکلات است.

‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‎‌‌‌‎‌‌‌‌‎‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌




🌐 کانال دکتر منجذب

با اساتید اقتصاد

28 Dec, 04:07


🔴 حذف نیما و راه‌اندازی بازار ارز توافقی یک قدم روبه‌ جلو است

دکتر حسین نصیری؛ عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی:

🔹 ایجاد بازار ارز توافقی و حذف نیما اقدامی رو به جلو است و ما باید بازارهای متعدد را حذف کنیم.

🔹 طبق اصول علم اقتصاد، وجود چند بازاری و اعلام قیمت از پیش تعیین شده برای هر کالایی، بازار سیاه را شکل می‌دهد که فسادزا و ناکارآمد است.


مطلب مزتبط: در باب تک نرخی کردن نرخ ارز



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

27 Dec, 13:35


🟢 انتقاد یک اقتصاددان از نفوذ برخی گروه‌ها در نظام بودجه‌ریزی؛ سال ۱۴۰۳ بودجه شورای نگهبان بیش از ۱۰۰درصد افزایش یافت
🟢 به نظر می‌رسد دولت بخشی از سهم حقوق و دستمزدها را کم کرده است و به نهادهای غیردولتی و دولتی می‌پردازد. مانند سال ۱۴۰۳ که بودجه‌ شورای نگهبان بیش از ۱۰۰ درصد اضافه شد. اما سوال این است این بودجه از کجا کسر می‌شود و به این نهادها اضافه می‌شود؟

🔵 دکتر مرتضی عزتی،
اقتصاددان و استاد دانشگاه درباره رابطه افزایش دستمزد و تورم موجود با روزنامه اعتماد گفت‌وگو کرده است.

از سال ۱۳۹۷ به بعد همواره حقوق و دستمزدها کمتر از میزان تورم رشد کرد به گونه‌ای که امروز نسبت حقوق و دستمزد در مقایسه با سال 97 بالغ بر ۶۰ درصد کاهش پیدا کرده است.
به نظر می‌رسد دولت بخشی از سهم حقوق و دستمزدها را کم کرده است و به نهادهای غیردولتی و دولتی می‌پردازد. مانند سال ۱۴۰۳ که بودجه‌ شورای نگهبان بیش از ۱۰۰ درصد اضافه شد. اما سوال این است این بودجه از کجا کسر می‌شود و به این نهادها اضافه می‌شود؟
به نظر می‌رسد یکسری از گروه‌ها در سیستم تصمیم‌گیری بودجه‌ریزی نفوذ دارند که این بودجه برای آنها بیشتر اضافه می‌شود و دولت ناچار است از حقوق و دستمزدها یا هزینه‌های عمرانی بکاهد.
دولت اعلام کرده که در بودجه سال ۱۴۰۴ تنها قادر است حقوق و دستمزدها را۲۰ درصد افزایش دهد، اما برای عده‌ای که فرزند بیشتری دارند حقوق اضافه‌تری پرداخت می‌شود و متوسط ۲۸ درصد را تنها به این عده پرداخت می‌کند که مبنای آن خلاف عدالت است.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

27 Dec, 06:24


https://t.me/eghtesadd

با اساتید اقتصاد

27 Dec, 04:57


🔴 هشدارها و اعلام خطر دکتر مسعود نیلی، اقتصاد دان و استاد دانشگاه :
کشورمان در خطر است
.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

26 Dec, 11:38


🔴 نقد آقای دکتر جام ساز، استاد اقتصاد به سیاست های بانک مرکزی که منجر به خلق تورم در نظام اقتصادی کشور می شود.



مطلب مرتبط: رابطه معکوس تورم و استقلال بانک مرکزی
🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

26 Dec, 04:26


🔵 حتی اگر تحریم هم نمی‌شدیم رشد اقتصادی ما متوقف می‌شد

🔵 دکتر مسعود نیلی: اشتغال در اقتصاد ایران فقط از راه کسب و کارهای زیر ۱۰ نفر ایجاد می‌شود.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

25 Dec, 09:54


🔴 وقتی هر چهارچرخ توسعه پنچر است!
✍️دکتر حسین عباسی . اقتصاددان و استاد دانشگاه مریلند



♈️دنی رادریک،‌ اقتصاددان و استاد دانشگاه هاروارد، به‌طور خلاصه چهار اصل را در حوزه اقتصاد توسعه برمی‌شمارد که برای دستیابی به توسعه لازمند:

«ثبات اقتصاد کلان»
«حقوق مالکیت و نفوذ قرارداد»
«روابط بین‌الملل»
«اعتماد عمومی به نهادها»

این چهار اصل هستند هر کدام را کمی بیشتر توضیح می دهیم.

♈️برای بهبود شرایط وجود ثبات نسبی در اقتصاد کلان ضروری است. در اقتصاد ایران مهم‌ترین مشکل در همین حوزه است، یعنی تورم که ناشی از کسری بودجه دولت است. دولت کسری بودجه‌اش را از طریق چاپ پول تامین کرده و می‌کند. هر زمان که شرایط برای صادرات نفت مهیا و قیمت آن در بازارهای جهانی بالا بوده، چاپ پول برای تامین کسری کمتر و تورم هم حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد در نوسان بود. این تعادل بد برای نزدیک به نیم‌قرن از اوایل دهه ۵۰ تا همین چند سال اخیر شکل گرفته و پابرجا بود. وقتی تحریم‌ها شدت گرفت و درآمدهای نفتی از این معادله حذف شد، چاپ پول بالا رفت و تورم را هم به حوزه بالای ۴۰ درصد کشاند.

♈️ترجمه ساده مساله حقوق مالکیت و نفوذ قرارداد این است که اگر دولت از فعال اقتصادی انتظاری دارد و برای کسب‌وکارها تعیین تکلیف می‌کند، باید توجیهی از جایی غیر از دولت برای صاحب کسب‌وکار وجود داشته باشد که مثلاً نظام مجوزدهی، استانداردگذاری و سایر مداخلات ریز و درشت دولت را بپذیرد. در عین وجود این توجیه، باید حق شکایت برای او محفوظ باشد. ببینید دولت چه حقی دارد که یک روز صادرات مرغ و تخم‌مرغ را ممنوع و یک روز آزاد کند؟ اگر مصرف‌کننده از افزایش قیمت در بازار داخلی ناراحت است، حقی برای دولت ایجاد نمی‌شود که در کار تولیدکننده مداخله کند.

♈️تولیدکننده با طرف خارجی قرارداد بسته و موظف به ایفای تعهداتش در برابر اوست و دولت نمی‌تواند با ایجاد ممنوعیت صادرات به دلیل تنظیم بازار داخل، تولیدکننده و صادرکننده را از حق خودشان محروم کند. این مصداق بی‌توجهی و به رسمیت نشناختن حق مالکیت و نفوذ قرارداد است.

♈️هیچ اقتصادی بدون ارتباط تجاری با دنیا نمی‌تواند در دنیای امروز توسعه پیدا کند. در چند ماه گذشته و با روی کار آمدن دولت بایدن، از سختی تحریم‌ها اندکی کاسته شده و همین موجب رشد تجارت خارجی، بهبود فروش نفت و رشد اقتصاد شده. همین رخداد خود حجتی است بر اینکه ماندگاری این تحریم‌ها طی سال‌های گذشته تا امروز شرایط اقتصاد را سخت کرده و شواهد آن هم مشخص است. حتی اگر بهترین سیاست‌های اقتصادی در داخل کشور پیاده شود اما روابط خارجی بد باشد و تحریم پابرجا بماند، باز هم اقتصاد از توسعه باز می‌ماند. روابط خارجی صرفاً فروش کالا به خارج یا وارد کردن کالا از خارج نیست؛ مهم‌تر از آن مساله «یادگیری» است که طی این بده‌بستان‌ها حاصل می‌شود و تقریباً یک دهه است که در اقتصاد ایران اندک بوده و به سمت صفر میل کرده است. یعنی در یک بازه ۱۰ساله رشد اقتصادی ایران نزدیک به صفر بوده اما ترکیه تولیدش دو برابر و چین ۲.۵ برابر شده است.

♈️اصل چهارم مربوط به چفت‌وبست اجتماعی و سیاسی و مجموعه مبهمی از عواملی مانند اعتماد، اطمینان، خوش‌بینی به حاکمیت، امید به بهبود شرایط در آینده و... است.
وقتی میزان نومیدی مردم از آینده بالا برود، رفتار آنها تغییر می‌کند. این ناامیدی را با تبلیغات تلویزیونی و شعاردرمانی و سخنرانی نمی‌توان درمان کرد. اگر مردم احساس بی‌پناهی در برابر نهادهای حاکم داشته باشند، انتظاری به بهبود نخواهند داشت.

♈️در این شرایط باید سیستم تامین اجتماعی فعال‌تر شود، امنیت جانی و مالی و روانی مردم تامین شود و پوشش گسترده‌تری داده شود. خارج کردن مردم از شرایط بی‌اعتمادی و نومیدی و اقناع آنها به اینکه اقتصاد در مسیر درستی قرار گرفته، کاری است که دولت باید انجام دهد. نظام حکمرانی کشور باید اقدامات خود را در راستایی قرار دهد که ریسک زندگی مردم کمتر و کمتر شود.

🔰تجویز راهبردی

♈️اگر در جستجوی پیشرفت و عدالت باید حواسمان به هر چهار چرخ توسعه باشد باید:
پیش بینی پذیری را به اقتصاد و اجتماع برگردانیم با بودن در شرایط حساس کنونی به توسعه نمی رسیم.

♈️فعالان اقتصادی (از صادرکننده محصولات پتروشیمی یا خانمی که بوتیک شال و روسری دارد) باید مطمئن باشد که منافع فعالیت اقتصادی اش محترم است و به او می رسد.

♈️به جای گفتار درمانی برویم به سمت واقعیت درمانی. با گفتار نمی شود مشکل امید را برطرف کرد، مردم بر اساس واقعیت ها قضاوت می کنند نه گفتارها و سخنرانی ها و وعده های تکراری ما

♈️درهای کشور را باز کنیم. بگذاریم جهان ایران را کشف کند و ایران نیز جهان را. روابط بین الملل باید حداقل دو دهه در خدمت تام و تمام اقتصاد باشد.

با اساتید اقتصاد

25 Dec, 03:37


🟢 دکتر فرشاد مومنی: ملی‌سازی بانک‌های خصوصی، اقدامی فوری برای خروج از بحران فعلی❗️




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

24 Dec, 09:53


🔴 پتروشیمی‌های کشور دست سه وزیرِ کار، دفاع و آموزش و پرورش است؛ وزرای این وزارتخانه‌ها بیشتر از وزیر نفت نگران قطعی برق هستند!

🔴 دکتر فرشاد فاطمی، عضو هیات علمی دانشگاه شریف: وزیر دفاع، آموزش و پرورش و کار بیشتر نگران قطعی برق هستند تا وزیر نفت؛ چرا؟ چون وزرای این سه وزارتخانه، پتروشیمی‌ها را اداره می‌کنند. متاسفانه تعارض منافع در سطح بالای دولت وجود دارد.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

24 Dec, 04:17


🟢 دکتر فرشاد مومنی : چرا به مردم نمی گویید دلیل واقعی قطع برق چیست ؟ چرا می گویید برودت و از ماینینگ برای استخراج ارز دیجیتال حرفی نمی زنید ❗️




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

23 Dec, 14:58


❄️ برای تحقق بازار ارز واقعی همه باید بتوانند از یک محل ارز بخرند
دکتر مرتضی عزتی - اقتصاددان - در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به نیاز به وجود یک بازار واقعی که بتواند همه نیاز ارزی کشور را درآن محل تامین کرد می‌گوید: از نظر علم اقتصاد در شرایطی که این بخش از اقتصاد بازار، عمل کند و همچنین در شرایطی که یک اقتصاد آزاد وجود داشته باشد، نرخ ارز را بازار تعیین می‌کند و یک نرخ نیز، بیشتر وجود نخواهد داشت و از لحاظ علم اقتصاد نیز، این موضوع تایید شده است.

وی افزود: با این حال، در شرایطی که بازار عمل نکند و اقتصاد در انحصار دولت باشد، نمی‌توان انتظار داشت که بازار مطلوب کار کند. به نظر می‌رسد در حال حاضر بخش قابل توجهی از ارز در اختیار دولت است، همچنین بخشی از ارز در اختیار شبه دولتی‌ها و بخش دیگر حاصل از صادرات تولیدکنندگان است که در نهایت از طریق پیمان سپاری، صادرکنندگان مکلف هستند ارز خود را بازگرداند. این‌ها در مجموع حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد از ارز حاصل از منابع خارجی را شکل می‌دهد.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: امروز بخشی از تقاضاها وجود دارد که سیستم دولتی به دلایلی نتوانسته به آنها ارز تخصیص دهد که این گروه‌ها به ناچار از بازارهای غیر رسمی، ارز مورد نیاز خود را تامین می‌کنند. در این شرایط اگر همه گروه‌ها نتوانند ارز مورد نیاز خود را از محل یک بازار تامین و تهیه کنند، نمی‌توان انتظار داشت، که یک بازار بتواند به عنوان بازار عمل کند. به عبارت دیگر تا زمانی که همه نیازهای ارزی کشور از محل یک بازار واقعی و به صورت اجماع شده تامین نشود، نمی‌توان انتظار داشت، تک نرخی شدن ارز محقق شود.

عزتی خاطرنشان کرد: اگر محل‌های تامین ارز مورد نیاز بخش‌ها و گروه‌های مختلف متقاضی ارز، از روش‌های مختلف و متفاوتی باشد، بازارهای دیگری ایجاد خواهد شد که در کنار بازار رسمی فعالیت می‌کند و نمی‌توان انتظار داشت یک نرخ وجود داشته باشد.

به عقیده این استاد دانشگاه، برای تحقق یک بازار واقعی تامین ارز و حرکت به سمت تک نرخی شدن ارز، در ابتدا باید، یک بازار واقعی وجود داشته باشد که بتواند به تمام نیازهای ارزی کشور در یک محل و در یک بستر پاسخ دهد.


مطلب مرتبط:
در باب تک نرخی کردن نرخ ارز

♦️
کانال تخصصی اقتصاد

با اساتید اقتصاد

23 Dec, 10:31


🟣 پایان ناکامی تولید

👤 دکتر حسین عباسی


✍️ متغیرهای اقتصاد کلان، متغیرهای اقتصادی در سطح قیمت‌ها، نحوه مقررات‌گذاری بازارها، حکمرانی سیاسی و روابط بین‌الملل و بسیاری از حوزه‌های مشابه، از الزامات صنعتی‌شدن در دنیای امروز است.

✍️ صنعتی شدن موفق فقط زمانی حاصل می‌شود که برآیند این متغیرها منجر به این شود که بنگاه‌های اقتصادی کشور بتوانند کالایی «بازارپذیر» برای بازارهای جهانی ارائه کنند.

✍️ یک نکته کلیدی این است که «بنگاه صنعتی باید با بازارها مواجه باشد، نه با دولت‌ها».

✍️ بنگاه صنعتی ایرانی، باید از دیگران یاد بگیرد و به دیگران یاد بدهد و باید با بنگاه‌های دیگر بده‌بستان مستمر داشته باشد. این فعالیت باید آنقدر وسیع و عمیق باشد که زبان مشترک تولید در دنیای امروز را یاد بگیره و به‌آسانی با دیگران با آن زبان ارتباط برقرار کند.

✍️ آنچه قطعی است این است که دولت نمی‌تواند این توانایی‌ها را به بنگاه‌های کشور بدهد. بنگاه‌ها باید آن را در تعامل با رقبا فرا بگیرند.

✍️ ناکامی‌هایی که ایران در ورود به بازارهای همسایگان داشته است، نشان می‌دهد که دور بودن از بازارهای جهانی تا چه حد می‌تواند مضر باشد.

✍️ هر روزه کشورهای بیشتری به جمع کشورهایی می‌پیوندند که فقط محصولات دارای استاندارد جهانی را می‌پذیرند.

✍️ درنتیجه بسیاری از همسایگان ایران که مشتریان سنتی برخی از محصولات صنعتی ایرانی بوده‌اند، به الزامات بازارهای جهانی نزدیک‌تر می‌شوند و بنابراین بازارشان را بر محصولات ایرانی می‌بندند.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

23 Dec, 03:37


🟢 از ابتدا مشخص بود اعطای تسهیلات به بخش مسکن نشدنی است

🟢 دکتر عباس معمارنژاد: هنگام تدوین قانون جهش تولید مسکن به نمایندگان گفتم که تخصیص تسهیلات به بخش مسکن با مشکل مواجه خواهد شد.





🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

22 Dec, 09:46


🔵 تبعات مثبت و منفی حذف صفر از پول ملی
🔵 دکتر محمدرضا منجذب


🔶 معمولا در شرایط تورمی روز به روز ارزش پول ملی کاهش می یابد و بابت خرید مقدار کالایی معین باید پول بیشتری پرداخت کرد. لذا به مرور ارزش پول خورد از بین میرود و باید پول های درشت تر را برای کالای کمتر استفاده کرد. در فضای مجازی مثال های از این دست زده میشود که با 17000 تومان در دهه چهل یک خانه خریداری میشده و ...و امروز که چه میتوان خرید.

🔶 لذا از نظر روحی و روانی ارزش صفرها در ذهن کم کم از بین میرود و این در بلندمدت اهمیت و اعتماد مردم به پول ملی را کاهش دهد. از این منظر بعد از طی دوره ای طولانی آثار روانی منفی دارد. برای همین بعضی ها معتقدند برای اینکه نخواهیم واحد پول ملی را تغییر دهیم (تغییر اسم آن از ریال به اسمی دیگر) که خود تبعات منفی و پرهزینه ی دیگری خواهد داشت بیاییم و مثلا 4 صفر را از آن حذف کنیم. بدین معنا که با چاپ 1 ریال جدید آن را معادل 10000 ریال قدیم در نظر گرفته و طی یک دوره زمانی ریال جدید جایگزین ریال قدیم شود. در اصل تفاوتی در ظاهر قضیه رخ نمیدهد و طی این دوره انتقالی اگر کالایی 100000 ریال (ده هزار تومان) ارزش دارد با پول جدید هزار تومان خرید و فروش میشود که برای مصرف کنندگان فرقی ندارد.

🔶 البته آثار روانی آن این است که چون تعداد صفرها کم میشود مجدد اهمیت ذهنی آن (نه واقعی و نه قدرت خرید آن) افزایش مییابد.

🔶 تاگفته نماند، این موضوع هیج تاثیری بر وضعیت معیشت جامعه ندارد. سیاستگذار همواره در مسیر افزایش ظرفیت تولید و درآمد جامعه باید گامهای اصولی طراحی کند و بردارد، تا افزایش رفاه بصورت پایدار نهادینه شود.

🔶 تنها نکته ی قابل ذکر اینست که چنین حرکتی در اقتصاد در شرایطی قابل توصیه است که اقتصاد در شرایط تورمی شدیدی نباشد تا بتواند آثار مطلوب خود را به جای گذارد. زیرا با تورم شدید مجدد بعد از مدتی تعداد صفرها از منظر مصرف کننده افزایش مییابد و عملا آثار مثبت چندانی نخواهد داشت و لذا به نظر میرسد در حال حاضر بهتر است این سیاست به زمانی موکول گردد که سیاستگذار بر مشکل تورم شدید فائق آمده باشد.


❄️
کانال دکتر منجذب

با اساتید اقتصاد

22 Dec, 04:34


🔴 بی‌توجهی به بازار، اقتصاد ایران را آشفته کرده، قیمت پایین برق و گاز در ایران، نمونه‌ای از این به‌هم‌ریختگی است

🔴 دکتر حسین عبده تبریزی: سالهاست دولت قیمت برق و گاز را بطور مصنوعی پایین نگه داشته است.

🔴 به لطف گاز و برق ارزان، صدها کارخانه مصنوعی، زنده مانده‌اند و همین الان از ناکارآمدی رنج می‌برند.





🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

21 Dec, 09:44


🔴 دکتر مومنی: خودرو عرصه مناسبات رانتی فاسد است / نیروی انسانی شاغل در بعضی از خودروسازان بیش از ۴ برابر نیازشان است!

🔹پیرو گزارش مرداد ۱۴۰۳ مرکز پژوهش‌های مجلس از شهریور ۱۳۹۰ تا شهریور ۱۴۰۰، قیمت تمام مواد اولیه مورد نیاز خودروسازهای کشور بین ۲ تا ۴ برابر شده است.
🔹از همه مهم‌تر قیمت دلار در این دوره ۲۰ برابر شده است. قیمت ورق فولادی ۱۹ برابر، قیمت ورق های مسی و آلومینیومی ۱۷ برابر و قیمت یورو نیز ۱۷ برابر شده است.
🔷 اجازه افزایش قیمت به خودروسازها در این دوره زمانی، ۷ برابر بوده است. در حالی که اجازه فروش دلال ها برای خودرو ۱۲ برابر بوده است! یعنی دلال‌پروری می‌کنند.
🔹به انواع روش‌ها از این بنگاه‌ها به عنوان حیاط خلوت، برای مناسبات رانتی و فاسد استفاده می‌کنند ولی به این مسائل دست نمی زنند
🔹بعد می گویند چون خودروسازها ناکارآمد هستند باید برویم سراغ تشویق مافیای واردات!




♦️
کانال تخصصی اقتصاد

با اساتید اقتصاد

21 Dec, 04:11


🔵 تجلیل از مخالفان FATF

👤 دکتر مهرداد سپه‌‏‌وند


✍️ در حالی که بحث محوری FATF مقابله با جرائم مالی مثل مدیریت منابع مالی ناشی از فساد و اختلاس و فرار مالیاتی است، مخالفان پیوستن ایران به FATF در نگاه مسوولان چنین جلوه دادند که هدف از FATF مقابله با ایران و محدود کردن حمایت ایران از محور مقاومت است.

✍️ آنها چنین وانمود کردند که FATF یک مجموعه کوچک و بی‌‌‌اهمیت است که شامل حدود۳۰کشور عضو است. درصورتی که با اندکی کنکاش روشن بود که عدم‌همکاری به منزله حذف از سیستم مالی جهانی است.

✍️ علاوه بر این درخواست ایران نه برای عضویت که صرفا برای ورود به لیست کشورهای همکار بود، لیستی که به غیر از دو سه کشور، تقریبا همه کشورهای جهان را شامل می‌شود.

✍️ دومین برنامه مخالفان تاکید بر سیاسی بودن کارگروه بود، آنها چنین القا کردند که اولا بدون الزام به هرگونه مقدمات فنی، اعضا می‌‌‌توانند صرفا براساس نیات سیاسی خود عمل کنند و دوم اینکه این نیات سیاسی مقهور و منتج از خواست و سیاست دشمنان کشور ماست.

✍️ مخالفان در حالی به مشکل آفرینی FATF بر سر راه حمایت از حزب‌الله اشاره می‌کردند که قطر بدون هیچ مشکلی نزدیک به ۲میلیارد دلار به حماس کمک مالی می‌کرد و در همکاری آن با FATF نیز هیچ‌گونه خللی حاصل نشد.

✍️ مورد دیگر این بود که مخالفان وانمود می‌کردند که همکاری با FATF به معنی الزام به در اختیار گذاشتن اطلاعات همه تراکنش‌‌‌های مالی کشور به کشورهای متخاصم است. اما حقیقت چیز دیگری بود.

✍️ هیچ‌گونه‌ سازوکار اجباری برای تبادل اطلاعات در FATF تعبیه نشده است. مگر نه آنکه کشورهای دوست مدت‌ها با ایران به‌رغم تحریم‌ها و وجود ایران در لیست سیاه همکاری داشتند؟

✍️ واقعیت آن است که فرصت تاریخی و مناسبی برای حل مشکل ارتباط با نظام مالی بین‌المللی از ایران سلب شد. در این مدت کشورهایی همچون اسرائیل و عربستان نیز توانسته‌‌‌اند خود را در لیست اعضا جا دهند.

✍️ فقط یک سوال پیش می آید؛ پس دلیل این همه ابهام‌‌‌افکنی و آدرس غلط دادن و انگ‌زدن‌‌‌ها از طرف مخالفان FATF چه می‌تواند باشد؟

✍️ جرائم مالی که FATF برای مقابله با آنها طراحی شده، جرائم فقرا نیست. موضوع این مقررات‌گذاری، ثروتمندانی هستند که از مسیرهای نامشروع ثروت خود را به‌دست آورده‌‌‌اند، ثروتمندانی که فرزندان زیر ۱۰سال آنها بیش از ۲هزارمیلیارد ریال تراکنش در ماه دارند!




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

20 Dec, 16:03


❄️ شگفت زدگی؟
❄️ دکتر محمد طبیبیان:


🔷 همان کلمه surprise است که در فارسی هم رسم شده می گویند سور پریز. پرسش از خودم این که آیا از شرایط موجود یعنی آنچه به نظر می‌رسد ناگهانی ظاهر شده شگفت زده شده‌ام؟ شرایط روابط بین الملل، شرایط “میدان”، وضعیت اقتصاد از جمله تورم و بودجه…، قیمت ارز، وضعیت برق و گاز و غیره، وضعیت محیط زیست غیر قابل زیست…؟ پاسخ این‌که ابداً. بلکه لااقل اینجانب و بسیاری دیگر انتظار همین را داشتیم و…آیا کسی فکر می‌کند که در گذشته اشتباهاتی رخ داده که اینطور شد؟ مثلا در اسفند سال ۱۳۸۳ مجلس وقت تثبیت قیمت انرژی را تصویب کرد و کسانی که قاعدتاً به‌خوبی نسبت به عواقب تصمیم خود آگاه بودند این تخریب را به عنوان عیدی به ملت ایران جا‌زدند. از یک طرف بخش انرژی از منابع لازم برای سرمایه‌گذاری و توسعه و نگهداری ظرفیت محروم و از طرف دیگر کاهش قیمت نسبی حامل های انرژی، انواع مصارف از جمله معدن کاری بیت کوین را ترغیب …و عواقب آن اکنون به صورت نبود برق و گاز مشکل بنزین نا‌مرغوب نمایان. کسی هست که پاسخ گو باشد؟ نه.

🔷 کسی هست که تصمیم قبلی خود را ارزیابی کند و لااقل از این همه خسارت کمی عذر بخواهد؟ نه. اصولاً کسی در این مرز و بوم مسئول نیست و کسی نبوده که تصمیم بگیرد!! همین را در مورد نصب افراد بی توان در امور مدیریت می توان گفت همین را در مورد صادرات نفت می توان گفت همین را در مورد واگذاری دیپلماسی به ‘میدان’ می توان گفت همین را در مورد کارکرد ‘میدان’ می توان گفت. از دوست بزرگوار با بصیرتی پرسیدم که آیا کسی هست که با این همه توفیق قصد تغییر روش و منش داشته باشد؟ گفت نه. چون کسی مسئول این شرایط نیست به جز امپریالیسم و فتنه انگیز های منطقه‌ای و…. با این توضیح پس می‌توان دریافت که هیچ جایی برای شگفت‌زدگی این فدوی نمانده است.





🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

20 Dec, 13:32


📝 دکتر محمود سریع‌القلم

1. نرخ تورم تک رقمی است؛

2. چون نرخ تورم تک رقمی است، نیازی به دروغگویی نیست و راستگویی ستونِ اصلی وفاق است؛

3. در انتخابات، مردم به احزاب و برنامۀ آنها رای می دهند و نه به افراد؛

4. عامۀ مردم از هویتی شفاف، اولویت بندی شده و مورد اجماع برخوردارند؛

5. اکثریتِ مطلقِ رسانه‌ها، غیردولتی هستند؛

6. گروه‌ها و احزاب سیاسی در مسائل کلان فلسفی اجماع دارند و اختلاف آن­ها صرفاً در سیاست­ گذاری ها است؛

7. رسانه‌ها درعلنی کردن فساد مالی از مراجع قضایی پیشروتر هستند؛

8. مردم با اعتقاد و علاقه قوانین را رعایت می‌­کنند؛

9. شهروندان برای سفر به خارج، چندان نیازی به ویزا ندارند؛

10. ثبات شاخص‌های اقتصادی، شهروندان را تک شخصیتی و علاقه مند به همکاری کرده است؛

11. شهروندان به کار و فعالیت خود متکی هستند و نه رانت اقتصادی و سیاسی؛

12. زنانِ متخصص در کنارِ مردان متخصص، جزیی از تصمیم­ سازان کشور هستند؛

13. مدیران و مجریان به کشور تعهد دارند و نه فقط به افراد؛

14. بخش خصوصی حداقل هشتاد درصد تولید و خدمات را در اختیار دارد؛

15. حکومت و عامۀ مردم، سرمایه ­داری و اقتصاد رقابتی را پذیرفته‌اند و به قواعد آنها پایبندند؛

16. هر اقدامی در سیاست­ خارجی، فایدۀ اقتصادی برای کشور دارد؛

17. به موجب حساسیت به اعتبار ملی، بخش خصوصی کالاهای با کیفیت صادر می‌کند؛

18. شهروندان با حوصله، صبر، محبت و احترام به دیگران رانندگی می‌کنند؛

19. آنقدر پول ملی ثبات دارد، کسی به انباشت طلا و ارز فکر نمی‌کند؛

20. اگر مجریان اشتباه کنند، حداقل عذرخواهی و عموماً استعفا می‌دهند؛

21. احترام و تصویرِ مثبتِ کشور در جامعۀ جهانی برای حکمرانان حیاتی است؛

22. حسِ هم ­نوع دوستی میانِ مردم بسیار فراگیر است؛

23. آنقدر شهروندان تعلق به وطن دارند که قبل ازموعد، مالیات خود را پرداخت می‌کنند؛

24. به ندرت فردی یا خانواده‌ای به فکر مهاجرت می‌افتد؛

25. بالاترین مصونیت را خبرنگارانی دارند که fact عرضه می‌کنند؛

26. دولت، صرفاً نهادی برای خوب زندگی کردن و پول جمع کردن مجریان نیست؛

27. در تعامل با همسایگان، اساس بر اعتماد، حذف ویزا و تبادل گستردۀ کالا و خدمات است؛

28. تفکیکِ قوا به معنای حقوقی و سیاسی آن تحقق یافته است؛

29. تسهیل سرمایه­ گذاری خارجی و مناسباتِ شفافِ مالی مورد اجماعِ همه دولت‌هایی است که به قدرت می رسند؛

30. به واسطۀ تک­ رقمی بودن نرخِ تورم، شهروندان نگرانِ آینده نیستند.






🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

19 Dec, 10:29


🔵 مقاله: برآورد حباب قیمت مسکن در ایران و کشورهای منتخب
(رویکرد پانل فضایی)
دکتر محمدرضا منجذب ، دکتر محسن ابراهیمی و لیلا ایروانی


🔴 نوسانات قیمت مسکن در ایران طی دو دهه اخیر، یکی از چالش‌های اساسی بازار مسکن بوده است، به طوری که در یک دوره، افزایش قابل ملاحظه در قیمت مسکن به وجود آمده و در دوره ای دیگر، ثبات بر قیمت مسکن حاکم شده است که به ‌تبع آن، تحولات قابل ملاحظه‌‌ای در بخش مسکن و در کل اقتصاد پدید آمده است. بنابراین، ضرورت دارد که به طور دقیق، میزان حباب موجود در ایران نسبت به حباب جهانی مسکن مقایسه شود. همچنین عوامل موثر بر بازار مسکن ایران با ملاحظه شرایط کلان اقتصاد داخلی و جهانی که زمینه‌ساز ایجاد حباب مسکن می‌شود، شناسایی و برآورد گردد. بدین منظور برای تخمین مدل از متغیرهای شاخص قیمت واقعی مسکن، نرخ تورم، تولید ناخالص داخلی حقیقی سرانه، نرخ بیکاری، جمعیت و نرخ واقعی ارز استفاده شده است. دوره مورد مطالعه به صورت سالانه طی دوره 2005-2022 جمع آوری شده است و مقاطع شامل 42 کشور منتخب می‌باشد. روش تجزیه و تحلیل داده‌ها پانل فضایی بوده و از نرم‌افزار‌های استاتا، ایویوز وجئودا استفاده شده است. نتایج تحقیق وجود حباب قیمت مسکن در ایران و 12 کشور دیگر را تایید می‌کند.

🔴 یکی از راهکارهای بانک مرکزی و دولت برای مهار تورم، حمایت از تولید است. افزایش تولید از طریق سیاست‌های پولی و مالی طرف عرضه موجب افزایش عرضه‌کل و کاسته شدن فشار از سمت تقاضای کل می‌گردد. بخشی از تولید در ایران شامل تولید مسکن هست. بر مبنای مدل افزایش در تولید سرانه حقیقی موجب کاهش (و حتی) بسته شدن حباب حقیقی قیمت مسکن می شود. نتیجه دیگر تحقیق تاثیر مثبت و معنادار جمعیت بر شاخص قیمت واقعی مسکن می‌باشد. این نتیجه نیز کاملا منطبق بر تئوری‌های اقتصادی است. افزایش مداوم جمعیت در کشورهای مورد مطالعه باعث ایجاد فشار تقاضا بر مسکن می‌شود. رشد تقاضا با توجه به محدودیت در عرضه مسکن باعث افزایش قیمت واقعی مسکن و حباب حقیقی می‌شود. اگر جمعیت نوزده صدم درصد افزایش یابد موجب ایجاد حباب حقیقی کنونی می شود و بالعکس. با وجود اینکه کاهش جمعیت منجر به کاهش حباب می شود، لیکن به دلیل سیاستهای دولت ایران جهت جوانسازی جمعیت، نمی تواند به عنوان راهکار پیشنهاد گردد. نتیجه بعدی تحقیق تاثیر منفی نرخ واقعی ارز بر قیمت واقعی مسکن می‌باشد. نرخ ارز یکی از عوامل مهم تورم در دنیا شناخته می‌شود. افزایش نرخ ارز باعث افزایش اقلام وارداتی که شامل مواد اولیه، کالاهای سرمایه‌ای و مصرفی است. این موجب تورم می شود و تورم آثاری دارد که قبلا اشاره شد. به هر حال کنترل نرخ ارز منجر به کنترل قیمت مسکن و کاهش حباب آن می شود./لینک دانلود


🌐 کانال دکتر منجذب

با اساتید اقتصاد

06 Dec, 06:02


🎥 دکتر حسین عبده تبریزی:

🔸دوگانه دولت پزشکیان

▪️آقای پزشکیان مسیری که در پیش گرفته و حرف اصلی و سرمایه اجتماعی‌اش را هم بر این موضوع گذاشته که با هم دعوا نکنیم و کابینه ائتلافی و همکاری در سطح ملی است. بنابراین طبیعی است که نظر خود را اعمال نکرده و سعی کرده که همه جناح‌ها را راضی کند.
▪️شاید مردم عادی نمی‌دانند که تورم کار آن تاجر یا آن راننده تاکسی یا آن کاسب نیست. گرانی موضوعی است که به تورم مربوط است و تورم را دولت‌ها ایجاد می کنند.
▪️وقتی شما می‌خواهید امری را با سرعتی پیش ببرید، باید آدم‌های کاملا هارمونی و یکدست انتخاب کنید ولی ایشان به دلیل یک مشکل دیگری که مشکل اجتماعی ایران بوده، ترکیب متفاوتی را استفاده می‌کند و این را از قبل پذیرفته است.
▪️شاید تشخیص آقای پزشکیان این است که باید الان پایدارتر شود. بنابراین الان دولت یک دولتی قوی‌تر از دولت قبلی است ولی می‌توانست ترکیب کارآمدتری انتخاب شود| تجارت‌نیوز




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

06 Dec, 04:10


https://t.me/eghtesadd

با اساتید اقتصاد

05 Dec, 16:22


🟢 دکتر عباس آخوندی: چین 21 میلیارد دلار از پول نفت مارو نداد!


💠 گفتار اقتصادی

با اساتید اقتصاد

05 Dec, 11:08


🔴 برنده الین بنت 2024
مریم فربودی کیست و چگونه اقتصاددانی معروف شد؟

✍️ آزاده چیذری

🔺دکتر مریم فربودی، دانشیار توسعه شغلی جان دی. گروبر و دانشیار امور مالی در دانشکده مدیریت ام‌آی‌تی اسلون، جایزه تحقیقاتی الین بنت (Elaine Bennett) در سال 2024 را از آن خود کرده است. جایزه تحقیقاتی الین بنت که در سال 1998 تاسیس شد، پژوهش‌های برجسته در هر زمینه‌ای از اقتصاد را به رسمیت می‌شناسد و به آن افتخار می‌کند.

🔺پروفسور فربودی یک نظریه‌پرداز کاربردی است که پژوهش‌هایش بر اقتصاد کلان‌داده با کاربردهای مالی و اقتصاد کلان متمرکز است. او روش‌هایی را برای تخمین ارزش داده‌ها بسط داده است. علاوه بر این، پروفسور فربودی به مطالعه واسطه‌گری و تشکیل شبکه در میان موسسه‌های مالی و سرریزهای آن به اقتصاد واقعی می‌پردازد. او همچنین به این موضوع علاقه‌مند است که چگونه اصطکاک اطلاعات1، چرخه‌های اقتصادی محلی و جهانی را شکل می‌دهد. اخیراً، پژوهش‌های او همچنین بر درک همه‌گیری کووید 19 و سیاست‌های مرتبط با آن متمرکز شده است. پروفسور فربودی در کار خود پرسش‌های کلیدی زمانه ما را شناسایی کرده و چهارچوب‌های مفهومی برای پرداختن به آنها ارائه می‌کند.

🔺پروفسور مریم فربودی دکترای خود را در رشته اقتصاد مالی به طور مشترک میان دپارتمان اقتصاد و دانشکده بازرگانی Booth در دانشگاه شیکاگو در سال 2014 دریافت کرده است. از جمله افتخارات متعدد او می‌توان به دریافت کمک‌هزینه تحقیقاتی اسلون در سال 2024 از بنیاد آلفرد پی. اسلون و برنده شدن جایزه پژوهشگر جوان 2019 از کرسی SCOR-PSE در مورد ریسک اقتصاد کلان اشاره کرد. او پژوهشگر دفتر ملی تحقیقات اقتصادی و مرکز تحقیقات اقتصادی و سیاسی است.

🔺پروفسور فربودی در نشست تجاری و مراسم اعطای جایزه کمیته وضعیت زنان در حرفه اقتصاد (CSWEP)2 انجمن اقتصادی آمریکا (AEA) که در جلسه AEA /ASSA 2025 در 4 ژانویه 2025 برگزار خواهد شد، به طور رسمی جایزه را دریافت خواهد کرد./متن کامل




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

04 Dec, 09:25


❄️ پروفسور فریدمن نوبلیست و اقتصاددان:

🔴 همان طور که قبلا گفتیم همیشه باید حواسمان باشد که دولت چقدر دارد خرج می‌کند.
🔴 چون مالیات واقعی همین مخارج دولت است. همه‌ی بودجه‌ها بالانس‌اند.
🔴 ما چیزی به نام ناترازی بودجه (کسری بودجه) نداریم. هزینه‌ی ناترازی بودجه را شما پرداخت می‌کنید.
🔴 اگر مستقیما در قالب مالیات از شما نگیرند آن را غیرمستقیم از طریق تورم یا اوراق قرضه جبران می‌کنند.
🔴 چیزی که ما باید حواسمان به آن باشد این است که دولت بودجه را کجا خرج می‌کند. در واقع، مشکل اصلی این است که چگونه مخارج دولت را محدود کنیم.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

04 Dec, 02:35


❄️ این بانک «بانک» نیست

👤 دکتر داود سوری


✍️ نظام بانکی بین‌المللی چون بالونی است که با کوچک‌ترین حفره‌ای در آن ارتفاع کم می‌کند و سقوط می‌کند. از این رو تنها کشورها و بانک‌هایی می‌توانند سوار این بالون بشوند و از ارتفاع آن بهره ببرند که فارغ از باورها و قوانین داخلی، ضوابط بین‌المللی را نیز رعایت کنند و با دیگر سرنشینان تعامل و زبان مشترک داشته باشند.

✍️ بانک همچنین برای ادامه حیات، جذب سرمایه و همراهی با بازار رو به گسترش بین المللی و بهنگام‌سازی زیرساخت‌های فنی خود باید سودآور باشد.

✍️ محور اصلی بانکداری بدون ربا تغییر رابطه بین بانک و مشتری از «داین و مدیون» به «وکیل و موکل» برای حذف نرخ بهره و جایگزینی آن با نرخ سود است. رابطه «داین و مدیون» محور فرآیند شکل‌گیری و تحول نهاد بانک در طول تاریخ بوده است.

✍️ جایگزینی آن با رابطه‌ای دیگر بدون پاسخ به ناسازگاری‌های نظری و عملی همچون پیوند قلبی است که در آن به گروه خونی بیمار و دیگر شرایط لازم توجهی نشود.

✍️ نهاد جدید که با شرح وظایف و ماموریت‌های یک بانک معمول، اما با قلبی جدید، شروع به فعالیت کرد از همان ابتدا با محدودیت‌های تصمیم‌گیری نیز روبه‌رو بود و دولت همواره به آن، نه به‌عنوان یک بنگاه اقتصادی که سپرده‌های مردم را به امانت دارد و در مقابل آنها مسوول است، بلکه به‌صورت قلکی که می‌تواند برای تامین مالی اهداف خود از آن استفاده کند، نگریسته است.

✍️غریب نیست که هر سال و در موسم بودجه، نمایندگان مجلس به تقسیم منابع این به اصطلاح بانک (از این به بعد از آن به‌عنوان بانک یاد می‌کنیم) بپردازند، غریب نیست که رؤسای‌جمهور، مدیران بانک را با خود به سفرهای استانی ببرند و بار تامین مالی وعده‌های خود را بر گرده بانک بیندازند.

✍️ غریب نیست که حتی نامزدهای ریاست‌جمهوری برای جذب رای، توزیع منابع بانکی را وعده بدهند و غریب نیست که هر وزیری در حوزه کاری خود انتظار داشته باشد با منابع بانک کاستی‌های حوزه خود را بپوشاند.

✍️ راه‌حل بسیاری از معضلات اجتماعی چون ازدواج، جمعیت، مسکن، همه و همه در پرداخت پول و آن هم با دست‌اندازی به منابع بانک دیده می‌شوند. شرکت‌های دولتی از منابع بانکی استفاده می‌کنند و بازپرداخت آن را به تسویه حساب خود با دولت حواله می‌دهند و مدیران آنها انتظار دارند که منابع بانکی ارزان و رایگان در اختیار آنها قرار بگیرد تا با آن ضعف مدیریت خود را بپوشانند.

✍️ در اقتصادهای پیشرو، دولت، منابع بانکی را «بیت‌المال» نمی‌داند و با احترام به مالکیت خصوصی می‌داند که دارایی‌های بانک در درجه اول به سپرده‌گذاران تعلق دارد که بانک باید با درخواست آنها یا در سررسید اصل و سود آن دارایی‌ها را واگذار کند و همچنین می‌داند که مازاد «دارایی بانک بر بدهی به سپرده‌گذاران» نیز متعلق به سهامداران است.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

03 Dec, 15:55


🔵 تحلیل تورم در اقتصاد ایران: درسی از اقتصاد کلان

🔴 برای تحلیل تورم در اقتصاد ایران باید عوامل تاثیرگذار بر کاهش عرضه کل و افزایش تقاضای کل مورد بررسی قرار گیرد. از این مسیر می توان هم راههای کنترل آن را یافت و هم مسوول کنترل آن را. 🔴 در انیمیشن پیوست عوامل مزبور ارایه و تحلیل شده است.

مطلب مرتبط: کنترل تورم بعهده همه است
🌐 کانال دکتر منجذب

با اساتید اقتصاد

03 Dec, 06:53


🔴 ضرورت انجام تحولات اساسی در مواجهه با بحران


🔴 دکتر زهرا کریمی
بحران ناترازی ناشی از رشد ناکافی سرمایه‌گذاری و تولید در مقابل افزایش سریع تقاضا، و هزینه‌های سنگین روابط پر‌تنش منطقه‌ای و بین‌المللی با افت‌و‌خیزهایی پس از انقلاب اسلامی تداوم داشته و با اعمال تحریم‌های بسیار شدید از ابتدای دهه 1390 شتاب گرفته و در سال‌های اخیر به ابربحرانی مبدل شده که تداوم آن بسیار خطرناک است و می‌تواند به چالش‌های بزرگ مبدل شود. هرچند روی‌کار‌آمدن دولت پزشکیان و تشکیل کابینه‌ای متشکل از گروهی متخصص، گام مثبت و شرط لازم در راستای مواجهه با شرایط دشوار کشور است، ولی شرط کافی نیست. انتخابات ریاست‌جمهوری نشان داد که بخش بزرگی از مردم امید به تغییر شرایط سخت زندگی از طریق صندوق‌های رأی را از دست داده‌اند و گروهی نیز با تردید به پزشکیان رأی داده‌اند و معتقدند که رئیس‌جمهور در ایران قدرت چندانی ندارد. حل ابرچالش‌های کشور به کاهش تنش در داخل و در روابط بین‌المللی وابسته است. ایجاد فضای آرام و افق روشن و امیدبخش برای جلب اعتماد ایرانیان برای سرمایه‌گذاری در داخل کشور، توقف فرار سرمایه از ایران و جلب سرمایه‌های فکری و مادی ایرانیان مهاجر ضروری است. ایران برای حمایت از اجرای عدالت در سطح بین‌المللی می‌تواند بدون تحمل هزینه‌های سنگین، از نهادهای موجود استفاده کند. ایران می‌تواند با رعایت مقررات بین‌المللی، از طریق نهادهایی مانند سازمان کنفرانس اسلامی، سازمان ملل و... همراه با دیگر کشورها به صورت مشترک در راستای ساختن دنیایی منصفانه‌تر تلاش کند. محکومیت و صدور حکم بازداشت نخست‌وزیر و وزیر جنگ اسرائیل از سوی دیوان کیفری بین‌المللی به درخواست کشور آفریقای جنوبی اقدام ارزشمندی بود که هیچ‌گاه یک کشور به‌تنهایی قادر به انجام آن نبود. چنین اقدامی مشکل بی‌عدالتی در جهان را حل نمی‌کند، ولی گامی در راستای محدودکردن جنایت‌های جنگی اسرائیل است. مردم ایران زیر بار تورم سنگین کمر خم کرده‌اند. اقتصاد ایران تاب تحمل هزینه‌های جدید را ندارد. چیزی که اوضاع را برای اکثریت مردم کشور وخیم‌تر می‌کند، نداشتن چشم‌اندازی روشن است. هیچ‌کس نمی‌داند که آیا زمانی اقتصاد کشور روی ریل توسعه و رونق قرار خواهد گرفت و با سرعت فاصله با کشورهای همسایه را از میان خواهد برد و به جایگاه مناسبی در اقتصاد جهان دست خواهد یافت؛ یا شکاف میان ما و اکثر کشورهای منطقه عمیق‌تر خواهد شد. این نااطمینانی درباره آینده مهم‌ترین عامل فرار سرمایه فکری و مادی از کشور است؛ و ایران را از نیروی مولد و ارزشمند خود تهی می‌کند. ارکان مختلف کشور در همفکری و هماهنگی، چیزی که پزشکیان آن را وفاق نامیده است، باید اعلام کنند که برای کاهش تنش در عرصه‌های داخلی و بین‌المللی راهبرد جدیدی اتخاذ شده است و آثار تغییر سیاست‌ها و اتخاذ تصمیمات مناسب باید به نحو ملموسی در زندگی مردم انعکاس داشته باشد.

بخشی از کسانی که از وضعیت نابسامان کنونی منافع عظیمی کسب می‌کنند، با انجام تحولات اساسی و اتخاذ راهبردی جدید مخالفند و سعی دارند راه شکل‌گیری توافقی گسترده در میان ارکان سیاسی کشور را مسدود سازند. در چنین شرایط دشواری تأکید بر سخت‌گیری در امور فرهنگی، به جز ایجاد انسداد در مسیر همکاری و جلوگیری از کاهش شکاف میان دولت و ملت و به حاشیه راندن اولویت‌های اقتصادی مانند مهار تورم، افزایش سرمایه‌گذاری، تولید و اشتغال معنایی ندارد. بی‌ تردید این گروه می‌دانند که به تأخیر افتادن انجام تحولات اساسی در عرصه‌های اقتصادی و باز نشدن راه‌های تجارت خارجی، کشور را به لبه پرتگاه ناکارآمدی و افول اقتصادی می‌کشاند. به همین جهت خیرخواهان نظام که بر چنین تحولاتی تأکید دارند باید از شکل‌گیری مسیر انحرافی مورد علاقه گروه مخالف ممانعت به عمل آورند و هرچه سریع‌تر راهبرد جدید مبتنی بر تنش‌زدایی و ایجاد ثبات در عرصه‌های داخلی و بین‌المللی را به صورت منسجم و هماهنگ به اجرا گذارند./شرق




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

02 Dec, 12:52


🔴 خودروسازان ۲۵۰ همت زیان انباشته دارند

👤دکتر مجتبی قاسمی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی: از نظر حقوقی می توان حکم انحلال دو خودروساز کشور را گرفت. زیرا بیش از نصف سرمایه آنها از بین رفته است.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

01 Dec, 12:13


🔴 دکتر موسی‌ غنی‌نژاد: چرا مسئولیت اجتماعی، وظیفه بانک نیست؟

رئیس‌کل بانک مرکزی در «همایش تامین مالی تولید» گفته:«23 درصد نقدینگی خلق شده در 6 ماه اول سال، ناشی از تکلیف دولت به نظام بانکی برای ایفای مسئولیت‌های اجتماعی بوده است.» مسئولیت اجتماعی یعنی این‌که بانک‌ها بخشی از منابع خود را در زمینه ترویج امور فرهنگی و مذهبی، حفظ محیط ‌زیست، وام ازدواج، طرح‌های اشتغال‌زا و نجات بنگاه‌های ورشکسته صرف کنند.
اما اقتصاددانان می‌گویند منابع بانک‌ها به مردم تعلق دارد و و مدیرعامل بانک هم یک فرد است. ممکن است او شخصا در برابر فرهنگ، وجدان، مذهب، باشگاه‌های فوتبال، شهر و کشور خود احساس مسئولیت داشته باشد؛ یا شاید بخواهد بخشی از درآمدش را به اهدافی که ارزشمند می‌پندارد اختصاص دهد، اما در این میان او در جایگاه مدیرعامل یک بانک عمل می‌کند، نه در جایگاه یک فرد خیر.

مریم شکرانی در همین زمینه گفت‌وگویی با دکتر موسی غنی‌نژاد-اقتصاددان و عضور شورای سیاست‌گذاری هفته‌نامه تجارت‌فردا- داشته که بخش‌هایی از آن را می‌خوانید:

🔹بانکداری در ایران با بانکداری متعارف دنیا فاصله زیادی دارد. مشکل اصلی بانکداری ایران این است که دولت برخلاف نظام بانکداری متعارف جهان، خود را فعال مایشاء بانک‌ها کرده است و در نتیجه، بانک تجاری به معنی موسسه اقتصادی موجودیت و موضوعیت ندارد.


🔹 بانک مانند تمام بنگاه‌های اقتصادی باید بتواند هزینه‌های خود را پوشش دهد و سود کند و روی پای خود بایستد و اگر نتوانست باید بنگاه خود را تعطیل کند و برود.

🔹 بانکداری در ایران با دخالت بی‌حدوحصر دولت، تبدیل به مدلی آشوب‌زده و به اصطلاح «من‌درآوردی» از بانکداری شده است. طبیعی است در این ساختار بانکداری دستوری، دولت تسهیلات تکلیفی متعددی به دوش بانک‌ها بگذارد یا هزینه‌هایی با عنوان مسئولیت اجتماعی برای بانک‌ها بتراشد.

🔹 ایده مسئولیت اجتماعی می‌تواند مخرب باشد چون بنگاه را از هدف اصلی‌اش دور می‌کند. تنها مسئولیت اجتماعی بانک‌ها به‌طور خاص و بنگاه‌ها به‌طور عام، این است که منابعشان را به کار گیرند و تا جایی که درون چهارچوب قواعد بازی قرار می‌گیرد، به فعالیت‌هایی بپردازند که برای افزایش سود آن طراحی شده‌اند، یا به زبان دیگر به رقابت آزاد و عمومی بدون فریبکاری یا کلاهبرداری بپردازند.

🔹 ایده مسئولیت اجتماعی هم مثل خیلی از ایده‌های دیگر در کشور ما تعریف دولتی پیدا کرده است.

🔹 دولت از اصل و اساس تصور می‌کند که مالک منابع بانک‌هاست و این یک اشتباه بنیادین است. منابع بانک‌ها عمدتاً سپرده‌های مردم و بنگاه‌های اقتصادی هستند. بنابراین دولت به هیچ وجه مالک منابع بانکی نیست. این رفتار دولت غیرقانونی است و تصرف در مال غیر، محسوب می‌شود.‌


🔹 اینکه بانک‌ها چقدر برای مسئولیت اجتماعی هزینه کنند را هم دولت تعیین می‌کند و اینکه منابع این سرفصل هم به کدام گروه‌های اجتماعی تخصیص داده شود را هم دولت تعیین می‌کند و بانک و سهامداران و سپرده‌گذاران آن هم هیچ‌کاره هستند.

🔹 این نگاه و رفتار با بانک‌ها از ریشه و بنیاد اشتباه است؛ حالا اسم این رفتار می‌خواهد تسهیلات تکلیفی باشد، می‌خواهد تسهیلات قرض‌الحسنه باشد، می‌خواهد مسئولیت اجتماعی باشد یا هر اسم و عنوان دیگری که روی آن بگذارند از اساس اشتباه است و چنان‌که شرح دادم، غیرشرعی و غیراخلاقی است و دانش اقتصاد هم آن را تایید نمی‌کند.

🔹 انواع فساد و ناترازی بزرگی که گریبان شبکه بانکی کشور را گرفته، ناشی از همین دخالت‌هاست. دولت مدام برای بانک‌ها هزینه تراشیده و مانع از سودآوری آنها در قالب فعالیت‌های رایج بانکی شده است. در نتیجه بانک به بنگاه‌داری رو آورده است.

🔹این عین فریبکاری است که دولت با فشار به بانک‌ها و خلق پول و رشد نقدینگی تورم ایجاد کند تا برای اقشار محروم کاری کند و اسم آن را مسئولیت اجتماعی بگذارد. دولت اگر در کار بانک دخالت نکند و تورم ایجاد نکند بزرگ‌ترین خدمت را در حق اقشار محروم کرده است

🔹 مسئولیت اجتماعی اختیاری است؛ نه اجباری. ماموریت اصلی هر بنگاهی هم خلق سود است اما ایده مسئولیت اجتماعی می‌تواند مخرب باشد، چون بنگاه را از هدف اصلی‌اش دور می‌کند.

