Aile ve Çocuk Eğitimi @ailecocuk Channel on Telegram

Aile ve Çocuk Eğitimi

@ailecocuk


Müslüman aile Müslüman çocuğunu nasıl eğitmeli? Bu soruya çözümler arayan bir kanal

Aile ve Çocuk Eğitimi (Turkish)

Aile ve Çocuk Eğitimi kanalı, Müslüman ailelerin çocuklarını nasıl doğru bir şekilde eğitebileceklerine dair çözümler sunan bir platformdur. Kanalın amacı, ailelerin İslami değerlere uygun bir şekilde çocuklarını yetiştirmelerine yardımcı olmaktır. Müslüman ailelerin karşılaştığı birçok sorunun cevabını bulabileceği bu kanalda, çocuklarla iletişimden disiplin kurallarına, din eğitiminden ahlaki değerlere kadar birçok konuda faydalı içerikler bulunmaktadır. Aileler, çocuklarının sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunacak ipuçları ve önerileri bu kanal aracılığıyla kolaylıkla erişebilirler. Kanalı takip edenler, uzmanların önerilerini ve deneyimlerini paylaşarak çocuklarıyla daha sağlıklı bir ilişki kurabilirler. Aynı zamanda diğer ailelerle iletişim halinde olma imkanı bulabilir ve birbirlerinden destek alabilirler. Aile ve Çocuk Eğitimi kanalı, ailelerin çocuklarına sağlıklı bir şekilde eğitim verirken İslami değerleri de göz önünde bulundurmalarına yardımcı oluyor. Bu sayede çocuklar, hem dini hem de ahlaki açıdan doğru bir şekilde yetişebilirler. Kanalı takip ederek aile içi iletişimi güçlendirebilir, çocuklarınızla daha sağlıklı ve pozitif bir ilişki kurabilirsiniz. Eğer siz de çocuklarınızı sağlıklı bir şekilde yetiştirmek ve onlara İslami değerleri aşılamak istiyorsanız, Aile ve Çocuk Eğitimi kanalına katılın! Müslüman ailelerin sorunlarına çözüm bulabileceği, uzmanların önerilerini takip edebileceği bu platformda, çocuklarınızın geleceği için doğru adımları atabilirsiniz.

Aile ve Çocuk Eğitimi

08 Oct, 10:30


HER MÜSLÜMANIN ETMESİ GEREKEN DUA
Bütün Müslümanların, Hak Teâlâ’dan kendilerine göz nuru eşler ve çocuklar vermesi için dua ve niyazda bulunmalarını tavsiye eden Kur’ân-ı Kerîm (el-Furkân 25/74), bazı peygamberlerle salih kulların da Allah Teâlâ’dan bilhassa hayırlı çocuklar ve temiz nesiller istediğini bildirmektedir. (el-Bakara 2/128; Âl-i İmrân 3/35, 38; İbrâhîm 14/35, 40) @ailecocuk

Aile ve Çocuk Eğitimi

09 Jan, 12:29


ÇOCUK EĞİTİMİNDE İSLAMİ AİLE MODELİ (15)
Hülâsa biz Müslümanlar, Kur’ân-ı Kerim’in rehberliğinde örnek şahsiyetli nesiller yetiştirmek, dört başı mamur İslâm medeniyetini bu yetişen öncü nesille yeniden inşa edebilmek ve aydınlık yarınların olduğu müreffeh bir dünyayı ve sonsuz saadetin olduğu bir ukbâyı onlar için istiyorsak İslâm’ın evrensel öğretileriyle çocuklarımızı yetiştirmeli ve terbiye etmeliyiz.

