دکتر ابراهیمی دینانی @dr_dinani Channel on Telegram

دکتر ابراهیمی دینانی

@dr_dinani


کانال تخصصی بررسی آثار و اندیشه های دکتر ابراهیمی دینانی


صفحه زندگینامه، سخنرانی ها 👇

Ebrahi.me/dinani


صفحه اینستاگرام:
instagram.com/dr.ebrahimi.dinani

لیست کتاب ها:

ebrahi.me/books

صفحه برنامه معرفت

philosophyar.net/marefat

دکتر ابراهیمی دینانی (Persian)

با خوش آمدید به کانال تلگرام "دکتر ابراهیمی دینانی" یک کانال تخصصی که بررسی آثار و اندیشه‌های دکتر ابراهیمی دینانی را ارائه می‌دهد. این کانال شامل صفحه‌های زندگینامه و سخنرانی‌های ارزشمند این محقق برجسته است. شما می‌توانید به آخرین اخبار و مطالب ارزشمند و تحول‌آفرین از آثار دکتر ابراهیمی دینانی به‌وسیله این کانال دسترسی پیدا کنید. اگر دنبال کتاب‌هایی از این محقق معتبر هستید، می‌توانید لیست کتب موجود در صفحه اختصاصی او را مشاهده کنید. علاوه بر این، صفحه اینستاگرام و برنامه معرفت دکتر ابراهیمی دینانی نیز برای دنبال‌کردن آثار و فعالیت‌های او در اینترنت در دسترس است. بپیوندید و از دنیای پر از دانش و علم این محقق بزرگ لذت ببرید!

دکتر ابراهیمی دینانی

06 Dec, 08:45


عرفان اسلامی، اوج تفکر فلسفی

عرفان خانقاهی با منطق و فلسفه غرب سازگار نیست ولی عرفانی که من می گویم و آن را عصاره تفکر می دانم، می‌تواند بسیار سازگار باشد، مثل عرفان مولوی و عطار. هریک از ابیات مولانا این قابلیت را دارد که اساس یک فلسفه باشد و فلسفه‌ای از آن استخراج شود. ما از هر بیت از شعرهای مولانا می‌توانیم یک نحله فلسفی دربیاوریم. همچنین است برخی ابیات عطار. این امکان وجود دارد. عرفان اسلامی با افکار نو ناسازگار نیست اما عرفان خانقاهی و درویشی، نه… چنین چیزی نمی‌توان گفت.

عرفان نظری ابن عربی نیز این حالت را دارد که هر جمله‌ای از آن، فلسفه‌ای را حمل می‌کند و نیز عین القضات که هر طرح آن قابلیت دارد نحله‌ای فلسفی از آن استخراج شود که به اجمال گفته‌اند و رفته‌اند. در واقع، عرفان اسلامی، نقطه اوج فلسفه است. عرفان نظری نیز اوج فلسفه را نشان می‌دهد.

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

22 Nov, 15:33


آشنایی با کتاب «اندیشیدن باور یا باور به یک اندیشه»

دکتر دینانی در این کتاب عمیق و دقیق می‌گوید: باورهایی که از طریق قدرت برهان و نیروی استدلال به وجود آمده‌اند، به آسانی دوباره و چندین باره اندیشیده می‌شوند و طراوت خود را از دست نمی‌دهند؛ ولی آن‌گونه از باورها که جنبه نفسانی و شخصی دارند و نتیجه جهل و تعصب و کوتاهی در فکر شناخته می‌شوند، به آسانی اندیشیده نمی‌شوند و اگر هم اندیشیده شوند، تازگی و طراوت نمی‌یابند. اندیشه انسان به همان اندازه که می‌تواند یک دیوار سخت و ضخیم بوده باشد، می‌تواند پنجره گشوده بر روی جهان نیز شناخته شود.

برای آشنایی بیشتر و مشاهده فهرست مطالب کتاب و مطالعه گزیده‌ای از مقدمه روی لینک زیر بزنید

https://ebrahi.me/hn

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

24 Sep, 16:30


⁣⁣⁣نزدیک ترین چیز به خدا، اندیشه است و تجلی اندیشه در جمله ای است که در آن صدق و حرکت فکری باشد

دکتر ابراهیمی دینانی

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

23 Sep, 08:35


فلسفه، حرکت است

فلسفه خیلی مخالف داشته، حالا هم مخالف دارد و خواهد داشت. گاهی مخالفان می‌گویند: فلاسفه شک و شبهه می‌کنند و این فیلسوف به آن یکی ایراد می‌کند و شک ایجاد می‌کند. اینکه به جایی نمی‌رسد. چندین هزار سال که فلاسفه سخن گفته‌اند به کجا رسیده‌اند؟ فیلسوفی می‌آید و حرف دیگری را باطل می‌کند. این به چه دردی می‌خورد؟

اولا وقتی یک فیلسوف در سخنان فیلسوف دیگر شک می‌کند، به این معنی نیست که با فلسفه مخالف است بلکه با فکر این (فیلسوف) مخالف است. اصلا خودِ همین القاء شک کردن، فلسفه است. بله فلسفه، شک هم ایجاد می‌کند اما به این معنی نیست که می‌خواهد همیشه در شکّ باقی بماند!

مدام شک می‌کند و بعد راه می‌افتد زیرا فلسفه، راه است. فلسفه، حرکت است

کلاس #ماجرای_فکر_فلسفی

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

18 Sep, 08:45


اصرارِ بر خطا خطرناک است

«خطا» بشری است اما اصرارِ بر خطا شیطانی است.

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

16 Sep, 08:45


اگر دین امر معقول نباشد، خرافات خواهد شد

با توجه به آنچه ذکر شد می‌توان ادعا کرد، امام فخرالدین رازی فیلسوفی عقلی مسلک است که حتی منقولات را در پرتو معقولات، معتبر می‌شناسد. او به رغم اینکه اشعری است، مبانی دینی را معقول دانسته و از آیین الهی به عنوان یک امر معقول دفاع می‌نماید.

کسانی که در میان خرافات و اعتقادات دینی تفاوت قائل می‌شوند، ناچار باید بپذیرند که دین یک امر معقول بشمار می‌آید. زیرا اگر دین به عنوان یک امر معقول شناخته نشود دیگر نمی‌توان از تفاوت میان خرافات و اعتقادات دینی سخن به میان آورد.

#فایل_صوتی کلاس #ماجرای_فکر_فلسفی

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

09 Sep, 08:29


سوفسطائیان می‌گفتند: معیار، من هستم

انتقاد از فلسفه و ستیز با فلاسفه مساله ای نیست که امروز یا دیروز رخ داده باشد. این مساله پیشینه‌ای ممتد و ماجرایی دراز دارد. در تاریخ فرهنگ و اندیشه بشری کمتر زمانی می‌توان یافت که بین معرفت فلسفی از یکسو و جریانهای ضدّ فلسفی از سوی دیگر نزاع و ستیز واقع نشده باشد.

کسانی که با تاریخ فلسفه آشنایی دارند بخوبی می‌دانند در یونان قدیم که در نظر اهل تاریخ زادگاه فلسفه شناخته شده جماعتی از اهل نظر ظاهر شدند که جستجوی کشف حقیقت را ضروری ندانسته آموزگاری فنون را وجهه همت خود ساختند. این جماعت به واسطه تبحر و تتبّع در فنون مختلف که لازمه تعلیمات آنان بود «سوفیست» نامیده شدند. این گروه در کار سفسطه و انکار حقیقت تا آنجا که توانستند کوشیدند. در اثر تعلیمات این جماعت افکار بسیاری از مردم پریشان گشت و بنیاد اخلاقی آنان رو به ضعف و سستی گذاشت.

#فایل_صوتی کلاس #ماجرای_فکر_فلسفی

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

02 Sep, 08:30


رسیدن به علم حضوری؛ از ادعا تا واقعیت!

در آثار عرفا موارد بسیاری دیده می شود که از عقل و استدلال فلسفی نکوهش به عمل آمده و فلاسفه به دیده تحقیر نگریسته شده اند، ولی در همه این موارد منظور عرفاء و اهل سلوک این بوده که در مرحله استدلال محض و تفلسفِ صِرف، نباید توقف کرد؛ زیرا منازل معنوی سلوک و مقامات باطنی از پیچ و خم استدلال بالاتر بوده و دامنه شناخت و معرفت در آنجا گسترده تر است. به این ترتیب عقل و استدلال در حد ذات خود معتبر بوده و در نظر عرفا نیز مردود نیست.

آنچه بزرگان اهل معرفت در مقام نکوهش از استدلال فلسفی ابراز داشته اند صرفا به منظور این بوده که توقف در مرحله استدلال فلسفی و غفلت از مقامات معنوی سلوک و شهود عرفانی، می تواند انسان را از وصول به مقصد اقصی باز دارد. چون در نظر این بزرگان، وصول به عالم جمع و حضور و مشاهده نور وجود، تنها از طریق سلوک معنوی و طیّ راه باطن میسر می گردد. این اشخاص بر این عقیده اند که « استدلال فلسفی در عین اینکه معتبر و ارجمند است از عالم علم حصولی و عالم ماهیات فراتر نمی رود.»

#فایل_صوتی کلاس #ماجرای_فکر_فلسفی

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

26 Aug, 08:30


دستیابی به تفصیل حقایق عقل، به عقول هوشمند واگذار شده است

با بررسی کتب مقدس می توان دریافت که آنچه شارع مقدس مردم را به آن دعوت کرده این است که به وجود خداوند اعتراف کنند و این حقیقت را نیز بپذیرند که ذات مقدس حق از همه نقائص و آفات، منزّه و مبرا بوده و به جمیع صفات کمالیه موصوف است. اما آنچه در تفصیل این حقایق می تواند مورد بررسی و تحقیق قرار گیرد، به عقول اشخاص هوشمند و با ذکاوت واگذار شده است.

جمود و تنگ‌نظری یک بیماری وحشتناک است. فکر منجمد شده یعنی یخ زده. فرق یخ با آب در چیست؟ آب حرکت و سیلان دارد اما یخ، سفت و سخت است.

منجمد فکری، فکرش یخ زده است. وقتی فکر یخ بزند، چه اتفاقی می‌افتد؟ نه گوش می‌دهد نه انعطاف دارد. مرغش یک پا دارد و می‌گوید: همینی که هست!

#فایل_صوتی کلاس #ماجرای_فکر_فلسفی

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

19 Aug, 08:30


جمع بین عقل (در مرتبه بالا) و شرع و عدم تعارض آنها در نظر اندیشمندان

برخی از اندیشمندان عقل را به چشم و شرع را به شعاع تشبیه کرده‌اند یعنی اگر شعاع بیرونی وجود نداشته باشد چشم نمی‌تواند اشیاء را ببیند چنانکه اگر چشم وجود نداشته باشد شعاع موجب رویت نمیگردد. کسانی دیگر عقل را به چراغ و شرع را به زیتی که در چراغ ریخته می شود تشبیه کرده‌اند. این اشخاص معتقدند عقل جز از طریق شریعت به گوهر مقصود دست نمی یابد چنانکه شرع نیز جز از طریق عقل قابل تبیین و توجیه نیست. این نظریه توفیقی از سوی کسان مطرح می شود که جمع میان عقل و شریعت را وجهه همت خویش ساخته و در این راه از هیچ گونه کوششی دریغ نکرده‌اند.

#فایل_صوتی کلاس #ماجرای_فکر_فلسفی

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

16 Aug, 08:45


کلید درک انسان عقل است

جهان به سوی قلب انسان گشاده است. انسان به حکم اینکه عاقل است، هنرمند است و هنر نیز لایه‌های متعدد دارد. لایه‌های هنر مانند لایه‌های روح آدمی پیچیده و رازآلود است. با این همه، انسان به این راز انگیزی علاقه‌مند است و نیازمندی او به هنر، بیش از نیازمندی او به امور مادی و دنیوی شناخته می‌شود.

این موجود شگفت انگیز به همان اندازه که از راهنمایی‌های عقل، بهره‌مند می‌شود، بخش بزرگی از زندگی خود را در عدم عقلانیت سپری می‌کند! یعنی بخش از زندگی انسان با عقل در مراتب بالای آن هماهنگ نشده است. زیرا عقل دارای مراتب متفاوت است و هرکسی در مرتبه‌ای از مراتب آن قرار می‌گیرد. بنابراین اگر عقل در همه مراتب آن در نظر گرفته شود، هیچ امری در عالم از دایره داوری آن برکنار نمی‌ماند و کلید درک انسان عقل است.

مطالعه متن کامل

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

15 Aug, 08:45


کتاب «شعاع اندیشه و شهود در فلسفه سهروردی»

این کتاب نخستین بار در سال ۱۳۶۴ خورشیدی منتشر شد که بعد از آن بارها تجدید چاپ شد و در سال 1386 مقارن با هفتمین چاپ کتاب، مقدمه جدید و ویراست جدیدی نیز به آن اضافه شده است. دکتر دینانی در این کتاب بر آن بوده تا نوآوری‌های بنیادین فلسفه سهروردی را در قلمروی منطق، طبیعیات، علم النفس و ما بعد الطبیعه برای خوانندگان پارسی زبان ارائه کند.

ابراهیمی دینانی را می‌توان سرآمد سهروردی پژوهان ایران دانست. او اولین بار ابداعات منطقی سهروردی را مطرح کرد. در نظر دینانی، سهروردی، حکیمِ عارفی است که ذهن منطقی داشته و با برهان سخن می‌گفته است. سهروردی بیش از هر فیلسوف اشراقی به منطق پرداخته و مسائل فلسفی را با مکاشفه حل نکرده است.

