تجمعهای اعتراضی امروز در یک نگاه
با وجود کمشمار بودن تجمعها، تغییری در شیوه مطالباتی بازنشستگان انتظار میرود
یکشنبهها ممکن است دیگر روز ترافیک تجمعها نباشد
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳
شعارهای خلاقانه:
بازنشستگان تامین اجتماعی امروز در شهرهای اهواز، شوش، تهران و کرمانشاه تجمع کردند.
خلاقانهترین شعارها در تجمع امروز کرمانشاه شنیده شد که میتواند به نوعی به اعلام موضع و یا واکنش بازنشستگان تامین اجتماعی به قضایای اخیر نگریسته شود و پتانسیل آن را دارد که با دامن زدن به گفتگوهای اجتماعی زمینه درگیرکردن بخش بزرگی از اجتماع را فراهم کند:
قطعی برق کشور، میریم به عصر حجر
نان مردم با برقه، ای مسئول بیعرضه
برق و گاز و معیشت، دزدیده شد از ملت
همسانسازی نکردید، بودجه آن را خوردید
بازنشستگان همچنین خواستار آزادی اسماعیل گرامی شدند.
حضور پررنگ زنان به ویژه در کرمانشاه، و سپس در اهواز و تهران:
یکی از زنان مطالبهگر در کرمانشاه، با خطاب قراردادن پزشکیان، وی را مسئول دانست و حقوق دریافتی بازنشستگان تامین را شرمآور خواند و خواستار اجرای وعدهها شد.
دستخط زیبای بازنشستگان شوش:
یکی از به یادماندنیترین تصاویر تجمع امروز، دستخط زیبای بازنشستگان شوش است که بر روی یک تکه مقوا به خط زیبای نستعلیق نوشته بودند:
«شوش بیمارستان ندارد.»
پرسنل نفت و گاز ارکان ثالث در گچساران:
کارکنان خشکاندن ریشه بردهداری نوین و حذف پیمانکار نیروی انسانی و تبدیل وضعیت نیروی شرکت شدند و آن را تنها شرط رضایت و حمایت کارگران از مجلس شورای اسلامی دانستند.
برخی از کانالهای کارگری به پرسنل ارکان ثالث انتقاد کردند که در انتخاب نوع شعار خود دقت کنند و نوشتند که اگر میخواهند از حمایت اجتماعی برخوردار شوند مراقب باشند که شعارهایشان بازتابدهنده پروپگندای حکومتی نباشد و استفاده از نام افراد قدرتمند حکومت برای برخورداری از حاشیه امن و دستیابی به حقوق خود را یک استراتژی فرسوده و ناکارامد دانستند.
پرسنل بیمارستانی
در اهواز، علاوه بر تجمع بازنشستگان تامین اجتماعی، کادردرمانی بیمارستان آپادانا نیز تجمع کردند.
در کنار تصویری که از این تجمع در شبکهها منتشر شد، آمده است که کادر درمان بیمارستان آپادانا در اعتراض به تاخیر پرداخت حقوق و معطلی سه ساعته بیماران و همراهان دست به تجمع اعتراضی زدند- توضیحی که به شدت ناکافی است و به پرسشهای معمول مخاطب پاسخ نمیدهد.
پختگی در رفتار بازنشستگان
و انتظار آمادگی بیشتر نهادها و گروهها برای پوشش خبری اعتراضات صنفی
بازنشستگان، یک برهه مطالباتی را پشت سر گذاشتهاند. چند تجمع گسترده از جمله تجمع ۳۰ آبانماه چند هزار تن از بازنشستگان فرهنگی اسکناسبهدست روبروی مجلس که با گذشت نزدیک به ۴۰ ماه از زمان بازنشستگی هنوز حقوق بازنشستگی خود را اصلاح نشده میدیدند، در شمار واکنشهای برهه پسامتناسبسازی است.
▫️با وجود کم بودن شمار تجمع این یکشنبه به نسبت قبل، نمیتوان نتیجه گرفت که مطالبهگری بازنشستگان متوقف شده باشد. احتمالا پس از سکوت مقطعی درصدی از بازنشستگان پس از اجرای متناسبسازی حقوق که به باور بسیاری، ناعادلانه بوده است، موج بزرگتری از مطالبهگری ایجاد شود.
▫️در کنار تجمع، تنوع واکنشها نیز بیشتر شده است: مثلا فعالیت مجازی گروههایی با نام معترضین به متناسبسازی حقوق بازنشستگان در چند شغل، شدت گرفته است و برای پیشبینی این که این گروهها چه استراتژیهایی را برای پیگیری حقوق خود به کار خواهند برد، هنوز زود است.
در عین حال، به نظر میرسد آن دسته از بازنشستگان که در اولین فرصت به خیابان برگشتهاند به گونهای بر نقش رهبری خود در تجمعهای خیابانی بیشتر تسلط دارند و آن را در شعارهای نو بازتاب دادهاند. مطالبهگران دیگر گروههای شغلی به گونهای از بازنشستگان پیشکسوتی مشروعیت میگیرند که بیشترین شمار تجمعهای صنفی خیابانی را در تاریخ معاصر منطقه و شاید جهان رقم زدهاند.
▪️علاوه بر این، با دور تازه اعتراضات و اعتصابات کادر درمان در آستانه روز پرستار در دست کم ۲۰ شهر کشور و اعتصاب ممتد پرستاران شیرازی، روند ناکافی خبررسانی اعتراضات و اعتصابات کادر درمان، هنوز جزو آسیبهایی است که این گروههای مطالبهگر را از حمایت گسترده اجتماع محروم کرده است.
🔲 در این برهه، کنشگران صنفی به نهادهای پوشش خبر هشدار میدهند که برای اطلاع از واقعیتهای خواستهای مطالبهگرانه به شیوهای فعالانهتر و با تقویت ارتباط با مطالبهگران میتوانند قضایای آنان را پوشش بدهند چرا که شیوههای معمول پوشش خبری در جو غیرقابل پیشبینی تنوع استراتژیها کارایی کافی نخواهد داشت.
✅ خبرها و مسائل کارگری را در تارنمای داوطلب دنبال کنید.
@davtalaborg - اینستاگرام - توییتر