UpdateMD آپدیت ام دی @updatemd Channel on Telegram

UpdateMD آپدیت ام دی

@updatemd


کانال تلگرامی «آپدیت ام دی»: تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر

ضمنا برای بحث و تبادل نظر، می‌توانید به «گروه آپدیت ام دی» هم ملحق شوید:
https://t.me/updatemd_group

UpdateMD آپدیت ام دی (Persian)

با عضویت در کانال تلگرامی «آپدیت ام دی»، به جدیدترین اخبار و مطالب پزشکی از منابع معتبر دسترسی پیدا کنید. این کانال منابع معتبری را بررسی می‌کند و اطلاعات به روز و امیدوار کننده را برای شما ارائه می‌دهد. آیا به دنبال اطلاعات تخصصی و به روز در زمینه پزشکی هستید؟ با عضویت در «آپدیت ام دی» هیچ خبری از دست نخواهید داد. علاوه بیشتر، اگر تمایل به بحث و تبادل نظر با دیگران دارید، می‌توانید به «گروه آپدیت ام دی» نیز ملحق شوید و در این فضای پویا شرکت کنید. برای عضویت در گروه، لینک زیر را دنبال کنید: https://t.me/updatemd_group

UpdateMD آپدیت ام دی

25 Nov, 16:14


پیش‌بینی ایلان ماسک: آیا هوش مصنوعی واقعا «به‌زودی» جایگزین پزشکان و وکلا می‌شود؟

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

طی چند روز گذشته، سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی فارسیِ مرتبط با علوم‌پزشکی پر شده از یک خبر که ایلان ماسک گفته‌ «هوش مصنوعی به زودی پزشکان و وکلا را با اختلاف زیاد شکست می‌دهد.»

ضمن احترام نسبت به جناب ایلان ماسک و کارهای خارق‌العاده‌اش، لازم است چند نکته را مدنظر قرار دهیم:

- صحبت ایلان ماسک در واقع یک توییت و در پاسخ به یک کاربر بوده. هرچند توییت‌ها را هم باید جدی گرفت، اما در بسیاری از خبرها، به این موضوع اشاره نشده و خواننده تصور می‌کند که چنین اظهار نظری در قالب یک بیانیه یا مصاحبه‌ی رسمی رخ داده.

- مدیران شرکت‌های فناوری و به‌ویژه شخص ایلان ماسک سابقه‌ی طولانی در اظهار نظرهایی دارند که وعده چیزی را در آینده‌ی «نزدیک» می‌دهند اما در عمل فاصله‌ی زیادی با آنها داریم. اجازه دهید به یک مورد مشهور اشاره کنیم:

- سال ۲۰۱۳ ایلان ماسک وعده داد که اتوموبیل‌های تسلا تا سال ۲۰۱۶ به صورت کامل خودران می‌شوند و نیاز به راننده کاملا از میان خواهد رفت.

- به سال ۲۰۱۶ رسیدیم و این امکان از راه نرسید. ایلان ماسک مجددا در اوایل ۲۰۱۷ وعده داد که رانندگی خودکار تا پایان سال از راه می‌رسد.

- سال ۲۰۱۸ رسید و باز ایلان ماسک وعده داد که این امکان طی شش ماه آینده آماده خواهد شد.

- سال ۲۰۱۹ مجددا ایلان ماسک گفت که این امکان تا پایان همین سال آماده می‌شود.

- سال ۲۰۱۹ هم از راه رسید و خبری نشد. ایلان ماسک مجددا گفت این امکان تا اواسط ۲۰۲۰ آماده می‌شود!

- سال ۲۰۲۰ در کنفرانس بین‌المللی هوش مصنوعی، او مجددا مدعی شد که من اطمینان دارم این امکان تا پایان سال آماده می‌شود…

- به سال ۲۰۲۱ رسیدیم و ایلان ماسک گفت تا سال ۲۰۲۲ سیستم کامل اتومبیل خودران آماده می‌شود.

- سال ۲۰۲۲ هم تفاوتی با سال‌های قبل نداشت (هرچند اتوموبیل‌های خودران در حال پیشرفت هستند، اما آن نقطه‌ی خاص وعده داده‌شده از راه نرسید).

- اکنون در سال ۲۰۲۴ هستیم و هنوز سیستم اتومبیل خودران کامل (Level5) را در دسترس نداریم. در حالی که هشت سال از زمان وعده‌ داده‌ شده اولیه گذشته است.

لطفا توجه کنید که ایلان ماسک علاوه بر هوش و خلاقیت بالا، یک معامله‌گر و فروشنده‌ی بسیار قدرتمند هم هست.

من هم موافقم که هوش مصنوعی این پتانسیل را دارد که در بسیاری موارد جایگزین پزشکان، وکلا و دیگر مشاغل شود. اما وعده‌ی نزدیک‌ بودن این جایگزینی را باید با تفکر و وسواس بیشتری بررسی کنیم.

https://updatemd.com/technology/3795/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

25 Nov, 05:27


تشخیص زودهنگام ابتلا به آلزایمر با کمک هدفون!؟

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

مبتلایان برخی اختلالات عصبی، از جمله آلزایمر در حرکات عضلانی دچار مشکل می‌شوند که در ابتدا بسیار خفیف و نامحسوس است. در این میان یکی از نخستین‌ اندام‌هایی که تحت تاثیر قرار می‌گیرد، چشم انسان است.

در آلزایمر، حرکات سریع چشم در مقایسه با افراد سالم، با سرعت و دقت کمتری رخ می‌دهد و این یکی از نخستین علائم ابتلا است. اما همانطور که گفتیم تشخیص زودهنگامش بسیار دشوار است.

یک لحظه صبر کنید! در عنوان مطلب در مورد «هدفون» نوشته بودیم، اما کل صحبت‌مان تا اینجا در مورد چشم بود! اینها چه ربطی به همدیگر دارند!؟

ممکن است باورتان نشود اما حرکات چشم، یک صدا و لرزش بسیار کوچک ایجاد می‌کنند که روی پرده‌ی گوش‌مان تاثیر می‌گذارد!

حالا پژوهشگران میکروفون‌هایی را ساخته‌اند که مانند یک هدفون استفاده می‌شود و صدای حرکات چشم را تحت نظر می‌گیرد.

آنها در تلاش‌اند بتوانند «الگوی صدای» حرکات چشم مبتلایان آلزایمر را شناسایی کنند و از آن برای تشخیص زودهنگام ابتلا به این بیماری کمک بگیرند.

چند سالی است می‌شنویم شرکت‌های مختلف (از جمله اپل) در حال کار برای اضافه کردن سنسورهای مختلف سلامت به هدفون‌ها هستند.

واقعیت این است که گوش انسان فقط برای شنیدن حرف مفت نیست و از آن می‌توان برای جمع‌آوری اطلاعات مهم سلامت هم استفاده کرد. شاید در آینده‌ی نه‌چندان دور، هدفون شما هم بتواند در مورد بسیاری از فاکتورهای سلامت به شما هشدار بدهد:

مثلا بگوید احتمالا آلزایمر گرفتی، چون صدای حرکات چشمت عوض شده!
به‌نظرتان دنیای عجیبی نیست؟

https://updatemd.com/technology/3792/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

23 Nov, 17:01


🔉 اپیزود جدید پادکست آپدیت ام دی منتشر شد:

اهمیت ترکیب بدن: چرا اندازه‌گیری وزن به تنهایی کافی نیست؟

اپیزود جدید ویژه‌ی افرادی است که می‌خواهند وزن کم کنند، وزن زیاد کنند و یا حتی در وزن نرمال هستند: در واقع همه‌ی افراد!

علتش این است که نکات گفته‌شده به ارتقای سلامت‌ شما در هر سن و وضعیتی کمک قابل توجهی خواهد کرد:

- مشاهده در یوتیوب

- شنیدن در کست باکس

- شنیدن در اسپاتیفای

- مشاهده در سایت

UpdateMD آپدیت ام دی

22 Nov, 05:25


جذب ویتامین از هوا؟ آیا کیفیت هوای تنفس شده مهم‌تر از چیزی است که تصور می‌شد؟

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

ما روزانه حدود ۹۰۰۰ لیتر هوا تنفس می‌کنیم و حالا چند پژوهشگر می‌گویند این احتمال وجود دارد که دستگاه تنفس انسان توانایی جذب برخی ویتامین‌ها، مواد معدنی و اسیدهای چرب مفید را داشته باشد.

آنها کلمه‌ی aeronutrients را هم برای این موضوع پیشنهاد کرده‌اند که شاید به فارسی بتوان آن را «موادغذایی هوایی!» ترجمه کرد.