🔹 هر نوع فعالیت خیرخواهانه باید اختیاری باشد. در امر خیر، اجبار در کار نیست و افراد بر اساس اصول اخلاقی و انسانی خود این اختیار را دارند که به دیگران کمک کنند یا کمک نکنند./متن کامل




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

01 Dec, 04:18


🔻 توانمندی مالی دولت برای محرومیت زدایی درحال سقوط به پیشاقاجار است/ پزشکیان باید برای ایجاد بستر تغییر ریل، گفت و گوی ملی ایجاد می کرد

دکتر فرشاد مومنی:

▪️هر کس که خیرخواهِ عالمِ دولت پزشکیان بوده، تاکید کرده در صورت تداوم ریل حکمرانی موجود، این دولت هم محکوم به شکست و بدنامی است.

▪️اگر آقای پزشکیان از دریچه اندیشه توسعه، تیم صاحب صلاحیتی می داشت، باید تمام انرژی شان را می گذاشتند دراین چند هفته با حداکثر ظرفیت و توان درباره مولفه های کلیدی این تغییر ریل، گفت و گوی ملی راه می انداختند.

▪️آن تغییر ریلی که فوری‌ترین و عمیق‌ترین اثر را روی رفاه و تامین اجتماعی ما می‌گذارد، بازآرایی ساختار نهادی به نفع تولید و علیه مفت‌خوارها، رباخوارها و دلال‌ها و وارداتچی‌ها است.

▪️اکنون اعلام خطر می‌کنم، در حالی که در قانون اساسی جمهوری اسلامی بالاترین مسئولیت‌های محرومیت زدایی و حمایتگری را بر عهده حکومت گذاشته شده، ما به ورطه توانمندی مالی کمتر از دوره قاجار برای تخصیص منابع به آن حیطه نزدیک می‌شویم.| جماران




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

30 Nov, 17:00


🛑 نفت در ازای اتوبوس‌های برقی چینی

♨️ دکتر حجت‌الله ميرزايی، رئیس مركز پژوهش‌های اتاق بازرگانی:

♨️ در حال حاضر ۹۲ درصد از صادرات
#نفت #ایران به #چین ارسال می‌شود، در حالی که پیش‌تر ایران سبد متنوعی از مشتریان با بیش از دو میلیون بشکه صادرات روزانه داشت.

♨️ این صادرات به چین با حدود ۳۰ درصد تخفیف و هزینه‌های اضافی انجام می‌شود. علاوه بر این، ایران در نحوه دریافت بخش دیگری از هزینه‌ها نقشی ندارد و چین تعیین می‌کند که چگونه پرداخت انجام شود. برای مثال، به جای ارز نقدی، کالاهایی مانند اتوبوس‌های برقی با شرایطی که چین تعیین می‌کند به ایران داده می‌شود.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

30 Nov, 08:27


♦️سرمایه‌گذاری سالیانه ۲۰۰ میلیارد دلار برای احیای اقتصاد کشور

دکتر علی چشمی، اقتصاددان در #گفتگو با خبرفوری:
🔹شرایط اقتصاد ایران کاملا غیرعادی است و مانند یک بیمار سرطانی است که تصادف هم کرده باشد.
🔹حدود بیست سال یک نوع تفکر خاص سیاسی تمام بنیان‌های اقتصادی کشور را تخریب کرد.
🔹برای احیای سریع اقتصاد بیمار باید سرمایه‌گذاری صورت بگیرد که این خود نیازمند ثبات در حکمرانی است.
🔹کشور به سرمایه‌گذاری سالانه حدود ۲۰۰ میلیارد دلار نیاز دارد.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

29 Nov, 06:34


🔴 قیمت گذاری، انواع آن و آثار آن
🔵 گردآوری دکتر محمدرضا منجذب


♨️ در اقتصاد، قیمت‌گذاری به روش‌ها و استراتژی‌های مختلفی اشاره دارد که دولت ها، شرکت‌ها و کسب‌وکارها برای تعیین قیمت کالاها و خدمات خود استفاده می‌کنند. انواع قیمت‌گذاری شامل موارد زیر است:
1. قیمت‌گذاری هزینه محور (Cost-Plus Pricing): در این روش، قیمت کالا یا خدمت بر اساس هزینه‌های تولید آن به علاوه یک حاشیه سود تعیین می‌شود.
2. قیمت‌گذاری رقابتی (Competitive Pricing): در این روش، قیمت‌ها بر اساس قیمت‌های رقبای موجود در بازار تعیین می‌شوند. شرکت‌ها ممکن است قیمت‌های خود را پایین‌تر یا بالاتر از رقبا قرار دهند.
3. قیمت‌گذاری ارزش محور (Value-Based Pricing): در این روش، قیمت بر اساس ارزشی که محصول یا خدمت برای مشتری ایجاد می‌کند، تعیین می‌شود. این نوع قیمت‌گذاری معمولاً در بازارهای لوکس و با کیفیت بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد.
4. قیمت‌گذاری نفوذی (Penetration Pricing): در این روش، قیمت‌ها به طور موقت پایین‌تر از بازار تعیین می‌شوند تا سهم بازار بیشتری جذب شود و بعد از رسیدن به هدف، قیمت‌ها افزایش یابند.
5. قیمت‌گذاری انحصاری (Price Skimming): در این روش، قیمت‌ها در ابتدا بالا تعیین می‌شوند و سپس با گذشت زمان کاهش می‌یابند. این استراتژی معمولاً برای محصولات جدید و نوآورانه استفاده می‌شود.
6. قیمت‌گذاری روانی (Psychological Pricing): در این روش، قیمت‌ها به گونه‌ای تعیین می‌شوند که بر احساسات و ادراکات مشتریان تأثیر بگذارند، مانند تعیین قیمت ۹٫۹۹ به جای ۱۰ دلار.
7. قیمت‌گذاری بسته‌ای (Bundling Pricing): در این روش، چند محصول یا خدمت به صورت یک بسته با یک قیمت واحد ارائه می‌شوند که معمولاً ارزان‌تر از خرید جداگانه آن‌ها است.

♨️اما در قیمت‌گذاری دستوری تعیین قیمت کالاها و خدمات توسط نهادهای دولتی صورت می گیرد، به جای اینکه قیمت‌ها بر اساس عرضه و تقاضا در بازار تعیین شوند. این نوع قیمت‌گذاری می‌تواند آثار مثبت و منفی متعددی داشته باشد که در زیر به برخی از آن‌ها اشاره می‌شود:
آثار مثبت:
1. حفاظت از مصرف‌کنندگان: قیمت‌گذاری دستوری می‌تواند به جلوگیری از افزایش قیمت‌ها و حمایت از اقشار کم‌درآمد کمک کند.
2. ثبات اقتصادی: در شرایط بحرانی، قیمت‌گذاری دستوری می‌تواند به ایجاد ثبات در بازار و جلوگیری از نوسانات شدید قیمت‌ها کمک کند.
آثار منفی:
1. کمبود کالا: وقتی قیمت‌ها پایین‌تر از هزینه تولید تعیین می‌شوند، تولیدکنندگان ممکن است تمایلی به تولید نداشته باشند که این می‌تواند به کمبود کالا در بازار منجر شود.
2. کاهش کیفیت: برای حفظ سود، تولیدکنندگان ممکن است کیفیت محصولات خود را کاهش دهند.
3. بازار سیاه‌: قیمت‌گذاری دستوری می‌تواند باعث شکل‌گیری بازار سیاه شود، جایی که کالاها با قیمت‌های بالاتر (حتی از تعادل معمولی) و غیررسمی فروخته می‌شوند.
4. اختلال در بازار: قیمت‌گذاری دستوری می‌تواند موجب اختلال در مکانیزم‌های طبیعی بازار شود و باعث عدم تعادل بین عرضه و تقاضا گردد.
5. کاهش انگیزه سرمایه‌گذاری: اگر تولیدکنندگان نتوانند قیمت‌های منطقی برای محصولات خود تعیین کنند، ممکن است انگیزه کمتری برای سرمایه‌گذاری و توسعه کسب‌وکارهای خود داشته باشند.
به طور کلی، قیمت‌گذاری دستوری می‌تواند در شرایط خاص و موقتی مفید باشد، اما در بلندمدت معمولاً به مشکلات اقتصادی و اجتماعی منجر می‌شود. بدین لحاظ اکثر اقتصاددانان آن را توصیه نمی کنند.


مطلب مرتبط:
مصایب قیمت گذاری دستوری



❄️
کانال دکتر منجذب

با اساتید اقتصاد

29 Nov, 05:38


🔵 با وجود ترامپ نمی‌توان روی فروش نفت حساب باز کرد

👤دکتر وحید شقاقی شهری: بودجه ۱۴۰۴ یک سرگرمی متناظرسازی اعداد توهمی و خیالی با اعداد واقعی است که همراه با یک شعبده بازی تماشایی است.





🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

28 Nov, 18:38


🎥 علاج مالیاتی اقتصاد ایران

▫️دکترمحمد وصال، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف درباره نظام مالیاتی کشور اظهار کرد: هدف افزایش درآمدهای مالیاتی است و باید دید این هدف را با چه ابزارهایی می‌توان محقق کرد؟

▫️به گفته وصال، نرخ مالیات بر ارزش افزوده در ایران جزء کمترین نرخ‌های دنیا است که می‌تواند تا 15 درصد افزایش پیدا کند.
او با بیان اینکه نتیجه معافیت‌های مالیاتی از دست رفتن درآمد است، افزود: سازمان امور مالیاتی و نظام قانونگذاری در حال حرکت به سمت مالیات بر جمع درآمد هستند.

▫️عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف اظهار کرد: در ایران چاره‌ای به جز افزایش سهم مالیات بر جمع درآمد نداریم، زیرا معافیت‌ها را عادلانه‌تر می‌کند و از سویی مالیات بر جمع درآمد با کمک‌هایی که دولت مانند یارانه ارائه می‌دهد، متصل می‌شود.


مطلب مرتبط:
مالیات های ابتر و ضد عدالت

🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

28 Nov, 13:01


https://t.me/+6Lg1TRi8X6EzYTk8

با اساتید اقتصاد

28 Nov, 12:58


🔴 مدیری در وزارت صمت داریم که امضایش چند هزار میلیارد تومان می‌ارزد، ولی حقوقش ۲۰ میلیون تومان است

👤دکتر امیرحسن کاکایی، عضو هیات علمی دانشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت: به اسم کوچک کردن دولت، بودجه‌های کارمندی دولت را پایین آوردیم.

👤وزارت صمت کمترین امکانات را برای کارمندانش فراهم می‌کند.




♦️
کانال تخصصی اقتصاد

با اساتید اقتصاد

27 Nov, 03:20


🔴 نرخ تورم در سال آینده از 40درصد عبور خواهد کرد

🗣دکتر حجت میرزایی رئیس مرکز پژوهشهای اتاق ایران:

🔹 امکان تامین مالی پروژه ها به صفر رسیده، برون رانی کامل در بازار سرمایه در حال اتفاق است.

🔹 دولت امسال اوراق دولتی را 4 برابر کرده و از 255 همت به 1380 همت رسانده است، با این اقدام دولت می خواهد 550 همت از بدهی قبلی خود را بازپرداخت کند، اما نکته مهم این است که تقریبا تمام بازار سرمایه را تسخیر می کند و یک برون رانی کامل در بازار سرمایه در حال اتفاق است.

🔹در بازار پولی هم این اتفاق افتاده و در سه سال گذشته امکان تامین مالی بخش خصوصی یا هر پروژه و طرح سرمایه پذیر توسعه ای یا ایجادی تقریبا به صفر رسیده است. در این دو بازار هیچ پروژه توسعه ای یا ایجادی را نمی شود تامین مالی کرد./ جماران




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

26 Nov, 14:39


🔵 دکتر حسین راغفر، اقتصاددان:

🔹راه های جایگزینی برای دولت وجود دارد تا قیمت حامل های انرژی را زیاد نکند مانندجلوگیری از قاچاق سوخت و سرمایه گذاری در حمل و نقل عمومی



🔷 تبعات افزایش قیمت بنزین تشدید تورم، فقر و نارضایتی است.




♦️
کانال تخصصی اقتصاد

با اساتید اقتصاد

26 Nov, 05:06


🔴 چه شد که به اینجا رسیدیم؟

🔴 دکتر محمد طبیبیان


♈️ در دهه ۶۰ فامیلی داشتیم که فرد مسنی بود، تحصیلات چندانی نداشت و به کار کشاورزی هم مشغول بود.
در ایام نوروز به دیدارش رفتم و مطابق معمول که افراد از اقتصاددانان درباره وضعیت اقتصادی سوال می‌کنند، ایشان هم پرسید: این تورم و افزایش قیمت که اتفاق می‌افتد چه دلیلی دارد و چرا جلوی آن را نمی‌گیرند؟


♈️ برای ایشان توضیح دادم و مساله را به زبان ساده تشریح کردم که افزایش حجم پول چگونه تورم ایجاد می‌کند.
پرسید پس چرا جلویش را نمی‌گیرند.
گفتم لابد تصمیم‌گیرندگان سرشان نمی‌شود و نمی‌فهمند و بلد نیستند چون تازه‌کار هستند.
گفت نه اینکه تو گفتی من هم فهمیدم، چطور ممکن است آنها نفهمند و حتماً دلیل دیگری دارد.

♈️ این اظهارنظر ساده از همان سال‌ها در ذهن من باقی ماند و در نهایت به این نتیجه رسیده‌ام که سیاستمداران در کشور ما اصلاً نفهم و ناآگاه نیستند، اتفاقاً خیلی خوب می‌فهمند. اما به روی خودشان نمی‌آورند.
البته خود را به نفهمی زدن در کشور ما مسبوق به سابقه و رایج است.

♈️ زمانی در دوره کارشناسی ارشد، دانشجویی داشتم که در کارخانه‌ای کار کرده بود، در این کارخانه، ضایعات در خط تولید بسیار زیاد و غیرعادی بود و آن دانشجو از سر دلسوزی مدام به مدیران کارخانه تذکر می‌داد، گزارش تهیه می‌کرد و راه‌حل پیشنهاد می‌داد تا ضایعات بخش تولید کاهش پیدا کند.
چون مدیران میانی توجه نمی‌کردند و فکر می‌کرد نمی‌فهمند، این موضوع را به جلسه هیات‌مدیره شرکت برد و توضیح داد که چطور می‌توان این معضل ضایعات را حل کرد.
♈️ آن دانشجو بعد از این جلسه به این نتیجه رسیده بود که مدیرعامل و اعضای هیات‌مدیره هم نمی‌فهمند و در نهایت موضوع را رها کرده بود و از آن شرکت بیرون آمده بود.
یک‌بار که در کلاس همین موضوع را توضیح می‌دادم، گفتم؛ وقتی قیمت نهاده‌ها و محصول کنترل می‌شود، قیمت ضایعات در بازار از قیمت موادی که از دولت با نرخ دولتی می‌گیرند چند برابر بیشتر می‌شود بنابراین نفع شرکت در این است که ضایعات بیشتری ایجاد کند.
این قضیه را که تشریح کردم، همان دانشجو گفت من چنین تجربه‌ای داشتم اما فکر می‌کردم مدیران شرکت نمی‌فهمند؛ نگو می‌فهمیدند اما این ضایعات محل درآمدشان بوده است.

♈️ متاسفانه این واقعیت در سیستم سیاسی ما هم به وضوح قابل مشاهده بود و شخصاً بارها و بارها با چنین رویکردهایی مواجه شده‌ام.
نه اینکه فکر کنید همه سیاستمداران ما آدم‌های فاسدی هستند یا اینکه همه آنها نفع شخصی می‌برند.
این مشکل بزرگی است که فعالیت سیاسی در کشور ما شفاف نیست و چون سیستم حزبی نداریم، ورود و خروج پول به چرخه سیاست، مفسده‌برانگیز می‌شود.
شاید اگر سیستم سیاسی مبتنی بر احزاب داشتیم، سیاستمداران ما کمتر در تله فساد گرفتار می‌شدند.

♈️ تمام موضع‌گیری‌های ما در سال‌های گذشته مکتوب و موجود است. ما همواره گفته‌ایم و باز هم می‌گوییم که سیاستمداران از بالا تا پایین نباید شرکت‌داری کنند، زیرا شرکت‌داری کار حکومت نیست.
مسوولان حکومتی نباید اموال و ثروت‌های کشور را زیر کلید خودشان جمع کنند یا به مالکیت در بیاورند.
ما می‌گوییم نیروهای مسلح نباید تجارت، فروش نفت، واردات کالا و اقداماتی از این دست انجام دهند.
این حرف‌هایی است که ما زدیم و به صورت مستند در نشریات مختلف به ثبت رسیده است.

♈️ اما مخالف ما چه می‌گوید؟

نمی‌تواند بگوید این حرف‌ها منطقی نیست در مقابل می‌گوید اینها طرفدار ملت نیستند، بلکه طرفدار افکار اجنبی‌اند و طرفدار پیشرفت کشور و فقرا نیستند.
آنها نمی‌گویند که حرف‌های شما علمی و کارشناسی و صادقانه نیست، و پاسخ منطقی هم در مقابل ندارند اما می‌گویند این حرف‌ها را نهادهای بین‌المللی به اینها دیکته کرده و اینها یک مشت انسان بی‌رحم هستند که وقعی به وضعیت مردم نمی‌نهند.

♈️ واقعیت این است که در زمینه مبانی منطقی و اصول علم اقتصاد متعارف نمی‌توانند با ما بحث کنند، پس شروع به بی‌اعتبار کردن و انتشار اطلاعات غلط می‌کنند.

♈️ اما سوال من این است که این کارهایی که در بیشتر این ۴۰ سال شده چه ربطی به آموزه‌های لیبرالیسم دارد؟

آنها می‌گویند این سیاست لیبرالی است و شما طرفدار مستضعفین نیستید و از این دست اتهامات.

ما که مخالف توزیع رانت هستیم و می‌گوییم این سهمیه‌های بزرگ صدها و هزاران میلیاردتومانی که به جیب این صنعت و آن فرد ریخته می‌شود به نفع مستضعفان نیست و باید جلوی آن را بگیرند، بعد ما می‌شویم مخالف مستضعفان و آنها که مدافع پول‌پاشی و توزیع رانت هستند می‌شوند حامی مستضعفان.





🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

25 Nov, 13:52


❄️ ساز بدآواز برای کارآفرینی / کارآفرینان چگونه تبدیل به رانت جویان می شوند؟

👤 دکتر تیمور رحمانی


✍️ گرچه تصور رایج بر این است که با مهیا شدن شرایط، کارآفرینی گسترش می‌یابد و گاهی اوقات هم تصور می‌شود در دانشگاه می توان رشته کارآفرینی ایجاد کرد و کارآفرینی را آموزش داد و به تعداد کارآفرینان افزود، اما واقعیت آن است که تعداد قلیلی نابغه کارآفرینی وجود دارد و معمولا نظام آموزشی و تحصیلات آکادمیک نیست که توان کارآفرینی در آنها ایجاد می‌کند، بلکه نبوغ و استعداد ویژه آنهاست که شکل‌دهنده کارآفرینی آنهاست.

✍️ رشد اقتصادی یک کشور بسیار به این وابسته است که کارآفرینان چه مسیری را در پیش گیرند. این ذهن‌های خلاق و استعدادهای نادر دارای توان کارآفرینی، میان دو نوع فعالیت تولید و رانت‌جویی انتخاب انجام می‌دهند.

✍️ ساختار پاداش و اینکه نظام حقوقی و سیاستگذاری و شیوه تخصیص منابع یک اقتصاد چه میزان بازدهی برای تولید و رانت‌جویی ایجاد می‌کند، تعیین‌کننده این موضوع است که استعدادهای نادر دارای قدرت کارآفرینی آیا تصمیم بگیرند به تولید کالاها و خدمات بپردازند (به کیک اقتصاد بیفزایند) یا وارد فعالیت رانت‌جویی شوند (از کیک موجود اقتصاد سهم بیشتر ببرند).

✍️ اگر نظام تخصیص منابع سبب شود بازدهی رانت‌جویی بیش از بازدهی تولید کالاها و خدمات باشد، آن‌گاه استعدادهای نادر دارای قدرت کار آفرینی تصمیم می‌گیرند به فعالیت رانت‌جویی روی بیاورند و نتیجه چنین تصمیمی، آن است که افراد مستعد دارای قدرت کارآفرینی به کارآفرین تبدیل نمی‌شوند، بلکه به رانت‌جویان موفق تبدیل می‌شوند.

✍️ به طور طبیعی، هنگامی که کشوری زمینه بی‌ثباتی و تورم بالا و ماندگار را فراهم می‌کند، این به آن معنی است که اختلالاتی در نظام قیمت ایجاد می‌کند. نمونه‌های این اختلال قیمت، سرکوب نرخ ارز، سرکوب نرخ بهره، سرکوب قیمت حامل‌های انرژی و امثالهم است.

✍️ خود این سرکوب به معنی وجود منبع عظیمی از رانت است که افراد بسیار مستعد و دارای توان کارآفرینی نمی‌توانند از آن بگذرند و رفتار طبیعی و استعداد کسب بازدهی آنها، حکم می‌کند که دنبال بهره‌مند شدن از این منبع عظیم رانت باشند.

✍️ این افراد از آنجا که استعداد سرشاری دارند، نه‌تنها دنبال کسب بازدهی از رانت‌های موجود خواهند بود، بلکه به دنبال تعریف انواعی از پروژه برای ایجاد رانت خواهند رفت.

✍️ منشأ بخش بزرگی از بی‌ثباتی اقتصاد کلان آن است که بازدهی رانت‌جویی بر اثر شیوه تخصیص منابع دستگاه سیاستگذاری بسیار بالاتر از بازدهی فعالیت تولید کالاها و خدمات به شکل خالص آن است.

✍️ حتی اگر افراد مستعد دارای توان کارآفرینی به هر دلیلی سراغ جست‌وجوی رانت ناشی از مختل شدن قیمت‌ها از طریق برقراری ارتباط با بوروکراسی کشور نروند، بی‌ثباتی اقتصاد کلان آنها را به طرف نوعی دیگر از رانت‌جویی سوق می‌دهد و آن هم کسب عایدی از نوسانات قیمت‌ها و بی‌ثباتی اقتصاد کلان است./متن کامل





🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

25 Nov, 08:53


دکتر علوی راد: کیفیت حکمرانی در دوره اول ترامپ کاهش داشته است. باید مراقبت کرد.





🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

24 Nov, 19:37


🟣 ریاضیدان زن ایرانی، برنده معتبرترین جایزه هندسه از انجمن ریاضی آمریکا شد


🟣 دکتر سهیلا فیض بخش
پس از اخذ دکتری خود تحت نظارت آرند بایر ابتدا به عنوان عضو چاپمن و سپس به عنوان محقق پسا دکتری EPSRC به امپریال کالج لندن پیوست. وی در سال ۲۰۲۳ با دریافت فلوشیپ تحقیقاتی Royal Society فعالیت آکادمیک خود را به عنوان مدرس ارشد در کالج امپریال لندن آغاز کرد.

فیض بخش یک سال پس از کسب جایزه وایتهد، در سال ۲۰۲۴ نیز مدال بوریس دوبروین موسسه بین المللی مطالعات پیشرفته تریسته (SISSA) در ایتالیا و جایزه آدامز دانشگاه کمبریج را کسب کرد.

تحقیقات فیض بخش و توماس که جایزه Oswald Veblen در هندسه را برای آنها به ارمغان آورده چشم انداز جدیدی در حوزه نظریه Donaldson-Thomas (DT) گشوده که طی ۲۵ سال گذشته نقش موثری در تعامل هندسه جبری و نظریه ریسمان داشته است.

به گزارش دیده‌بان علم، سهیلا فیض بخش در پی اعلام دریافت این جایزه گفت: «من واقعاً از دریافت این جایزه معتبر مفتخرم و عمیقاً سپاسگزارم زیرا در مورد سفری که من را به این لحظه رسانده فکر می کنم. ریاضیدان زن بودن، به ویژه با افزایش سن و به عهده گرفتن نقش های همسر و مادر، می تواند چالش های منحصر به فردی ایجاد کند. من احساس می کنم بسیار خوش شانس هستم که از حمایت های قابل توجهی – هم در زندگی شخصی و هم در زندگی تحصیلی ام – برخوردار شدم که به من امکان داد علاقه ام به ریاضیات را دنبال کنم./متن کامل





🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

24 Nov, 16:23


🎥 موتور اقتصاد ایران خاموش می‌شود؟

▫️تحول در انرژی کلید رونق اقتصادی ایران است

▫️در همایش ناترازی انرژی در صنایع، دکتر علینقی مشایخی، بنیان‌گذار و استاد تمام دانشکده اقتصاد دانشگاه شریف، از چالش‌های جدی حوزه انرژی کشور پرده برداشت. او گفت: «موتور هر اقتصادی با انرژی می‌چرخد. اگر انرژی قطع شود، تمامی فعالیت‌های اقتصادی به حالت تعلیق درمی‌آید.» این جمله می‌تواند زنگ خطری برای مسئولان و تصمیم‌سازان باشد که نشان می‌دهد عدم توجه به مسائل انرژی می‌تواند عواقب وخیمی داشته باشد.

▫️مشایخی با نگاهی دقیق به وضعیت برق کشور بعد از سال 1384، به بررسی دلایل ناترازی آن پرداخت و تاکید کرد که تثبیت قیمت برق نه تنها به ایجاد مشکلات جدید منجر شده، بلکه به افزایش تورم نیز دامن زده است. او با قاطعیت بیان کرد: «هر سیاست اقتصادی نادرستی که به مرحله اجرا درآید، می‌تواند به عقب‌ماندگی اقتصادی و افزایش تورم منجر شود.»





🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

24 Nov, 07:10


📹 فراموشی دهه شصتی‌ها در نظام حکمرانی

▫️دهه شصتی‌ها یا جمعیت جوان امروز سهمی حدود 30 درصدی از جمعیت کشور را دارند اما آمارها و گزارش‌های رسمی نشان می‌دهد سهم این گروه از جمعیت، در نظام حکمرانی و سیاستگذاری کشور با این عدد فاصله چشم‌گیری دارد. این نسل از یک سو در سیاستگذاری‌ها فراموش شده‌اند و از سوی دیگر در رسانه‌ها و افکار عمومی هم توجه زیادی به آنها نمی‌شود. از همین رو برخی نام «نسل فراموش شده» را برای آنها انتخاب کرد‌ه‌اند.

▫️نکته اینجاست که این نسل با چهار ابرچالش در حوزه تحصیل، اشتغال، ازدواج و تامین مسکن مواجه هستند و اکنون بخش زیادی از‌آنها عهده دار نقش «پدر» یا «مادر» نسلی هستند که تفاوت‌های اساسی در ارزش‌ها، نگرش‌ها و هنجارها با آنها دارند.

▫️اینکه «این نسل چگونه قربانی حکمرانی غلط شده است؟» و «توجه نکردن به مطالبات این نسل چه آثار و پیامدهایی برای نظام حکمرانی دارد؟» دو پرسشی است که در میزگرد دکتر مسعود نیلی، اقتصاددان و مریم زارعیان، جامعه‌شناس به میزبانی محمدطاهری، سردبیر هفته نامه تجارت فردا به آن پرداخته شده است. https://t.me/eghtesadiyoun

با اساتید اقتصاد

23 Nov, 14:15


🟢 در ضرورت چابک‌‌‌سازی دولت

👤 دکتر علینقی مشایخی


✍️ دولت‌ها و سازمان‌های وابسته به بودجه عمومی به ناکارآمدی، ایجاد مزاحمت و مانع‌‌‌تراشی برای فعالیت‌‌‌های اقتصادی متهم هستند.