#معرفی_آثار

متن کامل+ مشاهده فهرست کتاب

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

12 Aug, 08:30


سقراط نشان داد که فلاسفه بی‌درد نیستند

سقراط که استاد فلاسفه شناخته شده است در راه تعلیم و تربیت ابناء بشر و زدودن آثار سوء سفسطه جان سپرد و با نوشیدن جام شوکران آن هم در حال اختیار و اراده و با تسلط کامل بر روان خویش با وقار و طمانینه، هرگونه تهمت بی دردی و تن آسانی را از دامن فلاسفه سترد.

#فایل_صوتی کلاس #ماجرای_فکر_فلسفی

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

06 Aug, 08:41


اندیشه براساس پرسش استوار است و آنجا که پرسش اساسی مطرح نیست، اندیشه واقعی و جدی نیز وجود نخواهد داشت


#فایل_صوتی کلاس #ماجرای_فکر_فلسفی

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

29 Jul, 08:29


شجاعت در زور بازو نیست در فهمیدن است

ابن تیمیه در باب دفع تعارض و تضاد میان عقل و شرع، کوشش بسیار کرده و کتابی بزرگ تحت عنوان دَرء تعارض العقل و النقل به رشته تحریر درآورده است. او در این کتاب می‌کوشد هرگونه تضاد و تعارض میان عقل و شرع را از میان بردارد. ابن تیمیه خود را طرفدار عقل و استدلال می‌داند ولی عقل را من حیث هو عقل نمی‌خواهد. او عقلی را می‌خواهد که در جهت تأمین مقاصد و آرزوهایش بکار رود. به همین جهت در جایی از همین کتاب عقل را عرض دانسته و حتی تا سر حد غریزه تنزّل داده است.

او مدعی است که مسلمانان نیز از کلمه عقل همان چیزی می‌فهمند که او منظور می‌کند. البته این مساله که عقل عرض یا غریزه شناخته شود مساله ای نیست که تنها ابن تیمیه ابراز داشته است. کم نیستند کسانی که در این مساله با ابن تیمیه هم رأی و هم مشرب به شمار می‌آیند. آنچه ابن تیمیه بیش از دیگران به آن پرداخته و آن را اساس بسیاری از استدلال‌های خویش ساخته همان چیزی است که می‌توان آن را تعدد شخصی یا تعدد نوع عقل نام نهاد.

متن فایل صوتی در وبسایت

#فایل_صوتی کلاس #ماجرای_فکر_فلسفی

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

22 Jul, 08:29


چراغ روشن عارف و پای استدلالی فیلسوف

تفاوت میان عرفا و اهل ظاهر در باب مخالفت با فلسفه این است که عارف ستیزه گری خود را با فلسفه، بر اساس جمود به ظواهر و تعصب در این مقام استوار نساخته است. آنچه موجب شده که عرفای عالی مقام با دیده تحقیر به فلسفه بنگرند جز علوّ مقام و رفعت درجه در وادی سلوک، چیز دیگری نیست.
عارف با قدم سلوک و معرفت، طیّ طریق حق کرده و با گذشتن از وادیهای سهمناک و منازل صب العبور نفس، به قله قاف شهود و وادی ایمن یقین نائل گشته است. چشم عارف حقیقی، چشم حق بین است. او به دیده حق می‌نگرد، تکلف استدلال و کوششهای فلسفی را کودکانه دانسته و ارزش چندانی برای آن قائل نخواهد بود.

#فایل_صوتی کلاس #ماجرای_فکر_فلسفی

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

19 Jul, 08:30


انسان آیا زاده محیط است؟

اختیار را کسی نمی‌تواند از انسان بگیرد، حتی وقتی در قفس، زنجیر و زندان باشد. اختیار از شما سلب نمی‌شود. ممکن است نتوانیم عمل کنیم ولی اختیار از ما سلب نمی‌شود. پس اختیار همیشگی است. اختیار در عالم قضا و قدر کار می‌کند، اختیار از نظام هستی بیرون نیست و نمی‌تواند نظام هستی را به هم بزند.

متاسفانه بیشتر انسان‌ها در طول عمرشان یا در خواب و رؤیا هستند و یا در حالت شبه‌خواب؛ ما بیشتر تحت تأثیر محیط هستیم، از بچگی یک فکر و اندیشه‌ای در ما القاء می‌شود و ما به آن عمل می‌کنیم. وقتی انسان بیدار می‌شود که به فردیت خودش آگاه شود.

هر انسانی در عین اینکه فرد است، محدود به محیط پیرامون خودش هم هست اما نباید فردیت خودمان را فراموش کنیم.

بعضی‌ها می گویند شخص زاده محیط است، این درست نیست. انسان شخص است و منفرد است، ولی تحت تأثیر محیط هم هست اما باید بداند که تا چه اندازه خودش است و تا چه اندازه از محیط گرفته است. اگر این مرز را تشخیص بدهد، بهتر می‌تواند تصمیم بگیرد.

جهت مطالعه متن کامل اینجا بزنید

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

15 Jul, 08:30


در عالم تضادها فیلسوف به دنبال چیست؟

فلسفه نمی تواند از جستجوی وحدت بنیادی در این جهان آرمانی چشم بپوشد. در نظر فیلسوف هیچ گونه کثرت و تعددی قابل ادراک نیست مگر اینکه پیش از آن نوعی وحدت مفروض باشد. بر اثر همین تمایل به وحدت است که همه تجربه‌ها و اندیشه های انسانی در عین اینکه به صور مختلف در راستای تاریخ ظاهر شده‌اند کل واحد را تشکیل می‌دهند.

#فایل_صوتی کلاس #ماجرای_فکر_فلسفی

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

08 Jul, 08:30


پرسش بمیرد، فلسفه مرده است

اندیشه فلسفی در جایی مجال بروز و ظهور می‌یابد که پرسش اساسی مطرح گردد. به عبارت دیگر می‌توان گفت که فکر فلسفی با طرح پرسش اساسی زنده می‌ماند و آنجا که پرسش اساسی نیست، فلسفه هم وجود ندارد. فلسفه با پرسش آغاز شده و ادامه حیات آن نیز در گرو دوام پرسش خواهد بود.

#فایل_صوتی کلاس #ماجرای_فکر_فلسفی

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

01 Jul, 08:30


تعصّب چیست؟

کسی که در اثر جمود بر ظواهر، باب قلب و دروازه ذهن خود را مسدود کرده متعصّبانه اصرار می‌ورزد که از ورود هر گونه اندیشه تازه و فکر جدید در عالم درون جلوگیری کند. ریشه پرسش خشکانده و در نتیجه به حیات فکر فلسفی پایان داده است.

#فایل_صوتی کلاس #ماجرای_فکر_فلسفی

@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

30 Jun, 16:20


کسی که گوش ندارد، سخن نیز ندارد

در یک گفتگو به همان اندازه که سخن اهمیت دارد، شنیدن نیز نقش بنیادی و بی‌بدیل ایفا می‌نماید. سخن برای شنیده شدن است و در آنجا که استماع و شنیدن وجود نداشته باشد سخن نیز جایگاهی نخواهد داشت. به عبارت دیگر می‌توان گفت کسی که گوش ندارد سخن نیز نمی‌گوید.
بزرگان اهل معرفت به این مساله توجه داشته‌اند و گفته‌اند: «آدمی فربه شود از راه گوش» در قرآن کریم کلمه سمیع پیش از کلمه بصیر آمده و خداوند تبارک و تعالی سمیع بصیر خوانده شده است.

فکر فلسفی فعال است وقتی از فعال بودن فکر فلسفی سخن گفته می‌شود منظور این است که انسان با مسائل هستی درگیر می‌شود و به همان اندازه که از فهم مسائل هستی برخوردار می‌گردد، ذات خود را نیز می‌آفریند و حقیقت خویش را دگرگون و متعالی می‌سازد.

مطالعه متن کامل
@Dr_Dinani

دکتر ابراهیمی دینانی

29 Jun, 16:22


قانون جذب در بیان شیخ شبستری

شیخ محمود شبستری صاحب کتاب نفیس «گلشن راز» حقیقت را «کهربا» می‌داند؛ داستان کاه و کهربا را شاید خیلی‌ها شنیده باشند اما این بار شیخ شبستری آن را به شکل دیگری بیان می‌کند و از دل آن «راز قانون جذب» که همان جذب کنندگی حقیقت هستی است، استدلال می‌کند.

انسان‌ها از ازل تا ابد، مجذوب حقیقت هستند. همه حقیقت را می‌خواهند و مجذوب آن هستند. شبستری می‌گوید: ذات انسان توسط حقیقت ربوده می‌شود ولی در انسان، کوهی از خود و خودیت وجود دارد که آن دیگر توسط کهربا جذب نمی‌شود.

مطالعه متن کامل

@Dr_Dinani