واژگان شگفت انگیز تورکی @vaje_torki Channel on Telegram

واژگان شگفت انگیز تورکی

@vaje_torki


تامغا🌀
کیهان شناسی تورک☯️
اساطیر تورک🏹
معماری تورک🏯
مردمان تورک🎭
اثار تاریخی تورک🗿
هنر تورک🏞
اعتقادات تورک🕌
موسیقی تورک(موسیقی تورک را به ترکیه، آذربایجان، ایران و ترکمنستان محدود نکرده ایم)🎻
فرهنگ غذایی مردمان‌تورک 🍽
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی (Persian)

با ورود به کانال 'واژگان شگفت انگیز تورکی' با نام کاربری 'vaje_torki'، شما به دنیای فرهنگ و تاریخ تورک ها وارد می شوید. این کانال شامل مطالبی درباره تکه های شگفت انگیز تورکیه، آذربایجان، ایران، و ترکمنستان است. از کیهان شناسی تورک گرفته تا اساطیر، معماری، مردمان، اثار تاریخی، هنر، اعتقادات، موسیقی، و حتی فرهنگ غذایی مردمان تورک، همه چیز در این کانال پر از اطلاعات جذاب و مفید قرار دارد. اگر به فرهنگ و سنت های این منطقه جذب هستید، حتما این کانال را دنبال کنید و از تمامی اطلاعات و محتواهای با کیفیت آن بهره مند شوید.

واژگان شگفت انگیز تورکی

14 Feb, 10:47


این جشن مسیحی شبیه سده ی زرتشتی نیست؟؟؟
@vaje_torki
یعنی امکان ندارد ریشه ی جشن سده این جشن مسیحی باشد و بخاطر تفاوت در تقویم میلادی و تقویم قمری زرتشتی،سده در 10 بهمن برگزار شود؟؟؟

اسناد تاریخی به ما می گویند که زرتشتیان به ساده ترین شکل ممکن فرهنگ دیگر ملل را با برخورد با آنها می پذیرفتند

واژگان شگفت انگیز تورکی

14 Feb, 10:29


اوستا، فروردین یشت،. کرده 143


  نام توران ذکر شده

   فَروَشی های اَشَوَن مردان سرزمین های تورانی را می ستاییم.

فَروَشی های اَشَوَن زنان سرزمین های تورانی را می ستاییم.

@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

14 Feb, 10:26


در اوستا ما قید شدن کلمه ی دوران را می بینیم و این واقعیت که ایران تاریخی همان خراسان است قید می شود(ایران امروزی با جعل تاریخ،یک سرزمین جدیدالتاسیس از دوران پهلوی می باشد).
@vaje_torki
روی اسناد بیشتر زوم کنیم خواهیم دید ایران یا خراسان یک بخش از تورکستان و توران بخش دیگری از تورکستان است....

واژگان شگفت انگیز تورکی

14 Feb, 10:08


🌻 اخلاص اورایف آیال 🌻
♥️
🌹 آهنگ فوق العاده زیبا😁
♥️
♥️ با ما همراه باشید ♥️
♥️
🌻 کأنـًألِ تٍورًکمـٍنـً أوغـًلِأنـًلِأرً 🌻
🌾🌾🌾🌾
https://t.me/joinchat/AAAAAFM2GxjaIbXbJcP9Sg

واژگان شگفت انگیز تورکی

13 Feb, 18:37


فرهنگ کاملا غرب زده ی افراس.
@ttariximiz

واژگان شگفت انگیز تورکی

13 Feb, 17:56


✅️فینال علم با نماد اژدهای دو سر متعلق به سلجوقیان که 37 سال پیش در ملازگرت پیدا شد و به تازگی در موزه ارزروم به نمایش گذاشته شده است.توغ ساخته شده از نقره با روکش طلا ی«اژدهای دو سر» که از آثار کمیاب قابل توجه موزه است. گمان می‌رود که سلطان آلپ ارسلان در نبرد ملازکرت از آن استفاده کرده است. 'توغ" که نماد استقلال و حاکمیت دولت است و به عنوان نماد رسمی دولتی استفاده می شود، رتبه مردمان تورک را نشان می دهد. دو اژدها که در مقابل هم روی قرار گرفته‌اند، احتمالاً نماد ماه را بین دهان خود نگه می‌داشتند . طبق اساطیر تورکی ، اژدهای دو سر اداره و محافظت از آسمان را تضمین می کند و با تاریکی و شرارت مبارزه می کند.ما قبلا این آثار شمنیستی را در دیگر اقوام تورک ماننا و کاسی و سکا دیده ایم .
=====================
Malazgirt'te 37 yıl önce bulunan ve daha yeni Erzurum müzesinde sergilenmeye başlayan Selçuklulara ait çift başlı ejder simgeli sancak alami . Müzedeki dikkati çekici nadide eserler arasında yerini alan gümüş üzerine altın kaplamadan yapılan "çift başlı ejder" işlemeli tuğun, Malazgirt Meydan Muharebesi'nde Sultan Alparslan tarafından kullanıldığı düşünülüyor.
Gümüş üzerine altın kaplama, Büyük Selçuklu dönemi, 11, 12 yüzyıl. Devletin bağımsızlığı ve hükümranlığın sembolleri olan ve resmi devlet sembolü olarak kullanılan 'tuğ', Türklerde kişilerin rütbelerini göstermektedir. Buradaki tuğda karşılıklı olarak yerleştirilmiş iki ejder, ağızları arasında muhtemelen ay sembolünü tutmaktadır. İnanışa göre çift başlı ejderler gök kubbenin idaresi ve ahengini sağlar, karanlığa ve kötülüğe karşı savaşır."Bu şamanistik çalışmaları daha önce diğer Türk boyları Manna, Kasi ve Saka'da da görmüştük.
=======================
The flag symbol of the Seljuks, a double-headed dragon, was found in Malazgirt 37 years ago and has just been put on display in the Erzurum Museum . It is thought that the "double-headed dragon" embroidered tuğ, made of gold-plated silver and among the remarkable rare works in the museum, was used by Sultan Alp Arslan in the Battle of Malazgirt.'Tug', which symbolizes the independence and sovereignty of the government and is used as an official government symbol, shows the ranks of the people in Turks. The two dragons facing each other on the brick probably hold the moon symbol between their mouths. According to Turkish mythology , the two-headed dragon ensures the governance and harmony of the sky and fights against darkness and evil.We have already seen these shamanistic works in other Turkic tribes Manna, Kasi and Saka.