✍️ کیفیت خدمات عمومی در حوزه‌‌‌های آموزش و پرورش، بهداشت و درمان و امنیت کاهش یافته است.

✍️ نیروهای جوان و بااستعداد و نخبه جذب سازمان‌های دولتی نمی‌‌‌شوند.

✍️ سال‌هاست که کارشناسان زبده و کارآمد عموما دولت را ترک می‌کنند و به شرکت‌های دولتی و شبه‌دولتی، شرکت‌های خصوصی و بعضا به خارج از کشور می‌روند.

✍️ تصمیمات دولت معمولا با کیفیت پایین اتخاذ می‌‌‌شوند و ناپایدارند. شائبه فساد در سازمان‌های دولتی و شبه‌دولتی بسیار گسترده و عمیق است.

✍️ این تشکلات حجیم و ناکارآمد دولت و سازمان‌های وابسته به بودجه عمومی باری بر دوش منابع عمومی و مانعی برای رونق و رشد اقتصادی است.

✍️ بازنگری ساختار دولت باید با یک صفحه سفید برای هر وزارتخانه یا سازمان وابسته به دولت شروع شود. برای هر سازمان اولین سوال، چرایی وجود آن سازمان است.

✍️ در تعیین ضرورت وجودی هر سازمان باید به دو ملاک توجه داشت. یک اینکه دولت سیاستگذار و تنظیم‌‌‌گر است و نباید متولی کارهای اجرایی شود؛ مگر در مواردی که بخش خصوصی نمی‌‌‌تواند متولی شود.

✍️ ملاک دوم آن است که هدف بنیادی و ضرورت وجود آن برای جامعه ارزش‌آفرین باشد. با اعمال این ملاک‌‌‌ها برخی سازمان‌ها ممکن است از ردیف استفاده از بودجه عمومی حذف شوند.

✍️ آنچه می‌‌‌ماند هدف بنیادی و ماموریت اصلی سازمان‌هایی است که وجودشان ضروری است. برای هر سازمان با هدف بنیادی و ماموریت جدید، باید قوانین و مقررات جدید و ساختار سازمانی جدید با فرآیندها و دستورالعمل‌های کارآمد و روان طراحی و تصویب شود.

✍️ نیروی کار سازمان جدید با توانایی‌ها و صلاحیت‌های لازم مشخص می‌شود تا از بین نیروهای موجود سازمان و نیز جذب نیروهای با صلاحیت با حقوق و مزایای مناسب جذب شوند.





🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

23 Nov, 01:42


🔵 نظریه پولی پروفسور #میلتون_فریدمن

🔸 به واسطه سیطره تفکر کینزی اعتقاد بر این بود که رکود بزرگ دهه ۱۹۳۰ به واسطه عدم اعتماد مصرف‌کنندگان و سرمایه‌گذاران به اقتصاد و کاهش هزینه‌کرد این دو گروه که تقاضای کل را کاهش می‌داد، به وجود آمده است. اما پول‌گرایان بحث دیگری داشتند. آنان معتقد بودند که سیاست‌های انقباضی فدرال رزرو از بهار ۱۹۲۸ تا پاییز سال ۱۹۲۹، باعث شد تا رکود از میانه سال ۱۹۲۹ آغاز شود و یکی از دلایل اصلی سقوط بازار سهام در این سال بود. فراتر از این، فریدمن یکی دیگر از عوامل تعمیق رکود بزرگ را افزایش نرخ بهره در سال‌های ۱۹۳۱ و ۱۹۳۲ می‌داند و معتقد است که عدم مدیریت صحیح در بانک مرکزی موجب ایجاد و تعمیق بحران شد.

🔸 کینز راه نجات رکود را در سیاست مالی انبساطی می‌دانست که می‌توانست با افزایش در درآمد ملی، مصرف و سرمایه‌گذاری را افزایش دهد. اما فریدمن با مطرح کردن این مساله که مردم تمایل به نگهداری موجودی واقعی پول خود دارند، نشان داد که افزایش عرضه پول می‌تواند به طور مستقیم موجب افزایش خرید کالاها و خدمات و در نتیجه درآمد ملی شود. بنابراین اگر رکودی رخ دهد باید ریشه آن را در سیاست پولی نامناسبی جست‌و‌جو کرد که بانک مرکزی مرتکب شده است.

🔸 توصیه اکید فریدمن برای برقراری نسبتی بین رشد اقتصادی و نقدینگی، کلید رخت بر کندن تورم از کشورهای دنیاست. سیاستگذاران پولی حالا می‌دانند که با یک قاعده پولی مشخص می‌توان از به وجود آمدن تورم جلوگیری کرد. در حالی که نرخ بیکاری در سطح مطلوب باشد، کافی است نرخ رشد نقدینگی برای ۲ تا ۳ درصد بالاتر از رشد اقتصادی باشد تا با تثبیت اقتصاد از تورم جلوگیری شود. این شاید بزرگ‌ترین هدیه پول‌گرایان برای جامعه انسانی باشد، آنان سهم بزرگی در برطرف کردن تورم از اقتصاد‌های دنیا داشتند.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

22 Nov, 13:50


🔴 دکتر صمصامی: آثار تورمی سیاست های دولت چهاردهم در افزایش نرخ دلار ....( افزایش فشار. بر مردم بخصوص طبقات متوسط و‌فقیر)




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

22 Nov, 11:52


https://t.me/eghtesadd

با اساتید اقتصاد

22 Nov, 09:01


🎥 دکتر فرشاد مومنی: برنامه ششم فقط ۹ درصد تحقق داشت

▪️فرشاد مومنی، اقتصاددان گفت: مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش می گوید اگر شاخص موفقیت برنامه را درصد تحقق آن در نظر بگیریم، برنامه ششم فقط نه درصد تحقق داشت.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

21 Nov, 17:24


🔴 پروفسور مایکل اسپنس برنده نوبل اقتصاد معتقد است هیچ دستورالعمل ثابت و قطعی برای توسعه وجود ندارد، اگرچه ممکن است ما بعضی از اجزای تشکیل‌دهنده آن را بدانیم. 🔴 همچنین ایزابلا وبر در کتاب چین چگونه از شوک درمانی گریخت؟ با بررسی دقیق تاریخی و اقتصادی مسیر توسعه چین به وضوح می‌گوید، که یافتن فرمول مناسب برای رشد و توسعه هر کشور، مستلزم آزمون و خطاست که بصورت تدریجی و در قالب اصلاح فرآیندهای نهادی آن کشور بدست می‌آید.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

21 Nov, 07:42


🟢 احتمال تغییر سیاست‌های ترامپ مقابل ایران


🟢 دکتر مرتضی عزتی
به فرارو گفت: «درباره تورم، ۲ دسته از عوامل باید از یکدیگر جدا شوند. یک دسته عوامل خارجی است و یک دسته عوامل داخلی. عوامل خارج از ایران نیز گوناگون است. بخشی از عوامل خارج از ایران به ارتباط ما با غرب برمی گردد، این نکته مهمی است که توجه کنیم اروپا نیز، خود تحت تاثیر آمریکا است. دسته‌ای از عوامل به بازار‌های جهانی و اقتصاد‌های مختلفی که وجود دارد بر می‌گردد. از قیمت نفت تا کالا‌های صادراتی و وارداتی بر این بازار‌ها موثر است. اما ارتباط با غرب به شدت تحت تاثیر سیاست‌های مستقیم ایالات متحده است که سیاست‌های مستقیم آمریکا، به صورت نسبی تحت تاثیرحذب حاکم بر آمریکا است. معمولا جمهوری خواهان تندروتر هستند و تند‌تر برخورد می‌کنند و اثرات منفی تری بر اقتصاد ایران داشته اند. داخل کشور نیز برخی عوامل به مدیریت و سیاست‌های مدیران موجود در سطوح بالا برمی گردد و دسته‌ای دیگر نیز، به عملکرد مدیران میانی مرتبط است. بخش دیگری از عوامل تاثیر گذار بر تورم را متغیر‌های داخلی اقتصاد تشکیل می‌دهند. اما اگر بخواهیم مجموع سناریو‌های تحت تاثیر این عوامل را برشماریم بسیار پرتعداد است.»

وی افزود: «به زودی شاهد حضور ترامپ در کاخ سفید هستیم. حزب جمهوری خواه و ترامپ، ۸ سال پیش سیاست‌های تندی علیه ایران اعمال کرده و از برجام خارج شدند. همچنین تحریم‌ها را تشدید کردند و به شدت با انتفاع ایران از روابط بین المللی جلوگیری کردند. هدف از این اقدامات این بود که ایران از فعالیت‌هایی که مدنظر آنان بود منع شود. برای مثال تلاش می‌شد با این فشارها، ایران فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود یا حذف کند، اما نتیجه زیادی از این روش نگرفتند. به احتمال بسیار زیاد، ترامپ در این دوره، به جای این که سیاست‌های قبلی را که آمریکا را به نتیجه نرساند دنبال کند، به سمت تغییر سیاست‌ها حرکت کند و سعی کند با مذاکره و چانه زنی به اهداف خود برسد.»

۲ سناریوی اصلی ایران و آمریکا
این اقتصاددان در ادامه گفت: «در ارتباط با برخورد آمریکا با ایران، ۲ سناریوی اصلی وجود دارد؛ ۱. آمریکا سیاست‌های قبلی را تشدید کند که در نتیجه اقتصاد ایران فشار زیادی را متحمل می‌وشد، اما در مقابل، ممکن است، آمریکا از اهدافی مثل منع فعالیت‌های هسته‌ای ایران دورتر شود و ایران، فعالیت‌های هسته‌ای خود را تشدید کند. هر چند در این شرایط اقتصاد ایران به شدت ضربه می‌خورد و احتمالا با کاهش فروش نفت و کاهش رشد اقتصادی رو به رو می‌شویم و در کنار این ها، تورم هم افزایش پیدا می‌کند. ۲. آمریکایی‌ها وارد سیاست مذاکره شوند و ما امیدوار باشیم در جریان این مذاکره، گشایش‌های اقتصادی رخ دهد و این گشایش‌های اقتصادی هم بتواند وضعیت رشد اقتصادی را بهبود بخشیده و تورم را کاهش دهد و منافع مالی را برای مردم به همراه داشته باشد. در بخش متغیر‌های خارجی تورم، مسائلی مثل قیمت نفت حائز اهمیت است. اگر قیمت نفت تغییر کند و افزایش درآمد‌های نفتی را داشته باشیم، طبیعتا افزایش درآمد‌های نفتی تورم کشور را کاهش می‌دهد و اگر دیگر صادرات ما نیز افزایش پیدا کند می‌تواند به کنترل نرخ ارز و تورم موثر باشد.»

وی افزود: «در بخش عوامل داخلی، سیاست‌های کلی، بیشترین اثر را دارند. این مهم است که ما به دنبال رشد اقتصادی و کنترل تورم برویم یا نرویم. اگر می‌خواهیم برویم باید زمینه‌ها را فراهم کنیم. اگر مقامات ارشد کشور می‌خواهند تورم کنترل شود و اقتصاد کشور رشد کند و اولویت خود را این موضوع قرار دهند، باید سیاست‌های خارجی و داخلی و عملکرد‌ها تغییر کند. اگر اینها تغییر کرده و به سمت رشد محوری حرکت کند وضعیت تورم و اقتصاد نیز بهبود پیدا می‌کند. یک عامل بسیار مهم نیز در اقتصاد کشور ما وجود دارد؛ اگر رشد اقتصادی بالایی به دست بیاوریم، قطعا تورم ما کاهش پیدا می‌کند. تاریخ اقتصاد ایران نشان داده هر گاه رشد مستمر ۵ ساله داشته ایم، تورم کاملا کنترل شده است، مگر این که یک شوک خارجی مثل تحریم یا مسائل غیراقتصادی و سیاسی رخ دهد.» /متن کامل




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

20 Nov, 19:13


🔴 دکتر محسن رنانی

⚪️سند چشم‌انداز ۲۰ ساله که در سال پایانی خود قرار دارد، تنها ۱۵ درصد آن محقق شده است.

⚪️اقتصاد ایران راهی ندارد تا به آن سمت حرکت کند، بنابراین مجبور است منتظر بماند، تا ببیند نتیجه وفاق منجر به افق خواهد شد یا نه.

⚪️ما در لحظه‌ای هستیم که اقتصاد ایران هیچ پاسخ تئوریکی ندارد و از روی کتابها و نسخه‌های اقتصادی هیچ جوابی نمی‌توان برای آن پیدا کرد.





🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

20 Nov, 10:22


🟣 دولت عرضه مدیریت بخش برق را ندارد

👤دکتر هاشم اورعی، عضو هیات علمی دانشگاه شریف: چه معنی دارد وزارت نیرو قیمت برق را تعیین کند.


🔹مطلب مرتبط: مصایب قیمت گذاری دستوری




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

19 Nov, 13:41


🟣 مرثیه بازار پول و نرخ بهره

👤 دکتر داود سوری


✍️ نرخ بهره (نرخ سود) که شاید مهم‌ترین ابزار سیاستگذاری در غالب اقتصاد‌های کشورهای پیشرو است، در اقتصاد ما نه‌تنها منفعل است، بلکه خود محلی برای سوءاستفاده و منحرف کردن تصمیم‌گیری‌های اقتصادی از مسیر خیر جمعی است.

✍️ منظور از تعیین نرخ بهره در اقتصادهای پیشرو، تعیین نرخی است که بانک‌مرکزی آن کشورها به بانک‌های تجاری و غیرتجاری خود وام می‌دهند و انتظار دارند با تغییر آن رابطه بین بانک و مشتری را تحت‌تاثیر قرار دهند.

✍️ در حالی که در کشور ما سیاستگذار پولی به طور مستقیم و دستوری رابطه بانک و مشتری را تعیین می‌کند و این ابزار مدیریتی شفاف و قابل محاسبه را از مدیریت بانک گرفته و او را به سمت ابزارهای غیرشفاف و مبتنی بر «قضاوت شخصی» سوق می‌دهد و البته و به طریق اولی، رابطه سیاستگذار پولی و بانک نیز مبتنی بر دستور و دستور است!

✍️ از این‌رو، در چارچوب سیاستگذاری اقتصادی کشور هم هیچ انعکاسی از تحولات اقتصادی کشور در تغییرات نرخ بهره رسمی دیده نمی‌شود و فقط هر چند سال یک‌بار، آن هم با ملاحظات و بر مبنای چانه‌زنی ذی‌نفعان، نرخ بهره اندکی بالا یا پایین می‌رود.

✍️ این روزها حداکثر نرخ بهره رسمی برای پرداخت به سپرده‌های بلندمدت که غالبا یک‌ساله و قابل فسخ هستند ۲۲.۵درصد است (توان نظام بانکی از اینکه در آن به سپرده یک‌ساله «بلندمدت» گفته می‌شود، مشخص است). بانک‌ها نیز مجاز هستند تسهیلات خود را حداکثر با نرخ ۲۳درصد به مشتریان بدهند، به عبارتی بانک نه مخیر در پرداخت سود سپرده است و نه در دریافت سود از تسهیلات‌گیرنده اختیاری دارد...



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

19 Nov, 04:10


🔴 زندگی و زمانه حیرت‌انگیز دکترمحمدهاشم پسران/تدوین دکتر حامد قدوسی و تجارت فردا

❄️ در آپریل ۲۰۲۴ افتخار این را داشتیم که در دانش‌گاه پلی‌تکنیک کالیفرنیا میزبان استاد گرامی دکتر هاشم پسران باشیم و از سخن‌رانی علمی ایشان در مورد «پیش‌بینی با مدل‌های با ابعاد بزرگ با دانسته‌ها و ندانسته‌» بهره‌مند شویم. جلسه سخن‌رانی با استقبال گسترده مواجه شد و اکثر ما با آموخته‌ها و سوالات علمی جدید این جلسه را ترک کردیم.

❄️ زندگی نامه پرارجاع‌ترین اقتصاددان ایرانی پیوست گردید.

♦️مطلب مرتبط:
بازخوانی مقاله دکتر هاشم پسران با عنوان شناسایی اثرات تحریم ها بر اقتصاد ایران

🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

18 Nov, 13:10


🔴 بازارها سهمیه‌بندی می‌کنند


🔴 دکتر زهرا کریمی

ناترازی در عرصه‌های مختلف به یکی از ویژگی‌های مهم اقتصاد ایران تبدیل شده است. این ناترازی‌ها بحران‌های مهمی در بودجه، بخش انرژی، بانک‌ها، صندوق‌های بازنشستگی، آب و... شکل داده است که با گذشت زمان ابعاد آنها بزرگ‌تر و حلشان دشوارتر می‌شود. بیشتر اقتصاددانان و سیاست‌مداران معتقدند تداوم وضعیت کنونی ناممکن است و به نارضایتی فزاینده منجر می‌شود، به همین دلیل بر ضرورت تغییر مسیر اقتصاد ایران تأکید می‌کنند. در جلسه اقتصاددانان با رئیس‌ جمهور در 20 آبان نیز این اجماع نظر دیده می‌شد.

مسئله اصلی یافتن راهکار مناسب برای حل مشکل ناترازی‌های فزاینده و کمبود عرضه است. در شرایط کمبود عرضه و در غیاب قیمت‌گذاری از سوی دولت، بازارها، با بالابردن قیمت، به طور خودکار سهمیه‌بندی می‌کنند و کالا یا خدمات محدود را صرفا به بخشی از متقاضیان عرضه می‌دارند و فقرا و گروه‌های کم‌درآمد را از صف تقاضا بیرون می‌کنند. بازار به عدالت اجتماعی بی‌توجه است و بار اصلی کمبود را به دوش ضعیف‌ترین اقشاری می‌اندازد که در شکل‌گیری بحران نقشی نداشته‌اند.

تجربه کشورهای توسعه‌یافته و در حال توسعه نشان می‌دهد که قیمت‌گذاری دولتی و سهمیه‌بندی کالاها در شرایط کمبود عرضه یکی از راهکارهای حل مشکل ناترازی در دوران بحران (عموما جنگ‌های نظامی یا جنگ اقتصادی) است تا حداقل معیشت مردم فقیر و کم‌درآمد و اقشار متوسط تأمین شود.

چین نیز در دوران اصلاحات اقتصادی در دهه 1980 برای مدت‌ها سیاست قیمت‌های دوگانه را به اجرا گذاشت. برای تأمین حداقل مصرف تمامی کالاهای اساسی سهمیه‌بندی با قیمت‌های دستوری ادامه یافت ولی برای خرید و فروش همین کالاها، بیشتر از حداقل اعلام‌شده از سوی دولت، قیمت‌های تعادلی در بازار تعیین می‌شد.

با افزایش تولید کالاهای اساسی، قیمت‌های بازاری شروع به کاهش کرد و سهم مصرف از کالاهای بازاری افزایش یافت و اهمیت کالاهای سهمیه‌بندی‌شده در سبد مصرفی خانوار تنزل پیدا کرد؛ به نحوی که قیمت‌گذاری و سهمیه‌بندی کالاها به‌تدریج از میان رفت. به این ترتیب آزادسازی تدریجی قیمت‌ها که افزایش تولید را در پی داشت، با گسترش فقر و نارضایتی در چین همراه نشد. در شرایط دشوار کنونی، دولت ایران نیز به دنبال حل مشکل ناترازی‌هاست. در کوتاه‌مدت امکان احداث نیروگاه‌های جدید وجود ندارد و احداث نیروگاه‌های جدید نیز مشکل کمبود گاز در فصل‌های سرد را تشدید خواهد کرد. در چنین شرایطی آیا می‌توان حل مشکل را به دست سازوکار بازار سپرد؟ به طور مثال در چند ماه گذشته قیمت برق به شدت افزایش یافته و برای واحدهای صنعتی سه برابر شده ولی ناترازی‌ها تداوم یافته است. برق برای بسیاری از بنگاه‌ها نهاده تولیدی کم‌کشش است. دستگاه‌ها با برق کار می‌کند و گرمایش و سرمایش محیط با وسایل برقی انجام می‌شود. واحدهای اقتصادی عموما در کوتاه‌مدت قادر به کاهش چشمگیر مصرف برق خود نیستند. استفاده از تکنولوژی‌هایی که در مصرف انرژی صرفه‌جویی می‌کنند عموما به سرمایه‌گذاری‌های هنگفت و واردات ماشین‌آلات و تجهیزات پیشرفته نیازمند است که در شرایط تحریم بسیار دشوار شده است. به‌علاوه تأکید بر تداوم افزایش شدید قیمت برق ممکن است به خروج برخی از بنگاه‌های کوچک و متوسط از بازار و تشدید رکود بینجامد. در سال‌های گذشته مصرف بسیار بالای واحدهای تولید رمز ارزها بسیار مورد بحث قرار گرفته است. فارم‌های رسمی و غیررسمی رمز ارز، مصرف‌کنندگان عمده برق هستند. شناخت این مصرف‌کنندگان به سهولت امکان‌پذیر است. به نظر می‌رسد در شرایط تحریم و کمبود منابع ارزی کسب رمزارز مورد توجه قرار گرفته و نسبت به عملکرد این واحدهای پرمصرف سختگیری چندانی نمی‌شود. به همین دلیل این واحدها با قیمت‌های بسیار بالای تصاعدی تنبیه نمی‌شوند. در عمل هزینه کمبود برق به دیگر کسب‌وکارهای خصوصی و خانوارها تحمیل می‌شود. تا زمانی که تحریم‌ها ادامه دارند حل مشکل ناترازی از طریق کاهش تقاضا، با واردآوردن شوک به بنگاه‌ها و خانوارها از طریق افزایش شدید قیمت حامل‌های انرژی و جبران این افزایش از طریق پرداخت یارانه نقدی به خانوارهای کم‌درآمد و متوسط نتیجه‌بخش نخواهد بود، چون قیمت واقعی حامل‌های انرژی به دلیل تداوم تورم بالا و افزایش نرخ ارز کاهش خواهد یافت. به نظر می‌رسد بهترین راهکار برای حل مشکل ناترازی در عرضه و تقاضای حامل‌های انرژی در کوتاه‌مدت ادامه سیاست تشویق مصرف‌کنندگان کم مصرف و تنبیه واحدهای پرمصرف از طریق اعمال تعرفه‌های پلکانی است. در میان‌مدت نیز با پایان‌گرفتن تحریم‌ها و بهبود شرایط اقتصادی باید هم‌زمان با افزایش عرضه به تدریج قیمت‌های دستوری به سوی قیمت تعادلی افزایش یابد./شرق



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

17 Nov, 12:28


📹 نیروهای نظامی باید نگهبان اقتصاد باشند نه بازیگر

▫️دکتر عباس آخوندی، سیاستمدار و استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران اظهار کرد: مساله اقتصاد در ایران، مساله اقتصاد نظری نیست بلکه مساله اقتصاد سیاسی است. اقتصاد سیاسی نیز یعنی رابطه قدرت و اقتصاد، چه ساختار قدرت در داخل ایران و چه ارتباط ایران با سایر قدرت‌های جهانی.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

17 Nov, 11:00


https://t.me/ECONOMYandMARKETS

با اساتید اقتصاد

17 Nov, 09:21


🟣 تاثير سفته بازي بانك‌ها در بازار مسكن

🟣 دکتر بيت‌الله ستاريان

بحران مسكن در جامعه ايراني هر روز كه مي‌گذرد پيچيده‌تر و دشوارتر و چند وجهي‌تر مي‌شود، اما متناسب با اين مشكلات، راهكارهاي معقولي براي عبور از چالش‌ها انديشيده نشده است. دولت‌ها يكي‌يكي مي‌آيند و مي‌روند اما نه تنها از شدت و حدت مشكلات مردم در حوزه مسكن كاسته نشده، بلكه با گذشت هر دوره‌اي بر حجم اين مشكلات افزوده شده است. در دهه ۷۰ ايده مسكن زمين شهري، در دهه ۸۰ ايده مسكن اجازه به شرط تمليك، سپس مسكن مهر در دولت احمدي‌نژاد، ايده مسكن اجتماعي در دولت روحاني و نهايتا وعده ساخت ۱ميليون مسكن سالانه و ۴ميليون مسكن طي ۴سال در دولت سيزدهم محصول اين آيند و روند دولت‌ها بوده است. اما با وجود اين حجم از ايده‌پردازي‌هاي متفاوت و بعضا متضاد، مردم ايران طي اين دهه‌ها همواره مشكلات افزونتر و گراني‌هاي فزاينده‌تري را در حوزه مسكن تجربه كرده‌اند.

به روشني مي‌توان ادعا كرد كه سهم مسكن را نظام تصميم‌سازي‌هاي دولت هيچ تناسبي با نقش مسكن در زندگي مردم ندارد. اين در حالي است كه مساله بهره‌مندي از مسكن حداقلي در بسياري از كشورهاي جهان حتي كشورهاي در حال توسعه حل شده است. مطابق يك اصل نانوشته در اغلب كشورها بين ۱۰ تا ۱۵درصد درآمد خانواده‌ها صرف مسكن مي‌شود. ضمن اينكه دولت‌ها براي دهك‌هاي محروم و كم‌برخوردار همواره رويكردهاي حمايتي و يارانه‌اي ويژه‌اي را در نظر مي‌گيرند. اين ۱۰تا ۱۵درصدي اما در ايران بسيار بالاتر است. امروز در شرايطي قرار گرفته‌ايم كه بين ۴۰تا۶۰درصد كل بودجه خانوارهاي ايراني را مسكن تشكيل مي‌دهد از سوي ديگر حدود ۵۰درصد كل اقتصاد ايران را اقتصاد مسكن تشكيل مي‌دهد، اما تسهيلاتي كه بانك‌ها مكلف به اعطاي آن براي حوزه مسكن شده‌اند، كمتر از يك پانزدهم كل تسهيلات اعطايي براي بخش‌هاي مختلف اقتصادي است. حيرت‌انگيز اينكه نظام بانكي كشور حتي همين سهم اندك و محدود را در تسهيلات‌دهي بخش مسكن ادا نكرده و مشاركت صفر درصدي در اعطاي تسهيلات مرتبط با نهضت ملي مسكن داشته‌اند،مطابق قانون ۲۰درصد كل تسهيلات پرداختي بانك‌ها بايد به حوزه مسكن اختصاص داشته باشد. اما آمارهاي بانك مركزي حاكي است كه سهم ۱۵بانك اصلي كشورمان در پرداخت تسهيلات مسكن، تقريبا«صفر»درصد بوده است! در واقع ما با يك عدم تناسب و ناهنجاري در نظام تصميم‌سازي‌هاي مرتبط با مسكن مواجهيم. در اين شرايط پرسش مهمي وجود دارد كه بايد به آن پاسخ داده شود و آن اينكه آيا بانك‌ها منابعي براي مشاركت در طرح‌هاي مسكن داشته‌اند و پرداخت نكرده‌اند يا اينكه منابع آنها توسط دولت‌ها براي جبران كسري بودجه و ساير هزينه‌هاي ساختار اجرايي، صرف شده است؟ پاسخ به اين پرسش مشخص م كند آيا دولت‌ها در حوزه مسكن و تسهيلات مرتبط با آن نقش حمايتي داشته‌اند يا نه؟ از سوي ديگر نكته غير قابل انكاري در اقتصاد ايران وجود دارد و آن اينكه بانك‌ها به دلايل مختلف به سوداگري در حوزه‌هاي مختلف از جمله سوداگري بخش مسكن ورود كرده‌اند. اما بايد ديد چرا بانك‌ها وارد سوداگري، بنگاه‌داري و داد و ستد در بخش مسكن شده‌اند. يكي از دلايل اصلي ورود بانك‌ها به حوزه‌هاي سوداگري، وجود تورم بالا در اقتصاد ايران است. تورم بالا باعث شده بانك‌ها نتوانند خرج و دخل مناسبي داشته باشند و اغلب با زيان انباشته‌هاي بالا روبه رو شوند. براي مقابله با اين وضعيت بانك‌ها از طريق ورود به حوزه‌هاي سوداگرانه و كسب سود بالا در بازارهاي مخالف از جمله مسكن، ارز، طلا و... تلاش مي‌كنند بخشي از نارسايي‌هاي مالي خود را جبران كنند‌‌. مشكل بعدي بانك‌ها نظام تصميم‌سازي‌هاي غلط اقتصادي و تكاليفي غير متعارفي است كه به نهادهاي مالي تحميل مي‌شود. مجموعه اين عوامل و ساير عواملي از اين دست، باعث شده، بانك‌ها نتوانند نقش ويژه خود را در اقتصاد ايران و حوزه مسكن ايفا كنند. در واقع بانك‌ها به عنوان يكي از زنجيره‌هاي اثرگذار مسكن، فاقد نقش مثبت در تعادل بخشيدن به اين بازار هستند. اين در حالي است كه در ساير كشورها، بخش اعظم رونق در بازار مسكن به عهده بانك‌هاست. بعضا بين ۷۰ تا ۸۰ درصد قيمت يك ملك در كشورهاي دگر، توسط نظام بانكي پرداخت مي‌شود و متقاضيان خريد خانه بين ۲۰تا ۳۰درصد آورده دارند. طبيعي است با يك چنين مكانيسمي تقاضاي خريد ملك بالا رفته و رونق مناسبي در اين بازار ايجاد مي‌شود./تعادل



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

16 Nov, 16:30


🟣 دکتر محسن رنانی

⚪️علم اقتصاد دارای چهار اصل است، که اگر این اصل‌ها محقق نشوند، علم اقتصاد باطل می‌شود و دیگر نمی‌توان براساس آن عمل کرد.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

16 Nov, 08:24


🔵 پیش‌بینی اقتصاددان معروف از آینده برنامه‌های اقتصادی ترامپ

🔸دکتر پیتر شیف، اقتصاددان معروف، نسبت به شکاف‌ طرح‌های اقتصادی ترامپ هشدار داد و برخی ریسک‌های پنهان و وعده‌های ناتمام وی را برجسته کرد.

🔸شیف معتقد است اگرچه احتمالاً وعده‌ کاهش مالیاتی ترامپ انجام خواهد شد، ولی وعده‌های مربوط به کاهش هزینه‌های وی محقق نمی‌شود.

🔸این وضعیت می‌تواند باعث افزایش کسری بودجه‌ آمریکا شود و در نهایت بانک مرکزی آمریکا را وادار کند که تورم را افزایش دهد. در این زمینه، او به سرمایه‌گذاران توصیه می‌کند طلا و سهام معادن طلا بخرند، چرا که آنها را دارایی‌های پایداری می‌بیند.

🔸او همچنین درباره‌ی بیت‌کوین و افزایش محبوبیت آن تردید دارد و باور دارد این رونق به دلیل گمانه‌زنی‌های کوتاه‌مدت است و نه یک امنیت بلندمدت و هشدار می‌دهد که ترامپ، مانند رؤسای جمهور پیشین، با استفاده از رشد مبتنی بر تورم مصنوعی و افزایش حباب اقتصادی قصد دارد دستاوردهای اقتصادی مقطعی کسب کند، که این امر ممکن است در نهایت باعث رکودهای عمیق‌تر و ناپایداری اقتصادی در بلندمدت شود./خانه اقتصاد



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

15 Nov, 13:34


📌گران کردن طلا و ارز برای جبران کسری بودجه اشتباه است

🗣دکترحسین راغفر، اقتصاددان :

🔹کسری بودجه ۱۴۰۴ حدود ۴۰۰ همت است که نسبت به سال جاری هزار میلیارد تومان افزایش داشته.

🔹سیر صعودی کسری بودجه نگران‌کننده است و ریشه در تحریم، بی‌نظمی اقتصادی و هزینه‌های گزاف دولت دارد.

🔹برای جبران کسری بودجه نیاز به اصلاح خرج و مخارج دولت است.

🔹دولت‌ها به جای اصرار به روش اشتباه گران کردن ارز و طلا برای جبران کسری بودجه، با اخذ مالیات بر ثروت، دارایی و درآمدهای افسانه‌‌ای قشر مرفه در این مسیر گام بردارند.

🔹تا زمانی که تحریم‌های بین‌المللی اقتصاد ایران را در حالت فلج نگه می‌دارند، نه کسری بودجه به طور کامل جبران می شود و نه دیگر مشکلات ریز و درشت اقتصادی رفع خواهند شد.




♦️
کانال تخصصی اقتصاد

با اساتید اقتصاد

15 Nov, 08:05


https://t.me/eghtesadd

با اساتید اقتصاد

15 Nov, 08:03


🔴 لایحه بودجه دولت پزشکیان نمونه‌ای از آچمز بودن سیاستگذاری در ایران است

👤دکتر بهروز هادی زنوز: دچاز زوال سیاسی هستیم، چون پاسخگو نیستیم و حاکمیت قانون در کشور وجود ندارد.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

14 Nov, 10:05


🔵 درخشش بانوی اقتصاددان ایرانی

دکتر مریم فربودی، اقتصاددان ایرانی و استاد مالی دانشگاه ام‌آی‌تی، برنده جایزه پژوهشی الین بنت (Elaine Bennett Research Prize) در سال ۲۰۲۴ شد. این جایزه از سال ۱۹۹۸ هر ساله برای شناسایی و ارج نهادن به پژوهش‌های برجسته در هر زمینه‌ای از اقتصاد توسط زنی که بیش از ده سال از دریافت مدرک دکترای او نگذشته باشد، اعطا می‌شود.فربودی فارغ‌التحصیل دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه مریلند در رشته‌های مهندسی کامپیوتر و علوم کامپیوتر است. او همچنین کارشناسی ارشد و دکترای خود را در رشته اقتصاد به ترتیب در دانشگاه تگزاس در آستین و دانشگاه شیکاگو گذرانده است. این اقتصاددان ایرانی سابقه تدریس در دانشگاه‌های پرینستون و ام‌آی‌تی را دارد. پژوهش‌های فربودی بر اقتصاد کلان داده (Big Data) و کاربردهای مالی اقتصاد کلان متمرکز است. همین پژوهش‌ها جایزه پژوهشی الین بنت را برای فربودی به ارمغان آورد.

مریم فربودی در پژوهش‌های خود، بیش از همه موضوعات به مطالعه واسطه‌گری و تشکیل شبکه در بین موسسات مالی و سرریزهای آن به اقتصاد حقیقی می‌پردازد. او همچنین به مطالعه این موضوع می‌پردازد که چگونه اصطکاک اطلاعاتی چرخه‌های اقتصادی محلی و جهانی را شکل می دهد. اخیرا، تحقیقات او همچنین بر درک همه‌گیری کووید-19 و سیاست‌های مرتبط متمرکز شده است. فربودی در کار خود پرسش‌های کلیدی زمانه ما را شناسایی کرده و چارچوب‌های مفهومی برای پرداختن به آنها ارائه می‌کند. او کمک قابل‌توجهی به درک چگونگی تعامل رشد اقتصادی با نقش در حال تحول کلان‌داده‌ها در بخش مالی کرده است.

مقاله تاثیرگذار او با لورا ولدکمپ که با عنوان «رشد بلندمدت فناوری داده‌های مالی» در مجله مشهور American Economic Review منتشر شد، نشان می‌دهد بهبود در فناوری‌های کلان داده چگونه بر پویایی بازار و رفتار سرمایه‌گذاران تاثیر می‌گذارد. در‌حالی‌که کلان‌داده می‌تواند پیش‌بینی‌ها را بهبود بخشد، ممکن است خطراتی را نیز ایجاد کند و در نتیجه نقدینگی بازار را کاهش دهد. این مقاله پیامدهای قوی در رابطه با مطالعات مربوط به کارآیی بازارهای سرمایه در آینده داشت. فربودی در مقاله دیگری با همین نویسنده که در مجله Review of Financial Studies منتشر شده است، به بررسی این موضوع می‌پردازد که چگونه انباشت کلان‌داده‌ها در شرکت‌های مختلف با اندازه‌های متفاوت تاثیر می‌گذارد.

یافته‌ها نشان می‌دهد در‌‌حالی‌که شرکت‌های بزرگ سهامی عام به طور نامتناسبی از قابلیت‌های پردازش داده‌های پیشرفته سود می‌برند، شرکت‌های کوچک‌تر مزایای مشابهی را تجربه نمی‌کنند. این یافته مشاهده‌ای با پیامدهای عمیق برای تخصیص سرمایه و پویایی شرکت‌ها محسوب می‌شود. این یافته با توجه به تسلط فزاینده شرکت‌های فناوری که حجم زیادی از داده‌ها را در مورد خانوارها و مشاغل جمع‌آوری می‌کنند، به یک موضوع مبرم در اقتصاد کلان می‌پردازد.

پاکسازی اقتصاد با چرخه‌های اعتباری درون‌زا
فربودی در یک مجموعه تحقیقات با بررسی تاثیر واسطه‌گری مالی بر ساختار بازار، خطرات ناشی از شبکه‌های مالی پیچیده و به‌هم‌پیوسته را روشن می‌کند. مقاله او با عنوان «واسطه‌گری و قرار گرفتن داوطلبانه در معرض ریسک طرف مقابل» که در مجله Journal of Political Economy منتشر شده، نشان می‌دهد چگونه موسسات مالی به خاطر تقسیم سود واسطه‌گری به صورت ناکارآمدی، خود را در معرض خطرات سیستمی قرار می‌دهند. تحقیقات او توضیح می‌دهد که چگونه ساختارهای شبکه‌ای به صورت درون‌زا ظاهر می‌شوند و این موضوع اغلب منجر به ایجاد یک ساختار شبکه‌ای ناکارآمد در تعادل اجتماعی می‌شود.

فربودی در مطالعات خود به بررسی تلاقی بازارهای مالی و رفتار انسان‌ها در اقتصاد کلان می‌پردازد. کار او با همکاری پیتر کندور در مقاله «استانداردهای وام‌دهی درونی» که در مجله Journal of Financial Economics منتشر شده است، بینش‌هایی را در مورد ماهیت چرخه‌ای استانداردهای وام‌دهی و نتایج واقعی اقتصاد آن ارائه می‌دهد. این مقاله نشان می‌دهد که چگونه تعامل بین بازارهای اعتباری و بخش تولید باعث ایجاد چرخه‌های اعتباری درون‌زا می‌شود که گهگاه اقتصاد را از شر کسب‌وکارهای ناکارآمد خلاص می‌کند. یک مقاله مهم دیگر از این اقتصاددان با عنوان «رونق و رکود ناهمگن جهانی» که درمجله American Economic Review منتشر شده است، به تحلیل پویایی هسته پیرامونی واسطه‌های مالی و اثر آنها بر نابرابری‌های اقتصادی بین کشورها می‌پردازد.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

14 Nov, 08:06


🔵 دکتر محمدرضا منجذب:
▪️ در اقدامی تازه، دونالد ترامپ ایلان ماسک، میلیاردر معروف و مدیرعامل شرکت‌هایی چون تسلا و اسپیس‌ایکس، را برای رهبری وزارت جدیدی به نام وزارت کارایی دولت منصوب کرد. ️هدف این وزارتخانه کاهش بوروکراسی، حذف مقررات اضافی و بازسازی نهادهای فدرال عنوان شده است. ماسک به همراه ویک راماسوامی، دیگر منصوب ترامپ، تا سال ۲۰۲۶ مأموریت دارند دولت کوچک‌تر و کارآمدتری ایجاد کنند. (اینجا را ببینید)
🔴 ایران هم نیاز به بازنگری در رویه های اداره کشور برای حل معضلات اقتصادی به شرح زیر دارد:
🔹 توجه به افزایش بهره وری و فناوری بهینه در تولید.
🔹 حذف قوانین زاید متعدد و بعضا متضاد که مانع ایجاد کسب و کار و تولید هست. یک سال مجلس باید بجای قانون گذاری بدنبال پالایش و روانسازی و حذف قوانین زاید باشد.
🔹 کوچک سازی حاکمیت و دولت و کاهش تدریجی کسری بودجه مستمر، افزایش درآمدها با تعامل بین المللی و رفع تحریم و تنش زدایی.
🔹 تقویت بنیه تولید و ایجاد کارایی و بازدهی بالا در تولید که بطور خودکار جذب نقدینگی به تولید را بدنبال دارد.
🔹 چابک سازی در بودجه و حذف بودجه ها و سازمانهای موازی (ادغام) در راستای افزایش کارایی و کوچک سازی بخش عمومی، تقویت اصولی درآمدهای مالیاتی بدون فشار بر تولید، و نیز تقویت درآمدهای غیرمالیاتی.
🔹 تعامل معقول با دنیای خارج در راستای برنامه توسعه و گسترش فناوری و تکنولوژی مورد نیاز برنامه توسعه، تنش زدایی در راس برنامه سیاست خارجی قرار گیرد
🔹 تقویت اصولی و بنیادی بازارهای موازی (با بازار کالاها و خدمات) که ضربه گیر گسترش نقدینگی و تورم است و بنیه تولید را تقویت می کند.
🔹 خصوصی سازی بمعنای واقعی کلمه و تقویت نقش بخش خصوصی در اقتصاد و تولید در راستای کوچک سازی دولت.





🌐 کانال دکتر منجذب

با اساتید اقتصاد

13 Nov, 13:52


🔵 دکتر تیمور رحمانی: دیدگاه اقتصادی نداریم بلکه مدل اقتصادی داریم.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

13 Nov, 07:00


🎥 دکتر فرشاد مومنی، اقتصاددان: رابطه با آمریکا بدون برنامه توسعه صنعتی هیچ دردی را دوا نمی‌کند




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

12 Nov, 13:51


🔴هشدار دکتر محسن رنانی به پزشکیان و جمهوری اسلامی:
بدون وفاق واقعی وفاقی که منتقدین و مخالفان درونش باشند به جایی نخواهیم رسید
شما ۹۹ درصد بازیگران را حذف کرده اید و صحبت از وفاق می کنید
#وفاق اینگونه نیست......




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

11 Nov, 12:30


🔴 دکتر داوود سوری:

«این عدالت نیست که ملتی بزرگ را به گروگان بگیرید و به نام عدالت هر روز آن‌ها را فقیرتر و محروم از ابتدایی‌ترین حقوق زندگی خود کنید.

‏این عدالت نیست که در قرن ۲۱م مردم ایران دغدغه آب، برق، گاز، نان و کار و درآمد داشته باشند، عدالت نیست که آن‌ها را در گوشه گوشه دنیا پراکنده کنید».





🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

10 Nov, 13:49


❄️با سلام. لینک کانال‌ها و گروه‌های مفید به شرح زیر است:


♦️کانال تخصصی اقتصاد
t.me/eghtesadd

♦️کانال گفتار اقتصادی
t.me/Economicspeech

♦️کانال مدل های اقتصادسنجی
t.me/Economtrics

♦️کانال دکتر محمدرضا منجذب
t.me/drmonjazeb

♦️رویدادهای اقتصادی
t.me/Ecoevents

♦️کانال با اساتید اقتصاد
t.me/eghtesadiyoun

♦️گروه تحلیل اقتصادی
t.me/ECONOMYandMARKETS

♦️گروه استاتا، ایویوز و اقتصاسنجی
t.me/stataeviews







♦️
کانال تخصصی اقتصاد

با اساتید اقتصاد

10 Nov, 12:01


⭕️ولیعهد اقتصاد شیکاگو
دکنر هنری کالورت سایمونز چگونه نامی ماندگار در اقتصاد پیدا کرد؟

✍️آزاده چیذری

هنری کالورت سایمونز، اقتصاددان آمریکایی در دانشگاه شیکاگو بود. الگوهای ضدانحصار و پول‌گرایی او پایه و اساس مکتب اقتصادی شیکاگو را بنا نهاد. با این حال، دیدگاه‌های او اغلب مخالف دیدگاه‌های میلتون فریدمن بود که پول‌گرایی را توسعه داد و شخصیت برجسته مکتب شیکاگو در نیمه دوم قرن بیستم بود.

فلسفه سایمونز آرمان‌های آزادی‌خواهانه آزادی را با کنترل‌های ظاهراً «مداخله‌گرایانه» دولت ترکیب می‌کند که چهارچوبی را حفظ می‌کند که در آن اقتصاد بازار آزاد بتواند با موفقیت کار کند. او برای تغییر ساختار مالی ایالات‌متحده برای موثرتر کردن سیاست پولی و کاهش چرخه‌های دوره‌ای تورم و کاهش تورم بحث کرد. سایمونز همچنین به برابری اعتقاد داشت، همان‌طور که پیشنهادهای او برای اصلاح مالیات بر درآمد مشهود است، که بسیاری از آنها اجرا شده‌اند.

او که شاگرد فرانک اچ. نایت بود، برای بسیاری نماینده روزهای اولیه «مونتاریسم» در شیکاگو است- و بنابراین مولد واقعی آنچه معمولاً مکتب شیکاگو در نظر گرفته می‌شود. برخلاف نایت، سایمونز هیچ تردیدی در مورد مطلوبیت یک سیستم بازار آزاد سرمایه‌داری نداشت و در دفاع (و توصیه) از دکترین لسه‌فر به عنوان سیاست، صریح بود.

او به دولت توصیه کرد که سیاست ضدانحصار را با جدیت دنبال کند و همچنین عقیده معروف پول‌گرایی را در مورد کنترل دقیق و ارائه یک عرضه پایدار پول بر اساس یک «قاعده» غیراختیاری (هرچند ضدچرخه‌ای) تنظیم کند؛ که به «طرح شیکاگو» معروف شد. بنابراین، او در آن زمان خواستار گسترش فعال پولی از طریق مخارج کسری بود./متن کامل




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

10 Nov, 05:48


📹 مذاکره مستقیم با آمریکا در دوره ترامپ

▫️دکتر عباس آخوندی، استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران درباره آثار پیروزی ترامپ بر اقتصاد جهان و ایران گفت: مردم ایران در ریاست جمهوری قبلی ترامپ و خروج آمریکا از برجام در سال ٩٧ با توجه به افزایش قیمت ارز در آن سال خاطره بدی از ترامپ دارند.

▫️این سیاستمدار با تاکید بر اینکه نگاه ترامپ براساس سود و فایده است، گفت: ترامپ به شدت طرفدار صلح است و امکان ایجاد صلح با ترامپ ممکن است، زیرا مساله اصلی برای او تولید و انباشت سرمایه است.

▫️نکته دیگری که می‌تواند برای ایران فرصت باشد «اولویت آمریکا» برای ترامپ است و می‌توان از فرصت‌های ناشی از این رویکرد توجه کرد.

▫️آخوندی بزرگترین فرصت ایران پس از پیروزی ترامپ در انتخابات را شکاف بین آمریکا و اروپا دانست و تاکید کرد: ترامپ به اروپا مانند مرد وراج تنبل با سطح کارایی پایین نگاه می‌کند، این شکاف می‌تواند به ایران کمک کند تا مساله خود را با اروپا حل و فصل کند.

▫️وی افزود: مذاکرات صلح در دوره ترامپ امکان‌پذیر است و باید به سمت مذاکرات مستقیم و رودررو با آمریکا حرکت کنیم.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

09 Nov, 17:19


🔴 شمايل اقتصاد ايران در عصر ترامپ

🔴 دکتر مرتضي افقه

🔵 سوابقي كه از دوره گذشته رياست‌جمهوري ترامپ در دسترس است گوياي اين واقعيت است كه ترامپ سخت‌گيري‌هاي بيشتري نسبت به ايران و محاصره اقتصادي كشورمان خواهد داشت. ترامپ در واقع كمربند تحريم‌هاي اقتصادي كه در دولت اول خودش بسيار محكم شده و در دولت بايدن و ابراهيم رييسي كمي شل شده بود را سفت‌تر از هر زمان ديگري خواهد بست. بسياري از تحليلگران اساسا تصور مي‌كردند دولت سيزدهم از فرصت احياي برجام و كاهش تحريم‌هاي اقتصادي بهره لازم را برده و زمينه كاهش تحريم‌ها و دستيابي به يك توافق را فراهم مي‌سازد اما دولت قبل اين فرصت تاريخي را از دست داد. امروز انتظار مي‌رود كه ترامپ كه نسبت به قبل تغييري نكرده و اتفاقا تجربه بيشتري هم پيدا كرده همان سخت‌گيري‌هاي قبلي را عليه ايران تداوم بخشد. از آنجا كه ترامپ به‌طور كلي طرفدار جنگ نيست، تلاش مي‌كند از طريق فشار اقتصادي فزاينده بر كشورمان دست بالا را در مذاكرات احتمالي با ايران داشته باشد. اما تفاوت اين دوره رياست‌جمهوري ترامپ با دوره سال ۹۷ آن است كه دولت حسن روحاني و پس از آن دولت رييسي در آن برهه منابع و فرصت‌هاي اقتصادي ديگري داشت تا در غياب درآمدهاي نفتي كه به دليل تحريم‌هاي شديد ترامپ كاهش يافته بود، استفاده كنند. در آن برهه يكسري از اموال دولتي و شركت‌هاي دولتي را فروختند. در دولت ابراهيم رييسي ماليات‌ها را به‌شدت افزايش دادند، اوراق قرضه منتشر كرده و فروختند، از صندوق توسعه ملي برداشت كرده و استفاده كردند و ساير امكانات و ظرفيت‌هاي ديگر را هم به كار گرفتند. امروز تقريبا مي‌توان گفت كه اغلب ظرفيت‌هاي ممكن اقتصادي استفاده شده است. ديگر خريداري براي شركت‌هاي دولتي با توجه به ركود وجود ندارد، ظرفيت فروش اوراق هم تكميل شده و ديگر بعيد است كه بتوان از اين فرصت استفاده كرد و از سوي ديگر، دارايي صندوق توسعه ملي هم به حداقل رسيده است. بنابراين براي مواجهه با اين دوران تازه هم نياز است كه در نظام تصميم‌سازي‌هاي داخلي تغييراتي ايجاد شود و هم زمينه گفت‌وگو و مذاكره و توافق در خارج براي پايان دادن يا كاهش تحريم‌ها فراهم شود. اما معتقدم از دولت روحاني گرفته تا دولت رييسي به جاي پيدا كردن منابع جايگزيني براي درآمدهاي نفتي، بهتر اين بود كه به سمت صرفه‌جويي افزون‌تر، بهره‌وري بيشتر و در كل كاهش هزنيه‌هاي غير‌ضروري در بودجه حركت مي‌كردند.اگر اين اقدامات صورت مي‌گرفت امروز دست دولت بسيار بازتر و فشار تورمي بر مردم هم كمتر بود. حضور ترامپ بهانه خوبي است تا برخي از رديف‌هاي بودجه كه استفاده معقولي براي آنها وجود ندارد، حذف شوند. امروز كه بودجه در مجلس است بهتر است اين اصلاحات صورت گيرد.

🔵 اما ظاهرا علي‌رغم اينكه هيچ منطقي پشت اين هزينه‌هاي زايد و تحميل شده وجود ندارد، هيچ دولتي قدرت كافي و جرات كافي براي حذف اين رديف‌ها را ندارد.پشت بسياري از اين رديف‌ها يا قدرت سياسي و مذهبي يا قدرت ارتباطي و رسانه‌اي قرار دارد. شرايط تازه‌اي كه پس از حضور ترامپ ايجاد شده اما اين اصلاحات را ضروري مي‌سازد. موضوع مهم بعدي ماليات ستاني از نهادها و ارگان‌هايي است كه معافيت مالياتي دارند. دولت چهاردهم امسال ماليات‌ها را ۴۰درصد افزايش داده و بعيد است توليد كشور توانايي تحمل يك چنين فشاري را داشته باشد. اگر ترامپ وارد شده و سخت‌گيري‌هايش را آغاز كند، حتي فروش همين ميزان نفتي محدود هم براي ايران ممكن نخواهد بود و فشار بر كشور بالا خواهد رفت. در داخل بايد اقداماتي براي كاهش هزينه‌هاي غيرضروري و دريافت ماليات از برخي نهادها صورت گيرد. ترامپ اگر همان گارد قبلي را داشته باشد، ايران بايد به سمت راهبردي برود كه در زمان سيد محمد خاتمي انجام شده بود. در زمان دولت اصلاحات ايران به اروپا نزديك شد تا فشارهاي امريكا عليه خودش را مهار سازد. البته با سوءتدبيرهايي كه دولت سيزدهم در ماجراي جنگ روسيه و اوكراين انجام داد، مشكلاتي در مناسبات ارتباطي ايران با اروپا شكل گرفت. اين مشكلات بايد حل و فصل شده و ايران به اروپا نزديك شود. اين موضوع از اين جهت مهم است كه اروپا هم دل خوشي از ترامپ ندارد. رويكردهاي آمريكايي‌محور و نژاد‌پرستانه ترامپ فرصتي را براي ايران ايجاد مي‌كند كه به اروپا نزديك شود. اروپاييان هم به‌شدت نگران رابطه خود با امريكا هستند و ايران مي‌تواند ميان اين شكاف‌ها حركت كرده و منافع خود را جست‌وجو كند. در كل، ايران بايد بداند، رابطه اروپا با ايران براي دور زدن تحريم‌ها يك ضرورت عاجل است./تعادل




♦️
کانال تخصصی اقتصاد

با اساتید اقتصاد

09 Nov, 09:57


🟣 چرا صدای فرودستان به رئیس جمهور نمی‌رسد؟

👤دکترفرشاد مومنی، اقتصاددان گفت: چرا در حالی که کشور مشکلات حاد دارد، اولین حرفهایی که بر زبان رئیس جمهور جاری می شود، در مورد واردات خودرو و انتقال پایتخت و... است؟





🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

08 Nov, 16:24


https://t.me/ECONOMYandMARKETS

با اساتید اقتصاد

08 Nov, 14:35


🟢 دکتر علوی راد: با آمدن ترامپ فاکتور جدیدی به انتظارات تورمی اضافه شده و باید مدیریت شود.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

08 Nov, 07:10


🔹فرصت‌ها و تهدیدهای انتخاب ترامپ

✍️دکتر عباس آخوندی
🔻امروز #ترامپ به‌عنوان برنده انتخابات امریکا اعلام شد. وی شخصیتی نابه‌هنجار دارد و پیروزی‌اش اثر منفی بر برخی بازارهای جهانی از جمله بازار ایران گذاشت. با این وجود، واقع‌نگری حکم‌می‌کند که نگاهی دقیق بر عملکرد گذشته و رویکردهای وی داشته‌باشیم و فارغ از هیجان‌زدگی تهدیدها و فرصت‌هایی که احتمالا برای کشور در سطح بین‌المللی گشوده می‌شود را شناسایی کنیم.‌

🔻من سه فرصت امکان استقرار #صلح، بهبود رابطه با #اتحادیه_اروپا و امکان بهبود تجارت ایران در صورت فهم دقیق سیاست تجاری حمایت‌گرانه وی را در گفتگو با اکوایران‌ شرح کردم. البته مشروط به فهم دقیق تحولات، جسارت اقدام از سوی دولت و داشتن سیاست فعال.