علاوه بر این، آنها می‌گویند باکتری‌های معلق در هوا هم مشابه باکتری‌های دستگاه گوارش، روی عملکرد و سلامت سیستم تنفس ما تاثیرگذار هستند.

در نتیجه هوایی که تنفس می‌کنیم، از چیزی که قبلا تصورش می‌شد اهمیت بیشتری دارد. تا به حال نگران آلودگی هوا بودیم، اما حالا می‌توانید یک مورد دیگر را هم به لیست اضافه کنید: این محققان می‌گویند که کیفیت هوا (شامل میزان مواد مغذی آن و باکتری‌های مفیدش) هم اهمیت دارد.

آنها حتی به این نکته هم اشاره می‌کنند که استفاده‌ی طولانی‌مدت از دستگاه‌های تصفیه هوا هم ممکن است شمشیر دو لبه باشد روی سلامت دستگاه تنفس ما تاثیر منفی بگذارند، چون احتمالا برخی از مواد و باکتری‌های مفید هوا را هم حذف می‌کنند.

توجه کنید که تمام موارد گفته شده، فعلا به شکل «نظریه» ارائه شده‌اند. اما یک نگاه جدید در اختیار ما قرار می‌دهند و ممکن است پژوهش‌های آینده صحت برخی از آنها را اثبات کند.

همین الان هم برخی شرکت‌ها (مثلا در سوئیس و چین) هوای کوهستان را در قوطی و به شکل فشرده به‌فروش می‌رسانند. اما محصول آنها مورد تمسخر بسیاری از افراد قرار می‌گیرد!

شاید در آینده بفهمیم این هوا واقعا ارزشمند است و خودش تبدیل به یک تجارت بزرگ شود!

https://updatemd.com/health-longevity/3778/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

22 Nov, 03:40


ترکیب عینک هوشمند + هوش مصنوعی:

شخصی با عینک هوشمند به بهانه پرسیدن آدرس، سراغ رهگذران می‌رود و طی چند ثانیه‌ با کمک تشخیص چهره‌ی هوش مصنوعی، هویت آنها را شناسایی می‌کند…

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

19 Nov, 14:45


چرا کاهش وزن دشوار است؟ آیا بافت چربی ما حافظه‌ دارد!؟

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

افرادی که تجربه کاهش وزن داشته‌اند، می‌دانند پایین نگه داشتن وزن کار آسانی نیست و در بسیاری موارد بخش مهمی از وزن کم شده، پس از چند ماه دوباره برمی‌گردد.

برای این موضوع تئوری‌های مختلفی ذکر شده، اما هنوز علت دقیقش را نمی‌دانیم. حالا یک دلیل جالب برایش مطرح شده و آن داشتن نوعی حافظه در سلول‌های چربی است!

پژوهشگران متوجه شده‌اند چاقی سبب ایجاد تغییراتی در نحوه‌ی بیان ژن‌ها در سلول‌های چربی می‌شود که عملکرد آنها را تغییر می‌دهد.

معلوم شده در افراد چاق، برخی ژن‌های سلول‌های چربی در مقایسه‌ با گروه کنترل، فعالیت بیشتری دارند و برخی ژن‌های دیگر هم فعالیت‌شان کمتر می‌شود.

جالب اینجا است که حتی بعد از انجام جراحی کاهش وزن در این افراد، فعالیت ژن‌ها عوض نشد و با وجود کاهش وزن قابل توجه، سلول‌های چربی به خاطر داشتند که قبلا در یک بدن چاق بوده‌اند!

این تغییرات ژنتیکی سبب می‌شد که سلول‌های چربی نسبت به گروهی که هیچ‌وقت تجربه چاقی نداشته‌اند، قند و چربی «بیشتری» ذخیره کنند. انگار که به‌خاطر می‌آورند قبلا چه میزان چربی در خودشان داشته‌اند و به‌شدت تلاش می‌کنند تا به وضعیت قبل برگردند.

پژوهشگر ارشد این مطالعه می‌گوید یافته‌‌ی آنها از نظر تکاملی هم منطقی به‌نظر می‌رسد: در گذشته انسان‌ها دائما در معرض قحطی و کمبود غذا بوده‌اند و اینگونه تکامل یافته‌اند که تا حد ممکن از وزن‌شان دفاع کنند و جلوی کاهشش را بگیرند.

البته هنوز نادانسته‌های ما در این مورد زیاد است. فعلا فهمیده‌ایم که چاقی سبب ایجاد تغییر در ابراز ژن‌ها می‌شود، اما کشف آن لزوما به معنی رابطه‌ی علیت در این مورد نیست. ضمنا هنوز نمی‌دانیم که این حافظه‌ی سلولی تا چه مدت ادامه پیدا می‌کند و در این مورد به پژوهش‌های بیشتری نیاز است.

محققان این مطالعه می‌گویند بررسی آنها نشان داده رژیم‌های غذایی کوتاه‌مدت در افراد چاق، مشکل را حل نمی‌کند و برای کاهش وزن باید برای مدت بسیار طولانی‌تری برنامه‌ریزی کنید.

نتیجه‌ی پژوهش تازه روز گذشته در ژورنال Nature منتشر شده است.

https://updatemd.com/nutrition-supplement/3774/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

16 Nov, 18:07


چگونه پیاده‌روی ۱۱ سال به عمرمان اضافه می‌کند؟

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

اگر افراد جامعه را از نظر میزان فعالیت بدنی به چهار گروه تقسیم‌ کنیم، ۲۵ درصد آنها در گروهی قرار می‌گیرند که کمترین میزان فعالیت بدنی را دارند و در سمت مقابل ۲۵ درصد هم جزو فعال‌ترین افراد جامعه هستند.

حالا نتیجه‌ی یک پژوهش تازه که در آمریکا انجام شده نشان داده آن ۲۵ درصد کم تحرک، اگر میزان فعالیت‌شان را به اندازه‌ی آن گروه پرتحرک افزایش دهند، به طور متوسط ۱۱ سال بیشتر عمر می‌کنند!

همین پژوهش نشان داده که اگر افراد بالای ۴۰ سال هم همین فرمول را رعایت کنند، حدود پنج سال به طول عمرشان اضافه خواهد شد.

همیشه می‌دانستیم که فعالیت بدنی دارای مزایای سلامتی متعددی است و سبب افزایش امید به‌ زندگی می‌شود. اما این پژوهش تازه که نتیجه‌ی آن در British Journal of Sports Medicine منتشر شده نشان داده میزان تاثیر آن از چیزی که قبلا تصور می‌شد هم بیشتر است!

در این پژوهش، فعالیت بدنی افراد بر اساس مدت راه رفتن‌شان تقسیم‌بندی شده:

- گروه اول: ۵۰ دقیقه راه رفتن در روز.
- گروه دوم: ۸۰ دقیقه.
- گروه سوم: ۱۱۰ دقیقه.
- گروه چهارم: ۱۶۰ دقیقه.

این پژوهش جالب نشان داده که به ازای «هر یک ساعت» پیاده‌روی بیشتر، حدود ۶ ساعت به عمر شما اضافه می‌شود! بنابراین کاملا ارزشش را دارد و آن را از دست ندهید 🙂

https://updatemd.com/health-longevity/3771/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

13 Nov, 07:41


یک ربات جدید با قدرت مانور بالا: ساخت کشور چین.

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

12 Nov, 06:17


سومین رویداد هوش مصنوعی در سلامت (همزمان با برگزاری کنگره هوش مصنوعی در سلامت) به‌منظور پذیرش ایده‌ها و محصولات نوآورانه شما برگزار خواهد شد.

از تمامی علاقه‌مندان به شرکت در این رویداد دعوت می‌شود تا با ارائه ایده‌ها و محصولات خود از طریق لینک زیر، ثبت‌نام کنند:
ثبت ایده‌ها و محصولات:
https://it.iums.ac.ir/AiHealth3


شایان ذکر است که در صورت انتخاب شدن طرح، ایده یا محصول شما در مرحله داوری نهایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران حمایت‌های لازم را برای اجرا و پیاده‌سازی آن محصول و ایده فراهم خواهد کرد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با جزئیات بیشتر این رویداد، میتوانید به لینک زیر مراجعه فرمایید:
سومین رویداد هوش مصنوعی در سلامت


امیدواریم با نظرات و ایده‌های خلاقانه شما، شاهد برگزاری هرچه بهتر و بزرگتر این رویداد باشیم.
مهلت ارسال آثار تا ۲۰ آذر تمدید شده است.

دانشگاه علوم پزشکی ایران

UpdateMD آپدیت ام دی

11 Nov, 14:33


چگونه از هوش مصنوعی برای «روتین پوستی» استفاده کنیم!؟

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

یک کاربر در شبکه‌ی اجتماعی ردیت، تجربه‌ای متفاوت در استفاده از «چت‌ جی‌پی‌تی» را با دیگران به‌اشتراک گذاشته و از آن به عنوان یک مشاور متخصص پوست استفاده کرده و به نتایج خوبی هم رسیده است!

او مدعی است طی دو ماه گذشته از ChatGPT خواسته در نقش یک متخصص پوست به او مشاوره دهد و یک روتین پوستی برایش بسازد.

او تصاویری از پوست خود و محصولات آرایشی و بهداشتی‌‌اش را برای این هوش مصنوعی ارسال کرده و بر اساس پیشنهادات آن، برخی محصولات جدید را هم اضافه کرده است.

در تصویر ضمیمه، وضعیت پوست این خانم را قبل و بعد از توصیه‌های هوش مصنوعی می‌بینید. او می‌گوید قبلا روتین پوستی‌اش را فقط شب‌ها انجام می‌داده ولی اکنون بر اساس توصیه‌های چت چی‌ پی تی، یک روتین صبحگاهی هم به آن اضافه کرده و از نتیجه‌ی مشاوره‌های دریافتی بسیار راضی است!

https://updatemd.com/technology/3767/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

10 Nov, 16:49


آشنایی با «اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی»: چیزی شدید‌تر از «سندرم پیش از قاعدگی»

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

به احتمال زیاد با سندرم پیش از قاعدگی (PMS) آشنا هستید که حدود ۷۵ درصد خانم‌ها دچار برخی علائم‌اش می‌شوند: مجموعه‌ای از موارد جسمی و روانی که ناشی از تغییرات هورمونی است و اغلب طی ده روز منتهی به قاعدگی رخ می‌دهند.

بعضی علائم PMS شامل اینها است: کج‌خلقی، تحریک‌پذیری و اضطراب که متاسفانه در جامعه با آن شوخی‌های نادرستی هم می‌کنند.

اما موضوع صحبت ما چیز دیگری به نام PMDD است که نامش «اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی» است. حالتی بسیار شدید‌تر از PMS که علائم شایع آن به‌این شرح است:

- خُلق افسرده همراه با احساس بی‌ارزشی یا ناامیدی.
- افزایش اضطراب و احساس تنش.
- تحریک‌پذیری، گریه‌های بی‌دلیل و حساسیت بالا نسبت به رد شدن توسط دیگران.
- تغییر اشتها، و به‌ویژه پرخوری.
- تغییر در الگوی خواب: کم‌خوابی یا پُرخوابی.
- احساس استیصال یا عدم داشتن کنترل بر خویشتن.
- برخی علائم جسمانی مانند: تورم و دردناک بودن پستان، سردرد، درد‌ مفاصل یا عضلات و همچنین نفخ.

اغلب مبتلایان «اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی» (که به آن اختلال ملال یا دیسفوریای پیش از قاعدگی هم می‌گویند)، معمولا طی یک هفته‌ی منتهی به قاعدگی دچار اُفت قابل توجه در عملکرد‌های شخصی (مثلا در محل کار یا در موقعیت‌های اجتماعی) می‌شوند.

البته داشتن این علائم لزوما به این معنی نیست که شما مبتلا به PMDD هستید. لطفا توجه کنید که فقط حدود ۱.۵ درصد خانم‌ها دچار این وضعیت هستند و ضمنا باید حداقل پنج مورد از علائم گفته شده را در اغلب روزهای پیش از قاعدگی طی یک سال گذشته داشته باشید. در نهایت تشخیص توسط پزشک و بعد از گرفتن شرح‌ حال و معاینه انجام می‌شود.

آیا درمان در دسترس است؟
«اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی» یک وضعیت جدی و مزمن است. ممکن است پزشک با توجه به شدت مشکل از برخی دارو‌ها کمک بگیرد. در کنار آن تغییر رژیم غذایی و کاهش مصرف شکر، نمک، کافئین و الکل به کمتر شدن علائم کمک می‌کند.

در کنار آن ورزش منظم و برخی مکمل‌ها (مانند منیزیوم، کلسیم و ویتامین B6) می‌توانند کمک‌کننده باشند.

https://updatemd.com/neurology-psychiatry/3763/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

09 Nov, 17:44


🔉 اپیزود جدید پادکست آپدیت ام دی منتشر شد:

دوازده نکته‌ی «بسیار مهم» در مصرف دارو و مکمل

مصرف هر نوع دارو، مکمل و حتی فرآورده‌های گیاهی باید با در نظر گرفتن برخی نکات مهم انجام شود که ندانستن‌ آنها می‌تواند با خطرات بسیار جدی همراه باشد.
اپیزود جدید را از دست ندهید…

- مشاهده در یوتیوب

- شنیدن در کست باکس

- شنیدن در اسپاتیفای

UpdateMD آپدیت ام دی

07 Nov, 13:32


چگونه رابطه‌ی جنسی پشه‌ها را متوقف کنیم؟ با ناشنوا کردن‌شان!

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

همانطور که می‌دانید، یک حشره‌ی خاص به نام «پشه آئدس» عامل انتقال تب دِنگی، زیکا و تب زرد است.

حالا پژوهشگران یک روش تازه برای جلوگیری از تکثیر این پشه پیدا کرده‌اند: ناشنوا کردن حشره‌ی نر!

محققان با بررسی دقیق متوجه شده‌اند که جفت‌گیری این حشرات هنگام پرواز رخ می‌دهد و پشه‌ی نر با شنیدن صدای بال‌های پشه‌ی ماده، جذب آن می‌شود.

آنها با دستکاری ژنتیکی تعدادی پشه، کاری کرده‌اند که حشره‌‌های نر شنوایی‌شان را از دست بدهند. سپس آنها را داخل یک محفظه کنار پشه‌های ماده گذاشته‌اند و معلوم شد که آنها دیگر سراغ پشه‌های ماده نمی‌روند. در واقع مشخص شده که جذابیت جنسی پشه‌ی ماده در صدای بال‌زدنش است!

اکنون می‌دانیم که این روش به طور بالقوه می‌تواند در کاهش جمعیت آنها موثر باشد. اما هنوز باید یک راهکار عملی هم برای اجرای این نقشه داشته باشیم و در این بخش، هنوز پژوهش‌ها ادامه دارد.

پشه آئدس سالانه باعث انتقال بیماری به حدود ۴۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان می‌شود و بنابراین پیدا کردن یک راه‌حل برای کاهش جمعیت آن اهمیت زیادی دارد.

https://updatemd.com/medicines/3757/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

04 Nov, 16:08


ابتلا به کووید۱۹ احتمال بروز سکته قلبی و مغزی را تا سه سال بعد بالا می‌برد!

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

از مدت‌ها قبل می‌دانیم که ابتلا به بیماری کووید۱۹ سبب افزایش احتمال بروز سکته‌ی قلبی و مغزی می‌شود. اما حالا نتایج یک پژوهش تازه ابعاد جدیدی از این بیماری را نشان داده است:

مشخص شده که پس از ابتلا به کووید۱۹ احتمال بروز سکته در فرد «دو برابر» می‌شود و این تاثیر تا سه سال بعد همچنان ادامه پیدا می‌کند!

در کنار آن مشخص شده که احتمال بروز سکته در سه گروه از افراد بیشتر است:

۱- افرادی که دچار نوع شدید بیماری شده و در بیمارستان بستری شده‌اند.

۲- افرادی که مبتلا به دیگر بیماری‌های زمینه‌ای قلبی هستند.

۳- افرادی که دارای گروه خونی A یا B یا AB هستند (بهترین وضعیت متعلق به گروه خونی O بوده).

https://updatemd.com/diseases/3754/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

04 Nov, 15:50


چرا بریدن دست با «کاغذ» درد زیادی دارد؟

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

تا به حال به این نکته فکر کرده‌اید که چرا وقتی دست‌مان را با کاغذ می‌بریم، اینقدر درد و سوزش احساس می‌کنیم؟

برای آن دو علت اصلی ذکر می‌شود:

۱- برش با کاغذ معمولا در نقاطی از بدن ایجاد می‌شود که پایانه‌های عصبی زیادی در آنجا تجمع پیدا کرده‌اند. انگشتان ما برای حرکات ظریف هستند و شبکه عصبی متراکمی در آنجا وجود دارد (چنین وضعیتی در نوک زبان هم برقرار است، اگر تجربه بریدن زبان‌تان را با کاغذ داشته باشید، می‌فهمید چه می‌گویم!).