Ne mutlu her dem sorumluluk bilinci içinde, İslâm’ın aydınlık eğitim sistemi ile çocuklarını yetiştirebilenlere!
@ailecocuk Telegram Kanalı

Aile ve Çocuk Eğitimi

07 Jan, 06:29


ÇOCUK EĞİTİMİNDE İSLAMİ AİLE MODELİ (14)
Bu ahlâkî öğretiler bizleri ve neslimizi insanlar arasındaki ilişkilerde mükemmelliğe götüren esaslardır.
İslâmî eğitimin aydınlığında çocuklarımıza; özgür düşünceli, sorgulayan, yanlışlara her ne pahasına olursa olsun karşı duran, ahlâklı, faziletli bir duruş örneği model şahsiyetler gösterilmelidir ki, çocuk bu erdemli davranış biçimlerini hayatına geçirsin.
@ailecocuk Telegram Kanalı

Aile ve Çocuk Eğitimi

05 Jan, 06:28


ÇOCUK EĞİTİMİNDE İSLAMİ AİLE MODELİ (13)
İslâmî eğitimin aydınlığında yetişen çocuk, güzel ahlâk üzere yaşayan çocuktur. Kutlu Nebi (s.a.v.) “Ben güzel ahlâkı tamamlamak üzere gönderildim” diyerek ahlâkın eğitimdeki önemine atıfta bulunmuştur. Çocuklarımız İslâm’ın ahlâk öğretileriyle terbiye edilmelidir. İslâm’ın ahlâk öğretileri, Allah’ın bütün yarattıklarına karşı merhametli olmayı, sosyal ilişkilerde dürüstlük ve güvenirliliği, karşılık beklemeden sevgi ve fedakârlığı, samimiyet ve iyi niyeti, kötü arzuların bastırılmasını ve daha birçok erdemleri ihtiva etmiştir.
@ailecocuk Telegram Kanalı

Aile ve Çocuk Eğitimi

03 Jan, 06:28


ÇOCUK EĞİTİMİNDE İSLAMİ AİLE MODELİ (12)
Çocuğa kısa duaların öğretilmesi de çok önemlidir. Çocuğun terbiyesinde Hz. Âdem’den başlayarak, Kur’ân’la insanlığa yayılan ilâhî yardım talebi yani dua, çocuğun sosyalleşmesinde, duygularının eğitilmesinde, karakterinin sağlamlaşmasında, şahsiyetinin kuvvetlenmesinde, ahlâkî duygularının gelişmesinde, çocuktaki içsel enerjinin niyet haline dönüşmesinde ve din eğitiminin hedeflediği mükemmel insanın yetiştirilmesinde merkezî bir öneme sahiptir.
@ailecocuk Telegram Kanalı

Aile ve Çocuk Eğitimi

01 Jan, 06:28


ÇOCUK EĞİTİMİNDE İSLAMİ AİLE MODELİ (11)
Dinî esasların öğretimi, çocuğun kendisine söylenenleri tam olarak anladığı ve kendi düşüncelerini tam olarak anladığı ve kendi düşüncelerini az çok ifade edebildiği yaşlardan itibaren başlatılmalıdır. Bu konuda ilk önce tevhid inancını içeren cümle ve ifadeler öğretilmelidir. Hz. Peygamber’in, “Çocuklarınıza en önce ‘lâ ilâhe illallah’ cümlesini öğretiniz” şeklinde tavsiyede bulunduğu nakledilir. İlkokul çağından itibaren Kur’ân-ı Kerim öğretimine başlatılabilir. Çocuk yedi yaşına geldiğinde namaz kılmaya başlatılmalıdır. Ancak çocuğu namaza alıştırmada genel olarak yumuşak bir yol tutulmalı, bu konuda çocuğun tam bilgi sahibi olması temin edilmeli ve zaruret olmadıkça zora başvurulmamalıdır.
@ailecocuk Telegram Kanalı