🔻در این‌گفتگو از ضرورت گفتگوی مستقیم در آمریکای ترامپ با وی و حتی قبل از شروع فعالیتش، حل مساله اوکراین و پیشنهاد برگزاری کنفرانس صلح در منطقه خلیج فارس توسط رئیس جمهور ایران سخن گفته‌ام.‌

🔻من بر این باورم که #وفاق به معنی پذیرش هویت ملت ایران و خروج از پدیده‌ی بی‌دولتی با تکیه بر دولت ملی مدرن و یگانه‌ی ایران است.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

07 Nov, 12:17


🔻 تاثیر خروج ترامپ از برجام بر متغیرهای کلان به روایت تصویر

🔺 دکتر محمدرضا منجذب
:

🔹 بر مبنای داده های مستخرج از سایت بانک مرکزی، تمامی متغیرها، از جمله مصرف بخش خصوصی، مصرف بخش دولت، صادرات و واردات به قیمت ثابت 95 و میلیارد ریال بعد از خروج ترامپ از برجام (در سال 1397) کاهش داشته است. این متغیرها هنوز به شرایط قبل از 97 برنگشته اند. ضمن اینکه جمعیت ایران در این سالها افزایش داشته است. در نتیجه متغیرهای سرانه کاهش بیشتری داشته است.


🌐 کانال دکتر منجذب

با اساتید اقتصاد

07 Nov, 07:18


🟣 دکتر وحید شقاقی:
اینکه مسئولان مدعی هستند فرقی نمی‌کند چه کسی رئیس‌جمهور آمریکا شود اشتباه است؛ با هریس می‌توان مذاکرات برجام را احیا کرد

برخی صاحب‌نظران و اقتصاددان‌ها و مسوولان کشور که مدعی هستند بین ترامپ و هریس تفاوتی وجود ندارد کاملا در اشتباه هستند، چراکه هر چند در بلندمدت استراتژی آنها شبیه هم هست، اما در کوتاه‌مدت تاکتیک و روش متفاوتی دارند و آمدن ترامپ هزینه‌های اقتصادی ایران را بالاتر می‌برد، اما در صورتی که هریس برنده این انتخابات باشد، می‌توان امیدوار بود که مذاکرات برجامی را پس از فروکش کردن تنش‌های منطقه‌ای، داشته باشیم.

روشی که ترامپ در پیش خواهد گرفت، گسترش تحریم مبتنی بر فشار اقتصادی است و اصطلاحی که ایشان استفاده می‌کند فشار بزرگ است و موضوعی هم که مطرح می‌کرد هم گسترش فشار تحریمی بر ایران بود تا ایرانی‌ها را به اجبار پای میز مذاکره بکشاند تا بتوانند از ایرانی‌ها انتقام بگیرند.

روش دموکرات‌ها در خصوص ایران تحریم‌های تدریجی است و ما این سابقه را در دوران اوباما هم تجربه کردیم و این روش این‌گونه بود که به تدریج فشار را بیشتر می‌کنند، اما روش و تاکتیک‌شان با هم متفاوت است.

در صورتی که دموکرات‌ها بر سر کار بیایند، می‌توان به میز مذاکره هم فکر کرد و موضوع برجام را مجددا احیا کرد و بده‌بستان‌ها و امتیازاتی را برای کاهش شدت تحریم‌ها یا بحث حذف تحریم‌ها آغاز کرد.

البته این روزها شرایط منطقه اجازه موضوع مذاکرات بین ایران و امریکا را نمی‌دهد، اما قطعا زمانی که تلاطمات و تنش‌های منطقه فروکش کند، می‌توان با دموکرات‌ها و تیم کامالا هریس نشست و گفت‌وگو کرد؛ اما قطعا در صورت ریاست‌جمهوری ترامپ، حتی پس از فروکش کردن تنش‌ها و التهابات مذاکرات با امریکا برای ایران سخت‌تر و پیچیده‌تر خواهد شد.

شخصیت ترامپ این‌گونه است که او خواستار امتیازات زیادی از طرف مقابل است و با توجه به اینکه ترور شهید سلیمانی هم از سوی ترامپ انجام شده است و به دلیل نگاه منفی که نسبت به ترامپ در ایران وجود دارد در صورتی که جمهوری‌خواهان پیروز انتخابات شوند چندان نمی‌توان به بحث برجام امیدوار بود.

برخی صاحب‌نظران و اقتصاددان‌ها و مسوولان کشور که مدعی هستند بین ترامپ و هریس تفاوتی وجود ندارد کاملا در اشتباه هستند، چراکه هر چند در بلندمدت استراتژی آنها شبیه هم هست، اما در کوتاه‌مدت تاکتیک و روش متفاوتی دارند و آمدن ترامپ هزینه‌های اقتصادی ایران را بالاتر می‌برد، اما در صورتی که هریس برنده این انتخابات باشد، می‌توان امیدوار بود که مذاکرات برجامی را پس از فروکش کردن تنش‌های منطقه‌ای، داشته باشیم./اعتماد




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

06 Nov, 12:09


🔴 انتخابات آمریکا
🔴 دکتر محمد طبیبیان:


نتیجه انتخابات امریکا معلوم است و ترامپ برنده انتخابات. نتیجه عملی چه خواهد بود؟
یکم، افزایش تنش و شکاف در افکار عمومی امریکا. پیگیری سیاست های قلدر مآبانه . افزایش درجه آنتروپی در داخل جامعه آمریکا.
دوم، همراهی با دیکتاتور هائی مانند پوتین و رهبر کره شمالی کیم جونگ اون، رهبر مجارستان ویکتور اوربان، رهبر هند نارندرا مودی و مانند این ها. احتمال قوی نقشه قدرت سیاسی در جهان به زیان دموکراسی و به نفع نظام های توتالیتر تغییر خواهد کرد و شاهد جشن و پای کوبی و بلکه لگد کوبی این نوع شخصیت ها خواهیم بود.
سوم، در فلسطین طرفدار گسترش سرزمین های تحت اشغال اسراییل و بزرگ شدن جغرافیایی اسرائیل است. از جمله نهایی شدن جایگاه اورشلیم به عنوان پایتخت اسراییل ادغام بلندی های جولان و احتمالا تخلیه نوار غزه و پیوند آن به اسراییل.
چهارم، در مورد جمهوری اسلامی اگر دو هدف را عملی ببیند به حکومت کاری ندارد. یکی جمع شدن برنامه هسته‌ای و دیگر محدود شدن برنامه موشکی به برد در حد اطراف مرز ها.
پنجم، در مرتبه قبل که رئیس جمهور شد در سمیناری که در مورد برنامه های ترامپ صحبت می شد و هرکسی نظری مطرح می کرد نظر این فدوی این بود که او نه برنامه نظامی دارد و نه اقدام مشابه بلکه از طریق تحریم و اقدامات مختلف می‌خواهد مردم ایران را زجر کش کند. البته سعی خودش را کرد. این بار نیز به نظر نمی رسد برنامه دیگری داشته باشد. در این مورد آخر الزمانی های داخلی با او یک هماهنگی نا نوشته دارند و مثل گذشته که شرایط داخلی را برای توجیه کردن اِعمال تحریم فراهم کردند همین برنامه را ادامه می دهند. یعنی بهانه و دلیل کافی برای اِعمال تحریم بیشتر را فراهم خواهند کرد. لیکن بازی با کارت ‘رژیم اشغال‌گر قدس‘ برایشان بسیار گران تمام خواهد شد. باید راه های جدیدی بیابند.
ششم، دوست عزیز همسایه شمالی نیز درجه باج خواهی را بالا خواهد برد و در مقابل آن برخی کمک های امنیتی داخلی برای رفقا فراهم خواهد ساخت. کشور به طرف شرق استعماری خواهد لغزید.
امید وارم این اوهام همه اشتباه در بیاید.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

06 Nov, 03:47


🟢 هرچقدر هم نرخ نیما را افزایش دهید هیچ وقت به نرخ بازار آزاد نخواهید رسید/ قیمت ارز نیمایی که بالا برود ارز آزاد هم گران می‌شود

🟢 دکتر حسین صمصامی: چرا شما دائم نرخ نیما را بالا می‌برید که کالاها به نرخ بالاتری وارد شود.





🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

05 Nov, 14:18


🎥 دکتر مجتهد: باید اختیارات بانک مرکزی را به رسمیت شناخت/کسری بودجه دولت منشا ناترازی بانکی است.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

05 Nov, 02:50


🔴 دکتر «مرتضی افقه» در تحلیل رفتار همتی و فرزین نسبت به دلار ۷۰ هزار تومانی:
بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در قبال بازار ارز منفعلند
🔴 رامتین موثق
دلایل اقتصادی و غیراقتصادی افزایش قیمت دلار

یک اقتصاددان در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»، درباره افزایش قیمت دلار به دو دلیل غیراقتصادی و یک دلیل اقتصادی اشاره کرد.
مرتضی افقه در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»: افزایش قیمت دلار مقطعی نیست و به عوامل خارجی بستگی دارد. اول به کاهش یا افزایش تنش‌ها با اسرائیل و دوم، به انتخابات آمریکا؛ اگر هریس انتخاب شود این روند افزایشی احتمالا متوقف شود و یا حتی قیمت مقداری کاهشی شود اما با انتخاب ترامپ، روند افزایش قیمت دلار ادامه پیدا خواهد کرد
مرتضی افقه درباره اولین دلیل غیراقتصادی افزایش قیمت دلار گفت: اولین دلیل، اوجگیری تنش پس از حمله اسرائیل به ایران است. بعد از حمله اسرائیل تصور بر این بود که مانند دور قبلی ایران تلافی نمی‌کند و حداقل تنش‌ها برای یک مدتی فروکش می‌کند اما از همان روز تا به کنون ایران تهدیدهایش را بیشتر و بیشتر کرده است.
او تاکید کرد: کارگزاران بازار نگران این هستند که جنگ منطقه‌ای و فراگیر شود و بنابراین سطح تقاضای انتظاری را افزایش داده‌اند.
این استاد دانشگاه درباره دلیل دیگر افزایش قیمت دلار افزود: دلیل دوم غیراقتصادی افزایش قیمت دلار، انتخابات آمریکاست. هنوز احتمال پیروزی ترامپ، علی‌رغم تنگاتنگ بودن رقابت، در نظرسنجی‌ها بالاست. برخی از احتیاطات بابت اینست که اگر ترامپ انتخاب شود، دوباره فشارها برگردد و همین میزان نفتی هم که به صورت دورزدن تحریم‌ها صادر می‌کنیم، از دست برود.
افقه درباره دلیل اقتصادی افزایش قیمت دلار اظهار کرد: سومین دلیل افزایش قیمت دلار، اقدام همتی برای افزایش تدریجی و آرام نرخ ارز نیمایی است که این نرخ در بسیاری از معاملات افزایش پیدا کرده و برای برخی از کالاها حذف شده است. این سیاست هم زمینه‌ای برای افزایش قیمت دلار ایجاد کرده است.
گفتاردرمانی در زمان انفعال!
این تحلیلگر مسائل اقتصادی درباره رفتار دولت در قبال افزایش قیمت دلار بیان کرد: همه‌ی دولت‌ها در زمانی که قیمت‌ها افزایش پیدا می‌کنند اما توان کنترلش را ندارند، حداقل ابزاری که در اختیار دارند تا شاید مقداری بتوانند تاثیرگذار باشند، گفتار درمانی است.
افقه با اشاره به تلاش دولت‌ها برای اطمینان بخشی به مردم درباره مقطعی بودن نوسانات نرخ ارز، تصریح کرد: به نظر من افزایش قیمت دلار مقطعی نیست و به عوامل خارجی بستگی دارد. اول به کاهش یا افزایش تنش‌ها بستگی دارد و دوم، به انتخابات آمریکا؛ اگر هریس انتخاب شود این روند افزایشی احتمالا متوقف شود و یا حتی قیمت مقداری کاهشی شود اما با انتخاب ترامپ، روند افزایش قیمت دلار ادامه پیدا خواهد کرد.
صرف‌نظر از دلایل سیاسی مانند تشدید تنش با اسرائیل و انتخابات آمریکا؛‌ دلیل اقتصادی افزایش قیمت دلار، سیاست دولت در قبال افزایش تدریجی نرخ دلار نیماست که این نرخ در بسیاری از معاملات افزایش یافته و برای برخی از کالاها حذف شده است. این سیاست هم زمینه‌ای برای افزایش قیمت دلار ایجاد کرده است
بانک مرکزی با هر رئیسی، منفعل است
این استاد دانشگاه با عنوان اینکه در شرایطی هستیم که متغیرهای غیراقتصادی فعال‌تر و تاثیرگذارتر هستند، درباره نقش بانک مرکزی در کنترل نوسانات نرخ ارز گفت: اکنون بانک مرکزی با توجه به محدودیت‌های ارزی که داریم، منفعل است تا فعال؛ حتی اگر برای تاثیرگذاری بر قیمت بازار به اندازه کافی ارز هم داشته باشیم، اما با توجه به آینده فعلا نامعلوم سیاسی، دست بانک مرکزی برای مدیریت بازار با عرضه ارز، باز نخواهد بود.
افقه با بیان اینکه بانک مرکزی کار چندانی نمی‌تواند بکند و فقط شاید با گفتار درمانی بتواند موثر باشد، درباره عملکرد فرزین اظهار کرد: این عدم توانایی در کنترل نوسانات خیلی به فرزین ربطی ندارد. بانک مرکزی در تمام سال‌های بعد از تشدید تحریم‌ها خیلی فعال نبوده و امکان اثرگذاریش به دلیل فعال بودن متغیرهای غیراقتصادی و خارجی، به حداقل رسیده است.
او با تاکید بر اینکه شاید به جای فرزین هر رئیس بانک مرکزی دیگری هم بود بهتر نمی‌توانست عمل کند، در پایان خاطرنشان کرد: اما ابقای او شاید به دلیل دیدگاهی باشد که آقای پزشکیان در این بده و بستان‌ها با جناح رقیب دارد و او پذیرفته است که فرزین در این پست کار خود را ادامه دهد.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

04 Nov, 12:28


🔵  وفاق هشداردهنده در بودجه

🔵 دکتر یعقوب اندایش
🔵 رئیس انجمن اقتصاد ایران


روزنامه شرق ۱۴ آبان ۱۴۰۳

بودجه سال آینده در حالی تقدیم مجلس شده که کوچکترین تعرضی به منافع صاحبان قدرت و صاحبان ردیف‌های بودجه نشده است بدین معنی که قدرت همه صاحبان ردیف‌ها به رسمیت شناخته شده و وفاق صورت گرفته است. هنر دولت شفاف کردن استقراض و آوردن ارقام و محل استقراض در لایحه است که ستودنی است اما ادامه روند بودجه ریزی به شکل کنونی یعنی یک سند رسمی توزیع رانت و وفاق قدرت‌هایی که خود از گذشته ساختار معیوب و حیف و میل کننده منابع بودجه را تشکیل داده‌اند.

اقتصاد ایران دیگر بعد از یک و نیم دهه فرصت دیگری برای اصلاح جسورانه ندارد. شکل توزیع رانت باید کلا تغییر کند. صندلی‌ها، امضاها و ردیف‌هایی که طی چند دهه تصاحب شده باید در هم شکسته شود و گرنه با وفاق کردن این صندلی‌ها روند فعلی ادامه می یابد و محصولش سرکوب تولید، زیرساخت‌ها، کسری های فراگیر در دولت، خانوار و بخش خصوصی و تجارت خارجی و تورم فزاینده و توزیع نابرابر و انواع و اقسام عوارض دیگر خواهد بود.

ایران سخت نیازمند اصلاحات مالی فراگیر است. نتیجه سهم گیری از بودجه و بودجه پنهان دولت و آنچه که فراتر از بودجه است و در بودجه نمی‌آید مثل انواع مجوز‌ها، واگذاری های زمین، برخورداری از تسهیلات و انواع امتیازات و کلا اتصال به بدنه توزیع رانت، فشار بر اقتصاد و مردم است. بدون اصلاح و تغییر اساسی این رویه وضعیت اقتصادی تغییر نخواهد یافت.

اگر معنای وفاق ملی در دولت چهاردهم این باشد که به هیچکدام از این صاحبان قدرت رو ترش نشود و  گفته شود برای اینکه دعوا نکنیم، سنگ‌اندازی نشود و همدل باشیم باید آنچه برای خود تصاحب کرده و حق می‌دانند را رسمیت شماریم و به آنها تقدیم کنیم، هیچ وقت ساختار موجود رانتی اصلاح نخواهد شد.

ایران نیازمند رییس جمهور ساختار شکن است تا ساختار شکل گرفته تو در توی رانتی فعلی را در هم شکند و اصلاح کند. به جای اصلاح این ساختار اگر سهم بودجه‌ای داده شود و همچنان در بر همان پاشنه بچرخد، اوضاع اقتصادی اصلاح نخواهد شد.

چپ و راست سیاسی غیر از بحث‌های ایدئولوژیک، عمده دعوا و یا پس دعوایشان همین توزیع رانت به نفع خود در کشور است. ساختار سیاسی از همین اقتصادی سیاسی رانتی شکل گرفته و نمی‌تواند کارا باشد که خود قوانین، روابط اقتصادی، حقوق مالکیت، وضعیت دموکراسی، حاکمیت قانون،  حکمرانی و وضعیت اقتصاد کشور را متاثر ساخته است.

متاسفانه تنها برداشت یا توان دولت از اصلاح بودجه، افزایش قیمت است در حالیکه بهای تمام شده ارایه کالا و خدمات عمومی در کشور به دلیل ناکارایی و وجود فساد و حیف و میل، بالاست و باید با اصلاح ساختار، بهای تمام شده را کاهش داد نه اینکه هزینه ها و بهای این ساختار معیوب را بر دوش بودجه دولت و ملت گذاشت.

وفاق درست انجام شود تا بهای تمام شده کاهش یابد، تا بهره وری بودجه افزایش یابد، ردیف‌ها متعلقه به نهادها و سازمان‌های غیر بهره‌ور حذف شود، سهم‌خواهی ها بر چیده شود، بودجه ایجاد تولید کند نه تورم را بر دوش مردم بگذارد.
برای چنین هدفی نیازمند وفاق در مورد حذف عده‌ای از قدرت است که باری بر دوش مردم و بودجه هستند، البته نه تنها بودجه بلکه این امتیازات فراتر و در خارج از بودجه هم کم نیستند که باید برچیده شوند.

لذا اگر وفاق اینگونه معنی شود که برای اینکه دعوا نکنیم، سهم افراد و نهادهایی که خود را قبلا هر طور بوده در قدرت و رانت گیری جا داده‌اند را بدهیم نه تنها انتظار به بهبود وضعیت فعلی نیست بلکه به رسمیت شناختن ساختار شکل گرفته موجود است که پیامدهای بدتر از این نیز به همراه خواهد داشت.

جسورانه باید تصمیم گرفت و وفاق را به گونه‌ای دیگر در همدلی و اجماع برای در هم شکستن این ساختار معنی کرد و ائتلاف فراگیر در مسیر منافع عموم شکل داد و رانت را برای تولید بکار گرفت نه اینکه روی توزیع آن ائتلاف شود و نام آن را وفاق گذاشت.

لینک در روزنامه شرق




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

04 Nov, 04:06


راهکارهای تعامل اقتصادی و سیاسی ایران با دنیا چیست؟ دکتر سریع القلم پاسخ می دهد.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

03 Nov, 16:07


🎥 معامله با آمریکا یا تقدیم بازار عراق به ترکیه

▫️آمریکا مسبب بخش زیادی از ارز آوری کشور عراق می‌باشد و تقریبا می‌توان مطمئن بود عراق رابطه خود را با آمریکا شکراب نمی‌کند. عراق منابع خوبی در اختیار دارد اما نیاز مبرمی برای توسعه زیرساخت‌های خود دارد و لاجرم برای این توسعه وابسته کشورهای دیگری است.

▫️دکتر امیر کرمانی، استاد اقتصاد و مالی دانشگاه برکلی کالیفرنیا، معتقد است اگر ایران بتواند با آمریکا کنار بیاید می‌تواند از عراق با بازار بی‌نظیری برای توسعه خدمات خود بسازد. در غیر اینصورت ایران این بازار را به ترکیه واگذار می‌کند و این شکست می‌تواند در رقابت منطقه‌ای آسیب بزرگی به ایران بزند.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

03 Nov, 03:28


🔻 کارشناس مسائل اقتصادی: کل تولیدات یک خودرو باید در بورس عرضه شود نه به صورت محدود

دکتر آلبرت بغزیان:

🔹ضرورت دارد کل تولیدات یک خودرو در بورس کالا عرضه شود. نباید اعلام کنند که مثلا دو هزار خودرو در بورس کالا عرضه می‌کنند و امروز قیمت آن، این رقم و تحویل آن در دو ماه آینده است و سه هزار خودرو هم دو هفته دیگر عرضه می‌کنند و آن هم با یک قیمت دیگر و اصلا قیمتی برای کل تولیدات‌شان ارایه نمی‌دهند و این موضوع کاملا اشتباه است.

🔹سیستم قطره‌چکانی عرضه خودرو  باعث اختلاف قیمت‌ها شده است، خودروسازان با اشتباهاتی که تاکنون داشته‌اند باعث زیان انباشته زیادی شده‌اند که مصرف‌کننده فعلی باید آن را بپردازد. شرایط اقتصادی کشور به گونه‌ای است که مردم در تلاشند با خرید خودرو و نگهداری آن در پارکینگ‌ها و به تعویق انداختن فروش آن از تورم عقب نمانند./اعتماد


♦️
کانال تخصصی اقتصاد

با اساتید اقتصاد

02 Nov, 04:03


🔵 حل ناترازی بانک‌ها

👤 دکتر سجاد برخورداری

✍️ هرچند حل معضل ناترازی بانک‌ها می‌‌‌تواند به ثبات مالی و اقتصادی کمک کند، اما هرگونه اشتباهی در این خصوص می‌‌‌تواند تبعات سنگینی بر اقتصاد داشته باشد.

✍️ در شرایط فعلی، ۱۶بانک کشور از نگاه بانک‌مرکزی در وضعیت ناترازی قرار دارند.

✍️ گویا سیاستگذار به‌دنبال کاهش محدوده ناترازی بانک‌ها از محل کاهش سود سپرده‌های بانکی است.

✍️ یعنی سیاستگذار اقتصادی هزینه حفظ وضعیت فعلی ناترازی را از محل سود سپرده‌‌‌های مردم تامین می‌کند که در شرایط تورم بالای ۴۰درصد، عملا به ضرر سپرده‌‌‌گذاران بوده و به نفع بانک‌ها خواهد بود. این به معنای تامین هزینه ناترازی و ناکارآیی بانک‌ها از جیب سپرده‌‌‌گذاران است.

✍️ یکی از مهم‌ترین دلایل ناترازی بانک‌های کشور به رابطه مالی دولت با شبکه بانکی کشور برمی‌‌‌گردد. نظام بانکی از نگاه دولت منبع تامین منابع در شرایط کسری بودجه به شمار می‌‌‌آید.

✍️ این موضوع باعث شده تا بانک‌ها به اشکال مختلف از سپرده‌‌‌های در اختیار خود به دولت و نهادهای شبه‌دولتی تسهیلات داده و به دلیل عدم‌بازپرداخت بدهی‌‌‌های دولت و نهادهای شبه‌دولتی، عملا سیستم بانکی با مشکل نقدینگی مواجه شده است.

✍️ در شرایط فعلی، انتظار بر این است که بانک‌ها تامین مالی طرح‌‌‌ها و برنامه‌‌‌های مختلف دولت و مجلس را انجام دهند. این موارد موجب شده است تا عملا بانک‌ها در تخصیص منابع دچار انحراف شده و با مشکل ناترازی مواجه شوند.

✍️ بانک‌مرکزی اولین وام‌دهنده به بانک‌ها است. چنین رابطه مالی بین بانک‌مرکزی و بانک‌ها موجب شده تا عملا اصابت هزینه ناشی از رفتارهای نادرست با منشأ داخلی و خارجی بر شبکه بانکی اتفاق نیفتد.

✍️ بر این اساس، حرکت کردن بانک‌ها به سمت ناترازی بیشتر به معنای کسب منفعت بیشتر برای بانک‌ها به شمار آمده و هزینه بیشتر برای کل اقتصاد شناسایی می‌شود.

✍️ هریک از این بانک‌ها با این هدف تشکیل شده‌‌‌اند که بتوانند منابع موردنیاز برای یک یا چند واحد خاص و ویژه را تامین مالی کنند. در نتیجه عملا بانک‌های خودمختار در نظام بانکی کشور شکل گرفته‌‌اند.

✍️ برای حل معضل ناترازی بانک‌ها، چه باید کرد؟

۱. اصلاح رابطه مالی دولت و شبه‌دولتی‌‌‌ها با نظام بانکی
۲. بازنگری در انتظارات از شبکه بانکی
۳. اصلاح ساختار شرکتی بانک‌ها




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

01 Nov, 12:52


🎥 اثرگذاری پولی زمان‌بر است

🔷دکتر احمد مجتهد:

🔹 سیاست‌های پولی خلق‌الساعه نیست که تورم 50 درصد را به 6 درصد برساند.

🔹 سیاست‌های پولی برای موفقیت نیاز به همراهی سیاست مالی دارد. اگر سیاست مالی همراه نباشد، بانک مرکزی نمی‌تواند سیاست پولی بلند مدت خود را اجرا کند.

🔹 رئیس کل بانک مرکزی طبق روال مرسوم، باید دوره طولانی مدتی داشته باشد تا بتواند سیاست‌های پولی مد نظر خود را اجرا کند.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

01 Nov, 02:33


🔷 برندگان و بازندگان تورم در جامعه


🟣 دکتر محمدرضا منجذب

دولت چگونه مي‌تواند تورم را مهار كند و تبعات تورم بالا در فضاي عمومي جامعه چگونه است؟ اين پرسش طي سال‌هاي اخير به كرات در فضاي اقتصادي كشورمان مطرح شده است. هر بودجه‌اي كه راهي بهارستان مي‌شود و هر تصميمي كه دولت و ساير نهادهاي سياست‌گذار در ايران اتخاذ مي‌كنند نهايتا بايد منجر به بهبود شاخص‌هاي اقتصادي از جمله تورم به عنوان مهم‌ترين شاخص شود. اما راهبرد مهار تورم در اقتصاد ايران طي سال‌هاي اخير همواره با شكست مواجه بوده است. طي پنج دهه اخير تورم دو رقمي مهمان اقتصاد ايران است. دلايلي چون ساختار غلط اقتصاد ايران، كسري بودجه مستمر، رشد بيش از حد و نامتناسب نقدينگي، تك‌محصولي و... براي تورم ايران ذكر مي‌شود. اما تورم آثاري مخرب زيادي دارد، از جمله:
۱- بي‌ثباتي در اقتصاد ملي و بروز نوسان مستمر در آن: يكي از خروجي‌هاي مهم تورم بي‌ثباتي و بالا بودن ريسك در اقتصاد است. تورم‌هاي مستمر و پياپي با اعداد و ارقام بالا، به اندازه‌اي اقتصاد ايران را نوساني كرده كه امكان پيش‌بيني را از اقتصاد ايران سلب كرده است. اين روند در بخش‌هايي چون سرمايه‌گذاري و رويكردهاي مولد و... اثر منفي به جاي مي‌گذارد.

