زوجیت و رابطه زناشویی عرفا بر تک همسری استوار است و ذات خلقت و مبنای آفرینش بر تک همسری استوار است.
افلاطون در باب عشق افلاطونی می گوید هر انسانی یک نیمه گم شده دارد که در آسمان ها با او پیوند خورده است و در زمین او را پیدا می کند.
در قرآن مجید تک همسری اصل و اساس زوجیت انسان ها است و داستان های مختلف در این باره موید تک همسری است:
۱.در داستان آفرینش خدای سبحان برای حضرت آدم ع فقط یک همسر آفرید و خلق منها زوجها .اگر مبنای زندگی بر تعدد زوجات بود بجز حوا سلام الله علیها خدای متعال زنان مختلفی برای آدم خلق می کرد.
خلق منها زوجها در نزد عموم مفسرین قرآن چنین تفسیر شده که حوا از خود آدم سرشته شد و خلقتی مستقل ندارد. بنوعی حوا از آدم زاییده شد دقیقا مانند داستان عیسی ع که بدون پدر از مادرش متولد شد اینجا هم حوا بدون مادر از وجود آدم ع متولد شده است.
۲.داستان حضرت زکریا که همسرش نازا بودند و به اعجاز الهی از همان همسر نازا فرزندی متولد شد.
قَالَ رَبِّ أَنَّىٰ يَكُونُ لِي غُلَامٌ وَقَدْ بَلَغَنِيَ الْكِبَرُ وَامْرَأَتِي عَاقِرٌ ۖ قَالَ كَذَٰلِكَ اللَّهُ يَفْعَلُ مَا يَشَاءُ
اگر بنا بر تعدد زوجات بود معجزه نیاز نبود خدای متعال به زکریای نبی وحی می کردند که برود زنی زایا به زنی بگیرد.
۳. داستان حضرت ابراهیم ع هر چند حضرت هاجر کنیزشان بود و به اذن و اجازه حضرت سارا با او نزدیکی کرد ولی تابع تک همسری بود و آخر عمرش به اعجاز الهی بشارت تولد فرزندش اسحاق را به او دادند و همسرش شگفت زده شد و گفت من که عقیم و عجوز هستم یعنی هم پیرزن هستم و هم نازا هستم
فَأَقْبَلَتِ امْرَأَتُهُ فِي صَرَّةٍ فَصَكَّتْ وَجْهَهَا وَقَالَتْ عَجُوزٌ عَقِيمٌ
۴. در خصوص حضرت محمد ص او هم تابع تک همسری بودند و تا زمان رحلت حضرت خدیجه س همسری اختیار نکردند و بعد از رحلت همسرش حکم او حکم مرد بی همسر بود و نیمه گم شده اش نبود.
آیه ی شریفه تعدد زوجات ناظر به حالت استثنایی بوده که یک مرد توان عدالت بین زنان داشته باشد .
فَانكِحُوا مَا طَابَ لَكُم مِّنَ النِّسَاءِ مَثْنَىٰ وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ ۖ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا فَوَاحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ ۚ ذَٰلِكَ أَدْنَىٰ أَلَّا تَعُولُوا
در دنباله ی آیه قید می زند که اگر خوف دارید و حتی احتمال عدم عدالت می دهید پس یک زن بگیرید. یعنی اصل بر تک همسری است مگر در شرایط استثنایی که مردی توان برقراری عدالت داشته باشد.
حال آیا همه می توانند عدالت بین زنان برقرار کنند یا خیر؟
قرآن مجید در پاسخ می فرماید ولن تعدلوا زیرا عدالت قلبی برقرار نمی شود و فقط رسول خدا این اهلیت و صلاحیت را داشتند که همه زنانش را یکسان دوست داشته باشد.وَلَنْ تَسْتَطِيعُوا أَنْ تَعْدِلُوا بَيْنَ النِّسَاءِ وَلَوْ حَرَصْتُمْ دنباله آیه در آیه بعدی می گوید که هرچند کوشش کنید باز نمی توانید بین زنان عدالت برقرار کنید و کلا خدای متعال تاکید بر اولویت تک همسری دارند..
در زماننا هذا هم بسیار دیده شده مردانی که تعدد زوجات دارند فرزندان شان رها شده هستند و عموما تربیت و نگهداری و پیشرفت کودکان با مشکل مواجه می شود.
https://t.me/drpoonak