واژگان شگفت انگیز تورکی

13 Feb, 17:55


نقاشی از خانم داداش زاده دیگر آسنایی که با تخم مرغهای نوروزی با نقوش کهن تورکان ، آتش به جان ایرانشهریان انداخت‌.
@tarixbil

واژگان شگفت انگیز تورکی

13 Feb, 11:32


تصویر در بالا:

دیروز در مورد لوگوگرام ki صحبت کردیم .
برای اینکه مقایسه لغوی ما شکل درستی داشته باشد هرگز به نام ظاهری توجه نکنید و آن را به هر زبان از جمله تورکی شباهت ندهید.
اکثر نامها اکدی شده اند و یا به دوره پیش از سومریان مربوط هستند.
یکی از این نامها که با معرفه" کی" یعنی وطن و خاک نوشته می شود، شهر "نیپپور" است.
این شهر در جنوب بغداد بود و در این شهر خدای بادها پرستش می شد.
( جان لوئیز هایز.اصول گرامر سومری. صص ۱۹۶-۷)
در این شهر برای او زیارتگاهی بزرگ وجود داشت.
در بحثهای گذشته گفتیم که سومریان این رب النوع را " دینگیر. اَن.لیل" می گفتند.
در تورکی بصورت " تینگری. ان یئل" است.( خدایگان_برتر_ باد)
البته باید به این نکته بسیار مهم توجه کنیم که " لیل" به صورت " ئیل " در عبری تبدیل شده و در اسامی مثل میکائیل و جبرائیل و عزرائیل و...استفاده شده است.( از عدن تا تبعید . دیوید رال. فصل دوم)
این کلمه " یئل" به معنی باد است و فقط در زبان تورکی چنین معنی باد و طوفان دارد.
اکنون باید توجه کنید که شهر نیپور در میان سومریان " ان.ئیل. کی"
𒂗 𒆤 𒆠
گفته می شد که در تورکی " اَن یئل کئری" گفته می شود به همان معنی که در سومری بود.
موارد توضیحی:
۱.اَن اوجا.اَن قیسسا.اَن آغیر...
۲.یئل/ لیل/ لیلان
۳.قئر.کئر.کیران.کئرپیش.یئر

@tarixbil

واژگان شگفت انگیز تورکی

13 Feb, 11:32


شرح در زیر
@tarixbil

واژگان شگفت انگیز تورکی

13 Feb, 11:12


یکی از لباس های عروسی فرهنگ پوششی رایج در بین تورکان ترکیه.
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

13 Feb, 11:09


استفاده از نمادهای فرهنگی تورک(نماد پله کان جهان سه گانه)در پیراهن تیم فوتبال «آذرخش شهریار/شهر تورک نشین شهریار».......سمت چپ عکس.

@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

13 Feb, 11:04


دین اتروسکی ویژگی‌هایی داشت که می‌توان آن را تا حدی با شامانیزم مقایسه کرد، هرچند این دین بیشتر تحت تأثیر تمدن‌های مدیترانه‌ای مانند یونان و شرق نزدیک بود. با این حال، برخی عناصر در باورهای اتروسکی با اصول شامانی شباهت‌هایی داشتند:
۱. نقش پیشگویان و کاهنان (Haruspices و Augurs)
در دین اتروسکی، هاروسپیس‌ها (Haruspices) و آوگورها (Augurs) نوعی کاهنان بودند که با خواندن نشانه‌های آسمانی، بررسی احشاء حیوانات قربانی‌شده (مانند کبد)، و تفسیر پرواز پرندگان، آینده را پیش‌بینی می‌کردند. این فرآیند شبیه به شامان‌های سنتی بود که از روش‌هایی مانند ارتباط با ارواح، تفسیر خواب‌ها، و نشانه‌های طبیعی برای پیشگویی استفاده می‌کردند.
۲. ارتباط با دنیای مردگان
اتروسکی‌ها اعتقاد داشتند که ارواح نیاکان و خدایان در سرنوشت انسان‌ها نقش دارند. بسیاری از نقاشی‌های مقبره‌های اتروسکی نشان‌دهنده صحنه‌هایی از سفر به جهان زیرین است. در شامانیزم نیز ارتباط با ارواح و سفر روح به دنیای دیگر (جهان زیرین یا آسمانی) بخش مهمی از باورها محسوب می‌شود.
۳. ارواح نگهبان و موجودات ماورایی
اتروسکی‌ها به موجوداتی مانند لارها (Lares) و لمن‌ها (Lemures) باور داشتند که مشابه ارواح محافظ و ارواح سرگردان در سنت‌های شامانی بودند. این ارواح می‌توانستند بر سرنوشت انسان‌ها تأثیر بگذارند، درست مانند ارواح طبیعت و نیاکان در شامانیزم.
۴. آیین‌های مذهبی و نمادگرایی طبیعی
اتروسکی‌ها باور داشتند که طبیعت پر از نشانه‌های الهی است و پیام‌هایی از طرف خدایان از طریق پدیده‌های طبیعی ارسال می‌شود. در شامانیزم نیز طبیعت و نشانه‌های آن، مانند باد، آب، و حرکت حیوانات، دارای معانی روحانی هستند.
نتیجه‌گیری
اگرچه دین اتروسکی کاملاً یک دین شامانی نبود، اما دارای ویژگی‌هایی مانند پیشگویی، ارتباط با ارواح، و تفسیر نشانه‌های طبیعی بود که در سیستم‌های شامانی نیز دیده می‌شود. به همین دلیل می‌توان گفت که دین اتروسکی دارای عناصر شامانی بوده، اما بیشتر به ساختار دینی تمدن‌های مدیترانه‌ای گرایش داشت.

