سیاست شناسی @politicology Channel on Telegram

سیاست شناسی

@politicology


شناخت مفاهیم سیاست به بیان ساده
با هدف تحلیل واقع بینانه رویدادهای سیاسی.
این کانال هوادار هیچ جناح، حزب و گروهی نیست
انتشار مطالب با هدف آشنایی با مفاهیم سیاسی بوده و به معنای تایید آنها نیست.

⬇️ ارتباط با ما و آگهی:
@Politicoadmin

سیاست شناسی (Persian)

به کانال تلگرامی سیاست شناسی خوش آمدید! این کانال با نام کاربری politicology مفاهیم سیاست را به شیوه‌ای ساده توضیح می‌دهد تا بخواهد واقعیت رویدادهای سیاسی را تجزیه و تحلیل کند. این کانال هیچ گروه یا جناح سیاسی خاصی را حمایت یا ترویج نمی‌کند. هدف اصلی این کانال آشنایی عمومی با مفاهیم سیاسی است و تایید یا رد مطالب منتشر شده به عهده خواننده است. اگر شما به درک بهتر از مسائل سیاسی دنیا علاقه‌مندید، این کانال مناسبی برای شماست. برای ارتباط با مدیران کانال و همچنین ارسال آگهی، می‌توانید از طریق آیدی @Politicoadmin با ما در ارتباط باشید. البته به یاد داشته باشید که هدف اصلی کانال ما آموزش و آگاهی‌بخشی در زمینه سیاست است و هیچ گونه تبلیغات یا ترویج خاصی انجام نمی‌دهیم. پس با ما همراه باشید و دنیای پیچیده سیاست را به زبانی ساده و واضح بفهمید!

سیاست شناسی

21 Nov, 09:44


❇️✴️ مکانیسم ماشه چیست؟

▫️ مکانیسم ماشه (Trigger mechanism) در راستای حل‌اختلاف پیش بینی شده در برجام، فرآیندی است که اگر یکی از طرف‌های برجام به این جمع‌بندی برسد که طرف دیگر به تعهدات ذکر شده در این توافق پایبند نیست، می‌تواند به کمیسیون مشترک شکایت کند. سازوکار ماشه یا سازوکار رسیدگی به اختلاف در برجام با اصرار آمریکایی‌ها در این توافق‌نامه گنجانده شده، تا به ادعای آنها، اگر ایران از برجام سرپیچی کرد، تحریم‌هایی بین‌المللی که با برجام، برچیده‌شده، دوباره بتوان بازگرداند یا بازگشت خودکار سریع اسنپ‌پک (Snapback) اتفاق می‌افتد.

▫️سازوکار ماشه، که در بند‌های ۳۶ و ۳۷ برجام پیش‌بینی‌شده، هنگامی فعال می‌شود که یکی از طرف‌های برجام، اعتراض کند که طرف مقابل، به برجام متعهد نمانده است و باید این شکایت در کمیسیونی که در چارچوب برجام و با هدف نظارت بر اجرای آن تاسیس شده است بررسی شود. اگر در بازه زمانی ۳۵ روزه، موضوع شکایت آنگونه که شاکی می‌خواهد حل و بررسی نشود، شاکی می‌تواند موضوع حل نشده را به عنوان دلیلی برای توقف اجرای تعهدات برجام در نظر بگیرد. همچنین شاکی می‌تواند با آگاه‌سازی شورای امنیت سازمان ملل درباره حل نشدن موضوع شکایت، عدم اجرای چشمگیر آن را متضمن شود.

▫️پس از آن، شورای امنیت نیز ۳۰ روز فرصت دارد تا درباره استمرار تعلیق تحریم‌ها یا بازگرداندن آنها قطعنامه صادر کند. اگر در این مدت، شورای امنیت نتواند در این زمینه قطعنامه صادر کند، تمام تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل که قبل از برجام برقرار شده بودند، به طور اتوماتیک بازمی‌گردند.

▫️به این ساز و کار، مکانیسم ماشه یا بازگشت سریع تحریم‌ها هم می‌گویند. نکته مهم این ساز و کار، این است که بازگشت تحریم‌ها، قابل وتو نیست بلکه «عدم بازگشت تحریم‌ها» قابلیت وتو دارد. یعنی رای گیری برای «بازگشت تحریم ها» انجام نمی‌شود بلکه برای «ادامه تعلیق تحریم ها» انجام می‌شود که حتی اگر شورا به آن رای ندهد، یک عضو دارای حق وتو می‌تواند رای را وتو کرده و عملا تحریم‌ها بازگردند.

▫️به کار افتادن سازوکار حل اختلاف، یا مکانیسم ماشه، می‌تواند تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران را بازگرداند و همه قطعنامه‌های تحریمی شورای امنیت بار دیگر برای همه کشور‌های عضو سازمان لازم‌الاجرا شود.

🔰 آیا آمریکا می‌تواند به لحاظ قانونی مکانیسم ماشه را فعال کند؟

▫️در متن قطعنامه ۲۲۳۱ آمده است که هر کشور «شرکت‌کننده» در توافق هسته‌ای می‌تواند در صورتی که کشور دیگر را ناقض تعهد تشخیص داد، این مکانیسم را فعال کند. با این حال آمریکا و اروپا بر سر کشور «شرکت‌کننده» اختلاف نظر دارند. اروپا استدلال می‌کند که آمریکا در سال ۲۰۱۸ از توافق خارج شده و به لحاظ قانونی دیگر «شرکت‌کننده» محسوب نمی‌شود. در نتیجه نمی‌تواند «ماشه» را فعال کند.

▫️در سوی مقابل آمریکا می‌گوید که از برجام خارج شده است و نه از قطعنامه شورای امنیت. مقامات ایالات متحده و آمریکایی‌ها استدلال می‌کنند که در تصویب قطعنامه شورای امنیت به عنوان «شرکت‌کننده» حاضر بوده‌اند و از آن‌جا که این قطعنامه همچنان اجرایی تلقی می‌شود، می‌توانند مکانیسم ماشه را فعال کنند.

🔰 مکانیسم ماشه چه تحریم‌هایی را بازمی‌گرداند؟

▫️با این مکانیسم تمامی قطعنامه‌های تحریم شورای امنیت علیه ایران که از سال ۲۰۰۶ وضع شده و با برجام معلق شده بودند، بازمی‌گردند. در نتیجه این قطعنامه‌ها تمامی فعالیت‌های مرتبط با صنعت هسته‌ای ایران، شامل برنامه‌های تحقیق و توسعه، باید متوقف شوند. انتقال یا صادرات هرگونه اقلام مرتبط با سلاح هسته‌ای به ایران ممنوع خواهد شد، افراد و نهاد‌های درگیر در برنامه موشکی و هسته‌ای ایران در فهرست تحریم قرار خواهند گرفت و تحریم تسلیحاتی ایران از نو برقرار خواهد شد.

▫️این قطعنامه‌ها همچنین از کشور‌های جهان می‌خواهند کشتی‌های باری از ایران یا به مقصد ایران را بازرسی کنند و محموله‌های غیرقانونی را ضبط کنند.

#مکانیسم_ماشه

#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

20 Nov, 18:46


❇️✴️ دولت پزشکیان طی ۲۴ ساعت گذشته:

▪️خودروی داخلی ۱۵۰ میلیون گران شد؛
▪️عوارض آزادراهی ۳ برابر شد
▪️معاینه فنی ۳ برابر شد؛
▪️تخم‌مرغ ۳۰٪ گران شد؛
▪️برق گران شد؛
▪️گاز گران شد!

🔴اینجا مردم و معیشت و سفره مردم بازیچه دست سیاسیون هستند!


#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

20 Nov, 16:46


✴️❇️ پروژه ی  پزشکیان


#سلمان_موسوی

معتقدم پروژه پزشکیان و پوشاندن عبای گشاد بر تن ایشان تنها یک رسالت داشت که در آینده نزدیک حجابش برچیده خواهد شد.لذا با افتخار خود را در ابتذال انتخابات و تحقق این پروژه دور نگاه داشتم.

روی صحبت بنده با اصلاحطلبانی است که حنجره دریدند و چاک سینه گشودند ،تک تک شماها در برابر ناکارآمدی و عدم تحقق وعده های ایشان مسئول هستید.

_رکورد تاریخی قیمت دلار و سکه
_رکود و سقوط وضعیت معیشت مردم
_وضعیت اینترنت
_تشدیدطرح حجاب اجباری
_افزایش قیمت خودرو
_استمرار تفکری ضد امنیت روانی و آرامش زیست اجتماعی فرهنگی در قالب وفاق ملی
_هرز دادن سرمایه های اجتماعی
_تحقیر و بی اعتباری بین المللی
و
...

این موارد تنها چند نمونه از خروجی آنچه شما برای فریب مردم و نشستن بر سفره انقلاب و قدرت با شعار برای ایران به صحنه آمدید.

البته اعتراف می‌کنم تنها کلام راست و تحقق یافته ی پزشکیان همین نکته بود : ما دعوا نداریم همه باید روی سفره انقلاب بنشینند او درست می‌گوید اما آن همه که پزشکیان میگوید نه مردم بلکه شما اصلاحطلبان قدرت پرست و اصولگرایان فرصت طلبی هستید که ۵ دهه برای رسیدن و تقسیم نعمات برای این سفره جنگیدید حال احساس خطر شده،  برای حفظ این سفره شما و اصولگرایان باید باهم علیه منافع ملی و مردمی متحد شوید .

#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

20 Nov, 16:35


❇️✴️ دین فربه شده، اخلاق را هم می‌خورد

تا جایی که به یاد دارم ایام عزاداری برای اهل بیت دهه اول محرم بود و سه روز فاطمیه. عزاداری در بقیه مناسبتها مخصوص بیوت علما و مراجع بود و شاید مختصری در مساجد. البته خیلیها روضه خانگی داشتند و ماهی یکبار روضه خوانی به خانه می آوردند و برای تیمن و تبرک خانه و خانواده روضه مختصری برپا می شد و ذکر مصیبتی از امام شهید به میان می آمد. شیخ مندلی که آن روزها جوان بود و درس طلبگی می خواند پای ثابت دعوت زنان برای روضه های خانگی بود. بنده خدا نابینا بود. خواهر یا برادر کوچکترش دستش را می گرفت و این خانه و آن خانه می برد برای روضه خواندن. خانه ما هم می آمد. لازم هم نبود مستمعی باشد. همین که صاحب خانه و بچه ها بودند کفایت می کرد. شیخ مندلی روضه و مصیبتش را می خواند و مامان یک تومنی کف دستش می گذاشت و می رفت تا ماه بعد.  بعدها ملای دیگری از روستا آمد که مساله دان هم بود. زن بود. همین باعث شد کارش بگیرد. برخی که به دنبال دانستن احکام شرعی و آموختن آن بودند از ملا حافظی دعوت می کردند بیاید برایشان مساله بگوید. این جلسات شلوغتر از روضه های خانگی بود. زنها پیش او قرائت نمازشان را درست می کردند. ملا هم به آنها قرائت قرآن یاد می داد و چند تا مساله شرعی برایشان می گفت. کم کم زنان که اکثرا بیسواد بودند و دوست داشتند حالا که تمام وقتشان به شست و شو و روفت و روب و پخت و پز و بچه داری می گذشت کمی هم به اطلاعاتشان اضافه کنند، پایشان به این جلسات باز شد. علاوه بر اینها در  ماه مبارک رمضان هم مردم برای شنیدن سخنرانی به مساجد می رفتند. سخنرانی هایی که عموما اخلاقی بود و سیاست در آن راه نداشت. مناسک مذهبی بیش از این نبود. دعای کمیل و ندبه و سمات و ...در برخی خانه ها با تعدادی محدود برگزار می شد. هیچ مراسمی به جز سخنرانی های مذهبی در ایام خاص که از رادیو پخش می شد دولتی نبود. همه آن مراسم با هزینه شخصی افراد انجام می شد.

پس از انقلاب اما آنچنان مناسک مذهبی فربه شد که تمام فضای شهرها و روستاها را پر کرد و کمتر جایی از شعائر مذهبی خالی  ماند. از در و دیوار گرفته تا بدنه اتوبوسها و تا تمام کانالهای رادیویی و تلویزیونی تبلیغ دین کردند و دعوت به دینداری. عزاداریها به تمام ایام سال به جز ایامی محدود گسترده شد. یک هفته قبل از محرم و چند روز بعد از صفر، ۲ ماه فاطمیه و سپس محسنیه و اخیرا عزای ام البنین و سکینه و رقیه و ... به ایام مصیبت اصافه شد و سفره مداحان را رنگین کرد تا جایی که دین نزد جوانان یادآور غم و سوگواری  شد و مخالف شادی! زنان طبقات میانی جامعه از مستمعان پر و پا قرص این مجالس شدند و حاکمیت صحنه گردان اصلی این فضا! چون ثابت شده که مردم سرگرم مناسک ظاهری و دلبسته ثواب اخروی، کمتر به علت اصلی بدبختی های خود فکر می کنند و کمتر مزاحم سفره های رنگین حاکمان می شوند!


به عقیده جامعه شناسان، بهترین آموزه اخلاقی هم اگر مکررا گفته و شنیده شود نه تنها تاثیر گذاری خود را از دست می دهد بلکه به ضد خود تبدیل می شود. بخصوص وقتی منادیان دین  مردم را به صبر در مقابل کمبودها دعوت کنند و خود از چرب و شیرین دنیا بهره مند باشند! پس با پمپاژ دین و آموزه های آن به وسیله تمام امکانات تبلیغی و رسانه ای، نه تنها جامعه سالمتر و‌ اخلاقی تر نشد که شاهد فروپاشی اجتماعی گسترده و دین گریزی نسل جوان و بی اخلاقی های فراوان هستیم و همه اینها با سرمایه مردمی انجام شد که پیش از پر کردن دل و ذهنشان با دین، نیاز به سیر شدن شکمشان با نان داشتند که گفته اند، فقر که از دری وارد شود دین از در دیگر می رود. و چه ساده لوح بوده و هستند آنان که می پندارند ملت گرسنه تا پای جان از آرمان حاکمان حمایت و در مقابل بیگانگان مقاومت می‌کند!

فرشته مزینانی

#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

20 Nov, 16:33


زمستان سخت ایران و اقتصاد ویران

✍️صلاح الدین خدیو
مطابق نمودار بالا بیشترین ذخایر نفتی جهان در خاورمیانه و در این منطقه هم در سواحل شمالی و جنوبی خلیج فارس قرار دارد.
ایران، عراق، قطر، عربستان، کویت، امارات ثروتمندترین کشورهای جهانند. با حکومت‌هایی غیردموکراتیک

بسته به زمان کشف، میزان ذخایر، کیفیت و نرخ نهایی استخراج، اندازه و عمق اسارت دمکراسی در بشکه های نفت بدست می آید

ملی شدن صنعت نفت در دورەی مصدق گرچه فرازی درخشان در تاریخ معاصر است، اما باعث تبدیل ایران به دولتی رانتیر شد.
درست تر آنست که بگوییم نفت دولتی شد نه ملی و ملی شدن راستین جز با دمکراسی و تحقق ارادەی ملت ممکن نیست

طرفه این جاست که در سایەی تحریم و ارزان و قاچاق فروشی نفت به چینی ها، سهم دولت ایران از آوردەی ارزی روز به روز کم تر و شبیه دوران ترکتازی بریتیش پترولیوم می شود!
گویی حزب کمونیست چین جای شرکت نفت ایران و انگلیس را گرفته است

بدتر از آن اینکه عرب های خلیج فارس با استفاده از پول نفت به چینی سازی اقتصاد و تنوع بخشی به آن روی آوردەاند ایران بجای یادگرفتن راه و رسم چین فقط اسم آن را از بر کرده است!

#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

20 Nov, 16:30


❇️✴️ تنهایی دیکتاتور

موسولینی وقتی در ایتالیا به قدرت رسید همچون رهبری فرهمند با آغوش باز مردم روبرو شد. در آن سال‌های نخست حکومتش «قهرمان ملی» ایتالیایی ها بود و «بهترین شمشیرزن و سوارکار »ایتالیا و«مردترین مرد» ایتالیا و.همه ایتالیایی ها گوش به فرمان او بودند. اما به تدریج ستاره بخت دیکتاتور غروب کرد و پس از بیست سال حکومت جابرانه عاقبت مجبور به فرار شد. با این حال حتی در آخرین روزهای حکومتش باورش شده بود که مردم ایتالیا یکپارچه پشت سرش هستند.

موسولینی در دسامبر هزارونهصدوچهل‌وچهار از پایتخت به شمال ایتالیا فرار کرد. او در صدد این بود به نحوی جان خودش را از دست مردم و نیروهای متفقین نجات دهد. او طی فرار گذارش به شهر شمالی میلان افتاد.مردم شهر که از حضور ناگهانی موسولینی مطلع شده بودند دور ماشینش جمع شدند. شمار جمعیت به ده ها هزار نفر بالغ می‌شد.

آنها به هر دلیلی شروع کردند به شعار دادن به نفع موسولینی(رفتار مردم بعضی وقتها غیرقابل پیشبینی و گول‌زننده است). حاکم فراری ایتالیا باورش نمی‌شد که در اوج فرار و سقوط با چنین واکنش پرشوری روبرو شود. او چند ساعت بعد به همسرش گفت:"من بیست سال در این مملکت حکومت کردم اما هرگز چنین استقبال پرشوری را تجربه نکرده بودم. تشویق‌ها به قدری کوبنده بود که دیوارها به لرزه درآمده بود. حس فوق العاده‌ای بود. روی صندلی ماشین ایستاده بودم و به فریادهای اعلام وفاداری آن‌ها گوش می‌دادم...." موسولینی تا چند روز باورش شده بود که مردم ایتالیا یکپارچه حامی خودش و رژیمش هستند. اما همه این‌ها توهم بود.

درست است که میلانی‌ها از دیدن رهبر فراری کشورشان ذوق زده شده بودند و فریاد دوچه دوچه سر داده بودند اما دیکتاتور عملا هیچ طرفداری نداشت. دو سه ماه بعد از تظاهرات میلان، موسولینی امیدوار بود که لشکر انبوه پیراهن سیاهانش به کمک او بیایند.

او از همه طرفدارانش خواسته بود که به نقطه‌ای در شمال کشور بیایند تا همراه او با دشمن بجنگند. تعداد پیراهن سیاهان(بسیجی‌های شبه‌مسلح)به بیش از چهار میلیون تن بالغ می‌شد تا آنجا که در هر روستا و ده‌کوره ایتالیا یکی دو پایگاه داشتند. اما این مربوط به دورانی می‌شد که دیکتاتور در قدرت بود .....

موسولینی از دستیارش پاوولینی پرسید:"چند نفر آمده اند؟"
پاوولینی سکوت کرد.
موسولینی:"میگم چند نفر از پیراهن سیاهان آمده اند؟"
پاوولینی :"قربان فقط دوازده نفر"

خلاصه شده از کتاب «موسولینی»،
بیژن اشتری

#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

20 Nov, 02:01


❇️✴️از هیچ حکومت دینی دموکراسی بر نمی‌خیزد...
زیرا واحد دین مؤمن است و واحد دموکراسی شهروند !

🔺در دموکراسی همه مردم از حقوق یکسان برخوردارند چون شهروند هستند ، چه مسلمان چه کافر...
اما در حکومت دینی شما از هیچ حقوقی برخوردار نیستید مگر اینکه مؤمن باشید!

🔺‏در دموکراسی نظر انسان‌ها محترم است ‌چون شهروند هستند،چه مسلمان چه کافر...
اما در حکومت دینی نظر شما به هیچ وجه قابل احترام نیست ، مگر اینکه مؤمن باشید و اینگونه بود که به اینجا رسیدیم...!

🔺 شهروندان بخاطر اینکه از شرایط اجتماعی بهتری برخوردار شوند در شمایل مومنین ظاهر‏ می‌شوند پس ظاهر اشخاص ملاک ایمان می‌شود و اینگونه است باعث رواج تزویر و ریاکاری می‌شوند، که شدند. اصولا در جامعه و حاکمیت دموکراسی نیازی به ریا و تزویر نیست ، چون شهروندان حسب شایستگی‌هاشان بر مسند مشاغل می‌نشینند!



#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

20 Nov, 01:53


❇️✴️ مصائب رهبران متوهم

#اجلال_قوامی

یکم: نگاهی کلی و اجمالی به تاریخ نشان می دهد که فجایع و مصائب بزرگ را کسانی به وجود آورده اند که در این توهم‌ بوده اند خداوند آنها را برای انجام یک ماموریت ویژه به زمین فرستاده است.این گونه خاص از آدمها وقتی به این ایمان راسخ خود رسیدند از انجام هر کاری ابایی ندارند.آنها برای این عقیده که برای اصلاح انسانها روی زمین افتاده اند حاضرند دنیا را به نابودی بکشانند.خود را ناجی ملت ها می دانند و تمامی اعمال و کردار ضد بشری خود را هم ماموریتی از جانب خدا می خوانند و خود را مامور ویژه این اصلاح! ! می خوانند.از هیتلر و موسولینی گرفته تا استالین و فرزند خوانده های آنان با القاب و اشکال گوناگون که در هر عصری به هیبتی در می آیند و دعوی نجات بشر دارند.
دوم: این متوهمان هوازی حکومت کردن و در قدرت بودن را تا ابد حق مسلم خود می دانند.این متوهمان هوازی از کشتن و خشونت ابایی ندارند و روز به روز دایره تعدی و تجاوزشان به حقوق مردم گسترده تر می شود.
سوم: یکی دیگر از ویژگی های این متوهمان به اقناع رساندن برخی از لایه های جامعه به این باور که این رهبران متوهم دارای قدرت متافیزیکی هستند و قدرت و جایگاهشان از آسمانها سرچشمه می گیرد، است.وقتی این باور در بخش هایی از جامعه رسوخ پیدا کرد دست درازی و سرکوب و تحدید مشروع می شود.از این روی تحمل هیچ انتقاد و مخالفتی را ندارند و هر صدای مخالفی را به بهانه ای خفه می کنند.
چهارم: تنها راه علاج این متوهمان هوازی این است  که زمینه ها و ظهور پیدایش اینگونه افراد در هر جامعه ای از بین برود.نهادهای دموکراتیک و حکومت دموکرات مبتنی بر ارزش های جهانشمول حقوق بشری سدی است در برابر رشد این متوهمان.متوهمان هوازی که جز خسران و فقر و خشونت و تنفر دستاوردی ندارند.

#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

19 Nov, 20:55


🅾✴️ دولتی که بجای ۴ میلیون بیست هزارتا مسکن تحویل داد،

نیروگاه‌هاش با گازوئیل خالی تحویل داد، وزارت جهادش چای دبش بزرگترین فساد تاریخ شد، بودجه‌اش ۶۰۰ همت انحراف داشته، پلتفرمی نمونده دیگه فیلتر نکرده باشه، روزی ۵۰ میلیون نان گم‌می‌کرده، اشتغال زائیش تاریخی بوده، ناسا کجاست ببینه


#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

19 Nov, 20:53


❇️✴️ آقای رییس جمهور ، خودروسازان داخلی شرم و ننگ ملی هستند

✍️
#کاوه_فخاری
دبیر انجمن خودروسازان در نامه‌ای به معاون اول رئیس جمهور خواستار افزایش قیمت کارخانه‌ای ایران خودرو و سایپا شده و عنوان کرد با افزایش ۸۰ درصدی قیمت‌ها تازه به قیمت تمام شده می‌رسیم.

جناب آقای رئیس جمهور
جناب آقای وزیر صمت
با سلام پیرو درخواست دبیر انجمن خودرو سازان خواهشمندم دستور فرمایید خودروهای داخلی نه ۸۰ درصد، بلکه ۸۰۰ درصد گران شوند اصلا آزاد بگذارید هرچه دوست دارند گران کنند فقط عنایت بفرمایید هشتاد و اندی میلیون نفر مردم ایران را از دست این گروگان گیرانی که نام تولید کننده و خودرو ساز ملی و غیره بر خود گذاشته اند رها کنید اینان فضاحت ملی اند اینان شرم و ننگ ملی اند اینان هر سال چهل هزار ایرانی میکشند (۷۰ درصد از ۲۰۰۰۰  نفر کشته حوادث جاده ای و  ۳۶۰۰۰ نفر کشته ناشی از آلودگی هوا، تقریبا دو برابر ایرانیانی که هرسال توسط صدام در جنگ تحمیلی کشته می شدند) اینان هرسال دهها هزار معلول به جامعه تحمیل می کنند اینان عزت و غرور و خود باوری ایرانیان را به کثافت کشانده اند خودروهای تولیدی اینها به گفته مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی دولت سیزدهم  دو برابر استاندارد جهانی سوخت مصرف میکند و بیش از ۵۰ میلیون لیتر سوخت اضافه در روز می سوزانند. 

به گفته رئیس پلیس راهور فراجا(سال ١۴٠١) در عراق گواهینامه رانندگی موضوعیت ندارد، در این کشور هر فردی که رانندگی بلد باشد از خودرو استفاده می‌کند و به همین دلیل هم تصادفات در عراق سه‌ونیم برابر ایران است اما کشته‌های تصادفات در این کشور نصف ایران است چرا که خودروهایشان ایمن‌تر است. به نوشته رسانه های رسمی و بر اساس صورتهای مالی، دو خودرو ساز اصلی روزی ۱۰۶ میلیارد تومان زیان خالص برجا می‌گذارند، تقریبا سالی چهل هزار میلیارد تومان  و زیان انباشته شان تا پایان سال ۱۴۰۲ به ۲۱۱ هزار میلیارد تومان رسیده است همه اینها در حالی است  که با انحصار ناشی از قوانین وضع شده برای حمایت از این خودروسازان، قیمت خودرو خارجی دست دوم در کشور بعضا تا ۲۰ برابر کشورهای اطراف است.

حضرات آقایان، مقامات محترم عالی نظام، روسای محترم قوا، نمایندگان محترم مجلس، ایران ارث پدری شما نیست تیول شما نیست مردمش را  برده و اجیر نگرفته اید با چه منطقی مردم ایران باید چنین وضعیت شرم آوری را تحمل کنند؟ مردم ایران چه ذنب لا یغفری مرتکب شدند که باید خودرو را چند برابر قیمت مردم افغانستان، پاکستان ترکیه عراق امارات ووو بخرند؟ به چه دلیلی خودروی بی کیفیت چینی باید در ایران مونتاژ شود و قیمتش چهار برابر قیمت همان خودرو در پاکستان باشد؟ با چه حجت شرعی جان و مال مردم باید اینگونه بازیچه یک عده رانت خوار بی شرافت شود که وقتی تولید خودروشان از ۱ میلیون خودرو به ۵۰۰ هزار عدد کاهش پیدا میکند ۱۰ هزار نفر به پرسنلشان اضافه میشود؟

حواستان هست اکثر کسانی که کشته میشوند از طبقات کمتر برخودار جامعه هستند که خودروهای داخلی سوار میشوند؟ حواستان هست کسانی که کشته میشوند بیشتر جوان و یا افراد در سنین کار و فعالیت هستند؟ متوجه هستید که به تبع این کشته ها چه تعداد خانواده ها  نابود میشوند و چه تعداد کودک بی پدر میشوند؟ چه تعداد همسر از دست میدهند؟ چه تعداد پدر و مادر، فرزند از دست میدهند به خاطر قوانین نادرستی که شما وضع کرده اید؟ آیا متوجه هستید همین سیاستها را شوروی و سایر کشورهای کمونیستی اعمال کردند و نابود شدند؟

آیا در آخرت و روز جزا پاسخی برای این اعمال دارید؟

#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

19 Nov, 20:33


تکنوکراسی

تکنوکراسی (Technocracy) یا فن‌سالاری، نظام حکومتی است که در آن قدرت و تصمیم‌گیری به دست کارشناسان و متخصصان سپرده می‌شود. این نظام مدیریتی بر این اصل تأکید دارد که تصمیمات باید بر مبنای داده‌ها، تحلیل‌های علمی و دانش فنی اتخاذ شوند، نه بر اساس دیدگاه سیاست‌مداران یا انتخاب عمومی. طبق این رویکرد، اداره امور سیاسی، اقتصادی و اداری باید به متخصصان و صاحب‌نظران در رشته‌های مختلف واگذار شود.

اصول اساسی تکنوکراسی:
▪️تصمیم‌گیری مبتنی بر دانش و تخصص: در تکنوکراسی، تصمیمات بر اساس دانش فنی و اطلاعات علمی دقیق اتخاذ می‌شوند. داده‌ها و شواهد عینی به جای ایدئولوژی‌ و منافع شخصی، مبنای تصمیم‌گیری هستند.
▪️استفاده از ابزارهای فنی و علمی برای مدیریت: تکنوکراسی به بهره‌گیری از فناوری و ابزارهای علمی برای بهبود فرآیندهای حکومتی و مدیریت منابع عمومی تکیه دارد
▪️مشارکت کارشناسان در سطوح مختلف حکومتی: در این نظام، کارشناسان و متخصصان در حوزه‌هایی مانند اقتصاد، بهداشت و فناوری به عنوان تصمیم‌گیرندگان اصلی حضور دارند و نقش کلیدی در اداره کشور ایفا می‌کنند/مدیریت منابع انسانی شایسته‌محور

#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

19 Nov, 14:46


مهمل نویسی و شترسواری دولا دولای شورای نگهبان

مجید مرادی

🔺 شورای نگهبان یک سال دیوان عدالت اداری را معطل دو‌خط نظریه تفسیری خودش کرد تا ممنوعیت تحصیل هم‌زمان در دو رشته را مخالف شرع! اعلام کند و در نهایت هم خواسته بگوید که درست است که ما را راه را باز کردیم اما خیلی پر رو نشوید و همان مصوبه قبلی را هم که تحصیل هم زمان را منع می‌کرد کلا کنار نگذارید. یعنی دولا دولا شترسواری کنید!

🔺 بعد از یک قرن و اندی از قانون نویسی و قانون‌گذاری مدرن در ایران سطح نازل نگارش این متن که شبیه حواشی نامفهوم برخی قدما بر متون فقهی ست واقعا شگفت آورست. این چه متن آشفته و کژتابی‌ست؟!

🔺از این گذشته محتوای این متن آدم را به یاد وزیر دربار ناصرالدین شاه می اندازد که نزدیک ظهر خبر دادند روز عید فطر است و باید توپ درکنیم تا مردم بفهمند عید است. گفت شاه خواب است! گفتند علما می خواهند نماز عید بخوانند و نمیشود تاخیر کنیم. گفت باشد اما توپ را یواش در کنید تا شاه بیدار نشود.‌ حالا شورای نگهبان هم می‌گوید هم مصوبه را اجرا کنید هم اجرا نکنید! مگر میشود صدای توپ را خفه کرد؟!
بالاخره شرع چه می‌گوید؟!

#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

19 Nov, 14:33


❇️✴️ چند میلیون ایرانی زیر خط فقر هستند؟

مرکز پژوهش‌های اتاق ایران در گزارشی با عنوان«تورم و راهکارهای مهار آن» علت بروز تورم در اقتصاد ایران را با دو دیدگاه پولی و تأثیرات نرخ ارز بررسی کرده و تشریح الزامات برخورد با این پدیده در سناریوهای مختلف پیش روی اقتصاد کشور پرداخته است.

در این گزارش اشاره شده است:

در اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۶ آمار جمعیت زیرخط فقر (فقر غذایی) بر اساس برآوردهای وزارت رفاه، در حدود ۱۸ میلیون نفر بوده، ولی به دلیل تورم و شوک‌های سال ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸، این آمار به بیشتر از ۲۶ میلیون در انتهای سال ۱۳۹۸ رسیده است.

مطابق با آخرین آمار موجود، تا پایان سال ۱۴۰۰ در حدود ۳۲ میلیون نفر در زیرخط فقر (فقر غذایی) قرار دارند و این روند همچنان به‌واسطه تورم شدید چند سال اخیر به‌سرعت در حال گسترش است.

در چنین فضایی صحبت از اهداف سرمایه‌گذاری و تولید و همچنین کنترل فقر و نابرابری خیالی بیش نخواهد بود./اکونومیست فارسی

#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

19 Nov, 14:30


🔴 در رتبه بندی ده کشور برتر جهان از حیث منابع طبیعی، ایران با ۲۷/۵ تریلیون دلار ثروت طبیعی، پنجمین کشور ثروتمند جهان است

🔶این حجم از دارایی ها در کنار آمار ناترازی ها و فقر و عقب ماندگی های محیرالعقول ایران، حکایتگر مدیریت بسیار نامطلوب و فاجعه بار حاکمیتی است که در امر مدیریت منابع و سیاستگذاری ها، بغایت بد عمل کرده و فقر و فسادِ تعمیق یافته در جای جای کشورمان نتیجه طبیعی این سوءمدیریتی است که با تکیه بر سیاستگذاریهای غلط ضمن ویران کردن ایران، زمینه ساز انواع بیچارگی‌ها شده و اکثریت ملت را ناراضی و عصبانی کرده است

حق ما یک‌درصد جمعیت جهان که ۷ درصد ثروت دنیا را داریم و پنجمین کشور ثروتمند کره زمین ایم این نیست که در دام سوءمدیریت و سیاستگذاریهای لجوجانه فقهاء و مجتهدینی که عمری دم از تقوا و عدالت می‌زدند، چنان گرفتار شویم که
...

ایکاش بعد از ۴۵ سال تجربه ناموفق حکمرانی حوزویان، رضایت به تغییر ساختار مدیریت کشور میدادید تا ضمن آباد کردن ایران و توسعه متوازنی که اتفاق می‌افتد همگی از تمکّن و رفاهیات حاصله لذت ببریم و باب دین ستیزی ها نیز بسته شود

اکبر دانش سرارودی

#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

18 Nov, 18:25


موبوکراسی (غوغاسالاری)

موبوکراسی (Mobocracy) شکلی از حکومت است که سیاست‌مدارانش صرفاً با تکیه بر احساساتی کردن و شور و انگیزه دادن رأی مردم را گرفته و بر حکومت و قدرت تکیه می‌زنند


این نوع حکومت‌ها معمولاً در شرایط بحرانی و آشفته، زمانی که مردم احساس ناامنی و سرخوردگی می‌کنند، شکل می‌گیرند

در نظام‌های موبوکراتیک، افراد با صلاحیت و کارآمد به نفع افرادی که توانایی بیشتری در تحریک احساسات مردم دارند، کنار گذاشته می‌شوند. در نتیجه، زمام امور ممکن است به دست افرادی بیفتد که فاقد دانش، تجربه و تعهد لازم برای اداره کشور هستند.
در موبوکراسی از عامه مردم که فاقد آگاهی لازم سیاسی هستند، سوءاستفاده می‌شود. سیاست‌مداران موبوکرات نیازهای مقطعی‌ای را که هر فرد و یا هر گروهی از مردم دارند، برجسته می‌سازند و فرد یا گروه مذکور را در همان مقطع خاص تحریک می‌کنند.
مردم نیز در چنین نظامی تحت تاثیر سیاست‌مدار موبوکرات قرار می‌گیرند و هیچ‌گاه به این فکر نمی‌کنند که شخص مقابل آن‌ها اگر به قدرت برسد مشکلات مردم را با چه امکانات و زمینه‌هایی و کدام شیوه حل خواهد کرد./مدیریت منابع انسانی شایستگی محور

#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

18 Nov, 18:21


❇️✴️ پزشکیان و حکومت، چالش‌ها و فواره‌ها بحران‌ها

✍️حمید آصفی

از نظر حاکمیت سه نیروی مزاحم در برابرش قرار دارند، نیروی اول اقشار ناراضی و نیز مخالفان جدی مردمی که حکومت سعی می‌کند  ناراضیان را از آنانی که مخالفت جدی دارند جدا کند. نیروی جدی دیگر عبارت است از مخالفان و نحله‌های مختلف اپوزیسیون متشکل _متشدد. حاکمیت در این نیروهاباسیاست نفوذ سعی در خنثی سازی برنامه هایشان دارد بعد بادستور کار سیاسی فرعی ایجاد کردن وازهمه مهمتر تقویت طیف هایی که سبب اختلاف در میان مخالفین اند و مانع شکل‌گیری یک جبهه متحد میشوند. نیروهای دیگری که حاکمیت در کنترل و سیطره داشتن بر آنان فراتر رفته و  حذف از گردنه قدرت را در پیش گرفته است:اصلاح طلبان  تا میانه روها،وراست سنتی است.فعلاً دو جناح را در عرصه سیاسی نگه داشته است، جریان اصولگرای پایداری و جریان اصولگرای عملگرا،این دو جناح هم تاریخ مصرف دارند و فقط در آینده نه چندان دور نوبت به حذف آنهامیرسد.

⬇️ با ورود پزشکیان دولت پنهان به روی صحنه آمده!؟

آینده مانده گاری درقدرت فقط شامل جناح و چهره‌های سیاسی است که درون حلقه میلیاردریستی-امنیتی حکومت قرار دارند و به همین دلیل میتوان حدس زد که دولت پزشکیان باحذف دوگانه اصولگر_اصلاح طلب ،دولت پنهان راتاحدودزیادی مضمحل خواهدکرد.چرا حکومت اجازه رقابت های واقعی بین  نیروهای را دیگر نمی‌تواند بدهد و دولت پنهان مجبوراست بیشتربیشتر درصحنه حضورپیداکند؟ زیرا آستانه تحمل طیف اکثریت ناراضی و مخالف حکومت به شدت پایین آمده و مترصد اعتراضات گسترده خیابانی هستند. لذا برای حفظ وحدت و انسجام در هسته سخت قدرت،هر نیرو، چهره  که احتمال ایجاد اختلاف و تولید پارازیت سیاسی و شکستن انسجام دارد، تسویه و مجبوراست حلقه اصلی خودرا همیشه در حالت  خالص سازی قرار دهد!،حال یکباربارئیسی که جواب نداد واین برای آخرین بار با مسعود پزشکیان.

⬇️ چرا حاکمیت فکر می‌کند ثبات کامل دارد؟

زیرا به تمام شاخص‌های اقتصادی خودش که نشان دهنده ثروت هنگفت است مینگرد. از منظر حکومت اسلامی به غیراز  تهران، چهار پایتخت دیگر در ید اختیار دارد (بیروت یمن دمشق بغداد)واین خودیک حس قدرقدرتی است!، وازطرفی میبیندکه نشانه‌ای از ضعف جدی در ساختارش به چشم نمی‌خورد!وباید این وضعیت را حفظ کردزیرا بقای رژیم مهمتر از هر چیزی میبباشد ودرصورت لزوم ایدئولوژی را هم دچار نرمش بسیار زیادمیکند. جنگ حماس و اسرائیل نشان داد که مسئله بقا بر هر چیز دیگری چربش دارد و اگر لازم باشد ۱۸۰ درجه چرخش می‌کند. به نظر می‌رسد که دیر یا زود مسئله حجاب اجباری را بدون لغو قوانین ضد حجاب تا حدود زیادی بلا اجرا کند.دعوت پی در پی و لابیگری برای کشاندن هنرمندان و خوانندگان لس آنجلسی در همین راستا میتوان ارزیابی کرد.امااین حرکات تاکتیکی حکومت را از تله جنبش های خیابانی-اعتصابات، نجات میدهد؟خیر،زیرا اکثر شاخص های زندگی مردم به نقطه شکست و آژیرهای قرمز به صدا درآمده است.

⬇️ سرمشق سیاست بن سلمان

حکومت ایران سعی می‌کند مدل‌های اجرایی بن سلمانی را به طور دقیق رصدکندو اگر این سیاست‌ها موفق بودند باملاحظات ویژه ای که ایدئوژی اش خسران جدی نبیند، در ایران اجرایی نمایدامااین برنامه ها در ایران شدنی نیست و مشکلات بزرگی برسرراه دارد

⬇️تفاوت عربستان و ایران

عربستان سعودی کشور ثروتمندی است و منابع مالی وسیعی دارد و در عین حال با نظم جهانی کاملاً هماهنگ است و شرایط ورود سرمایه‌گذاری‌های کلان را به عربستان مهیا نموده است. اما جمهوری اسلامی ازهمه سو درتحریم های بین المللی است ،سیاست‌های ضد نظم جهانی و آمریکا ستیزی، اسرائیل ستیزی  تبدیل به ماهیت وجودی نظام شده، و به این اعتبار فقط زمانی دست به عقب می‌شینی می‌زند که سمبه بسیار پرزور باشد.با این اوصاف، حکومت ایران نمیتواند خود را با نظم جهانی تطبیق سیستمی دهد و راه ورود سرمایه را به کشور فراهم کند. نظام حکمرانی در عربستان به طور کامل از وهابیت جدا شده، دیگر به دنبال رقابت‌های گفتمانی سنی نیست. ولی جمهوری اسلامی شیعه گری بخش جدایی ناپذیرش است. شاید در موضوعی که بداند بخشی ناراضیان به مخالفین می‌پیوندند مثل موضوع حجاب، دست به عقب نشینی تاکتیکی بزند. درمقایسه عربستان با تزریق آزادی‌های اجتماعی و رفع سختگیری‌های مذهبی به سیاست اصلی حکمرانی سعودی‌ها تبدیل شده است. جمهوری اسلامی تا این لحظه نتوانسته با نظم جهانی کنار بیاید، نتوانسته ونمیتواند آزادی‌های اجتماعی را از بالا تزریق کند و فضای اجتماعی را باز نماید و هیچ گونه برنامه توسعه اقتصادی در پیش نگرفته است. بنابراین سیاست جدایی ناراضیان از مخالفان فعلا قابل اجرا نیست. به همین دلایل هر آن احتمال فواره جنبش‌های اجتماعی_اقتصادی و  سیاسی خواهد بود
پزشکیان میخواهد باآمریکا وغرب مذاکره کند تا تحریم های فلج کننده برطرف نماید،اما نمی‌تواند

#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

18 Nov, 12:28


❇️✴️ یک مشت دیوانه و بی‌عقل هم مدام تکرار می‌کنند مگر تحریمی هم مانده که اعمال نشده باشد؟
بله!

🔰 با فعال شدن مکانیسم ماشه کشور به چاه ویل خواهد افتاد

احسان سلطانی


تحریم‌های فعلی ایران در برابر ۱۳ قطعنامه تحریمی که علیه رژیم صدام اعمال شد، شبیه یک شوخی‌ست.
تحریم‌ها از محاصره دریایی، قطع کلیه واردات و قطع دسترسی به کلیه منابع مالی این کشور آغاز شد تا به برنامه فراگیر نفت در برابر غذا رسید.

مثلا تصور کنید کل سیستم کشتیرانی هم تحریم شود؛ تحریم نفتی به دارو و غذا هم سرایت کند و تمامی محموله‌های مرتبط با ایران در مرزهای آبی و هوایی بازرسی و حتی ضبط شود.

قطعنامه ۹۸۶ را بخوانید. واردات عملا از دست رژیم صدام خارج شده بود و تمامی تجارت و واردات کالاهای غذایی و حمل و نقل آن به عراق تحت سیطره کمیته‌ای از سازمان ملل قرار گرفته بود.

تحریم‌ها آنقدر شدید بود که در دو سال ابتدایی تاسیسات زیربنایی و متعاقب آن بهداشت عراق فلج شده بود.
به طوریکه در اواسط دهه ۹۰، از ۲۰ نیروگاه عراق فقط ۲ نیروگاه قادر به تولید برق بودند و نیمی از تصفیه‌خانه‌های آب غیرفعال شده بودند و بخش مهمی از آب مصرفی عراق آلوده بود.

با همین تحریم‌های فعلی وضعیت پالایشگاه‌ها و نیروگاه‌های ایران در آستانه فروپاشی قرار گرفته؛ با فعال شدن مکانیسم ماشه و اعمال تحریم‌های فراگیر مانند نظام صدام، کشور به چاه ویل خواهد افتاد.

#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

18 Nov, 12:02


❇️✴️ علت بازگشت لاریجانی‌ها!

احتمال این‌که علی لاریجانی به عرصه‌ی سیاست بازگردد زیاد است؛ چون احتمال این‌که رئیس‌جمهوری شود منتفی‌شده‌است و این‌بازگشت احتمالی و قرارگرفتن حتی در موقعیت مقامات ارشد به‌خاطر آن است که (باز هم: احتمالا) رهبر بعدی کشور مشخص و جایگاهش تثبیت و مستحکم‌شده‌است.
علت رد صلاحیت‌ها و دورنگه‌داشته‌شدن علی لاریجانی را از جایگاه‌های ارشد که کمی‌پیچیده است ما در سه‌سال‌پیش توضیح‌داده‌بودیم. خلاصه‌اش این‌است که باتوجه به ریاست صادق لاریجانی بر مجمع تشخیص‌مصلحت‌نظام رئیس‌جمهوری‌شدن علی لاریجانی احتمال قرارگرفتن دونفر را از خاندان لاریجانی در شورای‌موقت سه‌نفره‌ی رهبری پدید می‌آورد که مناسب‌نبود. چه‌این‌که آن شورا مرکب از رئیس‌جمهوری، رئیس قوه‌ی‌قضائیه و یکی‌از فقهای شورای‌نگهبان به‌انتخاب مجمع تشخیص‌مصلحت‌نظام خواهد بود. علت دوبار ردشدن صلاحیت علی لاریجانی را در انتخابات ریاست‌جمهوری که استعفای برادربزرگترش از عضویت در شورای‌نگهبان هم مرتفعش‌نکرد (که ظاهراً حضور محتمل برادر کوچکتر یک گزینه‌ی محتمل رهبری هم پذیرفتنی نبود)، در الف «سایه‌ها» و «علت دلایل جفنگ» در تابستان1400 آورده‌ایم (می‌توانید با کلیک روی عنوان الف‌ها بخوانیدشان).

شرایط کنونی و بازگشت بی‌مانع لاریجانی حاوی درستی آن‌گمانه سه‌سال‌پیش است (هرچند دیگر اهمیتی ندارد) و اشاره‌ای به این‌نکته مهم که حالا حضور همه‌ی مقامات استخوان‌دار و قدیمی نظام در داخل لوکوموتیوی که قطار نظام به آن وصل‌شده موردنیاز است.

#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

17 Nov, 20:40


❇️✴️ صندوق ثروت کشورهای حوزه خلیج فارس از دسترس رقابت خارج شد

🔰‏امارات  ۱۵۴۴ میلیارد دلار
🔰‏کویت ۹۶۹ میلیارد دلار
🔰‏عربستان ۹۲۵،میلیارد دلار
🔰‏قطر ۵۱۰ میلیارد دلار

‏جمع صندوق ثروت چهار کشور همسایه امسال به عدد غیر قابل دسترسی ۴ هزار میلیارد دلار رسید. پیش بینی میشود که این اعداد تا ۲۰۳۰ از ۵ هزار میلیارد دلار بگذرد.

اعداد به ما میگویند که تحریم چقدر بدبختی میاورد./عبدالله باباخانی


#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology

سیاست شناسی

17 Nov, 20:34


❇️✴️ درسی آموزنده از سیاست‌ورزی‌ ملی در فرانسه

محمدحسين پاپُلى يزدى


پرسیدم: شما برای حزب چه کار می‌کردید؟
گفت: مشورت می‌دادم، ولی یک کمیته مالی هم درست و برای انتخابات پول جمع می‌کردم.
.
گفتم: اگر محرمانه نیست چقدر پول جمع کردید؟
گفت: من خودم ۱/۲۰۰/۰۰۰ فرانک دادم و از دوستانم هم پول گرفتم، جمعاً ۴۳/۰۰۰/۰۰۰ فرانک پول جمع کردم و به حزب دادم.
گفتم: چند درصد امیدوار به پیروزی هستید؟
گفت: صد در صد!

گفتم: حزب سوسیالیست چندین دهه است که برنده انتخابات نشده است.
گفت: اما فرانسوا میتران رقیب سرسختی است.

دو شب بعد نتیجه انتخابات معلوم شد.
فرانسوا میتران برنده انتخابات بود. او رئیس‌جمهور منتخب اعلام شد. سوسیالیست‌ها،‌ کمونیست‌ها و کلاً چپی‌ها به‌خیابان‌ها ریخته بودند و شادی می‌کردند. شادی عظیم!
میدان باستیل غلغله بود. رگباری شدید و رعد و برقی بی‌نظیر پاریس را در بر گرفته بود.
من برای تماشا رفته بودم. خیس آب بودم که به‌پای آسانسور رسیدم.
موسیو پیر دسپاکس با چشمی اشک‌بار پای آسانسور بود.

گفت: برو لباست را عوض کن و به‌خانه من بیا.
همین کار را کردم. پیرمرد مثل این‌که جوانی را از دست داده باشد به‌خاطر شکست حزبش گریه می‌کرد!
می‌گفت: منافع ملی ما در خطر است. او می‌گفت در ظرف چند ماه، سرمایه‌ها از فرانسه فرار خواهند کرد. سرمایه‌دارها سرمایه‌هایشان را از کشور خارج می‌کنند و اقتصاد فرانسه مختل می‌شود.

من ۳۵ سال داشتم و او ۸۵ سال.
سال ۱۳۶۱ بود و من خود نگران وضعیت کشور. صحبت را عوض کردم و حال بچه‌ها و نوه‌هایش را پرسیدم.
از ۶ بچه‌اش هیچ‌کدام در پاریس نبودند. چند نوه‌اش در پاریس بودند که گاه گاه به‌پدربزرگ سری می‌زدند.

چند ماهی گذشت و فرانسوا میتران در کاخ الیزه بود. عراق به‌ایران حمله کرده بود.
یکی از نتایج این جنگ گرانی قیمت نفت بود. نفت از بشکه‌ای ۶-۷ دلار به بیش از ۳۰ دلار رسیده بود.

فرانسوا میتران در تلویزیون ظاهر شد. رئیس‌جمهور با مردم صحبت کرد.
گفت: به علت گرانی نفت، فرانسه بامشکلات اقتصادی روبرو خواهد شد.
او پیشنهاد داد وگفت: من نه دستور می‌دهم و نه بخشنامه می‌کنم، فقط پیشنهاد می‌دهم. پیشنهادش چه بود. قانون درفرانسه می‌گفت که درجه حرارت ساختمانها در زمستان ۲۱ درجه باشد. میتران گفت: اگر به‌جای ۲۱ درجه، شوفاژها را روی ۱۸ درجه تنظیم کنید،حدود ۳ میلیارد فرانک صرفه‌جویی انرژی خواهیم داشت.

چند روزبعد رفتم خبری ازموسیو دسپاکس بگیرم. زمستان بود و سرما. موسیو درِ آپارتمانش را باز کرد. دیدم پالتویی پوشیده وکلاهی بر سر گذاشته است. معمولاً درخانه جوراب نمی‌پوشید. دیدم جورابی هم به‌پا دارد!

گفتم: موسیو دسپاکس، خدای نکرده مریض هستید؟
گفت: نه.
من داخل آپارتمان موسیو دسپاکس شدم. هوا سرد بود.

پرسیدم: پس چرا این‌قدر لباس پوشیده‌اید و کلاه به‌سر دارید؟!
گفت: رئیس‌جمهور چندروز پیش پیشنهاد داد که درجه حرارت را از ۲۱ به ۱۸ کاهش دهیم.

گفتم: شما که بافرانسوا میتران مخالف بودید! از پیروزی او ناراحت شدید. آن‌قدر ناراحت شدید که گریه کردید!
گفت: موسیو پاپلی، از وقتی او رئیس‌جمهور شد، او رئیس‌جمهور همه فرانسه وهمه ملت فرانسه است. من ازنظر حزبی با او مخالفم، ولی او رئیس‌جمهور من است. من حرف او را بعنوان یک رئیس‌جمهورقبول دارم. ما برای منافع ملی فرانسه همه باید با اوهمکاری کنیم. همه حزب ماهم با اوهمکاری دارند. البته ما در مجالس با حزب سوسیالیست‌ مخالفت می‌کنیم، ولی هر کجا پای منافع ملی باشد همه یکی هستیم. درکارهای روزمره هم او رئیس‌جمهور است.

من درگوشه‌ای از اتاق موسیو دسپاکس نشسته بودم. درفکر بودم و سردم شده بود. دیدم که دماسنج آپارتمان درست بالای سرشوفاژ است. شوفاژ آن طرف اتاق بود.

گفتم: موسیو دسپاکس، دماسنج بالای شوفاژ است. وقتی درجه حرارت بالای شوفاژ،‌  ۱۸ درجه باشد این گوشه اتاق حتماً ۱۵ درجه است. من گفتم بایدجای دماسنج راعوض کنید. لااقل آن را به‌دیوار وسط اتاق بگذارید.

موسیو دسپاکس فکری ‌کردو گفت: من که خود را گول نمی‌زنم. پارسال هم دماسنج همان‌جا بالای سر شوفاژ بود. من پارسال اتاق را باهمین دماسنج ۲۱ درجه تنظیم کردم و امسال باحرف رئیس‌جمهور با ۱۸ درجه. جای دماسنج را هم عوض نمی‌کنم!

من درحیرت بودم، مردی ۸۵ ساله که ۱/۲۰۰/۰۰۰ فرانک برای شکست میتران داده و ۴۳/۰۰۰/۰۰۰ فرانک جمع کرده بود، حالا خود را در پالتو پیچیده بود تا حرف همین فرانسوا میتران را به‌عنوان رئیس‌جمهور عملی کند. مردی که ماهیانه ده‌ها هزارفرانک در مزرعه وسهام درآمد داشت، می‌خواست ماهیانه ۶۰ فرانک در فاکتور شوفاژخانه صرفه‌جویی کندتا منافع ملیش حفظ شود!
شاید من بهترین درس دکترایم را در پاریس در اتاق موسیو دسپاکس گرفتم، نه از دانشگاه سوربن!
رئیس‌جمهور منتخب، ولو ازحزب مخالف، رئیس‌جمهور همه ملت وکشور فرانسه است!

#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology