سخن عرفان @sokhanerfan Channel on Telegram

سخن عرفان

@sokhanerfan


🔘 آشنایی با عرفان و عارفان
زیر نظر استاد وحيد واحدجوان

🔹سخن عرفان در ایتا:
https://eitaa.com/sokhanerfan

سخن عرفان (Persian)

با کانال تلگرام "سخن عرفان" آشنا شوید و در دنیای عرفان و عارفان عمیقاً فراگیر شوید. زیر نظر استاد وحید واحدجوان، این کانال به بررسی مفاهیم عرفانی و آموزش اصول عرفان پرداخته و شما را با عالمان و آثار مهم این عرصه آشنا می کند

آیا می خواهید در مسیری عمیقاً معنوی پیش بروید؟ آیا به دنبال کسب اطلاعاتی فراتر از تجربه های روزمره خود هستید؟ اگر پاسخ شما بله است، پس کانال "سخن عرفان" مناسب شماست. از طریق لینک زیر به کانال ایتا این کانال دسترسی پیدا کنید و از آخرین مطالب و محتواهای عرفانی برخوردار شوید: https://eitaa.com/sokhanerfan

سخن عرفان

13 Jan, 21:14


🌺 فضیلت امام علی علیه السلام

حضرت آیت الله بهجت:

در حدیثی، پیغمبراکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم فرمود: «یا علی، اگر بیم آن را نداشتم که مسلمانان درباره تو آن کنند که مسیحی‌ها درباره حضرت عیسی علیه‌السلام نمودند، درباه تو چیزی می‌گفتم که به هر کجا گذر کنی، از خاک کف پایت تبرک جویند».

تازه هنوز علی علیه‌السلام را معرفی نکرد، با اینکه این همه بیانات در این حدیث و احادیث دیگری فرموده است. فضایل علی علیه‌السلام گفتنی نیست؛ حق است اما گفتنی نیست! زیرا ما ضعیفُ‌العقل‌والایمان هستیم و ظرفیت نداریم. اگر بیان می‌کرد، بسیاری از مردم کافر می‌شدند و عده‌ای معدود ایمان می‌آوردند، همچنان که درباره حضرت عیسی مسیح علیه‌السلام چنین اتفاق افتاد.

📗در محضر بهجت، ج۱، ص۷۵

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

13 Jan, 18:17


🌸پدر معنوی

@sokhanerfan

سخن عرفان

12 Jan, 16:12


🌱 معنای مدد به پیامبر ﷺ

مدد رساندن لازم نیست همیشه از طریق تأثیر باشد بلکه گاهی از طریق تأثر است. برای مثال اگر رسول الله ﷺ دو نفر را هدایت نماید گستره هدایت ایشان در حد دو نفر است و اگر ده نفر را هدایت نماید گستره هدایتش به اندازه ده نفر است. در واقع هر مقدار ما انسانها و مسلمانان بیشتر هدایت شویم هدایت و مجرا بودن رسول الله ﷺ برای فیض خداوند، بیشتر به ظهور میرسد.
بنابراین ما مسلمانان هر اندازه بیشتر فیض خداوند متعال را از طریق رسول الله ﷺ و امامان معصوم علیهم السلام قبول کنیم و هرچه بیشتر اطاعت و پیروی ایشان را بکنیم و در نتیجه بیشتر در آنها فانی شویم به همان اندازه فیض رسول الله و ائمه معصوم بیشتر گسترش پیدا میکند و ایشان آشکارتر می شوند.
پس با صلوات به نوعی به آن بزرگواران مدد رسانده ایم ولی این مدد تأثری است نه تأثیری؛ لذا وقتی انسان مومن میگوید: «اللهم صل علی محمد و آل محمد» یعنی من در مقام گفتار و عمل در مسیر هدایت رسول الله و آل او قدم بر میدارم و هر اندازه قدم بیشتری بر دارم دامنه هدایت رسول الله ﷺ و آل او را آشکارتر میکنم.
مدد رساندن تأثری مانند این است که ما شاخ و برگهایی باشیم از درخت هدایت رسول الله ﷺ و هر اندازه بیشتر شکوفا شویم، درخت هدایت رسول الله شکوفاتر و آشکارتر می شود. گرچه اگر ما هدایت نشویم و بیراهه برویم رسول الله و امامان معصوم در ذات و کمالات ذاتی خود مشکلی ندارند و با عنایت الهی در اوج کمالات خود هستند.

📗 شرح صلوات بر محمد و آل محمد ﷺ ، استاد وحید واحدجوان ، صفحه ۲۶

#صلوات

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

11 Jan, 20:13


🔸 یادنامه علامه سید محمد حسین طباطبائی تبریزی _ ۶

علامه طباطبایی فرمودند: من وقتى که در تبريز «سيوطى»مى‌خواندم، استادمان ما را امتحان مى‌کرد، و من از عهده امتحان برنيامدم؛ استاد به من گفت: هم خودت را معطّل کرده‌اى هم ما را! من از اين کلام استاد بسيار برآشفته شدم؛ و گوئى اين سخن در جان و روح من نشست، بالأخره نتوانستم در شهر بمانم و رفتم در خارج تبريز بر سر تپّه‌ها عملى انجام دادم که خداوند تفضّل فرمود.

و ذکر نکردند که آن عمل سجده بود و يا عمل ديگرى، و ديگر هيچ نگفتند.
من عرض کردم: پس از آن موقع ديگر براى شما هيچ مطلبى لا ينحلّ نماند، و هر چقدر هم مشکل بود حلّ مى‌شد؟! فرمودند: تا به حال چنين بوده است.

📚کتاب مهر تابان ، علامه سید محمّد حسین حسینىّ طهرانى، ص ۳۶

#مهر_تابان

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

11 Jan, 10:28


شیوه توسل به امام جواد علیه السلام جهت حاجات دنیوی از زبان آیت الله کشمیری

💢کانال سخن عرفان

@sokhanerfan

سخن عرفان

10 Jan, 19:29


🍀 مرحوم حاج شیخ غلامرضا فقیه یزدی و امام رضا علیه السلام

🔹 جناب آقای #میرزاعبدالحسین_زواره‌ای نقل کردند، زمانی دیدم جناب آقای #حاج_شیخ_غلامرضا_فقیه_یزدی در حرم امام رضا علیه السلام به حضرت عرض می‌کند که: نه! نمی‌خواهم. نه! نمی‌خواهم!
🔸 به ایشان عرض کردیم جریان چیست؟ فرمودند: از حضرت شفای دستم را خواستم (دست ایشان مرتب زخم بود و خون می‌آمد و برای وضو و تطهیر به سختی و زحمت می‌افتاد).
🔹 حضرت فرمودند: در اثر این زخم مقاماتی در بهشت به شما می‌دهند. اگر خوب شود، آن مقام گرفته می‌شود.
برای همین به حضرت عرض کردم: نه! نمی‌خواهم دستم خوب شود.

📚 از داستان‌ها باید آموخت، ص۵۳، محمدباقر ادیبی لاریجانی

@sokhanerfan

سخن عرفان

10 Jan, 06:16


🔷 نکات اخلاقی و عرفانی _۳۸
استاد محمد مهدی مهندسی

• ارتباط ها دو جور است: اعتباری و حقیقی. ارتباط‌های اعتباری مربوط به عالم اعتبار، مربوط به زندگی و حیات دنیوی ما است اما یکسری ارتباطات تکوینی است، سنخیت است.

ارتباط‌های حقیقی چیزهایی است که از نظر قلبی و از نظر دل و باطن با هم سنخیت و تشابه و تشاکل دارند. اگر انسان اهل ایمان شد با تمام مؤمنین در طول تاریخ بشریت سنخیت پیدا می‌کند، تشابه پیدا می‌کند و با آنها مرتبط می‌شود؛ حشر و نشرش و حیات ابدی و همیشگی او با اهل ایمان خواهد بود. اما اگر در باطن، باطل گرایی محور شخصیت او شد، در آخرت با باطل‌ها و ظلمت‌ها خواهد بود ولو این‌که در دنیا در ظاهر، کنار آنها نبوده نباشد.

• این‌گونه نیست که هر کس با پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله از نظر نسبی مرتبط است، الزاماً در قیامت هم با ایشان حشر و نشر داشته باشد، نه این‌ها در عالم دنیاست. اما در آخرت ملاک ارتباط و ملاک اجتماع حرف و مطلب دیگری است. لذا فرمود: كُلُّ تَقِيٍّ وَ نَقِيٍ آلِي. هر انسان متقی، هر انسانی که نقابت دارد، پاکی دارد، هر انسانی که از رذائل و زشتی‌ها به دور است، آل من است، منسوب به من است، جزو اهل‌بیت من خواهد بود در قیامت. در قیامت کبری، ارتباطات بر اساس این‌گونه مسایل تنظیم و تدوین می‌شود. ممکن است در دنیا کسی از نظر حسب و نسب از پیامبر نباشد، آل پیامبر نباشد، اما از نظر شخصیت قلبی و تحقق به حقانیت‌ها دلی ربانی و الهی پیدا کرده و از این‌جهت با پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله باشد.

• از بزرگی سوال شده بود که برای ملاقات با امام زمان سلام‌الله‌علیه چه باید کرد؟ در جواب فرموده بود: انقطاع الی‌الله. یعنی شخصی که می‌خواهد امام را ملاقات کند، باید سنخیت و تشابه با او داشته باشد. امام زمان صلوات‌الله‌علیه و روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفدا، شخصیت فانی فی الله و باقی بالله است، انقطاع پیدا کرده‌ از ماسوی الله، حالا اگر کسی خواست او را ملاقات بکند، باید در مسیر انقطاع الی الله قدم بردارد.

📗کتاب حدیث عشق، یادنامه استاد مهندسی، ص۱۷۸

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

08 Jan, 05:40


مرقد منور فیلسوف و عارف الهی آیت الله میرزا مهدی آشتیانی (رضوان الله علیه)

واقع در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها

@sokhanerfan

سخن عرفان

07 Jan, 14:01


🔹آشنایی با آداب و اسرار نماز _ ۴

در نماز باید دقت کنیم و ادراک کنیم که وضو، غسل، تیمم، قبله، تكبير، قرائت، رکوع و سجود به چه سرّ و حقیقتی اشاره دارد و چه آثار و اهدافی دارد.

توجه به آن نکات و رسیدن به آنهاست که موجب افزایش معرفت و یقین و قرب الهی خواهد شد.

باید بدانیم عبادات به خصوص نماز اگر با توجه به حقایق و اسرار انجام شوند، ما را در مسیر رشد و ارتقا قرار خواهند داد و عالی‌ترین مدارج ترقی و تعالی به وسیله این گونه عبادات طی خواهد شد و این طور است که نماز معراج مؤمن، عمود دین و وسیله تقرب می شود.

به عبارت دیگر ما باید به عبادات و به ویژه به نماز، نگاه حداکثری داشته باشیم نه نگاه حداقلی؛ باید ببینیم مراد و مقصود از هر عمل عبادی چیست و قرار است این اعمال ما را به چه هدف و چه کمالی برساند، به هدف اصلی و اهداف میانی عبادت معرفت پیدا کنیم؛ به ظواهر و احکام ظاهری بسنده نکنیم و از باطن و سرّ و حقیقت غافل نشویم. باید توجه کنیم که نماز چه قدرتی دارد و چگونه می‌تواند ما را به خداوندی که حقیقت هستی است نزدیک‌تر کند؟

در این راستا لازم است به آیاتی که درباره نماز در قرآن کریم وارد شده و روایاتی که از پیامبر مکرم ﷺ و حضرات معصوم علیهم السلام نقل شده توجه کنیم و در آنها تأمل و تدبر نماییم.

#آداب_نماز
#اسرار_نماز
#نماز
#اسرار_عبادت

📘کتاب آشنایی با آداب و اسرار نماز ، استاد وحید واحد جوان ،ص ۲۶

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

05 Jan, 19:55


🔸 یادنامه علامه سید محمد حسین طباطبائی تبریزی _ ۵

مرحوم قاضى از نقطه نظر عمل آیتى عجیب بود. اهل نجف و بالاخصّ اهل علم از او داستانهائى دارند. در نهایت تهیدستى زندگى مى‌نمود با عائله سنگین، و چنان غرق توكّل و تسلیم و تفویض و توحید بود كه این عائله بقدر ذرّه‌اى او را از مسیر خارج نمى‌كرد.
یكى از رفقاى نجفى ما كه فعلًا از اعلام نجف است براى من مى‌گفت: من یك روز به دكّان سبزى فروشى رفته بودم، دیدم مرحوم قاضى خم شده و مشغول كاهو سوا كردن است؛ ولى بعكس معهود، كاهوهاى پلاسیده و آنهائیكه داراى برگهاى خشن و بزرگ هستند بر مى‌دارد.
من كاملًا متوجّه بودم؛ تا مرحوم قاضى كاهوها را بصاحب دكّان داد و ترازو كرد، و مرحوم قاضى آنها را در زیر عبا گرفت و روانه شد. من كه در آنوقت طلبه جوانى بودم و مرحوم قاضى مَرد مُسنّ و پیرمردى بود، بدنبالش رفتم و عرض كردم: آقا من سؤالى دارم! شما بعكس همه، چرا این كاهوهاى غیر مطلوب را سوا كردید؟!
مرحوم قاضى فرمود: آقا جان من! این مرد فروشنده، شخص بى بضاعت و فقیرى است، و من گاهگاهى به او مساعدت مى‌كنم؛ و نمى‌خواهم چیزى به او بلا عوض داده باشم تا اوّلًا آن عزّت و شرفِ آبرو از بین برود؛ و ثانیاً خداى ناخواسته عادت كند به مجّانى گرفتن؛ و در كسب هم ضعیف شود. و براى ما فرقى ندارد كاهوى لطیف و نازك بخوریم یا از این كاهوها؛ و من مى‌دانستم كه اینها بالاخره خریدارى ندارد، و ظهر كه دكّان خود را مى‌بندد به بیرون خواهد ریخت، لذا براى عدم تضرّر او مبادرت بخریدن كردم.

📚کتاب مهر تابان ، علامه سید محمّد حسین حسینىّ طهرانى، ص ۳۱

#مهر_تابان

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

03 Jan, 20:02


🔻صلوات خاصه امام هادی علیه‌السلام

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى عَلِيِّ بْنِ مُحَمَّدٍ وَصِيِّ الْأَوْصِيَاءِ وَ إِمَامِ الْأَتْقِيَاءِ وَ خَلَفِ‏ أَئِمَّةِ الدِّينِ‏ وَ الْحُجَّةِ عَلَى‏ الْخَلَائِقِ‏ أَجْمَعِينَ‏ اللَّهُمَّ كَمَا جَعَلْتَهُ نُوراً يَسْتَضِي‏ءُ بِهِ الْمُؤْمِنُونَ فَبَشَّرَ بِالْجَزِيلِ مِنْ ثَوَابِكَ وَ أَنْذَرَ بِالْأَلِيمِ مِنْ عِقَابِكَ وَ حَذَّرَ بَأْسَكَ وَ ذَكَّرَ بِآيَاتِكَ وَ أَحَلَّ حَلَالَكَ وَ حَرَّمَ حَرَامَكَ وَ بَيَّنَ شَرَائِعَكَ وَ فَرَائِضَكَ وَ حَضَّ عَلَى عِبَادَتِكَ وَ أَمَرَ بِطَاعَتِكَ وَ نَهَى عَنْ مَعْصِيَتِكَ فَصَلِّ عَلَيْهِ أَفْضَلَ مَا صَلَّيْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَوْلِيَائِكَ وَ ذُرِّيَّةِ أَنْبِيَائِكَ يَا إِلَهَ الْعَالَمِين‏َ.

📗زادالمعاد، ص٣١٢
@sokhanerfan

سخن عرفان

03 Jan, 05:50


🔷 نکات اخلاقی و عرفانی _۳۷
استاد محمد مهدی مهندسی

• عصبیت از اخلاق بسیار ناپسند و مذموم است؛ به‌دلیل این‌که انگیزه مطلب صرفاً دفاع از یک مطلب یا شخص است. آن چه که این شخص را وادار می‌کند به دفاع کردن فقط یک ارتباط است، دوستی است، تعلق و وابستگی است. در حقیقت در عصبیت آن چه محور و انگیزه نیست، حق تعالی و حق طلبی است. اگر مسئله دفاع از حقیقت انگیزه حرکت انسان نشد، گرایش‌های باطل در وجودش تقویت می‌شود و انسان را از ارزش ساقط می‌کند.

• حق را معیار تشخیص شخصیت‌ها قرار بدهید، نه این‌که حق را از شخصیت‌ها بخواهید درک کنید. شاید این شخصیت اشتباه‌ باشد، شاید یک خویشاوند اشتباه کرد، شاید یک استاد اشتباه کرد، یک شاگرد اشتباه کرد، باید به‌ دلیل و واقع نگاه کرد. وابستگی و دلبستگی دلیل بر دفاع کردن نیست؛ آن چیزی که مورد دفاع واقع می‌شود باید حق باشد.

• خاصیت باطل، جهنم آفرینی است، همانطور که حق، بهشت آفرینی می‌کند. بهشت جلوه‌ای است از حقانیت‌ها و جهنم جلوه گناهان. اگر انسان در مسیر باطل قرار گرفت مسلماً می‌سوزد. مسلماً باطن باطل آتش جهنم است. در آیات قرآن ملاحظه فرموده‌اید به‌عنوان نمونه از اکل اموال یتیم از روی ظلم، تعبیر به خوردن آتش می‌کند، یعنی الان، صورت ظاهر، خوردن یک غذاست، اما باطن همین مسئله خوردن آتش است. سخن باطل گفتن صورت ظاهرش یک جمله است اما باطن همین صورت ظاهر، شعله آتش است. اگر انسانی حرکتی را انجام می‌دهد ظاهر این حرکت‌ها مسائلی است که مربوط به این عالم دنیاست و زود از بین می‌رود، اما در حقیقت این حرکت ماندگار خواهد بود، این حرکت، ملکوت آفرین است، باطن آفرین است؛ بهشت یا دوزخ.

📗کتاب حدیث عشق، یادنامه استاد مهندسی، ص۱۷۶

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

02 Jan, 17:02


🔹 لیلة الرغائب؛ شب رغبت‌ها

امیدواریم که در #لیلة_الرغائب، رغبت ما با رهبت ما هماهنگ باشد. هم از قهر و جلال خدا راهب باشیم، هم به مِهر و جمال خدا راغب باشیم؛ رغبت یعنی میل نه آرزو، لیلة الرغائب به معنای شب آرزوها نیست بلکه شب رغبت‌ها و گرایش‌‌ها و مجذوب‌ شدن‌‌هاست لذا آن انجذاب و گرایش و میل و شوق را می‌‌گویند رغبت، در برابر رهبت... .

🔸حضرت آیت الله جوادی آملی

@sokhanerfan

سخن عرفان

02 Jan, 16:32


🔸رساله سیر و سلوک علامه طباطبایی (قدس سره)
🔹ترجمه و شرح رساله الولایه علامه طباطبایی (قدس سره)

مترجم و شارح: وحید واحدجوان

بزودی ....

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

02 Jan, 10:48


✳️ روایت مهمی از امام باقر علیه السلام

عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ قَالَ: لَا نَتَقَرَّبُ إِلَى اللَّهِ إِلَّا بِالطَّاعَةِ فَمَنْ كَانَ مِنْكُمْ مُطِيعاً لِلَّهِ تَنْفَعُهُ‏ وَلَايَتُنَا وَ مَنْ كَانَ مِنْكُمْ عَاصِياً لِلَّهِ لَمْ تَنْفَعْهُ وَلَايَتُنَا وَيْحَكُمْ لَا تَغْتَرُّوا وَيْحَكُمْ لَا تَغْتَرُّوا.
📘الكافي (ط - الإسلامية) ؛ ج‏2 ؛ ص75

از ابوجعفر امام محمدباقر (علیه‌السلام) نقل شده است که فرمودند:
«ما به خداوند نزدیک نمی‌شویم مگر با اطاعت. پس هر کس از شما مطیع خدا باشد، ولایت ما به او سود می‌رساند و هر کس از شما عاصی خدا باشد، ولایت ما به او سودی نخواهد داشت. وای بر شما! فریب نخورید، وای بر شما! فریب نخورید.»

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

02 Jan, 10:34


🌺 ولادت با سعادت امام باقر علیه السلام بر شما مبارک 🌺

🔰امام باقر علیه السلام:

📝 آنکه در انتظار امر ما بمیرد از اینکه در وسط خیمه مهدی و لشکرش از دنیا نرفته ضرر نکرده است.

📚 الکافی،ج1، ص372

@sokhanerfan

سخن عرفان

02 Jan, 02:27


سلام بر تو ای بزرگی که خود را بسیار کوچک و هیچ می‌دیدی و مثل برخی سیاسیون و برخی نظامیون نبودی که حقیر و کوچک و هیچ هستند اما خود را خیلی مهم و بزرگ می‌پندارند!!

روح مطهر حاج قاسم با شهدای کربلا محشور باشد.

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

01 Jan, 11:06


🌸 فضيلت ماه رجب

ماه رجب و ماههاى شعبان و رمضان، از ماههاى بسیار پرفضیلت است، و از تعبیرات بعضى از روایات بر مى آید که ماه رجب در میان این سه ماه، امتیاز خاصّى دارد، تا آن جا که ماه رجب «ماه خدا» نامیده شده و ماه شعبان «ماه پیامبر» و ماه مبارک رمضان «ماه امّت»!

ماه رجب یکى از ماههاى حرام است که آغاز و ادامه جنگ در آن، با دشمنان اسلام حرام مى باشد (مگر جنگ دفاعى) و جنایات نیز در این ماهها (ماههاى حرام)، دیه سنگین ترى دارد.

پیغمبر اکرم صلى الله علیه وآله ماه رجب را «ماه اَصَبّ» نامیده است، زیرا رحمت خدا در این ماه بر امّت فرو مى ریزد.

این ماه آمیخته است با یاد پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله (به مناسبت مبعث در بیست و هفتم ماه) و یاد امیر مؤمنان علی علیه السلام (به مناسبت میلاد مبارک آن حضرت در سیزدهم ماه) و خاطره شهادت موسى بن جعفر علیهما السلام (در بیست و پنجم ماه) و روزهاى مهمّ تاریخى دیگر; و از این نظر یکى از ماههاى بسیار پر خاطره اسلامى است.

از روایات متعدّدى که درباره روزه هاى ماه رجب - حتّى یک روز از آن - وارد شده، اهمّیّت فوق العاده این ماه، و عبادت و خودسازى در آن کاملاً روشن مى گردد، که در این جا به گوشه اى از آن اشاره مى شود:

1ـ مرحوم «شیخ صدوق» به سند معتبر از امام صادق علیه السلام نقل مى کند که یکى از یاران آن حضرت در اواخر ماه رجب خدمتش رسید، چون نظر مبارک امام علیه السلام به او افتاد، فرمود: آیا در این ماه روزه گرفته اى؟ عرض کرد: نه، فرمود: آن قدر ثواب از تو فوت شده که اندازه آن را کسى جز خدا نمى داند; این ماهى است که خداوند آن را بر سایر ماهها برترى بخشیده و احترام آن را عظیم شمرده، و براى روزه داشتن آن، پاداش هاى مهمّى قرار داده است. آن مرد عرض مى کند: آیا اگر در بقیّه این ماه روزه بدارم، به بخشى از ثواب مى رسم؟ امام علیه السلام فرمود: آرى; سپس ثواب هاى مهمّى براى کسى که فقط روز آخر ماه، یا دو روز آخر ماه، یا سه روز آخر ماه را روزه بدارد، بیان فرمودند; مانند نجات از سکرات مرگ، عذاب قبر و لغزش بر صراط و شداید قیامت و نایل شدن به برائت و رهایى از آتش دوزخ.

2ـ در حدیث دیگرى آمده است: «رجب» نام نهرى است در بهشت، از شیر سفیدتر و از عسل شیرین تر; هر کس یک روز از این ماه را روزه بدارد، از آن مى نوشد!

3ـ در حدیث دیگرى از رسول خدا صلى الله علیه وآله مى خوانیم: هر کس یک روز از این ماه را روزه بگیرد، خشنودى عظیم خدا را به دست آورده، خشم الهى از او دور مى شود، و درهاى جهنّم به روى او بسته خواهد شد!

4ـ هر کس سه روز از این ماه را که پنجشنبه و جمعه و شنبه باشد، روزه بگیرد، فضیلت بسیار دارد و همچنین در سایر ماههاى حرام.

در روایتى از رسول خدا(صلى الله علیه وآله) آمده است: هر گاه کسى نتواند در این ماه روزه بگیرد، هر روز صد مرتبه این تسبیحات را بخواند، تا ثواب روزه آن را دریابد:
سُبْحانَ الاِْلهِ الْجَلیلِ، سُبْحانَ مَنْ لا یَنْبَغِى التَّسْبیحُ اِلاَّ لَهُ، سُبْحانَ الاَْعَزِّ الاَْکْرَمِ، سُبْحانَ مَنْ لَبِسَ الْعِزَّةَ وَهُوَ لَهُ اَهْلٌ.

منزه است خداى بزرگ منزه است آن که تنزیه و تسبیح جز براى او شایسته نیست منزه است خداى برتر و کریمتر منزه است آن که لباس عزت در بردارد و شایسته آن است.

🔹از مجموع احادیث بالا ـ و دیگر احادیث ـ به خوبى استفاده مى شود که این ماه، ماه تهذیب نفوس و خودسازى و آغاز یک دوره جدیدِ سیر و سلوک الى اللّه است، که از ماه رجب آغاز و به ماه مبارک رمضان منتهى مى شود; خوشا به حال آنان که قدر و منزلت این سه ماه را بدانند و از آن بهره کافى بگیرند.

📙 مفاتیح نوین
@sokhanerfan

سخن عرفان

01 Jan, 11:06


یادی از حاج آقا رحیم ارباب(ره)؛ ذکری که برای جبران روزه ماه رجب وارد شده است

🔹ماه رجب، ماه استغفار و توبه و عبادت است. حتی وارد شده است که اگر کسی نتواند روزه این ماه را بگیرد ذکری وارد شده است که روزی صد بار این ذکر را بگوید به عنوان جبران روزه‌ای که نتوانسته است بگیرد.

🔹یادم است که در ماه مبارک رجب در سال 21 که تابستان بود و به اصفهان رفته بودیم، می‌رفتیم به درس آقای حاج آقا رحیم ارباب سلّمه الله تعالی که از بزرگان هستند. من این ذکر را اول بار از این مرد شنیدم. می‌دیدم که خیلی کند صحبت می‌کند و اذکار را بالخصوص خیلی با تأنّی و حضور قلب می‌گوید:

«سُبْحَانَ الْإِلَهِ الْجَلِیلِ، سُبْحَانَ مَنْ لایَنْبَغِى التَّسْبِیحُ إِلا لَهُ، سُبْحَانَ الْأَعَزِّ الْأَكْرَمِ سُبْحَانَ مَنْ لَبِسَ الْعِزَّ وَ هُوَ لَهُ أَهْلٌ»

🔹می‌دیدم این مرد مرتب اینها را می‌گفت. چون پیرمرد بود و نمی‌توانست روزه بگیرد، آن را با این جبران می‌کرد.