۲- علت دوم هم این است که زخم ناشی از برش کاغذ عمق بسیار کمی دارد. به همین خاطر اعصاب سطحی را تحریک می‌کند و آنقدر عمیق نیست که کل عصب و سیستم انتقال پیامش را از کار بیندازد. در نتیجه پیام درد و سوزش بیشتری به مغز منتقل می‌شود.

راهکار چیست؟
ابتدا خونسردی خودتان را حفظ کنید 🙂
سپس دست‌تان را با آب و صابون بشویید تا احتمال ایجاد عفونت کمتر شود. سپس یک چسب زخم روی آن بزنید تا تماس پایانه‌های عصبی با هوای آزاد کمتر شود و درد کمتری احساس کنید!

زندگی ادامه دارد…

https://updatemd.com/miscellaneous/3751/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

02 Nov, 07:35


مصرف قند کمتر طی ۱۰۰۰ روز اول زندگی و کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌های مزمن در آینده

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

در مورد اهمیت ۱۰۰۰ روز اول زندگی، مطالب متعددی وجود دارد (منظور دو سال ابتدایی بعد از تولد و ۹ ماهی است که انسان در رحم مادر قرار دارد).

حالا نتایج یک پژوهش تازه نشان می‌دهد که کاهش مصرف قند در این دوران، روی سلامت آینده‌ی فرد هم اثر قابل توجهی بر جای می‌گذارد.

مشخص شده در صورت محدود کردن مصرف قند طی ۱۰۰۰ روز ابتدایی زندگی، احتمال ابتلا به دیابت در کودک طی سال‌های آینده ۳۵ درصد کاهش پیدا می‌کند.

علاوه‌ بر این احتمال ابتلا به فشارخون بالا هم ۲۰ درصد کمتر می‌شود و احتمال بروز چاقی هم کاهش پیدا می‌کند!

شما که اکنون مشغول مطالعه این مطلب هستید، قطعا از ۱۰۰۰ روز نخست زندگی عبور کرده‌اید! اما لطفا این نکته را به تمام کسانی که قصد فرزندآوری دارند منتقل کنید…

قبلا در مورد راهکارهای کاهش مصرف قند در این ویدیو صحبت کرده‌‌ایم:
https://www.youtube.com/watch?v=Rk198Iw843Q


در مورد راهکارهای کنترل فشار خون هم اینجا به نکات کلیدی پرداخته‌ایم:
https://www.youtube.com/watch?v=U7Najzhq9VA


https://updatemd.com/mother-child/3746/

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

01 Nov, 07:28


🔥 وبینار هوش مصنوعی و طبابت: وضعیت فعلی، کاربردها و نگاهی به آینده

📅 جمعه ۱۱ آبان - ساعت ۱۲

این روزها همه در مورد هوش مصنوعی حرف می‌زنند و ردپای آن در پزشکی و طبابت هم دیده می‌شود! در این وبینار کوتاه نگاهی به وضعیت هوش مصنوعی و ابزارهای فعلی خواهیم داشت، کمی آینده را بررسی می‌کنیم و البته در مورد برخی ابزارهای کاربردی هم صحبت خواهیم کرد.

خودتان را برای آینده آماده کنید...
این وبینار به صورت رایگان و برای همکاران جامعه علوم پزشکی برگزار می‌شود.

🔵 مدرس: دکتر علی‌اصغر هنرمند
ثبت‌نام:
https://ksgp.ir/course/56891

UpdateMD آپدیت ام دی

30 Oct, 12:36


آیا آزمایش خون پیش از ازدواج، همان آزمایش ژنتیک است؟

✍️ زهرا آژیر

برای ثبت ازدواج در ایران، انجام یک آزمایش خون پیش از ازدواج ضروری است. اما بسیاری از زوجین به‌اشتباه این آزمایش را برابر با آزمایش ژنتیک و جهت پیشگیری از بیماری‌های ژنتیکی احتمالی در فرزندان می‌دانند درحالی‌که داستان چیز دیگری است.

حتما شنیده‌اید که گفته می‌شود «خون دو فرد به هم نمی‌خورد»، این به چه معناست؟
آزمایش خون پیش از ازدواج تنها به بررسی اولیه‌ی یک بیماری خاص یعنی تالاسمی می‌پردازد. تالاسمی یک مثال از بیماری‌های ژنتیکی است که در صورت به‌همراه‌داشتن ژن نوع خفیف آن توسط پدر و مادر، در کودکان احتمال بروز نوع شدید (ماژور) وجود خواهد داشت.

هدف از آزمایش پیش از ازدواج، تشخیص افراد ناقل (تالاسمی مینور) است. در صورتی که دو فرد ناقل با هم ازدواج کنند، در هر تولد به احتمال ۲۵ درصد کودک مبتلا به تالاسمی ماژور خواهد بود. بنابراین وقتی در محاوره گفته می‌شود که خون دو نفر به هم نمی‌خورد به این معناست که هر دو مبتلا به تالاسمی مینور هستند.

اما تالاسمی تنها یک بیماری از بین هزاران بیماری ژنتیکی است، بنابراین آزمایش خون پیش از ازدواج نمی‌تواند مساوی با آزمایش ژنتیک باشد و هر فرد می‌تواند ناقل ژن‌های معیوبی باشد که بر اساس نوع بیماری و ژنوم فرد مقابل به نسل بعد منتقل شود.

آیا تمام افراد پیش از ازدواج باید تست ژنتیک بدهند؟
لزوما خیر. تکنیک‌های توالی‌یابی DNA، امکان بررسی ژن‌های بسیاری را به‌طور هم‌زمان فراهم کرده‌، اما با توجه به وجود هزاران بیماری ژنتیکی، در حال حاضر یک آزمایش واحد برای بررسی همه‌ی این بیماری‌ها در دسترس نیست. بنابراین، برای تشخیص نیاز به انجام یک آزمایش ژنتیکی خاصی، بهتر است که مشاوره‌ی ژنتیک انجام شود.

در حال حاضر اکثر بیماری‌های ژنتیکی درمان‌ناپذیر هستند و هزینه‌های روانی و مالی گزافی را بر دوش خانواده و جامعه می‌گذارند، در نتیجه پیشنهاد می‌شود که زوجین (چه در ازدواج‌های فامیلی و چه غیرفامیلی)، قبل از ازدواج، قبل از بارداری و در حین بارداری به مشاور ژنتیک مراجعه کنند.

مشاور ژنتیک چه می‌کند؟
مشاور ژنتیک با بررسی شجره‌نامه‌ی زوجین، احتمال ناقل بودن را در مورد بیماری‌های ژنتیکی بررسی می‌کند و در صورت نیاز آنها را جهت انجام آزمایش ژنتیک مشخص ارجاع می‌دهد. همان‌طور که گفتیم، همه‌ی افراد نیازمند انجام آزمایش‌های ژنتیک نیستند و تشخیص این موضوع وابسته به مشاور ژنتیک است.

در نظر داشته باشیم که هزینه‌ی عاطفی، مالی و رنجی که کودک مبتلا در طول زندگی خود متحمل می‌شود بسیار بیشتر از هزینه‌های مشاوره و آزمایش‌های ژنتیک است.

https://updatemd.com/miscellaneous/3743/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

29 Oct, 06:53


اثر ورزش با «شدت بالا» در کاهش اشتها: به‌ویژه در خانم‌ها!

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

این نکته از مدت‌ها قبل شناخته شده بود که ورزش شدید سبب کاهش احساس گرسنگی می‌شود. علتش هم این است که بعد از ورزش‌ سنگین، یک مولکول خاص به نام Lac-Phe در خون آزاد می‌شود که باعث سرکوب حس گرسنگی می‌گردد.

حالا نتایج یک پژوهش کوچک تازه نشان می‌دهد که این سرکوب گرسنگی در خانم‌ها بیشتر از آقایان است. در این مطالعه مشخص شده که در ورزش با «شدت متوسط»، میزان هورمون گرسنگی (ghrelin) تغییر نمی‌کند. اما در ورزش با شدت بالا، این هورمون کاهش پیدا کرده و میزان اُفت آن در خانم‌ها بیشتر از آقایان است.

برای این کاهش اشتها یک توجیه تکاملی هم وجود دارد: در گذشته‌های دور اگر می‌خواستیم از دست یک شیر فرار کنیم، قاعدتا با تمام وجود می‌دویدیم و در چنین شرایطی مغز ما تمام فرایند‌های غیرضروری مانند دستگاه گوارش را غیرفعال می‌کرد تا تمام تمرکز و انرژی‌مان صرف نجات جان‌مان بشود!

قبلا در مورد اثرات بسیار مثبت ورزش‌های شدت بالا و یکی از بهترین راهکارهای انجام آن در این ویدیو صحبت کرده‌ایم که پیشنهاد می‌کنم آن را از دست ندهید:
https://www.youtube.com/watch?v=RYYjUNSD25U

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

29 Oct, 06:13


تاثیر تائورین (Taurine) در افزایش سلامت عروقی؟

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

تائورین (Taurine) یک اسید آمینه است که در اغلب خوراکی‌های پروتئینی حیوانی وجود دارد و البته به عنوان مکمل هم در دوزهای بالاتر در دسترس است.

قبلا در آپدیت ام دی در مورد برخی اثرات مفید آن صحبت کرده‌ایم. اکنون یک پژوهش تازه که البته روی موش‌ها انجام شده، نشان می‌دهد که تائورین احتمالا روی سلامت عروقی هم تاثیر مثبت دارد.

در این پژوهش مشخص شده تائورین (که به شکل تُرین/تورین هم نوشته می‌شود)، سبب کاهش اندازه‌ی پلاک‌های ناشی از تصلب شرائین شده و پایداری عروقی را افزایش می‌دهد.

احتمالا می‌دانید که تائورین (Taurine) در نوشیدنی‌های انرژی‌زا هم وجود دارد. اما این نوشیدنی‌ها سبب افزایش فشار خون می‌شوند که خودش یک عامل خطرساز برای تصلب شرائین است.

هنوز برای جمع‌بندی زود است، اما شاید بتوان گفت که احتمالا افزایش فشار خون در نوشیدنی‌های انرژی‌زا به خاطر دیگر مواد موجود در آنها است و تائورین جزو موادی است که احتمالا به سلامت ما کمک می‌کند.

چند نکته‌ی تکمیلی:
– غذاهای گیاهی فاقد تائورین هستند.
– غذاهای دریایی: غنی از تورین هستند.
– ماکیان: قسمت‌های گوشت تیره بوقلمون و مرغ تورین بیشتری نسبت به گوشت سفید دارند.
– گوشت‌ها: گوشت بره و گاو دارای سطح متوسطی از تورین هستند.
– محصولات لبنی و تخم‌مرغ: این‌ها در مقایسه با گوشت‌ها و غذاهای دریایی حاوی مقادیر کمتری تورین هستند.

https://updatemd.com/health-longevity/3728/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

26 Oct, 08:24


ابتلا به دیابت پیش از ۴۰ سالگی و چهار برابر شدن احتمال مرگ زودهنگام

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

یک پژوهش که نتایج آن هفته‌ گذشته منتشر شده، نشان می‌دهد که سن ابتلا به دیابت نوع ۲ با شروع زودتر عوارض و مرگ زودهنگام مرتبط است.

در این بررسی بیش از ۴۵۰۰ نفر به مدت بیش از ۳۰ سال مورد پیگیری قرار گرفته‌اند. سن آنها بین ۲۵ الی ۶۵ سال بوده است.

نتیجه به‌دست آمده دراین مطالعه، یافته‌های قبلی را تایید کرده: ابتلا به دیابت نوع ۲ در سن پایین‌تر، با عوارض بیشتر و چهار برابر شدن احتمال مرگ‌زودهنگام همراه است.

مشخص شده عوارض دیابت مانند آسیب به عروق کوچک (که نتیجه‌اش آسیب به چشم، کلیه و…) است یکی از دلایل اصلی کاهش طول عمر است و ضمنا بر اساس این مطالعه، ابتلای زودهنگام به دیابت معمولا با کنترل ضعیف‌تر قند خون هم همراه است.

https://updatemd.com/health-longevity/3724/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

22 Oct, 14:09


🔉 اپیزود جدید پادکست آپدیت ام دی منتشر شد:

ترفند‌های «کنترل قند خون» برای میل کمتر به شیرینی، زندگی سالم‌تر و پیشگیری از دیابت

به نظر شما «اعتیاد به شیرینی» واقعیت دارد؟ اصلا حذف مواد قندی از رژیم غذایی کار درستی است؟ و چگونه باید آن را انجام داد؟ در اپیزود جدید به مهم‌ترین نکات و پرسش‌های مرتبط می‌پردازیم.

- مشاهده در یوتیوب

- شنیدن در کست باکس

- شنیدن در اسپاتیفای

- مشاهده در سایت آپدیت ام دی

UpdateMD آپدیت ام دی

21 Oct, 15:52


چند درصد افراد بعد از سرویس بهداشتی دست‌هایشان را نمی‌شورند؟

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

آیا شما بعد از استفاده از سرویس بهداشتی دست‌هایتان را می‌شویید؟ به نظر سوال عجیبی می‌آید. اما یک نظرسنجی نشان می‌دهد که همه لزوما این کار را انجام نمی‌دهند.

این نظرسنجی میان ۱۲۰۰ نفر و در کشور استرالیا انجام شده و ۱۹ درصد افراد گفته‌اند که هر بار بعد از استفاده از سرویس بهداشتی، دست‌شان را نمی‌شورند!

علاوه بر این ۴۲ درصد افراد هم گفته‌اند که پیش از خوردن غذا دست‌هایشان را نمی‌شورند.

جالب است بدانید در رابطه با رعایت بهداشت دست‌ها، وضعیت خانم‌ها بهتر از آقایان بوده و به نظر می‌رسد که سن افراد هم در این موضوع تاثیرگذار است و مشخص شده افراد مسن‌تر بیشتر دست‌هایشان را می‌شورند.

این در حالی است که شستن دست‌ها بعد از استفاده از سرویس بهداشتی و پیش از مصرف غذا در کاهش احتمال انتقال بیماری‌ها به خود شخص و دیگران اهمیت زیادی دارد.

به نظر شما چرا برخی افراد، این کار ساده‌ و مهم را انجام نمی‌دهند؟

https://updatemd.com/miscellaneous/3716/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

20 Oct, 13:45


ساخت قوی‌ترین آهنربای جهان در کشور چین

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

پژوهشگران چینی با ساخت یک آهنربای ۴۲ تسلایی، رکورد جدیدی به دست آورده‌اند. این آهنربا در امور پژوهشی از جمله ابررساناها، برخی تحقیقات فیزیک و پزشکی کاربرد دارد.

تا پیش از این رکورد قوی‌ترین آهنربای جهان با قدرت ۴۱.۴ تسلا در اختیار کشور آمریکا بود که سال ۲۰۱۷ ساخته شده بود.

جالب است بدانید آهنربای جدید برای رسید به حداکثر توان، به برق بسیار زیادی نیاز دارد و بیش از ۳۲ مگاوات برق مصرف می‌کند.

https://updatemd.com/technology/3713/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

18 Oct, 11:23


وقتی یک گربه نقش مولاژ (مدل) را برای آموزش استحمام نوزاد ایفا می‌کند!

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

17 Oct, 08:09


آیا استفاده از میزهای «ایستاده» به سلامت ما کمک می‌کند؟

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

برخی افرادی که ساعات طولانی پشت کامپیوتر هستند، با امید کمک به سلامت از میزهای ایستاده استفاده می‌کنند.

حالا نتایج یک پژوهش گسترده از راه رسیده و داستان با چیزی که تصور می‌شد متفاوت درآمده!

در این بررسی بیش از ۸۳ هزار نفر در بریتانیا به مدت میانگین حدود ۷ سال مورد بررسی قرار گرفته‌اند. برخی از این افراد به صورت نشسته کار می‌کرده‌اند و برخی دیگر به صورت ایستاده.

مشخص شده افرادی که طولانی مدت می‌ایستند، در مقایسه با نشسته‌ها با احتمال بیشتری دچار ترومبوز سیاهرگی عمقی (DVT) می‌شوند که در آن خون (معمولا در ساق پا) لخته می‌شود.

از طرف دیگر مشخص شده که ایستادن بیشتر، از نظر سلامت قلب و عروق هم کمک کننده نیست.

البته نتایج برای گروه نشسته‌ها هم خوب نبوده: آنها هم در صورت نشستن بیش از ۱۰ ساعت در روز، در معرض افزایش احتمال بروز DVT بوده‌اند و ضمنا احتمال بروز حوادث قلبی عروقی (مانند سکته‌) هم در آنها افزایش پیدا کرده بود.

جمع‌ بندی این است که «بی‌تحرکی» برای سلامت ما مضر است. چه در وضعیت نشسته باشیم و چه ایستاده. اگر زیاد پشت میز هستید، بهترین راهکار این است که در زمان‌های استراحت تا جای ممکن تحرک داشته باشید.

نتایج این پژوهش در ژورنال اپیدمیولوژی منتشر شده.

https://updatemd.com/health-longevity/3709/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

16 Oct, 15:47


آینده‌ی جراحی‌ چشم در اختیار ربات هوش مصنوعی؟

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

وقتی صحبت از جایگزینی پزشکان با هوش مصنوعی می‌شود، اکثر کارشناسان معتقدند که برخی رشته‌ها مانند جراحی‌ها در آخر لیست جایگزینی قرار دارند! چون باید ترکیب دقیقی از هوش‌مصنوعی و رباتیک ایجاد شود.

اما این مسیر هم به سرعت در حال طی شدن است. اکنون کنفرانس سالیانه چشم پزشکان فوق تخصص جراحی شبکیه (EURETINA2024) در بارسلونای اسپانیا در حال برگزاری است و امروز یک تیم از دانشگاه کالیفرنیا، رباتی ویژه‌ی جراحی چشم را در آنجا معرفی کرده‌اند.

آنها می‌گویند تست‌های اولیه‌ی این سیستم رباتیک که از هوش مصنوعی هم کمک می‌گیرد، بسیار دقیق و موفقیت‌آمیز بوده: دقت حرکت ربات در حد یک میکرون است، یعنی می‌توان به آن دستور داد که به اندازه‌ی یک میکرون جابجا شود. توجه کنید که یک سانتیمتر معادل ۱۰ هزار میکرون است!

جالب‌تر اینکه میزان لرزش دست طبیعی انسان بین ۳۰ الی ۵۰ میکرون است. بنابراین استفاده از این ربات سبب می‌شود که جراحی‌های چشم با دقت بسیار بالاتری نسبت به دست جراح انجام شود.

سازندگان این ربات یک ویژگی مهم دیگر هم به آن اضافه کرده‌اند که می‌تواند دید کامل‌تری نسبت به میکروسکوپ‌های جراحی فعلی در اختیار قرار دهد.

این ربات حاوی دو حالت عملکردی است: در حالت اول ربات خودش جراحی را انجام می‌دهد و پزشک فقط بر مراحل کار نظارت می‌کند و در حالت دوم در نقش ابزار کار جراح مورد استفاده قرار می‌گیرد و اپراتور آن را با یک دسته کنترل می‌کند.

سازندگان می‌گویند از این ربات فعلا می‌توان برای جراحی‌های دقیق شبکیه‌ی چشم و آب مروارید استفاده کرد. البته این سیستم هنوز به مرحله‌ی آزمایش انسانی نرسیده، اما در آینده نه‌چندان دور و با طی تست‌های حیوانی، می‌تواند تاییدیه‌های لازم را دریافت کند.

https://updatemd.com/future/3706/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

14 Oct, 05:27


کشف رژیم غذایی دو شیر آدمخوار با کمک علم ژنتیک!

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

در قرن ۱۹ میلادی یک جفت شیر نر و ماده در کشورهای کنیا و اوگاندا بسیار مشهور شدند: آنها با حملات عجیب‌ و رفتار غیرقابل پیش‌بینی‌ به کارگرهای خط راه‌آهن حمله می‌کردند و تخمین زده شده که حداقل ۳۱ قربانی داشته‌اند.

سرانجام آنها سال ۱۸۹۸ توسط یک سرهنگ ارتش شکار شدند و در آن زمان نام‌شان را «آدم‌خواران ساوو» گذاشته بودند.

جسد آنها را تاکسیدِرمی کردند و در موزه‌ای در شیکاگو به نمایش گذاشتند. سال ۲۰۰۱ مشخص شد که یکی از دندان‌های شیر ماده به خاطر پوسیدگی، دارای یک حفره بزرگ است (که در تصویر هم دیده می‌شود) و از داخل آن هزاران قطعه مو خارج شد!

در آن زمان پیشرفت فناوری آنقدر زیاد نبود که بتوانیم این موها را شناسایی کنیم و فقط می‌شد با نگاه کردن زیر میکروسکوپ در مورد نوع آنها حدس زد.

اما اکنون با پیشرفت‌های ژنتیک، پژوهشگران توانسته‌اند موها را شناسایی کنند و بفهمند که این شیرها چه موجوداتی را شکار می‌کرده‌اند. در میان آنها موی انسان، زرافه، گورخر، کَل‌های یالدار (ویلدبیست‌) و چند نوع بز کوهی پیدا شده است.

جالب اینجا است که برخی از این حیوانات در نزدیکی این شیرها زندگی نمی‌کرده‌اند و نزدیک‌ترین گله آنها حدود ۱۰۰ کیلومتر با آنها فاصله داشته که این نشان می‌دهد این دو شیر، احتمالا منطقه بسیار وسیعی را برای یافتن شکار پوشش می‌داده‌اند.

اکنون می‌دانیم موهایی که بیش از ۱۲۰ سال داخل دندان این شیر گرفتار شده بودند، متعلق به چه موجوداتی هستند. اما محققان می‌گویند که جهت تعیین هویت اشخاص قربانی، بررسی بیشتری انجام نخواهند داد.

https://updatemd.com/miscellaneous/3703/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

13 Oct, 13:41


برندگان جایزه نوبل از چه خانواده‌هایی می‌آیند؟

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

نتیجه‌ی یک پژوهش جدید که روی خانواده‌های برندگان جایزه نوبل انجام شده نشان می‌دهد که اکثریت آنها در خانواده‌هایی بزرگ شده‌اند که جزو ثروتمندان جامعه بوده‌اند.

جالب‌تر اینکه حدود نیمی از برندگان نوبل در خانواده‌هایی زندگی می‌کرده‌اند که جزو پنج درصد ثروتمند جامعه‌ی خودشان بوده‌اند.

در کنار آن مشخص شده که تحصیلات و شغل پدران آنها هم جزو ویژگی‌های موثر به‌حساب می‌آمده و پدران بیشترین تعداد برندگان نوبل دارای یکی از این مشاغل بوده‌اند: صاحب تجارت شخصی، پزشک یا دیگر مدارک دکترا، استاد دانشگاه/مدرس و مهندس.

در سمت دیگر فقط ۳ درصد برندگان نوبل جزو کسانی بوده‌اند که در یک خانواده‌ی کشاورز به‌دنیا آمده‌اند.

نظر شما در این مورد چیست؟

نمودارهای تکمیلی و دسترسی به اصل پژوهش:
https://updatemd.com/miscellaneous/3696/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

12 Oct, 14:50


اهمیت پوزیشن دست هنگام اندازه‌گیری فشار خون

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

هنگام اندازه‌گیری فشار خون، توصیه می‌شود که دست را روی یک تکیه‌گاه (مانند دسته‌ی صندلی یا میز) قرار دهیم. اما بسیاری از افراد این توصیه را زیاد جدی نمی‌گیرند.

حالا یک پژوهش جالب نشان داده که وضعیت نامناسب سبب می‌شود که فشار خون شما بالاتر گزارش شود!

در این پژوهش سه حالت مختلف با هم مقایسه شده‌:
- وضعیت توصیه شده‌ی دست: روی تکیه گاه.
- دست آویزان روی هوا.
- قرار دادن دست روی ران پا.

مشخص شده که آویزان نگه داشتن دست روی هوا سبب می‌شود که فشار خون سیستولیک حدود ۶.۵ میلی‌متر جیوه و دیاستولیک ۴.۴ میلی‌متر جیوه بالاتر گزارش شود.

قرار دادن دست روی پا هم سبب افزایش ۳.۹ میلی‌متری فشار خون سیستولیک و ۳.۹ میلی‌متری دیاستولیک می‌شود.

قبلا با یک پوستر به نحوه‌ اندازه‌گیری صحیح فشار خون پرداخته‌ایم و ضمنا اگر همچنان اهمیت اندازه‌گیری منظم فشار خون را دست‌کم می‌گیرید، لطفا این ویدیو را از دست ندهید:

https://www.youtube.com/watch?v=U7Najzhq9VA

UpdateMD آپدیت ام دی

11 Oct, 18:16


قدرت مانور دست ربات اپتیموس شرکت تسلا!

UpdateMD آپدیت ام دی

11 Oct, 06:47


یک ویدیوی کوتاه دیگر از گفتگوی یکی از حاضرین مراسم تسلا با یکی از ربات‌های اپتیموس:

- از اون می‌پرسد: به عنوان یک ربات سخت‌ترین چیز برایت چیست؟

- اپتیموس پاسخ می‌دهد: اینکه سعی کنم تا حد ممکن شبیه شما انسان‌ها باشم!

UpdateMD آپدیت ام دی

11 Oct, 04:25


یکی از ربات‌های اپتیموس تسلا در حال سرو نوشیدنی برای مهمان‌های مراسم.

برخی کاربران می‌گویند این ربات‌ها احتمالا به صورت کنترل از راه دور هدایت می‌شده‌اند و خودشان فعلا چنین توانایی را ندارند.

UpdateMD آپدیت ام دی

11 Oct, 04:18


معرفی دو خودروی جدید شرکت تسلا و پیشرفت‌های ربات انسان‌نما

رویداد شرکت تسلا برای معرفی محصولات و پیشرفت‌های جدید دقایقی قبل به پایان رسید.

شاخص‌ها:

- معرفی سایبرکب (تاکسی خودران): یک اتوموبیل دو نفره که در آن فرمان و پدل‌ها هم حذف شده و شارژ هم به صورت القایی انجام شده و توسط ربات‌ها هم نظافت می‌شود: زمان ورود به بازار انتهای ۲۰۲۶

- معرفی روبو ون (یک مینی‌بوس خودران): با ظرفیت ۲۰ نفر و فاقد راننده.

- نمایش پیشرفت‌های جدید ربات انسان‌نمای اپتیموس.

می‌توانید خلاصه مراسم را در ۸ دقیقه اینجا ببینید، پیشنهاد می‌کنم از دستش ندهید:

https://www.youtube.com/watch?v=Mu-eK72ioDk

UpdateMD آپدیت ام دی

09 Oct, 07:26


معرفی NotebookLM: با کتاب‌هایتان حرف بزنید!

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

مدتی است یک سرویس مبتنی بر هوش مصنوعی تازه به نام NotebookLM توسط گوگل در اختیار کاربران قرار گرفته که کاربردهای متعددی دارد.

یکی از مهم‌ترین کاربردهای آن، برای افرادی است که با منابع علمی و پژوهشی متعدد سر و کار دارند. شما می‌توانید کتاب‌ها و فایل‌های پی دی اف خودتان را در NotebookLM آپلود کنید. سپس هر پرسشی که داشتید، مطرح کنید تا بر اساس منابع آپلود شده‌ی خودتان به آنها پاسخ داده شود!

برای مثال در تصویر می‌بینید که من چند کتاب پزشکی را به آن داده‌ام و در مورد پیشگیری از میگرن پرسیده‌ام. جلوی هر پاراگراف هم مشخص است که پاسخ از کدام کتاب نقل شده است.

سرویس جدید گوگل، جستجوی علمی و پژوهشی را برای بسیاری از افراد راحت می‌کند و ضمنا می‌توانید پاسخ‌های دریافتی را همانجا برای استفاده‌های بعدی ذخیره کنید و منابع خودتان (دفترچه‌ها) را با دیگران هم به‌اشتراک بگذارید!

در «نوت بوک ال ام» می‌توانید برای کارهای مختلف «دفترچه‌های» متعددی ایجاد کنید و داخل هر کدام منابع مرتبط خودشان را آپلود نمایید.

البته «نوت بوک ال ام» در حال حاضر دارای برخی محدودیت‌ها است. برای مثال هر فایل آپلودی می‌تواند حداکثر ۱۰۰ مگابایت باشد و حاوی حداکثر ۵۰۰ هزار کلمه. جهت مقایسه، هر جلد کتاب طب داخلی هاریسون حاوی حدودا همین مقدار کلمه است.

با وجود محدودیت‌های فعلی، NotebookLM همین الان هم یک خدمت بسیار کاربردی است و روز‌به‌روز هم بهتر می‌شود.

جهت دسترسی به آن کافی است به آدرس زیر مراجعه کنید (استفاده از آن روی کامپیوتر راحت‌تر از موبایل است):
https://notebooklm.google.com

https://updatemd.com/technology/3688/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

08 Oct, 14:36


تست سریع تشخیص گروه خون چگونه انجام می‌شود؟

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

08 Oct, 14:19


اهدای جایزه نوبل پزشکی ۲۰۲۴ به کاشفین MicroRNA: این مولکول کوچک چه می‌کند؟

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

روز گذشته اعلام شد که پروفسور ویکتور امبروس ۷۰ ساله و پروفسور گری راوکون ۷۲ ساله برندگان جایزه نوبل پزشکی ۲۰۲۴ شده‌اند. آنها در دهه ۸۰ میلادی، مولکول کوچکی به نام MicroRNA را کشف کردند که در عملکرد ژن‌ها نقش کلیدی دارد. در دوران کرونا نام mRNA بر سر زبان‌ها افتاد، اما این یکی با آن متفاوت است و کارش متوقف کردن عملکرد mRNA است!

آنها پژوهش‌های خودشان را روی نوعی نماتد (یک جور کرم لوله‌ای) انجام می‌دادند و ابتدا تصور بر این بود که MicroRNA فقط در این موجودات وجود دارند. اما چند سال بعد مشخص شد که آنها در دیگر موجودات از جمله انسان‌ها حاضر هستند و تا به حال بیش از ۲۰۰۰ نوع آن در انسان کشف شده!

این مولکول‌های کوچک، فعالیت‌ ژن‌ها را کنترل می‌کنند و در ادامه مشخص شد بسیاری از ژن‌ها توسط بیش از یک نوع MicroRNA کنترل می‌شوند و اینها به‌نوعی کار خاموش و روشن‌ کردن ژن‌‌ها را انجام می‌دهند.

سال ۲۰۰۲ برای نخستین بار مشخص شد که وجود ایراد در برخی از microRNA‌ها خودش می‌تواند دلیل بعضی بیماری‌ها باشد و برای مثال اکنون می‌دانیم که برخی از انواع سرطان خون به خاطر نقص در این مولکول‌ها ایجاد می‌شود.

کشف آنها سبب شد که بتوانیم یکی از فرایند‌های مهم ابراز ژن‌ها را درک کنیم. پژوهش‌های متعددی که در ادامه انجام شد، نشان داد این مولکول‌های کوچک در تکامل موجودات زنده‌ی نقش کلیدی داشته‌اند.

به این موضوع فکر کنید که در بدن ما سلول‌های بسیار متنوعی با عملکرد‌های گوناگون وجود دارد: برای مثال عملکرد سلول عصبی مغز انسان با سلول قلب و کبد بسیار متفاوت است. در حالی که همه آنها حاوی یک کد ژنتیکی «مشترک» هستند. چیزی که عملکرد آنها را متفاوت می‌کند، خاموش و روشن شدن ژن‌های مختلف در آنها است که توسط microRNA کنترل می‌شود.

هنوز دانش ما نسبت به microRNA‌ها محدودیت‌های زیادی دارد، اما محققان امیدوارند روزی بتوانند از آنها در کنترل و درمان بیماری‌ها استفاده کنند.

پروفسور امبروس استاد دانشکده پزشکی دانشگاه ماساچوست و پروفسور راوکون هم استاد دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد است.

https://updatemd.com/future/3685/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

07 Oct, 07:27


علم ژنتیک چگونه به حل جرم کمک می‌کند؟

✍️ زهرا آژیر

استفاده از روش‌های علمی برای بررسی جرایم، قرن‌هاست که به حل پرونده‌ها کمک می‌کند. با این حال، پیشرفت‌های فناوری توالی‌یابی DNA طی چند دهه اخیر، منجر به افزایش چشمگیری در محکومیت و تبرئه بسیاری از افراد شده است.

بیایید درباره در این مورد بیشتر بیاموزیم:
مولکول DNA از چهار واحد تشکیل شده که نوکلئوتید نام دارند و با حروف A، T، C و G نمایش داده می‌شوند. سلول‌های ما از کد دی‌اِن‌اِی برای ساخت پروتئین‌ها و مولکول‌های مورد نیاز برای تمام عملکردهای بدن استفاده می‌کنند. از آنجایی که هر یک از ما دارای کد دی‌اِن‌اِی منحصربه‌فردی هستیم (به جز دوقلوهای همسان)، این مولکول، ابزاری قدرتمند برای شناسایی افراد است.

علم پزشکی قانونی به طور فزاینده‌ای از قطعات کوچک دی‌اِن‌اِی باقی‌مانده در صحنه‌های جرم استفاده می‌کند تا مجرمان را به جرایم، پیوند دهد. از DNA همچنین می‌توان برای تعیین رابطه والد و فرزندی، تبرئه افراد بی‌گناه و شناسایی قربانیان جرم، بلایا و جنگ هم استفاده کرد.

سلول‌های پوست، خون، فولیکول‌های مو و بزاق، همگی حاوی دی‌اِن‌اِی هستند که می‌توانند برای شناسایی یک فرد مورد استفاده قرار گیرند.

اگرچه ۹۹.۹٪ از ژنوم‌ در همه انسان‌ها یکسان است، اما مناطقی در آن وجود دارد که در هر فرد منحصربه‌فرد است. تکنیکی به نام انگشت‌نگاری DNA از برخی از این تفاوت‌ها بهره می‌برد. این روش در اواسط دهه ۱۹۸۰ ابداع شد و اکنون به‌طور گسترده به عنوان ابزاری در اجرای قانون مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انگشت‌نگاری DNA مبتنی بر تفاوت‌های بخش‌هایی از دی‌اِن‌اِی است که تکرارهای کوتاه متوالی (STR) نامیده می شوند. STRها شامل رشته‌ای از نوکلئوتیدهای تکرارشونده‌ی دی‌اِن‌اِی هستند که معمولاً دو تا پنج باز طول دارند (برای مثال CAGCAGCAG یا AATGAATGAATG).

در سراسر ژنوم STR های فراوانی وجود دارند که هر یک دارای واحدهای تکراری متفاوت با تعداد تکرارهای مختلف هستند. همه افراد، دارای تکرارهای کوتاه متوالی (STR) در مکان یکسانی از ژنوم هستند، اما تعداد تکرارها بین افراد متفاوت است. برای مثال، ممکن است در یک STR مشخص، واحد CAG در یک فرد ۵ بار تکرار شده باشد در حالی که این واحد در فرد دیگر ۸ بار تکرار شده است.

تفاوت در تعداد تکرارها به این معناست که افراد دارای STRهایی با طول‌های متفاوت هستند که به راحتی می‌توان آن را با استفاده از چند تکنیک آزمایشگاهی اندازه‌گیری کرد.

در این روش پروفایل DNA به‌دست‌آمده از نمونه صحنه جرم، با نمونه مشکوک مقایسه می‌شود، اگر پروفایل STR از دو نمونه با هم مطابقت نداشته باشد، فرد از لیست مظنونین خارج می‌شود. اما اگر هر دو نمونه در تمام STR های مورد بررسی با یکدیگر مطابقت داشته باشند، یک محاسبه آماری انجام می‌شود تا فراوانی مشاهده این مجموعه کامل STRها در جمعیت تعیین شود. احتمال این‌که دو فرد دارای پروفایل‌های STR یکسان باشند، کمتر از یک در کوینتیلیون (۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰) است!

انگشت‌نگاری دی‌اِن‌اِی همیشه منجر به یافتن سرنخ‌ نمی‌شود. برای پرونده‌هایی که نمی‌توان با استفاده از این روش آن‌ها را حل کرد، فناوری‌های جدید و در حال ظهور به کمک می‌آیند:

یکی از این روش‌ها جدیدتر، بررسی بیش از نیم میلیون تغییر تک نوکلئوتیدی در دی‌اِن‌اِی است که به آن پلی‌مورفیسم تک نوکلئوتیدی (SNP) گفته می‌شود. بررسی SNPها روش دقیق‌تری است که به شناسایی نواحی مشترک دی‌اِن‌اِی یافت شده در صحنه جرم کمک می‌کند. اطلاعات به‌دست آمده را می‌توان در پایگاه‌های اطلاعاتی ژنتیکی وارد کرد و آن را با دی‌اِن‌اِی افرادی که داوطلبانه اطلاعات ژنتیکی خودشان را اهدا کرده‌اند مطابقت داد و بر اساس آن می‌توان اطلاعات گوناگونی در مورد مظنون به‌دست آورد: برای مثال می‌توان برخی خویشاوندان آنها را حدس زد و حتی برخی ویژگی‌های ظاهری چهره‌ی آنها را پیش‌بینی کرد.

https://updatemd.com/miscellaneous/3681/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

06 Oct, 16:05


🔉 اپیزود جدید پادکست آپدیت ام دی منتشر شد:

هشت راهکار برای عضله‌ سازی بهتر و ریکاوری سریع‌تر

عضله‌ سازی فقط ویژه کسانی نیست که می‌خواهند شکم سیکس پک داشته باشند! امروزه می‌دانیم که داشتن عضله‌ی کافی، نقشی کلیدی در ارتقای سلامت و پیشگیری از بسیاری بیماری‌ها دارد.

بنابراین در هر سنی باید به دنبال تقویت‌شان باشیم. اپیزود جدید را از دست ندهید:

- مشاهده در یوتیوب

- شنیدن در کست باکس

- شنیدن در اسپاتیفای

- مشاهده در سایت آپدیت ام دی

UpdateMD آپدیت ام دی

05 Oct, 06:37


عامل خطری که در چکاپ‌های روتین بررسی نمی‌شود

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

برخی افراد تصور می‌کنند با یک آزمایش خون می‌توان یک چکاپ کامل انجام داد و همه ابعاد سلامتی را بررسی کرد! در حالی که در آن فقط کسری از سلامت قابل بررسی است.

یکی از مهم‌ترین مواردی که در چکاپ‌های روتین پزشکی، کمتر مورد بررسی قرار می‌گیرد، وجود پلاک در رگ‌ها است که به آن تصلب شرایین (آترواسکلروزیس) می‌گویند.

رگ‌های ما با گذشت زمان و به دلایل مختلف از جمله مصرف برخی چربی‌ها، دیابت، فشار خون بالا، دخانیات و دلایل مختلف دیگر دچار سختی و گرفتگی می‌شوند و این یکی از مهم‌ترین دلایل مرگ به‌حساب می‌آید.

بسیاری از تست‌های فعلی عوامل «زمینه‌ساز» این مشکل را اندازه‌گیری می‌کنند: مثلا در آزمایش خون می‌بینیم که کلسترول بد (LDL) بالا است و یا فرد دچار پرفشاری خون است. اما معمولا وضعیت خود رگ‌ها به طور مستقیم بررسی نمی‌شود.

در حالی که پژوهش‌ها نشان داده مشاهده‌ی مستقیم خود رگ‌ها اهمیت بیشتری دارد و برخی متخصصین معتقدند باید با کمک سونوگرافی سه‌بعدی خود عروق را بررسی کرد.

محققان می‌گویند، افراد بعد از دیدن گرفتگی در رگ‌هایشان بسیار بیشتر تحت تاثیر قرار می‌گیرند و احتمال اصلاح سبک زندگی‌شان افزایش قابل توجهی پیدا می‌کند.

پژوهش جدیدی نشان داده که پایش پیشرفت گرفتگی عروق احتمالا می‌تواند به پیش‌بینی بروز مرگ زودهنگام (ناشی از سکته یا نارسایی قلبی) کمک کند و در این مورد موثرتر از پایش ریسک‌فاکتور‌ها (مانند بررسی وضعیت چربی خون) عمل می‌کند.

در حال حاضر امکان بررسی وضعیت عروق با کمک سی‌تی‌اسکن و سونوگرافی وجود دارد. اما اغلب خیلی دیر و برای افرادی انجام می‌شود که همین الان هم دارای درصد قابل توجهی از تصلب شرایین هستند.

پژوهشگران می‌گویند احتمالا در آینده نزدیک، تصویر برداری از عروق جزو چکاپ‌های روتین‌ حتی برای افراد در دهه چهارم و پنجم زندگی قرار خواهد گرفت و همین الان هم ضرورت انجام بیشتر آن احساس می‌شود.

https://updatemd.com/health-longevity/3674/

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD

UpdateMD آپدیت ام دی

30 Sep, 16:18


شرکت متا (فیسبوک) حدود یک سال قبل عینک هوشمندی به نام Ray-Ban Meta معرفی کرد. این عینک مجهز به دوربین و اسپیکر است و البته به عنوان یک عینک آفتابی برند ری‌بن هم عمل می‌کند!

شما می‌توانید با دوربین روی عینک فیلم‌برداری و عکاس کنید و البته به یک هوش مصنوعی هم مجهز است که می‌توانید از عینک بخواهید چیزی که می‌بیند را برایتان توصیف کند و یا در اینترنت در موردش جستجو کند.

این عینک با استقبال خوبی مواجه شده اما قسمت جالب‌تر ماجرا اینجا است که نابینایان و کم‌بینایان هم متوجه شده‌اند که این عینک برای آنها بسیار کمک کننده‌ است.

در ویدیوی بالا توضیحات یک شخص نابینا را در این مورد مشاهده می‌کنید و جهت آشنایی بیشتر با عینک هم می‌توانید به لینک پایین مراجعه کنید:

https://www.youtube.com/watch?v=coStBqD-OyA

وب سایت:
https://updatemd.com

تازه‌های پزشکی از رفرنس‌های معتبر:
@UpdateMD