واژگان شگفت انگیز تورکی

13 Feb, 11:03


سمت راست نحوه کشف کتیبه های آشوری
سمت چپ نحوه کشف کتیبه های بسیار صیقلی تخت جمشید

بدون شرح
@tarixbil

واژگان شگفت انگیز تورکی

13 Feb, 11:03


تقریبا تمامی نویسندگان تاریخی یونان هم نوشته اند که تخت جمشید را  یونانی ها  با توجه به نما و معماری، یونانی که امروزه نمای رومی معروف است ساخته اند و پیکره ها و تندیس های نیمه انسانی و نیمه حیوانی هم  اقتباس از نماهای آشوریان است.

واژگان شگفت انگیز تورکی

13 Feb, 11:03


فرو ریختن توهمات در چند ثانیه / بتکده آشوریان یا تخت جمشید ایرانی؟


A.T
@DefenceTurks

واژگان شگفت انگیز تورکی

13 Feb, 11:03


‏سمت راست کتیبه هخامنشی
سمت چپ کتیبه آذربایجانی
(در کوه ساوالان. دوره اورارتویی)
چون این کتیبه ها هیچکدام زیر خاک نبودند، باید همزمان به یک اندازه فرسوده می شدند.
سوال امروز:
چگونه کتیبه های هخامنشی( یکی هم در وان) نوکنده مانده و آب و هوا و فرسایشهای طبیعی هنوز اثر نکرده؟

واژگان شگفت انگیز تورکی

13 Feb, 10:56


مقایسه کعبه منسوب به زرتشت و نمونه های رومی در سوریه 😂

فرهنگ زرتشت هیچ فرهنگ معماری از خود ندارد از این رو هر معماری رومی و یونانی باستانی در فلات ایران رو(چون مردم ایران هیچ شناختی از فرهنگ های معماری یونانی و رومی ندارند) به اسم ما به ی زرتشت یا آرامگاه کوروش جعل تاریخ می کنند.
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

02 Feb, 19:16


به متن تورکی در مورد ترکمن های عراق برخوردم. تورکها همچنین نام قومیت خود را به عنوان گویش خود - ترکمنی - نشان می دادند. آنها با نقل قول هایی از علمای کرکوک و .....مثال هایی زدند که می گویند برخی از ساکنان کرکوک ریشه قره باغی دارند.
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

02 Feb, 18:48


موسیقی های قزاقی
@vaje_torki
@delllgouye_ha

واژگان شگفت انگیز تورکی

02 Feb, 18:44


متاسفانه جعلیات و دروغ های پان فارس برای چسباندن سده به چیلله آنقدر تکرار شده است که تورک ها هم این دروغ ها را باور کرده اند.
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

02 Feb, 18:31


İkigai gündəlik həyatda yapon xoşbəxtlik və məna axtarış sənəti - 1

واژگان شگفت انگیز تورکی

02 Feb, 11:15


وقتی یک ارمنی غذای ایتالیایی ریزوتو را با نام غذای ارمنی تبلیغ میکند🤣🤣🤣
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

02 Feb, 11:01


دقت کنید👈👈👈به احترام مولانای ایرانی،مسجدی به سبک معماری تورکی عثمانی ساخته اند🤣🤣🤣

@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

02 Feb, 10:49


وقتی فرهنگ غذایی نداشته باشی....هر چیزی را که معرفی می کنی تعریف فرهنگ غذایی غربی و تورکی است(دوغ نوشیدنی فرهنگ غذایی تورک).
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

02 Feb, 10:46


ایرانی فرهنگ معماری ندار اول فرهنگ معماری تورک را به نام می زند بعد می آید هر جا معماری تورک دید را با نام فرهنگ ایرانی معرفی میکند🤣🤣🤣

@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

02 Feb, 10:43


اون موجود در اساطیر ایرانی چه معنایی دارد؟؟؟
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

02 Feb, 10:11


در دستبند فرهنگی تورکان قاراقالپاق می بینیم که نمادهای لابیرنت به شکل تامغا آند ترکیب شده اند.
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

02 Feb, 10:06


در پست بالا ما نمادهای لابیرنت را دیدیم.
@vaje_torki

🔴در این پست👈👈👈دستبندهای فرهنگی تورکان قاراباغ ق به جا مانده از قرن بیستم با نمادهای لابیرنتی که در داخل تامغاهای آنا هستند.


https://t.me/vaje_torki/118023

https://t.me/vaje_torki/118021

https://t.me/vaje_torki/118036?single

https://t.me/vaje_torki/118040

https://t.me/vaje_torki/118041

https://t.me/vaje_torki/95070

https://t.me/vaje_torki/119625?single

https://t.me/vaje_torki/119626

واژگان شگفت انگیز تورکی

02 Feb, 09:52


تصاویر بالایی که دیروز هم نوشتم، بنا به اطلاعاتی که از آرکئولوگ (باستان شناس) خانم بوغچه آلاتلی Buğçe Alatlı دریافت کردم چنین است:


دو تصویر دوایر تو در تو و مسیرمانند که شکل ماه و خورشید هم هست داخل یکی، نشان دهنده آیین قام‌ها (شمنی) است و سفر آسمانی و روحانی قام به آسمان‌ها را تصویر میکند. تصویر انسان و حیوان کناری آن احتمالا گوزن هست، قام (شمن) و حیوان او هست که در عالم روحانی سوار آن حیوان شده و به ماورا سفر میکند.