۲- كاهش ارزش پول ملي و در نتيجه كاهش قدرت خريد حقوق‌ها و دستمزدهاي ثابت: پول ملي كشورها، توانایي و ظرفيت كشورها در مواجهه با ساير اقتصادها را نمايان مي‌كند. از سوي ديگر كاهش ارزش پول ملي به‌طور مستقيم در كاهش قدرت خريد خانوارهاي ايراني اثرگذار است. بنابراين يكي از تبعات مخرب تورم، كاهش قدرت خريد كشورهاست.

۳- كاهش قدرت دولت‌ها: تورم قدرت كشورها را كاهش مي‌دهد و زمينه اثرگذاري آنها را كاهش مي‌دهد.دولت متضرر مي‌شود، چون در تورم شديد رشد قيمت‌ها بيشتر از رشد درآمدهاي بودجه است. لذا دولت يا متوسل به كسري بودجه بيشتر مي‌شود كه تورمي بيشتر را به دنبال دارد يا قدرت خريدش كمتر مي‌شود يا هردو. كه معمولا آخري اتفاق مي‌افتد.

۴- درآمدها دچار كاهش مي‌شوند: در اثر تورم هم قدرت خريد درآمدهاي ثابت كاهش مي‌يابد و هم قدرت خريد درآمدهاي متغير تطابق مي‌يابد. در نتيجه شكاف طبقاتي افزايش مي‌يابد و خط فقر افزايش مي‌يابد. در اين صورت تورم موجب افزايش نارضايتي در جامعه مي‌شود.
۵- وام‌گيرنده‌ها منتفع مي‌شوند: افزايش تورم همانطور كه بازندگاني دارد، برندگاني هم دارد. يكي از برندگان افزايش تورم سوداگران و سودجويان هستند. اين دسته و اين طيف منتفع مي‌شوند زيرا ارزش وجوه قرض داده شده به دليل تورم كاهش مي‌يابد. وام‌دهنده‌ها متضرر مي‌شوند، زيرا پولي را كه الان وام مي‌دهند قدرت خريدش بيشتر است تا زماني كه اصل و فرع وام را پس مي‌گيرند.

۶- تورم علامت‌دهندگي قيمت‌ها را به هم مي‌زند: در شرايط تورم كم، قيمت‌ها نوعي عنصر علامت‌دهنده براي تخصيص منابع هستند. قيمت بالاتر در كالاي مشابه نشان‌دهنده كيفيت برتر است و بالعكس. اما در تورم شديد تناسب قيمت‌ها به هم مي‌خورد.
۷- افزايش بي‌اعتمادي عمومي: يكي از مهم‌ترين سرمايه‌هاي هر دولتي افزايش اعتماد عمومي است. تورم اما ميزان اعتماد عمومي به دولت‌ها را تا حد زيادي كاهش مي‌دهد. بنابراين بي‌اعتمادي مردم در فضاي تورمي شديد به سياست‌گذار و نظام اقتصادي كشور افزايش مي‌يابد.
۸- اخلاق‌مداري در جامعه تضعيف مي‌شود: در شرايط تورمي مردم سعي مي‌كنند به صورت بي‌رحمانه‌اي اگر بتوانند از يكديگر چيزي بكنند تا بتوانند تبعات منفي تورم را جبران كنند. لذا اخلاق و روحيات انساني تضعيف مي‌شود. بنابراين تبعات و اثرات تورم در نظام اقتصادي، اجتماعي و اخلاقي جامعه به عينه هويداست و باعث بروز ناهنجاري‌هاي فراوان در عرصه‌هاي گوناگون مي‌شود. /تعادل

مطلب مرتبط:
کنترل تورم بعهده همه است

🌐
کانال دکتر منجذب

با اساتید اقتصاد

31 Oct, 11:35


🔸 از ۳۷۶ شاخص توسعه ۱۹۰ شاخص قرمز شده است / آب، بنزین و تصادفات از بحران وارد فاجعه شده‌اند / ۹۰ درصد کارآفرینان امید به اقتصاد ندارند


دکتر محســن رنانی:
▫️از ۳۷۶ شاخص توســعه، حدود ۱۹۰ شاخص کشور قرمز شده است؛ زمانی که یک فــرد رانندگی اقتصادی می کند، ۳۷۶ شــاخص به مثابه آمپرسنج داریم که اگر یکی از این شاخص ها قرمز شوند باید مشــکل را بررسی کرد اما در اقتصاد ما حدود ۱۹۰ شاخص قرمز است و راننده همچنان به رانندگی خود ادامه می دهد. این شاخص ها که قرمز است، عقلانیت و کارآفرینی اقتصادی را مختل کرده اســت. عقلانیت مختل شــده؛ چراکه در مرحله نااطمینانی پیچیده کشور هستیم.

لینک سخنرانی کامل

🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

31 Oct, 06:45


🔵 تولید زیر فشار مالیات
دکتر مرتضی افقه: «من سال گذشته، زمانی که دولت مالیات‌ها را 50 درصد افزایش داد، گفتم که این ته ظرفیت مالیاتی مؤدیان است. باز هم تأکید می‌کنم مؤدیان‌ یعنی کسانی که برای مالیات‌دادن در دسترس دولت هستند. ما در بخش‌های غیر‌مولد فرار مالیاتی داریم و این بخش‌ها ظرفیت دارند، اما دولت توان اینکه این افراد را شناسایی کند ندارد. برخی بخش‌ها هم هستند که طبق قوانین معاف از مالیات هستند، این بخش‌ها هم ظرفیت خوبی دارند و قابل توجیه است که مالیات‌ستانی به آن سو برود اما مؤدیان دیگر نه».
او ادامه می‌دهد: «‌سال گذشته هم تولیدکننده و مصرف‌کنندگان توان آن میزان پرداخت مالیات را نداشتند، اما متأسفانه دولت قبلی ادعا داشت که بدون حل مشکل تحریم‌ها می‌تواند اقتصاد را پیش ببرد. در عمل نتیجه‌ای نداشت جز اینکه‌ سراغ جیب مردم برود. پس در سال 1401 ارز را گران کرد و قدرت خرید مردم کم شد، در سال 1402 هم مالیات‌ها را بیشتر کرد و حالا هم هفت سال از تحریم گذشته و دولت دیگر منبع درآمدی دیگری در دست ندارد. دارایی‌هایش هم یا تمام شده یا آنچه مانده خواهانی ندارد. به همین دلیل این دولت هم در غیاب اقدام برای رفع مشکل تحریم‌ها، به سمت افزایش مالیات‌ها رفته است. از همین حالا من می‌گویم که بعید است ظرفیت اقتصاد ما بتواند 40 درصد افزایش مالیات را دوام بیاورد و تولید به‌شدت آسیب می‌بیند، مگر اینکه تصمیم بگیرند معافیت برخی بخش‌ها را حذف کنند؛ از‌جمله مراکز فرهنگی-مذهبی که به بهانه فعالیت فرهنگی معاف هستند درحالی‌که فعالیت‌های اقتصادی دارند. برای مثل، بنیاد مستضعفان دارای درآمدهای بالا ولی همچنان معاف از مالیات است. ادامه معافیت مالیاتی این بخش‌ها اجحاف به مردم است».

به باور افقه، بخش تولید کشور آن‌قدر تحت فشارهای متعدد بوروکراسی، ناکارآمدی‌های دولتی و هزینه‌های تحمیلی است که دیگر نای افزایش مالیات را ندارد و اگر اصابت مالیات به تولید به‌ویژه بنگاه‌های کوچک و متوسط باشد باید فاتحه بخش قابل توجهی از بخش تولید را خواند و مسئله خروج سرمایه که از چندین سال قبل به دلیل مزاحمت‌های بیش از اندازه دولت‌ آغاز شده بود، تسریع می‌شود. این اقتصاددان هشدار می‌دهد: «بسیاری از شرکت‌های دانش‌بنیان به‌سرعت در حال خروج از کشور هستند و کوچک‌ترین فشار، این خروج سرمایه و نهایتا بی‌کاری و رکود را شدت می‌بخشد»./شرق

مطلب مرتبط:
مالیات های ابتر و ضد عدالت

🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

30 Oct, 13:08


📺 فیلم/ بودجه بدی برای سال آینده نوشتند؛ پزشکیان لایحه بودجه را غیرشفاف، شدیدا ناتراز و با کسری به مجلس تحویل داد

👤دکتر مرتضی عزتی، عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس : عاملان بودجه‌های ناتراز سال‌های گذشته، بودجه ۱۴۰۴ را نوشته‌اند، این افراد به دولت توصیه کرده‌اند که قیمت ارز را بالا ببر.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

25 Oct, 07:12


🔺دکتر فرشاد مومنی:

🔹 کره جنوبی، در یک دوره ۴۵ ساله، ۷ بار تولید سرانه اش را دو برابر کرد؛ ایران در ۴۵ سال گذشته، حتی یک بار هم نتوانسته




t.me/eghtesadiyoun

با اساتید اقتصاد

24 Oct, 15:14


▫️دکتر «امیر کرمانی» استاد فاینانس و اقتصاد در دانشگاه برکلی کالیفرنیا آمریکا در ۴ دقیقه مرور برخی از مهمترین روندهای جهانی و منطقه‌ای مهمی که در حال حاضر در جهان جریان دارد را بیان می‌کند. کاری که می‌تواند به نگاهی که نسبت به مسائل سیاسی و اقتصادی کشور داریم کمک شایانی کند.

✳️ http://t.me/eghtesadiyoun

با اساتید اقتصاد

23 Oct, 14:30


📌دکتر داود سوری:
اینکه عمده‌ترین منابع بودجه‌ات استقراض(مردم و صندوق) باشد و آن را خرج صداوسیما و هزار و یک نهاد بی‌فایده بکنی نوبر است!!!


@http://t.me/eghtesadiyoun

با اساتید اقتصاد

22 Oct, 06:37


اقدام جبرانی برای فقرا در سهمیه کنکور

👤 دکتر مهدی فیضی

✍️ به نظر می‌رسد با گذشت دهه‌ها از دفاع مقدس و تغییر جدی توزیع جغرافیایی طبقات فرودست اقتصادی، سهمیه ایثارگران و حتی سهمیه مناطق به جای آنکه با ایجاد فرصت‌‌‌های آموزشی عادلانه در پی جبران نابرابری‌‌‌ها باشد، عملا با تبعیضی غیرعادلانه به نابرابری آموزشی دامن می‌زند.

✍️ همچنان که در سال‌های گذشته نیز سهمیه‌‌‌های مختلفی در کنکور سراسری مانند سهمیه منطقه۴، سهمیه سربازان، سهمیه ورزشی، سهمیه معلمان و کارکنان آموزش و پرورش وجود داشت که به‌مرور زمان و با تغییر سیاست‌‌‌های آموزشی به‌‌‌طور کلی حذف شدند، می‌توان به حذف یا اصلاح سهمیه‌های موجود پرداخت.

✍️ اقدام جبرانی (Affirmative Action) یا تبعیض مثبت (Positive Discrimination) درواقع سیاستی برای جبران شانس ازدست‌رفته برخی گروه‌های اجتماعی است.

✍️ این سیاست دهه‌هاست در کشورهای مختلف اجرا شده است. یکی دیگر از اهداف اقدام جبرانی، کاهش اثرات فقر و نابرابری اقتصادی است.

✍️ یکی از مفاهیم مهم مغفول در تعیین سهمیه‌های ورود به دانشگاه، بحث تحرک اجتماعی (Social Mobility) است. تحرک یا پویندگی اجتماعی عموما به جابه‌جایی افراد و گروه‌‌‌ها بین طبقه‌های اجتماعی-اقتصادی یک جامعه گفته می‌شود.

✍️ تحرک اجتماعی صعودی به معنای حرکت به سمت بالا در نردبان اجتماعی-اقتصادی با کسب درآمد یا موقعیت اجتماعی است.

✍️ نابرابری در آموزش، دستیابی به تحرک اجتماعی را برای خانواده‌های کم‌درآمد دشوارتر می‌کند.

✍️ اقدام جبرانی به افراد گروه‌‌‌های محروم یا فرودست اجازه می‌دهد تا به مدارک تحصیلی لازم برای بالارفتن از نردبان اقتصادی و بهبود جایگاه اجتماعی خود دسترسی داشته باشند.

✍️ بدون مداخله دولت، نظام آموزش عالی ناخواسته به پذیرش دانش‌آموزان خانواده‌‌‌های مرفه‌تر تمایل دارد که می‌‌‌توانند هزینه تدریس خصوصی، دوره‌‌‌های آمادگی و مدارس بهتر را بپردازند.

✍️ این تحصیل‌کردگان دانشگاهی طبقات مرفه آینده را شکل می‌دهند و چرخه‌‌‌ای را ایجاد می‌کنند که در آن امتیازات خود را بازتولید می‌کنند.

✍️ با وجود این، تاکنون در نظام پذیرش دانشجو در ایران سهمیه‌ای کارآمد برای دانش‌آموزان خانواده‌های فقیر در نظر گرفته نشده است.

✍️ فرزندان خانوارهای دهک‌های بالاتر درآمدی با هزینه‌کرد چند برابری در مقاطع دبیرستان و پیش‌دانشگاهی، امکان کسب رتبه‌های برتر کنکور و تصاحب بهترین صندلی‌های دانشگاه‌های دولتی را دارند.

✍️ از آنجا که تحصیلات دانشگاهی یکی از فرصت‌های مهم برای تحرک اجتماعی است، به‌عنوان سیاستی مکمل برای تاثیر سابقه تحصیلی و به جای حذف کامل یارانه دانشگاه‌های دولتی، می‌توان درصدی مشخص از صندلی‌های دانشگاه‌ها را برای دانش‌آموزان خانواده‌های دهک‌های پایین درآمدی در نظر گرفت.

✍️ این سهمیه می‌تواند جایگزین سهیمه مناطق شود که اکنون در کنکور اجرا می‌شود؛ شهر محل زندگی یا تحصیل برآوردی خیلی ضعیف از دهک درآمدی خانوار به دست می‌دهد و نمی‌تواند مبنای سیاستی باشد که قرار است خانوارهای کم‌درآمد را هدف بگیرد.

✍️ وجود داده‌های ارزشمند پایگاه رفاه ایرانیان باعث می‌شود که با دقت بسیار خوبی بتوان این سهمیه‌ها را درنظر گرفت.

✍️ طبیعتا دقت این داده‌ها در تعیین دهک درآمدی خانوار بسیار بیشتر از دقت سهمیه‌های موجود بر جغرافیای مدرسه محل تحصیل دانش‌آموز است.

✳️ http://t.me/eghtesadiyoun

با اساتید اقتصاد

21 Oct, 13:49


📹 دولت بزرگ اقتصاد ملی را به خطر می‌اندازد

▫️دولت کوچک پذیرفتنی است و باید سعی کرد در جهت کوچک‌سازی و مقید کردن دولت قدم برداشت. اما جامعه امروزی ایران این‌گونه است که دولت بزرگ تعداد زیادی کارمند دارد که به دلایل مختلف استخدام شده‌اند اما ناکارآمدی آن برای همه مشخص است.

▫️حال که سیاستمداران متوجه این مشکل شده‌ و قرار است در جهت کوچک کردن این دولت گام بردارند، با افرادی که ذی‌نفع دولت هستند و ممکن است جایی برای آنها در دولت کوچک آینده نباشد، باید چگونه اقدام کرد که آسیب وارده به آنها به حداقل برسد؟

▫️دکتر موسی غنی‌نژاد اعتقاد دارد که در وهله اول باید به این نتیجه رسید که این حجم زیاد کارمندان دولت صحیح نیست و به ضرر اقتصاد ملی است.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

20 Oct, 13:21


🔴 دکتر مومنی، اقتصاددان: دوباره زمزمه بازی با نرخ ارز را آغاز کرده اند

🔴 از سال ۶۸ تا کنون ۴۰۰ میلیارد دلار ذخایر استراتژیک ارزی کشور را با عنوان سیاست کنترل نرخ ارز دود کرده اند، نرخ ارز هم در این دوره بیش از ۲۸ هزار برابر شده است!


♨️فرشاد مومنی هشدار داد: دوباره این زمزمه بازی با نرخ ارز را آغاز کرده اند، با کمال تاسف، ارزیابی من این است که جمعبندی عزیزان به این سمت رفته که اگر اول بازی با نرخ ارز را آغاز کنیم و بعد به بهانه آن قیمتهای بنزین و حاملهای انرژی را افزایش دهیم بهتر است، به این دلیل که اگر مستقیما قیمت بنزین را افزایش دهند، سقف تطهیرشان این می شود که جمعه بود و من خواب بودم و مضحکه می شود.

♨️آنها قیمت ارز را اولویت می دهند، چرا که می توانند به عامل مجعولی به نام بازار نسبت دهند. می گویند ما هم خیلی ناراحتیم اما بازار این کار را کرده است. به نام اینکه ما نمی خواستیم اما بازار این کار را کرده است، از سال ۶۸ تا اکنون ۴۰۰ میلیارد دلار ذخایر استراتژیک ارزی کشور را با عنوان سیاست کنترل نرخ ارز دود کرده اند./ جماران



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

20 Oct, 03:41


💠چرا رشد اقتصادی در زندگی مردم دیده نمی شود؟

✍️دکتر محمدرضا یوسفی


🔹 مرکز آمار ایران گزارشی از رشد اقتصادی بهار امسال را منتشر کرده است. در این گزارش آمده است که در سه ماهه اول سال جاری، رشد تولید ناخالص داخلي با نفت 4.6 درصد و تولید ناخالص داخلي بدون نفت 2.8 درصد بوده است. در مورد رشد بخشهای اقتصادی آمده است، بخش كشاورزي 2.3، استخراج نفت خام و گاز طبيعي 10.2 ، ساير معادن 2.3، صنعت 1.8، توزيع گاز طبيعي 6، تامين آب و برق 4.4 ، ساختمان 2.2 و گروه خدمات نیز 3.1 درصد نسبت به سه ماهه اول 140۲ رشد داشته اند.

🔹 هر گاه آمارهای رشد اقتصادی اعلام می شود، این پرسش در اذهان عمومی مطرح می شود که چرا اثر این رشد اقتصادی در زندگی ما مردم احساس نمی شود. از این رو گروهی، این آمار را نادرست می دانند. جورج اورول نیز در کتاب قلعه حیوانات نقل می کند که اسکوئیار اعلام کرد که تولیدات مزرعه پانصد درصد رشد کرده است اما حیوانات این آمار را درک نمی کردند آنان احساس می کردند به غذا نیاز دارند نه به آمار.

🔹 با وجود این، از آنجا که علم اقتصاد یک علم داده محور است و در صورت کنار گذاردن داده های رسمی، مبنایی برای تحلیل و توصیف نخواهد داشت از این رو اقتصاددان بالاجبار به آمار اعتماد می کند. در این صورت، باید به این سوال پاسخ داد که چرا رشد اقتصادی اعلام شده در زندگی مردم احساس نمی شود.
از چند منظر می توان پاسخی به این پرسش داد.

🔹 اول، فرض کنیم فردی به چاهی به عمق صد متر سقوط کرده است و مدت زمانی است که در این وضعیت به سر می برد، به مرور زمان چشمان او به تاریکی چاه و شرایط عادت می کند. حال اگر او یک متر بالا بیاید، آیا احساس رضایتمندی و تغییر خواهد کرد؟ به ویژه اینکه اگر نااطمینانی نسبت به تداوم خروج از چاه داشته باشد. هر چند تغییر در وضعیت او رخ داده ولی این میزان تغییر نمی تواند احساس خوشایندی را به وی منتقل کند و او هنوز خود را در چاه می بیند.
اقتصاد ایران نیز پس از تحریم سال 90، در طول یک دهه متوسط نرخ رشد نزدیک به صفر را تجربه کرده است و درآمد سرانه کشور نزدیک به سی درصد کاهش یافته است. طبیعی است کاهش شدید سطح زندگی و تداوم آن موجب شده است تا رشدهای کوچک، احساس تغییر را منتقل نکند.

🔹 منظر دوم به روند رشد اقتصادی بخشهای اقتصادی و مقایسه آن با سه ماهه پایانی سال 1402 توجه دارد. به عنوان مثال روند رشد اقتصادی بخش کشاورزی در سال 1402، رشد منفی با نرخ کاهنده را به ترتیب شش ماهه اول سال منفی 4.4 درصد بوده و در نه ماهه به منفی 2.9 درصد کاهش یافته و در پایان سال به منفی 2.4 درصد کاهش یافت.
حال طبیعی است که اقتصادی که رشدهای منفی را تجربه کرده، با رشد 2.3 درصدی، موجب احساس افزایش رفاه نمی شود.

🔹 منظر سوم، ترکیب رشد بخشهای اقتصادی است. بخش های کشاورزی 2.3 ، صنعت 1.8 و ساختمان2.2 و معادن غیرنفتی 2.3 درصد شد داشته اند که همگی از رشد کل کمتر بوده و همه این بخش ها که بیشترین ارتباط پیشین و پسین را دارند، رشد مناسبی نداشته اند. این در حالی است که بخش خصوصی عمدتا در بخش یادشده فعال هستند. بنابراین چنانچه تسنیم گزارش می دهد، فرصت های شغلی ایجاد شده در سه ماهه نخست سال جاری کمتر از 25 هزار نفر بوده اند ( تسنیم، 27 / 6 / 1403). در واقع مهمترین عامل رشد اقتصادی به عامل نفت و گاز با 10.2 درصد تعلق دارد که عمدتا به دلیل خام فروشی است از این رو صادرات این بخش نیز بالاترین رشد در میان اجزاء تقاضای کل را داراست.

🔹 بنابراین چرایی عدم احساس بهبودی زندگی را می توان از این سه منظر توضیح داد. به نظر می رسد کاهش مخارج دولتی در سه ماهه نخست سال، افزایش نرخ بهره بین بانکی که اخیرا اتخاذ شد؛ سیاستی انقباظی بوده که به همراه روند کاهشی رشد بخش نفت، کاهش رشد اقتصادی را در پی خواهد داشت و زندگی را برای مردم همچنان سخت می کند.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

19 Oct, 14:46


🎥 دکتر حسین راغفر، استاد تمام دانشگاه الزهرا (س): 

🟢  اشکال مختلف نابرابری انواع نارضایتی‌ها را ایجاد می‌کند

🟢 نابرابری آسیب‌های روحی و اجتماعی را تشدید و سرکوب را تقویت می‌کند

مطلب مرتبط:
نابرابری در اقتصاد

🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

19 Oct, 09:32


📹 در جست‌و‌جوی پل عبور

▫️رئیس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف معتقد است اگر به داد اقتصاد نرسیم، تا ۵ سال آینده باختیم.

▫️دکتر سید علی مدنی‌زاده با تشریح چالش‌های اقتصادی ایران بر این باور است: اینکه چرا با وجود اقدامات دولت‌ها، کشور در جهت اصلاحات اقتصادی و کاهش تورم حرکت نکرد، مسئله‌ای است که باید به آن پاسخ داد.

▫️این اقتصاددان، ریشه چالش‌های اقتصادی را در سرمایه انسانی، ساختارهای نظام حکمرانی و خطاهای رویکردی دانست.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

18 Oct, 02:18


🦠 گوشه‌ای از سقوط آزاد ایران
از زبان دکتر حجت‌الله میرزایی :

نمره جمهوری اسلامی در تمامی شاخص‌های حکمرانی از ۱۰۰ زیر ۱۰ است و ما را در میان فاسدترین کشورها قرار داده!



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

17 Oct, 15:25


https://t.me/eghtesadd

با اساتید اقتصاد

17 Oct, 12:37


🔵 بالای سر بانک مرکزی باید یک رئیس کل با اختیارات کافی و یک شورای تخصصی متشکل از اقتصاددانان و بانکداران باشد

🔵 دکتر محمد طبیبیان: بخش پولی باید از بخش بودجه‌ای جدا باشد.