Aile ve Çocuk Eğitimi

31 Dec, 06:28


ÇOCUK EĞİTİMİNDE İSLAMİ AİLE MODELİ (10)
İslâm eğitimde temel metod, sevgi ve şefkattir. Zor kullanma ve dayak atmak çok sınırlı durumlar için, çocuğu fazla incitmeyecek tarzda ve son çare olarak uygun görülmüştür. Bununla birlikte Hz. Peygamber’in, hayatı boyunca hiçbir çocuğu dövmediğini bildiren birçok hadise dayanarak, dövmenin doğru olmadığını savunan eğitimciler vardır.
@ailecocuk Telegram Kanalı

Aile ve Çocuk Eğitimi

29 Dec, 06:27


ÇOCUK EĞİTİMİNDE İSLAMİ AİLE MODELİ (9)
İslâm eğitimcileri çocuğun eğitilmesinde iki genel kuraldan hareket ederler: Birincisi, çocuğun gelişim aşamalarının dikkate alınması ve her bir aşamanın özelliğine göre uygun bilgi ve davranışların kazandırılması. İkinci aşama, ferdi farklılıkların dikkatle korunması ve her çocuğa kendi yeteneğine uygun düşen bilgi ve davranışların öğretilmesidir.
@ailecocuk Telegram Kanalı

Aile ve Çocuk Eğitimi

27 Dec, 06:27


ÇOCUK EĞİTİMİNDE İSLAMİ AİLE MODELİ (8)
İslâm eğitimcilerine göre çok erken yaşlardan itibaren çocuğun eğitimine başlanmalıdır. Başlangıçta beslenme, giyinme, sosyal ilişkiler ve oyun gibi tabii davranışların eğitimine önem verilir. Çocuğun güzel davranışlarının takdir edilmesi ve onu sevindirecek şekilde bazı hediyelerin verilmesi gerekir. Hatalı davranışları ise dolaylı yollarla düzeltilmeye çalışılmalı, bunları çocuğun yüzüne vurmamalı hatta çoğu zaman görmemezlikten gelmelidir. Hataların düzeltilmesinde kötü söz, azarlama, bağırıp çağırma ve tehditler savurma faydadan çok zarar getirir. Bu durumlar çocukta inatçılığın gelişmesine ve nasihatin etkisinin ortadan kalkmasına yol açar.
@ailecocuk Telegram Kanalı

Aile ve Çocuk Eğitimi

25 Dec, 06:27


ÇOCUK EĞİTİMİNDE İSLAMİ AİLE MODELİ (7)
Evde mutlaka İslâmî bir kütüphane bulunmalı ki çocuklar Kur’ân-ı Kerim, sünnet ve sahabenin hayatı hakkında yeterli bilgiye sahip olsunlar. İslâm eğitimi, çocuğu bir bütünlük içerinde eğitmeyi, iyi insan ve iyi Müslüman yetiştirmeyi hedef alır.
@ailecocuk Telegram Kanalı

Aile ve Çocuk Eğitimi

23 Dec, 06:26


ÇOCUK EĞİTİMİNDE İSLAMİ AİLE MODELİ (6)
Aziz dinimiz İslâm, tüm çağlara hitap edip cevap verebilecek bir yücelikle gelmiştir. İslâm, dünya ve ahiret hayatını düzenleyen yegâne hak dindir. Bu dinin terbiyesiyle yetişen çocuk, dünyanın her yerinde fazilet, şeref ve onurunu koruyacak bir şahsiyete ve üstün davranış özelliklerine sahip olacaktır. Bu üstün ahlâk ve terbiye ile çocuklarımızı yetiştirirken anne ve babalara büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu görev ve sorumlulukların bir kaçı:

• Çocukların kişiliğine küçük yaşlardan itibaren İslâmî ruhu aşılamak

• Çocuklara ciddi olmanın örneğini mutedil bir şekilde sergilemek

• Çocukların erkek veya kız olsun ileride faydalı salih birer insan olmaları için onların bedeni, akli ve ruhi ihtiyaçlarını karşılamak

• Çocukları camilere, mescitlere alıştırıp cemaati tanımalarını sağlamak. Sohbetlere ve vaazlara katılmalarını teşvik edip çevrelerinin genişleyip sosyalleşmelerine yardımcı olmak

• Dışarıda başıboş dolaşıp oynamamaları, arkadaşlarıyla kaliteli zamanlar geçirmelerin sağlamak şeklinde sıralanabilir.
@ailecocuk Telegram Kanalı

Aile ve Çocuk Eğitimi

21 Dec, 06:26


ÇOCUK EĞİTİMİNDE İSLAMİ AİLE MODELİ (5)
İslâmî eğitimin aydınlığında çocuk yetiştirirken hedefimiz, onları dünya ve ahirette en iyi, en yararlı, en hayırlı ve en güzele ulaştırmaktır. Allah’ın hükmünün yeryüzüne hâkim olabilmesi, adaletin toplumda tesis edilmesi; can, mal, nesil, din ve akıl emniyetinin sağlanması bu aydınlık eğitimin paralelinde yetiştireceğimiz nesillerin eliyle mümkün olacaktır inşallah.
@ailecocuk Telegram Kanalı

Aile ve Çocuk Eğitimi

19 Dec, 06:25


ÇOCUK EĞİTİMİNDE İSLAMİ AİLE MODELİ (4)
İslâmî eğitim, sürekli olarak insanı tüm hayatında harekete, canlılığa teşvik eder ve çevresiyle düzenli bir ilişki kurarak sadece insanlarla değil, aynı zamanda hayvanlar, hava, deniz ve bitkilerle iyi bir diyalog kazandırır. Çünkü Müslüman temelde Allah’ın kendisi için yaratmış olduğu tüm dünyaya karşı imar, inşa ve ıslah göreviyle mükelleftir. İslâm’ın dışında hiçbir eğitim sistemi, insanın hem dünya, hem de ahiret hayatının ıslahına çalışmaz.
@ailecocuk Telegram Kanalı

Aile ve Çocuk Eğitimi

17 Dec, 06:24


ÇOCUK EĞİTİMİNDE İSLAMİ AİLE MODELİ (3)
Eğitimi, insanlığın fıtratını sözle doğrudan doğruya, önder kadroyla da dolaylı olarak insanı en güzele doğru yönlendirmenin en uygun metodu olarak tanımlar Şehid İmam Hasan el-Benna. Bu, Rabbanî bir metoddur. Ufak ve büyük hiçbir hususu bırakmayan, bütün incelikleri ve özellikleriyle insan ruhunu ihata eden, ayrıntılarıyla beşer hayatını kuşatan ve her yönüyle gelişmiş bir metod.
@ailecocuk Telegram Kanalı

Aile ve Çocuk Eğitimi

15 Dec, 06:24


ÇOCUK EĞİTİMİNDE İSLAMİ AİLE MODELİ (2)
Bizlere Allah tarafından emanet olarak bahşedilen göz nurumuz, ciğerparemiz çocuklarımız tertemiz İslâm fıtratı üzere dünya gelmektedirler; fakat ebeveynlerinin ya da kötü arkadaş ve toplumun etkisiyle temiz fıtratlarından uzaklaşıp batıl din ve ideolojilere sapabilmektedirler. Tabii ki, önemli olan çocuğun fıtratını her daim aynı safiyetle muhafaza edebilmektir.
@ailecocuk Telegram Kanalı

Aile ve Çocuk Eğitimi

13 Dec, 12:24


ÇOCUK EĞİTİMİNDE İSLAMİ AİLE MODELİ (1)
Modern(!) zamanlardayız. İnatla vahye ve ilâhî değerlere sırt çeviren modern zamanlar. Seküler ve laik değerlerin(!) fütursuzca körpecik dimağlara empoze edildiği, ahlâk ve insanlıktan uzak, çıkarcı, egoist ve postmodern zalimler üreten bir çağda yaşıyoruz. Tüm teknolojik gelişmelere inat gittikçe ilkelleşen bir çağ. Vahiyden arındırılmış, tek tipleştirici ve ruhsuz eğitim anlayışlarının çocuklarımızın geleceğini ve en önemlisi kalbini ve kafasını kararttığı bu çağda, sadra şifa olacak sahih, sağlam ve gür bir sedaya ihtiyacımız var. Bu gür seda, elbette ki aziz dinimiz İslâm’ın Rabbani eğitim anlayışıdır. Lakin temel problemimiz bu eğitim anlayışını asrın idrakine uygun bir formda ifade edemeyişimizdir.
@ailecocuk Telegram Kanalı

Aile ve Çocuk Eğitimi

16 Oct, 10:51


ÇOCUKLARDA ÖZBAKIM BECERİLERİ

✍️Merve Güvenilir ( yazıdan kısa bir kesiti alıntılanmıştır.)

👦👧Özbakım becerileri özellikle üç-altı yaş döneminde gerçekleştirilmesi beklenen gelişim görevleri arasındadır.

💪🦷🧼🧽🌯Özbakım becerileri, çocuğun temel ihtiyaçlarını (yemek yeme, giyinme, kişisel bakım, tuvalet vb.) yetişkin desteği olmaksızın yapabilme becerisidir. Özbakım becerilerini kazanan çocuk bağımsızlığını kazanır. Dolayısıyla bu beceriler, çocuğun kendi başına karar vermesini kolaylaştırır. Ayrıca, çocuğun kişilik gelişimine katkıda bulunur. Özbakım becerileri bir anlamda günlük yaşam becerileridir. Bu beceriler evde, okulda ya da diğer ortamlarda bireyin bağımsız olarak yaşamını sürdürebilmek, kişisel bakım ve görünüşünü koruyabilmek için gerekli olan tüm beceriler olarak tanımlanmaktadır.

‼️ Aile üyelerinin kendilerine düşen sorumlulukların bilincinde olarak, çocuğa bağımsızlık yolunda yeterli fırsatları sunması, onun sağlam bir kişilik yapısına sahip olmasının yanı sıra yaşamını devam ettirmede önemi olan bazı temel alışkanlıkları kazanmasını da sağlayacaktır. Çok erken dönemden itibaren temelleri atılmaya başlanan; yemek yeme, giyinme-soyunma, temizlik, tuvalet vb. özbakımla ilgili alışkanlıkları kazandırmada özellikle annelere büyük görevler düşmektedir


👧👦 Anne ve babalar el-yüz yıkama, diş fırçalama, saç tarama, banyo gibi alışkanlıklar konusunda çocuğa örnek olmalı, kendi kişisel bakımlarına özen göstermelidirler. Düzenli olarak yapılan kişisel temizlik rutinleri oluşturulmalıdır. Ancak temizlikle ilgili abartılı ve zorlayıcı tutumlar çocukta bazı sorunların oluşmasına neden olabilir.
👨‍👩‍👧👨🧕

⚠️Unutmayınız ki; “Bir çocuğun kendi başına yapabileceği bir şeyi, onun yerine yapmak, çocuğun becerilerini küçümsemek demektir. Çocuklar, ancak kendi başlarına bir şeyler yapabildikleri zaman özgüvenleri gelişebilir. Bu nedenle çocukların öz bakım becerileri konusundaki çabaları teşvik edilmelidir.”