📝 استاد مطهری، آشنایی با قرآن، ج8، ص234

🆔 @sokhanerfan

سخن عرفان

01 Jan, 11:06


🔸در ماه رجب از چه استغفار کنیم؟

🎤وحید واحدجوان

@sokhanerfan

سخن عرفان

31 Dec, 22:51


🌺 دستور العمل از آیت الله علامه حسن زاده آملی (قدس سره)

هركه بعد از نماز صبح و مغرب، هفت بار «بسم الله الرحمن الرحيم لا حول و لا قوة الا بالله العلى العظيم» و سى مرتبه «سبحان الله و الحمد لله و لا إله إلا الله و الله اكبر» بگويد از جميع آفات و بليات در امان خداى تعالى است.

📗 نامه ‏ها برنامه‏ ها ص 64    

💢 کانال سخن عرفان

@sokhanerfan

سخن عرفان

31 Dec, 15:59


🔸 یادنامه علامه سید محمد حسین طباطبائی تبریزی _ ۴

استاد علّامه مى‌فرمودند: چون به نجف اشرف براى تحصیل مشرّف شدم، از نقطه نظر قَرابت و خویشاوندى و رَحِمیت گاهگاهى بمحضر مرحوم‌ قاضى شرفیاب مى‌شدم؛ تا یك روز درِ مدرسه‌اى ایستاده بودم كه مرحوم قاضى از آنجا عبور مى‌كردند، چون بمن رسیدند دست خود را روى شانه من گذاردند و گفتند: «اى فرزند! دنیا مى‌خواهى نماز شب بخوان؛ و آخرت مى‌خواهى نماز شب بخوان!»
این سخن آنقدر در من اثر كرد كه از آن به بعد تا زمانیكه به ایران مراجعت كردم پنج سال تمام در محضر مرحوم قاضى روز و شب بسر مى‌بردم؛ و آنى از ادراك فیض ایشان دریغ نمى‌كردم. و از آن وقتیكه بوطن مألوف بازگشتم، تا وقت رحلت استاد پیوسته روابط ما برقرار بود و مرحوم قاضى طبق روابط استاد و شاگردى دستوراتى مى‌دادند و مكاتبات از طرفین برقرار بود.
ایشان مى‌فرمودند: «ما هر چه داریم از مرحوم قاضى داریم.»

📚کتاب مهر تابان ، علامه سید محمّد حسین حسینىّ طهرانى، ص ۲۵

#مهر_تابان

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

30 Dec, 03:27


🔸 یادنامه علامه سید محمد حسین طباطبائی تبریزی _ ۳

علامه طباطبائی معارف الهیه و اخلاق و فقه الحدیث را نزد عارف عالیقدر و كم نظیر یا بى نظیر، مرحوم آیة الحقّ‌ حاج میرزا على آقا قاضى‌ قدَّس اللَه تربتَه الزّكیة آموخته‌اند؛ و در سیر و سلوك و مجاهدات نفسانیه و ریاضات شرعیه تحت نظر و تعلیم و تربیت آن استاد كامل بوده‌اند.
مرحوم قاضى از بنى أعمام ایشان بوده‌اند، و در نجف اشرف به تربیت شاگردان الهى و وارستگان و شوریدگان جمال الهى و مشتاقان لقاء و زیارت حضرت احدیت مشغول و در آن خطّه، عالِم وحید و یگانه در این فنّ بوده‌اند؛ بطوریكه ایشان نام «استاد» را فقط بر او مى‌بردند، و هر وقت استاد بطور اطلاق مى‌گفتند مراد مرحوم قاضى است؛ و گویا در مقابل مرحوم قاضى، تمام اساتید دیگر با وجود آن مقام و عظمت علمى، كوچك جلوه مى‌كردند.
لیكن در مجالس عمومى اگر مثلًا سخن از اساتید ایشان به میان مى‌آمد، از فرط احترام، نام «قاضى» را نمى‌بردند و او را هم ردیف سائر اساتید نمى‌شمردند.



📚کتاب مهر تابان ، علامه سید محمّد حسین حسینىّ طهرانى، ص ۲۲

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

30 Dec, 03:27


🔹آشنایی با آداب و اسرار نماز _ ۲

عبادت های شرعی به ویژه نماز در حقیقت نمادها و قالب هایی است که هر کدام به حقایق و اسراری اشاره می کنند. مثل اینکه سازمانی برای خود آرمی را طراحی می کند. به طراح آن آرم وقتی گفته می شود این طرح را توضیح بده، آن طراح توضیح می دهد و می گوید مقصودم از این خط، این است، مقصودم از آن نقطه، آن است، اینجا چرا خط مستقیم کشیدم، آنجا چرا خط منحنی کشیدم، فلان جا چرا چنین و چرا چنان کردم. یعنی تمام مسائلی که در ذهن آن طراح است در یک قالب طراحی می کند و چه بسا یک جزوه در کنار آن آرم قرار می دهد که این آرم در حقیقت گویای این مطالب است. عبادات ما همینطور است؛ در واقع حرکت های نمادین می خواهد دستمان را بگیرد و به فراسوی آن چیزی که انجام می دهیم هدایت کند.

📘کتاب آشنایی با آداب و اسرار نماز ، استاد وحید واحدجوان، ص ۲۲

#نماز
#اسرار_نماز
#آداب_نماز
#اسرار_عبادت

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

27 Dec, 06:37


🔷 نکات اخلاقی و عرفانی _۳۶
استاد محمد مهدی مهندسی

• اگر گرفتار برخی از مشکلات اخلاقی هستیم نترسیم، نهراسیم، نگوییم در ما شکل گرفته، ما که نمی‌توانیم. بدترین حالت این است که انسان ناتوانی‌ها را به خودش تلقین بکند. تصمیم بگیریم و مصمم باشیم تا رذائل را از بین ببریم. قطعاً کسی که مصمم است می‌تواند حرکت کند.
• در تصمیم‌گیری درباره برطرف کردن رذائل اخلاقی، مسئله را مشکل تلقی نکنیم، مشکل جلوه ندهیم. چقدر لذتبخش است که انسان بگوید برای خدا می‌خواهم غضب نکنم نسبت ‌به همکارم، نسبت ‌به زن و فرزند و شوهرم، نسبت‌ به مجموعه‌ای که در آنجا هستم.
• برای علاج غضب، اسباب غضب را باید از بین برد؛ یعنی چیزهایی که موجب پیدایش این صفت در ما می‌شود.
• این‌گونه نیست که هر کس عصبانی می‌شود الزاماً مشکل اخلاقی دارد و تنها علت عصبانیت فقط مسائل اخلاقی است. بالاخره بدن انسان هم نقش دارد و مؤثر است. اعصاب هم نقش دارد. ولی عرض ما اینجاست که تمام علت عصبانی شدن و غضبناک شدن را به گردن اعصاب نگذاریم. یعنی همین‌گونه که ما باید به پزشک اعصاب مراجعه کنیم اگر مشکل عصبی داریم، اگر ناراحتی عصبی داریم، باید مسئله را از نظر اخلاقی بررسی کنیم که آیا واقعاً ما مشکل اخلاقی نداریم؟ یعنی هر نوع عصبانیتی و هر نوع پرخاش‌گری و هر نوع غضب آیا الزاماً ریشه جسمانی دارد؟ یا این‌که نه، ریشه‌های اخلاقی و روحی هم دارد و باید آن اسباب و عللی که منشأ پیدایش این اخلاق رذیله است را از بین برد یا کنترل کرد.

📗کتاب حدیث عشق، یادنامه استاد مهندسی، ص۱۷۴

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

26 Dec, 06:11


🌺🌺🌺

آقای عزیز! خانم گرامی!

حرف بشنوید. دستورالعمل انسان ساز را «القرآن مأدبه الله» را در متن زندگیتون پیاده کنید وگرنه حسرتی در پیش دارید، آهی از نهادتون بر می آید که جهنم از روی آن «آه» انفعال دارد و خجالت می کشد. حرف بشنوید، برای سنگ و گل، جان و دل را از دست ندهید.

دنیا شما رو شکار نکند. روزیِ هر کسی، نعمت هر کسی، سفره هر کسی روی حساب (تقسیم شده هست). حلالتون را حرام نکنید!

#علامه_حسن_زاده_آملی (قدس سره)

💢کانال سخن عرفان

@sokhanerfan

سخن عرفان

23 Dec, 19:17


🔹 اسرار نماز _ ۱

عبادات اسرار و حقایقی دارند، نه تنها عبادات، که همه آنچه در ظاهر می بینیم و همه أشیاء، باطن و ملکوت و خزائنی دارد و هرچه پایین است، تنزل یافته حقایق بالاست.

«وَإِنْ مِنْ شَيْءٍ إِلَّا عِنْدَنَا خَزَائِنُهُ وَمَا نُنَزِّلُهُ إِلَّا بِقَدَرٍ مَعْلُومٍ» (سوره حجر ،۲۱)

این آیه شریفه ضابطه و قانون کلی را بیان می‌کند به این مفاد که هر چیزی در مسیر نزول قرار گرفته و دارای حقایق و خزائن برتر نزد خداوند عالم است. در واقع همه أشیاء با اندازه ای مشخص و معلوم از نزد خداوند به نحو تجلی نازل شده اند و یکی از این چیزها همین ارکان، افعال و اذکاری است که در قالب نماز وضع شده و به مسلمانان دستور اقامه آن داده شده است. به همین جهت نماز نه تنها دارای خزینه و باطن بلکه دارای خزائن و بواطن و حقایق است.

📘کتاب آشنایی با آداب و اسرار نماز ، استاد وحید واحدجوان ،ص ۲۱

#آداب_و_اسرار_نماز

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

23 Dec, 04:02


#پاسخ_به_شبهات

🔷معنای حدیثی که از حضرت فاطمه سلام الله علیها نقل شده (بهترین چیز برای زن آن است که مردی را نبیند و مردی او را نبیند) چیست؟

🔸استاد وحید واحدجوان

@sokhanerfan

سخن عرفان

23 Dec, 04:01


🌸 اطلاع از باطن، زن و مرد ندارد

علامه حسن زاده آملی در صفحه 243 فص فاطمیه می نویسند : نفس انسانی خواه مرد وخواه زن همین که از کدورات مادی بدر آمد و بذرهای معارف در آن پرورده شده‌است و محاسبت را تاکید و مراقبت را تشدید کرده است، صور ملکی و ملکوتی درآن تمثل می‌یابد و با موجودات آنسویی همدهن و همسخن می‌شود.

💢کانال سخن عرفان

@sokhanerfan

سخن عرفان

06 Dec, 06:13


🔷 نکات اخلاقی و عرفانی _۳۳
استاد محمد مهدی مهندسی

• تمام این عالم به تعبیر اهل عرفان، مظهر است و به تعبیر قرآن کریم، آیت است؛ یعنی حقیقت این موجودات چیزی جز آیت بودن نیست، چیزی جز نشانه بودن نیست، زمین و آسمان و جماد و نبات و حیوان و انسان مظاهر اسماء و صفات الهی هستند. از این ‌جهت که این دنیا مظهر است، مظهر اسما و صفات الهی است بد نیست، مذمتی ندارد، بلکه خوب و خیر است.

• دنیای ناپسند، دل‌بستگی‌هاست، وابستگی‌ها و تعلقات به امور مادی و پست است.

• انسان را خدای متعال نیافرید برای دنیا، بلکه دنیا را آفرید برای انسان. پس اگر انسان دنیا را هدف قرار داد در واقع سر پایینی حرکت می‌کند.

• انسان باید آسمانی باشد و مقصود این آسمان مادی نیست. یعنی باید الهی باشد. یعنی باید تغذیه خودش را از پاکی‌ها قرار دهد. عشق به مال، ناپاکی است. عشق به جاه و مقام ناپاکی است. خوش‌گذرانی‌های غیرمشروع ناپاکی است. ظلم و ستم ناپاکی است و بالاخره ریشه همه این ناپاکی‌ها محبت به ناپاکی است. راه را انسان نباید فراموش یا گم بکند. مقصد نباید عالم خاک باشد. همه‌ چیز برای انسان آفریده شد اما انسان برای خدا آفریده شد. یعنی انسان باید سعی بکند که الهی بشود. سعی بکند که ارتقا پیدا بکند. سعی کند که ارزش‌های والای انسانی را در وجودش کشف بکند. این‌ها اختراع کردنی نیست، کشف کردنی است. یعنی در فطرت ما خدای متعال اینها را گذاشته است.

📗کتاب حدیث عشق، یادنامه استاد مهندسی، ص۱۶۸

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

05 Dec, 19:10


🔹مرقد مطهر عارف الهی، سید عبدالکریم کشمیری (رضوان الله علیه)

واقع در حرم مطهر و نورانی حضرت معصومه سلام الله علیها، کنار مرقد مطهر علامه طباطبایی (رضوان الله علیه)

@sokhanerfan

سخن عرفان

05 Dec, 07:15


🔹 فاطمه (س) حجت بر امامان

قال الامام العسکری (علیه السلام): نحن حجج الله علی خلقه، و جدتنا فاطمة حجة علینا؛

امام حسن عسکری (علیه السلام)فرمودند: ما حجت های خداوندی بر بندگان هستیم و جده ما حضرت فاطمه زهرا، حجت بر ماست.

📗تفسیر اطیب البیان ج 13 - ص 225
💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

05 Dec, 07:12


⚫️ شهادت حضرت صدیقه کبرا، فاطمه زهرا علیهاالسّلام تسلیت باد

آیت‌الله‌العظمی بهجت قدس‌سره:

گویا چنان‌که مکان دفن و قبر آن حضرت مجهول است، زمان فوتش هم باید مجهول و ناشناخته باشد، البته شاید علت مجهول‌بودن زمان وفاتش این باشد که معمولاً ضبط و کتابتِ وقایع تاریخی را اشخاص با سواد و اهل دقت در نویسندگی، بر عهده نمی‌گرفتند؛ لذا در ولادت حضرت رسول صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم هم بین شیعه و سنی اختلاف است.
درهرحال، در مدت حیات حضرت صدیقه طاهره علیهاالسلام بعد از رسول اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم اختلاف است، آیا ۴۵ روز بوده و یا ۷۵ روز و یا ۹۵ روز. مرحوم نوری نوشته است: ۷۵ و ۹۵ به خط کوفی خیلی به هم شباهت دارند، لذا روایت ۷۵ روز با روایت ۳ جمادی‌الثانی قابل جمع و تطبیق می‌باشد و منظور از آن، همان ۹۵ روز است.

🔹در محضر بهجت، ج۲، ص۳۲۱

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

04 Dec, 12:09


🏴شهادت حضرت صدیقه طاهره، فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها تسلیت باد

صلوات خاصه حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها

☑️ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى الصِّدِّيقَةِ فَاطِمَةَ الزَّكِيَّةِ حَبِيبَةِ حَبِيبِكَ وَ نَبِيِّكَ وَ أُمِّ أَحِبَّائِكَ وَ أَصْفِيَائِكَ الَّتِي انْتَجَبْتَهَا وَ فَضَّلْتَهَا وَ اخْتَرْتَهَا عَلَى نِسَاءِ الْعَالَمِينَ اللَّهُمَّ كُنِ الطَّالِبَ لَهَا مِمَّنْ ظَلَمَهَا وَ اسْتَخَفَّ بِحَقِّهَا وَ كُنِ الثَّائِرَ اللَّهُمَّ بِدَمِ أَوْلَادِهَا اللَّهُمَّ وَ كَمَا جَعَلْتَهَا أُمَّ أَئِمَّةِ الْهُدَى وَ حَلِيلَةَ صَاحِبِ اللِّوَاءِ وَ الْكَرِيمَةَ عِنْدَ الْمَلَإِ الْأَعْلَى فَصَلِّ عَلَيْهَا وَ عَلَى أُمِّهَا خَدِيجَةَ الْكُبْرَى صَلَاةً تُكْرِمُ بِهَا وَجْهَ [أَبِیهَا] مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ تُقِرُّ بِهَا أَعْيُنَ ذُرِّيَّتِهَا وَ أَبْلِغْهُمْ عَنِّي فِي هَذِهِ السَّاعَةِ أَفْضَلَ التَّحِيَّةِ وَ السَّلَام‏.

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

03 Dec, 21:01


السلام علی فاطمه بنت رسول الله

نکته:
محل دفن بدن مطهر و مقدس با فضیلت‌ترین بانوی عالم یعنی حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) خانه خود ایشان است که کنار مسجد پیامبر صلی الله علیه و آله، و در جوار خانه ایشان قرار داشت، نه بقیع.
در زمان بنی امیه، مسجد پیامبر را توسعه دادند و خانه را تخریب کردند. لذا اکنون داخل مسجد النبی است.

✍️وحید واحدجوان

❇️ کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

28 Nov, 10:18


از رحمت آمدند و به رحمت روند خلق
مِنْ رحمةٍ بَدا و إلیٰ رحمةٍ یَؤول
خَلقان همه به فطرتِ توحید زاده‌اند
این شرک، عارضی بُوَد و عارضی یَزول

آقا محمدرضا قمشه‌ای (صهبا)

@sokhanerfan

سخن عرفان

24 Nov, 18:55


🔹علامه طباطبایی فارابی را عصاره ابن‌سینا و ملاصدرا می‌دانست

آیت‌الله‌ جوادی آملی (دامت برکاته):

🔻سیدنا الاستاد مرحوم علامه طباطبایی درباره فارابی یک تعریف بلیغی داشت و می‌گفت:

🔹مرحوم #بوعلی با همه بلندقامتی‌اش در میدان عقل و فکر، و #صدر_المتألهین با همه بلند پروازی‌هایش در عقل و فکر را با هم جمع‌بندی کنیم عصاره‌شان می‌شود فارابی. نسبت به فارابی اینقدر معتقد بودند.

@sokhanerfan

سخن عرفان

22 Nov, 15:50


🔻احوالات علمای ربانی و نکات ناب در سه کتاب:

📗عرفان علامه طباطبایی در بیان حضرت استاد حسن رمضانی
📗حدیث سهر (نکات ناب و خاطرات از عارفان و حکیمان و اندیشمندان در بیان حضرت استاد حسن رمضانی)
📗حدیث عشق (یادنامه و نکات ناب از حضرت استاد مهندسی)

به کوشش وحید واحدجوان

مهر پاکان در میان جان نشان
دل مده الا به مهر دلخوشان

کوی نومیدی مرو اومیدهاست
سوی تاریکی مرو خورشیدهاست

دل ترا در کوی اهل دل کشد
تن ترا در حبس آب و گل کشد

@sokhanerfan

سخن عرفان

22 Nov, 09:28


🔷 نکات اخلاقی و عرفانی _۳۲
استاد محمد مهدی مهندسی

🔶 حب دنیا
• اگر کسی صبح و شام یعنی همه‌ اوقات شبانه‌روز مشغول به دنیا باشد و بزرگترین همش، مسائل دنیوی باشد، تمام عزم و اراده او متمرکز بشود برای تحصیل دنیا، خداوند نیازمندی و فقر را در بین دو چشمش قرار می‌دهد و امر زندگی و کار او را متفرق و پراکنده می‌کند و از دنیا هم چیز قابل توجهی به او نمی‌رسد مگر مقداری که تقسیم شده است. یعنی آن مقداری که باید بهش برسد می‌رسد و بیش از آن نمی‌رسد و جز اینکه خودش را خسته بکند نتیجه‌ای نخواهد داشت.

• حب دنیا رأس همه خطاهاست. کدام دنیا؟ هرچه که انسان را از اطاعت خداوند و از دوستی با او و تحصیل آخرت منع بکند دنیاست. هرچه که انسان را از خداوند دور بکند، هرچه که انسان را از تحصیل رضای الهی دور بکند، هرچه که مانع محبت خداوند در دل بشود دنیاست. اما اگر حجاب نشد، مانع تحصیل رضای خدا و محبت خدای متعال نشد، این دنیای مذموم نیست. عده‌ای تلاش کرده‌ کار اقتصادی انجام داده‌اند، کار اداری انجام داده‌اند، کار صنعتی انجام داده‌اند، برای تسهیل معیشت زندگی خود و مردم، برای ‌اینکه نظام اقتصادی زندگی بچرخد در راه رضای خدا کار انجام داده‌اند، اینها دنیای ناپسند نیست. بلکه اگر کسی به ‌دنبال تلاش نباشد، اگر کسی به ‌دنبال تأمین زندگی حلال خودش از نظر اقتصادی نباشد، این اصلاً معادی ندارد.
معیشت و زندگی را چرخاندن، کار مردم را در یک اداره‌ای حل کردن و گرفتاری‌های مردم را برطرف کردن، این‌ها اگر برای رضای خدا باشد، عبادت است.

📗کتاب حدیث عشق، یادنامه استاد مهندسی، ص۱۶۶

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

19 Nov, 05:53


برخی از آثار عرفانی و معرفتی
وحید واحدجوان

۱. توحید عرفانی؛ تفسیر سوره توحید
کتابی جامع و دقیق درباره توحید نظری و عملی که نشان می‌دهد قرآن، عرفان و برهان از هم جدایی ندارند.

۲. وحدت وجود در عرفان اسلامی
کتابی جامع و دقیق درباره وحدت وجود در عرفان اسلامی

۳. اعیان ثابته در عرفان اسلامی
شرح فصل سوم مقدمه قیصری بر فصوص الحکم
این کتاب شما را با اعیان ثابته به خوبی آشنا می کند.

۴. درجات انسان
شرح نمط نهم اشارات که به مقامات العارفین معروف است و یکی از بهترین آثار شیخ الرئیس ابن سیناست.

📦 مرکز سفارش و خرید و ارسال:
قم ، پاساژ قدس ، انتشارات قائم آل علی (علیه السلام) مرکز چاپ و نشر آثار عرفانی
۰۲۵۳۷۷۳۹۵۲۵
۰۹۱۲۷۴۷۸۶۷۹
💢کانال سخن عرفان

🆔 @sokhanerfan

سخن عرفان

15 Nov, 16:32


🔹درباره مسجد مقدس جمکران
🔸عباراتی از علامه طهرانی (ره)

در كتاب «نجم ثاقب» مرحوم نورى، طبع سنگى رحلى (سنه 1308 هجريّه قمريّه) باب هفتم: در ذكر آنان كه در غيبت كبرى به خدمت امام رسيده ‏اند، در اوّلين حكايت (ص 5 تا ص 7) كه راجع به بناى مسجد جمكران است؛ و در كتاب «هديّة الزّائرين» ص 363؛ و در حاشيه «مفاتيح الجنان» كتاب «الباقيات الصّالحات» باب دوّم، ص 254 به بعد، در ضمن نمازهاى استغاثه، كيفيّت نماز مسجد جمكران را كه در يك فرسخى بلده طيّبه قم است، به فرموده امام زمان عَجّل اللهُ تعالى فرجَه الشّريف بدينگونه بيان ميكند كه:
در اين مسجد چهار ركعت نماز بگزارند: دو ركعت تحيّت مسجد، در هر ركعتى يكبار الحمد و هفت بار قُلْ هُوَ اللَهُ أَحَد، و تسبيح ركوع و سجود هفت بار بگويند؛ و دو ركعت نماز امام صاحب الزّمان عليه السّلام بگزارند بر اين نَسَق: چون فاتحه خواند به إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَ إِيَّاكَ نَسْتَعِينُ رسد، صد بار بگويد، و بعد از آن فاتحه را تا آخر بخواند و در ركعت دوّم نيز به همين طريق بگزارد، و تسبيح در ركوع و سجود هفت بار بگويد، و چون نماز تمام كرده باشد تهليل بگويد و تسبيح فاطمة زهراء عليها السّلام، و چون از تسبيح فارغ شود سر به سجده نهد و صد بار صلوات بر پيغمبر و آلش صلواتُ اللهِ علَيهم بفرستد. و اين نقل از لفظ مبارك امام عليه السّلام است كه: فَمَنْ صَلّاهُمَا فَكَأنَّما صَلَّى فى الْبَيْتِ الْعَتيقِ. يعنى «هر كه اين دو ركعت نماز را بگزارد، همچنين باشد كه دو ركعت نماز در كعبه گزارده باشد.»- انتهى‏

👈 أقول: در اينجا ذكر سه نكته ضرورى است:

🔸اوّل آنكه: مرحوم حاجى نورى رحمةُ الله عليه در كتاب «نجم ثاقب» داستان احضار حسن مُثله جمكرانى را به محضر مقدّس حضرت صاحب الزّمان أرواحنا فداه از شيخ فاضل حسن بن محمّد بن حسن قمّى معاصر صدوق در «تاريخ قم» نقل كرده، از كتاب «مونِس الحزين فى معرفة الحقّ و اليقين» از مصنّفات شيخ أبى جعفر محمّد بن بابويه قمّى، و شرح قضيّه را مفصّلًا بيان كرده است. و نه در سند و نه در متن اشكالى كه مخالف اصول باشد به نظر نمى ‏آيد.

🔸دوّم آنكه: داستان تشرّف او طبق متن كتاب در شب سه شنبه هفدهم ماه مبارك رمضان سنه ثلاث و تسعين و مأتين (293) بوده است، و چون حضرت بقيّة الله در سنه 255 متولّد شده‏اند، بنابراين در آن وقت 38 ساله بوده‏ اند؛ و چون مي دانيم كه غيبت كبرى در سنه 329 واقع شد، 👈لهذا بايد تشرّف حسن مثله را از زمره مشرّف شدگان به حضورش در غيبت صغرى دانست، نه در غيبت كبرى‏.

🔸سوّم آنكه: مرحوم نورى (قدّه) در ذيل قصّه فرموده است: مؤلّف گويد: در نسخه فارسى «تاريخ قم» و در نسخه عربى آن كه عالم جليل آقا محمّد على كرمانشاهى مختصر اين قصّه را از آن نقل كرده، در حواشى «رجال مير مصطفى» در باب حَسَن، تاريخ قصّه را در ثلاث و تسعين يعنى نود و سه بعد از دويست نقل كرده، و ظاهراً بر ناسخ مشتبه شده و اصل سبعين بوده كه به معنى هفتاد است زيرا كه وفات شيخ صدوق پيش از نود است.

أقول: درست است كه وفات صدوق پيش از نود است امّا پيش از نودِ قرن چهارم، نه قرن سوّم. مرحوم صدوق در سنه 381 هجريّه قمريّه فوت ميكند، و اين از مسلّميّات تاريخ است؛ نه در سنه 281 كه يك قرن جلوتر است. بنابراين نقل او قضيّه حسن مثله جمكرانى را دهها سال پس از وقوع قصّه بوده است نه قبل از آن تا نياز به تصحيح تسعين به سبعين گردد. از اين گذشته در متن حكايت آمده است كه حسن مثله ميگويد: جوانى كه بر روى تخت نشسته بود (امام زمان) سى ساله مى‏ نمود، و اين سنّ با سنّ حقيقى حضرت در آن وقت كه سى و هشت ساله بودند ملايمت دارد؛ به خلاف آنكه اگر تاريخ را سبعين بگيريم يعنى 273، در آنصورت سنّ شريفشان 18 ساله مى ‏شود و با مرد سى ساله مشابهت ندارد.

📗روح مجرد، ص 291

@sokhanerfan

سخن عرفان

15 Nov, 09:04


🔷 نکات اخلاقی و عرفانی _۳۱
استاد محمد مهدی مهندسی

🔶احترام به سادات و فرزندان حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها

فرزند حضرت استاد بیان می کنند:
موضوعی که همه در مورد ایشان می دانند و بسیار در آن شاخص بودند، احترام به سادات بود.
در بین طلبه‌ها و شاگردان ایشان اگر طلبه سیدی از در وارد می‌شد، جلوی پای او بلند می‌شدند. بقیه را هم (با عمل خود نه با گفتار) موظف می‌کردند که تا قبل از شروع درس اگر طلبه سیدی وارد شد، همه به احترامش بلند شویم و یک صلوات بفرستیم. ولی بعد از شروع درس به واسطه احترام به درس و گسیخته نشدن بحث این کار را نمی‌کردند.
بارها می‌شد که اگر بچه سید کوچکی وارد جایی می‌شد، پدرم جلوی پای او هم تمام قد بلند می‌شدند. بچه را در بغل گرفته و می‌بوسیدند و حتی پای آن بچه را می‌بوسیدند.
من بارها دیدم از روی کفش پای بچه سید را می‌بوسیدند. همیشه می‌گفتند ما اگر این حجاب زمان و مکان را کنار بگذاریم، اینها همه فرزندان حضرت زهرا (سلام الله علیها) هستند.
بارها به خیلی از سادات می‌گفتند من به شما احترام می‌گذارم و شما قول بدهید روز قیامت در پیشگاه مادرتان حضرت زهرا (سلام الله علیها) شهادت بدهید که من در این دنیا همیشه احترام شما را داشتم و همیشه کوچک شما بودم. در میان اهل بیت (علیهم السلام) نیز ایشان به صورت خاص به حضرت زهرا (سلام الله علیها) ارادت داشتند.
در جلسه‌ای نبود که نام اهل بیت (علیهم‌السلام) و خصوصا حضرت زهرا (سلام الله علیها) بیاید و ایشان تمام ظواهر را کنار نگذارند و گریه نکنند. خیلی شدید هم گریه می‌کردند و شانه‌هایشان تکان می‌خورد.
روی منبر نیز وقتی به اسم حضرت می‌رسیدند، نمی‌توانستند به راحتی جلوی خودشان را بگیرند.

📗کتاب حدیث عشق، یادنامه استاد مهندسی، ص۶۳

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

14 Nov, 19:53


🏴 صلوات خاصه حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها

☑️ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى الصِّدِّيقَةِ فَاطِمَةَ الزَّكِيَّةِ حَبِيبَةِ حَبِيبِكَ وَ نَبِيِّكَ وَ أُمِّ أَحِبَّائِكَ وَ أَصْفِيَائِكَ الَّتِي انْتَجَبْتَهَا وَ فَضَّلْتَهَا وَ اخْتَرْتَهَا عَلَى نِسَاءِ الْعَالَمِينَ اللَّهُمَّ كُنِ الطَّالِبَ لَهَا مِمَّنْ ظَلَمَهَا وَ اسْتَخَفَّ بِحَقِّهَا وَ كُنِ الثَّائِرَ اللَّهُمَّ بِدَمِ أَوْلَادِهَا اللَّهُمَّ وَ كَمَا جَعَلْتَهَا أُمَّ أَئِمَّةِ الْهُدَى وَ حَلِيلَةَ صَاحِبِ اللِّوَاءِ وَ الْكَرِيمَةَ عِنْدَ الْمَلَإِ الْأَعْلَى فَصَلِّ عَلَيْهَا وَ عَلَى أُمِّهَا خَدِيجَةَ الْكُبْرَى صَلَاةً تُكْرِمُ بِهَا وَجْهَ [أَبِیهَا] مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ تُقِرُّ بِهَا أَعْيُنَ ذُرِّيَّتِهَا وَ أَبْلِغْهُمْ عَنِّي فِي هَذِهِ السَّاعَةِ أَفْضَلَ التَّحِيَّةِ وَ السَّلَام‏.

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

14 Nov, 08:12


🌸 دعا برای همه

علامه حسن زاده آملی می فرمودند: کتابی نوشته بودم، خدمت علامه طباطبایی تقدیم کردم مطالعه نمایند. ایشان یک دوره تمام آن را مطالعه فرمودند. در جایی از کتاب دعای شخصی درباره خودم کرده بودم. علامه به من فرمودند: آقا تا من خودم را شناختم دعای شخصی در حق خودم نکردم بلکه دعایم عام است. (همه را شامل می شود)
علامه حسن زاده آملی می فرمود: این تادیب اخلاقی بسیار در من اثر گذاشت!

۲۴ آبان، سالروز وفات علامه طباطبایی قدس سره

🔹️کتاب عرفان علامه طباطبایی در بیان استاد رمضانی، نوشته وحید واحدجوان، ص 88

@sokhanerfan

سخن عرفان

14 Nov, 08:00


🔹 سالگرد وفات علامه طباطبایی (ره)
🔸 بیانی از علامه سيد محمد حسين طهرانی (ره) در وصف علامه طباطبایی (ره)

در هر مجلسى كه خدمتشان مى ‏رسيدم آن‏قدر افاضه رحمت و علم و دانش بود؛ و آن‏قدر سرشار از حال و وجد و سرور و توحيد بود كه از شدّت حقارت در خود احساس شرمندگى مى ‏نمودم؛ و معمولا هر دو هفته يك‏بار به قم شرفياب مى‏ شدم؛ و ساعات زيارت و ملاقات با ايشان براى من بسيار ارزنده بود.

درست به خاطر دارم شبى در طهران كه به كتاب سير و سلوك منتسب به مرحوم آية الله بحر العلوم نجفى اعلى الله تعالى درجته، شرح مى ‏نوشتم؛ دچار اشكالى شدم؛ هر چه فكر كردم، مسئله حلّ نشد؛ و تلفن خودكار در شهرهاى ايران هنوز دائر نشده بود؛ لذا شبانه براى اين مهمّ عازم قم شدم قريب نيمه‏ شب بود كه وارد قم شدم؛ و در مهمانخانه بلوار شب را به صبح آوردم.

صبحگاه پس از تشرّف به حرم مطهّر و زيارت قبر حضرت معصومه سلام الله عليها، به خدمت استاد  (علامه طباطبایی) رسيدم و تا قريب ظهر از محضر پربركتشان بهرمند شدم؛ و نه تنها آن مسئله بلكه بسيارى از مسائل ديگر را حلّ كردند؛ و جواب دادند.

من هر وقت به خدمتشان مى‏ رسيدم، بدون استثناء براى بوسيدن دست ايشان خم مى‏ شدم؛ و ايشان دست خود را لاى عبا پنهان مى‏ كردند؛ و چنان حال حيا و خجلت در ايشان پيدا مى ‏شد كه مرا منفعل مى ‏نمود.

يك روز عرض كردم: ما براى فيض و بركت و نياز، دست شما را مى ‏بوسيم چرا مضايقه مى ‏فرمائيد!؟

سپس عرض كردم: آقا شما اين روايت را كه از حضرت امير المؤمنين عليه السّلام وارد است كه «من علّمنى حرفا فقد صيّرنى عبدا»  آيا قبول داريد!؟

فرمودند: بله روايت مشهورى است؛ و متنش نيز با موازين مطابقت دارد.

عرض كردم: شما اين همه كلمات به ما آموخته ‏ايد؛ و به كرّات و مرّات ما را بنده خود ساخته‏ ايد! از ادب بنده اين نيست كه دست مولاى خود را ببوسد!؟ و بدان تبرّك جويد؟

با تبسم مليحى فرمودند: ما همه بندگان خدائيم!

بارى چيزى ‏را كه تصوّر نمى‏ كرديم، ارتحال اين مرد بود؛ مرگ اين رجل الهى مرگ عالَم است؛ چون علّامه عالم بود؛ گرچه او زنده است، همه مردم زنده، مرده؛ و او زنده است. النّاس موتى و أهل العلم أحياء (مردم مرده اند و اهل علم، زنده اند)

@sokhanerfan

سخن عرفان

14 Nov, 07:45


🔹سالگرد وفات علامه طباطبایی (ره)
🔸بیانی از استاد شهید مرتضی مطهری (ره) درباره علامه طباطبایی (ره)

علامه طباطبايى سَلَّمَهُ اللَّه تعالى، اين مرد بسيار بسيار بزرگ و ارزنده- كه البته مجلس امروز مجلسى نيست كه اين مقدار شايستگى داشته باشد كه حق ايشان را ادا كند، ولى چون اين شخص اين حرف را زد عرض مى‏كنم- مردى است كه صد سال ديگر بايد بنشينند و آثار او را تجزيه و تحليل كنند و به ارزش او پى ببرند.
چرا ما از حالا به اين فكر نيفتيم؟ اين مرد واقعاً يكى از خدمتگزاران بسيار بسيار بزرگ اسلام است. اولًا مجسمه تقوا و معنويت است. در تهذيب نفس و تقوا مقامات بسيار عالى را طى كرده است. من ساليان دراز از فيض محضر اين مرد بزرگ بهره‏مند بوده‏ام و الآن هم هستم.

كتاب تفسير الميزان ايشان يكى از بهترين تفاسيرى است كه براى قرآن مجيد نوشته شده است. البته قرآن مجيد مقامى دارد كه نمى‏شود هيچ تفسيرى را ادعا كرد كه حق قرآن را ادا كرده است، ولى مفسرين هركدام از يك جنبه بالخصوص خدمتى به قرآن كرده‏ اند، من مى‏ توانم ادعا كنم كه اين تفسير از جنبه ‏هاى خاصى- كه الآن وقت آن نيست كه برايتان عرض كنم- بهترين تفسيرى است كه در ميان شيعه و سنّى از صدر اسلام تا امروز نوشته شده است. بسيار بسيار مرد عظيم و جليل ‏القدرى است‏. اين وظيفه حوزه قم و وظيفه همه است و شايد وظيفه ما هم باشد كه هفتادسالگى اين مرد را- كه الآن در حد هفتادسالگى است- تجليل كنيم‏.

📗مجموعه ‏آثار استادشهيدمطهرى، ج‏25، ص: 428

@sokhanerfan

سخن عرفان

13 Nov, 03:55


#آخر_هفته_های_علمی #آنلاین_آفلاین #دوره_فشرده

📣 سلسله دوره‎های شناخت منظومۀ فکری علامه طباطبایی
دوره #عرفان_اسلامی_از_منظر_علامه_طباطبایی

🎙با تدریس: #استاد_وحید_واحد_جوان
💠عضو هیئت علمی دانشگاه تهران

🗓 از #اول_آذر، پنج‎شبه‎ها و جمعه‎ها (دوهفته)
ساعت 15 تا 17:30، سه جلسه در هر روز (جمعاً 12 جلسه)

اولویت با عزیزانی هست که زودتر ثبت نام کنند (#ظرفیت_محدود)

👈ثبت نام با پیام به 🆔 @Imam111 یا
📞تماس با: 02537739648

💢اطلاعات بیشتر با مراجعه به کانال مؤسسه:
http://eitaa.com/joinchat/3181904050C32a22f4cab

🌐مؤسسه پژوهشی امام علی (ع)

سخن عرفان

10 Nov, 06:41


#دوره_های_آنلاین_آفلاین #برنامه_درسی

📣 ویژه برنامه بزرگداشت علامه طباطبایی:
شناخت منظومۀ فکری و معرفتی علامه طباطبایی

🎙استاد محمد رضا مصطفی پور
💠موضوع: #خداشناسی_عقلی_و_برهانی_در_المیزان
ساعت 9 - 12 (سه کلاس، هر کلاس 45 دقیقه)

🎙استاد وحید واحد جوان
💠موضوع: #عرفان_اسلامی_از_منظر_علامه_طباطبایی
ساعت 15 - اذان مغرب (سه کلاس، هر کلاس 40 دقیقه)

🎙استاد امین اسدپور
💠موضوع: #نظریه_اعتباریات_علامه_طباطبایی
ساعت 18 - 21 (سه کلاس، هر کلاس 45 دقیقه)

هر کدام از سه دوره 12 جلسه خواهد بود.
👈احتمال کم یا زیاد شدن جلسات متناسب با سطح پرسش و پاسخ ها وجود دارد.
🗓 هر سه دوره در پنج شنبه ها و جمعه ها به مدت دو هفته خواهد بود: (یکم، دوم، هشتم و نهم آذر ماه)

🔰اطلاعات بیشتر و ثبت نام با پیام به 🆔@Imam111 یا
📞تماس با: 02537739648

🌐مؤسسه پژوهشی امام علی (ع)

سخن عرفان

10 Nov, 06:39


🔷 نکات اخلاقی و عرفانی _۳۰
استاد محمد مهدی مهندسی

عبادت عارفانه کجا و عبادات ما کجا!
• آیا اگر به ما بگویند در جهنم را بسته‌اند و همه بهشتی هستند، واقعاً باز هم ما دست از گناه برمی‌داریم؟ دست از کار خلاف برمی‌داریم؟ به‌خاطر رضای حق تعالی باز هم عبادت و اطاعت انجام می‌دهیم؟ ما خودمان را فریب ندهیم، عمیقاً بررسی کنیم، نفس خود را ببینیم چه انگیزه‌ای ما را در عرصه عبادت قرار می‌دهد؟ چه انگیزه‌ای ما را در عرصه ترک گناه قرار می‌دهد؟ ما که مدعی رضای خداوند هستیم و می‌گوییم برای رضای خدا این کار را انجام می‌دهم و جوری جلوه می‌دهیم که تنها تقرب الی‌الله انگیزه کارمان است، آیا واقعاً راست است که اگر در بهشت را ببندند و در جهنم را هم ببندند، گناهکار و ثوابکار، عابد و غیر عابد همه را در جهنم ببرند یا همه را در بهشت ببرند، باز هم ما در عرصه عبادت قرار می‌گیریم؟ یا این‌که دست از عبادت برمی‌داریم و می‌گوییم اگر بناست همه به بهشت بروند، اگر همه از نعمت‌های بهشتی قرار است استفاده کنند، پس چرا من عبادت بکنم؟ و به ‌راحتی دست از عبادت بر می‌داریم.

📗کتاب حدیث عشق، یادنامه استاد مهندسی، ص۱۵۱

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

05 Nov, 11:18


سید جان
هنوز داغدارت هستیم و قلبمان آکنده از غم و غصه است.
تو به وصال رسیدی اما فقدانت ثلمه جبران ناپذیر برای اسلام و جبهه مقاومت است.
از خداوند متعال درخواست داریم خون‌بهایت را نابودی رژیم سفاک صهیونیستی قرار دهد.

@sokhanerfan

سخن عرفان

02 Nov, 09:26


یکی بین و یکی دان و یکی گوی
یکی خواه و یکی خوان و یکی جوی


📗 توحید عرفانی
تفسیر سوره توحید


❇️❇️ منتشر شد ❇️❇️

🔸 این کتاب به‌خوبی نشان می‌دهد که قرآن، عرفان و برهان از هم جدایی ندارند.

🔹مرکز نشر و پخش:
قم، پاساژ قدس، طبقه همکف، انتشارات قائم آل علی (ع) (ناشر کتب فلسفی و عرفانی)

📦 سفارش ارسال:
@ghaemalali
۰۲۵۳۷۷۳۹۵۲۵
۰۹۱۲۷۴۷۸۶۷۹

@sokhanerfan

سخن عرفان

01 Nov, 10:14


🔸 سخنان عارفان را حمل به باطل یا خیال مکن

گاهى هم ممكن است كه انكار بيجا و ردّ بي موقع و بدون علم و فهم براى ما ضررهاى خيلى زياد داشته باشد، و اين دنيا عالم التفات به آن ضررها نيست.
مثلا تا شنيدى فلان حكيم يا فلان عارف يا فلان مرتاض چيزى گفت كه به سليقه شما درست در نمى‏ آيد و با ذائقه شما گوارا نيست، حمل به باطل و خيال مكن. شايد آن مطلب منشأ داشته باشد از كتاب و سنت و عقل و شما به آن بر نخورده باشيد.

چه فرق مى‏ كند كه يك نفر فقيه يك فتوى بدهد، از باب ديات مثلا، كه شما كمتر ديده‏ ايد. و شما بدون مراجعه به مدركش رد كنيد او را، يا آنكه يك نفر سالك الى اللّه يا عارف باللّه يك حرف بزند راجع به معارف الهيه يا راجع به احوال بهشت و جهنم، و شما بدون مراجعه به مدركش او را رد كنيد، سهل است. توهين كنيد يا جسارت نمائيد.
ممكن است آن شخصى كه اهل آن وادى است و صاحب آن فن است يك مدركى از كتاب خدا داشته باشد، يا از اخبار ائمه هدى داشته باشد، و شما به آن بر نخورده باشيد، آن وقت شما ردّ خدا و رسول كرديد بدون عذر موجه. و معلوم است «به سليقه من درست نبود» يا «علم من به اين جا نرسيده بود» يا «از اهل منبر بر خلاف آن شنيدم» عذر نيست.

📗 امام خمینی، شرح چهل حدیث، ص 13

@sokhanerfan

سخن عرفان

01 Nov, 10:14


🔷 نکات اخلاقی و عرفانی _۲۹
استاد محمد مهدی مهندسی

🔸پیرامون خودپسندی
• اگر ما اعمالمان را اعمال بی‌ارزش و ناچیز بدانیم قطعاً در معرض دید دیگران نمی‌خواهیم قرار بدهیم، خجالت می‌کشیم از این عبادتمان، بی‌ارزش می‌دانیم این خدماتمان را. باید بدانیم هرچه که انجام می‌دهیم عنایات ذات اقدس الهی است. خوبی‌ها از اوست، نواقص مربوط به ماست و کمالاتش مربوط به ذات اقدس الهی است. پس آن‌چه که منسوب به ما است جز نواقص و جز قصور و تقصیر چیزی نیست. این‌که به رخ کشیدن ندارد، این‌که در معرض دید دیگران قرار دادن ندارد. کسی ریاکار می‌شود که عملش را با ارزش می‌داند، عملش را بزرگ می‌داند و چون چنین می‌پندارد،‌ در معرض دید دیگران قرار می‌دهد که بیایید ببینید که من چنین کردم، چنان کردم. در رفتارها می‌خواهد نظر دیگران را جلب کند و دل‌های مردم را متوجه کار خودش بکند، چون کار خودش را با ارزش می‌‌داند. پس انسان گرفتار عجب، گرفتار بلای ریا هم خواهد شد. لذا اگر می‌خواهید ریاکار نباشید خودپسند نباشید.

📗کتاب حدیث عشق، یادنامه استاد مهندسی، ص۱۵۱

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

31 Oct, 19:03


مرقد نورانی متفکر شهید آیت الله استاد مرتضی مطهری (رضوان الله علیه)

حرم مطهر حضرت معصومه (سلام الله علیها)

@sokhanerfan

سخن عرفان

31 Oct, 18:58


مرقد نورانی عالم ربانی حضرت آیت الله العظمی بهجت (قدس الله نفسه)

حرم مطهر حضرت معصومه (سلام الله علیها)

@sokhanerfan

سخن عرفان

31 Oct, 18:54


آیا از منظر عرفان، غیر خداوندی هست؟

مگر عارفان نمی‌گویند که فقط خداوند وجود دارد؟ مگر نمی گویند غیر خدایی نیست! پس زمین و آسمان چیستند؟ بهشت و جهنم کدام است؟

🎤 وحید واحدجوان

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

30 Oct, 20:22


🌸 حالات سالکان
🌷 همه عرفای واقعی عالم، شیعه بودند و هستند

تمام افرادى كه در عالم، اراده سير و سلوك به سوى خدا و حقيقة الحقائق و أصل الوجود و علّة العلل و مبدأ هستى و منتهاى هستى را دارند، چه مسلمان و چه غير مسلمان، از يهود و نصارى و مجوس و تابع بودا و كُنفُسيوس، و مسلمان هم چه شيعه و يا غير شيعه از اصناف و انواع مذاهب حادثه در اسلام، از دو حال خارج نيستند:

اوّل: آنانكه در نيّتشان پاك نيستند، و در سير و سلوك راه اخلاص و تقرّب را نمى‏پيمايند؛ بلكه به جهت دواعى نفسانيّه وارد در سلوك مى‏شوند. اين گروه ابداً به مقصود نميرسند، و در طىّ راه به كشف و كرامتى و يا تقويت نفس و تأثير در موادّ كائنات و يا إخبار از ضمائر و بواطن و يا تحصيل كيميا و امثالها قناعت مى‏ ورزند، و بالاخره دفنشان در همين مراحل مختلفه هر كدام بر حسب خودش مي باشد.

دوّم: جماعتى هستند كه قصدشان فقط وصول به حقيقت است، و غرض ديگرى را با اين نيّت مشوب نمى ‏سازند. در اينصورت اگر مسلمان و تابع حضرت خاتم الانبياءِ و المرسلين و شيعه و پيرو حضرت سيّد الاوصياء أمير المؤمنين علَيهما أفضلُ صلواتِ الله و ملئكتِه المُقرَّبين باشند، در اين راه مي روند و به مقصود مي رسند. زيرا كه راه منحصر است، و بقيّه طرق منفىّ و مطرود هستند.

و اگر مسلمان نباشند و يا شيعه نباشند، حتماً از مستضعفين خواهند بود. زيرا كه برحسب فرض، غِلّى و غِشّى ندارند، و درباره اسلام و تشيّع دستشان و تحقيقشان به جاى مثبتى نرسيده است؛ و گرنه جزو گروه اوّل محسوب مى‏ شوند كه حالشان معلوم شد.

اين افراد را خداوند دستگيرى مي فرمايد؛ و از مراتب و درجات، از راه همان ولايت تكوينيّه كه خودشان هم مطّلع نيستند عبور مي دهد، و بالاخره وارد در حرم الهى و حريم كبريائى مي گردند و فناء در ذات حقّ را پيدا مى ‏نمايند....

بنابراين، جميع عرفاى غير اسلام و يا عرفاى مسلمان غير شيعه كه نامشان در تواريخ مسطور است؛ يا در باطن مسلمان و شيعه بوده ‏اند، غاية الامر بواسطه عدم مساعدت محيط بواسطه حكومتها و قضات جائره و عوامّ النّاس كالانعام- كه چه بسيار از بزرگان از عرفا را بواسطه عدم كتمان سرّ و ابراز امور پنهانى، به قتل و غارت و نهب و سوزاندن و به دار كشيدن محكوم كرده‏اند- از ابراز اين حقيقت خوددارى نموده ‏اند، زيرا هيچ عاقلى كه بر خودش مطلب مكشوف شده است، راضى ندارد آنرا افشا كند و خود را طعمه سگان درنده و گرگان آدمي خوار قرار بدهد؛ و يا به مقصد و مقصود نرسيده ‏اند و ادّعاى عرفان و وصول را دارند، و با كشف امرى، خود را فرعون كرده، مردم را به سجده خود فراخوانده‏ اند.

📘 علامه طهرانی، روح مجرد 348 - 349

yon.ir/m9JO
@sokhanerfan

سخن عرفان

30 Oct, 20:22


💐 عرفای بزرگی که قبلا سنی بودند اما بعدا شیعه شده اند

محيى الدّين عربى و ابن فارض و ملّا محمّد بلخى صاحب «مثنوى» و عطّار و أمثالهم كه در تراجم و احوال، حالشان ثبت و ضبط است، بدون شكّ در ابتداى امر خود سنّى مذهب بوده ‏اند؛ زيرا در حكومت سنّى مذهب و شهر سنّى نشين و خاندان سنّى آئين و حاكم و مفتى و قاضى و امام جماعت و مؤذّن تا برسد به‏ بقّال و عطّار و خاكروبه برِ سنّى، نشو و نما يافته ‏اند.

مدرسه و مكتبشان سنّى بوده و كتابخانه و كتابهايشان مملوّ از كتب عامّه بوده و حتّى يك جلد كتاب شيعه در تمام شهر ايشان يافت نمى‏ شده است.

ولى چون روز به روز در راه سير و تعالى قدم زدند، و با ديده انصاف و قلب پاك به جهان شريعت نگريستند، كم كم بالشُّهود و الوجدان حقائق را دريافتند، و پرده تعصّب و حميّت جاهلى را دريدند، و از مخلِصين موحّدين و از فدويّين شيعيان در محبّت به أمير المؤمنين عليه السّلام شدند.

غاية الامر اسم شيعه و ابراز بغض و عداوت با خلفاى غاصب نه تنها براى آنها در آن زمان محال بود، امروز هم شما مى ‏بينيد در بسيارى از كشورهاى سنّى نشين مطلب از اين قرار است.

امروز هم در هر گوشه از مدينه، خانه رسول الله و بيت فاطمه و محلّ گسترش جهاد و علوم أمير المؤمنين عليهم السّلام، اگر كسى در اذان خود و يا غير اذان علناً بگويد: أَشْهَدُ أَنَّ عَلِيًّا أَمِيرُالْمُؤْمِنِينَ وَ وَلِىُّ اللَهِ خونش را مي ريزند، و قبائل و طوائف خونش و گوشتش را براى تبرّك مى ‏برند، و نمى ‏گذارند جسد او باقى بماند تا آنكه وى را دفن كنند؛ ولى اگر يك ساعت تمام از عائشه تمجيد و تعريف كند- با آن سوابق شوم و تاريخ سياه او- دور او جمع مى ‏شوند و نُقل مى ‏پاشند و هلهله مى ‏كنند.

بنابراين، آنچه را كه اين بزرگان در كتب خود آورده ‏اند، بر ما واجب نيست كه بدون چون و چرا بپذيريم، بلكه بايد با عقل و سنّت صحيحه و گفتار ائمّه حقّه تطبيق كنيم. آنچه را كه درست است مى‏ پذيريم و استفاده مى ‏كنيم، و اگر أحياناً در كتابهايشان چيزى نادرست به نظر آمد قبول نمى ‏نمائيم، و آنرا حمل بر تقيّه و أمثالها مى ‏كنيم؛ همانطور كه دأب و دَيْدن ما در جميع كتب حتّى كتب شيعه از اين قرار است.

📘 علامه طهرانی، روح مجرد 348 - 349
yon.ir/L736
@sokhanerfan

سخن عرفان

27 Oct, 19:08


آیا عرفان را از شیعه بگیریم یا سنی؟
خداشناسی را از شیعه بگیریم یا غیر شیعه؟

در بحثهای معرفت شناسی، خداشناسی، انسان شناسی و مانند آن، شیعه بودن گوینده یا نویسنده چقدر باید مهم باشد؟

آیا می شود گفت چون فلان عالم، سنی است، به حرفش گوش نکنید؟

با توجه سنی بودن یک عارف، چگونه به او و آثارش اعتماد کنیم؟

آیا می توان به کتب عارف سنی اعتماد کرد؟

🎤 وحید واحدجوان

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

25 Oct, 08:15


🔸 دوست داشتنی‌ترین عبادت در روز جمعه

امام محمد باقر (عليه‌السلام):
ما مِن شَى ءٍ يُعبَدُ اللّه ُ بِهِ يَومَ الجُمُعَةِ أحَبَّ إلَىَّ مِنَ الصَّلاةِ عَلى مُحَمَّدٍ و آلِ مُحَمَّدٍ

❇️ هيچ عبادتى در روز جمعه نزد من دوست داشتنی‌تر از #صلوات بر پيامبر و آل او نيست.

📚 وسائل الشيعه، ج ۷، ص ۳۸۸۰

‌@sokhanerfan

سخن عرفان

25 Oct, 05:22


🔷 نکات اخلاقی و عرفانی _۲۹
استاد محمد مهدی مهندسی

🔸مفاسد خودپسندی
• یکی از مفاسد عجب و خودپسندی این است که انسان گناهانش را مهم نمی‌داند و آنها را کوچک می‌بیند. اساساً انسان گرفتار عجب و گرفتار بلیه خودپسندی در مقام اصلاح نفسش بر نمی‌آید؛ چراکه خودش را آدم خوبی می‌داند و هیچ‌گاه فکر نمی‌کند که باید از معاصی و آلودگی‌ها خودش را نجات بدهد.

• بدتر از گناه، صفت خودپسندی است.

• از مفاسد عُجب، اعتماد بر نفس و بر اعمال خود انسان‌هاست. انسان گرفتار خودپسندی به ‌لحاظ این‌که کارهایی را انجام می‌دهد و به این بلیه و این بلا گرفتار شده است، خود را مستغنی از فضل پروردگار می‌داند و مرتب می‌گوید رفتار من! کارهای من! کارهای خیر زیادی که انجام دادم! کارهای خوب زیادی کردم! و کار به‌جایی می‌رسد که حتی در برخورد عادلانه پروردگار نیز خود را مستحق اجر و مزد و بهشت می‌داند. حتی می‌گوید اگر خداوند با عدل هم بخواهد با من برخورد بکند باز من طلبکار می‌شوم چراکه من چنین کردم، چنان کردم، این همه خدمات ارائه کردم، این‌همه عبادت انجام دادم، این‌همه چنین ‌و چنان کردم.

📗کتاب حدیث عشق، یادنامه استاد مهندسی، ص۱۵۰

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

18 Oct, 08:09


🔸اَللّهُمَّ اِنّا نَشْکوُ اِلَیْکَ فَقْدَ نَبِیِّنا صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَالِهِ وَغَیْبَهَ وَلِیِّنا وَکَثْرَهَ عَدُوِّنا وَقِلَّهَ عَدَدِنا وَشِدّهَ الْفِتَنِ بِنا وَتَظاهُرَ الزَّمانِ عَلَیْنا
فَصَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَالِهِ وَاَعِنّا عَلى ذلِکَ بِفَتْحٍ مِنْکَ تُعَجِّلُهُ وَبِضُرٍّ تَکْشِفُهُ وَنَصْرٍ تُعِزُّهُ وَسُلْطانِ حَقٍّ تُظْهِرُهُ وَرَحْمَهٍ مِنْکَ تَجَلِّلُناها وَعافِیَهٍ مِنْکَ تُلْبِسُناها بِرَحْمَتِکَ یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ.

🔹خدایا، به تو شکایت می‌بریم از نبود پیامبرمان که درود تو بر او و خاندانش باد، و غیاب ولی‌مان، و بسیاری دشمنانمان، و کمبود یارانمان، و شدت فتنه‌ها که بر ما چیره شده و زمانه‌ای که بر ما سخت گرفته است.
پس پروردگارا، بر محمد و خاندانش درود فرست و ما را با گشایش سریع از جانب خود و ضرری که از ما دور کنی و نصرتی که ما را عزیز سازد و حکومتی از حق که آشکار کنی یاری فرما و با رحمتت، ما را پوشش ده و عافیتی به ما بپوشان. به مهربانی‌ات ای مهربان‌ترین مهربانان.

@sokhanerfan

سخن عرفان

18 Oct, 06:45


🔷 نکات اخلاقی و عرفانی _۲۸
استاد محمد مهدی مهندسی

🔸پیرامون خودپسندی
• آدم خودپسند، آدم معجب، گرفتاری‌های بسیار سخت و تلخ و تاریکی را بعد از مرگ خواهد داشت.

• عزیزان از چنگ نفس و شیطنت شیطان خودمان را آزاد کنیم. اگر کار خوبی از دست ما سر می‌زند، آن را توفیق الهی بدانیم. اگر موفق به دو رکعت نماز می‌شویم، آن را عنایت خدای متعال بدانیم. اگر خدماتی در عرصه‌های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی به دیگران انجام می‌دهیم، همه این‌ها را از توفیقات خدای متعال بدانیم. مبادا گرفتار خودپسندی بشویم و این‌ها را متکی به خودمان بدانیم. هر خدمتی، هر کار خوبی اگر در فضای عجب و خودپسندی انجام بگیرد، هیچ ارزشی برای ما نخواهد داشت.

• اگر انسان گناهی را مرتکب شود و در پیشگاه خدای متعال شرمنده باشد بهتر از این‌ است که ظاهراً عبادتی بکند و در پرتو آن، حالت عجب و خودپسندی پیدا کند.

• هیچ مالی سودمندتر از عقل و خرد نیست و هیچ تنهایی هراسناک‌تر از خودپسندی نیست. واقعاً دردناک است انسانی که در این دنیا رفتارهایی را در قالب خدمات و در قالب عبادات انجام دهد، اما گرفتار بلیه و مصیبت عُجب بشود، که باطن عمل وقتی‌ نشان داده شود، هراسناک‌ترین و وحشتناک‌ترین باشد.

📗کتاب حدیث عشق، یادنامه استاد مهندسی، ص۱۴۹

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

17 Oct, 07:56


🔸 به زودی کتاب توحید عرفانی (تفسیر سوره توحید) در ۳۰۰ صفحه که مباحث استاد وحید واحدجوان پیرامون آیات سوره اخلاص و مسئله توحید (نظری و عملی) است منتشر می‌شود.

@sokhanerfan

سخن عرفان

14 Oct, 16:50


مرقد نورانی عالم ربانی، حکیم و عارف الهی، علامه ذوالفنون حسن حسن زاده آملی (قدس سره)

جاده هراز
روستای ایرا

@sokhanerfan

سخن عرفان

14 Oct, 03:57


✳️زیارت حضرت معصومه سلام الله علیها

حَدَّثَنَا أَبِي وَ مُحَمَّدُ بْنُ مُوسَى بْنِ الْمُتَوَكِّلِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالا حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ بْنِ هَاشِمٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ سَعْدِ بْنِ سَعْدٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَنِ الرِّضَا ع عَنْ زِيَارَةِ فَاطِمَةَ بِنْتِ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ ع فَقَالَ مَنْ زَارَهَا فَلَهُ الْجَنَّةُ.
(عیون اخبار الرضا ج 2 ، ص 267)

از امام رضا (ع) درباره زیارت فاطمه دختر موسی بن جعفر علیهم السلام سوال کردم. حضرت پاسخ دادند: كسى كه معصومه را زيارت كند برای او بهشت است .

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

13 Oct, 10:23


🌷 عبارت جالب امام خمینی (ره) درباره عرفای شامخ
🌸 تشیع بسیاری از عارفان و حکمای بزرگ

و أوصيك، أيّها الأخ الأعزّ، أن لا تسوء الظنّ بهؤلاء العرفاء و الحكماء الّذين كثير منهم من خلّص شيعة عليّ بن أبى طالب و أولاده المعصومين عليهم السلام و سلّاك طريقتهم و المتمسّكين بولايتهم.
و إيّاك أن تقول عليهم قولا منكرا، أو تسمع إلى ما قيل في حقّهم، فتقع فيما تقع.
و لا يمكن الاطّلاع على حقيقة مقاصدهم بمجرّد مطالعة كتبهم من غير الرجوع إلى أهل اصطلاحهم؛ فإنّ لكلّ قوم لسانا و لكلّ طريقة تبيانا.
📚 مصباح الهداية إلى الخلافة و الولاية، النص، ص: 36  مصباح 43

◀️ ای عزیزترین برادر، به تو وصیت و سفارش می کنم که نسبت به عرفا و حکما که بیشتر آنها از خالص ترین شیعیان علی بن ابی طالب و اولاد معصومش و از سالکان طریقه معصومین و متمسکان به ولایت معصومین علیهم السلام هستند سوء ظن نداشته باشی.

و بپرهیز از اینکه نسبت به عرفا و حکما سخن خطا و منکری بگویی یا درباره آنها چیزهایی که (از سوی مخالفان) گفته می شود بپذیری که در آن وقت، در خطا و امور نادرست قرار می گیری.

و ممکن نیست فقط با مطالعه کتابهای عرفا و حکما بدون رجوع به کسانی که با اصطلاحات آنان آشنا هستند (متخصصان عرفان و حکمت) به حقیقت مقاصد آنان اطلاع یابی؛ چرا که برای هر قوم و علمی زبان و اصطلاح مخصوصی است و برای هر طریقه ای تبیانی وجود دارد.

@sokhanerfan

سخن عرفان

11 Oct, 19:00


🌺 درک کتابهای مثنوی و حافظ با ادبیات فارسی

تا انسان به كتب عرفا آشنا نباشد، آنهم نه به كتابهاى فارسى كه كار ادبياتى ‏هاست (ادبياتى‏ هاى ما مى ‏روند چهار تا ديوان شعر را مى‏ خوانند، خيال مى ‏كنند كه با رموز عرفانى آشنا هستند)، تا انسان كتب علمى عرفانى را- چه آنها كه در سير و سلوك نوشته شده و چه آنها كه در عرفانِ به اصطلاح فلسفى نوشته شده مثل كتابهاى محيى الدين- درست نخواند نمى‏ تواند مثنوى يا حافظ را بفهمد، محال و ممتنع است، اصلًا درك اينها كار اديب و ادبياتى به هيچ شكل نيست.

📙 مجموعه ‏آثار استاد شهيد مطهرى، ج‏23، ص: 428
@sokhanerfan

سخن عرفان

11 Oct, 07:11


🔷 نکات اخلاقی و عرفانی _۲۷
استاد محمد مهدی مهندسی

🔸گاهی خطا خیر مومن است
• چه‌بسا خداوند می‌داند که خطا و گناه برای مؤمن خیر است؛ برای این‌که گرفتار عجب نشود، برای این‌که گرفتار خودپسندی نشود.

• حضرت امام خمینی روحی له الفداء، از استادشان مرحوم شاه آبادی قدس سره، نقل می‌کنند که استاد ما می‌فرمود تعییر کافر نیز نکنید در قلب! شاید نور فطرتش او را هدایت کند و این تعییر و سرزنش کار شما را منجر به سوء عاقبت نماید!

چه نکته‌ بسیار دقیق و ظریفی است این فرمایش! حتی نسبت‌ به کفار هم انسان نباید حالت سرزنش داشته باشد. شاید آن حالت فطرت الهی که « فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْهَا ۚ لَا تَبْدِيلَ لِخَلْقِ اللَّهِ» یک روز او را هدایت کند.
البته امر به ‌معروف و نهی ‌از منکر نسبت به کافر و فاسق باید انجام بگیرد اما این غیر از سرزنش قلبی است.

• انبیا نسبت ‌به کفار هم محبت داشتند و ای کاش ما یک ذره از آن محبتی که انبیا نسبت ‌به کفار داشتند، ما مؤمنین نسبت ‌به هم‌دیگر داشتیم، که اگر اینطور می‌شد کارها اصلاح می‌شد.

اگر امر به ‌معروف و نهی‌ از منکر هم نسبت‌ به کفار و فساق انجام می‌گیرد برای این است که آنها را نجات بدهیم، نه معنایش این است که من برتر از آن‌ها هستم.

درست است که به‌ طور کلی، مکتب و دین اسلام حق است و بر تفکر کفر برتری دارد، اما این بدین‌معنا نباشد که هر فردی از ما احساس کند که از دیگران برتر و بالاتر است. به همین جهت مواظب عُجب و کبر باشیم.

📗کتاب حدیث عشق، یادنامه استاد مهندسی، ص۱۴۸

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

08 Oct, 04:01


🌸 گوهر و صدف دین
🌺 شریعت و طریقت و حقیقت
برداشت نادرست از عبارت مولانا در مثنوی

🔹 دین، گوهر و صدفی دارد. گوهر دين، لبّ و حقيقت دين است و صدف دين، قشر و ظاهر آن است. لبّ و حقیقت دین همان وصول و رسیدن به خداست و صدف دین، همان شریعت و طریقت است.
در واقع، صدف دین که شریعت و طریقت است، محافظ گوهر دین است و بدون آن، گوهر از بین می‌رود. از این‌رو، نباید تا لحظه مرگ، قشر و ظاهر دین را کنار گذاشت؛ اما بعد از مرگ، دیگر نیازی به شریعت و طریقت نیست.

🔹 جناب مولوی در دیباچه دفتر پنجم مثنوی معنوی می‌نویسد: «شريعت، همچو شمع است ره مى‏ نمايد و بى ‏آن كه شمع به دست آورى راه رفته نشود و چون در ره آمدى آن رفتن تو طريقت است و چون رسيدى به مقصود آن حقيقت است و جهت اين گفته‌اند كه لَو ظَهَرَتِ الحَقائِقُ بَطَلَتِ الشَّرائِعُ».
سپس در ادامه می‌گوید: «چون آدمى از اين حيات ميرد، شريعت و طريقت از او منقطع شود و حقيقت ماند، حقيقت اگر دارد نعره مى‌‏زند كه‏ يا لَيْتَ قَوْمِي يَعْلَمُونَ بِما غَفَرَ لِي رَبِّي‏ و اگر ندارد نعره مى‏‌زند كه‏ يا لَيْتَنِي لَمْ أُوتَ كِتابِيَهْ وَ لَمْ أَدْرِ ما حِسابِيَهْ يا لَيْتَها كانَتِ الْقاضِيَةَ ما أَغْنى‏ عَنِّي مالِيَهْ هَلَكَ عَنِّي سُلْطانِيَهْ‏. شريعت‏، علم است، طريقت عمل است، حقيقت الوُصُول إلَى اللَّه؛ فَمَنْ كانَ يَرْجُوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صالِحاً وَ لا يُشْرِكْ بِعِبادَةِ رَبِّهِ أَحَداً».

🔹 این نگاه عرفانی، بسیار زیباست؛ اما برخی چنین پنداشته‌ اند که مراد اهل معرفت از این‌گونه عبارات، این است که وقتی به حقیقت رسیدی، شریعت باطل می‌ شود و دیگر در دنیا، نیاز نیست احکام شریعت را انجام دهی و در طریقت باشی!


پاسخ این است که پیشوایان همه عارفان و مؤمنان – اعنی حضرت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و امیر المومنین علی علیه السلام – با اینکه در بالاترین مراتب یقین و حقیقت بودند، تا آخرین لحظه عمر در دنیا، از شریعت دست برنداشتند؛ همه بزرگان عرفان (چه سنی و چه شیعه) نیز چنین بوده‌ اند. تنها همین دلیل، در رد برداشت نادرست از مسأله باطل شدن شریعت بعد از وصول به حقیقت، کفایت است.

📙 واحدجوان، وحدت وجود در عرفان اسلامی، چاپ دوم، ص 82
کانال سخن عرفان
🆔 @sokhanerfan

سخن عرفان

05 Oct, 06:54


🎥🎬 ریشه محبت معصومین علیهم السلام به مردم

استاد واحدجوان

@sokhanerfan

سخن عرفان

04 Oct, 15:34


📗 به زودی ....

🔸 به زودی کتاب توحید عرفانی (تفسیر سوره توحید) در ۳۰۰ صفحه که مباحث استاد وحید واحدجوان پیرامون آیات سوره اخلاص و مسئله توحید (نظری و عملی) است منتشر می‌شود.

@sokhanerfan

سخن عرفان

04 Oct, 08:14


🔷 نکات اخلاقی و عرفانی _۲۶
استاد محمد مهدی مهندسی

🔸پیرامون خودپسندی
• حالت دیگر از عُجب این است که انسان از خداوند احساس طلبکاری می‌کند و استحقاق ثواب برای خودش قائل است؛ می‌گوید من نماز خواندم، روزه گرفتم، عبادت انجام دادم، اطاعت کردم، خدمات ارائه دادم، چون متکی به خودش است و این اعمال را از خودش می‌داند، احساس می‌کند که از خداوند طلبکار است و اگر گرفتار مشکلی شد شاید در ظاهر چیزی نگوید اما در باطن نسبت ‌به عدل خداوند اعتراض دارد که من که بنده خوب و مطیع تو هستم، این همه عبادت انجام دادم، این همه خدمات ارائه دادم، چرا باید مرا گرفتار چنین مشکلاتی بکنی؟! چرا باید خداوند بنده‌ خوبش را مبتلا بکند!

• برخی از ما گمان می‌کنیم که کار خوب انجام می‌دهیم، غافل از این‌که در واقع آن اعمال، فاسد و تباه است.

📗کتاب حدیث عشق، یادنامه استاد مهندسی، ص۱۴۷

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

29 Sep, 19:42


انا لله و انا الیه راجعون

سلام بر حسین شهید و اولاد و اصحاب و یارانش تا روز قیامت.

دو هفته ای، به دلم افتاده بود که ممکن است این روزها سید حسن نصر الله، مجاهد برجسته و رهبر بزرگ حزب الله لبنان را اسرائیل ملعون و سفاک ترور کرده و به شهادت برساند. این مسئله را با یکی دو نفر از دوستان نیز در میان گذاشته بودم و هر وقت این فکر سراغم می آمد با خود میگفتم خدا نکند و دعا می کردم که چنین اتفاقی عظیمی رخ ندهد.

عصر جمعه که خبر حمله شدید اسرائیل وحشی و غاصب را به لبنان شنیدم، احتمال شهادت سید حسن برایم بیشتر از پیش مطرح شد تا اینکه صبح شنبه تقریبا برایم این شهادت قطعی شده بود و پیامهای مختلفی که در کانال ها و سایت ها مبنی بر سلامتی ایشان از طرف برخی اشخاص منتشر میشد باور پذیر نبود و با هر کس صحبت میکردم میگفتم به نظرم ایشان شهید شده و این اخبار سلامتی صحت ندارد اما خدا کند این نظرم غلط و نادرست باشد تا اینکه خبر شهادت سید مقاومت منتشر شد!

دنیا انسان برجسته و بزرگی را از دست داد.

شهید سید حسن نصر الله، به وصال و فنا فی الله و مقام عنداللهی رسید؛ خوشا به سعادتش و تبریک به شهادتش اما ما مصیبت زده و داغدار شدیم.

شهادت در راه خدا برای پیروان حسین شهید علیه‌السلام، بهترین عاقبت است اما برای اطرافیان و دوستداران شهید، مصیبت و داغ بزرگی است. به همین جهت به خود شهید، تبریک میگوییم و به بازماندگانش تسلیت و طلب صبر و اجر می کنیم.

خداوند در این مصیبت بزرگ، به ما صبر و اجر عنایت نماید.

دشمن خونخوار و درنده، تنها و تنها توانست بدن سید حسن نصرالله را از میان مجاهدان فی سبیل الله بردارد اما روحش، یادش، راهش و مکتبش از بین نمی رود بلکه روز به روز شکوفاتر شده و بلای جان صهیونیسم و صهیونیست خواهد بود.

بنده این مصیبت بزرگ را به همه انسان های آزاده به ویژه مجاهدان بزرگ حزب الله تسلیت می گویم و به روح مطهر شهید نصرالله و دیگر فرماندهان دلاوری که به شهادت رسیدند سلام و درود می فرستم و از خداوند متعال خاضعانه مسئلت میکنم خون این شهیدان را بلای جان همه اسرائیلی ها و طرفداران آنها قرار دهد بحق الحسین علیه السلام.

وحید واحدجوان
۸ مهر ۱۴۰۲

سخن عرفان

28 Sep, 16:24


📢 پیام حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی به مناسبت شهادت حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسن نصرالله دبیرکل شهید حزب‌الله لبنان

👈 راه و مکتب سید مقاومت ادامه خواهد یافت/ ضربات جبهه‌ی مقاومت بر پیکر فرسوده و رو به زوال رژیم صهیونی کوبنده‌تر خواهد شد

📝 بسم اللّه الرحمن الرحیم
انا للّه و انا الیه راجعون
ملت عزیز ایران
امت بزرگ اسلامی

✏️ مجاهد کبیر، پرچمدار مقاومت در منطقه، عالم بافضیلت دینی، و رهبر مدبر سیاسی، جناب سید حسن نصرالله رضوان‌الله‌علیه، در حوادث دیشب لبنان به فیض شهادت نائل آمد و به ملکوت پرواز کرد. سید عزیز مقاومت پاداش دهها سال جهاد فی سبیل الله و دشواریهای آن را در خلال یک پیکار مقدس دریافت کرد. در حالی شهید شد که سرگرم طرّاحی برای دفاع از مردم بی‌پناه ضاحیه‌ی بیروت و خانه‌های ویران‌شده و عزیزان پرپرشده‌ی آنان بود، همچنانکه دهها سال برای دفاع از مردم ستمدیده‌‌ی فلسطین و شهر و روستای غصب‌شده و خانه‌های تخریب‌شده و عزیزان قتل‌عام‌شده‌‌ی آنان طرّاحی و تدبیر و جهاد کرده بود. فیض شهادت پس از اینهمه مجاهدت حق مسلّم او بود.

✏️دنیای اسلام، شخصیتی باعظمت را؛ و جبهه‌ی مقاومت پرچمداری برجسته را، و حزب الله لبنان رهبری کم‌نظیر را از دست داد، ولی برکات تدبیر و جهاد چند ده ساله‌ی او هرگز از دست نخواهد رفت. اساسی که او در لبنان پایه‌گذاری کرد و به دیگر مراکز مقاومت، جهت بخشید، با فقدان او نه تنها از میان نخواهد رفت، که به برکت خون او و دیگر شهیدان این حادثه استحکام بیشتر خواهد یافت. ضربات جبهه‌ی مقاومت بر پیکر فرسوده و رو به زوال رژیم صهیونی، بحول و قوه‌ی الهی کوبنده‌تر خواهد شد. ذات پلید رژیم صهیونی در این حادثه، به پیروزی دست نیافته است.

✏️سیّد مقاومت، یک شخص نبود، یک راه و یک مکتب بود، و این راه همچنان ادامه خواهد یافت. خون شهید سید عباس موسوی بر زمین نماند، خون شهید سید حسن هم بر زمین نخواهد ماند. 

✏️ اینجانب به همسر گرامیِ سید عزیز که پیش از او فرزندش سید هادی را نیز در راه خدا داده، و به فرزندان گرامیش و به خانواده‌های شهیدان این حادثه و به یکایک افراد حزب الله و به مردم عزیز و مقامات عالیه‌ی لبنان، و به سراسر جبهه‌ی مقاومت، و به مجموع امت اسلامی، شهادت نصرالله بزرگ و یاران شهیدش را تبریک و تسلیت عرض میکنم و در ایران اسلامی پنج روز عزای عمومی اعلام مینمایم. خداوند آنان را با اولیائش محشور فرماید. 

✏️والسلام علی عبادالله الصالحین
سید علی خامنه‌ای
۱۴۰۳/۰۷/۰۷
@sokhanerfan

سخن عرفان

28 Sep, 11:40


♦️بیانیه حزب الله: سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان به شهدای بزرگ و جاویدالاثر خود پیوست

بسم الله الرحمن الرحیم
«پس کسانی در راه خدا بجنگند که زندگی دنیا را به آخرت مبادله کنند و هر کس در راه خدا بجنگد و کشته شود یا پیروز شود، پاداش بزرگی به او خواهیم داد.»
خداوند متعال راست گفته است
🔹جناب استاد، سرور مقاومت، بنده صالح، به عنوان شهیدی بزرگ، رهبری شجاع، دلاور، مؤمنی حکیم، بصیر و مؤمن در جوار پروردگار و رضای او حرکت کرده و به قافله جاویدان شهدا پیوسته است. کربلای نورانی در سفر الهی ایمان در رکاب پیامبران و امامان شهید.
🔹جناب سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان به شهدای بزرگ و جاویدالاثر خود پیوست که قریب به سی سال در راه آنان بود و در این مدت آنان را از پیروزی تا پیروزی رهبری کرد و جانشین سرور و سالار شهیدان مقاومت اسلامی در سال ۱۳۷۱ شد. آزادی لبنان در سال ۲۰۰۰ و تا پیروزی الهی و پایدار در سال ۲۰۰۶ و سایر نبردهای افتخار و رستگاری تا نبرد حمایت و قهرمانی در حمایت از فلسطین، غزه و مردم مظلوم فلسطین.
🔹مصیبت وارده را به صاحب عصر و زمان (رضوان الله تعالی علیه)، ولی امر مسلمین حضرت سید علی خامنه ای (مدظله العالی) سایه اش بلند، مراجع عظام، مجاهدین، مؤمنین، تسلیت عرض می نماییم. به ملت مقاومت، مردم صبور و مجاهد ما، همه ملت اسلام، همه آزادگان و مستضعفان جهان و خانواده محترم و صبور ایشان، به جناب آقای سید حسن نصرالله رضوان، دبیرکل حزب الله لبنان تبریک می گوییم خداوند متعال به او به عنوان شهید راه بیت المقدس و فلسطین تسلیت عرض می نماییم، فرمان امام حسین علیه السلام را برآورده سازد همرزمان شهیدی که در پی یورش خائنانه صهیونیست ها به حومه جنوبی به موکب پاک و مقدس او پیوستند.
🔹رهبری حزب الله به بالاترین، مقدس ترین و گرانقدرترین شهید در سفر پر فداکاری و شهید عهد می بندد که به جهاد خود در مقابله با دشمن، حمایت از غزه و فلسطین و دفاع از لبنان و استوار و شریف آن ادامه دهیم.
🔹مردم و به مجاهدان سرافراز و دلاوران پیروز و پیروز مقاومت اسلامی و شما امانت شهید عزیز هستید و شما برادران او هستید که سپر تسخیر ناپذیر او و تاج دلاوری و رستگاری رهبر ما بودید استاد همچنان با اندیشه و روح و خط و رویکرد مقدس خود در میان ماست و در عهد وفاداری و پایبندی به مقاومت و فداکاری تا پیروزی هستید.

شنبه ۲۸/۹/۲۰۲۴
۲۴ ربیع الاول ۱۴۴۶ ق
@sokhanerfan

سخن عرفان

27 Sep, 09:02


سالروز ورود با برکت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها به قم


روزی که به قم قدم نهادی
قم را شرف مدینه دادی

@sokhanerfan

سخن عرفان

27 Sep, 08:19


🔷 نکات اخلاقی و عرفانی _۲۵
استاد محمد مهدی مهندسی

پیرامون خودپسندی
• یکی از مراتب عجب که در قلب انسان حاصل می‌شود غنج و دلالی است که انسان خودش را محبوب خدا می‌داند و می‌گوید من بنده‌ خوب خدا هستم. خودش را در سلک مقربین جلوه می‌دهد. هر کجا صحبت از محبوبین، از مقربین، از بندگان خوب خدا می‌شود، این باورش آمده که من جزو این‌ها هستم؛ گرچه ممکن است به حسب ظاهر بخواهد شکسته‌نفسی هم بکند که من جزو این‌ها نیستم، اما در باطن باورش این است که من جزو این بندگان خوب خدا هستم. گاهی حتی ممکن است حالتش به‌گونه‌ای باشد که در صورت ظاهر، نفی این حالات را از خودش می‌کند اما به شکلی نفی می‌کند که در واقع اثبات می‌کند این مسائل را برای خودش! اگر بلایی، مشکلاتی گرفتاری‌هایی سراغش می‌آید، کوس البلاء للولاء می‌زند که بلا مال دوستان خداست و گویا مدعی این معناست که من از دوستان خدا و محبوب خدا هستم و خداوند به‌خاطر این‌که من محبوب او هستم این بلاها را سراغم می‌آورد؛ در حالی که این بیچاره نمی‌داند که هر کس که مبتلا شد دلیل بر خوبی‌اش نیست؛ ممکن است انسان منافق گرفتار بلا باشد.

📗کتاب حدیث عشق، یادنامه استاد مهندسی، ص۱۴۶

💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan

سخن عرفان

24 Sep, 18:45


🔸مرقد مطهر عالم ربانی، حضرت آیت الله سید محمدحسن الهی طباطبایی (رضوان الله علیه) برادر علامه طباطبایی (رضوان الله علیه)

@sokhanerfan

1,838

subscribers

1,481

photos

205

videos