منبع این سنگ نگاره‌ها «او دره‌سی» در «اهر» هست.
#دامغالار

نمونه اون ادمک با دستان بزرگ را در تیمره هم میشه دید که قام است و نشان از باور باستانی تورکها یعنی تنگری‌چیلیک دارد

🖋️ Qam Ana
@Mektebchilik_Org

واژگان شگفت انگیز تورکی

01 Jan, 18:38


👆👆👆تقویم به فرهنگ است یعنی فرهنگ روس تبار تقویم فرهنگ روسی رو خلق میکنه حالا اینکه مردم روس کشور روسیه نام رو دارند یا ندارند در شکل گیری فرهنگ روسی نمی تواند هیچ مانعی ایجاد کند.

@ttariximiz

واژگان شگفت انگیز تورکی

01 Jan, 18:24


کاری با چرندیاتی مانند تقویم یزدگردی ندارم.....چون سلجوقی هیچ شناختی به تقویم یزدگردی نداشتند و سلجوقیان تقویم شمسی مختص تورکان را اصلاح و تقویم شمسی جلالی را تشکیل دادند و نوروز در معنی اول بهار نیز یک جشن کاملا تورکی است چون در تقویم زرتشت نوروز و سال تحویل، مال ماه آگوست و بر تخت نشستن جمشید در اساطیر زرتشت می باشد.

https://t.me/vaje_torki/125018

https://t.me/vaje_torki/73952

با این کار دارم که این فاقد مغز فک میکنه شب تحویل سال در تقویم میلادی روز تولد عیسی مسیح است🤣🤣🤣🤣در این حد بی سواد داره واسه ما مطلب مثلا آکادمیک می نویسه🤣🤣🤣

@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

01 Jan, 18:07


عکس درخت کاج در تخت جمشید را ابتدا درخت کاج نامیده اند که درخت کاج نیز هست ولی چون درخت کاج زمان پهلوی دوم وارد فلات ایران شده است و دیدن سوتی داده اند و جعلی بودن قسمتی از تخت جمشید عیان می شود پس نقش درختان تخت جمشید را درختان سرو معرفی کردند....

از طرفی در اثر ذوق زدگی از همون اول گفتن درخت کاج کریسمس از ایران به فرهنگ مسیحیت رفته است ولی،وقتی دیدن داستان کاج آبروی حضرات را می برد پس شروع به این دروغ کردن که سرو رفته به اروپا و درخت کریسمس اروپا ابتدا سرو بوده ولی بعد به مرور درخت کاج شده

حضرات پان فارس بی زحمت در آثار تاریخی فرهنگی اروپایی مانند نقش های کلیساها، یک نمونه از درخت کریسمس سرو را نشانمان دهید تا ما این چرند شما را باور کنیم....


میوه ی روی تنه ی نفش درخت تخت جمشید ،میوه ی درخت کاج است نه میوه ی درخت سرو(ببینید تا با صد سال دروغ و جعل پان افراس مدعی انسان گرایی بیشتر آشنا شوید).

@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

01 Jan, 11:37


در کره ی محل زندگی ایرانشهریان،خورشید در شب و ماه در روز متولد می شود....برعکس کره ی زمین محل زندگی ما.
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

01 Jan, 11:17


عکس درخت کاج در تخت جمشید را درخت سرو می نامد....درخت کریسمس هم درخت کاج هست.

حال درخت کاج زمان پهلوی دوم وارد فلات ایران شده است و کاج در تخت جمشید یعنی این بخش تخت جمشید کاملا جعلی و جدید ساخت می باشد.

پهلوی در حدی ابلهه بود که نفهمید داستان کاج به زودی علنی میشه و دروغگو و جاعل بودن حکومت پهلوی هویدا میشه.....

میوه ی روی تنه ی درخت،میوه ی درخت کاج است نه میوه ی درخت سرو.
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

01 Jan, 10:53


اما حکایت جالب دیگر....کی آمدن می گفتن که درخت کاج کریسمس ریشه گرفته از ایران و دوران هخامنشی(نقش و نگاری های تخت جمشید)است.....آمدیم گفتیم درخت کاج به ایران در زمان پهلوی دوم وارد شده و قبل پهلوی دوم فلات ایران درخت کاج ندیده که بیان اونو هم در تخت جمشید طراحی کنند.

دیدن حقیقت را می گوییم زود درخت کاج کریسمس را درخت سرو کریسمس کردند و گفتن ما در تخت جمشید طراحی درخت سرو داریم پس درخت سرو کریسمس ریشه گرفته از ایران می باشد.

گفتیم به جز تخت جمشید این درخت کاج یا سرو را در طول تاریختان در یک اثر تاریخی فرهنگی مثلا مینیاتور نشانمان دهید که تا یک ستاره امتداد دارد(همانند درخت کریسمس).....حتی در تخت جمشید هم درختان سرو نام گرفته تا ستاره ای امتداد نداره و این مفهوم در هیچ اثر تاریخی اینا وجود نداره.....

فعلا سکوت کرده اند....منتظرم یاوه ی جدیدشونو که میخوان جواب منو.بدن را بشنوم....
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

01 Jan, 10:51


تنها در دنیا از میان ابلهان فقط یک گروه خاص به اسم پان فارس می تواند درخت کاج کریسمس را درخت انار بنامد.....یعنی درخت کریسمس به آشکارترین شکل ممکنه درخت کاج است و به آشکارترین شکل ممکنه درخت انار نیست.
@vaje_torki
بیاییم سر داستان انار.....انار در ارمنستان در کریسمس کاربرد دارد چون به طور همزمان هم در اساطیر ارمنی مفهوم دارد و هم در باور مسیحیت.

در اساطیر ارمنی انار نماد فراوانی، شادی، ازدواج، باروری و خوشبختی است و آن ها انار را محافظ در برابر چشم بد می دانند و تمام این مفاهیم در جشن سال نو از طرف انار برای آرزوی سلامتی مردم نماد گرایی می شود.
حال در مسیحیت انار نماد رستاخیز مسیحیت و نماد معنویت کلیسا می باشد و کریسمس به مسیحیت و دین مسیح مربوط می شود.

حال شما اول بگو انار در اساطیر زرتشت چه مفهومی داره و این مفهوم چه ربطی به زایش خورشید می تونه داشته باشه...البته مفهوم زایش خورشید در اساطیر زرتشت را هم نشانمان بده.

تنها یک ابلهه می تواند میوه ی تزئینی درخت کریسمس را انار معرفی کند....تابلو شکل انار ندارد و شکل سیب است و اشاره به میوه ی ممنوعه ادم و حوا و رانده شدن آنها از بهشت دارد.

واژگان شگفت انگیز تورکی

01 Jan, 10:37


🔴نماد گرایی امتداد درخت حیات اساطیر تورک تا ستاره ی قطبی در مسجد جامع یزد.
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

01 Jan, 10:29


امتداد یاشام آغاجی اساطیر تورک تا دمیر قازیق(ستاره ی قطبی) از نمونه فرهنگ های تاثیر گذار فرهنگ تورک بر فرهنگ مسیحیت میباشد به طوریکه ما در درخت کریسمس فرهنگ مسیحیت این باور فرهنگی اساطیری تورک را می بینیم.
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

01 Jan, 10:29


امتداد یاشام آغاجی اساطیر تورک تا دمیر قازیق(ستاره ی قطبی).
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

01 Jan, 10:29


یاشام آغاجی.
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

01 Jan, 10:29


در دو درس قبل با کلمات مادر آشنا شدیم.
در کلمه امروز که دانشگاه پنسیلوانیا آن را در معناهای زیر آورده است:
۱. مادر
۲. پرورش حیوان مونث بچه آور
۳.مادر بچه زا
در این سو من " قان" را بیش از انکه در معنای خون و یا " قارن" را در معنای رَحِم و شکم بیاورم در معنای پسوندی آن و فاعلی در نظر می گیرم.
مثلا
اونوت( فراموش کردن)
اونوتقان( اسم فاعل. فراموش کننده)
آنا( مادر)
آناقان( اسم فاعل. دارای صفات مادرانه)


در سهای قبلی و روزانه در آدرس اینستاگرام زیر
Dan.ulduzlar

واژگان شگفت انگیز تورکی

01 Jan, 10:24


موسیقی های قرقیزی
@vaje_torki
@delllgouye_ha

واژگان شگفت انگیز تورکی

25 Nov, 14:25


خواهر 🍿
@vaje_torki
▫️سال: 2024
▫️ کشور: جمهوری قرقیز 🇰🇬
ژانر: کمدی

واژگان شگفت انگیز تورکی

25 Nov, 12:36


با تورک آسیمیله ای آشنا شدم که آذرگان کاملا بی ربط به تورک رو با پستی تبریک گفته بود ولی نه میدونست کلوز چیه و نه علاقه نشان داد از کلوز پست مناسبتی بنویسد.
@vaje_torki

آذرگان در بین هندوایرانیان ساکن در فلات ایران هیچ دوره ی زمانی استمرار فرهنگی نداشته است....

۱۷ آگوست، نوروز زرتشتی طبق تقویم شاهنشاهی زرتشتیان است....تشابه ماه آذار عبری و ماه ساختگی آذر حکومت پهلوی جالب است....حال فروردین واقعی تقویم زرشتی را اگر ملاک قرار دهیم ما با ماه مرداد ساختگی حکومت پهلوی روبرو هستیم و جالب اینکه اگر از ماه مرداد ساختگی حکومت پهلوی تا ماه اسفند ساختگی حکومت پهلوی بر این اساس که 17 آگوست اولین روز است حرکت کنیم ماه اسفند ساختگی حکومت پهلوی میشود ماه آذر تقویم واقعی زرتشتی....و در تقویم عبری آذار همان ماه اسفند ساختگی حکومت پهلوی است (در تقویم زرتشتی اول فروردین میشود 17 آگوست و فروردین واقعی از 17 آگوست شروع میشود).

Zoroastrian Calendar | ZANC
https://zanc.org/zcal/zcal.html

واژگان شگفت انگیز تورکی

25 Nov, 12:04


یک قسم از پیچاقچی های زرند و بقیه پیچاقچی ها در دوره آقا محمدخان قاجار به قوشاچای یا میاندوآب کوچ داده می شوند. پیچاقچی های استان کرمان الان بیش از یک و نیم میلیون نفر هستند و تعداد زیادی از آنها با اینکه به فارسی تغییر زبان داده اند ولی به اصالت ترک و پیچاقچی خود پایبند هستند...
تعدادی از این پیچاقچی های زرند در دوره قاجار نیز به فارسی تغییر زبان داده بودند که از این ها تعدادی در میاندوآب هم بودند...
این لفظ پیچاقچی بعدا به این تبدیل می شود که قوشاچایلی ها همیشه با خود چاقو حمل می کنند!!!!
http://gezim-az.arzublog.com/post/65466

واژگان شگفت انگیز تورکی

25 Nov, 12:03


مقاله : بررسی و بازخوانی (مجدد) نمونه نوشتاری ترکی رونی در آذربایجان مربوط به دوره هخامنشی ( ۳۵۸-۴۰۴ قبل میلاد ) -پرفسور دکتر ینگی اوگه -آذربایجان- باکو - ۲۰۱۲
برخی از نمونه های نوشتاری یافت شده در خاک آذربایجان را می توان قدیمی ترین نوع نوشتار و گرافیک زبان ترکی دانست. می توان به این موضوع به عنوان نمونه ای از کتیبه ماننا در قرن 9-8 قبل از میلاد اشاره کرد. پروفسور دکتر Alisa Şukurlu Jabrayiloğlu در سومین کنگره بین المللی ترک شناسی که در سال 1996 در آنکارا برگزار شد ، در گزارش خود با عنوان "دو اثر مکتوب کوکترک تازه یافته در آذربایجان" دو نمونه از نگارش تایپ گویترک را که در مناطق لنکران و اسماعیلی یافت می شود به جهان علم ارائه کرد. یکی از آنها کتیبه ای مشتمل بر دو سطر بر روی سفال است که نوشته های مشابه آن را می‌توان در سایر مناطق آذربایجان نیز مشاهده کرد . نمونه ای از آنچه گفته می شود، کتیبه سه سطری دیوار پشتی غار فرهادوی واقع در ناحیه صادراتک نخجوان است.
همانطور که مشخص است خط ترکی باستان در دنیای علم به الفبای رونی معروف است. دلیل این امر این است که با علائم کتیبه های رونی موجود در اسکاندیناوی یکسان است و از نظر شکل شبیه به الفبای ترکی قدیمی است. زیرا آن نوشته ها قبل از نوشته های گویترک برای عالم علم شناخته شده بود.   
رونهای ترکی باستان بسته به زمان و جغرافیای نگارش کمی از نظر شکل متفاوت هستند. نمونه های نوشتاری ارائه شده توسط علیسا بیگ از نظر نوع منطقه ای به رون های ترکی غربی و گونه های قفقاز جنوبی نزدیکتر است. یکی از آنها به دلیل ویژگی خاص خود متمایز است. در مقاله مورد نظر، که در انواع دیگر یافت نمی شود و به نظر من، "RT" ( در متن تصویر نشان داده شده )وجود یک علامت است که یک صدای همخوان دوتایی را نشان می دهد . در متنی که سعی کردم بخوانم علامت پررنگ «t» به دو صورت مشخص شده است که ممکن است نشان دهنده دو تلفظ متفاوت آن صدا در متن باشد. از دیگر ویژگی های کتیبه این است که نام شاه اردشیر دوم هخامنشی در اینجا ذکر شده است. این امر از نظر تعیین تاریخ نگارش از اهمیت بالایی برخوردار است .من خواندن مقاله مورد نظر را در نسخه جدید ارائه می کنم (برخی علائم در حین خواندن بازیابی شدند- تصویر دوم ) :
1. anaitgə eb-ebtə 
2. dab arttşr ança onulub
3.on ap ay
ترجمه :
1. Anahita məbədində
2. Artaşir (Ərdəşir ) yaralanıb, eləcə sağaldı
3. on aydan çox
ترجمه:
1. در معبد آناهیتا
2. آرتاشیر (اردشیر) زخمی شد و بهبود یافت
3. بیش از ده ماه
: anaitgə (anait+gə) -
شکل قدیمی کلمه "آناهیتا" در ترکی است . آناهیتا (Anaites در منابع یونانی) الهه آب و باروری بود. در زمان هخامنشیان معبد باشکوهی در اکباتانا در ماد وجود داشته است. او را می توان در برخی خصوصیات با نانا (الهه ماه) مقایسه کرد. نام او برای اولین بار در کتیبه ای از اردشیر دوم پادشاه هخامنشی در کاخ شوش به همراه اهورامزدا و میترا ذکر شده دید و پس از اهورامزدا در مقام دوم ذکر شده است. این نشان دهنده اهمیتی است که شاه برای او قائل بود.
: ارتتاشیر (اردشیر) - اردشیر دوم (404-358 سال پیش از میلاد) هفتمین پادشاه هخامنشی بود. در زمان این پادشاه حوادث تاریخی مهمی رخ داد که یکی از آنها شورش کادوسیان در میدیا( ماد) بود. اردشیر دوم شخصاً لشکر را رهبری کرد و کوشید تا آن شورش را سرکوب کند، اما لشکرش متحمل خسارات زیادی شد و در نتیجه شاه مجبور شد با خواسته‌های کادوسیان موافقت کند. حادثه دیگری که در زمان این پادشاه رخ داد مجروح شدن او در معبد آناهیتا توسط برادرش کوروش کوچک در یک سوء قصد بود. معروف است که کوروش بعداً لشکری ​​از یونانیان گرفت و بر برادرش حمله کرد و بر اثر ضربه ای که در جنگ خورد جان داد.
از منابع تاریخی نیز معلوم است که اردشیر دوم ، بر خلاف نظام اعتقادی سلسله هخامنشی که به آن تعلق داشت، برای اولین بار در تاریخ ایران خدایان مانند آناهیتا و میترا را در زمره قدیسان قرار داد و معابد برپا کرد.
(ما قبلا در آذربایجان شمالی و جنوبی کتیبه های رونی ترکی و همچنین سکه های با الفبای ترکی رونی مربوط به پادشاهان آران مربوط به اواخر دوره هخامنشی را گذاشته بودیم . اینها سندی هستند بر هویت ترکی هر دو طرف آذربایجان / ماد . این نوشته رونی بر روی سفال یکی دیگر از اسناد معتبر تاریخی است که در کنگره ترک شناسی آنکارا در سال ۱۹۹۶ برای اولین بار ارائه شده است. در اینجا باید یادآوری کنم که سپاه و سرداران لشکر هخامنشی ، از ترکان بودند و این مطلبی است که پرفسور جلیلوف نیز در خصوص هویت سرداران هخامنشی در کتابش به آن صحه میگذارد .

واژگان شگفت انگیز تورکی

25 Nov, 12:03


به همین خاطر است که هخامنشیان که اصل و نسب واقعی آنها دارای بحث و جدل است در آذربایجان/ماد فقط دارای قدرت سیاسی بودند و فاقد نفوس حتی یک نام قبیله ای هندی ایرانی در این اراضی از آنها وجود ندارد -ادمین)

واژگان شگفت انگیز تورکی

22 Nov, 18:33


مردم آذربایجان در تورک معرفی کردن خود در طول تاریخ،اسناد زیادی دارند.
@ttariximiz
حال سندی به ما نشان دهید که مردم استان فارس خود را تات و تاجیک نمی نامند بلکه خود را پارس می نامند.

واژگان شگفت انگیز تورکی

22 Nov, 18:30


🟢چرا تاجیکانی که به جعل خود را پارسی نامیده اند از این خدای جهان زیرین پارسی شناختی ندارند؟؟؟
@vaje_torki
🟢چرا هیچ باوری یا فرهنگی در مورد این خدای جهان زیرین در بین تاجیکان خود پارس پندار وجود ندارد؟؟؟

🟢🟢جواب ها ساده هستند....چون این مردمان تاجیک هستند و پارس نیستند و فقط برای جعل تاریخ با آغاز حکومت پهلوی اسمشان پارسی شده...پارسیان واقعی از تاریخ محو شده اند.

واژگان شگفت انگیز تورکی

22 Nov, 18:28


@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

22 Nov, 18:22


به جعل تاریخ می گویند عیلامیان ایرانی هستند ولی اسم ایزدبانو عیلامی را نمی آوردند....چون این ایزدبانو در فرهنگ و باور مردم ایرانیک تبار در هیچ دوره ی تاریخی جایی نداشته است.
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

22 Nov, 18:20


البته درصد بی سوادی قطعا خیلی بیشتر بود چون طبق نظر یونسکو:
هر کس نتواند به زبان مادری خود بخواند و بنویسد بی سواد است.
@vaje_torki
یونسکو این امار رو بر مبنای آشنایی با زبان اجباری و تحمیلی فارسی ارائه کرده است.

واژگان شگفت انگیز تورکی

22 Nov, 17:39


شخصی تورکی که هیچ فعالیتی برای فرهنگ هویتی خود نکرد ولی برای تجلای فرهنگ بیگانه ی افراس هر کاری کرد.

@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

22 Nov, 17:32


حالا عکس بالارو ببینید و به لباس یزدی های صد سال پیش دقت نمایید
https://t.me/Anti_zartoshti

واژگان شگفت انگیز تورکی

22 Nov, 17:32


هندو ها و زرتشتیان از یک قوم هستند
و میدونید که بیشتر زرتشتیان در یزد ساکن هستند
https://t.me/Anti_zartoshti

واژگان شگفت انگیز تورکی

22 Nov, 17:32


ورود زرتشتیان هند در قرن نوزدهم میلادی به یزد با لباس هندی
ژژز

واژگان شگفت انگیز تورکی

22 Nov, 17:30


‏HITTITE> Annages هیتی در مقابل ترکی Anaege/eçe.‏
این اطلاعات در هیچ کجا موجود نیست!
Hittite annaneges به معنای "خواهران مادر" (خاله) است.
آیا این کلمه هیتی هم از نظر معنی و هم از نظر شکل، با ترکی 'ekesi/eçesi' یکی نیست؟
تا آنجا که من می دانم، بسیاری از زبان های هند و اروپایی بین خاله و عمه تفاوت قائل نمی شوند، اما ما این کار را می کنیم.
"خاله "خواهر پدرت است
"تیزه "خواهر مادر است.
کلمات مربوط به عمه در ترکی در اقوام ترک در تصویر آخر .
پروفسور دکتر اوزونباجک
===========================
Showing posts with label <HITTITE> Hittite Annaneges versus Turkic Ana ege/eçe.
Bu bilgi her yerde yok!
Hititçe annaneges 'annenin kız kardeşleri' demek (>teyze).
Peki, bu Hititçe sözcük Türkçe 'ananın ekesi/eçesi' ile hem anlam hem de şekil olarak aynı değil midir?
Bildiğim kadarıyla birçok Hint-Avrupa dilinde teyze ile hala arasında ayrım yapılmaz ama biz yaparız.
Hala babanın kız kardeşidir
Teyze ise annenin kız kardeşidir.
Türkçe'de teyze'ye karşılık gelen sözcükler ( son tasvir)
Prof.dr. Uzunbacak
==========================
Showing posts with label <HITTITE> Hittite Annaneges versus Turkic Ana ege/eçe.
Turkic/Proto-Turkic words dealing with sister of the mother.
This information is not available anywhere!
Hittite " annaneges " means 'mother's sisters' (aunt).
This Hittite word is the same as the Turkish 'anne's ekesi/eçesi' (anne=mother, eke/eçe = sister) both in meaning and form? As far as I know, many Indo-European languages do not distinguish between mother's sister and father's sister, but the Turks do:
"Hala" is the father's sister "Teyze" is the mother's sister.
Prof.dr. Uzunbacak

واژگان شگفت انگیز تورکی

22 Nov, 10:00


@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

22 Nov, 10:00


@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

20 Nov, 17:47


برخورد کشتی با پل بالتیمور

🌹🌹🌹

👈انگلیسی :
Progressive collapse


👈 تورکی :
irəliləyən çökmə
ilerleyen çökme (Tü)


👈 فارسی :

فرو ریزش پیشرونده

🌹🌹🌹

@ucan39

واژگان شگفت انگیز تورکی

20 Nov, 17:47


🌹🌹🌹

👈انگلیسی :
Lapping


👈 تورکی :
Örtüşmə


👈 فارسی :

هم پوشانی

🌹🌹🌹

👈انگلیسی :
Lapping zone


👈 تورکی :
Örtüşmə bölgəsi


👈 فارسی :

ناحیه هم پوشانی

🌹🌹🌹

@ucan39

واژگان شگفت انگیز تورکی

20 Nov, 17:47


🌹🌹🌹

👈انگلیسی :
Pothole


👈 تورکی :
Çuxur
Yol çuxuru


👈 فارسی :

چاله
چاله راه


🌹🌹🌹

@ucan39

واژگان شگفت انگیز تورکی

20 Nov, 17:36


🔴گره نماد روح بد خدمتگذار ارلیک است.. گره زده میشود تا روح بد اسیر شود و ناتوان از آوردن بدیمنی در شروع بهار گردد....

رنگ سفید نیز رنگ نابود کننده ی ارواح شیطانی در شامانیسم می باشد(چون رنگ الهه ی مادر اساطیر تورک است و در اساطیر تورک،دشمن اصلی ارواح شیطانی الهه ی مادر می باشد)....

@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

20 Nov, 14:33


Bu Nippur şəhərinin III Ur dövrünə aid şumer mətnidir. Məqalədə
Migel Sivil
Çikaqodakı Şərqşünaslıq Universitetindən söhbət ədəbi planşetdən gedir.
İkinci sütunda etdiyim işarə türkcə (ev) olan evin (e) loqoqramıdır və qeyd etdiyimiz qanuna görə son samit çıxılmır.
𒂍
Bunun üzərinə işarə (Şaşgı) quraşdırılıb və səs (Ka/Kan) galin qapı deməkdir.
𒆍
Şumer dilində (ka) qapı, (qal) isə böyük mənasında olduğunu nəzərə alsaq,
𒃲
səs lövhəsində (ka. qal) düzgün şərh edilmişdir və şumerlər qısalddıqları üçün onların türk kökləri olduğunu qırmızı xətt ilə göstərmişəm. yazdıqları sözlər və bəzi yazılarda (ka.bi) qapı kimi də göründüyünə görə.
Bəzi yazılarda loqoqramlarla
𒅗
Orijinal və ğeş prefiksi ilə türkcə taxta və taxta (ağaş)
𒄑
mənasında görünür.
این یک متن سومری از دوره اور سوم شهر نیپور است. در مقاله
Miguel Civil
از دانشگاه شرق شناسی شیکاگو در مورد یک لوحه ادبی است.
در ستون دوم علامتی که زدم لوگوگرام خانه ( e) که در تورکی( ev) است
𒂍
و طبق قانونی که اشاره کردیم صامت نهایی استنتاج نشده است.
علامت( ششقی) روی این سوار شده و صدای ( کا/ کان) به معنی درب آمده است.
𒆍
در لوحه صدا به درستی (کا. قال) تفسیر شده است.با توجه به اینکه در زبان سومری( ka) به معنی درب و ( gal) به معنی بزرگ است
𒃲
و با خط قرمز نشان دادم ریشه های تورکی هستند چون سومریان کلمات را خلاصه می نوشتند و با عنایت به اینکه در برخی کتیبه ها ( kabi) هم به معنی دروازه دیده می شود .قالین قاپی galin kapı شکل امروزی مفهوم دروازه است.
در برخی کتیبه ها با لوگوگرام
𒅗
اصلی خود و به همراه پیشوند ğeş
𒄑
به معنی چوب و تخته( ağaş) در تورکی دیده می شود.



@tarixbil

واژگان شگفت انگیز تورکی

20 Nov, 14:33


متن در پایین
@tarixbil

واژگان شگفت انگیز تورکی

19 Nov, 19:12


🤣🤣🤣🤣
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

19 Nov, 15:54


جالبه خسرو و شیرین مثنوی است و هر بیتش قافیه داره و اینجا قافیه ای نیست.
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

19 Nov, 14:38


0:16🔥🔥

واژگان شگفت انگیز تورکی

18 Nov, 17:37


قبر آشیق علی عسگر- روستای آق کیلیسا در گویچه اشغال شده توسط ارامنه.
@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

18 Nov, 17:34


آی گوزل

https://t.me/royamusictelgram

واژگان شگفت انگیز تورکی

18 Nov, 17:29


سکه حکومت ترک "تورگش " ، روی سکه تامغایی که به الفبای اورخون "" ار "" خوانده می‌شود یک تامغای مربوط به تورکیش ها میباشد . در ضمن این تامغا همان تامغای قبیله " قایی " نیز است .
========================
Türk Türgeş Devleti Parası. Üzerinde ER okunan Göktürk Harfi kendi Tamgalarıdır. Kayı Boyunun da Tamgasıdır.
========================
Turkish Turgesh State Coin. The Gokturk Letter with ER read on it is their own Tamga. It is also the Tamga of the Kayi Tribe.
=======================
👉 @Historyreal.iran❤️❤️❤️
=======================

واژگان شگفت انگیز تورکی

18 Nov, 16:08


نام های آذربایجانی در اتحاد جماهیر شوروی ارمنستان (ویرایش 1988)

در ارمنستان شوروی ، 601 نام نامگذاری شد که 525 تای آن آذربایجانی(تورکی) و 76 تای باقی مانده کردی، روسی و آشوری بود.
این داده ها در کتاب مرجع ارمنستان منتشر شده در سال 1988 بر اساس قوانین قانونی تصویب شده توسط هیئت رئیسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی ارمنستان در مورد مسائل تقسیم اداری-سرزمینی ارائه شده است.
فهرست شامل نام‌هایی است که فقط در دوره شوروی تا سال 1988 تغییر نام داده بودند. این کتاب حاوی نام شهرها، سکونتگاه‌های نوع شهری و مراکز منطقه‌ای و همچنین نام‌های قدیمی و جدید و تاریخ تغییر نام آن‌ها است.

در زیر چند شهر بزرگ ارمنستان شوروی را معرفی می کنیم. فهرست کامل نام‌های نام‌های آذربایجانی در زیر از طریق لینک یا نگاهی به تصاویر منتشر شده در کتاب موجود است:

- ییروان - ایروان (1936/08/17)
- آپاران - باش آپاران (01/3/1945)
- آرتاشات - کمرلی (4.09.1945)
- ماسیس - توخانشالو (1945/08/20)
- آرارات - داوالو (01/3/1935)
- وئدی - بویوک وئدی (04/04/1946)
- متسامور - کمرلی (1946/07/15)
- یغگنادزور - کشیش کند (12/6/1957)
- واردنیس - باسارکئچر (06/11/1969)
- هرازدان - اختا (1959/06/30)
- ابوویان - یوخاری آغباش (1967/09/23)
- تساخدادوز – داراچیچک
- اسپیتاک - امالو (1949/06/26)
- استپاوان - جالال اوغلی
- سیسیان - قاراکیلسه (03/2/1940)
- برد - تووزقالا
- مارالیک - مالا گوکچه (30/01/1935)


https://t.me/Ttariximiz/20318

@vaje_torki

واژگان شگفت انگیز تورکی

18 Nov, 16:03


Административно-территориальное деление на 1 августа 1988 года.
Шестое издание. 
Ереван, «Айастан», 1988. 
Н. К. Адамян.



@vaje_torki