@ailecocuk

Aile ve Çocuk Eğitimi

19 Sep, 06:34


BABA ÇOCUKLARIN GEÇİMİNİ SAĞLAMALI
Fahr-i Kâinât babalarından sonra çocukların ekonomik yönden muhtaç duruma düşmelerine mâni olmak için gerekli önlemleri almıştır. Malının tamamını Allah yolunda harcanmak üzere vasiyet etmek isteyen Sa’d bin Mâlik’in bu tavrını hoş karşılamamış, çocuklarına ne bıraktın diye sormuş, bir şey bırakmadığını öğrenince de malının onda dokuzunu çocuklarına bırakmasını söylemiştir. Sa’d’ın ısrarı üzerine üçte birini vasiyet etmesini istemiş ve onu bile çok bulduğunu belirtmiştir. (Tirmizî, Cenâiz, 6)

Aile ve Çocuk Eğitimi

18 Sep, 06:33


ÇOCUKLAR SAVAŞTAN UZAK TUTULMALI
Bunun yanında Hz. Peygamber çocukları, savaş gibi yaşlarına uygun olmayan alanlarda istihdam etmekten kaçınmıştır. İbn-i Ömer diyor ki:

On dört yaşında iken bir orduya iştirak etmek üzere beni Resûlullah’a takdim ettiler de o, katılmamı uygun bulmadı. Ancak daha sonra on beş yaşında iken tekrar orduya katılmam teklif edildiğinde bu kez kabul etti. (Tirmizî, Cihâd, 32)

Sa’d bin Ebî Vakkâs anlatıyor:

Bedir gününde Hz. Peygamber’in bizi denetlemesinden önce kardeşim Umeyr’in gizlendiğini gördüm. Ona:

– Neyin var kardeşim ne oluyor, dedim. O bana şu cevabı verdi:

– Resûlullah’ın beni küçük görüp Bedir’e kabul etmemesinden korkuyorum. Ben de cihada çıkmak istiyorum. Umarım Allah bana şehitlik nasip eder.

Bu durum Efendimiz’e arz edilince Umeyr’i küçük bulup Bedir’e iştirakini kabul etmedi. Ancak Umeyr’in üzülüp ağlaması üzerine Hz. Peygamber ona izin verdi. (İbn-i Sa’d, III, 149, 150)

Hâlbuki Umeyr o dönemde çocukluk yaşını da aşmıştı. Nitekim onun on altı yaşında iken Bedir’de şehit düştüğü ifade edilmektedir. (İbn-i Sa’d, III, 149)

Resûlullah’ın Zeyd bin Harise, Berâ bin Âzib, Zeyd bin Erkam, Ebû Saîd el-Hudrî ve Câbir bin Abdillah gibi sahâbîleri de küçük bularak Uhud savaşına kabul etmediği nakledilmektedir. (Hâkim, II, 67)

Aile ve Çocuk Eğitimi

17 Sep, 05:33


KARANLIK BASTIĞINDA ÇOCUK EVDE OLMALI
Bununla birlikte Efendimiz çocukların akşam karanlık bastığında dışarıda bulunmalarının mahzurlu olduğunu belirtmiş ve bu hususta velileri uyarmıştır. (Buhârî, Eşribe, 22; Müslim, Eşribe, 97)

Peygamberimiz büyüklere, yapamayacakları şeyleri çocuklarına vaad etmemelerini tenbih etmiş, böylece ahde vefa hususunda örnek olmaları gerektiğine dikkat çekmiştir.

Abdullah bin Âmir anlatıyor:

Bir gün Resûlullah bizim evimizdeyken annem beni çağırarak:

– Gel sana bir şey vereceğim, dedi. Resûlullah anneme:

“– Ona ne vermek istemiştin?” dedi. Annem:

– Bir hurma vermek istemiştim, deyince Peygamberimiz şöyle buyurdu:

“– Haberin olsun, eğer ona bir şey vermeyecek olsaydın, sana bir yalan (günahı) yazılırdı.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 80; İbn-i Hanbel, III, 447)

Ebû Hüreyre’den rivayet edildiğine göre Resûl-i Ekrem şöyle buyurmaktadır:

“Kim bir çocuğa, buraya gel sana bir şey vereceğim der de sonra vermezse onun için bir yalan günahı yazılır.” (İbn-i Hanbel, II, 452