🔵 وزیر اقتصاد و رئیس سازمان برنامه و بودجه در هیات عالی بانک مرکزی چکار می‌کنند؟



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

16 Oct, 16:31


🔴 اهمیت نهادها در حاکمیت قانون
❄️ دکتر محمد قلی‌یوسفی

با اعطای جایزه به عجم اوغلو و همکاران، به خاطر کارشان در مورد اهمیت نهادها یک بار دیگر اهمیت نهادها مانند حکومت قانون، حقوق مالکیت و آزادی‌های مدنی به عنوان پیش‌نیاز توسعه برجسته شده که برای کشورهایی مانند ایران بسیار حائز اهمیت است. اهمیت جایزه در تاکید بر نهادهاست. نهادها قوانین بازی در جامعه و تابلو‌های راهنمایی افرادند که براساس آنها افراد رفتار دیگران را پیش‌بینی و رفتار خود را متقابلا تنظیم می‌کنند. نهادها فرصت می‌سازند، انگیزه ایجاد می‌کنند، ریسک‌ها و محدودیت‌ها را تعیین می‌کنند و موجب عملکرد افراد در جوامع می‌شوند. نهادها هم رسمی هستند مانند قانون اساسی، حقوق مالکیت و آزادی‌های مدنی و هم غیر رسمی مانند فرهنگ‌‌، آداب و رسوم و عرف جوامع. هرجا که نهادهای رسمی و غیر‌رسمی بر هم منطبق و سازگار باشند جامعه ترقی می‌کند و هر جا که آنها با هم ناسازگار نباشند یکدیگر را خنثی می‌کنند و جامعه را عقب نگه می‌دارند.البته قبلا افرادی مانند داگلاس نورث، رونالد کو، جیمز بوکان و بسیاری دیگر به خاطر کار روی نهادها این جایزه را دریافت کرده بودند اما کار عجم اوغلو و همکاران بیشتر مربوط به تحقیق آنها در سال‌های ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲ است که نشان دادند کشورهای استعمارگر اروپایی به خاطر منافع خود در کشورهای مستعمره نهادهای متفاوتی را ایجاد کردند. برخی کشورها به خاطر وجود معادن «نهادهای استخراجی» را ایجاد کردند یعنی نظام‌های دیکتاتوری و خودکامه برای سرکوب مخالفان و معترضان‌، در برخی کشورها به خاطر شرایط خوب آب و هوایی مانند آمریکا، کانادا و نیوزیلند آنجا سکونت گزیدند و نهادهای دموکراتیک و آزاد را ایجاد کردند و نتیجه می‌گیرند کشورهایی که نهادهای دموکراتیک و حکومت قانون را دایر کردند به رشد پایدار یا توسعه دست یافتند اما در نظام‌های دیکتاتوری رشد‌های موقت و شکننده داشتند و با وجود ثروت نتوانستند به توسعه و رشد پایدار برسند. البته کار آنها بیشتر در چارچوب نظریات اقتصاد نئو‌کلاسیک است و اشکالات خاص خود را دارد. در چارچوب نظریات رشد نئوکلاسیک مساله آزادی جایی ندارد‌. برای مثال کشور چین یا کشورهای عربی منطقه خلیج‌فارس رشد بالایی داشتند اما فاقد دموکراسی و جامعه مدنی هستند. همچنین مطالعه آنها نشان نمی‌دهد که در کشورهایی که مستعمره نبودند چگونه توانستند نهادهای دموکراتیک و آزاد را برقرار کنند و توسعه یابند. اصولا نهادها چیزهایی نیستند که بشود آنها را به کشورها منتقل یا تزریق کرد چرا در افغانستان نهادها ایجاد نشدند یا در برخی کشورهای آفریقایی یا در آمریکای لاتین. در تحقیق آنها به فرآیند تکاملی و نظم خودانگیخته توجه نمی‌شود.در واقع در چارچوب اقتصاد نئوکلاسیک نهادها جایی ندارند بنابراین این یک تناقضی است که کمیته جایزه نوبل در آن گرفتار است و در اینجا عجم اوغلو توضیحی نمی‌دهد که نهادها را چگونه می‌توان در نظریات رشد اقتصاد نئوکلاسیک قرار داد و تاثیر آنها را مطالعه کرد. تنها به صورت غیر‌مستقیم توضیح داده می‌شوند. اگرچه در بحث نظری قابل تبیین هستند اما به صورت تجربی و امپریکال قابل آزمون نیستند و همین مشکل اقتصاددانان نئوکلاسیک از جمله عجم اوغلو و همکارانش جانسون و رابینسون است. در واقع مشکل نئوکلاسیک‌ها عدم تمایز بین رشد خوب و رشد بد است. رشد خوب رشدی است که توسط بخش‌خصوصی در بازار به صورت داوطلبانه در نتیجه کار و مبادله در یک بستر آزاد و قانونی صورت گیرد اما رشد بد رشدی است که توسط دولت و نهادهای نظامی و انتظامی بدون توجه به بازار آزاد صورت گیرد. رشد چین و کشورهای عربی منطقه خلیج‌فارس که نظام‌های غیر‌دموکراتیک دارند با مدل عجم اوغلو و همکاران قابل توجیه نیست. البته خود بر این مساله واقف هستند اما به جای تاکید بر توسعه و دوری جستن از مدل‌های رشد اقتصادی نئوکلاسیک همچنان به آنها وفادار هستند که این ابهام را ایجاد می‌کند چون رشد بالای اقتصادی چین و کشورهای عربی خلیج‌فارس برخلاف فرضیه عجم اوغلو و همکارانش است اما تا آنجا که به بحث نظری آنها مربوط می‌شود می‌توان با آنها هم عقیده بود که رشد کشور چین و کشورهای عربی منطقه خلیج‌فارس در نبودن دموکراسی و نهادهای جامعه مدنی و حکومت قانون به توسعه منجر نخواهد شد ولی در کل کار بسیار ارزشمندی است زیرا بر نقش اروپایی‌ها در ایجاد نهادهای مختلف در کشورها اشاره می‌کنند که به دستاوردهای متفاوتی انجامیده است اما آنچه اعتبار علمی کمیته اعطا‌کننده جایزه را سبک می‌کند این است که بیش از دو دهه از زمان انتشار این مقالات گذشته است‌. به نظر می‌رسد به کمیته جایزه نوبل اخبار دیر می‌رسد./جهان صنعت



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

16 Oct, 04:56


🔺رئیس جمهور را می ترسانند که چگونه می خواهید حقوق کارکنان دولت را بدهید! / به جای افزایش قیمت بنزین، فقط مانع یک فساد مانند چای دبش شوید، بیشتر عایدی خواهید داشت

دکتر فرشاد مومنی:

🔸باید به آقای پزشکیان بگوییم در دنیایی که تا این میزان پیچیده است، هر کس به شما آدرسهای سر راست و ساده داد، بدان نسبتی با علم ندارد. باید به ایشان گفته شود این تصور که وضعیت متغیر چند ۱۰ متغیری مانند بنزین، فقط با افزایش قیمت درست می شود، از زبان افرادی بیرون می آید که با منافع رانتی، نسبت دارند و حداقل این است که دانش و صلاحیت علمی کافی ندارند. می توان محکم و با اطمینان این مساله را مطرح کرد

🔸رئیس جمهور را می ترسانند که چگونه می خواهید حقوق کارکنان دولت را بدهید. به جای افزایش قیمت بنزین، کسی به ایشان مشاوره نمی دهد که اگر فقط مانع یک فسادی مانند فساد چای دبش شوید، از کل درآمد انتظاری از شوک قیمت بنزین، بیشتر عایدی خواهید داشت./جماران



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

15 Oct, 13:40


🟡 واگذاری استقلال و پرسپولیس فاجعه بود

👤دکتر علی سرزعیم: هلدینگ خلیج فارس و بانک‌ها را خفت کردند که پول ملت را به بازیکنان فوتبال بدهند، اینکه اسمش خصوصی سازی نیست، تازه هر چقدر هم خرج فوتبال میکنی، باز هم می‌گویند کم است!



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

15 Oct, 06:13


🔴 متاسفانه شریک تجاری مهمی مثل هند را از دست دادیم و نتوانستیم یک قرارداد خوب با او پیرامون چابهار ببندیم!

🔴دکتر محمد مهدی بهکیش : هند همیشه علاقه‌مند بود از چابهار ما به شمال راه پیدا کند، ولی ما نتوانستیم یک تفاهم منطقی با آن‌ها انجام دهیم.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

14 Oct, 14:30


🌑 به گزارش ایرنا از وبگاه نوبل پرایز، امروز (دوشنبه، ۲۳ مهر) نام «دارون عجم اوغلو»، «سیمون جانسون» و «جیمز رابینسون» به دلیل پژوهش درباره چگونگی شکل‌گیری نهاد‌ها و تأثیر آن‌ها بر رفاه به عنوان برندگان جایزه نوبل اقتصاد ۲۰۲۴ در فرهنگستان علوم پادشاهی سوئد اعلام شدند.

دارون عجم اوغلو (Daron Acemoglu)، متولد ۳ سپتامبر ۱۹۶۷ (۱۲ شهریور ۱۳۴۶) در ترکیه، استاد کرسی الیزابت و جیمز کیلین در اقتصاد در ام‌آی‌تی و در زمره ۱۰ اقتصاددان پراستناد بر اساس IDEAS/RePEc است. وی در سال ۲۰۰۵ میلادی برنده مدال جان بیتز کلارک شد. هاشم‌اوغلو در سال ۲۰۱۳ میلادی «جایزه فرهنگ و هنر‌های ریاست جمهوری ترکیه» را از آن خود کرد.

سیمون جانسون (Simon Johnson)، متولد ۱۶ ژانویه ۱۹۶۳ (۲۶ دی ۱۳۴۱) در بریتانیا، اقتصاددان بریتانیایی‌آمریکایی، استاد کارآفرینی رونالد کورتز در دانشکده مدیریت اسلون ام‌آی‌تی و عضو ارشد مؤسسه اقتصاد بین‌الملل پترسون است. او دارای طیف گسترده‌ای از سمت‌های دانشگاهی و مرتبط با سیاست، از جمله استاد اقتصاد در دانشکده تجارت فوکوا دانشگاه دوک است.

جیمز آلن رابینسون (James A. Robinson)، متولد ۱۹۶۰ میلادی در انگلیس، متخصص علوم سیاسی، استاد دانشگاه و اقتصاددان است. وی در دانشگاه‌هایی، چون دانشگاه شیکاگو، هاروارد، کالیفرنیا، برکلی، کالیفرنیای جنوبی و ملبورن تدریس کرده است.

جایزه نوبل اقتصاد ۲۰۲۳ به کلودیا گلدین (Claudia Goldin)، استاد اقتصاد دانشگاه هاروارد، به دلیل فعالیت‌هایش در زمینه مطالعات مربوط به نقش زنان در بازار کار تعلق گرفت.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

13 Oct, 19:17


🔴 مالیات های ابتر و ضد عدالت
🔵 دکتر محمدرضا منجذب


یکی از راه های تامین مالی دولت ها مالیات است. دولت ها در برابر اخذ مالیات معمولا پاسخگو و مسوول نیز هستند. سابق بر این درآمدهای نفتی درآمد اصلی دولت در اقتصاد ایران بوده است. بعد از تحریم ها و فشار مالی بر دولت، گسترش تامین مالی غیر نفتی، بویژه از طریق مالیات در دستور کار قرار گرفت. در این راستا لیست و سیاهه ای از مالیات های مختلف و بعضا جدید که در کشورهای دیگر موفق بود، احصا گردید. بعد از تصویب آنها، متاسفانه در عمل دچار مشکلاتی شد. برخی از آنها بشرح زیر است:
1- مالیات بر عایدی سرمایه
در کشورهای دیگر در عمل این مالیات بر کالاهایی اعمال می شود که ارزش واقعی آنها (به قیمت ثابت یا تورم در رفته) در طول زمان افزایش می یابد. اینجا را ببینید
آنچه در ایران تصویب شده مالیات بر تورم است. بعبارت دیگر اگر ارزش اسمی کالای مورد نظر افزایش یابد، ولو اگر ارزش واقعی افزایش نداشته باشد، به آن مالیات تعلق می گیرد. این در شرایطی است که عامل اصلی تورم دولت بوده، که در شرایط کسری بودجه شدید و فشار روی گسترش نقدینگی برای جبران کسری موجد تورم بوده است.
2- مالیات بر خانه های لوکس
تصور کنید یک زوج در دهه شصت زمینی ویلایی را در حوالی تهران خریده باشند (در آن زمان گران نبوده). الان در سن بازنشستگی قرار دارند. بدلایل مختلف تورمی شدید در اقتصاد ارزش ملک آن را در زمره لوکس قرار داده و پیامکی مبنی بر پرداخت مالیات به آنها ارسال شده است. آیا این تورم قیمتی مازاد درآمدی را برای آنها ایجاد کرده که باید مالیات دهند؟ از کجا بیاورند و مالیات دهند؟
3- مالیات بر خانه های خالی
در شرایطی که زیرساخت های لازم از قبل برای اعمال این نوع مالیات فراهم نشده است، قانون آن تصویب شده است. برای همین این نوع مالیات عملکردی نداشته است. اطلاعات دقیقی از این نوع املاک در دسترس نیست. ضمتا افرادی برای حفظ ارزش دارایی خود و در امان نگه داشتن آن از غول تورم رو بخرید ملک آورده اند] در صورتیکه مقصر اصلی و بانی تورم نبوده اند. قطعا اگر در آینده امکان عملیاتی شدن این نوع مالیات باشد، نقدینگی اینها تبدیل به ثروتهایی می شود که از دسترس سازمان مالیاتی در امان باشد. حتی ممکن است منجر به خروج سرمایه شود، کما اینکه در حال اتفاق افتادن است.
4- مالیات بر مشاغل و حقوق و دستمزد
بدلیل عملیاتی نشدن مالیاتهای فوق، عملا فشار مالیاتی مضاعفی بر این بخش که سابقه مودی بودن دارند، وارد شده است. برخی مشاغل تعطیل و برخی تبدیل به فرار مالیاتی شده است. ضمن اینکه فشار نامتعارف در اینجا منجر به تورمی مضاعف می شود.

🟡 نتیجه و توصیه: الگوبرداری صرف از شیوه مالیات گیری از کشورهای دیگر بدون امکان سنجی اجرای آن در داخل مالیات مزبور را ابتر می کند. ضمن اینکه ابتدا باید بستر لازم برای اجرای یک نوع مالیات فراهم شود و سپس اجرا شود. مالیات بر تورم در شرایطی که بانی تورم مودی نبوده است، ظلمی بر مودی تلقی می شود. در شرایطی که فرارهای مالیاتی حجیمی بر اقتصاد حاکم است و نهادهای غیر دولتی عملا از مالیات معاف هستند، این نوع مالیات ها دور از عدالت است. همچنین پرسنل مالیاتی و مودیان قبل از هر مالیاتی باید برای مواجه با آن آموزش لازم را ببیند، تا با اجرای تدریجی آن نه مالیات ابتر شود و نه بی عدالتی رخ دهد.

مطلب مرتبط:
تله مالیاتی

🌐
کانال دکتر منجذب

با اساتید اقتصاد

13 Oct, 16:36


🔷 دکتر حجت میرزایی: مشکل ناترازی مالی نیست. مشکل ناترازی در حکمرانی است❗️



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

13 Oct, 07:13


❄️ حکومت گرامی باید از توهم فاجعه ساز حل کردن همه چیز با دستکاری قیمت بیاد بیرون



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

12 Oct, 16:05


https://t.me/tahlilegtesadi

با اساتید اقتصاد

12 Oct, 15:58


🔻انتقاد یک اقتصاددان از سیاست افزایش قیمت‌ها در دولت / حسین راغفر: قیمت برخی اقلام لبنی در هفته گذشته رشد ۱۰۰ درصدی داشته!

دکتر حسین راغفر:

▪️سرانه مصرف گوشت در میانگین استاندارد جهانی ۳۰ کیلوگرم است که در ایران به ۵ کیلوگرم کاهش یافته است، همین ۵ کیلوگرم هم به شدت نابرابر در میان آحاد مردم کشور توزیع می شود.

▪️در ماه دوم حضور دولت چهاردهم، قیمت نان ۶۶ درصد افزایش پیدا کرده است. قیمت برخی از اقلام لبنی مانند کره در همین هفته ۱۰۰ درصد بالا رفته و قیمت سایر اقلام معیشتی مردم مانند تخم مرغ، بیش از ۳۰ درصد افزایش داشته است. افزایش قیمت گوشت مرغ، آب، برق و سایر کالاهای اساسی و همچنین ارز در دستور کار دولت است.| جماران



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

12 Oct, 08:46


🔴 اولین کتاب اقتصادی مرجع در حوزه انتظارات در ایران/دکتر حسین امیری

مطلب مرتبط:
معرفی یک فصل از کتاب

🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

11 Oct, 18:59


🔹 تفاوت دو نگاه جزیی نگر با کلان نگر
🔹 دکتر محمدرضا منجذب


🔺 برای مدیریت اقتصاد یک کشور همواره دو رویکرد مطرح است. ایندو دیدگاه گاه با هم همراه و گاه متضاد یکدیگر هستند و عمل می کنند.

🔺 ویژگیهای این دو رویکرد به شرح زیر است:
اولی مشکلات را در بازارهای متفاوت می بیند و تلاش در تنظیم تک تک آنها بصورت منفک دارد، دومی همگی بازارها را بصورت ظروف مرتبطه نگاه میکند.
اولی گرانفروشی و دلالی را مشکل می داند، دومی تورم و راهکارهای مقابله با آن را بررسی می کند.
اولی تعزیرات را راهکار می داند، دومی تنظیمات و ارشاد بازار را راهکار می داند.
اولی بصورت پوپولیستی و گفتار درمانی وارد عمل می شود، دومی مدیریت بازارهای موازی را تنظیم گر تلقی می کند.
اولی نگاه مهندسی و مکانیکی به اقتصاد دارد، دومی رویکرد توسعه ای و کلان به اقتصاد دارد.
اولی بصورت منفک به هر بازار نگاه می کند، دومی به جمعی از بازارهای موثر بر یکدیگر و نیز یک پدیده کلی نگاه می کند.

🔺اما این دو رویکرد هنگامی هماهنگ عمل میکنند و همافزایی دارند که طراحی توسعه ای و کلان نگر موجب تنظیمات عرضه کل و تقاضای کل در اقتصاد شود و در این راستا تک تک بازارها تعریف و تنظیم میشوند. در این راستا برنامه صادرات و واردات و رشد و توسعه تعریف و اجرا می شود. کشورهایی که توسعه یافتند با چنین رویکردی پیش رفتند.

🔺بنظرم وظایف اقتصاددان ها در هر کشور تبیین کامل این موضوع و ارایه آن به سیاستگذارانی هستند که لزوما اقتصاد نخوانده اند.

مطلب مرتبط 👈
باید کلان نگر بود
لینک مطلب در روزنامه تعادل

❄️
کانال دکتر منجذب

با اساتید اقتصاد

11 Oct, 15:33


🟣 جمعیت بزرگی در کشور از شاخصه‌های رشد محروم شده‌اند
برخی جوانان کشور قربانی فقر فرهنگی و معیشتی شده اند / وضعیت اشتغال و تحصیل زنان بغرنج‌تر از مردان است

دکتر حسین راغفر به فرارو گفت: «این آمار‌ها و وضعیت موجود، شکست نظام اقتصادی کنونی را نشان می‌دهد که چگونه اقتصاد غارتی سبب شده که فرصت‌های رشد از جوانان کشور سلب شود. این اتفاقات به دلیل سیاست‌های آزادسازی و سیاست‌های اقتصادی ۳۵ سال گذشته در کشور رخ داده است چرا که فرصت‌های دسترسی به حداقل‌های زندگی از بسیاری از افراد گرفته شده است. امروزه بخش قابل توجهی از افرادی که فرصت تحصیل از آنان سلب شده است، نه تنها فرصتی برای یادگیری مهارت نداشته اند، بلکه نتوانسته اند وارد حوزه آموزش تکمیلی و عالی شوند، در نتیجه فاقد شغل هستند. بخش قابل توجهی از این افراد را باید قربانی نظام اقتصادی نامناسب بدانیم. اما جالب است که همزمان یک موضوع کاملا معکوس و متفاوت هم وجود دارد.»

وی افزود: «عده‌ای هم هستند که در رفاه کامل قرار دارند و به دلیل رفاه بیش از حد، نیازی به درس خواندن یا آموختن مهارت و شغل، احساس نمی‌کنند. این افراد، فرصت زندگی پر از رفاه را در اختیار دارند و اگرچه جمعیت محدود و قلیلی هستند، اما شرایطشان با آن‌هایی که قربانی وضعیت اقتصادی یا اشتباهات وضعیت اقتصاد کشور شده اند بسیار متفاوت است؛ بنابراین ما در این آمار با دو طیف کاملا متضاد از جوانان رو به رو هستیم که بر اساس شرایط خود تمایل به کار و تحصیل را از دست داده اند. متاسفانه طی سال‌های اخیر به اسم کاهش هزینه‌های دولت و بخش عمومی، آموزش و پرورش رایگان را که یک تعهد مندرج در قانون اساسی است از بخش قابل توجهی از جمعیت کشور دریغ کرد و همین امر هم سبب شد، جمعیت بزرگی، دیگر قادر به دسترسی به حداقل‌های رشد نباشند و فقر آموزشی از اصلی‌ترین مشکلات جمعیت شده است. همچنین فقر در دسترسی به خدمات سلامت و فقر معیشتی را نیز داریم. برخی جوانان کشور قربانی فقر فرهنگی و معیشتی شده اند. این‌ها عواملی هستند که عمدتا ریشه‌های اصلی عقب ماندگی جامعه را تشکیل می‌دهند و طبقه‌ای که با این وضعیت شکل گرفته، اتفاقا اصلی‌ترین طبقه بی ثبات ساز جامعه، چه به لحاظ بی ثباتی‌های اقتصادی و چه به لحاظ بی ثباتی‌های اجتماعیست و دقیقا حاکمیت باید این وضعیت را به عنوان یک تهدید برای شرایط کشور تلقی کند و به فکر راهی برای حل این نوع مشکلات جامعه باشد.»

زنان وضعیت بغرنج تری از مردان دارند
این استاد اقتصاد در ادامه گفت: «این موضوع که در این آمار‌ها وضعیت زنان نسبت به مردان بغرنج‌تر است یا به عبارتی تعداد زنان محروم مانده از تحصیل یا اشتغال بیش از مردان است نیز نشانه‌ای تاسف برانگیز از یک تبعیض ریشه دار جنسیتی است که در نظام آموزشی کشور اعمال شده است به این شکل که گروه‌های از طبقات یا جنسیت مونث، امکان ورود به مدرسه را حتی نه فقط به لحاظ اقتصادی، بلکه به لحاظ برخی ملاحظات فرهنگی از دست می‌دهند. همچنین برخی از زنان و دختران، به علت عدم دسترسی به مدارس در مناطق محروم از تحصیل باز مانده اند. متاسفانه ظلم علیه برخی دختران ما به این شکل است که علاوه بر درگیری با تبعیض فرهنگی، با تبعیض‌های دیگری هم رو به رو هستند و چون برخی مخاطرات، آن‌ها را بیش از پسران تهدید می‌کند، آن‌ها از ادامه تحصیل و دسترسی به فرصت‌های رشد و شکوفایی باز می‌مانند که اتفاقا همین موضوع به بیماری اقتصاد کشور دامن می‌زند. در کشور‌های توسعه یافته یکی از اصول رشد و شکوفایی اقتصادی، کاهش نابرابری است. اگر قصد داریم کشور را پیشرفت دهیم، اگر قصد داریم اقتصادمان را از بیماری نجات دهیم، باید هر چه زودتر در جهت رفع انواع نابرابری‌های آموزشی، جنسیتی و اقتصادی گام برداریم. تا زمانی که این شکاف‌های عمیق وجود دارد، جامعه ما نیز به سمت افزایش تنش‌های اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی گام برمی دارد.»



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

11 Oct, 02:43


🔹دکتر مهدی ذاکریان، استاد دانشگاه علوم و تحقیقات تهران در گفتگو با فرارو به بررسی موضوع افت دانشگاه های ایران در مقایسه با عربستان و امارات پرداخته است:

🔹چرا دانشگاه‌های عربستان و امارات از دانشگاه‌های ایران سبقت گرفته اند؟ ذاکریان به فرارو گفت: «در سراسر جهان شاخص‌هایی برای پیشرفت دانشگاه‌ها وجود دارد. یکی از این شاخص ها، تولید دانش است. شاخص دیگر، بین المللی بودن دانشگاه است. همچنین استاندارد‌های نیروی انسانی (تناسب استاد و دانشجو) و استاندارد‌های فیزیکی (محیط، لابراتوار، کتابخانه، سالن ورزش و...) مهم است. در ایران از زمان تاسیس دانشگاه‌ها در سال‌های پیش از انقلاب اسلامی به این نکات توجه می‌شد و حتی دانشگاه‌هایی داشتیم که اساتید غیر بومی و بین المللی در آن‌ها تدریس می‌کردند. تاثیر این وضعیت هم این بود که اگر دانش آموخته‌های دانشگاه‌های ایران به خارج از کشور مهاجرت می‌کردند و مدارک خود را به کشور‌های دیگر ارائه می‌کردند، حتی با مدرک کارشناسی در برخی موارد با مدرک کارشناسی ارشد معادل سازی مدرک می‌شدند. درواقع مدارک در کشور ما در آن دوران تا این اندازه اعتبار علمی داشت؛ بنابراین تولید علم و بین المللی بودن از مهمترین مواردی است که در دانشگاه‌های معتبر مورد توجه قرار دارد. اما اگر بخواهیم این موارد را در دانشگاه‌های امروزی مورد بررسی قرار دهیم به چه نتیجه‌ای خواهیم رسید؟ آیا این موارد رعایت شده است؟»

🔹وی افزود: «دانشگاه‌های آزاد، پیام نور و غیرانتفاعی، دانشگاه‌هایی هستند که برای مثال یک ساختمان تولیدی را تبدیل به دانشگاه می‌کردند یا چند اتاق از فرمانداری می‌گرفتند و دانشگاه درست می‌کردند. این رویه گسترش پیدا کرد و اساتید هم با مدرک ارشد و دکتری به محض فارغ التحصیلی و فوری استاد می‌شدند. سپس تصمیم گرفته شد برای این که به لحاظ سلامت علمی و پژوهشی اعتباری ایجاد شود، مقاله‌های isi به عنوان شرط قرار داده شود. اما این مقالات به تنهایی ضمانتی بر سلامت علم کشور نیست. این مقالات زمانی با ارزش است که گره‌ای از گره‌های کشور را باز کند؛ لذا مقالاتی که ارائه شد، صرفا دستورالعمل و شیوه نگارش مقالات isi را رعایت کرده بود، اما کارکرد حل مسائل و مشکلات را نداشت. بسیاری از این مقاله‌ها واگویی و تکرار مسائلی بود که بار‌ها گفته شده بود. در نتیجه ما به مرور زمان تعدادی از اساتید را داریم که دانش به روز یا دانش حل مسئله را ندارند. دانشجویانی هم که زیر دست این اساتید تربیت می‌شوند، جلوتر از زمان خود نیستند. طبیعیست که مجموعه این عوامل دست به دست هم داده و رتبه دانشگاه‌های ما حتی از کشور‌های عرب منطقه هم پایین‌تر قرار بگیرد.»

🔹این استاد دانشگاه در ادامه گفت: «بسیاری از مقالات دانشگاهی ما کپی کاری و شبیه دوخت و دوز مصاحبه‌ها، سخنرانی‌ها، مقالات و کتاب‌های مختلف به هم است. افرادی هم هستند که با ۵ الی ۶ مقاله این چنینی برای خود عنوان علمی کسب می‌کنند و استاد می‌شوند، اما اگر در عمل از این افراد بخواهید که در همان رشته خودشان مشکل گشایی کنند، نمی‌توانند حتی یک متن ۲ صفحه‌ای ابداعی از خود تدوین کنند که گشایشگر امور و بحران‌های کشور باشند. این موضوع در همه رشته‌ها وجود دارد. اگر مقاله‌هایی که به این شکل تولید می‌شود، ارزش و اعتبار علمی داشت، در دانشگاه‌های خارج از کشور مورد استفاده قرار می‌گرفت. اکثر کسانی که مهاجرت کرده و از ایران رفته اند، افرادی هستند که یا المپیادی و نخبه بوده اند یا از مقطع لیسانس مهاجرت کرده اند.»

🔹وی افزود: «استاد تمام‌هایی که مهاجرت کرده اند کم تعدادند چون اکثرا شایستگی جذب در دانشگاه های خوب دنیا را نداشته‌ و آن‌هایی هم که مهاجرت کرده اند، معدود اساتیدی بوده اند که دقیقا اصول علمی و آموزشی را رعایت می‌کرده اند، اما در ایران به علت برخی کج سلیقگی‌ها، دانش و استقلال علمی آنان تحمل نشد. حتی بسیاری از اساتیدی که امروز در بهترین دانشگاه‌های ما تدریس می‌کنند به زبان‌های بین المللی مسلط نیستند. این‌ها اساتیدی هستند که دانشجو‌ها از آن‌ها به زبان بین المللی مسلط‌ترند. با این شرایط، ما چطور انتظار داریم که دانشگاه‌های ایران از دانشگاه‌های امارات سبقت بگیرد؟ آن هم در حالی که در دانشگاه‌های امارات اساتید بین المللی هم حاضرند و زبان تدریس انگلیسی است. همچنین دانشگاه‌های آن‌ها شامل همه امکانات از کتابخانه تا کارگاه و آزمایشگاه است. نسبت استاد و دانشجو در آنها رعایت شده، ضمن اینکه حقوق و مزایای خوبی نیز به استادان خود پرداخت می کنند
در دانشگاه‌های داخل کشور چقدر این موضوعات رعایت شده است؟
🔹 مگر غیر از این است که دانشگاه‌های دولتی، توسط دولت به راه افتاده تا در حد امکان، آموزش رایگان در سطح آموزش عالی کشور ترویج شود؟ یکی از آفت‌های دانشگاه‌های ما این است که مسائل مادی از مسائل آموزشی پیشی گرفته است.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

با اساتید اقتصاد

10 Oct, 13:18


🎥 دولت بیش از ۵۰۰ همت به بانک‌ها بدهکار است/ ۹۲ درصد تامین مالی کشور بر عهده بانک‌هاست

دکتر عباس معمارنژاد:

🔹 تا زمانی که کسری بودجه چه مستقیم و چه غیرمستقیم از نظام بانکی تامین شود و بدهی دولت به بانک‌ها تسویه نشود، ناترازی بانک‌ها برطرف نخواهد شد.

🔹 نباید در بودجه برای بانک‌ها تسهیلات تکلیفی تعیین شود. در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۹۲ درصد از تامین مالی کشور از طریق نظام بانکی اتفاق افتاده و تنها ۸ درصد از طریق بازار سرمایه بوده است.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد