اشراق @bahrami_eshragh Channel on Telegram

اشراق

@bahrami_eshragh


🔮علامه حسن زاده آملی:

باطن تو در این دنیا، همان ظاهر تو در آن جهان است؛

«یوم تبلی السرائر»(طارق،۱۰)

روزی که باطن ها آشکار شود.....

👈ارتباط باادمین: @vojood1400

اشراق (Persian)

اگر به دنبال یک کانال تلگرامی با محتوای معنوی و انسانی هستید، کانال اشراق مناسب شماست. این کانال با نام کاربری @bahrami_eshragh توسط علامه حسن زاده آملی اداره می‌شود. در این کانال، او از جملات و آیات قرآنی برای انتقال پیام‌های معنوی و روحانی استفاده می‌کند. عبارت "باطن تو در این دنیا، همان ظاهر تو در آن جهان است" از آیه‌ی قرآنی "یوم تبلی السرائر" برای تبیین اهمیت داشتن برداشت عمیق و داخلی در زندگی استفاده می‌شود. اگر شما هم علاقه‌مند به مطالب معنوی و انسانی هستید، حتما به این کانال ملحق شوید. ارتباط با ادمین این کانال از طریق آی‌دی @vojood1400 برقرار می‌شود.

اشراق

21 Nov, 09:06


╭───๛────๛─────๛────

🔻 تصویرسازی و بازنمایی هوش مصنوعی از چهره بزرگان حکمت و معارف ایرانی_اسلامی

#شیخ_الرئیس_ابوعلی_سینا
#زکریای_رازی #بابا_طاهر#رودکی๛ ๛#سنایی

╰๛---๛---๛---------------

ᯓ @bahrami_eshragh

اشراق

20 Nov, 14:43


🔻اما به هرمس سه قسم از اقسام حکمت اعطاشد:
۱_کیمیا (اعمال خورشید):
کیمیا تبدیل فلزات به طلا نیست بلکه عملی روحانی است. این علم دانش زنده شدن، مردن و دوباره زنده شدن را بیان می‌کند. مراحل مختلف خالص کردن فلزات مانند مراحل مختلف خالص کردن روح است. تکامل با کار بزرگ #کیمیا صورت می‌گیرد.

۲_اخترشناسی(اعمال ستارگان): هرمس ادعا می‌کند که #زرتشت این قسمت حکمت را کشف کرد و به مردم یاد داد. بر اساس این ایده حرکت سیاره‌ها در آسمان معنی بیشتری از قوانین فیزیکی دارند بلکه معادلات مقدرات الهی را نشان می‌دهند. حرکت سیاره‌ها بر روی زمین تأثیر دارد ولیکن اعمال را تعیین نمی‌کند. حکمت با کشف کردن این تأثیرها و استفاده از آن‌ها صورت می‌گیرد.

۳_تئورجی(اعمال خدایان): این قسمت استفاده از علوم غریبه را بیان می‌کند.
علوم غریبه به دو قسم تقسیم میشود:
تصرفات شیطانی(سحر سیاه) که بر اساس کمک گرفتن از ارواح شیطانی است و تصرفات الهی که از ارواح پاک کمک می‌گیرد.

╰๛---๛---๛--- ‑ ‑  -   -

ᯓ @bahrami_eshragh

اشراق

20 Nov, 14:22


🔻ماهیت کامل

در فصل هفتم کتاب #غایت_الحکیم که راجع به سبائیان است، دعایی خطاب به #هرمس وجود دارد که در آن همه خصوصیات #ماهیت_کامل به شخص هرمس بخشیده شده، و هرمس نام­های متفاوتی دارد از قبیل:
(ما تو را با همه نام­هایت می­ خوانیم:
به عربی
#عطارد به فارسی #تیر به رومی #هروس به یونانی #هرمس و به هندی #بودا...)
بنابراین در واقع هرمس و ماهیت کامل یکی و عین هم هستند.
لذا هرمس که پیشتر نیمه آسمانی خود را طلب کرده بود سرانجام موضوع طلب روحانی گشته و به عنوان استاد و راهنما برای کسانی که در جستجوی رسیدن به معرفت هستند ظاهر گشت.
#ماهیت_کامل واقعیت روحانی انسان است که حیات باطنی وی را هدایت می­ کند. به این دلیل، هیپوکراتس (سقراط) او را شمس الحکیم و کلید علم و فلسفه می­نامد. باز به همین دلیل، ماهیت کامل معلم و راهنمای واقعی روح انسان برای کسب علم و معرفت از کودکی تا دوره بلوغ است.

╰๛---๛---๛--- ‑ ‑  -   -

ᯓ @bahrami_eshragh

اشراق

16 Nov, 14:26


🔻 #هانری_کربن را زائر شرق نامیده‌اند. او هرچند پیش از سفرش به شرق در مکتب پدیدارشناسی #هوسرل پرورش یافته بود و #هایدگر را درک کرد و البته از جمله شاگردان بزرگانی چون #امیل_بریه، #ارنست_کاسیرر، #اتین_ژیلسون، #لویی_ماسینیون، #هلموت_ریتر و… بود، اما بعدها حکمت حقیقی را نه در #فلسفه_غرب که در #حکمت_اسلامی دید.
کربن پس از آشنایی و ورودش به ایران دیگر خود را شرقی و ایرانی می‌دانست. او در گفت‌وگوهای خود از #ملاصدرا، #شیخ_اشراق، #ابن_سینا و… به عنوان «فلاسفه خودمان» نام می‌برد و صحبت جالبی دارد تحت این عنوان که
«مشرقیان جهان متحد شوید.»

#سید_حسین_نصر خاطره‌ای از کربن را به این شرح بیان کرده است:
«هنگامی که با کربن به مناسبت انعقاد اولین کنفرانس راجع به تشیع به استراسبورگ رفته بودیم، روزی با هم بر قله تپه زیبایی که فرانسه و آلمان را از هم جدا می‌کند، سفر کردیم. او نگاهی به جنگل‌های انبوه در آن سوی مرز افکند و گفت: «هنگامی که جوان بودم، از همین راه عبور کردم و وارد آلمان شدم تا با هایدگر ملاقات کنم، لکن پس از کشف سهروردی و ملاصدرا و سایر حکمای الهی ایران، دیگر مرا حاجتی به سفر به آن سوی این مرز نیست»

@bahrami_eshragh

اشراق

16 Nov, 14:25


╭────────────────

🔻بیان خاطره‌ ای از #هانری_کربن توسط
#استاد_دینانی

🔖 مرحوم #علامه_طباطبایی_ره سالهای اواخر عمرشان جلساتی با هانری کربن فیلسوف و عرفان‌پژوه فرانسوی، پیرامون معارف اسلامی وتشیع و همچنین خوانش و تفسیر سایر متون فلسفی و عرفانی دنیا داشتند. در این جلسات برخی از اهل حکمت وطالبان معارف الهی نیز شرکت میکردند.

╰๛---๛---๛--- ‑ ‑  -   -

ᯓ @bahrami_eshragh

اشراق

13 Nov, 20:53


🔻در هر کشور مردم بر سه طبقه اند:
آنان که بسیار توانگرند، آنان که بسیار فقیرند و آنان که میان دو گروهند.
چون ثابت شد بهترین هر چیز میانه‌ی آن است، باید پذیرفت که بهترین میزان بهره مندی از دارایی نیز در اندازه نگه داشتن است. زیرا آنکه به اندازه مال می اندوزد، گوش به فرمان خِرَد دارد و حال آن کس که به افراط از زیبایی یا نیرو یا نسب یا دارایی بهره مند باشد و یا بیش از حد فقیر و ناتوان و فرودست باشد، فرمان خرد را به دشواری می پذیرد؛ زیرا پایان کار آن یک، گستاخی و ستمگری و فرجام کار این یک، زبونی و تنگ نظری است و سرچشمه ی همه ی پلیدی ها و نابکاریها یا گستاخی است یا زبونی.

📖 سیاست
👤 #ارسطو
╰๛---๛---๛---------------

@falsafeh_nazari

اشراق

13 Nov, 17:38


🔻ماهیت کامل (دآئِنا_حی بن یقظان_شاهد آسمانی) در فلسفه هرمسی اشراقی


فلسفه #هرمسی در قرن ششم هجری وارد فلسفه اشراقی #سهرودی شد. نفوذ مکتب هرمسی در اشراقیون بعدی و در میان دیگر هواداران این مکتب مثل قطب الدین شیرازی، جلال الدین دوانی و صدرالدین شیرازی آشکار است.
از جمله جنبه‌های مکتب هرمسی که در #فلسفه_اسلامی به ویژه در مکتب #اشراقی نفوذ کرده و در بسیاری از آثار اشراقی پس از قرن ششم هجری دیده می­ شود، اعتقاد به یک راهنمای آسمانی است که انسان را در جستجوی حقیقت یاری می­کند.
این پیش‌روی معنوی، درواقع مقصد سلوک عرفانی انسان است، که انسان در سیر و سلوک خود سرانجام با آن متصل و سپس متحد می­شود.
نام این راهنمای آسمانی، که #ابن_سینا او را (حی بن یقظان) مینامید و برخی از متصوفه قرن هفتم هجری او را (شاهدآسمانی_شاهد فی سماء) میخواندند در مکتب هرمسی (ماهیت کامل) نامیده میشود. چنانکه سهروردی در مطارحات میگوید:
(هرمس گفت من موجودی روحانی یا آسمانی را ملاقات کردم که علوم اشیاء را به من منتقل کرد. من پرسیدم کیستی؟ او گفت: من ماهیت کامل هستم.)
مهمترین بحث مفصل راجع به ماهیت کامل در میان منابع اسلامی در کتاب غایت الحکیم است که یکی از معروف­ترین آثار علم کیمیا به زبان عربی است.
از بررسی این کتاب و بخش­هایی از منابع دیگری که درباره این موضوع است، به نظر می­رسد که «ماهیت کامل» هرمسی همان همزادِ روح انسان در آسمان میباشد. به عبارتی روح انسان دارای معادل و بخش دیگری است که از آن به همزاد یا منِ دیگر یاد میشود، براین اساس وقتی روح انسان در بدن هبوط کرده آن معادل و منِ دیگر در آسمان باقی می‌ماند. به این دلیل روح همیشه در پی نیمه دوم خود برای کامل کردن وجود خویش است.
باور به وجود روح انسانی در دنیای روحانی و جدایی آن از نیمه آسمانی خود پس از ورود به این دنیا، در دین #زرتشتی کاملاً شناخته شده بود، به عقیده زرتشتیان نیمه آسمانی روح، همان فرشته نگهبان آن در روی زمین است. نیمه دیگر آسمانی روح انسانی (دآئِنا_Da ena) نامیده میشود که در #مزدیسنا همچون دختری جوان و زیبا جلوه‌گر می­شود.
شباهت بسیار زیاد بین شخص دائنا و ماهیت کامل هرمس نشانه دیگری از ارتباط بین مکتب هرمسی و حکمت ایران باستان است.
در غایت الحکیم، ماهیت کامل رازی پنهان در قلب #فلسفه لحاظ شده که فقط برای کسانی که به مقامات بالای #حکمت می­رسند آشکار می­ شود. ماهیت کامل منبع قدرت است که انسان به وسیلۀ آن در کسب معرفت و علم و فلسفه تعالی می ­یابد.
در واقع این ماهیت کامل است که انسان را در زندگی راهنمایی و کمک می‌نماید تا بر مشکلات خود غلبه کند، به همان نحوی که #ارسطو پیروزی #اسکندر بر #ایران را به خاطر غلبه ماهیت کامل او پیشگویی کرد.

📖برگرفته از مقاله:
تأثیر علم و فلسفه هرمسی بر متفکرین مسلمان
👤دکتر سید حسین نصر

╰๛---๛---๛---------------

@falsafeh_nazari

اشراق

11 Nov, 20:37


🔻قوام #هنر به #زیبایی است و #زیبایی مرتبه‌ای از مراتب #وجود است، بنابراین زیبایی و وجود به یک مساله منتهی می‌شوند:
«هنر انکشاف وجود است»
عارفان مسلمان، سلسله مراتب وجود را پنج مرتبه می‌دانند و از آن به «حضرات خمسه الهیه» یاد می‌کنند. علت این نام ‌گذاری آن است که هر مرتبه، جز ظهور و تجلی حضرت حق چیز دیگری نیست. این مراتب وجود طولی هستند و هر مرتبه ی عالی، علتِ تحقق مرتبه ی پایین‌تر از خود است؛ مراتب پایین دارای تکثر و تنوع، ولی مراتب بالا دارای وحدت‌اند، هر سطحی از سطوح هستی، تجلی
مرتبه بالاتر است تا به ذات الهی می‌رسد.
همه عوالم و مراتب هستی، ساخته و تجلی زیبایی و حسن الهی است، از این رو #ابن_عربی هستی را صبغة الله می‌خواند. #فارابی نیز به صراحت زیبایی را بالاترین مرتبه وجود، برای هر موجودی معرفی می‌کند.

╰๛---๛---๛--- ‑ ‑  -   -

ᯓ @bahrami_eshragh

اشراق

11 Nov, 16:36


🔻اجزاء جسم_۳
(ماده وصورت)



براساس آنچه گفتیم #ماده به خودی خود، هیچ فعلیتی ندارد و همۀ فعلیتش به این است که پذیرای صورت‌های متفاوت باشد.

براین اساس ماده به دو معنا اطلاق می‌شود:
الف)
#ماده_اولیه :( #هیولی _ #ماده_اولی )
ب)
#ماده_ثانیه :


۱_ ماده اولیه_هیولای اولی:

الف) #هیولی یا #ماده_نخستین قوه واستعدادی است که هیچ شانیتی جز پذیرفتن و قبول کردن صورت ندارد.
هیولی نسبت به هرچیزی که با آن روبه رو گردد، قابل و استعداد خواهد بود و جایگاهی جزاین ندارد. حتی هیولی نسبت به چیزی عکس العمل و واکنشی نشان نمیدهد. هیولی یا ماده نخستین صورتهای گوناگونی را میپذیرد ولی واکنش نشان نمیده.
این نکته حائز اهمیت است که هیولی یا ماده نخستین، استعداد و قابلیتی میباشد که به نحو مستقیم و بی واسطه فقط پذیرای صورت جسمیه است. لذا هیولی، جوهری است که همه قوه‌ها و استعدادهای #جسم ناشی از آن است اما خودش فی نفسه هیچ فعلیتی ندارد.

ب) پذیرفتن وقابلیت محض دارای معنا میباشد. اگر دارای معنا نبود فاعلیت نیز معنا پیدا نمیکرد. زیرا فاعل بودن یعنی درغیرخود اثر گذاشتن و تاثیر گذاشتن فاعل در غیرخود، مستلزم آن است که آن شیء از قابلیتِ اثر پذیری برخوردار باشد.
زمان بدون آنچه زمانمند خوانده می‌شود، چیزی جز امر موهوم نیست زیرا آنچه زمانمند است از زمان منفک و جدا نیست، بر همین اساس هیولا که همان قوه و استعداد محض است بدون گونه‌ای از فعلیت وصورت فعلی جز در عالم ذهن بهره‌ای از وجود ندارد. از طرفی فعلیت صرف بدون هرگونه قوه و قابلیت نیز در عالم خارج موجود نمی‌باشد. بنابراین در عالم همانگونه که ماده از صورت فعلی منفک و جدا نیست، فعلیت نیز هرگز از ماده و قوه محض منفک و جدا نخواهد بود، به این ترتیب تقسیم موجودات طبیعی به دو قسم #ماده و #صورت یا به دو قسم بالقوه و بالفعل یک تقسیم تحلیلی و عقلی شناخته می‌شود و از صنف تقسیم‌های فکی و خارجی به شمار نمی‌آید. لذا ماده محض یا هیولا و صورت فعلی دو امر از امور معقول بوده و آنچه معقول است با هیچ یک از حواس ظاهری قابل ادراک نخواهد بود.

#محسن_بهرامی

╰๛---๛---๛--- ‑ ‑  -   -

ᯓ @bahrami_eshragh

اشراق

09 Nov, 12:01


🔻خداوند عزوجل ما را اندر زمانه‌ای پدیدار آورده است که اهل آن هوی را شریعت نام کرده‌اند و طلبِ جاه و ریاست و تکبر را عِزّ و علم و ریای خلق را خشیت و نهان داشتن کینه را اندر دل، حلم و مجادله را مناظره و محاربت و سفاهت را عزّت و نفاق را زُهد و تمنا را ارادت و هذیانِ طبع را معرفت و حرکات دل و حدیث نفس را محبت و الحاد را فقر.

📖کشف المحجوب
👤علی بن عثمان هُجویری


╰๛---๛---๛--- ‑ ‑  -   -

ᯓ @bahrami_eshragh

اشراق

09 Nov, 09:03


🔻 درباره چشم زخم_۳

#ملاصدرا در کتاب المبدأ و المعاد تصریح کرده است که برخی نفوس در قوه وهمیه به‌حدی می‌رسند که می‌توانند در مواد خارجی تأثیر بگذارند و چشم‌زخم نیز به همین مقوله تعلق دارد.
#صدرالمتالهین مساله چشم زخم یا اِزلاق البصر را در بحث نبوات فلسفه مطرح میکند.
پرسش مهم این است که چگونه انبیاء و اولیای الهی در طبیعت خارج واعیان موجودات تاثیر میگذاشتند؟؟ و اموری چون:
اِنفلاقِ بحر (شکافتن بحر)
انفلاق جبل و ولاده ابل (شکافتن کوه و ولادت شتر توسط حضرت صالح)
ویا شق القمر از آنها صادر میشد؟؟

#صدرا در پاسخ میگوید این مسائل جزء تاثیرات نفس ناطقه نبی و ولی الهی بر اعیان و عالم خارج میباشد.
به این معنا که کل عالم خارج به مثابه جسم وبدن انسان کامل است که بوسیله قدرت فعاله نفس در هر قسمتی میتواند تصرف کند.
#صدرا در ادامه بحث قدرت نفس انسان در تاثیر بر خارج را مطرح میکند و اینکه چشم زخم نیز یکی از مواردی است که میتوان به عنوات قدرت واهمه نفس بر تاثیر در عالم خارج یاد کرد، این تصرف در خارج جزء نبوات عقل عملی اولیاء و انبیاء الهی است.
لذا نفس مهذب ایشان مصداق عبودیت
واقعی خداوند و این روایت امام صادق(ع) است که:
العبودیة جوهرة کنهه الربوبیة
جوهر وحقیقت عبودیت وبندگی خداوند اینه که انسان رب‌ و پرورش دهنده موجودات عالم میشود ودر آنها قدرت تصرف پیدا میکند.
لذا ازلاق البصر هم جزء همین تاثیرات فعاله نفس بر خارج است که حد اعلای این انشائات انفسی نزد انبیاء میباشد.

#محسن_بهرامی

╰๛---๛---๛--- ‑ ‑  -   -

ᯓ @bahrami_eshragh

اشراق

07 Nov, 10:58


🔻 بخشی از سلوک فردی حاج ملاهادی سبزواری(ره) در خوراک و پوشاک

صنيع الدوله در جلد سوم مطلع الشمس از زبان آقا اسماعیل فرزند حکیم سبزواری و همسر کرمانی ایشان، مینویسد:
حکیم ثلث آخر هر شب را بیدار میشد و تا اول طلوع آفتاب در تاریکی عبادت میکرد، آنگاه دو پیاله چای غلیظ و پررنگ و با قند می نوشید و هیچ نوع اعتیادی نداشت و هر روز پس از چهار ساعت تدریس و حل اشکالات شاگردان بخانه برمیگشت و نهار میل میفرمود و استراحت میکرد، و نهار آن فیلسوف بیشتر، یک پول نان بود که زائد بر یک سیر از آنرا نمیخورد و یک کاسه دوغ کم رنگ و یا بقول خود آن حکیم «آسمان گون» میل می نمود؛ و هرگز در عصر چای نمی نوشید و شب پس از سه ساعت عبادت در تاریکی، و اغلب چهار ساعت و نیم از شب گذشته بصرف شام می پرداخت و شام ایشان به علت نداشتن دندان یک بشقاب چلو و خورش بدون گوشت و روغن بود و پیش از شام نیم ساعت دور حیاط راه میرفت و پس از شام هم کمی راه رفته و در زیرزمین اختصاصی خود در بستری که سخت بود میخوابید و متکایی از پشم یا پنبه زیر سر میگذاشت.
لباس حكیم عبارت از یک عبای سیاه مازندرانی بود و یک قبای قدک سبز رنگی که از پس آنرا شسته بودند، از ناحیه آرنج پاره شده و چند وصله بر آن زده بودند و در زمستان قبای بَرَک شکری رنگ با شلوار آن، و عمامه‌ای که سبزواری‌ها آنرا (بُرجی) گویند پوشیده و در تابستان بر روی شب کلاه کرباس سفید پنبه دار می‌بست و در زمستان بجای کلاه کرباسی، کلاه پوست طاسی دو رو، بر سر می‌نهاد.

📖 حکمت نامه
👤غلامحسین رضانژاد(نوشین)

╰๛---๛---๛--- ‑ ‑  -   -

ᯓ @bahrami_eshragh

اشراق

07 Nov, 10:47


🔻حکیم ملاهادی‌سبزواری(ره) علاوه بر قوت در فلسفه وعرفان، دارای اشعار نغزی هم‌ بود. ایشان در شعر "اسرار" تخلص میفرمود و این نمونه شعری از ایشان است در استقبال شعر حافظ:

🍃شورش عشق تو در هیچ سری نیست که نیست
منظر روی تو زیب نظری نیست که نیست

🍃نیست یک مرغ دلی کش نفکندی به قفس
تیر بیداد تو تا پر به پری نیست که نیست

🍃ز فغانم ز فراق رخ و زلفت به فغان
سگ کویت همه شب تا سحری نیست که نیست

🍃نه همین از غم او سینه ما صد چاک است
داغ او لاله صفت، بر جگری نیست که نیست

🍃موسیئی نیست که دعوی اناالحق شنود
ورنه این زمزمه اندر شجری نیست که نیست

🍃چشم ما دیده خفاش بود ورنه تو را
پرتو حسن به دیوار و دری نیست که نیست

🍃گوش اسرار شنو نیست و گرنه "اسرار"
برش از عالم معنی خبری نیست که نیست


📖دیوان اسرار
👤 #حکیم‌_ملاهادی‌_سبزواری

╰๛---๛---๛--- ‑ ‑  -   -

ᯓ @bahrami_eshragh

اشراق

07 Nov, 09:38


╭────────────────

🔻 درباره #چشم_زخم_۲
( اَصابت العین_اِزلاق البصر )

#محسن_بهرامی
╰๛---๛---๛--- ‑ ‑  -   -

ᯓ @bahrami_eshragh

اشراق

05 Nov, 11:45


╭────────────────

🔻ای عزیز #صوفی آن باشد که علم اخذ کند از حق حقیقی به طریق القاء و الهام و انکشاف و مشاهده و معاینه و به حق‌الیقین برسد.

🔖و حکیم #اشراقی آن باشد که علم اخذ کند از مبدأ فیاض با این مراتب مذکوره و به قوه‌ی عقلی و به استمداد دلائل عقليه. و القاء و الهام و انکشاف را بسنجد به میزان عقلی تا موافق‌ کند. لیکن آنچه به مراتب اوائل اخذ کند آن را اقناعی خود قرار دهد و بعد از آن سعی کند برای اثبات آن به طریق عقل.

🔖و‌ حکیم #مشائی آن است که بی‌دلیل عقل راه نرود اگرچه سعی کند به خلع بدن مثل اشراقی؛ چنانچه #ارسطو که مقتدای ایشان است در اثولوجیا* که از تصنیفات اوست‌ و از‌ یونانی به عربی ترجمه شده در مراقبه خود خلع بدن نموده و رسیدن به اشراقات‌ را بیان نموده لیکن در قال ضعیف‌اند از اشراقی و متوغلند در استدلال.

📖رساله سیر و سلوک
👤ملاعبدالصمد همدانی

*کتاب اثولوجیا از فلوطین می‌باشد، اما عموم قدما آن را از ارسطو میدانستند.

╰๛---๛---๛--- ‑ ‑  -   -

ᯓ @bahrami_eshragh

اشراق

05 Nov, 08:56


🔻 درباره چشم زخم_۱

شیخ الرئیس #ابوعلی_سینا بحث #چشم_زخم را ذیل دو عنوان فلسفی وطبی مطرح میکند.


۱_عنوان فلسفی
#ابن_سینا در فصل ۲۷ نمط دهم کتاب اشارات وقتی مساله تاثیرات قوه خیال و وهم را در خارج مطرح میکند به نحو تفصیلی پیرامون مساله (اِزلاقُ البَصَر) یا (اَصابَتُ العین) که همان چشم زخم است سخن میگوید. بحث چشم زخم در ذیل قدرت فعاله نفس تعریف میشود.‌بدین معنا که:
نفس انسان و #قوه_واهمه_برزخیه می‌تواند برمحیط و اشیای بیرون از خودش تاثیر بگذارد. با این توضیح نفس بر اثر تمرکز و اشتغال به خود ونفی خواطر و رها کردن امور مربوط به اجسام و مادیات قوی میشود وبالتبع قوای او مانند #واهمه نیز قوت می‌یابند لذا نفس میتواند بوسیله قوایش بر محیط و موجودات تاثیر گذاشته و اموری را انشاء کند.
براین اساس نفس از آنجا که از عالم انشاء وایجاد(جبروت)آمده دارای چنین قدرتی است. لذا انسان پس از مشاهده امر کمالی در شیء دیگر و تصور وتمرکز بر آن امر در واهمه، معدوم یا معیوب شدن آن امر را درخود تصور وانشاء میکند. از طرفی چون نفس عاین(فرد چشم زننده) قوی است این انشاء درونی به بیرون او نیز راه یافته وبر شیء خارجی یا معیون اثر میگذارد. لذا میتواند فرد دارای کمال را از آن نعمت محروم کند.

۲_عنوان پزشکی:
#شیخ_الرئیس در بحث ضروریات سته که درباره رئوس سلامتی انسان میباشد ذیل عنوان ششم یعنی بحث #احداث_نفسانیه یا #اعراض_نفسانیه تاثیرات حالات نفس مانند چشم زخم روی سلامتی وبیماری انسان را بررسی میکند وچشم زخم را یکی از عواملی میداند که سبب بیماری انسان میشود.
به اذعان #ابن_سینا یکی از عوامل بیماری‌ها اَصابت العین می‌باشدکه طبیب باید آن را تشخیص داده زیرا با دارو درمان نمی‌شود.
به عبارتی مادام که از قوه واهمه برزخیه شخصِ عاین، تصرفاتی به بدن شخص معیون میرسد بیماری آن شخص ادامه دارد. لذا باید ذکر ودستوری بدهد تا رَدُ العَین و دفع چشم زخم کند.

╰๛--- ‑ ‑  -   -
#محسن_بهرامی

ᯓ @bahrami_eshragh

اشراق

03 Nov, 09:07


╭────────────────

🔻 عشق را آتشی است، هر گاه كه در خرمن هستی وجود عاشق افتد، از عقل گندم نمای جو فروش كاهی نماند.

#شاه_نعمت‌الله_ولی
╰๛--- ‑ ‑  -   -

ᯓ @bahrami_eshragh

اشراق

03 Nov, 08:25


🔻 اجزاء جسم_۲
(ماده وصورت)



🔖 ترکیب #ماده و #صورت اتحادی است و این دو در خارج نه به دو وجود بلکه به وجودی واحد موجودند و ثنویتی در خارج بین آنها برقرار نیست.
معلم اول #ارسطو از دو زاویه به موجودات عالم نگاه میکرد:
۱)نگاه پویا و دینامیک: که عبارت بود از جهان را متحرک ودر تکاپو دیدن.
۲)نگاه  ایستا و استاتیک: که عبارت است از جهان را بدون حرکت وتحول دیدن.

🔖 کتاب #متافیزیک حاصل نگاه اول ارسطو و کتاب #مقولات یا #ارغنون حاصل نگاه دوم ارسطو به طبیعت است.  همچنین نظریه ماده و صورت حاصل نگاه دینامیکی ارسطو به موجودات است.
به عبارتی ماده امری نسبی میباشد، یعنی هرگاه شیء با چیز دیگر و حالت دیگر سنجیده نشود بر هیچ بخشی از آن اسم ماده گذاشته نمی‌شود. پس اگر موجود را با چیز دیگری نسنجیم و در تکاپو و حرکت بودنش را لحاظ نکنیم چنین موجودی ماده ندارد. براین اساس ماده در بستر حرکت وتحول موجودات واز حالتی به حالتی دیگر درآمدن آنها دیده می‌شود.
لذا اگر جهان را استاتیک و بدون حرکت نگاه کنیم همه چیز فعلیت می‌باشد و اگر دینامیک و با حرکت نگاه کنیم همه جا این دو امر #ماده و #صورت مشاهده می‌شود.

🔖 براساس آنچه گفته شد:
موجود متحرک، وجودی است که در عین وحدت و اتصال مُصَحِحِ انتزاع ماده و صورت است به این نحو که این وجود در سیلانی ذاتی و حرکتی جوهری دائماً در حال تحصل و فعلیت است. منتها آن فعلیت و تحصل در هر آن خود را به گونه‌ای غیر از آنِ قبل و بعد نمایان می‌سازد.
طبق این نگاه در خارج یک چیز بیشتر وجود ندارد و عقل قادر است از هر یک از این فعلیت‌ها ماهیت و صورتی انتزاع کند.
آن امر واحد خارجی به اعتبار:
۱_قبول تغییرات مختلف و حرکت به سمت فعلیت جدید : ماده
۲_و به اعتبار قبول فعلیتها و هویت جدید : صورت
میباشد.
╰๛--- ‑ ‑  -   -
#محسن_بهرامی

ᯓ @bahrami_eshragh

اشراق

02 Nov, 08:08


╭────────────────

🔻 از عالم معنی الفی بیرون تاخت که هر که آن الف را فهم کرد همه را فهم کرد، هر که این الف را فهم نکرد، هیچ فهم نکرد. طالبان چون بید می‌لرزند از برای فهم آن الف، اما برای طالبان سخن دراز کردند شرح حجاب ها را ، که هفتصد حجاب است از نور و هفتصد حجاب است از ظلمت، به حقیقت رهبری نکردند، رهزنی کردند بر قومی، ایشان را نومید کردند که ما این همه حجاب هارا کی بگذریم؟ همه حجاب ها یک حجاب است، چون آن یکی هیچ حجابی نیست، آن حجاب، این وجود است.

📖 مقالات شمس تبریزی

╰๛--- ‑ ‑  -   -

ᯓ @bahrami_eshragh

اشراق

02 Nov, 07:46


🔻طبیعت مدبره

طبیعت مُدَبِرِه قوه‌ای از قوای نفس است که در بدن و جسم انسان تاثیر میگذارد ومدبر بدن به سمت حفظ مزاج اصلی و جِبِلی و برقراری سلامتی وصحت انسان و احتراز وتحاشی از ناخوشیهاوبیماریهاست.
براین اساس داخل بدن انسان یک طبیب واقعی موجود است که او را به سمت سلامتی ومبارزه با بیماریها و امتداد صحت بدن رهنمون میکند. لذا پزشک و طبیب خارجی برای بازگشت بدن به مزاج طبیعی ورفع بیماریها باید طبیعت مدبره را امداد کند تا بتواند بدن را از درون درمان کند.
طبق قاعده امکان اشرف و اینکه هر موجودی نشان دهنده آن است که وجه اعلی وشریف وبرتر آن در عالم علوی موجود است، بدن انسان تحت تدبیر وجه ملکوتی خود میباشد به عبارتی ملکوت عالم در تدبیر بدن انسان موثر است و طبیعت مدبره واسطه بین ملکوت عالم(فیوض الهی) و ناسوت عالم (بدن انسان) میباشد.
بر این اساس طبیعت مدبره، مظهر اسم (ربُ العالمین) است که بدن انسان را تدبیر و اداره میکند وکارش به اعتدال رساندن مزاج و امتداد حیات وحفظ صحت در انسان میباشد.
پس (شافی) و (مُآفی) که همان وجه شفادهندگی خداوند است وموجودات را از گرفتاریها و مشکلات رهایی میبخشد، در طبیعت و بدن انسان حضور دارد.
از این رو برخی از مکاتب درمانی قائلند که هنگام بیماری صرفا به مصرف دارو اکتفاء نکنید بلکه همین طبیعت مدبره را امداد کنیم و موانع را از سر راهش برداریم تا آن اسم مقدس دواء و درمان (یا من اسمه دواء) که انسان مظهر آن می‌باشد از درون بشر و ملکوت عالم ظاهر شود و موجبات صحت و سلامتی جسم و روح انسان را رقم زند.

#محسن_بهرامی

╰๛--- ‑ ‑  -   -

ᯓ @bahrami_eshragh ᯓ